Hold øje med dækkene - navnlig fordækkene!

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hold øje med dækkene - navnlig fordækkene!"

Transkript

1 Hold øje med dækkene - navnlig fordækkene! Inden for det seneste halve år er der i det område, som Midt- og Vestsjællands Politi dækker, sket tre større uheld, hvor dæksvigt har været den udløsende faktor. Denne artikel giver på den baggrund nogle råd om, hvordan dæksvigt kan forebygges. Af vicepolitiinspektør Peter Stryhn og bilinspektør Victor Hollnagel Færdselsuheld og tekniske fejl ved dæk Uheld på grund af svigt af teknikken er heldigvis relativt sjældne. Når der diskuteres regler om syn i EU er antagelsen, at omkring 7% af alle uheld kan henregnes til fejl eller mangler. Størrelsen af dette tal er dog omdiskuteret. Men det ligger fast, at når uheld sker på grund af svigt i teknikken, er det først og fremmest ved dækkene, at fejlene opstår. Bilinspektørerne tilkaldes til alvorlige færdselsuheld. Deres opgave er at bidrage til den tekniske opklaring af uheldet og redegøre for hændelsesforløbet på baggrund af spor på uheldsstedet. Opgaven omfatter undersøgelse af køretøjerne for fejl eller mangler og vurdere, om fejlene i givet fald har haft betydning for uheldets opståen eller alvorlighed. Hvor mange uheld sker der De seneste 10 år er der sket i alt 16 politirapporterede tungvognsuheld med dæksprængning/punktering og med registreret personskade. Uheldene resulterede i 3 dræbte, 13 alvorligt tilskadekomne og 9 let tilskadekomne. Dertil kommer en del uheld alene med materiel skade og uheld, som ikke er kommet til politiets kendskab, men hvor der sandsynligvis ofte vil være sket tab af betydelige værdier og hvor de menneskelige påvirkninger ved hændelsen kan være nok så store. Dækkets opbygning Moderne lastbildæk er i grove træk opbygget af Når uheld sker på grund af svigt i teknikken, er det først og fremmest ved dækkene, at fejlene opstår et indvendigt særligt lufttæt gummilag (innerliner), en karkasse, som består af tekstillag (body ply) indstøbt i gummi og som er bøjet omkring kanttråden (bead bundle) i hver side slidbanen (tread) og under den stålbæltet (belt)

2 Regler for dæk Reglerne om dæk findes i bekendtgørelse om Detailforskrifter for køretøjer, afsnit Særligt vedrørende dækskader er reglerne klare, nemlig at dæk skal være ubeskadigede. I kommentarerne hertil i Vejledning om syn af køretøjer er Reglerne er klare: dækskader defineret. Dæk skal være Beskadigelsen af dæk kan bestå i: ubeskadigede Brud eller skade på dækkets bærende eller lufttætte lag Stik- eller snitskader Revner i gummiet, der går ind til den indre opbygning i stål, nylon eller lignende Lokale udbulinger, som indikerer indre fejl i dækkets opbygning Der er også nævnt generelle retningslinjer for permanent udbedring af dækskader: De eventuelle forskrifter, som dækfabrikanten har angivet, skal overholdes. Ved reparation af dæk skal de generelle bestemmelser i STRO 1 databogen samt reparationsstandard TI følges. Nødtætning eller præventiv tætning i form af indsprøjtning af tætningsmiddel eller udefra foretagne propninger er ikke tilladt på lastbiler, busser og påhængskøretøjer hertil. Høje krav til dæk Dæk skal være e/e-afprøvet, -godkendt og -mærket og dermed gennemgå ret omfattende afprøvninger før de må bringes i handlen og monteres på køretøjer i trafikken i EU. Regummierede dæk skal opfylde de samme skrappe krav som nye dæk. Også i produktionen skal der løbende udtages dæk, som underkastes afprøvninger, som skal bestås for at godkendelse kan opretholdes. Afprøvningerne omfatter, at dækket skal kunne holde til at blive presset mod en ståltromle med fuldt akseltryk og ved maks. hastighed uden at der opstår skader på dækket. Samtidig kræver vi som brugere, at prisen er lav, at dækket er komfortabelt, at det ikke støjer, at det står godt fast i al slags vejr og at det holder længe. Erfaringen viser, at dæk i praksis er meget robuste over for selv ret kraftige påvirkninger, men at der selvfølgelig er naturlige grænser for robustheden. Svigt af dæk kan i hovedparten af tilfældene henføres til brug af dækkene under forhold, som man ikke kan forvente, at de skal kunne holde til. Hvorfor svigter dækkene? En almindelige punktering, hvor en spids genstand trænger igennem både slidbanen, stålbæltet, karkassen og innerlineren er ret ufarlig, for den bliver ret hurtig opdaget ved at dækket taber luft relativt langsomt indtil man er hindret i at køre videre. Så må dækket af fælgen, dækket inspiceres og hullet kan efter nødvendig bearbejdning som regel lukkes indefra med en paddehatteformet prop. Derved er vand forhindret i at trænge ind gennem hullet og dermed hindret i at beskadige dækkets indre dele. 1 STRO (The Scandinavian Tire & Rim Organization) er en brancheorganisation, som har udgivet en håndbog med branchestandarder. 2 TI (Teknologisk Institut) har udgivet en standard vedrørende reparation af dæk og slanger til person-, vare- og lastbiler samt busser.

3 Stikskader uden punktering er derimod lumske og farlige. Årsagen er, at de ikke gør opmærksom på sig selv, at de udvikler sig over tid og til sidst kan forårsage pludseligt lufttab, hvorved bæreevne og styrbarhed momentant mistes for hjulet. Stikskader ses ofte på lastbiler, som kører på byggepladser, i stenbrud eller andre steder, hvor skarpe sten eller andre skarpe genstande forekommer. En stikskade, som gennembryder slidbanegummiet ned til eller gennem stållaget, men som ikke gennembryder innerlineren, giver ikke umiddelbart anledning til lufttab eller punktering. Det farlige og Stikskader uden punktering er lumske og farlige. lumske ved disse skader er imidlertid, at der opstår adgang for vand til dækkets indre dele. Indtrængende vand, ofte suppleret med slibende småsten og vejsalt bevirker, at ståltrådene, som stålbæltet under slidbanen er opbygget af, begynder at ruste. Rusten kryber langs trådene, hvorved vedhæftningen mellem stålbæltet og det omgivende gummi forsvinder. Når slidbanen trykkes sammen i trædefladen og udvider sig igen under hjulets rulning, vil de separerede dele arbejde og slides mod hinanden. Denne effekt forstærkes ved høj fart og højt akseltryk. Når separationen er tilstrækkelig udbredt, vil sammenhængen i dækkets indre i de styrkegivende strukturer, som udgøres af karkassens tekstillag, stålbæltet og gummiet, være nedbrudt. Det endelige brud forekommer ofte under høj belastning, som giver relativt stor indre varmepåvirkning, dvs. med højt akseltryk og høj hastighed. Bruddet på dækket opleves som en eksplosion, når lufttrykket, som kan være op til 9 bar, momentant falder til nul, hvorved dækket falder sammen og dele af slidbanen ofte løsrives. Eksempel på stikskade, som har gennembrudt slidbanen til stålbæltet. Stålbæltets tråde er rustet på grund af indtrængende vand. Der er opstået lokal separering mellem stålbæltet og det omgivende gummi. Dækket har lokalt mistet styrken og kan pludselig eksplodere under kørsel. Hvad kan man gøre Nye dæk til tunge køretøjer har typisk 18 mm slidbanemønsterdybde og de må slides ned til lovens minimumsmønsterdybde på 1 mm. Kører lastbilen kun på gode, asfalterede veje, kan man slide dækkene helt ned. Men bruges lastbilen i terrænet, på byggepladser, i grusgrave, i stenbrud, på genbrugspladser eller under lignende krævende forhold, udsættes dækkene for skarpe sten og andre genstande, som giver øget risiko for de farlige stikskader.

4 Under de forhold vil det være klogt at sørge for, at man har god afstand fra slidbanen og til stålbæltet i dækkets indre, med andre ord at man undlader at slide dækket ned til minimum. Nogle dækfabrikanter fremstiller endvidere dæk, som er særlig robuste over for stikskader, og sådanne dæk vil være et fornuftigt valg til brug under krævende kørsel med nærliggende risiko for stikskader. Stikskader skal opdages hurtigt inden skaden udbredes i dækkets indre på grund af indtrængende vand. Hyppige eftersyn af dækkene er derfor vigtige. Navnlig fordækkene er kritiske, for en eksplosion af et fordæk vil ofte gøre lastbilen eller vogntoget umuligt at styre, hvilket selvsagt kan føre til alvorlige uheld og havarier. Eftersynet bør omfatte inspektion af skader i slidbanen langs hele dækkets omkreds. Hvis der konstateres en stikskade, er det afgørende, om skaden går ind til stålbæltet. Det konstateres ved at åbne skaden ved hjælp af en låseringtang med spredende kæber, og lyse ind i bunden af skaden med en skarp lygte. Hvis man kan se stålbæltet eller tråde i stålbæltet, skal skaden straks udbedres. Hvis stikskaden er dyb, men endnu ikke når stålbæltet, bør skaden udbedres snarest, idet den risikerer at kunne brede sig til stålbæltet. Udbedring af stikskader Et nyt lastbildæk til en foraksel koster i omegnen af kr. På et syv-akslet vogntog med tvillingmontering kan man være oppe på ikke mindre end 26 dæk. Der er altså tale om en ikke helt billig komponent, og levetiden har væsentlig betydning for økonomien. Udbedringen af en stikskade bør ske, så vand hindres i at trænge ind, og reparationen bør være relativt stærk for ikke at åbne sig, når slidbanen deformeres under dækkets rulning på vejen. Udbedringen skal ifølge Færdselsstyrelsens generelle retningslinjer i Vejledning om syn af køretøjer jf. ovenfor ske efter eventuelle forskrifter, som dækfabrikanten har angivet, og efter de generelle bestemmelser i STRO databogen samt reparationsstandarden TI Disse retningslinjer er dog ret ukonkrete og holdt i generelle vendinger, og giver ikke reparatøren direkte anvisninger og metoder for udbedringen af stikskader. Det må dog antages, at en forsvarlig udbedring af en stikskade vil kræve afmontering af dækket, udrensning og rengøring af skadesområdet og lukning af skaden ved kold- eller varmvulkanisering, eventuelt med indfældning af et tildannet fyldstykke. Hvis skaden er betydelig, eller der allerede er sket fugtindtrængning med begyndende skade, må dækket udskiftes. Mere konkrete retningslinjer med operative anvisninger på udbedring af stikskader og grænser for sikker udbedring og dermed kassation ville være velkomne, både til gavn for økonomien og færdselssikkerheden. Konsekvenser af dæksprængning Navnlig fordækkene er kritiske, for en eksplosion af et fordæk vil ofte gøre lastbilen eller vogntoget umuligt at styre, hvilket selvsagt kan føre til alvorlige uheld og havarier. Der er betydelig forskel på konsekvenserne alt efter hvor på køretøjet, det dæk, som svigter, er placeret. Er der tale om ét dæk på en sættevognsaksel med tvillingmontering, vil man ikke miste kontrollen over vogntoget, og man kan blot køre ind til siden, tilkalde hjælp og få hjulet skiftet. Hvis der tilfældigvis kører en motorcyklist ved siden af eller umiddelbart bag ved hjulet, idet det

5 eksploderer, er det ikke helt ufarligt. Der vil være risiko for at motorcyklisten bliver ramt af løsrevne stykker af dækket og at motorcyklisten mindst får en alvorlig forskrækkelse ved det høje knald. En eksplosion af et fordæk på en lastbil er ofte en chokerende oplevelse, og er den værst tænkelige situation i forbindelse med dæksvigt både for chaufføren og for de øvrige trafikanter. Lastbilen kører i disse situationer ofte ud ad vejen med tungt læs, med god fart på og indledningsvis i fuld kontrol. På mindre end et sekund skifter situationen. Pludselig lyder der et øresønderrivende knald, når ca. 75 liter luft under et tryk på op til 9 bar undslipper og udvider sig til små 700 liter. Dækket falder momentant sammen og vandrer fra side til side på fælgen. Er man uheldig, griber dækstykker fast i styreforbindelserne eller blokerer hjulet. Lastbilen trækker momentant kraftigt til siden. Kontrollen mistes i den situation fuldstændig. Er der andre trafikanter på vejen, eller er der faste genstande langs vejen, kan det ende galt. Er man heldig og har god plads på vejen, kan man med stort besvær og præcise korrigerende ratbevægelser holde kursen nogenlunde, indtil farten af sig selv er klinget af. Det gælder i den situation om så vidt muligt at undgå at bremse og blot søge at manøvrere sig ud af situationen, for et bremseforsøg vil med stor sandsynlighed føre til, at lastbilen trækker yderligere til siden. På YouTube kan man se optagelser af konsekvenser af dæksprængninger for eksempel på adressen ZFd5E. Det bedste er naturligvis at undgå at komme i situationen. Kører man i krævende terræn eller på krævende underlag er hyppige, grundige eftersyn af navnlig fordækkene nødvendige. Et godt valg er i den situation anvendelse af særligt robuste dæk og at skifte dækkene i god tid inden minimumsgrænsen er nået. En eksplosion af et fordæk på en lastbil er den værst tænkelige situation i forbindelse med dæksvigt Kører man på krævende underlag er hyppige, grundige eftersyn af navnlig fordækkene nødvendige Peter Stryhn er vicepolitiinspektør og chef for Færdselsafdelingen, Midt- og Vestsjællands Politi, herunder Tungvognscenter Øst. Han har arbejdet med trafiksikkerhed i mange år bl.a. i Rådet for Sikker Trafik. Victor Hollnagel er ansat som ingeniør og bilinspektør ved Midt- og Vestsjællands Politi, Færdselsafdelingen. Han har arbejdet med trafiksikkerhed i mange år bl.a. i Statens Bilinspektion, i Rådet for Trafiksikkerhedsforskning, i Havarikommissionen og i Færdselsstyrelsen. De i alt 10 bilinspektører er placeret ved Tungvognscentrene i hhv. Nord, Syd og Øst. Bilinspektørernes opgave er at rykke ud til og afgive tekniske erklæringer om alvorlige færdselsuheld til brug for det retlige system. Bilinspektørerne er ingeniører og har en supplerende uddannelse i uheldsrekonstruktion.

Volker Nitz Dækbranchen Danmark Præventive tætningsmidler i dæk til tunge køretøjer og synsvejledningen

Volker Nitz Dækbranchen Danmark Præventive tætningsmidler i dæk til tunge køretøjer og synsvejledningen Volker Nitz Dækbranchen Danmark Præventive tætningsmidler i dæk til tunge køretøjer og synsvejledningen Fakta og fremtid herunder fokus på flere liv til dækket, genanvendelse og miljøkonsekvenser Hvorfor

Læs mere

TI Reparation af person-, vare-, bus- og lastbildæk. 25. august Side 1 af 13

TI Reparation af person-, vare-, bus- og lastbildæk. 25. august Side 1 af 13 TI-2044 Reparation af person-, vare-, bus- og lastbildæk 25. august 2017 Side 1 af 13 Titel: TI 2044 Reparation af person-, vare-, bus- og lastbildæk Udarbejdet af: Teknologisk Institut Kongsvang Allé

Læs mere

Gennemgang af: Fører. Dokumentation. Køretøj. Fører. Kørekort Chaufføruddannelsesbevis Ansættelsesforhold Køre- og hviletid

Gennemgang af: Fører. Dokumentation. Køretøj. Fører. Kørekort Chaufføruddannelsesbevis Ansættelsesforhold Køre- og hviletid Gennemgang af: Fører Kørekort Chaufføruddannelsesbevis Ansættelsesforhold Køre- og hviletid Kørselsform Fællesskabstilladelse Kontroldokumenter Attester Synsrapporter Registreringsgrundlag Indretning/Teknisk

Læs mere

Sikkerhedsinstruktioner og gode råd om brug

Sikkerhedsinstruktioner og gode råd om brug 1 Sikkerhedsinstruktioner og gode råd om brug Indledning Dækket udgør den eneste kontakt mellem køretøjet og underlaget. Derfor er det vigtigt, at brugerne sørger for at bevare dækkenes kvalitet og præstationer.

Læs mere

Teoribog til Trailer. - En praktisk håndbog til kørsel med trailer. Trailer guide www.sparet-er-tjent.dk

Teoribog til Trailer. - En praktisk håndbog til kørsel med trailer. Trailer guide www.sparet-er-tjent.dk Teoribog til Trailer - En praktisk håndbog til kørsel med trailer Her er alt det du skal vide for at køre trailer, såkaldt B/E. Når du vil tage trailerkørekort er der 2 forskellige typer af kort efter

Læs mere

Guide til køb af nye dæk

Guide til køb af nye dæk Guide til køb af nye dæk Introduktion Du sidder nu med en guide der kan hjælpe dig i dit køb af nye dæk. I guiden er der en hjælp til at finde ud af hvad det er for nogle dæk du har nu, så du kan vælge

Læs mere

Vedligeholdelsesguide Dæk

Vedligeholdelsesguide Dæk Vedligeholdelsesguide Dæk Du kan forlænge levetiden på dæk, hvis du sørger for en passende vedligeholdelse. Der er mange faktorer, der påvirker holdbarheden af dæk og i nedenstående gennemgår vi følgende

Læs mere

TI 2044 Reparation af dæk og slanger til person-, vareog lastbiler

TI 2044 Reparation af dæk og slanger til person-, vareog lastbiler TI 2044 Reparation af dæk og slanger til person-, vareog lastbiler Teknologisk Institut 29/4 2010 TI 2044 Reparation af dæk og slanger til person-, vare- og lastbiler 1 Genanvendelsesaftale med Dansk Standard

Læs mere

Brugermanual. HAJO pladeløfter SCC050 SCC075 SCC150 SCC300 SCC600

Brugermanual. HAJO pladeløfter SCC050 SCC075 SCC150 SCC300 SCC600 Brugermanual HAJO pladeløfter SCC050 SCC075 SCC150 SCC300 SCC600 Instruktion i korrekt brug af HAJO pladeløfter. Opbevar denne manual let tilgængelig for brugeren. Det er vigtigt at brugeren forstår advarslerne

Læs mere

Indkøbsvejledning for dæk. En guide til indkøb af dæk samt udarbejdelse af udbudsmateriale

Indkøbsvejledning for dæk. En guide til indkøb af dæk samt udarbejdelse af udbudsmateriale Indkøbsvejledning for dæk En guide til indkøb af dæk samt udarbejdelse af udbudsmateriale Indhold Indledning Side 2 Sikkerhed Side 3 Miljø Side 4 æklabel Side 4 Vedligeholdelse og kontrol Side 5 Hvis skaden

Læs mere

Motorcykelulykker. Velkommen

Motorcykelulykker. Velkommen Velkommen Dybdeanalyse Motorcykelulykker Sven Krarup Nielsen 30. November 2009 Baggrunden for HVU s tema om motorcykelulykker er den stigning, der er sket i motorcykelulykker: I 2004 udgjorde motorcyklisterne

Læs mere

Manual HN 8564 - Foldbar rampesæt Model: FSR-2/FSR-2SL

Manual HN 8564 - Foldbar rampesæt Model: FSR-2/FSR-2SL Manual HN 8564 - Foldbar rampesæt Model: FSR-2/FSR-2SL ADVARSEL Læs hele manualen inden brug. Følges sikkerhedsvejledning og manualen ikke, kan det resulterer i skader. side 1/6 Dine nye ramper vil være

Læs mere

Denne At-meddelelse giver vejledning om anvendelse af fibertove til anhugning ved løfte- og transportopgaver og som bæremiddel i håndtaljer m.v.

Denne At-meddelelse giver vejledning om anvendelse af fibertove til anhugning ved løfte- og transportopgaver og som bæremiddel i håndtaljer m.v. Fibertove (tovværk) At-meddelelse nr. 2.02.6 Marts 1985 Baggrund Bekendtgørelse nr. 43 af 22. januar 1981 om teknisk hjælpemidlers indretning og anvendelse. Bekendtgørelse nr. 401 af 27. juli 1945 med

Læs mere

Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100-kørsel med campingvogn og andet registreringspligtigt påhængskøretøj til bil 1)

Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100-kørsel med campingvogn og andet registreringspligtigt påhængskøretøj til bil 1) BEK nr 458 af 12/05/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 30. december 2016 Ministerium: Transport- og Bygningsministeriet Journalnummer: Transport- og Bygningsmin., Trafik- og Byggestyrelsen, j.nr. TS20000-00068

Læs mere

Instruktion for vedligeholdelse og brug af Husvandværk

Instruktion for vedligeholdelse og brug af Husvandværk Instruktion for vedligeholdelse og brug af Husvandværk 76600018 ADVARSEL! For at reducere risikoen for brand, elektrisk stød og personlig skade under installation og anvendelse af din pumpe, anbefales

Læs mere

Resultat af Dækrazzia 2014

Resultat af Dækrazzia 2014 Resultat af Dækrazzia 2014 Rådet for Større Dæksikkerhed FDM Teknologisk Institut Fabrikantforeningen for Regummierede Dæk Rigspolitiet Dækimportørforeningen Dæk Specialisternes Landsforening Side 2 af

Læs mere

Havarikommissionen for Vejtrafikulykker. 10 gode råd. til motorvejstrafikanter

Havarikommissionen for Vejtrafikulykker. 10 gode råd. til motorvejstrafikanter Havarikommissionen for Vejtrafikulykker 10 gode råd til motorvejstrafikanter H A V A R I K O M M I S S I O N E N Havarikommissionen for Vejtrafikulykker blev nedsat af Trafikministeren i 2001. Formålet

Læs mere

BRUGSANVISNING MJ-SELEKAPPE

BRUGSANVISNING MJ-SELEKAPPE Side 1 af 6 Det er vigtigt, at gennemlæse denne brugsanvisning inden montering og ibrugtagning af MJ- Selekappe, samt at de nævnte råd og anvisninger om sikkerhed og brug følges for at opnå den optimale

Læs mere

Rettelsesblad til. GODSTRANSPORT MED LASTBIL 5. udgave

Rettelsesblad til. GODSTRANSPORT MED LASTBIL 5. udgave Rettelsesblad til GODSTRANSPORT MED LASTBIL 5. udgave Bygmestervej 5, 1. 2400 København NV Telefon: 35 87 87 00 Fax: 35 87 87 01 E-mail: info@turforlag.dk www.turforlag.dk Lastsikring 69 Lastsikring I

Læs mere

HASTIGHEDSKAMPAGNE 2003

HASTIGHEDSKAMPAGNE 2003 HASTIGHEDSKAMPAGNE 2003 DEN LILLE FARTOVERSKRIDELSE Trafikulykker koster hvert år et stort antal døde og kvæstede. Og modsat hvad man måske skulle tro, så kan de mindre forseelser alt for nemt få et tragisk

Læs mere

UDKAST. Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100-kørsel med campingvogn og andet registreringspligtigt påhængskøretøj til bil 1

UDKAST. Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100-kørsel med campingvogn og andet registreringspligtigt påhængskøretøj til bil 1 Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100-kørsel med campingvogn og andet registreringspligtigt påhængskøretøj til bil 1 I medfør af 43, stk. 11, og 118, stk. 8, 1. pkt., i færdselsloven, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

VEJLEDNING UDKRAGEDE ALTANER MED UDLIGGERJERN HAR DU ÉN? Vejledning i identifikation, vedligehold og reparation

VEJLEDNING UDKRAGEDE ALTANER MED UDLIGGERJERN HAR DU ÉN? Vejledning i identifikation, vedligehold og reparation 2017 VEJLEDNING UDKRAGEDE ALTANER MED UDLIGGERJERN HAR DU ÉN? Vejledning i identifikation, vedligehold og reparation Pjecen er udarbejdet af Teknologisk Institut for Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen.

Læs mere

AFSPÆRRINGSBALLONER UDVIDET BETJENINGSVEJLEDNING LÆS VENLIGST DENNE INSTRUKTION FØR BRUG AF AFSPÆRRINGSBALLON

AFSPÆRRINGSBALLONER UDVIDET BETJENINGSVEJLEDNING LÆS VENLIGST DENNE INSTRUKTION FØR BRUG AF AFSPÆRRINGSBALLON AFSPÆRRINGSBALLONER UDVIDET BETJENINGSVEJLEDNING LÆS VENLIGST DENNE INSTRUKTION FØR BRUG AF AFSPÆRRINGSBALLON Ikke at følge instruktionerne og advarslerne for sikkert brug af afspærringsballoner, kan medføre

Læs mere

Indhold. Side 2 af 11. Sammenfatning Baggrund Risici Mønsterdybde Lufttryk Vinterdæk om foråret... 4

Indhold. Side 2 af 11. Sammenfatning Baggrund Risici Mønsterdybde Lufttryk Vinterdæk om foråret... 4 Resultat af dækrazzia maj 2012 Side 2 af 11 Indhold Sammenfatning..................................... 3 Baggrund......................................... 4 Risici.................................... 4

Læs mere

Litium-ion batterimanual. Ebike Elcykler

Litium-ion batterimanual. Ebike Elcykler Litium-ion batterimanual Ebike Elcykler Rev 30-12-2008 Litium ion batteriet Funktion Batteriet der forsyner elcyklen med strøm er et såkaldt litium ion batteri (Spænding: 36 Volt (V), Kapacitet: 10 Ampere

Læs mere

Wasco Askesuger Best.nr. 1506

Wasco Askesuger Best.nr. 1506 Wasco Askesuger Best.nr. 1506 Modelnavn: MAC173-1200W-20L 1/6 SIKKERHEDSINSTRUKTIONER OG ADVARSLER VIGTIGE SIKKERHEDSINSTRUKTIONER Læs og forstå alle instruktionerne i denne vejledning før brug af askesugeren

Læs mere

Tematisk dybdeanalyser i Danmark med fokus på resultater Hugo Højgaard Civilingeniør Sekretariatsleder

Tematisk dybdeanalyser i Danmark med fokus på resultater Hugo Højgaard Civilingeniør Sekretariatsleder NVF 52 seminar, Island sept. 2006 Tematisk dybdeanalyser i Danmark med fokus på resultater Hugo Højgaard Civilingeniør Sekretariatsleder Havarikommissionens sammensætning Vejdirektoratet sekretariat, formand,

Læs mere

Husk altid at have strøm på batteriet. Ved vinteropbevaring oplad batteriet en time hver 2. måned

Husk altid at have strøm på batteriet. Ved vinteropbevaring oplad batteriet en time hver 2. måned Batteri manual LiFePO4 batterier til Ebike Elcykler Husk altid at have strøm på batteriet. Ved vinteropbevaring oplad batteriet en time hver 2. måned Rev 5-4-2011 Litium jernfosfat batteriet Funktion Batteriet

Læs mere

Opgaven som fagstyrelse, rådgiver og myndighed på dækområdet

Opgaven som fagstyrelse, rådgiver og myndighed på dækområdet Opgaven som fagstyrelse, rådgiver og myndighed på dækområdet Trafikstyrelsen Center for Biler og Grøn Transport v/ bilinspektør Victor Hollnagel Dæktemadag onsdag den 24. september 2014 Teknologisk Institut,

Læs mere

Teoribog. b/e kørekort. I dette pdf-dokument gennemgås de emner, du kan blive overhørt i til den praktiske køreprøve.

Teoribog. b/e kørekort. I dette pdf-dokument gennemgås de emner, du kan blive overhørt i til den praktiske køreprøve. Teoribog b/e kørekort I dette pdf-dokument gennemgås de emner, du kan blive overhørt i til den praktiske køreprøve. Du er velkommen til at udskrive teoribogen. Køreprøven: Inden køreprøven starter, har

Læs mere

SKADESKATALOG VEJLEDENDE AFLEVERING AF BILEN

SKADESKATALOG VEJLEDENDE AFLEVERING AF BILEN SKADESKATALOG VEJLEDENDE AFLEVERING AF BILEN Version 1. gældende pr. 0.09.01 www.fleggaard-leasing.dk 0 Forord Dette skadeskatalog skal fungere som vejledende retningslinjer for kunden og den fagkyndig

Læs mere

Hvad er tagpap... 2. Vedligehold af taget... 3 Gangbaner... 4 Drift... 4 Vedligehold... 4 Storm og usædvanlige vejrforhold... 5 Levetider...

Hvad er tagpap... 2. Vedligehold af taget... 3 Gangbaner... 4 Drift... 4 Vedligehold... 4 Storm og usædvanlige vejrforhold... 5 Levetider... www.hydrotec.dk Hvad er tagpap... 2 Vedligehold af taget... 3 Gangbaner... 4 Drift... 4 Vedligehold... 4 Storm og usædvanlige vejrforhold... 5 Levetider... 5 Tagpap adskiller sig fra andre former for

Læs mere

vsm.skf.com SKF Group 2006 PUB80/P7 6394 DA 06

vsm.skf.com SKF Group 2006 PUB80/P7 6394 DA 06 Se Pole Position-programmet for at få yderligere oplysninger om produkterne i SKF-sortimentet. Kontakt din lokale SKF-forhandler for at få fl ere oplysninger om, hvordan du bliver tilmeldt. vsm.skf.com

Læs mere

Faktuelt notat om modulvogntog

Faktuelt notat om modulvogntog Trafikudvalget L 35 - Svar på Spørgsmål 5 Offentligt Færdselsstyrelsen Dato: 7. november 2006 J. nr.: 2006-5020-33 Faktuelt notat om modulvogntog og om foreslåede krav til modulvogntog Modulvogntog er

Læs mere

Agrifab_A4_Lawn_sweeper.book Seite 1 Freitag, 4. März 2005 5:30 17. Printed in U.S.A. Form 48882

Agrifab_A4_Lawn_sweeper.book Seite 1 Freitag, 4. März 2005 5:30 17. Printed in U.S.A. Form 48882 Agrifab_A4_Lawn_sweeper.book Seite 1 Freitag, 4. März 2005 5:30 17 GR DK Printed in U.S.A. Form 48882 Agrifab_A4_Lawn_sweeper.book Seite 31 Freitag, 4. März 2005 5:30 17 Betjeningsvejledning - græs- og

Læs mere

SLADDA cykelstel og drivrem

SLADDA cykelstel og drivrem 25_017 SLADDA cykelstel og drivrem Hverdagen stiller store krav til cykler. SLADDA cykel bliver testet for at sikre, at den overholder IKEAs standarder for styrke og holdbarhed. Derfor giver vi garanti

Læs mere

LIBERTY BACK SYSTEM GB NL D N S DK SF F

LIBERTY BACK SYSTEM GB NL D N S DK SF F LIBERTY BACK SYSTEM GB NL D N S SF F User manual Gebruiksaanwijzing Gebrauchsanweisung Brukermanual Bruksanvisning Brugermanual Käyttöohje Mode d emploi AVAILABLE STANDARD MODEL Liberty BC AVAILABLE STANDARD

Læs mere

SICE S45 DÆKSKIFTER MANUAL DK. > FLEX1ONE A/S Ladelundvej 37-39 6650 Brørup 76 15 25 00 mail: salg@flex1one.dk

SICE S45 DÆKSKIFTER MANUAL DK. > FLEX1ONE A/S Ladelundvej 37-39 6650 Brørup 76 15 25 00 mail: salg@flex1one.dk DÆKSKIFTER MANUAL DK > FLEXONE A/S Ladelundvej 37-39 6650 Brørup 76 5 25 00 mail: salg@flexone.dk INDHOLDSFORTEGNELSE Introduktion............ s. 03 Generel brug og sikkerhed............. s. 03 Generelle

Læs mere

Kondens i moderne byggeri

Kondens i moderne byggeri Kondens i moderne byggeri Kondens er et naturligt fænomen og ikke et produktproblem. Det er tegn på høj luftfugtighed, hvilket betyder, at øget ventilation er nødvendig. En gennemsnitlig familie på fire

Læs mere

Alcoa smedede aluminiumsfælge. Fakta & Tal

Alcoa smedede aluminiumsfælge. Fakta & Tal Alcoa smedede aluminiumsfælge Fakta & Tal VIDSTE DU? Alcoa fælge er de stærkeste fælge Hver fælg starter som en hel blok meget stærk og korrosionsbestandig aluminiumslegering. Med et tryk på 8000 ton bliver

Læs mere

50 TON PRESSER Installation, drift & vedligeholdelsesmanual

50 TON PRESSER Installation, drift & vedligeholdelsesmanual 50 TON PRESSER Installation, drift & vedligeholdelsesmanual Vare nr. 10054001 1 INDHOLDSFORTEGNELSE Brugerens data... 3 Installations data... 4 Montagevejledning... 5 Før første brug... 5 Betjeningsvejledningen...

Læs mere

Ulykker mellem højresvingende lastbiler og ligeudkørende cyklister

Ulykker mellem højresvingende lastbiler og ligeudkørende cyklister HVU Ulykker mellem højresvingende lastbiler og ligeudkørende cyklister Havarikommissionen for Vejtrafikulykker har dybdeanalyseret 25 højresvingsulykker. Alle ulykkerne kunne være undgået, hvis chaufførerne

Læs mere

Sdr. Ringvej Vejen - Tlf Fax

Sdr. Ringvej Vejen - Tlf Fax Samlevejledning Varenr.: 9053260-261 Tromler til ATV Sdr. Ringvej 1-6600 Vejen - Tlf. 70 21 26 26 - Fax 70 21 26 30 www.p-lindberg.dk Tromle til ATV - Varenr. 9053260 og 9053261 Beskrivelse: Tromlen består

Læs mere

Instruktion for vedligeholdelse og brug af Hydroforpumper / 25

Instruktion for vedligeholdelse og brug af Hydroforpumper / 25 Instruktion for vedligeholdelse og brug af Hydroforpumper 76600017 / 25 ADVARSEL! For at reducere risikoen for brand, elektrisk stød og personlig skade under installation og anvendelse af din pumpe, anbefales

Læs mere

2007 Status fra Havarigruppen.

2007 Status fra Havarigruppen. 2007 Status fra Havarigruppen. Flyveåret 2007 kunne vejrmæssigt ikke måle sig med 2006. Foråret startede fornuftigt, men blev afløst af en våd og blæsende sommer, og det endte med dårligt sigte i store

Læs mere

Chaufførens skadeguide. Læs guiden før uheldet sker opbevar den i bilen

Chaufførens skadeguide. Læs guiden før uheldet sker opbevar den i bilen Chaufførens skadeguide Læs guiden før uheldet sker opbevar den i bilen Denne guide er en hjælp til dig som chauffør, hvis skaden sker. Guiden kan hjælpe dig med at få et overblik over situationen. Og den

Læs mere

MANUEL, LAKERET BRUGSANVISNING VEDLIGEHOLDELSESMANUAL RESERVEDELSOVERSIGT OVERENSSTEMMELSESERKLÆRING

MANUEL, LAKERET BRUGSANVISNING VEDLIGEHOLDELSESMANUAL RESERVEDELSOVERSIGT OVERENSSTEMMELSESERKLÆRING ORIGINAL INSTRUKTIONSBOG DANSK UDGAVE, VERSION 01, GÆLDENDE FRA 1. JULI 2008 HØJTLØFTER MANUEL, LAKERET BRUGSANVISNING VEDLIGEHOLDELSESMANUAL RESERVEDELSOVERSIGT OVERENSSTEMMELSESERKLÆRING 192.836-E01

Læs mere

Perstrup landbrugstanke Drift, Vedligeholdelse og Sikkerhedsvejledning

Perstrup landbrugstanke Drift, Vedligeholdelse og Sikkerhedsvejledning Perstrup landbrugstanke Drift, Vedligeholdelse og Sikkerhedsvejledning 2(7) Indhold Indhold... 2 1. Formål... 3 2. Sikkerhed... 3 Forholdsregler... 3 3. Drift og vedligehold... 4 Negativt vandtryk på bundpladen...

Læs mere

Indhold. Side 2 af 14. Sammenfatning... 3. Baggrund... 4. Risici... 4. Mønsterdybde... 4. Lufttryk... 4. Vinterdæk i varm årstid...

Indhold. Side 2 af 14. Sammenfatning... 3. Baggrund... 4. Risici... 4. Mønsterdybde... 4. Lufttryk... 4. Vinterdæk i varm årstid... Resultat af dækrazzia september 2012 Side 2 af 14 Indhold Sammenfatning..................................... 3 Baggrund......................................... 4 Risici....................................

Læs mere

Praktiskprøve TLF. 40 54 32 41

Praktiskprøve TLF. 40 54 32 41 Praktiskprøve TLF. 40 54 32 41 Husk til køreprøven at medbringe: Ansøgning om kørekort, din lektionsplan, dit pas og evt. din dåbsattest. Har du opholdstilladelse, evt. tidligere udstedt kørekort, eller

Læs mere

Lovkrav til hænger. Styreapparatet. Kontrol af bremser. Kontrolstof til Køreprøven - Påhængsvogn

Lovkrav til hænger. Styreapparatet. Kontrol af bremser. Kontrolstof til Køreprøven - Påhængsvogn Lovkrav til hænger Kontrolstof til Køreprøven - Påhængsvogn Styreapparatet Du skal på et holdende påhængskøretøj kunne kontrollere, om følgende forhold ved styreapparatet er opfyldt: Ved drejekransen må

Læs mere

GANGKOMFORT OG RULLEMODSTAND

GANGKOMFORT OG RULLEMODSTAND Myndighederne kræver, at gulvene skal have "passende fjedring", men der angives dog ingen metode til måling af fjedringen. Der er metoder til måling af støddæmpning og deformation i gulvbelægninger. Et

Læs mere

908 Series Bar blender Operation Manual (2) Mélangeur de bar série 908 Manuel d utilisation (4) Mezcladora para bar 908 Manual de operación (6)

908 Series Bar blender Operation Manual (2) Mélangeur de bar série 908 Manuel d utilisation (4) Mezcladora para bar 908 Manual de operación (6) GB FR ES PT IT DE NL DK SE NO GR RU TU BR CN JP KR SA 908 Series Bar blender Operation Manual (2) Mélangeur de bar série 908 Manuel d utilisation (4) Mezcladora para bar 908 Manual de operación (6) Liquidificador

Læs mere

Sikkerhedskontrol. 38-123308d 2009-02-18. Sikkerheds- og funktionskontrol...opbevares i lastbilens førerhus

Sikkerhedskontrol. 38-123308d 2009-02-18. Sikkerheds- og funktionskontrol...opbevares i lastbilens førerhus Sikkerhedskontrol 38-123308d 2009-02-18 Sikkerheds- og funktionskontrol...opbevares i lastbilens førerhus Advarsel! Stik aldrig fingrene ind i fangmunden på grund af risikoen for klemskader. En åben kobling

Læs mere

Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 40-kørsel for godkendte eller registrerede traktorer, påhængskøretøjer og motorredskaber 1)

Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 40-kørsel for godkendte eller registrerede traktorer, påhængskøretøjer og motorredskaber 1) BEK nr 1573 af 01/12/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 28. april 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., Trafik- og Byggestyrelsen, j.nr.

Læs mere

Handlingsplan: Bedre undervisning i trafikadfærd for professionelle erhvervschauffører

Handlingsplan: Bedre undervisning i trafikadfærd for professionelle erhvervschauffører Handlingsplan: Bedre undervisning i trafikadfærd for professionelle erhvervschauffører Denne handlingsplan er udarbejdet i et samarbejde mellem erhvervsskoler, AMU-centre og TUR. Vi har sammen ansvaret

Læs mere

Bruger manual Model Nr.: JA1040OD

Bruger manual Model Nr.: JA1040OD Spildolietønde Bruger manual Model Nr.: JA1040OD 1 Sikkerhed, advarsler og forholdsregler ADVARSEL: Ved brug af værktøj, skal grundlæggende sikkerhedsregler altid følges for at mindske risikoen for personskade

Læs mere

Bekendtgørelse om slæbning af køretøjer

Bekendtgørelse om slæbning af køretøjer UDKAST af 9. november 2015 J.nr.TS2060604-8 Bekendtgørelse om slæbning af køretøjer I medfør af 70, stk. 4, og 118, stk. 7, i færdselsloven, jf. lovbekendtgørelse nr.1386 af 11. december 2013, fastsættes

Læs mere

Perstrup industri tanke Drift og vedligeholdelse

Perstrup industri tanke Drift og vedligeholdelse Perstrup industri tanke Drift og vedligeholdelse 2(5) Indhold Indhold... 2 1. Formål... 3 2.... 3 af betonelementer... 3 af industritanke... 3 Varme og kolde perioder... 3 Afbrænding... 3 Liner og låse...

Læs mere

Bredde, længde og højde mv (Uddrag fra dimensionsbekendtgørelse nr. 577 af 6. juni 2011).

Bredde, længde og højde mv (Uddrag fra dimensionsbekendtgørelse nr. 577 af 6. juni 2011). Færdselslovens regler vedr. kørsel og transport med landbrugskøretøjer Omkring lygter, reflekser mv. på traktorer, motorredskaber, påhængskøretøjer henvises til Trafikministeriets bekendtgørelse nr. 530

Læs mere

VEJLEDNING VEDLIGEHOLDELSE AF MURVÆRK

VEJLEDNING VEDLIGEHOLDELSE AF MURVÆRK VEJLEDNING VEDLIGEHOLDELSE AF MURVÆRK FORORD Murværk kræver kun lidt vedligeholdelse, når arbejdet er udført korrekt. Alligevel er det nødvendigt at foretage regelmæssige eftersyn, så opståede skader kan

Læs mere

KCC 40 Kædetransportør Montage og Brugsvejledning

KCC 40 Kædetransportør Montage og Brugsvejledning Side 1 af 17 KCC 40 Kædetransportør Montage og Brugsvejledning Side 2 af 17 INDHOLDSFORTEGNELSE: 1. Overensstemmelseserklæring. 2. Sikkerhed 3. Montage 4. Brugsvejledning 5. Garanti 6. Reservedelstegninger

Læs mere

BRANCHEVEJLEDNING for arbejde med dæk og fælge

BRANCHEVEJLEDNING for arbejde med dæk og fælge Teknisk vejledning Person- og varebil Afbalancering 1. Generelt Problemer forårsaget af ubalance: Selv mindre statisk ubalance kan ved høj hastighed forringe kontaktfladen mellem dækket og vejen og hermed

Læs mere

Lastbiluheld - en dybdeanalyse af 21 uheld

Lastbiluheld - en dybdeanalyse af 21 uheld Lastbiluheld - en dybdeanalyse af 21 uheld Gitte Carstensen Danmarks Transportforskning Baggrund og formål I 1996 nedsatte Trafikministeren en tværfaglig analysegruppe Analysegruppen for VejtrafikUheld

Læs mere

Assensvej Analyse af trafikale konsekvenser ved etablering af grusgrav

Assensvej Analyse af trafikale konsekvenser ved etablering af grusgrav Assensvej Analyse af trafikale konsekvenser ved etablering af grusgrav... 1 Baggrund og forudsætninger Assens Kommune har bedt Tetraplan om at vurdere de trafikale konsekvenser ved etablering af en grusgrav

Læs mere

Et sikkert arbejdsmiljø - også i trafikken

Et sikkert arbejdsmiljø - også i trafikken 03/17 Et sikkert arbejdsmiljø også i trafikken er udviklet i samarbejde med Byggeriets Arbejdsmiljøbus Folderens fakta er bl.a. baseret på Havarikommissionens, Arbejdstilsynets og Vejdirektoratets undersøgelser

Læs mere

Bekendtgørelse om køretøjer i forsøg med modulvogntog

Bekendtgørelse om køretøjer i forsøg med modulvogntog BEK nr 1076 af 07/11/2008 (Gældende) Udskriftsdato: 17. januar 2017 Ministerium: Transport- og Bygningsministeriet Journalnummer: Transportmin., Færdselsstyrelsen, j.nr. FS302-12 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

FR 100 PE KÆDETRANSPORTØR

FR 100 PE KÆDETRANSPORTØR Side 1 af 8 INDHOLDSFORTEGNELSE: 1. Overensstemmelseserklæring. 2. Sikkerhed 3. Montage 4. Brugsvejledning 5. Garanti 6. Reservedelstegninger Side 2 af 8 1. Overensstemmelseserklæring FREMA EU-overensstemmelseserklæring

Læs mere

Trampolin 512x305 cm

Trampolin 512x305 cm SIKKERHEDSANVISNINGER OG SAMLEVEJLEDNING Varenr.: 9053595 Trampolin 512x305 cm Sdr. Ringvej 1-6600 Vejen - Tlf. 70 21 26 26 - Fax 70 21 26 30 www.p-lindberg.dk Trampolin, firkantet - Varenr. 9053595 Beskrivelse:

Læs mere

Ny protese. En del- eller en helprotese? Hvad er en delprotese? Kan det ses, at man har fået protese?

Ny protese. En del- eller en helprotese? Hvad er en delprotese? Kan det ses, at man har fået protese? NR. XX Ny protese En delprotese kan være en god løsning, når du har mistet én eller flere tænder. Hvis ingen af dine tænder kan bevares, er det i stedet en helprotese, der skal til. Denne brochure fortæller

Læs mere

Version 1. september Manual Q12. Pegasus-Mobility A/S. Nørregade Otterup Telefon Serienummer: Salgsdato/garantidato:

Version 1. september Manual Q12. Pegasus-Mobility A/S. Nørregade Otterup Telefon Serienummer: Salgsdato/garantidato: Version 1. september 2017 Manual Q12 Pegasus-Mobility A/S Nørregade 7 5450 Otterup Telefon 70 27 27 18 Serienummer: Salgsdato/garantidato: 2 INDHOLDSFORTEGNELSE Indhold INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 INTRO TIL

Læs mere

Falck Køreklar. Kør årstiden sikkert i møde

Falck Køreklar. Kør årstiden sikkert i møde Falck Køreklar Kør årstiden sikkert i møde Det danske vejr er lidt af hvert Det kræver sin mand eller kvinde at holde hovedet koldt i en varm bil og hjulene på vejen i glat føre. Og det kræver sin kølervæske

Læs mere

Undervisningsmateriale til AMU mål 48407. Traktor/påhængsredsk: Test og justering af bremser

Undervisningsmateriale til AMU mål 48407. Traktor/påhængsredsk: Test og justering af bremser Undervisningsmateriale til AMU mål 48407 Traktor/påhængsredsk: Test og justering af bremser 1 Indholdsfortegnelse. Regler for vognbremser Side 3. Brug af bremsetester Side 6. Bremsetester display Side

Læs mere

NOTAT. 6) Lagdeling i saltlage. ( ferskvand over saltlage). 0,03 (0,2) mio. kr./100km

NOTAT. 6) Lagdeling i saltlage. ( ferskvand over saltlage). 0,03 (0,2) mio. kr./100km NOTAT Analyse af risiko og omkostninger ved saltning af veje. Asperup den 20. april 2016 Risiko oplistet efter årlig udgift for det offentlige. I parentes er samfundets omkostning. 1) Kombi spreders fejl

Læs mere

Dækside mærkning på et dæk indeholder oplysninger om dækkets design og produktion.

Dækside mærkning på et dæk indeholder oplysninger om dækkets design og produktion. Teknisk info - Dæk I dette afsnit står der en række teksiske info omkring dæk. Dæksidemærkning Dækside mærkning på et dæk indeholder oplysninger om dækkets design og produktion. 1. Producent/mærke Her

Læs mere

Teoribog b/e kørekort

Teoribog b/e kørekort Teoribog b/e kørekort I dette pdf-dokument gennemgås de emner, du kan blive overhørt i til den praktiske køreprøve. Du er velkommen til at udskrive teoribogen. Den rolige køreskole Denrolige.dk Trailerkørekort

Læs mere

Gulve reparation af gulvbelægninger

Gulve reparation af gulvbelægninger Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri Gulve reparation af gulvbelægninger Undervisningsministeriet. Januar 2012. Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri

Læs mere

Til høringsparterne. Høring over udkast til ny dimensionsbekendtgørelse

Til høringsparterne. Høring over udkast til ny dimensionsbekendtgørelse Til høringsparterne Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Høring over udkast til ny dimensionsbekendtgørelse J.nr.: TS2060103-413 Dato 23. september 2016 Hermed

Læs mere

Udkast. til. bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100-kørsel med bus 1

Udkast. til. bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100-kørsel med bus 1 Udkast til bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100-kørsel med bus 1 I medfør af 43, stk. 10, og 118, stk. 8, 1. pkt., i færdselsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 38 af 5. januar 2017, fastsættes efter

Læs mere

Privatleasing. Når din leasingtrailer skal retur

Privatleasing. Når din leasingtrailer skal retur Privatleasing Når din leasingtrailer skal retur 1 Når aftalen udløber Når aftalen på din leasingtrailer udløber, skal du levere traileren tilbage. Her gennemgås traileren stand efter en standardiseret

Læs mere

NY HØJESTERETSDOM OM FÆRDSELSLOVENS 101, STK. 2 SKADELIDTES EGEN SKYLD VED TRAFIKULYK- KER

NY HØJESTERETSDOM OM FÆRDSELSLOVENS 101, STK. 2 SKADELIDTES EGEN SKYLD VED TRAFIKULYK- KER 8. OKTOBER 2013 NY HØJESTERETSDOM OM FÆRDSELSLOVENS 101, STK. 2 SKADELIDTES EGEN SKYLD VED TRAFIKULYK- KER Men i relation til det skadeforvoldende motorkøretøjs ansvarsforsikring bevarer skadelidte som

Læs mere

Hvorfor virker koblingen ikke på min FS1? Spørgsmålet er stillet et utal af gange og der findes mange svar herpå. Jeg vil i denne guide gennemgå

Hvorfor virker koblingen ikke på min FS1? Spørgsmålet er stillet et utal af gange og der findes mange svar herpå. Jeg vil i denne guide gennemgå Hvorfor virker koblingen ikke på min FS1? Spørgsmålet er stillet et utal af gange og der findes mange svar herpå. Jeg vil i denne guide gennemgå samtlige de komponenter der enten er en del af koblingen

Læs mere

SKADESKATALOG VEJLEDENDE AFLEVERING AF BILEN - VERSION 2016

SKADESKATALOG VEJLEDENDE AFLEVERING AF BILEN - VERSION 2016 SKADESKATALOG VEJLEDENDE AFLEVERING AF BILEN - VERSION 2016 FORORD Dette skadeskatalog skal fungere som vejledende retningslinjer for kunden og den fagkyndige, som gennemgår bilen. Det er den fagkyndiges

Læs mere

FR 200 KÆDETRANSPORTØR

FR 200 KÆDETRANSPORTØR Side 1 af 18 INDHOLDSFORTEGNELSE: 1. Overensstemmelseserklæring. 2. Sikkerhed 3. Montage 4. Brugsvejledning 5. Garanti 6. Reservedelstegninger Side 2 af 18 1. Overensstemmelseserklæring FREMA EU-overensstemmelseserklæring

Læs mere

Deres ref.: FTH / PDY Vor ref.: jhc Dok. nr.: D-010211-9112 Dato: 31.01.2011

Deres ref.: FTH / PDY Vor ref.: jhc Dok. nr.: D-010211-9112 Dato: 31.01.2011 Trafikstyrelsen, Bilteknik Att: Frank Thrusholm Gl. Mønt 4 DK-1117 København K Lyren 1 DK-6330 Padborg Telefon: +45 74 67 12 33 Telefax: +45 74 67 43 17 Internet: www.itd.dk e-mail: itd@itd.dk fth@trafikstyrelsen.dk

Læs mere

Tips til taget - renovering og vedligeholdelse

Tips til taget - renovering og vedligeholdelse Tips til taget - renovering og vedligeholdelse Løbende reparationer og vedligeholdelse af taget er nødvendige for at bevare ejendommens værdi og undgå vandskader, råd- og svampeangreb. Her er nogle gode

Læs mere

VEDLIGEHOLDELSE OG SERVICE AF DÆK

VEDLIGEHOLDELSE OG SERVICE AF DÆK VEDLIGEHOLDELSE OG SERVICE AF DÆK MÆRKNINGER PÅ DÆKSIDERNE Viser, hvilken fælgtype dækket er kompatibelt med. Kompatibelt med fælge med hook edge (dobbeltbundne fælge), medmindre andet er angivet. Nominel

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven Lovforslag nr. L 62 Folketinget 2012-13 Fremsat den 14. november 2012 af justitsministeren (Morten Bødskov) Forslag til Lov om ændring af færdselsloven (Sikkerhed ved reparation af havarerede køretøjer

Læs mere

LEKTION 4 MODSPILSREGLER

LEKTION 4 MODSPILSREGLER LEKTION 4 MODSPILSREGLER Udover at have visse fastsatte regler med hensyn til udspil, må man også se på andre forhold, når man skal præstere et fornuftigt modspil. Netop modspillet bliver af de fleste

Læs mere

Til Institutionslederen København d. 18.03.2013

Til Institutionslederen København d. 18.03.2013 Til Institutionslederen København d. 18.03.2013 Vedr. Legepladsinspektion. Vi har hermed fornøjelsen at fremsende rapporten over den udførte legepladsinspektion. Hvad kan du bruge inspektionsrapporten

Læs mere

Lovstof til B/E. Vægt betegnelser: Bremser på traileren: Krav til bremsen: Teoristof til Køreprøve

Lovstof til B/E. Vægt betegnelser: Bremser på traileren: Krav til bremsen: Teoristof til Køreprøve Lovstof til B/E Teoristof til Køreprøve Vægt betegnelser: Egenvægt er køretøjets vægt når den køre fra fabrikken uden drivmidler. Tjenestevægt er køretøjets egenvægt + værktøj og reservehjul samt fører

Læs mere

Kæde (11 gear) Forhandlermanual CN-9000 CN-6800 CN-HG CN-HG CN-HG CN-HG CN-HG CN-HG600-11

Kæde (11 gear) Forhandlermanual CN-9000 CN-6800 CN-HG CN-HG CN-HG CN-HG CN-HG CN-HG600-11 (Danish) DM-CN0001-05 Kæde (11 gear) Forhandlermanual CN-9000 CN-6800 CN-HG901-11 CN-HG900-11 CN-HG701-11 CN-HG700-11 CN-HG601-11 CN-HG600-11 INDHOLDSFORTEGNELSE VIGTIG BEMÆRKNING... 3 SIKKERHEDSANVISNINGER...

Læs mere

Hastighedsindeks km/t Belastningsindeks Kg Belastningsindeks Kg Q R S T

Hastighedsindeks km/t Belastningsindeks Kg Belastningsindeks Kg Q R S T Dækskole Vore dages dæk giver en behagelig affjedring sammenlignet med gårsdagens jernhjul. Det er ikke kun dækkets gummi, der gør kørslen behagelig, men også den luft, dækket indeholder. Denne luftvolumen

Læs mere

Helbred og Sikkerhed oculus.com/warnings

Helbred og Sikkerhed oculus.com/warnings Helbred og Sikkerhed oculus.com/warnings * Disse advarsler om helbred og sikkerhed opdateres jævnligt for at sikre, at de er nøjagtige og fuldstændige. Du kan se den nyeste version på oculus.com/warnings.

Læs mere

Retningslinjer for eftersyn og service. Manuelle koblinger 2017

Retningslinjer for eftersyn og service. Manuelle koblinger 2017 Retningslinjer for eftersyn og service Manuelle koblinger 017 Generel information Generelt De komponenter, der bruges ved sammenkobling af bil og påhængsvogn, udsættes også ved normal anvendelse for meget

Læs mere

Faktorer. Et værktøj til at strukturere årsag/virkningsforhold ved udredning af trafikulykker. Henrik Værø civ.ing., ph.d. NVF Juni 2015 Silkeborg 1

Faktorer. Et værktøj til at strukturere årsag/virkningsforhold ved udredning af trafikulykker. Henrik Værø civ.ing., ph.d. NVF Juni 2015 Silkeborg 1 Faktorer Et værktøj til at strukturere årsag/virkningsforhold ved udredning af trafikulykker Henrik Værø civ.ing., ph.d. NVF Juni 2015 Silkeborg 1 Havarikommissionen for Vejtrafikulykker (HVU) har på 15

Læs mere

SKADESKATALOG VEJLEDENDE AFLEVERING AF BILEN VERSION

SKADESKATALOG VEJLEDENDE AFLEVERING AF BILEN VERSION SKADESKATALOG VEJLEDENDE AFLEVERING AF BILEN VERSION 2015 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Indledning... 4 Udvendige skader... 6 Hjul... 10 Indvendige skader... 12 Kontakt os... 14 Forord Dette skadeskatalog

Læs mere

PLANSILOELEMENTER Agro og industri. rc-beton.dk

PLANSILOELEMENTER Agro og industri. rc-beton.dk PLANSILOELEMENTER Agro og industri rc-beton.dk RC PLANSILO ET KOMPLET SILOSYSTEM Med plansiloer fra RC Beton fås et komplet fremtidssikret silosystem til landbrug og industri. Her er der tænkt på alle

Læs mere

Færdselsrelateret førstehjælp

Færdselsrelateret førstehjælp Færdselsrelateret førstehjælp Førstehjælpens 4 hovedpunkter 1. Skab sikkerhed 2. Vurdér personen 3. Tilkald hjælp 4. Giv førstehjælp Energi og skader HVORFOR ER SKADEN OFTE SÅ STOR VED FÆRDSELSRELATEREDE

Læs mere

PK-I-R-E60S og EK-I-R-E60S Runde røgspjæld og røgevakueringsspjæld installeret i spirorør

PK-I-R-E60S og EK-I-R-E60S Runde røgspjæld og røgevakueringsspjæld installeret i spirorør PK-I-R-E60S og EK-I-R-E60S Runde røgspjæld og røgevakueringsspjæld installeret i spirorør HVER RØG-/RØGEVAKUERINGSSPJÆLD SKAL INSTALLERES I HENHOLD TIL DENNE INSTALLATIONSVEJLEDNING! DK Vejledning til

Læs mere