STORMRÅDET PROCEDURE FOR TILSYN

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "STORMRÅDET PROCEDURE FOR TILSYN"

Transkript

1 STORMRÅDET PROCEDURE FOR TILSYN

2 Side 1 Stormrådets tilsyn med forsikringsselskabernes behandling af stormflods- og oversvømmelsessager 1. Baggrund Stormrådet fører tilsyn med forsikringsselskabernes behandling af stormflods- og oversvømmelsessager, jf. stormflodslovens 10. Tilsynet består i en stikprøvevis kontrol af forsikringsselskabernes samlede sagsbehandling, herunder skadesopgørelse og erstatningsudbetaling, sagsregistrering samt overholdelse af forvaltnings- og offentlighedslovens bestemmelser og gældende praksis i stormflods- og oversvømmelsessager. Udover kontrol af selskabernes behandling af de enkelte sager omfatter tilsynet udarbejdelse af generelle statistikker efter Stormrådets nærmere beslutning. 2. Afgrænsning af tilsyn Stormflodslovens 10 er bestemmende for rækkevidden af Stormrådets tilsynsopgave. Denne er nærmere beskrevet i 19 i Stormrådets forretningsorden. Der er alene tale om tilsyn i forbindelse med forsikringsselskabernes behandling af stormflods- og oversvømmelsessager. Tilsynet skal sikre overholdelse af: Lov om stormflod og stormfald Bekendtgørelse om erstatning for skader forårsaget af stormflod og oversvømmelse fra vandløb og søer Lov om offentlighed i forvaltningen Forvaltningsretlige regler og principper Gældende praksis i stormflods- og oversvømmelsesspørgsmål Forsikringsselskaberne er som sagsbehandlende myndighed af stormflodsog oversvømmelsessager også omfattet af reglerne om beskyttelse af persondata. I tilsynsgennemgangen påser Stormrådet også, at regler for persondata er overholdt i det omfang, det fremgår af det undersøgte materiale. Bliver Stormrådet opmærksom på overtrædelse af persondatareglerne, rapporteres dette til Datatilsynet, som varetager det materielle tilsyn på dette område. Afgørelser om reaktioner i forbindelse med tilsyn træffes af Stormrådet i medfør af 20 i Stormrådets forretningsorden, jf. pkt Udtagelse af sager til tilsyn Alle sager, som er oprettet som stormflods- eller oversvømmelsessager, og som er knyttet til en hændelse i Stormbasen, er genstand for Stormrådets tilsyn. Tilsynet gennemføres som en stikprøvekontrol og kan finde sted, uanset hvilken fase af sagsbehandlingen sagen befinder sig i. Blot kræves det, at sagen er oprettet, har fået et sagsnummer i Stormbasen og er tildelt en sagsbehandler i forsikringsselskabet. Udtagelse af sager til tilsyn sker via Stormbasen. Stormrådet Dato: 26. september 2018 /PJ KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN Carl Jacobsens Vej Valby Tlf Fax CVR-nr stormraadet@stormraadet.dk

3 Side Kriteriebaseret stikprøveudtagelse Der udtages minimum 5 % af alle oprettede sager. Udtagelse sker efter kriterier, som besluttes af Stormrådet efter hver hændelse. Udtagelse sker ved en søgning i Stormbasen ved anvendelse af de besluttede kriterier. Det tilstræbesat alle forsikringsselskaber, som har behandlet sager inden for den enkelte hændelse, bliver repræsenteret i mængden af tilsynssager med mindst én sag. Eksempler på kriterier for kriteriebaseret stikprøveudtagelse Sager, hvor: Den samlede erstatningsopgørelse overstiger kr. Enkeltudbetalinger af erstatning overstiger kr. Udbetaling af hele erstatningen sker på én gang, når erstatningsopgørelsen overstiger kr. Der er tilkendt totalskadeerstatning Tidsfrist vedrørende taksering er overskredet med mere end 14 dage Tidsfrist vedrørende afgørelse er overskredet med mere end 14 dage Stormrådet fastlægger udtagelseskriterier i forbindelse med de enkelte hændelser under indtryk af udviklingen i behandlingen af stormflodssager og de indhøstede erfaringer herfra Tematisk tilsyn Udover den kriteriebaserede stikprøveudtagelse af sager, jf. pkt. 3.1, foretages et tematisk tilsyn i specifikt udvalgte sager, hvor Stormrådets sekretariat opdager konkrete forhold, der kan give anledning til en nærmere undersøgelse af et særligt tema, der vedrører en eller flere ejendomme. Som eksempel på tematisk tilsyn kan nævnes ejendomme beliggende i et område uden for dige. Det tematiske tilsyn gælder i udgangspunktet alene det pågældende tema, men tilsynet kan udvides og vil blive det, hvis andre forhold tiltrækker sig opmærksomhed. Sager udtaget til tematisk tilsyn medregnes ikke i mindsteudtagelsen på 5 % af alle sager Orientering af forsikringsselskab Når en sag er udtaget til tilsyn, orienteres det sagsbehandlende forsikringsselskab straks via Stormbasen Tidsrum for gennemførelse af tilsyn Sagerne gennemgås løbende, således at gennemgangen tilstræbes at være afsluttet på Stormrådets sidste møde inden sommerferien i året efter udtagelsen. I tilfælde af, at dette ikke kan nås, fx ved større hændelser, afsluttes sagsgennemgangen hurtigst muligt herefter.

4 Side 3 4. Sagsgennemgang og vurdering Stormrådets sekretariat gennemgår sagsforløb og sagsbehandling i de udtagne tilsynssager og vurderer, om forsikringsselskabet i sagsbehandlingen har efterlevet den relevante lovgivning og praksis Indhold af sagsgennemgang Alle sagsbehandlingstrin og afgørelser gennemgås og kontrolleres i forbindelse med tilsynet. Det drejer sig navnlig om nedenstående. a. Sagsregistrering Er det beskadigede omfattet af en gyldig brandforsikring? For stormflodssager: Er skaden sket inden for det erklærede stormflodsområde, og er stormfloden årsag til skaden? For oversvømmelsessager: Er skaden omfattet af lovens 20-års hændelsesbetingelse, og er oversvømmelsen årsag til skaden. Er alle krævede oplysninger om den anmeldte skade og skadelidte indtastet i Stormbasen? b. Frister Er alle frister overholdt? Er der søgt om dispensation fra frister? Hvad er årsagen til evt. fristoverskridelser? c. De offentligretlige regler Har selskabet inddraget skadelidte i tilstrækkeligt omfang i sagsbehandlingen (partshøring m.v.)? Er sagen oplyst tilstrækkeligt med henblik på afgørelse af erstatningsspørgsmål, herunder er der stillet opklarende spørgsmål til parter og tredjemand? Har dokumenter, der er udarbejdet af sagsbehandleren, det krævede indhold? Er der givet tilstrækkelig klagevejledning ved afgørelser, hvor skadelidte ikke får fuldt medhold? Er eventuelle anmodninger om aktindsigt besvaret og i øvrigt håndteret korrekt (offentlighedsloven og forvaltningsloven)? Er det vurderet, om princippet om meroffentlighed er iagttaget? Andre offentligretlige forhold. d. Taksering Har taksator aftalt besigtigelse med skadelidte? Har taksator besigtiget skadestedet? Hvis besigtigelse ikke har fundet sted, hvordan har taksator så vurderet skaden? Er skaden opgjort korrekt, herunder: Er reglerne i stormflodsloven og bekendtgørelse om erstatning for skader forårsaget af stormflod og oversvømmelse fra vandløb og søer iagttaget, herunder negativlisten i lovens 4, stk. 2? Er den gældende praksis i stormflods- og oversvømmelsessager, jf. dækningsvejledningen lagt til grund? Er de vejledende afskrivningstabeller anvendt korrekt?

5 Side 4 Er retningslinjerne for taksering lagt til grund? Er skadelidte oplyst korrekt om selvrisikoen? Er opgørelsen accepteret af skadelidte, og hvis ikke hvad er årsagen hertil? Er eventuelle spørgsmål/klager fra skadelidte håndteret korrekt og i tilstrækkeligt omfang? Er opgørelsens kalkulation korrekt? e. Sagens afgørelse Er afgørelsen om erstatning/ikke-erstatning korrekt ud fra en samlet vurdering? f. Udbetaling af erstatning Er der foretaget hel eller delvis udbetaling af erstatning? Er det udbetalte beløb korrekt? Er omkostningerne til skadens udbedring dokumenteret korrekt, herunder er den gældende praksis for udbetaling uden dokumentation for skadens udbedring anvendt korrekt? Er erstatning udbetalt rettidigt? g. Andre forhold Er der forældede krav? Er forældede krav håndteret korrekt? Er taksators tidsforbrug rimeligt? Er der i øvrigt forhold, som har betydning for sagens afgørelse og som bør undersøges nærmere, fx sagens faktiske omstændigheder? 5. Fremgangsmåde ved sagsgennemgang Gennemgang af tilsynssagen sker under fuld iagttagelse af revisionsprincippet og officialprincippet. Det enkelte selskab vil derfor blive fuldt oplyst om, hvad der sker i sagen og inddrages i nødvendigt omfang i sagens oplysning. I de tilfælde, hvor selskabets deltagelse er nødvendig for sagens oplysning, anmodes selskabet inden for en rimelig frist om en udtalelse om sagen. Har selskabet ikke ved fristens udløb svaret, rykkes selskabet for svar. Rykker sendes til selskabets sagsansvarlige med kopi til selskabets direktion. Med mindre at andre forhold tilsiger det modsatte, anses selskabets manglende svar herefter for, at der ikke er mere at tilføje til sagens oplysning. Er stormflods- eller oversvømmelsessagen ikke færdigbehandlet, gennemgås sagen op til det sagstrin, den befinder sig på. Stormrådets sekretariat anvender om nødvendig ekspertbistand, herunder overtaksatorer, i forbindelse med gennemgangen af skadesopgørelsen. Sekretariatets gennemgang af sagen vil inden forelæggelse for Stormrådet blive forelagt selskabet i de tilfælde, hvor selskabets sagsbehandling giver anledning til kritik eller andre reaktioner. Selskabet vil altid have mulighed for at fremkomme med en udtalelse i sagen, og denne skal indgå i rådets grundlag for afgørelsen, jf. officialprincippet. Selskabet får en 14 dages frist til at svare. Fristen kan forlænges, hvis selskabet har rimelig grund til det.

6 Side 5 6. Rådets afgørelse På baggrund af gennemgangen af sagen og forsikringsselskabets udtalelse udarbejder sekretariatet i hver enkelt sag, bortset fra sager, som er afvist på grund af anden dækning (forsikringsdækning), en indstilling til rådet, om der skal reageres, og i givet fald hvilken reaktion sagen kan føre til. Afhængig af om der er begået fejl i sagsbehandlingen og af grovheden og konsekvenserne af sådanne fejl, kan Stormrådet, jf. 20 i forretningsordenen, anvende reaktioner i den konkrete sag over for forsikringsselskabet med henblik på at fremme en fremtidig korrekt sagsbehandling, samt rette op eventuelle fejl i den sag, der danner grundlag for tilsynet, f.eks. ved genoptagelse. Reaktionerne kan anvendes uafhængigt af og i kombination med hinanden. Følgende reaktioner kan anvendes: 6.1. Ingen reaktion Reaktionen anvendes, hvis sagen vurderes behandlet korrekt, eller fejl ikke overstiger en bagatelgrænse. Sådanne sager forelægges samlet for rådet med en indstilling om, at sagen godkendes som synet uden reaktion i forhold til selskaberne Bemærkninger Reaktionen anvendes som dialogværktøj især ved de helt ubetydelige formelle fejl i sagsbehandlingen, som med sikkerhed ikke har haft indflydelse på resultatet heraf. Det kan bl.a. dreje sig om følgende situationer: Forkerte henvisninger til love eller bekendtgørelser uden indflydelse på resultatet af afgørelse. Andre betydningsløse, formelle fejl Kritik Reaktionen er en lidt strengere og formel reaktion end bemærkninger, jf. pkt. 6.2, og anvendes, når forvaltningsretlige regler eller reglerne i stormflodslovgivningen ikke er overholdt. Det gælder også i de tilfælde, hvor det er umuligt at kontrollere, om en afgørelse er korrekt, fx ved manglende dokumentation. Det kan bl.a. dreje sig om følgende situationer: Sager med udbetaling uden dokumentation, herunder genkøbsfaktura, men hvor udgiften skønnes berettiget Sager med mangelfuld opgørelse af sagen og manglende beskrivelse af skadesomfang Sager, hvor der er foretaget en fejlagtig skadesgradsberegning Manglende eller mangelfuld klagevejledning Manglende overholdelse af tidsfrister Manglende deltagelse i tilsynssagens oplysning

7 Side Påbud Reaktion, som anvendes, hvis rådet finder, at der er behov for at pålægge et forsikringsselskab en adfærdsændring. Ved anvendelse af denne reaktion lægges der vægt på, om selskabet tidligere enten direkte i forbindelse med en konkret stormflods- eller oversvømmelsessag eller ved en generel udmelding fra Stormrådet er gjort opmærksom på, at der skal ændres adfærd. Det kan fx være i tilfælde, hvor den pågældende adfærd gentagne gange har haft eller kunne have haft indflydelse på afgørelsens rigtighed. Det kan bl.a. dreje sig om: - Flere udbetalinger af erstatning uden dokumentation for afholdte udgifter eller - Ved udbetaling af erstatning uden hjemmel i loven Sigtet med et påbud er, at et forsikringsselskab bliver pålagt hurtigst muligt at rette op på fejl og sikre, at tilsvarende fejl ikke sker i fremtiden. Det indebærer også, at der også kan udstedes påbud om, at et selskab skal genoptage en sag med henblik på berigtigelse, hvis det konstateres, at afgørelsen om erstatning ikke er korrekt, og dette er til ugunst for den skadelidte. Der kan udstedes et påbud, selvom der ikke tidligere har været anvendt reaktioner over for selskabet, såfremt det anses for nødvendigt Offentliggørelse af påbud Reaktionen er en skærpet brug af påbud, som sker, når særlige grunde taler for det. Det kan fx være gentagen eller systematisk manglende efterlevelse af reglerne, gældende praksis eller påbud. Offentliggørelse sker på Stormrådets hjemmeside. Ved offentliggørelse udelades personoplysninger om skadelidte. Offentliggørelsen fjernes fra hjemmesiden, når Stormrådet kan konstatere, at selskabet efterlever et udstedt påbud Fratagelse eller delvis fratagelse af sagshonorar Reaktionen, som vedrører forsikringsselskabets faste sagshonorar, kan anvendes bl.a., når et påbud ikke efterleves. Dette gælder såvel påbud om ændring af en konkret afgørelse som påbud om ændring af en forkert praksis. Reaktionen anvendes tillige, når sagsbehandlingen har været så mangelfuld eller åbenlyst forkert, at der ikke er et reelt grundlag for den trufne afgørelse, og hvor forsikringsselskabet vidste eller burde have kendt til virkningen af den pågældende adfærd, fx ved generel orientering fra Stormrådet eller gennem nye regler. Afhængig af de økonomiske følger for stormflods- og oversvømmelsespuljen af forsikringsselskabets handlinger i forbindelse med sagsbehandlingen tages der stilling til, om der skal ske helt eller delvist bortfald af forsikringsselskabets honorar.

8 Side Kompensation af stormflods- og oversvømmelsespuljen Reaktionen anvendes i de forholdsvis sjældne tilfælde, hvor et forsikringsselskab har truffet en afgørelse, der er åbenlyst forkert, og som har ført til en ikke ubetydelig merudbetaling fra stormflods- og oversvømmelsespuljen. Reaktionen anvendes alene i de tilfælde, hvor det er konstateret, at der er begået åbenlyse fejl i sagsbehandlingen, og hvor forsikringsselskabet kendte eller burde have kendt til virkningen af den pågældende adfærd, fx ved generel orientering fra Stormrådet eller gennem nye regler. Det kan fx være ved at ignorere meddelelser m.v., som er udtrykt over for selskaberne. Disse meddelelser kan enten være udtrykt direkte over for det enkelte forsikringsselskab, fx i forbindelse med tilsyn eller behandling af klagesager, eller generelt til selskaberne, enten gennem information på Stormrådets hjemmeside eller ved information i de sammenhænge, hvor Stormrådet eller Stormrådets sekretariat informerer om lovgivningen. Det kan fx være ved de årlige erfa-møder med selskaberne e.l. Reaktionen anvendes ikke i de situationer, hvor en afgørelse har medført en erstatning baseret på et fagligt funderet skøn, der efterfølgende viser sig unøjagtigt eller forkert. Reaktionen forventes bl.a. at blive anvendt i følgende tilfælde: Ved fastsættelse af erstatning i specifikke tilfælde, hvor der ikke er hjemmel til at yde erstatning. Ved fastsættelse af erstatning uden besigtigelse af en ejendom, som fører til en for høj erstatning. Ved åbenlys for lav beregning af selvrisiko, fx ingen selvrisiko eller anvendelse af privat løsøreselvrisiko, selv om det drejer sig om et fritids- eller sommerhus eller et erhvervsforhold. Ved anvendelsen af denne reaktion tages der hensyn til, at forsikringsselskabet ikke selv har haft økonomisk gevinst af den forkerte udbetaling. Reaktionen anvendes proportionalt med betydningen af den fejl, som har udløst den forkerte udbetaling samt størrelsen heraf. Den begåede fejl og de forhold, der har været medvirkende hertil, herunder udefrakommende faktorer, skal endvidere stå i rimeligt forhold til hinanden. Det tages endvidere med i overvejelserne ved anvendelsen af denne reaktion, om det er første gang, et selskab begår en betydelig fejl. Desuden skal reaktionen anvendes hurtigst muligt efter, at Stormrådet gennem sit tilsyn eller på anden måde har fået kendskab til de fejl, der udløser denne reaktion. Beløbsmæssig afgrænsning af kompensation Ved anvendelse af denne reaktion er det væsentligt, at størrelsen af kompensationen er forudsigelig for det pågældende forsikringsselskab. Kompensationen fastlægges derfor med udgangspunkt i det honorar, der betales for sagsbehandlingen, eksklusiv taksatorhonorar. Anvendelse af reaktionen sker efter følgende trappemodel:

9 Side 8 1. gang sanktioneres med 3 x det samlede honorar (sagsbehandling). 2. gang sanktioneres med 6 x det samlede honorar (sagsbehandling). 3. gang og fremover sanktioneres med 9 x det samlede honorar (sagsbehandling). Det samlede beløb, som selskabet kan komme til at udrede til stormflods- og oversvømmelsespuljen, må ikke overstige den fejlagtigt udbetalte erstatning. 7. Tvisteløsning voldgift I de tilfælde, hvor Stormrådet reagerer med enten fratagelse af honorar eller krav om kompensation af stormflods- og oversvømmelsespuljen, jf. pkt. 6.6 og 6.7, kan et forsikringsselskab indbringe Stormrådets afgørelse for en voldgift, jf. forretningsordenens 21. I disse tilfælde suspenderes Stormrådets afgørelse, indtil voldgiftsretten har truffet afgørelse Iværksættelse af voldgift En voldgiftssag vil blive iværksat på følgende måde: Stormrådet træffer afgørelse om anvendelse af sanktion vedrørende fratagelse af honorar og/eller kompensation af stormflods- og oversvømmelsespuljen. Herefter har selskabet inden for en frist på 4 uger mulighed for at anmode Stormrådet om en revurdering af afgørelsen. Anmodningen stiles til Stormrådet og sendes til Stormrådets sekretariat. Stormrådet har på baggrund af klagen mulighed for at ophæve eller stadfæste afgørelsen og meddeler selskabet dette. Selskabet eller Forsikring & Pension på vegne af selskabet kan indbringe afgørelsen for en voldgift inden en frist på 4 uger efter, at Stormrådet har meddelt sin endelige afgørelse til selskabet Etablering af en voldgiftsret Det enkelte selskab eller Forsikring & Pension på vegne af selskabet indgår en aftale med Stormrådet om nedsættelse af en voldgift, når selskabet forlanger dette. Voldgiftsretten består af 3 dommere. Det enkelte selskab og Stormrådet vælger og udpeger selv hver sin voldgiftsdommer efter eget valg. Den tredje opmanden udpeges af de to andre udpegede voldgiftsdommere og skal som minimum opfylde kravene til at være landsdommer. Voldgift på dette område foregår i øvrigt efter reglerne i voldgiftsloven. 8. Kommunikation af rådets afgørelser Rådets afgørelser kommunikeres til de relevante involverede hurtigst muligt efter, at de er truffet, herunder til forsikringsselskabet, både til sagsbehandler, direktion og til selskabets kontaktadresse i Stormbasen. Hvis en afgørelse får konsekvenser for skadelidte, herunder hvis sagen hjemvises til fornyet behandling, evt. ved et påbud herom, orienteres sagens skadelidte herom.

10 Side 9 Formidling af generelle og specifikke erfaringer sker efter omstændighederne på Stormrådets hjemmeside, ved artikler i relevante medier, ved direkte henvendelse til selskaberne og evt. i Stormrådets beretning. Påbud offentliggøres, såfremt denne reaktion anvendes, på Stormrådets hjemmeside (se pkt. 6) I relevant omfang vil der også ske drøftelse af de gennemgående fejl og misforståelser, fx ved de årlige møder, som sekretariatet afholder med repræsentanter fra selskaberne. 9. Opfølgning på reaktioner Stormrådets sekretariat følger løbende op på rådets afgørelser i forbindelse med det førte tilsyn, herunder ved løbende dialog med de selskaber, som er berørt af rådets afgørelser. Sekretariatet orienterer på rådsmøderne om opfølgningen. 10. Statistik Sekretariatet udarbejder relevant statistik for det førte tilsyn, jf. forretningsordenens 22. I statistikken indgår: Antal sager for den enkelte hændelse, i alt Antal sager for den enkelte hændelse, fordelt på skadestyper (bygninger, fritidshuse, erhvervsbygninger, erhvervsløsøre eller privat løsøre) Antal sager for den enkelte hændelse, geografisk fordelt Antal afviste sager for den enkelte hændelse, geografisk fordelt Samlet erstatning (opgjort) for den enkelte hændelse Samlet erstatning (opgjort) for den enkelte hændelse, geografisk fordelt Antal sager inden for afgrænsede beløbsinterval geografisk fordelt Samlede erstatningsudbetalinger pr. år Gennemsnitligt time-/kørselsforbrug på taksering. De valgte statistikker vil afspejle og beskrive centrale problemstillinger vedrørende praksis, som er konstateret blandt andet gennem det gennemførte tilsyn. Bilag: Tilsynsrapport til Stormrådet

11 Side 10 BILAG Tilsynsrapport til Stormrådet Udfærdiget af: navn + kontaktinfo + dato Sagstype: Fakta om skaden Hændelse Sagsnummer i Stormbasen Skadesadresse Ejendom opført år Vandstand i bygning i cm. Forsikringsselskab Taksator bygning Taksator løsøre Tidsmæssigt forløb Dato for anmeldelse Dato for anmodning om besigtigelse Dato for besigtigelse Dato for opgørelse (evt. flere datoer) Dato for afgørelse (evt. flere datoer) Dato for afslutning af sag Dato for evt. klage indgivet er der givet klagevejledning? Sagens behandling Burde sagen have været afvist? og med hvilken begrundelse? Er tidsfrister overskredet? Hvem kan tillægges ansvaret for evt. forsinkelse? Er sagen tilstrækkeligt oplyst? Herunder beskrivelse af skadesomfang, dokumentation af skaden i form af billeder, tegninger mv. Er skadelidte tilstrækkeligt oplyst, jf. de forvaltningsretlige principper? Er der foretaget løbende kontrol og slutkontrol af affugt-

12 Side 11 ning? Er elforbrug ifm. affugtning dokumenteret? Har skadelidte været berettiget genhuset - og inden for rådighedsbeløbet? Er der dækket berettigede udgifter til opmagasinering inden for rådighedsbeløbet? Er der dækket berettigede udgifter til afrensning af skimmelsvamp? Er der sket udbetaling uden dokumentation - og var det berettiget og inden for maksimum? Løsøre: Er de skadede genstande beskrevet med alder, værdi, værdiforringelse? Er selvrisikoen korrekt beregnet og opkrævet? - Skadesbegrænsning uden selvrisiko - 5, 10, 14 % - Minimum: kr., kr., kr. Er erstatningen opgjort korrekt, enten detaljeret kalkulation eller (to/tre) tilbud kontrolleret af taksator? Totalskade eller reparationserstatning og ved totalskade: er skadesgraden beregnet korrekt? Er der sket udbetaling i strid med 4, stk. 2 (Negativlisten) Er sagen løbende ajourført, herunder tilretning af udgifter, beskrivelse af ændring af poster? Er der udbetalt for meget i erstatning? Hvor stor er fejlen i kr. og i pct. af det korrekte beløb? Øvrige forhold? Bemærkninger til sagen:

13 Side 12

KONCEPT FOR TILSYN MED

KONCEPT FOR TILSYN MED Den 28. oktober 2015 STORMRÅDET KONCEPT FOR TILSYN MED FORSKRINGSSELSKABERNES BEHANDLING AF STORMFLODSSAGER Side 1 Indhold 1. Baggrund... 2 2. Hvilke regler skal tilsynet omhandle?... 2 3. Udtagelse af

Læs mere

Bekendtgørelse om forretningsorden for Stormrådet

Bekendtgørelse om forretningsorden for Stormrådet UDKAST Stormrådet Dato: 2. april 2018 Sag 18/05652-1 /PJ KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Bekendtgørelse om forretningsorden for Stormrådet Tlf. 41 71 50 00 Fax 41 71

Læs mere

Stormrådets afgørelse Stormrådet har besluttet, at du får delvis medhold i din klage, således at gøres opmærksom på den uhensigtsmæssige behandling

Stormrådets afgørelse Stormrådet har besluttet, at du får delvis medhold i din klage, således at gøres opmærksom på den uhensigtsmæssige behandling AFGØRELSE FRA STORMRÅDET Stormrådet Dato: 15. november 2016 Skadelidte: Skadessted: Forsikringsselskab: Klageemne: Klage over sagsbehandling og affugtning Stormrådet har behandlet og afgjort din klage

Læs mere

d) Genfremstilling af originalmodeller/tabte data: Fremstillingsprisen. BEK nr 1006 af 18/09/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 22.

d) Genfremstilling af originalmodeller/tabte data: Fremstillingsprisen. BEK nr 1006 af 18/09/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 22. BEK nr 1006 af 18/09/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 22. januar 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, j.nr. 14/05188

Læs mere

Bekendtgørelse om erstatning for skader forårsaget af stormflod og oversvømmelse fra vandløb og søer

Bekendtgørelse om erstatning for skader forårsaget af stormflod og oversvømmelse fra vandløb og søer UDKAST Stormrådet Dato: 2. april 2018 Sag 18/05665-1 /PJ KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Bekendtgørelse om erstatning for skader forårsaget af stormflod og oversvømmelse

Læs mere

I det følgende beskrives nærmere de principper, der gælder for erstatning efter stormflodsloven.

I det følgende beskrives nærmere de principper, der gælder for erstatning efter stormflodsloven. Regler pr. 24. februar 2011 Stormrådet Regler om erstatning i stormflods- og oversvømmelsessager 1 Indledning Ifølge 22, stk. 1, i lov nr. 349 af 17. maj 2000 om stormflod og stormfald, 2 stk. 4, i lov

Læs mere

Du er indtrådt som part i sagen på en betinget slutseddel til køb af den stormflodsramte ejendom.

Du er indtrådt som part i sagen på en betinget slutseddel til køb af den stormflodsramte ejendom. AFGØRELSE FRA STORMRÅDET Stormrådet Dato: 15. december 2016 Skadelidte: Skadessted: Forsikringsselskab: Overtaksator: Klageemne: Inhabilitet og skadesopgørelse Du er indtrådt som part i sagen på en betinget

Læs mere

Stormrådet VEJLEDNING. Vejledning om håndtering af mistanke om svindel i stormflodssager

Stormrådet VEJLEDNING. Vejledning om håndtering af mistanke om svindel i stormflodssager VEJLEDNING Stormrådet Dato: 5. maj 2015 Sag 14/09584-6 /SKI KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Vejledning om håndtering af mistanke om svindel i stormflodssager Tlf. 41

Læs mere

BERETNING 2016 BESKRIVELSE AF STORMRÅDETS VIRKSOMHED. Forord Om Stormrådet Om stormflod Om stormfald Om oversvømmelse Økonomisk resultat 2016

BERETNING 2016 BESKRIVELSE AF STORMRÅDETS VIRKSOMHED. Forord Om Stormrådet Om stormflod Om stormfald Om oversvømmelse Økonomisk resultat 2016 BESKRIVELSE AF STORMRÅDETS VIRKSOMHED BERETNING 2016 Forord Om Stormrådet Om stormflod Om stormfald Om oversvømmelse Økonomisk resultat 2016 Stormrådet - BERETNING 2016 2 3 5 9 10 12 FORORD Om Stormrådet

Læs mere

Bagrunden for klagen Sagen drejer sig om, hvorvidt erstatningen for skader på din ejendom bør opjusteres.

Bagrunden for klagen Sagen drejer sig om, hvorvidt erstatningen for skader på din ejendom bør opjusteres. AFGØRELSE FRA STORMRÅDET Skadelidte: Stormrådet Dato: 19. september 2017 Sag: SPA-16/10896-55 Skadessted: Sagsbehandler: /SKI Forsikringsselskab: Klageemne: Opjustering af erstatning Stormrådet har behandlet

Læs mere

Stormrådet har behandlet og afgjort din klage over afvisning af at ændre skadesopgørelsen samt din klage over sagsbehandlingstiden.

Stormrådet har behandlet og afgjort din klage over afvisning af at ændre skadesopgørelsen samt din klage over sagsbehandlingstiden. AFGØRELSE FRA STORMRÅDET Stormrådet Dato: 22. september 2016 Skadelidte: Skadessted: Forsikringsselskab: Overtaksator: Klageemne mv.: - Afgørelse til skade for klager og - Klage over skadesopgørelse og

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om stormflod og stormfald

Forslag. Lov om ændring af lov om stormflod og stormfald 2009/1 LSV 125 (Gældende) Udskriftsdato: 22. maj 2019 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 1911-0054 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 20.

Læs mere

Stormrådet AFGØRELSE FRA STORMRÅDET. Skadelidte: Skadessted: Forsikringsselskab:

Stormrådet AFGØRELSE FRA STORMRÅDET. Skadelidte: Skadessted: Forsikringsselskab: AFGØRELSE FRA STORMRÅDET Skadelidte: Stormrådet Dato: 21. januar 2015 Sag 14/02965-70 /RLR Skadessted: Forsikringsselskab: KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Taksator:

Læs mere

Er du ramt af stormflod?

Er du ramt af stormflod? Når der er stormflod i Danmark Når der er stormflod i Danmark, er det en statslig pulje under Stormrådet, der giver dig mulighed for at få erstatning. Ingen danske forsikringsselskaber dækker skader fra

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om forbrugerklager (forbrugerklageloven)

Bekendtgørelse af lov om forbrugerklager (forbrugerklageloven) LBK nr 1095 af 08/09/2010 Udskriftsdato: 7. maj 2019 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, j.nr.08/07485 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Stormrådet har behandlet og afgjort din klage over dit forsikringsselskabs afgørelser vedrørende løsøre, bygning og sagsbehandling.

Stormrådet har behandlet og afgjort din klage over dit forsikringsselskabs afgørelser vedrørende løsøre, bygning og sagsbehandling. AFGØRELSE FRA STORMRÅDET Stormrådet Dato: 17. maj 2017 Skadelidte: Skadessted: Forsikringsselskab: Klageemne: Klage over skadesopgørelse og sagsbehandling. Nedsættelse af erstatning på grund af værdiforringelse.

Læs mere

Stormrådet VEJLEDNING. Vejledning om håndtering af mistanke om svindel i stormflodssager

Stormrådet VEJLEDNING. Vejledning om håndtering af mistanke om svindel i stormflodssager VEJLEDNING Stormrådet Dato: 5. maj 2015 Sag 14/09584-6 /SKI KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Vejledning om håndtering af mistanke om svindel i stormflodssager Tlf. 41

Læs mere

Regler for mediation. J.nr.: K Regler for mediation

Regler for mediation. J.nr.: K Regler for mediation Regler for mediation J.nr.: K-53 2015 Regler for mediation Voldgiftsinstituttet anbefaler følgende mediationsklausul: Enhver tvist, som måtte opstå i forbindelse med denne kontrakt, herunder tvister vedrørende

Læs mere

Vedtægter Danske Malermestres garantiordning

Vedtægter Danske Malermestres garantiordning Vedtægter Danske Malermestres garantiordning 1. Formål Garantiordningens formål er at bevare og udbygge et tillidsfuldt forhold mellem forbrugere og malervirksomheder, der er medlem af Danske Malermestre

Læs mere

Afslag på indsigt i lægekonsulents navn i Arbejdsskadestyrelsen

Afslag på indsigt i lægekonsulents navn i Arbejdsskadestyrelsen Afslag på indsigt i lægekonsulents navn i Arbejdsskadestyrelsen Arbejdsskadestyrelsen og Ankestyrelsen gav en kvinde afslag på aktindsigt i navnet på den lægekonsulent i Arbejdsskadestyrelsen der havde

Læs mere

BERETNING FOR 2017 BESKRIVELSE AF STORMRÅDETS VIRKSOMHED

BERETNING FOR 2017 BESKRIVELSE AF STORMRÅDETS VIRKSOMHED BESKRIVELSE AF STORMRÅDETS VIRKSOMHED BERETNING FOR 2017 Forord Om Stormrådet Årets hændelser Opgørelser Lovændringer Økonomisk resultat 2017 Godt at vide 2 3 4 5 10 11 12 FORORD Stormrådet har i 2017

Læs mere

DISCIPLINÆR OG KLAGENÆVNET

DISCIPLINÆR OG KLAGENÆVNET DISCIPLINÆR OG KLAGENÆVNET FOR BESKIKKEDE BYGNINGSSAGKYNDIGE Forretningsorden for Disciplinær- og klagenævnet for beskikkede bygningssagkyndige Nærværende forretningsorden er udarbejdet i medfør af de

Læs mere

Kend spillereglerne!

Kend spillereglerne! Kend spillereglerne! Om sagsbehandling på det sociale område 13 rigtige svar til mennesker med handicap og deres nærmeste De Samvirkende Invalideorganisationer Indhold Indledning 2 1. Den rigtige afgørelse

Læs mere

Skybruds- og stormflodsskader

Skybruds- og stormflodsskader Skybruds- og stormflodsskader Torben Weiss Garne Forsikring & Pension Torben Weiss Garne Forsikring & Pension Hvem er Forsikring & Pension? Brancheorganisation for pensionskasser og forsikringsselskaber

Læs mere

BERETNING 2013 BESKRIVELSE AF STORMRÅDETS VIRKSOMHED

BERETNING 2013 BESKRIVELSE AF STORMRÅDETS VIRKSOMHED BESKRIVELSE AF STORMRÅDETS VIRKSOMHED BERETNING 2013 Forord 2 Om Stormrådet 3 Om stormflod 5 Om stormfald 9 Om oversvømmelse 11 Økonomisk resultat 2013 13 Stormrådet - BERETNING 2013 FORORD Om stormrådet

Læs mere

BERETNING 2014 BESKRIVELSE AF STORMRÅDETS VIRKSOMHED

BERETNING 2014 BESKRIVELSE AF STORMRÅDETS VIRKSOMHED BESKRIVELSE AF STORMRÅDETS VIRKSOMHED BERETNING 2014 Forord 2 Om Stormrådet 3 Om stormflod 5 Om stormfald 10 Om oversvømmelse 12 Økonomisk resultat 2014 14 Stormrådet - BERETNING 2014 FORORD Om stormrådet

Læs mere

Bekendtgørelse om Skatteankestyrelsen

Bekendtgørelse om Skatteankestyrelsen BEK nr 1516 af 13/12/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 9. juli 2017 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 13-5144854 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse om Skatteankestyrelsen

Læs mere

Statsforvaltningens brev til Region. Vedrørende Region Syddanmarks sagsbehandlingstid regionens sagsnr. 16/15387

Statsforvaltningens brev til Region. Vedrørende Region Syddanmarks sagsbehandlingstid regionens sagsnr. 16/15387 2015-71331 Statsforvaltningens brev til Region Syddanmark Dato: 31-10-2016 Vedrørende Region Syddanmarks sagsbehandlingstid regionens sagsnr. 16/15387 Statsforvaltningen har den 13. juli 2016 anmodet Region

Læs mere

Kend spillereglerne. Om sagsbehandling på det sociale område. 13 rigtige svar til mennesker med handicap og deres nærmeste

Kend spillereglerne. Om sagsbehandling på det sociale område. 13 rigtige svar til mennesker med handicap og deres nærmeste Kend spillereglerne Om sagsbehandling på det sociale område 13 rigtige svar til mennesker med handicap og deres nærmeste Danske Handicaporganisationer Indhold Indledning... 3 Den rigtige afgørelse... 4

Læs mere

Sagsfremstilling [Klager] klagede den 13. september 2017 til Pressenævnet over Familie Journals artikel fra februar 2017.

Sagsfremstilling [Klager] klagede den 13. september 2017 til Pressenævnet over Familie Journals artikel fra februar 2017. Kendelse afsagt den 7. december 2017 Sag nr. 2017-80-0056 [Klager] mod Familie Journal Advokat Hans Peter Grønborg har på vegne af [Klager] på ny anmodet om genoptagelse af Pressenævnets afgørelse af 29.

Læs mere

REGLER FOR MEDIATION VED VOLDGIFTSINSTITUTTET

REGLER FOR MEDIATION VED VOLDGIFTSINSTITUTTET REGLER FOR MEDIATION VED VOLDGIFTSINSTITUTTET 1 Disse regler for mediation gælder, når parterne har aftalt, at mediationen skal foregå efter Regler for mediation ved Voldgiftsinstituttet. Mediation efter

Læs mere

Sundbyhus Sundholmsvej 40A 2300 København S. Afgørelse om iværksættelse af påbud

Sundbyhus Sundholmsvej 40A 2300 København S. Afgørelse om iværksættelse af påbud Sundbyhus Sundholmsvej 40A 2300 København S Afgørelse om iværksættelse af påbud På baggrund af Socialtilsyn Hovedstadens tilsynsbesøg på Center Amager - Sundbyhus mandag den 10. juli 2017 træffes hermed

Læs mere

FORRETNINGSORDEN FOR ANKENÆVNET PÅ ENERGIOMRÅDET

FORRETNINGSORDEN FOR ANKENÆVNET PÅ ENERGIOMRÅDET FORRETNINGSORDEN FOR ANKENÆVNET PÅ ENERGIOMRÅDET Energibranchens repræsentanter (Dansk Energi, DONG, HNG/NGMN, Naturgas Fyn og Dansk Fjernvarme Forening (nu Dansk Fjernvarme)) og Forbrugerrådet har i henhold

Læs mere

Procedurer for sekretariatets behandling af sager om stormflod, oversvømmelse fra vandløb og søer samt stormfald

Procedurer for sekretariatets behandling af sager om stormflod, oversvømmelse fra vandløb og søer samt stormfald Procedurer pr. 24. februar 2011 Stormrådet Procedurer for sekretariatets behandling af sager om stormflod, oversvømmelse fra vandløb og søer samt stormfald Ifølge 22, stk. 1, i lov nr. 349 af 17. maj 2000

Læs mere

Afgørelse i klagesag om Glostrup Kommunes afslag på lovliggørende dispensation til carport i Hvissingeparken, Glostrup Sag NMK

Afgørelse i klagesag om Glostrup Kommunes afslag på lovliggørende dispensation til carport i Hvissingeparken, Glostrup Sag NMK Afgørelse i klagesag om Glostrup Kommunes afslag på lovliggørende dispensation til carport i Hvissingeparken, Glostrup Planklagenævnets afgørelse af 13. juli 2018 Sag NMK-33-04669 Glostrup Kommune har

Læs mere

Korrigeret statusmeddelelse

Korrigeret statusmeddelelse Vandcenter Syd A/S Att.: Allan Hansen Vandværksvej 7 5000 Odense C Den 3.november 2017 Sag nr. 17/00366 Korrigeret statusmeddelelse I har i år indberettet en række oplysninger i VandData. Da I sidste år

Læs mere

Bilag 2 Klager over afgørelser efter offentlighedsloven eller forvaltningsloven, herunder særligt om aktindsigt

Bilag 2 Klager over afgørelser efter offentlighedsloven eller forvaltningsloven, herunder særligt om aktindsigt 1. Indledning 2 2. Indledende sagsbehandling 3 1.1. Hvornår er der tale om en klage 3 2.2. Hvem er klageberettiget 4 2.2. Ubegrundede eller foreløbige klager 4 2.3. Kvittering for klagen 5 3. Særligt om

Læs mere

Vedtægter for DST s Garantiordning. 1. Formål. 2. Garantiordningens ledelse og administration. 3. Medlemskab og medlemsforpligtelser

Vedtægter for DST s Garantiordning. 1. Formål. 2. Garantiordningens ledelse og administration. 3. Medlemskab og medlemsforpligtelser Vedtægter for DST s Garantiordning 1. Formål Garantiordningens formål er at sikre og udbygge et tillidsfuldt forhold mellem forbrugere og snedker- og tømrervirksomheder, der er medlem af Danske Snedker-

Læs mere

Stormrådet AFGØRELSE FRA STORMRÅDET. Skadelidte: Skadessted: Forsikringsselskab: Overtaksator: Klage over skadesopgørelse

Stormrådet AFGØRELSE FRA STORMRÅDET. Skadelidte: Skadessted: Forsikringsselskab: Overtaksator: Klage over skadesopgørelse AFGØRELSE FRA STORMRÅDET Skadelidte: Stormrådet Dato: 14. april 2016 Sag: SPA-15/07096-17 Skadessted: Sagsbehandler: /SKI Forsikringsselskab: Overtaksator: Klageemne: Klage over skadesopgørelse KONKURRENCE-

Læs mere

Disciplinær- og klagenævnet for beskikkede bygningssagkyndige. Årsberetning 2011

Disciplinær- og klagenævnet for beskikkede bygningssagkyndige. Årsberetning 2011 Disciplinær- og klagenævnet for beskikkede bygningssagkyndige Årsberetning 2011 Indholdsfortegnelse Formandens beretning 1. Generelt om Disciplinær- og klagenævnet for beskikkede bygningssagkyndige 1.1.

Læs mere

Afslag på dispensation fra ansøgningsfrist for fleksjobrefusion

Afslag på dispensation fra ansøgningsfrist for fleksjobrefusion 2-x. Forvaltningsret 1113.1 114.3 115.1 123.1. Afslag på dispensation fra ansøgningsfrist for fleksjobrefusion En friskole glemte at søge Økonomistyrelsen om fleksjobrefusion inden ansøgningsfristen udløb.

Læs mere

Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sager om meldepligt

Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sager om meldepligt 2015-5 Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sager om meldepligt Ved dom af 1. juni 2012 kendte Højesteret udlændingemyndighedernes afgørelser om opholds- og meldepligt i forhold til en konkret udlænding

Læs mere

Lovregulativ IV - Ordensudvalgets generelle kompetencer og voldgiftsbestemmelser

Lovregulativ IV - Ordensudvalgets generelle kompetencer og voldgiftsbestemmelser Lovregulativ IV - Ordensudvalgets generelle kompetencer og voldgiftsbestemmelser 05/2016 Indhold Indhold... 1 1. Formål, hjemmel og ændring af lovregulativet... 2 1 Formål... 2 2 Hjemmel og ændring af

Læs mere

Du har den 12. maj 2016 rettet henvendelse til Statsforvaltningen, som i medfør af kommunestyrelseslovens 47 fører tilsyn med kommunerne.

Du har den 12. maj 2016 rettet henvendelse til Statsforvaltningen, som i medfør af kommunestyrelseslovens 47 fører tilsyn med kommunerne. 2014-188910 Statsforvaltningens brev til en borger Dato: 14-07-2016 Henvendelse vedrørende aktindsigt Du har den 12. maj 2016 rettet henvendelse til Statsforvaltningen, som i medfør af kommunestyrelseslovens

Læs mere

VERSION 1.2. Procedure for klagevejledning studerende

VERSION 1.2. Procedure for klagevejledning studerende VERSION 1.2 Procedure for klagevejledning studerende December 2016 Indhold 1. Indledning... 3 1.1 Hvordan kan jeg klage?... 3 1.2 Hvad kan der klages over?... 3 1.3 Hvad sker der med min klage?... 3 1.4

Læs mere

Bekendtgørelse om kvalitetskontrol og Revisortilsynets virksomhed

Bekendtgørelse om kvalitetskontrol og Revisortilsynets virksomhed Bekendtgørelse om kvalitetskontrol og Revisortilsynets virksomhed I medfør af 34, stk. 3, og 54, stk. 2, i lov nr. 468 af 17. juni 2008 om godkendte revisorer og revisionsvirksomheder (revisorloven), som

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 17. december 2012 12/06063 AFSPÆRRING AF PRIVAT FÆLLESVEJ Vejdirektoratet har behandlet din klage af 11. juli 2012, hvor du på vegne af klager klager over kommunens

Læs mere

Henvendelse om aktindsigt

Henvendelse om aktindsigt Hjørring Kommune Springvandspladsen 5 Rådhuset 9800 Hjørring Henvendelse om aktindsigt 20. december 2018 Vedr. jeres sagsnummer: 02.11.00-A53-8-16 Att.: Byrådet i Hjørring Kommune Ankestyrelsen har i en

Læs mere

Sagsbehandlingsregler for ENLI

Sagsbehandlingsregler for ENLI Sagsbehandlingsregler for ENLI Generelle regler 1 Habilitet Forvaltningslovens regler om habilitet finder anvendelse i sager, der behandles i såvel Granskningsmandspanelet som i Ankenævnet. 2 Definition

Læs mere

Vejledning om behandling af klager over Det Frie Forskningsråds afgørelser

Vejledning om behandling af klager over Det Frie Forskningsråds afgørelser Vejledning om behandling af klager over Det Frie Forskningsråds afgørelser INDLEDNING Denne vejledning beskriver reglerne om adgangen til at klage over Det Frie Forskningsråds afgørelser og ministeriets

Læs mere

Henvendelse vedrørende Ballerup Kommune om aktindsigt

Henvendelse vedrørende Ballerup Kommune om aktindsigt Ankestyrelsens brev til en borger 2016-90922 Dato: 06-12-2017 Henvendelse vedrørende Ballerup Kommune om aktindsigt Du har den 9. november 2016 anmodet Ballerup Kommune om at indbringe kommunens afgørelse

Læs mere

Regler for udvidet voldgift om heste. af 15. april 2011

Regler for udvidet voldgift om heste. af 15. april 2011 Regler for udvidet voldgift om heste af 15. april 2011 INDLEDENDE BESTEMMELSER Voldgiftsretten har til formål at træffe hurtig og kompetent afgørelse af tvister vedrørende heste. Voldgiftsretten kan tage

Læs mere

Forretningsorden for Medicoindustriens Udredningspanel

Forretningsorden for Medicoindustriens Udredningspanel Medicoindustrien vedtog 22. marts 2018 et sæt nye etiske retningslinjer. Disse retningslinjer er identiske med Medtech Europe Code of Ethical Business Practice, Guidelines on the Interactions with Healthcare

Læs mere

RenoSam Vesterbrogade 24, 2. tv. 1620 København V

RenoSam Vesterbrogade 24, 2. tv. 1620 København V RenoSam Vesterbrogade 24, 2. tv. 1620 København V Klage over Energistyrelsens afgørelse af 16. oktober 2008 vedrørende delvis afslag på aktindsigt i ansøgninger om udvidelse/fornyelse af forbrændingskapacitet

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Horsens Kommunes afgørelse af 2. september 2014.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Horsens Kommunes afgørelse af 2. september 2014. Til: [XXX] Horsens Kommune [XXX] Horsens Varmeværk A.m.b.a. Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785

Læs mere

I anledning af klagen har Finanstilsynet i en udtalelse af 9. september 2011 om sagens faktiske omstændigheder oplyst:

I anledning af klagen har Finanstilsynet i en udtalelse af 9. september 2011 om sagens faktiske omstændigheder oplyst: ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * Fax 33 30 76 00 www.erhvervsankenaevnet.dk * Ekspeditionstid 9-16 Kendelse af 13. januar 2012 (J.nr. 2011-0025108).

Læs mere

Justitsministeriet Slotsholmsgade København K

Justitsministeriet Slotsholmsgade København K Justitsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse: 10-14 Telefonisk

Læs mere

På den baggrund er det Statsforvaltningens opfattelse, at der i den konkrete sag er truffet en lovlig afgørelse om afslag på aktindsigt.

På den baggrund er det Statsforvaltningens opfattelse, at der i den konkrete sag er truffet en lovlig afgørelse om afslag på aktindsigt. 2016-42186 Testresultater og testopgaver i relation til nationale test i skolerne ikke undergivet retten til aktindsigt Dato: 05-08-2016 Statsforvaltningens udtalelse til en borger: Henvendelse vedrørende

Læs mere

E-MÆRKETS RETNINGSLINJER

E-MÆRKETS RETNINGSLINJER Formål og anvendelsesområde Enhver e-mærket webshop er forpligtet til at overholde e-mærkets retningslinjer samt gældende ret. e-mærket påser, at retningslinjerne samt intentionerne bag mærket overholdes

Læs mere

Det kommunale tilsyns sagsbehandlingstid. Krav til udformning af underretninger. 26. februar 2018

Det kommunale tilsyns sagsbehandlingstid. Krav til udformning af underretninger. 26. februar 2018 2018-11 Det kommunale tilsyns sagsbehandlingstid. Krav til udformning af underretninger En borger klagede til ombudsmanden over det kommunale tilsyns sagsbehandlingstid. Ombudsmanden udtalte, at en sagsbehandlingstid

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en borger. Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en borger. Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt 2015-15464 Statsforvaltningens brev til en borger Dato: 0 8-10- 2015 Tilsynet Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt Du har den 19. februar 2015 og 14. august 2015 oplyst til Københavns Kommune, at

Læs mere

VEDTÆGT FOR TÅRNBY KOMMUNES BORGERRÅDGIVER

VEDTÆGT FOR TÅRNBY KOMMUNES BORGERRÅDGIVER VEDTÆGT FOR S BORGERRÅDGIVER Kapitel I Generelt om borgerrådgiverfunktionen i Tårnby Kommune 1. Tårnby Kommunes borgerrådgiverfunktion er etableret med hjemmel i Lov om kommunernes styrelse 65 e. Stk.

Læs mere

Almindelige regler for voldgift om heste. af 15. april 2011

Almindelige regler for voldgift om heste. af 15. april 2011 Almindelige regler for voldgift om heste af 15. april 2011 INDLEDENDE BESTEMMELSER Voldgiftsretten har til formål at træffe hurtig og kompetent afgørelse af tvister vedrørende heste. Voldgiftsretten kan

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR UNDERSØGELSE AF EF-VAREMÆRKER I KONTORET FOR HARMONISERING I DET INDRE MARKED (VAREMÆRKER OG DESIGN) DEL A GENERELLE REGLER

RETNINGSLINJER FOR UNDERSØGELSE AF EF-VAREMÆRKER I KONTORET FOR HARMONISERING I DET INDRE MARKED (VAREMÆRKER OG DESIGN) DEL A GENERELLE REGLER RETNINGSLINJER FOR UNDERSØGELSE AF EF-VAREMÆRKER I KONTORET FOR HARMONISERING I DET INDRE MARKED (VAREMÆRKER OG DESIGN) DEL A GENERELLE REGLER AFSNIT 6 TILBAGEKALDELSE AF AFGØRELSER, OPHÆVELSE AF INDFØRELSER

Læs mere

Det er efter Statsforvaltningens opfattelse ikke ganske klart, om din aktindsigtsanmodning

Det er efter Statsforvaltningens opfattelse ikke ganske klart, om din aktindsigtsanmodning 2016-66296 Statsforvaltningens brev til en borger Dato: 08-11-2016 Henvendelse vedrørende Vejle Kommunes afslag på aktindsigt Du har den 27. august 2016 anmodet Vejle Kommune om at indbringe kommunens

Læs mere

Vedr. Deres klage over Aars Kommunes afgørelse om tilslutningspligt for ejendommen [...]

Vedr. Deres klage over Aars Kommunes afgørelse om tilslutningspligt for ejendommen [...] Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Vedr. Deres klage over Aars Kommunes afgørelse om tilslutningspligt for ejendommen [...] De har ved brev af 21. november 2002 påklaget Aars Kommunes afgørelser

Læs mere

Manglende iagttagelse af 11 og 12 i offentlighedsloven i boligsikringssag

Manglende iagttagelse af 11 og 12 i offentlighedsloven i boligsikringssag Manglende iagttagelse af 11 og 12 i offentlighedsloven i boligsikringssag I en sag om tilbagebetaling af boligsikring havde en klager udtrykkeligt gjort boligstyrelsen bekendt med, at han over for kommunen

Læs mere

Regler for udvidet voldgift om heste. April Voldgiftsretten har til formål at træffe hurtig og kompetent afgørelse af tvister vedrørende heste.

Regler for udvidet voldgift om heste. April Voldgiftsretten har til formål at træffe hurtig og kompetent afgørelse af tvister vedrørende heste. Regler for udvidet voldgift om heste April 2019 INDLEDENDE BESTEMMELSER Voldgiftsretten har til formål at træffe hurtig og kompetent afgørelse af tvister vedrørende heste. Voldgiftsretten kan tage stilling

Læs mere

Afgørelse af klage over manglende og mangelfuld aktindsigt

Afgørelse af klage over manglende og mangelfuld aktindsigt Dato 30. november 2017 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon +45 7244 3065 Dokument 17/10158-20 Side 1/6 Afgørelse af klage over manglende og mangelfuld aktindsigt Du har i forbindelse

Læs mere

Bekendtgørelse om kontrol af beholdere til opbevaring af flydende husdyrgødning og ensilagesaft 1)

Bekendtgørelse om kontrol af beholdere til opbevaring af flydende husdyrgødning og ensilagesaft 1) BEK nr 1322 af 14/12/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 11. januar 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljømin., Miljøstyrelsen, j.nr. MST-12411-00093 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Klage over Energitilsynets afgørelse af 23. juni 2008 om andre driftsmæssige indtægter i 2004 reguleringsregnskabet for DONG Energy City Elnet A/S

Klage over Energitilsynets afgørelse af 23. juni 2008 om andre driftsmæssige indtægter i 2004 reguleringsregnskabet for DONG Energy City Elnet A/S Ældre Sagen Nørregade 49 1165 København K Klage over Energitilsynets afgørelse af 23. juni 2008 om andre driftsmæssige indtægter i 2004 reguleringsregnskabet for DONG Energy City Elnet A/S Energiklagenævnet

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en borger. Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en borger. Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt 2014-213751 Statsforvaltningens brev til en borger Dato: 10-06- 2015 Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt Du har den 17. og 19. september 2014 oplyst Region Hovedstaden ved Rigshospitalet om, at

Læs mere

Offentlighedslovens 7 og afgørelsesbegrebet. Ankestyrelsens brev til en borger. Henvendelse vedrørende aktindsigt

Offentlighedslovens 7 og afgørelsesbegrebet. Ankestyrelsens brev til en borger. Henvendelse vedrørende aktindsigt Offentlighedslovens 7 og afgørelsesbegrebet Ankestyrelsens brev til en borger Dato: 12-06-2017 Henvendelse vedrørende aktindsigt Slagelse Kommune har den 1. juli 2016 fremsendt en klage af 20. juni 2016

Læs mere

Retningslinjer for tildeling, vedligeholdelse og tilbagekaldelse af akkreditering. Publiceret september 2018

Retningslinjer for tildeling, vedligeholdelse og tilbagekaldelse af akkreditering. Publiceret september 2018 Retningslinjer for tildeling, vedligeholdelse og tilbagekaldelse af akkreditering Publiceret september 2018 1 Indhold Indledning... 3 Uddrag af RådgivningsDanmarks vedtægter... 4 Uddrag af forretningsorden

Læs mere

Vedtægt for Roskilde Kommunes borgerrådgiver

Vedtægt for Roskilde Kommunes borgerrådgiver Vedtægt for Roskilde Kommunes borgerrådgiver Kapitel 1 Generelle bestemmelser Borgerrådgiverens overordnede funktion 1. Roskilde Kommune har etableret en borgerrådgiverfunktion, som er forankret direkte

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for Silkeborg Spildevand A/S Att.: Anders Mosegaard Jensen Tietgensvej 3 8600 Silkeborg Den 13. oktober 2017 Sag nr. 17/00299 Afgørelse om økonomiske rammer for 2018-2021 Indledning Vi fastsætter økonomiske

Læs mere

Klage over Sundsøre Kommunes afgørelse af 23. februar 2006 om forblivelsespligt for ejendomme tilsluttet fjernvarmenettet på Fur, Fur Kraftvarmeværk

Klage over Sundsøre Kommunes afgørelse af 23. februar 2006 om forblivelsespligt for ejendomme tilsluttet fjernvarmenettet på Fur, Fur Kraftvarmeværk Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Klage over Sundsøre Kommunes afgørelse af 23. februar 2006 om forblivelsespligt for ejendomme tilsluttet fjernvarmenettet på Fur, Fur Kraftvarmeværk a.m.b.a.

Læs mere

Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for

Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for FORS Spildevand Holbæk A/S Tåstrup Møllevej 5 4300 Holbæk Den 13. august 2018 Sag nr. 18/13891 Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for 2018-2019 Indledning Vi fastsætter økonomiske rammer for de

Læs mere

REGULATIV FOR BORGERRÅDGIVEREN I GLADSAXE KOMMUNE

REGULATIV FOR BORGERRÅDGIVEREN I GLADSAXE KOMMUNE GLADSAXE KOMMUNE Byrådssekretariatet Den 29. april 2015 REGULATIV FOR BORGERRÅDGIVEREN I GLADSAXE KOMMUNE 1. Generelt om Borgerrådgiveren i Gladsaxe Kommune Om Borgerrådgiverfunktionen 1.1. Gladsaxe Kommunes

Læs mere

Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 16. april 2015. Forslag. til

Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 16. april 2015. Forslag. til Til lovforslag nr. L 118 Folketinget 2014-15 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 16. april 2015 Forslag til Lov om alternativ tvistløsning i forbindelse med forbrugerklager (forbrugerklageloven)

Læs mere

PROCEDUREBESKRIVELSE

PROCEDUREBESKRIVELSE Stormrådet PROCEDUREBESKRIVELSE SAGSBEHANDLING I STORMBASEN Opdateret 21-02-2014 Opdateret Indledning... 4 Fase 1 Opstart af sag... 5 Hændelsen... 5 - Stormrådets meddelelse om stormflod... 5 - Orientering

Læs mere

Påtale for at handle i strid med 3 i god skik for finansielle virksomheder - brug af negativ aftaleindgåelse

Påtale for at handle i strid med 3 i god skik for finansielle virksomheder - brug af negativ aftaleindgåelse Topdanmark Forsikring Att.: Direktionen Borupvang 4 2750 Ballerup 12. september 2017 J.nr.: 6075-0020 Påtale for at handle i strid med 3 i god skik for finansielle virksomheder - brug af negativ aftaleindgåelse

Læs mere

Almindelige regler for voldgift om heste. April 2019

Almindelige regler for voldgift om heste. April 2019 Almindelige regler for voldgift om heste April 2019 INDLEDENDE BESTEMMELSER Voldgiftsretten har til formål at træffe hurtig og kompetent afgørelse af tvister vedrørende heste. Voldgiftsretten kan tage

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en journalist. Henvendelse vedrørende aktindsigt i en arkitektrapport

Statsforvaltningens brev til en journalist. Henvendelse vedrørende aktindsigt i en arkitektrapport 2015-15171 Statsforvaltningens brev til en journalist Dato: 26-01- 2016 Tilsynet Henvendelse vedrørende aktindsigt i en arkitektrapport Statsforvaltningen har fået indbragt en sag vedrørende Nyborg Kommune,

Læs mere

Lovtidende A 2011 Udgivet den 14. januar 2011

Lovtidende A 2011 Udgivet den 14. januar 2011 Lovtidende A 2011 Udgivet den 14. januar 2011 11. januar 2011. Nr. 22. Anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om pantebrevsselskaber VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt:

Læs mere

UNDERBILAG 9A TIL KONTRAKT OM EPJ/PAS KONFLIKTLØSNINGSUDVALG

UNDERBILAG 9A TIL KONTRAKT OM EPJ/PAS KONFLIKTLØSNINGSUDVALG UNDERBILAG 9A TIL KONTRAKT OM EPJ/PAS KONFLIKTLØSNINGSUDVALG INSTRUKTION TIL TILBUDSGIVER: Teksten i dette afsnit er ikke en del af Kontrakten og vil blive fjernet ved kontraktindgåelse. Formål med Bilag:

Læs mere

Favrskov Kommunes afgørelse af 2. maj 2010 indeholder ikke en klagevejledning, jf. vejlovens 1 4, stk. 3.

Favrskov Kommunes afgørelse af 2. maj 2010 indeholder ikke en klagevejledning, jf. vejlovens 1 4, stk. 3. Dato 26. august 2015 Sagsbehandler Tom Løvstrand Mortensen Mail tlm@vd.dk Telefon 7244 3119 Dokument 15/00207-23 Side 1/5 Byggelinje, Bøgevej 37 Favrskov Kommunes sagsnr. 710-2014-58978 Vejdirektoratet

Læs mere

BERETNING 2012. Stormrådet FORORD OM STORMFALD OM STORMRÅDET OM OVERSVØMMELSE OM STORMFLOD ØKONOMISK RESULTAT 2011

BERETNING 2012. Stormrådet FORORD OM STORMFALD OM STORMRÅDET OM OVERSVØMMELSE OM STORMFLOD ØKONOMISK RESULTAT 2011 FORORD OM STORMFALD OM STORMRÅDET OM STORMFLOD OM OVERSVØMMELSE ØKONOMISK RESULTAT 2011 Stormrådet Beskrivelse af Stormrådets virksomhed BERETNING 2012 2 Stormrådet BERETNING 2012 FORORD Om Stormrådet

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for Odsherred Spildevand A/S Att.: Trine Gaarde Hovedgaden 39 4571 Grevinge Den 9. oktober 2017 Sag nr. 17/00271 Afgørelse om økonomiske rammer for 2018-2019 Indledning Vi fastsætter økonomiske rammer for

Læs mere

Klage over Energistyrelsens afgørelse af 17. december 2007 vedrørende energimærkning af ejendommen beliggende [...], E [...].

Klage over Energistyrelsens afgørelse af 17. december 2007 vedrørende energimærkning af ejendommen beliggende [...], E [...]. Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Klage over Energistyrelsens afgørelse af 17. december 2007 vedrørende energimærkning af ejendommen beliggende [...], E [...]. Energiklagenævnet har ved brev

Læs mere

Vedtægter for Dansk Håndværks Garantiordning

Vedtægter for Dansk Håndværks Garantiordning Vedtægter for Dansk Håndværks Garantiordning Gældende fra 1. januar 2012 1. Formål Garantiordningens formål er at sikre og udbygge et tillidsfuldt forhold mellem forbrugere og entreprenør- og håndværksvirksomheder,

Læs mere

Klage over Energistyrelsens afgørelse af 24. november 2009 om inddragelse af beskikkelse som energikonsulent anmodning om opsættende virkning

Klage over Energistyrelsens afgørelse af 24. november 2009 om inddragelse af beskikkelse som energikonsulent anmodning om opsættende virkning Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Klage over Energistyrelsens

Læs mere

Stormflodsloven anno 2018 VELFUNGERENDE MARKEDER

Stormflodsloven anno 2018 VELFUNGERENDE MARKEDER VELFUNGERENDE MARKEDER 17 2018 Stormflodsloven anno 2018 Den 1. juli 2018 træder en ny stormflodslov i kraft. Stormflodsloven regulerer den erstatning, man kan få, når man rammes af stormflod eller oversvømmelse.

Læs mere

Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for

Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for Frederiksberg Kloak A/S Stæhr Johansens Vej 38 2000 Frederiksberg Den 13. august 2018 Sag nr. 18/13920 Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for 2018-2019 Indledning Vi fastsætter økonomiske rammer

Læs mere

FOB Pligt til at vejlede i forbindelse med behandling af en sag om aktindsigt

FOB Pligt til at vejlede i forbindelse med behandling af en sag om aktindsigt FOB 2019-19 Pligt til at vejlede i forbindelse med behandling af en sag om aktindsigt Resumé En journalist bad den 30. maj 2018 Justitsministeriet om aktindsigt i en rapport fra en tværministeriel arbejdsgruppe

Læs mere

(!'(}:, KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN

(!'(}:, KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN i (!'(}:, ------- ----- KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN HELSINGE VANDVÆRK S M B A Ridebanevej 10 Den 4. oktober 2018 3200 Helsinge Sag nr. 18/07128 Statusmeddelelse I modtog i 2016 økonomiske rammer

Læs mere

Bekendtgørelse af anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om psykologer m.v.

Bekendtgørelse af anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om psykologer m.v. Givið út 29. september 2017 4. september 2017. Nr. 1060. Bekendtgørelse af anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om psykologer m.v. Herved bekendtgøres anordning nr. 1083 af 8. oktober 2014 om

Læs mere

Ankestyrelsens brev til Sønderborg Kommune. [XX]s anmodning om aktindsigt (kommunens sagsnr. [sagsnr. udeladt af Ankestyrelsen])

Ankestyrelsens brev til Sønderborg Kommune. [XX]s anmodning om aktindsigt (kommunens sagsnr. [sagsnr. udeladt af Ankestyrelsen]) Ankestyrelsens brev til Sønderborg Kommune [XX]s anmodning om aktindsigt (kommunens sagsnr. [sagsnr. udeladt af Ankestyrelsen]) 19. september 2018 [XX] har den 1. august 2018 klaget til Ankestyrelsen over

Læs mere

vi har skreveti _ vedrø- g

vi har skreveti _ vedrø- g (3555925 - Sct-W369-30-06-2014 -10:31- SEPBARCODE: OU226PM129 Le e- STATsFoALTNiNGEN í? å GULDBORGSUND KOMMUNE fi oøo æ' a Guldborgsund Kommune Parkvej 37.< 30 JUNI 20m 4800 Nykøbing F MODTAGET 24-06-2014

Læs mere

Bekendtgørelse om forsikring af privat skov mod stormfald og tilskud til gentilplantning m.v. efter stormfald

Bekendtgørelse om forsikring af privat skov mod stormfald og tilskud til gentilplantning m.v. efter stormfald UDKAST Stormrådet Dato: 2. april 2018 Sag 18/05657-1 /PJ KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Bekendtgørelse om forsikring af privat skov mod stormfald og tilskud til gentilplantning

Læs mere