At styrke naturgrundlaget i området med fokus på vådområder (vandløb, vandhuller, søer, enge, moser, nor).

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "At styrke naturgrundlaget i området med fokus på vådområder (vandløb, vandhuller, søer, enge, moser, nor)."

Transkript

1 Indsatsområdets navn: Vandløb, vandhuller, søer, ferske enge, moser og nor. NB: I hvert enkelt felt herunder er der plads til al den tekst, du ønsker. Feltet vokser i takt med, at du skriver! Kort/billede Beskrivelse af forslaget - hvad går det ud på? Er beskrevet i den fremsendte fil med vores forslag med titlen: Vandløb, vandhuller, søer, ferske enge, moser og nor i undersøgelsesområdet for en evt. sydfynsk nationalpark ved Birger Jensen og Finn Eriksen. Hvad er formålet med indsatsen? At styrke naturgrundlaget i området med fokus på vådområder (vandløb, vandhuller, søer, enge, moser, nor). Hvornår kan forslaget realiseres? I løbet Nationalparkens første seks år eller senere? Hvor lang tid vil det tage? Handlingsplan - hvordan kan forslaget realiseres. Hvem skal gøre hvad? Da mange af vore foreslåede tiltag er flerårige projekter, ville en gennemførelse af dem alle inden for en seks års periode forudsætte, at man iværksatte alle vore foreslåede projekter ved nationalparkens oprettelse. Dette er næppe realistisk, da flere af vore foreslåede projekter kræver forundersøgelser og jordfordeling. Det er heller ikke sikkert, at der vil være lodsejeropbakning til alle vore forslag. Endvidere er det tvivlsomt, om der vil være penge og arbejdskapacitet hos de relevante myndigheder til alle projekter på en gang. Derfor forestiller vi os en løbende proces, hvor forslagene realiseres efterhånden, som der er opbakning og penge til det. Hvis alle vore foreslåede projekter skulle gennemføres udelukkende med de midler, der er sat af i nationalparkregi, ville det nok tage flere seks års perioder, men vi forventer hjælp fra vandplanerne, når disse foreligger. Men da vi ikke kender disse endnu, kan vi ikke sige noget om, hvor stor hjælpen vil blive, og dermed hvor hurtigt vore forslag kan realiseres. Forslagene kan realiseres i et samspil mellem nationalparkbestyrelsen, private lodsejere, Skov- og Naturstyrelsen og de berørte kommuner. Hvad vil det koste at realisere forslaget? Hvem skal betale? Vi kan ikke oplyse en pris for vore forslag, men det drejer sig om mange millioner kr., hvis alle vore forslag skal realiseres. Finansieringsmuligheder: Nationalparkbudgettet, miljømilliarden, landdistriktsmidlerne.

2 Kan forslaget gennemføres med frivillige aftaler? Skal regler af nogen art (love, bekendtgørelser mv.) ændres for at forslaget kan gennemføres? Hvilke? Hvilke forandringer vil vi kunne se når indsatsen Er færdig? Ja, stort set. Der er enkelte af vore forslag, som bygger på nugældende lovgivning, og som derfor ikke er frivillig, som f.eks. ophør af udledning af urenset spildevand til recipienterne. Men denne lovgivning gælder jo både i og uden for nationalparkerne, så om et område bliver nationalpark, gør ingen forskel i den henseende. Nej Er beskrevet i den fremsendte fil med vores forslag i afsnittet Hvordan vil der se ud i den evt. kommende nationalpark, når/hvis vore forslag er gennemført? Hvilke fordele og ulemper vil der være ved at realisere forslaget? Hvordan påvirker forslaget områdets naturværdier/ kulturarven (negativt/positivt) Fordele: Vi får en rigere natur og bedre muligheder for friluftsliv, turisme og bosætning. Ulemper: Det koster staten nogle penge. Vore forslag har kun virkning på naturværdierne - og denne virkning er udelukkende positiv. Øvrige bemærkninger

3 Vandløb, vandhuller, søer, ferske enge, moser og nor i undersøgelsesområdet for en evt. sydfynsk nationalpark - ved Birger Jensen og Finn Eriksen. Vores indsatsområde er den våde natur i nationalparken, bortset fra strandenge, mader og havet, som andre undergrupper under naturgruppen tager sig af. Formålet med indsatsområdet er at beskrive, hvordan man kan styrke den våde natur, som gennem mange år er blevet decimeret ved dræning af enge og moser, udretning af vandløb, opfyldning af vandhuller, samt afvanding og opdyrkning af nor. Vandløb Vandløbene i undersøgelsesområdet har en varieret tilstand. Vil man have høj vandløbskvalitet, er midlerne: Frilægning af rørlagte vandløb, gensnoning, skånsom oprensning og grødeskæring, undlade at sprøjte tæt på vandløbet. Af landskabelige hensyn er det vigtigt, at der ikke plantes energipil på lavbundsarealer langs vandløbene. Desuden er energipil dårligt for biodiversiteten langs vandløbene og vanskeliggør/umuliggør etablering af våde enge langs vandløbene. Vi mener, der bør etableres vådområder på alle lavbundsarealer langs vandløbene, hvor dette er muligt - både for at begrænse udledningen af næringsstoffer til vandløbet og for at gavne plante- og dyrelivet langs vandløbet. Det vil også være til gavn for klimaet, da CO2-afgivelsen mindskes, fordi iltning af tørven stopper, når området dækkes af vand enten det er i form af en sø eller våde enge. Såvel våde som tørre enge langs vandløbene bør afgræsses, subsidiært høslættes. Når det er vigtigt at begrænse udledningen af næringsstoffer til vandløbene, er det ikke så meget for vandløbenes skyld som for de søer, nor og fjorde, som vandløbene gennemstrømmer/løber ud i. Søerne er især sårbare over for tilført fosfor, og norene/fjordene er især sårbare over for tilført kvælstof. Også næringsstoffer fra urenset eller dårligt renset spildevand fra spredt bebyggelse skader søer, nor og fjorde, men det er kommunerne i fuld gang med at gøre noget ved. Disse bestræbelser bør naturligvis fortsættes. De vigtigste vandløb i undersøgelsesområdet er Odense å, Syltemade å, Silke å og Hundstrup å. Lige uden for undersøgelsesområdets nordgrænse løber Hågerup Å, som er en del af Habitatområde H 98. Hvis nordgrænsen for undersøgelsesområdet under processen skulle blive rykket nordpå, bør man også interessere sig for dette vandløb. Ved Odense å og Silke å nord for Brahetrolleborg er der et naturgenopretningsprojekt i gang.

4 Vi vil foreslå, at der ved Silke å syd for Brændegård sø iværksættes et lignende projekt med gensnoning af vandløbet og våde enge omkring dette. Engene bør afgræsses eller høslættes. Da medvirken til gensnoning af vandløb og etablering af vådområder er frivilligt for lodsejerne, og frivilligheden også gælder mere skånsom oprensning end vandløbsregulativerne tilsiger, samt evt. udvidelse af den 10 meter brede zone langs alle vandløb, som ifølge Grøn Vækst-aftalen bliver obligatorisk, er vore forslag i overensstemmelse med de 4 gyldne regler. Vandhuller Igennem mange år er utallige vandhuller blevet opfyldt og derved gået tabt. I de seneste årtier er udviklingen gået den anden vej, fordi vandhuller over 100m2 er beskyttet af 3 i naturbeskyttelsesloven, og mange nye vandhuller er blevet anlagt. På almindelig landbrugsjord vil det næsten uanset udformningen af et nygravet vandhul være en gevinst for naturen. Men det vil være ekstra godt, hvis vandhullet udformes efter de samme retningslinjer, som normalt gælder for oprensning eller nyanlæg af vandhuller i 3-natur: Lavvandet med flade bredder Opgravet materiale fjernes fra 3-natur Ingen øer, andehuse, tæt hegn eller andre kunstige indretninger. Ingen udsætning af ænder, fisk eller andre dyr i vandhullet Ingen fodring i eller umiddelbart ved vandhullet. Ingen tilplantning omkring vandhullet. Gravning af flere vandhuller efter ovennævnte retningslinjer vil især gavne de danske padder, af hvilke flere er trængte og flere er bilag 4-arter efter habitatdirektivet. Måske kan gravning af nye vandhuller understøttes af tilskudsordninger, ligesom det vil være et oplagt element i naturplaner for landbrugsbedrifter. Da det skal ske på frivillig basis er det i overensstemmelse med de 4 gyldne regler. Søer Søer er et iøjnefaldende landskabselement og en vigtig biotop for mange planter og dyr. Dette gælder ikke mindst de store søer på Sydfyn. Arreskov sø er undersøgelsesområdets største sø, og såvel selve søen som de tilstødende arealer har høj naturværdi. Derfor er det vigtigt at værne om søens vandkvalitet. Det gøres bedst ved at lave vådområder i oplandet og fortsætte bestræbelserne på at stoppe for udledning af spildevand fra spredt bebyggelse i oplandet. Brændegård sø er områdets næststørste sø. Den har en dårlig vandkvalitet, først og fremmest pga. skarvkolonien.

5 Nørresø har en god vandkvalitet. Sortesø er en dystrof sø og Iglesø er et fattigkær på vej til at blive en højmose. Begge disse naturtyper er sjældne på Fyn. Disse naturtypers værste fjende er næringsstoffer i form af kvælstof og fosfor. Ovennævnte 5 søer er ligesom St. Øresø habitatområder og skal derfor forvaltes sådan, at der er/opnås gunstig bevaringsstatus for de udpegede naturtyper og arter. Hvidkildesøerne Vi er ikke bekendt med vandkvaliteten i disse søer (den er sandsynligvis heller ikke ens for alle søerne), men virkemidlerne til forbedring af vandkvaliteten er de samme som for Arreskov sø. Søgård sø på Langeland Søen indgår i et naturgenopretningsprojekt, som aldrig er blevet gjort færdigt. Vi foreslår, at dette sker, så snart det er muligt. Vi vil ikke gennemgå alle søerne i undersøgelsesområdet, for fælles for dem er, at man gavner vandkvaliteten og dermed dyre- og plantelivet ved at: Etablere vådområder i oplandet og dermed begrænse udvaskningen af næringsstoffer til søen. Begrænse tilførsel af spildevand fra spredt bebyggelse. Begrænse tilførselen af luftbåren ammoniak fra nærliggende husdyrbrug. Det er også vigtigt at undgå at plante energipil langs søbredderne af såvel landskabelige grunde som af hensyn til biodiversiteten. Vore forslag er i overensstemmelse med de 4 gyldne regler, da alle nævnte tiltag er frivillige med undtagelse af dem, der allerede i dag er tvungne ifølge gældende lovgivning. Ferske enge og moser Mange ferske enge påvirkes af gødskning og regelmæssige omlægninger. Andre påvirkes af dræning og tilgroning. At den naturmæssige kvalitet af de tilbageværende enge for en stor dels vedkommende er ringe, og at engarealet er blevet mindre med årene, ses af, at engplanterne og engfuglene rummer nogle af de mest trængte arter i Danmark. Det gælder også for undersøgelsesområdet. Derfor er det vigtigt, at engarealet udvides (kan f.eks. ske i forbindelse med etablering af nye vådområder), men først og fremmest er det vigtigt at passe godt på de få engarealer af høj naturkvalitet, vi har tilbage. Som eksempler på sådanne kan nævnes arealer ved Arreskov sø, Helnæs Made og Gulstav mose. I stedet for at gennemgå alle vore enge vil vi henvise til afsnittet Moser og enge i rapporten Natur i det sydfynske øhavsområde naturfaglig redegørelse og ikke mindst underafsnittet Behov for fremtidig indsats side Midlerne til fremgang for engene er: Stop for gødskning og sprøjtning. Genskab den naturlige hydrologi. Sørg for passende afgræsning evt. høslæt. Minimer ammoniakpåvirkning fra nærliggende husdyrbrug.

6 Etablering af nye enge. Af hensyn til gåserastepladser og ynglesuccesen hos engfuglene, er det vigtigt, at man ikke planter hegn omkring eller i store engstrækninger. Også mange af vore moser har det skidt. De lider under dræning og tilgroning. Også her henviser vi til ovennævnte rapports afsnit om moser. Midlerne til at give moserne en bedre tilstand er: Genskab den naturlige hydrologi. Sørg for afgræsning. Undlad ammoniakpåvirkning, der overstiger planternes tålegrænse. Undlad udledning af urenset spildevand fra spredt bebyggelse. Genskab forsvundne moser.. Vore forslag vedrørende enge og moser er i overensstemmelse med de 4 gyldne regler, da alle vore forslag er frivillige for lodsejerne med undtagelse af dem, som allerede nu er tvungne ifølge gældende lovgivning. Nor Der er 22 nor i undersøgelsesområdet. Nogle af disse har bevaret deres naturlige tilstand, som f. eks. Kelds Nor, medens andre er stærkt påvirkede af menneskelig aktivitet, som f.eks. Gråsten Nor, hvor der foregår afvanding, og hvor området indeholder en flyveplads. Ved at mindske udledningen af næringsstoffer (kvælstof og fosfor) til norene, kan disses tilstand forbedres. Det kan f. eks. ske ved at etablere vådområder i oplandet til norene. Og ved at naturgenoprette norene, hvor disse er blevet afvandet og og opdyrket, kan man både forbedre naturtilstanden i norene og vandkvaliteten i Øhavet, som norene afvander til. Vi foreslår naturgenopretning af Gråsten Nor, Magleby Nor og Ristinge Nor, samt lavbundsområderne omkring Lindelse Nor. Vi foreslår også etablering af et større vådområde på Siø, selv om Siø ikke er et nor. Når vi ikke nævner Helnæs Made, Vitsø Nor og Henninge Nor som oplagte naturgenopretningsprojekter, er det, fordi disse nor er på vej til at blive naturgenoprettet. Gråsten Nor vil alene i kraft af sin størrelse kunne blive et fantastisk naturområde. En forudsætning for dette er dog, at flyvepladsen flyttes til et andet sted på Ærø. Magleby Nor har også en størrelse, som gør, at det i forbindelse Klise Nor vil udgøre en vældig naturkorridor fra Marstal Bugt og helt ind til højderyggen med landevejen midt på Langeland. Et naturgenoprettet Ristinge Nor vil sammen med Ristingehalvøens overdrev kunne udgøre et stort sammenhængende naturområde. Hvis lavbundsområderne omkring Lindelse Nor etableres som vådområder, vil det gavne vandkvaliteten i Lindelse Nor, ligesom de genskabte vådområder i sig selv vil være en væsentlig styrkelse af naturgrundlaget i området.

7 Ved etablering at et stort vådområde langs kysterne på Siø, får man både skabt et smukt landskab og et fugleparadis, samt mindsket udledningen af næringsstoffer til Øhavet, hvilket der i høj grad er behov for. Den for naturen bedste løsning ville være opkøb af Siøgård og nedlæggelse af landbrugsdriften på øen. Hvis dette ikke er realistisk, kunne en anden løsning være at inddige selve gården med svinebruget og lade gyllen behandle i et biogasanlæg. Så kunne den afgassede gylle eksporteres til fastlandet. Ovennævnte forslag forudsætter accept fra ejeren af Siøgård. Begge løsningsmodeller kræver også inddigning af husene ved Langelandsbroen og vejen til disse. Når man skal naturgenoprette nor, melder spørgsmålet sig: Skal man gå efter størst autenticitet og skabe en åben forbindelse til havet, så der kommer saltvand i noret? Ikke nødvendigvis - efter vores mening. Her må man i hvert enkelt tilfælde afveje hensynet til autenticiteten med hensynet til biodiversiteten og se på, om et nor, der f.eks. ved en dæmning er helt afskåret fra havet, har udviklet bevaringsværdige naturtyper og/eller bevaringsværdig flora og fauna, som er betinget af ferskvand. Fordelene ved en naturgenopretning af norene er mange: En mindre næringsstofbelastning af Øhavet. Et flottere landskab. Et rigere natur. Især for fuglelivet har norene stor betydning. Større og mere sammenhængende naturområder. En mindre CO2 afgivelse, fordi iltning af tørvelag stopper, når arealet bliver vanddækket. Når det drejer sig om naturgenopretning af nor i en nationalpark, bør der ikke kun ses på kvælstoffjernelse, men også på naturværdier. Alle enge i forbindelse med bestående eller genoprettede nor bør afgræsses eller høslættes. Afgræsning kan måske finansieres via tilskud fra de til nationalparken øremærkede midler? Forslagene om naturgenopretning af norene og Siø - er i overensstemmelse med de 4 gyldne regler, da naturgenopretningen kun kan finde sted på frivillg basis. Det gælder også for pleje af arealerne, hvis denne går ud over, hvad der i dag er lovpligtigt. Hvordan finansieres sådanne projekter? Lad os straks slå fast, at det koster mange penge. F.eks. kostede den hidtil største naturgenopretning på Fyn (genslyngningen af Odense Å mellem Tørringe og Hjelmerup) ca. 50 mill. kr., som blev finansieret dels af EU (Life-projekt), dels af staten (miljømilliarden). Nu er der kommet en ny miljømilliard, som skal bruges til den slags projekter, og hvis projekterne tilgodeser prioriterede naturtyper i EU, er der også mulighed for medfinansiering af EU. Hertil kommer, at staten årligt bevilger en vis sum til drift af nationalparkerne. Vi kender dog ikke størrelsen af denne sum, som kan variere fra år til år. Endvidere har staten og kommunerne indgået en aftale om etablering af ha. vådområder på landsplan (Grøn Vækst) i perioden Disse vådområder skal fortrinsvis finansieres af staten ved hjælp af landdistriktsmidlerne. Kommunerne foreslår, hvilke områder der skal etableres. Staten prioriterer disse efter omkostningseffektivitet mht. kvælstoffjernelse. Hvordan vil der se ud i den evt. kommende nationalpark, når/hvis vore forslag er gennemført?

8 Der vil værre flere synlige vandløb, da de tidligere rørlagte vandløb nu er fritlagte. De tidligere udrettede vandløb, som havde karakter af snorlige kanaler gennem det opdyrkede landskab med kun 2 meters bræmmer, der mange steder var ved at gro til i bjørneklo, er nu snoede vandløb omgivet af våde enge. Op ad ådalsskråningerne afløses de våde enge af vedvarende græsarealer, som med tiden udvikler sig til fine overdrev med et mylder af blomster heraf flere sjældne arter - og insekter. Dette skyldes, at både de våde enge i dalbunden og de tørre enge på ådalsskrænterne afgræsses hele året af hårdføre kødkvægsracer, evt. suppleret med heste og får. Græsningstrykket afpasses efter, hvad der giver de bedste betingelser for plante- og dyrelivet. Det har medført et fantastisk fugleliv på de våde enge med ynglende viber, rødben, strandskader og dobbeltbekkasiner. Da man har undladt at plante energipil på lavbundsarealerne langs vandløbene og i stedet valgt at koncentrere energipilen på højjord, som tidligere var kornmarker, har man muliggjort ovennævnte scenarie. Gensnoningen af vandløbene har i forbindelse med skånsom vandløbsvedligeholdelse og udlægning af grusbanker i de øvre dele af vandløbene bevirket, at der er en stor opgang af havørreder til gydepladserne. Dette har igen medført, at chancerne for at fange havørreder i Det Sydfynske Øhav er øget, og der derfor kommer flere tyske sportsfiskere til området. Genslyngningen af vandløbene og etableringen af vådområder langs disse har også medført, at vandkvaliteten er blevet langt bedre i Det Sydfynske Øhav til gavn for både erhvervsfiskere, lystfiskere og fugle, som lever af fisk. Også fugle, der lever af ålegræs, har fået bedre forhold, da ålegræsset nu har bredt sig til områder, hvorfra det tidligere var forsvundet. Dermed har også strandjægerne i området fået en bedre jagt. Da man også har gravet mange vandhuller, ligger disse som perler spredt ud i landskabet. Især har de mange nye vandhuller i overdrevslandskaberne både på Sydfyn og på øerne i Det Sydfynske Øhav været med til af øge bestanden af både klokkefrø, løvfrø, strandtudse, grønbroget tudse og stor vandsalamander. Søbredderne har man også valgt at friholde for energipil, så det stadig er muligt for såvel fastboende som turister at glæde sig over synet af de smukke søer. Søernes vandkvalitet er også blevet bedre, efter at man har fået stoppet de sidste udledninger af dårligt renset spildevand fra spredt bebyggelse i søernes opland, og ikke mindst de mange nyetablerede vådområder langs vandløbene opstrøms søerne har forbedret disses vandkvalitet. Afgræsning af alle vigtige mose- og engområder har sammen med genetablering af tidligere moser og enge skabt et tættere net at levesteder for en række dyr og planter, som var trængt, fordi deres levesteder lå som øer i det dyrkede landskab. Når der bliver langt mellem disse øer, har arterne sværere ved at overleve og vanskeligere ved at genindvandre.

9 Ud over mulighed for større naturoplevelser (i den udstrækning, der er adgang til disse områder) giver det mulighed for en bedre jagt. Naturgenopretningen af norene og vådområdet på Siø har skabt naturområder af stor skønhed. Samtidig har det betydet et vældigt løft for dyre og plantelivet i disse områder, samt bidraget til en bedre vandkvalitet i Det Sydfynske Øhav. Det har også bevirket, at endnu flere naturinteresserede mennesker lægger vejen forbi disse nor. Adgangen til alle de ovennævnte naturområder reguleres i henhold til naturbeskyttelsesloven. Det vil sige, at der er en række privatejede arealer, hvortil der ikke er offentlig adgang uden ejerens samtykke. Det vil en del mennesker sikkert finde urimeligt, hvis samfundet har bekostet oprettelsen af disse naturområder. Men så er der kun en vej, nemlig en forhandling med lodsejerne, om man evt. kan få lov til at anlægge en sti, der fører ind til herlighederne, eller et udsigtstårn, hvorfra man kan se området. Hvis der skal anlægges en sti, er det vigtigt, at man både tilgodeser publikum, lodsejerne og dyre og plantelivet. En forkert anlagt sti kan gøre stor skade på sårbare arter, samt skade jagten på området. En rigtigt anlagt sti kan undertiden være bedre end ingen sti, set fra dyrenes/jægerens side, idet den kan kanalisere en i øvrigt lovlig færdsel de steder hen, hvor den gør mindst/ingen skade. Det er vigtigt, at adgangen til øer og holme med kolonirugende fugle begrænses i yngletiden. Undersøgelser har vist, at engfuglene i Det Sydfynske Øhav og især ternerne er i tilbagegang, sandsynligvis pga. forstyrrelser i yngletiden. Men også andre faktorer kan spille ind. Her vil vi gerne opfordre til, at man iværksætter de tiltag til gavn for kystfuglene, som er formuleret i tabel 1, side 51 i rapporten Kystfugle i Det Sydfynske Øhav 2009 af Rasmus Bisschop-Larsen. Formidling af adgangsforholdene Formidling af adgangsforholdene kunne ske ved hjælp af: Nationalparkens hjemmeside Et naturcenter i nationalparken Brochurer i standere i på strategiske steder Brochure, der udleveres til alle kajakroere i området Skiltning ved de pågældende naturområder. Forslag til ændring af nationalparkens grænser Vi foreslår, at man i nationalparken medtager Sædballe Fredmose på Sydlangeland. Begrundelsen herfor er, at denne mose indeholder store bestande af rørhøg og rørdrum, som er blandt de arter, som er årsag til, at Tryggelev Nor og Nørreballe Nor er udpeget som Natura 2000-områder. Faktisk er bestanden af rørdrum - og især rørhøg - større i Fredmosen end i Tryggelev Nor og Nørreballe Nor tilsammen. Derudover indeholder Fredmosen mange andre sjældne fugle og et rigt planteliv.

10 For at nationalparkgrænsen ikke skal gå alt for meget ud og ind på Sydlangeland, foreslår vi, at grænsen følger østkysten af Langeland fra Kelds Nor til Skovsgård. Herved kommer også flere vådområder og skove, samt herregårdslandskaberne ved Broløkke og Hjortholm med i nationalparken. Forbehold Når vi i forbindelse med vore forslag skriver, at de opfylder de 4 gyldne regler, fordi de bygger på frivillighed for lodsejerne, må vi tage forbehold over for, hvad de kommende vand- og naturplaner måtte bestemme. Dette har dog intet med nationalparken at gøre, for de kommende vand- og naturplaner og kommunernes opfølgende handlingsplaner bliver gældende, enten området er nationalpark eller ej.

Tillæg nr. 1 til Kommuneplan 2013-2025 for Odsherred Kommune - omhandlende potentielle økologiske forbindelser og naturområder

Tillæg nr. 1 til Kommuneplan 2013-2025 for Odsherred Kommune - omhandlende potentielle økologiske forbindelser og naturområder PLAN, BYG OG ERHVERV Tillæg nr. 1 til Kommuneplan 2013-2025 for Odsherred Kommune - omhandlende potentielle økologiske forbindelser og naturområder BAGGRUND FOR KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 1 I forbindelse med

Læs mere

Vand- og Natura2000 planer

Vand- og Natura2000 planer Vand- og Natura2000 planer Vand og Natura2000 planerne er nu offentliggjort. Nu skal kommunerne lave handleplaner, der viser hvordan målene nås. Handleplanerne skal være færdige i december 2012. Indsatsen

Læs mere

Vand- og naturplaner. Status forår Terkel Broe Christensen Mogens Lind Jørgensen

Vand- og naturplaner. Status forår Terkel Broe Christensen Mogens Lind Jørgensen Vand- og naturplaner Status forår 2010 Terkel Broe Christensen Mogens Lind Jørgensen Udkast til planerne Forhøring 14. januar - 11 marts 2010 Planerne kan hentes på Miljøministeriets hjemmeside: http://www2.blst.dk/publikationer/vandplanforslag/1_15_

Læs mere

Kommunens natur- og miljøafdeling Hvad kan kommunen bruges til i forhold til landbrug, miljø, tilsyn og samarbejde

Kommunens natur- og miljøafdeling Hvad kan kommunen bruges til i forhold til landbrug, miljø, tilsyn og samarbejde Kommunens natur- og miljøafdeling Hvad kan kommunen bruges til i forhold til landbrug, miljø, tilsyn og samarbejde Natursagsbehandler Keld Koustrup Sørensen samt landbrugssagsbehandler Marianne Heilskov

Læs mere

Screening i henhold til 3, stk. 1, pkt.3 i bekendtgørelse nr af 10. december 2015, om miljøvurdering af planer og programmer.

Screening i henhold til 3, stk. 1, pkt.3 i bekendtgørelse nr af 10. december 2015, om miljøvurdering af planer og programmer. 1/9 Screening for miljøvurdering af Natura 2000-handleplan 2016-2021 Salten Å, Salten Langsø, Mossø og søer syd for Salten Langsø og dele af Gudenå nr. 52, habitatområde H48 og Fuglebeskyttelsesområde

Læs mere

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Miljørapport for Natura 2000-område nr. 180 Stege Nor. Habitatområde H179. Den enkelte naturplan skal ifølge lovbekendtgørelse nr. 1398 af 22. oktober 2007

Læs mere

Plejeplan for moser ved Gulstav (delprojekt nr. 10)

Plejeplan for moser ved Gulstav (delprojekt nr. 10) Plejeplan for moser ved Gulstav 2018-2028 (delprojekt nr. 10) Indhold 1. Indledning... 3 2. Beskyttelsesmæssig status... 3 3. Beskrivelse af området og potentiale... 4 4. Målsætning for moserne ved Gulstav...

Læs mere

Vand- og naturplaner. Status forår Terkel Broe Christensen Mogens Lind Jørgensen

Vand- og naturplaner. Status forår Terkel Broe Christensen Mogens Lind Jørgensen Vand- og naturplaner Status forår 2010 Terkel Broe Christensen Mogens Lind Jørgensen Udkast til planerne Planerne kan hentes på Miljøministeriets hjemmeside : http://www2.blst.dk/publikationer/vandplanforslag/1_15_

Læs mere

Screening i henhold til 3, stk. 1, pkt.3 i bekendtgørelse nr af 10. december 2015, om miljøvurdering af planer og programmer.

Screening i henhold til 3, stk. 1, pkt.3 i bekendtgørelse nr af 10. december 2015, om miljøvurdering af planer og programmer. 1/9 Screening for miljøvurdering af Natura 2000-handleplan 2016-2021 Horsens Fjord, havet øst for og Endelave, Natura 2000-område nr. 56, habitatområde H52 og Fuglebeskyttelsesområde F36 Screening i henhold

Læs mere

BESKYTTET NATUR I ODENSE EN GUIDE TIL GRUNDEJERE

BESKYTTET NATUR I ODENSE EN GUIDE TIL GRUNDEJERE BESKYTTET NATUR I ODENSE EN GUIDE TIL GRUNDEJERE BESKYTTET NATUR I ODENSE EN GUIDE TIL GRUNDEJERE I denne guide kan du læse om forskellige typer beskyttet natur, såsom søer, enge, overdrev, fortidsminder

Læs mere

Natura 2000 områder i Vanddistrikt II Sjælland

Natura 2000 områder i Vanddistrikt II Sjælland Natura 2000 områder i Vanddistrikt II Sjælland I første planperiode, som løber fra 2009 til 2012, skal naturtilstanden af eksisterende naturtyper og arter sikres via en naturplan for de enkelte områder.

Læs mere

Naturkvalitetsplanen i korte træk

Naturkvalitetsplanen i korte træk Naturkvalitetsplanen i korte træk Hvordan skal de beskyttede naturområder udvikle sig frem mod 2025 Hvad er beskyttet natur? Naturkvalitetsplanen gælder for de naturtyper som er beskyttet mod tilstandsændringer

Læs mere

NOTAT OM VANDPLANER VÅDOMRÅDER, PROJEKTFORSLAG I GRÅSTEN NOR.

NOTAT OM VANDPLANER VÅDOMRÅDER, PROJEKTFORSLAG I GRÅSTEN NOR. NATUR- OG MILJØ SVENDBORG KOMMUNE D. 29.09.2011 NOTAT OM VANDPLANER VÅDOMRÅDER, PROJEKTFORSLAG I GRÅSTEN NOR. Baggrund I regeringens og Dansk Folkepartis Grøn Vækst-aftale er det besluttet, at der i Danmark

Læs mere

Natura 2000-handleplan Nipgård Sø. Natura 2000-område nr. 36. Habitatområde H36

Natura 2000-handleplan Nipgård Sø. Natura 2000-område nr. 36. Habitatområde H36 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Nipgård Sø Natura 2000-område nr. 36 Habitatområde H36 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-21 for Nipgård Sø Udgiver: Silkeborg Kommune År: 2017 Forsidefoto: Nipgård Sø.

Læs mere

Vandplanerne inddeler Danmark efter naturlige vandskel, der hver har fået sin vandplan.

Vandplanerne inddeler Danmark efter naturlige vandskel, der hver har fået sin vandplan. Hvad er en vandplan? En vandplan beskriver, hvor meget et vandområde skal forbedres - og den fortæller også, hvordan forbedringen kan ske. Det er kommunerne, der bestemmer, hvordan det skal ske. Vandplanerne

Læs mere

Naturgenopretning ved Hostrup Sø

Naturgenopretning ved Hostrup Sø Naturgenopretning ved Hostrup Sø Sammenfatning af hydrologisk forundersøgelse Sammenfatning, 12. maj 2011 Revision : version 2 Revisionsdato : 12-05-2011 Sagsnr. : 100805 Projektleder : OLJE Udarbejdet

Læs mere

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen. Miljørapport for Natura 2000-planen for område nr. 125 Vestlige del af Avernakø

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen. Miljørapport for Natura 2000-planen for område nr. 125 Vestlige del af Avernakø Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Miljørapport for Natura 2000-planen for område nr. 125 Vestlige del af Avernakø 1 Miljørapport for Natura 2000-område nr. 125 Vestlige del af Avernakø Den enkelte

Læs mere

Halsskov NaturPark : Forslag til naturpleje-projekt på Slagelse Kommunes areal ved Oldenbjerg/Lejsø!

Halsskov NaturPark : Forslag til naturpleje-projekt på Slagelse Kommunes areal ved Oldenbjerg/Lejsø! Halsskov NaturPark : Forslag til naturpleje-projekt på Slagelse Kommunes areal ved Oldenbjerg/Lejsø! Udarbejdet af Rana-Consult v. Peer Ravn 2011 Forslag til oprettelse af kommunal naturpark på arealer

Læs mere

Mere natur til Fyn, fynboer og fynsk fugleliv. Inspirationskatalog til Den Danske Naturfond

Mere natur til Fyn, fynboer og fynsk fugleliv. Inspirationskatalog til Den Danske Naturfond Mere natur til Fyn, fynboer og fynsk fugleliv Inspirationskatalog til Den Danske Naturfond Den danske natu-hva for noget? Den Danske Naturfond www.ddnf.dk Formalia Samarbejde mellem den Danske regering,

Læs mere

Bilag om indsatser der er gennemført i Natura 2000, 1. planperiode og forslag til nye indsatser efter 2. planperiode

Bilag om indsatser der er gennemført i Natura 2000, 1. planperiode og forslag til nye indsatser efter 2. planperiode Sagsnr. 01.05.18-P17-1-16 Dato 1-9-2016 Sagsbehandler Sofia Mulla Kølmel Bilag om indsatser der er gennemført i Natura 2000, 1. planperiode 2010-15 og forslag til nye indsatser efter 2. planperiode 2016-21.

Læs mere

Orientering om naturkapitalindeks i Aalborg Kommune

Orientering om naturkapitalindeks i Aalborg Kommune Punkt 8. Orientering om naturkapitalindeks i Aalborg Kommune 2017-025077 Miljø- og Energiforvaltningen fremsender til orientering om Naturkapitalindeks for Aalborg Kommune. Beslutning: Til orientering.

Læs mere

Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del Bilag 275 Offentligt Opdyrkede 3 naturbeskyttede søer på Lolland December 2009

Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del Bilag 275 Offentligt Opdyrkede 3 naturbeskyttede søer på Lolland December 2009 Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10 MPU alm. del Bilag 275 Offentligt Opdyrkede 3 naturbeskyttede søer på Lolland December 2009 Undersøgelse fra Naturbeskyttelse.dk 1 Gennemgang af 3 naturbeskyttede

Læs mere

Venø Naturplan en Borgerplan Tanker & ideer til indhold

Venø Naturplan en Borgerplan Tanker & ideer til indhold Venø Naturplan en Borgerplan Tanker & ideer til indhold Biolog Tina Pedersen Hvad er natur? J.Th. Lundbye maleriet Strandbillede med kvæg fra 1835 Guldalderen har påvirket vores natursyn Hvad er natur?

Læs mere

LIFE Nature projekt Forbedring af status i kystlagunen Tryggelev Nor i Danmark Lægmandsrapport

LIFE Nature projekt Forbedring af status i kystlagunen Tryggelev Nor i Danmark Lægmandsrapport LIFE Nature projekt Forbedring af status i kystlagunen Tryggelev Nor i Danmark Lægmandsrapport Natur- og Vandmiljøafdelingen, Fyns Amt, Danmark i samarbejde med Fugleværnsfonden under Dansk Ornitologisk

Læs mere

Plejeplan for Piledybet

Plejeplan for Piledybet Plejeplan for Piledybet 2018-2028 Plejeplan for Piledybet 2018-2028 Langeland Kommune Fredensvej 1 5900 Rudkøbing www.langelandkommune.dk Indhold 1. Indledning... 4 2. Beskyttelsesmæssig status... 4 3.

Læs mere

2. planperiode. Natura 2000-handleplan Risum Enge Selde Vig. Natura 2000-område nr Habitatområde H 221

2. planperiode. Natura 2000-handleplan Risum Enge Selde Vig. Natura 2000-område nr Habitatområde H 221 2. planperiode Natura 2000-handleplan 2016 2021 Risum Enge Selde Vig Natura 2000-område nr. 221 Habitatområde H 221 1 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021 Risum Enge Selde Vig Natura 2000-område nr.

Læs mere

Natura 2000-handleplan Kås Hoved. Natura 2000-område nr. 31. Habitatområde H

Natura 2000-handleplan Kås Hoved. Natura 2000-område nr. 31. Habitatområde H Natura 2000-handleplan 2016 2021 Kås Hoved Natura 2000-område nr. 31 Habitatområde H31 Kolofon Natura 2000-handleplan 2016-2021. Kaas Hoved Natura 2000- områder nr. 31, Habitatområde H31. Titel: Natura

Læs mere

MULIGT VÅDOMRÅDE KÆR MØLLEÅ, HEJLS NOR

MULIGT VÅDOMRÅDE KÆR MØLLEÅ, HEJLS NOR Til Kolding Kommune Dokumenttype Resumé Dato December 2010 Resumé af teknisk og biologisk forundersøgelse MULIGT VÅDOMRÅDE KÆR MØLLEÅ, HEJLS NOR 1 INDLEDNING OG BAGGRUND Kolding Kommune ønsker i forbindelse

Læs mere

Forslag til Natura plejeplan

Forslag til Natura plejeplan Forslag til Natura 2000- plejeplan for Naturstyrelsens arealer i Natura 2000-område nr. 151 Ramsø Mose Titel: Forslag til Natura 2000-plejeplan for Naturstyrelsens arealer i Natura 2000- område nr. 151

Læs mere

Forslag til Natura 2000-plan nr 55 2009-2015. Stavns Fjord, Samsø Østerflak og Nordby Hede

Forslag til Natura 2000-plan nr 55 2009-2015. Stavns Fjord, Samsø Østerflak og Nordby Hede Forslag til Natura 2000-plan nr 55 2009-2015 Stavns Fjord, Samsø Østerflak og Nordby Hede Natura 2000-planlægning Side 5 i Natura 2000 planen: EU s Natura 2000-direktiver (Fuglebeskyttelses- og Habitatdirektiverne)

Læs mere

Golfbaner og vand Søer og vand

Golfbaner og vand Søer og vand Golfbaner og vand Søer og vand Naturbeskyttelsesloven 3 beskyttede naturtyper Vandhuller 29a EU s arter Vejledningen til Loven (erstatningsbiotoper) Landzoneloven Vandplaner Naturplaner Golfbaner i Allerød

Læs mere

2. planperiode. Natura 2000-handleplan Risum Enge Selde Vig. Natura 2000-område nr Habitatområde H 221.

2. planperiode. Natura 2000-handleplan Risum Enge Selde Vig. Natura 2000-område nr Habitatområde H 221. 1 2. planperiode Natura 2000-handleplan 2016 2021 Risum Enge Selde Vig Udkast til høring Natura 2000-område nr. 221 Habitatområde H 221 2 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021 Risum Enge Selde Vig Natura

Læs mere

Vand og natur på den lokale dagsorden

Vand og natur på den lokale dagsorden Kommunerne gør klogt i at sætte vand og natur på dagsordenen allerede i år, hvis de vil være med til at præge rammerne for den fremtidige vand- og naturindsats, inden staten lægger dem fast i 2007-2009.

Læs mere

Indsatsområdets navn: Vandrestier i Undersøgelsesområdet Nationalpark Det Sydfynske Øhav.

Indsatsområdets navn: Vandrestier i Undersøgelsesområdet Nationalpark Det Sydfynske Øhav. Indsatsområdets navn: Vandrestier i Undersøgelsesområdet Nationalpark Det Sydfynske Øhav. Kort/billede Beskrivelse af forslaget hvad går det ud på? Det særlige ved at vandre i undersøgelsesområdet Nationalpark

Læs mere

Forslag til. Møde i Det Grønne Råd den 11. april 2012 /dof

Forslag til. Møde i Det Grønne Råd den 11. april 2012 /dof Forslag til Natura 2000-handleplaner Møde i Det Grønne Råd den 11. april 2012 /dof Seks Natura 2000-områder i Svendborg Kommune N116: Det centrale Storebælt og Vresen* N118: Søer ved Tårup og Klintholm*

Læs mere

Naturplanerne Hvordan vil Naturplanerne påvirke din bedrift

Naturplanerne Hvordan vil Naturplanerne påvirke din bedrift Naturplanerne Hvordan vil Naturplanerne påvirke din bedrift Annette Pihl Pedersen LRØ Kort over Natura 2000 områder Kort over Natura 2000 områder Forslag til Natura 2000-plan nr 77 Uldum Kær, Tørring Kær

Læs mere

IDEER natur (tematiseret)

IDEER natur (tematiseret) IDEER natur (tematiseret) Ideerne er afleveret i nationalpark-undersøgelsens idevogn, ved borgermøder, på hjemmesiden www.nationalparksydfyn.dk eller af medlemmer af naturgruppen ved dennes første møde

Læs mere

Vådområdeprojekt Vilsted Sø

Vådområdeprojekt Vilsted Sø Vådområdeprojekt Vilsted Sø Tillæg til Regionplan 2001 Regionplantillæg nr. 82 Oktober 2002 Forsidebillede Vilsted by med søen i baggrunden i starten af 1900-tallet. Titel Regionplantillæg nr. 82 Udgivet

Læs mere

Naturstyrelsen- arter og naturtyper i fokus

Naturstyrelsen- arter og naturtyper i fokus Naturstyrelsen- arter og naturtyper i fokus Trusler Højmose 7110* Rigær 7230 Kildevæld 7120* Også fokus på arter Mygblomst Strandtudse Hvas Avneknippemose 7210* Våd hede 4010 Naturstyrelsen Fyn - områder

Læs mere

Sundby Sø (Areal nr. 24)

Sundby Sø (Areal nr. 24) Sundby Sø (Areal nr. 24) 1 Beskrivelse Umiddelbart nordvest for Vildsund finder man de afvandede arealer i Sundby Sø og Tagkær Landvindingslag. Her er det besluttet at gennemføre et naturprojekt, der skal

Læs mere

Hjelm Hede, Flyndersø og Stubbergård Sø

Hjelm Hede, Flyndersø og Stubbergård Sø Natura 2000-handleplan 2016 2021 2. planperiode Udkast til politisk 1. behandling Hjelm Hede, Flyndersø og Stubbergård Sø Natura 2000-område nr. 41 Habitatområde H41 Fuglebeskyttelsesområde F29 Kolofon

Læs mere

Teknik og Miljø. Naturprojekt på Glænø 2009-2010. Opdræt og udsætning af klokkefrø, Bombina bombina i Slagelse Kommune

Teknik og Miljø. Naturprojekt på Glænø 2009-2010. Opdræt og udsætning af klokkefrø, Bombina bombina i Slagelse Kommune Teknik og Miljø Naturprojekt på Glænø 2009-2010 Opdræt og udsætning af klokkefrø, Bombina bombina i Slagelse Kommune Indholdsfortegnelse Oversigtskort s. 3 Baggrund for Glænø-Naturplejeprojektet s. 4

Læs mere

IDEER, kommentarer, forslag til nationalparkens størrelse og placering/naturgruppen

IDEER, kommentarer, forslag til nationalparkens størrelse og placering/naturgruppen IDEER, kommentarer, forslag til nationalparkens størrelse og placering/naturgruppen Nationalparkundersøgelsens sekretariat har modtaget mange reaktioner på spørgsmålet om nationalparkens afgrænsning, altså

Læs mere

Udkast til Natura 2000-handleplan

Udkast til Natura 2000-handleplan Udkast til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Yding Skov og Ejer Skov Natura 2000-område nr. 54 Habitatområde H50 Titel: Natura 2000-handleplan 2016 2021 Yding Skov og Ejer Skov Natura 2000-område nr. 54

Læs mere

Seks Natura 2000-områder i Svendborg Kommune

Seks Natura 2000-områder i Svendborg Kommune Seks Natura 2000-områder i Svendborg Kommune N116: Det centrale Storebælt og Vresen* N118: Søer ved Tårup og Klintholm Svendborg og Nyborg N120: Skove og søer syd for Brahetrolleborg Svendborg og FaaborgMidtfyn

Læs mere

Danmark er et dejligt land

Danmark er et dejligt land Danmark er et dejligt land En radikal handlingsplan for Danmarks natur Danmarks natur skal bevares og forbedres. Tilbagegangen i den biologiske mangfoldighed skal stoppes. Planter og dyr skal have bedre

Læs mere

Naturpleje Jammerbugt Kommune udfører naturpleje i samarbejde med ejere af naturområder. Kreaturer, får, heste og geder græsser mange steder efter,

Naturpleje Jammerbugt Kommune udfører naturpleje i samarbejde med ejere af naturområder. Kreaturer, får, heste og geder græsser mange steder efter, Naturpleje Jammerbugt Kommune udfører naturpleje i samarbejde med ejere af naturområder. Kreaturer, får, heste og geder græsser mange steder efter, at der er modtaget tilskud til rydning og hegning. De

Læs mere

Natura plejeplan

Natura plejeplan Natura 2000- plejeplan for Naturstyrelsens arealer i Natura 2000-område nr. 125 Vestlige del af Avernakø Titel: Natura 2000-plejeplan for Naturstyrelsens arealer i Natura 2000- område nr. 125 Vestlige

Læs mere

Natura 2000-handleplan Lønborg Hede. Natura 2000-område nr. 73. Habitatområde H196

Natura 2000-handleplan Lønborg Hede. Natura 2000-område nr. 73. Habitatområde H196 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Lønborg Hede Natura 2000-område nr. 73 Habitatområde H196 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021, Lønborg Hede Udgiver: Ringkøbing-Skjern Kommune År: 2017 Forsidefoto:

Læs mere

beskyt & benyt naturen naturpolitik for guldborgsund kommune

beskyt & benyt naturen naturpolitik for guldborgsund kommune beskyt & benyt naturen naturpolitik for guldborgsund kommune Vedtaget af byrådet den 9. oktober 2008 1 Wilhjelm-udvalgets konklusion I 2001 udkom den såkaldte Wilhjelm-rapport En rig natur i et rigt samfund.

Læs mere

Natura 2000-handleplan Lønborg Hede. Natura 2000-område nr. 73. Habitatområde H196

Natura 2000-handleplan Lønborg Hede. Natura 2000-område nr. 73. Habitatområde H196 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Lønborg Hede Natura 2000-område nr. 73 Habitatområde H196 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021, Lønborg Hede Udgiver: Ringkøbing-Skjern Kommune År: 2016 Forsidefoto:

Læs mere

Natura 2000-handleplan Stadil Fjord og Vest Stadil Fjord. Natura 2000-område nr. 66. Habitatområde H59 Fuglebeskyttelsesområde F41

Natura 2000-handleplan Stadil Fjord og Vest Stadil Fjord. Natura 2000-område nr. 66. Habitatområde H59 Fuglebeskyttelsesområde F41 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Stadil Fjord og Vest Stadil Fjord Natura 2000-område nr. 66 Habitatområde H59 Fuglebeskyttelsesområde F41 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021. Stadil Fjord og Vest

Læs mere

Plantekongres i Herning den 12. januar 2012 Gode erfaringer med udlån af kvæg til private lodsejere v/ Biolog Annita Svendsen, Naturstyrelsen Fyn

Plantekongres i Herning den 12. januar 2012 Gode erfaringer med udlån af kvæg til private lodsejere v/ Biolog Annita Svendsen, Naturstyrelsen Fyn Plantekongres i Herning den 12. januar 2012 Gode erfaringer med udlån af kvæg til private lodsejere v/ Biolog Annita Svendsen, Naturstyrelsen Fyn Erfaringer fra 2 EU-LIFE projekter: LIFE Klokkefrø: http://www.life-bombina.de/

Læs mere

Natura 2000 handleplaner

Natura 2000 handleplaner Natura 2000 handleplaner 2016-2021 159 Bagholt Mose Udpegningsgrundlag: Kransnålalge sø Brunvandet sø Hængesæk Skovbevokset tørvemose Elle- og askeskov Mygblomst Målsætning: At det lysåbne areal udvides

Læs mere

Natura 2000-handleplan

Natura 2000-handleplan Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Vadehavet Ballum Enge, Husum Enge og Kamper Strandenge Natura 2000-område nr. 89 Fuglebeskyttelsesområde F67 Titel: Natura 2000-handleplan for Vadehavet Ballum

Læs mere

Høringsnotat for Natura 2000-plan

Høringsnotat for Natura 2000-plan Høringsnotat for Natura 2000-plan NOTAT vedrørende høringssvar til Natura 2000-plan 2010-2015 inkl. miljørapport (SMV) Forslag til Natura 2000-plan nr. 115 Habitatområde H99 Østerø Sø Udkast til Natura

Læs mere

Vandløb: Der er fastsat specifikke mål for 22.000 km vandløb og der er planlagt indsats på 5.300 km vandløb (sendt i supplerende høring).

Vandløb: Der er fastsat specifikke mål for 22.000 km vandløb og der er planlagt indsats på 5.300 km vandløb (sendt i supplerende høring). FAQ OM VANDPLANERNE Hvor hurtigt virker planerne? Naturen i vandløbene vil hurtigt blive bedre, når indsatsen er sket. Andre steder kan der gå flere år. I mange søer er der akkumuleret mange næringsstoffer

Læs mere

De fleste 3 tilstandsændringer vedrører søer, hvor der især ansøges om dispensation til oprensning, udvidelse og nedlæggelse af søer

De fleste 3 tilstandsændringer vedrører søer, hvor der især ansøges om dispensation til oprensning, udvidelse og nedlæggelse af søer Analyse af 3 søer Sammenfatning De fleste 3 tilstandsændringer vedrører søer, hvor der især ansøges om dispensation til oprensning, udvidelse og nedlæggelse af søer Kategorierne af tilstandsændringer og

Læs mere

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Miljørapport for Natura 2000-område nr. 172, Lekkende Dyrehave Habitatområde H151 Den enkelte naturplan skal ifølge lovbekendtgørelse nr. 1398 af 22. oktober

Læs mere

Bekendtgørelse om Nationalpark Skjoldungernes Land

Bekendtgørelse om Nationalpark Skjoldungernes Land BEK nr 521 af 27/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 5. maj 2015 Ministerium: Miljøministeriet Journalnummer: Miljømin., Naturstyrelsen j.nr. NST-909-00037 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Hedearealer i Tvorup Klitplantage - Syd (dele af areal nr. 22) og hedearealer ved Førby Sø (dele af Stenbjerg Klitplantage øst areal nr.

Hedearealer i Tvorup Klitplantage - Syd (dele af areal nr. 22) og hedearealer ved Førby Sø (dele af Stenbjerg Klitplantage øst areal nr. Hedearealer i Tvorup Klitplantage - Syd (dele af areal nr. 22) og hedearealer ved Førby Sø (dele af Stenbjerg Klitplantage øst areal nr. 21) 1 Beskrivelse 1.1 Generelt Hedearealerne i den sydlige del af

Læs mere

Forslag til Natura 2000-handleplan Stege Nor. Natura 2000-område nr. 180 Habitatområde H179

Forslag til Natura 2000-handleplan Stege Nor. Natura 2000-område nr. 180 Habitatområde H179 Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Stege Nor Natura 2000-område nr. 180 Habitatområde H179 Titel: Forslag til Natura 2000 handleplan for Stege Nor Udgiver: Vordingborg Kommune År: 2016 Forsidefoto:

Læs mere

Vådområdeindsatsens biodiversitetsgevinster. Ann Fuglsang Fyn

Vådområdeindsatsens biodiversitetsgevinster. Ann Fuglsang Fyn Vådområdeindsatsens biodiversitetsgevinster Odense Å Reguleret strækning Odense Å ureguleret strækning Ann Fuglsang Fyn Vådområdeindsatsens biodiversitetsgevinster Den historiske udvikling ift. forøgelse

Læs mere

August 2001 TEKNISK-BIOLOGISK FORUNDERSØ GELSE OG FORLAG TIL ETABLERING AF VÅDOMRÅDER I SKJOLD ÅDALEN SYD FOR BJERRE SKOV

August 2001 TEKNISK-BIOLOGISK FORUNDERSØ GELSE OG FORLAG TIL ETABLERING AF VÅDOMRÅDER I SKJOLD ÅDALEN SYD FOR BJERRE SKOV VÅDOMRÅDEPROJEKT SKJOLD ÅDALEN August 2001 TEKNISK-BIOLOGISK FORUNDERSØ GELSE OG FORLAG TIL ETABLERING AF VÅDOMRÅDER I SKJOLD ÅDALEN SYD FOR BJERRE SKOV BAGGRUND Skjold Ådalen blev i 1999 sammen med andre

Læs mere

IDEER, kommentarer, forslag til nationalparkens størrelse og placering/friluftsgruppen

IDEER, kommentarer, forslag til nationalparkens størrelse og placering/friluftsgruppen IDEER, kommentarer, forslag til nationalparkens størrelse og placering/friluftsgruppen Nationalparkundersøgelsens sekretariat har modtaget mange reaktioner på spørgsmålet om nationalparkens afgrænsning,

Læs mere

NATURBESKYTTELSESLOVENS 19 b Erfaringer fra Solrød Kommune

NATURBESKYTTELSESLOVENS 19 b Erfaringer fra Solrød Kommune NATURBESKYTTELSESLOVENS 19 b Erfaringer fra Solrød Kommune Envinas Naturårsmøde den 3. september 2014 Biolog Maria Astrup Skov Naturbeskyttelseslovens Kapitel 2a Internationale naturbeskyttelsesområder

Læs mere

Naturplejeprojekt for Agersøs strandenge, vadefugle og padder.

Naturplejeprojekt for Agersøs strandenge, vadefugle og padder. Kvækkende strandtudse Udarbejdet af Amphi-Consult/Rana-Consult v. Peer Ravn December, 2012 Naturplejeprojektet har understøttet bestanden af Stor Kobbersneppe. Baggrund for Naturprojekt for Agersøs strandenge,

Læs mere

2. Bredderne skal anlægges så flade som muligt, med en hældning, der ikke overstiger 1:5, og dybden på vandhullet må ikke være mere end 1 meter.

2. Bredderne skal anlægges så flade som muligt, med en hældning, der ikke overstiger 1:5, og dybden på vandhullet må ikke være mere end 1 meter. RANA-CONSULT v/peer Ravn Jacobsen Finlandsvej 6 4200 Slagelse 20-01-2014 Sags id.: 14/329 Sagsbehandler: Dorthe Brix Folsted Aaboer Tilladelse til etablering af et vandhul Afgørelse: Fredericia Kommune,

Læs mere

Natura 2000-handleplan

Natura 2000-handleplan Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Rømø Natura 2000-område nr. 89 Fuglebeskyttelsesområde F65 Titel: Natura 2000-handleplan for Rømø Udgiver: Tønder Kommune År: 2016 Forsidefoto: Græsning på

Læs mere

AREALMÆSSIGE ÆNDRINGER AF 3-NATUREN

AREALMÆSSIGE ÆNDRINGER AF 3-NATUREN AREALMÆSSIGE ÆNDRINGER AF 3-NATUREN EN STIKPRØVEUNDERSØGELSE BETTINA NYGAARD OG RASMUS EJRNÆS DANMARKS MILJØUNDERSØGELSER, BAGGRUND METODEN Vejledende registrering af beskyttede naturtyper (naturbeskyttelseslovens

Læs mere

2. Bredderne skal anlægges så flade som muligt med en hældning, der ikke overstiger 1:5, og dybden på vandhullet må ikke være mere end 1 meter.

2. Bredderne skal anlægges så flade som muligt med en hældning, der ikke overstiger 1:5, og dybden på vandhullet må ikke være mere end 1 meter. RANA-CONSULT v/peer Ravn Jacobsen Finlandsvej 6 4200 Slagelse 08-04-2014 Sags id.: 14/3714 Sagsbehandler: Dorthe Brix Folsted Aaboer Landzonetilladelse til etablering af vandhul Afgørelse Fredericia Kommune

Læs mere

Søborg Sø. Genopretning af. den 15. november 2018 Ida Dahl-Nielsen, Naturstyrelsen Nordsjælland

Søborg Sø. Genopretning af. den 15. november 2018 Ida Dahl-Nielsen, Naturstyrelsen Nordsjælland Genopretning af Søborg Sø den 15. november 2018 Ida Dahl-Nielsen, Naturstyrelsen Nordsjælland Oplæg: Baggrund og forløbet indtil nu Hvad går på projektet ud på? Projektering med beregninger og overvejelser

Læs mere

Beskyttet natur i Danmark

Beskyttet natur i Danmark Beskyttet natur i Danmark TEKNIK OG MILJØ 2016 Beskyttet natur i Danmark HVORDAN ER REGLERNE OM BESKYTTET NATUR I DANMARK? På beskyttede naturarealer de såkaldte 3-arealer er det som udgangspunkt forbudt

Læs mere

Natura 2000-handleplan Stadil Fjord og Vest Stadil Fjord. Natura 2000-område nr. 66. Habitatområde H59 Fuglebeskyttelsesområde F41

Natura 2000-handleplan Stadil Fjord og Vest Stadil Fjord. Natura 2000-område nr. 66. Habitatområde H59 Fuglebeskyttelsesområde F41 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Stadil Fjord og Vest Stadil Fjord Natura 2000-område nr. 66 Habitatområde H59 Fuglebeskyttelsesområde F41 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021. Stadil Fjord og Vest

Læs mere

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen N 188 Dueodde Den enkelte naturplan skal ifølge lov nr. 1398 af 22. oktober 2007 om miljøvurderinger af planer og programmer have sin egen miljørapport. Rapporten

Læs mere

Forslag til. Natura 2000-handleplan Vadehavet Mandø. Natura 2000-område nr. 89 Fuglebeskyttelsesområde F52

Forslag til. Natura 2000-handleplan Vadehavet Mandø. Natura 2000-område nr. 89 Fuglebeskyttelsesområde F52 Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Vadehavet Mandø Natura 2000-område nr. 89 Fuglebeskyttelsesområde F52 Titel: Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Vadehavet Mandø Natura 2000-område

Læs mere

Natura 2000-handleplan Gurre Sø. Natura 2000-område nr Habitatområde H115

Natura 2000-handleplan Gurre Sø. Natura 2000-område nr Habitatområde H115 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Gurre Sø Natura 2000-område nr. 131 Habitatområde H115 1 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021, Gurre Sø, Natura 2000-område nr. 131, Habitatområde nr. H115 Udgiver:

Læs mere

Høringsnotat for Natura 2000-plan

Høringsnotat for Natura 2000-plan Høringsnotat for Natura 2000-plan NOTAT vedrørende høringssvar til Natura 2000-plan 2010-2015 inkl. miljørapport (SMV) Forslag til Natura 2000-plan nr. N89 Vadehavet Delplan for Fuglebeskyttelsesområde

Læs mere

Naturgenopretning ved Bøjden Nor

Naturgenopretning ved Bøjden Nor LIFE09 NAT/DK/000371 - Connect Habitats - Bøjden Nor Naturgenopretning ved Bøjden Nor - en kystlagune med overdrev Lægmandsrapport En naturperle Bøjden Nor er et helt særligt værdifuldt naturområde, der

Læs mere

TEKNISK FORUNDERSØGELSE FOSFORVÅDOMRÅDE VIGERSDAL Å DENNIS SØNDERGÅRD THOMSEN, CHEFKONSULENT RAMBØLL

TEKNISK FORUNDERSØGELSE FOSFORVÅDOMRÅDE VIGERSDAL Å DENNIS SØNDERGÅRD THOMSEN, CHEFKONSULENT RAMBØLL TEKNISK FORUNDERSØGELSE FOSFORVÅDOMRÅDE VIGERSDAL Å DENNIS SØNDERGÅRD THOMSEN, CHEFKONSULENT RAMBØLL Formål med fosforvådområde PRÆSENTATION Fosforvådområder Indhold af teknisk forundersøgelse FORMÅL At

Læs mere

Aktionsplan. Pamhule Skov DK92

Aktionsplan. Pamhule Skov DK92 Aktionsplan Pamhule Skov DK92 Udarbejdet af Niels Damm Ansvarlige partnere: Naturstyrelsen, Amphi International ApS Baggrund Denne plan beskriver de nødvendige aktioner i projektområdet for at opnå målsætningen

Læs mere

Hvilken plads får naturen? Thyge Nygaard Landbrugspolitisk medarbejder Danmarks Naturfredningsforening

Hvilken plads får naturen? Thyge Nygaard Landbrugspolitisk medarbejder Danmarks Naturfredningsforening 1 Hvilken plads får naturen? Thyge Nygaard Landbrugspolitisk medarbejder Danmarks Naturfredningsforening 2 Hvordan får naturen plads? Thyge Nygaard Landbrugspolitisk medarbejder Danmarks Naturfredningsforening

Læs mere

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen N 213 Randkløve Skår Den enkelte naturplan skal ifølge lov nr. 1398 af 22. oktober 2007 om miljøvurderinger af planer og programmer have sin egen miljørapport.

Læs mere

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen. Miljørapport for Natura 2000-planen for område nr. 118 Søer ved Tårup og Klintholm

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen. Miljørapport for Natura 2000-planen for område nr. 118 Søer ved Tårup og Klintholm Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Miljørapport for Natura 2000-planen for område nr. 118 Søer ved Tårup og Klintholm 1 Miljørapport for Natura 2000-område nr. 118 Søer ved Tårup og Klintholm.

Læs mere

Natura 2000-handleplan

Natura 2000-handleplan Natura 2000-handleplan 2016 2021 Vadehavet Ballum Enge, Husum Enge og Kamper Strandenge Natura 2000-område nr. 89 Fuglebeskyttelsesområde F67 Titel: Natura 2000-handleplan for Vadehavet Ballum Enge, Husum

Læs mere

Lokalgruppe skovbrug c/o Skovdyrkerforeningen Fyn Lombjergevej 1 6262 4747 5750 Ringe ffn@skovdyrkerne.dk

Lokalgruppe skovbrug c/o Skovdyrkerforeningen Fyn Lombjergevej 1 6262 4747 5750 Ringe ffn@skovdyrkerne.dk En gruppe skovbrugere har dannet en lokalgruppe i regi af Nationalpark i Det Sydfynske øhav. Indbudte er medlemmer af Dansk Skovforening, Skovdyrkerforeningen Fyn, Hede Danmark FYN samt private skovrådgivere.

Læs mere

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Miljørapport for Natura 2000-område nr. 160, Nordlige del af Sorø Sønderskov. Habitatområde H141. Den enkelte naturplan skal ifølge lovbekendtgørelse nr. 1398

Læs mere

Søborg Sø. Genopretning af. den 21. november Kendelsesmøde Ida Dahl-Nielsen, Naturstyrelsen Nordsjælland

Søborg Sø. Genopretning af. den 21. november Kendelsesmøde Ida Dahl-Nielsen, Naturstyrelsen Nordsjælland Genopretning af Søborg Sø den 21. november 2018. Kendelsesmøde Ida Dahl-Nielsen, Naturstyrelsen Nordsjælland Oplæg: Baggrund og forløbet indtil nu Hvad går på projektet ud på? Projektering med beregninger

Læs mere

Gadekær på Strynø. Beskrivelse af gadekær på Strynø. Tilstand og Potentiale 2012

Gadekær på Strynø. Beskrivelse af gadekær på Strynø. Tilstand og Potentiale 2012 Gadekær på Strynø Beskrivelse af gadekær på Strynø. Tilstand og Potentiale 2012 Historien - gadekærets mange vinkler i landsbysamfundet De mange aspekter: Kulturarv Kultur historie Natur Formidling Rekreative

Læs mere

m. Karakterområdets placering. Kystnært drænet område med vindmøller. Kystnært drænet område med vindmøller. Karakterområdets grænse

m. Karakterområdets placering. Kystnært drænet område med vindmøller. Kystnært drænet område med vindmøller. Karakterområdets grænse Karakterområdets placering. 28 Karakterområdets grænse Nøglekarakter: Åbent, fladt og drænet kystnært område med strandvolde og vindmøller. I området findes der også sommerhusområde og badestrand. Det

Læs mere

Natura 2000-handleplan

Natura 2000-handleplan Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Vadehavet Skallingen og Langli Natura 2000-område nr. 89 Fuglebeskyttelsesområde F55 Titel: Forslag til Natura 2000-handleplan 2016-2021 Vadehavet Skallingen

Læs mere

Simested Å udspring. Kort sammendrag af forundersøgelsen. Mariagerfjord kommune

Simested Å udspring. Kort sammendrag af forundersøgelsen. Mariagerfjord kommune Simested Å udspring Kort sammendrag af forundersøgelsen Mariagerfjord kommune Indledning Rebild Kommune har i samarbejde med Mariagerfjord Kommune undersøgt mulighederne for at etablere et vådområde langs

Læs mere

Naturpleje Jammerbugt Kommune udfører naturpleje i samarbejde med ejere af naturområder. Kreaturer, får, heste og geder græsser mange steder efter,

Naturpleje Jammerbugt Kommune udfører naturpleje i samarbejde med ejere af naturområder. Kreaturer, får, heste og geder græsser mange steder efter, Naturpleje Jammerbugt Kommune udfører naturpleje i samarbejde med ejere af naturområder. Kreaturer, får, heste og geder græsser mange steder efter, at der er modtaget tilskud til rydning og hegning. De

Læs mere

Naturforvaltning 2007 2012

Naturforvaltning 2007 2012 Naturforvaltning 2007 2012 Svendborg Kommune Miljø og Teknik Naturovervågning Naturpleje og naturgenopretning Pleje af fortidsminder Guidede naturture Formidling og skiltning Svendborg Kommune ønsker med

Læs mere

NOTAT vedrørende høringssvar til forslag til Natura 2000-plan for N36 Nipgård Sø

NOTAT vedrørende høringssvar til forslag til Natura 2000-plan for N36 Nipgård Sø NOTAT Naturstyrelsen Søhøjlandet J.nr. NST-422-01157 Ref. lawer Februar 2016 NOTAT vedrørende høringssvar til forslag til Natura 2000-plan 2016-2021 for N36 Nipgård Sø Forslag til Natura 2000-plan for

Læs mere

Forslag til. Natura 2000-handleplan Vadehavet Engarealer ved Ho Bugt. Natura 2000-område nr. 89 Fuglebeskyttelsesområde F49

Forslag til. Natura 2000-handleplan Vadehavet Engarealer ved Ho Bugt. Natura 2000-område nr. 89 Fuglebeskyttelsesområde F49 Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Vadehavet Engarealer ved Ho Bugt Natura 2000-område nr. 89 Fuglebeskyttelsesområde F49 Titel: Forslag til Natura 2000-handleplan 2016-2021 Vadehavet Engarealer

Læs mere

Natura 2000-handleplan Kås Hoved. Natura 2000-område nr. 31. Habitatområde H31

Natura 2000-handleplan Kås Hoved. Natura 2000-område nr. 31. Habitatområde H31 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Kås Hoved Natura 2000-område nr. 31 Habitatområde H31 Kolofon Natura 2000-handleplan 2016-2021. Kaas Hoved Natura 2000- områder nr. 31, Habitatområde H31. Titel: Natura

Læs mere

Odder Kommune. Forslag til Natura 2000-handleplan KYSING FJORD. Natura 2000-område nr. 59 Fuglebeskyttelsesområde F30

Odder Kommune. Forslag til Natura 2000-handleplan KYSING FJORD. Natura 2000-område nr. 59 Fuglebeskyttelsesområde F30 Odder Kommune Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 KYSING FJORD Natura 2000-område nr. 59 Fuglebeskyttelsesområde F30 20. oktober 2016 FORSLAG TIL NATURA 2000 HANDLEPLAN 2016 2021 Udgiver: Aarhus

Læs mere

OPSKRIFTEN PÅ NY NATUR PRIORITERING, MULIGHEDER, EFFEKTER OG KONKRETE ANVISNINGER BETTINA NYGAARD, INSTITUT FOR BIOSCIENCE, AU

OPSKRIFTEN PÅ NY NATUR PRIORITERING, MULIGHEDER, EFFEKTER OG KONKRETE ANVISNINGER BETTINA NYGAARD, INSTITUT FOR BIOSCIENCE, AU 18. JANUAR 2017 OPSKRIFTEN PÅ NY NATUR PRIORITERING, MULIGHEDER, EFFEKTER OG KONKRETE ANVISNINGER BETTINA NYGAARD, INSTITUT FOR BIOSCIENCE, AU STATUS FOR NATURENS TILSTA Habitat- og fuglebeskyttelsesdirektiver

Læs mere

Løbenummer 1 De Fynske Museer

Løbenummer 1 De Fynske Museer Løbenummer 1 De Fynske Museer Nr. 2 Danmarks Naturfredningsforening Svendborg Dato: 17. august Svendborg Kommune Miljø og Teknik Høringssvar vedrørende udkast Vand- og Naturhandleplaner for Svendborg

Læs mere