Referat fra DTHS netværksmøde for laryngectomi og mundhulecancer d. 12. nov

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Referat fra DTHS netværksmøde for laryngectomi og mundhulecancer d. 12. nov. 2010."

Transkript

1 Referat fra DTHS netværksmøde for laryngectomi og mundhulecancer d. 12. nov Præsentation ved Anja Bau ang. brugerens vej gennem DTHS-institutionen. Henvisning udredning mål black box evaluering. Landsdækkende gruppe af fagpersoner, der opsamler og diskuterer den daglige praksis mhp. udvikling og formidling. Oplæg ved Signe Grøn omkring det logopædiske arbejde med laryngectomerede (BA-opgave) Valgte at skrive BA om laryngectomerede, da hun i sin praktik på CSV havde oplevet gruppeuv. af laryngectomerede. Forskningsområde: 1. Danske logopæders påklædning til arbejdet med laryngectomerede. 2. Konsulentens og logopædens samarbejde. Spørgeskemaundersøgelse (primært kvantitativt enkelte kvalitative) induktiv tilgang. Skema sendt ud til 21 logopæder fra sidste netværksmøde fik 19 tilbage. Heraf blev 3 sorteret fra pga. de havde meget begrænset erfaring inden for området. Resultater af undersøgelsen: Kvantitative resultater i (%) og frekvens (n). Erfaring som logopæd n=16. Gennemsnitlig erfaring på 23 år - med laryngectomerede ca. 15 år. Langt de fleste have ingen eller mellem 1-6 lektioner på grunduddannelsen. Mange følte sig kun lidt eller ikke kompetent til at arbejde med området. De fleste havde heller ikke stiftet bekendtskab med laryngectomerede i deres praktik på grunduddannelsen. De fleste har fulgt kolleger eller taget efteruddannelse. Præoperative arbejdsopgaver: Kun 25 % (4) møder pt. præopr. (alle møder dog alligevel en logopæd før opr., da forskellige sygehuse tager sig af kl. ift. regionen) 67% (10) møder aldrig pt. sammen med konsulenten. (forskelligt, hvad man gør i de forskellige regioner) 50% (8) logopæden introducerer aldrig de forskellige muligheder for stemmedannelse efter laryngectomi. 56% (9) logopæden rådgiver/vejleder aldrig pt. og pårørende i de postopr. Følger. 56% (9) introducerer logopæden aldrig de muligheder for stemmedannelse efter laryngectomi + rådgiver og vejleder ift. stemmen. Postopr. arbejdsopgaver 75% inddrager rådgivning og vejledning ift. stemmedannelse. Ventilstemmen og vibratorstemmen er de mest anvendte ICF-modellen hvor meget bruges den i jobbet, omkring 25% bruger den ikke.

2 God praksis skema hvor meget bruges det? Omkring 20% bruger det aldrig og 20% bruger det næsten aldrig. Omkring 33% bruger det for det meste. Alaryngale stemmer: 74 % Ventilstemme 69 % Vibratorstemme 32 % Esophagusstemme (traditionel) Landsmæssig forskel i brugen af alaryngale stemmer der er ikke så stor landsmæssig forskel i dk. Terminologi: Esophagusstemmen gennem ventil og traditionel esophagusstemme? Hvornår har kl. brug for esophagusstemme? Måske, hvis der opstår problemer med ventilen nogle vil hellere have esophagusstemme i stedet for vibrator. Hvor meget indbefatter logopædens arbejde? 100% logopædisk Ca. 70% psykologisk 60% psykosocial 100% rådgivning 75% vejledning og rådgivning overfor pårørende. Samarbejdet mellem logopæd og konsulent er i de fleste tilfælde rigtigt godt. Præopr. De fleste har en præoperativ kontakt med både logopæd og konsulent. Postopr. Er konsulenten også ofte med - særligt ved det første møde efter opr.. De fleste synes der er en konkret skillelinje mellem logopædens og konsulentens arbejde. 19% synes, at der er et behov for en mere klar fordeling af arbejdsopgaverne. Mødet med en konsulent og logopæd er meget vigtigt. Perspektivering/konklusion: Det kunne have været godt at inddrage de laryngectomerede i us., have haft konsulentens vinkel, manglende kompetence efter endt uddannelse osv. Samfundet kender ofte ikke til laryngectomi heller ikke i lægeverdenen. Stor forskel på mængden af uv. på KUA og SDU. Hvad med kommunerne, der tager opgaverne hjem (f.eks. Horsens) kan de magte opgaven? Mange lærer ved mesterlære. Ib Jacobsen: landskursus og kursus for undervisere. Landskursus for laryngectomerede uge 26 (første skoleferieuge) det vil altid være den uge. Bliver afholdt i Vingsted. Er arrangeret af Instituttet i Region Midtjylland og DLFS. Bente Hollerup blev pensioneret i sept Der er ved at ske et generationsskifte indenfor området.

3 Hvad er landskurset? Når folk møder mandag eftermiddag inddeles de i hold efter deres stemme (laves stemmeprøver). Gruppe: kan f.eks. være vibrator, super gruppe med ventil, nybegynder ventil, gruppe midt imellem, spiserørsstemme. Gåture, foredrag, undervisning, fysioterapi, pårørende gruppe, stomapleje (pårørende), svømning/vandaktiviteter, førstehjælp og arbejdende værksteder (lugtesans, stemmeforstærkere, telefontræning osv.). Årsmødet starter onsdag (Arrangeret af landsforeningen). Der har været nedgang i tilmeldingen til kurset i løbet af de sidste år. Vil gerne bevare kurset. Skal man reducere kurset fra 5 til 3 dage kommuner er adspurgt ikke prisen det afhænger af, men kvaliteten af undervisningen. Ikke så mange brugere, der søger som tidl. Nogle har lyst/behov for mere end et kursus er der fonde o.lign. der kan støtte? Der er flere nyopr., der ikke har overskud/lyst til at deltage. Kursus for nye logopæder indenfor området i foråret dag: teori, 2. dag: 6 laryngectomerede. Overvejer at lave et nyt kursus for nye, (sideløbende med landskurset) de nye skal have en en kanin med. Er der interesse? Kan man evt. få lov, som ny, at være en flue på væggen på landskurset? Valg af tovholder for 2011 Anne Bingen-Jakobsen (Roskilde) og Inge Ernst Kølle (Køge). Diskussion Hvordan går det med TruTone vibratoren på landsplan? Der er meget stor forskel på kommunerne det kan være svært at få pengene hjem (Kapitex oplever dette). CSV København har ingen problemer med at få pengene hjem udleverer til næsten alle. Skal alle have en vibrator? Vigtigt, at de er interesseret i at bruge den. Hvornår skal de udleveres? Kan man lave en låneordning? Hvordan kan man skønne, hvem der har behov og hvem der ikke har. Det vurderes oftest i løbet af undervisningen. I Århus bruger man udlånsmodellen her låner kl. vibratoren i starten og ønsker kl. en vibrator herefter, ansøges der om en. Inden for høreverdenen låner man ofte FM-anlæg osv., måske kunne firmaerne gøre det samme indenfor dette område. Oplæg ved overlæge Karin Lambertsen Se i øvrigt PP her er kun korte træk beskrevet. FEES synkefunktion. Vigtigt, at vi ved noget om dette område, da det ofte hænger sammen med laryngectomi og mundhuleopr. FEESST laver Karin meget i sin hverdag. Dysfagi er et symptom, det kan ikke oversættes til fejlsynkning. Dysfagi = jeg kan ikke synke eller jeg har problemer med at synke. Det skyldes oftest smerter i halsen.

4 Fejlsynkning = aspiration (får noget i den gale hals), det kan medføre lungebetændelse. Dysfagi omfatter: Dårlig el. manglende evne til at synke Dysfagi: 25-45% af senhjerneskadede i rehab % af pt. med apopleksi i de første 6 mdr. 25% har fortsat dysfagi efter en uge. 10% har stadig dysfagi efter 6 mdr ud af dem der har dysfagi. Det er vigtigt, at der bliver fulgt op efter det akutte stadige. PEG-sonde er dyr for samfundet. Dysfagi påvirker livskvaliteten, medfører større dødelighed, aspiration, underernæring. Forlænger rehab. Vi synker ca gange i døgnet. Strålebehandlede synker mindre. Vi aspirerer alle lidt mens vi sover. Silent aspiration: pt. hoster ikke, når de aspirerer. Aspiration pneumoni: ses ved obduktion. Der findes ingen kontrollerede forsøg, hvor man sammenligner screeningsprogrammer vi kan ikke have en kontrolgruppe, hvor vi ikke gør noget. Bedside us. laves før man begynder at give pt. noget. F.O.T.T. koncept. Videofluoroskopi (VFSS) Fiberoptisk endoskopisk undersøgelse af synkefunktionen (FEES) bruger Karin. Svær dysfagi og nedsat sensibilitet i pharynx er de eneste 2 tegn prediktive for aspiration Metaanalyse Bedside kun 2 ud af 49 hoster. (sensibilitet i pharynx) Screening for dysfagi ark. (Forskellige skemaer på landets apopleksiafsnit). Sensibilitet kan måles ved at blæse luft ind eller røre svælgbagvæggen med en vatpind. FEEST er bedst til at sige noget om stemmebånd, hvor VFL (Videofluoroskopi) er bedst til at se noget vedr. spiserøret og inde i munden. Forskere i Manchester mener vi nok har et synkecenter. (ligger formentligt foran talecenteret)

5 FEEST Bedside, mobil, kost (hvad kl. nu spiser i hverdagen), undersøgelsens længde, feedback (pt. kan selv se, hvad de gør hvornår), pris. VFL er bedst til at se, hvad der sker i munden, med tungen og spiserøret. HUSKE REGLER: Bevidshedssvækkelse Dårlig siddende balance Høj alder Abnorm tunge, mund eller ganemotorik. Gentagende lungebetændelse. Svag hoste Fugtig stemme Osv. Råd og vejl.: Siddestilling Ro omkring måltidet Opmærksomhed Hovedet mod bryst meget vigtigt (flere aspirerer ikke ved denne stilling) Safefull swalloving (opret position, hage mod bryst) Hold vejret og synk (lukker til stemmebåndene) Sidste nyt: Skotland (juni 2010) Vejledning til screening af pt. (udarb. af SIGN) to siders vejl. Formål med FEES: synkefunktionen, aspiration, aspirationsrisiko, ernæring, terapi der skal gerne ske en spontan synkning ved fiberskopi. Mad og drikke farves med grøn frugtfarve. Efter us. laves der en scoring, for at vurdere den fremtidige indsats. Man kan bruge fiberskop til at røre forskellige flader (røres epiglottis føles det, som om man er ved at blive kvalt i stedet kan man puste luft ind udfører en LAR Laryngeal Adduktor Refleks = stemmebåndene lukker) Stålebehandling skader ofte reflekserne ift. synkning. Der går lidt tid før vi vender os til fiberskopet er der, derfor skal man give lidt tid før man vurderer synkningen. Strålebehandling pt mundtørhed giver problemer med at synke men tungen mister også lidt af funktionen. Maden kan ligge på en slags hylde mellem tungebasis og epiglottis her skylles maden først væk, når der drikkes. Efter strålebehandling løfter larynx sig heller ikke i samme grad som tidligere. Kræftpakke III rehabilitering Vuderer at 70% af danske cancerpt. har behov for rehab.hjælp. Skal mindre larynxcancer (T1A) behandles vha. laser eller stråle? Bliver pt. diskuteret. Skal de til logopæd?

6 Status på områderne Laryngectomi Vejle: 2 stk. i år får først ventil efter 3 mdr. Stor glæde af konsulenten. Bruger ikke udredningsskemaet føler ikke det er brugbart på det tidspunkt, hvor de møder pt. Lavet sit eget elektroniske skema med udgangspunkt i STUAD. CSV København: Lavet om på proceduren på Rigshospitalet mht. rådgivning og vejl. 10 dage efter opr. laves drikkeprøve, er den fin udleveres vibrator, 1 mdr. indkaldelse til opstart af brug af ventil gøres på Riget, der er læger mv. tilstede - i håb om at begrænse fisteldannelse. På instituttet laves udredningen der kommer mange udenbys (THI, Frederiksberg osv.) her bruges skemaet meget. Været på spændende kursus på Cancer Hospitalet i Holland. CSV Roskilde: Fået opgaven fra tidl. Storstrøms Amt, oplevet en kl. der fortalte, at han ikke havde hørt, at ventilen skal renses. THI Århus: Ny konsulent ordning, tidl. konsulent er gået på pension har i stedet ansat 4 konsulenter, to kvinder og to mænd forskellig alder, stemmer osv. Logopæden og konsulenten tager sammen ud til en præopr. samtale. Pt. møder konsulenten to gange, derefter kan der bevilliges flere gange. Synes det fungerer rigtigt godt. Prøveordning der evalueres efter et år. Der holdes til foråret et kursus for konsulenter. Kan udbydes til andre konsulenter i dk. CSU Slagelse: Området er delt op på en anden måde. Nordlige område har en aftale med en skole, der laver en visitation. Traditionel fra Roskilde. Mange komplikationer ved kl., som del af. CRS Odense: To der arbejder med laryngectomerede ny kommer ind i området i stedet for Anette Selmar. Ikke store ændringer siden sidste møde. Eneste sted i landet, at ventilen ikke bliver indopr. primært. Esbjerg: Ny i området, har haft 3 stk. i løbet af det sidste år. Aalborg: Ikke så mange, to der har fået lavet laryngectomi og rekonstruktion af spiserøret, en laryngectomeret. Mundhuleopererede Vejle: Fint med henvisninger, ca. 10 stk., normalt 4. CSV København: Begrænset henvisning har rykket herfor, men uden resultat. Kan evt. spørge om de opererede kan komme på talekonference. Rigshospitalet er ved at lave deres egen brochure på området, hvor taledelen også er repræsenteret. CSU Roskilde: Herlev Sygehus bruger de brochure de har fået. Ingen henvist i år. THI Århus: Som de andre steder. CSU Slagelse: Ikke set nogle i de sidste år. CRS Odense: Har rigtig travlt er en del af kræftpakken, hvor pt. skal møde en del fagpersoner indenfor 48 timer. Er to ansat i området. Hospice bruger dem også en hel del. Nyt tiltag fra palliativt team om hoved-halscancer, var rigtigt godt. Der var worksshops om eftermiddagen. Stor tilslutning. Skriver en artikel til Logos i dec Esbjerg: Ingen repræsentant fra området d.d. Aalborg: Stor tilgang efter Karin Lambertsen er kommet udsigt til omkring 1 om ugen på sigt.

DTHS 2011 - Laryngectomi og mundhuleopererede - Referat.

DTHS 2011 - Laryngectomi og mundhuleopererede - Referat. DTHS 2011 - Laryngectomi og mundhuleopererede - Referat. Valg af arbejdsgruppe til næste år: Ellen Pedersen & Kirsten Nielsen Oplæg om Århus-modellen for konsulenter og diskussion v. Ib Jacobsen og Hannah

Læs mere

Taleafdelingen. Ydelseskatalog 2009. Stemme- og talevanskeligheder. Til de fynske kommuner

Taleafdelingen. Ydelseskatalog 2009. Stemme- og talevanskeligheder. Til de fynske kommuner Taleafdelingen Ydelseskatalog 2009 Stemme- og talevanskeligheder Til de fynske kommuner Logopædisk udredning af stemme-/talevanskeligheder Borgere med stemme- og/eller talevanskeligheder, der er organisk

Læs mere

Oplæg til DTHS fra Talesøjlemøde d. 7. april 2008

Oplæg til DTHS fra Talesøjlemøde d. 7. april 2008 Der mødte 21 deltagere op og hele landet var repræsenteret. Målet for dagen var at konkretisere Talesøjlens organisering og udarbejde oplæg desangående til DTHS. Opgaverne var at etablere de faglige netværk

Læs mere

Program Landskursus for. Hals- og Mundhuleopererede. 27. juni juni 2019

Program Landskursus for. Hals- og Mundhuleopererede. 27. juni juni 2019 Program Landskursus for hals- og mundhuleopererede 27. juni - 30. juni 2019 Sted: Severin hotel og konferencecenter Arrangør: Taleinstituttet og Hjerneskadecenter Nordjylland Dansk Landsforening for Hals-

Læs mere

Program Landskursus for. Hals- og Mundhuleopererede. 28. juni - 1. juli 2018

Program Landskursus for. Hals- og Mundhuleopererede. 28. juni - 1. juli 2018 Program Landskursus for hals- og mundhuleopererede 28. juni - 1. juli 2018 Sted: Vingsted hotel og konferencecenter Arrangør: Taleinstituttet og Hjerneskadecenter Nordjylland Dansk Landsforening for Hals-

Læs mere

Kommuneinformation om Landskursus for. Hals- og Mundhuleopererede. 28. juni - 1. juli 2018

Kommuneinformation om Landskursus for. Hals- og Mundhuleopererede. 28. juni - 1. juli 2018 Kommuneinformation om Landskursus for hals- og mundhuleopererede 28. juni - 1. juli 2018 Sted: Vingsted hotel og konferencecenter Arrangør: Taleinstituttet og Hjerneskadecenter Nordjylland Dansk Landsforening

Læs mere

25. juni - 28. juni 2015

25. juni - 28. juni 2015 Information om Landskursus for hals- og mundhuleopererede 25. juni - 28. juni 2015 STED: ARRANGØR: VINGSTED hotel & konferencecenter i Vejle Institut for Kommunikation og Handicap i samarbejde med DLHM

Læs mere

Ydelseskatalog 20. Odense Kommune. Taleafdelingen

Ydelseskatalog 20. Odense Kommune. Taleafdelingen Ydelseskatalog 20 Odense Kommune Taleafdelingen TALEAFDELINGEN Ydelser pr. 1.1.2016 INDHOLD Basisydelse - Abonnement T 1 Logopædisk udredning efter erhvervet hjerneskade... 4 T 2 Eneundervisning af voksne

Læs mere

DANSK LANDSFORENING FOR HALS OG MUNDHULEOPEREREDE. Talebesvær ved Mundhulecancer

DANSK LANDSFORENING FOR HALS OG MUNDHULEOPEREREDE. Talebesvær ved Mundhulecancer DANSK LANDSFORENING FOR HALS OG MUNDHULEOPEREREDE Talebesvær ved Mundhulecancer Foreningen for personer med funktionsnedsættelse efter operation eller stråleterapi i hals og mundhuleområdet Strandboulevarden

Læs mere

Det smager af torskerogn Temadag om dysfagi d. 19. november 2013. Ergoterapeut Dorthe Braüner Bjerge Aarhus Kommunes Neurocenter

Det smager af torskerogn Temadag om dysfagi d. 19. november 2013. Ergoterapeut Dorthe Braüner Bjerge Aarhus Kommunes Neurocenter Det smager af torskerogn Temadag om dysfagi d. 19. november 2013 Ergoterapeut Dorthe Braüner Bjerge Aarhus Kommunes Neurocenter Ergoterapeutens rolle Et tværfagligt samarbejde Fysioterapeut Ergoterapeut

Læs mere

Lær at danne lyd efter total laryngectomi

Lær at danne lyd efter total laryngectomi Kommunikationscentret - Region Hovedstaden Lær at danne lyd efter total laryngectomi Denne pjece forsøger at give svar på nogle af de spørgsmål, der kan opstå i forbindelse med bortoperation af struben.

Læs mere

Baggrund. Neurocenter og kirurgisk center 1

Baggrund. Neurocenter og kirurgisk center 1 Evidensbaseret klinisk retningslinje for undersøgelse af dysfagi hos voksne patienter med traumatisk hjerneskade Klinisk sygeplejespecialist Leanne Langhorn Ergoterapeut Eva Eriksen Århus Universitetshospital

Læs mere

Øvre dysfagi. opsporing, udredning og udvalgte indsatser. Pixi-udgave Øvre pi

Øvre dysfagi. opsporing, udredning og udvalgte indsatser. Pixi-udgave Øvre pi Øvre dysfagi opsporing, udredning og udvalgte indsatser Pixi-udgave Øvre pi Enhed for kvalitet Har som formål at understøtte og koordinere kvalitetsudvikling i den fysioterapeutiske praksissektor. Læs

Læs mere

Kommuneinformation om Landskursus for. Hals- og Mundhuleopererede. 29. juni - 2. juli 2017

Kommuneinformation om Landskursus for. Hals- og Mundhuleopererede. 29. juni - 2. juli 2017 Kommuneinformation om Landskursus for hals- og mundhuleopererede 29. juni - 2. juli 2017 Sted: Vingsted hotel og konferencecenter Arrangør: Taleinstituttet og Hjerneskadecenter Nordjylland Dansk Landsforening

Læs mere

Tygge- og synkebesvær. Til dig der oplever, at måltidet er blevet svært at komme igennem - om førstehjælp og siddestillinger

Tygge- og synkebesvær. Til dig der oplever, at måltidet er blevet svært at komme igennem - om førstehjælp og siddestillinger Tygge- og synkebesvær Til dig der oplever, at måltidet er blevet svært at komme igennem - om førstehjælp og siddestillinger Tygge og synkeprocessen Når man spiser, bruger man 28 muskler og 7 hjernenerver

Læs mere

SPISEINFORMATION. Navn Cpr.nr. Dato Udarbejdet af

SPISEINFORMATION. Navn Cpr.nr. Dato Udarbejdet af SPISEINFORMATION Navn Cpr.nr. Dato Udarbejdet af SIDDESTILLING Sidde på briks med terapeut eller packs bagved og højdeindstilleligt bord foran Sidde i kørestol, hvor den er kippet langt frem og fødderne

Læs mere

Kommuneinformation. om Landskursus for hals- og mundhuleopererede 30. juni - 3. juli 2016. Sted: Vingsted hotel og konferencecenter.

Kommuneinformation. om Landskursus for hals- og mundhuleopererede 30. juni - 3. juli 2016. Sted: Vingsted hotel og konferencecenter. Kommuneinformation om Landskursus for hals- og mundhuleopererede 30. juni - 3. juli 2016 Sted: Vingsted hotel og konferencecenter Vedlægges ansøgningen Arrangør: DLHM DANSK LANDSFORENING FOR HALS- OG MUNDHULEOPEREREDE

Læs mere

DANSK LANDSFORENING FOR HALS- OG MUNDHULEOPEREREDE. Talebesvær ved Laryngectomi

DANSK LANDSFORENING FOR HALS- OG MUNDHULEOPEREREDE. Talebesvær ved Laryngectomi DANSK LANDSFORENING FOR HALS- OG MUNDHULEOPEREREDE Talebesvær ved Laryngectomi Foreningen for personer med funktionsnedsættelse efter operation eller stråleterapi i hals og mundhuleområdet Pjecen er udarbejdet

Læs mere

Vi anvender trachealkanyle

Vi anvender trachealkanyle Vi anvender trachealkanyle - derfor lyder vore stemmer anderledes Siden 1995 har permanente kanylebærere - tracheostomerede - kunnet blive optaget i Dansk Landsforening for Laryngectomerede. Siden 1996

Læs mere

Hvor ofte skal jeg lave øvelserne? Det anbefales at lave dit træningsprogram 5 gange dagligt for at få mest muligt ud af det.

Hvor ofte skal jeg lave øvelserne? Det anbefales at lave dit træningsprogram 5 gange dagligt for at få mest muligt ud af det. Udarbejdet af ergoterapeuter, Klinik for Ergo- og Fysioterapi, HOC Rigshospitalet, Afsnit 8511 Oktober 2014 Denne pjece er til dig, som er behandlet for kræft i hoved-hals området enten ved operation eller

Læs mere

Vi anvender trachealkanyle

Vi anvender trachealkanyle Vi anvender trachealkanyle - derfor lyder vore stemmer anderledes Siden 1995 har permanente kanylebærere - tracheostomerede - kunnet blive optaget i Dansk Landsforening for Laryngectomerede, Nu Dansk Landsforening

Læs mere

25. juni - 28. juni 2015

25. juni - 28. juni 2015 PROGRAM Landskursus for hals- og mundhuleopererede 25. juni - 28. juni 2015 STED: ARRANGØR: VINGSTED hotel & konferencecenter i Vejle Institut for Kommunikation og Handicap i samarbejde med DLHM Institut

Læs mere

Dysfagi? Er det blevet sværere at tygge og synke maden?

Dysfagi? Er det blevet sværere at tygge og synke maden? Dysfagi? Er det blevet sværere at tygge og synke maden? Hvad er dysfagi? Dysfagi er udfordringer i forhold til at spise, tygge og synke. Det kan både være problemer med at kunne tygge og synke maden og

Læs mere

Dysfagi. - mad til patienter med tygge- og synkevanskeligheder. Anja Weirsøe Dynesen Cand.scient. i human ernæring, tandlæge, ph.d. 12.

Dysfagi. - mad til patienter med tygge- og synkevanskeligheder. Anja Weirsøe Dynesen Cand.scient. i human ernæring, tandlæge, ph.d. 12. Dysfagi - mad til patienter med tygge- og synkevanskeligheder Anja Weirsøe Dynesen Cand.scient. i human ernæring, tandlæge, ph.d. 12. juni 2018 Agenda Hvad er dysfagi? Hvem har dysfagi? Konsekvenser af

Læs mere

Dysfagi et symptom med alvorlige konsekvenser

Dysfagi et symptom med alvorlige konsekvenser Dysfagi et symptom med alvorlige konsekvenser HEIDI ADAMSEN, ERGOTERAPEUT OG UNDERVISER PÅ SOSU SILKEBORG Et kig i hverdagen: Ordet DYSFAGI stammer fra Græsk - DYS betyder vanskeligheder eller besvær -

Læs mere

Nordisk folkesundhedskonference At tale om alkohol

Nordisk folkesundhedskonference At tale om alkohol Nordisk folkesundhedskonference At tale om alkohol Den forebyggende samtale om alkohol erfaringer fra Frederikshavn kommune. Side 2 Hvem er jeg Rebekka Vestergaard Larsen Sygeplejerske i 12 år Arbejdet

Læs mere

Sondeernæring til patienter med akut apopleksi

Sondeernæring til patienter med akut apopleksi Sondeernæring til patienter med akut apopleksi Ved klinisk afdelingssygeplejerske Malene Fogh Nielsen Malene.Fogh.Nielsen@hvh.regionh.dk Hvidovre Hospital Afdeling for Neurorehabilitering Afsnit for Apopleksi

Læs mere

Et kursus om kræft, behandling, mad, søvn, trivsel og fysisk aktivitet

Et kursus om kræft, behandling, mad, søvn, trivsel og fysisk aktivitet Et kursus om kræft, behandling, mad, søvn, trivsel og fysisk aktivitet til kræftramte borgere i Fredensborg Kommune Mange oplever, at de mister kontrol og handlemulighed i hverdagen, når de får kræft.

Læs mere

Senfølger og mulig efterbehandling. Irene Wessel, overlæge, ph.d., klinisk lektor Øre-, næse-, halskirurgiske og aud. klinik, Rigshospitalet

Senfølger og mulig efterbehandling. Irene Wessel, overlæge, ph.d., klinisk lektor Øre-, næse-, halskirurgiske og aud. klinik, Rigshospitalet Senfølger og mulig efterbehandling Irene Wessel, overlæge, ph.d., klinisk lektor Øre-, næse-, halskirurgiske og aud. klinik, Rigshospitalet 20. Sept 2019 De 7 Sanser Synssansen Høre Smagssansen Lugtesansen

Læs mere

Dysfagipakken. Udarbejdet af: - Sophie Lytoft Simonsen - Kristin Felicia Nilausen - Jytte Strange

Dysfagipakken. Udarbejdet af: - Sophie Lytoft Simonsen - Kristin Felicia Nilausen - Jytte Strange Dysfagipakken Udarbejdet af: - - Kristin Felicia Nilausen - Jytte Strange Baggrund for arbejdet Prævalens 10-33% af medicinske patienter over 50 år har øvre dysfagi (Eisenstadt 2010) 20-50% med Morbus

Læs mere

Tilbud til kræftramte i Hjørring Kommune. Efterår 2013

Tilbud til kræftramte i Hjørring Kommune. Efterår 2013 Tilbud til kræftramte i Hjørring Kommune Efterår 2013 Hjørring Kommunes tilbud om kræftrehabilitering Har du fået kræft indenfor det sidste år eller for nylig fået tilbagefald, vil vi gerne støtte og vejlede

Læs mere

Til pårørende. De sidste døgn... Vælg billede. Vælg farve. 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen

Til pårørende. De sidste døgn... Vælg billede. Vælg farve. 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen Til pårørende De sidste døgn... Vælg billede Vælg farve 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen Når døden nærmer sig En hjælp til at kunne være til stede I denne pjece vil vi gerne fortælle jer pårørende om,

Læs mere

DANSK LANDSFORENING FOR

DANSK LANDSFORENING FOR ÅRSMØDE DANSK LANDSFORENING FOR HALS- OG MUNDHULEOPEREREDE 29. juni til 1. juli 2018 Vingsted PROGRAM FORORD Dansk Landsforening for Hals og Mundhuleopereredes årsmøde er rettet mod alle landsforeningens

Læs mere

beggeveje Læringen går

beggeveje Læringen går VAGN ERIK ANDERSEN, journalist, SØREN WEILE, fotograf Læringen går beggeveje Tandlægestuderende er glade for praktikperioden i den kommunale tandpleje, men også overtandlægerne synes de lærer noget. Samtidig

Læs mere

FEES. Conflict of interest. Funktionel endoskopisk evaluering af synkefunktion. Min interesse i dysphagi. De næste 20 minutter. Næsens indre anatomi

FEES. Conflict of interest. Funktionel endoskopisk evaluering af synkefunktion. Min interesse i dysphagi. De næste 20 minutter. Næsens indre anatomi Conflict of interest FEES Funktionel endoskopisk evaluering af synkefunktion Irene Wessel Overlæge, ph.d., klinisk lektor Rigshospitalets Hoved-hals kirurgisk og audiologisk klinik Ulønnet forskningssamarbejde

Læs mere

DANSK LANDSFORENING FOR

DANSK LANDSFORENING FOR ÅRSMØDE DANSK LANDSFORENING FOR HALS- OG MUNDHULEOPEREREDE 1. juli til 3. juli 2016 Vingsted PROGRAM FORORD Dansk Landsforening for Hals og Mundhuleopereredes årsmøde er rettet mod alle landsforeningens

Læs mere

Dysfagi Forudsætninger for deltagelse i måltider.

Dysfagi Forudsætninger for deltagelse i måltider. Dysfagi Forudsætninger for deltagelse i måltider. Forudsætninger for deltagelse i måltider Gode rammer At borgeren kan tygge og synke maden At maden har den rette konsistens og sammensætning. Rette siddestilling

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Statusnotat. Inddragelse af frivillige i Psykiatrien. PsykInfo

Statusnotat. Inddragelse af frivillige i Psykiatrien. PsykInfo Statusnotat Inddragelse af frivillige i Psykiatrien PsykInfo Louise Friis Kusk, konsulent Anne Mette Billekop, leder 1. februar 2017 Baggrund Siden december 2014 har der været ansat én frivillighedskoordinator

Læs mere

Undersøgelse og Vurdering

Undersøgelse og Vurdering Undersøgelse og Vurdering gruppe Voksne med betydelig og varig nedsat psykisk og fysisk funktionsevne med ønske om vurdering af behovet for fysioterapeutisk/ergoterapeutisk behandling. En vurdering af

Læs mere

Lindrende behandling ved alvorlig sygdom. Når døden nærmer sig. Information til pårørende

Lindrende behandling ved alvorlig sygdom. Når døden nærmer sig. Information til pårørende Palliativt Team Vejle Lindrende behandling ved alvorlig sygdom Sct. Maria Hospice Center Når døden nærmer sig Information til pårørende rev. Marts 2009 De sidste levedøgn Når døden nærmer sig hos et alvorligt

Læs mere

Referat af Pårørenderådsmødet på Bostedet Vinklen - CSB den 4/12 2012.

Referat af Pårørenderådsmødet på Bostedet Vinklen - CSB den 4/12 2012. Referat af Pårørenderådsmødet på Bostedet Vinklen - CSB den 4/12 2012. Tilstede: Susanne Wolfsberg, Carsten Hansen, Natacha Soelberg, Bente Holm, Anne Quitzau og Twiggy Liljehult. Forslag til Møderække

Læs mere

REBUS - Fælles uddannelse for folke- og skolebibliotekarer i Fredericia

REBUS - Fælles uddannelse for folke- og skolebibliotekarer i Fredericia Intern evalueringsopsamling Opsamling - EKSAMEN X = hold 1, hold 2, hold. Alle hold samlet 1. Formen: I hvilken har du oplevet, at eksamensformen har svaret til undervisningen på studieforløbet? I høj

Læs mere

Business Case nr. I 30X/01

Business Case nr. I 30X/01 Business Case nr. I 30X/01 Forslagets overskrift: Mindske komplikationer hos borgere med dysfagi Forslagsstiller: Tværgående gruppe sudfordring (vision): Mindske komplikationer hos borgere med dysfagi,

Læs mere

Hvad synes du om indholdet af kurset?

Hvad synes du om indholdet af kurset? Oversigt 2011 Evaluering af brugerundervisning Randers Bibliotek. Evaluering har i 2011 været op til underviserne om det skulle på programmet cirka 220 svar. Hvad synes du om indholdet af kurset? 86 40%

Læs mere

Hjælp til bedre vejrtrækning

Hjælp til bedre vejrtrækning Øre-næse-halskirurgisk Klinik Hjælp til bedre vejrtrækning ved lungekræft Patientinformation Øre-næse-halskirurgisk Klinik Finsensgade 35 6700 Esbjerg Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2. Lunger og kræftsygdom

Læs mere

Informationspjece om Maksimal Medicinsk Uræmibehandling (MMU) Regionshospitalet Holstebro Nyremedicinsk Dagafsnit Sengeafsnit M3

Informationspjece om Maksimal Medicinsk Uræmibehandling (MMU) Regionshospitalet Holstebro Nyremedicinsk Dagafsnit Sengeafsnit M3 Informationspjece om Maksimal Medicinsk Uræmibehandling (MMU) Regionshospitalet Holstebro Nyremedicinsk Dagafsnit Sengeafsnit M3 Til dig der overvejer lindrende medicinsk behandling fremfor dialyse. Denne

Læs mere

Patienters oplevede barrierer i mødet med sundhedsvæsenet

Patienters oplevede barrierer i mødet med sundhedsvæsenet Patienters oplevede barrierer i mødet med sundhedsvæsenet Afrapportering af fokusgruppeinterview med patienter, pårørende og sundhedspersonale Ved Kamille Samson Rapin BAGGRUND UNDERSØGELSENS FORMÅL Hvad

Læs mere

Er der foretaget nye undersøgelser som opfølgning på undersøgelsen Fra glæde til frustration i 2012?

Er der foretaget nye undersøgelser som opfølgning på undersøgelsen Fra glæde til frustration i 2012? Svar fra Beskæftigelse og Sundhed på spørgsmål vedr. modtagelsen af og arbejdet med flygtninge i Skanderborg Kommune, fremsat af byrådsmedlem Rasmus Ingemann Er der foretaget nye undersøgelser som opfølgning

Læs mere

Odense Kommune. Ydelseskatalog Taleafdelingen. Taleafdelingen

Odense Kommune. Ydelseskatalog Taleafdelingen. Taleafdelingen Odense Kommune Ydelseskatalog 2018 Taleafdelingen Taleafdelingen TALEAFDELINGEN Ydelser pr. 1.1.2018 INDHOLD Basisydelse - Abonnement T 1 Logopædisk udredning efter erhvervet hjerneskade... 5 T 2 Eneundervisning

Læs mere

De sidste levedøgn... Information til pårørende

De sidste levedøgn... Information til pårørende De sidste levedøgn... Information til pårørende Ældreservice www.skive.dk Denne pjece giver information om de forandringer, man hyppigst ser de sidste døgn i et menneskes liv. Pjecen er tænkt som et supplement

Læs mere

Sundhedsdansk Kroppen

Sundhedsdansk Kroppen ORDLISTE Hvad betyder ordet? Ordet på dansk Oversæt til eget sprog - forklar Sundhedsdansk Kroppen Her kan du lære danske ord om kroppen. Du kan også øve dig i at tale om kroppen. NYE ORD Kroppens dele

Læs mere

Kliniske Retningslinjer DMCG-PAL

Kliniske Retningslinjer DMCG-PAL Kliniske Retningslinjer DMCG-PAL Birgit Villadsen, ledende oversygeplejerske Palliativ Medicinsk Afdeling, Bispebjerg Hospital Dansk Multidisciplinær Cancer Gruppe Arbejdsgrupperne I alt ca. 74 personer,

Læs mere

Kroppen. Sundhedsdansk. NYE ORD Kroppens dele. Her kan du lære danske ord om kroppen. Du kan også øve dig i at tale om kroppen.

Kroppen. Sundhedsdansk. NYE ORD Kroppens dele. Her kan du lære danske ord om kroppen. Du kan også øve dig i at tale om kroppen. Sundhedsdansk Kroppen Her kan du lære danske ord om kroppen. Du kan også øve dig i at tale om kroppen. NYE ORD Kroppens dele Skriv det rigtige ord på linjerne. hår øje øjenbryn mund hals næse knæ tå arm

Læs mere

Mødereferat. Bestyrelsesmøde i Skovbørnehaven Søruphus Torsdag den 8. november 2007 kl. 19.00

Mødereferat. Bestyrelsesmøde i Skovbørnehaven Søruphus Torsdag den 8. november 2007 kl. 19.00 Deltagere: Marianne Olsen Mia Bent Franz Andersen Jock Skov Pedersen Carina De Fine Licht Marlene Engelmand Olsen Mødereferat Bestyrelsesmøde i Skovbørnehaven Søruphus Torsdag den 8. november 2007 kl.

Læs mere

Pneumoni hos trakeotomerede patienter. Mulige årsager og betydningen af fokuseret sygepleje.

Pneumoni hos trakeotomerede patienter. Mulige årsager og betydningen af fokuseret sygepleje. Pneumoni hos trakeotomerede patienter Mulige årsager og betydningen af fokuseret sygepleje. Trakeotomi på afdeling F, OUH 35-40 trakeotomier årligt. Primært relateret til cancer og stråleskader. Normalt

Læs mere

Uddannelsesplan. Mølleriet Møllehøjskolens SFO. Fritids- og Ungdomsklubben Kværnen. for pædagogstuderende i praktik ved

Uddannelsesplan. Mølleriet Møllehøjskolens SFO. Fritids- og Ungdomsklubben Kværnen. for pædagogstuderende i praktik ved Uddannelsesplan for pædagogstuderende i praktik ved Mølleriet Møllehøjskolens SFO og Fritids- og Ungdomsklubben Kværnen Velkommen! Hermed byder vi dig velkommen som pædagogstuderende på Møllehøj. I forbindelse

Læs mere

DYSFAGI. Definition. Disposition 9. november 2011 kl. 10.30 til 12.00. Dysfagi er på latin dys-phagia.

DYSFAGI. Definition. Disposition 9. november 2011 kl. 10.30 til 12.00. Dysfagi er på latin dys-phagia. DYSFAGI Ph.d stud, MSc, Specialergoterapeut, F.O.T.T. Instruktør Disposition 9. november 2011 kl. 10.30 til 12.00 Definitioner Symptomer, årsager og konsekvenser Normal synkning Incidens og prævalens Screening,

Læs mere

Referat af faggruppelandsmøde for neurofysiologiassistenter

Referat af faggruppelandsmøde for neurofysiologiassistenter Social- og sundhedssektoren April 2010 Referat af faggruppelandsmøde for neurofysiologiassistenter Dagsorden: 1. Velkomst og præsentation v/tove Rygaard 2. Mødets konstituering, herunder godkendelse af

Læs mere

Bestyrelsesmøde d. 10. september 2018 kl

Bestyrelsesmøde d. 10. september 2018 kl Bestyrelsesmøde d. 10. september 2018 kl. 10-16 Deltagere: Eva, Kristian, Birte (11-16),, Anja, Maria (med på skype). Afbud: Birgitte, Hanne. Ordstyrer: Referent: Kristian De angivede tider er sluttidspunkt

Læs mere

Møde i børn og unge som pårørende gruppen d. 21.02.2013 Referat af møde i børn og unge som pårørende gruppen d. 21.02.2013

Møde i børn og unge som pårørende gruppen d. 21.02.2013 Referat af møde i børn og unge som pårørende gruppen d. 21.02.2013 Møde i børn og unge som pårørende gruppen d. 21.02.2013 Referat af møde i børn og unge som pårørende gruppen d. 21.02.2013 Til stede: Afbud fra Referent: Dagsorden: Pkt. 1 Berit Hansen, Dorthe Mathisen,

Læs mere

DANSK LANDSFORENING FOR

DANSK LANDSFORENING FOR ÅRSMØDE DANSK LANDSFORENING FOR HALS- OG MUNDHULEOPEREREDE 30. juni til 2. juli 2017 Vingsted PROGRAM FORORD Dansk Landsforening for Hals og Mundhuleopereredes årsmøde er rettet mod alle landsforeningens

Læs mere

Ydelseskatalog 20. Ærø Kommune. Taleafdelingen

Ydelseskatalog 20. Ærø Kommune. Taleafdelingen Ydelseskatalog 20 Ærø Kommune Taleafdelingen TALEAFDELINGEN Ydelser pr. 1.1.2016 INDHOLD Basisydelse - Abonnement T 1 Logopædisk udredning efter erhvervet hjerneskade... 4 T 2 Eneundervisning af voksne

Læs mere

Rehabilitering i ØNH-regi DYSFAGI Hoved-hals kræft

Rehabilitering i ØNH-regi DYSFAGI Hoved-hals kræft Rehabilitering i ØNH-regi DYSFAGI Hoved-hals kræft Boblekassen Rehabilitering Rehabilitering Rehabilitering drejer sig om i samarbejde med patienten, som har eller har risiko for at få betydelige begrænsninger

Læs mere

Evaluering af kompetencerne kommunikator og samarbejder ved hjælp af mini-cex

Evaluering af kompetencerne kommunikator og samarbejder ved hjælp af mini-cex Evaluering af kompetencerne kommunikator og samarbejder ved hjælp af mini-cex Jesper Grau Eriksen, Dorit Simonsen, Lars Bastholt, Knut Aspegren, Claus Vinther, Kirsten Kruse, Troels Kodal Onkologisk Afdeling

Læs mere

Kursus i social rådgivning Kræftens Bekæmpelse. Kursus i social rådgivning af kræftpatienter

Kursus i social rådgivning Kræftens Bekæmpelse. Kursus i social rådgivning af kræftpatienter Kursus i social rådgivning Kræftens Bekæmpelse Kursus i social rådgivning af kræftpatienter Kursus i social rådgivning af kræftpatienter Fordi kommunikationen mellem kræftpatienterne og kommunen forbedres

Læs mere

Kræftrehabilitering 06-12-2011. Kræftens Bekæmpelses visioner med fokus på fysisk aktivitet

Kræftrehabilitering 06-12-2011. Kræftens Bekæmpelses visioner med fokus på fysisk aktivitet Kræftrehabilitering Kræftens Bekæmpelses visioner med fokus på fysisk aktivitet Temadage om kræftrehabilitering. Danske Fysioterapeuter 5.-6. december 2011 Hvorfor er kræftrehabilitering på dagsordenen?

Læs mere

POLITI VEJLE IDRÆTSHØJSKOLE

POLITI VEJLE IDRÆTSHØJSKOLE POLITI VEJLE IDRÆTSHØJSKOLE Side 2 I Politi Et ophold på Vejle Idrætshøjskoles politilinje kan hjælpe dig med at få drømmen om politiskolen til at gå i opfyldelse. En fremtid ved politiet? Vejle Idrætshøjskoles

Læs mere

FVU tilbud til medarbejdere på virksomheder

FVU tilbud til medarbejdere på virksomheder FVU tilbud til medarbejdere på virksomheder Eksempel på Rammeaftale mellem [virksomhed] og [uddannelsesinstitution] om almen opkvalificering af medarbejdere 1. Indledning Ud fra tidligere erfaringer i

Læs mere

Kræftens Bekæmpelse / Maren Moltsen / 21/03/2018. Tilbage til arbejdet efter langvarig sygemelding Workshop - Arbejdsmiljødagene

Kræftens Bekæmpelse / Maren Moltsen / 21/03/2018. Tilbage til arbejdet efter langvarig sygemelding Workshop - Arbejdsmiljødagene Kræftens Bekæmpelse / Maren Moltsen / 21/03/2018 Tilbage til arbejdet efter langvarig sygemelding Workshop - Arbejdsmiljødagene Hvem er jeg? Mangeårig erfaring fra beskæftigelsesområdet, bl.a. Jobcenter,

Læs mere

Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske retningslinjer for synkebesvær

Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske retningslinjer for synkebesvær KOMMISSORIUM Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske for synkebesvær Baggrund og formål En velfungerende synkefunktion er afgørende for at bringe mad og drikke fra mundhulen gennem svælget

Læs mere

Få mere livskvalitet med palliation

Få mere livskvalitet med palliation PATIENTVEJLEDNING Få mere livskvalitet med palliation Ti dig, der vil leve dit liv med lungekræft med mindst mulig lidelse og mest mulig livskvalitet. Indhold Palliation er lindring... 4 For dig med livstruende

Læs mere

DANSK LANDSFORENING FOR HALS OG MUNDHULEOPEREREDE. Talebesvær ved Tracheostomi

DANSK LANDSFORENING FOR HALS OG MUNDHULEOPEREREDE. Talebesvær ved Tracheostomi DANSK LANDSFORENING FOR HALS OG MUNDHULEOPEREREDE Talebesvær ved Tracheostomi Foreningen for personer med funktionsnedsættelse efter operation eller stråleterapi i hals og mundhuleområdet Strandboulevarden

Læs mere

Kursuskatalog 2016. Følg med! Meld dig til DFFs nyhedsbrev på. www.fibromyalgi.dk. DANSK FIBROMYALGI-FORENING Lergravsvej 53 2300 København S

Kursuskatalog 2016. Følg med! Meld dig til DFFs nyhedsbrev på. www.fibromyalgi.dk. DANSK FIBROMYALGI-FORENING Lergravsvej 53 2300 København S Følg med! Meld dig til DFFs nyhedsbrev på www.fibromyalgi.dk Kursuskatalog 2016 DANSK FIBROMYALGI-FORENING Lergravsvej 53 2300 København S Tlf.: 33235560 Mail: dff@fibromyalgi.dk Husk at melde dig til

Læs mere

K U R S U S T I L B U D 2011

K U R S U S T I L B U D 2011 K U R S U S T I L B U D 2011 fra døvblindekonsulenterne At leve med et alvorligt syns og hørehandicap Indholdsfortegnelse Målgrupper og kursusform... 3 Døvblindekonsulentordningen... 4 For pårørende: At

Læs mere

AAU's APV for 2012 2015. Workshop 2

AAU's APV for 2012 2015. Workshop 2 AAU's APV for 2012 2015 Workshop 2 AAU's APV 2012-2015 HR-afdelingen 28. september 2012 Workshop 2 - Præsentation af APV-rapporten og den kvalitative rapport - Psykisk arbejdsmiljø og procesværktøjer -

Læs mere

Evaluering: Læring for alle Favrskov Kommune Marts 2014 Håkon Grunnet

Evaluering: Læring for alle Favrskov Kommune Marts 2014 Håkon Grunnet Evaluering: Læring for alle Favrskov Kommune 2013-15 27. Marts 2014 Håkon Grunnet Kurser. Surveys udsendelser mv. Hold nr. Datoer kursus. Udsendelse spm.-skema: udsendt 1. gang (a) Rykker Udsendelse spm.

Læs mere

Onkologi - specialeresultat på lands-, regions- og afdelingsniveau

Onkologi - specialeresultat på lands-, regions- og afdelingsniveau LUP 2013 - Indlagte Onkologi - specialeresultat på lands-, regions- og afdelingsniveau Indlagte patienter Svarfordeling for nationale spørgsmål Du kan få hjælp til at læse tabellerne i læsevejledningen

Læs mere

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Patientoplevet kvalitet Antal besvarelser: 59 Svarprocent: 45% PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 TIDSBESTILLING OG KONTAKT MED 01 13. Har du kommentarer til tidsbestilling og kontakt med klinikken? 5 måneders

Læs mere

SIG til! ved kvalme og opkastning

SIG til! ved kvalme og opkastning SIG til! ved kvalme og opkastning Forord Denne pjece er udarbejdet af SIG Emesis, en landsdækkende gruppe af sygeplejersker, der beskæftiger med problematikker indenfor kvalme og opkastning. Pjecens indhold

Læs mere

Uddannelsesplan. for pædagogstuderende i praktik. Nørreskovskolens SFO/Klub Skolegade 9 6430 Nordborg

Uddannelsesplan. for pædagogstuderende i praktik. Nørreskovskolens SFO/Klub Skolegade 9 6430 Nordborg Uddannelsesplan for pædagogstuderende i praktik Nørreskovskolens SFO/Klub Skolegade 9 6430 Nordborg Velkommen! Hermed byder vi dig velkommen som pædagogstuderende i Nørreskovskolens SFO. Skolegade 9 6430

Læs mere

Program Landskursus for. Hals- og Mundhuleopererede. 29. juni - 2. juli 2017

Program Landskursus for. Hals- og Mundhuleopererede. 29. juni - 2. juli 2017 Program Landskursus for hals- og mundhuleopererede 29. juni - 2. juli 2017 Sted: Vingsted hotel og konferencecenter Arrangør: Taleinstituttet og Hjerneskadecenter Nordjylland Dansk Landsforening for Hals-

Læs mere

Referat fra Talesøjlemøde, uge 45 2009, Laryngectomi

Referat fra Talesøjlemøde, uge 45 2009, Laryngectomi REGION SYDDANMRK Center for Kommunikation og Hjælpemidler Referat fra Talesøjlemøde, uge 45 2009, Laryngectomi DATO: 6. nov. 2009 EMNE: STED: DELTAGERE: REFERENT: Netværksmøde ang. Laryngectomi Center

Læs mere

Kursus for laryngektomerede og deres pårørende

Kursus for laryngektomerede og deres pårørende Information om Kursus for laryngektomerede og deres pårørende 26. Oktober + 09. November 2016 STED/ arrangør: Institut for Kommunikation og Handicap Specialområde Kommunikation og Undervisning Region Midt

Læs mere

Hjerteforeningens perspektiv på rehabilitering i det nære sundhedstilbud. Rådgivningsleder Hanne L. Andersen Rådgivning Aarhus 2016

Hjerteforeningens perspektiv på rehabilitering i det nære sundhedstilbud. Rådgivningsleder Hanne L. Andersen Rådgivning Aarhus 2016 Hjerteforeningens perspektiv på rehabilitering i det nære sundhedstilbud Rådgivningsleder Hanne L. Andersen Rådgivning Aarhus 2016 Disposition: Hjerteptt. og pårørendes oplevelser af rehabilitering i DK.

Læs mere

PROHIP. Fremlæggelse ernæringsgruppen 16.02.12 (BK) Ernæring. Accelerede operationsforløb. Ernæring (hvordan står det så til i egen afdeling)

PROHIP. Fremlæggelse ernæringsgruppen 16.02.12 (BK) Ernæring. Accelerede operationsforløb. Ernæring (hvordan står det så til i egen afdeling) PROHIP Fremlæggelse ernæringsgruppen 16.02.12 (BK) Did you feed your patient today? Et interregionalt samarbejde mellem Skåne og Region Sjælland Fokus på hoftenære frakturer og hoftealloplastikker Finde

Læs mere

Horsens Kommune - 83a rehabilitering

Horsens Kommune - 83a rehabilitering Horsens Kommune - 83a rehabilitering Sundhedscenterleder Anne Sloth-Egholm Vital Horsens Træning og rehabilitering Aktiviteter og frivillige Den kommunale hjemmepleje Ca. 600 medarbejdere Distriktsterapeut

Læs mere

Kurserne starter midt i graviditeten og med et forløb på 15 mødegange frem til barnet er ca. et år.

Kurserne starter midt i graviditeten og med et forløb på 15 mødegange frem til barnet er ca. et år. NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE Center for Børn og Familier Sundhedsplejen Souschef: Anette Bjerring Jensen Dato: 3. juli 2018/avb Statusnotat vedrørende Familieliv Hvidovre 2018 Indledning Familieliv Hvidovre

Læs mere

Netværksmøde onsdag d. 10 dec. Valgt til ordstyrer: Hanne Hausmann.

Netværksmøde onsdag d. 10 dec. Valgt til ordstyrer: Hanne Hausmann. Netværksmøde onsdag d. 10 dec. Valgt til ordstyrer: Hanne Hausmann. Velkomst ved Lis Jensen. Karen kommer kl. 10 og fortæller om trepartsforhandlingerne. PKT: godkendelse af referat fra sidste møde. TR-tillæg

Læs mere

Stiftende generalforsamling for Bioteknologiundervisere i Danmark (BiD). Rødkilde Gymnasium, 20 september 2018, kl

Stiftende generalforsamling for Bioteknologiundervisere i Danmark (BiD). Rødkilde Gymnasium, 20 september 2018, kl Stiftende generalforsamling for Bioteknologiundervisere i Danmark (BiD). Rødkilde Gymnasium, 20 september 2018, kl. 16-17 Dagsorden: 1. Valg af dirigent 2. Valg af referent 3. Præsentation af styregruppen

Læs mere

Palliativt Indsats i Region Syddanmark

Palliativt Indsats i Region Syddanmark Palliativt Indsats i Region Syddanmark Temadrøftelse 23.10.12: Når vi skal herfra Udvalget vedr. kvalitet, prioritering og sundhedsplan Anette Damkier Overlæge, ph.d. Palliativt Team Fyn SST 2011 Anbefalinger

Læs mere

1. Velkomst og præsentation af dagsordenen v. ovl. Peter Mouridsen. 4. Forventninger til PKL-funktionen ved ovl. PKL Svein Åge Rodt

1. Velkomst og præsentation af dagsordenen v. ovl. Peter Mouridsen. 4. Forventninger til PKL-funktionen ved ovl. PKL Svein Åge Rodt Referat fra møde i URSARN, torsdag d. 9. februar kl. 9.00 til 15.00 på Patienthotellet, Regionshospitalet Randers, mødelokale 4. 9.februar Charlotte B. Hansen Charlotte.b.hansen@stab.rm.dk Dagsorden: 1.

Læs mere

DYSFAGI - baggrund, forekomst og konsekvenser

DYSFAGI - baggrund, forekomst og konsekvenser DYSFAGI - baggrund, forekomst og konsekvenser Annette Kjærsgaard Ph.d. studerende, MSc, Ergoterapeut Forskningsinitiativerne for Rehabilitering og Aktivitetsstudier/Ergoterapi, Syddansk Universitet Tilknyttet

Læs mere

I praktik på Aarhus Universitetshospital

I praktik på Aarhus Universitetshospital I praktik på Aarhus Universitetshospital Uge 46: 14. 17. november 2016 Introduktion til Social og sundhedsassistent Serviceassistent Lægesekretær Ernæringsassistent Velkommen som praktikant på Aarhus Universitetshospital

Læs mere

Fremlæggelse ernæringsgruppen 4.09.12 (BK) Did you feed your patient today?

Fremlæggelse ernæringsgruppen 4.09.12 (BK) Did you feed your patient today? Fremlæggelse ernæringsgruppen 4.09.12 (BK) Did you feed your patient today? PROHIP Et interregionalt samarbejde mellem Skåne og Region Sjælland Fokus på hoftenære frakturer og hoftealloplastikker Finde

Læs mere

Evaluering af klinikophold med fokus på diabetes for MedIS og medicinstuderende på 2. semester

Evaluering af klinikophold med fokus på diabetes for MedIS og medicinstuderende på 2. semester Evaluering af klinikophold med fokus på diabetes for MedIS og medicinstuderende på 2. semester 04.04 10.04.2018 Antal tilbagemeldinger: 184 ud af 204 mulige 1: Oplevede du, at personalet i klinikken var

Læs mere

Konference for Hjerteforeningens netværk for sygeplejesker København d. 01.10.15

Konference for Hjerteforeningens netværk for sygeplejesker København d. 01.10.15 Konference for Hjerteforeningens netværk for sygeplejesker København d. 01.10.15 Teresa Holmberg tho@si-folkesundhed.dk Hvorfor er vi her i dag? Præsentere jer for et udpluk af resultaterne fra en ny undersøgelse

Læs mere

Kære kursusdeltager. Vi ser frem til at møde dig til kurset Praktikvejledning af PAU- og sosu elever som består af 10 kursusdage.

Kære kursusdeltager. Vi ser frem til at møde dig til kurset Praktikvejledning af PAU- og sosu elever som består af 10 kursusdage. Kære kursusdeltager. Vi ser frem til at møde dig til kurset Praktikvejledning af PAU- og sosu elever som består af 10 kursusdage. På de næste sider ser du programmet for kurset, samt støttespørgsmål for

Læs mere

RESULTATER FRA PATIENTTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE

RESULTATER FRA PATIENTTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE RESULTATER FRA PATIENTTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE Selvstændig fysioterapeutisk rygvurdering i Medicinsk Rygcenter Diagnostisk Center, Hospitalsenhed Midt November 212 INDHOLDSFORTEGNELSE INTRODUKTION 2 METODE

Læs mere