MÅLING AF DENSITET OG VANDINDHOLD MED ISOTOPSONDE. prvi 99-10:2011

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "MÅLING AF DENSITET OG VANDINDHOLD MED ISOTOPSONDE. prvi 99-10:2011"

Transkript

1 MÅLING AF DENSITET OG VANDINDHOLD MED ISOTOPSONDE prvi 99-10:2011 VEJTEKNISK INSTITUT PROVISORISK PRØVNINGSMETODE SEPTEMBER 2011

2 MÅLING AF DENSITET OG VANDINDHOLD MED ISOTOPSONDE prvi 99-10:2011 PROVISORISK PRØVNINGSMETODE DATO: OPHAVSRET: FORFATTER: UDGIVER: LAYOUT: TEGNINGER: FOTO: September 2011 Eftertryk i uddrag er tilladt med kildeangivelse Caroline Hejlesen Vejdirektoratet, Vejteknisk Institut Svenning Olm Svenning Olm Jochim Kempe

3 Side 1 af 11 Forord Denne prøvningsmetode er udarbejdet af Vejteknisk Institut i serien Provisoriske prøvningsmetoder. Provisoriske prøvningsmetoder beskriver forsøg, som Vejteknisk Institut anvender til vurdering af egenskaber af et materiale eller eventuelt en kombination af materialer. Provisoriske prøvningsmetoder kan også være relevante i forbindelse med vurdering af kvaliteten af arbejde, der udføres in situ. Prøvningsmetoden erstatter prøvningsmetoden SV LP 16 Komprimeringskontrol efter isotopmetode, Statens Vejlaboratorium fra I forhold til SV LP 16 indeholder denne prøvningsmetode opdateret viden og anvisninger i brugen af isotopsonde. Der er især tilføjet afsnit vedrørende apparaturet og korrektion ved måling i forskellige materialer, herunder genbrugsmaterialer. Derimod er der udeladt noget teori omkring den manuelle beregningsgang ud fra tælletal og kalibreringskurver, da dette ikke er nødvendigt for brugen af nyere isotopsonder. Formål Denne prøvningsmetode bruges i marken til at bestemme densitet og vandindhold i jord, sand, grus, knust asfalt, knust beton, knust tegl og blandinger af disse samt hydraulisk bundne materialer. Metoden bruges primært til kontrol af komprimeringsarbejder, og kan på ét minut bestemme vandindhold og densitet af et materiale. Sikkerhedsforhold Apparaturet indeholder radioaktivt materiale. Brugere af isotopsonden skal have gennemgået et obligatorisk sikkerhedskursus, eller være oplært af en person der har deltaget i sikkerhedskursus. Uheld eller bortkomst af sonden skal straks indberettes til Statens Institut for Strålebeskyttelse (SIS) (døgnvagt). Nærved uheld skal ligeledes indberettes inden for 7 døgn. Princip Isotopsonden måler materialets vandindhold og våddensitet. Densiteten måles grundlæggende via to principper, nemlig direkte transmission (figur 1) og backscatter (figur 2).

4 Side 2 af 11 Vandindholdsmåling Vandindholdet måles efter sammen princip som backscatter. Måling af vandindhold er ikke destruktiv, og foretages ved hjælp af en neutronkilde (oftest Americium-Beryllium-241), og en detektor der sidder inde i sonden, lige over den overflade der skal testes. Densitetsmåling ved direkte transmission Figur 1. Princip for måling af direkte transmission. I kildespyddet sidder en gammakilde (oftest Cæsium-137), der sender gammastråler igennem det materiale der testes. Detektorer, der sidder inde i sonden, registrerer strålerne, og en gennemsnitlig densitet af materialet mellem kilden og detektorerne bestemmes altså både mineralkorn og vand, så den densitet, der måles, er våddensiteten. Direkte transmission bruges til at måle i jord, sand, grus, knust asfalt, knust beton, knust tegl og blandinger af disse samt hydraulisk bundne materialer. Der måles i dybder op til 300 mm, normalt i spring på 25 mm eller 50 mm afhængig af sonden. Densitetsmåling ved backscatter Figur 2. Princip for backscatter-måling.

5 Side 3 af 11 Backscattermålingen er en ikke destruktiv måling, hvor kildespyddet placeres på den overflade der testes (se backscatterposition på figur 4). Gammastrålerne fra kildespyddet sendes ned i testmaterialet, og de stråler der bliver reflekteret tilbage og rammer detektorerne, registreres. På baggrund af dette kan densiteten af materialet bestemmes både mineralkorn og vand, så den densitet, der måles, er våddensiteten. Backscatter kan bruges til densitetsmålinger af ca. 100 mm tykke lag af asfalt og beton. Apparatur Isotopsonder fås i forskellige fabrikater, men de fungerer i princippet ens. Figur 3. Det gængse udstyr der bruges ved målinger med isotopsonde. 1. Isotopsonden Selve isotopsonden er et bærbart instrument, der indeholder to radioaktive kilder samt detektor til at foretage målinger. Der er desuden display og tastatur til betjening af soden samt hukommelse til at lagre målinger. Data kan udskrives eller overføres til computer via kabel eller USB-lagringsmedie, afhængig af model. 2. Referenceblok Referenceblokken, som har en kendt densitet, bruges til at lave en standardtælling. For hver lokalitet og for hver opstart af isotopsonden udføres en standardtælling. Standardtællingen justerer isotopsonden i forhold til den naturlige baggrundsstråling. Se i øvrigt afsnittet Fremgangsmåde. 3. Transportkassen Til opbevaring og transport af isotopsonden samt udstyr anvendes den specialtilpassede transportkasse. Transportkassen er udført efter specifikke forskrifter til transport af sonden i kategorien type A kolli.

6 Side 4 af Hulspyd Hulspyddet bruges til at forberede et hul til måling, ved direkte transmission. Hulspyddet er en smule større end kildespyddet, således at dette nemt kan føres ned i måledybden. 5. Optrækningshåndtag Når hulspyddet skal trækkes op af materialet, bruges optrækningshåndtaget, således at hullet ikke ødelægges. 6. Styreplade Styrepladen har samme dimensioner som undersiden af sonden, og den har to huller svarende til det sted, kildespyddet sidder i sonden. Ved at optegne omridset af styrepladen med hulspyddet sikres det, at det er nemt at placere isotopsonden, så kildespyddet føres direkte ned i hullet. Pladen anvendes desuden til at sikre, at hullet udføres vinkelret på overfladen. Isotopsondens måleindstillinger: Isotopsondens kildespyd kan justeres i forskellige højder, som har forskellige betegnelser og funktioner som vist figur 4: Sikker position: Håndtaget er helt oppe, og kilden er dækket af en plade, lavet af wolfram, således at stråling fra kilden begrænses maksimalt. Denne position bruges når sonden ikke er i brug, under transport samt ved opbevaring. Positionen bruges desuden under standardtællingen. Backscatter: Håndtaget er ét trin nede i forhold til sikker position. Wolframpladen er skubbet til siden, og kildespyddet er nede i plan med undersiden af apparatet og jordoverfladen. Direkte transmission: Håndtaget kan indstilles mellem 50 mm og 300 mm, med spring på 25 mm eller 50 mm. Figur 4. Eksempel på målepositioner.

7 Side 5 af 11 Begrænsninger i brugen samt korrektioner Ved måling med isotopsonde er der forskellige forhold, der kan påvirke målingernes præcision. Der må ikke måles, hvor der er synligt vand på overfladen, da det vil forstyrre målingerne. Måling i knust beton og tegl Ved anvendelse af isotopmetoden i materialer indeholdende knust beton og tegl skal man være opmærksom på, at materialet kan indeholde krystalvand (vand der er bundet i kornene). Dette har betydning for beregning af komprimeringsgraden, idet isotopsondens vandindholdsbestemmelse skal korrigeres for indholdet af krystalvand. Korrektionen fastlægges ved en vandindholdsbestemmelse i laboratoriet efter DS/EN Måling i materialer med knust asfalt Ved anvendelse af isotopmetoden til måling af densitet og vandindhold af knust asfalt skal man være opmærksom på, at bitumenindholdet registreres som vandindhold stort set i forholdet 1:1. For at kunne anvende tørdensiteten, som ligger til grund for beregning af komprimeringsgraden, skal man derfor reducere det målte vandindhold, svarende til bitumenindholdet. Hvis ikke bitumenindholdet er kendt, vil standardværdier kunne findes i udbudsforskrifterne. Måling i flyveaske og forbrændingsslagger Forbrændingsslagger indeholder tungmetaller, der forstyrrer målingen med isotopsonde. Flyveaske har en densitet, som ligger under måleområdet for isotopsonden, og den kan samtidig indeholde tungmetaller, som også forstyrrer målingen. Derfor kan der ikke udføres valide målinger med isotopsonde i flyveaske og forbrændingsslagge. Densiteten af flyveaske og forbrændingsslagger kan bestemmes ved sandefterfyldningsmetoden efter prvi Måling i hydraulisk bundne bærelagsmaterialer Ved måling med isotopsonden i hydraulisk bundne bærelagsmaterialer (cementstabiliserede materialer) skal man være opmærksom på at det er våddensiteten, der er grundlag for komprimeringskontrollen. Derfor kan isotopsondens beregning af komprimeringsgraden ikke anvendes her. Måling i kalkstabiliseret lerjord For kalkstabiliseret lerjord vil det være mætningsgraden, som giver udtryk for om komprimeringen er tilstrækkelig. Ved beregning af mætningsgraden anvendes vandindhold og tørdensitet bestemt ved måling med isotopsonden. Måling nær andre kilder og andet forstyrrende materiel Under målingen må der ikke forekomme andre radioaktive kilder inden for en afstand af 10 m fra målestedet.

8 Side 6 af 11 Måling i ledningsgrave og nær lodrette flader Ved måling i nærheden af lodrette flader påvirkes resultatet af refleksioner fra disse. Isotopsonden kan dog automatisk korrigere for sidestrålingen. Da ikke alle isotopsonder er ens, skal fabrikantens brugervejledning følges, når der laves isotopsondemålinger i ledningsgrave og nær lodrette flader. Fremgangsmåde Forberedelse af apparat Inden testmålingerne udføres, foretages en standardtælling. Dette gøres for at korrigere målingerne for henfald af kilden og for naturlig baggrundsstråling i det pågældende område. Desuden testes apparatets normale funktion (vær opmærksom på at der kan forekomme variation i dette afhængig af fabrikat og model; følg derfor fabrikantens anvisninger). Isotopsonden placeres ovenpå referenceblokken, og standardtællingen sættes i gang. Isotopsonden foretager målinger for densitet og vandindhold. Disse målinger sammenlignes med de sidste fire standardtællinger. Er standardtællingen godkendt, kan testmålingerne påbegyndes. Godkendes standardtællingen ikke, følges proceduren i brugervejledningen. En ny standardtælling er nødvendig, hver gang man skifter lokalitet Forberedelse af måleposition På den planlagte måleposition skal overfladen afrettes, således at der opnås maksimal kontakt mellem isotopsonden, og det materiale der skal kontrolleres. Det er vigtigt med god kontakt mellem isotopsonde og overflade for at opnå præcise målinger. Der må ikke forekomme luftlommer med en diameter over 3 mm, ligesom lagtykkelsen af evt. afretningssand ikke bør overstige 3 mm og udgøre mere end ca. 10 % af kontaktarealet. Det kan ofte være nødvendigt med flere afretninger, før disse forhold opnås. Formning af målehul Styrepladen placeres på den afrettede overflade. Hulspyddet føres igennem optrækningshåndtaget og ned gennem et af hullerne. Herefter placerer man en fod på styrepladen, så styrepladen holdes fast, hvorefter man hamrer hulspyddet ca. 50 mm længere ned end den ønskede måledybde. Hulspyddet trækkes op med optrækningshåndtaget; det kan eventuelt drejes, men der må ikke tippes fra side til side. Med hulspyddet markeres omridset af styrepladen, således at isotopsonden efterfølgende kan placeres korrekt. Styrepladen fjernes, og hullet er nu klar til måling. Måling Apparatet placeres nu nøjagtigt over det formede hul. Kildespyddet føres ned til den ønskede dybde og fastlåses. Apparatet forskydes i retning fra kilde mod detektor, for at sikre kontakt mellem kilde og materiale i målehullet.

9 Side 7 af 11 Målingen igangsættes. Der skal som minimum måles i én retning i hvert hul, og hver måling skal som minimum have en varighed af 1 minut. En længere måletid vil medføre en mere præcis måling, mens en kortere måletid medfører en mere upræcis måling. Se desuden afsnittet om præcision. For materialer som jord, sand, grus, kunst asfalt, knust beton, knust tegl eller blandinger af disse er den maksimale tørdensitet det samme som referenceværdien. Er referenceværdien fastlagt, kan denne indtastes i isotopsonden, og komprimeringsgraden vil blive beregnet automatisk. Man skal dog i materialer med knust beton og knust asfalt være opmærksom på, at den komprimeringsgrad isotopsonden beregner, ikke er korrigeret for krystalbundet vand og bitumen. Korrektion for krystalbundet vand og bitumen kan udføres som beskrevet i appendikset. Beregninger Isotopsonden bestemmer massen af vand i de øverste mm af materialet samt våddensiteten af materialet mellem kilde og detektor. Isotopsonden beregner desuden automatisk vandindholdet i procent, tørdensiteten og den tilhørende komprimeringsgrad, når materialets referenceværdi er indtastet. Rapportering Rapporten skal indeholde følgende generelle oplysninger: Operatør Tid og sted Materialetype o Ved måling i råjord skal det beskrives, hvilken type råjord der er tale om, f.eks. ler, moræneler, sand eller grus Apparattype og serienummer Referenceværdi for komprimeringsgraden (dog ikke for kalkstabiliseret lerjord) Værdi opnået ved referencetælling Våddensitet, tørdensitet og vandindhold for hver måling med isotopsonden. o Evt. korrektion for krystalbundet vand og/eller bitumenindhold Målepositionen o Stationering, lagnummer og sideværts placering o Evt. GPS-koordinat Bedømmelse af måleresultaterne o Statistisk eller minimums-/gennemsnitsværdi o Bedømt ud fra våddensitet, tørdensitetet eller mætningsgrad. Kalibrering og servicering For alle radioaktive kilder gælder, at intensiteten af strålingen aftager med tiden. Til densitetsmålingen med isotopsonden benyttes normalt en kilde af Cæsium 137, og dette mate-

10 Side 8 af 11 riale har en halveringstid på ca. 30 år. Det radioaktive materiale, der anvendes til måling af vandindholdet (f.eks. Americium-Beryllium-241) har så lang halveringstid (ca. 432 år), at det ikke har praktisk indflydelse på målingerne i apparatets levetid. En forudsætning for at udføre eksakte målinger med isotopsonden er kalibrering af densitetsmålingen. Kalibrering af densitetsmålingen skal foretages en gang om året. Kalibrering kan enten foretages af producenten, på et eksternt laboratorium eller i eget laboratorium. Kalibrering af isotopsondens densitetsmåling skal udføres som beskrevet i ASTM D-6938, og certifikat eller kalibreringskurver skal fremvises ved forespørgsel. Isotopsonden skal desuden til sikkerhedscheck hver andet år i henhold til retningslinjer fra SIS. (Kilde: Vejledning om brug af mobile apparater indeholdende radioaktive kilder, SIS, 2007). Dagligt vedligehold Udstyret er et fintfølende instrument og skal behandles som sådan for at kunne give valide data. Derfor bør instrumentet aftørres dagligt eller efter brug. Hvis apparatet har været brugt til at måle i f.eks. lerjord, er der sandsynlighed for at der på spyddet vil sidde materiale tilbage, som vil blive trukket op i apparatet. Dette materiale vil kunne blokere for lukkemekanismen. Det er derfor meget vigtigt, at apparatet rengøres efter fabrikantens beskrivelser, Har apparatet været brugt til målinger i hydraulisk bundne materialer er det ligeledes vigtigt, at apparatet rengøres, da hydrauliske materialer ofte er basiske og vil slide ekstra på apparatet, Præcision Præcisionen for en isotopsonde er opgivet af fabrikanten. Eksempelvis er præcisionen for en Troxler 3440 Plus som givet i tabel 1 og 2 Tabel 1. Præcision ved direkte transmission i 150 mm dybde og en densitet på 2000 kg/m³ Måletid 0,25 min. 1 min. 4 min. Præcision (kg/m³) ± 6,80 ± 3,40 ± 1,70 Tabel 2. Præcision ved et vandindhold på 240 kg/m³ (ca. 12%) Måletid 0,25 min. 1 min. 4 min. Præcision (kg/m³) ± 10,3 ± 5,1 ± 2,6 Man skal som minimum måle i 1 minut, men som det fremgår af tabellerne vil man kunne opnå en højere præcision i densitet og vandindhold ved at lade isotopsonden måle over længere tid. Normalt vil den større nøjagtighed af målingen på 4 minutter ikke være nødvendig.

11 Side 9 af 11 Lovpligtige oplysninger Virksomheder der ønsker at anskaffe sig radioaktive kilder, herunder isotopsonder, skal først have en tilladelse til dette fra Statens Institut for Strålebeskyttelse (SIS). Alle kilder skal desuden være registreret hos SIS. Det skal desuden registreres hvem i virksomheden der er strålingsansvarlig. Transport af isotopsonde Ved transport af en isotopsonde er der en række regler og sikkerhedsbestemmelser, der skal overholdes. Referencer ASTM D-6938: Standard Test Method for In-Place Density and Water Content of Soil-Aggregate by Nuclear Methods (Shallow Depth) Vejledning om brug af mobile apparater indeholdende radioaktive kilder, Statens Institut for Strålingssikkerhed (SIS), 2007 Vejledning om lukkede radioaktive kilder, Statens Institut for Strålebeskyttelse, 2009 DS/EN : Bestemmelse af vandindhold i ventileret ovn prvi 99-4: Tørdensitetsbestemmelse i marken sandefterfyldningsmetoden.

12 Side 10 af 11 Appendiks. Målinger i flere retninger med isotopsonden samt korrektion for krystalbundet vand eller bitumen Ved måling i et materiale, forudsættes det at materialet inden for måledybden er homogent. Måling over laggrænser samt forekomst af store sten i materialet har indflydelse på målingen og bør undgås. Der er udover at lave én måling i hvert målehul også mulighed for at rotere isotopsonden omkring det samme målehul, og dermed foretage flere målinger i det omkringliggende materiale. Normalt laves der kun en måling i hver målehul, men isotopsonden kan også roteres omkring det enkelte målepunkt, f.eks. i spring af 90 grader omkring kildespyddet. Der vil derved blive målt i fire retninger omkring målepunktet og man vil kunne lave en middelværdi over de målte værdier og dermed få et mere repræsentativt udtryk for materialets komprimering. Måleprincippet er skitseret i figur 5. Figur 5. Måling i fire retninger om det samme målehul Standardkorrektion for bitumenindhold og krystalbundet vand Når tørdensiteten af et materiale indeholdende knust asfalt og/eller knust beton skal bestemmes ved måling med isotopsonden, skal man huske at korrigere for bitumenindholdet og krystalbundet vand. Da isotopsonden dels registrerer det reelle frie vandindhold i materialet, og dels krystalvand/bitumen, vil man opnå for høje vandindholdsmålinger, og derved er for lav tørdensitet. Det reelle vandindhold vil kunne fastlægges ved at foretage en traditionel vandindholdsbestemmelse ved tørring i ovn i henhold til DS/EN Det naturlige vandindhold fordampe, hvorimod krystalvand og bitumen vil forblive i prøvematerialet.

13 Side 11 af 11 Beregningen af den korrigerede tørdensitet kan efterfølgende beregnes ud fra nedenstående formel (1). m 100 w d, k 100 (1) Hvor d,k er den korrigerede tørdensitet, Mg/m 3 m er våddensiteten målt med isotopsonden, Mg/m 3 w er vandindholdet bestemt ved tørring i ovn, %. Hvis ikke korrektionen for krystalbundet vand og bitumenindhold bestemmes ved ovntørring kan korrektionen også laves matematisk. Ved isotopsondemålingen registreres bitumen som vand - næsten i forholdet 1:1. Hvis bitumenindholdet for materialet ikke er bestemt, kan den værdi der er givet for bitumenindholdet i udbudsforskriften for Ubundne bærelag med knust asfalt anvendes. Mængden af krystalbundet vand i knust beton bestemmes ved tørring af en prøve i ovn efter DS/EN Hvis flere prøver fra samme materiale viser at mængden af krystalbundet vand er af samme størrelsesorden, kan man vælge at bruge en standard korrektionsfaktor. Den korrigerede tørdensitet kan efterfølgende beregnes ud fra nedestående formel (2): m d 100, k (2) Ra RC 100 wiso b k Hvor d,k er den korrigerede tørdensitet, Mg/m 3 m er den isotopsonden målte våddensitet, Mg/m 3 w iso er vandindholdet målt med isotopsonden, % R a er procentdelen af knust asfalt, % b er bitumenindholdet i fraktionen knuste asfalt, % R c er procentdelen af knus beton, % k er mængden af krystalbundet vand, %.

14 KØBENHAVN Niels Juels Gade 13 Postboks København K Telefon HEDEHUSENE Vejteknisk Institut Guldalderen Hedehusene Telefon SKANDERBORG Thomas Helsteds Vej 11 Postboks Skanderborg Telefon vd@vd.dk vejdirektoratet.dk

Udbudsforskrifter for Ubundne bærelag af knust asfalt og beton

Udbudsforskrifter for Ubundne bærelag af knust asfalt og beton Udbudsforskrifter for Ubundne bærelag af knust asfalt og beton Af civilingeniør Caroline Hejlesen, Per Aarsleff A/S Resume Udbudsforskriften for Ubundne bærelag med knust asfalt er opbygget på samme måde

Læs mere

ubundne bærelag af knust asfalt og beton udbud

ubundne bærelag af knust asfalt og beton udbud almindelig arbejdsbeskrivelse (aab) ubundne bærelag af knust asfalt og beton udbud juni 2011 VejREGLER UDBUDSFORSKRIFT VEJOVERBYGNING UBUNDNE BÆRELAG AF KNUST ASFALT OG BETON Almindelig arbejdsbeskrivelse

Læs mere

Udbudsforskrifter for Kalkstabilisering

Udbudsforskrifter for Kalkstabilisering Udbudsforskrifter for Kalkstabilisering Af civilingeniør Caroline Hejlesen, Vejdirektoratet, chh@vd.dk Resume Udbudsforskriften for kalkstabilisering omfatter råjorden består af lerjord med utilstrækkelige

Læs mere

UBUNDNE BÆRELAG AF KNUST BETON OG TEGL

UBUNDNE BÆRELAG AF KNUST BETON OG TEGL UDBUDSFORSKRIFT VEJOVERBYGNING UBUNDNE BÆRELAG AF KNUST BETON OG TEGL Almindelig arbejdsbeskrivelse (AAB) Februar 2011 Vejregelrådet INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1. ALMENT 3 2. MATERIALER 3 2.1 Gradering

Læs mere

Vejledning Knust beton og tegl

Vejledning Knust beton og tegl Vejledning Knust beton og tegl Vejledning 1. Alment Da lovgivningen på miljøområdet løbende justeres, anbefales det, at det aktuelle lovgivningsgrundlag altid tjekkes Forskrifter vedrørende arbejdsmiljø

Læs mere

Vejmaterialer Ubundne blandinger Specifikationer Tilslag til ubundne og hydraulisk bundne materialer til vejbygning og andre anlægsarbejder

Vejmaterialer Ubundne blandinger Specifikationer Tilslag til ubundne og hydraulisk bundne materialer til vejbygning og andre anlægsarbejder Alment Almindelig arbejdsbeskrivelse (AAB) for stabilt grus omfatter udførelse af bærelag af stabilt grus. AAB indeholder funktionskrav til det færdige lag og krav til materialer, udførelse og kontrol.

Læs mere

UDBUDSFORSKRIFTER FOR UBUBDNE BÆRELAG AF KNUST BETON OG TEGL. VEJFORUM, 8. december 2010 Caroline Hejlesen

UDBUDSFORSKRIFTER FOR UBUBDNE BÆRELAG AF KNUST BETON OG TEGL. VEJFORUM, 8. december 2010 Caroline Hejlesen UDBUDSFORSKRIFTER FOR UBUBDNE BÆRELAG AF KNUST BETON OG TEGL VEJFORUM, 8. december 2010 Caroline Hejlesen Vejregelgruppen Jord, grus og brolægning og ad hoc-gruppe for knust beton og tegl Flemming Berg,

Læs mere

UBUNDNE BÆRELAG AF KNUST BETON OG TEGL

UBUNDNE BÆRELAG AF KNUST BETON OG TEGL UDBUDSFORSKRIFT VEJOVERBYGNING UBUNDNE BÆRELAG AF KNUST BETON OG TEGL Paradigma for særlig arbejdsbeskrivelse (SAB-P) November 2010 Vejregelrådet SAB-P, Knust beton og tegl SAB-P, Knust beton og tegl 1.

Læs mere

PARADIGME JORDSTABILISERING SAB-P UDBUD MARTS 2018

PARADIGME JORDSTABILISERING SAB-P UDBUD MARTS 2018 PARADIGME UDBUD MARTS 2018 SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE Jordstabilisering SAB er supplerende arbejdsbeskrivelse til Jordstabilisering AAB. 1 ALMENT Her anføres de prøvningsmetoder, som, udover de i AAB afsnit

Læs mere

PARADIGME STABILT GRUS - SAB-P UDBUD DECEMBER 2016

PARADIGME STABILT GRUS - SAB-P UDBUD DECEMBER 2016 PARADIGME UDBUD DECEMBER 2016 SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE Særlig arbejdsbeskrivelse for Stabilt grus er supplerende, særlig beskrivelse til "Almindelig arbejdsbeskrivelse (AAB) for Stabilt grus 1 ALMENT

Læs mere

ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE STABILT GRUS - AAB UDBUD DECEMBER 2016

ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE STABILT GRUS - AAB UDBUD DECEMBER 2016 ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE STABILT GRUS - AAB UDBUD DECEMBER 2016 STABILT GRUS AAB INDHOLDSFORTEGNELSE 1 ALMENT 3 2 MATERIALER 3 3 UDFØRELSE 5 3.1 Levering 5 3.2 Udlægning 5 3.3 Komprimering 6 3.4 Overflade

Læs mere

ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE BUNDSIKRING AF SAND OG GRUS - AAB UDBUD DECEMBER 2016

ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE BUNDSIKRING AF SAND OG GRUS - AAB UDBUD DECEMBER 2016 ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE UDBUD DECEMBER 2016 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 ALMENT 3 2 MATERIALER 3 3 UDFØRELSE 4 3.1 Levering 4 3.2 Udlægning 4 3.3 Komprimering 4 3.4 Overflade 5 3.5 Arbejdstrafik 5 4 KONTROL

Læs mere

PARADIGME SLIDLAGSGRUS SAB-P UDBUD MAJ 2017

PARADIGME SLIDLAGSGRUS SAB-P UDBUD MAJ 2017 PARADIGME UDBUD MAJ 2017 SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE Slidlagsgrus - SAB er supplerende, særlig arbejdsbeskrivelse til Slidlagsgrus - AAB. 1 ALMENT Supplerende særlige krav til AAB skal være i overensstemmelse

Læs mere

PARADIGME BUNDSIKRING AF SAND OG GRUS - SAB-P UDBUD DECEMBER 2016

PARADIGME BUNDSIKRING AF SAND OG GRUS - SAB-P UDBUD DECEMBER 2016 PARADIGME DECEMBER 2016 SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE Særlig arbejdsbeskrivelse for Bundsikring af sand og grus er supplerende, særlig beskrivelse til "Almindelig arbejdsbeskrivelse (AAB) for Bundsikring af

Læs mere

Vejledning Knust asfalt og beton

Vejledning Knust asfalt og beton Knust asfalt og beton 1.3.1 Anvendelse som bærelag Da lovgivningen på miljøområdet løbende justeres, anbefales det, at det aktuelle lovgivningsgrundlag altid tjekkes Forskrifter vedrørende arbejdsmiljø

Læs mere

ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE JORDSTABILISERING AAB UDBUD MARTS 2018

ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE JORDSTABILISERING AAB UDBUD MARTS 2018 ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE UDBUD MARTS 2018 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 ALMENT 3 2 MATERIALER 4 2.1 Kalk 4 2.2 Cement 4 2.3 Andre bindemidler 4 2.4 Råjord 4 3 UDFØRELSE 4 3.1 Stabilisering in situ 5 3.2 Stabilisering

Læs mere

ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE SLIDLAGSGRUS - AAB UDBUD MAJ 2017

ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE SLIDLAGSGRUS - AAB UDBUD MAJ 2017 ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE UDBUD MAJ 2017 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 ALMENT 3 1.1 Entreprenørens ydelser 3 1.2 Underlag 3 2 MATERIALER 4 3 UDFØRELSE 5 3.1 Levering 5 3.2 Udlægning 6 3.3 Komprimering 6 3.4

Læs mere

Gode løsninger ved indbygning af overskudsjord vej vejprojekter

Gode løsninger ved indbygning af overskudsjord vej vejprojekter Gode løsninger ved indbygning af overskudsjord vej vejprojekter Møde i ATV Jord og Grundvand 25. Januar 2018 Caroline Hejlesen, chha@vd.dk Vejdirektoratet Jordarbejder og materialer Jordbalance Vejdirektorat-projekter

Læs mere

UDBUDSFORSKRIFT VEJOVERBYGNING LEDNINGSGRAVE. Paradigme for udbudskontrolplan (UKP-P) December 2008 Erstatter Oktober 1994.

UDBUDSFORSKRIFT VEJOVERBYGNING LEDNINGSGRAVE. Paradigme for udbudskontrolplan (UKP-P) December 2008 Erstatter Oktober 1994. UDBUDSFORSKRIFT VEJOVERBYGNING LEDNINGSGRAVE Paradigme for udbudskontrolplan (UKP-P) December 2008 Erstatter Oktober 1994 Vejregelrådet Projektgennemgang Arbejde: AAB ledningsgrave december 2008 og Ledningsgrave

Læs mere

HYDRAULISK BUNDNE BÆRELAG UKP-P UDBUD

HYDRAULISK BUNDNE BÆRELAG UKP-P UDBUD 1.1 PARADIGME UDBUD August 2017 / 1. Entrepriseaftale (SB) Projekt gennemgang Projektgennemgangsmøde Byggemøde ved Godkendt referat Mødereferat Hele entreprisens opstart entrepriseaftalen 2. / 2.5 Kapitel

Læs mere

UDBUDSFORSKRIFT VEJOVERBYGNING LEDNINGSGRAVE. Paradigme for udbudskontrolplan (UKP-P) December 2008 Erstatter Oktober 1994.

UDBUDSFORSKRIFT VEJOVERBYGNING LEDNINGSGRAVE. Paradigme for udbudskontrolplan (UKP-P) December 2008 Erstatter Oktober 1994. UDBUDSFORSKRIFT VEJOVERBYGNING LEDNINGSGRAVE Paradigme for udbudskontrolplan (UKP-P) December 2008 Erstatter Oktober 1994 Vejregelrådet Arbejde: AAB ledningsgrave december 2008 og Ledningsgrave dateret

Læs mere

TI-B 33 (92) Prøvningsmetode Måling af betonforseglingsmidlers virkningsgrad

TI-B 33 (92) Prøvningsmetode Måling af betonforseglingsmidlers virkningsgrad Måling af betonforseglingsmidlers virkningsgrad Teknologisk Institut, Byggeri Måling af betonforseglingsmidlers virkningsgrad Deskriptorer: Udgave: 1 Dato: Oktober 1992 Sideantal: 5 / Bilag: 0 Udarbejdet

Læs mere

PARADIGME FOR SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE STØJREDUCERENDE SLIDLAG, SRS (SAB-P) UDBUD MARTS 2013

PARADIGME FOR SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE STØJREDUCERENDE SLIDLAG, SRS (SAB-P) UDBUD MARTS 2013 PARADIGME FOR SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE STØJREDUCERENDE SLIDLAG, (SAB-P) UDBUD MARTS 2013 STØJREDUCERENDE SLIDLAG, (SAB-P) 2 STØJREDUCERENDE SLIDLAG, (SAB-P) Dette paradigme for Særlig arbejdsbeskrivelse

Læs mere

Bitumenstabiliserede bærelag

Bitumenstabiliserede bærelag Bitumenstabiliserede bærelag Bjarne Bo Jensen Produktchef NCC Roads A/S bbj@ncc.dk Der findes i dag flere alternative anvendelser for genbrugsasfalt. Bitumenbundet genbrugsasfalt kan produceres efter flere

Læs mere

Minifaldlod på fastere grund med ny prøvningsmetode

Minifaldlod på fastere grund med ny prøvningsmetode Minifaldlod på fastere grund med ny prøvningsmetode Af Civilingeniør, ph.d. Gregers Hildebrand,Vejdirektoratet, Vejteknisk Institut ghb@vd.dk Minifaldloddet er på få år blevet særdeles populært til måling

Læs mere

... ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE... JORDSTABILISERING UDBUD JANUAR 2013

... ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE... JORDSTABILISERING UDBUD JANUAR 2013 ... ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE... UDBUD JANUAR 2013 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 ALMENT 3 2 MATERIALER 4 2.1 Kalk 4 2.2 Cement 4 2.3 Andre bindemidler 4 2.4 Råjord 4 2.5 Laboratorieforprøvning 5 3 UDFØRELSE

Læs mere

... ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE... JORDSTABILISERING AAB UDBUD MARTS 2013

... ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE... JORDSTABILISERING AAB UDBUD MARTS 2013 ... ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE...... JORDSTABILISERING AAB UDBUD MARTS 2013 2 Marts 2013 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 ALMENT 4 2 MATERIALER 5 2.1 Kalk 5 2.2 Cement 5 2.3 Andre bindemidler 5 2.4 Råjord 6 2.5

Læs mere

Prøveudtagning i forbindelse med bestemmelse af fugt i materialer

Prøveudtagning i forbindelse med bestemmelse af fugt i materialer Prøveudtagning i forbindelse med bestemmelse af fugt i materialer Når du skal indsende prøver af materiale til analyse i Teknologisk Instituts fugtlaboratorium, er det vigtigt, at du har udtaget prøverne

Læs mere

AAB, Ledningsgrave. Projekt- og sikkerhedsklasser fastlægges i henhold til DS 475 Norm for etablering af ledningsanlæg i jord.

AAB, Ledningsgrave. Projekt- og sikkerhedsklasser fastlægges i henhold til DS 475 Norm for etablering af ledningsanlæg i jord. 1. Alment Almindelig arbejdsbeskrivelse (AAB) for ledningsgrave omfatter arbejder med etablering af ledningsgrave. De ledningsspecifikke arbejder er ikke medtaget ud overkrav til grundforstærkning, ledningszone

Læs mere

TI-B 25 (83) Prøvningsmetode Bestemmelse af kapillær vandmætningsgrad

TI-B 25 (83) Prøvningsmetode Bestemmelse af kapillær vandmætningsgrad Prøvningsmetode Bestemmelse af kapillær vandmætningsgrad Teknologisk Institut, Byggeri Prøvningsmetode Bestemmelse af kapillær vandmætningsgrad Dato: 1983-11-30 Sideantal: 8 Udarbejdet af: BF 2 Prøvningsmetode

Læs mere

ubundne bærelag af knust asfalt og beton udbud

ubundne bærelag af knust asfalt og beton udbud Vejledning ubundne bærelag af knust asfalt og beton udbud juni 2011 VejREGLER UDBUDSFORSKRIFT VEJOVERBYGNING UBUNDNE BÆRELAG AF KNUST ASFALT OG BETON Vejledning Juni 2011 Vejregelrådet VEJLEDNING, Knust

Læs mere

K-522. Betjeningsvejledning

K-522. Betjeningsvejledning K-522. Betjeningsvejledning 1 Beskrivelse Maskinen er specialudviklet til afbalancering af motorcykelhjul. I modsætning til en traditionel afbalanceringsmaskine, har K-22 en fast aksel, hvor det opspændte

Læs mere

Leverandørbrugsanvisning. for. Risø Demonstrationskilder

Leverandørbrugsanvisning. for. Risø Demonstrationskilder Leverandørbrugsanvisning for Risø Demonstrationskilder Forskningscenter Risø Hevesy Laboratoriet Frederiksborgvej 399 DK-4000 Roskilde 1. Introduktion Denne brugsanvisning gælder for alfa-, beta- og gammademonstrationskilder,

Læs mere

Grusasfaltbeton. Anvendelsesfordele: Anvendelsesområder: Anvendelsesbegrænsninger:

Grusasfaltbeton. Anvendelsesfordele: Anvendelsesområder: Anvendelsesbegrænsninger: Afsnit 2.1 Side 1 af 5 1. marts 2009 Grusasfaltbeton Grusasfaltbeton (GAB) er fællesbetegnelsen for en serie varmblandede bituminøse bærelagsmaterialer beregnet til nyanlæg og forstærkning af færdselsarealer.

Læs mere

UDBUDSFORSKRIFTER FOR KALKSTABILISERING. VEJFORUM, 8. december 2010 Caroline Hejlesen

UDBUDSFORSKRIFTER FOR KALKSTABILISERING. VEJFORUM, 8. december 2010 Caroline Hejlesen UDBUDSFORSKRIFTER FOR KALKSTABILISERING VEJFORUM, 8. december 2010 Caroline Hejlesen Vejregelgruppen Jord, grus og brolægning og ad hoc-gruppe for kalkstabilisering Flemming Berg, Vejdirektoratet (Formand)

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 12. november / René Sørensen

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 12. november / René Sørensen DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 12. november 2008 08/03180-1 René Sørensen rcs@vd.dk 21654156 REFERAT EMNE Laboratoriemøde nr. 1, Jordarbejder Motorvejen Søften - Løgten Etape 7210 Søften - Skejby

Læs mere

Nye udbudsforskrifter for Jordarbejder. Vejforum 3. december 2015 Caroline Hejlesen

Nye udbudsforskrifter for Jordarbejder. Vejforum 3. december 2015 Caroline Hejlesen Nye udbudsforskrifter for Jordarbejder Vejforum 3. december 2015 Caroline Hejlesen chha@vd.dk Vejregelgruppen for Jord, grus og brolægning hvem er vi Civilingeniør Caroline Hejlesen, Vejdirektoratet, formand

Læs mere

Mangel på råstoffer til vejbygning

Mangel på råstoffer til vejbygning Mangel på råstoffer til vejbygning Af civilingeniør Caroline Hejlesen, Vejdirektoratet - Vejteknisk Institut, chh@vd.dk Resume Selv om forbruget af danske sand-, grus- og stenmaterialer har været faldende

Læs mere

Statisk pladebelastning, faldlod og minifaldlod. Resultater af sammenlignende målinger

Statisk pladebelastning, faldlod og minifaldlod. Resultater af sammenlignende målinger Statisk pladebelastning, faldlod og minifaldlod Resultater af sammenlignende målinger Vejteknisk Institut Eksternt notat 16 2003 Vejdirektoratet Elisagårdsvej 5 Postboks 235 4000 Roskilde Telefon: 46 30

Læs mere

Del 1. Stikprøvekontrol af asfalt slidlag

Del 1. Stikprøvekontrol af asfalt slidlag Del 1. Stikprøvekontrol af asfalt slidlag Vejteknisk Institut har foretaget stikprøvekontrol under udlægningen af 80 kg/m 2 slidlag på en to-sporet landevej med en samlet bredde på 8 m. Slidlaget er udført

Læs mere

Side 2 af 7 Identifikation af kunstmaterialer ved IR prvi 40-16:1998 Provisorisk prøvningsmetode Marts 1998 Vejdirektoratet Vejteknisk Institut

Side 2 af 7 Identifikation af kunstmaterialer ved IR prvi 40-16:1998 Provisorisk prøvningsmetode Marts 1998 Vejdirektoratet Vejteknisk Institut Identifikation af kunstmaterialer ved IR prvi 40-16:1998 Vejteknisk Institut Provisorisk prøvningsmetode 40-16 Marts 1998 Side 2 af 7 Identifikation af kunstmaterialer ved IR prvi 40-16:1998 Provisorisk

Læs mere

Forskydningsstyrke. Vejteknisk Institut. pr. SV Provisorisk prøvningsmetode 31.7

Forskydningsstyrke. Vejteknisk Institut. pr. SV Provisorisk prøvningsmetode 31.7 Forskydningsstyrke pr. SV 31.7-94 Vejteknisk Institut Provisorisk prøvningsmetode 31.7 April 1994 2 Figur 1.Form til fremstikking af prøveemne til bestemmelse af forskydningsstyrke. (Alle mål er mm). 1

Læs mere

TI-B 101 Prøvningsmetode Beton. Temperaturudvidelseskoefficient

TI-B 101 Prøvningsmetode Beton. Temperaturudvidelseskoefficient TI-B 101 Prøvningsmetode Beton. Temperaturudvidelseskoefficient Teknologisk Institut, Byggeri Prøvningsmetode Beton. Temperaturudvidelseskoefficient Deskriptorer: Beton, temperaturudvidelseskoefficient

Læs mere

Vejledning til brug af Skanderborg Kommunes 3D-model

Vejledning til brug af Skanderborg Kommunes 3D-model Vejledning til brug af Skanderborg Kommunes 3D-model I Skanderborg Kommune har vi vores egen 3D bymodel. Modellen er ikke et nøjagtigt billede af virkeligheden. Den er en tilnærmelse, baseret på en række

Læs mere

REFERENCEBLAD FOR KOMPRIMERINGSKONTROL

REFERENCEBLAD FOR KOMPRIMERINGSKONTROL REFERENCEBLAD FOR KOMPRIMERINGSKONTROL Dansk Geoteknisk Forenings Feltkomité November 2017 Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2 2. Materialekrav 2 2.1 Friktionsmaterialer 3 2.2 Råjord af ler og sand 3 3.

Læs mere

Skån naturen og spar penge. GENBRUGSMATERIALER FRA RGS 90 et bedre alternativ til råstoffer

Skån naturen og spar penge. GENBRUGSMATERIALER FRA RGS 90 et bedre alternativ til råstoffer Skån naturen og spar penge GENBRUGSMATERIALER FRA RGS 90 et bedre alternativ til råstoffer Genbrugsmaterialer er et bedre, mere rentabelt og miljørigtigt alternativ til traditionelle råstoffer LAD OS SPARE

Læs mere

Side 2 af 8 Bestemmelse af vanduopløselige stoffer i tøsalt prvi 99-1:1998 Provisorisk prøvningsmetode 99-1 Udsendt: Februar 1996 Revideret: September

Side 2 af 8 Bestemmelse af vanduopløselige stoffer i tøsalt prvi 99-1:1998 Provisorisk prøvningsmetode 99-1 Udsendt: Februar 1996 Revideret: September Bestemmelse af vanduopløselige stoffer i tøsalt prvi 99-1:1998 Vejteknisk Institut Provisorisk prøvningsmetode 99-1 September 1998 Side 2 af 8 Bestemmelse af vanduopløselige stoffer i tøsalt prvi 99-1:1998

Læs mere

Røntgenøvelser på SVS

Røntgenøvelser på SVS Røntgenøvelser på SVS Øvelsesvejledning Endelig vil du se hvordan radiograferne kan styre kvaliteten af billedet ved hjælp af mængden af stråling og energien af strålingen. Ved CT-scanneren vil du kunne

Læs mere

Vandgennemtrængelige belægninger

Vandgennemtrængelige belægninger Vandgennemtrængelige belægninger Hvad er vandgennemtrængelige belægninger? En vandgennemtrængelig eller permeabel belægning er en belægning, der ved hjælp af større knaster på belægningen tvinger større

Læs mere

LEDNINGSZONEN. DS 475 Norm for etablering af ledningsanlæg i jord

LEDNINGSZONEN. DS 475 Norm for etablering af ledningsanlæg i jord LEDNINGSZONEN DS 475 Norm for etablering af ledningsanlæg i jord DS 475 Norm for etablering af ledninger i jord DS 475 Norm for etablering af ledningsanlæg i jord 6.3 Ledningszonen 6.3.1 Almene krav Ledningszonen

Læs mere

Let faldlod - til kortlægning og kontrol af bæreevne - eller faldloddets i geoteknikkens tjeneste

Let faldlod - til kortlægning og kontrol af bæreevne - eller faldloddets i geoteknikkens tjeneste Poul-Erik Jakobsen Pavement Consultants, Kolding Let faldlod - til kortlægning og kontrol af bæreevne - eller faldloddets i geoteknikkens tjeneste Pavement Consultants producerer: Faldlodsmålere RoSy pavement

Læs mere

Genbrugsasfalt. Bjarne Bo Jensen Produktchef NCC Roads A/S bbj@ncc.dk

Genbrugsasfalt. Bjarne Bo Jensen Produktchef NCC Roads A/S bbj@ncc.dk Genbrugsasfalt Bjarne Bo Jensen Produktchef NCC Roads A/S bbj@ncc.dk Der opsamles meget større mængder genbrugsasfalt i Danmark end asfaltbranchen forbruger i nye asfaltprodukter. Ved en større sortering

Læs mere

PLANSILO Systembrochure

PLANSILO Systembrochure PLANSILO Systembrochure www.rc.dk Et stærkt system RC plansiloelementer er komplette silosystemer Med plansiloer fra RC Betonvarer fås et komplet fremtidssikret silosystem til landbrug og industri, hvor

Læs mere

Punkt Rettelse Vedtaget dato Ændres definitioner

Punkt Rettelse Vedtaget dato Ændres definitioner DBI Retningslinje RTL010-1 1. udgave, Byggedata, opdateret 1. december 2013 August, 2013 Punkt Rettelse Vedtaget dato Ændres definitioner Gyldigt kalibreringscertifikat Kameraet skal kalibreres mindst

Læs mere

Rapport Arkil A/S Arkil Asfalt Støjkortlægning

Rapport Arkil A/S Arkil Asfalt Støjkortlægning Rapport Arkil A/S Arkil Asfalt Støjkortlægning Miljømåling - ekstern støj Maj '14 Rekvirent Arkil A/S Fiskerhusvej 24 4700 Næstved Dato 19. maj '14 Udført af Eurofins Miljø A/S Ørnebjergvej 1 2600 Glostrup

Læs mere

ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE HYDRAULISK BUNDNE BÆRELAG - AAB UDBUD AUGUST 2017

ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE HYDRAULISK BUNDNE BÆRELAG - AAB UDBUD AUGUST 2017 ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE UDBUD AUGUST 2017 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 ALMENT 3 1.1 Krav ved dimensionering af hydraulisk bundne bærelag 4 2 MATERIALER 4 2.1 Tilslag 4 2.2 Hydrauliske bindemidler 5 2.3

Læs mere

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Rapport nr.: 77 Titel Hvordan skal forekomsten af outliers på lugtmålinger vurderes? Undertitel - Forfatter(e) Arne Oxbøl Arbejdet udført, år 2015

Læs mere

Lydmåling i klubberne

Lydmåling i klubberne Lydmåling i klubberne Metoder til egenkontrol LYDMÅLING I KLUBBERNE 1 Egenkontrolmålinger Introduktion Støj (Lyd) er den væsentligste miljøpåvirkning fra motorsportsbaner. Egenkontrollen skal give sikkerhed

Læs mere

Retningslinier for udførelse af faskiner i Esbjerg Kommune Bilag 9

Retningslinier for udførelse af faskiner i Esbjerg Kommune Bilag 9 Retningslinier for udførelse af faskiner i Esbjerg Kommune Bilag 9 Side 1 af 11 Faskiner Hvorfor nedsive tagvand? Det er miljømæssigt fordelagtigt at nedsive tagvand, hvor der er egnede jordbundsforhold.

Læs mere

Energibesparelse i vejtransporten.

Energibesparelse i vejtransporten. Energibesparelse i vejtransporten. Af: Per Ullidtz, Dynatest International Bjarne Schmidt, Vejdirektoratet - Vejteknisk Institut Birgitte Eilskov Jensen, NCC Roads A/S Med den konstante fokus på energiforbrug

Læs mere

AFGRAVNINGSMATERIALERS ANVENDELIGHED

AFGRAVNINGSMATERIALERS ANVENDELIGHED VD Standard bilag nr. 5 Skanderborg, den 18-10-2012 AFGRAVNINGSMATERIALERS ANVENDELIGHED I nærværende bilag er jordarternes egenskaber beskrevet generelt med henblik på deres anvendelse til følgende formål:

Læs mere

Isotopsondemetoden. Morten Vanggaard MVGeoteknik.dk

Isotopsondemetoden. Morten Vanggaard MVGeoteknik.dk Isotopsondemetoden Morten Vanggaard MVGeoteknik.dk Isotopsondemetoden Materialekrav Udstyr og metodebeskrivelse Komprimeringskrav, Vej/Bane og Byggeri Udledte værdier for sand, friktionsvinkel, lejringstæthed,

Læs mere

Æ10-belastning på andre veje ved blot at registrere trafikken opdelt på de typiske køretøjsarter og så gange trafiktallene med Æ10 -faktorerne.

Æ10-belastning på andre veje ved blot at registrere trafikken opdelt på de typiske køretøjsarter og så gange trafiktallene med Æ10 -faktorerne. Dato Sagsbehandler Mail Telefon Dokument Side 26. januar 2016 Inger Foldager IFO@vd.dk +45 7244 3333 15/17211-3 1/5 Nye Æ10 faktorer i Mastra fra 2016 Vejdirektoratet har i 2015 gennemført en analyse med

Læs mere

Varmblandet asfalt. Introduktion. Sammensætning. Afsnit 1.2 Side 1 af 5 1. oktober 2002

Varmblandet asfalt. Introduktion. Sammensætning. Afsnit 1.2 Side 1 af 5 1. oktober 2002 Afsnit 1.2 Side 1 af 5 1. oktober 2002 Varmblandet asfalt Introduktion Sammensætning Varmblandet asfalt er sammensat af stenmateriale, filler og bitumen. Sammensætningen varierer i forhold til de funktionskrav,

Læs mere

Der påvises en acceptabel kalibrering af kameraet, da det værdier kun er lidt lavere end luminansmeterets.

Der påvises en acceptabel kalibrering af kameraet, da det værdier kun er lidt lavere end luminansmeterets. Test af LMK mobile advanced Kai Sørensen, 2. juni 2015 Indledning og sammenfatning Denne test er et led i et NMF projekt om udvikling af blændingsmåling ved brug af et LMK mobile advanced. Formålet er

Læs mere

VEJLEDNING BUNDSIKRING AF SAND OG GRUS - VEJL. UDBUD DECEMBER 2016

VEJLEDNING BUNDSIKRING AF SAND OG GRUS - VEJL. UDBUD DECEMBER 2016 VEJLEDNING UDBUD DECEMBER 2016 FORORD Udbudsforskrift for stabilt Bundsikring af sand og grus er udarbejdet af vejregelgruppen Jord, grus og brolægning. Første udgave af udbudsforskriften blev udarbejdet

Læs mere

Matematik B. Studentereksamen. Tirsdag den 24. maj 2016 kl stx161-MAT/B

Matematik B. Studentereksamen. Tirsdag den 24. maj 2016 kl stx161-MAT/B Matematik B Studentereksamen 1stx161-MAT/B-24052016 Tirsdag den 24. maj 2016 kl. 9.00-13.00 Stx matematik B maj 2016 BILAG Stx matematik B maj 2016 Bilaget kan indgå i besvarelsen. Skole Hold ID Navn Ark

Læs mere

VEJLEDNING PROJEKTERING AF BITUMENBASERET FUGTISOLERING OG BROBELÆGNING HØRINGSBOG MARTS 2017

VEJLEDNING PROJEKTERING AF BITUMENBASERET FUGTISOLERING OG BROBELÆGNING HØRINGSBOG MARTS 2017 VEJLEDNING PROJEKTERING AF BITUMENBASERET FUGTISOLERING OG BROBELÆGNING HØRINGSBOG MARTS 2017 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 GENNEMFØRELSE AF HØRINGEN 3 2 HØRINGSBREV 4 3 RESULTAT AF HØRINGEN 8 4 HØRINGSSVAR 9

Læs mere

Absorption i tilslag til beton. Lasse Frølich Betonteknolog, M.Sc.

Absorption i tilslag til beton. Lasse Frølich Betonteknolog, M.Sc. Absorption i tilslag til beton Lasse Frølich Betonteknolog, M.Sc. 1 Agenda 1. Hvad er absorption? 2. Hvordan indgår absorption i en betonblanding? 3. Indflydelse af normale variationer i absorption 4.

Læs mere

Møbeltype: Høj barnestol Længde 440 mm Bredde: 582 mm Højde: 951 mm Vægt: 14,65 kg Materialer: Bøg/krydsfiner

Møbeltype: Høj barnestol Længde 440 mm Bredde: 582 mm Højde: 951 mm Vægt: 14,65 kg Materialer: Bøg/krydsfiner M-kids Janumvej 20 DK-9460 Brovst Ordrenr. 631254-1 Side 1 af 1 Bilag 2 Initialer laha/prni/hbs Prøvningsrapport Materiale: Model: Høj barnestol Møbeltype: Høj barnestol Længde 440 mm Bredde: 582 mm Højde:

Læs mere

GUX. Matematik. A-Niveau. Torsdag den 31. maj Kl Prøveform a GUX181 - MAA

GUX. Matematik. A-Niveau. Torsdag den 31. maj Kl Prøveform a GUX181 - MAA GUX Matematik A-Niveau Torsdag den 31. maj 018 Kl. 09.00-14.00 Prøveform a GUX181 - MAA 1 Matematik A Prøvens varighed er 5 timer. Prøven består af opgaverne 1 til 11 med i alt 5 spørgsmål. De 5 spørgsmål

Læs mere

Faskiner. Figur 1. Opbygning af en faskine med plastkassette.

Faskiner. Figur 1. Opbygning af en faskine med plastkassette. Faskiner Hvorfor nedsive tagvand? Det er miljømæssigt fordelagtigt at nedsive tagvand, hvor der er egnede jordbundsforhold. Herved øges grundvandsdannelsen, og belastningen på kloakker reduceres. Tagvand

Læs mere

Installation Regn- og

Installation Regn- og Installation Regn- og Installation af Uponor kloakrørssystem PVC skal udføres i henhold til nedenstående Uponor-vejledning. 1. Ved afkortning af rør anvendes en fintandet sav eller en rørskærer. Røret

Læs mere

Foreløbige ulykkestal september 2016

Foreløbige ulykkestal september 2016 Dato 27. oktober 2016 Sagsbehandler Stig R. Hemdorff Mail srh@vd.dk Telefon 7244 3301 Dokument 16/03107-9 Side 1/11 Foreløbige ulykkestal september 2016 Niels Juels Gade 13 1022 København K Telefon 7244

Læs mere

Retningslinier for udførelse af faskiner i Tårnby Kommune

Retningslinier for udførelse af faskiner i Tårnby Kommune Retningslinier for udførelse af faskiner i Tårnby Kommune Side 1 Faskiner Hvorfor nedsive tagvand? Det er miljømæssigt fordelagtigt at nedsive tagvand, hvor der er egnede jordbundsforhold. Herved øges

Læs mere

Fugtighedsmåler FFM 100 Betjeningsvejledning

Fugtighedsmåler FFM 100 Betjeningsvejledning Fugtighedsmåler FFM 100 Betjeningsvejledning BETJENINGSELEMENTER: 1) Scanner 2) Display 3) Tænd/sluk tast 4) Baggrundsbelysning 5) Låg til batterirum 6) MEAS tast 7) Max./min. tast BRUG TIL FORMÅLET FFM

Læs mere

MATERIALERNES ANVENDELIGHED

MATERIALERNES ANVENDELIGHED VD Standard bilag nr 5 Skanderborg, den 14-06-2012 MATERIALERNES ANVENDELIGHED ANVENDELIGHED I nærværende bilag er jordarternes egenskaber beskrevet generelt med henblik på deres anvendelse til følgende

Læs mere

Optimering af støjreducerende tyndlagsbelægninger

Optimering af støjreducerende tyndlagsbelægninger Optimering af støjreducerende tyndlagsbelægninger Seniorforsker Hans Bendtsen Vejdirektoratet/Vejteknisk Institut Guldalderen 12, P.O. Box 235, 2640 Hedehusene, Denmark Telefon: 4630 7000, www.vd.dk, E-mail:

Læs mere

Værd at vide om Leca letklinker

Værd at vide om Leca letklinker Dato: December 29 Blad: 1-1 Gruppe: Generelt Værd at vide om Leca letklinker LECA er forbogstaverne i den engelske betegnelse for det færdige produkt: Light Expanded Clay Aggregate Leca er et registreret

Læs mere

Statistisk 3-D ber egning af sandsynligheden for at finde en jordforurening

Statistisk 3-D ber egning af sandsynligheden for at finde en jordforurening M iljøpr ojekt nr. 449 1999 Statistisk 3-D ber egning af sandsynligheden for at finde en jordforurening Lektor, cand.scient., lic.tech. Helle Holst IMM, Institut for Matematisk Modellering DTU, Danmarks

Læs mere

Bestemmelse af dimensioner for armerede elementer af autoklaveret letbeton uden tilslag og letklinkerbeton med porøse tilslag

Bestemmelse af dimensioner for armerede elementer af autoklaveret letbeton uden tilslag og letklinkerbeton med porøse tilslag Dansk standard DS/EN 991 2. udgave 2004-04-27 Bestemmelse af dimensioner for armerede elementer af autoklaveret letbeton uden tilslag og letklinkerbeton med porøse tilslag Determination of the dimensions

Læs mere

ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE MACADAM AAB UDBUD JANUAR 2017

ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE MACADAM AAB UDBUD JANUAR 2017 ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE JANUAR 2017 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 ALMENT 3 2 MATERIALER 3 2.1 Skærver 4 2.2 Dæksand 4 2.3 Bitumenemulsion 5 2.4 Stenmel 5 3 UDFØRELSE 5 3.1 Underlag 5 3.2 Udlægning af skærver

Læs mere

Proces Styring STF-1 til BalTec Radial Nittemaskine med RC 20 STYRING

Proces Styring STF-1 til BalTec Radial Nittemaskine med RC 20 STYRING [Skriv tekst] [Skriv tekst] Proces Styring STF-1 til BalTec Radial Nittemaskine med RC 20 STYRING Brugsanvisning Introduktion Styringen og overvågningen af processer med henblik på kvalitetssikring er

Læs mere

Betjeningsvejledning for C.A.T+ & GENNY+ 100.116

Betjeningsvejledning for C.A.T+ & GENNY+ 100.116 CAT og Genny er det perfekte søgeudstyr til lokalisering af nedgravede kabler og rør. Den robuste konstruktion sikrer lang levetid og stor driftssikkerhed. De få knapper sikrer stor effektivitet, selv

Læs mere

Rationel VinduesDesigner TM Brugervejledning

Rationel VinduesDesigner TM Brugervejledning Rationel VinduesDesigner TM Brugervejledning indhold: introduktion Side 2 Funktionsliste Side 3 Få adgang til systemet Side 4 opload dine billeder Side 5 Sådan bruges systemet Side 6 Gem dine eksempler

Læs mere

RETABLERINGSMETODER. vejman.dk årsmøde 2. oktober2018. Hvor og hvornår anvendes de forskellige retableringsmetoder.

RETABLERINGSMETODER. vejman.dk årsmøde 2. oktober2018. Hvor og hvornår anvendes de forskellige retableringsmetoder. RETABLERINGSMETODER Hvor og hvornår anvendes de forskellige retableringsmetoder vejman.dk årsmøde 2. oktober2018 Caroline Hejlesen NY UDBUDSFORSKRIFT FOR LEDNINGSGRAVE Ny udbudsforskrift for Ledningsgrave

Læs mere

Banenorm BN Vejledning til måling af skinneslid

Banenorm BN Vejledning til måling af skinneslid Udgivet 12/12/2014 Overordnet ansvar: Steen Kristensen Godkendt 07/11/2014 Ansvar for indhold: Carsten Jørn Rasmussen Ansvar for fremstilling: Mai Emcken Vejledning til måling af skinneslid Banenorm BN3-200-1

Læs mere

Vejledning i hvordan du laver en faskine

Vejledning i hvordan du laver en faskine Vejledning i hvordan du laver en faskine LYNGBY TAARBÆK KOMMUNE 1 Faskiner Hvorfor nedsive tagvand? Det er miljømæssigt fordelagtigt at nedsive tagvand, hvor der er egnede jordbundsforhold. Herved øges

Læs mere

JORDBUNDSUNDERSØGELSER

JORDBUNDSUNDERSØGELSER JORDBUNDSUNDERSØGELSER KOMPETENT RÅDGIVNING GEOTEKNIK OG MILJØ KOMPRIMERINGSKONTROL 04-09-6 Sag nr. 477 Byggemodning Vestergårds Allé, Vest. Etape og 4, 86 Hørning Parcel nr.: 5 Figur Situationsplan :000

Læs mere

Måling af niveau og densitet med radioaktiv stråling.

Måling af niveau og densitet med radioaktiv stråling. www.insatech.com Det radiometriske måleprincip Fordele ved det radiometriske system: Sikker og pålidelig måling Berøringsløs måling Minimal vedligeholdelse Ingen bevægelige dele Uafhængig af ændringer

Læs mere

Bestemmelse af kogningstab (til vurdering af lerstensindhold i stabilt grus) prvi 99-3:1997 Vejteknisk Institut Provisorisk prøvningsmetode 99-3 December 1997 Side 2 af 9 Bestemmelse af kogningstab prvi

Læs mere

PLANSILOELEMENTER Agro og industri. rc-beton.dk

PLANSILOELEMENTER Agro og industri. rc-beton.dk PLANSILOELEMENTER Agro og industri rc-beton.dk RC PLANSILO ET KOMPLET SILOSYSTEM Med plansiloer fra RC Beton fås et komplet fremtidssikret silosystem til landbrug og industri. Her er der tænkt på alle

Læs mere

VIP SYSTEMET + + + Renderne leveres med 110 mm eller 160 mm afløb + Udløbsstuds skal bestilles særskilt

VIP SYSTEMET + + + Renderne leveres med 110 mm eller 160 mm afløb + Udløbsstuds skal bestilles særskilt VIP SYSTEMET Anvendes til 3 belastningsklasser i henhold til EN1433 VIP300 rende med en længde på 1, m og en dimension på 300 Fremstillet i robust HD-PE materiale Risten beskyttes af karmen, som sikrer

Læs mere

Matematik B. Studentereksamen. Torsdag den 22. maj 2014 kl stx141-MAT/B

Matematik B. Studentereksamen. Torsdag den 22. maj 2014 kl stx141-MAT/B Matematik B Studentereksamen 1stx141-MAT/B-22052014 Torsdag den 22. maj 2014 kl. 9.00-13.00 Opgavesættet er delt i to dele. Delprøven uden hjælpemidler består af opgave 1-6 med i alt 6 spørgsmål. Delprøven

Læs mere

UDBUDSKONTROLPLAN. SENEST REVIDERET: 17. februar 2014 STANDARD UDBUDSKONTROLPLAN (UKP) I FORBINDELSE MED OFFENTLIGE KLOAKARBEJDER SØNDERBORG FORSYNING

UDBUDSKONTROLPLAN. SENEST REVIDERET: 17. februar 2014 STANDARD UDBUDSKONTROLPLAN (UKP) I FORBINDELSE MED OFFENTLIGE KLOAKARBEJDER SØNDERBORG FORSYNING UDBUDSKONTROLPLAN SENEST REVIDERET: 17. februar 2014 UKP STANDARD I FORBINDELSE MED OFFENTLIGE KLOAKARBEJDER SØNDERBORG FORSYNING LEVERANCER Bundsikring, Leverance Sigteanalyse pr. 1000 m3 Vejdirektoratets

Læs mere

Særlig arbejdsbeskrivelse (SAB) er supplerende, særlig arbejdsbeskrivelse til AAB Fælles for vejudstyr og AAB Afmærkningsmateriel

Særlig arbejdsbeskrivelse (SAB) er supplerende, særlig arbejdsbeskrivelse til AAB Fælles for vejudstyr og AAB Afmærkningsmateriel 1 af 6 SAB Afmærkning H1114.45 Afmærkningsmateriel 1. Alment Særlig arbejdsbeskrivelse (SAB) er supplerende, særlig arbejdsbeskrivelse til AAB Fælles for vejudstyr og AAB Afmærkningsmateriel 1.1 Omfang

Læs mere

NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI 1

NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI 1 1 Titel: Udtagning af sedimentprøve til analyse for miljøfremmede stoffer i søer. Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfatter: Liselotte Sander Johansson Fagdatacenter for Ferskvand Institut for Bioscience

Læs mere