For fire år siden, der sad jeg deroppe i tilskuerlogen til førstebehandlingen af det, der blev til budget 2014.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "For fire år siden, der sad jeg deroppe i tilskuerlogen til førstebehandlingen af det, der blev til budget 2014."

Transkript

1 Tale til 1. behandlingen af budgettet Indledning: For fire år siden, der sad jeg deroppe i tilskuerlogen til førstebehandlingen af det, der blev til budget For fire år siden vedtog alle andre partier end Enhedslisten et budget, der bød på trecifrede million-nedskæringer på den fælles velfærd. Og samtidig med det, afsatte man 100 mio. kr. til vækstinitiativer og skattelettelser til erhvervslivet hvert år fremover. Da jeg sad deroppe i tilhørerlogen, lovede jeg mig selv, at det skulle være slut med den slags budgetter. At vi skulle ud over nødvendighedens politik. Væk fra massive nedskæringer og forringelser vedtaget af alle andre partier end Enhedslisten. Og at vi i stedet skulle begynde at prioritere og genopbygge den fælles velfærd. Her fire år senere er jeg glad og stolt. For det er rent faktisk det, der er sket. Kursen er nu justeret. Nedskæringerne og forringelserne er taget af tapetet. Og med velfærdprocenten er genopbygningen af den fælles velfærd i gang. Ja. Det er, hvad der sker, når Enhedslisten stormer ind med tre mandater, kunne man fristes til at sige. Men vi er ikke i mål. Langt fra. Men vi er på den rigtige vej, og den skal vi fortsætte ud ad. For det skylder vi Odense. Det skylder vi vores børn, unge, ældre og mennesker med handicap.

2 Den fælles velfærd: At der har været brug for at justere kursen, har længe været klar for enhver. For den økonomiske krise gjorde ondt på Odense. Ondt på den fælles velfærd, der måtte betalte prisen. Og alt for mange år med massive nedskæringer og forringelser har i sandhed sat sine spor. Og selvom genopretningen er i gang, ja så gør det stadig ondt rigtig mange steder. Det oplevede jeg selv, da vi i Ældre- og handicapforvaltningen før sommeren havde samlet alle vores sygeplejersker til et fyraftensmøde. Her skulle vi i fællesskab finde ud af, hvordan vi kunne skabe en arbejdsdag for dem, hvor de rent faktisk kunne overkomme deres opgaver og samtidig nå en frokostpause og komme hjem til fyraften. Her havde jeg selv lejlighed til råt for usødet at høre om de arbejdsvilkår, vi tilbyder de medarbejdere, som hver dag knokler for at gøre en forskel i borgernes liv. Og jeg havde lejlighed til at høre om de konsekvenser, det har for nogle af vores allermest svage, udsatte og syge medborgere her i Odense. Og det billede gælder helt generelt i vores udkørende grupper. Vores personale har alt for mange stop på deres kørelister. Al for lidt tid til de enkelte besøg. Og vi skylder dem, og de svageste og mest udsatte borgere, som de hver dag hjælper, at gøre noget ved det.

3 Billedet er det samme rigtig mange steder i Odense. Vi har pædagoger, folkeskolelærere, socialrådgivere, sagsbehandlere og rigtig mange andre, som hver dag knokler for at få enderne til at nå sammen, og for at gøre en forskel i borgernes liv. Jeg synes faktisk, at vi skylder de her medarbejdere en kæmpe tak. En tak for deres faglighed. For deres engagement. For deres kæmpe indsats. Og ikke mindst for at de har holdt ud, så lang tid, som de har. Og jeg synes, at vi overfor borgerne må indrømme, at vi ikke har leveret det, som vi skulle. At vores børn, unge, ældre og borgere med handicap har måttet tage til takke med mindre end, hvad de retmæssigt kunne have forventet, ønsket eller håbet på. Vi skylder Odense at gøre det bedre. Og Odense har råd til, at vi gør det bedre. Ja. Faktisk har vi ikke råd til at lade være. For velfærden er hele fundamentet for udvikling, for jobs og vækst. Vi har råd til at give vores børn en god start på livet. Vi har råd til verdens bedste folkeskole til vores unge. Vi har råd til en værdig ældrepleje til dem, der har knoklet hele livet. Og vi har råd til ordentlige og udviklende tilbud til borgere med handicap. Og vi skylder Odense at vise det politiske mod til at gøre det bedre.

4 Velfærdsprocenten: At vi skylder Odense at gøre det bedre var netop baggrunden for, at vi sidste år gik i gang med at hæve skatten med en velfærdsprocent. Endelig lykkedes det at trænge igennem, råbe folk op og finde et flertal, der turde tage ansvar for den fælles velfærd. Og vi leverede fra starten af. Allerede sidste år lykkedes det os at hente 127 mio. kr. hjem til den fælles velfærd. Til de mindste børn. Til skolebørnene. Til de udsatte børn og unge. Og til Odenses ældre og mennesker med handicap. Vi har investere i flere hænder, og vi har tilbagekøbt tidligere tiders besparelser. Vi har skabt bedre velfærd for byens borgere. Bedre arbejdsvilkår for velfærdens kernetropper. Og vi har lavet det vendepunkt for den fælles velfærd, der var så nødvendigt. Jeg bliver virkelig ramt og rørt, når jeg hører pårørende og borgere på vores plejecentre, der fortælle om den tryghed og de aktiviteter, som de 20 mio. kr. til ekstra aftenvagter har skabt. Eller når personalet beretter om, hvordan det har skabt bedre muligheder for at bruge deres faglighed og tage udgangspunkt i den enkelte ældres behov. Og jeg er så skide stolt over den opblomstring, som det lykkedes at skabe på handicapområdet, da vi tilbagekøbte byrådets besparelser på området. Det har været så fedt at se alle de resurser, ideer og den virkelyst, som blev sluppet løs. For slet ikke at tale om den stolthed, som borgerne har fået fordi de er blevet inddraget og hørt.

5 I år lykkedes det os så at hente 0,3 procent mere af velfærdsprocenten hjem. 84 mio. kr. mere om året, som går rent til flere hænder til kernevelfærden. Vi fortsætter altså genopbygningen af den fælles velfærd. Vi foreslår sammen med resten af rød blok, at de 84 mio. kr. bliver brugt til endnu bedre normeringer til de yngste børn. Til styrkelse af indskolingen og elevernes faglige kompetencer. Til bedre inklusion i folkeskolen af udsatte børn og unge. Og til flere hænder i de udkørende grupper, der hver dag leverer pleje, omsorg og træning til flere tusinde borgere. Jeg er ikke i tvivl om, at de her millioner vil gøre en kæmpe forskel for Odense, og for vores børn, unge, ældre og mennesker med handicap. Og jeg glæder mig særligt over udsigten til en markant styrelse af de udkørende grupper. Her gør de 21 mio. kr. det muligt at ansætte mellem 40 og 50 sygeplejersker, terapeuter og sosu er, som kan lette presset rundt i grupperne. Det vil helt sikkert betyde et løft af den pleje, omsorg og træning, som vi hver dag leverer til ældre, psykisk syge og handicappede odenseanere. Og det vil skabe en mindre travl hverdag, et bedre arbejdsmiljø og bedre trivsel for vores personale. Det her viser helt klart, at aftalen om velfærdsprocenten var et vendepunkt. Genopbygningen af den fælles velfærd fortsætter. Vi er på vej, men vi er langt fra i mål. Og derfor er det afgørende, at vi holder kursen. Og det er Enhedslisten garant for.

6 Demografi: At kursen holdes, er der i dag mere brug for end nogensinde. For vi står overfor meget store udfordringer, som vi kun kan løse i fælleskab. En af de største er at sikre en værdig alderdom og en ordentlig pleje til de flere ældre, der kommer over de næste år. Vi lever alle længere. Og det giver mange en masse gode og lykkelige år. Men et langt og lykkeligt liv sætter altså også sine spor. Og det betyder alt andet lige, at langt flere ældre bliver plejekrævende. At langt flere ældre udvikler demens. Og at man derfor efterspørger flere og mere komplicerede ydelser fra kommunen. Det betyder helt naturligt flere opgaver til Ældre- og handicapforvaltningen. Allerede næste år skal vores personale løbe hurtigere for 43 mio. kr. I 2019 stiger tallet til 66 mio. kr. Og i 2020 skal vi hente 88 mio. kr. ind. Noget af dette kan selvfølgelig hentes ind gennem rehabilitering, velfærdsteknologi og forebyggelse. Og vi har da også taget store skridt i den retning allerede. Men vi kan altså ikke blive ved med at arbejde smartere, hurtigere eller hårdere. Der skal simpelthen flere hænder til. Vi er nødt til at tage ansvar. Vi er nødt til at kigge på mulige løsninger. Vi er nødt til at få det faktum, at der bliver flere ældre, der har brug for hjælp, op på det politiske bord og til politisk behandling. Det skylder vi de ældre, der har knoklet hele deres liv, betalt deres skat og som har fortjent en værdig og god alderdom. Og det skylder vi det personale, der hver dag knokler røven ud af bukserne for at give dem det.

7 Uligheden: En anden kæmpe udfordring er, at uligheden her i Odense stadig stiger. Og at det stadig er de arbejdsløse, de syge og de socialt udsatte, der må betale prisen for den økonomiske krise. Og den pris, de betaler, bliver hele tiden værre med række af asociale reformer på beskæftigelsesområdet. Nu falder man ud af dagpengesystemet, man knalder hovedet mod kontanthjælpsloftet og bliver trukket i kontanthjælp, hvis man ikke kan finde 225 timers arbejde om året. Massiv fattigdom og ulighed er resultatet. Men ingen er nogensinde kommet i arbejde på grund af fattigdom. Og lige nu straffer vi børn, og lader dem vokse op i fattigdom, fordi deres forældre tilfældigvis er arbejdsløse. Og det gør ekstra ondt i Odense på grund af den høje ledighed. Vi er derfor nødt til at arbejde for et skifte på beskæftigelsesområdet. For lige nu skaber vi ikke andet end øget ulighed og en tung social arv. Lige nu bliver forskellen på fattig og rig kun større, mens ledigheden forbliver den samme. Lige nu er vi ved at efterlade rigtig mange i fattigdom og ledighed, mens vi andre er på vej i fuld fart ud af krisen.

8 Derfor skal vi også have gjort noget ved Danmarks anden højeste ledighed. Vi skal gøre noget for de odenseanere, der sidder parkeret hjemme på sofaen, fordi vi ikke kan skabe arbejdspladser til dem. Opsvinget er her siger man. Hjulene er i gang siger man. Men de får stadig ikke lov til at bidrage. Det skal vi altså have gjort noget alvorligt ved. For vi er ikke ude af den økonomiske krise, før alle er med. Odense skal ikke knække midt over. Vi skal ikke efterlade de arbejdsløse og de syge i fattigdom og armod, mens vi andre suser af sted på første klasse. Alle skal have mulighed for at bidrage til Odenses transformation. Derfor investerede vi i foråret 72 mio. kr. i en række investeringsprojekter, der skal få de ledige i arbejde. Nu skal vi have dem til at virke. Nu skal vi sikre, at alle kommer med ud af den økonomiske krise. For Odense har brug for os alle. Står det til Enhedslisten, skal vi presse lovgivningen til det yderste. Vi skal ikke straffe eller piske de ledige tværtimod. Vi skal være kreative. Vi skal oprette 225 timers stillinger. Vi skal tage udgangspunkt i folks motivation, og hjælpe dem videre. Og vi skal arbejde på tværs og sammen, så der kommer fremdrift i borgernes sag. Så borgerne får mulighed for at komme ud af ledigheskøen og fattigdommen, og ud på arbejdsmarkedet sammen med alle os andre. Og så skal vi altså til at kigge på fordelingspolitikken. For os er det grundlæggende, at de stærkeste skuldre også skal bære de tungeste læs. Vi skal derfor have et opgør med omfordelingen fra fattig til rig. Vi vil have Robin Hood tilbage. Vi skal ikke lade mening mand betale, mens erhvervslivet slipper. Vi skal stoppe afviklingen af dækningsafgiften. For erhvervslivet, aktionærer og virksomhedsejere skal også betale deres del af kagen. Ellers får vi aldrig bugt med den stigende ulighed.

9 Alt andet: Verden, Danmark og Odense trues af endog meget store klimaforandringer. Vi mærker det allerede. Vi har fået et langt voldsommere og mere omskifteligt vejr. Og det er desværre kun en forvarsel for, hvad der kommer, hvis vi ikke snart gør noget. Vi skylder fremtiden at tage ansvar og bevæge Odense i den klimavenlige retning. Flere og flere tager cyklen i Odense. Så lad os udbygge supercykelstinettet. Lad os kigge på, hvordan vi kan aflede og bruge regnvandet på nye måder. Lad os bruge vores infrastruktur så fornuftigt, kollektivt og klimamæssigt som muligt lad os satse på lade-standere til elbiler og parkeringspladser til delebiler. Vi har travlt klimaforandringerne venter ikke på os tværtimod. Vi skal også passe på rammerne omkring vores mange frivillige foreninger og organisationer. Særligt idrætsklubbernes rammer kunne bruge et løft. Det er en investering, der betaler sig ind rigtig mange gange som forebyggelse, som integration og som den sociale kapital, der er så vital for sammenhængskraften i Odense. Social kapital er også et af nøgleordet, når vi skal se på, hvordan vi skaber fremtidens ældreboliger. For fællesskabet og relationer er jo grundlaget for en lang, lykkelig og værdig alderdom. Og derfor skal vi kigge på alternative boformer, såsom seniorbofællesskaber, hvor den sociale kapital kan spire og vokse.

10 Afslutning: For fire år siden, der sad jeg oppe i tilhørerlogen. Nu står jeg her i salen, og kan med stolthed i stemmen sige at kursen er skiftet og genopbygningen af den fælles velfærd er påbegyndt. Men hermed er arbejdet ikke gjort. Vi har stadig en række store udfordringer, som vi skal forholde os til i år og fremadrettet. Det ansvar må vi tage på os. Lad os vælge fællesskab. Lad os opbygge et Odense for alle og ikke for de få. Lad os vælge tryghed og omsorg. Tillid og lighed. Og et grønt og lokalt Odense. Tak for ordet.

Endelig. Endelig er det lykkedes at få rød blok til at finde fælles fodslag og tage ansvar for den fælles velfærd.

Endelig. Endelig er det lykkedes at få rød blok til at finde fælles fodslag og tage ansvar for den fælles velfærd. Budgettale første udkast BSN 14.09.2016 Indledning: Yes. Yes. Yes. Endelig. Endelig er det lykkedes. Endelig er det lykkedes at bryde med de brede forlig, hvor blå blok har sørget for at begunstige erhvervslivet

Læs mere

Borgmesterens budgettale ved Byrådets 1. behandling af budget 2017

Borgmesterens budgettale ved Byrådets 1. behandling af budget 2017 Borgmesterens budgettale ved Byrådets 1. behandling af budget 2017 Den 2. september havde jeg fornøjelsen af at hilse på Nikolaj Mazur, som netop er flyttet til Odense for at læse til fysioterapeut. Nikolaj

Læs mere

SF s tale til budget 2018 Af Brian Dybro, politisk ordfører for SF i Odense Byråd

SF s tale til budget 2018 Af Brian Dybro, politisk ordfører for SF i Odense Byråd 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 SF s tale til budget 2018 Af Brian Dybro, politisk ordfører for SF i Odense

Læs mere

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år.

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. 1. maj tale 2015 (Det talte ord gælder) Kære alle sammen Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. Men jeg vil gerne starte med at fortælle om mit besøg hos

Læs mere

Sagsnr. Dokumentnr. Mark Pelle Noppen. (Det talte ord gælder) Økonomiforvaltningen

Sagsnr. Dokumentnr. Mark Pelle Noppen. (Det talte ord gælder) Økonomiforvaltningen Økonomiforvaltningen 29-08-2017 Sagsnr. Dokumentnr. Mark Pelle Noppen (Det talte ord gælder) Overborgmesteren Tale til Anledning Sted Titel Overborgmesteren Første behandling af budgettet BR salen Budgettale

Læs mere

[Indledning] Kære BR. I dag tager vi hul på forhandlingerne om budgettet for 2020.

[Indledning] Kære BR. I dag tager vi hul på forhandlingerne om budgettet for 2020. Overborgmesteren TALE TALE Tale til Anledning Sted Titel Overborgmesteren Første behandling af budgettet BR-salen Budgettale Dato 26. september 2019 Klokken 16.00 Taletid Bemærkning til arrangementet 10

Læs mere

SF s tale til budget 2017 Af Brian Dybro, politisk ordfører for SF

SF s tale til budget 2017 Af Brian Dybro, politisk ordfører for SF SF s tale til budget 2017 Af Brian Dybro, politisk ordfører for SF Velfærdsprocenten Vi har så store problemer på velfærdsområder i Odense, at vi ikke kan omprioritere os ud af dem, hvis vi rent faktisk

Læs mere

Ind på Flakhaven trillede nemlig frisk og frejdigt en spritny Bentley. Ja, jeg var lige ved at tro, at det var Dronningen. Det var det dog ikke.

Ind på Flakhaven trillede nemlig frisk og frejdigt en spritny Bentley. Ja, jeg var lige ved at tro, at det var Dronningen. Det var det dog ikke. Enhedslistens tale til 1. behandling af budgettet for 2019 Indledning: Da Enhedslisten skulle til møde med borgmesteren forud for budgetforhandlingerne, så oplevede jeg noget, som i virkeligheden er meget

Læs mere

Harald Børsting. 1. maj 2014 Fælledparken

Harald Børsting. 1. maj 2014 Fælledparken Harald Børsting 1. maj 2014 Fælledparken I LO har vi 1 million lønmodtagere. Det er 1 million stemmer i debatten. I debatten om arbejdsløshed og beskæftigelsespolitik. I debatten om social dumping, velfærdturisme,

Læs mere

Økonomien er i bedring. Både på landsplan, i Business Region Aarhus og i Aarhus. Alt er godt må man forstå.

Økonomien er i bedring. Både på landsplan, i Business Region Aarhus og i Aarhus. Alt er godt må man forstå. - 1 - BUDGETTALE SF, 1. BEHANDLING B2018 [Indledning] Vi er på vej ud af krisen. Sådan lød det, da regeringen for nyligt fremlagde sit forslag til finansloven for 2018 og en minister lokkede sågar med

Læs mere

Socialdemokraternes ordførertale Ved 1. behandling af budget 2013-2016

Socialdemokraternes ordførertale Ved 1. behandling af budget 2013-2016 Socialdemokraternes ordførertale Ved 1. behandling af budget 2013-2016 Ved Lotte Cederskjold, Politisk ordfører (S) (Det talte ord gælder) Indledning Aarhus er en dejlig by, og jeg er stolt af at være

Læs mere

Fælles om fremtiden. - Det gode liv i Halsnæs. Juni Oplev det rå og autentiske Halsnæs

Fælles om fremtiden. - Det gode liv i Halsnæs. Juni Oplev det rå og autentiske Halsnæs Fælles om fremtiden - Det gode liv i Halsnæs Juni 2018 Oplev det rå og autentiske Halsnæs Fælles om fremtiden Det gode liv i Halsnæs I Halsnæs sætter vi stor pris på vores nære fællesskab. Skoler, plejecentre,

Læs mere

Første prioritet Jeg vil forsøge, på vegne af den socialdemokratiske gruppe at supplere den glimrende tale Peter netop har holdt.

Første prioritet Jeg vil forsøge, på vegne af den socialdemokratiske gruppe at supplere den glimrende tale Peter netop har holdt. Det er altid en fornøjelse Det er altid en fornøjelse, men også lidt en udfordring at skulle tale lige efter Borgmesteren. Vi er jo begge Socialdemokrater. Tro mig, jeg ville ikke ønske det anderledes,

Læs mere

VELFÆRD, RETTIGHEDER OG GODE ARBEJDSFORHOLD

VELFÆRD, RETTIGHEDER OG GODE ARBEJDSFORHOLD ENHEDSLISTENS VELFÆRDSPAKKE 1 VELFÆRD, RETTIGHEDER OG GODE ARBEJDSFORHOLD ENHEDSLISTENS VELFÆRDSPAKKE ENHEDSLISTENS VELFÆRDSPAKKE 2 INDHOLD 3 Forord Af Pernille Skipper, politisk ordfører 4 Enhedslistens

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2015

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2015 Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2015 (Det talte ord gælder talen er klausuleret indtil den påbegyndes) Kære alle sammen. Danmark er et særligt land. Vi har hinandens ryg. Solidaritet

Læs mere

1. maj Ejner K. Holst KLAUSULERET TIL 1. MAJ KL DET TALTE ORD GÆLDER. Frihed, lighed og fællesskab

1. maj Ejner K. Holst KLAUSULERET TIL 1. MAJ KL DET TALTE ORD GÆLDER. Frihed, lighed og fællesskab KLAUSULERET TIL 1. MAJ KL. 07.00 DET TALTE ORD GÆLDER 1. maj 2015 Ejner K. Holst Frihed, lighed og fællesskab Lad mig spørge jer om det samme, som den sang vi lige har sunget, gjorde. Frihed, lighed og

Læs mere

Budgetforlig 2018 Flere engagerede børnefamilier, flere tilfredse ældre og fortsat fælles fokus på, at vores skolebygninger skal renoveres.

Budgetforlig 2018 Flere engagerede børnefamilier, flere tilfredse ældre og fortsat fælles fokus på, at vores skolebygninger skal renoveres. Greve Kommune Budgetforlig 2018 Flere engagerede børnefamilier, flere tilfredse ældre og fortsat fælles fokus på, at vores skolebygninger skal renoveres. Greve Kommune Budgetforlig 2018 Flere engagerede

Læs mere

DER ER RÅD TIL ET BEDRE LIV FOR DE MANGE

DER ER RÅD TIL ET BEDRE LIV FOR DE MANGE DER ER RÅD! DER ER RÅD TIL ET BEDRE LIV FOR DE MANGE Lars Løkke og politikerne på Christiansborg siger, at der ikke er råd til velfærd. Arbejdsgiverne siger, at der ikke er råd til lønforhøjelser. Medierne

Læs mere

Samrådstale om fattigdom som følge af kontanthjælpsloft,

Samrådstale om fattigdom som følge af kontanthjælpsloft, Beskæftigelsesudvalget 2017-18 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 300 Offentligt T A L E 29. januar 2018 Samrådstale om fattigdom som følge af kontanthjælpsloft, 225-timersregel og integrationsydelse

Læs mere

Men vi er her først og fremmest for at fortsætte ad den vej, som kongressen udstak i 2009.

Men vi er her først og fremmest for at fortsætte ad den vej, som kongressen udstak i 2009. 1 Formand Bente Sorgenfreys mundtlige beretning: Vi tjener kassen - statskassen. Vi er samlet for at gøre en forskel. FTF s repræsentantskabsmøde 11. maj 2011 OBS: Det talte ord gælder. Naturligvis skal

Læs mere

Ordførertale på Sundheds- og Omsorgsområdet v. Lise Thorsen (A)

Ordførertale på Sundheds- og Omsorgsområdet v. Lise Thorsen (A) Ordførertale på Sundheds- og Omsorgsområdet v. Lise Thorsen (A) Budget 2014 Borgerrepræsentationens 1. budgetmøde, 2. september 2013 Da jeg startede i skole for snart mange år siden, fortalte min mor mig

Læs mere

Der er desværre andre og mere alvorlige grunde til, at 1. maj er noget særligt i år.

Der er desværre andre og mere alvorlige grunde til, at 1. maj er noget særligt i år. Frank Jensen, Socialdemokratiet 1. maj 2010: Fælles front for folkeskolen Kære venner, Det er en særlig oplevelse for mig at fejre den traditionsrige 1. maj i år. Som Københavns overborgmester. Sidste

Læs mere

Budgettale Der er kun én ting, jeg synes ville være endnu mere trist og det er, hvis vi står i samme situation næste år.

Budgettale Der er kun én ting, jeg synes ville være endnu mere trist og det er, hvis vi står i samme situation næste år. 1 Budgettale 2014 Lige nu henter forældre i hele Odense deres børn. På gangene møder de andre forældre og frustrerede medarbejdere. Og de undrer sig. Hvorfor skal vi nu fyre på børnenes område igen? Det

Læs mere

SØ SA Velfærdsstaten. Af: AA, NN KK JJ

SØ SA Velfærdsstaten. Af: AA, NN KK JJ SØ SA Velfærdsstaten Af: AA, NN KK JJ Indholdsfortegnelse Kildeliste... 1 Indledning... 2 Problemformulering... 2 Hvorfor har vi valgt omfordeling?... 2 Hovedspørgsmål... 2 Partiernes prioriteter... 2

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2012

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2012 Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2012 - Det talte ord gælder - Det bliver heldigvis 1. maj hvert år. For 1. maj er en dag, hvor vi samles for at vise at fællesskab og solidaritet er vigtigt.

Læs mere

1. maj 2016 Rasmus Horn Langhoff 1. maj er en kampdag. En protest- og en festdag. Da dagen blev valgt i 1889 var det for at markere arbejdernes kamp

1. maj 2016 Rasmus Horn Langhoff 1. maj er en kampdag. En protest- og en festdag. Da dagen blev valgt i 1889 var det for at markere arbejdernes kamp 1. maj 2016 Rasmus Horn Langhoff 1. maj er en kampdag. En protest- og en festdag. Da dagen blev valgt i 1889 var det for at markere arbejdernes kamp for en 8 timers arbejdsdag. I 30 år fortsatte kampen

Læs mere

[Invitere til bredt samarbejde] Kære partier i Borgerrepræsentationen. Nu starter forhandlingerne om budgettet for Og jeg glæder mig.

[Invitere til bredt samarbejde] Kære partier i Borgerrepræsentationen. Nu starter forhandlingerne om budgettet for Og jeg glæder mig. Overborgmesteren TALE (Det talte ord gælder) Tale til Overborgmesteren Anledning 1. behandling af budget 2016 Sted BR salen Dato 27. august 2014 Taletid Bemærkninger til arrangementet 10 min. Mikrofon,

Læs mere

Det betyder, at vi i år har fokus på kernevelfærden. Vi har fokus på investeringerne i de varme hænder:

Det betyder, at vi i år har fokus på kernevelfærden. Vi har fokus på investeringerne i de varme hænder: Budgettale 2016/ Ninna Thomsen SF [Det talte ord gælder] [Intro] De sidste par år har omdrejningspunktet for mange af budgettalerne været det fede København. Det har været en hyldest til det København,

Læs mere

NEJ. 1. Skal de såkaldte fattigdomsydelser afskaffes? RADIKALE VENSTRE VENSTRE ALTERNATIVET KONSERVATIV LIBERALE ALLIANCE DANSK FOLKEPARTI

NEJ. 1. Skal de såkaldte fattigdomsydelser afskaffes? RADIKALE VENSTRE VENSTRE ALTERNATIVET KONSERVATIV LIBERALE ALLIANCE DANSK FOLKEPARTI 1. Skal de såkaldte fattigdomsydelser afskaffes? Det kunne ikke i tilstrækkelig grad betale sig at arbejde i det gamle system. Derfor er svaret ikke bare at rulle de lave ydelser tilbage. Til gengæld mener

Læs mere

Per er 42 år, og kom på arbejdsmarkedet allerede som 16-årig. Men over 20 års arbejde som tagdækker har sat sine spor i kroppen.

Per er 42 år, og kom på arbejdsmarkedet allerede som 16-årig. Men over 20 års arbejde som tagdækker har sat sine spor i kroppen. Kære venner. I kender sikkert ikke Per Hansen. Men de fleste af jer kender garanteret en som ham. Per er 42 år, og kom på arbejdsmarkedet allerede som 16-årig. Men over 20 års arbejde som tagdækker har

Læs mere

Enhedslistens tale til 2. behandling af budget 2016. Side 1 af 8

Enhedslistens tale til 2. behandling af budget 2016. Side 1 af 8 Side 1 af 8 I år har der ingen forhandlinger været om budgettet og det er jo egentlig ærgerligt. Forhandlinger er jo steder man kan mødes og have konstruktive debatter og måske finde punkter man kan være

Læs mere

Debatmateriale til Furesø Kommunes borgermøde om budget

Debatmateriale til Furesø Kommunes borgermøde om budget Debatmateriale til Furesø Kommunes borgermøde om budget 2014-17 Dette oplæg giver information og inspiration til det borgermøde, som Furesø Kommune har inviteret til den 12. juni 2013. På borgermødet præsenteres

Læs mere

Stærke værdier sund økonomi

Stærke værdier sund økonomi Stærke værdier sund økonomi Kun med en sund økonomi kan vi bevare og udvikle vores værdier og et stærkt fællesskab. Der er to veje Du står inden længe overfor et skæbnevalg. Valget vil afgøre hvilke partier,

Læs mere

VORES VALG. Mads Ogstrup

VORES VALG. Mads Ogstrup VORES VALG Mads Ogstrup VORES VELFÆRD I Danmark har vi en lang og stolt tradition omkring vores velfærd. En tradition der bygger på, at de bredeste skuldre skal bære mest, at alle skal have en chance i

Læs mere

Politikerne i Aarhus Kommune er ivrige efter at sætte deres. præg på byens udvikling. 114 beslutningsforslag til

Politikerne i Aarhus Kommune er ivrige efter at sætte deres. præg på byens udvikling. 114 beslutningsforslag til - 1 - Tale: Jacob Bundsgaard Anledning: 1. behandling af budgettet Dato: 15-09-2016 Anslag: Politikerne i Aarhus Kommune er ivrige efter at sætte deres præg på byens udvikling. 114 beslutningsforslag til

Læs mere

LO-sekretær Ejner K. Holst 1. maj 2013, Vejle

LO-sekretær Ejner K. Holst 1. maj 2013, Vejle LO-sekretær Ejner K. Holst 1. maj 2013, Vejle KLAUSULERET TIL 1. MAJ KL. 9.30 DET TALTE ORD GÆLDER Indledning: Jeg har en vigtig historie til jer i dag. En historie om arbejdsløshed. En af den slags, som

Læs mere

Og også fordi det bliver den sidste 1. maj i meget lang tid med en borgerlig regering!

Og også fordi det bliver den sidste 1. maj i meget lang tid med en borgerlig regering! 1. maj-tale, Langå (Det talte ord gælder) Tak for ordet! Og tak for invitationen. Det er altid noget særligt at være til 1. maj her i Langå. Det er selvfølgelig fordi 1. maj er en særlig dag. Og også fordi

Læs mere

De rigeste har sikret at landet er verdens 3. Mest ulige land kun overgået af Angola og Haiti

De rigeste har sikret at landet er verdens 3. Mest ulige land kun overgået af Angola og Haiti 1 Cristian Juhl, Enhedslisten 1. maj 2012 Første maj er arbejdernes INTERNATIONALE dag Den nyliberale bølge, der hærger verden, betyder: At færre står i fagforening At der bliver større forskel på rig

Læs mere

Enhedslisten: Kommentarer og forslag til budget 2019

Enhedslisten: Kommentarer og forslag til budget 2019 Enhedslisten: Kommentarer og forslag til budget 2019 Vi sagde sidste år, at budgetforhandlingerne drejer sig om, hvordan kernevelfærden kan skæres ned. Det var det samme, der skete de tidligere år, og

Læs mere

Ordførertale til forhandlingen om statsministerens redegørelse 6. oktober 2011 af politisk ordfører Magnus Heunicke (S) (Det talte ord gælder)

Ordførertale til forhandlingen om statsministerens redegørelse 6. oktober 2011 af politisk ordfører Magnus Heunicke (S) (Det talte ord gælder) Ordførertale til forhandlingen om statsministerens redegørelse 6. oktober 2011 af politisk ordfører Magnus Heunicke (S) (Det talte ord gælder) De stod der, danskerne. I lange køer fra morgen til aften.

Læs mere

Skattereformen i hovedpunkter.

Skattereformen i hovedpunkter. Skattereformen i hovedpunkter. Konsekvenser, beregninger, social balance Indhold Danmark i arbejde... 2 Det socialdemokratiske:... 2 Hvorfor skattereform:... 2 Udfordringen:... 2 Arbejdskraft:... 2 Flere

Læs mere

INVESTERINGSPLAN FOR VELFÆRDEN FREM MOD 2025

INVESTERINGSPLAN FOR VELFÆRDEN FREM MOD 2025 2 ORDFØRER/KONTAKT: PIA OLSEN DYHR Pia.Olsen.Dyhr@ft.dk Frem mod 2025 vil SF investere markant mere i velfærd. Således vil SF prioritere 47 milliarder kr. mere hvert eneste år i 2025. Især skal velfærden

Læs mere

Udgifterne: - 7,6 mia. kr. i serviceudgifter - 3,7 mia. kr. i overførselsudgifter - 0,8 mia. kr. i anlægsinvesteringer

Udgifterne: - 7,6 mia. kr. i serviceudgifter - 3,7 mia. kr. i overførselsudgifter - 0,8 mia. kr. i anlægsinvesteringer Velfærd gennem vækst Budgettet for 2015 afspejler en kommune, der så småt ser solen på den anden side af den økonomiske krises uvejr. Kursen med stram økonomistyring holdes, og der investeres målrettet

Læs mere

GRØN OMSTILLING I NATURENS RIGE

GRØN OMSTILLING I NATURENS RIGE STEM ENHEDSLISTEN I BYRÅDET TIL #KV2017 GRØN OMSTILLING I NATURENS RIGE Vi vil gøre op med ideen om evig vækst. Landdistrikterne kan med fordel være pilotområder for grønne omstillingsprojekter. Lad os

Læs mere

Harald Børsting 1. maj 2014

Harald Børsting 1. maj 2014 Harald Børsting 1. maj 2014 Lokale taler: Helsingør, København, Køge og Roskilde I LO har vi 1 million lønmodtagere. Det er 1 million stemmer i debatten. I debatten om arbejdsløshed og beskæftigelsespolitik.

Læs mere

Enhedslistens Budgettale ved 1. behandlingen af Budget 2017

Enhedslistens Budgettale ved 1. behandlingen af Budget 2017 Enhedslistens Budgettale ved 1. behandlingen af Budget 2017 Thyge Enevoldsen Et unødvendigt nedskæringsbudget Igen i år står vi desværre overfor et nedskæringsbudget, det er i hvert fald hvad flertallet

Læs mere

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune ÆLDREPOLITIK Ældrepolitik for Norddjurs Kommune 2017-2021 INDHOLDSFORTEGNELSE Forord 3 Menneskesyn og kerneværdier 4 Det gode ældreliv er at kunne selv 6 Det gode ældreliv er at bestemme selv 8 Det gode

Læs mere

Velfærdssamfundets udfordringer og nyere udviklingstræk og muligheder i den sociale sektor og det sociale arbejde

Velfærdssamfundets udfordringer og nyere udviklingstræk og muligheder i den sociale sektor og det sociale arbejde Velfærdssamfundets udfordringer og nyere udviklingstræk og muligheder i den sociale sektor og det sociale arbejde Jon Kvist, RUC Social Impact: På vej mod en inddragende, samarbejdende og helhedsorienteret

Læs mere

Furesø Kommune Borgermøde om budget Onsdag d.12.juni 2013

Furesø Kommune Borgermøde om budget Onsdag d.12.juni 2013 Furesø Kommune Borgermøde om budget 2014-17 Onsdag d.12.juni 2013 Baggrundsspørgsmål Hvad er dit køn? 1. Kvinde 2. Mand 3. Ønsker ikke at svare Hvad er din alder? 1. 18 29 2. 30 39 3. 40 49 4. 50 59 5.

Læs mere

Første maj tale Middelfart 2015.

Første maj tale Middelfart 2015. Første maj tale Middelfart 2015. Igennem de seneste 8 år har jeg haft fornøjelse af at holde 1. maj tale her i Middelfart, hvor jeg hver gang har medbragt nogle små ting til talerne. I år har jeg valgt

Læs mere

Budgetoplæg ved 1. behandling af Odense Kommunes budget for 2014 den 18. september 2013

Budgetoplæg ved 1. behandling af Odense Kommunes budget for 2014 den 18. september 2013 Enhedslisten Odense Byrådsgruppen Per Berga Rasmussen Egilsvej 54, 5210 Odense NV. Tlf. 20 97 32 55 E-mail: pbra@odense.dk Budgetoplæg ved 1. behandling af Odense Kommunes budget for 2014 den 18. september

Læs mere

[En by for alle] Jeg tror, at årets budget er det allerbedste budget, jeg har været med til at vedtage som overborgmester.

[En by for alle] Jeg tror, at årets budget er det allerbedste budget, jeg har været med til at vedtage som overborgmester. Overborgmesteren TALE (Det talte ord gælder) Tale til Overborgmesteren Anledning 2. behandling af budget 2016 Sted BR salen Dato 1. oktober 2014 Taletid Max 10 min. [En by for alle] Jeg tror, at årets

Læs mere

Susan Hedlund (S) politisk ordførertale 1. september 2016

Susan Hedlund (S) politisk ordførertale 1. september 2016 Susan Hedlund (S) politisk ordførertale 1. september 2016 (Det talte ord gælder) Vi hører det hele tiden København er en fantastisk by, københavnerne er et lykkeligt folkefærd, det går godt i København.

Læs mere

Furesø Kommune Borgermøde om budget Onsdag d.12. juni 2013

Furesø Kommune Borgermøde om budget Onsdag d.12. juni 2013 Furesø Kommune Borgermøde om budget 2014-17 Onsdag d.12. juni 2013 Prioriteringsdebat - program Lære hinanden at kende Præsentation af Vision Furesø Debat ved bordene om Vision Furesø og hvordan den skal

Læs mere

Historien gentager sig selv siger man. Og det kan der kan være noget.

Historien gentager sig selv siger man. Og det kan der kan være noget. Historien gentager sig selv siger man. Og det kan der kan være noget. Lige før sommerferien kunne vi læse, at det amerikanske Trendmagasin Monocle igen havde kåret København til verdens bedste. Intet år

Læs mere

Tale til afslutningsdebat Onsdag den 30. maj 2018

Tale til afslutningsdebat Onsdag den 30. maj 2018 Tale til afslutningsdebat Onsdag den 30. maj 2018 Tak for ordet. Nu er det her jo min første afslutningsdebat som politisk ordfører. Og jeg kan godt afsløre, at jeg har glædet mig rigtig meget til at stå

Læs mere

Ikram Sarwar (S) politisk ordførertale 29. august (Det talte ord gælder)

Ikram Sarwar (S) politisk ordførertale 29. august (Det talte ord gælder) Ikram Sarwar (S) politisk ordførertale 29. august 2013 (Det talte ord gælder) København er sprængfyldt af muligheder. Muligheder for at smage på verden i Copenhagen Cooking. Se etableret og undergrundens

Læs mere

Pengene eller livet? Kristendemokraterne

Pengene eller livet? Kristendemokraterne Pengene eller livet? Kristendemokraterne Pengene eller livet? Naturligvis skal vi have styr på økonomien, men penge er ikke alt. Økonomien skal tjene det gode liv. Kristendemokraterne vender sig mod den

Læs mere

NYE VEJE TIL SUNDHED OG OMSORG. Fire velfærdsteknologiske spor på vej mod 2025

NYE VEJE TIL SUNDHED OG OMSORG. Fire velfærdsteknologiske spor på vej mod 2025 NYE VEJE TIL SUNDHED OG OMSORG Fire velfærdsteknologiske spor på vej mod 2025 København gearer op for velfærdsteknologien Velfærdsteknologi er midlet til to overordnede mål 1) Mere og bedre sundhed og

Læs mere

[Indledning] Kære BR. I dag tager vi hul på forhandlingerne om budgettet for 2019.

[Indledning] Kære BR. I dag tager vi hul på forhandlingerne om budgettet for 2019. Overborgmesteren TALE TALE Tale til Anledning Sted Titel Overborgmesteren Første behandling af budgettet BR-salen Budgettale Dato 30. august 2018 Klokken 16.00 Taletid Bemærkning til arrangementet Disposition:

Læs mere

AKUT GRØN OMSTILLING AF SKANDERBORG KOMMUNE

AKUT GRØN OMSTILLING AF SKANDERBORG KOMMUNE VÆLG FÆLLESSKABET AKUT GRØN OMSTILLING AF SKANDERBORG KOMMUNE Folketinget magter ikke at reagere på klimakrise og miljøforarmelse i tide. Men så må vi selv! Enhedslisten vil involvere borgerne i den nødvendige

Læs mere

Den 2. januar startede jeg på min første arbejdsdag som borgmester med et besøg på Havebæk Plejecenter.

Den 2. januar startede jeg på min første arbejdsdag som borgmester med et besøg på Havebæk Plejecenter. 1 Borgmesterens budget-tale ved Byrådets 1. behandling af budget 2018 Den 2. januar startede jeg på min første arbejdsdag som borgmester med et besøg på Havebæk Plejecenter. Her fik jeg talt med beboerne

Læs mere

VELFÆRD FØRST VALG TIL KOMMUNER OG REGIONER 21. NOVEMBER

VELFÆRD FØRST VALG TIL KOMMUNER OG REGIONER 21. NOVEMBER VELFÆRD FØRST VALG TIL KOMMUNER OG REGIONER 21. NOVEMBER 2017 VELFÆRD FØRST Valget den 21. november handler om vores velfærd. Et stærkt velfærdssamfund, hvor alle har lige muligheder, er ikke en selvfølge.

Læs mere

TALE VED ÅBNINGSDEBATTEN 2017 JAKOB ELLEMANN-JENSEN. Det talte ord gælder

TALE VED ÅBNINGSDEBATTEN 2017 JAKOB ELLEMANN-JENSEN. Det talte ord gælder TALE VED ÅBNINGSDEBATTEN 2017 JAKOB ELLEMANN-JENSEN Det talte ord gælder Der er partier, som gerne vil fremtiden, og som arbejder for at gøre Danmark til et bedre samfund at bo og leve i partier som vil

Læs mere

Statsminister Helle Thoming-Schmidts tale ved Folkemødet på Bornholm 12. juni 2015

Statsminister Helle Thoming-Schmidts tale ved Folkemødet på Bornholm 12. juni 2015 Statsminister Helle Thoming-Schmidts tale ved Folkemødet på Bornholm 12. juni 2015 (Det talte ord gælder) Kære alle sammen. Hvor er det dejligt at være tilbage på Bornholm. Det er godt at mærke Folkemødets

Læs mere

1. BEHANDLING AF BUDGET

1. BEHANDLING AF BUDGET 1. BEHANDLING AF BUDGET 2018-2021 Benedikte Kiær, Borgmester i Helsingør Kommune Kære Alle, Jeg har set frem til i dag. For i dag tager vi for alvor fat på dette års budgetforhandlinger og det er altid

Læs mere

SF S FINANSLOVS UDSPIL 2018

SF S FINANSLOVS UDSPIL 2018 SF S FINANSLOVS UDSPIL 2018 VELFÆRD OG GRØN OMSTILLING FREMFOR SKATTELETTELSER 2 ORDFØRER/KONTAKT: VELFÆRD OG GRØN OMSTILLING FREMFOR SKATTELETTELSER SF viser her, hvordan finansloven kunne se ud, hvis

Læs mere

SOCIALDEMOKRATIET FREDERIKSHAVN KOMMUNE

SOCIALDEMOKRATIET FREDERIKSHAVN KOMMUNE NÅR DU SIGER VALGPROGRAM 2018-2021 SOCIALDEMOKRATIET FREDERIKSHAVN KOMMUNE VALGPROGRAM FOR BYRÅDSPERIODEN 2018-2021 Socialdemokratiet i går til valg med løftet om at fortsætte det brede samarbejde. Vi

Læs mere

Hårdt fysisk arbejdsmiljø fordobler risikoen for sygedagpenge

Hårdt fysisk arbejdsmiljø fordobler risikoen for sygedagpenge ONDT I ARBEJDSMILJØET Håndværkere og SOSU'er slider sig syge på jobbet Af Lærke Øland Frederiksen @LaerkeOeland Onsdag den 14. oktober 2015, 05:00 Del: Risikoen for at komme på sygedagpenge er dobbelt

Læs mere

For en rød by i en grøn kommune. med sundhed for alle. Stem på Enhedslisten. aarhus.enhedslisten.dk

For en rød by i en grøn kommune. med sundhed for alle. Stem på Enhedslisten. aarhus.enhedslisten.dk For en rød by i en grøn kommune med sundhed for alle Stem på Enhedslisten aarhus.enhedslisten.dk Enhedslisten for en rød by i en grøn kommune med sundhed for alle En stemme på Enhedslisten ved kommunalvalget

Læs mere

Ejner K. Holst 1. maj 2014 Respekt for arbejdets værdi

Ejner K. Holst 1. maj 2014 Respekt for arbejdets værdi Ejner K. Holst 1. maj 2014 Respekt for arbejdets værdi I dag vil jeg sige noget om værdien af arbejde. Og med værdi mener jeg ikke den lønseddel, vi modtager sidst på måneden. Nej. Jeg mener den værdi,

Læs mere

Mennesker på kontanthjælp bliver hængt ud, som om de var roden til alt ondt.

Mennesker på kontanthjælp bliver hængt ud, som om de var roden til alt ondt. 1 Folkemødetale 2015 Johanne Schmidt Nielsen Det talte ord gælder. Jeg vil gerne starte med at sige, at den her valgkamp efterhånden har udviklet sig til sådan en konkurrence om, hvem der kan banke hårdest

Læs mere

København skal fremad

København skal fremad København skal fremad Enhedslistens tale ved 1.behandlingen af Københavns budget for 2014 v/mikkel Warming Fællesskab skabte København. Byen har ikke altid været som i dag. For få generationer siden var

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE. [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE

ALLERØD KOMMUNE. [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE ALLERØD KOMMUNE [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE 2019-2021 Indhold INDHOLD... 2 FORORD... 3 INDLEDNING... 4 VÆRDIGRUNDLAG... 5 VISION... 6 INDSATSOMRÅDER... 7 1. LIVSKVALITET...7 2. SELVBESTEMMELSE...8

Læs mere

Lynge skolebestyrelse - Årsberetning mandag d Velkommen!

Lynge skolebestyrelse - Årsberetning mandag d Velkommen! 30-10-2017 Lynge skolebestyrelse - Årsberetning 2016-2017 mandag d.30-10-2017 Velkommen! Mit navn er Jørgen Skytte Jensen og jeg er formand for skolebestyrelsen på Lynge skole. Trivsel har været det helt

Læs mere

Skolebestyrelsens årsberetning på Strandgårdskolen for skoleåret 2013/14

Skolebestyrelsens årsberetning på Strandgårdskolen for skoleåret 2013/14 Skolebestyrelsens årsberetning på Strandgårdskolen for skoleåret 2013/14 Efter et turbulent år med lockouten i april 13, så glæder vi os til og ser frem til den nye Folkeskolereform, som skal træde i kraft

Læs mere

SF s Budgettale B2019

SF s Budgettale B2019 SF s Budgettale B2019 ---------- Det talte ord gælder ------------ Ved Jan Ravn Christensen, budgetordfører Indenrigsministeren turnerer land og rige rundt med at landets regering har sænket skatten med

Læs mere

Statsminister Lars Løkke Rasmussens nytårstale den 1. januar 2011 Talen er klausuleret til den er holdt lørdag den 1. januar 2011 kl. 19.

Statsminister Lars Løkke Rasmussens nytårstale den 1. januar 2011 Talen er klausuleret til den er holdt lørdag den 1. januar 2011 kl. 19. Statsminister Lars Løkke Rasmussens nytårstale den 1. januar 2011 Talen er klausuleret til den er holdt lørdag den 1. januar 2011 kl. 19.30 Godaften. Jeg tror, at mange har det ligesom jeg: Nytåret er

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

Det fejlskøn betyder at vi i nu står overfor en stor sparerunde. For Radikale Venstre er det vigtigt at velfærden til borgerne berøres mindst muligt!

Det fejlskøn betyder at vi i nu står overfor en stor sparerunde. For Radikale Venstre er det vigtigt at velfærden til borgerne berøres mindst muligt! Budgettale Radikale Venstre i Aarhus 2018 Den opgave vi sidder med i dag ville vi helst være fri for. Men vi er selvfølgelig klar til at tage ansvar. Det er vores ansvar som politikere at skabe balance

Læs mere

I dag er det 1. maj dagen hvor fagbevægelsen fejrer Den Danske Model vores indflydelse og vores sejre.

I dag er det 1. maj dagen hvor fagbevægelsen fejrer Den Danske Model vores indflydelse og vores sejre. I dag er det 1. maj dagen hvor fagbevægelsen fejrer Den Danske Model vores indflydelse og vores sejre. Vi skal huske at fejre både de store og de små sejre - som aldrig bliver nævnt i aviserne. Som for

Læs mere

Marie-Louise Knuppert 1. maj 2014

Marie-Louise Knuppert 1. maj 2014 Marie-Louise Knuppert 1. maj 2014 Kære venner. Vi har haft økonomisk krise længe. Nu er der lys forude. Så det er nu, vi igen skal minde hinanden om, at Danmarks vej videre handler om fællesskab. Vi kommer

Læs mere

Pressemøde dagen før Folketingsvalg 17. juni 2015. (Det talte ord gælder)

Pressemøde dagen før Folketingsvalg 17. juni 2015. (Det talte ord gælder) Pressemøde dagen før Folketingsvalg 17. juni 2015 (Det talte ord gælder) Valgkampen er nu inde i den absolut sidste fase. Om godt 20 timer går danskerne til stemmeurnerne. Det er nu, der skal tages stilling.

Læs mere

Godt nytår alle sammen. Og velkommen til Kommunaløkonomisk Forum (KØF).

Godt nytår alle sammen. Og velkommen til Kommunaløkonomisk Forum (KØF). 1. Velkommen til KØF 2012 Godt nytår alle sammen. Og velkommen til Kommunaløkonomisk Forum (KØF). Dejligt at vi kan samle så mange til debat om kommunernes økonomiske udfordringer. Det er en god tradition.

Læs mere

Aarhus er på vej ud af krisen, men det er stadig trange tider

Aarhus er på vej ud af krisen, men det er stadig trange tider SF s budgettale, B2014. 12. september 2013 Aarhus er på vej ud af krisen, men det er stadig trange tider Vi kender alle den barske virkelighed, som Aarhus Kommune har været igennem i denne byrådsperiode.

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE. [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE

ALLERØD KOMMUNE. [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE ALLERØD KOMMUNE [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE 2018-2021 Indhold INDHOLD...2 FORORD...3 INDLEDNING...4 VÆRDIGRUNDLAG...5 VISION...6 INDSATSOMRÅDER...7 1. LIVSKVALITET...7 2. SELVBESTEMMELSE...8

Læs mere

1. maj tale 2006, morgen v. LO s næstformand Tine Aurvig-Huggenberger

1. maj tale 2006, morgen v. LO s næstformand Tine Aurvig-Huggenberger 1. maj tale 2006, morgen v. LO s næstformand Tine Aurvig-Huggenberger Godmorgen Kære venner I mere end hundrede år har vi Socialdemokraterne og fagbevægelsen - kæmpet for større retfærdighed, større frihed,

Læs mere

Til deres beskrivelser af en byggebranche, der var gået fuldstændig i stå.

Til deres beskrivelser af en byggebranche, der var gået fuldstændig i stå. Kære venner! For halvandet år siden det var dengang Lars Løkke var statsminister - modtog jeg et brev fra nogle murersvende. De prøvede at komme i kontakt med nogen inde på Christiansborg. De var dødtrætte

Læs mere

SAMMEN OM SOLRØD - UDVIKLING OG SOCIALT ANSVAR - Valgprogram Kommunalvalget 2017 Socialdemokratiet i Solrød

SAMMEN OM SOLRØD - UDVIKLING OG SOCIALT ANSVAR - Valgprogram Kommunalvalget 2017 Socialdemokratiet i Solrød SAMMEN OM SOLRØD - UDVIKLING OG SOCIALT ANSVAR - Valgprogram Kommunalvalget 2017 Socialdemokratiet i Solrød Indledning I Danmark tager vi hånd om hinanden. Vi har en lang og stærk tradition for et samfund,

Læs mere

Vi har en drøm... Socialdemokraternes visioner for Haderslev Kommune

Vi har en drøm... Socialdemokraternes visioner for Haderslev Kommune Vi har en drøm... Socialdemokraternes visioner for Haderslev Kommune Vi drømmer om den gode hverdag...... hvor virkeligheden er en anden end i dag Vi drømmer om, at du hver morgen kan aflevere dine børn

Læs mere

Formandens beretning 2016

Formandens beretning 2016 Formandens beretning 2016 Kære alle fremmødte, forældre, medarbejdere og skoleledelse Skoleåret 2015/2016 har budt på en lang række forandringer. Forandringer der er kommet til med det mål, at gøre tingene

Læs mere

og arbejdspladser presses konstant af den globale Finansloven 2016 repræsenterer et afgørende konkurrence: En førsteplads i dag er kun en

og arbejdspladser presses konstant af den globale Finansloven 2016 repræsenterer et afgørende konkurrence: En førsteplads i dag er kun en Finansloven 2016 repræsenterer et afgørende valg for Danmark. Det er første finanslov, efter vores økonomi er kommet ud af den mest omfattende krise siden 1930 erne. og arbejdspladser presses konstant

Læs mere

Indledning. I sidste uge var jeg på barselsbesøg. Hos lille Erik. Bare 6 timer gammel. Og den stolte indehaver af titlen som københavner nr

Indledning. I sidste uge var jeg på barselsbesøg. Hos lille Erik. Bare 6 timer gammel. Og den stolte indehaver af titlen som københavner nr Overborgmesteren TALE TALE (Det talte ord gælder) Tale til Anledning Sted Titel Overborgmesteren Første behandling af budgettet BR salen Budgettale Dato 6. oktober, 2016 Klokken 17.30 Taletid Bemærkning

Læs mere

STEM FOR VÆRDIGHED OG BÆREDYGTIGHED

STEM FOR VÆRDIGHED OG BÆREDYGTIGHED STEM FOR VÆRDIGHED OG BÆREDYGTIGHED Foto: Christian Rasmussen ENHEDSLISTEN I STRUER STÅR FOR BÆREDYGTIGHED Bæredygtighed handler ikke kun om forholdet mellem mennesker og natur, men også om forholdet mellem

Læs mere

1. maj tale. Kære venner. Godt at se så mange af jer, her i Mariaparken i Vejle.

1. maj tale. Kære venner. Godt at se så mange af jer, her i Mariaparken i Vejle. 1. maj tale Kære venner Godt at se så mange af jer, her i Mariaparken i Vejle. Det må betyde at der er mange engagerede mennesker her i Vejle. Og det er der brug for. Og en stor tak, må lyde til dem der

Læs mere

Beredskab: VLAK 2025-plan

Beredskab: VLAK 2025-plan 30. maj 2017 Beredskab: VLAK 2025-plan Dette notat opsummerer budskaber i forbindelse med lanceringen af VLAK-regeringens 2025-plan. Bilag 1 er en oversigt over elementerne i VLAK-regeringens 2025-plan.

Læs mere

Til. Varde Kommune. Bytoften Varde

Til. Varde Kommune. Bytoften Varde Til Varde Kommune Bytoften 2 6800 Varde Høringssvar fra skolebestyrelsen og MED udvalget på Årre Skole på det konkrete strukturforslag udsendt af et flertal i Byrådet. En enig bestyrelse og MED udvalg

Læs mere

Samrådsspørgsmål H Mener ministeren, at forringelser i børnechecken er foreneligt med ønsket om, at familier får flere børn og arbejder mere?

Samrådsspørgsmål H Mener ministeren, at forringelser i børnechecken er foreneligt med ønsket om, at familier får flere børn og arbejder mere? Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 65 Offentligt 26. oktober 2016 J.nr. 16-1336987 Samrådsspørgsmål G J - Tale til besvarelse af spørgsmål G J den 26. oktober 2016 Samrådsspørgsmål

Læs mere

2017 VENSTRE I AARHUS KOMMUNE

2017 VENSTRE I AARHUS KOMMUNE Budgettale Budgettale frem mod budgetforhandlingerne for 2018 September 2017 VENSTRE I AARHUS KOMMUNE Det talte ord er gældende Vækst i Aarhus og fremtidige investeringer Kommune - udspil til budget 2018

Læs mere