Måleteknik og Laboratoriesikkerhed Elektrisk del:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Måleteknik og Laboratoriesikkerhed Elektrisk del:"

Transkript

1 Måleteknik og Laboratoriesikkerhed Elektrisk del: Ewen Ritchie & Birgitte Bak-Jensen Institut for Energiteknik Aalborg Universitet www:

2 Kursus indhold Regler for sikkerhed med arbejde i laboratorier Ansvar Hvis ansvar er det? Arbejdsmiljølov for studerende Arbejdspladsvurdering (APV) Måleteknik Multimetre Basale funktioner i digitale oscilloskoper. Effektmåling.

3 Lov om elevers og studerendes undervisningsmiljø og udvalg Ikrafttræden 1. august 2001 Kapitel 1 Rettigheder og pligter 1.Elever, studerende og andre deltagere i offentlig og privat undervisning har ret til et godt undervisningsmiljø, således at undervisningen kan foregå sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt.

4 Lov om elevers og studerendes undervisningsmiljø Kapitel 3: Deltagelse i uddannelsesstedets sikkerhedsarbejde 4.Elever, studerende og andre deltagere har ret til at vælge undervisningsmiljørepræsentanter til at varetage deres interesser over for uddannelsesstedets ledelse

5 Lov om elevers og studerendes undervisningsmiljø Kapitel 4: Undervisningsmiljøvurdering 7.Undervisningsmiljøvurderingen skal mindst indeholde følgende elementer: 1) Kortlægning af uddannelsesstedets fysiske, psykiske og æstetiske undervisningsmiljø, 2) beskrivelse og vurdering af eventuelle undervisningsmiljøproblemer, 3) udarbejdelse af en handlingsplan, hvor det fremgår, i hvilken takt og rækkefølge de konstaterede problemer skal løses, og 4) forslag til retningslinjer for opfølgning på handlingsplanen.

6 Arbejdspladsvurdering Nøgleord: Kortlægning af påvirkning/risici Vurdering af farer og påvirkninger Prioritering og handleplan Opfølgning på handleplan

7 Elsikkerhed og Elsikkerhed Grundlæggende Måleteknik Ewen Ritchie Birgitte Bak-Jensen Institut for Energiteknik Aalborg Universitet aau.dk www:

8 Kursus indhold Gennemgang af sikkerhedsregler og instruktioner for arbejde i ellaboratorier ved: Arbejde med spændinger under 25 VAC og 60 Vdc Arbejde ved spændinger over 25Vac og 60 Vdc Gennemgang af arbejdspladstilladelse Anvendelse af multimetre

9 Sikkerhedsregler for laboratorier med spændinger under 25Vac og 60Vdc Projektarbejde kan undertiden blive klassificeret som svagstrømsteknisk. Dvs. at der kun må arbejdes med spændinger under 25 V AC og 60 V DC. (kører efter reglerne for SELV eller PELV)

10 Sikkerhedsregler for laboratorier med spændinger under 25Vac og 60Vdc Alle i lokalet skal være sagkyndigt eller instrueret personale Hovedafbryderen for samtlige laboratorieborde skal findes For arbejde på åbne opstillinger, skal de studerende have modtaget fornøden instruktion og vejledning så de kan arbejde som Instrueret personel Alle borde forsynes med nøglebetjent nødstop og HFIafbryder. Nødstoppet må kun anvendes i nødsituationer Der skal meddeles laboratoriepersonalet hvis anvendt

11 Sikkerhedsregler for laboratorier med spændinger under 25Vac og 60Vdc Hændelser som påvirker materiellet uhensigtsmæssigt og/eller giver stød skal meddeles Defekte eller beskadigede instrumenter indleveres til reparation Der skal være orden i lokalet Der må kun anvendes materiel tilhørende lokalet

12 Sikkerhedsregler for laboratorier med spændinger over 25Vac og 60Vdc Disse sikkerhedsregler gælder for Pontoppidanstræde 105, 107 og 109. To forskellige regelsæt afhængig af hvilket laboratorium man arbejder i: E-LAB eller M-LAB men hovedreglerne er enslydende Sikkerhedsregler plus arbejdspladstilladelse kan findes på nettet: At Og vælg Laboratoriesikkerhed

13 Sikkerhedsregler for laboratorier med spændinger over 25Vac og 60Vdc FORMÅL at forhindre ulykker at medvirke til at gøre laboratorierne til en sikker arbejdsplads for dig Og dine kammerater

14 Sikkerhedsregler for laboratorier med spændinger over 25Vac og 60Vdc PERSONSIKKERHED Der skal altid være mindst to personer til stede, når der arbejdes på en opstilling under spænding eller i drift.

15 Sikkerhedsregler for laboratorier med spændinger over 25Vac og 60Vdc VÆR GODT FORBEREDT Planlæg og tilrettelæg de praktiske forsøg således de kan udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt. Overvej om der skal anvendes personlige værnemidler Høreværn, sikkerhedsbriller, handsker, punktudsugning og lignende. Læs vejledninger og instruktioner for det anvendte udstyr grundigt før et nyt forsøg igangsættes. Hvis forsøgsopstillingen anvendes i forbindelse med faste opstillinger, faste installationer eller i et speciallaboratorium, gennemgås det pågældende instruktion.

16 Sikkerhedsregler for laboratorier med spændinger over 25Vac og 60Vdc Vær opmærksom på hvor nødstop og forsøgsopstillingens øvrige afbrydere er placeret. Nye forsøgsopstillinger må ikke sættes under spænding eller i drift før vejlederen har godkendt opstillingen. Denne godkendelse sker på basis af forsøgsbeskrivelse understøttet med skitse, diagram eller tegning af laboratorieopstillingen samt angivelse af testmetode, jvf. Arbejdspladstilladelse (APT). Forsøgsopstillinger, der er i drift og/eller under spænding, skal afmærkes med gult advarselsskilt. Skiltet fjernes når opstillingen er ude af drift. Advarselsskiltet fås ved henvendelse til laboratoriepersonalet.

17 Sikkerhedsregler for laboratorier med spændinger over 25Vac og 60Vdc Åbne opstillinger med spændingsførende dele med spændinger over 25 V ac eller 60 V dc skal beskyttes mod utilsigtet berøring ved opsætning af en kæde rundt om opstillingen. Kæden skal placeres i 1,1 1,3 m s højde og afstanden mellem kæden og de spændingsførende dele skal være mindst 20 cm. Studerende og personale, der arbejder på opstillingen må arbejde indenfor kæden, Andre skal være udenfor kæden. Der skal være et frit gangareal med en bredde på mindst 70 cm udenfor kæden. Kæderne kan fås ved henvendelse til laboratoriepersonalet.

18 Sikkerhedsregler for laboratorier med spændinger over 25Vac og 60Vdc Åbne opstillinger med spændinger over 1000 V ac eller 1500 V dc må kun forekomme i opstillinger der er opsat i Aflåste elektriske betjeningsrum Hertil hører højspændingslaboratoriet rum 33 i Pon 109 i de aflåste indhegninger, samt rum 25 og 37 i Pon 107. Husk dørene skal være låst i disse laboratorier, når opstillingen anvendes!!

19 Sikkerhedsregler for laboratorier med spændinger over 25Vac og 60Vdc Forsøgsopstillinger under spænding må kun forlades efter forsvarlig afskærmning og kun efter aftale med vejleder og laboratoriepersonalet. Ændringer i forsøgsopstillingen eller i en strømkreds må kun foretages, når spændingen er afbrudt. Ved forsøgsopstillinger med frekvensomformer, skal der anvendes AC/DC fejlstrømsrelæ. Bemærk at flere laboratorier har udtag fra disse relæer. Udtagene er mærket AC/DC fejlstrømsrelæ.

20 Sikkerhedsregler for laboratorier med spændinger over 25Vac og 60Vdc Ved forsøgsopstillinger der ikke er galvanisk adskilt fra nettet, der anvendes skilletransformator på forsyningssiden foran oscilloskop eller andre måleinstrumenter såfremt disse ikke har indbygget galvanisk adskillelse. Roterende maskindele og aksler skal under drift altid være afskærmede. Indgår der stoffer og kemikalier i projektarbejdet, skal Arbejdspladsbrugsanvisninger (APB) for det/de pågældende stoffer og kemikalier læses og de påbudte anvisninger følges.

21 Sikkerhedsregler for laboratorier med spændinger over 25Vac og 60Vdc PERSONSIKKERHED Arbejdspladsbrugsanvisningerne er samlet i gult ringbind mærket Arbejdspladsbrugsanvisninger og findes i Pon G (galleri) og i Pon b Der skal være orden ved og omkring forsøgsopstillingen. Opstillingen skal være mærket med projektgruppens navne, gruppenummer, grupperum, adresse samt navn på vejleder. Mad og drikkevarer må ikke medbringes i laboratorierne.

22 Sikkerhedsregler for laboratorier med spændinger over 25Vac og 60Vdc FASTE INSTALLATIONER Ændringer i faste opstillinger, opkoblinger på krydsfelter og betjening af hovedafbrydere må kun foretages af sagkyndig personale. Ændringer i eller fjernelse af udstyr fra andre(s) forsøgsopstillinger, må kun foretages af laboratoriepersonalet. Konstaterede defekter og fejl skal straks meldes til vejlederen eller laboratoriepersonalet.

23 Sikkerhedsregler for laboratorier med spændinger over 25Vac og 60Vdc UDSTYR Instrumenter, udstyr, komponenter og ledninger der ikke bruges i forsøgsopstillingen, skal bringes på plads. Instrumenter, udstyr, komponenter og ledninger, der mistænkes for defekt, skal afleveres til laboratoriepersonalet sammen med en skriftlig beskrivelse af fejlen. Defekt udstyr må kun udbedres af laboratoriepersonalet.

24 Sikkerhedsregler for laboratorier med spændinger over 25Vac og 60Vdc UDSTYR Efter afslutning af forsøg skal alt udstyr rengøres og bringes på plads. Privat udstyr må kun benyttes i laboratoriet med særlig tilladelse af laboratoriepersonalet. Privat anvendelse af laboratoriets udstyr kan kun finde sted efter særlig aftale med laboratoriepersonalet. Instrumenter og andet udstyr må kun fjernes fra laboratoriet efter særlig aftale med laboratoriepersonalet, udlånet skal være registreret i udlånskartoteket, der bestyres af den ansvarlige laboratorie- tekniker.

25 Sikkerhedsregler for laboratorier med spændinger over 25Vac og 60Vdc VÆRKTØJ Værktøj der fjernes fra værkstedet Pon til brug intern i laboratoriet, skal bringes tilbage på plads straks efter brugen. Ved brug af længere varighed, skal der udfyldes en låneseddel, der placeres på det lånte værktøjs plads. Lånesedler er anbragt på værktøjstavlen. Værktøj fra elektronikværkstedet Pon og el-værkstedet i Pon b kan kun lånes efter aftale med de pågældende laboratorieteknikere og skal registreres i udlånskartoteket.

26 Sikkerhedsregler for laboratorier med spændinger over 25Vac og 60Vdc LABORATORIETS ÅBNINGSTID Laboratoriernes normale åbningstid er hverdage fra 0800 til 1530, fredage dog 0800 til 1500 Der kræves Arbejdspladstilladelse (APT) for at udføre forsøgsarbejde i laboratoriet. APT-skema kan hentes på NSn s webside

27 Sikkerhedsregler for laboratorier med spændinger over 25Vac og 60Vdc Ved personulykke Brug førstehjælpens 5 hovedsætninger 1. Stands ulykken (Aktiver nødstop - afbryd strømmen) 2. Giv livreddende førstehjælp 3. Alarmer hjælp - ring *) El-ulykke 4. Giv almindelig førstehjælp 5. Tilkald den ansvarlige laboratorietekniker eller et medlem fra Sikkerhedsgruppen Pontoppidanstræde hurtigst muligt. Walter Neumayr, Pon telf Jørgen Kepler, Pon a telf Henrik C. Pedersen, Pon telf. 9268

28 Sikkerhedsregler for laboratorier med spændinger over 25Vac og 60Vdc Ved personulykke *) El-ulykker. Hvis en person påvirkes af en spænding over 25 V AC eller 60 V DC skal der ubetinget tilkaldes hjælp på 112, og det skal oplyses, at der er tale om el-ulykke! Nødtelefoner er ikke længere placeret sammen med alarmanlæggets kontrolboks og mærket med grøn skilt. Plan over forbindingskassers placering er opslået i laboratorierne.

29 Sikkerhedsregler for laboratorier med spændinger over 25Vac og 60Vdc VÆR OPMÆRKSOM PÅ at studerende der udfører praktiske øvelser eller forsøg af arbejdsmæssig karakter, er omfattet af arbejdsmiljøloven, og uddannelsesinstitutionen har ansvaret for at arbejdet (øvelserne og forsøgene) foregår sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt. FORBEDRINGER Har DU et forslag til forbedring af sikkerhedsniveauet i laboratorierne, kontakt da sikkerhedsgruppen eller et medlem af Sikkerhedsudvalg Pontoppidanstræde.

30 Sikkerhedsregler for laboratorier med spændinger over 25Vac og 60Vdc Oplysninger omkring Sikkerhedsudvalget og sikkerhedsgruppen kan findes på web-siden: Og der vælges bjælken Laboratoriesikkerhed

31 Sikkerhedsregler for laboratorier med spændinger over 25Vac og 60Vdc Pontoppidanstræde 103,105 og 107 mærket M- LAB UDSTYR Kontroller at udstyr, komponenter, fittings og hydraulikslanger m.v. er beregnet til det ønskede tryk, flow og temperatur. Hydraulikslanger er farvemærket, rød for 350 bar og blå for 200 bar. Instrumenter, udstyr, slanger og ledninger m.v. der ikke mere bruges i forsøgsopstillingen, skal straks rengøres, eventuel sikres mod urenheder o.lign. og bringes på plads.

32 Sikkerhedsregler for laboratorier med spændinger over 25Vac og 60Vdc Instrumenter, udstyr, komponenter, slanger og ledninger, der mistænkes for at være defekt, skal afleveres til laboratoriepersonalet sammen med en skriftlig beskrivelse af fejlen samt eventuel årsag til defekten. Defekt udstyr må kun repareres af laboratoriepersonalet. Instrumenter og andet udstyr må kun fjernes fra laboratoriet efter særlig aftale med laboratoriepersonalet, og udlånet skal registreres i udlånskartoteket, der bestyres af den ansvarlige laboratorietekniker. Efter afslutning af forsøg skal der ryddes op om opstillingen og alt udstyr rengøres, sikres mod urenheder o.lign. og bringes på plads.

33 FORMÅL: Arbejdspladstilladelse At sikre at sikkerhedsreglerne bliver overholdt, således at der opnås en sikker arbejdsplads At sørge for at de studerende overholder reglerne om at være instrueret personale

34 Arbejdspladstilladelse FORMÅL (fortsat) At sørge for at de studerende overholder arbejdsmiljøloven At give de studerende en fornuftig tilrettelæggelse af forsøg, der kan anvendes i senere arbejdssituationer At gøre de studerende bekendt med deres ansvar Arbejdspladstilladelse

35 Gennemgang af øvelser Berøringssikker øvelse Formål: Formålet med øvelsen er at udføre et berøringsikkert forsøg, hvor samtidig funktionen af HPFI-relæ og sikringer vises.

36 Berøringssikker øvelse Forsøgsopstilling til afprøvning af HPFI-relæ R S T 0 R S T 0 jord HPFI -relæ R S T 0 Skilletransformer Automatsikring 6A jord Last1 Last2

37 Berøringssikker øvelse Iagttag og noter hvad der sker ved: 1. Last 1 40 W pære, last 2 ikke belastet 2. Last kω, last 2 ikke belastet 3. Last kω, last 2 ikke belastet 4. Last 1 40 W pære, last kω 5. Last 1 40 W pære, last kω 6. Last 2 40 W pære, last 1 ikke belastet Ved nogle af forsøgene skal der måles strøm og spænding og efterfølgende beregnes effekt, for at se hvor meget effekt der bliver afsat.

38 Berøringssikker øvelse Forsøgsopstilling til afprøvning af automatsikring Iagttag og noter hvad der sker ved: 1. Last 2 40 W pære, last kω 2. Last 2 40 W pære, last 1 en kortslutning vha. den monterede afbryder R S T 0 R S T 0 jord R S T 0 Skilletransformer HPFIrelæ Automatsikring 6A jord Last1 Last2

39 Måleteknik Multimetre At indøve brugen af multimetre At vise begrænsningerne ved instrumenterne At undersøge betydningen af instrumenternes indre modstand og frekvensafhængighed

40 Disposition 1. lesson. 1. Drejespoleinstrumentet 2. Måleusikkerhed for drejespoleinstrumentet 3. Digital multimeter 4. Usikkerheder ved digitale multimetre 5. Gennemgang af øvelser

41 3. Drejespoleinstrumentet Symbol for drejespoleinstrument Opbygning af drejespoleinstrument

42 Drejespoleinstrumentet Virkemåde S N

43 3. Drejespoleinstrumentet Anvendelse af drejespoleinstrument som voltmeter og amperemeter A Spændingskilde + - V Belastning R

44 Indre modstand Betydning i voltmeter 3. Drejespoleinstrumentet V i, I i R v I i V i - V e + Artikel med opbygning af voltmeter

45 Drejespoleinstrumentet Voltmeter Ideal voltmeter has infinite resistance: a good voltmeter has a very large internal resistance. Consider the finite internal resistance. To determine the internal resistance o set up the circuit shown in figure. The voltmeter reads the voltage across itself Including its internal resistance. Current flowing through the resistor flows through the voltmeter. The current is given by the equation: Figure: Circuit for measuring the resistance of the voltmeter.

46 Drejespoleinstrumentet Voltmeter Figure: Circuit for measuring the resistance of the voltmeter. Select a 1 MΩ resistor. Measure its value using the multimeter. Set the power supply to 10 V always measure the voltage provided by the power supply with the voltmeter Do not rely on the digital display on the power supply.) Assemble the circuit in the Figure. Record the voltage measured by the voltmeter Compute the internal resistance of the voltmeter using Equation 2.2.

47 Indre modstand Betydning i amperemeter 3. Drejespoleinstrumentet R i R v I i 0 V e R N I N I e

48 Indre modstand Betydning i multimeter 3. Drejespoleinstrumentet 200 Ω 200 Ω 0,1Ω 0,9 Ω 9 Ω 90 Ω 20 Ω 900 Ω 9 kω 90 kω 0 1A 0,1A 10mA 100mA 100mV 1V 10V 100V

49 3. Drejespoleinstrumentet Måling af rigtig spænding 10 kω 100Ω I 0 A + + Ca 15V 100 V 0 V R - Ω -

50 3. Drejespoleinstrumentet Måling af rigtig strøm + I 10 kω 100Ω 0 Ca 15V 100Ω V 0 V R A

51 Indsvingningskurver for drejespoleinstrumentet ved forskellige dæmpninger. 3. Drejespoleinstrumentet

52 4. Måleusikkerhed for drejespoleinstrument Drejespoleinstrument Klasse 1.5 med måleområder: 1.3 & 10 A

53 5. Digital multimeter V i S 1 C R i OA Nulpunkts detektor Clock S 2 Logik Tæller/ timer Display V ref Integration af V i V i Start Afladning af C med konstant strøm opnået med V ref V i T t t Dual-slope A/D-konverter

54 5. Digital multimeter Puls fra ekstern trigning Front panel kontrolknapper Funktions kontrol Remote kontrol input Input Reference spænding Start oscillator Clock oscillator Display Input område, switches og forstærker Relæ Dual slope ADC Polaritet Programmeringsenhed Tæller Hukommelse Reset Digitalt output Område kontrol Blokdiagram af multimeter

55 5. Digital multimeter Fluke, som eksempel leverer mange forskellige digitale multimetre Nogle er hånd metre Andre er bænk metre De er i mange forskellige klasser afhængigt af instrumentets formål og prisklasse

56 5. Digital multimeter Måling af DC-spænding V in 1kΩ 200mV 2V Til A/Dkonverteren 20V 200V 2000V 9MΩ 900kΩ 90kΩ 10kΩ DC-spændingsdeler

57 5. Digital multimeter Måling af DC-strøm I in 200µA Sikring 900Ω 90Ω 9Ω 0,9Ω 0,1Ω 2mA 20mA 200mA 2A Strøm til spændingsomformer

58 5. Digital multimeter AC til DC omformning + + R v V d R i v(t) i(t) v d (t) i(t) V d v(t) i(t) v(t) t Brokobling i drejespoleinstrument Kurveformer for brokobling

59 + v 5. Digital multimeter AC til DC omformning PRINCIP 1 PRINCIP v V V v v V R V PRINCIP 3 PRINCIP 4 C C + + v v 2 v V + V v v 2 v V V R

60 5. Digital multimeter R 2 + R 3 D 1 D 2 + V ind R 1 + V d Midlingsdetektor

61 + R R 5. Digital multimeter C RMS-konverter R 2 V ind R 1 T 1 IC 1 IC2 V out T 2 Input Forstærker RMS konverter AC-koblet system Output

62 5. Digital multimeter Resistans til spændingskonvertere Konstant strøm generator R 2 Konstant strøm generator R x V out V out R x R 1 R 1 a Til alm. resistanser 10Ω b Til høje resistanser

63 6. Usikkerheder ved digitale multimetre

64 6. Usikkerheder ved digitale multimetre Typisk frekvenskarakteristik for et digitalt multimeter

65 7. Gennemgang af øvelser 10kΩ 100kΩ 10kΩ E 5V V m V Opstilling til DC-spændingsmåling

66 7. Gennemgang af øvelser 10kΩ 100Ω I m E 15 V 100Ω A Opstilling til DC-strømmåling Artikel med strømmåling Derefter laves måling med drejespoleinstrumenterne som dynamisk system

67 7. Gennemgang af øvelser 1. Måling på transformer L Primærside Sekundærside 230V AC V 1 V N 1 N 2 V 2 V N

68 7. Gennemgang af øvelser 2. Spændingsmåling på enkeltensretterkobling L Diode 1N V AC N 10kΩ V V m

69 7. Gennemgang af øvelser 3. Spændingsmåling på dobbeltensretterkobling Dioder 1N4148 L 230V AC N 10kΩ V V m Endelig laves true rms måling med Fluke instrument

70 Laboratorie øvelse Fremgangsmåde: 1. Udfyld APT og læs herunder sikkerhedsregler Få APT underskrevet Lav opstilling og udfør berøringssikker forsøg Diskuter resultaterne Lav multimeter forsøg Ryd bordet og afslut APT

Øvelser til multimeter: 1. Indre modstand: 2. DC spændingsmåling. 3. DC strømmåling

Øvelser til multimeter: 1. Indre modstand: 2. DC spændingsmåling. 3. DC strømmåling Øvelser til multimeter: 1. Indre modstand: Find ud fra databladene for Unigor 4s, Davometer SV4, Unigor 1n og 3n, samt og Fluke 179 den indre modstand ved henholdsvis AC og DC måling af henholdsvis strøm

Læs mere

BRUGSANVISNING MODEL

BRUGSANVISNING MODEL BRUGSANVISNING MODEL Tillykke med Deres nye multimeter, før De går igang med at bruge produktet, bedes De læse denne brugsanvisning grundigt. I. ANVENDELSE Dette kategori III multimeter kan anvendes til

Læs mere

HN Brugervejledning. Læs brugervejledningen omhyggeligt før multimeteret tages i brug, og gem brugervejledningen til senere brug.

HN Brugervejledning. Læs brugervejledningen omhyggeligt før multimeteret tages i brug, og gem brugervejledningen til senere brug. DIGITAL MULTIMETER HN 7333 Brugervejledning Læs brugervejledningen omhyggeligt før multimeteret tages i brug, og gem brugervejledningen til senere brug. 1 INTRODUKTION Dette instrument er et lille håndholdt

Læs mere

Fluke 170 Serie Sand RMS Digitale Multimetre

Fluke 170 Serie Sand RMS Digitale Multimetre TEKNISKE DATA Fluke 170 Serie Sand RMS Digitale Multimetre Fluke 170 Serie DMM'er er branchens standard fejlfindingsværktøjer til elektriske og elektroniske systemer Fluke 170 Serie digitale multimetre

Læs mere

LABORATORIETYPER, VÆRKSTEDER OG ADGANGSFORHOLD

LABORATORIETYPER, VÆRKSTEDER OG ADGANGSFORHOLD Sikkerhedsbestemmelser for arbejde i laboratorierne ved Institut for Energiteknik, Aalborg Universitet Reglerne er gældende for laboratorierne i og omkring Pontoppidanstræde Sikkerhedsreglerne kan også

Læs mere

SPIDER Quick guide. DATO: August 2017 FORHANDLER: WASYS A/S. Langebjergvænget Roskilde

SPIDER Quick guide. DATO: August 2017 FORHANDLER: WASYS A/S. Langebjergvænget Roskilde SPIDER Quick guide DATO: August 2017 FORHANDLER: WASYS A/S Langebjergvænget 18 4000 Roskilde +45 7221 7979 Indhold Om SPIDER... 3 Funktioner ved SPIDER... 3 Spændingsforsyning... 3 Installation og fysiske

Læs mere

HN Brugervejledning. Læs brugervejledningen omhyggeligt før multimeteret tages i brug, og gem brugervejledningen til senere brug.

HN Brugervejledning. Læs brugervejledningen omhyggeligt før multimeteret tages i brug, og gem brugervejledningen til senere brug. DIGITAL MULTIMETER HN 7364 Brugervejledning Læs brugervejledningen omhyggeligt før multimeteret tages i brug, og gem brugervejledningen til senere brug. 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Introduktion 1.1 Sikkerhedsanvisninger

Læs mere

Materialer: Strømforsyningen Ledninger. 2 fatninger med pære. 1 multimeter. Forsøg del 1: Serieforbindelsen. Serie forbindelse

Materialer: Strømforsyningen Ledninger. 2 fatninger med pære. 1 multimeter. Forsøg del 1: Serieforbindelsen. Serie forbindelse Formål: Vi skal undersøge de egenskaber de 2 former for elektriske forbindelser har specielt med hensyn til strømstyrken (Ampere) og spændingen (Volt). Forsøg del 1: Serieforbindelsen Materialer: Strømforsyningen

Læs mere

Lov om elevers og studerendes undervisningsmiljø

Lov om elevers og studerendes undervisningsmiljø Oversigt (indholdsfortegnelse) LOV nr 166 af 14/03/2001 Gældende (Undervisningsmiljøloven) Offentliggørelsesdato: 15-03-2001 Undervisningsministeriet Vis mere... Kapitel 1 Kapitel 2 Kapitel 3 Kapitel 4

Læs mere

Velkommen til. EDR Frederikssund Afdelings Almen elektronik kursus. Steen Gruby OZ9ZI

Velkommen til. EDR Frederikssund Afdelings Almen elektronik kursus. Steen Gruby OZ9ZI Emne 18: Måleteknik Velkommen til EDR Frederikssund Afdelings Steen Gruby 1 Emne 18: Måleteknik I øvrigt Tidsrum :1900 2200 I pause ca. i midten Toilettet er i gangen mellem køkken og dette lokale De der

Læs mere

Strømmens virkning (L-aus) Line Goul 1

Strømmens virkning (L-aus) Line Goul 1 Strømmens virkning (L-aus) Line Goul 1 Strømmens virkning Line Goul 2 Strømmens virkning Line Goul 3 Ulykkes statistik Ulykkesregisterets data dækker ca. 22 procent af alle elulykker. Line Goul 4 Ulykkes

Læs mere

Måleteknik Effektmåling

Måleteknik Effektmåling Måleteknik Effektmåling Formål: Formålet med øvelsen er at indøve brugen af wattmetre til enfasede og trefasede målinger. Der omtales såvel analog som digitale wattmeter, men der foretages kun målinger

Læs mere

14. juni 2001. Øvelsesvejledning i måleteknik 1mm. Multimetre. Formål:

14. juni 2001. Øvelsesvejledning i måleteknik 1mm. Multimetre. Formål: Øvelsesvejledning i måleteknik 1mm. Multimetre. 14. juni 2001 Formål: Teori: Formålet med øvelsen er at indøve brugen afmultimetre og at vise begrænsningerne herfor, herunder at undersøge betydningen afinstrumenternes

Læs mere

830 Series Digital Multimeter

830 Series Digital Multimeter 10A max 50 0V max 75 0V A C 10 0 0V DC 10 0 ma max 830 Series Digital Multimeter manual for 830 series Læs denne brugervejledning grundigt før brug D C V OFF 1000 750 A C V D C A 20 µ 0m 0µ m 20m 0k m

Læs mere

Grundlæggende. Elektriske målinger

Grundlæggende. Elektriske målinger Grundlæggende Elektriske målinger Hvad er jeres forventninger til kurset? Hvad er vores forventninger til jer 2 Målbeskrivelse - Deltageren kan: - kan foretage simple kontrolmålinger på svagstrømstekniske

Læs mere

DIGITAL MULTIMETER MED AC/DC STRØMTANG KEW MATE MODEL 2000 / El-Nr: / 685

DIGITAL MULTIMETER MED AC/DC STRØMTANG KEW MATE MODEL 2000 / El-Nr: / 685 DIGITAL MULTIMETER MED AC/DC STRØMTANG KEW MATE MODEL 2000 / 2001 El-Nr: 63 98 720 520 / 685 KEW MATE 2000 / 2001 side 2 1. Sikkerhed... 3 2. Funktioner... 4 3. Specifikationer... 5 AC Strøm... 5 DC Strøm...

Læs mere

Ohms lov. Formål. Princip. Apparatur. Brug af multimetre. Vi undersøger sammenhængen mellem spænding og strøm for en metaltråd.

Ohms lov. Formål. Princip. Apparatur. Brug af multimetre. Vi undersøger sammenhængen mellem spænding og strøm for en metaltråd. Ohms lov Nummer 136050 Emne Ellære Version 2017-02-14 / HS Type Elevøvelse Foreslås til 7-8, (gymc) p. 1/5 Formål Vi undersøger sammenhængen mellem spænding og strøm for en metaltråd. Princip Et stykke

Læs mere

Betjeningsvejledning Elma 3055 Digital Tangamperemeter

Betjeningsvejledning Elma 3055 Digital Tangamperemeter Betjeningsvejledning Elma 3055 Digital Tangamperemeter El.nr. 63 98 204 635 Elma 3055 side 3 1. Spændingsterminal 2. COM terminal (fælles) 3. Hz,F,Ω, -terminal 4. Display 5. Manuel områdevælger 6. Funktionsomskifter

Læs mere

Tilsyn med kapitel 1, 1a, 3 og 4 i undervisningsmiljøloven

Tilsyn med kapitel 1, 1a, 3 og 4 i undervisningsmiljøloven DCUMs tilsyn med uddannelsesstedernes undervisningsmiljø i 2018 Dette dokument giver et samlet billede af de forhold, DCUM undersøger i 2018 og gælder alle ud-dannelser som er omfattet af undervisningsmiljøloven.

Læs mere

Arbejde på elektriske installationer 1

Arbejde på elektriske installationer 1 Arbejde på elektriske installationer Af Steffen Nielsen, Sikkerhedsstyrelsen Marts 2010 I 2008 registrerede Sikkerhedsstyrelsen 41 elulykker, hvor elfagfolk kom til skade i forbindelse med deres arbejde.

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om elevers og studerendes undervisningsmiljø

Bekendtgørelse af lov om elevers og studerendes undervisningsmiljø LBK nr 316 af 05/04/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 3. juli 2017 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 17/04685 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Instruktion. MINIGAM+ On/off og analog styring IN217DKA

Instruktion. MINIGAM+ On/off og analog styring IN217DKA Instruktion MINIGAM+ On/off og analog styring IN217DKA 1. Beskrivelse af kort Advarsel! Flere dele på printkortet er forsynet med 115/230VAC. Afbryd altid strømmen før der arbejdes på aktuatoren. 2. For

Læs mere

MODUL 5 ELLÆRE: INTRONOTE. 1 Basisbegreber

MODUL 5 ELLÆRE: INTRONOTE. 1 Basisbegreber 1 Basisbegreber ellæren er de mest grundlæggende størrelser strøm, spænding og resistans Strøm er ladningsbevægelse, og som det fremgår af bogen, er strømmens retning modsat de bevægende elektroners retning

Læs mere

SIKKERHEDSBESTEMMELSER FOR ARBEJDE I LABORATORIERNE INSTITUT FOR ENERGITEKNIK AALBORG UNIVERSITET, ESBJERG

SIKKERHEDSBESTEMMELSER FOR ARBEJDE I LABORATORIERNE INSTITUT FOR ENERGITEKNIK AALBORG UNIVERSITET, ESBJERG SIKKERHEDSBESTEMMELSER FOR ARBEJDE I LABORATORIERNE INSTITUT FOR ENERGITEKNIK AALBORG UNIVERSITET, ESBJERG Aalborg Universitet Esbjerg Institut for Energiteknik Niels Bohrs Vej 8 DK 6700 Esbjerg INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Pjece for elever Sikkerhed

Pjece for elever Sikkerhed Pjece for elever Sikkerhed på Erhvervsskolerne Aars Indholdsfortegnelse Formål... 4 Handlingsplan ved personulykker og brand... 5 Personlige værnemidler... 8 Værkstedskørekort... 9 Skolen som en virksomhed...

Læs mere

Dobbelt sender detektor med 4 kanals frekvenser. 1. Funktioner. 2. Produkt gennemgang

Dobbelt sender detektor med 4 kanals frekvenser. 1. Funktioner. 2. Produkt gennemgang Dobbelt sender detektor med 4 kanals frekvenser Tak, fordi du har købt denne stråle detektor, læs venligst denne brugsanvisning omhyggeligt før installation. Forsøg aldrig at adskille eller reparere produktet.

Læs mere

Undervisningsmiljøvurdering

Undervisningsmiljøvurdering vurdering Denne DCUM-vejledning beskriver undervisningsmiljøvurderingen, UMV. en beskriver, hvad en undervisningsmiljøvurdering er, og hvorfor arbejdet med undervisningsmiljøet er vigtigt. Den giver indblik

Læs mere

AC Motor Frekvensomformer VF-S11 serie VF-PS1 serie 0,2 KW 630 KW

AC Motor Frekvensomformer VF-S11 serie VF-PS1 serie 0,2 KW 630 KW AC Motor Frekvensomformer VF-S11 serie VF-PS1 serie 0,2 KW 630 KW effekt størrelser - programmerbar I/O Opsætning af to forskellige motors parameter PI / PID funktion for pumper og ventilation Optil 15

Læs mere

Mean Well, LCM-serie installations vejledning.

Mean Well, LCM-serie installations vejledning. Egenskaber: 180 -> 295 VAC (LCM-25: 180 277 VAC) Indbygget aktivt power factor funktion Udgangsstrøm indstilles med DIP kontakter Indbygget DALI interface og simpel kontakt dæmpning (DA version) Indbygget

Læs mere

Genius laderegulator Monterings og brugervejledning

Genius laderegulator Monterings og brugervejledning Genius laderegulator Monterings og brugervejledning Laderegulatorens opbygning Genius er en avanceret laderegulator for solceller/solpaneler der kontroller, overvåger og styrer indladning og afladning

Læs mere

Arbejdspladsvurdering

Arbejdspladsvurdering Arbejdspladsvurdering Alle virksomheder skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering. En såkaldt APV. Det fremgår af arbejdsmiljøloven. Den skriftlige APV skal revideres senest hvert 3. år. APV skal

Læs mere

INSTRUKTIONSLISTE HVID+

INSTRUKTIONSLISTE HVID+ INSTRUKTIONSLISTE Scan QR koden med din smartphone og sæt fokus på elsikkerhed. helsikker fokus på elsikkerhed PRODUKTIONSMEDARBEJDERE DER ER SÆRLIGT INSTRUERET I FORHOLD TIL AT LØSE SPECIFIKKE PROBLEMER

Læs mere

Undervisningsmiljøvurdering 2013/2014. Skole.

Undervisningsmiljøvurdering 2013/2014. Skole. Undervisningsmiljøvurdering 2013/2014 Klarup Skole. Denne undervisningsmiljøvurdering udarbejdes på baggrund af Lov om elevers og studerendes undervisningsmiljø. Lov nr. 166 af 14/03/2001. Af loven fremgår

Læs mere

STEVISON BLUETOOTH USB MICRO SD DAB+ FM DIGITAL RADIO

STEVISON BLUETOOTH USB MICRO SD DAB+ FM DIGITAL RADIO STEVISON BLUETOOTH USB MICRO SD DAB+ FM DIGITAL RADIO Model: HN13549 Vejledning Funktioner 1. INFO/MENU 2. ALARM 3. NULSTIL 4. VÆLG 5. MODE 6. SCAN 7. VENSTRE ( ) 8. HØJRE ( ) 9. BÆREGREB 10. DOT-MATRIX

Læs mere

Rapport Undervisningsmiljø Strøm og IT

Rapport Undervisningsmiljø Strøm og IT Rapport Undervisningsmiljø Strøm og IT 2018 Undervisningsmiljø EUD Strøm og IT 2018 Side 1 af 6 Undervisningsmiljø 2018 Strøm og IT 1.1 Indledning Denne rapport viser elevers vurdering af undervisningsmiljøet

Læs mere

Fremstil en elektromagnet

Fremstil en elektromagnet Fremstil en elektromagnet Fremstil en elektromagnet, og find dens poler. 3.1 5.6 -Femtommersøm - Isoleret kobbertråd, 0,5 mm -2 krokodillenæb - Magnetnål - Afbryder - Clips Fremstil en elektromagnet, der

Læs mere

Kollektor. Teknisk skole Ringsted Fysikrapport Af Kenneth René Larsen Afleveret d.26. maj 1999. Emitter

Kollektor. Teknisk skole Ringsted Fysikrapport Af Kenneth René Larsen Afleveret d.26. maj 1999. Emitter Kollektor Teknisk skole Ringsted Fysikrapport Af Kenneth René Larsen Afleveret d.26. maj 1999 Basis Emitter 1 Indholdsfortegnelse Problemformulering 3 Transistorens opbygning 4 Transistoren DC forhold

Læs mere

4 / 5 6 1 2009 DESITEK A/S CAW

4 / 5 6 1 2009 DESITEK A/S CAW 2009 DESITEK A/S A/S CAW 1 DESITEK A/S 2 Hvad er en UPS iht. DS/EN62040 3 UPS Topologi 4 Hvorfor N skal tilsluttes / isolationstrafo 5 Beregning af batterikapacitet 6 Installation af UPS er, herunder jording

Læs mere

Mean Well, LCM-serie installations vejledning.

Mean Well, LCM-serie installations vejledning. Egenskaber: 180 -> 295 VAC (LCM-25: 180 277 VAC) Indbygget aktivt power factor funktion Udgangsstrøm indstilles med DIP kontakter Indbygget DALI interface og simpel kontakt dæmpning (DA version) Indbygget

Læs mere

undervisningsmiljø i folkeskolen

undervisningsmiljø i folkeskolen dcum.dk undervisningsmiljø i folkeskolen opgaver for ledelse og bestyrelse 3 Undervisningsmiljø i folkeskolen Dansk Center for Undervisningsmiljø, DCUM, udgiver dette materiale for at give en nem og hurtig

Læs mere

UMV Sådan! er et værktøj, som kan bruges til at udarbejde den lovpligtige undervisningsmiljøvurdering

UMV Sådan! er et værktøj, som kan bruges til at udarbejde den lovpligtige undervisningsmiljøvurdering UMV Sådan! til ungdomsuddannelser UMV Sådan! er et værktøj, som kan bruges til at udarbejde den lovpligtige undervisningsmiljøvurdering (UMV). Skabelonen kan bruges af den gruppe, som er nedsat til at

Læs mere

Sikkerhedsbestemmelser for arbejde i laboratorierne ved Institut for Energiteknik, Aalborg Universitet LABORATORIETYPER, VÆRKSTEDER OG ADGANGSFORHOLD

Sikkerhedsbestemmelser for arbejde i laboratorierne ved Institut for Energiteknik, Aalborg Universitet LABORATORIETYPER, VÆRKSTEDER OG ADGANGSFORHOLD Sikkerhedsbestemmelser for arbejde i laboratorierne ved Institut for Energiteknik, Aalborg Universitet Reglerne er gældende for laboratorierne i og omkring Pontoppidanstræde Sikkerhedsreglerne kan også

Læs mere

Svane Electronic Timer universal med 8 funktioner 1

Svane Electronic Timer universal med 8 funktioner 1 Svane Electronic Timer universal med 8 funktioner 1 Digital timer print modul 12V 2000.2231 Multi funktions timer med 8 funktioner, anvendelig i mange installationer, forsyning 12VDC drift. Printet har

Læs mere

Anpartsselskabet BG Teknik Århus Grenåvej 148 DK-8240 Risskov Tel. +45 8741 8010 Fax. +45 8617 4444 http://www.bgteknik.dk E-mail: info@bgteknik.

Anpartsselskabet BG Teknik Århus Grenåvej 148 DK-8240 Risskov Tel. +45 8741 8010 Fax. +45 8617 4444 http://www.bgteknik.dk E-mail: info@bgteknik. Værd at vide om Side 1 af 6 fra 12volt eller 24volt batterispænding til 230volt AC Anpartsselskabet BG Teknik Århus Grenåvej 148 DK-8240 Risskov Tel. +45 8741 8010 Fax. +45 8617 4444 http://www.bgteknik.dk

Læs mere

Elsikkerhed 2, herunder arbejde med stoffer og materialer

Elsikkerhed 2, herunder arbejde med stoffer og materialer Elsikkerhed 2, herunder arbejde med stoffer og materialer Ewen Ritchie Birgitte Bak-Jensen Institut for Energiteknik Aalborg Universitet e-mail: aer@iet.aau.dk www: www.iet.aau.dk Dagsorden Arbejde med

Læs mere

STEVISON BLUETOOTH USB MICRO SD DAB+ FM DIGITAL RADIO

STEVISON BLUETOOTH USB MICRO SD DAB+ FM DIGITAL RADIO STEVISON BLUETOOTH USB MICRO SD DAB+ FM DIGITAL RADIO Model: HN13549 Vejledning Funktioner 1. INFO/MENU 2. ALARM 3. NULSTIL 4. VÆLG 5. MODE 6. SCAN 7. VENSTRE ( ) 8. HØJRE ( ) 9. BÆREGREB 10. DOT-MATRIX

Læs mere

ELEKTRISK TERRASSEVARMER

ELEKTRISK TERRASSEVARMER ELEKTRISK TERRASSEVARMER HN 12362 Brugervejledning Læs brugervejledningen omhyggeligt, før terrassevarmeren tages i brug, og gem den til senere brug. Pak terrassevarmeren ud og kontroller, at alle dele

Læs mere

(2 DØRE, 100 NØGLER)

(2 DØRE, 100 NØGLER) BESKRIVELSE Vprox 100 er et avanceret adgangskontrol-system baseret på Videx unikke Coded Key, der giver mere end 4 milliarder kombinationer. Systemet kan kontrollere to uafhængige døre og gemme op til

Læs mere

VELKOMMEN. til temadag om ARBEJDSMILJØ

VELKOMMEN. til temadag om ARBEJDSMILJØ VELKOMMEN til temadag om ARBEJDSMILJØ Dagens program Formiddag Velkommen, præsentation og aftaler Rammen om arbejdsmiljø Fysisk APV Eftermiddag Psykisk arbejdsmiljø Redskaber i hverdagen Trivsels APV Spørgehjørnet

Læs mere

El og sikkerhed i skolen

El og sikkerhed i skolen El og sikkerhed i skolen Når der arbejdes med praktiske øvelser i skolen, gælder nogle specielle sikkerhedsregler, som skal overholdes. Hovedparten af reglerne er fastsat af Arbejdstilsynet. Andre offentlige

Læs mere

Tekniske hjælpemidler

Tekniske hjælpemidler Tekniske Afrettere hjælpemidler Indledning Anvendelse af tekniske hjælpemidler, herunder afrettere skal ske i henhold til Arbejdstilsynets bestemmelser, samt fabrikantens anvisninger. Kravene til indretning

Læs mere

undervisningsmiljø på ungdomsuddannelser

undervisningsmiljø på ungdomsuddannelser dcum.dk undervisningsmiljø på ungdomsuddannelser opgaver for ledelse og bestyrelse 3 Undervisningsmiljø på ungdomsuddannelser Dansk Center for Undervisningsmiljø (DCUM) udgiver dette materiale for at give

Læs mere

Palm Size Digital Multimeter. Operating manual

Palm Size Digital Multimeter. Operating manual Palm Size Digital Multimeter 300 Operating manual Fig 1. Voltage measurement DC and AC Illustrations Fig 2. DC Current Measurement Fig 3. Diode test Continuity test Fig 4. Temperature measurement Fig 5.

Læs mere

ELEKTRISKE KREDSLØB (DC)

ELEKTRISKE KREDSLØB (DC) ELEKTRISKE KREDSLØB (DC) Kredsløbstyper: Serieforbindelser Parallelforbindelser Blandede forbindelser Central lovmæssigheder Ohms lov, effektformel, Kirchhoffs 1. & 2. lov DC kredsløb DC står for direct

Læs mere

INSTRUKTION FOR GMC 8022

INSTRUKTION FOR GMC 8022 INSTRUKTION FOR GMC 8022 1 GASMÅLE- OG ALARMANLÆG TYPE 8022 ANVENDELSE: Elektronikenheden har i forbindelse med detektorer (udgangssignal 4-20 ma) følgende funktioner Måling og visning af den aktuelle

Læs mere

Brugsanvisning Brugervejledning til digital multimeter 57806 1.0. Artikel-nr. / Article No.: Sprog / Languages: Version / Version:

Brugsanvisning Brugervejledning til digital multimeter 57806 1.0. Artikel-nr. / Article No.: Sprog / Languages: Version / Version: Brugsanvisning Brugervejledning til digital multimeter 57806 Artikel-nr. / Article No.: 57806 Sprog / Languages: da Version / Version: 1.0 BERNER_71167.pdf 2012-12-13 Art-Nr.: 57806 Multimeter DK Digitalt

Læs mere

Der findes derudover andre typer hvor både klinge og emne fremføres automatisk. Disse typer er ikke omfattet af denne vejledning

Der findes derudover andre typer hvor både klinge og emne fremføres automatisk. Disse typer er ikke omfattet af denne vejledning Tekniske Kapsave med hjælpemidler én klinge Indledning En Kapsav er en rundsav, der med hånden eller mekanisk føres på tværs af bordet mod emnet. Den kaldes ofte en afkorter. Der findes flere typer kapsave,

Læs mere

Digital positioner type RE 3446

Digital positioner type RE 3446 Installations- og driftsvejledning IN145 Digital positioner type Indholdsfortegnelse: Side 1 Generel information 2 2 Montering og tilslutning 2 3 Idriftsættelse 3 4 Drifts funktioner 6 5 Funktions beskrivelser

Læs mere

Virksomheden bør desuden være opmærksom på at gravide ikke er medtaget i tjeklisten.

Virksomheden bør desuden være opmærksom på at gravide ikke er medtaget i tjeklisten. Tjekliste til arbejdspladsvurdering i Grønland Stilladsarbejde Indledning Arbejdstilsynet har lavet denne tjekliste, fortrinsvis til virksomheder med færre end ti ansatte. Den er et redskab, som virksomheden

Læs mere

Introduktion til kurset:

Introduktion til kurset: Introduktion til kurset: Du opnår kendskab til udskiftning af defekte El-komponenter i styretavler, samt funktionstest af anlæg. Du vil få kendskab til, hvordan man ændre El-diagrammet så det passer til

Læs mere

Installations-/betjeningsvejledning. Isolationsmonitor type SIM-Q/SIM-Q LF D (DK) Arbejdsfrekvens ned til 5Hz (SIM-Q LF)

Installations-/betjeningsvejledning. Isolationsmonitor type SIM-Q/SIM-Q LF D (DK) Arbejdsfrekvens ned til 5Hz (SIM-Q LF) Installations-/betjeningsvejledning Isolationsmonitor type SIM-Q/SIM-Q LF Overvågning af isolationsmodstand på et AC net Arbejdsspænding op til 690V AC, modstår op til 1000V DC Arbejdsfrekvens ned til

Læs mere

Magnetens tiltrækning

Magnetens tiltrækning Magnetens tiltrækning Undersøg en magnets tiltrækning. 3.1 5.1 - Stangmagnet - Materialekasse - Stativ - Sytråd - Clips Hvilke materialer kan en magnet tiltrække? Byg forsøgsopstillingen med den svævende

Læs mere

QUICKVEJLEDNING til Piccolo Light

QUICKVEJLEDNING til Piccolo Light QUICKVEJLEDNING til Piccolo Light Montering 1. Piccolo Light kan installeres uden brug af kommunikation via GSM, men installeres et SIM-kort i enheden, vil man bl.a. kunne få alarmer som sms og email.

Læs mere

Personvognsmekaniker (udkast 4)

Personvognsmekaniker (udkast 4) Bilag 5 Personvognsmekaniker (udkast 4) 1. Uddannelsens formål og opdeling 1.1. Uddannelsen til personvognsmekaniker har som overordnet formål, at eleven gennem skoleundervisning og praktikuddannelse opnår

Læs mere

Opgavesæt udviklet til kursus 48115. Grundlæggende elektronik på mobile maskiner 2. Udviklet i 2015

Opgavesæt udviklet til kursus 48115. Grundlæggende elektronik på mobile maskiner 2. Udviklet i 2015 Opgavesæt udviklet til kursus 48115 Grundlæggende elektronik på mobile maskiner 2 Udviklet i 2015 Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling (april, 2016). Materialet er udviklet af Metalindustriens

Læs mere

Kvalitet i undervisningsmiljøet!

Kvalitet i undervisningsmiljøet! Kvalitet i undervisningsmiljøet! 21. november 2018 De gode fællesskaber skal der være flere af. Et perspektiv fra Dansk Center for Undervisningsmiljø. Hvem er vi? Maria Hummelmose Udviklingskonsulent,

Læs mere

Stødpind. Rullebord kan være med automatisk fremføring, og maskinen kan være forsynet med forridser.

Stødpind. Rullebord kan være med automatisk fremføring, og maskinen kan være forsynet med forridser. Tekniske hjælpemidler Bord- og formatrundsave Indledning En bordrundsav er en rundsav med én klinge, der ikke flyttes under brugen, og med savspindel under bordet. Se fig. 1. Stødpind Forlængerbord Overdækning

Læs mere

Benjamin Franklin Prøv ikke at gentage forsøget! hvor er den passerede ladning i tiden, og enheden 1A =

Benjamin Franklin Prøv ikke at gentage forsøget! hvor er den passerede ladning i tiden, og enheden 1A = E3 Elektricitet 1. Grundlæggende Benjamin Franklin Prøv ikke at gentage forsøget! I E1 og E2 har vi set på ladning (som måles i Coulomb C), strømstyrke I (som måles i Ampere A), energien pr. ladning, også

Læs mere

Betjeningsvejledning Elma 318 Mini automultimeter

Betjeningsvejledning Elma 318 Mini automultimeter Betjeningsvejledning Elma 318 Mini automultimeter El.nr. 63 98 910 288 BM318 Side 2 INDHOLDSFORTEGNELSE INDHOLDSFORTEGNELSE...2 1. SIKKERHED... 2 2. INTRODUKTION... 4 3. Beskrivelse... 5 3-1 Panel beskrivelse...

Læs mere

GODE RÅD OM MASKIN- SIKKERHED. Novellefilm og diskussionsoplæg om forebyggelse af mobning på arbejdspladsen

GODE RÅD OM MASKIN- SIKKERHED. Novellefilm og diskussionsoplæg om forebyggelse af mobning på arbejdspladsen GODE RÅD OM MASKIN- SIKKERHED Novellefilm og diskussionsoplæg om forebyggelse af mobning på arbejdspladsen Indhold Ansvar for maskinsikkerhed 3 Tag ansvar for maskinsikkerheden Risikovurdering og APV 4

Læs mere

K 6050. Digital fejlstrømsafbryder/ loop-tester. El-nr. 63 98 720 737

K 6050. Digital fejlstrømsafbryder/ loop-tester. El-nr. 63 98 720 737 K 6050 Digital fejlstrømsafbryder/ loop-tester El-nr. 63 98 720 737 Kyoritsu K6050 Side 2 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2 1. Sikkerhed...3 2. Beskyttelseslåg...3 3. Beskrivelse...4 3.1. Instrumentbeskrivelse...4

Læs mere

Maskindirektivet 204-1

Maskindirektivet 204-1 Maskindirektivet 204-1 INDHOLDSFORTEGNELSE Opgaver - Maskiner og maskinanlæg... 3 2-28 Rekv. 0 Prod. 18-12-2007-16:11 Ordre 000 EVU Maskindirektivet (At-vejledning B.1.2) 1. Hvad betyder det at en maskine

Læs mere

Magnetens tiltrækning

Magnetens tiltrækning Magnetens tiltrækning Undersøg en magnets tiltrækning. 3.1 5.1 - Stangmagnet - Materialekasse - Stativ - Sytråd - Clips Hvilke materialer kan en magnet tiltrække? Byg forsøgsopstillingen med den svævende

Læs mere

Betjeningsvejledning Dansk/Norsk Elma 2600

Betjeningsvejledning Dansk/Norsk Elma 2600 Betjeningsvejledning Dansk/Norsk Elma 2600 DK: 63 98 562 128 NO: 80 223 38 INDHOLDFORTEGELSE SIDE SIKKERHEDS INFORMATION....... SYMBOLFORKLARINGER SIKKERHEDSFORANSTALTNNGER.. VEDLIGEHOLDELSE. GENEREL BESKRIVELSE...

Læs mere

,,,,,,lrrrrtrrrk,, $ "rrlrrffii. KYoRrrsu a*:rf!'&;' d.ffiddftmamø INDHOLD. Tekniske data side 3. Beskrivelse

,,,,,,lrrrrtrrrk,, $ rrlrrffii. KYoRrrsu a*:rf!'&;' d.ffiddftmamø INDHOLD. Tekniske data side 3. Beskrivelse t$ wl;t,t..2oo $r,,,,,,lrrrrtrrrk,, $ "rrlrrffii xu-os\ A.c volrs $l KYoRrrsu a*:rf!'&;'.--. Yi,,,\,l t I t I 1'f s \t' '/,, r\/ \ A C ANIPFRFS XM 66 KwOPlrsu r:-r-fr -&. @raw*æ d.ffiddftmamø I POWER $T,FFLY

Læs mere

Tilbagemeldingsbus S88 med besatmelder

Tilbagemeldingsbus S88 med besatmelder Tilbagemeldingsbus S88 med besatmelder HSI-S88 og S88 moduler Skal modelbanen styres med et eller andet PC program, enten et Gør det selv system eller et prof program, som fx Windigipet, skal der installeres

Læs mere

Vurdering og Handleplan

Vurdering og Handleplan Vurdering og Handleplan I kan bruge Vurdering og Handleplan til at vurdere jeres resultater af jeres trivselsmåling og/eller kortlægning af jeres undervisningsmiljø. Dette værktøj hjælper jer til: 1. at

Læs mere

FLUKE SE DET. GEM DET. DEL DET. Fluke 117 digitalmultimeter. Særlige kampagnetilbud på alle Fluke multi-installationstestere.

FLUKE SE DET. GEM DET. DEL DET. Fluke 117 digitalmultimeter. Særlige kampagnetilbud på alle Fluke multi-installationstestere. FLUKE Specials Forår 2015 SE DET. GEM DET. DEL DET. 117 digitalmultimeter Særlige kampagnetilbud på alle multiinstallationstestere NU MED GRATIS TPAK TOOLPAK, METER OPHÆNGNINGS SÆT OG C25 BÆRETASKE!. Keeping

Læs mere

Velkommen til Arbejdsmiljøseminar 2013

Velkommen til Arbejdsmiljøseminar 2013 Velkommen til Arbejdsmiljøseminar 2013 Velkommen til Arbejdsmiljøseminar 2013 Arbejdsmiljørepræsentant Hvad er mine opgaver, pligter og rettigheder? I skal lave jeres egen funktionsbeskrivelse: Overfor

Læs mere

Svane Electronic Universal timer med 4 relæer og et valg af 18 funktioner hver 1. 4 kanals timer med 18 funktioner

Svane Electronic Universal timer med 4 relæer og et valg af 18 funktioner hver 1. 4 kanals timer med 18 funktioner Svane Electronic Universal timer med 4 relæer og et valg af 18 funktioner hver 1 4 kanals timer med 18 funktioner 2000.2238 Vi sikrer en høj kvalitet sammen med vores samarbejdes partnere! Vi udveksler

Læs mere

Rapport Undervisningsmiljø Business Thisted

Rapport Undervisningsmiljø Business Thisted Rapport Undervisningsmiljø Business Thisted 2018 Undervisningsmiljø EUD Business Thisted 2018 Side 1 af 6 Undervisningsmiljø 2018 Business Thisted 1.1 Indledning Denne rapport viser elevers vurdering af

Læs mere

Installationsvejledning & brugermanual Brovagt Alarm System 1. Installationsvejledning

Installationsvejledning & brugermanual Brovagt Alarm System 1. Installationsvejledning Installationsvejledning & brugermanual Brovagt Alarm System 1 4189350014D (DK) DEIF A/S Installationsvejledning Idriftsættelse Daglig betjening Optioner DEIF A/S, Frisenborgvej 33 Tel.: +45 9614 9614,

Læs mere

QUICKVEJLEDNING til multiguard DIN6. Montering

QUICKVEJLEDNING til multiguard DIN6. Montering QUICKVEJLEDNING til multiguard DIN6 Montering 1. Klargør et SIM-kort, så pinkoden er 1234 eller deaktiveret. Monter kortet i enheden. Enheden har nu 1234 som password eller kører uden password. Kortet

Læs mere

TEKNISK RAPPORT. Test af overflademodstand og isolationsmodstand for sugearme. Omfang:

TEKNISK RAPPORT. Test af overflademodstand og isolationsmodstand for sugearme. Omfang: TEKNISK RAPPORT Test af overflademodstand og isolationsmodstand for sugearme. DTI projekt no.: 781542-3 Omfang: Denne rapport dækker de tekniske krav vedrørende brugen af sugearme i områder, hvor der er

Læs mere

Sikkerhed & Samarbejde

Sikkerhed & Samarbejde Sikkerhed & Samarbejde Krav til samarbejdspartnere, leverandører og underentreprenører Denne folder er et værktøj til at følge VAM A/S regler for sikkerhed og samarbejde indenfor: Miljø og Arbejdsmiljø

Læs mere

KØKKENER. Tjekliste til. Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering

KØKKENER. Tjekliste til. Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering Tjekliste til KØKKENER Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering (APV). APV en skal udarbejdes i samarbejde mellem virksomhedens ledelse og ansatte, og APV en er virksomhedens

Læs mere

ELEKTRONISK STYRETAVLE & SYSTEM 500 DIGITAL

ELEKTRONISK STYRETAVLE & SYSTEM 500 DIGITAL Specifikationer 20-0547 20-0547-2 Mærkespænding: 400V, 50/60Hz, 3-faset. 230V, 50/60Hz, 1-faset. Mærkeeffekt: 13000W. 3680W. Mærkestrøm: 3 X 20A. 16A. Tilladelig belastning: Pumpe: 230V, 8A, 1800W Blæser:

Læs mere

Indledning til Arbejdsmiljøarbejdet på BI:

Indledning til Arbejdsmiljøarbejdet på BI: Indledning til Arbejdsmiljøarbejdet på BI: Hvert forår laves et nyt årshjul/gantt diagram for AMG gruppens arbejde på BI. Her udvælges fokus punkter for det kommende år. Det efterstræbes at særlige risikoområder

Læs mere

FireBUS PARKERINGSVENTILATION

FireBUS PARKERINGSVENTILATION FireBUS PARKERINGSVENTILATION QUICK GUIDE Quick guiden beskriver hvordan et mindre anlæg kan installeres og idriftsættes. Alle moduler tildeles en individuel adresse på DIP-switchen i modulet Modulerne

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Stilladsarbejde Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Øvelse 1.5: Spændingsdeler med belastning Udført af: Kari Bjerke Sørensen, Hjalte Sylvest Jacobsen og Toke Lynæs Larsen.

Øvelse 1.5: Spændingsdeler med belastning Udført af: Kari Bjerke Sørensen, Hjalte Sylvest Jacobsen og Toke Lynæs Larsen. Øvelse 1.5: Spændingsdeler med belastning Udført af: Kari jerke Sørensen, Hjalte Sylvest Jacobsen og Toke Lynæs Larsen. Formål: Formålet med denne øvelse er at anvende Ohms lov på en såkaldt spændingsdeler,

Læs mere

UMV Sådan! Undervisningsmiljøvurdering for. Denne undervisningsmiljøvurdering, UMV, er gyldig frem til: d. 1.11.2017

UMV Sådan! Undervisningsmiljøvurdering for. Denne undervisningsmiljøvurdering, UMV, er gyldig frem til: d. 1.11.2017 Her indsætter I skolens logo UMV Sådan! Undervisningsmiljøvurdering for Dato: 1.11.2014 Denne undervisningsmiljøvurdering, UMV, er gyldig frem til: d. 1.11.2017 UMV en er udarbejdet i et samarbejde mellem:

Læs mere

Måleopstillinger. Lkaa 2012

Måleopstillinger. Lkaa 2012 Måleopstillinger Lkaa 2012 Fysiologiske reaktioner Strømstimulerer muskler og nerver Fra svag kilden til voldsom krampe Hjertekammerflimmer Lammelse af åndedrætsfunktionen Forbrænding af forskellige grader

Læs mere

INSTRUKTIONSMANUAL FOR SERVERINGSDISK med indbygget varme

INSTRUKTIONSMANUAL FOR SERVERINGSDISK med indbygget varme INSTRUKTIONSMANUAL FOR SERVERINGSDISK med indbygget varme - SANTANA - - SANTAFE - - GEVENDE - SANTANA SERIEN : SA-HL133 SA-HL164 SA-HL205 SANTAFE SERIEN : SF-HL133 SF-HL164 SF-HL205 GEVENDE SERIEN : GE-HL133

Læs mere

Nem logning: Hurtig logning og overvågning af målinger

Nem logning: Hurtig logning og overvågning af målinger Efterår vinter 2015 Introduktion af de NYE Fluke termiske kameraer Nem logning: Hurtig logning og overvågning af målinger SPECIAL KAMPAGNE Fluke T5600/ 1000FLT Kit Fluke. Keeping your world up and running.

Læs mere

T12-01- Bestillingsnummer: T12-01-02

T12-01- Bestillingsnummer: T12-01-02 T12-01- Bestillingsnummer: T12-01-02 Denne geniale batterilader oplader vedlige-holdelsesfrie og almindelige batterier. Displayet med indikationslamperne fortæller om batteriets tilstand, og en test af

Læs mere

UMV Sådan! Undervisningsmiljøvurdering for Nordskolen Afd. Højby. Denne undervisningsmiljøvurdering, UMV, er gyldig frem til:

UMV Sådan! Undervisningsmiljøvurdering for Nordskolen Afd. Højby. Denne undervisningsmiljøvurdering, UMV, er gyldig frem til: UMV Sådan! Dato: 20.03.17 Undervisningsmiljøvurdering for Nordskolen Afd. Højby Denne undervisningsmiljøvurdering, UMV, er gyldig frem til: 20.03.20 UMV en indeholder de fire faser, som tilsammen udgør

Læs mere

Temamøde Installationer Specielle emner. Velkommen

Temamøde Installationer Specielle emner. Velkommen Temamøde Installationer Specielle emner - Regler for tilslutning af - Tilslutning af LED belysning - Skinner solen stadig på solcelleanlæg - Hvilken betydning får den nye autorisationsordning? Velkommen

Læs mere

Solar Inverters Sensor Interface Option

Solar Inverters Sensor Interface Option SMA Solar Technology AG Solar Inverters Sensor Interface Option Installationsvejledning FLX series www.sma.de Sikkerhed Sikkerhed Typer af sikkerhedsmeddelelser ADVARSEL Advarsler (med symbol) anvendes

Læs mere

PERSONALE RETNINGSLINJER FOR APV APV

PERSONALE RETNINGSLINJER FOR APV APV PERSONALE RETNINGSLINJER FOR APV APV 1.0 Ledelsen skal lægge rammerne Det er ledelsens ansvar at der gennemføres en lovpligtig APV. Ledelsen skal med MED-udvalget, sikkerhedsgruppen og medarbejderne afklare

Læs mere