Seniorbofællesskaber - En undersøgelse af borgernes ønsker og behov til fremtidens bolig

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Seniorbofællesskaber - En undersøgelse af borgernes ønsker og behov til fremtidens bolig"

Transkript

1 Seniorbofællesskaber - En undersøgelse af borgernes ønsker og behov til fremtidens bolig

2 Projektet kort fortalt FORMÅL: Denne undersøgelse har til formål at opdage og forstå, hvilke behov og ønsker seniorerne i Kolding Kommune har til deres fremtidige bolig. Kortlægningen af seniorernes behov samt anbefalinger til at imødekomme disse skal efterfølgende videregives til Plan-, Bolig og Miljøudvalget. PROCESSEN FOR PROJEKTET: 1) Januar 2019: Spørgeskema udsendes til alle borgere i Kolding Kommune mellem år. Spørgeskemaet fokuserer på borgernes forventninger til deres næste bolig. 2) Februar 2019: Svar fra spørgeskemaundersøgelsen analyseres. Den viser blandt andet, at der er en stor efterspørgsel efter seniorbofællesskaber. 3) Marts/April 2019: Der afholdes tre borgermøder omkring seniorbofællesskaber. Borgermøderne afholdes i Kolding, Vamdrup og Christiansfeld 4) Maj 2019: Indsigterne fra borgermøderne analyseres, og der udarbejdes anbefalinger for det videre arbejde med seniorbofællesskaber. 5) Juni 2019: Politisk behandling i seniorudvalget af resultatet af undersøgelsen, og hvordan der arbejdes videre med seniorbofællesskaber. 6) Slut Juni 2019: Plan-, Bolig- og Miljøudvalget drøfter, hvordan borgernes ønsker og behov for seniorbofællesskaber bedst muligt kan tænkes ind i den fremadrettede boligplanlægning i Kolding Kommune DENNE FOLDER INDEHOLDER: 1) Resultatet fra spørgeskemaundersøgelsen 2) Indsigterne fra borgermøderne omkring seniorbofællesskaber 3) Anbefalinger for det videre arbejde 4) Bilag: Borgernes idekatalog Spørgeskemaundersøgelse Borgermøder Anbefalinger Inddrag Borgerne Rådgiv Borgerne Prioriter Lejeboliger Fokuser på fællesskab og omgivelser

3 Seniorudvalget i Kolding Kommune har spurgt knap borgere omkring deres fremtidige bolig Om undersøgelsen: I Januar 2019 udsendte seniorudvalget et spørgeskema til alle borgere fra år, fordi efterspørgslen på seniorbofællesskaber er stigende i og omkring Kolding. I spørgeskemaet kunne borgerne dele deres overvejelser og forestillinger omkring deres fremtidige bolig. Herunder ønsker og behov for seniorbofællesskaber. Deltagelse: Der har været stor deltagelse fra borgerne, og vi har modtaget besvarelser svarende til en svarprocent på 25,4%, hvor alle aldre er repræsenteret. Undersøgelsen har en stor geografisk spredning, dog med flest besvarelser i Kolding, Christiansfeld og Vamdrup. Hvad viser undersøgelsen: Undersøgelsen viser, at borgere over 55 år generelt er tilfredse med deres bolig, og 43 % forestiller sig ikke at skulle flytte. Blandt de resterende borgere er der 45% der mener, at seniorbofællesskaber kunne være noget for dem. Vi kan derfor konkludere, at seniorbofællesskaber er en populær boform, der er eftertragtet i Kolding Kommune.

4 Resultatet fra undersøgelsen

5 Borgere mellem 55 og 80 år er generelt glade for deres boligsituation Hvem er den gennemsnitlige borger? Undersøgelsen viser, at den gennemsnitlige borger mellem 55 og 80 år bor i hus med sin partner. Borgeren bor i byen eller i en forstad og har en stor have. Borgeren har boet i sit hjem et sted mellem et og 10 år og bor tæt på børn, børnebørn og venner. Hvordan forestiller du dig, at dit næste hjem skal være? Borgerne er glade for deres nuværende bolig Generelt virker det til, at deltagerne i undersøgelsen er tilfredse med deres nuværende bolig, da 43 % ikke forestiller sig at skulle flytte igen, men gerne vil blive i nuværende bolig. Dette gør sig gældende både for de 68 %, der bor med deres partner samt de 24 %, der bor alene. Borgernes behov ændrer sig med alderen Undersøgelsen viser, at 52 % på nuværende tidspunkt har en stor have, og sidst borgerne flyttede, var der 26 %, der gerne ville have noget større, og kun 20 % der ville have noget mindre. Til sammenligning er der i dag 56 % af de borgere, der forestiller sig at skulle flytte, der ønsker en lille have, og kun 3 % der ønsker sig en stor have. Der er derfor en tendens til, at man med alderen ønsker en mindre have. Der er ligeledes 42 %, der svarer, at de vil have en mere praktisk bolig/have.

6 Borgernes ønsker til deres fremtidige bolig Hvor forestiller du dig, at dit næste hjem skal ligge? Hvilke muligheder skal der være i eller omkring boligen? I det efterfølgende materiale tager vi udgangspunkt i de borgere, der har en forestilling om at skulle flytte. De borgere der gerne vil blive i nuværende bolig, er derfor ikke inkluderet i resten af analysen. Borgerne ønsker en mere praktisk bolig Undersøgelsen viser, at 42 % ønsker en mere praktisk bolig. 44 % ønsker, at deres næste bolig bliver en lejebolig. Der er dog 36 % der mener, at det ikke er vigtigt, hvis bare boligen er den rette. En bolig i naturskønne omgivelser Figuren ovenfor viser, at borgerne særligt vægter naturskønne omgivelser samt det at bo tæt på kulturelle og sociale tilbud. Herudover er der 79 %, der ønsker at bo nær indkøbsmuligheder. Ca. en tredjedel vil gerne bo tæt på nuværende bolig samt på familie og venner. 57 % ønsker let adgang til offentlig transport, men 80 % har en formodning om, at de vil benytte egen bil som primær transport i fremtiden.

7 Stor efterspørgsel på seniorbofællesskaber Kunne et seniorbofællesskab være en boligform for dig? Hvad må din næste bolig koste? 45 % af de, der forestiller sig at skulle flytte, mener, at et seniorbofællesskab kunne være en boligform for dem (se figur). Dette svarer til borgere. Vi kan derfor godt konkludere, at der er stor efterspørgsel på seniorbofællesskaber i Kolding Kommune. Hvem er interesseret i at flytte i et seniorbofælleskab? 53 % af dem, der bor alene, kunne være interesseret i et seniorbofælleskab samt 43 % af de borgere, der bor med deres partner. Interessen for seniorbofælleskaber er generelt lavere for de borgere, der bor med deres børn. Interessen for seniorbofællesskaber er høj i hele kommunen. Økonomi og struktur I forhold til økonomi mener 47 %, at deres fremtidige bolig ikke må koste mere end deres nuværende. 41 % mener, at den skal koste mindre end nuværende bolig (se figur). 54 % af borgerne mener, at det er vigtigt at være enige om ordensregler mm., hvis de skulle flytte i et seniorbofællesskab. Handikapvenlige boliger 21 % af borgerne ønsker mulighed for handikapvenlig indretning. Flere har også givet udtryk for et ønske om elevatorer.

8 Det sociale fællesskab Hvis du skulle bo I et seniorbofællesskab, hvad er så vigtigt for dig? Borgerne ønsker fællesskab Det er ud fra undersøgelsen tydeligt, at borgerne generelt vægter socialt samvær rigtig højt. Hvis de skulle bo i et seniorfællesskab, er det sociale fællesskab og det at kunne hjælpe hinanden væsentlige faktorer. 44 % af borgerne ønsker, at der skal være et fælleshus tæt på boligen, og 41 % efterspørger aktiviteter med naboerne i deres fremtidige bolig. Mulighed for privatliv 86 % har svaret, at det er vigtigt for dem, at de har deres egen bolig, men samtidig har et fællesskab med andre. Flere har nævnt, at de ikke ville være interesseret, hvis boligen er for lille. Sociale aktiviteter Borgerne giver udtryk for, at de ønsker muligheden for at lave sociale aktiviteter sammen. Her nævnes bl.a. madlavning, værksteder med sociale aktiviteter og bibliotek. Borgerne giver dog også her udtryk for, at det skal kunne til- og fravælges.

9 Borgermøder omkring seniorbofællesskaber - Vamdrup, Christiansfeld og Kolding

10 Stor deltagelse på borgermøder omkring seniorbofællesskaber Oplæg i Kolding Arbejdsspørgsmål i Vamdrup Dialog i Christiansfeld Seniorudvalget inviterede i slutningen af marts og starten af april 2019 til tre borgermøder omkring seniorbofællesskaber. De tre møder blev afholdt i Kolding, Christiansfeld og Vamdrup, og interessen for møderne var stor. I alt deltog ca. 370 borgere. Borgermøder med oplæg og borgerinddragelse Seniorudvalgsformanden Søren Rasmussen bød velkommen, hvorefter senior- og sundhedsdirektør Annette Lund satte rammen for borgermøderne og præsenterede resultaterne for spørgeskemaundersøgelsen. På borgermøderne var der herudover et oplæg fra bofællesskabet Agerland og Seniorbofællesskabet Baldershøj, der skulle give borgerne et indblik i, hvad det kan sige at bo i et bofællesskab med seniorer. Herefter var det tid til at borgerne fik ordet. Designøvelse hvor borgerne kom på banen På borgermøderne blev der brugt en spilleplade, der var udviklet til at stille uddybende spørgsmål til borgerne. Der var otte borgere om en spilleplade. I Løbet af aften blev borgerne gennem spillepladen præsenseret for fakta fra spørgeskemaundersøgelsen og en række spørgsmål.

11 Engagerede borgere, der er klar til at komme i gang! Kom i gang, vi er klar Borger på borgermødet i Kolding På de tre borgermøder var det tydeligt at seniorbofællesskaber er noget, der ligger borgerne på sinde. Der var stort engagement i borgenes deltagelse, og dialogen var godt i gang alle aftener. Flere Borgere gav udtryk for, at de er klar og gerne vil flytte i et seniorbofællesskab En spilleplade der satte gang i diskussionen Via spillet blev borgerne ledt gennem temaerne fællesskab, omgivelser og den fremtidige bolig. På den måde blev nogle af spørgsmålene fra spørgeskemaundersøgelsen uddybet, og vi fik flere nuancer på borgernes besvarelser. Borgernes perspektiv På de efterfølgende sider vil borgernes input blive præsenteret. På Borgermøderne tog borgerne selv noter til de diskussioner der foregik ved bordene. Herudover havde hvert bord en facilitator, der tog noter og opsamlede citater. Anbefalinger for det videre arbejde med seniorbofællesskaber På baggrund af indsigterne af den samlede undersøgelse er der blevet udarbejdet en række anbefalinger. Anbefalingerne kan guide Plan,- Bolig- og Miljøudvalget i det videre arbejde med seniorbofællesskaber.

12 Fællesskab øger livskvaliteten og forebygger ensomhed Fællesskab, det betyder, at jeg ikke er alene. Det at man ved at der er nogen tæt på, det giver tryghed (.. ) Det handler om ikke at blive ensom, at nogen holder øje med en Borger på borgermødet i Kolding Man har større behov for fællesskab ved højere alder, når ens vennekreds skrumper ind. Man skal ville fællesskabet, viljen til at være sammen med andre Borgere på borgermødet i Vamdrup Fællesskab er noget af det, borgerne vægter højest i forhold til at flytte i et seniorbofællesskab. Men hvilke værdier ligger borgerne i ordet fællesskab, og hvordan sikres den rette balance mellem privatliv og deltagelse i fællesskabet. Fællesskab handler for borgerne om nærhed og tryghed Flere borgere gav udtryk for, at det ville skabe større livskvalitet for dem at bo i et fællesskab på grund af tryghed og nærhed. Det at man ved, at der er nogen at snakke med, og som holder øje med en er vigtigt. Fællesskab er for borgerne det modsatte af at være alene. Fællesskab der ikke forpligter Det var vigtigt for mange af borgerne at sikre, at der i bofællesskabet er respekt og tolerance for andres grænser. Her er det særlig vigtigt, at man kan vælge fællesskabet til, og at man ikke er forpligtiget til at deltage i de aktiviteter, der måtte være. Det er vigtigt, at man med god samvittighed kan lukke sin dør. Et fælleshus er seniorbofællesskabets hjerte Langt de fleste borgere ønsker et fælleshus, der kan danne ramme for de aktiviteter, der skal foregå så som fællesspisning og arrangementer.

13 Et seniorbofællesskab, hvor man kan hjælpe hinanden Hvis der nu er en, der gider at lappe min cykel, så bager jeg kager Borger på borgermødet i Kolding Vi kan sagtens hjælpe hinanden med at handle ind og køre til øjenlægen osv. Men grænsen går ved personlig pleje Borger på borgermødet i Kolding Borgerne ser det at kunne hjælpe hinanden som en af de helt store fordele ved seniorbofællesskabet. At blive i egen bolig Flere har på borgermøderne givet udtryk for, at man i et seniorbofællesskab kan hjælpe hinanden, så man kan leve i egen bolig i længere tid. Borgerne vil gerne handle ind for hinanden, hjælpe med transport og praktiske gøremål. Alle er dog enige i, at når det kommer til personlig pleje, er det kommunens opgave. At lære af hinanden I et seniorbofællesskab har man muligheden for at møde mennesker, lære nyt og bidrage med det, man kan. Borgerne vil gerne blive ved med at udvikle sig, og her er det at hjælpe hinanden meget vigtigt. Skal mændene have et ekstra skub? Flere både mænd og kvinder har udtrykt ønsker om særlige aktiviteter for mænd samt f.eks. værkstedsfaciliteter. Mange mener, at det kræver en ekstra indsats at få mændene med i seniorbofællesskabet, da de er mindre sociale end kvinderne.

14 Omgivelserne betyder meget for borgerne Plejehjem og bofællesskab som naboer er en god idé. Det vil betyde nærvær imellem ægtepar til det sidste Borger på borgermødet i Kolding Mulighed for indkøb og bus er det absolut vigtigste Borgere på borgermødet i Kolding Seniorbofællesskabet skal ikke ligge tæt på et plejehjem. Det kan få en til selv at føles dårligere. Man kommer tættere på døden. Vi vil hellere bo tæt på en skole eller børnehave. Det er livsgivende og livsbekræftende. Det skaber glæde Borger på borgermødet i Vamdrup Borgerne har mange ønsker til, hvilke omgivelser de kunne tænke sig. Det ideelle vil for mange være smuk natur, tæt på indkøbsmuligheder og offentlig transport. At kunne fortsætte med de daglige gøremål Borgerne er optaget af, at de på sigt kan blive ved med at klare sig selv. Derfor er det vigtigt for dem, at de bliver ved med at have mulighed for at kunne købe ind, også selvom de f.eks. ikke længere kan køre bil. Flere borgere giver også udtryk for, at de skal kunne fortsætte med de aktiviteter, de hidtil har gået til. Derfor er adgang til offentlig transport vigtig. Plejehjem eller børnehave Der er stor uenighed om, hvorvidt det ville være en god ide at placere et seniorbofællesskab tæt på et plejehjem. En stor del af borgerne synes, det er en god ide fordi; man kan blive i egen bolig så længe som muligt; man kan lave aktiviteter sammen med dem på plejehjemmet; man er tæt på sin partner, hvis den ene skal på plejehjem; man kan spise på plejehjemmet. Men der er også en stor gruppe, der ikke kan forestille sig at bo tæt på et plejehjem. De vil ikke bo i en ældregetto, og de vil ikke mindes om sygdom og død. De vil hellere bo tæt på børn, hvor der er liv og glæde.

15 Den fremtidige bolig skal være økonomisk attraktiv og ældrevenlig Der skal være mulighed for handikapvenlig indretning, men det skal ikke ligne et plejehjem Det skal være leje, hvis jeg selv må vælge. Hvis en af os bliver alene, skal jeg gerne kunne blive. Så er ens børn fri for at stå med et salg osv. hvis man går bort. ( ) Så er der ingen uforudsete udgifter til vedligehold Borgere på borgermødet i Kolding Handikapvenlig indretning spiller en vigtig rolle, fordi man kan bo der så længe som muligt, selvom man måske skal sidde i kørestol Borgere på borgermødet i Christiansfeld Der var en stor andel af borgerne, der gav udtryk for, at de ønsker en lejebolig som deres fremtidige bolig. Flere var enige om, at det er den bedste boligform for ældre, så længe boligerne ikke er for dyre i leje. Vedligeholdelsesfrit og vicevært Det der vægtede højst for borgerne var, at de ved lejeboligerne ikke selv har noget vedligehold, og at man har mulighed for at ringe til en vicevært, hvis noget går i stykker. Derudover fandt borgerne tryghed i ikke at skulle sælge ved dødsfald eller flytning til plejehjem. Ældre- og handikapvenlig ved behov Generelt var der stor enighed om, at boligerne skulle være indrettet, så man kan blive der længst muligt. Flere af borgerne gjorde dog opmærksom på, at de ikke ønskede en bolig, der fra starten var indrettet med handikapvenlig interiør. Det var et stort ønske fra borgerne, at man på sigt kunne tilpasse lejligheden med handikap- og ældrevenlige funktioner efter behov.

16 En stor målgruppe med mange forskellige behov Der er stor forskel på, hvor man er i livet, helbred, alene eller ægtefælle eller et stort netværk. Borger på borgermødet i Vamdrup Når man kigger på indsigterne fra spørgeskemaundersøgelsen samt indsigterne fra borgermøderne, bliver det tydeligt, at der er tale om en bred målgruppe. Deltagerne har været fra ca. 55 år og opefter, og har haft mange forskellige forestillinger og ideer til, hvordan deres fremtidige bolig skulle være. Forskellige livsfaser med forskellige behov Der er stor forskel på, hvor borgerne er i deres liv, og derfor også på, hvilke behov de har. Dette gælder både i forhold til deres ønsker om aktiviteter, boligindretning samt placering af seniorbofællesskabet. Hvor meget skal man bidrage til fællesskabet Der har på borgermøderne været mange diskussioner om, hvor meget man skal deltage i fællesskabet, når man bor i et seniorbofællesskab. Nogen mener, at det er nok at mødes en gang om måneden, hvor andre vil spise sammen dagligt. Inddragelse af borgerne Borgermøderne har vist, at målgruppen til seniorbofællesskaber er en engageret og reflekteret gruppe, hvor der er mange holdninger til den fremtidige bolig. Det er derfor oplagt at inddrage dem i konkrete projekter.

17 Anbefalinger til det videre arbejde med seniorbofællesskaber

18 Anbefalinger: Der er en stor efterspørgsel på seniorbofællesskaber i Kolding Kommune, og denne undersøgelse har vist, at seniorerne vægter bofællesskaber højt pga. blandt andet tryghed, nærvær og forebyggelse af ensomhed. Vi anbefaler derfor, at seniorbofællesskaber prioriteres i det strategiske arbejde med byudvikling i Kolding Kommune. Med udgangspunkt i indsigterne fra undersøgelsen har vi udarbejdet fire anbefalinger, der kan guide det fremadrettede arbejde med seniorbofællesskaber: Inddrag Borgerne: Samarbejd med borgerne i hele forløbet, så løsningerne bliver de rigtige Rådgiv Borgerne: Styrk de borgere, der selv ønsker at gå i gang med et seniorbofællesskab Prioriter lejeboliger: Sørg for, at der i nye seniorbofællesskaber er mulighed for lejeboliger Fokuser på fællesskab og omgivelser: Skab rum for fællesskab og prioriter lokation

19 Inddrag Borgerne: Samarbejd med borgerne i hele forløbet, så løsningerne bliver de rigtige Involver borgerne tidligt i planprocessen, så målgruppens behov indtænkes i de planer, der lægges. Det er en engageret målgruppe, der har mange gode ideer, og som gerne vil deltage i arbejdsgrupper. Test løbende nye løsninger af på målgruppen, så resultatet giver mening for borgerne. Skab medejerskab og fællesskab ved at inddrage borgerne fra start. Inviter borgerne med, når rammerne for fællesskabet skal fastsættes.

20 Rådgiv Inddrag Borgerne: Styrk Samarbejd de borgere, med borgerne der selv ønsker i hele forløbet, at gå i gang så løsningerne med et seniorbofællesskab bliver de rigtige Kommuniker proaktivt til borgerne og gør det simpelt, hvordan de selv kan gå i gang med et seniorbofællesskab. Rådgiv dem løbende i processen, så det bliver mere overskueligt. Lav en drejebog for, hvad det kræver selv at gå i gang, og skab overblik over processen. Flere borgere har i løbet af undersøgelsen ydret et ønske om selv at kunne gå i gang.

21 Rådgiv Inddrag Prioriter Borgerne: lejeboliger: Styrk Samarbejd Sørg de for, borgere at med der der borgerne i nye selv seniorbofællesskaber ønsker i hele at forløbet, gå i gang så med løsningerne mulighed et seniorbofællesskab bliver for lejeboliger de rigtige Borgerne efterspørger særligt lejeboliger som deres fremtidige bolig, prioriter derfor denne type boliger. Sørg for, at boligerne indrettes fleksibelt, så de på sigt kan gøres handikap- og ældrevenlige. Borgerne efterspørger særligt boliger i størrelsen 80 til 100 m 2 Understøt muligheden for et fællesarealer.

22 Rådgiv Fokuser Inddrag Prioriter Borgerne: på lejeboliger: fællesskab Styrk Samarbejd Sørg og de omgivelserne: for, borgere at med der der borgerne i nye selv Skab seniorbofællesskaber ønsker i rum hele at forløbet, gå i gang så med løsningerne og mulighed et prioriter seniorbofællesskab bliver for lokation lejeboliger de rigtige Skab fokus på fællesskab i fremtidigt byggeri for seniorer. Prioriter at få skabt en kultur, hvor der er enighed om, at man har valgt fællesskabet til. Sørg for, at der er let adgang til offentlig transport og lokale indkøbsmuligheder. Overvej om eksisterende plejehjem kan tænkes ind i omgivelserne. Sørg for, at boligområdet åbner sig op til det omkringliggende samfund.

23 En stor tak til alle Der har været overvældende stor interesse for denne undersøgelse omkring seniorers behov og ønsker til deres fremtidige bolig. Vi har fået over besvarelser på det spørgeskema, der blev sendt ud i januar Herudover har der været stor interesse i de tre borgermøder i Kolding, Christiansfeld og Vamdrup, der blev afholdt i marts og april, hvor i alt 370 borgere deltog. Seniorudvalget vil derfor gerne sige mange gange tak til alle borgere, der har taget sig tid til at hjælpe os med denne undersøgelse. Det giver et rigtig godt indblik i seniorernes ønsker, drømme og behov. Samtidig giver det et meget brugbart grundlag for det videre arbejde.

24 Bilag: Borgernes Idekatalog Dette bilag indeholder nogle af de ideer og input som borgerne er kommet med undervejs i undersøgelsen. Bilaget kan bruges til inspiration, og kan være med til at give et indblik i nogle af de konkrete ideer borgerne har. Kataloget er inddelt i emnerne fællesskab, Den fremtidige bolig og omgivelser, fordi det var disse emner borgerne arbejdede med på borgermøderne.

25 Borgernes Idekatalog: Fællesskab Fællesaktiviteter, værksted, hobbyrum Fællesskabssfære: spil, spisning, fællessang, banko, udflugter, fælles arbejdsopgaver, Udendørs aktiviteter (krolf, Petanque, vikingespil mm.) Madklub Gåture, cykling, foredrag, billard, kortspil Fælles værdigrundlag, kodex, hensigtserklæring Opslagstavle til fællesaktiviteter i fælleshus Fælles gæsteværelse, vaskerum og værksted er vigtigt Fællesrum med postkasser Traditioner (mortens aften, sct. hans) Udadrettede kulturelle aktiviteter Sy og nørkleklub Telefonkæde Mulighed for at have husdyr Ølbænk/ sladrebænk Et brugerråd Stort vaskerum Stolegymnastik Gåbus Hønsegård, drivhus Fælles bibliotek og aviser Fælleshus Frivillige tilknyttet, der kan hjælpe de svageste Nabohjælp

26 Borgernes Idekatalog: Den fremtidige bolig Mellem m2 Lejebolig; ingen vedligehold, praktisk ved flytning til plejehjem, boligsikring, frigørelse af penge, ingen uforudsete udgifter Bland ejer- og lejeboliger Vedligeholdelsesfrit, bæredygtigt, energivenligt Gæsteværelse i fælleshus P-plads tæt ved bolig Plads til at der kan komme hjemmehjælp Gæsteparkering Centralstøvsuger Klinker og trægulve, ingen tæpper Lille have eller altan Etplans bolig, eller elevator Fleksibel indretning Rengøringsvenligt Mulighed for boligstøtte Handikapvenligt, skydedøre, store toiletter, ingen trin mv. Specielt lys til nedsat hørelse og syn

27 Borgernes Idekatalog: Omgivelser Tæt på offentlig transport Indkøbsmuligheder i nærheden Naturskønne omgivelser Tæt på plejehjem Tæt på Børnehave Et fælles gårdmiljø eller have I Designcity Bynært Et godt foreningsliv Det er vigtigt det ikke bliver en ældre ghetto

Seniorbofællesskaber - En undersøgelse af borgernes ønsker og behov til fremtidens bolig

Seniorbofællesskaber - En undersøgelse af borgernes ønsker og behov til fremtidens bolig Seniorbofællesskaber - En undersøgelse af borgernes ønsker og behov til fremtidens bolig Seniorudvalget i Kolding Kommune har spurgt knap 25.000 borgere omkring deres fremtidige bolig Om undersøgelsen:

Læs mere

Livskvalitet i seniorbofællesskaber

Livskvalitet i seniorbofællesskaber 5. april 2017 Livskvalitet i seniorbofællesskaber Af Kenneth Thue Nielsen & Max Pedersen Om undersøgelsen Bygger ovenpå tidligere undersøgelse blandt formændene i landets seniorbofællesskaber Målgruppen

Læs mere

Præsentation af arbejdet i 17,4- udvalget omkring senioranalysen. Observationer, konklusioner og anbefalinger

Præsentation af arbejdet i 17,4- udvalget omkring senioranalysen. Observationer, konklusioner og anbefalinger Præsentation af arbejdet i 17,4- udvalget omkring senioranalysen Observationer, konklusioner og anbefalinger Oplæggets struktur Afsæt for udvalgets arbejde Bolig-analyse Inputs fra Real Dania Indtryk fra

Læs mere

Boligselskabet Sct. Jørgen Viborg Kjellerup. O punktsmåling. Gennemført i 2012/2013 frekvens & antal u. tekst

Boligselskabet Sct. Jørgen Viborg Kjellerup. O punktsmåling. Gennemført i 2012/2013 frekvens & antal u. tekst Boligselskabet Sct. Jørgen Viborg Kjellerup O punktsmåling Gennemført i 2012/2013 frekvens & antal u. tekst Udviklingsafdelingen 04-03-2013 O punksmålingen er gennemført i 2013, hvor der er omdelt spørgeskemaer

Læs mere

LEV DRØMMEN. - skab rammerne for aktive bofællesskaber

LEV DRØMMEN. - skab rammerne for aktive bofællesskaber LEV DRØMMEN - skab rammerne for aktive bofællesskaber NYE BOLIGER TIL DEN NYE GENERATION I disse år tales der meget om de nye ældre og den grå revolution. De ressource stærke og velfungerende mennesker,

Læs mere

LEV DRØMMEN. - skab rammerne

LEV DRØMMEN. - skab rammerne LEV DRØMMEN - skab rammerne NYE BOLIGER TIL DEN NYE GENERATION I disse år tales der meget om de nye ældre og den grå revolution. De ressource stærke og velfungerende mennesker, der trækker sig tilbage

Læs mere

Seniorbofællesskab - Stensballe VELKOMMEN

Seniorbofællesskab - Stensballe VELKOMMEN Seniorbofællesskab - Stensballe VELKOMMEN Velkomst Aftenens program Baggrund for mødet Hvad er et seniorbofællesskab Erfaring fra eksisterende bofællesskaber Hvordan bliver et bofællesskab til Det videre

Læs mere

KAB tilbyder rådgivning om seniorbofællesskaber

KAB tilbyder rådgivning om seniorbofællesskaber Sammen - og alligevel sig selv KAB tilbyder rådgivning om seniorbofællesskaber Forleden sad jeg og talte med en af de andre beboere. Vi kom til at tale om, hvad vi skulle spise om aftenen. Vejret var godt,

Læs mere

Nu skal det være billigere at bo i seniorbofællesskab

Nu skal det være billigere at bo i seniorbofællesskab Nu skal det være billigere at bo i seniorbofællesskab Flere ønsker at flytte i seniorbofællesskab, men der er for få, og de fleste er for dyre. Nye byggeprojekter skal gøre det billigere, så ældre med

Læs mere

Livskvalitet ER ALTID I CENTRUM FOR DEN ÆLDRE, DE PÅRØRENDE OG PERSONALET

Livskvalitet ER ALTID I CENTRUM FOR DEN ÆLDRE, DE PÅRØRENDE OG PERSONALET Livskvalitet ER ALTID I CENTRUM FOR DEN ÆLDRE, DE PÅRØRENDE OG PERSONALET Velkommen Filskov Friplejehjem er blevet til på initiativ af lokalbefolkningen i Filskov. Efter kommunens beslutning om at lukke

Læs mere

Nr. 4: Indflytningen i Kamelia Hus

Nr. 4: Indflytningen i Kamelia Hus Nr. 4: Indflytningen i Kamelia Hus Endelig kom dagen, hvor Marianne og Steen kunne rykke ind i seniorbofællesskabet Kamelia Hus. Her spirer fællesaktiviteterne allerede efter få uger. Følg Marianne og

Læs mere

Livskvalitet ER ALTID I CENTRUM FOR DEN ÆLDRE, DE PÅRØRENDE OG PERSONALET

Livskvalitet ER ALTID I CENTRUM FOR DEN ÆLDRE, DE PÅRØRENDE OG PERSONALET Livskvalitet ER ALTID I CENTRUM FOR DEN ÆLDRE, DE PÅRØRENDE OG PERSONALET Velkommen Filskov Friplejehjem er blevet til på initiativ af lokalbefolkningen i Filskov. Efter kommunens beslutning om at lukke

Læs mere

Et godt sted at blive gammel. Tryghed, sundhed og selvbestemmelse.

Et godt sted at blive gammel. Tryghed, sundhed og selvbestemmelse. Et godt sted at blive gammel Tryghed, sundhed og selvbestemmelse. Et endnu bedre ældreliv i København København skal være en by for alle aldersgrupper. Mange lever her hele livet, og for mig er det vigtigt,

Læs mere

Seniorbofællesskaber

Seniorbofællesskaber Seniorbofællesskaber Aftenens program Velkomst og baggrund for mødet, v/steen Dahlstrøm Hvad er et seniorbofællesskab?, v/ Eva Lunding Olsen At bo i et seniorbofællesskab, v/ Carsten Machon Pause Hvordan

Læs mere

Velkommen i plejebolig

Velkommen i plejebolig Velkommen i plejebolig - et hjem i trygge rammer Velkommen. Et nyt hjem. I dag er en plejebolig ikke bare en bolig, men en del at et hjem. Et hjem med liv, fællesskaber og den tryghed, det giver at have

Læs mere

FÆLLES OM ALBERTSLUND

FÆLLES OM ALBERTSLUND FÆLLES OM ALBERTSLUND En politik for fællesskab, medborgerskab og ligeværdig deltagelse 2. UDKAST 1 FORORD Fremtidens Albertslund er en by, hvor alle kan deltage i fællesskabet. En by, hvor mennesket kommer

Læs mere

Hvidovre Kommunes Ældrepolitik

Hvidovre Kommunes Ældrepolitik Udkast Hvidovre Kommunes Ældrepolitik 07-11-2013 Indhold Forord... 3 Politikkens indhold... 4 Et positivt menneskesyn... 5 Værdierne... 6 Indsatsområderne... 7 Tilblivelse og evaluering af ældrepolitikken...

Læs mere

BEBOERFORTÆLLINGER - KLØVERHUSET Perspektiver og anbefalinger til Kløverhuset et bomiljø under Socialpsykiatrien Høje-Taastrup kommune

BEBOERFORTÆLLINGER - KLØVERHUSET Perspektiver og anbefalinger til Kløverhuset et bomiljø under Socialpsykiatrien Høje-Taastrup kommune BEBOERFORTÆLLINGER - KLØVERHUSET Perspektiver og anbefalinger til Kløverhuset et bomiljø under Socialpsykiatrien Høje-Taastrup kommune Udarbejdet af SocialRespons, maj 2015 Indhold Forløb, baggrund & Introduktion

Læs mere

Velkommen i plejebolig et hjem i trygge rammer

Velkommen i plejebolig et hjem i trygge rammer Aarhus Kommune Velkommen i plejebolig et hjem i trygge rammer 2 VELKOMMEN Et nyt hjem I dag er en plejebolig ikke bare en bolig, men en del af et hjem. Et hjem med liv, fællesskaber og den tryghed, det

Læs mere

Realdania er en forening. Eksisteret siden 2000 støttet omkring end 3200 projekter over hele landet bidraget gennem årerne - ca mia.

Realdania er en forening. Eksisteret siden 2000 støttet omkring end 3200 projekter over hele landet bidraget gennem årerne - ca mia. Realdania Realdania er en forening Eksisteret siden 2000 støttet omkring end 3200 projekter over hele landet bidraget gennem årerne - ca. 16.5 mia. Vores mission Vi skaber livskvalitet for alle gennem

Læs mere

TILFLYTTERANALYSEN 2016

TILFLYTTERANALYSEN 2016 Sagsnr. 00.13.02-P05-1-15 Sagsbehandler Anette Olsen TILFLYTTERANALYSEN 2016 18.07.2016 FAKTA OM TILFLYTTERNE FRA TILFLYTTERANALYSEN - 34 % af tilflytterne har tidligere boet i Hedensted Kommune. - 29

Læs mere

Seniorundersøgelsen Det Gode Seniorliv. Forventninger til livet som senior blandt 45-55årige borgere i Hedensted Kommune

Seniorundersøgelsen Det Gode Seniorliv. Forventninger til livet som senior blandt 45-55årige borgere i Hedensted Kommune Seniorundersøgelsen 2018 Det Gode Seniorliv Forventninger til livet som senior blandt 45-55årige borgere i Hedensted Kommune Indledning og indhold i rapporten Som en del af Seniorundersøgelsen blev der

Læs mere

Input til ældrepolitik 2018

Input til ældrepolitik 2018 Input til ældrepolitik 2018 Indhold Denne raport indholder ni store temaer og ti mindre temaer, som er udviklet ud fra opsamling af workshops på flere plejehjem og borgermøde på rådhuset. Hvert emne indholder

Læs mere

Værdighedspolitik FORORD

Værdighedspolitik FORORD VÆRDIGHEDSPOLITIK Værdighedspolitik FORORD Hvad er et godt og værdigt ældreliv, og hvordan støtter borgere, foreningsliv, medarbejdere og politikere op om et sundt og aktivt ældreliv? I Esbjerg Kommune

Læs mere

Et værdigt seniorliv. Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik

Et værdigt seniorliv. Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik Et værdigt seniorliv Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik Vedtaget af Byrådet den 5. september 2018 Indhold Forord...4 Vision...5 Om ældre/målgruppe for politikken... 6 Temaer...10 Fællesskab...12

Læs mere

ÆLDREPOLITIK. Vejle Kommune et godt, aktivt og værdigt ældreliv

ÆLDREPOLITIK. Vejle Kommune et godt, aktivt og værdigt ældreliv ÆLDREPOLITIK Vejle Kommune 2018-2025 et godt, aktivt og værdigt ældreliv FORORD Hvad er det gode ældreliv? Netop det spørgsmål giver mange forskellige svar. Det, der er vigtigt for dig, er ikke så vigtigt

Læs mere

TILFLYTTERANALYSEN 2016

TILFLYTTERANALYSEN 2016 Sagsnr. 23.00.00-P05-8-16 Sagsbehandler Anette Olsen 23.02.2017 TILFLYTTERANALYSEN 2016 I januar 2017 blev der gennemført en spørgeskemaundersøgelse for alle tilflyttere over 18 år, som flyttede til Hedensted

Læs mere

Seniorbofællesskabet Den 3. Revle. Vore valg Vore erfaringer

Seniorbofællesskabet Den 3. Revle. Vore valg Vore erfaringer Seniorbofællesskabet Den 3. Revle Vore valg Vore erfaringer November 2014 Oplægget omfatter Almindeligste fremgangsmåde ved oprettelse af seniorbofællesskaber de seneste 15 år Vores lange forløb i korte

Læs mere

Frivillighedspolitik. Bo42

Frivillighedspolitik. Bo42 Frivillighedspolitik Bo42 Vedtaget på repræsentantskabsmøde afholdt den 4. juni 2013 Forord En af Bo42 s bestyrelses fornemste opgaver er at være med til at skabe og udvikle gode rammer og muligheder for

Læs mere

SJOVT SAMMEN SAGEN WORKSHOP PÅ DIALOGMØDE OM FRIVILLIGHED

SJOVT SAMMEN SAGEN WORKSHOP PÅ DIALOGMØDE OM FRIVILLIGHED SJOVT SAMMEN SAGEN WORKSHOP PÅ DIALOGMØDE OM FRIVILLIGHED 04.12.18 PROGRAM Velkommen Hvem er du? / Hvem er vi? Kort oplæg og øvelser Hvem er de frivillige? Anledning, behov og motiver for engagement i

Læs mere

Samtaleskema. Samtaleskemaet består af spørgsmål, som er delt op i 7 emner:

Samtaleskema. Samtaleskemaet består af spørgsmål, som er delt op i 7 emner: Samtaleskema Formålet med samtaleskemaet er, at der udarbejdes en samlet vurdering af din funktionsevne. Skemaet giver dig information om, hvilke forhold du vurderes ud fra og er en metode til at inddrage

Læs mere

Samtaleskema. Formålet med samtaleskemaet er, at der udarbejdes en samlet vurdering af din funktionsevne.

Samtaleskema. Formålet med samtaleskemaet er, at der udarbejdes en samlet vurdering af din funktionsevne. Samtaleskema Samtaleskema til vurdering af funktionsevne - 1 af 9 Formålet med samtaleskemaet er, at der udarbejdes en samlet vurdering af din funktionsevne. Skemaet giver dig information om, hvilke forhold

Læs mere

Et værdigt seniorliv Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik. Udkast april 2016

Et værdigt seniorliv Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik. Udkast april 2016 Et værdigt seniorliv Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik Udkast april 2016 1 1. Forord og vision for politikken Velkommen til Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik. Som navnet siger, er

Læs mere

strategi for nærdemokrati

strategi for nærdemokrati strategi for nærdemokrati i Slagelse Kommune 2009 Slagelse Kommune Ledelsessekretariatet Rådhuspladsen 11, 4200 Slagelse Tlf. 58 57 36 00 slagelse@slagelse.dk Visionen brandmen.dk Slagelse Kommune vil

Læs mere

Allerød Kommunes ældrepolitik

Allerød Kommunes ældrepolitik Allerød Kommunes ældrepolitik Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2. Værdigrundlag 3. Overordnede målsætninger 3.1 At borgerne, hvis vilkår svækkes, sikres tryghed og omsorg 3.2 At den enkelte borger bevarer

Læs mere

ANBEFALINGER. Vedrørende strategi for fremtidens boliger til seniorer og borgere med funktionsnedsættelse

ANBEFALINGER. Vedrørende strategi for fremtidens boliger til seniorer og borgere med funktionsnedsættelse ANBEFALINGER Vedrørende strategi for fremtidens boliger til seniorer og borgere med funktionsnedsættelse 28. februar 2017 Udviklingsudvalget vedrørende fremtidens boliger til seniorer og borgere med funktionsnedsættelse

Læs mere

PROJEKT ENSOMT ELLER AKTIVT ÆLDRELIV. Ensomhed blandt ældre - myter og fakta Temaaften, Faxe, 16. maj 2013

PROJEKT ENSOMT ELLER AKTIVT ÆLDRELIV. Ensomhed blandt ældre - myter og fakta Temaaften, Faxe, 16. maj 2013 PROJEKT ENSOMT ELLER AKTIVT ÆLDRELIV Ensomhed blandt ældre - myter og fakta Temaaften, Faxe, 16. maj 2013 Velkommen - Temaer A B C D Om undersøgelsen Hvad er omfanget af oplevet ensomhed? Hvad karakteriserer

Læs mere

Bofællesskabet Tulipangården

Bofællesskabet Tulipangården Bofællesskabet Tulipangården Tulipangården er et bofællesskab for enlige over 50 år, hvor hver beboer har sin egen lejlighed. Vi søger nye beboere til vores bofællesskab, som er beliggende på Tulipanvej

Læs mere

Opsamling - Workshop fælleshus afd. 021 og 024 d. 18. juni 2018 Referat - formål og opgaverne

Opsamling - Workshop fælleshus afd. 021 og 024 d. 18. juni 2018 Referat - formål og opgaverne Referat - formål og opgaverne Mandag d. 18. juni kl. 17-20 mødtes afdelingsbestyrelserne fra afd. 021 og 024 i afd. 024 s fælleshus til en workshop omkring et muligt, kommende fælleshus for de to afdelinger.

Læs mere

Tilsyn plejecentrene 2014

Tilsyn plejecentrene 2014 Vinter Tilsyn plejecentrene 1. Indledning I henhold til Servicelovens 151 har Myndighedsafdelingen gennemført uanmeldte tilsyn på samtlige 13 plejecentre i Kolding Kommune. Tilsynene har belyst en række

Læs mere

Realdania er en forening. Eksisteret siden 2000 støttet mere end 3000 projekter over hele landet bidraget gennem årerne - ca mia.

Realdania er en forening. Eksisteret siden 2000 støttet mere end 3000 projekter over hele landet bidraget gennem årerne - ca mia. Realdania Realdania er en forening Eksisteret siden 2000 støttet mere end 3000 projekter over hele landet bidraget gennem årerne - ca. 16.5 mia. Vores mission Vi skaber livskvalitet for alle gennem det

Læs mere

maj 2016 Version 9/ 15/5/16 Fremtidens boliger for ældre borgere strategi

maj 2016 Version 9/ 15/5/16 Fremtidens boliger for ældre borgere strategi maj 2016 Version 9/ 15/5/16 Fremtidens boliger for ældre borgere strategi Forord Denne strategi er resultatet af en proces, som Seniorudvalget igangsatte i slutningen af 2014 om, hvordan fremtidens boliger

Læs mere

ÆLDREPOLITIK. Vision: Et godt og aktivt liv

ÆLDREPOLITIK. Vision: Et godt og aktivt liv ÆLDREPOLITIK Vision: Et godt og aktivt liv Forord til Ældrepolitikken: Der skal sikres en konstant respektfuld dialog med de ældre om hvilke ønsker og forventninger de har til livet hverdagen denne dag!

Læs mere

Seniorlivspolitik. Svendborg Kommune

Seniorlivspolitik. Svendborg Kommune Seniorlivspolitik Svendborg Kommune 1 Indholdsfortegnelse Indledning 4 Et aktivt seniorliv 7 Sundhed og forebyggelse 8 Omgivelser og boliger samt transport 10 Pleje og omsorg 12 Kommunikation 15 Idékatalog

Læs mere

Værdighedspolitik for Furesø Kommunes Ældrepleje

Værdighedspolitik for Furesø Kommunes Ældrepleje april 2016 Værdighedspolitik for Furesø Kommunes Ældrepleje 1. Forord Værdighedspolitikken skal sikre bevarelse af værdighed i ældreplejen, og er den politisk besluttede ramme om alle indsatser og indgår

Læs mere

At der er et bredt tilbud af aktiviteter til borgere uanset funktionsniveau.

At der er et bredt tilbud af aktiviteter til borgere uanset funktionsniveau. Et aktivt Seniorliv Alle seniorer i Svendborg Kommune. Mål og Visioner At der er et bredt tilbud af aktiviteter til borgere uanset funktionsniveau. At seniorer er aktive deltagere og medskabere i udvikling

Læs mere

Undersøgelsen Ældre og Ensomhed

Undersøgelsen Ældre og Ensomhed Undersøgelsen Ældre og Ensomhed Datagrundlag I 2012 gennemførte Marselisborg i samarbejde med Socialministeriet og 25 kommuner på landsplan en omfattende undersøgelse om ældres sociale liv Omfattende og

Læs mere

Det siger FOA-medlemmer om sociale aktiviteter med kollegerne

Det siger FOA-medlemmer om sociale aktiviteter med kollegerne Det siger FOA-medlemmer om sociale aktiviteter med kollegerne FOA Kampagne og Analyse Juni 2012 FOA har i perioden fra 1.-12. juni 2012 gennemført en undersøgelse via forbundets elektroniske medlemspanel

Læs mere

Bilag 2: Procesbeskrivelse og resultater fra undersøgelse af Økonomiforvaltningens københavnerdialog i 2017

Bilag 2: Procesbeskrivelse og resultater fra undersøgelse af Økonomiforvaltningens københavnerdialog i 2017 KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Borgerrepræsentationens Sekretariat NOTAT 18. juni 2018 Bilag 2: Procesbeskrivelse og resultater fra undersøgelse af Økonomiforvaltningens københavnerdialog i 2017

Læs mere

HOLBÆK KOMMUNE SOM STED AT BO

HOLBÆK KOMMUNE SOM STED AT BO HOLBÆK KOMMUNE SOM STED AT BO BORGERPANELUNDERSØGELSE HIGH LIGHTS JANUAR 2017 Indhold Rapporten er inddelt i: Om undersøgelsen.. Side 2 Om resultat og rapport Side 3 Sammenfatning. Side 4 Holbæk by som

Læs mere

Præsentation af bosætningsanalysen

Præsentation af bosætningsanalysen Præsentation af bosætningsanalysen Første udvalgsmøde om bosætning og infrastruktur i Skanderborg Kommune Strategisk Center, Skanderborg Kommune Tirsdag den 9. august 20 Indhold. Præsentation af bosætningsanalysen

Læs mere

Senior- og værdighedspolitik

Senior- og værdighedspolitik Social og Sundhed Senior- og værdighedspolitik Maj 2018 Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Værdighed... 2 Fokusområder... 3 Livskvalitet... 3 Selvbestemmelse... 4 Kvalitet, tværfaglighed og sammenhæng

Læs mere

Borgerundersøgelse om ny ældrepolitik

Borgerundersøgelse om ny ældrepolitik Borgerundersøgelse om ny ældrepolitik 20. august 2014 SUF 2014: Borgerundersøgelse om ny ældrepolitik 1 Indhold 1. Indledning og baggrund... 3 1.2. Baggrund... 3 Kort om undersøgelsens metode... 4 2. Hovedkonklusioner...

Læs mere

Aktivitets- og Frivilligcenter. Status 2018

Aktivitets- og Frivilligcenter. Status 2018 Aktivitets- og Frivilligcenter Status 2018 Indhold Solrød Kommunes Aktivitets- og Frivilligcenter 3 3 3 Daghjem og Demensdaghjem 4 Aktivitetscenter 4 Frivilligcenter og det frivillige sociale arbejde 5

Læs mere

BO-VESTs Frivillighedspolitik

BO-VESTs Frivillighedspolitik BO-VESTs Frivillighedspolitik Indhold BO-VESTs frivillighedspolitik................................................................... 3 Formålet med det frivillige arbejde i BO-VEST.............................................

Læs mere

Årsskrift Stafet For Livet sæson Sammen var vi stærkere

Årsskrift Stafet For Livet sæson Sammen var vi stærkere Årsskrift Stafet For Livet sæson 2017 Sammen var vi stærkere Indhold Generelle fakta 3 Fightere 6 Lysceremoni 7 24 timer 8 Frivilliges trivsel 9 Håb 10 Sammen var vi stærkere! I år var overskriften for

Læs mere

Hilsen fra redaktionen

Hilsen fra redaktionen NYHEDSBLADET - for Klingstrupvænget & Rødegårdsvej Hilsen fra redaktionen Kære beboer, Du sidder nu med årets første udgave af vores nyhedsblad; rigtig mange gange velkommen. I dette nyhedsblad skal vi

Læs mere

Velkommen til en beboerundersøgelse i din boligafdeling!

Velkommen til en beboerundersøgelse i din boligafdeling! 1 Velkommen til en beboerundersøgelse i din boligafdeling! Spørgeskemaet indeholder: Et par spørgsmål om dig og din husstand Spørgsmål om din oplevelse og tilfredshed med de nuværende forhold Spørgsmål

Læs mere

Introduktion 3. Socialborgmesteren bød velkommen 4. Oplæg til omstilling af socialpsykiatrien 5

Introduktion 3. Socialborgmesteren bød velkommen 4. Oplæg til omstilling af socialpsykiatrien 5 1 Introduktion 3 Socialborgmesteren bød velkommen 4 Oplæg til omstilling af socialpsykiatrien 5 Input, forslag og holdninger fra beboerne 6 1. Hvad er godt nu? 7 2. Hvad fungerer ikke? 8 3. Hvad skal der

Læs mere

FÆLLESBYG KØGE KYST - EN NY MÅDE AT TÆNKE BOLIG

FÆLLESBYG KØGE KYST - EN NY MÅDE AT TÆNKE BOLIG FÆLLESBYG KØGE KYST - EN NY MÅDE AT TÆNKE BOLIG FÆLLESBYG KØGE KYST ER: Et nytænkende boligprojekt med naturskøn og bynær placering på Søndre Havn i Køge Smukke og funktionelle boliger, der passer til

Læs mere

Relationer. høringsudgave. rykker

Relationer. høringsudgave. rykker Relationer høringsudgave rykker Nogen er der for dig Du er der for nogen Et liv i samspil... I Aalborg Kommune står vi for en professionel indsats, og det indebærer helt oplagt tæt samarbejde om den situation,

Læs mere

Find værdierne og prioriteringer i dit liv

Find værdierne og prioriteringer i dit liv værdierne og prioriteringer familie karriere oplevelser tryghed frihed nærvær venskaber kærlighed fritid balance - og skab det liv du drømmer om Værktøjet er udarbejdet af Institut for krisehåndtering

Læs mere

Politikker og indsatser på ældreområdet fra Helsingør Kommunes perspektiv

Politikker og indsatser på ældreområdet fra Helsingør Kommunes perspektiv Politikker og indsatser på ældreområdet fra Helsingør Kommunes perspektiv v/ Margrethe Kusk Pedersen, Centerchef, Center for Sundhed og Omsorg, Helsingør Kommune Dagens program 1. Ældreområdet i Helsingør

Læs mere

Tabelrapport for Samarbejde mellem forældre og daginstitutioner

Tabelrapport for Samarbejde mellem forældre og daginstitutioner Tabelrapport for Samarbejde mellem forældre og daginstitutioner Tabelrapport for Samarbejde mellem forældre og daginstitutioner 2016 Tabelrapport for Samarbejde mellem forældre og daginstitutioner 2016

Læs mere

VÆRDIGHEDSPOLITIK I HOLBÆK KOMMUNE

VÆRDIGHEDSPOLITIK I HOLBÆK KOMMUNE VÆRDIGHEDSPOLITIK I HOLBÆK KOMMUNE DATO FOR ÆNDRING Værdighedspolitik i Holbæk Kommune Med værdighedspolitikken udstikker vi en retning for, hvordan vi sammen skaber muligheder for, at alle oplever et

Læs mere

At der er nødvendigt opsyn med ældre i eget hjem (ekstra hjælp til svagtseende og syge i eget hjem).

At der er nødvendigt opsyn med ældre i eget hjem (ekstra hjælp til svagtseende og syge i eget hjem). Bilag 2 Opsamling fra fire Borger Arrangementer Opsamling fra Borgerworkshops om Værdighedspolitikken Nedenfor er vist de samlede input fra de fire workshop den 15., 17 og 21 marts 2016 til de fem emner,

Læs mere

Senior- og boligpolitik i Esbjerg Kommune. - længst muligt aktiv i eget liv

Senior- og boligpolitik i Esbjerg Kommune. - længst muligt aktiv i eget liv Senior- og boligpolitik i Esbjerg Kommune - længst muligt aktiv i eget liv Indhold Forord... 3 Indledning... 4 Vision og værdier... 5 Vision... 5 Værdier... 6 Hvorfor... 7 Hvordan... 7 Seniorundersøgelsen...

Læs mere

Værdighedspolitik Sammen om det gode liv

Værdighedspolitik Sammen om det gode liv Værdighedspolitik 2019-2022 Sammen om det gode liv Indholdsfortegnelse Forord... 3 Baggrund... 5 Borgeren er mester i eget liv... 6 Vision og mission... 7 Livskvalitet... 8 Selvbestemmelse... 10 Kvalitet,

Læs mere

Tilsyn plejecentrene 2015

Tilsyn plejecentrene 2015 Vinter Tilsyn plejecentrene Indhold 1. Indledning... 3 2. Overordnet tilfredshed... 4 3. Boligforhold og praktisk hjælp... 5 4. Personlig hjælp og pleje... 7 5. Genoptræning/vedligeholdelsestræning...

Læs mere

BRUTTOKATALOG MED FORSLAG TIL ANBEFALINGER. Vedrørende strategi for fremtidens boliger til seniorer og borgere med funktionsnedsættelse

BRUTTOKATALOG MED FORSLAG TIL ANBEFALINGER. Vedrørende strategi for fremtidens boliger til seniorer og borgere med funktionsnedsættelse BRUTTOKATALOG MED FORSLAG TIL ANBEFALINGER Vedrørende strategi for fremtidens boliger til seniorer og borgere med funktionsnedsættelse 19. januar 2017 Baggrund Udviklingsudvalget har til opgave at komme

Læs mere

GENTOFTE PLEJEBOLIGER. Pårørende til beboere på Ordruplund

GENTOFTE PLEJEBOLIGER. Pårørende til beboere på Ordruplund GENTOFTE PLEJEBOLIGER Pårørende til beboere på Ordruplund 1 Velkommen til pårørende på Ordruplund Denne folder er til dig, der er pårørende til en beboer på Ordruplund. Heri kan du finde praktiske oplysninger

Læs mere

Demenstilbud. i Lemvig Kommune. Klinkby Bo- og Dagcenter Klinkbyvænget Lemvig

Demenstilbud. i Lemvig Kommune. Klinkby Bo- og Dagcenter Klinkbyvænget Lemvig Demenstilbud i Lemvig Kommune Klinkby Bo- og Dagcenter Klinkbyvænget 1 7620 Lemvig 1 Indholdsfortegnelse Symptomer Få en snak med demenskoordinatoren Hjælpemidler til borgere med demens Pårørendegruppe

Læs mere

Resultat af spørgeskemaundersøgelse blandt medlemmer

Resultat af spørgeskemaundersøgelse blandt medlemmer Resultat af spørgeskemaundersøgelse blandt medlemmer af Corona 214 Resultater Der blev udsendt 6 spørgeskemaer. 4 medlemmer har besvaret spørgeskemaundersøgelsen. Dette giver en svarprocent på 83,1 procent.

Læs mere

Brugertilfredshed hos modtagere af hjemmepleje i 2018 Marts 2018

Brugertilfredshed hos modtagere af hjemmepleje i 2018 Marts 2018 Brugertilfredshed hos modtagere af hjemmepleje i 2018 Marts 2018 2 Indholdsfortegnelse Formål med undersøgelsen 4 Sammenfatning af resultater fra undersøgelsen 5 Præsentation af undersøgelsens resultater

Læs mere

Evaluering af klippekortsordningen

Evaluering af klippekortsordningen Evaluering af klippekortsordningen 2017 Center for Social og Sundhed Ballerup Kommune 2017 Indhold Resumé...3 Baggrund...3 Klippekortsordningen i Ballerup Kommune...3 Om evalueringen...3 Analyse...4 Brug

Læs mere

Medlemsundersøgelse 2017

Medlemsundersøgelse 2017 Medlemsundersøgelse 17 Indhold Formål med undersøgelsen... 2 Metode... 2 Usikkerhed... 2 Gruppen af respondenter... 2 Brug af frivilligcentrets ydelser og rammer... 3 Kommunikationskanaler... 5 Kurser/workshops...

Læs mere

Evaluering af arrangementet Åbne Seniormøder 2018

Evaluering af arrangementet Åbne Seniormøder 2018 BBBBBBBBhghghgfhghgfhghg Evaluering af arrangementet Viden & Strategi 2018 1 Indledning og formål Ringkøbing-Skjern Kommune har for femte år i træk afholdt åbent seniormøde for alle borgere som er 65 år

Læs mere

Evaluering af klippekortordningen

Evaluering af klippekortordningen Evaluering af klippekortordningen Klippekortordningen i Horsens Kommune Vedtaget som en del af Finansloven 2015 Formål: At styrke livskvaliteten for de svageste hjemmehjælpsmodtagere Horsens Kommune igangsatte

Læs mere

Værdig Seniorpolitik. SUOC - Team Sundhed og Udvikling Sagsbehandler Doknr. Sagsnr. NannaMoe /18 18/1314

Værdig Seniorpolitik. SUOC - Team Sundhed og Udvikling Sagsbehandler Doknr. Sagsnr. NannaMoe /18 18/1314 Værdig Seniorpolitik SUOC - Team Sundhed og Udvikling 19-12-2018 Sagsbehandler Doknr. Sagsnr. NannaMoe 289053/18 18/1314 Indledning Det skal være godt at blive gammel i Høje-Taastrup kommune. En vigtig

Læs mere

Værdighed har mange facetter Helhedsbilledet RSS

Værdighed har mange facetter Helhedsbilledet RSS Værdighed har mange facetter Helhedsbilledet 1 De 10 kriterier i de 5 hovedområder Hovedområde: Livskvalitet: Respekt, rummelighed og mulighed for udvikling Støtte til at kunne fungere i hverdagen og få

Læs mere

Fokusgruppeinterview. Strandvejen, Bybjerggård og Løntoften

Fokusgruppeinterview. Strandvejen, Bybjerggård og Løntoften Fokusgruppeinterview Strandvejen, Bybjerggård og Løntoften 28.juni 2012 Tilsynet er udført af: Anette Lund og Tina Knop FFA Familie, Forebyggelse & Anbringelse (erhvervsdrivende fond) Kongevejen 47 3480

Læs mere

Frivilligguide - Vennekredse og frivillige ved dag- og plejecentre

Frivilligguide - Vennekredse og frivillige ved dag- og plejecentre Frivilligguide - Vennekredse og frivillige ved dag- og plejecentre Amaliehavens Venner Augustenborg Kontaktperson: Ulla L. Petersen E-mail: bryllupskagen@bbsyd.dk Postnummer: 6440 By: Augustenborg Tlf.

Læs mere

Botilbud Ebberød. - Sophie Magdelenes Vej 10 & 12 - Sophie Magdelenes Vej 2H

Botilbud Ebberød. - Sophie Magdelenes Vej 10 & 12 - Sophie Magdelenes Vej 2H Botilbud Ebberød - Sophie Magdelenes Vej 10 & 12 - Sophie Magdelenes Vej 2H Botilbud Ebberød - Sophie Magdelenes Vej 10 & 12 - Sophie Magdelenes Vej 2H Botilbud Ebberød hører til under Socialområdet, Rudersdal

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2018 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Analyse af danske byboeres brug af og holdning til grønne områder

Analyse af danske byboeres brug af og holdning til grønne områder 26.02.14 Nordea-fonden: Det gode liv i byen Side 1 af 5 Analyse af danske byboeres brug af og holdning til grønne områder 100.000 danskere er de seneste 10 år flyttet fra land til by, og syv ud af otte

Læs mere

Seniorbofællesskaber. Af Kenneth Thue Nielsen & Max Pedersen. Afleveret til Realdania den 25. maj 2016

Seniorbofællesskaber. Af Kenneth Thue Nielsen & Max Pedersen. Afleveret til Realdania den 25. maj 2016 Seniorbofællesskaber Af Kenneth Thue Nielsen & Max Pedersen Afleveret til Realdania den 25. maj 2016 Om seniorbofællesskaber Første seniorbofællesskab etableret i KBH 1987 Et bofællesskab er ikke et kollektiv

Læs mere

3D VISUALISERING. Kamelia Hus Fællesskab med grønne værdier

3D VISUALISERING. Kamelia Hus Fællesskab med grønne værdier 3D VISUALISERING Kamelia Hus Fællesskab med grønne værdier Leverum med fællesskab - dyrk naturen og byen Grønttorvets seniorbofællesskab - Kamelia Hus - er for dig, som er plus 60 år og er klar til et

Læs mere

Fleksibel indretning, så man kan sætte sit eget præg på boligen. Det skal blive ens eget hjem

Fleksibel indretning, så man kan sætte sit eget præg på boligen. Det skal blive ens eget hjem Hvad er dit billede af Fremtidens plejehjem WiFi overalt Gerne en biograf Lyse og friske farver Mulighed for at have husdyr Hjemmelavet mad gerne økologisk. Der skal dufte af mad Beboerne skal kunne hjælpe

Læs mere

Rum og fællesskaber for ældre - Ensomhed

Rum og fællesskaber for ældre - Ensomhed Realdania Rum for alle At bidrage til at skabe byer, byrum og bygninger, der tilgodeser sårbare befolkningsgruppers fysiske og mentale sundhed og fremmer sociale fællesskaber. 2 Initiativ Rum og fællesskaber

Læs mere

O V E R B L I K V O R E S 1 0 A N B E F A L I N G E R

O V E R B L I K V O R E S 1 0 A N B E F A L I N G E R 10 BEFLI GER TIL IDRETI G F: FREMTIDES UGDOMSBOLIGER OPGVEUDVLGET IDRETIG F UGDOMSBOLIGER I GETOFTE KOMMUE Kære Gentofte "Hvad er en god indretning af en ungdomsbolig? Hvordan kan man indrette fælles arealer

Læs mere

Boligselskabet Viborg. Grethe Hassing. 10. Maj Fremtidens familie- og boformer

Boligselskabet Viborg. Grethe Hassing. 10. Maj Fremtidens familie- og boformer Boligselskabet Viborg - Fremtidens familie- og boformer Grethe Hassing 10. Maj 2017 1 Hvad er Boligselskabet Viborg 3250 boliger Viborg, Karup, Frederiks, Kølvrå og Bruunshåb Selvstændigt selskab, som

Læs mere

Notat. Naboskabsundersøgelse for Det hvide snit. #JobInfo Criteria=KABside1# Notat til: Afdelingsbestyrelsen i Det hvide snit

Notat. Naboskabsundersøgelse for Det hvide snit. #JobInfo Criteria=KABside1# Notat til: Afdelingsbestyrelsen i Det hvide snit Notat til: Afdelingsbestyrelsen i Det hvide snit Kopi til: Københavns Kommune (Socialforvaltningen) Kontaktoplysninger Stine Kofod Konsulent T 38381853 sti@kab-bolig.dk Naboskabsundersøgelse for Det hvide

Læs mere

Værdig Seniorpolitik. Høje-Taastrup Kommune

Værdig Seniorpolitik. Høje-Taastrup Kommune Værdig Seniorpolitik Høje-Taastrup Kommune 1 2 Indhold Indledning......................................4 Rammer for den værdige seniorpolitik: Målgruppe, vision og principper.. 6 Målgruppe 6 Vision 7 Principper

Læs mere

På tværs af dialogmøderne har deltagerne tilkendegivet en stor glæde over at være inviteret.

På tværs af dialogmøderne har deltagerne tilkendegivet en stor glæde over at være inviteret. Maj 2019 Ref.: Karina Winther Sagsnummer: 19-1346 Dokumentnummer: 72948/19 OPSAMLING PÅ DIALOGMØDER I JOBCENTER VARDE Jobcenter Varde har gennemført 7 dialogmøder i marts og april 2019. Dialogmøderne har

Læs mere

Inklusion og deltagelse

Inklusion og deltagelse Inklusion og deltagelse Undersøgelse af Voksen-handicapområdet Spørgeskemaundersøgelse April-maj 2013 Forord Inklusion står højt på dagsordenen. Det gør den både blandt folketingspolitikere, meningsdannere

Læs mere

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune ÆLDREPOLITIK Ældrepolitik for Norddjurs Kommune 2017-2021 INDHOLDSFORTEGNELSE Forord 3 Menneskesyn og kerneværdier 4 Det gode ældreliv er at kunne selv 6 Det gode ældreliv er at bestemme selv 8 Det gode

Læs mere

Bolius Boligejernes Videnscenter er en uvildig nonprofitorganisation, ejet af Realdania. Bolius har til formål at formidle viden til boligejerne.

Bolius Boligejernes Videnscenter er en uvildig nonprofitorganisation, ejet af Realdania. Bolius har til formål at formidle viden til boligejerne. Bolius Boligejernes Videnscenter er en uvildig nonprofitorganisation, ejet af Realdania. Bolius har til formål at formidle viden til boligejerne. Metodebeskrivelse Interviewperiode & dataindsamlingsmetode

Læs mere

ET NYT VI. En politik for fællesskab, medborgerskab og mangfoldig deltagelse i Albertslund 1. UDKAST

ET NYT VI. En politik for fællesskab, medborgerskab og mangfoldig deltagelse i Albertslund 1. UDKAST ET NYT VI En politik for fællesskab, medborgerskab og mangfoldig deltagelse i Albertslund 1. UDKAST FORORD Fremtidens Albertslund er en by, hvor alle kan deltage i fællesskabet. En by, hvor mennesket kommer

Læs mere

Senior- og værdighedspolitik

Senior- og værdighedspolitik Social og Sundhed Senior- og værdighedspolitik Maj 2016 Indholdsfortegnelse Indledning... 2 En nuanceret forståelse af værdighed... 2 Fokusområder... 3 Livskvalitet... 3 Selvbestemmelse... 4 Kvalitet,

Læs mere

Forbered dig i god tid. Det er svært at brokke sig, når man har en udsigt som den hos Bente og Bent. Kort om: Hvem: Bente og Bent Ginnerskov

Forbered dig i god tid. Det er svært at brokke sig, når man har en udsigt som den hos Bente og Bent. Kort om: Hvem: Bente og Bent Ginnerskov Forbered dig i god tid I mere end 25 år har Bente og Bent Ginnerskov Jensen været skrevet op i boligselskaber, så de var forberedt på, hvor de skulle bo som ældre. Det bedste råd er at være ude i god tid,

Læs mere