1 Susanne Crawley Larsen. Budget Behandling

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "1 Susanne Crawley Larsen. Budget Behandling"

Transkript

1 1 Budget Behandling Når mennesket mister Ånd, Tro, Fantasi og Fortælling, er der kun pengene tilbage Byen og byens børn er på eventyr. Slutningen på eventyret kender vi ikke, men det er begyndt. Fra at børn, folkeskole og dagpleje var noget man kun talte om ude på Ørbækvej og i kontaktudvalgene rundt omkring på byens skoler og i børnehusene, er de blevet en del af byens politiske dagsorden. De er blevet en del af byrådets politiske dagsorden. Allermest tydeligt blev det sidste år, da et flertal samlede det mod, der skulle til og hævede skatten i Odense. Med skattestigningen blev det muligt at tilføre næsten 100 mio. til Børn- og Ungeforvaltningen.

2 2 Det var et vendepunkt, det blev den vigtigste beslutning Byrådet har taget i denne periode, det sendte byens børn på eventyr. Det var en skøn dag at tage hjem fra Rådhuset og lige så skønt i dagene efter at møde forældre, embedsmænd og medarbejdere rundt om i byen. Og meget hurtigt kunne det mærkes ude i virkeligheden, altså der hvor vores børn, forældre og medarbejdere er. I børnehuset kunne man åbne med to medarbejdere i stedet for en. På skolen kunne man ansætte en læsevejleder til arbejdet med at knække læsekoden i indskolingen. Og medarbejderne i Børne- og Ungerådgivningen fik nye kolleger og færre sager om udsatte børn.

3 3 Med Indenrigsministeriets udmelding i sidste uge ser det ud til, at vi kan sende børnene lidt længere ind i eventyret. Men før vi gør det, gætter jeg på, at vi forinden skal tale lidt om skat! For mig er kommunen og borgerne ikke to adskilte størrelser. Vi er hinanden. Derfor er skat ikke noget, kommunen gør imod borgerne, det er noget, vi gør for hinanden. I byen bor mange forskellige mennesker. Nogle har brug for mere end andre. Dem, som ikke har brug for så meget, er de heldige, for det var ikke deres barn, der havde brug for et specialtilbud eller psykologhjælp, eller dem der fik brug for hjemmehjælp, eller at være på sygedagpenge eller i et alkoholafvænningstilbud. I det seneste år er jeg blevet bekræftet i, at mange, lige som jeg selv, er vilde med at betale skat.

4 4 Jeg tror ikke på, at vi kan effektivisere os til et så stort beløb som skattestigningen vil give os. Jeg hører så tit, at kommunen drives ineffektivt, at vi bare kan spare på administrationen, altså på de embedsmænd, der er med til at sikre, at lovene bliver overholdt, at økonomien stemmer og at vi lever op til arbejdsmiljøreglerne. Men også at telefonerne bliver taget, og svar til borgere bliver udarbejdet. Men jeg kan ikke lade være med at tænke på, at de samme mennesker, som vil have mindre administration, ofte samtidig er dem, der ikke tolererer fejl, vil have mere kontrol og hurtige og grundige svar på det, de spørger om. Hvis man vil have mindre administration, må man have mere tillid. For Det Radikale Venstre, var der kun en vej, og det er skattestigningen, fordi den eneste anden vej var at forgribe sig på vækstinvesteringerne.

5 5 For det Radikale Venstre og jeg er væksten og transformationen vigtig for at skabe en rigere by. Vækst og velfærd er hinandens forudsætninger, som det fint er skrevet ind i sidste års budget. Vækst og velfærd er = velstand, og er det, der skaber muligheder for byen og de mennesker, der bor i den. Men vækst er mange ting, og vi mener ikke at vækst skal ske på bekostning af menneskers helbred og glæde ved livet og heller ikke på bekostning af vores klodes fremtid. Derfor ønsker vi, at væksten tager en retning mod bæredygtighed, vores vækst skal være bæredygtig! Og hvad betyder det? Det betyder, at vores vækst her i Odense skal være med til at løfte FN s verdensmål. Vores vækst skal tage hensyn til mennesker og natur og finde de løsninger, som ikke bare er gode for Odense - men også for byer i resten af Danmark og Verden.

6 6 Alle steder findes nemlig udfordringer med støj, affald, trængsel, ensidigt gentaget arbejde, regnvand, energikrævende produktionsformer og meget mere. Vi kan selv, som by, blive rige af at finde i morgens løsninger på i dags problemer. For det der løser vores udfordringer, kan andre også bruge. Og vi har så gode forudsætninger for at betræde netop den vej med vores buldrende robot-, drone- og IT industri. Og her kunne vi godt vende os mod børnene og de unge. De har masser af ideer, ser ikke de samme barrierer som voksne, men de har sjældent nogen penge. Vi vil gerne lave en pulje, de kan søge til at få deres løsninger hjulpet på vej. De løsninger vi fx får præsenteret, når skolebørnene deltager i Vores By - Vores Løsninger.

7 7 Bæredygtig vækst skaber også de jobs, som vi har så meget brug for. Men bæredygtig vækst er ikke noget, der kommer af sig selv. Det er noget, vi skal beslutte. I Odense er mennesker det vigtigste. Det handler om, at flere mennesker får flere muligheder, fordi flere muligheder giver en større sandsynlighed for at leve det liv, man gerne vil, lige meget om man er 0 år eller 90 år. Mit og det Radikale Venstres fokus har i denne periode været på børnene og fremtiden. Det fokus vil vi bevare. Og når man nu har det fokus, er det godt at være Rådkvinden for børn og unge, men der følger også et ansvar med. At være i spidsen for at forvalte det meget store budget, der er i BUF, sammen med udvalget og forvaltningen, forpligter også til, at man har tænkt grundigt over hvilken by, det er man gerne vil være med til at skabe.

8 8 Det er, hvad politik handler om. Det er, hvad budgetforhandlingerne handler om. Det handler om altid at svede og bløde og græde, for fremtidens generationer. Det handler om at aflevere noget, der er bedre til den næste generation at sende næste generation længere ind i eventyret. Og hvad indebærer det så? Når menneskerne I Odense er det vigtigste. Det indebærer, at alle børn skal have muligheder. Ikke alle børn er født med de samme forudsætninger, og nogle børn kan i perioder af deres liv være tynget af vanskelige omstændigheder. Det må ikke betyde, at man senere i tilværelsen mister mulighederne for at udfolde sit liv og sine drømme. Derfor udfolder arbejdet med børn sig om tre omdrejningspunkter, nemlig dannelse, sprog og rettidig indsats. De tre ting hænger fint indbyrdes sammen, hvilket jeg også er blevet bekræftet i ved at læse alle høringssvarene.

9 9 Det er vejen til flere muligheder for flere børn, sprog, dannelse og rettidighed., - vejen til at flere børn kan stå på egne ben og have et godt mentalt helbred og glædes ved livet sammen med de mennesker, de holder af, - vejen til at børn lærer så meget som de kan. Det er med til at sikre dem flere valgmuligheder i fremtiden. De kan få den uddannelse, de gerne vil have, beskæftige sig med det, de er gode til og det de drømmer om. Samtidig kan de blive en attraktiv arbejdskraft på et arbejdsmarked, der er i konstant forandring. Attraktive fordi de er dygtige, har stærke personligheder og kan finde ud af at være på mange forskellige arbejdspladser og løse mange forskellige opgaver. For at kunne indtage og skabe fremtidens samfund og arbejdsmarked, skal børn og unge i Odense blive fortrolige med og nysgerrige på teknologi det skal integreres i vores dagtilbud og skoler. Det kræver et fokus på den naturvidenskabelige og teknologiske dannelse.

10 10 Byens børn skal forstå teknologien, fordi alle brancher påvirkes af udviklingen, men nogle børn skal kunne mere, og her skal talenter dyrkes. I Odense har vi sat os for at have en arbejdsstyrke i verdensklasse til et arbejdsmarked, der er præget af automatisering, teknologi og digitalisering, og vi skal udnytte den styrkeposition, vi har i Odense i form af vores IT-, automations- og robotklynge. Flere børn og unge skal interessere sig for og vælge naturvidenskabelige uddannelser og erhvervsuddannelser. Et tæt samarbejde og partnerskaber på tværs af kommune og erhvervsliv forbereder børnene på det nye og danner dem til livet og det fremtidige jobmarked. Jeg møder kun begejstring for dette, når jeg bevæger mig rundt blandt virksomheder, brancheorganisationer og uddannelsesinstitutioner. Der er simpelthen nogle muligheder i dette som vi ikke må forpasse.

11 11 Vi er nødt til at arbejde systematisk med IT, teknologi, robotter og droner i vore dagtilbud og skoler både i de almindelig fag og ved særlige aktiviteter. Og det skal være en helt naturlig del af undervisningen. I Odense har vi nemlig ikke brug for flere projekter men et grundigt, insisterende langt sejt træk. Og det træk skal tages af dygtige medarbejdere på skoler og i dagtilbud. Og for Det Radikale Venstre må det gerne koste noget, for det gør det. Kvalitet i undervisning koster, inklusion koster, tryghed og omsorg koster og rettidig indsats koster, i hvert fald i begyndelsen. Vi har i de seneste mange år truffet nogle vigtige valg i forhold til, hvordan vi gerne vil have, at byen ser ud. Nu trænger vi til at tale om, hvordan vi gerne vil leve sammen i den. Radikale Venstre vil arbejde for en by, der er mere Grøn, mere Glad og mere Vores.

12 12 Vi har en fantastisk by med en stolt historie. Stoltheden blev en kort periode gemt væk i en parentes, men jeg mærker, at den er der igen. Det er faktisk dejligt, at sige man kommer fra Odense. Der er kultur, kunst og smukke gamle bygninger. Der er nyt og uprøvet. Og vi har tegnet stregerne for byens udseende. Nu skal rammerne fyldes ud. Vi skal være glade for vores by, for vores hverdag i byen, og for de muligheder og udfordringer, som byen bringer os. Det bliver vi ikke ved et trylleslag. Det bliver vi ved at få medbestemmelse, at føle os hørt, og ved at snakke sammen om, hvordan vi gerne vil leve i vores by sammen. Og her er nogle forslag: Lad os få frugttræer plantet i hele byen, så vores børn og børnebørn vil kunne spise æbler, pærer og blommer, når de vandrer gennem byen.

13 13 Lad os skabe rum til at man kan dyrke egne grønsager, selvom man bor på tredje sal. Lad os blive endnu bedre til at genbruge og få styr på vores affald, som i virkeligheden er en resurse. Lad os blive bedre til at handle lokalt og bruge de skønne råvarer, der vokser lige om hjørnet. Det er ingen hemmelighed, at jeg tror på, at der findes ufattelig stor energi og livsglæde i mødet mellem generationerne og ved at genopfinde naboskabet. Lad os skabe mulighederne for disse fællesskaber på tværs af generationer, lad dem vokse på de gader hvor vi bor. Uanset hvem man er, om man er rig eller fattig, indfødt eller tilflytter, kristen eller muslim, barn eller pensionist, så er Odense vores by, og vi er derfor alle ansvarlige for det fællesskab, Odense er. Både når vi stemmer til et kommunalvalg, men også i hverdagen når vi møder hinanden. Så lad os genopfinde naboskabet, lad os give generationsfællesskabet en ny betydning i en by, der er skabt til det.

14 14 I vores by skal man ikke frygte ensomhed, og alle skal mærke betydningen af at være vigtige for andre. I vores by er alle børn byens børn, og de er byens fremtid. I vores by har alle børn en rolle. Lad os gøre dem dygtige, modige og stærke og klar til at erobre byen og verden. Demokratiet er besværligt, bøvlet og tager tid, og det koster i øvrigt også penge. Men lad mig lige slå fast, at jeg samtidig elsker alle facetter af demokratiet og vigtigheden af det. I dette byråd er der ikke et parti, der repræsentere mere end 1/3 af borgerne. Der findes bare en kombination af to partier, der repræsentere mere end halvdelen af borgerne. Det giver disse to partier en helt særlig forpligtelse til at tale sammen nu, og i fremtiden. Vi har jo tidligere haft nogle snakke om værdien af samtale i denne sal og jeg vil prøve at beskrive det fra mit synspunkt:

15 15 De gode dage var ikke dem, hvor jeg vandt en afstemning i mit udvalg. De gode dage var, når vi gjorde noget sammen, der bragte os videre i forhold til byen og børnene og fx gjorde busserne gratis for alle børn eller skabte et psykologtilbud til de unge. Og de allerbedste dage var, når vi gjorde det her i byrådet. Da vi fx besluttede lokalaftalen for lærerne eller alle sammen stod sammen om Letbanen eller Tinderbox. De dage hvor vi tog ansvar sammen, det var de bedste dage. Om ikke så længe er der valg, og vi skal alle sammen stå til ansvar for vore valg og beslutninger. Nogen vil blive valgt igen, og nogen vil ikke. Mit håb er, at det nye byråd vil finde ud af at bevæge sig fremad sammen, - ikke nødvendigvis til højre eller til venstre, men fremad. Vi får ikke vores vilje alle sammen hver gang, og nogen gange må man sluge en eller to kameler for at være med. Være med i den samtale vi hele tiden må have med hinanden.

16 16 Jeg og Radikale Venstre ønsker brændende flere børnehuse og en skole i centrum og det nyeste udstyr inden for IT og Robotter til vores børn. Vi ville elske, at vi i byrådet var mere markante og konsekvente på den grønne dagsorden. Nogen gange kan man endda fristes til at ønske sig, at man havde flertal alene, men faktisk tror jeg ikke, at det er sundt. Vi bevæger os forskellige steder. Vi ved noget forskelligt, og vi tror på noget forskelligt, - i kompromiserne finder vi de rigtige og holdbare løsninger for vores by. Budgetforhandlingerne er det sted, hvor vi burde have samtalen, og vise vi er værdige til at være valgte. Vise at vi voksne og ansvarlige.

17 17 De dage, hvor vi tager ansvar sammen er de bedste, - for børnene og for byen og for bæredygtigheden. Det er de dage, hvor vi skaber eventyret, der gør byen mere Glad, mere Grøn og mere Vores. Det er de dage, vi forbereder fremtiden, så vore børn kan fortælle de næste eventyr. Det er de dage, hvor politik er det hele værd. Det er de dage, jeg er forelsket i min by. Og i dag kommer der ikke et digt, blot et citat: Når mennesket mister Tro, Ånd, Fantasi og Fortælling, er der kun pengene tilbage (Ebbe Kløvedal Reich)

1 Susanne Crawley Larsen

1 Susanne Crawley Larsen 1 Budget 2017, førstebehandling I Odense har vi en Grundfortælling, der handler om den by, vi gerne vil være. Vi har fokus på den fysiske transformation, - Men hvordan er det at være barn i den by? Det

Læs mere

Budget-2016-talen v. Susanne Crawley Larsen (R)

Budget-2016-talen v. Susanne Crawley Larsen (R) 1 Budget-2016-talen v. Susanne Crawley Larsen (R) Indledning Det går godt i Odense. Vi kan glæde os over, at flotte arrangementer som Tinderbox og HCA-festivals har ryddet avisernes forsider med megen

Læs mere

Borgmesterens budgettale ved Byrådets 1. behandling af budget 2017

Borgmesterens budgettale ved Byrådets 1. behandling af budget 2017 Borgmesterens budgettale ved Byrådets 1. behandling af budget 2017 Den 2. september havde jeg fornøjelsen af at hilse på Nikolaj Mazur, som netop er flyttet til Odense for at læse til fysioterapeut. Nikolaj

Læs mere

gladsaxe.dk Fælles om Gladsaxe Gladsaxe Kommunes medborgerskabsstrategi

gladsaxe.dk Fælles om Gladsaxe Gladsaxe Kommunes medborgerskabsstrategi gladsaxe.dk Fælles om Gladsaxe Gladsaxe Kommunes medborgerskabsstrategi Forsidefoto: I 2018 har foreningen Lokal Agenda 21 med hjælp fra Gladsaxe Kommune startet et høslætlaug. Lauget slår med le en gang

Læs mere

Stærke virksomheder i et stærkt samfund

Stærke virksomheder i et stærkt samfund Stærke virksomheder i et stærkt samfund D É T A R B E J D E R D I FO R D É T A R BEJ D ER D I FO R Stærke virksomheder i et stærkt samfund Danmark skal være verdens bedste land at leve i og verdens bedste

Læs mere

2018 UDDANNELSES POLITIK

2018 UDDANNELSES POLITIK 2018 UDDANNELSES POLITIK Vores børn, deres skolegang og fremtid ligger til enhver tid os alle på sinde. Det er af største betydning, at vi lykkes med at ruste vores børn til fremtiden og til at begå sig

Læs mere

Den 2. januar startede jeg på min første arbejdsdag som borgmester med et besøg på Havebæk Plejecenter.

Den 2. januar startede jeg på min første arbejdsdag som borgmester med et besøg på Havebæk Plejecenter. 1 Borgmesterens budget-tale ved Byrådets 1. behandling af budget 2018 Den 2. januar startede jeg på min første arbejdsdag som borgmester med et besøg på Havebæk Plejecenter. Her fik jeg talt med beboerne

Læs mere

Vedtaget 12. juni 2017 af Kommuneforeningen. Nye ideer langsigtede løsninger

Vedtaget 12. juni 2017 af Kommuneforeningen. Nye ideer langsigtede løsninger Vedtaget 12. juni 2017 af Kommuneforeningen. Frederikshavn Kommune skal være kendt som et sted, hvor nye ideer tages imod med åbne arme. Hvor kommunen er medspiller for borgere, erhvervsliv og civilsamfund.

Læs mere

Børnene først - Radikale principper for fremtidens folkeskole

Børnene først - Radikale principper for fremtidens folkeskole Børnene først - Radikale principper for fremtidens folkeskole I Radikale Venstre vil vi have en skole, hvor vores børn trives og udvikler sig. En skole der klæder vores børn på menneskeligt, socialt og

Læs mere

Regional Vækst- & Udviklingsstrategi

Regional Vækst- & Udviklingsstrategi [UDKAST] Regional Vækst- & Udviklingsstrategi 2019-2022 e mål og indsatsområder Region Sjælland Maj 2018 Styrke virksomhedernes konkurrencekraft Virksomhederne skal omstille sig til fremtidens måde at

Læs mere

HANDICAPPOLITIK

HANDICAPPOLITIK HANDICAPPOLITIK 2019-2027 2 INDHOLD Selvom ingen mennesker er født ens, har alle ret til lige muligheder...4 Tema Arbejde og uddannelse...5 Tema Inklusion...6 Tema Teknologi...7 Tema Sundhed...8 Sådan

Læs mere

VI KAN LANGT MERE - SAMMEN

VI KAN LANGT MERE - SAMMEN VALGKATALOG 2018 2021 SOCIALDEMOKRATIET I KOLDING KOMMUNE Socialdemokratiet i Kolding Kommune tror på dig som medborger og på os alle som fællesskab. Vi er overbevist om, at vi kan langt mere sammen, end

Læs mere

DIN FREMTID ER VORES FREMTID. Uddannelsespolitik for Odense

DIN FREMTID ER VORES FREMTID. Uddannelsespolitik for Odense DIN FREMTID ER VORES FREMTID Uddannelsespolitik for Odense INDHOLD Forord... 3 Vision og mål... 4 Mål: Uddannelse til livet... 6 Mål: Uddannelse til job... 8 Mål: Uddannelse til muligheder...12 Mål: Uddannelse

Læs mere

DIN FREMTID ER VORES FREMTID

DIN FREMTID ER VORES FREMTID DIN FREMTID ER VORES FREMTID Uddannelsespolitik for Odense UDKAST INDHOLD Forord... 3 Vision og mål... 4 Mål: Uddannelse til livet... 6 Mål: Uddannelse til job... 8 Mål: Uddannelse til muligheder...12

Læs mere

[Invitere til bredt samarbejde] Kære partier i Borgerrepræsentationen. Nu starter forhandlingerne om budgettet for Og jeg glæder mig.

[Invitere til bredt samarbejde] Kære partier i Borgerrepræsentationen. Nu starter forhandlingerne om budgettet for Og jeg glæder mig. Overborgmesteren TALE (Det talte ord gælder) Tale til Overborgmesteren Anledning 1. behandling af budget 2016 Sted BR salen Dato 27. august 2014 Taletid Bemærkninger til arrangementet 10 min. Mikrofon,

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE VISION Arbejdstitel: Allerød - det gode liv hele livet, med fællesskaber og bæredygtighed

ALLERØD KOMMUNE VISION Arbejdstitel: Allerød - det gode liv hele livet, med fællesskaber og bæredygtighed ALLERØD KOMMUNE VISION 2031 Arbejdstitel: Allerød - det gode liv hele livet, med fællesskaber og bæredygtighed 1 Indledning til visionen Allerød er en attraktiv kommune at bo i, at drive virksomhed i,

Læs mere

Første prioritet Jeg vil forsøge, på vegne af den socialdemokratiske gruppe at supplere den glimrende tale Peter netop har holdt.

Første prioritet Jeg vil forsøge, på vegne af den socialdemokratiske gruppe at supplere den glimrende tale Peter netop har holdt. Det er altid en fornøjelse Det er altid en fornøjelse, men også lidt en udfordring at skulle tale lige efter Borgmesteren. Vi er jo begge Socialdemokrater. Tro mig, jeg ville ikke ønske det anderledes,

Læs mere

De nye verdensmål for bæredygtig udvikling

De nye verdensmål for bæredygtig udvikling De nye verdensmål for bæredygtig udvikling Nu skal I høre om nogle fælles mål for at gøre verden et bedre sted, som ledere fra alle lande har arbejdet med. Først vil nogle måske gerne vide, hvad et mål

Læs mere

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Byrådet, forår syddjurs.dk

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Byrådet, forår syddjurs.dk Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år Byrådet, forår 2017 syddjurs.dk Sammen løfter vi læring og trivsel Forord I Syddjurs Kommune er vores mål, at alle børn og unge lærer

Læs mere

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune Byrådet, forår 2017 1 Forord I Syddjurs Kommune er vores mål, at alle børn og unge lærer

Læs mere

Rammer og proces i Børnehusene Hos os kommer værdierne til udtryk i forhold til børnene, kollegerne, samarbejdspartnere, forældrene og ledelsen.

Rammer og proces i Børnehusene Hos os kommer værdierne til udtryk i forhold til børnene, kollegerne, samarbejdspartnere, forældrene og ledelsen. 1 Værdibaseret ledelse gør det muligt for alle i organisationen at navigere efter fælles værdier i en i øvrigt omskiftelig verden. Gennem de fælles værdier bliver både ledere og medarbejdere i stand til

Læs mere

Passion For Unge! Første kapitel!

Passion For Unge! Første kapitel! Passion For Unge Første kapitel Kasper Schram & Tobias Rank www.passionforunge.dk - passionforunge@gmail.com Hej og tak fordi at du tog imod første kapitel af vores bog, vi ville blive meget glade hvis

Læs mere

Børne- og ungdomsborgmesteren. Anledning Førstehandling af budget Dato Torsdag den 27. august Klokken Starter fra kl. 16.

Børne- og ungdomsborgmesteren. Anledning Førstehandling af budget Dato Torsdag den 27. august Klokken Starter fra kl. 16. 1 (Det talte ord gælder) Tale til Børne- og ungdomsborgmesteren Anledning Førstehandling af budget 2016 Sted BR-salen Dato Torsdag den 27. august 2015 Klokken Starter fra kl. 16.00 Taletid 10 minutter

Læs mere

Lars Løkke Rasmussen, Folkemødet 2014 14. juni 2014 (Det talte ord gælder)

Lars Løkke Rasmussen, Folkemødet 2014 14. juni 2014 (Det talte ord gælder) Lars Løkke Rasmussen, Folkemødet 2014 14. juni 2014 (Det talte ord gælder) Tak for ordet. Og endnu engang tak til Allinge og Bornholm for at stable dette fantastiske folkemøde på benene. Det er nu fjerde

Læs mere

Budgettale Der er kun én ting, jeg synes ville være endnu mere trist og det er, hvis vi står i samme situation næste år.

Budgettale Der er kun én ting, jeg synes ville være endnu mere trist og det er, hvis vi står i samme situation næste år. 1 Budgettale 2014 Lige nu henter forældre i hele Odense deres børn. På gangene møder de andre forældre og frustrerede medarbejdere. Og de undrer sig. Hvorfor skal vi nu fyre på børnenes område igen? Det

Læs mere

Det fejlskøn betyder at vi i nu står overfor en stor sparerunde. For Radikale Venstre er det vigtigt at velfærden til borgerne berøres mindst muligt!

Det fejlskøn betyder at vi i nu står overfor en stor sparerunde. For Radikale Venstre er det vigtigt at velfærden til borgerne berøres mindst muligt! Budgettale Radikale Venstre i Aarhus 2018 Den opgave vi sidder med i dag ville vi helst være fri for. Men vi er selvfølgelig klar til at tage ansvar. Det er vores ansvar som politikere at skabe balance

Læs mere

Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune frem mod Sammen løfter vi læring og trivsel

Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune frem mod Sammen løfter vi læring og trivsel Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune frem mod 2021 Sammen løfter vi læring og trivsel 1 Forord I Syddjurs Kommune understøtter vi, at alle børn og unge trives og lærer så meget, som de kan. Vi

Læs mere

Bilag til høringssvar fra Liga Syd til Silkeborg Kommune vedr. fremtidens medborgerhus I Silkeborg Syd

Bilag til høringssvar fra Liga Syd til Silkeborg Kommune vedr. fremtidens medborgerhus I Silkeborg Syd Bilag til høringssvar fra Liga Syd til Silkeborg Kommune vedr. fremtidens medborgerhus I Silkeborg Syd Udfra en liste på 20 funktionaliteter har 262 respondenter prioriteret kunne vælge hvilke af de 20

Læs mere

Der er desværre andre og mere alvorlige grunde til, at 1. maj er noget særligt i år.

Der er desværre andre og mere alvorlige grunde til, at 1. maj er noget særligt i år. Frank Jensen, Socialdemokratiet 1. maj 2010: Fælles front for folkeskolen Kære venner, Det er en særlig oplevelse for mig at fejre den traditionsrige 1. maj i år. Som Københavns overborgmester. Sidste

Læs mere

GØR DET, DER ER VIGTIGT

GØR DET, DER ER VIGTIGT HELLE GØR DET, DER ER VIGTIGT Forestil dig, at du har et indre kompas. Et kompas, der aldrig tager fejl, som kender kursen og ved, i hvilken retning du skal. Sådan forestiller jeg mig værdier. Når vi har

Læs mere

Bliv dit barns bedste vejleder

Bliv dit barns bedste vejleder mtalebog_2.indd 1 11/02/2019 16.4 Bliv dit barns bedste vejleder Samtaler om usikkerhed og drømme - og hvad der optager dit barn Som forælder vil du dit barn det bedste også når det gælder valg af uddannelse.

Læs mere

De bedste dage i mit liv var da mine to

De bedste dage i mit liv var da mine to De bedste dage i mit liv var da mine to sønner blev født. Sådan tror jeg også, at mange andre forældre har haft det. Man står ved begyndelsen af noget nyt og ufattelig spændende. Intet er givet. Alt er

Læs mere

Indledning. I sidste uge var jeg på barselsbesøg. Hos lille Erik. Bare 6 timer gammel. Og den stolte indehaver af titlen som københavner nr

Indledning. I sidste uge var jeg på barselsbesøg. Hos lille Erik. Bare 6 timer gammel. Og den stolte indehaver af titlen som københavner nr Overborgmesteren TALE TALE (Det talte ord gælder) Tale til Anledning Sted Titel Overborgmesteren Første behandling af budgettet BR salen Budgettale Dato 6. oktober, 2016 Klokken 17.30 Taletid Bemærkning

Læs mere

HUSK BØRNS STEMMER. Vi håber, at du vil hjælpe os med at huske børnenes stemmer. God valgkamp! Med venlig hilsen. Steen M.

HUSK BØRNS STEMMER. Vi håber, at du vil hjælpe os med at huske børnenes stemmer. God valgkamp! Med venlig hilsen. Steen M. HUSK BØRNS STEMMER KÆRE BYRÅDSKANDIDAT Ved det forestående kommunalvalg er børn og unge en stor gruppe i samfundet, som står uden en stemme. Det betyder, at de ikke har nogen indflydelse på de politiske

Læs mere

DET BEDSTE LAND FOR VERDEN

DET BEDSTE LAND FOR VERDEN DANMARK 1 DET BEDSTE LAND FOR VERDEN Alternativets ambition er at udvikle det danske samfund, så Danmark ikke bare er det bedste land i verden, men det bedste land for verden. ET BÆREDYGTIGT SAMFUND Alternativet

Læs mere

BØRNENES VERDENSMÅL. for bæredygtig udvikling i Fredericia

BØRNENES VERDENSMÅL. for bæredygtig udvikling i Fredericia BØRNENES VERDENSMÅL for bæredygtig udvikling i Fredericia AFSKAF AFSKAF FATTIGDOM SAMTALEKORT 1 1 HELTEHANDLING Inspiration til hvordan barnet kan være med til at opfylde Verdensmål nr. 1: Når du for

Læs mere

Vi søger derfor en stærk og kompetent profil, som sammen med os andre kan løfte et i forvejen velfungerende UU til et endnu bedre sted.

Vi søger derfor en stærk og kompetent profil, som sammen med os andre kan løfte et i forvejen velfungerende UU til et endnu bedre sted. Job- og personprofil for Leder af UU-Nordvestjylland Indledning Vores UU-leder har besluttet at gå på pension efter et markant virke som leder af UU-Nordvestjylland. Vi søger derfor hans afløser til tiltrædelse

Læs mere

2017 VENSTRE I AARHUS KOMMUNE

2017 VENSTRE I AARHUS KOMMUNE Budgettale Budgettale frem mod budgetforhandlingerne for 2018 September 2017 VENSTRE I AARHUS KOMMUNE Det talte ord er gældende Vækst i Aarhus og fremtidige investeringer Kommune - udspil til budget 2018

Læs mere

Et friere, grønnere, stærkere Danmark

Et friere, grønnere, stærkere Danmark Forslag til finanslov for 2019 Et friere, grønnere, stærkere Danmark Danmark har brug for en ny retning og for politikere, der har mod og vilje til skabe de muligheder i dag, som kan være grundlag for

Læs mere

Ifølge Indenrigsministeriets hjemmeside er udgifterne Lejre steget med 19,9 % siden 2007

Ifølge Indenrigsministeriets hjemmeside er udgifterne Lejre steget med 19,9 % siden 2007 Der er langt fra Lejre til Grækenland Men både politikere i Grækenland og Lejre kan godt lide at bruge penge og så lade de andre betale. I bund og grund er det jo det vi politikere gør. Vi kræver ind,

Læs mere

EN NY SOCIALSTRATEGI

EN NY SOCIALSTRATEGI EN NY SOCIALSTRATEGI Socialstrategien er de politiske visioner for det sociale arbejde i København for børn, unge og voksne med sociale og psykiske udfordringer eller et handicap. Socialstrategien skitserer

Læs mere

FÆLLES OM ALBERTSLUND

FÆLLES OM ALBERTSLUND FÆLLES OM ALBERTSLUND En politik for fællesskab, medborgerskab og ligeværdig deltagelse 2. UDKAST 1 FORORD Fremtidens Albertslund er en by, hvor alle kan deltage i fællesskabet. En by, hvor mennesket kommer

Læs mere

Årsmøde 9. oktober 2018 Skolelederens beretning

Årsmøde 9. oktober 2018 Skolelederens beretning Årsmøde 9. oktober 2018 Skolelederens beretning Jeg indledte Jens Andersens oplæg med at fortælle om - og vise en video af - vores nyformulerede værdigrundlag. Jeg har besluttet i år at skrive en lidt

Læs mere

Syv veje til kærligheden

Syv veje til kærligheden Syv veje til kærligheden Pouline Middleton 1. udgave, 1. oplag 2014 Fiction Works Aps Omslagsfoto: Fotograf Steen Larsen ISBN 9788799662999 Alle rettigheder forbeholdes. Enhver form for kommerciel gengivelse

Læs mere

Ordførertale til forhandlingen om statsministerens redegørelse 6. oktober 2011 af politisk ordfører Magnus Heunicke (S) (Det talte ord gælder)

Ordførertale til forhandlingen om statsministerens redegørelse 6. oktober 2011 af politisk ordfører Magnus Heunicke (S) (Det talte ord gælder) Ordførertale til forhandlingen om statsministerens redegørelse 6. oktober 2011 af politisk ordfører Magnus Heunicke (S) (Det talte ord gælder) De stod der, danskerne. I lange køer fra morgen til aften.

Læs mere

BØRN OG unge på vej mod stærkere fællesskaber

BØRN OG unge på vej mod stærkere fællesskaber BØRN OG unge på vej mod stærkere fællesskaber 1 forord Stærkere fællesskaber gør os dygtigere sammen Kære læsere, Da jeg sidste vinter sammen med resten af byrådet præsenterede Aarhus Kommunes nye børne-

Læs mere

SAMARBEJDE OM UDVIKLING AF FREMTIDENS PLEJE & OMSORG

SAMARBEJDE OM UDVIKLING AF FREMTIDENS PLEJE & OMSORG SAMARBEJDE OM UDVIKLING AF FREMTIDENS PLEJE & OMSORG 5. April 2011 Fremtidens Plejehjem som levende laboratorium Njalsgade 106,2 5. april 2011.COM DK2300 Kbh. S info@copenhagenlivinglab.com +45 2023 2205

Læs mere

Jeg kender Jesus -3. Jesus kan alt

Jeg kender Jesus -3. Jesus kan alt Jeg kender Jesus -3 Jesus kan alt Mål: Målet er, at børnene ved, at Jesus kan alt. Jesus er Herre over enhver situation og kan gribe ind i enhver situation. Der er ikke noget, der er håbløst, når Jesus

Læs mere

INDHOLD. Nyttige links. Vedtaget i Horsens Byråd den. 23. april 2018

INDHOLD. Nyttige links. Vedtaget i Horsens Byråd den. 23. april 2018 Handicappolitik 2018 INDHOLD Forord Formålet med handicappolitikken i Horsens Kommune Målgrupper Handicapbegrebet Handicapkonventionen fra De Forenede Nationer Vision, værdier og menneskesyn Fokus o Børn,

Læs mere

BORGER- PANEL. Borgerne ønsker sig et godt helbred, økonomisk tryghed og samvær med andre i februar 2012

BORGER- PANEL. Borgerne ønsker sig et godt helbred, økonomisk tryghed og samvær med andre i februar 2012 BORGER PANEL februar 2012 Borgerne ønsker sig et godt helbred, økonomisk tryghed og samvær med andre i 2012 Borgerpanelets ønsker for 2012 handler om det gode liv: et godt helbred, økonomisk tryghed og

Læs mere

Budget 2019, 1. behandling

Budget 2019, 1. behandling 1 Budget 2019, 1. behandling Smukt er egentligt alt, som man betragter med kærlighed. Jo mere man elsker verden, desto skønnere finder man den Indledning - Christian Morgenstern Odense har en mere end

Læs mere

Leg og lær for livet

Leg og lær for livet Leg og lær for livet Velkommen til Særslev- Hårslev-Skolen! Selv om vi hedder en skole, er vi meget mere: Vi er et samlet tilbud, der giver en rød tråd i børnenes liv fra 0 til 16 år: Dagplejere fordelt

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK. Børne- og ungepolitik

BØRNE- OG UNGEPOLITIK. Børne- og ungepolitik Børne- og ungepolitik 2018-2022 1 Indledning Formålet med Rebild Kommunes Børne- og Ungepolitik er, at alle børn og unge skal have et godt liv, hvor de opbygger de kompetencer, der efterspørges i fremtidens

Læs mere

Holbæk i Fællesskab. Byrådets vision for Holbæk Kommune

Holbæk i Fællesskab. Byrådets vision for Holbæk Kommune Holbæk i Fællesskab Byrådets vision for Holbæk Kommune Holbæk i Fællesskab Politik handler om at ville noget, og som byråd er det vores ansvar at formulere, hvad vi vil. Med denne vision giver vi borgere,

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK UDKAST. Børne- og ungepolitik

BØRNE- OG UNGEPOLITIK UDKAST. Børne- og ungepolitik 2018-2022 Børne- og ungepolitik 1 Indledning Formålet med Rebild Kommunes Børne- og Ungepolitik er, at alle børn og unge skal have et godt liv, hvor de opbygger de kompetencer, der efterspørges i fremtidens

Læs mere

Nr. Lyndelse Friskole En levende friskole gennem 143 år

Nr. Lyndelse Friskole En levende friskole gennem 143 år Nr. Lyndelse Friskole En levende friskole gennem 143 år Værdigrundlag. Fællesskab. På Nr. Lyndelse Friskole står fællesskabet i centrum, og ud fra det forstås alle væsentlige aspekter i skolens arbejde.

Læs mere

R: Hurtigere og bedre hjælp til sårbare børn og unge nu!

R: Hurtigere og bedre hjælp til sårbare børn og unge nu! 09-11-2017 R: Hurtigere og bedre hjælp til sårbare børn og unge nu! Flere børn og unge kæmper med psykiske problemer eller får konstateret en alvorlig psykisk lidelse. Det betyder, at alt for mange ikke

Læs mere

BYEN TIL VANDET. Politisk målsætning. Langsigtet planlægning og byudvikling er en vigtig forudsætning for klog og målrettet vækst.

BYEN TIL VANDET. Politisk målsætning. Langsigtet planlægning og byudvikling er en vigtig forudsætning for klog og målrettet vækst. VI TØR GÅ NYE VEJE Vi vil muligheder for alle - alle skal med, og alle kan bidrage Vi vil vækst og udvikling - et attraktivt sted at bo, arbejde og drive virksomhed BYEN TIL VANDET Langsigtet planlægning

Læs mere

ERHVERVSPOLITIK GENTOFTE KOMMUNE

ERHVERVSPOLITIK GENTOFTE KOMMUNE ERHVERVSPOLITIK GENTOFTE KOMMUNE ERHVERVSPOLITIK Marts 2017 Udarbejdet af Opgaveudvalget Erhvervspolitik for Gentofte Kommune Godkendt af Kommunalbestyrelsen i 2017 Layout: Rosendahls a/s Downloades på:

Læs mere

Sagsnr. Dokumentnr. Mark Pelle Noppen. (Det talte ord gælder) Økonomiforvaltningen

Sagsnr. Dokumentnr. Mark Pelle Noppen. (Det talte ord gælder) Økonomiforvaltningen Økonomiforvaltningen 29-08-2017 Sagsnr. Dokumentnr. Mark Pelle Noppen (Det talte ord gælder) Overborgmesteren Tale til Anledning Sted Titel Overborgmesteren Første behandling af budgettet BR salen Budgettale

Læs mere

Det betyder, at vi i år har fokus på kernevelfærden. Vi har fokus på investeringerne i de varme hænder:

Det betyder, at vi i år har fokus på kernevelfærden. Vi har fokus på investeringerne i de varme hænder: Budgettale 2016/ Ninna Thomsen SF [Det talte ord gælder] [Intro] De sidste par år har omdrejningspunktet for mange af budgettalerne været det fede København. Det har været en hyldest til det København,

Læs mere

Uddrag. 5. scene. Stykket foregår aftenen før Tors konfirmation. I lejligheden, hvor festen skal holdes, er man godt i gang med forberedelserne.

Uddrag. 5. scene. Stykket foregår aftenen før Tors konfirmation. I lejligheden, hvor festen skal holdes, er man godt i gang med forberedelserne. EBBE KLØVEDAL REICH Ebbe Kløvedal Reich har et langt forfatterskab bag sig. Som ung studerede han historie ved Københavns Universitet, og mange af hans romaner har da også et historisk indhold. Det gælder

Læs mere

LUK OP FOR KÆRLIGHED - Med 5 spirituelle vaner der styrker og løfter dig

LUK OP FOR KÆRLIGHED - Med 5 spirituelle vaner der styrker og løfter dig LUK OP FOR KÆRLIGHED - Med 5 spirituelle vaner der styrker og løfter dig Når du ønsker forandring i dit liv, må du nødvendigvis gøre noget andet end du plejer. Måske du ønsker mere ro, måske du ønsker

Læs mere

Danmark skal fortsætte med at være en stærk søfartsnation, og I er en vigtig del af vores fælles maritime historie. Tak for det.

Danmark skal fortsætte med at være en stærk søfartsnation, og I er en vigtig del af vores fælles maritime historie. Tak for det. 1 Kære alle dimittender, Allerførst vil jeg ønske alle dimittender hjertelig Tillykke med jeres overståede eksamen og jeres nye titler som hhv kystskipper, sætteskipper og skibsfører. Det maritime pulsslag

Læs mere

en by med plads til alle

en by med plads til alle by med plads til alle SocialStrategi 2018 by med plads til alle indhold 4 Et værdigt liv en helstøbt og langsigtet løsning Et selvstændigt liv 6 en sund og fagligt stærk organisation 10 introduktion København

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

[Indledning] Kære BR. I dag tager vi hul på forhandlingerne om budgettet for 2020.

[Indledning] Kære BR. I dag tager vi hul på forhandlingerne om budgettet for 2020. Overborgmesteren TALE TALE Tale til Anledning Sted Titel Overborgmesteren Første behandling af budgettet BR-salen Budgettale Dato 26. september 2019 Klokken 16.00 Taletid Bemærkning til arrangementet 10

Læs mere

I historien Den lille prins er den lille prins rejst afsted fra sin asteroide, B-612, fordi han ikke kan forstå sin rose. Den beklager sig evigt og

I historien Den lille prins er den lille prins rejst afsted fra sin asteroide, B-612, fordi han ikke kan forstå sin rose. Den beklager sig evigt og I historien Den lille prins er den lille prins rejst afsted fra sin asteroide, B-612, fordi han ikke kan forstå sin rose. Den beklager sig evigt og altid over det ene og det andet. Den gør det kun for

Læs mere

Bruger Side Prædiken til Pinsedag Prædiken til Pinsedag Tekst. Johs. 14,

Bruger Side Prædiken til Pinsedag Prædiken til Pinsedag Tekst. Johs. 14, Bruger Side 1 04-06-2017. Tekst. Johs. 14, 22-31. Kærlighed til Kristi ord. Pinsedag har sin egen tone, glædens musik, som løfter og gør glad. Vore salmedigtere har fundet denne tone, givet den ord som

Læs mere

Det Konservative Folkeparti i Silkeborg

Det Konservative Folkeparti i Silkeborg Det Konservative Folkeparti i Silkeborg Vi holder, hvad vi lover Regions- og kommunalvalg 2017 Indholdsfortegnelse 1. Erhvervslivet... 3 Arbejdspladser... 3 Vi skal styrke iværksætteri... 3 2. Kultur &

Læs mere

Kraner, stilladser, buldozere. Et byggeboom af historiske dimensioner finder sted netop nu.

Kraner, stilladser, buldozere. Et byggeboom af historiske dimensioner finder sted netop nu. Vores by er under forandring. Rammerne for en moderne, attraktiv, europæisk by bliver lagt i disse år. Vi ser det, når vi går gennem byen: Kraner, stilladser, buldozere. Et byggeboom af historiske dimensioner

Læs mere

Der er nogle gode ting at vende tilbage til!

Der er nogle gode ting at vende tilbage til! Der er nogle gode ting at vende tilbage til! Artikel af Janick og Gitte Janick og jeg sidder over frokosten og taler, han fortæller lidt om, hvad hans tid på Parkvænget går med og hvordan han selv har

Læs mere

Debatmateriale til Furesø Kommunes borgermøde om budget

Debatmateriale til Furesø Kommunes borgermøde om budget Debatmateriale til Furesø Kommunes borgermøde om budget 2014-17 Dette oplæg giver information og inspiration til det borgermøde, som Furesø Kommune har inviteret til den 12. juni 2013. På borgermødet præsenteres

Læs mere

Forside og illustration: Helle Poulsen Sol, måne og stjerner bøjer sig for Josef, akvarel og tusch på papir, 2009, Kunstnergruppen Snurretoppen

Forside og illustration: Helle Poulsen Sol, måne og stjerner bøjer sig for Josef, akvarel og tusch på papir, 2009, Kunstnergruppen Snurretoppen Handicappolitik 2018 Forside og illustration: Helle Poulsen Sol, måne og stjerner bøjer sig for Josef, akvarel og tusch på papir, 2009, Kunstnergruppen Snurretoppen INDHOLD Forord Formålet med handicappolitikken

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

SF s tale til budget 2018 Af Brian Dybro, politisk ordfører for SF i Odense Byråd

SF s tale til budget 2018 Af Brian Dybro, politisk ordfører for SF i Odense Byråd 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 SF s tale til budget 2018 Af Brian Dybro, politisk ordfører for SF i Odense

Læs mere

Budgetordførertale 2017 Mette Annelie Rasmussen, Radikale Venstre 31. august (Det talte ord gælder)

Budgetordførertale 2017 Mette Annelie Rasmussen, Radikale Venstre 31. august (Det talte ord gælder) Budgetordførertale 2017 Mette Annelie Rasmussen, Radikale Venstre 31. august 2017 (Det talte ord gælder) Kære kollegaer, kære københavnere, kære medarbejdere - så skal vi igen i gang med budgetforhandlingerne

Læs mere

Konservativ budgettale 2017

Konservativ budgettale 2017 Jakob Næsager, MBR (C), gruppeformand og budgetordfører Første behandling af Københavns Kommunes budget den 1. september 2016 (Det talte ord gælder) Konservativ budgettale 2017 Det skal være lettere og

Læs mere

Omstilling til Større og bedre udskolingsmiljøer

Omstilling til Større og bedre udskolingsmiljøer Omstilling til Større og bedre udskolingsmiljøer Beskrivelse af emnet og baggrund Hvad er emnet? Den bærende idé er, at øge unges uddannelsesparathed ved i højere grad at satse på større udskolingsafdelinger,

Læs mere

VISION 2030 BYRÅDETS VORES BORGERE VORES VIRKSOMHEDER VORES FRIVILLIGE OG FORENINGER VORES BÆREDYGTIGE FREMTID

VISION 2030 BYRÅDETS VORES BORGERE VORES VIRKSOMHEDER VORES FRIVILLIGE OG FORENINGER VORES BÆREDYGTIGE FREMTID BYRÅDETS VISION 2030 VORES BORGERE VORES VIRKSOMHEDER VORES FRIVILLIGE OG FORENINGER VORES BÆREDYGTIGE FREMTID Vækst med vilje - vi skaber fremtiden og det gode liv sammen VISION 2030 I Faxe Kommune har

Læs mere

Forældre evaluering 2015

Forældre evaluering 2015 Forældre evaluering 2015 Hvordan har det været at have sin daglige gang i Børnehaven Toftebo. En glæde at se hvor glad ens barn er hver eneste dag i Toftebo. Alle voksne kender ens barn, det gør forældrene

Læs mere

Mennesker på kontanthjælp bliver hængt ud, som om de var roden til alt ondt.

Mennesker på kontanthjælp bliver hængt ud, som om de var roden til alt ondt. 1 Folkemødetale 2015 Johanne Schmidt Nielsen Det talte ord gælder. Jeg vil gerne starte med at sige, at den her valgkamp efterhånden har udviklet sig til sådan en konkurrence om, hvem der kan banke hårdest

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2012

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2012 Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2012 - Det talte ord gælder - Det bliver heldigvis 1. maj hvert år. For 1. maj er en dag, hvor vi samles for at vise at fællesskab og solidaritet er vigtigt.

Læs mere

SPØRGESKEMA TIL ELEVER OM RESILIENS

SPØRGESKEMA TIL ELEVER OM RESILIENS SPØRGESKEMA TIL ELEVER OM RESILIENS BAGGRUND Skolen skal være et rart sted at være. Og klassen skal være et fællesskab, hvor alle elever kan lære noget og udvikle sig og hvor alle kan bidrage til at finde

Læs mere

Holbæk Kommunes. ungepolitik

Holbæk Kommunes. ungepolitik Holbæk Kommunes Børneog ungepolitik Indhold Forord... side 3 Udfordringerne... side 4 En samlet børne- og ungepolitik... side 5 Et fælles børnesyn... side 6 De fire udviklingsområder... side 7 Udviklingsområde

Læs mere

kære forældre, søskende og bedsteforældre, kære medarbejdere og sidst men ikke mindst kære dimittender. Tillykke med overstået - eller tør jeg sige

kære forældre, søskende og bedsteforældre, kære medarbejdere og sidst men ikke mindst kære dimittender. Tillykke med overstået - eller tør jeg sige kære forældre, søskende og bedsteforældre, kære medarbejdere og sidst men ikke mindst kære dimittender. Tillykke med overstået - eller tør jeg sige VELoverstået - eksamen. Vi skaber succeser. Det er vores

Læs mere

EN BY MED PLADS TIL ALLE

EN BY MED PLADS TIL ALLE BY MED PLADS TIL ALLE SOCIALSTRATEGI 2018 BY MED PLADS TILINDHOLD ALLE 4 8 VÆRDIGT HELSTØBT OG LANGSIGT LØSNING SELVSTÆNDIGT SUND OG FAGLIGT STÆRK ORGANISATION 6 10 INTRODUKTION København skal være en

Læs mere

Sag 4: Udtalelse fra MTM vedr. forslag fra Enhedslisten om restaurering af rådhusklokkerne

Sag 4: Udtalelse fra MTM vedr. forslag fra Enhedslisten om restaurering af rådhusklokkerne Sag 4: Udtalelse fra MTM vedr. forslag fra Enhedslisten om restaurering af rådhusklokkerne Der gøres opmærksom på, at der ikke er læst korrektur på denne afskrift. Borgmesteren: Sag fra Magistraten for

Læs mere

VISION VEJEN. Din holdning - Jeres By - Vores Vejen

VISION VEJEN. Din holdning - Jeres By - Vores Vejen VISION VEJEN Din holdning - Jeres By - Vores Vejen Byerne driver fremtidens vækst. Befolkningstilvæksten foregår fortrinsvis omkring de større byer. Her sker også den største vækst i arbejdspladser, service,

Læs mere

Jagten på talent. Hvad gør årets gazeller rigtigt?

Jagten på talent. Hvad gør årets gazeller rigtigt? Jagten på talent Hvad gør årets gazeller rigtigt? Vi fungerer godt i en krisetid, da vi er svaret på krisen Gazelleejer Hvad kan vi lære af årets gazelleundersøgelse? Gazellerne har opskriften på at fordoble

Læs mere

ET NYT VI. En politik for fællesskab, medborgerskab og mangfoldig deltagelse i Albertslund 1. UDKAST

ET NYT VI. En politik for fællesskab, medborgerskab og mangfoldig deltagelse i Albertslund 1. UDKAST ET NYT VI En politik for fællesskab, medborgerskab og mangfoldig deltagelse i Albertslund 1. UDKAST FORORD Fremtidens Albertslund er en by, hvor alle kan deltage i fællesskabet. En by, hvor mennesket kommer

Læs mere

VISION. Ringsted - midt i mulighederne

VISION. Ringsted - midt i mulighederne VISION Ringsted - midt i mulighederne VISION Ringsted - midt i mulighederne Ringsted - nærhed, medansvar, medbestemmelse og mangfoldighed I Ringsted er vi midt i et fællesskab, hvor vi løfter i flok, udvikler

Læs mere

VISION. Ringsted - midt i mulighederne

VISION. Ringsted - midt i mulighederne VISION Ringsted - midt i mulighederne VISION Ringsted - midt i mulighederne Ringsted - nærhed, medansvar, medbestemmelse og mangfoldighed I Ringsted er vi midt i et fællesskab, hvor vi løfter i flok, udvikler

Læs mere

At tage lederskab og udvikle en By. Indlæg 2. marts 2015 Århus Konference perspektivering v. Mette Lis Andersen

At tage lederskab og udvikle en By. Indlæg 2. marts 2015 Århus Konference perspektivering v. Mette Lis Andersen At tage lederskab og udvikle en By Indlæg 2. marts 2015 Århus Konference perspektivering v. Mette Lis Andersen At udvikle sin by Kræver Lederskab og retning Viden, vision og mål Mod, vilje og stålsathed

Læs mere

UDVIKLINGSRETNINGER FOR BØRKOP

UDVIKLINGSRETNINGER FOR BØRKOP UDVIKLINGSRETNINGER FOR BØRKOP NATURBYEN Vi bor her pga. naturen og det landlige her er luft og god plads og man kan dyrke alle udgaver af udelivet. Skulle vi måske have fælles køkkenhaver eller endda

Læs mere

Den legende kommune. Udviklingsstrategi for Billund Kommune

Den legende kommune. Udviklingsstrategi for Billund Kommune ... 2 Den legende kommune Udviklingsstrategi for Billund Kommune I Billund gør vi os umage for at få det lokale til at spille sammen med det regionale, det nationale, og det globale. Vi vil inddrage relevante

Læs mere

Fremtidens Legeplads

Fremtidens Legeplads Fremtidens Legeplads Godkendt af Billund Byråd den 21. maj 2019 Den legende kommune Billund Kommune er Fremtidens Legeplads fordi... Vi er hjemsted for Børnenes Hovedstad. Hos os er leg, læring og kreativitet

Læs mere

2. s. i advent I

2. s. i advent I Advent er en tid, hvor vi har lejlighed til at glæde os. Glæde os til den forestående jul, glæde os over al den hygge, der er op til jul, glæde os over julelysene i børnenes øjne, glæde os til nogle fridage

Læs mere

Nutidens og fremtidens gode børneliv i Kalundborg Kommune anno 2025

Nutidens og fremtidens gode børneliv i Kalundborg Kommune anno 2025 Nutidens og fremtidens gode børneliv i Kalundborg Kommune anno 2025 Forskningschef Marianne Levinsen Cand.scient.pol. Fremforsk, Center for Fremtidsforskning www.fremforsk.dk #fremforsk Befolkningsudviklingen

Læs mere

4 Forord FORORD. Byrådets mål for velfærd og vækst. Byens transformation

4 Forord FORORD. Byrådets mål for velfærd og vækst. Byens transformation FORORD I Odense Kommune sættes barren højt for, at det gode liv kan leves, det skal være trygt at bo og virke i vores by. Derfor skal tryghed, trivsel og livskvalitet understøttes for alle borgere. Ligesom

Læs mere