Gruppe: 322 Side: 1 af 1 Dato: DANSK GYROKOPTER UNION. Praktisk grunduddannelse for ultralet Gyroplan, klasse C

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Gruppe: 322 Side: 1 af 1 Dato: 27.03.2003 DANSK GYROKOPTER UNION. Praktisk grunduddannelse for ultralet Gyroplan, klasse C"

Transkript

1 Side: 1 af 1 DANSK GYROKOPTER UNION Praktisk grunduddannelse for ultralet Gyroplan, klasse C

2 Side: 2 af 2 PRAKTISK GRUNDUDDANNELSE FOR GYROPLAN, KLASSE C Denne grunduddannelse på Ultralet Gyroplan klasse C er den ene af de to praktiske grunduddannelser. Den skal gennemgås af elever, der ikke i forvejen har andet certifikat til at flyve jf. BL9-12, gældende udgave punkt 9.2. Tilfredsstillende gennemgang af denne uddannelse danner grundlaget for opnåelse af retten til at flyve ultralet Gyroplan klasse C - eksklusiv søfly - uden passager. MÅL: Efter uddannelsens afslutning skal eleven selvstændigt kunne: Kontrollere at Gyroplanet er flyvedygtig og i sikkerhedsmæssig god stand. Planlægge, tilrettelægge samt gennemføre en VFR-flyvning indenfor København FIR eller inden for Søndre Strøm FIR og i forbindelse hermed udføre de funktioner, der påhviler luftfartøjschefen. Føre Gyroplanet under såvel normale som unormale flyvemanøvrer. Træffe sådanne beslutninger og/eller forholdsregler, som måtte være påkrævet, hvis en nødsituation gør det umuligt eller uforsvarligt at fortsætte flyvningen som planlagt, herunder anvende de for flytypen foreskrevne nødprocedurer. KONTROL Slutkontrollen gennemføres af en af DGU s kontrollanter. Den består af duelighedsprøven GGU-13, der skal gennemføres i det samme tosædede skolefly som den forudgående uddannelse er gennemført i. Under prøven er kontrollanten luftfartøjschef. Kontrollanten må ikke have deltaget i den overvejende del af den praktiske uddannelse af den aspirant, han har til duelighedsprøve. PENSUM Uddannelsen omfatter som minimum 18 timers dobbeltstyring og minimum 12 timers eneflyvning, i alt mindst 30 timers skoling under ledelse af en instruktør, inkluderende mindst 45 starter og 45 landinger. Skolingen omfatter GGU flyvninger i nævnte rækkefølge som nedenfor anført.

3 Side: 3 af 3 GGU flyvninger. Uddannelsen skal indledes med minimum 15 timers flyvning i et tosædet skolefly, hvor instruktøren er luftfartøjschef. Gyroplanet skal være indrettet således, at alle gyroplanets styregrejer kan håndteres i fuldt omfang fra såvel elevens plads (pilotsædet) som fra instruktørens plads (instruktørsædet). Under denne del af den praktiske uddannelse, skal eleven fra pilotsædet gennemgå alle skolingsnormerne benævnt GGU-1 til GGU-8. Skolingsnormerne er at betragte som de emner, der skal gøres til genstand for indlæring og uddannelsesmæssig kontrol. Der er således ikke tale om lektioner og det er ikke et krav, at skolingsnormerne gennemgås i rækkefølge, dog undtaget GGU-12, der afslutter den praktiske uddannelse med instruktøren som luftfartøjschef. Forudsætningen for at påbegynde denne indledende del af den praktiske uddannelse er, at eleven er registreret medlem af en af unionens tilsluttede klubber. Eleven er under soloflyvningerne luftfartøjschef, og han skal gennemgå skolingsnormerne GGU-9 til GGU-11 i nummerorden. Forudsætningen for at påbegynde soloflyvningerne er, at eleven gennem mindst 15 timers flyvning har gennemført GGU-1 til og med GGU-8 med tilfredsstillende resultat, at eleven har bestået alle de for uddannelsen krævede teoriprøver og at disses gyldighedsperiode ikke er udløbet, at eleven er helbredsmæssigt godkendt.

4 Side: 4 af 4 Oversigt over skolingsnormer GGU-0 Hangtest, Justering og klargøring. (lektion 1) GGU-1 Eftersyn af materiel. (lektion 2) GGU-2 Orientering og tilvænningsflyvning. (lektion 3) GGU-3 Preflight check og taxiing. (lektion 4) GGU-4 Start af Rotor, Balance på hovedhjul, og Take-off (lektion 5+6) GGU-5 Manøvrering i luften. (lektion 7+8) GGU-6 Landinger (lektion 7+8+9) GGU-7 Navigationsflyvning (lektion 10) GGU-8 Standpunktsprøve (lektion 11) GGU-9 Soloflyvning (lektion 12) GGU-10 Programflyvning (lektion 13 til 18) GGU-11 Navigationsflyvning (lektion 19+20) GGU-12 Indstillingsprøve (lektion 21) GGU-13 Prøveaflæggelse

5 Side: 5 af 5 GRUNDSKOLINGSNORMER FOR UDDANNELSE TIL ULTRALET GYROPLAN GGU-0 Hangtest, Justering og Klargøring. (lektion 1) At lære, hvorledes Hangtest (hængeprøve) udføres i praksis, hvorledes rotorblade og styresystem justeres, samt hvorledes flyet klargøres før flyvning. Praktisk anvisning af hvorledes hangtest, justering af rotorblade og styresystem foretages, jævnfør det under teoriundervisningen gennemgåede. Eleven anvises hvorledes gyroplanet ophænges og skal selv, under anvisning, foretage hængeprøven, og vurdere om resultatet er indenfor angivne tolerance. Eleven vises endvidere hvorledes rotorbladene justeres og i hvilken rækkefølge. Eleven foretager, under anvisning, klargøring af gyroplanet til flyvning. GGU-1 Eftersyn af Materiel. (lektion 2) Indøvelse af rutinemæssigt materiel- eftersyn før start. Praktisk indøvelse af eftersyn ifølge gyroplanets checkliste, herunder eftersyn af rotorblade, rotorhoved og øvrige vitale dele. Med eleven gennemgås gyroplanets checkliste, idet der lægges vægt på, at eleven selvstændigt udfører de enkelte checkpunkter. Der lægges specielt vægt på checkpunkter særegne for gyroplan, herunder undersøgelse af rotorblade og rotorhoved for uregelmæssigheder. Betydningen af et grundigt eftersyn understreges og forklares.

6 Side: 6 af 6 GGU-2 Orientering og tilvænning til gyroplan. (lektion 3) Orientering om gyroplanets opbygning og virkemåde, samt præstationer og begrænsninger. Endvidere demonstration af almindelige operationer (taxiing, start, karakteristiske flyveegenskaber samt landing). Praktisk gennemgang af flyet med tilhørende udstyr, samt brugen af dette. Eleven forklares endvidere, hvorledes flyvningen i store træk vil komme til at foregå. Eleven instrueres i følgende: Gennemgang af instrumenter, ekstraudstyr og styregrejers virkemåde. Demonstration af start. Manøvrering i luften, herunder stigning, drej og glidning. Demonstration af anflyvning og normal landing. GGU-3 Preflight check / Taxiing. (lektion 4) Indøvelse af pre-flight check procedure og håndtering af gyroen på jorden (taxiing) - herunder sikkerhedsmæssige forhold. Eleven instrueres i følgende: Bedømmelse af flyvevejr for gyroplan. Afprøvning af flyets operationelle funktioner i henhold til pre-flight checklisten. Instruktion af personer i nærheden vedrørende sikkerhedsafstand til rotorblade og propel. Grundig 360 graders inspektion før igangsætning. Taxiing. Før ombordstigning i gyroen bedømmes vejr og vindretning, og personer i nærheden gives instruktion om tilstrækkelig sikkerhedsafstand. For at sikre at propel og rotor er fri af hindringer og at eventuelle hjælpere/tilskuere er på sikker afstand, foretages en 360 graders visuelinspektion før igangsætning. Med eleven gennemgås flyets pre-flight checkliste, idet der lægges vægt på, at eleven selvstændigt udfører checklistens punkter. Der lægges særlig vægt på punkter, som er specielle for gyroplan. Endvidere øves taxiing med op til 8-10 km/t. Taxiing med for høj fart kan medføre 'flapping', dvs. at rotorbladene ved for høj fart og pinden for langt tilbage begynder at blafre. Faren for materiel skade herved gøres eleven klar og afværgemanøvre (farten af og pinden frem) indøves. Taxiing med næsehjul henholdsvis oppe og nede øves.

7 Side: 7 af 7 GGU-4 Start af Rotor og Take-off. (lektion 5+6) At lære eleven korrekt fremgangsmåde ved start af rotor og efterfølgende takeoff. Eleven instrueres i følgende: For-acceleration af rotor med hånden. For-acceleration af rotor, under anvendelse af en velinstrueret hjælper. Procedure for at opnå tilstrækkelige rotoromdrejninger til take-off. Take-off i side- og modvind samt i vindstille. Procedure ved motorsvigt umiddelbart efter start. Eleven instrueres i at gennemføre startproceduren på samme måde hver gang, for derigennem at opnå passende rutine. Indledningsvis rettes gyroen op mod vinden og motoren startes. Piloten stiller sig ved siden af sædet og skubber pinden frem. Nu accelereres rotoren op (med håndkraft) i så høje omdrejninger som muligt. Herefter siddes hurtigt op, og pinden føres nu tilbage - gradvist og langsomt ved kraftig vind, da rotoren skal have tid til at komme i omdrejninger. I vindstille, er det nødvendigt at taxie fremad. Nu spændes sikkerhedsselen. Styring sker med rorpedalerne, brug om nødvendigt bremser. Under sving føres pinden frem i neutral (rotordisken vandret). Nu taxies langsomt fremad med pinden tilbage. Når ca. 100 omdr. på rotoren er nået, gives mere gas - men ikke fuld gas. Idet rotorens omdr. forøges, tiltager også rotormodstanden. For at holde samme flyvehastighed gives gradvis mere gas, indtil næsehjulet løfter sig fra jorden. Gassen justeres, således at denne position bibeholdes undervejs til startstedet. Rotoren løber nu hurtigt nok til at starten kan påbegyndes. Maskinen rettes op mod vinden og styrepinden holdes helt tilbage. Nu gives gradvis gas og der styres med pinden, således at maskinen balancerer på hovedhjulene. Der gives gradvis mere og mere gas og styrepinden føres evt. lidt frem for at forøge hastigheden. Hold næsehjulet fra jorden og kompenser for sidevind ved at hælde rotoren skråt mod vinden. Styr lige med rorpedalerne og byg fart op. Indled herefter stig til minimum 200 fod. Foracceleration af rotor med velinstrueret hjælper foretages således: Sid op og spænd selen. Sørg for at hjælperen er bekendt med faren ved propel og rotor. Denne stiller sig nu i styrbord side (til højre) og skubber rotoren op i så høje omdrejninger som muligt. Herefter centraliseres pinden og hjælperen kan begive sig bort (altid fremefter og med sit hoved bøjet). Ved motorfejl efter start: Holdes næsen nede, for at holde hastigheden indtil udfladningshøjden. Flad ud og land (helst mod vinden). Før nu styrepinden tilbage for at stoppe hurtigt. Ved stop føres pinden igen frem for at hindre gyroen i tilbageløb.

8 Side: 8 af 8 GGU-5 Manøvrering i luften. (lektion 7+8) At gøre eleven fortrolig med gyroens luftoperationelle egenskaber. Eleven instrueres i følgende basisøvelser: 1. Almindelige operationer, herunder: a. ligeud flyvning med forskellige hastigheder, under reference til effektkurven (powercurve). b. acceleration og bremsning med styrepinden. c. drej med forskellig krængning og hastighed i med - og modvind, i forskellige højder og med og uden gasgivning. d. stigning og nedstigning. 2. Sekundære effekter, som følge af ændring i motorkraften, samt som følge af korrektion på styregrejer. 3. Egenskaber og kritiske forhold, specielt gældende for gyroplan, herunder: a. flyvning på bagsiden af powerkurven i lav højde, b. faren ved at foretage kraftige pull-ups, c. faren ved PPO (Power Push Over) d. faren for stort højdetab under kraftige sving, e. faren ved nul/negativ G påvirkning, f. faren ved PIO (pilotinducerede højdesving) Eleven gives indledningsvis rutine i almindelige operationer. I begyndelsen anvendes en del tid på regulær ligeud flyvning, så eleven vænner sig til pendulfornemmelsen, samt lærer såvel at undgå som tæmme begyndende PIO (pilotinducerede højdesving). Drej indøves indledningsvis i lav højde (min. 500 ft.) på et til formålet egnet sted, for at give en eleven god fornemmelse af, hvor meget gas der skal tilføres, for at holde højde. Forskellige øvelser, hvis formål er at give eleven koordinationsfornemmelse, praktiseres: Cirkelbevægelse omkring et punkt på jorden i bestemt højde og bestemt afstand fra punktet. Øves først med god afstand til punktet og senere mere snævert. I starten ligeledes med ingen eller kun lidt vind - senere med mere sidevind. Ottetaller. Denne manøvre har samme formål som førnævnte, men er lidt sværere. Fast rute. En bestemt rute, af en vis længde, indøves med eleven. Denne skal herefter vise, at eleven ved koordinerede bevægelser og gasgivning, kan holde højde og følge ruten nøjagtigt. Undervejs er det vigtigt at eleven også bliver bekendt med de sekundære virkninger af ændringer i motoreffekt og påvirkning af styregrejer at kende. Udover rutine i almindelige operationer instrueres eleven i forholdsregler ved situationer, som nævnt under Instruktion, punkt c. Eleven skal vide, hvorledes enhver af de nævnte faresituationer undgås. Endvidere øves afværgelse af påbegyndte inducerede højdesving. Dette gøres ved at føre pinden roligt tilbage, samtidig med at gassen roligt mindskes.

9 Side: 9 af 9 GGU-6 Landinger. (lektion 7+8+9) At lære eleven korrekt fremgangsmåde ved landing under forskellige forhold. Eleven instrueres i følgende: landing med og uden motorstøtte. landing i vindstille og i sidevind. bremsning efter landing ved brug af rotor. nødlandinger. Eleven instrueres i at udføre landingsproceduren på samme måde hver gang, for derigennem at opnå tilpas rutine. Landinger øves med sædvanlig landingsrunde. På finalen holdes hastigheden (flyvehastighed) konstant ved brug af motor. Næsen holdes parallelt med banen og eventuel korrektion for sidevind foretages ved at hælde rotoren skråt mod vinden. Hold rotoren op mod vinden indtil landing og land på det ene hjul først. Ved landing tages gassen af motoren og pinden føres tilbage, hvorved rotoren får bremsende virkning og der standses hurtigt. Umiddelbart efter standsning føres pinden igen frem, for at hindre gyroen i at blive blæst baglæns, hvis der er kraftig vind. Der øves motorstop i forskellige højder, for at give eleven en fornemmelse af glidetal og hurtig udsøgning af egnet nødlandingsplads. GGU-7 Navigationsflyvning. (lektion 10) Instruktion At lære eleven at tilrettelægge, planlægge og flyve en forudbestemt rute fra et sted til et andet. Eleven instrueres i at udfylde flyveplaner, indhentning af nødvendige oplysninger, herunder vejroplysninger m.v. Eleven instrueres i hvorledes man ved hjælp af kort og kompas kan følge en planlagt rute, dog med hensyntagen til områder der er uegnede for overflyvning af Gyroplaner. Der planlægges og udføres en eller flere trekantflyvninger med eventuel udelanding. Rutens længde skal være minimum 30 kilometer.

10 Side: 10 af 10 GGU-8 Standpunktsprøve. (lektion 11) Instruktion At sammenfatte den indlærte viden og kunnen, således at instruktøren ud fra dette kan vurdere om eleven har nået solostadiet. Eleven instrueres i at foretage en normal start, udføre et aftalt program, samt udføre en normal landing. Eleven udfører det i instruktionen aftalte program. Hele flyvningen udføres uden at instruktøren på nogen måde behøver at gribe ind. Landingen skal foretages indenfor et landingsfelt på 25 X 25 meter. Når 5 sådanne flyvninger er gennemført sikkert og forsvarligt på tilfredsstillende måde kan eleven efter instruktørens skøn flyve solo. Inden eleven flyver sin første solotur skal instruktøren sikre sig at eleven har bestået den nødvendige teori, samt at han er helbredsmæssig godkendt af SLV. Instruktøren skal i elevens logbog attestere at eleven er klar til at flyve solo. GGU-9 Soloflyvning. (lektion 12) At eleven vænner sig til flyvning med gyroplan uden en instruktørs medvirken, samt tilvænning til flyvning solo. Inden første soloflyvning gives en grundig instruktion om dennes gennemførelse. Eleven instrueres i at foretage normal start, tilvænning til soloflyvning og herefter et mindre antal landingsøvelser. Ved efterfølgende soloflyvninger aftales et program med eleven. Dette bør i sin helhed dække indholdet af normerne GGU-3 til 6, blot gennemført solo og i almindelighed mere kortvarigt. Eleven udfører det aftalte program under overvågning af instruktøren. Efter hver flyvning debriefes eleven.

11 Side: 11 af 11 GGU-10 Programflyvning. (lektion 13 til 18) Instruktion At give eleven et program (en opgave) som skal flyves under instruktørens overvågning. Eleven instrueres om flyvningens program som normalt vil bestå af en start, ligeud flyvning, drej med ca. 30 o krængning, anflyvning, indflyvning og landing. Flyvningen udføres som en normal programflyvning. Første flyvning bør - afhængig af elevens flyveerfaring - ikke udføres under dårlige vejrforhold. Øvelserne fortsætter indtil eleven behersker almindelig flyvning med flyet. Opgaverne øges i takt med elevens indlæring. GGU-11 Navigationsflyvning. (lektion 19+20) Instruktion At lade eleven planlægge og udføre en navigationsflyvning efter en forudbestemt rute på ca. 30 kilometer. Instruktøren udvælger 2 vendepunkter til udførelse af en trekantflyvning. Eleven forklarer overfor instruktøren hvorledes han har tænkt sig at gennemføre flyvningen. Flyvningen udføres efter det opgivne program, idet instruktøren - så vidt det er muligt - følger elevens flyvning. Efter flyvningens afslutning foretages en evaluering med eleven. GGU-12 Indstillingsprøve. (lektion 21) Prøven har til formål at eftervise, at eleven har opnået tilfredsstillende færdigheder i hver enkelt GGU Skolingsnorm samt forstået den til gyroplan hørende teori. Samme som Gyroplan-prøvens krav. Gives eleven umiddelbart før udførelse. Samme som Gyroplan-prøvens krav. Når 5 tilfredsstillende flyvninger er udført kan eleven efter instruktørens skøn indstilles til prøve-aflægning ved en af DGU udpeget kontrollant. Eleven skal endvidere kunne besvare ethvert spørgsmål, vedrørende det under teoriundervisningen gennemgåede pensum.

12 Side: 12 af 12 GGU-13 Betingelser: Duelighedsprøve. Eleven skal have gennemgået og fået godkendt skolingsnormerne til og med GGU-12. Eleven skal have udført mindst 30 timers flyvning, hvoraf mindst 18 timer flyvning skal være fløjet med instruktør og 12 timer skal være fløjet solo. Uddannelsesforløbet skal være fordelt på mindst 45 starter og 45 landinger. Eleven skal have forstået den til gyroplan hørende teori. Samme som Gyroplan-indstillingsprøvens krav. Gives eleven umiddelbart før udførelse. Der skal bestås en duelighedsprøve overfor en af SLV godkendt og af DGU udpeget kontrollant. Duelighedsprøven gennemføres i det samme tosædede skole fly, hvorpå den forudgående uddannelse er gennemført på og med kontrollanten som fartøjschef. Der kan imidlertid afviges fra denne reglen såfremt klubben ikke længere råder over et tosædet skole fly. Eleven skal da forlods have gennemgået en typeomskoling til den aktuelle type jf. afsnittet herom. MÅL: Efter uddannelsens afslutning skal eleven selvstændigt kunne: Kontrollere at Gyroplanet er flyvedygtig og i sikkerhedsmæssig god stand Planlægge, tilrettelægge samt gennemføre en VFR-flyvning indenfor København FIR eller inden for Søndre Strøm FIR og i forbindelse hermed udføre de funktioner, der påhviler luftfartøjschefen, Preflight check Foracceleration af rotor med og uden hjælper Korrekt start samt landing med og uden anvendelse af motorkraft. En programflyvning bestående af almindelig flyveoperationer som nævnt under GGU-5 Manøvrering. Træffe sådanne beslutninger og/eller forholdsregler, som måtte være påkrævet, hvis en nødsituation gør det umuligt eller uforsvarligt at fortsætte flyvningen som planlagt, herunder anvende de for flytypen foreskrevne nødprocedurer. Eleven skal endvidere kunne besvare ethvert spørgsmål, vedrørende det under teoriundervisningen gennemgåede pensum. Eleven har bestået prøven, hvis han består de enkelte punkter på formularen Praktisk prøve for udstedelse af UL-Gyroplan certifikat.

DANSK GYROKOPTER UNION

DANSK GYROKOPTER UNION Side: 1 af 1 DANSK GYROKOPTER UNION KLASSEOMSKOLING for Ultralet Gyroplan, klasse C Samt UDVIDELSE AF ANDET CERTIFIKAT (ikke Ultralet Gyroplan-certifikat). Side: 2 af 2 Denne Omskolings uddannelse på ultralet

Læs mere

Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart

Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart BL 6-53 Bestemmelser om typeuddannelse af piloter på søflyvemaskine, herunder PFT og instruktørbevis/søflyvemaskine Udgave 1, 26. marts 1993 I medfør

Læs mere

Unionshåndbog Ansvarlig: Uddannelsesudvalg

Unionshåndbog Ansvarlig: Uddannelsesudvalg Side nr. : 1 af (6) Uddannelse af slæbepiloter / svævefly Indledning: Indehaver af gyldigt EASA PPL certifikat, skal uddannes iht EASA FCL.805 1178/2011. ATO er i Danmark midlertidig defineret som DSvU

Læs mere

DANSK SVÆVEFLYVER UNION TILSLUTTET KONGELIG DANSK AEROKLUB OG DANMARKS IDRÆTS-FORBUND

DANSK SVÆVEFLYVER UNION TILSLUTTET KONGELIG DANSK AEROKLUB OG DANMARKS IDRÆTS-FORBUND DANSK SVÆVEFLYVER UNION TILSLUTTET KONGELIG DANSK AEROKLUB OG DANMARKS IDRÆTS-FORBUND Til Svæveflyveklubberne MEDDELELSE NR. 03 FLYVNING NR. 03 DATO: 22.01.08 Emne: Brug af simulator i uddannelsen til

Læs mere

FLYVEREGLEMENT for POLYTEKNISK FLYVEGRUPPE

FLYVEREGLEMENT for POLYTEKNISK FLYVEGRUPPE FLYVEREGLEMENT for POLYTEKNISK FLYVEGRUPPE Indholdsfortegnelse 1. Generelt 2. Omskolingsregler 3. Passagertilladelse 4. Sikkerhedspilot 5. Brug af motoren i Discus bt og Duo Discus T 6. Soloflyvning 7.

Læs mere

Unionshåndbog UDDANNELSESNORMER - FLYVNING

Unionshåndbog UDDANNELSESNORMER - FLYVNING Side nr.: 1 (7) Uddannelse af slæbepiloter / svævefly. Uddannelse af slæbepiloter forestås af en svæveflyveinstruktør (FI), der er godkendt hertil af DSvU, (efterfølgende benævnt "kontrollanten"). Krav

Læs mere

RFK klubmesterskab 2014. FEJL:

RFK klubmesterskab 2014. FEJL: RFK klubmesterskab 2014. Her følger flyveprogrammet for årets klubmesterskab i Radioflyveklubben, Frederikssund. Flyveprogrammet skal gennemflyves 3 gange og de 2 bedste runder tæller i slutresultatet.

Læs mere

A-certifikat. Retningslinjer ved erhvervelse af A-certifikat. Formål. Nervøsitet. Udførelse. Gentagelse af manøvrer / prøve. Brug af gaskontrol

A-certifikat. Retningslinjer ved erhvervelse af A-certifikat. Formål. Nervøsitet. Udførelse. Gentagelse af manøvrer / prøve. Brug af gaskontrol Retningslinjer ved erhvervelse af A-certifikat Formål A-certifikatets formål er at vise at en given pilot, som er indehaver af et sådant certifikat, på tilfredsstillende måde har bevist at han er i stand

Læs mere

Havarirapporter Havari Dato og tid: Fly: Aeroprakt A-22 Motor: Rotax 912. Pilot: Mand 54 år

Havarirapporter Havari Dato og tid: Fly: Aeroprakt A-22 Motor: Rotax 912. Pilot: Mand 54 år rapporter 2013 I 2013 blev der indberettet 12 havarier og 1 hændelse til DULFU s havarigruppe. Der har været ét tilfælde med svær personskade. I det følgende er havarierne gengivet i forkortet og anonymiseret

Læs mere

DANSK SVÆVEFLYVER UNION TILSLUTTET KONGELIG DANSK AEROKLUB OG DANMARKS IDRÆTS-FORBUND

DANSK SVÆVEFLYVER UNION TILSLUTTET KONGELIG DANSK AEROKLUB OG DANMARKS IDRÆTS-FORBUND DANSK SVÆVEFLYVER UNION TILSLUTTET KONGELIG DANSK AEROKLUB OG DANMARKS IDRÆTS-FORBUND Til Svæveflyveklubberne MEDDELELSE NR. 25 FLYVNING NR. 04 DATO: 14.07.04 Vedr.: Diverse ændringer til uddannelsesnormer

Læs mere

Havarirapporter 2009 Havari Havari

Havarirapporter 2009 Havari Havari rapporter 2009 I 2009 blev der indberettet 11 havarier og 2 hændelser til DULFU s havarigruppe. Der har været ét tilfælde med svær personskade og to tilfælde med let personskade. I det følgende er havarierne

Læs mere

Uddannelseslogbog til tipholder flyhenter wirehenter radiovagt

Uddannelseslogbog til tipholder flyhenter wirehenter radiovagt 2009 Uddannelseslogbog til tipholder flyhenter wirehenter radiovagt Navn Af Jens C. Jakobsen Århus Svæveflyveklub 12-09-2009 Indledning Denne logbog er et tillæg til hæftet Til nye elever i ASvK, som det

Læs mere

PPL(A) Love og bestemmelser. 16 spørgsmål, 30 minutter. Elevsæt: 5994 Masterset: 7075

PPL(A) Love og bestemmelser. 16 spørgsmål, 30 minutter. Elevsæt: 5994 Masterset: 7075 16 spørgsmål, 30 minutter Elevsæt: 5994 Masterset: 7075 Tekst7 Spørgsmål1 point: 1 ID: 81 Det aktuelle vejr i EKAH lufthavn angiver en meteorologisk sigtbarhed på mere end 10 kilometer og overskyet i 2100

Læs mere

Unionshåndbog UDDANNELSESNORMER - FLYVNING

Unionshåndbog UDDANNELSESNORMER - FLYVNING Side nr.: 1 af 10 Uddannelse i kunstflyvning kan alene forestås af førsteinstruktører, der er uddannet i og af Dansk Svæveflyver Union er godkendt til at forestå en sådan undervisning. Instruktøren skal

Læs mere

Eksamensspørgsmål til aerodynamik

Eksamensspørgsmål til aerodynamik 1. Nogle ror anvender aerodynamisk afbalancering. Hvorfor? a) For at opnå en bedre aerodynamisk strømning omkring roret. b) For at piloten ikke skal bruge så store kræfter på at bevæge roret under flyvning.

Læs mere

Inderste cirkel diameter: 10 meter. Yderste cirkel diameter: 20 meter. 3. Styring/balance. Lille -slalom:

Inderste cirkel diameter: 10 meter. Yderste cirkel diameter: 20 meter. 3. Styring/balance. Lille -slalom: A. De indledende manøvrer m.v. Forslag til manøvreøvelser Øvelsesforslag til enemanøvrer (5.2) Alle øvelserne skal foregå på et lukket trafiksikkert område. 1. Igangsætning standsning 4 m hænder 4på m

Læs mere

UDDANNELSESLOGBOG FOR TIPHOLDER, FLYHENTER, WIREHENTER OG SPILFØRER

UDDANNELSESLOGBOG FOR TIPHOLDER, FLYHENTER, WIREHENTER OG SPILFØRER UDDANNELSESLOGBOG FOR TIPHOLDER, FLYHENTER, WIREHENTER OG SPILFØRER Navn: Dette er en slags uddannelseslogbog for de praktiske opgaver der er i forbindelse med afvikling af flyvningen. For at vi kan afvikle

Læs mere

Uddannelsesplan SafePro-Para Sikkerhed/Kritiske situationer

Uddannelsesplan SafePro-Para Sikkerhed/Kritiske situationer Dansk Hanggliding og Paragliding Union 1. Udgave Ver. juni 19 Uddannelsesplan SafePro-Para Sikkerhed/Kritiske situationer Generelt: Nedenstående uddannelsesplan for teoriundervisning til SafePro-Para teorifag

Læs mere

PFT. TEORI 2016 HERNING SVÆVEFLYVEKLUB

PFT. TEORI 2016 HERNING SVÆVEFLYVEKLUB PFT. TEORI 2016 HERNING SVÆVEFLYVEKLUB NAVN: PILOT NR.: DATO: SIDSTE 3 MDR. SIDSTE 12 MDR. TOTAL STARTER TIMER INDSÆT DIN TRÆNINGSTILSTAND I BAROMTERET PFT. TEORI OK INSTRUKTØR: I- NUMMER: PFT Spørgsmål!

Læs mere

Bestemmelser for Civil Luftfart BL 7-100

Bestemmelser for Civil Luftfart BL 7-100 Bestemmelser for Civil Luftfart BL 7-100 Bestemmelser, der supplerer EU-forordning nr. 923/2012 (SERAforordningen) mm. I medfør af 153, stk. 1, jf. 52 og 149, stk. 10, i lov om luftfart, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

SCHEIBE SF-25 C OY-XRI

SCHEIBE SF-25 C OY-XRI 07.08.2014 REDEGØRELSE Havari 9-3-2014 med SCHEIBE SF-25 C OY-XRI Visse rapportdata er genereret via EU-kommissionens fælles database Side 1 af 7 FORORD Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane

Læs mere

PPL(A) Love og bestemmelser. 16 spørgsmål, 30 minutter

PPL(A) Love og bestemmelser. 16 spørgsmål, 30 minutter / / ~ Trafilestyrelsen Oonish Tronsport Authority PPL(A) Love og bestemmelser 16 spørgsmål, 30 minutter Elevsæt: Masterset: 6390 7567 ~Transportministeriet Spørgsmål l point: l ID: 69 Angiv kravene med

Læs mere

PPL(A) Luftfartøjskendskab og flyvelære. 32 spørgsmål, 60 minutter. Elevsæt: 6042 Masterset: 7161

PPL(A) Luftfartøjskendskab og flyvelære. 32 spørgsmål, 60 minutter. Elevsæt: 6042 Masterset: 7161 32 spørgsmål, 60 minutter Elevsæt: 6042 Masterset: 7161 Tekst7 Spørgsmål1 point: 1 ID: 29 Højderoret anvendes til at bevæge flyvemaskinen omkring: a) tværaksen. b) højaksen. c) propelaksen. d) længdeaksen.

Læs mere

Manøvrebane. Øvelseshæfte

Manøvrebane. Øvelseshæfte EasyDrive.dk Administration: Tranegilde Bygade 13, 2635 Ishøj Tlf. 24 25 42 00 e-mail info@easydrive.dk Manøvrebane Øvelseshæfte Mål med øvelserne på manøvrebane Du skal lære at betjene den elektriske

Læs mere

Dette dokument tilhører: FLYVESKOLE MANUAL

Dette dokument tilhører: FLYVESKOLE MANUAL Dette dokument tilhører: FLYVESKOLE MANUAL Side 1 INTRO: Der er mange tilgange til flyvning, man kan uddanne sig til pilot eller stewardesse/steward, eller man kan nøjes med at være passager. Med begge

Læs mere

Aerodynamik Lektion 3. Where am I? Charles A. Lindberg, upon arrival in Paris

Aerodynamik Lektion 3. Where am I? Charles A. Lindberg, upon arrival in Paris Aerodynamik Lektion 3 Where am I? Charles A. Lindberg, upon arrival in Paris } Hvad snakkede vi om sidste gang? Kræfter på et fly Drej G-kræfter / lastfaktor Stall og spind Flaps og slats/slots } Hvad

Læs mere

Unionshåndbog UDDANNELSESNORMER - FLYVNING

Unionshåndbog UDDANNELSESNORMER - FLYVNING Side nr.: 1 af 8 MS-A-NORM STIKORDENORM Stikordsnormerne tilstræber en ensartet udarbejdelse af teorispørgeskemaer tilpasset de typer motorsvævefly, der anvendes. Brug af teorispørgeskemaer, og notat herom

Læs mere

Unionshåndbog. Omskolingskrav m.v.

Unionshåndbog. Omskolingskrav m.v. Side nr.: 1 af 9 Omskolingsregler - Unionens fly HB har besluttet flg. flyvetidskrav for flyvning på DSvU s fly. De vil fra sæson 2014 være således: Flyvetidskrav: Puchacz: Discus: LS-8: Duo Discus: Rotax

Læs mere

Instruktørvejledning

Instruktørvejledning Køreteknisk anlæg Fyn A/S Instruktørvejledning Køreteknik Efteruddannelse Kontaktpersoner på køreteknikken: Ansvarlig: Ole Tlf. 31 63 20 12 Email: ob@tucfyn.dk Booking: Søren Tlf. 63 33 15 10 Email: sp@tucfyn.dk

Læs mere

S-certifikat. Retningslinjer ved erhvervelse af S-certifikat. Formål. Gentagelse af manøvrer / prøve. Udførelse. Brug af ror funktioner.

S-certifikat. Retningslinjer ved erhvervelse af S-certifikat. Formål. Gentagelse af manøvrer / prøve. Udførelse. Brug af ror funktioner. Retningslinjer ved erhvervelse af S-certifikat Formål S-certifikatets formål er at vise at en given pilot, som er indehaver af et sådant certifikat, på tilfredsstillende måde har bevist at han er i stand

Læs mere

Træningsmateriale - Hækkeløb

Træningsmateriale - Hækkeløb Træningsmateriale - Hækkeløb Indhold Forord... 2 Generelt om hækkeløb... 3 Lektion 1 første bens arbejde... 5 Lektion 2 andet bens arbejde... 7 Lektion 3 hækrytmen... 8 Lektion 4 hækkeløb... 9 Træningsøvelser

Læs mere

Unionshåndbog UDDANNELSESNORMER - FLYVNING STIKORDSNORMER. Undervisningsmateriel: Nyeste udgave af teorikompendium om kunstsvæveflyvning af DSvU.

Unionshåndbog UDDANNELSESNORMER - FLYVNING STIKORDSNORMER. Undervisningsmateriel: Nyeste udgave af teorikompendium om kunstsvæveflyvning af DSvU. Side nr.: 1 af 7 K-1 Kunstflyvnings teori Undervisningsmateriel: Nyeste udgave af teorikompendium om kunstsvæveflyvning af DSvU. Gennemført teoriprøve. Når teoriprøve efter instruktørens skøn er gennemført

Læs mere

DANSK SVÆVEFLYVER UNION TILSLUTTET KONGELIG DANSK AEROKLUB OG DANMARKS IDRÆTS-FORBUND

DANSK SVÆVEFLYVER UNION TILSLUTTET KONGELIG DANSK AEROKLUB OG DANMARKS IDRÆTS-FORBUND DANSK SVÆVEFLYVER UNION TILSLUTTET KONGELIG DANSK AEROKLUB OG DANMARKS IDRÆTS-FORBUND SELVEVALUERINGS- og BESØGSSKEMA 2019 S-kontrollantvirksomhed jfr. UHB 570, afsnit 2.2. og 3.6. Klub: Antal to-sædede

Læs mere

Flyvereglement for. Aarhus Svæveflyveklub. Instruktørgruppen. Aarhus Svæveflyveklub 01-01- 2014

Flyvereglement for. Aarhus Svæveflyveklub. Instruktørgruppen. Aarhus Svæveflyveklub 01-01- 2014 2014 Flyvereglement for Aarhus Svæveflyveklub Instruktørgruppen Aarhus Svæveflyveklub 01-01- 2014 Klubbens flyvereglement er reglerne for hvad medlemmerne må og ikke må i forhold til den daglige gang i

Læs mere

M-certifikat. Retningslinjer ved erhvervelse af M-certifikat. Formål. Gentagelse af manøvrer / prøve. Udførelse. Nervøsitet. Radioudstyr.

M-certifikat. Retningslinjer ved erhvervelse af M-certifikat. Formål. Gentagelse af manøvrer / prøve. Udførelse. Nervøsitet. Radioudstyr. Retningslinjer ved erhvervelse af M-certifikat Formål M-certifikatets formål er at vise at en given aspirant, som er indehaver af et sådant certifikat, på tilfredsstillende måde har bevist at være i stand

Læs mere

Unionshåndbog TEORIPRØVE TIL A-DIPLOM

Unionshåndbog TEORIPRØVE TIL A-DIPLOM Side nr.: 1 (8) / MINIPRØVE. GENERELT. 1. Hvem kan give tilladelse til begrænset eneflyvning?. a) Dansk Svæveflyver Union. b) En materielkontrollant. c) En indehaver af gyldigt førsteinstruktørbevis (FI-bevis)

Læs mere

FILSKOV HELIBATIC MANØVRE KATALOG

FILSKOV HELIBATIC MANØVRE KATALOG FILSKOV HELIBATIC MANØVRE KATALOG Filskov Modelflyveklub www.oy-filskov.dk FILSKOV HELIBATIC 06-03 Side 1 INDHOLD. REGLER GENERELT. 4 HOVERMANØVRE. 6 1. HOVER OVER HELIPAD. K=1. 6 2. HOVER FORLÆNS OG BAGLÆNS.

Læs mere

Kørsel på vej. Øvelseshæfte

Kørsel på vej. Øvelseshæfte EasyDrive.dk Administration: Tranegilde Bygade 13, 2635 Ishøj Tlf. 24 25 42 00 e-mail info@easydrive.dk Kørsel på vej Øvelseshæfte Mål med øvelserne på vej Formålet med undervisningen er at give dig færdighed

Læs mere

Instruktørvejledning. Køreteknik kat. C + D + C/E. Køreteknikken på TUC Fyn: Ansvarlig: Ole Tlf. 31 63 20 12 Email: ob@tucfyn.dk

Instruktørvejledning. Køreteknik kat. C + D + C/E. Køreteknikken på TUC Fyn: Ansvarlig: Ole Tlf. 31 63 20 12 Email: ob@tucfyn.dk Instruktørvejledning Køreteknik kat. C + D + C/E Køreteknikken på TUC Fyn: Ansvarlig: Ole Tlf. 31 63 20 12 Email: ob@tucfyn.dk Booking: Søren Tlf. 63 33 15 10 Email: sp@tucfyn.dk Værksted: Esben Tlf. 20

Læs mere

Dansk Faldskærms Unions AFF ELEVHÅNDBOG

Dansk Faldskærms Unions AFF ELEVHÅNDBOG Dansk Faldskærms Unions AFF ELEVHÅNDBOG 1 Introduktion AFF er en forkortelse for Accelereret Frit Fald AFF er altså en hurtigere måde at lære at beherske det frie fald på end den traditionelle (automat/-

Læs mere

Uddannelsesplan SafePro-Para Aerodynamik

Uddannelsesplan SafePro-Para Aerodynamik Dansk Hanggliding og Paragliding Union 1. Udgave Ver. maj 19 Uddannelsesplan SafePro-Para Aerodynamik Generelt: Nedenstående uddannelsesplan for teoriundervisning til SafePro-Para teorifag Aerodynamik

Læs mere

Plads- og Flyveregler

Plads- og Flyveregler Plads- og Flyveregler 1. Definitioner Motorfly: Fastvingede fly med el-motor eller forbrændingsmotor. Svævefly: Fastvingede fly for termikflyvning, og evt. forsynet med el-motor. Helikopter: Fly med rotorblade,

Læs mere

Hjælpeinstruktør Kapitel 9.2

Hjælpeinstruktør Kapitel 9.2 Tips til at komme godt i gang Det er ekstra vigtigt at starte rigtigt med begyndere i kano, fordi det er sværere for dem at se fremskridt, i forhold til kajak. Så for at de ikke mister modet, men derimod

Læs mere

H-certifikat. Retningslinjer ved erhvervelse af H-certifikat. Formål. Udførelse. Nervøsitet. Radio

H-certifikat. Retningslinjer ved erhvervelse af H-certifikat. Formål. Udførelse. Nervøsitet. Radio Retningslinjer ved erhvervelse af H-certifikat Formål H-certifikatets formål er at vise at en given pilot, som er indehaver af et sådant certifikat, på tilfredsstillende måde har bevist at han er i stand

Læs mere

Unionshåndbog FLYVEVIRKSOMHED

Unionshåndbog FLYVEVIRKSOMHED Side nr.: 1 (6) 1. ALMENT Indstilling af S-kontrollanter foretages af hovedbestyrelsen. S-kontrollanter udvælges blandt aktive førsteinstruktører og sker på baggrund af vedkommendes erfaring i svæveflyveuddannelse,

Læs mere

PPL(A) Menneskelig ydeevne og begrænsning. 16 spørgsmål, 30 minutter. Elevsæt: 6010 Masterset: 7109

PPL(A) Menneskelig ydeevne og begrænsning. 16 spørgsmål, 30 minutter. Elevsæt: 6010 Masterset: 7109 16 spørgsmål, 30 minutter Elevsæt: 6010 Masterset: 7109 Tekst7 Spørgsmål1 point: 1 ID: 17 Hvad skal du bl.a. være opmærksom på, ved landing på en plads med en markant bredere bane, end du er vant til?

Læs mere

Praktisk prøve. Dok. 585775. 2 praktiske lektioner pr. 6 elever/ min. 15 minutter pr. elev

Praktisk prøve. Dok. 585775. 2 praktiske lektioner pr. 6 elever/ min. 15 minutter pr. elev Dok. 585775 Formateret Praktisk prøve 2 praktiske lektioner pr. 6 elever/ min. 15 minutter pr. elev Formål Den praktiske prøve skal vise, om eleverne kan anvende den viden og risikoforståelse og kan udføre

Læs mere

Indeholdt i fag i SPL-teorien ref. AMC1 FCL.120. Bemærkning. Ref. 5. Flyveprincipper (Principles of Flight) Ja / Nej

Indeholdt i fag i SPL-teorien ref. AMC1 FCL.120. Bemærkning. Ref. 5. Flyveprincipper (Principles of Flight) Ja / Nej 5. Flyveprincipper (Principles of Flight) / Nej 51.23.3 Stallhastighed tyngdepunktets indflydelse Er med i aerodynamik POF 5.3. 51.26.1 (a) Særlige egenskaber under stall Stall med motor 51.26.5 (e)(2)

Læs mere

Oplysninger om flyet Funktionsprøveprogram

Oplysninger om flyet Funktionsprøveprogram Side 1 af 7 Registreringsmærke Fabrikat/type Fabrikationsnummer Bygger, navn Oplysninger og funktionsprøveprogram godkendt af VK-kontrollant, navn: Stempel Dato Underskrift kontrolleret udført og godkendt

Læs mere

GRUNDUDDANNELSE. 1. Ved grunduddannelse forstås uddannelse frem til erhvervelse af C-certifikat.

GRUNDUDDANNELSE. 1. Ved grunduddannelse forstås uddannelse frem til erhvervelse af C-certifikat. DFU UB UB nr. 50 Uddannelsesbestemmelser 2. udg. SEP 2009 Hele UB nr. 50 er driftshåndbog. GRUNDUDDANNELSE DEFINITION 1. Ved grunduddannelse forstås uddannelse frem til erhvervelse af C-certifikat. GENERELT

Læs mere

PIPER PA32 301XTC OY-GUN

PIPER PA32 301XTC OY-GUN 07.08.2014 REDEGØRELSE Havari 1-6-2014 med PIPER PA32 301XTC OY-GUN Visse rapportdata er genereret via EU-kommissionens fælles database Side 1 af 6 FORORD Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane

Læs mere

BESTEMMELSE AF FLYSTØJ ANALYSE AF METODER TIL BESTEMMELSE AF STØJTAL FOR ULTRALETTE LUFTFARTØJER

BESTEMMELSE AF FLYSTØJ ANALYSE AF METODER TIL BESTEMMELSE AF STØJTAL FOR ULTRALETTE LUFTFARTØJER D A N S K U L T R A L E T F L Y V E U N I O N BESTEMMELSE AF FLYSTØJ ANALYSE AF METODER TIL BESTEMMELSE AF STØJTAL FOR ULTRALETTE LUFTFARTØJER 1 1. S E P T E M B E R 2 0 1 3 RESUMÉ En række forskellige

Læs mere

Dansk Svæveflyver Union

Dansk Svæveflyver Union Side nr.: 1 (13) Declared Training Organization DK-DTO 001 FI-uddannelse TMG Instruktørrettighed til TMG-overbygning på SPL-certifikat Programmet er i overensstemmelse med EU-forordning 1178/2011 iht.

Læs mere

2007 Status fra Havarigruppen.

2007 Status fra Havarigruppen. 2007 Status fra Havarigruppen. Flyveåret 2007 kunne vejrmæssigt ikke måle sig med 2006. Foråret startede fornuftigt, men blev afløst af en våd og blæsende sommer, og det endte med dårligt sigte i store

Læs mere

Havarirapporter Havari Dato og tid: kl. 15:38 Fly: Jabiru 170 UL. Pilot: Mand 54 år Flyvetid: 94 t Landinger: 347 Sted: EKVD

Havarirapporter Havari Dato og tid: kl. 15:38 Fly: Jabiru 170 UL. Pilot: Mand 54 år Flyvetid: 94 t Landinger: 347 Sted: EKVD rapporter 2008 I 2008 blev der indrapporteret 8 havarier og 4 hændelser til DULFU s havarigruppe. Der har ikke været rapporteret personskade ifm. hverken havarier eller hændelser. I det følgende er havarierne

Læs mere

Dansk Faldskærms Unions

Dansk Faldskærms Unions Dansk Faldskærms Unions SKÆRMFLYVNINGSMANUAL FOR ELEVER Introduktion I dag er det yderst sjældent faldskærmsudstyret, der har ansvaret for faldskærmsulykker. Det er ofte i en fuldt fungerende hovedskærm,

Læs mere

Træningsøvelser til hækkeløb Indhold

Træningsøvelser til hækkeløb Indhold Træningsøvelser til hækkeløb Indhold Generelt om hækkeløb... 1 Lektion 1 første bens arbejde... 3 Lektion 2 andet bens arbejde... 5 Lektion 3 hækrytmen... 6 Lektion 4 hækkeløb... 7 Træningsøvelser og lege...

Læs mere

Dansk Svæveflyver Union

Dansk Svæveflyver Union Dansk Svæveflyver Union Radiofrekvenser Arnborg trafikleder 122,650 MHz skal anvendes tæt på pladsen Afgangsmelding 130,750 MHz senest 30 min. efter afgang Arnborg ankomst 122,650 MHz opkald senest 10

Læs mere

eksp 050550z 0506/0515 30010kt 9999 sct035 becmg 0513/0514 26011kt 9000 bkn070 becmg 0514/0515 19013kt 7000 bkn025 ra

eksp 050550z 0506/0515 30010kt 9999 sct035 becmg 0513/0514 26011kt 9000 bkn070 becmg 0514/0515 19013kt 7000 bkn025 ra Der skal være ICAO-kort til rådighed ved løsningen af spørgsmålene. Derudover kan der være behov for andre hjælpemidler herunder adgang til internettet. Flyvningen forudsættes at foregå den 5.6.2015, og

Læs mere

Trafilestyrelsen. PPL{A) Luftfartøjskendskab og flyvelære. 32 spørgsmål, 60 minutter. Elevsæt: Masterset: $ ~Transportm in isteriet

Trafilestyrelsen. PPL{A) Luftfartøjskendskab og flyvelære. 32 spørgsmål, 60 minutter. Elevsæt: Masterset: $ ~Transportm in isteriet Trafilestyrelsen Donish Tronsport Authority PPL{A) Luftfartøjskendskab og flyvelære 32 spørgsmål, 60 minutter Elevsæt: Masterset: 6422 7612 $ ~Transportm in isteriet Spørgsmål l point: l På mange flytyper

Læs mere

Uddannelsesplan SafePro-Delta Meteorologi

Uddannelsesplan SafePro-Delta Meteorologi Dansk Hanggliding og Paragliding Union 1. Udgave Ver. maj 19 Uddannelsesplan SafePro-Delta Meteorologi Generelt: Nedenstående uddannelsesplan for teoriundervisning til SafePro-Delta teorifag Meteorologi

Læs mere

ESKY LAMA 2. Tillykke med din nye helikopter. 1. Justering

ESKY LAMA 2. Tillykke med din nye helikopter. 1. Justering ESKY LAMA 2 Tillykke med din nye helikopter Der er et væld af muligheder med en RC helikopter, som du ikke kan få andre steder med øvelse vil du være i stand til at hover (hænge stille i luften), flyve

Læs mere

DANSK SVÆVEFLYVER UNION TILSLUTTET KONGELIG DANSK AEROKLUB OG DANMARKS IDRÆTS-FORBUND

DANSK SVÆVEFLYVER UNION TILSLUTTET KONGELIG DANSK AEROKLUB OG DANMARKS IDRÆTS-FORBUND DANSK SVÆVEFLYVER UNION TILSLUTTET KONGELIG DANSK AEROKLUB OG DANMARKS IDRÆTS-FORBUND Til Svæveflyveklubberne. MEDDELELSE NR. 03 FLYVNING NR. 02 Vedr. Instruktørkurser 2015. DATO: 12.01.15 Hermed fremsender

Læs mere

Svævethy. Flyvereglement for Svævethy Nordvestjyllands Center For Fritidsflyvning

Svævethy. Flyvereglement for Svævethy Nordvestjyllands Center For Fritidsflyvning Svævethy Nordvestjyllands Center For Fritidsflyvning Flyvereglement for Svævethy 2015 1. Indledning: De til enhver tid gældende regler og bestemmelser for svæveflyvning samt dette reglement skal altid

Læs mere

Unionshåndbog. Ansvarlig: Flysikudvalg og Uddannelsesudvalg FLYVEVIRKSOMHED

Unionshåndbog. Ansvarlig: Flysikudvalg og Uddannelsesudvalg FLYVEVIRKSOMHED Side nr.: 1 (6) 1. ALMENT Indstilling af S-kontrollanter foretages af hovedbestyrelsen. S-kontrollanter udvælges blandt aktive førsteinstruktører og sker på baggrund af vedkommendes erfaring i svæveflyveuddannelse,

Læs mere

Manøvreprøver (motorcykel)

Manøvreprøver (motorcykel) Side 1 af 7 Manøvreprøver (motorcykel) I henhold til EU-direktiv 2006/126/EF skal der i den praktiske prøve til motorcykel (kategorierne A1, A2 og A) indgå 5 særlige manøvrer (manøvreprøver). Disse manøvreprøver

Læs mere

M-certifikat. Retningslinjer ved erhvervelse af M-certifikat. Formål. Gentagelse af manøvrer / prøve. Udførelse. Nervøsitet. Radioudstyr.

M-certifikat. Retningslinjer ved erhvervelse af M-certifikat. Formål. Gentagelse af manøvrer / prøve. Udførelse. Nervøsitet. Radioudstyr. Retningslinjer ved erhvervelse af M-certifikat Formål - i- tilfredsstil at føre en multirotor, med en startvægt ove, konkurrencer og andre arrangementer, hvor en større folkemængde er samlet. Aspiranten

Læs mere

UKLASSIFICERET. Fagplan GPU PTRTAK DEC 2012 HJEMMEVÆRNSSKOLEN FAGPLAN

UKLASSIFICERET. Fagplan GPU PTRTAK DEC 2012 HJEMMEVÆRNSSKOLEN FAGPLAN UKLASSIFICERET Fagplan GPU DEC 2012 HJEMMEVÆRNSSKOLEN Side 1 A. Langt navn Grundlæggende Patruljeuddannelse - Patruljetaktik FAGPLAN B. Kort navn GPU C. Formål Uddannelsen skal give den enkelte soldat

Læs mere

- 18- S-TEORIPRØVE 2 1) En af piloterne har netop været forkølet, men mener nok, at der kan flyves. Under opstigning er der lettere tryk i ørerne, men det svinder efter kort tid. Under nedstigningen kommer

Læs mere

Køreteknik Hjemmeopgave før/efter møde på køretekniskanlæg Tid: 2,9 time incl. pause.

Køreteknik Hjemmeopgave før/efter møde på køretekniskanlæg Tid: 2,9 time incl. pause. Elevens navn: Dato. Køretekniskanlæg FDM. Abildgaardsvej 17 4000 Roskilde. tlf. 4613 6100 Mødetid FDM: dato: kl: Bemærk du skal være på FDM i god tid (senest 15 min før aftalt mødetid), husk også dit ansøgningsskema

Læs mere

Plads og Flyveregler

Plads og Flyveregler Plads og Flyveregler - April 2019-1. Definitioner Motorfly: Fastvingede fly med el- eller forbrændingsmotor. Svævefly: Fastvingede fly for termikflyvning, og evt. forsynet med el-motor. Helikopter: Fly

Læs mere

Udlejningskontrakt. Lejers Data. Luftfartøj data 1. CAVOK ApS Birkemosevej 1C, DK-8361 Hasselager tlf: +45 8744 1414 www.cavokflying.

Udlejningskontrakt. Lejers Data. Luftfartøj data 1. CAVOK ApS Birkemosevej 1C, DK-8361 Hasselager tlf: +45 8744 1414 www.cavokflying. Udlejningskontrakt Indhold Udlejningskontrakt... 1 Lejers Data... 1 Luftfartøj data... 1 Kontraktvilkår... 2 Særlige aftaler... 3 Lejeperiode... 3 Underskrifter... 3 Udlejningsbetingelser... 4 Lejers Data

Læs mere

12 deltagere pr censor.

12 deltagere pr censor. Speedbådsbevis Indhold Tilmelding af prøve... 1 Betaling af prøve... 2 Krav til prøvedeltager... 2 Prøven... 2 Krav til prøvefartøj... 2 Krav til vejret.... 3 Teoretisk prøve... 3 Praktisk prøve... 3 Klage...

Læs mere

Onsdag viste sig også at være meget blæsende, men denne gang var vinden lige på banen, så ikke de store problemer. Side 1

Onsdag viste sig også at være meget blæsende, men denne gang var vinden lige på banen, så ikke de store problemer. Side 1 Mandag som var første dag, var meget blæsende med over 40 50 kt i 1.500 m, så dagen flyvninger blev aflyst. I stedet for at flyve fik vi noget teori omkring bølgeflyvning. Dette var helt relevant, da der

Læs mere

Jørn Iversen Rødekro ApS Hydevadvej 48 Hydevad 6230 Rødekro Tlf. 74 66 92 42 Fax 74 66 92 94 www.ji.dk iversen@ji.dk - 1 -

Jørn Iversen Rødekro ApS Hydevadvej 48 Hydevad 6230 Rødekro Tlf. 74 66 92 42 Fax 74 66 92 94 www.ji.dk iversen@ji.dk - 1 - - 1 - Indholdsfortegnelse Brugsanvisning 3 Brugervejledning 4 Før du kører ud på din første tur 4 Din første tur 5 Tilpasning af din cykel 6 Justering af sadel 6 Lås 6 Justering af styr 7 Håndbremse og

Læs mere

DANSK SVÆVEFLYVER UNION TILSLUTTET KONGELIG DANSK AEROKLUB OG DANMARKS IDRÆTS-FORBUND

DANSK SVÆVEFLYVER UNION TILSLUTTET KONGELIG DANSK AEROKLUB OG DANMARKS IDRÆTS-FORBUND DANSK SVÆVEFLYVER UNION TILSLUTTET KONGELIG DANSK AEROKLUB OG DANMARKS IDRÆTS-FORBUND Til Svæveflyveklubberne. MEDDELELSE NR. 05 FLYVNING NR. 04 Instruktørkurser 2019. DATO: 06. februar 2019 Hermed fremsender

Læs mere

PPL(H) Menneskelig ydeevne og begrænsning. 16 spørgsmål, 30 minutter. Elevsæt: 6026 Masterset: 7130

PPL(H) Menneskelig ydeevne og begrænsning. 16 spørgsmål, 30 minutter. Elevsæt: 6026 Masterset: 7130 16 spørgsmål, 30 minutter Elevsæt: 6026 Masterset: 7130 Tekst7 Spørgsmål1 point: 1 ID: 21 Hvor stor en del af nutidige havarier med luftfartøjer, siges at være forårsaget af menneskelige fejl? a) 75-80%

Læs mere

PILOTHÅNDBOG. 1 Claus Larsen I-71, FI(A) DK/ATPL(A)

PILOTHÅNDBOG. 1 Claus Larsen I-71, FI(A) DK/ATPL(A) PILOTHÅNDBOG Velkommen som ny pilot i Dansk Faldskærms Union (DFU) DFU blev stiftet i 1963 og tæller i dag ca 20 klubber over hele landet. Med ca 3000 medlemmer. Vi er underlagt Trafikstyrelsen, Kongelig

Læs mere

Unionshåndbog. Ansvarlig: Flysikudvalg og Uddannelsesudvalg FLYVEVIRKSOMHED

Unionshåndbog. Ansvarlig: Flysikudvalg og Uddannelsesudvalg FLYVEVIRKSOMHED Side nr.: 1 af 6 ANVENDES TIL SVÆVEFLYVNING 1. GENERELT Svæveflyvepladser, der benyttes til uddannelsesflyvning og/eller flyslæb samt selvstartende svævefly, skal godkendes inden ibrugtagning. Sådanne

Læs mere

Prøvekrav for speedbådsprøven

Prøvekrav for speedbådsprøven Prøvekrav for speedbådsprøven Teori Forskellige typer af både og fordele og ulemper ved de forskellige skrogformer i forhold til sødygtighed. Muligheder for placering af besætning. Forskellige former for

Læs mere

REDEGØRELSE Havari med Gyrokopter ELA 07S Cougar OY-1027

REDEGØRELSE Havari med Gyrokopter ELA 07S Cougar OY-1027 REDEGØRELSE Havari 17-07-2014 med Gyrokopter ELA 07S Cougar OY-1027 Visse rapportdata er genereret via EU-kommissionens fælles database Side 1 af 5 FORORD Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane

Læs mere

' Rally Lydighed Øvelsesbeskrivelser Senior klassen

' Rally Lydighed Øvelsesbeskrivelser Senior klassen ' Rally Lydighed Øvelsesbeskrivelser Senior klassen 1. Start På hele banen bliver kontakten mellem hund og fører bedømt, herunder at hunden holder pladspositionen. Afhængig af sin størrelse skal hunden

Læs mere

Chipmunk T.Mk.21 OY-DHJ

Chipmunk T.Mk.21 OY-DHJ Chipmunk T.Mk. 21 OY-DHJ Information om flyvning med Strut Nordjyllands Chipmunk Indholdsfortegnelse Chipmunk 2 Flyets historie 2 Genopbygning 2 Krav til piloten 3 Reservation af flyveren 3 Operationelt

Læs mere

1. JUNI 2016 ORIENTERING OM FLYVEHAVARIKOMMISSIONENS RAPPORT OM F-16 HAVARIET VED RØMØ.

1. JUNI 2016 ORIENTERING OM FLYVEHAVARIKOMMISSIONENS RAPPORT OM F-16 HAVARIET VED RØMØ. 1. JUNI 2016 ORIENTERING OM FLYVEHAVARIKOMMISSIONENS RAPPORT OM F-16 HAVARIET VED RØMØ. AFGRÆNSNING AF HAVARIUNDERSØGELSEN. Forsvarets Flyvehavarikommission havariundersøgelser har udelukkende til formål,

Læs mere

Skating school. Indholdsfortegnelse

Skating school. Indholdsfortegnelse Skating school Kompendiet er delt op i to dele: 1. Elementerne i de forskellige tests listet op i den rækkefølge, de skal gennemgås. Tallet i parentesen angiver det sted i videoen, hvor elementet vises.

Læs mere

REFERAT AF BESTYRELSESMØDE I DANSK GYROKOPTER UNION, DGU

REFERAT AF BESTYRELSESMØDE I DANSK GYROKOPTER UNION, DGU REFERAT AF BESTYRELSESMØDE I DANSK GYROKOPTER UNION, DGU Dato: 11. februar 2012 Sted: Philip Nathansen, Aarhus Deltagere: Brian Mollerup, Mikkel Palmbo, Philip Nathansen, Carsten Svendsen, Peter Palmbo,

Læs mere

Unionshåndbog Ansvarlig: Flysikudvalg og Uddannelsesudvalg

Unionshåndbog Ansvarlig: Flysikudvalg og Uddannelsesudvalg Side nr.: 1 af 6 BESTEMMELSER FOR FØLGENDE DOKUMENTER: 1. Pladsens godkendelsesbevis. 2. Startspillets godkendelsesbevis og spiljournal. 3. Returspillets godkendelsesbevis og tilsynsoversigt. 4. Radioudstyr.

Læs mere

Motor landing RasmusCornelius.com

Motor landing RasmusCornelius.com Motor landing Landing / Sætning på bane :: Over bane enden i 5-8 meter, gas tomgang :: :: Finaledrej afsluttet min. 500 AGL, Flaps fulde, 67 knob :: :: 1000 AGL 2400 RPM Fart ca. 90 knob :: :: Reducer

Læs mere

Unionshåndbog KONKURRENCE. 1.1 GPS-loggere skal aktiveres mindst 2 minutter før start (=take off) og være tændt til efter landing.

Unionshåndbog KONKURRENCE. 1.1 GPS-loggere skal aktiveres mindst 2 minutter før start (=take off) og være tændt til efter landing. Side nr.: 1 af 5 NATIONALE R 1. GPS-LOGNINGSPROCEDURE 1.1 GPS-loggere skal aktiveres mindst 2 minutter før start (=take off) og være tændt til efter landing. 1.2 Piloterne afleverer IGC-filen til konkurrenceledelsen

Læs mere

PROJEKT OPTRÆKSBANE SVÆVEFLYVNING MED PARAGLIDER

PROJEKT OPTRÆKSBANE SVÆVEFLYVNING MED PARAGLIDER PROJEKT OPTRÆKSBANE SVÆVEFLYVNING MED PARAGLIDER PARAGLIDERKLUBBEN WINGOVER AUGUST 2009 Projektorientering for sponsorer Udarbejdet til brug ved ansøgning om fondsmidler til indkøb af optræksspil. Introduktion

Læs mere

Jørn Iversen Rødekro Aps. Hydevadvej 48 Hydevad DK-6230 Rødekro Tel.: +45 74669242 Fax.: +45 74669294 e-mail.: iversen@ji.dk Web.: www.ji.

Jørn Iversen Rødekro Aps. Hydevadvej 48 Hydevad DK-6230 Rødekro Tel.: +45 74669242 Fax.: +45 74669294 e-mail.: iversen@ji.dk Web.: www.ji. - 1 - Indholdsfortegnelse Brugsanvisning 3 Brugervejledning 4 Før du kører ud på din første tur 4 Din første tur 5 Tilpasning af din cykel 6 Justering af sadel 6 Lås 6 Justering af styr 7 Håndbremse og

Læs mere

Havarirapporter Havari Dato og tid: Fly: TL 22 Duo - Trike Motor: Rotax 582

Havarirapporter Havari Dato og tid: Fly: TL 22 Duo - Trike Motor: Rotax 582 rapporter 2010 I 2010 blev der indberettet 12 havarier og 3 hændelser til DULFU s havarigruppe. Der har været ét havari med fatal udgang og ét tilfælde med svær personskade. I det følgende er havarierne

Læs mere

QUSTIONAIRE TIL EET_MOTORET OMSKOLING

QUSTIONAIRE TIL EET_MOTORET OMSKOLING maj 2013 QUSTIONAIRE TIL EET_MOTORET OMSKOLING FLYTYPE: Navn: Adresse: Postnr: BY: Dato: Certifikatnr: Telefon: e-mail Alle hjælpemidler er tilladt. Til hvert spørgsmål kan der være flere svarmuligheder

Læs mere

Unionshåndbog UDDANNELSESNORMER - FLYVNING. UDDANNELSE TIL TMG-RETTIGHED PÅ GRUNDLAG AF S-certifikat, SPL eller LAPL(S)

Unionshåndbog UDDANNELSESNORMER - FLYVNING. UDDANNELSE TIL TMG-RETTIGHED PÅ GRUNDLAG AF S-certifikat, SPL eller LAPL(S) Side nr.: 1 af 10 UDDANNELSE TIL TMG-RETTIGHED PÅ GRUNDLAG AF S-certifikat, SPL eller LAPL(S) Denne uddannelse refererer til EASA Part FCL.135.S og FCL.205.S og til AMC1 FCL.135.S og FCL.205.S men bruges

Læs mere

Angle-flying Sikkerhedskrav?! Hvad er flyveretningen? Hvor kraftig og hvad retning er vindene på jorden og i højden?

Angle-flying Sikkerhedskrav?! Hvad er flyveretningen? Hvor kraftig og hvad retning er vindene på jorden og i højden? Angle-flying Som i så mange andre lande er tracking eller angle-flying blevet rigtig populært, og det forstår man godt. For mange mennesker er det at eksperimentere med ens vinkel, hastighed og kropsposition

Læs mere

Retningslinier for uddannelse, certificering og vedligeholdelse af førstehjælpsinstruktører

Retningslinier for uddannelse, certificering og vedligeholdelse af førstehjælpsinstruktører Retningslinier for uddannelse, certificering og vedligeholdelse af førstehjælpsinstruktører 1. Uddannelsens formål m.v. Uddannelsen gennemføres af en af Dansk Førstehjælpsråds medlemsorganisationer i overensstemmelse

Læs mere

Dansk Faldskærms Unions AFF INSTRUKTØRHÅNDBOG

Dansk Faldskærms Unions AFF INSTRUKTØRHÅNDBOG Dansk Faldskærms Unions AFF INSTRUKTØRHÅNDBOG Introduktion Siden august 2008, hvor DFU s nyudnævnte AFF-eksaminatorer deltog på et USPA AFF examiners course ved Jay Stokes følger AFFinstruktøruddannelsen

Læs mere

DANSK SVÆVEFLYVER UNION TILSLUTTET KONGELIG DANSK AEROKLUB OG DANMARKS IDRÆTS-FORBUND

DANSK SVÆVEFLYVER UNION TILSLUTTET KONGELIG DANSK AEROKLUB OG DANMARKS IDRÆTS-FORBUND DANSK SVÆVEFLYVER UNION TILSLUTTET KONGELIG DANSK AEROKLUB OG DANMARKS IDRÆTS-FORBUND Til Svæveflyveklubberne MEDDELELSE NR. 11 FLYVNING NR. 02 DATO: 06.03.2006 Emne: PFT-teori 2006. Hermed fremsendes

Læs mere

Regler for uddannelse til- og autorisation som spordommer

Regler for uddannelse til- og autorisation som spordommer Regler for uddannelse til- og autorisation som spordommer Gældende fra 1. januar 2018 1. Krav til optagelse som dommerelev Som hundefører Ansøger skal have ført 2 forskellige hunde til 1 præmie på 1.000

Læs mere