På vej mod en europæisk forsvarsunion

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "På vej mod en europæisk forsvarsunion"

Transkript

1 #EURoad2Sibiu På vej mod en europæisk forsvarsunion Maj 2019 PÅ VEJ MOD EN MERE FORENET, STÆRKERE OG MERE DEMOKRATISK UNION Hvad angår forsvarsområdet drejer det sig ikke om at opstille Den Europæiske Union som alternativ til NATO. EU og NATO skal samarbejde og sameksistere. Vi har brug for et stærkere samarbejde på forsvarsområdet, hvilket også er fastsat i Lissabontraktaten. Vi har først og fremmest brug for at samarbejde inden for offentlige indkøb, så vi i stedet for at modarbejde hinanden sammen anskaffer det, vi har brug for. Jean-Claude Juncker, kandidat til posten som formand for Europa-Kommissionen, den 15. juli 2014 For at garantere sikkerheden er vi i dag nødt til at beskæftige os med trusler, der rækker ud over landegrænserne. Intet enkelt land kan håndtere disse trusler alene. Europas borgere forventer beskyttelse af Den Europæiske Union, og tre ud af fire går ind for en fælles sikkerheds- og forsvarspolitik for EU s medlemsstater (Eurobarometer, november 2018). Tre ud af fire europæerne ønsker en fælles sikkerheds- og forsvarspolitik FLERE FREMSKRIDT I DE SENESTE ÅR END DE FOREGÅENDE 60 I december 2016 opnåede EU s stats- og regeringschefer efter forslag fra Europa-Kommissionen enighed om en plan for at udbygge EU s og medlemsstaternes samarbejde inden for sikkerhed og forsvar med henblik på at opnå den nødvendige strategiske autonomi til at forsvare deres fælles interesser, reagere på eksterne konflikter og kriser og øge sikkerheden i vores nabolande. Nogle resultater: EU har oprettet Den Europæiske Forsvarsfond til finansiering af fælles forskning og udvikling. 25 medlemsstater er blevet enige om i fællesskab at udvikle deres forsvarskapacitet gennem det permanente strukturerede samarbejde (PESCO) med henblik på at øge samarbejdet på forsvars- og sikkerhedsområdet. EU har intensiveret samarbejdet med NATO til et hidtil uset niveau.

2 OMKOSTNINGER FORBUNDET MED FRAGMENTERING OG MANGLER Forsvarsudgifter EU USA Samlet beløb 227 mia. EUR 545 mia. EUR % af BNP Investering pr. soldat 1,34 3,3 27, ,322 Overlapning af systemer, der er i brug Antallet af forskellige typer våbensystemer Tunge kampvogne 17 1 Destroyere og fregatter 29 4 Kampfly 20 6 *Antallet af forskellige typer våbensystemer blandt udvalgte kategorier af våbensystemer Kilde: NATO, Det Internationale Institut for Strategiske Studier, SIPRI, Munich Security Report 2017 Manglen på samarbejde mellem medlemsstaterne på sikkerheds- og forsvarsområdet skønnes at koste mellem 25 mia. EUR og 100 mia. EUR årligt. I øjeblikket foregår omkring 80 % af de offentlige indkøb af forsvarsmateriel udelukkende på nationalt plan, hvilket fører til bekostelige overlapninger af militær kapacitet. Siden 2010 er der brugt mindre end 200 mio. EUR om året på europæisk samarbejde inden for forskning og teknologi på forsvarsområdet. HVILKET BIDRAG KAN DEN EUROPÆISKE FORSVARSFOND YDE? Den Europæiske Forsvarsfond vil bidrage til Europas strategiske autonomi med hensyn til at beskytte og forsvare sine borgere. Den vil koordinere, supplere og forstærke nationale investeringer på forsvarsområdet. Fonden vil fremme medlemsstaternes samarbejde om at producere avancerede og interoperable forsvarsteknologier og -produkter. Fonden vil skabe et stærkt incitament for små og mellemstore virksomheder til at deltage i samarbejdsprojekter og fremme banebrydende innovative løsninger. Den skal fungere som katalysator for et innovativt og konkurrencedygtigt industrielt og videnskabeligt grundlag, der kan opfylde Europas behov på forsvarsområdet ved hjælp af avancerede og fuldt ud interoperable teknologier og produkter. Ved at samle deres ressourcer kan medlemsstaterne få et bedre afkast på deres investeringer og udvikle teknologier og udstyr, der ikke kunne opnås, hvis de arbejdede hver for sig. Ved at yde støtte igennem hele den forsknings- og udviklingsmæssige del af livscyklussen undgås det, at forskningsresultater går tabt, fordi der ikke ydes støtte til at udvikle prototyper og afprøve teknologien.

3 Under the European Defence Fund, the EU is providing support all along the lifecycle, from research to prototype development up to certification. Up to 8% of the total budget will support disruptive, high-risk defence innovation. UDVIKLING FORSKNING op til 100 % som tilskud, priser og indkøb undersøgelser og udformning: 100 % udvikling af prototype: 20 % prøver, kvalifikationer, certificering: 80 % bonusser til rådighed til innovative projekter med deltagelse af SMV er, og til midcapselskaber til PESCO-projekter projekter skal bidrage til prioriteter, der er opnået enighed om inden for rammerne af FUSP eller NATO. ANSKAFFELSE ingen EU-støtte, men medlemsstaterne kan i fælleskab beslutte at anskaffe kapacitet. Kommissionen kan tilbyde praktisk støtte Det vil normalt kun være samarbejdsprojekter med deltagelse af mindst tre støtteberettigede enheder fra mindst tre EUlande eller associerede lande. Deltagelse af tredjelandes enheder er underlagt særlige betingelser med henblik på at sikre EU's og medlemsstaternes sikkerheds- og forsvarsinteresser. ER DEN EUROPÆISKE FORSVARSFOND ALLEREDE EN REALITET? Den Europæiske Forsvarsfond vil være fuld operationel i I mellemtiden er EU-finansieret forsvarssamarbejde allerede ved at tage form takket være de forudgående programmer. For første gang i Europas historie tilskynder EU i den indeværende budgetperiode til europæisk forsvarssamarbejde med en budgetramme på 590 mio. EUR. Flere forskningsprojekter er allerede i gang. Kommissionen iværksatte for nylig den første indkaldelse af projekter om udvikling af forsvarsudstyr og -teknologi, inden for alle områder (luft, land, hav, cyberspace og rummet). EU'S FORSVARSINDUSTRIBUDGET FORSKNING UDVIKLING 25 mio. EUR mio. EUR mio. EUR mio. EUR mio. EUR 90 mio. EUR I ALT 500 mio. EUR

4 NOGLE EKSEMPLER PÅ EU-FINANSIEREDE PROJEKTER Ocean2020: EU investerer 35 mio. EUR i dette forskningsprojekt med 42 partnere fra 15 EU-lande for at støtte maritime overvågningsmissioner til søs med integrering af droner og ubemandede ubåde i flådeoperationer. Eurodrone: EU har til hensigt at støtte udviklingen af et europæisk fjernstyret luftfartøjssystem til mellemstor højde, stor udholdenhed (europæisk MALE RPAS) med 100 mio. EUR. Systemet er en afgørende kapacitet for Europas strategiske autonomi, som blev udpeget af Det Europæiske Råd i 2013 som en prioritet for EU, hvis teknologiske og strategiske afhængighed i øjeblikket er åbenbar. HVORDAN VIL FORSVARSSAMARBEJDET SE UD FRA 2021? Kommissionen foreslog i juni 2018 en fuldt udbygget Europæisk Forsvarsfond på 13 mia. EUR under det næste langsigtede EU-budget for at dække både forsknings- og kapacitetsområderne. I februar 2019 indgik EU-institutionerne en delvis politisk aftale om Den Europæiske Forsvarsfond, som nu formelt skal godkendes af Europa-Parlamentet og Rådet, og som vil fremme et innovativt og konkurrencedygtigt forsvarsrelateret industrielt grundlag og bidrage til EU's strategiske autonomi. 8,9 mia. EUR til medfinansiering af samarbejdsprojekter vedrørende kapacitetsudvikling, som supplerer nationale bidrag 13 mia. EUR 4,1 mia. EUR til finansiering af samarbejdsbaseret forsvarsforskning for at bekæmpe nye og fremtidige sikkerhedstrusler De budgetmæssige aspekter af den fremtidige Europæiske Forsvarsfond afhænger af den samlede aftale om EU's næste langsigtede budget, som Kommissionen fremlagde forslag til i maj Den Europæiske Forsvarsfond vil supplere andre EU-programmer, som foreslås af Kommissionen, især de 6,5 mia. EUR, der er øremærket til Connecting Europe-faciliteten, som skal styrke EU's strategiske transportinfrastrukturer, så de bliver egnet til militær mobilitet, og forslaget om et nyt program for forskning og innovation på 100 mia. EUR, Horisont Europa. Desuden vil den sikre sammenhæng med projekter, der er foreslået inden for rammerne af det permanente strukturerede samarbejde, ved at gøre de to initiativer komplementære og lade dem styrke hinanden.

5 PERMANENT STRUKTURERET SAMARBEJDE: MERE AUTONOMI OG BEDRE RESULTATER 25 medlemsstater er blevet enige om at samarbejde om forsvarskapacitet Det permanent strukturerede samarbejde vil hjælpe medlemsstaterne til i fællesskab at udvikle forsvarskapacitet og stille den til rådighed for EU's militære operationer. Herved vil EU's kapacitet som international sikkerhedspartner blive styrket, og anvendelsen af forsvarsmidlerne vil blive så effektiv som mulig. 25 medlemsstater deltager i det permanent strukturerede samarbejde SE FI EE LV Der er godkendt 34 samarbejdsprojekter på områder som EU's lægekorps, militær mobilitet, farvandsovervågning og cybersikkerhed. IE NL PL LT Det permanent strukturerede samarbejde på forsvarsområdet tager sigte på at gøre europæisk forsvar mere effektivt ved at styrke samarbejdet mellem medlemsstaterne, idet deres styrke bindes sammen, og interoperabiliteten og den industriel konkurrenceevne fremmes. PT ES FR BE LU DE IT CZ AT SI HR SK HU RO BG EL CY STYRKET SAMARBEJDE MED GLOBALE PARTNERE: EU OG NATO Samarbejdet mellem EU og NATO EU's og NATO's sikkerhed er sammenkoblet..sammen kan de mobilisere en bred vifte af værktøjer og gøre bedst mulig brug af ressourcer til at håndtere udfordringerne og øge borgernes sikkerhed. At samarbejde nu er blevet normen, er en direkte følge af det nye ambitionsniveau, der er skitseret i de fælles erklæringer fra juli 2016 og juli NATO-topmødet i Warszawa den juli 2016 Imødegåelse af hybride trusler Operationelt samarbejde, herunder på havet Cybersikkerhed og forsvar Forsvarsindustri og forskning på forsvarsområdet Øvelser Støtte til partnernes kapacitetsopbygningsbestræbelser 74 konkrete tiltag er på vej Forsvarskapacitet

6 Print ISBN doi: / NA DA-C PDF ISBN doi: / NA DA-N

BILAG. til RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET

BILAG. til RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 6.3.2017 COM(2017) 112 final ANNEXES 1 to 9 BILAG til RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET om medlemsstaternes anvendelse af Rådets direktiv 95/50/EF

Læs mere

Hermed følger til delegationerne dokument - COM(2017) 112 final - BILAG 1 til 9.

Hermed følger til delegationerne dokument - COM(2017) 112 final - BILAG 1 til 9. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 7. marts 2017 (OR. en) 7057/17 ADD 1 TRANS 97 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 6. marts 2017 til: Jordi AYET PUIGARNAU, direktør, på vegne af generalsekretæren

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING Europa-Parlamentet 2014-2019 Udenrigsudvalget 2016/2052(INI) 14.7.2016 UDKAST TIL BETÆNKNING om den europæiske forsvarsunion (2016/2052(INI)) Udenrigsudvalget Ordfører: Urmas Paet PR\1097225.doc PE584.127v01-00

Læs mere

BILAG. til RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET OG EUROPA-PARLAMENTET

BILAG. til RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET OG EUROPA-PARLAMENTET EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 28.7.2017 COM(2017) 404 final ANNEX 1 BILAG til RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET OG EUROPA-PARLAMENTET Sammendrag af de årlige gennemførelsesrapporter for de operationelle

Læs mere

Verifikation af miljøteknologi (ETV)

Verifikation af miljøteknologi (ETV) Verifikation af miljøteknologi (ETV) 20/02/2008-21/03/2008 Der er 371 svar ud af 371, der opfylder dine kriterier 0. DELTAGELSE Land DE - Tyskland 63 (17%) NL - Nederlandene 44 (11.9%) CZ - Tjekkiet 30

Læs mere

Europaudvalget 2016 Rådsmøde almindelige anliggender Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2016 Rådsmøde almindelige anliggender Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2016 Rådsmøde 3511 - almindelige anliggender Bilag 2 Offentligt 3. Supplerende samlenotat: Forberedelse af Det Europæiske Råd den 15.-16. december 2016: Europæisk handlingsplan for forsvarsområdet

Læs mere

Telesektoren: Kommissionen griber ind for at øge konkurrencen

Telesektoren: Kommissionen griber ind for at øge konkurrencen IP/09/710 Bruxelles, den 7. maj 2009 Telesektoren: Kommissionen griber ind for at øge konkurrencen Europa-Kommissionen fastlagde i dag klare retningslinjer til EU's telemyndigheder angående den omkostningsbaserede

Læs mere

Vedlagt følger til delegationerne de konklusioner, der blev vedtaget af Det Europæiske Råd på ovennævnte møde.

Vedlagt følger til delegationerne de konklusioner, der blev vedtaget af Det Europæiske Råd på ovennævnte møde. Det Europæiske Råd Bruxelles, den 14. december 2017 (OR. en) EUCO 19/1/17 REV 1 CO EUR 24 CONCL 7 FØLGESKRIVELSE fra: Generalsekretariatet for Rådet til: delegationerne Vedr.: Møde i Det Europæiske Råd

Læs mere

TABEL I: EU-MEDLEMSSTATERNES FISKERFLÅDER (EU-28) I 2014

TABEL I: EU-MEDLEMSSTATERNES FISKERFLÅDER (EU-28) I 2014 EU-FISKERI I TAL Nedenstående tabeller viser de grundlæggende statistiske oplysninger vedrørende en lang række områder, der er tilknyttet den fælles fiskeripolitik: medlemsstaternes fiskerflåder i 2014

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udenrigsudvalget 28.8.2013 2013/2125(INI) UDKAST TIL BETÆNKNING om det europæiske forsvars industrielle og teknologiske basis (2013/2125(INI)) Udenrigsudvalget Ordfører: Michael

Læs mere

Erhvervsudvalget ERU alm. del Bilag 194 Offentligt

Erhvervsudvalget ERU alm. del Bilag 194 Offentligt Erhvervsudvalget 2010-11 ERU alm. del Bilag 194 Offentligt Europaudvalget, Udvalget for Videnskab og Teknologi, Erhvervsudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer og stedfortrædere

Læs mere

ET EU-BUDGET FOR FREMTIDEN

ET EU-BUDGET FOR FREMTIDEN ET EU-BUDGET FOR FREMTIDEN #EUBudget #EURoadSibiu #FutureofEurope 4. februar 08 HVORDAN SKAL EUROPA SE UD I FREMTIDEN? Hvert syvende år har EU s ledere mulighed for at beslutte, hvilket Europa vi gerne

Læs mere

Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 7 Offentligt

Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 7 Offentligt Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 7 Offentligt Europaudvalget og Erhvervsudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 5. maj 2015 Juncker: EU-budget skal mobilisere

Læs mere

Rådet for Teknologi og Innovation

Rådet for Teknologi og Innovation Rådet for Teknologi og Innovation Bevilger VTU s midler til innovation og videnspredning Medlemmer: Lars Mikkelgaard-Jensen (formand) Annette Toft (næstformand) Eva Berneke Thorkild E. Jensen Birgitte

Læs mere

Paneuropæisk opinionsundersøgelse vedrørende arbejdssikkerhed og - sundhed

Paneuropæisk opinionsundersøgelse vedrørende arbejdssikkerhed og - sundhed Paneuropæisk opinionsundersøgelse vedrørende arbejdssikkerhed og - sundhed Repræsentative resultater i de medlemslande inden for Den Europæiske Union Pakke, der indeholder resultater for EU og for Danmark

Læs mere

14540/16 mn/aan/bh 1 DGD2B

14540/16 mn/aan/bh 1 DGD2B Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 15. november 2016 (OR. en) 14540/16 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: Generalsekretariatet for Rådet dato: 15. november 2016 til: delegationerne Tidl. dok. nr.:

Læs mere

Standard Eurobarometer 80. MENINGSMÅLING I EU Efterår 2013 NATIONAL RAPPORT DANMARK

Standard Eurobarometer 80. MENINGSMÅLING I EU Efterår 2013 NATIONAL RAPPORT DANMARK Standard Eurobarometer 80 MENINGSMÅLING I EU Efterår 2013 NATIONAL RAPPORT DANMARK Undersøgelsen er blevet bestilt og koordineret af den Europa Kommissionen, Generaldirektoratet for Kommunikation. Denne

Læs mere

13978/18 clf 1 RELEX.2.B

13978/18 clf 1 RELEX.2.B Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 19. november 2018 (OR. en) 13978/18 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: Generalsekretariatet for Rådet dato: 19. november 2018 til: delegationerne Tidl. dok. nr.:

Læs mere

Vedlagt følger til delegationerne de konklusioner, der blev vedtaget af Det Europæiske Råd på ovennævnte møde.

Vedlagt følger til delegationerne de konklusioner, der blev vedtaget af Det Europæiske Råd på ovennævnte møde. Det Europæiske Råd Bruxelles, den 14. december 2018 (OR. en) EUCO 17/18 CO EUR 22 CONCL 7 NOTE fra: Generalsekretariatet for Rådet til: delegationerne Vedr.: Møde i Det Europæiske Råd (13. og 14. december

Læs mere

BILAG. til RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET

BILAG. til RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 28.2.2017 COM(2017) 99 final ANNEXES 1 to 4 BILAG til RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET om nes anvendelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv

Læs mere

SAMHØRIGHEDSPOLITIK 2014-2020

SAMHØRIGHEDSPOLITIK 2014-2020 FINANSIELLE INSTRUMENTER I SAMHØRIGHEDSPOLITIK 2014-2020 SAMHØRIGHEDSPOLITIK 2014-2020 Rådet for Den Europæiske Union godkendte formelt de nye regler og den nye lovgivning vedrørende næste runde af EU

Læs mere

Fremskridt med den økonomiske situation

Fremskridt med den økonomiske situation #EURoad2Sibiu Fremskridt med den økonomiske situation Maj 219 PÅ VEJ MOD EN MERE FORENET, STÆRKERE OG MERE DEMOKRATISK UNION EU s ambitiøse dagsorden for beskæftigelse, vækst og investeringer og bestræbelserne

Læs mere

14121/15 aan/aan/ef 1 DGC 2B

14121/15 aan/aan/ef 1 DGC 2B Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 17. november 2015 (OR. en) 14121/15 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: Generalsekretariatet for Rådet dato: 17. november 2015 til: delegationerne CSDP/PSDC 617

Læs mere

EU venter flere i beskæftigelse frem mod 2030

EU venter flere i beskæftigelse frem mod 2030 2. marts 218 EU venter 3. flere i beskæftigelse frem mod 23 Ifølge en ny fremskrivning fra EU-kommissionen står dansk økonomi over for en fremgang i beskæftigelsen på næsten 3. personer frem mod 23. Det

Læs mere

Budgetkontroludvalget ARBEJDSDOKUMENT

Budgetkontroludvalget ARBEJDSDOKUMENT EUROPA-PARLAMENTET 009-04 Budgetkontroludvalget 8.8.0 ARBEJDSDOKUMENT om Hercule III-programmet til fremme af aktioner til beskyttelse af Den Europæiske Unions finansielle interesser [DEL ] Budgetkontroludvalget

Læs mere

A8-0351/12. Michael Gahler Årsrapport om gennemførelsen af den fælles sikkerheds- og forsvarspolitik 2017/2123(INI)

A8-0351/12. Michael Gahler Årsrapport om gennemførelsen af den fælles sikkerheds- og forsvarspolitik 2017/2123(INI) 6.12.2017 A8-0351/12 12 Punkt 3 3. beklager, at internationale terrororganisationer og kriminelle organisationer formerer sig i antal og størrelse, hvilket potentielt befordres af besejringen af ISIS/Daesh

Læs mere

Bredbånd: Afstanden mellem EU-landene med den højeste og laveste dækning mindskes

Bredbånd: Afstanden mellem EU-landene med den højeste og laveste dækning mindskes IP/08/1831 Bruxelles, 28. november 2008 Bredbånd: Afstanden mellem EU-landene med den højeste og laveste dækning mindskes Bredbåndsdækningen i Europa vokser fortsat fra 18,2 % i juli 2007 til 21,7 % i

Læs mere

Økonomisk analyse. Landbruget spiller en vigtig rolle i fremtidens EU

Økonomisk analyse. Landbruget spiller en vigtig rolle i fremtidens EU Økonomisk analyse 19. maj 2014 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Landbruget spiller en vigtig rolle i fremtidens EU Europa-Kommissionen foretager

Læs mere

FORSLAG TIL BESLUTNING

FORSLAG TIL BESLUTNING Europa-Parlamentet 2014-2019 Mødedokument B8-0447/2017 28.6.2017 FORSLAG TIL BESLUTNING på baggrund af forespørgsel til mundtlig besvarelse B8-0319/2017 jf. forretningsordenens artikel 128, stk. 5 om opbygning

Læs mere

UDKAST TIL UDTALELSE

UDKAST TIL UDTALELSE Europa-Parlamentet 2014-2019 Transport- og Turismeudvalget 2015/XXXX(BUD) 23.6.2015 UDKAST TIL UDTALELSE fra Transport- og Turismeudvalget til Budgetudvalget om Den Europæiske Unions almindelige budget

Læs mere

9814/13 sol/sol/bh 1 DG D 2C

9814/13 sol/sol/bh 1 DG D 2C RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 28. maj 2013 (31.05) (OR. en) 9814/13 COSI 60 ENFOPOL 148 A-PUNKTS-NOTE fra: Generalsekretariatet til: Rådet Tidl. dok. nr.: 8985/13 COSI 43 ENFOPOL 124 8453/1/13

Læs mere

UDKAST TIL UDTALELSE

UDKAST TIL UDTALELSE EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Udvalget om Industri, Forskning og Energi 2015/2011(BUD) 5.3.2015 UDKAST TIL UDTALELSE fra Udvalget om Industri, Forskning og Energi til Budgetudvalget om : Den Europæiske

Læs mere

Standard Eurobarometer 82. MENINGSMÅLING I EU Efterår 2014 NATIONAL RAPPORT DANMARK

Standard Eurobarometer 82. MENINGSMÅLING I EU Efterår 2014 NATIONAL RAPPORT DANMARK Standard Eurobarometer 82 MENINGSMÅLING I EU Efterår 2014 NATIONAL RAPPORT DANMARK Undersøgelsen er blevet bestilt og koordineret af den Europa Kommissionen, Generaldirektoratet for Kommunikation. Denne

Læs mere

13967/1/16 REV 1 nj/jb/bh 1 DG D 2B

13967/1/16 REV 1 nj/jb/bh 1 DG D 2B Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 7. november 2016 (OR. en) 13967/1/16 REV 1 I/A-PUNKTSNOTE fra: til: Generalsekretariatet for Rådet Tidl. dok. nr.: 11911/3/16 REV 3 Komm. dok. nr.: 11013/16

Læs mere

NOTAT. Implementering af EU's indre markedslovgivning

NOTAT. Implementering af EU's indre markedslovgivning Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 20-13 ERU Alm.del Bilag 203 Offentligt NOTAT Implementering af EU's indre markedslovgivning Resumé Kommissionens seneste resultattavle for det indre marked (Internal

Læs mere

Den nationale forsvarsindustrielle strategi

Den nationale forsvarsindustrielle strategi 27. juni 2013 Arbejdsgruppen om en forsvarsindustriel strategi Den nationale forsvarsindustrielle strategi Indledning Truslerne mod Danmark kan opstå overalt i verden og er uforudsigelige og komplekse.

Læs mere

FORSLAG TIL ÆNDRINGSBUDGET NR. 4 TIL DET ALMINDELIGE BUDGET FOR 2012 SAMLET OVERSIGT OVER INDTÆGTER

FORSLAG TIL ÆNDRINGSBUDGET NR. 4 TIL DET ALMINDELIGE BUDGET FOR 2012 SAMLET OVERSIGT OVER INDTÆGTER EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 20.6.2012 COM(2012) 340 final FORSLAG TIL ÆNDRINGSBUDGET NR. 4 TIL DET ALMINDELIGE BUDGET FOR 2012 SAMLET OVERSIGT OVER INDTÆGTER OVERSIGT OVER UDGIFTER EFTER SEKTION

Læs mere

Økonomisk analyse. Danmark, EU og fødevareproduktion. 25. april 2014

Økonomisk analyse. Danmark, EU og fødevareproduktion. 25. april 2014 Økonomisk analyse 25. april 214 Axelborg, Axeltorv 3 19 København V T +45 3339 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Danmark, EU og fødevareproduktion Hvor mange, og hvem, skal den danske fødevareklynge

Læs mere

Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3389 - udenrigsanliggender Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3389 - udenrigsanliggender Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3389 - udenrigsanliggender Bilag 2 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EUK, sagsnr: 2015-214 FORSVARSMINISTERET Den 4. maj 2015 Rådsmøde (udenrigsanliggender, inkl. forsvar) den

Læs mere

ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUMÉ AF KONSEKVENSANALYSEN. Ledsagedokument til

ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUMÉ AF KONSEKVENSANALYSEN. Ledsagedokument til EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 10.7.2013 SWD(2013) 252 final ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUMÉ AF KONSEKVENSANALYSEN Ledsagedokument til Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

Europaudvalget EUU Alm.del Bilag 147 Offentligt

Europaudvalget EUU Alm.del Bilag 147 Offentligt Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del Bilag 147 Offentligt NOTAT Status for Danmarks implementering af EU s indre markedslovgivning (november 2014 maj 2015) Resumé Europa-Kommissionen offentliggør halvårligt

Læs mere

Forslag til RÅDETS FORORDNING

Forslag til RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 7.7.2014 COM(2014) 448 final 2014/0207 (NLE) Forslag til RÅDETS FORORDNING om tilpasning af Rådets forordning (EF) nr. 1340/2008 af 8. december 2008 om handel med visse

Læs mere

Et blik på Den Europæiske Investeringsbank

Et blik på Den Europæiske Investeringsbank Et blik på Den Europæiske Investeringsbank Som EU s bank stiller vi finansiering og ekspertise til rådighed til sunde og bæredygtige investeringsprojekter i EU og den øvrige verden. Vi er ejet af EU s

Læs mere

OPLÆG OM FREMTIDEN FOR DET EUROPÆISKE FORSVAR

OPLÆG OM FREMTIDEN FOR DET EUROPÆISKE FORSVAR EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 7.6.2017 COM(2017) 315 final OPLÆG OM FREMTIDEN FOR DET EUROPÆISKE FORSVAR DA DA Oplæg om fremtiden for det europæiske forsvar (2025) Forord Den 1. marts 2017 fremlagde

Læs mere

BILAG. til RAPPORT FRA KOMMISSIONEN

BILAG. til RAPPORT FRA KOMMISSIONEN EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den.3.5 COM(5) 8 final ANNEXES to 3 BILAG til RAPPORT FRA KOMMISSIONEN Den Europæiske Unions Solidaritetsfond Årsrapport 3 DA DA BILAG I: EU'S SOLIDARITETSFOND - TÆRSKELVÆRDIER

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 20. juli 2015 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 20. juli 2015 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 20. juli 2015 (OR. en) 10933/15 FIN 523 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 15. juli 2015 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: Jordi AYET PUIGARNAU, direktør, på vegne af

Læs mere

VALG TIL EUROPA-PARLAMENTET 2009

VALG TIL EUROPA-PARLAMENTET 2009 Generaldirektoratet for Kommunikation ENHEDEN FOR STATISTIK 15/09/2008 VALG TIL EUROPA-PARLAMENTET 2009 Eurobarometer, Standard (EB 69) Foråret 2008 Første bruttoresultater: Europæisk gennemsnit og overordnede

Læs mere

Den Europæiske Investeringsbank er Den Europæiske Unions långiver. Vi hjælper økonomien, skaber arbejdspladser og fremmer lighed.

Den Europæiske Investeringsbank er Den Europæiske Unions långiver. Vi hjælper økonomien, skaber arbejdspladser og fremmer lighed. Et blik på EIB 2019 1 Den Europæiske Investeringsbank er Den Europæiske Unions långiver. Vi er verdens største multilaterale långiver og den største udbyder af klimafinansiering. Vi hjælper økonomien,

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0048 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0048 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0048 Bilag 2 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Folketingets Europaudvalg Kopi: Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi Til orientering fremsendes

Læs mere

Cultura Creative (RF) / Alamy Stock Photo

Cultura Creative (RF) / Alamy Stock Photo Cultura Creative (RF) / Alamy Stock Photo DE EUROPÆISKE STRUKTUR- OG INVESTERINGSFONDE (ESI) OG DEN EUROPÆISKE FOND FOR STRATEGISKE INVESTERINGER (EFSI) SIKRING AF KOORDINATION, SYNERGIER OG KOMPLEMENTARITET

Læs mere

Digitalt salg skaber flere arbejdspladser

Digitalt salg skaber flere arbejdspladser Januar 2013 Digitalt salg skaber flere arbejdspladser AF KONSULENT JES LERCHE RATZER, JELR@DI.DK Mindre og mellemstore virksomheder, der anvender digitale salgskanaler skaber flere job. Alligevel udnytter

Læs mere

FORSLAG TIL ÆNDRINGSBUDGET NR. 6 TIL DET ALMINDELIGE BUDGET FOR 2013 OVERSIGT OVER INDTÆGTER EFTER SEKTION

FORSLAG TIL ÆNDRINGSBUDGET NR. 6 TIL DET ALMINDELIGE BUDGET FOR 2013 OVERSIGT OVER INDTÆGTER EFTER SEKTION EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 10.7.2013 COM(2013) 518 final FORSLAG TIL ÆNDRINGSBUDGET NR. 6 TIL DET ALMINDELIGE BUDGET FOR 2013 OVERSIGT OVER INDTÆGTER EFTER SEKTION DA DA FORSLAG TIL ÆNDRINGSBUDGET

Læs mere

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T C E N T E R F O R M I L I T Æ R E S T U D I E R

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T C E N T E R F O R M I L I T Æ R E S T U D I E R K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T C E N T E R F O R M I L I T Æ R E S T U D I E R. Mio. kr. 160 Freds- og Stabiliseringsfonden 140 120 100 80 60 40 20 0 2018 2019 2020 2021 2022 2023 Mio.

Læs mere

15283/16 bh 1 DGC 2B

15283/16 bh 1 DGC 2B Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 6. december 2016 (OR. en) 15283/16 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: Generalsekretariatet for Rådet dato: 6. december 2016 til: delegationerne CFSP/PESC 1004 CSDP/PSDC

Læs mere

ZA5898. Flash Eurobarometer 384 (Citizens Awareness and Perceptions of EU Regional Policy, wave 3) Country Questionnaire Denmark

ZA5898. Flash Eurobarometer 384 (Citizens Awareness and Perceptions of EU Regional Policy, wave 3) Country Questionnaire Denmark ZA898 Flash Eurobarometer 8 (Citizens Awareness and Perceptions of EU Regional Policy, wave ) Country Questionnaire Denmark FL 8 - Regional Policy - DK D Hvad er din alder? (SKRIV NED - HVIS "ØNSKER IKKE

Læs mere

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0207 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0207 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0207 Bilag 1 Offentligt Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41780351 Fax 7262 6790 njo@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Grund- og nærhedsnotat

Læs mere

BILAG. til RAPPORT FRA KOMMISSIONEN

BILAG. til RAPPORT FRA KOMMISSIONEN EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 4..3 COM(3) 856 final ANNEXES to 3 BILAG til RAPPORT FRA KOMMISSIONEN Den Europæiske Unions Solidaritetsfond Årsrapport DA DA BILAG I: TÆRSKELVÆRDIER FOR STØRRE KATASTROFER

Læs mere

TABEL I: DEN FÆLLES LANDBRUGSPOLITIK I DEN FLERÅRIGE FINANSIELLE RAMME FOR (EU-28) (UDEN TILPASNINGER)

TABEL I: DEN FÆLLES LANDBRUGSPOLITIK I DEN FLERÅRIGE FINANSIELLE RAMME FOR (EU-28) (UDEN TILPASNINGER) DEN FÆLLES LANDBRUGSPOLITIK I TAL Nedenstående tabeller indeholder grundlæggende statistiske oplysninger for en række områder, der hører ind under den fælles landbrugspolitik: landbrugs- og fødevareindustrierne

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 10.6.2016 COM(2016) 395 final 2016/0184 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om indgåelse på Den Europæiske Unions vegne af Parisaftalen, der er vedtaget inden for rammerne

Læs mere

Europaudvalget (2. samling) EU-note - E 18 Offentligt

Europaudvalget (2. samling) EU-note - E 18 Offentligt Europaudvalget (2. samling) EU-note - E 18 Offentligt Europaudvalget EU-konsulenten Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 25. januar 2008 Europa-Kommissionens klima- og energipolitiske udspil

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 5. oktober 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 5. oktober 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 5. oktober 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2017/0253 (NLE) 12927/17 FORSLAG fra: modtaget: 5. oktober 2017 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: AELE 64 EEE 35

Læs mere

Faktablad 1 HVORFOR HAR EU BRUG FOR EN INVESTERINGSPLAN?

Faktablad 1 HVORFOR HAR EU BRUG FOR EN INVESTERINGSPLAN? Faktablad 1 HVORFOR HAR EU BRUG FOR EN INVESTERINGSPLAN? Siden den globale økonomiske og finansielle krise har EU lidt under et lavt investeringsniveau. Der er behov for en kollektiv og koordineret indsats

Læs mere

HØRING OM BEKÆMPELSE AF FORSKELSBEHANDLING

HØRING OM BEKÆMPELSE AF FORSKELSBEHANDLING HØRING OM BEKÆMPELSE AF FORSKELSBEHANDLING 12/07/2007-31/08/2007 Deltagelse Angiv hvilket EU/EØS-land virksomheden ligger i DA - Danmark 66 (12.9%) PL - Polen 60 (11.7%) DE - Tyskland 59 (11.5%) NL - Nederlandene

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 27.10.2017 C(2017) 7136 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 27.10.2017 om ændring af delegeret forordning (EU) 2016/1675, idet Etiopien indsættes i skemaet

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 236 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 236 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 ERU Alm.del Bilag 236 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag til Europa-Parlamentet og Rådets forordning om oprettelse af et

Læs mere

Dokument: KOM(2018) 630 (FIN) Nyt notat Notatet oversendes til Folketingets Forsvarsudvalg til orientering. 12. oktober 2018

Dokument: KOM(2018) 630 (FIN) Nyt notat Notatet oversendes til Folketingets Forsvarsudvalg til orientering. 12. oktober 2018 Europaudvalget 2018 KOM (2018) 0630 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg: Kommissionens forslag til en forordning om oprettelse af det europæiske industri-, teknologi-

Læs mere

BILAG DET EUROPÆISKE RÅD GÖTEBORG FORMANDSKABETS KONKLUSIONER. den 15. og 16. juni 2001 BILAG. Bulletin DA - PE 305.

BILAG DET EUROPÆISKE RÅD GÖTEBORG FORMANDSKABETS KONKLUSIONER. den 15. og 16. juni 2001 BILAG. Bulletin DA - PE 305. 31 DET EUROPÆISKE RÅD GÖTEBORG FORMANDSKABETS KONKLUSIONER den 15. og 16. juni 2001 BILAG 33 BILAG Bilag I Erklæring om forebyggelse af spredning af ballistiske missiler Side 35 Bilag II Erklæring om Den

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Udenrigsudvalget 16.12.2014 2014/2220(INI) UDKAST TIL BETÆNKNING om gennemførelsen af den fælles sikkerheds- og forsvarspolitik (på grundlag af årsrapporten fra Rådet til Europa-Parlamentet

Læs mere

Rådets rammeafgørelse om bekæmpelse af organiseret kriminalitet: Hvad kan der gøres for at styrke EUlovgivningen

Rådets rammeafgørelse om bekæmpelse af organiseret kriminalitet: Hvad kan der gøres for at styrke EUlovgivningen GENERALDIREKTORATET FOR INTERNE POLITIKKER TEMAAFDELING C: BORGERNES RETTIGHEDER OG KONSTITUTIONELLE ANLIGGENDER BORGERNES RETTIGHEDER OG RETLIGE OG INDRE ANLIGGENDER Rådets rammeafgørelse om bekæmpelse

Læs mere

Et blik på Den Europæiske Investeringsbank

Et blik på Den Europæiske Investeringsbank Et blik på Den Europæiske Investeringsbank Som EU s bank stiller vi finansiering og ekspertise til rådighed til sunde og bæredygtige investeringsprojekter i EU og den øvrige verden. Vi er ejet af EU s

Læs mere

Maltaerklæring fra medlemmerne af Det Europæiske Råd. om de eksterne aspekter af migration: håndtering af den centrale Middelhavsrute

Maltaerklæring fra medlemmerne af Det Europæiske Råd. om de eksterne aspekter af migration: håndtering af den centrale Middelhavsrute Valletta, den 3. februar 2017 (OR. en) Maltaerklæring fra medlemmerne af Det Europæiske Råd om de eksterne aspekter af migration: håndtering af den centrale Middelhavsrute 1. Vi glæder os over og støtter

Læs mere

Statistisk bilag til Del 1

Statistisk bilag til Del 1 Statistisk bilag til Del 1 65 A1.1 Beskæftigelse i EU-15, 1996 og 2002 Erhvervsfrekevens (% arbejdsstyrken) 1996 2002 EU-15 59,9 64,2 Samhørighedslandene 51,5 60,2 Andre medlemsstater 61,7 65,1 Grækenland

Læs mere

17159/09 lv/av/an/aa/av/bh 1 DG C II

17159/09 lv/av/an/aa/av/bh 1 DG C II RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 7. december 2009 (15.12) (OR. en) 17159/09 RECH 449 COMPET 514 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: Generalsekretariatet for Rådet til: delegationerne Tidl. dok.

Læs mere

INDKALDELSE AF FORSLAG EACEA/13/2019 Initiativet EU-bistandsfrivillige. Teknisk bistand til sendeorganisationer

INDKALDELSE AF FORSLAG EACEA/13/2019 Initiativet EU-bistandsfrivillige. Teknisk bistand til sendeorganisationer Forvaltningsorganet for Undervisning, Audiovisuelle Medier og Kultur INDKALDELSE AF FORSLAG EACEA/13/2019 Initiativet EU-bistandsfrivillige Teknisk bistand til sendeorganisationer Kapacitetsopbygning med

Læs mere

1. Den 25. oktober 2016 vedtog Kommissionen reformpakken for selskabsskat.

1. Den 25. oktober 2016 vedtog Kommissionen reformpakken for selskabsskat. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 2. december 2016 (OR. en) 14752/1/16 REV 1 FISC 204 ECOFIN 1094 I/A-PUNKTSNOTE fra: til: Komm. dok. nr.: Vedr.: Generalsekretariatet for Rådet De Faste Repræsentanters

Læs mere

Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 17 Offentligt

Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 17 Offentligt Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 17 Offentligt Europaudvalget og Erhvervsudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 19. marts 2015 Status på EU s store investeringsplan

Læs mere

Protektionismen pakkes ind som krisehjælp

Protektionismen pakkes ind som krisehjælp Organisation for erhvervslivet 6. april 29 Protektionismen pakkes ind som krisehjælp AF KONSULENT RASMUS WENDT, RAW@DI.DK En række lande har iværksat protektionistiske foranstaltninger som led i bekæmpelsen

Læs mere

UDKAST TIL UDTALELSE

UDKAST TIL UDTALELSE EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Udvalget om Landbrug og Udvikling af Landdistrikter 2015/0009(COD) 3.3.2015 UDKAST TIL UDTALELSE fra Udvalget om Landbrug og Udvikling af Landdistrikter til Budgetudvalget

Læs mere

FORSKNING FOR CULT-UDVALGET EUROPÆISKE KULTURINSTITUTTER I UDLANDET

FORSKNING FOR CULT-UDVALGET EUROPÆISKE KULTURINSTITUTTER I UDLANDET GENERALDIREKTORATET FOR INTERNE POLITIKKER TEMAAFDELING B: STRUKTUR- OG SAMHØRIGHEDSPOLITIK KULTUR OG UDDANNELSE FORSKNING FOR CULT-UDVALGET EUROPÆISKE KULTURINSTITUTTER I UDLANDET SAMMENDRAG Resumé Formålet

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat: Meddelelse om oprettelse af den europæiske forsvarsfond

Grund- og nærhedsnotat: Meddelelse om oprettelse af den europæiske forsvarsfond Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0295 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat: Meddelelse om oprettelse af den europæiske forsvarsfond KOM-dokument: COM(2017) 295 final 1. Resumé: Kommissionen har den

Læs mere

INDKALDELSE AF FORSLAG EAC/S19/2019

INDKALDELSE AF FORSLAG EAC/S19/2019 INDKALDELSE AF FORSLAG EAC/S19/2019 Monitorering og coaching gennem idræt af unge i risiko for radikalisering Denne indkaldelse af forslag har til formål at gennemføre det årlige arbejdsprogram for 2019

Læs mere

UDKAST TIL UDTALELSE

UDKAST TIL UDTALELSE EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Budgetkontroludvalget 15.10.2014 2014/...(INI) UDKAST TIL UDTALELSE fra Budgetkontroludvalget til Økonomi- og Valutaudvalget om Den Europæiske Investeringsbanks årsberetning

Læs mere

ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUME AF KONSEKVENSANALYSEN. Ledsagedokument til. Forslag til

ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUME AF KONSEKVENSANALYSEN. Ledsagedokument til. Forslag til EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 12.9.2018 SWD(2018) 404 final ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUME AF KONSEKVENSANALYSEN Ledsagedokument til Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS

Læs mere

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 26.9.2012 COM(2012) 549 final RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FEMTE FINANSBERETNING FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA- PARLAMENTET OG RÅDET OM DEN

Læs mere

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0358/23. Ændringsforslag. Jordi Solé, Helga Trüpel for Verts/ALE-Gruppen

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0358/23. Ændringsforslag. Jordi Solé, Helga Trüpel for Verts/ALE-Gruppen 8.11.2018 A8-0358/23 23 2018/0166R(APP) Henvisning 9 a (ny) der henviser til EU's kollektive forpligtelse til at nå målet om at anvende 0,7 % af bruttonationalindkomsten (BNI) på officiel udviklingsbistand

Læs mere

Offentlig høring om evaluering af forordningen om det europæiske register over udledning og overførsel af forurenende stoffer (E-PRTR)

Offentlig høring om evaluering af forordningen om det europæiske register over udledning og overførsel af forurenende stoffer (E-PRTR) Offentlig høring om evaluering af forordningen om det europæiske register over udledning og overførsel af forurenende stoffer (E-PRTR) Felter med en * skal udfyldes. Indledning Hvad er E-PRTR-forordningen?

Læs mere

HVAD SKAL DANMARK LEVE AF?

HVAD SKAL DANMARK LEVE AF? HVAD SKAL DANMARK LEVE AF? Perspektiv, viden og inspiration til morgenkaffen Finanskrisen er blevet til en statsgældskrise er vi fanget i en lavvækstfælde? Professor Torben M. Andersen Aarhus Universitet

Læs mere

1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigsog sikkerhedspolitiske prioriteter.

1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigsog sikkerhedspolitiske prioriteter. Page 1 of 12 Sikkerhedspolitisk Barometer: Center for Militære Studiers Survey 2015 Start din besvarelse ved at klikke på pilen til højre. 1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigsog sikkerhedspolitiske

Læs mere

"IP Translator" v1.2,

IP Translator v1.2, Fælles meddelelse om gennemførelse af "IP Translator" v1.2, 20. februar 2014 1 Den 19. juni 2012 afsagde Domstolen dom i sag C-307/10 ("IP Translator"), idet den gav følgende svar på de forelagte spørgsmål:

Læs mere

SAMHØRIGHEDSPOLITIK

SAMHØRIGHEDSPOLITIK SIKRING AF SAMHØRIGHEDSPOLITIKKENS SYNLIGHED: INFORMATIONS- OG KOMMUNIKATIONSREGLER 2014-2020 SAMHØRIGHEDSPOLITIK 2014-2020 Rådet for Den Europæiske Union godkendte formelt de nye regler og den nye lovgivning

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 6. marts 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 6. marts 2017 (OR. en) Conseil UE Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 6. marts 2017 (OR. en) 6715/17 NOTE fra: dato: 6. marts 2017 til: LIMITE CFSP/PESC 186 CSDP/PSDC 96 COPS 70 POLMIL 17 CIVCOM 23 De Faste Repræsentanters

Læs mere

ET KREATIVT EUROPA ( ) Et kulturdelprogram. Indkaldelse af forslag:

ET KREATIVT EUROPA ( ) Et kulturdelprogram. Indkaldelse af forslag: ET KREATIVT EUROPA (2014-2020) Et kulturdelprogram Indkaldelse af forslag: Indkaldelse af forslag EACEA 34/2018: Støtte til europæiske samarbejdsprojekter 2019 FORBEHOLD: Denne indkaldelse af forslag er

Læs mere

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG OG REGIONSUDVALGET

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG OG REGIONSUDVALGET EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 7.6.2017 COM(2017) 295 final MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG OG REGIONSUDVALGET Oprettelse af

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udenrigsudvalget 22.6.2012 2012/2096(INI) UDKAST TIL BETÆNKNING om cybersikkerhed og -forsvar (2012/2096(INI)) Udenrigsudvalget Ordfører: Tunne Kelam PR\901103.doc PE489.358v01-00

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING Europa-Parlamentet 2014-2019 Udenrigsudvalget 2017/2276(INI) 21.2.2018 UDKAST TIL BETÆNKNING om forbindelserne mellem EU og NATO (2017/2276(INI)) Udenrigsudvalget Ordfører: Ioan Mircea Paşcu PR\1142612.docx

Læs mere

VEDTAGNE TEKSTER. Europa-Parlamentets beslutning af 22. november 2016 om en europæisk forsvarsunion (2016/2052(INI))

VEDTAGNE TEKSTER. Europa-Parlamentets beslutning af 22. november 2016 om en europæisk forsvarsunion (2016/2052(INI)) Europa-Parlamentet 2014-2019 VEDTAGNE TEKSTER P8_TA(2016)0435 Europæisk forsvarsunion Europa-Parlamentets beslutning af 22. november 2016 om en europæisk forsvarsunion (2016/2052(INI)) Europa-Parlamentet,

Læs mere

ARBEJDSDOKUMENT. DA Forenet i mangfoldighed DA om EIB's eksterne mandat. Budgetudvalget. Ordfører: Ivailo Kalfin

ARBEJDSDOKUMENT. DA Forenet i mangfoldighed DA om EIB's eksterne mandat. Budgetudvalget. Ordfører: Ivailo Kalfin EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Budgetudvalget 15.9.2010 ARBEJDSDOKUMENT om EIB's eksterne mandat Budgetudvalget Ordfører: Ivailo Kalfin DT\830408.doc PE448.826v01-00 Forenet i mangfoldighed Perspektiv og

Læs mere

*** UDKAST TIL HENSTILLING

*** UDKAST TIL HENSTILLING Europa-Parlamentet 2014-2019 Udvalget om Industri, Forskning og Energi 2017/0196(NLE) 12.10.2017 *** UDKAST TIL HENSTILLING om udkast til Rådets afgørelse om om indgåelse af aftalen om videnskabeligt og

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.12.2018 C(2018) 8465 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 14.12.2018 om ændring af bilag II til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 515/2014

Læs mere

BILAG. til BERETNING FRA KOMMISSIONEN. Årsrapport 2016 om nærhedsprincippet og proportionalitetsprincippet

BILAG. til BERETNING FRA KOMMISSIONEN. Årsrapport 2016 om nærhedsprincippet og proportionalitetsprincippet EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 30.6.2017 COM(2017) 600 final ANNEX 1 BILAG til BERETNING FRA KOMMISSIONEN Årsrapport 2016 om nærhedsprincippet og proportionalitetsprincippet DA DA Bilag Liste over

Læs mere