Titel: Teknisk anvisning for prøvetagning af jordvand i landovervågningsoplandene L-01

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Titel: Teknisk anvisning for prøvetagning af jordvand i landovervågningsoplandene L-01"

Transkript

1 Titel: Teknisk anvisning for prøvetagning af jordvand i landovervågningsoplandene Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Gitte Blicher-Mathiesen, Helle Holm, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: L-01 Version: 2.4 Oprettet: Gyldig fra: Sider: 26 Sidst ændret: G-03. Teknisk anvisning for pejleprogram 0 Indhold 1 Indledning Metode Tid, sted og periode Udstyr Jordvandsstationens udformning Krav til jordvandsstationernes funktion Opsamlingssystemet Udstyr til tømning af flasker og påsætning af vakuum Procedure Procedure for tilsyn og udtagning af prøven Måling af restvakuum og tømning af slanger fra sugecellerne Håndtering af prøven Pejling af grundvandsstanden Vedligehold af instrumenter Tjek af vakuumflaskerne Multikoblingssystemet Tjek af jordvandsstationernes funktion Registrering af kørespor, maskinudstyr og bedømmelse af afgrødevækst Maskiner og metoder anvendt ved tildeling af gødning og pesticider16 3 Databehandling og kvalitetssikring Referencer Bilag Bilag 1. Oversigt over multikoblingssystemet til udtagning af jordvandsprøver Bilag 2a. Volumen/restvakuum feltskema Bilag 2b. Indberetningsskema for restvakuum og opsamlet volumen for sugeceller Bilag 3. Pejleskema LOOP grundvand Bilag 4. Udstyrsliste for prøvetagning af jordvand Bilag 5. Rekvisition fra laboratoriet til jordvandsprøver Bilag 6. Registrering af kørespor mm Oversigt over versionsændringer... 28

2 1 1 Indledning Jordvandsmålingerne anvendes til: Opgørelse af udviklingstendenser for næringsstofindhold i rodzonevand Opgørelse af næringsstofudvaskning fra rodzonen ved at koble koncentrationsmålingerne til en modelberegnet vandafstrømning (perkolation) Opgørelse af årsagssammenhæng mellem landbrugspraksis og tab af næringsstoffer gennem rodzonen Udvikling af empiriske modeller og kalibrering af dynamiske modeller, med henblik på opskalering

3 2 2 Metode 2.1 Tid, sted og periode I hvert landovervågningsopland er der anlagt 4-8 jordvandsstationer. En jordvandsprøve består af vand opsamlet fra det tidspunkt, hvor der sættes vakuum på systemet umiddelbart efter forrige prøvetagning til næste prøvetagningsdag. Prøvetagningsperioden skal være 7 dage, såfremt der er vand i jorden. Det vil sige, at der skal udtages prøver én gang hver uge i afstrømningsperioden (september til juni). Vandmætning og udtørring af jorderne varierer på de forskellige jordtyper og under forskellige klimaforhold de enkelte år. Det er således ikke sikkert, at der kan udtages prøver i hele denne periode, og den ansvarshavende for prøvetagningen skal derfor selv undersøge og vurdere, hvornår afstrømningen starter og slutter. I sommerperioden fra 1. juni til 1. september skal der udtages prøver én gang hver måned, såfremt dette er muligt. På vandede arealer skal der tages prøver hver uge. Den ansvarshavende for prøvetagningen skal selv vurdere, om det er muligt at udtage prøver i sommerperioden. 2.2 Udstyr Jordvandsstationens udformning Jordvandsstationerne er etableret med 10 sugeceller placeret under rodzonen i ca cm dybde. Cellerne er fordelt i strenge - et V-formet mønster inden for et areal af ca. 100 m 2 (figur 1). Et antal af 10 sugeceller pr. station er valgt på baggrund af erfaringer mht. variationer i jordvandets nitratindhold (Djuurhus, 1990). Figur 1. Principskitse for kombineret jordvands- og grundvandsstation (DGU, 1989)

4 3 Sugecellerne består af teflonceller af PRENART-typen. Teflonceller findes med 3 porestørrelser som angivet ved (fabrikantens angivelse): Porestørrelse Porediameter m Bobletryk bar Lille 2,6 3,2 0,9 1,1 Medium 4,1 5,8 0,5 0,7 Stor 7,2 9,6 0,3 0,4 På de grovsandede jorde er der anvendt celler med lille porestørrelse, mens der på de tættere lerjorde er anvendt celler med stor porestørrelse. Cellerne er installeret således, at de ligger uden for det område, der er direkte påvirket af opgravningen. Cellerne er placeret i et spydstik skråt ind fra udgravningen, og cellerne er pakket med en opslemning af kvartsmel (figur 2). Ved den oprindelige installering var spyddets diameter nøjagtig lig cellens diameter. Figur 2. Principskitse over etableringsprocedure for sugecellerne (DGU, 1989) Ved den senere vurdering af jordvandsstationernes funktion blev det fundet, at en del af cellerne ikke var i stand til at opsamle tilstrækkelige vandmængder, selvom cellerne kunne opretholde vakuum (Grant og Blicher- Mathiesen 1990). Det blev vurderet, at dette skyldtes manglende kontakt mellem jord og sugecelle eller modstand mod vandets bevægelse i jorden. Dette fænomen var særlig udtalt på de lerede jorde. En del af cellerne blev derfor lagt om. En bedre kontakt mellem jord og sugecelle blev sikret ved, at der blev boret et hul, som var et par mm større end cellens diameter. Herefter blev hullet fyldt op med en opslemning af kvartsmel og sugecellen placeret i denne opslemning i ønsket dybde. Herved sikredes, at der også var kvartsmel på siderne af cellerne.

5 Krav til jordvandsstationernes funktion I forbindelse med retablering af jordvandsstationerne blev der opstillet følgende krav til jordvandsstationernes funktion i perioder med afstrømning (Grant og Blicher-Mathiesen, 1990): En jordvandsstation etableret med 10 sugeceller skal bestå af mindst 7 funktionsdygtige celler. En sugecelle skal, for at kunne betegnes som funktionsdygtig, kunne opretholde vakuum fra den dag, den påsættes og til prøven udtages, dog under forudsætning af at jorden indeholder vand nok til, at cellen kan opsuge vand; kunne yde det prøvevolumen, som er nødvendigt til en fællesprøve (40-50 ml). Fra hver celle skal kunne udtages samme volumen til fællesprøven. Ved begyndende afstrømning fra rodzonen vil cellerne starte med at opsamle vand en efter en, og tilsvarende ved afstrømningens ophør vil cellerne falde ud en efter en. Under disse forhold må prøvetageren vurdere, om der er basis for en prøvetagning. I de fleste tilfælde vil der i disse perioder ikke beregnes vandafstrømning fra rodzonen, hvorfor antallet af celler er mindre kritisk. Der skal dog som minimum være vand i 5 flasker, før der udtages en fællesprøve i disse perioder. Uden for afstrømningsperioderne vil ovennævnte krav ikke være opfyldt, og der udtages ikke prøver Opsamlingssystemet Fra toppen af hver sugecelle udgår en teflonslange. I den udgravede gang (figur 2) er teflonslangen via et T-stykke forbundet til 2 tynde plastslanger, der er ført gennem jorden til en samlebrønd (en isoleret kasse) ved jordoverfladen. For at beskytte slangerne er disse fra T-stykket til jordoverfladen omsluttet af et PVC-rør, mens teflonslangen fra cellen til T-stykket er beskyttet af en bøjelig slange. Den ene af slangerne, der går til jordoverfladen, er forbundet til en opsamlingsflaske (1 l), hvorpå der kan påsættes vakuum (slange A). Ved påsætning af vakuum suges vandet fra jorden via sugecellen til opsamlingsflasken. Den anden slange (slange B) er en udluftningsslange, som muliggør gennemluftning af systemet og herved fuldstændig tømning af slangen.

6 5 Figur 3. Opbygning af en jordvandsstation A. Slange til påsætning af vakuum B. Udluftningsslange Udstyr til tømning af flasker og påsætning af vakuum Tømning af opsamlingsflasker og påsætning af vakuum kan ske for én flaske ad gangen ved opsamlingsbrønden. Alternativt kan der anvendes et multikoblingssystem, som muliggør at alle flasker kan tages samlet op fra brønden, hvorefter der kan arbejdes videre med flaskerne f.eks. henne ved bilen. Multikoblingssystemet Multikoblingssystemet er vist skematisk i figur 4, mens fotos af systemet er vist i bilag 1. Ved dette system er opsamlingsflaskerne placeret i et stativ, som er tilpasset den isolerede opsamlingskasse. Opsamlingsflaskerne er forbundet til sugecellerne via en 10-vejs kobling. Ved hjælp af denne kobling kan slangerne fra sugecellerne afmonteres samlet fra opsamlingsflaskerne, og stativet med alle 10 flasker kan dermed løftes op af kassen på en gang (bilag 1a). Til påsætning af vakuum kan der yderligere påmonteres et sæt vakuumkoblinger, f.eks. 2 stk. 6-vejskoblinger. Herved kan der sættes vakuum på 5 flasker ad gangen. Den 6. (frie) udgang på koblingerne er beregnet til tilslutning af vakuumpumpe (figur 4).

7 6 Figur 4. Skematisk oversigt over multikoblingssystemet 2.3 Procedure I landovervågningen anvendes en kontinuert vakuumteknik til udtagning af prøver (Beier, et al., 1989), det vil sige at der påsættes vakuum umiddelbart efter forrige prøvetagning, og sugecellen står med vakuum indtil næste prøvetagning. Begyndelsesvakuum skal være maksimalt -0,7 bar. Det skal ved hver station undersøges, om et mindre vakuum kan give tilstrækkelig vand i løbet af en 7-dages periode. Hvis det viser sig at være tilfældet, skal der anvendes et mindre vakuum, hvilket har den fordel, at jordens hydrauliske egenskaber påvirkes i mindre grad. For at kunne holde kontrol med sugecellernes funktion måles ved hver prøvetagning de opsamlede vandmængder og restvakuum på de enkelte sugeceller. Herefter udtages en delprøve fra hver celle inden for sugecellefeltet til en fællesprøve. Proceduren er beskrevet nedenfor:

8 Procedure for tilsyn og udtagning af prøven Eksempel på det udstyr, prøvetageren skal have med i felten, er vist i bilag 4. Tilsyn Ved hvert tilsyn skal prøvetageren være opmærksom på afvigelser omkring jordvandsfeltet sammenlignet med den mark, som det ligger i; herunder om der forekommer markskel eller forager hen over jordvandsfeltet, og om der er forandringer som følge af gødskning/sprøjtning. Sådanne forhold skrives ind i en logbog og dokumenteres evt. ved fotos Måling af restvakuum og tømning af slanger fra sugecellerne Uden anvendelse af multikoblingssystem Restvakuum måles for de enkelte celler og noteres i volumen/restvakuumskema vedlagt som bilag 2. Der påsættes atter vakuum på max. 0,7 bar på cellerne med vakuumpumpe og evt. pressostat, og der åbnes for udluftningsslangerne (slange B, jf. figur 3), således at vand, der befinder sig i slangerne, tømmes ned i opsamlingsflaskerne. Dette er nødvendigt, idet vandet i slangerne stammer fra den netop afsluttede vakuumperiode. Ved anvendelse af multikoblingssystem Vakuumpumpen tilsluttes den frie udgang på "vakuumkoblingerne" (de to 6-vejskoblinger). Denne udgang åbnes, og restvakuum måles for hver enkelte flaske ved derefter at åbne én slangeklemme (nr. 1) ad gangen. Bemærk, at for hver enkelte flaske udlignes vakuum ved afmontering af pumpe/manometer, inden restvakuum for næste flaske måles. Nyt vakuum på max. 0,7 bar påsættes. Klemmerne (slangeklemme nr. 1, figur 4) på "vakuumkoblingerne" lukkes, mens vakuumpumpen stadig er tilsluttet, men slukket. Udluftningsslangerne åbnes (via slangeklemmer nr. 3), og systemet tømmes for vand. Der går typisk minutter, inden al vand er løbet fra. Luk alle klemmer (nr. 3) på udluftningsslangerne. Luk alle klemmer (nr. 2) ved 10-vejskoblingen. Adskil koblingen ved at løsne to fingerskruer (se billede c i bilag 1). Løft flaskestativet op og tag det evt. med til bilen. Registrering af den opsamlede vandmængde Den opsamlede vandmængde fra hver sugecelle måles og noteres i volumen-/restvakuumskema (se bilag 2a) eller i logbog. Endvidere noteres, hvis der er noget unormalt ved vandprøverne, f.eks. hvis prøven fra en af flaskerne er gullig, uklar eller lignende. Udtagning af fællesprøve og prioritering af analyser Der udtages en delprøve fra hver celle i jordvandsstationen til en fællesprøve efter følgende princip:

9 8 Der skal tages samme mængde vand fra hver celle, som samles til en blandingsprøve. Der skal så vidt muligt tages 40 ml vand pr celle, dog kan der nødtvungent accepteres mindre mængder ned til ml, f.eks. i perioder med begyndende eller afsluttende afstrømning. Der skal som minimum udtages vand fra 7 celler, dog i perioder med begyndende eller afsluttende afstrømning kan en fællesprøve fra 5 celler accepteres. Overskydende vandmængde eller vand fra celler, der ikke opfylder de stillede krav til mængder, bortkastes. Størrelsen af fællesprøven og antallet af delprøver noteres på jordvandsrekvisition fra laboratoriet, se bilag 5. Der foretages ikke filtrering i felten (prøverne har allerede stået i opsamlingsbrønden i op til 7 dage, hvorfor omgående filtrering ikke er relevant). Efter tømning sættes opsamlingsflaskerne tilbage i stativet/opsamlingskassen, idet de samme flasker anvendes fra gang til gang. Der skal ikke skylles mellem prøvetagninger. Ved små prøvemængder af jordvand gælder følgende prioritering af analyse: NO 3+NO 2-N, PO 4-P ufiltreret, total N, PO 4-P filtreret, NH 4-N. Prioriteret rækkefølge ved udvidet analyse af jordvand udgør: total P, K, total Fe, SO 4, Cl, ledningsevne, ph. Jordvand, specielt fra stærkt humusholdige jorde, kan være farvede. Ved de spektrofotometriske analysemetoder bør det påses, at der foretages korrektion for eventuelt farvede prøver ved at måle prøvens egen absorption, der fremkommer ved at blande prøve og samtlige reagenser undtagen farvereagenset. NB. Renpumpning I de perioder, hvor der ikke udtages vandprøver hver uge, renpumpes ugen før prøvetagning. Der påsættes nyt vakuum (-0,7 bar), og udluftningsslangen åbnes, så det vand, der befinder sig i slangen, suges igennem systemet til opsamlingsflasken. Herefter tømmes flaskerne, og de påsættes nyt vakuum. Der udfyldes ingen skemaer.

10 9 Påsætning af nyt vakuum Påsætning af vakuum kan ske, ved at der sættes vakuum på max 0,7 bar på en flaske ad gangen. Ved anvendelse af multikoblingssystemet følges nedenstående fremgangsmåde: Alle klemmer (nr. 1) på "vakuumkoblingerne" åbnes igen, og der påsættes nyt vakuum på max. 0,7 bar, hvorefter klemmerne lukkes igen. Flaskestativet placeres igen i den isolerede opsamlingskasse og 10- vejskoblingen samles. Alle klemmer (nr. 2) ved 10-vejskoblingen åbnes, så vandet på ny kan løbe til flaskerne. Samlebrønden aflåses Samlebrønden holdes forsvarligt lukket og aflåst. I tilfælde af frost Hvis prøverne i opsamlingsflaskerne er frosne, og der er tale om lettere frost, kan prøverne tøs op. Ved stærkere og længerevarende frost udtages ikke prøver Håndtering af prøven Prøveemballage, forsendelse af prøver samt forbehandling skal ske i henhold til Referencelaboratoriets datablade og aftaler med laboratorierne. Prøverne stilles på køl indtil aflevering på laboratoriet. Nedfrysning må ikke forekomme, inden prøven afleveres til laboratoriet. Filtrering af prøver til analyse af opløste fraktioner skal foretages i laboratoriet (og ikke i felten) Pejling af grundvandsstanden Ved hvert tilsyn foretages en pejling af grundvandsstanden i hvert af de tilknyttede pejlerør ved opsamlingsbrønden. Pejleresultatet noteres på pejleskemaet (bilag 3). Sammenlign resultatet med forrige måling for at opdage evt. aflæsningsfejl. Noter desuden på pejleskema, hvis der har været kraftig nedbør. Der henvises i øvrigt til Teknisk Anvisning for pejling af grundvandsstand under Grundvandsprogrammet. 2.4 Vedligehold af instrumenter Tjek af vakuumflaskerne Som beskrevet ovenfor anvendes de samme opsamlingsflasker fra gang til gang, og der skylles ikke mellem prøvetagninger. Dog skal opsamlingsfla-

11 10 skerne udskiftes med mellemrum for at undgå opbygning af bakterievækst. Flaskerne skal som minimum udskiftes en gang årligt ved afstrømningsperiodens start. Det skal endvidere ved hvert tilsyn tjekkes, at der ikke opstår synlige urenheder, såsom bakteriebelægninger m.v. I så fald skal flaskerne skiftes. De nye flasker skal være rengjorte og syreskyllede Multikoblingssystemet 10-vejskoblingens studser smøres med ganske lidt vakuumfedt (evt. Prenart) i tilfælde, hvor vakuum ikke kan opretholdes. Undgå at prøver kontamineres Tjek af jordvandsstationernes funktion Jordvandsstationernes funktion tjekkes ved hvert tilsyn. Hertil anvendes registreringer af restvakuum og opsamlede vandmængder efter nedenstående retningslinjer: Manglende vakuum Hvis det igennem en periode har vist sig, at en sugecelle ikke kan opretholde vakuum, og såfremt et vakuumtab ikke skyldes, at der er opsamlet stor vandmængde, skal det undersøges, om alle slangeklemmer, evt. slangebøsninger og pakninger i skruelåg m.v. er tætte. Der anbefales en udskiftning af pakninger i låg i tilfælde, hvor vakuum ikke kan opretholdes. Hvis dette ikke hjælper, må utætheden ligge i den nedgravede del af sugecellesystemet, og der vil være behov for omlægning af sugecellen (se afsnit 2.2.1). Endvidere anbefales det, at de 2 slanger, der går til opsamlingsflasken, holdes sammen med et bånd, således at de ikke dingler for meget. Manglende udligning af vakuum. Ved åbning af udluftningsslangen skal vakuum udlignes. Hvis dette ikke sker, må slangesystemet være tilstoppet, eller der kan være sket sammenfald af slangerne. Tjek den synlige del af teflonslangerne, idet der kan sætte sig små kalkagtige propper. Hvis dette er tilfældet, kan man udskifte et stykke af slangen og tjekke om vakuum herefter kan udlignes, og om vandet kan løbe, forudsat at der er vand i jorden. Hvis en sådan udskiftning af slangen og gentagen påsætning af vakuum ikke afhjælper dette problem, må sugecellen antages at være gået ud af funktion. I så fald vil kun omlægning af cellen afhjælpe problemet (se afsnit 2.2.1).

12 11 Manglende vandoptagelse ved tilfredsstillende vakuum. Hvis en celle er i stand til at opretholde vakuum, og der ikke er tegn på tilstopning af slangen, men der alligevel ikke kan opsamles vand, er der grund til at tro, at der ikke er jordkontakt til sugecellen. I så fald vil kun omlægning af cellen afhjælpe problemet (se afsnit 2.2.1). 2.5 Registrering af kørespor, maskinudstyr og bedømmelse af afgrødevækst Er der forager, uregelmæssige kørespor eller andre afvigelser omkring sugecellefeltet, er der risiko for, at en del af afgrøden er påvirket af øget færdsel eller får enten for meget eller for lidt gødning og/eller pesticidbehandling. Hvis der ses tydelige farveforskelle på afgrøden omkring sugecellefeltet i forhold til den øvrige mark, kan det tyde på overlap eller mangel på gødning. Hvis der er pletvise farveforskelle, kan det være inhomogenitet i husdyrgødningstilførsel. Disse påvirkninger kan have en effekt på indholdet af N og P i det opsamlede jordvand, som derved ikke er repræsentativt for hele marken. For at dokumentere om denne risiko er til stede, skal der hvert år foretages en kortlægning af køresporenes placering i forhold til sugecellerne, afgrødevæksten ved sugecellefelter i forhold til marken i øvrigt, de maskiner og metoder, der anvendes ved tildeling af gødning/pesticider Nedenfor fremgår hvilke aktiviteter, der skal gennemføres og kortlægges ved brug af bilag 6: Opmåling af kørespor Køresporenes placering skal opmåles i forhold til markskel ved sugecellefeltet. Desuden skal afstanden mellem to kørespor opmåles. Afstanden måles på et georefereret mosaikdronebillede, ortofoto fra det pågældende år i GIS (se nedenfor) eller eventuelt i felten ved brug af målebånd og/eller GPS. Opmålingen sker i begyndelsen af afgrødens udvikling. Opmålingen skrives ind i bilag 6 og indtegnes på mosaikdronebilledet eller ortofotoet i GIS og leveres med bilag 6.

13 12 Billeddokumentation af afgrødevæksten Der skal foretages en visuel vurdering af afgrødens tæthed og farve hen over sugecellefeltet i forhold til den øvrige mark og tages billeder fra terræn. Den visuelle vurdering skal baseres på, om det ligner, at afgrøden over sugecellefeltet har modtaget en anden gødningsmængde, enten mere eller mindre, end den resterende del af marken har. Den visuelle vurdering skal ske tre gange i vækstperioden fra april til juli. Ved hver vurdering skal der også tages billeder fra terræn. Billederne sendes med bilag 6. Vurderingen skrives i tabel 1 på bilag 6. Ved uens vækst over sugecellefeltet noteres også i tabel 1 (bilag 6) af hvilke billeder, det fremgår. Desuden skal der registreres i tabellen i bilag 6, om afgrøden er påvirket af atypiske vejrforhold som ekstrem tørke eller nedbør, eller om afgrøden er påvirket af insektangreb eller svampevækst, se eksempel i figur 5a og 5b. Figur 5a. Eksempel på tørkeramt afgrøde med gullige blade og lav vækst (billede fra Figur 5b. Eksempel på skadedyrsramt afgrøde (billede fra Mosaikbillede fra drone Der skal tages et sammenhængende billede med drone (mosaikdronebillede) af hele marken, og billedet skal være georefereret. Det anbefales, at der flyves med autopilot, hvor dronen selv letter og følger en forud fastlagt rute og lander igen, hvor den lettede. Derved skal der kun én gang planlægges en flyverute pr. mark, som kan genbruges de efterfølgende gange. Flyvehøjden angives til 75 meters højde over terræn, dog må pixelopløsningen ikke være mindre end 2 cm, og overlappet mellem billederne skal være på ca. 70%. Ved at flyve med en drone med indbygget RTK (Real-time kinematic positioning) vil der kunne opnås en præcision på 2 centimeter vertikalt og 1 centimeter horisontalt uden at udlægge ground control points.

14 13 Hvis dronen ikke har indbygget RTK-system, så er det nødvendigt at fastlægge ground control points på marken for efterfølgende at kunne georeferere billedet. Disse ground control points kan være faste punkter i landskabet som elmaster, vejkryds, hushjørner og lignende, som skal kunne ses på mosaikbilledet. Hvis der ikke er oplagte faste punkter i landskabet, skal der udlægges ground control points såsom hvide plader, som måles ind med DGPS og som skal kunne ses på dronebilledet. Der skal være minimum fire punkter af den ene eller anden slags, men jo flere punkter, jo lettere og hurtigere er det at georeferere billedet nøjagtigt efterfølgende. Punkterne skal være så langt fra hinanden som muligt og ligge i forskellige hjørner af marken for at kunne binde billedets hjørner rigtigt fast. Stilbilleder taget med drone Ud over mosaikbilledet af hele marken, skal der også tages enkeltbilleder af afgrøden over sugecellefeltet med dronen. Nedenfor er angivet kravene til disse billeder. Et lodret billede fra 30 meters højde over sugecellefeltet og målebrøden Et skråbillede af marken taget parallelt med køresporene i en højde på 30 meter. Det er vigtigt, at hele sugecellefeltet kan ses og er centralt i billedet Et skråbillede af marken taget vinkelret på køresporene i en højde på 30 meter. Det er vigtigt at hele sugecellefeltet kan ses og er centralt i billedet. Ved uens vækst henover sugecellefeltet noteres i bilag 6 tabel 1, af hvilke billeder det fremgår. Billederne taget med dronen skal så vidt muligt undgå at have skygger fra drivende skyer som vist på figur 6. Det er op til dronepiloten selv at afgøre, hvor stor en vindstyrke dronen kan flyves i. Figur 6. Billede af skygger fra drivende skyer som skygger for afgrødens vækst

15 14 Frekvensen af optagelse med drone (både mosaikbilleder og stilbilleder) afhænger af afgrøden på marken. I tabel 1 er der angivet hvornår og hvor ofte, der skal tages billede med dronen for at få dækket afgrødevæksten. Det er dog vigtigt, at afgrøden er vokset frem, når der skal tages billeder, og derfor er der en fleksibilitet i valg af datoer for dronebillederne, således at det kan passes ind efter væksten det pågældende år. Tabel 1. Frekvensen af optagelse af dronebilleder alt afhængig af afgrøden. Afgrøde 1. dronebillede 2. dronebillede Majs Kartofler Vinteraps Vårraps Medio juni-slut juli Medio juni-slut juli April April Vårkorn Primo maj Primo juli Vintersæd Primo maj Primo juli Græs Roer Skov Maj-juni Medio juni-slut juli Medio maj Samlet visuel vurdering I bilag 6 tabel 2 beskrives den samlede vurdering af, om der er tegn på afvigende afgrødevækst i sugecellefeltet. I tabel 2 og 4 skriver der ind, som afgrøden generelt har været ramt og påvirket af vejrlige forhold eller skadedyrs angreb. I den samlede vurdering af risikoen for gødskningsoverlap ved sugecellefeltet, skal også udarbejdes et billede, f.eks. i et GIS-program, hvor mosaikbilledet er baggrunden, hvor sugecellerne er vist, og hvor der er angivet afstand mellem kørespor og bredden af sprøjteudstyr. Desuden skal det være markeret på billedet, hvis og hvor der er risiko for over- eller underdosering af gødskning og/eller pesticider. I figur 7 og 8 er vist et eksempel på, hvordan sådan et billede kan se ud, hvor der er markeret med skravering hvor der er risiko for at afgrøden for dobbelt gødning.

16 15 Figur 7. Eksempel på hvordan afstand mellem kørespor, bredden på sprøjtemaskinerne og et overlap i gødning kan tegnes ind på et ortofoto. Den sorte streg angiver bredden fra markskel til det første kørespor. Afstanden er målt til midten af køresporet. De røde og blå streger angiver bredden på sprøjtebommen. Det skraverede område mellem den stiplede blå og stiplede røde streg angiver det område, hvor der er risiko over gødskningsoverlap. De gule prikker er placeringen af sugecellerne. Billedet er modificeret fra originalen fra Else N Sørensen, Miljøstyrelsen. Figur 8. Andet eksempel på hvordan afstand mellem kørespor, bredden på sprøj-

17 16 temaskinerne og et overlap i gødning kan tegnes ind på et ortofoto. De røde streger angiver den halve bredde af sprøjtebommen fra midten af køresporene. Den grønne streg angiver den fulde bredde af sprøjtebommen oplyst fra lodsejer i interviewundersøgelsen. Arealet omkranset af blå prikker angiver et område, hvor der er risiko for dobbelt gødskning. De gule prikker er placeringen af sugecellerne. De sorte streger er markafgrænsningen. Billedet er fra Christian F. Andersen, Miljøstyrelsen. Hvis der ikke er et mosaikbillede til rådighed, anvendes et ortofoto fra det pågældende år som baggrund; hvis kørespor ikke kan ses, må de tegnes ind. Navngivning og format af billedmateriale Det er vigtig, at billederne navngives, så det er let at finde frem til billeder fra de enkelte stationer, og at navnet på billedet fortæller, hvilket slags billede det er. Billeder skal navngives med LOOP nummer, stationsnummer, dato og med angivelse af højde og vinkel, hvis det er et dronebillede. Et billede taget med drone i 30 meters højde vinkelret på jorden den 4. juni ved station 2 i LOOP1 i 2018 navngives som: LOOP1_st102_ _30m_vinkelret. Er billedet derimod et mosaik dronebillede kobles dette også på til slut i navnet, LOOP1_st102_ _mosaik. Er billedet taget med et håndholdt kamera, navngives billedet LOOP1_st102_ Det georefererede og målfaste mosaik-dronebillede skal leveres i TIFformat, mens de øvrige billeder leveres i enten JPEG- eller PNG-format. Leveringen af dronebillederne kan ske via Statens IT s Filkasse eller en FTPserver. Billedet med indtegning af køresporsbredde, eventuelt gødningsoverlap og sugecellerne skal navngives efter stationsnavn og år. Maskiner og metoder anvendt ved tildeling af gødning og pesticider Kortlægning af det udstyr og de metoder, der anvendes ved tildeling af henholdsvis handelsgødning, husdyrgødning og pesticider foretages ved hjælp af bilag 6 afsnit 6.4 og Databehandling og kvalitetssikring Resultater af kemianalyser indberettes i STOQ, hvorfra der dagligt sker overførsel til jordvand i ODA. Data kvalitetssikres i overensstemmelse med datateknisk anvisning DL02. Pejledata indberettes i Jupiter.

18 17 Data for restvakuum og opsamlede volumener fra sugeceller indberettes hvert år på Excel regneark og fremsendes elektronisk til Institut for Bioscience (bilag 2b) Eventuelle informationer om jordvandsfeltet føres ind i bemærkningsfeltet i tabel 6.3 i bilag 6.

19 18 4 Referencer Beier C., Butts N., von Freiesleben N.E., Høgh Jensen K. og Rasmussen C. (1989): Monitoring of Soil Water Chemistry and Ian Fluxes in Forests, p I Methods for Integrated Monitoring in the Nordic Countries. Nordisk Minister Råd, Nord 1989:68. DGU (1989 a): Vandmiljøplanenes overvågningsprogram. Landovervågningsoplande LOOP 1 Højvads Rende. Etableringsrapport for jordvandsstationer og grundvandsstationer. Intern Rapport nr. 49. DGU (1989 b): Vandmiljøplanens overvågningsprogram. Landovervågningsoplande LOOP 2 Odder Bæk. Etableringsrapport f or jordvandsstationer og grundvandsstationer. Intern rapport nr. 50. DGU (1989 c): Vandmiljøplanens overvågningsprogram. Landovervågningsoplande LOOP 3 Horndrup Bæk. Etableringsrapport for jordvandsstationer og grundvandsstationer. Intern Rapport nr.51. DGU (1989 d): Vandmi1jøplanens overvågningsprogram. Landovervågningsoplande LOOP 4 Liliebæk. Etableringsrapport for jordvandsstationer og grundvandsstationer. Intern Rapport nr 52. DGU (1989 e): Vandmiljøplanens overvågningsprogram. Landovervågningsoplande LOOP 5 Barslund Bæk. Etableringsrapport for jordvandsstationer og grundvandsstationer. Intern Rapport nr. 53. DGU (1989 f): Vandmiljøplanens overvågningsprogram. Landovervågningsoplande LOOP 6 Bolbro Bæk. Etableringsrapport for jordvandsstationer og grundvandsstationer. Intern Rapport nr 54. Djurhuus J. (1990): Sammenligning af nitrat i jordvand udtaget ved sugekopper og ekstraheret fra jordprøver. Tidsskr. for Plante- avl 94, Grant R. og Blicher-Mathiesen G. (1990): Udtagning af jordvandsprøver. Sugecellernes funktion. d d

20 19 5 Bilag Bilag 1. Oversigt over multikoblingssystemet til udtagning af jordvandsprøver. a. Stativ med 10 opsamlingsflasker og vakuumpumpe b. 6-vejskobling til vakuum 5 tilgange - 1 til hver sin opsamlingsflaske + 1 fri udgang

21 20 c. Samlet 10-vejskobling. Slanger i øverste halvdel er forbundet til opsamlingsflasker. Slanger i nederste halvdel er forbundet til tensiometre d. 10-vejs koblingen frakoblet Her ses den halvdel, der er forbundet til tensiometre e. 10-vejs koblingen frakoblet Her ses den halvdel, der er forbundet til opsamlingsflasker

22 21 Bilag 2a. Volumen/restvakuum feltskema Tensiometerfelt nr: Stationsnavn: Vakuumperiode: dage Dato: Prøvetager: Tensiometer Vakuum Volumen I alt Nr Rest Nyt ml ml Udtaget til analyse Bemærkninger

23 22 Bilag 2b. Indberetningsskema for restvakuum og opsamlet volumen for sugeceller download fil fra hjemmesiden Format på cellerne i indberetningsskemaet Felt Format Enhed Station Heltal trecifret År Heltal, yyyy Dato Dato, dd-mm-yyyy Celle 1-10 vakuum Decimaltal med to decimaler, komma er decimalseparator Angives i bar (positivt tal) Celle 1-10 volumen Heltal Angives i ml Bemærkning tekst

24 23 Bilag 3. Pejleskema LOOP grundvand (eksempel Højvads Rende - LOOP 1) Dato: Initialer: Målepunkt: Overkant af pejlerør Stationsnavn Stationsnummer Pejling / Meter under målepunkt Egelund (DGU-nr ) Egelund (DGU-nr ) Egelund (DGU-nr ) Kragsminde (DGU-nr ).. Bemærkning.

25 24 Bilag 4. Udstyrsliste for prøvetagning af jordvand (eksempel) Nøgle til stationer Køletaske og -elementer Vakuumpumpe, evt. inklusiv pressostat Ekstra batteri til pumpe Vandstandspejler Prøveflaske til fællesprøve Rene syreskyllede 1 l vakuumflasker (flasker i reserve eller til årlig generel udskiftning) 50 ml måleglas til opmåling af delprøver 25 ml måleglas til opmåling af delprøver ved lille prøvemængde Vandpumpetang evt. at løsne låg på vakuumflasker Pejleskemaer Tryk-/volumenskemaer (eller logbog) Rekvisitioner Nummerlabels til fællesprøver Bilag 5. Rekvisition fra laboratoriet til jordvandsprøver (vedlagt)

26 25 Bilag 6. Registrering af kørespor mm. Oplandsnr: Stationsnr: Ejdnr: Høstår: Afgrøde: Marknr: 6.1 Opmåling af kørespor Dato for opmåling: Afstand mellem regulære kørespor: Afstand fra første kørespor til skel ved målebrønd: 6.2 Visuel bedømmelse af afgrødevæksten Tabel 1 Dato Vurdering af afgrøde I forhold til marken generelt Bemærkninger Afgrødens tæthed homogen ikke homogen Afgrødens farve homogen ikke homogen Angreb af svamp eller skadedyr ja nej Afgrødens tæthed homogen ikke homogen Afgrødens farve homogen ikke homogen Angreb af svamp eller skadedyr ja nej Afgrødens tæthed homogen ikke homogen Afgrødens farve homogen ikke homogen Angreb af svamp eller skadedyr ja nej 6.3 Samlet vurdering ift. Opmåling, afgrødevækst, tørke og skadedyrsangreb henover feltet Tabel 2 samlet vurdering af afgrøden over hele perioden Ingen tegn på afvigelse* Bemærkninger mistanke om afvigelse* tydeligt tegn på afvigelse* * gødsknings-/sprøjteoverlap (eller det modsatte), ekstra kørespor eller andet, der kan påvirke sugecellefeltet.

27 26 Tabel 3 Vurdering af om afgrøden over sugecellefeltet er påvirket af atypisk vejr (tørke, regn, blæst) Ingen tegn på påvirkning mistanke om påvirkning tydeligt tegn på påvirkning Bemærkninger Tabel 4 Vurdering af om afgrøden over sugecellefeltet er påvirket af svamp eller skadedyr Ingen tegn på påvirkning mistanke om påvirkning tydeligt tegn på påvirkning Bemærkninger 6.4 Maskiner og metoder anvendt ved tildeling af gødning og pesticider (disse informationer indhentes ved interviews) Tabel 5 Operation Maskintype 1) Arbejdsbredde (m) Handelsgødning Husdyrgødning Kantspredningsudstyr (ja/nej) GPS- udstyr 2 (type) Pesticider Høst 1) F.eks. centrifugalspreder eller gyllenedfælder 2) F.eks. automatisk sektionskontrol, automatisk kile-/foragerlukning eller udbyttemåling koblet til GPS. 6.5 Brug af gradueret gødskning med og uden GPS-udstyr (disse informationer indhentes ved interviews) Gradueres gødningstildelingen inden for stationsmarken (ja/nej)? Hvis ja hvordan håndteres dette (manuelt f.eks. ved tildeling af mindre dosis i forager i.f.t. øvrig mark, eller automatisk ved styring af gødningsspreder med digitale tildelingskort)?

28 27 Angiv hvilket system/program/software der er anvendt til positionsbestemt tildeling af kvælstof (plantesensor, satellit eller andet): System/program/software ja nej Greenseekr Yara sensor CropSat Andet hvilket Registreres udbyttevariation i mark via udbyttemåler på mejetærsker (ja/nej)? Hvis ja generes der udbyttekort for mark?

29 28 6 Oversigt over versionsændringer Version Dato Emne: Ændring: V Der skal ikke foretages temperaturmåling i opsamlingsbrønden V Registrering af kørespor tilføjet V Tilføjet prioritering af analyser ved lille prøvemængde. Og tilføjet registrering ønske om data for GPS gradueret gødskning V Tilføjelse af dronebilleder til køresporsregistrering og opdatering af teksten til det og bilag 7. V Opdatering af teksten omkring kørespor og opdatering af bilage 7 (nu bilag 6). Nyt vakuum skema i bilag 2.

Titel: Teknisk anvisning for prøvetagning af jordvand i landovervågningsoplandene

Titel: Teknisk anvisning for prøvetagning af jordvand i landovervågningsoplandene Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Ruth Grant, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: Version: Oprettet: L-01 2.1 28.01.2011 Gyldig fra: 01.01.2011 Sider: 20 Sidst

Læs mere

Titel: Teknisk anvisning for prøvetagning af jordvand i landovervågningsoplandene L-01

Titel: Teknisk anvisning for prøvetagning af jordvand i landovervågningsoplandene L-01 Titel: Teknisk anvisning for prøvetagning af jordvand i landovervågningsoplandene Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Gitte Blicher-Mathiesen, Helle Holm, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet

Læs mere

Teknisk anvisning for analyse af jordvandsprøvernes holdbarhed i landovervågningen L-04

Teknisk anvisning for analyse af jordvandsprøvernes holdbarhed i landovervågningen L-04 Teknisk anvisning for analyse af jordvandsprøvernes holdbarhed i landovervågningen Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Ruth Grant og Gitte Blicher- Mathiesen, DMU, Aarhus Universitet TA henvisninger

Læs mere

Teknisk anvisning for måling af udbytter over sugeceller og i stationsmark

Teknisk anvisning for måling af udbytter over sugeceller og i stationsmark Titel: stationsmark Dokumenttype: Teknisk anvisning TA. nr.: L07 Version: 1.1 Forfattere: Helle Holm og Gitte Blicher-Mathiesen TA henvisninger Gyldig fra: 01.05.2017 Sider: 13 Sidst ændret: 26.06.2018

Læs mere

Gyldig fra: Sider: 5 Sidst ændret: L02. Prøvetagning af drænvand i landovervågningen: stikprøvetagning

Gyldig fra: Sider: 5 Sidst ændret: L02. Prøvetagning af drænvand i landovervågningen: stikprøvetagning Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Ruth Grant, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: Version: Oprettet: L03 1.0 07.09.2011 Gyldig fra: 01.01.2011 Sider: 5 Sidst

Læs mere

Forundersøgelser og evt. etablering af nye sugecellefelter ved station 2 og 3 i LOOP 3 (Horndrup Bæk)

Forundersøgelser og evt. etablering af nye sugecellefelter ved station 2 og 3 i LOOP 3 (Horndrup Bæk) DANMARKS OG GRØNLANDS GEOLOGISKE UNDERSØGELSE RAPPORT 2016/2 7 Forundersøgelser og evt. etablering af nye sugecellefelter ved station 2 og 3 i LOOP 3 (Horndrup Bæk) Forundersøgelse: Test af sugeceller,

Læs mere

Forundersøgelser og evt. etablering af nye sugecellefelter ved station 2 og 3 i LOOP 3 (Horndrup Bæk)

Forundersøgelser og evt. etablering af nye sugecellefelter ved station 2 og 3 i LOOP 3 (Horndrup Bæk) DANMARKS OG GRØNLANDS GEOLOGISKE UNDERSØGELSE RAPPORT 2016/2 8 Forundersøgelser og evt. etablering af nye sugecellefelter ved station 2 og 3 i LOOP 3 (Horndrup Bæk) Etablering af nye 2 sugecellefelter:

Læs mere

Vurdering af nitratkoncentrationer i jord og drænvand for station 102, Højvads

Vurdering af nitratkoncentrationer i jord og drænvand for station 102, Højvads Vurdering af nitratkoncentrationer i jord og drænvand for station 102, Højvads Rende Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 13. november 2018 Gitte Blicher-Mathiesen og Helle Holm Institut

Læs mere

Teknisk Anvisning for prøvetagning af drænvand i landovervågningen: Punktprøver

Teknisk Anvisning for prøvetagning af drænvand i landovervågningen: Punktprøver Teknisk Anvisning for prøvetagning af drænvand i landovervågningen: Punktprøver Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Ruth Grant, Danmarks Miljøundersøgelser, Aarhus Universitet TA henvisninger TA.

Læs mere

0 Indhold NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI AARHUS UNIVERSITET. Titel: Dyreplankton prøvetagning i søer

0 Indhold NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI AARHUS UNIVERSITET. Titel: Dyreplankton prøvetagning i søer Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfatter: Liselotte Sander Johansson Fagdatacenter for Ferskvand Institut for Bioscience TA henvisninger TA. nr.: S03 Version: 1 Oprettet: 03.02.2012 Gyldig fra: 01.01.2011

Læs mere

0 Indhold NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI AARHUS UNIVERSITET. Version:

0 Indhold NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI AARHUS UNIVERSITET. Version: Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Liselotte Sander Johansson Peter Wiberg-Larsen Fagdatacenter for Ferskvand Institut for Bioscience TA henvisninger TA. nr.: S08 Version: 1 Oprettet: 03.02.2012

Læs mere

Vurdering af nitratkoncentrationer i jordvand, drænvand og grundvand for station 103 og 106, Højvads Rende

Vurdering af nitratkoncentrationer i jordvand, drænvand og grundvand for station 103 og 106, Højvads Rende Vurdering af nitratkoncentrationer i jordvand, drænvand og grundvand for station 13 og 16, Højvads Rende Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 5. november 218 Gitte Blicher-Mathiesen

Læs mere

NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI 1

NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI 1 1 Titel: Udtagning af sedimentprøve til analyse for miljøfremmede stoffer i søer. Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfatter: Liselotte Sander Johansson Fagdatacenter for Ferskvand Institut for Bioscience

Læs mere

0 Indhold. Titel: Klorofyl a koncentration. Dokumenttype: Teknisk anvisning. Version: 1

0 Indhold. Titel: Klorofyl a koncentration. Dokumenttype: Teknisk anvisning. Version: 1 Titel: Klorofyl a koncentration Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Stiig Markager og Henrik Fossing TA henvisninger TA. nr.: M07 Version: 1 Oprettet: 20.12.2013 Gyldig fra: 20.12.2013 Sider: 10

Læs mere

Landovervågning AU AARHUS AU DCE - NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI. Gitte Blicher-Mathiesen, Anton Rasmussen & Jonas Rolighed UNIVERSITET

Landovervågning AU AARHUS AU DCE - NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI. Gitte Blicher-Mathiesen, Anton Rasmussen & Jonas Rolighed UNIVERSITET Landovervågning Gitte Blicher-Mathiesen, Anton Rasmussen & Jonas Rolighed Status for miljøplaner ift. 2015 Reduktionsmål Rodzonen Havbelastning (%) (t N) 1987 Vandmiljøplan I 1998 Vandmiljøplan II 48 2004

Læs mere

Forsøg med Sorbicell på Østerbro Brandstation

Forsøg med Sorbicell på Østerbro Brandstation Forsøg med Sorbicell på Østerbro Brandstation Intern projekt rapport udarbejdet af Per Bjerager og Marina Bergen Jensen KU-Science, nov. 2014 Introduktion SorbiCell er et porøst engangsmodul til analyse

Læs mere

Teknisk anvisning for marin overvågning

Teknisk anvisning for marin overvågning NOVANA Teknisk anvisning for marin overvågning 2.3 Klorofyl a Britta Pedersen H Afdeling for Marin Økologi Miljøministeriet Danmarks Miljøundersøgelser 2.3-1 Indhold 2.3 Klorofyl-a 2.3-3 2.3.1 Formål 2.3-3

Læs mere

Figur 1. Kontrolleret dræning. Reguleringsbrønden sikrer hævet vandstand i efterårs- og vintermånederne.

Figur 1. Kontrolleret dræning. Reguleringsbrønden sikrer hævet vandstand i efterårs- og vintermånederne. Workhop for miljørådgivere den 14. maj 2013 Kontrolleret dræning Aarhus Universitet, Institut for Agroøkologi og Institut for Bioscience, Orbicon A/S, Wavin A/S og Videncentret for Landbrug gennemfører

Læs mere

Vejledning til CropSAT 2018.

Vejledning til CropSAT 2018. Vejledning til CropSAT 2018. Gå på internettet (Google Chrome, Explorer) og skriv Cropsat.dk Så er du i gang! Indledning På øverste linje i CropSAT ses at programmet er inddelt i tre skærmbilleder, hvor

Læs mere

B02, B03, B04, B05, B07, B08, B09

B02, B03, B04, B05, B07, B08, B09 Titel: Hydrometriske stationer, databehandling og beregninger, Pumpestationer Dokumenttype: Teknisk anvisning TA. nr.: B06 Version: 1.0 Forfatter: Niels Bering Ovesen TA henvisninger Gyldig fra: 01.01.2017

Læs mere

Udgået dokument - se ny version 6. juni 2018

Udgået dokument - se ny version 6. juni 2018 Titel: Overvågning af klokkefrø Bombina bombina Dokumenttype: Teknisk anvisning til intensiv overvågning TA. nr.: A15 Version: 2 Oprettet: 17.04.2012 Forfattere: Bjarne Søgaard¹ & Kåre Fog² Gyldig fra:

Læs mere

Titel: Overvågning af klokkefrø Bombina bombina

Titel: Overvågning af klokkefrø Bombina bombina Titel: Overvågning af klokkefrø Bombina bombina Dokumenttype: Teknisk anvisning til intensiv overvågning Forfattere: Bjarne Søgaard¹ & Kåre Fog² ¹ Institut for Bioscience, Aarhus Universitet ² Amphi Consult

Læs mere

Opdatering af markkort for landovervågningsoplandene

Opdatering af markkort for landovervågningsoplandene Titel: Opdatering af markkort for landovervågningsoplandene Dokumenttype: Teknisk anvisning TA. nr.: L06 Version: 1.3 Forfattere: Helle Holm, Ane Kjeldgaard, Gitte Blicher- Mathiesen, Fagdatacenter for

Læs mere

0 Indhold. Titel: Fluorescens. Dokumenttype: Teknisk anvisning. Version: 1. Oprettet: Gyldig fra: Sider: 10 Sidst ændret: M05

0 Indhold. Titel: Fluorescens. Dokumenttype: Teknisk anvisning. Version: 1. Oprettet: Gyldig fra: Sider: 10 Sidst ændret: M05 Titel: Fluorescens Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Stiig Markager og Henrik Fossing TA henvisninger TA nr.: M05 Version: 1 Oprettet: 27.01.2014 Gyldig fra: 27.01.2014 Sider: 10 Sidst ændret:

Læs mere

Titel: Overvågning af bramgås Branta leucopsis og Edderfugl (Somateria mollissima) som ynglefugl

Titel: Overvågning af bramgås Branta leucopsis og Edderfugl (Somateria mollissima) som ynglefugl Titel: Overvågning af bramgås Branta leucopsis og Edderfugl (Somateria mollissima) som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.:

Læs mere

Vejledning i prøveudtagning Drænvandsundersøgelsen

Vejledning i prøveudtagning Drænvandsundersøgelsen Vejledning i prøveudtagning Drænvandsundersøgelsen 2013/14 Side 2 Præsentation af udstyr Side 3 Prøvetagning fra drænudløb Side 4 Prøvetagning fra drænbrønd Side 6 Prøvetagning fra vandløb eller afvandingskanal/-grøft

Læs mere

Titel: Udtagning af sedimentprøve til analyse for næringsstoffer og totaljern i søer. S06

Titel: Udtagning af sedimentprøve til analyse for næringsstoffer og totaljern i søer. S06 Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfatter: Liselotte Sander Johansson Fagdatacenter for Ferskvand Institut for Bioscience TA henvisninger TA. nr.: S06 Version: 1 Oprettet: 03.02.2012 Gyldig fra: 01.01.2011

Læs mere

Nye metoder til bestemmelse af KCl i halm

Nye metoder til bestemmelse af KCl i halm RESUME for Eltra PSO-F&U projekt nr. 3136 Juli 2002 Nye metoder til bestemmelse af KCl i halm Indhold af vandopløselige salte som kaliumchlorid (KCl) i halm kan give anledning til en række forskellige

Læs mere

DT01 Vandkemi og feltmålinger Versionsnummer: 1

DT01 Vandkemi og feltmålinger Versionsnummer: 1 1 Titel: Vandkemi og feltmålinger for jordvand Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: MST: Else Sørensen, Christian Fogt Andersen FDC: Gitte Blicher-Mathiesen TA. nr.: DL02 Version: 1.0 Gyldig fra:

Læs mere

Hvilken betydning får resultaterne af drænvandsundersøgelsen?

Hvilken betydning får resultaterne af drænvandsundersøgelsen? at måle afstrømningen detaljeret Institut for BioScience Hvilken betydning får resultaterne af drænvandsundersøgelserne? Gitte Blicher-Mathiesen, Institut for BioScience, Aarhus Universitet Data fra drænmålinger

Læs mere

Træpille transportsystem fra EKOPO- WER er den nemmeste måde at holde pillemagasinet fyldt op.

Træpille transportsystem fra EKOPO- WER er den nemmeste måde at holde pillemagasinet fyldt op. Træpille transportsystem fra EKOPO- WER er den nemmeste måde at holde pillemagasinet fyldt op. Ekosupply transportsystem, flytter automatisk dine træpiller fra din eksterne beholder og til dit forbrugsmagasin.

Læs mere

Grundvand 2004. Status og udvikling 1989-2004. GEUS 2005.

Grundvand 2004. Status og udvikling 1989-2004. GEUS 2005. Grundvand 2004. Status og udvikling 1989-2004. GEUS 2005. Indledning Overvågningsprogrammet Den landsdækkende grundvandsovervågning, der er en del af det nationale overvågningsprogram for vandmiljøet,

Læs mere

Vejledning til Pejling af en boring

Vejledning til Pejling af en boring Vejledning til Pejling af en boring Hvad er en pejling? En pejling er en måling af, hvor langt der er fra et fast målepunkt og ned til grundvandet. Afstanden fra målepunktet til grundvandet kaldes nedstikket.

Læs mere

0 Indhold. Titel: Intensiv 2-overvågning af ynglefugle. Dokumenttype: Teknisk anvisning. Version: 1.1

0 Indhold. Titel: Intensiv 2-overvågning af ynglefugle. Dokumenttype: Teknisk anvisning. Version: 1.1 Titel: Intensiv 2-overvågning af ynglefugle Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA. nr.: A179 Version: 1.1 Oprettet: 31.01.2017 Gyldig fra:

Læs mere

Går jorden under? Sådan beregnes kvælstofudvaskningen

Går jorden under? Sådan beregnes kvælstofudvaskningen Går jorden under? det historiske perspektiv og menneskets rolle Sådan beregnes kvælstofudvaskningen Professor Jørgen E. Olesen Nitrat udvaskning Nitratudvaskningen operationel definition Mængden af kvælstof

Læs mere

1 Interviewdata: datateknisk anvisning Version: 1

1 Interviewdata: datateknisk anvisning Version: 1 Titel: Interviewdata i LOOP Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: FDC Stofudvaskning fra dyrkede arealer: Anton Rasmussen og Gitte Blicher-Mathiesen NST: Kirsten Broch TA henvisninger TA. nr.: Version:

Læs mere

Talmateriale vedr. landbrugets og skovbrugets udledninger til vandløb

Talmateriale vedr. landbrugets og skovbrugets udledninger til vandløb Talmateriale vedr. landbrugets og skovbrugets udledninger til vandløb Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 7. december 2011 Poul Nordemann Jensen DCE Nationalt Center for Miljø og

Læs mere

DET ØKONOMISKE POTENTIALE VED PRÆCISIONSLANDBRUG.

DET ØKONOMISKE POTENTIALE VED PRÆCISIONSLANDBRUG. DET ØKONOMISKE POTENTIALE VED PRÆCISIONSLANDBRUG. Plantekongres, 16 januar 2019, Herning Søren Marcus PEDERSEN Institut for Fødevare og Ressourceøkonomi 16/01/2019 2 Udviklingen i Danmark 1970-1980: GPS

Læs mere

Titel: Overvågning af plettet rørvagtel Porzana porzana som ynglefugl

Titel: Overvågning af plettet rørvagtel Porzana porzana som ynglefugl Titel: Overvågning af plettet rørvagtel Porzana porzana som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A126 Version:

Læs mere

Vurdering af udviklingen i kvælstofudvaskning fra rodzonen opgjort for landovervågningsoplandene i Landovervågning 2011

Vurdering af udviklingen i kvælstofudvaskning fra rodzonen opgjort for landovervågningsoplandene i Landovervågning 2011 Vurdering af udviklingen i kvælstofudvaskning fra rodzonen opgjort for landovervågningsoplandene i Landovervågning 2011 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 15. januar 2015 Gitte

Læs mere

Titel: Overvågning af rød glente Milvus milvus som ynglefugl

Titel: Overvågning af rød glente Milvus milvus som ynglefugl Titel: Overvågning af rød glente Milvus milvus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfatter: Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A112 Version: 2 Oprettet: 20.02.2018

Læs mere

Statistisk 3-D ber egning af sandsynligheden for at finde en jordforurening

Statistisk 3-D ber egning af sandsynligheden for at finde en jordforurening M iljøpr ojekt nr. 449 1999 Statistisk 3-D ber egning af sandsynligheden for at finde en jordforurening Lektor, cand.scient., lic.tech. Helle Holst IMM, Institut for Matematisk Modellering DTU, Danmarks

Læs mere

Indhold. Titel: Planteplanktonprøvetagning i søer. Dokumenttype: Teknisk anvisning

Indhold. Titel: Planteplanktonprøvetagning i søer. Dokumenttype: Teknisk anvisning Titel: Planteplanktonprøvetagning i søer Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Liselotte Sander Johansson Torben Linding Lauridsen Fagdatacenter for Ferskvand Institut for Bioscience TA henvisninger

Læs mere

Indtagsbegrebet. Eks. på boring i kalk.

Indtagsbegrebet. Eks. på boring i kalk. Indtagsbegrebet Indtag er et stykke af boringen, som indeholder et eller flere filtre. Det er det sted hvor vandet løber til/ind i boringen og/eller det sted, hvorfra der bliver taget vandprøver. Et indtag

Læs mere

Titel: Kvalitetssikring af interviewdata i landovervågningen Dokumenttype: Teknisk anvisning TA. nr.: DL01

Titel: Kvalitetssikring af interviewdata i landovervågningen Dokumenttype: Teknisk anvisning TA. nr.: DL01 Titel: Kvalitetssikring af interviewdata i landovervågningen Dokumenttype: Teknisk anvisning TA. nr.: DL01 Version: 3.1 Oprettet: 01.04.2014 Forfattere: MST: Christian Fogt Andersen FDC Stofudvaskning

Læs mere

Titel: Overvågning af blå kærhøg Circus cyaneus som ynglefugl

Titel: Overvågning af blå kærhøg Circus cyaneus som ynglefugl Titel: Overvågning af blå kærhøg Circus cyaneus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A115 Version: 2 Oprettet:

Læs mere

Titel: Overvågning af rørhøg Circus aeruginosus som ynglefugl

Titel: Overvågning af rørhøg Circus aeruginosus som ynglefugl Titel: Overvågning af rørhøg Circus aeruginosus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A180 Version: 1 Oprettet:

Læs mere

Analyse af nitrat indhold i jordvand

Analyse af nitrat indhold i jordvand Analyse af nitrat indhold i jordvand Øvelsesvejledning til studieretningsforløb Af Jacob Druedahl Bruun, Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet Formålet med denne øvelse er at undersøge effekten

Læs mere

Titel: Overvågning af natravn Caprimulgus europaeus som ynglefugl

Titel: Overvågning af natravn Caprimulgus europaeus som ynglefugl Titel: Overvågning af natravn Caprimulgus europaeus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A166 Version: 1 Oprettet: 26.02.2017

Læs mere

Titel: Miljøfremmede stoffer og tungmetaller i vandløbsvand V19

Titel: Miljøfremmede stoffer og tungmetaller i vandløbsvand V19 Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfatter: Peter Wiberg-Larsen FDC for Ferskvand, DMU, AU TA henvisninger TA. nr.: V19 Version: 1 Oprettet: 12.5. 2011 Gyldig fra: 01.01.2011 Sider: 8 Sidst ændret: 0 Indhold

Læs mere

Titel: Overvågning af rørdrum Botaurus stellaris som ynglefugl

Titel: Overvågning af rørdrum Botaurus stellaris som ynglefugl Titel: Overvågning af rørdrum Botaurus stellaris som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A103 Version: 2

Læs mere

Teoretisk øvelse i prøvetagning af planteplankton i søer

Teoretisk øvelse i prøvetagning af planteplankton i søer Teoretisk øvelse i prøvetagning af planteplankton i søer Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 20. maj 2016 Forfatter Liselotte Sander Johansson Institut for Bioscience Rekvirent:

Læs mere

Titel: Overvågning af nordisk lappedykker Podiceps auritus som ynglefugl

Titel: Overvågning af nordisk lappedykker Podiceps auritus som ynglefugl Titel: Overvågning af nordisk lappedykker Podiceps auritus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Stefan Pihl, Thomas Eske Holm, Johnny Kahlert & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA.

Læs mere

1. Manuel og automatisk registrering af punkter Her gennemgås hvordan punkter optages manuelt eller automatisk. Fra køreskærmen trykkes på Værktøj

1. Manuel og automatisk registrering af punkter Her gennemgås hvordan punkter optages manuelt eller automatisk. Fra køreskærmen trykkes på Værktøj Optagelse af punkter 1. Manuel og automatisk registrering af punkter Her gennemgås hvordan punkter optages manuelt eller automatisk. Fra køreskærmen trykkes på Værktøj 2. Valgmuligheder for lagring af

Læs mere

Titel: Overvågning af isfugl Alcedo atthis som ynglefugl

Titel: Overvågning af isfugl Alcedo atthis som ynglefugl Titel: Overvågning af isfugl Alcedo atthis som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A167 Version: 1 Oprettet: 21.02.2017 Gyldig

Læs mere

Bilag 6.4 Tjek-skema til indberetning af interviewdata 28. august 2015

Bilag 6.4 Tjek-skema til indberetning af interviewdata 28. august 2015 Bilag 6.4 Tjek-skema til indberetning af interviewdata 28. august 2015 Dette skema skal gennemgås, udfyldes og sendes til fagdatacentret som dokumentation for at datagennemgang er afsluttet og data kvalitetssikret.

Læs mere

Ansøgning om tilladelse til etablering af nedsivningsanlæg til spildevand

Ansøgning om tilladelse til etablering af nedsivningsanlæg til spildevand Ansøgning om tilladelse til etablering af nedsivningsanlæg til spildevand 1. EJENDOM Vejnavn og husnummer Ejerlav og matrikelnummer Postnummer og by Type af beboelse Helårsbeboelse Fritidsbeboelse 2. EJER

Læs mere

Kamme et alternativ til pløjning?

Kamme et alternativ til pløjning? et alternativ til pløjning? Christian Bugge Henriksen og Jesper Rasmussen Institut for Jordbrugsvidenskab, Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole På Landbohøjskolen arbejder vi på at udvikle et jordbearbejdningssystem,

Læs mere

EKSEMPEL PÅ PRAKTISK ANVENDELSE AF DRONER I DANSK LANDBRUG KAN DER UDARBEJDES ET KVÆLSTOFTILDELINGSKORT PÅ BAGGRUND AF DRONEMÅLINGER?

EKSEMPEL PÅ PRAKTISK ANVENDELSE AF DRONER I DANSK LANDBRUG KAN DER UDARBEJDES ET KVÆLSTOFTILDELINGSKORT PÅ BAGGRUND AF DRONEMÅLINGER? EKSEMPEL PÅ PRAKTISK ANVENDELSE AF DRONER I DANSK LANDBRUG KAN DER UDARBEJDES ET KVÆLSTOFTILDELINGSKORT PÅ BAGGRUND AF DRONEMÅLINGER? Rapporten er udarbejdet af Rita Hørfarter, SEGES Jens Christian Skov

Læs mere

Notat om afstrømning generelt og udvaskning i LOOP oplandene i august/september 2010 samt vinteren 2010/11

Notat om afstrømning generelt og udvaskning i LOOP oplandene i august/september 2010 samt vinteren 2010/11 Notat om afstrømning generelt og udvaskning i LOOP oplandene i august/september 1 samt vinteren 1/11 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 1. marts 12 Revideret marts 13 Poul Nordemann

Læs mere

Vejledning til digital indberetning af oppumpede vandmængder og pejlinger. Markvandere mv.

Vejledning til digital indberetning af oppumpede vandmængder og pejlinger. Markvandere mv. Vejledning til digital indberetning af oppumpede vandmængder og pejlinger Markvandere mv. Syddjurs Kommune - Grundvandsgruppen 2016 Vejledning til digital indberetning af oppumpede vandmængder og pejlinger

Læs mere

Redoxforhold i umættet zone (Bestemmelse af ilt, kuldioxid, svovlbrinte og metan i poreluft)

Redoxforhold i umættet zone (Bestemmelse af ilt, kuldioxid, svovlbrinte og metan i poreluft) Redoxforhold i umættet zone (Bestemmelse af ilt, kuldioxid, svovlbrinte og metan i poreluft) Definition af redoxforhold i umættet zone De fleste kemiske og biologiske processer i jord og grundvand er styret

Læs mere

Titel: Overvågning af hjejle Pluvialis apricaria som ynglefugl

Titel: Overvågning af hjejle Pluvialis apricaria som ynglefugl Titel: Overvågning af hjejle Pluvialis apricaria som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A133 Version: 2

Læs mere

Titel: Overvågning af tinksmed Tringa glareola som ynglefugl

Titel: Overvågning af tinksmed Tringa glareola som ynglefugl Titel: Overvågning af tinksmed Tringa glareola som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A139 Version: 2 Oprettet:

Læs mere

Vurdering af datagrundlag for virkemidlet tidlig såning af vinterhvede som mulig alternativ til efterafgrøder

Vurdering af datagrundlag for virkemidlet tidlig såning af vinterhvede som mulig alternativ til efterafgrøder Vurdering af datagrundlag for virkemidlet tidlig såning af vinterhvede som mulig alternativ til efterafgrøder Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 12. maj 2014 Gitte Blicher-Mathiesen

Læs mere

Titel: Overvågning af engsnare Crex crex som ynglefugl

Titel: Overvågning af engsnare Crex crex som ynglefugl Titel: Overvågning af engsnare Crex crex som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A127 Version: 1 Oprettet: 27.02.2017 Gyldig

Læs mere

Vandforsyningen Brovst & Omegn

Vandforsyningen Brovst & Omegn Undersøgelsesrapport 20 Vandforsyningen Brovst & Omegn Nyt kildefelt 2 nye indvindingsboringer Resultater, tolkninger og anbefalinger. 1. Baggrund 2. Kort beskrivelse af projekt. 3. Resultater fra de udførte

Læs mere

Dokumentation Søoplande

Dokumentation Søoplande Dokumentation Søoplande Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 28. april 2015 Ane Kjeldgaard og Hans Estrup Andersen Institut for Bioscience Rekvirent: Miljøstyrelsen Antal sider: 6

Læs mere

Titel: Overvågning af skestork Platalea leucorodia som ynglefugl

Titel: Overvågning af skestork Platalea leucorodia som ynglefugl Titel: Overvågning af skestork Platalea leucorodia som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Bregnballe & Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: Version: A106

Læs mere

Titel: Overvågning af sydlig blåhals Luscinia svecica cyanecula som ynglefugl

Titel: Overvågning af sydlig blåhals Luscinia svecica cyanecula som ynglefugl Titel: Overvågning af sydlig blåhals Luscinia svecica cyanecula som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfatter: Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A177 Version: 1 Oprettet:

Læs mere

Titel: Overvågning af hvepsevåge Pernis apivorus som ynglefugl

Titel: Overvågning af hvepsevåge Pernis apivorus som ynglefugl Titel: Overvågning af hvepsevåge Pernis apivorus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A111 Version: 1 Oprettet: 15.03.2018

Læs mere

Specialkort med Valgdata

Specialkort med Valgdata Specialkort med Valgdata Søren Risbjerg Thomsen d. 25. april 2017 Introduktion I det følgende beskrives, hvordan man anvender Valgdata til at skabe specialkort, dvs. kort hvor man selv bestemmer indholdet

Læs mere

Future Cropping - dronebilleder giver vigtige informationer i hele vækstsæsonen. Jesper Rasmussen Institut for Plante- og Miljøvidenskab (PLEN)

Future Cropping - dronebilleder giver vigtige informationer i hele vækstsæsonen. Jesper Rasmussen Institut for Plante- og Miljøvidenskab (PLEN) Future Cropping - dronebilleder giver vigtige informationer i hele vækstsæsonen Jesper Rasmussen Institut for Plante- og Miljøvidenskab (PLEN) Department of Plant and Environmental Sciences Hvad kan dronebilleder,

Læs mere

Kom i gang med Course Tool 1.2

Kom i gang med Course Tool 1.2 Kom i gang med Course Tool 1.2 Indhold Indledning...2 Pris beregning...2 Anvendelse...2 Open Source...2 Anbefalinger...2 Installation...3 USB-Pen...3 Download Libre Office (Draw)...3 Indstil makrosikkerhed...4

Læs mere

Førerløse skolebusser

Førerløse skolebusser World Robot Olympiad 2019 WeDo/Indskoling (op til 10 år) Regular Kategorien Beskrivelse af opgave, regler og pointgivning Intelligente byer Førerløse skolebusser Version: 15. januar 2019 WRO International

Læs mere

RENTES REGNING SIMULATION LANDMÅLING MÅLSCORE I HÅNDBO . K R I S T I A N S E N KUGLE G Y L D E N D A L

RENTES REGNING SIMULATION LANDMÅLING MÅLSCORE I HÅNDBO . K R I S T I A N S E N KUGLE G Y L D E N D A L SIMULATION 4 2 RENTES REGNING F I NMED N H REGNEARK. K R I S T I A N S E N KUGLE 5 LANDMÅLING 3 MÅLSCORE I HÅNDBO G Y L D E N D A L Faglige mål: Anvende simple geometriske modeller og løse simple geometriske

Læs mere

Web-indberetning af indvundne vandmængder og pejlinger

Web-indberetning af indvundne vandmængder og pejlinger Web-indberetning af indvundne vandmængder og pejlinger 1. Gå ind på følgende hjemmeside: http://indberetning-vandforsyning.kolding.dk 2. Der logges ind ved at indtaste fremsendte brugernavn og adgangskode,

Læs mere

Økologisk vinterraps

Økologisk vinterraps Økologisk vinterraps - 2018 Landmandsdata fra 37 økologiske vinterrapsmarker i 2018 viser store udbytteforskelle og potentielle udbyttebegrænsende faktorer. Sammenligning med data fra tilsvarende registreringer

Læs mere

Kalundborg Kommune Kontrolopmåling Rekvirent. Rådgiver. Kalundborg Kommune Plan Byg og Miljø Højvangen Svebølle

Kalundborg Kommune Kontrolopmåling Rekvirent. Rådgiver. Kalundborg Kommune Plan Byg og Miljø Højvangen Svebølle Rekvirent Kalundborg Kommune Plan Byg og Miljø Højvangen 9 4470 Svebølle att. Michael Tranekjær Jensen Rådgiver Orbicon Leif Hansen A/S Ringstedvej 4000 Roskilde Telefon 46 30 03 10 E-mail fanm@orbicon.dk

Læs mere

Titel: Overvågning af hedelærke Lullula arborea som ynglefugl

Titel: Overvågning af hedelærke Lullula arborea som ynglefugl Titel: Overvågning af hedelærke Lullula arborea som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfatter: Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A175 Version: 1 Oprettet: 14.02.2018

Læs mere

Oprettet: Forfatter: Liselotte Sander Johansson Fagdatacenter for Ferskvand

Oprettet: Forfatter: Liselotte Sander Johansson Fagdatacenter for Ferskvand Titel: Udtagning af sedimentprøve til analyse for miljøfarlige forurenende i søer Dokumenttype: Teknisk anvisning TA. nr.: S07 Version: 4 Oprettet: 07.09.2011 Forfatter: Liselotte Sander Johansson Fagdatacenter

Læs mere

Kvælstofomsætning i mark og markkant

Kvælstofomsætning i mark og markkant Kvælstofomsætning i mark og markkant Kursus for Miljøkonsulenter 2013 Kristoffer Piil 28/11-2013 Introduktion Udvaskning Processer i jord og vand Intelligente randzoner Minivådområder Kontrolleret dræning

Læs mere

Titel: Udtagning af sedimentprøve til analyse for næringsstoffer og totaljern i søer. S06

Titel: Udtagning af sedimentprøve til analyse for næringsstoffer og totaljern i søer. S06 Titel: Udtagning af sedimentprøve til analyse for næringsstoffer og totaljern i. Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfatter: Liselotte Sander Johansson Fagdatacenter for Ferskvand Institut for Bioscience

Læs mere

Kalibrering af Trimble S-serien

Kalibrering af Trimble S-serien Kalibrering af Trimble S-serien Kalibreringsopgaver; 1. Libelle(r) 2. Optisk lod 3. Horisontal/vertikal kollimation samt horisontalaksens skævhed 4. Autolock kollimation 5. Afstandsmåler 6. Laserpeger

Læs mere

Vejledning til brug af MiljøGIS ved ansøgning om privat skovtilskud.

Vejledning til brug af MiljøGIS ved ansøgning om privat skovtilskud. NOTAT Vejledning til brug af MiljøGIS ved ansøgning om privat skovtilskud. Denne vejledning beskriver, hvordan der kan tegnes kort til brug for ansøgning om privat skovtilskud. Naturplanlægning, naturprojekter

Læs mere

NorthPestClean. Notat. Dræning og tæthedsprøvning af testceller 22-11-2011. Projekt nr.: Life09/ENV/DK368

NorthPestClean. Notat. Dræning og tæthedsprøvning af testceller 22-11-2011. Projekt nr.: Life09/ENV/DK368 NorthPestClean Notat Dræning og tæthedsprøvning af testceller 22-11-2011 Projekt nr.: Life/ENV/DK368 Dræning og tæthedsprøvning af testceller Indholdsfortegnelse 1 Indledning...2 2 Testcelle 1...3 2.1

Læs mere

Konkret var målet med projektet at udvikle et udstyr, der automatisk. Nedenfor beskrives kort aktiviteter og de opnåede resultater.

Konkret var målet med projektet at udvikle et udstyr, der automatisk. Nedenfor beskrives kort aktiviteter og de opnåede resultater. Slutrapport SAF 5 WP3: Hygiejnisk fedtendehåndtering og dampsugning af bækkengang Dato 15. december 2013 Proj.nr. 2000244-1 Version 01 HCh Indledning Baggrund og formål Et af de steder på slagtekroppen,

Læs mere

VEJLEDNING OG GUIDE TIL OPSÆTNING AF VEJRSTATION

VEJLEDNING OG GUIDE TIL OPSÆTNING AF VEJRSTATION VEJLEDNING OG GUIDE TIL OPSÆTNING AF VEJRSTATION Vejrdata kan være afgørende for at få det fulde udbytte af moderne markforsøg. Derfor er det vigtigt at få opstillet vejrstationerne i forsøgene senest

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET. Til Landbrugsstyrelsen. Levering på bestillingen Effektberegning af tiltagene i pilotprojekt om præcisionslandbrug

AARHUS UNIVERSITET. Til Landbrugsstyrelsen. Levering på bestillingen Effektberegning af tiltagene i pilotprojekt om præcisionslandbrug AARHUS UNIVERSITET DCA - NATIONALT CENTER FOR FØDEVARER OG JORDBRUG Til Landbrugsstyrelsen Levering på bestillingen Effektberegning af tiltagene i pilotprojekt om præcisionslandbrug Landbrugsstyrelsen

Læs mere

Introduktion til Playmapping

Introduktion til Playmapping Introduktion til Playmapping PC version www.playmapping.dk 07-06-2018 Side 1 af 13 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 2 PLAYMAPPING Login 3 Startside - opbygning 4 Knap-funktioner 4 Lyseblå felt under

Læs mere

Interkalibrering Sedimentprøvetagning i søer

Interkalibrering Sedimentprøvetagning i søer Interkalibrering Sedimentprøvetagning i søer Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato:. december 2012 Liselotte Sander Johansson Martin Søndergaard Institut for Bioscience Rekvirent: Naturstyrelsen

Læs mere

Notat vedr. tidlig såning af vintersæd i Landovervågningen

Notat vedr. tidlig såning af vintersæd i Landovervågningen Notat vedr. tidlig såning af vintersæd i Landovervågningen Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 1. februar 217 Anton Rasmussen Institut for Bioscience Rekvirent: Landbrugs- og Fiskeristyrelsen

Læs mere

foretages af autoriseret installatør. Er der en stophane eller balofix samt stikkontakt

foretages af autoriseret installatør. Er der en stophane eller balofix samt stikkontakt Installationsvejledning VAQ Læs venligst denne vejledning før installation Indledning Sådan fungerer Quooker Quooker en består af en lille vandbeholder under køkkenvasken, som er sluttet til koldvandsledningen.

Læs mere

DLBR Vandregnskab Online

DLBR Vandregnskab Online DLBR Vandregnskab Online Udgivet April 2011 Redaktør Tryk Videncentret for Landbrug Videncentret for Landbrug Udgiver Videncentret for Landbrug, PlanteIT, 8740 5000 Support Se www.dlbr.dk/it eller ring

Læs mere

Identifikation af planer der ikke findes i PlansystemDK vha. datasættet... 9

Identifikation af planer der ikke findes i PlansystemDK vha. datasættet... 9 Vejledning i brug af Tingbogsudtrækket Version 1.0 af 1. juli 2009 Indhold Indledning... 1 Planer i Tingbogen... 2 Planer i PlansystemDK... 3 Sammenhæng mellem Tingbogen og PlansystemDK... 3 Datastruktur...

Læs mere

NIMAND A/S SINCE 1987

NIMAND A/S SINCE 1987 Control Master MII 700 spiritus & øl kontrol- & doserings system Bruger- & programmerings manual Aflæsning af spiritus salg pr. prop (kan ikke 0-stilles) Denne aflæsning benyttes kun hvis man ønsker at

Læs mere

Interkalibrering Feltmålinger og prøvetagning til analyse af vandkemi i søer

Interkalibrering Feltmålinger og prøvetagning til analyse af vandkemi i søer Interkalibrering Feltmålinger og prøvetagning til analyse af vandkemi i søer Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 14. oktober 2013 Forfatter Liselotte Sander Johansson Institut for

Læs mere

Fastlæggelse af baggrundsbidraget af N og P i Danmark

Fastlæggelse af baggrundsbidraget af N og P i Danmark Fastlæggelse af baggrundsbidraget af N og P i Danmark formål: At udvikle et standardiseret koncept i GIS til regionale årlige beregninger af baggrundstabet af kvælstof og fosfor til overfladevand i Danmark.

Læs mere

Interkalibrering Sedimentprøvetagning i søer 2017

Interkalibrering Sedimentprøvetagning i søer 2017 Interkalibrering Sedimentprøvetagning i søer 2017 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 1. februar 2019 Liselotte Sander Johansson Martin Søndergaard Institut for Bioscience Rekvirent:

Læs mere