Social- og Sundhedsudvalget Samlet høringssvar fra center for Job & Socialservice til budget

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Social- og Sundhedsudvalget Samlet høringssvar fra center for Job & Socialservice til budget"

Transkript

1

2

3

4

5 Social- og Sundhedsudvalget Samlet høringssvar fra center for Job & Socialservice til budget Handicaprådet 24. august Høringssvar til budget a Prioriteringskatalog Besparelser FI: Styrkelse af myndighedsfunktionen på det specialiserede voksenområde Handicaprådet anbefaler forslaget Nedskallering af rehabiliteringsteam Handicaprådet kan ikke anbefale at man nedsætter antallet af medarbejdere, da det medfører forlængelse af sagsbehandlingstiden Selvkørende støvsugere Handicaprådet anbefaler forslaget under forudsætning af, at borgeren får gjort ordentligt rent hver 3. eller hver 4. uge og at Greve Kommune afholder udgiften til robotstøvsugerne BC Bedre forløb for kronikere Handicaprådet anbefaler forslaget.. 5.b. Prioriteringskatalog Udvidelser Organisering og placering af Akuttilbud, model A (Aktivhuset Freya) Organisering og placering af Akuttilbud, model B (Aktivhuset Freya) Organisering og placering af Akuttilbud, model C Lejlighed i Freyas Kvarter Organisering og placering af Akuttilbud, model D Greve Videncenter Handicaprådet har tidligere udtalt sig om akuttilbud og tilgængeligheden. Hvis Akutfunktionen og tilgængeligheden (en servicefunktion for de bosteder der er i Freyas Kvarter) skal arbejde sammen, er en hver anden placering end Freyas Kvarter uhensigtsmæssig. Handicaprådet har tidligere udtalt: 1. At der skal være fællesrum cafeen, hvor man kan holde fælles aktiviteter, for de funktioner der er i Freyas Kvarter. Blandt andet er der en meget aktiv pårørendegruppe, der benytter cafeen 2. Tilgængeligheden og akutfunktionen (efter den ) bør kunne være på 1. sal i Freyas Kvarter. Det anbefales at lokalerne lydisoleres, så det ikke vil være til gene for cafeen i underetagen.

6 PPV Uvisiterede tilbud til unge PPV Uvisiterede tilbud til borgere med psykiske lidelser PPV Uvisiterede tilbud til udviklingshæmmede Handicaprådet anbefaler de 3 forslag Etablering af app-værksted, midlertidigt 2-årig projektperiode (SSUs budgetandel) Handicaprådet anbefaler forslaget Pulje til udvikling af nye tilbud i PPV Handicaprådet anbefaler forslaget Udbygningsplan for boliger til voksne med særlige behov Handicaprådet anbefaler forslaget. 6. Anlægsbudget b. Bruttokatalog Udbygningsplan for boliger til voksne med særlige behov Handicaprådet anbefaler forslaget. Lokal Med J&S 22. august Høringssvar til budget a Prioriteringskatalog Besparelser FI: Styrkelse af myndighedsfunktionen på det specialiserede voksenområde Det er positivt at man investerer hvor der konkret er udfordringer ift. at skabe bedre resultater (Forretningsmæssige investeringer). Men hvis der samtidigt besluttes administrative besparelser, bør det præciseres ved de forretningsmæssige investeringer, hvilke mål der skal nedjusteres. J&S Område Med 29. august 2017 Høringssvar til budget Område Med har følgende høringssvar:

7 4. Budgetkataloger d. Tekniske rettelser Genopretning af budget Område Med anbefaler forslaget. 5.a Prioriteringskatalog Besparelser FI: Styrkelse af myndighedsfunktionen på det specialiserede voksenområde Område Med anbefaler forslaget Omlægning af indsatsen på rusmiddelområdet Område Med anbefaler forslaget Budgetreduktion Omega Område Med tager forslaget til efterretning. 5.b. Prioriteringskatalog Udvidelser Organisering og placering af Akuttilbud, model A (Aktivhuset Freya) Organisering og placering af Akuttilbud, model B (Aktivhuset Freya) Organisering og placering af Akuttilbud, model C Lejlighed i Freyas Kvarter Organisering og placering af Akuttilbud, model D Greve Videncenter Samlet høringssvar til de 4 forslag Område Med fastholder det tidligere høringssvar: Medarbejderrepræsentanterne i område-med støtter op om forslaget om, at akuttilbuddet efter projektperiodens ophør fortsat placeres i Aktivhuset på Freyas Kvarter. Medarbejderrepræsentanterne i område-med støtter særlig op om model B, hvor akuttilbuddet rykkes fra 1. sal til stueplan i Aktivhuset. Akutilbuddets målgruppe er sårbare samt kriseramte borgere der har brug for afskærmning. Dette kan tilgodeses ved, at placere Akuttilbuddet i de nuværende lokaler for Aktivitet og Samvær. Der er mulighed for bedre afskærmning fra resten af Aktivhuset, hvilket i højere grad sikre anonymiteten i forhold til den nuværende placering på 1. sal. Samtidig er borgere der henvender sig i Akuttilbuddet i en tilstand af sorg, krise, nedtrykthed mv. Det er derfor vigtig, at kunne afskærme for andre borgere og aktiviteter som foregår i Aktivhuset. Da Akuttilbuddet er et anonymt uvisiteret tilbud til alle borgere over 18 år i Greve kommune, er det vigtigt at kendskabet til tilbuddet udbredes samt at anonymiteten sikres. Dette har stor prioritet hos medarbejderrepræsentanternes i område-med. I Akuttilbuddets projektperiode er der lang et stort stykke arbejde i at udbrede kendskabet til tilbuddet. Mange borgere er blevet fortrolige ved placeringen i Aktivhuset. Medarbejderrepræsentanterne i område-med ser derfor en stor vigtighed i, at Akuttilbuddet fortsat er i Aktivhuset.

8 I Akuttilbuddets projektperiode, er det erfaret at der er en overvægt af henvendelser fra borgere bosat i Hundige og særligt borgere der bor på og omkring Freyas Kvarter. Disse borgere giver udtryk for, at Akuttilbuddets placering i Aktivhuset skaber tryghed, samt mulighed for at opretholde et selvstændig liv i egen bolig. Aktivhuset er allerede sikkerhedsmæssig godkendt. De professionelles sikkerhed har stor prioritet for medarbejderrepræsentanterne i område-med, hvorfor Aktivhuset med dets placering og sikkerhedsforanstaltninger er det rette sted at placere akuttilbuddet. Ved at flytte Akuttilbuddet fra 1. sal til stueplan giver det nye muligheder for brugen af Aktivhuset. Herudover bemærkes det at der henover sommeren har været behov for ekstra mange overnatninger som understreger ovenstående (tidligere) bemærkninger. Organisering og placering af Akuttilbuddet, model C Lejlighed i Freyas Kvarter: Medarbejderrepræsentanterne i område-med ønsker ikke model C 1 eller model C2 for placering af Akuttilbuddet. Organisering og placering af Akuttilbuddet, model D Greve videnscenter Medarbejderrepræsentanterne i område-med ønsker IKKE model D for placering af Akuttilbuddet. Borgernes samt de professionelles tryghed og sikkerhed er højeste prioritet. Medarbejderrepræsentanterne i område-med ser en stor utryghed både for borgere og de professionelle ved model D, da Greve videnscenter ligger isoleret uden mulighed for at tilkalde hjælp fra kollegaer i aftentimerne. De professionelle medarbejdere i PPV giver udtryk for meget stor utryghed ved at skulle varetage opgaverne i akutilbuddet, hvis model D bliver gennemført. Akuttilbuddet modtager mange borgere der er bosat i Freyas Kvarter. Disse giver udtryk for utryghed ved at skulle bevæge sig rundt i Hundige i aftentimerne, og vil derfor have svært ved at opsøge den støtte de har behov for. Medarbejderrepræsentanterne i område-med ser en stor risiko for, at en flytning af Akuttilbuddet fra Freyas Kvarter, kan medføre at sårbare og kriseramte borgere ikke får den støtte som de har behov for og at deres tilstand forværres i en sådan grad at de oftere har brug for psykiatrisk indlæggelse eller har svært ved at bevare et selvstændigt liv i egen bolig. I Akuttilbuddets projektperiode er der lagt et stort arbejde i at udbrede kendskabet i Akuttilbuddet. Medarbejderrepræsentanterne kan se en risiko for, at kriseramte borgere ikke for den støtte de har behov for, da en flytning vil skabe forvirring og evt. medføre at borgerne ikke henvender sig, hvilket kan medføre en forværring af deres tilstand PPV Uvisiterede tilbud til unge Område Med støtter op om forslaget, men hvis der skal prioriteres i mellem de 3 forslag, så er den prioriterede rækkefølge således: tilbud til borgere med psykiske lidelser, dernæst tilbud til unge og til sidst tilbud til udviklingshæmmede.

9 PPV Uvisiterede tilbud til borgere med psykiske lidelser Område Med støtter op om forslaget, men hvis der skal prioriteres i mellem de 3 forslag, så er den prioriterede rækkefølge således: tilbud til borgere med psykiske lidelser, dernæst tilbud til unge og til sidst tilbud til udviklingshæmmede PPV Uvisiterede tilbud til udviklingshæmmede Område Med støtter op om forslaget, men hvis der skal prioriteres i mellem de 3 forslag, så er den prioriterede rækkefølge således: tilbud til borgere med psykiske lidelser, dernæst tilbud til unge og til sidst tilbud til udviklingshæmmede Etablering g af app-værksted, midlertidigt 2-årig projektperiode (SSUs budgetandel) Område Med anbefaler forslaget, men prioriterer det lavere end de øvrige udvidelsesforslag, da det er forholdsmæssigt dyrt Pulje til udvikling af nye tilbud i PPV Område Med anbefaler forslaget Udbygningsplan for boliger til voksne med særlige behov Område Med anbefaler forslaget, men det er mange penge at bruge til konsulentbistand. 6. Anlægsbudget b. Bruttokatalog Etablering af 4 skæve boliger til hjemløse Område Med bakker op om forslaget Boliger til udsatte unge Område Med bakker op om forslaget. PPV Lokal Med 29. august Høringssvar til budget Lokal-MED har gennemgået og har forholdt sig til forslagene. Der afgives følgende høringssvar: 5.b. Prioriteringskatalog Udvidelser PPV- Uvisiterede tilbud til udviklingshæmmede Hvis PPV skal prioritere mellem de forskellige forslag, så har dette forslag den laveste prioritet Uvisiterede tilbud til borgere med borgere med psykiske lidelser Uvisiteret tilbud til unge

10 Samlet høringssvar for de 2 forslag: (Forslag til kronifiserede ældre om lørdagen) dette væresteds-tilbud bør prioriteres højere end mandagstilbuddet. Hvis PPV skal løse de ad hoc opgaver, som unge har brug for i en periode, er det nødvendigt at få tilført ressourcer Organisering og placering af Akuttilbud, model A (Aktivhuset Freya 1. sal model 1) Hvis Aktivhuset Freya skal rumme flere aktivitetstilbud med borgere med kognitive og fysiske udfordringer, er rammerne som de er i dag i Aktivhuset ikke optimale til at rumme denne borgergruppe. Dette er uagtet om Akuttilbuddet er placeret på 1. sal eller i stueplan. Hvis Akuttilbuddet rykker ned i Aktivitetstilbuddets lokaler, er det vigtigt, at PPV kan råde over lokalet mellem kl. 8-15, da myndigheden har prioriteret at placere mere komplekse borgere på Freyas Kvarter. Opgaverne kræver stor koordination, at medarbejderne er tæt på borgerne, og at de kan rykke ud efter behov - derfor er der behov for en base, hvor personalet kan lave fagligt arbejde og dokumentation og samtidigt koordinere det faglige arbejde på Freyas Kvarter. Fra kl har Akuttilbuddet brug for at råde over hele Aktivhuset, da Akuttilbuddet hen over sommeren har oplevet et større behov for muligheden for, at borgere kan være i Akuttilbuddet i mange timer, fordi de ikke kan være i deres egen bolig. Borgerne har behov for at blive skærmet af for stimuli og har brug for strategier til at forebygge angst, paranoide tanker, psykoser mm Organisering og placering af Aktuttilbud, model D Greve Videncenter Lokal Med kan ikke anbefale forslaget : Pulje til udvikling af nye tilbud i PPV PPV ser positivt på en pulje til nye tilbud Det giver PPV mulighed for at tage her-og nu-opgaver. Det vil gøre det muligt for PPV at tænke innovativt og opfylde opståede behov Udbygningsplan for boliger til voksne med særlige behov PPV mener, at udbygningen af boliger er en god idé - PPV stiller dog spørgsmålstegn ved, hvorfor der skal bruges ekstra penge på en ekstern konsulent, når der er ressourcer i Greve Kommune i forvejen. 6. Anlægsbudget b. Bruttokatalog Boliger til udsatte unge PPV stiller spørgsmålstegn ved, om det er urealistiske krav der opstilles til de udsatte unge, at de både skal være i uddannelse og være selvforsørgende inden for et par år. Risikoen bliver, at man står med tomme boliger, da man enten har borgere der er for gode eller er hjemløse men på pension, og derfor ikke opfylder kravet. Det bør tilgodese de borgere, der har brug for det de mest svageste/ressourcetunge borgere tabes/får ikke tilbuddet. Ideen med boliger er god, men målgruppen gør, at man ikke ved, hvem man skal visitere til dem. Det bør være en individuel visitation til individuelle boliger (ikke et bofællesskab).

11 Samlet høringssvar til Social- og Sundhedsudvalget fra Center for Sundhed & Pleje vedr. budgetoplæg Høringssvar fra Lokal-MED ved Strandcentret vedr. budget Prioriteringskatalog 5.03 Hjemmepleje Forslag: : Indkøb af trappekøre Lokal-MED finder forslaget unødvendigt, da en sådan trappelift kun vil blive anvendt yderst sjældent Da elevatorerne på centret er meget driftsikker og meget sjældent ude af funktion i en hel dag. Forslag: : Hyggekrogen og aflastningsboliger Lokal-MED tager forslaget til efterretning. Forslag: : Nedskalering af rehabiliteringsteam Den rehabiliterende indsat i kommunen bør prioriteres, da manglende fokus på denne indsat i sidste ende kan føre til forløb, som på længere sigt kan blive dyrere for kommunen. Forslag: : Nedlæggelse af dagcentre Det er en stor fordel både for centergæster fra lokalområdet samt borgerne der bor på centret, at der er liv og mulighed for at få skabt et netværk. Borgerne på centret har stor glæde af at der kommer lidt friskere borgere udefra - det giver liv og indhold. Hvis dagcentrene lukkes vil det få betydning for cafedriften og de daglige bruger af denne, da flere pensionister tiltrækkes af det liv der er her, frem for at gå i bistroen i Waves. Vi ønsker det bedste liv for borgerne kerneopgaven og hvis vi mener det, så bør dette forslag ikke vedtages. Forslag: : Nedlæggelse af husalf Lokal Med tager forslaget til efterretning Forslag: : Selvkørende robotstøvsuger Lokal-MED tager forslaget til efterretning. Forslag: : Reduktion i personligpleje hjemmeplejen Lokal-MED har følgende bemærkning. Der er tale om en væsentlig forringelse i service niveauet, som vil opleves mærkbar for den enkelte borger Forslag: : Reduktion i plejepakker på plejecentrene Der er tale om en væsentlig forringelse i serviceniveauet, som vil opleves mærkbart for den enkelte borger. Lokal-MED oplever på plejecentrene en øget kompleksitet specielt borger der er kognitivt skadet. Som plejerpakkerne er sammensat i dag, har vi svært ved at få dagligdagen til at hænge sammen Gynger og karruseller - er ikke længere en mulighed, alle borger bruger pakker fuldt op og mere til, så det er svært at forstille sig, at pakkerne kan blive mindre uden en væsentlig forringelse af serviceniveauet. 1

12 Samlet høringssvar til Social- og Sundhedsudvalget fra Center for Sundhed & Pleje vedr. budgetoplæg Det vigtig at være bevidst om, at de plejepakker der visiteres på centrene er omfattet af alt omfattet af serviceloven samt sundhedsloven. Ligeledes bevillinger af GPS og hvad det medfører af opgaver for personalet. Forslag: : Reduktion af delegerede sygepleje Lokal-MED tager forslaget til efterretning med følgende bemærkninger. Hvis den delegerede sygepleje mindskes vil det indebære mindre tid til borgeren i eget hjem til fx medicindosering, opfølgning til læge og andre komplekse opgaver. Høringssvar fra Lokal-MED ved Rehabiliteringscenter Hedebo vedr. budget Forslag: : Nedskalering af rehabiliteringsteam Forslaget taget til efterretning med følgende kommentarer: At ordningen har eksisteret i mange år, og den rehabiliterende indsats må derfor formodes at være implementeret. Konsekvensen af manglende koordinering kan dog betyde længere og dyrere forløb, og nogle borgere opnår måske ikke at blive selvhjulpne, hvorved der blot vil være en udgift andet steds. Forslag: : Nedlæggelse af Dagcentre Forslaget taget til efterretning idet der er tale om en kan-opgave. Dog ønsker vi at gøre opmærksom på, hele det sociale relationelle arbejde, der også ligger i dagcentrenes funktioner, som medvirker til at forebygge ensomhed blandt kommunens ældre. Ligeledes er aktiviteter som udbydes af fx aktivitetspersonalet på Hedebo med til at give livskvalitet og indhold i hverdagen til de borgere, som opholder sig her i kortere eller længere perioder. Det kan være hårdt at være væk fra sine vante omgivelser, og i den situation betyder det meget at der kan skabes indhold og glæde i hverdagen, så forslaget vil få konsekvenser for borgernes dagligdag. Forslag : Husalfer på plejecentre Husalfen på Hedebo har en helt særlig funktion, som ud over at skabe nye aktiviteter i takt med at borgerne udskiftes, også er den person som kan tage en ekstra snak med de borgere, som har brug for en som blot har god tid til at lytte, når de fx kommer her, savner deres hjem, familie m.m. Her animerer husalfen borgerne til lige den ekstra ½ time med selvtræning som også har betydning for deres rehabiliteringsforløb. Borgerne på rehabiliteringscentret har ikke klippekort, hvorfor nedlæggelse af denne funktion (sammen med vores aktivitet) vil få dybtrækkende konsekvenser for vores borgere, da vi ikke vil have mulighed for at tilbyde nogen kompenserende aktiviteter via klippekort. Det kan betyde at den sociale rehabilitering forlænges, og kan i yderste konsekvens betyde, at borgerne får længere ophold her. Forslag: : Selvkørende robotstøvsuger Forslaget er taget til efterretning, og det findes helt rimeligt at borgerne selv skal anskaffe deres robotstøvsugere. Forslag: : Reduktion i personlig pleje i hjemmeplejen og : Reduktion af personlig pleje på plejecentrene med 4,1% Det bemærkes at forslaget om blot at skæres i tiden ikke vil få betydning for serviceniveauet, men såfremt 2

13 Samlet høringssvar til Social- og Sundhedsudvalget fra Center for Sundhed & Pleje vedr. budgetoplæg der er 2 medarbejdere mindre, vil det klart få betydning for tempoet i de opgaver som udføres, og det er vores bekymring, at det særligt vil påvirke den rehabiliterende indsats, da det vil være hurtigere fx at køre en borger til caféen end at gå ved siden af, for tiden skal indhentes et sted. Ved at udføre flere ting for borgerne kan tiden indhentes, til gengæld ryger rehabiliteringstanken, og borgerne vil være længere tid om at opnå øget selvhjulpenhed. Forslag: : Indkøb af trappekørere til plejecentre Vi kan ikke se behovet for en sådan investering i forhold til, at det er yderste sjældent der vil opstå et sådan problem. Forslag: : Hyggekrogen og aflastningsboliger Forslaget er taget til efterretning med bemærkning om, at det understøtter vores demenspolitik og titlen som demens venlig kommune. Høringssvar fra personalemøde med MED-status for hjemmesygeplejen vedr. budgetoplæg Høringssvar udarbejdet på baggrund af personalemøde med Med-status d. 28. august 2017 Besparelser Forslag: : Nedskalering af rehabiliteringsteam I hjemmesygeplejen er synspunktet, at der her er tale om en besparelse der kun vil være en besparelse på kort sigt, da rehabiliteringsindsatsen i Greve, har bidraget til store besparelser inden for hjemmeplejen. Hjemmesygeplejen har en formodning om, at en besparelse på dette område, på længere sigt vil medføre øget udgifter til hjemmepleje, samt en dårligere livskvalitet for de borgere som bliver afhængig af kommunens hjælp. Forslag: : Nedlæggelse af Dagcentre I hjemmesygeplejen er tilbagemeldingen, at dette er en dårlig ide. Dagcentrene fungerer også som et aflastningstilbud til de pårørende, således at pårørende til demente borgere, og svært kræftsyge borgere, får et tiltrængt pusterum i hverdagen, når deres ægtefælle/partner er i Dagcentertilbud. En nedlæggelse af dagcenter, vil formentlig medføre en øget efterspørgsel efter plejehjemspladser. Forslag : Husalfer på plejecentre Hjemmesygeplejen er kede af dette forslag, da Husalferne er med til at understøtte nogle aktiviteter på plejecentrene, som ellers ikke vil blive afholdt. Husalferne er med til at give en højere livskvalitet til de borger der er bosiddende på vores plejehjem. Forslag : Reduktion i personlig pleje i hjemmeplejen I hjemmesygeplejen er vi kede af denne forringelse i serviceniveauet, og det ekstra pres det vil lægge på de medarbejdere der kommer hos vores borgere. Forslag : Reduktion af delegeret sygepleje med 3,9 % I hjemmesygeplejen frygter vi at en reduktion af tiderne vil betyder at der i stedet for vil blive visiteret flere CO-pakker og tror således ikke, at det er realistisk at kunne indhente denne besparelse. Ydermere afskaffes C0-pakkerne formentlig fra foråret 2018 i forbindelse med overgang til nyt indsatskatalog og nyt omsorgssystem. 3

14 Samlet høringssvar til Social- og Sundhedsudvalget fra Center for Sundhed & Pleje vedr. budgetoplæg Forslag : Bedre forløb for kronikere I hjemmesygeplejen er tilbagemeldingen, at dette er en god ide, tilslutning til forslaget herfra. Forslag : Tidlig forebyggende indsats ældre I hjemmesygeplejen er tilbagemeldingen, at dette er en god ide, tilslutning til forslaget herfra. Forslag : Det nære sundhedsvæsen I hjemmesygeplejen er tilbagemeldingen at dette er en god ide, tilslutning til forslaget herfra. Der er også en forventning om, at en kommunelæge vil kunne bidrage betydeligt til at hæve det faglige niveau inden for sygeplejen. Udvidelser Hjemmesygeplejen har ingen kommentar til udvidelsesforslagene. Høringssvar fra Lokal-MED ved Lokalcentret Møllehøj vedr. budgetoplæg Prioriteringskatalog 5.03 Hjemmepleje udvidelsesforslag Forslagsnummer : Indkøb af trappekørere til plejecentre Lokal-MED tager forslaget til efterretning med bemærkning om at det anses for en unødvendig udvidelse. Forslagsnummer : Hyggekrogen og aflastningsboliger Lokal-MED anbefaler at forslaget effektueres. Prioriteringskatalog 5.03 Hjemmepleje besparelsesforslag Forslagsnummer : Nedskalering af rehabiliteringsteam Lokal-Med tager forslaget til efterretning med bemærkning om fortsat at have fokus på kerneopgaven. Forslagsnummer : Nedlæggelse af dagcentrene Lokal-MED tager forslaget til efterretning med bemærkningen: personaleressourcer bør flyttes til skal opgaver og dagcentre drives af frivillige. Forslagsnummer : Husalfer på plejecentre Lokal-MED bemærker at forslaget vil betyde reduktion i aktiviteter for borgerne. På Møllehøj vil det betyde en reduktion i personaleressourcer på 27%. Forslagsnummer : Selvkørende støvsugere Lokal-MED tager forslaget til efterretning. Forslagsnummer : Reduktion i personlig pleje i hjemmeplejen Lokal-MED tager forslaget til efterretning med følgende samlet bemærkning: Konsekvensen vil være et øget pres på den enkelte medarbejder i plejeopgaverne. Samtidig er der fortsat en stor byrde af dokumentation samt deltagelse i projekter i organisationen. Der er ikke mere at give af Forslagsnummer Reduktion af personlig pleje på plejecentrene med 4,1% Lokal-MED tager forslaget til efterretning med følgende samlet bemærkning: Konsekvensen vil være et øget 4

15 Samlet høringssvar til Social- og Sundhedsudvalget fra Center for Sundhed & Pleje vedr. budgetoplæg pres på den enkelte medarbejder i plejeopgaverne. Samtidig er der fortsat en stor byrde af dokumentation samt deltagelse i projekter i organisationen. Der er ikke mere at give af Forslagsnummer : Reduktion af delegeret sygepleje med 3,9% Lokal-MED tager forslaget til efterretning med følgende samlet bemærkning: Konsekvensen vil være et øget pres på den enkelte medarbejder i plejeopgaverne. Samtidig er der fortsat en stor byrde af dokumentation samt deltagelse i projekter i organisationen. Der er ikke mere at give af. Høringssvar fra Lokal-MED ved Træningsenheden vedr. budgetoplæg Høring vedrørende Budgetoplæg fandt sted på det ordinære møde i Træningsenhedens LokalMed d. 29/ Hjemmepleje Forslag: : Nedskalering af rehabiliteringsteam Greve Kommune har gennem de seneste 4 5 år fået etableret en model, hvor rehabiliteringskoordinatorer i de enkelte ude-grupper er de primære tovholdere på rehabiliteringsforløbene. Reduktion af denne funktion vil betyde en mærkbar forringelse af udegruppernes mulighed for at handle hurtigt på den udvikling, borgerne gennemgår, med risiko for, at forløb strækker sig længere end nødvendigt og at borgerne risikerer at modtage mere hjælp, end de reelt har behov for. I forvejen er hjemmeplejegruppernes rehabiliteringsydelser under pres, da det med ændring af Servicelovens 83 er blevet lovpligtigt at tilbyde alle borgere med behov for praktisk hjælp og personlig pleje et rehabiliterende afklaringsforløb. Lokal-MED fremhævede vigtigheden i, at det kan betale sig på den lange bane at have en rehabiliterende tilgang. Indtil nu viser erfaringen, at rehabiliteringsteamet har god effekt lokalt Sundhed Forslag: : Bedre forløb for kronikere Lokal-MED tilslutter sig forslaget om, at kvalificere tilbuddet til borgere med en kronisk lidelse. Det bør dog retfærdigvis pointeres, at effekten af en sådan opnormering ikke kan forventes at vise hverken økonomiske eller konkrete sundhedsmæssige forbedringer på den helt korte bane. Indsatser målrettet ændringer af borgernes livsstil har derimod et langsigtet men veldokumenteret perspektiv. Høringssvar fra Lokal-MED på rådhuset vedr. budgetoplæg Høring vedrørende Budgetoplæg fandt sted på et ekstraordinært møde i Lokal-MED d. 28/ i mødelokale 3. sal. Anlægsbudget 5

16 Samlet høringssvar til Social- og Sundhedsudvalget fra Center for Sundhed & Pleje vedr. budgetoplæg Forslag: : Afledte driftsudgifter under Center for Sundhed & Pleje Lokal-MED understreger vigtigheden i, at der tilføres midler til centeret i forbindelse med implementering af Fælles Sprog 3 og EOJ-system KMD Nexus, da det kræver store ressourcer at overfører data fra det gamle til det nye system. Derudover deler Lokal-MED KL s usikkerhed omkring de kalkulerede gevinster, som det nye EOJ-system vurderes at give. Prioriteringskatalog Besparelser SSU Lokal-MED har ingen bemærkninger. Prioriteringskatalog Udvidelser SSU Lokal-MED har ingen bemærkninger. 6

17 Samlet høringssvar til Social- og Sundhedsudvalget fra Center for Sundhed & Pleje vedr. budgetoplæg Høringssvar fra Område-MED (institutioner tilknyttet Center for Sundhed & Pleje) vedr. budgetoplæg Høring vedrørende Budgetoplæg fandt sted på det ordinære møde i Område-MED d. 25/ I det følgende sammenfattes ift. de indkomne bidrag og kommentarer. Område-MEDs høringssvar på SSU s område Område-MED ønsker et overordnet fokus på, at bevare kerneydelserne indenfor centrets opgaver. Område- MED er enige om, at der må skelnes mellem kan- og skal-ydelser for borgere. Hørringsvar fra B-siden i Område-MED under Center for Sundhed & Pleje, ansatte under SOSU overenskomsten. Alle ansatte inden for SOSU overenskomsten har arbejdet hver 2. weekend siden d. 1. maj Oprindeligt var det tænkt at det skulle give borgerne en ensartet hverdag og samtidig skulle det give en økonomisk gevinst. Men i stedet har det givet frustrationer for det blivende personale. Konsekvenser: Når vi ser på tallene i Område-MED, kan vi se, at vores personaleomsætning for SOSU erne er 20,3 % på det sidste år. Det er ca. hver 5-6 medarbejder der har sagt op. Det er blevet mærkbart svære at fastholde og rekruttere dygtigt og kompetent personale. Derfor vil vi gerne have sagen bliver taget op igen, til politisk drøftelse, om at rulle denne beslutning tilbage. Kommentar fra lederside i Område-MED Lederside i Område-MED gør Social- og Sundhedsudvalget opmærksom på, at beslutningen om en omstrukturering af weekendvagter blev truffet på baggrund af en samlet effektiviseringspulje under budget , hvor Center for Sundhed & Pleje opnåede en besparelse på 4,1 mio. kr. årligt. Det er således ikke omkostningsfrit at trække beslutningen tilbage. Prioriteringskatalog Udvidelser SSU Forslag: : Indkøb af trappekørere til plejecentre Formanden orienterede om forslag om at indkøbe trappekørere til situationer, hvor en elevator er ude af drift. Område-MED drøftede forslaget og vil bemærke, at elevatorerne sjældent er ude af drift, så det anses for at være en unødvendig udvidelse. Derudover er kun ca. 50% af beboerne, som vil få glæde af en trappekører, da brugere, som benytter en komfortkørestol (fx elektriske kørestole), ikke kan benytte en trappekører. Forslag: : Hyggekrogen og aflastningsboliger Område-MED er enig i, at det vil være en god løsning at udvide kapaciteten i Hyggekrogen, samt etablere kort-tids boliger til demente borgere. Dette vil give flere demente borgere mulighed for at tilbringe dagtimer og evt. kortere ophold i kendte rammer, hvilket er essentiel for disse borgeres mulighed for at blive længst muligt i eget hjem. Det vil desuden understøtte dagsorden om, at borgere skal blive i eget hjem så længe som muligt. Område-MED gjorde opmærksom på, at Nældebjerg bør prioriteres som et kompetencecenter for 7

18 Samlet høringssvar til Social- og Sundhedsudvalget fra Center for Sundhed & Pleje vedr. budgetoplæg demens, og det kan derfor være en udfordring at blande demente borgere med ikke-demente, da de demente borgere nemt bliver påvirket af støj omkring sig. 8

19 Samlet høringssvar til Social- og Sundhedsudvalget fra Center for Sundhed & Pleje vedr. budgetoplæg Prioriteringskatalog Besparelser SSU 5.03 Hjemmepleje Forslag: : Nedskalering af rehabiliteringsteam Greve Kommune har gennem de seneste 4 5 år fået etableret en model, hvor rehabiliteringskoordinatorer i de enkelte ude-grupper er de primære tovholdere på rehabiliteringsforløbene. Reduktion af denne funktion vil betyde en mærkbare forringelse af udegruppernes mulighed for at handle hurtigt på den udvikling borgerne gennemgår med risiko for at forløb strækker sig længere end nødvendigt og at borgerne risikerer at modtage mere hjælp end de reelt har behov for. Område-MED fremhævede vigtigheden i, at det kan betale sig på den lange bane at have en rehabiliterende tilgang. Indtil nu viser erfaringen, at rehabiliteringsteamet har god effekt lokalt. Forslag: : Nedlæggelse af dagcentre Område-MED pointere, at der ved lukning af dagcentrene kan opstå en øget risiko for, at flere ældre bliver isolerede, fordi dagcentrene giver dem et socialt tilhørssted. Socialt liv bidrager til den generelle sundhedstilstand. Derudover indskriver dagcentrene sig i Greve Kommunes initiativer overfor forebyggelse af ensomhed. Område-MED foreslår dog, hvis et dagcenter skal lukkes, så kan Nældebjerg Plejecenter være en mulighed, fordi centeret derved får mulighed for at opprioritere fokus på de demente borgere. Hvis dagcenteret på Nældebjerg lukkes, er det da vigtigt at finde alternativer til de borgere, som har benyttet dagcenteret. Dette er vigtigt, så indsatsen i forhold til forebyggelse af ensomhed kan fortsætte og udvikles. Forslag: : Husalfer på plejecentre Repræsentant for plejecentrene understregede, at husalfer er utroligt populære, fordi de kan lave aktiviteter med beboerne, som det faste personale ikke har tid og ressourcer til. Område-MED fremhævede dog, at det ud fra sygefagligt synspunkt er en KAN-ydelse, som er mulig at nedprioritere, hvis det ellers går ud over den personlig pleje (fx bad, spisning, tryksår og toiletbesøg). Forslag: : Selvkørende støvsugere Område-MED tog orienteringen til efterretning med bemærkning om, at være opmærksom på borgerens enkelte behov bliver opfyldt. Forslag: : Reduktion i personlig pleje i hjemmeplejen Område-MED gør opmærksom på, at det vil medføre en betydelig reduktion i tiden, som den enkelte medarbejder har til at udføre sine opgaver. Det vil fx betyde mindre tid til bad, toiletbesøg og forebyggelse af tryksår. Fx er et område som forebyggelse af tryksår en tidskrævende opgave, som kan være meget alvorlig for borgere, hvis det ikke opdages og behandles i tide. Forslag: : Reduktion af personlig pleje på plejecentre 4,1% Område-MED gør opmærksom på, at det vil medføre en betydelig forringelse af serviceniveauet, som den enkelte medarbejder har til at udføre sine opgaver. Da flere og flere beboere har begyndende demens, kræver det flere ressourcer at yde omsorg og pleje. Det vil derfor ikke altid være muligt at yde den passende pleje og omsorg til de svageste beboere. Forslag: : Reduktion af kvalitetsstandarder på uddelegeret sygepleje 3,9% Område-MED gør opmærksom på, at det betyder en væsentlig forringelse af serviceniveauet overfor borgeren. 9

20 Samlet høringssvar til Social- og Sundhedsudvalget fra Center for Sundhed & Pleje vedr. budgetoplæg Område-MED ønsker dialog og diskussion, hvis der reduceres i kvalitetsstandarderne på uddelegeret sygepleje, personlig pleje (i hjemmepleje og på plejecentrene) af hvordan det konkrete vil komme til udtryk. Der skal på baggrund heraf formidles omhyggeligt til pårørende og personale, hvis serviceniveauet reduceres betydeligt, så der skabes en forventningsafstemning omkring forventet service Sundhed Forslag: : Bedre forløb for kronikere Område-MED tog orientering til efterretning og fremhævede, at forebyggelsesområdet kræver at der tænkes langsigtet og ikke kun et år frem. Det ikke altid muligt at se effekter på kort sigt. Forslag: : Tidlig og forebyggende indsats for ældre Område-MED tog orientering til efterretning og fremhævede, at forebyggelsesområdet kræver at der tænkes langsigtet og ikke kun et år frem. Det ikke altid muligt at se effekter på kort sigt. Forslag: : Det nære sundhedsvæsen Område-MED tog orientering til efterretning og fremhævede, at forebyggelsesområdet kræver at der tænkes langsigtet og ikke kun et år frem. Det ikke altid muligt at se effekter på kort sigt. Høringssvar fra Seniorrådet vedr. budgetoplæg Greve Seniorråd afholdte den 24. august 2017 et ekstraordinært møde, hvor dette høringssvar blev udarbejdet. Seniorrådet har tidligere i budgetprocessen afgivet høringssvar i forhold til budgetopfølgning og prioriteringsrum for Budget Det skete i forbindelse med det ordinære rådsmøde den 29. maj Kommentarer til prioriteringsrummet på Social- og Sundhedsudvalgets budgetområde Generel kommentar Greve Seniorråd er i mod forslag, som forringer tilværelsen for kommunens ældre. Særligt gælder det de forslag, som reducerer personlig pleje og delegeret sygepleje, og som vil ramme de svageste borgere hårdt og alvorligt. Seniorrådet mener derfor, at de besparelseskrav, der samlet set påhviler Byrådet at finde i forbindelse med Budget , må findes på andre områder, end på tiltag der vil berøre ældrebefolkningen negativt. I forhold til de enkelte prioriteringsforslag med konsekvenser for de ældre, har seniorrådet følgende bemærkninger: Prioriteringsforslag Besparelser SSU I den udgave af prioriteringsrummet Social- og Sundhedsudvalget behandlede den 31. maj 2017, omhandlede det første forslag lukning af caféen på Nældebjerg. Dette forslag optræder ikke længere i prioriteringsrummet. Caféerne er vigtige omdrejningspunkter for ældrelivet på plejecentrene og seniorrådet ser derfor med tilfredshed på, at forslaget er udgået. 10

21 Samlet høringssvar til Social- og Sundhedsudvalget fra Center for Sundhed & Pleje vedr. budgetoplæg Ligeledes er forslaget vedrørende klippekort for borgere med hjemmepleje udgået. Dette ser seniorrådet naturligvis også positivt på, da klippekortordningen gør en stor forskel for de borgere, der er omfattet. Forslag: : Nedskalering af rehabiliteringsteam Personalets kompetencer er afgørende for succesfulde rehabiliteringsforløb. Det er ikke acceptabelt, at den fagligt administrative proces i yderste konsekvens kan betyde, at en borger ikke opnår at blive selvhjulpen. At blive selvhjulpen må altid være den målsætning, der arbejdes med, for de borgere der har potentialet til dette. Greve Seniorrådet deler i øvrigt derfor den bekymring Område-MED i Center for Sundhed & Pleje har udtalt i høringssvaret til forslaget. Det er uhensigtsmæssigt, at en besparelse fører til større udgifter et andet sted. Forsalg: : Nedlæggelse af dagcentre Seniorrådet konstaterer, at nedlæggelse af dagcentre i Greve Kommune igen i år er fremsat som et besparelsesforslag. Seniorrådet må derfor igen påpege, at et sådant forslag vil have negative konsekvenser for lokalområdets udeboende ældre og livet på de berørte plejecentre. Forslag: : Husalfer på plejecentre Husalfernes indsats er meget værdsat, både hos borgerne og pårørende. Indsatsen gør det muligt for borgerne, at få hjælp og støtte til aktiviteter, som ellers ikke vil være mulige. Dette er både individuelle aktiviteter og arrangementer for alle, som styrker fællesskab og trivsel. Seniorrådet er derfor i mod forslaget. Forslag: : Selvkørende støvsugere Seniorrådet er tilhænger af princippet om frivillighed for borgerne i valget af selvkørende støvsugere. Seniorrådet kan dermed ikke støtte forslaget om indførelser af selvkørende støvsugere, i den udformning forslaget har i år. Seniorrådet har i 2016 opfordret til, at det undersøges om en frivillig ordning kan gøres mere attraktiv gennem kombination af selvkørende støvsuger og rengøring ved personale. For eksempel hvor den selvkørende støvsugning kombineres med et besøg hver ottende uge, hvor en hjemmehjælper gør supplerende rent, der hvor den selvkørende støvsuger ikke kan komme til. De fleste borgere vil have behov for en grundig instruktion og opsætning af støvsugeren. Mange borgere vil endvidere have behov for hjælp til det løbende vedligehold af støvsugeren (indkøb og udskiftning af børster med videre). Seniorrådet har tidligere bemærket, at dette skal være en kommunal opgave. Dette berører forslaget imidlertid ikke. Seniorrådet mener i øvrigt, at en fortsat mulighed for at låne en støvsuger af Greve Kommune vil fremme udbredelsen af støvsugere. Endelig påpeger seniorrådet, at støvallergikere er særligt afhængige af grundig rengøring, hvilket en selvkørende støvsuger ikke i sig selv sikrer. Forslag: : Reduktion i personlig pleje i hjemmeplejen Forslaget vil indebære voldsomme forringelser af livskvalitet og værdighed for de borgere, som er afhængige af andres hjælp. Seniorrådet finder derfor enhver besparelse på den personlige pleje uacceptabel. Forslag: : Reduktion af personlig pleje på plejecentre 4,1% Forslaget vil indebære voldsomme forringelser af livskvalitet og værdighed for de borgere, som er afhængige af andres hjælp. Seniorrådet finder derfor enhver besparelse på den personlige pleje uacceptabel. Forslag: : Reduktion af kvalitetsstandarder på uddelegeret sygepleje 3,9% Forslaget vil reducere de delegerede sygeplejepakker med et minut per pakke, der leveres (det angives at svare til 5 %). Seniorrådet er i mod denne reduktion, da mindre tid alt andet lige vil give en ringere ydelse for borgere med behov for sygepleje. 11

22 Samlet høringssvar til Social- og Sundhedsudvalget fra Center for Sundhed & Pleje vedr. budgetoplæg Prioriteringsforslag Udvidelser SSU En løbende tilpasning til stigningen i antallet af borgere med demens i Greve Kommune er påkrævet. Seniorrådet ser derfor positivt på en opnormering af daghjemmet til demente og til flere aflastningsboliger på Nældebjerg Plejecenter. Seniorrådet kan ikke støtte forslaget om indkøb af trappekørere til plejecentrene. Som forslagets tekst beskriver, opstår der yderst sjældent problemer med plejecentrenes elevatorer. Endvidere kan problemerne løses ved hjælp af tilkaldt ekstern bistand. Seniorrådet mener derfor, at en trappekører vil være en unødvendig investering. Til forslaget om finansiering af valg til seniorrådet i 2021, har seniorrådet ingen bemærkninger. Seniorrådets udvidelsesforsalg udvidelse af ledsagerordning Lov om social service forpligter kommunerne at tilbyde en ledsagerordning for personer under 67 år. Ordningen betyder imidlertid, at borgere som kunne profitere af en ledsagerordning, men som er fyldt 67 år, ikke kan få adgang til dette. Pensionister med for eksempel synshandicap eller lettere grad af demens har ofte vanskeligheder ved at finde rundt på for eksempel museer, idrætsanlæg og uddannelsessteder. Tilmed udgør befordringen til og fra aktivitetsstederne en barriere for sådanne personer. En ledsagerordning giver mulighed for at blinde og borgere med lettere grad af demens kan deltage i aktiviteter, uden at befordring og det at finde rundt, vanskeliggør de reelle muligheder for at det kan lade sig gøre at deltage. Seniorrådet ser mange sammenhænge mellem et aktivt liv og ældres trivsel og muligheder for at klare sig selv. Endvidere kan deltagelse i aktiviteter for begyndende demente borgere, øge trivslen for de nærmeste pårørende, som aflastes i hverdagen. Seniorrådet mener, at aldersgrænsen på 67 år er en barriere for de ældre, som ellers ville kunne profitere af en ledsagerordning. Seniorrådet foreslår derfor, at der opstilles et udvidelsesforslag, som afsætter budget til udvidelse af ordningen. Kommentar til Kultur- og Fritidsudvalget vedrørende tilskud til folkeoplysning for pensionister I forbindelse med budgettet for blev reglerne for tilskud til folkeoplysning i Greve Kommune ændret. De ændrede regler betød, at pensionisters muligheder for at opnå tilskud forsvandt. Muligheden for tilskud var vigtig for de pensionister, hvor indtægten ikke er stor. Seniorrådet har erfaret, at pensionister fravælger muligheden for at deltage i aktiviteter, som tidligere gav tilskud. Omfanget er dog ikke seniorrådet bekendt. Seniorrådet mener, at tilskudsordningen i en eller anden form skal genindføres, så de pensionister som tidligere havde gavn af denne igen får muligheden. Høringssvar fra Lokal-MED på Kompetencecenter for demens, Nældebjerg Plejecenter, Grønlykkeparken og Dhalia-huset vedr. budgetoplæg

23 Samlet høringssvar til Social- og Sundhedsudvalget fra Center for Sundhed & Pleje vedr. budgetoplæg Høring vedrørende Budgetoplæg skulle have fundt sted på det ekstra ordinære møde i lokal-med d. 22/ men er blevet udarbejdet via mail da deltagerne ikke var forberedte. I det følgende sammenfattes ift. de indkomne bidrag og kommentarer. Lokal-MEDs høringssvar på SSU s område Lokal-MED ønsker et overordnet fokus på, at bevare kerneydelserne indenfor pleje og praktisk hjælp.. Prioriteringskatalog Udvidelser Forslag: : Indkøb af trappekørere til plejecentre Lokal-MED vil bemærke, at elevatorerne sjældent er ude af drift, så det anses for at være en unødvendig udvidelse. Derudover er kun ca. 50% af beboerne, som vil få glæde af en trappekører, da brugere, som benytter en komfortkørestol (fx elektriske kørestole), ikke kan benytte en trappekører. Forslag: : Hyggekrogen og aflastningsboliger Lokal-MED er enig i, at det vil være en god løsning til aflastning af pårørende og medarbejdere, som bruger mange ressourcer på de demente borgere. Det vil desuden understøtte dagsorden om, at borgere skal blive i eget hjem så længe som muligt. Lokal-MED vil gøre opmærksom på, at Nældebjerg bør prioriteres som et kompetencecenter for demens, og det kan derfor være en udfordring at blande demente borgere med ikke-demente, da de demente borgere nemt bliver påvirket af støj omkring sig. Prioriteringskatalog Besparelser Forslag: : Nedlæggelse af dagcentre Lokal-MED vil gøre opmærksom på, at der ved lukning af dagcentrene kan opstå en øget risiko for, at flere ældre bliver isolerede, fordi dagcentrene giver dem et socialt tilhørssted. Socialt liv bidrager til den generelle sundhedstilstand. Derudover indskriver dagcentrene sig i Greve Kommunes initiativer overfor forebyggelse af ensomhed. Lokal-MED foreslår dog, at hvis det på et tidspunkt bliver aktuelt at et dagcenter skal lukkes, så kan Nældebjerg Plejecenter være en mulighed, fordi centeret derved får mulighed for at opprioritere fokus på de demente borgere. Hvis dagcenteret på Nældebjerg lukkes, er det da vigtigt at finde alternativer til de borgere, som har benyttet dagcenteret. Forslag: : Husalfer på plejecentre Husalfene er utroligt populære, fordi de kan lave aktiviteter med beboerne, som det faste personale ikke har tid og ressourcer til. Lokal-MED fremhævede dog, at det ud fra sygeplejefagligt synspunkt er en KAN-ydelse, som er mulig at nedprioritere, i stedet for at det ellers går ud over den personlig pleje (fx bad, spisning, tryksår og toiletbesøg). Forslag: : Reduktion af personlig pleje på plejecentre 4,1% Lokal-MED gør opmærksom på, at det vil medføre en betydelig forringelse af serviceniveauet, som den enkelte medarbejder har til at udføre sine opgaver. Da flere og flere beboere har begyndende 13

24 Samlet høringssvar til Social- og Sundhedsudvalget fra Center for Sundhed & Pleje vedr. budgetoplæg demens, kræver det flere ressourcer at yde omsorg og pleje. Det vil derfor ikke altid være muligt at yde den passende pleje og omsorg til de svageste beboere. Forslag: : Reduktion af kvalitetsstandarder på uddelegeret sygepleje 3,9% Lokal-MED gør opmærksom på, at det betyder en væsentlig forringelse af serviceniveauet overfor borgeren. 14

25 Social- og Sundhedsudvalget i Greve Greve Rådhus 28. august 2017 Høringssvar vedr. Budget Forslagsnummer: Husalfe på plejecentrene Med stor beklagelse konstaterer Ældre Sagen i Greve, at husalferne på vores plejecentre igen er sat på spareplanen! Ved Ældremilliarden i 2014 blev ældreområdet i Greve løftet, ved at der blev ansat en husalf på hvert af vore fire plejecentre. Formålet var at skabe rum for flere hverdagsaktiviteter, hygge og tryghed. Og det lykkedes. Vores samarbejde omkring cykling (DUOcykling) med de ældre borgere blev genoprettet, efter vi havde mistet flere piloter, fordi borgerne ikke var klar til cykling, når piloterne kom for at hente dem. I forbindelse med puljen til Værdig Ældrepleje (Værdighedsmilliarden) i 2016 blev husalferne igen en del af puljen, som fortsatte i Vores opfattelse var nu, at man havde set nytteværdien af de 1,5 mio. til husalferne, som er med til at forebygge og mindske ensomhed og give en bedre livskvalitet og derfor var kommet for at blive. 2 af plejecentrenes DUO-cykler er nedslidte. Og da vi ikke forventer, at kommunen vil købe nye, har Ældre Sagen i Greve besluttet at søge midler fra fonde til indkøb af nye cykler. Vi vil imidlertid sætte dette lidt i bero, indtil vi ved, om der stadig er husalfer, som kan være det gode bindeled mellem cykelpiloterne og borgerne og sikre, at borgeren har tøj på til en cykeltur. Vi fraråder vedtagelse af dette besparelsesforslag, som vil give en dårligere hverdag for vore ældre borgere og dermed mindske livskvaliteten for dem. Endelig er vi bange for at miste flere piloter, og ikke kunne tilbyde DUO-cyklingen i samme målestok til vore ældre borgere, som vi gør i dag. Forslagsnummer: og Reduktion i personlig pleje Med disse to forslag vil kvaliteten i serviceniveauet for personlig pleje i Greve Kommune blive yderligere forringet. Kommunen ligger i forvejen i den lave ende af, hvad der bruges på hjælp til vore ældre. En undersøgelse, der blev foretaget i TV2 Lorrys sendeområde af Jyllands-Posten, viser, at Greve Kommune bruger 0,95 time ugentlig for en gennemsnitlig borger på 80 år. Vores nabokommune Ishøj anvender 1,32 time, og den bedste kommune er Lejre med 1,49 time. Ældre Sagen i Greve, Arenaskolen, Gersager Allé 1, 2670 Greve Telefon , Mail: kontor@senior-i-greve.dk Gavekøb kan fratrækkes efter gældende skatteregler: Giro Protektor: Hendes Majestæt Dronning Margrethe II

26 Der er uforståeligt, at det er nødvendigt at reducere med 5,4 mio. på plejen. I 2014 fik Greve Kommune 7,9 mio. fra puljen vedr. Ældremilliarden, og i ,3 mio. til Værdig Pleje, altså 16,2 mio. i alt 2 puljer som vi mener, kommunen fortsat modtager. Tanken bag disse puljer var at skabe en bedre hverdag, god livkvalitet, selvbestemmelse og ikke mindst: kvalitet, tværfaglighed og sammenhæng i plejen. I Værdighedspolitiken for Greve Kommune står der under temaet Livskvalitet følgende: Greve kommune vil sikre, at den enkelte borger kan få støtte til at fungere i hverdagen og få hjælp, når der er behov for det, og under temaet: Selvbestemmelse: Greve kommune vil sikre, at ældre borgere fortsat har mulighed for at bestemme over egen hverdag. Det er svært at se, hvordan det kan indfries, når der gang på gang reduceres i den tid, der er afsat til det. Man kan ikke lade være med at spørge sig selv, om det er derfor, der er tidsbegrænsning på værdighedspolitikken for ! Greve Kommune har fået 2,8 mio. til et projekt til Styrker indsats mod ensomhed hos ældre mennesker, der modtager meget hjemmehjælp. Projektet omhandler borgere, der er visiteret til pakkerne C3 og C4 og skal foregå i samarbejde med frivillige. Hvis det er udvalgets opfattelse at frivillige nu skal bruge deres tid på at udfylde den tid, man vil reducere med, tager man ganske fejl. Det er fortsat kommunens opgave at sikre, at de ældre får en god hverdag og en værdig pleje! Ældre Sagen ser disse forslag som en kraftig forringelse af kommunens ældrepleje og håber, der kan findes andre løsninger. Det drejer sig jo ikke kun om, hvorvidt Greve Kommune fortsat kan rose sig over et godt serviceniveau, men også at der står en god kvalitet bag. Ældre Sagen i Greve Jørgen Norrid Formand Høringssvar vedr. Budget Side 2 af 2

Greve Seniorråd. Referat. Greve Kommune. Mandag den kl på Strandcentret

Greve Seniorråd. Referat. Greve Kommune. Mandag den kl på Strandcentret Greve Seniorråd Mandag den 29.05.17 kl. 9-12 på Strandcentret Kirsten Andersen (formand) Elo Knudsen (næstformand) Finn Brozek Knud Bloksgaard Palle Jacobsen Afbud: Flemming Vahlgreen Sigurd Arnfred Larsen,

Læs mere

Mange undersøgelser viser, at godt indeklima herunder god rengøring også er med til at mindske sygefraværet

Mange undersøgelser viser, at godt indeklima herunder god rengøring også er med til at mindske sygefraværet Til økonomi- og planudvalget Høringssvar vedr. budget 2018-2021 fra medarbejdersiden i HovedMed I stedet for at kommentere på de enkelte prioriteringsforslag hvilket de forskellige OmrådeMed har gjort

Læs mere

Greve Seniorråd. Referat. Greve Kommune. Tirsdag den kl Rehabiliteringscentret Hedebo

Greve Seniorråd. Referat. Greve Kommune. Tirsdag den kl Rehabiliteringscentret Hedebo Greve Seniorråd Tirsdag den 31.05.16 kl. 9-13 Rehabiliteringscentret Hedebo Niels Kjøller (formand) Elo Knudsen Flemming Vahlgreen Knud Bloksgaard Palle Jacobsen Kirsten Andersen (næstformand) Afbud: Finn

Læs mere

Prioriteringsrum i kr.

Prioriteringsrum i kr. Prioriteringsrum i 1.000 kr. 2019 2020 2021 2022 Social-, Sundheds- og Psykiatriudvalget 700 500 500 500 Omlægning af indsatsen i Pædagogisk Psykiatrisk Vejledningscenter PPV 500 500 500 500 Konsulentbistand

Læs mere

Et værdigt seniorliv Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik. Udkast april 2016

Et værdigt seniorliv Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik. Udkast april 2016 Et værdigt seniorliv Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik Udkast april 2016 1 1. Forord og vision for politikken Velkommen til Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik. Som navnet siger, er

Læs mere

En værdig ældrepleje. Værdighedspolitik, Hørsholm Kommune

En værdig ældrepleje. Værdighedspolitik, Hørsholm Kommune En værdig ældrepleje Værdighedspolitik, Hørsholm Kommune Indhold 1. Baggrund... 1 2. Udarbejdelse af værdighedspolitik... 1 3. Værdig ældrepleje i Hørsholm Kommune... 1 4. Flere varme hænder i ældreplejen

Læs mere

Et værdigt seniorliv. Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik

Et værdigt seniorliv. Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik Et værdigt seniorliv Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik Vedtaget af Byrådet den 5. september 2018 Indhold Forord...4 Vision...5 Om ældre/målgruppe for politikken... 6 Temaer...10 Fællesskab...12

Læs mere

Greve Seniorråd. Referat. Greve Kommune. Tirsdag den kl i mødelokale 4

Greve Seniorråd. Referat. Greve Kommune. Tirsdag den kl i mødelokale 4 Greve Seniorråd Tirsdag den 02.06.15 kl. 9-12 i mødelokale 4 Kirsten Andersen (næstformand) Elo Knudsen Finn Brozek Flemming Vahlgreen Knud Bloksgaard Palle Jacobsen Afbud: Niels Kjøller (formand) Sigurd

Læs mere

Ældrerådet. Referat. Greve Kommune. Mandag den kl i mødelokale 1

Ældrerådet. Referat. Greve Kommune. Mandag den kl i mødelokale 1 Ældrerådet Mandag den 03.06.13 kl. 9-12 i mødelokale 1 Niels Kjøller, formand Freddy Aldenborg Elo Knudsen Finn Brozek Flemming Vahlgreen Peer Ravn Aage Tolberg Sigurd Arnfred Larsen, sekretær Side 1 ÆR

Læs mere

Greve Seniorråd. Referat. Greve Kommune. Tirsdag den kl på Strandcentret

Greve Seniorråd. Referat. Greve Kommune. Tirsdag den kl på Strandcentret Greve Seniorråd Tirsdag den 24.11.15 kl. 9-12 på Strandcentret Niels Kjøller (formand) Kirsten Andersen (næstformand) Elo Knudsen Finn Brozek Flemming Vahlgreen Knud Bloksgaard Palle Jacobsen Sigurd Arnfred

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Sønderborg Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 16.932.000 kr. Tilskud bedre

Læs mere

PRIORITERINGSKATALOG - UDVIDELSER BUDGET Forslagsnummer Tekst, der beskriver forslaget

PRIORITERINGSKATALOG - UDVIDELSER BUDGET Forslagsnummer Tekst, der beskriver forslaget PRIORITERINGSKATALOG - UDVIDELSER BUDGET 2018-2021 Forslagsnummer Tekst, der beskriver forslaget 2018 2019 2020 2021 Social- og Sundhedsudvalget 5.01 Retsbestemte sikringsydelse 5.02 Voksne og handicap

Læs mere

Værdighedspolitik FORORD

Værdighedspolitik FORORD VÆRDIGHEDSPOLITIK Værdighedspolitik FORORD Hvad er et godt og værdigt ældreliv, og hvordan støtter borgere, foreningsliv, medarbejdere og politikere op om et sundt og aktivt ældreliv? I Esbjerg Kommune

Læs mere

Greve Seniorråd høring vedr. prioriteringsforslag

Greve Seniorråd høring vedr. prioriteringsforslag Greve Seniorråd høring vedr. prioriteringsforslag Greve Seniorråd afgiver hermed høringssvar i forhold til de prioriteringsforslag til budget 2019 2022, der føres til politisk behandling på fællesmødet

Læs mere

Ansøgte midler til løft af ældreområdet

Ansøgte midler til løft af ældreområdet Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Ansøgningsskemaet skal udfyldes elektronisk via puljeportalen, https://tilskudsportal.sm.dk. For yderligere information om brug af puljeportalen

Læs mere

Greve Seniorråd. Referat. Greve Kommune. Tirsdag den kl i mødelokale 1

Greve Seniorråd. Referat. Greve Kommune. Tirsdag den kl i mødelokale 1 Greve Seniorråd Tirsdag den 05.05.15 kl. 9-12 i mødelokale 1 Niels Kjøller (formand) Kirsten Andersen (næstformand) Elo Knudsen Finn Brozek Flemming Vahlgreen Knud Bloksgaard Palle Jacobsen Sigurd Arnfred

Læs mere

Beskrivelse af opgaver

Beskrivelse af opgaver Bevillingsramme 50.52 Tilbud til ældre pensionister Ansvarligt udvalg Social- og Sundhedsudvalget Beskrivelse af opgaver Bevillingsrammen omfatter hjælp og omsorg til ældre borgere over 65 år, samt alle

Læs mere

En værdig ældrepleje. Værdighedspolitik, Hørsholm Kommune

En værdig ældrepleje. Værdighedspolitik, Hørsholm Kommune En værdig ældrepleje Værdighedspolitik, Hørsholm Kommune 1 Indhold 1. Baggrund...1 2. Værdig ældrepleje i Hørsholm Kommune...1 3. Flere varme hænder i ældreplejen særligt på kommunens plejecentre...2 4.

Læs mere

Der blev i forbindelse med Aftale om Finanslov for 2014 afsat 1 mia. kr. årligt i en pulje til løft af indsatsen på det kommunale ældreområde.

Der blev i forbindelse med Aftale om Finanslov for 2014 afsat 1 mia. kr. årligt i en pulje til løft af indsatsen på det kommunale ældreområde. Notat Center for Sundhed og Omsorg Staben Stengade 59 000 Helsingør Tlf. - Mob. 25264 krb04@helsingor.dk Dato 28.08. Sagsbeh. Katrine Rosholt Bremholm Ældremilliarden Der blev i forbindelse med Aftale

Læs mere

Bornholms Regionskommune. Kvalitetsstandard for dag- og aktivitetscenter på ældreområdet

Bornholms Regionskommune. Kvalitetsstandard for dag- og aktivitetscenter på ældreområdet Bornholms Regionskommune Kvalitetsstandard for dag- og aktivitetscenter på ældreområdet Godkendt i Social- og Sundhedsudvalget, den 6. januar 2014 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 1 2. GRUNDLAG...

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019.

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019. Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Tilskud en værdig ældrepleje 2019: Tilskud bedre bemanding i ældreplejen

Læs mere

Notat. Fælles besvarelse til indsendte høringssvar vedr. Værdighedspolitikken Vedrørende Værdighedspolitik

Notat. Fælles besvarelse til indsendte høringssvar vedr. Værdighedspolitikken Vedrørende Værdighedspolitik Dato: 02.11.2018 Center for Sundhed og Omsorg Sekretariat horsholm.dk Fælles besvarelse til indsendte høringssvar vedr. Værdighedspolitikken 2018 Baggrund Hørsholm Kommune har opdateret kommunens værdighedspolitik,

Læs mere

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune. ældreområdet

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune. ældreområdet Ældrepolitik for Norddjurs Kommune ældreområdet Indledning Ældrepolitikken er fundamentet for arbejdet på ældreområdet. Den sætter rammerne for indsatsen på ældreområdet i Norddjurs Kommune og afspejler

Læs mere

Udvidelseskatalog Udvidelser i alt Heraf udenfor servicerammen

Udvidelseskatalog Udvidelser i alt Heraf udenfor servicerammen Udvidelseskatalog 2020 2021 2022 2023 Udvidelser i alt 17.088 24.017 17.803 14.274 Heraf udenfor servicerammen -3.000-3.000-3.000-3.000 Budgetområde Forslag 2020 2021 2022 2023 ØKONOMIUDVALGET 8.425 9.925

Læs mere

Generelle oplysninger

Generelle oplysninger Social-, Børne- og Integrationsministeriet Ansøgningsskemaet skal udfyldes elektronisk via puljeportalen, https://tilskudsportal.sm.dk. For yderligere information om brug af puljeportalen se under vejledninger

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Billund Kommune Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 5.220.000 kr. Tilskud

Læs mere

Forslag til anvendelse af Egedal Kommunes andel af "Ældre milliarden"

Forslag til anvendelse af Egedal Kommunes andel af Ældre milliarden Forslag til anvendelse af Egedal Kommunes andel af "Ældre milliarden" Beslutningstema Der skal tages stilling til hvilke formål Egedal Kommune vil søge de 5,9 millioner kroner, som kommunen tilbydes af

Læs mere

Værdighedspolitik En værdig ældrepleje

Værdighedspolitik En værdig ældrepleje Værdighedspolitik 2018 En værdig ældrepleje Livskvalitet og selvbestemmelse Kvalitet, tværfaglighed og sammenhæng Mad og ernæring En værdig død Pårørende Ny værdighedspolitik Værdighedspolitik Kommunerne

Læs mere

Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm Social- og Sundhedsudvalget, november 2017

Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm Social- og Sundhedsudvalget, november 2017 Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm 2018 2020 Social- og Sundhedsudvalget, november 2017 Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm 2018 2020 Den Nationale Demenshandlingsplan

Læs mere

Værdighedspolitik. Proces FORORD

Værdighedspolitik. Proces FORORD VÆRDIGHEDSPOLITIK 2 Værdighedspolitik FORORD Alle kommuner skal i 2016 vedtage en værdighedspolitik, som beskriver, hvordan kommunens ældrepleje i arbejdet med den enkelte ældre understøtter områderne:

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Albertslund Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 4.356.000 Tilskud bedre

Læs mere

I Varde Kommunes værdighedspolitik indgår herudover følgende områder: 8) Værdighed også for demensramte 9) Oplevelser i naturen.

I Varde Kommunes værdighedspolitik indgår herudover følgende områder: 8) Værdighed også for demensramte 9) Oplevelser i naturen. Dato 02.aug.2018 Dok.nr. 116912/18 Sagsnr. 18-4735 Ref. chzo Værdighedspolitik Kommunerne skal i hver byrådsperiode udarbejde en værdighedspolitik for den kommunale ældrepleje. Politikken vedtages i byrådet.

Læs mere

Værdighedspolitik. Halsnæs Kommune. Forord

Værdighedspolitik. Halsnæs Kommune. Forord Værdighedspolitik Halsnæs Kommune Forord I Halsnæs Kommune skal det være muligt at leve et værdigt liv, hele livet, også når man bliver ældre og måske får brug for hjælp. Med denne værdighedspolitik sætter

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019.

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019. Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Favrskov Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 8.004.000 kr. Tilskud bedre

Læs mere

Værdighedspolitik. Halsnæs Kommune

Værdighedspolitik. Halsnæs Kommune Værdighedspolitik Halsnæs Kommune Forord I Halsnæs Kommune skal det være muligt at leve et værdigt liv, hele livet, også når man bliver ældre og måske får brug for hjælp. Med denne værdighedspolitik sætter

Læs mere

Ansøgte midler til løft af ældreområdet

Ansøgte midler til løft af ældreområdet Social-,Børne-og Integrationsministeriet Ansøgningsskemaet skal vedhæftes elektronisk til ansøgningen via puljeportalen, https://tilskudsportal.sm.dk. For yderligere information om brug af puljeportalen

Læs mere

Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i Kommune: Viborg Kommune. Tilskud:

Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i Kommune: Viborg Kommune. Tilskud: Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2017 Kommune: Viborg Kommune Tilskud: 17.136.000 Link til værdighedspolitik: https://kommune.viborg.dk/borger/seniorer-ogpensionister/politikker-og-standarder/senior-og-vaerdighedspolitik

Læs mere

Aktivitets- og Frivilligcenter. Status 2018

Aktivitets- og Frivilligcenter. Status 2018 Aktivitets- og Frivilligcenter Status 2018 Indhold Solrød Kommunes Aktivitets- og Frivilligcenter 3 3 3 Daghjem og Demensdaghjem 4 Aktivitetscenter 4 Frivilligcenter og det frivillige sociale arbejde 5

Læs mere

Værdighedspolitik for ældreplejen i Frederikshavn Kommune

Værdighedspolitik for ældreplejen i Frederikshavn Kommune Værdighedspolitik for ældreplejen i Frederikshavn Kommune Det er borgerens liv. Derfor ved borgeren bedst, hvad der er brug for. Borgeren er herre i eget hus og liv. Vi motiverer og bakker op. Vi forventer

Læs mere

Tabel 1. Budget for 2016 fordelt på områder Kr. Samlet beløb Livskvalitet Selvbestemmelse Kvalitet, tværfaglighed og

Tabel 1. Budget for 2016 fordelt på områder Kr. Samlet beløb Livskvalitet Selvbestemmelse Kvalitet, tværfaglighed og Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2016 Kommune: Sønderborg Kommune Tilskud: 16.308.000 kr. i 2016 Link til værdighedspolitik: http://sonderborgkommune.dk/vaerdighedspolitik

Læs mere

Dialogmøde om budget. / Næstformand SUF MED Susan McAlden. Sundheds og Omsorgsforvaltningen

Dialogmøde om budget. / Næstformand SUF MED Susan McAlden. Sundheds og Omsorgsforvaltningen Dialogmøde om budget / Næstformand SUF MED Susan McAlden Sundheds og Omsorgsforvaltningen 28.02.2018 Dialogmøde om budget MISSION Københavnerne skal have lige muligheder for sunde, selvstændige og værdige

Læs mere

PRIORITERINGSKATALOG - UDVIDELSER BUDGET

PRIORITERINGSKATALOG - UDVIDELSER BUDGET PRIORITERINGSKATALOG - UDVIDELSER BUDGET 2018-2021 Forslagsnummer Tekst, der beskriver forslaget 2018 2019 2020 2021 Børne- og Ungeudvalget 502.09.07.18 3.01 Skoler Etablering af app-værksted, midlertidig

Læs mere

Samarbejdet i Demensalliancen har inspireret Stevns Kommune til en række nye tiltag:

Samarbejdet i Demensalliancen har inspireret Stevns Kommune til en række nye tiltag: Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2016 Kommune: Stevns Kommune Tilskud:4.632.000 Link til værdighedspolitik: http://stevns.dk/sites/default/files/om_kommunen/planer_poli

Læs mere

Værdighedspolitik. Sundhed og Rehabilitering

Værdighedspolitik. Sundhed og Rehabilitering Værdighedspolitik 2016 Sundhed og Rehabilitering 1 Forord I de kommende år bliver vi flere ældre. Mange er mere sunde og raske og lever længere end tidligere. I Kerteminde Kommune er der mange tilbud og

Læs mere

Værdighedspolitik for Vallensbæk Kommune 2016

Værdighedspolitik for Vallensbæk Kommune 2016 Værdighedspolitik for Vallensbæk Kommune 2016 1 Vallensbæk Kommunes værdighedspolitik beskriver de overordnede værdier for de kommunale indsatser og prioriteringer for seniorer og ældre med behov for kommunal

Læs mere

Prioriteringsrum i kr.

Prioriteringsrum i kr. Prioriteringsrum i 1.000 kr. 2019 2020 2021 2022 Økonomiudvalget - drift 11.750 13.750 16.750 20.750 FI: Styrkelse af myndighedsfunktionen for voksne med særlige behov (invest.) 1.000 1.000 0 0 Fortsættelse

Læs mere

Greve Seniorråd. Referat. Greve Kommune. Mandag den kl på Nældebjerg Plejecenter

Greve Seniorråd. Referat. Greve Kommune. Mandag den kl på Nældebjerg Plejecenter Greve Seniorråd Mandag den 07.11.16 kl. 9-12 på Nældebjerg Plejecenter Niels Kjøller (formand) Elo Knudsen Finn Brozek Flemming Vahlgreen Knud Bloksgaard Kirsten Andersen (næstformand) Afbud: Palle Jacobsen

Læs mere

Midler til løft af ældreområdet

Midler til løft af ældreområdet Midler til løft af ældreområdet 1. Styrket rehabiliterings- og genoptræningsindsats Formålet med indsatsen Planlagte aktiviteter Initiativets målgruppe Økonomi Styrke rehabilieringsindsatsen Forbedring

Læs mere

Serviceniveau 2017 for pleje, praktisk hjælp mm.

Serviceniveau 2017 for pleje, praktisk hjælp mm. Indstilling Til Byrådet (Aarhus Byråd via Magistraten) Fra Sundhed og Omsorg Dato 24. august 2016 Serviceniveau 2017 for pleje, praktisk hjælp mm. 1. Resume Byrådet skal efter servicelovens 139 mindst

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Sorø Kommune Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 5.700.000 kr. Tilskud

Læs mere

Styrket sammenhæng mellem de midlertidige pladser på NOTAT

Styrket sammenhæng mellem de midlertidige pladser på NOTAT Styrket sammenhæng mellem de midlertidige pladser på Svendebjerghave og Genoptræningen NOTAT Sammenhængende indsatser i Center for Sundhed og Ældre Center for Sundhed og Ældre har et ønske om, at indsatser

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Hvidovre Kommune Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 8.880.000 kr. Tilskud

Læs mere

Dagcenter. 1. januar Serviceloven 83 Serviceloven 86 Sundhedsloven 138. Indsatsens lovgrundlag. Serviceloven 83, stk. 1

Dagcenter. 1. januar Serviceloven 83 Serviceloven 86 Sundhedsloven 138. Indsatsens lovgrundlag. Serviceloven 83, stk. 1 Dagcenter 1. januar 2019 Indsatstype Dagcenter Indsatsens Serviceloven 83 Sundhedsloven 138 Serviceloven 83, stk. 1 Formålet med hjælpen efter Lov om social service er at fremme den enkeltes mulighed for

Læs mere

Greve Seniorråd. Referat. Greve Kommune. Mandag den kl Strandcentret Plejecenter

Greve Seniorråd. Referat. Greve Kommune. Mandag den kl Strandcentret Plejecenter Greve Seniorråd Mandag den 13.11.17 kl. 9-12 Strandcentret Plejecenter Kirsten Andersen (formand) Elo Knudsen (næstformand) Finn Brozek Flemming Vahlgreen Knud Bloksgaard Palle Jacobsen Sigurd Arnfred

Læs mere

Greve Seniorråd. Referat. Greve Kommune. Onsdag den kl i mødelokale 5

Greve Seniorråd. Referat. Greve Kommune. Onsdag den kl i mødelokale 5 Greve Seniorråd Onsdag den 06.01.16 kl. 14-16 i mødelokale 5 Niels Kjøller (formand) Kirsten Andersen (næstformand) Elo Knudsen Finn Brozek Flemming Vahlgreen Knud Bloksgaard Afbud: Palle Jacobsen Sigurd

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Assens Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 8.832.000 kr. Tilskud bedre

Læs mere

Et Godt Ældreliv. Ældre- og værdighedspolitik Godkendt af Byrådet den

Et Godt Ældreliv. Ældre- og værdighedspolitik Godkendt af Byrådet den Et Godt Ældreliv Ældre- og værdighedspolitik 2018-2021 Godkendt af Byrådet den 17.12.2018 Forord Fredensborg Kommunes ældre- og værdighedspolitik er grundlaget for at sikre værdighed i ældrelivet og livskvalitet

Læs mere

Værdighedspolitik Visionen i politik for seniorliv

Værdighedspolitik Visionen i politik for seniorliv Værdighedspolitik 2016 Visionen i politik for seniorliv Et aktivt, værdigt, meningsfyldt og trygt seniorliv. Et værdigt liv er altså et af de fem pejlemærker i Varde Kommunes politik for seniorliv. Ny

Læs mere

Udmøntningsinitiativer om Værdighed (Høring)

Udmøntningsinitiativer om Værdighed (Høring) Indledning I dette bilag findes de initiativer, som Social- og Sundhedsudvalget har peget på skal igangsættes via Værdighedspuljen for 2016. Forslagene styrker/understøtter dels igangværende indsatser,

Læs mere

Oversigt over høringsparters kommentarer og forslag til værdighedspolitikken samt forvaltningens anbefalinger. SeniorRådet

Oversigt over høringsparters kommentarer og forslag til værdighedspolitikken samt forvaltningens anbefalinger. SeniorRådet Oversigt over høringsparters kommentarer og forslag til værdighedspolitikken samt forvaltningens anbefalinger Høringspart Forvaltningens bemærkninger SeniorRådet 1) Seniorrådet glæder sig over, at man

Læs mere

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune ÆLDREPOLITIK Ældrepolitik for Norddjurs Kommune 2017-2021 INDHOLDSFORTEGNELSE Forord 3 Menneskesyn og kerneværdier 4 Det gode ældreliv er at kunne selv 6 Det gode ældreliv er at bestemme selv 8 Det gode

Læs mere

Værdighedspolitik. Sundhed, Handicap og Rehabilitering

Værdighedspolitik. Sundhed, Handicap og Rehabilitering Værdighedspolitik 2018 Sundhed, Handicap og Rehabilitering 1 Forord I de kommende år bliver vi flere ældre. Mange er mere sunde og raske og lever længere end tidligere. I Kerteminde Kommune er der mange

Læs mere

Et godt og aktivt ældreliv. Dragør Kommunes ældrepolitik

Et godt og aktivt ældreliv. Dragør Kommunes ældrepolitik Et godt og aktivt ældreliv Dragør Kommunes ældrepolitik Udgivet af: Social, Børn og Kulturudvalget Ansvarshavende redaktør: Mette Brinch, direktør Tekst og redaktion: Pernille Dørr Kjær og Johannes Bo

Læs mere

Livet skal leves hele livet

Livet skal leves hele livet Social-, Børne- og Integrationsministeriet Januar 2014 Livet skal leves hele livet Regeringens politiske oplæg til opfølgning på Hjemmehjælpskommissionen I. Afsættet Hjemmehjælpskommissionen Et enigt Folketing

Læs mere

Værdighedspolitik i Syddjurs Kommune

Værdighedspolitik i Syddjurs Kommune Værdighedspolitik i Syddjurs Kommune Godkendt af byrådet d. 27. april 2016 Forord Byrådet i Syddjurs Kommune har d. 27. april 2016 godkendt Værdighedspolitik 2016-2020. Politikken beskriver, hvordan kommunens

Læs mere

Social- og Sundhedsudvalget

Social- og Sundhedsudvalget Social- og Sundhedsudvalget Dagsorden Dato: Tirsdag den 5. december 2017 Mødetidspunkt: 15:00 Husk Julefrokost i gæstekantinen fra kl. 13.00-15.00 Mødelokale: Gæstekantinen på Rådhuset Vallensbæk Stationstorv

Læs mere

Ansøgte midler til løft af ældreområdet

Ansøgte midler til løft af ældreområdet Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Ansøgningsskemaet skal udfyldes elektronisk via puljeportalen, https://tilskudsportal.sm.dk. For yderligere information om brug af puljeportalen

Læs mere

Velfærdsudvalget. Dagsorden til møde Torsdag den 16. januar 2014 kl i F 6

Velfærdsudvalget. Dagsorden til møde Torsdag den 16. januar 2014 kl i F 6 Velfærdsudvalget Dagsorden til møde Torsdag den 16. januar 2014 kl. 08.30 i F 6 MØDEDELTAGERE Kasper Andersen (O) Emilie Tang (V) Jens Ross Andersen (V) Kim Rockhill (A) Morten Skovgaard (V) Susanne Bettina

Læs mere

Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2018

Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2018 Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2018 Foreløbig redegørelse tilpasses til ansøgningsskema for 2018, når dette foreligger. Kommune: Frederikssund Kommune

Læs mere

ET VÆRDIGT SENIORLIV I ALBERTSLUND. Albertslund Kommunes værdighedspolitik

ET VÆRDIGT SENIORLIV I ALBERTSLUND. Albertslund Kommunes værdighedspolitik ET VÆRDIGT SENIORLIV I ALBERTSLUND Albertslund Kommunes værdighedspolitik 2019-2021 Indledning Albertslund Kommunes vision er, at borgerne skal leve godt og længe også i den tredje alder. Ældre borgere

Læs mere

Greve Seniorråd. Referat. Greve Kommune. Mandag den kl i mødelokale 7

Greve Seniorråd. Referat. Greve Kommune. Mandag den kl i mødelokale 7 Greve Seniorråd Mandag den 15.08.16 kl. 9-12 i mødelokale 7 Niels Kjøller (formand) Elo Knudsen Knud Bloksgaard Palle Jacobsen Kirsten Andersen (næstformand) Afbud: Finn Brozek Flemming Vahlgreen Katrine

Læs mere

Samsø Kommune arbejder ud fra værdierne: Ordentlighed Anerkendelse Tillid Tydelighed. Værdighedspolitik

Samsø Kommune arbejder ud fra værdierne: Ordentlighed Anerkendelse Tillid Tydelighed. Værdighedspolitik INDSATSER PRINCIPPER OVERORDNET POLITIK Godkendt af Samsø Kommunes kommunalbestyrelse 26.4.2016 Værdighedspolitik I Samsø Kommune ønsker vi, at alle borgere skal have mulighed for en værdig alderdom. For

Læs mere

Senior- og værdighedspolitik

Senior- og værdighedspolitik Social og Sundhed Senior- og værdighedspolitik Maj 2018 Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Værdighed... 2 Fokusområder... 3 Livskvalitet... 3 Selvbestemmelse... 4 Kvalitet, tværfaglighed og sammenhæng

Læs mere

2. Beslutningspunkter At 1) Værdighedsmidlerne udmøntes som beskrevet

2. Beslutningspunkter At 1) Værdighedsmidlerne udmøntes som beskrevet Indstilling Til Byrådet (Aarhus Byråd via Magistraten) Fra Sundhed og Omsorg Dato 1. marts 2016 Udmøntning af værdighedsmilliard 1. Resume Til at understøtte arbejdet med værdighed i ældreplejen er der

Læs mere

Prioritering af puljemidler til bedre bemanding i hjemmeplejen og på plejehjem

Prioritering af puljemidler til bedre bemanding i hjemmeplejen og på plejehjem Acadre sagsnr.: 18/1703 Sagsforløb: SSU- ØU-KB -Åben sag Mødedato: 30-04-2018 Sagsansvarlig enhed: Sagsbehandler: glheps Prioritering af puljemidler til bedre bemanding i hjemmeplejen og på plejehjem Baggrund

Læs mere

Delanalyse 1: Alternative faggrupper til reducering af timepris for opgavelevering:

Delanalyse 1: Alternative faggrupper til reducering af timepris for opgavelevering: Budgetanalyse for rengøringsopgaver på ældreområdet Formål Budgetanalyserne har til formål at skabe økonomiske potentialer, som kan bidrage til at nedbringe de økonomiske udfordringer i budget 2020-23.

Læs mere

Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i Kommune: Assens Kommune. Tilskud 2018:

Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i Kommune: Assens Kommune. Tilskud 2018: Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2018 Kommune: Assens Kommune Tilskud 2018: Tabel 1. Budget for 2018 fordelt på områder Kr. Samlet beløb Livskvalitet 2.116.00

Læs mere

Værdighedspolitik for Norddjurs Kommune

Værdighedspolitik for Norddjurs Kommune Værdighedspolitik for Norddjurs Kommune Værdighedspolitik for ældrepleje I Norddjurs Kommune anses et værdigt ældreliv, som et liv med størst mulig selvstændighed, selvbestemmelse og livskvalitet. Den

Læs mere

Ældrepolitikken udkast

Ældrepolitikken udkast Ældrepolitikken 2019-2022 1. udkast Struktur forslag Forord Baggrund tendenser på ældreområdet Den demografiske udvikling, flere ældre Sund aldring Forandringer i sundhedsvæsenet, det nære sundhedsvæsen,

Læs mere

Serviceniveau 2017 for pleje, praktisk hjælp mm. i Sundhed og Omsorg. Høring

Serviceniveau 2017 for pleje, praktisk hjælp mm. i Sundhed og Omsorg. Høring Indstilling Til Byrådet (Aarhus Byråd via Magistraten) Fra Sundhed og Omsorg Dato 24. august 2016 Serviceniveau 2017 for pleje, praktisk hjælp mm. i Sundhed og Omsorg Høring 1. Resume Byrådet skal efter

Læs mere

Beskrivelse af opgaver

Beskrivelse af opgaver Bevillingsramme 50.56 Sundhed og forebyggelse Ansvarligt udvalg Social- og Sundhedsudvalget Beskrivelse af opgaver Bevillingsrammen omfatter sygehusudgifter samt sundhedsmæssige indsatser og forebyggende

Læs mere

Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i Kommune: Viborg Kommune. Tilskud:

Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i Kommune: Viborg Kommune. Tilskud: Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2016 Kommune: Viborg Kommune Tilskud: 16.716.000 Link til værdighedspolitik: https://kommune.viborg.dk/borger/seniorer-ogpensionister/politikker-og-standarder/senior-og-vaerdighedspolitik

Læs mere

Politik for et værdigt ældreliv i Helsingør Kommune

Politik for et værdigt ældreliv i Helsingør Kommune Politik for et værdigt ældreliv i Helsingør Kommune 2016-2018 Indledning Aldringsprocessen er forskellig fra borger til borger bl.a. på grund af forskelle i levevis og helbredstilstand. Der er derfor mange

Læs mere

Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i Kommune: Frederikssund Kommune. Tilskud:

Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i Kommune: Frederikssund Kommune. Tilskud: Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2017 Kommune: Frederikssund Kommune Tilskud: 8.880.000 Link til værdighedspolitik: http://www.frederikssund.dk/media/0de01847-1109-46f7-9348-

Læs mere

Udvidelsesforslag i alt, Social- og Sundhedsudvalget

Udvidelsesforslag i alt, Social- og Sundhedsudvalget Tekst der beskriver forslaget 2017 2018 2019 2020 5.02 Voksne og handicap Genopretning af budgettet på det specialiserede voksenområde -9.923-9.923-9.923-9.923 5.03 Hjemmepleje Ansættelse af demenskoordinator

Læs mere

Økonomiske konsekvenser vedr. ansøgning af pulje til løft af ældreområdet

Økonomiske konsekvenser vedr. ansøgning af pulje til løft af ældreområdet Notat Sekretariatet Rådhuset, Torvet 1 5800 Nyborg Betjen dig selv på www.nyborg.dk Sagsansvarlig: Tlf. E-mail: Sagsnr. 450-2014-711 06-02-2014 Økonomiske er vedr. ansøgning af pulje til løft af ældreområdet

Læs mere

Værdighedspolitikken Udkast

Værdighedspolitikken Udkast Udkast Værdighedspolitikken // 2016 Forord Ringkøbing-Skjern Kommunes værdighedspolitik beskriver kommunens overordnede værdier og prioriteringer på ældreområdet, herunder blandt andet personlig hjælp,

Læs mere

Greve Seniorråd. Referat. Greve Kommune. Tirsdag den kl i mødelokale 2

Greve Seniorråd. Referat. Greve Kommune. Tirsdag den kl i mødelokale 2 Greve Seniorråd Tirsdag den 03.02.15 kl. 9-12 i mødelokale 2 Kirsten Andersen (næstformand) Elo Knudsen Finn Brozek Flemming Vahlgreen Knud Bloksgaard Afbud: Niels Kjøller (formand) Palle Jacobsen Sigurd

Læs mere

Social og sundhed Ikke indarbejdede ændringer Budget

Social og sundhed Ikke indarbejdede ændringer Budget Social og sundhed Ikke indarbejdede ændringer Budget 2020-2023 I 1000 kr. Regnskab 2018 Opr. 2019 Basisbudget 2020 BF 2020 BO 2021 Ændringer BO 2022 BO 2023 SSU's beslutning 17.6.19: Forslag 2440-2449

Læs mere

Endvidere indgår udmøntningen af råderumskataloget og bortfald af ældrepuljen i det omfang disse aktiviteter fortsættes.

Endvidere indgår udmøntningen af råderumskataloget og bortfald af ældrepuljen i det omfang disse aktiviteter fortsættes. 1 Udvalget for Social og Sundhed Oversigt over udmøntning af nye ønsker til driftsbudgettet for 2016 Ved Byrådets budgetforlig blev der blandt andet truffet beslutning om at budgettet for Udvalget for

Læs mere

Senior- og værdighedspolitik

Senior- og værdighedspolitik Social og Sundhed Senior- og værdighedspolitik Maj 2016 Indholdsfortegnelse Indledning... 2 En nuanceret forståelse af værdighed... 2 Fokusområder... 3 Livskvalitet... 3 Selvbestemmelse... 4 Kvalitet,

Læs mere

Ansøgte midler til løft af ældreområdet. Styrket rehabiliterings- og genoptræningsindsats

Ansøgte midler til løft af ældreområdet. Styrket rehabiliterings- og genoptræningsindsats Ansøgte midler til løft af ældreområdet Resumé af de samlede indsatser: Den rehabiliterende indsats i hjemmeplejen styrkes fortsat ved at fastholde ansættelsen af flere ergoterapeuter. Besparelse på tid

Læs mere

P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T

P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T FINANSLOVSAFTALEN 2014 I Finanslovsaftalen for 2014 er der afsat 1 mia. kr. til et varigt løft til ældreområdet. Tønder Kommunes andel af det samlede

Læs mere

1. Beskrivelse af opgaver

1. Beskrivelse af opgaver Bevillingsområde 50.52 Tilbud til ældre pensionister 1. Beskrivelse af opgaver Bevillingen omfatter hjælp og omsorg til ældre borgere over 65 år, samt alle aldersgrupper når det gælder visiterede ydelser

Læs mere

P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T 2015

P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T 2015 P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T 2015 I Finanslovsaftalen for 2014 er der afsat 1 mia. kr. årligt til et varigt løft til ældreområdet. Tønder Kommunes andel af det samlede beløb udgør

Læs mere

Forslag til målgruppe for og hovedemner i ældrepolitikken 2017

Forslag til målgruppe for og hovedemner i ældrepolitikken 2017 Forslag til målgruppe for og hovedemner i ældrepolitikken 2017 1. Indledning En vigtig del af visionen for Norddjurs Kommune er: Et liv med muligheder og Alle med. Et af hovedformålene med Norddjurs kommunes

Læs mere

Vejledning til ansøgning om støtte fra puljen til løft af ældreområdet 15.75.05.10 Ældremilliarden 2015 Ansøgningsfrist d. 26.

Vejledning til ansøgning om støtte fra puljen til løft af ældreområdet 15.75.05.10 Ældremilliarden 2015 Ansøgningsfrist d. 26. Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Vejledning til ansøgning om støtte fra puljen til løft af ældreområdet 15.75.05.10 Ældremilliarden 2015 Ansøgningsfrist d. 26. september

Læs mere

Serviceniveau 2016 for pleje, praktisk hjælp m.m. i Sundhed og Omsorg

Serviceniveau 2016 for pleje, praktisk hjælp m.m. i Sundhed og Omsorg Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sundhed og Omsorg Dato 3. juli 2015 Serviceniveau 2016 for pleje, praktisk hjælp m.m. i Sundhed og Omsorg 1. Resume Byrådet skal efter servicelovens 139

Læs mere

Værdigheds-politik

Værdigheds-politik Værdigheds-politik 2018-2021 for ældreområdet Forord Herlev Kommune kan her præsentere Værdighedspolitik 2018-2021. Med værdighedspolitikken fortsætter Herlev Kommune arbejdet med at udvikle og styrke

Læs mere

SOLRØD KOMMUNE NOTAT Emne: Til: Dato: Sagsbeh.: Sagsnr.: Indsatsområde Nuværende indsatser Indsatser understøttet af pulje Udgift 2014 (2015)

SOLRØD KOMMUNE NOTAT Emne: Til: Dato: Sagsbeh.: Sagsnr.: Indsatsområde Nuværende indsatser Indsatser understøttet af pulje Udgift 2014 (2015) SOLRØD KOMMUNE NOTAT Emne: Til: Bilag vedr. sag om støtte fra puljen til løft af ældreområdet Byrådet Dato: 28.01.14 Sagsbeh.: DOSA Sagsnr.: 14/574 Nedenstående er en uddybning af de 6 foreslåede indsatser,

Læs mere