RFK klubmesterskab FEJL:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "RFK klubmesterskab 2014. FEJL:"

Transkript

1 RFK klubmesterskab Her følger flyveprogrammet for årets klubmesterskab i Radioflyveklubben, Frederikssund. Flyveprogrammet skal gennemflyves 3 gange og de 2 bedste runder tæller i slutresultatet. Ved pointslighed tæller også tredje runde. Manøvrerne er enkeltmanøvrer, der ikke skal flyves i sammenhæng og deres størrelse skal passe til den model der flyves med. Det er muligt at deltage med de fleste modeller. Foruden tegninger af manøvren er der nogle kommentarer til hvilke fejl der har indflydelse på pointsgivningen. I må bære over med at teksterne på tegningerne er på engelsk. Det er de der hvor jeg har lånt dem. 1. Jordstart med 90-graders drej 2. Ligeudflyvning i max. 10 meters højde graders cirkel med højdetab 4. Ottetal 5. Loop 6. Rul 7. ½ cubansk ottetal 8. Immelmann 9. Reversal 10. Landingsrunde og landing 1. Jordstart FEJL: 1. Modellen svinger i starttilløbet (dog kan en mindre svingning tillades for fly uden næsehjul, når halen løfter sig). 2. Modellens starttilløb er for langt eller for kort. 3. Forkert hældning, når modellen letter, i forhold til typen af understel. 4. Modellen løftes ikke jævnt fra jorden. 5. Modellen stiger for stejlt eller for blødt. 6. Næsen ligger for højt eller for lavt under stigningen. 7. Modellen "taber en vinge" voldsomt i starten. 8. Kursen under stigningen er ikke den samme som under starttilløbet.

2 9. Urealistisk drej til tværbenet. 10. Kursen på tværbenet er ikke 90 grader i forhold til kursen under stigningen. 2. Ligeudflyvning Modellen skal flyve vandret og ligeud over en strækning på mindst 100 m centreret midt for dommerne i maksimalt 10 meters højde. FEJL: 1. Ikke en lige kurs (dog tillades mindre korrektioner for lette flytyper). 2. Modellen holder ikke konstant højde. 3. Modellen passerer ikke hen over landingsområdet. 4. Manøvren ikke centreret foran dommerne. 5. Ikke parallel med dommerlinien. 6. For kort en distance (for lang er ikke en fejl). 7. Modellens flyveretning er ikke jævn og konstant. 8. Manøvre for langt væk, for tæt, for høj, for lav. 9. Modellen er ikke under 10 meters højde o cirkel med højdetab ved konstant lave motoromdrejninger Manøvren begynder fra vandret ligeudflyvning, hvorfra flyet udfører en blød 360 graders cirkel med højdetab over landingsområdet i en retning væk fra dommerne, med konstant lave motoromdrejninger. Manøvren afsluttes i maksimum 6 meters højde og fortsætter med ligeudflyvning på samme kurs, som da manøvren begyndte, men i lavere højde.

3 1. Højdetabet er ikke konstant. 2. Nedstigningen er for stejl. 3. Motorgassen ikke konstant eller lav nok. 4. Cirklen er deformeret. 5. Intet tydeligt højdetab. 6. Modellen synker ikke til 6 m. eller lavere. 7. Cirklen ikke centreret ud for dommerne. 8. Ind- og udgangskurs ikke parallel med dommerlinien. 9. Manøvren er for langt væk eller for tæt på. 4. Ottetal Modellen flyver ind i vandret ligeudflyvning på en linie parallel med dommerlinien. Der udføres et kvart cirkeldrej væk fra dommerlinien, efterfulgt af et 360 graders drej i modsat retning. Dette drej efterfølges af et 270 graders drej til samme side, som det første, således at manøvren afsluttes i fortsættelse af den oprindelige indflyvningslinie. Skæringspunktet i manøvren bør ligge på en linie vinkelret på indflyvningsretningen og ud for centrum af dommernes linie.

4 1. Indgangen til den første cirkel er ikke vinkelret på indflyvningsretningen. 2. Cirklerne er ikke lige store. 3. Cirklerne er deformerede. 4. Modellen holder ikke konstant højde. 5. Skæringspunkt ikke ud for dommerne. 6. Modellen kommer ikke ud på samme kurs som indgangskursen. 7. Ind- og udgangskurs ikke parallel med dommerlinien. 8. Manøvre for langt væk, for tæt, for høj, for lav. 5. Loop Fra vandret ligeudflyvning trækkes modellen op i et cirkulært loop og genoptager vandret ligeudflyvning på samme kurs som i indgangen til manøvren. Alt efter flytype kan gashåndtaget trækkes tilbage på toppen af loopet og om nødvendigt åbnes igen, når normal flyvning genoptages. Fly med lav motorkraft forventes at begynde manøvren med et svagt dyk med fuld gas for at bygge den nødvendige hastighed op.

5 1. Loopets kurs er ikke lodret. 2. Loopet ikke tilstrækkeligt rundt sammenlignet med flytypens præstationer. 3. Unødvendig brug af gashåndtaget. 4. Ikke centreret ud for dommerne. 5. Indtager ikke vandret ligeudflyvning på samme kurs som indgangen. 6. Manøvren ikke fløjet parallel med dommerlinien. 7. For langt væk, for tæt på, for høj, for lav. 6. Rulning Fra vandret ligeudflyvning ruller modellen en hel omgang med konstant rulningshastighed og genoptager vandret ligeudflyvning på samme kurs. Fly med lav motorkraft forventes at dykke svagt med fuld gas før selve manøvren.

6 1. Rulningens vinkelhastighed er ikke konstant. 2. Rulningen ikke centreret midt for dommerne. 3. Indgang og udgang sker i forskellige højder. 4. Indgang og udgang ved forskellige hastigheder. 5. Indgang og udgangskurs og kursen under rulning ikke parallel med dommerlinien. 6. Modellen genoptager ikke vandret ligeudflyvning på samme kurs som ved indgangen. 7. For langt væk, for tæt på, for høj, for lav. 7. ½ cubansk ottetal Modellen trækkes rundt til et indvendigt loop, og fortsætter på kursen nedad i en vinkel på 450. Rygflyvningen på 450 fortsættes indtil en halv rulning udføres foran dommerne, hvorefter modellen rettes vandret ud i indgangshøjden. (Tegningen er et helt cubansk ottetal!)

7 1. Manøvren ikke udført i et ensartet lodret plan parallelt med dommerlinien. 2. Det halve rul er ikke centreret foran dommerne. 3. Kursen på nedstigningen er ikke Modellen kommer ikke ud af manøvren i samme højde som indgangen. 5. Modellen flyver ikke vandret ligeud på samme kurs som indgangen. 6. Upassende brug af gassen. 7. For langt væk, for tæt på, for høj, for lav. I kke jævnt og konstant. 8. Immelmann Fra vandret ligeudflyvning trækkes modellen op i første halvdel af et cirkulært loop. Fra rygvendt position udføres en halv rulning før flyet fortsætter en vandret ligeudflyvning på modsat kurs. Fly med lav motorkraft forventes at begynde manøvren med et svagt dyk med fuld gas for at opbygge den nødvendige hastighed.

8 . FEJL: 1. Kursen på det halve loop er ikke lodret. 2. Halve loop er ikke centreret foran dommerne. 3. Halve loop er ikke tilstrækkeligt halvcirkelformet. 4. Rulning begynder for tidligt eller for sent. 5. For stort højdetab under rulning. 6. Kursen ændrer sig under rulningen. 7. Indtager ikke en vandret ligeudflyvning på kurs modsat indflyvningen. 8. Manøvren ikke fløjet parallel med dommerlinien. 9. For langt væk, for tæt på, for høj, for lav. 9. Reversal Fra vandret ligeudflyvning udfører modellen en halv rulning og fra rygvendt stilling et halvt cirkulært indvendigt loop og fortsætter så vandret ligeud modsat indgangskursen. Gashåndtaget skal trækkes tilbage, når modellen vender på hovedet og åbnes igen, når modellen atter flyver vandret ligeud.

9 1. Modellen ændrer kurs under det halve rul. 2. Modellen flyver på ryggen i for lang tid. 3. Upassende brug af gassen. 4. Kursen under det halve loop ikke lige eller lodret. 5. Halve loop ikke tilstrækkelig halvcirkulær. 6. Halve rul for hurtigt eller for tæt. 7. Indtager ikke vandret ligeudflyvning på modsat kurs af indgangen. 8. Halve loop ikke centreret i forhold til dommerne. 9. Manøvren ikke fløjet parallel med dommerlinien. 10.For langt væk, for tæt på, for høj, for lav. 10. Rektangulær landingsrunde Foregår i henhold til nedenstående tegning. Landingsrunden starter over landingsområdet. Der drejes 90 grader til første tværben, hvorefter der igen drejes 90 grader ind på det lange rygvindsben. Så drejes der 90 grader ind på tværbenet, hvor gassen reduceres og højden synligt aftager, inden der drejes 90 grader ind på finalen. I landingen skal modellen være udfløjet. Landingen er først slut når modellen står stille.

10 Fejl 1. Landingsrunden har en forkert facon. 2. Vingerne rettes ikke op til vandret efter drejene. 3. Der flyves ikke ligeud på tværbenene. De må ikke være bueformede. 4. Højden er ikke konstant. 5. Der tabes ikke højde på sidste tværben. 6. Modellen er ikke udfløjet i landingen. 7. Modellen hopper på banen.

F3A X-klassen Program og manøvrebeskrivelser

F3A X-klassen Program og manøvrebeskrivelser F3A X-klassen Program og manøvrebeskrivelser F3A X-klassen Beskrivelse af manøvrerne for R/C kunstflyvning Alle manøvrer starter i samme højde og på samme linje. Centermanøvrer starter og slutter i samme

Læs mere

F3A Nordic N13 Program og manøvrebeskrivelser

F3A Nordic N13 Program og manøvrebeskrivelser F3A Nordic N13 Program og manøvrebeskrivelser Nordic program fra år 2012 Beskrivelse af manøvrerne for R/C kunstflyvning Alle manøvrer starter i samme højde og på samme linje, medmindre andet er beskrevet.

Læs mere

F3A Nordic N-17 Program og manøvrebeskrivelser

F3A Nordic N-17 Program og manøvrebeskrivelser F3A Nordic N-17 Program og manøvrebeskrivelser Nordic program fra år 2016 Beskrivelse af manøvrerne for R/C kunstflyvning Alle manøvrer starter i samme højde og på samme linje, medmindre andet er beskrevet.

Læs mere

FILSKOV HELIBATIC MANØVRE KATALOG

FILSKOV HELIBATIC MANØVRE KATALOG FILSKOV HELIBATIC MANØVRE KATALOG Filskov Modelflyveklub www.oy-filskov.dk FILSKOV HELIBATIC 06-03 Side 1 INDHOLD. REGLER GENERELT. 4 HOVERMANØVRE. 6 1. HOVER OVER HELIPAD. K=1. 6 2. HOVER FORLÆNS OG BAGLÆNS.

Læs mere

SKEMATISKE MANØVRE ILLUSTRATIONER PROGRAM F-17

SKEMATISKE MANØVRE ILLUSTRATIONER PROGRAM F-17 SKEMATISKE MANØVRE ILLUSTRATIONER PROGRAM F-17 Start procedure ( bedømmes ikke ) Vindretning 120 0 Dommerlinje F-17.01 Trekantet loop med to rulninger, to hele modsatte rulninger, og to rulninger. rul

Læs mere

Unionshåndbog UDDANNELSESNORMER - FLYVNING STIKORDSNORMER. Undervisningsmateriel: Nyeste udgave af teorikompendium om kunstsvæveflyvning af DSvU.

Unionshåndbog UDDANNELSESNORMER - FLYVNING STIKORDSNORMER. Undervisningsmateriel: Nyeste udgave af teorikompendium om kunstsvæveflyvning af DSvU. Side nr.: 1 af 7 K-1 Kunstflyvnings teori Undervisningsmateriel: Nyeste udgave af teorikompendium om kunstsvæveflyvning af DSvU. Gennemført teoriprøve. Når teoriprøve efter instruktørens skøn er gennemført

Læs mere

Unionshåndbog UDDANNELSESNORMER - FLYVNING

Unionshåndbog UDDANNELSESNORMER - FLYVNING Side nr.: 1 af 10 Uddannelse i kunstflyvning kan alene forestås af førsteinstruktører, der er uddannet i og af Dansk Svæveflyver Union er godkendt til at forestå en sådan undervisning. Instruktøren skal

Læs mere

Skating school. Indholdsfortegnelse

Skating school. Indholdsfortegnelse Skating school Kompendiet er delt op i to dele: 1. Elementerne i de forskellige tests listet op i den rækkefølge, de skal gennemgås. Tallet i parentesen angiver det sted i videoen, hvor elementet vises.

Læs mere

F3 RC Aerobatics Power Model Aircraft Manoeuvre Execution Guide

F3 RC Aerobatics Power Model Aircraft Manoeuvre Execution Guide F3 RC Aerobatics Power Model Aircraft Manoeuvre Execution Guide Formål Formålet med denne præsentation er, at give nøjagtige retningslinjer for den korrekte udførsel af kunstflyvningsmanøvrer for både

Læs mere

Konkurrenceregler for radiostyrede skalaflymodeller

Konkurrenceregler for radiostyrede skalaflymodeller Konkurrenceregler for radiostyrede skalaflymodeller Klub skala Udgave 2016 Skalastyringsgruppen Forord Dette hæfte indeholder de danske regler for klubskala-klassen. Reglerne er gældende fra 1. januar

Læs mere

Sommerlejr 2010 Konkurrencer

Sommerlejr 2010 Konkurrencer Sommerlejr 2010 Konkurrencer konkurrencerne er baseret påp hyggeligt samvær r imellem piloterne Enten Fly For Fun eller Fly For Alvor Konkurrencerne er udvalgt fra offentlig liste Listen offentliggjort

Læs mere

Konkurrenceregler for radiostyrede skalaflymodeller

Konkurrenceregler for radiostyrede skalaflymodeller Konkurrenceregler for radiostyrede skalaflymodeller Klub skala Udgave 2019 Skalastyringsgruppen Forord Dette hæfte indeholder de danske regler for klubskala-klassen. Reglerne er gældende fra 1. januar

Læs mere

A-certifikat. Retningslinjer ved erhvervelse af A-certifikat. Formål. Nervøsitet. Udførelse. Gentagelse af manøvrer / prøve. Brug af gaskontrol

A-certifikat. Retningslinjer ved erhvervelse af A-certifikat. Formål. Nervøsitet. Udførelse. Gentagelse af manøvrer / prøve. Brug af gaskontrol Retningslinjer ved erhvervelse af A-certifikat Formål A-certifikatets formål er at vise at en given pilot, som er indehaver af et sådant certifikat, på tilfredsstillende måde har bevist at han er i stand

Læs mere

Dette dokument tilhører: FLYVESKOLE MANUAL

Dette dokument tilhører: FLYVESKOLE MANUAL Dette dokument tilhører: FLYVESKOLE MANUAL Side 1 INTRO: Der er mange tilgange til flyvning, man kan uddanne sig til pilot eller stewardesse/steward, eller man kan nøjes med at være passager. Med begge

Læs mere

S-certifikat. Retningslinjer ved erhvervelse af S-certifikat. Formål. Gentagelse af manøvrer / prøve. Udførelse. Brug af ror funktioner.

S-certifikat. Retningslinjer ved erhvervelse af S-certifikat. Formål. Gentagelse af manøvrer / prøve. Udførelse. Brug af ror funktioner. Retningslinjer ved erhvervelse af S-certifikat Formål S-certifikatets formål er at vise at en given pilot, som er indehaver af et sådant certifikat, på tilfredsstillende måde har bevist at han er i stand

Læs mere

Angle-flying Sikkerhedskrav?! Hvad er flyveretningen? Hvor kraftig og hvad retning er vindene på jorden og i højden?

Angle-flying Sikkerhedskrav?! Hvad er flyveretningen? Hvor kraftig og hvad retning er vindene på jorden og i højden? Angle-flying Som i så mange andre lande er tracking eller angle-flying blevet rigtig populært, og det forstår man godt. For mange mennesker er det at eksperimentere med ens vinkel, hastighed og kropsposition

Læs mere

' Rally Lydighed Øvelsesbeskrivelser Senior klassen

' Rally Lydighed Øvelsesbeskrivelser Senior klassen ' Rally Lydighed Øvelsesbeskrivelser Senior klassen 1. Start På hele banen bliver kontakten mellem hund og fører bedømt, herunder at hunden holder pladspositionen. Afhængig af sin størrelse skal hunden

Læs mere

Kend din flyveplan Horisontale spring fylder naturligvis mere i luftrummet end andre former for spring. Det er derfor vigtigt,

Kend din flyveplan Horisontale spring fylder naturligvis mere i luftrummet end andre former for spring. Det er derfor vigtigt, Som i så mange andre lande er tracking, tracing eller angle-flying blevet enormt populært. For mange mennesker er det at eksperimentere med ens vinkel, hastighed og kropsposition hele essensen ved at flyve.

Læs mere

Havarirapporter 2009 Havari Havari

Havarirapporter 2009 Havari Havari rapporter 2009 I 2009 blev der indberettet 11 havarier og 2 hændelser til DULFU s havarigruppe. Der har været ét tilfælde med svær personskade og to tilfælde med let personskade. I det følgende er havarierne

Læs mere

Rally Lydighed Oversigt 2014

Rally Lydighed Oversigt 2014 Det primære i øvelserne er markeret med fed og kursiv. Nr. Skilt 1 2 3* 4* 5* 6* 7* 8* 9 10 11 Øvelse Begynderklassen Start. Her starter banen! Hunden behøver ikke at sidde inden start, men skal være i

Læs mere

1. Gå på hænder. 2. Gå bagover i bro + overslag. 3. Kraftsspring uden hovedet

1. Gå på hænder. 2. Gå bagover i bro + overslag. 3. Kraftsspring uden hovedet Teknikmærke 1. Gå på hænder Beskrivelse: Hænderne sættes på madrassen, hvorefter der sættes af med fødderne fra madrassen, således at man står på sine hænder. Gå derefter mindst 3 m fremad. 2. Gå bagover

Læs mere

Øvelser i Begynderklassen.

Øvelser i Begynderklassen. Øvelser i Begynderklassen. 1 Her starter banen! Tidtagningen begynder, når dommeren kommanderer "Fremad". 2 Banen er slut - Tidtagningen stoppes 3* Højre sving. 90 skarp drejning til højre. Som ved normal

Læs mere

KLASSE F2B KUNSTFLYVNING (STUNT)

KLASSE F2B KUNSTFLYVNING (STUNT) - 4.1 - KLASSE F2B KUNSTFLYVNING (STUNT) Dette regelsæt er en oversættelse af FAI s regler for klasse F2B kunstflyvning, som de er beskrevet på FAI s hjemmeside: http://www.fai.org/aeromodelling/documents/sc4,

Læs mere

Dommer- og pilotkursus

Dommer- og pilotkursus Dommer- og pilotkursus 2015 Dagens program 08:30-09:00 Ankomst og kaffe 09:00-11:00 Gennemgang af regler 11:00-12:00 Gennemgang af årets flyveprogrammer i klasserne basic, sportsman og intermediate 12:00-12:45

Læs mere

Undervisningsmateriale

Undervisningsmateriale Freeflyudvalget Undervisningsmateriale 1. udgave revision 1 24. maj 2010 Freeflyudvalget 2010 Side 1 Indholdsfortegnelse Forord om freefly Faldskærmsrig Udstyr Exit Fritfald Break off og åbning Backfly

Læs mere

Rally Lydighed Øvelsesbeskrivelser 2014 Begynderklassen

Rally Lydighed Øvelsesbeskrivelser 2014 Begynderklassen 1. Start Rally Lydighed Begynderklassen I begynderklassen er hunden i snor og skal føres i løs line. På hele banen bliver kontakten mellem hund og fører bedømt, herunder at hunden holder pladspositionen.

Læs mere

- 18- S-TEORIPRØVE 2 1) En af piloterne har netop været forkølet, men mener nok, at der kan flyves. Under opstigning er der lettere tryk i ørerne, men det svinder efter kort tid. Under nedstigningen kommer

Læs mere

Start. 1 Her starter banen! Hunden behøver ikke at sidde inden start, men skal være i pladspositionen. Tidtagningen starter på dommerens kommando fx.

Start. 1 Her starter banen! Hunden behøver ikke at sidde inden start, men skal være i pladspositionen. Tidtagningen starter på dommerens kommando fx. Start. 1 Her starter banen! Hunden behøver ikke at sidde inden start, men skal være i pladspositionen. Tidtagningen starter på dommerens kommando fx. Fremad. Stå. Teamet stopper og hunden dirigeres til

Læs mere

START- 1.1. ding. 1.2. godkendt 1.3 1.3.1 1.3.2 2.1. Generelt 2.1.1 2.1.2 2.1.3 2.1.4. ligaen.dk). 2.1.5. et tilbudt opslæb. 2.1.6. briefing. 2.1.

START- 1.1. ding. 1.2. godkendt 1.3 1.3.1 1.3.2 2.1. Generelt 2.1.1 2.1.2 2.1.3 2.1.4. ligaen.dk). 2.1.5. et tilbudt opslæb. 2.1.6. briefing. 2.1. Side nr.: 1 af 5 START- OG VENDEPUNKTSREGLER 1. GPS-LOGNINGSPROCEDURE 1.1 1.2 1.3 GPS-loggere skal aktiveres mindst 2 minutter før start (= take off) og ding. Piloterne afleverer IGC-filen til konkurrenceledelsen

Læs mere

Kør godt. Spørgeskema til manuel kørestol

Kør godt. Spørgeskema til manuel kørestol Kør godt Spørgeskema til manuel kørestol Spørgsmål Navn (manuel kørestolsbruger) Dato (dag, måned, år) Udfyldte du selv spørgeskemaet? Hvis du fik hjælp til at udfylde skemaet, hvad er navnet på hjælperen?

Læs mere

Rally Lydighed Øvelsesvejledning

Rally Lydighed Øvelsesvejledning Det primære i øvelserne er markeret med fed og kursiv. Begynderklassen 1 Her starter banen! Hunden behøver ikke at sidde inden start, men skal være i pladspositionen. Tidtagningen starter på dommerens

Læs mere

DANSK SVÆVEFLYVER UNION TILSLUTTET KONGELIG DANSK AEROKLUB OG DANMARKS IDRÆTS-FORBUND

DANSK SVÆVEFLYVER UNION TILSLUTTET KONGELIG DANSK AEROKLUB OG DANMARKS IDRÆTS-FORBUND DANSK SVÆVEFLYVER UNION TILSLUTTET KONGELIG DANSK AEROKLUB OG DANMARKS IDRÆTS-FORBUND Til Svæveflyveklubberne MEDDELELSE NR. 03 FLYVNING NR. 03 DATO: 22.01.08 Emne: Brug af simulator i uddannelsen til

Læs mere

Gruppe: 322 Side: 1 af 1 Dato: 27.03.2003 DANSK GYROKOPTER UNION. Praktisk grunduddannelse for ultralet Gyroplan, klasse C

Gruppe: 322 Side: 1 af 1 Dato: 27.03.2003 DANSK GYROKOPTER UNION. Praktisk grunduddannelse for ultralet Gyroplan, klasse C Side: 1 af 1 DANSK GYROKOPTER UNION Praktisk grunduddannelse for ultralet Gyroplan, klasse C Side: 2 af 2 PRAKTISK GRUNDUDDANNELSE FOR GYROPLAN, KLASSE C Denne grunduddannelse på Ultralet Gyroplan klasse

Læs mere

H-certifikat. Retningslinjer ved erhvervelse af H-certifikat. Formål. Udførelse. Nervøsitet. Radio

H-certifikat. Retningslinjer ved erhvervelse af H-certifikat. Formål. Udførelse. Nervøsitet. Radio Retningslinjer ved erhvervelse af H-certifikat Formål H-certifikatets formål er at vise at en given pilot, som er indehaver af et sådant certifikat, på tilfredsstillende måde har bevist at han er i stand

Læs mere

Havarirapporter Havari Dato og tid: Fly: Aeroprakt A-22 Motor: Rotax 912. Pilot: Mand 54 år

Havarirapporter Havari Dato og tid: Fly: Aeroprakt A-22 Motor: Rotax 912. Pilot: Mand 54 år rapporter 2013 I 2013 blev der indberettet 12 havarier og 1 hændelse til DULFU s havarigruppe. Der har været ét tilfælde med svær personskade. I det følgende er havarierne gengivet i forkortet og anonymiseret

Læs mere

Unionshåndbog KONKURRENCE. 1.1 GPS-loggere skal aktiveres mindst 2 minutter før start (=take off) og være tændt til efter landing.

Unionshåndbog KONKURRENCE. 1.1 GPS-loggere skal aktiveres mindst 2 minutter før start (=take off) og være tændt til efter landing. Side nr.: 1 af 5 NATIONALE R 1. GPS-LOGNINGSPROCEDURE 1.1 GPS-loggere skal aktiveres mindst 2 minutter før start (=take off) og være tændt til efter landing. 1.2 Piloterne afleverer IGC-filen til konkurrenceledelsen

Læs mere

PTV. 01. Lavthængende grene Ride under lavthængende grene uden at rive dem ned. Holde den først valgte gangart. Højde over manken: 20 cm.

PTV. 01. Lavthængende grene Ride under lavthængende grene uden at rive dem ned. Holde den først valgte gangart. Højde over manken: 20 cm. 01. Lavthængende grene Ride under lavthængende grene uden at rive dem ned. Holde den først valgte gangart. T00 T0 T1 T2 T3 T4 Højde over manken: 30 cm. Højde over manken: 30 cm. Højde over manken: 25 cm.

Læs mere

Træningsøvelser fra Urban Workout Nørrebro

Træningsøvelser fra Urban Workout Nørrebro Træningsøvelser fra Urban Workout Nørrebro Lav dit eget program med denne bog! Opvarmningsøvelser All-round øvelser Makkerøvelser Træningsformer Muskelgruppetræning En UWN træning starter normalt med opvarmning

Læs mere

UDDANNELSESLOGBOG FOR TIPHOLDER, FLYHENTER, WIREHENTER OG SPILFØRER

UDDANNELSESLOGBOG FOR TIPHOLDER, FLYHENTER, WIREHENTER OG SPILFØRER UDDANNELSESLOGBOG FOR TIPHOLDER, FLYHENTER, WIREHENTER OG SPILFØRER Navn: Dette er en slags uddannelseslogbog for de praktiske opgaver der er i forbindelse med afvikling af flyvningen. For at vi kan afvikle

Læs mere

LEMVIG FLYVEKLUB. Tipholderkursus. -for vordende svæveflyvere

LEMVIG FLYVEKLUB. Tipholderkursus. -for vordende svæveflyvere LEMVIG FLYVEKLUB Tipholderkursus -for vordende svæveflyvere Indledning Når man som nybegynder skal færdes på en flyveplads, kender man ikke færdselsregler, omgangstone og lignende, og man kommer derfor

Læs mere

PPL(A) Menneskelig ydeevne og begrænsning. 16 spørgsmål, 30 minutter. Elevsæt: 6010 Masterset: 7109

PPL(A) Menneskelig ydeevne og begrænsning. 16 spørgsmål, 30 minutter. Elevsæt: 6010 Masterset: 7109 16 spørgsmål, 30 minutter Elevsæt: 6010 Masterset: 7109 Tekst7 Spørgsmål1 point: 1 ID: 17 Hvad skal du bl.a. være opmærksom på, ved landing på en plads med en markant bredere bane, end du er vant til?

Læs mere

Sommerlejr Konkurrencer

Sommerlejr Konkurrencer Sommerlejr Konkurrencer Indhold Intro... 3 Dommere... 3 Model... 4 Præmier... 5 Point... 6 FFA Point :... 6 Nølepoint:... 6 Landingspoint:... 6 FFF Point :... 6 FFA - Fly For Alvor... 7 Bakkeræs... 7 Forhindringsbane,

Læs mere

Rally Øvelsesbeskrivelser 1. august I begynderklassen skal hunden føres i løs line. I øvrige klasser er hunden uden line.

Rally Øvelsesbeskrivelser 1. august I begynderklassen skal hunden føres i løs line. I øvrige klasser er hunden uden line. Generelt I begynderklassen skal hunden føres i løs line. I øvrige klasser er hunden uden line. På hele banen bliver kontakten mellem hund og fører bedømt, herunder at hunden holder venstrepositionen eller

Læs mere

SCHEIBE SF-25 C OY-XRI

SCHEIBE SF-25 C OY-XRI 07.08.2014 REDEGØRELSE Havari 9-3-2014 med SCHEIBE SF-25 C OY-XRI Visse rapportdata er genereret via EU-kommissionens fælles database Side 1 af 7 FORORD Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane

Læs mere

Rally Øvelsesbeskrivelser 2019

Rally Øvelsesbeskrivelser 2019 Generelt I begynderklassen er hunden i line og skal føres i løs line. I øvrige klasser er hunden uden line. På hele banen bliver kontakten mellem hund og fører bedømt, herunder at hunden holder venstreposition

Læs mere

1. Forlæns kolbøtte + hop og drej

1. Forlæns kolbøtte + hop og drej Teknikmærke 1. Forlæns kolbøtte + hop og drej Beskrivelse: Lav en almindelig forlæns kolbøtte! I det du lander laver du et hop, hvor du roterer en hel omgang rundt om dig selv. (360 grader.) Land i balance

Læs mere

Dansk Retriever Klubs Bilag til Vildtspor prøvereglement

Dansk Retriever Klubs Bilag til Vildtspor prøvereglement Dansk Retriever Klubs Bilag til Vildtspor prøvereglement Gældende fra 1. januar 2013 Indhold: 1 Indledning og forklaring på bilag: Forklaring og opbygning af bilaget 2 Vildtspor, Championatsklassens sporelementer:

Læs mere

Dansk Svæveflyver Union

Dansk Svæveflyver Union Dansk Svæveflyver Union Radiofrekvenser Arnborg trafikleder 122,650 MHz skal anvendes tæt på pladsen Afgangsmelding 130,750 MHz senest 30 min. efter afgang Arnborg ankomst 122,650 MHz opkald senest 10

Læs mere

Flyvning udnyttelse af termiske opvinde og vindens dynamiske effekt

Flyvning udnyttelse af termiske opvinde og vindens dynamiske effekt Flyvning udnyttelse af termiske opvinde og vindens dynamiske effekt Store bredvingede fugle, som musvåger, ørne, storke, traner osv. udnytter meget ofte vindforholdene til at mindske energiforbruget under

Læs mere

REDEGØRELSE. Havari med OY-TXR

REDEGØRELSE. Havari med OY-TXR REDEGØRELSE Havari 13-10-2013 med OY-TXR Visse rapportdata er genereret via EU-kommissionens fælles database for luftfart Side 1 af 6 FORORD Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (Havarikommissionen)

Læs mere

Har du brug for flyvetræning eller en snak om reglerne, kan du kontakte en af disse instruktører:

Har du brug for flyvetræning eller en snak om reglerne, kan du kontakte en af disse instruktører: Ver.11 15-03-2011 For det første velkommen til EFK87! Her har du lidt forskellige praktiske oplysninger: På grund af vores beliggenhed på Albatros`s flyveplads og tæt ved togbanen er vi nødt til at have

Læs mere

DANSK GYROKOPTER UNION

DANSK GYROKOPTER UNION Side: 1 af 1 DANSK GYROKOPTER UNION KLASSEOMSKOLING for Ultralet Gyroplan, klasse C Samt UDVIDELSE AF ANDET CERTIFIKAT (ikke Ultralet Gyroplan-certifikat). Side: 2 af 2 Denne Omskolings uddannelse på ultralet

Læs mere

Uddannelseslogbog til tipholder flyhenter wirehenter radiovagt

Uddannelseslogbog til tipholder flyhenter wirehenter radiovagt 2009 Uddannelseslogbog til tipholder flyhenter wirehenter radiovagt Navn Af Jens C. Jakobsen Århus Svæveflyveklub 12-09-2009 Indledning Denne logbog er et tillæg til hæftet Til nye elever i ASvK, som det

Læs mere

Rally Øvelsesbeskrivelser 2019

Rally Øvelsesbeskrivelser 2019 Generelt I begynderklassen er hunden i line og skal føres i løs line. I øvrige klasser er hunden uden line. På hele banen bliver kontakten mellem hund og fører bedømt, herunder at hunden holder venstreposition

Læs mere

Manøvreprøver (motorcykel)

Manøvreprøver (motorcykel) Side 1 af 7 Manøvreprøver (motorcykel) I henhold til EU-direktiv 2006/126/EF skal der i den praktiske prøve til motorcykel (kategorierne A1, A2 og A) indgå 5 særlige manøvrer (manøvreprøver). Disse manøvreprøver

Læs mere

Indhold: 1. Indledning og forklaring på bilag: Forklaring og opbygning af bilaget 2

Indhold: 1. Indledning og forklaring på bilag: Forklaring og opbygning af bilaget 2 Indhold: 1 Indledning og forklaring på bilag: Forklaring og opbygning af bilaget 2 Sporelementer fælles for DM og champinatsklassen: Sporelement 1. Startområde (kasse) 3 Sporelement 2. Knæk, vinkelrette

Læs mere

Geometri Følgende forkortelser anvendes:

Geometri Følgende forkortelser anvendes: Geometri Følgende forkortelser anvendes: D eller d = diameter R eller r = radius K eller k = korde tg = tangent Fig. 14 Benævnelser af cirklens liniestykker Cirkelperiferien inddeles i grader Cirkelperiferien

Læs mere

DKK Rally-lydighed, Begynderklasse.

DKK Rally-lydighed, Begynderklasse. DKK Rally-lydighed, Begynderklasse. Start Teamet stiller sig klar i en afstand af ½ - 1 meter skråt foran og til venstre for startskiltet med hunden i "plads-position" (indenfor ½ meter af førerens venstre

Læs mere

Teknisk progression Diskoskast

Teknisk progression Diskoskast Teknisk progression Diskoskast Diskoskast er en teknisk disciplin, hvor der skal læres en del før man mestrer en god teknik. En af de allervigtigste elementer er, at man har en god rotationsteknik. Derfor

Læs mere

D e 5 T i b e t a n e r e w w w. b a l a n c e n. n e t rite 1

D e 5 T i b e t a n e r e w w w. b a l a n c e n. n e t rite 1 rite 1 Stå som billedet viser med armene strakt ud væk fra kroppen, horisontalt mod gulvet. Drej rundt med uret og hold dig mental koncentreret, så du tæller hver gang du når en omgang. Kan du, så fortsæt

Læs mere

LUFTTRAFIKHÆNDELSE. Luftfartsenheden i Havarikommissionen modtog d kl. 20:00 UTC meddelelse om hændelsen fra piloten i OY-JED.

LUFTTRAFIKHÆNDELSE. Luftfartsenheden i Havarikommissionen modtog d kl. 20:00 UTC meddelelse om hændelsen fra piloten i OY-JED. LUFTTRAFIKHÆNDELSE Generelt HCLJ sagsnummer: HCLJ510-2013-195 UTC dato: 04-04-2013 UTC tid: 13:37 Begivenhed: Major incident Sted: EKRK Klassifikation: B) Safety not assured Notifikation Luftfartsenheden

Læs mere

TREC PTV Forhindringsbeskrivelser

TREC PTV Forhindringsbeskrivelser TREC PTV Forhindringsbeskrivelser 04.2018 1. Lavthængende grene 2. Bakketop 3. Ride ottetalsfigur med en hånd 4. Føre nedspring 5. Ride nedspring 6. Føre opspring 7. Ride opspring 8. Føre gennem smal passage

Læs mere

PIPER PA32 301XTC OY-GUN

PIPER PA32 301XTC OY-GUN 07.08.2014 REDEGØRELSE Havari 1-6-2014 med PIPER PA32 301XTC OY-GUN Visse rapportdata er genereret via EU-kommissionens fælles database Side 1 af 6 FORORD Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane

Læs mere

STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+

STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+ STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+ SENIORØVELSER 60+ LET - LÅRØVELSE Sæt dig så langsomt ned på en stol som muligt uden at falde det sidste stykke Rejs dig op igen på letteste måde SENIORØVELSER 60+ LET

Læs mere

Fra mesterlære til kreativitet og innovation i MBU hvordan?

Fra mesterlære til kreativitet og innovation i MBU hvordan? Fra mesterlære til kreativitet og innovation i MBU hvordan? - Laban bruges som didaktisk redskab. Kreativitet og innovation som en del af opvarmning Gang-relationer: 5 meter mellem dig og den du tænker

Læs mere

Eksamensspørgsmål til aerodynamik

Eksamensspørgsmål til aerodynamik 1. Nogle ror anvender aerodynamisk afbalancering. Hvorfor? a) For at opnå en bedre aerodynamisk strømning omkring roret. b) For at piloten ikke skal bruge så store kræfter på at bevæge roret under flyvning.

Læs mere

PTV. Valg af gangart: T00 T15: Galop Trav Tølt (T00 T5) Skridt. T20 T40: Galop Trav

PTV. Valg af gangart: T00 T15: Galop Trav Tølt (T00 T5) Skridt. T20 T40: Galop Trav 01. Lavthængende grene (ride) Ride under lavthængende grene uden at rive dem ned. Holde den først valgte gangart. Klasse Højde over manken uden sikkerhedsvest Højde over manken med sikkerhedsvest T00 T5

Læs mere

Materiale fra U-8 Inspirationskurset i Hobro d. 6.-7. september 2013 Udviklingskonsulent Anna Heide, JHF Kreds 4

Materiale fra U-8 Inspirationskurset i Hobro d. 6.-7. september 2013 Udviklingskonsulent Anna Heide, JHF Kreds 4 Motorisk træning Materiale fra U-8 Inspirationskurset i Hobro d. 6.-7. september 2013 Udviklingskonsulent Anna Heide, JHF Kreds 4 Hermed inspiration til motorisk træning og forskellige rammer, man kan

Læs mere

Viborgvej. Parkering. 4 11-mandsmål 4 8-mandsmål 4 5-mandsmål. (Superliga-bane) 4 11-mandsmål 4 8-mandsmål. 8 3-mandsmål. Græs.

Viborgvej. Parkering. 4 11-mandsmål 4 8-mandsmål 4 5-mandsmål. (Superliga-bane) 4 11-mandsmål 4 8-mandsmål. 8 3-mandsmål. Græs. Viborgvej V 9 (Superliga-bane) 8 3-mandsmål 8 4 5-mandsmål 7 4 5-mandsmål V 5 Kunstgræs 4 5-mandsmål 4 3-mandsmål 6 Kunstgræs/græs 2 Græs 3 Græs 1 (kampbane) 4 Græs Måloptælling/-behov Optalt 20.5.2014

Læs mere

Dansk Faldskærms Unions

Dansk Faldskærms Unions Dansk Faldskærms Unions SKÆRMFLYVNINGSMANUAL FOR ELEVER Introduktion I dag er det yderst sjældent faldskærmsudstyret, der har ansvaret for faldskærmsulykker. Det er ofte i en fuldt fungerende hovedskærm,

Læs mere

1. Stræk op og sving forover

1. Stræk op og sving forover Trænings program Din indstilling til dette program, er hvad du får ud af det. Se muligheder fra gang til gang og læg mærke til de øvelser, der gik flydende og nemt. Hvilke er svære og hvordan kan du forbedre

Læs mere

NIVEAU M CRAWL

NIVEAU M CRAWL Lektion: 1 ud af 12 Vandret kropsposition og vejrtrækning Opvarmning 5 min Valgfri. Bland forskellige stilarter. Vandret kropsposition 10 min Skift imellem de tre øvelser 2-4 gange. 1. Lig som et x på

Læs mere

Teknisk progression Hæk

Teknisk progression Hæk Teknisk progression Hæk For unge og uerfarne hakkeløbere er trin 1 og til dels trin 2, der hvor langt størstedelen af fokus bør være, og først når dette beherskes, giver det mening at gå videre. Det kan

Læs mere

Konkurrenceregler for radiostyrede skalaflymodeller

Konkurrenceregler for radiostyrede skalaflymodeller Konkurrenceregler for radiostyrede skalaflymodeller F.A.I.s klasse F4C + F4H Udgave 2015 Skalastyringsgruppen Forord Dette hæfte indeholder en revideret oversættelse i uddrag af de internationale konkurrenceregler

Læs mere

Teknikmærke 2000/2001/2002. Målet med teknikmærket er at øge spillerens motivation mod en målrettet selvtræning.

Teknikmærke 2000/2001/2002. Målet med teknikmærket er at øge spillerens motivation mod en målrettet selvtræning. Teknikmærke 2000/2001/2002 Målet med teknikmærket er at øge spillerens motivation mod en målrettet selvtræning. Der kan opnås et af følgende teknikmærker: Spilleren opnår en samlet score > 9 point = Bronzemærke

Læs mere

Unionshåndbog TEORIPRØVE TIL A-DIPLOM

Unionshåndbog TEORIPRØVE TIL A-DIPLOM Side nr.: 1 (8) / MINIPRØVE. GENERELT. 1. Hvem kan give tilladelse til begrænset eneflyvning?. a) Dansk Svæveflyver Union. b) En materielkontrollant. c) En indehaver af gyldigt førsteinstruktørbevis (FI-bevis)

Læs mere

NIVEAU M CRAWL LEKTION 1/12. Del Tid Beskrivelse Mål og fokuspunkter. Skift imellem de to øvelser 2-4 gange.

NIVEAU M CRAWL LEKTION 1/12. Del Tid Beskrivelse Mål og fokuspunkter. Skift imellem de to øvelser 2-4 gange. LEKTION 1/12 Dagens Tema: Balance og vejrtrækning Opvarmning 5 Svøm forskellige stilarter og varm musklerne op. Balance Skift imellem de to øvelser 2-4 gange. 1. Afsæt fra kanten. Hold armene strakt over

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet Danmarks Tekniske Universitet Side 1 af 10 sider Skriftlig prøve, lørdag den 23. maj, 2015 Kursus navn Fysik 1 Kursus nr. 10916 Varighed: 4 timer Tilladte hjælpemidler: Alle hjælpemidler tilladt "Vægtning":

Læs mere

Springhæfte Valsgaard Gymnastikforening. Under udvikling af GymLab Side 1 af 36

Springhæfte Valsgaard Gymnastikforening. Under udvikling af GymLab Side 1 af 36 Springhæfte Valsgaard Gymnastikforening Under udvikling af GymLab Side 1 af 36 Indhold Træning af motorik Kravle/Krybe fra 3 år... 4 Træning af motorik Klatre fra 3 år... 5 Træning af motorik Trille/Rulle

Læs mere

Havarirapporter Havari Dato og tid: kl. 15:38 Fly: Jabiru 170 UL. Pilot: Mand 54 år Flyvetid: 94 t Landinger: 347 Sted: EKVD

Havarirapporter Havari Dato og tid: kl. 15:38 Fly: Jabiru 170 UL. Pilot: Mand 54 år Flyvetid: 94 t Landinger: 347 Sted: EKVD rapporter 2008 I 2008 blev der indrapporteret 8 havarier og 4 hændelser til DULFU s havarigruppe. Der har ikke været rapporteret personskade ifm. hverken havarier eller hændelser. I det følgende er havarierne

Læs mere

Træningsmateriale 400 meter

Træningsmateriale 400 meter Træningsmateriale 400 meter Indhold Generelt om lang sprint... 2 Lektion 1 løbeteknik... 3 Lektion 2 lange stigningsløb... 4 Lektion 3 fartkontrol... 5 Træningsøvelser og lege... 6 Konkurrencen... 7 1

Læs mere

Hvis man ønsker mere udfordring, kan man springe de første 10 opgaver over. , og et punkt er givet ved: P (2, 1).

Hvis man ønsker mere udfordring, kan man springe de første 10 opgaver over. , og et punkt er givet ved: P (2, 1). Plangeometri Hvis man ønsker mere udfordring, kan man springe de første 10 opgaver over Opgave 1 To linjer er givet ved ligningerne: x y 0 og x b y 4 0, hvor b er en konstant a) Beregn konstanten b således,

Læs mere

LUFTTRAFIKHÆNDELSE. Generelt. UTC dato: UTC tid: 08:46. Over Holmen, indre København. Notifikation

LUFTTRAFIKHÆNDELSE. Generelt. UTC dato: UTC tid: 08:46. Over Holmen, indre København. Notifikation LUFTTRAFIKHÆNDELSE Generelt HCLJ sagsnummer: HCLJ510-2013-202 UTC dato: 02-05-2013 UTC tid: 08:46 Begivenhed: Major incident Sted: Over Holmen, indre København Klassifikation: B) Safety not assured Notifikation

Læs mere

Placering for en målmand: Ny og uerfaren.

Placering for en målmand: Ny og uerfaren. MÅLMANDS ØVELSER Placering for en målmand: Ny og uerfaren. Stå i udgangsstilling med arme oppe hele tiden mens modstander kører bolden rundt. Arme skal falde naturligt med ned med spændte håndled (når

Læs mere

PPL(A) Luftfartøjskendskab og flyvelære. 32 spørgsmål, 60 minutter. Elevsæt: 6042 Masterset: 7161

PPL(A) Luftfartøjskendskab og flyvelære. 32 spørgsmål, 60 minutter. Elevsæt: 6042 Masterset: 7161 32 spørgsmål, 60 minutter Elevsæt: 6042 Masterset: 7161 Tekst7 Spørgsmål1 point: 1 ID: 29 Højderoret anvendes til at bevæge flyvemaskinen omkring: a) tværaksen. b) højaksen. c) propelaksen. d) længdeaksen.

Læs mere

QUSTIONAIRE TIL EET_MOTORET OMSKOLING

QUSTIONAIRE TIL EET_MOTORET OMSKOLING maj 2013 QUSTIONAIRE TIL EET_MOTORET OMSKOLING FLYTYPE: Navn: Adresse: Postnr: BY: Dato: Certifikatnr: Telefon: e-mail Alle hjælpemidler er tilladt. Til hvert spørgsmål kan der være flere svarmuligheder

Læs mere

Føreren gør holdt ca. ½ meter fra skiltet. Hunden sætter sig i udgangsstillingen (ved førerens venstre side). Dette kan

Føreren gør holdt ca. ½ meter fra skiltet. Hunden sætter sig i udgangsstillingen (ved førerens venstre side). Dette kan Rally Lydighed 1. Stop Når hunden har sat sig, kommanderes den til igen at følge med ved dennes venstre side indtil næste øvelse. Skævt-sidninger på under 45 trækker ikke fra. Hvis hunden selv rejser sig

Læs mere

SPHERO 2.0 undervisningsforløb til mellemtrinnet i matematik Polygoner og vinkler

SPHERO 2.0 undervisningsforløb til mellemtrinnet i matematik Polygoner og vinkler SPHERO 2.0 undervisningsforløb til mellemtrinnet i matematik Polygoner og vinkler Fælles mål 2014 Matematik Eleven kan handle med overblik i sammensatte situationer med matematik. Eleven kan anvende geometriske

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet Danmarks Tekniske Universitet Side 1 af 11 sider Skriftlig prøve, lørdag den 22. august, 2015 Kursus navn Fysik 1 Kursus nr. 10916 Varighed: 4 timer Tilladte hjælpemidler: Alle hjælpemidler tilladt "Vægtning":

Læs mere

1. Hvor lang tid tager det at blive trukket op til højden 20 m?

1. Hvor lang tid tager det at blive trukket op til højden 20 m? Efterbehandlingsark 1 Nedenfor er vist to grafer for bevægelsen i. Den første graf viser, hvor mange gange du vejer mere eller mindre end din normale vægt. Den anden graf viser højden. Spørgsmål til grafen

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet Danmarks Tekniske Universitet Side 1 af 9 sider Skriftlig prøve, torsdag den 24. maj, 2007, kl. 9:00-13:00 Kursus navn: Fysik 1 Kursus nr. 10022 Tilladte hjælpemidler: Alle hjælpemidler er tilladt. "Vægtning":

Læs mere

Theory Danish (Denmark)

Theory Danish (Denmark) Q1-1 To mekanikopgaver (10 points) Læs venligst den generelle vejledning i en anden konvolut inden du går i gang. Del A. Den skjulte metalskive (3.5 points) Vi betragter et sammensat legeme bestående af

Læs mere

Konstruktion. d: En cirkel med diameter 7,4 cm. e: En trekant med grundlinie på 9,6 cm og højde på 5,2 cm. (Der er mange muligheder)

Konstruktion. d: En cirkel med diameter 7,4 cm. e: En trekant med grundlinie på 9,6 cm og højde på 5,2 cm. (Der er mange muligheder) 1: Tegn disse figurer: a: Et kvadrat med sidelængden 3,5 cm. b: En cirkel med radius 4,. c: Et rektangel med sidelængderne 3,6 cm og 9,. d: En cirkel med diameter 7,. e: En trekant med grundlinie på 9,6

Læs mere

Flyvning udnyttelse af termiske opvinde og vindens dynamiske effekt

Flyvning udnyttelse af termiske opvinde og vindens dynamiske effekt Flyvning udnyttelse af termiske opvinde og vindens dynamiske effekt Store bredvingede fugle, som musvåger, ørne, storke, traner osv. udnytter meget ofte vindforholdene til at mindske energiforbruget under

Læs mere

Miljø Beskrivelse af opgaverne i Miljø Navn Udførelse Formål Fejl, som tæller

Miljø Beskrivelse af opgaverne i Miljø Navn Udførelse Formål Fejl, som tæller Miljø Beskrivelse af opgaverne i Miljø Navn Udførelse Formål Fejl, som tæller M 1- Mønstring i trav Hesteføreren tager opstilling foran dommerne med sin hest og præsenterer den med navn, alder og race.

Læs mere

Miljø. Navn Udførelse Formål Fejl, som tæller. At vise, at hesten vil stå stille og villigt følge føreren i skridt og trav

Miljø. Navn Udførelse Formål Fejl, som tæller. At vise, at hesten vil stå stille og villigt følge føreren i skridt og trav Miljø Navn Udførelse Formål Fejl, som tæller M 1- Mønstring i trav Hesteføreren tager opstilling foran dommerne med sin hest og præsenterer den med navn, alder og race. Hesten mønstres i skridt til den

Læs mere

RASMUS CORNELIUS.COM AERODYNAMIK FLYVEPRINCIPPER

RASMUS CORNELIUS.COM AERODYNAMIK FLYVEPRINCIPPER 2 RASMUS CORNELIUS.COM AERODYNAMIK FLYVEPRINCIPPER It is possible to fly without motors, but not without knowledge and skills! Wilbur Wright HVAD HAR VI GLEMT SIDEN SIDST? Opdrift / opdriftcenter Opdrift

Læs mere

Stafet eller bare lille leg. Gå med lukkede øjne og sådan man sætter foden ned umiddelbart foran den anden. (Hæl rører anden fods tå).

Stafet eller bare lille leg. Gå med lukkede øjne og sådan man sætter foden ned umiddelbart foran den anden. (Hæl rører anden fods tå). Motorik - aktiviteter Her er forskellige udfordrende og sjove øvelser/aktiviteter, som også kan bruges til at krydre andre aktitviteter med. f.eks. gøre dem sjovere eller sværere. De er gode og kan bruges

Læs mere

Samarbejdsøvelser. Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen

Samarbejdsøvelser. Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen Samarbejdsøvelser Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen Indhold Indhold... 1 Tennisbolde og nedløbsrør... 2 Kravle igennem hulahopring... 3 Kravle igennem spindelvæv... 4 Binde knude...

Læs mere

TAL OG ALGEBRA/GEOMETRI

TAL OG ALGEBRA/GEOMETRI Navn: CPR: TAL OG ALGEBRA/GEOMETRI 1. 376 + 2489 = 2. 367 120 = 3. 16 40 = 4. 216 : 12 = Løs ligningen 14. x - 6 = 4 x = 15. 3x = 24 x = Afrund til nærmeste hele tal 5. 21,88 6. 3 3 1 16. 17. 1 4 + 6 6

Læs mere