Afgrænsning af bevillingsområdet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Afgrænsning af bevillingsområdet"

Transkript

1 Udvalg MÅL OG RAMMEBESKRIVELSE Socialudvalget Bevillingsområde Tilbud til ældre pensionister Afgrænsning af bevillingsområdet Ramme indeholder tilbud og omsorg til pensionister over 65 år samt personlig og praktisk hjælp (hjemmehjælp), hjemmesygepleje til borgere uanset alder, som i forhold til deres behov, er visiteret til hjælp. Ramme 5052 omfatter seks delområder: Individuel hjælp Plejevederlag og pasning af døende Helbredstillæg og personlige tillæg til pension, jf. 17.i Lov om Social Pension. Andre Sundhedsudgifter Tværgående projekt i forbindelse med medicinske patienters genindlæggelse.(kun 2011) Terapibadet på Lundehaven. Badet benyttes i dagtimerne til genoptræningsaktiviteter og om aftenen til foreningsaktiviteter, f.eks. handicapidræt. Genoptræning og vedligeholdsudgifter - andel af udgifter ejendomsudgifterne ved benyttelse af lokaler på plejecentrene Betaling til regionen for færdigbehandlede somatiske og psykiatriske patienter, der venter på udskrivelse fra hospital til et kommunalt tilbud samt den kommunale andel af udgiften til hospiceophold. Udgifter til løbende drift af utilsigtedehændelser (UTH). Hjemme- og sygepleje Hjemme- og sygepleje Dele af hjemmeplejen (532204) Omsorgsarbejde inkl. aktiverende foranstaltninger Omsorgsarbejde, herunder tilskud til aktivitetshuse, klubber, caféer og madservice Aktivitets- og samværstilbud, jf. 104 i Lov om Social Service. Botilbud Ældreboliger Plejecentre: Plejepersonale, drift og beboeraktivitet Plejecenter Måløv og flere plejecenterpladser pga. ombygning (532017, og ) Køb af plejehjemspladser i andre kommuner.

2 Plejecentre: Drift af bygninger og servicearealer Botilbud til længerevarende ophold for udviklingshæmmede, fysisk handicappede og sindslidende på 65 år og derover, jf. 108 i Lov om Social Service Kommunale botilbud til midlertidigt ophold for personer på 65 år og derover med særlige behov, jf. 107 i Lov om Social service. Øvrige sociale formål Øvrige sociale formål, elevuddannelse og diverse projekter Visitation til pleje og omsorg samt ældreboliger. Mål for bevillingsområdet Ældrepolitikken udgør fundamentet for udviklingen på ældreområdet. Politikken og servicestrategien binder de politiske målsætninger og udviklingsplaner på området sammen. Udmøntningen af ældrepolitikken skal ske inden for de nuværende økonomiske rammer. Servicestrategi og aftale om budgettet for 2012 indenfor ældreområdet. Politik for medindflydelse og partnerskaber med brugere og pårørende inden for handicap, psykiatri og ældreområdet For at sikre den bedst mulige håndtering af de forandringer og tilpasninger, der sker på både handicap-, psykiatri-, ældre- og kronikerområdet i disse år, er det vigtigt, at der sættes fokus på samarbejdet med brugere og pårørende, herunder det aktive medborgerskab og frivillighed. Brugere af kommunens tilbud og deres pårørende har ofte berettigede ønsker og forventninger om inddragelse i udformningen af tilbud og individuelle forløb. I Ballerup Kommune er der en mangeårig tradition for at inddrage og samarbejde med brugere og pårørende således at forløb og tilbud udvikles og tilrettelægges til mest mulig gavn for borgerne. I lyset heraf skal der formuleres en politik for medindflydelse og pårørendesamarbejde. Politikken skal medvirke til at sætte rammerne for medindflydelse, afstemme forventninger mellem brugere, pårørende og kommune samt at udvikle nye metoder til inddragelse af brugere, pårørende og frivillighed i kommunens arbejde. Et vigtigt formål med politikken vil være, at der skabes rum til nytænkning og i den forbindelse sikre, at den viden, de ressourcer og det engagement, som både brugere og pårørende er i besiddelse af, bringes i anvendelse. Det innovative plejecenter og bofællesskab - innovationsprojekt på Plejecenter og bofællesskabet Søndergaard enighed om, at det nye center på Søndergårdsarealet skal være et innovationscenter for udvikling af ældre- og handicapområdets opgaveløsning. Der skal indtænkes nye metoder og ideer i den daglige drift, hvor den innovative tilgang vil være gennemgående, og der skal sættes fokus på temaerne velfærdsteknologi, frivillighed og nye ansættelsesformer. Ide og metodeudviklingen skal

3 forankres i et tværfagligt projekt med deltagelse af brugere, pårørende, ansatte og frivillige inden for ældre- og handicapområdet. Optimering af visitation for pleje og træning bedre livskvalitet for ældre Der skal ske en optimering af visitationsindsatsen for ældre borgere, idet der i dag foretages visitation til enkeltstående foranstaltninger i flere forskellige organisatoriske enheder. Ved en optimering kan der foretages en sammenhængende vurdering af den brede vifte af foranstaltninger, borgerne modtager, når der er behov for hjemmehjælp, sygepleje, rehabilitering, hjælpemidler og forebyggelse. Optimeringen kan eksempelvis være indenfor elektronisk kommunikation i samarbejder såvel internt som eksternt. Endvidere kan der gennemføres en nyorientering af sammensætningen af de indsatser, der tilbydes i dag. Velfærdsteknologi på ældre og handicapområdet På nationalt plan foregår der en del modelforsøg med arbejdskraftbesparende teknologi støttet af ABT-fonden (fremover Fonden For Velfærdsteknologi). En stor del af disse forsøg retter sig mod ældre- og handicapområdet. Især handicapområdet må forventes at blive et udviklingsområde for velfærdsteknologi. Der er derfor enighed om, at udviklingen skal følges tæt med henblik på indførelse af velfærdsteknologi på de områder, hvor teknologien bliver moden til at skabe et økonomisk rationale. I dette medtænkes både borgere, som er hjemmeboende, og borgere bosiddende i institutioner. Generelle må for området: Der skal skabes tryghed og vilkår for ældre, der tilgodeser selvbestemmelse og selvaktivitet. Samtidig skal der ydes omsorg og pleje, så den ældre får mulighed for at blive i hidtidig bolig eller anden bolig i det vante miljø. Brugere sikres størst mulig indflydelse på Kommunens ældrepolitik. Det sker dels gennem Seniorråd og indbudte interesserede borgere eller "kontaktudvalg". Lovgivningen forpligter kommunen med at foretage tilsyn med sin driftsvirksomhed. For plejecentrene gælder, at der skal føres mindst et årligt uanmeldt tilsyn, og derudover udfører embedslægeinstitutionen tilsyn på det sundhedsfaglige område. Tilsynsrapporter, der udarbejdes i forbindelse med de kommunale tilsyn og de sundhedsfaglige tilsyn, skal være offentligt tilgængelige på plejecentret. Mulighederne for at yde støtte og pleje i akut opståede situationer søges øget i fremtiden. Det sker bl.a. ved fortsat at yde hjælp fra den kommunale leverandør og døgnplejen.

4 Den overordnede ældremålsætning er opdelt i en række delmålsætninger Individuel hjælp Ballerup Kommune lægger vægt på, at den enkelte pensionist sikres økonomi og forhold, der gør det muligt at leve et selvstændigt liv. Dette sikres bl.a. via de personlige tillæg til pensionen, hvor Ballerup Kommune sikrer pensionisten et minimumsrådighedsbeløb om måneden, når skat og bolig er betalt. Rådighedsbeløb pr. 1. maj 2011 enlig ægtepar samlevende Ej flere familier Flere familier bor sammen Via tillæggene ydes også hjælp til enkeltydelser, når en række kriterier er opfyldt. For at styrke mulighederne for, at borgere med funktionsnedsættelser kan klare sig i og uden for hjemmet, tildeler Kommunen hjælpemidler og foretager boligændringer samt udfører vedligeholdelses- og genoptræning. Disse aktiviteter afholdes af økonomiramme I forhold til pleje uden for institutioner Ballerup Kommune lægger vægt på, at pensionister, får den pleje og omsorg, de har behov for. Andre sundhedsudgifter Ved en forbyggende indsats tilstræbes det at undgå utiltænkte indlæggelser. Færdigbehandlede patienterne udskrives så hurtigt, det er muligt og får tildelt den hjælp, genoptræning og pleje de har behov for. Plejecentrene stiller lokaler til rådighed til vedligeholdelses- og genoptræning på følgende lokaliteter: Plejecentret Toftehaven. Plejecentret Rosenhaven. Plejecentret Kirstinehaven. Plejecentret Lindehaven Plejecentret Lundehaven, hvor der også er varmtvandsbassin. Dagcentret Parkhuset. Udgifter til personale, hjælpemidler og inventar vedr. genoptræningssektoren afholdes af ramme Hjemme- og sygepleje Den kommunale hjemmehjælp, der varetager ca. 95 % af opgaverne på området, skal fortsat være konkurrencedygtig og være borgernes naturlige valg. At de visiterede indsatser ydes med udgangspunkt i princippet om hjælp til selvhjælp og Kommunens serviceniveau. At de visiterede indsatser ydes for at fastholde og/eller udvikle eller den enkelte borgers funktionsniveau. At give sundhedsfremmende information. At leverede visiterede indsatser med udgangspunkt i borgernes ønsker om kvalitet og under hensyntagen til de tilgængelige ressourcer.

5 Det forventes, at samlingen af hjemme- og sygepleje i to områdehuse medfører en effektiviseringsgevinst, som er indregnet i budgettet. Omsorgsarbejde inkl. aktiverende foranstaltninger Kommunen tilbyder en række forskellige omsorgsydelser og aktiviteter, der sikrer, at den enkelte pensionist er tryg og undgår isolation og ensomhed. Parkhuset tilbyder forskellige aktiviteter om dagen for de ældre borgere. Desuden kan aktivitetscentrene og de private pensionistklubber og foreninger benyttes. På Plejecenter Lundehaven i Skovlunde er der et daghjemstilbud for de svageste ældre, som er for svækkede til at benytte tilbuddene i Parkhuset. Driften af daghjemmet afholdes af ramme I forbindelse med ombygningen af Rosenhaven er etableret et aktivitetscenter for områdets ældre borgere. Når der er behov for aflastning i en kortere periode, tilbyder Kommunen midlertidigt ophold på en aflastningsplads på Lindehaven. Der udbringes mad til hjemmeboende ældre, som ikke selv har mulighed for at lave mad. Ordningen skal sikre, at den ældre får et ernæringsrigtigt måltid mad hver dag. Kommunen har som alternativ til udbringning af mad cafetilbud på flere af plejecentrene. Cafétilbuddene bliver til stadighed gjort mere attraktive, således at flere ældre ønsker at gøre brug af tilbuddet. Sidegevinsten ved at benytte caféerne er muligheden for socialt samvær og dannelse af sociale netværk. Pensionister, som ikke har mulighed for anden ferie, har mulighed for at søge et ferieophold på Bøtø. Botilbud Ældreboliger Ballerup Kommune lægger vægt på, at der er gode boliger til alle ældre i lokalområderne. Ballerup Kommune har en boligmasse, der er velegnet til at nå denne målsætning. Cirka almennyttige lejligheder er enten stuelejligheder eller er tilgængelige med elevator. Kommunens mål er, at der er ejendomme med boliger i de forskellige bydele, hvor der kan gives hjælp til plejekrævende pensionister, og hvor det er trygt at bo. Boligkontoret og boligselskaberne har normalt anvisningsretten til almennyttige boliger, mens Kommunens visitationsudvalg har anvisningsretten til plejecentre og ældreboliger. Der er ældreboliger på plejecenter Egely, Linde Allé 7, Hedeparken 5, ældreboligerne ved Plejecenter Lundehaven, Østerhøj, Egebjerg og Platanbuen. Plejecentrene Til borgere, der har behov for tæt personalekontakt gennem hele døgnet, har Kommunen seks plejecentre og er i gang med at opføre et nyt plejecenter i Måløv. Opførelse og realisering af det nye plejecenter i Måløv. Der etableres et nyt plejecenter på Søndergårdsarealet i Måløv med 56 plejeboliger, heraf 8 boliger til midlertidigt ophold. Plejecentret skal indeholde daghjem, samværsgrupper, cafe og træningsfaciliteter. I tilknytning til plejecentret etableres ældreboliger og et bofællesskab for mennesker med handicap.

6 Plejecentret skal være et åbent center med stor berøringsflade til lokalområdet og plads til aktiviteter for ældre. Plejecentret etableres med multianvendelse af servicearealerne med henblik på den bedst mulige udnyttelse. Plejecentret indrettes, så det imødekommer særlige behov hos ældre med funktionsnedsættelser, herunder demens. Endvidere etableres plejecentret som et energiklasse 0 hus med henblik på at sikre et klimavenligt byggeri. Plejecenter, ældreboliger og bofællesskab forventes klar til ibrugtagning medio Om og udbygning af Plejecenter Kirstinehaven. Om- og udbygningen af Kirstinehaven forventes at færdig, således at nye borgere kan flytte ind Plejecentret vil rumme i alt 39 plejeboliger. Beboere på Kirstinehaven, som er berørte af ombygningen er genhuset på Rosenhaven. Demens. Plejecentret Toftehaven har en boliggruppe for otte borgere med demens, Plejecentret Rosenhaven har et demensafsnit med plads til 17 borgere. Plejecentret Kirstinehavens boliggrupper for 12 borgere med demens er imidlertid flyttet på Rosenhaven. Visitationen Sundhedsaftalerne understøtter strukturreformen og bygger på principper og arbejdsdeling for sammenhænge og koordination mellem sekundær- og primærsektor. Det kræver stor opmærksomhed i forhold til varslede og færdigmeldte borge, som visitationen varetager. Planen for Den ældre medicinske patient fra Region Hovedstaden er bl.a. med til at beskrive behovet for en stor tværfaglighed i kommunerne. Visitationen har iværksat flere arbejdsgrupper på tværs af afdelingerne i Ballerup Kommune. Således fokuseres på sammenhænge på tværs mellem visitation, hjemmepleje og genoptræningsområde. Fokusområder er rehabilitering, myndighed og levering samt forsat kvalificering af dokumentationen i fag systemet Care. Rammer for bevillingsområdet For budgetåret 2012 er den samlede nettobevilling fastsat til kr. Der er udarbejdet en budgetmodel for hjemmeplejeområdet, som forbedrer flerårsbudgetlægningen af udgifterne og herved medvirker til at sikre en stabil og afbalanceret økonomisk udvikling på området. Der i 2011 udviklet et nyt styringsredskab på plejecentrene, som medfører at plejecentrenes budgetter tildeles på baggrund af de visiterede ydelser til borgerne. Styringsredskabet vil blive iværksat som pilotprojekt pr. 1. januar Anvendelsen af bevillingsbeløbet besluttes af Socialudvalget med udgangspunkt i de generelle retningslinjer for mål- og rammestyring og delmålsætningerne på ældreområdet. Anvendelsen af bevillingsbeløbet tilrettelægges, så de konkrete beslutninger i videst muligt omfang delegeres til ledelsen af de enkelte områder. Plejecentrene, hjemmeplejens to områder og Parkcentret overgik til dialogbaseret kontrakt fra Den aktuelle kontrakt er 2-årig og dækker årene 2010 og Der vil blive indgået nogle nye aftaler fra marts 2012.

7 Kommunalbestyrelsen prisfastsætter ydelseskategorierne personlig hjælp dag og på øvrige tider, praktisk hjælp og madservice med og uden udbringning. Prisfastsættelsen revideres mindst en gang om året. Hjemmeplejens kvalitetsstandarder revideres en gang om året. Kommunalbestyrelsen fastsætter taksterne for pensionistområdet en gang om året. Seniorrådet rådgiver Kommunalbestyrelsen i ældrepolitiske spørgsmål, og formidler synspunkter mellem borgerne og Kommunalbestyrelsen. Status og udvikling på bevillingsområdet Udgiftsudviklingen på området ser ud som følger: Udgiftsudvikling Kommunal udgift (1.000 kr.) Regnskab Budget Budget Budget Budget Budget A Individuel hjælp B Andre sundhedsudgifter C Hjemme- og sygepleje D Omsorgsarbejde inkl. aktiveringstilbud E Botilbud F Øvrige sociale formål Udgifter i alt Udgift pr. borger på 65 år og derover i 2010 pris Indeks - Udgifter i alt i faste priser 100,0 100,5 100,1 100,7 101,8 103,0 - befolkningsudviklingen ,0 102,6 105,3 107,5 109,2 110,7 (*) budget er vist i 2012 priser Befolkningsprognose Faktisk Faktisk Prognose Prognose Prognose Prognose årige årige årige og derover I alt

8 Indarbejdede tilpasninger i budgettet I budgettet er indarbejdet følgende tilpasninger: år Vedtagne tilpasninger Driftsudgifter Ældre aktiviteter Fælles udbud af vikarordning for plejecentre og hjemmeplejen Nedsættelse af frekvensen af oprydning/opvask efter måltid Effektivisering af hjemmeplejen Opsigelses indkøbsbus Ophør af havepasningsordning Omlægning af pensionist udflugter Personalereduktion plejecentre Effektivisering og udbud madservice Nedlæggelse af terapibad Lindehaven Pensionist svømning Ændring af Parkhuset I alt: Optimering af visitationspraksis på ældreområdet Fornyet udbud vedr. indkøbsordning, linnedservice og tøjvask for hjemmeboende Tiltag for at gøre ældre mere selvhjulpne ved teknologi samt arbejde med tværfaglig rehabilitering for ældre med funktionsnedsættelse 2012 Ændret organisation af sygeplejen herunder sygeplejeklinik I alt I alt 2011 og

9 Handlingsplan for budgetåret Udviklingsmål inden for den bevillingsmæssige ramme. Overordnet er der tale om: Tværgående rehabiliteringsprojekt som tager udgangspunkt i at borgere, som påbegynder modtagelse af hjemmehjælp, får en bedre livskvalitet og mulighed for at være selvhjulpne gennem styrkelse eller vedligeholdelse af deres funktionsevne. Projektstart 2011 med afslutning ultimo 2015 Sygeplejeklinikker på plejecentrene som vil give borgerne en større fleksibilitet. Hvor det vil være muligt at skabe bedre hygiejniske forhold end i borgernes bolig. Større kontinuitet i behandlingen af eksempelvis sår med heraf forkortet behandlingstid. Bedre udnyttelse af sygeplejeartikler. Projektstart 2011 med afslutning ultimo 2015 Velfærdsteknologi på det sociale område hvor teknologien indtænkes overfor borgere som er hjemmeboende og borgere bosiddende i institutioner. I implementeringen ønskes, at teknologien skal være generelt afprøvet til at give det fornødne kvalitetsmæssige og økonomiske resultat. Der har siden 2010 været nedsat en ABT gruppe i Ballerup Kommune, og det forventes at det vil være en igangværende proces de kommende år. De to områdehuse i Hjemmeplejen arbejder på en fortsat effektivisering af arbejdsgange, levering af ydelser samt udnyttelse af de tilgængelige styringsværktøjer. I område Ballerup er der sket en omorganisation, som også forventes at bidrage til at de besluttede effektiviseringsgevinster på området kan nås. Den tilrettede organisation i Hjemmeplejen Ballerup vil blive iværksat Alle berørte institutioner gør en særlig indsats for at begrænse medarbejdernes sygefravær. Indsatsen koncentreres om arbejdsmiljø og gennemføres ved, at institutionerne arbejder ud fra arbejdspladsvurderingerne (APV), som udarbejdes hvert år. Kirstinehavens ombygning er gennemført fra 2010 til 2011 og nye borgere beboerne forventet at flytte ind i boligerne primo Ombygningerne resulterer i et betydeligt løft i kvaliteten af plejecentrenes boliger og fællesarealer og en forøgelse af antal pladser på 28. Etablering af Plejecenter, ældreboliger og bofællesskab på Søndergård i Måløv Byggeriet forventes at være færdigt medio Plejecenter Søndergaard etableres som et innovativt center. Der vil være 3 områder som vil være gennemgående i organiseringen: - Velfærdsteknologi - Frivillighed og medborgerskab - Faggrupper og nye ansættelsesformer Der er nedsat en projektorganisation med start 2011 og afslutning 2012 ved igangsættelse af plejecenteret. Efterfølgende vil der blive arbejdet videre ud fra anbefalinger i projektet. Optimering af visitationspraksis på ældreområdet. Optimeringen vil ske ved: - Ved indførsel af bedre styringsredskaber - Anden tilgang ved bevilling af ydelser - At service niveauet er sammenlignelig med andre kommuner. Udbud vedr. indkøbsordning og tøjvask gennemført i Implementering starter 1. december 2011.

10 Implementering af visitationskoncept og ydelsespakker på plejecentrene Strukturreformen og den medicoteknologiske udvikling bevirker, at der sker en fortsat overdragelse af opgaver fra hospitalsvæsen til kommunerne og praktiserende læger (den primære sundhedssektor), hvilket stiller øgede krav til samarbejde og koordinering mv. samt kommunens indsats over for patienterne. Samtidig er sundheds og ældreområderne til stadighed udsat for både et indre og et ydre forandringspres som følge af bl.a. den demografiske udvikling mv. Der skal derfor fremadrettet sættes fokus på de udfordringer, som forandringerne og opgaveflytningen giver både i relation til personalets kompetencer og de ressourcemæssige konsekvenser af denne udvikling. Ballerup Kommune deltager i en arbejdsgruppe i samarbejde med Kommunernes Landsforening som skal analysere området nærmere.

Afgrænsning af bevillingsområdet

Afgrænsning af bevillingsområdet Udvalg MÅL OG RAMMEBESKRIVELSE Socialudvalget Bevillingsområde 50.52 Tilbud til ældre pensionister Afgrænsning af bevillingsområdet Ramme 50.52 indeholder tilbud og omsorg til pensionister over 65 år samt

Læs mere

1. Beskrivelse af opgaver

1. Beskrivelse af opgaver Bevillingsområde 50.52 Tilbud til ældre pensionister 1. Beskrivelse af opgaver Bevillingen omfatter hjælp og omsorg til ældre borgere over 65 år, samt alle aldersgrupper når det gælder visiterede ydelser

Læs mere

Beskrivelse af opgaver

Beskrivelse af opgaver Bevillingsramme 50.52 Tilbud til ældre pensionister Ansvarligt udvalg Social- og Sundhedsudvalget Beskrivelse af opgaver Bevillingsrammen omfatter hjælp og omsorg til ældre borgere over 65 år, samt alle

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME Til bevillingsramme Tilbud til ældre pensionister er der i budget 2018 afsat 462,6 mio. kr.

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME Til bevillingsramme Tilbud til ældre pensionister er der i budget 2018 afsat 462,6 mio. kr. Bevillingsramme 50.52 Tilbud til ældre pensionister Ansvarligt udvalg Social- og Sundhedsudvalget Sammendrag Til bevillingsramme 50.52 Tilbud til ældre pensionister er der i afsat 462,6 mio. kr. Dertil

Læs mere

Mål- og rammebeskrivelser for 2019 på bevillingsrammerne under Social- og Sundhedsudvalget

Mål- og rammebeskrivelser for 2019 på bevillingsrammerne under Social- og Sundhedsudvalget - 1 - Mål- og rammebeskrivelser for på bevillingsrammerne under Social- og Sundhedsudvalget 50.52 Tilbud til ældre pensionister 50.54 Tilbud til voksne med særlige behov 50.56 Sundhed og forebyggelse 50.58

Læs mere

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune. ældreområdet

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune. ældreområdet Ældrepolitik for Norddjurs Kommune ældreområdet Indledning Ældrepolitikken er fundamentet for arbejdet på ældreområdet. Den sætter rammerne for indsatsen på ældreområdet i Norddjurs Kommune og afspejler

Læs mere

I bevillingsrammen indgår de 5 plejecentre og Parkhuset som decentraliserede enheder.

I bevillingsrammen indgår de 5 plejecentre og Parkhuset som decentraliserede enheder. REGNSKAB 2004 Bevillingsområde 5.52. Tilbud til ældre pensionister Udvalg Social- og Sundhedsudvalget Udvalgets sammenfatning og vurdering I starten af 2004 var antallet af borgere over 67 år 6.076, stigende

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Tilbud til ældre pensionister viser følgende for regnskabsåret

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Tilbud til ældre pensionister viser følgende for regnskabsåret Bevillingsramme 50.52 Tilbud til ældre pensionister Ansvarligt udvalg Social- og Sundhedsudvalget Sammendrag Bevillingsramme 50.52 Tilbud til ældre pensionister viser følgende for regnskabsåret : Det vedtagne

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Tilbud til ældre pensionister viser følgende for regnskabsåret

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Tilbud til ældre pensionister viser følgende for regnskabsåret Bevillingsramme 50.52 Tilbud til ældre pensionister Ansvarligt udvalg Social- og Sundhedsudvalget Sammendrag Bevillingsramme 50.52 Tilbud til ældre pensionister viser følgende for regnskabsåret : Det vedtagne

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME Til bevillingsramme Tilbud til ældre pensionister er der i budget 2018 afsat 462,6 mio. kr.

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME Til bevillingsramme Tilbud til ældre pensionister er der i budget 2018 afsat 462,6 mio. kr. Bevillingsramme 50.52 Tilbud til ældre pensionister Ansvarligt udvalg Social- og Sundhedsudvalget Sammendrag Til bevillingsramme 50.52 Tilbud til ældre pensionister er der i afsat 462,6 mio. kr. Dertil

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Tilbud til ældre pensionister viser følgende for regnskabsåret

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Tilbud til ældre pensionister viser følgende for regnskabsåret Bevillingsramme 50.52 Tilbud til ældre pensionister Ansvarligt udvalg Social- og Sundhedsudvalget Sammendrag Bevillingsramme 50.52 Tilbud til ældre pensionister viser følgende for regnskabsåret : Det vedtagne

Læs mere

NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE

NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE Bilag 1 Forslag til ansøgninger fra puljen til løft af ældreområdet Forslag 1 Etablering af tværfagligt akutteam NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE Børne- og Velfærdsforvaltningen Sundheds- og Bestillerafdelingen

Læs mere

NOTAT. 18. maj 2011. Ældreudvalget

NOTAT. 18. maj 2011. Ældreudvalget NOTAT 18. maj 2011 Ældreudvalget Ældreudvalget har ansvaret for træning, personlig og praktisk hjælp (hjemmehjælp), hjemmesygepleje, ældreboliger, plejeboliger, hjælpemidler, omsorgsarbejde samt pensioner.

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Sønderborg Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 16.932.000 kr. Tilskud bedre

Læs mere

Udvalget for Social omsorg

Udvalget for Social omsorg Udvalgsmedlemmer Udvalgsformand Hans Jørgen Hansen (V) Daniel Toft Jakobsen (A) Bent Poulsen (V) Hanne Grangaard (A) Birgit Jakobsen (K) Administrativ organisation Chef for Social omsorg Steen Dall-Hansen

Læs mere

Tabel 1. Budget for 2016 fordelt på områder Kr. Samlet beløb Livskvalitet Selvbestemmelse Kvalitet, tværfaglighed og

Tabel 1. Budget for 2016 fordelt på områder Kr. Samlet beløb Livskvalitet Selvbestemmelse Kvalitet, tværfaglighed og Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2016 Kommune: Sønderborg Kommune Tilskud: 16.308.000 kr. i 2016 Link til værdighedspolitik: http://sonderborgkommune.dk/vaerdighedspolitik

Læs mere

Fakta om Ballerup Kommune?

Fakta om Ballerup Kommune? Vivi Abben, september 2009 Fakta om Ballerup Kommune? Praktikstedsbeskrivelsen indeholder en kort beskrivelse af Ballerup Kommunes ældre- og handicappleje. Ballerup blev i 2004 og 2005 blevet nomineret

Læs mere

En værdig ældrepleje. Værdighedspolitik, Hørsholm Kommune

En værdig ældrepleje. Værdighedspolitik, Hørsholm Kommune En værdig ældrepleje Værdighedspolitik, Hørsholm Kommune Indhold 1. Baggrund... 1 2. Udarbejdelse af værdighedspolitik... 1 3. Værdig ældrepleje i Hørsholm Kommune... 1 4. Flere varme hænder i ældreplejen

Læs mere

Det nye ældrebillede og behovet for differentierede løsninger

Det nye ældrebillede og behovet for differentierede løsninger ELDREOMSORG I NORDEN: LIKE UTFORDRINGER ULIKE LØSNINGER? Oslo, 4. juni 2015 Det nye ældrebillede og behovet for differentierede løsninger Eva Pedersen Kontorchef Ministeriet for Børn, Ligestilling,Integration

Læs mere

VISITATIONSREGLER PÅ ÆLDREOMRÅDET Kvalitetsstandard for tildeling af bolig på plejecenter og handicapegnet bolig

VISITATIONSREGLER PÅ ÆLDREOMRÅDET Kvalitetsstandard for tildeling af bolig på plejecenter og handicapegnet bolig SOCIAL OG SUNDHED Hjælpemidler og Visitation August 2018Dato: 30. oktober 2014 VISITATIONSREGLER PÅ ÆLDREOMRÅDET Kvalitetsstandard for tildeling af bolig på plejecenter og handicapegnet bolig INDHOLDSFORTEGNELSE:

Læs mere

Værdighedspolitik En værdig ældrepleje

Værdighedspolitik En værdig ældrepleje Værdighedspolitik 2018 En værdig ældrepleje Livskvalitet og selvbestemmelse Kvalitet, tværfaglighed og sammenhæng Mad og ernæring En værdig død Pårørende Ny værdighedspolitik Værdighedspolitik Kommunerne

Læs mere

Social og sundhed Ikke indarbejdede ændringer Budget

Social og sundhed Ikke indarbejdede ændringer Budget Social og sundhed Ikke indarbejdede ændringer Budget 2020-2023 I 1000 kr. Regnskab 2018 Opr. 2019 Basisbudget 2020 BF 2020 BO 2021 Ændringer BO 2022 BO 2023 SSU's beslutning 17.6.19: Forslag 2440-2449

Læs mere

Politikområdet Ældre hører under Udvalget for Ældre og Handicap og er opdelt i 3 aktivitetsområder:

Politikområdet Ældre hører under Udvalget for Ældre og Handicap og er opdelt i 3 aktivitetsområder: 10. ÆLDRE Politikområdet Ældre hører under Udvalget for Ældre og Handicap og er opdelt i 3 aktivitetsområder: Nr. Aktivitetsområde Beskrivelse 1 Visitation Bestiller/myndighedsopgave i forhold til ydelser

Læs mere

11. Ældrebolig. Nødkald kan indgå efter behov.

11. Ældrebolig. Nødkald kan indgå efter behov. Vallensbæk Kommune Center for Sundhed og Forebyggelse Kvalitetsstandard for boliger og dagophold 11. Ældrebolig indgå i indgår for tildeling af Valg af leverandør? Er der særlige forhold at Lov om almene

Læs mere

I Varde Kommunes værdighedspolitik indgår herudover følgende områder: 8) Værdighed også for demensramte 9) Oplevelser i naturen.

I Varde Kommunes værdighedspolitik indgår herudover følgende områder: 8) Værdighed også for demensramte 9) Oplevelser i naturen. Dato 02.aug.2018 Dok.nr. 116912/18 Sagsnr. 18-4735 Ref. chzo Værdighedspolitik Kommunerne skal i hver byrådsperiode udarbejde en værdighedspolitik for den kommunale ældrepleje. Politikken vedtages i byrådet.

Læs mere

Det koordinerede borgerforløb. Sundheds- og Ældreafdelingen januar 2010

Det koordinerede borgerforløb. Sundheds- og Ældreafdelingen januar 2010 Det koordinerede borgerforløb Sundheds- og Ældreafdelingen januar 2010 Det koordinerede borgerforløb... 1 Resumé... 2 1. Oplæg til ny organisering af rehabilitering og det sammenhængende borgerforløb...

Læs mere

Bilagsnotat vedrørende tredje budgetopfølgning 2018 for bevillingsramme:

Bilagsnotat vedrørende tredje budgetopfølgning 2018 for bevillingsramme: SOCIAL OG SUNDHED Dato: 18. september 2018 Tlf. dir.: 4477 2000 E-mail: pebr@balk.dk Kontakt: Pernille Bruun-Guassora Sagsid: 00.30.14-G01-4-18 Bilagsnotat vedrørende tredje budgetopfølgning 2018 for bevillingsramme:

Læs mere

107 - midlertidige botilbud

107 - midlertidige botilbud Helsingør Kommunes kvalitetsstandard for 107 - midlertidige botilbud Godkendt i Socialudvalget 3. november 2015 Formål Det overordnede formål med et midlertidigt botilbud er at sikre støtte til borgere,

Læs mere

Mål for temaet om livskvalitet 1. Rehabilitering. Udkast til Ældre- og Værdighedspolitik 2018

Mål for temaet om livskvalitet 1. Rehabilitering. Udkast til Ældre- og Værdighedspolitik 2018 Værdigt ældreliv i Ringsted Kommune Ældre- og værdighedspolitikken retter sig både mod borgere over 65 år og borgere med pleje og behandlingsbehov. Eksempelvis alvorligt syge i alle aldre, der har behov

Læs mere

Kvalitetsstandard. Forebyggende hjemmebesøg efter servicelovens 79a. Albertslund Kommune 2018

Kvalitetsstandard. Forebyggende hjemmebesøg efter servicelovens 79a. Albertslund Kommune 2018 Kvalitetsstandard Forebyggende hjemmebesøg efter servicelovens 79a Albertslund Kommune 2018 se Indledning Visionen livet skal leves sundt hele livet Vores hjælp og støtte tager udgangspunkt i at livet

Læs mere

ABL 105 samt SEL 83 + 85 - længerevarende botilbud med døgndækning

ABL 105 samt SEL 83 + 85 - længerevarende botilbud med døgndækning Helsingør Kommunes kvalitetsstandard for ABL 105 samt SEL 83 + 85 - længerevarende botilbud med døgndækning Godkendt i Socialudvalget 3. november 2015 Formål Ydelsen i botilbud, der er oprettet i henhold

Læs mere

Bolig og hjælp i seniorlivet. Samtalecafé efteråret 2018 over temaet et fortsat sundt, aktivt og selvstændigt liv op i årene

Bolig og hjælp i seniorlivet. Samtalecafé efteråret 2018 over temaet et fortsat sundt, aktivt og selvstændigt liv op i årene Bolig og hjælp i seniorlivet Samtalecafé efteråret 2018 over temaet et fortsat sundt, aktivt og selvstændigt liv op i årene Bolig Det er af meget væsentlig betydning for alle at have en god bolig, men

Læs mere

Sundhed og Ældre NØGLETALSKATALOG

Sundhed og Ældre NØGLETALSKATALOG Sundhed og Ældre NØGLETALSKATALOG Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Side Forord 3 Overordnede nøgletal for økonomi og befolkning 4 Hjemmehjælp og sygepleje 7 Sygehusforbrug og forbrug af ydelser

Læs mere

ÆRØ KOMMUNE. KVALITETSSTANDARD Sygepleje i Ærø Kommune

ÆRØ KOMMUNE. KVALITETSSTANDARD Sygepleje i Ærø Kommune ÆRØ KOMMUNE KVALITETSSTANDARD Sygepleje i Ærø Kommune Indhold 1.0 Lovgrundlag... 2 2.0 Formålet med sygeplejen... 2 3.0 Indsatsen... 2 3.1 Hvem kan modtage indsatsen?... 2 3.2 Indsatsens karakter... 2

Læs mere

Kvalitetsstandard - For midlertidigt botilbud

Kvalitetsstandard - For midlertidigt botilbud Kvalitetsstandard - For midlertidigt botilbud Kvalitetsstandarden er vedtaget af Byrådet den 30. april 2014 Servicelovens 107 Lovgrundlag Hvem kan modtage ydelsen (målgruppe)? Hillerød Kommune tilbyder

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Albertslund Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 4.356.000 Tilskud bedre

Læs mere

Bornholms Regionskommune. Kvalitetsstandard for dag- og aktivitetscenter på ældreområdet

Bornholms Regionskommune. Kvalitetsstandard for dag- og aktivitetscenter på ældreområdet Bornholms Regionskommune Kvalitetsstandard for dag- og aktivitetscenter på ældreområdet Godkendt i Social- og Sundhedsudvalget, den 6. januar 2014 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 1 2. GRUNDLAG...

Læs mere

Borgere med demens NOTAT

Borgere med demens NOTAT Borgere med demens I Handleplan for Ældre 2011-2015 præsenteres seks temaer, som alle skal understøtte den overordnende vision for ældreområdet om et aktivt og sundt (ældre) liv med muligheder og ansvar.

Læs mere

Endvidere indgår udmøntningen af råderumskataloget og bortfald af ældrepuljen i det omfang disse aktiviteter fortsættes.

Endvidere indgår udmøntningen af råderumskataloget og bortfald af ældrepuljen i det omfang disse aktiviteter fortsættes. 1 Udvalget for Social og Sundhed Oversigt over udmøntning af nye ønsker til driftsbudgettet for 2016 Ved Byrådets budgetforlig blev der blandt andet truffet beslutning om at budgettet for Udvalget for

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019.

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019. Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Tilskud en værdig ældrepleje 2019: Tilskud bedre bemanding i ældreplejen

Læs mere

Fremtidsperspektiverne for Sundhed og Ældre kan ses henholdsvis på kort og langt sigt.

Fremtidsperspektiverne for Sundhed og Ældre kan ses henholdsvis på kort og langt sigt. Faktabeskrivelse Området omfatter indsatser indenfor følgende områder: Drift af plejecentre. Hjemmepleje og hjemmesygepleje Forebyggende indsats for ældre og handicappede Hjælpemidler og boligindretninger

Læs mere

TÅRNBY KOMMUNE Arbejdsmarkeds- og Sundhedsforvaltningen april 2016

TÅRNBY KOMMUNE Arbejdsmarkeds- og Sundhedsforvaltningen april 2016 Ældre- og værdighedspolitik. Indholdsfortegnelse Indledning:... 2 Politiske visioner:... 2 Politiske mål:... 2 Livskvalitet og selvbestemmelse.... 2 Kvalitet, tværfaglighed og sammenhæng i plejen.... 4

Læs mere

DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder. Forebyggende tiltag Sundhed

DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder. Forebyggende tiltag Sundhed DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder Bestyrelsen i DANSKE ÆLDRERÅD har drøftet en række ældrepolitiske områder og er enige om følgende holdninger og opfordringer. Områderne er

Læs mere

Udkast til Ældre og Værdighedspolitik 2018

Udkast til Ældre og Værdighedspolitik 2018 Værdigt ældreliv i Ringsted Kommune Ældre- og værdighedspolitikken retter sig både mod borgere over 65 år og borgere med pleje og behandlingsbehov. Eksempelvis alvorligt syge i alle aldre, der har behov

Læs mere

Forslag til indsatser

Forslag til indsatser Værdighedspolitik Forslag til indsatser 1 1. Livskvalitet Mere personale på plejecentrene 1 ekstra 37 timers dagvagt pr 30 plejecenterbeboere til at understøtte livskvaliteten og hverdagen på plejecentrene,

Læs mere

Socialudvalget. Socialudvalget er politikformulerende og politikkontrollerende på følgende politikker, strategier og standarder:

Socialudvalget. Socialudvalget er politikformulerende og politikkontrollerende på følgende politikker, strategier og standarder: Socialudvalget Socialudvalget er politikformulerende og politikkontrollerende på følgende politikker, strategier og standarder: Sundhedspolitikken Socialpolitik og værdighedspolitik for ældreområdet Tilsynspolitikken

Læs mere

Overordnet kvalitetsstandard

Overordnet kvalitetsstandard Overordnet kvalitetsstandard Personlig og praktisk støtte/indsats Myndighed og Pleje Godkendt af Social og Sundhedsudvalget den 9. oktober 2012 Indledning Odsherred Kommune, skal mindst en gang om året

Læs mere

1. Formålet med denne lov er

1. Formålet med denne lov er Ældrerådets høringssvar med administrationens bemærkninger: Nr. Høringssvar Forvaltningens bemærkninger 1 Ældrerådet anbefaler, med henvisning til nedenstående, at en vedtagelse af de foreliggende kvalitets

Læs mere

Plejebolig Kvalitetsstandard 2017

Plejebolig Kvalitetsstandard 2017 Plejebolig Kvalitetsstandard 2017 Hvad er formålet? Hvem kan få plejebolig? Hvad tilbydes i en plejebolig? Formålet med kommunens boligtilbud er, at du har en bolig der tilgodeser dit behov for pleje,

Læs mere

Psykisk pleje og omsorg efter servicelovens 83

Psykisk pleje og omsorg efter servicelovens 83 Psykisk pleje og omsorg efter servicelovens 83 Kvalitetsstandard Kvalitetsstandard for psykisk pleje og omsorg Denne kvalitetsstandard beskriver Sønderborg Kommunes serviceniveau for psykisk pleje og omsorg

Læs mere

Værdighedspolitik. Sundhed og Rehabilitering

Værdighedspolitik. Sundhed og Rehabilitering Værdighedspolitik 2016 Sundhed og Rehabilitering 1 Forord I de kommende år bliver vi flere ældre. Mange er mere sunde og raske og lever længere end tidligere. I Kerteminde Kommune er der mange tilbud og

Læs mere

Styrket sammenhæng mellem de midlertidige pladser på NOTAT

Styrket sammenhæng mellem de midlertidige pladser på NOTAT Styrket sammenhæng mellem de midlertidige pladser på Svendebjerghave og Genoptræningen NOTAT Sammenhængende indsatser i Center for Sundhed og Ældre Center for Sundhed og Ældre har et ønske om, at indsatser

Læs mere

Styrings- og Visitationsmodel Aktivitetsstyring og rehabilitering på tværs af udvalg og driftsområder

Styrings- og Visitationsmodel Aktivitetsstyring og rehabilitering på tværs af udvalg og driftsområder Sundhed & Omsorg Ledelse & Udvikling Dato: 04-06-13-2013 Sagsnr.: 13/10181 Dok.nr.: 75441/ Sagsbehandler: LHH/TGS/JCK Styrings- og Visitationsmodel Aktivitetsstyring og rehabilitering på tværs af udvalg

Læs mere

Værdighedspolitik. Sundhed, Handicap og Rehabilitering

Værdighedspolitik. Sundhed, Handicap og Rehabilitering Værdighedspolitik 2018 Sundhed, Handicap og Rehabilitering 1 Forord I de kommende år bliver vi flere ældre. Mange er mere sunde og raske og lever længere end tidligere. I Kerteminde Kommune er der mange

Læs mere

Budgetområde 619 Omsorg og Ældre

Budgetområde 619 Omsorg og Ældre Budgetområde 619 Omsorg og Ældre 1. Indledning Hovedydelserne på budgetområde 619 Omsorg og Ældre omfatter: Plejehjem/ældreboliger Hjemmepleje Hjemmesygepleje Dagcentre, herunder for demente Rehabilitering

Læs mere

Budget 2014. Budget 2015. Politikområde Ældre DRIFT - Budgetramme 1+2 392,4 404,3 406,6 413,0 420,2 432,6

Budget 2014. Budget 2015. Politikområde Ældre DRIFT - Budgetramme 1+2 392,4 404,3 406,6 413,0 420,2 432,6 Socialudvalget Oversigt over udvalgsområde Regnskab 2013 2014 2015 2016 2017 2018 Politikområde Ældre DRIFT - ramme 1+2 392,4 404,3 406,6 413,0 420,2 432,6 ramme 1 400,4 410,6 413,0 419,4 426,5 438,9 Virksomheder

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019.

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019. Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Favrskov Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 8.004.000 kr. Tilskud bedre

Læs mere

Et Godt Ældreliv. Ældre- og værdighedspolitik Godkendt af Byrådet den

Et Godt Ældreliv. Ældre- og værdighedspolitik Godkendt af Byrådet den Et Godt Ældreliv Ældre- og værdighedspolitik 2018-2021 Godkendt af Byrådet den 17.12.2018 Forord Fredensborg Kommunes ældre- og værdighedspolitik er grundlaget for at sikre værdighed i ældrelivet og livskvalitet

Læs mere

SENIORPOLITIK Drift, serviceudgifter Budget 2015

SENIORPOLITIK Drift, serviceudgifter Budget 2015 Indledning Området administreres af Seniorudvalget. Området omfatter pleje og omsorg for ældre og handicappede, forebyggende indsats for ældre og handicappede, plejehjem, inkontinenshjælpemidler samt hjælpemidler

Læs mere

Temadrøftelse om udgiftspres på ældre- og plejeområdet

Temadrøftelse om udgiftspres på ældre- og plejeområdet Temadrøftelse om udgiftspres på ældre- og plejeområdet v. Pleje- og Omsorgschef Susanne B. Jørgensen www.ballerup.dk Budget- og demografimodel To effekter årgangseffekt: - midlertidig - store årgange afløses

Læs mere

Ansøgte midler til løft af ældreområdet

Ansøgte midler til løft af ældreområdet Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Ansøgningsskemaet skal udfyldes elektronisk via puljeportalen, https://tilskudsportal.sm.dk. For yderligere information om brug af puljeportalen

Læs mere

30 Ældreområdet / Serviceudgifter 6.634

30 Ældreområdet / Serviceudgifter 6.634 Budgetopfølgning pr. 30. juni Udvalg: Velfærdsudvalget Note Område Beløb i 1.000 kr. Velfærdsudvalget 6.634 Egentlige tillægsbevillinger 6.900 Finansieret til/fra andre udvalg -266 10 Social Service /

Læs mere

Budgetområdebeskrivelse, Budgetområde 619 Omsorg og Ældre

Budgetområdebeskrivelse, Budgetområde 619 Omsorg og Ældre Budgetområdebeskrivelse, Budgetområde 619 Omsorg og Ældre Hovedydelserne på budgetområde 619 Omsorg og Ældre omfatter: Plejehjem/ældreboliger Hjemmepleje Hjemmesygepleje Dagcentre, herunder for demente

Læs mere

Sundhed og Ældre NØGLETALSKATALOG

Sundhed og Ældre NØGLETALSKATALOG Sundhed og Ældre NØGLETALSKATALOG Juni 2015 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Side Forord 3 Overordnede nøgletal for økonomi og befolkning 4 Hjemmehjælp og sygepleje 7 Sygehusforbrug og forbrug af

Læs mere

Kvalitetsstandarder Hjørring Kommune Gældende fra xxx 2016

Kvalitetsstandarder Hjørring Kommune Gældende fra xxx 2016 Kvalitetsstandarder Hjørring Kommune 2016 Gældende fra xxx 2016 Indhold Kvalitetsstandard for personlig hjælp og pleje...2 Kvalitetsstandard for praktisk hjælp...5 Kvalitetsstandard for rehabilitering

Læs mere

Der er udarbejdet en Demensstrategi, som særligt udmønter Ældre- og Værdighedspolitikkens intentioner i forhold til mennesker med demenslidelse.

Der er udarbejdet en Demensstrategi, som særligt udmønter Ældre- og Værdighedspolitikkens intentioner i forhold til mennesker med demenslidelse. Værdigt ældreliv i Ringsted Kommune Ældre- og værdighedspolitikken retter sig både mod borgere over 65 år og borgere med pleje og behandlingsbehov. Eksempelvis alvorligt syge i alle aldre, der har behov

Læs mere

ÆRØ KOMMUNE. KVALITETSSTANDARD Hjemmesygepleje i Ærø Kommune

ÆRØ KOMMUNE. KVALITETSSTANDARD Hjemmesygepleje i Ærø Kommune ÆRØ KOMMUNE KVALITETSSTANDARD Hjemmesygepleje i Ærø Kommune Indhold 1.0 Lovgrundlag... 2 2.0 Formålet med sygeplejen... 2 3.0 Indsatsen... 2 3.1 Hvem kan modtage indsatsen?... 2 3.2 Indsatsens karakter...

Læs mere

Allerød Kommunes ældrepolitik

Allerød Kommunes ældrepolitik Allerød Kommunes ældrepolitik Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2. Værdigrundlag 3. Overordnede målsætninger 3.1 At borgerne, hvis vilkår svækkes, sikres tryghed og omsorg 3.2 At den enkelte borger bevarer

Læs mere

Sundhed og Ældre NØGLETALSKATALOG

Sundhed og Ældre NØGLETALSKATALOG Sundhed og Ældre NØGLETALSKATALOG Juni 2016 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Side Forord 3 Overordnede nøgletal for økonomi og befolkning 4 Hjemmehjælp og sygepleje 6 Sygehusforbrug og forbrug af

Læs mere

Afløsning og aflastning

Afløsning og aflastning Ydelsestype Ydelsens ydelsen Pårørende til brugere, som ikke kan være alene pga. nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne. Pårørende bor sammen med og passer brugeren. For de konkrete kriterier til delydelserne

Læs mere

Visitationsenheden. Sundhed og Ældre, Herning Kommune

Visitationsenheden. Sundhed og Ældre, Herning Kommune Visitationsenheden Sundhed og Ældre, Herning Kommune Myndighedsafdeling Medarbejderne har til opgave at sikre: Helhedsorienteret sagsbehandling, herunder tværgående koordinering af sagerne på tværs af

Læs mere

Værdighedspolitik Visionen i politik for seniorliv

Værdighedspolitik Visionen i politik for seniorliv Værdighedspolitik 2016 Visionen i politik for seniorliv Et aktivt, værdigt, meningsfyldt og trygt seniorliv. Et værdigt liv er altså et af de fem pejlemærker i Varde Kommunes politik for seniorliv. Ny

Læs mere

Plejebolig Kvalitetsstandard 2009

Plejebolig Kvalitetsstandard 2009 Plejebolig Kvalitetsstandard 2009 Du kan blive visiteret til en plejebolig, hvis du på grund af en væsentlig nedsat funktionsevne har brug for hjælp og støtte hele døgnet. Hvad er formålet? Formålet med

Læs mere

Notat. Bilagsnotat vedrørende 1. Budgetopfølgning 2015 for budgetramme 50.52 Tilbud til ældre pensionister

Notat. Bilagsnotat vedrørende 1. Budgetopfølgning 2015 for budgetramme 50.52 Tilbud til ældre pensionister SOCIAL- OG SUNDHED Dato: 17. marts 2015 E-mail: tgl@balk.dk Kontakt: Tina Gleerup Notat Bilagsnotat vedrørende 1. Budgetopfølgning 2015 for budgetramme 50.52 Tilbud til ældre pensionister Nærværende bilagsnotat

Læs mere

Vision. Et aktivt og sundt liv med muligheder og ansvar. ældre

Vision. Et aktivt og sundt liv med muligheder og ansvar. ældre Vision ældre Et aktivt og sundt liv med muligheder og ansvar Forord Med Handleplan for Ældre 2011 2015 ønsker Social-, Ældre- og Sundhedsudvalget at beskrive rammerne omkring opgaverne på Ældreområdet

Læs mere

Ældrestrategi

Ældrestrategi 1 # 6 1 0 /2 1 1 / 29 Ældrestrategi 2017-2021 Forord forord 03 forord Lyngby-Taarbæk Kommune har en vigtig rolle i forhold til at bidrage til det gode og aktive liv som ældre. Vi ønsker som kommune at

Læs mere

Opfølgning på udmeldte tidsfrister i 2013 og udmelding af tidsfrister for afgørelser i 2014 i Velfærd og Sundhed i Horsens Kommune

Opfølgning på udmeldte tidsfrister i 2013 og udmelding af tidsfrister for afgørelser i 2014 i Velfærd og Sundhed i Horsens Kommune Opfølgning på er i og udmelding af tids for i Velfærd og Sundhed i Horsens Kommune Retssikkerhedsloven: 3. Kommunalbestyrelsen skal behandle spørgsmål om hjælp så hurtigt som muligt med henblik på at afgøre,

Læs mere

2. budgetopfølgning Den politiske aftale for budget 2015

2. budgetopfølgning Den politiske aftale for budget 2015 2. budgetopfølgning 2015 Den politiske aftale for budget 2015 Anlæg Tekst med rødt er tilføjelser siden 1. Budgetopfølgning 2015 Forslag Kort beskrivelse af indsatsen Indsatsen tager afsæt i masterplanen

Læs mere

Overordnet kvalitetsstandard 2014

Overordnet kvalitetsstandard 2014 Overordnet kvalitetsstandard 2014 Skive Kommune Myndighedsafdelingen Forord Skive Kommunes overordnede kvalitetsstandard beskriver den personlige og praktiske hjælp mm., som borgeren kan få fra kommunen.

Læs mere

Udkast. Forslag til lov om ændring af lov om social service (værdighedspolitikker for ældreplejen)

Udkast. Forslag til lov om ændring af lov om social service (værdighedspolitikker for ældreplejen) Sundheds- og Ældreministeriet Udkast Enhed: Primær sundhed, Ældrepolitik og Jura Sagsbeh.: DEPCHS/SSK Sagsnr.: 1507412 Dok. nr.: 1843181 Dato: 09. december 2015 Forslag til lov om ændring af lov om social

Læs mere

Plejebolig. Information til dig der søger eller bor i plejebolig

Plejebolig. Information til dig der søger eller bor i plejebolig Plejebolig Information til dig der søger eller bor i plejebolig Kolofon: Udgivet af Frederiksberg Kommune 2014 GOD SERVICE PÅ FREDERIKSBERG... 3 VÆRDIGRUNDLAGET... 4 RESPEKT FOR DET ENKELTE MENNESKE...

Læs mere

P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T 2015

P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T 2015 P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T 2015 I Finanslovsaftalen for 2014 er der afsat 1 mia. kr. årligt til et varigt løft til ældreområdet. Tønder Kommunes andel af det samlede beløb udgør

Læs mere

Sundhed og Ældre NØGLETALSKATALOG

Sundhed og Ældre NØGLETALSKATALOG Sundhed og Ældre NØGLETALSKATALOG December 2016 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Side Forord 3 Overordnede nøgletal for økonomi og befolkning 4 Hjemmehjælp og sygepleje 6 Sygehusforbrug og forbrug

Læs mere

Politik for tilsyn. Uanmeldte tilsyn. Center for Sundhed og Omsorg

Politik for tilsyn. Uanmeldte tilsyn. Center for Sundhed og Omsorg Politik for tilsyn Uanmeldte tilsyn Center for Sundhed og Omsorg Baggrund og indledning Center for Sundhed og Omsorg i ønsker at udarbejde en ny politik for tilsyn på centrets områder. Behovet for det

Læs mere

Kommissorium for. Senior- og Handicapudvalget

Kommissorium for. Senior- og Handicapudvalget Kommissorium for Senior- og Handicapudvalget 2018-2021 Baggrund Byrådet har et særligt ansvar overfor borgere med særlige fysiske eller psykiske behov. Byrådet ønsker en rehabiliterende tilgang for at

Læs mere

Værdighedspolitik for Furesø Kommunes Ældrepleje

Værdighedspolitik for Furesø Kommunes Ældrepleje april 2016 Værdighedspolitik for Furesø Kommunes Ældrepleje 1. Forord Værdighedspolitikken skal sikre bevarelse af værdighed i ældreplejen, og er den politisk besluttede ramme om alle indsatser og indgår

Læs mere

Plejebolig Kvalitetsstandard 2018

Plejebolig Kvalitetsstandard 2018 Plejebolig Kvalitetsstandard 2018 Hvad er en plejebolig: Hvem kan få plejebolig: Visitation: Kriterier for godkendelse til en ældrebolig: En plejebolig er en bolig særligt indrettet til borgere, med stort

Læs mere

Værdigheds-politik

Værdigheds-politik Værdigheds-politik 2018-2021 for ældreområdet Forord Herlev Kommune kan her præsentere Værdighedspolitik 2018-2021. Med værdighedspolitikken fortsætter Herlev Kommune arbejdet med at udvikle og styrke

Læs mere

Bornholms Regionskommune. Kvalitetsstandard for dag- og aktivitetscenter på ældreområdet

Bornholms Regionskommune. Kvalitetsstandard for dag- og aktivitetscenter på ældreområdet Bornholms Regionskommune Kvalitetsstandard for dag- og aktivitetscenter på ældreområdet Godkendt i Social- og Sundhedsudvalget, den 6. januar 2014 Administrativt revideret februar 2016 Indholdsfortegnelse

Læs mere

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen Socialcenter Journalnr. : Dato... : Skrevet af : viga /3864

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen Socialcenter Journalnr. : Dato... : Skrevet af : viga /3864 LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen Socialcenter Journalnr. : Dato... : 26.08.2009 Skrevet af : viga /3864 N O T A T om Kvalitetsstandard for Servicelovens 108 - botilbud Indledning

Læs mere

Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2009

Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2009 Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2009 MÅL OG VÆRDIER Det er Byrådet i Allerød Kommune, som fastsætter serviceniveauet på ældreområdet. Byrådet har dermed det overordnede ansvar for kommunens tilbud.

Læs mere

Det gode liv for ældre. Sønderborg Kommunes værdighedspolitik for ældreområdet

Det gode liv for ældre. Sønderborg Kommunes værdighedspolitik for ældreområdet Det gode liv for ældre Sønderborg Kommunes værdighedspolitik for ældreområdet 2 Forord At formulere en ny politik er en vigtig opgave, som hver gang kræver stor omhu og omtanke. Det er også tilfældet med

Læs mere

Årsrapport. Tilsyn på Ældreområdet i Svendborg Kommune 2013. Svendborg Kommune Social og Sundhed Svinget 14 5700 Svendborg

Årsrapport. Tilsyn på Ældreområdet i Svendborg Kommune 2013. Svendborg Kommune Social og Sundhed Svinget 14 5700 Svendborg Årsrapport Tilsyn på Ældreområdet i Svendborg Kommune 2013 Indledning Efter lov om Social Service 151, er Kommunalbestyrelsen forpligtet Tlf. til 62 23 30 00 at føre tilsyn med plejeboligenhederne i Svendborg

Læs mere

Opfølgning på udmeldte tidsfrister i 2014 og udmelding af tidsfrister for afgørelser i 2015 i Velfærd og Sundhed i Horsens Kommune

Opfølgning på udmeldte tidsfrister i 2014 og udmelding af tidsfrister for afgørelser i 2015 i Velfærd og Sundhed i Horsens Kommune Opfølgning på udmeldte er i og udmelding af er for i Velfærd og Sundhed i Horsens Kommune Retssikkerhedsloven: 3. Kommunalbestyrelsen skal behandle spørgsmål om hjælp så hurtigt som muligt med henblik

Læs mere

Der er udfordringer i 2016, som samlet beløber sig til 25,4 mio. kr. på Udvalget Aktiv Hele Livet Sundhed og Omsorg.

Der er udfordringer i 2016, som samlet beløber sig til 25,4 mio. kr. på Udvalget Aktiv Hele Livet Sundhed og Omsorg. Økonomi & Effekt Holbæk, den 25. maj 2016 Handlingsplan for at sikre overholdelse af Budget 2016 Kerneområdet Aktiv Hele Livet Økonomisk udvikling Udvalget Aktiv Hele Livet Sundhed og Omsorg. Budgettet

Læs mere

VÆRDIGHEDSPOLITIK

VÆRDIGHEDSPOLITIK VÆRDIGHEDSPOLITIK 2018-2021 Godkendt af Kommunalbestyrelsen d. XX. XXXXXXX 2018 1 Forord Værdighed er blevet et nøglebegreb i den politiske debat om prioritering af ressourcer til seniorområdet. Siden

Læs mere

Høje-Taastrup Kommune Budgetdokument 2004-2007 Bilag nr. 4-08. Budget 2004-2007. Indeholder Bevilling nr. 552 Hjælpemidler og Omsorgsarbejde

Høje-Taastrup Kommune Budgetdokument 2004-2007 Bilag nr. 4-08. Budget 2004-2007. Indeholder Bevilling nr. 552 Hjælpemidler og Omsorgsarbejde Høje-Taastrup Kommune Budgetdokument 2004-2007 Bilag nr. 4-08 Budget 2004-2007 Indeholder Bevilling nr. 552 Hjælpemidler og Omsorgsarbejde Ansvarsplacering Behandling og vedtagelse Udvalg: Socialudvalget

Læs mere

Sundhed og Ældre NØGLETALSKATALOG

Sundhed og Ældre NØGLETALSKATALOG Sundhed og Ældre NØGLETALSKATALOG December 215 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Side Forord 3 Overordnede nøgletal for økonomi og befolkning 4 Hjemmehjælp og sygepleje 7 Sygehusforbrug og forbrug

Læs mere

Kvalitetsstandard for botilbud efter servicelovens 108 For Mariagerfjord kommune

Kvalitetsstandard for botilbud efter servicelovens 108 For Mariagerfjord kommune Ændringer på kvalitetsstandard for botilbud er ændret den 27. maj 2008 af Deborah Roed, fagkonsulent i sundhed og omsorg. Kvalitetsstandard for botilbud efter servicelovens 108 For Mariagerfjord kommune

Læs mere

Resultatkrav for 2007 for Social- og Sundhedsudvalget

Resultatkrav for 2007 for Social- og Sundhedsudvalget GLADSAXE KOMMUNE Social- og sundhedsforvaltningen Stab og sekretariat Resultatkrav for 2007 for Social- og Sundhedsudvalget Social- og Sundhedsudvalget varetager den umiddelbare forvaltning af kommunens

Læs mere