Jeg bringer her et indblik i, hvad worklife balance er, hvorfor vi skal arbejde med det, samt et udsyn til hvad man gør i udlandet.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Jeg bringer her et indblik i, hvad worklife balance er, hvorfor vi skal arbejde med det, samt et udsyn til hvad man gør i udlandet."

Transkript

1 Worklife balance - Et internationalt udsyn Af Helle Rosdahl Lund, Center for Balance mellem Arbejdsliv og Familieliv. Worklife balance er ved at vinde indpas i Danmark som begreb og hvem ved, om nogle år siger vi måske worklife balance i stedet for balance mellem arbejde og familieliv/ arbejde og privatliv. Jeg bringer her et indblik i, hvad worklife balance er, hvorfor vi skal arbejde med det, samt et udsyn til hvad man gør i udlandet. Worklife balance er ved at vinde indpas i Danmark som begreb og hvem ved, om nogle år siger vi måske worklife balance i stedet for balance mellem arbejde og familieliv/ arbejde og privatliv. Kært barn mange navne. Worklife balance drejer sig om, at det enkelte menneske har mulighed for at have et liv ved siden af arbejdet hele livet: Work-life balance is about people having a measure of control over when, where and how they work. It is achieved when an individual's right to a fulfilled life inside and outside paid work is accepted and respected as the norm, to the mutual benefit of the individual, business and society. Employers for worklife balance. Det vil sige, at det er væsentligt at den enkelte har muligheden for at påvirke, hvornår, hvor og hvordan han/hun ønsker at arbejde. Det er opnået, når den enkelte kan håndtere sine forpligtigelser i livet uden for arbejde og livet med arbejde, samt at man har accepteret at den enkelte har de forpligtigelser/ønsker. Det er ikke en envejsløsning. Det kræver også, at det er til gensidig gavn for såvel den enkelte, arbejdspladsen og det omgivne samfund. Begrebet stammer fra USA og går helt tilbage til Worklife balance var en reaktion på, at for mange amerikanere favoriserede arbejdspladsen frem for familie, venner og et socialt liv. Oprindelig er filosofien bag worklife balance, at mennesker i balance: Er mere kreative, positive og glade Har færre sygedage Forøger virksomhedernes konkurrenceevne Sikre samfundet den nødvendige stabilitet og vækst Sikre børns velfærd og trivsel. Et internationalt perspektiv Der er flere internationale trends, der gør at worklife balance kommer i fokus, og at man skal tænke anderledes i forhold til arbejde, befolkningen og det hele liv. De væsentlige trends er: En aldrende befolkning Færre yngre til at tage over på arbejdsmarkedet Fald i børnetallet Stress er i voldsomt vækst Sikre national velfærd Globalisering påvirker kravet om hurtighed, fleksibilitet og innovation International konkurrenceevne, kreativitet og innovation er påkrævet Kamp om de gode hoveder Krav om Social ansvarlighed for virksomheder: Licens to operate.

2 Hvilke lande arbejder med Worklife balance, og hvad er kendetegnene: Fælles for de lande, der stor fokus på worklife balance og som har systematiseret erfaringerne med worklife balance, er at Regeringerne har spillet en væsentlig fælles rolle sammen med forgangsvirksomheder i erhvervslivet. Nogle af de lande, der er længst fremme ikke bare i debatten, men i systematisering af erfaringer og business cases er: Tyskland UK Canada USA Australien New Zealand I EU har man også fokus på worklife balance. Dette foregår i sær via aktiviteterne i The European Fundation. Case: New Zealand Men lad os gå nogle år tilbage og kikke lidt på New Zealand, hvor Regeringen tog initiativ til Projekt Worklife Balance. Det startede med en vision: A Great Place to Live, Work and Bring Up children? Family matters Healthy families are the cornerstone of healthy societies Our people are our greatest asset. Regeringen ønskede, selv at være en leder, når det drejer sig om at balancere arbejde og privatliv både som dem der udformer landets politik, men også som arbejdsgiver og i den måde man udøver ledelse på: To be a leader itself in work and life balance as a policy maker, as an employer and in the way that it operates. Og ikke nok med den vision og statement. Regeringen ønskede også at kunne blive holdt op på, at man er førende i verden, når man taler om viden og håndtering af worklife balance. And for New Zealand to be a leader internationally in work and life balance. The Government has agreed to the development of a scorecard as a means of both inspiring and measuring progress towards the vision of New Zealand being a great place to live and work. Og der er jo en grund til det. Nemlig de internationale trends, der blev fremhævet i starten af artiklen: Ændrede befolkningssammensætning, stress, international konkurrenceevne også efter de bedst uddannede personer, og evnen til at kunne skabe nye arbejdspladser og produkter gennem mennesker, der ikke bryder ned.

3 Den officielle Worklife balance side, New Zealand Den officielle Worklife balance side, Canada Det er stort set de samme argumenter, der gør sig gældende for de andre lande, hvor Regering, erhvervsliv og organisationer arbejder sammen. Case UK Den engelske Labour Regering introducerede i 2000 sin kampagne Worklife balance. Premierminister Tony Blair åbnede kampagnen, hvilket understregede det fokus Regeringen havde valgt at lægge på Worklife balance. Målet med denne kampagne var at opfordre arbejdsgiverne til at introducere fleksibel arbejdstid, således at de ansatte havde en bedre mulighed for at få en balance mellem arbejdet og resten af livet til gengæld for lavere sygefravær, lavere personaleomsætning samt en bedre produktivitet. 7,500 ansatte og 2500 arbejdsgivere deltog i et studie. I november 2000 blev resultaterne offentliggjort. Det viste sig her, at lange ufleksible arbejdstider både gav dårligere helbred, have en negativ indflydelse på såvel familielivet som virksomhedernes produktivitet. Siden da har man Regeringen med, (Handels- og industriministeriet (DTI) og de toneangivende arbejdsgivere arbejdet sammen for at få etableret nogle gode business cases for worklife balance. Dette sker blandt andet igennem foreningen: Arbejdsgiver for Worklife balance. Case Tyskland I Tyskland har såvel erhvervsliv som Regeringen set en fælles interesse i at få virksomheder til at arbejde professionelt med worklife balance. Her har man som i UK fokus på erfaringsudveksling, business cases og en offentlig disciplinering, der hedder at der skal være mulighed for såvel børn som Karriere. Som en af CBAFs kilder i det tyske Familieministerium siger Hvis vi ikke har børn, ja så er der ikke en ny generation til at føre landet videre. Tyskland har en lavere fødselsrate end i Danmark, og man har en lavere erhvervsfrekvens end i Danmark for kvinder. Derfor skal man her have kvinderne på arbejdsmarkedet uden at børnetallet falder. Samme overvejelser har gjort sig gældende i blandt andet UK, hvor der også er en lav erhvervsfrekvens for kvinder. EU The European Foundation EU's organ for arbejdsforhold, herunder worklife balance har gennem længere tid haft fokus på problematikkerne om worklife balance. På en konference i 2004 havde The European Foundation havde man blandt andet taget mange forskellige emner op indenfor feltet worklife balance:

4 Arbejde og omsorg tilbagebetaling til de ældre eller investering i en ny generation ( set i lyset af at vi i de kommende år vil have et ældreboom En Økonomi eller et samfund: hvor skal vi leve og hvor skal vi arbejde ( set i lyset af at for mange smelter arbejde og familie sammen Har vi overhoved brug for længere arbejdstid? Et af de tema der her var i fokus, var de analyser der peger på, at vi menneskers produktion falder væsentligt jo længere vi arbejder. Dette er typisk efter 8 timer. Tid og fleksibilitet. Jo flere dobbeltkarriere familier vi har jo sværere er det at få familiepuslespillet til også at gå op. Fleksibel arbejdstider er et af midlerne. The European Foundation har man fokus på, hvilke politiske tiltag, der skal foreslås i EU. Et andet vigtigt emne, der her er sat til debat er muligheden for en livsfase- arbejdstid. Dette er sket i rapporten: A new organization of life over working life Dublin. Der er andre mådder, hvor på EU også forsøge at påvirke debatten og sætte fælles rammer for sammenhængen mellem arbejde og privatliv. Et af initiativerne er Rådets og kommissionens direktiv om 2003/88/EF tilrettelæggelse af arbejdstiden. Asien Worklife balance er også i fokus i Asien: Worklife balance is the most important issue in Asia.,siger Poul Evans, Insead, Singapore til Center for Balance mellem Arbejdsliv og Familieliv. Baggrunden for dette er, at man jo ser børnetallet falde, de unge jagter karriere i stedet for familielivet. I Singapore har man et Ministerium for Sport og ungdom, der sætter fokus på worklife balance i samarbejde med erhvervsliv. OECD. Sammenhæng mellem Worklife balance og øget velfærd. OECDs socialministre er også fortaler for en bedre worklife balance. På deres årsmøde i Paris den , 2005 var deres konklusion blandt andet,at en forbedring af worklife balance vil være keyisssue for at man kan bevare vældfærdsstaten. (se mere om mødet på ) De økonomiske fordele ved worklife balance Man er der overhovedet økonomi i dette? Det er et af de spørgsmål vi her i Center for Balance mellem Arbejdsliv og Familieliv (CBAF) ofte blive mødt med. Og her er svaret et rungende JA. Såvel for samfundet som for den enkelte virksomhed. Derfor arbejder CBAF med blandt andet Business Cases og KompetanceGrupper om worklife balance. Men lad os se på nogle af de økonomiske fordele. Økonomi på det samfundsmæssige plan Direktør Willy Buschak, European Foundation opfordrede allerede i 2004 politikerne til at udvikle eller forbedre de politiske instrumenter, der skal til for skabe ny tid og indkomstmuligheder, således at arbejdstid kan ændres over livstid, således at man dels får bedre muligheder for at arbejde for at forbedre ens private livsudfoldelsesmuligheder, bedre mulighed for uddannelse og frivilligt arbejde i organisationer. Bedre balance mellem arbejdsliv og familieliv vil ifølge European Foundation forbedre Europas produktivitet. 1 Dette må alt andet lige også betyde, at en bedre balance mellem arbejdsliv og familieliv også vil forbedre Danmarks produktivitet. 1

5 Achieving better work-life balance would contribute to Europe s competitive advantage, reducing workers stress levels at the same time as increasing overall industrial output and productivity, argues the European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions There is significant evidence that work-life balance policies can have major positive benefits for companies in terms of enhancing the productivity and competitiveness, and for workers in terms of improving the quality of work and access to training and competence development, argues Willy Buschard the Foundation s Acting Director. Kilde Pressemeddelse European Foundation Økonomi i virksomheden Der er også en god økonomi for virksomhederne i at arbejde med balance mellem arbejde og familieliv. De største målbare poster er nedsættelse af sygefravær grundet i stress, nedslidning, o.l.. Hertil kommer at medarbejdere og ledere vil blive længere tid i organisationen. Dette giver besparelser til rekruttering, oplæring med mere. Og sidst, men ikke mindst blomstrer fornyelse og kreativitet og innovation i gode vækstmiljøer med arbejdsglæde, god ledelse og effektivitet. Vi skal acceptere, at der er flere formål og flere bundlinier med en virksomheds liv og virke det gør vi også i det øvrige liv. I privatlivet arbejder alle mennesker med mange mål, kriterier og bundlinier. Vi kalder det noget andet, men kan godt arbejde med flere mål og kriterier på samme tid. Det bortforklarer selvsagt ikke, at økonomi, både i forretningsverdenen og i de flestes private liv, er den mest ubetingede, indiskutable og bindende bundlinie i hvert fald, så længe de andre bundlinier ikke går helt i rødt. Der er ingen kære mor, hvis pengekassen er tom. En virksomhed kan ikke overleve, hvis den ikke tjener penge hvis det skal siges kort og forenklet. Sådan er det bare. Men den kan heller ikke overleve, hvis den har en dårlig ledelse og en dårlig medarbejderstab. Kilde: HR og Bundlinier, Professor Steen Hildebrandt Ph.D., Institut for Organisation og Ledelse, Handelshøjskolen i Århus og direktør, cand. merc. Søren Brandi, Hildebrandt & Brandi Internationale business cases den korte version UK I UK har 90% af de virksomheder, der har indført familievenlige arbejdspladser tjent penge på det. Kilde: Joseph Rowntree Foundation. De virksomheder der har arbejdet med worklife balance har opnået en væsentlig stigning i kvaliteten af kundeservice DTI, (Handels- og industriministeriet ) Der er opnået synlige cost-benefits hos de virksomheder, der har arbejdet med worklife balance: 54% mener, at fleksibel arbejdstid har en positiv effekt på personaleomsætningen samt på virksomhedens mulighed for rekruttering DTI, (Handels- og industriministeriet ) 71% mener, at worklife balance også har haft en positiv effekt på ledelsen/management. D.v.s. uoverensstemmelser i ledelsen har været minimeret med en positiv effekt på medarbejdernes effektivitet DTI, (Handels- og industriministeriet ) Worklife balance har en positiv effekt på virksomhedens muligheder for at i mødekomme de nye krav fra markedet, idet at man ved at imødegå medarbejdere og lederes behov også kan udvide åbningstider m.v. DTI, (Handels- og industriministeriet )

6 Worklife balance kan øge virksomhedens konkurrenceevne. 39% af de arbejdspladser der arbejder med worklife balance kan se effekten positivt på bundlinjen i forhold til dem der ikke har worklife balance i deres strategi og politikker. DTI, (Handels- og industriministeriet ) Irland Rekruttering i fremtiden: 90% af sidste års MBA har sagt, at deres højeste pririotering, når de skal vælge virksomhed er muligheden for at opnå en balanceret livstilværelse Business in Community, Irland, Tyskland I Tyskland har man udviklet et helt Audit regnskab for worklife balance. Beruf-and audit er en del af CBAFs internationale netværk. I følge Beruf-und Audit I Tyskland siger de virksomheder, der arbejder med worklife balance: 89% har fået en konkurrencemæssig fordel på salg og i forhold til arbejdsmarkedet 22 % har haft et fald i sygefravær 86,2 % har fået en stigning i medarbejdernes motivation Danmark Hos Computer Associates har vi flyttet 2% af omkostningerne væk. Disse kan ses direkte på bundlinjen og betyder et forbedret bundlinje resultat på ca. 4 millioner kr. siger Per Kogut til Center for Balance mellem Arbejdsliv og Familieliv. Ønsker du den lange version af business cases kan du kontakte os på worklifebalance.dk Kilder og yderligere information New Zealand. The worklife Balance projekt, Den New Zealandske Regerings hjemmeside for Worklife balance. Her får du baggrundsinformation om projektet, hvorfor det startet, samt business cases Canada. Regeringens officielle hjemmeside :Worklife balance på Canadiske arbejdspladser. Australien. Den Australske regerings initiativer. På hjemmesiden får man en utrolig signalværdi, idet de billeder og illustrationer der er med på informationssiden. Det er OK at have børn, og at være med på arbejde også Singapore. Tiltag om worklife balance hører blandt andet hjemme i Ministeriet for udviklingen af samfundet og sport. Her er der i særdeleshed fokus på ungdommen

7 Det europæiske arbejdsmiljøagentur. UK. Handels- og industriministeriets guide for worklife balance i hospitalssektoren Du kan læse mere om worklife balance på Ministermøde for Socialministre i OECD Du kan logge dig ind og se flere business cases samt, hvordan du arbejder med at etablere en worklife balance politik. A new organisation of time over working life. Dublin: European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions. (160pp). ISBN

En moderne familiepolitik. Danmark et dejligt sted at leve i, at arbejde i og for børn at vokse op i?

En moderne familiepolitik. Danmark et dejligt sted at leve i, at arbejde i og for børn at vokse op i? En moderne familiepolitik. Danmark et dejligt sted at leve i, at arbejde i og for børn at vokse op i? Af Helle Rosdahl Lund, Center for Balance mellem Arbejdsliv og Familieliv Den offentlige debat og dagsorden

Læs mere

Væksten i det gode liv

Væksten i det gode liv Væksten i det gode liv Nyt politisk redskab i Syddanmark 01 --- Det Gode Liv - INDEX 02 --- Det Gode Liv - INDEX Du får det, du måler Fra tid til anden gør vi op, hvad vi har at leve for. I familien, i

Læs mere

Demensdagene 7. maj Nis Peter Nissen Alzheimerforeningen

Demensdagene 7. maj Nis Peter Nissen Alzheimerforeningen Demensdagene 7. maj 2018 Nis Peter Nissen Alzheimerforeningen Ann og Jørgen: Demens og livsglæde: Farverne gør mig glad. De kommer fra hjertet, som lyset i sygdommen Støt mennesker med demens Mobil Pay

Læs mere

lindab we simplify construction En af Danmarks bedste arbejdspladser

lindab we simplify construction En af Danmarks bedste arbejdspladser En af Danmarks bedste arbejdspladser Post-lunch DIP Energi booster Kollega til 5200 dejlige kollegaer Mentor Adm. Direktør for Lindab A/S Leder Cykler og løber Mor til 20Bestyrelsesmedlem års jubilar i

Læs mere

Familievenlig chef. Hvad betyder dette, og hvorfor taler vi om den familievenlige chef?

Familievenlig chef. Hvad betyder dette, og hvorfor taler vi om den familievenlige chef? Familievenlig chef Hvad betyder dette, og hvorfor taler vi om den familievenlige chef? Udarbejdet af: Kilde: Image courtesy of digital art at FreeDigitalPhotos.net Helle Rosdahl Lund Center for Balance

Læs mere

Socialt entreprenørskab som begreb og dets potentielle rækkevidde. Lise Bisballe liseb@ruc.dk

Socialt entreprenørskab som begreb og dets potentielle rækkevidde. Lise Bisballe liseb@ruc.dk Socialt entreprenørskab som begreb og dets potentielle rækkevidde Lise Bisballe liseb@ruc.dk Socialt entreprenørskab kan klare alt: Fra ledighed til ligtorne En smart trend eller gammel vin på nye flasker?

Læs mere

Høje omkostninger og mangel på medarbejdere holder Danmark tilbage

Høje omkostninger og mangel på medarbejdere holder Danmark tilbage Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 2990 6323 MAJ 2017 Høje omkostninger og mangel på medarbejdere holder Danmark tilbage Danmark rykker en plads tilbage og indtager nu syvendepladsen på IMD s liste

Læs mere

Humanistisk Disruption. Morten Albæk Menneske og grundlægger af Voluntas Investments & Advisory November, 2016

Humanistisk Disruption. Morten Albæk Menneske og grundlægger af Voluntas Investments & Advisory November, 2016 Humanistisk Disruption Morten Albæk Menneske og grundlægger af Voluntas Investments & Advisory November, 2016 Verden er midt i to simultane transformationer der vil ændre måden hvorpå vi leder, innoverer

Læs mere

Tak for din tilmelding til mit Nyhedsbrev. Her har du 3 gode råd til at skabe balance for dig selv Og 3 gode råd til virksomheden

Tak for din tilmelding til mit Nyhedsbrev. Her har du 3 gode råd til at skabe balance for dig selv Og 3 gode råd til virksomheden Tak for din tilmelding til mit Nyhedsbrev Her har du 3 gode råd til at skabe balance for dig selv Og 3 gode råd til virksomheden Rigtig god fornøjelse! Helle www.cbaf.dk Center for Balance mellem Arbejdsliv

Læs mere

Adm. direktør Hans Skov Christensen. Danmark som udviklingsland. 22. sep. 10. Pressemøde ved

Adm. direktør Hans Skov Christensen. Danmark som udviklingsland. 22. sep. 10. Pressemøde ved Pressemøde ved Adm. direktør Inspiration til udvikling 2 Krisen har været hård, men lavvæksten begyndte inden Pct. 5 4 3 2 1 Årlig BNP-vækst 0-1 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009-2 -3-4

Læs mere

Danmark rykker en plads frem men vi bør få mere ud af vores styrker

Danmark rykker en plads frem men vi bør få mere ud af vores styrker Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 2990 6323 MAJ 2018 Danmark rykker en plads frem men vi bør få mere ud af vores styrker Danmark rykker én plads frem og indtager nu 6.-pladsen på IMD s liste over

Læs mere

Et åbent Europa skal styrke europæisk industri

Et åbent Europa skal styrke europæisk industri Januar 2014 Et åbent Europa skal styrke europæisk industri AF chefkonsulent Andreas Brunsgaard, anbu@di.dk Industrien står for 57 pct. af europæisk eksport og for to tredjedele af investeringer i forskning

Læs mere

København bedst til business

København bedst til business Page 1 København bedst til business Anne Kjærholm Investor Development Director, Copenhagen Capacity Page 2 Copenhagen Capacity Region Hovedstadens officielle investeringsfremmeorganisation med et budget

Læs mere

Melbourne Mercer Global Pension Index

Melbourne Mercer Global Pension Index 15 October 2009 Melbourne Global Pension Index Dr David Knox www.mercer.com.au The Genesis Victorian Government wants to highlight the significant role that Melbourne plays in the pension and funds management

Læs mere

Ligestillingspolitik i Lyngby-Taarbæk kommune

Ligestillingspolitik i Lyngby-Taarbæk kommune Ligestillingspolitik i Lyngby-Taarbæk kommune 2013 HR og Personalejura 29-10-2013 Baggrund Lyngby-Taarbæk Kommune har en lang tradition for at sætte ligestilling på dagsordenen. Gennem næsten 20 år havde

Læs mere

Ambitionen for udredningen

Ambitionen for udredningen Historien om det hele menneske i en fragmenteret verden og hvorfor samspil er vigtigt Stine Jacobsen, forskningsassistent, cand.merc. NFA Ambitionen for udredningen Skabe grundlag for forskning, der 1.

Læs mere

Semco Maritime - Vækst under vanskelige vilkår. Offshoredag 2009 Vice President Hans-Peter Jørgensen

Semco Maritime - Vækst under vanskelige vilkår. Offshoredag 2009 Vice President Hans-Peter Jørgensen Semco Maritime - Vækst under vanskelige vilkår Offshoredag 2009 Vice President Hans-Peter Jørgensen Agenda Semco Maritime forretningen Vækst via internationalisering Fremtidig vækststrategi Konsekvenser

Læs mere

16. januar 2008. Gælder fra. Håndbog for rejsende mod en endnu bedre arbejdsplads. Bedste arbejdsplads. Rummelighed Fleksibilitet Læring.

16. januar 2008. Gælder fra. Håndbog for rejsende mod en endnu bedre arbejdsplads. Bedste arbejdsplads. Rummelighed Fleksibilitet Læring. P Proceslinien Start Ledere Medarbejdere Rummelighed Fleksibilitet Læring Udvikling Sundhed Trivsel Bedste arbejdsplads Gælder fra 16. januar 2008 Den nye personalepolitik 2008 Håndbog for rejsende mod

Læs mere

Tid til mere job til flere

Tid til mere job til flere Tid til mere job til flere Tid til det gode liv Livet er andet og mere end arbejdsliv. Livet er også tid til familie og venner, tid til at dyrke fritidsinteresser og tid til at være frivillig i den lokale

Læs mere

Resultater fra Arbejdsliv 2016 (Tema: Mobilitet)

Resultater fra Arbejdsliv 2016 (Tema: Mobilitet) Resultater fra Arbejdsliv 2016 (Tema: Mobilitet) Undersøgelsen er foretaget som en spørgeskemaundersøgelse sendt ud til et tilfældigt udtræk af Djøfs erhvervsaktive medlemmer i maj/juni måned 2016. Der

Læs mere

Sport for the elderly

Sport for the elderly Sport for the elderly - Teenagers of the future Play the Game 2013 Aarhus, 29 October 2013 Ditte Toft Danish Institute for Sports Studies +45 3266 1037 ditte.toft@idan.dk A growing group in the population

Læs mere

Agenda. The need to embrace our complex health care system and learning to do so. Christian von Plessen Contributors to healthcare services in Denmark

Agenda. The need to embrace our complex health care system and learning to do so. Christian von Plessen Contributors to healthcare services in Denmark Agenda The need to embrace our complex health care system and learning to do so. Christian von Plessen Contributors to healthcare services in Denmark Colitis and Crohn s association Denmark. Charlotte

Læs mere

Fleksibilitet i arbejdslivet oplæg den 5. april v/ direktør Henrik Bach Mortensen, DA

Fleksibilitet i arbejdslivet oplæg den 5. april v/ direktør Henrik Bach Mortensen, DA 4. april 2005 Fleksibilitet i arbejdslivet oplæg den 5. april v/ direktør Henrik Bach Mortensen, DA I oplægget til konferencen er politikerne citeret for at pege på, at danskerne skal arbejde mere, hvis

Læs mere

Nordisk perfektion i en ustabil omverden

Nordisk perfektion i en ustabil omverden Nordisk perfektion i en ustabil omverden Oplæg om Krise, kunnskap og konkurrencekraft Den 28. August 2013, Oslo Bengt-Åke Lundvall Aalborg Universitet Min baggrund Professor i Økonomi ved Aalborg Universitet

Læs mere

Compliance (GDPR) 1.0 Terms and conditions

Compliance (GDPR) 1.0 Terms and conditions Compliance (GDPR) 1.0 Terms and conditions Dataansvarlige: Work Balance Institute ApS CVR NR.: 37609641 Tlf. Nr.: +4540315030 Mail: support@workbalanceinstitute.com I de nedenstående punkter vil der fremgå

Læs mere

Tale ved Teknologirådets konference om Balancen mellem arbejdsliv og andet liv. Fællessalen, Christiansborg d. 5.4.2005

Tale ved Teknologirådets konference om Balancen mellem arbejdsliv og andet liv. Fællessalen, Christiansborg d. 5.4.2005 Tale ved Teknologirådets konference om Balancen mellem arbejdsliv og andet liv. Fællessalen, Christiansborg d. 5.4.2005 Hvordan der kan skabes bedre balance mellem arbejdsliv og andet liv er og bør altid

Læs mere

Uddrag af artikel trykt i Strategi & Ledelse. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret.

Uddrag af artikel trykt i Strategi & Ledelse. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. Strategi & Ledelse Uddrag af artikel trykt i Strategi & Ledelse. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. Børsen Ledelseshåndbøger er Danmarks største

Læs mere

Engelsk. Niveau C. De Merkantile Erhvervsuddannelser September 2005. Casebaseret eksamen. www.jysk.dk og www.jysk.com.

Engelsk. Niveau C. De Merkantile Erhvervsuddannelser September 2005. Casebaseret eksamen. www.jysk.dk og www.jysk.com. 052430_EngelskC 08/09/05 13:29 Side 1 De Merkantile Erhvervsuddannelser September 2005 Side 1 af 4 sider Casebaseret eksamen Engelsk Niveau C www.jysk.dk og www.jysk.com Indhold: Opgave 1 Presentation

Læs mere

Case Abbott Hvad kendetegner den gode arbejdsplads? Marianne Gylling Pedersen, HR Manager 15. marts 2012

Case Abbott Hvad kendetegner den gode arbejdsplads? Marianne Gylling Pedersen, HR Manager 15. marts 2012 Case Abbott Hvad kendetegner den gode arbejdsplads? Marianne Gylling Pedersen, HR Manager 15. marts 2012 Konkret case Abbott Danmark Baggrund Livsnavigation Ledelse og kommunikation Resultater 2 Abbott

Læs mere

PERSONALE- POLITIK. MARGINS 18.75 mm GRID 12 GUTTER 7.5 mm. GAP BETWEEN LINES AND OBJECTS 3.75 mm. POSITIVE LINES: THICK 2 pt LIGHT 0.

PERSONALE- POLITIK. MARGINS 18.75 mm GRID 12 GUTTER 7.5 mm. GAP BETWEEN LINES AND OBJECTS 3.75 mm. POSITIVE LINES: THICK 2 pt LIGHT 0. MARGINS 18.75 mm GRID 12 GUTTER 7.5 mm GAP BETWEEN LINES AND OBJECTS 3.75 mm NEGATIVE LINES: THICK 2 pt LIGHT 0.25 pt POSITIVE LINES: THICK 2 pt LIGHT 0.12 pt PERSONALE- POLITIK Om denne pjece Denne pjece

Læs mere

Hvordan kan virksomhederne i dag være både socialt og økonomisk ansvarlige, når de skal effektivisere? VirksomhedsnetværkCabi

Hvordan kan virksomhederne i dag være både socialt og økonomisk ansvarlige, når de skal effektivisere? VirksomhedsnetværkCabi Hvordan kan virksomhederne i dag være både socialt og økonomisk ansvarlige, når de skal effektivisere? VirksomhedsnetværkCabi Agenda Kort introduktion til Teknologisk Institut og undertegnet Hvordan socialt

Læs mere

13.25 ET STÆRKERE DANMARK Danmarks statsminister giver sit bud på, hvordan vi skaber et stærkere Danmark frem mod 2025.

13.25 ET STÆRKERE DANMARK Danmarks statsminister giver sit bud på, hvordan vi skaber et stærkere Danmark frem mod 2025. 10.00 GENERALFORSAMLING Alle DI s medlemmer er velkomne til at overvære generalforsamlingen, der finder sted i Skuespilhuset. Der er check-in fra kl. 09.00. 11.30 FROKOST OG EVENTS 13.00 TRANSFORMING DENMARK

Læs mere

Har du SMAF? Sammenhæng Mellem Arbejds- og Familieliv

Har du SMAF? Sammenhæng Mellem Arbejds- og Familieliv Har du SMAF? Sammenhæng Mellem Arbejds- og Familieliv Ved du, hvad SMAF er? Er der SMAF hos dig? Er det godt at have SMAF? Er din virksomhed god til SMAF? AOF-varenr.: V930046 Indhold Har du SMAF Side

Læs mere

#8 Danmark falder to pladser tilbage på liste over bedste konkurrenceevne

#8 Danmark falder to pladser tilbage på liste over bedste konkurrenceevne Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 2990 6323 MAJ 2019 #8 Danmark falder to pladser tilbage på liste over bedste konkurrenceevne Danmark rykker to pladser tilbage og indtager 8.-pladsen på IMD s

Læs mere

E-sundhedskompetence - et redskab til at skabe bro mellem borgere, patienter og vores digitale sundhedstilbud

E-sundhedskompetence - et redskab til at skabe bro mellem borgere, patienter og vores digitale sundhedstilbud E-sundhedskompetence - et redskab til at skabe bro mellem borgere, patienter og vores digitale sundhedstilbud Lars Kayser Institut for Folkesundhedsvidenskab Københavns Universitet Andre Kushniruk, Richard

Læs mere

Mindfulness. En gummigeneration eller hvad? At styrke trivsel, arbejde og ledelse

Mindfulness. En gummigeneration eller hvad? At styrke trivsel, arbejde og ledelse Mindfulness En gummigeneration eller hvad? At styrke trivsel, arbejde og ledelse Energiregnskabet Mindfulness i forsikringsvirksomhed Resultater 100 % har fået anvendelige redskaber til håndtering af

Læs mere

FREDAG DEN 1. SEPTEMBER COMWELL HOTEL KELLERS PARK VEJLE

FREDAG DEN 1. SEPTEMBER COMWELL HOTEL KELLERS PARK VEJLE FREDAG DEN 1. SEPTEMBER COMWELL HOTEL KELLERS PARK VEJLE WHAT IS AN EXPO? An Expo is a global event that aims at educating the public, sharing innovation, promoting progress and fostering cooperation.

Læs mere

Systemic Team Coaching

Systemic Team Coaching Systemic Team Coaching Styrk og udvikle lederteamets, ledernes og forretningens potentiale Systemic team coaching er en meget effektiv proces til at optimere performance af individuelle team medlemmer,

Læs mere

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ NÅR KOLLEGAER SKAL INKLUDERES PÅ ARBEJDSPLADSEN

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ NÅR KOLLEGAER SKAL INKLUDERES PÅ ARBEJDSPLADSEN ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ NÅR KOLLEGAER SKAL INKLUDERES PÅ ARBEJDSPLADSEN UDGIVET MAJ 2013 2 Nedslidningen som følge af et dårligt psykisk arbejdsmiljø er et væsentligt tema for både samfund, virksomheder

Læs mere

Bæredygtighed er god branding

Bæredygtighed er god branding Bæredygtighed er god branding - Klimaarbejde i Novo Nordisk Lykke Schmidt Program Manager, Global TBL Management Novo Nordisk Nr 2 Agenda 1 2 3 Novo Nordisk vejen Ansvar for globale udfordringer: Diabetes

Læs mere

Den finansiella krisen, orsaker och konsekvenser, fackets svar

Den finansiella krisen, orsaker och konsekvenser, fackets svar Tænk hvis vores stærkeste våben var idéer Den finansiella krisen, orsaker och konsekvenser, fackets svar Kristian Weise NTR, Falkenberg 18. juni 2012 Krisen. Hvor er fokus? Sub-Prime Krise Kreditkrise

Læs mere

WORKSHOP 3 GIV MEDARBEJDEREN FLEKSIBILITET, NÅR DE HAR BRUG FOR DEN

WORKSHOP 3 GIV MEDARBEJDEREN FLEKSIBILITET, NÅR DE HAR BRUG FOR DEN WORKSHOP 3 GIV MEDARBEJDEREN FLEKSIBILITET, NÅR DE HAR BRUG FOR DEN V/ MORTEN HANSEN, COO OG MAJA BAVNGAARD, HR & COMMUNICATIONS MANAGER ABAKION SLIDE / Giv medarbejderen fleksibilitet, når de har brug

Læs mere

Fleksibilitet i arbejdslivet

Fleksibilitet i arbejdslivet August 2010 Fleksibilitet i arbejdslivet Resume Kravene i arbejdslivet er store, herunder kravene om fleksibilitet i forhold til arbejdspladsen. Samtidig har den enkelte også behov for fleksibilitet og

Læs mere

Talentudvikling på DTUs MBAuddannelse

Talentudvikling på DTUs MBAuddannelse Talentudvikling på DTUs MBAuddannelse (MMT) Torben Andersen direktør, cand.merc. og ph.d. Torben Andersen Team Copenhagen efterår 2007 1 Indhold Talent management en af tidens buzz words Den større eksterne

Læs mere

Dansk velstand overhales af asien i løbet af 10 år

Dansk velstand overhales af asien i løbet af 10 år Organisation for erhvervslivet Februar 2010 Dansk velstand overhales af asien i løbet af 10 år AF CHEFKONSULENT MORTEN GRANZAU NIELSEN, MOGR@DI.DK var det 7. rigeste land i verden for 40 år siden. I dag

Læs mere

Unge og ældre medarbejdere har størst trivsel på arbejdet

Unge og ældre medarbejdere har størst trivsel på arbejdet Unge og ældre medarbejdere har størst trivsel på arbejdet Af: Susanne Teglkamp, ledelsesrådgiver i Teglkamp & Co. www.teglkamp.dk Sig mig hvor gamle dine medarbejdere er og jeg skal fortælle dig, hvor

Læs mere

DANMARKS FORSKNINGSUDGIFTER I INTERNATIONAL SAMMENLIGNING

DANMARKS FORSKNINGSUDGIFTER I INTERNATIONAL SAMMENLIGNING 13. april 2005/MW af Martin Windelin direkte tlf. 33557720 Resumé: DANMARKS FORSKNINGSUDGIFTER I INTERNATIONAL SAMMENLIGNING Danmark er på en niendeplads globalt, en fjerdeplads i Norden og på en tredjeplads

Læs mere

Som mentalt og moralsk problem

Som mentalt og moralsk problem Rasmus Vincentz 'Klimaproblemerne - hvad rager det mig?' Rasmus Vincentz - November 2010 - Som mentalt og moralsk problem Som problem for vores videnskablige verdensbillede Som problem med økonomisk system

Læs mere

Fastholdelse. Vejle 23. september Jens Frahm-Rasmussen Integrationsservice Integrationsministeriet

Fastholdelse. Vejle 23. september Jens Frahm-Rasmussen Integrationsservice Integrationsministeriet Fastholdelse Vejle 23. september 2010 Jens Frahm-Rasmussen Integrationsservice Integrationsministeriet Fastholdelse Forskellige tilgange: Kompetenceafklaring Kompetenceudvikling Sproglig opkvalificering

Læs mere

Vejledning til brugen af bybrandet

Vejledning til brugen af bybrandet Vejledning til brugen af bybrandet Indhold Hvorfor bruge bybrandet? s. 3-4 Inspiration/ big idea s. 5-10 Syv former for bybranding s. 11-18 Brug af logoet s. 19-21 Find desuden flere cases, designelementer

Læs mere

Myter og fakta om seniorer på arbejdsmarkedet

Myter og fakta om seniorer på arbejdsmarkedet Hold på seniormedarbejderne! Et par år ekstra gør en forskel. Det er Denne pjece om myter og fakta er budskabet i Beskæftigelsesministeriets udgivet op til konferencen Seniorer informations- og holdningskampagne

Læs mere

DENCON ARBEJDSBORDE DENCON DESKS

DENCON ARBEJDSBORDE DENCON DESKS DENCON ARBEJDSBORDE Mennesket i centrum betyder, at vi tager hensyn til kroppen og kroppens funktioner. Fordi vi ved, at det er vigtigt og sundt jævnligt at skifte stilling, når man arbejder. Bevægelse

Læs mere

Brug din orlov! - der er nok til både far og mor!

Brug din orlov! - der er nok til både far og mor! Brug din orlov! - der er nok til både far og mor! 25 Brug din orlov - der er nok til både far og mor Udgivet af Minister for ligestilling Januar 2007 Distribution: Ligestillingsafdelingen Holmens Kanal

Læs mere

Undersøgelse om distancearbejde, april 2011

Undersøgelse om distancearbejde, april 2011 Undersøgelse om distancearbejde, april 2011 Hovedresultater: Mere end to ud af fem danskere benytter distancearbejde i deres nuværende job Blandt danskere der distancearbejder gælder det, at næsten hver

Læs mere

Thomas Bustrup, Direktør, DI

Thomas Bustrup, Direktør, DI Thomas Bustrup, Direktør, DI Agenda 1. 2. Det danske 3. Kamp om talenterne 4. Tendenser 5. Hvordan imødekommer vi udviklingen? 6. Hjælp til international rekruttering og mobilitet 2 Talent, not capital,

Læs mere

LØNÅBENHED I STORBRITANNIEN

LØNÅBENHED I STORBRITANNIEN LØNÅBENHED I STORBRITANNIEN Storbritannien vedtog med virkning fra den 1. april 2017 et tillæg til The Equalities Act fra 2010. Loven omhandler offentliggørelse af lønoplysninger og omfatter 41 pct. af

Læs mere

Expats et generationsskifte på vej? Et brief om de nyeste og vigtigste trends og udviklingstendenser inden for expat-scenen

Expats et generationsskifte på vej? Et brief om de nyeste og vigtigste trends og udviklingstendenser inden for expat-scenen Expats et generationsskifte på vej? Et brief om de nyeste og vigtigste trends og udviklingstendenser inden for expat-scenen Oxford Research - providing knowledge for a better society Oxford Research er

Læs mere

Vidensdeling. om - og med - IKT. Bo Grønlund

Vidensdeling. om - og med - IKT. Bo Grønlund Vidensdeling om - og med - IKT Denne workshop vil give indblik i, hvordan lærere på gymnasiet kan fremme og systematisere vidensdeling omkring brug af IKT i undervisningen, samt hvordan gymnasiers ledelser

Læs mere

Dagens program. Incitamenter 4/19/2018 INCITAMENTSPROBLEMER I FORBINDELSE MED DRIFTSFORBEDRINGER. Incitamentsproblem 1 Understøttes procesforbedringer

Dagens program. Incitamenter 4/19/2018 INCITAMENTSPROBLEMER I FORBINDELSE MED DRIFTSFORBEDRINGER. Incitamentsproblem 1 Understøttes procesforbedringer INCITAMENTSPROBLEMER I FORBINDELSE MED DRIFTSFORBEDRINGER Ivar Friis, Institut for produktion og erhvervsøkonomi, CBS 19. april Alumni oplæg Dagens program 2 Incitamentsproblem 1 Understøttes procesforbedringer

Læs mere

One-Stop-Shop for internationale borgere i Nordjylland

One-Stop-Shop for internationale borgere i Nordjylland One-Stop-Shop for internationale borgere i Nordjylland - Regionalt fokus - Formålet er at tiltrække og fastholde international kvalificeret arbejdskraft Hvorfor International House? Mangel på arbejdskraft

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender ARBEJDSDOKUMENT

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender ARBEJDSDOKUMENT EUROPA-PARLAMENTET 2004 ««««««««««««2009 Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender 11.1.2005 ARBEJDSDOKUMENT om Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggenders bidrag til Lissabonstrategien Udvalget

Læs mere

Livsfasepolitik Region Midtjylland

Livsfasepolitik Region Midtjylland Livsfasepolitik Region Midtjylland Vedtaget af Regions-MEDudvalget, februar 2010 Uddrag fra Region Midtjyllands personalepolitik: Region Midtjylland er en mangfoldig og rummelig arbejdsplads Mangfoldighed

Læs mere

Vores mange brugere på musskema.dk er rigtig gode til at komme med kvalificerede ønsker og behov.

Vores mange brugere på musskema.dk er rigtig gode til at komme med kvalificerede ønsker og behov. På dansk/in Danish: Aarhus d. 10. januar 2013/ the 10 th of January 2013 Kære alle Chefer i MUS-regi! Vores mange brugere på musskema.dk er rigtig gode til at komme med kvalificerede ønsker og behov. Og

Læs mere

hits. Instrumentel ambition? Trivialisering.? Kontrol i det stille..?

hits. Instrumentel ambition? Trivialisering.? Kontrol i det stille..? Instrumentel ambition? Trivialisering.? Kontrol i det stille..? 94.600 hits 1 Instrumentel ambition? 2 Instrumentel ambition? 3 Instrumentel ambition? For hvem giver det her mening????? LEADING WORK MEANINGFULNESS

Læs mere

Mastercase 2011. Problemet i dansk turisme. Samfundsudvikling, organisation og økonomi. Kunde: Turismenetværket c/o Københavns Lufthavne

Mastercase 2011. Problemet i dansk turisme. Samfundsudvikling, organisation og økonomi. Kunde: Turismenetværket c/o Københavns Lufthavne Mastercase 2011 Kunde: Turismenetværket c/o Københavns Lufthavne Samarbejdet har fungeret godt. De [Copenhagen Economics] var meget behagelige, meget direkte, og de var også med til at udfordre os. Så

Læs mere

Boks 1 Digital vækst i Danmark. Muligheder. Udfordringer

Boks 1 Digital vækst i Danmark. Muligheder. Udfordringer MAJ 2017 Digitalisering og ny teknologi giver virksomhederne nye muligheder for at effektivisere produktion og arbejdsprocesser og skaber samtidig grobund for nye forretningsmodeller, innovation og nye

Læs mere

Europa taber terræn til

Europa taber terræn til Organisation for erhvervslivet Marts 2010 Europa taber terræn til og Kina AF CHEFKONSULENT HENRIK SCHRAMM RASMUSSEN, HSR@DI.DK Europa taber terræn til og Kina under krisen. Samtidig betyder den aldrende

Læs mere

Mastercase 2011 Samfundsudvikling, økonomi og organisation Problemet i dansk turisme. Mastercase 2011. Samfundsudvikling, økonomi og organisation

Mastercase 2011 Samfundsudvikling, økonomi og organisation Problemet i dansk turisme. Mastercase 2011. Samfundsudvikling, økonomi og organisation Mastercase 2011 Copenhagen Economics Kunde: Turismenetværket c/o Københavns Lufthavne Samarbejdet har fungeret godt. De [Copenhagen Economics] var meget behagelige, meget direkte, og de var også med til

Læs mere

A Strategic Partnership between Aarhus University, Nykredit & PwC. - Focusing on Small and Medium-sized Enterprises

A Strategic Partnership between Aarhus University, Nykredit & PwC. - Focusing on Small and Medium-sized Enterprises A Strategic Partnership between Aarhus University, Nykredit & PwC - Focusing on Small and Medium-sized Enterprises 04-12-2013 1 Why Danmark vinder bronze i innovation, men sakker bagud i forhold til vores

Læs mere

Engelsk. Niveau D. De Merkantile Erhvervsuddannelser September Casebaseret eksamen. og

Engelsk. Niveau D. De Merkantile Erhvervsuddannelser September Casebaseret eksamen.  og 052431_EngelskD 08/09/05 13:29 Side 1 De Merkantile Erhvervsuddannelser September 2005 Side 1 af 4 sider Casebaseret eksamen Engelsk Niveau D www.jysk.dk og www.jysk.com Indhold: Opgave 1 Presentation

Læs mere

Aspector v/morten Kamp Andersen. Hvorfor Talent Management? - argumenter og business case

Aspector v/morten Kamp Andersen. Hvorfor Talent Management? - argumenter og business case Aspector v/morten Kamp Andersen Hvorfor Talent Management? - argumenter og business case PROGRAM 1. Hvorfor er der (igen) fokus på Talent Management? 2. Hvad er Talent Management? 3. Hvad er business casen?

Læs mere

Til kamp for øget produktivitet

Til kamp for øget produktivitet 14. marts 2012 Til kamp for øget produktivitet Produktivitet. 83 procent af de små og mellemstore virksomheder i Region Midtjylland har fokus på, at forbedret produktivitet kan øge deres indtjening. I

Læs mere

Lederskab du skal arbejde for sagen!

Lederskab du skal arbejde for sagen! IAA 18. mar. 10 Lederskab du skal arbejde for sagen!, DI Direktør, cand.psych., E*MBA Organisation for erhvervslivet DI er en privat arbejdsgiver- og erhvervsorganisation, der repræsenterer 11.000 virksomheder.

Læs mere

Vedr.: Forslag til ændring af det europæiske kvalifikationsdirektiv (Directive 2005/36/EC)

Vedr.: Forslag til ændring af det europæiske kvalifikationsdirektiv (Directive 2005/36/EC) Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0883 Bilag 3 Offentligt Til Den 12-10-2012 De danske medlemmer af Europa Parlamentet J.nr. 4.1.2.174 Folketingets Europaudvalg Vedr.: Forslag til ændring af det europæiske

Læs mere

Studiestøtte og social mobilitet i Norge

Studiestøtte og social mobilitet i Norge Studiestøtte og social mobilitet i Norge Notatet samler norske og internationale undersøgelser om det norske studiestøtte- og uddannelsessystem, særligt med fokus på social mobilitet og gennemførelse.

Læs mere

Bilag. Resume. Side 1 af 12

Bilag. Resume. Side 1 af 12 Bilag Resume I denne opgave, lægges der fokus på unge og ensomhed gennem sociale medier. Vi har i denne opgave valgt at benytte Facebook som det sociale medie vi ligger fokus på, da det er det største

Læs mere

Presentation of the UN Global Compact. Ms. Sara Krüger Falk Executive Director, Global Compact Local Network Denmark

Presentation of the UN Global Compact. Ms. Sara Krüger Falk Executive Director, Global Compact Local Network Denmark Presentation of the UN Global Compact Ms. Sara Krüger Falk Executive Director, Global Compact Local Network Denmark GLOBAL COMPACT NETWORK DENMARK MAKING GLOBAL GOALS LOCAL BUSINESS Gender foodwaste

Læs mere

Velfærd og velstand går hånd i hånd

Velfærd og velstand går hånd i hånd Velfærd og velstand går hånd i hånd Velfærdssamfundet har gjort os mere lige og øget danskernes tillid til hinanden. Og velfærden er blevet opbygget i en periode, hvor væksten i har været højere end i

Læs mere

INSPIRATION TIL. Livsfasepolitik Seniorpolitik på arbejdsmarked

INSPIRATION TIL. Livsfasepolitik Seniorpolitik på arbejdsmarked INSPIRATION TIL Livsfasepolitik Seniorpolitik på arbejdsmarked Selvrealisering Vi står overfor en ny generationer som samfundet, sundhedsvæsenet, virksomhederne og mange enkeltpersoner ikke har opnået

Læs mere

Disruptionrådet Partnerskab for Danmarks fremtid. Udkast til temaer og formål samt arbejdsform

Disruptionrådet Partnerskab for Danmarks fremtid. Udkast til temaer og formål samt arbejdsform Disruptionrådet Partnerskab for Danmarks fremtid Udkast til temaer og formål samt arbejdsform Overordnede temaer til drøftelse i partnerskabet Nye teknologier og forretningsmodeller Fremtidens kompetencer

Læs mere

ANVENDELSE AF FATTIGDOMSGRÆNSER I FORMULERINGEN AF INDSATSER MOD FATTIGDOM

ANVENDELSE AF FATTIGDOMSGRÆNSER I FORMULERINGEN AF INDSATSER MOD FATTIGDOM ANVENDELSE AF FATTIGDOMSGRÆNSER I FORMULERINGEN AF INDSATSER MOD FATTIGDOM Professor Bent Greve 28. Januar Konference om Fattigdomsgrænser, København Hvad er fattigdom? Multifacetteret: Penge er central;

Læs mere

Velkommen til Ringsted Kommunes personalepolitik

Velkommen til Ringsted Kommunes personalepolitik Velkommen til Ringsted Kommunes personalepolitik Med personalepolitikken ønsker vi at bidrage til at indfri byrådets vision for Ringsted Kommune. Visionen udpeger en række ambitiøse målsætninger for en

Læs mere

Longitudinale undersøgelser:

Longitudinale undersøgelser: Longitudinale undersøgelser: - tiden som variabel Lektor Sanne Lund Clement, Institut for Statskundskab, AAU E-mail: clement@dps.aau.dk Selskab for Surveyforskning, 2. marts 2017 A A L B O R G U N I V

Læs mere

PSD2 TEMADAG 28. NOVEMBER 2017 DET KOMMENDE LANDSKAB PÅ BETALINGSTJENESTEOMRÅDET AFHOLDES PÅ FINANSSEKTORENS UDDANNELSESCENTER I SAMARBEJDE MELLEM:

PSD2 TEMADAG 28. NOVEMBER 2017 DET KOMMENDE LANDSKAB PÅ BETALINGSTJENESTEOMRÅDET AFHOLDES PÅ FINANSSEKTORENS UDDANNELSESCENTER I SAMARBEJDE MELLEM: PSD2 TEMADAG 28. NOVEMBER 2017 DET KOMMENDE LANDSKAB PÅ BETALINGSTJENESTEOMRÅDET AFHOLDES PÅ FINANSSEKTORENS UDDANNELSESCENTER I SAMARBEJDE MELLEM: PROGRAM - OVERBLIK 08.30-09.00 Ankomst & registrering

Læs mere

Mangfoldighed giver millioner på bundlinjen i ISS

Mangfoldighed giver millioner på bundlinjen i ISS Mangfoldighed giver millioner på bundlinjen i ISS 1 indhold 3 Forord 4 Hovedkonklusioner 5 Baggrund for undersøgelsen 6 7 Sygefravær og medarbejdertilfredshed 8 Tre væsentlige faktorer 9 Den gode mangfoldighedsleder

Læs mere

UDVALGTE TEMAER FRA KVALITETSREFORMEN

UDVALGTE TEMAER FRA KVALITETSREFORMEN ISSN: 1902-5866 NYHEDSBREV Bruger- og pårørenderåd oktober 2007 UDVALGTE TEMAER FRA KVALITETSREFORMEN I august 2007 fremlagde Regeringen Kvalitetsreformen, som skal sikre fornyelse og udvikling af kvaliteten

Læs mere

Lige muligheder for mænd og kvinder

Lige muligheder for mænd og kvinder Lige muligheder for mænd og kvinder På trods af flere årtiers kamp for ligestilling har kvinder stadig ikke de samme muligheder som mænd, når det kommer til job og karriere. Herudover er det stadig kvinderne,

Læs mere

Cookie-reglerne set fra myndighedsside Dansk Forum for IT-ret 5. november 2012

Cookie-reglerne set fra myndighedsside Dansk Forum for IT-ret 5. november 2012 Cookie-reglerne set fra myndighedsside Dansk Forum for IT-ret 5. november 2012 Af Kontorchef Brian Wessel Program Status på gennemførelsen af reglerne i DK Udfordringerne og svar herpå Erhvervsstyrelsens

Læs mere

Velkommen til Ringsted Kommunes personalepolitik

Velkommen til Ringsted Kommunes personalepolitik Velkommen til Ringsted Kommunes personalepolitik Med personalepolitikken ønsker vi at bidrage til at indfri byrådets vision for Ringsted Kommune. Visionen udpeger en række ambitiøse målsætninger for en

Læs mere

Roadshow: ITIL V3 hvordan træder man ud af børneskoene?

Roadshow: ITIL V3 hvordan træder man ud af børneskoene? Roadshow: ITIL V3 hvordan træder man ud af børneskoene? Westergaard Management A/S Stifter Ole Westegaard Adm. Direktør Steen Sverker Nilsson Direktør Johnny Jensen Westergaard Management stiftedes den

Læs mere

Hvordan skaber man en af Danmarks Bedste Arbejdspladser?

Hvordan skaber man en af Danmarks Bedste Arbejdspladser? Hvordan skaber man en af Danmarks Bedste Arbejdspladser? Ditte Vigsø Great Place to Work Institute Danmark 11. november 2009 Hvad er en god arbejdsplads -for dig? 1 Hvorfor skabe en god arbejdsplads? Her

Læs mere

VINSA Seminar - Det kan betale sig at investere i Social Kapital. 15. marts, 2012

VINSA Seminar - Det kan betale sig at investere i Social Kapital. 15. marts, 2012 VINSA Seminar - Det kan betale sig at investere i Social Kapital 15. marts, 2012 Program 14.00: Velkomst ved Great Place to Work og VINSA 14.10: Hvad kendetegner den gode arbejdsplads? Liselotte Jensen,

Læs mere

SAMLET DANSK KONKURRENCE EVNE TABER TERRÆN I OECD

SAMLET DANSK KONKURRENCE EVNE TABER TERRÆN I OECD Marts 2014 SAMLET DANSK KONKURRENCE EVNE TABER TERRÆN I OECD AF KONSULENT KATHRINE KLITSKOV, KAKJ@DI.DK Danmark tilhører ikke længere den mest konkurrencedygtige tredjedel af OECD -landene. Danmark opnår

Læs mere

Når mangfoldighed skaber værdi og McDiversity. V. Chefkonsulent Lotte Holck Foreningen Nydansker 28. Marts 2012

Når mangfoldighed skaber værdi og McDiversity. V. Chefkonsulent Lotte Holck Foreningen Nydansker 28. Marts 2012 1 Når mangfoldighed skaber værdi og McDiversity V. Chefkonsulent Lotte Holck Foreningen Nydansker 28. Marts 2012 Arbejdsmarkedsudfordringer Indvandrerkvinder rammes hårdest af jobkrisen A4 8. marts 2012

Læs mere

Når forandringernes vinde blæser, sætter nogle læhegn op, mens andre bygger vindmøller. kinesisk ordsprog. EU og arbejdsmarkedet

Når forandringernes vinde blæser, sætter nogle læhegn op, mens andre bygger vindmøller. kinesisk ordsprog. EU og arbejdsmarkedet Når forandringernes vinde blæser, sætter nogle læhegn op, mens andre bygger vindmøller kinesisk ordsprog EU og arbejdsmarkedet Ole Christensen, socialdemokratisk europaparlamentariker, medlem af Parlamentets

Læs mere

Erhvervsleder i Praktik og IBM

Erhvervsleder i Praktik og IBM Pia Rønhøj Manager CSR and Employer Branding IBM Danmark Erhvervsleder i Praktik og IBM 1 Our Strategy and Values: Working for a Smarter Planet IBM er Danmarks største it- og konsulentvirksomhed 2 IBM

Læs mere