Hvorfor spise tang? Mit navn er Thorkil Degn Johansson. Jeg er en 52 årig mand, der for 5 år siden var ved at gå til, pga.:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hvorfor spise tang? Mit navn er Thorkil Degn Johansson. Jeg er en 52 årig mand, der for 5 år siden var ved at gå til, pga.:"

Transkript

1 Hvorfor spise tang? Mit navn er Thorkil Degn Johansson Jeg er en 52 årig mand, der for 5 år siden var ved at gå til, pga.: elendig korttidshukommelse manglende focuseringsevne forsinket reaktion på mobning alvorlig forstoppelse med hæmorider ind imellem begyndende prostata tung i kroppen om morgenen ringe reaktionsevne generelt lavt energiniveau ængstelighed lejlighedsvis dyb depression og afmagtsfølelse Tang har været en af de værste bvadr ting vi har kendt til, gennem vor opvækst som besøgende ved kysterne om sommeren, hvor vi har badet i havet. Således var jeg selv ganske angst for at gribe det an, det lige frem skulle kunne være spiseligt.

2 Der gik to år fra jeg i foråret 2004 autoritativt stødte på, der ernæringsmæssigt er talrige fordele forbundet med at have tang med i kosten dagligt, til jeg selv forsøgte mig med at gøre det i foråret Al den tid brugte jeg på at være ængstelig blot ved tanken om at have tang med i maden. (Jeg købte og læste i foråret 2004 bogen TANG en gave fra havet, skrevet af ernæringsterapeut Hanne Kirstein)

3 Anledningen til at tage det spring, det var, at gå i gang med at tage tang med ind i maden, var, min læge fortalte mig, jeg ikke kunne blive ved med at påregne at komme af med min afføring ved hjælp af brug af knuste loppefrøskaller, kendt populært under handelsnavnet HUSK. HUSK var for fem år siden min eneste redning, når jeg igen var fuldkomment tilstoppet i tyktarmen. Med lægens ord i ørerne stod jeg dér og blev visionær. Jeg så for mig, jeg var kommet så langt ud med min forstoppelseslidelse, jeg havde fået lavet en stomi, hvor man får afføringen ud igennem et hul i maven til en pose, der kan udskiftes. Samtidigt hørte jeg beretninger om de forskellige former for ubehag, nogen oplever ved at komme af med afføringen på denne måde. F.eks. kroniske smerter fra indre arvæv, efter at være blevet operet i tarmen. Da kan det nok være, jeg glemte alt om min ængstelse ved at forsøge sig med at tage tang med ind i maden. En ting jeg havde skrevet mig bag øret ved at læse Hanne Kirsteins bog er, tang skulle være noget af det bedste til at få styr på at komme af med sine ekskrementer. Påstanden måtte simpelthen prøves af, nu. Allerførste spæde forsøg i foråret 2006, var at koge Hiziki med i sovsen til aftensmaden.

4 Hiziki, - andre gange kaldet Iziki, - er en af de nemmest tilgængelige tangarter i vore helsekostbutikker. Ifølge varedeklarationen i denne udgave, skal man lade tangen bløde op i vand i 5 minutter og derefter koge det i opblødningsvandet i 25 minutter. Så kan man hælde vandet fra, evt. tilsætte soya og bruge det som tilbehør til diverse retter. Jeg blødte det op i 20 minutter, tog det op af vandet og lod det koge med i grønsags sovsen i 2 timer. Det duftede fremmedartet under kogningen (sæt emhætten på stærkeste udsug!), hvilket dog på ingen måde var at smage i det færdige resultat. Undervejs blev det først til nogle små tykke pølser. Derefter kogte det fuldkommen ud og gjorde sovsen mørkegrøn at iagtage. Det smagte fortrinligt og allerede dér opdagede vi, tang med i maden mætter væsentligt hurtigere end mad uden tang. Ik' fordi det er ulækkert og man ik' gider spise det. Nærmere fordi, vi føler sult, fordi vi har brug for næringsstoffer. Får vi dem i en meget koncentreret udgave, opnår vi væsenligt hurtigere en rigtig god mæthedsfølelse. Det sker at mennesker, i kraft af deres sult, spiser mere end mavesækken kan rumme. Det giver mavepine og andet ubehag. Vel nok bare fordi, der er for lidt af den næring i maden, cellerne behøver. Så kan man proppe mere mad i maven end den bryder sig om og alligevel være sulten. Så er det da bare en lille smule mere tiltrækkende, at spise lidt og blive perfekt mæt. Da virker maden, som meningen med den er: At opleve lethed og en god arbejdsenergi. Efter i nogle måneder at have kogt Hiziki med i sovsen en af dagene i weekenden, kom det næste tiltag i midten af maj 2006:

5 Arame tang. Arame er ligeledes en af de mest almindelige tangarter i vores helsekostbutikker. Det er også nemt tilgængeligt på nettet, om man skriver arame i sin søgemaskine. Som det ligger i posen ligner det tynde strå. Det skal man ikke lade sig snyde af. Til 2 mennesker blødes en lille håndfuld op i vand i 10 minutter. Derefter har tangen fået en tykkelse som spaghetti. Det bliver mørt efter at have kogt minutter. Smag på det. Det skal være helt blødt at tygge i. Til at begynde med er det, til sammenligning, hårdt som en sten. Det møre Arame tang kan anvendes sammen med en hvilken som helst salat eller grønsagsret.

6 I dette tilfælde er det en pasta salat. Pastaen er kogt til en passende tilstand at bide i. Arame tangen er anrettet oven på, sammen med rucola, dild, tomatbåde og smuldret fetaost. Til sidst er der hældt en olie/eddike dressing ud over, med salt, peber og hvad man nu ellers kan finde på at bruge af krydderier. Aramen mætter lige så meget som Hiziki'en. Det bør man tage højde for, når man tilbereder måltidet. Man bliver mæt af mindre end man troede, der skulle til. I øvrigt er der ingen grund til at smide opblødningsvandet ud, hvis man har potteplanter, man gerne vil kæle for, næringsmæssigt. Sukkulenter er glade for tangvand, hvilket burde være at se ud af det følgende billede:

7 Denne sukkulent har aldrig fået andet end tangvand Det var gode oplevelser at spise Hiziki og Arame. Ængsteligheden ved at spise tang visnede helt bort derved. Det gav mod på for alvor at gå i gang med at gøre det, dagligt. Men hvad var der lige at gå til, når man som jeg gerne ville gøre det som dagens første måltid?

8 Nori pladerne, der bruges til fremstilling af sushi, kan også spises som de er. I midten af juni 2006 begyndte jeg til hvert morgenmåltid at klippe to plader i lange, 1½-2 cm brede strimler. Hver strimmel bukkede jeg sammen og spiste den, nogle gange dyppet i kaffe eller juice. Andre gange ikke. Strimlerne klæber nemt til læberne, da norien suger vand til sig. Det gør de ikke når de er gjort våde af en af væske. Det er ikke nogen udpræget god smagsoplevelse, at spise noripladerne i rå tilstand. Det var imidlertid hvad jeg havde at gøre med umiddelbart. De fås jo nærmest i ethvert supermarked og i hvert tilfælde nemt på nettet. Jeg var opsat på at mærke hvad der sker, når man spiser tang hver dag. Umiddelbart betød det mere end smagen. Ajitsuke Nori Siden hen er der kommet et nyt produkt på markedet, der smager bedre end de rå noriplader. Det er stadigvæk nori, men krydret med soya, sukker, salt og en lille bitte smule chili. De er anrettet i små portionsposer hvor der er tre små stykker i hver. 36 stykker af dem udgør mæthedsmæssigt et fuldkomment morgenmåltid. Ajitsuke Nori kan købes i asiatiske butikker eller på nettet.

9 I løbet af nogle måneder blev det lidt træls og for ensformigt, kun at spisede rå noristrimler og tørt knækbrød til morgenmad. Jeg gav mig til at søge efter noget mere lækkert. Hanne Kirstein skriver om Søl i Tang en gave fra havet, at man i vikingetiden havde stranden i Island delt op i marker, hvor hver mand havde ret til at høste sin Søl. At man betragtede det som en værdifuld vare ses af det faktum, nævnt i de islandske sagaer, indehaveren af brugsretten af en Sølmark lige frem havde ret til at hugge hovedet af en tyv, der havde været på rov på hans mark. Det lykkedes mig at finde frem til Nordatlantens Brygge. Et grønlandsk/færøsk/islandsk kulturhus på Christianshavn, der ligger nabo til den islandske ambassade. Her kan man købe slik fra Island. En af dem er Søl. Jeg fandt beskrivelsen ved at surfe mig frem til:

10 Man ringer til den vagthavende i åbningstiden, bestiller hvad man vil have og får et kontonummer oplyst. Når ens betaling er registreret på deres konto, får man det bestilte tilsendt med posten. Søl har en smuk, lilla farve og smager i sandhed af hav + en helt, bestemt karakteristisk smag, Søl er alene om at have. Den første morgen, jeg havde det med i maden, fik jeg et flashback. Jeg ser min daværende skikkelse sidde i bunden af vikingeskibet, godt groggy efter den forrige nats rus på frivagt. Jeg sidder med min dagsration Søl i hånden og gnaver stille og roligt i det.

11 Dagsration Søl til en viking Allerede mens jeg gnaver i Søllet, kan jeg mærke, jeg klarer helt op i hjernen derved og at kraften rejser sig i mig med ufortrøden styrke. Efter at have tygget af munden rejser jeg mig og er bare fit for fight til at møde den nye, gode dags udfordringer. Jeg skal ikke kunne garantere, at en jævnaldrende, yngre eller ældre, helbredsmæssigt kan få det samme ud af at spise tang som jeg. På den anden side: Biologisk set er vi vel ensartede individer, der kan nyde ensartede fordele af den sum af livsvigtige næringsstoffer, der er koncentreret i tang?

12 Det er nok nærmest op til, om man kan formå sig selv til at gentage eksperimentet... Det første jeg mærkede, var at vågne mere frisk og veludhvilet efter en kortere nats søvn. Allerede mens jeg sad og tyggede i noristrimlerne kunne jeg mærke en veloplagthed rejse sig i mig, der sagde spar to til den tyngde i kroppen, der ellers havde ligget som en dyne over mig i flere timer. Min evne til at focusere og at koncentrere sig blev bedre. På arbejde blev jeg bedre til at opdage mine egne fejl og løse dem, før de fik uheldige konsekvenser. Jeg blev skarp i hovedet og væsentligt hurtigere reagerende. Mobbere kunne sådan set bare komme an, hvilket de jo har det med at gøre, og få rette svar på tiltale, prompte, hvilket jeg ellers ganske dårligt havde evnet. Jeg var nærmest beruset af den nye evne til at svare igen og gik måske over stregen, af og til. En af vore ældste discipliner ifølge Saxos krønike, er at kunne gøre den anden mundlam. Men man kan jo både gøre det på en ondskabsfuld og en venskabelig måde. Jeg foretrækker nok sidstnævnte, selv om det at få et selskab til at brøle af latter over, hvordan man har sat en grovere mobber til vægs, kan have sin rette betimelighed. Det har været en inderlig befrielse ikke altid at skulle stå der og være mundlam, når man bliver drillet hårdere end man bryder sig om. Jeg havde også de gode svar før i tiden. De kom bare først en tre timer senere, når alle andre havde glemt episoden. Forsinket reaktion, hedder det. Det ses også hos autister og aspergere. Det allermest forbavsende var, hvordan min udskillelse af affald blev markant meget bedre end det havde været. Skulle jeg ikke undre mig, når jeg som en af mine første reaktioner på tang med i kosten, oplevede, afføringen gav sig til at komme dagligt, efter et par timers vågenhed i ro og mag, alene ved en smule bugpresse og ellers genoplivede peristaltiske bevægelser og dyb vejrtrækning? Jo. Det skulle jeg. Altså undre mig. Der er en verden til forskel på at knokle med bugpressen, uden at komme af med noget særligt og få sig en hæmoride i stedet, - og så opleve en fuldkommen tømning af tyktarmen dagligt, udført af

13 dens egne, naturlige sammentrækkende bevægelser, når man bare sætter sig med røven bar på tønden og giver slip. Når man har været på en af de tidligere stadier på vej så langt ud som til at være kandidat til operativ fjernelse af tyktarmen, - stomi, - afføringen ud til en pose gennem et hul i maven, - så er det et himmerrige på jorden at sidde dér og mærke fuldkommen uanstrengt, afføringen slipper helt af sig selv. Det lyder overeksalteret. Det er det også. Jeg har aldrig mens jeg siden 30'erne har været levende, oplevet at min afføring kommer så spontant, hver eneste formiddag, jeg har nydt livet i ro og mag. Der har i fortiden været perioder, hvor jeg nogenlunde regelmæssigt har haft held på potten. Der kunne også gå uger, hvor det var fuldkomment umuligt for mig at komme af med ekskrementerne. Hvem som helst der har prøvet det véd, man bliver tung i kroppen og føler sig forgiftet af ens egne affaldsstoffer, hvilket man også bliver, fordi de går tilbage til kroppen, via blodet, der optager dem fra det stillestående affald i tyktarmen. Det halter i dag kun lidt, når jeg bliver kaldt ind på overarbejde før almindelig arbejdstid. Men flyder trofast igen, hver gang der igen er ro på. Dog. Et ½ år efter, jeg var begyndt med at lade tang være det meste af dagens første måltid, blev jeg midlertidigt træt af at spise det. Jeg lod være i en uge. Jeg fik den sværeste forstoppelse man kan have og oven i købet en meget smertefuld hæmoride. Så kan det nok være, jeg gav mig til at lede efter noget tang, man kan spise råt, der var mere lækkert end dét, jeg var blevet træt af. Indtil da spiste jeg igen af dét, jeg ellers havde brudt mig mindre om, og fandt det samme gode resultat som i første forsøg. Affaldsstofferne begyndte igen at forlade mig godt og grundigt. Da var jeg solgt til stanglakrids, uanset hvad, er tang det primære, dagligt, i mit første måltid. Enhver mand kender til, det er en befrielse at lade vandet så frit strømmende som drenge kan. Det er surt sjov, når blæren er fyldt, men der ingenting sker, når man står dér og skal. I 40'erne var jeg i færd med at udvikle prostata.

14 Jeg nåede aldrig så langt med det som til at skulle have et kateter sat op, men ganske ubehageligt var det. Med tang i kosten dagligt har lidelsen fortaget sig. Jeg behøver bare at give slip, så fosser det ud til sidste dråbe, der lige kan tages med et stykke toiletpapir. Hvorfor tang kan gøre noget ved prostata, har måske at gøre med, at samtlige organer og kirtler har vedvarende brug for næringsstofferne i tang, for at undlade at forfalde. Den amerikanske læge Deepak Chopra har skrevet, de færreste celler i kroppen er levende efter to år. Den konstante celledeling behøver naturligvis livets grundlæggende næringsstoffer, for at kunne blive ved med at forløbe, som der står i generne, det skal være. Uden disse næringsstoffer, ender det med at gå galt en trejdedel livslængde tidligere i almindelighed, end tangspisende kulturer har tradition for. Tænk sig vi vil finde os i, det er almindeligt at hjernedegenere allerede i 50 års alderen og ganske givet været uddød i 80 års alderen, - når vi har potentialet i os, biologisk set, til at kunne blive 120 år gamle, sunde, vitale, med lyse sind, flittigt arbejdssomme. Svampeinfektioner forsvinder spontant, når man dagligt spiser tang i et måltid. Det har at gøre med, tang i fordøjelsen genopretter en syre/base balance, hvor svampesporerne ingen mulighed har for at få fodfæste. Jeg mistede min irriterende fodsvamp og min hvide belægning på tungen, indikerende candida i mine tarme blev tvunget tilbage til sporestadiet. Den samme virkning, ved jeg, indtræder hos kvinder, der lider af ildelugtende, kløende skedesvamp med hvidligt/gulligt udflåd. En korrekt syre/base balance eliminerer hurtigt de snylteorganismer, der elsker at snylte på os, når vores blod har for stort syreindhold. Det har blodet, når vi f.eks. spiser meget snold og drikker meget sodavand, - får så ekstemt meget hvid sukker, ingen generationer før de nuværende har tilladt sig selv/haft mulighed for at konsumere. Det meget forundringsfulde ved dagligt tangindtag er, det ændrer ens appetit. Som sagt når man hurtigere det letteste mætningspunkt. Men man mister også trangen til at råspise store slikposer og drikke mængder af sodavand, - hvilket jeg da også tidligere selv var forfalden til at gøre indimellem. Måske er det bare fordi man ingenting andet behøver end nogle konstruktive kalorier resten af dagen, når man har fået sin daglige tang som dagens første måltid?

15 Med konstruktive kalorier mener jeg frugt, juice og en hvilken som helst form for lødig kost, man har appetit på resten af dagen. Det eneste næringsstof, der er fraværende i tang er kalorier. I vores del af verden har vi vænnet os til at betragte som normalt, at begynde at miste korttidshukommelse og nærvær, allerede så tidligt som i min aldersgruppe, endda tidligere i visse tilfælde. Det er sådan set bare hjernen, der giver udtryk for, den er udsultet for nødvendige næringsstoffer. Takket være professor Ole G. Mouritsen ved vi nu eksakt, forudsætningen for evolutionært at udvikle vores unikke hjerne var, forfædrene havde tang med i kosten gennem årtusinder. Det er særligt omega 3 fedtsyrerne, der har muliggjort udviklingen af menneskehjernen. Som dokumenteret af Ole G. Mouritsen er det alene algerne der formår at producere de for hjernen væsenligste omega 3 fedtsyrer. Fisk og skaldyr må også hente omega 3 i algerne. De kan heller ikke selv producere det i deres organismer. Det er epokegørende ny viden, vi nødvendigvis må interessere os meget mere for maden fra havet, for at kunne opretholde, hvad vi betragter som menneskelig eksistens. Folkeslag, der stadig har tang med i kosten, opretholder optimal hjernefunktion op til en højere alder end os. De udviser ikke det samme forfald som vi har en markant tendens til. Før jeg begyndte med daglig tangspisning kunne jeg tage ud og handle og først på et sent tidspunkt opdage, jeg havde glemt min pung derhjemme. Det skete jævnligt og var temmelig frustrerende. Efter jeg begyndte med det daglige tangmåltid, opdagede jeg hurtigere og hurtigere, pungen endnu lå derhjemme. Til sidst sansede jeg det i samme øjeblik nøglen sagde klik i låsen. I øvrigt har jeg fået en spontan evne til at koncentrere mig langvarigt og være skarp i mit focus. Jeg har fået en vitalitet, der hidtil har været ukendt for mig. Ængstelighed man oplever og depressive tilstande, uden at kunne sætte nogen finger på hvorfor, er ganske givet cellerne i ens krop, der forsøger at råbe én op. Hallo kammerat, du, der har ansvaret for vores næring, vi kan altså ikke blive ved med at fungere ordentligt, med mindre du sørger for, vi får det, vi har brug for. Jeg har ingen udefinerlig ængstelse længere og lejlighedsvise depressive tilstande er erstattet af et nærmest ukueligt indre lys, det er en fornøjelse at være i selskab med. Først og fremmest for jeg selv. Men jeg synes da også ind imellem at kunne mærke andre værdsætte det.

16 Den nu afdøde engelske læge og forsker Eric F.W. Powell benyttede gennem 25 år pulveriseret blæretang som støtteremedie til samtlige af de her beskrevne lidelsestilstande og flere til, hos hans patienter. Hans publikation KELP The Health Giver dokumenterer til fingerspidserne, tang har ernæringsmæssige egenskaber, der er essentielle for opretholdelse af det gode liv. Jeg har oversat værket. Det er en hurtigt læst, lille publikation, på et sprog, der er til at forstå. Min oversættelse kan læses her: Det begyndte allerede kort tid efter, jeg havde taget tang med ind i maden dagligt. Jeg kan stadigvæk finde på at sove længe, når jeg har mulighed for det. Men det mere og mere kendetegnende for mig har været, at vågne væsenligt tidligere om morgenen, meget mere klar i hovedet end før i tiden. Det har været en meget stor kilde til forundring for mig. Hvordan kan sådan en lille smule tang med i maden hver dag, gøre så store vidundere generelt for ens organisme, man er tilstede i på jorden? De ca. 3 ekstra, vågne timer jeg har fået foræret hver morgen, inden jeg skal på arbejde, har jeg i vid udstrækning brugt på at researche, om der er andre mennesker, der oplever det samme som jeg, ved at tage tang med ind i kosten kontinuerligt og hvorfor det kan tænkes, tang har en så ubegribelig god evne til at fremme

17 ens velvære og velbefindende i almindelighed. Jeg skal love for, vi står en hærskare af sjæle på jorden, der i vort hjerte er klar over den velsignelse det er, at blive velnæret af Bedstemor Havs rige ressourcer (Grandmother Ocean er et udtryk, de indfødte, tangspisende nordamerikanske indianere bruger om den ånd, der er i havet). Hvad der ikke er at finde på nettet af beretninger i alverdens varianter og afskygninger om tangs værdier som næringsstof for mennesker, dyr og planter, det er et ocean af viden, der ekspanderer hele tiden resultater giver det p.t. i Google at taste søgeordet Seaweed. Det er naturligvis ikke alt sammen lige interessant, men her har jeg på basis af mine egne, gode erfaringer knyttet an til den viden, der findes om emnet. Jeg er ikke forhandler af tang. Jeg har således ingen forretningsmæssige interesser i et mere udbredt brug af tang. Jeg er heller ingen mirakelmedicinmand, der påstår, hvad som helst kan kureres, blot ved at tage tang med ind i den daglige kost. Det eneste, der kan garanteres noget om, er, at Homo sapiens udviklede sig evolutionært, fordi forfædrene havde tang med i kosten, dagligt gennem årtusinder. (Påstanden er behørigt dokumenteret af professor Ole G. Mouritsen, leder af MEMPHYS Center for Biomembrane Physics, Syddansk Universitet, Odense). Det eneste, jeg personligt kan garantere er, det var en ganske dårlig ide vi for år siden holdt op med at have tang direkte med i maden, som vi gjorde det på anbefaling af munke fra den katolske kirke. Siden isen lagde de nordiske lande fri for år siden, havde vi tang med som urt i maden de første år. At konvertere til at spise hvidt brød i stedet for tang, det er den største fejltagelse, der nogen sinde er gjort. Helbredsmæssigt set. Der er kun én måde at rette den på. Det er at lade sig inspirere af de talrige folkeslag på jorden, der endnu opretholder at have næringsstofferne fra tang med i den daglige kost.

18 Som kok driver jeg et Webgalleri, hvor kogekyndige mennesker kan lade sig inspirere til på helt enkle måder at tage tang med i kosten. Galleriet kan besøges ved at klikke på nedenstående link. Lige nu indeholder det 213 illustrationer med undertekster. Seneste tiltag er at bruge dansk tang, jeg selv har høstet: I øvrigt kan man gå ind i hovedmenuen: og der se øvrige publikationer om tang, jeg har udgivet. Jeg synes, det er oplagt at citere et afsnit af Ph.D.,N.D Eric F.W. Powells KELP The Health Giver. Det handler om Tang til en svækket tyktarm: En hærskare af fysiske lidelser, endda nogle af sindslidelserne, har deres oprindelse i selvforgiftning, begrundet i en tilstoppet, uvirksom tyktarm. I denne tilstand akkumuleres giftstoffer og bliver optaget i blodstrømmen, hvilket forårsager generel svækkelse, gigt, nervelidelser, nyreproblemer og alle de beklagelser, der i den sidste ende kun kan føres tilbage til forgiftet blod. Dette forhold gjorde så stort et indtryk på den berømte kirurg, Sir William Arbuthnot Lane, at han tilrådede operativ fjernelse af tyktarmen. Dette er kendt som Lanes operation. Sir William måtte imidlertid erkende, at han udskar et for kroppen nødvendigt organ og at operationen på ingen måde fjernede den oprindelige grund til, at tyktarmen var blevet giftig. Moderne helbredere har megen opmærksomhed på renselse af tyktarmenved hjælp af lavement og tarmgennemskylning. Det er der kommet meget godt ud af. Imidlertid bidrager denne renselsesmetode lidet til at smidiggøre tyktarmen i så vid en udstrækning, at den af sig selv slipper af med giftstofferne. En giftig tyktarm er en afkræftet tyktarm, der behøver genopbygning.

19 Til dette formål står mange remedier til rådighed, men så sandlig på ingen måde afføringsmidler, der udelukkende svækker organet yderligere. Tang indtager sin plads blandt de bedste af de forhåndenværende midler, der kan gøre noget for at revitalisere tyktarmen. Grunden til at denne havvækst så eminent smidiggør tyktarmen, er sandsynligvis det høje indhold af naturlige mineralsalte. Saltene genopbygger tarmvæggene, mens jod'et bidrager til kroppens afgiftning. Af denne grund tilrådes indtagelse af tang i alle tilfælde af lidelser, der relaterer til selvforgiftning. Alle der lider af forstoppelse, burde dagligt indtage lidt tang. Virkningen af det understøttes såfremt man yderligere indtager lidt ahornsirup. Det er kun få, der kan sige sig fri fra jævnligt at være forstoppet. Da sundhed i første række er afhængig af en ren, smidig tyktarm med en optimal peristaltik, er det indlysende, at alle kan have gavn af at have lidt tang med i måltiderne dagligt. Jeg har vanskeligheder ved at citere specielle tilfælde, hvor indtagelse af tang har betydet en regenereret tyktarm. Det har simpelthen givet et så overvældende antal positive resultater, at der kunne skrives en bog om dette alene. Jeg er overbevist om, at den menneskelige race får en hjælp på vejen til regeneration, ved at adoptere en diæt, der holder tyktarmen ren og intakt og forebygger selvforgiftning. Vi er forvisset om, den menneskelige organisme er fuldkommen og at der ingen love er, der begrænser livet. Autoriteterne er enige om, den ene øjensynlige grund til menneskelig degeneration er, den tiltagende ophobning af giftige substanser i kroppen, havende sit udspring i en svækket tyktarm, hvilket obstruerer og svækker alle de vitale livsprocesser og er årsag til sygdom og død. Blev der tildelt lige så meget opmærksomhed til den indvendige rensning af kroppen, som at vaske den ydre krop, vil bemærkelsesværdige resultater snart vise sig. Mit eget vidnesbyrd bekræftiger til fulde Powell's teori. Man kan så blot undre sig over, Kelp The Health Giver blev udgivet så tidligt som i Hvorfor er hans viden og erfaringer, baseret på dekaders lægepraksis, ikke for længst integreret af den samlede, alment praktiserende lægestand, hvor vi jo henvender os for at søge råd

20 for forstoppelse??? Jeg er bange for, Powells viden i en meget stor udstrækning er blevet ignoreret. Jeg havde en vision, mens jeg oversatte hans publikation. Jeg så ham ligge på et leje på en hvid sky i himlen, i en tilstand af dyb coma og afgrundsdyb depression over at opleve hans viden komplet ignoreret. Så kommer der en lille, sød engel dansende. Hun vækker ham. Powell, Powell, vågn op! Der sidder en mand nede på jorden og oversætter dit værk og han udgiver det i en slags nyhedsmedie, de har dernede i dag. Powell rejser sig med et sæt og kigger ud over kanten af skyen. Det syn der møder ham, tøer ham fuldkomment op. Han jubler af glæde og alt i ham lyser op. Samme glæde og lys i sindet er det enhver af os givet at kunne opleve, ved at opleve den genfødsel af regenerationsevnen, det giver, at have tang med i maden dagligt. Billedet har jeg taget ved østkysten af Skagen. Jeg har givet det titlen: Spirit of the Pure Oceanurging one to harvest and eat the seaweed.

Vejledning i at bruge tang i maden uden at risikere at få for meget jod.

Vejledning i at bruge tang i maden uden at risikere at få for meget jod. Vejledning i at bruge tang i maden uden at risikere at få for meget jod. Det burde måske nok have været Fødevarestyrelsen eller Sundhedsstyrelsen, der havde lavet denne vejledning. Det har de imidlertid,

Læs mere

Fordøjelsen er af stor betydning for kroppens og sindets sundhed. Og mange sygdomme kunne undgås, hvis fordøjelsen fungerede optimalt.

Fordøjelsen er af stor betydning for kroppens og sindets sundhed. Og mange sygdomme kunne undgås, hvis fordøjelsen fungerede optimalt. Sundhed er at lytte Forøg dit velvære med gode råd om mad og sundhed Nicolay Marcus Zederlinn FLOWFOOD Indledning Her er en lille bog med gode råd om mad og sundhed. Hvert enkelt af rådene kan du erfare

Læs mere

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan Beretningen om Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan 25. februar 2009-1. udgave Af Feltpræst Oral Shaw, ISAF 7 Tormod Trampeskjælver får en ny ven Det var tidlig morgen, og den danske viking

Læs mere

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du får en bedre, mere støttende relation til dig selv. Faktisk vil jeg vise dig hvordan du bliver venner med dig selv, og især med den indre kritiske

Læs mere

Mad, krop og sundhed Opgaver til Spisebogen

Mad, krop og sundhed Opgaver til Spisebogen Mad, krop og sundhed Opgaver til Spisebogen Forfatter Tina Krogh Materialet er støttet af Ministeriet for Børn og Undervisnings Tips- og Lottopulje 2010. Materialet inkl. billeder kan frit anvendes i undervisningssammenhænge

Læs mere

Information til unge om depression

Information til unge om depression Information til unge om depression Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er depression? 03 Hvad er tegnene på depression? 05 Hvorfor får nogle unge depression?

Læs mere

Kapitel 1: Begyndelsen

Kapitel 1: Begyndelsen Kapitel 1: Begyndelsen Da jeg var 21 år blev jeg syg. Jeg havde feber, var træt og tarmene fungerede ikke rigtigt. Jeg blev indlagt et par uger efter, og fik fjernet blindtarmen, men feberen og følelsen

Læs mere

Endometriose og mave-tarmproblemer

Endometriose og mave-tarmproblemer Endometriose og mave-tarmproblemer Mange kvinder med endometriose oplever mave-tarmproblemer af den ene eller den anden slags, herunder udfordringer omkring toiletbesøg. Årsagerne til disse problemer kan

Læs mere

Body Mind Academys 10 dages udrensningskur

Body Mind Academys 10 dages udrensningskur Body Mind Academys 10 dages udrensningskur Tillykke med din beslutning om at rense din krop ud samt at øge bevidstheden om hvad din krop har brug for af brændstof, og ikke mindst hvad den IKKE skal have.

Læs mere

Opgave. 1. Hvad er kendetegnende for chaufførjobbet?

Opgave. 1. Hvad er kendetegnende for chaufførjobbet? Opgave 1. Hvad er kendetegnende for chaufførjobbet? 1. man bliver meget sund af jobbet 2. man spiser ofte meget usundt og er i risiko for stress 3. man taber sig hurtigt i vægt 4. man lever lige så sundt

Læs mere

Frugtfaste. Fadervor. Jabes bøn

Frugtfaste. Fadervor. Jabes bøn Frugtfaste Faste er en vej til at rense ud i dit liv og åbne din ånd. Her finder du en frugtfaste, som varer 10 dage. Selve programmet, kræver ikke meget af dig, kun at du er frisk på at spise frugt morgen,

Læs mere

Vejrtrækning pust nyt liv og livskraft ind i din krop

Vejrtrækning pust nyt liv og livskraft ind i din krop Vejrtrækning pust nyt liv og livskraft ind i din krop Der er et ordsprog, der lyder: Åndedræt er liv, og det kan ikke siges bedre. Du trækker vejret for at leve, og din livskvalitet bliver påvirket af,

Læs mere

Få det bedste ud af dine 3 V.O.K.S-dage med disse tips:

Få det bedste ud af dine 3 V.O.K.S-dage med disse tips: For en bedre syre-base-balance som er godt for: Vægt Energi Afgiftning Ledsmerter Immunforsvaret Styrke og smidighed Med en enkelt viden om syre-base balancen i krop og syre-base værdier i kosten, kan

Læs mere

Tang kan udrense giftige tungmetaller fra vores krop

Tang kan udrense giftige tungmetaller fra vores krop Tang kan udrense giftige tungmetaller fra vores krop Billederne og teksterne i dette dokument skabte jeg i 2011 som en billedserie med undertekster i Googles daværende billed delingsprogram PicasaWeb.

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

02b STOMI INFO. Spis godt Lev godt KOLOSTOMI

02b STOMI INFO. Spis godt Lev godt KOLOSTOMI 02b STOMI INFO Spis godt Lev godt KOLOSTOMI Gode råd til dig som har en kolostomi Alle mennesker har forskellige behov, uanset om du har en stomi eller ej. De råd der er indeholdt i denne brochure er en

Læs mere

De livsvigtige vitaminer og mineraler af John Buhl www.nomedica.dk

De livsvigtige vitaminer og mineraler af John Buhl www.nomedica.dk 5 Indholdsfortegnelse Forord 6 Indledninig 7 Lidt grundlæggende om vitaminer og mineraler 8 De enkelte vitaminer og mineraler 15 De fedtopløselige vitaminer (A, D, E og K) 16 A-vitamin 16 D-vitamin 19

Læs mere

Babys Søvn en guide. Sover min baby nok? Hvad er normalt? Hvordan får jeg min baby til at falde i søvn?

Babys Søvn en guide. Sover min baby nok? Hvad er normalt? Hvordan får jeg min baby til at falde i søvn? Babys Søvn en guide Sover min baby nok? Hvad er normalt? Hvordan får jeg min baby til at falde i søvn? Små børn har behov for meget søvn, men det er bestemt ikke alle, der har lige let ved at overgive

Læs mere

16.s.e.t. 20. sep. 2015. Høstgudstjeneste.

16.s.e.t. 20. sep. 2015. Høstgudstjeneste. 1 16.s.e.t. 20. sep. 2015. Høstgudstjeneste. Tekster: Job 3,11-22. Ef. 3,13-21. Luk. 7,11-17. Hvorfor? Det ord kender vi alle alt for godt. Livet er fyldt med gåder og situationer, hvor vi står tilbage

Læs mere

Forord. Du vil finde links til hjemmesider og artikler, hvor du finder flere oplysninger.

Forord. Du vil finde links til hjemmesider og artikler, hvor du finder flere oplysninger. 5 Forord Formålet med denne bog er at overbevise dig om, at der ofte er naturlige og medicinfri løsninger på tilstande som depression, nedtrykthed og modløshed. Jeg vil ikke forsøge at gøre mig klog på

Læs mere

lækker, frisk og ny moderne mad. Men efter min mand og jeg fik vores første barn, gled mine egne behov i baggrunden.

lækker, frisk og ny moderne mad. Men efter min mand og jeg fik vores første barn, gled mine egne behov i baggrunden. forord: rå madvaner Rimelig rå er en bog om moderne og sunde madvaner, hverdagsmad med rawfood, næringsrigtig energimad og klimavenlig mad. Det er min overbevisning, at hele familien har den største glæde

Læs mere

02b KOLOSTOMI STOMI INFO. Spis godt Lev godt

02b KOLOSTOMI STOMI INFO. Spis godt Lev godt 02b KOLOSTOMI STOMI INFO Spis godt Lev godt Gode råd til dig som har en kolostomi Alle mennesker har forskellige behov, uanset om du har en stomi eller ej. De råd der er indeholdt i denne brochure er en

Læs mere

Børn er ikke kræsne - det er de voksne

Børn er ikke kræsne - det er de voksne Børn er ikke kræsne - det er de voksne Nydelse og det at være tilstede er kodeordet. Kom nu prøv at smag salaten smag nu mors mad hun har stået i køkkenet hele dagen nej den kan du nok ikke lide De kære

Læs mere

Skærtorsdag. Sig det ikke er mig!

Skærtorsdag. Sig det ikke er mig! Skærtorsdag Sig det ikke er mig! Matthæus 26, 17-30 fra DNA Disciplene har lige sat sig til bords med Jesus, for at spise et festmåltid sammen. Det er højtid. Alle er fyldt med festglæde. Jesus rejser

Læs mere

Tekster: Sl 116, 1 Kor 11,23-26, Joh 13,1-15

Tekster: Sl 116, 1 Kor 11,23-26, Joh 13,1-15 Tekster: Sl 116, 1 Kor 11,23-26, Joh 13,1-15 Salmer: 180 Hører til, I høje Himle 456 Vor Herre Jesus 179 Herren god (mel. Bøj, o Helligånd) 457 Du som gik foran os (Asger Pedersen) 438 Hellig 192.7 Du,

Læs mere

Jeg glemmer at drikke vand i løbet af dagen. Mine udfordringer er. Jeg elsker mad og spiser lige, hvad der passer mig. Jeg spiser foran fjernsynet

Jeg glemmer at drikke vand i løbet af dagen. Mine udfordringer er. Jeg elsker mad og spiser lige, hvad der passer mig. Jeg spiser foran fjernsynet MIne spisevaner opgavekort Mine udfordringer er Jeg glemmer at drikke vand i løbet af dagen 1 Jeg elsker mad og spiser lige, hvad der passer mig Jeg spiser foran fjernsynet 2 3 MIne spisevaner Jeg taber

Læs mere

E-bog - Bedre indre balance

E-bog - Bedre indre balance 1 E-bog - Bedre indre balance 3 af mine bedste råd til at opnå bedre indre balance De ting jeg i min personlige udvikling har lært, for at komme i bedre indre balance og fastholde mig i min personlige

Læs mere

Prædiken til 4. Søndag efter påske konfirmation

Prædiken til 4. Søndag efter påske konfirmation Prædiken til 4. Søndag efter påske konfirmation Salmer: Indgangssalme: DDS 749: I østen stiger solen op Salme før prædikenen: DDS 70: Du kom til vor runde jord Salme efter prædikenen: DDS 478: Vi kommer

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

Alle. Vores hjerter på et guldfad. Vilkårene blev for ringe. Vil du med ud at gå en tur. Vil du med ned til stranden.

Alle. Vores hjerter på et guldfad. Vilkårene blev for ringe. Vil du med ud at gå en tur. Vil du med ned til stranden. Alle Vores hjerter på et guldfad Vilkårene blev for ringe Vil du med ud at gå en tur Vil du med ned til stranden Vi var kun os to Vi var kun os ti tilbage Vi var kun os tre til ceremonien Vi var en familie

Læs mere

Prædiken til langfredag, Mark. 15,20-39. 1. tekstrække.

Prædiken til langfredag, Mark. 15,20-39. 1. tekstrække. 1 Nollund Kirke. Fredag d. 29. marts 2013 kl. 10.00. Egil Hvid-Olsen. Prædiken til langfredag, Mark. 15,20-39. 1. tekstrække. Salmer. DDS 193 O hoved, højt forhånet (gerne Hasslers mel.). DDS 197 Min Gud,

Læs mere

LIVTAG # 5 2015. Cecilia har omlagt sin kost totalt og har ud over færre kilo fået større livskvalitet. Mig og min hjælper. s. 30. s.

LIVTAG # 5 2015. Cecilia har omlagt sin kost totalt og har ud over færre kilo fået større livskvalitet. Mig og min hjælper. s. 30. s. Dit medlemsmagasin fra PTU LANDSFORENINGEN AF POLIO-, TRAFIK- OG ULYKKESSKADEDE LIVTAG # 5 2015 Cecilia har omlagt sin kost totalt og har ud over færre kilo fået større livskvalitet s. 30 Mig og min hjælper

Læs mere

Søvnløshedens fortvivlede stemme

Søvnløshedens fortvivlede stemme Søvnløshedens fortvivlede stemme 05. marts 2018 kl. 06:00 Interview Digter Cindy Lynn Brown lider af søvnløshed. Evnen til at sove gik i stykker allerede i barndommen, da hendes lillebror døde af kræft.

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Men Mikkel sagde bare vi skal ud i den brand varme og tørre ørken Din idiot. efter vi havde spist morgen mad tog vi vores kameler Og red videre.

Men Mikkel sagde bare vi skal ud i den brand varme og tørre ørken Din idiot. efter vi havde spist morgen mad tog vi vores kameler Og red videre. Det var midt på formiddagen. vinden havde heldigvis lagt sig jeg Mikkel og min ven og hjælper Bjarke stod i stævnen og så ind mod Byen Mombasa hvor vi skulle ligge til vi skulle ligge til. vi skulle Møde

Læs mere

Hvis man for eksempel får ALS

Hvis man for eksempel får ALS Artikel fra Muskelkraft nr. 2, 1993 Hvis man for eksempel får ALS Ser man bort fra det fysiske, tror jeg faktisk, at jeg i dag har det bedre, end hvis jeg ikke havde sygdommen. Det lyder mærkeligt, men

Læs mere

FIF til hvordan. du styrer din trang. til sukker

FIF til hvordan. du styrer din trang. til sukker FIF til hvordan du styrer din trang til sukker af. Hanne Svendsen, klinisk diætist og forfatter 1 Håber du får inspiration og glæde af denne lille sag. Jeg ønsker for dig, at du når det, du vil. Valget

Læs mere

Det er det spændende ved livet på jorden, at der er ikke to dage, i vores liv, der er nøjagtig ens.

Det er det spændende ved livet på jorden, at der er ikke to dage, i vores liv, der er nøjagtig ens. 3 s efter hellig tre konger 2014 DISCIPLENE BAD JESUS: GIV OS STØRRE TRO! Lukas 17,5-10. Livet er en lang dannelsesrejse. Som mennesker bevæger vi os, hver eneste dag, både fysisk og mentalt, gennem de

Læs mere

Nytårsdag d.1.1.11. Luk.2,21.

Nytårsdag d.1.1.11. Luk.2,21. Nytårsdag d.1.1.11. Luk.2,21. 1 Der findes et folkeligt udtryk, der taler om at slå tiden ihjel. Det er jo som regel, når man keder sig, at man siger: Hvad skal vi slå tiden ihjel med? Men det er jo i

Læs mere

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES 20 PSYKOLOG NYT Nr. 20. 2004 HISTORIE Marianne er kronisk anorektiker. I snart 30 år har hun kæmpet forgæves for at slippe fri af sin sygdom. Fire gange har hun

Læs mere

Dukketeater til juleprogram.

Dukketeater til juleprogram. Dukketeater til juleprogram. Dukketeater 1: (Der er brug for to dukker, en frisk og glad drengedukke (dukke 1), der er spændt på at det er jul og en lidt fornuftig pigedukke (dukke 2), der ikke kommet

Læs mere

Alterne.dk - dit naturlige liv

Alterne.dk - dit naturlige liv Irriteret tyktarm Tilføjet af Jette Plesner onsdag 07. maj 2008 Sidst opdateret torsdag 03. september 2009 Irriteret tyktarm er efterhånden blevet en folkesygdom. Maven bliver oppustet og gør ondt. Man

Læs mere

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Klaveret Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Skrevet af Louis Jensen For lang tid siden faldt et klaver i havnen. Dengang var min bedstemor en lille pige med en stor, rød sløjfe

Læs mere

HVORFOR ER DET VIGTIGT?

HVORFOR ER DET VIGTIGT? HVAD ER DET? En nødhjælpsguide, til når livet overmander dig og du lige pludselig opdager at du har glemt din kærestes navn, taber ting eller er blevet mere klodset og føler dig trist og stresset. HVORFOR

Læs mere

S O V G O D T E B O G

S O V G O D T E B O G S O V G O D T E B O G FORFATTER P I A T I N G S T E D T 01 S Ø V N E R E N V I T A M I N P I L L E DET BEDSTE DU KAN GØRE FOR DIT HELBRED 02 N Å R V I I K K E S O V E R G O D T PÅVIRKER DET PÅ BÅDE KORT

Læs mere

Bolgebetvingere Udfordringen

Bolgebetvingere Udfordringen Årstid: Forår og sommer Lokation: En stor sø Forløbets varighed: 4-5 trin + en formiddag og eftermiddag Bolgebetvingere Udfordringen Formål Dette mærke har som formål, at pigerne skal få et praktisk kendskab

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 01-02-2015 Prædiken til septuagesima søndag 2015.docx

Lindvig Osmundsen Side 1 01-02-2015 Prædiken til septuagesima søndag 2015.docx Lindvig Osmundsen Side 1 Prædiken til septuagesima søndag 2015. Tekst. Matt. 20,1-16. Retfærdighed eller godhed? Vi mennesker tænker meget på hvad løn vi får for vores arbejde og indsats. Kan det svare

Læs mere

Vare- og prisliste 2015

Vare- og prisliste 2015 Vare- og prisliste 2015 Læsø Tang er en lille virksomhed på Læsø, der høster, forarbejder og sælger spisetang. Læsø Tang er høstet som frisk tang i havet ud for de rene strande på Læsø. Herefter er tangen

Læs mere

Spis dig sund, slank og stærk

Spis dig sund, slank og stærk Spis dig sund, slank og stærk Find den rette balance i kosten, uden at forsage alt det usunde. Test dig selv, og se hvilken mad, der passer til dig Af Krisztina Maria, februar 2013 03 Spis dig sund, slank

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

Billedbog. og andre alvorligt syge børn og deres familier. I denne periode har jeg været meget inspireret af at læse FOTOS: CHILI/ÅRHUS

Billedbog. og andre alvorligt syge børn og deres familier. I denne periode har jeg været meget inspireret af at læse FOTOS: CHILI/ÅRHUS Billeder Af Lise Hansen Lises Billedbog FOTOS: CHILI/ÅRHUS Rød er energi, lilla jager syge celler ud. Lise Hansen er psykolog og har erfaring fra flere års arbejde med kræftsyge børn. I sin terapi udnytter

Læs mere

Professoren. - flytter ind! Baseret på virkelige hændelser. FORKORTET LÆSEPRØVE! Særlig tak til:

Professoren. - flytter ind! Baseret på virkelige hændelser. FORKORTET LÆSEPRØVE! Særlig tak til: 1 Professoren - flytter ind! 2015 af Kim Christensen Baseret på virkelige hændelser. FORKORTET LÆSEPRØVE! Særlig tak til: Shelley - for at bringe ideen på bane Professor - opdrætter - D. Materzok-Köppen

Læs mere

Det praktiske hvornår, hvor og hvordan

Det praktiske hvornår, hvor og hvordan Det praktiske hvornår, hvor og hvordan Allerførst skal du planlægge de praktiske rammer for din meditation. Første skridt er at lægge aktiviteten ind i din kalender. Sæt allerførst en startdato, gerne

Læs mere

Regnorme er fantastiske! Jeg arbejder på universitetet med at studere, hvordan orme fungerer. Jeg elsker dem og alle deres fascinerende små vaner.

Regnorme er fantastiske! Jeg arbejder på universitetet med at studere, hvordan orme fungerer. Jeg elsker dem og alle deres fascinerende små vaner. TM Regnorme er fantastiske! Jeg arbejder på universitetet med at studere, hvordan orme fungerer. Jeg elsker dem og alle deres fascinerende små vaner. Der er tusinder af (vid)underlige arter af orme i verden.

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Søvnproblemer er der en naturlig løsning? www.nomedica.dk

Indholdsfortegnelse. Søvnproblemer er der en naturlig løsning? www.nomedica.dk 5 Indholdsfortegnelse Forord 9 Indledning 10 DEL I Får du nok søvn? 12 DEL II Nok og god søvn... hver nat 20 1. Bedre helbred kan give bedre søvn 21 2. Tab dig, hvis du er svært overvægtig 22 3. Regelmæssig

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Helbredende kost af John Buhl www.nomedica.dk

Indholdsfortegnelse. Helbredende kost af John Buhl www.nomedica.dk Indholdsfortegnelse Forord 7 Indledning 8 Helbredende kost kort fortalt 9 Grønsager 13 Frugt 19 Bælgfrugter 26 Fuldkornsprodukter 31 Nødder og frø 35 Spis ofte råkost 37 Drik når du er tørstig men kun

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

Mad og motion. Sundhedsdansk. Sundhedsdansk Mad og motion. ORDLISTE Hvad betyder ordet? NYE ORD Mad. Oversæt til eget sprog - forklar

Mad og motion. Sundhedsdansk. Sundhedsdansk Mad og motion. ORDLISTE Hvad betyder ordet? NYE ORD Mad. Oversæt til eget sprog - forklar ORDLISTE Hvad betyder ordet? Ordet på dansk Oversæt til eget sprog - forklar Sundhedsdansk Mad og motion Her kan du lære danske ord om mad, motion og sundhed. Du kan også få viden om, hvad du kan gøre

Læs mere

De livsvigtige vitaminer og mineraler af John Buhl www.nomedica.dk

De livsvigtige vitaminer og mineraler af John Buhl www.nomedica.dk 5 Indholdsfortegnelse Forord 6 Indledninig 7 Lidt grundlæggende om vitaminer og mineraler 8 De enkelte vitaminer og mineraler 15 De fedtopløselige vitaminer (A, D, E og K) 16 A-vitamin 16 D-vitamin 19

Læs mere

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast)

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast) Hør mig! Et manus af 8.a, Henriette Hørlücks Skole (7. Udkast) SCENE 1. INT. I KØKKENET HOS DAG/MORGEN Louise (14) kommer svedende ind i køkkenet, tørrer sig om munden som om hun har kastet op. Hun sætter

Læs mere

Motivation. Indledning. Alt er muligt

Motivation. Indledning. Alt er muligt Motivation Indledning Alt er muligt Motivation er en flyvsk størrelse. Nogle gange kan den få hjertet til at banke og blodet til at bruse. Den kan holde dig søvnløs om natten og giver dig lysten til planlægge

Læs mere

Prædiken til 12. søndag efter trinitatis, Mark 7,31.37 1. tekstrække.

Prædiken til 12. søndag efter trinitatis, Mark 7,31.37 1. tekstrække. 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 18. august 2013 kl. 10.00 Lilian Høegh Tyrsted Prædiken til 12. søndag efter trinitatis, Mark 7,31.37 1. tekstrække. Salmer. DDS 749 I østen stiger solen op DDS 448 Fyldt af

Læs mere

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig?

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Sådan finder du ud af om din nye kæreste er den rigtige for dig. Mon han synes jeg er dejlig? Ringer han ikke snart? Hvad vil familien synes om ham? 5. november

Læs mere

Drikke Aloe Vera. Efter 10 år med gigtsmerter i begge knæ og podagra i storetåen.

Drikke Aloe Vera. Efter 10 år med gigtsmerter i begge knæ og podagra i storetåen. Drikke Aloe Vera Efter 10 år med gigtsmerter i begge knæ og podagra i storetåen. Da jeg er så heldig at arbejde med LR og vi i juli 2002 fik nyt vare sortiment indeholdende Aloe Vera gel. Havde jeg selvfølgelig

Læs mere

Og deres resultater er ikke til at tage fejl af; 122 kilo tabte de 6 deltagere på 16 uger.

Og deres resultater er ikke til at tage fejl af; 122 kilo tabte de 6 deltagere på 16 uger. 4 kvinder og 2 mænd har gennemført Lev Livet kuren til punkt og prikke og du kunne følge dem i efterårssæsonen 2013 i livsstilsprogrammet; Lev Livet på TV2 Øst. Og deres resultater er ikke til at tage

Læs mere

Den tid hvor vi mindes din søns Jesus s død og opstandelse. Og han følger os og er hos os helt ind i døden.

Den tid hvor vi mindes din søns Jesus s død og opstandelse. Og han følger os og er hos os helt ind i døden. Kære Gud og far Nu bliver det påske. Festen for foråret. Festen for dit folks udfrielse af Ægypten Den tid hvor vi mindes din søns Jesus s død og opstandelse. Han forlod sin himmel og blev ét med os i

Læs mere

Vær frisk og veludhvilet. Når du skal læse, er det vigtigt at du er frisk og har sovet nok, og at det ikke er blevet for sent på dagen.

Vær frisk og veludhvilet. Når du skal læse, er det vigtigt at du er frisk og har sovet nok, og at det ikke er blevet for sent på dagen. LÆSERÅD FOR BØRN Gennemgå de 26 læseråd med dit barn. Efter hvert punkt snakker I om hvordan det kan anvendes i forbindelse med læsning. Lyt til hinanden, og bliv enige før I går videre til næste punkt.

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere

Mad og motion. Sundhedsdansk. NYE ORD Mad

Mad og motion. Sundhedsdansk. NYE ORD Mad Sundhedsdansk Mad og motion Her kan du lære danske ord om mad, motion og sundhed. Du kan også få viden om, hvad du kan gøre for at leve sundt. NYE ORD Mad Skriv det rigtige ord under billederne. frugt

Læs mere

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden.

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden. 1 Sådan går der mange mange år. 1 Alle de væsener En gang for mange mange år siden blev skabt et væsen uden ben. Den måtte være i vandet, ellers kunne den ikke komme rundt. Så blev skabt en med 2 ben,

Læs mere

Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30

Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30 Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30 Salmer: Hinge kl.9: 458-462/ 467-37,v.5-671 Vinderslev kl.10.30: 458-462- 178/ 467-37,v.5-671 Dette hellige evangelium

Læs mere

Min haves muld. Hun fortæller mig at jeg har en smuk have i mig i min krop at jeg ER en smuk have

Min haves muld. Hun fortæller mig at jeg har en smuk have i mig i min krop at jeg ER en smuk have Min haves muld Hendes dejlige stemme guider mig ind i mig Ligger på sofaen alene hjemme trygt og rart Med tæppet over mig Min egen fred og ro Kun for mig indeni mig Hun fortæller mig at jeg har en smuk

Læs mere

GS Online. Information om. Sygdommen, behandling og forebyggelse K O R R E K T U R. Psykiatri og Social psykinfomidt.dk

GS Online. Information om. Sygdommen, behandling og forebyggelse K O R R E K T U R. Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Information om Depression hos voksne Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Hver morgen er der ca. 200.000 danskere, der går dagen i møde med en depression. Det påvirker

Læs mere

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015 FAR- VEL! Roskilde den 3. marts, 2015 Kære dig. Når du læser dette, så forestiller jeg mig, at du enten har været eller er tæt på en døende eller på anden måde har tanker om, at livet ikke varer evigt.

Læs mere

321 O kristelighed. 367 Vi rækker vore hænder frem. 633 Har hånd du lagt. 726 Gak uf min sjæl. Lem O kristelighed

321 O kristelighed. 367 Vi rækker vore hænder frem. 633 Har hånd du lagt. 726 Gak uf min sjæl. Lem O kristelighed Tekster: Præd 5,9-19, 1 Tim 6,6-12, Luk 12,13-21 Salmer: Rødding 9.00: 321 O kristelighed 367 Vi rækker vore hænder frem 633 Har hånd du lagt 726 Gak uf min sjæl Lem 10.30 321 O kristelighed 307 Gud Helligånd,

Læs mere

Vågn op til dit liv! Den virkelige opdagelsesrejse er ikke at finde nye landskaber, men at se dem med nye øjne

Vågn op til dit liv! Den virkelige opdagelsesrejse er ikke at finde nye landskaber, men at se dem med nye øjne Vågn op til dit liv! Den virkelige opdagelsesrejse er ikke at finde nye landskaber, men at se dem med nye øjne Kilde: Mindfulness Mark Williams & Danny Penman At skifte perspektiv Du sidder på en bakketop

Læs mere

Første del: Basis for stressstyring TÆM DIN STRESS

Første del: Basis for stressstyring TÆM DIN STRESS Første del: Basis for stressstyring TÆM DIN STRESS Uddrag 1. Lidt om stress 1.1 Hvad er stress egentlig? Stress skyldes hormoner, som gør, at din krop og dit sind kommer ud af balance Stress er ingen sygdom,

Læs mere

Prædiken til 12. s. e. trin kl. 10.00 og Engesvang. Dåb.

Prædiken til 12. s. e. trin kl. 10.00 og Engesvang. Dåb. 1 Prædiken til 12. s. e. trin kl. 10.00 og Engesvang. Dåb. 749 I østen stiger solen op 448 fyldt af glæde 396 Min mund og mit hjerte 443 Op til Guds hus vi gå Knud Jeppesen 468 v. 45 af O Jesus på din

Læs mere

Ud med stress ind med det gode liv Tips og råd til, hvad du selv kan gøre for at nå det gode liv med gode ressourcer.

Ud med stress ind med det gode liv Tips og råd til, hvad du selv kan gøre for at nå det gode liv med gode ressourcer. Ud med stress ind med det gode liv Tips og råd til, hvad du selv kan gøre for at nå det gode liv med gode ressourcer. For at nå frem til det, der for dig er det gode liv uden stress og i stedet med gode

Læs mere

bedre søvn Guide Sådan får du en Så farligt er for lidt søvn 11 gode råd Februar Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

bedre søvn Guide Sådan får du en Så farligt er for lidt søvn 11 gode råd Februar Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Foto: Jeppe Michael Jensen Guide Februar 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan får du en bedre søvn Så farligt er for lidt søvn 11 gode råd Sådan får du en bedre søvn INDHOLD I DETTE

Læs mere

Kostpolitik i Dagmargården

Kostpolitik i Dagmargården Kostpolitik i Dagmargården Dagmargårdens kostpolitik er baseret på de 8 kostråd. De 8 kostråd De 8 kostråd er hverdagens huskeråd til en sund balance mellem mad og fysisk aktivitet. Lever du efter kostrådene,

Læs mere

SPØRGESKEMA TIL KOSTVEJLEDNING

SPØRGESKEMA TIL KOSTVEJLEDNING SPØRGESKEMA TIL KOSTVEJLEDNING Bedes udfyldt inden kostvejledning og medbringes! Brug god tid til besvarelsen, det du kan og vil, da hvert spørgsmål er af stor vigtighed. Anette Gammelgaard + Ernæringsterapeut

Læs mere

Prædiken til 1. s. i fasten 2014 kl. 16.00

Prædiken til 1. s. i fasten 2014 kl. 16.00 1 Prædiken til 1. s. i fasten 2014 kl. 16.00 336 Vor Gud han er så fast en borg 698 Kain hvor er din bror 495 Midt i livet er vi stedt 292 Kærligheds og sandheds Ånd 439 O, du Guds lam 412 v. 5-6 som brød

Læs mere

www.reshape-institute.dk

www.reshape-institute.dk Jeg hedder Simonne Holm og er indehaver af Reshape Institute, hvor jeg arbejder med krop, sind og energirig kost. Jeg ønsker at leve mit liv i balance. Min kost, mine følelser og min træning skal være

Læs mere

Prædiken til Påskedag kl. 10.00 i Engesvang 1 dåb

Prædiken til Påskedag kl. 10.00 i Engesvang 1 dåb Prædiken til Påskedag kl. 10.00 i Engesvang 1 dåb 240 - Dig være ære 448 Fyldt af glæde 236 - Påskeblomst 224 Stat op min sjæl Nadververs: 245 v, 5 Opstandne herre du vil gå 218 Krist stod op af døde Jeg

Læs mere

Spring ud i livet 8 veje mod et bevidst og værdifuldt liv

Spring ud i livet 8 veje mod et bevidst og værdifuldt liv Spring ud i livet 8 veje mod et bevidst og værdifuldt liv 1. Kend de faktorer, der fastholder dig i smerte og lidelse. 2. Forstå, hvordan automatpiloten styrer dit liv. 3. Bliv bevidst, så du kan gøre

Læs mere

Kend dig selv. Abraham Maslow (1908-1970), amerikansk psykolog

Kend dig selv. Abraham Maslow (1908-1970), amerikansk psykolog Frygten for ens egen storhed eller at undgå sin skæbne eller at løbe bort fra ens bedste talent én ting er sikker, vi besidder alle muligheden for at blive mere, end vi faktisk er. Vi har alle uudnyttet

Læs mere

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen.

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen. Steensgaard rundt Mød vores lokale guide Regnormen Steno der har boet på Steensgaard hele sit liv, og som vil tage dig og dine voksne med på en spændende rejse fra hans jord til vores bord. Derfor er hele

Læs mere

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt Af Ben Furman Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt er en historie om en lille dreng som finder en løsning på sine tilbagevendende mareridt. Jesper overnatter hos hans bedstemor

Læs mere

Den værkbrudne. En prædiken af. Kaj Munk

Den værkbrudne. En prædiken af. Kaj Munk En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor.

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Alle mennesker har alle slags humør! Men nogen gange bliver humøret alt for dårligt

Læs mere

Guide til mindfulness

Guide til mindfulness Guide til mindfulness Mindfulness er en gammel buddistisk teknik, der blandt andet kan være en hjælp til at styre stress og leve i nuet. Af Elena Radef. Januar 2012 03 Mindfulness er bevidst nærvær 04

Læs mere

Guide: Få flad mave på 0,5

Guide: Få flad mave på 0,5 Guide: Få flad mave på 0,5 Er maven lidt for bulet for din smag, så er der masser at gøre ved det og det kan sagtens gøres hurtigt, lover eksperterne. Af Julie Bach, 9. oktober 2012 03 Få den flade mave

Læs mere

Ny forskning: Sovepiller kan forårsage demens

Ny forskning: Sovepiller kan forårsage demens Ny forskning: Sovepiller kan forårsage demens Omkring 500.000 danskere tager benzodiazepiner for at sove. Det øger deres risiko for at få demens med 50 pct. Af Torben Bagge, 29. september 2012 03 Sovepiller

Læs mere

Højmesse/afskedsgudstjeneste i Emmersbæk, søndag den 12. juli kl. 10.30

Højmesse/afskedsgudstjeneste i Emmersbæk, søndag den 12. juli kl. 10.30 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Højmesse/afskedsgudstjeneste i Emmersbæk, søndag den 12. juli kl. 10.30 6. søndag efter trinitatis,

Læs mere

En anden slags brød. Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede.

En anden slags brød. Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede. En anden slags brød Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede. En lille fåremavet sky hænger højt oppe over søen. Hænger helt stille, som om den er kommet i tvivl om, hvor den egentlig er på vej hen.

Læs mere

Gudstjeneste, Domkirken, søndag d. 15. marts 2015 kl. 15.00 25 års jubilæum for Reden Søndag: Midfaste, Johs. 6, 1-15 Salmer: 750, 29, 192, 784

Gudstjeneste, Domkirken, søndag d. 15. marts 2015 kl. 15.00 25 års jubilæum for Reden Søndag: Midfaste, Johs. 6, 1-15 Salmer: 750, 29, 192, 784 Gudstjeneste, Domkirken, søndag d. 15. marts 2015 kl. 15.00 25 års jubilæum for Reden Søndag: Midfaste, Johs. 6, 1-15 Salmer: 750, 29, 192, 784 I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn. Amen. Jeg vil

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 21-06-2015 Prædiken til 3.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 3.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 15,1-10.

Lindvig Osmundsen Side 1 21-06-2015 Prædiken til 3.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 3.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 15,1-10. Lindvig Osmundsen Side 1 21-06-2015 Prædiken til 3.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 15,1-10. Hvem elsker det sorte får? Hvem elsker den uregerlige dreng som aldrig kan gøre som han skal. Hvem

Læs mere

Sct. Kjeld. Inden afsløringen:

Sct. Kjeld. Inden afsløringen: Sct. Kjeld Inden afsløringen: Når vi tænker på en ikon, så vil mange af os have et indre billede af, hvordan en ikon ser ud. Hvis vi kunne se disse billeder ville de være forskellige. Ud fra hvad vi tidligere

Læs mere

Salmer: Rødding 9.00 736 Den mørke nat 518 På Guds nåde (mel. Herrens røst) 370 Menneske, din (mel. Egmose) 522 Nåden (mel.

Salmer: Rødding 9.00 736 Den mørke nat 518 På Guds nåde (mel. Herrens røst) 370 Menneske, din (mel. Egmose) 522 Nåden (mel. 2 Mos 20,1-17, Rom 3,23-28, Matt 19,16-26 Salmer: Rødding 9.00 736 Den mørke nat 518 På Guds nåde (mel. Herrens røst) 370 Menneske, din (mel. Egmose) 522 Nåden (mel. Martin Elmquist) Lihme 10.30 5 O, havde

Læs mere