HELSINGØR STIFT KURSER OG INSPIRATIONSMØDER

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "HELSINGØR STIFT KURSER OG INSPIRATIONSMØDER"

Transkript

1 HELSINGØR STIFT KURSER OG INSPIRATIONSMØDER FORÅR 2017

2 Homiletikkursus forår 2017 Kursusbeskrivelse: Vi mødes en gang om måneden igennem et år. Hver kursusgang udfoldes de teologiske temaer, som kirkeåret og den kommende måneds prædikenperikoper lægger op til. Vi undersøger, hvordan vi i dag kan prædike over disse temaer i et kontekstuelt lys. På kurset præsenteres teorier og metoder, der inspirerer og skærper opmærksomheden på både tekst og kontekst. Der vil være fokus på prædikenarbejdet som en del af egen religiøs praksis. Opgaven er for dig som prædikant at finde din egen stemme, så der er overensstemmelse mellem teologi og formidling, indhold og form, prædiken og person. Formålet med kurset er: at bibringe homiletisk viden og indlære metoder og redskaber til prædikenarbejdet at skærpe bevidstheden om egen prædiken- og gudstjenestepraksis at reflektere over egen prædiken og teologi i fællesskab med andre Kursusform: Arbejdsformen er procesorienteret med respekt for hver enkelte deltagers teologiske og personlige udgangspunkt. I en atmosfære af åbenhed, nærvær og engagement arbejdes med de kommende søndages prædikener, der ikke evalueres, analyseres eller bedømmes. Arbejdsformen er både respektfuld og fagligt udfordrende og udviklende. Kurset tager udgangspunkt i hver enkelt kursists praksis, således at de prædikener vi arbejder med, kan anvendes i kommende gudstjenester. Forudsætning for at deltage er lysten til at arbejde med din prædikenpraksis og lade sig inspirere af kollegaer! Tid: Tirsdag formiddag fra kl Dato: 17.1., 21.2., 14.3., 4.4., 2.5., 30.5., Sted: Stengård Kirke, Triumfvej 2, 2800 Kongens Lyngby Tilmelding: klik her Kursusleder: Marianne Gaarden, teologiske konsulent, ph.d. Yderligere oplysning om kurserne: Marianne Gaarden, marga@km.dk eller tlf.:

3 En nutidig dåbsteologi Når forældre stadig i så stort tal lader deres børn døbe, må det give én eller anden form for mening for dem. Men hvilken mening? Et af svarene skal sikkert findes i trygheden ved at blive en del af en lang tradition, men i en tid, hvor traditioner smuldrer, er denne begrundelse for dåben også under pres. En nutidig dåbsteologi skal være i stand til at levendegøre og fastholde dåbens betydning, når denne ikke automatisk bæres videre af traditionen. Vi vil begynde denne kursusdag med en teologisk refleksion over, hvad det er for en tryghed, dåben giver, i stedet for at begynde med at definere dåben på traditionel teologisk og dogmatisk vis. Luther har en idé om, at dåben er et mødested, som Gud har etableret mellem sig selv og mennesker. Det giver tryghed at vide, hvor vi kan møde de afgørende aktører i vores liv herunder Gud. Herfra vil vi gå videre med at udfolde, hvad det betyder, at Gud har besluttet at møde mennesket i dåben: Hvori består den gave mennesket får? Hvordan kan dåben være indgangen til et trygt liv? I udfoldelsen af dåbens betydning, må der gerne bruges mange billeder, der kan beskrive den tryghed, som mødet med Gud giver. Kursusleder: Anders-Christian Jacobsen, professor MSO i systematisk teologi ved Aarhus Universitet Tid: Onsdag den 1. februar kl Sted: Præstebro Kirke, Tornerosevej 115, 2730 Herlev Tilmelding: Klik her Yderligere oplysning om kurset: Marianne Gaarden, marga@km.dk eller tlf.:

4 Sognekirke på Facebook Facebook er blevet en selvfølgelig del af vores hverdag - det er her, vi får vores nyheder, diskuterer med hinanden og holder kontakt med venner og familie. Hvilke muligheder og udfordringer stiller det kirkerne overfor? Vi ser på, hvordan sognet kan oprette sin egen Facebook-side som supplement til hjemmesiden og kirkebladet og dermed styrke kontakten til menighed og sognebørn. Og vi hører om erfaringerne fra Ishøj Sogn, hvor præsten går i dialog med beboerne i den lokale Facebook-gruppe, der tæller mange tusinde Facebook-brugere. Ved sognepræst Sophie Nielsen, Ishøj, og redaktør Kåre Gade, Helsingør Stift. Tid: Onsdag den 8. februar Sted: Vejleå Kirke, Ishøj Boulevard 1, 2635 Ishøj Tilmelding senest 1. februar til Kåre Gade, kaga@km.dk.

5 Inspirationsdag, Stiftudvalget for Diakoni: Livsmod - udveje fra angst, sorg, ensomhed Hovedforedrag ved bl.a. psykiater Anne Lindhardt. Workshops om: Livsmod og døden som tabu Livsmod i social nød Unge og livsmod Udførligt program udsendes i januar. Tid: Lørdag 25. februar 2017 kl Sted: Buddinge kirke, Buddingevej 293, 2860 Søborg Tilmelding til diakonikonsulent Morten Miland Samuelsen, mms@km.dk

6 Den gode sognehjemmeside Giver jeres sognehjemmeside svar på det, brugerne spørger om? Den lokale forankring er jeres styrke - udnytter I den? Er jeres hjemmesider nemme at finde rundt på? Det er tidskrævende at vedligeholde en god hjemmeside. Med udgangspunkt i jeres egne hjemmesider ser vi på, hvad man bør prioritere for at sikre en hjemmeside, der er relevant, brugernær og brugervenlig. Vi ser også på, hvordan en Facebook-side kan bruges til at aflaste og forenkle hjemmesiden. Ved redaktør og mediekonsulent Kåre Gade. Tid: Onsdag den 8. marts kl Sted: Annexgården, Brøndbyøstervej 117B, 2605 Brøndby Tilmelding senest 1. marts hos Kåre Gade, kaga@km.dk.

7 Helsingør Stifts Teologiske Salon: Aktiv dødshjælp hvordan forholder man sig hertil som kristen? Helsingør Stifts Teologiske Salon er et rum for lægfolk, kirkens ansatte, menighedsrådsmedlemmer, præster og biskop, hvor det er muligt at diskutere dagsaktuelle emner ud fra etiske og kristne perspektiver med plads til alle stemmer. Formålet er at blive klogere og få et mere nuanceret syn på det diskuterede emne. Vi mødes en eftermiddag fra kl , hvor biskop Lise-Lotte Rebel byder velkommen og emnet introduceres ved en samtale med inviterede personer, hvorefter det drøftes i mindre grupper og afsluttes i fællesskab. Der serveres et glas vin, øl eller vand til den efterfølgende debat. Temaet denne gang er aktiv dødshjælp: Et flertal af danskerne (79 % ) vil have aktiv dødshjælp lovliggjort, mens et flertal af politikere siger nej. Senest har et episoder, hvor danskere yder aktiv dødshjælp ud af næstekærlighed, skabt fornyet debat. Som kristne hører vi ofte, at livet er en gave fra Gud. Men hvad nu, hvis livet kun er ubærlig lidelse? Kan aktiv dødshjælp være en næstekærlig gerning? Debatten om aktiv dødshjælp handler imidlertid ikke kun om, at aktiv dødshjælp kan være den mest barmhjertige løsning for et uhelbredeligt sygt menneske. Det handler også om konsekvenserne ved at legalisere aktiv dødshjælp. Hvad vil det betyde for vores samfund og for vores opfattelse af selve livet som skænket? Oplægsholder er Mickey Gjerris, der er uddannet som teolog, sidder pt. i Det Etiske Råd. Han arbejder som lektor i bioetik ved Københavns Universitet, hvor han forsker og underviser i emner relateret til natur, krop, teknologi, etik og filosofi som en indgang til grundspørgsmål om skabelse, død, synd og ansvar. Han vil sammen med teologisk konsulent Marianne Gaarden indlede med samtale til videre diskussion sammen med de fremmødte. Tid: Tirsdag den 14. marts kl Sted: Humlebæk sognegård, Teglgårdsvej 131, 3050 Humlebæk Ingen tilmelding og ALLE er velkomne.

8 Participatorisk liturgi En af hovedkonklusionerne i en empirisk undersøgelse af højmesse og dåb gennemført i Helsingør Stift er, at medinddragelse og medskabelse er afgørende vigtigt for familiernes oplevelse af dåben som meningsfuld. Er det muligt i arbejdet med de faldende dåbstal at gentænke præstens praksis i forhold til selve ritualet og liturgien ved dåb? Dette vil være temaet for denne workshop, der veksler mellem teoretiske oplæg og workshops. Baggrunden for det, der er blevet kaldt den participatoriske vending inden for humanvidenskaberne og den måde, hvorpå participation kan forstås teologisk, vil blive præsenteret. Vi vil sætte fokus på hvordan spørgsmålene om medindragelse og medskabelse passer ind i både en systematisk teologisk og praktisk teologisk forståelse af gudstjenesten. Der vil både blive skelet til Luther og nyere gudstjenesteteorier. Tilsammen vil det udgøre et oplæg til refleksion over menighedens rolle i gudstjenesten og liturgien, og vi vil arbejde med/udveksle erfaringer om, hvordan menigheden kan/skal inddrages. Kursusledere: Kirsten Donskov Felter, ph.d. og teologisk vidensmedarbejder ved Folkekirkens Uddannelsesog Videnscenter. Jette Bendixen Rønkilde, ph.d. og postdoc ved Aarhus Universitet. Tid: Tirsdag den 28. marts kl Sted: Vejleå Kirke, Ishøj Blvd. 1, 2635 Ishøj Tilmelding: Klik her Yderligere oplysning om kurset: Marianne Gaarden, marga@km.dk eller tlf.:

9 Fra samtale til tale ved de kirkelige handlinger For nogle præster kan samtalerne i forbindelse med de kirkelige handlinger opleves som utilfredsstillende, eller bare forudsigelige. En undersøgelse af vielsessamtaler viser, at det sjældent er en jævnbyrdig samtale mellem to eller flere partner, for præsterne taler størstedelen af tiden. Den kausalie-søgende menighed kan være usikre eller uvidende om ritualet, som derfor skal forklares og gennemgås, og der kan være behov for at fortælle om salmer, tekster eller traditioner så præsterne mødes ofte med en forventning om at være eksperten, der forklarer og svarer på spørgsmål. Men er det mest hensigtsmæssigt for både menigheden og præsten selv? Kan disse samtaler blive til en mere frugtbar dialog, hvor både præst og menighed bliver klogere på hinandens perspektiv? Kan præsten i højere grad invitere til en samtale, hvor menigheden får mulighed for at formulere sin tro, udfolde sit Gudsbegreb, tale om religion eller religiøse oplevelser som mange ellers ikke taler med venner, familie eller kollegaer om? Vil det give større arbejdsglæde for præsterne, og vil menigheden få et større udbytte af ikke kun samtalen, men også den efterfølgende kirkelige handling? På denne kursusdag vil vi dels arbejde med præsten i rollen som den aktiv lytter, der undersøger og udforsker menighedens trosunivers; og dels vil vi arbejde med, hvordan en eksistentiel og teologisk samtale kan blive til en tale ved de kirkelige handlinger. Kursusformen er en vekselvirkning mellem oplæg, erfaringsudveksling og workshop. Kursusledere: Else Hviid, der har været præst ved Den Danske Kirke i London og nu er i Kastelskirken i København. Hun har sammen med Birgitte Stoklund Larsen skrevet Hvad skal man tro - 7 indgange til kristendommen - en bog, der henvender sig det voksne, spørgende menneske, som vi møder i disse samtaler. Marianne Gaarden, teologisk konsulent, ph.d. i Helsingør Stift. Dato: Onsdag den 26. april kl Sted: Bistrup Kirke, Birkebakken 1, 3460 Birkerød Tilmelding: klik her Yderligere oplysning om kurset: Marianne Gaarden, marga@km.dk eller tlf.:

10 Den filosofiske samtale med konfirmander Konfirmander vil gerne tale om de store spørgsmål i tilværelsen. Men hvordan får man som præst tilrettelagt sin konfirmationsforberedelse, så der bliver tid og rum hertil? Et af svarene er gennem den filosofiske samtale. På dette kursus får du præsenteret en stribe samtaleteknikker, øvelser og aktiviteter, som får dine konfirmander til at engagere sig i samtalen om de store spørgsmål: Er der en mening med livet? Skal man tilgive alt? Kan man vide alt? Er der forskel på at tro og at håbe? Lever man et bedre liv, hvis man tror på opstandelsen? Opfører kristne sig bedre end andre mennesker? Osv. osv. Kurset vil forløbe over to hele kursusdage fordelt på den 23. maj 2017 og den 23. januar I maj introducerer Filosofipatruljen til en række konfirmandaktiviteter, og der stilles skarpt på planlægning af næste års konfirmandundervisning. I januar erfaringsopsamler vi og der gives råd og vejledning i, hvordan man som samtalens leder kan udvikle den filosofiske dialog. Begge kursusgange er eksemplariske, således at kursisterne selv deltager i filosofiske aktiviteter og samtaler. Det anbefales, at man tilmelder sig begge dage. Undervisere: Filosofipatruljen, cand. pæd. Lærke Groth og cand. teol. Dorete Kallesøe Tid: Tirsdag den 23. maj 2017 og 23. januar 2018 kl Sted: Oplyses senere Tilmelding: Til religionspædagogisk konsulent Pernille Nærvig Petersen, pnp@km.dk, senest d. 16. maj. Oplys venligst sogn, stilling, navn og adresse samt kursets navn.

11 Stiftskonvent 2017 Den årlige sammenkomst for præster i Helsingør Stift. Program og praktiske oplysninger vil blive publiceret på helsingør.dk senere. Tid: Sted: Tirsdag den 6. til fredag den 9. juni Grundtvigs Højskole, Frederiksværkgade 147, 3400 Hillerød

12 FUV Stiftskursus 2017: NogetMedSalmer - babysalmesang på ny Hvordan kan man bedst udnytte det potentiale, at babysalmesang foregår i en folkekirkelig ramme med kirkens salmer, i kirkens rum og med kirkens tekster? Denne kursusdag vil introducere et udviklingsarbejde med nye indfaldsvinkler til babysalmesang. Fokus vil være på en liturgisk opbygning af et babysalmesangsforløb med gentagelsen, roen og nærværet som væsentlige parametre. Kurset vil blandt andet indeholde et oplæg til babysalmesangens betydningsbærende elementer i relation til en gudstjenstlig kontekst en præsentation af nye tegn til salmer og nye salmedanse og forslag til anvendelse af musikstykker og musikinstrumenter i babysalmesangsforløbet Kurset henvender sig til præster, kirke- og kulturmedarbejdere, musikpædagoger, organister og andre kirkelige undervisere. Bemærk: Der er plads til 25 deltagere på kurset. Kursusledere: Mette Gautier (f. 1971) er tegnsprogstolk, formidlings- og kommunikationskonsulent samt BA theol. Hun er grundlægger af Se en Salme, som dels tilbyder et visuelt udtryk ved gudstjenestens salmesang og dels samarbejder med kirkens medarbejdere om at gøre kommunikationen i gudstjenesten så tydelig som mulig for så mange som muligt. Mette har undervist sognemedhjælpere og præster på Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter, afholdt kurser og workshops for konfirmander samt holdt oplæg på sognes interne arbejdsdage. Christine Toft Kristensen (f. 1979) er ansat som organist og korleder ved Grene og Billund Kirker samt som underviser ved Løgumkloster Kirkemusikskole. Hun har været instruktør ved flere korworkshops i blandt andet FUK-regi og sammen med trioen Zenobia, ligesom hun har afholdt inspirationsdage for organister med fokus på det musikpædagogiske arbejde i forbindelse med blandt andet børnegudstjenester, babysalmesang og salmesang for demensramte. Christine er desuden redaktør på og forfatter til bogen Salmesang for demensramte, som er udkommet på forlaget Eksistensen. Tid: Fredag den 16. juni kl Sted: Opstandelseskirken, Gymnasievej 2, 2620 Albertslund Tilmelding senest 1. juni til Marianne Fischer, maf@km.dk Kurset arrangeres af: Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter i samarbejde med religionspædagogiske udvalg og stiftskonsulenter.

13 Nordisk homiletik konference: At tale til tro: Kommer troen af ordet, der høres, siges, ses, synges, sanses? Troen kommer af ordet, der høres, siger vi i den evangelisk-lutherske kirke med en henvisning til Rom 10,17. Spørgsmålet er imidlertid, om troen alene kan tilskrives hørelsen? Kan Kristi ord sætte sig igennem på andre måder f.eks. via øjnene, der ser, stemmen, der bekender og synger, kroppen, der deltager i ritualer, eller på anden vis? Hvis det er tilfældet, bliver spørgsmålet om åbenbaring, religiøs/trosmæssig erfaring og erkendelsesformer, herunder også den æstetisk erkendelse, vigtig for den teologiske refleksion. Hvordan kan vi reflektere teologisk over troens opkomst? Hvad betyder det for prædiken/ formidling af evangeliet? Hvordan skal vi forholde os til en stigende religiøs erfaringsdiversitet iblandt vore sognefæller? Disse spørgsmål sætter rammerne for denne konference. Oplæg ved forfatter Linn Ullmann, professor Peter Lodberg, kunster Thomas Kluge, professor Dorte Jørgensen, skuespiller Thure Lindhardt, manuskriptforfatter og dramatiker Adam Price, og professor Jan Olav Henriksen, samt diverse workshops. Sæt allerede nu kryds i kalenderen, det endelige program med tilmelding følger senere. Tid: Torsdag den 24. august kl og fredag 25. august kl Sted: Københavns Universitet, Det Teologiske Fakultet, Søndre Campus Yderligere oplysning om konferencen: Teologisk konsulent Marianne Gaarden, marga@km.dk

14 Retrætekursus for præster: Hjertets opmærksomhed og menneskets midte Mennesket har glemt sin midte. Mennesket er skabt til en naturlig balance mellem hovedets fornuft, hjertets bevidsthed og følelseslivet bundet i kroppen. Faldet fra paradistilstanden udløser en uorden, hvor fornuft og følelsesliv kommer til at dominere. Den kristne forvandlingsvej søger at genoprette den tabte balance, og et grundlæggende redskab hertil er øvelse af hjertes opmærksomhed. Vi vil øve hjertets opmærksomhed som en indre praksis, til styrkelse af forholdet til andre mennesker, til Gud og til én selv. Hjertes opmærksomhed er en naturlig base. Den kan vendes indad for bøn, meditation eller stilhed, og den kan rettes ud ad i relation til andre mennesker. Grupper af præster har i de senere år arbejdet med denne praksisform, og dokumenterer væsentlig betydning for såvel eget liv med bøn og meditation, som arbejdsliv ved gudstjeneste og sjælesorg. Ligeledes er det en erfaring, at hjertets opmærksomhed er let at formidle til mennesker i sognet, som søger fred, fordybelse, bøn eller impuls til ny livsførelse. Hjertes opmærksomhed åbner tillige til kontakt med indre kald. Derfor vil vi på denne retræte også tage præstekaldets tema op og søge at placere det som vores midte i relation til, at præstens tro og spiritualitet er afgørende for embedsudøvelsen. Med retrætekurset som form vil vi tilgodese tre behov: tilbagetrækning, refleksion og inspiration. Retrætedelen giver mulighed for tilbagetrækning, stilhed og fordybelse. Kursusdelen åbner for læring og refleksion, og giver konkret inspiration til sjælesorg og tilrettelæggelse af en retrætedag i kirken, samt til stille- og meditationsgudstjenester. Tid: Mandag den 4. september kl onsdag den 6. september kl. ca. 15. Sted: Refugium Smidstrup Strand, Sognevej 15, 3250 Gilleleje. Pris: Kr , som kan dækkes af kirkekassen. Tjenestefri: Der kan søges om tjenestefri gennem stiftet. Arrangør: Helsingør Stift v. præsterne Karin Bjerg Helmersen, Charlotte Nørballe, Betina Bolvig samt præst og uddannelsesleder på FUV Peter Ruge. Tilmelding til sogne- og hospitalspræst Betina Bolvig, bbf@km.dk senest den 1. juni Indbetaling af depositum på kr. 500 ved tilmelding, restbeløb indbetales senest den 1. juli. Yderligere oplysninger: Betina Bolvig, , Karin Bjerg Helmersen, 6094,3884, Charlotte Nørballe

HELSINGØR STIFT KURSER OG INSPIRATIONSMØDER EFTERÅR 2017

HELSINGØR STIFT KURSER OG INSPIRATIONSMØDER EFTERÅR 2017 HELSINGØR STIFT KURSER OG INSPIRATIONSMØDER EFTERÅR 2017 OPDATERET 11.8 2017 Homiletikkursus efterår 2017 Kursusbeskrivelse Vi mødes en gang om måneden igennem et halvt år. Hver kursusgang udfoldes de

Læs mere

HELSINGØR STIFT KURSER OG INSPIRATIONSMØDER

HELSINGØR STIFT KURSER OG INSPIRATIONSMØDER HELSINGØR STIFT KURSER OG INSPIRATIONSMØDER FORÅR 2018 Teologisk Salon: Hvad brænder troen for? Vi har lige fejret 500 året for Martin Luther og Reformationen, der satte spor ned i alle led af samfundet,

Læs mere

ÅRHUS STIFTSCENTRAL SKT.MARKUS KIRKEPLADS 1, 1. 8000 ÅRHUS C WWW.AARHUSSTIFT.DK

ÅRHUS STIFTSCENTRAL SKT.MARKUS KIRKEPLADS 1, 1. 8000 ÅRHUS C WWW.AARHUSSTIFT.DK ÅRHUS STIFTSCENTRAL SKT.MARKUS KIRKEPLADS 1, 1. 8000 ÅRHUS C WWW.AARHUSSTIFT.DK NYHEDSBREV FORÅR 2015 MEDARBEJDERE: Tina Brixtofte Andersen Skrydstrupvej 11 2.tv. 8200 Århus N tlf 25 30 23 73 e-mail TIBA@km.dk

Læs mere

Kirkehøjskole i Aalborg

Kirkehøjskole i Aalborg Kirkehøjskole i Aalborg 2019-2020 Velkommen til Kirkehøjskole Aalborg 2019-20 I dybden med den kristne tro Kirkehøjskole i Aalborg er et tilbud til alle, der gerne vil fordybe sig i den kristne tro. Det

Læs mere

Fordybelse i kristen bøn og meditation i retrætens form

Fordybelse i kristen bøn og meditation i retrætens form Søger du indlevelse i det kristne åndelige liv? Ønsker du at blive retræteleder? Oplever du at mennesker taler med dig om tro? Overvejer du at blive åndelig vejleder? - så er dette tilbud måske noget for

Læs mere

14.- 16. september 2015 på Emmaus Galleri og Kursuscenter i Haslev

14.- 16. september 2015 på Emmaus Galleri og Kursuscenter i Haslev Tidssvarende gudstjeneste på et luthersk grundlag? - kirkemusikalske udfordringer i 2015 14.- 16. september 2015 på Emmaus Galleri og Kursuscenter i Haslev Hermed indbyder vi til den årlige tværfaglige

Læs mere

Stiftskursusdag. Kirkehandlingerne - performance eller gudstjeneste? Fredag den 2. oktober 2015 i Fjerritslev Kirkecenter

Stiftskursusdag. Kirkehandlingerne - performance eller gudstjeneste? Fredag den 2. oktober 2015 i Fjerritslev Kirkecenter Stiftskursusdag Kirkehandlingerne - performance eller gudstjeneste? Fredag den 2. oktober 2015 i Fjerritslev Kirkecenter Kirkehandlinger performance eller gudstjeneste? Velkommen til årets stiftskursusdag,

Læs mere

Program for overbygningen - Forår 2016

Program for overbygningen - Forår 2016 TEOLOGI FOR LÆGFOLK Program for overbygningen - Forår 2016 Evangelierne læst som litteratur/ Hvad gør vi!? - Etik i teori og praksis/ De gnostiske evangelier/ Litteratur og teologi/ Johannesbrevene og

Læs mere

Fyens Stifts Præstekonvent 2019

Fyens Stifts Præstekonvent 2019 Skelsættende sakramenter Badet Gud skabte mennesket i sit billede. Derfor ved vi, at ethvert menneske er værdifuldt både i sig selv og for Gud. Når vi døbes, takker vi for, at Gud i dåben gør os til sine

Læs mere

Udrustning & træning. Tilbud til dig fra Kirkeibyen

Udrustning & træning. Tilbud til dig fra Kirkeibyen Udrustning & træning Tilbud til dig fra Kirkeibyen forår 2018 1. 2. 3. 4. 5. 6. PREP Par kursus Me & God 1 Me & God 2 Introkursus Overskift: Den evangelistiske tjenestegave IABC - Åbne arrangementer på

Læs mere

Helsingør Stiftskonvent Grundtvigs Højskole Frederiksborg

Helsingør Stiftskonvent Grundtvigs Højskole Frederiksborg Helsingør Stiftskonvent Grundtvigs Højskole Frederiksborg den 6. 8. juni 2017 Kære kollega, Vi er glade for at kunne invitere til dette års stiftskonvent, hvor temaet er Religionskritik, individ og dannelse

Læs mere

Herning Valgmenighed. En Grundtvigsk valgmenighed. Et alternativ En del af den i den danske folkekirke

Herning Valgmenighed. En Grundtvigsk valgmenighed. Et alternativ En del af den i den danske folkekirke Herning Valgmenighed En Grundtvigsk valgmenighed Et alternativ En del af den i den danske folkekirke Hvem er vi? Herning Valgmenighed er en fri sammenslutning indenfor folkekirken i den grundtvigske tradition.

Læs mere

Ude af sync. Af Hanne Høgild, teologisk medarbejder i Folkekirkens Konfirmandcenter og redaktør af Kirken Underviser Illustration: Ole Steen Pedersen

Ude af sync. Af Hanne Høgild, teologisk medarbejder i Folkekirkens Konfirmandcenter og redaktør af Kirken Underviser Illustration: Ole Steen Pedersen Lars Sandbeck, lektor i almen teologi ved FUV, har gjort sig nogle grundovervejelser over det, han kalder kirkens forkyndelseskrise. Der er brug for en gentænkning, så tro og kristendom igen kan føles

Læs mere

Arbejdspapir. til menighedsrådene i Viborg Stift til støtte for rådenes drøftelse om Visioner 2017

Arbejdspapir. til menighedsrådene i Viborg Stift til støtte for rådenes drøftelse om Visioner 2017 Arbejdspapir til menighedsrådene i Viborg Stift til støtte for rådenes drøftelse om er 2017 Udarbejdet af visionsgruppen under Viborg Stiftsråd med udgangspunkt i oplæg fra Stiftsudvalgene side 1 Løbenr.

Læs mere

Religion på Rygaards skole

Religion på Rygaards skole Religion på Rygaards skole FAGFORMÅL: Formålet med undervisningen i religion er: At eleven opnår forståelse for den religiøse dimensions betydning for livsopfattelsen hos det enkelte menneske og dets forhold

Læs mere

Kom og lyt. Kirkeblad for Egernsund sogn

Kom og lyt. Kirkeblad for Egernsund sogn Kom og lyt Kirkeblad for Egernsund sogn marts til maj 2006 Adresser: Sognepræst: David J. Kessel, Strandvej 8, Egernsund, tlf.: 74442658, e-mail: djk@km.dk Menighedsrådsformand: Margit Kristensen, Teglparken

Læs mere

Helsingør Stiftskonvent Grundtvigs Højskole Frederiksborg juni HVAD RAGER DET MIG? Har troen mistet sin virkelighedsfornemmelse?

Helsingør Stiftskonvent Grundtvigs Højskole Frederiksborg juni HVAD RAGER DET MIG? Har troen mistet sin virkelighedsfornemmelse? 1 Helsingør Stiftskonvent Grundtvigs Højskole Frederiksborg 11. 13. juni 2018 HVAD RAGER DET MIG? Har troen mistet sin virkelighedsfornemmelse? Kære kollega, Vi er glade for at kunne invitere til årets

Læs mere

Filosofiske samtaler i konfirmationsforberedelsen

Filosofiske samtaler i konfirmationsforberedelsen Filosofiske samtaler i konfirmationsforberedelsen FUV, Himmelske Dage, 6. maj 2016 Ved Dorete Kallesøe & Lærke Groth Filosofipatruljen, VIA University College og Folkekirkens uddannelses- og videnscenter

Læs mere

Kirkelig Aftenundervisning i Esbjerg

Kirkelig Aftenundervisning i Esbjerg Kirkelig Aftenundervisning i Esbjerg 2018-2019 Velkommen til et nyt initiativ! Kirkelig Aftenundervisning i Esbjerg er et tilbud til dem, der gerne vil gå i dybden med den kristne tro. Det er teologi for

Læs mere

PROGRAM FOR VETERANKURSUS TEOLOGI FOR LÆGFOLK

PROGRAM FOR VETERANKURSUS TEOLOGI FOR LÆGFOLK PROGRAM FOR VETERANKURSUS 2010 TEOLOGI FOR LÆGFOLK Kære tidligere kursister ved Teologi for Lægfolk Højbjerg, den 3. maj 2010 Det er en glæde igen i år at kunne indbyde tidligere kursister på TFL til sommerkursus

Læs mere

Program for efteråret 2015

Program for efteråret 2015 Program for efteråret 2015 Indre Mission i Birkerød Velkommen til efterårets møder i Ansgar I løbet af efterårets program for tirsdagsmøderne berører vi forskellige aspekter ved livet med Gud. Formen er

Læs mere

Frivillig ved Viby sogn Meningsfyldt Inspirerende Plads til alle talenter Fællesskab

Frivillig ved Viby sogn Meningsfyldt Inspirerende Plads til alle talenter Fællesskab Frivillig ved Viby sogn Meningsfyldt Inspirerende Plads til alle talenter Fællesskab 1 Bliv frivillig Kulturelle oplevelser Hvis du går og tror, at kirkens arbejde kun består i det, som præster, ansatte

Læs mere

Menighedsfakultetets akademiske overbygningsprogram i kirke og teologi. Efteruddannelse på masterniveau

Menighedsfakultetets akademiske overbygningsprogram i kirke og teologi. Efteruddannelse på masterniveau Menighedsfakultetets akademiske overbygningsprogram i kirke og teologi Efteruddannelse på masterniveau Forår 2018 Fire moduler Uddannelsen består af fire fag, som kan tages enkeltvis eller i et samlet

Læs mere

Menighedsfakultetets akademiske overbygningsprogram i kirke og teologi. Efteruddannelse på masterniveau

Menighedsfakultetets akademiske overbygningsprogram i kirke og teologi. Efteruddannelse på masterniveau Menighedsfakultetets akademiske overbygningsprogram i kirke og teologi Efteruddannelse på masterniveau Efterår 2017 Fire moduler Uddannelsen består af fire fag, som kan tages enkeltvis eller i et samlet

Læs mere

TEOLOGISK OG PÆDAGOGISK EFTERUDDANNELSE

TEOLOGISK OG PÆDAGOGISK EFTERUDDANNELSE TEOLOGISK OG PÆDAGOGISK EFTERUDDANNELSE KURSER I HELSINGØR STIFT EFTERÅR 2014 KURSUSOVERSIGT EFTERÅR 2014 DATO KURSUS TID OG STED 27. august Skolereform og konfirmationsforberedelse 10.00-15.00 Brøndbyøster

Læs mere

Målsætninger, aktivitets- og handleplan for Rindum Kirke

Målsætninger, aktivitets- og handleplan for Rindum Kirke Målsætninger, aktivitets- og handleplan for Rindum Kirke 2011 Mission Rindum Kirkes opgave er at forkynde det kristne budskab i mødet med mennesker der, hvor de er, og samtidig være tro over for kirkens

Læs mere

Meditation & Selvudvikling

Meditation & Selvudvikling Nordisk Sjælesorgssymposium om Meditation & Selvudvikling Den 3.-5. oktober 2012 Med bl.a. biskop Kjeld Holm, professor Steen Hildebrandt, lektor Klaus B. Bærentsen idehistoriker Michael Jahn og hospitalspræst

Læs mere

LUTHERSTAFET 2017 SEKS SPÆNDENDE AFTENER I ÅRHUS NORDRE PROVSTI ELEV EGÅ HJORTSHØJ ELSTED LYSTRUP SKÆRING

LUTHERSTAFET 2017 SEKS SPÆNDENDE AFTENER I ÅRHUS NORDRE PROVSTI ELEV EGÅ HJORTSHØJ ELSTED LYSTRUP SKÆRING LUTHERSTAFET 2017 SEKS SPÆNDENDE AFTENER I ÅRHUS NORDRE PROVSTI ELEV EGÅ HJORTSHØJ ELSTED LYSTRUP SKÆRING Den 31. oktober 1517 slog Martin Luther sine 95 teser op på kirkedøren i Wittenberg. Hans kritik

Læs mere

ANIS. En e-bog fra. Se flere titler på

ANIS. En e-bog fra. Se flere titler på En e-bog fra ANIS Se flere titler på www.anis.dk Denne e-bog indeholder et digitalt vandmærk. Der er ved dit køb indlejret et digital mærke, som kan vise tilbage til dig som køber. Du skal derfor passe

Læs mere

Enkeltfag Åben Uddannelse 3K/VIA UC

Enkeltfag Åben Uddannelse 3K/VIA UC Enkeltfag Åben Uddannelse 3K/VIA UC Det kristendomsfaglige område Februar 2015 3K-uddannelsen ved VIA University College udbyder indenfor loven om åben uddannelse en række enkeltfag. Udbuddet indenfor

Læs mere

Uddannelsen ruster dig til både at se og leve på nye måder. Og også til at modstå de udfordringer der kan opstå. Fra dit indre og fra omverdenen.

Uddannelsen ruster dig til både at se og leve på nye måder. Og også til at modstå de udfordringer der kan opstå. Fra dit indre og fra omverdenen. SPIRITUEL UDDANNELSE til dig der vil udfolde din sjæls energi til dig der vil skabe et lyst og let liv i kærlighed til dig der vil leve i endnu mere lys og glæde 2015 Spirituel Uddannelse er stedet, hvor

Læs mere

Menighedsfakultetets akademiske overbygningsprogram i kirke og teologi. Efteruddannelse på masterniveau

Menighedsfakultetets akademiske overbygningsprogram i kirke og teologi. Efteruddannelse på masterniveau Menighedsfakultetets akademiske overbygningsprogram i kirke og teologi Efteruddannelse på masterniveau Efterår 2018 Fire moduler Uddannelsen består af fire fag, som kan tages enkeltvis eller i et samlet

Læs mere

TEOLOGI FOR VOKSNE I HADERSLEV STIFT

TEOLOGI FOR VOKSNE I HADERSLEV STIFT TEOLOGI FOR VOKSNE I HADERSLEV STIFT 8 lørdage med»viden om tro «Kursusår 2015 Velkommen til Teologi for voksne! Dette nye tilbud om gedigen teologisk undervisning for alle interesserede er Haderslev Stifts

Læs mere

Den Folkekirkelige Udviklingsfond: Tildeling af midler 2012, dok.nr 23827/12 Identifikation

Den Folkekirkelige Udviklingsfond: Tildeling af midler 2012, dok.nr 23827/12 Identifikation Den Folkekirkelige Udviklingsfond: Tildeling af midler 2012, dok.nr 23827/12 Identifikation Økonomi Ans Nr. Dok. nr. Ansøger Projekttitel Ansøgt beløb Tildelt beløb Bemærkninger 4 95929/11 Flemming Chr.

Læs mere

Konfirmand i Nexø Kirke 2014-2015

Konfirmand i Nexø Kirke 2014-2015 Konfirmand i Nexø Kirke 2014-2015 Navn: Klasse: Jeg er døbt i Kirke d. Jeg bliver konfirmeret i Nexø kirke d. Min kirkegang Nr Søndagens navn Kirke Præstens underskrift 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

Læs mere

SAMS - DEBATMØDE. Distriktsforening for menighedsråd i: Domprovstiet, Malt provsti, Skads provsti, Tønder provsti, Varde provsti,

SAMS - DEBATMØDE. Distriktsforening for menighedsråd i: Domprovstiet, Malt provsti, Skads provsti, Tønder provsti, Varde provsti, Kære medlem af et af de mange menighedsråd, som tilsammen udgør SAMS. Bestyrelsen i SAMS har netop holdt sit første bestyrelsesmøde efter vi har nydt den gode sommer, og vi iler med at følge op med ting,

Læs mere

291 Du som går ud 725 Det dufter lysegrønt læsning: Ap. G. 2,1-11 Evanglium: Joh. 14,15-21

291 Du som går ud 725 Det dufter lysegrønt læsning: Ap. G. 2,1-11 Evanglium: Joh. 14,15-21 Prædiken til Pinsedag 15. maj 2016 Vestervang Kirke kl. 10.00 to dåb. V. Else Kruse Schleef Salmer: 290Ialsinglans 448v.1 3Fyldtafglæde 448v.4 6 331Uberørtafbyenstravlhed 291Dusomgårud 725Detdufterlysegrønt

Læs mere

UDRUSTNING & TRÆNING. Tilbud til dig fra Kirkeibyen

UDRUSTNING & TRÆNING. Tilbud til dig fra Kirkeibyen UDRUSTNING & TRÆNING Tilbud til dig fra Kirkeibyen EFTERÅR-VINTER 2018 1. 2. 3. 4. 5. 6. PREP Par kursus Me & God 1 Me & God 2 Introkursus Overskift: Den evangelistiske tjenestegave IABC - Åbne arrangementer

Læs mere

HOLISME KRISTEN SPIRITUALITET TRO I MØDET

HOLISME KRISTEN SPIRITUALITET TRO I MØDET HOLISME KRISTEN SPIRITUALITET TRO I MØDET OPLÆG TIL SAMTALE Interview med Anne, 34 år, der beskriver sig selv som religiøst søgende. HVEM ER DU? Jeg har prøvet at sætte mig på et helligt bjerg i Indien

Læs mere

Kirkeblad forår 2008 Hvad vil vi som kirke/kirker her i Fjellerup og Glesborg? - Visioner for Fjellerup og Glesborg kirke

Kirkeblad forår 2008 Hvad vil vi som kirke/kirker her i Fjellerup og Glesborg? - Visioner for Fjellerup og Glesborg kirke Kirkeblad forår 2008 Hvad vil vi som kirke/kirker her i Fjellerup og Glesborg? - Visioner for Fjellerup og Glesborg kirke Hvad vil vi som kirke/kirker i fremtiden? Hvordan vil vi gerne være menighed? Hvad

Læs mere

Frivillig ved Viby sogn. Meningsfyldt Inspirerende Plads til alle talenter Fællesskab Kulturelle oplevelser

Frivillig ved Viby sogn. Meningsfyldt Inspirerende Plads til alle talenter Fællesskab Kulturelle oplevelser Frivillig ved Viby sogn Meningsfyldt Inspirerende Plads til alle talenter Fællesskab Kulturelle oplevelser 1 Bliv frivillig Hvis du går og tror, at kirkens arbejde kun består i det, som præster, ansatte

Læs mere

Dagsorden for møde i Stiftsrådet torsdag den 16. november 2017 kl

Dagsorden for møde i Stiftsrådet torsdag den 16. november 2017 kl Dagsorden for møde i Stiftsrådet torsdag den 16. november 2017 kl. 16.00 Dok.nr. 122596/17 Sted Vor Frue Kloster, Hestemøllestræde 3 A, Helsingør Mødedeltagere Afbud Fraværende uden afbud Fra stiftsadministrationen

Læs mere

KURSUSPROGRAM EFTERÅRET 2015 OG FORÅRET 2016

KURSUSPROGRAM EFTERÅRET 2015 OG FORÅRET 2016 KURSUSPROGRAM EFTERÅRET 2015 OG FORÅRET 2016 Fjelsted kirke FYENS STIFTS MENIGHEDSRÅDSFORENING www.fsmfyn.dk KÆRE KURSIST I dette kursusprogram finder du brugbare, spændende og Inspirerende kursusforløb

Læs mere

Praktikplan for. NY PRÆST Folkekirkens integrerede præsteuddannelse

Praktikplan for. NY PRÆST Folkekirkens integrerede præsteuddannelse Praktikplan for NY PRÆST Folkekirkens integrerede præsteuddannelse Indholdsfortegnelse Praktikforløbet som en del af NY PRÆST... 3 Praktikkens opbygning... 3 Logbog, samtaler og fortrolighed... 4 Praktikskema...

Læs mere

FRED KRISTEN SPIRITUALITET TRO I MØDET

FRED KRISTEN SPIRITUALITET TRO I MØDET FRED KRISTEN SPIRITUALITET TRO I MØDET OPLÆG TIL SAMTALE Interview med Gerda, 60 år, der beskriver sig selv som alternativ behandler. HVOR HENTER DU FRED? I naturen, ved skov og strand, og når jeg arbejder

Læs mere

Læseplan for Religion

Læseplan for Religion Formål Læseplan for Religion Formålet med religionsundervisningen er At styrke elevernes identitet og deres syn på fremtiden. At eleverne skal opnå en viden om deres egen religion og have kendskab til

Læs mere

Stiftskursusdag. Kunst, Klang og Kirkerum. Mandag den 27. oktober 2014 i Gug Kirke

Stiftskursusdag. Kunst, Klang og Kirkerum. Mandag den 27. oktober 2014 i Gug Kirke Stiftskursusdag Kunst, Klang og Kirkerum Mandag den 27. oktober 2014 i Gug Kirke Kunst, Klang og Kirkerum Velkommen til årets stiftskursusdag, arrangeret af Udvalget for Kirkemusik og Gudstjeneste. Kirkerum

Læs mere

GUD RØRER VED OS KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET

GUD RØRER VED OS KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET GUD RØRER VED OS KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET TROENS PRAKSIS Dåb og nadver er hellige handlinger, og de er synlige tegn på, at Gud kommer os i møde og rører ved os. DÅB Både børn og voksne kan blive døbt.

Læs mere

Menighedsfakultetets tilbud om. foredrag

Menighedsfakultetets tilbud om. foredrag Menighedsfakultetets tilbud om foredrag 1 Bestil en taler fra Menighedsfakultetet Menighedsfakultetet uddanner teologer for kirkens skyld. Derfor stiller vore lærere, så langt tid og ressourcer rækker,

Læs mere

Hvad er dit næste skridt?

Hvad er dit næste skridt? Hvad er dit næste skridt? KURSER I EFTERÅRET September - November 2014 kursus-hæfte-a5.indd 1 21/06/14 18.39 Efterårskurser VEJLE PINSEKIRKE INVITERER TIL EN RÆKKE SPÆNDENDE EFTERÅRSKURSER. KURSERNE ER

Læs mere

Dåb finder i almindelighed sted i kirken under en gudstjeneste. I tilfælde af sygdom kan dåb foregå i hjemmet eller på sygehuset.

Dåb finder i almindelighed sted i kirken under en gudstjeneste. I tilfælde af sygdom kan dåb foregå i hjemmet eller på sygehuset. Dåb Autoriseret ved kgl. Resolution af 12. Juni 1992 Dåb finder i almindelighed sted i kirken under en gudstjeneste. I tilfælde af sygdom kan dåb foregå i hjemmet eller på sygehuset. Dåb under en højmesse

Læs mere

Bornholmske Frikirker. Et åbent fællesskab!

Bornholmske Frikirker. Et åbent fællesskab! Bornholmske Frikirker Et åbent fællesskab! 2 INDHOLD Rønne: 3 Baptistkirken Bornholmske Frikirker i samarbejde 4 Frelsens Hær 5 Metodistkirken 6 Missionskirken 7 Pinsekirken Et åbent fællesskab! Hasle:

Læs mere

Menighedsfakultetets akademiske overbygningsprogram i kirke og teologi. Efteruddannelse på masterniveau

Menighedsfakultetets akademiske overbygningsprogram i kirke og teologi. Efteruddannelse på masterniveau Menighedsfakultetets akademiske overbygningsprogram i kirke og teologi Efteruddannelse på masterniveau Forår 2019 Fire moduler Uddannelsen består af en række fag, som kan tages enkeltvis eller som et samlet

Læs mere

mindfulness i skolesammenhæng. 4. oktober 2011 i Aarhus Videreuddannelse og Kompetenceudvikling

mindfulness i skolesammenhæng. 4. oktober 2011 i Aarhus Videreuddannelse og Kompetenceudvikling Videreuddannelse og Kompetenceudvikling Nærvær, opmærksomhed, mindfulness i skolesammenhæng. 4. oktober 2011 i Aarhus Kan mindfulness være med til at skabe nærvær og opmærksomhed i skolen? Kan det bruges

Læs mere

Inviter gerne børn, venner og naboer med til en meningsfyldt og indholdsrig julefest. Der skal nok blive plads til os alle.

Inviter gerne børn, venner og naboer med til en meningsfyldt og indholdsrig julefest. Der skal nok blive plads til os alle. Søndag den 14. december kl. 10.30 holder vi julefest for hele familien. Vi fejrer julen med nogle af julens skønne salmer, danser om juletræ og glæder os sammen med børnene over julens store og glade budskab.

Læs mere

Menighedsfakultetets akademiske overbygningsprogram i kirke og teologi. Efteruddannelse på masterniveau

Menighedsfakultetets akademiske overbygningsprogram i kirke og teologi. Efteruddannelse på masterniveau Menighedsfakultetets akademiske overbygningsprogram i kirke og teologi Efteruddannelse på masterniveau Fire moduler Uddannelsen består af fire fag, som kan tages enkeltvis eller i et samlet forløb: Foråret

Læs mere

FRIHED KRISTEN SPIRITUALITET TRO I MØDET

FRIHED KRISTEN SPIRITUALITET TRO I MØDET FRIHED KRISTEN SPIRITUALITET TRO I MØDET OPLÆG TIL SAMTALE Interview med Peter, 46 år, der beskriver sig selv som mystiker og tidligere buddhist. HVAD BETYDER FRIHED FOR DIG? I forhold til det åndelige

Læs mere

EFTERÅRSPROGRAM 2014

EFTERÅRSPROGRAM 2014 EFTERÅRSPROGRAM 2014 DEN NYE GUD EN STEN I SKOEN? Foredrag med valgmenighedspræst, dr. theol., Niels Grønkjær og Sognepræst emeritus, Thorkild Grosbøll Siden Thorkild Grosbøll i 2003 med bogen En sten

Læs mere

Dåb finder i almindelighed sted i kirken under en gudstjeneste. I tilfælde af sygdom kan dåb foregå i hjemmet eller på sygehuset.

Dåb finder i almindelighed sted i kirken under en gudstjeneste. I tilfælde af sygdom kan dåb foregå i hjemmet eller på sygehuset. Dåb Autoriseret ved kgl. Resolution af 12. Juni 1992 Dåb finder i almindelighed sted i kirken under en gudstjeneste. I tilfælde af sygdom kan dåb foregå i hjemmet eller på sygehuset. Dåb under en højmesse

Læs mere

Kirkenyt for Tingsted sogn september oktober november 2014

Kirkenyt for Tingsted sogn september oktober november 2014 Kirkenyt for Tingsted sogn september oktober november 2014 Mens vi her hos os i Tingsted kan glæde os over høstede marker og smukt sensommervejr ser det anderledes ud hos vores kristne søstre og brødre

Læs mere

Lørdag den 23. februar 2013. Erling Andersen - eran@km.dk 1

Lørdag den 23. februar 2013. Erling Andersen - eran@km.dk 1 Lørdag den 23. februar 2013 1 Vi skal snakke om Hvad skal vi i grunden som menighedsråd? Hvad gør vi ved det der med målsætninger og visioner? Hvad skal vi stille op med de andre sogne? En formiddag med

Læs mere

ØLSMAGNING, FOREDRAG, FILM, KONCERT, GUDSTJENESTE FEJRING AF REFORMATIONSJUBILÆET VED GJELLERUP KIRKE

ØLSMAGNING, FOREDRAG, FILM, KONCERT, GUDSTJENESTE FEJRING AF REFORMATIONSJUBILÆET VED GJELLERUP KIRKE ØLSMAGNING, FOREDRAG, FILM, KONCERT, GUDSTJENESTE FEJRING AF REFORMATIONSJUBILÆET VED GJELLERUP KIRKE Tirsdag d. 29. august kl. 19.30 i Kirkeladen Ølsmagning og bordtaler ved bryggeren og præsten! Brygger

Læs mere

PROGRAMGUIDE 2019/ oktober 18. november 23. januar ER FACEBOOK ENDEN PÅ FÆLLESSKABET?

PROGRAMGUIDE 2019/ oktober 18. november 23. januar ER FACEBOOK ENDEN PÅ FÆLLESSKABET? PROGRAMGUIDE 2019/2020 10. oktober 18. november 23. januar ER FACEBOOK ENDEN PÅ FÆLLESSKABET? DERFOR BØR DU VÆRE NYSGERRIG FOREDRAG OG DEBAT MED SIMON AXØ TORSDAG DEN 10. OKTOBER KL. 19.00 I BRABRAND

Læs mere

GRUPPE 1: BØNNER GRUPPE 2: SALMER

GRUPPE 1: BØNNER GRUPPE 2: SALMER GRUPPE 1: BØNNER I Det Gamle Testamente står der i salme 139: Før ordet bliver til på min tunge, kender du det fuldt ud, Herre. Giver det mening at bede, hvis Gud allerede ved, hvad vi vil sige? En kvinde

Læs mere

GUD BLEV MENNESKE KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET

GUD BLEV MENNESKE KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET GUD BLEV MENNESKE KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET TROENS PRAKSIS GUD ÅBENBARER SIG FOR OS Kristne tror, at den treenige Gud til alle tider giver sig til kende for mennesker, og at han helt og fuldt har vist

Læs mere

Himmelske Dage i København 5.-8. maj 2016

Himmelske Dage i København 5.-8. maj 2016 Himmelske Dage i København 5.-8. maj 2016 Program for Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter Vartov, Farvergade 27 F Fredag den 6. maj Præst på prøve: Den levende fortælling Workshop v. retoriker Liselotte

Læs mere

Inklusion gennem æstetiske læreprocesser

Inklusion gennem æstetiske læreprocesser Inklusion gennem æstetiske læreprocesser Projektarbejdsformen og skabende processer som udgangspunkt for inkluderende fællesskaber i dagtilbud Udviklingsprojekt i Aalborg Kommune 2012 Indledning Hvorfor

Læs mere

En sommerfuglekristen

En sommerfuglekristen marts/april 2013 En sommerfuglekristen En sommerfugl gennemgår store forandringer, fra larve til puppe til sommerfugl. Den er hele tiden den samme, og så alligevel ikke. Når en larve bliver til en puppe

Læs mere

Nordisk Religionsdialog Konference - for personer engageret i de nordiske kirkers religionsmøde

Nordisk Religionsdialog Konference - for personer engageret i de nordiske kirkers religionsmøde Nordisk Religionsdialog Konference - for personer engageret i de nordiske kirkers religionsmøde Tid: 28. 30. august 2012 Sted: København, Vartov Tema: Udfordringer og muligheder i det multikulturelle samfund

Læs mere

Kirke på vej. Roskilde Stift

Kirke på vej. Roskilde Stift Kirke på vej Roskilde Stift Kirke på vej men hvorhen? det enkle svar på det spørgsmål er: ud blandt mennesker dér, hvor de er. Det er visionen og drivkraften bag Kirke på vej. Det er en spændende og udfordrende

Læs mere

Nyhedsbrev. august september oktober

Nyhedsbrev. august september oktober Nyhedsbrev august september oktober Gudstjenester i Jerne og Skads Kirke J - JERNE KIRKE S - SKADS KIRKE Søndag den 2. august 9. søndag efter Trinitatis Søndag den 27. september 17. søndag efter Trinitatis

Læs mere

22. Nu bede vi den Helligånd

22. Nu bede vi den Helligånd 22. Nu bede vi den Helligånd Den eneste Helligåndssalme i Konfirmandsalmebogen. Den er oplagt at synge både til pinse, men også som bøn forud for prædikenen. Selvom den har mange år på bagen, rummer den

Læs mere

Guide til konfirmandprojekt

Guide til konfirmandprojekt Guide til konfirmandprojekt - møde mellem konfirmander og unge muslimer Præster siger om projektet... Konfirmanderne blev meget glade og stolte af deres egen tro. Det var en helt anden måde at snakke om

Læs mere

Tro og ritualer i Folkekirken

Tro og ritualer i Folkekirken Tro og ritualer i Folkekirken 1) Kristendommen har været den største religion i Danmark i mere end tusind år. I løbet af de sidste 30 år er der sket en forandring med religion i det danske samfund, fordi

Læs mere

INVITATION TIL KONFERENCE OM KIRKENS SOCIALE ANSVAR

INVITATION TIL KONFERENCE OM KIRKENS SOCIALE ANSVAR KONFERENCE INVITATION TIL KONFERENCE OM KIRKENS SOCIALE ANSVAR Kirkens Korshær i Aarhus og Diakonhøjskolen indbyder til den årlige konference om kirkens sociale ansvar - i år med temaet empati. Konferencen

Læs mere

Men, når vi så har fundet troen på, at det med Gud og Jesus er sandt og meningsfuldt, hvad så?

Men, når vi så har fundet troen på, at det med Gud og Jesus er sandt og meningsfuldt, hvad så? Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 9. oktober 2016 Kirkedag: 20.s.e.Trin/B Tekst: Es 5,1-7; Rom 11,25-32; Matt 21,28-44 Salmer: SK: 9 * 347 * 352 * 369 * 477 * 361 LL: 192 * 447 * 449 * 369

Læs mere

MINDFULNESS SOM PÆDAGOGISK VÆRKTØJ

MINDFULNESS SOM PÆDAGOGISK VÆRKTØJ MINDFULNESS SOM PÆDAGOGISK VÆRKTØJ LÆR UNGE AT FINDE DEN INDRE RO KURSUSCENTER BROGAARDEN APRIL/MAJ 2014 GENERATOR KURSER OG KONFERENCER WWW.KURSEROGKONFERENCER.DK MINDFULNESS SOM PÆDAGOGISK VÆRKTØJ Lær

Læs mere

Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup

Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup Det er kyndelmisse. Det er den dag, hvor man i gamle dage, i den katolske kirkes tid, bragte sine stearinlys til kirken, for at få dem velsignet, sammen med kirkens lys.

Læs mere

Velkomst og tema: Prædiken:

Velkomst og tema: Prædiken: Gudstjeneste 180115 10.30 - Brændkjærkirken 2 s.e. H3K 2. Tekster: Mos 33,18-23; Joh 2,1-11 (afslutning af prædiken: Rom 12,9-12a) Prædiken af sognepræst Ole Pihl Salmer: DDS 4 Giv mig Gud en salmetunge

Læs mere

Visioner for kirkelivet i vore to sogne: Staby-Madum pastorat.

Visioner for kirkelivet i vore to sogne: Staby-Madum pastorat. Visioner for kirkelivet i vore to sogne: Staby-Madum pastorat. Menighedsrådsløftet. Undertegnede erklærer herved påære og samvittighed at ville udføre det mig betroede hverv i troskab mod den danske evangelisk-lutherske

Læs mere

Bestyrelsens beretning ved generalforsamlingen 2019 Det er altid en festdag at holde generalforsamling i Fyens Stifts Menighedsrådsforening.

Bestyrelsens beretning ved generalforsamlingen 2019 Det er altid en festdag at holde generalforsamling i Fyens Stifts Menighedsrådsforening. 1 Bestyrelsens beretning ved generalforsamlingen 2019 Det er altid en festdag at holde generalforsamling i Fyens Stifts Menighedsrådsforening. Som ved et menighedsrådsvalg fejrer vi det folkekirkelige

Læs mere

Enkeltfag Åben Uddannelse 3K/VIA UC

Enkeltfag Åben Uddannelse 3K/VIA UC Enkeltfag Åben Uddannelse 3K/VIA UC Det kristendoms- og kirkefaglige område 2016 3K-uddannelsen ved VIA University College udbyder indenfor loven om åben uddannelse en række enkeltfag. Udbuddet indenfor

Læs mere

Familieplejen. Kurser forår 2019

Familieplejen. Kurser forår 2019 Familieplejen Kurser forår 2019 Arbejdet som familieplejer Obligatorisk grunduddannelse for alle, der ønsker at blive godkendt som familieplejer. Som plejefamilie skal I kunne varetage omsorgen for plejebarnet,

Læs mere

Mindfulness i pædagogikken

Mindfulness i pædagogikken Mindfulness i pædagogikken Et praksisrettet og forskningsunderbygget kursus for undervisere og vejledere, der arbejder med unge Kursuscenter Brogaarden 25.11-26.11.2013 Generator kurser og konferencer

Læs mere

nyt 41. årgang Nr. 1 2014 Januar-februar

nyt 41. årgang Nr. 1 2014 Januar-februar IRKE nyt 41. årgang Nr. 1 2014 Januar-februar Kost og kristendom Næring for krop og næring for ånd Tre foredrag om sund kost ved Vindinge Kirke Vi kender udtrykket åndelig næring, men vil sikkert have

Læs mere

Velkommen til CHRISTIANSKIRKEN INFORMATION OM AKTIVITETER 2015/16. Christianskirken CHRISTIANSKIRKEN.DK

Velkommen til CHRISTIANSKIRKEN INFORMATION OM AKTIVITETER 2015/16. Christianskirken CHRISTIANSKIRKEN.DK Velkommen til CHRISTIANSKIRKEN INFORMATION OM AKTIVITETER 2015/16 Christianskirken CHRISTIANSKIRKEN.DK En palet af gudstjenester Alle mennesker er forskellige. Derfor tilbyder Christianskirken en bred

Læs mere

STIFTSPRÆSTEMØDE 2019

STIFTSPRÆSTEMØDE 2019 Præst i det 2100 århundrede Embedets autoritet i en forhandlet virkelighed Sted: Hotel Fjordgården Vester Kær 28 6950 Ringkøbing Deltagere: Præster, emeriti og ægtefæller Salmebogen bedes medbragt STIFTSPRÆSTEMØDE

Læs mere

Martin Luther. Et kursus om Martin Luther marts Liselund Møde- og Kursussted i samarbejde med Folkeuniversitetet i Slagelse

Martin Luther. Et kursus om Martin Luther marts Liselund Møde- og Kursussted i samarbejde med Folkeuniversitetet i Slagelse Folkeuniversitetet Slagelse Martin Luther Et kursus om Martin Luther 24. 26. marts 2017 Liselund Møde- og Kursussted i samarbejde med Folkeuniversitetet i Slagelse Liselund Møde-og Kursussted, Slotsalléen

Læs mere

ASKOV HØJSKOLE AKTIVISME OG LEDELSE I CIVILSAMFUNDET

ASKOV HØJSKOLE AKTIVISME OG LEDELSE I CIVILSAMFUNDET ASKOV HØJSKOLE AKTIVISME OG LEDELSE I CIVILSAMFUNDET 08. - 14. JULI 2018 Vil du gerne sætte dit præg på udviklingen i foreninger og i civilsamfundet? Så kan det være vejen frem at deltage i sommerhøjskolen

Læs mere

LÆNGSEL KRISTEN SPIRITUALITET TRO I MØDET

LÆNGSEL KRISTEN SPIRITUALITET TRO I MØDET LÆNGSEL KRISTEN SPIRITUALITET TRO I MØDET OPLÆG TIL SAMTALE Interview med Poul Erik, 55 år, der beskriver sig selv som åndeligt søgende. HVAD LÆNGES DU EFTER HOS GUD? Tryghed og omsorgsfuldhed. At Gud

Læs mere

TEOLOGISK OG PÆDAGOGISK EFTERUDDANNELSE

TEOLOGISK OG PÆDAGOGISK EFTERUDDANNELSE TEOLOGISK OG PÆDAGOGISK EFTERUDDANNELSE KURSER I HELSINGØR STIFT 2015 KURSUSOVERSIGT HOMILETISK TEMADAG MED OPSTART AF PRÆDIKENGRUPPER Homiletisk temadag med opstart af prædikengrupper...3 Torsdag den

Læs mere

SKT. KNUDS KIRKE. Velkommen i Domkirken

SKT. KNUDS KIRKE. Velkommen i Domkirken SKT. KNUDS KIRKE Velkommen i Domkirken Velkommen i Domkirken Denne lille oversigt over højmessens forløb er udarbejdet med ønsket om, at du vil genkende gudstjenestens forskellige led og føle dig hjemme

Læs mere

LANDKORT OVER OPLÆGGETS FORMÅL OG BUDSKABER. indledning

LANDKORT OVER OPLÆGGETS FORMÅL OG BUDSKABER. indledning 00 UNDERVISNINGSEKSEMPLER Velkomst og LANDKORT OVER OPLÆGGETS FORMÅL OG BUDSKABER indledning Introduktion til kursets formål og fokusområder Velkomst, herunder anerkendelse af forældrenes beslutning om

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 5.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 5. s. e. trinitatis Tekst. Matt. 16,13-26.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 5.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 5. s. e. trinitatis Tekst. Matt. 16,13-26. 26-06-2016 side 1 Prædiken til 5. s. e. trinitatis 2016. Tekst. Matt. 16,13-26. Den tyske forfatter og præst Wilhelm Busch skriver fra nazitidens Tyskland. Det var i 1934, da nazisterne slog til lyd for,

Læs mere

HARLØSE SKOLE KURSUSKATALOG AUTISME SPEKTRUM FORSTYRRELSER HILLERØD KOMMUNE

HARLØSE SKOLE KURSUSKATALOG AUTISME SPEKTRUM FORSTYRRELSER HILLERØD KOMMUNE HARLØSE SKOLE 2017-2018 KURSUSKATALOG AUTISME SPEKTRUM FORSTYRRELSER HILLERØD KOMMUNE Børn med særlige behov har brug for voksne med særlig viden Harløse Skole i Hillerød kommune er en specialskole for

Læs mere

Referat af møde i Undervisningsudvalget den 7. oktober 2010

Referat af møde i Undervisningsudvalget den 7. oktober 2010 Referat af møde i Undervisningsudvalget den 7. oktober 2010 Sted: Landemodesalen, Bispegården i Viborg. Deltagere: Niels-Peter Lund Jacobsen (NPJ), Karsten Vinther (KV), Margrethe Møller (MM), Merete Lindhardt

Læs mere

Kristendom delmål 3. kl.

Kristendom delmål 3. kl. Kristendom delmål 3. kl. Livsfilosofi og etik tale med om almene tilværelsesspørgsmål med brug af enkle faglige begreber og med en begyndende bevidsthed om det religiøse sprog samtale om og forholde sig

Læs mere

ET SAMARBEJDE MELLEM:

ET SAMARBEJDE MELLEM: Veje til recovery Kurser Forår 2019 ET SAMARBEJDE MELLEM: Region Hovedstadens Psykiatri og kommunerne Rudersdal, Lyngby-Taarbæk, Gentofte og Gladsaxe. VELKOMMEN TIL SKOLE PÅ TVÆRS Hvad er Skole på Tværs

Læs mere

SAMTALEOPLÆG OM PRÆSTEUDDANNELSE

SAMTALEOPLÆG OM PRÆSTEUDDANNELSE SAMTALEOPLÆG OM PRÆSTEUDDANNELSE - I ET SAMFUND MED FORSKELLIGE RELIGIONER OG LIVSSYN BAGGRUND EN PRÆSTS DANNELSE RUMMER MANGE FACETTER Præster er under stadig dannelse. Man lærer sig færdigheder, får

Læs mere

Forår 2019 Arrangeret af Bramming Sogns Menighedsråd

Forår 2019 Arrangeret af Bramming Sogns Menighedsråd Forår 2019 Arrangeret af Bramming Sogns Menighedsråd Hvor andet ikke er oplyst, afholdes arrangementet i Sognegården, Nørregade 52A, Bramming Tirsdag den 5. marts kl. 19:30 Mens vi venter på foråret Korkoncert

Læs mere