UDVIKLING AF SIKRINGSMETODER MOD INDTRÆNGNING AF RADON I HUSE SAMT UNDERSØGELSE AF RADONVARIATIONEN I JORDEN

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "UDVIKLING AF SIKRINGSMETODER MOD INDTRÆNGNING AF RADON I HUSE SAMT UNDERSØGELSE AF RADONVARIATIONEN I JORDEN"

Transkript

1 UDVIKLING AF SIKRINGSMETODER MOD INDTRÆNGNING AF RADON I HUSE SAMT UNDERSØGELSE AF RADONVARIATIONEN I JORDEN Teknikumingeniør Mette Neerup Jeppesen NIRAS A/S Civilingeniør, ph.d., seniorforsker Jørgen Munch-Andersen Statens Byggeforskningsinstitut, AAU ATV MØDE VINTERMØDE OM JORD- OG GRUNDVANDSFORURENING VINGSTEDCENTRET marts 2007

2

3 RESUMÉ NIRAS A/S har for Kuben Byg igangsat et projekt til undersøgelse og udvikling af eksisterende og nye tætningsmetoder til hindring af radonindtrængning i bygninger. Statens Byggeforskningsinstitut deltager i projektet. Projektet omfatter feltafprøvninger i forbindelse med opførelse af nybyggeri (dokumentation af nye og kendte tætningsmetoder), laboratorieforsøg (dokumentation af tætningsdetaljer i specifikke bygningskonstruktionsdele) samt udvikling af nye målemetoder til undersøgelse af radonindholdet i jorden og radonvariationen på en afgrænset, større byggegrund (21 parceller). Sidstnævnte undersøgelsesdel er netop afsluttet, og der er opnået gode resultater i udviklingen af en ny metode til radonmåling i lavpermeable, umættede zoner. BAGGRUND Et stort antal (ca ) af de eksisterende danske boliger vurderes i dag at være påvirket af radonindtrængning gennem gulve og fundamenter i uacceptabel grad /ref. 1/. Årligt antages 300 mennesker i dag at dø pga. lungekræft, forårsaget af radon. Bygningsreglementet stiller derfor krav om, at nyt byggeri skal udføres lufttæt mod terræn. Der foreligger i dag kun vejledende retningslinier for, hvordan de enkelte bygningsdetaljer skal udføres. Som baggrund for de vejledende retningslinier mangler der imidlertid en dokumentation for, i hvilken grad de teknikker, der foreslås anvendt i dag, lever op til kravet om lufttæthed. Den manglende eftervisning af, at de foreslåede løsninger lever op til kravet om lufttæthed, skaber utryghed i byggebranchen om, hvorvidt de foreslåede tætninger af bygnnigsdetaljer rent faktisk er tilstrækkelige. Rådgiverbranchen får endvidere jævnligt henvendelser fra boligejere, der har konstateret, at radonindholdet i deres nybyggede huse overskrider den vejledende grænseværdi på 200 Bq/m 3. FORMÅL På baggrund af ovenstående har NIRAS for Kuben Byg igangsat et projekt, der blandt andet har haft følgende overordnede formål: At tilvejebringe en dokumentation af effekten for såvel kendte som nye metoder/teknikker til hindring af radonindtrængning i boliger opført med terrændæk. At forbedre det statistiske grundlag for vurderinger af radondæmpende effekter opnået i eksisterende byggeri. At videregive den indsamlede viden på en sådan måde, at materialet evt. kan indgå som en del af grundlaget for fastlæggelse af nye retningslinier og standarder i Danmark og EU.

4 I projektet lægges der vægt på en praktisk tilgang i feltafprøvninger og radonmålinger, som generelt vil blive udført på byggeri af almindelig standard. Ligeledes lægges der vægt på, at erfaringsindsamlingen fra eksisterende bebyggelser foretages i boliger af almindelig stan dard. Målet hermed er at sikre en forbedring af den eksisterende viden om radonproblematikken i almindeligt dansk byggeri med henblik på en optimering af de fremtidige muligheder for radonsikring heraf. I projektet indgår elementer af anvendelsesorienteret forskning. BESKRIVELSE Præsentation af projektet Projektet er inddelt i nedenstående tre delprojekter, hvor to af de skitserede delprojekter (delprojekt 2 og 3) gennemføres/er gennemført ved inddragelse af afgangsstuderende fra diplomingeniørstudiet. Delprojekt 1 (DP1). Feltafprøvninger af radontætheden i forskellige gulvkonstruktioner. Afprøvningen udføres i forbindelse med nyopførelse af et boligbyggeri på 21 boliger ved Horsens samt ved inddragelse af 24 nyligt opførte (2004) boliger på samme udstykning. Delprojekt 2 (DP2). Laboratorieforsøg til kontrol af materiale-/konstruktionstæthed. Et udvalg af de konstruktionsdetaljer, der feltafprøves i delprojekt 1, testes i laboratorium. Delprojekt 3 (DP3). Kortlægning af radonpotentialet og variationen heraf på et afgrænset område. I projektet udvikles nye metoder til radonmåling i jord. Endvidere undersøges variationen i radonindholdet i jordluften. Jordluftmålingerne anvendes til at bestemme radonbelastningen på byggegrunden forud for DP1. Målgruppen for det samlede projekt er myndigheder, projekterende, udførende og producenter. Projektet er indtil videre kun delvist afrapporteret. Feltundersøgelser til afprøvning af tætheden i nye huse DP1 Indledningsvis er identificeret de i praksis oftest anvendte metoder til sikring mod indtrængning af radon. Hver enkelt metodes anvendelighed er vurderet for blandt andet tæthed, mulige årsager til svigt, detaljer omkring praktisk udførelse samt økonomi. I løbet af projektperioden besigtiges 5-10 igangværende byggepladser med det formål at konstatere, hvordan sikringen udføres i praksis. På baggrund af gennemgangen af de normalt forekommende sikringsmetoder er der skitseret nogle metoder, der forventes at opfylde tæthedskravet. Der er udvalgt 5 henholdsvis 6 metoder til nærmere undersøgelse i såvel feltundersøgelser (delprojekt 1) som laboratorieundersøgelser (delprojekt 2). Ved udvælgelsen af tætningsmetoder er der lagt stor vægt på metoder, der i praksis er enkle at udføre.

5 På baggrund af de indledende vurderinger og besigtigelser af forskellige metoder til sikring mod radonindtrængning etableres et fuldskalaforsøg i en ny bebyggelse i Horsens. Herved kan forskellige sikringsmetoders effektivitet afprøves i fuldt sammenlignelige bygninger og på én geografisk placering, hvor radonpotentialet og variationen heraf er kendt (fra DP3). Indtrængning af radon gennem terrændæk vurderes at skyldes følgende tre primære lækager; Utætheder langs fundament, herunder ved indvendige fundamenter, hvor betonpladen måtte være afbrudt Utætheder ved rørgennemføringer Utætheder i betonpladen Målet med de planlagte feltafprøvninger er at opnå viden om effekten af forskellige metoder til forebyggelse af utætheder i form af forbedret udførelse af bygningsdetaljer ved fundament, installationer/rørgennemføringer og betondækket. En kortfattet beskrivelse af de planlagte afprøvninger findes i tabel 2. Udførelse Detaljer ved udførelse Fundament Rørgennemføring Terrændæk Hustype nr. Forventet antal huse Fundament Installationer Terrændæk Kantmembran under betonplade Kantmembran under gulvbelægning Tæt gennemføring (mænget) Tæt teknikskab Pap under støbeskel Fuld membran ) N N N X? X? 2 1 T T T X X X 3 5 N N N X X 4 5 N N N X X 5 5 N T N X X X 6 5 N T N X X X N: Normal udførelse. T: Udført med særlig tætning. 5 af ovenstående huse udføres med mulighed for ventilation i det kapillarbrydende lag. Raster markerer, hvilken bygningsdetalje der er i fokus for delundersøgelsen. 1) Allerede opførte huse, der inddrages delvist, dog uden PFT-sporgasforsøg Kuben har tidligere gennemført et projekt til undersøgelse af effekten af dels sug i det kapillarbrydende lag og dels tætning ved anvendelse af membranløsninger /ref. 3/. Erfaringer fra dette projekt og andre projekter /ref. 4 og 5/ til afklaring af effekter af ventilationsløsninger i/over gulv inddrages i projektet. Projekteringen pågår i øjeblikket. Byggeriet for de 21 boliger forventes igangsat ca. marts 2007.

6 Testafprøvning af PFT-metode på en grund i Næstved Undersøgelsen i delprojekt 1 gennemføres dels ved kontrolmåling vha. radon og dels ved kontrolmåling vha. en PFT sporgaskilde, der udlægges i det kapillarbrydende lag i gulvkonstruktionen. Sporgassen afgives med en kendt koncentration og registreres efterfølgende ved måling i den overliggende bygning. På baggrund af registreringen forventes det, at der kan foretages beregninger til vurdering af tilstrømningen fra hulrummet under gulvet og ind i bygningen. Metoden har ikke tidligere været anvendt til forsøg med indtrængning af gas gennem terrændækket, men er en meget benyttet metode til vurderinger af blandt andet luftbevægelser mellem forskellige rum. Metodens anvendelse til vurdering af tilstrømningen fra hulrummet under gulvet og ind i bygningen afprøves derfor i øjeblikket i et eksisterende hus i Næstved. Resultaterne af testafprøvningen forventes at foreligge medio februar Laboratorieforsøg til kontrol af tætheden i enkeltdetaljer DP2 De udvalgte metoder/materialer for feltafprøvning (delprojekt 1) afprøves supplerende under laboratoriemæssige forhold. Målet med undersøgelserne er at identificere tætningernes effektivitet under kontrollerede forhold, hvor andre kilder elimineres. Forsøgsprogrammet omfatter følgende tests: Fundamentsdetalje: tæthed ved samling mellem fundament og terrændæk, hvor membranen er placeret mellem isolering og betonplade. Fundamentsdetalje: tæthed ved samling mellem fundament og terrænplade, hvor membran er placeret mellem gulvbelægning (parketgulv) og betonplade. Rørgennemføringer: tæthed omkring rørgennemføringer, hvor der ikke er foretaget særlige foranstaltninger til tætning (udstøbning omkring rør). Rørgennemføringer: tæthed omkring rørgennemføringer, hvor der er anvendt en rørgennemføringsmanchet omkring rørene. Rørgennemføringer: tæthed omkring rørgennemføringer, hvor der er anvendt en O-ring omkring rørene. Ventilationsevne i kapillarbrydende lag bestående af polystyren. Den indledende detailplanlægning af laboratorieforsøgene er netop igangsat. Forsøgene gennemføres i foråret 2007 af to studerende fra Ingeniørhøjskolen i Århus i samarbejde med NIRAS og Statens Byggeforskningsinstitut. Indledende resultater forventes at foreligge primo marts Kortlægning af radonpotentialet på en grund DP3 Med henblik på at indsamle viden om variationen i potentialet for radonafdampningen inden for et velafgrænset område har to ingeniørstuderende gennemført en undersøgelse heraf.

7 Undersøgelsen er gennemført på den grund, hvor de 21 boliger skal bygges og hvor der i øvrigt skal gennemføres byggetekniske feltafprøvninger (delprojekt 1). Undersøgelsen har to formål, hvor det ene har været at udvikle og afprøve en ny metode til radonmåling i jord. Det andet formål med undersøgelsen har været at undersøge radonindholdet i jordluften i specifikke punkter, før der bygges. Hvis det viser sig, at der er en stor variation i radonindholdet i jordluften, må det tilsvarende forventes, at den resulterende påvirkning heraf i de kommende huse vil være forskellig. Undersøgelsen vil derfor have værdi for tolkningen af de planlagte radonmålinger i de nye huse. Endvidere vil der ved undersøgelsen opnås viden om variationen i radonpotentialet inden for et velafgrænset område. Undersøgelsen er eksempelvis interessant, hvis radonmålinger påtænkes anvendt på linie med geotekniske undersøgelser som en standardundersøgelse i forbindelse med byggemodning. En stor del af aktiviteterne for delprojekt 3 er udført og delvist afrapporteret af de to ingeniørstuderende fra Ingeniørhøjskolen i Horsens i forbindelse med gennemførelsen af deres afgangsprojekt (efteråret 2006) /ref. 2/. RESULTATER I skrivende stund foreligger alene resultater fra første fase af delprojekt 3 (kortlægning af radonpotentialet på en afgrænset grund). Denne del af det samlede udviklingsprojekt er nærmere omtalt i en særskilt artikel andets steds i det skriftlige materiale for dette års Vintermøde. Foreløbige resultater for de øvrige delprojekter præsenteres ved Vintermødet. REFERENCER / 1/ Radon i danske boliger. Kortlægning af lands- amts og kommuneværdier. Statens institut for Strålehygiejne, Forskningscenter Risø og GEUS. Januar / 2/ Radonvariation Nye målemetoder og feltundersøgelser. Afgangsprojekt PRO B), University College Vitus Bering Danmark. Efterår / 3/ Ny standard for boligbyggeri. Analyse af lavenergiboliger i Aalborg, Bristol og Rønde. / 4/ Undersøgelse af passiv ventilation i det kapillarbrydende lag, 2007, Amternes Videnscenter for Jordforurening. / 5/ Miljøprojekt nr , Afværgekatalog tidlig indsats over for indeklimapåvirkninger, 2003, Miljøstyrelsen.

8

Undersøgelse af radonsikring

Undersøgelse af radonsikring Undersøgelse af radonsikring Nybyggeri Mette Neerup Jeppesen Temadag, Vintermøde 2011 Undersøgelse af radonsikring i nybyggeri i DK, Temadag, Vintermøde 2011 1 / 62 Overordnet projektpræsentation formål

Læs mere

Det er et krav i Bygningsreglementet, at der skal sikres et godt indeklima, hvilket også betyder, at huse skal sikres mod radon.

Det er et krav i Bygningsreglementet, at der skal sikres et godt indeklima, hvilket også betyder, at huse skal sikres mod radon. 10/12/2018 RADON Det har siden 2010 været lovpligtigt at sikre huse mod radon, som er en naturligt forekommende radioaktiv luftart, der siver ind i boliger fra undergrunden. En høj koncentration i indeluften

Læs mere

RADONSIKRING I NYBYGGERI

RADONSIKRING I NYBYGGERI RADONSIKRING I NYBYGGERI Nu er det lovpligtigt at radonsikre alt nybyggeri i Danmark Bygningen skal udføres, så det sikres at radonindholdet ikke overstiger 100 Bq/m³. Citat: BR15 kap. 6.3.3.2, stk. 2

Læs mere

Nye anvisninger om radon fra SBi. Torben Valdbjørn Rasmussen, SBi, AAU

Nye anvisninger om radon fra SBi. Torben Valdbjørn Rasmussen, SBi, AAU Nye anvisninger om radon fra SBi Torben Valdbjørn Rasmussen, SBi, AAU Temadag om indeklima, Vintermøde 7. marts 2011 Introduktion Radon dannes i mange forskellige isotoper i henfaldskæder fra thorium-232,

Læs mere

Citation for published version (APA): Kirkeskov, J. (2012). Mangelfuld radonsikring kan koste dyrt. Byggeriet, 10(2), 32-32.

Citation for published version (APA): Kirkeskov, J. (2012). Mangelfuld radonsikring kan koste dyrt. Byggeriet, 10(2), 32-32. Aalborg Universitet Mangelfuld radonsikring kan koste dyrt Kirkeskov, Jesper Published in: Byggeriet Publication date: 2012 Document Version Forfatters version (ofte kendt som postprint) Link to publication

Læs mere

Leca. Weber Leca X Radonsikring i nybyggeri. Montagevejledning. Lorem ipsum underoverskrift

Leca. Weber Leca X Radonsikring i nybyggeri. Montagevejledning. Lorem ipsum underoverskrift Weber Leca X Radonsikring i nybyggeri Lorem ipsum underoverskrift Leca Montagevejledning I denne montagevejledning vil du kunne finde oplysninger om, hvordan du bedst monterer facadesystemet. Systemet

Læs mere

LOVGIVNING OM RADON OG RADONSIKRING AF NYBYGGERI KRAV, ANBEFALINGER OG SIKRING TORBEN VALDBJØRN RASMUSSEN, SBI, AAU

LOVGIVNING OM RADON OG RADONSIKRING AF NYBYGGERI KRAV, ANBEFALINGER OG SIKRING TORBEN VALDBJØRN RASMUSSEN, SBI, AAU LOVGIVNING OM RADON OG RADONSIKRING AF NYBYGGERI KRAV, ANBEFALINGER OG SIKRING TORBEN VALDBJØRN RASMUSSEN, SBI, AAU Historisk perspektiv I 1800-tallet var det kendt, at minearbejdere oftere udviklede lungekræft.

Læs mere

VINGSTED Radonsikring i eksisterende boliger Jesper Bruun Petersen Marts Oversigt

VINGSTED Radonsikring i eksisterende boliger Jesper Bruun Petersen Marts Oversigt VINGSTED 2012 Radonsikring i eksisterende boliger Jesper Bruun Petersen Marts 2012 Vingsted Vintermøde 2012, Jesper Bruun Petersen 1 / 18 Radonsikring i eksisterende boliger Vingsted vintermøde 2012, marts

Læs mere

RADONSIKRING AF EKSISTERENDE BYGNINGER

RADONSIKRING AF EKSISTERENDE BYGNINGER STATENS BYGGEFORSKNINGSINSTITUT AALBORG UNIVERSITET KØBENHAVN RADONSIKRING AF EKSISTERENDE BYGNINGER SBI-ANVISNING 247 2. UDGAVE 2016 Radonsikring af eksisterende bygninger Torben Valdbjørn Rasmussen

Læs mere

Radonsikring GEOTEKNIKERENS HVERDAG, oktober 2009 Jesper Bruun Petersen, NIRAS / 18

Radonsikring GEOTEKNIKERENS HVERDAG, oktober 2009 Jesper Bruun Petersen, NIRAS / 18 GEOTEKNIKERENS HVERDAG, oktober 2009 Jesper Bruun Petersen, NIRAS / 18 Urans henfaldskæde Transport i jordmatricen Drivkræfter for poreluft til indeklima Bygningsreglementet, småhuse Moderne radonsikring

Læs mere

Radonsikring af eksisterende bygninger. Torben Valdbjørn Rasmussen

Radonsikring af eksisterende bygninger. Torben Valdbjørn Rasmussen Radonsikring af eksisterende bygninger Torben Valdbjørn Rasmussen SBi-anvisning 247 Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet 2015 Titel Radonsikring af eksisterende bygninger Serietitel SBi-anvisning

Læs mere

RADON: FORURENING OG LØSNINGER

RADON: FORURENING OG LØSNINGER RADON: FORURENING OG LØSNINGER TORBEN VALDBJØRN RASMUSSEN, VALBY KULTURHUS 25. JUNI KL. 19:00 21:00 Forurening Radon er et indeklimaproblem Hvad er radon, Hvor kommer radon fra Hvad gør radon ved mennesker

Læs mere

RADON. Borgermøde Vanløse. Mette Neerup Jeppesen 10. juni 2014 / 33. Borgermøde om Radon, Vanløse juni 2014

RADON. Borgermøde Vanløse. Mette Neerup Jeppesen 10. juni 2014 / 33. Borgermøde om Radon, Vanløse juni 2014 RADON Borgermøde Vanløse Mette Neerup Jeppesen (mnj@niras.dk) 10. juni 2014 1 Grundlæggende om radon Hvad siger Bygningsreglementet? Hvor er der hjælp at hente? Hvordan løses problemet? 2 Grundlæggende

Læs mere

RADON. Albertslund Rådhus. Jesper Bruun 13. november Radon, Albertslund Rådhus, Jesper Bruun - NIRAS, / 33

RADON. Albertslund Rådhus. Jesper Bruun 13. november Radon, Albertslund Rådhus, Jesper Bruun - NIRAS, / 33 RADON Albertslund Rådhus Jesper Bruun (jpn@niras.dk) 13. november 2013 Radon, Albertslund Rådhus, Jesper Bruun - NIRAS, 2013 1 / 33 Oversigt 1. Hvad er radon? 2. Sådan trænger radon ind 3. Forekomst af

Læs mere

03/2012 RADONSIKRING. i eksisterende og nyt byggeri

03/2012 RADONSIKRING. i eksisterende og nyt byggeri 03/2012 RADONSIKRING i eksisterende og nyt byggeri Radonsikring Radon er en radioaktiv luftart, som over tid er kræftfremkaldende. Radon dannes, når det radioaktive grundstof radium nedbrydes. Radon findes

Læs mere

Radonsikring af eksisterende bygninger. Torben Valdbjørn Rasmussen

Radonsikring af eksisterende bygninger. Torben Valdbjørn Rasmussen Radonsikring af eksisterende bygninger Torben Valdbjørn Rasmussen SBi-anvisning 247, 2. udgave Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet 2016 Titel Radonsikring af eksisterende bygninger Serietitel

Læs mere

Intro til værktøjskassen - Indeklimaafværge

Intro til værktøjskassen - Indeklimaafværge Intro til værktøjskassen - Indeklimaafværge Trine Skov Jepsen ATV-møde nr. 57 Indeklimaafværge 26. November Hvad skal jeg vide? Etagebyggeri Kælder/ krybekælder Gulvkonstruktion Fundament Mulige spredningsveje

Læs mere

Rørcenterdagene 14. juni Radonsikring af bygninger for kloakmestre

Rørcenterdagene 14. juni Radonsikring af bygninger for kloakmestre Rørcenterdagene 14. juni 2017 Radonsikring af bygninger for kloakmestre Ulla Byrlund Konsulent Bygninger & Miljø Program Hvad er radon? Radon i danske boliger? Måling Sundhedsaspekter Regler om radon Indtrængningsveje

Læs mere

Nye metoder til risikovurdering af indeklima

Nye metoder til risikovurdering af indeklima Nye metoder til risikovurdering af indeklima Per Loll, Udviklingsleder, Ph.D ATV-møde, Risikovurdering, 18. juni 2013 1 Indledning Indeklimabidrag opstår i et (dynamisk) samspil mellem: a. Poreluftforureningens

Læs mere

Radon og enfamiliehuse. forside > publikationer > 1998 > her

Radon og enfamiliehuse. forside > publikationer > 1998 > her forside > publikationer > 1998 > her Radon og enfamiliehuse Forord Radon er en radioaktiv luftart og er kræftfremkaldende. Det er derfor af sundhedsmæssige betydning at holde indeholdet af radon i luften

Læs mere

Intelligent ventilation

Intelligent ventilation Intelligent ventilation ATV-Vintermøde Winnie Hyldegaard 7. MARTS 2018 Billede lånt fra ing.dk Intelligent ventilation som indeklimasikring ift. radon- og forureningsindtrængning Arbejdsgruppe: Børge Hvidberg,

Læs mere

Radon og enfamiliehuse

Radon og enfamiliehuse Radon og enfamiliehuse August 2007 Indhold Forord 3 Hvad er radon? 4 Radon og lungekræft 5 Hvordan kommer radon ind i huset? 6 Radonindhold i boliger varierer 7 Hvad kan jeg gøre? 8 Tjekliste 10 Ventilation

Læs mere

Tætning mod radon indtrængning med SPS Radon Block

Tætning mod radon indtrængning med SPS Radon Block Tætning mod radon indtrængning med SPS Radon Block 2010-06-06 Sag J.nr. Udg. Dato 2010102 01 2010-06- 06 Udarb. Kontrol Godk. MH MVH MH RÅDGIVENDE INGENIØR APS ARØVEJ 10 DK-4652 HÅRLEV TEL 5628 7771 FAX

Læs mere

8 tilladelser lossepladsgas og andre flygtige forureninger

8 tilladelser lossepladsgas og andre flygtige forureninger Envina årsmøde for jord og grundvand, 4. oktober 2018 8 tilladelser lossepladsgas og andre flygtige forureninger Julie Nyrop Albers, specialkonsulent Miljø & Byggesag By, Kultur & Miljø, Roskilde Kommune

Læs mere

Indeklimasikring i nybyggeri med følsom arealanvendelse

Indeklimasikring i nybyggeri med følsom arealanvendelse Indeklimasikring i nybyggeri med følsom arealanvendelse Heidi Uttenthal Bay, Civilingeniør 1 Hvad kan du forvente de næste 20 minutter 8 tilladelse til nybyggeri Motivation for tilblivelsen Inspirationskatalog

Læs mere

DAFA Radon System TM tætning mod indtrængning af radon gasser

DAFA Radon System TM tætning mod indtrængning af radon gasser Rn tætning mod indtrængning af radon gasser Rn Dansk/FEB 2019 Værd at vide om radon Radon = radioaktiv gas Radon er udbredt i Danmark Radon er en naturligt forekommende radioaktiv gas i jorden og er den

Læs mere

DAFA Radon System TM. tætning mod indtrængning af radon gasser SEP 2018 DK

DAFA Radon System TM. tætning mod indtrængning af radon gasser SEP 2018 DK DAFA Radon System TM tætning mod indtrængning af radon gasser SEP 2018 DK Værd at vide om radon Radon = radioaktiv gas Radon er en naturligt forekommende radioaktiv gas i jorden og er den største kilde

Læs mere

Indeklimaundersøgelser ved igangværende renserier - Adskillelse af bidrag.

Indeklimaundersøgelser ved igangværende renserier - Adskillelse af bidrag. Indeklimaundersøgelser ved igangværende renserier - Adskillelse af bidrag. Trine Skov Jepsen ATV-vintermøde 7-8. marts 207 Hvad skal jeg mon høre om nu? Lokaliteten og jordforureningen Bestemmelse af dæmpningsfaktor

Læs mere

Indeklimaforbedrende energirenovering

Indeklimaforbedrende energirenovering 1 Indeklimaforbedrende energirenovering Jens-Ole Petersen, civilingeniør, kontorleder ATV Vintermøde, Vingsted 11-12. marts 2014 2 Indeklimaforbedrende energirenovering Indhold Baggrund for OPI-projektet.

Læs mere

Kort informativ sammenfatning af projektets resultater og konklusioner

Kort informativ sammenfatning af projektets resultater og konklusioner Kort informativ sammenfatning af projektets resultater og konklusioner Indledning Passiv rygning på grund af luftoverføring mellem lejligheder, såkaldt naborøg, er en vigtig sag for mange beboere i etageboliger.

Læs mere

Nye anvendelser af passiv sporgasteknik (PFT) på indeklimasager

Nye anvendelser af passiv sporgasteknik (PFT) på indeklimasager Nye anvendelser af passiv sporgasteknik (PFT) på indeklimasager Per Loll, udviklingsleder, Ph.D Poul Larsen, civilingeniør, Ph.D. Nanna Muchitsch, fagchef, civilingeniør Niels Christian Bergsøe, seniorforsker,

Læs mere

Radon kilder og måling. Torben Valdbjørn Rasmussen Ida Wraber

Radon kilder og måling. Torben Valdbjørn Rasmussen Ida Wraber Radon kilder og måling Torben Valdbjørn Rasmussen Ida Wraber SBi-anvisning 232 Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet 2011 Titel Radon kilder og måling Serietitel SBi-anvisning 232 Format

Læs mere

INDEKLIMASIKRING I PRAKSIS -

INDEKLIMASIKRING I PRAKSIS - INDEKLIMASIKRING I PRAKSIS - LÆRING OG OPTIMERING AF PASSIV VENTILATIONSLØSNING Arne Rokkjær, Region Hovedstaden Disposition Baggrund - lokalitet Afværge - princip Etablering Grundejer Dokumentation Sammenfatning

Læs mere

miljø og sundhed Læs i dette nummer om mobiltelefoner og kræft uranindtag skimmelsvampe i bygninger ny dansk radon undersøgelse Se også

miljø og sundhed Læs i dette nummer om mobiltelefoner og kræft uranindtag skimmelsvampe i bygninger ny dansk radon undersøgelse Se også miljø og sundhed Sundhedsministeriets Miljømedicinske Forskningscenter Formidlingsblad nr. 16, maj 2001 Læs i dette nummer om mobiltelefoner og kræft uranindtag skimmelsvampe i bygninger ny dansk radon

Læs mere

Tilbygning med høj taghældning

Tilbygning med høj taghældning Version 1.0-1. maj 2012 HUSEFTERSYN Tilbygning med høj taghældning Opført i perioden: ca. 1950- VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører Når du køber et brugt hus, er det vigtigt

Læs mere

Efterisolering af terrændæk. Fordele. Lavere CO 2

Efterisolering af terrændæk. Fordele. Lavere CO 2 Energiløsning UDGIVET NOVEMBER 2011 - REVIDERET DECEMBER 2014 Efterisolering af terrændæk Terrændæk, som er isoleret med mindre end 100 mm isolering i alt over og under betonen, skal efterisoleres, hvis

Læs mere

Radonsikring. Gennemtestet system til radonsikring

Radonsikring. Gennemtestet system til radonsikring Radonsikring Gennemtestet system til radonsikring 11-2018 erstatter 04-2018 Hvad er radon? Radon er en radioaktiv gas, som findes naturligt i undergrunden. Den dannes, når det radioaktive grundstof radium

Læs mere

Henrik Husum Nielsen, NIRAS Nanna Muchitsch, NIRAS Anders G. Christensen, NIRAS

Henrik Husum Nielsen, NIRAS Nanna Muchitsch, NIRAS Anders G. Christensen, NIRAS ERFARINGS OPSAMLING Passiv ventilation under huse Miljøprojekt nr. 1348 2010 Henrik Husum Nielsen, NIRAS Nanna Muchitsch, NIRAS Anders G. Christensen, NIRAS Følgegruppe Ole Kiilerich, Miljøstyrelsen Susanne

Læs mere

100 radonmålere og hvad vi kan sige om brugeradfærd og eksponering perspektiveret til forhold under prøvetagning af indeluft

100 radonmålere og hvad vi kan sige om brugeradfærd og eksponering perspektiveret til forhold under prøvetagning af indeluft ATV Jord og Grundvand Vintermøde 2019 100 radonmålere og hvad vi kan sige om brugeradfærd og eksponering perspektiveret til forhold under prøvetagning af indeluft Bjarke Hoffmark, Tage V. Bote, Morten

Læs mere

Indeklimaundersøgelser ved igangværende renserier - Dominerende interne bidrag eller hvad?

Indeklimaundersøgelser ved igangværende renserier - Dominerende interne bidrag eller hvad? Indeklimaundersøgelser ved igangværende renserier - Dominerende interne bidrag eller hvad? Per Loll, udviklingsleder, Ph.D, DMR A/S Mariam Wahid, chefkonsulent, Region Hovedstaden ATV Vintermøde, Vingsted

Læs mere

Tilbygning/1. sal. VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører. Opført i perioden: ca. 1960-

Tilbygning/1. sal. VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører. Opført i perioden: ca. 1960- Version 1.0-1. maj 2012 HUSEFTERSYN Tilbygning/1. sal Opført i perioden: ca. 1960- VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører Når du køber et brugt hus, er det vigtigt at være opmærksom

Læs mere

Øget luftskifte i kælder og beboede rum (1/2)

Øget luftskifte i kælder og beboede rum (1/2) Øget luftskifte i kælder og beboede rum (/2) Hvis man i rum med meget radon øger luftskiftet ved at tilføre udeluft, vil indholdet af radon blive fortyndet og ventileret bort. Ved at åbne et vindue opnår

Læs mere

Grindsted. Kornelparken Udstykning af grunde Vurdering af ekstraomkostninger til fundering

Grindsted. Kornelparken Udstykning af grunde Vurdering af ekstraomkostninger til fundering Grindsted. Kornelparken 190-206 Udstykning af grunde Vurdering af ekstraomkostninger til fundering Geo projekt nr. 201635 Rapport 2, 2017-09-26 Sammenfatning Aalborg Kommune påtænker at sælge 9 grunde

Læs mere

Sporing af indtrængningsveje

Sporing af indtrængningsveje Sporing af indtrængningsveje ATV Jord og Grundvand Temadag Indeklima 7. marts 2011 Kilde: Radon og enfamilieshuse. Erhvervs- og byggestyrelsen Winnie Hyldegaard 1 Baggrund for udviklingsprojekt Sporing

Læs mere

Hvad gør radon ved mennesker? Radon i danske bygningers indeluft. Lars Gunnarsen Statens Byggeforskningsinstitut

Hvad gør radon ved mennesker? Radon i danske bygningers indeluft. Lars Gunnarsen Statens Byggeforskningsinstitut Hvad gør radon ved mennesker? Radon i danske bygningers indeluft Lars Gunnarsen Statens Byggeforskningsinstitut Fra Sundhedsstyrelsens hjemmeside http://www.sst.dk/sundhed%20og%20forebyggelse/straalebeskyttelse

Læs mere

Radonsikring af kælderen

Radonsikring af kælderen Radonsikring af kælderen Har du kælder, vil det typisk være her, problemer med radon er størst. Bliver kælderen brugt til mere end vasketøj og opbevaring, bør du overveje at sikre den mod radon. Læs om

Læs mere

Efterisolering af terrændæk. Fordele. Lavere CO 2. Kantisolering min. 20 mm. Fugtspærre / radonspærre. Terrændæk med. trægulv.

Efterisolering af terrændæk. Fordele. Lavere CO 2. Kantisolering min. 20 mm. Fugtspærre / radonspærre. Terrændæk med. trægulv. Energiløsning UDGIVET NOVEMBER 2011 - REVIDERET DECEMBER 2015 Efterisolering af terrændæk Terrændæk i huse opført før 1998 er som regel dårligt isoleret (

Læs mere

Funkisvilla. VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører. Opført i perioden: ca. 1925-1940

Funkisvilla. VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører. Opført i perioden: ca. 1925-1940 VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører Funkisvilla Opført i perioden: ca. 1925-1940 Når du køber et brugt hus, er det vigtigt at være opmærksom på, at huset ikke kan sammenlignes

Læs mere

Efterisolering af terrændæk. Fordele. Lavere CO 2

Efterisolering af terrændæk. Fordele. Lavere CO 2 Energiløsning UDGIVET NOVEMBER 2011 - REVIDERET DECEMBER 2011 Efterisolering af terrændæk Terrændæk, som er isoleret med mindre end 100 mm isolering i alt over og under betonen, skal efterisoleres, hvis

Læs mere

guide Er dit hjem udsat? Den farlige radon sider Læs om den kræftfremkaldende gas Test dit hus: Hvad kan du gøre?

guide Er dit hjem udsat? Den farlige radon sider Læs om den kræftfremkaldende gas Test dit hus: Hvad kan du gøre? Foto: Scanpix guide August 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 8 sider Den farlige radon Er dit hjem udsat? Læs om den kræftfremkaldende gas Test dit hus: Hvad kan du gøre? Radon er kræftfremkaldende

Læs mere

Tilbygning/fladt tag 1960-

Tilbygning/fladt tag 1960- Version 1.0-1. maj 2012 HUSEFTERSYN Tilbygning/fladt tag 1960- Opført i perioden: ca. 1960- VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører Når du køber et brugt hus, er det vigtigt at

Læs mere

RADONSIKRING I EKSISTERENDE BYGGERI

RADONSIKRING I EKSISTERENDE BYGGERI tætte løsninger: RADONSIKRING I EKSISTERENDE BYGGERI ARDEX SYSTEM- LØSNING: RADON- SIKRING Enkel installation Hurtig ibrugtagning minimal byggehøjde SOLIDE FORBINDELSER 7 6 ARDEX EP 000 PÅ EKSISTERENDE

Læs mere

Radonsikring i nybyggeri, dokumentation og teknologiudvikling

Radonsikring i nybyggeri, dokumentation og teknologiudvikling Radonsikring i nybyggeri, dokumentation og teknologiudvikling Hovedrapport Lærke Breddam Overgaard Jesper Bruun Petersen Mette Neerup Jeppesen NIRAS Indhold FORORD 9 SAMMENFATNING OG KONKLUSION 11 SUMMARY

Læs mere

Passiv ventilation og effektivitet. Robuste løsninger

Passiv ventilation og effektivitet. Robuste løsninger Passiv ventilation og effektivitet. Robuste løsninger Tage Bote og Christian Buck 1 INDEKLIMAFORANSTALTNINGER Udformning af foranstaltninger Moniterings strategi 2 09-MAR TEMADAG OM PORELUFT OG INDEKLIMA

Læs mere

BYGNINGSREGLEMENT. Bygninger skal opføres, så unødvendigt energiforbrug undgås, samtidig med at sundhedsmæssige forhold er i orden.

BYGNINGSREGLEMENT. Bygninger skal opføres, så unødvendigt energiforbrug undgås, samtidig med at sundhedsmæssige forhold er i orden. BYGNINGSREGLEMENT 2015 Leca løsninger, der kan anvendes til at hjælpe med at opfylde kravene i bygningsreglement 2015 Bygninger skal opføres, så unødvendigt energiforbrug undgås, samtidig med at sundhedsmæssige

Læs mere

Sommerhus af træ/uden dampspærre i ydervæggen

Sommerhus af træ/uden dampspærre i ydervæggen Version 1.0-1. maj 2012 HUSEFTERSYN Sommerhus af træ/uden dampspærre i ydervæggen Opført i perioden: ca. 1950-1980 VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører Når du køber et brugt

Læs mere

1950 er-villa/1½ plan

1950 er-villa/1½ plan Version 1.0-1. maj 2012 HUSEFTERSYN 1950 er-villa/1½ plan Opført i perioden: ca. 1945-1955 VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører Når du køber et brugt hus, er det vigtigt at være

Læs mere

Sådan får du det bedste terrændæk

Sådan får du det bedste terrændæk Gode tips og konkret vejledning om kombi-løsningen fra A-Z Kort om Dansk Leca A/S Dansk Leca A/S er en af Europas største producenter af R letklinker. Under det registrerede varemærke fremstilles og sælges

Læs mere

Tilbygning/1. sal. VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører. Opført i perioden: ca. 1960-

Tilbygning/1. sal. VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører. Opført i perioden: ca. 1960- VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører Tilbygning/1. sal Opført i perioden: ca. 1960- Når du køber et brugt hus, er det vigtigt at være opmærksom på, at huset ikke kan sammenlignes

Læs mere

Praktiske erfaringer med Blower Door-test af bygninger opført med regelsættet før 1. jan 2006

Praktiske erfaringer med Blower Door-test af bygninger opført med regelsættet før 1. jan 2006 Illustration (1) viser et hus med en utæt klimaskærm. Når et hus påvirkes af vind opstår der et overtryk på forsiden af huset (den luv side) og et undertryk på bagsiden af huset (den læ side), Dette vil

Læs mere

Bungalow. VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører. Opført i perioden: ca. 1930-1945

Bungalow. VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører. Opført i perioden: ca. 1930-1945 Version 1.0-1. maj 2012 HUSEFTERSYN Bungalow Opført i perioden: ca. 1930-1945 VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører Når du køber et brugt hus, er det vigtigt at være opmærksom

Læs mere

Typehus 1960-1976. VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører. Opført i perioden: ca. 1960-1976

Typehus 1960-1976. VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører. Opført i perioden: ca. 1960-1976 Version 1.0-1. maj 2012 HUSEFTERSYN Typehus 1960-1976 Opført i perioden: ca. 1960-1976 VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører Når du køber et brugt hus, er det vigtigt at være

Læs mere

PROJEKTERING LECA PRODUKTER BÆREDYGTIG JORD

PROJEKTERING LECA PRODUKTER BÆREDYGTIG JORD 10/12/2018 PROJEKTERING Terrændæk er betegnelsen for husets gulvkonstruktion, når denne opbygges direkte på bæredygtig jord. Løse Leca letklinker indgår naturligt i denne konstruktion som et varmeisolerende,

Læs mere

PASSIVE VENTILATIONSSYSTEMER

PASSIVE VENTILATIONSSYSTEMER PASSIVE VENTILATIONSSYSTEMER ANVENDELSESMULIGHEDER OG BEGRÆNSNINGER ATV VINTERMØDE, DEN 5. MARTS 2019 JAKOB SKOVSGAARD, RAMBØLL PASSIVE VENTILATIONSSYSTEMER Anvendelse Sikring af indeklima i bygninger

Læs mere

Passiv Ventilation med Cupolex

Passiv Ventilation med Cupolex Passiv Ventilation med Cupolex Pernille Kjærsgaard, Orbicon Kresten B. Andersen, Orbicon Martin Stærmose, Region Sjælland Christian Fabricius, Region Sjælland Thomas Hauerberg Larsen, Orbicon Beliggenhed

Læs mere

Tilbygning med høj taghældning. VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører

Tilbygning med høj taghældning. VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører Tilbygning med høj taghældning Opført i perioden: ca. 1950Når du køber et brugt hus, er det vigtigt at være opmærksom på, at huset ikke kan

Læs mere

Liselund/Filstedvej Himmerland afd. 6 Udvalgte plancher fra orienteringsmøde den 22. marts 2010

Liselund/Filstedvej Himmerland afd. 6 Udvalgte plancher fra orienteringsmøde den 22. marts 2010 Liselund/Filstedvej Himmerland afd. 6 Udvalgte plancher fra orienteringsmøde den 22. marts 2010 Liselund/Filstedvej Himmerland Andelsboligforening afd. 6 Orienteringsmøde I dette hæfte har vi samlet de

Læs mere

Jackon Bygningsreglement Løsninger ved U-værdier ned til 0,06W/m 2 K. De lette løsninger. Terrændæk - nu også med radonsikring!

Jackon Bygningsreglement Løsninger ved U-værdier ned til 0,06W/m 2 K. De lette løsninger. Terrændæk - nu også med radonsikring! Jackon Bygningsreglement 2015 Løsninger ved U-værdier ned til 0,06W/ De lette løsninger Terrændæk - nu også med radonsikring! www.jackon.dk Kuldebro Vi tillader os at minde om de gældende krav til kuldebroisolering.

Læs mere

Statslånshus. VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører. Opført i perioden: ca. 1938-1958

Statslånshus. VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører. Opført i perioden: ca. 1938-1958 Version 1.0-1. maj 2012 HUSEFTERSYN Statslånshus Opført i perioden: ca. 1938-1958 VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører Når du køber et brugt hus, er det vigtigt at være opmærksom

Læs mere

Funkisvilla. VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører. Opført i perioden: ca. 1925-1940

Funkisvilla. VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører. Opført i perioden: ca. 1925-1940 Version 1.0-1. maj 2012 HUSEFTERSYN Funkisvilla Opført i perioden: ca. 1925-1940 VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører Når du køber et brugt hus, er det vigtigt at være opmærksom

Læs mere

Funktionsanalyser Bygningsdele ETAGEBOLIGER BORGERGADE

Funktionsanalyser Bygningsdele ETAGEBOLIGER BORGERGADE sanalyser Bygningsdele Indhold YDER FUNDAMENTER... 8 SKITSER... 8 UDSEENDE... 8 FUNKTION... 8 STYRKE / STIVHED... 8 BRAND... 8 ISOLERING... 8 LYD... 8 FUGT... 8 ØVRIGE KRAV... 9 INDER FUNDAMENTER... 10

Læs mere

Individuelt hus 1970/1½ plan (arkitekttegnet hus)

Individuelt hus 1970/1½ plan (arkitekttegnet hus) Version 1.0-1. maj 2012 HUSEFTERSYN Individuelt hus 1970/1½ plan (arkitekttegnet hus) Opført i perioden: ca. 1970-1977 VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører Når du køber et brugt

Læs mere

Rekvirent: Kolding Kommune, By- og Udviklingsforvaltningen, Industri Dato: 16. oktober 2012 DMR-sagsnr.: 2012-0691. Dansk Miljørådgivning A/S

Rekvirent: Kolding Kommune, By- og Udviklingsforvaltningen, Industri Dato: 16. oktober 2012 DMR-sagsnr.: 2012-0691. Dansk Miljørådgivning A/S METANGASUNDERSØGELSE Storegade 48-50, 6040 Lunderskov Rekvirent: Kolding Kommune, By- og Udviklingsforvaltningen, Industri Dato: 16. oktober 2012 DMR-sagsnr.: 2012-0691 Din rådgiver gør en forskel Vejlevej

Læs mere

Typehus 1985-1997. VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører. Opført i perioden: ca. 1985-1997

Typehus 1985-1997. VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører. Opført i perioden: ca. 1985-1997 Version 1.0-1. maj 2012 HUSEFTERSYN Typehus 1985-1997 Opført i perioden: ca. 1985-1997 VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører Når du køber et brugt hus, er det vigtigt at være

Læs mere

Tilbygning/fladt tag 1960- VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører. Opført i perioden: 1960-

Tilbygning/fladt tag 1960- VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører. Opført i perioden: 1960- VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører Tilbygning/fladt tag 1960- Opført i perioden: 1960- Når du køber et brugt hus, er det vigtigt at være opmærksom på, at huset ikke kan sammenlignes

Læs mere

» Beringsvænget Andelsboligforeningen Beringsgaard

» Beringsvænget Andelsboligforeningen Beringsgaard » Beringsvænget Andelsboligforeningen Beringsgaard Inde klima Workshop B Input til energirenovering Indledende screening Pris Design Behov D & V FBBB - Via University College 2. nov. 2011 Total økono mi

Læs mere

Radon og nybyggeri. forside > publikationer > 1998 > her

Radon og nybyggeri. forside > publikationer > 1998 > her forside > publikationer > 1998 > her Radon og nybyggeri I1987 blev resultaterne af en landsomfattende undersøgelse af radonkoncentrationer indendøre i 500 danske boliger offentliggjort. Undersøgelsen,

Læs mere

Ammoniak i flyveaske Vejledning til betonproducenter

Ammoniak i flyveaske Vejledning til betonproducenter Ammoniak i flyveaske Vejledning til betonproducenter Udført for: E-mineral Udført af: Jørn Bødker Taastrup, den 27. september 2006 Byggeri Titel: Forfatter: Ammoniak i flyveaske. Vejledning til Betonproducenter

Læs mere

Passiv ventilation der virker!

Passiv ventilation der virker! 1 Passiv ventilation der virker! Indeklimasikring ved etablering af ventileret krybekælder Dansk Miljørådgivning A/S: Rikke Berg Mørch, diplomingeniør Per Loll, udviklingsleder, civilingeniør Ph.D Region

Læs mere

Landhus. VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører. Opført i perioden: ca. 1850-1920

Landhus. VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører. Opført i perioden: ca. 1850-1920 Version 1.0-1. maj 2012 HUSEFTERSYN Landhus Opført i perioden: ca. 1850-1920 VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører Når du køber et brugt hus, er det vigtigt at være opmærksom

Læs mere

Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri

Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri Undervisningsministeriet, oktober 2016. Materialet er udviklet til brug ved afvikling af Åben Værksted af Efteruddannelses udvalget for bygge/anlæg og industri i samarbejde med faglærer Kaj Hansen og Johnny

Læs mere

Efterisolering af kældergulv. Fordele

Efterisolering af kældergulv. Fordele Energiløsning UDGIVET NOVEMBER 2011 - REVIDERET JUNI 2018 Efterisolering af kældergulv Et kældergulv, som er isoleret med mindre end 100 mm, bør efterisoleres, hvis gulvet alligevel skal brydes op fx i

Læs mere

Rækkehus 2 etager/med betondæk, skalmur/lette facader

Rækkehus 2 etager/med betondæk, skalmur/lette facader Version 1.0-1. maj 2012 HUSEFTERSYN Rækkehus 2 etager/med betondæk, skalmur/lette facader Opført i perioden: ca. 1977-2006 VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører Når du køber et

Læs mere

Tilbygning med taghældning

Tilbygning med taghældning Version 1.0-1. maj 2012 HUSEFTERSYN Tilbygning med taghældning Opført i perioden: ca. 1970- VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører Når du køber et brugt hus, er det vigtigt at

Læs mere

TESTET OG KLASSIFICERET AF SBI. til klasse 2 MONTAGEVEJLEDNING FUGT- OG RADONSPÆRRESYSTEM

TESTET OG KLASSIFICERET AF SBI. til klasse 2 MONTAGEVEJLEDNING FUGT- OG RADONSPÆRRESYSTEM TESTET OG KLASSIFICERET AF SBI til klasse 2 SPECIALISTER INDENFOR KLIMASKÆRME BetaPack er specialister indenfor den lette del af klimaskærme, særligt komplette fugt- og radonspærre-, vindspærre- og dampspærresystemer.

Læs mere

-SKØNSERKLÆRING Journal nr

-SKØNSERKLÆRING Journal nr -SKØNSERKLÆRING Journal nr. 16.033 Besigtigelsesdato: Torsdag den 19.05.2016, kl. 16.30 Ejendommen: Klager: Beskikket bygningssagkyndig: Ansvarsforsikringsselskab: Tilstede ved skønsmødet: Bilag (herunder

Læs mere

Bygningsgennemgang. IIIn. Ø.Hornum Børnehave. Sagsnr.: 0906 Dato: 01.07.2009 Udført af: PEM

Bygningsgennemgang. IIIn. Ø.Hornum Børnehave. Sagsnr.: 0906 Dato: 01.07.2009 Udført af: PEM Bygningsgennemgang Ø.Hornum Børnehave IIIn Sagsnr.: 0906 Dato: 01.07.2009 Udført af: PEM Bygningsgennemgang, Øster, Hornum Børnehave Indhold INDLEDNING... 3 EJENDOMMENS DATA... 3 DOKUMENTER... 3 KONKLUSION...

Læs mere

Resultatkontrakt Flere og bedre studerende på elektronikingeniøruddannelsen Oktober 2008 ultimo 2010.

Resultatkontrakt Flere og bedre studerende på elektronikingeniøruddannelsen Oktober 2008 ultimo 2010. Resultatkontrakt Flere og bedre studerende på elektronikingeniøruddannelsen Oktober 2008 ultimo 2010. Kontraktens parter Region: Region Midtjylland(RM) Regional Udvikling Skottenborg 26 8800 Viborg Ean-nr:

Læs mere

Sommerhus af træ/uden dampspærre i ydervæggen

Sommerhus af træ/uden dampspærre i ydervæggen VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører Sommerhus af træ/uden dampspærre i ydervæggen Opført i perioden: ca. 1950-1980 Når du køber et brugt hus, er det vigtigt at være opmærksom

Læs mere

1950 er-villa/1½ plan. VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører. Opført i perioden: ca. 1945-1955

1950 er-villa/1½ plan. VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører. Opført i perioden: ca. 1945-1955 VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører 1950 er-villa/1½ plan Opført i perioden: ca. 1945-1955 Når du køber et brugt hus, er det vigtigt at være opmærksom på, at huset ikke kan

Læs mere

Tilbygning med taghældning. VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører

Tilbygning med taghældning. VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører Tilbygning med taghældning Opført i perioden: ca. 1970Når du køber et brugt hus, er det vigtigt at være opmærksom på, at huset ikke kan sammenlignes

Læs mere

Byggeteknisk videnportal Bygviden.dk

Byggeteknisk videnportal Bygviden.dk Byggeteknisk videnportal Bygviden.dk 2. Byggeteknisk videnportal - Bygviden.dk 2.1 Indledning. Der er i projektperioden arbejdet med udvikling og afprøvning af portalen Bygviden.dk, til brug både i undervisning

Læs mere

Fritidshus af træ/med dampspærre i ydervæggen

Fritidshus af træ/med dampspærre i ydervæggen VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører Fritidshus af træ/med dampspærre i ydervæggen Opført i perioden: ca. 1970Når du køber et brugt hus, er det vigtigt at være opmærksom på,

Læs mere

Sporing af indtrængningsveje

Sporing af indtrængningsveje Marts 2011 Sporing af indtrængningsveje ATV Jord & Grundvand, temadag 2011 Jesper Bruun Petersen Sporings af indtrængningsveje, Vingsted, marts 2011 1 / 26 Sporing af indtrængningsveje Vingsted temadag,

Læs mere

Tekniske faldgruber ved bygningsgennemgangen. Hvad skal man som bygningssagkyndig se efter?

Tekniske faldgruber ved bygningsgennemgangen. Hvad skal man som bygningssagkyndig se efter? Tekniske faldgruber ved bygningsgennemgangen Hvad skal man som bygningssagkyndig se efter? 1 Hvem er Eva Møller? Ansat i Statens Byggeforskningsinstitut i 5 år Har været med til at skrive SBi-anvisning

Læs mere

Typehus 1960-1976. VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører. Opført i perioden: ca. 1960-1976

Typehus 1960-1976. VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører. Opført i perioden: ca. 1960-1976 VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører Typehus 1960-1976 Opført i perioden: ca. 1960-1976 Når du køber et brugt hus, er det vigtigt at være opmærksom på, at huset ikke kan sammenlignes

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om en national handlingsplan mod radon i bygninger

Forslag til folketingsbeslutning om en national handlingsplan mod radon i bygninger Beslutningsforslag nr. B 134 Folketinget 2010-11 Fremsat den 3. maj 2011 af Anne Grete Holmsgaard (SF), Sophie Hæstorp Andersen (S) og Thomas Jensen (S) Forslag til folketingsbeslutning om en national

Læs mere

Sporgasundersøgelser. Kontrol af membrantæthed og påvisning af aktive spredningsveje gennem kloakker. Ole Mikkelsen og Jan Petersen, Region Syddanmark

Sporgasundersøgelser. Kontrol af membrantæthed og påvisning af aktive spredningsveje gennem kloakker. Ole Mikkelsen og Jan Petersen, Region Syddanmark Kontrol af membrantæthed og påvisning af aktive spredningsveje gennem kloakker Ole Mikkelsen og Jan Petersen, Region Syddanmark Lars Nissen, Tage V. Bote og Bjarke N. Hoffmark, COWI 1 Sporgas breaking

Læs mere

Montering af dampspærre

Montering af dampspærre Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg & industri Spørgsmål Undervisningsministeriet. 18-11-2010. Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri i samarbejde med André

Læs mere

Det er bare gas. undersøgelser og erfaringer fra et bebygget jorddeponi. Stella Agger og Tommy Nielsen, Region Sjælland. ATV Vintermøde 9.

Det er bare gas. undersøgelser og erfaringer fra et bebygget jorddeponi. Stella Agger og Tommy Nielsen, Region Sjælland. ATV Vintermøde 9. Det er bare gas undersøgelser og erfaringer fra et bebygget jorddeponi Stella Agger og Tommy Nielsen, Region Sjælland ATV Vintermøde 9. marts 2011 Det er bare gas Saxkjøbing Sukkerfabrik ca. 1934 1967

Læs mere