HØRINGSSVAR. Udkast til bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af ikke-elektrisk arbejde i nærheden af elektriske anlæg

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "HØRINGSSVAR. Udkast til bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af ikke-elektrisk arbejde i nærheden af elektriske anlæg"

Transkript

1 HØRINGSSVAR Udkast til bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af ikke-elektrisk arbejde i nærheden af elektriske anlæg Marts 2016

2 Ikke-elektrisk arbejde Høringssvar uden bemærkninger Arbejdsgiverne Finanstilsynet FRI Elteknik Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Metroselskabet Patent- og Varemærkestyrelsen Marts 2016

3 From: Maria Duerlund Bergholm - Arbejdsgiverne Sent: 4 Feb :09: To: Sikkerhedsstyrelsen Hovedpostkasse (SIK) Subject: Jour.nr Til Sikkerhedsstyrelsen Tak for den tilsendte høring. Arbejdsgiverne har ingen kommentarer. Venlig hilsen Maria Duerlund Bergholm KOMMUNIKATIONSME DARBEJDER Direkte: Mobil: mbe@arbejdsgiverne.dk Download VCard ARBEJDSGIVERNE Magnoliavej Odense SV Telefon info@arbejdsgiverne. dk Web: dk Følg os på LinkedIn ogtwitter. Ved du hvordan fremtiden ser ud? Kom til gratis seminar med Arbejdsgiverne. Læs mere her HVEM ER VI? Arbejdsgivern e er en arbejdsgiverog brancheforeni ng for industri-, maskin-, smede-, el-, og vvsvirksomheder med i alt cirka medarbejdere. Fra: Kristina Mortensen [mailto:kmo@sik.dk] Sendt: 3. februar :16 Emne: Høring over udkast til bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af ikke-elektrisk arbejde i nærheden af elektriske anlæg Hermed sendes høring over udkast til bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af ikke-elektrisk arbejde i nærheden af elektriske anlæg. Vi anmoder om at modtage eventuelle bemærkninger senest den 16. marts Med venlig hilsen Kristina Mortensen Jurist, fuldmægtig Direkte: KMO@sik.dk

4 Sikkerhedsstyrelsen Nørregade Esbjerg Tlf.: Denne og enhver vedhæftet fil er fortrolig og alene tiltænkt modtageren. Såfremt De ikke er rette modtager, vil adgang til e- mailen være ubeføjet, og enhver udnyttelse eller videregivelse af ens indhold være uretmæssig og potentielt i strid med lovgivningen. Såfremt De ikke er rette modtager, bedes De venligst omgående underrette os og derefter slette en og enhver vedhæftet fil. På forhånd tak.

5 From: Finanstilsynet - Ministerbetjening Sent: 4 Feb :45: To: Sikkerhedsstyrelsen Hovedpostkasse (SIK);Ministerbetjening (FT) Subject: SV: Høring over udkast til bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af ikkeelektrisk arbejde i nærheden af elektriske anlæg Finanstilsynet har ikke bemærkninger til den sendte høring. Med venlig hilsen Belal Yassin Ministerbetjening Juridisk Kontor Århusgade 110, 2100 København Ø Tlf.: / Fax: Direkte tlf.: mailto:bya@ftnet.dk Fra: Gina Heman (FT) På vegne af Finanstilsynets officielle postkasse (FT) Sendt: 3. februar :22 Til: Ministerbetjening (FT) Emne: VS: Høring over udkast til bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af ikke-elektrisk arbejde i nærheden af elektriske anlæg Fra: Kristina Mortensen [mailto:kmo@sik.dk] Sendt: 3. februar :16 Emne: Høring over udkast til bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af ikke-elektrisk arbejde i nærheden af elektriske anlæg Hermed sendes høring over udkast til bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af ikke-elektrisk arbejde i nærheden af elektriske anlæg. Vi anmoder om at modtage eventuelle bemærkninger senest den 16. marts Med venlig hilsen Kristina Mortensen Jurist, fuldmægtig Direkte:

6 Sikkerhedsstyrelsen Nørregade Esbjerg Tlf.: Denne og enhver vedhæftet fil er fortrolig og alene tiltænkt modtageren. Såfremt De ikke er rette modtager, vil adgang til e- mailen være ubeføjet, og enhver udnyttelse eller videregivelse af ens indhold være uretmæssig og potentielt i strid med lovgivningen. Såfremt De ikke er rette modtager, bedes De venligst omgående underrette os og derefter slette en og enhver vedhæftet fil. På forhånd tak.

7 From: Inge Ebbensgaard Sent: 16 Mar :52: To: Kristina Mortensen Cc: Inge Ebbensgaard;Niels Brunhede Subject: SV: Høring over udkast til bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af elektriske anlæg Kære Kristina Blot til orientering Vi er meget glade for at have modtaget jeres tre høringer om udførelse af elektriske anlæg, ikke-elektrisk arbejde og drift af elektriske anlæg. Der er tale om et nicheområde for vores medlemsvirksomheder som kombineret med sygdom har gjort at vi ikke kan afgive et så velunderbygget høringssvar, som vi gerne ville have leveret. Vi afleverer derfor ikke høringssvar denne gang. Vi beklager, men håber vi kan gøre det bedre næste gang. J Med venlig hilsen Inge Ebbensgaard Informationschef Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI Besøgsadresse: Industriens Hus Rådhuspladsen København V Postadresse: Vesterbrogade 1E 3. sal Postboks København V T M E ime@frinet.dk Fra: Foreningen af Rådgivende Ingeniører Sendt: 3. februar :36 Til: Inge Ebbensgaard <ime@frinet.dk> Emne: VS: Høring over udkast til bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af elektriske anlæg Fra: Kristina Mortensen [mailto:kmo@sik.dk] Sendt: 3. februar :16 Emne: Høring over udkast til bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af elektriske anlæg Hermed sendes høring over udkast til bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af elektriske anlæg.

8 Vi anmoder om at modtage eventuelle bemærkninger senest den 16. marts Med venlig hilsen Kristina Mortensen Jurist, fuldmægtig Direkte: Sikkerhedsstyrelsen Nørregade Esbjerg Tlf.: Denne og enhver vedhæftet fil er fortrolig og alene tiltænkt modtageren. Såfremt De ikke er rette modtager, vil adgang til e- mailen være ubeføjet, og enhver udnyttelse eller videregivelse af ens indhold være uretmæssig og potentielt i strid med lovgivningen. Såfremt De ikke er rette modtager, bedes De venligst omgående underrette os og derefter slette en og enhver vedhæftet fil. På forhånd tak.

9 From: Alexander Fredsgaard Benjaminsen Sent: 26 Feb :54: To: Sikkerhedsstyrelsen Hovedpostkasse (SIK) Subject: Høringssvar: J.Nr.: Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, herunder Konkurrencerådet, er en uafhængig konkurrencemyndighed. De følgende høringsbemærkninger afgives udelukkende som konkurrencemyndighed. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, herunder Konkurrencerådet har ikke bemærkninger Sikkerhedsstyrelsens Høring over udkast til bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af ikke-elektrisk arbejde i nærheden af elektriske anlæg. Med venlig hilsen Alexander Fredsgaard Benjaminsen Studentermedhjælper / Student Assistent Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen/ Danish Competition and Consumer Authority Tlf afb@kfst.dk Carl Jacobsens Vej Valby Tlf Vi arbejder for velfungerende markeder.

10 From: Anne Mette Kristensen Sent: 15 Mar :14: To: Sikkerhedsstyrelsen Hovedpostkasse (SIK) Cc: Dan Skjoldstrup Subject: SV: Høring over udkast til bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af ikkeelektrisk arbejde i nærheden af elektriske anlæg (j.nr ) Til Sikringsstyrelsen Metroselskabet har ingen bemærkninger til udkast til bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af ikkeelektrisk arbejde i nærheden af elektriske anlæg (j.nr ) Med venlig hilsen Anne Mette Kristensen Direktionssekretær Metroselskabet og Hovedstadens Letbane Metrovej 5 DK-2300 København S T M E amk@m.dk Mere end 1 million passagerer kører med metroen hver uge, og vi bygger flere end 50 metro- og letbanestationer, der skaber nye forbindelser og muligheder i Hovedstaden. Læs mere på m.dk og dinletbane.dk Fra: Kristina Mortensen [mailto:kmo@sik.dk] Sendt: 3. februar :16 Emne: Høring over udkast til bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af ikke-elektrisk arbejde i nærheden af elektriske anlæg Hermed sendes høring over udkast til bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af ikke-elektrisk arbejde i nærheden af elektriske anlæg. Vi anmoder om at modtage eventuelle bemærkninger senest den 16. marts Med venlig hilsen Kristina Mortensen Jurist, fuldmægtig Direkte: KMO@sik.dk Sikkerhedsstyrelsen Nørregade 63

11 6700 Esbjerg Tlf.: Denne og enhver vedhæftet fil er fortrolig og alene tiltænkt modtageren. Såfremt De ikke er rette modtager, vil adgang til e- mailen være ubeføjet, og enhver udnyttelse eller videregivelse af ens indhold være uretmæssig og potentielt i strid med lovgivningen. Såfremt De ikke er rette modtager, bedes De venligst omgående underrette os og derefter slette en og enhver vedhæftet fil. På forhånd tak.

12 From: - PVS Patent- og Varemærkestyrelsens officielle postkasse Sent: 3 Feb :41: To: Kristina Mortensen Subject: SV: Høring over udkast til bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af ikkeelektrisk arbejde i nærheden af elektriske anlæg Patent- og Varemærkestyrelsen har ingen bemærkninger til den fremsendte høring. Venlig hilsen Marie Louise Rosendal Sekretær Politik & Jura Patent- og Varemærkestyrelsen Helgeshøj Allé 81 DK-2630 Taastrup Telefon: mlr@dkpto.dk Fra: - PVS Patent- og Varemærkestyrelsens officielle postkasse Sendt: 3. februar :25 Til: 3 - PVS Ministerbetjening Emne: VS: Høring over udkast til bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af ikke-elektrisk arbejde i nærheden af elektriske anlæg Fra: Kristina Mortensen [mailto:kmo@sik.dk] Sendt: 3. februar :16 Emne: Høring over udkast til bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af ikke-elektrisk arbejde i nærheden af elektriske anlæg Hermed sendes høring over udkast til bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af ikke-elektrisk arbejde i nærheden af elektriske anlæg. Vi anmoder om at modtage eventuelle bemærkninger senest den 16. marts Med venlig hilsen Kristina Mortensen Jurist, fuldmægtig

13 Direkte: Sikkerhedsstyrelsen Nørregade Esbjerg Tlf.: Denne og enhver vedhæftet fil er fortrolig og alene tiltænkt modtageren. Såfremt De ikke er rette modtager, vil adgang til e- mailen være ubeføjet, og enhver udnyttelse eller videregivelse af ens indhold være uretmæssig og potentielt i strid med lovgivningen. Såfremt De ikke er rette modtager, bedes De venligst omgående underrette os og derefter slette en og enhver vedhæftet fil. På forhånd tak.

14 Ikke-elektrisk arbejde Høringssvar med bemærkninger Arbejdstilsynet AURA Energi Dansk Byggeri DONG Energy Elkonsulenterne Energi Fyn Net EnergiMidt Erhvervsstyrelsen GEV Net HEF Net IDA Elteknik LO MES Net Metroselskabet Rambøll Thy Mors Energi TREFOR Aarhus Letbane Marts 2016

15 From: Erik Lund Lauridsen Sent: 15 Mar :38: To: Sikkerhedsstyrelsen Hovedpostkasse (SIK) Cc: Postkasse SD-BA og Teknik;Postkasse Direktionssekretariat Subject: SV: Høring over udkast til bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af ikkeelektrisk arbejde i nærheden af elektriske anlæg (j. nr ) - besvarelse Arbejdstilsynet har følgende bemærkning til udkast til bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af ikkeelektrisk arbejde i nærheden af elektriske anlæg (j. nr ) 5 Der er generelt byttet om på vandret og lodret respektafstand Det foreslås at teksten ændres til: 5. Ved arbejde i nærheden af luftledninger og luftkabler må hverken den lodrette respektafstand, jf. stk. 2, eller de vandrette respektafstande, jf. stk. 3, overskrides, jf. dog stk Stk. 2. Den lodrette respektafstand er 3 meter fra jorden, jf. bilag 1, figur 1-4. Stk. 3. Den vandrette respektafstand er: 1) 1,5 meter fra yderste leder for lavspændingsluftledninger og lavspændingsluftkabler, jf. bilag 1, figur ) 6 meter fra yderste leder for højspændingsluftledninger mellem kv, jf. bilag 1, figur 3. 3) 15 meter fra yderste leder for højspændingsluftledninger over 40 kv, jf. bilag 1, figur 4. Stk. 4. Kørsel med eller anvendelse af landbrugsmaskiner er ikke omfattet af stk. 1-2, hvis maskinens højde inklusiv personer, der befinder sig på maskinen, ikke er større end 1) 4 meter ved elektriske lavspændingsanlæg, og 2) 4,5 meter ved elektriske højspændingsanlæg. Stk. 5. Har landbrugsmaskinen bevægelige dele, som kan overskride maksimumhøjden i stk. 4, skal det sikres, at maskinens bevægelige dele er fastlåst under kørslen med eller anvendelsen af landbrugsmaskinen. Venlig hilsen Erik Lund Lauridsen Arbejdsmiljøfagligt Center Tlf ell@at.dk Landskronagade 33, 2100 København C Tlf at@at.dk Fra: Kristina Mortensen Sendt: 3. februar :16 Emne: Høring over udkast til bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af ikke-elektrisk arbejde i nærheden af elektriske anlæg Hermed sendes høring over udkast til bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af ikke-elektrisk arbejde i nærheden af elektriske anlæg. Vi anmoder om at modtage eventuelle bemærkninger senest den 16. marts 2016.

16 Med venlig hilsen Kristina Mortensen Jurist, fuldmægtig Direkte: Sikkerhedsstyrelsen Nørregade Esbjerg Tlf.: Denne og enhver vedhæftet fil er fortrolig og alene tiltænkt modtageren. Såfremt De ikke er rette modtager, vil adgang til e- mailen være ubeføjet, og enhver udnyttelse eller videregivelse af ens indhold være uretmæssig og potentielt i strid med lovgivningen. Såfremt De ikke er rette modtager, bedes De venligst omgående underrette os og derefter slette en og enhver vedhæftet fil. På forhånd tak.

17

18

19

20

21

22 Sikkerhedsstyrelsen Nørregade Esbjerg Nærværende høringssvar er indsendt d.d. på 15. marts 2016 J-nr.: / Høringssvar til udkast til bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af ikke-elektrisk arbejde i nærheden af elektriske anlæg Hermed fremsendes Dansk Byggeris bemærkninger til høringen over udkast til bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af ikke-elektrisk arbejde i nærheden af elektriske anlæg. Dansk Byggeri mener, at der er behov for en koordinering af bekendtgørelsens tekst og de BAR-vejledningstekster, som allerede findes på området for så vidt angår respektafstande og maskingravning i nærheden af de enkelte ledningstyper med forskellige spændingsniveauer. I bekendtgørelsens kapitel 4 beskrives arbejde i nærheden af kabler i jord i 11 og 12, men det skelnes ikke mellem respektafstande for jordkabler med spændinger på mere eller mindre end 10 kv. I modsætning hertil findes der BAR-vejledninger om gravearbejder ved eksisterende ledningsnet, hvori der beskrives sikkerhedsafstand ned til 10 cm for kabler på 10 kv og derunder, mens den øges til 1 meter ved kabler over 10 kv. Dansk Byggeri foreslår, at der i bekendtgørelsen opdeles i tilsvarende intervaller, så der gives samme bestemmelser for sikkerhedsafstande ved gravning nær kabler med henholdsvis mindre end 10 kv og mere end 10 kv. Venlig hilsen Dansk Byggeri Mikael Mortensen Nørre Voldgade 106 Telefon: Jyske Bank: 1358 København K CVR-nr.: info@danskbyggeri.dk

23 Sikkerhedsstyrelsen Nørregade Esbjerg Vedr. j. nr Dok. ansvarlig: HJJ Sekretær: JLO Sagsnr: s Doknr: d marts 2016 Høringssvar Dansk Energi takker for muligheden for at afgive høringssvar på udkastet til bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af ikke-elektrisk arbejde i nærheden af elektriske anlæg, herefter benævnt bekendtgørelsen. Dansk Energi har dels nogle generelle kommentarer og dels mere detaljerede kommentarer til de enkelte paragraffer i bekendtgørelsen. De generelle kommentarer ses nedenfor, mens de mere specifikke kommentarer til de enkelte paragraffer følger af bilag 1. En arbejdsgruppe med deltagelse fra distributionsselskaber, Energinet.dk og Sikkerhedsstyrelsens teknikere anbefalede i 2015, at Stærkstrømsbekendtgørelsens afsnit 5A (SB 5A) blev bibeholdt fuldt ud. Hvis billederne i SB 5A ikke ønskedes medtaget i en ny bekendtgørelse, burde de udgives i en vejledning, da de er mere illustrative for lægmand. Vi har imidlertid med beklagelse konstateret, at teksten i bekendtgørelsen er forkortet betydeligt, hvilket har medført, at vigtige definitioner mangler, og at teksten nogle steder er blevet for upræcis. Et eksempel herpå er, at der ikke er nogen definition af, hvad der forstås ved henholdsvis lavspændings- og højspændingsanlæg. Masteformerne i figurerne kan ikke benyttes som tilstrækkeligt grundlag for en entreprenør til at vurdere spændingsniveauet. Der savnes desuden en sammenhæng til udkastet til bekendtgørelse for drift af elektrisk anlæg. I dette udkast kan driftsledelsen af et elektrisk anlæg varetages af en driftsansvarlig virksomhed, og det vil i så tilfælde være den driftsansvarlige virksomhed, der skal udfylde den rolle, ejeren af det elektriske anlæg har i mange af paragrafferne. Denne problematik bør adresseres i bekendtgørelsen. Terrænregulering nær jordkabler er ikke omtalt i bekendtgørelsen. Her er det både et problem at fjerne jord, så kablet kommer nærmere jordoverfladen, og at deponere jord oven på kablet, så dets overføringsevne reduceres. Det er heller ikke klart, om gravearbejde på privat grund og/eller tæt på skel til offentlige arealer er dækket af bekendtgørelsen. Hvis skellet ikke er afsat eller markeret helt præcist, kan en privatperson uforvarende komme til at grave i offentlige arealer, hvor der kan befinde sig elektriske anlæg inden for respektafstanden på 1 m.

24 2 I relation til sikkerhed nær elektriske anlæg savner vi desuden en bekendtgørelse om placering af høje genstande nær elektriske anlæg. Høje master kan fx vælte ned over luftledninger og lynnedslag i dem kan medføre skader på jordkabler nær ved masten. Vi opfordrer derfor Sikkerhedsstyrelsen til at udarbejde en sådan bekendtgørelse. De detaljerede kommentarer til de enkelte paragraffer er samlet i bilag 1. Vi står naturligvis gerne til rådighed for en uddybning af kommentarerne i høringssvaret, og vi deltager gerne i den fortsatte proces hen imod en endelig udgave af bekendtgørelsen. Med venlig hilsen Dansk Energi Hans Jørgen Jørgensen Chefkonsulent, civilingeniør Jørgen S. Christensen Forsknings- og teknologi-direktør

25 3 Bilag 1. Kommentarer til de enkelte paragraffer i bekendtgørelsen Paragraf Kommentar Titel Begrebet ikke-elektrisk arbejde er ikke defineret. Det bør defineres i 2, Før kapitel 1 Der savnes en beskrivelse af formålet med bekendtgørelsen. 1 Formuleringen i nærheden af er ikke særlig præcis. I Stærkstrømsbekendtgørelsens afsnit 5A (herefter benævnt SB 5A) er begrebet relateret til muligheden for at komme nærmere anlægget end de respektafstande, der er beskrevet i 5. En lignende afgrænsning bør foretages her. 1 Transport bør nævnes i første linje, da det ellers ikke giver mening af undtage færdsel på offentlig vej i stk.3 pkt Teksten i stk. 2 pkt. 2 er blevet forkortet så meget i forhold til SB 5A, at meningen er gået tabt. Anvend teksten fra SB 5A pkt. 1.2 b. 2 Transportarbejde bør tilføjes til listen af arbejder i pkt Der savnes her definitioner af Højspænding Lavspænding Respektafstand Elektriske anlæg Definitionerne kan tages fra SB 5A 3 Vi foreslår at dele 3 i to stykker, hvoraf stk.1 dækker det som entreprenøren skal gøre, inden arbejdet påbegyndes, dvs. pkt. 1 og pkt. 2, mens stk. 2 dækker det, entreprenøren skal gøre under arbejdet, dvs. pkt. 3 og pkt Entreprenøren skal inden arbejdet påbegyndes 1) indhente ledningsoplysninger inden ethvert grube-, grave-, bore eller nedramningsarbejde, og 2) ved større arbejder fremsende situationsplan over arbejdets omfang til ejeren af det elektriske anlæg Stk. 2 Entreprenøren skal under arbejdet 1) følge anvisninger fra ejeren af det elektriske anlæg, og 2) anmelde enhver skade, uheld og ulykke i forbindelse med udførelse af arbejde i nærheden af et elektrisk anlæg til ejeren af det elektriske anlæg. 4 Vi foreslår at ændre formuleringen til: 4 Entreprenøren skal inden arbejdet påbegyndes instruere og.. 5 Der er byttet om på den vandrette og lodrette afstand. I stk. 2 skal vandrette ændres til lodrette og i stk. 3 skal lodrette ændres til vandrette og henvisningerne i stk. 1 skal rettes. 5 Vi foreslår at gøre teksten i stk. 1 mere præcis ved at skrive: 5 Ved alle former for arbejde, herunder transportarbejde, i nærheden af luftledninger eller luftkabler (uden jordet skærm) må hverken de lodrette respektafstande, jf. stk. 2, eller den vandrette respektafstand, jf. stk. 3, overskrides af personer, værktøj eller materiel, jf. dog stk Det skal i stk. 5 sikres, at bevægelige dele, som er fastlåst under kørslen, ikke overskrider maksimumshøjden på 4 m.: Stk.5 Har landbrugsmaskinen bevægelige dele, som kan overskride maksimumshøjden i stk. 4, skal det sikres, at maskinens bevægelige dele er fastlåst under

26 4 kørslen med eller anvendelsen af landbrugsmaskinen, således at maksimumshøjden i stk. 4 ikke overskrides. 6 Det bør her præciseres, at anvisningerne skal indhentes, inden arbejdet påbegyndes. 7 Det er ikke kun opgravet eller afskrællet materiale, der giver problemer. Formuleringen anbefales derfor ændret, så der tales om opgravet eller afskrællet materiale eller anden opstabling. 10 Det bør her præciseres, om vandingsmaskiner altid skal være mærket med advarselsskilte, hvis de en gang i mellem kommer i nærheden af luftledningsanlæg, eller om skiltningen kun skal være til stede, når der vandes i nærheden af luftledningsanlæg. 11 Ikke alle jordkabler har kabelkasser eller kabelskabe tilknyttet. Desuden skal der også udvises forsigtighed i nærheden af transformerstationer. Vi foreslår der for teksten ændret til: 11 Ved arbejde i nærheden af jordkabler, kabelskabe, kabelkasser og transformerstationer, skal arbejdet planlægges således, at beskadigelse undgås. 11 Det bør i stk. 3 anføres, at almindelig jordbearbejdning i forbindelse med have- og landbrugsarbejde ikke omfatter grubning. Kapitel 5 Overskriften foreslås ændret til Forholdsregler ved uheld og ulykker. 13 Vi foreslår i stk. 2 at tilføje en henvisning til 14: Stk. 2. Har en genstand berørt et elektrisk anlæg, eller er der sket overslag, betragtes genstanden som spændingsførende, og den relevante respektafstand, jf. 14, skal overholdes. 15 Vi foreslår i stk.1 at ændre hurtigst muligt til straks. 16 Vi undrer os over, hvorfor 13 er undtaget fra strafbestemmelserne. Skal det ingen konsekvenser have at undlade at betragte de omtalte anlæg eller genstande som spændingsførende eller undlade at få information herom fra ejeren? 17 Vi anbefaler at lade bekendtgørelsen træde i kraft tidligst fem måneder efter udstedelsen. Figurer Det bør i alle figurer skrives, hvad det grå område markerer. Figur 3 De lodrette streger bør forlænges helt til toppen af figuren for at vise, at afstandskravet også gælder over luftledningen. Figur 4 De lodrette streger bør forlænges helt til toppen af figuren for at vise, at afstandskravet også gælder over luftledningen. Figur 4 Den vandrette afstand bør afsættes fra den nederste del af isolatorkæden, hvor lederen hænger. Fasen kan have flere fasetove, og isolatorkæden kan hænge skævt (knækmast). Derfor er det vigtigt, at afstanden måles fra yderste fasetov. Figur 5 Det bør angives, at der kun er tale om en principskitse. Gamle lavspændingskabler kan være nedlagt uden afdækningsmateriale og advarselsbånd. Vi savner en figur med tre enlederkabler i flad forlægning. Her skal der måles 1 m ud fra hver af yderfaserne.

27

28

29

30

31

32

33 Sikkerhedsstyrelsen Nørregade Esbjerg Vejle, d. 15. marts 2016 Høringssvar, j.nr Udkast til bekendtgørelse om udførelse af ikke-elektrisk arbejde i nærheden af elektriske anlæg. El-Konsulenterne har modtaget høringsbrev over udkast til bekendtgørelse om udførelse af ikke-elektrisk arbejde i nærheden af elektriske anlæg, som skal udstedes med hjemmel i lov nr. 525 af 29. april Vi takker for denne anledning til at kommentere bekendtgørelsen. I det følgende har vi anført vores kommentarer til bekendtgørelsen. Generelle betragtninger: Vi er generel positive over for de bekendtgørelser der kommer, i forbindelse med loven om sikkerhed ved elektriske anlæg, elektriske installationer og elektrisk materiel. Fra vores syspunkt er det vigtig at forholdende fremadrettet er efter fælleseuropæiske og nationale standarder. Kommentarer til bekendtgørelsen: El-konsulenterne har ikke yderligere kommentar til denne bekendtgørelse. Med venlig hilsen El-Konsulenterne Henrik Bergholt Jørn Jørgensen

34 ''. / " #2!!!))# -!>;? 5->! '' -. -./ 01'2') /-''. - / '')''23. '' ' /4!.- '-) - '-'0 2' /!5 '- -06 '''-' 0 / 2! / 2-'2!'- ''.''2 3'/2') / !:28''/' 2' /2 ) -3!.2' '-'2' /) -'-2.'. / - - ') ! '0.01'' )-./03 3!; - '''2-) 3'' -0/03! 5.3 '2' / - '') 3!<'' ''3 ' '-.' - ''3. 0!50-2' 2/2' /! =3 3-'2''-2' /!:210-) 2-1'2' '21- / 6!!"#$ %"#$$ &!'(((! )!'*+)!,#$,#

35 5.''' '- 3'' 2' /!:''' '.036 '00- -'- -.-'2) ''3-0' 01! <-''.3''3 2' /-06)./ 3''3!:/' %3- ) - ' /'01-'23!-0 - -''.212' /! 5'-'0 2! '-./ ' /! ;.!"#$ %"#$$ &!'(((! )!'*+)!,#$,#

36 = /') ' -12' /! ''3 036!<3'/2') / ). -'-33 0' 2) '@! 3 2/ -.! =0-2/3 /'' 301- '!"0'!"! =''!0'!2 -' ) 12!' 80'!!2! 4=0-242/ / 20'!! 5. - Højspænding Lavspænding Respektafstand Elektriske anlæg Definitionerne kan tages fra SB 5A " -1@"-''.- '!3''-0/ ' /2012!0'!- 0'!'!3') '0/' /2!0'!"- 0'!!! "#!!!!# > $ ! <'!' '!"' '!'! -1 /''!036'> %&! '! ## ##! ##$%# 5''!'23-1'/'' -''./01!> "!"#$ %"#$$ &!'(((! )!'*+)!,#$,#

37 "#%(! #$! #$# 52/.036 '.2012)! # 5'''-0 '3 0-2! ) ' /.036- ''33' '. '-3. ) 3 -' ''313.) 3! <''-'2.'2''2'2'!5' ! -1 -'3> &!!# 52/'!" / )- 2 2''- 2! A0 ' ''4 " # -1'! "##(!! #$ -1'!34. 44' @" 2! ' '-'.2-3 ) -03 / B 2 2' /3' 1 )! 52/ '. 1-1'! " 5-2/ ) '- 1 3-! 5-2/ ) '- 1 3-! 5 2/ 3 --'3.-.3!' '3'.3 '37'3'9!5-1 ) -! 52/ '-060'!C03 ) '2'3 3' - 21! '2-3!:'1.!!"#$ %"#$$ &!'(((! )!'*+)!,#$,#

38 Sikkerhedsstyrelsen Nørregadee Esbjerg Dato: 16. marts Vor ref.: : Morten Eriksen Projektnr.: Inst.nr.: Kundenr.: Direkte tlf.: mer@energimidt.dk Høringssvar vedr. j. nr EnergiMidt Net takker for muligheden for at afgive høringssvar på udkastet til Bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af ikke-elektrisk arbejde i nærheden af elektriske anlæg, herefter h benævnt bekendtgørelsen. EnergiMidt Net har dels nogle generelle kommentarer og dels mere detaljerede kommentarer til de enkeltee paragraffer i bekendtgørelsen. En arbejdsgruppe med deltagelse fra distributionsselskaber, Energinet.dk og Sikkerhedsstyrelsens teknikere anbefalede i 2015, at Stærkstrømsbekendtgørelsens afsnit 5A (SB 5A) blev b bibeholdt fuldt ud. Hvis billeder- ne i SB 5A ikke ønskedes medtaget i en ny bekendtgørelse, burde de udgives i en vejledning, da de er mere illustrative for lægmand. Vi har imidlertid med beklagelse konstateret, at teksten i bekendtgørelsen er forkor- for tet betydeligt, hvilket har medført, att vigtige definitioner mangler, og at teksten nogle steder er blevet upræcis. Et eksempel herpå er, at der ikke er nogen definition af, hvad der forstås ved henholdsvis lavspændings- og højspændingsanlæg. Masteformerne i figurerne kan ikke benyttes som tilstrækkeligt grundlag for en entreprenør til at vurdere spændingsniveauet. Der savnes desuden en sammenhæng til udkastet til bekendtgørelse for drift af elektrisk anlæg. I dette udi så tilfælde kast kan driftsledelsen af et elektriskk anlæg varetages af en driftsansvarlig virksomhed, og det vil være den driftsansvarlige virksomhed, der skal udfylde den rolle, ejeren af det elektriske anlæg har i mange af paragrafferne. Dennee problematik bør adresseres i bekendtgørelsen. Terrænregulering nær jordkabler er ikke omtalt i bekendtgørelsen. Her er det både ett problem at fjerne jord, så kablet kommer nærmere jordoverfladen, og at deponere jord oven på kablet, så dets overføringsevne reduceres. Det er heller ikke klart, om gravearbejde på privat grund og/eller tæt på skel s til offentlige arealer er dækket af bekendtgørelsen. Hvis skellet ikke er afsat eller markeret helt præcist, kan en privatperson uforvarende komme til at grave i offentlige arealer, hvor der kan befinde sig elektriskee anlæg inden for respektafstanden på 1 m. I relation til sikkerhed nær elektriskee anlæg savner vi desuden en bekendtgørelse omm placering af høje gen- stande nær elektriske anlæg. Høje master kan fxx vælte ned over luftledninger og lynnedslag i dem kan med- en sådan føre skader på jordkabler nær ved masten. Vi opfordrer derfor Sikkerhedsstyrelsen till at udarbejde bekendtgørelse. De detaljerede kommentarer til de enkelte paragraffer er samlet i bilag 1.. EnergiMidt Net A/S Tietgensvej Silkeborg Tlf Fax info@energimidt.dk dk CVR-nr

39 Vi står naturligvis gerne til rådighed for en uddybning af kommentarerne i høringssvaret, og vi deltager gerne i den fortsatte proces hen imod en endelig udgave af bekendtgørelsen. Med venlig hilsen Jan Østergaard Jensen Direktør EnergiMidt Net A/S EnergiMidt Net A/S Tietgensvej Silkeborg Tlf Fax info@energimidt.dk dk CVR-nr

40 Bilag 1. Kommentarer til de enkelte paragraffer i bekendtgørelsen Paragraf Titel Før kapitel Kommentar Begrebet ikke-elektriskk arbejde er ikke defineret. Det bør defineres i 2, Der savness en beskrivelse af formålet med bekendtgørelsen. Formuleringen i nærheden af er ikke særlig præcis. I Stærkstrømsbekendtgørelsens afsnit 5A (herefter benævnt SB 5A) er begrebet relateret til muligheden m for at komme nærmere anlægget end de respektafstande, der er beskrevet i 5. En lignende afgræns- på ning bør foretages her. Transport bør nævnes i første linje, da det ellers ikke giver mening m af undtage færdsel offentlig vej i stk.3 pkt 3). Teksten i stk. 2 pkt. 2) er blevet forkortet så meget i forhold til t SB 5A, at meningen er gået tabt. Anvend teksten fra SB 5A pkt. 1.2 b). Transportarbejde bør tilføjes til listen af arbejder i pkt. 2). Der savness her definitioner af Højspænding Lavspænding Respektafstand Elektriske anlæg Definitionerne kan tages fra SB 5A Vi foreslår at dele 3 i to stykker, hvoraf stk.1 dækker det som entreprenøren skal gøre, inden arbejdet påbegyndes, dvs. pkt. 1) og pkt. 2, mens stk. 2 dækker det, entreprenøren skal gøre under arbejdet, dvs. pkt. 3) og pkt. 4). 3 Entreprenøren skal inden i arbejdet påbegyndes 1) indhente ledningsoplysningerr inden ethvert grube-, grave-, bore eller nedramnings- af det arbejde, og 2) ved større arbejder fremsendee situationsplan over arbejdets omfang til ejeren elektriske anlæg Stk. 2 Entreprenøren skal under arbejdet 1) følge anvisningerr fra ejeren af det elektriske anlæg, ogg 2) anmelde enhver skade, uheldd og ulykke i forbindelse med m udførelse af arbejdee i nærheden af et elektrisk anlæg til ejeren af det elektriskee anlæg. Vi foreslår at ændre formuleringen til 4 Entreprenøren skal inden i arbejdet påbegyndes instruere og,,,, Der er byttet om på den vandrette og lodrette afstand. I stk 2 skal vandrette ændres til lodrette og i stk. 3 skal lodrette ændres til vandrette og henvisningerne i stk. 1 skal rettes. Vi foreslår at gøre teksten i stk. 1 mere præcis ved at skrive 5 Ved alle former for arbejde, herunder transportarbejde, i nærheden af luftledninger eller luftkabler (uden jordet skærm) må hverken de lodrette respektafstanr nde, jf. stk. 2, eller den vandrette respektafstand, jf. stk. 3, overskrides af personer, p værktøj eller materi- el, jf. dog stk Det skal i stk. 5 sikres, at bevægelige dele, som er fastlåst under u kørslenn ikke overskrider maksimumshøjden på 4 m.: Stk.5 Har landbrugsmaskinen bevægelige dele, som kan overskride maksimumshøjden i stk. 4, skal det sikres, at maskinenss bevægeligee dele er fastlåst under kørslen med eller anvendelsen af landbrugsmaskinen, således at maksimumshøjden i stk. 4 ikke overskri- EnergiMidt Net A/S Tietgensvej Silkeborg Tlf Fax info@energimidt.dk dk CVR-nr

41 Kapitel Figurer Figur 3 Figur 4 Figur 4 Figur 5 des. Det bør her præciseres, at anvisningerne skal indhentes, inden arbejdet påbegyndes. Det er ikke kun opgravet eller afskrællet materiale, der giverr problemer. Formuleringen anbefales derfor ændret, så der tales om opgravet eller afskrællet materi- ale eller anden opstabling Det bør her præciseres, om vandingsmaskiner altid skal være mærket med advarselsskil- te, hvis de en gang i mellem kommer i nærheden af luftledningsanlæg, eller om skiltnin- udvises forsigtighed i nærheden af transformerstationer. Vi foreslår f der for teksten ændret til. gen kun skal være til stede, når der vandes i nærheden af luftledningsanlæg. Ikke alle jordkabler har kabelkasserr eller kabelskabe tilknyttet. Desuden skal der også 11 Ved arbejde i nærheden af jordkabler, kabelskabe, kabelkasser og transformerstatio- ner, skal arbejdet planlægges således, at beskadigelse undgås. Det bør i stk. 3 anføres,, at almindelig jordbearbejdning i forbindelse medd have og land- brugsarbejde ikke omfatter grubning. Overskriften foreslås ændret til Forholdsregler ved uheld ogg ulykker Vi foreslår i stk. 2 at tilføje en henvisning til 14: Stk. 2. Har en genstand berørt et elektrisk anlæg eller er derr sket overslag, betragtes genstandenn som spændingsførende, og den relevante respektafstand, jf. 14, skal over- holdes Vi foreslår i stk.1 at ændre hurtigst muligt til straks Vi undrer os over, hvorfor 13 er undtaget fra strafbestemmelserne. Skal det ingen konsekvenser have at undlade at betragte dee omtalte anlæg eller genstan- Det bør i alle figurer skrives, hvad det grå område markerer. de som spændingsførende eller undlade at få information herom fra ejeren? Vi anbefaler at lade bekendtgørelsen træde i kraft tidligst 5 måneder m efter udstedelsen. De lodrette streger bør forlænges helt til toppen af figuren for at vise, at afstandskravet også gælder over luftledningen. De lodrette streger bør forlænges helt til toppen af figuren for at vise, at afstandskravet også gælder over luftledningen. Den vandrette afstand bør afsættess fra den nederste del af isolatorkæden, hvor lederen hænger. Fasen kan have flere fasetove, og isolatorkæden kan hænge skævt (knækmast). Derfor er det vigtigt, at afstanden måles fra yderste fasetov. Det bør angives, at der kun er tale om en principskitse. Gamle lavspændingskabler kan være nedlagt uden afdækningsmateriale og advarselsbånd. Vi savner en figur med tre enlederkabler i flad forlægning. Her skal der måles 1 m ud fra hver af yderfaserne. EnergiMidt Net A/S Tietgensvej Silkeborg Tlf Fax info@energimidt.dk dk CVR-nr

42 !!"!#$ "!##"%&!"%'($ )!"& #$#& # )*!+! #! +",#)!+%!-)!"&!-!"!!" "!!" *!! '"##)!"&!"!!!!#,!'.#!! '"###& "#) "!)*"$'' " #)$! ),!"!!!""!!!)#,+&)!"&!#!/01/2) %)) #$ $%)!1/ &!"!!)!"&,)$$"%!%*!!", $%# +"!3!,!)!"&!#) ",% #&,%"" #!!!","!!" ) %#$'+. ' '(,!"!#!!#,%#(%! % %'+!!""&*'+!!"! +"4#!#"$!!)! + ""$! "#!!'!& %$ '+!!"!%$ 3%!$!!!+!" $ )!"& ###! +"5$!#!#! +"% "#!#!% "%,"% ( #+ %+!#! % "%, $#!,*!#! +"!"#'"##!!!') )&)!"&! 6+!"$!"!+*) )!"&! )(') #*!*,()!+*%#!," '!*%!'(),(%#&!"%!$.

43 ,"%)*'('%"$!" +'( ##! " +#)!"&!% # '+.,!!'%'!$#%! "% ##! ",%!)#!"! +"!!#'#!!'( 5!!+! +"%!%$!!)!"& '.!"#&*"!!!+! +"&*!#7 %+!% $#!!""!! "!#&'(* )!+%!3'##! $)*!(!)!"& *!! '"## ) " 3(!$ "%"! ("#!$)!!"#!!&!"%,"% ""!!#'.!!! " $"%#)!"&! 3! "!!!!! #

44 ! 6 9&' 1")- )*-#!)&#! 8, %!!)% ##( )!"&! 9$!"!-!+!#-+ "'+.5+ &)!"&!#!/0#)!+%!1/2 )") $ "!#!+! +""!'#!,)%8! "!!# "+!!!")&#" 6!')&!+%!#&!*, "%!!" #$!"#+ '(##! "%*' 6!') %#("# 1 /,!!"!"()/!%!!#1/') -6!')*-)& #&*!#)*' %!#!!# &*'+!!" :%'+!!" '#!! +" #!!!!"#1/ 3# ( 8,%#+!'!&! "&,!!)*'()"!,%'" ',!+,!'!&! "&$! )*,%'"'! "#!!!!# 3# (+!#$!"! ; $ )'(!%!" #! 5 -%!-+! - -" - -+! -%!-"!%!!"! 3# ("&!'+.%%; %&! '! ## ##! ##$%#,)%+" ",# ($! &!,%$&*!'(;

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

46 9"$ )&!"%,$!!'!.' % '+!!")!%+! "$!#+!!" " % )(! 3%!!#"$! ) # # +"!!" ( $#%##!

47 From: 1 - ERST Høring Sent: 12 Feb :15: To: Sikkerhedsstyrelsen Hovedpostkasse (SIK) Cc: Anna Ketelsen;Lisa Plønd Gundsø Subject: Erhvervsstyrelsens høringssvar vedr. tre bekendtgørelser om sikkerhed ift. elektriske anlæg (j.nr.: , j.nr.: og ) Kære Sikkerhedsstyrelsen Erhvervsstyrelsens Team Effektiv Regulering (TER) har modtaget følgende udkast i høring: Bekendtgørelse om sikkerhed for drift af elektriske anlæg Bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af elektriske anlæg Bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af ikke-elektrisk arbejde i nærheden af elektriske anlæg Erhvervsstyrelsens Team Effektiv Regulering (TER) har konstateret, at Sikkerhedsstyrelsen har sendt forslaget i høring via høringsportalen. Vi beder om, at al erhvervsrelevant regulering sendes i høring direkte til TER via letbyrder@erst.dk. Ved EU-høringer til letbyrder-i-eu@erst.dk. TER vurderer, at bekendtgørelsesudkastene medfører administrative konsekvenser under 4 mio. kr. årligt for erhvervslivet. De bliver derfor ikke kvantificeret yderligere. Kontaktperson vedr. ovenstående bemærkninger: Lisa Plønd Gundsø Fuldmægtig Tlf. direkte E-post: LisPlo@erst.dk Fra oktober 2015 skal al regulering med direkte konsekvenser for erhvervslivet jf. Vejledning om erhvervsøkonomiske konsekvensvurderinger træde i kraft på en af to fælles ikrafttrædelsesdatoer hhv. 1. januar og 1. juli. Med venlig hilsen Anne Krejberg Christensen Stud.merc.jur. ERHVERVSSTYRELSEN Ledelsessekretariatet - Team Jura Dahlerups Pakhus Langelinie Allé København Ø Telefon nr.: Direkte tlf: AnnKre@erst.dk

48

49 From: Palle Hartmann Sent: 16 Mar :06: To: Sikkerhedsstyrelsen Hovedpostkasse (SIK) Cc: Per Søndergaard Subject: Høringssvar Anlægsbekendtgørelser på elsikkerhedsområdet Til Sikkerhedsstyrelsen GEV Net A/S kan fuldt ud tilslutte sig de tre høringssvar som Dansk Energi har indsendt som svar på høringsudgaverne af Anlægsbekendtgørelserne på elsikkerhedsområdet. Med venlig hilsen Palle Hartmann Teknisk chef Grindsted El- og Varmeværk Grindsted Vandværk Hovednr Direkte nr Mobil Mail Web gev.dk

50 Sikkerhedsstyrelsen Vedr. j. nr HEF Net A/S kth amj D marts 2016 Høringssvar HEF Net A/S takker for muligheden for at afgive høringssvar på udkastet til bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af ikke-elektrisk arbejde i nærheden af elektriske anlæg, herefter benævnt bekendtgørelsen. HEF Net A/S har dels nogle generelle kommentarer og dels mere detaljerede kommentarer til de enkelte paragraffer i bekendtgørelsen. De generelle kommentarer ses nedenfor, mens de mere specifikke kommentarer til de enkelte paragraffer følger af bilag 1. HEF Net A/S ønskede, at Stærkstrømsbekendtgørelsens afsnit 5A (SB 5A) blev bibeholdt fuldt ud. Hvis billederne i SB 5A ikke ønskedes medtaget i en ny bekendtgørelse, burde de udgives i en vejledning, da de er mere illustrative for lægmand. Vi har imidlertid med beklagelse konstateret, at teksten i bekendtgørelsen er forkortet betydeligt, hvilket har medført, at vigtige definitioner mangler, og at teksten nogle steder er blevet for upræcis. Et eksempel herpå er, at der ikke er nogen definition af, hvad der forstås ved henholdsvis lavspændings- og højspændingsanlæg. Masteformerne i figurerne kan ikke benyttes som tilstrækkeligt grundlag for en entreprenør til at vurdere spændingsniveauet. Der savnes desuden en sammenhæng til udkastet til bekendtgørelse for drift af elektrisk anlæg. I dette udkast kan driftsledelsen af et elektrisk anlæg varetages af en driftsansvarlig virksomhed, og det vil i så tilfælde være den driftsansvarlige virksomhed, der skal udfylde den rolle, ejeren af det elektriske anlæg har i mange af paragrafferne. Denne problematik bør adresseres i bekendtgørelsen. Terrænregulering nær jordkabler er ikke omtalt i bekendtgørelsen. Her er det både et problem at fjerne jord, så kablet kommer nærmere jordoverfladen, og at deponere jord oven på kablet, så dets overføringsevne reduceres. Det er heller ikke klart, om gravearbejde på privat grund og/eller tæt på skel til offentlige arealer er dækket af bekendtgørelsen. Hvis skellet ikke er afsat eller markeret helt præcist, kan en privatperson uforvarende komme til at grave i offentlige arealer, hvor der kan befinde sig elektriske anlæg inden for respektafstanden på 1 m. I relation til sikkerhed nær elektriske anlæg savner vi desuden en bekendtgørelse om placering af høje genstande nær elektriske anlæg. Høje master kan fx vælte ned over luftledninger og lynnedslag i dem kan medføre skader på jordkabler nær ved masten. Vi opfordrer derfor Sikkerhedsstyrelsen til at udarbejde en sådan bekendtgørelse. De detaljerede kommentarer til de enkelte paragraffer er samlet i bilag 1. HEF Net A/S Over Bækken Aalborg tlf CVR

51 Vi står naturligvis gerne til rådighed for en uddybning af kommentarerne i høringssvaret, og vi deltager gerne i den fortsatte proces hen imod en endelig udgave af bekendtgørelsen. Venlig hilsen Ken Thon Net Direktør HEF Net A/S Over Bækken Aalborg tlf CVR

52 Bilag 1. Kommentarer til de enkelte paragraffer i bekendtgørelsen Paragraf Kommentar Titel Begrebet ikke-elektrisk arbejde er ikke defineret. Det bør defineres i 2, Før Der savnes en beskrivelse af formålet med bekendtgørelsen. kapitel 1 1 Formuleringen i nærheden af er ikke særlig præcis. I Stærkstrømsbekendtgørelsens afsnit 5A (herefter benævnt SB 5A) er begrebet relateret til muligheden for at komme nærmere anlægget end de respektafstande, der er beskrevet i 5. En lignende afgrænsning bør foretages her. 1 Transport bør nævnes i første linje, da det ellers ikke giver mening af undtage færdsel på offentlig vej i stk.3 pkt Teksten i stk. 2 pkt. 2 er blevet forkortet så meget i forhold til SB 5A, at meningen er gået tabt. Anvend teksten fra SB 5A pkt. 1.2 b. 2 Transportarbejde bør tilføjes til listen af arbejder i pkt Der savnes her definitioner af Højspænding Lavspænding Respektafstand Elektriske anlæg Definitionerne kan tages fra SB 5A 3 Vi foreslår at dele 3 i to stykker, hvoraf stk.1 dækker det som entreprenøren skal gøre, inden arbejdet påbegyndes, dvs. pkt. 1 og pkt. 2, mens stk. 2 dækker det, entreprenøren skal gøre under arbejdet, dvs. pkt. 3 og pkt Entreprenøren skal inden arbejdet påbegyndes 1) indhente ledningsoplysninger inden ethvert grube-, grave-, bore eller nedramningsarbejde, og 2) ved større arbejder fremsende situationsplan over arbejdets omfang til ejeren af det elektriske anlæg Stk. 2 Entreprenøren skal under arbejdet 1) følge anvisninger fra ejeren af det elektriske anlæg, og 2) anmelde enhver skade, uheld og ulykke i forbindelse med udførelse af arbejde i nærheden af et elektrisk anlæg til ejeren af det elektriske anlæg. 4 Vi foreslår at ændre formuleringen til: 4 Entreprenøren skal inden arbejdet påbegyndes instruere og,,,, 5 Der er byttet om på den vandrette og lodrette afstand. I stk. 2 skal vandrette ændres til lodrette og i stk. 3 skal lodrette ændres til vandrette og henvisningerne i stk. 1 skal rettes. 5 Vi foreslår at gøre teksten i stk. 1 mere præcis ved at skrive: 5 Ved alle former for arbejde, herunder transportarbejde, i nærheden af luftledninger eller luftkabler (uden jordet skærm) må hverken de lodrette respektafstande, jf. stk. 2, eller den vandrette respektafstand, jf. stk. 3, overskrides af personer, værktøj eller materiel, jf. dog stk Det skal i stk. 5 sikres, at bevægelige dele, som er fastlåst under kørslen, ikke overskrider maksimumshøjden på 4 m.: Stk.5 Har landbrugsmaskinen bevægelige dele, som kan overskride maksimumshøjden i stk. 4, skal det sikres, at maskinens bevægelige dele er HEF Net A/S Over Bækken Aalborg tlf CVR

53 fastlåst under kørslen med eller anvendelsen af landbrugsmaskinen, således at maksimumshøjden i stk. 4 ikke overskrides. 6 Det bør her præciseres, at anvisningerne skal indhentes, inden arbejdet påbegyndes. 7 Det er ikke kun opgravet eller afskrællet materiale, der giver problemer. Formuleringen anbefales derfor ændret, så der tales om opgravet eller afskrællet materiale eller anden opstabling 10 Det bør her præciseres, om vandingsmaskiner altid skal være mærket med advarselsskilte, hvis de en gang i mellem kommer i nærheden af luftledningsanlæg, eller om skiltningen kun skal være til stede, når der vandes i nærheden af luftledningsanlæg. 11 Ikke alle jordkabler har kabelkasser eller kabelskabe tilknyttet. Desuden skal der også udvises forsigtighed i nærheden af transformerstationer. Vi foreslår der for teksten ændret til: 11 Ved arbejde i nærheden af jordkabler, kabelskabe, kabelkasser og transformerstationer, skal arbejdet planlægges således, at beskadigelse undgås. 11 Det bør i stk. 3 anføres, at almindelig jordbearbejdning i forbindelse med have- og landbrugsarbejde ikke omfatter grubning. Kapitel 5 Overskriften foreslås ændret til Forholdsregler ved uheld og ulykker 13 Vi foreslår i stk. 2 at tilføje en henvisning til 14: Stk. 2. Har en genstand berørt et elektrisk anlæg, eller er der sket overslag, betragtes genstanden som spændingsførende, og den relevante respektafstand, jf. 14, skal overholdes 15 Vi foreslår i stk.1 at ændre hurtigst muligt til straks 16 Vi undrer os over, hvorfor 13 er undtaget fra strafbestemmelserne. Skal det ingen konsekvenser have at undlade at betragte de omtalte anlæg eller genstande som spændingsførende eller undlade at få information herom fra ejeren? 17 Vi anbefaler at lade bekendtgørelsen træde i kraft tidligst 5 måneder efter udstedelsen. Figurer Det bør i alle figurer skrives, hvad det grå område markerer. Figur 3 De lodrette streger bør forlænges helt til toppen af figuren for at vise, at afstandskravet også gælder over luftledningen. Figur 4 De lodrette streger bør forlænges helt til toppen af figuren for at vise, at afstandskravet også gælder over luftledningen. Figur 4 Den vandrette afstand bør afsættes fra den nederste del af isolatorkæden, hvor lederen hænger. Fasen kan have flere fasetove, og isolatorkæden kan hænge skævt (knækmast). Derfor er det vigtigt, at afstanden måles fra yderste fasetov. Figur 5 Det bør angives, at der kun er tale om en principskitse. Gamle lavspændingskabler kan være nedlagt uden afdækningsmateriale og advarselsbånd. Vi savner en figur med tre enlederkabler i flad forlægning. Her skal der måles 1 m ud fra hver af yderfaserne. HEF Net A/S Over Bækken Aalborg tlf CVR

54 INGENIØRFORENINGEN, IDA IDA Elteknik 15. marts 2016 Høringssvar vedr. udkast til bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af elektriske anlæg, J. nr : Hermed bemærkninger til ovennævnte udkast til bekendtgørelse: Generelt er det vor opfattelse at udkastet er et tungt juridisk dokument, overvejende skrevet for jurister og ikke for de drift ansvarlige, der må forventes at have en teknisk baggrund. Vi har ingen grundlæggende bemærkninger til det juridisk tekniske indhold som efter gennemlæsning skønnes dækkende, men - som for øvrige udkast til bekendtgørelser har vi følgende bemærkninger til den sproglige formulering: Det bør ikke kaldes; sikkerhed for udførelse af elektriske anlæg men enten som i (elsikkerhedsloven) kaldes sikkerhed ved udførelse, eller endnu bedre; sikkerhed i forbindelse med udførelse af elektriske anlæg Denne formulering bør anvendes gennem hele dokumentet! 3 Udføres et jordingsanlæg over 1000 V ac? Menes der ikke; Udføres et jordingsanlæg for et elektrisk anlæg over 1000 V ac! Det er uklart hvorfor der i denne bekendtgørelse efter 8 er henvisning til standarder for udførelse af elektriske anlæg til og med 1000 V ac eller 1500 V dc, da dette er omfattet af anden bekendtgørelse? 12, er efter vor mening fejlformuleret! Hvis personer og husdyr kan få kontakt til installationens spændingsførende dele, så er det elektriske anlæg ikke grundbeskyttet, da grundbeskyttelsen netop skal forhindre dette! Tidligere var det defineret som; beskyttelse mod direkte berøring! Forslag: 12. Et elektrisk anlæg skal grundbeskyttes således at; personer og husdyr ikke kan få utilsigtet kontakt til anlæggets spændingsførende dele! 16 beskriver anlæg til og med 1000 V ac og 1500 V dc, skulle det ikke være over de anførte spændinger? 29 her nævnes også anlæg til og med 1000 V ac og 1500 V dc, er det en fejl eller skulle det være spændinger over de anførte 1000 V ac og 1500 V dc? IDA Elteknik

55 From: Hanne Bang Jacobsen Sent: 14 Mar :40: To: Sikkerhedsstyrelsen Hovedpostkasse (SIK) Cc: Subject: LO høringssvar til udkast til bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af ikkeelektrisk arbejde i nærheden af elektriske anlæg Til Sikkerhedsstyrelsen J.nr LO har følgende bemærkninger til udkast til bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af ikke-elektrisk arbejde i nærheden af elektriske anlæg: Der bør i lighed arbejdsmiljølovgivningen anvendes betegnelsen sikkerhedsafstand i stedet for respektafstand - se fx el-arbejde-d og I det mindste bør anvendes begge betegnelser fx: sikkerhedsafstand (respektafstand). En landbrugsmaskines bevægelige dele bør i alle tilfælde tælle med til maksimumhøjden ( 5, stk. 4 og 5) og overholde begrænsningerne. Med venlig hilsen f. Niels Sørensen / Hanne Jacobsen Sekretær / Arbejdsret og Arbejdsmiljø Direkte tlf.: Mail: hbj@lo.dk LO Landsorganisationen i Danmark Islands Brygge 32D, 2300 København S. Fra: Kristina Mortensen [mailto:kmo@sik.dk] Sendt: 3. februar :16 Emne: Høring over udkast til bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af ikke-elektrisk arbejde i nærheden af elektriske anlæg Hermed sendes høring over udkast til bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af ikkeelektrisk arbejde i nærheden af elektriske anlæg. Vi anmoder om at modtage eventuelle bemærkninger senest den 16. marts Med venlig hilsen

56 Kristina Mortensen Jurist, fuldmægtig Direkte: Sikkerhedsstyrelsen Nørregade Esbjerg Tlf.: Denne og enhver vedhæftet fil er fortrolig og alene tiltænkt modtageren. Såfremt De ikke er rette modtager, vil adgang til en være ubeføjet, og enhver udnyttelse eller videregivelse af ens indhold være uretmæssig og potentielt i strid med lovgivningen. Såfremt De ikke er rette modtager, bedes De venligst omgående underrette os og derefter slette en og enhver vedhæftet fil. På forhånd tak.

57 From: Ole Damgaard Sent: 17 Mar :39: To: Sikkerhedsstyrelsen Hovedpostkasse (SIK) Subject: Høringssvar til udkast til bekendtgørelser om elektriske anlæg Til Sikkerhed styrelsen Vi bakker fuldt op om det store stykke arbejde, Dansk Energi har udført i forbindelse med de tre bekendtgørelser for elektriske anlæg, der skal erstatte Stærkstrømsbekendtgørelsen. Hos MES er vi især bekymrer over der slækkes på personsikkerhedskravene, som vi i el branchen har opbygget i mange år. Især betegnelser (holdleder, arbejdsleder m.m.) som vores medarbejdere har fået tildelt. Dette er gjort for planlægge de daglige arbejdsopgaver på en sikker måde, så man undgår alvorlig ulykker i dagligdagen, og ikke går på kompromis med sikkerheden. Vi foreslår ligeledes, at Sikkerhedsstyrelsen enten fastholder de nuværende begreber (opgaver, arbejde og standardopgaver) eller indfører de betegnelser, som anvendes i EN 50110: Procedurer (fællesbegreb), arbejdsprocedurer og driftsprocedurer. Med venlig hilsen Drift og anlægschef Ole Damgaard MES NET A/S Dørslundvej Brande Web: od@mes.dk Tlf: Direkte:

58 MS-X-DS-LOV-0397/AMK Sikkerhedsstyrelsen J.nr Svar på høring på udkast til bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af ikkeelektrisk arbejde i nærheden af elektriske anlæg Metroselskabet I/S Metrovej 5 DK-2300 København S m.dk Metroselskabet afgiver nedenstående svar på høring. T E m@m.dk Bekendtgørelsen om drift af elektriske anlæg nævner ikke noget om evt. overdragelse af ejeransvar. Københavns Metro har overdraget alle aktiver, herunder el-anlæg, til en entreprenør. Den pågældende entreprenør har eneret til at bruge aktiverne og fuld kontrol over alt arbejde der udføres på aktiverne, men har juridisk kun lejet aktiverne. Såfremt der ikke er mulighed for, at overdrage ejeransvar, vil vi anbefale at bekendtgørelsen tager højde for den form for ejerforhold, hvor alt hvad har med den daglige el-sikkerhed at gøre, varetages af den driftsansvarlige virksomhed og hvor ejeren kun har mulighed for, at påtage sig el-sikkerheds rollen via audits og inspektioner stk. 2 Denne paragraf er i modstrid med 23, hvor det er den driftsansvarlige virksomhed, der skal instruere fremmede. Kapitel 17 oplister en række krav til ejeren om, at sikre at kvalitetsledelsessystemet holdes opdateret. Den driftsansvarlige virksomhed har det operationelle overblik, og derfor virker det naturligt at de holder systemet opdateret. 43 Denne paragraf nævner de vilkår der gælder, hvis ejeren indgår aftale med en entreprenør. Vi vil anbefale, at tilsvarende vilkår gælder for en driftsansvarlig virksomhed. 51 Det er ikke nærmere defineret hvordan fuldstændig adskillelse og sikring mod genindkobling tolkes. Vi anbefaler, at lade dette være genstand for en risikovurdering, lige som jording. 133 I denne paragraf står at ejeren skal vedligeholde anlægget. Vi vil anbefale, at der tages højde for, at der kan være indgået aftale med en driftsansvarlig virksomhed. 1/2

59 MS-X-DS-LOV-0397/AMK 139 I denne paragraf står, at ejeren straks skal afhjælpe fejl og mangler. Vi vil anbefale, at der tages højde for, at der kan være indgået aftale med en driftsansvarlig virksomhed. 145, stk. 3 Vi foreslår at det tydeligøres hvordan Kvalitetsledelsessystemet skal opbevares, herunder Sikkerhedsstyrelsens adgang til data. - Skal det fx ligge på en server som Sikkerhedsstyrelsen har adgang til, - eller skal det blot kunne findes frem, hvis Sikkerhedsstyrelsen kommer forbi? Med venlig hilsen Anne Mette Kristensen 2/2

60

61 From: Alex Poulsen Sent: 16 Mar :06: To: Sikkerhedsstyrelsen Hovedpostkasse (SIK) Subject: Høringssvar J. nr Hej Under 2 pkt 3: Jeg mener der mangler uisolerede jordledere (følgejord). Hvis en sådan bliver overgravet, kan det påvirke driftsjordens overgangsmodstand samt svække kablernes kortslutningsbestandighed Med venlig hilsen Alex Poulsen Stærkstrømsingeniør Senior Ingeniør Airports, Electrical supply and security M axpo@ramboll.dk Rambøll Hannemanns Allé 53 DK-2300 København S CVR NR

62 From: Peter Melgaard Sent: 16 Mar :05: To: Sikkerhedsstyrelsen Hovedpostkasse (SIK) Subject: Bemærkninger til høring af elektriske anlæg j. nr , j. nr ; j. nr Til Sikkerhedsstyrelsen Hermed hørringssvar fra Thy Mors Energi hvad angår sikkerhed for drift af elektriske anlæg sikkerhed for udførelse af elektriske anlæg sikkerhed for udførelse af ikke-elektrisk arbejde i nærheden af elektriske anlæg I vurderingen af erhvervsøkonomiske konsekvenser kan Thy Mors Energi ikke se der er sat penge af til træning og indarbejdelse af nye standarder. Der er ingen tvivl om nye standarder vil kræve træning, så der sikres den nødvendige sikkerhed på alle niveauer i organisationer Der mangler aftaler om sammenkobling af elektriske anlæg. I det daglige er det et helt nødvendigt værktøj til at sikre hvem der gør hvad. Eksempelvis tilkobling af en generator. Hvem har ansvar for hvilke anlæg, hvem har nøgler til hvilke anlæg, hvem gør hvad i tilfælde af vedligehold og i tilfælde af fejl. Aftaler om sammenkobling er glimrende værktøj til at sikre en sikker daglig drift. Der mangler illustrationer af anlæg. Især sikkerhed for udførelse af ikke elektrisk arbejde i nærheden af anlæg vil skulle bruges af elektriske ikke kyndige. Det vil sikre mange misforståelse af farlig karakter at der kommer flere illustrationer med i bekendtgørelsen. Eksempelvis kabelskabe og nedfaldne ledninger. Derudover står Thy Mors Energi bag hørringssvaret fra Danskenergi. Mvh Peter Melgaard Driftsleder - Thy Mors Energi Elnet A/S

63

64 Sikkerhedsstyrelsen Dato Ref. Direkte tlf.nr. Dok.nr. Cvr.nr. 16. marts 2016 ermj Vedr. j. nr Høringssvar TREFOR El-net A/S, herefter benævnt TREFOR, takker for muligheden for at afgive høringssvar på udkastet til Bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af ikkeelektrisk arbejde i nærheden af elektriske anlæg herefter benævnt bekendtgørelsen TREFOR har indsigt i et detaljeret høringssvar som Dansk Energi fremsender på vegne af branchen, og giver sin fulde opbakning hertil. TREFOR vil derfor i dette høringssvar fremhæve de vigtigste opmærksomhedspunkter i udkastet til Bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af ikke-elektrisk arbejde i nærheden af elektriske anlæg Målgruppe Bekendtgørelsen henvender sig især til lægmand og derfor bør tekster og illustrationer tilpasses målgruppen. I forhold til det gældende afsnit 5A er bekendtgørelsen forkortet betydeligt, hvilket har medført, at vigtige definitioner mangler, og at teksten nogle steder er blevet for upræcis. Der ikke er nogen definition af, hvad der forstås ved henholdsvis lavspændings- og højspændingsanlæg. Masteformerne i figurerne kan ikke benyttes som tilstrækkeligt grundlag for en entreprenør til at vurdere spændingsniveauet. Det er uklart, om gravearbejde på privat grund eller i skel til offentlige arealer er dækket af bekendtgørelsen. Hvis skellet ikke er afsat eller markeret helt præcist, kan en privatperson uforvarende komme til at grave i offentlige arealer, hvor der kan befinde sig elektriske anlæg inden for respektafstanden på 1 m. Der savnes i bekendtgørelse retningslinjer for placering af høje genstande nær elektriske anlæg. Høje master kan fx vælte ned over luftledninger og lynnedslag i dem kan medføre skader på jordkabler nær ved masten. TREFOR opfordrer derfor Sikkerhedsstyrelsen til at medtage dette i bekendtgørelsen.

65 TREFOR opfordrer til, at se indgående på høringssvaret fra Dansk Energi, hvor de enkelte paragraffer er kommenteret. Med venlig hilsen TREFOR El-net A/S

66 LETBANEN.DK Sikkerhedsstyrelsen Sendt elektronisk til J. nr Høringssvar vedrørende udkast til bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af ikke-elektrisk arbejde i nærheden af elektriske anlæg Aarhus Letbane I/S har modtaget Sikkerhedsstyrelsens høringsbrev samt udkast til bekendtgørelse. Det kan overvejes, at definition af elektrisk anlæg gengives i bekendtgørelsen, således det tydeligt fremgår, hvilke anlæg der er omfattet af definitionen. DATO 16. marts 2016 JOURNAL NR AALRT_11.01 Vedrørende luftledning, jf. 2, nr. 6, har køreledningen til Aarhus Letbane kun en leder, og falder således uden for definitionen i bekendtgørelsen. Det kunne være fint, såfremt bekendtgørelsen forholder sig til den grænseflade, der er til lignende bestemmelser i Jernbaneloven. Hvilken regel finder anvendelse, såfremt der er en konflikt med Jernbaneloven og/eller deraf udstedte bekendtgørelser? KONTAKTPERSON Marianne Dauding Med venlig hilsen Aarhus Letbane I/S mad@aarhusletbane.dk 1 AARHUS LETBANE I/S SØREN FRICHS VEJ 38A, 2. SAL 8230 ÅBYHØJ CVR: EAN: INFO@AARHUSLETBANE.DK

Bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af ikke-elektrisk arbejde i nærheden af elektriske anlæg

Bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af ikke-elektrisk arbejde i nærheden af elektriske anlæg BEK nr 1112 af 18/08/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 23. december 2016 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Sikkerhedsstyrelsen, j.nr. 115-01-00007 Senere ændringer

Læs mere

HØRINGSSVAR. Udkast til bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af elektriske anlæg

HØRINGSSVAR. Udkast til bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af elektriske anlæg HØRINGSSVAR Udkast til bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af elektriske anlæg Marts 2016 Udførelse af elektriske anlæg Høringssvar uden bemærkninger Energistyrelsen Finanstilsynet FRI Elteknik Konkurrence-

Læs mere

Hermed høringssvar fra Byggeriets Kvalitetskontrol til udkast til to bekendtgørelser vedrørende godkendelse af KLS systemer og af kontrolinstanser.

Hermed høringssvar fra Byggeriets Kvalitetskontrol til udkast til to bekendtgørelser vedrørende godkendelse af KLS systemer og af kontrolinstanser. From: Klaus Ising Hansen Sent: 17. oktober 2018 09:32 (UTC +01) To: Sikkerhedsstyrelsen Hovedpostkasse (SIK);Mathilde Horsman Jensen Subject: Høringsvar af 2 bek. Journal nr. 715-10-00031 Til Sikkerhedsstyrelsen

Læs mere

Hermed fremsendes udkast til ændring af bekendtgørelse om elinstallationsrapporter som led i huseftersynsordningen.

Hermed fremsendes udkast til ændring af bekendtgørelse om elinstallationsrapporter som led i huseftersynsordningen. Carsten Sennels Sent: 5. oktober 2018 16:08 (UTC +01) Sikkerhedsstyrelsen Hovedpostkasse (SIK) Cc: Kim Sparlund Subject: VS: Høring over udkast til ændring af bekendtgørelse om elinstallationsrapporter

Læs mere

Line Wenzel Nygård. Til Erhvervsstyrelsen Att.: Line Wenzel

Line Wenzel Nygård. Til Erhvervsstyrelsen Att.: Line Wenzel Signe Vestergård Abildskov Sendt: 22. november 206 0:30 'linwen@erst.dk' Vedrørende Erhvervsstyrelsens høring af udkast til bekendtgørelse, Datatilsynets j.nr. 206-22-235 Til Erhvervsstyrelsen

Læs mere

DI Bygs kommentarer til j.nr. TS udkast til bekendtgørelse om gebyrer på byggeområdet fastsat af Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen

DI Bygs kommentarer til j.nr. TS udkast til bekendtgørelse om gebyrer på byggeområdet fastsat af Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen 28. november 2017 Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Att.: Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Sendt til info@tbst.dk Kopi til rshj@tbst.dk DI Bygs kommentarer til j.nr. TS00108-00074 - udkast til bekendtgørelse

Læs mere

UDKAST. til. Bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af ikke-elektrisk arbejde i nærheden af elektriske anlæg

UDKAST. til. Bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af ikke-elektrisk arbejde i nærheden af elektriske anlæg UDKAST til Bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af ikke-elektrisk arbejde i nærheden af elektriske anlæg I medfør af 5, stk. 1, nr. 4 og 34, stk. 2 i lov nr. 525 af 29. april 2015 om sikkerhed ved

Læs mere

ATP skal i den forbindelse meddele, at ATP og Udbetaling Danmark ingen bemærkninger har til de foreslåede ændringer.

ATP skal i den forbindelse meddele, at ATP og Udbetaling Danmark ingen bemærkninger har til de foreslåede ændringer. Fra: Anne Schiött Rasmussen - ASR Til: Torben Steen Hede; Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering Cc: Birgitte Jørgensen - BTJ; Ole S. Andersen - OSA Emne: SV: Høring over ændring af bekendtgørelse

Læs mere

PAS PÅ LEDNINGERNE OG LIVET

PAS PÅ LEDNINGERNE OG LIVET PAS PÅ LEDNINGERNE OG LIVET Arbejde i nærheden af strømførende kabler og luftledninger kan koste liv Vær opmærksom og kend respektafstandene OPMÆRKSOMHED Vær opmærksom Der skal kun ét øjebliks uopmærksomhed

Læs mere

Høringssvar. Sikkerhedsstyrelsen Nørregade Esbjerg. Vedr. j.nr

Høringssvar. Sikkerhedsstyrelsen Nørregade Esbjerg. Vedr. j.nr Sikkerhedsstyrelsen Nørregade 63 6700 Esbjerg Vedr. j.nr. 115-01-00009. Dok. ansvarlig: HJJ Sekretær: Sagsnr: s2015-148 Doknr: d2017-15777-4.0 23. oktober 2017 Høringssvar Dansk Energi takker for muligheden

Læs mere

Pas på ledningerne og livet. Gør arbejdet sikkert Kend respektafstandene Meldepligt

Pas på ledningerne og livet. Gør arbejdet sikkert Kend respektafstandene Meldepligt Pas på ledningerne og livet Gør arbejdet sikkert Kend respektafstandene Meldepligt Indledning Sikkerhedsstyrelsen har udarbejdet stærkstrømsbekendtgørelsen. Bekendtgørelsens afsnit 5A omhandler sikkerhedsforskrifter

Læs mere

PAS PÅ LEDNINGERNE OG LIVET

PAS PÅ LEDNINGERNE OG LIVET PAS PÅ LEDNINGERNE OG LIVET Arbejde i nærheden af strømførende kabler og luftledninger kan koste liv Vær opmærksom og kend respektafstandene OPMÆRKSOMHED Vær opmærksom Der skal kun ét øjebliks uopmærksomhed

Læs mere

Høringssvar vedrørende bekendtgørelse om energivirksomheders oplysning af forbrugere om energiforbrug og fakturering Indhold

Høringssvar vedrørende bekendtgørelse om energivirksomheders oplysning af forbrugere om energiforbrug og fakturering Indhold Høringssvar vedrørende bekendtgørelse om energivirksomheders oplysning af forbrugere om energiforbrug og fakturering Indhold Arbejdsgiverne...1 Dansk Byggeri...2 Dansk Arbejdsgiverforening...3 Dansk Energi...4

Læs mere

Erhvervsstyrelsens høringssvar vedrørende bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om ferie for søfarende

Erhvervsstyrelsens høringssvar vedrørende bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om ferie for søfarende 13. december 2013 Sagsnr.: 13/03663 /celjor-erst Erhvervsstyrelsens høringssvar vedrørende bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om ferie for søfarende Erhvervsstyrelsen har konstateret, at Søfartsstyrelsen

Læs mere

Bekendtgørelse om takstændringer i offentlig servicetrafik i trafikselskaber og hos jernbanevirksom-heder m.v. (takststigningsloftet)

Bekendtgørelse om takstændringer i offentlig servicetrafik i trafikselskaber og hos jernbanevirksom-heder m.v. (takststigningsloftet) Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41780255 Fax 7262 6790 nzj@tbst.dk www.tbst.dk Notat Journal TS5000200-00046 Dato 22. oktober 2015 Høringssvar vedr. Bekendtgørelse om takstændringer i offentlig

Læs mere

Høring af ny brændstofkvalitetsbekendtgørelse

Høring af ny brændstofkvalitetsbekendtgørelse Miljøministeriet Strandgade 29 1401 København K 30. oktober 2014 Høring af ny brændstofkvalitetsbekendtgørelse Dansk Erhverv har gennemgået ovenstående høring og har ingen bemærkninger hertil. Jesper Højte

Læs mere

Sent: 30. oktober :54 (UTC +01) Sikkerhedsstyrelsen Hovedpostkasse (SIK)

Sent: 30. oktober :54 (UTC +01) Sikkerhedsstyrelsen Hovedpostkasse (SIK) From: Pia Saxild Sent: 30. oktober 2018 09:54 (UTC +01) To: Sikkerhedsstyrelsen Hovedpostkasse (SIK) Subject: SV: Høring over udkast til bekendtgørelsen om Ædelmetalkontrollens virksomhed Journal nr. 515-12-00005

Læs mere

Høringssvar vedrørende bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af elektriske anlæg

Høringssvar vedrørende bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af elektriske anlæg Sikkerhedsstyrelsen Nørregade 63 6700 Esbjerg Att. Mette Thomsen Sendt pr. e-mail til: sik@sik.dk 15. maj 2019 J-nr.: 447559 / 2634172 Høringssvar vedrørende bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse

Læs mere

Social-, Indenrigs- og Børneudvalget L 232 Bilag 1 Offentligt

Social-, Indenrigs- og Børneudvalget L 232 Bilag 1 Offentligt Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2017-18 L 232 Bilag 1 Offentligt -- AKT 15083 -- BILAG 1 -- [ Høringssvar fra Ankestyrelsen ] -- Finansministeriet Christiansborg Slotsplads 1 1218 København K Høring

Læs mere

Høringssvar fra Dansk Erhverv:

Høringssvar fra Dansk Erhverv: Høringssvar fra Dansk Erhverv: Høringssvar fra Danske Regioner: Høringssvar fra DSB: Høringssvar fra Esbjerg Kommune: Høringssvar fra Movia: Høringssvar fra Erhvervsstyrelsen: 23. november 2018 TEAM JURA

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af stærkstrømsbekendtgørelsen

Bekendtgørelse om ændring af stærkstrømsbekendtgørelsen BEK nr 309 af 27/04/2009 Gældende Offentliggørelsesdato: 28-04-2009 Økonomi- og Erhvervsministeriet Oversigt (indholdsfortegnelse) Bilag 1 Den fulde tekst Bekendtgørelse om ændring af stærkstrømsbekendtgørelsen

Læs mere

Fra PlansystemDK har EnergiMidt modtaget oplysning om ovenstående lokalplanforslag.

Fra PlansystemDK har EnergiMidt modtaget oplysning om ovenstående lokalplanforslag. Herning Byråd Rådhuset 7400 Herning Dato: 11-09-2014 Vor ref.: hwh Projektnr.: Inst.nr.: Direkte tlf.: 96152104 E-mail: hwh@energimidt.dk Lokalplanforslag nr. 09.T27.1 - Solfangeranlæg nordøst for Aulum

Læs mere

Høring vedrørende årlig vurdering samt revideret bekendtgørelse om energi- og miljøkrav til taxier m.v.. TS20703-00036

Høring vedrørende årlig vurdering samt revideret bekendtgørelse om energi- og miljøkrav til taxier m.v.. TS20703-00036 Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej 44 2300 København S 22. maj 2015 Høring vedrørende årlig vurdering samt revideret bekendtgørelse om energi- og miljøkrav til taxier m.v.. TS20703-00036 Dansk Erhverv

Læs mere

Høringliste for VVM høring "Niveaufri udfletning ved Vigerslev" 15. oktober november 2014

Høringliste for VVM høring Niveaufri udfletning ved Vigerslev 15. oktober november 2014 Høringliste for VVM høring "Niveaufri udfletning ved Vigerslev" 15. oktober - 19. november 2014 Nr. Kat: Navn mailadresse Postadresse Telefon mobil Emner Sendt til Afsnit 1 V/F Dansk Byggeri v/ Britt Rasmussen

Læs mere

Arbejdstilsynet har ingen bemærkninger til høring over udkast til bekendtgørelse om sikkerhed for drift af elektriske anlæg

Arbejdstilsynet har ingen bemærkninger til høring over udkast til bekendtgørelse om sikkerhed for drift af elektriske anlæg From: Erik Lund Lauridsen Sent: Tue, 26 Sep 2017 12:07:31 +0200 To: Sikkerhedsstyrelsen Hovedpostkasse (SIK) Subject: Besvarelse: Høring over udkast til bekendtgørelse om sikkerhed for drift af elektriske

Læs mere

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Att.: Helle Viltoft Edward Thomsens Vej København S

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Att.: Helle Viltoft Edward Thomsens Vej København S Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Att.: Helle Viltoft Edward Thomsens Vej 14 2300 København S Arriva Danmark A/S Skøjtevej 26 2770 Kastrup +45 7230 2500 info@arriva.dk www.arriva.dk CVR 18429101 Kastrup,

Læs mere

Høringssvar til bekendtgørelse om prospekter

Høringssvar til bekendtgørelse om prospekter Høringssvar til bekendtgørelse om prospekter Følgende myndigheder og organisationer har haft bemærkninger til lovforslaget: DI Dansk Erhverv Forbrugerombudsmanden Læs høringssvar med bemærkninger i det

Læs mere

Social- og Indenrigsudvalget 2015-16 L 6 Bilag 1 Offentligt

Social- og Indenrigsudvalget 2015-16 L 6 Bilag 1 Offentligt Social- og Indenrigsudvalget 2015-16 L 6 Bilag 1 Offentligt familieret@sm.dk bgn@sm.dk Ankestyrelsen bemærker følgende til det fremsendte lovforslag om ændring af forskellige lovbestemmelser om klageadgang

Læs mere

Pas på ledningerne og livet. Gør arbejdet sikkert Kend respektafstandene Meldepligt

Pas på ledningerne og livet. Gør arbejdet sikkert Kend respektafstandene Meldepligt Pas på ledningerne og livet Gør arbejdet sikkert Kend respektafstandene Meldepligt Indledning Almindelige bestemmelser Planlægning Elektricitetsrådet har udarbejdet stærkstrømsbekendtgørelsen. Bekendtgørelsens

Læs mere

Til Sikkerhedsstyrelsen / Lene Wenzel Guldbæk. Tak for den fremsendte høringsmail. Ankenævnet for Forsikring har ingen bemærkninger.

Til Sikkerhedsstyrelsen / Lene Wenzel Guldbæk. Tak for den fremsendte høringsmail. Ankenævnet for Forsikring har ingen bemærkninger. Ankenævnet for Forsikring Sent: 25. september 2018 13:05 (UTC +01) Sikkerhedsstyrelsen Hovedpostkasse (SIK) Cc: Kim Sparlund Subject: Høring over udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse

Læs mere

Nye krav til anlæg. De tre anlægsbekendtgørelser. Tekniske krav fra EU

Nye krav til anlæg. De tre anlægsbekendtgørelser. Tekniske krav fra EU Nye krav til anlæg De tre anlægsbekendtgørelser Tekniske krav fra EU Ny Lovgivning Nationale Love Stærkstrømsloven Elsikkerhedsloven Bekendtgørelser Bekendtgørelser forklarer/tydeliggør lovene Bekendtgørelser

Læs mere

Hermed fremsendes Banedanmarks bemærkninger til de to høringer vedr. assessorer:

Hermed fremsendes Banedanmarks bemærkninger til de to høringer vedr. assessorer: Dir-sek ts Info Sandra Østergaard; Nicolai Heric Leth (NHLH) Emne: Banedanmark bemærkninger TS10000-00137 og TS10000-00138 Dato: 24. april 2017 12:40:02 Kære sandra. Hermed fremsendes Banedanmarks bemærkninger

Læs mere

Advokatfirmaet Sølgaard & Knudsen Tingvej Hornslet Tlf.: Cvr.nr

Advokatfirmaet Sølgaard & Knudsen Tingvej Hornslet Tlf.: Cvr.nr From: Marie Davidsen Sent: Wed, 12 Jun 2019 09:31:47 +0200 To: Sejer Bjarke Bretlau Jensen Subject: VS: Parkeringspladser - Tingvej 15 A, 8543 Hornslet Attachments: Diverse dokumenter - Bilag 1 - Tingbogsattest

Læs mere

RELEASABLE TO INTERNET TRANSMISSION

RELEASABLE TO INTERNET TRANSMISSION Myndigheder 1 2 3 RELEASABLE TO INTERNET TRANSMISSION Forsvarets Bygnings- og Etablissementstjeneste (FBE) har modtaget høring omkring VVM redegørelse for opstilling af vindmøller ved Mejlflak (Århus Bugten)

Læs mere

Alexander Milan. Med venlig hilsen. Pernille Sædam Marstal Advokat www.soefartensledere.dk

Alexander Milan. Med venlig hilsen. Pernille Sædam Marstal Advokat www.soefartensledere.dk Fra: Pernille Sædam Marstal Sendt: 25. februar 2015 16:41 Til: Emne: VS: Frist: 23. marts 2015 - høring - bekendtgørelse om ferie for søfarende Vedhæftede filer: Høringsbrev.pdf; Høringsparter.pdf;

Læs mere

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Att.: Helle Viltoft Edward Thomsens Vej København S

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Att.: Helle Viltoft Edward Thomsens Vej København S Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Att.: Helle Viltoft Edward Thomsens Vej 14 2300 København S Arriva Danmark A/S Skøjtevej 26 2770 Kastrup +45 7230 2500 info@arriva.dk www.arriva.dk CVR 18429101 Kastrup,

Læs mere

De indkomne høringssvar er alle indsat nedenfor: Dansk Bilbrancheråd: Dansk Bilbrancheråd frafalder bemærkninger.

De indkomne høringssvar er alle indsat nedenfor: Dansk Bilbrancheråd: Dansk Bilbrancheråd frafalder bemærkninger. Alle indkomne høringssvar fra høring over forslag til forsøgsordning med brede landbrugskøretøjers kørsel til og fra dyrskuer efter reglerne for særtransport De indkomne høringssvar er alle indsat nedenfor:

Læs mere

Ansøgning om tilladelse til at drive virksomhed med udstedelse af elektroniske penge med [udeladt]som direktør

Ansøgning om tilladelse til at drive virksomhed med udstedelse af elektroniske penge med [udeladt]som direktør [udeladt] Att.: Direktør [udeladt] 13. 16. december september 2010 2015 Ref. Nv [udeladt] J.nr. 69515-0011 [udeladt] Ansøgning om tilladelse til at drive virksomhed med udstedelse af elektroniske penge

Læs mere

Høringssvar til bekendtgørelse om gebyrer på byggeområdet fastsat af Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen - j.nr. TS

Høringssvar til bekendtgørelse om gebyrer på byggeområdet fastsat af Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen - j.nr. TS 19. november 2018 Høringssvar til bekendtgørelse om gebyrer på byggeområdet fastsat af Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen - j.nr. TS00108-00091 SMVdanmark takker for den modtagne høring. SMVdanmark mener,

Læs mere

Til Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering

Til Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering Til Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering Mail sendt til: sdfe@sdfe.dk og degje@sdfe.dk Høringssvar vedrørende adressebekendtgørelsen 28.10.2016 Forsikring & Pension takker for muligheden for

Læs mere

ENS - Center for Telekommunikation

ENS - Center for Telekommunikation ENS - Center for Telekommunikation Fra: Britt Rasmussen Sendt: 12. juli 201613:24 Til: ENS - Center for Telekommunikation Emne: VS: Høring over udkast til bekendtgørelse om tilladelser

Læs mere

S e k r e t a r i a t e t

S e k r e t a r i a t e t S e k r e t a r i a t e t Finanstilsynet Att.: Susanne Møller Svensen Århusgade 110 2100 København Ø e-mail: sum@ftnet.dk KRONPRINSESSEGADE 28 1306 KØBENHAVN K TLF. 33 96 97 98 DATO: 1. november 2017 SAGSNR.:

Læs mere

Høring over udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om Radio- og tv-nævnets forretningsorden

Høring over udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om Radio- og tv-nævnets forretningsorden 10. marts 2015 Kulturstyrelsen H.C. Andersens Boulevard 2 1553 København V medi@kulturstyrlsen.dk Radio- og tv-nævnet chefkonsulent, cand. Jur. jfi@kulturstyrelsen.dk www.kulturstyrelsen.dk Høring over

Læs mere

Søfartsstyrelsen Att.: Alexander Milan

Søfartsstyrelsen Att.: Alexander Milan Søfartsstyrelsen Att.: ami@dma.dk 20. januar 2014 J.nr. 2014-348 6. Kontor/CVI/ Høringssvar fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering vedrørende revideret udkast til bekendtgørelse om ændring af

Læs mere

Elsikkerhedsloven og tilhørende bekendtgørelser

Elsikkerhedsloven og tilhørende bekendtgørelser Elsikkerhedsloven og tilhørende bekendtgørelser IDA El-teknik Lars Niemann Aftale om en Vækstpakke 2014 47. Øget anvendelse af internationale standarder mv. Stærkstrømsreglerne og standarderne for arbejdspladsbelysning

Læs mere

"Tom Karstensen" <tom@fdr.dk> Postkasse Skat og afgiftsadministration <pskadm@skm.dk> Modtaget: 04-02-2008 09:15:06

Tom Karstensen <tom@fdr.dk> Postkasse Skat og afgiftsadministration <pskadm@skm.dk> Modtaget: 04-02-2008 09:15:06 Skatteudvalget (2. samling) SAU alm. del - Bilag 102 Offentligt Fra: "Tom Karstensen" Postkasse Skat og afgiftsadministration Modtaget: 04-02-2008 09:15:06 Emne: Høringssvar

Læs mere

Herning Kommune By-Erhverv og Kultur/BEK/Herning Kommune

Herning Kommune By-Erhverv og Kultur/BEK/Herning Kommune Tanja Henriksen Fra: Herning Kommune By-Erhverv og Kultur/BEK/Herning Kommune Sendt: 18. september 2018 13:45 Til: Tanja Henriksen Emne: VS: Høringssvar fra Energinet vedr. forslag til "Kommuneplantillæg

Læs mere

Dialogmøde om nye elsikkerhedsregler

Dialogmøde om nye elsikkerhedsregler Dialogmøde om nye elsikkerhedsregler 29. oktober 2015 Hotel Munkebjerg 1 Velkomst og introduktion til de nye elsikkerhedsregler Vicedirektør Stefan Søsted, Sikkerhedsstyrelsen 2 To tiltag Aftale om en

Læs mere

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej Valby Att.: Chefkonsulent Pia Ziegler

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej Valby Att.: Chefkonsulent Pia Ziegler Klagenævnet for Udbud Adresse: Erhvervsstyrelsen, Dahlerups Pakhus, Langelinie Allé 17, 2100 København Ø. Telefon: 35 29 10 00 - mail: klfu@erst.dk - Internet-adresse: www.klfu.dk Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

Læs mere

! "#$ %#&&' ()*$+#,+-#&+. ///

! #$ %#&&' ()*$+#,+-#&+. /// ! "#$ %#&&' ()*$+#,+-#&+. /// 0 1 2 DMI d. 4. maj 2017, vores journalnummer: 2017-164. Jeres journalnummer: 2017-1425. Kære Peter Lund Andersen og Søren Esper Wahlgren Tak for høringsbrevet af 5. april

Læs mere

Skatteudvalget L 103 Bilag 22 Offentligt

Skatteudvalget L 103 Bilag 22 Offentligt Skatteudvalget 2016-17 L 103 Bilag 22 Offentligt Til: Sune Fomsgaard (SF@skm.dk) Fra: Karin Brinkbæk (kb@skm.dk) Titel: VS: Høring af ændringsforslag til lovforslag om ændring af personskatteloven og virksomhedsskatteloven

Læs mere

Arbejdstilsynet har ikke bemærkninger til høringen. Venlig hilsen. Anders Mortensen. Chefkonsulent T

Arbejdstilsynet har ikke bemærkninger til høringen. Venlig hilsen. Anders Mortensen. Chefkonsulent T Anders Mortensen SV: Høring over udkast til bekendtgørelse om brede landbrugskøretøjers kørsel til og fra dyrskuer efter reglerne for særtransport Dato: 9. maj 2018 15:03:15 Vedhæftede filer: image002.png

Læs mere

Høringssvar til bekendtgørelse om retshjælpsforsikring for gruppe 1-forsikringsselskaber

Høringssvar til bekendtgørelse om retshjælpsforsikring for gruppe 1-forsikringsselskaber Høringssvar til bekendtgørelse om retshjælpsforsikring for gruppe 1-forsikringsselskaber Følgende myndigheder og organisationer har afgivet høringssvar uden bemærkninger: FSR - danske revisorer Rigsrevisionen

Læs mere

Det er gravalvorligt

Det er gravalvorligt Det er gravalvorligt Vejledning til gravearbejde i nærheden af forsyningsledninger Anvisning for arbejder i nærheden af Vestforsynings ledninger Inden du skal i gang med at grave har du pligt til, at indhente

Læs mere

file://c:\adlib Express\Work\20160121T060127.843\20160121T060129.014\8fd5ee35-7bb4-4f...

file://c:\adlib Express\Work\20160121T060127.843\20160121T060129.014\8fd5ee35-7bb4-4f... Page 1 of 91 of 9 From: syddjurs Sent: 19-01-2016 11:03:56 To: Team Byggeri Subject: VS: Angående akt indsigt Denne mail er videresendt fra hovedpostkassen syddjurs@syddjurs.dk - BEMÆRK - er din afdeling

Læs mere

Høringsnotat om udkast til bekendtgørelse om begrænsning af udslip af dampe ved benzinpåfyldning af motorkøretøjer

Høringsnotat om udkast til bekendtgørelse om begrænsning af udslip af dampe ved benzinpåfyldning af motorkøretøjer Miljøteknologi MST-5201-00056 Ref. EVNST Den 26. september 2016 Høringsnotat om udkast til bekendtgørelse om begrænsning af udslip af dampe ved benzinpåfyldning af motorkøretøjer Et udkast til bekendtgørelsen

Læs mere

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Att.: Kontorchef Signe Schmidt E-mail: rzn@kfst.dk

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Att.: Kontorchef Signe Schmidt E-mail: rzn@kfst.dk Klagenævnet for Udbud Adresse: Erhvervsstyrelsen, Dahlerups Pakhus, Langelinie Allé 17, 2100 København Ø. Telefon: 35 29 10 00 - mail: klfu@erst.dk - Internet-adresse: www.klfu.dk Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

Læs mere

Høringssvar vedr. udkast til ændring af bekendtgørelse om anerkendelse af psykologers erhvervsmæssige kvalifikationer

Høringssvar vedr. udkast til ændring af bekendtgørelse om anerkendelse af psykologers erhvervsmæssige kvalifikationer Holmens Kanal 22 1060 København K København, den 16. november 2015 Høringssvar vedr. udkast til ændring af bekendtgørelse om anerkendelse af psykologers erhvervsmæssige kvalifikationer Dansk Psykolog Forening

Læs mere

Tak for det fremsendte. BUPL har ingen bemærkninger til bekendtgørelsen. Vi undrer os dog over, hvorfor BUPL er på denne høringsliste :-)

Tak for det fremsendte. BUPL har ingen bemærkninger til bekendtgørelsen. Vi undrer os dog over, hvorfor BUPL er på denne høringsliste :-) mhtml:file://\\sst.dk\f-drev\alle\jkr\samlet høringssvar til tobak bekendtgørelsen\b... Side 1 af 2 29-06-2016 Fra: Peter Engelbrekt Petersen Sendt: 24. maj 2016 11:37 Til: Høringssvar; Sundhedsstyrelsen

Læs mere

VS: Svar vedr Lykkegårdsvej: Forspørgsel om muligheder i forbindelse med

VS: Svar vedr Lykkegårdsvej: Forspørgsel om muligheder i forbindelse med Emne: VS: Svar vedr Lykkegårdsvej: Forspørgsel om muligheder i forbindelse med højspændningsledninger Fra: 3.parter [mailto:3.parter@energinet.dk] Sendt: 14. november 2017 09:59 Til: Dennis Grønbæk Christensen

Læs mere

Den Jyske Sparekasses salg af garantbeviser

Den Jyske Sparekasses salg af garantbeviser Den Jyske Sparekasse Att.: Direktionen Borgergade 3 7200 Grindsted 18. september 2013 Ref. csr J.nr. 6072-0255 Den Jyske Sparekasses salg af garantbeviser Påbud Finanstilsynet påbyder Den Jyske Sparekasse

Læs mere

HVIDBOG LOKALPLANFORSLAG NR NIELS BOHRS ALLÉS FORLÆNGELSE, TRAFIKANLÆG

HVIDBOG LOKALPLANFORSLAG NR NIELS BOHRS ALLÉS FORLÆNGELSE, TRAFIKANLÆG HVIDBOG LOKALPLANFORSLAG NR. 4-802 NIELS BOHRS ALLÉS FORLÆNGELSE, TRAFIKANLÆG Introduktion For at skabe overblik over høringssvarene til det offentligt fremlagte lokalplanforslag nr. 4-802 Niels Bohrs

Læs mere

Vejledning om arbejde og træbeskæring nær luftledninger

Vejledning om arbejde og træbeskæring nær luftledninger Vejledning om arbejde og træbeskæring nær luftledninger 2. udgave, januar 2008 Vejledning om arbejde og træbeskæring nær luftledninger Forord Denne vejledning er udarbejdet af Sikkerhedsstyrelsen med henblik

Læs mere

FÆLLES GRUNDLAG OG PLANLÆGNING FOR VEJKRYDS I ÅBENT LAND

FÆLLES GRUNDLAG OG PLANLÆGNING FOR VEJKRYDS I ÅBENT LAND HØRINGSBOG VEJE OG STIER I ÅBENT LAND FÆLLES GRUNDLAG OG PLANLÆGNING FOR VEJKRYDS I ÅBENT LAND Marts 2018 HØRINGSBOG Indhold 1 GENNEMFØRELSE AF HØRINGEN... 4 1.1 Høringsbrev... 5 1.2 Høringsparter...

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget

Folketinget - Skatteudvalget Skatteudvalget (2. samling) SAU alm. del - Bilag 102 Offentligt J.nr. 2008-711-0017 Dato: 27. februar 2008 Til Folketinget - Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne

Læs mere

Miljøstyrelsen Att.: Anders Skou Strandgade København K

Miljøstyrelsen Att.: Anders Skou Strandgade København K 24. juli 2013 UHa Deres sagsnr.: MST-600-00023 Miljøstyrelsen Att.: Anders Skou Strandgade 29 1401 København K Høring af udkast til ny bekæmpelsesmiddelbekendtgørelse og ny bekendtgørelse med lister over

Læs mere

Jeg er nød til endnu engang at ulejlige jer med en forespørgsel om reglerne for lavenergi.

Jeg er nød til endnu engang at ulejlige jer med en forespørgsel om reglerne for lavenergi. From: Bo Christiansen Sent: Mon, 29 Jan 2018 10:18:21 +0100 To: Stine Pedersen Cc: Mia Christiernson Subject: SV: Regler om lavenergi Attachments: Signaturbevis.txt Kære Stine Pedersen Erhvervsstyrelsens

Læs mere

Høringssvar til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om outsourcing af væsentlige aktivitetsområder

Høringssvar til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om outsourcing af væsentlige aktivitetsområder Høringssvar til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om outsourcing af væsentlige aktivitetsområder Følgende myndigheder og organisationer har afgivet høringssvar uden bemærkninger: FSR danske revisorer

Læs mere

Høringssvar til forslag til ændring af landsplandirektiv om detailhandel i hovedstadsområdet

Høringssvar til forslag til ændring af landsplandirektiv om detailhandel i hovedstadsområdet Erhvervsstyrelsen Erhvervsministeriet Øverødvej 2 2840 Holte Høringssvar til forslag til ændring af landsplandirektiv om detailhandel i hovedstadsområdet 23. maj 2017 Kommunalbestyrelsen i Rudersdal Kommune

Læs mere

Påbud. BRFkredit Bank A/S Att.: direktionen Klampenborgvej Kgs. Lyngby

Påbud. BRFkredit Bank A/S Att.: direktionen Klampenborgvej Kgs. Lyngby BRFkredit Bank A/S Att.: direktionen Klampenborgvej 205 2800 Kgs. Lyngby 10. februar 2015 Ref. hbj J.nr. 6072-0791 Påbud om ikke at kræve indsendelse af økonomioplysninger for lån, der er optaget inden

Læs mere

Finanstilsynet Kontor for finansiel rapportering Århusgade København Ø Att.: Fuldmægtig, cand.merc.aud. Helene Miris Møller

Finanstilsynet Kontor for finansiel rapportering Århusgade København Ø Att.: Fuldmægtig, cand.merc.aud. Helene Miris Møller Finanstilsynet Kontor for finansiel rapportering Århusgade 110 2100 København Ø Att.: Fuldmægtig, cand.merc.aud. Helene Miris Møller Pr. email: hem@ftnet.dk 6. november 2014 Kære Helene Miris Møller Revisionsbekendtgørelsen

Læs mere

AKTUELT TINGLYST DOKUMENT

AKTUELT TINGLYST DOKUMENT AKTUELT TINGLYST DOKUMENT DOKUMENT: Dato/løbenummer: 29.08.2014-1005600294 TINGLYSNINGSDATO: 29.08.2014 08:52:43 EJENDOM: Adresse: Gammelskovvej 14 6534 Agerskov Matrikelnummer: 0070 Matrikelnummer: 0171

Læs mere

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7221 8888 info@trafikstyrelsen www.trafikstyrelsen.dk Høringsbrev Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige

Læs mere

Høring over udkast til bekendtgørelse om håndtering af udvindingsaffald og bekendtgørelse om godkendelse af listevirksomhed

Høring over udkast til bekendtgørelse om håndtering af udvindingsaffald og bekendtgørelse om godkendelse af listevirksomhed Til høringsparterne på vedlagt liste Cirkulær Økonomi & Affald J.nr. MST-7719-00073 BENTH/PBR Den 5. oktober 2017 Høring over udkast til bekendtgørelse om håndtering af udvindingsaffald og bekendtgørelse

Læs mere

UDKAST. til. Bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af elektriske anlæg

UDKAST. til. Bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af elektriske anlæg UDKAST til Bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af elektriske anlæg I medfør af 5, stk. 1, nr. 1, 5, stk. 2, 7, stk. 3, 31, stk. 1-2, 34, stk. 2 og 39 i lov nr. 525 af 29. april 2015 om sikkerhed

Læs mere

Høringsnotat om ændring af definitioner og indberetningsskema til Bredbåndskortlægning 2014

Høringsnotat om ændring af definitioner og indberetningsskema til Bredbåndskortlægning 2014 2. juli 2014 Sag Høringsnotat om ændring af definitioner og indberetningsskema til Bredbåndskortlægning 2014 1. Indledning Den 9. maj 2014 sendte Erhvervsstyrelsen et notat om ændring af definitioner og

Læs mere

Pas på ledningerne og livet. Gør arbejdet sikkert Kend respektafstandene Meldepligt

Pas på ledningerne og livet. Gør arbejdet sikkert Kend respektafstandene Meldepligt Pas på ledningerne og livet Gør arbejdet sikkert Kend respektafstandene Meldepligt Indledning Grønlands Elmyndighed har, jf. Fællesbestemmelser for stærkstrømsanlæg Grønland, indført stærkstrømsbekendtgørelsen

Læs mere

Vindmølle ved Herning Varmforzinkning A/S på Sverigesvej i Vildbjerg. Indkomne bemærkninger fra høringsperioden BILAG 1

Vindmølle ved Herning Varmforzinkning A/S på Sverigesvej i Vildbjerg. Indkomne bemærkninger fra høringsperioden BILAG 1 Vindmølle ved Herning Varmforzinkning A/S på Sverigesvej i Vildbjerg Indkomne bemærkninger fra høringsperioden BILAG 1 file:///c:/users/bekjb/appdata/local/temp/notes81a500/~web5549.htm Side 1 af 3 11-05-2015

Læs mere

Høringssvar vedrørende bekendtgørelse om investerbare værdipapirer og pengemarkedsinstrumenter for investeringsforeninger

Høringssvar vedrørende bekendtgørelse om investerbare værdipapirer og pengemarkedsinstrumenter for investeringsforeninger Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø Att: Jens Anton Vestergaard København, den 13. april 2009 Høringssvar vedrørende bekendtgørelse om investerbare værdipapirer og pengemarkedsinstrumenter for

Læs mere

Bilag nr. 4 HØRINGSNOTAT GENNEMGANG AF FORSKRIFTER

Bilag nr. 4 HØRINGSNOTAT GENNEMGANG AF FORSKRIFTER Bilag nr. 4 10. april 2015 Detail & Distribution 15/00115 LRN & LAA HØRINGSNOTAT GENNEMGANG AF FORSKRIFTER Sekretariatet for Energitilsynet sendte den 23. januar 2015 udkast til notat om metodegodkendelse

Læs mere

HØRINGSNOTAT. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet: Energi- og Olieforum. Dansk Elbil Alliance

HØRINGSNOTAT. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet: Energi- og Olieforum. Dansk Elbil Alliance HØRINGSNOTAT Dato J. nr. 25. januar 2018 2017-6159 Notat om de indkomne høringssvar vedrørende udkast til bekendtgørelse om krav til tekniske specifikationer m.v. for offentligt tilgængelig infrastruktur

Læs mere

Den 14. december 2011 til den 11. januar 2012 sendte Energistyrelsen et udkast til en revideret

Den 14. december 2011 til den 11. januar 2012 sendte Energistyrelsen et udkast til en revideret HØR ING SN OT AT EK ST ERNE HØR INGSPART ER 25. Juni 2012 J.nr. 2110/1181-0208 Ref. spo Skriftlig høring om udkast til bekendtgørelse om teknisk godkendelsesordning for konstruktion, fremstilling, opstilling,

Læs mere

Høringsnotat om bekendtgørelse om visse midlertidige regler for institutioner for forberedende grunduddannelse

Høringsnotat om bekendtgørelse om visse midlertidige regler for institutioner for forberedende grunduddannelse Styrelsen for Undervisning og Kvalitet FGU Task Force Høringsnotat om bekendtgørelse om visse midlertidige regler for institutioner for forberedende grunduddannelse Frederiksholms Kanal 26 1220 København

Læs mere

Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om investeringsforeninger m.v., lov om værdipapirhandel m.v. og forskellige andre love

Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om investeringsforeninger m.v., lov om værdipapirhandel m.v. og forskellige andre love Finanstilsynet Juridisk kontor Århusgade 110 2100 København Ø hoeringer@ftnet.dk svi@ftnet.dk Dato: 23. september 2016 Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om investeringsforeninger

Læs mere

J.nr Høring over udkast til vejledning om vedligeholdelsesplaner for private udlejningsejendomme

J.nr Høring over udkast til vejledning om vedligeholdelsesplaner for private udlejningsejendomme Dato11. juni 2015 Side 1 af 5 Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter Boliglovgivning Gammel Mønt 4 1117 København K Att.: Pia Scott Hansen Sendt pr. e-mail til mbbl@mbbl.dk og psh@mbbl.dk J.nr. 2015-338

Læs mere

Stærkstrømsbekendtgørelsen Afsnit 5A,

Stærkstrømsbekendtgørelsen Afsnit 5A, Stærkstrømsbekendtgørelsen Afsnit 5A, Sikkerhedsforskrifter for bygningsarbejde, vejarbejde, landbrugsarbejde m.m. i nærheden af elforsyningsanlæg BEK nr 17701 af 01/05/1994 INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning.

Læs mere

Bekendtgørelse om værdiansættelse af pensionshensættelser og pensionsordninger ved omvalg for firmapensionskasser

Bekendtgørelse om værdiansættelse af pensionshensættelser og pensionsordninger ved omvalg for firmapensionskasser Fra: 1 - ERST Høring Til: Simon Overballe-Nielsen (FT) Emne: Erhvervsstyrelsens høringssvar vedr. bekendtgørelse om værdiansættelse af pensionshensættelser og pensionsordninger ved omvalg for firmapensionskasser

Læs mere

Årsagen til jeg har fået det, er at det også er sendt til høring i SOFTWARE udvalget, hvor jeg jo er sekretær.

Årsagen til jeg har fået det, er at det også er sendt til høring i SOFTWARE udvalget, hvor jeg jo er sekretær. Michael L. Nielsen Sendt: 25. marts 204 0:56 Emne: VS: Høring af Udvalget for sikker og sund drift af passager- og lastskibe Hej Alexander Jeg har fået dette høringssvar, men det skulle jo til dig. Årsagen

Læs mere

[Not for commercial use]

[Not for commercial use] 0 [Not for commercial use] 0 30 0 50 m 0 [Not for commercial use] 0 30 0 50 m Ledningsoplysning vedrørende Dinels kabler Entreprenørens ansvar Det er entreprenørens og enhver, der iværksætter og er ansvarlig

Læs mere

Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S info@trafikstyrelsen.dk Rosenørns Allé 9, 5 DK-1970 Frederiksberg C

Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S info@trafikstyrelsen.dk Rosenørns Allé 9, 5 DK-1970 Frederiksberg C Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S info@trafikstyrelsen.dk Rosenørns Allé 9, 5 DK-1970 Frederiksberg C Tel: +45 3373 0330 danish@windpower.org www.windpower.org Bemærkninger til nye

Læs mere

Henvendelse om Energiklagenævnets afgørelse af 7. december 2004

Henvendelse om Energiklagenævnets afgørelse af 7. december 2004 [Navn] [Adresse] [Adresse] Fremsendes pr. e-mail og ikke tillige pr. brevpost Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

A d v o k a t r å d e t

A d v o k a t r å d e t A d v o k a t r å d e t Skatteministeriet 1402 København K lovgivningogoekonomi@skm.dk + mlj@skm.dk KRONPRINSESSEGADE 28 1306 KØBENHAVN K TLF. 33 96 97 98 DATO: 29. maj 2017 SAGSNR.: 2017-1501 ID NR.:

Læs mere

Finanstilsynet Århusgade København Ø Att.: Susanne Møller Svenssen. Sendt pr. til: Med venlig hilsen Dansk Energi

Finanstilsynet Århusgade København Ø Att.: Susanne Møller Svenssen. Sendt pr.  til: Med venlig hilsen Dansk Energi Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø Att.: Susanne Møller Svenssen Sendt pr. e-mail til: sum@ftnet.dk Dok. ansvarlig: HHO Sekretær: Sagsnr: 2005-400 Doknr: d2017-6215-1.0 21. april 2017 Høring

Læs mere

HØRINGSNOTAT. Høringssvarene har berørt følgende punkter:

HØRINGSNOTAT. Høringssvarene har berørt følgende punkter: HØRINGSNOTAT Kontor/afdeling Center for tele Dato 7. januar 2016 J nr. 2015-5739 Opdateret høringsnotat vedrørende udkast til forslag til lov om ændring af lov om radiofrekvenser og om ophævelse af lov

Læs mere

metoder i forskrift D1, F1, H1, H2, H3 og I

metoder i forskrift D1, F1, H1, H2, H3 og I Energitilsynet Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Sendt til: post@energitilsynet.dk og subo@energitilsynet.dk 7. juni 2018 Høring over udkast til sekretariatsafgørelse vedrørende Energinets anmeldte metoder

Læs mere

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering Høring over ny bekendtgørelse om opgørelse af beskæftigelseskrav og beregning af sygedagpenge m.v. J.nr. 15/16045 Ankestyrelsen har ikke bemærkninger til bekendtgørelsen.

Læs mere

Høringssvar vedr. anmeldelse af metoder i markedsforskrifter D1, F1, H1, H2, H3 og I

Høringssvar vedr. anmeldelse af metoder i markedsforskrifter D1, F1, H1, H2, H3 og I Bilag 5 Sekretariatet for Energitilsynet Att. Susanne Bollhorn Sendt pr e-mail til post@energitilsynet.dk; cc: subo@energitilsynet.dk DONG Energy Salg & Service A/S Teknikerbyen 25 2830 Virum Danmark 27.

Læs mere

Kravspecifikation for oversættelsesopgaver for styrelser under Erhvervsministeriet

Kravspecifikation for oversættelsesopgaver for styrelser under Erhvervsministeriet Dato: 9. februar 2017 Sag: OK-17/00896 Kravspecifikation for oversættelsesopgaver for styrelser under Erhvervsministeriet KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN 1. Beskrivelse af de ordregivende myndigheder

Læs mere

Finanstilsynet Århusgade København Ø Att.: Camilla Warburg. Pr august 2018

Finanstilsynet Århusgade København Ø Att.: Camilla Warburg. Pr august 2018 Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø Att.: Camilla Warburg Pr. e-mail: CAW@ftnet.dk Høring af udkast til Vejledning om afviklingsplanlægning og afviklingsberedskab Tak for muligheden for at kommentere

Læs mere

Skabelon for kommentarer til Dansk Standard Forslag (DSF) Dato: Dokument: DSF DS 475,

Skabelon for kommentarer til Dansk Standard Forslag (DSF) Dato: Dokument: DSF DS 475, c) 1.2 Side 11 ed Definition af Indvendig foring Det er angivet at der er tale om Etablering af en ny ledning inden i en eksisterende. Det kan være foring med lange sammensvejste rør, stram foring eller

Læs mere