Sagsøgte, Ankenævnet for Patienterstatningen, har nedlagt påstand om frifindelse, subsidiært hjemvisning.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sagsøgte, Ankenævnet for Patienterstatningen, har nedlagt påstand om frifindelse, subsidiært hjemvisning."

Transkript

1 RETTEN I ROSKILDE Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 8. februar 2018 i sag nr. BS 8A-1431/2013: A (advokat Svend Aage Helsinghoff) mod Patientskadeankenævnet Finsensvej Frederiksberg (advokat Jacob Sølling) Sagens baggrund og parternes påstande Sagen drejer sig om, hvorvidt en patient blev påført en skade i forbindelse med en rygoperation, og om der i givet fald er tale om en erstatningsberettiget skade efter 20, stk. 1, nr. 4, i lov om klage- og erstatningsadgang. Sagsøgeren, A har nedlagt endelig påstand om, at sagsøgte, Ankenævnet for Patienterstatningen, tilpligtes at anerkende, at sagsøgeren er påført en skade efter lov om klage- og erstatningsadgang 20, stk. 1, nr. 4, der er større, end hun med rimelighed må tåle, og derfor skal sagen hjemvises til fornyet behandling med henblik på fastsættelse af erstatning. Sagsøgte, Ankenævnet for Patienterstatningen, har nedlagt påstand om frifindelse, subsidiært hjemvisning. Oplysningerne i sagen Under en forundersøgelse den 3. november 2009 på blev følgende beskrevet: B Privathospital "... Siden februar venstresidig ischias. Har svært ved at vende sig om natten, svært for hende at komme i gang om morgenen. Ved hyperekstension får hun smerter. Fleksion lindrer smerterne, som stråler ned mod fodryggen på ven-

2 Side 2/18 stre side...." Rygoperationen blev foretaget på B Privathospital den 7. december I et sygeplejenotat efter operationen samme dag er beskrevet: "... Føler 2 gange i aften at venstre fod svigter - har lidt sovende fornemmelse i den. Har før operationerne haft føleforstyrrelser i hele venstre ben...." I et sygeplejenotat af 8. december 2009 er det beskrevet, at der fortsat er "let nedsat kraft (sovende fornemmelse) i ve. fods tæer". A blev undersøgt af overlæge udarbejdede ambulant notat den 24. juni C der A blev undersøgt hos speciallæge i neurologi, D som udfærdigede speciallægeepikrise den 29. november 2010 og den 10. august Overlæge E foreslog rodblokade og senere operation, og en operation fandt sted den 28. august A klagede over behandlingen på B Privathospital, og Patientforsikringen traf afgørelse den 12. september 2012 om, at hun ikke var berettiget til erstatning, idet betingelserne for at yde erstatning efter lov om klage- og erstatningsadgang 19, stk. 1, og 20, stk. 1, ikke var opfyldt. A påklagede denne afgørelse til Patientskadeankenævnet, nu Ankenævnet for Patienterstatningen. Til brug for sagsbehandlingen i Patientskadeankenævnet udarbejdede speciallæge i neurologi, F en udtalelse af 19. december Af den lægelige vurdering og konklusion fremgår, at: "... Patienten er oprindelig kendt med smerteudstråling ned i det venstre ben og bliver opereret med frilægning af venstresidige lumbale nerverødder efter at MR-scanning af lænderyggen har vist forsnævringer og nerverodstryk. Dette er i overensstemmelse med erfaren specialiststandard idet der er god sammenhæng mellem symptomer og scanningsfund. Patienten får også god effekt af indgrebet idet hun 7 uger efter indgrebet anfører at det går væsentlig bedre og at der ikke længere er smerter. Imidlertid udvikler patienten efterfølgende smerter og føleforstyrrelser svt. venstre fod.

3 Side 3/18 Kliniske og neurofysiologiske undersøgelser viser ingen tegn til nervebeskadigelse, hvorfor man kan konkludere at der ikke er påført nerveskade ved operationen. At patienten et stykke tid efter operationen igen får symptomer svt. den venstre fod kan ikke relateres til operationen men formentlig til patientens grundsygdom som er slidgigt i ryggen. Man kan ikke udelukke en lokal årsag svt. foden hvorfor patienten i forløbet også er blevet henvist til ortopædkirurg. Samlet set er der ikke sket en skade som følge af behandlingen eller undersøgelse på B Privathospital og behandlingen er i overensstemmelse med erfaren specialiststandard...." Patientskadeankenævnet, nu Ankenævnet for Patienterstatningen, traf afgørelse den 23. januar 2013, hvorved Patientforsikringens afgørelse af 12. september 2012 blev tiltrådt. Denne retssag blev anlagt den 8. juli Overlæge E har udarbejdet et notat i forbindelse med en undersøgelse den 12. januar Sagen blev forelagt for Retslægerådet, der afgav udtalelse den 4. juli Sagen blev påny forelagt for Retslægerådet, der afgav udtalelse den 3. juni Sagen blev for tredje gang forelagt Retslægerådet, der afgav udtalelse den 29. maj Ankenævnet for Patienterstatningen genoptog sagen den 29. september 2015, men opretholdt sin afgørelse af 23. januar 2013, men dog med en ændret begrundelse. Ved kendelse af 17. marts 2016 tillod retten, at der kunne indhentes speciallægeerklæring vedrørende A føleforstyrrelser i venstre fod. I neurologisk speciallægeerklæring af 4. juli 2016, der er udarbejdet af overlæge G konkluderes: " årig kvinde med gener siden rygoperation i 2009 ses med henblik på vurdering af nuværende gener.

4 Side 4/18 Patienten har været igennem et langt forløb og er blevet re-opereret uden effekt. Har lige fra operationen var færdig haft snurren og prikken i venstre fod samt initialt manglende styring af ve. ben. Efter en måned tilkom jagende, elektriske smerter ned i foden og dysæstesi, altså smertefuld sansning ved almindelig berøring, samt nedsat almindelig følesans, hvor foden føles som en vattet fornemmelse. Venstre forfod hæver ind imellem op, bliver andre gange pludselig rød og varm og der kommer lokale svedudbrud. De kroniske smerter er generende og medfører nedsat livskvalitet. Patienten bliver hurtigere irritabel og øget trætbar, men hun forsøger at holde sig aktiv. Tilstanden er forenelig med udvikling af neuropatiske smerter, som kan være forårsaget af læsion i nervesystemet. Patienten har været behandlet på Privathospitalet H som har regional funktion, men bør henvises til højtspecialiseret smertecenter, idet det er en kompliceret tilstand at behandle, og der er desværre ofte ikke særlig god effekt af medikamentel eller psykolog behandling. Min vurdering er således, at klienten er realistisk og indsigtsfuld. Hun har forsøgt at håndtere tilstanden og gjort hvad der har været anbefalet, men er stadig svært generet. Tilstanden er stationær på nuværende tidspunkt og er svært behandlelig...." Ankenævnet for Patienterstatningen traf den 11. oktober 2017 afgørelse om, at nævnet ikke genoptog sagen, men fastholdt nævnets afgørelse af 29. september Ved brev af 24. oktober 2017 henholdt nævnet sig til sin afgørelse af 11. oktober Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218a, stk. 2. Dommen indeholder dog en gengivelse af Retslægerådets udtalelser af 4. juli 2014, 3. juni 2015 og 29. maj 2017, og dommen indeholder også en gengivelse af de forklaringer, der blev afgivet under hovedforhandlingen. Retslægerådets udtalelser Retslægerådet har i sin udtalelse af 4. juli 2014 anført følgende: "... Med sagens tilbagesendelse skal Retslægerådet besvare de stillede spørgsmål således: Spørgsmål 1: Retslægerådet anmodes om at beskrive sagsøgerens nuværende gener fra venstre fod og ben og om muligt anføre en diagnose.

5 Side 5/18 Seneste oplysninger vedrørende gener fra venstre fod er beskrevet hos egen læge (bilag 12), hvor det anføres, at der er smerter ud i foden. Spørgsmål 2: Findes sagsøgeres gener fra venstre fod og ben, jf. svaret på spørgsmål 1, helt eller delvist at kunne henføres til behandlingen på B Privathospital A/S foretaget den 7. december Retslægerådet bedes om muligt angive graden af sandsynlighed. 2. Hvis sagsøgers helbredstilstand helt eller delvist anses for at kunne henføres til andre forhold end behandlingen på B Privathospital A/S foretaget den 7. december 2009, anmodes Retslægerådet om at oplyse, hvilke forhold der så har medført generne? Smerter i venstre fod anføres i neurologvurdering (bilag l2), cirka 6,5 måned efter operationen Retslægerådet finder ikke, at smertegenen kan henføres til operationen. I sagsakterne anføres mulige forklaringer som værende lokale forhold i foden eller følger af sagsøgers grundlidelse. Retslægerådet er ikke i stand til at vurdere dette nærmere. Spørgsmål 3: Retslægerådet bedes oplyse, om operationen den 7. december 2009 blev udført efter almindeligt anerkendte retningslinjer. I benægtende fald bedes Retslægerådet oplyse, hvori fejlen/fejlene bestod? Besvarelsen bedes begrundet. Det er Retslægerådets vurdering, at operationen er udført i overensstemmelse med almindeligt anerkendte lægelige retningslinjer. Spørgsmål 4: Retslægerådet bedes oplyse, om sagsøgers nuværende helbredstilstand, jf. svaret på spørgsmål 1, kunne være forårsaget ved, at den opererende læge i forbindelse med behandlingen på B Privathospital A/S den 7. december 2009 er kommet til at trykke en nerve med en tang i forbindelse med, at han skulle skabe frie forhold? I fald smerten i venstre fod skulle være forårsaget ved en nervebeskadigelse i forbindelse med operationen ville genen forventeligt være til stede og bemærket umiddelbart efter operationen. I overensstemmelse med besvarelse af spørgsmål 2 finder Retslægerådet således ikke, at smerten er forårsaget ved den operative behandling Spørgsmål 5:

6 Side 6/18 Såfremt spørgsmål 3 besvares benægtende, anmodes Retslægerådet om at oplyse, om sagsøger ville have haft de i spørgsmål i beskrevne gener, såfremt operationen den 7. december 2009 var blevet udført efter almindeligt anerkendte retningslinjer? Besvarelsen bedes begrundet. Bortfalder. Spørgsmål 6: Såfremt spørgsmål 5 helt eller delvist besvares bekræftende, bedes Retslægerådet oplyse, hvilke gener sagsøger erfaringsmæssigt ville have haft, såfremt operationen blev udført efter almindeligt anerkendte retningslinjer? Besvarelsen bedes begrundet. Det almindelige resultat efter en pladsskabende operation i lænderyggen af den type, som sagsøger gennemgik , består i betydelig lindring af specielt de udstrålende symptomer til benet, men ikke nødvendigvis fuld symptomfrihed. Dette resultat opnås hos cirka 4/5 af de opererede. Hos den sidste 1/5 vil der efter operationen vedvarende være den del gener eller uændret tilstand, også selv om efterfølgende billedundersøgelse bekræfter tilfredsstillende pladsskabning. Endelig vil en meget lille del af de opererede opleve øgede gener. Spørgsmål 7: Giver sagen i øvrigt anledning til yderligere bemærkninger? Nej...." Retslægerådet har i sin udtalelse af 3. juni 2015 anført følgende: "... Med sagens tilbagesendelse skal Retslægerådet indledningsvis anføre, at rådet ved besvarelsen af spørgsmål 8 har taget udgangspunkt i det anførte i retsbogen af 8. januar 2013, formentlig Retslægerådet skal herefter besvare de supplerende stillede spørgsmål således: Spørgsmål 8: I besvarelse af spørgsmål 1 har Retslægerådet defineret sagsøgers gener fra venstre fod og ben som smerter ud i foden.

7 Side 7/18 Retslægerådet bedes under henvisning til særligt sagens bilag 2, 3, 4 og 5 oplyse, om sagsøger også har haft gener i venstre fod i form af føleforstyrrelser. Sagsøger har haft føleforstyrrelser i venstre fod. Spørgsmål 9: Besvares spørgsmål 8 bekræftende, bedes Retslægerådet, særligt under henvisning til sagens bilag 2, 3, 4 og 5 oplyse, om generne i form af føleforstyrrelser opstod i tidsmæssig sammenhæng med operationen den 7. december Retslægerådet bedes endvidere oplyse, om generne må anses for varige , første postoperative dag, anføres i bilag 2, at der er let nedsat følelse i de små tæer. Den nævnte gene er efterfølgende nævnt igen i bilag 2, og i bilag 3 og bilag 4, henholdsvis og I bilag 1 anføres ved neurologisk vurdering, at der er naturlig følesans svarende til venstre udvendige fod og ortopædkirurgisk vurdering anfører normal følesans i tæerne. I bilag 5 anføres herefter , at der er nedsat følesans udvendigt på venstre fod. Retslægerådet finder ikke mulighed for med de divergerende oplysninger at afgøre, om generne kan bedømmes som varige. Spørgsmål 10: Er spørgsmål 8 besvaret bekræftende, bedes Retslægerådet endvidere oplyse, om føleforstyrrelserne kan henføres til behandlingen på B Privathospital A/S foretaget den 7. december Hvis føleforstyrrelserne helt eller delvist anses for at kunne henføres til andre forhold end behandlingen på B Privathospital A/S foretaget den 7. december 2009, anmodes Retslægerådet om at oplyse, hvilke forhold, der så har medført generne. Retslægerådet bedes i forbindelse med besvarelsen oplyse, om sagsøgers føleforstyrrelser kunne være forårsaget ved, at den opererende læge i forbindelse med behandlingen på B Privathospital A/S den 7. december 2009 kom til at trykke en nerve med en tang i forbindelse med, at han skulle skabe frie forhold. En nytilkommen gene, der konstateres umiddelbart eller kort efter en operation (her beskrives første postoperative dag), må skønnes at relatere sig til operationen.

8 Side 8/18 Spørgsmål 11: Er spørgsmål 8 besvaret bekræftende, bedes Retslægerådet oplyse, om føleforstyrrelser er en sjælden komplikation (mindre end 2 %) ved en sådan behandling, som sagsøger gennemgik på B Privathospital A/S den 7. december Føleforstyrrelser, som de ovenfor anførte, er en komplikation, der ses hos mindre end 2 % af de opererede med den operationstype, der er beskrevet. Spørgsmål 12: Giver sagen i øvrigt Retslægerådet anledning til yderligere. Nej...." Retslægerådet har i sin udtalelse af 29. maj 2017 anført følgende: "... Med sagens tilbagesendelse skal Retslægerådet besvare de supplerende stillede spørgsmål således: Spørgsmål 13: Det fremgår af sagens bilag 17, at sagsøger klager over følgende gener i venstre fod: Nedsat følelse i venstre fod, som om man har vat på foden. Ubehagelig stikken og prikken i foden. Overfølsomhed for tryg og berøring (dysæstesi) - klart tilstede ved objektiv undersøgelse. Foden hæver op. Foden bliver nogle gange helt kold, nogle gange helt varm. Foden kan skifte farve fra bleg til rød. Der kan komme svedudbrud lokalt på foden. Flere gange dagligt kommer der jag i form af intens smerte. Nedsat gangdistance. Der er svage, egale biceps-, triceps-, radialis- og patellar reflekser. Der kan ikke fremkaldes achillesreflekser bilateralt. Plantarrespons of no response type. Gangen er med let assymetri. Der kan ikke stås på tæer på venstre fod. Retslægerådet bedes oplyse, hvorvidt ovennævnte symptomer helt eller delvist må antages at være opstået som følge af en læsion i nervesystemet. Såfremt generne efter Retslægerådets opfattelse kun delvist må antages at være opstået som følge af en læsion i nervesystemet bedes Retslægerådet oplyse og begrunde, hvilke gener der er en følge af læsion i nervesystemet,

9 Side 9/18 og hvilke gener der ikke er. Alle symptomerne, undtagen de beskrevne refleksforhold og plantarrespons, kan stamme fra en læsion i nervesystemet. Spørgsmål 14: Såfremt Retslægerådet vurderer, at sagsøgers gener helt eller delvist kan være en følge efter en læsion i nervesystemet bedes Retslægerådet opliste, hvorvidt det er mindre sandsynligt, sandsynligt eller overvejende sandsynligt at klagerne/generne er opstået som følge af operationen den 6. december Der henvises til besvarelsen af spørgsmål 2. Spørgsmål 15: Retslægerådet bedes oplyse, hvorvidt der ved lægebesøg forud for operationen den 6. december 2009 kan konstateres klager/gener, der helt eller delvist er identiske med de i sagens bilag 17 samt de i spørgsmål 13 beskrevne klager/gener? Der er ikke konstateret symptomer af denne karakter forud for operationen Spørgsmål 16: Såfremt Retslægerådet vurderer, at sagsøgers gener helt eller delvist kan være en følge efter en læsion af nervesystemet, men vurderer, at klagerne/ generne ikke er opstået som følge af operationen den 6. december 2009 bedes Retslægerådet oplyse, hvorvidt der er lægelig dokumentation for en anden mere plausibel årsag. Der er ikke dokumentation for en anden mere plausibel forklaring. Spørgsmål 17: Ved Retslægerådets besvarelse af spørgsmål 8-10 har Retslægerådet skønnet, at sagsøgers føleforstyrrelser i venstre fod kan skyldes operationen den 6. december Retslægerådet bedes oplyse hvilke af de i bilag 17 samt i spørgsmål 13 oplistede klager/gener, der efter Retslægerådets opfattelse kan være en følge af sagsøgers føleforstyrrelse i venstre fod. Føleforstyrrelser i foden er et symptom, som ikke giver anledning til andre symptomer. Der kan være andre symptomer til stede samtidig. Spørgsmål 18: Retslægerådet bedes oplyse, hvorvidt generne er varige. De beskrevne symptomer kan både ses som værende af forbigående som af varig karakter.

10 Side 10/18 Spørgsmål 19 Giver sagen i øvrigt Retslægerådet anledning til bemærkninger? Nej. Spørgsmål A: Retslægerådet har i svaret på spørgsmål 2 anført, at smerterne i venstre fod anføres i neurologvurdering (bilag 12) cirka 6,5 måneder efter operationen , og at generne ikke på den baggrund kan henføres til operationen. Det er videre anført i svaret på spørgsmål 4, at skulle smerten i venstre fod være forårsaget ved en nervebeskadigelse i forbindelse med operationen ville genen forventeligt være til stede og bemærket umiddelbart efter operationen. Retslægerådet fandt herefter ikke, at smerten var forårsaget ved operationen. Retslægerådet bedes oplyse, hvorvidt speciallægeerklæringen af 4. juli 2016 (bilag 17), der er indhentet efter Retslægerådets to udtalelser giver grundlag for at ændre på de tidligere vurderinger. Sygehistorien og de objektive fund anført i bilag 17 er forenelige med en nervebeskadigelse ved indgrebet, men der er ikke dokumentation for dette i de oprindelige bilag. Sagsøger er udskrevet med normal motorik og lidt nedsat følelse i de små tæer på venstre side (bilag 2, )...." Forklaringer A har forklaret blandt andet, at hun havde voldsomme smerter i ballen, og smerterne trak ned i venstre ben. Det var værst, når hun skulle vende sig i sengen, og når hun skulle op om morgenen, og efter at hun havde siddet i nogen tid. Hun blev opereret i ryggen på B Privathospital, fordi der var ventetid på I Sygehus. Under forundersøgelsen på B Privathospital spurgte hendes mand lægen, om der var gener ved operationen, men lægen sagde, at der ikke var nogen gener. Allerede, da hun vågnede efter operationen, var hun usikker på benene og kunne ikke styre det venstre ben, og foden sov. Lægen sagde, at det nok ville gå over inden for et par uger, og at han nok var kommet til at trykke en nerve. De smerter, hun blev opereret for, forsvandt. Derimod opstod der nogle nye smerter. Disse smerter kom gradvist. Hun har ingen gribefunktion på venstre fod, og derfor skal hun gå med sko, der sidder godt fast. Hun har været hos forskellige speciallæger. Det var hendes fornemmelse, at neurologen D mente, at hun var hypokonder, og det var, som om han ikke troede på hende. Overlæge E gav hende en nerverodsblokade og opererede hende senere. Han mente, at smerterne i foden kunne stamme fra operationen, og smerterne forsvandt umiddelbart efter den nye operation, men kom

11 Side 11/18 desværre igen. Han ville ikke operere hende endnu en gang, og hun er blevet stillet i udsigt, at smerterne aldrig forsvinder. De gener, hun i dag har med foden, er klart værre end de gener, hun oprindelig blev opereret for. Hun fortryder, at hun blev opereret i ryggen i I 2015 måtte hun som 67-årig holde op med at arbejde som J i aftenvagt, idet smerterne i foden blev for store. Hun ville helst have fortsat med at arbejde. Overlæge E har forklaret blandt andet, at han er ortopædkirurg med speciale inden for rygkirurgi. A blev henvist til ham på grund af smerter, der gik ned i det ene ben. Da han undersøgte hende, fandt han overensstemmelse mellem hendes forklaring og en scanning. Der var tale om to problemstillinger med hensyn til smerte. Dels var der smerter ned i benet, og dels var der smerter af berøringsagtig karakter. Hendes iskiassmerter var kommet igen, og der var kommet nogle nye smerter i foden. Der var indikation for at operere for de nye iskiassmerter, og han håbede, at en ny operation vedrørende iskiassmerter måske kunne løse problemet med smerter i foden. Først lavede han en blokade, og den havde effekt i en periode. Dels havde blokaden en bedøvende virkning, og dels fik blokaden skabt lidt mere plads rundt om nerven. Derfor var der indikation for at lave en operation. Han foretog operationen, og operationen virkede på de iskiassmerter, der var begyndt at trække ned i benet igen. Desværre havde operationen ingen effekt på smerterne i foden. A havde fortalt, at smerterne i foden var opstået i forbindelse med den første operation på Privathospitalet B i Derfor tænkte han, at en nerve under denne operation var blevet udsat for tryk eller træk, således at den blev overreagerende. Selv om den første operation er udført under anvendelse af den bedste standard, kan man godt komme til at påføre skader, uden at man kan tale om, at der er begået en fejl. For at komme til at operere inde i rygmarvskanalen er det nødvendigt at lave et hul derind, så man kan skabe plads til at se nerven. Herefter må man holde med en lille krog og trække i nerven. Man kan sammenligne det med at operere inde i et paprør, hvor man er nødt til at lave et hul i pappet for at komme ind til nerven. Det er helt uundgåeligt ved en sådan operation, at man er nødt til at flytte på nerven. De overfølsomhedssmerter, som A lider af, er svære at håndtere, navnlig fordi de sidder på et sted, hvor man ikke kan undgå berøring. Havde smerten siddet på for eksempel skulderen, havde genen ikke været lige så stor. Man kan ikke udtale sig om, hvorvidt man skulle have undladt operationen i Der skal store smerter til, før man vælger at operere for iskiassmerter.

12 Side 12/18 Generelt kan man sige, at gener ved overfølsomhedssmerter kan være større end gener ved iskiassmerter. Overfølsomhedssmerter kan være meget begrænsende, hvis man for eksempel ikke kan have sko på, mens iskiassmerter ofte kan dulmes medicinsk, eller ved at man ændrer stilling. Nogle gange "brænder" overfølsomhedssmerter ud, men hvis det sker, er det ofte inden for et års tid. Ellers må overfølsomshedssmerterne nok betragtes som varige. Overlæge G har forklaret blandt andet, at hun er neurolog med speciale i apopleksi. Hun kan i det hele vedstå sin neurologiske speciallægeerklæring af 4. juli Der er altid tale om en vanskelig vurdering, hvis den pågældende tilstand ikke er hyppig. Hun vurderede, at A forklaring svarede til symptomerne. Smerterne i foden var neuropatiske smerter eller såkaldt komplekst regionalt smertesyndrom. Disse smerter kan være ekstremt generende, fordi hjernen omsætter en almindelig berøring til andre impulser, således at patienten føler smerte, brændende fornemmelse, stikken eller jag. Sådanne smerter kan sagtens opstå, selv om der intet er gået galt under operationen. Sådanne smerter kommer over en periode. Umiddelbart efter operationen havde A klaget over snurren, men ikke over voldsomme smerter, men smerter udvikler sig. Disse smerter er forskellige fra iskiassmerterne, som forsvandt efter operationen. De neuropatiske smerter kan behandles med forskellige medikamenter, men smerterne er svære at behandle, og smertetilstanden kan være voldsom. Behandlingen er på langt sigt at acceptere, at man har sådanne smerter, og at tilstanden er varig. Smerterne kan dæmpes, men ofte hjælper behandlingerne ikke. De fleste patienter vil mene, at de neuropatiske smerter er værre end iskiassmerter. Iskiassmerter kan lettes for eksempel ved at sætte sig på forskellige måder, hvorimod hjernen konstant forvirrer det, der bliver opfattet ved de neuropatiske smerter. Da hun undersøgte A var hun klar over, at speciallæge D også havde udtalt sig. Hun efterspurgte ikke D vurderinger og så ikke disse, og generelt bekymrer det hende ikke, at en anden neurolog måske mener noget andet, end hun selv mener. Hun fik at vide, at D mente, at der ikke var tale om nogen nervebeskadigelse. Dette undrede hende ikke, for en nervebeskadigelse kan udvikle sig over tid og kommer typisk ikke lige efter en operation, men først efter nogle måneder. Parternes synspunkter A har i sit påstandsdokument af 4. januar 2018 gjort følgende gældende og har i det væsentlige procederet i overensstemmelse hermed, idet anbringenderne vedrørende specialistreglen dog er frafaldet

13 Side 13/18 under proceduren: "... Det gøres gældende, at sagsøgeren er berettiget til erstatning efter KEL 20, stk.1, nr. 1, subsidiært efter KEL 20, stk. 1, nr. 4. Sagsøgeren gør gældende, at sagsøgeren er berettiget til erstatning efter specialistreglen og efter tålereglen. I relation til specialistreglen gøres det gældende, at nerven ikke har været fritlagt korrekt og at sagsøgeren som følge deraf er blevet påført en skade. Alle de gener, der er beskrevet, jfr. besvarelsen af spørgsmål 13 fra Retslægerådet samt speciallægeerklæring, kan stamme fra læsion i nervesystemet. Samtidig kan det lægges til grund, jfr. besvarelsen af spørgsmål 15, at der ikke er konstateret symptomer af samme karakter forud for operationen den 6. december 2009, ligesom spørgsmål 16 lægger til grund, at der ikke er dokumentation for anden plausibel forklaring, end at generne må være en læsion af nerverne. I relation til specialistreglen gøres det således gældende, at betingelserne for erstatning efter KEL 20, stk. 1, nr. 1 er tilstede, hvorfor sagen skal hjemvises til fornyet behandling med henblik på udmåling af erstatning. Herudover gøres det subsidiært gældende, at tålereglen finder anvendelse og der skal tages hensyn til dels skadens alvor, patientens sygdom og helbredstilstand i øvrigt samt til skadens sjældenhed og muligheden for i øvrigt at tage risikoen for dens indtræden i betragtning. Sjældenhedskriteriet er opfyldt bl.a. derved, at sagsøgte har erkendt, at de pågældende gener / symptomer optræder i mindre end 2% af samtlige tilfælde, jfr. ligeledes Retslægerådet besvarelse af spørgsmål 11. I den forbindelse gøres det gældende, at de gener sagsøgeren er påført er alvorlige i forhold til de gener, hun var opereret for, og her skal særligt fremhæves: 1. nedsat følelse i venstre fod 2. foden hæver 3. overfølsomhed i foden 4. intense smerter og ømhed i hele forfoden 5. manglende styring af venstre ben 6. udvikling af neuropatiske smerter, det vil sige en smertetilstand 7. ingen gribeeffekt på foden, hvoraf der kun kan anvendes begrænset fodtøj 8. begrænset gangdistance Alle generne fremgår af besvarelsen af spørgsmål 13 i Retslægerådet besva-

14 Side 14/18 relse. De gener hun har nu, er langt ud over, hvad man med rimelighed skal acceptere / tåle i forbindelse med en sådan operation. I forbindelse med forundersøgelsen blev det oplyst, at der ikke ville være smerter / gener efter operationen. Det er også, hvad der som udgangspunkt svarer til besvarelsen af spørgsmål 6 ved Retslægerådet. Før operationen var der alene tale om gener om natten i forbindelse med, at hun skal vende sig og når hun rejste sig fra en stol. Derfor skal sagen hjemsendes til fornyet behandling med henblik på udmåling af erstatning...." Ankenævnet for Patienterstatningen har i sit påstandsdokument af 4. januar 2018 blandt andet gjort følgende gældende og har i det væsentlige procederet i overensstemmelse hermed: "... Til støtte for den nedlagte frifindelsespåstand gøres det gældende, at der ikke er grundlag for at tilsidesætte ankenævnets afgørelse af 29. september 2015 (bilag D), hvor ankenævnet vurderede, at operationen den 7. december 2009 er udført i overensstemmelse med hvordan en erfaren specialist ville have handlet. ankenævnet fandt videre, at sagsøgeren med overvejende sandsynlighed var påført en hændelig komplikation i form af føleforstyrrelser på venstre fod, men at betingelserne for erstatning efter KEL 20, stk. 1, nr. 4 ikke var opfyldt. Det gøres således gældende, at operationen på B Privathospital den 7. december 2009 blev foretaget i overensstemmelse med erfaren specialiststandard. Retslægerådet har i udtalelsen af 4. juli 2014 i svaret på spørgsmål 3 således også udtalt, at operationen er udført i overensstemmelse med almindeligt anerkendte lægelige retningslinjer. Efter KEL 20, stk. 1, nr. 4 ydes erstatning videre, hvis der som følge af undersøgelse, herunder diagnostiske indgreb, eller behandling indtræder skade i form af infektioner eller andre komplikationer, der er mere omfattende, end hvad patienten med rimelighed må tåle. Der skal herved tages hensyn til dels skadens alvor, dels patientens sygdom og helbredstilstand i øvrigt samt til skadens sjældenhed og mulighederne i øvrigt for at tage risikoen for dens indtræden i betragtning. Kravet i KEL 19, stk. 1 og 20, stk. 1 om overvejende sandsynlighed for årsagsforbindelse mellem skaden og undersøgelsen, behandlingen mv. inde-

15 Side 15/18 bærer, at det skal fremstå som mere sandsynligt, at der er årsagsforbindelse, end at der ikke er årsagsforbindelse. Sagsøgeren, der har bevisbyrden, har ikke påvist grundlag for at tilsidesætte ankenævnets vurdering, hvorefter det, med undtagelse af føleforstyrrelserne på venstre fod, var mere sandsynligt, at sagsøgerens gener fra venstre fod skyldtes omstændigheder uafhængigt af behandlingen på B Privathospital i december De kliniske undersøgelser og EMG-undersøgelsen foretaget efter operationen den 7. december 2009 viste ikke tegn til nervebeskadigelser i venstre ben eller fod og dermed ikke kunne forklare symptomerne fra venstre fod. Det fremgår således heller ikke af akterne fra perioden efter operationen, at sagsøgeren havde smerter fra venstre fod. Endvidere blev det ved den neurofysiologiske undersøgelse foretaget den 24. juni 2010 (bilag 3) bl.a. konkluderet, at sagsøgerens gener fra venstre fod skyldtes den tidligere kompression af nerveroden, dvs. den grundlidelse som sagsøgeren blev opereret for på B Privathospital den 7. december Ved en efterfølgende undersøgelse den 10. august 2011 (bilag 4) konkluderedes, at der var normale neurologiske forhold, og der kunne ikke gives en neurologisk forklaring på sagsøgerens smerter fra venstre fod. Det bestrides, at sagsøgeren i forbindelse med behandlingsforløbet på I sygehus (bilag 5 og bilag 6) fik konstateret en klemt iskiasnerve som forklaring på generne i venstre fod, idet det gøres gældende, at sagsøgeren havde de samme neurologiske symptomer i venstre fod efter operationen på I sygehus, jf. bilag 5, ligesom sagsøgeren selv har oplyst, at hun 14 dage efter operationen i I stadig havde sovende fornemmelser i foden, jf. bilag B, og efterfølgende også har fået smerterne tilbage, jf. bilag C. Det bestrides som udokumenteret, at den opererende læge i forbindelse med operationen læderede en nerverod, således som sagsøgeren gør gældende under henvisning til konklusionen fra neurologisk undersøgelse foretaget den 29. november 2010 (bilag 4). Der henvises i den forbindelse til de kliniske undersøgelser og EMG-undersøgelsen foretaget efter operationen den 7. december 2009, herunder den neurofysiologiske undersøgelse foretaget den 24. juni Retslægerådet støtter ankenævnets vurdering, idet Retslægerådet i svaret på spørgsmål 2 har anført, at smerter i venstre fod først anføres ca. 6,5 måneder efter operationen. Retslægerådet fandt således, at smertegenen ikke kunne henføres til operationen. Mulige forklaringer kunne være lokale forhold i foden eller følger af grundlidelsen. Dette gentages i svaret på spørgsmål 4. Retslægerådet er videre i spørgsmål 14 spurgt til, hvorvidt generne, der er

16 Side 16/18 omtalt i bilag 17, er opstået som følge af operationen den 6. december Retslægerådet henviste til bevarelsen i spørgsmål 2, hvor Retslægerådet som nævnt anførte af generne ikke var en følge af operationen. Retslægerådet har alene anført, at sagsøgerens føleforstyrrelser er en følge af operationen, jf. svaret på spørgsmål 10. Spørgsmålet er herefter om skaden i form af føleforstyrrelser er mere omfattende, end hvad sagsøgeren med rimelighed må tåle. Der skal herved tages hensyn til dels skadens alvor, dels patientens sygdom og helbredstilstand i øvrigt samt til skadens sjældenhed og mulighederne i øvrigt for at tage risikoen for dens indtræden i betragtning. Ankenævnet har i overensstemmelse med Retslægerådets udtalelse vurderet, at skaden er tilstrækkelig sjælden, men ikke tilstrækkelig alvorlig. Sagsøgeren har ikke godtgjort et grundlag for at tilsidesætte dette. Henset til sagsøgerens grundlidelse i form af slidgigt i lænderyggen med længerevarende venstresidig smerter med udstråling i venstre ben og fod, er føleforstyrrelserne på venstre fod ikke tilstrækkeligt alvorlige. Det skal også bemærkes, at Retslægerådet i svaret på spørgsmål 17 har anført, at føleforstyrrelser er et symptom, der ikke giver anledning til andre symptomer. Endelig skal det anføres, at under hensyntagen til det ovenfor anførte var der ikke grundlag for at genoptage sagen. Til støtte for den nedlagte hjemvisningspåstand, gøres det gældende, at såfremt retten måtte finde, at sagsøgeren har løftet bevisbyrden for årsagsforbindelse mellem operationen på B Privathospital den 7. december 2009 og sagsøgerens symptomer fra venstre fod ud over føleforstyrrelsen, gøres det således gældende, at der skal ske hjemvisning af sagen til fornyet administrativ behandling.... Rettens begrundelse og afgørelse Indledningsvis bemærkes, at retten - i overensstemmelse med A endelige påstand under hovedforhandlingen - lægger til grund, at operationen på B Privathospital den 7. december 2009 blev udført i overensstemmelse med, hvordan en erfaren specialist på området ville have handlet. Det fremgår af 20, stk. 1, nr. 4, i lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet, at der kan ydes erstatning, hvis en skade med overvejende sandsynlighed er forvoldt på følgende måde: hvis der som følge af undersøgelse, herunder diagnostiske indgreb, eller behandling indtræder skade i form af infektioner eller andre komplikationer, der er mere omfattende, end

17 Side 17/18 hvad patienten med rimelighed må tåle. Der skal herved tages hensyn til dels skadens alvor, dels patientens sygdom og helbredstilstand i øvrigt samt til skadens sjældenhed og mulighederne i øvrigt for at tage risikoen for dens indtræden i betragtning. Ved Retslægerådets udtalelse af 29. maj 2017 var rådet bekendt med overlæge G neurologiske speciallægeerklæring af 4. juli Retten finder på baggrund af Retslægerådets besvarelse af 29. maj 2017 og tidligere besvarelser, at det må lægges til grund, at A under operationen på B Privathospital den 7. december 2009 blev påført gener i form af føleforstyrrelser i venstre fod. Yderligere finder retten i overensstemmelse med Retslægerådets udtalelser, at det må lægges til grund, at der ikke er overvejende sandsynlighed for, at A øvrige gener i venstre fod kan henføres til operationen den 7. december Overlæge E og overlæge G erklæringer og vidneforklaringer om A gener kan ikke føre til andet resultat. Retten skal herefter vurdere, om føleforstyrrelserne på A venstre fod er af en sådan karakter, at der skal ydes erstatning efter 20, stk. 1, nr. 4, i lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet. Efter Retslægerådets udtalelse må retten lægge til grund, at de pågældende føleforstyrrelser i venstre fod er en komplikation, der ses hos færre end 2 % af de opererede med den operationstype, der er beskrevet. Selv om retten lægger til grund, at generne i form af føleforstyrrelse på venstre fod er varige, finder retten, føleforstyrrelserne ikke kan betragtes som mere omfattende, end hvad A med rimelighed må tåle. Retten har herved navnlig lagt vægt på karakteren af den grundlidelse, som hun blev opereret for i 2009, sammenholdt med karakteren af føleforstyrrelserne på venstre fod. Betingelserne for at opnå erstatning efter lovens 20, stk. 1, nr. 4, er derfor ikke opfyldt. Som følge af det ovenfor anførte frifindes Ankenævnet for Patienterstatningen i det hele. Efter sagens udfald skal A betale sagsomkostninger til Ankenævnet for Patienterstatningen. Omkostningerne udgør kr. med tillæg af moms, som er et passende beløb til dækning af Ankenævnets udgift til advokatbistand i sagen. Retten har ved fastsættelsen af dette beløb henset til sagsgenstandens størrelse, der er oplyst af A til at være på kr. Retten har også lagt vægt på sagens art og karakter, herunder at sagen har verseret for retten i 4½ år, og på at der er sket forelæggelse tre gange for Retslægerådet, og på at der under retssagen har været

18 Side 18/18 indhentet nye speciallægeerklæringer. Thi kendes for ret: Ankenævnet for Patienterstatningen frifindes. A skal inden 14 dage betale kr. med tillæg af moms i sagsomkostninger til Ankenævnet for Patienterstatningen. Linda Lauritsen dommer /vin Udskriftens rigtighed bekræftes. Retten i Roskilde, den 8. februar Vicki Larsen, kontorfuldmægtig

Dommen er affattet uden en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a, stk. 2, men med forklaringer.

Dommen er affattet uden en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a, stk. 2, men med forklaringer. RETTEN I RNDERS Udskrift af dombogen DOM fsagt den 28. september 2018 i sag nr. BS 5-200/2016: 8900 Randers C mod nkenævnet for Patienterstatningen Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes

Læs mere

DOM. Retten på Frederiksberg. Udskrift af dombogen. Sagens baggrund og parternes påstande. Oplysningerne i sagen

DOM. Retten på Frederiksberg. Udskrift af dombogen. Sagens baggrund og parternes påstande. Oplysningerne i sagen Retten på Frederiksberg Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 31. januar 2014 i sag nr. BS H-1437/2008: mod Patientskadeankenævnet Vimmelskaftet 43, 2. sal 61 København K Denne dom indeholder ikke en fuldstændig

Læs mere

Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf retsplejelovens 218 a, stk. 2.

Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf retsplejelovens 218 a, stk. 2. RETTEN I VIBORG Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 3. september 2015 i sag nr. BS 1-758/2014: mod Pientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes påstande Sagen, der

Læs mere

Sagens økonomiske værdi er kr., svarende til den mengodtgørelse, var blevet tilkendt ved Patienterstatningens afgørelse.

Sagens økonomiske værdi er kr., svarende til den mengodtgørelse, var blevet tilkendt ved Patienterstatningens afgørelse. Udskrift af dombogen DOM afsagt den 31. oktober 2017 i sag nr. BS 150-671/2015: Boet efter (advokat mod Ankenævnet for Patienterstatningen (Kammeradvokaten ved advokat Flemming Orth ved advokatfuldmægtig

Læs mere

Sagsøgeren har til støtte for sin påstand i påstandsdokumentet anført følgende:

Sagsøgeren har til støtte for sin påstand i påstandsdokumentet anført følgende: RETTEN l HJØRRING Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 27. marts 2014 i sag nr. BS 10-1370/2010: A mod Patientskadeankenævnet Vimmelskaftet 43, 2. 1161 København K Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. december 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. december 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. december 2016 Sag 190/2016 Ankenævnet for Patienterstatningen (Kammeradvokaten ved advokat Flemming Orth) mod A (advokat Søren Kroer) I tidligere instans er

Læs mere

DOM. Sagens baggrund og parternes påstande. Oplysningerne i sagen Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf retsplejelovens

DOM. Sagens baggrund og parternes påstande. Oplysningerne i sagen Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf retsplejelovens DOM Afsagt den 27. maj 2014 i sag nr. BS 7-2960/2010: A mod Patientskadeankenævnet Vimmelskaftet 43 1161 København K Sagens baggrund og parternes påstande Sagen vedrører spørgsmålet om, hvorvidt de komplikationer,

Læs mere

Sagsøgte, Patientskadeankenævnet, har endeligt nedlagt påstand om frifindelse.

Sagsøgte, Patientskadeankenævnet, har endeligt nedlagt påstand om frifindelse. Retten i Helsingør- retsafdelingen Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 20. marts 2014 i sag nr. BS 1-2286/2009: mod Patientskadeankenævnet Vimmelskaftet 43 1161 København K Påstande Under denne sag, der

Læs mere

RETTEN l ESBJERG. Udskrift af dombogen DOM. Sagens baggrund og parternes påstande. Afsagt den 20. marts 2014 i sag nr.

RETTEN l ESBJERG. Udskrift af dombogen DOM. Sagens baggrund og parternes påstande. Afsagt den 20. marts 2014 i sag nr. RETTEN l ESBJERG Udskrift af dombogen DOM fsagt den 20. marts 2014 i sag nr. BS 4-1227/2011: mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes påstande Sagsøgeren,

Læs mere

Sagen vedrører prøvelse af en afgørelse truffet den 22. maj 2015 af Ankenævnet for Patienterstatningen.

Sagen vedrører prøvelse af en afgørelse truffet den 22. maj 2015 af Ankenævnet for Patienterstatningen. Retten i Svendborg Udskrift af dombogen DOM fsagt den 2. januar 2019 i sag nr. BS R6-955/2015: mod nkenævnet for Patienterstatningen Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM B255900X-HBJ/DG UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 31. maj 2007 af Østre Landsrets 7. afdeling (landsdommerne K. Wiingaard, Engler og Kim K. Gabriel (kst.)). 7. afd. nr. B-2559-05: K (advokat

Læs mere

Retten i Glostrup. Udskrift af dombogen DOM. Afsagt den 5. juli 2018 i sag nr. BS 10B-505/2016:

Retten i Glostrup. Udskrift af dombogen DOM. Afsagt den 5. juli 2018 i sag nr. BS 10B-505/2016: Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM fsagt den 5. juli 2018 i sag nr. BS 10B-505/2016: mod nkenævnet for Patienterstatningen Patientombuddet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 17. marts 2014

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 17. marts 2014 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 17. marts 2014 Sag 89/2012 (1. afdeling) A (advokat Birgitte Pedersen) mod Patientskadeankenævnet (kammeradvokaten ved advokat Søren Horsbøl Jensen) I tidligere instans

Læs mere

Retten i Helsingør DOM. Afsagt den 26. maj 2017 i sag nr. BS 1D-1179/2014: mod. Ankenævnet for Patienterstatningen Finsensvej Frederiksberg

Retten i Helsingør DOM. Afsagt den 26. maj 2017 i sag nr. BS 1D-1179/2014: mod. Ankenævnet for Patienterstatningen Finsensvej Frederiksberg Retten i Helsingør DOM Afsagt den 26. maj 2017 i sag nr. BS 1D-1179/2014: A mod Ankenævnet for Patienterstatningen Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes påstande Sagens hovedspørgsmål

Læs mere

Retten på Frederiksberg

Retten på Frederiksberg Retten på Frederiksberg Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 21 august 2014 i sag nr. BS D-1434/20 12: A mod Patientskadeankenævnet Patientombuddet 15 2000 Frederiksberg og den 2012, har sagsøgeren, A Patientskadeankenævnet

Læs mere

Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a, stk. 2. Sagen er ikke behandlet efter reglerne om småsager.

Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a, stk. 2. Sagen er ikke behandlet efter reglerne om småsager. RETTEN l HJØRRING Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 27. maj 2014 i sag nr. BS 9-349/2013: Boet efter J, v/t mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

RETTEN I NÆSTVED DOM

RETTEN I NÆSTVED DOM RETTEN I NÆSTVED DOM afsagt den 21. marts 2018 Sag BS-932/2016-NE (advokat Gitte Møller Iversen) mod nkenævnet for Patienterstatningen (advokatfuldmægtig Steffie Mortensen) Denne afgørelse er truffet af

Læs mere

Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a.

Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a. " Københavns Byret Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 6. februar 2013 i sag nr. BS A mod Ankestyrelsen Amaliegade 25 1022 København K Sagens baggrund og parternes påstande. Denne sag er anlagt den 23.

Læs mere

Retten i Herning. Udskrift af dombogen DOM. Afsagt den 22. marts 2010 i sag nr. BS /2008:

Retten i Herning. Udskrift af dombogen DOM. Afsagt den 22. marts 2010 i sag nr. BS /2008: Retten i Herning Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 22. marts 2010 i sag nr. BS 3-1384/2008: N mod Patientskadeankenævnet Vimmelskaftet 43, 2. 1161 København K Sagens baggrund og parternes påstande Under

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B1248004 - DYI UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 9. februar 2018 af Østre Landsrets 7. afdeling (landsdommerne Karen Hald, Gitte Rubæk Pedersen og Lars Holm (kst.)). 7. afd. nr. B-1248-17:

Læs mere

RETTEN I AARHUS DOM. afsagt den 13. marts 2019

RETTEN I AARHUS DOM. afsagt den 13. marts 2019 RETTEN I AARHUS DOM afsagt den 13. marts 2019 Sag BS- / -ARH S (advokat U ) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (advokat K ) Denne afgørelse er truffet af dommer. Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

Ændring til skade for klager

Ændring til skade for klager Ændring til skade for klager (Årsberetning 2004) Der er den 10. februar 2005 afsagt en principiel dom, som tager stilling til spørgsmålet om, hvorvidt Patientskadeankenævnet kan ændre til skade for klager.

Læs mere

Den 27. juli 2013 var sagsøger U impliceret i et færdselsuheld.

Den 27. juli 2013 var sagsøger U impliceret i et færdselsuheld. Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 14. januar 2019 i sag nr. BS 10A- /2016: U mod Danske Forsikring A/S Borupvang 4 2750 Ballerup Sagens baggrund og parternes påstande Den 27. juli 2013

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2019

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2019 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2019 Sag 204/2018 (1. afdeling) Boet efter A (advokat Karsten Høj, beskikket) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (advokat Sanne H. Christensen) I tidligere

Læs mere

Denne sag vedrører spørgsmålet om, hvorvidt der i forbindelse med hospitalsbehandling er påført en erstatningsberettiget patientskade.

Denne sag vedrører spørgsmålet om, hvorvidt der i forbindelse med hospitalsbehandling er påført en erstatningsberettiget patientskade. RETTEN I SØNDERBORG Udskrift af dombogen DOM fsagt den 30. oktober 2017 i sag nr. BS Cl-1097/2015 : mod nkenævnet for Patienterstatningen Styrelsen for Patientsikkerhed Finsensvej 15 2000 Frederiksberg

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM B239700A-AAN UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 4. april 2005 af Østre Landsrets 1. afdeling (landsdonunerne A. F. Weimer, Engler og Merete Engholm (kst.)). 1. afd. nr. B-2397-02: S (advokat

Læs mere

RETTEN I ODENSE - 6.afdeling

RETTEN I ODENSE - 6.afdeling RETTEN I ODENSE - 6.afdeling Udskrift af dombogen DOM fsagt den 3. april 2018 i sag nr. BS 6-701/2016: mod nkenævnet for Patienterstatningen Patientombuddet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund

Læs mere

Sagen vedrører spørgsmålet om Hillerød Kommune har pådraget sit et erstatningsansvar

Sagen vedrører spørgsmålet om Hillerød Kommune har pådraget sit et erstatningsansvar Retten i Hillerød Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 2. juli 2018 i sag nr. BS 43-773/2017: 3F som mandatar for mod Hillerød Kommune Att.: juridisk konsulent Trollesmindeallé 27 3400 Hillerød Sagens baggrund

Læs mere

D O M. afsagt den 1. juli 2016 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Tine Ginnerup (kst.

D O M. afsagt den 1. juli 2016 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Tine Ginnerup (kst. D O M afsagt den 1. juli 2016 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Tine Ginnerup (kst.)) i ankesag V.L. B 1985 15 3F Fagligt Fælles Forbund som mandatar for A

Læs mere

Alm. Brand Forsikring A/S har påstået frifindelse, subsidiært betaling af et mindre beløb.

Alm. Brand Forsikring A/S har påstået frifindelse, subsidiært betaling af et mindre beløb. Københavns Byret Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 1. juli 2016 i sag nr. BS 43C-7636/2015: Dansk Metalarbejderforbund som mandatar for Nyropsgade 38 1780 København V (advokat Mikkel Bensby Nøhr) mod

Læs mere

Personskadeerstatning A-Z et overblik

Personskadeerstatning A-Z et overblik et overblik Om A og P Om mig Side 2 Christian Bo Krøger-Petersen Advokat (L) Bistår primært offentlige myndigheder i retssager om erstatnings- og forsikringsforhold, herunder om offentlige forsikringsordninger

Læs mere

Sagsøgerens påstand er, at sagsøgte tilpligtes at genoptage sagsøgerens sag.

Sagsøgerens påstand er, at sagsøgte tilpligtes at genoptage sagsøgerens sag. RETTEN I SØNDERBORG Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 19. januar 2018 i sag nr. BS C4-1093/2016: A mod Ankenævnet for Patienterstatningen Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM B364400C - JRH UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 11. oktober 2013 af Østre Landsrets 14. afdeling (landsdommerne Lone Kerrn-Jespersen, B. O. Jespersen og Bodil Dalgaard Hammer). 14. afd.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. april 2010

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. april 2010 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. april 2010 Sag 493/2007 (1. afdeling) A (advokat Rasmus Larsen, beskikket) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Kristine Schmidt Usterud) I tidligere instans

Læs mere

Retten i Glostrup. Udskrift af dombogen DOM. Afsagt den 7. marts 2019 i sag nr. BS 10E-2867/2016:

Retten i Glostrup. Udskrift af dombogen DOM. Afsagt den 7. marts 2019 i sag nr. BS 10E-2867/2016: Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM fsagt den 7. marts 2019 i sag nr. BS 10E-2867/2016: mod nkenævnet for Patienterstatningen Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

D O M. afsagt den 19. november 2015 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Vogter, Henrik Estrup og Lisbeth Kjærgaard (kst.)) i 1.

D O M. afsagt den 19. november 2015 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Vogter, Henrik Estrup og Lisbeth Kjærgaard (kst.)) i 1. D O M afsagt den 19. november 2015 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Vogter, Henrik Estrup og Lisbeth Kjærgaard (kst.)) i 1. instanssag V.L. B 1181 14 A (advokat Lars Sandager, Lyngby) mod Ankestyrelsen

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. marts 2018

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. marts 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. marts 2018 Sag 202/2017 (2. afdeling) Ankenævnet for Patienterstatningen (advokat Sanne H. Christensen) mod A (advokat Martin Laursen) I tidligere instanser

Læs mere

Ankenævnet for Patienterstatningen

Ankenævnet for Patienterstatningen Ankenævnet for Patienterstatningen Klage- og erstatningssystemet (2014) Denne artikel belyser de væsentligste forskelle mellem klage- og erstatningssystemet i sundhedsvæsenet. Den belyser også, hvorfor

Læs mere

Patientforsikringsordningen

Patientforsikringsordningen Patientforsikringen Kræftens Bekæmpelse Patientforsikringsordningen Information til kræftpatienter Alle patienter er dækket af en offentligt finansieret erstatningsordning, der dækker skader, som sker

Læs mere

Sagens baggrund og parternes påstande Sagen, der er anlagt den 18. marts 2015, vedrører spørgsmålet, om sagsøgeren,

Sagens baggrund og parternes påstande Sagen, der er anlagt den 18. marts 2015, vedrører spørgsmålet, om sagsøgeren, RETTEN I HOLSTEBRO Udskrift af dombogen DOM fsagt den 7. april 2017 i sag nr. BS 7-185/2015: mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes påstande Sagen, der

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse om arbejdsskade - tab af erhvervsevne - psykiske følger af fysisk skade - fradrag

Ankestyrelsens principafgørelse om arbejdsskade - tab af erhvervsevne - psykiske følger af fysisk skade - fradrag KEN nr 9735 af 31/05/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 1. oktober 2017 Ministerium: Journalnummer: 1217106-12 Social- og Indenrigsministeriet Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

11 HAJ RÉTTEN I ESBJERG. Udskrift af dombogen. DOM Afsagt den 7. maj 2010 i sag nr. BS /2008:

11 HAJ RÉTTEN I ESBJERG. Udskrift af dombogen. DOM Afsagt den 7. maj 2010 i sag nr. BS /2008: RÉTTEN I ESBJERG 11 HAJ 2010 Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 7. maj 2010 i sag nr. BS 4-1646/2008: A mod Patientskadeankenævnet Vimmelskaftt 43, 2 1161 København K Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

Af afgørelsen af 31. januar 2011 fra Patientforsikringen, der blev sendt direkte til A fremgår:

Af afgørelsen af 31. januar 2011 fra Patientforsikringen, der blev sendt direkte til A fremgår: DOM Afsagt den 12. april 2016 i sag nr. BS 1-2241/2014: Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle (advokat Mads Brandt, Vejle) mod A vej X-by (advokat Niels L. Johansen, Vejle) Sagens baggrund og parternes

Læs mere

Oplysningerne i sagen Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens

Oplysningerne i sagen Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM fsagt den 3. april 2014 i sag nr. BS 10-3190/2012: Tryg Forsikring /S Klausdalsbrovej 601 2750 Ballerup mod nkestyrelsen maliegade 25 Postboks 9080 1022 København

Læs mere

Retten på Frederiksberg

Retten på Frederiksberg Retten på Frederiksberg Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 4. maj 2016 i sag nr. BS L-1677/2014: og A mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 16. juni 2011

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 16. juni 2011 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 16. juni 2011 Sag 201/2009 (2. afdeling) Patientskadeankenævnet (kammeradvokaten ved advokat Benedicte Galbo) mod A (advokat Lasse Dalberg) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

Retten i Helsingør - retsafdelingen

Retten i Helsingør - retsafdelingen Retten i Helsingør - retsafdelingen Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 15. januar 2016 i sag nr. BS 2C-217/2015: mod Ankenævnet for Patienterstatningen (tidl. Patientskadeankenævnet) Finsensvej 15 2000

Læs mere

Ankenævnet for Patienterstatningen har nedlagt påstand om frifindelse.

Ankenævnet for Patienterstatningen har nedlagt påstand om frifindelse. Retten i Nykøbing F. Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 8. november 2018 i sag nr. BS 11-573/2017: A mod Ankenævnet for Patienterstatningen Finsensvej 15 4760 Vordingborg Sagens baggrund og parternes

Læs mere

Patientforsikringsordningen

Patientforsikringsordningen Patientforsikringen Kræftens Bekæmpelse Patientforsikringsordningen Information til kræftpatienter Alle patienter er dækket af en offentligt finansieret erstatningsordning, der dækker skader, som sker

Læs mere

, i anledning af blandt andet ømme muskler i nakkeregionen. '/J. blev behandlet af lægen, således at skete manipulation af nakken.

, i anledning af blandt andet ømme muskler i nakkeregionen. '/J. blev behandlet af lægen, således at skete manipulation af nakken. RETTEN l ESBJERG DOM Afsagt den 11. april 2014 i sag nr. BS l 0-918/2012: mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Parternes påstande: Under denne sag, der er anlagt den 23. juli 2012,

Læs mere

Sagsøger, Aernille Schwartz, har nedlagt påstand om, at sagsøgte skal betale ,50 kr. Kravet er opgjort således: 30% men ,50 kr.

Sagsøger, Aernille Schwartz, har nedlagt påstand om, at sagsøgte skal betale ,50 kr. Kravet er opgjort således: 30% men ,50 kr. Københavns Byret Udskrift af dombogen D O M Afsagt den 5. juli 2018 i sag nr. BS 26B-1585/2015: Aersille Schwartz Blågårdsgde 27, 5. tv. 2200 København N mod Bmager Deamons AFC Vestbirk Alle 62 2770 Kastrup

Læs mere

Patientskadeankenævnets brug af Retslægerådet og Arbejdsskadestyrelsen.

Patientskadeankenævnets brug af Retslægerådet og Arbejdsskadestyrelsen. Patientskadeankenævnets brug af Retslægerådet og Arbejdsskadestyrelsen. (Årsberetning 2005) Patientskadeankenævnet kan vælge at forelægge en patientskadesag med særligt vanskelige problemstillinger for

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 10. februar 2011

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 10. februar 2011 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 10. februar 2011 Sag 36/2008 (2. afdeling) Boet efter A (advokat Bjarne Skøtt Jensen, beskikket) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Mikkel Holm Nielsen) I

Læs mere

1778/2010: yderligere erstatning for erhvervsevnetab og og smerte.

1778/2010: yderligere erstatning for erhvervsevnetab og og smerte. E Udskrift af dombogen DOM den 12. maj 2014 i sag nr. BS 1778/2010: mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 er i anledning arbejdsfortjeneste, denne om, yderligere erstatning for erhvervsevnetab

Læs mere

Retten har ved kendelse af 9. juli 2015 bestemt, at sagen ikke skal behandles efter reglerne om småsager.

Retten har ved kendelse af 9. juli 2015 bestemt, at sagen ikke skal behandles efter reglerne om småsager. DOM Afsagt den 11. maj 2016 i sag nr. BS 150-429/2015: Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle mod A vej 19 X-by Sagens baggrund og parternes påstande Den 26. august 2013 traf (da) Pientforsikringen afgørelse

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM B2929002 - MPN UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 10. april 2006 af Østre Landsrets 5. afdeling (landsdommerne Bloch Andersen, Lone Kerrn-Jespersen og Harald Micklander (kst.)). 5. afd.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. april 2011

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. april 2011 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. april 2011 Sag 393/2008 (2. afdeling) TrygVesta Forsikring A/S (advokat Christina Neugebauer) mod A (advokat Karsten Høj, beskikket) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

RETTEN I ROSKILDE. Udskrift af dombogen DOM. Afsagt den 3. februar 2011 i sag nr. BS 9A-236/2007:

RETTEN I ROSKILDE. Udskrift af dombogen DOM. Afsagt den 3. februar 2011 i sag nr. BS 9A-236/2007: RETTEN I ROSKILDE Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 3. februar 2011 i sag nr. BS 9A-236/2007: A mod Lægemiddelskadeankenævnet Vimmelskaftet 43, 2., 1161 KøbenhavnK Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

A mod Ankenævnet for Patienterstatningen Finsensvej Frederiksberg

A mod Ankenævnet for Patienterstatningen Finsensvej Frederiksberg Retten i Lyngby Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 27. september 2017 i sag nr. BS 159-249/2015: A mod Ankenævnet for Patienterstatningen Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. oktober 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. oktober 2012 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. oktober 2012 Sag 148/2012 Advokat Søren Kjær Jensen kærer Østre Landsrets salærafgørelse i sagen: Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard

Læs mere

døden, fordi han ikke modtog rettidig og relevant behandling for sin levertilstand på, i perioden fra den 11. august 2011 og frem til sin død.

døden, fordi han ikke modtog rettidig og relevant behandling for sin levertilstand på, i perioden fra den 11. august 2011 og frem til sin død. Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 8. december 2015 i sag nr. BS 1OA-1744/2013: A mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes påstande Sagen drejer sig om,

Læs mere

B HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

B HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B3023007 - HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 4. december 2017 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, Anne Thalbitzer og Helga Lund Laursen (kst.)). 10. afd. nr.

Læs mere

I... Dato: 20. april 2017 ~... Med sagens tilbagesendelse skal Retslægerådet besvare de supplerende stillede spørgsmål således:

I... Dato: 20. april 2017 ~... Med sagens tilbagesendelse skal Retslægerådet besvare de supplerende stillede spørgsmål således: I, RETSLÆGERÅDET Adelgade 13 1304 København K Telefon: 33 92 33 34 Telefrue 39 20 45 05 J.nr. I 50E/E3-02461-2016 /alp 4 /, " \t{, 'i - ", I... Dato: 20. april 2017 t' Østre Landsret Bredgade 59 1260 København

Læs mere

NY DOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGITRAUME

NY DOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGITRAUME 20. JANUAR 2015 NY DOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGITRAUME Bilist, der blev påkørt bagfra med en hastighed på max. 12 km/t, mente, at en efterfølgende kronisk smertetilstand i skulder og overarm m.v.

Læs mere

D O M. A (advokat Mikkel Nøhr, København) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen, København)

D O M. A (advokat Mikkel Nøhr, København) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen, København) D O M afsagt den 27. juni 2014 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Henrik Twilhøj, Torben Geneser og Torben Sørensen (kst.)) i ankesag V.L. B 1516 13 A (advokat Mikkel Nøhr, København) mod Ankestyrelsen

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 3. november 2016

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 3. november 2016 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 3. november 2016 Sag 192/2014 (2. afdeling) A (advokat Karsten Høj) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen) Biintervenient til støtte

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. maj 2012

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. maj 2012 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. maj 2012 Sag 361/2010 (1. afdeling) Fagligt Fælles Forbund som mandatar for A (advokat Christian Bentz) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard

Læs mere

Alle patienter er dækket af en erstatningsordning, når de bliver behandlet og

Alle patienter er dækket af en erstatningsordning, når de bliver behandlet og Patienterstatningen Kræftens Bekæmpelse Patienterstatningen Kræftens Bekæmpelse Patientskader Patientskader Information til kræftpatienter Information til kræftpatienter Alle patienter er dækket af en

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. januar 2010

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. januar 2010 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. januar 2010 Sag 523/2007 (1. afdeling) A (advokat Birgitte Pedersen, beskikket) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Kristine Schmidt Usterud) I tidligere

Læs mere

D O M. afsagt den 8. august 2016 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Karen Foldager og Stig Glent-Madsen) i ankesag

D O M. afsagt den 8. august 2016 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Karen Foldager og Stig Glent-Madsen) i ankesag D O M afsagt den 8. august 2016 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Karen Foldager og Stig Glent-Madsen) i ankesag V.L. B 1992 15 nkestyrelsen (Kammeradvokaten v/advokat Christian

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 7. december 2017

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 7. december 2017 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 7. december 2017 Sag 185/2017 (2. afdeling) A (advokat Anni Nørgaard Clausen, beskikket) mod Region Syddanmark (advokat Mads Michael Brandt) I tidligere instanser er

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse om arbejdsskade - ulykkesbegrebet - minimumskrav til personskadens omfang - U H

Ankestyrelsens principafgørelse om arbejdsskade - ulykkesbegrebet - minimumskrav til personskadens omfang - U H KEN nr 9377 af 12/06/2014 Udskriftsdato: 13. april 2019 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2014-5012-15404 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B2854009 - HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 28. februar 2018 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, Anne Thalbitzer og Morten Juul Nielsen (kst.)). 10. afd. nr.

Læs mere

RETTEN I HJØRRING. Region~åstande er: Udskrift af dombogen DOM. mod

RETTEN I HJØRRING. Region~åstande er: Udskrift af dombogen DOM. mod RETTEN I HJØRRING Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 21. februar 2018 i sag nr. BS mod Sagens baggrund og parternes påstande Sagen, der er anla den 24. marts 2017, drejer sig om, hvorvidt sagsøgeren,

Læs mere

Sagen vedrører erstatningsansvar i anledning af en skade, som ifølge sagsøgeren er påført TDC A/S' fordelerskab af Naturbyg dk ApS.

Sagen vedrører erstatningsansvar i anledning af en skade, som ifølge sagsøgeren er påført TDC A/S' fordelerskab af Naturbyg dk ApS. Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 25. april 2017 i sag nr. BS 150-606/2016: TDC A/S Teglholmsgade 1 2450 København SV mod Naturbyg dk ApS Sillebjergvej 4 8740 Brædstrup Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

P\ var ansat som byggeleder hos i en projektansættelse fra den til den 3l. oktober Den 3. RETTEN i ESBJERG. Sagens

P\ var ansat som byggeleder hos i en projektansættelse fra den til den 3l. oktober Den 3. RETTEN i ESBJERG. Sagens RETTEN i ESBJERG Udskrift dornbogen DOM Afsagt den 25. marts 2014 i sag nr. BS l/2013: mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens Under denne sag der er anlagt medfør af retsplejelovens

Læs mere

UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR GRØNLANDS LANDSRET

UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR GRØNLANDS LANDSRET UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR GRØNLANDS LANDSRET Den 4. maj 2016 blev af Grønlands Landsret i sagen sagl.nr. K 056/16 (Sermersooq Kredsrets sagl.nr. SER-AMM-KS-0015-2009) Anklagemyndigheden (J.nr. 5516-98791-00001-07)

Læs mere

som følge af behandlingen på Privathospitalet Hamlet fra den 24. august 2010 og frem var forældet.

som følge af behandlingen på Privathospitalet Hamlet fra den 24. august 2010 og frem var forældet. Retten i Holbæk Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 21. september 2017 i sag nr. BS 6-1149/2016: 3F Fagligt Fælles Forbund som mandatar for A mod Ankenævnet for Patienterstatningen Finsensvej 15 2000 Frederiksberg

Læs mere

[Indklagede] har nedlagt påstand om ophævelse af Advokatnævnets kendelse af 18. december 2013, subsidiært formildelse.

[Indklagede] har nedlagt påstand om ophævelse af Advokatnævnets kendelse af 18. december 2013, subsidiært formildelse. Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 2. marts 2015 i sag nr. BS 10A-160/2014: [Indklagede] [Advokatfirma A] [Adresse] mod Advokatnævnet Kronprinsessegade 28 1306 København K Sagens baggrund

Læs mere

D O M. afsagt den 20. februar 2018 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Henrik Estrup, Poul Hansen og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag

D O M. afsagt den 20. februar 2018 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Henrik Estrup, Poul Hansen og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag D O M afsagt den 20. februar 2018 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Henrik Estrup, Poul Hansen og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag V.L. B 0193 17 A (advokat Søren Kjær Jensen, København)

Læs mere

, har nedlagt påstand om, at sagsøgte, Patientskadeankenævnet, Subsidiært har A nedlagt påstand om, at Patientskadeankenævnet,

, har nedlagt påstand om, at sagsøgte, Patientskadeankenævnet, Subsidiært har A nedlagt påstand om, at Patientskadeankenævnet, RETTEN l HOLSTEBRO DOM Afsagt den 16. oktober 2013 i sag nr. BS 2-290/2013: mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Denne sag, der er anlagt den. april2013, angår spørgsmålet om, hvorvidt

Læs mere

Sagen drejer sig om, hvorvidt skaden er sket ved et færdselsuheld forvoldt af et ukendt motorkøretøj.

Sagen drejer sig om, hvorvidt skaden er sket ved et færdselsuheld forvoldt af et ukendt motorkøretøj. Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 2. november 2017 i sag nr. BS 10B-3127/2016: mod DFIM Philip Heymans Allé 1 2900 Hellerup Sagens baggrund og parternes påstande Den 20. november 2013

Læs mere

D O M. afsagt den 24. juni 2015 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Vogter og Anette Fogh (kst.

D O M. afsagt den 24. juni 2015 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Vogter og Anette Fogh (kst. D O M afsagt den 24. juni 2015 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Vogter og Anette Fogh (kst.)) i ankesag V.L. B 3026 13 Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Sanne Christensen,

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 10. februar 2012

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 10. februar 2012 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 10. februar 2012 Sag 39/2010 (1. afdeling) A (advokat Axel Grove) mod Patientskadeankenævnet (kammeradvokaten ved advokat Benedicte Galbo) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

LANDSRETSDOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGI- TRAUME

LANDSRETSDOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGI- TRAUME 11. APRIL 2014 LANDSRETSDOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGI- TRAUME Passageren i en bil, der med en hastighed af ca. 3,5 km/t bakkede ind i en betonsøjle, gjorde gældende, at efterfølgende gener i form

Læs mere

Retten i Holbæk. 'SAN t2 ^f"^' 2011 Afsagt den 30. marts 2011 i sagnr. BS /2007: Udskrift af dombogen DOM

Retten i Holbæk. 'SAN t2 ^f^' 2011 Afsagt den 30. marts 2011 i sagnr. BS /2007: Udskrift af dombogen DOM Retten i Holbæk Udskrift af dombogen DOM 'SAN t2 ^f"^' 2011 Afsagt den 30. marts 2011 i sagnr. BS 4-2321/2007: mod Patientskadeankenævnet Vimmelskaftet 43, 2 1161 KøbenhavnK Sagens baggrund og parternes

Læs mere

B der afgik ved døden den 18. juni Retten i Kolding. Udskrift af dombogen DOM. Afsagt den 3. marts 2014 i sag nr.

B der afgik ved døden den 18. juni Retten i Kolding. Udskrift af dombogen DOM. Afsagt den 3. marts 2014 i sag nr. Retten i Kolding Udskrift af dombogen DOM fsagt den 3. marts 2014 i sag nr. BS 2-1452/2013: (ved advok Palle Viuff, Fredericia) mod Pientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg (ved Karnrneradvoken

Læs mere

UDSKRIFT DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET

UDSKRIFT DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET Kammeradvokaten v/adv. Benedicte Galbo Vimmelskaftet 47 1161 København K J. nr. 24-2276 UDSKRIFT af DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET DOM afsagt den 4. september 2003 af Vestre Landsrets 15. afdeling (dommerne

Læs mere

RETTEN I ODENSE - 5.afdeling

RETTEN I ODENSE - 5.afdeling RETTEN I ODENSE - 5.afdeling Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 8. september 2015 i sag nr. BS 5- /2012: P mod GF Forsikring A/S Jernbanevej 65 5210 Odense NV Sagens baggrund og parternes påstande Sagen

Læs mere

Reduktion i godtgørelse og erstatning som følge af mellemkommende død.

Reduktion i godtgørelse og erstatning som følge af mellemkommende død. Reduktion i godtgørelse og erstatning som følge af mellemkommende død. (Årsberetning 2005) Mellemkommende død er et erstatningsretligt begreb, der medfører, at den skadelidtes erstatnings-og godtgørelseskrav

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 12. april 2012

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 12. april 2012 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 12. april 2012 Sag 103/2010 (1. afdeling) A (advokat Joan Vollertsen) mod Patientskadeankenævnet (kammeradvokaten ved advokat Mikkel Holm Nielsen) I tidligere instans

Læs mere

RETTEN I ESBJERG. Udskrift af dombogen DOM. Afsagt den 6. marts 2018 i sag nr. BS /2016:

RETTEN I ESBJERG. Udskrift af dombogen DOM. Afsagt den 6. marts 2018 i sag nr. BS /2016: RETTEN I ESBJERG Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 6. marts 2018 i sag nr. BS 50-752/2016: mod Ankenævnet for Patienterstatningen Patientombuddet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes

Læs mere

RETTEN I ODENSE - 8.afdeling

RETTEN I ODENSE - 8.afdeling RETTEN I ODENSE - 8.afdeling Udskrift af dombogen DOM fsagt den 20. august 2018 i sag nr. BS 8-1776/2016: mod nkenævnet for Patienterstatningen Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes

Læs mere

RETTEN I ESBJERG DOM

RETTEN I ESBJERG DOM RETTEN I ESBJERG DOM afsagt den 27. februar 2019 Sag BS-1541/2016-ESB (advokat Charlotte Gransøe) mod A Ankenævnet for Patienterstatningen (Kammeradvokaten v/ advokat Anders Bang Mønster Hansen v/ advokatfuldmægtig

Læs mere

Sagen vedrører, om sagsøger er berettiget til forsikringsdækning efter reglerne om feriekompensation.

Sagen vedrører, om sagsøger er berettiget til forsikringsdækning efter reglerne om feriekompensation. Retten i Lyngby Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 10. juli 2017 i sag nr. BS 114-1726/2016: mod Popermo Forsikring g/s C.F. Tietgens Boulevard 38 5220 Odense SØ Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø

En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø Erhvervsjuridisk Tidsskrift 2012.251 En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø Af Steffen Pihlblad, direktør for Voldgiftsinstituttet (Resumé) I artiklen

Læs mere

Retten i Herning. Udskrift af dombogen DOM. Afsagt den 20. februar 2014 i sag nr. BS 3-115/2012:

Retten i Herning. Udskrift af dombogen DOM. Afsagt den 20. februar 2014 i sag nr. BS 3-115/2012: Retten i Herning Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 20. februar 2014 i sag nr. BS 3-115/2012: A mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes påstande Denne

Læs mere

D O M. afsagt den 24. maj 2017 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Jens Hartig Danielsen, Esben Hvam og Anne Knie Andresen (kst.

D O M. afsagt den 24. maj 2017 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Jens Hartig Danielsen, Esben Hvam og Anne Knie Andresen (kst. D O M afsagt den 24. maj 2017 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Jens Hartig Danielsen, Esben Hvam og Anne Knie Andresen (kst.)) i ankesag V.L. B 0756 16 A (advokatfuldmægtig Ida Grelk, Aarhus)

Læs mere

Under denne sag, der er anlagt den 22. august 2014, har Fagligt Fælles Forbund (3F) som mandatar for endeligt nedlagt følgende påstande:

Under denne sag, der er anlagt den 22. august 2014, har Fagligt Fælles Forbund (3F) som mandatar for endeligt nedlagt følgende påstande: Retten i Hillerød Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 19. december 2016 i sag nr. BS 45-983/2014: Fagligt Fælles Forbund (3F) som mandatar for mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten v/ Parternes påstande Under

Læs mere

Ankenævnet for Patienterstatningen

Ankenævnet for Patienterstatningen Ankenævnet for Patienterstatningen Ændring til skade for klager (2014) Denne artikel forklarer, hvorfor en patient kan risikere at få en afgørelse fra Patientskadeankenævnet, hvor en tidligere tilkendt

Læs mere