Grundvandsmodel for Grindsted By

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Grundvandsmodel for Grindsted By"

Transkript

1 Grundvandsmodel for Grindsted By Marts 2010

2

3 Grundvandsmodel for Grindsted By Udgivelsesdato : Projekt : Udarbejdet : Peter Alfred Petersen Kontrolleret : Carsten Vejergang, Tore Stamp Kirkeby Godkendt : Peter Alfred Petersen

4 Side 2 INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 BAGGRUND OG FORMÅL 3 2 GRUNDLAG FOR MODELOPSTILLINGEN Geologisk model Datainput, hydraulisk model 5 3 KALIBRERING Nøjagtighedskriterier Startmodel Model Validering 16 4 SCENARIEBEREGNINGER Scenarium 1, Banegravsdepotet Scenarium 2, Fabriksgrunden Scenarium 3, Top Arnum under Fabriksgrunden Scenarium 4, Bastrup under Fabriksgrunden Scenarium 5, Afløbsgrøften Scenarium 6, Grindsted gl. Losseplads Scenarium 7, Top Arnum Grindsted Gl. Losseplads Scenarium 8, Bastrup under Grindsted Gl. Losseplads 29 5 SAMMENFATNING OG VURDERINGER 31 6 REFERENCER 35

5 Side 3 1 BAGGRUND OG FORMÅL I forbindelse med kortlægning og vurdering af forureningsspredningen fra Grindsted Products depoter via grundvandet ind under Grindsted By, har Region Syddanmark anmodet Grontmij Carl Bro A/S om rådgivning og bistand i forbindelse med opstilling og kalibrering af en stationær grundvandsmodel for Grindsted. Følgende arbejde er udført: Deltagelse i 3-4 møder (workshops, diskussion af geologi, modelopsætning m.v.) Overførsel af hydrostratigrafisk model til hydrauliske model fra den opstillede geologiske model for området. Indarbejdning af hydrologiske og hydrogeologiske oplysninger (kalibreringsgrundlag, pejlinger, vandløb m.v.), resultater fra den udførte prøvepumpning. Vurdering af datagrundlaget (kvalitet). Valg af randbetingelser. Pejlegrundlag og klimadata fra den regionale model (2004 data) anvendes i den nye modelopsætning. Invers kalibrering og usikkerhedsanalyse af den opstillede model. 8 scenariekørsler med forureningsspredning beskrevet ved partikeludbredelse (konservativt stof) Kort dokumentationsnotat (nærværende skrift) Arbejdet er sat i gang i september måned 2009, på baggrund af fremsendt oplæg af juni måned 2009, og denne fase afsluttes med nærværende rapport. Formålet med modellen er overordnet at beskrive forureningsspredningen via grundvandsstrømning fra kilderne forårsaget af Grindsted Products, i forhold til de bebyggede områder, samt at vurdere, hvorvidt forureningen potentielt kan medføre en risiko for nærliggende indvindinger/osd områder.

6 Side 4 2 GRUNDLAG FOR MODELOPSTILLINGEN 2.1 Geologisk model Region Syddanmark har selv udarbejdet en geologisk forståelsesmodel og efterfølgende en rumlig geologisk model (i Mike Geo Model), der er anvendt som grundlag for opstilling af en hydraulisk model. Den hydrauliske model er opstillet i ModFlow, med GMS 6.5 som input generator. MGM-modellen dækker et område, som vist på nedenstående Figur 2.1. Figur 2.1: Oversigtskort med afgrænsning af modelområdet (vist med blå firkant). Ikke målefast. Afgrænsningen af modelområdet er foretaget med baggrund i den regionale strømningsmodel for området /1/. Det har ikke været muligt at finde vandskel i en rimelig afstand fra interesse området, og randen er derfor lagt i en passende afstand fra selve Grindsted. Afstanden er valgt således, at der er mulighed for at regne i mindre celler indenfor området, og stadig have en beregningsmæssig effektivitet. Ud fra MGM-modellen, er der defineret en hydrostratigrafisk model (lagmodel), med en cellestørrelse på 50x50 m. Den hydrostratigrafiske model er overført til GMS. Til kontrol af, om den geologiske model er overført korrekt, er der fra GMS udtegnet et øst-vest samt nord-syd gående profil, som er sammenlignet med MGM-profilerne. Overførslen er på det grundlag godkendt af Region Syddanmark. På Figur 2.2 er vist et eksempel på syd-nord gående profil, udskrevet fra GMS.

7 Side 5 S N Odderup Arnum_N Kvartær Intern Sand Arnum-Ø Bastrup Klintinghoved Vejle Fjord Billund Figur 2.2: Syd-Nord gående profil fra GMS, anvendt til sammenligning med profil i MGM-modellen. Det fremgår af figuren, at der er defineret 9 lag i den hydrostratigrafiske model. Lagene er sammenfattet i Tabel 2.1. Lag nr. Betegnelse Bemærkning 1 Kvartær Sandede/grusede aflejringer 2 Odderup Sand fra Odderup formationen 3 Arnum-Ø Ler fra Arnum Formationen 4 Internt sand Sand fra Arnum Formationen 5 Arnum-N Ler fra Arnum Formationen 6 Bastrup Bastrup sand (regional udbredelse) 7 Klintinghoved Lerede lag 8 Billund Sandede lag 9 Vejlefjord Ler Tabel 2.1: Oversigt over lag i den hydrostratigrafiske model Den hydrostratigrafiske model er kontrolleret for krydsende laggrænser. Der blev ikke påvist nogen. 2.2 Datainput, hydraulisk model Det er valgt at basere den stationære model på oplysninger, som overføres fra den regionale model, beskrevet i /1/. Der er tale om data fra 2004, dvs. oppumpningsdata, pejledata (fra synkron runde), grundvandsdannelse, samt oplysninger om vandløb og vådområder, herunder beliggenhed og udformning.

8 Side 6 For at øge dækningen og validiteten af kalibreringen, er der i forbindelse med denne udtrukket pejledata fra samtlige boringer i området (gennemsnitspejlinger), der således også indgår i kalibreringsgrundlaget Randbetingelser Randbetingelserne til nærværende model er udtrukket fra den regionale model, i form af modelgenererede potentialebilleder for kvartær/odderup, samt Bastrup sandet. Randbetingelserne er defineret som fastholdt tryk i den østlige og vestlige del af modelranden, da det ikke er muligt at finde vandskel i rimelig nærhed til modelområdet. Randen mod nord og syd er no-flow rand, svarende til, at der ikke sker indstrømning/udstrømningen over randen her. Randbetingelserne er skitseret på Figur 2.3. Figur 2.3: Skitse, randbetingelser. Vist med lilla farve, fastholdt tryk mod øst og vest i modelområdet. Rand mod nord og syd er No-Flow, dvs. ingen strømning ind/ud af modelområdet. Fastholdt tryk er gennemført i alle 9 lag, selv om der kun er kendskab til trykforholdene i lag 2-3 (kvartær og Odderup) og 6 (Bastrup).

9 Side Diskretisering af den hydrauliske model Den hydrauliske model er i vertikal retning diskretiseret som den hydrostratigrafsike model, hvilket vil sige, at de vertikale grænser følger og varierer som lagmodellens lag gør det. I det horisontale plan, er det valgt at køre med varierende kasseinddeling, således at interesseområdet omkring Grindsted by og fabriksområdet er inddelt i ca. 25 x 25 m celler, voksende til ca. 75x75 meter celler mod randen, se Figur 2.4. Figur 2.4: Diskretisering i horisontalt plan. Modellen indeholder således ca beregningsceller fordelt på 9 lag Grundvandsdannelse Grundvandsdannelsen er overført fra den regionale model. Den er beregnet ud fra nedbør og Makkink fordampning, ned på markblok niveau (nærmere beskrevet i /1/). Der er foretaget lækorrektion (dvs. observeret nedbør er opkorrigeret med 18%). Den resulterende grundvandsdannelse fremgår af Figur 2.5. Den korrigerede nedbørsmængde er i områder med bymæssig bebyggelse multipliceret med 0,4 for at tage højde for områder med befæstede arealer. Tallet er en erfaringsværdi, der afspejler befæstningsgraden i byer.

10 Side 8 Figur 2.5: Nettonedbør (grundvandsdannelse, maksimal). Enhed i m/år Blå områder lav (0,05 m), lilla gul angiver 0,1 0,3 m, orange- rød op til 0,450 m/år Indvindingsdata Indvindingsdata er overført fra den regionale model. Der er tale om et oprindeligt udtræk fra det daværende Ribe Amts GeoEnviron database, som er overført til modellen. Kote til top henholdsvis bundfilter afgør, hvilket modellag oppumpningen tilskrives. Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den geologiske model (laggrænserne) og filterplaceringen, som den er angivet i databasen. Disse kan betyde, at en mindre del af en given oppumpning, placeres i et lerlag. Der er foretaget stikprøvekontrol af udvalgte boringer, og ingen af disse har vist, at betydelige mængder af grundvand oppumpes fra lerlag Vandløb Der er lagt en række vandløb ind i grundvandsmodellen. Alle vandløb er knyttet til de øverste lag i modellen. Vandløbstemaet er overført fra den regionale model og tilpasset til nærværende model. Omtrentlige vandspejlskoter er herefter aflæst på KMS 4 cm-kort, og alle vandløb antages at have varierende dybde på 1-2 meter. Celle koter er verificeret mod vandløbskoter. Kontakten mellem vandløb/dræn og grundvandsmagasinet er beskrevet ved hjælp af en hydraulisk konduktans igennem bunden af vandløbet, samt vandløbets geometri. En lav hydraulisk konduktans svarer til en dårlig kontakt, mens en høj værdi svarer til en god kontakt. Indenfor selve modelområdet findes ikke veldefinerede oplande, hvortil der er tilknyttet medianminimumsværdier.

11 Side Pejledata Der er anvendt en synkronpejlerunde fra 2004 samt et udtræk af gennemsnitspejlinger fra samtlige boringer indenfor modeområdet (se Figur 2.6). Figur 2.6: Anvendt pejlegrundlag. Øverst synkronpejlerunde 2004, nederste samtlige (gennemsnitspejlinger) fra området.

12 Side 10 3 KALIBRERING I forbindelse med kalibreringen, er anvisningerne i modelståbien, /2/ fulgt og procedurerne beskrives kort i det følgende. I kalibreringen af en grundvandsmodel vil antallet og fordelingen af feltdata være styrende for inddelingen af modellen i kalibreringszoner for at undgå overfortolkning i de områder, hvor datagrundlaget er sparsomt. Samtidig skal det undgås, at der lægges for meget vægt på et enkelt delområde med en stor mængde observationsdata. Ideelt set bør observationsdata være homogent fordelt over hele modelområdet, da det herved undgås, at visse delområder tillægges meget større vægt end andre. Ønsket om disse optimale forhold kan ofte ikke opfyldes, dels grundet modellernes størrelse, men i høj grad også grundet et mere eller mindre sparsomt pejlegrundlag. For at få en bedre vurdering af sammenspillet mellem datagrundlag og modelresultater, samt de hydrauliske parametre, der udledes af kalibreringen, er det valgt at foretage en invers kalibrering af modellen, fordi denne metode genererer yderligere information om kalibreringsresultatet og dermed usikkerheden i modelkalibreringen. Den er samtidig mere objektiv, fordi selve kalibrerings-processen i mindre grad er styret af modelløren. Den inverse kalibrering er foretaget med gennemsnitspejlingerne som mål. Efterfølgende forward kalibrering (validering) ved synkrone pejledata fra Nærværende model er kalibreret ud fra et ønske om at anvende færrest mulige parametre under hensyntagen til det foreliggende datagrundlag og den geologiske model. Der er ikke konkret anvendelig viden, som kan retfærdiggøre en yderligere zonering (f.eks. kornstørrelsesvariation), hvorfor de enkelte lag har fået samme værdi for hydraulisk ledningsevene i hele lagets udstrækning. 3.1 Nøjagtighedskriterier Et nøjagtighedskriterium er et mål for overensstemmelsen mellem en modelsimulering og observerede feltdata. I forbindelse med udarbejdelsen af den såkaldte modelståbi (/2/), er der opstillet en række kvantitativ og kvalitative kriterier for nøjagtigheden, der med fordel kan anvendes, fordi de repræsenterer en standardiseret tilgang til vurdering af modeltilpasningen. De kvantitative kriterier er målt mod residualerne fra modelkørslen, og nøjagtighedskriterierne er: B 1 <= 0,05 (=Mean Error/dH, hvor dh er forskellen mellem største og mindste pejling) B 3 <= 0,05 (Root Mean Sq. Error/dH), Mean-/Root Mean Sq. Fås fra modeloutput.

13 Side 11 Udover de to ovenstående kvantitative kriterier er der også defineret tre kvalitative kriterier: 1. De estimerede parametre skal have realistiske værdier. 2. Residualerne (afvigelsen mellem observeret værdi og modelresultat) skal være ligeligt geografisk fordelt i modellen. 3. Områdets hydrogeologiske karakteristika skal reproduceres af modellen eksempelvis strømningsmønstre og grundvandsskel. Hvis samtlige kriterier overholdes i både kalibrerings- og valideringsfasen, vil den opstillede model med stor sandsynlighed kunne producere realistiske resultater. Med hensyn til vandløbskalibrering, er der ikke foretaget en egentlig kalibrering, fordi der ikke er veldefinerede afstrømningsdata indenfor området. Der er overført de vandløbskonduktanser, som er kalibreret i den regionale model /1/ (kalibreret indenfor 10% af medianminimum), og foretaget sammenligning med tilstrømningen i den regionale model, langs de vandløbsstrækninger som er defineret i nærværende model. Disse tal er anvendt som kalibreringsmål for vandløb i nærværende model og der er foretaget justeringer i forhold hertil. 3.2 Startmodel Ved den inverse kalibrering, er der foretaget kalibrering af alle lags horisontale hydrauliske ledningsevne (den vertikale hydrauliske ledningsevne er sat til 1/10 af den horisontale). Startmodellen har taget udgangspunkt i de kalibrerede værdier fra den regionale model, som vist i Tabel 3.1. Lag nr. Betegnelse Hydraulisk ledningsevne m/år 1 Kvartær Odderup (tertiært) Arnum-Ø 2 4 Internt sand Arnum-N 2 6 Bastrup (gennemsnitsværdi) 7 Klintingehoved 2 8 Billund Vejlefjord 2 Tabel 3.1: Startmodelværdier. Da der ikke er fuld overensstemmelse mellem den regionale og nærværende hydrostratigrafiske model, er der i ovenstående tabel foretaget tilnærmelser til de kalibrerede værdier fra /1/.

14 Side 12 Der er herefter kørt en række kørsler med de udvalgte parametre. Disse kørsler er foretaget som egentlige forward kørsler, for at tilpasse startmodellen lidt bedre til den "endelige" startmodel. Startmodellen har meget stor betydning for opnåelse af den optimale tilpasning i kalibreringsforløbet. Jo bedre startmodellen er, jo bedre forløber kalibreringsprocessen. (dvs. konvergens m.v. opnås nemmere). Der er herefter foretaget en invers kalibrering med alle hydrauliske parametre i Tabel 3.1 mod gennemsnitspejlingerne for at opnå den bedst mulige dækning i modelområdet. Resultaterne fra denne kalibrering er vist i Tabel 3.2. Lag nr. Betegnelse H k start (m/år) H k optimal (m/år) 1 Kvartær Odderup (tertiært) Arnum-Ø Internt sand Arnum-N Bastrup Klintingehoved Billund Vejlefjord Tabel 3.2: Resultaterne fra den inverse kalibrering. H K start = startmodel. H k optimal = kalibreret. Det ses, at de kalibrerede hydrauliske ledningsevner i nærværende model ligger meget tæt på værdierne fra den regionale model. Forskellene skyldes forskelle i den hydrostratigrafiske model (lagtykkelser). I nedenstående Figur 3.1 og Figur 3.2 er modelresultaterne illustreret Estimated lower limit upper limit m/år 10 1 Kvatær Odderup Ø-arnum Mellemsand N.arnum Bastrup Klintingehoved Billund S Vejlefjord 0,1 0,01 0,001 0,0001 Figur 3.1: Kalibrerede værdier med sammenhørende konfidensintervaller.

15 Side 13 Følsomheder 1 0,9 0,8 0,7 Følsomhed 0,6 0,5 0,4 head 0,3 0,2 0,1 0 Kvatær Odderup Ø-arnum Mellemsand N.arnum Parameter/materiale Bastrup Klintingehoved Billund S Vejlefjord Figur 3.2: Model/data følsomhed. Konfidensintervallet siger noget om, hvor godt den enkelte parameter er bestemt. Stort interval: Dårligt bestemt, lille interval: Godt bestemt. Følsomheden siger noget om, hvorvidt model og observationsdata er i stand til at give information om den enkelte parameter. En lav følsomhed betyder, at den pågældende parameter kan varieres (næsten uhæmmet), uden at det får betydning for modellens tilpasningsevne. Sådanne (ufølsomme) parametre bør tages ud af inversionsprocessen og fastholdes på a priori (forhåndskendte) værdier. Det fremgår af ovenstående, at de hydrauliske ledningsevner (k-værdierne) for Kvartæret og Odderup er godt bestemt, og at modellens observationsdata giver information herom. Det skyldes at hovedparten af pejlingerne er foretaget i disse to hydrauliske enheder. Pejledata giver også informationer om Bastrup, om end denne parameter er relativ dårligt bestemt. I sagsforløbet er der udført en prøvepumpning af Bastrup /3/, som har givet en transmissivitet, T-værdi, på 0,0119 m 2 /s, der omregnet ved en magasin tykkelse på 39 meter (DGU ) giver en værdi på 9622 m/år for den hydrauliske ledningsevne. Der er god overensstemmelse mellem prøvepumpningen og nærværende kalibrering. Efter den inverse kalibrering, blev den ved prøvepumpningen fastlagte værdi for Bastrup lagt ind i modellen, og anvendt ved de efterfølgende simuleringer. Modellens egenskaber er illustreret ved Figur Figur 3.4.

16 Side 14 Figur 3.3: Plot af modelsimulerede data mod observerede, gennemsnitspejlinger alle boringer Den ideelle (teoretiske) sammenhæng er, at alle data falder på linjen 1:1, som angiver det perfekte match mellem model og pejlinger. Der ses at være en meget fin sammenhæng mellem model og observerede data. Modeltilpasningen er endvidere illustreret ved Figur 3.4: Summering af modelfejl Figur 3.4 viser, at den samlede model afvigelse er af størrelsesorden 0,2 meter, hvilket er ganske fint. Forskellen mellem den mindste og største gennemsnitspejling er 29,5 meter =dh. Vi kan nu beregne nøjagtighedsparametrene, som tidligere anført: B 1 = Mean Error/dH = 0,008 krav: 0,05 B 3 = Root Mean Sq. Error/dH = krav: 0,05 De opstillede nøjagtighedskrav er dermed opfyldt. Fordelingen af afvigelserne kan ses på Figur 3.5. Den grønne søjle angiver tilpasningen. Så længe den er grøn, er tilpasningen (forskellen) mellem modelrespons og pejling bedre end 3 meter. Der er ingen større sammenhængende områder, hvor der er entydige afvigelser, som kunne afspejle dårlig tilpasning/afvigelser i den hydrostratigrafiske model og pejledata.

17 Grundvandsmodel, Grindsted By Side 15 Figur 3.5: Tilpasning, pejlinger og modelrespons. Grøn søjle: Modeltilpasning bedre end eller lig med 3 m. Gul søjle betyder, at tilpasningen er mellem 3-6 m, og rød søjle betyder dårligere end 6 m. På Figur 3.6 er vist en sammenligning mellem det modelgenererede potentiale for Kvartær/Odderup, samt et potentialekort optegnet (af det daværende Ribe Amt), på baggrund af synkronpejlerunden Figur 3.6: Sammenligning mellem optegnet potentialekort (Fra MC Ribe - rød) og modelsimuleret(blå), gældende for kvartær/odderup. I røde bokse er vist potentialet (40 og 45) for det optegnede kort.

18 Side 16 For overskuelighedens skyld, er det modelsimulerede potentiale vist med 5 m s ækvidistance. Det bemærkes, at Ribe Amts potentialekort (2,5 m s ækvidistance) tydeligt bærer præg af, at der er medtaget boringer, der står i magasiner, som ikke har, eller har ringe, hydraulisk kontakt til de øvrige pejlinger. Det gælder f.eks. for pejlingerne omkring Fugdal Mose, hvor potentialet pludseligt stiger, ligesom der kan observeres en top central i Grindsted, samt i nærheden af Blåbjerg (nord for Grindsted). I forbindelse med nærværende projekt, blev der afholdt en workshop, hvor den geologiske model blev sammenholdt med pejlingerne. Det kunne her konstateres, at der var flere områder, hvor den geologiske model tydeligt viste lokale lerlag, som betinger hængende vandspejl, uden egentlig, eller ringe, hydraulisk kontakt til de omgivende grundvandsmagasiner. Herunder blandt andet området ved Fugdal og Sønderby Mose. Disse enkeltstående lerlinser i de øvre magasiner er ikke medtaget i den hydrostratigrafiske model, fordi der netop er tale om linser, og fordi det er vurderet, at den egentlige udbredelse af disse lag ikke er godt nok kendt. Ovenstående forhold taget i betragtning, kan der konstateres en god overensstemmelse mellem Ribe Amts potentialekort og det modelsimulerede, hvor gradientforhold og afstrømning simuleres godt. Med hensyn til afstrømningen, er det ikke muligt direkte at foretage sammenligninger med f.eks. medianminimumsafstrømning, da der ikke findes veldefinerede vandløbsoplande indenfor området. Tilstrømningen til vandløbene indenfor modelområdet, herunder Grindsted Å, er sammenlignet og holdt op imod den kalibrerede tilstrømning i den regionale model, og der er ganske god overensstemmelse mellem tilstrømningen i nærværende model og tilstrømningen i regionalmodellen, hvor vandløbsstrækningerne er kalibreret mod medianminimumsafstrømningen. For Grindsted Å s vedkommende findes en målestation ved Eg (umiddelbart vest for modelområdet), hvor den medianminimumsafstrømning er 1750 l/s. 3.3 Model Validering Det er valgt at validere den kalibrerede model, ved at sammenligne modelrespons med synkronpejlerunden for Da det tidligere er vurderet, at pejlingerne ved Fugdal er udtryk for et hængende vandspejl, er disse ikke medtaget ved valideringen, fordi pejlingerne får stor vægt i synkronpejlerunden, der består at langt færre observationer end gennemsnitspejlingerne. Resultaterne fremgår af Figur 3.7 og Figur 3.8. Figur 3.7: Plot af modelsimulerede mod observerede data, synkronpejlerunde Skrå linje viser forholdet 1:1, dvs. perfekt match mellem observation og model (data i meter).

19 Side 17 Figur 3.8: Summering af modefejl. Det ses, at den gennemsnitlige tilpasning (Mean Error), er ca. 0,03 m, hvilket er fint. Forskellen mellem største og mindste potentiale (dh) er 16,64 m. Kvalitetskravene bliver derfor: B 1 = Mean Error/dH = 0,002 krav: 0,05 B 3 = Root Mean Sq. Error/dH = 0.06 krav: 0,05 Det fremgår, at kvalitetskravet B 3 ikke helt kan opfyldes, hvilket formentligt skyldes, at der er tale om relativt få pejlinger, som ikke dækker hele modelområdet. Det vurderes, at modellen simulerer det målte potentiale ganske fint, og derfor er valideret. De resulterende hydrauliske ledningsevner er sammenfattet i Tabel 3.3. Lag nr. Betegnelse H k optimal (m/år) H k optimal (m/s) 1 Kvartær ,1 x Odderup (tertiært) ,6 x Arnum-Ø 6 1,9 x Internt sand 536 1,7 x Arnum-N x Bastrup ,1 x Klintinghoved 5.7 1,8 x Billund 504 1,6 x Vejlefjord ,5 x Tabel 3.3: Kalibrerede hydrauliske ledningsevner. Værdien for Bastrup er dog bestemt ved prøvepumpning. Da såvel kalibrering og validering er forløbet tilfredsstillende vurderes det, at modellen er velkalibreret og kan anvendes til scenarieberegninger.

20 Side 18 4 SCENARIEBEREGNINGER Formålet med grundvandsmodellen, er at kunne anvende denne til en overordnet vurdering af spredningsforholdene fra de erkendte kilder i området, og om spredningen kan medføre en risiko for indeklimaproblemer i beboede områder, fordi en eventuel forurening kan komme så tæt på terræn, at afdampning kan blive et problem. Til formålet anvendes simpel partikelbane simuleringer, dvs. en nærmere illustration af grundvandets strømningsveje, med baggrund i modellens simulerede grundvandsspejl. Vandbåren forurening vil således teoretisk følge vandets strømningsveje og der er derfor tale om en konservativ vurdering, uden hensyntagen til forureningskomponenten, dispersion, nedbrydning med videre. Der er på nuværende tidspunkt 4 erkendte kilder: 1. Banegravsdepotet 2. Fabriksgrunden ved Grindstedværket 3. Afløbsgrøften 4. Grindsted Gl. Losseplads I forbindelse med nærværende projekt, har Region Syddanmark udleveret et GIS kort med ovennævnte kilder. Med udgangspunkt i ovennævnte kilder, er der foretaget partikel simuleringer for hver af ovennævnte 4 kilder. Herudover er der simuleret et scenarium, hvor forureningsspredning fra Bastrup sandet (under fabriksgrunden) simuleres (5), et scenarium, med en kilde på toppen af Arnum under fabriksgrunden (6), et scenarium med en kilde på toppen af Arnum under Grindsted gl. Losseplads samt et scenarium med en kilde i Bastrup under Grindsted gl. Losseplads. Scenarierne er sammenfattet i Scenarium Lokalitet Partikelplacering 1 Banegravsdepotet Vandspejl 2 Fabriksgrunden Vandspejl 3 Top Arnum under Fabriksgrunden Toppen af Arnum 4 Bastrup under fabriksgrunden I Bastrup 5 Afløbsgrøften Vandspejl 6 Grindsted Gl. Losseplads Vandspejl 7 Top Arnum under Grindsted Gl. Losseplads. Toppen af Arnum 8 Bastrup, Grindsted Gl. Losseplads I Bastrup Tabel 4.1: Oversigt over simulerede scenarier. 4.1 Scenarium 1, Banegravsdepotet Simulering af forureningsspredningen fra banegravsdepotet er vist på Figur 4.1. På figuren er med røde prikker vist partiklernes endepunkter, i realiteten der, hvor grundvandet f.eks. strømmer til en sø eller et vandløb. I dette tilfælde, ses partiklerne at stoppe i den vestligste del af Engsøen.

21 Side 19 Da figuren viser en projektion af partikelbanerne fra 3D til 2D, er på Figur 4.2 vist et snit vest-øst gennem partikel-fanen (set fra syd). Det fremgår af simuleringen, at der kun sker spredning i de to øverste magasiner, svarende til kvartæret og Odderup (faktisk kun den øverste del af Odderup). Den gennemsnitlige kinetiske alder kan ud fra simuleringen vurderes til år, svarende til den tid det tager for vandet at nå fra Banegravsdepotet til Engsøen. Figur 4.1: Partikelbanesimulering, Banegravsdepotet, start i kvartæret. Røde prikker indikerer, hvor partiklerne stopper.

22 Side 20 V Ø 36 Kvartær 16 Odderup -33 Arnum-Ø Figur 4.2: Partikelbaner i snit vest-øst, Z-plan. Til venstre er på figuren angivet ca. kote til terræn, top Odderup samt top Arnum. 4.2 Scenarium 2, Fabriksgrunden Simulering af forureningsspredningen fra fabriksgrunden er vist på Figur 4.3. På figuren er med røde prikker vist partiklernes endepunkter, i realiteten der, hvor grundvandet f.eks. strømmer til en sø eller et vandløb. I dette tilfælde, ses partiklerne at stoppe i den østlige del af Engsøen, samt dele af Grindsted Å og vådområderne i forbindelse hermed. Da figuren viser en projektion af partikelbanerne fra 3D til 2D, er på Figur 4.4 vist et snit vest-øst gennem partikel-fanen. Det fremgår af simuleringen, at der kun sker spredning i de to øverste magasiner, svarende til kvartæret og Odderup (øverste del). Den gennemsnitlige kinetiske alder kan ud fra simuleringen vurderes til år, svarende til den tid det tager for vandet at nå fra Fabriksgrunden til Engsøen/Grindsted Å.

23 Side 21 Figur 4.3: Partikelbanesimulering fra fabriksgrunden, start i kvartæret. V Ø Kvartær Odderup -32 Arnum Figur 4.4: Partikelbaner, vest-øst. Til venstre er angivet ca. kote til terræn, top Odderup samt top Arnum.

24 Side Scenarium 3, Top Arnum under Fabriksgrunden Der er endvidere foretaget en simulering af eventuel forureningsspredning fra toppen af Arnum, under den hypotetiske antagelse, at der er sket fri-fase spredning til toppen af Arnum, hvorefter opløst stof er spredt med grundvandsstrømningen. Partikelbanerne fra denne simulering ses på Figur 4.5. Partiklerne stopper langs hele Engsøen, samt Grindsted Å, før randen af modelområdet. Det ses, at udvalgte partikler stopper på fabriksgrunden. Det skyldes, at de ender i filtrene i fabrikkens pumpeboringer. Den kinetiske alder for partiklerne, når de stopper ved Engsøen, er ca år. Figur 4.5: Partikelbaner, simuleret fra toppen af Arnum under fabriksgrunden.

25 Side 23 V Ø Ø Billund Kvartær Odderup Arnum Bastrup Klintinghoved Vejle Fjord Figur 4.6: Partikelbaner, vest-øst snit gennem fanen, top Arnum. Til venstre på figuren er angivet ca. kote til terræn, top Arnum, top Bastrup, top Klintinghoved samt top Billund. 4.4 Scenarium 4, Bastrup under Fabriksgrunden. Der er foretaget en simulering af forureningsspredning fra Bastrup sandet under Fabriksgrunden, ved at placere partikler svarende til omridset af fabriksgrunden med start i Bastrup sandet, der ligger under Arnum (partiklerne startes indenfor afgrænsning af hver celle). Det skal understreges, at der er tale om en hypotetisk situation, da der ikke er konstateret forurening af Bastrup i forbindelse med de undersøgelser, der er udført til dags dato, senest i forbindelse med den udførte prøvepumpning /3/. Partikelbanerne er vist på Figur 4.7. Der ses til dels det forventede billede, i det partikelbanerne fortsætter flere kilometer mod vest, fra fabriksgrunden i retning mod den vestlige rand i modellen, som ses ved de yderste partikler mod vest. Der sker ikke udstrømning tæt ved byen. Den kinetiske alder ved randen er ca. 300 år. Omtrent 3 km vest for fabriksgrunden, ser det imidlertid ud til, at partikelfanen deler sig, og at flere partikler stopper langs Grindsted Å. Et enkelt område med rødt her, signalere en oppumpning, som fanger nogle af partiklerne. Forklaringen skyldes formentlig oppumpning, som illustreret på Figur 4.8, et øst-vest gående profil (set fra syd). Det fremgår af figuren, at der findes flere oppumpninger (vist med gule firkanter) i området, som kan trække i vandet fra Bastrup, som derved strømmer op til kvartæret og ud i Grindsted Å. Den gennemsnitlige kinetiske alder kan her anslås til at være over 100 år.

26 Side 24 Figur 4.7: Partikelbanesimulering, Fabriksgrunden, Bastrup. V Ø Kvartær Odderup Arnum Bastrup Billund Klintinghoved Vejle Fjord Figur 4.8: Partikelbaner, Fabriksgrunden, Bastrup, vest-øst snit. Ca. kote terræn, top Arnum, top Klintinghoved og top Vejle fjord er anført.

27 Side Scenarium 5, Afløbsgrøften Simulering af forureningsspredningen fra afløbsgrøften er vist på Figur 4.9. På figuren er med røde prikker vist partiklernes endepunkter, i realiteten der, hvor grundvandet f.eks. strømmer til en sø eller et vandløb. Det fremgår, at partikelbaner dækker et ganske stort område, og partiklerne ender langs vådområder og vandløbsstrækninger, over et større område, fra ca. 300 meter øst for Engsøen indtil broen over Grindsted Å (Figur 4.9). Da figuren viser en projektion af partikelbanerne fra 3D til 2D, er på Figur 4.10 vist et snit vest-øst gennem partikel-fanen. Det fremgår af simuleringen, at der kun sker spredning i kvartæret, ganske tæt på terræn. Den gennemsnitlige kinetiske alder kan ud fra simuleringen vurderes til år, svarende til den tid det tager for vandet at nå fra afløbsgrøften til Engsøen/Grindsted Å. Figur 4.9: Partikelbanesimulering fra afløbsgrøften.

28 Side 26 V Ø 34 Kvartær 15 Odderup Figur 4.10: Partikelbaner, profilsnit vest-øst. Til venstre er angivet ca. kote til terræn og top Odderup. 4.6 Scenarium 6, Grindsted gl. Losseplads Simulering af forureningsspredningen fra Grindsted Gl. Losseplads er vist på Figur På figuren er med røde prikker vist partiklernes endepunkter, i realiteten der, hvor grundvandet f.eks. strømmer til en sø eller et vandløb. Det fremgår, at partikelbaner dækker et ganske stort område, og partiklerne stopper langs vådområder og vandløbsstrækninger, over et større område, umiddelbart vest for Engsøen, langs et ca. 2 km langt forløb ved Grindsted Å og vådområderne (partiklerne stopper syd for åen). Dette skyldes givetvis, at Lossepladsen ligger længere mod syd. Da figuren viser en projektion af partikelbanerne fra 3D til 2D, er på Figur 4.12 vist et vest-øst profil gennem partikelfanen. Det fremgår af figuren, at der nedstrøms Grindsted Gl. Losseplads simuleres spredning til både kvartæret og Oderup, og at partikelfanen herefter primært bevæger sig i Odderup, for først at dukke op i kvartæret tættere på Grindsted Å. Partiklerne spredes fra øst mod vest, og stopper først vest for Grindsted by. Den gennemsnitlige kinetiske alder kan ud fra simuleringen vurderes til år, svarende til den tid det tager for vandet at nå fra lossepladsen til udstrømningsområdet langs Grindsted Å.

29 Side 27 Figur 4.11: Partikelbanesimulering fra det nedlagte Grindsted Gl. Losseplads (start i kvartæret). V Ø 33 Kvartær Intern Sand Bastrup Odderup Arnum-Ø Arnum-N Klintinghoved Figur 4.12: Partikelbaner, syd-nord snit. Til venstre er angivet ca. kote til terræn, top Odderup, top Arnum, top Bastrup samt top Klintinghoved.

30 Side Scenarium 7, Top Arnum Grindsted Gl. Losseplads Der er fortaget en simulering af forureningsspredningen fra toppen af Arnum, ud fra den hypotese, at der er sket lodret nedsivning af fri fase fra lossepladsen til toppen af Arnum (stoffer tungere end vand), og en spredning af opløst stof fra det udgangspunkt. Resultatet af simuleringen fremgår af Figur Det fremgår, at partikelbaner dækker et ganske stort område, og partiklerne stopper langs vådområder og vandløbsstrækninger, over et større område, umiddelbart vest for Engsøen (længere mod vest, når der sammenlignes med Figur 4.11), langs et ca. 2-3 km langt forløb ved Grindsted Å og vådområderne. Samtidigt løber et antal partikler forbi vådområderne og frem til randen af model området. Det er lagt et vest-øst snit gennem partikelbanerne, som kan ses på Figur Figur 4.13: Partikelbanesimulering, top af Arnum, Grindsted Gl. Losseplads.

31 Side 29 V Ø Billund Kvartær Odderup Arnum Bastrup Klintinghoved Vejle Fjord Figur 4.14: Vest-øst snit gennem partikelbanerne fra top Arnum, Grindsted Gl. Losseplads. Til venstre er angivet kote til terræn, top Arnum, top Bastrup, top Klintinghoved samt top Billund Det fremgår af simuleringen, at partiklerne vil bevæge sig langt langs toppen af Arnum, ca. 3-4 km, før de stopper langs Grindsted Å, vådområderne og randen i modellen. Simuleringen antyder ikke nogen trussel mod indeklima og indvinding. Den kinetiske alder er ca år. 4.8 Scenarium 8, Bastrup under Grindsted Gl. Losseplads Det er aldrig undersøgt, om der er sket forureningsspredning til Bastrup under Grindsted Gl. Losseplads. Der er dog, for at undersøge hvilken risiko en sådan hypotetisk forurening kunne udgøre for områdets vandværker og OSD (nedstrøms lossepladsen), udført en partikelsimulering, hvor partiklerne startes i modellaget svarende til Bastrup. Resultatet af denne simulering fremgår af Figur 4.15 Det nærmeste nedstrøms opland er oplandet til Ansager Vandværk (som ligger uden for modelområdet). Længst mod vest på figuren er indtegnet nærmestliggende, nedstrøms OSD. Det fremgår af simuleringen, at en hypotetisk forurening af Bastrup under lossepladsen vil spredes i vestlig retning nedstrøms lossepladsen. Partikelfanen vil strømme forbi Ansagers Vandværks opland, og dermed ikke udgøre en risiko for indvindingen her. Den kinetiske alder er ved randen er ca. 360 år. Partikelfanen har retning mod OSD, men grundet den forventede alder af partiklerner (> 400 år), vurderes det som usandsynligt, at en eventuel forureningsspredning fra Bastrup udgør en risiko for OSD.

32 Side 30 OSD Figur 4.15: Partikelbaner, hypotetisk forurening af Bastrup under Grindsted Gl. Losseplads. Nedstrøms ses oplandet til Ansager Vandværk og OSD. Partikelbanerne afsluttes i modelranden. Der er på Figur 4.16 vist et samlet billede af partikelfanerne fra alle kilder i kvartæret. Figur 4.16: Partikelbanesimulering, alle kilder i kvartæret.

33 Side 31 5 SAMMENFATNING OG VURDERINGER Der er opstillet og kalibreret en 3D grundvandsmodel for et område dækkende Grindsted. Modellen er opbygget med baggrund i en hydrostratigrafisk model, der er baseret på en rumlig geologisk model, opstillet af Region Syddanmark. Modellen er kalibreret på baggrund af eksisterende data, og kalibreringen er fundet tilfredsstillende. Modellen er stationær, og simuleringerne er derfor udtryk for et gennemsnitsbillede og kan derfor ikke anvendes til beskrivelse af dynamiske effekter, som f.eks. årstidsafhængig afstrømning i grundvandsmagasinerne. På baggrund af den stationært kalibrerede model er der foretaget en række partikelbanesimuleringer, fra erkendte forureningskilder fra Grindsted Products i området, under konservative forhold (svarende til at forureningspartiklerne har samme karakteristika som en vandpartikel og dermed følger strømningen i de forskellige magasiner). Der er derfor ikke regnet med dispersion og nedbrydning med videre for forureningskomponenterne. Ud fra partikelbanesimulering kan følgende sammenfattes: Kilder til grundvandsforurening med udgangspunkt i Banegravdepotet, fabriksgrund og afløbsgrøften kan give anledning til forurening, som spredes under størsteparten af den vestlige del af Grindsted by, hvor der er følsom arealanvendelse (beboelse). Den tid det tager for forureningen at nå fra kilderne til udstrømningsstedet, kan ud fra simuleringerne anslås til år, afhængig af kildens placering. Forureningsspredningen vil i overvejende grad ske i kvartæret og i Odderup formationen. Partikelbanesimulering fra top Arnum under fabriksgrunden viser, at partiklerne stopper langs hele Engsøen, samt Grindsted Å, før randen af modelområdet. Det ses, at udvalgte partikler stopper på fabriksgrunden. Det skyldes, at de ender i filtrene i fabrikkens pumpeboringer. Den kinetiske alder for partiklerne, når de stopper ved Engsøen, er ca år. Bastrup formationen ser ud til at være godt beskyttet af de overliggende Arnum aflejringer. Dette er i god overensstemmelse med resultaterne fra prøvepumpningen /3/, hvor der ikke blev konstateret lækage til Bastrup sandet omkring fabriksgrunden, og heller ikke forurening i det oppumpede grundvand i forbindelse med prøvepumpningen. En hypotetisk forureningsspredning til Bastrup sandet under fabriksgrunden, kan spredes langt mod vest, i realiteten ud over modelranden. Strømningen sker dybt under de beboede områder. Strømningen påvirkes lokalt af oppumpninger fra Odderup og kvartæret, som muligvis kan bevirke lækage fra Bastrup og op i systemet og videre ud i Grindsted Å. Den gennemsnitlige kinetiske alder vil dog her formentlig være over 100 år.

34 Side 32 Spredningen fra en eventuel forureningskilde ved Grindsted Gl. Losseplads, vil ske fra kvartæret til Odderup formationen nedstrøms pladsen, og derefter igen til kvartæret, når partiklerne nærmere sig udstrømningsstedet. Spredningen sker i områder, hvor der er spredt bebyggelse, og den gennemsnitlige kinetiske alder kan anslå til at være år, afhængig af udstrømningsstedet. Der er fortaget en simulering af forureningsspredningen fra toppen af Arnum, ud fra den hypotese, at der er sket lodret nedsivning af fri fase fra lossepladsen til toppen af Arnum (stoffer tungere end vand), og en spredning af opløst stof fra det udgangspunkt. Det fremgår, at partikelbanerne dækker et ganske stort område, og partiklerne stopper langs vådområder og vandløbsstrækninger, over et større område, umiddelbart vest for Engsøen langs et ca. 2-3 km langt forløb ved Grindsted Å og vådområderne. Samtidigt løber et antal partikler forbi vådområderne og frem til randen af model området, hvilket indikerer (med forbehold for rand nære effekter og usikkerhederne forbundet hermed), at ikke alle partikler fanges af overfladevandsystemet. Der er foretaget en simulering af en hypotetisk forureningsspredning fra Bastrup under Grindste Gl. Losseplads. Det nærmeste nedstrøms vandværks opland er oplandet til Ansager Vandværk (som ligger uden for modelområdet). Det fremgår af simuleringen, at en hypotetisk forurening af Bastrup under lossepladsen vil spredes i vestlig retning nedstrøms lossepladsen. Partikelfanen vil strømme forbi Ansagers Vandværks opland, og dermed ikke udgøre en risiko for indvindingen her. Den kinetiske alder er ved randen er ca. 360 år. En eventuel forureningsspredning vil heller ikke true nærmest nedstrøms OSD, grund patikelalderen (> 400 år). Generelt viser simuleringerne at forureningsspredningen er væk fra Grindsted Vands kildepladser nord for Grindsted samt Ansager kildeplads syd for modelområdet. Udover de her anvendte forureningskilder, eksisterer der formentlig i byområdet (indenfor oplandet til udstrømningen langs vådområderne) andre kilder, som kan give anledning til forurening af grundvandet, med komponenter, som kan give problemer for det omgivende miljø, herunder indeklimaet. Her tænkes specielt på renserier og tankstationer. Region Syddanmark moniterer løbende grundvandet i udvalgte boringer i området. Nærværende grundvandsmodel og resultaterne kan anvendes til at optimere prøvetagning, og måske danne grundlag for at fastlægge oprindelsen til eventuel vandbåren forurening (se partikelbanesimuleringerne). Risikoen for afdampning til indeklimaet i forbindelse med forureningsspredningen, er en funktion af bl.a. dybden til grundvandsspejlet, for det magasin hvori en eventuel spredning foregår. Ud fra det kalibrerede vandspejl i det øverste lag (kvartæret) sammenholdt med topografien, er dybden til det øverste vandspejl beregnet. På Figur 5.1 er resultatet vist for den centrale del af modelområdet.

35 Side 33 Figur 5.1: Dybden til øverste grundvandsspejl (kvartæret). Det fremgår af Figur 5.1, at der under den vestlige del af byen simuleres en dybde til det øverste grundvandsspejl mellem 3-4 meter. I nærheden af udstrømningsområderne, mindskes dybden til 1-2 meter. Hvilken betydning dette har for en eventuel forurening og afdampningen herfra, vurderes ikke nærmere i nærværende rapport, da det afhænger af en lang række faktorer. Observationer af grundvandsspejlet i oplandet (DGU nr , øst for Grindsted By) Figur 5.2 indikerer, at grundvandet i det øverste magasin kan svinge 2-3 meter over en årrække, hvilket har betydning for vurderingen af risikoen for indeklimaet. Der synes ikke at være længerevarende observationer i pejleboringerne i Grindsted by, så det kunne være en god ide at få etableret automatpejlinger i udvalgte pejleboringer i byen, for på længere sigt at have et bedre billede af udsvinget i det øverste grundvand.

36 Side 34 Figur 5.2: Pejleserier i DGU fra JUPITER. Indtag 5 og 6 svarer til det øverste magasin. Lille boks viser med stjerne ca. placeringen af boringen. Den geologiske model og grundvandsmodellen er opbygget og kalibreret på eksisterende data og usikkerheder i datagrundlaget er derfor videreført i vurderingerne i nærværende rapport. Skulle der til projektet som helhed blive tilført ny viden f.eks. i form af nye boringer, geofysik, pejlinger med videre, kan dette indarbejdes og grundvandsmodellen kan opdateres. I forbindelse med opdatering af pejlegrundlaget, f.eks. ved fornyet pejlerunde, bør pejledata sammenholdes med den geologiske model, for at afklare, hvorvidt en given pejling kan henføres til et egentligt magasin, eller er et udtryk for et hængende vandspejl.

37 Side 35 6 REFERENCER 1. Stationær Grundvandsmodel for område 1-10 med fokus på Grindsted- og Løvlund OSD. Ribe Amt/Miljøcenter Ribe, juni Håndbog i grundvandsmodellering, GEUS rapport 2005/80 3. Prøvepumpning ved Tronsøen, Region Syddanmark, DGU , oktober 2009

38 Region Syddanmark Jordforureningsafdelingen Damhaven Vejle Tlf

Forslag til handleplan 2 for forureningerne i Grindsted by

Forslag til handleplan 2 for forureningerne i Grindsted by Område: Regional Udvikling Udarbejdet af: Mette Christophersen Afdeling: Jordforurening E-mail: Mette.Christophersen@regionsyddanmark.dk Journal nr.: 07/7173 Telefon: 76631939 Dato: 9. august 2011 Forslag

Læs mere

Notat. Hillerød Forsyning A/S NYE KILDEPLADSER VED FREERSLEV OG BRØDESKOV Modelberegninger baseret på prøvepumpninger december 2016/januar 2017

Notat. Hillerød Forsyning A/S NYE KILDEPLADSER VED FREERSLEV OG BRØDESKOV Modelberegninger baseret på prøvepumpninger december 2016/januar 2017 Notat Hillerød Forsyning A/S NYE KILDEPLADSER VED FREERSLEV OG BRØDESKOV Modelberegninger baseret på prøvepumpninger december 2016/januar 2017 24. april 2017 Projekt nr. 227678 Dokument nr. 1223154487

Læs mere

Notat. Baggrund. Internt notat om AEM beregninger Nord og Initialer Syd modellen

Notat. Baggrund. Internt notat om AEM beregninger Nord og Initialer Syd modellen Notat Sag BNBO beregninger Projektnr. 04779 Projekt Svendborg Kommune Dato 04-03-07 Emne Internt notat om AEM beregninger Nord og Initialer MAON/DOS Syd modellen Baggrund I forbindelse med beregning af

Læs mere

THW / OKJ gravsdepotet

THW / OKJ gravsdepotet Notat Sag Grindsted forureningsundersøgelser Projektnr.. 105643 Projekt Grindsted modelberegninger Dato 2015-11-04 Emne Supplerende modelberegninger ved bane- Initialer THW / OKJ gravsdepotet Baggrund

Læs mere

Grindstedværkets forureninger Indledning Variationer i poreluftens forureningsindhold - projektkatalog

Grindstedværkets forureninger Indledning Variationer i poreluftens forureningsindhold - projektkatalog Grindstedværkets forureninger Indledning Variationer i poreluftens forureningsindhold - projektkatalog Jørgen Fjeldsøfor det videre arbejde Jørn K. Pedersen, Lone Dissing, geolog Christensen, geolog ingeniør

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Resendalvej - Skitseprojekt. Silkeborg Kommune. Grundvandsmodel for infiltrationsområde ved Resendalvej.

Indholdsfortegnelse. Resendalvej - Skitseprojekt. Silkeborg Kommune. Grundvandsmodel for infiltrationsområde ved Resendalvej. Silkeborg Kommune Resendalvej - Skitseprojekt Grundvandsmodel for infiltrationsområde ved Resendalvej COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 wwwcowidk Indholdsfortegnelse

Læs mere

Anvendelse af DK-model til indvindingstilladelser

Anvendelse af DK-model til indvindingstilladelser ATV møde: Onsdag den 16. november 2011, DTU Anvendelse af DK-model til indvindingstilladelser Anker Lajer Højberg Introduktion Kort om DK-model Vurderinger ved indvindingstilladelser Kombination med andre

Læs mere

Praktisk anvendelse af koblet mættet og umættet strømnings modeller til risikovurdering

Praktisk anvendelse af koblet mættet og umættet strømnings modeller til risikovurdering Praktisk anvendelse af koblet mættet og umættet strømnings modeller til risikovurdering Udarbejdet for : Thomas D. Krom Jacob Skødt Jensen Outline Problemstilling Metode Modelopstilling Risikovurdering

Læs mere

National Vandressourcemodel (Dk-model) Torben O. Sonnenborg Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelser (GEUS)

National Vandressourcemodel (Dk-model) Torben O. Sonnenborg Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelser (GEUS) National Vandressourcemodel (Dk-model) Torben O. Sonnenborg Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelser (GEUS) Indhold Baggrund og formål Opbygning af model Geologisk/hydrogeologisk model Numerisk setup

Læs mere

ANVENDELSE AF GRUNDVANDSMODELLER

ANVENDELSE AF GRUNDVANDSMODELLER ANVENDELSE AF GRUNDVANDSMODELLER ANDERS KORSGAARD, NIRAS VINGSTED, 7. MARTS 2017 INDHOLD Indledning Hvad kendetegner en model (værktøj, type, datagrundlag, kalibrering) Valg af model Opgavetyper Eksempler

Læs mere

3D Sårbarhedszonering

3D Sårbarhedszonering Projekt: kvalitetsledelsessystem Titel: 3D sårbarhedszonering Udarbejdet af: Rambøll Kvalitetssikret af: AMNIE Godkendt af: JEHAN Dato: 03-02-2017 Version: 1 3D Sårbarhedszonering ANVENDELSE AF 3D TYKKELSER

Læs mere

Kvalitetssikring af hydrologiske modeller

Kvalitetssikring af hydrologiske modeller Projekt: Opgavebeskrivelse Titel: Kvalitetssikring af hydrologiske modeller Udarbejdet af: Rambøll Kvalitetssikret af: SVANA Godkendt af: JEHAN Dato: 12-09-2016 Version: 1 Kvalitetssikring af hydrologiske

Læs mere

Modellering af stoftransport med GMS MT3DMS

Modellering af stoftransport med GMS MT3DMS Modellering af stoftransport med GMS MT3DMS Formål Formålet med modellering af stoftransport i GMS MT3DMS er, at undersøge modellens evne til at beskrive den målte stoftransport gennem sandkassen ved anvendelse

Læs mere

Hydrostratigrafisk model for Lindved Indsatsområde

Hydrostratigrafisk model for Lindved Indsatsområde Hydrostratigrafisk model for Lindved Indsatsområde Internt notat udarbejdet af Lærke Therese Andersen og Thomas Nyholm, Naturstyrelsen, 2011 Introduktion Som et led i trin2 kortlægningen af Lindved Indsatsområde,

Læs mere

Bilag 5. Grundvandsmodelnotat

Bilag 5. Grundvandsmodelnotat Bilag 5 Grundvandsmodelnotat Notat GRUNDVANDSMODEL FOR LYNGE GRUSGRAV Modelnotat 20 aug. 2012 Projekt nr. 207488 Dokument nr. 124803153 Version 1 Udarbejdet af KiW Kontrolleret af AKO Godkendt af TBJ 1

Læs mere

Erfaringer med brug af simple grundvandsmodeller

Erfaringer med brug af simple grundvandsmodeller Erfaringer med brug af simple grundvandsmodeller Erfaringer med brug af simple grundvandsmodeller Hydrogeolog Thomas Wernberg, ALECTIA Geolog Mads Kjærstrup, Miljøcenter Ringkøbing Introduktion til Analytiske

Læs mere

FRA GEOLOGI TIL INDSATSPLAN - BETYDNING AF DEN GEOLOGISKE FORSTÅELSE FOR PRIORITERING AF INDSATSER

FRA GEOLOGI TIL INDSATSPLAN - BETYDNING AF DEN GEOLOGISKE FORSTÅELSE FOR PRIORITERING AF INDSATSER FRA GEOLOGI TIL INDSATSPLAN - BETYDNING AF DEN GEOLOGISKE FORSTÅELSE FOR PRIORITERING AF INDSATSER Hydrogeolog, ph.d. Ulla Lyngs Ladekarl Hydrogeolog, ph.d. Thomas Wernberg Watertech a/s Geolog, cand.scient.

Læs mere

Oversigt over opdatering

Oversigt over opdatering DK-model2009 Seminardag 25. maj 2010, GEUS, København DK-model2009 - Opdatering 2005-2009 Oversigt over opdatering Anker Lajer Højberg, GEUS Disposition Baggrund Formål Elementer i opdatering Geologisk

Læs mere

Informationsmøde om jordforurening under Grindsted By fra Grindstedværket

Informationsmøde om jordforurening under Grindsted By fra Grindstedværket Informationsmøde om jordforurening under Grindsted By fra Grindstedværket Mette Christophersen, projektleder i Jordforureningsafdelingen i Region Syddanmark De fire forureningskilder i Grindsted der har

Læs mere

Geologisk modellering

Geologisk modellering Geologisk modellering Smålyng Gislum Haderup Viborg Kasted Grindsted Thyregod Skuldelev Gladsaxe Ishøj Frederiksberg Torkildstrup Store Fuglede Nyborg Abild Vesterborg )LJXU 3ODFHULQJHQDIGH*5802RPUnGHUGHUHUXGYDOJWWLOJHRORJLVNPRGHOOHULQJ

Læs mere

UDFORDRINGER I PARTIKELBANESIMULERING

UDFORDRINGER I PARTIKELBANESIMULERING UDFORDRINGER I PARTIKELBANESIMULERING Chefkonsulent Kristian Bitsch Civilingeniør, ph.d. Flemming Damgaard Christensen Rambøll Danmark A/S ATV JORD OG GRUNDVAND GRUNDVANDSMODELLER FOR MODELFOLK SCHÆFFERGÅRDEN

Læs mere

BILAG 1 - NOTAT SOLRØD VANDVÆRK. 1. Naturudtalelse til vandindvindingstilladelse. 1.1 Baggrund

BILAG 1 - NOTAT SOLRØD VANDVÆRK. 1. Naturudtalelse til vandindvindingstilladelse. 1.1 Baggrund BILAG 1 - NOTAT Projekt Solrød Vandværk Kunde Solrød Kommune Notat nr. 1 Dato 2016-05-13 Til Fra Solrød Kommune Rambøll SOLRØD VANDVÆRK Dato2016-05-26 1. Naturudtalelse til vandindvindingstilladelse 1.1

Læs mere

NOTAT. 1. Følsomhedsanalyse

NOTAT. 1. Følsomhedsanalyse NOTAT Projekt Grundvandsmodel for Hjørring Kommune Kunde Hjørring Kommune og Hjørring Vandselskab Notat nr. 01 Dato 2011-06-21 Til Fra Lene Milwertz, Jens Chr. Ravn Roesen, Denni Lund Jørgensen Bianca

Læs mere

GOI I VÆREBRO INDSATSOMRÅDE

GOI I VÆREBRO INDSATSOMRÅDE GOI I VÆREBRO INDSATSOMRÅDE Sektionsleder Anne Steensen Blicher Orbicon A/S Geofysiker Charlotte Beiter Bomme Geolog Kurt Møller Miljøcenter Roskilde ATV MØDE VINTERMØDE OM JORD- OG GRUNDVANDSFORURENING

Læs mere

Kortlægning af Danienkalk/Selandien ved Nyborg og Odense

Kortlægning af Danienkalk/Selandien ved Nyborg og Odense GEUS Workshop Kortlægning af kalkmagasiner Kortlægning af Danienkalk/Selandien ved Nyborg og Odense Geolog Peter Sandersen Hydrogeolog Susie Mielby, GEUS 1 Disposition Kortlægning af Danienkalk/Selandien

Læs mere

Grundvandsmodel for infiltrationsbassin ved Resendalvej

Grundvandsmodel for infiltrationsbassin ved Resendalvej Grundvandsmodel for infiltrationsbassin ved Resendalvej Figur 1 2/7 Modelområde samt beregnet grundvandspotentiale Modelområdet måler 650 x 700 m Der er tale om en kombination af en stationær og en dynamisk

Læs mere

ATV Vintermøde 5. marts 2013 Helle Pernille Hansen, Rådgivergruppen DNU

ATV Vintermøde 5. marts 2013 Helle Pernille Hansen, Rådgivergruppen DNU Helle Pernille Hansen, Rådgivergruppen DNU Den fremtidige hospitalsbyen kommer til at består af det nuværende ca. 160.000 m 2 store sygehus i Skejby opført i 3 etager, der sammenbygges med ca. 216.000

Læs mere

Notat. Skørping Vandværk I/S SKØRPING VANDVÆRK. HYDROGEOLOGISK VURDERING VED HANEHØJ KILDEPLADS INDHOLD 1 INDLEDNING...2

Notat. Skørping Vandværk I/S SKØRPING VANDVÆRK. HYDROGEOLOGISK VURDERING VED HANEHØJ KILDEPLADS INDHOLD 1 INDLEDNING...2 Notat Skørping Vandværk I/S SKØRPING VANDVÆRK. HYDROGEOLOGISK VURDERING VED HANEHØJ KILDEPLADS 20. december 2012 Projekt nr. 211702 Dokument nr. 125930520 Version 1 Udarbejdet af NCL Kontrolleret af AWV

Læs mere

1 Baggrund Kort modelresume Scenarieberegninger Hydrogeologiske parametre Partikelbaneberegninger...

1 Baggrund Kort modelresume Scenarieberegninger Hydrogeologiske parametre Partikelbaneberegninger... Sag Grindsted Projektnr. 105643 Projekt Grindsted forureningskortlægning Dato 2015-11-04 Emne Del 2 - Scenarieberegninger Initialer THW Indhold 1 Baggrund... 2 1.1 Kort modelresume... 2 2 Scenarieberegninger...

Læs mere

Fase 1 Opstilling af geologisk model. Landovervågningsopland 6. Rapport, april 2010 ALECTIA A/S

Fase 1 Opstilling af geologisk model. Landovervågningsopland 6. Rapport, april 2010 ALECTIA A/S M I L J Ø C E N T E R R I B E M I L J Ø M I N I S T E R I E T Fase 1 Opstilling af geologisk model Landovervågningsopland 6 Rapport, april 2010 Teknikerbyen 34 2830 Virum Denmark Tlf.: +45 88 19 10 00

Læs mere

NYHEDSBREV Grundvandskortlægning i Hadsten kortlægningsområde

NYHEDSBREV Grundvandskortlægning i Hadsten kortlægningsområde NYHEDSBREV Grundvandskortlægning i Hadsten kortlægningsområde INDLEDNING Det er nu et godt stykke tid siden, vi mødtes til følgegruppemøde i Kulturhuset InSide, Hammel. Miljøcenter Århus har sammen med

Læs mere

Sammenligninger mellem stationære og dynamisk beregnede oplande

Sammenligninger mellem stationære og dynamisk beregnede oplande Sammenligninger mellem stationære og dynamisk beregnede oplande Rasmus R. Møller, GEUS Lars Troldborg, GEUS Steen Christensen, AU Claus H. Iversen, GEUS KPN-møde-Hydrologi, Århus d. 16. december 2009 Disposition

Læs mere

8. 6 Ressourcevurdering

8. 6 Ressourcevurdering Redegørelse for grundvandsressourcerne i Århus Nord-området 8. 6 Ressourcevurdering Indsatsområde Ristrup I dette afsnit gennemgås indsatsområderne Ristrup, Kasted og Truelsbjerg hver for sig med hensyn

Læs mere

Håndbog i grundvandsmodellering, Sonnenborg & Henriksen (eds) 2005/80 GEUS. Indholdsfortegnelse

Håndbog i grundvandsmodellering, Sonnenborg & Henriksen (eds) 2005/80 GEUS. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 1-1 1.1 Baggrund og formål... 1-1 1.1.1 Baggrund... 1-1 1.1.2 Formål og målgruppe... 1-2 1.2 Terminologi og modelcyklus... 1-2 1.3 Modelprotokol... 1-5 1.4 Parter og

Læs mere

Måling af turbulent strømning

Måling af turbulent strømning Måling af turbulent strømning Formål Formålet med at måle hastighedsprofiler og fluktuationer i en turbulent strømning er at opnå et tilstrækkeligt kalibreringsgrundlag til modellering af turbulent strømning

Læs mere

Grundvandsmodel for Lindved Indsatsområde

Grundvandsmodel for Lindved Indsatsområde Naturstyrelsen Aarhus Grundvandsmodel for Lindved Indsatsområde November 2011 COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 wwwcowidk Naturstyrelsen Aarhus Grundvandsmodel

Læs mere

Potentialekortlægning

Potentialekortlægning Potentialekortlægning Vejledning i udarbejdelse af potentialekort Susie Mielby, GEUS Henrik Olesen, Orbicon Claus Ditlefsen, GEUS 1. Indledning I gamle dage dybden til grundvand Vandplanlægningen i 80érne

Læs mere

Frederikshavn Vand A/S. August 2015 KONSEKVENSVURDERING AF OPHØR AF INDVINDING FRA VOERSÅ KILDEPLADS

Frederikshavn Vand A/S. August 2015 KONSEKVENSVURDERING AF OPHØR AF INDVINDING FRA VOERSÅ KILDEPLADS Frederikshavn Vand A/S August 2015 KONSEKVENSVURDERING AF OPHØR AF INDVINDING FRA VOERSÅ KILDEPLADS PROJEKT Konsekvensvurdering af ophør af indvinding fra Voerså Kildeplads Frederikshavn Vand A/S Projekt

Læs mere

Hydrologisk modellering af landovervågningsoplandet Lillebæk

Hydrologisk modellering af landovervågningsoplandet Lillebæk Hydrologisk modellering af landovervågningsoplandet Lillebæk Anne Lausten Hansen Institut for Geografi og Geologi, Københavns Universitet De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS)

Læs mere

1. Status arealer ultimo 2006

1. Status arealer ultimo 2006 1. Status arealer ultimo 2006 Ribe Amt Sønderjyllands Amt Ringkøbing Amt Nordjyllands Amt Viborg Amt Århus Amt Vejle Amt Fyns Amt Bornholm Storstrøms Amt Vestsjællands amt Roskilde amt Frederiksborg amt

Læs mere

Grundvandskortlægning Nord- og Midtfalster Trin 1

Grundvandskortlægning Nord- og Midtfalster Trin 1 Miljøcenter Nykøbing Falster Grundvandskortlægning Nord- og Midtfalster Trin 1 Resumé November 2009 COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 wwwcowidk Miljøcenter

Læs mere

Delindsatsplan. Gassum Vandværk. for [1]

Delindsatsplan. Gassum Vandværk. for [1] Delindsatsplan for Gassum Vandværk [1] [2] Indhold Forord... 5 Definitioner/ordforklaring... 5 1 Indledning... 7 2 Områdebeskrivelse... 8 2.1 Vandværket... 8 2.1.1 Boringer... 8 2.1.2 Vandkvalitet i boringerne

Læs mere

Dykkende faner i dybe sandmagasiner en overset trussel?

Dykkende faner i dybe sandmagasiner en overset trussel? Dykkende faner i dybe sandmagasiner en overset trussel? Sine Thorling Sørensen, Region Hovedstaden, Center for Regional Udvikling, Miljø Thomas Hauerberg Larsen, Orbicon Mads Troldborg, The James Hutton

Læs mere

Tekniske udfordringer i ny 3D afgrænsning af 402 grundvandsforekomster og tilknytning af boringer og indtag

Tekniske udfordringer i ny 3D afgrænsning af 402 grundvandsforekomster og tilknytning af boringer og indtag ATV Jord og Grundvand Vintermøde om jord- og grundvandsforurening 10. - 11. marts 2015 Tekniske udfordringer i ny 3D afgrænsning af 402 grundvandsforekomster og tilknytning af boringer og indtag Lars Troldborg

Læs mere

NEDSIVNING OG KONSEKVENSER FOR GRUNDVANDET

NEDSIVNING OG KONSEKVENSER FOR GRUNDVANDET NEDSIVNING OG KONSEKVENSER FOR GRUNDVANDET Johanne Urup, jnu@ramboll.dk PROBLEMSTILLINGER Nedsivning af regnvand kan skabe problemer med for højt grundvandsspejl Grundvandsressourcen kan blive påvirket

Læs mere

3.5 Private vandværker i Århus Kommune

3.5 Private vandværker i Århus Kommune 3.5 Private vandværker i Århus Kommune Kvottrup Vandværk (751.2.24) Vandværket har en indvindingstilladelse på 6. m 3 /år. Tilladelsen er gebyrnedsat fra oprindelig 18. m 3 / år den 16. februar 2. Vandværkets

Læs mere

Erfaringer med brugen af DK-model Sjælland til udvikling af kommunemodel ved Næstved m.m.

Erfaringer med brugen af DK-model Sjælland til udvikling af kommunemodel ved Næstved m.m. Erfaringer med brugen af DK-model Sjælland til udvikling af kommunemodel ved Næstved m.m. Næstved Trin 1 kortlægning Grundvandspotentiale, vandbalancer, grundvandsdannende oplande og indvindingsoplande,

Læs mere

Regnvand som ressource (RSR), hvilke muligheder har vi?

Regnvand som ressource (RSR), hvilke muligheder har vi? DANVA temadag: Proaktiv klimatilpasning i vandsektoren Torsdag d. 28. januar 2010, Comwell, Kolding Regnvand som ressource (RSR), hvilke muligheder har vi? - med udgangspunkt i Københavnsområdet Jan Jeppesen

Læs mere

Rårup Vandværk er beliggende i Rårup by, mens de to indvindingsboringer er beliggende i det åbne land nord for byen.

Rårup Vandværk er beliggende i Rårup by, mens de to indvindingsboringer er beliggende i det åbne land nord for byen. er beliggende i Rårup by, mens de to indvindingsboringer er beliggende i det åbne land nord for byen. Vandværket har en indvindingstilladelse på 77.000 m 3 og indvandt i 2013 58.000 m 3. Indvindingen har

Læs mere

Kapitel 7 FASTLÆGGELSE AF RANDBETINGELSER

Kapitel 7 FASTLÆGGELSE AF RANDBETINGELSER Kapitel 7 FASTLÆGGELSE AF RANDBETINGELSER Adam Brun IHA Ingeniørhøjskolen i Århus Nøglebegreber: Randbetingelser, stationær, ikke-stationær, fastholdt tryk, flux, indvinding. ABSTRACT: En numerisk model

Læs mere

Indvindings og grundvandsdannende oplande i forvaltningen Hvor præcise er vores streger? Hydrogeolog Claus Holst Iversen Skive Kommune

Indvindings og grundvandsdannende oplande i forvaltningen Hvor præcise er vores streger? Hydrogeolog Claus Holst Iversen Skive Kommune Indvindings og grundvandsdannende oplande i forvaltningen Hvor præcise er vores streger? Hydrogeolog Claus Holst Iversen Skive Kommune Disposition Definition på områder Baggrund for udpegninger tidligere

Læs mere

STITUNNEL RIBE INDHOLD. 1 Indledning og formål. 2 Datagrundlag. 1 Indledning og formål 1. 2 Datagrundlag 1

STITUNNEL RIBE INDHOLD. 1 Indledning og formål. 2 Datagrundlag. 1 Indledning og formål 1. 2 Datagrundlag 1 VEJDIREKTORATET STITUNNEL RIBE TOLKNING AF PRØVEPUMPNING OG FORSLAG TIL GRUNDVANDSSÆNKNING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Danmark TLF +45 56400000 FAX +45 56409999 WWW cowi.dk INDHOLD

Læs mere

Forhold af betydning for den til rådighed værende grundvandsressource Seniorrådgiver Susie Mielby Seniorrådgiver Hans Jørgen Henriksen

Forhold af betydning for den til rådighed værende grundvandsressource Seniorrådgiver Susie Mielby Seniorrådgiver Hans Jørgen Henriksen Forhold af betydning for den til rådighed værende grundvandsressource Seniorrådgiver Susie Mielby Seniorrådgiver Hans Jørgen Henriksen Møde i GrundvandsERFAmidt Silkeborg den 19. marts 2014 Indhold 1.

Læs mere

Sammenligning af grundvandsdannelse til kalk simuleret udfra Suså model og DK-model

Sammenligning af grundvandsdannelse til kalk simuleret udfra Suså model og DK-model Sammenligning af grundvandsdannelse til kalk simuleret udfra Suså model og DK-model Notat udarbejdet af Hans Jørgen Henriksen, GEUS Endelige rettelser pr. 27. oktober 2002 1. Baggrund Storstrøms Amt og

Læs mere

Undersøgelse af flow- og trykvariation

Undersøgelse af flow- og trykvariation Undersøgelse af flow- og trykvariation Formål Med henblik på at skabe et kalibrerings og valideringsmål for de opstillede modeller er trykniveauerne i de 6 observationspunkter i sandkassen undersøgt ved

Læs mere

Bilag 1 Solkær Vandværk

Bilag 1 Solkær Vandværk Bilag 1 ligger i Solekær, vest for Gammelsole by. Figur 1:. Foto fra tilsyn i 2010. Vandværket har en indvindingstilladelse på 60.000 m 3 og indvandt i 2016 50.998 m 3. Udviklingen i vandværkets indvinding

Læs mere

Bestemmelse af dybden til redoxgrænsen med høj opløsning på oplandsskala. Anne Lausten Hansen (GEUS) NiCA seminar, 9.

Bestemmelse af dybden til redoxgrænsen med høj opløsning på oplandsskala. Anne Lausten Hansen (GEUS) NiCA seminar, 9. Bestemmelse af dybden til redoxgrænsen med høj opløsning på oplandsskala Anne Lausten Hansen (GEUS) NiCA seminar, 9. oktober 2014, AU Nitrat reduktion i undergruden Nitrat kan fjernes naturlig ved reduktion

Læs mere

Bilag 1. Nabovarmeprojekt i Solrød Geologisk Undersøgelse. Paul Thorn (RUC).

Bilag 1. Nabovarmeprojekt i Solrød Geologisk Undersøgelse. Paul Thorn (RUC). Opstartsrapport ForskEl projekt nr. 10688 Oktober 2011 Nabovarme med varmepumpe i Solrød Kommune - Bilag 1 Bilag 1. Nabovarmeprojekt i Solrød Geologisk Undersøgelse. Paul Thorn (RUC). Som en del af det

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget MOF Alm.del endeligt svar på spørgsmål 454 Offentligt

Miljø- og Fødevareudvalget MOF Alm.del endeligt svar på spørgsmål 454 Offentligt Miljø- og Fødevareudvalget 2017-18 MOF Alm.del endeligt svar på spørgsmål 454 Offentligt Miljø- og Fødevareministeriet Miljøstyrelsen Haraldsgade 53 2100 København Ø Miljø og Råstoffer Kontaktperson: Lone

Læs mere

Oplandsberegninger. Thomas Wernberg, Ph.d. Hydrogeolog, Alectia

Oplandsberegninger. Thomas Wernberg, Ph.d. Hydrogeolog, Alectia Oplandsberegninger Oplandsberegninger Thomas Wernberg, Ph.d. Hydrogeolog, Alectia Disposition Indledning Oplandsberegninger hvorfor og hvordan AEM modeller Hvad er det? Sammenligning af oplande med forskellige

Læs mere

7. Hydrologisk model

7. Hydrologisk model 7. Hydrologisk model Der er blevet opstillet en hydrogeologisk model for Århus Syd-området som dels tager udgangspunkt i en regional grundvandsmodel fra 1997 og dels anvender nye boringer og geofysiske

Læs mere

Bilag 2. Bilag 2 Landskabet og resume af kortlægningen

Bilag 2. Bilag 2 Landskabet og resume af kortlægningen Bilag 2 Bilag 2 Landskabet og resume af kortlægningen 1. Landskabet Indsatsplanområdet ligger mellem de store dale med Horsens Fjord og Vejle Fjord. Dalene eksisterede allerede under istiderne i Kvartærtiden.

Læs mere

Grundvandsstandens udvikling på Sjælland

Grundvandsstandens udvikling på Sjælland Grundvandsstandens udvikling på Sjælland 1989-2001 Udført af Britt S.B. Christensen og Torben O. Sonnenborg GEUS for Vandplan Sjælland Januar 2006 Indhold Grundvandsstandens udvikling på Sjælland 1989-2001...1

Læs mere

GEUS-NOTAT Side 1 af 3

GEUS-NOTAT Side 1 af 3 Side 1 af 3 Til: Energistyrelsen Fra: Claus Ditlefsen Kopi til: Flemming G. Christensen GEUS-NOTAT nr.: 07-VA-12-05 Dato: 29-10-2012 J.nr.: GEUS-320-00002 Emne: Grundvandsforhold omkring planlagt undersøgelsesboring

Læs mere

Opsætning af MIKE 3 model

Opsætning af MIKE 3 model 11 Kapitel Opsætning af MIKE 3 model I dette kapitel introduceres MIKE 3 modellen for Hjarbæk Fjord, samt data der anvendes i modellen. Desuden præsenteres kalibrering og validering foretaget i bilag G.

Læs mere

UNDERSØGELSESMETODER I UHÆRDET SKRIVEKRIDT

UNDERSØGELSESMETODER I UHÆRDET SKRIVEKRIDT UNDERSØGELSESMETODER I UHÆRDET SKRIVEKRIDT - udfordringer ved Platanvej, Nykøbing Falster Ekspertisechef Charlotte Riis, NIRAS Gro Lilbæk, Anders G Christensen, Peter Tyge, Mikael Jørgensen, NIRAS Martin

Læs mere

STORE BREDLUND, UDLÆG TIL RÅSTOFPLAN 2016 Råstofindvindingens påvirkning på grundvand 1 POTENTIALEFORHOLD VED STORE BREDLUND

STORE BREDLUND, UDLÆG TIL RÅSTOFPLAN 2016 Råstofindvindingens påvirkning på grundvand 1 POTENTIALEFORHOLD VED STORE BREDLUND Notat STORE BREDLUND, UDLÆG TIL RÅSTOFPLAN 2016 Råstofindvindingens påvirkning på grundvand INDHOLD 25. marts 2015 Projekt nr. 220227 Dokument nr. 1215365374 Version 1 Udarbejdet af MDO Kontrolleret af

Læs mere

Grundvandsmodel Brædstrup Indsatsområde

Grundvandsmodel Brædstrup Indsatsområde Grundvandsmodel Brædstrup Indsatsområde Dato : December 2006 Projekt : 30.4501.03 Udarbejdet : Rolf Johnsen, Vejle Amt og Tore Stamp Kirkeby, Carl Bro as Kontrol : Tore Kirkeby INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE

Læs mere

Hvilke data bør indgå ved revurdering af pump & treat anlæg og hvordan måles effekten af indsatsen

Hvilke data bør indgå ved revurdering af pump & treat anlæg og hvordan måles effekten af indsatsen Hvilke data bør indgå ved revurdering af pump & treat anlæg og hvordan måles effekten af indsatsen Workshop Vintermøde 2019, tirsdag den 5. marts Bertil Ben Carlson, Orbicon 1 Indhold Hvilke data er relevante

Læs mere

Motorsportsbane ved Bolbyvej - Redegørelse og risikovurdering i forhold til drikkevandsinteresser

Motorsportsbane ved Bolbyvej - Redegørelse og risikovurdering i forhold til drikkevandsinteresser Motorsportsbane ved Bolbyvej - Redegørelse og risikovurdering i forhold til drikkevandsinteresser Baggrund Ansøgningen Der er ansøgt om etablering af en motorsportsbane på Bornholm og kommunen har foreslået

Læs mere

Kongens Mose. Opdatering af hydrologisk model for Kongens Mose. Teknisk notat, 3. marts 2008

Kongens Mose. Opdatering af hydrologisk model for Kongens Mose. Teknisk notat, 3. marts 2008 S K O V O G N A T U R S T Y R E L S E N M I L J Ø M I N I S T E R I E T Opdatering af hydrologisk model for Teknisk notat, 3. marts 2008 S K O V O G N A T U R S T Y R E L S E N M I L J Ø M I N I S T E

Læs mere

JORD- OG GRUNDVANDSFORURENING VED KNULLEN 8, HØJBY, ODENSE

JORD- OG GRUNDVANDSFORURENING VED KNULLEN 8, HØJBY, ODENSE Notat NIRAS A/S Buchwaldsgade,. sal DK000 Odense C Region Syddanmark JORD OG GRUNDVANDSFORURENING VED KNULLEN 8, HØJBY, ODENSE Telefon 6 8 Fax 6 48 Email niras@niras.dk CVRnr. 98 Tilsluttet F.R.I 6. marts

Læs mere

NOTAT Dato 2011-03-22

NOTAT Dato 2011-03-22 NOTAT Dato 2011-03-22 Projekt Kunde Notat nr. Dato Til Fra Hydrostratigrafisk model for Beder-Østerby området Aarhus Kommune 1 2011-08-17 Charlotte Agnes Bamberg Theis Raaschou Andersen & Jette Sørensen

Læs mere

BETYDNINGEN AF DEN GEOLOGISKE MODEL FOR EN GRUNDVANDSMODELS RESULTATER

BETYDNINGEN AF DEN GEOLOGISKE MODEL FOR EN GRUNDVANDSMODELS RESULTATER BETYDNINGEN AF DEN GEOLOGISKE MODEL FOR EN GRUNDVANDSMODELS RESULTATER Civilingeniør, ph.d. Marlene Ullum Geolog, ph.d. Henrik Olsen COWI A/S Civilingeniør, ph.d. Michael J. Lønborg DHI Vand Miljø Sundhed

Læs mere

Umiddelbart nord for Grydebanke, er der et lavtliggende område hvor Studsdal Vig går ind. Et mindre vandløb afvander til Studsdal Vig.

Umiddelbart nord for Grydebanke, er der et lavtliggende område hvor Studsdal Vig går ind. Et mindre vandløb afvander til Studsdal Vig. Notat NIRAS A/S Buchwaldsgade 35, 3. sal DK-5000 Odense C DONG Energy Skærbækværket VURDERING AF FORØGET INDVINDING AF GRUNDVAND Telefon 6312 1581 Fax 6312 1481 E-mail niras@niras.dk CVR-nr. 37295728 Tilsluttet

Læs mere

Delindsatsplan. Gassum Vandværk. for [1]

Delindsatsplan. Gassum Vandværk. for [1] Delindsatsplan for Gassum Vandværk [1] [2] Indhold Forord... 5 Definitioner/ordforklaring... 5 1 Indledning... 7 2 Områdebeskrivelse... 8 2.1 Vandværket... 8 2.1.1 Boringer... 8 2.1.2 Vandkvalitet i boringerne

Læs mere

GRUNDVANDSMODEL HJØRRING KOMMUNE OG HJØRRING VAND- SELSKAB

GRUNDVANDSMODEL HJØRRING KOMMUNE OG HJØRRING VAND- SELSKAB Til Hjørring Kommune og Hjørring Vandselskab Dokumenttype Rapport Dato Maj 2011 Beskrivelse Grundvandsmodel for Hjørring Kommune (OSD 3, 4, 5, 6c og 9) GRUNDVANDSMODEL HJØRRING KOMMUNE OG HJØRRING VAND-

Læs mere

Grundvandsressourcen. Nettonedbør

Grundvandsressourcen. Nettonedbør Grundvandsressourcen En vurdering af grundvandsressourcens størrelse samt påvirkninger af ressourcen som følge af ændringer i eksempelvis klimaforhold og arealanvendelse har stor betydning for planlægningen

Læs mere

ATES anlæg v. Syddansk Universitet, Kolding. EnviNa Grundvandsbaseret Geoenergi Vissenbjerg d. 5. maj 2015

ATES anlæg v. Syddansk Universitet, Kolding. EnviNa Grundvandsbaseret Geoenergi Vissenbjerg d. 5. maj 2015 ATES anlæg v. Syddansk Universitet, Kolding EnviNa Grundvandsbaseret Geoenergi Vissenbjerg d. 5. maj 2015 Ansøgning om ATES anlæg Undersøgelser af muligheder for at etablere et ATES anlæg til det nye Syddansk

Læs mere

Fra vandføring til grundvandsoplandets areal og transport af opløste stoffer i Naturgeografi

Fra vandføring til grundvandsoplandets areal og transport af opløste stoffer i Naturgeografi Fra vandføring til grundvandsoplandets areal og transport af opløste stoffer i Naturgeografi Af, Lektor i Naturgeografi, Ph.d., 2015 Har man først bestemt vandføringen ud fra målinger af et vandløbs brede,

Læs mere

NEDSIVNINGSFORHOLD I OMRÅDET OMKRING SKOVBAKKEVEJ, FREDERIKSVÆRK

NEDSIVNINGSFORHOLD I OMRÅDET OMKRING SKOVBAKKEVEJ, FREDERIKSVÆRK April 2012 NEDSIVNINGSFORHOLD I OMRÅDET OMKRING SKOVBAKKEVEJ, FREDERIKSVÆRK PROJEKT Nedsivningsforhold i området omkring Skovbakkevej, Frederiksværk Projekt nr. 207713 Udarbejdet af jku Kontrolleret af

Læs mere

Dette notat beskriver beregningsmetode og de antagelser, der ligger til grund for beregningerne af BNBO.

Dette notat beskriver beregningsmetode og de antagelser, der ligger til grund for beregningerne af BNBO. NOTAT Projekt BNBO Silkeborg Kommune Notat om beregning af BNBO Kunde Silkeborg Kommune Notat nr. 1 Dato 10. oktober Til Fra Kopi til Silkeborg Kommune Charlotte Bamberg [Name] 1. Indledning Dette notat

Læs mere

Kvalitetsdokumentation for Esbjerg modellen

Kvalitetsdokumentation for Esbjerg modellen OVERFØRSEL AF MODELDATA TIL MODELDATABASE SIDE 1 Kvalitetsdokumentation for Esbjerg modellen 1. Generelle oplysninger I nærværende kvalitetsdokumentation gives en kortfattet beskrivelse af den regionale

Læs mere

Bilag 1 Hedensted Vandværk

Bilag 1 Hedensted Vandværk ligger nordvest for Hedensted. Figur 1:. Foto fra tilsyn i 2010. Vandværket har en indvindingstilladelse på 600.000 m 3 og indvandt i 2015 492.727 m 3. Udviklingen i vandværkets indvinding fremgår af figur

Læs mere

Nærværende notat er en opdatering af NIRAS vurdering af 25. januar 2018 efter GEUS kommentarer af 6. februar 2018.

Nærværende notat er en opdatering af NIRAS vurdering af 25. januar 2018 efter GEUS kommentarer af 6. februar 2018. 31. maj 2018 Notat Allerød Kommune Grundvand ved Erhvervsområde Farremosen Vurdering 1 Indledning På baggrund af Lynge Overdrev Vandværks kritik af Allerød Kommunes redegørelse for geologi og grundvandsforhold

Læs mere

4 Årsager til problemet med vandlidende arealer på bagsiden af dæmningen 3. Oversigtskort med boringsplaceringer. Håndboringer (fra Rambøll)

4 Årsager til problemet med vandlidende arealer på bagsiden af dæmningen 3. Oversigtskort med boringsplaceringer. Håndboringer (fra Rambøll) NATURSTYRELSEN UNDERSIVNING AF DIGER VED SIDINGE ENGE VÅDOMRÅDE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk VURDERING AF ÅRSAG OG MULIGHED FOR

Læs mere

Sammenfatning af undersøgelserne på Grindsted Gl. Losseplads. Peter Kjeldsen og Poul L. Bjerg

Sammenfatning af undersøgelserne på Grindsted Gl. Losseplads. Peter Kjeldsen og Poul L. Bjerg Sammenfatning af undersøgelserne på Grindsted Gl. Losseplads Peter Kjeldsen og Poul L. Bjerg Baggrund Mange forureningskilder i Grindsted by der potentielt kan true drikkevandskvaliteten og Grindsted Å

Læs mere

FØLSOMHEDSANALYSE STOKASTISKE OPLANDE HJØRRING MODELLEN 22-06-2011 FØLSOMHEDSANALYSE

FØLSOMHEDSANALYSE STOKASTISKE OPLANDE HJØRRING MODELLEN 22-06-2011 FØLSOMHEDSANALYSE STOKASTISKE OPLANDE HJØRRING MODELLEN OG STOKASTISKE BEREGNINGER Dagsorden -Introduktion -Følsomhedsanalyse -Erfaringer fra kalibreringen -Stokastiske beregninger -Gennemgang og snak om kommentarer til

Læs mere

Radarhoved Skagen - Udskiftning fyringsolietanke

Radarhoved Skagen - Udskiftning fyringsolietanke Notat Frederikshavn Kommune Radarhoved Skagen - Udskiftning fyringsolietanke Ansøgning om midlertidig tilladelse til indvinding/udledning af grundvand 30. september 2016 Version 1 Projekt nr. 226370 Dokument

Læs mere

Regional Udvikling Miljø og Råstoffer. Handleplan for grundvandsindsatsen i Svendborg

Regional Udvikling Miljø og Råstoffer. Handleplan for grundvandsindsatsen i Svendborg Regional Udvikling Miljø og Råstoffer Handleplan for grundvandsindsatsen i Svendborg Marts 2014 2 Titel: Handleplan for grundvandsindsatsen i Svendborg Udgivet af: Region Syddanmark, Miljø og Råstoffer

Læs mere

MIKE 12 modellering af Hjarbæk Fjord

MIKE 12 modellering af Hjarbæk Fjord 1 Kapitel MIKE 12 modellering af Hjarbæk Fjord I følgende kapitel redegøres der for de forudsætninger, der danner grundlag for simuleringer af hydrodynamikken i Hjarbæk Fjord. Der simuleres fire forskellige

Læs mere

Fælles Grundvand Fælles Ansvar

Fælles Grundvand Fælles Ansvar Fælles Grundvand Fælles Ansvar 1200 1100 1121 1000 900 895 800 700 600 500 756 568 575 640 637 654 610 605 541 733 696 583 862 533 511 802 743 695705 659 670 645 625 818 804 766 773 782 739 733 732 738

Læs mere

Modelanvendelser og begrænsninger

Modelanvendelser og begrænsninger DK-model2009 Seminardag 25. maj 2010, GEUS, København DK-model2009 - Opdatering 2005-2009 Modelanvendelser og begrænsninger Jens Christian Refsgaard, GEUS DK-model karakteristika DK-model fokus: national/regional

Læs mere

3 Forslag til afrapportering 5 VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT

3 Forslag til afrapportering 5 VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT HOFOR A/S HOFORS PEJLEPROGRAM OG FORSLAG TIL PEJLEKRAV I FORBINDELSE MED INDVINDINGSTILLADELSERNE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk

Læs mere

BÆREDYGTIG VANDINDVINDING SOM GEVINST AF KILDEPLADS- OG VANDLØBSMONITERING. Ole Silkjær, Geolog

BÆREDYGTIG VANDINDVINDING SOM GEVINST AF KILDEPLADS- OG VANDLØBSMONITERING. Ole Silkjær, Geolog BÆREDYGTIG VANDINDVINDING SOM GEVINST AF KILDEPLADS- OG VANDLØBSMONITERING. Ole Silkjær, Geolog Søndre Kildeplads, Kolding Bæredygtig vandindvinding i denne undersøgelse Beskyttelse af økosystemers levedygtighed

Læs mere

Potentialet for LAR i Vinkælderrendens opland, Odense. ATV-møde 2012 26. april 2012 Ph.d. Jan Jeppesen

Potentialet for LAR i Vinkælderrendens opland, Odense. ATV-møde 2012 26. april 2012 Ph.d. Jan Jeppesen Potentialet for LAR i Vinkælderrendens opland, Odense ATV-møde 2012 26. april 2012 Ph.d. Jan Jeppesen Hvem er jeg Urbane vandkredsløb Urban hydrolog LAR specialist LAR-elementer Vandbalance Modellering

Læs mere

Modellering af vand og stoftransport i mættet zone i landovervågningsoplandet Odderbæk (LOOP2) Delrapport 1 Beskrivelse af modelopsætning.

Modellering af vand og stoftransport i mættet zone i landovervågningsoplandet Odderbæk (LOOP2) Delrapport 1 Beskrivelse af modelopsætning. Modellering af vand og stoftransport i mættet zone i landovervågningsoplandet Odderbæk (LOOP2) Delrapport 1 Beskrivelse af modelopsætning Bilag Bilag 1 - Geologiske profiler I dette bilag er vist 26 geologiske

Læs mere

HVOR SKAL VI HENTE DET RENE VAND OM 10 ÅR - Pesticider som eksempel

HVOR SKAL VI HENTE DET RENE VAND OM 10 ÅR - Pesticider som eksempel HVOR SKAL VI HENTE DET RENE VAND OM 10 ÅR - Pesticider som eksempel Peter R. Jørgensen, PJ-Bluetech, Jesper Bruhn Nielsen og Jan Kürstein, NIRAS, Niels Henrik Spliid, Århus Universitet. ATV Vintermøde

Læs mere

UDPEGNING AF GRUNDVANDSFOREKOMSTER I RIBE AMT

UDPEGNING AF GRUNDVANDSFOREKOMSTER I RIBE AMT UDPEGNING AF GRUNDVANDSFOREKOMSTER I RIBE AMT Geolog Susanne Nørgaard Marcussen Ribe Amt ATV MØDE BASISANALYSEN: Kan GOD TILSTAND I VANDMILJØET OPNÅS I 2015? SCHÆFFERGÅRDEN 21. november 2006 RESUMÈ Udpegningen

Læs mere

Fremtidens vandplanlægning vandets kredsløb. ATV Konference 28. maj 2015

Fremtidens vandplanlægning vandets kredsløb. ATV Konference 28. maj 2015 Fremtidens vandplanlægning vandets kredsløb ATV Konference 28. maj 2015 Fremtidens udfordringer -grundvandskortlægningen Unik kortlægning i ca. 40 af landet Fokus på beskyttelse af grundvandet Fokus på

Læs mere