Gullev-Bøgeskov. Bopladsfund fra stenalder, bronzealder og jernalder.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Gullev-Bøgeskov. Bopladsfund fra stenalder, bronzealder og jernalder."

Transkript

1 Gullev-Bøgeskov. Bopladsfund fra stenalder, bronzealder og jernalder. Martin Mikkelsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2015 Bygherrerapport nr. 84 Bygherre: N1 A/S ISBN

2 2 Indledning Området omkring Gullev i den sydøstlige del af Viborg Kommune (fig. 1a-b) har vist sig at være en arkæologisk guldgrube. Fig. 1a-b. Undersøgelsernes placering i Viborg Kommune. Baggrundskort Geodatastyrelsen Ved Gullev kan man næsten ikke stikke spaden i jorden uden at gøre fund, og på Viborg Museum har vi da også en række fund, der blev gjort af gravrøvere og bønder fra sidste halvdel af 1800-tallet og fra første halvdel af 1900-tallet. F.eks. har museet fund fra yngre stenalder (fig. 2-3), fra tidlig ældre bronzealder (fig. 4), fra yngre bronzealder (fig. 5) og fra ældre jernalder (fig. 6-7). Fig Stridsøkse og påbegyndt køllehoved fra yngre stenalder. Indkommet 1868 og ".. funden i en lille forhøining paa Bøgeskov Gullev Sogn." Fig. 4. Bronzeøkse fra ældre bronzealder. Indkommet 1925 og "Fundet af Peter Jacobsen Bakkerne ved Bøgeskov, Gullev sogn.".

3 3 Fig. 5. Bronzesværd fra yngre bronzealder. Indkommet i 1867 og fundet i en høj i Gullev sogn. Fig Lerkar fra ældre jernalder. Indkommet 1868 fra vejbetjent Lund og ".. funden i en gruusgrav paa Bøgeskov Mark.".

4 4 Arkæologiske undersøgelser mellem Gullev og Bøgeskov Fra 1974 til 2015 er der foretaget ret omfattende arkæologiske undersøgelser i området mellem Gullev og Bøgeskov (fig. 8). Fig. 8. Arkæologisk undersøgte områder mellem Gullev og Bøgeskov. Rød: Søgegrøfter og udgravningsfelter. Blå linie: Elkabeltracé. Baggrundskort Geodatastyrelsen Den første professionelle udgravning omfattede gravhøjen Sortehøj, som blev undersøgt, da man i 1974 lavede en ny vej vest for Gullev. Her blev bl.a. fundet en gravlagt bueskytte, der ud over en flot flintdolk også havde fået et kogger med fire pile med flintpilespidser med i graven (fig. 9). Graven er fra dolktiden ca. ca f.kr. Fig. 9. Sortehøj. Fund af dolk og fire pilespidser i bueskyttegrav fra yngre stenalder.

5 Derefter blev der i 1990 erne foretaget omfattende udgravninger på og ved Brokbakken, hvor man bl.a. fandt adskillige spor efter bronzestøbning fra yngre bronzealder samt en gravplads med over 25 grave fra ældre jernalder. Endelig er der i slutningen af 1990erne samt fra foretaget udgravninger forud for planlagte dybdepløjninger til skovrejsninger. Her er især fundet bopladser med huse/gårde fra ældre jernalder, men også fund fra bronzealderen. 5

6 6 Resultater fra udgravninger på elkabeltracé i De arkæologiske undersøgelser forud for nedgravningen af to elkabler omfattede kun en ca. 1,6 km lang strækning, men resulterede i fund af mange fortidsminder fra både yngre stenalder, bronzealder og ældre jernalder (fig. 10). Fundene viser, at dette område mange gange i forhistorien har været yderst attraktivt, måske fordi det er placeret på relativt flade arealer på kanten af højdedraget lige oven for Gudenådalen. Fig. 10. Arkæologiske lokaliteter på 1,6 km lang strækning mellem Gullev og Bøgeskov. Lilla linje viser placering af tracé, rød angiver fund fra yngre stenalder, grøn fund fra bronzealderen og blå er fund fra ældre jernalder. Sort angiver de enkelte lokaliteters navne. Især området lige syd/sydøst for gården Skallegård rummede mange spor efter fortidsminder fra et tidsrum på over ca år, nemlig fra ca f.kr. til ca. 150 e.kr. Men også en række andre steder blev gjort spændende fund. I det følgende vil de vigtigste resultater af udgravningerne blive kort præsenteret med de ældste fund først og de yngste til sidst.

7 7 Yngre stenalder Før vi begyndte de arkæologiske undersøgelser på elkabeltraceet vidste vi godt, at der var en chance for at gøre fund fra yngre stenalder eller bondestenalderen, som omfatter tidsrummet fra ca til 1700 f.kr. Det skyldtes ikke alene de fine fund fra bueskyttegraven i Sortehøj (se fig. 9), men også flere andre fund i nærheden af traceet (fig. 11). Endnu en formodet bueskyttegrav var fundet i Troldhøj lidt sydvest for Bøgeskov, og på Brokbakken var fundet dårligt bevarede spor efter en hustomt samt bl.a. en flintdolk og en såkaldt skaftskraber. Fig. 11. Gullev. Fund fra enkeltgravskultur og dolktid. Ved udgravningerne på elkabeltraceet blev der da også to steder fundet bebyggelsesspor fra yngre stenalder (fig. 11). På lokaliteten Bøgeskov III blev fundet betydelige dele af et stort lerkar, der har været ornamenteret på hele overdelen (fig. 12). Fig. 12. Bøgeskov III. Dele af knust, ornamenteret lerkar. Fig. 13. Skallegård Syd. Ca. 15 cm lang flintdolk fra dolktiden. Har oprindeligt været længere.

8 Lerkarret er formodentlig fra en ældre del af dolktiden, dvs. fra tidsrummet mellem ca og 1950 f.kr. og tæt ved fundet blev også fundet enkelte stolpehuller. Vi tror, at der her har ligget et hus og faktisk er det muligt, at dette hus har været i brug på den tid, hvor bueskytten i Sorthøj blev begravet. Lidt sydvest for gården Skallegård i Bøgeskov har der formodentlig også ligget et hus (fig. 14). Her blev der ved udgravningen af en jernalderboplads også fundet stolpehuller og andet, der med sikkerhed er ældre end jernalderbebyggelsen. Vi tror, at 4-5 stolpehuller beliggende på række viser placeringen af et toskibet hus fra en senere del af dolktiden, måske fra tidsrummet f.kr. Datidens toskibede huse havde kun en rækker stolper ned midt gennem huset til at bære taget. Når vi daterer hustomten til denne tid, skyldes det dels fundet af en flintdolk (fig. 13), men også fund af lerkarskår og stykker af to slibesten til at slibe flintøkser på. Et andet stykke af en flintdolk fra samme tid blev fundet lidt vest for hustomten. Fig. 14. Skallegård Syd. Spor efter formodet hustomt og nærliggende fund fra dolktiden angivet med rød. Fundene fra Gullev/Brokbakken/Bøgeskov viser uden tvivl, at højdedraget på kanten til Gudenådalen har været attraktivt i slutningen af bondestenalderen. Der gemmer sig givetvis mange flere fund i området, men vi må også erkende, at bevaringsforholdene indtil videre ikke har været ret gode. Moderne pløjning er gået så dybt, så at der kun er ringe rester tilbage.

9 9 Bronzealder. Vores forhåbninger om at gøre fund fra især yngre bronzealder var betydelige før undersøgelserne på elkabeltraceet. De omfattende spor efter bosættelse og ikke mindst fund fra bronzestøbning på og ved Brokbakken er meget usædvanlige, og det gælder også enkelte rige gravfund i Lundhøje lige øst for Gullev. Derfor er alle nye fund fra især yngre bronzealder yderst velkomne. Vores drømme blev ikke gjort til skamme. Hele fem eller måske endog seks steder blev der gjort nye fund (fig. 15). Fig. 15. Gullev. Fund fra bronzealder. For det første fandt vi mange steder såkaldte jordovne eller kogegruber. En mere præcis betegnelse er ild-/kogegruber, fordi de i bunden ofte har et tydeligt sort lag trækul lige under mange ildsprængte sten (fig. 16). Fig. 16. Ild-/kogegruber fra henholdsvis Bøgeskov III og Skallegård Vest. De kan have mere eller mindre rundet bund, men fælles for dem er, at de som regel formodes at have været brugt til madlavning. Vi fandt i alt over 50 af disse gruber på det op til 14 m brede elkabeltrace. Vi har tidligere fundet flere hundrede af disse gruber på og ved Brokbakken og også et betydeligt antal på lokaliteten Bøgeskov I. Vi vil gætte på, at afrøm-

10 10 mede vi hele området ved Gullev/Bøgeskov ville der blive fundet langt over sådanne ild-kogegruber. Lige syd for Brokbakken er der fundet flere lange rækker af ild-/kogegruber og disse rækker må hver for sig formodes at være anlagt ved en enkelt lejlighed, hvor mange mennesker skulle bespises. Jeg tror det samme er tilfældet med de samlinger af relativt ensartede gruber, som også findes i området. En sådan uorganiseret samling fandt vi på lokaliteten Skallegård Vest, hvor der i det her knap 13 m brede afrømmede felt fandtes 21 ild- /kogegruber på toppen af en svag højning (fig. 17). Her var der ingen spor efter bebyggelse og selv om det ikke kan udelukkes, at der har ligget et samtidigt hus i nærheden, er jeg mere tilbøjelig til at tro, at det ikke har været tilfældet. Fig. 17. Skallegård Vest. Uorganiseret samling af ild-/kogegruber på top af højning. Man kan godt blive lidt træt af at finde så mange ild-/kogegruber, dels fordi der sjældent bliver gjort spændende fund i dem, dels fordi de med de mange sten er trælse at grave sig ned igennem. Noget mere spændende er det at finde spor efter huse og de dertil knyttede aktiviteter, og heldigvis fandt vi to steder hustomter. Ved Gullev NV fandt vi spor efter et noget mærkeligt treskibet hus (fig. 18). Fig. 18. Gullev NV. Spor efter treskibet hus og dertil hørende aktivitetsområde?

11 11 Vi kender adskillige eksempler på trapezformede huse fra bronzealderen, dvs. huse der er tydeligt bredere i den ene ende end i den anden. Men huset fra Gullev NV har tilsyneladende været over 9 m bredt i vestenden og under 7 m bredt i østenden og derfor meget bredere mod vest end mod øst. Det kunne se ud til, at de fleste af de klart trapezformede huse er fra ca f.kr. og dermed fra midten af bronzealderen. Det er også tilfældet med huset fra Gullev NV, men det forklarer jo ikke husets form. Måske skal den knyttes til den ovn, der har været næsten midt i huset (fig. 18). Ovnen havde i bunden et sort askeholdigt lag og der over et massivt lag varmepåvirket og derved rødfarvet ler (fig. 19). Ovnen var placeret nær en ild-/kogegrube, der formodes at have fungeret som husets ildsted og jordovn. Hvad har ovnen været brugt til? Det kunne ligne resterne af en keramikovn, altså en ovn hvori man har brændt lerkar (se nedenfor), men en sådan ville næppe være placeret inde i et hus. Måske skal vi i stedet se ovnen i relation til bronzestøbning. Et andet fund, nemlig grebet til en lille, mulig digel (fig. 20) blev nemlig fundet i aktivitetsområdet lige vest for huset. Den kunne antyde, at der er foregået bronzestøbning på stedet. Fig. 19. Gullev NV. Ovn under udgravning. Ovn i snit Fig. 20. Gullev NV. Greb til en lille digel til bronzestøbning?

12 12 Ved Bøgeskov III fandt vi spor efter to huse, hvoraf i hvert fald det lille hus II er fra bronzealderen (fig. 21). Tæt ved det større og usikkert daterede hus I fandt vi to ildsteder, som helt sikkert ikke har været placeret inde i et hus, men ude i det fri. I det ene af disse ildsteder blev der fundet en slibesten (fig. 22). Der er også usikkerhed om denne stens brug, men jeg gætter på, at den i hvert fald har været brugt til slibning og opskærpning af bronzeredskaber. Måske kan den regelmæssige halvkugleformede underdel være brugt til at hamre bronzegenstande i den rigtige form. Fig. 21. Bøgeskov III. Oversigtsplan med to langhuse, ild/-kogegruber og to fritliggende ildsteder. Fig. 22. Bøgeskov III. Slibesten fundet indlejret i ler i ildsted. Selv om undersøgelserne på elkabeltraceet kun omfattede en indtil ca. 14 m bred bane over en 1,6 km lang strækning, så viste udgravningerne endnu engang, at området ved Gullev-Bøgeskov rummer mange spor efter bosættelse og aktiviteter i bronzealderen. Jeg er ikke i tvivl om, at fra ca til i hvert fald ca. 700 f.kr. er dette område et af de mest betydende i museets ansvarsområde, der omfatter hele Viborg Kommune.

13 13 Ældre jernalder I undersøgte museet mange grave fra ældre romersk jernalder (ca e.kr.). Blandt gravene var der to usædvanligt velbevarede grave, hvor omfattende dele af skeletterne var bevaret (fig. 23). Ud fra de bevarede knogler og dele af kranierne kunne det ses, at de døde lå sammenbøjede i gravenes nordvestdel. Med sig havde de fået et helt sæt lerkar lige fra et stort fad til en lille kop. Da der blev fundet dyreknogler, har man også fået mad med, en god saftig steg var vel passende. Fig. 23. Brokbakken. Jordfæstegrav med velbevarede dele af den gravlagte (rød) samt medgivne lerkar og mad bevaret i form af dyreknogler (nederst t.v.). Siden udgravningerne på Brokbakken har vi spurgt os selv om, hvor de begravede i sin tid boede? De efterfølgende omfattende undersøgelser lige syd for Brokbakken viste ingen bebyggelsesspor fra denne tid, så der var det i hvert fald ikke. Ved udgravningerne på elkabeltraceet fra Gullev til Bøgekov kom vi måske nærmere et svar. På lokaliteten Skallegård Syd fandt vi omfattende spor efter huse og andre anlæg fra ældre jernalder (fig. 24), og de yngste huse kan måske være samtidig med gravpladsen på Brokbakken, selv om der er 500 m fra gravpladsen og den nu lokaliserede boplads.

14 14 Fig. 24. Gullev. Fund fra ældre jernalder. Lysblå: Førromersk jernalder ( f.kr.). Mørkblå: Fund fra sen førromersk og fra ældre romersk jernalder (100 f.kr. til 174 e.kr.). Fundene fra ældre jernalder ved Skallegård Syd var meget omfattende med spor efter mindst 7-8 huse samt en række råstofgruber med bopladsaffald og spor efter ovne (fig. 25). Nogle få af fundene skal præsenteres her. Fig. 25. Skallegård Syd. Samlet oversigt over de væsentligste fund fra ældre jernalder ca. 550 f.kr. til 174 e.kr.

15 15 Det ser ud til, at man tidligt i jernalderen har været yderst interesseret i råmateriale fra undergrunden, der her består af ler, nogle steder dog lige under et tyndt lag sand. Det såkaldte grubekompleks K8 (fig. 25) var over 20 m i diameter og med en anslået gennemsnitlig dybde på 1 m, så er der her opgravet over 30 m 3 råjord! Det kan have været her, at man har hentet ler til bl.a. gulve og vægge til de mange huse, der over flere hundrede år blev anlagt m nordvest for gruben. Men flere mindre gruber er faktisk mere spændende. Det gælder bl.a. den nærliggende grube K7, hvor man først har gravet efter ler, men derefter er hullet blevet brugt til flere forskellige formål (fig ). Fig. 26. Skallegård Syd. Gruber K7 efter afrensning lige under det moderne pløjelag. Allerede efter afrensningen kunne vi se en hel del rødbrændt ler (fig. 26), og ved at afgrave de øvre lag nåede vi flere steder ned til massive rødbrændte lerlag, der var aflange og nærmest trugformede (fig ). Fig. 27. Skallegård Syd. Massivt rødbrændt lerlag.

16 16 Fig. 28. Skallegård Syd. Massivt rødbrændt lerlag i et aflangt nærmest trugformet forløb. Bemærk dele af et knust lerkar lige ved siden af laget. Vi tror, at disse lag er de sidste rester af datidens ovne til brænding af lerkar. Således fandt vi masser af lerkarskår og i et enkelt tilfælde også størstedelen af et knust lerkar liggende lige ved siden af en af disse formodede ovnrester (fig. 28). Det viste sig, at gruben rummede adskillige rester af sådanne ovne (fig. 29). I det snit, vi lavede i gruben, kunne der i hvert fald udskilles spor efter mindst fire ovne anlagt i forskellige dybder og forskudt for hinanden. Fig. 29. Skallegård Syd. Massive rødbrændte lerlag i grube K7.

17 17 De lerkar, vi fandt i gruberne med ovne, var alle fra den tidligste del af ældre jernalder, dvs. fra tiden ca. 500 til 400 f.kr. (fig. 30). I det trods alt smalle trace fandt vi tre gruber med denne slags ovnrester og dertil kommer yderligere gruber fra samme tid uden spor efter ovne, men med omfattende fund af dele af lerkar. Der må derfor være foregået masseproduktion af lerkar på denne tid ved Skallegård Syd. Fig. 30. Skallegård Syd. Dele af lerkar fra tidlig ældre jernalder, ca f.kr. Med den omfattende produktion af lerkar, så må vi formode, at man også har boet her på dette tidspunkt, og faktisk har vi formodentlig fundet spor efter et dårligt bevaret hus (hus V), der kan være fra denne tid (fig. 31). Fig. 31. Skallegård Syd. Dårligt bevaret treskibet hus fra tidlig ældre jernalder?

18 18 Blandt en masse andre anlægsspor fandt vi dog kun spor efter hullerne til de stolper, der har båret hele tagkonstruktionen. Derimod fandt vi ikke spor efter sikre indgange og slet ingen spor efter husets vægge. På fig. 31 er der derfor angivet to mulige placeringer af væggen, og placeringen af væggen er faktisk meget vigtig lige netop for dette hus. Det skyldes, at vi også her fandt et usædvanligt anlæg (K140) med dele af knuste lerkar (fig. 32). Lerkarrene er fra tidlig ældre jernalder og dermed fra samme tid som gruberne med resterne af ovne og måske også fra samme tid som huset. Hvis dette anlæg har været placeret lige inden for husets nordvæg, kan det tolkes som et husoffer, men har det været placeret lige uden for, må det nærmere betegnes som et gårdsoffer, hvis det da skal knyttes til huset. Fig. 32. Skallegård Syd. Anlæg K140 med knuste lerkar i tre niveauer. Vi har efter udgravningen fået samlet dele af lerkarrene (fig. 33). Det har vist sig, at det nederste lerkar havde den specielle form for krave på randen, vi ofte finder på lerkar, der er lavet på overgangen mellem bronzealder og jernalder, dvs. ca. 500 f.kr. Dette lerkar har desuden, ret så usædvanligt, tre runde indtryk placeret i en trekant på karsiden (fig. 33 nederst). Sådanne runde indtryk findes af og til, men som regel kun to ved siden af hinanden og i de tilfælde ligner de et sæt øjne. Hvad der er meningen med at placere tre ved siden af hinanden, ved vi desværre ikke, men det forstærker indtrykket af, at der er tale om et offeranlæg. De to andre lerkar har ikke krave på randene, men det øverst placerede lerkar er med sine fire hanke også lidt usædvanligt (fig. 33 øverst).

19 Fig. 33. Skallegård Syd. Lerkar fra offeranlæg K140. Placeret i den rækkefølge fra oven og ned, som de blev fundet i anlæg K

20 20 Vi fandt, som det fremgår af fig. 25, også en række andre hustomter ved Skallegård Syd. Et af disse hustomter (hus III) havde spor efter væg og indgange (fig. 34). Det betyder, at vi med stor sikkerhed kan bestemme husets størrelse til ca. 60 m 2. Her i den tidlige jernalder omkring f.kr. er det en ret typisk husstørrelse, husene var ret små på den tid. I forbindelse med hus III ser det ud til, at huset har været klart adskilt i to-tre rum. I midten et smalt indgangsrum, og mod øst ser der ud til at have været båseskillerum til dyr og dermed været stald. Det indebærer formodentlig, at husets vestende, som i mange andre huse, har været brugt til beboelse. Fig. 34. Skallegård Syd. Spor efter treskibet hus fra førromersk jernalder, ca f.kr. Men vi fandt også endnu bedre bevarede hustomter, og her skal især hus I fremhæves. Lige under det moderne pløjelag stødte vi på jernslagger samt en lille stensamling og rester af en rødbrændt lerkappe til et ildsted (fig. 35). Fig. 35. Skallegård Syd. Rester af ildsted med rødbrændt lerkar og derunder et lag sten.

21 21 Det gjorde os yderst forsigtige, og derfor bortgravede vi i første omgang kun det moderne pløjelag i et område omkring ildstedet. Det gav pote, fordi der udover mange små jernslagger kunne ses rester af et lergulv og heri mange små rødfarvede partier (fig. 36). Fig. 36. Skallegård Syd. Hus I. Rester af gulvlag med ildsted (rød skravering) og med rødfarvede partier. Blå stjerner viser fundsteder for nogle af de mange jernslagger. Med sort stiplet linje er angivet husets omrids, sådan som det senere blev konstateret (fig. 39). De rødfarvede dele af lergulvet skyldes uden tvivl, at der på disse steder er sket en kraftig opvarmning, og da der samtidig lå en del små jernslagger (fig. 37) på eller nedpresset i gulvlaget, er vi ikke i tvivl om, at her er der tale om jernsmedens hus. Smeden har gang på gang opvarmet jern for at lave eller opskærpe jernredskaber. Fig. 37. Skallegård Syd. Urenset kalotformet jernslagge (tv.), renset stykke af kalotformet jernslagge (i midten) og små jernslagger fra hus I (th.)

22 22 Det er derfor heller ikke mærkeligt, at vi fandt andre af smedens redskaber i resterne af huset. Det drejer sig dels om mange knusesten, hvoraf enkelte også har været brugt som amboltsten samt om slibe-/hvæssesten (fig. 38). Fig. 38. Skallegård Syd. Knusesten (tv.) samt stykker af slibe-/hvæssesten. Så velbevarede dele af et hus er vi ikke vant til. Det var derfor med spænding, at vi gravede dybere for at finde ud af, hvordan sporene efter husets konstruktion tog sig ud, når vi nåede ned til undergrunden. Vi blev ikke skuffede. Godt nok var sporene efter selve huskonstruktionen ikke omfattende, idet de bestod af tagstolpehuller til et treskibet langhus. Men i tilknytning til dem fremkom der spor efter en stolpesat palisade, der ikke alene stod i husets nordvæg, men som så ud til at have omgivet hele gården (fig. 39). Fig. 39. Skallegård Syd. Spor efter hus I i undergrund. Mørkeblå: Spor efter husets konstruktion og tilhørende palisadehegn.

23 23 Hus I er fra midten af ældre jernalder og dermed fra tidsrummet mellem ca. 100 f.kr. til ca. 100 e.kr. Det er ikke ualmindeligt, at vi finder spor efter gårde, der har været omkranset med hegn. Men som regel viser sporene af disse hegn, at de har været ret spinkle fletværkshegn, men det har ikke været tilfældet her. Her har hegnet bestået af ret tæt stillede stolper, der været gravet mindst 50 cm ned under den daværende overflade (fig. 40). Fig. 40. Skallegård Syd. Spor efter fem nedgravede stolper til palisadehegn omkring gården med hus I. Der ses også flere dyregange. Ved Skallegård Syd er der ikke alene fundet spor efter én, men efter to gårde, der har været palisadeomkransede (fig. 41). De to gårde minder om hinanden i deres layout, idet de udgravede langhuse i begge tilfælde har ligget langs med nordsiden af palisaden. Det kunne ikke umiddelbart afklares, om gårdene har stået på samme tid eller ej, men jeg er mest tilbøjelig til at tro, at gården med hus I er blevet afløst af gården med hus II, og at der i begge tilfælde er tale om smedens gård (i nogle generationer). Det er desuden en nærliggende tanke, at når smeden har boet i landsbyens bedste gård, så har han også været landsbyleder. Fig. 41. Skallegård Syd. Gårde (mørkeblå) med palisader. Ved udgravningen blev der gjort mange fund i området med hustomterne, og det var selvfølgelig ikke bare spor efter smedens aktiviteter, der dukkede op. Der blev således også fundet stykker til mange lerkar, men som regel kun små stykker affald. I enkelte tilfælde blev der dog fundet større stykker, bl.a. et lerlåg med afbrudt hank og halvdelen af et lille lerkar (fig. 42). De yngste fund fra bosættelsen ved Skallegård Syd er fra ældre romersk jernalder ca e.kr., og dermed kan de yngste huse/gårde være fra samme tid som gravpladsen på Brokbakken, jf. den oven for omtalte grav med skeletrester (fig. 23).

24 24 Fig. 42. Skallegård Syd. Låg med afbrudt hank samt et ca. 11 cm højt urtepotteformet lerkar med hank. Efter at man omkring 100 e.kr. flyttede fra landsbyen ved Skallegård Syd, har vi ikke flere spor efter bosættelser. Vi forventer, at der i hvert fald er en landsby fra yngre jernalder/vikingetid ret tæt ved Gullev, men den har vi formodentlig ikke fundet de ringeste spor efter. Ved Skallegård Syd kunne vi se spor efter et større marksystem bestående af N- orienterede højryggede agre, men de kan meget vel høre til Gullev, efter at denne landsby blev etableret, vel engang i 1000-tallet. De arkæologiske udgravninger på elkabeltraceet fra Gullev til Bøgeskov gav altså usædvanligt mange og til dels omfattende resultater. De viste, at der i dette område stadig er masser af ukendte fortidsminder, selv om den moderne pløjning hvert år tager sin lille bid. Siden udgravningerne blev afsluttet for ca. 10 år siden, har vi da også foretaget omfattende udgravninger af jernalderlandsbyen ved Skallegård Syd. De sidste år har detektorfolk endvidere gjort en række fine fund, bl.a. stykker af bronzesværd og dolke fra ældre bronzealder. Fundene omfatter også en lille tveægget pilespids (?) fra bronzealderen. Dertil flere stykker af genstande fra yngre jernalder, bl.a. enkelte stykker af smykker i form af såkaldte fibler (fig. 43). De kan måske vise os, hvor den manglende landsby fra denne tid har været placeret. Fig. 43. Detektorfund fundet nær Gullev. Bronzepilespids(?) fra yngre bronzealder ca f.kr. og stykke af en såkaldt næbfibel fra germansk jernalder ca e.kr.

25 25 Relevant litteratur Jørgen Jensen: Danmarks Oldtid Bronzealder København Bertelsen m.fl.: Bronzealderens bopladser i Viborg Amt. Skive Museum Ethelberg, Per; Nis Hardt, Bjørn Poulsen & Anne Birgitte Sørensen 2003: Det sønderjyske landbrugs historie: jernalder, vikingetid og middelalder. Haderslev. Jensen, Jørgen 2003: Danmarks Oldtid Jernalder 500 f.kr. 400 e.kr. København Diverse oplysninger: Viborg Museums j. nr.: VSM 08936, 08937, 08938, og Lokaliteter: Bøgeskov Bakker, Skallegård Vest, Skallegård Syd, Bøgeskov III og Gullev NV. Sogn, herred og gl. amt: Gullev, Houlbjerg, Viborg Fund og Fortidsminder: , 86-88, 117 og 119 Kulturarvsstyrelsens j. nr.: Bygherre: N1 A/S Areal: Ca. 2,25 ha. Deltagere i udgravningerne: Sanne Boddum (daglig leder) Mikael H. Nielsen Mogens Sørensen Hans Jørgen Kristensen Rune Lesner Martin Mikkelsen (daglig leder og beretningspligtig) Entreprenør: Svend E. Madsen A/S, Bjerringbro Dokumentationsmaterialet bestående af beretning, tegninger, fund, fotos m.v. opbevares på Viborg Museum, Hjultorvet 4, 8800 Viborg. Undersøgelsen er betalt af bygherren og Viborg Museum

26 26 Om bygherrerapporter Når der er foretaget en arkæologisk udgravning, der er helt eller delvist finansieret af en privat eller offentlig bygherre, skal der udarbejdes en særskilt rapport til bygherren. Bygherrerapporten skal være almindeligt tilgængelig, præsentere udgravningens resultater og sætte dem i sammenhæng med det omgivende landskabs kulturhistorie. 1 Viborg Museum har besluttet at udgive museets bygherrerapporter i en fortløbende serie. Ældre numre kan købes for 20 kr. (medmindre andet er anført) ved henvendelse til museet. Liste over Viborg Museums bygherrerapporter 1. Båndruplund en boplads fra bronzealder og tidlig jernalder. Martin Mikkelsen Nordentoften, Skals en boplads fra sen yngre stenalder, bronzealder og tidlig jernalder. Martin Mikkelsen og Mikael H. Nielsen Brokbakken en samlingsplads fra bronzealder og en gravplads fra ældre jernalder. Martin Mikkelsen og Mikael H. Nielsen Lynderup SV et aktivitetsområde fra sen yngre stenalder og bronzealder. Martin Mikkelsen og Mikael H. Nielsen Teglværksvej en boplads fra ældre bronzealder. Martin Mikkelsen Klejtrup Syd en boplads fra sen yngre stenalder / tidlig ældre bronzealder. Marianne Høyem Andreasen Krogen, Aidt. Gravplads, huse, kirke og agersystemer fra jernalder og middelalder. Njal J. Geertz og Astrid Skou Hansen Højvangen, Ørum. Kamilla Fiedler Terkildsen og Martin Mikkelsen. Under udarbejdelse. 9. Stenshede en gravhøj og andre fund fra yngre stenalder. Sanne Boddum og Martin Mikkelsen Ørum Sportsplads et aktivitetsområde fra ældre jernalder. Mikael H. Nielsen Sundstrup Øst en boplads fra yngre stenalder. Mikkel Kieldsen Ettrupvej, Fjelsø to aktivitetsområder fra bronzealder eller jernalder. Kamilla Fiedler Terkildsen Løvel Syd - bebyggelsesspor fra yngre bronzealder og ældre germansk jernalder. Malene R. Beck & Dorthe Kaldal Mikkelsen Skaldehøj og Arildsvej - to bopladser fra førromersk jernalder. Mikkel Kieldsen. Under udarbejdelse. 15. Liseborg- et forsvarsværk fra tidlig førromersk jernalder. Dorthe Kaldal Mikkelsen Lindum syd langhus fra middelalderen. Jesper Hjermind Søhuset, Viborg - på kanten af middelalderbyen. Marianne Greve Iversen Formyre SØ - hustomt og grave fra sen ældre bronzealder - fladmarksgravpladser fra tidlig jernalder. Martin Mikkelsen Tindbækvej 25 - Gravhøj fra enkeltgravskultur. Martin Mikkelsen og Mikkel Kieldsen Langmosegård - en boplads fra yngre bronzealder. Martin Mikkelsen Løgstrup SØ - en boplads fra yngre jernalder - aktivitetsspor fra yngre bronzealder. Sanne Boddum, Mikkel Kieldsen & Mikael H. Nielsen Viborg Vestermark - Bopladser fra bronzealderen. og Martin Mikkelsen. Under udarbejdelse. 23. Ridder Munks Vej - En gravplads m.m. fra stenalder, bronzealder og jernalder. Sanne Boddum og Martin Mikkelsen Rødding SV - bebyggelse fra yngre bronzealder og ældre førromersk jernalder. Mikkel Kieldsen Randrup Mølle et langhus med forsænket østende fra yngre stenalder. Sidsel Wåhlin og Martin Mikkelsen Spangsdal II og Gl. Asmild. Gårdsanlæg fra Middelalder og nyere tid. Mette Klingenberg og Lars Agersnap Larsen Bjerring Hede - bopladser og gravplads fra ældre jernalder. Asger V. Amundsen, Tobias Danborg Torfing og Martin Mikkelsen Liseborg Høje - boplads fra yngre bronzealder - begravelse i vognfading fra vikingetid. Elin Vanting & Dorthe Kaldal Mikkelsen Stenshede Syd - Gravhøj fra enkeltgravskultur - bopladser fra yngre bronzealder og ældre jernalder. Claus Sørensen og Martin Mikkelsen Hjortdalgård - en boplads fra ældre jernalder. Claus Frederik Sørensen og Dorthe Kaldal Mikkelsen Sønder Mose - en bebyggelse fra ældre bronzealder. Dorthe Kaldal Mikkelsen Rådmandshus bebyggelse fra yngre vikingetid og ældre middelalder på Viborg Vestermark. Mikkel Kieldsen Højlund Spangsdal I landsby fra yngre jernalder. Sanne Boddum Kulturarvsstyrelsen: Retningslinjer for udformning af rapport til bygherre/anlægsmyndighed

27 34. Rugballegård brandgrave og boplads fra førromersk jernalder. Martin Mikkelsen Kokær Høj bebyggelse fra jernalder. Mikkel Kieldsen Birgittelyst boplads og aktivitetsområde fra yngre bronzealder og førromersk jernalder samt vejforløb fra historisk tid. Jakob Westermann og Dorthe Kaldal Mikkelsen Ørum Industrivej boplads fra yngre bronzealder og førromersk jernalder. Elin Vanting Mølgård, Resen boplads fra førromersk jernalder. Martin Mikkelsen, Mikkel Kieldsen, Kamilla F. Terkildsen Iller en bebyggelse fra yngre jernalder. Dorthe Kaldal Mikkelsen Toftumvej, Mønsted. Jættestuetomt fra yngre stenalder samt boplads fra romersk jernalder. Kamilla Fiedler Terkildsen Hulbækvej 31 boplads og grave fra ældre jernalder. Martin Mikkelsen Hørup bebyggelsesspor fra ældre og yngre jernalder. Mikkel Kieldsen & Dorthe Kaldal Mikkelsen Tindbæk Hestehave en boplads fra yngre stenalder samt en boplads og en urnegrav fra yngre jernalder. Sanne Boddum Møllegård, Klejtrup boplads fra sen yngre stenalder og bronzealder. Sanne Boddum Neder Hallum, Ravnstrup bebyggelse og aktivitetsspor fra germansk jernalder og vikingetid. Mette Klingenberg Løgstrup Nord bebyggelse fra yngre stenalder til førromersk jernalder. Mikkel Kieldsen Haugårdvej 17 en bebyggelse fra yngre bronzealder. Lars Agersnap Larsen Ørndrup Vest aktivitetsspor fra yngre stenalder og bebyggelse fra yngre bronzealder og ældre jernalder. Sanne Boddum Skals Nord en bebyggelse fra yngre bronzealder og/eller tidlig førromersk jernalder. Lars Agersnap Larsen Hestdalvej, Viborg Vestermark bebyggelse fra yngre vikingetid og ældre middelalder. Mikkel Kieldsen Hjarbækvej en lille samlingsplads fra yngre bronzealder. Lars Agersnap Larsen Tapdrup Vest bebyggelse og aktivitetsområde fra ældre jernalder samt overpløjet gravhøj fra yngre stenalder. Mikkel Kieldsen Troelstrup bebyggelse fra ældre jernalder. Mikkel Kieldsen Duehøj Syd boplads og begravelser fra bronzealderen. Martin Mikkelsen Toftum boplads fra ældre jernalder. Kamilla Fiedler Terkildsen 56. Hvolris Skovbakke, Hvolris Jernalderlandsby. Martin Mikkelsen 57. Låstrup Bakken boplads fra yngre bronzealder. Bente Grundvad, Sidsel Wåhlin, Kamilla Fiedler Terkildsen og Martin Mikkelsen. 58. Kragsøgård - boplads fra yngre bronzealder. Martin Mikkelsen Liseborg Høje II - Små treskibede huse fra y. stenalder. Kamilla Fiedler Terkildsen og Martin Mikkelsen Korsbakken og Havhus - bebyggelse fra yngre romersk - ældre germansk jernalder Bente Grundvad Nielsen og Kamilla Fiedler Terkildsen Domdalsgård - gravplads fra ældre romersk jernalder, - landsby fra ældre og yngre germansk jernalder. Kamilla Fiedler Terkildsen og Sanne Boddum Bygdalgård bebyggelse fra yngre stenalder til slutningen af bronzealderen. Mikkel Kieldsen & Sidsel Wåhlin Kærgård, Daugbjerg. En landsby med tekstilproduktion fra yngre jernalder. Mette Klingenberg og Kamilla Fiedler Terkildsen Spangsdal II Boplads fra yngre bronzealder og/eller ældre jernalder. Sanne Boddum Abildal. En boplads fra sen yngre stenalder, samt brandgrave fra yngre bronzealder. Lars Agersnap Larsen Mammen Søndervang bebyggelse og aktivitetsområde fra yngre bronzealder. Mikkel Kieldsen Kvorning 9a boplads fra yngre bronzealder gravplads og bebyggelse fra yngre romersk jernalder. Sanne Boddum Hulbæltet ved Liseborg - nye resultater. Astrid Skou Hansen Selli Ager, Aidt. En urnegrav med ringgrøft fra sen førromersk jernalder og en gravplads fra ældre vikingetid. Marianne Greve Iversen, Martin Mikkelsen og Astrid Skou Hansen Aalestrup. - To bebyggelser fra førromersk jernalder. Kamilla Fiedler Terkildsen Rishøjen - bebyggelse fra yngre stenalder og bebyggelse og gravplads fra yngre bronzealder/ældre førromersk jernalder samt tre grave i én, måske fra yngre jernalder. Kamilla Fiedler Terkildsen Begravelser og kirkegårdshegn fra Sct. Mathias kirkegård i Viborg. Jesper Hjermind Asmild Klostervej. Bebyggelse fra yngre bronzealder og ældre middelalder. Lars Agersnap Larsen Nederhede. Aktivitetsområde fra yngre stenalder. Kamilla Fiedler Terkildsen Spangsbjerg. Bebyggelse og skattefund fra yngre jernalder. Astrid Skou Hansen

28 76. Linjearkæologi på et Naturgasprojekt. Martin Mikkelsen Vammen - bebyggelse fra vikingetid/tidlig middelalder. Lotte Bach Christensen Spangsdal II - Flere faser af et gårdsanlæg i Gl. Asmild fra middelalder/renæssance frem til 1800-tallet. Lars Agersnap Larsen 79. Hulager bebyggelse fra ældre bronzealder. Casper Sørensen Arkæologi i lange linjer. 92 km arkæologi 73 fortællinger års historie Stanghedevej 13 bebyggelse fra yngre jernalder. Mikkel Kieldsen Asmild Mark SV. Bebyggelse fra bronzealderen. Casper Sørensen Vestre Skivevej, Kobberup Bebyggelse fra yngre jernalder. Ida Westh Hansen Gullev-Bøgeskov. Bopladsfund fra stenalder, bronzealder og jernalder. Martin Mikkelsen Sct. Ibs Gade 41, Viborg. En stenkælder. Rikke Isler

29 29

Spangsdal II - boplads fra yngre bronzealder og/eller ældre jernalder

Spangsdal II - boplads fra yngre bronzealder og/eller ældre jernalder Spangsdal II - boplads fra yngre bronzealder og/eller ældre jernalder Sanne Boddum Viborg Museum 2012 Bygherrerapport 64 Bygherre: Viborg Kommune ISBN 978-87-92778-14-7 2 Indledning I forbindelse med byudvikling

Læs mere

Korsbakken - bebyggelse fra yngre romersk ældre germansk jernalder

Korsbakken - bebyggelse fra yngre romersk ældre germansk jernalder 1 Korsbakken - bebyggelse fra yngre romersk ældre germansk jernalder Bente Grundvad Nielsen og Kamilla Fiedler Terkildsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2011 Bygherrerapport nr. 60 Bygherre: Viborg

Læs mere

Stanghedevej 13 -bebyggelse fra yngre jernalder

Stanghedevej 13 -bebyggelse fra yngre jernalder Stanghedevej 13 -bebyggelse fra yngre jernalder Mikkel Kieldsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2015 Bygherrerapport nr. 81 Bygherre: Jens og Jacob Adler Jensen ISBN 978-87-92778-40-6 2 Indledning

Læs mere

Mølgård, Resen - boplads fra førromersk jernalder

Mølgård, Resen - boplads fra førromersk jernalder 1 Mølgård, Resen - boplads fra førromersk jernalder Martin Mikkelsen, Mikkel Kieldsen, Kamilla F. Terkildsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 38 Bygherre: Kristian Kjær ISBN 978-87-87272-80-3

Læs mere

Møllegård, Klejtrup - boplads fra sen yngre stenalder og bronzealder

Møllegård, Klejtrup - boplads fra sen yngre stenalder og bronzealder Møllegård, Klejtrup - boplads fra sen yngre stenalder og bronzealder Sanne Boddum Viborg Stiftsmuseum 2010 Bygherrerapport nr. 44 Bygherre: Jan Nielsen ISBN 978-87-87272-97-1 2 Indledning I området syd

Læs mere

Asmild Mark SV bebyggelse fra bronzealderen

Asmild Mark SV bebyggelse fra bronzealderen Asmild Mark SV bebyggelse fra bronzealderen Casper Sørensen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2015 Bygherrerapport nr. 82 Bygherre: Viborg Kommune ISBN 978-87-92778-41-3 2 Indledning Viborg Museum

Læs mere

Hovedgaden 3a, Løgstrup - bebyggelse fra yngre jernalder - aktivitetsspor fra yngre bronzealder

Hovedgaden 3a, Løgstrup - bebyggelse fra yngre jernalder - aktivitetsspor fra yngre bronzealder Hovedgaden 3a, Løgstrup - bebyggelse fra yngre jernalder - aktivitetsspor fra yngre bronzealder Ida Westh Hansen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2016 Bygherrerapport nr. 87 Bygherre: O.J. Truck Holding

Læs mere

Toftum - bebyggelse fra ældre jernalder

Toftum - bebyggelse fra ældre jernalder 1 Toftum - bebyggelse fra ældre jernalder Kamilla Fiedler Terkildsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Stiftsmuseum 2011 Bygherrerapport nr. 55 Bygherre: René Lund ISBN 978-87-92778-05-5 2 Indledning Toftum

Læs mere

Vestre Skivevej, Kobberup Bebyggelse fra yngre jernalder

Vestre Skivevej, Kobberup Bebyggelse fra yngre jernalder Vestre Skivevej, Kobberup Bebyggelse fra yngre jernalder Ida Westh Hansen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2015 Bygherrerapport nr. 83 Bygherre: Ole Martinussen ISBN 978-87-92778-43-7 2 Indledning

Læs mere

Troelstrup - bebyggelse fra ældre jernalder

Troelstrup - bebyggelse fra ældre jernalder 1 Troelstrup - bebyggelse fra ældre jernalder Mikkel Kieldsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Stiftsmuseum 2011 Bygherrerapport nr. 53 Bygherre: Viborg kommune ISBN 978-87-92778-03-1 2 Indledning Det berørte

Læs mere

Tindbæk Hestehave - en boplads fra yngre stenalder samt en boplads og en urnegrav fra yngre jernalder

Tindbæk Hestehave - en boplads fra yngre stenalder samt en boplads og en urnegrav fra yngre jernalder 1 Tindbæk Hestehave - en boplads fra yngre stenalder samt en boplads og en urnegrav fra yngre jernalder Sanne Boddum Viborg Stiftsmuseum 2010 Bygherrerapport nr. 43 Bygherre: Pipers Teglværker A/S, Hammershøj

Læs mere

Lindum Syd Langhus fra middelalderen

Lindum Syd Langhus fra middelalderen Lindum Syd Langhus fra middelalderen Jesper Hjermind De fremgravede spor efter et middelalderhus i Lindum diskuteres på kanten af udgravningen Viborg Stiftsmuseum 2006 Bygherrerapport nr. 16 Bygherre:

Læs mere

Randrup Mølle - et langhus med forsænket østende fra yngre stenalder

Randrup Mølle - et langhus med forsænket østende fra yngre stenalder 1 Randrup Mølle - et langhus med forsænket østende fra yngre stenalder Sidsel Wåhlin og Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2008 Bygherrerapport nr. 25 Bygherre: Poul Justesen, Randrup Mølle 2 Indledning

Læs mere

Hulbækvej 31 - bopladser og grave fra ældre jernalder

Hulbækvej 31 - bopladser og grave fra ældre jernalder Hulbækvej 31 - bopladser og grave fra ældre jernalder Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 41 Bygherre: Tage Knudsen ISBN 978-87-87272-86-5 2 Indledning. Tage Knudsen har en gård

Læs mere

Hulager - bebyggelse fra ældre bronzealder

Hulager - bebyggelse fra ældre bronzealder Hulager - bebyggelse fra ældre bronzealder Casper Sørensen Billede taget fra udgravningen. Viser K1, hvor landmålerstokkene er sat i de tagbærende stolpehuller. Landmålerstokkene til højre viser indgangen.

Læs mere

Rugballegård - brandgrave og boplads - fra ældre førromersk ( f. Kr.) jernalder

Rugballegård - brandgrave og boplads - fra ældre førromersk ( f. Kr.) jernalder 1 Rugballegård - brandgrave og boplads - fra ældre førromersk (550-300 f. Kr.) jernalder Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 34 Bygherre: Jens Bøgild, Rugballegård Hjorthede ISBN

Læs mere

Aalestrup - To bebyggelser fra førromersk jernalder

Aalestrup - To bebyggelser fra førromersk jernalder Aalestrup - To bebyggelser fra førromersk jernalder Kamilla Fiedler Terkildsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2012 Bygherrerapport nr. 70 Bygherre: Aalestrup Kommune ISBN 978-87-92778-21-5 1 Indledning

Læs mere

Vestergård Bebyggelse fra yngre bronzealder og førromersk jernalder

Vestergård Bebyggelse fra yngre bronzealder og førromersk jernalder Vestergård Bebyggelse fra yngre bronzealder og førromersk jernalder Ida Westh Hansen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2017 Bygherrerapport nr. 89 Bygherre: Flemming Kristian Nielsen ISBN 978-87-92778-54-3

Læs mere

Mammen Søndervang - bebyggelse og aktivitetsområde fra yngre bronzealder

Mammen Søndervang - bebyggelse og aktivitetsområde fra yngre bronzealder Mammen Søndervang - bebyggelse og aktivitetsområde fra yngre bronzealder Mikkel Kieldsen og Martin Mikkelsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2013 Bygherrerapport nr. 66 Bygherre: Bjerringbro Kommune

Læs mere

Kragsøgård - boplads fra yngre bronzealder

Kragsøgård - boplads fra yngre bronzealder 1 Kragsøgård - boplads fra yngre bronzealder Martin Mikkelsen Kulturhistorisk rapport Viborg Museum 2011 Bygherrerapport nr. 58 Bygherre: Christian Nors ISBN 978-87-92778-09-3 2 Indledning Vælger vi i

Læs mere

Liseborg Høje II Små treskibede huse fra y. stenalder?

Liseborg Høje II Små treskibede huse fra y. stenalder? 1 Liseborg Høje II Små treskibede huse fra y. stenalder? Kamilla Fiedler Terkildsen og Martin Mikkelsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2011 Bygherrerapport nr. 59 Bygherre: Viborg kommune ISBN:

Læs mere

Linjearkæologi på et naturgasprojekt

Linjearkæologi på et naturgasprojekt Linjearkæologi på et naturgasprojekt Martin Mikkelsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2014 Bygherrerapport nr. 76 Bygherre: Naturgas Midt-Nord I/S ISBN 978-87-92778-33-8 2 Indledning I 1980-1900

Læs mere

Krogen, Aidt Gravplads, huse, kirke, og agersystemer fra jernalder og middelalder.

Krogen, Aidt Gravplads, huse, kirke, og agersystemer fra jernalder og middelalder. Krogen, Aidt Gravplads, huse, kirke, og agersystemer fra jernalder og middelalder. Astrid Skou Hansen og Njal J. Geertz Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2012 Bygherrerapport nr. 7 Bygherre: Hvorslev

Læs mere

Låstrupbakken - Bebyggelse fra yngre bronzealder/førromersk jernalder

Låstrupbakken - Bebyggelse fra yngre bronzealder/førromersk jernalder 1 Låstrupbakken - Bebyggelse fra yngre bronzealder/førromersk jernalder Bente Grundvad, Sidsel Wåhlin, Kamilla Fiedler Terkildsen og Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2011 Bygherrerapport nr. 57 Bygherre:

Læs mere

Liseborg Høje - boplads fra yngre bronzealder - begravelse i vognfading fra vikingetid

Liseborg Høje - boplads fra yngre bronzealder - begravelse i vognfading fra vikingetid Liseborg Høje - boplads fra yngre bronzealder - begravelse i vognfading fra vikingetid Elin Vanting & Dorthe Kaldal Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 28 Bygherre: Hector APS ISBN 978-87-87272-77-3

Læs mere

Ettrupvej - to aktivitetsområder fra bronzealder eller jernalder

Ettrupvej - to aktivitetsområder fra bronzealder eller jernalder 1 Ettrupvej - to aktivitetsområder fra bronzealder eller jernalder Kamilla Fiedler Terkildsen Viborg Stiftsmuseum 2006 Bygherrerapport nr. 12 Bygherre: Jens og Niels Møller Gram ISBN 978-87-87272-60-5

Læs mere

Nederhede - samlingspladser fra yngre stenalder

Nederhede - samlingspladser fra yngre stenalder Nederhede - samlingspladser fra yngre stenalder Kamilla Fiedler Terkildsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2013 Bygherrerapport nr. 74 Bygherre: Pipers Teglværk ISBN 978-87-92778-29-1 1 Indledning

Læs mere

Sønder Mose - en bebyggelse fra ældre bronzealder

Sønder Mose - en bebyggelse fra ældre bronzealder Sønder Mose - en bebyggelse fra ældre bronzealder Dorthe Kaldal Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 31 Bygherre: John Staaling ISBN 978-87-87272-81-0 2 Indledning Lokaliteten ved Sønder

Læs mere

Hørup - bebyggelsesspor fra ældre og yngre jernalder

Hørup - bebyggelsesspor fra ældre og yngre jernalder Hørup - bebyggelsesspor fra ældre og yngre jernalder Mikkel Kieldsen & Dorthe Kaldal Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 42 Bygherre: Kjellerup Kommune ISBN 978-87-87272-87-2 2 Indledning

Læs mere

Hjortdalgård - en boplads fra ældre jernalder

Hjortdalgård - en boplads fra ældre jernalder Hjortdalgård - en boplads fra ældre jernalder Claus Frederik Sørensen og Dorthe Kaldal Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 30 Bygherre: Betina og Torben Jensen ISBN 978-87-87272-73-5

Læs mere

Spangsdal II etape IV

Spangsdal II etape IV 1 Spangsdal II etape IV Flere faser af et gårdsanlæg i Gl. Asmild fra middelalder/renæssance frem til 1800-tallet Lars Agersnap Larsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2014 Bygherrerapport nr. 78

Læs mere

Begravelser og kirkegårdshegn fra Sct. Mathias kirkegård i Viborg

Begravelser og kirkegårdshegn fra Sct. Mathias kirkegård i Viborg Begravelser og kirkegårdshegn fra Sct. Mathias kirkegård i Viborg Jesper Hjermind Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2012 Bygherrerapport nr. 72 Bygherre: Energi Viborg Spildevand A/S ISBN 978-87-92778-24-6

Læs mere

Tapdrup Vest - bebyggelse og aktivitetsområde fra ældre jernalder samt overpløjet gravhøj fra yngre stenalder

Tapdrup Vest - bebyggelse og aktivitetsområde fra ældre jernalder samt overpløjet gravhøj fra yngre stenalder 1 Tapdrup Vest - bebyggelse og aktivitetsområde fra ældre jernalder samt overpløjet gravhøj fra yngre stenalder Mikkel Kieldsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Stiftsmuseum 2011 Bygherrerapport nr. 52 Bygherre:

Læs mere

Kamilla Fiedler Terkildsen. Kulturhistorisk Rapport. Viborg Museum 2012 Bygherrerapport nr. 71. Bygherre: Møldrup Kommune ISBN 978-87-92778-22-2

Kamilla Fiedler Terkildsen. Kulturhistorisk Rapport. Viborg Museum 2012 Bygherrerapport nr. 71. Bygherre: Møldrup Kommune ISBN 978-87-92778-22-2 Rishøjen - bebyggelse fra yngre stenalder og bebyggelse og gravplads fra yngre bronzealder/ældre førromersk jernalder samt tre grave i én, måske fra yngre jernalder. Kamilla Fiedler Terkildsen Kulturhistorisk

Læs mere

Vammen - bebyggelse fra vikingetid/tidlig middelalder

Vammen - bebyggelse fra vikingetid/tidlig middelalder Vammen - bebyggelse fra vikingetid/tidlig middelalder Lotte Bach Christensen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2014 Bygherrerapport nr. 77 Bygherre: Viborg Kommune ISBN 978-87-92778-35-2 2 Indledning

Læs mere

Selli Ager, Aidt En urnegrav med ringgrøft fra sen førromersk jernalder samt en gravplads fra ældre vikingetid.

Selli Ager, Aidt En urnegrav med ringgrøft fra sen førromersk jernalder samt en gravplads fra ældre vikingetid. Selli Ager, Aidt En urnegrav med ringgrøft fra sen førromersk jernalder samt en gravplads fra ældre vikingetid. Marianne Greve Iversen, Martin Mikkelsen og Astrid Skou Hansen Kulturhistorisk rapport Viborg

Læs mere

Bygdalgård - bebyggelse fra yngre stenalder til slutningen af bronzealderen

Bygdalgård - bebyggelse fra yngre stenalder til slutningen af bronzealderen Bygdalgård - bebyggelse fra yngre stenalder til slutningen af bronzealderen Mikkel Kieldsen & Sidsel Wåhlin Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2012 Bygherrerapport nr. 62 Bygherre: Bjarne Nielsen ISBN

Læs mere

Neder Hallum Bebyggelse og aktivitetsspor fra germansk jernalder og vikingetid

Neder Hallum Bebyggelse og aktivitetsspor fra germansk jernalder og vikingetid 1 Neder Hallum Bebyggelse og aktivitetsspor fra germansk jernalder og vikingetid Mette Klingenberg og Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2010 Bygherrerapport nr. 45 Bygherre: Lars Rosgaard ISBN 978-87-87272-92-6

Læs mere

Hjarbækvej - en lille samlingsplads fra yngre bronzealder

Hjarbækvej - en lille samlingsplads fra yngre bronzealder Hjarbækvej - en lille samlingsplads fra yngre bronzealder Lars Agersnap Larsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Stiftsmuseum 2011 Bygherrerapport nr. 51 Bygherre: Energi Viborg Spildevand ISBN 978-87-87272-99-5

Læs mere

Nordentoften, Skals - en boplads fra sen yngre stenalder, bronzealder og tidlig jernalder

Nordentoften, Skals - en boplads fra sen yngre stenalder, bronzealder og tidlig jernalder 1 Nordentoften, Skals - en boplads fra sen yngre stenalder, bronzealder og tidlig jernalder Martin Mikkelsen og Mikael H. Nielsen Viborg Stiftsmuseum Bygherrerapport nr. 2 Bygherre: Møldrup Kommune 2 Indledning.

Læs mere

Højlund Spangsdal I - landsby fra yngre jernalder

Højlund Spangsdal I - landsby fra yngre jernalder Højlund Spangsdal I - landsby fra yngre jernalder Sanne Boddum & Sidsel Wåhlin Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 33 Bygherre: Poulsen Projekt & Invest ApS ISBN 978-87-87272-70-4 2 Indledning

Læs mere

Ørum Industrivej - boplads fra yngre bronzealder og førromersk jernalder

Ørum Industrivej - boplads fra yngre bronzealder og førromersk jernalder Ørum Industrivej - boplads fra yngre bronzealder og førromersk jernalder Elin Vanting Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 37 Bygherre: Viborg Kommune ISBN 978-87-87272-79-7 2 Indledning Indenfor

Læs mere

Stenshede Syd Gravhøj fra enkeltgravskultur Bopladser fra yngre bronzealder og ældre jernalder

Stenshede Syd Gravhøj fra enkeltgravskultur Bopladser fra yngre bronzealder og ældre jernalder Stenshede Syd Gravhøj fra enkeltgravskultur Bopladser fra yngre bronzealder og ældre jernalder Claus Frederik Sørensen og Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 29 Bygherre: Viborg

Læs mere

Højvangen, Ørum - bebyggelser fra førromersk jernalder og ældre romersk jernalder.

Højvangen, Ørum - bebyggelser fra førromersk jernalder og ældre romersk jernalder. Højvangen, Ørum - bebyggelser fra førromersk jernalder og ældre romersk jernalder. Martin Mikkelsen og Kamilla Fiedler Terkildsen Mortersten og stenlægninger til husene XI og XII i gulv- og undergrundsniveau.

Læs mere

Ørum Sportsplads, Ørum - et aktivitetsområde fra ældre jernalder -

Ørum Sportsplads, Ørum - et aktivitetsområde fra ældre jernalder - 1 Ørum Sportsplads, Ørum - et aktivitetsområde fra ældre jernalder - Mikael Holdgaard Nielsen Udgravningsfelt med gruber og stolpehuller under den afrømmede muld. (Foto: MHN). Viborg Stiftsmuseum Bygherrerapport

Læs mere

Domdalsgård - gravplads fra ældre romersk jernalder - landsby fra ældre og yngre germansk jernalder

Domdalsgård - gravplads fra ældre romersk jernalder - landsby fra ældre og yngre germansk jernalder 1 Domdalsgård - gravplads fra ældre romersk jernalder - landsby fra ældre og yngre germansk jernalder Kamilla Fiedler Terkildsen og Sanne Boddum Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2011 Bygherrerapport

Læs mere

Birgittelyst Syd - boplads og aktivitetsområde fra yngre bronzealder og førromersk jernalder samt vejforløb fra historisk tid

Birgittelyst Syd - boplads og aktivitetsområde fra yngre bronzealder og førromersk jernalder samt vejforløb fra historisk tid Birgittelyst Syd - boplads og aktivitetsområde fra yngre bronzealder og førromersk jernalder samt vejforløb fra historisk tid Jakob Westermann og Dorthe Kaldal Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport

Læs mere

Sanne Boddum og Martin Mikkelsen. Kulturhistorisk rapport. Viborg Stiftsmuseum 2010 Bygherrerapport nr. 48. Bygherre: B&C Grusgrav ApS

Sanne Boddum og Martin Mikkelsen. Kulturhistorisk rapport. Viborg Stiftsmuseum 2010 Bygherrerapport nr. 48. Bygherre: B&C Grusgrav ApS 1 Ørndrup Vest - aktivitetsspor fra yngre stenalder - bebyggelse fra yngre bronzealder og ældre jernalder - grøftanlæg fra yngre jernalder eller historisk tid Sanne Boddum og Martin Mikkelsen Kulturhistorisk

Læs mere

Liseborg. - et forsvarsværk fra tidlig førromersk jernalder. Dorthe Kaldal Mikkelsen. Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr.

Liseborg. - et forsvarsværk fra tidlig førromersk jernalder. Dorthe Kaldal Mikkelsen. Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. Liseborg - et forsvarsværk fra tidlig førromersk jernalder Dorthe Kaldal Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 15 Bygherre: E. Meldgaard Sørensen ISBN 978-87-87272-83-4 2 Liseborg ligger

Læs mere

Kokær Høj - Bebyggelse fra jernalder

Kokær Høj - Bebyggelse fra jernalder Kokær Høj - Bebyggelse fra jernalder Mikkel Kieldsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 35 Bygherre: Dennis A. Eriksen & Brian Sønderby ISBN 978-87-87272-78-0 2 Indledning. At Tapdrup har en

Læs mere

Stenshede. en gravhøj og andre fund fra yngre stenalder. Sanne Boddum og Martin Mikkelsen

Stenshede. en gravhøj og andre fund fra yngre stenalder. Sanne Boddum og Martin Mikkelsen 1 Stenshede en gravhøj og andre fund fra yngre stenalder Sanne Boddum og Martin Mikkelsen 5 cm Skår til to lerkar samt en del af en flintflække fundet i grube K7. Bygherre: Bjerringbro Kommune Viborg Stiftsmuseum

Læs mere

Løgstrup Nord - bebyggelse fra yngre stenalder til førromersk jernalder

Løgstrup Nord - bebyggelse fra yngre stenalder til førromersk jernalder Løgstrup Nord - bebyggelse fra yngre stenalder til førromersk jernalder Mikkel Kieldsen Viborg Stiftsmuseum 2010 Bygherrerapport nr. 46 Bygherrer: Jens Jørgen N. Nielsen og Viborg Kommune ISBN 978-87-87272-89-6

Læs mere

Rødding SV - bebyggelse fra bronzealder og ældre førromersk jernalder

Rødding SV - bebyggelse fra bronzealder og ældre førromersk jernalder 1 Rødding SV - bebyggelse fra bronzealder og ældre førromersk jernalder Mikkel Kieldsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 24 Bygherre: Viborg Kommune ISBN 978-87-87272-74-2 2 Indledning. I forbindelse

Læs mere

Toftumvej, Mønsted - jættestuetomt fra yngre stenalder, samt boplads fra romersk jernalder

Toftumvej, Mønsted - jættestuetomt fra yngre stenalder, samt boplads fra romersk jernalder 1 Toftumvej, Mønsted - jættestuetomt fra yngre stenalder, samt boplads fra romersk jernalder Kamilla Fiedler Terkildsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 40 Bygherre: Rene Lund ISBN 978-87-87272-85-8

Læs mere

Brokbakken - en samlingsplads? fra bronzealder og - en gravplads fra ældre jernalder

Brokbakken - en samlingsplads? fra bronzealder og - en gravplads fra ældre jernalder 1 Brokbakken - en samlingsplads? fra bronzealder og - en gravplads fra ældre jernalder Martin Mikkelsen og Mikael H. Nielsen Viborg Stiftsmuseum Bygherrerapport nr. 3 Bygherre: Bjerringbro Kommune ISBN

Læs mere

Haugårdvej 17 - en bebyggelse fra yngre bronzealder

Haugårdvej 17 - en bebyggelse fra yngre bronzealder Haugårdvej 17 - en bebyggelse fra yngre bronzealder Lars Agersnap Larsen Viborg Stiftsmuseum 2010 Bygherrerapport nr. 47 Bygherre: Karsten Højgård ISBN 978-87-87272-88-9 2 Indledning Lokaliteten Haugårdvej

Læs mere

Sct. Ibs Gade 41 i Viborg

Sct. Ibs Gade 41 i Viborg 1 Sct. Ibs Gade 41 i Viborg - en stenkælder Rikke Isler Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2016 Bygherrerapport nr. 85 Bygherre: Bach Gruppen A/S ISBN 978-87-92778-47-5 2 Indledning Viborg var i middelalderen

Læs mere

Abildal En boplads fra sen yngre stenalder, samt brandgrave fra yngre bronzealder

Abildal En boplads fra sen yngre stenalder, samt brandgrave fra yngre bronzealder Abildal En boplads fra sen yngre stenalder, samt brandgrave fra yngre bronzealder Lars Agersnap Larsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2012 Bygherrerapport nr. 65 Bygherre: Hersom Bjerregrav Idrætsforening

Læs mere

SBM983 Kildebjerg Etape II Bygherrerapport

SBM983 Kildebjerg Etape II Bygherrerapport SBM983 Kildebjerg Etape II Bygherrerapport Dover sogn, Hjemslev Herred, tidl. Skanderborg Amt. Stednummer: 16.02.03. sb. nr. 263 Ved en arkæologisk undersøgelse af et ca. 400 meter langt vejtracé og en

Læs mere

Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8

Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8 Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8 Aars sogn, Aars Herred, Aalborg Amt Stednr. 12.08.14, Sb. nr. Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8 Indholdsfortegnelse 1. Indledning

Læs mere

Duehøj Syd - boplads og begravelser fra bronzealderen

Duehøj Syd - boplads og begravelser fra bronzealderen 1 Duehøj Syd - boplads og begravelser fra bronzealderen Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2011 Kulturhistorisk rapport nr. 54 Bygherre: Gert Vester, Batum ISBN 978-87-92778-02-4 2 Indledning. Gert Vester

Læs mere

SBM 786 Præstehaven, Hylke Bygherrerapport

SBM 786 Præstehaven, Hylke Bygherrerapport SBM 786 Præstehaven, Hylke Bygherrerapport Hylke sogn, Voer Herred, Skanderborg amt. Stednr. 16.05.03, sb.nr. 81 Ved udgravningen af Præstehaven blev der i alt registreret 192 anlæg, dvs stolpehuller,

Læs mere

Skals Nord - bebyggelse fra yngre bronzealder og/eller tidlig førromersk jernalder

Skals Nord - bebyggelse fra yngre bronzealder og/eller tidlig førromersk jernalder Skals Nord - bebyggelse fra yngre bronzealder og/eller tidlig førromersk jernalder Lars Agersnap Larsen Viborg Stiftsmuseum 2010 Bygherrerapport nr. 49 Bygherre: Viborg Kommune ISBN 978-87-87272-95-7 2

Læs mere

Vesthimmerlands Museum

Vesthimmerlands Museum Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2549 Kornum Østergård To hustomter fra jernalderen Bygherrerapport for VMÅ 2549 Kornum Østergård Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Landskabet...3 3.

Læs mere

Ridder Munks Vej En gravplads m.m. fra stenalder, bronzealder og jernalder

Ridder Munks Vej En gravplads m.m. fra stenalder, bronzealder og jernalder Ridder Munks Vej En gravplads m.m. fra stenalder, bronzealder og jernalder Sanne Boddum Martin Mikkelsen Gravurne K200 i forgrunden og bag denne muldafrømning. Viborg Stiftsmuseum 2007 Bygherrerapport

Læs mere

Låstrupbakken II - en boplads fra yngre bronzealder og tidlig ældre jernalder

Låstrupbakken II - en boplads fra yngre bronzealder og tidlig ældre jernalder 1 Låstrupbakken II - en boplads fra yngre bronzealder og tidlig ældre jernalder Martin Mikkelsen Viborg Museum 2015 Bygherrerapport nr. 86 Bygherre: Viborg Kommune ISBN 978-87-92778-45-1 2 Indledning Låstrup

Læs mere

Skive Museum. Bygherrerapport SMS 972 A Sæbyvej Harre herred, Viborg amt Sted nr. 13.02.05

Skive Museum. Bygherrerapport SMS 972 A Sæbyvej Harre herred, Viborg amt Sted nr. 13.02.05 Skive Museum Bygherrerapport SMS 972 A Sæbyvej Harre herred, Viborg amt Sted nr. 13.02.05 Peter Birkedahl * 2007 1. Indledning Skive Museum har i januar 2007 foretaget udgravning af et bopladsområde fra

Læs mere

OBM 2578 Horsebækgyden

OBM 2578 Horsebækgyden OBM 2578 Horsebækgyden - Arkæologisk forundersøgelse af spredte bebyggelsesspor, primært i form af gruber samt enkelte stolpehuller, dateret til bronze- eller jernalder (1.700 f.kr.-750 e.kr.), jernalder

Læs mere

Rådmandshus - bebyggelse fra yngre vikingetid og ældre middelalder på Viborg Vestermark

Rådmandshus - bebyggelse fra yngre vikingetid og ældre middelalder på Viborg Vestermark Rådmandshus - bebyggelse fra yngre vikingetid og ældre middelalder på Viborg Vestermark Mikkel Kieldsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 32 Bygherre: Viborg Kommune ISBN 978-87-87272-75-9 2

Læs mere

Oversigtskort. Oversigtskort over lokalområdet. Området for undersøgelsen er markeret med gult, mens de blå prikker viser overpløjede gravhøje

Oversigtskort. Oversigtskort over lokalområdet. Området for undersøgelsen er markeret med gult, mens de blå prikker viser overpløjede gravhøje Bygherrerapport Udgravning af gruber fra yngre bronzealder, en hustomt fra tidlig førromersk jernalder samt en udateret højtomt. Sagsinfo SMS 1054 Spøttrup Mark Stednr. 13.10.07 Rødding sogn Rødding herred

Læs mere

VSM Gemmegård, Rødding Sogn, Nørlyng Herred, Viborg Amt

VSM Gemmegård, Rødding Sogn, Nørlyng Herred, Viborg Amt VSM 09278 Gemmegård, Rødding Sogn, Nørlyng Herred, Viborg Amt 130812-212 Kulturstyrelsens j.nr.: Rapport for prøvegravning forud for byggeri. Udført af Ida Westh Hansen for Viborg Museum i 2015. Indholdsfortegnelse

Læs mere

SMS 992A Hejlskovvej Ørslevkloster sogn, Fjends herred, Viborg amt

SMS 992A Hejlskovvej Ørslevkloster sogn, Fjends herred, Viborg amt Skive Museum, ark. afd. Bygherrerapport SMS 992A Hejlskovvej Ørslevkloster sogn, Fjends herred, Viborg amt Kurt Glintborg Overgaard * 2007 Indledning I sensommeren 2007 skulle tre bakketoppe planeres.

Læs mere

BYGHERRERAPPORT SMS 930A FRILANDSVEJ II

BYGHERRERAPPORT SMS 930A FRILANDSVEJ II SKIVE MUSEUM, ARK.AFD. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ BYGHERRERAPPORT SMS 930A FRILANDSVEJ II UDGRAVNING AF BOPLADSSPOR

Læs mere

Asmild Klostervej. Bebyggelse fra yngre bronzealder og ældre middelalder samt aktivitetsspor fra tidlig yngre stenalder. Lars Agersnap Larsen

Asmild Klostervej. Bebyggelse fra yngre bronzealder og ældre middelalder samt aktivitetsspor fra tidlig yngre stenalder. Lars Agersnap Larsen Asmild Klostervej Bebyggelse fra yngre bronzealder og ældre middelalder samt aktivitetsspor fra tidlig yngre stenalder Lars Agersnap Larsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2013 Bygherrerapport nr.

Læs mere

Tindbækvej 25 Gravhøj fra enkeltgravskultur

Tindbækvej 25 Gravhøj fra enkeltgravskultur 1 Tindbækvej 25 Gravhøj fra enkeltgravskultur Martin Mikkelsen og Mikkel Kieldsen 1cm 1cm Viborg Stiftsmuseum 2007 Bygherrerapport nr. 19 Bygherre: Asger Risgaard ISBN 978-87-87272-57-5 2 Indledning. Nogle

Læs mere

HBV 1212 Mannehøjgård

HBV 1212 Mannehøjgård HBV 1212 Mannehøjgård Bygherrerapport for den arkæologiske undersøgelse HBV 1212 Mannehøjgård, matr.nr. 9m, Askov By, Malt sogn, Malt herred, Ribe amt Udarbejdet af Steffen Terp Laursen for Museet på Sønderskov

Læs mere

Oversigtskort. Lokalitetens placering. Kilde: Kulturarvstyrelsen, DKConline. Plantegning. Plantegning over samtlige grave

Oversigtskort. Lokalitetens placering. Kilde: Kulturarvstyrelsen, DKConline. Plantegning. Plantegning over samtlige grave Bygherrerapport Viumgård I Udgravning af bopladsspor fra yngre stenalder og yngre bronzealder samt gravplads fra yngre germansk jernalder ved Viumgård I. Sagsinfo SMS 1016A Viumgård 1 Stednr. 13.02.05-65.

Læs mere

FHM 4875 Pannerupvej II Trige. Matr. nr. 14aø, Trige by, Trige Bygherrerapport KUAS jour.nr

FHM 4875 Pannerupvej II Trige. Matr. nr. 14aø, Trige by, Trige Bygherrerapport KUAS jour.nr FHM 4875 Pannerupvej II Trige Matr. nr. 14aø, Trige by, Trige Bygherrerapport KUAS jour.nr. 2123-1467 Prøvegravning af 2 ha stort område i forbindelse ÅK s lp 818 Fig. 1. Det prøvegravede areal ved Trige

Læs mere

Spangsbjerg en landsby fra yngre jernalder

Spangsbjerg en landsby fra yngre jernalder Spangsbjerg en landsby fra yngre jernalder Astrid Skou Hansen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2014 Bygherrerapport nr. 75 Bygherre: Jesper og Lisbeth Thybo og Energi Viborg ISBN 978-87-92778-32-1

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for MLF01195 elkabel Tjennemarke-Søllested

Kulturhistorisk rapport for MLF01195 elkabel Tjennemarke-Søllested Kulturhistorisk rapport for MLF01195 elkabel Tjennemarke-Søllested Rapporten er skrevet af Stine Jæger Hoff Museets j.nr.: MLF01195 KUAS j.nr.: 2014-7.24.02/MLF-0005 Stednavn: Kabel Tjennemarke-Søllested

Læs mere

Bygherrerapport SOM 407 --- Skovsbovej N I

Bygherrerapport SOM 407 --- Skovsbovej N I Bygherrerapport SOM 407 --- Skovsbovej N I Svendborg sogn, Sunds herred, tidligere Svendborg amt sted.nr. 090513-124. KUAS jr.nr. 2010-7.24.02/SOM-0006 Forfatter: Anne Garhøj Rosenberg, museumsinspektør

Læs mere

Løvel Syd. - bebyggelsesspor fra yngre bronzealder og ældre germansk jernalder. Viborg Stiftsmuseum 2006 Bygherrerapport nr. 13

Løvel Syd. - bebyggelsesspor fra yngre bronzealder og ældre germansk jernalder. Viborg Stiftsmuseum 2006 Bygherrerapport nr. 13 Løvel Syd - bebyggelsesspor fra yngre bronzealder og ældre germansk jernalder Malene R. Beck & Dorthe Kaldal Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2006 Bygherrerapport nr. 13 Bygherre: Tjele Kommune 2 Indledning

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for arkæologisk undersøgelse ved Gludbjerg

Kulturhistorisk rapport for arkæologisk undersøgelse ved Gludbjerg Kulturhistorisk rapport for arkæologisk undersøgelse ved Gludbjerg Journalnr.: SIM 37/2010 Sted og sb. nr.: 130301-157 KUAS j.nr.: 2009-7.24.02/SIM-0009 Sted: Gludbjerg, Øster Bording Matr. nr.: 1av Ejerlav:

Læs mere

Lynderup SV - et aktivitetsområde fra sen yngre stenalder og bronzealder

Lynderup SV - et aktivitetsområde fra sen yngre stenalder og bronzealder 1 Lynderup SV - et aktivitetsområde fra sen yngre stenalder og bronzealder Martin Mikkelsen og Mikael H. Nielsen Viborg Stiftsmuseum 2006 Bygherrerapport nr. 4 Bygherre: Møldrup Kommune ISBN 978-87-87272-82-7

Læs mere

VSM395G, Spanggård, Fjelsø sogn, Rinds herred, Viborg amt , -149

VSM395G, Spanggård, Fjelsø sogn, Rinds herred, Viborg amt , -149 1 VSM395G, Spanggård, Fjelsø sogn, Rinds herred, Viborg amt 130901-129, -149 Rapport for prøvegravning forud for anlæggelse af stald Udført af Martin Mikkelsen for Viborg Stiftsmuseum i 2002 Rapport skrevet

Læs mere

VHM 00163 Gammel Hjallerup

VHM 00163 Gammel Hjallerup VHM 00163 Gammel Hjallerup En boplads med bebyggelse og brandgrave fra romersk jernalder Dronninglund sogn Fund og Fortidsminder Stednr: 100203-386 Geodatastyrelsen. Luftfoto fra 2012 med alle udgravningsfelter

Læs mere

Formyre SØ - hustomt og grave fra sen ældre bronzealder - fladmarksgravpladser fra tidlig jernalder

Formyre SØ - hustomt og grave fra sen ældre bronzealder - fladmarksgravpladser fra tidlig jernalder 1 Formyre SØ - hustomt og grave fra sen ældre bronzealder - fladmarksgravpladser fra tidlig jernalder Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 18 Bygherre: Forskningscenter Foulum

Læs mere

Oversigtskort. Lokalitetens placering. Kilde: Kulturarvstyrelsen, DKC online. Langhus. Langhus fra sen yngre romersk/ældre germansk jernalder.

Oversigtskort. Lokalitetens placering. Kilde: Kulturarvstyrelsen, DKC online. Langhus. Langhus fra sen yngre romersk/ældre germansk jernalder. Bygherrerapport Viumvej I Udgravning af bopladsspor fra yngre stenalder, yngre bronzealder og ældre/yngre jernalder ved Viumvej I Sagsinfo SMS 1022A Viumvej I Stednr. 13.02.05 69 Hjerk sogn Harre herred

Læs mere

Hvolris Skovbakke v. Hvolris Jernalderlandsby

Hvolris Skovbakke v. Hvolris Jernalderlandsby 1 Hvolris Skovbakke v. Hvolris Jernalderlandsby - bopladsspor og urnegrav fra y. bronzealder og æ. jernalder Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2011 Kulturhistorisk rapport nr. 56 Bygherre: Hvolris Jernalderlandsby

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Skudshale-Gistrup Forundersøgelse- og udgravning af elkabeltracé med bebyggelsesspor fra bronzealder og jernalder J.nr. ÅHM 6404 December 2015 Ved

Læs mere

HAM 4665 Elholm 3, Ulkebøl sogn, Als Sønder herred, Sønderborg amt. St. nr. 230210-477

HAM 4665 Elholm 3, Ulkebøl sogn, Als Sønder herred, Sønderborg amt. St. nr. 230210-477 HAM 4665 Elholm 3, Ulkebøl sogn, Als Sønder herred, Sønderborg amt. St. nr. 230210-477 1 Indholdsfortegnelse Resumé... 3 Undersøgelsens resultat... 3 Perspektivering... 4 Oversigtstegning Tidstavle med

Læs mere

Hestdalvej - bebyggelse fra yngre vikingetid og ældre middelalder på Viborg Vestermark

Hestdalvej - bebyggelse fra yngre vikingetid og ældre middelalder på Viborg Vestermark 1 Hestdalvej - bebyggelse fra yngre vikingetid og ældre middelalder på Viborg Vestermark Mikkel Kieldsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Stiftsmuseum 2011 Bygherrerapport nr. 50 Bygherre: Viborg Kommune

Læs mere

HBV 1261 Tuesbøl. Museet på Sønderskov. Arkæologisk undersøgelse Bygherrerapport. Det undersøgte og udgravede

HBV 1261 Tuesbøl. Museet på Sønderskov. Arkæologisk undersøgelse Bygherrerapport. Det undersøgte og udgravede HBV 1261 Tuesbøl Arkæologisk undersøgelse 2006 Bygherrerapport Det undersøgte og udgravede område ved udstykningen Søparken. Matr.nr. 1.dl, Tuesbøl By, Brørup sogn, Malt herred, Ribe amt. Museet på Sønderskov

Læs mere

Vesthimmerlands Museum

Vesthimmerlands Museum Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2466 Øster Ørbæk Hustomt fra ældre bronzealder Bygherrerapport for VMÅ 2466 Øster Ørbæk Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Landskabet og kulturhistorien...3

Læs mere

VHM Præstegårdens Lod

VHM Præstegårdens Lod VHM 00623 Præstegårdens Lod En stenalderlokalitet med en tuegrav fra enkelgravskulturen (2800-2351 f.kr.) samt aktivitetsområde med gruber og kogestensgruber. Vrå sogn Fund og Fortidsminder 100118-57 VHM00623_F052.

Læs mere

Teglværksvej, Bygum - en boplads fra ældre bronzealder

Teglværksvej, Bygum - en boplads fra ældre bronzealder 1 Teglværksvej, Bygum - en boplads fra ældre bronzealder Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum Bygherrerapport nr. 5 Bygherrer: Lise-Lotte og John Nielsen 2 Indledning. I og lige omkring Aalestrup er registreret

Læs mere

SMS 1024A. Bygherrerapport. Viumvej III SMS 1024A. Udgravning af bopladsspor fra yngre bronzealder og ældre jernalder/yngre jernalder.

SMS 1024A. Bygherrerapport. Viumvej III SMS 1024A. Udgravning af bopladsspor fra yngre bronzealder og ældre jernalder/yngre jernalder. Bygherrerapport Viumvej III Udgravning af bopladsspor fra yngre bronzealder og ældre jernalder/yngre jernalder. Sagsinfo Viumvej III Stednr. 13.02.05-67 Hjerk sogn Harre herred Viborg amt Udgravningsleder

Læs mere

Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2581 Svenstrup 7

Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2581 Svenstrup 7 Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2581 Svenstrup 7 Aars sogn, Aars Herred, Aalborg Amt Stednr. 12.08.14, Sb. 391 Bygherrerapport for VMÅ 2581 Svenstrup 7 Indholdsfortegnelse 1. Indledning

Læs mere

VSM 100G, Spangsbjerg, Asmild sogn, Nørlyng herred, Viborg Amt KUAS j.nr.: Ingen

VSM 100G, Spangsbjerg, Asmild sogn, Nørlyng herred, Viborg Amt KUAS j.nr.: Ingen VSM 100G, Spangsbjerg, Asmild sogn, Nørlyng herred, Viborg Amt KUAS j.nr.: Ingen 130801-104 og -197 (areal) 1 Beretning fra udgravning af bebyggelsesspor fra y. jernalder samt et fyldskifte fra sen y.

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Flødalsminde, Svenstrup Boplads med langhuse fra ældre jernalder samt fem grave fra ældre romersk jernalder. J.nr. ÅHM 6055 Maj 2013 Telefon: 99 31

Læs mere