Udbudsforskrifter for Kalkstabilisering

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Udbudsforskrifter for Kalkstabilisering"

Transkript

1 Udbudsforskrifter for Kalkstabilisering Af civilingeniør Caroline Hejlesen, Vejdirektoratet, Resume Udbudsforskriften for kalkstabilisering omfatter råjorden består af lerjord med utilstrækkelige funktionsegenskaber, som behandles med brændt kalk. Kalkstabilisering kan udføres som stabilisering af planum, stabilisering af materialer til påfyldning eller stabilisering på værk. Kalkstabilisering af materialer til påfyldning åbner op for muligheden til at oparbejde lerjord som normalt betegnes ikke indbygningsegnet, således at det kalkstabiliserede materiale kan anvendes i stedet for friktionsfyld i f.eks. påfyldning og ramper. Ved at kalkstabilisere en våd moræneler kan materialets E-modul nemt hæves fra under 10 MPa til minimum 45 MPa, hvilket medfører at vejens overbygning ikke behøver have nær så stor en tykkelse. Baggrund Kalkstabilisering er de sidste 5 år blevet mere og mere brugt i Danmark, og fordelene ved kalkstabilisering er efterhånden velkendt spare på mængden af råstoffer og derved billigere anlæg samt mulighed for at lave jordarbejde i de våde perioder. Der er dog stadig mange spørgsmål om hvordan man udføre kalkstabiliseringen, hvordan man bestemmer den nødvendige mængden af kalk der skal tilsættes og ikke mindst hvordan man kontrollere arbejdets udførelse. Som hjælp er det første sæt udbudsforskrifter for kalkstabilisering nu blevet færdig. Udbudsforskriften for kalkstabilisering tænkes primært anvendt, hvor lerjord har for ringe bæreevne og/eller er for opblødt til komprimering. Jord forbedret med brændt kalk (kalciumoxid) medfører en umiddelbar forbedring ved reduktion af vandindhold og øget bæreevne samt reduktion i plasticitet, således at jorden kan bære almindeligt jordflytningsmateriel, komprimeres i tilfredsstillende lag og fungere som underlag for opbygning af efterfølgende lag. Udbudsforskriften har til formål at beskrive kravene til kvaliteten af det udførte arbejde, og hvorledes entreprenøren skal sikre kvaliteten af det udførte arbejde, således at skader i form af ujævnheder, sætninger, revner m.v. kan reduceres. Materialekrav Materialekravene dækker både den kalk der stabiliseres med og den råjord der skal stabiliseres, da ikke alt kalk kan anvendes til kalkstabilisering og ikke alle råjordstyper kan stabiliseres med kalk. Kalk Til kalkstabilisering anvendes som udgangspunkt brændt kalk i klasse CL 90 i henhold til DS/EN

2 I henhold til DS/EN skal der opnås en temperatur på minimum 60 C ved blanding af kalken og vand inden for 25 min. For at undgå problemer med støv ved stabiliseringen med kalk skal den kalk der anvendes opfylde et støvkrav på mindre end 40 % ved bestemmelse efter prvi 99-8, hvis kalken udlægges direkte på jorden. Råjord Råjord, der kalkstabiliseres skal have et plasticitetsindeks på 5 % eller mere og et organisk indhold på maks. 3 %. Hvis råjorden afviger herfra skal eftervises at de ønskede funktionsegenskaber kan opnås ved f.eks. at stabilisere med kalk og cement. Udførelse Udførelsen af kalkstabilsering stiller krav om en forprøvning, hvor der i laboratoriet eftervises hvor meget kalk der skal stabiliseres med for den enkelte lerjord ved et givent vandindhold. Ud fra resultaterne fra forprøvningen så udføres der en prøvestrækning for at eftervise at det anvendte materiel et godt nok til opgaven. Når forprøvning og prøvestrækning er udført kan det egentlige stabiliseringsarbejde begynde. Udlægning af kalk kan ikke påregnes tilladt i frostvejr eller ved vindstyrker over 10 m/s målt på udlægningsstedet mindst 0,5 m over terræn. Ved udlægning må kalken ikke falde frit til jorden f.eks. anvendes skørt på udlægningsmaskinen eller nedfældning. Ved kalkstabilisering skal der påregnes en volumenudvidelse på ca. 2 % pr. 1 % tilsat brændt kalk. Laboratorieforprøvning For at eftervise at den ønskede bæreevneforbedring opnås samt at det korrekt blanding anvendes i marken udføres der forprøvning med forskellige kalkindhold f.eks. 1, 2 og 3 % kalk i laboratoriet inden prøvestrækningen udføres. Der testes med standard proctor og CBR, med mindst 3 punkter på den våde gren af proctorkurven. Når forprøvningen i laboratoriet udføres, er det vigtigt at der blandes en homogen prøve af lerjord og brændt kalk. Blandingen skal derfor ske i en lynhakker. Der skal laves nyt materiale til hvert punkt på Proctor-kurven, hvorved det er nødvendigt at udtage en prøvemængde der er ca. 6-7 gange så stor som ved et almindeligt St. Proctor med CBR-forsøg Ved forprøvningen skal opnås en initiel CBR-værdi (IPI) på mindst 10 % og CBR-værdien skal efter 4 døgns vandlagring være større end IPI og mindst 15 %. Den initielle CBR-værdi bestemmes ved at udføre standard Proctor indstampning inden for 1 time efter prøven af lerjord, kalk og vand er blandet. CBR-forsøget udføres inden for 1½ time efter prøven blev blandet. Ved vandlagringen skal Standard Proctor stadig være udført inden for 1 time efter prøven blev blandet, og CBR-forsøget udføres efter at prøverne er blevet lagret under vand i 4 døgn. Prøvestrækning Kalkstabilisering udføres som en prøvestrækning på den første dags produktion med den valgte tilsætning og det valgte udlægningsmateriel. Her efterprøves den valgte udførelsesmetode ved bestemmelse af vandindhold og densitet med isotopsonde samt bæreevne med minifaldlod. Måleprogrammet gennemføres efter

3 stabilisering og komprimering. Når de opnåede resultater er tilfredsstillende kan arbejdet forsættes. Stabilisering af planum Ved kalkstabilisering af planum afrettes jorden inden kalkstabilisering udføres, så der over alt opnås samme tykkelse af det stabiliserede lag. Før stabilisering og afretning kan det være en god idé at fjerne større sten f.eks. større end 125 mm da disse kan ødelægge tænderne på mikseren. På det klargjorte planum vurderes det, om arbejdet overalt skal udføres med samme mængde af kalk eller om strækningen skal opdeles i sektioner. Kalken spredes og mikses med jorden i 0,4 meters dybde. Dybden kan kontrolleres ved opgravninger. Stabilisering af påfyldning Ved stabilisering af materialer til påfyldning kan der vælges mellem tre fremgangs måder, stabilisering i marken før afgravning, stabiliseres i marken ved indbygning eller stabilisering på et værk, som vist i Figur 1. Under indbygningsarbejdet udlægges jorden i ensartede lag og komprimeres lag vis. Bundsikring kan indbygges umiddelbart efter tilsynets accept af planum. Figur 1. Venstre: Kalkatabilisering i marken ved indbygning Højre: Stabilisering på værk Kontrol Stabilisering af planum Kalktilsætningen kontrolleres fortløbende f.eks. ved afvejning af kalken i vejecelle eller ved at lægge en bakke med et kendt areal bag kalksprederen og veje den mængde der kommer på bakken. Ved markprøvning udtages dagligt minimum 3 prøver pr. påbegyndt 500 m 3 materiale til bestemmelse af vandindhold, så det sikres at det stabiliserede materiale efter miksning har et vandindhold der ligger over det optimale vandindhold. Samtidig bestemmes det miksede materiales pulveriseringsgrad, for at sikre en tilstrækkelig blanding af brændt kalk og lerjord.

4 Stabilisering af påfyldning Ved stabilisering i mark udføres der samme kontrol af kalk mængden, vandindhold og pulveriseringsgrad som ved stabilisering af planum. Ved stabilisering på værk skal kalktilsætningen kontrolleres fortløbende og der udtages minimum 3 prøver pr. 500 m 3 materiale til kontrol af vandindhold. Komprimering Komprimeringsarbejdet af den kalkstabiliserede lerjord kontrolleres ved bestemmelse af mætningsgraden (S r ). Grunden til det vælges at anvende mætningsgraden og ikke tørdensiteten er at, referencen for tørdensiteten af det kalkstabiliserede materiale ændres med kalkmængde, tid og temperatur, som vist i figur 2, mens mætningsgraden blot kræver men er på den våde gren af proctorkurven. 2,1 Ler 2 ρd[mg/m 3 ] 1,9 1,8 1, w[%] ST.P. Moræneler ST.P. 1% kalk ST.P. 2% kalk ST.P. 4% kalk Mætningsgrad 85 % Mætningsgrad 75 % Mætningsgrad 95 % Figur 2. Mætningsgrader og maksimal tørdensitet som følge af kalkmængden. Ved et kontrolafsnit forstås en strækning som fremtræder homogent og er komprimeret på ensartet måde. Et kontrolafsnit udgør maksimalt 2500 m 2. Komprimeringskontrollen baseres på en stikprøve bestående af enkeltmålinger af tørdensiteten og vandindholdet med isotopsonden. Målingerne fordeles tilfældigt i kontrolafsnittet og identificeres ved kontrolafsnit, station, sideværts placering. Mætningsgraden S r bestemmes ved w Sr = 1 1 ρ ρ tør s hvor w er vandindhold i % og ρ tør er tørdensiteten i Mg/m 3, begge målt med isotopsonden. ρ s sættes til 2,65 Mg/m 3.

5 Komprimeringskravet anses for opfyldt i et kontrolafsnit, når gennemsnit for mætningsgraden af fem målinger er større end 85 % og ingen enkeltværdier for mætningsgraden er under 75 %. Overflade Profilet skal reguleres, således at den færdige overflade bliver som foreskrevet med tolerancen ±40 mm. Afvigelser må ikke være ensidige. Overfladen af det færdige planum skal have et ensartet præg og være jævn. Ujævnheder må ikke overstige 20 mm målt med en 3 m retskede. Bæreevne Bæreevne bestemmes i henhold til prvi 90-4 ved minifaldlodsmålinger med belastning på 100 kpa. Målingerne gennemføres efter stabilisering og komprimering. Kontrolafsnittet for bæreevnen er det sammen som kontrolafsnittet for komprimeringen. Der udføres 5 målinger og kravet er at der opnås en bæreevne 45 MPa inden udlægning af bundsikring. Kommende udbudsforskrifter Udbudsforskrifterne for Kalkstabilisering vil være at finde på under vejunderbugning. Af kommende udbudsforskrifter vil Ubundne bærelag af knust beton og tegl være at finde på nettet i februar 2011, mens udbudsforskriften Ubundne bærelag af knust asfalt er under udarbejdelse og må forventes at være færdig i efteråret Derefter skal der laves en udbudsforskrift for Bundsikring af forbrændingsslaggge.

UDBUDSFORSKRIFTER FOR KALKSTABILISERING. VEJFORUM, 8. december 2010 Caroline Hejlesen

UDBUDSFORSKRIFTER FOR KALKSTABILISERING. VEJFORUM, 8. december 2010 Caroline Hejlesen UDBUDSFORSKRIFTER FOR KALKSTABILISERING VEJFORUM, 8. december 2010 Caroline Hejlesen Vejregelgruppen Jord, grus og brolægning og ad hoc-gruppe for kalkstabilisering Flemming Berg, Vejdirektoratet (Formand)

Læs mere

... ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE... JORDSTABILISERING UDBUD JANUAR 2013

... ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE... JORDSTABILISERING UDBUD JANUAR 2013 ... ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE... UDBUD JANUAR 2013 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 ALMENT 3 2 MATERIALER 4 2.1 Kalk 4 2.2 Cement 4 2.3 Andre bindemidler 4 2.4 Råjord 4 2.5 Laboratorieforprøvning 5 3 UDFØRELSE

Læs mere

... ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE... JORDSTABILISERING AAB UDBUD MARTS 2013

... ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE... JORDSTABILISERING AAB UDBUD MARTS 2013 ... ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE...... JORDSTABILISERING AAB UDBUD MARTS 2013 2 Marts 2013 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 ALMENT 4 2 MATERIALER 5 2.1 Kalk 5 2.2 Cement 5 2.3 Andre bindemidler 5 2.4 Råjord 6 2.5

Læs mere

ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE JORDSTABILISERING AAB UDBUD MARTS 2018

ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE JORDSTABILISERING AAB UDBUD MARTS 2018 ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE UDBUD MARTS 2018 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 ALMENT 3 2 MATERIALER 4 2.1 Kalk 4 2.2 Cement 4 2.3 Andre bindemidler 4 2.4 Råjord 4 3 UDFØRELSE 4 3.1 Stabilisering in situ 5 3.2 Stabilisering

Læs mere

PARADIGME JORDSTABILISERING SAB-P UDBUD MARTS 2018

PARADIGME JORDSTABILISERING SAB-P UDBUD MARTS 2018 PARADIGME UDBUD MARTS 2018 SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE Jordstabilisering SAB er supplerende arbejdsbeskrivelse til Jordstabilisering AAB. 1 ALMENT Her anføres de prøvningsmetoder, som, udover de i AAB afsnit

Læs mere

Udbudsforskrifter for Ubundne bærelag af knust asfalt og beton

Udbudsforskrifter for Ubundne bærelag af knust asfalt og beton Udbudsforskrifter for Ubundne bærelag af knust asfalt og beton Af civilingeniør Caroline Hejlesen, Per Aarsleff A/S Resume Udbudsforskriften for Ubundne bærelag med knust asfalt er opbygget på samme måde

Læs mere

VEJLEDNING JORDSTABILISERING VEJL. UDBUD MARTS 2018

VEJLEDNING JORDSTABILISERING VEJL. UDBUD MARTS 2018 VEJLEDNING UDBUD MARTS 2018 FORORD Udbudsforskrift for Jordstabilisering er udarbejdet af vejregelgruppen for Jord, grus og brolægning. Første udgave udkom som udbudsforskrift for kalkstabilisering i juni

Læs mere

JORDSTABILISERING UKP-P UDBUD

JORDSTABILISERING UKP-P UDBUD PARADIGME UDBUD Marts 2018 L.nr. Ref. 2. 2 1. Entrepriseaftale 1. ALMENT Projektgennemgangmøde 2. MATERIALER Matial (Bindemiddel) Kontrolmetode Prøvnings Opklaring af om projekt og information forstået

Læs mere

ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE BUNDSIKRING AF SAND OG GRUS - AAB UDBUD DECEMBER 2016

ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE BUNDSIKRING AF SAND OG GRUS - AAB UDBUD DECEMBER 2016 ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE UDBUD DECEMBER 2016 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 ALMENT 3 2 MATERIALER 3 3 UDFØRELSE 4 3.1 Levering 4 3.2 Udlægning 4 3.3 Komprimering 4 3.4 Overflade 5 3.5 Arbejdstrafik 5 4 KONTROL

Læs mere

UBUNDNE BÆRELAG AF KNUST BETON OG TEGL

UBUNDNE BÆRELAG AF KNUST BETON OG TEGL UDBUDSFORSKRIFT VEJOVERBYGNING UBUNDNE BÆRELAG AF KNUST BETON OG TEGL Almindelig arbejdsbeskrivelse (AAB) Februar 2011 Vejregelrådet INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1. ALMENT 3 2. MATERIALER 3 2.1 Gradering

Læs mere

ubundne bærelag af knust asfalt og beton udbud

ubundne bærelag af knust asfalt og beton udbud almindelig arbejdsbeskrivelse (aab) ubundne bærelag af knust asfalt og beton udbud juni 2011 VejREGLER UDBUDSFORSKRIFT VEJOVERBYGNING UBUNDNE BÆRELAG AF KNUST ASFALT OG BETON Almindelig arbejdsbeskrivelse

Læs mere

ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE STABILT GRUS - AAB UDBUD DECEMBER 2016

ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE STABILT GRUS - AAB UDBUD DECEMBER 2016 ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE STABILT GRUS - AAB UDBUD DECEMBER 2016 STABILT GRUS AAB INDHOLDSFORTEGNELSE 1 ALMENT 3 2 MATERIALER 3 3 UDFØRELSE 5 3.1 Levering 5 3.2 Udlægning 5 3.3 Komprimering 6 3.4 Overflade

Læs mere

ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE SLIDLAGSGRUS - AAB UDBUD MAJ 2017

ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE SLIDLAGSGRUS - AAB UDBUD MAJ 2017 ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE UDBUD MAJ 2017 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 ALMENT 3 1.1 Entreprenørens ydelser 3 1.2 Underlag 3 2 MATERIALER 4 3 UDFØRELSE 5 3.1 Levering 5 3.2 Udlægning 6 3.3 Komprimering 6 3.4

Læs mere

Vejmaterialer Ubundne blandinger Specifikationer Tilslag til ubundne og hydraulisk bundne materialer til vejbygning og andre anlægsarbejder

Vejmaterialer Ubundne blandinger Specifikationer Tilslag til ubundne og hydraulisk bundne materialer til vejbygning og andre anlægsarbejder Alment Almindelig arbejdsbeskrivelse (AAB) for stabilt grus omfatter udførelse af bærelag af stabilt grus. AAB indeholder funktionskrav til det færdige lag og krav til materialer, udførelse og kontrol.

Læs mere

UDBUDSFORSKRIFTER FOR UBUBDNE BÆRELAG AF KNUST BETON OG TEGL. VEJFORUM, 8. december 2010 Caroline Hejlesen

UDBUDSFORSKRIFTER FOR UBUBDNE BÆRELAG AF KNUST BETON OG TEGL. VEJFORUM, 8. december 2010 Caroline Hejlesen UDBUDSFORSKRIFTER FOR UBUBDNE BÆRELAG AF KNUST BETON OG TEGL VEJFORUM, 8. december 2010 Caroline Hejlesen Vejregelgruppen Jord, grus og brolægning og ad hoc-gruppe for knust beton og tegl Flemming Berg,

Læs mere

Vejledning Knust beton og tegl

Vejledning Knust beton og tegl Vejledning Knust beton og tegl Vejledning 1. Alment Da lovgivningen på miljøområdet løbende justeres, anbefales det, at det aktuelle lovgivningsgrundlag altid tjekkes Forskrifter vedrørende arbejdsmiljø

Læs mere

AAB, Ledningsgrave. Projekt- og sikkerhedsklasser fastlægges i henhold til DS 475 Norm for etablering af ledningsanlæg i jord.

AAB, Ledningsgrave. Projekt- og sikkerhedsklasser fastlægges i henhold til DS 475 Norm for etablering af ledningsanlæg i jord. 1. Alment Almindelig arbejdsbeskrivelse (AAB) for ledningsgrave omfatter arbejder med etablering af ledningsgrave. De ledningsspecifikke arbejder er ikke medtaget ud overkrav til grundforstærkning, ledningszone

Læs mere

Let faldlod - til kortlægning og kontrol af bæreevne - eller faldloddets i geoteknikkens tjeneste

Let faldlod - til kortlægning og kontrol af bæreevne - eller faldloddets i geoteknikkens tjeneste Poul-Erik Jakobsen Pavement Consultants, Kolding Let faldlod - til kortlægning og kontrol af bæreevne - eller faldloddets i geoteknikkens tjeneste Pavement Consultants producerer: Faldlodsmålere RoSy pavement

Læs mere

PARADIGME SLIDLAGSGRUS SAB-P UDBUD MAJ 2017

PARADIGME SLIDLAGSGRUS SAB-P UDBUD MAJ 2017 PARADIGME UDBUD MAJ 2017 SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE Slidlagsgrus - SAB er supplerende, særlig arbejdsbeskrivelse til Slidlagsgrus - AAB. 1 ALMENT Supplerende særlige krav til AAB skal være i overensstemmelse

Læs mere

AFGRAVNINGSMATERIALERS ANVENDELIGHED

AFGRAVNINGSMATERIALERS ANVENDELIGHED VD Standard bilag nr. 5 Skanderborg, den 18-10-2012 AFGRAVNINGSMATERIALERS ANVENDELIGHED I nærværende bilag er jordarternes egenskaber beskrevet generelt med henblik på deres anvendelse til følgende formål:

Læs mere

Gode løsninger ved indbygning af overskudsjord vej vejprojekter

Gode løsninger ved indbygning af overskudsjord vej vejprojekter Gode løsninger ved indbygning af overskudsjord vej vejprojekter Møde i ATV Jord og Grundvand 25. Januar 2018 Caroline Hejlesen, chha@vd.dk Vejdirektoratet Jordarbejder og materialer Jordbalance Vejdirektorat-projekter

Læs mere

Artikel om "Kalkstabilisering til vejanlæg"

Artikel om Kalkstabilisering til vejanlæg Artikel om "Kalkstabilisering til vejanlæg" Forfatter: Specialkonsulent Tony Kobberø Andersen, Vejdirektoratet tka@vd.dk Projektchef Arne Blaabjerg Jensen, COWI A/S anj@cowi.dk Resumé Ved stabilisering

Læs mere

PARADIGME STABILT GRUS - SAB-P UDBUD DECEMBER 2016

PARADIGME STABILT GRUS - SAB-P UDBUD DECEMBER 2016 PARADIGME UDBUD DECEMBER 2016 SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE Særlig arbejdsbeskrivelse for Stabilt grus er supplerende, særlig beskrivelse til "Almindelig arbejdsbeskrivelse (AAB) for Stabilt grus 1 ALMENT

Læs mere

Spar råstoffer og penge og få mere holdbare veje

Spar råstoffer og penge og få mere holdbare veje Artikel Vejforum 20 Spar råstoffer og penge og få mere holdbare veje I store dele af landet har man været forvænt med at have gode og billige råstoffer i form af grus- og sandmaterialer lige ved døren.

Læs mere

Nye udbudsforskrifter for Jordarbejder. Vejforum 3. december 2015 Caroline Hejlesen

Nye udbudsforskrifter for Jordarbejder. Vejforum 3. december 2015 Caroline Hejlesen Nye udbudsforskrifter for Jordarbejder Vejforum 3. december 2015 Caroline Hejlesen chha@vd.dk Vejregelgruppen for Jord, grus og brolægning hvem er vi Civilingeniør Caroline Hejlesen, Vejdirektoratet, formand

Læs mere

MATERIALERNES ANVENDELIGHED

MATERIALERNES ANVENDELIGHED VD Standard bilag nr 5 Skanderborg, den 14-06-2012 MATERIALERNES ANVENDELIGHED ANVENDELIGHED I nærværende bilag er jordarternes egenskaber beskrevet generelt med henblik på deres anvendelse til følgende

Læs mere

PARADIGME BUNDSIKRING AF SAND OG GRUS - SAB-P UDBUD DECEMBER 2016

PARADIGME BUNDSIKRING AF SAND OG GRUS - SAB-P UDBUD DECEMBER 2016 PARADIGME DECEMBER 2016 SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE Særlig arbejdsbeskrivelse for Bundsikring af sand og grus er supplerende, særlig beskrivelse til "Almindelig arbejdsbeskrivelse (AAB) for Bundsikring af

Læs mere

HYDRAULISK BUNDNE BÆRELAG UKP-P UDBUD

HYDRAULISK BUNDNE BÆRELAG UKP-P UDBUD 1.1 PARADIGME UDBUD August 2017 / 1. Entrepriseaftale (SB) Projekt gennemgang Projektgennemgangsmøde Byggemøde ved Godkendt referat Mødereferat Hele entreprisens opstart entrepriseaftalen 2. / 2.5 Kapitel

Læs mere

Vejledning Knust asfalt og beton

Vejledning Knust asfalt og beton Knust asfalt og beton 1.3.1 Anvendelse som bærelag Da lovgivningen på miljøområdet løbende justeres, anbefales det, at det aktuelle lovgivningsgrundlag altid tjekkes Forskrifter vedrørende arbejdsmiljø

Læs mere

UBUNDNE BÆRELAG AF KNUST BETON OG TEGL

UBUNDNE BÆRELAG AF KNUST BETON OG TEGL UDBUDSFORSKRIFT VEJOVERBYGNING UBUNDNE BÆRELAG AF KNUST BETON OG TEGL Paradigma for særlig arbejdsbeskrivelse (SAB-P) November 2010 Vejregelrådet SAB-P, Knust beton og tegl SAB-P, Knust beton og tegl 1.

Læs mere

LEDNINGSZONEN. DS 475 Norm for etablering af ledningsanlæg i jord

LEDNINGSZONEN. DS 475 Norm for etablering af ledningsanlæg i jord LEDNINGSZONEN DS 475 Norm for etablering af ledningsanlæg i jord DS 475 Norm for etablering af ledninger i jord DS 475 Norm for etablering af ledningsanlæg i jord 6.3 Ledningszonen 6.3.1 Almene krav Ledningszonen

Læs mere

UDBUDSFORSKRIFT VEJOVERBYGNING LEDNINGSGRAVE. Paradigme for udbudskontrolplan (UKP-P) December 2008 Erstatter Oktober 1994.

UDBUDSFORSKRIFT VEJOVERBYGNING LEDNINGSGRAVE. Paradigme for udbudskontrolplan (UKP-P) December 2008 Erstatter Oktober 1994. UDBUDSFORSKRIFT VEJOVERBYGNING LEDNINGSGRAVE Paradigme for udbudskontrolplan (UKP-P) December 2008 Erstatter Oktober 1994 Vejregelrådet Projektgennemgang Arbejde: AAB ledningsgrave december 2008 og Ledningsgrave

Læs mere

UDBUDSFORSKRIFT VEJOVERBYGNING LEDNINGSGRAVE. Paradigme for udbudskontrolplan (UKP-P) December 2008 Erstatter Oktober 1994.

UDBUDSFORSKRIFT VEJOVERBYGNING LEDNINGSGRAVE. Paradigme for udbudskontrolplan (UKP-P) December 2008 Erstatter Oktober 1994. UDBUDSFORSKRIFT VEJOVERBYGNING LEDNINGSGRAVE Paradigme for udbudskontrolplan (UKP-P) December 2008 Erstatter Oktober 1994 Vejregelrådet Arbejde: AAB ledningsgrave december 2008 og Ledningsgrave dateret

Læs mere

Mangel på råstoffer til vejbygning

Mangel på råstoffer til vejbygning Mangel på råstoffer til vejbygning Af civilingeniør Caroline Hejlesen, Vejdirektoratet - Vejteknisk Institut, chh@vd.dk Resume Selv om forbruget af danske sand-, grus- og stenmaterialer har været faldende

Læs mere

VEJLEDNING BUNDSIKRING AF SAND OG GRUS - VEJL. UDBUD DECEMBER 2016

VEJLEDNING BUNDSIKRING AF SAND OG GRUS - VEJL. UDBUD DECEMBER 2016 VEJLEDNING UDBUD DECEMBER 2016 FORORD Udbudsforskrift for stabilt Bundsikring af sand og grus er udarbejdet af vejregelgruppen Jord, grus og brolægning. Første udgave af udbudsforskriften blev udarbejdet

Læs mere

HøjModul asfalt og dens anvendelsesmuligheder i Danmark.

HøjModul asfalt og dens anvendelsesmuligheder i Danmark. HøjModul asfalt og dens anvendelsesmuligheder i Danmark. Af Diplomingeniør Claus Thorup, Colas Danmark A/S, ct@colas.dk Egenskaberne for HøjModul asfalt er så forskellige fra traditionel asfalt at der

Læs mere

MÅLING AF DENSITET OG VANDINDHOLD MED ISOTOPSONDE. prvi 99-10:2011

MÅLING AF DENSITET OG VANDINDHOLD MED ISOTOPSONDE. prvi 99-10:2011 MÅLING AF DENSITET OG VANDINDHOLD MED ISOTOPSONDE prvi 99-10:2011 VEJTEKNISK INSTITUT PROVISORISK PRØVNINGSMETODE 99-10 SEPTEMBER 2011 MÅLING AF DENSITET OG VANDINDHOLD MED ISOTOPSONDE prvi 99-10:2011

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 12. november / René Sørensen

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 12. november / René Sørensen DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 12. november 2008 08/03180-1 René Sørensen rcs@vd.dk 21654156 REFERAT EMNE Laboratoriemøde nr. 1, Jordarbejder Motorvejen Søften - Løgten Etape 7210 Søften - Skejby

Læs mere

ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE HYDRAULISK BUNDNE BÆRELAG - AAB UDBUD AUGUST 2017

ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE HYDRAULISK BUNDNE BÆRELAG - AAB UDBUD AUGUST 2017 ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE UDBUD AUGUST 2017 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 ALMENT 3 1.1 Krav ved dimensionering af hydraulisk bundne bærelag 4 2 MATERIALER 4 2.1 Tilslag 4 2.2 Hydrauliske bindemidler 5 2.3

Læs mere

Bitumenstabiliserede bærelag

Bitumenstabiliserede bærelag Bitumenstabiliserede bærelag Bjarne Bo Jensen Produktchef NCC Roads A/S bbj@ncc.dk Der findes i dag flere alternative anvendelser for genbrugsasfalt. Bitumenbundet genbrugsasfalt kan produceres efter flere

Læs mere

Tekniske forhold Dansk ledningspakke

Tekniske forhold Dansk ledningspakke Tekniske forhold Dansk ledningspakke 28. Januar 2015 Caroline Hejlesen, Vejdirektoratet Danmark CHHA@vd.dk Ledningspakken består af Vejloven Standardvilkår for ledningsarbejder i og over veje, Vejregler,

Læs mere

Jords anvendelighed til indbygning, dæmningsfast bund og planum

Jords anvendelighed til indbygning, dæmningsfast bund og planum Jords anvendelighed til indbygning, dæmningsfast bund og planum 1. Generelt I nærværende bilag er udvalgte jordarters egenskaber beskrevet generelt med henblik på deres anvendelse til følgende formål:

Læs mere

UDBUDSKONTROLPLAN. SENEST REVIDERET: 17. februar 2014 STANDARD UDBUDSKONTROLPLAN (UKP) I FORBINDELSE MED OFFENTLIGE KLOAKARBEJDER SØNDERBORG FORSYNING

UDBUDSKONTROLPLAN. SENEST REVIDERET: 17. februar 2014 STANDARD UDBUDSKONTROLPLAN (UKP) I FORBINDELSE MED OFFENTLIGE KLOAKARBEJDER SØNDERBORG FORSYNING UDBUDSKONTROLPLAN SENEST REVIDERET: 17. februar 2014 UKP STANDARD I FORBINDELSE MED OFFENTLIGE KLOAKARBEJDER SØNDERBORG FORSYNING LEVERANCER Bundsikring, Leverance Sigteanalyse pr. 1000 m3 Vejdirektoratets

Læs mere

MEJRUP. Luren, Tværpilen og Skjoldet. 1. Indholdsfortegnelse

MEJRUP. Luren, Tværpilen og Skjoldet. 1. Indholdsfortegnelse MEJRUP. Luren, Tværpilen og Skjoldet. 1 Indholdsfortegnelse Side 1 Undersøgelsens formål 3 2 Tidligere undersøgelser 3 3 Mark- og laboratoriearbejde 3 4 Koter 4 5 Jordbunds- og vandspejlsforhold 5 6 Funderingsforhold

Læs mere

PLANSILO Systembrochure

PLANSILO Systembrochure PLANSILO Systembrochure www.rc.dk Et stærkt system RC plansiloelementer er komplette silosystemer Med plansiloer fra RC Betonvarer fås et komplet fremtidssikret silosystem til landbrug og industri, hvor

Læs mere

ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE MACADAM AAB UDBUD JANUAR 2017

ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE MACADAM AAB UDBUD JANUAR 2017 ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE JANUAR 2017 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 ALMENT 3 2 MATERIALER 3 2.1 Skærver 4 2.2 Dæksand 4 2.3 Bitumenemulsion 5 2.4 Stenmel 5 3 UDFØRELSE 5 3.1 Underlag 5 3.2 Udlægning af skærver

Læs mere

ubundne bærelag af knust asfalt og beton udbud

ubundne bærelag af knust asfalt og beton udbud Vejledning ubundne bærelag af knust asfalt og beton udbud juni 2011 VejREGLER UDBUDSFORSKRIFT VEJOVERBYGNING UBUNDNE BÆRELAG AF KNUST ASFALT OG BETON Vejledning Juni 2011 Vejregelrådet VEJLEDNING, Knust

Læs mere

Data fra entreprenørmaskiner Til kontrolprocessen. Finn Thøgersen Vejdirektoratet

Data fra entreprenørmaskiner Til kontrolprocessen. Finn Thøgersen Vejdirektoratet Data fra entreprenørmaskiner Til kontrolprocessen Finn Thøgersen Vejdirektoratet Problemstilling Kan data opsamlet af entreprenørmaskiner bruges som erstatning for og/eller supplement til traditionelle

Læs mere

1. Indholdsfortegnelse

1. Indholdsfortegnelse Kapitel : 1 Arbejdsbeskrivelse - Jordarbejde. Side : 1/7 1. Indholdsfortegnelse Dato : 01.04.2008 Rev. : 1. Indholdsfortegnelse 1. Indholdsfortegnelse... 1 3. Generelle specifikationer... 2 3.1. Referencer...

Læs mere

Minifaldlod på fastere grund med ny prøvningsmetode

Minifaldlod på fastere grund med ny prøvningsmetode Minifaldlod på fastere grund med ny prøvningsmetode Af Civilingeniør, ph.d. Gregers Hildebrand,Vejdirektoratet, Vejteknisk Institut ghb@vd.dk Minifaldloddet er på få år blevet særdeles populært til måling

Læs mere

UDBUDSKONTROLPLAN (UKP) I FORBINDELSE MED OFFENTLIGE KLOAKARBEJDER

UDBUDSKONTROLPLAN (UKP) I FORBINDELSE MED OFFENTLIGE KLOAKARBEJDER UDBUDSKONTROLPLAN Versions nummer 06 UKP STANDARD I FORBINDELSE MED OFFENTLIGE KLOAKARBEJDER SØNDERBORG FORSYNING LEVERANCER Bundsikring, Leverance Sigteanalyse og pr. 1000 m3 Methyleneblåt - metoden Stabilt

Læs mere

med cementbundne bærelag

med cementbundne bærelag Vejdirektoratets erfaringer med cementbundne bærelag Udviklingsprojekt 2003-2004 Demonstrationsprojekt Høgild 2005-2008 Finn Thøgersen Vejdirektoratet, Vejteknisk Institut Definition Halvstiv belægning

Læs mere

PLANSILOELEMENTER Agro og industri. rc-beton.dk

PLANSILOELEMENTER Agro og industri. rc-beton.dk PLANSILOELEMENTER Agro og industri rc-beton.dk RC PLANSILO ET KOMPLET SILOSYSTEM Med plansiloer fra RC Beton fås et komplet fremtidssikret silosystem til landbrug og industri. Her er der tænkt på alle

Læs mere

Varmblandet asfalt. Introduktion. Sammensætning. Afsnit 1.2 Side 1 af 5 1. oktober 2002

Varmblandet asfalt. Introduktion. Sammensætning. Afsnit 1.2 Side 1 af 5 1. oktober 2002 Afsnit 1.2 Side 1 af 5 1. oktober 2002 Varmblandet asfalt Introduktion Sammensætning Varmblandet asfalt er sammensat af stenmateriale, filler og bitumen. Sammensætningen varierer i forhold til de funktionskrav,

Læs mere

Opgravning & Retablering

Opgravning & Retablering Opgravning & Retablering 1 Poul-Erik Jakobsen Udgangspunktet 2 Når vi lige har lavet vores nye vej, står vi og ser på dette her det er flot og godt! Resultater 3 Men på et eller andet tidspunkt er vi nødt

Læs mere

Fakta. Problemstilling. Forsøg. Undersøgelse af lagtykkelsens betydning 15. juni 2015 for sporkøringsmodstanden på forskellige asfaltmaterialer

Fakta. Problemstilling. Forsøg. Undersøgelse af lagtykkelsens betydning 15. juni 2015 for sporkøringsmodstanden på forskellige asfaltmaterialer Fakta De danske vejregler består af en almindelig arbejdsbeskrivelse og en vejledning. I Vejledningen findes anvisninger for valg af lagtykkelser på. For pulverasfalt, som er et slidlagsmateriale med en

Læs mere

Forberedelsesskolen Udvidelse 24. Hovedentreprise Dato : 01/ Arbejdsbeskrivelse Jord Rev.dato : Indholdsfortegnelse Side : 1/23

Forberedelsesskolen Udvidelse 24. Hovedentreprise Dato : 01/ Arbejdsbeskrivelse Jord Rev.dato : Indholdsfortegnelse Side : 1/23 Indholdsfortegnelse Side : 1/23 Indholdsfortegnelse... 1 1. Orientering... 4 1.1 Generelt... 4 1.2 Definitioner... 4 2. Omfang... 5 2.1 Generelt... 5 2.2 Bygningsdele... 5 2.3 Projektering... 5 2.4 Byggeplads...

Læs mere

UDVIKLING AF VEJBELÆGNINGER MED MEGET STOR STØJDÆMPNING

UDVIKLING AF VEJBELÆGNINGER MED MEGET STOR STØJDÆMPNING UDVIKLING AF VEJBELÆGNINGER MED MEGET STOR STØJDÆMPNING HANS BENDTSEN, SENIORFORSKER, KOORDINATOR STØJ, VEJDIREKTORATET ERIK OLESEN, VEJDIREKTORATET HENRIK FRED LARSEN, VEJDIREKTORATET GILLES PIGASSE,

Læs mere

Isotopsondemetoden. Morten Vanggaard MVGeoteknik.dk

Isotopsondemetoden. Morten Vanggaard MVGeoteknik.dk Isotopsondemetoden Morten Vanggaard MVGeoteknik.dk Isotopsondemetoden Materialekrav Udstyr og metodebeskrivelse Komprimeringskrav, Vej/Bane og Byggeri Udledte værdier for sand, friktionsvinkel, lejringstæthed,

Læs mere

Modificering af asfalt, 15 års erfaringer

Modificering af asfalt, 15 års erfaringer Modificering af asfalt, 15 års erfaringer Produktchef Bjarne Bo Jensen, NCC Roads A/S bbj@ncc.dk Modificeret bitumen har været kendt og anvendt gennem mange år på det danske vejnet. På små jobs kan det

Læs mere

VEJLEDNING STABILT GRUS - VEJL. UDBUD DECEMBER 2016

VEJLEDNING STABILT GRUS - VEJL. UDBUD DECEMBER 2016 VEJLEDNING UDBUD DECEMBER 2016 FORORD Udbudsforskrift for Stabilt grus er udarbejdet af vejregelgruppen Jord, grus og brolægning. Første udgave af udbudsforskriften blev udarbejdet i marts 1998 og senere

Læs mere

RETABLERINGSMETODER. vejman.dk årsmøde 2. oktober2018. Hvor og hvornår anvendes de forskellige retableringsmetoder.

RETABLERINGSMETODER. vejman.dk årsmøde 2. oktober2018. Hvor og hvornår anvendes de forskellige retableringsmetoder. RETABLERINGSMETODER Hvor og hvornår anvendes de forskellige retableringsmetoder vejman.dk årsmøde 2. oktober2018 Caroline Hejlesen NY UDBUDSFORSKRIFT FOR LEDNINGSGRAVE Ny udbudsforskrift for Ledningsgrave

Læs mere

Warm Mix Asfalt i Danmark. Vejforum Erik Olesen, Vejrirektoratet

Warm Mix Asfalt i Danmark. Vejforum Erik Olesen, Vejrirektoratet Vejforum 2011 Erik Olesen, Vejrirektoratet Warm Mix Asfalt er en teknologi Hvor asfalt fremstilles ved lavere temperatur end traditionelt asfalt. Temperaturen er reduceret 20 40 C Energiforbruget er reduceret

Læs mere

Revner i slidlagsbelægning.

Revner i slidlagsbelægning. Revner i slidlagsbelægning. Grundejerforeningen Damgården Jorder Vejcenter Østjylland Vejdirektoratet Niels Juels Gade 13 Postboks 1569 1020 København K Tlf.: 33 93 33 38 Notat: Revner i slidlagsbelægning.

Læs mere

Teknisk Meddelelse Sikkerhedsbærende

Teknisk Meddelelse Sikkerhedsbærende Teknisk Meddelelse Sikkerhedsbærende Nr: 62 / 01.03.2014 SB Geotekniske regler knyttet til tværprofiler for ballasteret spor Banenormen BN1-6-4 Tværprofiler for ballasteret spor og tidligere versioner

Læs mere

Grontmij Pavement Consultants

Grontmij Pavement Consultants Bruger-seminar 19. september 2013 1 Grontmij Pavement Consultants Poul-Erik Jakobsen I og let faldlod Det er det her, vi gerne vil have. En dejlig jævn vej. 2 Fordi den er sikker, komfortabel, støjsvag.

Læs mere

Byggepladsveje. Topbehandling. Belægning Ca. 100 mm asfaltbelægning

Byggepladsveje. Topbehandling. Belægning Ca. 100 mm asfaltbelægning Byggepladsveje ejopbygning T2 Belægning Ca. 100 mm asfaltbelægning Bærelag Min.150 mm stabilt grus agt byggepladsvej Topbehandling Af vinterkonsulent Topbehandling Bent + bærelag Kofoed min. 250 mm. Toppen

Læs mere

Støjreduktion Kan opnås ved: Ændring opleves som: Fjerne 25 % af trafikken eller Sænke hastigheden med 10 km/t

Støjreduktion Kan opnås ved: Ændring opleves som: Fjerne 25 % af trafikken eller Sænke hastigheden med 10 km/t Støjreduktion Støjreduktion Kan opnås ved: Ændring opleves som: 1 db 2 db 3 db Fjerne 25 % af trafikken eller Sænke hastigheden med 10 km/t Fjerne 35 % af trafikken eller Sænke hastigheden med 10 20 km/t

Læs mere

Geoteknisk undersøgelse Sag nr Parameterundersøgelse Smørkildevej 3400 Hillerød. Vi er ikke nærmere bekendt med projektet.

Geoteknisk undersøgelse Sag nr Parameterundersøgelse Smørkildevej 3400 Hillerød. Vi er ikke nærmere bekendt med projektet. DJ MILJØ & GEOTEKNIK P/S RÅDGIVENDE INGENIØRER FRI Geoteknisk undersøgelse Sag nr. Parameterundersøgelse Smørkildevej Hillerød. Formål Formål med undersøgelsen er at give en orientering om jordbundsforholdene

Læs mere

Grusasfaltbeton. Anvendelsesfordele: Anvendelsesområder: Anvendelsesbegrænsninger:

Grusasfaltbeton. Anvendelsesfordele: Anvendelsesområder: Anvendelsesbegrænsninger: Afsnit 2.1 Side 1 af 5 1. marts 2009 Grusasfaltbeton Grusasfaltbeton (GAB) er fællesbetegnelsen for en serie varmblandede bituminøse bærelagsmaterialer beregnet til nyanlæg og forstærkning af færdselsarealer.

Læs mere

University of Copenhagen. Slotsgrus Kristoffersen, Palle. Publication date: Document Version Også kaldet Forlagets PDF

University of Copenhagen. Slotsgrus Kristoffersen, Palle. Publication date: Document Version Også kaldet Forlagets PDF university of copenhagen University of Copenhagen Slotsgrus Kristoffersen, Palle Publication date: 2003 Document Version Også kaldet Forlagets PDF Citation for published version (APA): Kristoffersen, P.

Læs mere

Alternative materialer til opbygning af gennemsivelige bærelag. Gregers Hildebrand, Vejdirektoratet

Alternative materialer til opbygning af gennemsivelige bærelag. Gregers Hildebrand, Vejdirektoratet Alternative materialer til opbygning af gennemsivelige bærelag Gregers Hildebrand, Vejdirektoratet Oversigt Hvorfor permeable belægninger på statens vejnet? Hvad gør vi i dag? Hvad er de alternative muligheder?

Læs mere

REVIDERET UDBUDSFORSKRIFT FOR LEDNINGSGRAVE. Vejforum 5. december 2018 Caroline Hejlesen

REVIDERET UDBUDSFORSKRIFT FOR LEDNINGSGRAVE. Vejforum 5. december 2018 Caroline Hejlesen REVIDERET UDBUDSFORSKRIFT FOR LEDNINGSGRAVE Vejforum 5. december 2018 Caroline Hejlesen LEDNINGSGRAVE - VEJREGELGRUPPEN Udbudsforskriften er udarbejdet af: Vejregelgruppen Jord, grus og brolægning: Caroline

Læs mere

Agenda. Vejbelægninger A. Vejbefæstelsens opgaver Vejbefæstelsens opbygning Vejbefæstelsens materialer Trafikbelastningen Underbunden

Agenda. Vejbelægninger A. Vejbefæstelsens opgaver Vejbefæstelsens opbygning Vejbefæstelsens materialer Trafikbelastningen Underbunden Vejbelægninger A Vej og Trafikteknik Bachelor og Diplomingeniøruddannelsen i Byggeri og Anlæg 3. semester Agenda Vejbefæstelsens opgaver Vejbefæstelsens opbygning Vejbefæstelsens materialer Underbunden

Læs mere

LÆSKEMØRTEL MURER MIKAEL MARTLEV MURVÆRK

LÆSKEMØRTEL MURER MIKAEL MARTLEV MURVÆRK LÆSKEMØRTEL MURER MIKAEL MARTLEV MURVÆRK Dette skrift er baseret på en videnkupon lavet som et samarbejde mellem Teknologisk Institut, Murværk og murer Mikael Martlev i perioden 2012-13. Indledning - kort

Læs mere

JORDBUNDSUNDERSØGELSER

JORDBUNDSUNDERSØGELSER JORDBUNDSUNDERSØGELSER KOMPETENT RÅDGIVNING GEOTEKNIK OG MILJØ KOMPRIMERINGSKONTROL 04-09-6 Sag nr. 477 Byggemodning Vestergårds Allé, Vest. Etape og 4, 86 Hørning Parcel nr.: 5 Figur Situationsplan :000

Læs mere

ASFALTARBEJDER 2019 HERNING KOMMUNE

ASFALTARBEJDER 2019 HERNING KOMMUNE RETTELSESBLAD 2 28-03-2019 SPØRGSMÅL OG SVAR VEDRØRENDE UDBUDSMATERIALE ASFALTABREJDER 2019, HERNING KOMMUNE ASFALTARBEJDER 2019 HERNING KOMMUNE Spørgsmål Stabilgrus (SG) og forarbejder inden asfaltudlægning

Læs mere

Slotsgrus -(Nyt) Koncepttil opbygningafgrusbefæstelser

Slotsgrus -(Nyt) Koncepttil opbygningafgrusbefæstelser Slotsgrus -(Nyt) Koncepttil opbygningafgrusbefæstelser Palle Kristoffersen. Landskabsarkitekt, Ph.D. Styrelsen for Slotte & Kulturejendomme - SLKE (Tidligere Skov & Landskab KU) Disposition 1. Baggrund

Læs mere

Arkivnr Bærende konstruktioner Udgivet Dec Revideret Produktkrav for spaltegulvselementer af beton Side 1 af 5

Arkivnr Bærende konstruktioner Udgivet Dec Revideret Produktkrav for spaltegulvselementer af beton Side 1 af 5 Landbrugets Byggeblade Konstruktioner Bygninger Teknik Miljø Arkivnr. 102.09-21 Bærende konstruktioner Udgivet Dec. 1990 Revideret 13.11.2002 Produktkrav for spaltegulvselementer af beton Side 1 af 5 Dette

Læs mere

VEJLEDNING PROJEKTERING AF BITUMENBASERET FUGTISOLERING OG BROBELÆGNING HØRINGSBOG MARTS 2017

VEJLEDNING PROJEKTERING AF BITUMENBASERET FUGTISOLERING OG BROBELÆGNING HØRINGSBOG MARTS 2017 VEJLEDNING PROJEKTERING AF BITUMENBASERET FUGTISOLERING OG BROBELÆGNING HØRINGSBOG MARTS 2017 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 GENNEMFØRELSE AF HØRINGEN 3 2 HØRINGSBREV 4 3 RESULTAT AF HØRINGEN 8 4 HØRINGSSVAR 9

Læs mere

Vandgennemtrængelige belægninger

Vandgennemtrængelige belægninger Vandgennemtrængelige belægninger Hvad er vandgennemtrængelige belægninger? En vandgennemtrængelig eller permeabel belægning er en belægning, der ved hjælp af større knaster på belægningen tvinger større

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 10. februar /23133 Christian Tolderlund

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 10. februar /23133 Christian Tolderlund DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 10. februar 2014 13/23133 Christian Tolderlund cto@vd.dk 7244 3731 Til samtlige modtagere af udbudsmateriale vedrørende udbud 1220.201 FREDERIKSSUNDSMOTORVEJENS

Læs mere

PARADIGME FOR SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE STØJREDUCERENDE SLIDLAG, SRS (SAB-P) UDBUD MARTS 2013

PARADIGME FOR SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE STØJREDUCERENDE SLIDLAG, SRS (SAB-P) UDBUD MARTS 2013 PARADIGME FOR SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE STØJREDUCERENDE SLIDLAG, (SAB-P) UDBUD MARTS 2013 STØJREDUCERENDE SLIDLAG, (SAB-P) 2 STØJREDUCERENDE SLIDLAG, (SAB-P) Dette paradigme for Særlig arbejdsbeskrivelse

Læs mere

GEOTEKNISK RAPPORT NR. 1 ODDER LYSTGÅRDSPARKEN 36 BOULSTRUP

GEOTEKNISK RAPPORT NR. 1 ODDER LYSTGÅRDSPARKEN 36 BOULSTRUP GEOTEKNISK RAPPORT NR. 1 ODDER LYSTGÅRDSPARKEN 36 BOULSTRUP MAJ 2006 Sag 24.0682.71 Geoteknisk rapport nr. 1 Odder, Lystgårdsparken 36, Boulstrup Side 1 Orienterende jordbundsundersøgelse Klient : Odder

Læs mere

Elementbeskrivelser: Brolægning Brolægnings-faggruppen 15-08-2011 UDBUD 2012

Elementbeskrivelser: Brolægning Brolægnings-faggruppen 15-08-2011 UDBUD 2012 BR01 KANTSTEN Kantsten er kantbegrænsning af forskellige materialer, der sættes for at markere grænser eller markere niveauforskelle mellem fortov, cykelsti, kørebane, rundkørsler, midterrabat og/eller

Læs mere

Vejledning til nedlægning og vedligeholdelse af belægningssten

Vejledning til nedlægning og vedligeholdelse af belægningssten Vejledning til nedlægning og vedligeholdelse af belægningssten rc-beton.dk BUNDOPBYGNING FORSLAG TIL OPBYGNING AF BÆRELAG MV. BÆRELAG Let trafik Max én lastbil pr. dag Ved brug af en pladevibrator på ca.

Læs mere

Udbygning af M11, Fløng Roskilde Vest Jordarbejder SAB 2 Entreprise 1150.02 Revision 1

Udbygning af M11, Fløng Roskilde Vest Jordarbejder SAB 2 Entreprise 1150.02 Revision 1 INDHOLDSFORTEGNELSE SAB 2 JORDARBEJDER 2 1 ALMENT 2 2 FORBEREDENDE ARBEJDER 8 3 MULDJORDS- OG BLØDBUNDSARBEJDER 4 TØRHOLDELSE 5 RÅJORDSARBEJDER 6 GRÆSSÅNING 10 15 17 23 BILAG Bilag 2.1 Bilag 2.2 Jordhåndteringsplan

Læs mere

Statisk pladebelastning, faldlod og minifaldlod. Resultater af sammenlignende målinger

Statisk pladebelastning, faldlod og minifaldlod. Resultater af sammenlignende målinger Statisk pladebelastning, faldlod og minifaldlod Resultater af sammenlignende målinger Vejteknisk Institut Eksternt notat 16 2003 Vejdirektoratet Elisagårdsvej 5 Postboks 235 4000 Roskilde Telefon: 46 30

Læs mere

Materialeværdierne i det efterfølgende er baseret på letklinker produceret i Danmark.

Materialeværdierne i det efterfølgende er baseret på letklinker produceret i Danmark. 3.7 Letklinker Af Erik Busch, Saint-Gobain Weber A/S Letklinker er brændt ler ligesom teglmursten og tegltagsten. Under brændingen deler lermassen sig i mange små kugleformede stykker i forskellige størrelser

Læs mere

UDBUDSFORSKRIFT VEJE JORDARBEJDER. Almindelig arbejdsbeskrivelse (AAB) Juni Vejregelrådet

UDBUDSFORSKRIFT VEJE JORDARBEJDER. Almindelig arbejdsbeskrivelse (AAB) Juni Vejregelrådet UDBUDSFORSKRIFT VEJE JORDARBEJDER Almindelig arbejdsbeskrivelse (AAB) Juni 2006 Vejregelrådet INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1. ALMENT 3 2. FORBEREDENDE ARBEJDER 3 2.1 Kontrolplan 3 2.2 Rydning 4 2.3 Nedrivning

Læs mere

Nogen af de skærpede krav blev gennemgået, der henvises til SAB.

Nogen af de skærpede krav blev gennemgået, der henvises til SAB. Ek se m pe l 2 af 7 1. Orientering KRA indledte mødet med at orientere om projektet i hovedtræk. Entreprisen Omfatter ca. 12,6 km motorvej + 12 ramper, 2 rastepladsanlæg, 1 rundkørsel + skærende veje.

Læs mere

Undersøgelse af slotsgrus. Specifikationer og funktionskrav

Undersøgelse af slotsgrus. Specifikationer og funktionskrav Undersøgelse af slotsgrus Specifikationer og funktionskrav Vejteknisk Institut 2006 Vejdirektoratet Guldalderen 12 2640 Hedehusene Tlf.: 72447000 Fax.: 7244 7105 Vejdirektoratet.dk Titel Undersøgelse af

Læs mere

UDBUDSFORSKRIFT DRIFT LEVERING AF VEJSALT. Specifikationer for vejsalt til glatførebekæmpelse. December 2009. Vejregelrådet

UDBUDSFORSKRIFT DRIFT LEVERING AF VEJSALT. Specifikationer for vejsalt til glatførebekæmpelse. December 2009. Vejregelrådet UDBUDSFORSKRIFT DRIFT LEVERING AF VEJSALT Specifikationer for vejsalt til glatførebekæmpelse December 2009 Vejregelrådet VRA-U32-v3-vejsalt_specifikation_(pub).doc Specifikationer, Levering af vejsalt

Læs mere

Yderligere oplysninger om DSK samt tilsluttede leverandører, kan fås ved henvendelse til:

Yderligere oplysninger om DSK samt tilsluttede leverandører, kan fås ved henvendelse til: Landbrugets Byggeblade Konstruktioner Bærende konstruktioner Produktkrav for spaltegulvselementer af beton Bygninger Teknik Miljø Arkivnr. 102.09-21 Udgivet Dec. 1990 Revideret 19.06.2009 Side 1 af 5 Dette

Læs mere

Elementliste brolægning:

Elementliste brolægning: Vejdirektoratet, Driftsområdet Side 1 af 6 Elementliste brolægning: Element Kantsten Brosten og chaussesten Fliser Betonbelægningssten Trapper Svingsten Græsarmering Vandrender Element-nr. BR1 BR2 BR3

Læs mere

ASFALTARBEJDER 2019 HERNING KOMMUNE

ASFALTARBEJDER 2019 HERNING KOMMUNE RETTELSESBLAD 3 31-03-2019 SPØRGSMÅL OG SVAR VEDRØRENDE UDBUDSMATERIALE ASFALTABREJDER 2019, HERNING KOMMUNE ASFALTARBEJDER 2019 HERNING KOMMUNE Spørgsmål Stabilgrus (SG) og forarbejder inden asfaltudlægning

Læs mere

Asfaltreparationer. Asfaltreparationer på veje i Vejle Kommune. Vejledning i reparationsarbejder.

Asfaltreparationer. Asfaltreparationer på veje i Vejle Kommune. Vejledning i reparationsarbejder. Asfaltreparationer Asfaltreparationer på veje i Vejle Kommune. Vejledning i reparationsarbejder. Maj 2003 Belægningsreparation - asfalt Teknisk Forvaltning har i de forløbne år set stærkt varierende lappeløsninger

Læs mere