Bilag : Indsats vedr. cirkulær omstilling i SMV'er

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bilag : Indsats vedr. cirkulær omstilling i SMV'er"

Transkript

1 15. marts 2019 Sag Bilag : Indsats vedr. cirkulær omstilling i SMV'er ERHVERVSSTYRELSEN Vejlsøvej Silkeborg Sagen vedrører Der skal tages stilling til et forslag om at udmønte midler til cirkulær omstilling i SMV er, herunder fokus for initiativet samt budget. Det foreslås at afsætte i alt 96,0 mio. kr. til indsatsen, heraf knap 81 mio. kr. fra Regionalfonden samt 15,0 mio. kr. af de decentrale erhvervsfremmemidler til finansiering af initiativet. Tlf CVR-nr E-post deb@erst.dk Baggrund Strategi for decentral erhvervsfremme 2019 fremhæver grøn og cirkulær omstilling som en tværgående prioritet for et produktivt og dynamisk dansk erhvervsliv. Det fremgår at den decentrale erhvervsfremmeindsats skal fokusere på at fremme bl.a. erhvervslivets energi- og ressourceeffektivitet og omstilling til cirkulære forretningsmodeller og dermed understøtte dansk konkurrenceevne og fortsat udvikling af grønne danske styrkepositioner. Nationalt har regeringen ligeledes skærpet fokus på grøn og cirkulær omstilling med bl.a. Strategi for cirkulær økonomi og plastikhandlingsplan, mens det fremgår af den decentrale erhvervsfremmestrategi, at flere landsdele fremhæver det grønne område som en særlig prioritet. ERHVERVSMINISTERIET Regionalfondens prioritetsakse 3.1: Energi- og ressourceeffektive SMV er understøtter SMV ers grønne og cirkulære omstilling. For indeværende programperiode er der knap 81 mio. kr. tilbage på prioritetsaksen. Cirkulær omstilling bidrager til et bæredygtigt forbrug og en produktion, hvor ressourcer anvendes og produkter designes, så råvarer og materialer genanvendes og udnyttes mest muligt, og spildet minimeres. Omstilling til en mere cirkulær økonomi rummer et stort vækstpotentiale på tværs af sektorer for danske virksomheder, da det kan øge deres konkurrenceevne bl.a. inden for cirkulært produktdesign, nye forretningsmodeller og øget genanvendelse. Det økonomiske potentiale ved en cirkulær omstilling er blevet påvist i flere studier. Et internationalt studie 1 af tænketanken Ellen MacArthur Foundation i samarbejde med McKinsey estimerer det økonomiske potentiale ved en cirkulær omstilling i Danmark til en årlig nettoværdi på 45,0 mia. kr. pr. år i Undersøgelser peger på, at særligt SMV erne finder det vanskeligt at realisere potentialet i de cirkulære forretningsmodeller, og ikke mange har tilstrækkelig viden 1 Ellen MacArthur Foundation, Potential for Denmark as a Circular Economy, 2015.

2 2/5 og kapacitet til at omstille sig 2. Samtidig udgør skærpede krav i EU-reguleringen en aktuel brændende platform for at understøtte den cirkulære omstilling i danske SMV er og derigennem styrke deres fremtidige konkurrenceevne og eksportmuligheder på det voksende marked for cirkulære løsninger i EU og globalt. En undersøgelse fra Epinion 3 viser, at kun 24 pct. af de adspurgte SMV er designer produkter eller tjenesteydelser med henblik på øget levetid, reparationsmuligheder, opgraderingsmuligheder, genanvendelse eller genbrug. Og kun 16 pct. af SMV erne har fokus på at designe produkter eller tjenesteydelser med henblik på øget genanvendelse. Endvidere er der et stort uudnyttet potentiale i en højere værdiudnyttelse af materialer i omstillingen til en cirkulær økonomi. Eksempelvis er der et stort besparelsespotentiale i industrien, hvor råvarer og forarbejdede materialer udgør godt halvdelen af produktionsomkostningerne ifølge Danmarks Statistik. Ligeledes er der et stort potentiale for højere værdiudnyttelse i bygge- og anlægssektoren, som står for en tredjedel af produktionen af affald i Danmark ifølge regeringens Strategi for cirkulær økonomi. Der er et særligt fremtidigt potentiale i øget værdiudnyttelse og genanvendelse af plast. I Danmark producerer industrien årligt tons plastaffald 4. Danmarks genanvendelsesrater ligger et godt stykke fra at leve op til målsætningerne i EU s emballagedirektiv om at genanvende 55 pct. af al plastemballage i Samtidig viser analyser, at Danmark har et uforløst økonomisk potentiale på mindst 1,6 mia. kr. årligt ved 100 pct. plastgenanvendelse herhjemme 6. Indhold Det foreslås at iværksætte en samlet indsats for at understøtte cirkulær omstilling i SMV er med fokus på tre områder: Forretningsmæssige potentialer ved højere værdiudnyttelse af materialer. Forretningsmæssige potentialer ved cirkulært design og produktudvikling. Forretningsmæssige potentialer ved plastgenanvendelse. Formålet med indsatsen er at understøtte SMV erne i at udnytte forretningsmulighederne i den cirkulære omstilling og dermed øge deres bæredygtighed og styrke deres konkurrenceevne. Herunder foreslås konkret, at aktiviteterne sigter mod at styrke: a) Udvikling og afprøvning af nye koncepter og forretningsmodeller samt nye og eksisterende teknologier og metoder, som understøtter en højere værdiudnyttelse af materialer. b) Design af produkter og processer, som underbygger en mere cirkulær økonomi og nye cirkulære forretningsmodeller. 2 Epinion, Cirkulær Økonomi en virksomhedsundersøgelse, 3 Epinion, Cirkulær Økonomi en virksomhedsundersøgelse, 4 McKinsey&Company and Innovation Fund Denmark, New Plastics Economy A Research, Innovation and Business Opportunity for Denmark, 2019, s. 3, EU Direktiv 2018/852, 30. maj 2018 samt Emballagestatistik fra Miljøstyrelsen, McKinsey&Company and Innovation Fund Denmark, New Plastics Economy A Research, Innovation and Business Opportunity for Denmark, 2019, s. 3, 23.

3 3/5 c) Reduktion og bedre genanvendelse af plastemballage, på tværs af sektorer, som en del af SMV ers omstilling til generel emballage genanvendelse, samt udnyttelse af fremtidige forretningspotentialer inden for plastgenanvendelse. Indsatsen skal være landsdækkende, men den samlede indsats skal sammensættes, så den adresserer og tilgodeser decentrale forskelle, herunder diversitet i styrkepositioner og virksomhedsdemografi på tværs af landet. Indsatsen foreslås udført i et stærkt partnerskab med flere operatører Programmets delindsatser a. Udvikling og afprøvning af nye koncepter og forretningsmodeller samt nye og eksisterende teknologier og metoder, som understøtter en højere værdiudnyttelse af materialer Formålet med denne delindsats er at understøtte og give rådgivning til SMV er i at udvikle og afprøve nye cirkulære forretningsmodeller samt nye og eksisterende teknologier og metoder, som understøtter en højere værdiudnyttelse af materialer. Det kan eksempelvis være ved at sikre længere produkt- og materialelevetider, materialegenbrug og -genanvendelse, produkter som service (fx leasing) samt nye data platforme og nye teknologier, som understøtter cirkularitet, fx Internet of Things, sensorer, 3D print og kunstig intelligens. b. Forretningsmæssige potentialer ved cirkulært design og produktudvikling Formålet med denne indsats er at understøtte SMV er med at anvende design i deres omstilling til en cirkulær forretningsmodel. Designtænkning er centralt, når produkter skal omstilles til at kunne blive skilt ad, repareret, genbrugt og genanvendt. Der kan for SMV erne være en økonomisk gevinst ved at bortskaffe mindre affald og genanvende mere. Op til 80 pct. af et produkts miljøpåvirkning bestemmes af produktdesignet, og derfor er produkters designfase afgørende for den cirkulære værdiudnyttelse af produktet. Som led i delindsatsen foreslås at igangsætte en række sprintforløb med professionelle rådgivere og eksperter for at understøtte SMV er i at bruge designmetoder og cirkulære forretningsmodeller i udviklingen af nye produkter og services. Sprintforløbet har til formål, at virksomheden i et hurtigt forløb (fx en dag om ugen i fire-seks uger) når fra forståelse af udfordringer til udvikling og validering af en prototype på et produkt designet ud fra cirkulære principper. I sprintforløbet udvikler SMV erne med udgangspunkt i egne udfordringer en konkret handlingsplan, der bl.a. omfatter et prototypetestet produkt/løsning samt en vision og forretningsplan for cirkulær omstilling af deres designprocesser. Virksomheden får herved en ny konkret grøn forretningsmodel, som omfatter konceptet/ideen/prototypen. c. Forretningsmæssige potentialer ved plastgenanvendelse Formålet med delindsatsen er at understøtte SMV er i arbejdet med nye cirkulære løsninger, der forebygger emballageaffald mhp. at styrke danske emballagevirksomheder.

4 4/5 Det foreslås at igangsætte to parallelle indsatser fokuseret mod udvikling og innovation: Virksomhedsrådgivning rettet mod SMV er, som enten udvikler, fremstiller, forarbejder eller behandler emballage eller anvender store mængder emballage i forbindelse med markedsføring, salg eller import. Rådgivningen har fokus på, hvordan SMV er kan gøre fremstilling eller brug af emballage mere cirkulær, og hvordan emballageforbruget kan mindskes. En indsats målrettet innovative SMV er i udviklingen af banebrydende forretningsmodeller, teknologier, modeller for plastsortering, mere genanvendelige plastdesigns og -typer mv., som sætter Danmark i det globale førersæde for plastgenanvendelse, og dermed danner grobund for store eksportog vækstpotentialer. Indsatsernes virkemidler Følgende generiske virkemidler anvendes til gennemførsel af de tre hovedindsatser. Screening og rekruttering af SMV er (fase 1) Rådgivning og sparring mv. om nye og mere cirkulære forretningsmodeller (fase 2) Implementering af grønne forretningsmodeller (fase 3). Der kan gives støtte til investering i maskiner og udstyr uanset geografisk placering, hvis en SMV har gennemført fase 1 og 2 Målgruppe Indsatsen cirkulær omstilling i SMV er er målrettet SMV er med klare potentialer for ressourceeffektivisering og øget cirkulær økonomi i et eller flere led af virksomhedens værdikæde, samt SMV er med nye innovative forretningsmodeller og teknologier mv., som kan styrke dansk eksport inden for et voksende marked for cirkulære løsninger i EU og globalt. SMV erne kan befinde sig i et bredt udsnit af brancher, som bl.a. fødevarebranchen, modebranchen og bygge- og anlægssektoren. Operationalisering af bestyrelsens principper i udvælgelseskriterier I tabellen nedenfor er bestyrelsens principper, som de fremgår af udmøntningsplanen, operationaliseret i et antal kriterier (udvælgelseskriterier). Disse kriterier vil blive yderligere konkretiseret og anvendt i forbindelse med vurdering af de indkomne ansøgninger. Tabel 1. Udvælgelseskriterier, der vil blive lagt til grund for indsatsen Principper Kriterier 1. Sætte virksomhedernes behov i centrum Der vil blive lagt vægt på, at indsatsen adresserer virksomhedernes aktuelle behov indenfor grøn og cirkulær omstilling og bidrager til at understøtte virksomhedernes konkurrenceevne og eksport. Indsatsen er tilrettelagt på baggrund af dialog med erhvervslivet, erhvervsorganisationer, erhvervshuse, videninstitutioner og andre aktører med indsigt i virksomhedernes behov. 2. Skabe sammenhæng på tværs Det vægtes at indsatsen hænger sammen med og gerne bygger oven på eksisterende regionale og nationale indsatser på området, således at der ikke etableres overlappende initiativer, og så eksisterende viden udnyttes.

5 5/5 Indsatser under Regionalfonden må ikke overlappe med allerede eksisterende eller planlagte indsatser. 3. Løfte produktiviteten og skabe gode muligheder i hele landet Indsatsen skal gennemføres i et stærkt og landsdækkende partnerskab med involvering/opbakning fra erhvervslivet og relevante aktører. Indsatsen skal komme alle områder af Danmark til gavn samtidig med at den tager højde for lokale forhold, herunder vil der blive lagt vægt på, at ansøger demonstrerer at kunne imødegå geografiske og branchemæssige forskelle på tværs af landet og tilgodese alle landsdele, såfremt der er behov og efterspørgsel fra virksomheder fra målgruppen. 4. Gøre det brugervenligt og overskueligt Ansøger skal beskrive, hvordan indsatsen bidrager til en hurtig, nem og så vidt muligt digital adgang, hvor indsatsen præsenteres på en måde, som virksomhederne finder overskuelig og brugervenlig og med virksomhedernes behov i centrum. Herunder vil der blive lagt vægt på, hvordan ansøger vil sikre, at projektets resultater forankres og videreføres efter den offentlige medfinansierings ophør. Indsatsen skal præsenteres på en måde, som virksomhederne finder overskuelig og brugervenlig med virksomhedernes behov i centrum. 5. Digitalt og datadrevet Information om indsatsen skal være tilgængelig på den digitale erhvervsfremmeplatform. Indsatsen tilrettelægges med udgangspunkt i data og et solidt evidensgrundlag, der underbygger behovet for indsatsen. Supplerende kriterier Der lægges herudover vægt på, at privat medfinansiering udgør minimum 25 pct. af den samlede finansiering. Effekter Målet for indsatsen er at styrke den grønne og cirkulære omstilling i SMV er for at opnå en forbedret energi- og ressourceeffektivitet og omstilling til cirkulære forretningsmodeller. Indsatsen forventes at øge innovationsniveauet hos de deltagende SMV er og på sigt bidrage til et reduceret energi- eller ressourceforbrug samt øget vækst og forbedret konkurrenceevne. Konkrete effekt mål er: Forbedret energi- og ressourceeffektivitet i såvel SMV erne og i deres værdikæder. Øget beskæftigelse. Øget produktivitet. Økonomi Det foreslås, at der afsættes 80,75 mio. kr. fra Regionalfonden, prioritetsakse 3: Energi- og ressourceeffektive SMV er samt 15,0 mio. kr. af de decentrale erhvervsfremmemidler til finansiering af initiativet. Midlerne fra Regionalfonden kan maksimalt udgøre 50 pct. af det samlede projektbudget. En del af midlerne - 6,7 mio. kr. fra Regionalfonden afsættes som del af Politisk aftale om opfølgning på strategi for cirkulær økonomi (del af initiativ 1).

Bilag : Indsats vedr. innovationssamarbejder

Bilag : Indsats vedr. innovationssamarbejder 13. september 2019 Sag 2018-17922 Bilag 3.3.1.2: Indsats vedr. innovationssamarbejder Udfordring Innovation er en central drivkraft for virksomheders vækst, udvikling og konkurrenceevne. Danske virksomheder

Læs mere

Bilag : Indsats vedr. SMV ers konkurrencekraft

Bilag : Indsats vedr. SMV ers konkurrencekraft 3. maj 2019 Sag 2018-17919 Bilag 3.3.2.2: Indsats vedr. SMV ers konkurrencekraft Udfordring Mange virksomheder er etableret af en ejer, der har en praktisk tilgang til at løse helt konkrete opgaver/projekter

Læs mere

Indkaldelse af ansøgninger under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse til Regionalfonden GRØN OG CIRKULÆR OMSTILLING I SMV ER

Indkaldelse af ansøgninger under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse til Regionalfonden GRØN OG CIRKULÆR OMSTILLING I SMV ER Indkaldelse af ansøgninger under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse til Regionalfonden GRØN OG CIRKULÆR OMSTILLING I SMV ER 1. Baggrund Strategi for decentral erhvervsfremme 2019 fremhæver grøn og cirkulær

Læs mere

Introduktion til medfinansiering fra Regionalfonden. v/ Hans Henrik Nørgaard

Introduktion til medfinansiering fra Regionalfonden. v/ Hans Henrik Nørgaard Introduktion til medfinansiering fra Regionalfonden v/ Hans Henrik Nørgaard Regionalfondsprogrammet 2014-2020 Knap 1.400 mio. kr. i 2014-2020 Godt 700 mio. kr. tilbage Styrke vækst og udvikling i hele

Læs mere

Bilag : Indsats vedr. tiltrækning af højtkvalificeret udenlandsk arbejdskraft

Bilag : Indsats vedr. tiltrækning af højtkvalificeret udenlandsk arbejdskraft 14. juni 2019 Sag 2018-17921 Bilag 4.2.3.2: Indsats vedr. tiltrækning af højtkvalificeret udenlandsk arbejdskraft Udfordring Den nuværende højkonjunktur og mangel på højtkvalificeret arbejdskraft i Danmark

Læs mere

Bilag : Indsats vedr. inklusion via uddannelse til erhvervsparathed

Bilag : Indsats vedr. inklusion via uddannelse til erhvervsparathed 14. juni 2019 Sag 2018-17921 Bilag 4.2.1.2: Indsats vedr. inklusion via uddannelse til erhvervsparathed Udfordring Unge med særlige udfordringer, der ingen eller sparsom tilknytning har til uddannelsessystemet

Læs mere

Bilag : Indsats vedr. rådgivning af iværksættere

Bilag : Indsats vedr. rådgivning af iværksættere 3. maj 2019 Sag 2018-17919 Bilag 3.3.2.1: Indsats vedr. rådgivning af iværksættere ERHVERVSSTYRELSEN Vejlsøvej 29 8600 Silkeborg Udfordring I Danmark er antallet af nyetablerede virksomheder i forhold

Læs mere

Bilag : Strategisk pulje til erhvervsfremmeindsatser

Bilag : Strategisk pulje til erhvervsfremmeindsatser 15. marts 2019 Sag 2018-17917 Bilag 5.2.5.2: Strategisk pulje til erhvervsfremmeindsatser ERHVERVSSTYRELSEN Vejlsøvej 29 8600 Silkeborg Sagen vedrører Der skal tages stilling til et forslag om at udmønte

Læs mere

Fremtidige indsatser målrettet industrien. Pernille von Lillienskjold Erhvervsstyrelsen

Fremtidige indsatser målrettet industrien. Pernille von Lillienskjold Erhvervsstyrelsen Fremtidige indsatser målrettet industrien Pernille von Lillienskjold Erhvervsstyrelsen Regeringens vækstpakke 2014 Danmark helt ud af krisen Eksempler på initiativer: Vækstprogram for små og mellemstore

Læs mere

Indkaldelse af ansøgninger under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse

Indkaldelse af ansøgninger under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse 13. maj 2019 Sag 2019-4785 Indkaldelse af ansøgninger under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse Annoncering af Strategisk pulje til erhvervsfremmeindsatser Resume Danmark Erhvervsfremmebestyrelse har besluttet

Læs mere

Bilag : Indsats vedr. vækstrettet kompetenceudvikling i virksomheder

Bilag : Indsats vedr. vækstrettet kompetenceudvikling i virksomheder 14. juni 2019 Sag 2018-17921 Bilag 4.2.2.2: Indsats vedr. vækstrettet kompetenceudvikling i virksomheder Udfordring Mange virksomheder har ikke et strategisk fokus på kompetenceudvikling og efteruddannelse,

Læs mere

STRATEGI FOR MUDP

STRATEGI FOR MUDP STRATEGI FOR MUDP 2016-2019 INTRO Et enigt Folketing vedtog i februar 2015 lov nr. 130 om Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP). Med loven og den tilhørende bekendtgørelse overtog

Læs mere

Indsatsen gennemføres under EU's regionalfondsprograms prioritetsakse 3 Energi- og ressourceeffektive SMV er.

Indsatsen gennemføres under EU's regionalfondsprograms prioritetsakse 3 Energi- og ressourceeffektive SMV er. Side 1 af 9 Annoncering efter idebeskrivelse Titel Indkaldelse af idebeskrivelser vedrørende aktivitet; Forbedring af energi- og ressourceeffektivitet i regionens SMV er Indsatsen gennemføres under EU's

Læs mere

Vejledning til ansøgning om projekttilskud under Grøn Omstillingsfond. Læs denne vejledning omhyggeligt, inden du udfylder ansøgningsskemaet.

Vejledning til ansøgning om projekttilskud under Grøn Omstillingsfond. Læs denne vejledning omhyggeligt, inden du udfylder ansøgningsskemaet. Vejledning til ansøgning om projekttilskud under Grøn Omstillingsfond Læs denne vejledning omhyggeligt, inden du udfylder ansøgningsskemaet. 1. Fondens formål Formålet med Grøn Omstillingsfond er at ruste

Læs mere

Aftale mellem regeringen og Enhedslisten om:

Aftale mellem regeringen og Enhedslisten om: Aftale mellem regeringen og Enhedslisten om: Udmøntning af grønne erhvervsrettede initiativer i 2013-2016 på Erhvervs- og Vækstministeriets område (27. juni 2013) 1 Udmøntning af grønne erhvervsrettede

Læs mere

Annoncering efter operatør til initiativet Innovationsdrevet vækst hos virksomheder, der leverer til sundheds- og velfærdsområdet

Annoncering efter operatør til initiativet Innovationsdrevet vækst hos virksomheder, der leverer til sundheds- og velfærdsområdet Regionshuset Viborg Regional Udvikling Skottenborg 26 8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 www.regionmidtjylland.dk Annoncering efter operatør til initiativet Innovationsdrevet vækst hos virksomheder, der leverer

Læs mere

Støttemuligheder til erhvervsudvikling inden for genanvendelse

Støttemuligheder til erhvervsudvikling inden for genanvendelse Til: Fra: Bestyrelsen Administrationen Dato: 9. marts 2015 Støttemuligheder til erhvervsudvikling inden for genanvendelse På bestyrelsesmøde den 10. december 2014 udtrykte bestyrelsen ønske om at få oplyst

Læs mere

Sagen vedrører Forslag til to indsatser inden for det tværgående indsatsområde kvalificeret arbejdskraft.

Sagen vedrører Forslag til to indsatser inden for det tværgående indsatsområde kvalificeret arbejdskraft. 15. marts 2019 Sag 2018-17917 Bilag 5.2.2.2: Indsats vedr. kvalificeret arbejdskraft Sagen vedrører Forslag til to indsatser inden for det tværgående indsatsområde kvalificeret arbejdskraft. 1) En indsats,

Læs mere

Vejledning til ansøgning om projekttilskud under Grøn Omstillingsfond

Vejledning til ansøgning om projekttilskud under Grøn Omstillingsfond Vejledning til ansøgning om projekttilskud under Grøn Omstillingsfond Det anbefales, at du læser denne vejledning omhyggeligt, inden du udfylder ansøgningsskemaet. 1. Fondens formål Formålet med Grøn Omstillingsfond

Læs mere

Indkaldelse af ansøgninger under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse til Regionalfonden. Øget konkurrencekraft i SMV er

Indkaldelse af ansøgninger under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse til Regionalfonden. Øget konkurrencekraft i SMV er Indkaldelse af ansøgninger under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse til Regionalfonden Øget konkurrencekraft i SMV er 1. Baggrund Strategi for decentral erhvervsfremme 2019 fremhæver vækstambitioner som

Læs mere

Regionalfonden: Midler til klynger, smart specialisering og regional udvikling. Chefkonsulent Pernille von Lillienskjold, Erhvervsstyrelsen

Regionalfonden: Midler til klynger, smart specialisering og regional udvikling. Chefkonsulent Pernille von Lillienskjold, Erhvervsstyrelsen Regionalfonden: Midler til klynger, smart specialisering og regional udvikling Chefkonsulent Pernille von Lillienskjold, Erhvervsstyrelsen Aktiviteter Tematiske mål Specifikke mål Tentativt Regionalfondsprogrammet

Læs mere

NBE 2020 Strategi: Bæredygtig erhvervsudvikling, der fremmer cirkulær økonomi.

NBE 2020 Strategi: Bæredygtig erhvervsudvikling, der fremmer cirkulær økonomi. NBE 2020 Strategi: Bæredygtig erhvervsudvikling, der fremmer cirkulær økonomi. 1. UDVIDELSE Udvidelsen af netværket til at omfatte engagerede nordjyske virksomheder og samtlige nordjyske kommuner. En gradvis

Læs mere

Outercore IVS: Omstilling til cirkulær økonomi giver inspiration til ny forretningsmodel

Outercore IVS: Omstilling til cirkulær økonomi giver inspiration til ny forretningsmodel Outercore IVS: Omstilling til cirkulær økonomi giver inspiration til ny forretningsmodel For Outercore gjorde samarbejdet med Rethink Business, at man gik målrettet efter at omstille til cirkulær økonomi.

Læs mere

Udfordringer og muligheder for nordjysk erhvervsliv de kommende år. v/ Lars Erik Jønsson Adm. Direktør, Erhvervshus Nordjylland

Udfordringer og muligheder for nordjysk erhvervsliv de kommende år. v/ Lars Erik Jønsson Adm. Direktør, Erhvervshus Nordjylland Udfordringer og muligheder for nordjysk erhvervsliv de kommende år v/ Lars Erik Jønsson Adm. Direktør, Erhvervshus Nordjylland Specialiseret vejledning til alle nordjyske virksomheder Virksomheder modtager

Læs mere

Bilag : Opkvalificering af ansatte i SMV er, der rammes af Brexit

Bilag : Opkvalificering af ansatte i SMV er, der rammes af Brexit 17. september 2019 Sag 2018-17922 Bilag 3.3.2.2: Opkvalificering af ansatte i SMV er, der rammes af Brexit Udfordring Små og mellemstore virksomheder, der har en betydelig samhandel med Storbritannien,

Læs mere

UDFOR- DRINGERNE. For mange midler går til administration. Udbudsdrevet frem for efterspørgselsdrevet. Kvaliteten er ikke tilstrækkelig

UDFOR- DRINGERNE. For mange midler går til administration. Udbudsdrevet frem for efterspørgselsdrevet. Kvaliteten er ikke tilstrækkelig UDFOR- DRINGERNE Udbudsdrevet frem for efterspørgselsdrevet Kvaliteten er ikke tilstrækkelig høj For mange midler går til administration Virksomhederne ved ofte ikke, hvor de skal henvende sig For mange

Læs mere

Om erhvervsfremme set fra en national vinkel

Om erhvervsfremme set fra en national vinkel Om erhvervsfremme set fra en national vinkel Udkast MEA kursus 2017 Set af: Preben Gregersen Regionalchef Tilgange til regional/lokal vækst Stedbaseret tilgang Baseret på de regionale/lokale Muligheder

Læs mere

Indkaldelse af ansøgninger under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse til Socialfonden Tema: Iværksætteri og jobskabelse

Indkaldelse af ansøgninger under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse til Socialfonden Tema: Iværksætteri og jobskabelse Indkaldelse af ansøgninger under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse til Socialfonden Tema: Iværksætteri og jobskabelse Rådgivning og vejledning af nye iværksættere 1. Baggrund I Danmark er antallet af nyetablerede

Læs mere

MUDP handlingsplan for december 2018

MUDP handlingsplan for december 2018 MUDP handlingsplan for 2019 20.december 2018 Bestyrelsen for det Miljøteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP) udstikker i denne handlingsplan rammerne for indsatsen i 2019. MUDP handlingsplanen

Læs mere

Virksomhederne efterspørger forskellig vejledning fra erhvervshusene

Virksomhederne efterspørger forskellig vejledning fra erhvervshusene Jes Lerche Ratzer, chefkonsulent jelr@di.dk, 3377 4518 AUGUST 2019 Virksomhederne søger forskellig vejledning fra erhvervshusene Virksomhederne efterspørger forskellig vejledning fra erhvervshusene afhængig

Læs mere

CIRKULÆR ØKONOMI MILJØSTYRELSEN VIRKSOMHEDSUNDERSØGELSE SEPTEMBER 2017

CIRKULÆR ØKONOMI MILJØSTYRELSEN VIRKSOMHEDSUNDERSØGELSE SEPTEMBER 2017 CIRKULÆR ØKONOMI MILJØSTYRELSEN VIRKSOMHEDSUNDERSØGELSE SEPTEMBER 2017 1 INDHOLD RESULTATER & METODE KENDSKAB, ANVENDELSE & HOLDNING EFFEKTER OG POTENTIALE BARRIERER ANSVAR OG FREMTIDSPERSPEKTIVER APPENDIKS

Læs mere

Bilag 3.2.2: Indsats vedr. digitalisering

Bilag 3.2.2: Indsats vedr. digitalisering 22. januar 2019 Sag 2018-15613 Bilag 3.2.2: Indsats vedr. digitalisering Sagen vedrører Der skal tages stilling til et forslag om at udmønte midler til at fremme digital omstilling i SMV er, herunder fokus

Læs mere

Indkaldelse af ansøgninger under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse til Socialfonden Tema: Iværksætteri og jobskabelse

Indkaldelse af ansøgninger under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse til Socialfonden Tema: Iværksætteri og jobskabelse Indkaldelse af ansøgninger under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse til Socialfonden Tema: Iværksætteri og jobskabelse Specialiseret rådgivning og støtte til vækstiværksættere 1. Baggrund I Danmark er antallet

Læs mere

Annoncering efter operatør til Udviklingsprogram for bioøkonomien i Region Midtjylland

Annoncering efter operatør til Udviklingsprogram for bioøkonomien i Region Midtjylland Annoncering efter operatør til Udviklingsprogram for bioøkonomien i Region Midtjylland 1. Baggrund Vækstforum søger efter en operatør til at udmønte Udviklingsprogram for bioøkonomien i Region Midtjylland

Læs mere

Grøn Omstillingsfond v./ Erhvervsstyrelsen

Grøn Omstillingsfond v./ Erhvervsstyrelsen Grøn Omstillingsfond v./ Erhvervsstyrelsen Hub North den 21. januar 2014 v./ Malene Baunsgaard Hvorfor? Derfor! promising opportunity for the Nordic countries to stimulate growth and generate new jobs,

Læs mere

Vækstaftaler

Vækstaftaler Vækstaftaler 2017-2019 Som et led i udmøntningen af den regionale vækst- og udviklingsstrategi (ReVUS) ønsker Vækstforum at indgå tre vækstaftaler, som skal være med til at løse komplekse vækstudfordringer

Læs mere

Det Nationale Turismeforums bidrag til Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses strategi for decentral erhvervsfremme.

Det Nationale Turismeforums bidrag til Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses strategi for decentral erhvervsfremme. Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse deb@erst.dk 19. august 2019 19/01035-5 theang-dep Det Nationale Turismeforums bidrag til Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses strategi for decentral erhvervsfremme. Turisme

Læs mere

Bilag 3.1.2: Sigtelinjer for udmøntning efter 2019

Bilag 3.1.2: Sigtelinjer for udmøntning efter 2019 13. september 2019 Sag 2018-17922 Bilag 3.1.2: Sigtelinjer for udmøntning efter 2019 ERHVERVSSTYRELSEN Vejlsøvej 29 8600 Silkeborg 1. Indledning På bestyrelsesmødet i november 2019 vil bestyrelsen blive

Læs mere

Principperne udspringer af lov om erhvervsfremme og principper i Forenklingsudvalgets rapport.

Principperne udspringer af lov om erhvervsfremme og principper i Forenklingsudvalgets rapport. 22. januar 19 Sag 18-613 Bilag 3.1.2: Opmærksomhedspunkter for udmøntning Dette notat præsenterer en række centrale elementer i udmøntningen af decentrale erhvervsfremmemidler og strukturfondsmidler i

Læs mere

- CVR Tueager 1, 8200 Aarhus N

- CVR Tueager 1, 8200 Aarhus N Ansøgning: Tillægsbevilling til initiativet under "Innovationsdrevet vækst i virksomheder, der leverer til sundheds- og velfærdsområdet": MTIC Circular Co-Creation Initiativet "Innovationsdrevet vækst

Læs mere

Øget vækst gennem cirkulære forretningsmodeller i SMV er

Øget vækst gennem cirkulære forretningsmodeller i SMV er Regionalfonden, national pulje Øget vækst gennem cirkulære forretningsmodeller i SMV er Infomøde, Silkeborg, 16. januar 2018 1 Dagens program Velkomst Baggrund for temaet vedr. cirkulære forretningsmodeller

Læs mere

Baggrundsnotat. Erhvervspartnerskaber for Cirkulær Forretningsudvikling

Baggrundsnotat. Erhvervspartnerskaber for Cirkulær Forretningsudvikling Baggrundsnotat 29. oktober 2015 Erhvervspartnerskaber for Cirkulær Forretningsudvikling Her kan I læse om Erhvervspartnerskaber for Cirkulær Forretningsudvikling, som er temaet for Grøn Omstillingsfonds

Læs mere

Briefing VækstHimmerland

Briefing VækstHimmerland Briefing VækstHimmerland Den 1. marts 2017 Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling Norddanmark - grøn omstilling som en nordjysk vækstmotor Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark NBE s FORMÅL

Læs mere

Innovationssamarbejder mellem virksomheder og videninstitutioner

Innovationssamarbejder mellem virksomheder og videninstitutioner SmuSmukt Indkaldelse af ansøgninger under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse Innovationssamarbejder mellem virksomheder og videninstitutioner Regionalfondens prioritet 1. a Innovationssamarbejder 1. Baggrund

Læs mere

Bilag 2.2.3: One-pagers for hvert af de tværgående indsatsområder

Bilag 2.2.3: One-pagers for hvert af de tværgående indsatsområder 14. juni 2019 Sag 2018-17921 Bilag 2.2.3: One-pagers for hvert af de tværgående indsatsområder Introduktion til notatet One-pagers for de tværgående indsatsområder har til formål at give en indholdsmæssig

Læs mere

Danmark i 2030 Et land i vækst og velstand drevet af cirkulær økonomi

Danmark i 2030 Et land i vækst og velstand drevet af cirkulær økonomi Danmark i 2030 Et land i vækst og velstand drevet af cirkulær økonomi Flemming Besenbacher Formand for regeringens Advisory Board for cirkulær økonomi Bestyrelsesformand, Carlsberg A/S og Carlsbergfondet

Læs mere

Introduktion til fase 1 af program Nye grønne forretningsmodeller

Introduktion til fase 1 af program Nye grønne forretningsmodeller Introduktion til fase 1 af program Nye grønne forretningsmodeller Deadline for ansøgning: 29. oktober 2013 kl.12:00 1. Hvad kan der søges om? Har du en idé til en ny grøn forretningsmodel? Og tror du,

Læs mere

Bilag 3.2.5: Udmøntning af turismepulje

Bilag 3.2.5: Udmøntning af turismepulje 22. januar 2019 Sag 2018-15613 Bilag 3.2.5: Udmøntning af turismepulje ERHVERVSSTYRELSEN Vejlsøvej 29 8600 Silkeborg Sagen vedrører Der er øremærket 50 mio. kr. årligt af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelsens

Læs mere

Baggrundsnotat: Initiativer om vækst gennem innovation og fornyelse

Baggrundsnotat: Initiativer om vækst gennem innovation og fornyelse snotat: Initiativer om vækst gennem innovation og fornyelse Initiativerne er opdelt i fire fokusområder: Innovationsordningerne skal være nemt tilgængelige og effektive Innovationspakke Indsatsen skal

Læs mere

ManagEnergy workshop. Kontorchef Morten Lemvigh

ManagEnergy workshop. Kontorchef Morten Lemvigh ManagEnergy workshop Kontorchef Morten Lemvigh Region Nordjyllands rolle inden for regional udvikling Region Nordjyllands rolle og mission er at være dynamo for regional udvikling og skabe grundlag for

Læs mere

Bilag 1.2: Orientering om indkomne uopfordrede ansøgninger

Bilag 1.2: Orientering om indkomne uopfordrede ansøgninger 14. juni 2019 Sag 2018-17921 Bilag 1.2: Orientering om indkomne uopfordrede ansøgninger Som aftalt på bestyrelsesmøde den 13. maj 2019 forelægges bestyrelsen en liste over indkomne uopfordrede ansøgninger.

Læs mere

Bilag 3.2.2: Forslag til model for sagsfremstilling

Bilag 3.2.2: Forslag til model for sagsfremstilling 3. maj 2019 Sag 2018-17919 Bilag 3.2.2: Forslag til model for sagsfremstilling Som grundlag for bestyrelsens beslutning om henholdsvis tilsagn og afslag på de indkomne ansøgninger foretager sekretariatet

Læs mere

Hvordan kan de regionale vækstfora bidrage til vækst og job i de danske regioner? Sigmund Lubanski, Erhvervs- og Vækstministeriet

Hvordan kan de regionale vækstfora bidrage til vækst og job i de danske regioner? Sigmund Lubanski, Erhvervs- og Vækstministeriet Hvordan kan de regionale vækstfora bidrage til vækst og job i de danske regioner? Sigmund Lubanski, Erhvervs- og Vækstministeriet Dagsorden 1. Danmarks vækstudfordringer 2. Danmarks Vækstråd 3. Rammerne

Læs mere

Rammer for handlingsplanen

Rammer for handlingsplanen Strategisk fokus for samarbejder Rammer for handlingsplanen Der er fire filtre, som alle skal være opfyldt for at et samarbejde kan udvikles. Hvis dette er opfyldt, kan et samarbejde påbegyndes, og her

Læs mere

Uddybende bilag vedr. projektet: Tillægsbevilling til Offshoreklynge 2.0

Uddybende bilag vedr. projektet: Tillægsbevilling til Offshoreklynge 2.0 Uddybende bilag vedr. projektet: Tillægsbevilling til Offshoreklynge 2.0 1. Faktuelle oplysninger: J.nr. 18/4928 Projektnavn Tillægsbevilling til Offshoreklynge 2.0 Ansøger Offshoreenergy.dk Adresse Dokvej

Læs mere

Flexiket A/S: Katalysator for kundernes genanvendelse af affald

Flexiket A/S: Katalysator for kundernes genanvendelse af affald Flexiket A/S: Katalysator for kundernes genanvendelse af affald For virksomheden Flexiket A/S blev Region Midtjyllands projekt Rethink Business startskuddet til at give indspil til kundernes ressourcestrategier.

Læs mere

Vejen frem for cirkulær økonomi i bygge- og anlægssektoren

Vejen frem for cirkulær økonomi i bygge- og anlægssektoren Vejen frem for cirkulær økonomi i bygge- og anlægssektoren Building Green 2016 Kontorchef Camilla Bjerre Søndergaard Globalt Mål 9: Industri, innovation og infrastruktur Mål 11: Bæredygtige byer og samfund

Læs mere

Bilag: Regionalfonden - programindhold. Prioritet 1: Styrket innovation i SMV er

Bilag: Regionalfonden - programindhold. Prioritet 1: Styrket innovation i SMV er Bilag: Regionalfonden - programindhold Prioritet 1: Styrket innovation i SMV er Der er afsat ca. 17,2 mio. kr. (44% af midlerne) i perioden 2014-2020. Under indsatsområde 1 er der mulighed for at give

Læs mere

Fonden til investering i arbejdskraftbesparende teknologi (ABT-fonden)

Fonden til investering i arbejdskraftbesparende teknologi (ABT-fonden) 1 Fonden til investering i arbejdskraftbesparende teknologi (ABT-fonden) 2 Hvorfor skal vi spare på arbejdskraften? >Den demografiske udvikling medfører en øget efterspørgsel efter offentlig service >Rekrutteringsvanskeligheder

Læs mere

SDSD CLEAN. Innovating Green Solutions

SDSD CLEAN. Innovating Green Solutions SDSD CLEAN Innovating Green Solutions AGENDA 1. Hvem er CLEAN? 2. Hvad laver vi? 3. Hvordan arbejder vi? 2 STÆRKESTE CLEANTECH KLYNGE I DANMARK CLEAN er resultatet af en fusion mellem Lean Energy Cluster

Læs mere

Regionalfonden og Socialfonden i Danmark Resumé til borgerne

Regionalfonden og Socialfonden i Danmark Resumé til borgerne Regionalfonden og Socialfonden i Danmark 2014-2020 Resumé til borgerne 1. Indledning EU s Regionalfond og Socialfond (strukturfondene) investerer i perioden 2014-2020 samlet ca. 3 mia. kr. i at styrke

Læs mere

Høring om organiseringen af affaldssektoren Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget

Høring om organiseringen af affaldssektoren Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2018-19 EFK Alm.del Bilag 27 Offentligt 11. oktober 2018 Høring om organiseringen af affaldssektoren Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 3 CENTRALE POINTER FOR CIRKULÆR

Læs mere

Arkitektvirksomheders rolle i forhold til globale trends

Arkitektvirksomheders rolle i forhold til globale trends Arkitektvirksomheders rolle i forhold til globale trends Lene Espersen, adm. direktør 23. maj 2017 Megatrends Befolkningstilvækst Råvarerpriser Mangel på sjældne råstoffer Klimaforandringer Urbanisering

Læs mere

FRA KONCEPT TIL SALG I DANSK DETAIL HANDEL. 9. april 2014

FRA KONCEPT TIL SALG I DANSK DETAIL HANDEL. 9. april 2014 FRA KONCEPT TIL SALG I DANSK DETAIL HANDEL 9. april 2014 PROGRAM Udvikling i arbejdspladser og produktivitet i Region Nordjylland Formål med Nordjysk FødevareErhverv Formål Skabe grundlag for større sammenhængskraft

Læs mere

Cirkulær forretning. Cirkulær forretning. 29. juni 2016

Cirkulær forretning. Cirkulær forretning. 29. juni 2016 Cirkulær forretning 29. juni 2016 Program 1. Velkommen og hvem er hvem 2. Hvorfor cirkulær forretning? 3. Kort om cirkulær økonomi 4. Gennemgang af vejledningen trin for trin: a) Koncept b) Hvem kan søge?

Læs mere

VISIONSPOLITIK ERHVERVS- OG BESKÆFTIGELSESPOLITIK

VISIONSPOLITIK ERHVERVS- OG BESKÆFTIGELSESPOLITIK VISIONSPOLITIK ERHVERVS- OG BESKÆFTIGELSESPOLITIK 1 1. Indledning Denne visionspolitik er den overordnede ramme for arbejdet med erhverv og beskæftigelse i Varde Kommunes organisation, for kommunens samarbejde

Læs mere

Oplæg til regionale partnerskabsaftaler

Oplæg til regionale partnerskabsaftaler 12. januar 2007 Oplæg til regionale partnerskabsaftaler 1. Formål med partnerskabsaftalerne Det fremgår af globaliseringsstrategien, at der skal indgås partnerskabsaftaler mellem de regionale vækstfora

Læs mere

Indkaldelse af ansøgninger under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse til Regionalfonden. Øget eksportparathed i SMV er

Indkaldelse af ansøgninger under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse til Regionalfonden. Øget eksportparathed i SMV er Indkaldelse af ansøgninger under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse til Regionalfonden Øget eksportparathed i SMV er 1. Baggrund Strategi for decentral erhvervsfremme 2019 fremhæver internationalisering

Læs mere

NATIONAL VÆKSTPOLITIK. Andreas Blohm Graversen Kontorchef, Erhvervsministeriet

NATIONAL VÆKSTPOLITIK. Andreas Blohm Graversen Kontorchef, Erhvervsministeriet NATIONAL VÆKSTPOLITIK Andreas Blohm Graversen Kontorchef, Erhvervsministeriet Danmark som vækstnation Gode rammevilkår Det skal være attraktivt for danske og udenlandske virksomheder at investere i Danmark

Læs mere

Socialfondsprogrammet Vækst via uddannelse og iværksætteri præciserer følgende indsatsområder for perioden :

Socialfondsprogrammet Vækst via uddannelse og iværksætteri præciserer følgende indsatsområder for perioden : Resumé til borgerne Indledning EU s Regionalfond og Socialfond investerer i hele perioden 2014-2020 samlet ca. 3 mia. kr. i at styrke den økonomiske vækst og jobskabelse i hele Danmark, særligt gennem

Læs mere

Tema: Erhvervsfaglig uddannelse (voksne) og videregående uddannelser

Tema: Erhvervsfaglig uddannelse (voksne) og videregående uddannelser Indkaldelse af ansøgninger under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse til EU-socialfondsmidler Tema: Erhvervsfaglig uddannelse (voksne) og videregående uddannelser 1. Baggrund Adgang til kvalificeret arbejdskraft

Læs mere

Figur 1: Samlet resttilsagn fordelt på regioner samt år for projektudløb. mio. kr. Udløb i 2022 Udløb i 2021 Udløb i 2020 Udløb i 2019

Figur 1: Samlet resttilsagn fordelt på regioner samt år for projektudløb. mio. kr. Udløb i 2022 Udløb i 2021 Udløb i 2020 Udløb i 2019 13. september 219 Sag 218-17922 Bilag 3.1.4: Projektportefølje Som input og baggrund for bestyrelsens første drøftelse om udmøntninger efter 219 beskriver nærværende notat kort nogle vigtige fakta om den

Læs mere

Hvordan får man del i midlerne? - Handlingsplan v/regionsdirektør Mikkel Hemmingsen

Hvordan får man del i midlerne? - Handlingsplan v/regionsdirektør Mikkel Hemmingsen Hvordan får man del i midlerne? - Handlingsplan 2012-13 v/regionsdirektør Mikkel Hemmingsen 1 Handlingsplan 2012-13 Sundheds- og velfærdsinnovation Sundheds- og velfærdsløsninger Vækstforums strategiske

Læs mere

CLEAN SDSD. Innovating Green Solutions

CLEAN SDSD. Innovating Green Solutions CLEAN SDSD Innovating Green Solutions STÆRKESTE CLEANTECH KLYNGE I DANMARK CLEAN er resultatet af en fusion mellem Lean Energy Cluster og Copenhagen Cleantech Cluster. CLEAN er et naturligt omdrejningspunkt

Læs mere

Diskussionsoplæg: Regulering af virksomhedernes

Diskussionsoplæg: Regulering af virksomhedernes Diskussionsoplæg: Regulering af virksomhedernes dataanvendelse Disruptionrådets sekretariat September 2018 Bør det være nemmere for virksomheder at høste og genanvende data til udvikling af nye innovative

Læs mere

MUDP det miljøteknologiske udviklingsog demonstrationsprogram

MUDP det miljøteknologiske udviklingsog demonstrationsprogram RENERE LUFT OG MINDRE STØJ MUDP det miljøteknologiske udviklingsog demonstrationsprogram VAND OG KLIMATILPASNING Infomøder 2017 FÆRRE PROBLEMATISKE KEMIKALIER AFFALD OG RESSOURCER INDUSTRIENS MILJØUDFORDRINGER

Læs mere

Brobygger 2.0. Initiativ til videreudvikling af den landsdækkende fødevareklynge med epicenter i Region Midtjylland.

Brobygger 2.0. Initiativ til videreudvikling af den landsdækkende fødevareklynge med epicenter i Region Midtjylland. Brobygger 2.0 Initiativ til videreudvikling af den landsdækkende fødevareklynge med epicenter i Region Midtjylland. Indledning Den danske fødevareklynge med centrum i Region Midt er i en god udvikling

Læs mere

Fødevarebranchen ruster sig til digitaliseringen

Fødevarebranchen ruster sig til digitaliseringen Peter Bernt Jensen, konsulent pebj@di.dk, 3377 3421 NOVEMBER 2017 Fødevarebranchen ruster sig til digitaliseringen Fødevarebranchen er god til robotter og automatisering, men kan blive endnu bedre til

Læs mere

Vækstforum. Ansøgning: Team Vækst Danmark. 1. december Sagsnr.: 15/ SAGSFREMSTILLING Projektet Team Vækst Danmark er placeret i kategori A

Vækstforum. Ansøgning: Team Vækst Danmark. 1. december Sagsnr.: 15/ SAGSFREMSTILLING Projektet Team Vækst Danmark er placeret i kategori A Vækstforum 1. december 2015 Ansøgning: Team Vækst Danmark Sagsnr.: 15/39035 SAGSFREMSTILLING Projektet Team Vækst Danmark er placeret i kategori A Indstilling: Vækstforumsekretariatets beskrivelse af projektet:

Læs mere

Region Hovedstaden Det offentliges muligheder for at accelerere bæredygtig omstilling

Region Hovedstaden Det offentliges muligheder for at accelerere bæredygtig omstilling Region Hovedstaden Det offentliges muligheder for at accelerere bæredygtig omstilling Christian Bruhn Rieper, Vicedirektør Center for Regional Udvikling Region Hovedstaden Den brændende platform Vi danskere

Læs mere

Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om:

Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om: Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om: Fordeling af globaliseringsreserven til innovation og iværksætteri mv.

Læs mere

Generelle bemærkninger Aarhus Kommune er enig i den overordnede vision om at skabe en attraktiv og bæredygtig vækstregion.

Generelle bemærkninger Aarhus Kommune er enig i den overordnede vision om at skabe en attraktiv og bæredygtig vækstregion. Sendes pr. e-mail: vusmidt@ru.rm.dk Region Midtjylland Regional Udvikling Skottenborg 26 8800 Viborg Side 1 af 5 Vækst- og udviklingsstrategi Aarhus Kommunes høringssvar Aarhus Kommune har modtaget forslag

Læs mere

Dansk Erhverv fremsender hermed bemærkninger til Europa-Kommissionens høring for forslag til cirkulær økonomi.

Dansk Erhverv fremsender hermed bemærkninger til Europa-Kommissionens høring for forslag til cirkulær økonomi. Miljø- og Fødevareministeriet Att: Thomas Nicolai Pedersen (tpe@mim.dk) Klaus Retoft (kre@mim.dk) Mikkel Stenbæk (mshan@mst.dk). 10. august 2015 EU-høring af forslag til cirkulær økonomi Dansk Erhverv

Læs mere

Baggrundsnotat. Erhvervspartnerskaber for Cirkulær Forretningsudvikling i Danmark

Baggrundsnotat. Erhvervspartnerskaber for Cirkulær Forretningsudvikling i Danmark Baggrundsnotat 17. september 2015 Erhvervspartnerskaber for Cirkulær Forretningsudvikling i Danmark Her kan I læse om Erhvervspartnerskaber for Cirkulær Forretningsudvikling, som er temaet for Grøn Omstillingsfonds

Læs mere

Strategi og handlingsplan

Strategi og handlingsplan Strategi og handlingsplan Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling 2015-2016 Hvad er Business Region? Fælles om vækst og udvikling Lokale og regionale aktører har en stadig mere markant

Læs mere

Informationsmøde om: Bred indsats for kvalificeret arbejdskraft - Vækstrettet kompetenceudvikling herunder branchepartnerskaber.

Informationsmøde om: Bred indsats for kvalificeret arbejdskraft - Vækstrettet kompetenceudvikling herunder branchepartnerskaber. Informationsmøde om: Bred indsats for kvalificeret arbejdskraft - Vækstrettet kompetenceudvikling herunder branchepartnerskaber. Vejle, 4. april 2017 1 PROGRAM Velkomst og introduktion Flere veje til kvalificeret

Læs mere

Etablering af videncenter for øget produktivitet og digitalisering i byggeriet Udvikling af den offentlige opgaveløsning og ny velfærdsteknologi

Etablering af videncenter for øget produktivitet og digitalisering i byggeriet Udvikling af den offentlige opgaveløsning og ny velfærdsteknologi Opdateret: 25. februar2010 /aja/hma/hsh/ffj/lr/smk Konkurrenceudsat pulje - Konkretisering af temaet Etablering af videncenter for øget produktivitet og digitalisering i byggeriet 1. Hvad er den konkurrenceudsatte

Læs mere

Victor Energy Projects: Globalt partnerskab går sammen om nyt solcellekoncept

Victor Energy Projects: Globalt partnerskab går sammen om nyt solcellekoncept Projects: Globalt partnerskab går sammen om nyt solcellekoncept For virksomheden projects har deltagelse i Region Midtjyllands projekt Rethink Business Fokuseret Værdikædesamarbejde været et startskud

Læs mere

Disposition for Vækstforums Handlingsplan Bilag 3b Juni 2011

Disposition for Vækstforums Handlingsplan Bilag 3b Juni 2011 Disposition for Vækstforums Handlingsplan 2012-13 Bilag 3b Juni 2011 Medlemmerne af Syddansk Vækstforum Forord Omstillingsdagsorden (produktivitet) Handlingsplanen som udmøntning af erhvervsudviklingsstrategien

Læs mere

Smart Greater Copenhagen

Smart Greater Copenhagen Smart Greater Copenhagen Vision for fremtidens "Smart Greater Copenhagen" Greater Copenhagen er en grøn og innovativ metropol, hvor ny teknologi og data anvendes i partnerskaber på en sikker og etisk måde

Læs mere

Rheinzink Danmark A/S: Tættere på et take-back-system

Rheinzink Danmark A/S: Tættere på et take-back-system Rheinzink Danmark A/S: Tættere på et take-back-system Ved at deltage i Rethink Business er Rheinzink Danmark A/S blevet overbevist om, at der er god forretning i at tage brugt zink tilbage. Næste skridt

Læs mere

Anbefalinger til model for Samfundspartnerskaber om innovation

Anbefalinger til model for Samfundspartnerskaber om innovation Anbefalinger til model for Samfundspartnerskaber om innovation Marts 2013 En central indsats i regeringens innovationsstrategi er de nye store 360- graders Samfundspartnerskaber om innovation. Her skal

Læs mere

14. december 2018 Sag Niechr/Hannag. Vejlsøvej Silkeborg. Tlf CVR-nr E-post

14. december 2018 Sag Niechr/Hannag. Vejlsøvej Silkeborg. Tlf CVR-nr E-post 14. december 2018 Sag 2018-15082 Niechr/Hannag Bilag 6.2: Overblik over aktive erhvervsfremmeprojekter som overtages fra regionerne d. 1. januar 2019 (figur 1 og figur 5 samt tilhørende tekst under figur

Læs mere

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse. Søren Asp Mikkelsen, kontorchef

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse. Søren Asp Mikkelsen, kontorchef Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse Søren Asp Mikkelsen, kontorchef Agenda 1 Nyt erhvervsfremmesystem, forenklet og efterspørgselsdrevet 2 Status for dannelsen af Danmarks erhvervsfremmebestyrelse 3 Status

Læs mere

Region Sjælland: Danmarks førende grønne region

Region Sjælland: Danmarks førende grønne region Region Sjælland: Danmarks førende grønne region Visionen om en bæredygtig udvikling med attraktivitet, livskvalitet og vækst som omdrejningspunktet kræver stærke partnerskaber, der formår at sætte retning

Læs mere

Fødevarepolitik og handlingsplan

Fødevarepolitik og handlingsplan 1 Fødevarepolitik og handlingsplan 2019-23 Vision Et stærkt vestjysk fødevareerhverv, der gør sig gældende nationalt og internationalt til gavn for vores område. 1. Fødevarefortællingen Vores aktiviteter

Læs mere

Krav Budget 2014 2020 Sekretariatets anbefalinger

Krav Budget 2014 2020 Sekretariatets anbefalinger Oversigt over VF sekretariatets inds llinger vedr. strukturfondene 2014 2020 l Væks orums møde den 29. september 2014 Krav Budget 2014 2020 Sekretariatets anbefalinger Regionalfonden Afsæ es nu Afsæ es

Læs mere

Operatør. Til at udvikle initiativet. Rethink Business : Design for disassembly. Join the Circular Economy Revolution

Operatør. Til at udvikle initiativet. Rethink Business : Design for disassembly. Join the Circular Economy Revolution Operatør Til at udvikle initiativet Rethink Business : Design for disassembly Join the Circular Economy Revolution Vækstforums strategiske indsatsområde Energi og Miljø Region Midtjylland Vækstforum Regional

Læs mere

KKR Hovedstaden og nyt erhvervsfremmesystem

KKR Hovedstaden og nyt erhvervsfremmesystem KKR Hovedstaden og nyt erhvervsfremmesystem Anders Mørk Hansen, Formand for embedsmandsudvalget vedr. Vækst, Uddannelse og Beskæftigelse Liselotte Stokholm, Direktør for Væksthus Hovedstaden Nyt erhvervsfremmesystem

Læs mere

26. oktober Annoncering efter operatør til Vækstforums initiativ Udvikling og test af model for værdikædesamarbejde om affald som ressource

26. oktober Annoncering efter operatør til Vækstforums initiativ Udvikling og test af model for værdikædesamarbejde om affald som ressource 26. oktober 2015 Annoncering efter operatør til Vækstforums initiativ Udvikling og test af model for værdikædesamarbejde om affald som ressource Vækstforum for Region Midtjylland søger efter en operatør

Læs mere