BILMÆRKE / MODEL: ÅRGANG: MOTORKODE:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "BILMÆRKE / MODEL: ÅRGANG: MOTORKODE:"

Transkript

1 Side 1 af 5 BILMÆRKE / MODEL: ÅRGANG: MOTORKODE: Alle Alle Alle EMNE / SYMPTOM / FEJLKODE: Hvilken motorolie skal jeg hælde på AFHJÆLPNING: Spørgsmål om olie er blevet en genganger i vor bil tekniske hotline og det er med god grund. Lige nu er mange værksteder og bilejere opmærksomme på emnet. Mange søger helt enkle regler, som det er muligt at forholde sig til. Desværre ser det ud til, at tiden for de enkle regler er ved at være forbi. Oliespørgsmålet er nemlig blevet mere og mere komplekst; ofte forskellig fra bilmærke til bilmærke, ja endda nogen gange fra bilmodel til bilmodel. Problemet bliver ikke lettere af, at olieproducenterne kalder tingene noget forskelligt. Et er sikkert: alle der arbejder med moderne biler må bruge den nødvendige tid på at sikre, at den rigtige olie bliver påfyldt, ellers er man skidt stillet i en eventuel tvist om garantiansvar og i tilfælde af et motorhavari. Som bilejer har man krav på, at værkstedet påfylder den specificerede motorolie som passer til bilen, når man sætter sin bil på et værksted. Det var lettere før Før i tiden var det let, man skulle stort set kun tjekke oliens viskositet, og så ellers overveje om det skulle være mineralsk, semisyntetisk eller fuldsyntetisk motorolie der skulle hældes på motoren. Men tiderne har imidlertid ændret sig. En SAE 5w30 olie ikke bare en SAE 5w30, den fås med mange klassifikationer i henhold til OEM eller ACEA / API specifikationerne. Flere og flere bilfabrikanter vælger at sætte helt specifikke krav til motorolien. Det gælder f. eks Audi, BMW, Ford, Mercedes, Opel, Porsche, Saab, Volvo og VW, der sætter deres egne klassifikationsnormer (OEM normer) og kvalitetskrav til motorolien. De bilfabrikanter, der ikke har deres egne normer, henviser til gengæld ofte til ACEA eller API normerne. Normer som alle værksteder bør sætte sig nøje ind i. Motor og olie skal passe sammen Grunden til dette ligger naturligvis dybt forankret i dagens højteknologiske motorteknologi som stiller stadigt større krav til motorolien. Dette kombineret med jagten på at mindske bilernes servicebehov og maksimere tid og distance mellem olieskift, f.eks. 2 år eller km, stiller enorme krav til motorolien! En ny vinkel på motorolie-problematikken er at oliens egenskaber og forbrug af olie har fået en betydning i det samlede emissionsniveau og forurening fra en motor. Dette sammen med en motors indre friktion er alt sammen områder, rensende egenskaber osv. Motorolien spiller en vigtig rolle i alle nye motorer. Tid til at revidere gamle holdninger om olie Dette betyder ganske enkelt, at vi kan blive nødt til at revidere vor holdning til olie, da det ikke er sikkert at vor basisviden om motorolie længere er nok..

2 Side 2 af 5 Fælle for mange af os der har arbejdet med biler i mange år har vi nok alle en holdninger og visse præferencer, når det gælder motorolie; for nogle er det virkeligt et følsomt emne, som alle har hver sit syn på. Tit er vore præferencer jo baseret på gode eller dårlige erfaringer med en bestemt olie på en bestemt bilmærke eller model; noget man ikke skal undervurdere. Dieselbiler med partikelfilter I den seneste tid er det specielt motorolien til dieselmotorer med partikelfilter der har været i fokus. Den motorolie som skal påfyldes en motor, der er udrustet med Diesel Partikel Filter (DPF), skal helt opfylde de specifikke krav fra bilproducenterne. Har værkstedets olieleverandør ikke den pågældende olie, nytter det ikke at gå på kompromis med kravene; da må denne olie i så fald købes på et originalværksted. I almindelighed skal det typisk være LOW SAPS olie der anvendes på biler med partikelfilter og normen er er opgivet typisk C1 til C3 ACEA C1 Sulfataskeindhold max. 0,5%. Med mindre HTHS (FORD, Mazda) ACEA C2 Sulfataskeindhold max. 0,8%. Med HTHS > 2,9 mpas (fx PEUGEOT, Citroen og Volvo ) ACEA C3 Sulfataskeindhold max. 0,8%. Med HTHS > 3,5 mpas (fx DaimlerChrysler, Kia og BMW). Man skal være meget opmærksom på at en normal olie indeholder visse bestanddele som i nogle tilfælde ikke kan afbrændes i den normale renbrændingsproces. Disse rester sætter sig i Diesel Partikel Filteret og tilstopper dette, så selv en regenerering af partikelfilteret vil være nytteløst. Det betyder i praksis at en normal olie vil ødelægge partikelfilteret før tid. Partikelfilter teknologien er ikke ny, alligevel kommer motorolie-problematikken i forbindelse med DPF systemer ofte bag på både ejer og værksteder. For hver tank dieselolie der forbruges, vil de fleste DPF systemer umærkeligt for føreren selv have foretaget en forbrænding/ren brændingscyklus. Det er næsten uundgåeligt at der under ren brænding eller regenerering vil ske en vis udvaskning eller fortynding af motorolien. På enkelte bilmærker har det været et reelt problem, at oliemængden øges i stedet for at mindskes selv under forholdsvis normale driftsbetingelser. Derfor skal motorolien til denne type motorer have helt bestemte egenskaber, så den bevarer sine smøreegenskaber trods en vis fortynding.

3 Side 3 af 5 Bilens olievarslings system Derfor har mange bilproducenter valgt at udstyre modeller med DPF system med varslingssystemer som kan kalde en bil ind til olieservice før det fastlagte skifteinterval. Vi anbefaler vore kunder at følge nedenstående, når der skal påfyldes olie: 1. Vælg den rette SAE norm; det vil sige den rette viskositet afhængig af hvilket temperaturområde bilen kommer til at køre under. Nogle olier fås i forskellige viskositeter men med samme klassifikationsnorm. 2. Undersøg om der er opgivet en OEM klassifikation til den pågældende motor. Hvis der ikke findes en OEM klassifikation brug da ACEA eller (API). 3. Sammenlign herefter disse specifikationer med de specifikationer på de olier din olieleverandør udbyder. 4. Husk at skrive på fakturaen hvilken olie der er anvendt og ikke bare skrive SAE 5w30, men noter det fulde navn på produktet. 5. Overfyld aldrig en motor med motorolie og træk altid oliepinden op som slutkontrol, stol ikke blindt på den angivne mængde. 6. Levér altid en 1 liters motorolie med efter service, som kunden selv kan bruge til at toppe op, så den olie der fyldes op med også er den rigtige. Hvem står med ansvaret Hvis et værksted hælder en olie på, der ikke opfylder de angivne krav fra bilproducenten og OEM eller ACEA / API specifikationer, så er det værkstedet og ikke bilproducenten der står med garanti eller erstatningsansvar. Skriv på faktura hvad for olie der er hældt på ved olieskift. Som leverandør af biltekniske data, herunder oliedata til tusindvis af bilværksteder føler vi et behov for at gøre opmærksom på de nye tider. Alle parter som er leverandører til branchen har fået en udfordring, men det er værkstedet det er i sidste ende står med endelige ansvar og bevisbyrde, når det gælder olieservice. Sørg for at slå olien op i Autodata OG i din olieleverandørs oliekatalog Det er en god ide at levere 1 liter olie med så kunden selv topper op med den rette olie. Som hovedregel må moderne olier ikke blandes Motorolie specifikationer VW: SAE API ACEA Motorer w40/10w40 Anvendes til ældre Diesel- og Benzinmotorer frem til w30/5w40 Anvendes til ældre Diesel- og Benzinmotorer ved temperaturer over 15 C frem til Anvendes til Benzinmotorer med normalt fast skifteinterval fra 2000

4 Side 4 af w40/10w40 Anvendes til Benzinmotorer med forlænget olieskifteinterval op til km (Longlife) fra 2000 Er nu erstattet af w30 Anvendes til Benzinmotorer i Audi TT/S3/VW Passat V8 Fra Er nu erstattet af w30 A3/B4/C3 Anvendes til Benzin- (FSI) og Dieselmotorer med turbo og partikelfilter der kræver en olie med lavt sod indhold fra Opfylder Euro 4 kravene w40/10w40 Anvendes til Dieselmotorer med rotorpumpe med normalt fast skifteinterval w30/5w40 Anvendes til PD Dieselmotorer med fast olieskifteinterval km fra / kan anvendes som alternativ w30 Anvendes til Dieselmotorer med forlænget olieskifteinterval optil km (Longlife) fra w30 Anvendes til PD Dieselmotorer med forlænget olieskifteinterval (Longlife) fra w30 A3/B4/C3 Anvendes til Dieselmotorer med turbo og partikelfilter der kræver en olie med lavt sod (LOW SAPS) indhold fra /506.01/ er olier specielt udviklet til PD Dieselmotorer med en speciel bæreegenskab der er krævet for at sikre en optimal smøring mellem knastaksel og dyse. Alle Dieselmotorer med DPF SKAL bruge olien Seneste oliespecifikationer såsom er bagudkompatibel med de forudgående specifikationer. Motorolie i henhold til ACEA Norm ACEA Association des Constructerurs Européens Automobiles De forskellige anvendelser for Motorolie klassificeres i henhold til den europæiske ACEA klassifikation med bogstaver som her beskrevet. ACEA A For person, - og varevogns Benzinmotorer ACEA B For små Dieselmotorer i personbiler, varevogne og Transporter ACEA C For person, - og varevogne med Dieselpartikelfilter (DPF) ACEA E For Lastvogns Diesel motorer Benzinmotorer ACEA A1 Kategori for såkaldte Brændstoføkonomiske Motorolier med specielt mindre Højtemperatur, Shear- viskositet. (HTHS, > 3,5 mpas). Foretrukne viskositetsklasser er XW-30 og XW-20. ACEA A2 Kategori for konventionelle, - og letløbs-motorolier ACEA A3 Kategori for konventionelle, - og letløbs-motorolier med højere krav end ACEA A2. Overskrider ACEA A2 når det gælder Noak (fordampningstab) stempelrenhed og Oxidationsstabilitet.

5 Side 5 af 5 ACEA A5 Kategori for konventionelle, - og letløbs Motorolier. Svarer til ACEA A2, dog med lavere HTHS-viskositet. I en testmotor skal i sammenligning med en 15W-40 referenceolie en brændstof økonomi 2,5% kunne eftervises. Person, - og Varevogns Diesel motorer ACEA B1 Kategori for Brændstoføkonomiske Motorolier med specielt mindre Høj-temepratur., Shear- viskositet (som ACEA A1). ACEA B2 Kategori for konventionelle, - og letløbs Motorolier. ACEA B3 Kategori for konventionelle, - og letløbs Motorolier med højere krav en ACEA B2 når det gælder knastaksel slidtage, stempelrenhed og viskositetsstabilitet ved temperaturbelastning. ACEA B4 Ny kategori for Dieselmotorer med direkte indsprøjtning (TDi). ACEA B5 Passer til ACEA B4, dog med mindre Høj-temperatur HTHS-viskositet. I en testmotor skal i sammenligning med en 15W-40 referenceolie en brændstoføkonomi 2,5% kunne eftervises. ACEA C1 Ny siden 10/2004 til personvogns dieselmotorer med Dieselpartikelfilter (DPF). Sulfataskeindhold max. 0,5%. Med mindre HTHS ACEA C2 Ny siden 10/2004 til personvogns dieselmotorer med Dieselpartikelfilter (DPF). Sulfataskeindhold max. 0,8%. Med HTHS > 2,9 mpas ACEA C3 Ny siden 10/2004 til personvogns dieselmotorer med Dieselpartikelfilter (DPF). Sulfataskeindhold max. 0,8%. Med HTHS > 3,5 mpas Lastvogns Diesel motorer ACEA E1 Ugyldig ACEA E2 Grundlæggende krav til SHPD motorolie for højtbelastede dieselmotorer i lastbiler. ACEA E3 Ugyldig siden 10/2004 ACEA E4 Mest baseret på MB Ingen motortest OM 364 A, derimod Mack T8 og T8E, længste olieskifteintervaller, egnet til Euro III motorer. (Motorer uden Partikelfilter). ACEA E5 Ugyldig siden 10/2004 ACEA E6 Til AGR motorer med eller uden Dieselpartikelfilter (DPF) og SCR NOX motorer, anbefalet til motorer med Dieselpartikelfilter i kombination med svovlfrit brændstof. Sulfataskeindhold < 1 %. ACEA E7 Til motorer uden Dieselpartikelfilter til de fleste AGR motorer og de fleste SCR NOX motorer. Sulfataskeindhold max. 2%

SCANDIC OIL ACEA SPECIFIKATIONER

SCANDIC OIL ACEA SPECIFIKATIONER SCANDIC OIL ACEA SPECIFIKATIONER Udviklingen inden for motorteknologi har foranlediget, at der i dag er behov for at væsentligt strammere krav til motorolier end hvad der stilles i de gamle specifikationer,

Læs mere

TechData. Duron E Motorolier.:

TechData. Duron E Motorolier.: Duron E Motorolier.: Introduktion: Petro-Canadas Duron-E multigrade motorolier er 1. klasses heavy duty motorolier, der overgår de gældende krav for API CJ-4, og er anvendelige i 07 EPA - lav emissions

Læs mere

DURON-E CJ-4 heavy duty motorolie, giver en række af anvendelses tekniske fordele i forhold til den tidligere API CI-4 Plus/CI-4 kategori:

DURON-E CJ-4 heavy duty motorolie, giver en række af anvendelses tekniske fordele i forhold til den tidligere API CI-4 Plus/CI-4 kategori: - Introduktion: Petro-Canadas Duron-E multigrade motorolier er 1. klasses heavy duty motorolier, der overgår de gældende krav for API CJ-4, og er anvendelige i 07 EPA - lav emissions motorer. Disse motorer

Læs mere

Motorolie de tekniske begreber

Motorolie de tekniske begreber Motorolie de tekniske begreber Der findes ikke én motorolie, som er egnet til alle slags motorer. Når du skal vælge motorolie skal du både se på, hvilken motor din bil er udstyret med og hvilke temperaturer

Læs mere

Diesel partikel filtre: Vores nærmiljø

Diesel partikel filtre: Vores nærmiljø Diesel partikel filtre: Vores nærmiljø MT Filter Service Partikelfiltret funktion Erfaringer med service Gode råd mht. vedligehold MT Filter 2017: Specialværksted kun filtersystemer Karlslunde 500m², Hedehusene

Læs mere

Emission og teknologi 27. maj 2015

Emission og teknologi 27. maj 2015 Emission og teknologi 27. maj 2015 Lone Otto Teknisk Rådgivning lot@fdm.dk Agenda Luftforurening partikler. Syns- og emissionstest. Euronormer. Miljø plaketter og miljøzoner i byer. Udfordring med nyere

Læs mere

Miljøbevidst projektering EFFEKTIVISERING AF VOGNPARK?

Miljøbevidst projektering EFFEKTIVISERING AF VOGNPARK? Miljøbevidst projektering EFFEKTIVISERING AF VOGNPARK? Indhold Prolog...4 Indledning...6 Effektivisering af vognparken?...8 Konklusion...12 Disclaimer Som en del af Energihjulsordningen har e optimo udarbejdet

Læs mere

BARDAHL PROFF CLEANER (Rensemaskine til indsprøjtnings systemer)

BARDAHL PROFF CLEANER (Rensemaskine til indsprøjtnings systemer) PROFFESSIONEL RENS BARDAHL PROFF CLEANER (Rensemaskine til indsprøjtnings systemer) BARDAHL PROF CLEANER er designet til effektivt at rense indsprøjtningssystemet i motorer på benzinog dieselbiler, samt

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 233 af 30. april. /Lene Skov Henningsen

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 233 af 30. april. /Lene Skov Henningsen Skatteudvalget (2. samling) SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 233 Offentligt J.nr. 2008-518-004040 Dato: 29. maj 2008 Til Folketinget - Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 233 af 30. april.

Læs mere

Olier har forskellige additiver

Olier har forskellige additiver Olier har forskellige additiver Olien, der kan bruges til det hele, findes ikke. Langt de fleste smøreolier består af en grundolie, der kaldes baseolie, tilsat additiver. Baseolie typer Mineralske olier

Læs mere

Årlig vurdering i forbindelse med regulering af bekendtgørelse om energi- og miljøkrav til taxier m.v.

Årlig vurdering i forbindelse med regulering af bekendtgørelse om energi- og miljøkrav til taxier m.v. UDKAST Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 www.trafikstyrelsen.dk Sagsnummer:TS20703-00028 Sagsbehandler: PJL Dato 30.04.2013 Årlig vurdering i forbindelse med regulering af bekendtgørelse

Læs mere

GAMMEL VIDEN NYE TANKER

GAMMEL VIDEN NYE TANKER GAMMEL VIDEN NYE TANKER DK MIDLAND NYT OLIEMÆRKE I EUROPA THOMAS BRACK, adm. dir. for Oel-Brack AG, fremstiller hele produktsortimentet og har mere end 10 års erfaring med fremstillingen af Quaker States

Læs mere

En af de vigtigste egenskaber ved en motorolie er viskositeten. Med viskositeten forstås oliens "tykkelse" eller tykflydenhed.

En af de vigtigste egenskaber ved en motorolie er viskositeten. Med viskositeten forstås oliens tykkelse eller tykflydenhed. Generelt om olie En motorolie har flere funktioner end bare at smøre motoren. Den har også en ikke ubetydelig kølende effekt. Tryksmøringen i en firetaktsmotor bevirker, at der hele tiden tilføres koldere

Læs mere

Diesel partikel filtre: Vores nærmiljø

Diesel partikel filtre: Vores nærmiljø Diesel partikel filtre: Vores nærmiljø MT Filter Aps Metalgangen 7 Karlslunde Hvad laver en filterrenser? Anno 2003 : Taastrup-Hedehusene-Karlslunde 2 ovne -9 ovne 2 fuldautomatiske rensemaskiner Indgå

Læs mere

Udvikling i nye danske personbilers CO 2. udledning og energiforbrug. årgang 2005

Udvikling i nye danske personbilers CO 2. udledning og energiforbrug. årgang 2005 Udvikling i nye danske personbilers CO 2 udledning og energiforbrug årgang 2005 December 2006 Indholdsfortegnelse POLITISKE RAMMER 3 EU-Strategi 3 DANSK INDSATS 4 Oplysningsarbejde 4 Grøn ejerafgift 4

Læs mere

DPF INSTRUKTIONER OG CHECKLISTE

DPF INSTRUKTIONER OG CHECKLISTE DPF INSTRUKTIONER OG CHECKLISTE VIGTIG INFORMATION! DIESEL PARTIKEL FILTRE - HVAD DU UBETINGET SKAL CHECKE VED UDSKIFTNING! ENGINEERED IN GERMANY W200_A5_Walker_DPF_Check_List_Cover_Color_DK_02.indd 1

Læs mere

Der bliver kørt flere kilometer

Der bliver kørt flere kilometer Baggrund Business Danmark gennemfører hvert år en undersøgelse om medlemmernes kørselsmønstre og holdninger til adfærd i trafikken. Sælgere bruger generelt meget tid i deres biler. Derfor er det interessant

Læs mere

Bilindustrien og bilforhandlernes syn på elbiler og fremtidens transport

Bilindustrien og bilforhandlernes syn på elbiler og fremtidens transport René Tønder Nielsen Bilindustrien og bilforhandlernes syn på Branchedirektør René Tønder Nielsen Indhold DI Bilindustrien; hvor er vi så nu? Bilmarkedet Kunderne Fremtiden? (også gerne undervejs) 2 DI

Læs mere

CASTROL OLIEUDDANNELSE

CASTROL OLIEUDDANNELSE CASTROL OLIEUDDANNELSE Niels Bjørn Hansen Sales Account Executive Tlf: 20900570 niels.hansen2@bp.com DAGSORDEN Hvorfor har køretøjet brug for smøremiddel? Basisolie Viskositet Tilsætningsstoffer/additiver

Læs mere

Der bliver kørt flere kilometer

Der bliver kørt flere kilometer Der bliver kørt flere kilometer Medlemmerne har gennemsnitligt kørt 32.200 erhvervskilometer i 2015, hvilket er et lille fald i forhold til 2014, men ellers på niveau med de foregående år. Den private

Læs mere

Anerkendelse hos andre. Holdbarhed. Design. Støjniveau i kabinen Holdbarhed Sikkerhedsudstyr Holdbarhed. Pris ift. kvalitet

Anerkendelse hos andre. Holdbarhed. Design. Støjniveau i kabinen Holdbarhed Sikkerhedsudstyr Holdbarhed. Pris ift. kvalitet Bilejernes vurdering af den enkelte bilmodel er omregnet til en skala på 0 1000 indekspoint. De tre parametre, der forholdsvis har scoret mest og mindst, står i prioriteret rækkefølge i skemaet. Kilde:

Læs mere

PROFESSIONEL SERVICE OG MERSALG

PROFESSIONEL SERVICE OG MERSALG VELKOMMEN PROFESSIONEL SERVICE OG MERSALG Kl. 15.00 18.15 KURSER DER VIRKER Service Telefon Salg Ledelse Kommunikation IT-kurser SERVICE + RÅDGIVNING = SALG SERVICE Du opfylder kundens forventninger! HVORDAN

Læs mere

Energiinformation om nye danske personbiler Udvikling 1998-2006

Energiinformation om nye danske personbiler Udvikling 1998-2006 Energiinformation om nye danske personbiler Udvikling 1998-2006 August 2007 Udgivet af: Færdselsstyrelsen Adelgade 13 Postboks 9039 1304 København K Udgivet august 2007 ISBN nr.: 87-90661-45-1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Tysk Kvalitets olie til lavpris

Tysk Kvalitets olie til lavpris Tysk Kvalitets olie til lavpris Sommer nyhed Optjene loyalitetspoint Sommer nyhed Når du handler hos Autoaid optjener du point! Dine point kan du handle for i både vores webshop og fysiske butik For hver

Læs mere

ADVANCEDTECHNOLOGY CMT ADVANCED

ADVANCEDTECHNOLOGY CMT ADVANCED ADVANCEDTECHNOLOGY CMT ADVANCED CARS ADVANCEDTECHNOLOGY CARS er en professionel diagnostisk værktøj til work-shops. Det har en omfattende database med en meget god dækning af alle bilmærker på det danske

Læs mere

Danskerne i Skåne kører i tyske biler

Danskerne i Skåne kører i tyske biler Ø-analyse N R. 3 M A J 2 0 0 7 A k t u e l a n a ly s e o m Ø r e s u n d s r e g i o n e n Danskerne i Skåne kører i tyske biler Tyske biler fylder godt op i garagerne hos de danskere, der er flyttet

Læs mere

1. Gældende krav. Årlig vurdering i forbindelse med regulering af bekendtgørelse om energi- og miljøkrav til taxier

1. Gældende krav. Årlig vurdering i forbindelse med regulering af bekendtgørelse om energi- og miljøkrav til taxier Årlig vurdering i forbindelse med regulering af bekendtgørelse om energi- og miljøkrav til taxier Gammel Mønt 4 1117 København K Telefon 7226 7000 Direkte 4189 1877 Fax 3338 1439 pjl@trafikstyrelsen.dk

Læs mere

Test: Biler der kører længst på literen

Test: Biler der kører længst på literen Test: Biler der kører længst på literen De nye regler om energimærkning har gjort det lettere for normalforbrugeren at se, hvilke biler, der tilbyder den bedste brændstoføkonomi. Af Hans Uffe Christensen,

Læs mere

SHELL HELIX PRODUKTKATALOG

SHELL HELIX PRODUKTKATALOG SHELL HELIX PRODUKTKATALOG 03/2017 PROUD DRIVERS CHOOSE SHELL HELIX 1 2 Ændringer i karakteristika, specifikationer og godkendelser kan forekomme. Der tages forbehold for slåfejl. LIGE MEGET HVILKE KRAV

Læs mere

Nye dieselmotorer og benzinmotorer med og uden turbo

Nye dieselmotorer og benzinmotorer med og uden turbo Motorer Nye dieselmotorer og benzinmotorer med og uden turbo Valgmulighed mellem syv motorer ved lanceringen, alle Euro 5 certificerede Nye 2,0 l dieselmotorer ned lavt forbrug giver rækkevidde op til

Læs mere

Der bliver kørt flere kilometer

Der bliver kørt flere kilometer Der bliver kørt flere kilometer Medlemmerne har i 2016 svaret, at de gennemsnitligt kører 32.900 erhvervskilometer årligt, hvilket er en lille stigning i forhold til 2015. Den private kørsel ligger på

Læs mere

DIN KILDE TIL OEM REPARATIONS- OPLYSNINGER

DIN KILDE TIL OEM REPARATIONS- OPLYSNINGER DIN KILDE TIL OEM REPARATIONS- OPLYSNINGER DIN KILDE TIL OEM REPARATIONSOPLYSNINGER DIAGNOSE- OG REPARATIONSOPLYSNINGER DIREKTE FRA PRODUCENTEN Du sætter en ære i at gøre arbejdet korrekt, - så start med

Læs mere

Generelt om bilpolitikken:

Generelt om bilpolitikken: BILPOLITIK Forord Guldborgsund Kommune har med virkning fra juli 2012 truffet beslutning om, at outsource håndteringen af alle kommunens person- og varebiler til LeasePlan. Kommunen har endvidere truffet

Læs mere

Årlig vurdering i forbindelse med regulering af bekendtgørelse om energi- og miljøkrav til taxier

Årlig vurdering i forbindelse med regulering af bekendtgørelse om energi- og miljøkrav til taxier Center for Grøn Transport Årlig vurdering i forbindelse med regulering af bekendtgørelse om energi- og miljøkrav til taxier Den 25. august 2009 blev der indført energi- og miljøkrav til taxier jf. bekendtgørelse

Læs mere

Nissan Qashqai røg helt ud af top 10. Det samme gælder Renault Clio, som også tidligere har ligget højt på salgslisterne i 2018.

Nissan Qashqai røg helt ud af top 10. Det samme gælder Renault Clio, som også tidligere har ligget højt på salgslisterne i 2018. Udgave: Nyregistreringer til og med måned 2018 er opdateret. Anvendelse: I Bilbranchens markedsoverblik kan du måned for måned følge med i, hvordan dine bilmærker og -modeller klarer sig i forhold dine

Læs mere

Ny generation af TopTeknologiske Sunoco motorolier licens fremstillet af Petronas Lubricants Belgium

Ny generation af TopTeknologiske Sunoco motorolier licens fremstillet af Petronas Lubricants Belgium Motorolier Sunoco Prisblad 11 2009-10-29 vers-f side 1 / 7 Ny generation af TopTeknologiske Sunoco motorolier licens fremstillet af Petronas Lubricants Belgium Fritblivende priser excl. moms, MB MiljøPulje

Læs mere

Tilfredshed: 800 point

Tilfredshed: 800 point Tilfredshed: 817 point Tilfredshed: 800 point Tilfredshed: 785 point HVAD ER AUTOINDEX? AutoIndex 2012 er gennemført i perioden januar-marts, og mere end 27.000 danske privatbilejere har svaret på 120

Læs mere

Ny generation af TopTeknologiske Motorolier fra førende producenter i Holland og Belgien

Ny generation af TopTeknologiske Motorolier fra førende producenter i Holland og Belgien Motorolier Sunoco Prisblad 11 2013-02-01-M side 1 af 7 Ny generation af TopTeknologiske Motorolier fra førende producenter i Holland og Belgien Fritblivende priser excl. moms, MB MiljøPulje spildolie gebyr

Læs mere

BENZIN SYSTEMRENS HØJEFFEKTIV RENS TIL BRUG I WIC 4000 PLUS ELLER WIC 5000

BENZIN SYSTEMRENS HØJEFFEKTIV RENS TIL BRUG I WIC 4000 PLUS ELLER WIC 5000 BENZIN SYSTEMRENS HØJEFFEKTIV RENS TIL BRUG I WIC 4000 PLUS ELLER WIC 5000 Kan anvendes til alle benzin indsprøjtningssystemer. Renser og plejer indsprøjtningssystemet, eliminerer koldstartsproblemer,

Læs mere

Katalysatorer nedbringning af emissioner fra energieffektive dieselbiler

Katalysatorer nedbringning af emissioner fra energieffektive dieselbiler Katalysatorer nedbringning af emissioner fra energieffektive dieselbiler 16% af Danmarks samlede CO 2 udledning kommer fra transport med personbiler. Andre former for transport står for yderligere 13%.

Læs mere

Årlig vurdering i forbindelse med regulering af bekendtgørelse om energi- og miljøkrav til taxier m.v.

Årlig vurdering i forbindelse med regulering af bekendtgørelse om energi- og miljøkrav til taxier m.v. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41780416 Fax 7262 6790 stpm@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Årli vurderin i forbindelse med reulerin af bekendtørelse om eneri- o miljøkrav til

Læs mere

Årlig vurdering i forbindelse med regulering af bekendtgørelse om energi- og miljøkrav til taxier m.v.

Årlig vurdering i forbindelse med regulering af bekendtgørelse om energi- og miljøkrav til taxier m.v. Energikrav [km/l] Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41780268 Fax 7262 6790 pda@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Årlig vurdering i forbindelse med regulering af bekendtgørelse om

Læs mere

VALVOLINE MOTORCYKELOLIE 2012

VALVOLINE MOTORCYKELOLIE 2012 VALVOLINE MOTORCYKELOLIE 2012 2-Stroke Motorcycle Oils Valvoline 2-takts motorcykelolie er baseret på førsteklasses basisolier og forstærket med de mest avancerede additivsystemer, som får din motorcykel

Læs mere

Stiga Oliesortiment. Original olie

Stiga Oliesortiment. Original olie Stiga Oliesortiment STIGAs originale olier er udviklet, så de sikrer pålidelighed, effektivitet og lang levetid for dine havemaskiner. Alle originale olier leverer en perfekt ydelse, også under skrappe

Læs mere

Udgave: Nyregistrerede personbiler til og med marts måned 2019 er opdateret. Markedsoverblik udarbejdes på baggrund af tal fra Bilstatistik.

Udgave: Nyregistrerede personbiler til og med marts måned 2019 er opdateret. Markedsoverblik udarbejdes på baggrund af tal fra Bilstatistik. Udgave: Nyregistrerede personbiler til og med måned 2019 er opdateret. Markedsoverblik udarbejdes på baggrund af tal fra Bilstatistik.dk Anvendelse: I Bilbranchens markedsoverblik kan du måned for måned

Læs mere

Bemærkninger Specificeret værdi Målt værdi

Bemærkninger Specificeret værdi Målt værdi Bemærkninger Specificeret værdi Målt værdi Identifikation Brændstofsystem Cylinderantal Type 5/OHC Kapacitet ccm 2461 Kompressionsforhold :1 19,5 Indsprøjtningspumpeaggregat Indsprøjtningspumpeaggregat

Læs mere

Ny generation af TopTeknologiske Motorolier fra førende producenter i Holland og Belgien

Ny generation af TopTeknologiske Motorolier fra førende producenter i Holland og Belgien Motorolier Sunoco Prisblad 11 2014-01-02-R side 1 af 7 Ny generation af TopTeknologiske Motorolier fra førende producenter i Holland og Belgien Fritblivende priser excl. moms, smøreolieafgift 3,02 Kr./Liter.Fra

Læs mere

Forsøgsordning med biodiesel. Civilingeniør Niels Frees Center for Grøn Transport

Forsøgsordning med biodiesel. Civilingeniør Niels Frees Center for Grøn Transport Forsøgsordning med biodiesel Civilingeniør Niels Frees Center for Grøn Transport Baggrund EU s biobrændselsdirektiv 2003/30/EF forpligtede medlemslandene til at opstille et mål for andelen af biobrændstof

Læs mere

Benzin Diesel. Guide. eller. sider. Oversigt benzin-vindere og diesel-vindere samt nøgletal for 28 biler

Benzin Diesel. Guide. eller. sider. Oversigt benzin-vindere og diesel-vindere samt nøgletal for 28 biler Foto: Scanpix Guide Januar 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Benzin Diesel eller 12 sider Oversigt benzin-vindere og diesel-vindere samt nøgletal for 28 biler BENZIN ELLER DIESEL INDHOLD:

Læs mere

Indhold. ... side 4. Biler og CO 2. I denne folder kan du lære mere om bilers miljø- og klimaegenskaber, og om hvordan du kan spare penge og CO 2

Indhold. ... side 4. Biler og CO 2. I denne folder kan du lære mere om bilers miljø- og klimaegenskaber, og om hvordan du kan spare penge og CO 2 Hvor langt på literen 2014 Indhold I denne folder kan du lære mere om bilers miljø- og klimaegenskaber, og om hvordan du kan spare penge og CO 2 ved energirigtig kørsel. Folderen indeholder desuden en

Læs mere

Der bliver kørt flere kilometer

Der bliver kørt flere kilometer Baggrund Business Danmark gennemfører hvert år en undersøgelse om medlemmernes kørselsmønstre og holdninger til adfærd i trafikken. Sælgere bruger generelt meget tid i deres biler. Derfor er det interessant

Læs mere

Firmabilanalyse august 2012

Firmabilanalyse august 2012 Firmabilanalyse august 2012 Forudsætninger Ejertid - år: 4 Km pr. år 30.000 Heraf erhvervskørsel og privatkørsel 20.000 Benzinpris: /l kr 12,00 Dielselpris: /l kr 11,00 Leveringsomkostninger ingår i afskrivning

Læs mere

Bemærkninger Specificeret værdi Målt værdi. Dysens åbningstryk - ny/brugt bar 190-200/170 Tæthedsprøve (dråber) bar/sek 150/10

Bemærkninger Specificeret værdi Målt værdi. Dysens åbningstryk - ny/brugt bar 190-200/170 Tæthedsprøve (dråber) bar/sek 150/10 Bemærkninger Specificeret værdi Målt værdi Identifikation Brændstofsystem Cylinderantal Type 5/OHC Kapacitet ccm 2459 Kompressionsforhold :1 20,5 Indsprøjtningspumpeaggregat Indsprøjtningspumpeaggregat

Læs mere

Forår 2010 B-KLASSE. Miljøgodkendte taxier (i B-, C- og E-Klassen) Autoriseret service Stabile brugtpriser

Forår 2010 B-KLASSE. Miljøgodkendte taxier (i B-, C- og E-Klassen) Autoriseret service Stabile brugtpriser Forår 2010 B-KLASSE Miljøgodkendte taxier (i B-, C- og E-Klassen) Autoriseret service Stabile brugtpriser Der findes service. Og så findes der uautoriseret service! Siden 2003 har bilejere ifølge et EU-dekret

Læs mere

PROGRAMMET. Velkomst. De nye biler i 2020? Hvad kører de på? Nye teknikker på vej? Søren W. Rasmussen, FDM

PROGRAMMET. Velkomst. De nye biler i 2020? Hvad kører de på? Nye teknikker på vej? Søren W. Rasmussen, FDM PROGRAMMET Velkomst De nye biler i 2020? Hvad kører de på? Nye teknikker på vej? Søren W. Rasmussen, FDM Forbrugernes forventninger til hybridbiler og el-biler Pascal Feillard, PSA Peugeot Citroën Pause

Læs mere

Bedre brændstoføkonomi medfører provenutab - og billigere biler

Bedre brændstoføkonomi medfører provenutab - og billigere biler Bedre brændstoføkonomi medfører provenutab - og billigere biler REGISTRERINGSAFGIFT: Registreringsafgiften vil falde, i takt med at brændstoføkonomien bliver bedre. Det er konklusionen på en analyse af

Læs mere

Fremtidens bilteknologier

Fremtidens bilteknologier Fremtidens bilteknologier Baggrund og formål Internationale ønsker om reduktion af energiforbrug og emissioner i transportsektoren har medført skærpede krav og fokus på de tekniske muligheder for at indfri

Læs mere

Øvrige ,30% ,17% ,10% ,25% TOTAL

Øvrige ,30% ,17% ,10% ,25% TOTAL Bilbranchens markedsoverblik Februar 2018 Anvendelse: I Bilbranchens markedsoverblik kan du måned for måned følge med i, hvordan dine bilmærker og -modeller klarer sig i forhold dine konkurrenter landsplan

Læs mere

Gennemgang af olietyper i forbindelse med MX5 November 2010

Gennemgang af olietyper i forbindelse med MX5 November 2010 Gennemgang af olietyper i forbindelse med MX5 November 2010 Indledning Teknikgruppen har gennem længere tid undersøgt, hvordan man bedst muligt skifter motorolie, gearkasseolie og diffrentialeolie på de

Læs mere

Bilbranchens markedsoverblik December 2017

Bilbranchens markedsoverblik December 2017 Bilbranchens markedsoverblik December 2017 Anvendelse: I Bilbranchens markedsoverblik kan du måned for måned følge med i, hvordan dine bilmærker og -modeller klarer sig i forhold dine konkurrenter landsplan

Læs mere

Der blev indregistreret nye biler i januar i år. Det er eller 7 pct. flere nye biler i forhold til januar sidste år.

Der blev indregistreret nye biler i januar i år. Det er eller 7 pct. flere nye biler i forhold til januar sidste år. Udgave: Nyregistrerede personbiler til og med Januar måned 2019 er opdateret. Anvendelse: I Bilbranchens markedsoverblik kan du måned for måned følge med i, hvordan dine bilmærker og -modeller klarer sig

Læs mere

Prisliste. Gældende fra Auto. (erstatter prisliste af ) Brunde vest Rødekro tlf.:

Prisliste. Gældende fra Auto. (erstatter prisliste af ) Brunde vest Rødekro tlf.: Prisliste Auto Gældende fra 01.03.2016 (erstatter prisliste af 01.06.2014) Brunde vest 19 6230 Rødekro tlf.: 74 66 46 25 gkm@gkm.dk andbrug Værktøj/teknik 73664147 73664146 Christian Jens Chr. Hans Søs

Læs mere

Bilbranchens markedsoverblik Januar 2018

Bilbranchens markedsoverblik Januar 2018 Bilbranchens markedsoverblik Januar 2018 Anvendelse: I Bilbranchens markedsoverblik kan du måned for måned følge med i, hvordan dine bilmærker og -modeller klarer sig i forhold dine konkurrenter landsplan

Læs mere

Der blev indregistreret lidt over nye biler i december i år. Det svarer til et fald på ca. 16 pct. i forhold til december sidste år.

Der blev indregistreret lidt over nye biler i december i år. Det svarer til et fald på ca. 16 pct. i forhold til december sidste år. Udgave: Nyregistrerede personbiler til og med måned 2018 er opdateret. Anvendelse: I Bilbranchens markedsoverblik kan du måned for måned følge med i, hvordan dine bilmærker og -modeller klarer sig i forhold

Læs mere

Guide. Mellemklassens sparekonger. Oversigt: Test af fem biler Oversigt over 38 bilers totaløkonomi. sider

Guide. Mellemklassens sparekonger. Oversigt: Test af fem biler Oversigt over 38 bilers totaløkonomi. sider Guide April 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 12 sider Oversigt: Mellemklassens sparekonger Test af fem biler Oversigt over 38 bilers totaløkonomi Bilen INDHOLD I DETTE HÆFTE: Side 4-7

Læs mere

Fejlfinding og problemløsning. Smøreolier og brændstoffer

Fejlfinding og problemløsning. Smøreolier og brændstoffer og problemløsning Smøreolier og brændstoffer NIJL november 2006 Indhold Side o Benzin... 2 o Diesel... 6 o Motorolie... 12 o Gear- og akselolie... 15 o Hydraulikolie... 16 Dette hæfte indeholder råd og

Læs mere

Bilbranchens markedsoverblik Juni 2018

Bilbranchens markedsoverblik Juni 2018 Bilbranchens markedsoverblik Juni 2018 Anvendelse: I Bilbranchens markedsoverblik kan du måned for måned følge med i, hvordan dine bilmærker og -modeller klarer sig i forhold dine konkurrenter landsplan

Læs mere

Lagerliste nyere biler til leasing pr

Lagerliste nyere biler til leasing pr 743222 Audi A3 1.9 TDi Attraction 07.12.2007 Sort 296.168 72383 743614 Audi A4 1.8 T Quattro Avant 07.11.2007 Dybhavsblå 6 Airbags, Fuldaut. klimaanlæg, Audi Alufælge, 493.926 22870 centrallås, Kørecomputer,

Læs mere

Leasing - hvad skal du være opmærksom på?

Leasing - hvad skal du være opmærksom på? Forberedelse Budget Benzin, diesel eller el Leasing eller køb Bilen ved forhandleren Udstyr Garanti Prøvetur Service Rabat Finansiering Gode råd Forsikring Slutseddel BilBasens købsguide til nye biler

Læs mere

Emissions Teknologi. Lavmands A/S Renseteknologi. >Project Proposal for Dennis Busses >17.02.2010. Per Lavmand. Lavmands A/S

Emissions Teknologi. Lavmands A/S Renseteknologi. >Project Proposal for Dennis Busses >17.02.2010. Per Lavmand. Lavmands A/S Kærup Parkvej 11-13 4100 DK 4100 Emissions Teknologi >Project Proposal for Dennis Busses >17.02.2010 Renseteknologi Per Lavmand 1 kort Lavmands er en af Danmarks førende virksomheder indenfor emissionsteknologi,

Læs mere

Christian Ege, formand. Oplæg på TØF-seminar d. 23. september 2008

Christian Ege, formand. Oplæg på TØF-seminar d. 23. september 2008 Oplæg på TØF-seminar d. 23. september 2008 Mere brændstoføkonomiske biler Hybrid- og plug-in hybrid biler Elbiler Brintbiler? Biobrændstof? Bedre biler forudsætter øget brug af økonomiske virkemidler på

Læs mere

Forsøgsordning med biodiesel

Forsøgsordning med biodiesel Forsøgsordning med biodiesel Civilingeniør Niels Frees Center for Grøn Transport TØF årskonference 12-13. oktober Baggrund EU s biobrændselsdirektiv 2003/30/EF forpligtede medlemslandene til at opstille

Læs mere

Totalmarkedet: Der blev indregistreret nye biler i oktober. Det er ca.10 pct. lavere sammenlignet med oktober måned sidste år.

Totalmarkedet: Der blev indregistreret nye biler i oktober. Det er ca.10 pct. lavere sammenlignet med oktober måned sidste år. Udgave: Nyregistreringer til og med måned 2018 er opdateret. Anvendelse: I Bilbranchens markedsoverblik kan du måned for måned følge med i, hvordan dine bilmærker og -modeller klarer sig i forhold dine

Læs mere

Bilbranchens markedsoverblik Maj 2018

Bilbranchens markedsoverblik Maj 2018 Bilbranchens markedsoverblik Maj 2018 Anvendelse: I Bilbranchens markedsoverblik kan du måned for måned følge med i, hvordan dine bilmærker og -modeller klarer sig i forhold dine konkurrenter landsplan

Læs mere

Fejlfinding og problemløsning. Smøreolier og brændstoffer

Fejlfinding og problemløsning. Smøreolier og brændstoffer og problemløsning Smøreolier og brændstoffer 2011 Indhold Side o Benzin... 2 o Diesel... 6 o Motorolie... 11 o Gear- og akselolie.... 14 o Hydraulikolie... 15 Dette hæfte indeholder råd og vejledning til

Læs mere

Øvrige ,93% ,94% ,49% ,98% TOTAL

Øvrige ,93% ,94% ,49% ,98% TOTAL Bilbranchens markedsoverblik Marts 2018 Anvendelse: I Bilbranchens markedsoverblik kan du måned for måned følge med i, hvordan dine bilmærker og -modeller klarer sig i forhold dine konkurrenter landsplan

Læs mere

WIC 4000 Plus INSTRUKTIONSBOG

WIC 4000 Plus INSTRUKTIONSBOG WIC 4000 Plus INSTRUKTIONSBOG 1 1 2 3 6 4 7 5 8 9 10 12 13 21 11 20 18 19 16 17 14 15 2 I. Tekniske Data Model: WIC 4000 Plus. Tilslutning: 12V DC via. krokodillenæb. Strømforbrug: 192 W. Dimensioner:

Læs mere

Bilbranchens markedsoverblik April 2018

Bilbranchens markedsoverblik April 2018 Bilbranchens markedsoverblik April 2018 Anvendelse: I Bilbranchens markedsoverblik kan du måned for måned følge med i, hvordan dine bilmærker og -modeller klarer sig i forhold dine konkurrenter landsplan

Læs mere

Steen Bachmann 50 Cabrioleter Tekst 2015 Steen Bachmann & Forlaget Carlsen Fotos Bil Magasinet og Forlaget Carlsen Grafisk tilrettelægning: Mathias Raiani Larsen, Bil Magasinet Billedbehandling: Mikael

Læs mere

FYLDESTATION. CAR løsninger.

FYLDESTATION. CAR løsninger. FYLDESTATION CAR løsninger www.texa.com A/C-FYLDESTATIONER: KONFORT TIL R1234yf, R134a OG R744 (CO2) KONFORT 700-serien omfatter 10 modeller med forskellige specifikationer og driftstilstande. Alle sikrer

Læs mere

FORBRUGER GUIDE RESERVEDELE

FORBRUGER GUIDE RESERVEDELE FORBRUGER GUIDE RESERVEDELE BRIGGS & STRATTON Briggs & Stratton er verdens største producent af luftkølede benzin motorer til have og park maskiner. Vi designer, fremstiller, markedsfører og servicerer

Læs mere

ELBILER I DANMARK OVERSIGT OVER ELBILER PÅ MARKEDET

ELBILER I DANMARK OVERSIGT OVER ELBILER PÅ MARKEDET I DANMARK OVERSIGT OVER ELBILER PÅ MARKEDET Om denne folder Siden de første moderne elbiler med lithium-ion batterier blev introduceret på det danske marked i 2008-2009, er antallet af modeller mangedoblet.

Læs mere

År-til-dato er antallet af nye biler indregistreret faldet med 0,3 pct. Tilbagegangen er 1,6 pct. målt som en løbende 12 måneder s periode.

År-til-dato er antallet af nye biler indregistreret faldet med 0,3 pct. Tilbagegangen er 1,6 pct. målt som en løbende 12 måneder s periode. Udgave: Nyregistrerede personbiler til og med måned 2018 er opdateret. Anvendelse: I Bilbranchens markedsoverblik kan du måned for måned følge med i, hvordan dine bilmærker og -modeller klarer sig i forhold

Læs mere

BLITZ - APRIL 2008. Faldende forventninger til nybilsalget. Ny metode giver større præcision. Fortsat fald i forbrugernes forventninger

BLITZ - APRIL 2008. Faldende forventninger til nybilsalget. Ny metode giver større præcision. Fortsat fald i forbrugernes forventninger April 2008 Indhold - Faldende forventninger til nybilsalget - Fortsat fald i forbrugernes forventninger - Er der et marked for privatleasing? - Københavnerne mest åbne over for privatleasing - 60 pct.

Læs mere

TG 800. Betjeningsvejledning. Power Line Motor 2003 / 1

TG 800. Betjeningsvejledning. Power Line Motor 2003 / 1 2003 / 1 Betjeningsvejledning Power Line Motor TG 800 Texas Andreas Petersen A/S Knullen 2 DK-5260 Odensse S Tlf. 6395 5555 Fax 6395 5558 post@texas.dk - www.texas.dk ADVARSEL - Læs altid betjeningsvejledningen

Læs mere

SMØREMIDDELKATALOG DANMARK

SMØREMIDDELKATALOG DANMARK SMØREMIDDELKATALOG DANMARK 2018 1 EMBALLAGEFORKLARING B Bulk I IBC (1000 L) D 1/1 tromle (170 kg to 209 L) K ¼ tromle (50 kg/55 L) P Spand (18 kg/20 L) E EcoPack (20 L) C Patron (380-400 g) S Spray L/KG

Læs mere

Bilbranchens markedsoverblik Aug 2018

Bilbranchens markedsoverblik Aug 2018 Bilbranchens markedsoverblik Aug 2018 Anvendelse: I Bilbranchens markedsoverblik kan du måned for måned følge med i, hvordan dine bilmærker og -modeller klarer sig i forhold dine konkurrenter landsplan

Læs mere

Der blev indregistreret nye biler i februar i år. Det er knap eller 8 pct. flere nye biler i forhold til februar sidste år.

Der blev indregistreret nye biler i februar i år. Det er knap eller 8 pct. flere nye biler i forhold til februar sidste år. Udgave: Nyregistrerede personbiler til og med måned 2019 er opdateret. Anvendelse: I Bilbranchens markedsoverblik kan du måned for måned følge med i, hvordan dine bilmærker og -modeller klarer sig i forhold

Læs mere

SMØREMIDDELKATALOG DANMARK

SMØREMIDDELKATALOG DANMARK SMØREMIDDELKATALOG DANMARK 2018 1 INDHOLDSFORTEGNELSE Efter anvendelsesområde Alfabetisk register Automotive smøremidler...4 A M UNIVAR EN FØRENDE DISTRIBUTØR Univar A/S er en førende distributør af smøremidler,

Læs mere

Sammenlignende måling af partikler i udstødningsgas samt omgivelsesluft

Sammenlignende måling af partikler i udstødningsgas samt omgivelsesluft Sammenlignende måling af partikler i udstødningsgas samt omgivelsesluft Peugeot 308 Sammenlignende måling af partikler i udstødningsgas samt omgivelsesluft Peugeot 308 Udarbejdet for: KW Bruun Udarbejdet

Læs mere

Elektronisk Servicebog. Hvem Hvad - Hvor

Elektronisk Servicebog. Hvem Hvad - Hvor Hvem Hvad - Hvor? Servicebog - dokumentation - Kvalitet De originale digitale servicebøger er kommet for at blive og flere og flere bilmærker vil komme til at anvende det. Årsag: Når den information ligger

Læs mere

MOTORRENS ER DEN BEDSTE LØSNING FOR MILJØET

MOTORRENS ER DEN BEDSTE LØSNING FOR MILJØET MOTORRENS ER DEN BEDSTE LØSNING FOR MILJØET BRUGSANVISNING MULITIMASKINE 360 NR.: 9322 CONNECTOR SLANGER 02.2016 5VENTURI SKIVER DIVERSE CONNECTORS DENNE MASKINE ER KUN TIL PROFESSIONELT BRUG HUSK PERSONLIGE

Læs mere

SMØREMIDDELKATALOG DANMARK 02/2017

SMØREMIDDELKATALOG DANMARK 02/2017 SMØREMIDDELKATALOG DANMARK 02/2017 1 UNIVAR EN FØRENDE DISTRIBUTØR Univar A/S er en førende distributør af smøremidler, der kan tilbyde et omfattende sortiment af smøremidler samt kommerciel, teknisk og

Læs mere

Katalytisk rensning af emissioner fra lette dieselkøretøjer. - effekt af teknologi på emission af NO 2

Katalytisk rensning af emissioner fra lette dieselkøretøjer. - effekt af teknologi på emission af NO 2 Katalytisk rensning af emissioner fra lette dieselkøretøjer - effekt af teknologi på emission af NO 2 Indhold Hvorfor dieselkøretøjer EU normer Testmetoder og kørecyklus Emissionsbegrænsende udstyr Katalytiske

Læs mere

Emissions Teknologi. Lavmands A/S Emissions teknologi CRT / SCRT Busser. >Project Proposal for Dennis Busses > Per Lavmand.

Emissions Teknologi. Lavmands A/S Emissions teknologi CRT / SCRT Busser. >Project Proposal for Dennis Busses > Per Lavmand. Kærup Parkvej 11-13 4100 DK 4100 Emissions Teknologi >Project Proposal for Dennis Busses >17.02.2010 Emissions teknologi CRT / SCRT Busser Per Lavmand 1 kort Lavmands er en af Danmarks førende virksomheder

Læs mere

Motor- og transmissionsolie til tunge køretøjer. Motorolie Gearolie Hydraulikolie Fedt Kølervæske

Motor- og transmissionsolie til tunge køretøjer. Motorolie Gearolie Hydraulikolie Fedt Kølervæske Smøremidler fra total Motor- og transmissionsolie til tunge køretøjer Motorolie Gearolie Hydraulikolie Fedt Kølervæske INDHOLDSFORTEGNELSE Generelt om Total produkter 3 Motorolie 4 Motor, gear og hydraulikolie

Læs mere

Chiptuning Baggrund - Metoder - Konsekvenser - Anbefalinger af John Ahrenkiel, pensioneret mekaniker og dieseltekniker

Chiptuning Baggrund - Metoder - Konsekvenser - Anbefalinger af John Ahrenkiel, pensioneret mekaniker og dieseltekniker Chiptuning Baggrund - Metoder - Konsekvenser - Anbefalinger af John Ahrenkiel, pensioneret mekaniker og dieseltekniker Baggrund Først lidt om min egen baggrund. Kom i mekanikerlære i 1966 hos DSB rutebiler,

Læs mere

Smøremidler til personbiler og lette køretøjer

Smøremidler til personbiler og lette køretøjer Smøremidler til personbiler og lette køretøjer Den rigtige motorolie en hel videnskab Man bliver mødt af en kompliceret verden med mange detaljer at holde styr på, når man skal vælge olieprodukter til

Læs mere

Smøremidler til personbiler og lette køretøjer

Smøremidler til personbiler og lette køretøjer Smøremidler til personbiler og lette køretøjer Den rigtige motorolie en hel videnskab Man bliver mødt af en kompliceret verden med mange detaljer at holde styr på, når man skal vælge olieprodukter til

Læs mere

7UDILNGDJHSn$8&µ (8VWDWXVYHGU UHQGHEHJU QVQLQJDIOXIWIRUXUHQLQJ IUDPRWRUN UHW MHUDXWRROLHSURJUDPPHW &LYLOLQJHQL U (ULN,YHUVHQ 0LOM VW\UHOVHQ

7UDILNGDJHSn$8&µ (8VWDWXVYHGU UHQGHEHJU QVQLQJDIOXIWIRUXUHQLQJ IUDPRWRUN UHW MHUDXWRROLHSURJUDPPHW &LYLOLQJHQL U (ULN,YHUVHQ 0LOM VW\UHOVHQ 7UDILNGDJHSn$8&µ (8VWDWXVYHGU UHQGHEHJU QVQLQJDIOXIWIRUXUHQLQJ IUDPRWRUN UHW MHUDXWRROLHSURJUDPPHW &LYLOLQJHQL U (ULN,YHUVHQ 0LOM VW\UHOVHQ (8VWDWXVYHGU UHQGHEHJU QVQLQJDIOXIWIRUXUHQLQJIUDPRWRUN UHW MHU

Læs mere