Arbejder, arbejderklasse og arbejderbevægelse af Morten Thing

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Arbejder, arbejderklasse og arbejderbevægelse af Morten Thing"

Transkript

1 1 Arbejder, arbejderklasse og arbejderbevægelse af Morten Thing Da Marx og Engels 24 år efter førsteudgaven af Manifestet i 1872 genudsendte det, skrev de i et nyt forord, at "selv om forholdene i de sidste fem og tyve år i høj grad har forandret sig, er de almindelige grundsætninger, der udvikles i dette manifest, i det store og hele fuldstændig rigtige i dag." (s. 19) Der er naturligvis intet underligt i, at forfattere ser tilbage på deres værk og ser en høj grad af kontinuitet. Spørgsmålet er imidlertid om deres vurdering er rigtig? Var udviklingen fra Manifestet over Kapitalens første bog til skrifterne om Pariserkommunen én lang bekræftelse af deres teoretiske projekt? Og var Marx og Engels i øvrigt i denne sammenhæng én og samme person? Hvis vi tager det sidste problem først, så er Engels forfatter til Anti- Dühring og Naturens dialektik, som er systembyggende på en måde, som Marx ikke var det. Det er rigtigt, at Marx i brevene ikke erklærer sig uenig med Engels, men ikke desto mindre er system-engels en modsætning til Marx analyser. Netop system-engels spiller en helt afgørende rolle for vejen fra leninismen, som var en afart af ortodoks marxisme a la Kautsky, til marxismen-leninismen også kaldet stalinismen, og til marxismenleninismen-maozedong-tænkningen, som var en videreudvikling af stalinismen. Ib Nørlund passer i øvrigt fuldstændig ind i stalinismens paradigme. Når man skal tale om Marx i det 21. århundrede, må vi skelne mellem Marx, Engels, marxisme osv. Engels skrev den til Eduard Bernstein at, apropos den franske marxisme havde Marx sagt til sin svigersøn Paul Lafargue: ce qu il y a certain c est que moi, je ne suis pas Marxiste, det som er sikkert er, at jeg ikke er marxist. Selvom det er at trække betydningen, kunne man foreslå, at man skelnede mellem Marx på den ene side og hans fortolkere, herunder Engels, på den anden.

2 2 Fortolkerne kalder vi marxister. Selvom Marx-Engels Gesamtausgabe i den nye version måske kommer over 120 bind, så er mængden af bøger og artikler om marxisme mange gange større. En vigtig anden dimension, når man skal tale om Marx analyser, er at man ikke umiddelbart kan bruge en formulering fra fx Den tyske ideologi som belæg for et udsagn i Kapitalen. Man er tvunget til at se Marx tænkning som en udvikling af en række ideer i løbet af hans liv. Følger man historiefilosofiens tilblivelse hos Marx og Engels 1 tager den sit afsæt i Hegels forståelse 2. Han ser historien som en trinvis proces, hvorigennem fornuften kommer til sig selv. Denne trinvise proces bevæger sig gennem dialektiske svingninger. På et tidspunkt ville fornuften komme til sig selv og historien ville være afsluttet i den forstand, at der ikke længere ville være modsætninger til at bevæge den, når fornuften havde fået selvbevidsthed. Grundlæggende er det også Marx og Engels' model i Den tyske ideologi fra Her er motoren, som bevæger samfundet, modsætningen mellem produktivkræfter og interaktionsforhold. Til de sidste svarede et sæt af betingede ejendomsforhold. Historiens afslutning havde Marx udviklet allerede i Til kritikken af den hegelske retsfilosofi. Og i Manifestet hedder det: "Når proletariatet i kampen mod bourgeoisiet nødvendigvis samles til klasse, ved en revolution gør sig til herskende klasse og som herskende klasse ophæver de gamle produktionsforhold med magt, så ophæver det med disse produktionsforhold eksistensbetingelserne for klassemodsætningen, for klasser overhovedet og dermed sit eget herredømme som klasse. 1. Se mit efterskrift: Marx - journalist og historiker i Karl Marx/ Friedrich Engels: Verdensmarkedet. Avisartikler, breve m.v (red. Kjeld Schmidt og Morten Thing), bd. 3, København 1988, s G.W.F. Hegel: Vorlesungen über die Philosophie der Geschichte (forelæsninger fra ), da. udvalg ved Per Clausen, København 1997.

3 3 I stedet for det gamle borgerlige samfund med dets klasser og klassemodsætninger får vi en sammenslutning, hvor hver enkelts fri udvikling er betingelsen for alles fri udvikling." (47). Når arbejderklassen kommer til magten, vil den ikke blot ophæve kapitalismen, men klasseherredømmet som sådan. Denne nye situation er karakteriseret ved at individualiteten, som kapitalismen havde udviklet, indskrives i den proletariske erfaring, kollektiviteten, i en ny formulering af utopien: "en sammenslutning, hvor hver enkelts udvikling er betingelsen for alles fri udvikling". Kommunismen var manifest i historien. Når vi regner Marx senere interesse for klasseløse samfund med, tegner der sig et billede af historien, som er treleddet: først ingen klasser (stammesamfund, jæger/samler), så klassesamfund (asiatisk, antik, feudal, kapitalistisk), så ingen klasser (socialisme, kommunisme). Det rejser to spørgsmål: hvad bevægede historien før klasserne viste sig på arenaen, og vil historien bevæge sig efter kommunismen. Det første spørgsmål var for så vidt allerede besvaret i Den tyske ideologi, bortset fra at værket ikke udkom. Bagved klassekampen som fremtrædelsesform lå et mere abstrakt væsensfænomen, nemlig modsætningen mellem produktivkræfter og interaktionsformer. Det sidste begreb udskiftedes i det berømte forord fra 1859 med 'produktionsforhold', og begrebet produktionsmåde udvikles. Dermed er det kun i klassesamfundene, at denne modsætning fremtræder som klassekamp, mens den mere abstrakte modsætning mellem produktivkræfter og produktionsforhold også gælder for de tidlige, ikke klassedelte former. Men hvad så med kommunismen? Det er straks mere uigennemskueligt, hvad Marx egentlig forestillede sig. Men et kvalificeret bud er, at produktionsforholdene under kommunismen ville være transparente og umiddelbart forståelige for de historiske agenter (menneskene) og derfor kunne udvikles sammen med produktivkræfterne i fuld bevidsthed. I den forstand stoppede udviklingen ikke. Men historien ville i en vis forstand være kommet til sig selv og til sin bestemmelse. Dialektikken ville ikke længere sætte sig igennem bag om ryggen på menneskene.

4 4 Er denne historiefilosofi en teleologi? Er det sådan, at udviklingen er nødvendig, indskrevet i historien og selve dens mening? Udfolder historien slet og ret et mønster, som ligger i den på forhånd? Hvis det er sådan, er vi tæt på den religiøsitet som lå i Hegels konstruktion: fornuften, verdensånden og gud var jo når alt kom til alt én og samme kategori. Marx og Engels havde vendt Hegel på benene. De så ikke idéerne som grundlaget for udviklingen og ikke fornuften som historiens ånd. Hos dem var det materielle forhold, som betingede udvikling. Men eftertidens marxister fra Kautsky over Lenin til Mao tolkede Marx teleologisk: socialismen var historiens mening, den ville uundgåeligt komme. For dem var tolkningen af det historiske stof fuldstændig parallelt til naturvidenskabens tankefigurer: når man havde erkendt strukturen kunne en udvikling forudsiges. Partiets opgave var at skabe holdbare prognoser. Men hvordan så Marx og Engels på dette problem i Manifestet? Lige efter det sted, hvor de erklærer: "Alle hidtidige samfunds historie er en klassekampens historie.", fortsætter de: "Fri mand og slave, patricier og plebejer, baron og livegen, lavsmester og svend, kort sagt: undertrykkere og undertrykte har stået i stadig modsætning til hinanden, har - snart skjult, snart åbenlyst - ført en uafbrudt kamp, en kamp, der hver gang er endt med en revolutionær omformning af hele samfundet eller med de kæmpende klassers fælles undergang." (s ). Her opridser de den tilspidsede situation, hvor kampen mellem klasserne skal finde en løsning i et kvalitativt spring. Her, siger de, er der to muligheder: enten opstår der en ny produktionsmåde, eller de kæmpende klasser går en fælles undergang i møde. Denne formulering betyder, at den nye produktionsmåde ikke på nogen måde kan anses for indskrevet i historiens som dens mening. For historien kan tage en anden vej. Efter den fælles undergang kan der ske noget ikke forudset. Den historiske udvikling kan altså ikke være behersket af den logik, vi kender fra naturvidenskaberne. Prognosen må her regne med andre muligheder end den forudsagte og ønskelige.

5 5 Men i Manifestet står også: "Bourgeoisiets undergang og proletariatets sejr er lige uundgåelige (s. 38). Her har vi at gøre med en historisk nødvendighed, som ikke mindst er knyttet til analysen af kapitalismen, men som også kan læses som et historiefilosofisk udsagn om dialektikkens teleologiske karakter. Vi må altså konkludere, at Manifestet fremlægger en historiefilosofisk skitse som forholder sig tvetydigt til det grundlæggende spørgsmål om historiens karakter. I Forordet fra 1859 er det svært at afgøre, hvordan Marx så på sagen, men hans senere læsere i den ortodokse tradition (Kautsky, Lenin, Mao) læste forordet teleologisk. Analysen af kapitalen spiller en vigtig rolle i Manifestet, både for den historiske analyse og for den retoriske drive, for det er hér læseren skal overbevises ud fra sin egen dagligdag. F.eks. skriver de: "Proletarernes arbejde har på grund af den udstrakte anvendelse af maskiner og på grund af arbejdsdelingen mistet al selvstændig karakter og har dermed tabt enhver tiltrækning for arbejderen. Han bliver rent og skært tilbehør til maskinen, og der kræves kun det mest enkle, ensformige greb, som kan læres på et øjeblik. De omkostninger, arbejderen forårsager, indskrænker sig derfor næsten udelukkende til de livsfornødenheder, som er nødvendige til hans underhold og til videreførelsen af hans race. Men prisen på en vare, altså også på arbejdet, er lig med dens produktionsomkostninger." (s. 33). Dette sted fandt Marx og Engels ikke på at ændre, selvom de, da de genudgav skriftet, var kommet til den erkendelse, at arbejderen ikke sælger sit arbejde, men sin arbejdskraft, og at det er denne, hvis pris er bestemt som alle andre varer af dens produktionsomkostninger. Hvorimod arbejdet, som arbejdskraften udfører, fører til en større værdi end arbejdskraftens, nemlig merværdien, som bliver hele grundlaget for Marx' kapitalanalyse fra Grundrisse til Kapitalen. Skal man kort pege på noget vigtigt i denne sammenhæng i Kapitalen, så er det at denne analyse meget detaljeret fremstiller selve den kapitalistiske

6 6 produktionsmåde. Ikke kapitalismen i England, Tyskland eller Frankrig, men selve kapitalismen. Når Marx kan fremstille selve produktionsmåden skyldes det, at han kan vise, at der er nogle tvingende nødvendigheder i selve dens funktionsmodus: at kapital ikke er en bestemt sum penge, men værdi som skal blive mere værd. Hvis ikke værdien indgår i en omsætningsproces, som forøger den med indoptagelse af merværdi, er det ganske enkelt ikke kapital og uden kapital ingen kapitalisme. Kapitalismen ville lige meget hvor være underkastet denne dynamik. Ikke desto mindre skelnede Marx nøje mellem produktionsmåden og det historiske forløb. F.eks. påpeger han, at i analysen må kapital i almindelighed udvikles før f.eks. handelskapital. Men i historien går det omvendt: her er handelskapitalen en forudsætning for bankkapital og finanskapital og derfor for, at kapitalen i almindelighed sætter sig igennem som kapitalisme. Man kan sige, at der i Kapitalen er en påpegning af historiens enkeltstående og de historiske tildragelsers unikke karakter samtidig med, at det særlige ved kapitalismen er dens homogeniserende karakter. Denne understregning kan være et resultat af flere processer i hans arbejde, hvoraf én af dem drog selve historiefilosofien i tvivl. Da Marx i 1850'erne skrev ugentlige artikler til det, som dengang var verdens største avis, New York Daily Tribune, var det stof, han skrev om, i høj grad verdensmarkedets tilblivelse. Han så England trænge frem i Indien og Kina. I 1853 skrev han om "Revolution i Kina og i Europa" 3. Hans viden om de asiatiske samfund var ikke stor, og han så dem som Hegel havde gjort: som stillestående, som sovende i historisk forstand. Han så den af englænderne pånødede opiumshandel som en art historiens ironi: der skulle et sovemiddel til at få Kina til at vågne af historiens dvale. Det er England, som opfører sig revolutionært ved at påtvinge Kina opium. Det revolutionære ligger i, at herigennem ville Kina blive kapitalistisk og moderne, og det ville være et fremskridt. Imperialismen tolkes altså her 3. Se Verdensmarkedet, a.a., bd. I, Århus 1977, s

7 7 ind i historiefilosofien som den tildragelse, som kan bringe fremskridt til de kinesiske millioner. Overgreb kunne herigennem retfærdiggøres. Senere i løbet af 1850'erne var det ikke mindst Indien, der kom i Marx' fokus. I 1857 kom det til en opstand i Indien, som blev druknet i blod. Marx havde, da han begyndte at skrive om Indien, også tolket dets udvikling ind i den historiefilosofiske fremskridtstanke og hermed de facto retfærdiggjort det engelske herredømme. Men hvad der går op for ham er, at England aldeles ikke indfører fremskridt og kapitalisme i Kina og Indien, men gør de to kæmpelande til den ene part i en økonomisk arbejdsdeling, hvor England har alle fordelene og, hvor der kun kommer én type udvikling i Kina og Indien: forarmelse, hungersnød og kulturelt forfald. Det var svært at opretholde forestillingen om det nødvendige fremskridt. Refleksionen over det kinesiske og det indiske samfund kunne have medført en ny type overvejelse for Marx. I Kina opstod der nemlig i perioden før englænderne dukkede op flere gange anselige købmandskapitaler. Faktisk forekom der også teknologiske fremskridt, som ville have fået Vesten til at spærre øjnene op. F.eks. begyndte man at trykke med løse typer 450 år før Gutenberg. Men købmandskapitalerne omdannedes til jordejendom og trykning med løse typer gik i glemmebogen. Hvis man skulle formulere denne erfaring i Marx's termer fra forordet kunne man sige: i nogen tilfælde er produktionsforholdene af en sådan styrke, at de destruerer produktivkræfterne for at reproducere produktionsmåden. Den almene dialektik var måske slet ikke almen i den betydning, at den gjaldt alle forhold? Da Marx efter 1861 kastede sig over studiet af Rusland og den russiske kommune, mir'en eller obščinaen fik han en ny viden om førkapitalistiske samfundsforhold. Han mente oven i købet, at den russiske fællesejendom i kommunen kunne gå direkte over i socialisme, hvis blot Rusland tilegnede sig de moderne produktivkræfter. Hvordan vi nu ellers skal tolke denne idé fra Marx' hånd, som han skrev ind i sit sidste forord til Manifestet, det til den russiske udgave fra 1882, så vidner det om en klar ændring af

8 8 holdningen til selve historiens gang. Denne ændring udtrykker han måske tydeligst i et brev til den russiske avis Otetsčestvennyja Zapiski fra 1877: "Altså, begivenheder som har slående ligheder, men foregår i historisk forskellige miljøer, fører til helt forskelligartede resultater. Ved at studere hver af disse udviklinger for sig, ved derpå at sammenligne dem, finder man let frem til nøglen til disse fænomener, men det gør man aldrig med en hovednøgle af en almen historiefilosofisk teori, hvis højeste dyd er, at den er overhistorisk." 4 Man kan imidlertid også pege på en anden proces, som måske har ført ham til samme resultat. Ved at næranalysere kapitalismen opdagede han, at den adskilte sig fra de andre typer af produktionsmåder ved at være næsten 'selvkørende'. En sådan dynamik kunne ingen af de tidligere produktionsmåder opvise. Men når man skulle bruge kapitalanalysen på faktisk eksisterende samfund, så var det meget vanskeligt at lave prognoser. Selv om Marx blev ved med at lave forudsigelser og følte sig forpligtet til det, blev han som i det ovenstående citat mere og mere klar over den historiske analyses post festum karakter. Det historiske blik er rettet bagud. Man kan altså i Marx teoretiske liv pege på en historiefilosofisk periode frem til slutningen af 1850erne, en periode, hvor kapitalismen analyseres, hvor det er kapitalanalysen, som kaster lys over historien, og en sen periode, hvor han giver afkald på overhistoriske og metafysiske bestemmelser. Arbejderen var i den første periode en historisk bestemmelse af den karakter, som spillede hovedrollen i den utopiske forløsning i den kommunistiske produktionsmåde, som afskaffede alle klasser og al undertrykkelse. Arbejderen var i den anden periode defineret som den skikkelse, som er grundlag for selve kapitalakkumulationen, som er selve Moses og profeterne, som han siger. Det er den merværdi, som opstår, fordi arbejderne producerer mere værdi, end den, som medgår til deres 4. Marx: [Rusland kan undgå det kapitalistiske regimes pinsler], Verdensmarkedet, a.a., bd. III, s. 251.

9 9 reproduktion. Uden merværdi og udbytning ingen kapital. Det henstår som et uløst problem, hvordan verdensrevolutionen kan finde sted, når der er så store forskelle på kapitalismens udbredelse. Hvor han i 1850erne så dynamikken som en, der ville skabe et verdensmarked og som ville undertvinge sig hele verden, blev han i 60erne og 70erne optaget af, at det kunne være at revolutionen først ville finde sted i Rusland. Han kaster sig ud i spekulationer om det gamle russiske landsbyfællesskab kan lette overgangen til kommunisme, hvor man så at sige sprang hele klasseherredømmet over og gik fra urkommunisme til moderne kommunisme. I et interview med Chicago Tribune er Marx inde på noget af det samme: Ingen socialist sagde doktoren smilende, behøver at forudsige at der vil komme en blodig revolution i Rusland, Tyskland, Østrig og muligvis også i Italien, hvis italienerne holder fast i den politik, de nu forfølger. Den franske revolutions dyder kan blive genskabt i disse lande. Det er iøjnefaldende for enhver politisk interesseret. Men disse revolutioner vil blive gennemført af flertallet. Ingen revolution laves af et parti, men af en nation. Marx og efter ham Engels satte sin lid til arbejderbevægelsernes fremvækst i Tyskland, Frankrig og England. Med legale arbejderbevægelser var det indlysende, at de ville få et flertal bag sig til at erobre parlamentet og staten. Men i lande, hvor denne demokratiske mulighed ikke forelå, der ville flertallet tage magten gennem en blodig revolution. Men hans forudsigelser holdt ikke stik: der kom ikke blodige revolutioner i Tyskland, Østrig og Italien. I stedet kom der diktaturer, som i sidste ende førte til demokratier. Hvordan nu i Rusland. Der var revolutionære anarkister, som ville bygge videre på fællesejendommen på landet. Og der var revolutionære socialdemokrater, som Lenin, der ville bygge videre på kapitalismen, som den havde udviklet sig i de større byer i Rusland, Polen og Hviderusland.

10 10 Leninismen er som forståelse af Marx skrifter - lige som Kautskys - en økonomisme og et udtryk for en historisk metafysik. Leninismen overskred på ingen afgørende punkter socialdemokratismen i sin marxisme. Økonomismen betød, at Lenin i sine analyser kortsluttede mellem den økonomiske analyse og analysen af arbejderklassens bevidsthed. Metafysikken betød, at han opfattede socialismen som indskrevet i historiens udvikling som selve dennes mening. Den leninistiske partiopfattelse udspringer af, at den russiske revolutionære bevægelse i radikal forstand adskilte sig fra den vesteuropæiske og amerikanske arbejderbevægelse. De russiske grupper var ideologiske platforme og ikke partier. De havde ingen massebasis og støttede sig ikke på en magtfuld fagforeningsbevægelse. De russiske grupper var undergrundsbevægelser præget af militær tankegang. Deres politiske mål var magten i Rusland. I Rusland kunne magten ikke nås med de midler, den europæiske arbejderbevægelse havde taget i anvendelse. Lenin tænkte organisatoriske problemer i overensstemmelse hermed og i militære termer. Han var optaget af sikkerhed og kommandoveje. Når han taler om demokratisk centralisme, fremstiller han rent sprogligt de forhold, man havde i demokratiske organisationer, men den variant som udvikledes i bolsjevikpartiet og endnu mere i Kommunistisk Internationale var mere centralisme end demokrati og frem for noget var partiet tænkt som en hær. De erfaringer de russiske revolutionære grupper gjorde sig var præget af en grundlæggende mistillid til demokratiske procedurer og til arbejderklassens muligheder. Arbejderklassen skulle opdrages, den kunne ikke selv nå frem til politisk indsigt. Den skulle bibringes den udefra. Når det lykkedes Lenin at grundlægge en ny internationale i 1919 på dette grundlag, skyldes det alene den autoritet hans lille marginale gruppe havde fået ved at have taget magten og beholdt den. Jeg siger helt bevidst ikke gennemført en revolution, selvom det var samtidens ord. For i Rusland/Sovjetunionen gennemførtes aldrig en socialistisk revolution; man kunne sige, at der var en på vej, da bolsjevikerne tog magten og afsporede

11 11 den. Ved magtens autoritet lykkes det Lenin at splitte arbejderbevægelsen og føre den ud i en endnu mere dybtgående krise. Det er næppe for meget sagt, at kommunismen er det værste, der er sket for arbejderbevægelsen. Demokratiet og individets rettigheder og placering i utopien er formentlig kommunismens akilleshæl. Individets rettigheder er et meget centralt område i borgerlig rettigheds tankegang. Den har i meget højere grad været orienteret mod at beskytte individets frihed end at sætte andre grænser for samfundets og produktionens udvikling. Jeg mener, at vi i begge spørgsmål, demokratiet og individets placering må være meget mere eksplicitte. Det var Marx forståelse, at kommunismens ville betyde en alsidig udvikling af individets muligheder, og han så denne udvikling som en forudsætning for samfundets alsidige udvikling. Individets frihed var altså knyttet til udviklingen af samfundets frihed. Fra Lenin til Mao og Pol Pot har kommunismen undergravet den karakter af frigørelse, demokrati og åbenhed, som er så grundlæggende hos Marx. Det helt afgørende er imidlertid: hvis vi bryder med metafysikken fra Marx tidlige historiefilosofi, må vi erkende, at vi ikke kan have nogen viden om fremtiden. Socialismen og kommunismen er politiske forslag, ikke noget som nødvendigvis kommer. Det er vigtigt at forstå, at vi ikke ved, hvordan socialismen ser ud bortset fra, at den skal afskaffe undertrykkelsen af producenterne i økonomi og produktion. I stedet skal man se socialismen som en række sociale eksperimenter på lokalt niveau, hvis resultater gennem en åben og lige dialog formidles og besluttes (for eller imod) på et nationalt niveau. I denne proces er det alle, som kan deltage, ikke kun arbejderklassen. Den moderne kapitalisme har i øvrigt flyttet en stor del af den arbejderklasse, Marx skrev om, til den tredje verden, hvor den er indlejret i en kun delvis moderne produktionskultur. Det er altså ikke sådan, at politikken for udviklingen af produktion, stat og moral i fremtiden på forhånd er fastlagt, men noget som skabes af en ny form for demokratisk proces. En marxisme i det 21. århundrede må efter min mening tage fat her.

12 12

Oplæg til RUCs konference i anledning af Manifestets jubilæum afholdt i december 1998.

Oplæg til RUCs konference i anledning af Manifestets jubilæum afholdt i december 1998. Den manifeste kommunisme Morten Thing Oplæg til RUCs konference i anledning af Manifestets jubilæum afholdt i december 1998. I februar 1998 var det 150 år siden ét af de mest trykte og mest læste skrifter

Læs mere

Socialisme og kommunisme

Socialisme og kommunisme Forskellen Socialisme og kommunisme Socialismen og kommunismen er begge ideologier, der befinder sig på den politiske venstrefløj, og de to skoler har også en del til fælles. At de frem til 1870'erne blev

Læs mere

Skrevet i januar-februar Trykt i april 1916 i bladet Vorbote nr. 2. Trykt første gang på russisk i oktober 1916 i Sbornik Sotsial-Demokrata, nr.

Skrevet i januar-februar Trykt i april 1916 i bladet Vorbote nr. 2. Trykt første gang på russisk i oktober 1916 i Sbornik Sotsial-Demokrata, nr. Skrevet i januar-februar 1916. Trykt i april 1916 i bladet Vorbote nr. 2. Trykt første gang på russisk i oktober 1916 i Sbornik Sotsial-Demokrata, nr. 1. DEN SOCIALISTISKE REVOLUTION OG NATIONERNES SELVBESTEMMELSESRET

Læs mere

Ideologier som truer demokratiet i 1930 erne. Kommunisme, fascisme, nazisme

Ideologier som truer demokratiet i 1930 erne. Kommunisme, fascisme, nazisme Ideologier som truer demokratiet i 1930 erne. Kommunisme, fascisme, nazisme Hvad er en ideologi? Det er et sammenhængende system af tanker og idéer som angiver hvordan samfundet bør være indrettet. Evt.

Læs mere

Arbejderhistorie, nr 23, 1984, pp

Arbejderhistorie, nr 23, 1984, pp Arbejderhistorie, nr 23, 1984, pp. 83-87 Ralf Pittelkow: Karl Marx og ytringsfriheden. Omkring Rheinische Zeitung 1842-43, Skriftrække fra Institut for Litteraturvidenskab (SIL), bd. 10, i kommission hos

Læs mere

Liberalisme...1 Socialismen...1 Konservatisme...2 Nationalisme...4 Socialliberalisme...5

Liberalisme...1 Socialismen...1 Konservatisme...2 Nationalisme...4 Socialliberalisme...5 Ideologier Indhold Liberalisme...1 Socialismen...1 Konservatisme...2 Nationalisme...4 Socialliberalisme...5 Liberalisme I slutningen af 1600-tallet formulerede englænderen John Locke de idéer, som senere

Læs mere

Danmarks ventresocialistiske Parti

Danmarks ventresocialistiske Parti Danmarks ventresocialistiske Parti Den kommunistiske oktoberrevolution i Rusland i 1917 medførte en splittelse af arbejderbevægelsen i Europa, som indtil da var domineret af Socialdemokratiet. I 5 Danmark

Læs mere

Antonio Gramsci: Revolutionen mod kapitalen

Antonio Gramsci: Revolutionen mod kapitalen Antonio Gramsci: Revolutionen mod kapitalen Den italienske socialist Antonio Gramsci havde som marxist et lidt atypisk syn på enkeltpersoners rolle for revolutioner. For Gramsci havde Lenin og en lille

Læs mere

VII. Imperialismen som et særligt stadium af kapitalismen

VII. Imperialismen som et særligt stadium af kapitalismen Imperialismen som kapitalismens højeste stadium Næste VII. Imperialismen som et særligt stadium af kapitalismen Vi må nu forsøge at drage visse slutninger og at sammenfatte, hvad vi hidtil har sagt om

Læs mere

kraghinvest.dk Marxisme var det relevant? Jean Michel te Brake Marts 2014 Resumé

kraghinvest.dk Marxisme var det relevant? Jean Michel te Brake Marts 2014 Resumé Marxisme var det relevant? Marts 2014 Resumé Marx er kendt for sin berømte tekst, Det Kommunistiske Manifest, som beskriver hvordan arbejderne, kaldet proletariatet, vil tage land og fabrikker tilbage

Læs mere

Frihed, lighed, frivillighed

Frihed, lighed, frivillighed Frihed, lighed, frivillighed En god idé Vi havde gået rundt i Gellerupparken hele dagen, Robert Putnam, fire lokale embedsfolk og jeg. Robert Putnam er amerikaner og én af verdens mest indflydelsesrige

Læs mere

Pelle Dam Septembertræf 2010

Pelle Dam Septembertræf 2010 Pelle Dam Septembertræf 2010 HVAD ER FOLKESOCIALISME? DISPOSITION 1. Vores ideologiske udgangspunkt 2. Vores politiske mål for forandring langt og kort sigt 3. Folkesocialismen imellem reformister og revolutionære

Læs mere

Herbert Marcuse: Utopi og frigørelse

Herbert Marcuse: Utopi og frigørelse Herbert Marcuse: Utopi og frigørelse For den tyske sociolog og samfundsforsker Herbert Marcuse kunne en revolution frigøre det moderne menneske. Ifølge Marcuse var det moderne menneske ufrit, idet det

Læs mere

Alle her i København ved, hvad Friheden er er. Det er en station på S-banen på vej mod

Alle her i København ved, hvad Friheden er er. Det er en station på S-banen på vej mod Frihed - en station på vejen [Foredrag] Alle her i København ved, hvad Friheden er er. Det er en station på S-banen på vej mod Køge. Og selvom muligvis emnet ikke er udtømt hermed, så er der noget om snakken,

Læs mere

Det er problemformuleringen, der skal styre dit arbejde. Den afgør, hvad det vil være relevant for dig at inddrage i opgaven.

Det er problemformuleringen, der skal styre dit arbejde. Den afgør, hvad det vil være relevant for dig at inddrage i opgaven. Problemformulering "Jeg vil skrive om 1. verdenskrig", foreslår du måske din faglige vejleder. Jo, tak. Men hvad? Indtil videre har du kun valgt emne. Og du må ikke bare "skrive et eller andet" om dit

Læs mere

Den sproglige vending i filosofien

Den sproglige vending i filosofien ge til forståelsen af de begreber, med hvilke man udtrykte og talte om denne viden. Det blev kimen til en afgørende ændring af forståelsen af forholdet mellem empirisk videnskab og filosofisk refleksion,

Læs mere

Undervisningshæfte 3 Ideologi og samfund

Undervisningshæfte 3 Ideologi og samfund Café Marx Undervisningshæfte 3 Ideologi og samfund Indholdsfortegnelse 1. Ideologi og samfund......................... 1 1.1 Fremtræden og væsen...................... 1 1.2 Ideologien.................................

Læs mere

Lenin: "Hvad der bør gøres?" (uddrag)

Lenin: Hvad der bør gøres? (uddrag) Lenin: "Hvad der bør gøres?" (uddrag) Med sit skrift fra 1902:»Hvad må der gøres?«argumenterede Lenin for, at det russiske socialdemokrati må slå ind på en mere revolutionær retning. Skriftet blev medvirkende

Læs mere

Osmannerriget. Begyndelsen. Storhedstiden. Vidste du, at.. Nederlag og tilbagegang. Fakta. Forsøg på modernisering. Opløsning.

Osmannerriget. Begyndelsen. Storhedstiden. Vidste du, at.. Nederlag og tilbagegang. Fakta. Forsøg på modernisering. Opløsning. Historiefaget.dk: Osmannerriget Osmannerriget Det Osmanniske Rige eksisterede i over 600 år. Det var engang frygtet i Europa, men fra 1600-tallet gik det tilbage. Efter 1. verdenskrig opstod republikken

Læs mere

Oplæg ved medlemsmøde 30/ om ENHEDSLISTENS PROGRAM vedtaget på årsmødet 2014

Oplæg ved medlemsmøde 30/ om ENHEDSLISTENS PROGRAM vedtaget på årsmødet 2014 Oplæg ved medlemsmøde 30/9 2014 om ENHEDSLISTENS PROGRAM vedtaget på årsmødet 2014 I det tidligere - og ret lange program - blev ordet revolution nævnt 29 gange! I denne nye version kun 2 gange! Jeg vil

Læs mere

Hanne Guldberg Mikkelsen : Fantasien til Magten. Historie - Materialesamling til. Ungdoms- oprøret

Hanne Guldberg Mikkelsen : Fantasien til Magten. Historie - Materialesamling til. Ungdoms- oprøret Historie - Materialesamling til Ungdoms- oprøret Tekst: Hanne Guldberg Mikkelsen : Fantasien til magten (2002) Kapitel 1: Oprør og bevægelse hvem, hvad, hvor? s.10-17 1. Hvilke betegnelse bruges i england

Læs mere

Statskundskab. Studieleder: Lektor, Ph.D. Uffe Jakobsen

Statskundskab. Studieleder: Lektor, Ph.D. Uffe Jakobsen Statskundskab Studieleder: Lektor, Ph.D. Uffe Jakobsen På spørgsmålet: Hvad er "politologi"? kan der meget kort svares, at politologi er "læren om politik" eller det videnskabelige studium af politik.

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: Maj 2018 Skive-

Læs mere

Udkom første gang år 1848

Udkom første gang år 1848 1 Udkom første gang år 1848 2 Karl Marx og Friedrich Engels Det kommunistiske manifest Gengivelse af udgaven fra Forlaget Tiden 1976, marxismens klassikere 1. 3 Nærværende udgave svarer til bind 1. af

Læs mere

Spil med kategorier (lange tekster)

Spil med kategorier (lange tekster) Spil med kategorier (lange tekster) Dette brætspil kan anvendes i forbindelse med alle emneområder. Du kan dog allerhøjest lave 8 forskellige svarmuligheder til dine spørgsmål, f.eks. 8 lande, numre osv.

Læs mere

Videnskabsteoretiske dimensioner

Videnskabsteoretiske dimensioner Et begrebsapparat som en hjælp til at forstå fagenes egenart og metode nummereringen er alene en organiseringen og angiver hverken progression eller taksonomi alle 8 kategorier er ikke nødvendigvis relevante

Læs mere

Der kan sagtens være flere steder i en gudstjeneste, hvor vi har med Gud at gøre. I sidder hver især med erfaringer og et liv,

Der kan sagtens være flere steder i en gudstjeneste, hvor vi har med Gud at gøre. I sidder hver især med erfaringer og et liv, 2.s.e.Helligtrekonger, den 14. januar 2007. Frederiksborg slotskirke kl. 10.- Tekster: 2.Mosebog 33,18-23; Johs. 2,1-11: Salmer: 403-434-22-447-315/319-475 P.H. Bartolin - - - - - - - - - - - - - - - -

Læs mere

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten Historiefaget.dk: De allierede De allierede De lande, som bekæmpede Tyskland og Japan under 2. verdenskrig, kaldes de allierede. De allierede i 1939 De allierede gik sammen, fordi Tyskland i september

Læs mere

Fremstillingsformer i historie

Fremstillingsformer i historie Fremstillingsformer i historie DET BESKRIVENDE NIVEAU Et referat er en kortfattet, neutral og loyal gengivelse af tekstens væsentligste indhold. Du skal vise, at du kan skelne væsentligt fra uvæsentligt

Læs mere

Nyt principprogram for Enhedslisten?

Nyt principprogram for Enhedslisten? En artikel fra KRITISK DEBAT Nyt principprogram for Enhedslisten? Skrevet af: Finn Sørensen Offentliggjort: 15. april 2012 En vigtig diskussion på Enhedslistens årsmøde i Store Bededagsferien bliver, om

Læs mere

Vedtægter Vedtaget på Kommunistisk Partis stiftende kongres november 2006. Ændret på partiets 3. kongres, november 2011

Vedtægter Vedtaget på Kommunistisk Partis stiftende kongres november 2006. Ændret på partiets 3. kongres, november 2011 Vedtægter Vedtaget på Kommunistisk Partis stiftende kongres november 2006. Ændret på partiets 3. kongres, november 2011 Vedtægter vedtaget på Kommunistisk Partis stiftende kongres november 2006. Ændret

Læs mere

Marx: Den trinitariske formel

Marx: Den trinitariske formel Ved ANDERS FOGH JENSEN Marx: Den trinitariske formel Karl Marx: Den trinitariske formel Kapitalen, bd. III, kapitel 48 Sidehenvisninger til den danske oversættelse Rhodos 1972. v. Anders Fogh Jensen www.filosoffen.dk

Læs mere

Det Kommunistiske Partis Manifest

Det Kommunistiske Partis Manifest Historie Det kommunistiske Manifest 2. Kap Side 1 af 8 http://marxisme.dk/arkiv/marx-eng/1848/manifest/manif1.htm Det Kommunistiske Partis Manifest Karl Marx og Friedrich Engels (1848) Forord Kapitel 2

Læs mere

Årsplan for historieundervisningen i 7. klasse, skoleåret 2012/2013

Årsplan for historieundervisningen i 7. klasse, skoleåret 2012/2013 Årsplan for historieundervisningen i 7. klasse, skoleåret 2012/2013 Der arbejdes primært med bogen Historie 7 fra Gyldendal samt www.historiefaget.dk. Hertil kommer brug af film og andre medier. Uge 33-41

Læs mere

Kinas Pluto hvad skete/sker der?

Kinas Pluto hvad skete/sker der? Kinas Pluto hvad skete/sker der? Af Karl Aage Jensen Astrologihuset Astrologimagasinet Horoskopet har flere gange skrevet om Kina, der er grundlagt den 1. oktober 1949 kl. 15.00 i Beijing. Alle forløb,

Læs mere

DET KOMMUNISTISKE MANIFEST

DET KOMMUNISTISKE MANIFEST Karl Marx og Friedrich Engels DET KOMMUNISTISKE MANIFEST e-published by Georgian Section of Comintern (SH) 2014 D e t k o m m u n i s t i s k e m a n i f e s t p. 2 Forord til den tyske udgave 1872 "Kommunisternes

Læs mere

USA s historie Spørgsmål til kompendiet

USA s historie Spørgsmål til kompendiet USA s historie Spørgsmål til kompendiet 1. Hvad er karakteristisk for de tre typer af engelske kolonier i Nordamerika a. Nordlige b. Miderste c. De sydlige 2. Hvilken aftale har W. Buckland og Mason indgået..?

Læs mere

Historie 8. klasse årsplan 2018/2019

Historie 8. klasse årsplan 2018/2019 Måned Uge nr. Forløb Antal lektioner Kompetencemål og færdigheds- og vidensområder August 32 De slesvigske krige 8 Kronologi og sammenhæng 33 kontinuitet (fase 2) 34 Historiekanon (fase 1) 35 Konstruktion

Læs mere

Føropgaver Systemskiftet 1901 Rigets Overlevelse...

Føropgaver Systemskiftet 1901 Rigets Overlevelse... Føropgaver Systemskiftet 1901 Rigets Overlevelse Demokratiets udvikling og deltagere (1 lektion) Introducér periode og begreber for eleverne med det skriftlige undervisningsmateriale Systemskiftet 1901.

Læs mere

Historie. Formål og perspektiv. Emneområder

Historie. Formål og perspektiv. Emneområder Vidar Skolen en eksamensfri friskole der tager dit barns indlæring alvorligt Du er på denne side > Forside > Pædagogik > Kompetenceplaner for overskolen > Historie Historie Formål og perspektiv Historie

Læs mere

Fascismen og nazismen

Fascismen og nazismen Fascismen og nazismen Fascismen og nazismen opstod begge i kølvandet på Første Verdenskrig. Men hvad er egentlig forskellen og lighederne mellem de to ideologier, der fik meget stor betydning for Europa

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin December 2017 Institution HF og VUC Fredericia Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hfe - Netundervisning

Læs mere

Mange føler, at det handler om, hvem man vil være i hus

Mange føler, at det handler om, hvem man vil være i hus Dominique Bouchet Syddansk Universitet Mange føler, at det handler om, hvem man vil være i hus sammen med. 1 Måden, hvorpå et samfund forholder sig til det nye, er et udtryk for dette samfunds kultur.

Læs mere

Indhold. Del 1 Kulturteorier. Indledning... 11

Indhold. Del 1 Kulturteorier. Indledning... 11 Indhold Indledning... 11 Del 1 Kulturteorier 1. Kulturbegreber... 21 Ordet kultur har mange betydninger. Det kan både være en sektion i avisen og en beskrivelse af menneskers måder at leve. Hvordan kultur

Læs mere

SPØRGSMÅLSTEGN VED SPØRGSMÅL?

SPØRGSMÅLSTEGN VED SPØRGSMÅL? SPØRGSMÅLSTEGN VED SPØRGSMÅL? MÅ JEG SPØRGE OM NOGET? Sådan starter mange korte samtaler, og dette er en kort bog. Når spørgsmålet må jeg spørge om noget? sjældent fører til lange udredninger, så er det,

Læs mere

PRÆDIKEN SØNDAG DEN 12. NOVEMBER SETRIN LUTHERMESSE VESTER AABY KL. 16 Tekster: Fil. 1,6-11; Matth. 18,21-25

PRÆDIKEN SØNDAG DEN 12. NOVEMBER SETRIN LUTHERMESSE VESTER AABY KL. 16 Tekster: Fil. 1,6-11; Matth. 18,21-25 PRÆDIKEN SØNDAG DEN 12. NOVEMBER 2017 22.SETRIN LUTHERMESSE VESTER AABY KL. 16 Tekster: Fil. 1,6-11; Matth. 18,21-25 Kære Herre og Gud, det, som du vil give mig, vil jeg varm om hjertet tage imod og sige

Læs mere

Kommentar til Anne-Marie

Kommentar til Anne-Marie Kommentar til Anne-Marie Eiríkur Smári Sigurðarson Jeg vil begynde med at takke Anne-Marie for hendes forsvar for Platons politiske filosofi. Det må være vores opgave at fortsætte Platons stræben på at

Læs mere

Revolutionær bevidsthed

Revolutionær bevidsthed Revolutionær bevidsthed HÅNDBOG FOR AKTIVISTER Tommy FalkeØje Revolutionær bevidsthed. Håndbog for aktivister. Tommy FalkeØje. København 2012. Copyright: Det er ikke tilladt at kopiere og trykke bogen

Læs mere

Principprogram for SF - Socialistisk Folkeparti

Principprogram for SF - Socialistisk Folkeparti Principprogram for SF - Socialistisk Folkeparti SF er et socialistisk parti i den danske arbejderbevægelse, som med afsæt i den demokratiske venstrefløj og den progressive grønne tradition, ønsker at gennemføre

Læs mere

Treårskrigen. Helstaten. Revolutionen. Fakta. Hertugdømmerne. Krigen bryder ud. Preussen griber ind. Slaget ved Isted. vidste

Treårskrigen. Helstaten. Revolutionen. Fakta. Hertugdømmerne. Krigen bryder ud. Preussen griber ind. Slaget ved Isted. vidste Historiefaget.dk: Treårskrigen Treårskrigen Danmarks første grundlov, blev født i Treårskrigens skygge. Striden stod mellem danskere og slesvig-holstenere, der tidligere havde levet sammen i helstaten.

Læs mere

ÅRSPLAN FOR 7. KLASSE

ÅRSPLAN FOR 7. KLASSE Eksempler på smål Bondelandet på bagrund af forklare hvorfor historisk udvikling i perioder var præget af kontinuitet og i andre af brud Eleven har viden om historisk udvikling karakterisere træk ved udvalgte

Læs mere

Vores ideologiske rod

Vores ideologiske rod FOLKESOCIALISME Hvad er jeres bud? Historisk rids! Midten af 1800-tallet: Industrialisering! Ekstrem ulighed i samfundet! 1871: Socialdemokratiet udspringer af datidens LO! 1920: DKP stiftes! De to slås

Læs mere

Det Kommunistiske Manifest

Det Kommunistiske Manifest Det Kommunistiske Manifest Karl Marx og Friedrich Engels 1848 Forord Kap. 1 Bourgeoisi og proletariat Kap. 2 Proletarer og kommunister Kap. 3 Socialistisk og kommunistisk litteratur Kap. 4 Kommunisternes

Læs mere

Fagmodul i Filosofi og Videnskabsteori

Fagmodul i Filosofi og Videnskabsteori ROSKILDE UNIVERSITET Studienævnet for Filosofi og Videnskabsteori Fagmodul i Filosofi og Videnskabsteori DATO/REFERENCE JOURNALNUMMER 1. september 2013 2012-906 Bestemmelserne i denne fagmodulbeskrivelse

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Del I Etik, kristendomsforståelse, menneskesyn og sprogfilosofi 9

Indholdsfortegnelse. Del I Etik, kristendomsforståelse, menneskesyn og sprogfilosofi 9 Indholdsfortegnelse Indledning 5 Del I Etik, kristendomsforståelse, menneskesyn og sprogfilosofi 9 Kap. 1. Løgstrups tænkning: Et kort signalement 11 Kap. 2. Løgstrups fænomenologiske analyse. Et eksempel:

Læs mere

MARX. Det kommunistiske manifest ENGELS

MARX. Det kommunistiske manifest ENGELS MARX Det kommunistiske manifest ENGELS 1 Udkom første gang år 1848 2 Karl Marx og Friedrich Engels Det kommunistiske manifest Gengivelse af udgaven fra Forlaget Tiden 1976, marxismens klassikere 1 Med

Læs mere

Forslag til spørgeark:

Forslag til spørgeark: Forslag til spørgeark: Tekst 1 : FAIDON linieangivelse 1. Hvad er dialogens situation? 2. Hvad er det for en holdning til døden, Sokrates vil forsvare? 3. Mener han, det går alle mennesker ens efter døden?

Læs mere

-et værktøj du kan bruge

-et værktøj du kan bruge Æblet falder ikke langt fra stammen...? Af Mette Hegnhøj Mortensen Ønsket om at ville bryde den negative sociale arv har været en vigtig begrundelse for at indføre pædagogiske læreplaner i danske daginstitutioner.

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse Samtidshist B ved alb Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer Hold Forløbsoversigt (6) Forløb 1 Forløb 2 Forløb 3

Undervisningsbeskrivelse Samtidshist B ved alb Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer Hold Forløbsoversigt (6) Forløb 1 Forløb 2 Forløb 3 Side 1 af 16 Undervisningsbeskrivelse Samtidshist B ved alb Termin Juni 117 Institution Erhvervsskolerne Aars Uddannelse hhx Fag og niveau Samtidshist B Lærer Allan Brager (alb) Hold 3b16 Forløbsoversigt

Læs mere

- erkendelsens begrænsning og en forenet kvanteteori for erkendelsen

- erkendelsens begrænsning og en forenet kvanteteori for erkendelsen Erkendelsesteori - erkendelsens begrænsning og en forenet kvanteteori for erkendelsen Carsten Ploug Olsen Indledning Gennem tiden har forskellige tænkere formuleret teorier om erkendelsen; Hvad er dens

Læs mere

I dag handler meget om at få succes - at få succes ved at blive til noget.

I dag handler meget om at få succes - at få succes ved at blive til noget. DIMISSIONSTALE 2017 Kære studenter I dag handler meget om at få succes - at få succes ved at blive til noget. Og I kender alle sammen manden, der er indbegrebet af denne tankegang. Manden, der søgte at

Læs mere

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet Jalousi Jalousi er en meget stærk følelse, som mange mennesker ikke ønsker at vedkende sig, men som alle andre følelser kan den være med til at give vækst, men den kan også være destruktiv, når den tager

Læs mere

For et par uger siden, havde min kollega og jeg alle vores konfirmander med i biografen og se Ridley Scotts nye storfilm Exodus om israelitternes

For et par uger siden, havde min kollega og jeg alle vores konfirmander med i biografen og se Ridley Scotts nye storfilm Exodus om israelitternes Påskedag Det er påskemorgen, det er glædens dag vi samles i kirken for at markere kristendommens fødsel. For det er hvad der sker i de tidlige morgentimer kristendommen fødes ud af gravens mørke og tomhed.

Læs mere

Nyhedsbrev. Kurser i VækstModellen

Nyhedsbrev. Kurser i VækstModellen MG- U D V I K L I N G - C e n t e r f o r s a m t a l e r, d e r v i r k e r E - m a i l : v r. m g u @ v i r k e r. d k w w w. v i r k e r. d k Nyhedsbrev N u m m e r 5 D e c e m b e r 2 0 1 2 Velkommen

Læs mere

Sagen er den, at programmer er af nyere oprindelse end de

Sagen er den, at programmer er af nyere oprindelse end de Oplæg til enhedslistens programdiskussion 1 Skal Enhedslisten overhovedet have et program? Det var min første tanke. Hvem gider overhovedet at læse en programtekst i dag? Sådan var min spontane reaktion,

Læs mere

MENNESKETS SYN PÅ MENNESKET

MENNESKETS SYN PÅ MENNESKET MENNESKETS SYN PÅ MENNESKET HVOR KOMMER MENNESKET FRA? Hvad mennesket er, kan formuleres på uendelig mange måder. Men noget af det mest menneskelige er menneskets fortælling om sig selv. Der er jo ingen

Læs mere

FAIR TRADE EN FAIR HANDEL FOR VERDENS FATTIGSTE

FAIR TRADE EN FAIR HANDEL FOR VERDENS FATTIGSTE FAIR TRADE EN FAIR HANDEL FOR VERDENS FATTIGSTE Fair trade drejer sig kort og godt om fair handel. Filosofien bag fair trade er at sikre bønder og plan- tagearbejderne en fair pris for deres varer. På

Læs mere

Inddæmningspolitikken

Inddæmningspolitikken Historiefaget.dk: Inddæmningspolitikken Inddæmningspolitikken Under den kolde krig 1945-1991 modarbejdede det kapitalistiske, demokratiske USA fremstød i det kommunistiske etparti-styrede Sovjetunionen

Læs mere

Synopsis samfundsfag 1 8. klasse

Synopsis samfundsfag 1 8. klasse Kultur og identitet I de næste uger skal du arbejde med din synopsis om kultur og identitet. Mere konkret spørgsmålet om kulturforskelligheder og de problemer der kan komme af forskellige kulturers møde

Læs mere

TIL. ARBEJDSOPGAVER UDARBEJDET AF: Charlotte Sørensen lærer v. Morten Børup Skolen, Skanderborg DANMARK I DEN KOLDE KRIG

TIL. ARBEJDSOPGAVER UDARBEJDET AF: Charlotte Sørensen lærer v. Morten Børup Skolen, Skanderborg DANMARK I DEN KOLDE KRIG TIL ELEV E N DANMARK I DEN KOLDE KRIG ARBEJDSOPGAVER UDARBEJDET AF: Charlotte Sørensen lærer v. Morten Børup Skolen, Skanderborg 1 ELEVARK 1 INTRODUKTION Du skal arbejde med emnet Danmark i den kolde krig

Læs mere

Emne: Kampen om magten i oplysningstiden:

Emne: Kampen om magten i oplysningstiden: Emne: Kampen om magten i oplysningstiden: 1. Skriveøvelse (A): enten som opstart til et nyt emne, opsamling fra forrige time eller afslutning af timen (hvad har du lært i dag?). 3 elever arbejder sammen:

Læs mere

Spørgsmål til refleksion og fordybelse. Vidste du, at.. Ordforklaring. Historiefaget.dk: Vidste du, at.. Side 1 af 5

Spørgsmål til refleksion og fordybelse. Vidste du, at.. Ordforklaring. Historiefaget.dk: Vidste du, at.. Side 1 af 5 Den kolde krig er betegnelsen for den højspændte situation, der var mellem supermagterne USA og Sovjetunionen i perioden efter 2. verdenskrigs ophør i 1945 og frem til Berlinmurens fald i november 1989.

Læs mere

Bilag H: Transskription af interview d. 14. december 2011

Bilag H: Transskription af interview d. 14. december 2011 : Transskription af interview d. 14. december 2011 Interviewer (I) 5 Respondent (R) Bemærk: de tre elever benævnes i interviewet som respondent 1 (R1), respondent 2 (R2) og respondent 3 (R3). I 1: jeg

Læs mere

Konsekvenser og straf

Konsekvenser og straf Kronik bragt i dagbladet Politiken den 26. august 2003: Konsekvenser og straf Begrebet konsekvens er blevet til et modeord, ikke mindst i politiske kredse, hvor det bliver brugt som et straffende begreb.

Læs mere

5.3: Øvelse i interview og farvekodning: Politisk portræt af en klassekammerat

5.3: Øvelse i interview og farvekodning: Politisk portræt af en klassekammerat 5.3: Øvelse i interview og farvekodning: Politisk portræt af en klassekammerat Formål Formålet er at give elever på C-niveau indsigt i, hvordan man arbejder med kvalitativ metode. Da der er mindre tid

Læs mere

DEBAT SIDE 1 TORSDAG 3. MAJ 2018

DEBAT SIDE 1 TORSDAG 3. MAJ 2018 DEBAT SIDE 1 TORSDAG 3. MAJ 2018 Vi har brugt 50 år på at gøre op med ungdomsoprøret. I dag gør vi det til vores arv og udgangspunkt Af Rune Lykkeberg Vi er alle børn af ungdomsoprøret Det er i dag 50

Læs mere

Det Kommunistiske Partis Manifest

Det Kommunistiske Partis Manifest Karl Marx og Friedrich Engels Det Kommunistiske Partis Manifest Forord til den tyske udgave 1872»Kommunisternes Forbund«, der var en international arbejdersammenslutning, og som under de daværende forhold

Læs mere

Spørgsmål reflektion og fordybelse

Spørgsmål reflektion og fordybelse I dag kender stort set alle Grækenland for den dybe økonomiske krise, som landet nu befinder sig i. Mange har også viden om Grækenland fra ferierejser. Grækenland er et forholdsvis nyt land. Grækenland

Læs mere

SKT JOSEFS SKOLE. Kultur og Identitet. xxxxxxxxxxx

SKT JOSEFS SKOLE. Kultur og Identitet. xxxxxxxxxxx SKT JOSEFS SKOLE. Kultur og Identitet. xxxxxxxxxxx 08-12-2009 Problemstilling: Der findes flere forskellige kulturer, nogle kulturer er mere dominerende end andre. Man kan ikke rigtig sige hvad definitionen

Læs mere

Redaktionelt forord Kapitel 1. John Lockes værk og dets kontekst Kapitel 2. De fire temaer i Lockes værk... 17

Redaktionelt forord Kapitel 1. John Lockes værk og dets kontekst Kapitel 2. De fire temaer i Lockes værk... 17 Indholdsfortegnelse Statskundskabens klassikere John Locke Redaktionelt forord... 7 Kapitel 1. John Lockes værk og dets kontekst... 9 Kapitel 2. De fire temaer i Lockes værk... 17 Kapitel 3. Det første

Læs mere

Kapitalisme. kontra. Johan Galtung.

Kapitalisme. kontra. Johan Galtung. 1 Kapitalisme kontra Menneskehed Johan Galtung www.visdomsnettet.dk 2 Kapitalisme kontra Menneskehed Af Johan Galtung (Oversættelse Ebba Larsen) 1. Diagnose: Globaliseret hyperkapitalisme har i voksende

Læs mere

14 U l r i c h B e c k

14 U l r i c h B e c k En eftermiddag, da Ulrich Beck som ung førsteårs jurastuderende gik rundt i den sydtyske universitetsby Freiburg og tænkte over virkelighedens beskaffenhed, slog det ham pludselig, at det egentlig ikke

Læs mere

Diskursanalyse - Form over for kontekst Mentalitetshistorie Begrebshistorie Hvad kan man bruge diskursanalysen til?

Diskursanalyse - Form over for kontekst Mentalitetshistorie Begrebshistorie Hvad kan man bruge diskursanalysen til? Diskursanalyse - Form over for kontekst Når vi laver diskursanalyser, undersøger vi sprogbrugen i kilderne. I forhold til en traditionel sproglig analyse ser man på, hvilket betydningsområder sproget foregår

Læs mere

Stormen på Bastillen. Stormen Skildring af parisernes storm på den gamle fæstning i Paris. Stormen blev med tiden selve symbolet på revolutionen.

Stormen på Bastillen. Stormen Skildring af parisernes storm på den gamle fæstning i Paris. Stormen blev med tiden selve symbolet på revolutionen. Den franske Revolution Stormen på Bastillen Vi skriver den 14. juli 1789, og stemningen var mildt sagt på kogepunktet i Paris. Rygterne gik. Ja, de løb faktisk af sted i ekspresfart. Hæren var på vej mod

Læs mere

Grundtvig som samfundsbygger

Grundtvig som samfundsbygger 1 Grundtvig som samfundsbygger af Ove K. Pedersen Grundtvig som samfundsbygger af Ove K. Pedersen Professor i Komparativ Politisk Økonomi Department of Business and Politics, Copenhagen Business School.

Læs mere

Oversigt over Belgiens tilhørsforhold fra 1482 til 1830: 1. Den østrigsk/spanske periode 1482-1558. 2. Den spanske periode 1558-1713

Oversigt over Belgiens tilhørsforhold fra 1482 til 1830: 1. Den østrigsk/spanske periode 1482-1558. 2. Den spanske periode 1558-1713 BELGIENS HISTORIE 1482-1830 Oversigt over Belgiens tilhørsforhold fra 1482 til 1830: 1. Den østrigsk/spanske periode 1482-1558 2. Den spanske periode 1558-1713 3. Den 2. østrigske periode 1714-1794 4.

Læs mere

Almen studieforberedelse Rosborg gymnasium 9. oktober 2009 Anne Louise (LE) Chresten Klit (CK) Catharina, Astrid og Malene, 3.a. Rejser.

Almen studieforberedelse Rosborg gymnasium 9. oktober 2009 Anne Louise (LE) Chresten Klit (CK) Catharina, Astrid og Malene, 3.a. Rejser. Synopsis Flugten fra DDR til BRD Synopsis handler om flugten fra DDR til BRD, samt hvilke forhold DDR har levet under. Det er derfor også interessant at undersøge forholdende efter Berlinmurens fald. Jeg

Læs mere

Sandhed del 1. Relativ eller absolut sandhed 1?

Sandhed del 1. Relativ eller absolut sandhed 1? Sandhed del 1 Relativ eller absolut sandhed 1? Dagens spørgsmål: Når det gælder sandhed findes der grundlæggende to holdninger. Den ene er, at sandhed er absolut, og den anden at sandhed er relativ. Hvad

Læs mere

Der er elementer i de nyateistiske aktiviteter, som man kan være taknemmelig for. Det gælder dog ikke retorikken. Må-

Der er elementer i de nyateistiske aktiviteter, som man kan være taknemmelig for. Det gælder dog ikke retorikken. Må- Introduktion Fra 2004 og nogle år frem udkom der flere bøger på engelsk, skrevet af ateister, som omhandlede Gud, religion og kristendom. Tilgangen var usædvanlig kritisk over for gudstro og kristendom.

Læs mere

Ny bevidsthed Nyt sprog

Ny bevidsthed Nyt sprog 1 Ny bevidsthed Nyt sprog John Henry Barrows www.visdomsnettet.dk 2 Ny bevidsthed Nyt sprog Af John Henry Barrows Disciplen i Den Nye Tidsalder vil være kendetegnet ved præcist ordvalg. World Goodwill-centrene

Læs mere

Tidsskriftet Replique udkommer hver måned med undtagelse af januar og august.

Tidsskriftet Replique udkommer hver måned med undtagelse af januar og august. R E P L I Q U E Replique, 4. årgang 2014 Redaktion: Rasmus Pedersen (ansvh.), Anders Orris, Christian E. Skov. Tidsskriftet Replique udkommer hver måned med undtagelse af januar og august. Skriftet er

Læs mere

Tyskland i krisen: Euroen er skyld i de største spændinger i Vesteuropa siden anden verdenskrig

Tyskland i krisen: Euroen er skyld i de største spændinger i Vesteuropa siden anden verdenskrig 9. oktober, 2012 Tyskland i krisen: Euroen er skyld i de største spændinger i Vesteuropa siden anden verdenskrig?aldrig siden anden verdenskrig har der været så store spændinger mellem Vesteuropas folk

Læs mere

Emner/temaer, problemstillinger, opgivelser og lærerstillede spørgsmål til prøven med selvvalgt problemstilling i samfundsfag.

Emner/temaer, problemstillinger, opgivelser og lærerstillede spørgsmål til prøven med selvvalgt problemstilling i samfundsfag. Emner/temaer, problemstillinger, opgivelser og lærerstillede spørgsmål til prøven med selvvalgt problemstilling i samfundsfag Emner/temaer Elevemne/Problemstillinger Opgivelser Lærerstillede spørgsmål

Læs mere

Foredrag af Bruno Gröning, München, 23. september 1950

Foredrag af Bruno Gröning, München, 23. september 1950 Henvisning: Denne oversættelse følger nøjagtigt det stenografisk protokollerede foredrag, som Bruno Gröning holdt den 23. september 1950 for mongoler hos heilpraktiker Eugen Enderlin i München. For at

Læs mere

Religion og historie Slaveri og undertrykkelse, befrielse og frelse Fagdag 8/ b / Kib

Religion og historie Slaveri og undertrykkelse, befrielse og frelse Fagdag 8/ b / Kib Religion og historie Slaveri og undertrykkelse, befrielse og frelse Fagdag 8/2 2018 7.b / Kib 1 Hvad udtrykker plakaten? Kender du nogle af logoerne? Har det noget med dig og dit liv at gøre? 2 Prøv at

Læs mere

Didaktik i børnehaven

Didaktik i børnehaven Didaktik i børnehaven Planer, principper og praksis Stig Broström og Hans Vejleskov Indhold Forord...................................................................... 5 Kapitel 1 Børnehaven i historisk

Læs mere

Hvad virker i undervisning

Hvad virker i undervisning www.folkeskolen.dk maj 2006 1 / 5 Hvad virker i undervisning Af Per Fibæk Laursen Vi ved faktisk en hel del om, hvad der virker i undervisning. Altså om hvad det er for kvaliteter i undervisningen, der

Læs mere

Treårskrigen. Revolutionen. Hertugdømmerne. Krigen bryder ud. Fakta. Preussen griber ind. Slaget ved Isted. Fredsslutning. vidste

Treårskrigen. Revolutionen. Hertugdømmerne. Krigen bryder ud. Fakta. Preussen griber ind. Slaget ved Isted. Fredsslutning. vidste Historiefaget.dk: Treårskrigen Treårskrigen Danmarks første frie forfatning blev født i Treårskrigens skygge. Striden stod mellem danskere og slesvig-holstenere, der tidligere havde levet sammen i helstaten.

Læs mere

INDHOLD FORORD KUN MARXIST-LENINISTERNE HOLDER REVOLUTIONENS FANE HØJT - OG FØRER DEN FREMAD

INDHOLD FORORD KUN MARXIST-LENINISTERNE HOLDER REVOLUTIONENS FANE HØJT - OG FØRER DEN FREMAD INDHOLD DEN NYE IMPERIALISTISKE STRATEGI OG FREMKOMSTEN AF DEN MODERNE REVISIONISME - Opportunismen - bourgeoisiets stadige forbundsfælle - Sejren over fascismen og imperialismens modoffensiv - Den statsbærende

Læs mere

A A R H U S U N I V E R S I T E T. Det samfundsvidenskabelige Fakultet Eks. termin: Omprøve S 2002 Juridisk Kandidateksamen Ordning: Ny

A A R H U S U N I V E R S I T E T. Det samfundsvidenskabelige Fakultet Eks. termin: Omprøve S 2002 Juridisk Kandidateksamen Ordning: Ny Formular II = side 1 A A R H U S U N I V E R S I T E T Det samfundsvidenskabelige Fakultet Eks. termin: Omprøve S 2002 Juridisk Kandidateksamen Ordning: Ny Del/delprøve/fase: 1. år af grunduddannelsen

Læs mere