Jeg bringer her et indblik i, hvad worklife balance er, hvorfor vi skal arbejde med det, samt et udsyn til hvad man gør i udlandet.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Jeg bringer her et indblik i, hvad worklife balance er, hvorfor vi skal arbejde med det, samt et udsyn til hvad man gør i udlandet."

Transkript

1 Worklife balance - Et internationalt udsyn Af Helle Rosdahl Lund, Center for Balance mellem Arbejdsliv og Familieliv. Worklife balance er ved at vinde indpas i Danmark som begreb og hvem ved, om nogle år siger vi måske worklife balance i stedet for balance mellem arbejde og familieliv/ arbejde og privatliv. Jeg bringer her et indblik i, hvad worklife balance er, hvorfor vi skal arbejde med det, samt et udsyn til hvad man gør i udlandet. Worklife balance er ved at vinde indpas i Danmark som begreb og hvem ved, om nogle år siger vi måske worklife balance i stedet for balance mellem arbejde og familieliv/ arbejde og privatliv. Kært barn mange navne. Worklife balance drejer sig om, at det enkelte menneske har mulighed for at have et liv ved siden af arbejdet hele livet: Work-life balance is about people having a measure of control over when, where and how they work. It is achieved when an individual's right to a fulfilled life inside and outside paid work is accepted and respected as the norm, to the mutual benefit of the individual, business and society. Employers for worklife balance. Det vil sige, at det er væsentligt at den enkelte har muligheden for at påvirke, hvornår, hvor og hvordan han/hun ønsker at arbejde. Det er opnået, når den enkelte kan håndtere sine forpligtigelser i livet uden for arbejde og livet med arbejde, samt at man har accepteret at den enkelte har de forpligtigelser/ønsker. Det er ikke en envejsløsning. Det kræver også, at det er til gensidig gavn for såvel den enkelte, arbejdspladsen og det omgivne samfund. Begrebet stammer fra USA og går helt tilbage til Worklife balance var en reaktion på, at for mange amerikanere favoriserede arbejdspladsen frem for familie, venner og et socialt liv. Oprindelig er filosofien bag worklife balance, at mennesker i balance: Er mere kreative, positive og glade Har færre sygedage Forøger virksomhedernes konkurrenceevne Sikre samfundet den nødvendige stabilitet og vækst Sikre børns velfærd og trivsel. Et internationalt perspektiv Der er flere internationale trends, der gør at worklife balance kommer i fokus, og at man skal tænke anderledes i forhold til arbejde, befolkningen og det hele liv. De væsentlige trends er: En aldrende befolkning Færre yngre til at tage over på arbejdsmarkedet Fald i børnetallet Stress er i voldsomt vækst Sikre national velfærd Globalisering påvirker kravet om hurtighed, fleksibilitet og innovation International konkurrenceevne, kreativitet og innovation er påkrævet Kamp om de gode hoveder Krav om Social ansvarlighed for virksomheder: Licens to operate.

2 Hvilke lande arbejder med Worklife balance, og hvad er kendetegnene: Fælles for de lande, der stor fokus på worklife balance og som har systematiseret erfaringerne med worklife balance, er at Regeringerne har spillet en væsentlig fælles rolle sammen med forgangsvirksomheder i erhvervslivet. Nogle af de lande, der er længst fremme ikke bare i debatten, men i systematisering af erfaringer og business cases er: Tyskland UK Canada USA Australien New Zealand I EU har man også fokus på worklife balance. Dette foregår i sær via aktiviteterne i The European Fundation. Case: New Zealand Men lad os gå nogle år tilbage og kikke lidt på New Zealand, hvor Regeringen tog initiativ til Projekt Worklife Balance. Det startede med en vision: A Great Place to Live, Work and Bring Up children? Family matters Healthy families are the cornerstone of healthy societies Our people are our greatest asset. Regeringen ønskede, selv at være en leder, når det drejer sig om at balancere arbejde og privatliv både som dem der udformer landets politik, men også som arbejdsgiver og i den måde man udøver ledelse på: To be a leader itself in work and life balance as a policy maker, as an employer and in the way that it operates. Og ikke nok med den vision og statement. Regeringen ønskede også at kunne blive holdt op på, at man er førende i verden, når man taler om viden og håndtering af worklife balance. And for New Zealand to be a leader internationally in work and life balance. The Government has agreed to the development of a scorecard as a means of both inspiring and measuring progress towards the vision of New Zealand being a great place to live and work. Og der er jo en grund til det. Nemlig de internationale trends, der blev fremhævet i starten af artiklen: Ændrede befolkningssammensætning, stress, international konkurrenceevne også efter de bedst uddannede personer, og evnen til at kunne skabe nye arbejdspladser og produkter gennem mennesker, der ikke bryder ned.

3 Den officielle Worklife balance side, New Zealand Den officielle Worklife balance side, Canada Det er stort set de samme argumenter, der gør sig gældende for de andre lande, hvor Regering, erhvervsliv og organisationer arbejder sammen. Case UK Den engelske Labour Regering introducerede i 2000 sin kampagne Worklife balance. Premierminister Tony Blair åbnede kampagnen, hvilket understregede det fokus Regeringen havde valgt at lægge på Worklife balance. Målet med denne kampagne var at opfordre arbejdsgiverne til at introducere fleksibel arbejdstid, således at de ansatte havde en bedre mulighed for at få en balance mellem arbejdet og resten af livet til gengæld for lavere sygefravær, lavere personaleomsætning samt en bedre produktivitet. 7,500 ansatte og 2500 arbejdsgivere deltog i et studie. I november 2000 blev resultaterne offentliggjort. Det viste sig her, at lange ufleksible arbejdstider både gav dårligere helbred, have en negativ indflydelse på såvel familielivet som virksomhedernes produktivitet. Siden da har man Regeringen med, (Handels- og industriministeriet (DTI) og de toneangivende arbejdsgivere arbejdet sammen for at få etableret nogle gode business cases for worklife balance. Dette sker blandt andet igennem foreningen: Arbejdsgiver for Worklife balance. Case Tyskland I Tyskland har såvel erhvervsliv som Regeringen set en fælles interesse i at få virksomheder til at arbejde professionelt med worklife balance. Her har man som i UK fokus på erfaringsudveksling, business cases og en offentlig disciplinering, der hedder at der skal være mulighed for såvel børn som Karriere. Som en af CBAFs kilder i det tyske Familieministerium siger Hvis vi ikke har børn, ja så er der ikke en ny generation til at føre landet videre. Tyskland har en lavere fødselsrate end i Danmark, og man har en lavere erhvervsfrekvens end i Danmark for kvinder. Derfor skal man her have kvinderne på arbejdsmarkedet uden at børnetallet falder. Samme overvejelser har gjort sig gældende i blandt andet UK, hvor der også er en lav erhvervsfrekvens for kvinder. EU The European Foundation EU's organ for arbejdsforhold, herunder worklife balance har gennem længere tid haft fokus på problematikkerne om worklife balance. På en konference i 2004 havde The European Foundation havde man blandt andet taget mange forskellige emner op indenfor feltet worklife balance:

4 Arbejde og omsorg tilbagebetaling til de ældre eller investering i en ny generation ( set i lyset af at vi i de kommende år vil have et ældreboom En Økonomi eller et samfund: hvor skal vi leve og hvor skal vi arbejde ( set i lyset af at for mange smelter arbejde og familie sammen Har vi overhoved brug for længere arbejdstid? Et af de tema der her var i fokus, var de analyser der peger på, at vi menneskers produktion falder væsentligt jo længere vi arbejder. Dette er typisk efter 8 timer. Tid og fleksibilitet. Jo flere dobbeltkarriere familier vi har jo sværere er det at få familiepuslespillet til også at gå op. Fleksibel arbejdstider er et af midlerne. The European Foundation har man fokus på, hvilke politiske tiltag, der skal foreslås i EU. Et andet vigtigt emne, der her er sat til debat er muligheden for en livsfase- arbejdstid. Dette er sket i rapporten: A new organization of life over working life Dublin. Der er andre mådder, hvor på EU også forsøge at påvirke debatten og sætte fælles rammer for sammenhængen mellem arbejde og privatliv. Et af initiativerne er Rådets og kommissionens direktiv om 2003/88/EF tilrettelæggelse af arbejdstiden. Asien Worklife balance er også i fokus i Asien: Worklife balance is the most important issue in Asia.,siger Poul Evans, Insead, Singapore til Center for Balance mellem Arbejdsliv og Familieliv. Baggrunden for dette er, at man jo ser børnetallet falde, de unge jagter karriere i stedet for familielivet. I Singapore har man et Ministerium for Sport og ungdom, der sætter fokus på worklife balance i samarbejde med erhvervsliv. OECD. Sammenhæng mellem Worklife balance og øget velfærd. OECDs socialministre er også fortaler for en bedre worklife balance. På deres årsmøde i Paris den , 2005 var deres konklusion blandt andet,at en forbedring af worklife balance vil være keyisssue for at man kan bevare vældfærdsstaten. (se mere om mødet på ) De økonomiske fordele ved worklife balance Man er der overhovedet økonomi i dette? Det er et af de spørgsmål vi her i Center for Balance mellem Arbejdsliv og Familieliv (CBAF) ofte blive mødt med. Og her er svaret et rungende JA. Såvel for samfundet som for den enkelte virksomhed. Derfor arbejder CBAF med blandt andet Business Cases og KompetanceGrupper om worklife balance. Men lad os se på nogle af de økonomiske fordele. Økonomi på det samfundsmæssige plan Direktør Willy Buschak, European Foundation opfordrede allerede i 2004 politikerne til at udvikle eller forbedre de politiske instrumenter, der skal til for skabe ny tid og indkomstmuligheder, således at arbejdstid kan ændres over livstid, således at man dels får bedre muligheder for at arbejde for at forbedre ens private livsudfoldelsesmuligheder, bedre mulighed for uddannelse og frivilligt arbejde i organisationer. Bedre balance mellem arbejdsliv og familieliv vil ifølge European Foundation forbedre Europas produktivitet. 1 Dette må alt andet lige også betyde, at en bedre balance mellem arbejdsliv og familieliv også vil forbedre Danmarks produktivitet. 1

5 Achieving better work-life balance would contribute to Europe s competitive advantage, reducing workers stress levels at the same time as increasing overall industrial output and productivity, argues the European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions There is significant evidence that work-life balance policies can have major positive benefits for companies in terms of enhancing the productivity and competitiveness, and for workers in terms of improving the quality of work and access to training and competence development, argues Willy Buschard the Foundation s Acting Director. Kilde Pressemeddelse European Foundation Økonomi i virksomheden Der er også en god økonomi for virksomhederne i at arbejde med balance mellem arbejde og familieliv. De største målbare poster er nedsættelse af sygefravær grundet i stress, nedslidning, o.l.. Hertil kommer at medarbejdere og ledere vil blive længere tid i organisationen. Dette giver besparelser til rekruttering, oplæring med mere. Og sidst, men ikke mindst blomstrer fornyelse og kreativitet og innovation i gode vækstmiljøer med arbejdsglæde, god ledelse og effektivitet. Vi skal acceptere, at der er flere formål og flere bundlinier med en virksomheds liv og virke det gør vi også i det øvrige liv. I privatlivet arbejder alle mennesker med mange mål, kriterier og bundlinier. Vi kalder det noget andet, men kan godt arbejde med flere mål og kriterier på samme tid. Det bortforklarer selvsagt ikke, at økonomi, både i forretningsverdenen og i de flestes private liv, er den mest ubetingede, indiskutable og bindende bundlinie i hvert fald, så længe de andre bundlinier ikke går helt i rødt. Der er ingen kære mor, hvis pengekassen er tom. En virksomhed kan ikke overleve, hvis den ikke tjener penge hvis det skal siges kort og forenklet. Sådan er det bare. Men den kan heller ikke overleve, hvis den har en dårlig ledelse og en dårlig medarbejderstab. Kilde: HR og Bundlinier, Professor Steen Hildebrandt Ph.D., Institut for Organisation og Ledelse, Handelshøjskolen i Århus og direktør, cand. merc. Søren Brandi, Hildebrandt & Brandi Internationale business cases den korte version UK I UK har 90% af de virksomheder, der har indført familievenlige arbejdspladser tjent penge på det. Kilde: Joseph Rowntree Foundation. De virksomheder der har arbejdet med worklife balance har opnået en væsentlig stigning i kvaliteten af kundeservice DTI, (Handels- og industriministeriet ) Der er opnået synlige cost-benefits hos de virksomheder, der har arbejdet med worklife balance: 54% mener, at fleksibel arbejdstid har en positiv effekt på personaleomsætningen samt på virksomhedens mulighed for rekruttering DTI, (Handels- og industriministeriet ) 71% mener, at worklife balance også har haft en positiv effekt på ledelsen/management. D.v.s. uoverensstemmelser i ledelsen har været minimeret med en positiv effekt på medarbejdernes effektivitet DTI, (Handels- og industriministeriet ) Worklife balance har en positiv effekt på virksomhedens muligheder for at i mødekomme de nye krav fra markedet, idet at man ved at imødegå medarbejdere og lederes behov også kan udvide åbningstider m.v. DTI, (Handels- og industriministeriet )

6 Worklife balance kan øge virksomhedens konkurrenceevne. 39% af de arbejdspladser der arbejder med worklife balance kan se effekten positivt på bundlinjen i forhold til dem der ikke har worklife balance i deres strategi og politikker. DTI, (Handels- og industriministeriet ) Irland Rekruttering i fremtiden: 90% af sidste års MBA har sagt, at deres højeste pririotering, når de skal vælge virksomhed er muligheden for at opnå en balanceret livstilværelse Business in Community, Irland, Tyskland I Tyskland har man udviklet et helt Audit regnskab for worklife balance. Beruf-and audit er en del af CBAFs internationale netværk. I følge Beruf-und Audit I Tyskland siger de virksomheder, der arbejder med worklife balance: 89% har fået en konkurrencemæssig fordel på salg og i forhold til arbejdsmarkedet 22 % har haft et fald i sygefravær 86,2 % har fået en stigning i medarbejdernes motivation Danmark Hos Computer Associates har vi flyttet 2% af omkostningerne væk. Disse kan ses direkte på bundlinjen og betyder et forbedret bundlinje resultat på ca. 4 millioner kr. siger Per Kogut til Center for Balance mellem Arbejdsliv og Familieliv. Ønsker du den lange version af business cases kan du kontakte os på worklifebalance.dk Kilder og yderligere information New Zealand. The worklife Balance projekt, Den New Zealandske Regerings hjemmeside for Worklife balance. Her får du baggrundsinformation om projektet, hvorfor det startet, samt business cases Canada. Regeringens officielle hjemmeside :Worklife balance på Canadiske arbejdspladser. Australien. Den Australske regerings initiativer. På hjemmesiden får man en utrolig signalværdi, idet de billeder og illustrationer der er med på informationssiden. Det er OK at have børn, og at være med på arbejde også Singapore. Tiltag om worklife balance hører blandt andet hjemme i Ministeriet for udviklingen af samfundet og sport. Her er der i særdeleshed fokus på ungdommen

7 Det europæiske arbejdsmiljøagentur. UK. Handels- og industriministeriets guide for worklife balance i hospitalssektoren Du kan læse mere om worklife balance på Ministermøde for Socialministre i OECD Du kan logge dig ind og se flere business cases samt, hvordan du arbejder med at etablere en worklife balance politik. A new organisation of time over working life. Dublin: European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions. (160pp). ISBN

En moderne familiepolitik. Danmark et dejligt sted at leve i, at arbejde i og for børn at vokse op i?

En moderne familiepolitik. Danmark et dejligt sted at leve i, at arbejde i og for børn at vokse op i? En moderne familiepolitik. Danmark et dejligt sted at leve i, at arbejde i og for børn at vokse op i? Af Helle Rosdahl Lund, Center for Balance mellem Arbejdsliv og Familieliv Den offentlige debat og dagsorden

Læs mere

DEN MOTIVEREDE MEDARBEJDER

DEN MOTIVEREDE MEDARBEJDER DANSK HANDEL &SERVICE TAG TEMPERATUREN PÅ DIN VIRKSOMHEDS ARBEJDSKLIMA Vender kunderne tilbage? Har virksomheden inden for de seneste fem år mistet markedsandele? Er virksomhedens økonomiske resultater

Læs mere

Når Innovation er målet,

Når Innovation er målet, Notat November 2012 Ingeniørforeningen, IDAs udspil om mangfoldighed Når Innovation er målet, er mangfoldighed midlet I dette udspil ses på mangfoldighed som en strategi for at opnå innovation i virksomhederne.

Læs mere

Virksomhedens sociale kapital. Hvidbog

Virksomhedens sociale kapital. Hvidbog Virksomhedens sociale kapital Hvidbog Kristian Gylling Olesen Eva Thoft Peter Hasle Tage Søndergård Kristensen Virksomhedens sociale kapital Hvidbog Arbejdsmiljørådet Landskronagade 33 2100 København Ø

Læs mere

Corporate Social Responsibility og Alternative regnskaber

Corporate Social Responsibility og Alternative regnskaber HD(R) Hovedopgave Copenhagen Business School 8. Semester 2010 Corporate Social Responsibility og Alternative regnskaber 1 Udarbejdet af: Grit Stenderup Freya Spurkeland Vejleder: Thomas Kaas Selsø Afleveringsdato:

Læs mere

Vækst med vilje Regeringen Maj 2002

Vækst med vilje Regeringen Maj 2002 Vækst med vilje Regeringen Maj 2002 Vækst med vilje Vækst med vilje Trykt i Danmark, maj 2002 Oplag: 4000 ISBN: Trykt udgave 87-7862-141-0 ISBN: Elektronisk udgave 87-7862-143-7 Produktion: Schultz Grafisk

Læs mere

Mangfoldighedsmanifestet principper og praksisser for mangfoldighedsledelse

Mangfoldighedsmanifestet principper og praksisser for mangfoldighedsledelse Mangfoldighedsmanifestet principper og praksisser for mangfoldighedsledelse kolofon Forfatter: Sine Nørholm Just, CBS og Mikkel Bülow Skovborg, DEA Udgiver: DEA, Danmarks ErhvervsforskningsAkademi Tryk:

Læs mere

Bagest i hæftet findes en side med relevante internetadresser.

Bagest i hæftet findes en side med relevante internetadresser. 83928 Eu kom indhold 14/9/4 1:32 Side 1 Forord Det europæiske samarbejde berører os alle i en eller anden grad. Det kan derfor være nyttigt at have et vist kendskab til forskellige forhold på de enkelte

Læs mere

GOD ARBEJDSLYST INDEKS 2015

GOD ARBEJDSLYST INDEKS 2015 Rapport udarbejdet i et partnerskab mellem Krifa og Institut for Lykkeforskning i samarbejde med TNS Gallup GOD ARBEJDSLYST INDEKS 2015 En kortlægning af danskernes arbejdslyst INSTITUT FOR LYKKEFORSKNING

Læs mere

Akademikernes psykiske arbejdsmiljø - et litteraturstudie. Marts 2003

Akademikernes psykiske arbejdsmiljø - et litteraturstudie. Marts 2003 Akademikernes psykiske arbejdsmiljø - et litteraturstudie Marts 2003 Akademikernes psykiske arbejdsmiljø - et litteraturstudie Marts 2003 Helle Bach og Christian Bason, PLS RAMBØLL Management Indhold Side

Læs mere

Borger uden EN KVALITATIV UNDERSØGELSE AF HJEMLØSES HVERDAGSERFARINGER BACHELORPROJEKT I ERGOTERAPI

Borger uden EN KVALITATIV UNDERSØGELSE AF HJEMLØSES HVERDAGSERFARINGER BACHELORPROJEKT I ERGOTERAPI BACHELORPROJEKT I ERGOTERAPI Borger uden bolig EN KVALITATIV UNDERSØGELSE AF HJEMLØSES HVERDAGSERFARINGER UDARBEJDET AF JETTE KAAE ROSENDAHL OG RACHEL MØLLER STUDIENUMMER ET29101 og et32118 STUDERENDE

Læs mere

HR og CSR hvordan spiller det sammen? uddannelsesområdet? I samarbejde med

HR og CSR hvordan spiller det sammen? uddannelsesområdet? I samarbejde med HR og CSR hvordan spiller det sammen? Har virksomhederne et samfundsansvar på uddannelsesområdet? I samarbejde med Forfattere: Forskningsleder på rapportens undersøgelse Maja Rosenstock, ErhvervsPhD, CBS

Læs mere

Vi arbejder meget resultat af undersøgelse

Vi arbejder meget resultat af undersøgelse Vi arbejder meget resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. I august og september måned 2006 gennemførte Teglkamp & Co. en internetbaseret undersøgelse af, hvor meget vi

Læs mere

»Det gør en forskel at turde se dem forskellene«om mangfoldighedsledelse som virksomhedsstrategi

»Det gør en forskel at turde se dem forskellene«om mangfoldighedsledelse som virksomhedsstrategi KRONIK Anette Steen Pedersen og Elisabeth Plum»Det gør en forskel at turde se dem forskellene«om mangfoldighedsledelse som virksomhedsstrategi Forskelle i medarbejdergruppen er en uudnyttet ressource i

Læs mere

En kortlægning af danske virksomheders sociale ansvar Helle Holt

En kortlægning af danske virksomheders sociale ansvar Helle Holt En kortlægning af danske virksomheders sociale ansvar Helle Holt København 1998 Socialforskningsinstituttet 98:1 En kortlægning af danske virksomheders sociale ansvar Forskningsleder: mag.scient.soc. Anders

Læs mere

wise happiness 2015 En undersøgelse af, hvad der gør os lykkelige

wise happiness 2015 En undersøgelse af, hvad der gør os lykkelige wise happiness 2015 En undersøgelse af, hvad der gør os lykkelige wise happiness 2015 Hvad er lykke? Årets undersøgelse viser, at en god latter sammen med kollegerne gør os glade. Den viser også, at trivsel

Læs mere

MEDARBEJDERVALGTE BESTYRELSESMEDLEMMER I ERHVERVSBESTYRELSER

MEDARBEJDERVALGTE BESTYRELSESMEDLEMMER I ERHVERVSBESTYRELSER MEDARBEJDERVALGTE BESTYRELSESMEDLEMMER I ERHVERVSBESTYRELSER En kvalitativ undersøgelse af medarbejdervalgte bestyrelsesmedlemmers kompetencer og virke i industrisektoren. Undersøgelsen er udført i samarbejde

Læs mere

ÅRSBERETNING 2013: VIDEN, DER VIRKER

ÅRSBERETNING 2013: VIDEN, DER VIRKER ÅRSBERETNING 2013: VIDEN, DER VIRKER 1 Udarbejdelse: DEA Redaktion: Morten Arleth Skov og Signe Krabek, DEA Foto: Jonny Heyes, Morten Arleth Skov Grafisk opsætning: Jacob Birch Tryk: Best-Buy-Broker A/S

Læs mere

Den offentlige sektor i fremtiden - tillid til tillid

Den offentlige sektor i fremtiden - tillid til tillid Version 06 Den offentlige sektor i fremtiden - tillid til tillid Sæt tillid på dagsordenen - vær med til at gøre din arbejdsplads mere tillidsfuld Indhold Indhold... 2 Du vil komme til at høre om tillid...

Læs mere

BENCHMARK OG VIDENDELING I NETVÆRK

BENCHMARK OG VIDENDELING I NETVÆRK BENCHMARK OG VIDENDELING I NETVÆRK SOM METODE TIL AT SKABE BEDRE ARBEJDSMILJØ I KUNDECENTRE En rapport om AMICA-projektet Inger-Marie Wiegman, TeamArbejdsliv Tina Weller Nielsen, DTU Management Ole H.

Læs mere

JP HumanResource. HR som strategisk. HR-funktionen skal gøre sig fortjent til det strategiske niveau, mener HR-direktør Per Krogager

JP HumanResource. HR som strategisk. HR-funktionen skal gøre sig fortjent til det strategiske niveau, mener HR-direktør Per Krogager JPHumanResource 03. udgave aug. 2011 Vis jeres værd HR-funktionen skal gøre sig fortjent til det strategiske niveau, mener HR-direktør Per Krogager HR som strategisk ressource Mindre danske virksomheder

Læs mere

Arbejdsmiljøcertificering hvordan og hvorfor? Erfaringer fra offentlige og private virksomheder, der har opnået arbejdsmiljøcertifikat.

Arbejdsmiljøcertificering hvordan og hvorfor? Erfaringer fra offentlige og private virksomheder, der har opnået arbejdsmiljøcertifikat. Arbejdsmiljøcertificering hvordan og hvorfor? Erfaringer fra offentlige og private virksomheder, der har opnået arbejdsmiljøcertifikat. Forord Denne rapport er skrevet på baggrund af et projekt, som har

Læs mere

New European Industrial Relations in Europe NEIRE. God praksis for tillidsvalgte - forslag til at styrke de tillidsvalgtes rolle.

New European Industrial Relations in Europe NEIRE. God praksis for tillidsvalgte - forslag til at styrke de tillidsvalgtes rolle. God praksis for tillidsvalgte - forslag til at styrke de tillidsvalgtes rolle. Fra undersøgelsen om de nye Europæisk arbejdsmarkedsforhold (New European Industrial Relations - NEIRE) Lourdes Munduate Martin

Læs mere

SÅDAN LEVERER DU. God kundeservice! Over. gode råd til bedre

SÅDAN LEVERER DU. God kundeservice! Over. gode råd til bedre SÅDAN LEVERER DU God kundeservice! Over 10 gode råd til bedre K U N D E SE RVICE INTEGRERET KUNDESERVICE Hos Firmafon tænker vi på kundeservice hver dag. Hele tiden. Det gør vi fordi, det gør vores kunder

Læs mere

Rapport Ingeniørernes arbejdsmiljø for fremtiden - Ledelsesteknologier og fagidentitet - Resultater fra 5 spørgeskemaundersøgelser

Rapport Ingeniørernes arbejdsmiljø for fremtiden - Ledelsesteknologier og fagidentitet - Resultater fra 5 spørgeskemaundersøgelser Rapport Ingeniørernes arbejdsmiljø for fremtiden - Ledelsesteknologier og fagidentitet - Resultater fra 5 spørgeskemaundersøgelser Flemming Nielsen & Vibeke Andersen, DTU Management Juli 2008 Forord Denne

Læs mere

Kamppladsen FOA Social- og Sundhedsafdelingen en fagforening og arbejdsplads

Kamppladsen FOA Social- og Sundhedsafdelingen en fagforening og arbejdsplads Værdier Medlemmer Kamppladsen FOA Social- og Sundhedsafdelingen en fagforening og arbejdsplads Af Mathilde Illum Aastrøm Vejleder: Steen Bengtsson August 2006 Roskilde Universitetscenter Institut VIII,

Læs mere

Fortvivl ikke over Blair en vurdering af Labour s socialpolitik

Fortvivl ikke over Blair en vurdering af Labour s socialpolitik Eske Vinther-Jensen vs. John Hills i : Fortvivl ikke over Blair en vurdering af Labour s socialpolitik Hvis vi som samfund er interesseret i at beholde noget, der minder om en velfærdsstat, er den generelle

Læs mere

Forældres brug af tid og penge på deres børn. Jens Bonke

Forældres brug af tid og penge på deres børn. Jens Bonke Forældres brug af tid og penge på deres børn Jens Bonke Forældres brug af tid og penge på deres børn Rockwool Fondens Forskningsenhed og Syddansk Universitetsforlag 2009 GRAFISK TILRETTELÆGGELSE: Kim Lykke

Læs mere

Det er min første kongres som formand for HK. Så det er med stor glæde, jeg står her i dag.

Det er min første kongres som formand for HK. Så det er med stor glæde, jeg står her i dag. Kære kongres! Kære gæster! Kære medlemmer! Det er min første kongres som formand for HK. Så det er med stor glæde, jeg står her i dag. Jeg står her også med stor respekt og en stor ydmyghed over for ansvaret

Læs mere

Lykkeforskning og personalismens værdier

Lykkeforskning og personalismens værdier Lykkeforskning og personalismens værdier Af Meik Wiking, direktør for Institut for Lykkeforskning Ambitionen bag den voksende interesse for lykkeforskning synes at have træk til fælles med det personalistiske

Læs mere