Klagenævnet for Udbud J.nr.: Nikolaj Aarø-Hansen, Jørgen Egholm og Kaj Kjærsgaard 19. februar 2010

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0019502 Nikolaj Aarø-Hansen, Jørgen Egholm og Kaj Kjærsgaard 19. februar 2010"

Transkript

1 Klagenævnet for Udbud J.nr.: Nikolaj Aarø-Hansen, Jørgen Egholm og Kaj Kjærsgaard 19. februar 2010 K E N D E L S E Humus/Genplast v/hans Jørgen Rasmussen (advokat Peter Lund Meyer, København) mod Fredensborg kommune (Cand. merc. jur. Peter Dann Jørgensen, Advokatfirmaet Bender von Haller Dragsted, København) Ved udbudsbekendtgørelse af 18. december 2008 udbød Fredensborg Kommune som offentlig udbud efter direktiv 2004/18/EF om samordning af fremgangsmåderne ved indgåelse af offentlige vareindkøbskontakter, offentlige tjenesteydelseskontrakter og offentlige bygge- og anlægskontrakter (Udbudsdirektivet) 2-hjulede plastbeholdere til indsamling af affald i kommunen. Ved udløbet af tilbudsfristen den 11. februar 2009 havde følgende virksomheder afgivet tilbud: 1. PWS Danmark A/S 2. Joca Trading A/S 3. Bøllingtoft A/S 4. Humus/Genplast v/hans Jørgen Rasmussen (Klager) Ved brev af 25. februar 2009 meddelte indklagede PWS Danmark A/S, at kommunen havde besluttet at tildele denne virksomhed ordren. De øvrige tilbudsgivere blev orienteret herom dagen efter ved . Kontrakt blev herefter indgået den 2. april 2009.

2 Den 10. juni 2009 indgav klageren, Humus/Genplast v/ Hans Jørgen Rasmussen, klage til Klagenævnet for Udbud over indklagede, Fredensborg Kommune. 2. Klagen har været behandlet på skriftligt grundlag. Klageren har nedlagt følgende påstande: Påstand 1 Klagenævnet skal konstatere, at indklagede har handlet i strid med ligebehandlingsprincippet i Udbudsdirektivets artikel 2 ved ikke at afvise tilbuddet fra PWS Danmark A/S, uagtet at de tilbudte affaldsbeholdere ikke opfyldte kravet i At-vejledning D.3.1, punkt 8.1.1, om en håndgrebshøjde på 70 % af gennemsnitlig skulderhøjde i arbejdssituationen, svarende til ca. 1 meter. Påstand 2 Klagenævnet skal konstatere, at indklagede har handlet i strid med ligebehandlingsprincippet i Udbudsdirektivets artikel 2 ved ikke at afvise tilbuddet fra Joca A/S, uagtet at de tilbudte affaldsbeholdere ikke opfyldte kraveti At-vejledning D.3.1, punkt 8.1.1, om en håndgrebshøjde på 70 % af gennemsnitlig skulderhøjde i arbejdssituationen, svarende til ca. 1 meter. Påstand 3 Klagenævnet skal konstatere, at indklagede har handlet i strid med ligebehandlingsprincippet i Udbudsdirektivets artikel 2 ved ikke at afvise tilbuddet fra Bøllingtoft A/S, uagtet at de tilbudte affaldsbeholdere ikke opfyldte kraveti At-vejledning D.3.1, punkt 8.1.1, om en håndgrebshøjde på 70 % af gennemsnitlig skulderhøjde i arbejdssituationen, svarende til ca. 1 meter. Påstand 4 Klagenævnet skal konstatere, at indklagede har handlet i strid med Udbudsdirektivets artikel 35, stk. 4, 1. afsnit, ved ikke senest 48 dage efter tidspunktet for indgåelse af den udbudte kontrakt at have fremsendt meddelelse om resultaterne af udbudsproceduren til Publikationskontoret i henhold til Udbudsdirektivets artikel 36, stk. 1.

3 3. Påstand 5 Klagenævnet skal annullere indklagedes beslutning af 25. februar 2009 om at indgå kontrakt med PWS Danmark A/S. Klageren har forbeholdt sig senere at nedlægge påstand om erstatning. Indklagede har nedlagt påstand om afvisning, subsidiært, at klagen ikke tages til følge. I udbudsbekendtgørelsens del II om kontraktens genstand var blandt andet følgende anført:» Offentligt udbud af 2-hjulede plastbeholdere til indsamling af affald i Fredensborg kommune Indkøb af 2-hjulede plastbeholdere til indsamling af papiraffald. Primært 140 liters beholdere og et mindre antal 240 liters beholdere. Samlet mængde eller omfang: Ca beholdere. «Endvidere fremgik det, at alternative bud ikke ville blive taget i betragtning, at der ønskedes option på fornyelse af kontrakten under nærmere betingelser, og at tildelingskriteriet var fastsat til»laveste pris«. I udbudsbetingelsernes pkt. 2»Betingelser for udbud og tilbud«er der blandt andet anført følgende:»2.3 Udbudsform Kommunen er forpligtet til at følge en række formelle krav og procedurer i forbindelse med udbudsforretningen. I den forbindelse ønsker Kommunen at henlede Leverandørens opmærksomhed på: - at Kommunen er berettiget og forpligtet til at se bort fra et tilbud, hvis tilbuddet ikke er konditionsmæssigt, bl.a. hvis det ikke overhol-

4 der forskrifterne i det samlede udbudsmateriale, eller hvis det indeholder forbehold, - - at det er Leverandørens risiko, at tilbud afgives i overensstemmelse med udbudsmaterialet Grundlaget for leverancen Leverancen udbydes på følgende ikke prioriterede grundlag: De til enhver tid gældende love, bekendtgørelser, krav, regler og vejledninger, som finder anvendelse for nærværende udbud, herunder bl.a.: Arbejdstilsynets vejledning nr. D.3.1, september 2005 Løft, træk og skub Forbehold Der er ikke adgang til at tage forbehold.«den udbudte vare er i udbudsbetingelsernes pkt. 3»Kravspecifikation for leverance af 2-hjulede plastbeholdere til indsamling af papiraffald«blandt andet beskrevet således:» Leverancen omfatter levering af ca stk. plastbeholdere med 2 hjul til indsamling af papiraffald fra hustande i Kommunen Til opsamling af papiraffald benyttes 140 liter plastbeholdere ved enfamilieshuse og sommerhuse og i enkelte tilfælde 240 liters beholdere. Beholderne skal tømmes af den kommende renovatør på standplads 3.2 Produkt- og kvalitetskrav og dokumentation Generelt:

5 5. Beholderne skal kunne leve op til de danske arbejdsmiljøregler som f.eks.: Arbejdstilsynets vejledning D.3.1, september 2005 Løft, træk og skub. Funktion: Beholderne skal være lette at håndtere. Låg: Plastbeholderne skal have to-delt låg/dobbelt låg i låg. Todelt låg/dobbelt låg i låg - er en funktion, der sikrer, at der kan kommes affald i beholderen fra 2 sider således, at borgeren/brugeren kan komme affald i fra håndtagssiden, således at beholderen kan stå med håndtagene»udad«på standpladsen og kan trækkes til tømning uden først at skulle vendes Dokumentation: Tilbuddet skal indeholde følgende: Der skal afleveres en 140 l beholder og en 240 l beholder senest sammen med aflevering af tilbud «Tildelingskriteriet var også i udbudsbetingelserne fastsat til»laveste pris«i Arbejdstilsynets vejledning D.3.1, september 2005 Løft, træk og skub, der er omtalt i udbudsbetingelserne og klagerens påstande 1-3, er der blandt andet anført følgende:»er en At-vejledning bindende? At-vejledninger er ikke bindende for virksomhederne, sikkerhedsorganisationerne eller andre, men vejledninger bygger på regler (lov og bekendtgørelser), der er bindende. Arbejdstilsynet vil ikke foretage sig mere i de situationer, hvor fx en virksomhed har fulgt en At-vejledning.

6 Virksomhederne kan vælge andre fremgangsmåder mv., men Arbejdstilsynet vil i så fald vurdere, om den valgte fremgangsmåde er lige så god og i overensstemmelse med reglerne 8. Vurdering af træk og skub mv. Træk og skub med forskellige kørende tekniske hjælpemidler er normalt en hensigtsmæssig foranstaltning over for løft og bæring af tunge eller mange byrder. Træk og skub med kørende hjælpemidler kan indebære risiko for helbredsskader især i skuldrene, men også ulykkesrisiko fx risiko for at blive klemt, påkørt, snuble eller falde. Træk og skub er manuel håndtering og skal vurderes i forhold til risikoen for helbredsskadelige belastninger. Lovgivningen stiller krav om, at der skal bruges egnede tekniske hjælpemidler, når det er muligt og hensigtsmæssigt, og altid når den manuelle transport indebærer fare for sikkerhed eller sundhed Vurdering af træk og skub med tekniske hjælpemidler Følgende elementer skal indgå i vurderingen: - Transportmateriellets design - Transportmateriellets vedligeholdelse - Underlagets beskaffenhed - Pladsforhold - Synsforhold - Uforudsete hændelser - Vægt og stabilitet af materiel og byrde/læs - Hastigheds- og retningsændringer - Arbejdsmetode (Træk/skub, byrden foran/bag ved personen) - Arbejdsstillinger og bevægelser - Arbejdets frekvens og varighed Transportmateriellets design Der er mange forskellige former for materielt transportmateriel med et, to eller fire hjul. De mest almindelige former er trillebør, sækkevogn, løftevogn, rullecontainer. Transportmateriellet skal passe til de byrder, der skal transporteres, og stedet, hvor transporten skal foregå Håndgrebene skal være hensigtsmæssigt placeret og udformet i forhold til arbejdsmetoden og personen. Ved skub fremad svarer en hensigtsmæssig håndgrebshøjde til ca. 70 pct. af personens skulderhøjde eller 6.

7 ca. 100 cm s højde med mulighed for regulering af ca. 10 cm op og ned. Ved træk baglæns med transportvognen foran kroppen vil en lavere placering ofte være mest hensigtsmæssig. Ved vending og drejning kan det være hensigtsmæssigt at kunne tage fat lidt højere. Det anbefales, at der kan skiftes mellem forskellige håndgrebshøjder. «I et brev af 12. marts 2009 fra Arbejdstilsynet til klageren anfører tilsynet blandt andet: 7.» At-vejledningen [D.3.1 Løft, træk og skub] oplyser om, hvordan bestemmelserne i lovgivningen kan efterkommes fx bestemmelserne om, at arbejdet skal kunne udføres med hensigtsmæssige arbejdsstillinger og arbejdsbevægelser. At-vejledningerne er en hjælp til virksomhederne i deres arbejde med at kortlægge arbejdsmiljøproblemer og sikre, at arbejdet kan udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt. Retningslinjerne i At-vejledning D.3.1 gælder for træk og skub, uanset hvilket teknisk hjælpemiddel, der anvendes. Målene er baseret på forskningsresultater samt på Europæiske antropometriske data for mænd og kvinder. Ved skub fremad vil en passende håndgrebshøjde generelt være fra cm afhængig af personens højde De håndgrebshøjder, der angives i At-vejledningen, er de faktiske højder i arbejdssituationen. Hvis en beholder skal vippes under transporten, er det håndgrebshøjden i den situation, det drejer sig om. En håndgrebshøjde på 83 cm ved skub fremad vil således ikke være i overensstemmelse med Arbejdstilsynets retningslinjer. Arbejdstilsynets retningslinjer er funktionskrav. Med hensyn til at efterleve kravene er der metodefrihed. Vedrørende Deres spørgsmål om at skubbe en beholder baglæns er dette ikke omtalt i At-vejledningen, da det vil være en uhensigtsmæssig arbejdsmetode, der ikke vil være nødvendig at bruge. Generelt bør man kunne se i den retning, man bevæger sig. Vedrørende Deres spørgsmål om baglæns træk af en beholder forekommer dette normalt, når en beholder skal trækkes væk fra dens faste placering fx op ad en væg. Når man skal have en beholder ud fra væggen bevæger man sig normalt 1 2 skridt baglæns, vender beholderen og skubber herefter beholderen foran kroppen. Det giver den bedste arbejdsstilling.

8 Vedrørende Deres spørgsmål om træk af beholderen med en arm bagved kroppen er dette heller ikke omtalt i At-vejledningen, da det belaster skulderen i en sårbar stilling og giver en skæv belastning af kroppen med risiko for at udvikle gener i muskler og sener. Denne arbejdsmetode er derfor ikke hensigtsmæssig. «I klagerens tilbud er der under overskriften»ad 3.2 Produkt- og kvalitetskrav og dokumentation«blandt andet anført følgende: 8.» Vi kan bekræfte, at de tilbudte beholdere grundlæggende lever op til de anvisninger og forskrifter, som fremgår af ArbejdstilsynetsVejledningog D.3.1. Specielt skal vi gøre opmærksom på, at højden på de tilbudte beholderes håndgreb lever op til punkt Transportmateriellets design i AT Vejledning D.3.1. dvs. håndgrebene altid befinder sig i en arbejdshøjde svarende til 70 % af skulderhøjden af stort set alle personer (jf. vedlagte bilag om danskernes gennemsnitshøjde), når beholderne transporteres i vippet kørestilling. Af vedlagte fotos af arbejdshøjden for standardbeholdere (monteret uden ergonomiske bøjlehåndtag) fremgår, at arbejdshøjden ikke er i overensstemmelse med punkt Transportmateriellets design i AT Vejledning D 3.1. Eksempelvis fremgår det, at håndgrebenes arbejdshøjde befinder sig i en højde på ca. 83 cm., når en 189 cm høj person med en skulderhøjde på ca. 168 cm. skubber en beholder, der er vippet til kørestilling, dvs. ca. 35 cm. under det niveau (ca. 70 % af personens skulderhøjde, som AT vejledning D 3.1 angiver som hensigtsmæssig. «I den produktbeskrivelse, der var en del af tilbuddet fra PWS Danmark A/S, er det vedrørende både 140- og 240-litersbeholderne anført, at de»lever op til de danske arbejdsmiljøregler som f.eks.: Arbejdstilsynets vejledning nr. D.3.1, september 2005«Det fremgik videre, at den tilbudte 140- litersbeholder var millimeter høj, og at 240-litersbeholderen var millimeter høj. Håndgrebshøjden for 140-litersbeholderen var angivet til 1042 millimeter, mens håndgrebshøjden for 240-litersbeholderen var angivet til millimeter.

9 I den produktredegørelse, der var vedlagt tilbuddet fra Joca Trading A/S, anføres blandt andet, at der i Arbejdstilsynets vejledning fra februar 2003 om indretning af renovationssystemer ikke er»et generelt krav om montering af de specielle lodrette håndtag«. Af et vedlagt produktblad fremgår endvidere, at dette selskab tilbød en 140-litersbeholder med en højde på millimeter og en 240-litersbeholder på millimeter. 9. I brev af 11. februar 2009 fra Bøllingtoft A/S, hvor denne virksomhed fremsendte sit tilbud, er det blandt andet anført, at selskabets»beholdere overholder samtlige krav der er stillet i udbudsmaterialet.«i selve tilbuddet er det under overskriften»kravspecifikation«herudover blandt andet anført:»alle beholdere lever op til de krav der er stillet fra myndighederne herunder Arbejdstilsynet.«Af den vedlagte produktsbeskrivelse er der endvidere anført:»overholder alle gældende regler og krav«og:»vores containere er udformet, så de sikrer optimal brugervenlighed samt ergonomisk korrekt arbejdsmiljø«. Højden på såvel den tilbudte 140-litersbeholder som den tilbudte 240-litersbeholder var millimeter. Løftekanten på 140- litersbeholderen var millimeter, mens den tilsvarende højde på 240- litersbeholderen var 990 millimeter. Parternes anbringender Ad afvisningspåstanden Indklagede har navnlig gjort gældende, at klagesagen udelukkende omhandler en tvist af kontraktuel karakter, og at Klagenævnet efter Klagenævnslovens 3, stk. 1, jf. 1, stk. 1, ikke har kompetence til at behandle sådanne klager. Indklagede har herved navnlig anført, at udbuddet udspringer af ordregiverens opgavevaretagelse i relation til husstandsindsamling af papir, og at denne ud over anskaffelse af affaldsbeholdere også består af tømning af disse, at ordregiveren i relation til tømningsopgaven er forpligtet til at overholde den gældende arbejdsmiljølovgivning, herunder de nævnte At-vejledninger, at klageren i den forbindelse gør gældende, at håndtagene på de affaldsbeholdere, som de øvrige tilbudsgivere har tilbudt, er for lave i forhold til kravet i Atvejledning D.3.1, september 2005, om arbejdets udførelse Løft, træk og skub, og at en mulig tvist om, hvorvidt dette er tilfældet, ikke drejer sig om overholdelse af udbudsreglerne, men alene er af kontraktuel karakter.

10 10. Klageren har navnlig gjort gældende, at det i udbudsbetingelserne var fastsat, at kravene i At-vejledning D.3.1, september 2005 løft, træk og skub, var ufravigelige, og at klagen derfor vedrører en overtrædelse af udbudsreglerne, som Klagenævnet har kompetence til at tage stilling til. Ad påstand 1-3 generelt Klageren har generelt vedrørende disse påstande gjort gældende, at det følger af udbudsbetingelsernes pkt. 2.4 og 3.2, at Arbejdstilsynets vejledning D.3.1, september 2005 Løft, træk og skub, er gjort til ufravigelige udbudsbetingelser, at der heri er fastsat krav om en håndgrebshøjde på ca. 100 cm, at indklagede således var forpligtet til at sikre, at de modtagne tilbud levede op til kravene i den nævnte At-vejledning, at ingen af de affaldsbeholdere, som de 3 andre tilbudsgivere tilbød indklagede, levede op til dette krav, at de 3 andre tilbud derfor var ukonditionsmæssige, og at indklagede således var forpligtet til at afvise disse. Klageren har herved henvist til, at Arbejdstilsynet i en skrivelse af 12. marts 2009 over for klager har oplyst, at de angivne højder i At-vejledningen er de»faktiske højder i arbejdssituationen«, og at det indebærer, at hvis en affaldscontainer skal vippes under transporten, er det håndgrebshøjden i vippede position, der er afgørende. Klageren redegjorde i sit tilbud for, at den faktiske højde for en affaldsbeholder med håndgrebshøjde på 1 meter i lodret position i den normale arbejdssituation vil blive reduceret til ca. 83 centimeter, hvilket ikke lever op til kravene i vejledningen. Indklagede har pligt til at sikre, at tilbud, der ikke er konditionsmæssige og i overensstemmelse med de ufravigelige krav i udbudsbetingelserne, herunder At-vejledning D.3.1, ikke tages i betragtning. Det forhold, at de øvrige tilbudsgivere i deres tilbud anførte, at de tilbudte affaldsbeholdere var i overensstemmelse med kravene i udbudsmaterialet, medfører ikke, at indklagedes pligt til at kontrollere tilbuddenes konditionsmæssighed bortfalder. Indklagede har gjort gældende, at der ikke i udbudsbetingelserne er fastsat specifikke krav om håndgrebshøjde for de udbudte affaldsbeholdere, at udbudsbetingelsernes henvisning til overholdelse af gældende ret ikke indebærer, at lovgivningsmæssige krav, som er fravigelige eller ikkeeksisterende, bliver ophøjet til ufravigelige udbudsbetingelser, at arbejdsmiljølovgivningen ikke stiller specifikke krav om håndgrebshøjde, hvis

11 11. overholdelse kan påses særskilt i forbindelse med tilbudsevalueringen, at At-vejledningerne er vejledende, hvorfor indklagede er berettiget til at vælge andre fremgangsmåder end dem, der er anført i vejledningerne, at Atvejledningerne ved vurdering af træk og skub med tekniske hjælpemidler alene fastsætter funktionskrav, herunder et krav om, at håndgrebene skal være hensigtsmæssigt placerede samt udformet, at At-vejledningerne ikke foreskriver et bindende metodekrav, hvorfor det er op til indklagede og i første omgang tilbudsgiverne at beslutte, hvorledes en hensigtsmæssig placering opnås, at en vurdering af, hvorvidt affaldsbeholdere lever op til arbejdsmiljølovgivningen, ikke kan foretages ud fra en isoleret betragtning af beholdernes udformning, herunder håndgrebshøjde, at transportmateriellets design kun udgør ét blandt i alt 11 faktorer, som ifølge vejledningen skal indgå ved en samlet vurdering af, om et arbejde, som indebærer skub og træk med tekniske hjælpemidler, udføres i overensstemmelse med lovgivningen, og at en vurdering af, hvorvidt de beholdere, som er tilbudt af PWS Danmark A/S, først kan ske i forbindelse med en tømning af beholderne og dermed under udførelse af den udbudte kontrakt, at samtlige tilbud efter deres indhold er konditionsmæssige. Indklagede har endvidere gjort gældende, at der ikke foreligger særlige undersøgelsespligt for indklagede til at efterprøve, hvorvidt tilbuddenes angivelse omkring overholdelse af arbejdsmiljølovgivningen i den senere driftssituation er korrekt, at indklagede i overensstemmelse med udbudsmaterialet er forpligtet til at tildele den udbudte kontrakt til PWS Danmark A/S, som har afgivet tilbuddet med den laveste pris, og at klager under alle omstændigheder ikke har ført bevis for, at tilbud fra PWS Danmark A/S, Joca Trading A/S og Bøllingtoft A/S ikke lever op til den af klager påståede håndgrebshøjde. Særligt vedrørende påstand 1 Klageren har gjort gældende, at det fremgår af tilbuddet, at såvel den tilbudte 140-liters beholder som den tilbudte 240-litersbeholder levede op til de danske arbejdsmiljøregler, herunder At-vejledning D.3.1, men at tilbuddet intet anførte om håndgrebshøjde for de tilbudte affaldsbeholdere. Klageren har videre gjort gældende, at det fremgår af dimensionerne på de tilbudte beholdere, at de havde en højde med gribekant og dermed fastmonterede håndtag på henholdsvis 940 millimeter for den tilbudte 140-litersbeholder

12 12. og 945 millimeter for den tilbudte 240-litersbeholder, og at ingen af disse beholdere hverken i lodret position eller i arbejdssituationen derfor kunne være ca. 1 meter, hvorfor de ikke opfyldte de ufravigelige krav i udbudsbetingelserne, jf. At-vejleding D.3.1, pkt Indklagede handlede derved i strid med Udbudsdirektivets artikel 2 ved ikke at afvise tilbuddet fra PWS Danmark som ukonditionsmæssigt. Indklagede har navnlig gjort gældende, at det af tilbuddet fra PWS Danmark A/S fremgår, at det overholder udbudsbetingelsernes krav, herunder det grundlæggende krav om overholdelse af gældende regler, som blandt andet fremgår af At-vejledningerne. Indklagede har herved henvist til, at PWS Danmark A/S tilbud ikke indeholder forbehold for udbudsbetingelsernes krav om overholdelse af relevante arbejdsmiljøregler, at det af tilbuddets produktbeskrivelse under afsnittet om godkendelse fremgår, at beholderen»lever op til danske arbejdsmiljøregler som f.eks. Arbejdstilsynets vejledning D.3.1, september 2005«, at det hverken af udbudsbetingelserne eller af tilbuddet fra PWS Danmark A/S kan udledes, at det vindende tilbud ikke lever op til udbudsbetingelsernes krav, og at indklagede derfor ikke på grundlag af tilbuddets oplysninger er berettiget endsige forpligtet til at forkaste PWS Danmark A/S som ikke konditionsmæssigt. Særligt vedrørende påstand 2 Klageren har gjort gældende, at tilbuddet fra Joca A/S alene beskriver, hvorledes de tilbudte beholdere opfylder At-vejledning A.0.1, men intet om opfyldelse af forskrifterne om håndgrebshøjde i At-vejledning D.3.1, at det af produktbladet for de tilbudte beholdere fremgår, at højden til oversiden af beholderlåget udgjorde milimeter for 140-litersbeholderen og milimeter for 240-litersbeholderen, at håndgrebene var monteret i lågenes hængsler, formentlig i en højde af ca. 1 meter, og at ingen af disse beholdere i arbejdssituationen, hvor højden kun ville være ca. 83 centimeter opfyldte de ufravigelige krav i udbudsmaterialet, jf. At-vejlening D.3.1, pkt Indklagede handlede derved i strid med Udbudsdirektivets artikel 2 ved ikke at afvise tilbuddet fra Joca Trading A/S som ukonditionsmæssigt. Indklagede har ud over det, der er anført ovenfor ad påstand gjort gældende, at det af tilbuddet fra Joca Trading A/S fremgår, at det overholder udbudsbetingelsernes krav, herunder det grundlæggende krav om overholdelse af gældende regler, som blandt andet fremgår af At-

13 13. vejledningerne. Indklagede har herved henvist til, at det i tilbuddet er anført, at der»fremsendes tilbud på indkøb af affaldsbeholdere i henhold til fremsendte materiale«, at det i relation til arbejdsmiljøet anføres, at De kvadratiske mål på containerne medfører et hensigtsmæssigt vippepunkt for renovationsarbejdernehjulene er forsynet med gummibelægning og overholde de fastsatte grænser for støj«og endvidere, at»arbejdstilsynet har i februar 2003 udsendt en ny At-vejledning A.0.1, Indretning af renovationssystemer. I den nye vejledning er der ikke et generelt krav om montering af de specielle lodrette håndtag«. Særligt vedrørende påstand 3 Klageren har gjort gældende, at der ikke af tilbuddet fra Bøllingtoft A/S fremgår noget om de tilbudte beholderes opfyldelse af forskrifterne for håndgrebshøjde i At-vejledning D.3.1, at Bøllingtoft A/S tilbød levering af en 140-litersbeholder med højde til løftekant på milimeter og en 240- litersbeholder med højde til løftekant på 990 milimeter, hvor håndgrebene var monteret i lågenes hængsler i samme højde som beholdernes gribekanter, at disse beholdere kun i lodret position, men ikke i arbejdssituationen, opfyldte de ufravigelige krav i udbudsbetingelserne, jf. Atvejledning D.3.1, pkt Indklagede handlede derved i strid med Udbudsdirektivets artikel 2 ved ikke at afvise tilbuddet fra Bøllingtoft A/S som ukonditionsmæssigt. Indklagede har heroverfor ud over det, der er anført ovenfor ad påstand gjort gældende, at der i tilbuddet fra Bøllingtoft A/S angives følgende:»vores beholdere overholder samtlige krav, der er stillet i udbudsmaterialet.«det angives endvidere, at beholderne overholder»alle gældende regler og krav«, og at»..containerne er udformet, så de sikrer optimal brugervenlighed samt ergonomisk korrekt arbejdsmiljø«. Ad påstand 4 Klageren har gjort gældende, at indklagede ved skrivelse af 25. februar 2009 meddelte sin beslutning om kontraktstildeling, at indklagede endnu ikke har fremsendt meddelelse om resultatet af udbudsproceduren til Publikationskontoret i overensstemmelse med Udbudsdirektivets artikel 36, stk. 1, og at indklagede derfor har handlet i strid med Udbudsdirektivets artikel 35, stk. 4, 1. afsnit ved ikke senest 48 dage efter tidspunktet for indgåelse af

14 den udbudte kontrakt med PWS Danmark A/S at have fremsendt den omhandlede meddelelse til Publikationskontoret. 14. Indklagede har heroverfor anført, at kontrakten med PWS Danmark A/S er indgået den 2. april 2009, at indklagede har offentliggjort en tildelingsbekendtgørelse på TED den 18. maj 2009, og at indklagede derfor har bevist, at forpligtelsen i Udbudsdirektivets artikel 35, stk. 4, herunder kravet om fremsendelse af bekendtgørelse senest 48 dage efter kontraktindgåelsen, er opfyldt. Ad påstand 5 Klageren har til støtte for sin påstand om annullation gjort gældende, at indklagede var uberettiget til at tildele den udbudte kontrakt til PWS Danmark A/S, fordi denne havde afgivet et tilbud i strid med ufravigelige udbudsbetingelser om minimum håndgrebshøjde i henhold til At-vejledning D.3.1, pkt , og at overtrædelsen efter sin beskaffenhed og indvirkning for klageren er væsentlig. Indklagede har heroverfor navnlig anført, at det gennemførte udbud er sket i overensstemmelse med udbudsbetingelserne og udbudsdirektivets regler. Klagenævnet udtaler: Ad indklagedes afvisningspåstand Således som klagerens påstande 1-3 er formuleret, vedrører de spørgsmålet om, hvorvidt indklagede som ordregiver har tilsidesat sine forpligtelser i henhold til Udbudsdirektivet ved ikke at afvise de indkomne tilbud. Dette spørgsmål er utvivlsomt omfattet af Klagenævnets kompetence efter Klagenævnsloven, jf. denne lovs 1, stk. 1. På den baggrund, og da ligeledes klagerens påstand 4 og 5 er omfattet af Klagenævnets kompetence, tager Klagenævnet ikke indklagedes afvisningspåstand til følge.

15 15. Ad påstand 1-3 I udbudsbetingelserne er det fastsat, at beholderne»skal kunne leve op til de danske arbejdsmiljøregler som f.eksarbejdstilsynets vejledning D.3.1, september 2005 Løft, træk og skub«. Da en vejledning fra Arbejdstilsynet som den anførte hverken efter sin art eller sit indhold selvstændigt fastsætter bindende arbejdsmiljøregler, vil et krav om, at beholderne skal kunne leve op til»de danske arbejdsmiljøregler«som udgangspunkt ikke kunne forstås som et krav om, at beholderne også skal leve op til Arbejdstilsynets vejledninger. Indklagede har imidlertid ved den angivne eksemplificering udtrykkeligt angivet, at kravet også omfatter blandt andet At-vejledning D.3.1. Indklagede har dermed som ordregiver fastsat det som et krav, at de tilbudte affaldsbeholdere skal opfylde vejledningens anbefalinger. Af vejledningens pkt fremgår blandt andet, at håndgrebene på transportmateriel»skal være hensigtsmæssigt placeret og udformet i forhold til arbejdsmetoden og personen«, og at»en hensigtsmæssig håndgrebshøjde«ved»skub fremad«svarer til»ca. 70 % af personens skulderhøjde eller ca. 100 cm. s højde med mulighed for regulering ca. 10 cm. op og neddet anbefales, at der kan skiftes mellem forskellige håndbrebshøjder«. Selvom vejledningen også foreskriver, at en række andre elementer end materiellets design skal indgå i vurderingen af løft og skub med hjælpemidler, må vejledningen på dette punkt forstås således, at Arbejdstilsynet anbefaler de angivne håndgrebshøjder. Efter sin ordlyd må anbefalingerne på dette punkt og dermed det af indklagede stillede mindstekrav i overensstemmelse med det, der er anført i Arbejdstilsynets brev af 12. marts 2009, forstås som et krav til arbejdssituationen, og ikke i lodret position. Som følge heraf har indklagede i udbudsbetingelserne fastsat det som et krav, at beholderne skal kunne leve op de nævnte højder i arbejdsituationen. En ordregiver har som udgangspunkt ikke pligt til at kontrollere rigtigheden af de oplysninger, som fremgår af et tilbud. Hvis det imidlertid er åbenbart, at oplysninger fra en tilbudsgiver er forkerte, kan det imidlertid være i strid med princippet om ligebehandling, hvis ordregiveren lægger de pågældende oplysninger til grund i sin vurdering af tilbuddet, jf. f.eks. Klagenævnet for Udbuds kendelse af 1. oktober 2009, Cimber Air A/S (Klagenævnets afgørelse vedrørende klagerens påstand 5). Det må herved tages i betragtning, at det fremgår af udbudsbetingelserne, at tilbudsgiverne skulle

16 aflevere en 140-litersbeholder og en 240-litersbeholder senest sammen med tilbuddet. 16. Efter de ovenfor angivne oplysninger fra såvel PWS Danmark A/S som Bøllingtoft A/S var indklagede således som udgangspunkt berettiget til at gå ud fra, at de tilbudte beholdere levede op til mindstekravet om overholdelse af blandt andet At-vejledning D.3.1, pkt Det gælder også, selvom de pågældende tilbud ikke indeholdt specifikke erklæringer om, at de også levede op til de ovennævnte krav til håndgrebshøjden. I tilbuddet fra PWS Danmark A/S var håndgrebshøjden for den tilbudte 140- litersbeholder angivet til 1042 millimeter, mens håndgrebshøjden for 240- litersbeholderen var angivet til millimeter. Af tilbuddet fra Bøllingtoft A/S fremgik, at løftekanten på den tilbudte 140-litersbeholder var millimeter, mens den tilsvarende højde på 240-litersbeholderen var 990 millimeter. På den baggrund finder Klagenævnet ikke, at klageren har godtgjort, at det skulle have været åbenbart for indklagede, at de tilbudte beholdere ikke levede op til vejledningens anbefalinger om håndgrebshøjden. Det bemærkes i den forbindelse, at den anbefalede håndgrebshøjde ikke er angivet helt præcist i vejledningen, idet det alene anbefales, at håndgrebshøjden skal være»ca. 100 centimeter«, og at håndgrebshøjden i arbejdspositionen vil afhænge af, hvor meget beholderen tippes, inden den skubbes. Håndbgrebshøjden vil endvidere kunne ændres, alt efter, hvor meget beholderen tippes. Klagenævnet finder på den baggrund ikke, at det kan lægges til grund, at en håndgrebshøjde på 100 cm i lodret position svarer til 83 cm i arbejdspositionen ved skub. Klagenævnet tager derfor ikke påstandene 1 og 3 til følge. Tilbuddet fra Joca Trading A/S indeholdt ikke direkte oplysning om, at de tilbudte containere fra dette selskab levede op til kravene i At-vejledning D.3.1, pkt Da de tilbudte 140- og 240- literscontainere efter den produktbeskrivelse, der var en del af selskabets tilbud, var henholdsvis og millimeter høje, samt i øvrigt af de ovenfor nævnte grunde, finder Klagenævnet ikke, at der er grundlag for at anse de tilbudte containere for at have været ukonditionsmæssige. Klagenævnet tager derfor heller ikke påstand 2 til følge.

17 17. Ad påstand 4 Af de grunde, som indklagede har anført, tages påstanden ikke til følge. Ad påstand 5 Under hensyn til Klagenævnets afgørelse vedrørende påstand 1 tages denne påstand ikke til følge. Herefter bestemmes: Klagen tages ikke til følge. Indklagede skal ikke betale sagsomkostninger til klageren. Klagegebyret tilbagebetales ikke. Nikolaj Aarø-Hansen Genpartens rigtighed bekræftes. Joan Bach kontorfuldmægtig

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032485 (Nikolaj Aarø-Hansen, Erik Stensig Poulsen) 4. december 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032485 (Nikolaj Aarø-Hansen, Erik Stensig Poulsen) 4. december 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032485 (Nikolaj Aarø-Hansen, Erik Stensig Poulsen) 4. december 2012 K E N D E L S E HUMUS-Genplast v/hans Jørgen Rasmussen (advokat Poul Nick Bronstein, København) mod

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033238

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033238 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033238 (Nikolaj Aarø-Hansen, Erik Stensig Poulsen) 8. februar 2013 K E N D E L S E Rubæk & Co. A/S (konsulent Hans Jørgen Rasmussen, Åbyhøj) mod Gentofte Kommune (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021892 (Niels Feilberg Jørgensen, Niels Sørensen, Jørgen Egholm) 26. oktober 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021892 (Niels Feilberg Jørgensen, Niels Sørensen, Jørgen Egholm) 26. oktober 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021892 (Niels Feilberg Jørgensen, Niels Sørensen, Jørgen Egholm) 26. oktober 2010 K E N D E L S E Hounisens Laboratorieudstyr A/S (advokat Niels Lomborg, Århus) mod Region

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 18/08971 (Niels Feilberg Jørgensen) 17. december 2018

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 18/08971 (Niels Feilberg Jørgensen) 17. december 2018 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 18/08971 (Niels Feilberg Jørgensen) 17. december 2018 K E N D E L S E Joca Trading A/S (Steen Jensen, Fredericia) mod SamAqua A/S (advokat Andreas Christensen, Hellerup) Ved

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Holm, Michael Jacobsen, Melitta Keldebæk) 10. maj 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Holm, Michael Jacobsen, Melitta Keldebæk) 10. maj 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0023658 (Poul Holm, Michael Jacobsen, Melitta Keldebæk) 10. maj 2011 K E N D E L S E Finn Frogne A/S (advokat Camilla Bonde, København) mod Region Nordjylland, Region

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Lars Tolstrup) 29. november 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Lars Tolstrup) 29. november 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022255 (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Lars Tolstrup) 29. november 2010 K E N D E L S E HMN A/S (selv) mod K-17 Indkøbsfællesskabet (advokat Peter Lund Meyer, København)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016663 (Margit Stassen, Knud Erik Busk, Trine Heidemann Garde) 18. september 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016663 (Margit Stassen, Knud Erik Busk, Trine Heidemann Garde) 18. september 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016663 (Margit Stassen, Knud Erik Busk, Trine Heidemann Garde) 18. september 2008 K E N D E L S E XO Care A/S (advokat Simon Hauch, København) mod 1. Århus Universitet,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024546 (Kirsten Thorup) 3. august 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024546 (Kirsten Thorup) 3. august 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024546 (Kirsten Thorup) 3. august 2011 K E N D E L S E Isoplus Fjernvarmeteknik A/S (advokat Michael Baruah, Kolding) mod Guldborgsund Varme A/S (advokat Andreas Christensen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022686 (Kirsten Thorup, Knud Erik Busk, Lars Tolstrup) 20. januar 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022686 (Kirsten Thorup, Knud Erik Busk, Lars Tolstrup) 20. januar 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022686 (Kirsten Thorup, Knud Erik Busk, Lars Tolstrup) 20. januar 2011 K E N D E L S E Vognmandsforretningen Ordrupgaard af 2009 SMBA (selv) mod Vejdirektoratet. (Kammeradvokaten

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020255 (Michael Ellehauge, Niels Henriksen, Melitta Keldebæk) 3. december 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020255 (Michael Ellehauge, Niels Henriksen, Melitta Keldebæk) 3. december 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020255 (Michael Ellehauge, Niels Henriksen, Melitta Keldebæk) 3. december 2009 K E N D E L S E Murerfirmaet Bent Klausen ApS (advokat Peter Zacher Sørensen, Grenaa) mod

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020242 (Michael Ellehauge, Niels Henriksen, Melitta Keldebæk) 1. december 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020242 (Michael Ellehauge, Niels Henriksen, Melitta Keldebæk) 1. december 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020242 (Michael Ellehauge, Niels Henriksen, Melitta Keldebæk) 1. december 2009 K E N D E L S E Løgten Murer- og Entreprenørforretning A/S (advokat Hans Erik Steffensen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0037687 (Nikolaj Aarø-Hansen) 18. juli 2014

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0037687 (Nikolaj Aarø-Hansen) 18. juli 2014 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0037687 (Nikolaj Aarø-Hansen) 18. juli 2014 K E N D E L S E 1. Kontech A/S og 2. ES Stålindustri ApS (advokat Morten Hove, Rødovre) mod Boligorganisationen Tårnbyhuse

Læs mere

Klagenævnet for Udbud

Klagenævnet for Udbud Klagenævnet for Udbud J.nr.:2008-0016463 (Margit Stassen, Knud Erik Busk, Trine Heidemann Garde) 17. september 2008 K E N D E L S E Bien-Air Dental SA (advokat Lars Cort Hansen, København) mod 1. Århus

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0023805 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kaj Kjærsgaard) 1. februar 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0023805 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kaj Kjærsgaard) 1. februar 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0023805 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kaj Kjærsgaard) 1. februar 2012 K E N D E L S E Tensid Danmark ApS (advokat Nicolai A. Clausen, Aarhus) mod Aarhus Kommune

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017059 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Jørgen Egholm) 2. februar 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017059 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Jørgen Egholm) 2. februar 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017059 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Jørgen Egholm) 2. februar 2009 K E N D E L S E Konsortiet Damm Cellular A/S og Pallas Informatik A/S (advokat Niels Christian Ellegaard,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033162 (Kirsten Thorup) 20. december 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033162 (Kirsten Thorup) 20. december 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033162 (Kirsten Thorup) 20. december 2012 K E N D E L S E Joca A/S (Steen Jensen, Fredericia) mod Rødovre Kommune (advokat Anders Birkelund Nielsen, København) Ved udbudsbekendtgørelse

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Niels Sørensen) 9. juli 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Niels Sørensen) 9. juli 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016028 (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Niels Sørensen) 9. juli 2008 K E N D E L S E Informi GIS A/S (advokat Vagn Blindkilde, København) mod Kulturarvsstyrelsen

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023266 (Søren Holm Seerup, Vibeke Steenberg, Niels Henriksen) 20. december 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023266 (Søren Holm Seerup, Vibeke Steenberg, Niels Henriksen) 20. december 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023266 (Søren Holm Seerup, Vibeke Steenberg, Niels Henriksen) 20. december 2011 K E N D E L S E Tabulex ApS (advokat Jesper Fabricius, København) mod Odense Kommune (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022557 (Michael Kistrup, Jørgen Egholm, Thomas Grønkær) 27. januar 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022557 (Michael Kistrup, Jørgen Egholm, Thomas Grønkær) 27. januar 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022557 (Michael Kistrup, Jørgen Egholm, Thomas Grønkær) 27. januar 2011 K E N D E L S E Skandinavisk Parykcenter ApS (advokat David Frølich, København) mod 1. Hillerød

Læs mere

Klagenævnet for Udbud

Klagenævnet for Udbud Klagenævnet for Udbud J.nr.:2010-0023440 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Niels Sørensen) 27. juni 2011 K E N D E L S E Hotel Maritime ApS (selv) mod Økonimistyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024479 (Niels Feilberg Jørgensen, Jørgen Egholm, Kaj Kjærsgaard) 18. august 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024479 (Niels Feilberg Jørgensen, Jørgen Egholm, Kaj Kjærsgaard) 18. august 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024479 (Niels Feilberg Jørgensen, Jørgen Egholm, Kaj Kjærsgaard) 18. august 2011 K E N D E L S E Enca A/S (advokat Charlotte Pors, Vinderup) mod Kolding Kommune (Advokatfirmaet

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032463 (Poul Holm, Stephan Falsner) 12. juni 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032463 (Poul Holm, Stephan Falsner) 12. juni 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032463 (Poul Holm, Stephan Falsner) 12. juni 2013 K E N D E L S E Køge Boglade v/ Erik Nielsen (advokat Kåre Wanscher, København) mod Køge Kommune (advokat Povl Nick

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0023565 (Katja Høegh, Niels Henriksen, Erik Hammer) 27. april 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0023565 (Katja Høegh, Niels Henriksen, Erik Hammer) 27. april 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0023565 (Katja Høegh, Niels Henriksen, Erik Hammer) 27. april 2011 K E N D E L S E Atea A/S (selv) mod Ballerup Kommune (advokat Majse Jarlov, København) Den 15. oktober

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020782 (Kirsten Thorup, Thomas Grønkær, Lars Tolstrup) 28. maj 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020782 (Kirsten Thorup, Thomas Grønkær, Lars Tolstrup) 28. maj 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020782 (Kirsten Thorup, Thomas Grønkær, Lars Tolstrup) 28. maj 2010 K E N D E L S E Clear Channel Danmark A/S (advokat Dan Terkildsen, København) mod Odense Kommune (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022252 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Michael Jacobsen) 16. juni 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022252 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Michael Jacobsen) 16. juni 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022252 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Michael Jacobsen) 16. juni 2011 K E N D E L S E Beierholm, Statsautoriseret Revisionspartnerselskab (selv) mod Statens og

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr. 2010-0022887 (Kirsten Thorup, Knud Erik Busk, Niels Henriksen) 8. juni 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr. 2010-0022887 (Kirsten Thorup, Knud Erik Busk, Niels Henriksen) 8. juni 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr. 2010-0022887 (Kirsten Thorup, Knud Erik Busk, Niels Henriksen) 8. juni 2011 K E N D E L S E Jydsk Planteservice A/S (advokat Peter Lund Meyer, København) mod 12-by Gruppens

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0026368 (Michael Kistrup, Stephan Falsner) 12. oktober 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0026368 (Michael Kistrup, Stephan Falsner) 12. oktober 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0026368 (Michael Kistrup, Stephan Falsner) 12. oktober 2012 K E N D E L S E Møbeltransport Danmark (advokat Gorm Himmer, Aarhus) mod Udenrigsministeriet (Kammeradvokaten

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0014007 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Thomas Facklamm Jensen) 18. januar 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0014007 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Thomas Facklamm Jensen) 18. januar 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0014007 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Thomas Facklamm Jensen) 18. januar 2008 K E N D E L S E Eurofins Miljø A/S (advokat Henrik Holtse, Århus) mod Aalborg Kommune (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-032327 (N. Feilberg Jørgensen, Trine Heidemann Garde) 18. januar 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-032327 (N. Feilberg Jørgensen, Trine Heidemann Garde) 18. januar 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-032327 (N. Feilberg Jørgensen, Trine Heidemann Garde) 18. januar 2013 K E N D E L S E Pedersen & Nielsen Automobilforretning A/S (advokat Torsten Viborg Pedersen, Randers)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022052 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Niels Sørensen) Den 15. november 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022052 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Niels Sørensen) Den 15. november 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022052 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Niels Sørensen) Den 15. november 2010 K E N D E L S E KEN Storkøkken A/S (selv) mod Statens og Kommunernes Indkøbsservice A/S. (cand.

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023288 (Katja Høegh, Jørgen Egholm, Gorm Kildahl Elikofer) 10. juni 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023288 (Katja Høegh, Jørgen Egholm, Gorm Kildahl Elikofer) 10. juni 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023288 (Katja Høegh, Jørgen Egholm, Gorm Kildahl Elikofer) 10. juni 2011 K E N D E L S E Nykøbing Dag og Industrirenovation v/bjørn Filtenborg (advokat Jesper Svenning,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022258 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Melitta Keldebæk) 14. april 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022258 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Melitta Keldebæk) 14. april 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022258 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Melitta Keldebæk) 14. april 2011 K E N D E L S E Axiell Bibliotek A/S (advokat Rikke Søgaard Berth, Hellerup) mod Aalborg kommune,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025378 (Kirsten Thorup) 24. januar 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025378 (Kirsten Thorup) 24. januar 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025378 (Kirsten Thorup) 24. januar 2012 Dansk Scanning A/S (selv) mod Helsingør Kommune (selv) Ved udbudsbekendtgørelse nr. 2011/S 131-217701 af 7. juli 2011 udbød indklagede,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Holm, Peter Tolstrup) 6. januar 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Holm, Peter Tolstrup) 6. januar 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025471 (Poul Holm, Peter Tolstrup) 6. januar 2012 K E N D E L S E Noe Net A/S (selv) mod Sikkerhedsstyrelsen (selv) Ved udbudsbekendtgørelse nr. 2011/S 157-261409 af

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0010866 (Kirsten Thorup, Jørgen Egholm, Gorm Kildahl Elikofer) 6. juni 2007

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0010866 (Kirsten Thorup, Jørgen Egholm, Gorm Kildahl Elikofer) 6. juni 2007 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0010866 (Kirsten Thorup, Jørgen Egholm, Gorm Kildahl Elikofer) 6. juni 2007 K E N D E L S E Rengøringsgrossisten ved Erik Mortensen (advokat H.P.Grønborg-Pedersen, Skive)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (H.P. Rosenmeier, Kaj Kjærsgaard, Helle Bøjen Larsen)

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (H.P. Rosenmeier, Kaj Kjærsgaard, Helle Bøjen Larsen) Klagenævnet for Udbud J.nr.: 01-213.807 (H.P. Rosenmeier, Kaj Kjærsgaard, Helle Bøjen Larsen) 22. marts 2002 K E N D E L S E Johs. Sørensen & Sønner Århus A/S (advokat Lars Grøngaard, Århus) mod Århus

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022652 (Søren Holm Seerup, Trine H. Garde og Jørgen Egholm) 20. december 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022652 (Søren Holm Seerup, Trine H. Garde og Jørgen Egholm) 20. december 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022652 (Søren Holm Seerup, Trine H. Garde og Jørgen Egholm) 20. december 2010 K E N D E L S E Smørum Kraftvarme AmbA (selv) mod Energinet.dk (advokat Simon Evers Kalsmose-Hjelmborg)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-11137 (Poul Holm) 9. oktober 2015

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-11137 (Poul Holm) 9. oktober 2015 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-11137 (Poul Holm) 9. oktober 2015 K E N D E L S E Rubæk & Co. A/S (advokat Majse Jarlov, Hellerup) mod Københavns Kommune (advokat Jesper Fabricius, Hellerup) Ved udbudsbekendtgørelse

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023297 (Michael Kistrup, Michael Jacobsen, Kent Petersen) 17. januar 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023297 (Michael Kistrup, Michael Jacobsen, Kent Petersen) 17. januar 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023297 (Michael Kistrup, Michael Jacobsen, Kent Petersen) 17. januar 2012 K E N D E L S E Grusterminalen.DK ApS (advokat Niels Tiedemann, København) mod Fredericia Kommune

Læs mere

Klagenævnet for Udbud 96-83.664

Klagenævnet for Udbud 96-83.664 Klagenævnet for Udbud 96-83.664 (Carsten Haubek, Jens Fejø og Henrik Pinholt) 16. oktober 1996 K E N D E L S E Danske Vognmænd (selv) mod Stevns Kommune (advokat Jesper Lett) Den 10. maj 1996 udbød indklagede,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024941 (Kirsten Thorup) 22. september 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024941 (Kirsten Thorup) 22. september 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024941 (Kirsten Thorup) 22. september 2011 K E N D E L S E Kirkebjerg A/S (advokat Emil Baumann Geist, Roskilde) mod Universitets- og Bygningsstyrelsen (Kammeradvokaten

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033160 (Mette Langborg, Erik B. Christiansen) 6. juni 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033160 (Mette Langborg, Erik B. Christiansen) 6. juni 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033160 (Mette Langborg, Erik B. Christiansen) 6. juni 2013 K E N D E L S E OSK Konsortiet: OSK-SHIPTECH A/S, BK Engineering A/S og Logimatic Engineering A/S (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Nikolaj Aarø-Hansen, Lars Tolstrup, Kent Petersen) 21. juni 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Nikolaj Aarø-Hansen, Lars Tolstrup, Kent Petersen) 21. juni 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020737 (Nikolaj Aarø-Hansen, Lars Tolstrup, Kent Petersen) 21. juni 2010 K E N D E L S E Bjerge Vognmandsforretning ApS (advokat Claus Kenneth Lund, Kalundborg) mod Kalundborg

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-236.811 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Thomas Jensen) 16. februar 2004

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-236.811 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Thomas Jensen) 16. februar 2004 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-236.811 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Thomas Jensen) 16. februar 2004 K E N D E L S E Eurofins Danmark A/S (selv) mod Ringkjøbing Amt (advokat Erik Hørlyck, Århus) Ved udbudsbekendtgørelse

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup) 17. januar 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup) 17. januar 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-33193 (Kirsten Thorup) 17. januar 2013 K E N D E L S E Joca A/S (Steen Jensen, Fredericia) mod Gladsaxe Kommune (advokat Anders Birkelund Nielsen, København) Ved udbudsbekendtgørelse

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Michael Kistrup, Knud Erik Busk, Thomas Grønkær) 17. januar 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Michael Kistrup, Knud Erik Busk, Thomas Grønkær) 17. januar 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021953 (Michael Kistrup, Knud Erik Busk, Thomas Grønkær) 17. januar 2011 K E N D E L S E Danmarks Miljøundersøgelser, Aarhus Universitet (selv) mod By- og Landskabsstyrelsen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 02-234.844 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Jens Fejø) 5. august 2003

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 02-234.844 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Jens Fejø) 5. august 2003 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 02-234.844 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Jens Fejø) 5. august 2003 K E N D E L S E Georg Berg A/S (advokat Peter Stig Jakobsen, København) mod Køge Kommune (advokat Kirsten

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0019394 (Niels Feilberg Jørgensen, Erik Hammer, Melitta Keldebæk) 21. oktober 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0019394 (Niels Feilberg Jørgensen, Erik Hammer, Melitta Keldebæk) 21. oktober 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0019394 (Niels Feilberg Jørgensen, Erik Hammer, Melitta Keldebæk) 21. oktober 2009 K E N D E L S E Konsortiet Rindum Skole (advokat Jonas Valhøj Kleffel Nielsen, Randers)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032712 (Mette Langborg, Stephan Falsner) 4. marts 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032712 (Mette Langborg, Stephan Falsner) 4. marts 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032712 (Mette Langborg, Stephan Falsner) 4. marts 2013 K E N D E L S E HUMUS-Genplast v/hans Jørgen Rasmussen (advokat Charlotte Friis Bach Ryhl, København) mod Sorø

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr. 98 68.191

Klagenævnet for Udbud J.nr. 98 68.191 Klagenævnet for Udbud J.nr. 98 68.191 (H.P. Rosenmeier, Wayne Jensen, Niels Henriksen) 28. september 1998 K E N D E L S E Humus/Genplast ved Hans Jørgen Rasmussen (advokat Ib Ulstrup, Lystrup) mod Esbjerg

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0035513 (Nikolaj Aarø-Hansen, Birgitte Dam Kræmmergaard) 19. juni 2014

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0035513 (Nikolaj Aarø-Hansen, Birgitte Dam Kræmmergaard) 19. juni 2014 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0035513 (Nikolaj Aarø-Hansen, Birgitte Dam Kræmmergaard) 19. juni 2014 K E N D E L S E Phonak Danmark A/S (advokat Jeppe Svenning, Aarhus) mod Amgros I/S (advokat Vibeke

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Michael Ellehauge, Niels Henriksen, Melitta Keldebæk) 2. december 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Michael Ellehauge, Niels Henriksen, Melitta Keldebæk) 2. december 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020248 (Michael Ellehauge, Niels Henriksen, Melitta Keldebæk) 2. december 2009 K E N D E L S E Løgten Murer- og Entreprenørforretning A/S (advokat Hans Erik Steffensen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025762 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen) 9. marts 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025762 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen) 9. marts 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025762 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen) 9. marts 2012 K E N D E L S E Delfin Vask A/S (advokat Bent Sommer, Kastrup) mod Gentofte Kommune (selv) Gentofte Kommune iværksatte

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032198

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032198 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032198 (Katja Høegh, Allan Åge Christensen) 2. november 2012 K E N D E L S E Nykøbing Dag- og Industrirenovation v/bjørn Filtenborg (advokat Jeppe Svenning, Aarhus) mod

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024983 (Kirsten Thorup, Melitta Keldebæk) 9. november 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024983 (Kirsten Thorup, Melitta Keldebæk) 9. november 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024983 (Kirsten Thorup, Melitta Keldebæk) 9. november 2011 K E N D E L S E Landsorganisationen i Danmark (selv) mod Københavns Universitet (advokat Kurt Bardeleben, København)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Katja Høegh, Vibeke Steenberg, Kent Petersen) 6. april 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Katja Høegh, Vibeke Steenberg, Kent Petersen) 6. april 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021423 (Katja Høegh, Vibeke Steenberg, Kent Petersen) 6. april 2010 K E N D E L S E Triona AB (advokat Stig Evers Kalsmose-Hjelmborg, København) mod Vejdirektoratet (Kammeradvokaten

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016965 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Kaj Kjærsgaard) 15. december 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016965 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Kaj Kjærsgaard) 15. december 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016965 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Kaj Kjærsgaard) 15. december 2009 K E N D E L S E Sahva A/S (advokat Tina Braad, Århus) mod Odense Kommune (advokat Peter

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Kaj Kjærsgaard) 23. januar 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Kaj Kjærsgaard) 23. januar 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025749 (Kirsten Thorup, Kaj Kjærsgaard) 23. januar 2012 K E N D E L S E Proffice A/S (selv) mod Statens & Kommunernes Indkøbs Service A/S (selv) Statens & Kommunernes

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022902 (Erik P. Bentzen, Michael Jacobsen, Melitta Keldebæk) 3. maj 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022902 (Erik P. Bentzen, Michael Jacobsen, Melitta Keldebæk) 3. maj 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022902 (Erik P. Bentzen, Michael Jacobsen, Melitta Keldebæk) 3. maj 2011 K E N D E L S E Enca A/S (advokat Charlotte Pors, Vinderup) mod Skive Kommune (advokat Erik Hørlyck,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020464 (Michael Kistrup, Vibeke Steenberg, Gorm K. Elikhofer) 25. oktober 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020464 (Michael Kistrup, Vibeke Steenberg, Gorm K. Elikhofer) 25. oktober 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020464 (Michael Kistrup, Vibeke Steenberg, Gorm K. Elikhofer) 25. oktober 2010 K E N D E L S E Coloplast Danmark A/S (advokat Malene Lystoft Zabel, København) mod Region

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021424 (Erik P. Bentzen, Niels Sørensen, Jørgen Egholm) 5. november 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021424 (Erik P. Bentzen, Niels Sørensen, Jørgen Egholm) 5. november 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021424 (Erik P. Bentzen, Niels Sørensen, Jørgen Egholm) 5. november 2010 K E N D E L S E Hospitech A/S (selv) mod Region Syddanmark (advokat Laila Barslund Pedersen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024756 (Michael Ellehauge, Knud Erik Busk, Mogens Hansen) 18. april 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024756 (Michael Ellehauge, Knud Erik Busk, Mogens Hansen) 18. april 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024756 (Michael Ellehauge, Knud Erik Busk, Mogens Hansen) 18. april 2012 K E N D E L S E xml-tekst ApS (advokat Gitte Løvgren Larsen, København) mod Uddannelsesstyrelsen

Læs mere

Klagenævnet for Udbud

Klagenævnet for Udbud Klagenævnet for Udbud J.nr.:2008-0016388 (Erik P. Bentzen, Suzanne Helsteen, Knud Erik Busk) 20. oktober 2008 K E N D E L S E TagVision A/S (Advokatfirmaet Bender, von Haller, Dragsted ved cand. merc.

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0013949 (Kirsten Thorup, Michael Jacobsen, Vibeke Steenberg) 16. oktober 2007

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0013949 (Kirsten Thorup, Michael Jacobsen, Vibeke Steenberg) 16. oktober 2007 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0013949 (Kirsten Thorup, Michael Jacobsen, Vibeke Steenberg) 16. oktober 2007 K E N D E L S E Kuwait Petroleum A/S (advokat Gitte Holtsø, København) mod Sønderborg Kommune

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026525 (Katja Høegh, Pernille Hollerup) 16. maj 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026525 (Katja Høegh, Pernille Hollerup) 16. maj 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026525 (Katja Høegh, Pernille Hollerup) 16. maj 2012 K E N D E L S E EKJ Rådgivende Ingeniører A/S (advokat Karsten Havkrog Pedersen, København) mod Statens og Kommunernes

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022945 (Kirsten Thorup, Kent Petersen, Melitta Keldebæk) 19. november 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022945 (Kirsten Thorup, Kent Petersen, Melitta Keldebæk) 19. november 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022945 (Kirsten Thorup, Kent Petersen, Melitta Keldebæk) 19. november 2010 K E N D E L S E ISS Facility Services A/S (advokat Mette Willemoe Wang, København) mod Skive

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022303 (Michael Kistrup, Michael Jacobsen, Kaj Kjærsgaard) 8. april 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022303 (Michael Kistrup, Michael Jacobsen, Kaj Kjærsgaard) 8. april 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022303 (Michael Kistrup, Michael Jacobsen, Kaj Kjærsgaard) 8. april 2011 K E N D E L S E IBM Danmark ApS (selv) mod Statens og Kommunernes Indkøbsservice A/S (cand. merc.

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Niels Feilberg Jørgensen, Michael Jacobsen, Jørgen Egholm) 13. februar 2007

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Niels Feilberg Jørgensen, Michael Jacobsen, Jørgen Egholm) 13. februar 2007 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0007568 (Niels Feilberg Jørgensen, Michael Jacobsen, Jørgen Egholm) 13. februar 2007 K E N D E L S E PlantWare Holding ApS (Advokatfirmaet Bender, von Haller og Dragsted

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022788 (Michael Ellehauge, Helle Bøjen Larsen, Michael Jacobsen) 30. maj 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022788 (Michael Ellehauge, Helle Bøjen Larsen, Michael Jacobsen) 30. maj 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022788 (Michael Ellehauge, Helle Bøjen Larsen, Michael Jacobsen) 30. maj 2011 K E N D E L S E Konsortiet Rosendahls, Schultz Grafisk A/S og Rosendahls A/S print-design-media

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-032713 (N. Feilberg Jørgensen) 31. januar 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-032713 (N. Feilberg Jørgensen) 31. januar 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-032713 (N. Feilberg Jørgensen) 31. januar 2013 K E N D E L S E Easy-Climb ApS (advokat Niels Thestrup, København) mod Trafikselskabet Movia (advokat Lotte Hummelshøj,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032537 (Poul Holm, Henrik Fausing) 9. januar 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032537 (Poul Holm, Henrik Fausing) 9. januar 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032537 (Poul Holm, Henrik Fausing) 9. januar 2013 K E N D E L S E Yding Gruppen A/S (advokat Jesper Håkonsson, Horsens) mod Aarhus Kommune (advokat Christian Nielsen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023282 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Niels Sørensen) 23. juni 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023282 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Niels Sørensen) 23. juni 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023282 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Niels Sørensen) 23. juni 2011 K E N D E L S E Best Western Hotel Prinds Frederik A/S (selv) mod Økonimistyrelsen (Kammeradvokaten

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024431 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Lars Tolstrup) 4. november 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024431 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Lars Tolstrup) 4. november 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024431 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Lars Tolstrup) 4. november 2011 K E N D E L S E Telenor A/S (selv) mod Region Nordjylland (advokat Tina Braad, Aarhus) Ved

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017702 (Carsten Haubek, Jørgen Egholm, Niels Henriksen) 20. januar 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017702 (Carsten Haubek, Jørgen Egholm, Niels Henriksen) 20. januar 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017702 (Carsten Haubek, Jørgen Egholm, Niels Henriksen) 20. januar 2009 K E N D E L S E Neupart A/S (advokat Lotte Hummelshøj, København) mod Økonomistyrelsen (Kammeradvokaten

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Niels Feilberg Jørgensen, Trine H. Garde, Michael Jacobsen) 2. maj 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Niels Feilberg Jørgensen, Trine H. Garde, Michael Jacobsen) 2. maj 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023326 (Niels Feilberg Jørgensen, Trine H. Garde, Michael Jacobsen) 2. maj 2011 K E N D E L S E V. Løwener A/S (selv) mod Frederiksberg Kommune (advokat Anders Birkelund

Læs mere

Klagenævnet for Udbud

Klagenævnet for Udbud Klagenævnet for Udbud J.nr.:2011-0024562 (Nikolaj Aarø-Hansen, Pernille Hollerup, Michael Jacobsen) 1. november 2011 K E N D E L S E Jorton A/S (advokat Kristian Skovgård Larsen, Aarhus) mod Sønderborg

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020926 (Nikolaj Aarø-Hansen, Niels Sørensen, Vibeke Steenberg) 18. januar 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020926 (Nikolaj Aarø-Hansen, Niels Sørensen, Vibeke Steenberg) 18. januar 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020926 (Nikolaj Aarø-Hansen, Niels Sørensen, Vibeke Steenberg) 18. januar 2011 K E N D E L S E O K Entreprise A/S (advokat Birgitte H. Frederiksen, Tønder) mod Tønder

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J. nr.: 2010-0022368 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Niels Sørensen) 28. marts 2011

Klagenævnet for Udbud J. nr.: 2010-0022368 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Niels Sørensen) 28. marts 2011 Klagenævnet for Udbud J. nr.: 2010-0022368 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Niels Sørensen) 28. marts 2011 K E N D E L S E Hans Biler (selv) mod Viborg Kommune (advokat Erik Hørlyck (Århus)) Ved

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023305 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Niels Sørensen) 24. juni 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023305 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Niels Sørensen) 24. juni 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023305 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Niels Sørensen) 24. juni 2011 K E N D E L S E Hotel Crowne Plaza Copenhagen Towers A/S (advokat Kenneth Gudmundsson, Kastrup)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-3192 (Kirsten Thorup, Helle Carlsen) 14. april 2015

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-3192 (Kirsten Thorup, Helle Carlsen) 14. april 2015 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-3192 (Kirsten Thorup, Helle Carlsen) 14. april 2015 K E N D E L S E Mathis Værft A/S (advokat Emil Sepstrup Reventlow, København) mod Forsvarsministeriets Materiel- og

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 98 138.398 (H.P. Rosenmeier, Flemming Lethan, Viggo Olesen) 27. november 1998

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 98 138.398 (H.P. Rosenmeier, Flemming Lethan, Viggo Olesen) 27. november 1998 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 98 138.398 (H.P. Rosenmeier, Flemming Lethan, Viggo Olesen) 27. november 1998 K E N D E L S E Turistvognmændenes Landsforening (selv) mod Ribe Amt (selv) Sagen angår et offentligt

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017112 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Erik Hammer) 15. september 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017112 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Erik Hammer) 15. september 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017112 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Erik Hammer) 15. september 2008 K E N D E L S E Totalrådgivergruppen bestående af 1. Cubo Arkitekter A/S 2. Søren Jensen Rådgivende

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020289 (Søren Holm Seerup, Erik Hammer, Kent Petersen) 7. april 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020289 (Søren Holm Seerup, Erik Hammer, Kent Petersen) 7. april 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020289 (Søren Holm Seerup, Erik Hammer, Kent Petersen) 7. april 2010 K E N D E L S E Balle Blik & VVS ApS (advokat Jeppe Svenning, Århus) mod Boligselskabet Sct. Jørgen

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Knud Erik Busk, Vibeke Steenberg) 29. september 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Knud Erik Busk, Vibeke Steenberg) 29. september 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0019477 (Kirsten Thorup, Knud Erik Busk, Vibeke Steenberg) 29. september 2009 K E N D E L S E Lekolar A/S (selv) mod Sydjysk Kommuneindkøb (selv) Ved udbudsbekendtgørelse

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0034279 (Kirsten Thorup, Lene Ravnholt) 7. maj 2014

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0034279 (Kirsten Thorup, Lene Ravnholt) 7. maj 2014 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0034279 (Kirsten Thorup, Lene Ravnholt) 7. maj 2014 K E N D E L S E DUBA-B8 A/S (advokat Henrik Holtse, København) mod DONG Energy Oil & Gas (selv) Den 25. november 2013

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020204 (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Michael Jacobsen) 12. februar 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020204 (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Michael Jacobsen) 12. februar 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020204 (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Michael Jacobsen) 12. februar 2010 K E N D E L S E Nøhr & Sigsgaard Arkitektfirma A/S mod Direktoratet for Kriminalforsorgen

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0015784 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Trine H. Garde) 10. april 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0015784 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Trine H. Garde) 10. april 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0015784 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Trine H. Garde) 10. april 2008 MT Højgaard A/S (advokat Tina Braad, Århus) mod K E N D E L S E 1. Slots- og Ejendomsstyrelsen 2. Helsingør

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023415 (Katja Høegh, Niels Sørensen, Kaj Kjærsgaard) 11. april 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023415 (Katja Høegh, Niels Sørensen, Kaj Kjærsgaard) 11. april 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023415 (Katja Høegh, Niels Sørensen, Kaj Kjærsgaard) 11. april 2011 K E N D E L S E Forvaltningsservice ApS (advokat Ole Ravnsbo, Århus) mod Københavns Kommune (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 18/03633 (Niels Feilberg Jørgensen, Claus Pedersen) 29. oktober 2018

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 18/03633 (Niels Feilberg Jørgensen, Claus Pedersen) 29. oktober 2018 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 18/03633 (Niels Feilberg Jørgensen, Claus Pedersen) 29. oktober 2018 K E N D E L S E Øjenlægernes Center (selv) mod Region Nordjylland (selv) Ved udbudsbekendtgørelse nr. 2016/S

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-95 (Nikolaj Aarø-Hansen, Henrik Fausing) 20. august 2015 K E N D E L S E

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-95 (Nikolaj Aarø-Hansen, Henrik Fausing) 20. august 2015 K E N D E L S E Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-95 (Nikolaj Aarø-Hansen, Henrik Fausing) 20. august 2015 K E N D E L S E Jensen & Nørgaard A/S, Ejvind Larsen ApS og René Schröter A/S (advokat Peter Heide Wessel, Vejle)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-239.453 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Thomas Jensen) 8. marts 2004

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-239.453 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Thomas Jensen) 8. marts 2004 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-239.453 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Thomas Jensen) 8. marts 2004 K E N D E L S E Eurofins Danmark A/S (selv) mod Århus Amt (selv) Ved udbudsbekendtgørelse af 1. maj 2003

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021910 (Poul Gorm Nielsen, Suzanne Helsteen, Knud Erik Busk) 18. oktober 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021910 (Poul Gorm Nielsen, Suzanne Helsteen, Knud Erik Busk) 18. oktober 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021910 (Poul Gorm Nielsen, Suzanne Helsteen, Knud Erik Busk) 18. oktober 2011 K E N D E L S E Jytas A/S (advokat Povl Nick Bronstein, København) mod Universitets- og

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Niels Feilberg Jørgensen, Jens Fejø og Michael Jacobsen) 3. april 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Niels Feilberg Jørgensen, Jens Fejø og Michael Jacobsen) 3. april 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0018573 (Niels Feilberg Jørgensen, Jens Fejø og Michael Jacobsen) 3. april 2009 K E N D E L S E Smith & Nephew A/S (advokat Morten Færch, Århus) mod Region Nordjylland

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022114 (Katja Høegh, Trine H. Garde, Kaj Kjærsgaard) 6. januar 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022114 (Katja Høegh, Trine H. Garde, Kaj Kjærsgaard) 6. januar 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022114 (Katja Høegh, Trine H. Garde, Kaj Kjærsgaard) 6. januar 2011 K E N D E L S E Scan-Plast Produktion A/S (advokat Charlotte Pors, Vinderup) mod Aalborg Kommune,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0018500 (Kirsten Thorup, Gorm Elikofer, Niels Henriksen) 22. april 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0018500 (Kirsten Thorup, Gorm Elikofer, Niels Henriksen) 22. april 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0018500 (Kirsten Thorup, Gorm Elikofer, Niels Henriksen) 22. april 2009 K E N D E L S E Entreprenørfirmaet Harry Andersen & Søn A/S (advokat René Offersen ved advokatfuldmægtig

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/00982 (Erik P. Bentzen, Grith Skovgaard Ølykke) 23. juni 2017

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/00982 (Erik P. Bentzen, Grith Skovgaard Ølykke) 23. juni 2017 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/00982 (Erik P. Bentzen, Grith Skovgaard Ølykke) 23. juni 2017 K E N D E L S E MultiLine A/S (advokat Thomas Thorup Larsen, København) mod Furesø Kommune (advokat Sune Troels

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-6679 (Michael Ellehauge, Pernille Hollerup) 7. december 2015

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-6679 (Michael Ellehauge, Pernille Hollerup) 7. december 2015 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-6679 (Michael Ellehauge, Pernille Hollerup) 7. december 2015 K E N D E L S E IBM Danmark ApS (advokat Martin Stæhr, Hellerup) mod Aarhus Kommune (cand.merc.jur. Peter

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0037546 (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen) 26. juni 2014

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0037546 (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen) 26. juni 2014 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0037546 (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen) 26. juni 2014 K E N D E L S E AV Form A/S (advokat Torkil Høg, København) mod Kalundborg Kommune (advokat Michael Lund Nørgaard,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0015595 (Michael Kistrup, Helle Bøjen Larsen, Jørgen Egholm) 29. maj 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0015595 (Michael Kistrup, Helle Bøjen Larsen, Jørgen Egholm) 29. maj 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0015595 (Michael Kistrup, Helle Bøjen Larsen, Jørgen Egholm) 29. maj 2008 K E N D E L S E Hermedico A/S (selv) mod Høje-Taastrup Kommune, Abertslund Kommune, Brøndby Kommune,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024620 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kaj Kjærsgaard) 23. april 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024620 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kaj Kjærsgaard) 23. april 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024620 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kaj Kjærsgaard) 23. april 2012 K E N D E L S E Forenede Service A/S (selv) mod Egedal Kommune (advokat Andreas Christensen,

Læs mere