Referent : Anette Hundewadt Christensen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Referent : Anette Hundewadt Christensen"

Transkript

1 Emne: 23. møde i sektorudvalget for teknisk prøvning på fødevareområdet, m.m. Tid : 23. oktober 2008, fra kl Sted : DANAK, Dyregårdsvej 5B, 2740 Skovlunde Deltagere : Anne Dragsbæk Rasmussen, Carsten Theisen Pedersen, Inge Meyland, Jesper Høy, Erik Øhlenschlæger, Lisbeth Lund Afbud : Erik Dahm, Henrik Stapelfeldt, Grethe Hylding, Jeppe Boel, Inger Guldbæk, Linda Bagge, Pernille Tiedemann, Flemming Hansen. Referent : Anette Hundewadt Christensen Referat af 23. møde i sektorudvalg for fødevare afholdt torsdag den 23. oktober 2008, kl hos DANAK i mødelokale Godkendelse af dagsorden Dagsordenen blev godkendt. 4. december 2008 Sag: Akt.nr. ahc/kt Dyregårdsvej 5B 2740 Skovlunde Tlf Fax CVR-nr danak@danak.dk 2. Endelig godkendelse af referat fra 22. møde i sektorudvalget afholdt den 6. maj 2008 By- og Landskabsstyrelsen har ønsket, at det af referatet og dagsorden fremgår, at det er implementering af bekendtgørelse nr. 1353, der skal behandles på sektorudvalgsmøderne. By- og Landskabsstyrelsen vil ligeledes gerne involvere sektorudvalgene, når der er nye initiativer. Rent praktisk giver DANAK meddelelse om afholdelse af møde i sektorudvalg ved vedtagelse af ny mødedato som punkt på dagsorden, samt indkaldelse til møde en måned i forvejen. Jesper Høy beklagede udsendelse af det ufuldstændige referat efter seneste møde. 3. Meddelelser, herunder præsentation af nye medlemmer Jesper Høy fortalte om European Accreditation's (EA) evaluering af DANAK. DANAK evalueres ca. hvert 4. år af et team sammensat af assessorer fra forskellige EA-medlemslande. Rapporten fra evalueringen indstillede, at DANAK fortsat skal være MLA-medlem. Evalueringen var et forsøg med såkaldt risikobaseret bedømmelse, og forventningerne hertil var ikke helt afstemte. EA-teamet gav derfor DANAK en del ikke forventede og ukorrekte afvigelser. Carsten Theisen Pedersen spurgte, hvad risikobaseret bedømmelse betød. Jesper Høy fortalte, at EA ønsker at evaluere akkrediteringsorganer ud fra en risikovurdering baseret på forskellige forhold. Det gælder f.eks. antal af nye produkter, rekruttering af TA, eller uafhængighed. Der udarbejdes forud for evalueringen en selverklæring om vurdering af risikoområder, og EA-teamet skal så lægge vægt herpå ved forberedelse af bedømmelsen. De akkrediteringsorganer, der har lav risiko skal fortsat evalueres hvert 4. år, hvor akkrediteringsorganer med høj risiko skal evalueres hvert 2. år.

2 DANAK fik følgende afvigelser, som er af interesse for sektorudvalget: DANAK har ikke gjort helt klar, hvilke krav der stilles til laboratoriernes deltagelse i præstationsprøvning for områderne kemi og medicinsk undersøgelse. Denne afvigelse lukkes med nye udgave af RL 9, som er udkommet sammen med DANAK -Nyt i november DANAK's procedure for udvikling og implementering af nye produkter er ikke klar nok. Nye produkter er f.eks. bedømmelse efter bekendtgørelse nr i henhold til samarbejdsaftalen med By- og Landskabsstyrelsen. DANAK vil for at lukke afvigelsen forbedre sin procedure. Der skal indbygges målbare milepæle, hvor der skal tages kompetent stilling til, om produktet kan anvendes. DANAK's opfyldelse af ISO (for akkrediteringsorganer) er baseret på bekendtgørelse nr. 745 af 27. september 1999 om akkreditering af laboratorier til prøvning m.v. samt GLP-inspektion. Bekendtgørelser er vanskelige at ændre. DANAK ønsker derfor fremadrettet en rammebekendtgørelse, således at udarbejdelsen af forskrifter hertil sker i eget regi. Herved får DANAK mulighed for selv at sikre opfyldelsen af ISO DANAK forventer, at de nye bekendtgørelser og vores akkrediteringsforskrifter udsendes i høring i løbet af vinteren. Sektorudvalget for fødevarer blev i øvrigt evalueret, og der blev fundet fuld overensstemmelse med kommissoriet og udvalgets virke. DANAK takker Anne Dragsbæk Rasmussen for venlig medvirken. 4. Status vedrørende den elektroniske metodeliste RL 3 er udgivet, og hermed er beskrivelsen af akkrediteringsområdet blev kortfattet, hvilket betyder, at der er behov for, at metodelister udarbejdes i webtool for alle laboratorier. Der arbejdes fra DANAK s side på et lave et format, så indtastning bliver lettere. DANAK samarbejder med D4 om at gøre overførslen fra laboratoriernes interne metodelister til DANAK s database lettere. DANAK arbejder på at kunne stille databasen til rådighed for laboratorier, således at der kan erhverves en "spejling" af metodelisten hos laboratoriet selv. Det skulle gerne lette arbejdet med data fremover. Inge Meyland forespurgte, om det ville være muligt at ændre flere linjer på en gang. Jesper Høy bekræftede, at man så vil kunne anvende almindelige databaseværktøjer hertil. Carsten Theisen Pedersen spurgte, hvor langt DANAK var i processen. Jesper Høy forklarede, at DANAK stort set er klar til at implementering af grænsefladen på databasen.

3 Inge Meyland mente, at akkrediteringsområder med de nuværende beskrivelser nærmest bliver misvisende. Det ønskes at der udarbejdes flere harmoniserede ord. I selve den elektroniske metodeliste ønskes flere prøvetyper i en linje. Det beror på, at beskrivelse af f.eks. salmonella i forskellige prøvetyper vil ende med 4 linjer, der er stort set ens, hvis prøvetyperne er både fødevarer og andet biologisk materiale. Inge Meyland vurderer, at det ikke er alle prøvetyper, der er oversat direkte til dansk fra den engelske ordlyd. Erik Øhlenschlæger kommenterede, at søgeord for databasen i visse tilfælde er meget detaljerede, og i andre meget overordnede. DANAK har derfor valgt at oversætte hovedkategorier. Inge Meyland ønskede ligeledes en diskussion af problemerne med kvalitative metoder, f.eks. i forhold til usikkerhed. Felter til usikkerhed er numeriske felter, hvorfor oplysninger herom for kvalitative metoder skal indskrives i bemærkningsfeltet, som offentliggøres i modsætning til de almindelige kolonner til usikkerhed. Inge Meyland forslog, at DANAK definerer, hvor oplysninger om kvalitative analyser skal indskrives. Der er et tilsvarende problem med enheder, der for kvalitative analyser kan være påvist/ikke påvist. Det bliver således uklart, hvordan oplysningerne om detektionsgrænse håndteres. Erik Øhlenschlæger forklarede, at data for usikkerhed og detektionsgrænse ikke offentliggøres, da oplysningerne ikke er en del af akkrediteringsområdet som sådan. Erik Øhlenschlæger forklarede, at DANAK i henhold til ISO skal offentliggøre akkrediteringsområdet. Der var en diskussion heraf. Carsten Theisen Pedersen anmodede om, at DANAK overvejer, hvordan mikrobiologi og andre kvalitative analyser skal kunne håndteres. Der er fra laboratoriernes side ønske om lidt flere frihedsgrader, således at de felter, der kun anvendes mellem DANAK og laboratoriet, evt. kan ændres. Det kan også tænkes, at der skal være flere felter. Det kunne være i form af et åbent felt. Inge Meyland ønsker sig også en vejledning. Jesper Høy forklarede, at de faste numeriske felter skyldes, at DANAK ønsker en ensartethed og en mulighed for at søge i felterne. Jesper Høy forklarede, at DANAK arbejder på at gøre det mere synligt, hvilke metoder de enkelte linjer i akkrediteringsområdet dækker over, ved at lave link fra scope-visningen på hjemmesiden til de relevante metodelistelinjer. Uspecificeret materiale kunne i stedet beskrives som specificeret i metoden. Carsten Theisen Pedersen gjorde opmærksom på, at man i andre lande akkrediterer til områder, mens DANAK akkrediterer til den enkelte metode.

4 Inge Meyland fortalte, at fleksibelt akkrediteringsområde ikke fortolkes ens i de nordiske lande. Erik Øhlenschlæger fortalte, at DANAK tillader fleksibelt akkrediteringsområde allerede ved første besøg. 5. Status for implementering af kvalitetsbekendtgørelsen Udsættes til næste møde, da repræsentanter for By- og Landskabsstyrelsen ikke deltog i mødet. 6. Status for samarbejdsaftalen mellem Fødevarestyrelsen og DANAK Anne Dragsbæk Rasmussen har undersøgt sagen, og fødevarestyrelsen mener ikke, at der aktuelt er et behov for en samarbejdsaftale. Derfor forventes den eksisterende samarbejdsaftale at blive ophævet og ikke erstattet for nuværende. Anne Dragsbæk Rasmussen forklarede, at forordningen stiller krav om akkreditering af laboratorier, der udfører kontrolanalyser ved udgangen af Anne Dragsbæk Rasmussen forklarede, at det fremgår af forordningen, at laboratoriet skal være akkrediteret, men desværre ikke, at den enkelte metode skal være akkrediteret. På det veterinære område kan der fortsat være visse problemer. Anne Dragsbæk Rasmussen har bedt veterinærområdet vurdere sagen. Der er fortsat mange utidssvarende bekendtgørelser, som nu skal rettes. Carsten Theisen Pedersen fortalte, at problemerne også eksisterer på foderområdet, som hører under Plantedirektoratet. Der er udenlandske konkurrenter på vej ind på det danske marked. Disse leverandører bliver autoriseret af Plantedirektoratet. Bekymringen er, om det sikres, at der stilles samme krav til danske og udenlandske laboratorier. Carsten Theisen Pedersen gjorde opmærksom på, at kunder normalt ikke er klar over, at de bør stille særlige krav. Derfor mente han, at man kan risikere, at der udføres discount -analyser. Der er ikke synlighed i forhold til kravene. Anne Dragsbæk Rasmussen forklarede, at det kan løses ved f.eks. en tilstrækkelig klar kontrakt med et eksternt laboratorium. På egenkontrolområdet opretholdes ikke krav om godkendelse af laboratorierne. Punktet slettes fremover fra dagsordenen, men kan genindføres hvis der bliver behov herfor. 7. Ændring i regelstruktur for akkreditering (DANAK) Jesper Høy fortalte, at ændringen blev berørt under punktet meddelelser. Tanken er, at de nye akkrediteringsforskrifter, som skal erstatte dels dele af bekendtgørelsen og dels teknisk forskrifter, skal sendes i høring hen over vinteren. DANAK er i gang med at gennemgå regelstrukturen p.t.

5 8. Akkrediteret prøveudtagning Anette Hundewadt Christensen fortalte, at dette punkt er indført i dagsordenen efter sidste møde, hvor sektorudvalget diskuterede problemstillingen. Anne Dragsbæk Rasmussen fortalte, at der i øjeblikket ikke er interesse hos fødevarestyrelsen for at udarbejde regler for prøvetagning. Man forsøger i stedet gennem kontrakter med laboratorierne at sikre, at prøver, der har været uhensigtsmæssigt opbevaret, kasseres. Carsten Theisen Pedersen var enig i, at kontraktforhold kan være en mulighed for sikring af korrekt prøveudtagning og opbevaring. DANAK kan bedømme prøvemodtagelsen i forbindelse med tilsyn og således vurdere, om der er rimelige og harmoniserede krav. Lisbeth Lund bemærkede, at når prøven ikke er udtaget akkrediteret, så har DANAK ikke mulighed for at vurdere denne, fordi det måske ikke kan ses på prøven, om den er i orden. Det kan f.eks. skabe problemer, når prøvetransport udliciteres til et taxiselskab. Det kræver uddannelse af chauffører m.v. Lisbeth Lund opfordrede til, at man fra myndighedernes side var opmærksom herpå. Inge Meyland vurderede, at laboratoriet kan udarbejde regler om prøvetransport og udtagning. Anne Dragsbæk Rasmussen fortalte, at problemstillingen er blevet taget op i koordinationsgrupperne. Det er positiv tilslutning til, at der bør opstilles krav til prøveudtagning og transport. Carsten Theisen Pedersen fortalte, at kunderne i stigende grad stiller krav om, at laboratoriet skal kunne dokumentere kølekæden fra afhentning, og indtil prøven tages i anvendelse. Anne Dragsbæk Rasmussen fortalte, at offentlige kontrolprøver udtages af egne folk. Transporten er dog udliciteret. Carsten Theisen Pedersen fortalte, at Eurofins Steins Laboratorium A/S også har udliciteret transport, men at de selvfølgelig stiller krav hertil. DANAK's rolle på laboratoriet er at vurdere, om der er et system til sikring af kølekæder, afvisning af prøver m.v. Laboratoriets ansvar starter i kommunikationen med kunden, så det sikres, at prøver holdes kolde, inden de afhentes af laboratoriet. DANAK vil tage det op på faggruppeniveau og på TA-brush-up, så der kommer fokus på problemet. 9. Harmonisering af bedømmelse fra tekniske assessorer Anette Hundewadt Christensen uddelte notat om harmonisering af bedømmelse fra tekniske assessorer. Notatet er udarbejdet efter ønske fra sektorudvalget for kalibrering. Der ønskes herfra en status på DANAK's tiltag på området.

6 Erik Øhlenschlæger forklarede notatet. DANAK evaluerer fortsat emnet. Inge Meyland vurderede, at hun havde set mange forskelligartede bedømmelser. Carsten Theisen Pedersen vurderede, at bedømmelsen er blevet mere ensartet over tid, og at de ledende assessorer forsøger at holde fokus, så diskussioner bliver frugtbare og relevante. Erik Øhlenschlæger fortalte, at DANAK som akkrediteringsorgan forsøger at anerkende forskelligheden og forsøger at rokere både ledende og tekniske assessorer. Carsten Theisen Pedersen vurderede, at det kunne skyldes, at nogle tekniske assessorer måske anvendes i "yderkanterne" af deres kompetenceområde. Inge Meyland fortalte, at det største problem opleves, hvis en teknisk assessor har stort faglig interesse, men ikke en tilsvarende interesse for kvalitetssikring. Notatet sendes ud samtidig med referatet. 10. Internationalt Erik Øhlenschlæger fortalte, at fødevareområdet ikke markerer sig særligt i ILAC s komiteer. I EA har det mest været på Plantedirektoratets område. Det drejer sig om plantesygdomme, hvor EPPO er samleorganisation. Det har lokalt været vanskeligt at få valideret metoder. EA og EPPO samarbejder om, at få EPPO anerkendt som en form for standardiseringsorgan. Med hensyn til præstationsprøvninger: Den nye RL 9 for alle områder (som omtalt under meddelelser) baserer sig på politik, procedurer og planer, hvilket der internationalt var opbakning til forud for udarbejdelsen af retningslinjen. Desværre viste det sig på mødet i Stockholm, at en gruppe i ILAC har fulgt et andet spor, hvor der ønskes, at der skal stilles faste krav om frekvens for deltagelse i præstationsprøvninger. USA begynder nu også at have krav om akkreditering. Det understreger akkrediteringssystemets gennemslagskraft. 11. Nyt fra myndighederne Anne Dragsbæk Rasmussen fortalte, at krav til egenkontrollen skal udmøntes via krav for brancherne. Anne Dragsbæk Rasmussen fortalte desuden, at der arbejdes på et stort regelforenklingsprojekt. 12. Eventuelt Anette Hundewadt Christensen uddelte udkast til ny RL 11 om måleusikkerhed. Retningslinjen kommer i høring senere på året. RL 11

7 udkast er også udleveret til sektorudvalget for miljø. Det væsentligste nye er, at DANAK har forsøgt at tilpasse politikken til de faktiske forhold. DANAK har et stort ønske om, at sektorudvalget for fødevarer ser på den nye retningslinje fra et mikrobiologisk synspunkt. Det skal bemærkes, at det nu indføres, at der skal anvendes k = 2, svarende til en dækningssandsynlighed på 95%. Der afholdes "gå-hjem-møde" mandag d. 17. november Inge Meyland forespurgte om høringsfrist. Erik Øhlenschlæger fortalte, at det forventes at blive i december Det er sandsynligt, at politik for måleusikkerhed kommer til at indgå i DANAK s nye regelstruktur. Erik Øhlenschlæger forespurgte, om der skal være eksempler tilknyttet retningslinjen. Inge Meyland spurgte, om RL 11 skal fortolkes således, at DANAK i højere grad vil kræve usikkerhed på rapporter end tidligere, hvilket Anette Hundewadt Christensen svarede nej til. Anne Dragsbæk Rasmussen fortalte, at man nu beder laboratoriet om at vurdere, om en grænseværdi er overskredet i en følgeskrivelse. 13. Næste møde Som forslag: Onsdag d. 13. maj 2008 kl Alternativt. Torsdag d. 14. maj 2008 kl Medlemmer af sektorudvalget anmodes om tilbagemelding om ønsket dato.

4.1 Ændret kommissorium for udvalget. Kommissorium samt udkast til forretningsorden for udvalget var udsendt til sektorudvalget 5. november 2012.

4.1 Ændret kommissorium for udvalget. Kommissorium samt udkast til forretningsorden for udvalget var udsendt til sektorudvalget 5. november 2012. Referat af 39. møde i sektorudvalget for teknisk prøvning på miljøområdet Tid : Onsdag, den 14. november 2012 Sted : DANAK, Dyregårdsvej 5B, Skovlunde Deltagere : Anders Kjærulff Svaneborg AKS, Pia Lassen

Læs mere

31. møde i DANAK's sektorudvalg for kalibrering

31. møde i DANAK's sektorudvalg for kalibrering 31. møde i DANAK's sektorudvalg for kalibrering Tid : Mandag den 10. november 2008, kl. 13.00-16.00. Sted : DANAK, Dyregårdsvej 5B, 2740 Skovlunde Deltagere : Kim Carneiro (KC), Dansk Fundamental Metrologi

Læs mere

Referat af 47. møde i sektorudvalget for teknisk prøvning på miljøområdet

Referat af 47. møde i sektorudvalget for teknisk prøvning på miljøområdet Referat af 47. møde i sektorudvalget for teknisk prøvning på miljøområdet Tid : Mandag, den 13. november 2017 Sted : DANAK, Dyregårdsvej 5B, Skovlunde Deltagere : Anders Kjærulff Svaneborg AKS (formand),

Læs mere

Information om DANAK-akkreditering til

Information om DANAK-akkreditering til Information om DANAK-akkreditering til Prøvning Kalibrering Medicinsk undersøgelse Certificering af referencematerialer Præstationsprøvning Akkrediteringsforløbet trin for trin December 2010 DANAK Dyregårdsvej

Læs mere

Den Danske Akkrediterings- og Metrologifond

Den Danske Akkrediterings- og Metrologifond Dato: 14. august 2005/ LLU Sag: 21-06-02 Referat af 17. møde i sektorudvalget for teknisk prøvning på fødevareområdet: Sted: DANAK, Den Danske Akkrediterings- og Metrologifond, Dyregårdsvej 5B, Skovlunde

Læs mere

Information om akkreditering til

Information om akkreditering til Information om akkreditering til Prøvning Kalibrering Medicinsk undersøgelse Certificering af referencematerialer Præstationsprøvning Akkrediteringsforløbet trin for trin Oktober 2017 DANAK Dyregårdsvej

Læs mere

44. møde i DANAK's sektorudvalg for kalibrering

44. møde i DANAK's sektorudvalg for kalibrering 44. møde i DANAK's sektorudvalg for kalibrering Tid: Mandag den 14. november 2016 kl. 10.30-14.30 27-12-2016 Sag 21-06-0001 mta Sted: Deltagere: Afbud: DANAK, Dyregårdsvej 5B, 2740 Skovlunde Jan Hald (JHA),

Læs mere

34. møde i DANAK's sektorudvalg for kalibrering

34. møde i DANAK's sektorudvalg for kalibrering 34. møde i DANAK's sektorudvalg for kalibrering Tid : Mandag den 8. november 2010 kl. 11.00-15.00 7. december 2010 Sag 21-06-0001 pep Sted Deltagere Afbud Referent : DANAK, Dyregårdsvej 5B, 2740 Skovlunde

Læs mere

Den Danske Akkrediterings- og Metrologifond

Den Danske Akkrediterings- og Metrologifond Referat Sektorudvalget for de Diagnostiske Specialer 5. møde i sektorudvalget for de diagnostiske Specialer. Tid: Tirsdag den 12. april 2005, kl. 10.00 14.00 Sted: Rigshospitalet, repræsentationslokalerne

Læs mere

DANAKs strategi 2010-2014

DANAKs strategi 2010-2014 DANAKs strategi 2010-2014 DANAKs mission DANAK sikrer troværdig dokumentation gennem akkreditering. DANAKs vision DANAK vil udbrede markedets kendskab til akkreditering, og være en troværdig samarbejdspartner.

Læs mere

Referat af 18. møde i sektorudvalget for teknisk prøvning på fødevareområdet:

Referat af 18. møde i sektorudvalget for teknisk prøvning på fødevareområdet: Dato: 29. oktober 2005/ LLU Sag: 21-06-02 Referat af 18. møde i sektorudvalget for teknisk prøvning på fødevareområdet: Sted: DANAK, Den Danske Akkrediterings- og Metrologifond, Dyregårdsvej 5B, Skovlunde

Læs mere

Hovedstadens sygehusfællesskab

Hovedstadens sygehusfællesskab 10. møde i Sektorudvalget for de diagnostiske specialer og det retsmedicinske område 5. februar 2009 Sag 21-06-0005 Akt.nr. 37 Tid : 21. november 2008, 11.00 13.30 Sted : Referent : Anders Hansen Referat

Læs mere

Introduktion til hvervet som teknisk assessor i DANAK

Introduktion til hvervet som teknisk assessor i DANAK Introduktion til hvervet som teknisk assessor i DANAK 2.udgave Januar 2011 Akkreditering af laboratorier DANAK påbegyndte akkreditering af laboratorier tilbage i 1973 som det daværende Statens Tekniske

Læs mere

Den Danske Akkrediterings- og Metrologifond

Den Danske Akkrediterings- og Metrologifond Dato: 9. december 2004/ LLU [+ efterfølgende få ændringer efter høring januar 2005] Ref.: 21-06-02 Referat af 16. møde i sektorudvalget for teknisk prøvning på fødevareområdet: Sted: DANAK, Den Danske

Læs mere

DANAKs strategi

DANAKs strategi DANAKs strategi 2015-2020 DANAKs mission At give virksomheder adgang til akkrediterede ydelser, som giver troværdig dokumentation for overholdelse af standarder, specifikationer og myndighedskrav. DANAKs

Læs mere

DANAKs strategi 2015-2020

DANAKs strategi 2015-2020 DANAKs strategi 2015-2020 DANAKs mission At sikre troværdig dokumentation for overholdelse af kravspecifikationer gennem akkreditering. DANAKs vision At øge værdien af akkrediterede ydelser. Den Danske

Læs mere

Notificering som bemyndiget organ i henhold til Byggevareforordningen, baseret på akkrediteret

Notificering som bemyndiget organ i henhold til Byggevareforordningen, baseret på akkrediteret Information om Notificering som bemyndiget organ i henhold til Byggevareforordningen, baseret på akkrediteret Certificering af kvalitetsstyringssystemer Certificering af produkter Prøvning Forløbet trin

Læs mere

36. møde i DANAK's sektorudvalg for kalibrering

36. møde i DANAK's sektorudvalg for kalibrering 36. møde i DANAK's sektorudvalg for kalibrering Tid : Onsdag den 7. november 2012 kl. 10.30-14.30 7. december 2012 Sag 21-06-0001 mta Sted Deltagere Afbud Referent : DANAK, Dyregårdsvej 5B, 2740 Skovlunde

Læs mere

40. møde i DANAK's sektorudvalg for kalibrering

40. møde i DANAK's sektorudvalg for kalibrering 40. møde i DANAK's sektorudvalg for kalibrering 27-01-2015 Sag 21-06-0001 mta Tid: Tirsdag den 25. november 2014 kl. 10.30-14.30 Sted: Deltagere: Afbud: Referent: DANAK, Dyregårdsvej 5B, 2740 Skovlunde

Læs mere

Nyt fra DANAK. Jesper Høy, DANAK juni 2017

Nyt fra DANAK. Jesper Høy, DANAK juni 2017 Nyt fra DANAK Jesper Høy, DANAK juni 2017 1 Finanslov 2017 I finanslovsforliget, der blev indgået mellem regeringen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti den 18. november blev

Læs mere

38. møde i DANAK's sektorudvalg for kalibrering

38. møde i DANAK's sektorudvalg for kalibrering 38. møde i DANAK's sektorudvalg for kalibrering Tid : Tirsdag den 26. november 2013 kl. 10.30-14.30 03-01-2014 Sag 21-06-0001 mta Sted Deltagere Afbud Referent : DANAK, Dyregårdsvej 5B, 2740 Skovlunde

Læs mere

DANAK s akkrediteringsmærke og henvisning til akkreditering Nr. : AB 2 Dato : xx30 UDKAST 3/ Side : 1/9

DANAK s akkrediteringsmærke og henvisning til akkreditering Nr. : AB 2 Dato : xx30 UDKAST 3/ Side : 1/9 UDKAST 3/6 2013 Side : 1/9 1. Anvendelsesområde 1.1 Akkrediteringsbestemmelsen finder anvendelse på akkrediterede laboratorier, udbydere af præstationsprøvning, laboratorier akkrediteret til certificering

Læs mere

Akkreditering til certificering Nr. : AB 6 UDKAST Dato : Side : 1/5

Akkreditering til certificering Nr. : AB 6 UDKAST Dato : Side : 1/5 Side : 1/5 1. Anvendelsesområde Denne akkrediteringsbestemmelse finder anvendelse ved DANAK s akkreditering af virksomheder i henhold til: a. DS/EN ISO/IEC 17065 Overensstemmelsesvurdering Krav til organer,

Læs mere

DANAK s akkrediteringsmærke og henvisning til akkreditering Nr. : AB 2 Dato : 2015.xx.yy Udkast til revision af AB 2, juni 2015 Side : 1/9

DANAK s akkrediteringsmærke og henvisning til akkreditering Nr. : AB 2 Dato : 2015.xx.yy Udkast til revision af AB 2, juni 2015 Side : 1/9 Udkast til revision af AB 2, juni 2015 Side : 1/9 1. Anvendelsesområde 1.1 Akkrediteringsbestemmelsen finder anvendelse på akkrediterede laboratorier, udbydere af præstationsprøvning, laboratorier akkrediteret

Læs mere

Generel bestemmelse om akkreditering af virksomheder Nr. : AB 1 Dato : xx UDKAST af 3/ Side : 1/6

Generel bestemmelse om akkreditering af virksomheder Nr. : AB 1 Dato : xx UDKAST af 3/ Side : 1/6 UDKAST af 3/6 2013 Side : 1/6 1. Anvendelsesområde 1.1 Denne generelle akkrediteringsbestemmelse finder anvendelse på virksomheder, der ansøger om akkreditering af Den Danske Akkrediterings- og Metrologifond

Læs mere

45. møde i DANAK's sektorudvalg for kalibrering

45. møde i DANAK's sektorudvalg for kalibrering 45. møde i DANAK's sektorudvalg for kalibrering Tid: Mandag den 27. november 2017 kl. 10.30-14.00 19-12-2017 Sag 21-06-0001 mta Sted: Deltagere: DANAK, Dyregårdsvej 5B, 2740 Skovlunde Jan Hald (JHA), DFM

Læs mere

35. møde i DANAK's sektorudvalg for kalibrering

35. møde i DANAK's sektorudvalg for kalibrering 35. møde i DANAK's sektorudvalg for kalibrering Tid : Mandag den 14. november 2011 kl. 11.00-15.00 02. februar 2012 Sag 21-06-0001 mta Sted Deltagere Afbud Referent : DANAK, Dyregårdsvej 5B, 2740 Skovlunde

Læs mere

37. møde i DANAK's sektorudvalg for kalibrering

37. møde i DANAK's sektorudvalg for kalibrering 37. møde i DANAK's sektorudvalg for kalibrering Tid : Tirsdag den 7. maj 2013 kl. 10.30-14.30 19.06.2013 Sag 21-06-0001 mta Sted Deltagere Afbud : DANAK, Dyregårdsvej 5B, 2740 Skovlunde : Jan Hald (JHA),

Læs mere

Udvalgets medlemmer (fremmødte) præsenterede sig og gjorde herunder rede for tilhørsforhold og kendskab til akkreditering.

Udvalgets medlemmer (fremmødte) præsenterede sig og gjorde herunder rede for tilhørsforhold og kendskab til akkreditering. Referat af 1. møde i DANAK s sektorudvalg for akkreditering til certificering Tid : 1. februar 2011, kl. 10:00 12:30 Sted : DANAK, Dyregårdsvej 5B, Skovlunde Deltagere : Emil Dyrelund Jakobsen EDJ (mødeleder/formand),

Læs mere

Generel bestemmelse om akkreditering af virksomheder Nr. : AB 1 Dato : 2013.08.21 Side : 1/6

Generel bestemmelse om akkreditering af virksomheder Nr. : AB 1 Dato : 2013.08.21 Side : 1/6 Side : 1/6 1. Anvendelsesområde 1.1 Denne generelle akkrediteringsbestemmelse finder anvendelse på virksomheder, der ansøger om akkreditering af Den Danske Akkrediterings- og Metrologifond (herefter DANAK),

Læs mere

Notificering som bemyndiget organ i henhold til Byggevareforordningen, baseret på akkrediteret

Notificering som bemyndiget organ i henhold til Byggevareforordningen, baseret på akkrediteret Information om Notificering som bemyndiget organ i henhold til Byggevareforordningen, baseret på akkrediteret Certificering af produkter Prøvning Forløbet trin for trin 17. april 2018 DANAK Dyregårdsvej

Læs mere

Akkreditering af udbydere af præstationsprøvninger Nr. : AB 4 UDKAST Dato : Side : 1/5

Akkreditering af udbydere af præstationsprøvninger Nr. : AB 4 UDKAST Dato : Side : 1/5 Side : 1/5 1. Anvendelsesområde 1.1 Denne akkrediteringsbestemmelse finder anvendelse ved DANAK s akkreditering af udbydere af præstationsprøvning i henhold til DS/EN ISO/IEC 17043, Overensstemmelsesvurdering

Læs mere

Information om akkreditering til

Information om akkreditering til Information om akkreditering til Certificering af produkter personer og ledelsessystemer Inspektion Miljøverifikation (EMAS) CO 2 -verifikation Akkrediteringsforløbet trin for trin XX 2016 DANAK Dyregårdsvej

Læs mere

46. møde i DANAK's sektorudvalg for kalibrering

46. møde i DANAK's sektorudvalg for kalibrering 46. møde i DANAK's sektorudvalg for kalibrering Tid: Mandag den 26. november 2018 kl. 10.30-14.00 25-1-2019 Sag 21-06-0001 mta Sted: Deltagere: Afbud: Referent: DANAK, Dyregårdsvej 5B, 2740 Skovlunde Jan

Læs mere

Følgegruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger Referat af møde 2014/1, den 11.

Følgegruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger Referat af møde 2014/1, den 11. Til stede Lis Morthorst Munk (LMU) fra pkt. 3.6 Anne Christine Duer (ACD) Helle Kølbæk Thomsen (HKT) Karina Nissen (KN) Svend-Erik Lykke (SEL) Annika Lindholm (AL) Kirsten J. Andersen (KJA) Kirsten Harbo

Læs mere

November 2010 i Kursusprogram 1. halvår 2011

November 2010 i Kursusprogram 1. halvår 2011 November 2010 i Kursusprogram 1. halvår 2011 FORORD Det er DANAK s politik at udbyde kurser, der henvender sig til akkrediterede laboratorier, laboratorier, der ønsker at blive akkrediteret, samt virksomheder,

Læs mere

Gern Glas Ordre nr. 0302/ Industrivej 4 Side 1 of Sorring Bilag 1 Danmark Initialer MJLD/MFRI

Gern Glas Ordre nr. 0302/ Industrivej 4 Side 1 of Sorring Bilag 1 Danmark Initialer MJLD/MFRI TEST Reg. nr. 2 Gern Glas Ordre nr. 0302/805637 Industrivej 4 Side 1 of 2 8641 Sorring Bilag 1 Danmark Initialer MJLD/MFRI Teknologiparken Kongsvang Allé 29 8000 Aarhus C + 45 72 20 20 00 info@teknologisk.dk

Læs mere

Talepapir til åbent samråd i ERU den 3. maj 2011 samrådsspørgsmål

Talepapir til åbent samråd i ERU den 3. maj 2011 samrådsspørgsmål Erhvervsudvalget 2010-11 L 160 Bilag 6 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER 2. maj 2011 10/05177-272 Talepapir til åbent samråd i ERU den 3. maj 2011 samrådsspørgsmål A af 6. april 2011 stillet af Benny Engelbrecht

Læs mere

Akkreditering i medierne Roundup

Akkreditering i medierne Roundup DANAK-NYT NR. 23 - NOVEMBER 2011 Ny forordning om byggevarer Kombineret akkreditering til inspektion & prøvning Akkreditering i medierne Roundup DANAK TILBYDER AKKREDITERING TIL VIRKSOMHEDER, DER ØNSKER

Læs mere

Akkreditering af laboratorier Nr. : AB 3 Dato : Side : 1/9

Akkreditering af laboratorier Nr. : AB 3 Dato : Side : 1/9 Side : 1/9 1. Anvendelsesområde Denne akkrediteringsbestemmelse finder anvendelse ved DANAK s akkreditering af laboratorier i henhold til: a. DS/EN ISO/IEC 17025 Generelle krav til prøvnings- og kalibreringslaboratoriers

Læs mere

Styregruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger Referat af møde 2013/1, den 24. april 2013

Styregruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger Referat af møde 2013/1, den 24. april 2013 Til stede Lis Morthorst Munk (LMU) Anne Christine Duer (ACD) Helle Kølbæk Thomsen (HKT) Jette Thønnings (JTH) Kirsten J. Andersen (KJA) Pernille Weile (PW) Maj-Britt Fruekilde (MBF) Ulla Lund (UOL) Afbud

Læs mere

Modificerede metoder - Metodevalidering Akkreditieringsdag 14. juni 2018

Modificerede metoder - Metodevalidering Akkreditieringsdag 14. juni 2018 Modificerede metoder - Metodevalidering Akkreditieringsdag 14. juni 2018 1 Valg af metode. Verifikation - Validering Ændringer i relation til akkreditering. Teknisk synsvinkel. Samarbejde med kunden. Juridisk

Læs mere

Nyt fra DANAK. Jesper Høy, DANAK juni 2018

Nyt fra DANAK. Jesper Høy, DANAK juni 2018 Nyt fra DANAK Jesper Høy, DANAK juni 2018 1 Finanslov 2017 I finanslovsforliget, der blev indgået mellem regeringen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti den 18. november blev

Læs mere

Nyt fra ILAC akkrediteringsdagen 13 juni Erik Øhlenschlæger, International Manager DANAK, ILAC AIC chair

Nyt fra ILAC akkrediteringsdagen 13 juni Erik Øhlenschlæger, International Manager DANAK, ILAC AIC chair Nyt fra ILAC akkrediteringsdagen 13 juni 2018 Erik Øhlenschlæger, International Manager DANAK, ILAC AIC chair 1 2 ILAC AIC Væsentligste arbejdsgrupper/områder: WG 17025 WG 15189 WG 17034 (RMP and ISO 20387

Læs mere

DANAK s akkrediteringsmærke og henvisning til akkreditering Nr. : AB 2 Dato : 2015.08.03 Side : 1/9

DANAK s akkrediteringsmærke og henvisning til akkreditering Nr. : AB 2 Dato : 2015.08.03 Side : 1/9 Side : 1/9 1. Anvendelsesområde 1.1 Akkrediteringsbestemmelsen finder anvendelse på akkrediterede laboratorier, udbydere af præstationsprøvning, laboratorier akkrediteret til certificering af referencematerialer,

Læs mere

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger NOTAT

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger NOTAT Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger NOTAT Til: Brugere af Bekendtgørelse om kvalitetskrav til miljømålinger udført af akkrediterede laboratorier, certificerede personer mv.

Læs mere

Guideline. - anbefalinger ved besøg af 3. parts auditorer. FødevareIndustrien En del af Dansk Industri

Guideline. - anbefalinger ved besøg af 3. parts auditorer. FødevareIndustrien En del af Dansk Industri Guideline - anbefalinger ved besøg af 3. parts auditorer INDLEDNING Mange fødevarevirksomheder får besøg af certificerede auditorer og/eller kundeauditorer med henblik på kontrol af overholdelse af standarder,

Læs mere

11. møde i Sektorudvalget for de diagnostiske specialer og det retsmedicinske område

11. møde i Sektorudvalget for de diagnostiske specialer og det retsmedicinske område 11. møde i Sektorudvalget for de diagnostiske specialer og det retsmedicinske område 7. marts 2011 Sag 21-06-0005 Akt.nr. 40 Tid : 9. februar 2011, kl. 10.00 14.00 Sted : Referent : Anders Hansen Referat

Læs mere

REFERAT AF MØDE I BESTYRELSEN 27. FEBRUAR 2017

REFERAT AF MØDE I BESTYRELSEN 27. FEBRUAR 2017 REFERAT AF MØDE I BESTYRELSEN 27. FEBRUAR 2017 Side 1 af 5 Deltagere: Ingelige Bogason, Peder Elgaard, Andreas Lykke-Olesen, Carsten With Thygesen, Karen Olesen, Marianne Kazar, Christopher Germann Bæhring,

Læs mere

Generel bestemmelse om akkreditering af virksomheder Nr. : AB 1 Dato : UDKAST Side : 1/9

Generel bestemmelse om akkreditering af virksomheder Nr. : AB 1 Dato : UDKAST Side : 1/9 UDKAST Side : 1/9 1. Anvendelsesområde 1.1 Denne generelle akkrediteringsbestemmelse finder anvendelse på virksomheder, der ansøger om akkreditering af Den Danske Akkrediterings- og Metrologifond (herefter

Læs mere

Kundetilfredshedsanalyse: DANAK. Kundetilfredshedsanalyse 2010: DANAK - Svarprocent: 55% (133/243)

Kundetilfredshedsanalyse: DANAK. Kundetilfredshedsanalyse 2010: DANAK - Svarprocent: 55% (133/243) Kundetilfredshedsanalyse: DANAK Kundetilfredshedsanalyse 010: DANAK - Svarprocent: 55% (133/43) 1 1. Indledning I denne rapport fremlægges resultaterne af kundetilfredshedsanalysen for DANAK foretaget

Læs mere

Til Styregruppen vedrørende evaluering af Region Midtjyllands organisationsplan

Til Styregruppen vedrørende evaluering af Region Midtjyllands organisationsplan Regionssekretariatet Til Styregruppen vedrørende evaluering af Region Midtjyllands organisationsplan Tel. 8728 5000 www.regionmidtjylland.dk Referat af 2. møde i styregruppen vedrørende evaluering af Region

Læs mere

Møbeltype: Længde: 507 mm Bredde: 581 mm Højde: 854 mm. Materialer: Stel: Ø 16 mm metalrør

Møbeltype: Længde: 507 mm Bredde: 581 mm Højde: 854 mm. Materialer: Stel: Ø 16 mm metalrør Four Design A/S Faaborgvej 14 5854 Gislev Ordrenr. 645296-2-1 Bilag 2 Prøvningsrapport Materiale: Model: Four Cast 2 Four Møbeltype: Stol Længde: 507 mm Bredde: 581 mm Højde: 854 mm Vægt: 5,7 kg Materialer:

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR SUNDHED OG FØDEVARESIKKERHED

EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR SUNDHED OG FØDEVARESIKKERHED EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR SUNDHED OG FØDEVARESIKKERHED Direktorat F Levnedsmiddel- og Veterinærkontoret REFERENCENUMMER: DG(SANTE)/2014-7241- RS UDDRAG FRA RAPPORT OM LEVNEDSMIDDEL- OG

Læs mere

Kontraktansat personale

Kontraktansat personale Kontraktansat personale 1 Kontraktansat personale Spørgsmål: Ser DANAK ikke problemer med at rådgivere ansat og lønnet i et rådgivningsfirma udtager deres egne prøver i en anden virksomhed/laboratorie

Læs mere

Indledning Målet med denne aktivitet er at: Afdække løsningsrummet for risikobaseret rengøring i kødindustrien

Indledning Målet med denne aktivitet er at: Afdække løsningsrummet for risikobaseret rengøring i kødindustrien Rapport 31.12.2014 2003024 RENPÅNY Version1 AGLK/JUSS Kunder og myndigheders forventninger til risikobaseret rengøring (Milepæl 1, deliverable 1.1) Anette Granly Koch Baggrund Indledning Målet med denne

Læs mere

AML Akkreditering til Reverifikation (i udkast) Akkreditieringsdag 14. juni 2018

AML Akkreditering til Reverifikation (i udkast) Akkreditieringsdag 14. juni 2018 AML Akkreditering til Reverifikation (i udkast) Akkreditieringsdag 14. juni 2018 1 Baggrund Sikkerhedsstyrelsens krav til at foretage reverifikation af måleinstrumenter er ændret i maj 2018 og kravet om

Læs mere

Møbeltype: Høj barnestol Længde 440 mm Bredde: 582 mm Højde: 951 mm Vægt: 14,65 kg Materialer: Bøg/krydsfiner

Møbeltype: Høj barnestol Længde 440 mm Bredde: 582 mm Højde: 951 mm Vægt: 14,65 kg Materialer: Bøg/krydsfiner M-kids Janumvej 20 DK-9460 Brovst Ordrenr. 631254-1 Side 1 af 1 Bilag 2 Initialer laha/prni/hbs Prøvningsrapport Materiale: Model: Høj barnestol Møbeltype: Høj barnestol Længde 440 mm Bredde: 582 mm Højde:

Læs mere

Møbeltype: Bakke til høj barnestol Lab.nr.: 412419 Længde: 516 mm Bredde: 484 mm Højde: 40 mm Vægt: 1,45 kg Materialer: Sprøjtestøbt plast

Møbeltype: Bakke til høj barnestol Lab.nr.: 412419 Længde: 516 mm Bredde: 484 mm Højde: 40 mm Vægt: 1,45 kg Materialer: Sprøjtestøbt plast 4mykid ApS Att.: Anders Jørgensen Holmensvej 36 A 3600 Frederikssund Ordrenr. 412419 Bilag 2 Initialer laha/flg/hbs Prøvningsrapport Materiale: Model: PlayTray Møbeltype: Bakke til høj barnestol Lab.nr.:

Læs mere

Referat af bestyrelsesmøde i Danmarks 3R-Center den 3. februar 2015

Referat af bestyrelsesmøde i Danmarks 3R-Center den 3. februar 2015 Referat af bestyrelsesmøde i Danmarks 3R-Center den 3. februar 2015 Dagsorden 1. Godkendelse af dagsorden 2. Sekretariatet orienterer 3. Bestyrelsens arbejde i 2015 4. Årsrapport 5. Symposium 2015 6. Kendskab

Læs mere

Møbeltype: Kontorstol Lab.nr.: A Materialer: Metal

Møbeltype: Kontorstol Lab.nr.: A Materialer: Metal Labofa Stole A/S Att.: Finn Pedersen Borgergade 42 4241 Vemmelev Ordrenr. 470981 Bilag 2 Initialer laha/prni/hbs Prøvningsrapport Materiale: Model: Cobra Møbeltype: Kontorstol Lab.nr.: 470981A Materialer:

Læs mere

Ib Østergaard Rasmussen, Jacob Bøgh Andersen, Knud Henning Andersen, Marie Klarskov. 1. Godkendelse af dagsorden... 2. 2. Godkendelse af referat...

Ib Østergaard Rasmussen, Jacob Bøgh Andersen, Knud Henning Andersen, Marie Klarskov. 1. Godkendelse af dagsorden... 2. 2. Godkendelse af referat... Mødereferat Mødedato: Tirsdag den 9. februar 2010 Mødested: University College Sjælland Slagelsevej 7, 4180 Sorø Journalnummer: 7-03-001-0007 Til stede: Fraværende: Bente Sorgenfrey, Hans Stige (formand),

Læs mere

Akkreditering af laboratorier Nr. : AB 3 UDKAST Dato : Side : 1/11

Akkreditering af laboratorier Nr. : AB 3 UDKAST Dato : Side : 1/11 Side : 1/11 1. Anvendelsesområde 1.1 Denne akkrediteringsbestemmelse finder anvendelse ved DANAK s akkreditering af oratorier i henhold til: a. DS/EN ISO/IEC 17025 Generelle krav til prøvnings- og kalibreringsoratoriers

Læs mere

JH bød velkommen og orienterede om afbud. Mødet var det 4. møde i sektorudvalget,

JH bød velkommen og orienterede om afbud. Mødet var det 4. møde i sektorudvalget, 4. møde i DANAKs sektorudvalg for akkreditering til certificering Onsdag den 3. april 2013 hos DANAK, Dyregårdsvej 5B, Skovlunde 9. april 2013 Sag 21-06-0025 Deltagere: Anders Mortensen (AMO), Arbejdstilsynet

Læs mere

(Titler og referencer for harmoniserede standarder, som skal offentliggøres i henhold til EU's harmoniseringslovgivning) (EØS-relevant tekst)

(Titler og referencer for harmoniserede standarder, som skal offentliggøres i henhold til EU's harmoniseringslovgivning) (EØS-relevant tekst) C 209/12 DA Den Europæiske Unions Tidende 15.6.2018 Meddelelse fra Kommissionen i forbindelse med gennemførelsen af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 765/2008, Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

Afvigelsesbehandling. Akkrediteringsdage juni 2019 Thure Vigga Nygaard Ulrich - Ledende assessor

Afvigelsesbehandling. Akkrediteringsdage juni 2019 Thure Vigga Nygaard Ulrich - Ledende assessor Afvigelsesbehandling Akkrediteringsdage 12.-13. juni 2019 Thure Vigga Nygaard Ulrich - Ledende assessor 1 Udseende i dag (kundedatabase) --- Beskrivelse --- 2 NY NY Fremadrettet opbygning Omfang Korrektion

Læs mere

Referat af ordinær generalforsamlingen 2017 i Birkegårdens Grundejerforening

Referat af ordinær generalforsamlingen 2017 i Birkegårdens Grundejerforening Referat af ordinær generalforsamlingen 2017 i Birkegårdens Grundejerforening Tid og sted: 27. april 2017 Tapeten lille sal. Til stede: Hele bestyrelsen: formand Svend Erik Nissen, Næstformand Otto Larsen,

Læs mere

Generel bestemmelse om akkreditering af virksomheder Nr. : AB 1 Dato : Side : 1/8

Generel bestemmelse om akkreditering af virksomheder Nr. : AB 1 Dato : Side : 1/8 Side : 1/8 1. Anvendelsesområde 1.1 Denne akkrediteringsbestemmelse finder anvendelse på virksomheder, der ansøger om akkreditering af Den Danske Akkrediterings- fond (herefter ), eller som er akkrediteret

Læs mere

Styregruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger Referat af møde 2013/2, den 17. september 2013

Styregruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger Referat af møde 2013/2, den 17. september 2013 Til stede Lis Morthorst Munk (LMU) Anne Christine Duer (ACD) Helle Kølbæk Thomsen (HKT) Jette Thønnings (JTH) Kirsten J. Andersen (KJA) Kirsten Harbo (KiHa) Linda Bagge (LB) Pernille Weile (PW) Maj-Britt

Læs mere

Referat. Dato: Torsdag den 26. november 2015 kl til Tilstede

Referat. Dato: Torsdag den 26. november 2015 kl til Tilstede Referat Udvalg: PASS Dato: Torsdag den 26. november 2015 kl. 10.00 til 12.00 Emne: Referat Tilstede Ursula Dybmose, KL, næstformand Anne-Dorthe Sørensen, Danske Regioner Helle Stang Traasdahl, KL Lotte

Læs mere

Modtagekontrol af apparatur (til eget lab og hos kunde) Marianne Tambo Andersen Akkrediteringsdag 9. juni 2017

Modtagekontrol af apparatur (til eget lab og hos kunde) Marianne Tambo Andersen Akkrediteringsdag 9. juni 2017 Modtagekontrol af apparatur (til eget lab og hos kunde) Marianne Tambo Andersen Akkrediteringsdag 9. juni 2017 1 Modtagekontrol 1. Modtagelse af indkøbt udstyr af det akkrediterede laboratorium (vare).

Læs mere

Møbeltype: Stol Lab.nr.: B Længde: 532 mm Bredde: 472 mm Højde: 860 mm. Del 1: Funktionelle mål. Prøvet efter Tabel A.1 pkt

Møbeltype: Stol Lab.nr.: B Længde: 532 mm Bredde: 472 mm Højde: 860 mm. Del 1: Funktionelle mål. Prøvet efter Tabel A.1 pkt Four Design A/S Att.: Inge Prebble Faaborgvej 14 5854 Gislev Ordrenr. 451279 Bilag 3 Initialer laha/prni/hbs Prøvningsrapport Materiale: Model: Four Cast One Møbeltype: Stol Lab.nr.: 451279B Længde: 532

Læs mere

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Til: Følgegruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium cc: Fra: Ulla Lund Dato: 6. juni 2016 QA: Emne: Maj-Britt

Læs mere

B E S T Y R E L S E S P R O T O K O L

B E S T Y R E L S E S P R O T O K O L B E S T Y R E L S E S P R O T O K O L Bestyrelsesmøde nr. 6 18. juni 2015 Kl. 16.00 19.00 Campus Helsingør, Rasmus Knudsens Vej 9, 3000 Helsingør Rundvisning fra kl. 15.15 16.00 Spisning fra kl. 19.00

Læs mere

Bekendtgørelse om udstedelse af godkendelser for byggevarer i kontakt med drikkevand

Bekendtgørelse om udstedelse af godkendelser for byggevarer i kontakt med drikkevand Bekendtgørelse om udstedelse af godkendelser for byggevarer i kontakt med drikkevand I medfør af 28, stk. 2, 31, stk. 1, og 31 A, stk. 1, i byggeloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1185 af 14. oktober 2010,

Læs mere

Pro et Cons for akkreditering af højt specialiseret forsknings- og referencelaboratorium. Dorte Lau Baggesen, dyrlæge, Ph.D., MPG Afdelingschef

Pro et Cons for akkreditering af højt specialiseret forsknings- og referencelaboratorium. Dorte Lau Baggesen, dyrlæge, Ph.D., MPG Afdelingschef Pro et Cons for akkreditering af højt specialiseret forsknings- og referencelaboratorium Dorte Lau Baggesen, dyrlæge, Ph.D., MPG Afdelingschef Kort om og afd. for Fødevaremikrobiologi Den nationale referencelaboratorie

Læs mere

Spørgsmål fra laboratorium

Spørgsmål fra laboratorium Spørgsmål fra laboratorium Samme virksomhed med akkrediterede laboratorier i flere lande har oplevet, at der er forskel i den måde som akkrediteringsorganer, såsom DANAK, tolker ISO 17025: Dette giver

Læs mere

Implementering af DS/EN ISO/IEC 17025:2017 akkrediteringsdagen 14 juni Erik Øhlenschlæger, International Manager DANAK, ILAC AIC chair

Implementering af DS/EN ISO/IEC 17025:2017 akkrediteringsdagen 14 juni Erik Øhlenschlæger, International Manager DANAK, ILAC AIC chair Implementering af DS/EN ISO/IEC 17025:2017 akkrediteringsdagen 14 juni 2018 Erik Øhlenschlæger, International Manager DANAK, ILAC AIC chair 1 Plan for udvikling/revision af ISO 17025 WD June 2015 CD1 August

Læs mere

Studienævnsmøde den 19. september Studienævnet Engerom. Forum. Møde afholdt: 19. september Sted: Mødelokale

Studienævnsmøde den 19. september Studienævnet Engerom. Forum. Møde afholdt: 19. september Sted: Mødelokale I N S T I T U T F O R E N G E L S K, G E R M A N S K O G R O M A N S K K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Studienævnsmøde den 19. september 2012 M Ø D E R E F E R A T 19. SEPTEMBER 2012 Forum Studienævnet

Læs mere

Møbeltype: Længde: 495 mm Bredde: 567 mm Højde: 840 mm. Materialer: Sæde/ryg Plastic skal 7 mm

Møbeltype: Længde: 495 mm Bredde: 567 mm Højde: 840 mm. Materialer: Sæde/ryg Plastic skal 7 mm Four Design A/S Faaborgvej 14 5854 Gislev Ordrenr. 603552-1 Bilag 2 Initialer laha/prni/hbs Prøvningsrapport Materiale: Model: Four Sure 44 Møbeltype: Stol Længde: 495 mm Bredde: 567 mm Højde: 840 mm Vægt:

Læs mere

cc: Til: Fra: Ulla Lund Dato: QA: Emne: Bilag 1.3 Grundvand Ledningsevne Ilt (O Cl ) Bilag 1.4 Drikkevand Ilt (O Bilag 1.5 vand t. drikkev.

cc: Til: Fra: Ulla Lund Dato: QA: Emne: Bilag 1.3 Grundvand Ledningsevne Ilt (O Cl ) Bilag 1.4 Drikkevand Ilt (O Bilag 1.5 vand t. drikkev. Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger NOTAT Til: Styregruppen for Naturstyrels sens Referencelaboratorium cc: Fra: Dato: QA: Emne: Ulla Lund 26. juni 2013 Stine Kjær Ottsen Opdatering

Læs mere

Offentligt REFERAT Statikeranerkendelsesudvalget tirsdag den 19. september 2017 kl. 12:00 17:00 IDA Mødecenter, København

Offentligt REFERAT Statikeranerkendelsesudvalget tirsdag den 19. september 2017 kl. 12:00 17:00 IDA Mødecenter, København Offentligt REFERAT Statikeranerkendelsesudvalget tirsdag den 19. september 2017 kl. 12:00 17:00 IDA Mødecenter, København Fra Statikeranerkendelsesudvalget deltog: Henrik Mørup, Jeppe Jönsson, Ole Meinicke

Læs mere

Vejledning om egenkontrol med salmonella og campylobacter i fersk kød Juli 2011

Vejledning om egenkontrol med salmonella og campylobacter i fersk kød Juli 2011 Vejledning om egenkontrol med salmonella og campylobacter i fersk kød Juli 2011 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Indhold 1. Område...3 2. Målgruppe...3 3. Regler...3 4. Egenkontrolprogrammet...3

Læs mere

Journalistisk referat

Journalistisk referat Journalistisk referat Mødet i dag havde som hovedfokus at skabe overblik over de forskellige udvalg og deres arbejde, opdatere udvalgende, samt at diskutere strukturen for Studenterhuset herunder også

Læs mere

ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER

ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER Notat 11.4 dato den /7-011 ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER DÆKKET AF BKG. NR. 866 1 Bekendtgørelsens bilag 1.10, Kontrol af jord Endeligt forslag til kvalitetskrav for nye parametre

Læs mere

1. Godkendelse af referat fra sidste møde Godkendelse af dagsorden Rammeaftalen Budget 2016/

1. Godkendelse af referat fra sidste møde Godkendelse af dagsorden Rammeaftalen Budget 2016/ Referat Handicaprådet Tid Torsdag den 25. august 2016 - kl. 15:30 Sted Mødelokale 2 Bemærkning Afbud fra Erik Klindt Andersen. Afbud fra Kirsten Grove i stedet deltog Ingemann Jensen. Afbud fra Rie Nielsen.

Læs mere

Arbejdsprogram 2014 for Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger

Arbejdsprogram 2014 for Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger Arbejdsprogram 2014 for Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger Referencelaboratoriets arbejde består af en række løbende opgaver, der er beskrevet under punkt

Læs mere

Referat. Til Videreuddannelsesrådets medlemmer I Hospitalsenheden Vest

Referat. Til Videreuddannelsesrådets medlemmer I Hospitalsenheden Vest Hospitalsenheden Vest Administrationen HR Til Videreuddannelsesrådets medlemmer I Hospitalsenheden Vest Lægårdvej 12 DK-7500 Holstebro Tel. +45 9912 5000 Fax. +45 9912 5090 post@vest.rm.dk www.vest.rm.dk

Læs mere

Referat Anerkendelsesordningen for statikere Anerkendelsesudvalget Tirsdag 3. februar 2015, kl. 13.00-17.30 Ingeniørhuset, København

Referat Anerkendelsesordningen for statikere Anerkendelsesudvalget Tirsdag 3. februar 2015, kl. 13.00-17.30 Ingeniørhuset, København Referat Anerkendelsesordningen for statikere Anerkendelsesudvalget Tirsdag 3. februar 2015, kl. 13.00-17.30 Ingeniørhuset, København Anerkendelsesudvalget: Henrik Mørup (formand), Niels-Jørgen Aagaard

Læs mere

REFERAT. Statens Kunstfonds Bestyrelse Møde nr. 10 Mødedato: 2. december 2015 Tidspunkt: Kl. 10.00 16.00 Sted: Lokale 8

REFERAT. Statens Kunstfonds Bestyrelse Møde nr. 10 Mødedato: 2. december 2015 Tidspunkt: Kl. 10.00 16.00 Sted: Lokale 8 7. december 2015 Statens Kunstfonds Bestyrelse Møde nr. 10 Mødedato: 2. december 2015 Tidspunkt: Kl. 10.00 16.00 Sted: Lokale 8 REFERAT Til stede fra bestyrelsen: Gitte Ørskou (fmd.), Anne Lise Marstrand-Jørgensen

Læs mere

Model: Klarskov Egoret højstol. Møbeltype: Høj barnestol Lab.nr.: 469420 Længde: 529 mm Bredde: 529 mm Højde: 808 mm

Model: Klarskov Egoret højstol. Møbeltype: Høj barnestol Lab.nr.: 469420 Længde: 529 mm Bredde: 529 mm Højde: 808 mm Klarskov ApS Att.: Ros-Mari Mattsson Ladegårdsgade 74 5610 Assens Ordrenr. 469420 Bilag 2 Initialer laha/prni/hbs Prøvningsrapport Materiale: Model: Klarskov Egoret højstol Møbeltype: Høj barnestol Lab.nr.:

Læs mere

Møbeltype: Længde: 507 mm Bredde: 581 mm Højde: 854 mm. Materialer: Stel: Ø 16 mm metalrør

Møbeltype: Længde: 507 mm Bredde: 581 mm Højde: 854 mm. Materialer: Stel: Ø 16 mm metalrør Four Design A/S Faaborgvej 14 5854 Gislev Ordrenr. 645296-1-1 Bilag 2 Initialer laha/prni/hbs Prøvningsrapport Materiale: Model: Four Cast 2 Four Møbeltype: Stol Længde: 507 mm Bredde: 581 mm Højde: 854

Læs mere

DANAK Brugervejledning til DANAK WEB-tool Side 1 af 20. Brugervejledning til DANAK WEB-tool

DANAK Brugervejledning til DANAK WEB-tool Side 1 af 20. Brugervejledning til DANAK WEB-tool 2012-11-13 DANAK Brugervejledning til DANAK WEB-tool Side 1 af 20 Brugervejledning til DANAK WEB-tool Side 2 af 20 Indholdsfortegnelse 1 Introduktion... 3 2 Login på systemet... 3 3 Mine sager... 3 4 Skærmbilledet

Læs mere

Materiale: Model: Innotab Møbeltype: Skriveplade Lab.nr.: Vægt: 9,55 kg Materialer: Kompaktlaminat

Materiale: Model: Innotab Møbeltype: Skriveplade Lab.nr.: Vægt: 9,55 kg Materialer: Kompaktlaminat Four Design A/S Att.: Inge Prebble Faaborgvej 14 5854 Gislev Ordrenr. 586745 Bilag 2 Initialer laha/prni/hbs Prøvningsrapport Materiale: Model: Innotab Møbeltype: Skriveplade Lab.nr.: 586745-3 Vægt: 9,55

Læs mere

Møbeltype: Længde: 550 mm Bredde: 520 mm Højde: 835 mm. Ø 11 mm metalramme

Møbeltype: Længde: 550 mm Bredde: 520 mm Højde: 835 mm. Ø 11 mm metalramme Four Design A/S Faaborgvej 14 5854 Gislev Ordrenr. 603552-7-1 Bilag 2 Initialer laha/prni/hbs Prøvningsrapport Materiale: Model: Four Sure 88 Møbeltype: Stol Længde: 550 mm Bredde: 520 mm Højde: 835 mm

Læs mere

Referat af ESB-styregruppemøde den 13. december 2010 kl. 10.00 15.00 på Syddansk Erhvervsskoles Kursuscenter, Munkerisvej 161, 5220 Odense SØ

Referat af ESB-styregruppemøde den 13. december 2010 kl. 10.00 15.00 på Syddansk Erhvervsskoles Kursuscenter, Munkerisvej 161, 5220 Odense SØ Deltagere: ESB-netværkets styregruppe o Karin Rosenmejer o Kirsten Habekost o Mia Rasmussen o Mogens Schlüter o Yvonne Andersen o Anne Birthe Mortensen (suppleant) ESB-sekretariatet: o Anette Halvgaard

Læs mere

Møbeltype: Bord Lab.nr.: 429756C Længde: 1800 mm Bredde: 800 mm. Enkeltresultater fremgår af bilag 1.

Møbeltype: Bord Lab.nr.: 429756C Længde: 1800 mm Bredde: 800 mm. Enkeltresultater fremgår af bilag 1. Birkemose A/S Att.: Inge Prebble Faaborgvej 14 5854 Gislev Ordrenr. 429756 Side 1 af 1 Bilag 2 Initialer laha/flg/hbs Prøvningsrapport Materiale: Model: Four Eating Møbeltype: Bord Lab.nr.: 429756C Længde:

Læs mere

Den danske Akkrediteringsfond. Brugervejledning til DANAK s kundeportal og afvigelsesdatabase

Den danske Akkrediteringsfond. Brugervejledning til DANAK s kundeportal og afvigelsesdatabase Den danske Akkrediteringsfond Brugervejledning til DANAK s kundeportal og afvigelsesdatabase Side 1 Brugervejledning til DANAK s kundeportal og afvigelsesdatabase DANAK s kundeportal og afvigelsesdatabase

Læs mere

41. møde i DANAK's sektorudvalg for kalibrering

41. møde i DANAK's sektorudvalg for kalibrering 41. møde i DANAK's sektorudvalg for kalibrering 10-08-2015 Sag 21-06-0001 mta Tid: Tirsdag den 28. april 2015 kl. 10.30-14.30 Sted: Deltagere: Afbud: Referent: DANAK, Dyregårdsvej 5B, 2740 Skovlunde Jan

Læs mere

Møbeltype: Stol Materialer: Sæde: Ø 325 copolymer polypropylen 10 mm forkromet stålrør Vægt: 2,15 kg

Møbeltype: Stol Materialer: Sæde: Ø 325 copolymer polypropylen 10 mm forkromet stålrør Vægt: 2,15 kg Genito A/S Scandinavian Turnkey Design Att: Anja Pedersen Vestergade 28 A 8860 Ulstrup Ordrenr. 633465-1 rev 1 Bilag 4 Initialer laha/prni/hbs Prøvningsrapport Materiale: Model: Space 460 og 660 Møbeltype:

Læs mere