Europaudvalget økofin Bilag 1 Offentligt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Europaudvalget 2008 2866 - økofin Bilag 1 Offentligt"

Transkript

1 Europaudvalget økofin Bilag 1 Offentligt 30. april 2008 Samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 14. maj Kvalitet af de offentlige finanser: Effektivitet i de offentlige udgifter til sociale overførsler og uddannelse - Rådskonklusioner KOM-dokument foreligger ikke 2. Investeringsfacilitet for Vestbalkan - Rådskonklusioner KOM-dokument foreligger ikke side 3 side 6 3. Finansielle tjenesteydelser a) Finansiel stabilitet: Tilsyn, herunder ajourføring af Roadmaps - Rådskonklusioner KOM-dokument foreligger ikke b) Formidling af finansiel viden - Rådskonklusioner KOM(2007)808 c) (Evt.) Hvidbog om realkredit - Rådskonklusioner KOM(2007) Dialog med tredjelande: Økonomiske og finansielle anliggender - Politisk drøftelse KOM-dokument foreligger ikke side 9 side 10 side 13 side Skat a) Bekæmpelse af momssvig - Rådskonklusioner KOM(2008)109 b) (Evt.) Revisionsrettens særberetning om det administrative momssamarbejde - Rådskonklusioner KOM-dokument foreligger ikke side 18 side 24

2 2 c) Beskatning af opsparing - Rapport fra Kommissionen KOM-dokument foreligger ikke d) (Evt.) God regeringsførelse på skatteområdet - Rådskonklusioner KOM-dokument foreligger ikke 6. Udviklingsstrategi for toldunionen - Rådskonklusioner KOM(2008) Kommissionens foreløbige forslag til EU s budget for Præsentation KOM-dokument foreligger ikke 8. Kommissionens ændringsforslag nr. 3 til EU s budget for Tidlig forelæggelse KOM(2008) Kommissionens ændringsforslag nr. 4 til EU s budget for Vedtagelse KOM(2008) 203 side 25 side 27 side 29 side 33 side 36 side 37

3 3 Dagsordenspunkt 1: Kvalitet af de offentlige finanser: Effektivitet i de offentlige udgifter til sociale overførsler og uddannelse. Resumé ECOFIN ventes den 15. maj 2008 at opnå enighed om et sæt rådskonklusioner om efficiens og effektivitet i social udgifter. Af udkastet til rådskonklusioner fremgår bl.a. at moderne sociale, uddannelses- og arbejdsmarkedspolitikker bør koble fleksibilitet med sikkerhed og sikre at borgerne har de evner, den støtte og de incitamenter de behøver i en omskiftelig verden. Desuden fremgår bl.a., at understøttelses- og skattesystemer bør understøtte aktiv inklusion med incitamenter til at det betaler sig at arbejde, at strategier for bedre efficiens og effektivitet kan styrkes ved systematisk evaluering af politikker, og at et samlet overblik over de sociale udgifter styrkes af informationer om private sociale udgifter såvel som skatteudgifter og progressivitet i skattesystemet. EPC og Kommissionen anmodes om at forsætte arbejdet med bl.a. at forbedre målingen og analysen af kvaliteten af de offentlige finanser. Fra dansk side kan man støtte udkastet til rådskonklusioner. Baggrund ECOFIN ventes den 15. maj 2008 at opnå enighed om et sæt rådskonklusioner om efficiens og effektivitet i social udgifter. Konklusionerne tager afsæt i en uformel drøftelse af emnet på uformelt ECOFIN den april Indhold Af udkastet til rådskonklusioner fremgår, at større efficiens og effektivitet i sociale udgifter vil have en væsentlig positiv virkning på kvaliteten og holdbarheden af de europæiske sociale modeller og på de offentlige finanser generelt. Moderne sociale, uddannelses- og arbejdsmarkedspolitikker bør koble fleksibilitet med sikkerhed og sikre, at borgerne har de evner, den støtte og de incitamenter de behøver i en omskiftelig verden. Over det seneste tiår har medlemslandene foretaget en betydelig indsats i forhold til at reformere og sikre holdbarheden af deres sociale velfærdssystemer, bl.a. i lyset af udfordringer fra aldring af befolkningerne og globalisering. Der kan ikke opstilles en one-size-fits-all model, men landenes erfaringer peger i retning af nogle karakteristika, der kan understøtte efficiens og effektivitet af reformer af de sociale systemer: Det kan være fordelagtigt, hvis forskellige reformer (f.eks. arbejdsmarkedsog pensionsreformer) forfølges i en samlet tilgang, der tager hensyn til alle de forskellige elementer af velfærdssystemerne. Sociale understøttelsessystemer og skattesystemer bør understøtte aktiv inkludering og livslang læring for overførselsmodtagere med incitamenter til at det betaler sig at arbejde. Social inklusion og omstillingsparathed bør understøttes af politikker til bedre investeringer i human kapital over hele livet. Komplementaritet mellem sociale udgifter og uddannelse er vigtig til at sikre høj erhvervsdeltagelse, social inklusion, styrke konkurrenceevne og holde sociale udgifter under kontrol.

4 4 Alle faser af uddannelse spiller en væsentlig rolle i forhold til at styrke investeringer i human kapital, og videregående uddannelse er vigtig i forhold til innovationsevne. Samtidig kan strategierne for bedre efficiens og effektivitet i sociale udgifter styrkes ved systematisk og på tværs af lande at evaluere eksisterende politikker. Et samlet overblik over de sociale udgifter vil samtidig blive styrket af informationer om private sociale udgifter såvel som skatteudgifter og progressivitet i skattesystemet. Specifikke værktøjer som performance budgeting og eksterne reviews kan bidrage til at øge omkostningseffektivitet og budgetdisciplin. Der kan være potentiale for betragtelige gevinster fra mere effektivitet i administration af sociale udgifter. ECOFIN anmoder EPC og Kommissionen om at forsætte arbejdet med at forbedre målingen og analysen af kvaliteten af de offentlige finanser. EPC og Kommissionen anmodes samtidig om (i) at evaluere efficiens og effektivitet af offentlige udgifter til F&U (forskning og udvikling) og uddannelse, (ii) at analysere de økonomiske og budgetmæssige implikationer af fortsatte sundheds- og pensionsreformer, (iii) at analysere kvaliteten, holdbarheden såvel som efficiens og effektivitet af offentlige indtægtsstrukturer, inklusive deres samspil med velfærdssystemer og makroøkonomiske implikationer, samt (iv) at opdatere arbejdet med fiskale rammer inklusive institutionelle arrangementer der kan fremme offentlige finansers kvalitet. Hjemmelsgrundlag Ikke relevant. Nærhedsprincippet Ikke relevant. Europa-Parlamentets udtalelser Europa Parlamentet har ikke været hørt i sagen. Gældende dansk ret og forslagets konsekvenser herfor Sagen har ingen konsekvenser for gældende dansk ret. Statsfinansielle konsekvenser Sagen har ingen direkte statsfinansielle konsekvenser. Samfundsøkonomiske konsekvenser Sagen har ingen direkte samfundsøkonomiske konsekvenser, men større effektivitet i sociale udgifter kan øge vækst og beskæftigelse. Høring Sagen har ikke været i ekstern høring.

5 5 Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg Sagen har ikke tidligere været forelagt Europaudvalget. Holdning Dansk holdning Fra dansk side er man enig i, at moderne sociale, uddannelses- og arbejdsmarkedspolitikker bør koble fleksibilitet med sikkerhed og sikre at borgerne har de evner, den støtte og de incitamenter de behøver i en omskiftelig verden. Videre er man enig i, at det er vigtigt at understøtte aktiv inkludering, samt at det er afgørende med incitamenter til at det betaler sig at arbejde. Fra dansk side lægges samtidig stor vægt på uddannelse og livslang læring. Desuden er man enig i, at strategier for bedre efficiens og effektivitet kan styrkes ved systematisk evaluering af politikker, og at et samlet overblik over sociale udgifter inddrager private sociale udgifter såvel som skatteudgifter og progressivitet i skattesystemet. Øvrige landes holdninger Der ventes generel tilslutning til udkastet til rådskonklusioner.

6 6 Dagsordenspunkt 2: Investeringsfacilitet for Vestbalkan Resumé ECOFIN ventes at opnå enighed om rådskonklusioner om harmonisering og effektivisering af EU s finansieringsinstrumenter på det vestlige Balkan. ECOFIN ventes at støtte Kommissionens forslag om oprettelsen af Western Balkan Investment Framework, som skal sikre rammer for øget koordinering mellem instrumenter. Den præcise struktur for rammerne er imidlertid endnu ikke fastsat. Baggrund Landene på det vestlige Balkan har de seneste år oplevet en overgang fra postkonflikt samfund til samfund baseret på demokratiske og markedsøkonomiske principper. Den socioøkonomiske udvikling er imidlertid fortsat præget af en række udfordringer. På trods af relativt høje vækstrater i regionen er BNP per capita fortsat meget lavere end EU-27 gennemsnittet, og arbejdsløsheden er høj. Landene har desuden store eksterne ubalancer. Den økonomiske reformproces har været træg og ujævn, og fortsat politisk turbulens gør implementering af reformer vanskelig. Reformprocessen på det vestlige Balkan er tæt knyttet til perspektivet om større integration med EU. Grundlaget for EU s samarbejde med det vestlige Balkan er Stabilitets- og Associeringsprocessen, der gradvist bringer landene tættere på EU medlemskab 1. Processen omfatter forhandlinger om aftaler, der tilbyder landene væsentlige fordele, f.eks. favorable handelsvilkår og finansiel støtte, men også stiller krav til politiske, økonomiske og institutionelle reformer. Finansiel støtte gives som gavebistand gennem Instrumentet for Førtiltrædelsesbistand (IPA). Europæiske finansieringsinstitutioner og udviklingsbanker tilbyder en række finansieringsinstrumenter på det vestlige Balkan. Den Europæiske Investeringsbank (EIB), Den Europæiske Bank for Genopbygning og Udvikling (EBRD), Europarådets Udviklingsbank (CEB) og Kommissionen har til sammen 18 finansieringsinstrumenter i området. Øget harmonisering af disse instrumenter og bedre overblik og vejledning til brugerne kan styrke tilgængeligheden for ansøgere fra Vestbalkan og effektiviteten af EU s finansieringsaktiviteter i regionen. I juni 2006 bekræftede Det europæiske Råd (DER) hensigten om større integration af det vestlige Balkan med EU. DER noterede i den anledning med tilfredshed, at Kommissionen agtede at udvide og intensivere samarbejdet med EIB og andre internationale finansielle institutioner (IFI) på det vestlige Balkan med henblik på at træffe passende foranstaltninger til at oprette en finansieringsfacilitet for det vestlige Balkan. 1 Kroatien og Den tidligere Jugoslaviske Republik Makedonien er tildelt status som kandidatlande, og i 2005 indledtes tiltrædelsesforhandlinger med Kroatien. Albanien, Bosnien-Hercegovina, Montenegro, Serbien og Kosovo er såkaldte potentielle kandidater.

7 7 Indhold ECOFIN ventes at opnå enighed om rådskonklusioner, der støtter øget harmonisering og effektivisering af eksisterende finansieringsinstrumenter på det vestlige Balkan. Kommissionen har fremsat et forslag om oprettelsen af Western Balkan Investment Framework, som skal øge koordinering af investeringer i regionen. Det er endnu ikke afklaret, hvordan forslaget skal implementeres i praksis. Der foreslås en strømlining og styrkelse af eksisterende EU-relateret finansiel assistance til det vestlige Balkan. ECOFIN ventes at støtte oprettelsen af en styregruppe bestående af Kommissionen, EIB, EBRD, CEB og EU-landene. Styregruppen skal gennemgå eksisterende instrumenter og identificere synergimuligheder i forhold til koordination og harmonisering af investeringsprojekter. ECOFIN ventes at foreslå følgende mulige konkrete tiltag: Samling af gavebistand til infrastrukturprojekter, f.eks. ved oprettelse af en fælles trust fund, der samler ressourcer fra Kommissionen, partner IFI er (EIB, EBRD og CEB), EU-landene og andre multilaterale EU donorer. Videreudvikling af det eksisterende Infrastructure Projects Facility (IPF). IPF blev oprettet i december 2007 og tilbyder teknisk assistance til projektforberedelse til det vestlige Balkan. Oprettelsen af en fælles hjemmeside, der forbedrer finansieringsinstitutionernes eksterne kommunikation og giver ansøgere overblik over finansieringsmuligheder. Indførelsen af ét enkelt konktaktpunkt for ansøgere (one-stop-shop), hvor finansieringsansøgninger kan indleveres og koordineret vejledning om finansieringsløsninger kan tilbydes. Øget koordinering og harmonisering af forskellige instrumenter inden for andre sektorer end infrastruktur. ECOFIN ventes at opfordre Kommissionen, EIB, EBRD, CEB og EU-landene til at samarbejde om videreudvikling og implementering af ovenstående tiltag. Kommissionen ventes endvidere opfordret til løbende at aflægge rapport til ECOFIN om fremskridt. Hjemmelsgrundlag Ikke relevant. Nærhedsprincippet Ikke relevant. Europa-Parlamentets udtalelser Europa-Parlamentet har ikke været hørt i sagen. Gældende dansk ret og forslagets konsekvenser herfor Sagen har ingen konsekvenser for gældende dansk ret.

8 8 Statsfinansielle konsekvenser Sagen har ingen direkte statsfinansielle konsekvenser. Samfundsøkonomiske konsekvenser Sagen har ingen direkte samfundsøkonomiske konsekvenser. Høring Sagen har ikke været i ekstern høring. Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg Sagen har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg. Holdning Dansk holdning Det er vigtigt, at den markedsøkonomiske og demokratiske udvikling i landene på det vestlige Balkan styrkes. Fra dansk side støttes initiativer, der øger harmonisering, effektivitet og tilgængelighed af EU s eksterne finansielle instrumenter på det vestlige Balkan. I lyset af de mange investeringsinstrumenter, som europæiske finansieringsinstitutioner tilbyder, synes der at være behov for en mere gennemsigtig og tilgængelig struktur for ansøgere. Det er vigtigt, at harmonisering af eksisterende instrumenter styrkes, uden at der oprettes nye investeringsfaciliteter på det vestlige Balkan. Overlapning og konkurrence mellem EU s investeringsaktiviteter bør undgås. Oprettelsen af Western Balkan Investment Framework bør baseres på en vurdering af, hvordan et behov for øget koordinering og tilgængelighed kan imødekommes mest omkostningseffektivt. Danmark lægger vægt på, at den nærmere udvikling af rammerne følger disse principper. Andre landes holdninger Der vurderes generelt at være enighed om, at effektivisering og harmonisering af eksisterende finansieringsinstrumenter på det vestlige Balkan bør styrkes. Der vurderes ligeledes at være enighed blandt EU-landene om, at oprettelsen af Western Balkan Investment Framework skal øge koordinering mellem og tilgængelighed af eksisterende instrumenter og ikke bør medføre oprettelsen af nye investeringsinstrumenter.

9 9 Dagsordenspunkt 3a: Finansiel stabilitet: Tilsyn, herunder ajourføring af Roadmaps Kommer snarest.

10 10 Dagsordenspunkt 3b: Formidling af finansiel viden Resumé På det kommende ECOFIN forventes enighed om rådskonklusioner om formidling af finansiel viden. Udkastet til rådskonklusionerne er udarbejdet på baggrund af Kommissionens meddelelse om finansiel viden, hvori der lægges vægt på at øge befolkningens viden om finansielle produkter. Der defineres en række principper for programmer af høj kvalitet for undervisning i finansielle spørgsmål og der fremlægges en række prioriterede initiativer, som kan medvirke til at fremme formidlingen af finansiel viden. Rådskonklusionerne forventes at være på linje med de danske målsætninger på området. Baggrund og indhold Kommissionen har den 18. december 2007 fremlagt meddelelse om formidling af finansiel viden (KOM 2007(808)). Meddelelsen er en del af den pakke af foranstaltninger om finansielle tjenesteydelser, der er omfattet af Kommissionens meddelelse "Et indre marked for Europa i det 21. århundrede", der blev fremlagt den 20. november 2007 og som har til formål at fremme integrationen af de finansielle markeder til gavn for de europæiske forbrugere. Formålet med meddelelsen om finansiel viden er at udvikle programmer for formidling af finansiel viden til medlemslandenes befolkninger ved at skabe øget bevidsthed om behovet for større finansiel viden tilskynde til formidling af finansiel viden og udveksling af "best practice" udvikle praktiske hjælpeværktøjer med henblik på at nå disse mål Kommissionen opfordrer i meddelelsen interessenter til at udvikle nationale strategier for formidling af finansiel viden på baggrund af en række principper, herunder bl.a. at finansiel undervisning: stilles til rådighed og fremmes i alle livsfaser skræddersys til borgernes behov og bygger på ex-ante forskning varetages af uddannede undervisere formidles objektivt evalueres løbende. Endvidere opfordres til øget erfaringsudveksling såvel nationalt som internationalt. I meddelelsen fremlægges endvidere fire initiativer: 1. oprettelse af netværk 2. sponsorering af konferencer om finansiel viden 3. etablering af hhv. uddannelsesdatabase over uddannelsesprogrammer og forskning om formidling af finansiel viden 4. uddannelsesværktøj, der målrettes undervisere af finansielle spørgsmål. I udkastet til konklusionerne forventes Rådet at hilse Kommissionens meddelelse velkommen, samt:

11 11 støtte Kommissionens ønske om at øge borgernes finansielle viden opfordre medlemsstaterne til at øge indsatsen vedrørende formidling af finansiel viden på baggrund af principperne, som Kommissionen har nævnt i meddelelsen (jf. ovenfor) opfordre medlemsstaterne til at arbejde videre med de fire initiativer i meddelelsen (jf. ovenfor) I Danmark er Penge- og Pensionspanelet et statsligt forum, der understøtter formidling af finansiel viden. Panelet blev nedsat i juni 2007, og i panelet er både forbruger- og brancheorganisationer repræsenteret. Panelet har til opgave at fremme forbrugernes interesse for og kendskab til finansielle produkter ved at udarbejde objektiv forbrugerinformation samt test af finansielle produkter og undersøgelser. Andre initiativer vedrørende finansiel viden i Danmark er prisportaler som flere finansielle brancheorganisationer har taget initiativer til at oprette. Det er portaler, hvor forbrugerne kan sammenligne priser (f.eks. pengepriser.dk, pensionsinfo.dk og forsikringsguiden.dk). Med oprettelsen af Penge- og Pensionspanelet er det en dansk målsætning at fremme forbrugernes finansielle interesse og viden. En lignende målsætning afspejles i Kommissionens meddelelse og i udkastet til rådskonklusioner. Hjemmelsgrundlag Ikke relevant. Nærhedsprincippet Ikke relevant. Europa-Parlamentets udtalelser Ved rådskonklusioner afgør Europa-Parlamentet om det ønsker at udtale sig. Gældende dansk ret og forslagets konsekvenser herfor Rådskonklusionerne har ikke i sig selv lovgivningsmæssige konsekvenser. Statsfinansielle og samfundsøkonomiske konsekvenser Rådskonklusionerne har ikke i sig selv statsfinansielle eller samfundsøkonomiske konsekvenser. Høring Meddelelsen om formidling af finansiel viden har været sendt i høring i Specialudvalget for den finansielle sektor den 29. januar Udkast til rådskonklusioner har ikke været i høring. Dansk Aktionærforening har afgivet høringssvar den 6. februar 2008 og bemærker, at behovet for undervisning i finansiel viden er meget stort også i Danmark.

12 12 Dansk Aktionærforening kan tilslutte sig Kommissionens principper i meddelelsen og finder, at de planlagte initiativer og den praktiske assistance er et godt bidrag. Dansk Aktionærforening skriver desuden, at formidling af finansiel viden bør sættes højt på dagsordenen, og at borgerne fra skolealderen skal stifte bekendtskab med økonomiske sammenhænge og nøglebegreber, så de bliver i stand til at beskytte sig selv og træffe de rigtige økonomiske beslutninger. Realkreditrådet har den 7. februar 2008 bemærket, at man er enig i, at det er i alles interesse, at der sættes fokus på en generel information på området samt mere specifikt for udvalgte finansielle standardprodukter. Realkreditrådet nævner, at det kan være uddannelsesmæssigt, ved almindelig folkeoplysning og gennem rådgivning ved akut lånebehov hos de enkelte udbydere af finansielle ydelser. Det nævnes også, at udviklingen på de finansielle markeder de senere år er gået i retning af flere nye og mere komplekse produkter, og at det som udgangspunkt er en fordel for forbrugerne med flere valgmuligheder. Der peges dog på, at en øget finansiel uddannelse af forbrugerne ikke bør medføre, at man slækker på gennemsigtigheden. Endelig henleder Realkreditrådet opmærksomheden på, at en indsats om bedre finansiel viden til forbrugerne meget vel kan ende med alene at skabe et bedre fundament for de allerede "stærke" forbrugere, som også i dag selv søger information på området før større transaktioner gennemføres. Forsikring & Pension har i høringssvar af 7. februar 2008 bemærket, at man kan støtte initiativet om at forbedre den finansielle viden for den enkelte borger i EU. Finansrådet har den 21. april 2008 bemærket, at man finder det positivt, at der sættes fokus på formidling af viden om finansielle spørgsmål, da finansiel uddannelse er et gode for både forbrugere og de finansielle virksomheder. Når forbrugeren uddannes, kan de værktøjer, som de finansielle virksomheder stiller til rådighed, fx ÅOP, også anvendes bedre. Finansrådet er positivt indstillet over for den afdækning af de behov og den fælles videngenerering mv., der er lagt op til i Kommissionens skrivelse. Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg Emnet blev berørt og forelagt til orientering for Folketingets Europaudvalg den 2. maj 2007 forud for ECOFIN den 8. maj 2007, hvor der blev opnået enighed om rådskonklusioner om aldring og finansielle markeder. Holdning Dansk holdning Fra dansk side støttes indsatsen for øget formidling af finansiel viden til forbrugerne, hvilket bl.a. i Danmark har ledt til oprettelsen af Penge- og Pensionspanelet. Andre landes holdninger På baggrund af drøftelser den 12. marts 2008 i Financial Services Committee forventes det, at alle lande støtter udkastet til rådskonklusioner.

13 13 Dagsordenspunkt 3c: (Evt.) Hvidbog om realkredit Resumé Kommissionen har udarbejdet en hvidbog, der beskriver initiativer som kan understøtte en fortsat integration af EU's realkreditmarkeder. Kommissionen konkluderer, at yderligere konsekvensanalyser og høringer af de interesserede parter er nødvendige, før Kommissionen kan stille konkrete forslag til regulering eller selvregulering med henblik på at integrere EU's realkreditmarkeder i det omfang der forventes at være positive samfundsmæssige gevinster herved. På det kommende ECOFIN forventes enighed om rådskonklusioner, der støtter Kommissionens initiativer. Baggrund og indhold Kommissionen offentliggjorde den 18. december 2007 en hvidbog om integration af EU's realkreditmarkeder. Hvidbogen er blandt andet udarbejdet på grundlag af Kommissionens Grønbog om realkredit i EU KOM(0327)2005. I overensstemmelse med princippet om bedre regulering har Kommissionen forud for Hvidbogen udarbejdet en konsekvensanalyse, som identificerer problemerne på området. 2 Kommissionen identificerer i Hvidbogen sine mål, overvejer mulige løsningsmodeller og vurderer på effekten af disse. Udgangspunktet i Hvidbogen er, at EU's realkreditmarkeder i dag er opsplittede, hvilket reducerer konkurrencen og forbrugernes valgmuligheder. Kommissionen konstaterer, at der er økonomiske og juridiske barrierer, der hindrer eller væsentligt fordyrer udførelsen af grænseoverskridende aktivitet på området. Det gælder eksempelvis i forhold til førtidig indfrielse, låneregistre og tinglysning. Kommissionen mener, at de identificerede barrierer kan fjernes eller ændres ved passende initiativer. Kommissionen henviser til undersøgelser, der har vist, at et integreret realkreditmarked vil være en økonomisk fordel for EU. I en undersøgelse estimeres eksempelvis en årlig gevinst på 0,12-0,24 % af EU's BNP i For den enkelte låntager er der beregnet en mulig besparelse på låneudgiften på 470 Euro om året pr. lånt Euro. Kommissionen mener, at et mere konkurrencedygtigt og effektivt EU realkreditmarked kan opnås ved initiativer, der har til formål at: fremme grænseoverskridende realkreditlångivning og funding 3, forøge produktudbuddet, idet det samtidig sikres, at den finansielle stabilitet understøttes tilstrækkeligt forbedre forbrugernes tillid til udbydere i andre lande, og fremme forbrugermobiliteten Ved funding forstås metoder til fremskaffelse af kapital til at yde realkreditlån.

14 14 Kommissionen finder, at yderligere analyser og høringer af de interesserede parter er nødvendig, før Kommissionen vil stille forslag til regulering eller selvregulering af relevante dele af markedet eller af aktørerne på markedet. På det kommende ECOFIN forventes enighed om rådskonklusioner, der støtter Kommissionens tilgang til problemstillingen. Af udkastet til rådskonklusioner fremgår bl.a. at Rådet: fremhæver vigtigheden af realkreditmarkedet og dets integration både for borgerne og EU's økonomi støtter Kommissionens formål (se ovenfor), og opfordrer Kommissionen til at fortsætte med cost-benefit analyser og høringer af de foreslåede initiativer i Hvidbogen. Hjemmelsgrundlag Ikke relevant. Nærhedsprincippet Ikke relevant. Europa-Parlamentets udtalelser Der er tale om en hvidbog og rådskonklusioner. Det er op til Europa-Parlamentet at beslutte, om det ønsker at afgive en udtalelse. Gældende dansk ret og forslagets konsekvenser herfor Hvidbogen og rådskonklusionerne berører ikke i sig selv gældende danske regler. En analyse af virkningerne af eventuelle initiativer vil først være mulig, når Kommissionen udsender de bebudede konkrete forslag til initiativer til at styrke integrationen af realkreditmarkederne. Statsfinansielle konsekvenser Hvidbogen og rådskonklusionerne vil ikke i sig selv have statsfinansielle konsekvenser. Samfundsøkonomiske konsekvenser Kommissionen vil offentliggøre konsekvensanalyser og vurderinger i det omfang, der bliver tale om konkrete initiativer. Der foreligger ikke for nærværende analyser af, hvor store gevinster der potentielt kan være for Danmark. Høring Hvidbogen har været fremsendt til EU-Specialudvalget for den finansielle sektor til orientering med anmodning om at modtage eventuelle bemærkninger. På baggrund heraf er modtaget følgende bemærkninger til indholdet af Hvidbogen:

15 15 Finansrådet bakker op om målsætningen, at låntagerne skal have gode og sammenlignelige informationer forud for aftaleindgåelsen. Rådet kan tilslutte sig et krav om mere ensartet forbrugeroplysning, der dog ikke går videre end de danske krav til rådgivning. Særligt bør der ikke stilles krav om rådgivers kendskab til produkttyper, som virksomheden ikke selv udbyder. Rådgivning skal ske på kundens anmodning, og der bør ikke indføres en rådgivningspligt som det kendes fra forbrugerkreditdirektivet. Ved grænseoverskridende långivning vil rådgivning ofte foregå f.eks. via , og det bør derfor overvejes, om der skal stilles samme krav hertil som til den mundtlige rådgivning. Finansrådet mener ikke, krav om yderligere skriftlig information nødvendigvis vil øge forståelsen hos låntagerne. Det er væsentligt at fokuserer på kvaliteten og ikke kvantiteten i oplysningerne. Finansrådet finder, at den eksisterende "Code of conduct on Home Loans" fortsat bør baseres på et frivillighedsprincip. Det bør dog være nemmere at få oplysninger om en låntagers økonomiske forhold i udlandet herunder oplysninger om fast ejendom. Herudover mener Rådet ikke, at produktbindinger og loyalitetsprogrammer skal forbydes, men at der bør være krav til oplysning om sådan praksis. Finansrådet mener ikke, der skal fastsættes specifikke regler om førtidig indfrielse. Desuden mener Rådet, at kreditgiver skal kompenseres fuldt ud ved låntagers førtidige indfrielse. Finansrådet vurderer det vil være formålstjenligt, at alle EU landene anvender "årlig omkostning i procent" (ÅOP), samt at definition og beregningsmetode er ens i alle lande. Finansrådet ønsker gennemsigtighed i informationen om de enkelte landes regler vedrørende pantsætning, sikringsakter og tvangsfuldbyrdelse. Endelig finder Finansrådet, at långiver bør have mulighed for at benytte eksterne vurderingssagkyndige ved værdiansættelse af ejendommen uden at være underlagt supplerende regler i långivers hjemland. Der bør være gensidig anerkendelse af de nationale værdiansættelsesregler. Forbrugerrådet ser med tilfredshed hvidbogens fokus på at have og bevare et regelsæt, som sikrer mulighed for førtidig indfrielse. Det har stor betydning at have denne mulighed, fx i forbindelse med ændringer i familieforhold og for at sikre mobiliteten og dermed konkurrencen. Realkreditrådet har i en pressemeddelelse fra december 2007 kommenteret hvidbogen: "Det er klart, at danske forbrugere af realkreditlån også ved fremtidig harmonisering af realkreditmarkederne i EU skal have gavn af de unikke egenskaber, der findes i det danske realkreditsystem. Blandt andet giver de danske forhold for førtidig indfrielse af realkreditlån forbrugerne mulighed for omlægge lån ved ændringer i renteniveauet. Denne mulighed er nærmest unik på europæisk og globalt

16 16 plan. Realkreditrådet vil naturligvis værne om de kvaliteter den danske model for boligfinansiering besidder i det fremtidige arbejde med Hvidbogen om realkredit i EU". Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg Sagen har ikke tidligere været forelagt for Folketingets Europaudvalg. Der er fremsendt grundnotat til udvalget om Hvidbogen den 25. februar 2008 (KOM (2007) 807 Bilag 1). Holdning Dansk holdning Principielt støtter Danmark en fortsat åbning af de finansielle markeder i EU og harmonisering på områder, hvor der kræves EU-regler for at gennemføre en markedsåbning. En stillingtagen til konkrete tiltag må afvente de nærmere cost-benefit analyser og Kommissionens valg af instrument til implementering af konkrete tiltag (regulering, selvregulering etc.). Det skal overvejes om eventuelle ændringer potentielt vil kunne påvirke den finansielle stabilitet, og hvis aktuelt tages forholdsregler herfor. Andre landes holdning På baggrund af et møde den 12. marts 2008 i Financial Services Committee forventes det, at alle lande støtter udkastet til rådskonklusioner.

17 17 Dagsordenspunkt 4: Dialog med tredjelande: Økonomiske og finansielle anliggender Kommer snarest.

18 18 Dagsordenspunkt 5a: Bekæmpelse af momssvig Resumé Formandskabet ventes at fremlægge udkast til rådskonklusioner med svar fra ECOFIN til Kommissionen, som angår det videre arbejde med ændringer i momssystemet som led i bekæmpelsen af momssvig. Ændringerne angår indførelse af moms på den grænseoverskridende B2Bvarehandel mellem EU-landene, og indførelse af generel omvendt betalingspligt (GOB) for moms af indenlandske B2B-leverancer. Drøftelserne på mødet 14. maj 2008 forventes at fortsætte de drøftelser, der blev indledt på ECOFIN-mødet 4. marts 2008 om sagen. Desuden ventes Kommissionen at redegøre for mulighederne for at bekæmpe momssvig inden for de gældende rammer. Baggrund og indhold ECOFIN bad den 5. juni 2007 Kommissionen undersøge to mulige ændringer i momssystemet for at bekæmpe Missing Trader -svig og karruselsvig. Førstnævnte betegnes også stråmandsselskab og henviser til en momsregistreret erhvervsdrivende, der erhverver eller foregiver at erhverve varer eller tjenesteydelser uden at betale moms og leverer disse varer eller tjenesteydelser med moms indregnet, men uden at overføre den skyldige moms til de nationale myndigheder. Det kaldes karruselsvig, når én og samme vare flere gange cirkulerer mellem medlemsstater: De mulige ændringer i momssystemet omhandler: 1) Ophævelse af sælgers 0-sats for varesalg til erhvervskunder i andre EU-lande til fordel for indførelse af 15 pct. moms i EU-afgangslandet ( EU-B2Bvaremoms ) 2) Indførelse af generel omvendt betalingspligt for moms ( GOB ) Kommissionen skulle desuden vurdere mulighederne for et pilotprojekt vedrørende GOB ( Pilot-GOB ). ECOFIN opfordrede den 4. december 2007 Kommissionen til at melde tilbage herom, således at ECOFIN kunne drøfte det i løbet af 1. kvartal Kommissionen har givet tilbagemelding i form af en Meddelelse, KOM (2008) 109, hvori der redegøres for de foreløbige resultater af undersøgelserne og ECO- FIN samtidig bedes om input til sagens videre færd. På mødet i ECOFIN den 4. marts 2008 forelagde formandskabet udkast til rådskonklusioner, men der blev ikke opnået enighed herom. Drøftelserne blev udskudt til ECOFIN i maj.

19 19 Ad 1) EU-B2B-varemoms Kommissionens undersøgte model indebærer, at sælger i afgangslandet skal fakturere moms til sin erhvervskunde i modtagerlandet med en fælles EU-momssats på 15 pct. og indbetale momsen til skattemyndighederne i afgangslandet. Modtagerlandet skal give kunden fradragsret for denne moms efter de almindelige regler, og momsen skal overføres fra afgangsland til modtagerland via en clearingordning, som baseres på registrering af momsen i forbindelse med hver enkelt leverance. Der sker kun en overførsel af nettomellemværendet (dvs. hvis land A skylder land B 100 EUR og land B omvendt skylder land A 70 EUR, så overfører land A kun 30 EUR til land B). For køb, for hvilke køberen af varerne ikke har fradragsret (dvs. varerne går momsmæssigt set i slutforbrug i modtagerlandet), skal køber betale et momstillæg eller have et momsfradrag i forhold til de 15 pct., der allerede er betalt hvis modtagerlandets momssats for de pågældende varer er en anden end 15 pct. Er satsen f.eks. 25 pct., opkræves et tillæg på 10 pct. Er satsen derimod 5 pct., ydes et fradrag på 10 pct. Modellen betyder således, at modtagerlandet principielt bevarer sin moms, og det er ikke nødvendigt at harmonisere momssatser. Det, der sker, er, at der i modsætning til i dag vil være moms på B2B-varerne, når de handles over EUgrænserne (ligesom indenlandsk handel). Kommissionen anfører med hensyn til: - bekæmpelse af svig: Kommissionen vurderer, at modellen vil være effektiv til bekæmpelse af grænseoverskridende Missing Trader - svig. Den vil imidlertid ikke i sig selv stoppe andre former for momssvig. Tværtimod kan den lede til, at andre svigtyper vil blive mere anvendt. Det er umuligt at kvantificere de to modsat rettede bevægelser. - konkurrenceforhold: Kommissionen skønner ikke, at forskellen mellem 15 pct. - satsen og den sats, modtagerlandet ellers anvender, har væsentlig betydning for konkurrenceevnen (det drejer sig om B2B-moms, der som hovedregel kan trækkes fra). Imidlertid giver modellen en likviditetsforskydning fra virksomhederne til statskasserne. Omfanget heraf afhænger af en række variable og er vanskeligt at skønne over. Kommissionen skønner, at det kan svække små- og mellemstore virksomheders konkurrence-position. - administrative omkostninger: Kommissionen anser, at EU-B2B-varemomsen skal angives og afregnes månedligt. Der skal indføres samme angivelsessystem for både sælger i afgangslandet og køber i modtagerlandet (af hensyn til kontrol og bilateral momsclearing). Kommissionen skønner, at det vil give erhvervslivet nogle engangsomkostninger og let øgede driftsudgifter. Videre fastslår Kommissionen, at den ikke kan skønne over udgifterne for SKAT i

20 20 landene. Kommissionen skønner imidlertid, at det vil være nødvendigt at harmonisere landenes regler for afregning af moms af indenlandske leverancer med EU-B2B-varemoms-reglerne. - clearingordningen: Kommissionen forestiller sig månedlig clearing suppleret med en endelig opgørelse hvert halve eller hele år. Mangler der beløb, mener Kommissionen, at de to lande bør dele tabet (dette af hensyn til at skabe fornødent kontrolincitament i både afgangs- og modtagerland). Kommissionen finder som udgangspunkt, at der er grundlag for at arbejde videre. Forinden ønsker den dog svar fra ECOFIN, om medlemsstaterne er indstillet på clearingordningen dvs. på at lade deres EU-importmoms afhænge af overførsler fra de andre medlemsstater (jf. at modtagerlandet som hovedregel skal give varemodtager fradrag for de 15 pct. EU-B2B-varemoms, og denne moms så skal hentes hjem fra de andre medlemsstater). Hvis ikke ECOFIN er indstillet på en clearingordning, er en anden mulighed for at indføre EU-B2B-varemoms, at sælger opkræver og overfører moms til modtagerlandet. Her vil clearing og 15 pct. fælles moms ikke være aktuelt. Derimod vil det af hensyn til administrativ forenkling for virksomhederne være nødvendigt med en One Stop Shop -ordning, der dækker B2B-varesalg, så sælgervirksomheden kan klare momsen til de op til 26 medlemsstater i én arbejdsgang. Ad 2) GOB GOB angår indenlandske B2B-leverancer. Forpligtelsen til at afregne moms flyttes fra sælger til køber. Sælger leverer således til køber uden moms. Kommissionen anser, at GOB vil medføre en ganske væsentlig reduktion af Missing Trader-svig samt svig med relation til momsfradrag. Kommissionen vil imidlertid ikke udelukke, at GOB vil lede til anvendelse af nye svigstyper, herunder misbrug af momsnumre. For at bekæmpe nye svigtyper vil det være nødvendigt med en række administrative og kontrolmæssige foranstaltninger, hvilket vil komplicere momssystemet og give nye administrative byrder. Det må bl.a. anses for nødvendigt at indføre en beløbsgrænse, så sælger/køber kun skal bruge GOB for leverancer over beløbsgrænsen. GOB vil også medføre langt flere tilfælde med kontrolmæssigt ressourcekrævende udbetalinger af moms i de tilfælde, hvor sælgere under GOB ikke har så meget salgsmoms at modregne deres fradragsberettigede købsmoms i. At de enkelte transaktioner under GOB skal følges/overvåges på transaktionsbasis øger ligeledes de administrative byrder. Kommissionen anser det for uforeneligt med det Indre Marked, at medlemsstaterne får mulighed for at vælge mellem det momssystem, der findes i dag, og GOB. Et todelt system vil bl.a. være til fare for den fremtidige harmonisering af

21 21 momssystemet, hvorfor alle lande enten skal bruge det gældende system eller GOB. Kommissionen ser således kun en eventuel fremtid for GOB, hvis den bliver obligatorisk. Pilot-GOB Kommissionen tager afsæt i, at analyserne af GOB indtil nu har været på et teoretisk grundlag. GOB anvendes intet sted i verden, og der er ingen empiriske data. Derfor vil et pilotprojekt kunne give et langt mere substantielt grundlag for analysen af GOB. En politisk forudsætning for, at Kommissionen vil fremsætte forslag om et GOBpilotprojekt er imidlertid, at det koncept, der i sidste ende skal implementeres, er en fælles GOB (obligatorisk GOB i alle medlemsstater). Kommissionen beder ECOFIN om at tilslutte sig denne forudsætning. Projektet bør løbe i mindst 5 år af hensyn til dels behovet for valide data, dels de administrative omkostninger og endelig fornøden sikkerhed angående nye svigstyper (som svindlere kun kan forventes at udnytte, hvis tidshorisonten med GOB i pilot-medlemsstaten er tilstrækkelig lang). Kommissionen fastslår, at projektet skal vise: - om GOB reducerer momssvigen. Her skal der både ses på svigen totalt set og fordelt på svigtyper - om nye svigtyper som følge af GOB er et reelt problem, og hvordan de i givet fald bedst kan tackles - størrelsen af de administrative omkostninger for erhvervslivet og for skattemyndighederne sammenholdt med de samfundsøkonomiske fordele, GOB måtte føre med sig Kommissionen ønsker, at ECOFIN erklærer sig enig i, at det er det, man vil med projektet. Til overvågning af projektet foreslår Kommissionen en styregruppe med pilotmedlemsstaten, Kommissionen selv og i hvert fald de øvrige medlemsstater, der er pilotmedlemsstatens naboer. Formandskabet ventes på ECOFIN at forelægge udkast til rådskonklusioner, der opfordrer Kommissionen til at prioritere arbejde med forholdsregler mod svig inden for rammerne af det i dag kendte momssystem ( konventionelle midler ). Videre overvejelser om ændringer af momssystemet (EU-B2B-varemoms og GOB) udskydes til et senere tidspunkt, når resultaterne af indsatsen med konventionelle midler er vurderet. Dog opfordres Kommissionen til at fremsætte et lovforslag, den finder passende, vedrørende et GOB-pilotprojekt.

22 22 Hjemmelsgrundlag Ikke relevant. Nærhedsprincippet Ikke relevant. Europa-Parlamentets udtalelser Europa-Parlamentet har endnu ikke udtalt sig om Kommissionens Meddelelse KOM (2008)109. Gældende dansk ret og forslagets konsekvenser herfor Kommissionens rapport og forslaget til rådskonklusioner har ingen lovgivningsmæssige konsekvenser. Statsfinansielle konsekvenser Kommissionens rapport og forslaget til rådskonklusioner har ikke i sig selv statsfinansielle konsekvenser. Der er for nærværende ikke foretaget noget skøn over de forskellige modsatrettede økonomiske virkninger af de to modeller for ændring af momssystemet, som Kommissionens Meddelelse angår. Samfundsøkonomiske konsekvenser Kommissionens rapport og forslaget til rådskonklusioner har ikke i sig selv samfundsøkonomiske konsekvenser, men et reduceret omfang af svig vil have positive samfundsøkonomiske konsekvenser. Høring Kommissionens meddelelse KOM (2008)109 har ikke været sendt i høring. Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg Sagen om bekæmpelse af momssvig har tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg til orientering, senest den 29. februar 2008 forud for rådsmødet (ECOFIN) den 4. marts Holdning Dansk holdning Danmark støtter generelt målet om at forbedre indsatsen mod momssvig. Danmark mener som udgangspunkt, at momssvig bør bekæmpes inden for rammerne af de grundlæggende momsregler, der gælder i dag. Danmark går endvidere ind for målrettede foranstaltninger, der belaster erhvervslivet mindst muligt. Danmark er skeptisk over for EU-B2B-varemoms, herunder om den giver tilstrækkelige fordele med hensyn til bekæmpelse af svig til at berettige den betydelige omstilling, som EU-B2B-varemomsen vil kræve.

23 23 Danmark er skeptisk over for generel omvendt betalingspligt, herunder at de administrative og økonomiske ulemper kan overstige de fordele, der måtte være med hensyn til svigsbekæmpelse. Danmark ønsker ikke nogen forpligtelse til at indføre GOB, når et evt. pilotprojekt udløber. Andre landes holdninger En række medlemsstater stiller sig meget skeptisk overfor clearingordningen. Et stort flertal finder, at et videre arbejde vedrørende en model for EU-B2B-varemoms bør afvente, hvordan det går med bekæmpelsen af svig inden for rammerne af det gældende momssystem. Et stort flertal kan ikke gå ind for et videre arbejde med generel omvendt betalingspligt (GOB), hvis det skal munde ud i en fælles, obligatorisk anvendelse af GOB. Et flertal vil dog ikke modsætte sig et pilotprojekt i Østrig, hvis dette kan ske uden nogen som helst forpligtelse med hensyn til anvendelse af GOB en gang i fremtiden.

24 24 Dagsordenspunkt 5b: (Evt.) Revisionsrettens særberetning om det administrative momssamarbejde Kommer snarest.

25 25 Dagsordenspunkt 5c: Beskatning af opsparing Resumé Kommissionen ventes at aflægge rapport om de første tre års erfaringer med rentebeskatningsdirektivet. Rapporten vil muligvis omfatte forslag til en række mindre justeringer i direktivet. Baggrund Rentebeskatningsdirektivet (2003/48/EF) skal sikre beskatningen af opsparingsindkomst, som betales fra et EU-land til en person i et andet EU-land. Det skal ske ved, at oplysning om betalingen indberettes til betalerens skattemyndigheder, som videresender oplysningerne til rentemodtagers skattemyndigheder. Tre medlemsstater (Belgien, Luxembourg og Østrig) har valgt i en overgangsperiode at opkræve kildeskat af renteindtægter til rentemodtagere i andre EU-lande i stedet for at videregive oplysninger om betalingen. Ifølge rentebeskatningsdirektivets revisionsbestemmelse, artikel 18, skal Kommissionen aflægge rapport hvert tredje år til Rådet om, hvordan direktivet virker. Det ventes at være en foreløbig udgave af den første af disse treårs-rapporter, som er på dagsordenen. Indhold Kommissionen ventes i sin afrapportering at tilkendegive, at rentebeskatningsdirektivet generelt har fungeret efter hensigten, men at der bør høstes yderligere erfaringer med direktivets anvendelse, før der kan drages sikre konklusioner. Kommissionen vil muligvis i tilknytning hertil stille forslag om nogle ændringer i direktivets tekst, der dog ikke vil udvide direktivets anvendelsesområde i noget større omfang. Nærhedsprincippet Ikke relevant. Europa-Parlamentets udtalelser Europa-Parlamentet skal ikke udtale sig. Gældende dansk ret og forslagets konsekvenser herfor Sagen forventes ikke at få betydning for gældende dansk ret. Eventuelle direktivændringer er endnu ikke konkretiseret. Statsfinansielle konsekvenser Sagen har ikke umiddelbare statsfinansielle konsekvenser. Samfundsøkonomiske konsekvenser Sagen har ikke umiddelbare samfundsøkonomiske konsekvenser.

26 26 Høring Ikke relevant. Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg Sagen har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg. Holdning Dansk holdning Danmark vil tage Kommissionens rapport til efterretning og er på basis af en nærmere vurdering åben over for justeringer i direktivet. Andre landes holdninger Kommissionens rapport ventes generelt at blive taget til efterretning.

27 27 Dagsordenspunkt 5d: (Evt.) God regeringsførelse på skatteområdet Resumé Formandskabet ventes at fremlægge udkast til rådskonklusioner om betydningen af godt samarbejde i skattesager, når der indgås aftaler mellem på den ene side Fællesskabet og dets medlemsstater og på den anden side tredjelande samt tredjelandsgrupper. Baggrund EU lægger vægt på at sikre et forbedret internationalt samarbejde i skattesager. Kommissionen vil således lægge vægt på godt samarbejde på skatteområdet ved forhandlinger om aftaler med tredjelande og tredjelands-grupper. Kommissionen har derfor fremsat forslag om rådskonklusioner, hvorefter Rådet understreger betydningen af at gennemføre principperne om good governance på skatteområdet, f.eks. principper om gennemsigtighed, udveksling af oplysninger og fair skattekonkurrence. Indhold I udkastet til rådskonklusioner understreger ECOFIN behovet for en særlig regel om good governance på skatteområdet i relevante aftaler mellem Fællesskabet og dets medlemsstater og tredjelande og tredjelands-grupper. Reglen går ud på, at parterne anerkender og forpligter sig til de principper på skatteområdet, som medlemsstaterne har tiltrådt på fællesskabsniveau, og at parterne med henblik herpå vil forbedre det internationale samarbejde på skatteområdet, forbedre opkrævningen af legitimt skatteprovenu og udvikle ordninger med henblik på effektiv gennemførelse af de nævnte principper. Konklusionerne understreger, at good governance på skatteområdet skal fremmes mht. løbende og kommende forhandlinger. I en fælles protokol-erklæring anerkender Rådet og Kommissionen behovet for at tage hensyn til særlige omstændigheder ved hver forhandling og tage stilling hertil i de enkelte sager. I en protokol-erklæring påtager Kommissionen sig at underrette Rådet (dvs. arbejdsgruppen for skattespørgsmål) om ethvert spørgsmål vedrørende anvendelsen af reglen om good governance på skatteområdet. Nærhedsprincippet Ikke relevant. Europa-Parlamentets udtalelser Europa-Parlamentet skal ikke udtale sig. Gældende dansk ret og forslagets konsekvenser herfor Sagen har ikke betydning for gældende dansk ret. Statsfinansielle konsekvenser Sagen har ikke umiddelbare statsfinansielle konsekvenser.

28 28 Samfundsøkonomiske konsekvenser Sagen har ikke umiddelbare samfundsøkonomiske konsekvenser. Høring Ikke relevant. Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg Sagen har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg. Holdning Dansk holdning Danmark støtter udkastet til rådskonklusioner. Andre landes holdninger Andre lande og Kommissionen ventes at støtte udkastet til rådskonklusioner.

29 29 Dagsordenspunkt 6: Udviklingsstrategi for toldunionen Resumé Kommissionen har den 1. april 2008 offentliggjort en meddelelse om strategi for udviklingen af toldunionen i perioden 2013 til Strategien er udarbejdet med baggrund i den igangværende reform af toldområdet med grundlag i moderniseret toldkodeks og beslutningen om papirløse rammer for told og handel (e-told), som skal implementeres frem mod Kommissionen ønsker med meddelelsen at sikre enighed om de fælles strategiske mål, som indebærer modernisering af arbejdsmetoder, kompetenceudvikling af medarbejdere og en produktiv og effektiv omfordeling af ressourceanvendelsen. Formandskabet har på baggrund af meddelelsen udarbejdet udkast til rådskonklusioner, som ventes forelagt på mødet i ECOFIN den 14. maj Baggrund Der er igangsat en ambitiøs reform med vedtagelsen af et moderniseret toldkodeks og beslutningen om papirløse rammer for told og handel. Kommissionen foreslår at supplere reformprocessen med en organisations- og personalemæssig dimension med henblik på modernisering af arbejdsprocesser, kompetenceudvikling og effektiv ressourceanvendelse. Denne sidste del af reformprocessen har til formål, at toldunionen udvikler sig i takt med kravene fra international handel, at toldunionen fortsat kan tilbyde den beskyttelse, som borgere, virksomheder og regeringer forventer, samtidig med at den bidrager til EU s fortsatte konkurrencedygtighed. Indhold Kommissionens meddelelse tager afsæt i, at toldmyndighederne i EU i samarbejde med andre myndigheder har en central rolle i forbindelse med: at støtte den lovlige handel og derigennem styrke konkurrenceevnen at sikre korrekt betaling af told og afgifter at bekæmpe varemærkeforfalskning og piratkopiering at støtte kampen mod anden svig, organiseret kriminalitet, narkotika og terrorisme ved informationsudveksling, identifikation af ændringer i handelsmønstre og ved at foretage risikoanalyse for at afdække svig, terrorisme eller kriminalitet at gennemføre handelspolitiske mål, for eksempel præferenceaftaler, kontingenter og anti-dumpingtold at beskytte miljøet og borgerne mod alle former for farlige varer Den moderniserede toldkodeks muliggør de nødvendige forenklinger for at gøre arbejdet med told og handel bedre, hurtigere og billigere. Beslutningen om papirløse rammer for told og handel giver samtidig de it-mæssige muligheder for både forenklinger og overblik over varebevægelser.

30 30 Kommissionen opstiller på den baggrund fælles strategiske mål for EU s toldmyndigheder indenfor følgende ramme: beskyttelse af samfundets og fællesskabets finansielle interesser understøtte europæiske virksomheders konkurrenceevne gennem modernisering af toldsektoren lempelser af administrative byrder i forhold til den lovlige handel kontrol og styring af de forsyningskæder, der benyttes til de internationale varebevægelser fastholdelse, udvikling og forbedring af samarbejde mellem medlemsstaternes toldmyndigheder indbyrdes, mellem toldmyndigheden og andre statslige agenturer og mellem toldmyndigheden og erhvervslivet en fælles fremgangsmåde ved etablering af nye arbejdsprocesser og kompetencer Kommissionen anfører, at for at nå disse strategiske mål, må der etableres metoder for yderligere tilpasning og forbedring af de fælles arbejdsprocesser hos toldmyndighederne. Toldmyndighedernes produktivitet og effektivitet kan alene opretholdes med en løbende udvikling af og strategisk investering i færdigheder, kompetencer og ressourcer. Den skitserede strategi forudsættes at medføre en struktureret tilgang, som giver mulighed for en samtidig og harmoniseret udvikling i de 27 medlemsstater. Formandskabets udkast til rådskonklusioner understreger, at told som den myndighed, der har overblikket over vareførslen og den internationale forsyningskæde, på den ene side skal vedligeholde balancen mellem sikkerhedshensyn og beskyttelse af EU s finansielle interesser og på den anden side understøtte den lovlige handel og den europæiske økonomis konkurrenceevne. Konklusionerne byder strategien velkommen, især analysen af toldsektorens rolle i forhold til Unionens interesser indenfor handel, økonomi, sikkerhed mv., og udtrykker generel tilslutning til de fælles strategiske mål. Endvidere peges på, at for at nå målene, må toldmyndighederne foretage tilstrækkelige investeringer i kompetenceudvikling og ressourcer. Strategien understreger, at toldsektoren skal have fokus rettet mod forøgelse af konkurrenceevne, understøttelse af lovlig handel, sikkerhed, herunder især svigsbekæmpelse, piratkopiering mv. Endelig opfordrer konklusionerne til, at Kommissionen i nært samarbejde med medlemslandene udvikler en strategiplan for at nå målene. Hjemmelsgrundlag TEF artikel 249.

Europaudvalget 2008 2857 - økofin Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2008 2857 - økofin Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2008 2857 - økofin Bilag 2 Offentligt 22. februar 2008 Supplerende samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 4. marts 2008 Dagsordenspunkt 4a: Bekæmpelse af momssvig Resumé Formandskabet ventes

Læs mere

Samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 4. marts 2008

Samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 4. marts 2008 Skatteudvalget (2. samling) SAU alm. del - Bilag 99 Offentligt 26. februar 2008 Samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 4. marts 2008 Foreløbig oversigt over rådsmødet (ECOFIN) den 4. marts 2008 1. Implementering

Læs mere

1. Kvalitet af de offentlige finanser: Effektivitet i de offentlige udgifter til sociale overførsler og uddannelse - Rådskonklusioner

1. Kvalitet af de offentlige finanser: Effektivitet i de offentlige udgifter til sociale overførsler og uddannelse - Rådskonklusioner 30. april 2008 Samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 14. maj 2008 Foreløbig oversigt over rådsmødet (ECOFIN) den 14. maj 2008 1. Kvalitet af de offentlige finanser: Effektivitet i de offentlige udgifter

Læs mere

Europa-kommissionens hvidbog om integration af EU's realkreditmarked

Europa-kommissionens hvidbog om integration af EU's realkreditmarked Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0807 Bilag 1 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 14. februar 2008 REAL j.nr. 722-0001 klm/aba/lt Europa-kommissionens hvidbog om integration af EU's realkreditmarked

Læs mere

1. Kvalitet af de offentlige finanser: Effektivitet i de offentlige udgifter til sociale overførsler og uddannelse - Rådskonklusioner

1. Kvalitet af de offentlige finanser: Effektivitet i de offentlige udgifter til sociale overførsler og uddannelse - Rådskonklusioner 30. april 2008 Samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 14. maj 2008 Foreløbig oversigt over rådsmødet (ECOFIN) den 14. maj 2008 1. Kvalitet af de offentlige finanser: Effektivitet i de offentlige udgifter

Læs mere

Supplement til samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 5. maj 2009

Supplement til samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 5. maj 2009 Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 296 Offentligt 28. april 2009 Supplement til samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 5. maj 2009 1. Økonomisk og finansiel situation - Udveksling af synspunkter 2. Kvalitet

Læs mere

Supplerende samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 7. oktober

Supplerende samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 7. oktober 30. september 2008 Supplerende samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 7. oktober 2008 Dagsordenspunkt 3a: Bekæmpelse af momssvig: i) Svigsbekæmpelse Resumé Der ventes en drøftelse af Kommissionens forslag

Læs mere

Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007

Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 8 Offentligt 1. oktober 2007 Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 Foreløbig oversigt over Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 1. Implementering

Læs mere

(FISCUS) (KOM(2011)706).

(FISCUS) (KOM(2011)706). Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0706 Bilag 1 Offentligt Notat 9. januar 2012 J.nr. 2011-221-0039 Grund- og nærhedsnotat om Forslag til Europa- Parlamentets og Rådets forordning om fastlæggelse af et handlings-program

Læs mere

Europaudvalget 2008 2872 - Økofin Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2008 2872 - Økofin Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2008 2872 - Økofin Bilag 3 Offentligt 22. maj 2008 Supplerende samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 3. juni 2008 Dagsordenspunkt 6a: Moms på finansielle tjenesteydelser og forsikringstjenesteydelser

Læs mere

Det Udenrigspolitiske Nævn UPN Alm.del Bilag 246 Offentligt

Det Udenrigspolitiske Nævn UPN Alm.del Bilag 246 Offentligt Det Udenrigspolitiske Nævn 2015-16 UPN Alm.del Bilag 246 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2016-131 Center for Europa og Nordamerika Den 7. juni 2016 Rådsmøde (almindelige anliggender) den 24.

Læs mere

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2972 - Økofin Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2972 - Økofin Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2972 - Økofin Bilag 2 Offentligt 29. oktober 2009 Supplement til samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 10. november 2009 1. (evt.) Opfølgning på G20-Finansministermøde den

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0452 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat 2. september 2016 J.nr. 16-0830820 Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Proces og Administration ABL Forslag

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0941 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0941 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0941 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 16. marts 2012 Grønbog på vej mod et integreret europæisk marked for kort-, internet- og mobilbetalinger

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat om forslag til Rådets direktiv om ændring af direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem

Grund- og nærhedsnotat om forslag til Rådets direktiv om ændring af direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem Skatteudvalget 2017-18 SAU Alm.del Bilag 229 Offentligt Notat Grund- og nærhedsnotat om forslag til Rådets direktiv om ændring af direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem til fastlæggelse

Læs mere

2. Baggrund Kommissionen har ved KOM(2016) 811 af 21. december 2016 fremsat forslag om ændring

2. Baggrund Kommissionen har ved KOM(2016) 811 af 21. december 2016 fremsat forslag om ændring Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del Bilag 116 Offentligt Notat Grund- og nærhedsnotat om forslag til Rådets direktiv om ændring af momssystemdirektivet (direktiv 2006/112/EF) for så vidt angår midlertidig

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0433 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0433 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0433 Bilag 1 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 24. september 2010 Forslag til revision af regler for tilsyn med finansielle enheder i et finansielt konglomerat

Læs mere

Rådsmødet (ECOFIN) den 10. marts 2009

Rådsmødet (ECOFIN) den 10. marts 2009 Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 158 Offentligt 23. februar 2009 Rådsmødet (ECOFIN) den 10. marts 2009 Dagsorden, 1. udgave 1. Implementering af Stabilitets- og Vækstpagten a) Stabilitets- og konvergensprogrammerne

Læs mere

Kommissionens meddelelse Smart Regulation in the European Union, COM(2010) 543

Kommissionens meddelelse Smart Regulation in the European Union, COM(2010) 543 Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0543 Bilag 1 Offentligt NÆRHEDS- OG GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens meddelelse Smart Regulation in the European Union, COM(2010) 543 Resumé Kommissionen

Læs mere

Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 27 Offentligt

Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 27 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 27 Offentligt 3. november 2015 Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 10. november 2015 1) Kommissionens handlingsplan for en kapitalmarkedsunion - Rådskonklusioner

Læs mere

Meddelelsen har i sig selv ikke lovgivningsmæssige, statsfinansielle, samfundsøkonomiske

Meddelelsen har i sig selv ikke lovgivningsmæssige, statsfinansielle, samfundsøkonomiske Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU Alm.del Bilag 371 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Dato: 16. september 2013 Meddelelse fra Kommissionen om digitalisering

Læs mere

Skatteudvalget (2. samling) SAU Alm.del Bilag 47 Offentligt

Skatteudvalget (2. samling) SAU Alm.del Bilag 47 Offentligt Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del Bilag 47 Offentligt 24. september 2015 Samlet kommenteret dagsorden vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 6. oktober 2015 1) Automatisk udveksling af information

Læs mere

KOM (2009) 614 endelig grønbog sammenkobling af selskabsregistre

KOM (2009) 614 endelig grønbog sammenkobling af selskabsregistre Erhvervsudvalget 2009-10 ERU alm. del Bilag 99 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 17. december 2009 2009-0020853 /mtg KOM (2009) 614 endelig grønbog sammenkobling af selskabsregistre Resumé

Læs mere

Europaudvalget 2017 Rådsmøde almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2017 Rådsmøde almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2017 Rådsmøde 3560 - almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2017-12981 Center for Europa og Nordamerika Den 5. september 2017 Rådsmøde (almindelige anliggender)

Læs mere

12852/18 HOU/ks ECOMP.2.B. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. november 2018 (OR. en) 12852/18. Interinstitutionel sag: 2016/0406 (CNS)

12852/18 HOU/ks ECOMP.2.B. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. november 2018 (OR. en) 12852/18. Interinstitutionel sag: 2016/0406 (CNS) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. november 2018 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0406 (CNS) 12852/18 FISC 400 ECOFIN 884 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.: RÅDETS

Læs mere

GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del Bilag 10 Offentligt Notat 30. juni 2015 J.nr. 15-0247969 Proces og Administration ABL GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europa-Kommissionens

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 10. marts 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 10. marts 2017 (OR. en) Conseil UE Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 10. marts 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0406 (CNS) 7118/17 LIMITE PUBLIC FISC 61 ECOFIN 187 NOTE fra: til: Generalsekretariatet for

Læs mere

DIREKTIVER. under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 113,

DIREKTIVER. under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 113, 27.12.2018 L 329/3 DIREKTIVER RÅDETS DIREKTIV (EU) 2018/2057 af 20. december 2018 om ændring af direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem, for så vidt angår en midlertidig anvendelse af

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens forslag til forordning om ændring af forordning (EU) nr. 258/2014 om oprettelse

Læs mere

Grundnotat om. Resumé Kommissionens forslag indeholder ændringer af momsdirektivet for så vidt angår:

Grundnotat om. Resumé Kommissionens forslag indeholder ændringer af momsdirektivet for så vidt angår: Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0677 Bilag 1 Offentligt SKATTEMINISTERIET Departementet Afgift 12. december 2007 Grundnotat om Forslag til Rådets direktiv om ændring af direktiv 2006/112/EF af 28. november

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 224 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 224 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 EFK Alm.del Bilag 224 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Dato 14. marts 2016 Forslag til afgørelse om indførelse af en mekanisme

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Skatteudvalget 2018-19 SAU Alm.del - Bilag 110 Offentligt Notat 8. januar 2019 J.nr. 2018-8540 Kontor: Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Forslag til Rådets direktiv om ændring af Rådets

Læs mere

Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 25 Offentligt. Til Folketingets Skatteudvalg. Fremsendelse af grundnotat

Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 25 Offentligt. Til Folketingets Skatteudvalg. Fremsendelse af grundnotat Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 25 Offentligt j.nr. 05/133003 Dato : 8. november 2006 Til Folketingets Skatteudvalg Fremsendelse af grundnotat Hermed fremsendes grundnotat vedrørende Kommissionens

Læs mere

Grundnotat om. Notatet sendes til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Skatteudvalg

Grundnotat om. Notatet sendes til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Skatteudvalg Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0147 Bilag 2 Offentligt Notat SKATTEMINISTERIET Departementet Skatte- og Afgiftsadministration 17. april 2008 8. april 2008 J.nr. 2008-251-0070 Grundnotat om Europa-Kommissionens

Læs mere

Supplerende grundnotat Grønbog fra Kommissionen om momssystemets fremtid

Supplerende grundnotat Grønbog fra Kommissionen om momssystemets fremtid Skatteudvalget 2010-11 SAU alm. del Bilag 168 Offentligt Til Folketingets Europaudvalg (Kopi til Folketingets Skatteudvalg) Notat J.nr. 2010-221-0034 Supplerende grundnotat Grønbog fra Kommissionen om

Læs mere

Europaudvalget 2010 Rådsmøde 3045 - Økofin Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2010 Rådsmøde 3045 - Økofin Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2010 Rådsmøde 3045 - Økofin Bilag 3 Offentligt 5. november 2010 Supplement til samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 17. november 2010 1) Administrativt samarbejde på skatteområdet

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0775 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0775 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0775 Bilag 1 Offentligt NÆRHEDS- OG GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 15. april 2011 Single Euro Payments Area (SEPA) Forslag til forordning om tekniske krav til kreditoverførsler

Læs mere

Europaudvalget 2007 2822 - økofin Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2007 2822 - økofin Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2007 2822 - økofin Bilag 2 Offentligt 28. september 2007 Supplerende samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 Dagsordenspunkt 8b: Finansiel stabilitet i EU (Kriseberedskab)

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0704 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0704 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0704 Bilag 2 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 5. december 2008 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om kreditvurderingsbureauer. KOM(2008)704

Læs mere

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0097 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0097 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0097 Bilag 1 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 9. maj 2005 Til underretning for Folketingets

Læs mere

Forslag til RÅDETS DIREKTIV

Forslag til RÅDETS DIREKTIV EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.12.2015 COM(2015) 646 final 2015/0296 (CNS) Forslag til RÅDETS DIREKTIV om ændring af direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem for så vidt angår varigheden

Læs mere

Kommissionens meddelelse Imod fastlåsning: Åbne IKT-systemer ved hjælp af bedre udnyttelse af standarder ved offentlige indkøb, KOM(2013) 455

Kommissionens meddelelse Imod fastlåsning: Åbne IKT-systemer ved hjælp af bedre udnyttelse af standarder ved offentlige indkøb, KOM(2013) 455 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU Alm.del Bilag 359 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens meddelelse Imod fastlåsning: Åbne IKT-systemer ved hjælp

Læs mere

SKAT Told, EU-kontoret J. nr

SKAT Told, EU-kontoret J. nr Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0464 Bilag 1 Offentligt SKAT Told, EU-kontoret J. nr. 12-0198819 Grund- og nærhedsnotat om Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om fastlæggelse af et handlingsprogram

Læs mere

6899/16 nd/nd/ikn 1 DG G 2B

6899/16 nd/nd/ikn 1 DG G 2B Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 8. marts 2016 (OR. en) 6899/16 FISC 34 ECOFIN 207 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: dato: 8. marts 2016 til: Generalsekretariatet for Rådet delegationerne Tidl.

Læs mere

Forslaget forventes sat til afstemning i forvaltningskomitéen for frugt og grønt den 21. november Med venlig hilsen

Forslaget forventes sat til afstemning i forvaltningskomitéen for frugt og grønt den 21. november Med venlig hilsen Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 16. november 2007 Sagsnr.: 39./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering notat og grundnotat om Kommissionens forventede forslag om gennemførselsforordning

Læs mere

Europaudvalget 2016 Rådsmøde Alm. anl. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 Rådsmøde Alm. anl. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 Rådsmøde 3484 - Alm. anl. Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2016-22379 Center for Europa og Nordamerika Den 9. september 2016 Rådsmøde (almindelige anliggender) den

Læs mere

Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet

Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3405 - RIA Bilag 1 Offentligt Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet Udlændingeafdelingen Dato: 15. juli 2015 Kontor: Kontoret for Internationalt udlændingesamarbejde

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 1. marts 2016 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 1. marts 2016 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 1. marts 2016 (OR. en) 6420/1/16 REV 1 FISC 28 ECOFIN 140 I/A-PUNKTSNOTE fra: til: Tidl. dok. nr.: 15550/15 Vedr.: Generalsekretariatet for Rådet De Faste

Læs mere

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 26 Offentligt

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 26 Offentligt Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 26 Offentligt Europaudvalget og Finansudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 8. februar 2015 Styrket koordination i

Læs mere

8792/16 gng/top/ipj 1 DG G 2B

8792/16 gng/top/ipj 1 DG G 2B Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 13. maj 2016 (OR. en) 8792/16 FISC 73 ECOFIN 383 I/A-PUNKTSNOTE fra: til: Generalsekretariatet for Rådet De Faste Repræsentanters Komité (2. afdeling)/rådet

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0194 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0194 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0194 Bilag 1 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 30. maj 2008 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af Rådets direktiv 68/151/EØF

Læs mere

SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG. Indhold

SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG. Indhold Europaudvalget 2018 KOM (2018) 0398 Bilag 2 Offentligt SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 18. september 2018 18/04868-30 Indhold Bemyndigelsesforordningen: Forslag til ændring af Rådets forordning

Læs mere

SAMLENOTAT Rådsmøde (EPSCO) den 5. 6. december 2007

SAMLENOTAT Rådsmøde (EPSCO) den 5. 6. december 2007 Europaudvalget 2007 2837 - Beskæftigelse m.v. Bilag 3 Offentligt 1. 19. november 2007 SAMLENOTAT Rådsmøde (EPSCO) den 5. 6. december 2007 17. Kommissionens Hvidbog om en EU-strategi om sundhedsproblemer

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del Bilag 93 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del Bilag 93 Offentligt Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del Bilag 93 Offentligt Notat II 12. januar 2017 J.nr 16-1784570 Grund- og nærhedsnotat vedr. Europa-Kommissionens forslag til Rådets forordning om modernisering af momsreglerne

Læs mere

2. Baggrund. Notat. 1. Resumé

2. Baggrund. Notat. 1. Resumé Skatteudvalget 2012-13 SAU alm. del Bilag 66 Offentligt Notat J.nr. 12-0245075 26. november 2012 Grund- og nærhedsnotat om rapport fra Kommissionen til Rådet om beskatningsstedet for levering af varer

Læs mere

GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Skatteudvalget 2012-13 SAU Alm.del Bilag 271 Offentligt Notat J.nr. 13-0189237 Den 8. juli 2013 Proces og Administration Mhh GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europa-Kommissionens forslag

Læs mere

Samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 10. februar 2009

Samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 10. februar 2009 Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 124 Offentligt 2. februar 2009 Samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 10. februar 2009 Dagsorden, 1. udgave 1. Forberedelse af Det Europæiske Råd den 19.-20. marts

Læs mere

UDENRIGSMINISTERIET Den 24. november 2005 UDV, j.nr. 400.E.2-0-0. Ministerens talepapir fra samrådet den 17. november 2005.

UDENRIGSMINISTERIET Den 24. november 2005 UDV, j.nr. 400.E.2-0-0. Ministerens talepapir fra samrådet den 17. november 2005. Udenrigsudvalget URU alm. del - Svar på Spørgsmål 20 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET Den 24. november 2005 UDV, j.nr. 400.E.2-0-0. Rådsmøde (almindelige anliggender og eksterne forbindelser) den 21.-22.

Læs mere

9494/16 pfw/pfw/ef 1 DG G 2B

9494/16 pfw/pfw/ef 1 DG G 2B Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 25. maj 2016 (OR. en) 9494/16 FISC 86 ECOFIN 509 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: dato: 25. maj 2016 til: Generalsekretariatet for Rådet delegationerne Tidl.

Læs mere

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0730 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0730 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0730 Bilag 1 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 3. december 2004 Til underretning for

Læs mere

Vedlagt følger til delegationerne et udkast til Rådets konklusioner om ovennævnte emne som udarbejdet af formandskabet.

Vedlagt følger til delegationerne et udkast til Rådets konklusioner om ovennævnte emne som udarbejdet af formandskabet. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 14. december 2018 (OR. en) 15497/18 UD 329 NOTE fra: til: Vedr.: Generalsekretariatet for Rådet delegationerne Udkast til Rådets konklusioner om anden statusrapport

Læs mere

Europaudvalget (2. samling) EUU Alm.del Bilag 4 Offentligt

Europaudvalget (2. samling) EUU Alm.del Bilag 4 Offentligt Europaudvalget 2014-15 (2. samling) EUU Alm.del Bilag 4 Offentligt KOMITÉNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 18. juni 2015 Europa-Kommissionens forslag af 11. juni 2015 om gennemførelsesretsakt vedrørende

Læs mere

Svar på Skatteudvalgets spørgsmål nr. 76 (alm. del) af 22. november 2006

Svar på Skatteudvalgets spørgsmål nr. 76 (alm. del) af 22. november 2006 Skatteudvalget SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 76 Offentligt Svar på Skatteudvalgets spørgsmål nr. 76 (alm. del) af 22. november 2006 Spørgsmål: Ministeren bedes oversende sit talepapir fra samrådet den

Læs mere

6674/16 top/top/ipj 1 DG G 2B

6674/16 top/top/ipj 1 DG G 2B Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 4. marts 2016 (OR. en) 6674/16 FISC 33 ECOFIN 189 A-PUNKTSNOTE fra: Generalsekretariatet for Rådet til: Rådet Tidl. dok. nr.: 6452/16 Vedr.: Adfærdskodeksens

Læs mere

Grund- og Nærhedsnotat om

Grund- og Nærhedsnotat om Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0381 Bilag 1 Offentligt Notat Skatteministeriets Koncerncenter Jura og Samfundsøkonomi Skatteadministration 1. september 2010 1. september 2010 J.nr. 2010-221-0032 Grund-

Læs mere

Samlenotat til Folketingets Europaudvalg

Samlenotat til Folketingets Europaudvalg Europaudvalget 2019 Rådsmøde 3713 - transport, tele og energi Bilag 1 Offentligt Samlenotat til Folketingets Europaudvalg Dato 5. september 2019 Rådsmøde (energi) den 24. september 2019 Dagsorden Side

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 18. juni 2015 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 18. juni 2015 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 18. juni 2015 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2015/0065 (CNS) 8214/2/15 REV 2 FISC 34 ECOFIN 259 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.:

Læs mere

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3298 - RIA Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3298 - RIA Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3298 - RIA Bilag 2 Offentligt Dato: Kontor: Straffuldbyrdelseskontoret Sagsbeh: Sanne Renée Stengaard Jensen Sagsnr.: 2014-3051/01-0020 Dok.: 1080691 Supplerende samlenotat

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 7. oktober 2016 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 7. oktober 2016 (OR. en) for Den Europæiske Union Bruxelles, den 7. oktober 2016 (OR. en) 12764/16 FISC 145 ECOFIN 861 I/A-PUNKTSNOTE fra: til: Vedr.: Generalsekretariatet for De Faste Repræsentanters Komité (2. afdeling)/ Udkast

Læs mere

Dette er et nyt notat. Grund- og nærhedsnotat oversendes til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Skatteudvalg.

Dette er et nyt notat. Grund- og nærhedsnotat oversendes til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Skatteudvalg. Skatteudvalget 2018-19 SAU Alm.del - Bilag 111 Offentligt Notat 6. januar 2019 J.nr. 2018-8525 Kontor: Moms, Afgiter og Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Forslag til Rådets forordning

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 9. juni 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 9. juni 2017 (OR. en) Conseil UE Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 9. juni 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0406 (CNS) 10041/17 LIMITE PUBLIC FISC 128 ECOFIN 502 NOTE fra: til: Generalsekretariatet for

Læs mere

Grund- og Nærhedsnotat

Grund- og Nærhedsnotat Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0185 Bilag 1 Offentligt Notat Til Folketingets Europaudvalg (Kopi til Folketingets Skatteudvalg) 22. juni 2012 J.nr. 2012-721-0039 Grund- og Nærhedsnotat Forslag til Rådets

Læs mere

VEDTAGNE TEKSTER Foreløbig udgave

VEDTAGNE TEKSTER Foreløbig udgave Europa-Parlamentet 2014-2019 VEDTAGNE TEKSTER Foreløbig udgave P8_TA-PROV(2018)0496 Fælles merværdiafgiftssystem for så vidt angår en midlertidig anvendelse af en generel ordning for omvendt betalingspligt

Læs mere

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0557 Offentligt

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0557 Offentligt Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0557 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 10.11.2015 COM(2015) 557 final 2015/0257 (NLE) Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE om bemyndigelse af Ungarn til

Læs mere

Revideret udgave af Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 17. juni 2016, pkt. 14: nationale produktivitetsog konkurrenceevneråd

Revideret udgave af Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 17. juni 2016, pkt. 14: nationale produktivitetsog konkurrenceevneråd Europaudvalget 2016 Rådsmøde 3475 - økofin Bilag 2 Offentligt 10. juni 2016 Revideret udgave af Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 17. juni 2016, pkt. 14: nationale produktivitetsog konkurrenceevneråd

Læs mere

I forbindelse med disse ændringer er der i Rådets forordning 282/2011 vedtaget en række gennemførelsesbestemmelser.

I forbindelse med disse ændringer er der i Rådets forordning 282/2011 vedtaget en række gennemførelsesbestemmelser. Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0002 Bilag 1 Offentligt Notat Grund- og nærhedsnotat om Forslag til Rådets forordning om ændring af gennemførelsesforordning (EU) nr. 282/2011 for så vidt angår særordninger

Læs mere

Notat. Skatteudvalget L 99 Bilag 9 Offentligt. 1. Resumé. 2. Baggrund

Notat. Skatteudvalget L 99 Bilag 9 Offentligt. 1. Resumé. 2. Baggrund Skatteudvalget 2015-16 L 99 Bilag 9 Offentligt Notat 26. februar 2016 J.nr. 15-2917515 Moms, Afgifter og Told HMH Notat Forslag til Kommissionens gennemførelsesforordning om etablering af et arbejdsprogram

Læs mere

Supplerende Grund- og Nærhedsnotat

Supplerende Grund- og Nærhedsnotat Skatteudvalget, Finansudvalget, Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget, Europaudvalget 2011 KOM (2012) 0185 Bilag 2, KOM (2012) 0185 Bilag 2, KOM (2012) 0185 Bilag 2, KOM (2012) 0185 Bilag 2 Offentligt Notat

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0147 Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0147 Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0147 Bilag 3 Offentligt J.nr. 2008-251-0070 Dato: Til Folketinget - Europaudvalget og Skatteudvalget Til udvalgenes orientering vedlægges supplerende Grundnotat, høringsskema

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 137 Offentligt Grund og nærhedsnotat 3. marts 2016 J.nr. 16-0115195 Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Proces og Administration Forslag til Rådets

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 92 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 92 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2016-17 EFK Alm.del Bilag 92 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Dato 20. december 2016 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning

Læs mere

12848/18 HOU/zs ECOMP.2.B. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. november 2018 (OR. en) 12848/18. Interinstitutionel sag: 2017/0251 (CNS)

12848/18 HOU/zs ECOMP.2.B. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. november 2018 (OR. en) 12848/18. Interinstitutionel sag: 2017/0251 (CNS) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. november 2018 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2017/0251 (CNS) 12848/18 FISC 397 ECOFIN 881 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.: RÅDETS

Læs mere

Talepunkt til Skatteudvalget 11. februar 2016

Talepunkt til Skatteudvalget 11. februar 2016 Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 239 Offentligt Talepunkt til Skatteudvalget 11. februar 2016 5. februar 2016 F5 Jeg vil først orientere udvalget om de centrale skattesager

Læs mere

Notat. Skatteudvalget SAU Alm.del Bilag 100 Offentligt. 1. Resumé. 2. Baggrund. Til Folketingets Europaudvalg

Notat. Skatteudvalget SAU Alm.del Bilag 100 Offentligt. 1. Resumé. 2. Baggrund. Til Folketingets Europaudvalg Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 100 Offentligt Notat Til Folketingets Europaudvalg 2. februar 2016 J.nr. 15-2917515 Moms, Afgifter og Told HMH Notat Hermed fremsendes notat vedrørende EU-Kommissionens

Læs mere

Europaudvalget RIA Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget RIA Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2008 2873 - RIA Bilag 3 Offentligt Dagsordenspunkt 2: Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 2252/2004 om standarder for sikkerhedselementer og

Læs mere

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0380 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0380 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0380 Bilag 1 Offentligt Notat Dato 13. september 2012 J.nr. TS2060503-68 Nærheds- og Grundnotat om Europa-Kommissionens udkast til forordning om periodisk syn af køretøjer

Læs mere

Europaudvalget 2017 Rådsmøde almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2017 Rådsmøde almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2017 Rådsmøde 3536 - almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2017-33 Center for Europa og Nordamerika Den 26. april 2017 Rådsmøde (almindelige anliggender)

Læs mere

Kommissionen har ved KOM(2012) 521 af 27. september 2012 samt ved KOM(2012) 548 af

Kommissionen har ved KOM(2012) 521 af 27. september 2012 samt ved KOM(2012) 548 af Skatteudvalget 2012-13 SAU alm. del Bilag 37 Offentligt Journalnummer: 12-0213090 Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg om Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 24. november 2016 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 24. november 2016 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 24. november 2016 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0209 (CNS) 13885/16 FISC 181 ECOFIN 984 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.: RÅDETS

Læs mere

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3331 - alm. anl. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3331 - alm. anl. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3331 - alm. anl. Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EUK, j.nr. 400.A.5-0-0 Center for Europa og Nordamerika Den 10. juli 2014 Rådsmøde (almindelige anliggender) den 23.

Læs mere

Grundnotat om. Notatet sendes til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Skatteudvalg.

Grundnotat om. Notatet sendes til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Skatteudvalg. Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0028 Bilag 2 Offentligt Notat 13. marts 2009 J.nr. 2009-739-0203 Grundnotat om Europa-Kommissionens forslag til Rådets direktiv om gensidig bistand ved inddrivelse af fordringer

Læs mere

SAMLENOTAT Rådsmøde(almindelige anliggender og eksterne forbindelser) den 23. -24. februar 2009

SAMLENOTAT Rådsmøde(almindelige anliggender og eksterne forbindelser) den 23. -24. februar 2009 Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0038 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2.1. Kontoret for europapolitik og internationale relationer Den 11. februar 2009 FVM 634 SAMLENOTAT

Læs mere

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0449 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0449 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0449 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Dato: 16. september 2013 Forslag til direktiv om elektronisk fakturering i offentlige indkøb

Læs mere

MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE

MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE Europa-Parlamentet 2014-2019 Retsudvalget 21.6.2016 MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE Vedr.: Begrundet udtalelse fra Republikken Letlands Saeima om forslag til Europa- Parlamentets og Rådets direktiv om ændring

Læs mere

* UDKAST TIL BETÆNKNING

* UDKAST TIL BETÆNKNING Europa-Parlamentet 2014-2019 Økonomi- og Valutaudvalget 2016/0406(CNS) 9.10.2018 * UDKAST TIL BETÆNKNING om forslag til Rådets direktiv om ændring af direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem

Læs mere

Europaudvalget Økofin Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget Økofin Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2009 2948 - Økofin Bilag 2 Offentligt 26. maj 2009 Supplement til samlenotat vedr. ECOFIN den 9. juni 2009 Dagsordenspunkt1b: Internationale regnskabsstandarder Resumé På ECOFIN den 9. juni

Læs mere

9452/16 ef/bmc/ef 1 DG G 2B

9452/16 ef/bmc/ef 1 DG G 2B Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 25. maj 2016 (OR. en) 9452/16 FISC 85 ECOFIN 502 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: dato: 25. maj 2016 til: Generalsekretariatet for Rådet delegationerne Tidl.

Læs mere

1. Den 1. december 2016 vedtog Kommissionen en "pakke om momsregler for e-handel", der består af ændringer til:

1. Den 1. december 2016 vedtog Kommissionen en pakke om momsregler for e-handel, der består af ændringer til: Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 30. november 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0370 (CNS) 2016/0372 (NLE) 2016/0371 (CNS) 14769/1/17 REV 1 FISC 299 ECOFIN 998 UD 284 I/A-PUNKTSNOTE

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0048 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0048 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0048 Bilag 2 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Folketingets Europaudvalg Kopi: Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi Til orientering fremsendes

Læs mere

Supplerende Grund- og Nærhedsnotat om

Supplerende Grund- og Nærhedsnotat om Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0381 Bilag 2 Offentligt Notat Skatteministeriets Koncerncenter Jura og Samfundsøkonomi Skatteadministration 6. oktober 2010 6. oktober 2010 J.nr. 2010-221-0032 Supplerende

Læs mere