Prædiken til 2. påskedag, Luk. 24, tekstrække.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Prædiken til 2. påskedag, Luk. 24,13-35. 1. tekstrække."

Transkript

1 1 Grindsted Kirke. Mandag d. 1. april 2013 kl Egil Hvid-Olsen Prædiken til 2. påskedag, Luk. 24, tekstrække. Salmer. DDS 234 Som forårssolen morgenrød. DDS 241 Tag det sorte kors fra graven!. DDS 249 Hvad er det at møde den opstandne mester DDS 245 Opstandne Herre, du vil gå. Altergang: DDS 236 Påskeblomst! hvad vil du her. DDS 218 Krist stod op af døde. Tekstlæsninger. Sl. 22,22b-32; Ap.G. 10,34-41; Luk. 24,13-35.

2 2 Prædiken. Digteren Søren Ulrik Thomsen har i de sidste godt 20 år været en af de førende danske lyrikere. De fleste af hans digte er præget af stor indforståethed. Det kræver tålmodighed og øvelse at forstå dem; og selv da vil forståelsen ofte kun være delvis. Imidlertid er Thomsen blevet lettere at forstå i hans sidste digtsamlinger. I bogen Rystet spejl fra 2011 har han skrevet et digt, det er ret let at gå til, men som indholdsmæssigt er ganske tungt. Det lyder sådan her: Hvert år på den dato der tilfældigvis blev din fødselsdag tager vi toget til Århus for at besøge din grav som nu engang er det sted her i verden hvor du ikke er. På turen op gennem byen køber vi blomster og taler som på enhver anden dag indtil vi står foran stenen. Og på vej tilbage regner det altid. Eftersom intet af dette giver mening og alligevel finder sted må det være af største betydning. 1 Det er almengyldige erfaringer af sorg og savn, Søren Ulrik Thomsen giver udtryk for i dette digt. Den talende i digtet har mistet en, der stod ham eller hende nær. Selvom fødselsdage bruges til at fejre, at fødselaren har levet nok et år, aflægges der 1 Søren Ulrik Thomsen: Rystet spejl, Gyldendal 2011, s. 14.

3 3 besøg ved den afdødes grav på netop hans eller hendes fødselsdag. På vej til kirkegården købes der oven i købet en buket blomster, som skal lægges på graven. Fødselsdagsfejringen er vendt på hovedet, for den afdøde bliver aldrig ældre. Det har døden sat en stopper for. Derfor er der heller ikke noget at fejre. Alligevel fastholdes fødselsdagen som en mærkedag, hvor graven besøges og forsynes med en frisk buket blomster. Dagen bruges til at stille skarpt på mindet om den, de efterladte har mistet. Tankerne samles om, hvad den afdøde gjorde for de efterladte, mens han eller hun stadig levede. Der er en klar bevidsthed om, at døden har ændret forholdet mellem den afdøde og de efterlevende; at døden på den mest effektive måde har adskilt den døde fra de levende. Denne adskillelse udtrykkes med konstateringen af, at der aflægges besøg ved graven, som nu engang er det sted her i verden, hvor du ikke er. Hvad, der er i graven, er blot de jordiske rester af det menneske, der engang levede; rester, der lidt efter lidt forsvinder og bliver ét med kirkegårdens jord. Tabet af et menneske, vi holder af, efterlader ingen uberørt. Tværtimod slår sorgen og savnet ned på alle og enhver. Der er blot meget forskellige måder at udtrykke det på. Nogle har svært ved at se meningen med livet efter et tab. Andre insisterer fra dag et på, at livet stadig har noget godt at give dem. Ingen af reaktionerne er forkerte, for sorgen er ligeså individuel, som mennesker er det. Det er muligt, at den talende i digtet kan have flere dage, hvor den afdøde ikke skænkes en tanke. Ligeledes er det en mulighed, at bevidstheden om tabet dukker op flere gange om dagen igennem en lang årrække. At den, der har mistet, ikke lades uberørt af besøget ved graven markeres dog helt tydeligt med sætningen: På vej tilbage regner det altid. Hele den triste stemning synes at smitte af på vejret, så det regner, selvom solen skinner fra en skyfri himmel. På sin egen afdæmpede måde skildrer digtet det stille savn efter en afdød; et savn, der i mange år måske i resten af de efterladtes liv kan påvirke humøret og gøre det nedtrykt. Når man er ked af det, spørger man tit om meningen. Hvad er meningen med, at han eller hun skulle dø? Hvorfor skal jeg udsættes for dette? Spørgsmålene er lette at

4 4 stille, men svarene umulige at få greb om. Alligevel er det svært fuldstændig at slippe kravet om mening. Derfor slutter digtet med påstanden: Eftersom intet af dette giver mening og alligevel finder sted, må det være af største betydning. Mening og betydning er også, hvad de to disciple på vej til Emmaus leder efter. For dem er der en dobbelt sandhed i digtets konstatering af, at graven nu engang er det sted her i verden, hvor du ikke er. Jesus var der ikke, fordi han var død. Men rent fysisk var han heller ikke til stede, for graven var tom. De to disciple kan ikke lægge to og to sammen og det er der ikke noget at sige til. Det er jo ikke hverdagskost, at døde forlader deres grave. Disciplene står overfor det exceptionelle; overfor undtagelsen, der bekræfter reglen; overfor det betydningsfulde, der giver mening dér, hvor der ingen mening er. Mens de vandrer ad ruten mellem Jerusalem og Emmaus, regner det, for - som det står i Søren Ulrik Thomsens digt - regner det altid på vejen væk fra en grav. De er bundet til sorgen, savnet og skuffelsen over, at Jesus bare døde. Det kan han ganske simpelt ikke være bekendt! De havde jo sat deres lid til, at han ville forandre alt; at det ikke bare var ord og enkeltstående mirakler, han havde at give. Selvom de i flere år har fulgtes med det menneske, der åbenbarede Guds vilje og kærlighed, er de så bundet af, hvad der kan lade sig gøre og hvad, der ikke kan lade sig gøre, at de ikke genkender ham, da han slår følge med dem. Situationen er den samme som før Jesu død. Han følges med dem. Men samtidig er situationen totalt anderledes, for det kan ikke lade sig gøre! Jesus er død og kan derfor ikke vandre dér på vejen sammen med disciplene. Han forbliver derfor en fremmed for dem, mens de langsomt og dybt optaget af samtalen går videre. Selvom de to disciple ikke genkender den fremmede, viser han sig at være umådelig velinformeret om Jesus og ikke mindst om, hvordan han med sit liv og sin død opfyldte de gamle profetier. Disciplene nikker genkendende, mens den fremmede citerer en passage fra profeten Esajas Bog:

5 5 Han blev plaget og mishandlet, men han åbnede ikke sin mund; som et lam, der føres til slagtning, som et får, der er stumt, mens det klippes, åbnede han ikke sin mund. Fra fængsel og dom blev han taget bort. [ ] For mit folks synd blev han ramt. Man gav ham grav blandt forbrydere og gravplads blandt de rige, skønt han ikke havde øvet uret, der fandtes ikke svig i hans mund. 2 Disciplene kan godt høre, at det ret præcist var, hvad der skete med Jesus; men da den fremmede fortsætter med at citere, har disciplene noget sværere ved at følge med: Efter sin lidelse ser han lys, han mættes ved sin indsigt. Min tjener bringer retfærdighed til de mange, og han bærer på deres synder. 3 Hvad mener profeten med, at han ser lys efter sin lidelse?, spørger de to forvirrede disciple deres følgesvend. Da gør Jesus rede for, at det ikke regner, når man går fra hans grav, fordi der er en mening med hans død. Han døde for at opstå; for at ændre dødens vilkår. Fra og med Jesu opstandelse var døden ikke længere evig. Idet han selv havde vristet sig ud af dødens mørke tomhed, udfyldte han i endnu højere grad end tidligere livet med mening og lys. Det er den mening, der bliver spurgt efter, da det til sidst i Søren Ulrik Thomsens digt siges: Eftersom intet af dette giver mening og alligevel finder sted, må det være af største betydning. Dødens meningsløshed ophæves af Jesu opstandelse, der har den største betydning; nemlig den, at Jesus ikke kun baner vejen for sig selv, men også for andre afdøde, så livet kan genoptages i Guds rige. Det er nok lige lovlig vidtløftigt på den baggrund at sige, at der er god grund til at lægge blomster på graven, som en markering af den afdødes opstandelses- eller genfødselsdag. Det er jo stadig trist at miste et menneske, man holder af. Alligevel er det ikke så tosset, når Søren Ulrik Thomsen i digtet nævner, at blomsterne lægges på graven på den afdødes fødselsdag. I lyset af påskens opstandelsesbudskab giver det god mening at glæde sig på den afdødes vegne; ikke på grund af hans eller hendes 2 Es. 53, Es. 53,11.

6 6 død, men på grund af hans eller hendes opstandelse til det evige liv. Med denne glæde er meningen fundet midt i dødens meningsløshed; for i kraft af Jesu død og opstandelse fører vores død også til opstandelse og evigt liv, og det er som Thomsen siger det af største betydning. Denne betydning kaster tilmed lys over, hvad der er meningen med livet; altså det liv, vi lever inden døden. Meningen med livet er at leve det fuldt ud som det, det er - en gave fra Gud. Det kan være lettere sagt end gjort, for eksempel når vi mister en, vi holder af og meningsløsheden truer. Da kan vi enten opgive alt og gå under i sorg, så det øsregner på selv de klareste solskinsdage. Eller også kan vi lytte til evangeliets budskab om, at der er taget hånd om den døde. Gør vi det sidste, får vi ikke den mistede tilbage, men vi opdager, at Jesus i form af hans glædelige budskab - vandrer ved vor side, sådan som han gjorde det med de to disciple, der lod sig trøste af hans ord. Amen.

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 21. april 2013 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 787: Du, som har tændt millioner af stjerner DDS 654:

Læs mere

Urup Kirke. Torsdag d. 29. maj 2014 kl. 10.00. Egil Hvid-Olsen. Salmer.

Urup Kirke. Torsdag d. 29. maj 2014 kl. 10.00. Egil Hvid-Olsen. Salmer. 1 Urup Kirke. Torsdag d. 29. maj 2014 kl. 10.00. Egil Hvid-Olsen. Prædiken til Kristi himmelfartsdag, Luk. 24,46-53, 2. tekstrække. Salmer. DDS 355 Gud har fra evighed givet sin Søn os til Herre. DDS 264

Læs mere

Prædiken til 17. søndag efter trinitatis, Mark 2,14-22. 2. tekstrække

Prædiken til 17. søndag efter trinitatis, Mark 2,14-22. 2. tekstrække 1 Grindsted Kirke Søndag d. 12. oktober 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 17. søndag efter trinitatis, Mark 2,14-22. 2. tekstrække Salmer DDS 736: Den mørke nat forgangen er Dåb: DDS 448:

Læs mere

Kristuskransen forklaring på perlerne

Kristuskransen forklaring på perlerne Kristuskransen forklaring på perlerne Gudsperlen Guds perlen, er Kristuskransens start. Guds perlen er den store guldfarvede perle. Guds perlen er Kristuskransens start og slutning. Du har måske allerede

Læs mere

Prædiken til 2. pinsedag, Joh 3,16-21. 1. tekstrække

Prædiken til 2. pinsedag, Joh 3,16-21. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Mandag d. 20. maj 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 2. pinsedag, Joh 3,16-21. 1. tekstrække Salmer DDS 291: Du, som går ud fra den levende Gud DDS 20: Jeg ser dit kunstværk,

Læs mere

Teenbibeltimer 2015. Jesus one on one. Materialet er udviklet af Indre Missions Ungdom

Teenbibeltimer 2015. Jesus one on one. Materialet er udviklet af Indre Missions Ungdom Teenbibeltimer 2015 Jesus one on one Materialet er udviklet af Indre Missions Ungdom Jesus one on one Dette materiale er lavet til dig, der skal holde bibeltime for teenagere i en eller anden sammenhæng.

Læs mere

Prædiken ved højmessen i Herlev Kirke 16.s.e.Trin. 2009 Kære Gud! Vi beder dig om at tale Livets ord til os. I Jesu navn: Amen.

Prædiken ved højmessen i Herlev Kirke 16.s.e.Trin. 2009 Kære Gud! Vi beder dig om at tale Livets ord til os. I Jesu navn: Amen. Prædiken ved højmessen i Herlev Kirke 16.s.e.Trin. 2009 Kære Gud! Vi beder dig om at tale Livets ord til os. I Jesu navn: Amen. Mening og meningsløshed, godt og ondt, er side om side i vores menneskeliv.

Læs mere

HØJMESSE FREDERIKSHOLM KIRKE

HØJMESSE FREDERIKSHOLM KIRKE HØJMESSE FREDERIKSHOLM KIRKE Søndag den 9/6-2013 kl. 11.00 2. søndag efter Trinitatis Tema: Lignelsen om det store festmåltid Præludium Evt. korsats (Carsten) Indgangsbøn (evt.) Velkomst 1. salme DDS 753

Læs mere

Prædiken til konfirmation den 10. maj 2015. Over alt. Ned til os. Dig og mig! Salmer: 754 408 (motet) 260 // 192 Yoy raise me up(motet) 369 11

Prædiken til konfirmation den 10. maj 2015. Over alt. Ned til os. Dig og mig! Salmer: 754 408 (motet) 260 // 192 Yoy raise me up(motet) 369 11 Prædiken til konfirmation den 10. maj 2015 Over alt. Ned til os. Dig og mig! Salmer: 754 408 (motet) 260 // 192 Yoy raise me up(motet) 369 11 Kære konfirmander. Så er vi omsider nået frem til den store

Læs mere

Prædiken til langfredag, Mark. 15,20-39. 1. tekstrække.

Prædiken til langfredag, Mark. 15,20-39. 1. tekstrække. 1 Nollund Kirke. Fredag d. 29. marts 2013 kl. 10.00. Egil Hvid-Olsen. Prædiken til langfredag, Mark. 15,20-39. 1. tekstrække. Salmer. DDS 193 O hoved, højt forhånet (gerne Hasslers mel.). DDS 197 Min Gud,

Læs mere

Hvordan lærer man Gud at kende?

Hvordan lærer man Gud at kende? 3 Andagt 121 181 Hvad ved du om Gud? Gud har skabt verden, og han har skabt dig. Han kan alt og er helt perfekt. Han har altså ingen fejl. Gud interesserer sig for dig, fordi han elsker dig. Men der er

Læs mere

Salmer: 614 Far, verden, far vel (dansk visemel.)

Salmer: 614 Far, verden, far vel (dansk visemel.) Tekster: Es 58,5-12, 1 Joh 4,16b-21, Luk 16,19-31 Salmer: 614 Far, verden, far vel (dansk visemel.) 307 Gud Helligånd, vor igenføder 696 Kærlighed er lysets kilde 321 O kristelighed 438 Hellig, hellig,

Læs mere

HØJMESSE FREDERIKSHOLM KIRKE

HØJMESSE FREDERIKSHOLM KIRKE Søndag den 19/5-2013 kl. 11.00 Pinsedag Tema: Helligåndens komme HØJMESSE FREDERIKSHOLM KIRKE Præludium Evt. korsats (Carsten) Indgangsbøn (evt.) Velkomst 1. salme DDS 290 I al sin glans nu stråler solen

Læs mere

Prædiken Påskedag 2014, Vor Frue Kirke, København.

Prædiken Påskedag 2014, Vor Frue Kirke, København. Prædiken Påskedag 2014, Vor Frue Kirke, København. Stine Munch. Kristus - opstanden og evig nær - Vi takker dig for denne morgens nye håb, der rækker ned i grave og ind i mørke sind. Vi beder dig: Læg

Læs mere

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13.

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. 1 Konfirmation 2015. Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. For mange år siden var der nogle unge fra en kirkelig forening, der havde lavet en plakat med teksten Jesus er

Læs mere

Lad Gud være i fred 26-02-2011 1. Lad Gud være i fred 26-02-2011 2

Lad Gud være i fred 26-02-2011 1. Lad Gud være i fred 26-02-2011 2 Egoet og verden er vores fælles skema... 3 Lyset og glæden... 4 Martha og Maria.... 8 Hvornår får vi fred?... 10 Troen... 13 Julen er enden på alle ofre.... 15 Der er ingenting at se. Maria.... 18 De,

Læs mere

For et par uger siden, havde min kollega og jeg alle vores konfirmander med i biografen og se Ridley Scotts nye storfilm Exodus om israelitternes

For et par uger siden, havde min kollega og jeg alle vores konfirmander med i biografen og se Ridley Scotts nye storfilm Exodus om israelitternes Påskedag Det er påskemorgen, det er glædens dag vi samles i kirken for at markere kristendommens fødsel. For det er hvad der sker i de tidlige morgentimer kristendommen fødes ud af gravens mørke og tomhed.

Læs mere

4. s.e.trinitatis Luk. 6,36-42; 2. Sam. 11, 26-12, 7a; Rom. 8, 18-23; Salmer: 754; 289; 695 276; 321 nadver; 450; 123 v.7; 6

4. s.e.trinitatis Luk. 6,36-42; 2. Sam. 11, 26-12, 7a; Rom. 8, 18-23; Salmer: 754; 289; 695 276; 321 nadver; 450; 123 v.7; 6 4. s.e.trinitatis Luk. 6,36-42; 2. Sam. 11, 26-12, 7a; Rom. 8, 18-23; Salmer: 754; 289; 695 276; 321 nadver; 450; 123 v.7; 6 Lad os bede: Kære Herre Jesus Kristus, mød os i dag, og stands os i vores blindhed.

Læs mere

9 s e Trin. 28.juli 2013. Hinge Kirke kl.8.00. Vinderslev Kirke kl.9.30. Vium Kirke kl.11.00. Frederiks kirke kl.19.30.

9 s e Trin. 28.juli 2013. Hinge Kirke kl.8.00. Vinderslev Kirke kl.9.30. Vium Kirke kl.11.00. Frederiks kirke kl.19.30. 9 s e Trin. 28.juli 2013. Hinge Kirke kl.8.00. Vinderslev Kirke kl.9.30. Vium Kirke kl.11.00. Frederiks kirke kl.19.30. Salmer: Hinge kl.8.00: 744-302/ 692-372 Vinderslev kl.9.30: 744-373- 302/ 692-321,v.6-372

Læs mere

Prædiken til 13. søndag efter trinitatis, Luk 10,23-27. 1. tekstrække

Prædiken til 13. søndag efter trinitatis, Luk 10,23-27. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke Søndag d. 30. august 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 13. søndag efter trinitatis, Luk 10,23-27. 1. tekstrække Salmer DDS 369: Du, som gir os liv og gør os glade Dåb: DDS

Læs mere

Prædiken til 2. søndag efter helligtrekonger, Joh 2,1-11. 1. tekstrække

Prædiken til 2. søndag efter helligtrekonger, Joh 2,1-11. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke Søndag d. 18. januar 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 2. søndag efter helligtrekonger, Joh 2,1-11. 1. tekstrække Salmer DDS 356: Almagts Gud, velsignet vær DDS 422: Hellig,

Læs mere

Prædiken til 6. søndag efter trinitatis, Matt. 5,20-26. 1. tekstrække.

Prædiken til 6. søndag efter trinitatis, Matt. 5,20-26. 1. tekstrække. 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 7. juli 2013 kl. 11.00. Egil Hvid-Olsen. Prædiken til 6. søndag efter trinitatis, Matt. 5,20-26. 1. tekstrække. Salmer. DDS 743 Nu rinder solen op. Dåb: DDS 447 Herren strækker

Læs mere

ANDAGT. Bibelen - Guds ord. Læs. Aktivitet. Sang. Bøn. Tekst. puslinge/tumlinge november 2005

ANDAGT. Bibelen - Guds ord. Læs. Aktivitet. Sang. Bøn. Tekst. puslinge/tumlinge november 2005 Bibelen - Guds ord Joh.20.30-31. Jesus gjorde også mange andre tegn, som hans disciple så; dem er der ikke skrevet om i denne bog. Men dette er skrevet, for at I skal tro, at Jesus er Kristus, Guds søn,

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke Lørdag d. 25. april 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud DDS 260: Du satte dig

Læs mere

Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 6. september 2015 Kirkedag: 14.s.e.Trin/A Tekst: Luk 17,11-19 Salmer: SK: 3 * 330 * 508 * 582 * 468,4 * 12 LL: 3 * 508 * 582 * 468,4 * 12 I Benny Andersens

Læs mere

Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse!

Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse! Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse! Vi har hver i sær vores bagage med. Både den helt konkrete bagage

Læs mere

6.s.e.Trin. 27.juli 2014. Hinge kirke kl.8.30. Vinderslev kirke k.9.30. Thorning kirke kl.11.00

6.s.e.Trin. 27.juli 2014. Hinge kirke kl.8.30. Vinderslev kirke k.9.30. Thorning kirke kl.11.00 6.s.e.Trin. 27.juli 2014. Hinge kirke kl.8.30. Vinderslev kirke k.9.30. Thorning kirke kl.11.00 Salmer: Hinge kl.8.30: 422-417/ 488-372 Vinderslev kl.9.30: 422-417- 515/ 488-428- 372 Thorning kl.11: 422-417-

Læs mere

Troen & Ingen. Et udskolingsprojekt om sorg og sorgarbejde i kunsten. Folkekirkens Skoletjeneste Frederiksværk Provsti

Troen & Ingen. Et udskolingsprojekt om sorg og sorgarbejde i kunsten. Folkekirkens Skoletjeneste Frederiksværk Provsti Troen & Ingen Et udskolingsprojekt om sorg og sorgarbejde i kunsten Folkekirkens Skoletjeneste Frederiksværk Provsti 2011 Indhold Indledning Søren Huss: Troen & Ingen Hvad er Sorg? Døden i Bibelen Trøst

Læs mere

4. søndag efter trinitatis 28. juni 2015

4. søndag efter trinitatis 28. juni 2015 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Dømmesyge eller barmhjertighed Salmer: 751, 498, 626; 276, 612 Evangelium: Luk. 6,36-42 Døm ikke, fordøm ikke, tilgiv, giv! Det er store ord der møder os i dagens tekst. Det

Læs mere

Prædiken til 24. søndag efter trinitatis, 2. tekstrække. Joh. 5,17-29.

Prædiken til 24. søndag efter trinitatis, 2. tekstrække. Joh. 5,17-29. 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 18. november 2012 kl. 10.00. Egil Hvid-Olsen. Prædiken til 24. søndag efter trinitatis, 2. tekstrække. Joh. 5,17-29. Salmer. DDS 376 Lyksaligt det folk, som har øre for klang.

Læs mere