Mod krop og drama i danskfaget

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Mod krop og drama i danskfaget"

Transkript

1 Mod krop og drama i danskfaget Ida Krøgholt, Aarhus Universitet Ej Blot Til Lyst på Aarhus Teater, Resume af forskningsrapport, April 2018 Støttet af A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal (folkeskoledonationen)

2 Redaktion: Sara Krøgholt Trier Grafisk design: Oline Marie Andersen

3 1. Krop og drama i danskfaget Ej Blot Til Lyst 1.0 (EBTL) er et udviklingsprojekt under Aarhus Teater fra , som tilbyder dansklærere et kompetenceløfte i krop og drama i faget dansk. Projektet har til hensigt at give dansklærere nogle konkrete værktøjer, som de kan bruge til at integrere det teaterfaglige i deres undervisning, herunder ved at supplere eller erstatte traditionel tekstlæsning med teater- og dramaøvelser. Dette kan være en hjælp for lærerne til at få konkretiseret de fælles mål for faget dansk, som handler om det æstetiske: at få læsning og fortolkning til at spille sammen med krop, rum, sansning, fantasi og forestillingsevne. 1 EBTL er et partnerskab mellem Aarhus Teater og 6 lokale folkeskoler fra Odder og Partnerskabet Aarhus kommune. Fra Århus deltog Vorrevangskolen, Samsøgade skole, Tranbjerg skole, Skjoldhøjskolen, Engdalsskolen, og fra Odder Skovbakkeskolen. I løbet af projektets tre år har 90 lærere og 1926 elever deltaget i kompetenceløftet i dansk. Dansklærerne står i lære hos teatrets teaterpædagoger, både lærere og elever deltager i kurser på teatret, og lærerne er observatører i deres egen klasse, hvor teaterpædagogerne underviser eleverne. Endelig oplever lærere og elever teaterkunst sammen.

4 2. Ej Blot Til Lysts strategiske og æstetiske mål Det strategiske Bag EBTLs partnerskab gemmer der sig et komplekst projekt med flere strategiske niveauer og interesser. EBTL er i sin oprindelse et tiltag fra Aarhus Teater, der har skullet sikre kontakten til lokalsamfundet ved at gøde jorden for fremtidens publikum. Dette strategiske mål kan anskues som et led i en politisk efterspørgsel efter nye veje til at gøre scenekunsten borgerrelevant og lokalt forankret, hvor EBTL står frem som et godt eksempel på, hvordan en sådan udvikling kan realiseres. Skoleverdenen interesserer sig naturligt nok for samarbejdet af andre strategiske grunde end teatret. Hos de involverede skoler er projektet relevant som model for Den Åbne Skole. Den Åbne Skole har til formål at inddrage omverden, foreninger og kunstog kulturinstitutioner i skoleverdenen, og EBTLs tilbud om at åbne teatret for lærere og elever spiller sig ind i denne kontekst. Det æstetiske Ud over at være et strategisk tiltag, har EBTL også en klar æstetisk målsætning. 2 Betegnelsen æstetiske læreprocesser bygger på en idé om, at verden ikke kun består af urokkelig viden, men af andre former for tankevirksomhed og sansning, som spiller med i erkendelsen af den. Når vi forholder os sanseligt til verden, skaber vi en æstetisk relation til den og kan opleve den æstetisk. Det, som EBTL altså ønsker at fremme med teateræstetiske metoder, er lærerens evne og mod til at anvende øvelser, dialogformer og kropslig praksis, som kan lede eleverne mod en æstetisk indstilling i måden, de møder stoffet og kommunikerer med hinanden. Det betyder også, at der skal skabes andre veje til tekstarbejde end budskabs- og udsagnsorienterede, der ind imellem være stillet i baggrunden mens undren, anelser, fornemmelser og sansninger vil have fortrin.

5 3. Ej Blot Til Lyst 3 og danskundervisningen Overordnet set arbejder EBTL ud fra idéen om, at danskfagets identitet og centrum er sprog / sprog i brug og tekster / tekster i kontekst. At der i projektet arbejdes særskilt med det æstetiske og med det æstetiske udtryk har bl.a. sin begrundelse i fagsynet, der hævder, at netop teaterfaget kan bidrage til elevernes danskfaglige udbytte, sprogligt og tekstligt. Gennem det kvalificerede arbejde med det æstetiske, receptivt såvel som produktivt, er antagelsen at sproget og tekstforståelsen styrkes. 4. Kompetenceudvikling som et mesterlæreforløb 4 1 EBTLs læringsteoretiske inspiration ligger primært i en forestilling om, at læring sker gennem deltagelse i praksisfællesskaber, hvor man tilegner sig et fag/områdes arbejdsformer og kultur. I løbet af EBTLs treårige forløb, er den skelnen, som man kender fra det læringsteoretiske felt mellem læreren som teatermetodist og læreren som teaterdidaktiker blevet mere udpræget, hvilket udtrykker en afklaring og en ambition i partnerskabet om så vidt muligt at stimulere lærerne mod en selvstændig udvikling som didaktikere og medudviklere af projektet. Figur 1 Se Vejledningen til danskfaget

6 5. Ej blot til lysts model Figur 2 Figur 2. Modellen illustrerer hvordan deltagerne, gennem arbejdet og erfaringerne får mulighed for at bevæge sig fra at være perifært placeret i forhold til det konkrete praksisfællesskab (fx tøvende, øvende, forsøgende, afprøvende, imiterende) hen imod en position, hvor man som deltager kan påtage sig flere og flere opgaver på eget initiativ. Her er det hensigten, at dansklærerne skal ruste sig til at inddrage teateræstetiske metoder i undervisningen, og gøre dem til deres egne. 1) Læreren deltager i lærerkursus 1 på Aarhus Teater, hvor der introduceres til samarbejdspræmissen og undervises i den teaterfaglige indgang til danskfaget gennem teoretiske oplæg og praktiske øvelser på gulvet 2) Eleverne forberedes på forløbet af læreren og læser dele af de teatermanuskripter, som indgår i forløbet med klassen 3) Læreren er observatør og står i lære hos teaterpædagogerne, mens eleverne undervises af dem 5 i to dage i hhv. 4 og 6 lektioner. Anden gang foregår undervisningen på teatret, hvor eleverne også introduceres til teaterinstitutionen, scenerne og værkstederne gennem en rundvisning 4) Læreren afprøver selv brug af teatermetoder i danskundervisningen i klassen 5) Læreren tager eleverne med i teatret, hvor klassen ser den forestillingen, de har arbejdet med tekstuddrag fra 6) Lærerne evaluerer det samlede forløb med eleverne 7) Lærerne deltager i lærerkursus 2, de undervises i praksis, og i samarbejde med deres årgangsteam planlægger de, hvor i årsplanen for dansk i det kommende skoleår, teatermetoderne skal bruges 8) Teaterpædagogerne evaluerer forløbet med lærere og skoleledelse 9) Forskeren indhenter spørgeskemaer fra lærerne og samler dem til gruppeinterviews, hvor der reflekteres over kompetenceløftet

7 6. Forskningen Forskningsspørgsmål Forskningen søger overordnet svar på 6 1. Om udvekslingen mellem teater og skole er en virkningsfuld strategi. 2. Hvordan lærernes danskfaglighed udvikles som både praksis og refleksion, og hvad det er for faglige metoder og procedurer, som evt. gør lærerne i stand til at løfte danskfaget på en anden måde, end de plejer. Forskningen bygger på følgende data: Observation af 28 teaterpædagogiske forløb med skoleklasser Observation af 6 lærerkurser Observation af 5 evalueringsmøder med teaterpædagoger, lærere og skoleledere Observation af 1 møde mellem EBTL og skoleledere Spørgeskemabesvarelser fra 20 lærere (1. år) Spørgeskemabesvarelser fra 87 elever fra klasse (1. år) Spørgeskemabesvarelser fra 12 elever fra klasse (1. år) Tre gruppeinterviews med fem til seks elever fra Klasse (1. år) 20 gruppeinterviews med lærere, to til fem i hver gruppe (1., 2.og 3. år) Før og efter undersøgelse med 47 lærere 2016 og Før og efter undersøgelse med Klassetrin. I alt 204 elever Før og efter undersøgelse med indskoling og mellemtrin. I alt 664 elever 2017.

8 7 I løbet af projektets tre år er der lavet 20 gruppeinterviews med lærergrupper på skolerne, og ud fra disse 7. Lærerinterviews interviews er lærernes didaktiske refleksioner analyseret i forhold til de danskfaglige fokusområder: læsning, fremstilling, fortolkning og kommunikation. Desuden åbner lærernes fortællinger i interviewene for følgende temaer: praksis- og læringsfællesskaber samt mesterlære, lærernes didaktiske erobringer, og elevdeltagelse, motivation og trivsel. I denne opsummering præsenteres de konklusioner, som er blevet uddraget gennem interviewene. Konklusion Læsning - Lærerne har fået greb til konkrete kropslige metoder, som styrker elevernes sanselige perception af teksten. - Lærerne har fået indblik i metoder som skaber indlevelse i teksten. - Lærerne har fået erfaring med at undervise praksisnært, som åbner for, at eleverne kan forbinde deres egen krop, selvfornemmelse og viden om verden med det sprog og emne, som teksten leder dem igennem. Konklusion Fremstilling - Lærerne får greb til at strukturere elevernes æstetiske produktionsprocesser og sætte form på fremlæggelser. - Lærerne demonstrerer, at de har erhvervet metoder til at rammesætte elevernes reception og feedback til hinanden. - Lærerne har fået kendskab til udvikling af kropslige og sensoriske evalueringsformer og præsentationer, hvor sprog og kropssprog spiller sammen. Konklusion Fortolkning - Lærerne markerer, at de har erhvervet metoder til at rammesætte elevernes indlevelse i figurer og stemninger i en tekst. - Lærerne har fået erfaringer med at skabe oplevelsesorienteret læsning med indlevelsesforstærkende teatrale virkemidler som lyd, varme, kulde, lys og andre scenografiske materialer. - Lærerne har opnået en vis erfaring med at skabe indlevelse i teksten gennem fiktionskontrakter, og ved at bruge egen krop til at gå foran og lede eleverne ind i en kropslig fortolkning og stemning.

9 Konklusion Kommunikation - Lærernes fortællinger viser, at de har erhvervet metoder, som træner eleverne i et mere bevidst kropssprog, der kan gøre eleverne mere opmærksomme på den ikke-verbale del af kommunikationen med andre. - Lærerne demonsterer udvidet kendskab til levendegørelse af teksten med kropssprog og stemme. - Lærerne viser forståelse for, hvordan der kan skabes sammenhæng mellem den mundtlige formidling af teksten og det, der står mellem linjerne i underteksten. Konklusion Praksis- og læringsfællesskaber samt mesterlære - Lærernes observation og deltagelse i teaterpædagogernes professionelle forløb giver dem tillid til at eksperimentere med kropssproglige og indlevelsesorienterede metoder i deres danskfaglige praksis. - Lærerne får viden om og fokus på, hvordan de kan arbejde med både elevernes og deres eget kropssprog. - Vekselvirkningen mellem praksisnær mesterlære og observatørrollen under elevforløbene hjælper lærerne til at bruge dømmekraft i processen og blive reflekterende praktikere. - EBTLs måde at strukturere læreres og elevers læring i et praksisfællesskab udgør en god læringsmæssig økonomi, hvor eleverne også kan bidrage til lærernes læring.

10 Konklusion Lærernes didaktiske erobringer - Hos lærerne spores generelt et stort læringsmæssigt engagement i den teaterfaglige didaktik. - En væsentlig oplevelse for flere lærere er, at elevernes træning i at være publikum kan overføres fra teatret til klasseværelset. - Flere lærere eksperimenterer med at overføre teaterdaktikken til andre fag. - Flere lærere har erfaret, at teaterfaget også indeholder didaktiske greb til inklusion. - Lærerkursernes måde at overdrage viden om praksis og samtidig rammesætte lærernes konkrete planlægning, så teaterfagligheden forankres i deres fremtidige undervisning, synes at være en afgørende faktor for lærernes didaktiske erobringer. - Læring i årgangsteams viser sig at optimere lærernes mulighed for at forankre teaterfagligheden i dansk. Konklusion Elevdeltagelse, motivation og trivsel - Lærerne får greb til at opstille spilleregler for, hvordan man agerer i et fællesskab og løser opgaver sammen. - Lærerne oplever forskydninger i elevernes sædvanlige rollefordelinger. - Lærerne får redskaber til at inkludere sprogligt svage elever og kan give dem legitimitet til at deltage i danskfaget.

11 8. Opsummering Succeskriterier Det primære succeskriterium for EBTL var at skabe et danskfagligt kompetenceløft, som ville ruste lærere til at undervise i krop og drama i danskfaget. Et sekundært succeskriterium var publikumsudvikling gennem en kvalificering af elevernes møde med den professionelle scenekunst. Udfordringer Hovedudfordringen har været at få skabt en klar forventningsstruktur om et forpligtende partnerskab hos de deltagende skoler, og fra skoleledelsens side at få frigivet tid og ressourcer til at lærerne kan eksperimentere og udvikle sig i et læringsfællesskab med kollegaer og elever på skolen. En anden udfordring har været at få lærerne til at påtage sig opgaven i at undervise i krop og drama i faget dansk. Denne gerning skulle knækkes for at bane vej for en mere selvstændig lærende, refleksiv og approprierende position. Strategier En overordnet strategi for EBTL har været at lade lærere og elever stå i lære hos teatret sammen. Først gennem lærernes deltagelse i to omfattende kursusdage, dernæst med lærerne som observatører til 8 det elevforløb, som gennemførtes med deres egen klasse, så ved at lade lærerne prøve kræfter med de nye metoder i klassen, og endelig gennem selve teateroplevelsen på Aarhus Teater.

12 9 De deltagende lærere viser sig generelt som handlingsorienterede, og teatrets tilbud skal være 9. Vurderinger Relevans omsætteligt i praksis, hvis det skal være meningsfuldt for lærerne at bruge tid og energi på det. Derfor er det en stor fordel, at forløbet lægger sig tæt op ad lærernes umiddelbare horisont og støtter deres oplevelse af relevans, samtidig med at det tilbyder dem en anderledes tilgang til den faglige praksis. Læringsmålsorientering Læringsmål knyttet til danskfagets fire fokusområder læsning, fremstilling, fortolkning og kommunikation er helt centrale for elevforløbene, og lærernes didaktiske observationer, refleksioner og fortællinger om deres praksis, vidner om, at de generelt bliver i stand til at overføre teaterdidaktiske greb til alle disse fire områder. Elevernes danskfaglige udvikling Også elevernes viden og færdigheder udvikler sig gennem EBTL inden for samtlige danskfaglige kompetenceområder. Konkret stimulerer den teaterfaglige tilgang til tekstarbejde elevernes læseforståelse og læseengagement. Deres viden om at formgive præsentationer udvikles gennem små produktioner og visninger for et publikum. Elevernes forståelse af personkarakteristik udvides generelt og nuanceres gennem arbejdet med de teaterfaglige indlevelsesmetoder. Kommunikative færdigheder og forståelsen af handlende mundtlighed, hvor det at agere kropsligt og gestisk betragtes som en del af mundtligheden, udvikles. Dannelsespotentiale Forskningen ser et dannelsesmæssigt potentiale i EBTL. Mange af de deltagende klasser er sammensat af elever med forskellig etnisk baggrund, og gennem teaterpædagogikken får eleverne erfaring med at agere i forskellige roller og positioner i et fællesskab. Dette træner dem i at række ud over sig selv, og der ses følgelig mange tegn på, at elevgruppernes trivsel øges mod mere inkluderende og velkommunikerende fællesskaber.

13 Kombination af kropsliggørelse og sprogliggørelse Løbende har projektledelsen og teaterpædagogerne arbejdet på at finde en didaktisk form, hvor fokusset på læringsmål ikke kommer til at overskygge det særlige, som den kunstfaglige tilgang er. Det er vurderingen, at teaterpædagogerne og projektlederen er nået langt i forhold til at kombinere kropsliggørelse og sprogliggørelse, og at skabe rammer, som vejleder deltagerne i at stille sig åbne i mødet med andethed. Model for Åben Skole Vurderingen er, at EBTL er kommet langt i udviklingen af en model, som man med fordel vil kunne generalisere og bruge i andre lignende samarbejder mellem skoler og kunstinstitutioner i regi af Den Åbne Skole. EBTLs model forpligter lærerne på ret umiddelbart at bruge det, de lærer, hvilket har været et middel til at gøre dem lærende. Det er en væsentlig gevinst, at der skabes en strukturel forventning til lærere og skoleledelse om, at lærerne ikke er kursister og metodikere men projektdeltagende praktikere og didaktikere. Strukturen signalerer også, at lærerne ikke forventes at udvikle deres undervisningspraksis alene men sammen med kolleger. Tænkningen bag EBTL er løbende blevet skærpet og procedurerne hele tiden klarere rettet mod lærernes læring og en praksisforankring af denne. Mere end et kompetenceløft Projektets balance mellem målstyring og målfrihed er løbende blevet finjusteret, og EBTL har i denne proces bevæget sig ud over den oprindelige idé om et kompetenceløft. Den reviderede model for projektet fordrer mere end viden om og kendskab til teaterpædagogiske metoder; den stiller forventninger til de deltagende læreres engagement og vilje til praksisudvikling, og på baggrund af lærernes tilkendegivelser må vi konkludere, at de generelt udviser selvstændighed og kreativitet i deres tilgang til målene for krop og drama. De positive effektmålinger af elevers og læreres læring, som er foretaget gennem lærerinterviews og før og efter undersøgelser i 2016 og 2017 viser, at EBTL har en høj læringsmæssig indflydelse på såvel lærere som elever. Konklusionen er, at udvekslingen mellem teater og skole har vist sig som særdeles virkningsfuld.

14 10. Anbefalinger Systematisk teaterpædagogisk indsats Den systematiske indsats i et fastlagt program har en positiv effekt på: Lærernes tillid til projektet, deres engagement og deraf følgende kompetenceudvikling Elevernes læring og medvirkende indsats i projektet Projektets forankring på skolerne Trivsel i klassen Inklusion På baggrund af EBTLs resultater, kan følgende anbefales for fremtidige samarbejder mellem teater og skole: 1) At lærere og elever lærer sammen, fordi det giver dem fælles viden om teaterpraksis og lader dem dele ansvaret for at tage praksissen med ind i skolen. 2) At der stilles anvendelsesorienteret materiale til rådighed, der systematisk viser, hvad forskellige øvelser kan, hvilke læringsmål, de er rettet mod og hvordan læreren selv kan sammensætte forløb. 3) At lærerne gennem EBTL erfarer metoderne på egen krop, hvilket øger deres viden 10 og giver dem mod til at overvinde eventuelle barrierer i forhold til at indtage krop og drama i danskundervisningen. 4) At de nye metoder formidles af teaterpædagoger som har professionel tilgang og erfaring med både kunstinstitutionen og folkeskolen. Dette sikrer forløbets kvalitet. 5) At lærere og elever har deres gang på teatret, hvilket giver dem ejerskab til kunstinstitutionen.

15 NARNIA, Aarhus Teater Hent hele forskningsrapporten på

16

Ej blot til lyst på Aarhus Teater

Ej blot til lyst på Aarhus Teater Ej blot til lyst på Aarhus Teater Delrapport maj 2017 Ida Krøgholt Indholdsfortegnelse Forord... 3 Ej Blot Til Lyst s formål... 4 Projektets rammer... 5 Fokus på danskfag og dannelse... 6 Forskningens

Læs mere

Skolen i lære på teatret Mod krop og drama i danskfaget

Skolen i lære på teatret Mod krop og drama i danskfaget Skolen i lære på teatret Mod krop og drama i danskfaget Ida Krøgholt, Aarhus Universitet Ej Blot Til Lyst, April 2018 Forskningsrapport Støttet af A.P. Møllers folkeskoledonation Indholdsfortegnelse Forord...

Læs mere

Projektnavn Flere Lille og Store Nørder i Ishøj - en styrkelse af elevers matematiske og naturfaglige kompetencer.

Projektnavn Flere Lille og Store Nørder i Ishøj - en styrkelse af elevers matematiske og naturfaglige kompetencer. Ishøj Kommune Juli 2014 Flere Lille og Store Nørder i Ishøj Projektbeskrivelse Projektnavn Flere Lille og Store Nørder i Ishøj - en styrkelse af elevers matematiske og naturfaglige kompetencer. Projektet

Læs mere

EJ BLOT TIL LYST. Lærermateriale klasse til Narnia Efterår/vinter 2017/18 AARHUS TEATER

EJ BLOT TIL LYST. Lærermateriale klasse til Narnia Efterår/vinter 2017/18 AARHUS TEATER EJ BLOT TIL LYST Lærermateriale 2. -- 6. klasse til Narnia Efterår/vinter 2017/18 AARHUS TEATER Ej blot til lyst er støttet af A.P. Møller Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal S. 2

Læs mere

d dansk 6. klasse, kapitel 2: Læs en roman Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være

d dansk 6. klasse, kapitel 2: Læs en roman Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være Afkodning (Fase 1) Eleven kan læse ukendte ord ved umiddelbar genkendelse af de mest almindelige orddele / Eleven har viden om morfemer i danske

Læs mere

FAG. RYGSæK. DEn UNDERVISNINGSMATERIALE relationer og identitet In Real Life. Dansk FAABORG-MIDTFYNS KULTURELLE RYGSÆK DEN KULTURELLE RYGSÆK

FAG. RYGSæK. DEn UNDERVISNINGSMATERIALE relationer og identitet In Real Life. Dansk FAABORG-MIDTFYNS KULTURELLE RYGSÆK DEN KULTURELLE RYGSÆK DEN KULTURELLE RYGSÆK sikrer børn og unge inspirerende møder med kunst og kulturarv giver børn og unge mulighed for at lære kulturens sprog giver børn og unge flere erfaringer med æstetiske og innovative

Læs mere

Opdateret maj Læseplan for valgfaget drama

Opdateret maj Læseplan for valgfaget drama Læseplan for valgfaget drama Indhold Indledning 3 Trinforløb for 7./8./9. klassetrin 4 Dramaproduktion 4 Dramaanalyse 5 Indledning Faget drama som valgfag er etårigt og kan placeres i 7./8./9. klasse.

Læs mere

Læseplan for valgfaget drama

Læseplan for valgfaget drama Læseplan for valgfaget drama Indhold Indledning 3 Trinforløb for 7./8./9. klassetrin 4 Dramaproduktion 4 Dramaanalyse 5 Indledning Faget drama som valgfag er etårigt og kan placeres i 7./8./9. klasse.

Læs mere

Fælles rammebeskrivelse for faget Dansk

Fælles rammebeskrivelse for faget Dansk Fælles rammebeskrivelse for faget Dansk 1. Baggrund og formål Det blev den 7. april 2014 politisk besluttet, at skolevæsenet i Frederikssund Kommune skal have en fælles kvalitetsramme for centrale fag

Læs mere

Udviklingsplan 2017/18 Sdr. Omme Skole

Udviklingsplan 2017/18 Sdr. Omme Skole Udviklingsplan 2017/18 Sdr. Omme Skole Udviklingsplan 2017/18 tager sit afsæt i Billund Kommunes skolepolitik. Samtidig bygger udviklingsplanen videre på udviklingsplanen fra skoleåret 2016/17. Strategiske

Læs mere

FAG. RYGSæK. DEn UNDERVISNINGSMATERIALE relationer og identitet In Real Life. Dansk FAABORG-MIDTFYNS KULTURELLE RYGSÆK DEN KULTURELLE RYGSÆK

FAG. RYGSæK. DEn UNDERVISNINGSMATERIALE relationer og identitet In Real Life. Dansk FAABORG-MIDTFYNS KULTURELLE RYGSÆK DEN KULTURELLE RYGSÆK DEN KULTURELLE RYGSÆK sikrer børn og unge inspirerende møder med kunst og kulturarv giver børn og unge mulighed for at lære kulturens sprog giver børn og unge flere erfaringer med æstetiske og innovative

Læs mere

Personlig formidling med krop og stemme

Personlig formidling med krop og stemme Personlig formidling med krop og stemme Personlig formidling med krop og stemme Stå frem med gennemslagskraft, sikkerhed og overskud Styrk din præsentationsteknik med større gennemslagskraft Sæt fokus

Læs mere

Krop & Kompetencer Information om kompetenceløftet

Krop & Kompetencer Information om kompetenceløftet Krop & Kompetencer Information om kompetenceløftet Krop & Kompetencer Krop & Kompetencer er et tilbud om kompetenceløft primært til lærere og pædagoger. Kompetenceløftet bidrager til at styrke børns læring,

Læs mere

Projektledere: Skoleleder, Claus Grubak, og pædagogisk leder, Kamma Svensson

Projektledere: Skoleleder, Claus Grubak, og pædagogisk leder, Kamma Svensson Projekttitel Skole Projektleder og projektdeltagere Håndværk og design - nyt fag med ny didaktik Skolen ved Bülowsvej Projektledere: Skoleleder, Claus Grubak, og pædagogisk leder, Kamma Svensson Ekstern

Læs mere

Læringssamtaler kilden til øget læring og trivsel

Læringssamtaler kilden til øget læring og trivsel Læringssamtaler kilden til øget læring og trivsel 1 Denne projektbeskrivelse uddyber den korte version indenfor følgende elementer: 1. Aalborg kommunes forberedelsesfase 2. Aalborg kommunes formål med

Læs mere

Forord. og fritidstilbud.

Forord. og fritidstilbud. 0-17 år Forord Roskilde Kommunes børn og unge skal udvikle sig til at blive demokratiske medborgere med et kritisk og nysgerrigt blik på verden. De skal udvikle deres kreativitet og talenter og blive så

Læs mere

Institutionens navn. Mål- og Indholdsbeskrivelse for SFO

Institutionens navn. Mål- og Indholdsbeskrivelse for SFO Mål- og Indholdsbeskrivelse for SFO Institutionens navn adresse Indledning Byrådet har siden 1. august 2009 været forpligtet til at fastsætte mål- og indholdsbeskrivelser for skolefritidsordninger, kaldet

Læs mere

Kompetencestrategi for folkeskolen i Faaborg-Midtfyn Kommune

Kompetencestrategi for folkeskolen i Faaborg-Midtfyn Kommune Kompetencestrategi for folkeskolen i Faaborg-Midtfyn Kommune 1 Fagsekretariat for undervisning 2014 Kompetencestrategi for folkeskolen i Faaborg-Midtfyn Kommune Kompetencestrategien skal sammen med læreres

Læs mere

Ledelse af udvikling af læringsmålstyret undervisning

Ledelse af udvikling af læringsmålstyret undervisning Ledelse af udvikling af læringsmålstyret undervisning Leon Dalgas Jensen Lektor, ph.d. Program for Læring og Didaktik Professionshøjskolen UCC, Videreuddannelsen Fælles Mål 2014 indebærer: Der skal undervises

Læs mere

Madkamp 2018/2019 Brug knolden

Madkamp 2018/2019 Brug knolden Madkamp 2018/2019 Brug knolden Madkamps baggrund og didaktiske tilgang v/ Majbritt Pless, lektor Læreruddannelsen på Fyn Madkamp projekter I: 2013-2016 II: 2016-2019? Sandsynligvis sidste DM i madkundskab

Læs mere

UDDANNELSESPLAN FOR STORE HEDDINGE SKOLE. Kontaktoplysninger side 2. Præsentation af Store Heddinge Skole side 3

UDDANNELSESPLAN FOR STORE HEDDINGE SKOLE. Kontaktoplysninger side 2. Præsentation af Store Heddinge Skole side 3 Indholdsfortegnelse Kontaktoplysninger side 2 Præsentation af Store Heddinge Skole side 3 Indskolingen side 3 Mellemtrinnet side 3 Udskolingen side 3 Naturligvis side 3 Indsatsområder side 4 Praksissamarbejde

Læs mere

FAG. RYGSæK. DEn UNDERVISNINGSMATERIALE relationer og identitet In Real Life. Dansk FAABORG-MIDTFYNS KULTURELLE RYGSÆK DEN KULTURELLE RYGSÆK

FAG. RYGSæK. DEn UNDERVISNINGSMATERIALE relationer og identitet In Real Life. Dansk FAABORG-MIDTFYNS KULTURELLE RYGSÆK DEN KULTURELLE RYGSÆK DEN KULTURELLE RYGSÆK sikrer børn og unge inspirerende møder med kunst og kulturarv giver børn og unge mulighed for at lære kulturens sprog giver børn og unge flere erfaringer med æstetiske og innovative

Læs mere

Ekspert i Undervisning

Ekspert i Undervisning Ekspert i Undervisning En kort sammenskrivning af konklusioner og anbefalinger fra: Rapport over det andet år i et forsknings og udviklingsprojekt vedrørende samspillet mellem teori og praksis i læreruddannelsen(2.

Læs mere

Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag

Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag Nysgerrighed, sammenhæng og udfordring Vi arbejder i et forpligtende fællesskab. Elevernes nysgerrighed aktiveres for at vække og nære den faglige stolthed. Nysgerrighed

Læs mere

Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring. Informationsmateriale om projektet

Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring. Informationsmateriale om projektet Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring Informationsmateriale om projektet 1 Et styrket fokus på børns læring gennem trygge og stimulerende læringsmiljøer I dette informationsbrev

Læs mere

Første del 1.1 Sådan begyndte mit praksisforløb

Første del 1.1 Sådan begyndte mit praksisforløb Første del 1.1 Sådan begyndte mit praksisforløb I maj måned 2008 tog jeg kontakt til uddannelsesinstitutionen Professionshøjskolen University College Nordjylland med et ønske om at gennemføre et to måneders

Læs mere

Læreplan Identitet og medborgerskab

Læreplan Identitet og medborgerskab Læreplan Identitet og medborgerskab 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Identitet og medborgerskab er et dannelsesfag. Faget giver eleverne kompetencer til selvstændigt, at kunne medvirke som aktive medborgere

Læs mere

Styrk din præsentation med krop og stemme

Styrk din præsentation med krop og stemme Styrk din præsentation med krop og stemme Præsentationsteknik med større gennemslagskraft Kropssprog: Brug din krop og stemme til bedre præsentationer Sæt fokus på din personlige fremtræden, og bliv bevidst

Læs mere

UDKAST. Oplæg til indsatser - dagtilbud og skoler Udvalget for Børn og Skole. 30. maj 2018

UDKAST. Oplæg til indsatser - dagtilbud og skoler Udvalget for Børn og Skole. 30. maj 2018 UDKAST Oplæg til indsatser - dagtilbud og skoler Udvalget for Børn og 30. maj 2018 Fra politiske mål til indsatser - hvor kommer vi fra? Nationale mål: Ny styrket læreplan: 2 landsdækkende læringsmål for

Læs mere

Dogmer for Ny Nordisk Skole (0-18 år)

Dogmer for Ny Nordisk Skole (0-18 år) 10. Marts 2014 Dogmer for Ny Nordisk Skole (0-18 år) Vi kan selv, og vi skal selv: Handling frem for ord. Vi vil være ambitiøse: Vi vil sætte krævende mål og bruge dem. Alle børn og unge skal mødes med

Læs mere

Projektplan Does Aabenraa know what Aabenraa knows

Projektplan Does Aabenraa know what Aabenraa knows Projektplan Does Aabenraa know what Aabenraa knows Aabenraa Kommune har i foråret 2015 besluttet strategi til implementering af folkeskolereformen med overskriften Alle børn skal blive så dygtige, de kan.

Læs mere

SEGREGEREDE TILBUD I HORSENS KOMMUNE INDHOLD. Fælles læring stærkere resultater UDDANNELSE OG ARBEJDSMARKED. Dato: xx.xx.2017

SEGREGEREDE TILBUD I HORSENS KOMMUNE INDHOLD. Fælles læring stærkere resultater UDDANNELSE OG ARBEJDSMARKED. Dato: xx.xx.2017 Dato: xx.xx.2017 INDHOLD Faglig standard for segregerede tilbud i Horsens Kommune/ maj 2017 2 Introduktion til den faglig standard for segregerede tilbud 2 Formål 2 Baggrund 2 1. Udmøntning af et fælles

Læs mere

Læseplan for Iværksætteri på 8. og 9. årgang. Formål. Læringsmål

Læseplan for Iværksætteri på 8. og 9. årgang. Formål. Læringsmål Læseplan for Iværksætteri på 8. og 9. årgang I Tønder Kommunes strategiplan fremgår det under Uddannelsesstrategien, at iværksætteri skal fremmes i Tønder Kommune som et bidrag til at hæve det generelle

Læs mere

Veje til en stærk vejledningskultur. v. Winnie Henriksen, Læringskonsulent

Veje til en stærk vejledningskultur. v. Winnie Henriksen, Læringskonsulent Veje til en stærk vejledningskultur v. Winnie Henriksen, Læringskonsulent Mål med oplægget I reflekterer over og får værdifulde drøftelser om følgende spørgsmål: 1. Hvad er god vejledning? 2. Hvad ledelsens,

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Klyngen ved trianglen 2019

Pædagogisk læreplan for Klyngen ved trianglen 2019 Pædagogisk læreplan for Klyngen ved trianglen 2019 Den pædagogiske læreplan udgør rammen og den fælles retning for vores pædagogiske arbejde med børnenes trivsel, læring, udvikling og dannelse. Læreplanen

Læs mere

Kompetencemål for Engelsk, klassetrin

Kompetencemål for Engelsk, klassetrin Kompetencemål for Engelsk, 4.-10. klassetrin Engelsk omhandler sproglige og interkulturelle kompetencer, læreprocesser samt fagdidaktisk og personlig udvikling i et dansk, flerkulturelt og internationalt

Læs mere

Undervisningsplan for faget drama

Undervisningsplan for faget drama Formål for faget drama Formålet med undervisningen i drama er at udvikle elevernes lyst til og færdighed i at bruge drama som udtryksmiddel og fremme deres indsigt i og glæde ved teatrets særlige kommunikationsform.

Læs mere

Systemisk leder- og konsulentuddannelse

Systemisk leder- og konsulentuddannelse Hold 45, København, 2016-2017 I særklasse den bedste lederuddannelse i mit meget lange lederliv. Mine møder er blevet langt mere effektive, og jeg har fået skærpet mine strategiske kompetencer. (Anker

Læs mere

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014 Overordnet tema: Overordnede mål: Sociale kompetencer X Krop og bevægelse Almene Kompetencer Natur og naturfænomener Sproglige kompetencer Kulturelle kompetencer De overordnede mål er, at den pædagogiske

Læs mere

I faget kunst inddrager vi, udover billedkunst som sådan også noget håndarbejde og sløjd.

I faget kunst inddrager vi, udover billedkunst som sådan også noget håndarbejde og sløjd. Formål med faget kunst/kunstnerisk udfoldelse Formålet med faget Kunst er at eleverne bliver i stand til at genkende og bruge skaberkraften i sig selv. At de ved hjælp af viden om forskellige kunstarter

Læs mere

Læsning sprog leg læring. Læsepolitik i Københavns Kommune 0 18 år

Læsning sprog leg læring. Læsepolitik i Københavns Kommune 0 18 år Læsning sprog leg læring Læsepolitik i Københavns Kommune 0 18 år Indledning Københavns Kommune har med det brede forlig Faglighed for Alle skabt grundlag for en styrket indsats på blandt andet læseområdet.

Læs mere

Søgårdsskolens målgruppe er bred og rummer elever med særlige behov, hvor elevernes ressourcer og udfordringer kommer til udtryk på forskellig vis.

Søgårdsskolens målgruppe er bred og rummer elever med særlige behov, hvor elevernes ressourcer og udfordringer kommer til udtryk på forskellig vis. UDDANNELSESPLAN 1. Søgårdsskolen som uddannelsessted Søgårdsskolen er Gentofte kommunes specialskole for elever med særlige behov. Søgårdsskolen har nuværende 152 elever, hvoraf de 11 elever går i kompetencecenteret

Læs mere

Artfulness i læring og undervisning: et forskningsprojekt om kreativitet og æstetiske læreprocesser

Artfulness i læring og undervisning: et forskningsprojekt om kreativitet og æstetiske læreprocesser Artfulness i læring og undervisning: et forskningsprojekt om kreativitet og æstetiske læreprocesser Af Tatiana Chemi, PhD, Post Doc. Forsker, Universe Research Lab/Universe Fonden i og Danmarks Pædagogiske

Læs mere

Viden i spil. læringsmiljø og nye aktivitetsformer.

Viden i spil. læringsmiljø og nye aktivitetsformer. Viden i spil Denne publikation er udarbejdet af Formidlingskonsortiet Viden i spil. Formålet er i højere grad end i dag at bringe viden fra forskning og gode erfaringer fra praksis i spil i forbindelse

Læs mere

Den pædagogiske læreplan

Den pædagogiske læreplan Gør tanke til handling VIA University College Den pædagogiske læreplan BUPL Storkøbenhavn Den 24.05..2018 1 Tidlige indsatser er vigtige 06-06-2018 2 Fokus Fra aktiviteter til evaluering af og læringsmiljøet

Læs mere

ACTIVE LIVING STRATEGI. Strategi for læring i Børn & Kultur

ACTIVE LIVING STRATEGI. Strategi for læring i Børn & Kultur ACTIVE LIVING STRATEGI Strategi for læring i Børn & Kultur STRATEGI FOR LÆRING 2 Januar 2016 Forord I Esbjerg Kommune har vi fokus på børn og unges læring. Vi ønsker, at vores børn og unge skal indgå i

Læs mere

Ud med indskolingen -oplæg om udeskole

Ud med indskolingen -oplæg om udeskole Ud med indskolingen -oplæg om udeskole Hvordan defineres udeskole Hvad kræver det af lærerne og pædagogerne Hvordan arbejder vi med udeskole Eksempler/billeder fra egen praksis En lille ide øvelse Forskellige

Læs mere

Teambaseret kompetenceudvikling i praksis

Teambaseret kompetenceudvikling i praksis Teambaseret kompetenceudvikling i praksis Marianne Georgsen, VIA Marianne Georgsen, VIA Projektleder for demonstrationsskoleprojektet ITfagdidaktik og lærerkompetencer i organisatorisk perspektiv Mv. Hvad

Læs mere

Vi stiller krav til elever og kursister. Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag

Vi stiller krav til elever og kursister. Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag EUC Sjælland har udarbejdet et fælles pædagogisk og didaktisk grundlag. Her viser vi hvad skolen forstår ved god undervisning, og hvordan vi understøtter læring

Læs mere

Pædagogiske læringsmiljøer, evalueringskultur. der skaber en meningsfuld

Pædagogiske læringsmiljøer, evalueringskultur. der skaber en meningsfuld Pædagogiske læringsmiljøer, der skaber en meningsfuld evalueringskultur Peter Rod, partner, Blichfeldt & Rod og Charlotte Wiitanen, dagtilbudsleder, Lyngby-Taarbæk Kommune Evalueringskultur Loven siger:

Læs mere

Folkeskolereformen. Folkeskolereformen erfaringer efter år 1 Hvad har vi lært og hvordan tænkes år 2?

Folkeskolereformen. Folkeskolereformen erfaringer efter år 1 Hvad har vi lært og hvordan tænkes år 2? Folkeskolereformen ÅR 2 Folkeskolereformen erfaringer efter år 1 Hvad har vi lært og hvordan tænkes år 2? Folkeskolereformen trådte i kraft i august 2014. Ét år er gået, og vi vil i dette nyhedsbrev give

Læs mere

Uddannelsesplan for praktikstuderende på Køge Lille Skole

Uddannelsesplan for praktikstuderende på Køge Lille Skole En skole for livet Uddannelsesplan for praktikstuderende på Køge Lille Skole Uddannelsesplanen giver en kort beskrivelse af, hvordan vi på KLS arbejder med at uddanne den lærerstuderende. Se BEK nr 593

Læs mere

Oplæg til indsatser - dagtilbud og skoler Udvalget for Børn og Skole. 20. juni 2018

Oplæg til indsatser - dagtilbud og skoler Udvalget for Børn og Skole. 20. juni 2018 Oplæg til indsatser - dagtilbud og skoler Udvalget for Børn og 20. juni 2018 Fra politiske mål til indsatser - hvor kommer vi fra? Nationale mål: Ny styrket læreplan: 2 landsdækkende læringsmål for hvert

Læs mere

Pedersborg Skoles uddannelsesplan

Pedersborg Skoles uddannelsesplan Pedersborg Skoles uddannelsesplan Præsentation af praktikskolen Pedersborg Skole er en 2-3-sporet folkeskole med ca. 500 elever fordelt i klasser fra børnehaveklasse til 9. klasse. Til skolen er der knyttet

Læs mere

Uddannelsesplan Langelands Efteskole

Uddannelsesplan Langelands Efteskole Uddannelsesplan Langelands Efteskole 1. Skolen som uddannelsessted Langelands Efterskole er en uafhængig selvejende undervisningsinstitution. Institutionens formål er at drive en fri og uafhængig efterskole

Læs mere

Fælles Mål. Formål med oplægget: At deltagerne fra centralt hold får et fælles indblik i baggrunden for og opbygningen af Fælles Mål.

Fælles Mål. Formål med oplægget: At deltagerne fra centralt hold får et fælles indblik i baggrunden for og opbygningen af Fælles Mål. Fælles Mål Formål med oplægget: At deltagerne fra centralt hold får et fælles indblik i baggrunden for og opbygningen af Fælles Mål. www.emu.dk Side 1 Nationale mål for Folkeskolereformen 1) Folkeskolen

Læs mere

Styrket pædagogisk læreplan for børn og pædagoger. Anne Kjær Olsen, uddannelseschef

Styrket pædagogisk læreplan for børn og pædagoger. Anne Kjær Olsen, uddannelseschef Styrket pædagogisk læreplan for børn og pædagoger Anne Kjær Olsen, uddannelseschef Oplæg BUPL Storkøbenhavn 26. oktober 2017 Det pædagogiske grundlag og den nye læreplan i highlights Læringsmål Læringsmiljø

Læs mere

VIA Læreruddannelse Læreruddannelsen i Aarhus Studieordning

VIA Læreruddannelse Læreruddannelsen i Aarhus Studieordning VIA Læreruddannelse Læreruddannelsen i Aarhus Studieordning Den samlede studieordning består af to dele: Almen studieordning, som omfatter de generelle regler for den samlede uddannelse Fag, moduler og

Læs mere

UDDANNELSESPLAN Peder Lykke Skolen. Skoleåret 2016/17

UDDANNELSESPLAN Peder Lykke Skolen. Skoleåret 2016/17 UDDANNELSESPLAN Peder Lykke Skolen Skoleåret 2016/17 Uddannelsesplaner for praktiksamarbejde Praktiske oplysninger Praktikansvarlig: Ole Mørk Olmoer@buf.kk.dk Praktikkoordinator: Pia Linder Petersen ppbella07@yahoo.dk

Læs mere

Forandringsmodel Strategi for implementering af folkeskolereformen på Genner Skole Skole og Undervisning december 2016

Forandringsmodel Strategi for implementering af folkeskolereformen på Genner Skole Skole og Undervisning december 2016 Forandringsmodel Strategi for implementering af folkeskolereformen på Genner Skole 2015-2020 Skole og Undervisning december 2016 Strategi for folkeskolerne i Aabenraa Kommune 2015-2020 Alle elever i Aabenraa

Læs mere

Skabelon for fagbilag

Skabelon for fagbilag Skabelon for fagbilag 1. Identitet og formål 1.1 Identitet 1.2 Formål 2. Faglige mål og fagligt indhold 2.1 Faglige mål Undervisningen på introducerende niveau tilrettelægges med udgangspunkt i elevens

Læs mere

Håndværk og design KiU modul 2

Håndværk og design KiU modul 2 Håndværk og design KiU modul 2 Modultype, sæt kryds: Basis, nationalt udarb.: Modulomfang: 10 ECTS Basis, lokalt udarb.: Særligt tilrettelagt modul X Modulbetegnelse (navn): Modul 2. Kompetencer i håndværk

Læs mere

Projektbeskrivelse. Læs & Lær

Projektbeskrivelse. Læs & Lær Projektbeskrivelse Revideret april 2012 Læs & Lær Læs & Lær er Børn og Unges indsats for faglig læsning og skrivning på mellemtrin og i udskoling. Læs & Lær er en af 23 indsatser i Aarhus Kommunes handlingsplan

Læs mere

LEG PÅ STREG UNDERVISNINGS- MANUAL

LEG PÅ STREG UNDERVISNINGS- MANUAL LEG PÅ STREG UNDERVISNINGS- MANUAL - Legende aktiviteter i en fagdidaktisk undervisning Materialet er udviklet af Kræftens Bekæmpelse, Forebyggelse & Oplysning, Fysisk Aktivitet & kost i samarbejde med

Læs mere

Uddannelsesplan for lærerstuderende Mørke Skole, 2.årgang ( )

Uddannelsesplan for lærerstuderende Mørke Skole, 2.årgang ( ) Uddannelsesplan for lærerstuderende Mørke Skole, 2.årgang (2014-15) Kultur og særkende som uddannelsessted Mørke Skole er en fuldt udbygget distriktsskole, beliggende i Mørke by, Syddjurs Kommune. Skolen

Læs mere

Fagbilag Omsorg og Sundhed

Fagbilag Omsorg og Sundhed Fagbilag Omsorg og Sundhed 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Det faglige tema omfatter elementer fra beskæftigelsesområder, der relaterer til omsorg, sundhed og pædagogik. Der arbejdes med omsorgs-

Læs mere

Fra: Bekendtgørelse om uddannelse til professionsbachelor som lærer i folkeskolen Undervisningsministeriet

Fra: Bekendtgørelse om uddannelse til professionsbachelor som lærer i folkeskolen Undervisningsministeriet FAGBESKRIVELSE Praktik Bilag 1 Praktik Fra: Bekendtgørelse om uddannelse til professionsbachelor som lærer i folkeskolen Undervisningsministeriet Fagets identitet Faget praktik har en grundlæggende betydning

Læs mere

Formål og undervisningsplan for faget drama på Davidskolen.

Formål og undervisningsplan for faget drama på Davidskolen. Formål og undervisningsplan for faget drama på Davidskolen. Februar 2010 UHL og JWK 1 Formål for faget drama Undervisningen i drama på Davidskolen bygger på skolens kristne værdigrundlag. Formålet med

Læs mere

Kvalitet i dansk og matematik. Invitation til deltagelse i forskningsprojekt

Kvalitet i dansk og matematik. Invitation til deltagelse i forskningsprojekt Kvalitet i dansk og matematik Invitation til deltagelse i forskningsprojekt Om projektet Kvalitet i dansk og matematik (KiDM) er et nyt stort forskningsprojekt, som vil afprøve, om en undersøgende didaktisk

Læs mere

Teamsamarbejde på erhvervsuddannelserne

Teamsamarbejde på erhvervsuddannelserne www.eva.dk Teamsamarbejde på erhvervsuddannelserne HR-temadag 6. februar 2017 Camilla Hutters, område chef, Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) Hvad er EVAs opgave? EVA s formål er at udforske og udvikle

Læs mere

Kompetenceområde 3: Pædagogens praksis Området retter sig mod deltagelse i pædagogisk praksis inden for det pædagogiske arbejdsområde.

Kompetenceområde 3: Pædagogens praksis Området retter sig mod deltagelse i pædagogisk praksis inden for det pædagogiske arbejdsområde. Uddannelsesplan for Modul 4 - Praktikperiode 1 Institutionens navn: Praktikstedet skal jf. Bek. Nr 211 af 6.3.2014 9 stk. 2 udfærdige Uddannelsesplan for de praktikperioder, praktikstedet kan modtage studerende.

Læs mere

Diplomuddannelse er ikke en privat sag

Diplomuddannelse er ikke en privat sag Transfer fra diplomuddannelse - en pædagogisk ledelsesopgave Anne-Birgitte Rohwedder. Pædagogisk leder på Randers Social - og Sundhedsskole. Master I pædagogisk udviklingsarbejde fra DPU, Aarhus Universitet,

Læs mere

Forskellige typer af mål Mål for omfanget af observation. Eksempel

Forskellige typer af mål Mål for omfanget af observation. Eksempel Forskellige typer af mål Mål for omfanget af observation og feedback Eksempel Målet er, at alle undervisere i løbet af dette skoleår modtager en leders eller en vejleders observation i undervisningen og

Læs mere

6. Resultat Elevernes digitale egenproduktion kvalificerer elevernes faglige læreprocesser og læringsresultater

6. Resultat Elevernes digitale egenproduktion kvalificerer elevernes faglige læreprocesser og læringsresultater 6. Resultat Elevernes digitale egenproduktion kvalificerer elevernes faglige læreprocesser og læringsresultater Når lærerne udarbejder didaktiske rammer hvor eleverne arbejder selvstændigt i inden for

Læs mere

Livets Skole Skolen for livet. e 3. Thøger Johnsen

Livets Skole Skolen for livet. e 3. Thøger Johnsen Livets Skole Skolen for livet e 3 Thøger Johnsen 1 Prolog: Der mangler ofte en umiddelbar og spontan røst i vores hæsblæsende samfund. En røst i stil med den lille dreng i H.C. Andersens eventyr om "Kejserens

Læs mere

Greve Kommunes skolepolitik

Greve Kommunes skolepolitik Greve Kommunes skolepolitik Tillæg gældende for 2017-2018 Fem fokusområder Trivsel og sundhed Digital skole 1:1-skolen Vedtaget af Greve Kommunes Byråd 5. september 2016. 1 Forord Denne udgave af skolepolitikken

Læs mere

Temaaften om status og udvikling

Temaaften om status og udvikling Temaaften om status og udvikling 17.00 18.30 1. Velkomst og indledning 2. Status - Planlægning af kommende skoleår - Elevernes skoledag - Medarbejdernes arbejdsdag - Nyt år og ny bygning -> 2016 4. Skoleudvikling

Læs mere

Værkstedsbeskrivelse Omsorg & Pædagogik

Værkstedsbeskrivelse Omsorg & Pædagogik Værkstedsbeskrivelse Omsorg & Pædagogik Formål, kompetencemål og undervisningsmetoder Formålet med arbejdet på Omsorg & Pædagogik er at arbejde for en afklaring af elevernes fremtidige uddannelsesmuligheder,

Læs mere

Munkekærskolens uddannelsesplan

Munkekærskolens uddannelsesplan SOLRØD KOMMUNE MUNKEKÆRSKOLEN Munkekærskolens uddannelsesplan Munkekærskolen - altid på vej! Munkekærskolens grundoplysninger Munkekærskolen Tjørnholmvej 10, 2680 Solrød Strand Tlf. 56182600 E-mail: munkekaerskolen@solrod.dk

Læs mere

Skolepolitik Vedtaget af kommunalbestyrelsen den 15. december 2016

Skolepolitik Vedtaget af kommunalbestyrelsen den 15. december 2016 Skolepolitik Vedtaget af kommunalbestyrelsen den 15. december 2016 National baggrund for Dragør Kommunes skolepolitik Vision Mål for Dragør skolevæsen Prioriteter for skolevæsenet Lokal sammenhængskraft

Læs mere

KODEKS FOR GOD UNDERVISNING

KODEKS FOR GOD UNDERVISNING KODEKS FOR GOD UNDERVISNING vi uddanner fremtidens landmænd GRÆSSET ER GRØNNEST - LIGE PRÆCIS DER, HVOR VI VANDER DET. Og vand er viden hos os. Det er nemlig vores fornemste opgave at sikre, at du udvikler

Læs mere

Idræt omhandler kroppens og bevægelsens tværvidenskabelige betydning for det enkelte menneskes udvikling og læring.

Idræt omhandler kroppens og bevægelsens tværvidenskabelige betydning for det enkelte menneskes udvikling og læring. Idræt Idræt omhandler kroppens og bevægelsens tværvidenskabelige betydning for det enkelte menneskes udvikling og læring. Indhold Kompetenceområder... 1 Modul 1: Idrætsfagets basis, kultur og værdier...

Læs mere

Forslag til kompetenceudvikling af undervisere (Bilag 5) Indhold:

Forslag til kompetenceudvikling af undervisere (Bilag 5) Indhold: Forslag til kompetenceudvikling af undervisere (Bilag 5) Når udfordringen i læreruddannelsen er at udvikle en mere ambitiøs studiekultur (jf. Evaluering af Læreruddannelsen, dec. 2018) anbefaler arbejdsgruppen,

Læs mere

Bilag 4: Professionsbachelorprojektet

Bilag 4: Professionsbachelorprojektet Bilag 4: Professionsbachelorprojektet (Lokal modulbeskrivelse for BA-modulet på 8. semester er under udarbejdelse) BA1: At undersøge lærerfaglige problemstillinger i grundskolen... 2 BA1: At undersøge

Læs mere

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014 Overordnet tema: Overordnede mål: Sociale kompetencer X Krop og bevægelse Almene Kompetencer Natur og naturfænomener Sproglige kompetencer Kulturelle kompetencer De overordnede mål er, at den pædagogiske

Læs mere

Aktionslæring som metode

Aktionslæring som metode Tema 2: Teamsamarbejde om målstyret læring og undervisning dag 2 Udvikling af læringsmålsstyret undervisning ved brug af Aktionslæring som metode Ulla Kofoed, uk@ucc.dk Lisbeth Diernæs, lidi@ucc.dk Program

Læs mere

Fagbilag Miljø og genbrug

Fagbilag Miljø og genbrug Fagbilag Miljø og genbrug 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Det faglige tema omfatter elementer fra beskæftigelsesområder, som relaterer til miljø og genbrug. Der arbejdes med et eksemplarisk afgrænset

Læs mere

Et fagligt løft af folkeskolen

Et fagligt løft af folkeskolen Forenklede Fælles Mål - Rammen for digitale læremidler Et fagligt løft af folkeskolen Informationsmøde om udviklingspuljen for digitale læremidler, Kbh, 29. september 2015 Ved chefkonsulent Helene Hoff,

Læs mere

Undersøgelse af professionshøjskolernes tilgang til og arbejde med det strategiske kompetenceløft af erhvervsskolelærerne

Undersøgelse af professionshøjskolernes tilgang til og arbejde med det strategiske kompetenceløft af erhvervsskolelærerne Projektbeskrivelse Undersøgelse af professionshøjskolernes tilgang til og arbejde med det strategiske kompetenceløft af erhvervsskolelærerne Undervisningsministeriet har bedt Danmarks Evalueringsinstitut

Læs mere

Efteruddannelsestilbud

Efteruddannelsestilbud Efteruddannelsestilbud GLOBALE GYMNASIERS 2015/2016 Interkulturel kommunikation sprog og medier Ved deltagelse af 10 hold à to lærere og to elever er prisen pr. hold 40.000 kr. Over tre adskilte kursusdage

Læs mere

Oplæg om den styrkede pædagogiske læreplan V. Christina Barfoed-Høj, kontorchef i Kontor for dagtilbud

Oplæg om den styrkede pædagogiske læreplan V. Christina Barfoed-Høj, kontorchef i Kontor for dagtilbud Oplæg om den styrkede pædagogiske læreplan V. Christina Barfoed-Høj, kontorchef i Kontor for dagtilbud 1 OPLÆG OM DEN STYRKEDE PÆDAGOGISKE LÆREPLAN Baggrund for den styrkede pædagogiske læreplan Indhold

Læs mere

Åben Skole - kunst, kultur og musik. Skoleafdelingen

Åben Skole - kunst, kultur og musik. Skoleafdelingen Skoleafdelingen Åben Skole - kunst, kultur og musik I denne folder kan du læse om fire gratis og obligatoriske åben skole undervisningsforløb til folkeskolerne i Hillerød Kommune. Forløbene har særligt

Læs mere

Åben Skole 2018/19 - kunst, kultur og musik

Åben Skole 2018/19 - kunst, kultur og musik Skoleafdelingen Åben Skole 2018/19 - kunst, kultur og musik I denne folder kan du læse om fire gratis og obligatoriske åben skole undervisningsforløb til folkeskolerne i Hillerød Kommune. Forløbene har

Læs mere

Dansk årsplan 16/17 KK

Dansk årsplan 16/17 KK Dansk årsplan 16/17 KK Årsplanen er udarbejdet ud fra Fælles Mål for faget dansk 10, som overordnet indeholder følgende kompetenceområder og kompetencemål: Kompetenceområde Kompetencemål Læsning Eleven

Læs mere

Uddannelsesplan for lærerstuderende på Trekronerskolen

Uddannelsesplan for lærerstuderende på Trekronerskolen Uddannelsesplan for lærerstuderende på Trekronerskolen Trekronerskolen er fast praktikskole for lærerstuderende fra UCSJ. Der er ofte mange studerende på skolen, og her er mange praktiklærere, som gerne

Læs mere

LÆR MED FAMILIEN EVALUERING AF ET PROJEKT OM FORÆLDREINVOLVERING I FOLKESKOLEN KORT & KLART

LÆR MED FAMILIEN EVALUERING AF ET PROJEKT OM FORÆLDREINVOLVERING I FOLKESKOLEN KORT & KLART LÆR MED FAMILIEN EVALUERING AF ET PROJEKT OM FORÆLDREINVOLVERING I FOLKESKOLEN KORT & KLART OM LÆR MED FAMILIEN Lær med Familien er en metode, der bygger bro mellem skole og hjem. Den består af en række

Læs mere

Organisering af dsa- og sprogvejlederindsatsen på NfS. Styrkelse af tosprogede elevers faglighed sproget som dimension i fagundervisningen

Organisering af dsa- og sprogvejlederindsatsen på NfS. Styrkelse af tosprogede elevers faglighed sproget som dimension i fagundervisningen Organisering af dsa- og sprogvejlederindsatsen på NfS Styrkelse af tosprogede elevers faglighed sproget som dimension i fagundervisningen Læringsmål At inspirere og motivere til at bruge vejledere til

Læs mere

Kompetenceudviklingsstrategi 2014-2020 Vordingborg Kommunes skolevæsen

Kompetenceudviklingsstrategi 2014-2020 Vordingborg Kommunes skolevæsen Kompetenceudviklingsstrategi 2014-2020 Vordingborg Kommunes skolevæsen Linjefagsstrategi 2014 2020 Hovedfokus i forbindelse med Vordingborg Kommunes kompetenceudviklingsstrategi 2014-2020 ligger i, at

Læs mere

Procesvejledning. - til arbejdet med den styrkede pædagogiske læreplan

Procesvejledning. - til arbejdet med den styrkede pædagogiske læreplan - til arbejdet med den styrkede pædagogiske læreplan Til at understøtte arbejdet med at realisere det pædagogiske grundlag og den styrkede pædagogiske læreplan i dagtilbuddene i Aarhus Kommune Indledning

Læs mere

Fælles Mål og arbejdet med læringsmål i den åbne skole

Fælles Mål og arbejdet med læringsmål i den åbne skole Fælles Mål og arbejdet med læringsmål i den åbne skole Baggrund Fælles Måls opbygning Målorienteret undervisning: Om arbejdet med læringsmål Side 1 Nationale mål for Folkeskolereformen 1) Folkeskolen skal

Læs mere