Nyhedsbrev Iceland Air Policing and Surveillance 09

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Nyhedsbrev Iceland Air Policing and Surveillance 09"

Transkript

1 Nyhedsbrev Iceland Air Policing and Surveillance 09 Uge 14 - Marts Nr. 4 Foto: Jón Svavarsson Nyhedsbrev nr. 4 Iceland Air Policing and Surveillance Ansvarshavende redaktør: Arne Bach Nielsen, presse og informationsofficer (PIO) Tekst og billeder af PIO, hvis ikke andet nævnt. Indhold Nyt fra DETCO s. 2 ISLAPS faktuelt s. 3 Stævnemøde med russerne... s. 4 Så er det slut s. 5 M-folkene kan godt pakke sammen s. 6 Missionens blæksprutte s. 7 Esterne møder russerne på Island s. 8 Består Islands militær kun af 57personer? s. 9 Glødende efterbrændere imponerede s.10 Lederteamet s.11 Flyverbilleder s.12 Bagsiden s.13

2 Side 2 Nyt fra Detachement Commander Af Michael Rosenkrands, BIT Tiden der fløj af sted Så er missionen slut tiden er gået. En lille måned ligger bag os. Og det er umiddelbart lidt svært at forstå, at der allerede er gået så lang tid. Så når jeg nu står her på den rigtige side af målstregen, så må jeg konstatere, at der er andet her på Island, der flyver forbi end F-16. Nemlig tiden. Det havde jeg ikke troet, må jeg indrømme. Jeg regnede med, at en af fjenderne på denne mission ville være tiden. Men der tog jeg fejl. Hver dag er fløjet forbi med sit specielle indhold, sine udfordringer, sine oplevelser og sine glæder. Ja, det kan jeg love jer der har været lidt af hvert. Og så igen, der har ikke været alt. Der har ikke været sure miner, dårligt humør, uvilje eller unddragelse. Heldigvis da og tak for det. Og det er jer, jeg kan takke for det jer heroppe, men også jer derhjemme. Det er jeres gensidige støtte til hinanden, der har holdt ufred fra døren, og det har været dejligt. Men hvordan kan jeg skrive, at der har været glæder heroppe vel vidende, at alle har lidt afsavn? Jo, der har været glæden ved sammen med en god og professionel kollega at knække den daglige udfordring, og der var glæden ved at dele en mindeværdig oplevelse med en vellidt og respekteret kollega. Og hvor glædeligt er det ikke, at kunne gå fra at sige til dem derhjemme; Jeg er hjemme om nogle uger til at sige; Jeg er hjemme på fredag. Mange af os heroppe har børn derhjemme. Jeg har blandt andet en søn på fire, der hver gang jeg har talt med ham har spurgt mig; Kommer du hjem i morgen, far?. Det kan jeg sige Ja til på torsdag det bliver fedt! Og jeg er sikker på, at vi alle kommer til at opleve den slags glæder. Vi så, vi fløj men skød heldigvis ikke Nu skrev jeg ovenfor, at vi er på den rigtige side af mållinjen men er vi det? Kom vi i mål? Lykkedes vores mission? Vi har overvåget luftrummet 24 timer i døgnet, vi har gennemført Air Policing, lad os bare kalde det flyvende politi-missioner, for at hævde Islands suverænitet, og så har vi passet på os selv i hele perioden. Så ja, vi kom i mål, synes jeg. Vi har derudover fået nogle gode islandske venner, og det er jo ikke så skidt endda. Og til jer fra Island vil jeg sige: Tak for et godt samarbejde fra Team ISLAPS! Det er hyggeligt at have lært jer at kende. Team ISLAPS Ja, vi her på ISLAPS er et team. Det har jeg med glæde kunnet konstatere. Og jeg kan nu i al fremtid tænke tilbage på det med et smil om munden. Et smil der ikke kun viser min glæde og stolthed over at have været del af et rigtigt team, men også et smil på grund af ja nu kunne jeg skrive noget om, hvad der kendetegner et team - herunder noget om samarbejde Men jeg tror, at jeg i denne omgang vil lade mine tanker glide hen på en tidlig morgen kl. 5, og konstatere, at der er rette tid og sted for alt. ISLAPS! Tak for nu. Hvis jeg nogensinde udpeges som DETCO igen, så håber jeg, at I vil med igen. I gør det sjovt at være chef.

3 Side 3 ISLAPS FAKTUELT: Den 3. marts 2009 formeredes flyvevåbenbidraget Iceland Air Policing and Surveillance Danish Detachment - også kaldet ISLAPS. Det er en enhed sammensat af personel fra tre af Flyvevåbnets enheder; Fighter Wing Skrydstrup, Air Control Wing og Combat Support Wing. Det er bestemt, at ISLAPS skal være på Island i tiden frem til starten af april 2009 med henblik på at gennemføre de vigtige opgaver; luftrumsovervågning og afvisningsoperationer i luftrummet over og omkring Island. Ansvaret for dette fik ISLAPS officielt overdraget af NATO den 9. marts 2009 kl Stabschefen ved Air Control Wing, Niels Arvidsen, kunne i forrige uge føjes til listen over de mange besøgende til ISLAPS. På billedet forklarer fighter controller en Marianne, hvordan flyene gebærder sig i luften, når landet nedenunder hedder Island.

4 Stævnemøde med russerne over Nordatlanten Side 4 Onsdag den 25. marts over middag havde det danske beredskab på Island to russiske militære fly af typen Bear på radarscopet. Med ganske kort varsel var danske jagerpiloter fra Keflavik-basen på vingerne og mødte russerne tæt ved Islands territorialluftrum. Både radarmandskabet og F16-piloterne er kendt med lignende operationer i Danmark, når bjørnen har nærmet sig dansk luftrum. De kan det på fingrene, og dét at opdage flyene og flyve frem til målet er ikke anderledes ved Island end omkring Danmark. Atmosfæren var rutinen til trods spændt i radarovervågningscentralen, da russerne dukkede op på skærmen. Da de russiske fly kom tæt nok på Island, gik to af danskernes F16-fly på vingerne tilpas rettidigt til at møde russerne uden for det det islandske territorium. Afvisningsoperationen blev gennemført i henhold til Nato s procedurer og i tæt koordination med Icelandic Defence Agency. for at få brændstof, alt imens de to piloter på standby gjorde sig klar til at gå på vingerne. De blev sendt i luften klokken 1300 islandsk tid for at intercepte den russiske gruppe af fly, der i mellemtiden var blevet sluppet af det norske afvisningsberedskab. Russerne befandt sig nu et stykke øst for islandsk luftrum. Der var nu tale om to Bears og en Midas. Den ene F16-pilot havde tekniske problemer under opstarten på sit fly, så wingman en tog selv afsted. Standby-flyet virkede imidlertid fint, så de to danske F16 var i luften til tiden. Der var cirka 500 kilometer ud til de russiske fly, og tiden blev brugt på at få formationen samlet igen, således den var klar til at udføre den sidste del af interceptionen. Klokken dukkede de russiske fly for første gang op på F16-radaren. Efter etableringen af radarkontakten med russerne vendte de om og fløj tilbage mod nordøst. Klokken befandt de to danske F16 sig på siden af de russiske fly, der nu kun bestod af to Bears. F16-piloterne forblev i ti minutter på siden af russerne, der vendte næsen hjemad, hvorefter danskerne satte kursen tilbage mod Keflavik. De russiske fly krydsede luftrummet nord for Norge og fortsatte sydvestover med retning mod Island. De to danske F16-fly, der allerede var i luften, blev kaldt hjem Den russiske 'Bear' fotograferet af F16-piloten under dagens mission.

5 Så er det slut Side 5 Klokken otte mandag morgen landede de sidste danske F16-kampfly på Island i denne omgang. Afslutningen af den månedlange mission blev markeret ved en mindre ceremoni. 111 timer, der dækker 63 flyvninger, er det blevet til. Fighter Wing Skrydstrups teknikere har lavet eftersyn, skiftet motorer og klarmeldt flyene dag ud og dag ind i det meste af marts måned. Bevogtningsfolk fra Combat Support Wing har 24 timer i døgnet og i alskens vejr runderet mellem hangarerne og passet på flyene. I den islandske radarovervågninscentral har Air Control Wing dagligt og natligt - kontrolleret de danske jagerfly. Inden landingen overfløj piloterne Keflavikbasen i formation. Med de landende fly i baggrunden modtog chefen for den islandske forsvarsmyndighed, Ellisif Tinna Vídisdóttir tak for den gode modtagelse og service, islændingene har leveret over for danskerne. Takken blev givet af stabschefen i Flyvertaktisk Kommando, M.A.L.T. Nielsen, der overrakte Flyvevåbnets våbenskjold som en velfortjent erkendtlighed over for de islandske kolleger. - I er meget velkomne en anden gang, sagde Ellisif Tinna Vídisdóttir. Onsdag 1. april var F-16 flyene at finde i ti kilometers højde over Nordatlanten med kurs mod hjemmebasen i Skrydstrup. Chefen for den islandske forsvarsmyndighed, Iceland Defense Agency, fik overrakt Flyvevåbnets våbenskjold som tak for en høj grad af gæstfrihed og hjælpende hænder.

6 M-folkene kan godt pakke sammen - det er de faktisk gode til Side 6

7 Side 7 Missionens blæksprutte Administrationsassistenten spiller altid en central rolle ved en enhed. Og ISLAPS er ingen undtagelse. Mange af de opgaver, som ikke lige ligger hos andre afdelinger, lander på Gittes bord. - Jeg vil gerne have et forskud på kroner, siger en af bevogtningsfolkene. Så gerne, svarer Gitte med et smil om munden, du skriver lige under her. Sammen med alle mulige andre opgaver har hun også kassemesterens kasket på og står for udbetaling af penge til mandskabet. Måske skal det lige siges, at det nævnte beløb er i islandsk valuta og svarer til cirka 2500 danske kroner. Gitte, der til daglig er administrationsassistent ved Fighter Wing Skrydstrup, har en naturlig stor kontaktflade til missionens øvrige deltagere. Derhjemme kender hun gud og hver mand i organisationen, men på Island er der mange nye ansigter at holde styr på. - Jeg er heldigvis god til at huske folk, og jeg lærer hurtigt, hvor de hører hjemme, siger hun. Soldaterne ved missionen får altid en solid service af Gitte, gerne iblandet hendes humoristiske sans. - Det skader ikke at være udadvendt i mit job, siger den 33-årige flyveroverkonstabel. Aftaler om leje af biler, indkvartering, rengøring og bespisning er bare nogle af Gittes kerneområder. Når det drejer sig om velfærdsture, kan man være sikker på, at hun på en eller anden måde har haft en finger med i spillet. - Det er da på mange områder et anderledes job heroppe end derhjemme. Hér er administrationsrollen på en måde mere enkel, hvor der for eksempel ikke er blandet budget ind i min hverdag. På spørgsmålet om, hvad der har været mest træls ved hendes job på Island, tager hun en lille tænkepause, men melder ud, at det er svært at komme med noget. Derimod er hun ikke i tvivl om de positive sider af missionen: - Jeg synes i hvert fald, det er fedt, at alle fungerer som et team. For eksempel er O og M s (de operative og teknikerne.red.) sammenhold hér mærkbart større end på hjemmebanen. Det er rart at fornemme. Gitte i sin uundværlige Toyota, der er et nødvendigt værktøj, når hun udfører sine mange opgaver.

8 Esterne møder russerne på Island Side 8 Normalt ser ISLAPS to estiske fighter controllers russernes fly på radarscopet, når de flyver øst for de baltiske lande. Men esterne var med i operationsrummet, da to russiske Bearbombefly nærmede sig islandsk område. Dennis og Andreas fra Estland har været fighter controllers siden Til daglig arbejder de i Control and Reporting Centre (CRC) ved Kaunas i Litauen. Andreas var tidligere varslingsspecialist i det estiske flyvevåben. - Før hen var jeg følelsesmæssigt berørt, når jeg så russiske fly på mit radarscope grundet mit lands historie. Men det er jo ved at være længe siden. Og i dag er tingene jo blevet mere normaliseret, så nu berører det mig ikke mere, fortæller Andreas. De to baltiske fighter controllers deltagelse i det danske detachement på Island er en del af det dansk-baltiske militære samarbejde, der tog sit afsæt i 1990 erne. - Det var da lidt cool, at der blev os, der skulle af sted. For os er Island noget af et eksotisk sted, siger de. De var inden afrejsen til Island en uge i De to baltere, der har ses ved ankomsten til Keflavik for en måned siden, har været en del af det danske flyvevåben. Dennis (billedet) og Andreas har suget viden til sig ved deres radarscopes i den islandske CRC med kaldesignalet Loki. CRC Karup for at lære mere om de danske procedurer og regler. Dermed var de klar til at være en fuldt integreret del af Air Control Wings hold i den islandske CRC. - Vi føler da også, at vi har arbejdet på lige fod med danskerne på vores vagter, siger de begge samstemmende på klingende engelsk. Om samarbejdet med danskerne siger de: - Jeg tror, at vi har nogenlunde samme mentalitet, fordi vi hver især kommer fra et lille land. Vi opfører os som gæster og kommer ikke brusende frem, som nogle store lande måske gør ude i verden. En ting Dennis og Andreas også fremhæver er, at opstår der et problem, er esterne og danskerne hurtige til at få snakket om det, så problemet løses med det samme. - Også hvis tur det er til at hente kage. Hvor er kagen, siger Dennis storsmilende på dansk og slutter sætningen af med et Mojn. Dennis og Andreas synes, missionen har været lærerig. - Det er godt at se tingene med friske øjne. Selv om vi har andre procedurer på nogle områder derhjemme, er det grundlæggende jo ens for hele Nato. Men der er da nye ting, jeg vil forsøge at tilpasse til CRC en, hvor jeg arbejder til daglig, slutter Andreas.

9 Består Islands militær kun af 57 personer? Side 9 Nej, så enkelt er det langtfra. Iceland Defence Agency (IDA) er ikke et militært apparat i traditionel forstand, men et operativt bindeled mellem den islandske regering og Nato. En dygtig organisation, der er under ét år gammel, og som blev oprettet i kølvandet af amerikanernes tilbagetrækning fra Keflavikbasen i Den nordatlantiske vulkanø har ingen stående militære styrker og har heller aldrig haft det. Gennem historien, hvor Island har hørt under Danmark eller Norge, har disse nationer stået for forsvaret af øen. Britiske soldater efterfulgt af amerikanske besatte Island under anden verdenskrig. I 1949 blev landet som et af de første fuldgyldigt medlem af Nato, og i 1951 etablerede USA den enorme base på Keflavik. Efter amerikanerne forlod Island for godt to år siden, opstod der et militært tomrum på øen. Direktøren for Iceland Defence Agency, Ellisif Tinna Vídisdottir forklarer: - Vores forfædre har gennem generationerne haft et hårdt liv. Det drejede sig om at leve fra dag til dag. Der var ikke tid og kræfter til at tænke storpolitisk, og i nyere tid har andre nationer jo taget sig af Islands sikkerhedspolitik. For første gang nogensinde blev der lavet en forsvarslov på Island. Det skete så sent som i april Med loven blev Varnarmálastofnun, som IDA hedder på modersmålet, nedsat. Den nye organisation skulle varetage den nordatlantiske republiks forsvarsmæssige interesser. Rent operativt er radarovervågningen af luftrummet det største hjemlige bidrag. Drift og vedligehold af bygninger, startbaner og kontroltårn driver IDA også. Dertil kommer efterretningsvirksomhed, forebyggelse mod spionage og Security. Men af naturlige årsager er det umuligt at Direktøren for Iceland Defence Agency, Ellisif Tinna Vídisdottir, har et stort netværk i Nato, til trods for Island ikke har soldater rekruttere og opstille en hær ud af en befolkning på kun indbyggere. Derfor satser Island på en militær nicheproduktion inden for Nato. Blandt andet har islændinge været udsendt som brandmænd, efterretningsfolk og som andre specialister i eksempelvis Afghanistan, ligesom republikken er repræsenteret flere steder i Natoorganisationen. IDA er også specialrådgiver over for udenrigsministeriet inden for forsvarsspørgsmål. Som offentlig myndighed er IDA naturligvis upolitisk. Men den støtter blandt andet islandske universiteter til undervisning inden for national og global sikkerhedspolitik. - I dag er ungdommen langt mere optaget af Islands forsvarspolitik i forhold til tidligere generationer, siger direktøren for Iceland Defence Agency..

10 Glødende efterbrændere imponerede frysende islændinge Side 10 Søndag havde medarbejdere i det islandske forsvar trodset den bidende vind og var mødt op på Keflavik-basen med deres familier for at komme tæt på de danske F16- fly fra Fighter Wing Skrydstrup. - Hvor hurtigt kan den flyve, hvad vejer den, og hvordan virker katapultsædet, var nogle af de gængse spørgsmål om jagerflyet. I de læfyldte hangarer sad JIT og MEL i hvert sit cockpit og besvarede alle de nysgerrige spørgsmål fra børn og voksne i takt med lyset fra blitzende kameraer. Forinden havde publikum overværet to jagerfly tage af med flammende efterbrænder, som det sig hør og bør. Umiddelbart efter hjulene havde sluppet asfalten, lå flyene i et let drej over hovederne på dagens gæster. Naturligvis i passende afstand, uden hverken at genere øregangene eller skræmme børnene. Dagens gæster var medarbejderne i Icelandic Defence Agency og deres familier. Icelandic Defence Agency har været værten, der har sørget for indlogering, mad, koordination med islandske myndigheder og meget mere til danskernes store tilfredshed. - Derfor ville vi gerne kvittere med en rundvisning ved vores fly, sagde en oplagt DETCO, Michael Rosenkrands. Skrydstrups F16 hilser på de fremmødte islandske gæster og deres familier. Interessen var stor for at kigge ned i cockpittet og få en sludder med piloten.

11 Lederteamet Side 11 Af Michael Rosenkrands (BIT), Detachment Commander Kort tid efter udsendelsesparaden, som blev afholdt på Fighter Wing Skrydstrup den 3. marts, satte ISLAPS lederteam kurs mod Island. De var således de første fra ISLAPS, der satte fødderne på islandsk lava. Det var teamets opgave at klargøre modtagelse af resten af ISLAPS, der ankom dagen efter. Den 3. april vender teamet kursen hjemad, og er således de sidste, der forlader den nordatlantiske klippeø efter at der er slukket og lukket. Teamet stod for den daglige ledelse af ISLAPS under opholdet. Teamet bestod foruden BIT (DETCO den overordnede chef) af Jes (LD CRC Ansvarlig for den daglige luftrumsovervågning), Søren (LD M Ansvarlig for at der dagligt var fly klar til de daglige operationer), IME (LD O Ansvarlig for gennemførelse af de daglige operationer) og Vester (LD BEV Ansvarlig for gennemførelse af den daglige bevogtning af ISLAPS). Ved siden af deres hovedopgaver havde alle ekstraroller; Jes var også Master Controller og sikkerhedsofficer, Vester var militærpolitiofficer og assisterende sikkerhedsofficer, Søren var arbejdsmiljøofficer, og IME var vagthavende officer og Duty Ops. Det var teamets opgaver at planlægge, tilrettelægge og gennemføre de daglige operationer herunder dagligt at lede ISLAPS mandskab gennem operationerne. De overordnede rammer for operationerne havde lederteamet klarlagt hjemmefra i form af udarbejdelse af en overordnet strategi, som indeholder Mission, Vision og Milepæle. Mens Missionen beskrev opgaven og Visionen målet med operationerne, beskrev Milepælene vejen til målet. Strategien indeholdt derudover intentionen om hurtigst muligt at skabe en dagligdag med en struktur, der kunne understøtte rutine, den daglige koordinering og informationsdeling elementer, der er nødvendige for at alle kan yde deres bedste. Som led i at opbygge det bedst mulige informations- og koordineringsniveau omkring ISLAPS samlede daglige opgaveportefølje var Gitte som administrationskvinde og blæksprutte, Arne som presse- og informationsofficer og Jørgen som lægen en del af de daglige koordinationsmøder. Møderne blev normalt afholdt lige op til den daglige morgenbriefing. Til morgenbriefingen, som var for alle på ISLAPS, blev informationen delt ud, og dagens opgaver ridset op, så alle havde et helhedsbillede af dagen. Således blev grundlaget for at kunne løse de daglige opgaver lagt. Men nu er det eneste konstante i verden jo forandring og det er det også på Island. Så ordsproget om, at en plan kun holder til mødet med virkeligheden, var også gældende for IS- LAPS. Og når det skete, så blev de dynamiske ledelseskompetencer afprøvet til fulde. Hvad syntes jeg var det bedste ved teamet? Respekten for og accepten af hinanden. Jes, Vester, Søren og IME, I gjorde det super godt. Mange tak for jeres indsats den kan I være rigtig stolte af! Fra venstre: Jes, Vester, BIT, Søren og IME. Fra venstre: Gitte, Arne og Jørgen.

12 Tak for denne gang Side 12

13 Side 13 Velkommen til bagsiden Onsdagens sidste take-off og næsen hjem mod Danmark

Keflavik. Nyhedsbrev for Iceland Air Policing and Surveillance

Keflavik. Nyhedsbrev for Iceland Air Policing and Surveillance Uge 9 Marts 2010 Nyhedsbrev nr. 2 Keflavik Nyhedsbrev for Iceland Air Policing and Surveillance Detachment 2010. Ansvarshavende redaktør: Kurt Hansen Seniorsergent Presse og Informationsofficer Fighter

Læs mere

Keflavik. Nyhedsbrev for Iceland Air Policing and Surveillance

Keflavik. Nyhedsbrev for Iceland Air Policing and Surveillance Uge 10 Marts 2010 Nyhedsbrev nr. 3 Keflavik Nyhedsbrev for Iceland Air Policing and Surveillance Detachment 2010. Ansvarshavende redaktør: Kurt Hansen Seniorsergent Presse og Informationsofficer Fighter

Læs mere

Keflavik. Nyhedsbrev for Iceland Air Policing and Surveillance

Keflavik. Nyhedsbrev for Iceland Air Policing and Surveillance Uge 11 Marts 2010 Nyhedsbrev nr. 4 Keflavik Nyhedsbrev for Iceland Air Policing and Surveillance Detachment 2010. Redaktør: Kurt Hansen Seniorsergent Presse og Informationsofficer Fighter Wing Skrydstrup

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Keflavik. Nyhedsbrev for Iceland Air Policing and Surveillance

Keflavik. Nyhedsbrev for Iceland Air Policing and Surveillance Uge 12 Marts 2010 Nyhedsbrev nr. 5 Keflavik Nyhedsbrev for Iceland Air Policing and Surveillance Detachment 2010. Redaktør: Kurt Hansen Seniorsergent Presse og Informationsofficer Fighter Wing Skrydstrup

Læs mere

FORDOMME. Katrine valgte: ABENHEDENS VEJ

FORDOMME. Katrine valgte: ABENHEDENS VEJ 16 Katrine valgte: ABENHEDENS VEJ 17 Mange psykisk syge er fyldt med fordomme, siger 32-årige Katrine Woel, der har valgt en usædvanlig måde at håndtere sin egen sygdom på: Den (næsten) totale åbenhed.

Læs mere

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til?

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? - Ja, en.

Læs mere

Stifter af MC Klub i Godthåb Bruno Thomsen I 2008 havde jeg en kammerat som spurgte, om ikke at jeg ville med til at tage kørekort til motorcykel.

Stifter af MC Klub i Godthåb Bruno Thomsen I 2008 havde jeg en kammerat som spurgte, om ikke at jeg ville med til at tage kørekort til motorcykel. Stifter af MC Klub i Godthåb Bruno Thomsen I 2008 havde jeg en kammerat som spurgte, om ikke at jeg ville med til at tage kørekort til motorcykel. Så kunne vi tage det sammen, men jeg tænkte lidt over

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan Beretningen om Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan 25. februar 2009-1. udgave Af Feltpræst Oral Shaw, ISAF 7 Tormod Trampeskjælver får en ny ven Det var tidlig morgen, og den danske viking

Læs mere

- HOLD 1 DANCON - UNIFIL. Indhold DETCOs Corner Fortroppen baner vejen Farvel og goddag Stort og småt Danskere overtager brandstationen Bagsiden

- HOLD 1 DANCON - UNIFIL. Indhold DETCOs Corner Fortroppen baner vejen Farvel og goddag Stort og småt Danskere overtager brandstationen Bagsiden NYHEDSBREV DANCON - UNIFIL NR. 1 UGE 47 2009 - HOLD 1 Første mønstring af hele UNIFIL Hold 1 umiddelbart efter ankomsten til lejren i Naqoura, Libanon. Ansvarshavende redaktør: Detachement Commander OL.

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Nyt fra Chicago NYHEDSBREV MARTS 2013

Nyt fra Chicago NYHEDSBREV MARTS 2013 Nyt fra Chicago NYHEDSBREV MARTS 2013 Så er der gået et godt stykke tid siden jeg forlod Danmark efter en dejlig lang sommer hjemme. Tiden flyver og jeg kan ikke forstå hvor dagene bliver af. Jeg ved,

Læs mere

Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24.

Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24. Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24. Gud holder fest, det handler Jesu lignelse om. Men er der nogen Gud til at holde fest for os? Det er vores tids

Læs mere

MIG-21 Dette fly er et MIG-21. Dette fly er fra Rusland. Det er et kamp-fly. MIG-21 er med i krig. Det er et rus-sisk kamp-fly. Det før-ste MIG-21

MIG-21 Dette fly er et MIG-21. Dette fly er fra Rusland. Det er et kamp-fly. MIG-21 er med i krig. Det er et rus-sisk kamp-fly. Det før-ste MIG-21 MIG-21 Dette fly er et MIG-21. Dette fly er fra Rusland. Det er et kamp-fly. MIG-21 er med i krig. Det er et rus-sisk kamp-fly. Det før-ste MIG-21 fly blev lavet i 1956. I 1985 holdt man op med at lave

Læs mere

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Patientoplevet kvalitet Antal besvarelser: 65 Svarprocent: 50% PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 TIDSBESTILLING OG KONTAKT MED 01 13. Har du kommentarer til tidsbestilling og kontakt med klinikken? Altid god

Læs mere

PAU-elev Afsluttende evaluering af praktikken

PAU-elev Afsluttende evaluering af praktikken PAU-elev Afsluttende evaluering af praktikken Praktik i afd.: Sirius. Praktikperiode: 1. praktikperiode. Generelt: 1. 2. 3. 4. 5. Hvordan har jeg oplevet mit første besøg i afdelingen før praktikstart?

Læs mere

Nyhedsbrev Iceland Air Policing and Surveillance 09

Nyhedsbrev Iceland Air Policing and Surveillance 09 Nyhedsbrev Iceland Air Policing and Surveillance 09 Uge 13 - Marts 2009 - Nr. 3 Jørgen demonstrerer førstehjælp med pilot som figurant. Nyhedsbrev nr. 3 Iceland Air Policing and Surveillance Ansvarshavende

Læs mere

Nyhedsbrev. AGOEX 2011 Mobile Air Control Centre. AGOEX 2011 MACC Nyhedsbrev nr. 1

Nyhedsbrev. AGOEX 2011 Mobile Air Control Centre. AGOEX 2011 MACC Nyhedsbrev nr. 1 AGOEX 2011 Mobile Air Control Centre Uge 24 - Juni 2008 - Nr. 2 AGOEX 2011 MACC nr. 1 Ansvarshavende redaktør: OL Claus Christiansen, DETCO. Redaktør: Arne Bach Nielsen, PIO. Tekst og billeder af PIO,

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Skrevet af: Nicole 31oktober 2005. Surfer med far

Skrevet af: Nicole 31oktober 2005. Surfer med far Skrevet af: Nicole 31oktober 2005 Surfer med far Kan du huske, da du fortalte mig om din tur ved stranden? Jeg kunne godt lide at høre om din oplevelse og tænkte, at du måske gerne vil huske, hvad du fortalte

Læs mere

Jeg besøger mormor og morfar

Jeg besøger mormor og morfar Jeg besøger mormor og morfar I dag er det søndag. Normalt kan jeg sove længe, for jeg skal selvfølgelig ikke i skole om søndagen. Men i dag står jeg alligevel tidligt op. Jeg skal nemlig besøge mormor

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 65 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

DARIS nyhedsbrev Nr. 2. Hold 16. Nicolai Kalle Jan Georg

DARIS nyhedsbrev Nr. 2. Hold 16. Nicolai Kalle Jan Georg DARIS nyhedsbrev Nr. 2. Hold 16. Nicolai Kalle Jan Georg DARIS står for Danish Radar Information System. Hold 16 har opbygget en dagligdag med faste rutiner, og de først seks uger er gået hurtigt. Vi "låner"

Læs mere

Jørgen Hartung Nielsen. Og det blev forår. Sabotør-slottet, 5

Jørgen Hartung Nielsen. Og det blev forår. Sabotør-slottet, 5 Jørgen Hartung Nielsen Og det blev forår Sabotør-slottet, 5 Og det blev forår Sabotør-slottet, 8 Jørgen Hartung Nielsen Illustreret af: Preben Winther Tryk: BB Offset, Bjerringbro ISBN: 978-87-92563-89-7

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine.

Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine. Swiss Alpine 2010. Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine. Brian er min kollega i IBM og Lise har jeg kendt gennem 20 år.

Læs mere

NYHEDSBREV. Claus. Leder DARIS

NYHEDSBREV. Claus. Leder DARIS NYHEDSBREV Hej kollegaer, venner, familie og andre læsere. Hermed vores første nyhedsbrev fra Kabul International Airport (KAIA), hvor vi traditionen tro vil starte med at præsentere os selv: Claus. Leder

Læs mere

Udsagn til konflikt trappen. Konflikt 1:

Udsagn til konflikt trappen. Konflikt 1: Udsagn til konflikt trappen. Konflikt 1: Beskrivelse: Intern konflikt i patruljen. Simple og klare udsagn som skal placeres på konflikttrappen. Slutter med påvirkning af konflikten udefra hvor TL er et

Læs mere

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i lektionen Hjælp en kollega i konflikt. Der skal medvirke to personer, der skal spille henholdsvis Christian og Bente, hvor

Læs mere

Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 75 Ansøgt om: Medicinhjælp

Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 75 Ansøgt om: Medicinhjælp Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 75 Ansøgt om: Medicinhjælp F. 22-10-1940 April 2013 Bevilget 2012 Medicinhjælp og bleer Bevilget apr. 2013 Medicinhjælp + bleer & tøj Bevilget sep. 2013 Medicinhjælp

Læs mere

Hver gang Johannes så en fugl, kiggede han efter, om det hele passede med den beskrivelse, der stod i hans fuglebog. Og når det passede, fik han

Hver gang Johannes så en fugl, kiggede han efter, om det hele passede med den beskrivelse, der stod i hans fuglebog. Og når det passede, fik han 1 Johannes elskede fugle. Han syntes, at det at kigge på fugle var noget af det dejligste, man kunne foretage sig i sit liv. Meget dejligere end at kigge på billeder, malerier eller at se fjernsyn. Hver

Læs mere

Den store tyv og nogle andre

Den store tyv og nogle andre Den store tyv og nogle andre Kamilla vidste godt, hvordan tyve så ud. De var snavsede og havde skæg og var uhyggelige og mystiske, det sagde alle, der havde forstand på sådan noget. Kamilla havde hørt,

Læs mere

Nyhedsbrev nr. 2 SUMMER RIDDLER 2009

Nyhedsbrev nr. 2 SUMMER RIDDLER 2009 Enhedens mærke Skal placeres på alle sider i venstre øverste hjørne. Nyhedsbrev nr. 2 SUMMER RIDDLER 2009 Uge 33 - August 2009 - Nr. 2 Summer Riddler 09 Nyhedsbrev nr. 1 Ansvarshavende redaktør: DETCO

Læs mere

EEAW. EPAF Expeditionary Air Wing. Europæisk kampflysamarbejde

EEAW. EPAF Expeditionary Air Wing. Europæisk kampflysamarbejde EEAW EPAF Expeditionary Air Wing Europæisk kampflysamarbejde Tekst: Georg Ask Lunden Jensen, Flyvertaktisk Kommando. Fotos: Flyvevåbnets Fototjeneste. EEAW i aktion Flyvertaktisk Kommando DK-7470 Karup

Læs mere

Fælles info. Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 17+18 2013

Fælles info. Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 17+18 2013 Fælles info Dagen efter Kristihimmelfartsdag. Denne dag har vi lukket! Og når vi er ved det. Det har vi også grundlovsdag. Den 5. juni. Det er til gengæld de eneste 2 dage på et helt langt år vi har lukket.

Læs mere

På turene havde alle et sæt tørt cykeltøj med og ét fælles ekstra dæk (hvem tror i, der kørte rundt med det ekstra dæk hele ugen?)

På turene havde alle et sæt tørt cykeltøj med og ét fælles ekstra dæk (hvem tror i, der kørte rundt med det ekstra dæk hele ugen?) Hej GCK Det hele startede i maj måned, hvor en kollega kom og spurgte, om jeg ville med en tur til Italien for at køre MTB - det tilbud kunne jeg ikke sige nej til. Vi skulle bo i byen Bormio, der ligger

Læs mere

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Lektiebogen Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Forord Herværende pjece er produceret med støtte fra Undervisningsministeriets tips- og lottomidler. Pjecen er blevet til via samtaler med børn,

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det knagede fælt i den gamle badebro. Skulle de ikke hellere lade være med at gå ud på den? Tanken

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Et ønske gik i opfyldelse

Et ønske gik i opfyldelse Et ønske gik i opfyldelse Tre måneder er gået, siden Bjørn, Sara og Pernille besluttede at køre deres forældregruppe videre på egen hånd. I dag ser fremtiden lysere ud end meget længe Når man sender et

Læs mere

Bilag 4: Mailkorrespondance

Bilag 4: Mailkorrespondance Bilag 4: Mailkorrespondance 1. december 2014 kl. 13.12 Kære, Tak for at vil give dig tid til dette. Jeg har fået din mail fra XXXXXX, som jo er hjælper for mig. Jeg vedhæfter vores projektrapport i sin

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 3 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge3_minkrop.indd 1 06/07/10 11.21 Uge 3 l Min krop Det er begyndt at regne, og Hipp og

Læs mere

Monica Post 2.A. Udveksling med Ellowes Hall Sports College November 2012

Monica Post 2.A. Udveksling med Ellowes Hall Sports College November 2012 Udveksling med Ellowes Hall Sports College November 2012 Annas og min rejse begyndte på Odense Banegård d. 17. november kl. 8. Selv om det var tidligt, var humøret højt, da vi satte kursen mod Kastrup

Læs mere

Vi mødtes tidligt i morges i Københavns lufthavn. Efter check-in og security havde vi lidt tid inden afrejse.

Vi mødtes tidligt i morges i Københavns lufthavn. Efter check-in og security havde vi lidt tid inden afrejse. Svømmeklubben MK 31, K1 Træningslejr uge 7, 2013 Palma, Mallorca Lørdag 9/2-13 Vi mødtes tidligt i morges i Københavns lufthavn. Efter check-in og security havde vi lidt tid inden afrejse. Pga. bagage

Læs mere

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken BILAG H Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken Informanten var udvalgt af Sidesporets leder. Interviewet blev afholdt af afhandlingens forfattere. Interview gennemført d. 24.09.2015

Læs mere

Her ligger jeg så og filosoferer over hvor heldig jeg egentlig var - det kunne være gået grueligt galt! Vi går i fare hvor vi går.

Her ligger jeg så og filosoferer over hvor heldig jeg egentlig var - det kunne være gået grueligt galt! Vi går i fare hvor vi går. Kære Klubkammerater I tirsdags (d. 22/2) skulle jeg ha' været til Kalundborg med en arbejdskollega og sætte noget køkkenbord op, men da det blev aflyst i sidste øjeblik fik jeg mulighed for at tage tidligt

Læs mere

Da gymnasterne sammen med hjælpetrænerne havde leget nogle lege, kom Johnny og underviste i taekwondo.

Da gymnasterne sammen med hjælpetrænerne havde leget nogle lege, kom Johnny og underviste i taekwondo. I Vorbasse KFUM Idrætsforenings Gymnastikafdeling er Børneweekend blevet en dejlig tradition. En flok af glade gymnaster overnatter en nat inde i hallen, hvor der er gang i mange aktiviteter bl.a lege,

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

Rapport fra udvekslingsophold

Rapport fra udvekslingsophold Udveksling til (land): Australien Navn: Marlene S Lomholt Poulsen Email: 140696@viauc.dk Evt. rejsekammerat: Rapport fra udvekslingsophold Hjem-institution: Via University College Horsens Holdnummer: SIHS12-V-1

Læs mere

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 19,1-10

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 19,1-10 1 7. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 19. juli 2015 kl. 10.00. Salmer: 30/434/436/302//3/439/722/471 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, amen. Vel mødt i kirke denne

Læs mere

Bliv afhængig af kritik

Bliv afhængig af kritik Bliv afhængig af kritik - feedback er et forslag og ikke sandheden Kritik er for mange negativt ladet, og vi gør gerne rigtig meget for at undgå at være modtager af den. Måske handler det mere om den betydning,

Læs mere

Bilag 15. Gitte: Transskriberet og kodet interview - ekstra

Bilag 15. Gitte: Transskriberet og kodet interview - ekstra Bilag 15 Gitte: Transskriberet og kodet interview - ekstra (Interviewer) (Informant) 0.05: Det var bare lige noget opfølgende omkring noget du har sagt osv. Du sagde sidst Lige fra startener medarbejderne

Læs mere

Tøserunden 2014. Vi var cirka 14 Rimo-tilmeldte - men der var vist et par afbud. 3 toptunede Rimo er klar til afgang.

Tøserunden 2014. Vi var cirka 14 Rimo-tilmeldte - men der var vist et par afbud. 3 toptunede Rimo er klar til afgang. Tøserunden 2014. Mens nogle af ræserne er taget til Rügen Rund, andre til Italien ja, så er vi nogle stykker, der standhaftigt holder fast i at køre Tøserunden. Da jeg stod i startboksen spekulerede jeg

Læs mere

Evaluering af Styr Livet Kursus

Evaluering af Styr Livet Kursus Evaluering af Styr Livet Kursus 1. Skriv på et blad, hvad du har fået ud af kurset sæt det på plakaten! Jeg synes kurset indeholder mange gode redskaber til at lære sig selv at kende Jeg er blevet mere

Læs mere

Onsdag viste sig også at være meget blæsende, men denne gang var vinden lige på banen, så ikke de store problemer. Side 1

Onsdag viste sig også at være meget blæsende, men denne gang var vinden lige på banen, så ikke de store problemer. Side 1 Mandag som var første dag, var meget blæsende med over 40 50 kt i 1.500 m, så dagen flyvninger blev aflyst. I stedet for at flyve fik vi noget teori omkring bølgeflyvning. Dette var helt relevant, da der

Læs mere

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne 1. Så sad jeg og lyttede, alt hvad jeg kunne Nå for søren! Man kan komme til Cuba for 6000 kr. Cæcilie: 6000? Cæcilie: Jeg var på Cuba i sommer, så betalte jeg 7000. Nå, jeg har faktisk også tænkt på at

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke Lørdag d. 25. april 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud DDS 260: Du satte dig

Læs mere

Selvevaluering 2009 10

Selvevaluering 2009 10 Selvevaluering 2009 10 Selvevalueringen er foretaget i 2 klasser i foråret 2010. Lever skolen generelt op til værdigrundlaget? I høj grad 52.6% I nogen grad 47.4% I ringe grad 0% Bliver du under dit ophold

Læs mere

Voksen Tourette Træf den 4. 6. September 2015

Voksen Tourette Træf den 4. 6. September 2015 Voksen Tourette Træf den 4. 6. September 2015 Referat af Heidi Erler Fredag: Alle mand ankommet og indlogeret i hytterne på Treldenæs Camping. Denne gang var vi en flok på 15 personer. Efter et godt måltid

Læs mere

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Patientoplevet kvalitet Antal besvarelser: 71 Svarprocent: 76% PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 TIDSBESTILLING OG KONTAKT MED 01 13. Har du kommentarer til tidsbestilling og kontakt med klinikken? Det er nogen

Læs mere

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Børnerapport 3 Juni 2007 Opdragelse 2007 En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Kære medlem af Børne- og Ungepanelet Her er den tredje børnerapport fra Børnerådet til dig. Rapporten handler

Læs mere

2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11.

2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11. 2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11. 1 Juleaften hører vi om glæden for hele folket og så kan skeptikerne tilføje: - hvis man da ellers kan tro på nogle overtroiske hyrder. I fasten hører vi om Jesu

Læs mere

Rovfisken. Jack Jönsson. Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight.

Rovfisken. Jack Jönsson. Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight. . Rovfisken Jack Jönsson Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight. 1 Er du nu sikker på at du kan klare det, sagde hans mor med bekymret

Læs mere

Den studerendes afsluttende evaluering af praktikken Praktikperiode: 1/2 2012-24/8 2012 Generelt:

Den studerendes afsluttende evaluering af praktikken Praktikperiode: 1/2 2012-24/8 2012 Generelt: Den studerendes afsluttende evaluering af praktikken Praktikperiode: 1/2 2012-24/8 2012 Generelt: 1. Hvordan har jeg oplevet mit første besøg i afdelingen før praktikstart? Inden besøget i Østerhåb har

Læs mere

N. KOCHS SKOLE Skt. Johannes Allé 4 8000 Århus C Tlf.: 87 321 999 Fax: 87 321 991 e-mail: kochs@kochs.dk

N. KOCHS SKOLE Skt. Johannes Allé 4 8000 Århus C Tlf.: 87 321 999 Fax: 87 321 991 e-mail: kochs@kochs.dk N. KOCHS SKOLE Skt. Johannes Allé 4 8000 Århus C Tlf.: 87 321 999 Fax: 87 321 991 e-mail: kochs@kochs.dk Trøjborg d. 22. juni 2001 Kære 9. og 10. klasse. Nu er TIDEN gået - jeres TID sammen i skolen. I

Læs mere

Velkommen til godt naboskabsmøde

Velkommen til godt naboskabsmøde Fighter Wing Skrydstrup Velkommen til godt naboskabsmøde Uffe GUS Holstener oberst Chef for Fighter Wing Skrydstrup Agenda Velkomst Præsentation af medarbejdere F-16 operationer på FW Skrydstrup Terminalstøj

Læs mere

Forsvarschefens tale ved Flagdagen den 5. september 2016 Deres kongelige højheder, deres excellencer kære pårørende og især - kære veteraner.

Forsvarschefens tale ved Flagdagen den 5. september 2016 Deres kongelige højheder, deres excellencer kære pårørende og især - kære veteraner. Forsvarschefens tale ved Flagdagen den 5. september 2016 Deres kongelige højheder, deres excellencer kære pårørende og især - kære veteraner. [INDLEDNING] Ja veteraner, det er det I er. Der kan være flere

Læs mere

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Forlag1.dk Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid 2007 Maria Zeck-Hubers Tekst: Maria Zeck-Hubers Produktion: BIOS www.forlag1.dk

Læs mere

Christen er soldat og veteran

Christen er soldat og veteran anerkendelse og støtte regeringens veteranpolitik Christen er soldat og veteran Christen er 30 år og professionel soldat og officer. Han har været udsendt to gange til Afghanistan. Som delingsfører har

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Søren satte sig op i sengen med et sæt. Den havde været der igen. Drømmen. Den drøm, han kendte så godt,

Læs mere

En fortælling om drengen Didrik

En fortælling om drengen Didrik En fortælling om drengen Didrik - til renæssancevandring 31. maj 2013 - Renæssancen i Danmark varede fra reformationen i 1536 til enevælden i 1660. Længere nede syd på særligt i Italien startede renæssancen

Læs mere

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Patientoplevet kvalitet Antal besvarelser: 70 PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Svarprocent: 54% TIDSBESTILLING OG KONTAKT MED 01 KLINIKKEN 13. Har du kommentarer til tidsbestilling og kontakt med klinikken?

Læs mere

Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt

Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt dem og sagde til dem:»fred være med jer!«da han havde

Læs mere

Flyvevåbnets kampfly. - nu og i fremtiden

Flyvevåbnets kampfly. - nu og i fremtiden Flyvevåbnets kampfly - nu og i fremtiden Danmark skal have nyt kampfly for: fortsat at kunne udfylde rollen som luftens politi over Danmark og imødegå evt. terrortrusler. fortsat at råde over et højteknologisk

Læs mere

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere )

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere ) Vi havde lejet et sommerhus på Gammelby Møllevej 57, men vi skulle først hente nøglerne i en Dagli' Brugsen i Børkop. Det kunne vi desværre først gøre fra kl.16.00. Herefter kunne vi endelig sætte GPSen

Læs mere

HvabeHaren og dyrene i Ha det godt-skoven Personlig udvikling på en naturlig og eventyrlig måde Skrevet af Thomas Wibling

HvabeHaren og dyrene i Ha det godt-skoven Personlig udvikling på en naturlig og eventyrlig måde Skrevet af Thomas Wibling HvabeHaren og dyrene i Ha det godt-skoven Personlig udvikling på en naturlig og eventyrlig måde Skrevet af Thomas Wibling INDHOLD Kapitel 1: Velkommen til Ha det godtskoven...................................

Læs mere

Jeugdtour van Assen 1996

Jeugdtour van Assen 1996 Jeugdtour van Assen 1996 Af: Tonni Johannsen (SCK-Nyt 4/1996). Det er lørdag den 20. juli, taskerne og cyklen er pakket i bilen. Kl. 17.30 startede min far bilen. Jeg skulle til Kolding og derefter med

Læs mere

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald En dag med Skraldine Skraldine vågner og gaber. Hun rækker armene i vejret og strækker sig. Nu starter en ny dag. Men Skraldine er ikke særlig glad i dag. Hendes mor er på kursus med arbejdet, og det betyder,

Læs mere

Alt, hvad vi kan forestille os, er opbygget af de samme atomer. Jorden opstod sammen med en masse andre planeter af de samme atomer.

Alt, hvad vi kan forestille os, er opbygget af de samme atomer. Jorden opstod sammen med en masse andre planeter af de samme atomer. Dimission 2016 Kære 9. klasse Først vil jeg ønske jer et stort til lykke med eksamen. Det har for de fleste af jer været en tid med blandede følelser. Det er dejligt at have læseferie, men det er et pres

Læs mere

Bilag nr. 9: Interview med Zara

Bilag nr. 9: Interview med Zara Bilag nr. 9: Interview med Zara Man kan høre raslen af papir. Randi og Katja fortæller Zara lidt om hvordan interviewet kommer til at foregå. I: Kan du huske, at vi lavede nogle tegninger i går? 5 Papirerne

Læs mere

Sommerferie 2012. Jeg vil gerne fortælle om vores sommerferie. Det var spændende i år, fordi vi skulle på ferie i vores nye Cabby 620.

Sommerferie 2012. Jeg vil gerne fortælle om vores sommerferie. Det var spændende i år, fordi vi skulle på ferie i vores nye Cabby 620. Sommerferie 2012. Jeg vil gerne fortælle om vores sommerferie. Det var spændende i år, fordi vi skulle på ferie i vores nye Cabby 620. Vi fik den midt i maj måned, og kunne lige nå en enkelt week-end på

Læs mere

Forsvarschefens tale ved Flagdagen den 5. september 2013

Forsvarschefens tale ved Flagdagen den 5. september 2013 Forsvarschefens tale ved Flagdagen den 5. september 2013 Deres kongelige højheder, formand for Folketinget, ministre kære pårørende og ikke mindst kære hjemvendte! Hjemvendte denne flagdag er jeres dag.

Læs mere

studie Kristi genkomst

studie Kristi genkomst studie 14 Kristi genkomst 81 Åbningshistorie En aften, mens jeg gik i gymnasiet, sad jeg og spiste sammen med en af mine klassekammerater, og vi talte om Jesu genkomst. Som teenager havde jeg mange spørgsmål

Læs mere

Prædiken til 5. søndag efter påske, Joh. 17,1-11, 2. tekstrække.

Prædiken til 5. søndag efter påske, Joh. 17,1-11, 2. tekstrække. Prædiken til 5. søndag efter påske, Joh. 17,1-11, 2. tekstrække. Side 1 Urup Kirke. Søndag d. 1. maj 2016 kl. 11.00. Egil Hvid-Olsen. Prædiken til 5. søndag efter påske, Joh. 17,1-11, 2. tekstrække. Salmer.

Læs mere

Nyt fra Veteranernes Tur til Rosenborg 14. april 2011

Nyt fra Veteranernes Tur til Rosenborg 14. april 2011 Nyt fra Veteranernes Tur til Rosenborg 14. april 2011 Vi var kun 9 Veteraner, der tog af sted fra Udbygade klokken 9:00 i dag, og så var vi hele 4 voksne med på turen. Vi gik ned ad Sjællandsgade for at

Læs mere

Generelle oplevelser, tanker, spørgsmål og forslag fra KIU s medlemmer / bestyrelse:

Generelle oplevelser, tanker, spørgsmål og forslag fra KIU s medlemmer / bestyrelse: Symposium om ovariecancer den 24. november 2005 kan overlevelsen forbedres? Udfordringer i patientforløbet: Jeg er en af de kvinder, som dagen i dag handler om. Mit navn er Bitten Dal Spallou. Jeg er formand

Læs mere

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Patientoplevet kvalitet Antal besvarelser: 60 PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Svarprocent: 46% TIDSBESTILLING OG KONTAKT MED 01 KLINIKKEN 13. Har du kommentarer til tidsbestilling og kontakt med klinikken?

Læs mere

Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet.

Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet. Screenplay SC. 1. INT. KØKKEN. DAG Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet. jeg kan bare ikke gå igennem det igen. Nannas

Læs mere

Kan man se det på dem, når de har røget hash?

Kan man se det på dem, når de har røget hash? Kan man se det på dem, når de har røget hash? Når forældre og medarbejdere på de københavnske skoler gerne vil vide noget om unge og rusmidler, har U-turn et godt tilbud: To behandlere og en ung er klar

Læs mere

Grønland. Solopgang. Det var til mit store held, at jeg kom til Grønland. Jeg vidste, at jeg ville ud og have en

Grønland. Solopgang. Det var til mit store held, at jeg kom til Grønland. Jeg vidste, at jeg ville ud og have en Grønland Solopgang Det var til mit store held, at jeg kom til Grønland. Jeg vidste, at jeg ville ud og have en praktik i udlandet. Jeg kunne ikke helt finde ud af om det skulle være USA eller Grønland,

Læs mere

BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland

BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland Er det en veninde, som ikke er her mere? Jeg er meget ked af det, det er Nurzan, og hun skal tage af sted Vi har været sammen siden begyndelsen, også på det første

Læs mere

Fælles info. Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 8+9 2013

Fælles info. Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 8+9 2013 Fælles info Fastelavn. Vi holdt fastelavn mandag efter vinterferien. Vi flyttede det hertil fordi vi havde Danmarks Indsamling i uge 6, men til næste år flytter vi det tilbage, så det ligger tættere på

Læs mere

Logbog fra Clara Meinckes deltagelse i EM 2014

Logbog fra Clara Meinckes deltagelse i EM 2014 Logbog fra Clara Meinckes deltagelse i EM 2014 EM Sofia Dag 1: Vi mødtes i lufthavnen 14:45, men fløj først 16:50. Vi mellemlander i München. Vi kiggede lidt butikker, og nu flyver vi videre til Sofia.

Læs mere

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik Velkomst sang: Klodshans Velkommen, sir vi her i dag Nu alle sidder på sin bag. Vi viser, jer et skuespil. Og i kan klappe, hvis i vil. Der var engang for længe siden, så begynder alle gode eventyr. Det

Læs mere

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Side 3.. Håret. historien om Samson. Side 3 Håret historien om Samson 1 Englen 4 2 En stærk dreng 6 3 Løven 8 4 Hæren 12 5 Porten 14 6 Samsons styrke 16 7 Dalila 18 8 Et nyt reb 20 9 Flet håret 22 10 Skær håret af 24 11 Samson bliver slave

Læs mere

Hjem kære hjem FINAL MANUSKRIPT

Hjem kære hjem FINAL MANUSKRIPT Hjem kære hjem FINAL MANUSKRIPT 1. EXT TOGPERRON MIDDAG Vi ser en tom togperron. Der er klip mellem titelskilte og billeder af den tomme perron. Der er helt stille. En svag baggrundsstøj er det eneste

Læs mere