Linjearkæologi på et naturgasprojekt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Linjearkæologi på et naturgasprojekt"

Transkript

1 Linjearkæologi på et naturgasprojekt Martin Mikkelsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2014 Bygherrerapport nr. 76 Bygherre: Naturgas Midt-Nord I/S ISBN

2 2 Indledning I erne gennemførtes et af de største anlægsarbejder i Danmark, nemlig anlæggelsen af et net af naturgasledninger. Der blev nedlagt over km rørledninger. De mange kilometer anlægsarbejder har gennem årene givet anledning til en mængde arkæologiske undersøgelser og resultaterne fra de tidlige udgravninger blev kort fremlagt i bogen Danmarks Længste Udgravning. Der nedlægges stadig naturgasledninger, og i foretog Viborg Museum undersøgelser forud for nedlæggelsen af en ca. 11 km lang naturgasledning fra Bjerringbro til Foulum (fig. 1). Den ny ledning skulle forløbe fra Gudenådalen mod syd over højdedragene ved Bjerring og Mammen videre mod nord til et højdedrag ved Korreborg, og derfra tværs over Nørreådalen og videre op over endnu et højdedrag ved Fårdal nord for Viskum. Fig. 1. Placering af naturgasledning fra Bjerringbro til Foulum.

3 3 For arkæologer var det et snit gennem vidt varierende former for landskab. Det giver dermed også muligheder for at knyttet eventuelle arkæologiske fund til de topografiske og landskabsmæssige forhold. Da det ikke var arkæologer, der havde bestemt linjeføringen var det også et snit, der ikke var præget af stereotype forestillinger om hvor arkæologiske fund kunne gøres. Resultaterne af en systematisk undersøgelse fra den ene ende til den anden ville derfor alt andet lige afspejle, hvor arkæologiske levn var bevaret, end det ville afspejle vores (nuværende) forestillinger om fortidens udnyttelse af de datidige landskaber. Det holder dog ikke helt stik. Selv om det ikke er arkæologer, der sidder og planlægger hvor et sådant tracé skal placeres, så er der dog i nogle tilfælde taget hensyn til kendte fortidsminder, når forslag til en sådan linjeføring præsenteres for museet. Planlæggerne kan på Fund og Fortidsminder se, hvor der tidligere er registreret fortidsminder, herunder ikke mindst gravhøje. Derfor vil linjeføringen som regel været placeret sådan, at man undgår at føre anlægsarbejdet hen over steder, hvor selv en for længst fjernet gravhøj har været placeret. Det var da også tilfældet, da museet første gang fik præsenteret forslag til placeringen af naturgasledningen fra Bjerringbro til Foulum. Ikke en eneste kendt gravhøj ville blive berørt ved anlægsarbejdet, måske heller ikke så underligt, da der faktisk er relativt få kendte gravhøje i de områder traceet skulle føres igennem. På trods af dette viste det sig alligevel at være forkert. Ved en gennemvandring af strækningen kunne det nord for Nøragergård ved Fårdal ses, at en ikke registreret, overpløjet gravhøj lå lige midt i det planlagte tracéforløb. Det meddelte vi bygherren, som derefter ændrede linjeføringen en smule, således at den nyopdagede gravhøj heller ikke ville blive berørt. Ved gennemvandringen af strækningen fandt vi i øvrigt en lille, fin flintøkse (fig. 2). Den lå oppløjet i en fugtig lavning, og den kan meget vel have været en næsten opbrugt økse, der er blevet ofret. Figur 2. Tyndnakket flintøkse fra yngre stenalder (tragtbægerkulturen). Øksebladet er ca. 13 cm langt. De flotte striber skyldes, at nogle lag i flinten har været modtagelige for farvning af okker end de resterende dele af øksen. Når nu alle gravhøje tilsyneladende var undgået, og der desuden ikke var andre registrerede fortidsminder i den planlagte linjeføring, var der så nogen grund til at forvente, at der ville dukke spor efter ukendte fortidsminder op? Ja, ja og ja. Med så langt et tracé og så varierende landskabsmæssige forhold, så ville det være ganske usædvanligt, hvis vi ikke ville finde en del ukendte bopladser. Med den valgte linjeføring var der to områder vi på forhånd var specielt interesserede i. Det var dels området ved Fårdalgård, hvor oplysninger, der kunne sætte

4 4 Fårdaldepotet fra yngre bronzealder i perspektiv ville være vigtige, dels området ved Mammen, hvor alle oplysninger om fund fra vikingetiden altid vil have interesse på grund af Mammen-graven. Men vi havde også kig på området ved Viskum Hovedgård, bl.a. fordi der tidligere var fundet en guldring fra vikingetiden i området. Så derfor vil jeg først præsentere resultaterne fra disse tre områder. Først derefter vil vi se på, hvad vi fandt andre steder. Fundene fra yngre bronzealder nær Fårdaldepotet. Fårdalfundet er et depotfund fra midten af yngre bronzealder (fig. 2). Dette fund er velkendt blandt arkæologer ikke mindst på grund af de usædvanlige bronzefigurer, der er en del af fundet (fig. 3). Figur 3. Fårdaldepotet. a: Dele af fundet, dog uden bronzefigurerne. Foto: Nationalmuseet. b.kvindefiguren fra depotet. Foto: Roberto Fortuna. Nationalmuseet. Depotfundet blev gjort i 1926, da man skulle anlægge en jernbane fra Viborg til Hobro og på daværende tidspunkt troede man, at depotet var gjort et sted hvor Mennesker ikke havde Anledning til at færdes., og den grundlæggende tanke bag dette var at Gaver til en Guddom anbringes paa et Sted, hvor ingen træder. (Kjær 1927:276). Det viste sig dog i 1980 erne, at Fårdaldepotet var nedlagt på et sted, hvor der formodentlig har været mange hundrede ild-/kogegruber fra samme tid. Det antages derfor nu, at der ved Fårdalgård har været en samlingsplads, hvor man mødtes mange gange i yngre bronzealder (Mikkelsen 2011). Fårdaldepotet var altså nedlagt på et sted, hvor man færdedes mange gange, og det var ikke nedlagt et sted, hvor ingen kom. Men et spørgsmål stod tilbage: Hvor tæt på stedet havde man boet? Vi havde indtil naturgasprojektet ingen fund, der kunne belyse dette spørgsmål. Det var derfor dette spørgsmål vi håbede på at de arkæologiske undersøgelser på naturgasledningen måske kunne hjælpe os med at besvare. Selv om vi havde drømt om at finde spor efter enkelte hustomter havde ingen vist drømt om at finde så mange bebyggelsesspor, som det blev tilfældet. Der blev fundet spor efter hustomter både syd og nord for Fårdal (fig. 4).

5 5 Fig. 4. Placering af hustomter fra yngre bronzealder i Fårdalområdet. På højdedraget syd for Fårdal fandtes ved Toftgård I spor efter fire treskibede huse, der alle foreslås dateret til yngre bronzealder. Lidt nord for fandtes ved Toftgård II også spor efter et muligt treskibet hus, der også foreslås dateret til yngre bronzealder. I sidstnævnte område blev også gjort lidt yngre fund, hvilket antyder, at bosættelsen i området fortsætter ind i tidlig jernalder. På højdedraget lige nord for Fårdal fandtes ved Nøragergård III spor efter to eller evt. tre treskibede huse, der tilsyneladende har afløst hinanden. Dertil kom råstofgruber med bopladsaffald og ild-/kogegruber. Lidt længere mod nord fandtes ved Nøragergård II spor efter yderligere to treskibede huse, der kan være til samme gård. Længst mod nord fandtes ved Nøragergård I spor efter bl.a. et enkelt treskibet hus. Dateringsrammen for bopladssporene ved Nøragergård I-II-III foreslås også her at være yngre bronzealder og evt. tidlig jernalder, men det kan ikke helt udelukkes, at der også er anlæg fra ældre bronzealder. I betragtning af det smalle tracé og højdedragenes størrelse ved Toftgård og ved Nøragergård må det antages, at vi kun har fundet spor efter en mindre del af de hustomter og andre anlæg, der samlet set har været på de to højdedrag. Det synes dermed sandsynliggjort, at der både lige syd og lige nord for Fårdalfundet og samlingspladsen ved Fårdalgård, har været bosættelse gennem hele yngre bronzealder indtil tidligt i ældre jernalder. Ikke alene ser Fårdaldepotet ud til at være nedlagt på en samlingsplads, men det ser også ud til, at der har været samtidige bopladser på alle de nærmeste topografisk oplagte arealer.

6 6 Mammen-området. Museets langvarige interesse i Mammen-området skyldes de usædvanligt flotte fund fra Mammen-graven, der er en af de mest kendte vikingetidsgrave i Danmark. Dertil kommer fund af flot udsmykkede mankestole samt af en brønd fra vikingetiden. De to sidstnævnte fund er gjort i selve Mammen, men Mammengraven er fundet i gravhøjen Bjerringhøj, der lå på den anden side af en lille smeltevandsdal syd for Mammen (fig. 5). Fig. 5. Fund fra yngre jernalder i Mammen-området. Også her har det siden fundet været et oplagt spørgsmål, hvor den højtstående mand fra Mammen-graven har boet. Længe var tesen, at det var et sted i det område, hvor Mammen i dag ligger, men trods relativt omfattende undersøgelser i og lige omkring Mammen er det det her kun lykkedes at finde et enkelt mindre hus, der måske kan være fra vikingetiden. Ved nogle arkæologiske undersøgelser mellem 2001 og 2004 blev der fundet spor efter flere gårdsanlæg, der alle formodes at være fra yngre jernalder, men dog alle lidt ældre end Mammen-graven. Disse fund blev dels gjort lidt sydøst for selve Mammen, på Mammen Søndermark og ved Elmegård lidt længere mod syd (fig. 5). I den forbindelse blev museet også præsenteret for fund af tenvægte ved en ejendom på Mammen Søndermark. Samlet set betød disse fund, at fokus nu var flyttet fra selve Mammen til et større område øst for Bjerringhøj. Naturgasledningen var placeret lige øst for nogle af fundene og da de arkæologiske prøvegravninger på naturgasledningen skulle gennemføres var et af de spændende spørgsmål derfor, om vi ville finde yderligere bopladsspor fra yngre jernalder og dermed eventuelt fra vikingetiden. Det gjorde vi ikke! De spor efter fortidsminder vi fandt i det relevante område var alle ældre. Ikke det mindste spor efter bebyggelse eller andre fund fra vikingetiden blev der gjort. Hvorfor så nævne dette? Fordi det negative resultat faktisk er et vigtigt resultat. Vi har formodentlig nu fået afgrænset bosættelsesområdet mod øst, og ved dermed, hvor vi ikke længere behøver at lede bebyggelse fra vikingetiden.

7 7 Viskum Hovedgaard. Området ved Viskum Hovedgård kunne også på forhånd være udpeget som et potentielt vigtigt område. Museet havde dog ikke tidligere foretaget undersøgelser eller fået fund fra arealer omkring gården. Når det alligevel kunne vække interesse skyldtes det en række forhold (fig. 6). For det første var der tidligere fundet en guldring fra vikingetiden i gårdens have. For det andet kunne hovedgården have en historie langt tilbage i tiden, og det kunne på forhånd ikke udelukkes, at gårdens historie rakte helt tilbage til vikingetiden. For det tredje var den topografisk placering på en tange langs nordsiden af Nørreådalen en oplagt god placering for bebyggelse. For det fjerde er der fra 1800-tallet oplysninger om fund af en mulig ryttergrav fra vikingetiden i en af de mange gravhøje på bakkedraget lige nordvest for gården. For det femte ville det være oplagt, at der kunne have været en N-S gående vej eller vadested tværs over Nørreådalen lige ved Viskum Hovedgård. I forlængelse af dette bemærkede vi også stednavnet Thorsager på den sydlige side af Nørreådalen. Stednavnet kan meget vel række tilbage til vikingetiden og godt nok skulle naturgasledningen her placeres vest for Thorsager, men dog ikke så langt mod vest, at vi kunne udelukke muligheden for bebyggelsesspor eller andre anlæg fra yngre jernalder. Figur 6. Fund fra vikingetid og yngre jernalder ved Viskum Hovedgård Naturgasledningen skulle her anlægges lige øst for hovedgården, hvilket betød, at det kun var en relativt kort strækning på ca. 100m på tværs af tangen vi havde mulighed for at undersøge. Men på toppen og især sydsiden af tangen fandtes omfattende bopladsspor i form af mindst syv grubehuse, et muligt langhus og rester af kulturlag (fig. 7). Eftersom vi jo også her kun undersøgte et ca. 16 m bredt bælte er det sandsynligt, at der har ligget et meget stort antal grubehuse på tangen og jeg vil ikke blive overrasket, hvis der er tale om i hvert fald over 50 grubehuse.

8 8 Figur 7. Grubehuse og andre anlægsspor ved Viskum Hovedgård. Fundene omfatter ornamenterede vævevægte, lerkarskår og en større mortersten? Der er tilsyneladende fund fra både y. romersk eller æ. germansk jernalder samt fra vikingetid og tidlig middelalder (fig. 8). Det synes oplagt, at der kun udgravet en (mindre) del af en bebyggelse, der givetvis fortsætter mod vest og som måske også kan fortsætte mod øst. Der kan således være tale om en gård- eller landsbybebyggelse med en lang bebyggelseskontinuitet, og det synes dermed ikke usandsynligt, at Viskum Hovedgårds oprindelse skal føres helt tilbage til yngre jernalder. a b

9 9 c e.

10 10 f. g. h. Figur 8. Fund fra udgravningen ved Viskum Hovedgård. a: Bronzefibel. b. Del af kanneleret lerkar. c:mortersten(?) med skåltegn. e: Halvkuglekar. f: To ornamenterede vævevægte. g: Brudstykke af slibe-/hvæssesten. h: Jernslagger

11 11 Andre fund De ovennævnte fund var ikke de eneste resultater fra udgravningerne på naturgasledningen fra Bjerringbro til Foulum. En række andre steder blev der gjort fund, ikke mindst på strækningen mellem Bjerringbro og Mammen (fig. 9). Der skal ikke her redegøres for alle fundene, men nogle få er værd at bemærke. Figur 9. Alle fund på naturgastraceet fra Bjerringbro til Foulum. Rød = stenalder. Grøn = bronzealder. Blå = yngre jernalder. Firkant = boplads. Trekant = Samlingsplads med ild- /kogegruber. X = Enkeltfund

12 12 Fund fra yngre stenalder dukker af og til op ved arkæologiske undersøgelser. Ved besigtigelsen af traceet fandtes i en lavning tæt ved Rødbakkegård Vest en tyndnakket flintøkse fra tragtbægerkulturen (fig. 2). Den er smukt patineret og formodentlig mindst år gammel. Fundstedet kunne tyde på, at der er tale om en flintøkse, der er ofret. Bopladsspor fra yngre stenalder forekommer, men de er ofte dårligt bevarede, da anlægssporene fra den tid som regel ikke var særligt dybt nedgravede. Tre steder blev fundet bopladsspor fra yngre stenalder. De ældste fund er også fra tragtbægerkulturen og de er dels gjort ved Rødbakkegård SV (fig. 10a), dels på Mammen Nørremark (fig. 10b). a. b. Figur 10. Lerkarskår fra tragtbægerkulturen: a: Rødbakkegård. b: Mammen Nørremark

13 13 De mest omfattende og lidt yngre bopladsspor blev fundet ved Rødbakkegård Vest. Her viser fund af lerkarskår viser, at man har boet her i enkeltgravskulturen for ca år siden (fig. 11). Figur. 11: Lerkarskår fra enkeltgravskulturen fra Rødbakkegård Vest

14 14 De fleste af fundene på naturgasledningen var dog fra bronzealderen og heraf var langt de fleste fra yngre bronzealder (fig. 9). Det vi finder er meget ofte spore efter datidens huse, og når det gælder yngre bronzealder er der meget ofte kun stolpehullerne til de tagbærende stolper der er tilbage, mens spor efter vægge er relativt sjældne (fig. 12). Når vi finder sådanne spor forekommer det ret tit, at man har revet et hus ned og bygget en andet, næsten tilsvarende hus på samme sted, sådan som det var tilfældet i det viste eksempel fra Tophøj Mark. Figur 12. Tophøj Mark. Spor efter to huse, der formodes at være fra yngre bronzealder. Ser vi på museets undersøgelser de sidste 10 år så svarer det godt til fundene fra mange andre undersøgelser. Ingen fundgruppe optræder så hyppigt som bopladser fra yngre bronzealder og som ofte rækker ind i den tidligste del af førromersk jernalder. På den tid flyttede man ofte husene rundt i landskabet. Det betyder, at hustomterne ligger spredt i større områder. Derfor påtræffes de meget ofte. Fra forekomsten af gravfund fra yngre bronzealder vidste vi tidligere, at Viborgegnen var et af de tættest befolkede områder på den tid. Det bekræftes nu af de mange fund af hustomter og andre bosættelsesspor. Jeg har allerede omtalt fundene ved Fårdal, men som det fremgår af kortet (fig. 9), så blev der også fundet mange bopladser fra yngre bronzealder i den sydlige del af området. Nok så bemærkelsesværdigt er dog, at der ikke er gjort daterede fund fra yngre bronzealder på strækningen fra Mammen og til Kvolborg. De få fund fra denne del af strækningen kunne tyde på, at der gennem betydelige dele af forhistorien har været et ubeboet område her, måske fordi der har været skov. Det store skovområde ved Thorsager lige øst for Kvolborg Syd har måske en historie, der rækker usædvanligt langt tilbage.

15 15 Fund fra yngre jernalder er den næst hyppigste fundgruppe i museets ansvarsområde. Fundene ved Viskum Hovedgård er allerede omtalt. Længst mod nord blev der på Tophøj Mark fundet endnu spor efter endnu en boplads fra yngre jernalder. Her var der et spor efter bl.a. mindst et treskibet hus, der ud fra hustypen foreslås at være fra vikingetiden (fig. 13). En landmand havde i nærheden fundet en halv drejekværnsten af granatglimmerskiffer, så det synes rimeligt at antage, at der på Tophøj Mark ligger en større bosættelse fra denne tid. Figur 13: Tophøj Mark. Spor efter et treskibet hus fra vikingetiden Afsluttende bemærkninger. Som der fremgår af det ovenstående, så blev der fundet spor efter mange fortidsminder, som vi ikke kendte til før arbejdet på naturgasledningen fra Bjerringbro til Foulum. Ud over nye fund på én tidligere kendt lokalitet, så har vi registeret 27 nye lokaliteter på de godt 10 km vi foretog undersøgelser på (se tabel 1 nedenfor). Det vil sige, at for hver løbende kilometer har vi næsten fået oplysninger om tre nye lokaliteter. Det viser noget om, hvor mange ukendte fortidsminder, der ligger rundt omkring i landskabet, og det er vel og mærke fortidsminder, som ikke uden videre kan ses på overfladen, sådan som det er tilfældet med de fredede gravhøje. Det er klart, at på de smalle traceer, vi kan undersøge i forbindelse med nedlæggelsen af f.eks. naturgasledninger og elkabler, får vi sjældent undersøgt en hel boplads endsige en hel gravplads, hvis vi skulle støde på sådan en. Men som det var tilfældet ved Fårdal og ved Viskum Hovedgård, så kan nogle af resultaterne fra de ofte begrænsede undersøgelser af hver enkelt boplads også hurtigt vise sig at være vigtige. Efter udgravningen ved Viskum Hovedgård har det oven i købet vist sig at områderne omkring gården rummer usædvanligt mange fine metalfund fra yngre jernalder. Og som ved Mammen kan det altså også være et vigtigt resultat, at vi intet finder, da det har hjulpet os til at afgrænse udstrækningen af den boplads, vi mener høre til Mammen-graven. Og hvem ved - måske er det engang i fremtiden en af de andre lokaliteter, der viser sig at være vigtige for forståelsen af et spørgsmål, vi i dag ikke har fantasi til at stille! Tak til Naturgas Midt-Nord I/S for det gode samarbejde i forbindelse med udgravningen.

16 16 Relevant litteratur Jensen J. 2006: Danmarks Oldtid Bronzealder Kjær, H. 1927: To Votivfund fra yngre bronzealder, fra Fyen og Jylland. Aarbøger for nordisk Oldkyndighed og Historie 1927, s Mikkelsen, M. 2011: Fårdalfundet i yngre bronzealders kulturlandskab. Fra periferi til centrum. I: Boddum, S. & Mikkelsen, M. & Terkildsen, N. (eds.) 2011: Depotfund i yngre bronzealders lokale kulturlandskab. Viborg Museum & Holstebro Museum 2011 s Diverse oplysninger: Viborg Museums j. nr.: VSM G626 (administration) og andre sager. jf. tabel 1 Lokalitet: Se tabel 1 Sogn, herred og amt: Se tabel 1 Fund og Fortidsminder: Se tabel 1 Kulturarvsstyrelsens j. nr.: Bygherre: Naturgas Midt-Nord I/S Tabel 1. Oversigt over fund på naturgasledningen fra Bjerringbro til Foulum. Med fed fremhævet de steder, hvor der blev foretaget egentlige udgravninger. Rød: Fund fra yngre stenalder. Grøn: Fund fra bronzealder. Blå: Fund fra yngre jernalder. Sort: Udaterede fund FF VSM-nr. Navn Fund Datering G806 Tophøj Mark Agersystem Middelalder? G806 Tophøj Mark Boplads Vikingetid G806 Tophøj Mark Boplads Bronzealder G805 Nøragergård Boplads Bronzealder G626 Nøragergård Hjulspor Y. bronzealder G805 Nøragergård Boplads Bronzealder G805 Nøragergård III Boplads Bronzealder G804 Fårdalgård Samlingsplads Bronzealder G808 Toftgård II Boplads Bronzealder G808 Toftgård I Boplads Bronzealder G809 Viskum Hovedgård Boplads Y. jernalder Kvolborg Syd Boplads Udateret Kvolborg Syd Boplads? Udateret G821 Mammen Nørremark Boplads Y. stenalder G626 Hyldegård Boplads? Udateret G828 Mammen Øst I Boplads? Udateret G828 Mammen Øst II Boplads? Udateret G819 Mammen Søndermark II Boplads Bronzealder G820 Mammen Søndermark III Boplads Bronzealder G818 Fruergård Nord Boplads Bronzealder Fruergård NV Boplads Bronzealder G560S1 Fruergård Depotfund? Y. stenalder G813 Rødbakkegård Vest Boplads Y. stenalder G707 Rødbakkegaard SV Boplads Y. stenalder G707 Rødbakkegaard SV Boplads Bronzealder G815 Jansbakke Boplads Bronzealder? G814 Jansbakke Syd Boplads Bronzealder G814 Jansbakke Syd Boplads Bronzealder Dokumentationsmaterialet bestående af beretning, tegninger, fund, fotos m.v. opbevares på Viborg Museum, Hjultorvet 4, 8800 Viborg.

17 17 Om bygherrerapporter Når der er foretaget en arkæologisk udgravning, der er helt eller delvist finansieret af en privat eller offentlig bygherre, skal der udarbejdes en særskilt rapport til bygherren. Bygherrerapporten skal være almindeligt tilgængelig, præsentere udgravningens resultater og sætte dem i sammenhæng med det omgivende landskabs kulturhistorie. 1 Viborg Museum har besluttet at udgive museets bygherrerapporter i en fortløbende serie. Ældre numre kan købes for 20 kr. (medmindre andet er anført) ved henvendelse til museet. Liste over Viborg Museums bygherrerapporter 1. Båndruplund en boplads fra bronzealder og tidlig jernalder. Martin Mikkelsen Nordentoften, Skals en boplads fra sen yngre stenalder, bronzealder og tidlig jernalder. Martin Mikkelsen og Mikael H. Nielsen Brokbakken en samlingsplads fra bronzealder og en gravplads fra ældre jernalder. Martin Mikkelsen og Mikael H. Nielsen Lynderup SV et aktivitetsområde fra sen yngre stenalder og bronzealder. Martin Mikkelsen og Mikael H. Nielsen Teglværksvej en boplads fra ældre bronzealder. Martin Mikkelsen Klejtrup Syd en boplads fra sen yngre stenalder / tidlig ældre bronzealder. Marianne Høyem Andreasen Krogen, Aidt. Gravplads, huse, kirke og agersystemer fra jernalder og middelalder. Njal J. Geertz og Astrid Skou Hansen Højvangen, Ørum. Kamilla Fiedler Terkildsen og Martin Mikkelsen. Under udarbejdelse. 9. Stenshede en gravhøj og andre fund fra yngre stenalder. Sanne Boddum og Martin Mikkelsen Ørum Sportsplads et aktivitetsområde fra ældre jernalder. Mikael H. Nielsen Sundstrup Øst en boplads fra yngre stenalder. Mikkel Kieldsen Ettrupvej, Fjelsø to aktivitetsområder fra bronzealder eller jernalder. Kamilla Fiedler Terkildsen Løvel Syd - bebyggelsesspor fra yngre bronzealder og ældre germansk jernalder. Malene R. Beck & Dorthe Kaldal Mikkelsen Skaldehøj og Arildsvej - to bopladser fra førromersk jernalder. Mikkel Kieldsen. Under udarbejdelse. 15. Liseborg- et forsvarsværk fra tidlig førromersk jernalder. Dorthe Kaldal Mikkelsen Lindum syd langhus fra middelalderen. Jesper Hjermind Søhuset, Viborg - på kanten af middelalderbyen. Marianne Greve Iversen Formyre SØ - hustomt og grave fra sen ældre bronzealder - fladmarksgravpladser fra tidlig jernalder. Martin Mikkelsen Tindbækvej 25 - Gravhøj fra enkeltgravskultur. Martin Mikkelsen og Mikkel Kieldsen Langmosegård - en boplads fra yngre bronzealder. Martin Mikkelsen Løgstrup SØ - en boplads fra yngre jernalder - aktivitetsspor fra yngre bronzealder. Sanne Boddum, Mikkel Kieldsen & Mikael H. Nielsen Viborg Vestermark - Bopladser fra bronzealderen. og Martin Mikkelsen. Under udarbejdelse. 23. Ridder Munks Vej - En gravplads m.m. fra stenalder, bronzealder og jernalder. Sanne Boddum og Martin Mikkelsen Rødding SV - bebyggelse fra yngre bronzealder og ældre førromersk jernalder. Mikkel Kieldsen Randrup Mølle et langhus med forsænket østende fra yngre stenalder. Sidsel Wåhlin og Martin Mikkelsen Spangsdal II og Gl. Asmild. Gårdsanlæg fra Middelalder og nyere tid. Mette Klingenberg og Lars Agersnap Larsen Bjerring Hede - bopladser og gravplads fra ældre jernalder. Asger V. Amundsen, Tobias Danborg Torfing og Martin Mikkelsen Liseborg Høje - boplads fra yngre bronzealder - begravelse i vognfading fra vikingetid. Elin Vanting & Dorthe Kaldal Mikkelsen Stenshede Syd - Gravhøj fra enkeltgravskultur - bopladser fra yngre bronzealder og ældre jernalder. Claus Sørensen og Martin Mikkelsen Hjortdalgård - en boplads fra ældre jernalder. Claus Frederik Sørensen og Dorthe Kaldal Mikkelsen Sønder Mose - en bebyggelse fra ældre bronzealder. Dorthe Kaldal Mikkelsen Rådmandshus bebyggelse fra yngre vikingetid og ældre middelalder på Viborg Vestermark. Mikkel Kieldsen Højlund Spangsdal I landsby fra yngre jernalder. Sanne Boddum Kulturarvsstyrelsen: Retningslinjer for udformning af rapport til bygherre/anlægsmyndighed

18 34. Rugballegård brandgrave og boplads fra førromersk jernalder. Martin Mikkelsen Kokær Høj bebyggelse fra jernalder. Mikkel Kieldsen Birgittelyst boplads og aktivitetsområde fra yngre bronzealder og førromersk jernalder samt vejforløb fra historisk tid. Jakob Westermann og Dorthe Kaldal Mikkelsen Ørum Industrivej boplads fra yngre bronzealder og førromersk jernalder. Elin Vanting Mølgård, Resen boplads fra førromersk jernalder. Martin Mikkelsen, Mikkel Kieldsen, Kamilla F. Terkildsen Iller en bebyggelse fra yngre jernalder. Dorthe Kaldal Mikkelsen Toftumvej, Mønsted. Jættestuetomt fra yngre stenalder samt boplads fra romersk jernalder. Kamilla Fiedler Terkildsen Hulbækvej 31 boplads og grave fra ældre jernalder. Martin Mikkelsen Hørup bebyggelsesspor fra ældre og yngre jernalder. Mikkel Kieldsen & Dorthe Kaldal Mikkelsen Tindbæk Hestehave en boplads fra yngre stenalder samt en boplads og en urnegrav fra yngre jernalder. Sanne Boddum Møllegård, Klejtrup boplads fra sen yngre stenalder og bronzealder. Sanne Boddum Neder Hallum, Ravnstrup bebyggelse og aktivitetsspor fra germansk jernalder og vikingetid. Mette Klingenberg Løgstrup Nord bebyggelse fra yngre stenalder til førromersk jernalder. Mikkel Kieldsen Haugårdvej 17 en bebyggelse fra yngre bronzealder. Lars Agersnap Larsen Ørndrup Vest aktivitetsspor fra yngre stenalder og bebyggelse fra yngre bronzealder og ældre jernalder. Sanne Boddum Skals Nord en bebyggelse fra yngre bronzealder og/eller tidlig førromersk jernalder. Lars Agersnap Larsen Hestdalvej, Viborg Vestermark bebyggelse fra yngre vikingetid og ældre middelalder. Mikkel Kieldsen Hjarbækvej en lille samlingsplads fra yngre bronzealder. Lars Agersnap Larsen Tapdrup Vest bebyggelse og aktivitetsområde fra ældre jernalder samt overpløjet gravhøj fra yngre stenalder. Mikkel Kieldsen Troelstrup bebyggelse fra ældre jernalder. Mikkel Kieldsen Duehøj Syd boplads og begravelser fra bronzealderen. Martin Mikkelsen Toftum boplads fra ældre jernalder. Kamilla Fiedler Terkildsen 56. Hvolris Skovbakke, Hvolris Jernalderlandsby. Martin Mikkelsen 57. Låstrup Bakken boplads fra yngre bronzealder. Bente Grundvad, Sidsel Wåhlin, Kamilla Fiedler Terkildsen og Martin Mikkelsen. 58. Kragsøgård - boplads fra yngre bronzealder. Martin Mikkelsen Liseborg Høje II - Små treskibede huse fra y. stenalder. Kamilla Fiedler Terkildsen og Martin Mikkelsen Korsbakken og Havhus - bebyggelse fra yngre romersk - ældre germansk jernalder Bente Grundvad Nielsen og Kamilla Fiedler Terkildsen Domdalsgård - gravplads fra ældre romersk jernalder, - landsby fra ældre og yngre germansk jernalder. Kamilla Fiedler Terkildsen og Sanne Boddum Bygdalgård bebyggelse fra yngre stenalder til slutningen af bronzealderen. Mikkel Kieldsen & Sidsel Wåhlin Kærgård, Daugbjerg. En landsby med tekstilproduktion fra yngre jernalder. Mette Klingenberg og Kamilla Fiedler Terkildsen Spangsdal II Boplads fra yngre bronzealder og/eller ældre jernalder. Sanne Boddum Abildal. En boplads fra sen yngre stenalder, samt brandgrave fra yngre bronzealder. Lars Agersnap Larsen Mammen Søndervang bebyggelse og aktivitetsområde fra yngre bronzealder. Mikkel Kieldsen Kvorning 9a boplads fra yngre bronzealder gravplads og bebyggelse fra yngre romersk jernalder. Sanne Boddum Hulbæltet ved Liseborg - nye resultater. Astrid Skou Hansen Selli Ager, Aidt. En urnegrav med ringgrøft fra sen førromersk jernalder og en gravplads fra ældre vikingetid. Marianne Greve Iversen, Martin Mikkelsen og Astrid Skou Hansen Aalestrup. - To bebyggelser fra førromersk jernalder. Kamilla Fiedler Terkildsen Rishøjen - bebyggelse fra yngre stenalder og bebyggelse og gravplads fra yngre bronzealder/ældre førromersk jernalder samt tre grave i én, måske fra yngre jernalder. Kamilla Fiedler Terkildsen Begravelser og kirkegårdshegn fra Sct. Mathias kirkegård i Viborg. Jesper Hjermind Asmild Klostervej. Bebyggelse fra yngre bronzealder og ældre middelalder. Lars Agersnap Larsen Nederhede. Aktivitetsområde fra yngre stenalder. Kamilla Fiedler Terkildsen Spangsbjerg. Bebyggelse og skattefund fra yngre jernalder. Astrid Skou Hansen

19 19

Mølgård, Resen - boplads fra førromersk jernalder

Mølgård, Resen - boplads fra førromersk jernalder 1 Mølgård, Resen - boplads fra førromersk jernalder Martin Mikkelsen, Mikkel Kieldsen, Kamilla F. Terkildsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 38 Bygherre: Kristian Kjær ISBN 978-87-87272-80-3

Læs mere

Spangsdal II - boplads fra yngre bronzealder og/eller ældre jernalder

Spangsdal II - boplads fra yngre bronzealder og/eller ældre jernalder Spangsdal II - boplads fra yngre bronzealder og/eller ældre jernalder Sanne Boddum Viborg Museum 2012 Bygherrerapport 64 Bygherre: Viborg Kommune ISBN 978-87-92778-14-7 2 Indledning I forbindelse med byudvikling

Læs mere

Møllegård, Klejtrup - boplads fra sen yngre stenalder og bronzealder

Møllegård, Klejtrup - boplads fra sen yngre stenalder og bronzealder Møllegård, Klejtrup - boplads fra sen yngre stenalder og bronzealder Sanne Boddum Viborg Stiftsmuseum 2010 Bygherrerapport nr. 44 Bygherre: Jan Nielsen ISBN 978-87-87272-97-1 2 Indledning I området syd

Læs mere

Randrup Mølle - et langhus med forsænket østende fra yngre stenalder

Randrup Mølle - et langhus med forsænket østende fra yngre stenalder 1 Randrup Mølle - et langhus med forsænket østende fra yngre stenalder Sidsel Wåhlin og Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2008 Bygherrerapport nr. 25 Bygherre: Poul Justesen, Randrup Mølle 2 Indledning

Læs mere

Lindum Syd Langhus fra middelalderen

Lindum Syd Langhus fra middelalderen Lindum Syd Langhus fra middelalderen Jesper Hjermind De fremgravede spor efter et middelalderhus i Lindum diskuteres på kanten af udgravningen Viborg Stiftsmuseum 2006 Bygherrerapport nr. 16 Bygherre:

Læs mere

Tindbæk Hestehave - en boplads fra yngre stenalder samt en boplads og en urnegrav fra yngre jernalder

Tindbæk Hestehave - en boplads fra yngre stenalder samt en boplads og en urnegrav fra yngre jernalder 1 Tindbæk Hestehave - en boplads fra yngre stenalder samt en boplads og en urnegrav fra yngre jernalder Sanne Boddum Viborg Stiftsmuseum 2010 Bygherrerapport nr. 43 Bygherre: Pipers Teglværker A/S, Hammershøj

Læs mere

Aalestrup - To bebyggelser fra førromersk jernalder

Aalestrup - To bebyggelser fra førromersk jernalder Aalestrup - To bebyggelser fra førromersk jernalder Kamilla Fiedler Terkildsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2012 Bygherrerapport nr. 70 Bygherre: Aalestrup Kommune ISBN 978-87-92778-21-5 1 Indledning

Læs mere

Kragsøgård - boplads fra yngre bronzealder

Kragsøgård - boplads fra yngre bronzealder 1 Kragsøgård - boplads fra yngre bronzealder Martin Mikkelsen Kulturhistorisk rapport Viborg Museum 2011 Bygherrerapport nr. 58 Bygherre: Christian Nors ISBN 978-87-92778-09-3 2 Indledning Vælger vi i

Læs mere

Låstrupbakken - Bebyggelse fra yngre bronzealder/førromersk jernalder

Låstrupbakken - Bebyggelse fra yngre bronzealder/førromersk jernalder 1 Låstrupbakken - Bebyggelse fra yngre bronzealder/førromersk jernalder Bente Grundvad, Sidsel Wåhlin, Kamilla Fiedler Terkildsen og Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2011 Bygherrerapport nr. 57 Bygherre:

Læs mere

Nederhede - samlingspladser fra yngre stenalder

Nederhede - samlingspladser fra yngre stenalder Nederhede - samlingspladser fra yngre stenalder Kamilla Fiedler Terkildsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2013 Bygherrerapport nr. 74 Bygherre: Pipers Teglværk ISBN 978-87-92778-29-1 1 Indledning

Læs mere

Kamilla Fiedler Terkildsen. Kulturhistorisk Rapport. Viborg Museum 2012 Bygherrerapport nr. 71. Bygherre: Møldrup Kommune ISBN 978-87-92778-22-2

Kamilla Fiedler Terkildsen. Kulturhistorisk Rapport. Viborg Museum 2012 Bygherrerapport nr. 71. Bygherre: Møldrup Kommune ISBN 978-87-92778-22-2 Rishøjen - bebyggelse fra yngre stenalder og bebyggelse og gravplads fra yngre bronzealder/ældre førromersk jernalder samt tre grave i én, måske fra yngre jernalder. Kamilla Fiedler Terkildsen Kulturhistorisk

Læs mere

Ettrupvej - to aktivitetsområder fra bronzealder eller jernalder

Ettrupvej - to aktivitetsområder fra bronzealder eller jernalder 1 Ettrupvej - to aktivitetsområder fra bronzealder eller jernalder Kamilla Fiedler Terkildsen Viborg Stiftsmuseum 2006 Bygherrerapport nr. 12 Bygherre: Jens og Niels Møller Gram ISBN 978-87-87272-60-5

Læs mere

Begravelser og kirkegårdshegn fra Sct. Mathias kirkegård i Viborg

Begravelser og kirkegårdshegn fra Sct. Mathias kirkegård i Viborg Begravelser og kirkegårdshegn fra Sct. Mathias kirkegård i Viborg Jesper Hjermind Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2012 Bygherrerapport nr. 72 Bygherre: Energi Viborg Spildevand A/S ISBN 978-87-92778-24-6

Læs mere

Neder Hallum Bebyggelse og aktivitetsspor fra germansk jernalder og vikingetid

Neder Hallum Bebyggelse og aktivitetsspor fra germansk jernalder og vikingetid 1 Neder Hallum Bebyggelse og aktivitetsspor fra germansk jernalder og vikingetid Mette Klingenberg og Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2010 Bygherrerapport nr. 45 Bygherre: Lars Rosgaard ISBN 978-87-87272-92-6

Læs mere

Selli Ager, Aidt En urnegrav med ringgrøft fra sen førromersk jernalder samt en gravplads fra ældre vikingetid.

Selli Ager, Aidt En urnegrav med ringgrøft fra sen førromersk jernalder samt en gravplads fra ældre vikingetid. Selli Ager, Aidt En urnegrav med ringgrøft fra sen førromersk jernalder samt en gravplads fra ældre vikingetid. Marianne Greve Iversen, Martin Mikkelsen og Astrid Skou Hansen Kulturhistorisk rapport Viborg

Læs mere

Stenshede Syd Gravhøj fra enkeltgravskultur Bopladser fra yngre bronzealder og ældre jernalder

Stenshede Syd Gravhøj fra enkeltgravskultur Bopladser fra yngre bronzealder og ældre jernalder Stenshede Syd Gravhøj fra enkeltgravskultur Bopladser fra yngre bronzealder og ældre jernalder Claus Frederik Sørensen og Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 29 Bygherre: Viborg

Læs mere

Stanghedevej 13 -bebyggelse fra yngre jernalder

Stanghedevej 13 -bebyggelse fra yngre jernalder Stanghedevej 13 -bebyggelse fra yngre jernalder Mikkel Kieldsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2015 Bygherrerapport nr. 81 Bygherre: Jens og Jacob Adler Jensen ISBN 978-87-92778-40-6 2 Indledning

Læs mere

Bygdalgård - bebyggelse fra yngre stenalder til slutningen af bronzealderen

Bygdalgård - bebyggelse fra yngre stenalder til slutningen af bronzealderen Bygdalgård - bebyggelse fra yngre stenalder til slutningen af bronzealderen Mikkel Kieldsen & Sidsel Wåhlin Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2012 Bygherrerapport nr. 62 Bygherre: Bjarne Nielsen ISBN

Læs mere

Asmild Mark SV bebyggelse fra bronzealderen

Asmild Mark SV bebyggelse fra bronzealderen Asmild Mark SV bebyggelse fra bronzealderen Casper Sørensen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2015 Bygherrerapport nr. 82 Bygherre: Viborg Kommune ISBN 978-87-92778-41-3 2 Indledning Viborg Museum

Læs mere

Hulager - bebyggelse fra ældre bronzealder

Hulager - bebyggelse fra ældre bronzealder Hulager - bebyggelse fra ældre bronzealder Casper Sørensen Billede taget fra udgravningen. Viser K1, hvor landmålerstokkene er sat i de tagbærende stolpehuller. Landmålerstokkene til højre viser indgangen.

Læs mere

Korsbakken - bebyggelse fra yngre romersk ældre germansk jernalder

Korsbakken - bebyggelse fra yngre romersk ældre germansk jernalder 1 Korsbakken - bebyggelse fra yngre romersk ældre germansk jernalder Bente Grundvad Nielsen og Kamilla Fiedler Terkildsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2011 Bygherrerapport nr. 60 Bygherre: Viborg

Læs mere

Hulbækvej 31 - bopladser og grave fra ældre jernalder

Hulbækvej 31 - bopladser og grave fra ældre jernalder Hulbækvej 31 - bopladser og grave fra ældre jernalder Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 41 Bygherre: Tage Knudsen ISBN 978-87-87272-86-5 2 Indledning. Tage Knudsen har en gård

Læs mere

Sanne Boddum og Martin Mikkelsen. Kulturhistorisk rapport. Viborg Stiftsmuseum 2010 Bygherrerapport nr. 48. Bygherre: B&C Grusgrav ApS

Sanne Boddum og Martin Mikkelsen. Kulturhistorisk rapport. Viborg Stiftsmuseum 2010 Bygherrerapport nr. 48. Bygherre: B&C Grusgrav ApS 1 Ørndrup Vest - aktivitetsspor fra yngre stenalder - bebyggelse fra yngre bronzealder og ældre jernalder - grøftanlæg fra yngre jernalder eller historisk tid Sanne Boddum og Martin Mikkelsen Kulturhistorisk

Læs mere

Birgittelyst Syd - boplads og aktivitetsområde fra yngre bronzealder og førromersk jernalder samt vejforløb fra historisk tid

Birgittelyst Syd - boplads og aktivitetsområde fra yngre bronzealder og førromersk jernalder samt vejforløb fra historisk tid Birgittelyst Syd - boplads og aktivitetsområde fra yngre bronzealder og førromersk jernalder samt vejforløb fra historisk tid Jakob Westermann og Dorthe Kaldal Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport

Læs mere

Liseborg Høje II Små treskibede huse fra y. stenalder?

Liseborg Høje II Små treskibede huse fra y. stenalder? 1 Liseborg Høje II Små treskibede huse fra y. stenalder? Kamilla Fiedler Terkildsen og Martin Mikkelsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2011 Bygherrerapport nr. 59 Bygherre: Viborg kommune ISBN:

Læs mere

Duehøj Syd - boplads og begravelser fra bronzealderen

Duehøj Syd - boplads og begravelser fra bronzealderen 1 Duehøj Syd - boplads og begravelser fra bronzealderen Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2011 Kulturhistorisk rapport nr. 54 Bygherre: Gert Vester, Batum ISBN 978-87-92778-02-4 2 Indledning. Gert Vester

Læs mere

Krogen, Aidt Gravplads, huse, kirke, og agersystemer fra jernalder og middelalder.

Krogen, Aidt Gravplads, huse, kirke, og agersystemer fra jernalder og middelalder. Krogen, Aidt Gravplads, huse, kirke, og agersystemer fra jernalder og middelalder. Astrid Skou Hansen og Njal J. Geertz Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2012 Bygherrerapport nr. 7 Bygherre: Hvorslev

Læs mere

Toftum - bebyggelse fra ældre jernalder

Toftum - bebyggelse fra ældre jernalder 1 Toftum - bebyggelse fra ældre jernalder Kamilla Fiedler Terkildsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Stiftsmuseum 2011 Bygherrerapport nr. 55 Bygherre: René Lund ISBN 978-87-92778-05-5 2 Indledning Toftum

Læs mere

Brokbakken - en samlingsplads? fra bronzealder og - en gravplads fra ældre jernalder

Brokbakken - en samlingsplads? fra bronzealder og - en gravplads fra ældre jernalder 1 Brokbakken - en samlingsplads? fra bronzealder og - en gravplads fra ældre jernalder Martin Mikkelsen og Mikael H. Nielsen Viborg Stiftsmuseum Bygherrerapport nr. 3 Bygherre: Bjerringbro Kommune ISBN

Læs mere

Abildal En boplads fra sen yngre stenalder, samt brandgrave fra yngre bronzealder

Abildal En boplads fra sen yngre stenalder, samt brandgrave fra yngre bronzealder Abildal En boplads fra sen yngre stenalder, samt brandgrave fra yngre bronzealder Lars Agersnap Larsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2012 Bygherrerapport nr. 65 Bygherre: Hersom Bjerregrav Idrætsforening

Læs mere

Liseborg Høje - boplads fra yngre bronzealder - begravelse i vognfading fra vikingetid

Liseborg Høje - boplads fra yngre bronzealder - begravelse i vognfading fra vikingetid Liseborg Høje - boplads fra yngre bronzealder - begravelse i vognfading fra vikingetid Elin Vanting & Dorthe Kaldal Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 28 Bygherre: Hector APS ISBN 978-87-87272-77-3

Læs mere

Hørup - bebyggelsesspor fra ældre og yngre jernalder

Hørup - bebyggelsesspor fra ældre og yngre jernalder Hørup - bebyggelsesspor fra ældre og yngre jernalder Mikkel Kieldsen & Dorthe Kaldal Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 42 Bygherre: Kjellerup Kommune ISBN 978-87-87272-87-2 2 Indledning

Læs mere

Teglværksvej, Bygum - en boplads fra ældre bronzealder

Teglværksvej, Bygum - en boplads fra ældre bronzealder 1 Teglværksvej, Bygum - en boplads fra ældre bronzealder Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum Bygherrerapport nr. 5 Bygherrer: Lise-Lotte og John Nielsen 2 Indledning. I og lige omkring Aalestrup er registreret

Læs mere

Vammen - bebyggelse fra vikingetid/tidlig middelalder

Vammen - bebyggelse fra vikingetid/tidlig middelalder Vammen - bebyggelse fra vikingetid/tidlig middelalder Lotte Bach Christensen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2014 Bygherrerapport nr. 77 Bygherre: Viborg Kommune ISBN 978-87-92778-35-2 2 Indledning

Læs mere

Vestre Skivevej, Kobberup Bebyggelse fra yngre jernalder

Vestre Skivevej, Kobberup Bebyggelse fra yngre jernalder Vestre Skivevej, Kobberup Bebyggelse fra yngre jernalder Ida Westh Hansen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2015 Bygherrerapport nr. 83 Bygherre: Ole Martinussen ISBN 978-87-92778-43-7 2 Indledning

Læs mere

Troelstrup - bebyggelse fra ældre jernalder

Troelstrup - bebyggelse fra ældre jernalder 1 Troelstrup - bebyggelse fra ældre jernalder Mikkel Kieldsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Stiftsmuseum 2011 Bygherrerapport nr. 53 Bygherre: Viborg kommune ISBN 978-87-92778-03-1 2 Indledning Det berørte

Læs mere

Tapdrup Vest - bebyggelse og aktivitetsområde fra ældre jernalder samt overpløjet gravhøj fra yngre stenalder

Tapdrup Vest - bebyggelse og aktivitetsområde fra ældre jernalder samt overpløjet gravhøj fra yngre stenalder 1 Tapdrup Vest - bebyggelse og aktivitetsområde fra ældre jernalder samt overpløjet gravhøj fra yngre stenalder Mikkel Kieldsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Stiftsmuseum 2011 Bygherrerapport nr. 52 Bygherre:

Læs mere

Mammen Søndervang - bebyggelse og aktivitetsområde fra yngre bronzealder

Mammen Søndervang - bebyggelse og aktivitetsområde fra yngre bronzealder Mammen Søndervang - bebyggelse og aktivitetsområde fra yngre bronzealder Mikkel Kieldsen og Martin Mikkelsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2013 Bygherrerapport nr. 66 Bygherre: Bjerringbro Kommune

Læs mere

Rugballegård - brandgrave og boplads - fra ældre førromersk ( f. Kr.) jernalder

Rugballegård - brandgrave og boplads - fra ældre førromersk ( f. Kr.) jernalder 1 Rugballegård - brandgrave og boplads - fra ældre førromersk (550-300 f. Kr.) jernalder Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 34 Bygherre: Jens Bøgild, Rugballegård Hjorthede ISBN

Læs mere

Hovedgaden 3a, Løgstrup - bebyggelse fra yngre jernalder - aktivitetsspor fra yngre bronzealder

Hovedgaden 3a, Løgstrup - bebyggelse fra yngre jernalder - aktivitetsspor fra yngre bronzealder Hovedgaden 3a, Løgstrup - bebyggelse fra yngre jernalder - aktivitetsspor fra yngre bronzealder Ida Westh Hansen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2016 Bygherrerapport nr. 87 Bygherre: O.J. Truck Holding

Læs mere

Højlund Spangsdal I - landsby fra yngre jernalder

Højlund Spangsdal I - landsby fra yngre jernalder Højlund Spangsdal I - landsby fra yngre jernalder Sanne Boddum & Sidsel Wåhlin Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 33 Bygherre: Poulsen Projekt & Invest ApS ISBN 978-87-87272-70-4 2 Indledning

Læs mere

Sønder Mose - en bebyggelse fra ældre bronzealder

Sønder Mose - en bebyggelse fra ældre bronzealder Sønder Mose - en bebyggelse fra ældre bronzealder Dorthe Kaldal Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 31 Bygherre: John Staaling ISBN 978-87-87272-81-0 2 Indledning Lokaliteten ved Sønder

Læs mere

Det første område er beliggende omkring og op på bakkedraget sydøst for klubhuset.

Det første område er beliggende omkring og op på bakkedraget sydøst for klubhuset. VIBORG STIFTSMUSEUM Dato: Viborg Golfklub Spangsbjerg Alle 50 8800 Viborg Kultur & Service Viborg Stiftsmuseum Hjultorvet 4 DK-8800 Viborg Tlf.: 87 87 38 38 Fax.: 87 99 79 72 vibmus@viborg.dk www.viborgstiftsmuseum.dk

Læs mere

Oversigtskort. Oversigtskort over lokalområdet. Området for undersøgelsen er markeret med gult, mens de blå prikker viser overpløjede gravhøje

Oversigtskort. Oversigtskort over lokalområdet. Området for undersøgelsen er markeret med gult, mens de blå prikker viser overpløjede gravhøje Bygherrerapport Udgravning af gruber fra yngre bronzealder, en hustomt fra tidlig førromersk jernalder samt en udateret højtomt. Sagsinfo SMS 1054 Spøttrup Mark Stednr. 13.10.07 Rødding sogn Rødding herred

Læs mere

Ørum Industrivej - boplads fra yngre bronzealder og førromersk jernalder

Ørum Industrivej - boplads fra yngre bronzealder og førromersk jernalder Ørum Industrivej - boplads fra yngre bronzealder og førromersk jernalder Elin Vanting Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 37 Bygherre: Viborg Kommune ISBN 978-87-87272-79-7 2 Indledning Indenfor

Læs mere

Domdalsgård - gravplads fra ældre romersk jernalder - landsby fra ældre og yngre germansk jernalder

Domdalsgård - gravplads fra ældre romersk jernalder - landsby fra ældre og yngre germansk jernalder 1 Domdalsgård - gravplads fra ældre romersk jernalder - landsby fra ældre og yngre germansk jernalder Kamilla Fiedler Terkildsen og Sanne Boddum Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2011 Bygherrerapport

Læs mere

Oversigtskort. Lokalitetens placering. Kilde: Kulturarvstyrelsen, DKConline. Plantegning. Plantegning over samtlige grave

Oversigtskort. Lokalitetens placering. Kilde: Kulturarvstyrelsen, DKConline. Plantegning. Plantegning over samtlige grave Bygherrerapport Viumgård I Udgravning af bopladsspor fra yngre stenalder og yngre bronzealder samt gravplads fra yngre germansk jernalder ved Viumgård I. Sagsinfo SMS 1016A Viumgård 1 Stednr. 13.02.05-65.

Læs mere

Oversigtskort. Lokalitetens placering. Kilde: Kulturarvstyrelsen, DKC online. Langhus. Langhus fra sen yngre romersk/ældre germansk jernalder.

Oversigtskort. Lokalitetens placering. Kilde: Kulturarvstyrelsen, DKC online. Langhus. Langhus fra sen yngre romersk/ældre germansk jernalder. Bygherrerapport Viumvej I Udgravning af bopladsspor fra yngre stenalder, yngre bronzealder og ældre/yngre jernalder ved Viumvej I Sagsinfo SMS 1022A Viumvej I Stednr. 13.02.05 69 Hjerk sogn Harre herred

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Frejlevgaard, Frejlev Boplads med langhuse fra ældre jernalder og stenbygget grav fra romersk jernalder. J.nr. ÅHM 6120 Februar 2014 Ved Museumsinspektør

Læs mere

VHM 00163 Gammel Hjallerup

VHM 00163 Gammel Hjallerup VHM 00163 Gammel Hjallerup En boplads med bebyggelse og brandgrave fra romersk jernalder Dronninglund sogn Fund og Fortidsminder Stednr: 100203-386 Geodatastyrelsen. Luftfoto fra 2012 med alle udgravningsfelter

Læs mere

Kokær Høj - Bebyggelse fra jernalder

Kokær Høj - Bebyggelse fra jernalder Kokær Høj - Bebyggelse fra jernalder Mikkel Kieldsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 35 Bygherre: Dennis A. Eriksen & Brian Sønderby ISBN 978-87-87272-78-0 2 Indledning. At Tapdrup har en

Læs mere

Hjortdalgård - en boplads fra ældre jernalder

Hjortdalgård - en boplads fra ældre jernalder Hjortdalgård - en boplads fra ældre jernalder Claus Frederik Sørensen og Dorthe Kaldal Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 30 Bygherre: Betina og Torben Jensen ISBN 978-87-87272-73-5

Læs mere

SBM 786 Præstehaven, Hylke Bygherrerapport

SBM 786 Præstehaven, Hylke Bygherrerapport SBM 786 Præstehaven, Hylke Bygherrerapport Hylke sogn, Voer Herred, Skanderborg amt. Stednr. 16.05.03, sb.nr. 81 Ved udgravningen af Præstehaven blev der i alt registreret 192 anlæg, dvs stolpehuller,

Læs mere

Hjarbækvej - en lille samlingsplads fra yngre bronzealder

Hjarbækvej - en lille samlingsplads fra yngre bronzealder Hjarbækvej - en lille samlingsplads fra yngre bronzealder Lars Agersnap Larsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Stiftsmuseum 2011 Bygherrerapport nr. 51 Bygherre: Energi Viborg Spildevand ISBN 978-87-87272-99-5

Læs mere

Museum Sydøstdanmark

Museum Sydøstdanmark Museum Sydøstdanmark KNV00156 Bjerggade, Ølby og Hastrup KUAS journalnummer 2014-7.24.02/KNV-0011 Matrikelnummer 10a Ølby By, Højelse Højelse Sogn, Ramsø Herred, Roskilde Amt. Stednummer 020105-105 og

Læs mere

Vestergård Bebyggelse fra yngre bronzealder og førromersk jernalder

Vestergård Bebyggelse fra yngre bronzealder og førromersk jernalder Vestergård Bebyggelse fra yngre bronzealder og førromersk jernalder Ida Westh Hansen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2017 Bygherrerapport nr. 89 Bygherre: Flemming Kristian Nielsen ISBN 978-87-92778-54-3

Læs mere

Løgstrup Nord - bebyggelse fra yngre stenalder til førromersk jernalder

Løgstrup Nord - bebyggelse fra yngre stenalder til førromersk jernalder Løgstrup Nord - bebyggelse fra yngre stenalder til førromersk jernalder Mikkel Kieldsen Viborg Stiftsmuseum 2010 Bygherrerapport nr. 46 Bygherrer: Jens Jørgen N. Nielsen og Viborg Kommune ISBN 978-87-87272-89-6

Læs mere

Liseborg. - et forsvarsværk fra tidlig førromersk jernalder. Dorthe Kaldal Mikkelsen. Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr.

Liseborg. - et forsvarsværk fra tidlig førromersk jernalder. Dorthe Kaldal Mikkelsen. Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. Liseborg - et forsvarsværk fra tidlig førromersk jernalder Dorthe Kaldal Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 15 Bygherre: E. Meldgaard Sørensen ISBN 978-87-87272-83-4 2 Liseborg ligger

Læs mere

Vesthimmerlands Museum

Vesthimmerlands Museum Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2466 Øster Ørbæk Hustomt fra ældre bronzealder Bygherrerapport for VMÅ 2466 Øster Ørbæk Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Landskabet og kulturhistorien...3

Læs mere

Sæby Havmøllepark Kulturhistorisk Analyse for to landbufferzoner VHM 00542 Sæby-Volstrup-Hørby VHM 00549 Understed-Gærum-Flade-Åsted

Sæby Havmøllepark Kulturhistorisk Analyse for to landbufferzoner VHM 00542 Sæby-Volstrup-Hørby VHM 00549 Understed-Gærum-Flade-Åsted Sæby Havmøllepark Kulturhistorisk Analyse for to landbufferzoner VHM 00542 Sæby-Volstrup-Hørby VHM 00549 Understed-Gærum-Flade-Åsted Fund og Fortidsminder Sted- og lok.nr. 100214-206 Volstrup Sogn, og

Læs mere

Stenshede. en gravhøj og andre fund fra yngre stenalder. Sanne Boddum og Martin Mikkelsen

Stenshede. en gravhøj og andre fund fra yngre stenalder. Sanne Boddum og Martin Mikkelsen 1 Stenshede en gravhøj og andre fund fra yngre stenalder Sanne Boddum og Martin Mikkelsen 5 cm Skår til to lerkar samt en del af en flintflække fundet i grube K7. Bygherre: Bjerringbro Kommune Viborg Stiftsmuseum

Læs mere

Spangsdal II etape IV

Spangsdal II etape IV 1 Spangsdal II etape IV Flere faser af et gårdsanlæg i Gl. Asmild fra middelalder/renæssance frem til 1800-tallet Lars Agersnap Larsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2014 Bygherrerapport nr. 78

Læs mere

Rødding SV - bebyggelse fra bronzealder og ældre førromersk jernalder

Rødding SV - bebyggelse fra bronzealder og ældre førromersk jernalder 1 Rødding SV - bebyggelse fra bronzealder og ældre førromersk jernalder Mikkel Kieldsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 24 Bygherre: Viborg Kommune ISBN 978-87-87272-74-2 2 Indledning. I forbindelse

Læs mere

Ørum Sportsplads, Ørum - et aktivitetsområde fra ældre jernalder -

Ørum Sportsplads, Ørum - et aktivitetsområde fra ældre jernalder - 1 Ørum Sportsplads, Ørum - et aktivitetsområde fra ældre jernalder - Mikael Holdgaard Nielsen Udgravningsfelt med gruber og stolpehuller under den afrømmede muld. (Foto: MHN). Viborg Stiftsmuseum Bygherrerapport

Læs mere

Fårdalfundet i yngre bronzealders kulturlandskab

Fårdalfundet i yngre bronzealders kulturlandskab Fårdalfundet i yngre bronzealders kulturlandskab fra periferi til centrum? Af Martin Mikkelsen Fårdalfundet (FF 131211-43) er et depotfund fra yngre bronzealder periode V, der ud over de velkendte figurer

Læs mere

HBV 1212 Mannehøjgård

HBV 1212 Mannehøjgård HBV 1212 Mannehøjgård Bygherrerapport for den arkæologiske undersøgelse HBV 1212 Mannehøjgård, matr.nr. 9m, Askov By, Malt sogn, Malt herred, Ribe amt Udarbejdet af Steffen Terp Laursen for Museet på Sønderskov

Læs mere

Nordentoften, Skals - en boplads fra sen yngre stenalder, bronzealder og tidlig jernalder

Nordentoften, Skals - en boplads fra sen yngre stenalder, bronzealder og tidlig jernalder 1 Nordentoften, Skals - en boplads fra sen yngre stenalder, bronzealder og tidlig jernalder Martin Mikkelsen og Mikael H. Nielsen Viborg Stiftsmuseum Bygherrerapport nr. 2 Bygherre: Møldrup Kommune 2 Indledning.

Læs mere

Spangsbjerg en landsby fra yngre jernalder

Spangsbjerg en landsby fra yngre jernalder Spangsbjerg en landsby fra yngre jernalder Astrid Skou Hansen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2014 Bygherrerapport nr. 75 Bygherre: Jesper og Lisbeth Thybo og Energi Viborg ISBN 978-87-92778-32-1

Læs mere

BYGHERRERAPPORT SMS 930A FRILANDSVEJ II

BYGHERRERAPPORT SMS 930A FRILANDSVEJ II SKIVE MUSEUM, ARK.AFD. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ BYGHERRERAPPORT SMS 930A FRILANDSVEJ II UDGRAVNING AF BOPLADSSPOR

Læs mere

Oversigtskort. Luftfoto med søgegrøfterne omkring Dybdal. Kilde: Muse um, Arkæologi. Kort over Hostrup Strandpark. Kilde: Arkæologisk Afdeling

Oversigtskort. Luftfoto med søgegrøfterne omkring Dybdal. Kilde: Muse um, Arkæologi. Kort over Hostrup Strandpark. Kilde: Arkæologisk Afdeling Bygherrerapport Undersøgelse af diverse gruber og stolpehuller i forbindelse med separatkloakering i området omkring Hostrup Strandpark og Lem. Sagsinfo SMS 1231 Hostrup Strandpark Stednr. 13.10.04-121

Læs mere

HAM 4665 Elholm 3, Ulkebøl sogn, Als Sønder herred, Sønderborg amt. St. nr. 230210-477

HAM 4665 Elholm 3, Ulkebøl sogn, Als Sønder herred, Sønderborg amt. St. nr. 230210-477 HAM 4665 Elholm 3, Ulkebøl sogn, Als Sønder herred, Sønderborg amt. St. nr. 230210-477 1 Indholdsfortegnelse Resumé... 3 Undersøgelsens resultat... 3 Perspektivering... 4 Oversigtstegning Tidstavle med

Læs mere

Toftumvej, Mønsted - jættestuetomt fra yngre stenalder, samt boplads fra romersk jernalder

Toftumvej, Mønsted - jættestuetomt fra yngre stenalder, samt boplads fra romersk jernalder 1 Toftumvej, Mønsted - jættestuetomt fra yngre stenalder, samt boplads fra romersk jernalder Kamilla Fiedler Terkildsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 40 Bygherre: Rene Lund ISBN 978-87-87272-85-8

Læs mere

SBM1232 Johannelund. Kulturhistorisk rapport. Den sydlige del af området ligger med smuk udsigt til Skanderborg Sø

SBM1232 Johannelund. Kulturhistorisk rapport. Den sydlige del af området ligger med smuk udsigt til Skanderborg Sø SBM1232 Johannelund Kulturhistorisk rapport Den sydlige del af området ligger med smuk udsigt til Skanderborg Sø SBM 1232 Johannelund, Skanderup sogn, Hjelmslev herred, tidl. Skanderborg amt. Sted nr.

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for arkæologisk undersøgelse ved Gludbjerg

Kulturhistorisk rapport for arkæologisk undersøgelse ved Gludbjerg Kulturhistorisk rapport for arkæologisk undersøgelse ved Gludbjerg Journalnr.: SIM 37/2010 Sted og sb. nr.: 130301-157 KUAS j.nr.: 2009-7.24.02/SIM-0009 Sted: Gludbjerg, Øster Bording Matr. nr.: 1av Ejerlav:

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Skalhøje II Kogegrubefelt samt bebyggelse fra sen stenalder og yngre bronzealder J.nr. ÅHM 5684 Januar 2016 Ved Arkæolog Karen Povlsen Telefon: 99

Læs mere

SIM 22-2011 Silkeborg Langsø, Kulturhistorisk rapport. K.G. Overgaard

SIM 22-2011 Silkeborg Langsø, Kulturhistorisk rapport. K.G. Overgaard Langsø Journalnummer: SIM 22/2011 Sted: Silkeborg Langsø Sted og SB nr. 16.01.08-11 KUAS j.nr.: 2011-7.24.02/SIM-0006 Kulturhistorisk rapport for udgravning ved Silkeborg Matr. nr.:171a, 173, 175a og 177

Læs mere

Ausumgaard. Treskibede langhuse og aktivitetsspor. Bebyggelse fra yngre romersk jernalder. Kulturhistorisk Rapport.

Ausumgaard. Treskibede langhuse og aktivitetsspor. Bebyggelse fra yngre romersk jernalder. Kulturhistorisk Rapport. Ausumgaard Treskibede langhuse og aktivitetsspor. Bebyggelse fra yngre romersk jernalder Mette Klingenberg Kulturhistorisk Rapport Holstebro Museum 2013 Bygherre: Ausumgaard I/S Indledning Det udgravede

Læs mere

Asmild Klostervej. Bebyggelse fra yngre bronzealder og ældre middelalder samt aktivitetsspor fra tidlig yngre stenalder. Lars Agersnap Larsen

Asmild Klostervej. Bebyggelse fra yngre bronzealder og ældre middelalder samt aktivitetsspor fra tidlig yngre stenalder. Lars Agersnap Larsen Asmild Klostervej Bebyggelse fra yngre bronzealder og ældre middelalder samt aktivitetsspor fra tidlig yngre stenalder Lars Agersnap Larsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2013 Bygherrerapport nr.

Læs mere

SMS 992A Hejlskovvej Ørslevkloster sogn, Fjends herred, Viborg amt

SMS 992A Hejlskovvej Ørslevkloster sogn, Fjends herred, Viborg amt Skive Museum, ark. afd. Bygherrerapport SMS 992A Hejlskovvej Ørslevkloster sogn, Fjends herred, Viborg amt Kurt Glintborg Overgaard * 2007 Indledning I sensommeren 2007 skulle tre bakketoppe planeres.

Læs mere

Bygherrerapport for arkæologisk udgravning af boplads fra yngre germansk jernalder og vikingetid

Bygherrerapport for arkæologisk udgravning af boplads fra yngre germansk jernalder og vikingetid Bygherrerapport for arkæologisk udgravning af boplads fra yngre germansk jernalder og vikingetid ROM 2265 Foldager Glim sogn Sømme herred Københavns amt Stednr. 020402 I forbindelse med at firmaet Kongstrup

Læs mere

VSM 09116, Langdyssegård, Roum sogn, Rinds herred, Viborg amt 130909-107 og - 123 (areal) KUAS j.nr.: 2003-2123-1497

VSM 09116, Langdyssegård, Roum sogn, Rinds herred, Viborg amt 130909-107 og - 123 (areal) KUAS j.nr.: 2003-2123-1497 VSM 09116, Langdyssegård, Roum sogn, Rinds herred, Viborg amt 130909-107 og - 123 (areal) KUAS j.nr.: 2003-2123-1497 Udkast til rapport fra prøvegravning forud for byggeri af maskinhus Udført d. 14-15.

Læs mere

Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8

Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8 Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8 Aars sogn, Aars Herred, Aalborg Amt Stednr. 12.08.14, Sb. nr. Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8 Indholdsfortegnelse 1. Indledning

Læs mere

VSM 10021, Mønsted sogn, Fjends herred, Viborg amt

VSM 10021, Mønsted sogn, Fjends herred, Viborg amt VSM 002, Mønsted sogn, Fjends herred, Viborg amt Kulturstyrelsens j.nr.: 203-7.24.02/VSM-0003 300-43(areal) 54 (lok) Rapport for prøvegravning forud for byggemodning Udført af Astrid Skou Hansen og Kamilla

Læs mere

OBM 2409, Hindsgavl Mark, Middelfart sogn

OBM 2409, Hindsgavl Mark, Middelfart sogn OBM 2409, Hindsgavl Mark, Middelfart sogn - Arkæologisk forundersøgelse forud for opførelse af Aktivitets- og Naturcenter Hindsgavl, Middelfart kommune Af arkæolog Jesper Langkilde Arkæologisk rapport

Læs mere

Kvorning 9a - boplads fra yngre bronzealder - gravplads og bebyggelse fra yngre romersk jernalder

Kvorning 9a - boplads fra yngre bronzealder - gravplads og bebyggelse fra yngre romersk jernalder Kvorning 9a - boplads fra yngre bronzealder - gravplads og bebyggelse fra yngre romersk jernalder Sanne Boddum Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2012 Bygherrerapport nr. 67 Bygherre: Lundgaard Teglværk

Læs mere

SBM983 Kildebjerg Etape II Bygherrerapport

SBM983 Kildebjerg Etape II Bygherrerapport SBM983 Kildebjerg Etape II Bygherrerapport Dover sogn, Hjemslev Herred, tidl. Skanderborg Amt. Stednummer: 16.02.03. sb. nr. 263 Ved en arkæologisk undersøgelse af et ca. 400 meter langt vejtracé og en

Læs mere

Staderapport for prøvegravning ved Nyløkkevej, 8. etape på motorvejen Hårup Låsby

Staderapport for prøvegravning ved Nyløkkevej, 8. etape på motorvejen Hårup Låsby SIM 5/2010 motorvejen Hårup-Låsby Staderapport for prøvegravning ved Nyløkkevej, 8. etape på motorvejen Hårup Låsby Journalnummer: SIM 5/2010 Etape 8 Sted: Motorvejen Hårup-Låsby Deletape:Nyløkkevej SB

Læs mere

Lynderup SV - et aktivitetsområde fra sen yngre stenalder og bronzealder

Lynderup SV - et aktivitetsområde fra sen yngre stenalder og bronzealder 1 Lynderup SV - et aktivitetsområde fra sen yngre stenalder og bronzealder Martin Mikkelsen og Mikael H. Nielsen Viborg Stiftsmuseum 2006 Bygherrerapport nr. 4 Bygherre: Møldrup Kommune ISBN 978-87-87272-82-7

Læs mere

Bygherrerapport. Rindum Skole, jernalderbebyggelse med gårde på række. Udarbejdet af Torben Egeberg, Ringkøbing-Skjern Museum 2009

Bygherrerapport. Rindum Skole, jernalderbebyggelse med gårde på række. Udarbejdet af Torben Egeberg, Ringkøbing-Skjern Museum 2009 Bygherrerapport Rindum Skole, jernalderbebyggelse med gårde på række N Udarbejdet af Torben Egeberg, Ringkøbing-Skjern Museum 2009 Bygherrerapport RESUME: På udgravningsområdet og tilstødende arealer har

Læs mere

Skive Museum. Bygherrerapport SMS 972 A Sæbyvej Harre herred, Viborg amt Sted nr. 13.02.05

Skive Museum. Bygherrerapport SMS 972 A Sæbyvej Harre herred, Viborg amt Sted nr. 13.02.05 Skive Museum Bygherrerapport SMS 972 A Sæbyvej Harre herred, Viborg amt Sted nr. 13.02.05 Peter Birkedahl * 2007 1. Indledning Skive Museum har i januar 2007 foretaget udgravning af et bopladsområde fra

Læs mere

Sundstrup Øst - en boplads fra yngre stenalder

Sundstrup Øst - en boplads fra yngre stenalder 1 Sundstrup Øst - en boplads fra yngre stenalder Mikkel Kieldsen Viborg Stiftsmuseum 2006 Bygherrerapport nr. 11 Bygherre: Erik Rohde 2 Indledning. Bopladser fra yngre stenalder er en fundgruppe som museet

Læs mere

VSM 09896 Hjordhøjgård Sydvest, Løvel sogn, Nørlyng herred, Viborg amt 130808-190 Kulturstyrelsens j.nr.: 2011-7.24.02/VSM 0011

VSM 09896 Hjordhøjgård Sydvest, Løvel sogn, Nørlyng herred, Viborg amt 130808-190 Kulturstyrelsens j.nr.: 2011-7.24.02/VSM 0011 VSM 09896 Hjordhøjgård Sydvest, Løvel sogn, Nørlyng herred, Viborg amt 130808-190 Kulturstyrelsens j.nr.: 2011-7.24.02/VSM 0011 1 Rapport for udgravning forud for etablering af elkabel, Skagerrak 4 Udført

Læs mere

Højvangen, Ørum - bebyggelser fra førromersk jernalder og ældre romersk jernalder.

Højvangen, Ørum - bebyggelser fra førromersk jernalder og ældre romersk jernalder. Højvangen, Ørum - bebyggelser fra førromersk jernalder og ældre romersk jernalder. Martin Mikkelsen og Kamilla Fiedler Terkildsen Mortersten og stenlægninger til husene XI og XII i gulv- og undergrundsniveau.

Læs mere

Kulturhistorisk Museum Randers BERETNING. KHM 2473 Basager. Harridslev by, Harridslev, matr. nr. 10k. Harridslev Sogn.

Kulturhistorisk Museum Randers BERETNING. KHM 2473 Basager. Harridslev by, Harridslev, matr. nr. 10k. Harridslev Sogn. Kulturhistorisk Museum Randers Stemannsgade 2 - DK - 8900 Randers - Telefon 86 42 86 55 - Fax 86 41 86 49 - Hjemmeside: www.khm.dk - Email: khm@khm.dk BERETNING KHM 2473 Basager Harridslev by, Harridslev,

Læs mere

Hestdalvej - bebyggelse fra yngre vikingetid og ældre middelalder på Viborg Vestermark

Hestdalvej - bebyggelse fra yngre vikingetid og ældre middelalder på Viborg Vestermark 1 Hestdalvej - bebyggelse fra yngre vikingetid og ældre middelalder på Viborg Vestermark Mikkel Kieldsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Stiftsmuseum 2011 Bygherrerapport nr. 50 Bygherre: Viborg Kommune

Læs mere

Bygherrerapport for udgravning af Journalnr.: SIM 10/2009 Sb nr. KUAS j.nr.:

Bygherrerapport for udgravning af Journalnr.: SIM 10/2009 Sb nr. KUAS j.nr.: Bygherrerapport for udgravning af Journalnr.: SIM 10/2009 Sb nr. KUAS j.nr.: Sted: Skærskovgård V Matr. nr.: Ejerlav: Sogn: Herred: Hids Gl. Amt: Viborg Hus A801 fra bondestenalderen markeret med paptallerkner.

Læs mere

KROPPEDAL Museum for Astronomi. Nyere tid. Arkæologi

KROPPEDAL Museum for Astronomi. Nyere tid. Arkæologi KROPPEDAL Museum for Astronomi. Nyere tid. Arkæologi Afdeling for Arkæologi Bygherrerapport om den arkæologiske udgravning forud for byggemodning af område vest for Københavns lufthavn ved Tømmerupvej

Læs mere

SMS 1024A. Bygherrerapport. Viumvej III SMS 1024A. Udgravning af bopladsspor fra yngre bronzealder og ældre jernalder/yngre jernalder.

SMS 1024A. Bygherrerapport. Viumvej III SMS 1024A. Udgravning af bopladsspor fra yngre bronzealder og ældre jernalder/yngre jernalder. Bygherrerapport Viumvej III Udgravning af bopladsspor fra yngre bronzealder og ældre jernalder/yngre jernalder. Sagsinfo Viumvej III Stednr. 13.02.05-67 Hjerk sogn Harre herred Viborg amt Udgravningsleder

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Flødalsminde, Svenstrup Boplads med langhuse fra ældre jernalder samt fem grave fra ældre romersk jernalder. J.nr. ÅHM 6055 Maj 2013 Telefon: 99 31

Læs mere

Bækkemonumentet / Klebæk Høje. Billedserie v. Jørgen Drostrup Andersen om det meget smukke og spændende fortidsminde ved Hærvejen.

Bækkemonumentet / Klebæk Høje. Billedserie v. Jørgen Drostrup Andersen om det meget smukke og spændende fortidsminde ved Hærvejen. Bækkemonumentet / Klebæk Høje. Billedserie v. Jørgen Drostrup Andersen om det meget smukke og spændende fortidsminde ved Hærvejen. 1 Bækkemonumentet / Klebæk Høje Et spændende og smukt fortidsminde ved

Læs mere