KENDELSE. afsagt torsdag den 12. juli i faglig voldgiftssag Yngre Læger for A (advokat Jacob Goldschmidt) mod

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KENDELSE. afsagt torsdag den 12. juli i faglig voldgiftssag Yngre Læger for A (advokat Jacob Goldschmidt) mod"

Transkript

1 KENDELSE afsagt torsdag den 12. juli 2018 i faglig voldgiftssag Yngre Læger for A (advokat Jacob Goldschmidt) mod Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) (advokat Morten Ulrich)

2 2 Tvisten A blev i henhold til ansættelses- og uddannelsesaftale indgået i december 2015 ansat i et hoveduddannelsesforløb til speciallæge i almen medicin. Der var tale om et 4 ½ årigt forløb, som påbegyndtes 1. maj Den 26. oktober 2016 imødekom Sekretariatet for Lægelig Videreuddannelse Region Øst en ansøgning fra hende om at få meritoverført hendes tidligere ansættelse i en introduktionsstilling inden for intern medicin. Der er sammenfald mellem den overførte merit og den del af A s hoveduddannelsesforløb, som angår et ansættelsesforløb på medicinsk afdeling ved Nykøbing Falster Sygehus i perioden 1. september 2018 til 30. april Tvisten i sagen angår, om A har krav på at blive frigjort for denne del af hendes ansættelses- og uddannelsesaftale. Påstande Klager, Yngre Læger for A, har nedlagt påstand om, at RLTN skal anerkende, at A har krav på at blive frigjort for som led i sit hoveduddannelsesforløb at arbejde som læge på medicinsk afdeling ved Nykøbing Falster sygehus i perioden 1. september 2018 til 30. april Indklagede, Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN), har nedlagt påstand om frifindelse. Sagens behandling Sagen blev mundtligt forhandlet fredag den 6. juli 2018 med højesteretsdommer Lene Pagter Kristensen som opmand. Som sidedommere udpeget af klager fungerede advokat Rikke Palm og afdelingschef Bo Rahbek, og som sidedommere udpeget af indklagede fungerede seniorkonsulent David Sembach og Chefrådgiver Lisbet Langbjerg Sørensen. Der blev afgivet forklaringer af læge A, overlæge B og sekretariatschef for sekretariatet for Lægelig Videreuddannelse region Øst C. Efter bevisførelse og procedure voterede rettens medlemmer. Der kunne ikke blandt sidedommerne opnås flertal for noget resultat. Sagen blev herefter optaget til opmandens kendelse. Regelgrundlaget Bekendtgørelse nr af 25. oktober 2007 om uddannelse af speciallæger indeholder bl.a. følgende bestemmelser om ansættelse af uddannelseslæger: Kapitel 2 Ansættelse 11. Ansættelse i introduktionsforløb og hoveduddannelsesforløb sker efter opslag. Stk. 2. Hoveduddannelsesforløb opslås som kontinuerlige ansættelser, der dækker den samlede hoveduddannelse i specialet. Stk. 3. Uddannelsesforløb skal være godkendt af det regionale råd for lægers videreuddannelse forud for opslag. Stk. 4. Ansættelsesvarigheden på de enkelte uddannelsessteder, der ifølge uddannelsesprogrammet indgår i et introduktions- eller hoveduddannelsesforløb, skal være på mindst 6 må-

3 3 neder. Undtaget herfra er ansættelsesforhold, hvor særlige målbeskrevne kompetencer kan opnås på kortere tid Såfremt en uddannelsessøgende læge som led i et godkendt uddannelsesforløb i et speciale opnår kompetencer, der dækker kravene i et andet speciales målbeskrivelse, vil lægen ved skift til dette speciale kunne forkorte uddannelsen i det nye speciale forholdsmæssigt. Omfanget af denne forkortelse af uddannelsesforløbet fastlægges af det regionale råd for lægers videreuddannelse efter Sundhedsstyrelsens vejledninger. Oplysning om det forkortede uddannelsesforløb sendes til Sundhedsstyrelsen. Forkortelse af uddannelsesforløb ved skift til andet speciale kan finde sted, såfremt: 1) den uddannelsessøgende læge opnår kompetencer i et godkendt introduktionsuddannelsesforløb, der dækker kravene i et andet speciales målbeskrivelse for introduktionsuddannelse. 2) den uddannelsessøgende læge opnår kompetencer i et godkendt introduktionsuddannelsesforløb, der dækker kravene i et andet speciales målbeskrivelse for hoveduddannelse. 3) den uddannelsessøgende læge opnår kompetencer i et godkendt hoveduddannelsesforløb, der dækker kravene i et andet speciales målbeskrivelse for hoveduddannelse. Stk. 2. Såfremt en uddannelsessøgende læge under ansættelse i udlandet opnår kompetencer, der delvist dækker kravene i et speciales målbeskrivelse, kan lægen under uddannelse i dette speciale forkorte uddannelsen i specialet forholdsmæssigt. Omfanget af denne forkortelse af uddannelsesforløbet fastlægges af det regionale råd for lægers videreuddannelse efter Sundhedsstyrelsens vejledninger. Oplysninger om det reducerede hoveduddannelsesforløb sendes til Sundhedsstyrelsen. Stk. 3. Det regionale råd for lægers videreuddannelse kan give forhåndsgodkendelse af ansættelse i udlandet på baggrund af ansøgning og dokumentation af arbejdsfunktionen og den uddannelsesmæssige værdi. Oplysning om forhåndsgodkendelse sendes til Sundhedsstyrelsen. I Overenskomst for yngre læger, indgået mellem RLTN og Yngre Læger, er bl.a. aftalt følgende: 2. Ansættelse Ansættelse finder sted ved en region med tjeneste indtil videre ved en sygehusafdeling/et område/et sygehus eller lignende sygdomsbehandlende institution. 4. stillingernes art Stk. 1. Læger under uddannelse efter 2003-bekendtgørelsen eller 2007-bekendtgørelsen Læger, der er under uddannelse til speciallæge, jf. Sundhedsstyrelsens bekendtgørelser nr. 660 af 10. juli 2003 og nr af 25. oktober 2007, ansættes således: a) Læger i klinisk basisuddannelse ansættes som reservelæge/praksisreservelæge. Ansættelse i klinisk basisuddannelse sker i ét og samme ansættelsesforhold. b) Læger i introduktionsforløb ansættes som reservelæge (i almen medicin: introduktionsamanuensis). Ansættelsens varighed svarer til kravene i uddannelsesbestemmelserne.

4 4 c) Læger i hoveduddannelsesforløb (bortset fra læger i almen medicin) ansættes som reservelæge de første 21 2 år af uddannelsesforløbet, hvorefter den videre ansættelse sker som 1. reservelæge. Læger i hoveduddannelsesforløb i almen medicin ansættes som reservelæge de første 3 år af uddannelsesforløbet, hvorefter den videre ansættelse sker som 1. reservelæge. Ansættelse i hoveduddannelsesforløb sker i ét og samme ansættelsesforhold. Ansættelsens varighed svarer til kravene i uddannelsesbestemmelserne. Ansættelsen kan efter ansøgning forlænges i op til 6 måneder. Bemærkninger: Ansættelse i hoveduddannelsesforløbet i almen medicin sker i ét og samme ansættelsesforhold. De sidste dele af uddannelsesforløbet, hvor lægen er ansat som praksis- amanuensis (fase 2 og 3) hos en alment praktiserende læge, er uddannelseslægen ikke omfattet af denne overenskomst. Sagsfremstilling A afsluttede i 2011 sin universitetsuddannelse som læge, og hun havde i de følgende år forskellige midlertidige ansættelser, idet hun bl.a. gennemførte sin turnus og havde en 12 måneders ansættelse i en introduktionsstilling i Geriatri på Herlev Hospital. Hun var efter dette forløb interesseret i at opnå ansættelse i et hoveduddannelsesforløb med henblik på at uddanne sig til speciallæge i almen medicin. Hendes ansøgning herom blev imødekommet, mens hun var udsendt til Sudan for Læger uden Grænser, og den ansættelses- og uddannelsesaftale, som hun herefter den 14. december 2015 indgik med Sekretariaterne for den Lægelige Videreuddannelse, havde bl.a. følgende indhold: 1 Nedennævnte tutorpraksis og sygehuse ansætter herved læge A,. som læge i hoveduddannelsesforløb til speciallæge i Almen medicin. 2 Ansættelse Stk. 1 Ansættelsen sker i forløbsstillinger, der indgår til speciallæge i Almen medicin. Ansættelserne sker i ét samlet ansættelsesforløb i ansættelsesperioden. Forløbnr.: til Lægehuset i Lundby til Nykøbing F. Sygehus, Akutafdelingen til Nykøbing F Sygehus, Pædiatrisk afd til Psykiatrien Region SJ, Psykiatri Syd til Nykøbing F. Sygehus, Gyn-Obs til Nykøbing F. Sygehus, Medicinsk til Lægehuset i Lundby til Fase 3, Region Sjælland Ansættelse sker under forudsætning af, at en introduktionsstilling i specialet er gennemført og godkendt inden tiltrædelse. Fratrædelse sker ved udløb af sidste stilling uden yderligere varsel.

5 5 De første 3 år af hoveduddannelsen sker ansættelsen som reservelæge, herefter som 1. reservelæge. Stk. 2 Såfremt ansættelsesstedet ændrer funktion eller nedlægges i perioden, således at uddannelsesprogrammet ikke kan opfyldes, skal ansættelsesmyndigheden anvise lægen ansættelse på andet ansættelsessted, som kan opfylde uddannelsesbekendtgørelsen og målbeskrivelsen. 3 Uddannelsen Stk. 1 Aftalen forudsætter, at ansættelsen gennemføres i overensstemmelse med reglerne for uddannelse af speciallæger, jf. Sundhedsstyrelsens bekendtgørelse nr af 25. oktober 2007 om uddannelse af speciallæger, at de enkelte videreuddannelseselementer gennemføres tilfredsstillende, og at de obligatoriske teoretiske kurser indenfor specialet gennemføres. Det forudsættes endvidere at lægen opnår de i uddannelsesprogrammet angivne kompetencer.. Stk. 5 Ændringer i uddannelses- eller ansættelsesaftalens forløb forårsaget af orlov, barsel eller andet skal godkendes af det amtslige videreuddannelsessekretariat. Godkendelse skal søges inden start på det ændrede forløb. 4 Løn og arbejdsvilkår i stilling som praksisamanuensis (fase 1) og reservelæge Stk. 1 Ansættelsen er en fuldtidsstilling og sker i henhold til de til enhver tid gældende overenskomster for underordnede læger. Stk. 2 Lægens arbejde skal tilrettelægges under hensyn til afdelingens drift og således, at formålet med uddannelsesprogrammet tilgodeses med hensyn til den enkelte dags arbejdsopgaver og med hensyn til indholdet i uddannelsesforløbet på den enkelte afdeling. 6 Opsigelse af aftale/ansættelse Aftalen kan af ansættelsesmyndigheden opsiges efter overenskomstens regler, herunder hvis lægen ikke på tilfredsstillende måde gennemfører den til ansættelsen knyttede uddannelse. I tilfælde af uenighed herom behandles sagen i overensstemmelse med de sædvanlige fagretlige regler. Den uddannelsessøgende læge kan opsige stillingen i henhold til overenskomstens regler herom. Funktionærlovens regler om opsigelse gælder. Ansættelsesforholdet kan dog tidligst bringes til ophør den 1. i en måned med 1 månedsvarsel fra lægens side og med 3 måneders varsel fra regionens side. Eventuel opsigelse/afskedigelse vil gælde såvel den aktuelle stilling som alle eventuelle efterfølgende stillinger, der er indeholdt i aftalen.

6 6 Der ydes løn under sygdom i overensstemmelse med overenskomstens bestemmelser. A accepterer Ansættelses- og Uddannelsesaftalen. Accept af forløbet er bindende. Efter at ansættelses- og uddannelsesaftalen var indgået, havde A mulighed for at ansøge Sekretariatet for Lægelig Videreuddannelse Region Øst om meritoverførsel af hendes introduktionsstilling i Geriatri på Herlev Hospital, hvilket hun gjorde. Ansøgningen blev imødekommet, idet det ved brev af 26. oktober 2016 blev meddelt hende, at hun havde fået meritoverført hendes ansættelse i introduktionsstillingen til 8 måneders hospitalselement i medicin i Almen Medicin uddannelsen efter målbeskrivelse I tilknytning hertil anførtes i brevet følgende: Vær opmærksom på, at du skal søge om fritagelse fra hospitalselementet i medicin. Du skal kontakte berørte afdeling, og det er afdelingen der afgør, hvorvidt du kan fritages for den fysiske tilstedeværelse. Fritstiller afdelingen dig, ønsker du at ændre i dit uddannelsesforløb, skal du kontakte i V dereuddannelsessekretariatet Øst. Er du ansat i Region Sjælland, er det dem du skal kontakte. Ved mail sendt den 27. oktober 2016 kl. 23:41 til daværende ledende overlæge for medicinsk afdeling på Nykøbing F. Sygehus A ansøgte B om at blive fritaget for den fysiske tilstedeværelse på afdelingen fra 1. september 2018 til 30. april 2019 med henvisning til den bevilligede merit. Overlæge B afslog ved mail sendt den 28. oktober 2016 kl A s anmodning, idet hun som begrundelse herfor anførte det rækker antallet af læger i medicinsk afdeling ikke til. Efter en fornyet henvendelse fra A anførte B endvidere følgende i en mail sendt 7. november 2016: Det er da muligt, at situationen er anderledes til den tid, men så revurderer vi sagen. A og B havde i februar 2017 endnu en mailkorrespondance, hvorunder B fastholdt sit afslag bl.a. med henvisning til, at hun ønskede at undgå utilfredse yngre læger, som må tage flere vagter fordi andre har fået merit. Den 14. november 2016 fik A godkendt et tillæg til ansættelses- og uddannelsesaftalen, således at hun fik en orlovsperiode fra 1. november 2017 til 30. april 2018, idet hendes ansættelsesperioder på Psykiatrien Region SJ, i Lægehuset i Lundby og i fase 3 blev udskudt til senere tidspunkter. Hun var under sin orlov udsendt for Læger uden Grænser. A har forud for de enkelte forløbsstillinger, som hun har gennemført, fået tilsendt et ansættelsesbrev omhandlende den forestående ansættelse og underskrevet af en HR lønkonsulent ansat i Koncern HR, Center for Løn og Personale, under Region Sjælland. Ved brev af 12. december 2017 til RLTN anmodede Yngre Læger om mæglingsmøde om A s krav på under sin hoveduddannelse at blive frigjort for at arbejde på medicinsk afdeling på Nykøbing F. Sygehus som følge af den indrømmede merit. Mæglingsmødet blev afholdt den 23. januar 2018,

7 7 men uden at enighed kunne opnås. Der blev herefter indgivet klageskrift i sagen den 20. februar Forklaringer Læge A har forklaret bl.a., at hun fra andre havde hørt, at hun først kunne søge om at få merit efter, at hun havde indgået en ansættelses- og uddannelsesaftale. Hun var endvidere bekendt med, at den pågældende afdeling skulle sige god for, at den uddannelsessøgende læge blev frigjort for sin arbejdsforpligtelse. Det var almindeligt kendt, at dette blev bevilliget de fleste gange, men man kunne ikke vide sig sikker. Hun startede umiddelbart, efter at hun havde modtaget afslaget fra B, på akutafdelingen på Nykøbing F. Sygehus, og overlægen på denne afdeling gav udtryk for, at han også generelt gav afslag på ansøgninger om fritagelse på grund af merit, da der var stor lægemangel på sygehuset. Hvis hun bliver frigjort for at arbejde på medicinsk afdeling, er det hendes plan at forsøge at få fremskyndet de resterende forløbsstillinger, således at hun hurtigere kan opnå autorisation som speciallæge. Hvis det ikke er muligt, vil hun lade sig udsende af Læger uden Grænser eller tage et vikariat. Overlæge B har forklaret bl.a., at hun i dag er ledende overlæge i gastroenheden på Herlev Hospital, men at hun fra 1. august 2014 og indtil 31. marts 2018 var ledende overlæge på medicinsk afdeling på Nykøbing F. Sygehus. Afdelingen rummer i dag 136 sengepladser, og der burde være 65 læger til at betjene patienterne, hvis der også skal tages højde for sygdom, ferie mv., men der er kun bevilliget penge til at besætte 50 1/3 stillinger. Sygehuset har på grund af de geografiske forhold generelt store rekrutteringsproblemer. Det er stort set ikke muligt at få besat introduktionsstillinger, og der mangler hele tiden speciallæger, hvilket øger behovet for at få flere uddannelseslæger. Sygehuset ville slet ikke kunne drives uden uddannelseslæger. Afdelingen er tildelt et vist antal uddannelsesstillinger, men hun har ikke på noget tidspunkt haft alle stillingerne besat, og hun har været helt nede på kun at have én uddannelsesstilling besat. Der er normalt altid en eller flere af uddannelseslægerne, som har barsels- eller forældreorlov, og det er normalt ikke muligt at få disse vikariater besat uden gennem vikarbureaulæger, hvilket er meget bekosteligt. Når der mangler hænder på afdelingen, går det ud over kvaliteten af uddannelsen, da det hele tiden er de akutte opgaver som der ofte ikke er så megen læring i som må opprioriteres. Hun havde, da hun modtog A s ansøgning i oktober 2016 om fritagelse på grund af merit, ingen grund til at forvente, at rekrutteringssituationen ville være bedre i 2018, og det ville derfor have været ledelsesmæssigt uforsvarligt at imødekomme ansøgningen. Sekretariatschef for Sekretariatet for Lægelig Videreuddannelse Region Øst C har forklaret bl.a., at ansættelsesproceduren vedrørende ansættelse af læger i hoveduddannelsesforløb er fastlagt i et notat udarbejdet af Danske Regioner som ansættelsesmyndighed. Det er heri fastlagt, at de tre regionale videreuddannelsessekretariater i hhv. Videreuddannelsesregion Øst, Syd og Nord har ansvaret for udførelsen af ansættelsesprocessen, og at sekretariaterne ansætter ansøgere i hoveduddannelsesforløb på baggrund af ansættelsesudvalgenes prioritering og på vegne af de fem regioner. Det er end-

8 8 videre videreuddannelsessekretariaterne, som planlægger hoveduddannelsesforløbene, som skal godkendes af det regionale råd for lægers videreuddannelse i egen videreuddannelsesregion. A havde først mulighed for at søge merit efter, at ansættelses- og uddannelsesaftalen var indgået, men det er forskelligt fra speciale til speciale. Om merit bevilliges, beror udelukkende på en vurdering af kvalifikationer, og vurderingen foretages af en lægefaglig konsulent. Vurderer denne, at ansøgeren har opnået de nødvendige kvalifikationer, gives der merit. Ansøgeren skal imidlertid derudover altid søge om frisættelse fra ansættelsen, og dette gælder, selv om kvalifikationerne er opnået på den samme afdeling. Det er hendes erfaring, at mindst 95 % af ansøgerne opnår frisættelse, men en lille gruppe får nej. Opnås frisættelse, er sekretariatet behjælpelig med at koordinere resten af uddannelsesforløbet med de andre ansættelsessteder, hvis lægen ønsker at flytte rundt på de resterende ansættelser, og det lykkes næsten altid at få puslespillet til at gå op, således at lægen hurtigere kan opnå autorisation som speciallæge. Det er Styrelsen for Patientsikkerhed, som meddeler autorisation. Styrelsen interesserer sig bl.a. for, om lægen har haft et kompetenceforløb i den forudsatte tid, men ikke for, om det er opnået gennem merit. Parternes argumentation Klager har anført navnlig, at uddannelsen af speciallæger er detaljeret fastlagt i bekendtgørelse nr af 25. oktober 2007, som har fastlagt en ordning med offentlig autorisation baseret på kvalifikationer. Der er i bekendtgørelsen ikke krav om, at kompetencerne skal være opnået under ét samlet forløb under hoveduddannelsesforløbet. Det er alene afgørende, at det dokumenteres, at de nødvendige kompetencer er opnået. Meritsystemet er en vigtig del af dette system og handler om at få uddannelseslægerne så hurtigt som muligt igennem uddannelsen, således at der kan blive uddannet så mange speciallæger som muligt. Det følger af bekendtgørelsens 14, at merit gives med henblik på, at det samlede uddannelsesforløb kan forkortes, og den uddannelsessøgende læge, som har fået bevilliget merit, har derfor et retskrav på at få sin uddannelse forkortet, medmindre der er hjemmel for andet. Der er tale om et individuelt retskrav, som ikke kan fraviges ved kollektiv overenskomst, men kravet underbygges samtidig af parternes overenskomst, jf. overenskomstens 4, litra c), hvori det om læger i hoveduddannelsesforløb er bestemt, at ansættelsens varighed svarer til kravene i uddannelsesbestemmelserne. Det er på baggrund heraf en helt logisk og naturlig opfattelse hos den læge, der søger hoveduddannelse, at vedkommende ikke har en arbejdsforpligtelse, der rækker ud over at opnå de kvalifikationer, der kræves i uddannelsesbestemmelserne, og kravene i uddannelsesbestemmelserne kan ikke udstrækkes til, at man under hoveduddannelsen igen skal udføre arbejde svarende til det, som man allerede har opnået merit for. Når sekretariaterne for den Lægelige Videreuddannelse i deres breve om meddelelse af merit gør lægen opmærksom på, at lægen skal søge om fritagelse for det pågældende hospitalselement ved at kontakte den berørte afdeling, er det en serviceoplysning til lægen, der ikke stammer fra et krav i bekendtgørelsen. Bemærkningen om, at det er afdelingen, der afgør, hvorvidt lægen kan frigøres for den fysiske tilstedeværelse, har heller ikke rod i bekendtgørelsen.

9 9 Overlæge B havde derfor ingen hjemmel eller kompetence til at afslå A s ansøgning om at blive frigjort for sin arbejdsforpligtelse som følge af den godkendte merit, og Yngre Læger har på intet tidspunkt sagt god for, at en sådan kompetence kan overlades til overlægen på den enkelte afdeling, da dette helt vil kunne kortslutte meritsystemet, ligesom det vil kunne føre til vilkårligheder og forskelsbehandling. Dertil kommer, at overlægens afslag var en bebyrdende forvaltningsakt, som ikke overholdt de almindelige forvaltningsretlige regler og principper om saglighed, begrundelse, om at skøn ikke må sættes under en regel, om at undlade at varetage uvedkommende formål, osv. På det tidspunkt, da afslaget blev givet, var der to år til, at stillingen skulle tiltrædes, og forholdene kunne til den tid have ændret sig, ligesom der var god tid til at få stillingen besat med en anden uddannelseslæge, men muligheden herfor var end ikke undersøgt. Afslaget varetog derudover alene driftsmæssige hensyn, men der forfølges overordnet set et usagligt formål, såfremt en læge af driftsmæssige grunde fastholdes i et uddannelsesforløb uden noget uddannelsesmæssigt formål. Forholdene på Sygehuset i Nykøbing Falster er bortset fra geografien ikke anderledes end andre steder. Det er derfor tillige udtryk for usaglig forskelsbehandling, når afdelinger på sygehuset generelt afslår ansøgninger om afkortning som følge af godkendt merit, da minimum 95 % af alle, som på landsplan søger om en sådan afkortning, får imødekommet deres ansøgning. Hjemmelen for afslaget kan heller ikke findes i en specifik ansættelseskontrakt, for der forelå kun en overordnet ansættelses- og uddannelsesaftale indgået mellem A og Sekretariaterne for Den Lægelige Videreuddannelse. Regionerne er ikke direkte aftalepart i denne aftale. Der udarbejdes derfor også i forbindelse med hver af de delansættelser, der indgår i uddannelsesforløbet, af arbejdsgiverorganisationen et ansættelsesbrev, der dækker ansættelsen på den konkrete afdeling, hvilket sker i forbindelse med, at lægen tiltræder den pågældende delansættelse. Men uanset om regionen anses for aftalepart i ansættelses- og uddannelsesaftalen, så er kravet på at få afkortning i uddannelsesforløbet som følge af godkendt merit et offentligretligt krav, som derudover også følger af parternes overenskomst, og som derfor ikke har kunnet fraviges i en individuel ansættelseskontrakt indgået med den enkelte uddannelsessøgende læge. Den ansættelses- og uddannelsesaftale, som A har indgået, forholder sig i øvrigt slet ikke til meritproblematikken, og den må også ses i lyset af koncipistreglen forstås således, at den ikke pålægger hende en arbejdsforpligtelse, der rækker ud over at opnå de kvalifikationer, der kræves i uddannelsesbestemmelserne, jf. herved aftalens 3, hvori er anført at Aftalen forudsætter, at ansættelsen gennemføres i overensstemmelse med reglerne for uddannelse af speciallæger, jf. Sundhedsstyrelsens bekendtgørelse nr af 25. oktober 2007 om uddannelse af speciallæger,. Det må endvidere tages med i betragtning, at A ikke havde mulighed for at søge om merit, førend hun havde indgået hoveduddannelsesaftalen. Det siger sig selv, at hun ville have valgt at indgå aftale om et hoveduddannelsesforløb på et andet sygehus, hvis hun havde været klar over, at hun på sygehuset i Nykøbing Falster under alle omstændigheder ville få afslag på afkortning for godkendt merit. Den frie opsigelsesadgang, man har som lønmodtager, hjælper hende i den forbindelse ikke,

10 10 såfremt hun under en ny uddannelsesaftale alligevel ikke har nogen sikkerhed for at få bevilliget afkortning som følge af godkendt merit. Også rimelighedsbetragtninger og de principper, som ligger bag forudsætningslæren, taler således for, at der skal gives medhold i klagers påstand. Det var en væsentlig, kendelig og relevant forudsætning for A, da hun indgik ansættelses- og uddannelsesaftalen, at hun ikke var forpligtet til at indgå i arbejdsforløb, som rakte ud over at opnå de kvalifikationer, der kræves i uddannelsesbestemmelserne. Hun har ikke mulighed for at opsige aftalen delvis, og hun pålægges en pligt til at arbejde i yderligere 8 måneder, herunder uden ret til overgang til aflønning som 1. reservelæge, jf. formandsafgørelse af 24. februar 2017 i FV , selv om hun hellere vil dygtiggøre sig på anden måde. Indklagede har anført navnlig, at sagens tema er, om ansættelsesmyndigheden i en ansættelses- og uddannelsesaftale med en læge er forpligtet til efter anmodning fra lægen at ændre aftalen, fordi lægen får godkendt merit. Dette er efter indklagedes opfattelse ikke tilfældet, idet en ansættelses- og uddannelsesaftale for en læge i et hoveduddannelsesforløb er en gensidigt bindende kontrakt, som ikke kan forlanges ophævet for enkeltelementers vedkommende. Aftalen er indgået på sædvanlige ansættelsesvilkår og i henhold til kollektiv overenskomst. Når aftalen er indgået, er den bindende for begge parter, og den angår efter sit indhold ét samlet ansættelsesforhold i ansættelsesperioden, jf. kontraktens 2, stk. 1, hvor det er anført at Ansættelserne sker i ét samlet ansættelsesforløb i ansættelsesperioden, og overenskomstens 4, stk. 1, litra c, hvor det helt tilsvarende er anført at Ansættelse i hoveduddannelsesforløb sker i ét og samme ansættelsesforhold. Lægen kan opsige aftalen, jf. aftalens 6, men lægen kan ikke ensidigt opsige dele af aftalen. Sådan har ordningen altid været praktiseret, hvilket hænger sammen med, at systemet skal kunne administreres. Denne ordning er også i de uddannelsessøgende lægers interesse, idet ordningen sikrer dem, at de kan få deres uddannelse til speciallæge gennem ét samlet uddannelsesforløb. Set fra arbejdsgiverens side repræsenterer lægen en væsentlig og kvalificeret arbejdskraft, som indgår i grundlaget for planlægning af arbejdet på de hospitalsafdelinger, som er omfattet af ansættelsen, og lægens overenskomstmæssige løn er fastsat i overensstemmelse hermed. Bekendtgørelsen om uddannelse af speciallæger fastslår, at hoveduddannelsesforløb skal opslås som kontinuerlige ansættelser, der dækker den samlede hoveduddannelse i specialet, men bekendtgørelsen regulerer ikke indholdet af ansættelsesaftalen. Dette er overladt til overenskomstens parter og i sidste ende til parterne i den konkrete ansættelses- og uddannelsesaftale. Det er regionen, som er den uddannelsessøgende læges modpart i denne aftale, da Sekretariaterne for den Lægelige Videreuddannelse underskriver aftalen på vegne af de pågældende regioner og dermed i henhold til fuldmagt. Da ordningen som nævnt er baseret på, at lægens arbejdskraft indgår i grundlaget for planlægning af arbejdet på de hospitalsafdelinger, som er omfattet af ansættelsen, har det altid været klart tilkende-

11 11 givet, at fritagelse for at gennemføre et aftalt hospitalselement som følge af godkendt merit kræver, at der ansøges herom, og at ansættelsesmyndigheden herefter samtykker i, at frigivelse kan finde sted. Sekretariatet for Lægelig Videreuddannelse Region Øst anførte derfor også i brevet af 26. oktober 2016 til A, hvori hun fik godkendt merit, at hun skulle kontakte den berørte afdeling, idet det var afdelingen, der afgjorde, hvorvidt hun kunne fritages for tjenesten på afdelingen. Det bestrides, at dette blot skulle have karakter af en servicemeddelelse. At en læge, som får godkendt merit, ikke dermed automatisk bliver frigivet fra en del af sin ansættelseskontrakt, men selv må søge den berørte afdeling om at blive løst fra sin tjeneste dér, er i overensstemmelse med sædvanlig og konsekvent praksis, som har været fulgt gennem mange år, og er da også blevet lagt til grund i opmandskendelse af 24. februar 2017 i sag FV , hvor opmanden (Thomas Rørdam) bl.a. udtalte følgende: Opmanden finder, at det i overensstemmelse med den foreliggende administrative praksis må lægges til grund, at afkortning af et hoveduddannelsesforløb som følge af merit ikke blot forudsætter godkendelse af merit, men tillige at lægen løses fra det ansættelsesforhold, som meritgodkendelsen vedrører. Kompetencen til at løse en læge, som har fået godkendt merit, fra den del af ansættelsen, som meritgodkendelsen vedrører, tilkommer alene ansættelsesmyndigheden, og denne har ingen pligt til at imødekomme lægens ansøgning herom. Der er tale om et specielt område, hvor højtuddannet arbejdskraft er ansat til for en høj løn at udføre kvalificeret og væsentligt arbejde, som arbejdsgiveren må kunne regne med og planlægge i forhold til. Det er derfor ikke i strid med noget saglighedskrav at fastholde en læge, som har fået godkendt merit, på den ansættelses- og uddannelseskontrakt, som lægen har indgået, før der blev givet merit, da det er væsentligt for planlægningen af arbejdsgangen på hospitalsafdelingerne, at arbejdskraften er til rådighed i de perioder, der er aftalt. Det bestrides endvidere, at ansættelsesmyndigheden skal føre bevis for, at det er sagligt begrundet at fastholde en ansættelseskontrakt. Det er lægen, som ønsker en ændring i forhold til det aftalte, og ansættelsesmyndigheden må have et meget frit skøn med hensyn til, om man vil acceptere at ændre i aftalen. Det er endvidere ikke nogen forvaltningsakt at henholde sig til en allerede indgået aftale, og der kan derfor ikke opstilles noget krav om, at afslaget skal leve op til de regler, som gælder for bebyrdende forvaltningsakter. Dertil kommer, at det konkret var sagligt begrundet, at Nykøbing Falster Sygehus fastholdt, at A skulle gennemføre forløbet på medicinsk afdeling. Sygehuset har grundet sin geografiske placering svært ved at besætte ledige stillinger, og skulle man have frigivet A, havde det givet bemandingsmæssige huller. Der havde gennem flere år været store rekrutteringsproblemer, og der var ingen grund til at forvente, at rekrutteringssituationen ville være bedre i Overlæge B s mail af 7. november 2016 til A viser, at man var villig til at revurdere sagen, hvis forholdene skulle ændre sig. Afslaget var derfor baseret på en saglig afvejning af de modsat rettede hensyn, men i den konkrete situation var det arbejdsgiverens forpligtelse at sikre arbejdskraftens tilstedeværelse ikke mindst af

12 12 hensyn til patienterne og de øvrige læger på afdelingen, herunder uddannelseslægerne, som i tilfælde af lægemangel på afdelingen ville få forringet deres uddannelse. Opmandens begrundelse og resultat Den aftale, som A den 14. december 2015 accepterede forløbet af som bindende, har overskriften Ansættelses- og uddannelsesaftale og angiver at Nedennævnte tutorpraksis og sygehuse ansætter herved læge A som læge i hoveduddannelsesforløb til speciallæge i Almen medicin. Aftalen må således anses for indgået på vegne af ansættelsesmyndigheden i de enkelte forløbsstillinger, sådan som det også er forklaret af sekretariatschef C. A har da også i forbindelse med tiltrædelsen af de enkelte stillinger blot fået tilsendt et ansættelsesbevis, uden at det var nødvendigt at indhente hendes underskrift herpå. Det fremgår endvidere af aftalen, at ansættelserne sker i ét samlet ansættelsesforløb, jf. aftalens 2, stk. 1, og at en opsigelse/afskedigelse vil gælde såvel den aktuelle stilling som alle eventuelle efterfølgende stillinger, der er indeholdt i aftalen, jf. aftalens 6. Der må derfor gives indklagede medhold i, at der foreligger en mellem ansættelsesmyndigheden og A indgået gensidigt bindende kontrakt, som er opsigelig i sin helhed, men til hvis ændring der kræves samtykke fra begge parter. Sagen angår herefter i første række, om det forhold, at A har fået godkendt merit i henhold til 14 i bekendtgørelse nr af 25. oktober 2007 om uddannelse af speciallæger, giver hende et retskrav på at få ændret den af hende indgåede ansættelses- og uddannelsesaftale, således at der i aftalen tages højde for den godkendte merit. Det fremgår af bekendtgørelsens 14, at merit gives med henblik på, at en læge, som i et speciale har opnået kompetencer, der dækker kravene i et andet speciales målbeskrivelse, ved skift til dette speciale vil kunne få forkortet uddannelsen i det nye speciale. Bestemmelsen regulerer imidlertid alene, hvornår en forkortelse af uddannelsesforløbet kan finde sted. Bestemmelsen fastslår ikke, at der skal finde en forkortelse sted. Noget sådant fremgår heller ikke af parternes overenskomst, og kan heller ikke indfortolkes i den indgåede ansættelses- og uddannelsesaftale, som efter sit indhold har et dobbelt formål, nemlig dels at sikre, at ansættelsen gennemføres uddannelsesmæssigt tilfredsstillende i overensstemmelse med gældende regler, jf. aftalens 3, dels at sikre, at arbejdet tilrettelægges under hensyn til afdelingens drift, jf. aftalens 4, stk. 2. At en uddannelsessøgende læge ikke har et retskrav på at få sit hoveduddannelsesforløb afkortet som følge af godkendt merit, er endvidere i overensstemmelse med den administrative praksis, som parterne har fulgt i mange år, og med opmandstilkendegivelsen af 24. februar 2017 i sag FV Det lægges på baggrund af det anførte til grund, at A ikke har et retskrav på at få forkortet sin hoveduddannelse som følge af den meddelte merit, og spørgsmålet er herefter, om det meddelte afslag

13 13 på at blive frigjort for at arbejde som læge på medicinsk afdeling ved Nykøbing Falster Sygehus i perioden 1. september 2018 til 30. april 2019 kan kræves tilsidesat af andre grunde. Der kan i den forbindelse ikke gives klager medhold i, at afslaget var en bebyrdende forvaltningsakt, som skal overholde forvaltningslovens forvaltningsprocessuelle regler. Afslaget havde således karakter af en aftalemæssig disposition, som ikke var omfattet af forvaltningslovens afgørelsesbegreb, jf. herved Forvaltningsret ved Niels Fenger (red.), 2018, s. 87, og FOB (om et afslag på en ansøgning om uddannelsesorlov). Selv om der alene foreligger en aftalemæssig disposition, påhviler det imidlertid under alle omstændigheder en offentlig arbejdsgiver at iagttage en række generelle forvaltningsretlige principper om bl.a. saglighed, ligebehandling og proportionalitet, jf. Forvaltningsret ved Niels Fenger (red.), 2018, s. 207f (Jens Kristiansen). En uddannelsessøgende læge har normalt en meget væsentlig interesse i, at godkendelse af merit resulterer i en forkortelse af hoveduddannelsesforløbet og dermed i en hurtigere opnåelse af autorisation som speciallæge, hvilket også samfundet har en væsentlig interesse i. Det påhviler derfor regionerne og den enkelte hospitalsafdeling som ansættelsesmyndighed at vægte dette hensyn særdeles tungt ved stillingtagen til, om en ansøgning om fritagelse for hospitalstjeneste på grund af godkendt merit kan imødekommes. Det forhold, at mindst 95 % af alle ansøgninger imødekommes, viser, at det også er den måde, som ordningen i praksis administreres på. Det påhviler imidlertid samtidig ansættelsesmyndigheden at sikre, at den lægelige bemanding på den berørte hospitalsafdeling er forsvarlig, hvilket er af helt afgørende betydning for patientsikkerheden og i øvrigt også for uddannelsen af øvrige uddannelseslæger på afdelingen. Det lægges på baggrund af bevisførelsen, herunder overlæge B s forklaring, til grund, at medicinsk afdeling på Nykøbing Falster Sygehus gennem flere år havde været underbemandet med læger, især som følge af massive rekrutteringsproblemer begrundet i geografiske forhold, og at der ikke var udsigt til, at rekrutteringssituationen ville bedre sig. Afdelingen måtte derfor forudse, at en imødekommelse af A s ansøgning ville resultere i et bemandingsmæssigt hul, som det ville blive særdeles vanskeligt at udfylde. Det fremgår samtidig af B s mail af 7. november 2016, at afdelingen var indstillet på at revurdere sagen, hvis situationen skulle bedre sig. Den manglende imødekommelse af A s ansøgning om at blive frigjort for at arbejde som læge på medicinsk afdeling ved Nykøbing Falster sygehus i perioden 1. september 2018 til 30. april 2019 findes på baggrund af det anførte at have været baseret på en saglig og proportional afvejning af de modsat rettede hensyn. Det følger af det anførte, at det meddelte afslag på, at A kunne blive frigjort for at arbejde på medicinsk afdeling ved Nykøbing F. Sygehus i overensstemmelse med, hvad der var aftalt i hendes ansættelses- og uddannelsesaftale, hverken strider mod aftaleretlige, ansættelsesretlige, offentligretlige eller forvaltningsretlige regler eller principper, og indklagedes påstand om frifindelse tages derfor til følge som neden for bestemt.

14 14 THI BESTEMMES: Regionernes Lønnings- og Takstnævn frifindes. Hver part bærer sine omkostninger for voldgiftsretten. Parterne betaler opmandens honorar med halvdelen hver. Lene Pagter Kristensen

TILKENDEGIVELSE meddelt fredag den 24. februar i faglig voldgiftssag, FV Yngre Læger for læge A og læge B (advokat Jacob Goldschmidt)

TILKENDEGIVELSE meddelt fredag den 24. februar i faglig voldgiftssag, FV Yngre Læger for læge A og læge B (advokat Jacob Goldschmidt) TILKENDEGIVELSE meddelt fredag den 24. februar 2017 i faglig voldgiftssag, FV 2016.0114 Yngre Læger for læge A og læge B (advokat Jacob Goldschmidt) mod Regionernes Lønnings- og Takstnævn (advokat Morten

Læs mere

Der er nu kommet afgørelse i en sag om godkendt merit til læger i hoveduddannelsesforløb

Der er nu kommet afgørelse i en sag om godkendt merit til læger i hoveduddannelsesforløb REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN c/o Danske Regioner Dampfærgevej 22, Postbox 2593, 2100 København Ø Tlf. 35 29 81 00 RLTN OK-Nyt Løn nr. 004-2017 Orientering om tilkendegivelse ved faglig voldgift om

Læs mere

TILKENDEGIVELSE meddelt tirsdag den 9. december 2014 efter mundtlig tilkendegivelse meddelt onsdag den 3. december 2014

TILKENDEGIVELSE meddelt tirsdag den 9. december 2014 efter mundtlig tilkendegivelse meddelt onsdag den 3. december 2014 TILKENDEGIVELSE meddelt tirsdag den 9. december 2014 efter mundtlig tilkendegivelse meddelt onsdag den 3. december 2014 i faglig voldgiftssag, 2014.0107 Yngre Læger for speciallæge (advokat Jacob Goldschmidt)

Læs mere

C.630/33.06 Side 1. Ansættelses- og uddannelsesaftale for læger, der ansættes i stillinger som led i den lægelige videreuddannelse

C.630/33.06 Side 1. Ansættelses- og uddannelsesaftale for læger, der ansættes i stillinger som led i den lægelige videreuddannelse Side 1 AMTSRÅDSFORENINGEN Dampfærgevej 22, Postboks 2593 2100 København Ø - Tlf.: 35 29 80 00 Cirkulære nr. 630 af november 2005 Ansættelses- og uddannelsesaftale for læger, der ansættes i stillinger som

Læs mere

rammer for ansættelse af læger i stillinger i speciallægeuddannelsens hoveduddannelsesforløb.

rammer for ansættelse af læger i stillinger i speciallægeuddannelsens hoveduddannelsesforløb. N O T A T 02-07-2008 Sag nr. 06/4341 Dokumentnr. 39599/08 Procedure for ansættelse af læger i speciallægeuddannelsens hoveduddannelsesforløb Thomas I. Jensen Tel. 35298198 E-mail: tij@regioner.dk Indledning

Læs mere

VIDEREUDDANNELSE VIDEREUDDANNELSESREGI. Dato Sagsbehandler e-mail Sagsnr.

VIDEREUDDANNELSE VIDEREUDDANNELSESREGI. Dato Sagsbehandler e-mail Sagsnr. DET REGIONALE RÅD FOR LÆGERS VIDEREUDDANNELSE VIDEREUDDANNELSESREGI IDEREUDDANNELSESREGION NORD Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse Dato Sagsbehandler e-mail Sagsnr. Oktober 2015 Berit Bjerre

Læs mere

DET REGIONALE RÅD FOR LÆGERS VIDEREUDDANNELSE VIDEREUDDANNELSESREGION NORD

DET REGIONALE RÅD FOR LÆGERS VIDEREUDDANNELSE VIDEREUDDANNELSESREGION NORD DET REGIONALE RÅD FOR LÆGERS VIDEREUDDANNELSE VIDEREUDDANNELSESREGION NORD Dato Sagsbehandler e-mail Sagsnr. 13. maj 2015 Berit Bjerre Handberg Karen Norberg Karen.norberg@stab.rm.dk 1-30-72-155-07 Notat

Læs mere

SUPPLEMENT TIL TILKENDEGIVELSE meddelt onsdag den 4. marts 2015

SUPPLEMENT TIL TILKENDEGIVELSE meddelt onsdag den 4. marts 2015 SUPPLEMENT TIL TILKENDEGIVELSE meddelt onsdag den 4. marts 2015 i faglig voldgiftssag, 2014.0107 Yngre Læger for speciallæge A (advokat Jacob Goldschmidt) mod Regionernes Lønnings- og Takstnævn (advokat

Læs mere

PROTOKOLLAT. TILKENDEGIVELSE af 27. juni Faglig voldgiftssag FV Dansk Sygeplejeråd (advokat Steen Hellmann) mod

PROTOKOLLAT. TILKENDEGIVELSE af 27. juni Faglig voldgiftssag FV Dansk Sygeplejeråd (advokat Steen Hellmann) mod PROTOKOLLAT af TILKENDEGIVELSE af 27. juni 2018 i Faglig voldgiftssag FV 2018.0013 Dansk Sygeplejeråd (advokat Steen Hellmann) mod Regionernes Lønnings- og Takstnævn for Region Hovedstaden (advokat Morten

Læs mere

Kompetencevurdering i Speciallægeuddannelsen. Sundhedsstyrelsens vejledning

Kompetencevurdering i Speciallægeuddannelsen. Sundhedsstyrelsens vejledning Kompetencevurdering i Speciallægeuddannelsen Sundhedsstyrelsens vejledning Juli 2007 1 Indledning I henhold til 6, stk. 2. i Sundhedsstyrelsens bekendtgørelse nr. 660 af 10. juli 2003 om uddannelse af

Læs mere

Bekendtgørelse om uddannelse af speciallæger

Bekendtgørelse om uddannelse af speciallæger BEK nr 1257 af 25/10/2007 (Gældende) Udskriftsdato: 2. februar 2017 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Indenrigs- og Sundhedsmin., Sundhedsstyrelsen, j.nr. 7-702-03-156/1 Senere

Læs mere

Kendelse af 2. november 2015

Kendelse af 2. november 2015 Kendelse af 2. november 2015 i faglig voldgift nr. FV 2015.0097 Kristelig Fagforening (advokat Henning Friis Overgaard) mod Kristelig Arbejdsgiverforening (advokat Bjørn Carlsen) 2 Tvisten Sagen angår

Læs mere

Kendelse. faglig voldgiftssag 2010.180. Fagligt Fælles Forbund. (advokat Ane Lorentzen, LO) mod GLS-A. for. Gartneriet Linnemann ApS

Kendelse. faglig voldgiftssag 2010.180. Fagligt Fælles Forbund. (advokat Ane Lorentzen, LO) mod GLS-A. for. Gartneriet Linnemann ApS Kendelse i faglig voldgiftssag 2010.180 Fagligt Fælles Forbund (advokat Ane Lorentzen, LO) mod GLS-A for Gartneriet Linnemann ApS (advokat Charlotte Strøm Petersen, GLS-A) Tvisten Tvisten vedrører spørgsmålet

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse i afskedigelsesnævnssag FV Foreningen af Speciallæger som mandatar for A (advokat Arvid Andersen) mod

Protokollat med tilkendegivelse i afskedigelsesnævnssag FV Foreningen af Speciallæger som mandatar for A (advokat Arvid Andersen) mod Protokollat med tilkendegivelse i afskedigelsesnævnssag FV 2018.0003 Foreningen af Speciallæger som mandatar for A (advokat Arvid Andersen) mod Region Sjælland (advokat Morten Ulrich) Uoverensstemmelsen

Læs mere

Bekendtgørelse om uddannelse af speciallæger

Bekendtgørelse om uddannelse af speciallæger Udkast af 28. november 2017 til bekendtgørelse om uddannelse af speciallæger Sundhedsstyrelsen Kapitel 1 Uddannelsen Kapitel 2 Ansættelse Kapitel 3 Etablering af godkendte introduktions- og hoveduddannelsesforløb

Læs mere

Dato Sagsbehandler e-mail Sagsnr. 25. januar 2012 Stine Whitehouse Stine.Whitehouse@stab.rm.dk 1-30-72-162-09

Dato Sagsbehandler e-mail Sagsnr. 25. januar 2012 Stine Whitehouse Stine.Whitehouse@stab.rm.dk 1-30-72-162-09 Vejledning om kompetencevurdering i specialuddannelse af psykologer i børne- og ungdomspsykiatri og psykiatri Dato Sagsbehandler e-mail Sagsnr. 25. januar 2012 Stine Whitehouse Stine.Whitehouse@stab.rm.dk

Læs mere

OPMANDSKENDELSE i faglig voldgift ( ) CO-industri for Dansk Metal for A, B, C og D (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod

OPMANDSKENDELSE i faglig voldgift ( ) CO-industri for Dansk Metal for A, B, C og D (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod OPMANDSKENDELSE i faglig voldgift (2011.0058) CO-industri for Dansk Metal for A, B, C og D (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I v/ DI for Styropack A/S (advokat Karsten Almosetoft) afsagt

Læs mere

Bekendtgørelse om uddannelse af speciallæger

Bekendtgørelse om uddannelse af speciallæger BEK nr 96 af 02/02/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 16. juli 2019 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Sundheds- og Ældremin., Sundhedsstyrelsen, j.nr. 2-1012-317/1 Senere ændringer

Læs mere

Kendelse af 7. februar 2013 i faglig voldgift FV : Serviceforbundet for A (advokat Jørgen G. Jacobsen) mod

Kendelse af 7. februar 2013 i faglig voldgift FV : Serviceforbundet for A (advokat Jørgen G. Jacobsen) mod Kendelse af 7. februar 2013 i faglig voldgift FV 2012-0112: Serviceforbundet for A (advokat Jørgen G. Jacobsen) mod Dansk Erhverv for Profil Optik Butikker A/S (advokat Katrin Seirup) Uoverensstemmelsen

Læs mere

Notat vedrørende ansættelse af læger i hoveduddannelsesforløb i speciallægeuddannelsen

Notat vedrørende ansættelse af læger i hoveduddannelsesforløb i speciallægeuddannelsen NOTAT Ansættelsesprocedure og forretningsorden Notat vedrørende ansættelse af læger i hoveduddannelsesforløb i speciallægeuddannelsen I dette notat fastlægges de proceduremæssige rammer og retningslinjer

Læs mere

TILKENDEGIVELSE meddelt torsdag den 22. september i faglig voldgiftssag ( )

TILKENDEGIVELSE meddelt torsdag den 22. september i faglig voldgiftssag ( ) TILKENDEGIVELSE meddelt torsdag den 22. september 2016 i faglig voldgiftssag 2015.0194 (2015.0201) Fagligt Fælles Forbund (advokat Dennis Schnell-Lauritzen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for Back Up Vikar

Læs mere

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) Finansforbundet. (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod. Finanssektorens Arbejdsgiverforening.

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) Finansforbundet. (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod. Finanssektorens Arbejdsgiverforening. OPMANDSKENDELSE i Faglig Voldgift (FV 2015.0066) Finansforbundet (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod Finanssektorens Arbejdsgiverforening for Skandinavisk Data Center A/S (advokat Merete Preisler) Afsagt

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 14. august faglig voldgiftssag (FV ): Danske Bioanalytikere. (advokat Henrik Karl Nielsen) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 14. august faglig voldgiftssag (FV ): Danske Bioanalytikere. (advokat Henrik Karl Nielsen) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 14. august 2017 i faglig voldgiftssag (FV2017-0052): Danske Bioanalytikere (advokat Henrik Karl Nielsen) mod Regionernes Lønnings- og Takstnævn for Region Nordjylland

Læs mere

Tilkendegivelse. af 23. maj faglig voldgiftssag FV Dansk Magisterforening. som mandatar for. B og. (advokat Frederik Brocks) mod

Tilkendegivelse. af 23. maj faglig voldgiftssag FV Dansk Magisterforening. som mandatar for. B og. (advokat Frederik Brocks) mod Tilkendegivelse af 23. maj 2017 i faglig voldgiftssag FV 2016.0091 Dansk Magisterforening som mandatar for A, B og C (advokat Frederik Brocks) mod Københavns Kommune (advokat Jørgen Vinding) Indledning

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 25. oktober faglig voldgiftssag (FV ): 3F Fagligt Fælles Forbund,

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 25. oktober faglig voldgiftssag (FV ): 3F Fagligt Fælles Forbund, PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 25. oktober 2016 i faglig voldgiftssag (FV2016-0012): 3F Fagligt Fælles Forbund, Privat Service, Hotel og Restauration og Serviceforbundet (advokat Mads Bendix Skelbæk-Knudsen)

Læs mere

SKRIFTLIG TILKENDEGIVELSE. meddelt onsdag den 11. april 2012

SKRIFTLIG TILKENDEGIVELSE. meddelt onsdag den 11. april 2012 SKRIFTLIG TILKENDEGIVELSE meddelt onsdag den 11. april 2012 i afskedigelsesnævnssag nr. FV2011.0136. LC Lederforum for A (advokat Peter Breum) mod Odder Kommune (advokat Jørgen Vinding) Tvisten Tvisten

Læs mere

KENDELSE. faglig voldgiftssag FV Akademikerne. for. Dansk Magisterforening. Forbundet Arkitekter og Designere. (advokat Peter Breum) mod

KENDELSE. faglig voldgiftssag FV Akademikerne. for. Dansk Magisterforening. Forbundet Arkitekter og Designere. (advokat Peter Breum) mod KENDELSE i faglig voldgiftssag FV 2017.0022 Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod Moderniseringsstyrelsen for Styrelse F (advokat Lene Damkjær

Læs mere

Kendelse. faglig voldgiftssag FV Yngre Læger (advokat Jacob Goldschmidt) mod. Regionernes Lønnings- og Takstnævn. for

Kendelse. faglig voldgiftssag FV Yngre Læger (advokat Jacob Goldschmidt) mod. Regionernes Lønnings- og Takstnævn. for Kendelse i faglig voldgiftssag FV 2016.0180 Yngre Læger (advokat Jacob Goldschmidt) mod Regionernes Lønnings- og Takstnævn for Region Hovedstaden (advokat Morten Ulrich) 1. Uoverensstemmelsen Sagen, der

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 19. januar faglig voldgiftssag FV : CO-industri for 3F Industrigruppen for et antal medlemmer.

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 19. januar faglig voldgiftssag FV : CO-industri for 3F Industrigruppen for et antal medlemmer. PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 19. januar 2011 i faglig voldgiftssag FV2010.0092: CO-industri 3F Industrigruppen et antal medlemmer mod DI Overenskomst I Royal Unibrew A/S -------------------------------------

Læs mere

KENDELSE afsagt fredag den 22. januar 2010

KENDELSE afsagt fredag den 22. januar 2010 KENDELSE afsagt fredag den 22. januar 2010 i faglig voldgiftssag, 2009.0235 Blik- og Rørarbejderforbundet (forbundsformand Max Meyer) mod Skorstensfejerlauget af 11. februar 1778 for skorstensfejermester

Læs mere

O P M A N D S K E N D E L S E

O P M A N D S K E N D E L S E O P M A N D S K E N D E L S E af 3. november 2011 i faglig voldgiftssag FV 2011.0120: Fødevareforbundet NNF (advokat Martin Juul Christensen) mod Jutland Meat A/S (advokat Anders Worsøe) - 2 - INDLEDNING

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund (3F) mod

Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund (3F) mod Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift (FV 2013.0060) Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere (GLS-A) for HedeDanmark

Læs mere

Stillingsopslag for hoveduddannelsesstillinger i Almen Medicin Region Sjælland

Stillingsopslag for hoveduddannelsesstillinger i Almen Medicin Region Sjælland Stillingsopslag for hoveduddannelsesstillinger i Almen Medicin Region Sjælland I Region Sjælland opslås 5 stillinger i Hoveduddannelsen til almen medicin til besættelse som nedenfor nævnt. Til besættelse

Læs mere

OPMANDSKENDELSE. af 4. februar 2013. i faglig voldgiftssag 2012.0184. Blik- & Rørarbejderforbundet i Danmark. (advokat Kim Brandt) mod. Tekniq.

OPMANDSKENDELSE. af 4. februar 2013. i faglig voldgiftssag 2012.0184. Blik- & Rørarbejderforbundet i Danmark. (advokat Kim Brandt) mod. Tekniq. OPMANDSKENDELSE af 4. februar 2013 i faglig voldgiftssag 2012.0184 Blik- & Rørarbejderforbundet i Danmark (advokat Kim Brandt) mod Tekniq for L&H Rørbyg A/S (underdirektør Thorkild Bang) Sagen og dens

Læs mere

SEKRETARIATET FOR LÆGELIG VIDEREUDDANNELSE REGION ØST

SEKRETARIATET FOR LÆGELIG VIDEREUDDANNELSE REGION ØST SEKRETARIATET FOR LÆGELIG VIDEREUDDANNELSE REGION ØST Notat vedr. håndtering af "skæve" uddannelsesforløb i Region Øst Bilag 6.1 BORNHOLMS AMT FREDERIKSBORG AMT HOVEDSTADENS SYGEHUSFÆLLESSKAB KØBENHAVNS

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0096):

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0096): Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0096): HK/Privat (advokat Martin Juul Christensen) mod Praktiserende Lægers Arbejdsgiverforening (advokat Morten Ulrich) Voldgiftsretten Voldgiftsretten er nedsat

Læs mere

KENDELSE i faglig voldgiftssag FV Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod

KENDELSE i faglig voldgiftssag FV Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod KENDELSE i faglig voldgiftssag FV 2017.0022 Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod Moderniseringsstyrelsen for Slots- og Kulturstyrelsen

Læs mere

Kendelse af 8. maj 2012 i faglig voldgift FV 2011.0151:

Kendelse af 8. maj 2012 i faglig voldgift FV 2011.0151: Kendelse af 8. maj 2012 i faglig voldgift FV 2011.0151: CO-industri for HK/Privat og Teknisk Landsforbund for et antal medlemmer af disse forbund (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst 1 v/di

Læs mere

Anbefalinger vedr. sammensætning af uddannelsesforløb

Anbefalinger vedr. sammensætning af uddannelsesforløb DASAMS Dansk Samfundsmedicinsk Selskab Anbefalinger vedr. sammensætning af uddannelsesforløb Version og udgave:2.1 Dato: 15.01.2015 Ansvarlig: Anita Sørensen Jf. Bekendtgørelse nr. 1257 af 25/10/2007 er

Læs mere

Tilkendegivelse og forlig af 24. november 2017 i faglig voldgiftssag FV : Dansk Magisterforening som mandatar for A (advokat Frederik Brocks)

Tilkendegivelse og forlig af 24. november 2017 i faglig voldgiftssag FV : Dansk Magisterforening som mandatar for A (advokat Frederik Brocks) Tilkendegivelse og forlig af 24. november 2017 i faglig voldgiftssag FV2017.0088: Dansk Magisterforening som mandatar for A (advokat Frederik Brocks) mod Moderniseringsstyrelsen for Institution B (Kammeradvokaten

Læs mere

Opmandskendelse i Faglig Voldgift (FV ) HK/Privat for A (advokat Jesper Schäfer Munk) mod

Opmandskendelse i Faglig Voldgift (FV ) HK/Privat for A (advokat Jesper Schäfer Munk) mod Opmandskendelse i Faglig Voldgift (FV 2016.0197) HK/Privat for A (advokat Jesper Schäfer Munk) mod Grakom Arbejdsgivere for A/S Holbæk Eksprestrykkeri (binavn PrinfoHolbæk-Hedehusene-Køge a/s) (advokat

Læs mere

Opmandskendelse. i faglig voldgiftssag 2015.0021. Blik- og Rørarbejderforbundet (advokat Kim Bøg Brandt) mod. TEKNIQ for.

Opmandskendelse. i faglig voldgiftssag 2015.0021. Blik- og Rørarbejderforbundet (advokat Kim Bøg Brandt) mod. TEKNIQ for. Opmandskendelse i faglig voldgiftssag 2015.0021 Blik- og Rørarbejderforbundet (advokat Kim Bøg Brandt) mod TEKNIQ for Enco A/S VVS (advokat Susanne Oldenburg) Afsagt den 25. juni 2015. Tvisten drejer sig

Læs mere

1 Indledning. 1.1 Beskrivelse og krav til en akutafdeling

1 Indledning. 1.1 Beskrivelse og krav til en akutafdeling Vejledning om overgangsordning for speciallæger i andet speciale og læger med erfaring i akutmedicin opnået inden etableringen af specialet akutmedicin 1 Indledning I henhold til 20-21 i Sundhedsstyrelsens

Læs mere

Administration af femårsfristen tiden mellem første ansættelsesdag i KBU og ansættelse af læge i hoveduddannelsesstilling

Administration af femårsfristen tiden mellem første ansættelsesdag i KBU og ansættelse af læge i hoveduddannelsesstilling ADMINISTRATIONSNOTAT VEDR. FEMÅRSFRISTEN J.nr. 2-1010-27/1 Administration af femårsfristen tiden mellem første ansættelsesdag i KBU og ansættelse af læge i hoveduddannelsesstilling I henhold til 9 stk.

Læs mere

Tilkendegivelse af 22. juni 2017 i faglig voldgift FV : CO-industri for 3F Industrigruppen og Dansk Metal

Tilkendegivelse af 22. juni 2017 i faglig voldgift FV : CO-industri for 3F Industrigruppen og Dansk Metal Tilkendegivelse af 22. juni 2017 i faglig voldgift FV 2016.0193: CO-industri for 3F Industrigruppen og Dansk Metal (procedør: advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I v/di for Martin Professional

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 13. marts faglig voldgiftssag (FV ): Fagligt Fælles Forbund. (advokat Evelyn Jørgensen) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 13. marts faglig voldgiftssag (FV ): Fagligt Fælles Forbund. (advokat Evelyn Jørgensen) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 13. marts 2018 i faglig voldgiftssag (FV2016.0124): Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI Overenskomst I for Arriva Danmark A/S (advokat Sussi Skovgaard-Holm)

Læs mere

Tilkendegivelse. meddelt den 5. december 2013. i afskedigelsesnævnets sag faglig voldgiftssag, 2012-178

Tilkendegivelse. meddelt den 5. december 2013. i afskedigelsesnævnets sag faglig voldgiftssag, 2012-178 Tilkendegivelse meddelt den 5. december 2013 i afskedigelsesnævnets sag faglig voldgiftssag, 2012-178 Danmarks lærerforening som mandatar for (første afskedigelsesrunde) A, B, C, D, E og (anden afskedigelsesrunde)

Læs mere

Klager har påstået frifindelse for indklagedes selvstændige påstand.

Klager har påstået frifindelse for indklagedes selvstændige påstand. Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2014.0062 Malerforbundet i Danmark (advokat Nicolai Westergaard) mod Danske Malermestre (afdelingschef Heinrich Søndengaard Nielsen) Uoverensstemmelsen angår, om

Læs mere

Kendelse af 13. januar 2015 i faglig voldgift FV2014.0143: 3F København (faglig sekretær Henrik Forchhammer) mod

Kendelse af 13. januar 2015 i faglig voldgift FV2014.0143: 3F København (faglig sekretær Henrik Forchhammer) mod Kendelse af 13. januar 2015 i faglig voldgift FV2014.0143: 3F København (faglig sekretær Henrik Forchhammer) mod Danske Mediers Arbejdsgiverforening, DMA for Post & Medier ApS (advokat Katja Holbech Mårtensen)

Læs mere

Orientering om tilkendegivelse ved faglig voldgift om varsel ved ændring af tjenestested for bioanalytikere

Orientering om tilkendegivelse ved faglig voldgift om varsel ved ændring af tjenestested for bioanalytikere REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN c/o Danske Regioner Dampfærgevej 22, Postbox 2593, 2100 København Ø Tlf. 35 29 81 00 RLTN OK-Nyt Løn nr. 016-2017 Orientering om tilkendegivelse ved faglig voldgift om

Læs mere

Sundhedsstyrelsens administrative vejledning vedrørende ad hoc klassifikation af uddannelsesstillinger i turnus og speciallægeuddannelsen

Sundhedsstyrelsens administrative vejledning vedrørende ad hoc klassifikation af uddannelsesstillinger i turnus og speciallægeuddannelsen Sundhedsstyrelsens administrative vejledning vedrørende ad hoc klassifikation af uddannelsesstillinger i turnus og speciallægeuddannelsen ( Til de regionale videreuddannelsesråd for læger og videreuddannelsesråd

Læs mere

TILKENDEGIVELSE meddelt mandag den 27. december 2010

TILKENDEGIVELSE meddelt mandag den 27. december 2010 TILKENDEGIVELSE meddelt mandag den 27. december 2010 i faglig voldgiftssag 2010.0236 3F Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for Zoologisk Have (advokat Marie Louise

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 1. marts faglig voldgiftssag (FV ): Dansk Metal. (advokat Peter Nisbeth, LO) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 1. marts faglig voldgiftssag (FV ): Dansk Metal. (advokat Peter Nisbeth, LO) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 1. marts 2017 i faglig voldgiftssag (FV2016-0196): Dansk Metal (advokat Peter Nisbeth, LO) mod Regionernes Lønnings- og Takstnævn for Region Syddanmark (advokat Morten

Læs mere

Uoverensstemmelsen angår, om der har været tvingende årsager til opsigelse af en tillidsrepræsentant på grund af sygdom.

Uoverensstemmelsen angår, om der har været tvingende årsager til opsigelse af en tillidsrepræsentant på grund af sygdom. Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2018.0087 Farmakonomforeningen for A (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod Danmarks Apotekerforening for X Apotek (advokat Yvonne Frederiksen) Uoverensstemmelsen

Læs mere

RLTN REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN. OK-Nyt Løn nr

RLTN REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN. OK-Nyt Løn nr REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN c/o Danske Regioner Dampfærgevej 22, Postbox 2593, 2100 København Ø Tlf. 35 29 81 00 RLTN OK-Nyt Løn nr. 005-2017 Orientering om tilkendegivelse ved faglig voldgift af

Læs mere

Tilkendegivelse. meddelt den 5. september 2014. i faglig voldgiftssag, 2013.0131. FOA Fag og Arbejde (advokat Peter Nisbeth)

Tilkendegivelse. meddelt den 5. september 2014. i faglig voldgiftssag, 2013.0131. FOA Fag og Arbejde (advokat Peter Nisbeth) Tilkendegivelse meddelt den 5. september 2014 i faglig voldgiftssag, 2013.0131 FOA Fag og Arbejde (advokat Peter Nisbeth) mod KL for Gentofte Kommune (advokat Jørgen Vinding) Tvisten Sagen angår lønsammensætningen

Læs mere

Kendelse i. Faglig voldgiftssag FV F for A (procedør Maria Muniz Auken) mod

Kendelse i. Faglig voldgiftssag FV F for A (procedør Maria Muniz Auken) mod Kendelse i Faglig voldgiftssag FV 2018.0152 3F for A (procedør Maria Muniz Auken) mod Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere for Danish Agro a.m.b.a. (advokat Christian H. M. Mikaelsen) 1. Uoverensstemmelsen

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 7. oktober faglig voldgift: HK/Privat mod Malerforbundet i Danmark

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 7. oktober faglig voldgift: HK/Privat mod Malerforbundet i Danmark PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 7. oktober 2008 i faglig voldgift: HK/Privat mod Malerforbundet i Danmark Sagen forhandledes den 7. oktober 2008. Den faglige voldgiftsret bestod af Gerda Christensen

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en borger Din henvendelse vedrørende Region Syddanmark

Statsforvaltningens brev til en borger Din henvendelse vedrørende Region Syddanmark Statsforvaltningens brev til en borger 2016-34128 Dato: 21-12-2016 Tilsynet Din henvendelse vedrørende Region Syddanmark Den 22. april 2016 rettede du henvendelse til Statsforvaltningen om åremålskontrakter

Læs mere

Merit i specialet Almen Medicin

Merit i specialet Almen Medicin Merit i specialet Almen Medicin Med målbeskrivelse 2013 skal du arbejde med kvalifikationskort på dine hospitalsansættelser, og alle mål skal godkendes i almen praksis. På Sekretariatets hjemmeside www.laegeuddannelsen.dk

Læs mere

Faglig voldgiftssag FV Centralorganisationernes Forhandlingsudvalg (CFU) (advokat Peter Breum) mod

Faglig voldgiftssag FV Centralorganisationernes Forhandlingsudvalg (CFU) (advokat Peter Breum) mod Faglig voldgiftssag FV 2017.0103 Centralorganisationernes Forhandlingsudvalg (CFU) (advokat Peter Breum) mod Moderniseringsstyrelsen (advokat Lene Damkjær Christensen) 1. Uoverensstemmelsen Sagen angår,

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 27. maj 2014. faglig voldgiftssag (FV2013-0148): Fagligt fælles forbund, Transportgruppen

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 27. maj 2014. faglig voldgiftssag (FV2013-0148): Fagligt fælles forbund, Transportgruppen PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 27. maj 2014 i faglig voldgiftssag (FV2013-0148): Fagligt fælles forbund, Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for Dansk Supermarked

Læs mere

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2013.0047) CO-industri for 3F-Industrigruppen Dansk Metal og Dansk El-Forbund.

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2013.0047) CO-industri for 3F-Industrigruppen Dansk Metal og Dansk El-Forbund. PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2013.0047) CO-industri for 3F-Industrigruppen Dansk Metal og Dansk El-Forbund mod DI Overenskomst I v/di for Beauvais Foods A/S Tvisten Tvisten angår

Læs mere

Udkast til Paradigme for sammensætning af hoveduddannelsesforløb

Udkast til Paradigme for sammensætning af hoveduddannelsesforløb Udkast til Paradigme for sammensætning af hoveduddannelsesforløb i den lægelige videreuddannelse Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse i Region Syddanmark december 2012 Indholdsfortegnelse: Indledning...

Læs mere

Sundhedsstyrelsens retningslinier for godkendelse af uddannelsesforløb til speciallægeuddannelsen i almen medicin

Sundhedsstyrelsens retningslinier for godkendelse af uddannelsesforløb til speciallægeuddannelsen i almen medicin Sundhedsstyrelsens retningslinier for godkendelse af uddannelsesforløb til speciallægeuddannelsen i almen medicin (Sendt til amter, H:S, Bornholms Kommune, Færøerne, Grønland, de amtslige videreuddannelsesråd

Læs mere

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) CO10. Centralforeningen for Stampersonel. (advokat Peter Breum) mod. Moderniseringsstyrelsen.

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) CO10. Centralforeningen for Stampersonel. (advokat Peter Breum) mod. Moderniseringsstyrelsen. OPMANDSKENDELSE i Faglig Voldgift (FV 2018.0010) CO10 Centralforeningen for Stampersonel (advokat Peter Breum) mod Moderniseringsstyrelsen for Forsvarsministeriets Personalestyrelse (advokat Niels Banke)

Læs mere

UDKAST. Hovedaftale om fremgangsmåden ved indgåelse af aftaler og regler for udøvelse af forhandlingsret i øvrigt for tjenestemænd ansat i regionerne.

UDKAST. Hovedaftale om fremgangsmåden ved indgåelse af aftaler og regler for udøvelse af forhandlingsret i øvrigt for tjenestemænd ansat i regionerne. 888.20 21.04.1 Side 1 000000000000000000000000000000000000000000000000000000 000000000000000000 UDKAST Hovedaftale om fremgangsmåden ved indgåelse af aftaler og regler for udøvelse af forhandlingsret i

Læs mere

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN c/o Danske Regioner Dampfærgevej 22, Postbox 2593, 2100 København Ø Tlf. 35 29 81 00 RLTN 27-01-2009 OK-Nyt Løn nr. 002-09 Sag.nr.: 07/2174 Voldgiftssagen vedrørende

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 24. maj 2011 i faglig voldgift: PROFOT mod CSC Danmark A/S

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 24. maj 2011 i faglig voldgift: PROFOT mod CSC Danmark A/S PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 24. maj 2011 i faglig voldgift: PROFOT mod CSC Danmark A/S Tvisten Tvisten angår fortolkningen af Protokollat nr. 14 Vikarregler til PROFOT overenskomst 2004. Påstande

Læs mere

PECIALPSYKOLOGUDDANNELSEN

PECIALPSYKOLOGUDDANNELSEN Vejledning om meritvurdering under specialpsykologuddannelsen (jf Bekendtgørelse nr. 1303 af 25. november 2010 om uddannelse af specialpsykologer, 19) Dato Sagsbehandler e-mail Sagsnr. 02-01-2018 Rikke

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 19. november faglig voldgiftssag (FV ): 3F Transportgruppen. for. Havnegruppen

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 19. november faglig voldgiftssag (FV ): 3F Transportgruppen. for. Havnegruppen PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 19. november 2013 i faglig voldgiftssag (FV2013-0129): 3F Transportgruppen for Havnegruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod APM Terminals Cargo Service A/S (advokat Marianne

Læs mere

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN Sag.nr.: APV /3834 Tilkendegivelse i faglig voldgift om tilkaldevikarer Dokumentnr.

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN Sag.nr.: APV /3834 Tilkendegivelse i faglig voldgift om tilkaldevikarer Dokumentnr. REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN c/o Danske Regioner Dampfærgevej 22, Postbox 2593, 2100 København Ø Tlf. 35 29 81 00 RLTN OK-Nyt Løn nr. 003-07 29-01-2007 Sag.nr.: APV3406-02/3834 Tilkendegivelse i

Læs mere

OPMANDSKENDELSE. Voldgiftssagen: Dansk Funktionærforbund (procedør: advokat Evelyn Jørgensen) mod

OPMANDSKENDELSE. Voldgiftssagen: Dansk Funktionærforbund (procedør: advokat Evelyn Jørgensen) mod OPMANDSKENDELSE I Voldgiftssagen: Dansk Funktionærforbund (procedør: advokat Evelyn Jørgensen) mod Dansk Industri for Vagt- og Alarmbranchens Arbejdsgiverforening (VABA) for G4S Vagt A/S (procedør: advokat

Læs mere

Opmandskendelse i Faglig Voldgift. Fag og Arbejde (FOA) mod. Regionernes Lønnings- og Takstnævn

Opmandskendelse i Faglig Voldgift. Fag og Arbejde (FOA) mod. Regionernes Lønnings- og Takstnævn Opmandskendelse i Faglig Voldgift (FV 2010.0090) Fag og Arbejde (FOA) (advokat Peter Nisbeth) mod Regionernes Lønnings- og Takstnævn (advokat Morten Ulrich) afsagt den 14. februar 2011 - 2 1. Sagen angår

Læs mere

T I L K E N D E G I V E L S E. af 25. januar 2015. Faglig voldgiftssag FV2014.0125: Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst)

T I L K E N D E G I V E L S E. af 25. januar 2015. Faglig voldgiftssag FV2014.0125: Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) T I L K E N D E G I V E L S E af 25. januar 2015 i Faglig voldgiftssag FV2014.0125: Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod GLS-A for Aldershvile Planteskole ApS (advokat

Læs mere

1) skal anerkende, at A under sin ansættelse hos indklagede var omfattet af den gældende overenskomst, og

1) skal anerkende, at A under sin ansættelse hos indklagede var omfattet af den gældende overenskomst, og Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2012.0035 HK Privat (advokat Maria Rasmussen) mod Bilfærgernes Rederiforening for Mols Linien A/S (advokat Anne Louise Wulff) Uoverensstemmelsen angår, om en afdelingsleder

Læs mere

T I L K E N D E G I V E L S E

T I L K E N D E G I V E L S E T I L K E N D E G I V E L S E i faglig voldgiftssag FV 2011.0090: Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Evelyn Jørgensen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver/ DTLs arbejdsgiverforening for Nykøbing Dag- & Industrirenovation

Læs mere

Bekendtgørelse om lægers kliniske basisuddannelse

Bekendtgørelse om lægers kliniske basisuddannelse BEK nr 1256 af 25/10/2007 (Gældende) Udskriftsdato: 2. august 2016 Ministerium: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Journalnummer: Indenrigs- og Sundhedsmin., Sundhedsstyrelsen, j.nr. 7-701-30/1 Senere

Læs mere

PROTOKOLLAT. med. tilkendegivelse. af 28. januar faglig voldgiftssag FV : CO10. (advokat Peter Breum) mod. Moderniseringsstyrelsen.

PROTOKOLLAT. med. tilkendegivelse. af 28. januar faglig voldgiftssag FV : CO10. (advokat Peter Breum) mod. Moderniseringsstyrelsen. PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 28. januar 2017 i faglig voldgiftssag FV 2016.0083: CO10 (advokat Peter Breum) mod Moderniseringsstyrelsen for Kriminalforsorgen på Færøerne (Kammeradvokaten v/ advokat

Læs mere

Bekendtgørelse om specialuddannelse af psykologer i børne- og ungdomspsykiatri og psykiatri

Bekendtgørelse om specialuddannelse af psykologer i børne- og ungdomspsykiatri og psykiatri (Gældende) Udskriftsdato: 7. januar 2015 Ministerium: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Journalnummer: Indenrigs- og Sundhedsmin., Sundhedsstyrelsen, j.nr. 7-702-03-199/1 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

OP M A N D S K E N D E L S E

OP M A N D S K E N D E L S E OP M A N D S K E N D E L S E af 16. juni 2008 i faglig voldgiftssag: 3F Transportgruppen (konsulent Evelyn Jørgensen) mod DI/Turistvognmændenes Arbejdsgiverforening (TA) for Todbjerg City A/S (advokat

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse af 25. juni 2018 i faglig voldgiftssag FV

Protokollat med tilkendegivelse af 25. juni 2018 i faglig voldgiftssag FV Protokollat med tilkendegivelse af 25. juni 2018 i faglig voldgiftssag FV 2017.0166 Fagligt Fælles Forbund (advokat Peter Nisbeth) mod Odense renovation (advokat Mads Spanggaard Stokholm) Sagen angår,

Læs mere

Tilkendegivelse. Meddelt den 12. oktober 2011. i faglig voldgiftssag, 2011.0037 FOA Fag og Arbejde (advokat Peter Nisbeth)

Tilkendegivelse. Meddelt den 12. oktober 2011. i faglig voldgiftssag, 2011.0037 FOA Fag og Arbejde (advokat Peter Nisbeth) Tilkendegivelse Meddelt den 12. oktober 2011 i faglig voldgiftssag, 2011.0037 FOA Fag og Arbejde (advokat Peter Nisbeth) mod RLTN (Regionernes Lønnings og Takstnævn) og Region Nordjylland (advokat Morten

Læs mere

August 1999 Aftalenr. 1387

August 1999 Aftalenr. 1387 Økonomiforvaltningen J.nr. 233.1BHKL-1/99 August 1999 Aftalenr. 1387 Københavns Kommune og Forbundet af Offentligt Ansatte har aftalt fornyelse pr. 1. april 1999 af overenskomst for børnehaveklasseassistenter

Læs mere

Kendelse af 16. marts 2016

Kendelse af 16. marts 2016 Kendelse af 16. marts 2016 i faglig voldgift nr. FV 2015.0193 Fag og Arbejde (advokat Peter Nisbeth) mod Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) for Region Hovedstaden (advokat Morten Ulrich) 1. Tvisten

Læs mere

Procedure for ansøgning om merit i Almen Medicin, Region Nordjylland

Procedure for ansøgning om merit i Almen Medicin, Region Nordjylland Procedure for ansøgning om merit i Almen Medicin, Region Nordjylland Med målbeskrivelsen fra 2013 skal du arbejde med kvalifikationskort på dine hospitalsansættelser, og alle mål skal godkendes i almen

Læs mere

Bekendtgørelse om uddannelse af specialpsykologer i psykiatrien

Bekendtgørelse om uddannelse af specialpsykologer i psykiatrien Oversigt (indholdsfortegnelse) Kapitel 1 Formål Kapitel 2 Funktionsområde Kapitel 3 Uddannelsesansvar og uddannelsesstruktur Kapitel 4 Uddannelsesråd m.v. Kapitel 5 Uddannelsen Kapitel 6 Bedømmelse m.v.

Læs mere

DET REGIONALE RÅD FOR LÆGERS VIDEREUDDANNELSE VIDEREUDDANNELSESREGION NORD

DET REGIONALE RÅD FOR LÆGERS VIDEREUDDANNELSE VIDEREUDDANNELSESREGION NORD DET REGIONALE RÅD FOR LÆGERS VIDEREUDDANNELSE VIDEREUDDANNELSESREGION NORD Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse Dato Sagsbehandler e-mail Sagsnr. Januar 2015 Karen Norberg Karen.norberg@hotmail.com

Læs mere

Oktober 1999 Aftalenr. 1347

Oktober 1999 Aftalenr. 1347 Økonomiforvaltningen J.nr. 233.1STPÆ-1/99 Oktober 1999 Aftalenr. 1347 Københavns Kommune og Forbundet af Offentligt Ansatte har aftalt fornyelse pr. 1. april 1999 af overenskomst for støttepædagoger der

Læs mere

Administrativ vejledning vedrørende ad hoc barsel m.m." Sundhedsstyrelsen, 1. kontor, d. 1. september 2001.

Administrativ vejledning vedrørende ad hoc barsel m.m. Sundhedsstyrelsen, 1. kontor, d. 1. september 2001. Sundhedsstyrelsens administrative vejledning vedrørende ad hoc klassifikation af uddannelsesstillinger i turnus og speciallægeuddannelsen til erstatningsansættelse ved fravær grundet sygdom, graviditet,

Læs mere

DEN LÆGELIGE VIDEREUDDANNELSE REGION NORD RINGKJØBING ÅRHUS VIBORG NORDJYLLANDS AMTER

DEN LÆGELIGE VIDEREUDDANNELSE REGION NORD RINGKJØBING ÅRHUS VIBORG NORDJYLLANDS AMTER DEN LÆGELIGE VIDEREUDDANNELSE REGION NORD RINGKJØBING ÅRHUS VIBORG NORDJYLLANDS AMTER Det Regionale Videreuddannelsesråd, Region Nord Dato Journalnr. Sagsbehandler e-mail Tlf.nr. 5. november 2006 2-15-7-06

Læs mere

Håndtering af det uhensigtsmæssige uddannelsesforløb

Håndtering af det uhensigtsmæssige uddannelsesforløb Det Regionale Videreuddannelsesråd, Region Nord!"#$%&$ $'() () * 18. august 2006 2-15-7-06 Jan Greve jag@ag.aaa.dk 8944 6410 Håndtering af det uhensigtsmæssige uddannelsesforløb Baggrund og afgrænsning

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 27. august 2013. faglig voldgiftssag (FV2012-0176): FOA. for. FOA Odense. (advokat Henrik Piil) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 27. august 2013. faglig voldgiftssag (FV2012-0176): FOA. for. FOA Odense. (advokat Henrik Piil) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 27. august 2013 i faglig voldgiftssag (FV2012-0176): FOA for FOA Odense (advokat Henrik Piil) mod Kommunernes Landsforening (KL) for Odense Kommune (advokat Christian

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 21. juni 2011. faglig voldgift (FV2010.0088): Farmakonomforeningen for A (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 21. juni 2011. faglig voldgift (FV2010.0088): Farmakonomforeningen for A (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 21. juni 2011 i faglig voldgift (FV2010.0088): Farmakonomforeningen for A (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod Danmarks Apotekerforening for Taastrup Apotek (advokat

Læs mere

H O V E D A F T A L E. mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og. Denne hovedaftale er afsluttet med bindende virkning for:

H O V E D A F T A L E. mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og. Denne hovedaftale er afsluttet med bindende virkning for: Side 1 H O V E D A F T A L E mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og Foreningen af Danske Lægestuderende. Denne hovedaftale er afsluttet med bindende virkning for: 1. a. Regionernes Lønnings- og Takstnævn.

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV ):

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV ): Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2010.0200): Fagligt Fælles Forbund for Murersjakket, René Bay Lodahl, Frank Lindholm og Per René Nielsen, på byggepladsen Vitus Bering i Horsens (Opmåler Jens A. Knudsen)

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2010.0197): Forbundet Træ-Industi-Byg i Danmark for A (Faglig medarbejder Jan Nielsen) mod

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2010.0197): Forbundet Træ-Industi-Byg i Danmark for A (Faglig medarbejder Jan Nielsen) mod Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2010.0197): Forbundet Træ-Industi-Byg i Danmark for A (Faglig medarbejder Jan Nielsen) mod Dansk Byggeri for Per Hansen Tømrerfirma ApS (Chefkonsulent Henrik Olsen)

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2014.0047)

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2014.0047) Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2014.0047) 3F Aalborg for murersvend A (gruppeformand Reidar Kogstad) mod Dansk Byggeri for NCC Construction Danmark A/S (afdelingschef Thorsten Wilstrup) Voldgiftsretten

Læs mere

STANDARDKONCEPTER TIL ANSÆTTELSESBREVE M.V.

STANDARDKONCEPTER TIL ANSÆTTELSESBREVE M.V. Side 1 Dampfærgevej 22 Postboks 2593 2100 København Ø Tlf.: 3529 8100 Oktober 2003 ARF j.nr. APV1100-0226 STANDARDKONCEPTER TIL ANSÆTTELSESBREVE M.V. 1. GENERELT Som et personaleadministrativt værktøj

Læs mere

P R O T O K O L A T af 19. september faglig voldgiftssag: Fællesudvalget for Musikundervisere inden for Musikskoleområdet

P R O T O K O L A T af 19. september faglig voldgiftssag: Fællesudvalget for Musikundervisere inden for Musikskoleområdet P R O T O K O L A T af 19. september 2008 i faglig voldgiftssag: Fællesudvalget for Musikundervisere inden for Musikskoleområdet (FMM) (advokat Anne Troelsen) mod Kommunernes Landsforening (KL) (advokat

Læs mere