Bilag C2 - Gate 21 Projektudvikling

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bilag C2 - Gate 21 Projektudvikling"

Transkript

1 Bilag C2 - Gate 21 Projektudvikling Finansierede: DOLL Danish Outdoor Ligthing Lab Formål: At etablere DOLL (Danish Outdoor Lightning Laboratory). DOLL skal være et internationalt showroom med test- og udviklingsfacilitet for LED-belysning og solceller. Visionen er desuden, at DOLL skal være rygraden i en fremtidig klynge af virksomheder inden for LED-belysning og solcelleteknologi lokaliseret i hovedstadsregionen. Videnskabeligt baserede testfaciliteter, hvor de ca. 240 virksomheder i hovedstadsregionen, der arbejder med belysning, kan få adgang til produkttests og prototypeudvikling af både enkeltprodukter og systemløsninger. Øget konkurrenceevne og nye arbejdspladser inden for belysningssektoren. DOLL skal understøtte såvel regionen som de enkelte kommuners klimapolitiske målsætninger om besparelser på energiforbrug og nedbringelse af CO2-udslip ved at tilbyde avancerede testfaciliteter. Status: Projektet er godkendt til støtte hos Green Lab under Energistyrelsen Budget: Kr. 15 mio. Partnere: DTU Fotonik (lead), Dansk Lys, Albertslund Kommune, AAU/SBI E-SAVE - Forprojekt om bæredygtig energirenovering af bevaringsværdige bygninger Formål: At udvikle kommunernes praksis i planlægning og sagsbehandling, så råderummet for bæredygtige renoveringer af bevaringsværdige bygninger med SAVE kriterier 3 og 4 øges. Derudover er det et formål at øge private og almene bygherrers motivation for at gennemføre bæredygtige renoveringer med respekt for bærende bevaringsværdier. Afdækning af kommuners nuværende sagspraksis Afdækning af barrierer og potentialer for gennemførelse af energiforbedringsarbejder i bevaringsværdige bygninger, der knytter sig til beregningsmodeller og værdisætning. Afdækning af barrierer for gennemførelse af energiforbedringer i bevaringsværdige bygninger, der kan henføres til arkitektoniske bindinger, kommunens restriktioner, eller andre hindringer af teknisk eller anden art. Projektbeskrivelser for forsøgs- og demonstrationsprojekter, som kan afprøve og dokumentere samt øge potentialet for energibesparelser. Tidsramme: 12 måneders forprojekt efterfulgt af et hovedprojekt af 21 måneders varighed. Status: Gate 21 har modtaget tilsagn fra Grundejernes Investeringsfond om 1,11 mio. kr. under forudsætning af, at der findes finansiering til de resterende 1,14 mio. kr. i støttebehov. Ansøgning er

2 indsendt til Realdania medio oktober. Forprojektet forventes igangsat februar Budget: Kr. 3,24 mio. Partnere: Frederiksberg, Gladsaxe og Københavns Kommuner, Bygherreforeningen, Kunstakademiets Arkitektskole, Kuben Management og Smith Innovation. Der er indledt et strategisk samarbejde med Bygherreforeningen om projektet. Desuden indgår Akademisk Arkitektforening, Bygningskultur Danmark, Bygningskultur 2015 (projekt) og en mindre gruppe private og almene bygningsejere. Hovedprojektet vil komme til at involvere en bredere partnerkreds af videninstitutioner, arkitekter, ingeniører og entreprenører. ENDURANCE Formål: I forlængelse af Formel M at skabe et kommunenetværk omkring SUMPs, Sustainable Urban Mobility Plans. Oversættelse af SUMPs manualer til dansk. Dannelse og udvikling af et kommunalt netværk for mobilitetsplanlægning. Tidsramme: 36 måneder med forventet projektstart 1.marts Status: Ansøgning er indsendt til Intelligent Energy Europe STEER og projektet er primo nov. blevet indstillet til finansiering. Budget: Kr (Gate 21 andel) Partnere: 30 partnere i EU, hvor Gate 21 og Tetraplan er partnere fra Danmark SUSREG: Stimulating Sustainable Regional Development by means of a Structured Process Approach Formål: Sammen med fem andre EU-lande at sikre kapacitetsopbygning i forhold til implementering af vedvarende energi i den regionale og kommunale planlægning. Gate 21 vil fungere som regional udviklingspartner i hovedstadsregionen. Kompetenceudvikling af kommunale planlæggere i Gate 21-kommuner gennem workshops. Træningsmateriale til offentlig anvendelse. Tidsramme: 36 måneder med forventet projektstart 1.marts Status: Ansøgning er indsendt til Intelligent Energy Europe og projektet er primo nov. blevet indstillet til finansiering. Budget: Kr (Gate 21 andel) Partnere: Fra Danmark: Gate 21, European Green Cities og Dansk Byplanlaboratotium, samt inddragelse Gate 21 s partnere undervejs. Derudover International Society of City and Regional Planners, samt en række regionale og nationale træningspartnere fra Holland, Estland, Italien, Tjekkiet og Cypern.

3 Ansøgte projekter Udvikling af et intelligent marked for energieffektiv belysning i den offentlige sektor Formål: At fremme energibesparelser og kvalitet inden for belysningen i den offentlige sektor ved at kortlægge og beskrive god praksis, skabe mulighed for at uddanne beslutningstagere i kommuner og boligselskaber samt gøre forskningsbaseret viden, analyser og god praksis tilgængelig for offentligheden. Energibesparelser i stor skala i danske kommuner, hos almennyttige boligselskaber samt private bygherrer. Øget kvalitet i planlægning, udbud og implementering af belysningsløsninger, som kan fremme trivsel og sundhed hos ældre borgere, som er en særligt udsat gruppe mht. syn og krav til lys. Æstetiske kvaliteter, som kan bidrage til at styrke lokalområders tiltrækningskraft og identitet. Vækstmuligheder og grundlag for, at danske virksomheder øger innovationsindsats, produktudvikling og skabelse af arbejdspladser lokalt gennem kommunernes udvikling af en bedre og mere intelligent praksis i forbindelse med udbud. Ny praksis indenfor udbudsfrie udviklings- og innovationsprojekter i kommuner inddrages. Status: Ansøgning er sendt til ELFORSK d. 7. september og til Ministeriet for By Bolig og Landdistrikter d. 24. september. Budget: Kr (ELFORSK) + Kr (byfornyelseslovens forsøgs- og udviklingsmidler) + medfinansiering Partnere: DTU fotonik, Energy Piano, ÅF Lighting, Foreningen af Kommunale Tekniske Chefer, Egedal Kommune, Frederikshavn Kommune, DONG Energy, Herning Kommune Udvikling af energieffektivt og helbredsfremmende lys til ældreboliger Formål: At skabe grundlag for, at danske ældre- og plejeboliger indrettes under hensyntagen til belysning. Målet er at optimere energiforbruget samtidig med at kvaliteten af lyset højnes. Kortlægning af international viden på området, såvel teoretisk som god praksis. Unikt pilotprojekt med videnskabelig baseret resultatmåling. Videndeling og implementering. Status: Ansøgning sendt til ELFORSK d. 7. september. Budget: Kr. 2,3 mio. Partnere: Albertslund Kommune, Glostrup Hospitals Øjenklinik, DTU Fotonik, Statens Byggeforskningsinstitut, Gate 21, ÅF Lighting, Philips Danmark, Viso Systems, BoVest, Grønlands hjemmestyre, Qeqqata Kommune (Grønland)

4 CopenHybride - Udvikling af CO2-neutralt byrumsarmatur fase 2 Formål: Projektet følger i naturlig forlængelse af ELFORSK projektet CO2 neutralt byrumsarmatur fase 1. I fase 2 samarbejder kommuner, designere, forskningsinstitutioner og producenter om at udvikle, afprøve og demonstrere ny energirigtig gadebelysning. Projektet har til formål at udvikle udendørsbelysning baseret på vind- og solenergi samt LED-teknologi. Et smart-grid integreret sol- og vinddrevet vejarmatur, der overholder belysningskravene i de relevante belysningsklasser. En CO2-neutral løsning såvel som en stand-alone løsning. Et teknisk koncept udvalgt ud fra teoretiske, beregningsmæssige og praktiske hensyn, herunder innovative løsninger i forhold til skyggeforhold og sikkerhed. Design af æstetisk og praktisk realiserbart armatur baseret på modificeret eksisterende teknologi, med fokus på kostoptimering, montage og vedligehold. Demonstration af fem 1:1 løsninger (1 hos hver af den kommunale hovedaktører, og 2 på forskellige udviklingstrin under kontrollerede forhold på RISØ Campus på DTU). Smart Grid løsning: Intelligent styring med internetforbindelse til kommunikation med kraftværker, vejrforhold, teknisk assistance, fejlmeldinger, energiproduktion. Status: Projektansøgning sendt til ELFORSK d. 5.september Budget: Kr. 6,7 mio. Partnere: Gate 21, DTU Fotonik, DTU Vindenergi, Institut for Elektroteknologi, Albertslund Kommune, Københavns Kommune, Egedal Kommune, Philips Lighting A/S, Faktor 3, Alfred Priess A/S, Henning Larsen Architects, DONG Energy Forprojekt om Bæredygtig Facilities Management Formål: At kvalificere og målrette et hovedprojekt om Bæredygtig Facilities Management til kommuner. Afdækning af behovet og potentialet for bæredygtig facilities management i kommuner. Øget kendskab til og interesse for bæredygtig facilities management generelt og for hovedprojektet hos kommunerne. Udarbejdet projektforslag til hovedprojekt om Bæredygtig Facilities Management i kommuner. Tidsramme: 6 måneders forprojekt med forventet projektstart 1. januar 2013, efterfulgt af et hovedprojekt af 3 års varighed. Status: Gate 21 er i dialog med Realdania om finansiering. Budget: Kr. 1,3 mio. Partnere: Alle Gate 21-partnerkommuner, DTU, Rambøll og Dansk Facilities Management Netværk.

5 SUSUD: "Sustainable Urban Densification in Zealand, Denmark" Formål: At udvikle og demonstrere værdien af nye innovative metoder til bæredygtig byfortætning på baggrund af konkrete byudviklingsprojekter i 4 kommuner. En model, ramme og vidensbank for bæredygtig byfortætning baseret på borgerdrevne metoder og offentlige private partnerskaber Digital platform for mobilisering og forankring af projektet. Tidsramme: 36 måneder med forventet projektstart 1. august Status: Projektet var forhåndsgodkendt til støtte af EU puljen Life+ i 2012, men blev frasorteret ved den endelige uddeling af midler. Projektforslaget er blevet revideret og er genindsendt d. 26. september Budget: 2,7 mio. Partnere: Albertslund Kommune, Brøndby Kommune, Hvidovre Kommune, Roskilde Kommune og Gate 21. Energivej2020.dk: Bæredygtige Parcelhuskvarterer for Fremtiden Formål: At fremme effektive borgerdrevne energibesparelser i parcelhuskvarterer i alle danske kommuner. En fælles energispareindsats og konkurrence i seks grundejerforeninger i tre kommuner med tiltag som bæredygtig vision og handlingsplan Energisparetiltag i boliger, samt initiativer på tværs af boligområdet, for eksempel koordineret energimodernisering, faciliteter og transport. En "inspirationspakke" til grundejerforeninger Kursus i Bæredygtig Omstilling i Parcelhusområder på IHK samt en energispareapplikation. Tidsramme: 21 måneder Status: Projektet har fået afslag fra Energifonden. Budget: Kr. 4 mio. Partnere: Udførende kommuner: Fredensborg, Gladsaxe samt en tredje kommune. Øvrige Gate 21 kommuner, Ingeniørhøjskolen i København (IHK), CO2-Guide, DTU og DPU. Private aktører inddrages med løsningsmuligheder og erfaringer.

6 BIPV - Bygningsintegrerede solcelleløsninger Formål: At afprøve forskellige løsninger til at integrere solcelleanlæg i bygningstage gennem en række forsøgsprojekter. Projektet vil understøtte kommunale investeringer i solceller og bidrage til at udvikle nye og æstetiske måder at integrere solceller i den kommunale bygningsmasse. Projektet vil gennem en solar watch komponent indsamle og monitorere information om solcelleanlæggenes energiproduktion og dermed danne grundlag for en kvalitetsvurdering af de forskellige typer af socelleanlæg. Det forventes, at projektet vil inkludere solcelleanlæg hos 25 kommuner og boligsselskaber med en samlet produktion på 20 MWp. Projektet vil også bidrage til at udvikle bygningsintegration af solceller i eksisterende byduviklingsplaner. Tidsramme: Januar 2013 November Status: Der er ansøgt hos Forsk VE Budget: kr. 19,5 mio. hvoraf 5,5 mio. kr. er ansøgt hos Forsk VE. Partnere: 25 partnere herunder kommuner, boligselskaber, private virksomheder og universiteter. Albertslund, København, Hørsholm og Roskilde Kommuner er identificeret som frontrunner kommuner på området. Cenergia og Gate 21 er leadpartnere i projektet. efleet: Kickstart til elbiler i kommuneflåden Formål: At kickstarte en storstilet kommunal overgang til elbiler med henblik på at energi- og miljøoptimere kommunal transport. Indfasning af mindst 50 % elbiler i bilflåden i 2 pilotkommuner (Fredensborg og Høje Tåstrup Kommuner). Med udgangspunkt i erfaringerne fra pilotkommunerne vil projektet analysere, demonstrere og udbrede, hvordan kommuner bedst kan gennemføre et markant skift til elbiler og understøtte denne proces i 10 kommuner i hovedstadsregionen og stille værktøjer og erfaringer til rådighed for landets øvrige kommuner. Tidsramme: 30 måneder med forventet projektstart 1. januar Status: Ansøgningen er sendt til Trafikstyrelsen den 15. August, og svar forventes medio december. Budget: Kr. 11,3 mio. Partnere: Lead partnere: Høje Tåstrup Kommune, Fredensborg Kommune, Gate 21. Tværkommunal projektgruppe: Albertslund, Ballerup, Brøndby, Egedal, Frederiksberg, Furesø, Gladsaxe, Glostrup, Greve, Herlev, Hvidovre, Lyngby-Tårbæk, Roskilde Kommuner.

7 Kør Smart - Kør Sammen Samkørsel i hovedstadsregionen Formål: At skabe det organisatoriske og videnmæssige grundlag for inden for fem år at have en bæredygtig samkørselsmodel i hovedstadsregionen. Mobilisering af relevante offentlige og private trafikaktører i hovedstadsregionen til en samlet indsats for samkørsel. En udrulningsplan der baner vejen for, hvordan der skabes incitamenter for samkørsel, og hvordan samkørsel organiseres gennem offentligt-privat samarbejde. Tidsramme: 9 måneder med forventet projektstart 1. februar Status: Ansøgningen er sendt til Trafikstyrelsen, Center for Grøn Transport d. 15. august. Budget: Kr Partnere: Københavns Kommune, Vejdirektoratet, RUC og CBS, plus en række interessenter, herunder: Omegnskommuner, DSB, Movia, Herlev Hospital, RH, Dansk Industri, Go-More, Share-leaf, Co-driver og Pendlernet. Undervejs ELENA, hovedstadsregionen Formål: På baggrund af Gate 21 s forprojekt har KKR Hovedstaden og Region Hovedstaden besluttet sig for at udarbejde en egentlig ansøgning om støtte til gennemførelse af et ELENA-projekt. Energiinvesteringer i offentlige bygninger for ca. 800 mio. kr. i hovedstadsregionens kommuner og regionen selv. Tidsramme: Der blev indgået aftale med Region Hovedstaden om at iværksætte udarbejdelsen af ELENA ansøgningen i juni måned, og den endelige ansøgning forventes at foreligge i 1. kvartal 2013 Status: Styregruppen har besluttet at inkludere vejbelysning og signalanlæg som et nyt investeringsområde i ansøgningen. Der blev afholdt partnermøde med kommunerne 8. september, hvor der bl.a. blev informeret om de data, kommuner og region skal levere til ansøgningen. Processen med indberetning af investeringsprojekter blev herefter igangsat d. 11. oktober og forventes afsluttet ved udgangen af november. Budget: Det forventes at det samlede budget for ELENA projektet i hovedstadsregionen bliver i størrelsesorden 40 mio. kr. Partnere: Region Hovedstaden og Kommuner i hovedstadsregionen. Sammenhængende energisystem & strategisk energiplanlægning

8 Formål: At udarbejde en samlet vision for et fleksibelt og energieffektivt energisystem i hovedstadsregionen baseret på 100 procent vedvarende energi samt at implementere strategisk energiplanlægning med udgangspunkt i kommunerne i hovedstadsregionen. Projektet er både et implementeringsprojekt med en særlig case for energi- og transportsystemet i hovedstadsregionen og et udviklingsprojekt med afsæt i denne case, der tilvejebringer erfaringer og generel ny viden om energiplanlægning. En energivision for hovedstadsregionen, herunder energiscenarier frem til 2050 Anbefalinger til regulering og organisering af energiplanlægningen Finansieringsmodeller for energiinvesteringer og offentlig-private partnerskabsmodeller Implementering af strategisk energiplanlægning Tidsramme: 24 måneder. Status: Der har været afholdt tre møder i en arbejdsgruppe bestående af repræsentanter fra henholdsvis kommuner, forsyningsselskaber, videninstitutioner og Region Hovedstaden. Arbejdsgruppen er nået til enighed om det faglige indhold i projektbeskrivelsen samt oplæg til organisering og finansiering. Projektbeskrivelsen er godkendt i Klimapolitisk Forum med henblik på videre godkendelse af projektoplægget i KKR Hovedstaden, i regionens Miljø- og Grøn Vækstudvalg og Regionsrådet. Budget: Kr. 9,3 mio. + medfinansiering fra partnerne Partnere: Kommuner i hovedstadsregionen, Forsyningsselskaber, samt private partnere og videninstitutioner. RenPublic - Bæredygtig renovering i et helhedsperspektiv Formål: At optimere betingelserne for at gennemføre bæredygtige renoveringer. Projektet vil tage afsæt i et kommunalt behov og i resultaterne fra Plan C inden for hele beslutnings-, bygge- og driftsforløbet. Projektet forventes desuden at tage afsæt i konkrete skolerenoveringer. Udvikling af state-of-the-art energirenoveringstekonlogier Implementering, afprøvning og demonstration af tekonlogier på 3 offentlige demonstrationsbygninger i Kroation, Tjekkiet og Danmark, herunder en folkeskole i Københavns Kommune Videnudveksling om teknologipotentialer med bygherrer Tidsramme: Opstart juni 2013 med varighed på 3 år. Status: Projektet er ved at blive defineret som en del af et internationalt energirenoveringsprojekt med støtte fra EU's 7. rammeprogram, hvor ansøgningsfristen er 4. dec Budget: Ca. 80 mio. kr. Partnere: EU partnere fra Kroatien, Tjekkiet, Østrig og Danmark, herunder fra Danmark Københavns Kommune, DTU, Cenergia, Kuben og Gate 21, og videnudveksling med bl.a. Gate 21 partnerkommuner.

9 Boblere Bedre indeklima og energibesparelser på skoler Formål: At udbrede viden om de seneste tekniske landvindinger inden for blandt andet effektiv ventilation, belysning og opvarmning med forbedret indeklima, trivsel og energibesparelser til følge, samt udbredelse af viden om muligheder for at få renoveringer lånefinansieret på baggrund af sikre og garanterede driftsbesparelser på energiforbruget. Tidsramme: Det forventes, at projektet løber over mindst fire år med mulighed for forlængelse Status: mulige fundingkilder afsøges Forventet budget: Kr. 39 mio. Partnere: Endnu ikke afklaret. En følgegruppe tilknyttes projektet med repræsentanter blandt andet fra Klima-,Energi- og Bygningsministeriet, Bygningsstyrelsen, KL, Arbejdstilsynet, DCUM (Dansk Center for Undervisnings Miljø), BBA, LO og FTF. Energirenovering af private boliger med lokal vækst til følge Formål: At afklare, hvordan kommunen som aktør kan accelerere energirenoveringen af private boliger blandt andet med lokal vækst som formål. Tidsramme: > 24 måneder Status: Projektdefinition og afklaring af funding muligheder er i gang. Partnere: Endnu ikke afklaret

Gate 21 Poul Erik Lauridsen Direktør 29. april, 2014

Gate 21 Poul Erik Lauridsen Direktør 29. april, 2014 Gate 21 Poul Erik Lauridsen Direktør 29. april, 2014 Borgmesterforum 2014 Gate 21 porten til grøn omstilling og vækst Gate 21 er en non-profit partnerorganisation, som gennemfører tværkommunale projekter

Læs mere

KKR FREMTIDENS ENERGIPLANLÆGNING I HOVEDSTADSREGIONEN

KKR FREMTIDENS ENERGIPLANLÆGNING I HOVEDSTADSREGIONEN FREMTIDENS ENERGIPLANLÆGNING I HOVEDSTADSREGIONEN Projektbeskrivelse til udvikling og implementering af strategisk energiplanlægning Poul Erik Lauridsen Direktør, Gate 21 21 Kommuner Offentlig-privat innovation

Læs mere

ÅRET ER 2050 HVORDAN ENERGIPLANLÆGGER VI? FORSLAG TIL FÆLLES ENERGIVISION I HOVEDSTADSREGIONEN

ÅRET ER 2050 HVORDAN ENERGIPLANLÆGGER VI? FORSLAG TIL FÆLLES ENERGIVISION I HOVEDSTADSREGIONEN ÅRET ER 2050 HVORDAN ENERGIPLANLÆGGER VI? FORSLAG TIL FÆLLES ENERGIVISION I HOVEDSTADSREGIONEN Energivisionen Energivisionen skal Være i tydeligt samspil med ReVUS, så investeringer i energi- og transportsystemet

Læs mere

Definition af konceptet for Strategisk Energiplanlægning. Masterclass 1, The Netherlands Masterclass 1.2; 2014/06/03

Definition af konceptet for Strategisk Energiplanlægning. Masterclass 1, The Netherlands Masterclass 1.2; 2014/06/03 Definition af konceptet for Strategisk Energiplanlægning Esther Martin Dam Roth, Wied, Erik Alsema, Gate 21 W/E Consultants Masterclass 1, The Netherlands Masterclass 1.2; 2014/06/03 Indhold af Session

Læs mere

Energiklyngecenteret blev besluttet videreført frem til sommeren 2014 med økonomisk støtte fra 14 kommuner og Region Sjælland.

Energiklyngecenteret blev besluttet videreført frem til sommeren 2014 med økonomisk støtte fra 14 kommuner og Region Sjælland. Sag til K-17 19.april og KKR 11.juni 2013; Strategisk Energiplanlægning på tværs af kommunegrænser. Baggrund Energiklyngecenteret blev besluttet videreført frem til sommeren 2014 med økonomisk støtte fra

Læs mere

Punkt nr. 15 - Donation af genanvendeligt udstyr Bilag 1 - Side -1 af 50

Punkt nr. 15 - Donation af genanvendeligt udstyr Bilag 1 - Side -1 af 50 Bilag 1 - Side -1 af 50 Bilag 1 - Side -2 af 50 Bilag 1 - Side -3 af 50 Bilag 1 - Side -4 af 50 Bilag 1 - Side -5 af 50 Bilag 1 - Side -6 af 50 Bilag 1 - Side -7 af 50 Bilag 1 - Side -8 af 50 Bilag 1 -

Læs mere

Dansk resumé af ELENA projektansøgning for hovedstadsregionen

Dansk resumé af ELENA projektansøgning for hovedstadsregionen Koncern Regional Udvikling Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Telefon +45 48 20 50 00 Fax +45 48 20 56 61 Web www.regionh.dk Dansk resumé af ELENA projektansøgning for hovedstadsregionen CVR/SE-nr: 30 11 36

Læs mere

Dansk resumé af ELENA projektansøgning for hovedstadsregionen

Dansk resumé af ELENA projektansøgning for hovedstadsregionen Koncern Regional Udvikling Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Telefon +45 48 20 50 00 Fax +45 48 20 56 61 Web www.regionh.dk Dansk resumé af ELENA projektansøgning for hovedstadsregionen CVR/SE-nr: 30 11 36

Læs mere

GATE 21 STRATEGI 2015-2018

GATE 21 STRATEGI 2015-2018 GATE 21 STRATEGI 2015-2018 STRATEGISK AFSÆT Gate 21 s vision er at gøre Greater Copenhagen til den førende region i verden for grøn omstilling og vækst. Strategien tager udgangspunkt i at bruge regionernes

Læs mere

ELENA-INITIATIV I REGION SJÆLLAND. v/ Flemming Jørgensen Miljø og Klima

ELENA-INITIATIV I REGION SJÆLLAND. v/ Flemming Jørgensen Miljø og Klima ELENA-INITIATIV I REGION SJÆLLAND v/ Flemming Jørgensen Miljø og Klima AGENDA Præsentation ELENA teknisk bistand betalt af EU Erfaringer fra Region Sjælland og 12 kommuner Forundersøgelse ELENA-ansøgning

Læs mere

TESTBEDS OG LIVING LABS

TESTBEDS OG LIVING LABS TESTBEDS OG LIVING LABS Workshop Living Lab Introduktion Ramme-oplæg Gruppe diskussion 1 Case-oplæg Gruppe diskussion 2 Testbed og Living Lab Løsninger etableres i skala 1:1 Løsninger etableres i et levende

Læs mere

Nordhavn = Smart City? Claus Bjørn Billehøj City of Copenhagen Head of Division Sustainable Urban Development

Nordhavn = Smart City? Claus Bjørn Billehøj City of Copenhagen Head of Division Sustainable Urban Development Nordhavn = Smart City? Claus Bjørn Billehøj City of Copenhagen Head of Division Sustainable Urban Development 3 13. november 2011 4 13. november 2011 Først byplanlægning så SMART implementering» Udfordringerne

Læs mere

Projektet "Energi på tværs",

Projektet Energi på tværs, Projektet "Energi på tværs", Energikortlægning for Ballerup Kommune www.ballerup.dk Energikortlægning 2 Energikortlægning 3 Energikortlægning 4 Energikortlægning 5 Energikortlægning 6 Energivision Energivisionen

Læs mere

DOLL en platform for udvikling af og demonstration af ny energieffektiv udendørsbelysning. v/ Flemming Jørgensen, Albertslund Kommune

DOLL en platform for udvikling af og demonstration af ny energieffektiv udendørsbelysning. v/ Flemming Jørgensen, Albertslund Kommune DOLL en platform for udvikling af og demonstration af ny energieffektiv udendørsbelysning v/ Flemming Jørgensen, Albertslund Kommune Agenda Kort præsentation DOLL Europas førende center for ny energieffektiv

Læs mere

Hub North. Den 30. November 2010

Hub North. Den 30. November 2010 Hub North Den 30. November 2010 AAU s Fundraising og Projektledelseskontor Jane Tymm-Andersen Jet@adm.aau.dk Fundraising & Projektledelseskontor Giver assistance i forbindelse med udarbejdelse af projektansøgninger,

Læs mere

InnoBYG er. udvikling & innovation & bæredygtighed & netværk i BYGGEBRANCHEN!

InnoBYG er. udvikling & innovation & bæredygtighed & netværk i BYGGEBRANCHEN! InnoBYG er udvikling & innovation & bæredygtighed & netværk i BYGGEBRANCHEN! Om InnoBYG Byggebranchens innovationsnetværk Samler branchen på tværs af faglighed Videndeling, netværk og udvikling i branchen

Læs mere

Pendlere vælger frivilligt bilen fra, med mobility management

Pendlere vælger frivilligt bilen fra, med mobility management Pendlere vælger frivilligt bilen fra, med mobility management Store arbejdspladser kan i høj grad bidrage til at opnå en fossilfri transportsektor og reducere trængslen på vejene i og omkring de større

Læs mere

Energi på Tværs projekt fase 2. KKR-H. møde den 10. september 2018

Energi på Tværs projekt fase 2. KKR-H. møde den 10. september 2018 Energi på Tværs projekt fase 2 KKR-H. møde den 10. september 2018 Energi på Tværs 2 Deltagere: 33 kommuner 10 forsyningsselskaber Region Hovedstaden Gate 21 Formål: Udgangspunkt i den fælles energivision

Læs mere

Bedre indeklima, beskæftigelse og energibesparelser Et nationalt startskud. Projektskitse

Bedre indeklima, beskæftigelse og energibesparelser Et nationalt startskud. Projektskitse Bedre indeklima, beskæftigelse og energibesparelser Et nationalt startskud Projektskitse 3. maj 2012 Landets skoler og daginstitutioner har arbejdsmiljøproblemer Mindst 50 procent af klasseværelserne og

Læs mere

Kravspecifikation. Mobilitetsplaner for kommuner i hovedstadsregionen

Kravspecifikation. Mobilitetsplaner for kommuner i hovedstadsregionen Region Hovedstaden Kontraktbilag 1 Kravspecifikation Mobilitetsplaner for kommuner i hovedstadsregionen Region Hovedstaden udbud af mobilitetsplaner i hovedstadsregionen kravspecifikation version 1 - juli

Læs mere

Bedre indeklima, beskæftigelse og energibesparelser Et nationalt startskud. Projektskitse

Bedre indeklima, beskæftigelse og energibesparelser Et nationalt startskud. Projektskitse Bedre indeklima, beskæftigelse og energibesparelser Et nationalt startskud Projektskitse 2. maj 2012 Landets skoler og daginstitutioner har arbejdsmiljøproblemer Mindst 50 procent af klasseværelserne og

Læs mere

Den aktuelle energipolitik i Danmark - byggeriets rolle i de politiske målsætninger. Teknologirådet 20. marts 2013 Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri

Den aktuelle energipolitik i Danmark - byggeriets rolle i de politiske målsætninger. Teknologirådet 20. marts 2013 Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri Den aktuelle energipolitik i Danmark - byggeriets rolle i de politiske målsætninger Teknologirådet 20. marts 2013 Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri Agenda Politiske målsætninger og energiforbrug i bygninger

Læs mere

Strategisk Energi- og Klimaplan 2020 Høje-Taastrup Kommune

Strategisk Energi- og Klimaplan 2020 Høje-Taastrup Kommune Strategisk Energi- og Klimaplan 2020 Høje-Taastrup Kommune Mod en fossilfri fremtid Hvor er vi, hvor skal vi hen og hvordan når vi målet? Marie-Louise Lemgart, Klimakonsulent Teknik- og Miljøcenter, Høje-Taastrup

Læs mere

Klimastrategi for Hovedstadsregionen

Klimastrategi for Hovedstadsregionen Klimastrategi for Hovedstadsregionen Møde i den 10. juni 2011 Det indstilles, at Hovedstaden: tager oplægget til efterretning godkender de fremlagte aktiviteter som de centrale elementer i klimastrategien.

Læs mere

Øget energieffektivitet og lavere FM-kostninger

Øget energieffektivitet og lavere FM-kostninger Øget energieffektivitet og lavere FM-kostninger 19. Oktober 2010 Susanne Balslev Nielsen Center for Facilities Management Danmarks Tekniske Universitet Hvem er jeg? Civilingeniør 1993, byplanlægning Ph.D.:

Læs mere

Klyngen hviler på Syddanske faglige spidskompetencer

Klyngen hviler på Syddanske faglige spidskompetencer Marts 2010 Lean Energy Cluster Lean Energy Cluster er en dansk alliance af offentlige institutioner og private virksomheder der anvender, udvikler og markedsfører løsninger for effektiv energianvendelse.

Læs mere

Energiforlig. Oversigt over støttemuligheder Fokusgruppen Intelligent Energirenovering

Energiforlig. Oversigt over støttemuligheder Fokusgruppen Intelligent Energirenovering Oversigt over støttemuligheder Fokusgruppen Intelligent Energirenovering Fokusgruppen skal arbejde med: Få SMV, håndværkere, i spil Integrering af intelligente energisystemer, f.eks. smart grids, i nye

Læs mere

Præsentation af Innovation Fur. Borgermøde den 27. oktober 2010 Fur Færgekro

Præsentation af Innovation Fur. Borgermøde den 27. oktober 2010 Fur Færgekro Præsentation af Innovation Fur Borgermøde den 27. oktober 2010 Fur Færgekro Dagsorden Ideen bag Innovation Fur Initiativtagere Igangsætning - projektsekretariat Betydning for borgere og virksomheder på

Læs mere

CASE: Energieffektivisering i Kommunale bygninger og enfamiliehuse. Steen Olesen, klimakonsulent Teknik- og Miljøcenter, Høje-Taastrup Kommune

CASE: Energieffektivisering i Kommunale bygninger og enfamiliehuse. Steen Olesen, klimakonsulent Teknik- og Miljøcenter, Høje-Taastrup Kommune CASE: Energieffektivisering i Kommunale bygninger og enfamiliehuse Steen Olesen, klimakonsulent Teknik- og Miljøcenter, Høje-Taastrup Kommune CASE: Energieffektivisering i Kommunale bygninger og enfamiliehuse

Læs mere

Hvordan passer vandsektoren ind i fremtiden energisystem. Ole Damm SE Big Blue. 4. juli Ole Damm SE Big Blue

Hvordan passer vandsektoren ind i fremtiden energisystem. Ole Damm SE Big Blue. 4. juli Ole Damm SE Big Blue Hvordan passer vandsektoren ind i fremtiden energisystem 1 Centrale målsætninger i Energiaftalen 22-3-2012 2020: 50% vindenergi i elforbruget 2020: 40% reduktion af drivhusgasser set i forhold til 1990

Læs mere

ESCO hvordan gribes det bedst an? KMO 205 Ver. 3.0

ESCO hvordan gribes det bedst an? KMO 205 Ver. 3.0 ESCO hvordan gribes det bedst an? KMO 205 Ver. 3.0 27.05.2013 Hvem er Kuben Management? En del af NRGi et af Danmarks største energiselskaber Markedsledende indenfor bygherrerådgivning Førende på rådgivning

Læs mere

Dagsorden. Punkter. Hovedstadsregionen i Danmark har visioner om at blive en førende elbilregion. Strategi og Organisering Aktiviteter og Status

Dagsorden. Punkter. Hovedstadsregionen i Danmark har visioner om at blive en førende elbilregion. Strategi og Organisering Aktiviteter og Status Dagsorden Hovedstadsregionen i Danmark har visioner om at blive en førende elbilregion Punkter Strategi og Organisering Aktiviteter og Status Strategi og Organisering Klimastrategi Udover klima også fokus

Læs mere

Forslag til fortsættelse af Danish Soil Partnership. Indstilling

Forslag til fortsættelse af Danish Soil Partnership. Indstilling WWW.DANISHSOIL.ORG Forslag til fortsættelse af Danish Soil Partnership 19-08-2015 Sag.nr.: 14/170 Dokumentnr. 39659/15 Sagsbehandler Christian Andersen Tel. 35298175 Email: Can@regioner.dk Indstilling

Læs mere

Samspil mellem energisystemet og bygningsmassen Michael H. Nielsen Direktør, Dansk Byggeri

Samspil mellem energisystemet og bygningsmassen Michael H. Nielsen Direktør, Dansk Byggeri Samspil mellem energisystemet og bygningsmassen Michael H. Nielsen Direktør, Dansk Byggeri Perspektiver på den grønne omstilling - samspillet mellem energisystemet og bygningsmassen Dansk Energi og Dansk

Læs mere

Ansøgning: Tillægsbevilling til Innovationsnetværket Offshoreenergy

Ansøgning: Tillægsbevilling til Innovationsnetværket Offshoreenergy Ansøgning: Tillægsbevilling til Innovationsnetværket Offshoreenergy Sagsnr.: 18/4943 RESUMÉ Indstilling: A: Tilsagn Projektpræsentation Innovationsnetværk Offshoreenergy.dk 2014-2018 - forlængelse Forretningsområde

Læs mere

. Udmøntning af midler til grøn satsning 2014

. Udmøntning af midler til grøn satsning 2014 . Udmøntning af midler til grøn satsning 2014 Forretningsudvalget Brevid: 2374669 Resume Der fremlægges aktiviteter, som udmønter Regionsrådets midler til grøn Sagsfremstilling Der er i regionens budget

Læs mere

Fremtidens trafikanter er mobilister en introduktion til Mobility Management. Lise Drewes Nielsen

Fremtidens trafikanter er mobilister en introduktion til Mobility Management. Lise Drewes Nielsen Fremtidens trafikanter er mobilister en introduktion til Mobility Management. Lise Drewes Nielsen ldn@ruc.dk Mobility Management er en ny form for transportplanlægning Der fremmer mobilitet på en miljømæssig

Læs mere

Forstadens omdannelse Samarbejde og investeringer er en forudsætning

Forstadens omdannelse Samarbejde og investeringer er en forudsætning Bo Rasmussen Kommunaldirektør i Albertslund Kommune Realdania Debat Debatmøde i Ejerboligforum d. 4. maj Profit og projekter i fremtidens forstad Forstadens omdannelse Samarbejde og investeringer er en

Læs mere

Status og orientering Energi på Tværs

Status og orientering Energi på Tværs Status og orientering Energi på Tværs KTC 27.02.2015 Energi på Tværs skal At finde svar på, hvordan regionen bedst muligt kan bane vejen for en omstilling af energi- og transportsystemet: Udarbejde en

Læs mere

Etablering af Living Lab for bekæmpelse af trafikstøj

Etablering af Living Lab for bekæmpelse af trafikstøj Gate 21 Etablering af Living Lab for bekæmpelse af trafikstøj Projektbeskrivelse for Gate 21 Living Lab: LAUST Laboratorium for Urban Støjbekæmpelse December 2014 Baggrund Mange mennesker bor i områder,

Læs mere

Fondsfinansierede projekter

Fondsfinansierede projekter 1 of 8 Fondsfinansierede projekter Projektnavn Projektresumé Kategori Projektsu m* Finansiering Pulje Statu s Partnere Klimavenlig sommerhusturis me Analyseprojekt til afdækning af vækst og beskæftigelsesmuligh

Læs mere

PENGE TIL UDVIKLING AF NYE ENERGITEKNOLOGIER

PENGE TIL UDVIKLING AF NYE ENERGITEKNOLOGIER Slide 1 PENGE TIL UDVIKLING AF NYE ENERGITEKNOLOGIER 22. januar 2015 Industriens Hus Flemming G. Nielsen, sekretariatschef EUDP Slide 2 DISPOSITION Energipolitikken sætter rammen Energiteknologi en dansk

Læs mere

Strategisk Energiplanlægning - hvad sker der i Nordjylland?

Strategisk Energiplanlægning - hvad sker der i Nordjylland? Strategisk Energiplanlægning - hvad sker der i Nordjylland? Dansk Fjernvarmes regional møde i Sæby den 12. marts 2015, oplæg ved Thomas Jensen, energiplanlægger Hjørring Kommune, projektleder for Et Energisk

Læs mere

Grøn omstilling og lokal vækst gennem partnerskaber KL-netværksdage

Grøn omstilling og lokal vækst gennem partnerskaber KL-netværksdage Grøn omstilling og lokal vækst gennem partnerskaber KL-netværksdage Projektchef Lotte Lindgaard Andersen Vi sætter handling bag og lægger energi i. Grøn erhvervsvækst er et offentligt-privat partnerskab

Læs mere

Vejledning til ansøgning om spireprojekt i InnoBYG

Vejledning til ansøgning om spireprojekt i InnoBYG Vejledning til ansøgning om spireprojekt i InnoBYG FORMELLE KRAV Det overordnede tema for de korte projekter er: Bæredygtigt Byggeri Ansøgte beløb skal være mellem 50.000 og 500.000 kr. Der skal minimum

Læs mere

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS INDLEDNING Klimaforandringerne er en af de største udfordringer, som verdenssamfundet står overfor. Derfor har Danmark et nationalt mål om at være uafhængig

Læs mere

KLIMAINDSATSEN 2015 2016

KLIMAINDSATSEN 2015 2016 KLIMAINDSATSEN 2015 2016 AARHUS BYRÅD HAR BESLUTTET Aarhus Byråd: Klimaplaner 2007 Aarhus CO2-neutral i 2030 2008 Klimaplan 2009 2009 CO2 og Aarhus Kommune som virksomhed 2010 Klimaplan 2010-2011 CO2 og

Læs mere

Europaudvalget 2011-12 EUU Alm.del EU Note 23 Offentligt

Europaudvalget 2011-12 EUU Alm.del EU Note 23 Offentligt Europaudvalget 2011-12 EUU Alm.del EU Note 23 Offentligt Europaudvalget og Klima-, Energi- og Bygningsudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer 8. februar 2015 Grønbog om innovative

Læs mere

Kommissorium for Temagruppe 2: Energiproduktion

Kommissorium for Temagruppe 2: Energiproduktion Kommissorium for Temagruppe 2: Energiproduktion 1. Motivation/baggrund for temagruppens arbejde Region Hovedstaden har som politisk målsætning at gøre den regionale energisektor fossilfri i 2035 og tilsvarende

Læs mere

EPC Seminar i Hamar, 15. Marts EPC i Danmark. Nils Daugaard, EC Network

EPC Seminar i Hamar, 15. Marts EPC i Danmark. Nils Daugaard, EC Network EPC Seminar i Hamar, 15. Marts 2018 EPC i Danmark Nils Daugaard, EC Network Introduktion 43,094 km 2 Danmark 5.5 millioner mennesker 98 kommuner 5 regioner, med begrænset rolle indenfor energi Energi &

Læs mere

Miljø- og Energiudvalget

Miljø- og Energiudvalget Miljø- og Energiudvalget Budgetopfølgning pr. 31. August 2012 1. Resume Drift I 1.000 kr. Oprindeligt uden over-/underskud Forventet resultat uden over- /underskud Afvigelse Drift i alt 851 54.337 1.029

Læs mere

PROJEKTER I GATE 21 STRATEGISK FORUM

PROJEKTER I GATE 21 STRATEGISK FORUM PROJEKTER I GATE 21 STRATEGISK FORUM 2016 SÅDAN SKABER VI PROJEKTER OG LIVING LABS I GATE 21 TRANSPORT Anna Thormann, anna.thormann@ Gate 21 s fem programmer tager udgangspunkt i regionernes og kommunernes

Læs mere

UNIK OVERSIGT OVER FUNDING TIL INNOVATIONSPROJEKTER. Use of New Technologies in Innovative Solutions for Chronic Patients

UNIK OVERSIGT OVER FUNDING TIL INNOVATIONSPROJEKTER. Use of New Technologies in Innovative Solutions for Chronic Patients UNIK OVERSIGT OVER FUNDING TIL INNOVATIONSPROJEKTER Use of New Technologies in Innovative Solutions for Chronic Patients OVERSIGT OVER FUNDING TIL INNOVATIONSPROJEKTER Indhold Danske Fonde 3 Det Frie Forskningsråd

Læs mere

Region Hovedstaden. ReVUS handlingsplan for

Region Hovedstaden. ReVUS handlingsplan for ReVUS handlingsplan for 2017-2018 1 ReVUS er blevet til i et tæt samarbejde Siden august 2014 har vi været i dialog med kommunerne om mål, ambitionsniveau og forslag til initiativer i ReVUS Politisk niveau:

Læs mere

Oktober 2018 GRUNDLAG FOR AFTALE OM ETABLERING AF GREATER COPENHAGEN EU OFFICE

Oktober 2018 GRUNDLAG FOR AFTALE OM ETABLERING AF GREATER COPENHAGEN EU OFFICE Oktober 2018 GRUNDLAG FOR AFTALE OM ETABLERING AF GREATER COPENHAGEN EU OFFICE DET GAMLE AFTALEGRUNDLAG FOR FUSION AFTALE FRA MAJ 2018 Etablering af Greater Copenhagen EU Office pr. d. 1.1.2019 ved en

Læs mere

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS INDLEDNING Klimaforandringerne er en af de største udfordringer, som verden står over for i dag. Derfor har Danmark et nationalt mål om at være uafhængig

Læs mere

ANSØGNING OM TILSKUD TIL UDVIKLINGSPROJEKTER INDEN FOR REGIONAL UDVIKLING OG VÆKSTFORUM

ANSØGNING OM TILSKUD TIL UDVIKLINGSPROJEKTER INDEN FOR REGIONAL UDVIKLING OG VÆKSTFORUM ANSØGNING OM TILSKUD TIL UDVIKLINGSPROJEKTER INDEN FOR REGIONAL UDVIKLING OG VÆKSTFORUM Skemaet udfyldes elektronisk og indsendes på mail:tilskud@regionsjaelland.dk Det er vigtigt, at alle felter er besvaret

Læs mere

Miljø- og Energiudvalget

Miljø- og Energiudvalget Miljø- og Energiudvalget Budgetopfølgning pr. 31. oktober 2012 1. Resume Drift I 1.000 kr. Oprindelig uden over-/underskud Forventet resultat uden over- /underskud Afvigelse Drift i alt 851 9.146 3.995

Læs mere

Strategi for energirenovering: - Hvad kan byggeriets virksomheder bidrage med?

Strategi for energirenovering: - Hvad kan byggeriets virksomheder bidrage med? Strategi for energirenovering: - Hvad kan byggeriets virksomheder bidrage med? Dagsorden for renovering, 9. maj 2012 Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri Agenda Faktorer, der påvirker markedet for energirenovering

Læs mere

Frederikshavn Boligforening EIB/ELENA

Frederikshavn Boligforening EIB/ELENA Frederikshavn Boligforening EIB/ELENA Fællesbo, 9. oktober 2019 Direktør Kim Madsen kim@fbmail.dk Frederikshavn Boligforening 3.239 boliger + 95 i 2020 /2021 161 boliger i administration 350 andre lejemål

Læs mere

Afslutning på SPI projektet

Afslutning på SPI projektet Afslutning på SPI projektet Om projektet Projektet Samarbejde om Proaktiv Investeringsfremme (SPI) blev sat i gang i 2011 og har løbet frem til sommeren 2014. Det samlede budget har udgjort 17,6 mio. kr.

Læs mere

Bobleprojekter i Inno-SE

Bobleprojekter i Inno-SE Baggrund for bobleprojekter Inno-SE Bobleprojekter i Inno-SE Bobleprojektpuljen er en pulje i Inno-SE der gør det muligt for virksomheder, i samarbejde med videnspartnere, at ansøge om penge til et forprojekt

Læs mere

Byindsatsen i Regionalfondsprogrammet 2014-2020. Chefkonsulent Pernille von Lillienskjold Erhvervsstyrelsen

Byindsatsen i Regionalfondsprogrammet 2014-2020. Chefkonsulent Pernille von Lillienskjold Erhvervsstyrelsen Byindsatsen i Regionalfondsprogrammet 2014-2020 Chefkonsulent Pernille von Lillienskjold Erhvervsstyrelsen Hvad står der i forordningerne? (1) Rammer i forordningerne: Mindst 5 pct. af regionalfondsmidlerne

Læs mere

Vejledning til ansøgning om spireprojekt i InnoBYG

Vejledning til ansøgning om spireprojekt i InnoBYG Vejledning til ansøgning om spireprojekt i InnoBYG FORMELLE KRAV Det overordnede tema for de korte projekter er: Bæredygtigt Byggeri Ansøgte beløb skal være mellem 50.000 og 500.000 kr. Der skal minimum

Læs mere

CITIES Centre for IT-Intelligent Energy Systems for Cities

CITIES Centre for IT-Intelligent Energy Systems for Cities CITIES Centre for IT-Intelligent Energy Systems for Cities Det Intelligente Energisystem 26. marts 2015 (Al)Fred Heller Lektor på DTU Byg alfh@byg.dtu.dk 71 mio kr. (øges løbende) 44 mio kr. i tilskud

Læs mere

EnergyFlexHouse - Baggrund

EnergyFlexHouse - Baggrund EnergyFlexHouse - Baggrund Skærpede krav om lavere energiforbrug medfører større krav til komponenternes funktion og indbyrdes samspil Øgede krav til indeklima og komfort Øgede krav til arkitektur, design

Læs mere

Den Grønne Omstilling: EUDP s rolle

Den Grønne Omstilling: EUDP s rolle 1 Den Grønne Omstilling: EUDP s rolle Jan Bünger, Projektkonsulent IDA - 10. april 2018 Slide 2 Om EUDP Født i 2007 - skal fremme de energipolitiske mål ved at støtte udvikling og demonstration af ny energiteknologi.

Læs mere

Region Midtjyllands grønne teknologisatsning

Region Midtjyllands grønne teknologisatsning Region Midtjyllands grønne teknologisatsning Partnerskabet for brint og brændselsceller Hobro den 3. april 2014 Margrethe Høstgaard Udviklingskonsulent Regionens opgaver Regional Udviklingsplan: Ny plan

Læs mere

BILAG 1 : VALGTE DEMONSTRA- TIONSPROJEKTER OM ENERGIRENOVERING AF ALMENE BOLIGER

BILAG 1 : VALGTE DEMONSTRA- TIONSPROJEKTER OM ENERGIRENOVERING AF ALMENE BOLIGER BILAG 1 : VALGTE DEMONSTRA- TIONSPROJEKTER OM ENERGIRENOVERING AF ALMENE BOLIGER 1 VALGTE DEMONSTRATIONSPROJEKTER PROJEKT 10 (FSB): TINGBJERG EFTERISO- LERING VED NEDTAGNING OG GENETABLERING AF MURSTENSGAVL

Læs mere

Regionale møder 2015 Dansk Fjernvarme

Regionale møder 2015 Dansk Fjernvarme Regionale møder 2015 Dansk Fjernvarme Strategisk Energiplanlægning Hvad sker der i din Region? v. Martin Dam Wied Roskilde d.5/3-2015 Baggrund for Energi på Tværs Behov for omstilling af energisystemet

Læs mere

ELENA-ordningen i korte træk ELENA er en forkortelse for European Local Energy Assistance. Den europæiske Investeringsbank administrerer ELENA.

ELENA-ordningen i korte træk ELENA er en forkortelse for European Local Energy Assistance. Den europæiske Investeringsbank administrerer ELENA. Dato: 9. maj 2011 Bilag til Fælles regional-kommunal ansøgning om ELENAstøtte til at forberede investeringer i energibesparelser Forkortet dansk version af ELENA-ansøgningen ELENA-ordningen i korte træk

Læs mere

KIM SØGAARD CLAUSEN MULIGHEDER FOR STØTTE I FJERNVARMEVÆKST

KIM SØGAARD CLAUSEN MULIGHEDER FOR STØTTE I FJERNVARMEVÆKST KIM SØGAARD CLAUSEN MULIGHEDER FOR STØTTE I FJERNVARMEVÆKST GRØN ENERGI FJERNVARMENS UDVIKLINGS- OG ANALYSEENHED FJERNVARMEVÆKST 2015 FjernvarmeVækst 2015 er et vækstprogram, der skal sikre en grønnere

Læs mere

ENERGISTRATEGI IDEKATALOG

ENERGISTRATEGI IDEKATALOG ENERGISTRATEGI IDEKATALOG 3 2 Herning Kommune, maj 2016 Idekatalog Mere vækst med energirigtige løsninger Ideerne i kataloget er samlet i forbindelse med den proces, der har ligget forud for den politiske

Læs mere

Informationsmøde om Grøn Innovationspulje, MUDP 2015

Informationsmøde om Grøn Innovationspulje, MUDP 2015 Informationsmøde om Grøn Innovationspulje, MUDP 2015 23. september 2015 Nanna Rørbech Dagsorden 1. Oplæg om MUDP og Grøn Innovationspulje 2. Dialog med repræsentanter fra Miljøstyrelsen og Naturstyrelsen

Læs mere

Velkommen til House of Energy

Velkommen til House of Energy C Velkommen til House of Energy Energy Cluster Denmark House of Energy er den danske energiklynge, som samler energibranchens aktører - virksomheder, vidensinstitutioner, myndigheder, forsyningsselskaber

Læs mere

Offshore Wind Denmark den nye offshore vindklynge. v/ divisionsdirektør Morten Basse, Offshoreenergy.dk Renewables

Offshore Wind Denmark den nye offshore vindklynge. v/ divisionsdirektør Morten Basse, Offshoreenergy.dk Renewables Offshore Wind Denmark den nye offshore vindklynge v/ divisionsdirektør Morten Basse, Offshoreenergy.dk Renewables Grenaa, 21 maj 2013 Offshoreenergy.dk - formål At styrke og understøtte den danske offshore

Læs mere

MILJØ- OG GRØN VÆKSTUDVALGET

MILJØ- OG GRØN VÆKSTUDVALGET Den 13. november 2012 MILJØ- OG GRØN VÆKSTUDVALGET SAG NR. 1 BEVILLING AF ERHVERVSFREMMEMIDLER TIL ERHVERVSPROJEKTER ADMINISTRATIONENS INDSTILLING 1. at regionsrådet efter indstilling fra Vækstforum bevilger

Læs mere

Mål: I 2018 har Copenhagen EU Office lagt grundlaget for projekttilskud på mindst 50 mio. kr. bidraget til at alle ejerne har været involveret

Mål: I 2018 har Copenhagen EU Office lagt grundlaget for projekttilskud på mindst 50 mio. kr. bidraget til at alle ejerne har været involveret Strategi 2015-18 1. Indledning... 3 2. Indsatsområder og mål... 4 3. Aktivitetsområder... 4 4. Organisering... 5 Mål: I 2018 har Copenhagen EU Office lagt grundlaget for projekttilskud på mindst 50 mio.

Læs mere

Projektoplæg. Projekt om effektivisering af energimærkning af offentlige bygninger

Projektoplæg. Projekt om effektivisering af energimærkning af offentlige bygninger Projektoplæg Kontor/afdeling Center for energiadministration Dato 9. maj 2017 Projekt om effektivisering af energimærkning af offentlige bygninger Indledning Offentlige myndigheder er omfattet af energimærkningen

Læs mere

SDSD CLEAN. Innovating Green Solutions

SDSD CLEAN. Innovating Green Solutions SDSD CLEAN Innovating Green Solutions AGENDA 1. Hvem er CLEAN? 2. Hvad laver vi? 3. Hvordan arbejder vi? 2 STÆRKESTE CLEANTECH KLYNGE I DANMARK CLEAN er resultatet af en fusion mellem Lean Energy Cluster

Læs mere

Lean Energy Cluster. Peter Gedbjerg direktør peter.gedbjerg@leanenergy.dk

Lean Energy Cluster. Peter Gedbjerg direktør peter.gedbjerg@leanenergy.dk Lean Energy Cluster Peter Gedbjerg direktør peter.gedbjerg@leanenergy.dk 1 Lean Energy er en forening Vores formål er vækst og nye arbejdspladser Vi samler interessenter/medlemmer, der kan se en forretning

Læs mere

Kriterier for projekter til formålsbestemt pulje til Offentlig-Privat Innovation (OPI)

Kriterier for projekter til formålsbestemt pulje til Offentlig-Privat Innovation (OPI) 19. august 2008 Kriterier for projekter til formålsbestemt pulje til Offentlig-Privat Innovation (OPI) Kriterier Vi har i dag kun begrænset viden om, hvilke ideer til innovative offentlig-private samarbejdsprojekter,

Læs mere

Bygningskulturarv som ressource i fremtidens landdistrikter

Bygningskulturarv som ressource i fremtidens landdistrikter Bygningskulturarv som ressource i fremtidens landdistrikter 26. Bygningskultur 2015 samler aktørerne Bag Bygningskultur 2015 står Kulturstyrelsen og Realdania og med til at sikre et koordineret løft for

Læs mere

Bobleprojekter i Inno-SE

Bobleprojekter i Inno-SE Baggrund for bobleprojekter Inno-SE Bobleprojekter i Inno-SE Bobleprojektpuljen er en pulje i Inno-SE, der gør det muligt for virksomheder, i samarbejde med videnpartnere, at ansøge om penge til et forprojekt

Læs mere

Bilag 1: Åben skole kompetencebanken

Bilag 1: Åben skole kompetencebanken Bilag 1: Åben skole kompetencebanken Læringsaktiviteten: Besøg DOLL s lyslaboratorier i Hersted Industripark Fag Klassetrin Natur/teknologi/Biologi/Geografi/Fysik-kemi Mellemtrin og udskoling Varighed

Læs mere

STRATEGIPLAN

STRATEGIPLAN STRATEGIPLAN 2018 2020 DI Energi STRATEGIPLAN 2018 2020 2 Vision og mission DI Energi arbejder for, at virksomheder i energibranchen har de bedst mulige optimale rammevilkår. Det er en forudsætning for,

Læs mere

Uddybende bilag vedr. projektet: Innovationsnetværket Smart Energy (Inno- SE) forlængelse

Uddybende bilag vedr. projektet: Innovationsnetværket Smart Energy (Inno- SE) forlængelse Uddybende bilag vedr. projektet: Innovationsnetværket Smart Energy (Inno- SE) forlængelse 1. Faktuelle oplysninger: J.nr. 18/4448 tidligere 14/22132 Projektnavn Innovationsnetværket Smart Energy (Inno-SE)

Læs mere

Politisk vision for omstilling til vedvarende energi i hovedstadsregionen. Borgermøde i Furesø Kommune d. 15. juni 2015

Politisk vision for omstilling til vedvarende energi i hovedstadsregionen. Borgermøde i Furesø Kommune d. 15. juni 2015 Politisk vision for omstilling til vedvarende energi i hovedstadsregionen Borgermøde i Furesø Kommune d. 15. juni 2015 Energi på Tværs Formål: Finde svar på, hvordan vi bedst muligt kan bane vejen for

Læs mere

Svendborg Kommunes Innovative Energispareprojekt 2012 2018 V. Kristian R. Bernhard. Offentlig / privat partnering

Svendborg Kommunes Innovative Energispareprojekt 2012 2018 V. Kristian R. Bernhard. Offentlig / privat partnering Svendborg Kommunes Innovative Energispareprojekt 2012 2018 V. Kristian R. Bernhard Offentlig / privat partnering Hvor stod Svendborg Kommune i 2012? De tekniske forbedringer er gennemført ca. 80 % CTS

Læs mere

Indsatsbeskrivelse. Projekt Social balance i Værebro Park 20. august Lys over Bydelen Værebro Park

Indsatsbeskrivelse. Projekt Social balance i Værebro Park 20. august Lys over Bydelen Værebro Park Projekt Social balance i Værebro Park 20. august 2014 Indsatsbeskrivelse 1. Indsatsens navn Hvad er indsatsens titel? 2. Baggrund Hvad er baggrunden for at indsatsen iværksættes nu? Hvilke eventuelle udfordringer

Læs mere

Forretningsplan for Energiklyngecenter Sjælland 11. december 2012 (godkendt af T17)

Forretningsplan for Energiklyngecenter Sjælland 11. december 2012 (godkendt af T17) Forretningsplan for Energiklyngecenter Sjælland 11. december 2012 (godkendt af T17) Indholdsfortegnelse 1) Baggrund 2) Forudsætninger 3) Forretningside og målsætning 4) Arbejdstilgang og medlemsservices

Læs mere

Konstruktørdagen i Horsens

Konstruktørdagen i Horsens Konstruktørdagen i Horsens ProjectZero & ZERObolig som vækstdrivere for energirenovering i den private boligmasse Charlie Lemtorp & Peter Rathje ProjectZero BrightGreenBusiness Er visionen om at skabe

Læs mere

Præsentation af REFER-CDR

Præsentation af REFER-CDR Turbo på grøn fjernvarme i Region Midtjylland Præsentation af REFER-CDR Renewable Energy for Emission Reduction in Central Denmark Region www.regionmidtjylland.dk Hvem er vi? Region Midtjylland Regional

Læs mere

Indsatsbeskrivelse. Projekt Social balance i Værebro Park 16. januar Stiforbindelse: Blok 8 Svømmehal - villakvarter

Indsatsbeskrivelse. Projekt Social balance i Værebro Park 16. januar Stiforbindelse: Blok 8 Svømmehal - villakvarter Trafik- og Teknikudvalget 16.02.2013 Punkt 97, bilag 2 BUU 14.01.2014, Punkt 8, bilag 2 Projekt Social balance i Værebro Park 16. januar 2014 Indsatsbeskrivelse Stiforbindelse: Blok 8 Svømmehal - villakvarter

Læs mere

Furesø Kommune og Gate 21

Furesø Kommune og Gate 21 Furesø Kommune og Gate 21 Aktuelle muligheder for Furesø Kommune i Gate 21 November 2011 Om Gate 21 Gate 21 samler kommuner, erhvervsliv og videninstitutioner om at udvikle, afprøve og demonstrere fremtidens

Læs mere

ESCO konceptet Siemens A/S 2016 siemens.com/answers

ESCO konceptet Siemens A/S 2016 siemens.com/answers IDA den 6. april 2016 ESCO konceptet siemens.com/answers Dagsorden Siemens i Danmark Offentlig Privat Samarbejde Konceptet Finansiering, cash flow og anlægsloft. Energiprojekter hos Hvidovre og Guldborgsund

Læs mere

* Projektet har et samlet udgiftsbudget på kr. Det fremgår ikke af ansøgningen, hvilken midler der søges tilskud fra. Ridge Wing Turbine

* Projektet har et samlet udgiftsbudget på kr. Det fremgår ikke af ansøgningen, hvilken midler der søges tilskud fra. Ridge Wing Turbine Bilag 21e Indstillingsskema til vækstforum Ansøgt beløb Indstillet beløb Ansøger om Mål 2 midler Socialfonden * kr. 0 kr. Ansøger om Mål 2 midler - Regionalfonden * kr. 0 kr. Ansøger om Regionale Udviklingsmidler

Læs mere

Intelligent elsystem Transport Øvrige VE-initiativer. Energistrategi maj 2011

Intelligent elsystem Transport Øvrige VE-initiativer. Energistrategi maj 2011 Intelligent elsystem Transport Øvrige VE-initiativer Energistrategi 2050 19. maj 2011 1. Intelligent elsystem Det intelligente elsystem - hvad sker? Elpatronloven er gjort permanent Bekendtgørelse om harmoniserede

Læs mere

Opdateret Projektbeskrivelse

Opdateret Projektbeskrivelse Opdateret Projektbeskrivelse 1. Projekttitel E-bus KBH 2. Resumé Københavns Kommune har en målsætning om at 33% af alle kommunens busser kører på CO 2 -neutral el i 2025. Sker dette vil CO 2 -reduktionen

Læs mere

KOMMUNERNE I REGION HOVEDSTADEN GRØN OMSTILLING OG VÆKST HENRIK ROSENBERG SEIDING SENIOR DIRECTOR HERS@RAMBOLL.COM 1

KOMMUNERNE I REGION HOVEDSTADEN GRØN OMSTILLING OG VÆKST HENRIK ROSENBERG SEIDING SENIOR DIRECTOR HERS@RAMBOLL.COM 1 KOMMUNERNE I REGION HOVEDSTADEN HENRIK ROSENBERG SEIDING SENIOR DIRECTOR HERS@RAMBOLL.COM 1 INDHOLD 1. Introduktion og proces 2. Et holistisk perspektiv på grøn omstilling og vækst 3. Eksempler på grøn

Læs mere