Hvorfor spise tang? Mit navn er Thorkil Degn Johansson. Jeg er en 52 årig mand, der for 5 år siden var ved at gå til, pga.:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hvorfor spise tang? Mit navn er Thorkil Degn Johansson. Jeg er en 52 årig mand, der for 5 år siden var ved at gå til, pga.:"

Transkript

1 Hvorfor spise tang? Mit navn er Thorkil Degn Johansson Jeg er en 52 årig mand, der for 5 år siden var ved at gå til, pga.: elendig korttidshukommelse manglende focuseringsevne forsinket reaktion på mobning alvorlig forstoppelse med hæmorider ind imellem begyndende prostata tung i kroppen om morgenen ringe reaktionsevne generelt lavt energiniveau ængstelighed lejlighedsvis dyb depression og afmagtsfølelse Tang har været en af de værste bvadr ting vi har kendt til, gennem vor opvækst som besøgende ved kysterne om sommeren, hvor vi har badet i havet. Således var jeg selv ganske angst for at gribe det an, det lige frem skulle kunne være spiseligt.

2 Der gik to år fra jeg i foråret 2004 autoritativt stødte på, der ernæringsmæssigt er talrige fordele forbundet med at have tang med i kosten dagligt, til jeg selv forsøgte mig med at gøre det i foråret Al den tid brugte jeg på at være ængstelig blot ved tanken om at have tang med i maden. (Jeg købte og læste i foråret 2004 bogen TANG en gave fra havet, skrevet af ernæringsterapeut Hanne Kirstein)

3 Anledningen til at tage det spring, det var, at gå i gang med at tage tang med ind i maden, var, min læge fortalte mig, jeg ikke kunne blive ved med at påregne at komme af med min afføring ved hjælp af brug af knuste loppefrøskaller, kendt populært under handelsnavnet HUSK. HUSK var for fem år siden min eneste redning, når jeg igen var fuldkomment tilstoppet i tyktarmen. Med lægens ord i ørerne stod jeg dér og blev visionær. Jeg så for mig, jeg var kommet så langt ud med min forstoppelseslidelse, jeg havde fået lavet en stomi, hvor man får afføringen ud igennem et hul i maven til en pose, der kan udskiftes. Samtidigt hørte jeg beretninger om de forskellige former for ubehag, nogen oplever ved at komme af med afføringen på denne måde. F.eks. kroniske smerter fra indre arvæv, efter at være blevet operet i tarmen. Da kan det nok være, jeg glemte alt om min ængstelse ved at forsøge sig med at tage tang med ind i maden. En ting jeg havde skrevet mig bag øret ved at læse Hanne Kirsteins bog er, tang skulle være noget af det bedste til at få styr på at komme af med sine ekskrementer. Påstanden måtte simpelthen prøves af, nu. Allerførste spæde forsøg i foråret 2006, var at koge Hiziki med i sovsen til aftensmaden.

4 Hiziki, - andre gange kaldet Iziki, - er en af de nemmest tilgængelige tangarter i vore helsekostbutikker. Ifølge varedeklarationen i denne udgave, skal man lade tangen bløde op i vand i 5 minutter og derefter koge det i opblødningsvandet i 25 minutter. Så kan man hælde vandet fra, evt. tilsætte soya og bruge det som tilbehør til diverse retter. Jeg blødte det op i 20 minutter, tog det op af vandet og lod det koge med i grønsags sovsen i 2 timer. Det duftede fremmedartet under kogningen (sæt emhætten på stærkeste udsug!), hvilket dog på ingen måde var at smage i det færdige resultat. Undervejs blev det først til nogle små tykke pølser. Derefter kogte det fuldkommen ud og gjorde sovsen mørkegrøn at iagtage. Det smagte fortrinligt og allerede dér opdagede vi, tang med i maden mætter væsentligt hurtigere end mad uden tang. Ik' fordi det er ulækkert og man ik' gider spise det. Nærmere fordi, vi føler sult, fordi vi har brug for næringsstoffer. Får vi dem i en meget koncentreret udgave, opnår vi væsenligt hurtigere en rigtig god mæthedsfølelse. Det sker at mennesker, i kraft af deres sult, spiser mere end mavesækken kan rumme. Det giver mavepine og andet ubehag. Vel nok bare fordi, der er for lidt af den næring i maden, cellerne behøver. Så kan man proppe mere mad i maven end den bryder sig om og alligevel være sulten. Så er det da bare en lille smule mere tiltrækkende, at spise lidt og blive perfekt mæt. Da virker maden, som meningen med den er: At opleve lethed og en god arbejdsenergi. Efter i nogle måneder at have kogt Hiziki med i sovsen en af dagene i weekenden, kom det næste tiltag i midten af maj 2006:

5 Arame tang. Arame er ligeledes en af de mest almindelige tangarter i vores helsekostbutikker. Det er også nemt tilgængeligt på nettet, om man skriver arame i sin søgemaskine. Som det ligger i posen ligner det tynde strå. Det skal man ikke lade sig snyde af. Til 2 mennesker blødes en lille håndfuld op i vand i 10 minutter. Derefter har tangen fået en tykkelse som spaghetti. Det bliver mørt efter at have kogt minutter. Smag på det. Det skal være helt blødt at tygge i. Til at begynde med er det, til sammenligning, hårdt som en sten. Det møre Arame tang kan anvendes sammen med en hvilken som helst salat eller grønsagsret.

6 I dette tilfælde er det en pasta salat. Pastaen er kogt til en passende tilstand at bide i. Arame tangen er anrettet oven på, sammen med rucola, dild, tomatbåde og smuldret fetaost. Til sidst er der hældt en olie/eddike dressing ud over, med salt, peber og hvad man nu ellers kan finde på at bruge af krydderier. Aramen mætter lige så meget som Hiziki'en. Det bør man tage højde for, når man tilbereder måltidet. Man bliver mæt af mindre end man troede, der skulle til. I øvrigt er der ingen grund til at smide opblødningsvandet ud, hvis man har potteplanter, man gerne vil kæle for, næringsmæssigt. Sukkulenter er glade for tangvand, hvilket burde være at se ud af det følgende billede:

7 Denne sukkulent har aldrig fået andet end tangvand Det var gode oplevelser at spise Hiziki og Arame. Ængsteligheden ved at spise tang visnede helt bort derved. Det gav mod på for alvor at gå i gang med at gøre det, dagligt. Men hvad var der lige at gå til, når man som jeg gerne ville gøre det som dagens første måltid?

8 Nori pladerne, der bruges til fremstilling af sushi, kan også spises som de er. I midten af juni 2006 begyndte jeg til hvert morgenmåltid at klippe to plader i lange, 1½-2 cm brede strimler. Hver strimmel bukkede jeg sammen og spiste den, nogle gange dyppet i kaffe eller juice. Andre gange ikke. Strimlerne klæber nemt til læberne, da norien suger vand til sig. Det gør de ikke når de er gjort våde af en af væske. Det er ikke nogen udpræget god smagsoplevelse, at spise noripladerne i rå tilstand. Det var imidlertid hvad jeg havde at gøre med umiddelbart. De fås jo nærmest i ethvert supermarked og i hvert tilfælde nemt på nettet. Jeg var opsat på at mærke hvad der sker, når man spiser tang hver dag. Umiddelbart betød det mere end smagen. Ajitsuke Nori Siden hen er der kommet et nyt produkt på markedet, der smager bedre end de rå noriplader. Det er stadigvæk nori, men krydret med soya, sukker, salt og en lille bitte smule chili. De er anrettet i små portionsposer hvor der er tre små stykker i hver. 36 stykker af dem udgør mæthedsmæssigt et fuldkomment morgenmåltid. Ajitsuke Nori kan købes i asiatiske butikker eller på nettet.

9 I løbet af nogle måneder blev det lidt træls og for ensformigt, kun at spisede rå noristrimler og tørt knækbrød til morgenmad. Jeg gav mig til at søge efter noget mere lækkert. Hanne Kirstein skriver om Søl i Tang en gave fra havet, at man i vikingetiden havde stranden i Island delt op i marker, hvor hver mand havde ret til at høste sin Søl. At man betragtede det som en værdifuld vare ses af det faktum, nævnt i de islandske sagaer, indehaveren af brugsretten af en Sølmark lige frem havde ret til at hugge hovedet af en tyv, der havde været på rov på hans mark. Det lykkedes mig at finde frem til Nordatlantens Brygge. Et grønlandsk/færøsk/islandsk kulturhus på Christianshavn, der ligger nabo til den islandske ambassade. Her kan man købe slik fra Island. En af dem er Søl. Jeg fandt beskrivelsen ved at surfe mig frem til:

10 Man ringer til den vagthavende i åbningstiden, bestiller hvad man vil have og får et kontonummer oplyst. Når ens betaling er registreret på deres konto, får man det bestilte tilsendt med posten. Søl har en smuk, lilla farve og smager i sandhed af hav + en helt, bestemt karakteristisk smag, Søl er alene om at have. Den første morgen, jeg havde det med i maden, fik jeg et flashback. Jeg ser min daværende skikkelse sidde i bunden af vikingeskibet, godt groggy efter den forrige nats rus på frivagt. Jeg sidder med min dagsration Søl i hånden og gnaver stille og roligt i det.

11 Dagsration Søl til en viking Allerede mens jeg gnaver i Søllet, kan jeg mærke, jeg klarer helt op i hjernen derved og at kraften rejser sig i mig med ufortrøden styrke. Efter at have tygget af munden rejser jeg mig og er bare fit for fight til at møde den nye, gode dags udfordringer. Jeg skal ikke kunne garantere, at en jævnaldrende, yngre eller ældre, helbredsmæssigt kan få det samme ud af at spise tang som jeg. På den anden side: Biologisk set er vi vel ensartede individer, der kan nyde ensartede fordele af den sum af livsvigtige næringsstoffer, der er koncentreret i tang?

12 Det er nok nærmest op til, om man kan formå sig selv til at gentage eksperimentet... Det første jeg mærkede, var at vågne mere frisk og veludhvilet efter en kortere nats søvn. Allerede mens jeg sad og tyggede i noristrimlerne kunne jeg mærke en veloplagthed rejse sig i mig, der sagde spar to til den tyngde i kroppen, der ellers havde ligget som en dyne over mig i flere timer. Min evne til at focusere og at koncentrere sig blev bedre. På arbejde blev jeg bedre til at opdage mine egne fejl og løse dem, før de fik uheldige konsekvenser. Jeg blev skarp i hovedet og væsentligt hurtigere reagerende. Mobbere kunne sådan set bare komme an, hvilket de jo har det med at gøre, og få rette svar på tiltale, prompte, hvilket jeg ellers ganske dårligt havde evnet. Jeg var nærmest beruset af den nye evne til at svare igen og gik måske over stregen, af og til. En af vore ældste discipliner ifølge Saxos krønike, er at kunne gøre den anden mundlam. Men man kan jo både gøre det på en ondskabsfuld og en venskabelig måde. Jeg foretrækker nok sidstnævnte, selv om det at få et selskab til at brøle af latter over, hvordan man har sat en grovere mobber til vægs, kan have sin rette betimelighed. Det har været en inderlig befrielse ikke altid at skulle stå der og være mundlam, når man bliver drillet hårdere end man bryder sig om. Jeg havde også de gode svar før i tiden. De kom bare først en tre timer senere, når alle andre havde glemt episoden. Forsinket reaktion, hedder det. Det ses også hos autister og aspergere. Det allermest forbavsende var, hvordan min udskillelse af affald blev markant meget bedre end det havde været. Skulle jeg ikke undre mig, når jeg som en af mine første reaktioner på tang med i kosten, oplevede, afføringen gav sig til at komme dagligt, efter et par timers vågenhed i ro og mag, alene ved en smule bugpresse og ellers genoplivede peristaltiske bevægelser og dyb vejrtrækning? Jo. Det skulle jeg. Altså undre mig. Der er en verden til forskel på at knokle med bugpressen, uden at komme af med noget særligt og få sig en hæmoride i stedet, - og så opleve en fuldkommen tømning af tyktarmen dagligt, udført af

13 dens egne, naturlige sammentrækkende bevægelser, når man bare sætter sig med røven bar på tønden og giver slip. Når man har været på en af de tidligere stadier på vej så langt ud som til at være kandidat til operativ fjernelse af tyktarmen, - stomi, - afføringen ud til en pose gennem et hul i maven, - så er det et himmerrige på jorden at sidde dér og mærke fuldkommen uanstrengt, afføringen slipper helt af sig selv. Det lyder overeksalteret. Det er det også. Jeg har aldrig mens jeg siden 30'erne har været levende, oplevet at min afføring kommer så spontant, hver eneste formiddag, jeg har nydt livet i ro og mag. Der har i fortiden været perioder, hvor jeg nogenlunde regelmæssigt har haft held på potten. Der kunne også gå uger, hvor det var fuldkomment umuligt for mig at komme af med ekskrementerne. Hvem som helst der har prøvet det véd, man bliver tung i kroppen og føler sig forgiftet af ens egne affaldsstoffer, hvilket man også bliver, fordi de går tilbage til kroppen, via blodet, der optager dem fra det stillestående affald i tyktarmen. Det halter i dag kun lidt, når jeg bliver kaldt ind på overarbejde før almindelig arbejdstid. Men flyder trofast igen, hver gang der igen er ro på. Dog. Et ½ år efter, jeg var begyndt med at lade tang være det meste af dagens første måltid, blev jeg midlertidigt træt af at spise det. Jeg lod være i en uge. Jeg fik den sværeste forstoppelse man kan have og oven i købet en meget smertefuld hæmoride. Så kan det nok være, jeg gav mig til at lede efter noget tang, man kan spise råt, der var mere lækkert end dét, jeg var blevet træt af. Indtil da spiste jeg igen af dét, jeg ellers havde brudt mig mindre om, og fandt det samme gode resultat som i første forsøg. Affaldsstofferne begyndte igen at forlade mig godt og grundigt. Da var jeg solgt til stanglakrids, uanset hvad, er tang det primære, dagligt, i mit første måltid. Enhver mand kender til, det er en befrielse at lade vandet så frit strømmende som drenge kan. Det er surt sjov, når blæren er fyldt, men der ingenting sker, når man står dér og skal. I 40'erne var jeg i færd med at udvikle prostata.

14 Jeg nåede aldrig så langt med det som til at skulle have et kateter sat op, men ganske ubehageligt var det. Med tang i kosten dagligt har lidelsen fortaget sig. Jeg behøver bare at give slip, så fosser det ud til sidste dråbe, der lige kan tages med et stykke toiletpapir. Hvorfor tang kan gøre noget ved prostata, har måske at gøre med, at samtlige organer og kirtler har vedvarende brug for næringsstofferne i tang, for at undlade at forfalde. Den amerikanske læge Deepak Chopra har skrevet, de færreste celler i kroppen er levende efter to år. Den konstante celledeling behøver naturligvis livets grundlæggende næringsstoffer, for at kunne blive ved med at forløbe, som der står i generne, det skal være. Uden disse næringsstoffer, ender det med at gå galt en trejdedel livslængde tidligere i almindelighed, end tangspisende kulturer har tradition for. Tænk sig vi vil finde os i, det er almindeligt at hjernedegenere allerede i 50 års alderen og ganske givet været uddød i 80 års alderen, - når vi har potentialet i os, biologisk set, til at kunne blive 120 år gamle, sunde, vitale, med lyse sind, flittigt arbejdssomme. Svampeinfektioner forsvinder spontant, når man dagligt spiser tang i et måltid. Det har at gøre med, tang i fordøjelsen genopretter en syre/base balance, hvor svampesporerne ingen mulighed har for at få fodfæste. Jeg mistede min irriterende fodsvamp og min hvide belægning på tungen, indikerende candida i mine tarme blev tvunget tilbage til sporestadiet. Den samme virkning, ved jeg, indtræder hos kvinder, der lider af ildelugtende, kløende skedesvamp med hvidligt/gulligt udflåd. En korrekt syre/base balance eliminerer hurtigt de snylteorganismer, der elsker at snylte på os, når vores blod har for stort syreindhold. Det har blodet, når vi f.eks. spiser meget snold og drikker meget sodavand, - får så ekstemt meget hvid sukker, ingen generationer før de nuværende har tilladt sig selv/haft mulighed for at konsumere. Det meget forundringsfulde ved dagligt tangindtag er, det ændrer ens appetit. Som sagt når man hurtigere det letteste mætningspunkt. Men man mister også trangen til at råspise store slikposer og drikke mængder af sodavand, - hvilket jeg da også tidligere selv var forfalden til at gøre indimellem. Måske er det bare fordi man ingenting andet behøver end nogle konstruktive kalorier resten af dagen, når man har fået sin daglige tang som dagens første måltid?

15 Med konstruktive kalorier mener jeg frugt, juice og en hvilken som helst form for lødig kost, man har appetit på resten af dagen. Det eneste næringsstof, der er fraværende i tang er kalorier. I vores del af verden har vi vænnet os til at betragte som normalt, at begynde at miste korttidshukommelse og nærvær, allerede så tidligt som i min aldersgruppe, endda tidligere i visse tilfælde. Det er sådan set bare hjernen, der giver udtryk for, den er udsultet for nødvendige næringsstoffer. Takket være professor Ole G. Mouritsen ved vi nu eksakt, forudsætningen for evolutionært at udvikle vores unikke hjerne var, forfædrene havde tang med i kosten gennem årtusinder. Det er særligt omega 3 fedtsyrerne, der har muliggjort udviklingen af menneskehjernen. Som dokumenteret af Ole G. Mouritsen er det alene algerne der formår at producere de for hjernen væsenligste omega 3 fedtsyrer. Fisk og skaldyr må også hente omega 3 i algerne. De kan heller ikke selv producere det i deres organismer. Det er epokegørende ny viden, vi nødvendigvis må interessere os meget mere for maden fra havet, for at kunne opretholde, hvad vi betragter som menneskelig eksistens. Folkeslag, der stadig har tang med i kosten, opretholder optimal hjernefunktion op til en højere alder end os. De udviser ikke det samme forfald som vi har en markant tendens til. Før jeg begyndte med daglig tangspisning kunne jeg tage ud og handle og først på et sent tidspunkt opdage, jeg havde glemt min pung derhjemme. Det skete jævnligt og var temmelig frustrerende. Efter jeg begyndte med det daglige tangmåltid, opdagede jeg hurtigere og hurtigere, pungen endnu lå derhjemme. Til sidst sansede jeg det i samme øjeblik nøglen sagde klik i låsen. I øvrigt har jeg fået en spontan evne til at koncentrere mig langvarigt og være skarp i mit focus. Jeg har fået en vitalitet, der hidtil har været ukendt for mig. Ængstelighed man oplever og depressive tilstande, uden at kunne sætte nogen finger på hvorfor, er ganske givet cellerne i ens krop, der forsøger at råbe én op. Hallo kammerat, du, der har ansvaret for vores næring, vi kan altså ikke blive ved med at fungere ordentligt, med mindre du sørger for, vi får det, vi har brug for. Jeg har ingen udefinerlig ængstelse længere og lejlighedsvise depressive tilstande er erstattet af et nærmest ukueligt indre lys, det er en fornøjelse at være i selskab med. Først og fremmest for jeg selv. Men jeg synes da også ind imellem at kunne mærke andre værdsætte det.

16 Den nu afdøde engelske læge og forsker Eric F.W. Powell benyttede gennem 25 år pulveriseret blæretang som støtteremedie til samtlige af de her beskrevne lidelsestilstande og flere til, hos hans patienter. Hans publikation KELP The Health Giver dokumenterer til fingerspidserne, tang har ernæringsmæssige egenskaber, der er essentielle for opretholdelse af det gode liv. Jeg har oversat værket. Det er en hurtigt læst, lille publikation, på et sprog, der er til at forstå. Min oversættelse kan læses her: Det begyndte allerede kort tid efter, jeg havde taget tang med ind i maden dagligt. Jeg kan stadigvæk finde på at sove længe, når jeg har mulighed for det. Men det mere og mere kendetegnende for mig har været, at vågne væsenligt tidligere om morgenen, meget mere klar i hovedet end før i tiden. Det har været en meget stor kilde til forundring for mig. Hvordan kan sådan en lille smule tang med i maden hver dag, gøre så store vidundere generelt for ens organisme, man er tilstede i på jorden? De ca. 3 ekstra, vågne timer jeg har fået foræret hver morgen, inden jeg skal på arbejde, har jeg i vid udstrækning brugt på at researche, om der er andre mennesker, der oplever det samme som jeg, ved at tage tang med ind i kosten kontinuerligt og hvorfor det kan tænkes, tang har en så ubegribelig god evne til at fremme

17 ens velvære og velbefindende i almindelighed. Jeg skal love for, vi står en hærskare af sjæle på jorden, der i vort hjerte er klar over den velsignelse det er, at blive velnæret af Bedstemor Havs rige ressourcer (Grandmother Ocean er et udtryk, de indfødte, tangspisende nordamerikanske indianere bruger om den ånd, der er i havet). Hvad der ikke er at finde på nettet af beretninger i alverdens varianter og afskygninger om tangs værdier som næringsstof for mennesker, dyr og planter, det er et ocean af viden, der ekspanderer hele tiden resultater giver det p.t. i Google at taste søgeordet Seaweed. Det er naturligvis ikke alt sammen lige interessant, men her har jeg på basis af mine egne, gode erfaringer knyttet an til den viden, der findes om emnet. Jeg er ikke forhandler af tang. Jeg har således ingen forretningsmæssige interesser i et mere udbredt brug af tang. Jeg er heller ingen mirakelmedicinmand, der påstår, hvad som helst kan kureres, blot ved at tage tang med ind i den daglige kost. Det eneste, der kan garanteres noget om, er, at Homo sapiens udviklede sig evolutionært, fordi forfædrene havde tang med i kosten, dagligt gennem årtusinder. (Påstanden er behørigt dokumenteret af professor Ole G. Mouritsen, leder af MEMPHYS Center for Biomembrane Physics, Syddansk Universitet, Odense). Det eneste, jeg personligt kan garantere er, det var en ganske dårlig ide vi for år siden holdt op med at have tang direkte med i maden, som vi gjorde det på anbefaling af munke fra den katolske kirke. Siden isen lagde de nordiske lande fri for år siden, havde vi tang med som urt i maden de første år. At konvertere til at spise hvidt brød i stedet for tang, det er den største fejltagelse, der nogen sinde er gjort. Helbredsmæssigt set. Der er kun én måde at rette den på. Det er at lade sig inspirere af de talrige folkeslag på jorden, der endnu opretholder at have næringsstofferne fra tang med i den daglige kost.

18 Som kok driver jeg et Webgalleri, hvor kogekyndige mennesker kan lade sig inspirere til på helt enkle måder at tage tang med i kosten. Galleriet kan besøges ved at klikke på nedenstående link. Lige nu indeholder det 213 illustrationer med undertekster. Seneste tiltag er at bruge dansk tang, jeg selv har høstet: I øvrigt kan man gå ind i hovedmenuen: og der se øvrige publikationer om tang, jeg har udgivet. Jeg synes, det er oplagt at citere et afsnit af Ph.D.,N.D Eric F.W. Powells KELP The Health Giver. Det handler om Tang til en svækket tyktarm: En hærskare af fysiske lidelser, endda nogle af sindslidelserne, har deres oprindelse i selvforgiftning, begrundet i en tilstoppet, uvirksom tyktarm. I denne tilstand akkumuleres giftstoffer og bliver optaget i blodstrømmen, hvilket forårsager generel svækkelse, gigt, nervelidelser, nyreproblemer og alle de beklagelser, der i den sidste ende kun kan føres tilbage til forgiftet blod. Dette forhold gjorde så stort et indtryk på den berømte kirurg, Sir William Arbuthnot Lane, at han tilrådede operativ fjernelse af tyktarmen. Dette er kendt som Lanes operation. Sir William måtte imidlertid erkende, at han udskar et for kroppen nødvendigt organ og at operationen på ingen måde fjernede den oprindelige grund til, at tyktarmen var blevet giftig. Moderne helbredere har megen opmærksomhed på renselse af tyktarmenved hjælp af lavement og tarmgennemskylning. Det er der kommet meget godt ud af. Imidlertid bidrager denne renselsesmetode lidet til at smidiggøre tyktarmen i så vid en udstrækning, at den af sig selv slipper af med giftstofferne. En giftig tyktarm er en afkræftet tyktarm, der behøver genopbygning.

19 Til dette formål står mange remedier til rådighed, men så sandlig på ingen måde afføringsmidler, der udelukkende svækker organet yderligere. Tang indtager sin plads blandt de bedste af de forhåndenværende midler, der kan gøre noget for at revitalisere tyktarmen. Grunden til at denne havvækst så eminent smidiggør tyktarmen, er sandsynligvis det høje indhold af naturlige mineralsalte. Saltene genopbygger tarmvæggene, mens jod'et bidrager til kroppens afgiftning. Af denne grund tilrådes indtagelse af tang i alle tilfælde af lidelser, der relaterer til selvforgiftning. Alle der lider af forstoppelse, burde dagligt indtage lidt tang. Virkningen af det understøttes såfremt man yderligere indtager lidt ahornsirup. Det er kun få, der kan sige sig fri fra jævnligt at være forstoppet. Da sundhed i første række er afhængig af en ren, smidig tyktarm med en optimal peristaltik, er det indlysende, at alle kan have gavn af at have lidt tang med i måltiderne dagligt. Jeg har vanskeligheder ved at citere specielle tilfælde, hvor indtagelse af tang har betydet en regenereret tyktarm. Det har simpelthen givet et så overvældende antal positive resultater, at der kunne skrives en bog om dette alene. Jeg er overbevist om, at den menneskelige race får en hjælp på vejen til regeneration, ved at adoptere en diæt, der holder tyktarmen ren og intakt og forebygger selvforgiftning. Vi er forvisset om, den menneskelige organisme er fuldkommen og at der ingen love er, der begrænser livet. Autoriteterne er enige om, den ene øjensynlige grund til menneskelig degeneration er, den tiltagende ophobning af giftige substanser i kroppen, havende sit udspring i en svækket tyktarm, hvilket obstruerer og svækker alle de vitale livsprocesser og er årsag til sygdom og død. Blev der tildelt lige så meget opmærksomhed til den indvendige rensning af kroppen, som at vaske den ydre krop, vil bemærkelsesværdige resultater snart vise sig. Mit eget vidnesbyrd bekræftiger til fulde Powell's teori. Man kan så blot undre sig over, Kelp The Health Giver blev udgivet så tidligt som i Hvorfor er hans viden og erfaringer, baseret på dekaders lægepraksis, ikke for længst integreret af den samlede, alment praktiserende lægestand, hvor vi jo henvender os for at søge råd

20 for forstoppelse??? Jeg er bange for, Powells viden i en meget stor udstrækning er blevet ignoreret. Jeg havde en vision, mens jeg oversatte hans publikation. Jeg så ham ligge på et leje på en hvid sky i himlen, i en tilstand af dyb coma og afgrundsdyb depression over at opleve hans viden komplet ignoreret. Så kommer der en lille, sød engel dansende. Hun vækker ham. Powell, Powell, vågn op! Der sidder en mand nede på jorden og oversætter dit værk og han udgiver det i en slags nyhedsmedie, de har dernede i dag. Powell rejser sig med et sæt og kigger ud over kanten af skyen. Det syn der møder ham, tøer ham fuldkomment op. Han jubler af glæde og alt i ham lyser op. Samme glæde og lys i sindet er det enhver af os givet at kunne opleve, ved at opleve den genfødsel af regenerationsevnen, det giver, at have tang med i maden dagligt. Billedet har jeg taget ved østkysten af Skagen. Jeg har givet det titlen: Spirit of the Pure Oceanurging one to harvest and eat the seaweed.

02b STOMI INFO. Spis godt Lev godt KOLOSTOMI

02b STOMI INFO. Spis godt Lev godt KOLOSTOMI 02b STOMI INFO Spis godt Lev godt KOLOSTOMI Gode råd til dig som har en kolostomi Alle mennesker har forskellige behov, uanset om du har en stomi eller ej. De råd der er indeholdt i denne brochure er en

Læs mere

Ansigtet viser kroppens tilstand

Ansigtet viser kroppens tilstand Ansigtet viser kroppens tilstand Dit ansigt er en åben bog, der afslører, hvordan din krop har det. Problemer med fordøjelsen, lungerne, hjertet og fertiliteten kan alt sammen aflæses i det lille område

Læs mere

Opgave. 1. Hvad er kendetegnende for chaufførjobbet?

Opgave. 1. Hvad er kendetegnende for chaufførjobbet? Opgave 1. Hvad er kendetegnende for chaufførjobbet? 1. man bliver meget sund af jobbet 2. man spiser ofte meget usundt og er i risiko for stress 3. man taber sig hurtigt i vægt 4. man lever lige så sundt

Læs mere

Body Mind Academys 10 dages udrensningskur

Body Mind Academys 10 dages udrensningskur Body Mind Academys 10 dages udrensningskur Tillykke med din beslutning om at rense din krop ud samt at øge bevidstheden om hvad din krop har brug for af brændstof, og ikke mindst hvad den IKKE skal have.

Læs mere

Forord. Du vil finde links til hjemmesider og artikler, hvor du finder flere oplysninger.

Forord. Du vil finde links til hjemmesider og artikler, hvor du finder flere oplysninger. 5 Forord Formålet med denne bog er at overbevise dig om, at der ofte er naturlige og medicinfri løsninger på tilstande som depression, nedtrykthed og modløshed. Jeg vil ikke forsøge at gøre mig klog på

Læs mere

Mad, krop og sundhed Opgaver til Spisebogen

Mad, krop og sundhed Opgaver til Spisebogen Mad, krop og sundhed Opgaver til Spisebogen Forfatter Tina Krogh Materialet er støttet af Ministeriet for Børn og Undervisnings Tips- og Lottopulje 2010. Materialet inkl. billeder kan frit anvendes i undervisningssammenhænge

Læs mere

Det praktiske hvornår, hvor og hvordan

Det praktiske hvornår, hvor og hvordan Det praktiske hvornår, hvor og hvordan Allerførst skal du planlægge de praktiske rammer for din meditation. Første skridt er at lægge aktiviteten ind i din kalender. Sæt allerførst en startdato, gerne

Læs mere

Få det bedste ud af dine 3 V.O.K.S-dage med disse tips:

Få det bedste ud af dine 3 V.O.K.S-dage med disse tips: For en bedre syre-base-balance som er godt for: Vægt Energi Afgiftning Ledsmerter Immunforsvaret Styrke og smidighed Med en enkelt viden om syre-base balancen i krop og syre-base værdier i kosten, kan

Læs mere

De livsvigtige vitaminer og mineraler af John Buhl www.nomedica.dk

De livsvigtige vitaminer og mineraler af John Buhl www.nomedica.dk 5 Indholdsfortegnelse Forord 6 Indledninig 7 Lidt grundlæggende om vitaminer og mineraler 8 De enkelte vitaminer og mineraler 15 De fedtopløselige vitaminer (A, D, E og K) 16 A-vitamin 16 D-vitamin 19

Læs mere

Naturlig mad hvad er det?

Naturlig mad hvad er det? Naturlig mad hvad er det? Af Birgitte Nymann www.birgittenymann.dk Vidste du at mangel på naturlig mad, øger din insulinproduktion og dermed fedtlagringen på maven? Vidste du at mangel på naturlig mad,

Læs mere

Dag 2 Væske - dit helbred

Dag 2 Væske - dit helbred Velkommen til Herbal Centers vægttabskursus Dag 2 Væske - dit helbred Her får du et spørgsmål, som du har hørt mange gange før: "Hvor mange glas vand drikker du om dagen?" To, tre, fire - eller flere?

Læs mere

Kostvejledning til ileostomipatienter

Kostvejledning til ileostomipatienter Kostvejledning til ileostomipatienter 2 Forord I denne pjece kan du læse en vejledning om mad og drikke, så du kan tage hensyn til, at du har fået en ileostomi. Desuden kan du bruge denne pjece som inspiration

Læs mere

Jeg glemmer at drikke vand i løbet af dagen. Mine udfordringer er. Jeg elsker mad og spiser lige, hvad der passer mig. Jeg spiser foran fjernsynet

Jeg glemmer at drikke vand i løbet af dagen. Mine udfordringer er. Jeg elsker mad og spiser lige, hvad der passer mig. Jeg spiser foran fjernsynet MIne spisevaner opgavekort Mine udfordringer er Jeg glemmer at drikke vand i løbet af dagen 1 Jeg elsker mad og spiser lige, hvad der passer mig Jeg spiser foran fjernsynet 2 3 MIne spisevaner Jeg taber

Læs mere

Kostvejledning til ileostomipatienter

Kostvejledning til ileostomipatienter Kostvejledning til ileostomipatienter Pjecen er udarbejdet i oktober 2005 af danske stomisygeplejersker tilhørende det Faglige Selskab for sygeplejersker i stomiplejen www.dsr.dk/msite/fs22. Redigeret

Læs mere

Fordøjelse. Søs Wollesen Læge

Fordøjelse. Søs Wollesen Læge Fordøjelse. Søs Wollesen Læge Du bliver hvad du spiser....nej du bliver hvad du fordøjer.. Fordøjelses-besvær Ca. 1,5 mio danskere har symptomer fra deres fordøjelsessystem i løbet af 1 år Mere end ½ mio.

Læs mere

SPØRGESKEMA TIL KOSTVEJLEDNING

SPØRGESKEMA TIL KOSTVEJLEDNING SPØRGESKEMA TIL KOSTVEJLEDNING Bedes udfyldt inden kostvejledning og medbringes! Brug god tid til besvarelsen, det du kan og vil, da hvert spørgsmål er af stor vigtighed. Anette Gammelgaard + Ernæringsterapeut

Læs mere

02c STOMI INFO. Spis godt Lev godt ILEOSTOMI

02c STOMI INFO. Spis godt Lev godt ILEOSTOMI 02c STOMI INFO Spis godt Lev godt ILEOSTOMI Gode råd til dig som har en ileostomi Alle mennesker har forskellige behov, uanset om du har en stomi eller ej. De råd, der er indeholdt i denne brochure er

Læs mere

FIF til hvordan. du styrer din trang. til sukker

FIF til hvordan. du styrer din trang. til sukker FIF til hvordan du styrer din trang til sukker af. Hanne Svendsen, klinisk diætist og forfatter 1 Håber du får inspiration og glæde af denne lille sag. Jeg ønsker for dig, at du når det, du vil. Valget

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Helbredende kost af John Buhl www.nomedica.dk

Indholdsfortegnelse. Helbredende kost af John Buhl www.nomedica.dk Indholdsfortegnelse Forord 7 Indledning 8 Helbredende kost kort fortalt 9 Grønsager 13 Frugt 19 Bælgfrugter 26 Fuldkornsprodukter 31 Nødder og frø 35 Spis ofte råkost 37 Drik når du er tørstig men kun

Læs mere

Værd at vide om væskeoptagelse

Værd at vide om væskeoptagelse Værd at vide om væskeoptagelse Af: Astrid Bertelsen og Karina Berthelsen, PB i Ernæring & Sundhed Din krop har brug for væske for at kunne give dig et træningspas med velvære og præstationsevne i top.

Læs mere

Type 1 diabetes hos børnb

Type 1 diabetes hos børnb Type 1 diabetes hos børnb Hvordan takler vi det i hverdagen? Børnediabetesambulatoriet, Herlev hospital. Hvad er diabetes? Diabetes er en lidelse/mangeltilstand som er karakteriseret ved et forhøjet blodsukker

Læs mere

SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE

SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE FYSISK SUNDHED AUGUST 2013 SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE Spis sund mad, se mindre TV, bevæg dig, sov godt, lav en klar aftale om alkohol med dine forældre og hold dig fra rygning. Spis

Læs mere

Frugtfaste. Fadervor. Jabes bøn

Frugtfaste. Fadervor. Jabes bøn Frugtfaste Faste er en vej til at rense ud i dit liv og åbne din ånd. Her finder du en frugtfaste, som varer 10 dage. Selve programmet, kræver ikke meget af dig, kun at du er frisk på at spise frugt morgen,

Læs mere

Vær frisk og veludhvilet. Når du skal læse, er det vigtigt at du er frisk og har sovet nok, og at det ikke er blevet for sent på dagen.

Vær frisk og veludhvilet. Når du skal læse, er det vigtigt at du er frisk og har sovet nok, og at det ikke er blevet for sent på dagen. LÆSERÅD FOR BØRN Gennemgå de 26 læseråd med dit barn. Efter hvert punkt snakker I om hvordan det kan anvendes i forbindelse med læsning. Lyt til hinanden, og bliv enige før I går videre til næste punkt.

Læs mere

Kostpolitik i Dagmargården

Kostpolitik i Dagmargården Kostpolitik i Dagmargården Dagmargårdens kostpolitik er baseret på de 8 kostråd. De 8 kostråd De 8 kostråd er hverdagens huskeråd til en sund balance mellem mad og fysisk aktivitet. Lever du efter kostrådene,

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Søvnproblemer er der en naturlig løsning? www.nomedica.dk

Indholdsfortegnelse. Søvnproblemer er der en naturlig løsning? www.nomedica.dk 5 Indholdsfortegnelse Forord 9 Indledning 10 DEL I Får du nok søvn? 12 DEL II Nok og god søvn... hver nat 20 1. Bedre helbred kan give bedre søvn 21 2. Tab dig, hvis du er svært overvægtig 22 3. Regelmæssig

Læs mere

Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet. Søndag. Mel: Flemming H. Meng 2013. Mel: Flemming H. Meng 2004

Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet. Søndag. Mel: Flemming H. Meng 2013. Mel: Flemming H. Meng 2004 Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet Søndag 1 O skabelsens morgen, det helt nye liv nu vælder med kraft i os ind. Det styrker og nærer, beriger vor tro og virker helt ind i vort sind. 2

Læs mere

BLIV SUND OG UNDGÅ OVERVÆGT HVAD MENER EKSPERTERNE?

BLIV SUND OG UNDGÅ OVERVÆGT HVAD MENER EKSPERTERNE? FYSISK SUNDHED JANUAR 2010 BLIV SUND OG UNDGÅ OVERVÆGT HVAD MENER EKSPERTERNE? Selv blandt danske forskere inden for folkesundhed kan der være forskellige holdninger til sundhed. Denne artikel er fremkommet

Læs mere

STRESS 1 DRÅBE KAN VÆRE NOK TIL AT DIT GLAS FLYDER OVER

STRESS 1 DRÅBE KAN VÆRE NOK TIL AT DIT GLAS FLYDER OVER STRESS Stress er blevet et stort problem for os og for vores trivsel i hverdagen. Stressforeningen i Danmark melder, at der hver dag er 35.000 danskere, der er sygemeldt pga. stress, og at ca. 430.000

Læs mere

GRØNTSAGER OG FRUGT. Hjælp dit barn til at kunne lide dem. En guide til småbørns-forældre

GRØNTSAGER OG FRUGT. Hjælp dit barn til at kunne lide dem. En guide til småbørns-forældre GRØNTSAGER OG FRUGT Hjælp dit barn til at kunne lide dem En guide til småbørns-forældre Grøntsager og frugt: hjælp dit barn til at kunne lide dem ISBN: 2-7380-1355-4 April 2014 HabEat Projektet (http://www.habeat.eu/)

Læs mere

Sund kost til fodboldspillere Undervisningsmanual

Sund kost til fodboldspillere Undervisningsmanual Sund kost til fodboldspillere Undervisningsmanual Side 1 af 21 Indhold Indledning...3 Hvad er kulhydrat?...4 Hvad er protein?...5 Hvad er fedt?...6 Hvad med væske?...7 Timing af kost...8 Undervisningsmanual...10

Læs mere

Mine priser: Den 1. konsultation med kostvejledning (1½ time)

Mine priser: Den 1. konsultation med kostvejledning (1½ time) Velkommen til Kost & Velvære Åhavevej 44 7200 Grindsted Kære.Du har en aftale dag d../. 201 Klokken.. Ved en kostvejledning vil du blive spurgt om en række ting, som er af privat karakter; det er derfor

Læs mere

Kosten og dens betydning.

Kosten og dens betydning. MBK 31.august 2009. Det er ikke nok, at du er en dygtig spiller og træner meget. Din kost kan afgøre, om du vinder eller taber en kamp. Rigtig kost kan også sikre at du undgår skader. For at yde må du

Læs mere

Guide. Hold dig skarp med hjernemad. sider. 10 kostråd til hjernen. Februar 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus.

Guide. Hold dig skarp med hjernemad. sider. 10 kostråd til hjernen. Februar 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Foto: Scanpix Guide Februar 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 18 sider Hold dig skarp med hjernemad 10 kostråd til hjernen INDHOLD: Hold hjernen skarp Sådan holder du dig skarp med hjernemad...4-5

Læs mere

Tang Thorkils Billedbog

Tang Thorkils Billedbog Tang Thorkils Billedbog Bogen er nogle af de bedste billeder, jeg har taget gennem årene af hverdagsmad, hvor vi privat har brugt spiselig tang som ingrediens. Det er ingen kogebog. Det er en billedbog

Læs mere

Tid %l sundhed sundhed %l %den. Senium, Thisted Tirsdag den 26.august 2014 02/09/14

Tid %l sundhed sundhed %l %den. Senium, Thisted Tirsdag den 26.august 2014 02/09/14 Senium, Thisted Tirsdag den 26.august 2014 Tid %l sundhed sundhed %l %den Kostvejleder og zoneterapeut Bente Brudsgård, Jelling www.brudsgaard.dk Tlf. 4098 3882 1 Vand Drik rigeligt med vand 2-3 liter

Læs mere

SLIP SUKKERVANEN. Find balancen og få øget velvære KAREN NORBERG FORLAGET PRESSTO

SLIP SUKKERVANEN. Find balancen og få øget velvære KAREN NORBERG FORLAGET PRESSTO SLIP SUKKERVANEN Find balancen og få øget velvære KAREN NORBERG FORLAGET PRESSTO Indledning Idéen til denne bog udsprang af min egen nysgerrighed både som professionel sundhedskonsulent og som privatperson.

Læs mere

S T A N L E Y R O S E N B E R G I N S T I T U T Organmassage

S T A N L E Y R O S E N B E R G I N S T I T U T Organmassage S TA N L E Y R O S E N B E R G I N S T I T U T Organmassage Mave Cardia [C] Pylorus [P] Ptosis Maven er nedsunken. Svært ved at løfte armene over hovedet, hængemave, svært at tømme maven, spiser uden at

Læs mere

Figuactiv. Figuactiv Shakes. (Kosttilskud, udviklet i henhold til gældende Bekendtgørelsen, 786 om slankekostprodukter)

Figuactiv. Figuactiv Shakes. (Kosttilskud, udviklet i henhold til gældende Bekendtgørelsen, 786 om slankekostprodukter) Figuactiv (Kosttilskud, udviklet i henhold til gældende Bekendtgørelsen, 786 om slankekostprodukter) Ernæring og nydelse Når du ønsker at tabe dig målrettet, skal to af de daglige måltider normalt erstattes

Læs mere

Patientvejledning. Irritabel tarm. Tyktarm

Patientvejledning. Irritabel tarm. Tyktarm Patientvejledning Irritabel tarm Tyktarm Irritabel tarm (colon irritable) er en tilstand, hvor tyktarmens normale bevægelser er ændret, så tarmindholdet ikke føres fremad mod ende tarmen på normal vis.

Læs mere

Din første endometriose konsultation: Spørgsmål lægen måske stiller dig

Din første endometriose konsultation: Spørgsmål lægen måske stiller dig Din første endometriose konsultation: Spørgsmål lægen måske stiller dig Udviklet for www.endozone.org af Ellen T. Johnson, med bidrag fra professor Philippe Koninckx, universitetsprofessor Jörg Keckstein

Læs mere

Patientinformation. Kostråd. til hæmodialysepatienter

Patientinformation. Kostråd. til hæmodialysepatienter Patientinformation Kostråd til hæmodialysepatienter Kvalitet Døgnet Rundt Medicinsk Afdeling Indledning Kosten er en vigtig del af behandlingen, når man er hæmodialysepatient Sammen med selve dialysen,

Læs mere

Børn med forstoppelse og/eller fækal inkontinens

Børn med forstoppelse og/eller fækal inkontinens Børn med forstoppelse og/eller fækal inkontinens Regionshospitalet Randers/Grenaa Børneafdelingen 2 Rigtig mange børn har problemer med forstoppelse og har brug for professionel hjælp for at komme problemet

Læs mere

KOSTPOLITIK FOR MADEN DER SERVERES PÅ BØDKERGÅRDEN. Indholdsfortegnelse:

KOSTPOLITIK FOR MADEN DER SERVERES PÅ BØDKERGÅRDEN. Indholdsfortegnelse: KOSTPOLITIK FOR MADEN DER SERVERES PÅ BØDKERGÅRDEN Indholdsfortegnelse: 1. Formålet med en kostpolitik på Bødkergården 2. Fødevarestyrelsens anbefalinger for kost til børn. 3. Børnenes energi- og væskebehov

Læs mere

HVORFOR ER DET VIGTIGT?

HVORFOR ER DET VIGTIGT? HVAD ER DET? En nødhjælpsguide, til når livet overmander dig og du lige pludselig opdager at du har glemt din kærestes navn, taber ting eller er blevet mere klodset og føler dig trist og stresset. HVORFOR

Læs mere

Hvad er forskellen på fedtprocent og fedtenergiprocent?

Hvad er forskellen på fedtprocent og fedtenergiprocent? Hvad er forskellen på fedtprocent og fedtenergiprocent? Her i bogen taler vi om fedtenergiprocent og ikke bare fedtprocent. Det sidste kan man se på varedeklarationen, men hvad er det første for noget,

Læs mere

FLAD MAVE. HVORFOR, HVORDAN og HVOR HURTIGT? Mad, sukker, alkohol, fordøjelse. Fedt på maven, stress, fordøjelse, immunforsvar, lykke

FLAD MAVE. HVORFOR, HVORDAN og HVOR HURTIGT? Mad, sukker, alkohol, fordøjelse. Fedt på maven, stress, fordøjelse, immunforsvar, lykke Birgitte Nymann 2011 02-11-2011 FLAD MAVE HVORFOR, HVORDAN og HVOR HURTIGT? Spis maven flad Mad, sukker, alkohol, fordøjelse Sov maven flad Fedt på maven, stress, fordøjelse, immunforsvar, lykke Afspænd

Læs mere

Hvad er en stomi? Gads Forlag Pleje og dokumentation 1

Hvad er en stomi? Gads Forlag Pleje og dokumentation 1 Gads Forlag Pleje og dokumentation 1 Hvad er en stomi? En stomi er en kunstig åbning i bugvæggen på maven, hvor tarmen er ført ud og syet fast i maveskindet. Det betyder, at afføringen kommer ud af stomien

Læs mere

Energi til hele skidagen

Energi til hele skidagen Energi Til Hele Skidagen - 1 - Energi til hele skidagen En rapport fra skifitness.dk af Anja Bolbjerg De fleste kender fornemmelsen af at gassen går ud af ballonen op ad skidagen. Den sædvanlige kost på

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Mette Borre Klinisk diætist Medicinsk afdeling V Aarhus Universitetshospital

Mette Borre Klinisk diætist Medicinsk afdeling V Aarhus Universitetshospital Mette Borre Klinisk diætist Medicinsk afdeling V Aarhus Universitetshospital Undersøgelse blandt 1800 patienter i 02 viste, at mange ikke havde viden om ernæring ved kræftsygdom og behandling Man ønskede

Læs mere

LIVSSTILS HOLD FORÅR 2013.

LIVSSTILS HOLD FORÅR 2013. LIVSSTILS HOLD FORÅR 2013. Hurtigt optagelige kulhydrater = De hvide djævle Der især sætter sig på maven - Hvide ris - Hvidt brød - Pasta - Sodavand, saftevand, juice + (øl, vin.spiritus) - Brød med stort

Læs mere

Ernæringsmæssig tilgang. Juni. 2011. Diana Høtoft. Jordemoder og ernæringsterapeut.

Ernæringsmæssig tilgang. Juni. 2011. Diana Høtoft. Jordemoder og ernæringsterapeut. + Natarbejde Ernæringsmæssig tilgang. Juni. 2011. Diana Høtoft. Jordemoder og ernæringsterapeut. + Natarbejde n Da kvinder ikke kun føder om dagen, tvinges de fleste jordemødre til at arbejde om natten.

Læs mere

Kostpolitik for Idrætsbørnehaven Lærkereden

Kostpolitik for Idrætsbørnehaven Lærkereden Kostpolitik for Idrætsbørnehaven Lærkereden Denne kostpolitik er udarbejdet af personalet, og godkendt af forældrebestyrelsen. Vi håber, at kostpolitikken vil være til gavn og inspiration. Formålet med

Læs mere

Sådan finder du din Ayurvedatype

Sådan finder du din Ayurvedatype Sådan finder du din Ayurvedatype Tekst: Nikolai Zederlinn (Spis dig lykkelig) og Metthe Christensen (Feelgood.dk) Layout: Valentin Thomsen Hvad er godt for dig? Nogen mennesker kan bare spise uhæmmede

Læs mere

Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor.

Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor. Skolens kantine Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor. Derudover arbejder vi med sundheden, og vi tilbyder dagligt sunde alternativer. Du finder disse alternativer

Læs mere

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Martin i Laos indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Indhold Børnene ved Mekong 10 Dyrene i landsbyen 14 Hvad spiser man i Laos 16 Martin i rismarken 18 Børnene vaccineres 20 Nee og Noo står op

Læs mere

Prøve i Dansk 3. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Delprøve 2A: Sundhed og faste. Teksthæfte. Delprøve 2B: Nabohjælp

Prøve i Dansk 3. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Delprøve 2A: Sundhed og faste. Teksthæfte. Delprøve 2B: Nabohjælp Prøve i Dansk 3 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 2 Teksthæfte Delprøve 2A: Sundhed og faste Delprøve 2B: Nabohjælp Der er et teksthæfte og et opgavehæfte. Læs først instruktionen i opgavehæftet.

Læs mere

Kartofler hører med i en varieret kost. Gå efter. ind. Spis ikke for store portioner. Bevæg dig min. 30 minutter hver dag.

Kartofler hører med i en varieret kost. Gå efter. ind. Spis ikke for store portioner. Bevæg dig min. 30 minutter hver dag. 1. Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv Varier mellem forskellige typer fisk, magre mejeriprodukter og magert kød hen over ugen. Kartofler hører med i en varieret kost. Gå efter Nøglehulsmærket

Læs mere

MUNDTØRHED MUNDTØRHED. Når man har mundtørhed, har man fornemmelsen af ikke at have tilstrækkeligt

MUNDTØRHED MUNDTØRHED. Når man har mundtørhed, har man fornemmelsen af ikke at have tilstrækkeligt Mundtørhed MUNDTØRHED Alle mennesker oplever at have mundtørhed af og til. Det kan skyldes flere forskellige ting, fx nervøsitet, stress eller angst. Hvis du oplever mundtørhed af disse årsager, forsvinder

Læs mere

OM DAGEN. Få gode ideer til frugt og grønt morgen, middag, aften og ind i mellem

OM DAGEN. Få gode ideer til frugt og grønt morgen, middag, aften og ind i mellem OM DAGEN 6 også når du flytter hjemmefra Få gode ideer til hvordan du får 6 om dagen morgen, middag og aften ind i mellem Få gode ideer til frugt og grønt morgen, middag, aften og ind i mellem Et af de

Læs mere

Navn: Dato: Fødselsdato: Alder: Telefonnummer: E- mail: Arbejde: Antal timer: Egen læge:

Navn: Dato: Fødselsdato: Alder: Telefonnummer: E- mail: Arbejde: Antal timer: Egen læge: Spørgeskema til individuel kostvejledning, hvor du bedes besvare spørgsmålene så godt du kan. Giv dig god tid og tilføj gerne yderligere forhold, du synes kan være relevante. (5 sider) Navn: Dato: Fødselsdato:

Læs mere

Og deres resultater er ikke til at tage fejl af; 122 kilo tabte de 6 deltagere på 16 uger.

Og deres resultater er ikke til at tage fejl af; 122 kilo tabte de 6 deltagere på 16 uger. 4 kvinder og 2 mænd har gennemført Lev Livet kuren til punkt og prikke og du kunne følge dem i efterårssæsonen 2013 i livsstilsprogrammet; Lev Livet på TV2 Øst. Og deres resultater er ikke til at tage

Læs mere

Stay strong Chris MacDonald

Stay strong Chris MacDonald 10 11 Christian Bitz og Arne Astrup har virkelig gjort et godt stykke arbejde med VBK 2.0. Denne bog følger op på deres første fremragende bog, Verdens bedste kur, og bringer os niveauet videre og fokuserer

Læs mere

Opskrifter på FiguAktiv-måltider

Opskrifter på FiguAktiv-måltider FIGUAKTIV KONCEPT Aloe Vera, FiguAktiv drikkepulver, FiguAktiv urtete, ProBalance FiguAktiv er en forbedring af Figuline, hvor smagen og indholdsstofferne er forbedret. Der er endnu mere B12 vitamin i.

Læs mere

KOMPLET KOSTPLAN TIL KVINDER VÆGTTAB FOR KVINDER BMI OG DIT ENERGIBEHOV EKSEMPEL PÅ KOSTPLAN VÆGTTAB

KOMPLET KOSTPLAN TIL KVINDER VÆGTTAB FOR KVINDER BMI OG DIT ENERGIBEHOV EKSEMPEL PÅ KOSTPLAN VÆGTTAB Indholdsfortegnelse KOMPLET KOSTPLAN TIL KVINDER VÆGTTAB FOR KVINDER BMI OG DIT ENERGIBEHOV EKSEMPEL PÅ KOSTPLAN VÆGTTAB PERSONLIG PLAN TIL DIG DER VIL HAVE SUCCES MED VÆGTTAB 3 4 5 7 9 Komplet kostplan

Læs mere

Mad- og måltidspolitik Bakkehuset

Mad- og måltidspolitik Bakkehuset Mad- og måltidspolitik Bakkehuset Forord Bakkehusets mad- og måltidpolitik er tænkt som et arbejdsredskab for at bevidstgøre børn, forældre og personale i forhold til sunde madvaner og livsstil. Igennem

Læs mere

FAKTA RAPPORT OM MORGENMAD OG SUNDHED. (Forfatter: Selvstændig Herbalife forhandler og wellness Coach Peter Netz Lassen) RAPPORT #1 af 3

FAKTA RAPPORT OM MORGENMAD OG SUNDHED. (Forfatter: Selvstændig Herbalife forhandler og wellness Coach Peter Netz Lassen) RAPPORT #1 af 3 FAKTA RAPPORT OM MORGENMAD OG SUNDHED (Forfatter: Selvstændig Herbalife forhandler og wellness Coach Peter Netz Lassen) RAPPORT #1 af 3 Spørgsmål: Hvorfor er din krop (form, vægt, udseende, almen sundhed

Læs mere

Hvad er stress? skal bare lige Oplever du stress, vil jeg først og fremmest give dig et håb

Hvad er stress?  skal bare lige Oplever du stress, vil jeg først og fremmest give dig et håb Hvad er stress? Kender du til at gå rundt om dig selv og sige, at du har travlt og ikke kan nå alt det, du skal og gerne vil?! Bliver du mere fortravlet over at skulle holde fri?! Når vi stresser eller

Læs mere

Din guide til naturlig glød

Din guide til naturlig glød Indre velvære, ydre skønhed Din guide til naturlig glød Hår og negle: Få skønne, friske lokker og stærke negle Huden: Dit velværebarometer Husk maven: Skab indre balance www.avogel.dk 2 Kære læser Er du

Læs mere

SUND OG LÆKKER MAD PÅ SU

SUND OG LÆKKER MAD PÅ SU SUND OG LÆKKER MAD PÅ SU Skal du i gang med din egen husholdning for første gang i forbindelse med enten studie, uddannelse eller arbejde? Så har du her den korte lyn guide til, hvordan du let kommer i

Læs mere

Regnorme er fantastiske! Jeg arbejder på universitetet med at studere, hvordan orme fungerer. Jeg elsker dem og alle deres fascinerende små vaner.

Regnorme er fantastiske! Jeg arbejder på universitetet med at studere, hvordan orme fungerer. Jeg elsker dem og alle deres fascinerende små vaner. TM Regnorme er fantastiske! Jeg arbejder på universitetet med at studere, hvordan orme fungerer. Jeg elsker dem og alle deres fascinerende små vaner. Der er tusinder af (vid)underlige arter af orme i verden.

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Driller maven mere end den plejer? - så kan det være tegn på æggestokkræft...

Driller maven mere end den plejer? - så kan det være tegn på æggestokkræft... Driller maven mere end den plejer? - så kan det være tegn på æggestokkræft... Æggestokkræft rammer kun få, men opdages af færre i tide. Folderen her fortæller dig, hvad du skal være opmærksom på. Lyt til,

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

Energiindtag. Energiindtag generelt. Proteinindtag for triathleter. Energiindtag for triathleter 21-02-2013

Energiindtag. Energiindtag generelt. Proteinindtag for triathleter. Energiindtag for triathleter 21-02-2013 21-02-2013 Kost og triathlon Tom Gruschy Knudsen og Jesper Rygaard Hansen Jesper Rygaard 7 marathonløb 10 Ironman rundt om i verden Træningsvejledning Firmatræning Firmatøj til løbetræningen Løbestilsanalyse

Læs mere

INSPIRATIONS- KORT. Inspirationskort for personer og arbejdspladser der ønsker at fremme trivsel og forebygge stress

INSPIRATIONS- KORT. Inspirationskort for personer og arbejdspladser der ønsker at fremme trivsel og forebygge stress INSPIRATIONS- KORT Inspirationskort for personer og arbejdspladser der ønsker at fremme trivsel og forebygge stress Sådan bruger du kortene! Disse kort er til for at hjælpe dig til at finde indre balance,

Læs mere

Gode råd til en sundere hverdag

Gode råd til en sundere hverdag LOGO2TH_Lille_NEGrød Gode råd til en sundere hverdag Vægtstopperne - Behandling af børn og unge efter Holbæk-modellen Kære Forældre Det er vigtigt at dit barn oplever en god mæthedsfølelse og spiser sundt

Læs mere

Du har bestilt tid til en konsultation d., kl..

Du har bestilt tid til en konsultation d., kl.. Du har bestilt tid til en konsultation d., kl.. Vedlagt spørgeskema samt 7 dages maddagbog bedes udfyldt og returneres til nedenstående adr. inden vi mødes første gang. Returneres ca. 3 dage inden aftalen.

Læs mere

ER FRISKE GRØNTSAGER SUNDERE END FROSNE?

ER FRISKE GRØNTSAGER SUNDERE END FROSNE? Indeholder de nyopgravede gulerødder flere vitaminer end dem, du graver frem i frysedisken? Er almindeligt sukker mindre usundt end kunstige sødestof- fer? Bør man undlade at drikke mælk, når man er ude

Læs mere

Flad mave for altid så enkelt er det!

Flad mave for altid så enkelt er det! B i r g i t t e N y m a n n Flad mave for altid så enkelt er det! p o l i t i k e n s fo r l ag Indhold Forord 004 Kap. 1 Kap. 2 Kap. 3 Kap. 4 Kap. 5 Kap. 6 Kap. 7 Kap. 8 Kap. 9 Kap. 10 Kap. 11 Kap. 12

Læs mere

Guide: Få flad mave på 0,5

Guide: Få flad mave på 0,5 Guide: Få flad mave på 0,5 Er maven lidt for bulet for din smag, så er der masser at gøre ved det og det kan sagtens gøres hurtigt, lover eksperterne. Af Julie Bach, 9. oktober 2012 03 Få den flade mave

Læs mere

Sådan styrker du samarbejdet med lægen. - og får bedre behandling og livskvalitet

Sådan styrker du samarbejdet med lægen. - og får bedre behandling og livskvalitet Sådan styrker du samarbejdet med lægen - og får bedre behandling og livskvalitet Det handler om indsigt og kontrol I dette hæfte finder du vejledning og konkrete værktøjer til, hvordan du styrker samarbejdet

Læs mere

Enfamil* AR en enkel og effektiv løsning, nu med Lipil*

Enfamil* AR en enkel og effektiv løsning, nu med Lipil* med AA og DHA for optimal udvikling Reflux og gylp hos børn et hyppigt problem Enfamil* AR en enkel og effektiv løsning, nu med Lipil* Indeholder praktiske råd Hvad er reflux? Reflux er det medicinske

Læs mere

Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb

Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb Følg en vanddråbes rejse fra vandhanen, gennem kloakken, renseanlægget og naturens eget renseproces. DANSKE

Læs mere

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Tortilla med oksekød, avocado, dressing og grøn salat

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Tortilla med oksekød, avocado, dressing og grøn salat Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til, hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Pasta med asparges og parmaskinke Rester fra weekenden Fiskefrikadeller

Læs mere

Nedenstående er vores retningslinjer for alle måltider i Børnehusene Niverød

Nedenstående er vores retningslinjer for alle måltider i Børnehusene Niverød Fredensborg kommune vil være en sund kommune. Vi vil skabe gode rammer for at gøre sunde valg til det nemme valg. Sådan lyder forordene til Fredensborg Kommunes kostpolitik der er udarbejdet i foråret

Læs mere

Prædiken til Fastelavnssøndag 15. februar kl. 10.00 i Engesvang

Prædiken til Fastelavnssøndag 15. februar kl. 10.00 i Engesvang 1 Prædiken til Fastelavnssøndag 15. februar kl. 10.00 i Engesvang 29 - Spænd over os 448 - Fyldt af glæde 674 - Sov sødt, barnelille 441 - Alle mine kilder skal være hos dig Nadver: 192 v. 3: Kærligheden,

Læs mere

Anders Sekkelund 23.02.2010. www.gladafmad.dk

Anders Sekkelund 23.02.2010. www.gladafmad.dk Anders Sekkelund 23.02.2010 www.gladafmad.dk 8 råd r d til en sund livsstil 2009 1. Drik masser af vand 2. Dyrk daglig motion 3. Undlad sukker og begræns simple kulhydrater i kosten (hvidt brød, pasta

Læs mere

Forslag til dagens måltider for en dreng på 3 5 år med normal vægt og fysisk aktivitet

Forslag til dagens måltider for en dreng på 3 5 år med normal vægt og fysisk aktivitet Forslag til dagens måltider for en dreng på 3 5 år med normal vægt og fysisk aktivitet Ca. 5900 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 300 kj/dag svarende til 5 % af energiindtaget (Svarer til ca. 1435

Læs mere

Guide: Sådan taber du fedtet punkt for punkt. Kom af med dine mormorarme, ridebukselår eller kærlighedshåndtag. Få gode råd til kost og træning.

Guide: Sådan taber du fedtet punkt for punkt. Kom af med dine mormorarme, ridebukselår eller kærlighedshåndtag. Få gode råd til kost og træning. Guide: Sådan taber du fedtet punkt for punkt Kom af med dine mormorarme, ridebukselår eller kærlighedshåndtag. Få gode råd til kost og træning. Af Line Felholt, måned 2012 03 Kom af med det uønskede fedt

Læs mere

Udarbejdet af Eventyrhusets kostudvalg

Udarbejdet af Eventyrhusets kostudvalg Udarbejdet af Eventyrhusets kostudvalg Forord Eventyrhuset vil gerne give dit barn en god hverdag med velvære, trivsel, udvikling og en god opvækst med sunde kostvaner. Det er vigtigt med en sund kost,

Læs mere

Hvor meget energi har jeg brug for?

Hvor meget energi har jeg brug for? Hvor meget energi har jeg brug for? Du bruger energi hele tiden. Når du går, når du tænker, og selv når du sover. Energien får du først og fremmest fra den mad, du spiser. Den kommer fra proteiner, og

Læs mere

Jerk W. Langer. Videnskabs-journalist Læge Forfatter. Slides fra foredraget KOST OG MOTION FOR UNGE Af Jerk W. Langer. www.jerk.dk

Jerk W. Langer. Videnskabs-journalist Læge Forfatter. Slides fra foredraget KOST OG MOTION FOR UNGE Af Jerk W. Langer. www.jerk.dk www.jerk.dk jerk@langer.dk Jerk W. Langer Slides fra foredraget KOST OG MOTION FOR UNGE Af Jerk W. Langer OBS! - Omfattet af lov om ophavsrettigheder. - Må ikke kopieres. Videnskabs-journalist Læge Forfatter

Læs mere

De 3 mest effektive spørgsmål, du kan stille dig selv. Hvis du vil leve dit liv og ikke andres.

De 3 mest effektive spørgsmål, du kan stille dig selv. Hvis du vil leve dit liv og ikke andres. En workbook dit kærlighedsliv vil elske. De 3 mest effektive spørgsmål, du kan stille dig selv. Hvis du vil leve dit liv og ikke andres. 1 Om Christiane Jeg hjælper mennesker med at overkomme frygt og

Læs mere

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen.

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen. Steensgaard rundt Mød vores lokale guide Regnormen Steno der har boet på Steensgaard hele sit liv, og som vil tage dig og dine voksne med på en spændende rejse fra hans jord til vores bord. Derfor er hele

Læs mere

Det glykæmiske indeks.

Det glykæmiske indeks. Af: Tom Gruschy Knudsen Det glykæmiske indeks. Et udtryk for kulhydraters optagelseshastighed og tilgængelighed i blodbanen. Kulhydrattyper Kulhydraters optagelseshastighed har traditionelt været antaget

Læs mere

Guide: Tab dig med lynkur

Guide: Tab dig med lynkur Guide: Tab dig med lynkur Mange kure lover stort vægttab på kort tid, men virker de? BT har testet en af de mest populære lynkure, kålsuppekuren Af Stine Kjærside, oktober 2012 03 Tab dig med kålsuppen

Læs mere

Beck Depression Inventory (BDI)

Beck Depression Inventory (BDI) Psykiatrisk Forskningsenhed Hillerød Beck Depression Inventory (BDI) På følgende liste skal De i hver gruppe fra 1 til 21 finde det udsagn, der passer bedst til Deres tilstand for øjeblikket og sætte kryds

Læs mere