Sundhedspolitik for Sønderrisklubben.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sundhedspolitik for Sønderrisklubben."

Transkript

1 Esbjerg d. 15. november 2011 Sundhedspolitik for Sønderrisklubben. Klubbens sundhedspolitik er udarbejdet på baggrund af: Esbjerg kommunes Sundhedspolitik. Politik for sundhedsfremme. Esbjerg kommunes kost politik. Politikken er delt op i 4 hoved overskrifter: Grundsyn. Kost. Aktiviteter. Samarbejde. Grundsyn. Vi arbejder med sundhed ud fra et helhedsorienteret synspunkt. Det centrale element i dette arbejde er at opbygge barnets selvværd. Selvværd er vejen til at kunne træffe nuancerede, velovervejede valg for sit eget liv, også (og måske især) hvad kost og sundhed angår. Et barns selvværd er påvirkelig fra mange sider, men det handler grundlæggende om at barnet oplever at dets behov bliver tilgodeset og at barnet føler sig set, hørt og bliver taget alvorligt. Nøgleord i den sammenhæng er referenceramme, relation, dialog og indsats. Det indebærer at vi via samtaler, spørgeskemaer, observationer, m.m. løbende arbejder på at danne os et nuanceret helhedsbillede af det enkelte barns livs situation. Ud fra dette billede vil vi tilrettelægge vores klubs virksomhed, og i denne sammenhæng vores sundhedsindsats. Da det er med barnet og ikke klubben i centrum, vil dette ikke kun gælde kosten men hele sundhedsperspektivet i hele klubbens virksomhed. I klubben har vi taget udgangspunkt i, at børn og unge, sammen med deres forældre er kompetente og i denne forbindelse, i stand til at administrere begreber som sund og usund. Derfor vil vores indsats ske i samarbejde med forældrene, både på det generelle plan og i det mere individuelle plan.

2 Det handler om at gøre det sunde valg til det lette valg og det indebærer implicit er der er en ret til at træffe et usundt valg. Blandt andet derfor har vi valgt fortsat at have relativt usunde tilbud som slik, sodavand, o lign. i vores sortiment. Der foregår en værdiafvejninger om sundhed, konsekvens, i alt hvad vi laver, også når vi laver noget der ikke umiddelbart er direkte sundhedsfremmende (motion, kost). Det er ikke altid der er de dybe tanker bag den konkrete idé, men der foregår altid en konkret afvejning af hvad det kan være godt for og hvad det evt. ikke er så godt for, og så tager vi stilling ud fra det. Kost. I Sønderrisklubben har vi en frugt ordning. Hver dag fra kl serveres der frugt, som tilberedes af personalet i samarbejde med interesserede medlemmer. Vi tilstræber at servere et sundt mellemmåltid hver dag, men der er dog plads til en kage eller andet usundt en gang imellem (1 til 3 gange pr. måned). Frugten er fremme indtil kl Det sunde er blandt andet: grovboller /rugbrød med pålæg, grønsagstærter, forskellige supper og yoghurt med drys eller cornflakes. Der serveres frugt og/eller grønt mindst 2 dage om ugen. I vores valg af produkter og varer tager vi udgangspunkt i kostkompasset. I klubben bestræber vi os på at lave en sund og afvekslende mad/frugt ordning, hvor vi opfordrer børnene til at smage/prøve det der bliver serveret. Børnene har naturligvis adgang til frisk, kølet vand hele dagen. Klubben er ikke tilmeldt fødevarekontrolordningen (smiley ordningen) og udvalget af retter er derfor begrænset. Salg af mad og drikke. Mellem kl. 12 og kan der købes forskellige sunde småretter. Der kan ligeledes købes juice og kakao (portions brik, ca. 250 ml.). Hver dag fra kl til kl (efter frugt) er der igen åben i vores bar, hvor der som ved ovenstående kan købes mad og drikkevarer. Fredage efter frugt og de torsdage hvor der er Filmklub kan der endvidere købes slik, sodavand og chips i klubben.

3 Et evt. overskud fra sliksalget bliver naturligvis kanaliseret tilbage til medlemmerne, modsat en almindelig kiosk som jo bl.a. lever af at tjene penge på børn. Vi har valgt ikke at fjerne usunde varer men i stedet at motivere medlemmerne og deres forældre til at vælge de sunde varer frem for de usunde. Dette gør vi her i klubben via priserne. Vi har sat prisen på de relativt usunde madvarer som vi sælger, til væsentligt over klubbens kostpris. Denne merpris giver så et tilskud til de relativt sunde produkter, rugbrød, juice, yoghurt, hjemmebag, som vi så kan sælge til under kostpris. På den måde kan både medlemmer og forældre se konsekvensen af hvad de vælger. Vi er sunde, men vi er ikke kun sunde. Vores motiver for overhovedet at have mad og slik salg er mange. Grundlæggende tror vi ikke på at man kan forbyde sig ud af problematikkerne omkring bl.a. overvægt, fejlernæring, slikmisbrug. Her er virkemidlet helhedssyn, refleksion og dialog. Det er klart nemmest og mest effektivt at få denne dialog i en aktuel situation (f.eks. når man står og køber slik), frem for ved en hypotetisk diskussion/illustration. Ligeledes er det nødvendig at se på hele barnets hverdag, for at vurdere om barnet overhovedet er i en risiko gruppe. Vi tilbyder endvidere et Cafékort. Dette fungerer som penge i banken. Forældrene kan indbetale 50,- eller 100,- på et personligt cafékort. Disse penge kan kun bruges til relativt sunde mad og drikkevarer, altså ikke slik, sodavand, chips eller popcorn. Medlemmet kan så altid have lidt stående på kortet som han/hun kan bruge, hvis han/hun en dag er sulten. På denne måde får forældrene mulighed for at have en ekstra sikkerhed for at barnet ikke går sultent rundt, og samtidig endnu et parameter at måle deres barns forbrug på. Forsvinder cafékortet for hurtigt var det måske en anledning til at justere på madpakken eller ta en snak om hvad barnet bruger cafékortet på. En god anledning til en dialog derhjemme. Salg af slik, sodavand, chips. o. lign. Nedenfor er nogle af de pædagogiske tanker vi har med i vores slikbod. Slik har en social funktion. Børn bruger slik som gaver til bl.a. at vedligeholde venskaber, købe sig lidt goodwill ved et af de større medlemmer, osv. En på mange måder harmløs efterligning af de voksnes måder at gøre tingene på. (Værtindegave, kage til kaffen, 2 flasker rødvin, osv.)

4 Er der f.eks. forældre som oplever at der forsvinder penge derhjemme, kan de kontakte klubben og lave en forespørgsel på hvordan deres barn bruger penge i klubben. Dette ville ikke kunne lade sig gøre hvis medlemmet var henvist til at handle i en alm. kiosk/købmand. Denne mulighed for kontrol er ligeledes generel tilgængelig for forældrene i klubben. De kan altid kontakte os og få en melding på hvordan deres barn bruger sine penge. Går en gruppe børn eller unge til den lokale nærbutik for at snolde, og det kun er nogen af dem der har penge, kan der være en stor risiko for at der forsvinder noget ned i lommerne. Det vil ikke foregå i klubben. Det er betydelig lettere for os som medarbejder at få øje på en problematisk adfærd og derefter at søge at afhjælpe den i vores egen klub, end det ville være ude i byen, det være sig hjemme i familien, på pizzeriaet eller i kiosken. Hos den allerstørste del af vores medlemmer er der ikke nogen form for problemer i deres forhold til slik, madvarer, osv. De har en god forståelse for, at det er de sunde mad og drikkevarer som de skal leve af, og at det er ok at snolde en gang i mellem. Endvidere er det tydeligt at deres forældre er bevidste om, at lære deres børn at leve generelt sundt med god mad og masser af motion. Vi tjener ikke på et salg fra baren, modsat kiosken/købmanden. Klubbens medarbejdere får ikke mere i løn af at lave et overskud i baren. Pengene bliver i klubben og kommer medlemmerne selv til gode. Vi sælger ikke slik for bare at tjene penge, og hvis der på noget tidspunkt viser sig vægtige argumenter imod at vi sælger slik, stopper vi øjeblikkeligt, men indtil da, er vi i stand til at opnå bedre pædagogiske resultater med en slikbod end uden. Vi har en fortløbende dialog med forældrene omkring bl.a. vores slikbar, og vi har til dato ikke fået nogen negativ respons. Der bliver stillet spørgsmål til den, men efter at forældrene får indblik i hvorfor, har de fuld forståelse for værdien af ordningen. De kender rammerne og deres muligheder. I ungdomsklubben (7. klasse til 18. år) har vi baren (med alle mad & drikkevarer, slik, sodavand, osv.) åben efter behov, som regel en 3-4 gange pr. aften. Derudover arrangerer vi ca. 4 gange årligt madaftener/fællesspisning for U.K. medlemmer. Her er der tale om almindelig, relativt sundt mad. Vi oplever ikke at der er et behov for et indgreb overfor ungdomsklub medlemmernes forbrugt af slik. Der er en daglig handel i baren, men der er ikke tale om et overforbrug. Nogle medlemmer har daglig lidt penge med, andre handler sjældnere og bruger så lidt flere penge ad gangen.

5 Fysisk udfoldelse. Aktiviteter. Vi har et bredt tilbud af sunde aktiviteter som appellerer bredt til klubbens medlemmer. Her tænkes ikke kun på sportsligt sunde aktiviteter, men også på personligt udviklende/styrkende tiltag. Vi har Sønderrishallen 2 gange om ugen (afhængig af om vi kan booke den ved K&F). Her laver vi forskellige klub lege, spiller bold eller andet uforpligtende sjov. Vi spiller bordtennis hver dag. Rundt om bordet er en yndet aktivitet som tiltrækker især drengene. Vi har lavet et fælles rygestop kursus for både medarbejder og medlemmer i ungdomsklubben. Det var et pionér projekt, som bl.a. involverede Sundheds coachene fra Din Sundhed, og vores nabo Sønderris Sportsklub. Et projekt som vi har fået meget positiv respons på fra alle sider. Vi har lavet spinning, Zumba, Ninja games og mange andre sjove, anderledes, mærkelige former for bevægelse og motion. Et eksempel kunne også være en turnering i Playstation spillet FIFA. Ikke i sig selv en særligt motions fremmende aktivitet, men hvis man bruger turneringen til at tale om hvad sportsfolk spiser, hvor meget træning det kræver og hvor sjovt det er at spille topfodbold som dem i spillet, kan man bruge en sådan passiv aktivitet til at påvirke mange holdninger. Samtidig kan nogle af de medlemmer som måske ikke er specielt gode til fodbold i den virkelige verden opleve en succes, som de/vi efter flg. kan bygge videre på. Det giver mod at opleve succes. VI har som tidligere skrevet øje for medlemmernes helhedsudvikling. Det betyder ikke bare kost og motion, men nok så væsentligt deres forventninger og tillid til fremtiden, uddannelse, venskaber, kærester, osv. Vi har oplevet medlemmer på år, der allerede havde stress, da de følte at de skulle passe både skole, kæreste, fritidsjob, familie og holde sig i gang med motion og at passe deres krop med træning af forskellig art. Alt sammen gode og vigtige ting, som alle sikkert vil mene er vigtige. Her gjorde vi det til vores opgave at gå ind i medlemmernes virkelighed, hjælpe dem med at forstår hvad der var ved at ske, og hjælpe dem med at prioritere og vælge fra, så deres liv kom i en bedre balance.

6 Vi tilrettelægger om nødvendigt en pædagogisk handleplan som skal hjælpe barnet til bl.a. at få et større selvværd og dermed kunne tage stilling til eget liv og livskvalitet, og dette kan også indebære at barnet tager stilling til hvad det vælger at spise. Det er svært at opretholde en konstruktiv dialog, hvis det man reelt gør, er at administrere et forbud. Samarbejde. Vi rækker ud med vores viden og holdninger. Vi deltager i det generelt forebyggende samarbejde i Esbjerg og især i Sønderris. Her har der f.eks. sidste år været en arbejdsoverskrift i den lokale SSP gruppe, som har heddet: Det skal være godt at være barn i Sønderris. En meget rummelig dagsorden, men den har i stor udstrækning drejet sig om sundhed i form af anderledes motion, bedre samvær børn imellem, debat oplæg om mobning, bekæmpelse at misbrug og andre gode initiativer. Denne politik er sidst gennemgået og godkendt Nov

Maden i idrætten inspiration til holdning og handling i idrætsforeningen IDÉMAPPE

Maden i idrætten inspiration til holdning og handling i idrætsforeningen IDÉMAPPE Maden i idrætten inspiration til holdning og handling i idrætsforeningen IDÉMAPPE Forord 00 01 Forord Baggrunden for idemappen Børn og unge bruger meget tid uden for hjemmet. Mange bruger meget fritid

Læs mere

BØRN, UNGE OG ALKOHOL. Information til. forældre

BØRN, UNGE OG ALKOHOL. Information til. forældre BØRN, UNGE OG ALKOHOL Information til forældre Din holdning er vigtigere, end du tror Forældre har stor indflydelse på, hvor tidligt og hvor meget deres børn kommer til at drikke. Derfor er det er vigtigt,

Læs mere

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde Hvorfor ville I gerne være lærer? Det startede med min egen, da jeg ville være lærer. Jeg kom nok fra en familie der ikke var så struktureret, så havde jeg en lærer, som var meget god til at holde den

Læs mere

Lise Dalsgaard, Bodil Jensen, Ingeborg H. Kristensen, Birgitte Thastrup, Berit Ziebell

Lise Dalsgaard, Bodil Jensen, Ingeborg H. Kristensen, Birgitte Thastrup, Berit Ziebell Lise Dalsgaard, Bodil Jensen, Ingeborg H. Kristensen, Birgitte Thastrup, Berit Ziebell RINGKJØBING AMT ROSKILDE AMT KØBENHAVNS KOMMUNE Forord Københavns Kommune, Ringkjøbing Amt og Roskilde Amt har videreudviklet

Læs mere

Sundere mad i idrætslivet - bevægelser mod en sundere madkultur

Sundere mad i idrætslivet - bevægelser mod en sundere madkultur Sundere mad i idrætslivet - bevægelser mod en sundere madkultur Sundere mad i idrætslivet - bevægelser mod en sundere madkultur Januar 2013 Tekst og layout: Tobias Egmose, projektleder, cand.it 3525 7588

Læs mere

Indledning... 4 Det frie institutions valg... 4 Serviceloven... 5 8 Formålsbestemmelsen... 5 BUPL`s Pædagogiske profil... 5 Institutioner for børn og

Indledning... 4 Det frie institutions valg... 4 Serviceloven... 5 8 Formålsbestemmelsen... 5 BUPL`s Pædagogiske profil... 5 Institutioner for børn og Indledning... 4 Det frie institutions valg... 4 Serviceloven... 5 8 Formålsbestemmelsen... 5 BUPL`s Pædagogiske profil... 5 Institutioner for børn og unge... 6 Den pædagogiske opgave og pædagogernes ansvar...

Læs mere

Kom i gang Arbejdsgruppe Arbejdsgruppens sammensætning Gruppens arbejde i praksis Tjekliste før I sætter aktiviteter i gang Mad- og måltidspolitik

Kom i gang Arbejdsgruppe Arbejdsgruppens sammensætning Gruppens arbejde i praksis Tjekliste før I sætter aktiviteter i gang Mad- og måltidspolitik Hør mere om projektet hos din tillidsmand, på www.mad-paa-arbejde.dk eller ring til os på telefon 33 95 60 00 / 70 300 300 Mad på arbejde er et fællesprojekt udarbejdet af Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender

Læs mere

Find værdierne og prioriteringer i dit liv

Find værdierne og prioriteringer i dit liv værdierne og prioriteringer familie karriere oplevelser tryghed frihed nærvær venskaber kærlighed fritid balance - og skab det liv du drømmer om Værktøjet er udarbejdet af Institut for krisehåndtering

Læs mere

Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab

Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Fælles Mål 2009 Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Faghæfte 21 Undervisningsministeriets håndbogsserie nr. 23 2009 Fælles Mål 2009 Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Faghæfte

Læs mere

Tag dig nu sammen, skat

Tag dig nu sammen, skat Lisbeth Fruensgaard Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes af stress eller angst Go Bog Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes

Læs mere

Gode kollegiale samtaler

Gode kollegiale samtaler TEMA Stress Værktøj 4 Der støtter og udvikler 1 Indhold Introduktion Formålene med dette værktøj Før I går i gang Hvordan kommer I i gang Processen trin for trin Redskab 1: Tre typer af samtaler Tre typer

Læs mere

Bliv bedre til arbejdet med børn og unge. Praktiske råd og personlige erfaringer til pædagog medhjælpere og deres ledere om kompetenceudvikling

Bliv bedre til arbejdet med børn og unge. Praktiske råd og personlige erfaringer til pædagog medhjælpere og deres ledere om kompetenceudvikling Bliv bedre til arbejdet med børn og unge Praktiske råd og personlige erfaringer til pædagog medhjælpere og deres ledere om kompetenceudvikling Indhold Muligheder for opkvalificering Muligheder for opkvalificering...

Læs mere

Spørgeskemaundersøgelser man selv står for

Spørgeskemaundersøgelser man selv står for 2 Spørgeskemaundersøgelser man selv står for Hvorfor? Man kan vælge at gennemføre en mindre spørgeskemaundersøgelse hvis man ønsker at få et overblik over forældrenes mere overordnede holdning til forskellige

Læs mere

Tænketanken Digitale Unge, november 2013 FOKUSGRUPPE-UNDERSØGELSEN: UNGES PRIVATE OG OFFENT- LIGE LIV PÅ SOCIALE MEDIER

Tænketanken Digitale Unge, november 2013 FOKUSGRUPPE-UNDERSØGELSEN: UNGES PRIVATE OG OFFENT- LIGE LIV PÅ SOCIALE MEDIER Tænketanken Digitale Unge, november 2013 FOKUSGRUPPE-UNDERSØGELSEN: UNGES PRIVATE OG OFFENT- LIGE LIV PÅ SOCIALE MEDIER 1 Rapport af: Rikke Frank Jørgensen, Gry Hasselbalch og Verner Leth, 2013 Fokusgruppeinterviews

Læs mere

Gode råd til dig, der har en teenager

Gode råd til dig, der har en teenager Gode råd til dig, der har en teenager Indhold Vær enige... 3 Brug hinanden... 3 Alle de andre må!... 4 Sladder... 5 Rygter... 5 Nu vi taler om aftaler... 6 Aftaler mellem forældre i klassen... 6 Klasseaftaler

Læs mere

Børn i skilsmisse. Ingrid Bové Jakobsen. Kristent Pædagogisk Institut. - pædagogik med værdi 1

Børn i skilsmisse. Ingrid Bové Jakobsen. Kristent Pædagogisk Institut. - pædagogik med værdi 1 Børn i skilsmisse Ingrid Bové Jakobsen Kristent Pædagogisk Institut - pædagogik med værdi 1 Rosa på ni år kom hjem fra skole en helt almindelig fredag. Hun tænkte på, at de i aften sammen skulle se Disney

Læs mere

Gør den svære samtale til et frugtbart samarbejde

Gør den svære samtale til et frugtbart samarbejde Gør den svære samtale til et frugtbart samarbejde Af Ianneia Meldgaard, cand. mag. Kursus- og foredragsholder og coach. www.qcom.dk Den svære samtale er et begreb, der bliver brugt meget i institutioner

Læs mere

Fælles Pædagogisk Grundlag

Fælles Pædagogisk Grundlag Fælles Pædagogisk Grundlag Information til forældre Dagtilbud 0-6 år Forord Det er med glæde, at Børne-, Unge- og Familieudvalget i oktober måned godkendte et fællespædagogisk grundlag for det samlede

Læs mere

Samfund og specialpædagogik modul 73451. oktober 2007. Dorit Coleman, Helle Fagerberg, Margit Houmøller, Pia Borchmann, Vibeke Bang Jacobsen

Samfund og specialpædagogik modul 73451. oktober 2007. Dorit Coleman, Helle Fagerberg, Margit Houmøller, Pia Borchmann, Vibeke Bang Jacobsen Samfund og specialpædagogik modul 73451 oktober 2007 Dorit Coleman, Helle Fagerberg, Margit Houmøller, Pia Borchmann, Vibeke Bang Jacobsen Vejleder: Bente Maribo Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2

Læs mere

SOCIAL FÆRDIGHEDSTRÆNING

SOCIAL FÆRDIGHEDSTRÆNING Dette er et genoptryk med venlig tilladelse af psykiatrifonden: Kapitel 12 "Social færdighedstræning" af Allan Hedegaard Fohlmann i bogen Psykose hos unge - symptomer, behandling og fremtid af Merete Nordentoft,

Læs mere

EVALUERING AF SAMTÆNKNING MELLEM SKOLE OG FRITIDSHJEM I KØBENHAVNS KOMMUNE. Center for Institutionsforskning, Højvangseminariet februar 2003.

EVALUERING AF SAMTÆNKNING MELLEM SKOLE OG FRITIDSHJEM I KØBENHAVNS KOMMUNE. Center for Institutionsforskning, Højvangseminariet februar 2003. EVALUERING AF SAMTÆNKNING MELLEM SKOLE OG FRITIDSHJEM I KØBENHAVNS KOMMUNE. Center for Institutionsforskning, Højvangseminariet februar 2003. Indledning. * SAMMENFATNING, KONKLUSIONER OG PERSPEKTIVER.

Læs mere

- en bog til fagfolk om udsatte grønlandske børn i Danmark

- en bog til fagfolk om udsatte grønlandske børn i Danmark - en bog til fagfolk om udsatte grønlandske børn i Danmark De usynlige børn - en bog til fagfolk om udsatte grønlandske børn i Danmark 4 Indholdsfortegnelse KÆRE LÆSER KAPITEL 1 NYT LAND, NYT SPROG, NY

Læs mere

Det har du ret til. til forældre, hvis barn skal anbringes eller er anbragt

Det har du ret til. til forældre, hvis barn skal anbringes eller er anbragt Det har du ret til til forældre, hvis barn skal anbringes eller er anbragt 2 Til forældre Dit barn er anbragt eller skal anbringes Det er dit barn, det handler om Serviceloven beskriver reglerne for anbringelser

Læs mere

AT SKABE ET BEDRE LIV

AT SKABE ET BEDRE LIV AT SKABE ET BEDRE LIV - fortællinger fra Korskærparken www.korskaerparken.dk Denne bog er lavet i samarbejde mellem beboere i Korskærparken og Fredericia Kommune. TAK til Niels Dahl for den store hjælp

Læs mere

Evaluering af projekt Pitstop

Evaluering af projekt Pitstop Evaluering af projekt Pitstop Et toårigt, tværfagligt samarbejdsprojekt mellem Charlotteskolen og Fritids- og Ungdomsklubben 5 eren, med det formål at undgå eksklusion af elever fra skolen ved hjælp af

Læs mere

IT- P O L I T I K F O R

IT- P O L I T I K F O R IT- P O L I T I K F O R F U R E S Ø GÅRD FRITIDSKL U B På Furesøgård har vi et multimediehus med mange spillecomputere og muligheder for kreativ udfoldelse med musik, billeder og video. I dette dokument

Læs mere

Diakonalt nærvær fællesskab, der rækker ud

Diakonalt nærvær fællesskab, der rækker ud Diakonalt nærvær fællesskab, der rækker ud Den lille Prins og Ræven I Antoine de Saint-Exupérys eventyr om Den lille Prins, der forlader sin asteroide for at finde nogle venner på de andre planeter, møder

Læs mere

Kommunikation og sprog

Kommunikation og sprog Pædagogiske læreplaner i dagtilbud Sprog 1 Kommunikation og sprog Børns sprogudvikling er et vigtigt tema i den løbende debat om børn. Det er naturligt nok, idet vi lever i et videnssamfund, hvor det gælder

Læs mere

Børn og Unge. De 9 strategier

Børn og Unge. De 9 strategier Børn og Unge Børn og Unge De 9 strategier Århus Kommune Senest revideret februar 2010 Børn og Unge DE NI STRATEGIER Børn og Unge har opstillet ni strategier, der tilsammen skal sikre, at vi arbejder målrettet

Læs mere

Metoder i familieorienteret. alkoholbehandling. om at inddrage partner og børn

Metoder i familieorienteret. alkoholbehandling. om at inddrage partner og børn Metoder i familieorienteret alkoholbehandling om at inddrage partner og børn 2009 Metoder i familieorienteret alkoholbehandling om at inddrage partner og børn 2009 NORDISK MILJØMÆRKNING Metoder i familieorienteret

Læs mere