Et bæredygtigt Roskilde

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Et bæredygtigt Roskilde"

Transkript

1 Et bæredygtigt Roskilde

2 »Alle grupper, der arbejder imod nedskæringer eller for progressive sociale forandringer, vil finde en allieret i Enhedslisten, både i byrådet og udenfor. Jonas Paludan, 32 år, byrådsmedlem, underviser på Roskilde Gymnasium Et bæredygtigt Roskilde Enhedslisten arbejder for et bæredygtigt Roskilde. Vi er både et rødt og et grønt parti, som arbejder for et samfund, hvor det ikke er pengene, men menneskene der bestemmer. Hvor vi i fællesskab former vores liv. Et solidarisk og økologisk samfund, hvor demokrati og velfærd for alle er en selvfølgelighed: Et socialistisk samfund. I byrådet har Enhedslisten været med hver eneste gang, det var muligt at skabe forbedringer for mennesker og miljø, også selv om det kun er små forbedringer. Vi har i byrådet stillet en række konkrete forslag, og mange er endt med at blive vedtaget i en eller anden form. Men vi går ikke med i studehandler og forlig, som betyder dårligere skoler og børnehaver, nedskæringer på hjemmeplejen eller kontanthjælp eller mere stress blandt personalet. Vi kan slet ikke acceptere, som de øvrige partier valgte sidste år, at polstre kommunekassen med mange millioner langt ud over anbefalinger fra Indenrigsministeriet, samtidig med at de gennemførte en lang række besparelser. Det kommunale selvstyre er blevet indskrænket under både den nuværende og den tidligere regering. Enhedslisten vil tværtimod udvide selvstyret og give kommunerne mere indflydelse på økonomien, blandt andet ved at give skatteudskrivningen fri igen, så kommunerne i højere grad selv kan bestemme over deres økonomi.

3 På to ben Skal der for alvor gennemføres større forandringer i Roskilde Kommune til fordel for det store flertal, så er det nødvendigt med engagement og aktivitet udenfor byrådet. Enhedslistens lokalpolitiske arbejde går derfor på to ben: Det, der sker indenfor i byrådet skal støtte det, der sker udenfor. Og størstedelen af vores indsats i byrådet kan kun lykkes med solid støtte udefra. Det er et af vores vigtigste mål at bidrage til, at folk selv bliver aktive og organiserer sig. Det vil vi: I stedet for at gemme mange hundrede millioner på kistebunden skal vi bruge pengene på mere velfærd for børn, unge og ældre! Mere åbenhed i kommunen. Vi har allerede foreslået, at indskrænkninger i aktindsigt i den nye offentlighedslov ikke skal gælde i Roskilde kommune. Forslaget blev, med en enkelt ændring, vedtaget enstemmigt. En uvildig borgerombudsmand i Roskilde, som skal støtte borgerne med at forstå kommunale regler og afgørelser, vejlede i bred forstand og bistå ved klagesager.

4 »Kommunens medarbejdere skal ikke slides ned af stress, men skal tilbydes videreuddannelse, jobrotation og supervision samt ikke mindst de nødvendige ressourcer. Henrik Stougaard, 62 år, viceborgmester, landssekretær i Danmarks Lejerforeninger Velfærd og arbejdspladser Velfærd i kommunen handler også om at bevare og skabe arbejdspladser. Enhedslisten vil arbejde for at skaffe udliciterede jobs tilbage til kommunen og sikre ordentlige arbejdsforhold for alle. I de senere år er der sket en kraftig reduktion af personalet i kommunen, som har givet dårligere service til borgerne, og mere stress blandt medarbejderne. Enhedslisten har konsekvent stemt imod denne politik. Kommunen bør genoprette kommunale jobs ved at rulle nedskæringer tilbage, samt igangsætte renovering af skoler og andre kommunalt ejede bygninger på en måde, som giver det størst mulige løft til lokale håndværksvirksomheder og lokale arbejdspladser. Vi ønsker at give mere gunstige vilkår for virksomheder, som bidrager til en bæredygtig udvikling, grøn omstilling og et rummeligt arbejdsmarked. Det har vi gjort: Efter blokaden mod underbetalt udenlandsk arbejdskraft på KARA stillede Enhedslisten forslag om kædeansvar i forbindelse med udbud af offentlige opgaver. Forslaget blev vedtaget - i redigeret form, men med samme indhold. Mange arbejdsløse risikerer at miste retten til dagpenge. Derfor stillede Enhedslisten forslag om, at kommunen sikrer jobs til de udfaldstruede. Det endte med at blive vedtaget, dog i en reduceret form. I august 2013 så det ud, som om der mangler redning for en femtedel af målgruppen.

5 Fællesskab og solidaritet Enhedslisten er imod, at private virksomheder skal tjene penge på opgaver, som kommunen selv kan udføre. Udlicitering fører til mindre demokrati og dårlige arbejdsvilkår. De virksomheder, der forsyner os med el, vand og varme, skal være kollektivt ejede. Vi vil fremme nonprofit virksomheder inden for alle sektorer. Både for at skabe flere arbejdspladser, men også for at bryde med en énsporet erhvervspolitik, der alene fokuserer på rammevilkårene for det private erhvervsliv. Roskilde Kommune skal gennem kontrakter og kontrol kræve et socialt ansvar af leverandører og tjenesteydere og sikre, at de lever op til etiske og miljømæssige krav. Det vil vi: Stop for fyringer opret nye jobs, som giver mere velfærd og mindre stress. I stedet for meningsløs aktivering skal arbejdsløse have tilbudt f.eks. opkvalificering og ordinær uddannelse. Løntilskuds- eller aktiveringsordninger, hvor arbejdsløse udfører almindelige kommunale opgaver, skal i stedet være reelle arbejdspladser, hvor man genoptjener ret til dagpenge. Uddannelsesorlov skal udnyttes maksimalt, således at arbejdsløse kan ansættes som vikarer.

6 »Ingen familie skal sættes ud af sin bolig pga. huslejerestance. Susanne Lysholm Jensen, 57 år, projektleder for boligsocial indsats i Holbæk Et godt liv til alle Der er opstået større og større forskelle i levealder og sundhed alt efter, om man hører til de bedst stillede borgere eller til de mest udsatte grupper. Enhedslisten arbejder for et opgør med denne udvikling. Alle skal kunne udvikle sig, have tillid til fremtiden og udnytte sit potentiale. Allerede fra skolealderen skal der sættes ind med oplysningsarbejde, der skal rådgive om kost- og livsvaner, så antallet af socialt betingede sygdomme kan nedbringes. De borgere, der på grund af særlige fysiske, psykiske eller sociale problemstillinger, har brug for støtte til at opretholde en menneskeværdig tilværelse, skal behandles med respekt. De skal inddrages i en dialog om hvilke foranstaltninger, der bedst tilgodeser den enkeltes behov. Det boligsociale arbejde skal styrkes, så kommunen påtager sig et større ansvar for initiativer, der kan skabe trivsel og udvikling i de store boligområder i Roskilde. Dette arbejde skal ske i tæt samarbejde med boligorganisationerne og beboerne i lokalområdet.

7 Nej til kontrol og bureaukrati De senere års lovgivning har medført et offentligt system, der er blevet stadig mere uoverskueligt for såvel borgere som kommunalt ansatte. Bureaukratiske statslige kontrolsystemer har svækket den kommunale frihed, så der tænkes mere i systemer end i mennesker. Der skal kun være én indgang til kommunen, så borgere, der har brug for hjælp, ikke sendes rundt til forskellige forvaltninger, men sikres en mangesidig indsats via én enkelt kontaktperson. Det vil vi: Når man mister arbejde og forsørgelsesgrundlag, skal man have tilbud om individuel støtte og rådgivning, f.eks. hjælp til gældssanering og videreuddannelse. Kommunen skal have skærpet opmærksomhed på børnenes trivsel og udvikling i disse familier og sikre, at de kan deltage i fælles børneaktiviteter. Særligt fokus på unge mennesker i alderen år, der oplever sig som udstødte og uden fremtidshåb. Kommunen skal sikre de nødvendige ressourcer, så de unge får den støtte, der skal til, for at de kan udvikle sig og blive en del af samfundet.

8 »Roskilde skal være en klimavenlig kommune med fokus på økologi. Kommunen skal være CO 2 -neutral i år Torben Ankjærgaard, 64 år, efterlønner, fmd. for bofællesskabet»herfra til Evigheden«Klima og miljø i front Den nuværende kortsigtede kapitalistiske rovdrift på klodens ressourcer, miljøets nedslidning og klimaets katastrofale forværring bør sætte en alarmklokke i gang hos alle, der tænker på fremtidens generationer. Alle dele af samfundet, også kommunerne, må i gang med en konsekvent omstilling, væk fra den nuværende vækstfilosofi, frem mod et samfund i økologisk balance med vores naturgrundlag. Indtil nu har Roskildes klimaregnskab været en fiasko og slet ikke levet op til målsætningerne. Enhedslistens mål er, at Roskilde kommune skal være CO 2 -neutral i år Som udgangspunkt kræver det, at kommunen sætter maksimalt ind for at forebygge energispild og fremme energisparetiltag. Også det private erhvervsliv skal sætte mål for energibesparelser for at bidrage til mindre CO 2 -udledning. Vi skal sætte fart på den nødvendige omstilling til vedvarende energi, kildesortering af affald og bioforgasning af organisk affald. Vi skal have nedbragt mængden af affald, som brændes af, og lave bedre ordninger til at sortere affaldet, så flere ressourcer bliver genanvendt. Vi skal også have øget tempoet på klimarenovering af boligerne og udvikle en grøn jobplan. Enhedslisten støtter udvidelse af fjernvarme i egnede områder af kommunen, men det er samtidig afgørende at øge mængden af vedvarende energi, for eksempel ved opstilling af solvarmepaneler. Når der vedtages tilslutningspligt til fjernvarme, skal man have mulighed for at afskrive gamle anlæg (f.eks. naturgas) først.

9 Flere busser færre biler mere økologi Trafikpolitikken skal sikre tilgængelighed for de mange, miljøansvarlighed samt bidrage til øget livskvalitet. Privatbilisme egner sig ikke til bymidten, det giver kødannelse, støj, røg og begrænser andre udfoldelsesmuligheder i byrummet. Roskilde skal, ligesom vores nabokommune Lejre, være en økologisk kommune. Det indebærer en gennemgribende indsats for at få økologi ud i alle kroge, herunder som det mest umiddelbare at øge andelen af økologiske råvarer i alle kommunale fødevareordninger til 100 procent. Det vil vi: Mere vedvarende energi, ja til fjernvarme. Mere energirenovering af kommunens egne bygninger og institutioner, samt opsætning af solceller på alle egnede tage. Et kommunalt kooperativ, hvor økologiske fødevareproducenter skal kunne sælge deres varer. Ny trafikplan, som begrænser CO 2 -udledning fra biler og satser på miljøvenlige transportformer.

10 »Der skal være et kvalificeret pædagogisk tilbud til alle børn i daginstitutionerne. Alle elever skal have mulighed for at nå langt gennem folkeskolen i Roskilde. Anna Bondo Jensen, 48 år, lærer på Tjørnegårdsskolen Høj kvalitet kræver ressourcer Skoler og institutioner skal have de personale-ressourcer, der kan dække de reelle behov og sikre høj pædagogisk kvalitet, herunder ressourcer til støtteforanstaltninger i daginstitutioner og skole. Metoderne for ressourcetildeling skal tage rimeligt hensyn til de forskelle, der er lokalt og geografisk mht. muligheder og udfordringer. Bygninger og lokaler skal være tidssvarende, både hvad angår plads, vedligeholdelsesstand og pædagogisk indretning. Forældrebetaling skal være så tilpas lav, at vi sikrer alle familier reel økonomisk adgang til tilbuddene. På sigt skal disse tilbud gøres gratis, blandt andet for at understøtte, at flere og flere familier benytter disse tilbud til gavn for sammenhængskraften i vores samfund. Enhedslisten støttede de lockoutramte lærere i foråret 2013 og opfordrede til, at Kommunernes Landsforening (KL) gik i reelle forhandlinger. KL s og regeringens dagsorden var fra starten at presse lærerne til at undervise mere andre offentligt ansatte kommer til at mærke samme opskrift. Det har vi gjort: Efter regeringsindgrebet mod lærerne har vi presset på for, at kommunen laver en lokalaftale om lærernes arbejdstid. En god lokalaftale vil kunne skabe grundlag for et velfungerende skolevæsen i Roskilde. Enhedslisten støttede forældrene i deres kamp for at bevare de små børnehuse Molevitten, Fuglebakken og Jættestuen.

11 Børn er investering i fremtiden Børn og unge-området dagpasningsområdet, folkeskolen, SFO er og klubber er et af samfundets vigtigste områder, en investering i fremtiden. Folkeskolen i Roskilde skal fastholdes som vores fælles kulturelle udgangspunkt. Der skal skabes mulighed for, at alle børn udvikler sig fagligt og socialt, som indsigtsfulde medborgere, uanset hvilke forudsætninger de har. Det vil vi: Udviklingen af skoler, SFO er og klubber skal ske gennem en demokratisk proces med inddragelse af børnene, forældrene og de ansatte. Lærerne og pædagogerne skal have mulighed for efteruddannelse, så de dygtiggøres i at kunne tage sig af de børn, som fagligt eller socialt har brug for en særlig indsats. En lokalaftale skal give lærerne rammer og muligheder for at planlægge og gennemføre en differentieret undervisning, så alle elever oplever, at de lykkes og slår til og samtidig oplever, at de hele tiden udvikler sig fagligt. Bevar de små institutioner og de små skoler, som giver gode og trygge rammer for de børn, som bor i lokalområdet. Modersmålsundervisningen skal genindføres som integreret del af folkeskolen.

12 En by med spræl Tusindvis af unge tager en ungdomsuddannelse i Roskilde, men alt for mange flytter fra byen, når de er færdige, fordi der mangler et spændende og alsidigt ungdomsmiljø i byen. Roskilde har i det store og hele undgået bandekonflikter og vold i ungdomsmiljøerne. Også af den grund skal vi prioritere, at der i hele kommunen er relevante kultur-, idræts- og motionstilbud til unge. Kommunen skal værdsætte den indsats, som hundredvis af frivillige foreningsfolk og trænere yder. Men der er også brug for mere end de etablerede klubber, hvis vi skal nå ud til flere. Derfor bør der være boldbaner, klatrevægge, skaterramper, naturfitness og andre aktivtilbud, som er umiddelbart tilgængelige i lokalmiljøerne. Enhedslisten har fra starten støttet Musicon som en kreativ bydel i Roskilde med særlig appel til unge mennesker. Sammen med Roskilde Festival kan Musicon med sine værksteder, musikarrangementer, kulturelle events, rockmuseum mv. løfte Roskilde til at blive en kreativ ungdomsorienteret by, som tiltrækker folk både udefra og fra lokalmiljøet. Ligeledes er der brug for møde- og partysteder for unge under 18 år, som ikke har adgang til de kommercielle natklubber.»roskilde skal være et sted, hvor de unge vælger at blive boende efter deres uddannelse, men de kulturelle tilbud til de unge er for få og for ringe. Karsten Hald Jacobsen, 23 år, læser politik og administration på Roskilde Universitet

13 Lad de unge bestemme Den bedste politik for de unge i Roskilde er den, som de selv har været med til at udforme. Vi vil ikke blot styrke ungdomsmiljøet ved at skabe bedre rammer for fest og sport, men også ved at give muligheden for at computernørder, skakgenier, frimærkesamler og andre alle får bedre muligheder for at finde et ungdomsmiljø, hvor deres interesser varetages. Derfor ønsker vi, en styrkelse af ungeudvalget, der netop arbejder for idéer af og for de unge. Det vil vi: Et ungdomshus i bymidten, som etableres og indrettes på baggrund af de unges ønsker og behov. Det kulturelle samlingssted INSP! skal bevares. Det er opstået som et græsrodsprojekt og et behov nedefra og har udviklet sig til et mangfoldigt, kreativt samlingspunkt. De store perspektiver for udvikling af Musicon skal følges op, eventuelt med en bazar på Musicon. Den kulturelle palet på området kunne blive endnu mere mangefarvet samtidig med, at det integrations- og erhvervsmæssigt kunne blive en gevinst.

14 Spidskandidater til Region Sjælland 1. Bruno Jerup 2. Ursula Dieterich-Pedersen 3. Bente Borreskov 4. Alice Trauelsen 5. Bodil Steenberger 6. Åge Skovrind 7. Kim Mariegaard 8. Anja Eberhardt Bruno Jerup Ursula Dieterich- Pedersen Bente Borreskov Enhedslisten vil have genåbnet debatten om den sjællandske sygehusstruktur De præmisser, som Sundhedsstyrelsen har presset ned over Region Sjælland, er ikke acceptable. Den nuværende plan fører på sigt til afvikling af både Roskilde og Næstved sygehuse som specialsygehuse. Vi mener, at der stadig skal være tungtvejende sygehuse i Nykøbing F., Næstved, Køge, Roskilde, Slagelse og Holbæk. Enhedslisten vil have et større fokus på samarbejde mellem region og kommune Der er alt for mange eksempler på mennesker i regionen, som oplever, at de aftaler regionen har med de 17 kommuner, ikke i praksis skaber et trygt fundament bl.a. for mange ældre. Lokale sundhedscentre med laboratorium og røntgen er vejen frem. Vi har heller ikke noget imod, at regionen selv ansætter læger til på overenskomst at stå for almen praksis. Enhedslisten vil have en ændring af kørselsordningen for regionen Den konkrete transport til sundhedsbehandling bliver mere og mere uigennemsigtig. Centraliseringen gør afstandene større, og for folk uden bil eller som ikke er i stand til at køre deres bil på grund af den konkrete tilstand, virker den nuværende kørselsordning bureaukratisk og ufleksibel. Læs regionsprogram og samlet kandidatliste på: sjaelland.enhedslisten.dk

15 Vi har brug for dig! Enhedslisten er meget andet end kommunalpolitik. Enhedslisten er et socialistisk og demokratisk græsrodsparti med lokalafdelinger over hele landet. Vores medlemstal er vokset stærkt de seneste år, men hvis vi virkelig skal rykke, har vi også brug for dig. Vi er aktive i fagforeninger og andre bevægelser, hvor vi forsøger at sætte gang i aktiviteter. Enhedslisten har aldrig haft så mange mandater i Folketinget, men hvis regeringen skal trækkes mod venstre kræver det et stærkere pres udefra. Helle Thornings regering har været en skuffelse. Den fører stort set samme økonomiske politik som VKO-regeringen. De rigeste har fået endnu flere skattelettelser, mens tusinder af arbejdsløse mister deres dagpenge, og der bliver skåret ned i hjælpen til syge og svage. I stedet for at gøre noget ved den globale klimakrise og miljøødelæggelser tænker regeringen kun på mere forbrug (for de rigeste) og mere vækst. Vil du være med? Vil du være med til at trække samfundet i en solidarisk, rød og grøn retning? Vil du være med i et aktivt fællesskab, hvor du kan diskutere politik med ligesindede og få indflydelse på, hvad vi skal mene og gøre i byråd og Folketing? Så bliv medlem af Enhedslisten! Læs mere om Enhedslisten på enhedslisten.dk Brug formularen på enhedslisten.dk/blivmedlem Læs mere på roskilde.enhedslisten.dk

16 Alle vores kandidater Grafisk produktion: Eks-Skolens Trykkeri ApS Miljøcertificeret efter ISO Jonas Paludan, 32 år, gymnasielærer, Trekroner Henrik Stougaard, 62 år, viceborgmester, Roskilde Susanne Lysholm Jensen, 57 år, boligsocial projektleder, Roskilde Torben Ankjærgaard, 64 år, efterlønner, Himmelev Anna Bondo Nielsen, 49 år, lærer, Roskilde Karsten Jacobsen, 23 år, studerende, Trekroner Lucia Carriere, 45 år, turistfører/ sproglærer, Roskilde Michael Larsen, 53 år, faglig konsulent, Jyllinge Stine Birk Andersen, 32 år pædagog, Gadstrup Daniel Nayberg, 24 år, social media manager, Himmelev Bodil Kjærum, 58 år, SFO-leder, Roskilde Jesper Mobeck, 52 år, lærer, Roskilde Åge Skovrind, 58 år, indvandrerlærer, Roskilde Bodil Lynggaard Hansen, 65 år, folkepensionist, Roskilde David Jørgensen, 23 år, HF-studerende, Svogerslev Jens Noe, 26 år, kok, Roskilde Thomas Friis Jørgensen, 19 år, student, Roskilde Læs mere: roskilde.enhedslisten.dk Bliv medlem: enhedslisten.dk Bliv aktiv i valgkampen:

Forandring i Fællesskab. Stem Enhedslisten i Byrådet. odsherred.enhedslisten.dk

Forandring i Fællesskab. Stem Enhedslisten i Byrådet. odsherred.enhedslisten.dk Forandring i Fællesskab Stem Enhedslisten i Byrådet odsherred.enhedslisten.dk Enhedslisten i Byrådet Forandring Enhedslisten arbejder for et socialistisk, demokratisk samfund - et samfund, hvor samarbejde

Læs mere

Skift spor. Gør Lolland til foregangs-ø. Stem på Enhedslisten. enhedslistenlolland.dk

Skift spor. Gør Lolland til foregangs-ø. Stem på Enhedslisten. enhedslistenlolland.dk Skift spor Gør Lolland til foregangs-ø Stem på Enhedslisten enhedslistenlolland.dk Nej til nedskæringer, ja til solidarisk socialpolitik Regeringen har gennemført dramatiske nedskæringer af kontanthjælp,

Læs mere

Giv dig selv en mere social kommune. Stem på Enhedslisten. slagelse.enhedslisten.dk

Giv dig selv en mere social kommune. Stem på Enhedslisten. slagelse.enhedslisten.dk Giv dig selv en mere social kommune Stem på Enhedslisten slagelse.enhedslisten.dk En mere social kommune Jobs til flere Mange arbejdsløse falder ud af dagpengesystemet som følge af de forringelser, som

Læs mere

VORES VALG: ET RØDT OG GRØNT ROSKILDE

VORES VALG: ET RØDT OG GRØNT ROSKILDE VORES VALG: ET RØDT OG GRØNT ROSKILDE Per Kristensen ET RØDT OG GRØNT ROSKILDE Enhedslisten er både et rødt og et grønt parti. Vi arbejder for et samfund, hvor det ikke er penge, men mennesker, der bestemmer.

Læs mere

Respekt. frem for regneark. Stem på Enhedslisten. faxe.enhedslisten.dk

Respekt. frem for regneark. Stem på Enhedslisten. faxe.enhedslisten.dk Respekt frem for regneark Stem på Enhedslisten faxe.enhedslisten.dk Enhedslistens borgmesterkandidat Mit navn er Kurt Munck, jeg er 66 år og pensioneret. Jeg var i mange år forstander for Faxehus Efterskole.

Læs mere

SOLIDARITET GRØN OMSTILLING ÅBENHED ANSTÆNDIGHED

SOLIDARITET GRØN OMSTILLING ÅBENHED ANSTÆNDIGHED SOLIDARITET GRØN OMSTILLING ÅBENHED ANSTÆNDIGHED GRØN OMSTILLING Slagelse skal være en grøn kommune. Det betyder, at der ikke må bruges flere naturressourcer, end der samtidig genskabes. Ressourcerne skal

Læs mere

FORANDRING I FÆLLESSKAB. odsherred.enhedslisten.dk

FORANDRING I FÆLLESSKAB. odsherred.enhedslisten.dk FORANDRING I FÆLLESSKAB odsherred.enhedslisten.dk STEM ENHEDSLISTEN I BYRÅDET Vil du styrke den kritiske sociale rødgrønne stemme i byrådet så stem på Enhedslisten. Vi ønsker at gøre Odsherred til en kommune,

Læs mere

Siger hvad vi mener gør hvad vi siger. Stem på Enhedslisten. koege.enhedslisten.dk

Siger hvad vi mener gør hvad vi siger. Stem på Enhedslisten. koege.enhedslisten.dk Siger hvad vi mener gør hvad vi siger Stem på Enhedslisten Beskæftigelse En effektiv beskæftigelsespolitik er et værn mod arbejdsløshed og en kilde til udvikling og fremskridt. Ved kommunale anlægsopgaver

Læs mere

VORES VALG. Mads Ogstrup

VORES VALG. Mads Ogstrup VORES VALG Mads Ogstrup VORES VELFÆRD I Danmark har vi en lang og stolt tradition omkring vores velfærd. En tradition der bygger på, at de bredeste skuldre skal bære mest, at alle skal have en chance i

Læs mere

Sæt liv i Ballerup. Stem på Enhedslisten. ballerup.enhedslisten.dk

Sæt liv i Ballerup. Stem på Enhedslisten. ballerup.enhedslisten.dk Sæt liv i Ballerup Stem på Enhedslisten Sæt liv i Ballerup Enhedslisten ønsker et levende Ballerup på alle områder Vi vil puste liv i kulturen og beskæftigelsen, klimarenoveringer og billige almene boliger.

Læs mere

Klimajob nu! Sæt gang i arbejdet for et bæredygtigt Danmark!

Klimajob nu! Sæt gang i arbejdet for et bæredygtigt Danmark! Klimajob nu! Sæt gang i arbejdet for et bæredygtigt Danmark! Klimajob har vi råd til at lade være? Omkring 170.000 mennesker går nu reelt arbejdsløse her i landet, heriblandt mange, som er sendt ud i meningsløs»aktivering«.

Læs mere

For en rød by i en grøn kommune. med sundhed for alle. Stem på Enhedslisten. aarhus.enhedslisten.dk

For en rød by i en grøn kommune. med sundhed for alle. Stem på Enhedslisten. aarhus.enhedslisten.dk For en rød by i en grøn kommune med sundhed for alle Stem på Enhedslisten aarhus.enhedslisten.dk Enhedslisten for en rød by i en grøn kommune med sundhed for alle En stemme på Enhedslisten ved kommunalvalget

Læs mere

VÆLG FÆLLESSKAB. Foto: Erik Vangsgaard

VÆLG FÆLLESSKAB. Foto: Erik Vangsgaard VÆLG FÆLLESSKAB Foto: Erik Vangsgaard ALLE FORTJENER ET VÆRDIGT LIV Ældre medborgere har brug for ro i hverdagen, i stedet for den stress de oplever, når de ikke ved, hvem det er der kommer og hjælper

Læs mere

Fælles om fremtiden. - Det gode liv i Halsnæs. Juni Oplev det rå og autentiske Halsnæs

Fælles om fremtiden. - Det gode liv i Halsnæs. Juni Oplev det rå og autentiske Halsnæs Fælles om fremtiden - Det gode liv i Halsnæs Juni 2018 Oplev det rå og autentiske Halsnæs Fælles om fremtiden Det gode liv i Halsnæs I Halsnæs sætter vi stor pris på vores nære fællesskab. Skoler, plejecentre,

Læs mere

Skanderborg: Blå forretning eller RødGrønt fællesskab? Giv byrådet en retning stem på Enhedslisten. skanderborg.enhedslisten.dk

Skanderborg: Blå forretning eller RødGrønt fællesskab? Giv byrådet en retning stem på Enhedslisten. skanderborg.enhedslisten.dk Skanderborg: Blå forretning eller RødGrønt fællesskab? Giv byrådet en retning stem på Enhedslisten skanderborg.enhedslisten.dk Flere hænder til velfærd Skanderborg Kommune er på vej, men behøver endnu

Læs mere

Visionen for LO Hovedstaden

Visionen for LO Hovedstaden Politisk program 2014 2018 Visionen for LO Hovedstaden Tryghed velfærd demokrati udvikling miljø Vi vil maksimal politisk indflydelse, med fællesskabet i fokus. Vi vil i et stærkt fællesskab skabe resultater

Læs mere

FÆLLES OM FAXE. Kjartan Lindvold

FÆLLES OM FAXE. Kjartan Lindvold FÆLLES OM FAXE Kjartan Lindvold FÆLLES OM FAXE Faxe Kommune er hverken stor eller rig - set med økonomiske briller. Til gengæld er vi rige på smuk natur, engagerede borgere og mulighed for udvikling. Hvis

Læs mere

Enhedslisten. Fælles om et bedre arbejdsmiljø

Enhedslisten. Fælles om et bedre arbejdsmiljø Enhedslisten Fælles om et bedre arbejdsmiljø 1 Enhedslistens arbejdsmiljøudvalg Maj 2009 Fælles om et bedre arbejdsmiljø Fælles om et bedre arbejdsmiljø Manglende opmærksomhed på arbejdsmiljøet afsløres

Læs mere

POLITISK ARBEJDSPLAN SF I RANDERS KOMMUNE 2011-2012

POLITISK ARBEJDSPLAN SF I RANDERS KOMMUNE 2011-2012 POLITISK ARBEJDSPLAN SF I RANDERS KOMMUNE 2011-2012 Kriserne raser! Fyresedler. Flere fattige. Familier, der går fra hus og hjem. Sådan mærker vi danskere sammen med resten af Verden den økonomiske krise.

Læs mere

Vejen Byråd Politikområder

Vejen Byråd Politikområder Vejen Byråd 1 Lay out: Vejen Kommune Tekst: Vejen Kommune Foto: Colourbox og Vejen Kommune Ordrenr.: 863-18 Tryk: Vejen Kommune Udgivet: Juni 2018 Vejen Byråd Vejen Kommune er et godt sted, hvor det gode

Læs mere

SAMMEN GØR VI HVIDOVRE ENDNU BEDRE. billede Esben Dam

SAMMEN GØR VI HVIDOVRE ENDNU BEDRE. billede Esben Dam SAMMEN GØR VI HVIDOVRE ENDNU BEDRE billede Esben Dam BØRN OG UNGE I Enhedslisten tager vi det gode liv alvorligt. Også for dem, som er for unge til at kunne stemme. Derfor ønsker vi mangfoldighed blandt

Læs mere

Furesø Kommune Borgermøde om budget Onsdag d.12.juni 2013

Furesø Kommune Borgermøde om budget Onsdag d.12.juni 2013 Furesø Kommune Borgermøde om budget 2014-17 Onsdag d.12.juni 2013 Baggrundsspørgsmål Hvad er dit køn? 1. Kvinde 2. Mand 3. Ønsker ikke at svare Hvad er din alder? 1. 18 29 2. 30 39 3. 40 49 4. 50 59 5.

Læs mere

Hvidovre rød og grøn. Stem på Enhedslisten. hvidovre.enhedslisten.dk

Hvidovre rød og grøn. Stem på Enhedslisten. hvidovre.enhedslisten.dk Hvidovre rød og grøn Stem på Enhedslisten hvidovre.enhedslisten.dk Enhedslisten det vil vi Enhedslistens politik er at fremme fællesskaber og lighed på alle områder i kommunen. Vi tror på, at det skaber

Læs mere

KristenDemokraternes Valgprogram 2018

KristenDemokraternes Valgprogram 2018 Side 1 af 5 KristenDemokraternes Valgprogram 2018 O2018-01 Valgprogram 2018 Historik Forslagsstiller/ Udvalg Dato Vedtaget/forkastet Hovedbestyrelsen 2018.05.26 Vedtaget Side 2 af 5 Det Gode Liv for Børn

Læs mere

Ø-mærk din kommune. Stem på Enhedslisten ved kommunevalget den 19. november. roedovre.enhedslisten.dk

Ø-mærk din kommune. Stem på Enhedslisten ved kommunevalget den 19. november. roedovre.enhedslisten.dk Ø-mærk din kommune Stem på Enhedslisten ved kommunevalget den 19. november Rød grønt engagement i Rødovre Enhedslisten er mere end landspolitik. Men vilkårene for kommunalpolitik hænger sammen med beslutningerne

Læs mere

SOLIDARITET OG FORANDRINGER

SOLIDARITET OG FORANDRINGER SOLIDARITET OG FORANDRINGER Foto: Peter S. Jensen DEMOKRATI For Enhedslisten betyder demokrati ikke blot, at vi hvert 4. år har mulighed for at sætte vores kryds ved den politiker, vi ønsker skal repræsentere

Læs mere

NATUR, KULTUR OG VELFÆRD FOR ALLE

NATUR, KULTUR OG VELFÆRD FOR ALLE NATUR, KULTUR OG VELFÆRD FOR ALLE Fotos: Enhedslisten Køge DEMOKRATI I HELE KOMMUNEN Borgernes indsigt og inddragelse i kommunal planlægning og beslutninger er afgørende for Enhedslisten. Vi vil arbejde

Læs mere

Under kerneopgaven Fællesskab er der tre politiske målsætninger beskrevet som tre tværgående temaer:

Under kerneopgaven Fællesskab er der tre politiske målsætninger beskrevet som tre tværgående temaer: Politiske effektmål Holbæk Kommune ønsker at tilbyde bedst mulig service til borgere og virksomheder, for de penge vi har. Byrådet har besluttet 27 overordnede politiske effektmål, som dækker kommunens

Læs mere

F O A F A G O G A R B E J D E. Råd til velfærd

F O A F A G O G A R B E J D E. Råd til velfærd F O A F A G O G A R B E J D E Råd til velfærd FOAs mål 2013-2016 Indhold FOAs mål 2013-2016 Vi har råd til velfærd..................... 2 Fælles om velfærd.................... 3 Faglig handlekraft....................

Læs mere

For et rødere Nørrebro. kbh.enhedslisten.dk

For et rødere Nørrebro. kbh.enhedslisten.dk For et rødere Nørrebro kbh.enhedslisten.dk Enhedslisten Nørrebro kæmper for din bydel Kommunalvalget er vigtigt! København er historisk en rød by, med tradition for at gennemføre politiske tiltag, der

Læs mere

Bydele i social balance

Bydele i social balance Bydele i social balance Strategi for social balance i Gladsaxe Kommune Revideret udkast til Økonomiudvalget Sidst revideret: 9. februar 2016 J. nr. 00.01.00P05 1 Gladsaxe Kommune er et attraktivt sted

Læs mere

Tid til mere job til flere

Tid til mere job til flere Tid til mere job til flere Tid til det gode liv Livet er andet og mere end arbejdsliv. Livet er også tid til familie og venner, tid til at dyrke fritidsinteresser og tid til at være frivillig i den lokale

Læs mere

SAMMEN OM SOLRØD - UDVIKLING OG SOCIALT ANSVAR - Valgprogram Kommunalvalget 2017 Socialdemokratiet i Solrød

SAMMEN OM SOLRØD - UDVIKLING OG SOCIALT ANSVAR - Valgprogram Kommunalvalget 2017 Socialdemokratiet i Solrød SAMMEN OM SOLRØD - UDVIKLING OG SOCIALT ANSVAR - Valgprogram Kommunalvalget 2017 Socialdemokratiet i Solrød Indledning I Danmark tager vi hånd om hinanden. Vi har en lang og stærk tradition for et samfund,

Læs mere

Der er fremtid i Fællesskabet

Der er fremtid i Fællesskabet Der er fremtid i Fællesskabet - Endelig aftale Sydfyn står overfor mange udfordringer, hvoraf den stigende arbejdsløshed, uddannelse af alle unge, vigende bosætning i yderområderne og en sammenhængende

Læs mere

PÆDAGOGMEDHJÆLPERE OG PÆDAGOGISKE ASSISTENTER PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand

PÆDAGOGMEDHJÆLPERE OG PÆDAGOGISKE ASSISTENTER PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand PÆDAGOGMEDHJÆLPERE OG PÆDAGOGISKE ASSISTENTER PÅ 5 MINUTTER fællesskab fordele faglig bistand Fællesskab... De fleste pædagogmedhjælpere er medlem af FOA, som med ca. 200.000 medlemmer er langt den største

Læs mere

VENSTRES VALGPROGRAM ET STÆRKERE FREDERICIA, HVOR ALLE SKAL MED VENSTRE I FREDERICIA

VENSTRES VALGPROGRAM ET STÆRKERE FREDERICIA, HVOR ALLE SKAL MED VENSTRE I FREDERICIA VENSTRES VALGPROGRAM ET STÆRKERE FREDERICIA, HVOR ALLE SKAL MED 2017 VENSTRE I FREDERICIA Vision Fremtidens Fredericia skal være centrum for udvikling og vækst. Med stolthed skal vi i Fredericia gå endnu

Læs mere

Furesø Kommune Borgermøde om budget Onsdag d.12. juni 2013

Furesø Kommune Borgermøde om budget Onsdag d.12. juni 2013 Furesø Kommune Borgermøde om budget 2014-17 Onsdag d.12. juni 2013 Prioriteringsdebat - program Lære hinanden at kende Præsentation af Vision Furesø Debat ved bordene om Vision Furesø og hvordan den skal

Læs mere

Råd til velfærd F O A F A G O G A R B E J D E

Råd til velfærd F O A F A G O G A R B E J D E F O A F A G O G A R B E J D E VEDTAGET Råd til velfærd FOAs mål 2013-2016 Indhold FOAs mål 2013-2016 Vi har råd til velfærd..................... 4 Fælles om velfærd.................... 6 Faglig handlekraft....................

Læs mere

Susan Hedlund (S) politisk ordførertale 1. september 2016

Susan Hedlund (S) politisk ordførertale 1. september 2016 Susan Hedlund (S) politisk ordførertale 1. september 2016 (Det talte ord gælder) Vi hører det hele tiden København er en fantastisk by, københavnerne er et lykkeligt folkefærd, det går godt i København.

Læs mere

Debatmateriale til Furesø Kommunes borgermøde om budget

Debatmateriale til Furesø Kommunes borgermøde om budget Debatmateriale til Furesø Kommunes borgermøde om budget 2014-17 Dette oplæg giver information og inspiration til det borgermøde, som Furesø Kommune har inviteret til den 12. juni 2013. På borgermødet præsenteres

Læs mere

Bydele i social balance

Bydele i social balance gladsaxe.dk Bydele i social balance Strategi for social balance i Gladsaxe Kommune Gladsaxe Kommune er et attraktivt sted at bo og vokse op. Det skal det blive ved med at være. Der er dog områder i kommunen,

Læs mere

Styrk kampen i hverdagen. Stem Enhedslisten på valgdagen. frederikshavn.enhedslisten.dk

Styrk kampen i hverdagen. Stem Enhedslisten på valgdagen. frederikshavn.enhedslisten.dk Styrk kampen i hverdagen Stem Enhedslisten på valgdagen frederikshavn.enhedslisten.dk Alle har ret til et godt liv Barndom Vi bør kunne give vores børn en tryg barndom med gode tilbud om pasning i vuggestue,

Læs mere

VISION 2030 BYRÅDETS VORES BORGERE VORES VIRKSOMHEDER VORES FRIVILLIGE OG FORENINGER VORES BÆREDYGTIGE FREMTID

VISION 2030 BYRÅDETS VORES BORGERE VORES VIRKSOMHEDER VORES FRIVILLIGE OG FORENINGER VORES BÆREDYGTIGE FREMTID BYRÅDETS VISION 2030 VORES BORGERE VORES VIRKSOMHEDER VORES FRIVILLIGE OG FORENINGER VORES BÆREDYGTIGE FREMTID Vækst med vilje - vi skaber fremtiden og det gode liv sammen VISION 2030 I Faxe Kommune har

Læs mere

Alle unge skal have ret til et godt arbejde

Alle unge skal have ret til et godt arbejde Alle unge skal have ret til et godt arbejde Temaudtalelse til SFU s landsmøde 2012: Unges vilkår på arbejdsmarkedet Ungdomsarbejdsløsheden i Danmark er på niveau med 80 ernes ungdomskrise. I Europa er

Læs mere

AKUT GRØN OMSTILLING AF SKANDERBORG KOMMUNE

AKUT GRØN OMSTILLING AF SKANDERBORG KOMMUNE VÆLG FÆLLESSKABET AKUT GRØN OMSTILLING AF SKANDERBORG KOMMUNE Folketinget magter ikke at reagere på klimakrise og miljøforarmelse i tide. Men så må vi selv! Enhedslisten vil involvere borgerne i den nødvendige

Læs mere

Velkommen til borgertopmøde

Velkommen til borgertopmøde Velkommen til borgertopmøde Velkomst v. Thomas Kastrup-Larsen Borgmester i Aalborg Kommune Introduktion v. Tine Gøtzsche Borgertopmødets konferencier DNA Aalborg handler om Hvem vi er, og hvor vi gerne

Læs mere

Niveaudeling i folkeskolen Væk med gælden Hjælp de svageste. Stem på. Konservative. liste C ved kommunalvalget i Rødovre. Rødovre Konservative

Niveaudeling i folkeskolen Væk med gælden Hjælp de svageste. Stem på. Konservative. liste C ved kommunalvalget i Rødovre. Rødovre Konservative Kim Drejer Nielsen Nr. 1 Chris Lassen Jensen Nr. 2 Arna Schnoor Nr. 3 Mogens Lind Nr. 4 Niveaudeling i folkeskolen Væk med gælden Hjælp de svageste Stem på X liste C ved kommunalvalget i Rødovre Rødovre

Læs mere

Ringsted hjertet ligger i midten

Ringsted hjertet ligger i midten VISION Ringsted hjertet ligger i midten Ringsted er en attraktiv bosætningskommune. Vi udnytter den centrale placering, de mange muligheder og de trygge rammer til at være det foretrukne sted at bo og

Læs mere

Det fejlskøn betyder at vi i nu står overfor en stor sparerunde. For Radikale Venstre er det vigtigt at velfærden til borgerne berøres mindst muligt!

Det fejlskøn betyder at vi i nu står overfor en stor sparerunde. For Radikale Venstre er det vigtigt at velfærden til borgerne berøres mindst muligt! Budgettale Radikale Venstre i Aarhus 2018 Den opgave vi sidder med i dag ville vi helst være fri for. Men vi er selvfølgelig klar til at tage ansvar. Det er vores ansvar som politikere at skabe balance

Læs mere

Sammen om Aarhus Medborgerskabspolitik version 0,2 (udkast) Forord. BORGMESTERENS AFDELING Aarhus Kommune

Sammen om Aarhus Medborgerskabspolitik version 0,2 (udkast) Forord. BORGMESTERENS AFDELING Aarhus Kommune Sammen om Aarhus Medborgerskabspolitik version 0,2 (udkast) Forord Aarhus står over for en række udfordringer de kommende år. Velfærdssamfundet bliver udfordret af demografiske forandringer og snævre økonomiske

Læs mere

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Byrådet, forår syddjurs.dk

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Byrådet, forår syddjurs.dk Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år Byrådet, forår 2017 syddjurs.dk Sammen løfter vi læring og trivsel Forord I Syddjurs Kommune er vores mål, at alle børn og unge lærer

Læs mere

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune Byrådet, forår 2017 1 Forord I Syddjurs Kommune er vores mål, at alle børn og unge lærer

Læs mere

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år.

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. 1. maj tale 2015 (Det talte ord gælder) Kære alle sammen Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. Men jeg vil gerne starte med at fortælle om mit besøg hos

Læs mere

ET NYT VI. En politik for fællesskab, medborgerskab og mangfoldig deltagelse i Albertslund 1. UDKAST

ET NYT VI. En politik for fællesskab, medborgerskab og mangfoldig deltagelse i Albertslund 1. UDKAST ET NYT VI En politik for fællesskab, medborgerskab og mangfoldig deltagelse i Albertslund 1. UDKAST FORORD Fremtidens Albertslund er en by, hvor alle kan deltage i fællesskabet. En by, hvor mennesket kommer

Læs mere

Ti skridt i en sund retning!

Ti skridt i en sund retning! Ti skridt i en sund retning! For Enhedslisten er sundhed meget mere end behandling af syge mennesker med medicin og operationer på sygehuse. Sundhed hænger sammen med, hvordan vi arbejder, bor og lever,

Læs mere

Første maj tale Middelfart 2015.

Første maj tale Middelfart 2015. Første maj tale Middelfart 2015. Igennem de seneste 8 år har jeg haft fornøjelse af at holde 1. maj tale her i Middelfart, hvor jeg hver gang har medbragt nogle små ting til talerne. I år har jeg valgt

Læs mere

Læring og trivsel hos børn og unge

Læring og trivsel hos børn og unge Læring og trivsel hos børn og unge Omstillingsgruppens anbefalinger Materiale til byrådet - juni 2014 På baggrund af de første to møder i omstillingsgruppen er der formuleret tre temaer: Større sammenhæng

Læs mere

EN RØD OG GRØN REGION. Stem på Enhedslisten til Hovedstadens Regionsråd d. 21. november 2017

EN RØD OG GRØN REGION. Stem på Enhedslisten til Hovedstadens Regionsråd d. 21. november 2017 EN RØD OG GRØN REGION Stem på Enhedslisten til Hovedstadens Regionsråd d. 21. november 2017 VIDSTE DU, AT enlige med lav indkomst og kort uddannelse har størst risiko for at dø efter en hjerneblødning.

Læs mere

Kort fortalt. Forslag til Landsplanredegørelse Layout_ indd :53:01

Kort fortalt. Forslag til Landsplanredegørelse Layout_ indd :53:01 Kort fortalt Forslag til Landsplanredegørelse 2013 Layout_20130819.indd 1 19-08-2013 12:53:01 Danmark i omstilling Hvordan kan byer og landdistrikter udvikles, så vi udnytter vores arealer bedst muligt

Læs mere

Debat om vores skoler og børnehuse. Hvilke løsninger kan sikre læring og trivsel for færre penge?

Debat om vores skoler og børnehuse. Hvilke løsninger kan sikre læring og trivsel for færre penge? Debat om vores skoler og børnehuse Hvilke løsninger kan sikre læring og trivsel for færre penge? Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Folkeskolen og dagtilbud som tilvalg... 5 Børnehus og skole flytter

Læs mere

Garanti for et rødt Glostrup GLOSTRUP

Garanti for et rødt Glostrup GLOSTRUP Garanti for et rødt Glostrup GLOSTRUP glostrup.enhedslisten.dk Din garanti, for et rødt Glostrup Glostrup er en fantastisk by, en by hvor der skal være plads til alle - høj som lav, unge som gamle, danskere

Læs mere

DIT VALG I HEDENSTED

DIT VALG I HEDENSTED DIT VALG I HEDENSTED ENHEDSLISTEN ER KLAR TIL BYRÅDET I Enhedslisten er vi stolte af vores lokale kandidater, der vil arbejde for, at byrådet træffer bæredygtige beslutninger. Vi vil gøre en forskel på

Læs mere

Professionelle og frivillige i socialt arbejde Kollektivt eller individuelt engagement

Professionelle og frivillige i socialt arbejde Kollektivt eller individuelt engagement Professionelle og frivillige i socialt arbejde Kollektivt eller individuelt engagement SOCIALPÆDAGOGERNE I STORKØBENHAVN DEN 13. OKTOBER 2016 THOMAS P. BOJE INSTITUT FOR SAMFUNDSVIDENSKAB OG ERHVERV (ISE)

Læs mere

Folkemødet den 23. februar

Folkemødet den 23. februar Folkemødet den 23. februar Input fra erhvervsdebatterne på Folkemødet: Fokus på vores styrkepositioner: Turisme, oplevelsesøkonomi Uddannelse af kvalificeret arbejdskraft Fokus på fælles løsninger og samarbejde

Læs mere

Vedtaget 12. juni 2017 af Kommuneforeningen. Nye ideer langsigtede løsninger

Vedtaget 12. juni 2017 af Kommuneforeningen. Nye ideer langsigtede løsninger Vedtaget 12. juni 2017 af Kommuneforeningen. Frederikshavn Kommune skal være kendt som et sted, hvor nye ideer tages imod med åbne arme. Hvor kommunen er medspiller for borgere, erhvervsliv og civilsamfund.

Læs mere

Valgprogram 2013-2017

Valgprogram 2013-2017 Valgprogram 2013-2017 Sammen om forandring Vi mærker det allerede nu, men også efter krisen vil meget forandre sig. Forudsætningerne for kommunens virke vil blive anderledes. Måden, kommunen skal arbejde

Læs mere

Politiske effektmål

Politiske effektmål Byrådets Politiske effektmål 2016-2019 Holbæk Kommune Politiske effektmål Effektmål handler om at skabe synlighed for, at de aktiviteter, vi sætter i gang, gør en forskel for borgere og virksomheder. Byrådet

Læs mere

FJERNVARMEN KAN LØSE STOR DEL AF 70 PCT. MÅLET

FJERNVARMEN KAN LØSE STOR DEL AF 70 PCT. MÅLET Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget 2018-19 (2. samling) KEF Alm.del - Bilag 83 Offentligt FJERNVARMEN KAN LØSE STOR DEL AF 70 PCT. MÅLET 100% CO 2 -NEUTRAL FJERNVARME I 2030 Kim Mortensen & Michael

Læs mere

Strategi og FN s 17 verdensmål

Strategi og FN s 17 verdensmål Strategi og FN s 17 verdensmål - Hvad har FN s verdensmål at gøre med dansk planlægning? Byggelovsdag 2018 Britt Vorgod Pedersen, Bychef Gladsaxe Kommune FN - 17 Verdensmål for bæredygtig udvikling FN

Læs mere

[Indledning] Kære BR. I dag tager vi hul på forhandlingerne om budgettet for 2019.

[Indledning] Kære BR. I dag tager vi hul på forhandlingerne om budgettet for 2019. Overborgmesteren TALE TALE Tale til Anledning Sted Titel Overborgmesteren Første behandling af budgettet BR-salen Budgettale Dato 30. august 2018 Klokken 16.00 Taletid Bemærkning til arrangementet Disposition:

Læs mere

Nyt fokus på fællesskab og solidaritet 1. maj 2014

Nyt fokus på fællesskab og solidaritet 1. maj 2014 1 Nyt fokus på fællesskab og solidaritet 1. maj 2014 Måske er der et lys for enden af tunnelen. Måske er vi ganske langsomt på vej ud af den økonomiske krise. Den krise, som har gjort så megen skade på

Læs mere

Skolepolitik. Alle med tilknytning til skolen indgår i en åben dialog, hvor den enkelte bliver set, hørt og forstået.

Skolepolitik. Alle med tilknytning til skolen indgår i en åben dialog, hvor den enkelte bliver set, hørt og forstået. Skolepolitik Indledning En skole i Silkeborg Kommune består af en undervisningsdel og en fritidsdel. Skolepolitikken angiver, hvad der skal være kendetegnende for Den Gode Skole i Silkeborg Kommunes skolevæsen

Læs mere

Et trygt og solidarisk dagpengesystem

Et trygt og solidarisk dagpengesystem Et trygt og solidarisk dagpengesystem Over 50.000 mennesker har allerede mistet deres dagpenge som følge af den katastrofale dagpengereform. Og tallet stiger måned for måned. Det skaber utryghed hos alle

Læs mere

Der er desværre andre og mere alvorlige grunde til, at 1. maj er noget særligt i år.

Der er desværre andre og mere alvorlige grunde til, at 1. maj er noget særligt i år. Frank Jensen, Socialdemokratiet 1. maj 2010: Fælles front for folkeskolen Kære venner, Det er en særlig oplevelse for mig at fejre den traditionsrige 1. maj i år. Som Københavns overborgmester. Sidste

Læs mere

Borgmesterens budgettale ved Byrådets 1. behandling af budget 2017

Borgmesterens budgettale ved Byrådets 1. behandling af budget 2017 Borgmesterens budgettale ved Byrådets 1. behandling af budget 2017 Den 2. september havde jeg fornøjelsen af at hilse på Nikolaj Mazur, som netop er flyttet til Odense for at læse til fysioterapeut. Nikolaj

Læs mere

Et friere, grønnere, stærkere Danmark

Et friere, grønnere, stærkere Danmark Forslag til finanslov for 2019 Et friere, grønnere, stærkere Danmark Danmark har brug for en ny retning og for politikere, der har mod og vilje til skabe de muligheder i dag, som kan være grundlag for

Læs mere

Et Bæredygtigt Roskilde. Kommunalpolitisk program Enhedslisten Roskilde 2013-2017

Et Bæredygtigt Roskilde. Kommunalpolitisk program Enhedslisten Roskilde 2013-2017 Et Bæredygtigt Roskilde Kommunalpolitisk program Enhedslisten Roskilde 2013-2017 1 Indhold Et bæredygtigt Roskilde... 3 Kommunens økonomi... 4 Sådan arbejder vi... 5 Klima, energi og økologi... 6 Beskæftigelse

Læs mere

(Det talte ord gælder)

(Det talte ord gælder) +HOOH7KRUQLQJ6FKPLGWVWDOHWLO/2 6NRQJUHVGHQRNWREHU (Det talte ord gælder) Kære kongres Tak fordi jeg måtte lægge vejen forbi jer i dag. Det er en af de aftaler, jeg virkelig har glædet mig til. Både før

Læs mere

Arbejdsmarkeds- og integrationspolitik:

Arbejdsmarkeds- og integrationspolitik: Økonomisk politik: SKATTETRYK Venstre ønsker i denne valgperiode, at fastholde det nuværende kommunale skattetryk. Der er stadig en del opgaver, inden for kernevelfærden, der skal løses, og Venstre ønsker

Læs mere

Politisk grundlag for ny hovedorganisation

Politisk grundlag for ny hovedorganisation Godkendt på stiftende kongres for en ny hovedorganisation for LO og FTF den 13. april 2018 Politisk grundlag for ny hovedorganisation Formål Fagbevægelsens Hovedorganisation samler Danmarks forbund/fagforeninger

Læs mere

Erhvervs- og vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune

Erhvervs- og vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Erhvervs- og vækstpolitik 2017-2021 Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Vision 2029: Ballerup - en førende erhvervsby Ballerup er en førende erhvervsby. Ballerup Kommune er en integreret del

Læs mere

Budget-2016-talen v. Susanne Crawley Larsen (R)

Budget-2016-talen v. Susanne Crawley Larsen (R) 1 Budget-2016-talen v. Susanne Crawley Larsen (R) Indledning Det går godt i Odense. Vi kan glæde os over, at flotte arrangementer som Tinderbox og HCA-festivals har ryddet avisernes forsider med megen

Læs mere

Borgerinddragelsen øges

Borgerinddragelsen øges Borgerinddragelsen øges men hvorfor skal en kommune inddrage civilsamfundet? Danske Ældreråd THOMAS P. BOJE INSTITUT FOR SAMFUNDSVIDENSKAB OG ERHVERV ROSKILDE UNIVERSITET DEN 8. MAJ 2018 Indhold Hvorfor

Læs mere

En rødere og grønnere region

En rødere og grønnere region En rødere og grønnere region Regionsråds-HVAD? Regionsrådet i Region Hovedstaden har 41 medlemmer, som vælges samtidig med valget til kommunalbestyrelserne tirsdag d. 19. november. Region H er den ene

Læs mere

Ændringsforslag til Målprogram for HK/Danmark 2010-2013

Ændringsforslag til Målprogram for HK/Danmark 2010-2013 Ændringsforslag til Målprogram for HK/Danmark 2010-2013 Side 3, linje 6, side 4 linje 5, side 5 linje 15 og side 6 linje 38: fagforening ændres til fagforbund. Side 3, linje 15: Medlemmernes krav og forventninger

Læs mere

Uddannelse til alle unge 16-30 år

Uddannelse til alle unge 16-30 år Uddannelse til alle unge 16-30 år Indledning Motivation og hovedbudskab Regeringen har sat som mål at 95 % af en ungdomsårgang skal have (mindst) en ungdomsuddannelse i 2015. Førtidspensions- og kontanthjælpsreformerne

Læs mere

John Harpøth Borgmesterkandidat for DF i Holbæk Kommune

John Harpøth Borgmesterkandidat for DF i Holbæk Kommune John Harpøth Borgmesterkandidat for DF i Holbæk Kommune I de mange år jeg har beskæftiget mig med politik, har mit arbejde været præget af: Ærlighed Åbenhed Dialog Du kan læse mere om mit politiske virke

Læs mere

Fællesskab, fordele og faglig bistand

Fællesskab, fordele og faglig bistand SOCIAL-SUNDHED Fællesskab, fordele og faglig bistand FOA på 5 minutter Social- og sundhedspersonale uden grunduddannelse FÆLLESSKAB, FORDELE OG FAGLIG BISTAND FOA 1 Citat Karen Stæhr Formand, Social- og

Læs mere

SOCIALDEMOKRATIET FREDERIKSHAVN KOMMUNE

SOCIALDEMOKRATIET FREDERIKSHAVN KOMMUNE NÅR DU SIGER VALGPROGRAM 2018-2021 SOCIALDEMOKRATIET FREDERIKSHAVN KOMMUNE VALGPROGRAM FOR BYRÅDSPERIODEN 2018-2021 Socialdemokratiet i går til valg med løftet om at fortsætte det brede samarbejde. Vi

Læs mere

Opsamling på byrådets drøftelse af status på Udviklingsstrategi den 5. dec. 2012

Opsamling på byrådets drøftelse af status på Udviklingsstrategi den 5. dec. 2012 Notat Opsamling på byrådets drøftelse af status på Udviklingsstrategi den 5. dec. 2012 På Byrådets temamøde den 5. december fik byrådsmedlemmerne lejlighed til sammen at vurdere og drøfte status på de

Læs mere

Stærke værdier sund økonomi

Stærke værdier sund økonomi Stærke værdier sund økonomi Kun med en sund økonomi kan vi bevare og udvikle vores værdier og et stærkt fællesskab. Der er to veje Du står inden længe overfor et skæbnevalg. Valget vil afgøre hvilke partier,

Læs mere

FOLKETINGSVALG 2015 VALG 2015 EN TRYG FREMTID

FOLKETINGSVALG 2015 VALG 2015 EN TRYG FREMTID FOLKETINGSVALG 2015 VALG 2015 EN TRYG FREMTID HK MEDLEMMERNES VALGOPLÆG 2015 INDLEDNING I løbet af 2015 skal der være folketingsvalg i Danmark. HK støtter ikke bestemte partier eller politikere. Vi samarbejder

Læs mere

OCIAL- OG SUNDHEDSPERSONALE UDEN GRUNDUDDANNELSE PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand

OCIAL- OG SUNDHEDSPERSONALE UDEN GRUNDUDDANNELSE PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand OCIAL- OG SUNDHEDSPERSONALE UDEN GRUNDUDDANNELSE PÅ 5 MINUTTER fællesskab fordele faglig bistand Fællesskab... Langt de fleste social- og sundhedsassistenter og -hjælpere er medlemmer af FOA. FOA har ca.

Læs mere

Så er det igen blevet tid til generalforsamling. Det er tid til at stoppe op og se tilbage.

Så er det igen blevet tid til generalforsamling. Det er tid til at stoppe op og se tilbage. Formand Dorit Dühring har ordet på bestyreslen vegne. Så er det igen blevet tid til generalforsamling. Det er tid til at stoppe op og se tilbage. Hvad fik vi i hus og hvor er der stadig faglige udfordringer

Læs mere

F O A F A G O G A R B E J D E. Flere hænder

F O A F A G O G A R B E J D E. Flere hænder F O A F A G O G A R B E J D E Flere hænder Indledning Da regeringen sidste år lovede skattelettelser, der mest kom de bedst lønnede til gavn, glemte den at fortælle, at der var en regning, der skulle

Læs mere

ÆLDRE- OG VÆRDIGHEDSPOLITIK

ÆLDRE- OG VÆRDIGHEDSPOLITIK ÆLDRE- OG VÆRDIGHEDSPOLITIK 2019-2022 Titel: Frederiksberg Kommunes Ældre- og Værdighedspolitik 2019-2022 Udgivet af: Frederiksberg Kommune Smallegade 1 2000 Frederiksberg December 2018 Foto: Grafisk design:

Læs mere

Skolepolitik. Silkeborg Kommunes skolepolitik

Skolepolitik. Silkeborg Kommunes skolepolitik Skolepolitik Silkeborg Kommunes skolepolitik 1 2 Indledning En skole i Silkeborg Kommune består af en undervisningsdel og en fritidsdel. Skolepolitikken angiver, hvad der skal være kendetegnende for Den

Læs mere

ENHEDSLISTEN i I Holbæk HOLBÆK

ENHEDSLISTEN i I Holbæk HOLBÆK FORANDRING Enhedslisten FORANDRING ENHEDSLISTEN i I Holbæk HOLBÆK FÆLLESSKAB OG FORANDRING Foto: Mads Malik Knudsen HVORFOR STEMME LISTE Ø? Enhedslisten vil arbejde for at gøre Holbæk Kommune til et mere

Læs mere

BYENS BØRN BYENS UNGE BYENS UDDANNELSER

BYENS BØRN BYENS UNGE BYENS UDDANNELSER BYENS BØRN BYENS UNGE BYENS UDDANNELSER Valgprogram for Radikale Venstre København Kommunalvalget 2017 Vores politik peger hverken mod højre eller venstre men fremad. Mod en bedre fremtid for vores børn.

Læs mere