Nyheder, juli - august, 2004

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Nyheder, juli - august, 2004"

Transkript

1 Side 1 af 42 Nyheder, juli - august, 2004 Tirsdag d. 31. august, 2004 Vi har modtaget: Torsdag den 26/ blev der kl observeret en voksen marsvin med to unger af undertegnede. Observationerne fandt sted ud for den nye container terminal i Østhavnen, Århus, idet dyrene svømmede i det bassin, som er dannet mellem den nye ydermole og den kunstige ø, som terminalen ligger på. Der er ingen skibs- eller bådtrafik i dette bassin, og det bliver ikke brugt som andet end som et mellemområde mellem selve havnefaciliteten og den nye ydre mole. Der er fri adgang til bassinet fra det åbne vand ved en ca. 50 m bred indsejling. Dyrene blev set trække vejret i overfladen adskillige gange. Der var en voksen og to unger. Ungerne var ca. halvt så store som den voksne. Somme tider var de tæt sammen og uddykkede ved siden af hinanden og til andre tider kunne ungerne være m væk fra den voksne og være betydelige mindre synkroniserede i deres uddykninger. A lligevel gav de tre individer indtryk af at høre tæt sammen, blandt andet fordi de gennemgående alle tre brød overfladen indenfor tidsintervaller på 2-3 min fra hinanden fulgt af længere varende dyk og fordi der aldrig var nogen større spredning end at de var indenfor max. 15 m fra hinanden. A lligevel vil vi ikke helt afvise, at der kunne være tale om yderligere en voksen altså 4 dyr i alt, da vi selv var i tvivl om det ved nogle af uddykningerne. Det vi ved er, at vi har fine simultanobservationer af to unger samt simultanobservationer af to unger og 1 voksen. Vi har ingen simultanobservationer af 2 voksne. Observatører var Philippe Provençal Naturhistorisk Museum, Århus

2 Side 2 af 42 Ole Frimer Zoologisk Museum, Svendborg Vi har modtaget: Halestump af storhval fundet nord for Rønne Bornholms Statsskovdistrikt har sikret en sammenhængende stump af 5 halehvirvler, højst sandsynlig hovedparten af det haleparti, der manglede hos det ilanddrevne hvalkadaver ved Trelleborg Stumpen blev fundet den 24. august, 2004 fem km nord for Rønne. En DNA -prøve er udtaget til artsbestemmelse og for at finde ud af, om de to kadaverstumper stammer fra samme dyr. CCKonsult Fredag d. 27. august, 2004 Delfiner i farvandet mellem Gilleleje og A nholt Vi har modtaget følgende observation fra d. 25. juli: Søndag den 25. juli var jeg og min kone på vej i en 35 fods sejlbåd fra Gilleleje til Anholt. Der var ret høje bølger ( 1-2 meter) og vind på m/sek. fra sydvest. Båden sejlede 7-8 knob. Nogenlunde midtvejs blev vi mødt af nogle små hvaler. Jeg troede først, det var marsvin, dem har vi set utallige gange i tidens løb. Disse opførte sig markant anderledes. De tog tilløb og lod sig glide meget tæt på båden under stor fart. De fortsatte frem foran og skar ind under stævnen. Jeg var bange for at ramme de store dyr.

3 Side 3 af 42 De fulgte os i 15 til 30 minutter. To af dem kom helt tæt på vores båd, og vi kunne se et par andre, der løb sammen med dem ca. 20 meter væk. De to der kom tæt på, virkede næsten kærlige. De vendte bugen mod båden idet de gled forbi. De havde en spids rygfinne. De vår lyse? nærmest beigefarvede på undersiden og mørkegrå på oversiden. Omkring to meter lange. Når de kom op og trak vejret var det i et vandret glidende spring. Tirsdag d. 24. august, 2004 Stadig delfiner i Lillebælt Vi har modtaget: I dag den 24. august kl og frem til nu [mail modtaget kl , red.] er der fra land observeret 2 delfiner. Delfinerne "leger" i Lillebælt ud for Hagenør Slotsbanke. Delfiner på den jyske vestkyst Vi har modtaget: Under badning ved Vejers strand [på Jyllands vestkyst, red.] d. 8/8-04 kl.ca havde vi en meget spændende oplevelse. Vi badede ca. 50 meter ude på sydstranden, da vi fik øje på 2 store delfiner ca. 10 meter fra, hvor vi var. Vi kunne høre deres udåndingsprusten lige så tydeligt. Ligeledes kunne vi se deres spidse snuder og deres rygfinner. Vi kunne se dem dukke op en 3-4 gange. Da vi lige har været på tur i Lillebælt i jeres kutter "A nton ", hvor vi så ca. 30 marsvin, kunne vi rigtig se størrelsesforskellen. Det var første gang, vi så delfiner i Vejers. Helt flot var det!!! Et par besøgende på Fiskeri- og Søfartsmuseet har i dag fortalt, at de tirsdag d. 10. august kl. c a så tre delfiner ved Vejers Strand. Meddelerne var bekendt med forskellen på marsvin og delfiner.

4 Side 4 af 42 Mandag d. 23. august, 2004 "Skåne-hvalen" - fortsat "Skåne-hvalen" var en han Sveriges Television bad den CCKonsult om hjælp med at bestemme den strandede hval ved Trelleborg. Den oprindelige bestemmelse til finhval kunne bekræftes. Det var en han, og tidligere formodninger om, at det måske kunne være moderen til det aborterede finhvalfoster, der blev fundet ved Kiel for godt et år siden, er derfor afkræftet. Hvalens hale mangler, synes nærmest skåret af, udtaler Carl Kinze, så måske er hvalen utilsigtet druknet i et fiskeredskab, så man har måttet skære den døde krop fri. Det er i øvrigt kun den tredje finhvalstranding på svensk kyst. Den første stranding fandt sted i 1903 ved Morup på den svenske kattegatkyst, den anden i 1923 ud for Bohuslän altså i Skagerrak, i øvrigt samme år som en finhval blev nedlagt i Vejle Fjord. CCKonsult Søndag d. 22. august, 2004 "Skåne-hvalen" Fra en tysk lystsejler har vi modtaget nedenviste fotos af "Skåne-hvalen", taget få dage inden den drev ind på kysten ved Trelleborg. Billederne peger entydigt på, at det drejer sig om en finhval. "Sæler og Hvaler"'s sidste melding om finhvaler er fra 14. marts, 2004, hvor én evt. to finhvaler blev set ud for Børup Sande ved Kolding Fjords udmunding i Lillebælt.

5 Side 5 af 42 Foto: Bernhard Linnemann (c )

6 Side 6 af 42 Foto: Bernhard Linnemann (c) Lørdag d. 21. august, 2004 Død delfin fundet ved Skærbæk Fredag d. 20. august blev en delfin fundet død på stranden øst for Skærbæk i Kolding Fjord. Lørdag eftermiddag blev delfinen bragt til Fiskeri- og Søfartsmuseet, hvor man kunne konstatere, at det var en hun med en længde på 182 cm og en vægt på 70 kg. Umiddelbart vurderes det, at delfinen har været død i mindst et par uger.

7 Side 7 af 42 Foto: Anders Lind-Hansen (c) Fredag d. 20. august, 2004 Skåne-hvalen er i går strandet på kysten ved Böste Strand i nærheden af Trelleborg. Torsdag d. 19. august, 2004

8 Side 8 af 42 Tredje observation af hval i Øresund i juli Vi har i dag modtaget: Hval observeret søndag d. 18. juli, 2004, kl , mellem badeanstalten "Helgoland" og Prøvestenen i Øresund. Observatøren, der befandt sig i båd, kan give følgende oplysninger: Der kunne ses ca. 4 meter af hvalens ryg. Blæsehullet var placeret i den forreste tredjedel. Der blev ikke observeret rygfinne eller halefinne Farven var ikke sort, men brunlig. Hvalen blev observeret på ned til 10 meters afstand i ca. 20 minutter. I løbet af de 20 minutter blæste hvalen med en synlig blåst 3-4 gange. Hvalen lå i havoverfladen i hele observationsperioden. Fra dagen inden er der to af hinanden uafhængige observationer af en hval set ud for Tårbæk og Skovshoved. I øvrigt minder beskrivelsen meget om den hval-observation, der blev gjort 29. maj, 2004 ud for kysten mellem Dragør og Søvang. Se her. Onsdag d. 18. august, 2004, kl Nyt om hvalkadaveret syd for Skåne Sæler og Hvaler har netop haft en samtale over Lyngby med en tysk sejler "Eva Maria" i farvandet syd for Skåne. Det flydende hvalkadaver er netop set på positionen 55gr.12,988 N / 013gr.16,111 E. Hvalen er således drevet ca. 7 sømil i østnordøstlig retning i løbet af en uge.

9 Side 9 af 42 Onsdag d. 18. august, 2004 Vi har modtaget: Vi kom sejlende lørdag den 17. juli 2004 nordfra mod Middelgrunden, da vi ud for Skovshoved [kl. ca. 12] observerede en hval. Vi opdagede den kun fordi den "prustede".

10 Side 10 af 42 Vi var tæt nok på til at se, den ikke havde et åndehul ligesom marsvin og delfiner, men to ovale huller der blev lukket med klapper. Rygfinnen var ikke ret stor i forhold til hvalens længde, som vi havde svært ved at bedømme. Vi kunne ikke se andet end fra åndehullerne til og med rygfinnen, hvilket gav en indikation om, at det var et rimelig stort dyr. Vi havde håbet, at den ville svømme så vi kunne se halefinnen, men det så ud som om, den bare lå og flød. Det var overskyet og blæste 5 sm med krusninger på vandet, så vi havde svært ved at bestemme størrelsen og farven. Vi mener den var grålig og plettet. Webmasters kommentar: Hvalen blev set kl. ca. 12, og samme dag blev der kl set en hval ved Tårbæk Rev altså sandsynligvis det samme individ. Tårbæk-hvalen har vi indtil nu tolket som en kaskelothval, men observationen af åndehullet som to ovale huller udelukker denne art. Tårbæk-observationen på nedenstående kort over en kaskelothvals formodede rejserute i vore farvande skal derfor ignoreres. På baggrund af de nuværende informationer har vi ingen sikker formodning om, hvilken hvalart Tårbæk/Skovshoved-observationerne d. 17. juli drejer sig om. Dog at det er en bardehval. Tirsdag d. 17. august, 2004 Marsvinerapport Fra Kolding har vi modtaget en rapport om marsvineobservationer gjort under sommerens sejladser. Læs den her.

11 Side 11 af og så en beretning fra Nordjylland: "Under en kajaktur fra Tornby Strand til Hirtshals og retur lørdag d 14 august så jeg (kl. ca ) 2 marsvin umiddelbart nordvest for dækmolen i en afstand af blot 50 meter fra denne. Marsvinene holdt sig i en periode på ca. 5 minutter, (hvor jeg lå stille) tæt ved kajakken og adskillige gange dukkede op for at ånde blot få meter fra mig". Fredag d. 13. august, 2004 Død hval ved Skåne Onsdag aften d. 11. august er et større hvalkadaver fundet drivende ud for den skånske kyst. Se så længe linket er aktivt. Samtidigt oplyser Dagens Nyheter, at en kaskelot er blevet set ved Bornholm fra en estisk fregat, men desværre er der ingen dato for observationen. Den døde hval ud for Skåne kan ikke være den kaskelot, der de sidste uger er set i Østersøen. Fra de mange kaskelotstrandinger på Rømø ved vi, at en kaskelothval bevarer den sorte farve i lang tid efter døden, hvor Skåne-hvalen, som det ses på billedet i avisen, tydelig har mistet overhuden. En mulighed kan være, at kadaveret er en af de to finhvaler, der sidst blev set medio marts ved Kolding Fjord eller om den pukkelhval, der blev set februar i Sønderborg Havn. Sidste: "Sæler og Hvaler" har fra Sverige netop modtaget billeder i en så god opløsning, at det kan udelukkes, at den døde hval er en kaskelothval. Rygfinnens form samt den opgivne længde på hvalen peger entydigt på, at det drejer sig om en finhval.

12 Side 12 af 42 Kaskelothval (?) fortsat... Fra vore tyske kolleger i Stralsund har vi modtaget melding om, at en større hval er set fredag d. 6. august, 2004 kl i Mecklenburger Bucht ved indsejlingen til Wismar. Den tyske observatør mener at kunne genkende hvalen som den kaskelothval med det hvide mærke på rygfinnen, der strandede, men kom fri igen ud for Aså. Hvalen blev set på kun ca. 40 meters afstand. Hvis de forskellige observationer drejer sig om den samme hval, kan ruten se således ud: Aså Taarbæk Rev Darsser Ort Nord for Bornholm Nordvest for Bornholm Ved indsejlingen til Wismar Billedet kompliceres imidlertid af, at vi har fået oplyst, at der i sidste skoleferieuge (26. juli 1. august) er set en stor hval ( meget større end et marsvin ) ud for Klint Strand på Nordsjælland. Observatøren husker desværre ikke den nøjagtige dato. Hvalen var sort og viste halefinnen, hvilket passer på en kaskelot, men i samme uge er en kaskelot set ved Bornholm. Vi efterlyser observationer, der yderligere kan belyse hvalens eventuelle tilstedeværelse i det sydlige Kattegat Kaskelotobservationer:

13 Side 13 af 42 Onsdag d. 11. august, 2004 Kaskelothval (?) Fra vore tyske kolleger har vi modtaget melding om, at en større hval er set d. 19. juli sømil ud for Darsser Ort ca. 20 sømil ØSØ for Gedser. Iagttageren mener, at det drejede sig om en pukkelhval.

14 Side 14 af 42 Skulle det være den tidligere omtalte kaskelothval, ser dens foreløbige rute således ud: Aså Taarbæk Rev Darsser Ort Nord for Bornholm Nordvest for Bornholm Tirsdag d. 10. august, 2004 Vedr. Albino-marsvinet (?) i Årø Sund (8. aug -04) I litteraturen er der kun beskrevet 3 observationer af unormalt hvide marsvin. De tre observationer er fra Sortehavet (1928), fra Skotland (1911) og fra Skagerrak (1929). Kilde: MARINE MAMMAL SCIENCE, Vol. 15. NO. 1, Albinisme er således yderst sjældent hos marsvin, hvilket efterlader en formodning om, at det kan have drejet sig om en anden hvalart men hvilken? Vi har modtaget: Lige lidt mere om delfinen ved Børup Sand, søndag. (8. august 2004) Jeg kom desværre sent hjem søndag eftermiddag, men fik at vide, at der havde været en delfin ved min bøje det meste af eftermiddagen, og en periode endda to. ( ) Da jeg kom hjem var der stadig én delfin, og den tog en tur næsten helt ind, ca. 10 m fra vores bro, hvor den svømmede rund og besigtigede 3-4 små bøjer, der ligger helt inde på omkring 1 m vand. På en stor del af den tur, svømmede den med rygfinnen over vandet og stak så lige åndehullet op en gang imellem. Var den gået dybere, ville den også være stødt på bunden. I al den tid, jeg iagttog den, svømmede den meget roligt og adstadigt uden de store akrobatiske opvisninger.

15 Side 15 af 42 Fortsat mulighed for at komme på whale-watching med Anton. Landsforeningen "Levende Hav" arrangerer i perioden tirsdag d. 10. august til torsdag d. 19. august whalewatching-ture i Isefjord med miljøkutter Anton. Kutteren har liggeplads i Rørvig Havn, og der sejles hver dag kl , og Varighed 2½ time. Pris for deltagelse: 100,- pr. person (familierabat) Bookning og billetsalg: (Miljøkutter Anton ) Søndag d. 8. august, 2004 Albino-marsvin (?) i Årø Sund Søndag d. 8. august er i det smalle sund mellem Årø og Årøsund set en hval, som tilsyneladende er et delvist albino-marsvin. Meddeleren, der i forbindelse med sit erhverv ser marsvin dagligt, beskriver hvalen som af samme størrelse som et marsvin, men med hvid/sølvgrå krop og mørk rygfinne. Dyrets adfærd var det samme som marsvinets med regelmæssige uddykninger under rejsen sydover i sundet. "Sæler og Hvaler" efterlyser om andre skulle have observeret dyret. Skærbæk-delfinen(erne): Skærbæk-delfin søndag observeret ved fortøjningsbøje ud for Børup Sande.

16 Side 16 af 42 Torsdag d. 5. august, 2004 Marsvin På galeasen Adventura af Middelfart s tur rundt om Fænø i Lillebælt torsdag aften d. 5. august, 2004 blev der observeret i alt 13 marsvin heraf 1 unge/mor-par. Kaskelothval? En lystsejler har onsdag d. 28. juli kl. ca set en hval (anslået længde: ca. 10 meter) for vestgående i farvandet nordvest for Bornholm midt mellem Sandhammaren og Hammerodde. Hvalen uddykkede et par gange inden den forsvandt, men observatøren (har sejlet på Grønland og er bekendt med hvaler) kunne ikke med sikkerhed artsbestemme hvalen, da afstanden var ca. ½ sømil. Søen var rolig. Drejer det sig om kaskelothvalen set i samme farvand d. 23. juli? (Se længere nede på siden) Tirsdag d. 3. august, 2004 Vi har modtaget: Fra Tragten: Hermed en observation fra sejlbåden Xenia: Søndag d. 1. august kl. ca. 11 i Tragten ved Fredericia (ud for Shells olie-raffinaderi) så vi en flok marsvin på omkring 10 individer, der efter alt at dømme fiskede i stor stil. Den heftige aktivitet var et prægtigt syn på det flade hav, og flere marsvin sprang næsten helt ud af vandet og var at se hele vejen rundt om båden. De virkede ikke til at tage særlig meget notits af vores tilstedeværelse, og de var tydeligvis i fuld gang med at fiske, så flere kom derfor ret tæt på båden. - En rigtig dejlig oplevelse på en dejlig solskins-søndag.

17 Side 17 af 42 Mandag d. 2. august, 2004 Vi har modtaget: Fra Kolding Fjord: observationer fra fredag d. 30. og lørdag d. 31. juli, 2004 Foto: Madame Maxime (c) Vi havde fornøjelsen af delfinens selskab, da vi ankrede op ude ved Strandhuse, fredag og lørdag eftermiddage. Den var i et vældigt humør, sprang op af vandet, slog med halen og underholdt os længe. Vores datter var i vandet, og det virkede ikke, som om det generede den, den snurrede rundt om hende et par gang, men fandt så større interesse i vores ankerkæde. Da vi lå meget tæt på den ankerbøje (3 m.) som den havde kastet sin kærlighed på, kunne vi iagttage at den åbenbart elsker at lege med ankerkæder.

18 Side 18 af 42 Webmasters kommentar: I Gamborg Fjord, ca. 10 sømil fra Strandhuse, blev der fredag d. 30. juli kl set tre delfiner, så noget tyder på, at der befinder sig mindst fire delfiner i området for tiden. Søndag d. 1. augusti, 2004 Vi har modtaget: Fra Storebælt: Tirsdag d var jeg og en veninde på vej fra Lundeborg til Vejrø i sejlbåd. Det gik meget langsomt på grund af næsten ingen vind. Da vi havde rundet Langelands nordspids på vej mod Vejrø legede to marsvin i ca. 20 minutter (ved 14-tiden) rundt om vores båd, så tæt på at vi næsten kunne klappe dem. Fra Nordsøen, lørdag d. 31. juli, 2004: Her er en lille hilsen fra Boreriggen EXERTER Ved aftenstid tiden 31 Juli 2004 fik vi nydelsen at se en vågehval der undersøgte lokaliteten rundt om Tyrafeltet hvor vores borerig i øjeblikket står. Hvalen blev set svømme rundt om installationen. Hvalen var let genkendelig på sine hvide aftegninger oven på lufferne. Længden på hvalen er vurderet til 6-8m Fra Gamborg Fjord, fredag d. 30. juli, 2004 (delfinsagaen) Der har i dag været mange marsvin i fjorden. Kl så jeg et par stykker måske den ene med unge. Ved 10-tiden så jeg dem igen. der var måske 5-7 for langsomt indadgående. De er ved 11-tiden rapporteret "legende" ved Svinø's sydligste spids. Ved 10-tiden ville jeg observere nærmere på et enkelt individ, som var tættere på end de andre. Individet var ret stort og jeg antog det for en tyr. Imidlertid legede den med to andre og da de alle tre, som på kommando

19 Side 19 af 42 sprang ud af vandet så jeg, at det var delfiner. De befandt sig mellem Svinø og Torbenhoved på Fønsskov. Jeg er helt sikker på, at der var tre. Jeg observerede dem over en periode på minimum 10 minutter, måske længere. Og at de sprang ud af vandet er også sikkert. Mandag d. 26. juli, 2004 Kaskelothval på rundtur? Noget tyder på at kaskelothvalen, der er set ved Bornholm fredag d. 23/7, er den samme som den, der var i Asaa Havn onsdag d. 14/7 og ved Taarbæk Rev lørdag d. 17/7. Hvalen fra Asaa (se billedet) har et hvidt mærke på den største af puklerne og dette blev også beskrevet af observatøren fra Taarbæk. Her blev den imidlertid kun beskrevet som værende 5-6 m lang, men det skyldes sandsynligvis, at det kun er den forreste del af hvalen, der var synlig. Billedet fra Asaa er taget fra en videofilm - derfor den lidt dårlige kvalitet. Det viser dog mærket samt åndehullet, der er placeret lidt til højre (set forfra).

20 Side 20 af 42 Foto: Mogens Anthonsen Det bliver spændende at se hvor hvalen dukker op næste gang så skulle nogen se eller høre noget er de meget velkommen til at kontakte os. Søndag d. 25. juli, 2004 "Skærbæk-delfinen" ved Strandhuse i Kolding Fjord: Delfinen er igen set omkring Strandhuse. Den blev observeret ca. 21:30 tæt ved en fortøjningsbøje.

21 Side 21 af 42 Vi har i dag modtaget: Fra Allinge: På sejlads fra Ronneby havn i Sverige til vor hjemhavn Tejn på Bornholm, så vi noget på vandet, som var totalt spejlblankt. Først troede jeg, det var en meget stor træstamme, som lå og bevægede sig i de svage dønninger. Jeg ændrede kursen 30 grader og styrede mod objektet - afstanden ca 200 meter. I kikkerten kunne jeg se nogle små pukler. Lidt senere stak ligesom noget mere op af vandet, som hvis et gammelt træskrog, der ligger med bunden i vejret og stævnen stak 1 meter over overfladen og skrånede langsomt ned til overfladen - lidt bagved var der stadig de små pukler. Jeg havde nu fået kameraet op i cockpittet og kiggede fremad igen - objektet forsvandt fra overfladen. Det sidste jeg så var puklerne, der stille gled under overfladen. Jeg fik ikke noget billede af objektet, vi sejlede lige hen over obs. stedet, der var intet at se, vi sejlede rundt i et kvarters tid men intet skete, og vi fortsatte hjemover. Alt dette skete fredag d kl på pos nord øst. Efter at have kigget i knægtens "Hvaler og Delfiner" er jeg 100% sikker på, at det vi så var en Kaskelot på min. 10 meters længde. Dette var hvad vi oplevede fra vor sejlbåd "Bufo Bufo" Hvad mener I om denne oplevelse, er der flere iagttagelser.

22 Side 22 af 42 Fra Øresund: Hej, Jeg ved ikke om det har nogen interesse, men har alligevel lyst til at bringe det videre. I dag, d. 24/7 mellem kl. 17 og 18 så vi 1-2 marsvin meget tæt på Svanemøllehavnen i Øresund, mere præcist ved de østligste indsejlingsbøjer til havnen, mindre end ½ sømil fra selve havneindløbet. Jeg har sejlet en del i Øresund, men har aldrig set marsvin der, så det var en god oplevelse, og specielt at se dem så tæt på havnen. Fra sydligste del af Isefjorden: : marsvin i garnet kl. ca.0930.

23 Side 23 af 42 Stadig levende. Skåret fri og forsvandt efter at have sundet sig ca. 1 min. Ca. 1,20m lang Pos.:554101N E. Onsdag d. 20. juli, 2004, kl Skærbæk-delfinerne: 2 delfiner set kl ved fortøjningsbøje ud for Strandhuse i Kolding Fjord. Foto: Gudmund Pedersen

24 Side 24 af 42 Tirsdag d. 20. juli, 2004 Dagens observationer fra "Anton": Tirsdagens ture med "Anton" gav 11 marsvin heraf 1 unge/mor par om formiddagen og 33 marsvin heraf 8 unge/mor par om eftermiddagen. Mandag d. 19. juli, 2004 Dagens observationer fra "Anton": Det gode vejr giver gode muligheder for at se marsvin, hvilket dagens ture bekræfter. Der blev i hvertfald set mange på begge sejladser. Formiddagsturen: 37 marsvin heraf 4 unge/mor par. Eftermiddagsturen: 31 marsvin heraf 8 unge/mor par. Søndag d. 18. juli, 2004 Dagens observationer fra "Anton": Der blev ikke kun set marsvin på dagens tur med "Anton". En spættet sæl dukkede også op på eftermiddagsturen, det var ved Fredericia. Ellers var udbyttet 18 marsvin heraf 3 unge/mor par om formiddagen og hele 40 marsvin heraf 1 unge/mor par om eftermiddagen.

25 Side 25 af 42 Marsvin i Limfjorden. Søndag ved 16-tiden blev der observeret et marsvin ved Limfjordsbroen. Marsvinet lavede de karakteristiske rulninger - ca. 5, hvorefter den forsvandt. Det er forholdsvis sjældent, at der bliver set marsvin i dette område. Lørdag d. 17. juli, 2004 Større hval ved Taarbæk Rev Vi har modtaget oplysninger om en hval på ca. 5-6 m, der er set 400 m nord for Taarbæk Rev og ca. 800 m fra havnen. Hvalen er set kl. 10:20 og igen fem minutter senere. "Skærbæk-delfinen" er i dag set kl. 12:00, hvor den svømmede mellem to ankerkæder i længere tid. Observatøren beretter, at den var fuldstændig uanfægtet af at de sejlede rundt om den i en jolle med påhængsmotor. Observationen er gjort ved Fjorddalen lige overfor Løger Odde. Dagens observationer fra "Anton": På turerne blev der gjort følgende observationer: Formiddagsturen: 16 marsvin heraf 1 unge/mor par. Eftermiddagsturen: 19 marsvin heraf 5 unge/mor par. Fredag d. 16. juli, 2004

26 Side 26 af 42 Dagens observationer fra "Anton": Mens "Skærbæk-delfinen" ikke lod sig se så var der som vanligt marsvin. På turen blev der gjort følgende observationer: Formiddagsturen: 17 marsvin heraf 3 unge/mor par. Eftermiddagsturen: 18 marsvin heraf 1 unge/mor par. Torsdag d. 15. juli, 2004 Vi har modtaget følgende beretning om "Skærbæk-delfinen" fra en af vores trofaste observatører: "Delfinen er igen ved min ankerbøje og har været der siden ca. 10:30 (klokken er nu ca. 13:00). Den holder sig det meste af tiden tæt til kæden, gnider sig op ad den og skubber til den, så den flere gange har flyttet båden op mod en meter. Den er ganske uanfægtet af, at vi er roet frem og tilbage et par gange for selv at se den og for at hente nogle naboer. En enkelt gang svømmede den pludselig et par hundrede m væk (mod vest), hvorefter den kom tilbage igen. Jeg prøvede at tage våddragt på og hoppe ned til den. Den svømmede så en 5-10 m væk og holdt sig der, til jeg kravlede op på båden igen, så var den straks helt henne ved bøjen igen. Den har i øvrigt nogle ar eller lignende ved siden af rygfinnen. De er så karakteristiske, så vi bør kunne genkende delfinen på det, hvis vi ser den på nært hold. Jeg lagde desværre ikke mærke til dem i går". Dagens observationer fra "Anton": Formiddagsturen: 22 marsvin heraf 2 unge/mor par.

27 Side 27 af 42 Eftermiddagsturen: 15 marsvin heraf 3 unge/mor par. Onsdag d. 14. juli, 2004, Der er i dag kl. ca. 17:00 observeret en hval på anslået 6-7 meter ud for Aså havn i Vendsyssel. Hvalen blev sidst set nordgående. Dagens observationer fra "Anton": Formiddagsturen: Fladt vand og ingen strømhvirvler, 8-10 marsvin heraf 1 unge/mor par. Eftermiddagsturen: Fladt vand med strømhvirvler, marsvin fouragerende i grupper á 5-7 dyr. heraf 4 mor/unge par. Skærbæk-delfinerne: Vi har netop modtaget: "Her onsdag formiddag sejlede vi hen for at se, om vi kunne finde en delfin. Vi mødte den ca. midtvejs mellem de østlige indsejlingsbøjer til Skærbækværket. Herefter fulgte den med os frem og tilbage mellem bøjerne et par gange. På et tidspunkt var der to delfiner. Vi så finner på begge sider af båden samtidigt. Da vi sejlede hjem igen, blev den ene delfin ved med at følge efter os, og da vi lagde til ved bøjen, var den allerede derhenne. Det var lige før, at jeg kunne tage fat i en delfinfinne i stedet for i fortøjningen. Delfinen var flere gange henne og puffe til bøjen, og især lige da vi var ankommet, gled den nærmest sidelæns ned langs kæden med ryggen op imod den. Den stod også ofte nærmest lodret i vandet med næbbet nede i bunden og rodede op i bunden. Finder den noget at spise på den måde? Delfinen var i øvrigt ganske uanfægtet af, at vi roede ind til land i jollen og ud igen og lægge til ved sejlbåden."

28 Side 28 af 42 "WhaleWatching 2004" med "Anton" Et meget foreløbigt plot af data indsamlet under Anton s sejladser rundt om Aarø giver følgende billede af marsvinefordelingen rundt om øen. Ved pilen skærer en op til 34 meter dyb rende sig ned i havbunden. (Se kortet nederst på siden.) Tirsdag d. 13. juli, 2004,

29 Side 29 af 42 Sidste nyt fra "WhaleWatching 2004" med "Anton" I dag blev der på formiddagsturen med "Anton" kun set 4 marsvin - vinden var 12 m/s. På eftermiddagsturen blev der set ca. 25 marsvin incl. 2 grupper á dyr, der blev set ivrigt fouragerende i strømskel mellem den nye Lillebæltsbro og Strib Fyr. Ole Bang Nielsen, der var med på turen mandag aften, har sendt os nedenstående billeder af Skærbækdelfinen Foto: Ole Bang Nielsen (Copyright)

30 Side 30 af 42 Foto: Ole Bang Nielsen (Copyright)

31 Side 31 af 42 Foto: Ole Bang Nielsen (Copyright) Mandag d. 12. juli, 2004, Sidste nyt fra "WhaleWatching 2004" med "Anton" og fra Skærbæk-delfinen På aftenturen i dag var Skærbæk-delfinen i fuld vigør med flotte spring helt ud af vandet. Af marsvin sås på aftenturen kun 5 mod 18 om formiddagen. Der var ingen strøm i Snævringen her til aften, derfor ingen strømskel, ingen fisk at se på ekkoloddet og kun få marsvin.

32 Side 32 af 42 Søndag d. 11. juli, 2004, Sidste nyt fra "WhaleWatching 2004" med "Anton" og fra Skærbæk-delfinen "Anton" sejler de næste to uger ud fra Middelfart, og på aftenturen i dag blev der aflagt visit hos Skærbæk-delfinen. Dog tog det lidt tid at finde delfinen, da den havde forlagt sin residens fra de vanlige sømærker til en garnbøje ud for Skærbækværket. På turene blev der set i farvandet mellem Middelfart og Fredericia set. Formiddagstur: 23 marsvin, heraf 2 mor/unge par. Aftentur: 19 marsvin, heraf 4 mor/unge par.

33 Side 33 af 42 Foto: Thyge Jensen, Fiskeri- og Søfartsmuseet Lørdag d. 10. juli, 2004, Sidste nyt fra "WhaleWatching 2004" med "Anton" Dagens observationer: Formiddagstur: 11 marsvin Eftermiddagstur: 1 marsvin (ruten var ændret på grund af dårligt vejr)

34 Side 34 af 42 Lørdag d. 10. juli, 2004 Sidste nyt fra Skærbæk-delfinerne Fra Børup Sande har vi til morgen fået melding om, at Skærbæk-delfinen nu igen har "flyttet bøje". Det foretrukne domicil er nu en fortøjningsbøje på kun ca. 3 meter vand. Foto: Børge Madsen (copyright) Lørdag d. 10. juli, 2004

35 Side 35 af 42 Fra vor helt egen verden På Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg er Sælariets ældste spættede sæl "Fifi" på 17 år her til morgen nedkommet med sin 13. unge. Fredag d. 9. juli, 2004, kl Sidste nyt fra "WhaleWatching 2004" med "Anton" I dag er der set 11 marsvin på formiddagsturen og 5 på eftermiddagsturen rundt om Aarø.

36 Side 36 af 42 På aftenturen var observationsbetingelserne optimale med svag vind og ingen sø, så der blev set i alt 16 marsvin på den 2 timer lange tur rundt om Aarø.

37 Side 37 af 42 Nord for Aarø. 9. juli, 2004, kl Torsdag d. 8. juli, 2004, kl Sidste nyt fra "WhaleWatching 2004" med "Anton" I dag er der ikke set marsvin på hverken formiddags- eller eftermiddagsturen rundt om Aarø. Vejret har været dårligt med høj sø og dermed forringede observationsbetingelser. Onsdag d. 7. juli, 2004, kl

38 Side 38 af 42 Sidste nyt fra "WhaleWatching 2004" med "Anton" I dag blev der set 7 marsvin på formiddagsturen og 5 marsvin på eftermiddagsturen rundt om Aarø. 2 af "formiddags-marsvinene" blev set i færd med at jage fisk i den dybe rende midt mellem Aarø og Assens. På aftenturen, hvor der var havblik, blev der observeret 9 marsvin på turen rundt om Aarø. Tirsdag d. 6. juli, 2004, kl Sidste nyt fra Skærbæk-delfinerne Vi har netop modtaget følgende beretning: Hej I aftes den 5. juli var jeg ude at sejle med en Ylva fra Skærbæk på Kolding Fjord. Vi sejlede bl.a. ud fra Kolding Fjord og forbi Skærbæk, hvor vi over en strækning på ca. ½ sømil blev tæt fulgt af den lysegrå delfin (?). Den var hele tiden i tæt kontakt med båden (vi loggede fast 8 knob for spiler) - den legede med båden dykkede ned under skroget og kom skiftevis op på styrbord og bagbord side meget tæt ved båden 1 2 meter. Efter ca. ½ sømil drejede den af mod nordøst og fulgte Jyllands kyst (måske lidt forpustet?). Vi fortsatte endnu lidt mød øst. På tilbagevejen sejlede vi langs Jyllands kyst og snart havde vi vor følgesvend delfinen oppe på siden igen. Denne gang måtte vi krydse, og jeg fornemmede, at den bedre kunne følge med, for en gang imellem smuttede den meter foran båden for så igen at lægge sig tæt op af siden (her loggede vi ca. 6 knob). Ud for havbruget ved Skærbæk tror jeg at jeg så en anden delfin (?) lidt mørkere grå i løden, men med samme lyst til at følge båden. Pigerne, som jeg sejlede med, sagde, at delfinen/ delfinerne(?) tit ses lege rundt om den gule krydsafmærkning lige sydøst for havbruget ved Skærbæk. Jeg håber I kan gøre brug af mine observationer. Jeg ville ønske der havde været et fotoapp. eller noget videoudstyr med på turen, men desværre.. Flot var opvisningen en naturoplevelse af de helt store!

39 Side 39 af 42 Tirsdag d. 6. juli, 2004 Sidste nyt fra "WhaleWatching 2004" med "Anton" I dag blev der set 0 marsvin på formiddagsturen og 2 marsvin på eftermiddagsturen rundt om Aarø. De sparsomme observationer skyldes endnu en dag med "dansk sommervejr". Mandag d. 5. juli, 2004 Kl er Skærbæk-delfinen flere gange set springe helt ud af vandet tæt på havbruget ud for Skærbæk Havn, Kolding Fjord. Mandag d. 5. juli, 2004 Sidste nyt fra "WhaleWatching 2004" med "Anton" I dag blev der set 4 marsvin på formiddagsturen og 6 marsvin på eftermiddagsturen rundt om Aarø. Søndag d. 4. juli, 2004, kl Sidste nyt fra "WhaleWatching 2004" med "Anton" I dag blev der på turen kl set tre marsvin: en hun med unge umiddelbart udenfor havnen samt et enligt marsvin ca. 1 km syd for Årø. På turen kl blev der set 4 marsvin heraf én unge umiddelbart ud for fyret på Aarø. På begge ture var vejret blæsende, hvilket har begrænset observationsmulighederne. Søndag d. 4. juli, 2004, kl

40 Side 40 af 42 Så er "WhaleWatching 2004" med "Anton" begyndt Søndag d. 4. juli 2004 kl drog miljøkutter "Anton" Aarøsund havn med 12 passagerer ombord ud på årets første WhaleWatching-togt. Allerede inden afgang kunne man se et voksent marsvin fulgt af en unge svømme rundt i det smalle farvand mellem Aarøsund og Aarø, men om der også har været marsvin på resten af den 12 sømil lange tur rundt om Aarø - et af Danmarks flotteste farvande - ved vi endnu ikke. Denne hjemmesides bestyrer sejlede både fredag og lørdag rundt om øen uden at se marsvin, men dette kan også som årsag havde det dårlige vejr. Men i hvert fald tør vi ikke på nuværende tidspunkt udstede nogen "marsvinegaranti". Farvandet rundt om Aarø er unikt - også på verdensplan, og ingen steder i verden finder man en natur, som den man kan opleve i de indre danske farvande - set fra et skib. Øer, småholme, hvide strande, skov og kornmarker danner en mosaik af farver og dertil kommer et rigt fugleliv med svaner, skarver, lomvier og et utal af ænder. Aarøsund havn er også et besøg værd - en af de sidste havne, som har et "rigtigt" havnemiljø med færge, fiskekuttere, joller, stenmoler, fyrtårn og udsigt over vandet.

41 Side 41 af 42 WhaleWatching-ruten rundt om Aarø,

42 Side 42 af 42 Nyheder, maj - juni, Klik her Nyheder, januar - april, Klik her

Den almindelige delfin lever især i tropiske og subtropiske havområder, men

Den almindelige delfin lever især i tropiske og subtropiske havområder, men Almindelig delfin Latinsk navn: Delphinus delphis Engelsk navn: Common dolphin Den almindelige delfin lever især i tropiske og subtropiske havområder, men nogle strejfende delfiner eller småflokke følger

Læs mere

Hvaler på Det gule Rev

Hvaler på Det gule Rev Hvaler på Det gule Rev Spækhuggerflokken, der blev set af Team Thyfsisker på Det gule Rev, er ikke den eneste hvalart, der ofte ses på denne position. Udover marsvin er der også i de seneste år set hvidnæse,

Læs mere

Klubtur til Lyø den 8 12. maj 2013

Klubtur til Lyø den 8 12. maj 2013 Klubtur til Lyø den 8 12. maj 2013 Torsdag morgen ved halv 10 tiden mødtes Søren C., Richard, Knudsen og jeg ved færgen i Fåborg. Foran os lå 3 potentielt gode fiskedage på Lyø. Optimismen var i top, selvom

Læs mere

Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs.

Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs. Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs. Alle andre lå og sov. Bortset fra Knøs. Han sad i forstavnen og så ud over

Læs mere

Hvidskævingen fra Husby Klit (fortsat)

Hvidskævingen fra Husby Klit (fortsat) Side 1 af 33 Nyheder 1. sep. - 22. dec. 2005 Torsdag d. 22. december, 2005 Hvidskævingen fra Husby Klit (fortsat) Hvidskævingen fra Husby Klit blev her til morgen afhentet af Fiskeri- og Søfartsmuseet

Læs mere

September 2010 11. Årgang Nr. 3

September 2010 11. Årgang Nr. 3 September 2010 11. Årgang Nr. 3 www.marna.dk Formanden har ordet Per Thomsen Hej allesammen i foreningen Marna.Sejlsæsonen er ved at gå på held og vi har sidste Mandagssejlads d. 25 okt. kl. 1830. Når

Læs mere

En tur til det græske øhav.

En tur til det græske øhav. Maj 2015 En tur til det græske øhav. Mange har sikkert prøvet at gå på en havnekaj sydpå, og set ind i den ene lækre båd efter den anden og tænkt, det må være dejligt at sidde i sådan en båd og sejle rundt

Læs mere

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Klaveret Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Skrevet af Louis Jensen For lang tid siden faldt et klaver i havnen. Dengang var min bedstemor en lille pige med en stor, rød sløjfe

Læs mere

Jagttur den 16. maj 2012

Jagttur den 16. maj 2012 Jagttur den 16. maj 2012 Som så mange andre jægere var jeg også ude den 16. om morgenen. Det var godt nok tidligt. Uret ringede kl. 04.00 men op kom jeg og ud på reviret og så også tre små bukke, som ikke

Læs mere

Deltagerere: Lisbeth Møllerhøj, Erling Allerup, Arne Petersen, Karin Nielsen og Bent Blomquist.

Deltagerere: Lisbeth Møllerhøj, Erling Allerup, Arne Petersen, Karin Nielsen og Bent Blomquist. Falster Rundt 4. 6. juli 2014 Deltagerere: Lisbeth Møllerhøj, Erling Allerup, Arne Petersen, Karin Nielsen og Bent Blomquist. Efter halvandet års tilløb lykkedes det endelig at få arrangeret en 3-dages

Læs mere

Instruktion i kommandoerne.

Instruktion i kommandoerne. Instruktion i kommandoerne. Velkommen til Risskov Roklub. Roklubben er fra 1935 og har altid ligget på Bellevue Strand. Vi er medlem af Dansk Forening for Rosport (DFfR) under D.I.F. Vores daglige rofarvand

Læs mere

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns)

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Den grønne have Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Dette skete for ikke så lang tid siden, i landet med det rødhvide flag. Det var efterår, og tre børn havde vovet sig 5 ind i den have, hvor der engang havde været

Læs mere

KOMMANDOER. 15.1 Formål. 15.2 Indledning. At give viden om hvilke kommandoer der anvendes i forskellige rosituationer.

KOMMANDOER. 15.1 Formål. 15.2 Indledning. At give viden om hvilke kommandoer der anvendes i forskellige rosituationer. 15.1 Formål KOMMANDOER At give viden om hvilke kommandoer der anvendes i forskellige rosituationer. 15.2 Indledning En god styrmand skal kunne give sit mandskab korrekte, præcise og klare kommandoer i

Læs mere

Velkommen i Odense Roklubs ungdomsafdeling. www.odense-roklub.dk

Velkommen i Odense Roklubs ungdomsafdeling. www.odense-roklub.dk Velkommen i Odense Roklubs ungdomsafdeling www.odense-roklub.dk Velkommen i Odense Roklub Vi er rigtig glade for, at du vil være medlem af Odense Roklub. Vi håber, at du vil synes at Odense Roklub er et

Læs mere

Billedserie fra Fyn Tur 2013.

Billedserie fra Fyn Tur 2013. Billedserie fra Fyn Tur 2013. Vespa klub Fyn havde denne gang skubbet årets Fyn tur lidt frem i kalenderen, tidligere års Fyn ture har været placeret i maj måned, og vejrliget har mange gange været meget

Læs mere

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie.

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie. Bamse hjælper Nogle gange, når jeg sidder ved mit skrivebord og kigger på gamle billeder, dukker der en masse historier frem. Historier fra dengang jeg var en lille dreng og boede på et mejeri sammen med

Læs mere

For som det hændte, så gav det allerede efter to timers fiskeri pote at følge anvisningerne. Vi startede

For som det hændte, så gav det allerede efter to timers fiskeri pote at følge anvisningerne. Vi startede 22.-25. marts 2012: Flotte havørreder fra Møn Det er ved at være en tradition, at vi tager på en forårstur for at fiske efter havørred i fremmed vand. I år var valget faldet på Møn, der i mange artikler

Læs mere

Havørne-parret på Tærø 2010.

Havørne-parret på Tærø 2010. Havørne-parret på Tærø 2010. Tekst og fotos: Jens Dithmarsen Igen i 2010 skete der noget drastisk ved havørnereden i fyrretræet på Skallehoved, idet reden styrtede ned onsdag den 12. maj i en kraftig blæst

Læs mere

Skal man krydse Kattegat og måske en tur til Anholt så husk, at her er kommet en stor vindmølle park.

Skal man krydse Kattegat og måske en tur til Anholt så husk, at her er kommet en stor vindmølle park. foto: frost I år er der 25 års jubilæum, og denne gang har tursejlerne også en chance, uden målerbrev Gå ind på : http://www.palbyfyncup.dk/ og læs om mulighederne, man kan også se hvem der er tilmeldt,

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 5. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 5 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 5. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 5 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 5 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 5 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge5_Verden omkring mig.indd 1 06/07/10 11.23 Uge 5 l Verden omkring

Læs mere

Til Stockholm med Lis Kristine, 2012

Til Stockholm med Lis Kristine, 2012 Til Stockholm med Lis Kristine, 2012 I år gik sommerturen til Stockholm. En frisk nogle gange hård vind fra sydvest sendte os to dage efter Sct.Hans ud af Limfjorden over Grenå og Helsingør til Svanemøllen

Læs mere

Nyhedsbrev August 2012.

Nyhedsbrev August 2012. Nyhedsbrev August 2012. Dåb & søsætning Æ bådslæw. Bådbyggeriet på Mythuegård Bådene Aktiviteter Dåb & søsætning d. 17/8. På en helt fantastisk fredag eftermiddag, højt solskin, svag vind og temperaturen

Læs mere

Kend din by 2. Nyborg Fæstning

Kend din by 2. Nyborg Fæstning Kend din by 2 Nyborg Fæstning Nyborg og Omegns Museer Skoletjenesten Slot og Fæstning På denne tur i Nyborg skal I ud i naturen. I skal opleve hvor pænt og fredeligt der kan være så tæt på byen, og samtidig

Læs mere

Wayfarersejlads fra Doverodde. En lille ferieberetning af Jesper Nothlev, W10560

Wayfarersejlads fra Doverodde. En lille ferieberetning af Jesper Nothlev, W10560 Wayfarersejlads fra Doverodde En lille ferieberetning af Jesper Nothlev, W10560 Vores første ferieuge gik med et af årets Wayfarerhøjdepunkter, Rantzausmindetræffet i det Sydfynske Øhav. Kan man tænke

Læs mere

Mellem strandfogeder og strandingskommissionærer:

Mellem strandfogeder og strandingskommissionærer: Mellem strandfogeder og strandingskommissionærer: Strandingsvæsen og redningsaktioner i Skagen i 1800-tallet. Skagen By-og Egnsmuseum, 2005 1 Transport i 1800-tallet. For 150 år siden var der ingen asfalterede

Læs mere

En anden slags brød. Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede.

En anden slags brød. Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede. En anden slags brød Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede. En lille fåremavet sky hænger højt oppe over søen. Hænger helt stille, som om den er kommet i tvivl om, hvor den egentlig er på vej hen.

Læs mere

Spørgsmål og svar til Lulu og det mystiske armbånd

Spørgsmål og svar til Lulu og det mystiske armbånd Spørgsmål og svar til Lulu og det mystiske armbånd Kapitel 1 1. Hvem hjælper Lulu? Svar: Bob, side 4 2. Hvem tager støvlen på? Svar: Læsefidusen, side 5 3. Hvem siger: av! Av min tå! Svar: Læsefidusen

Læs mere

Bekendtgørelse om regler for sejlads m.m. i visse danske farvande

Bekendtgørelse om regler for sejlads m.m. i visse danske farvande Bekendtgørelse om regler for sejlads m.m. i visse danske farvande Søfartsstyrelsens bekendtgørelse nr. 779 af 18. august 2000 I medfør af 1, stk. 2, 6, og 32, stk. 4, i lov om sikkerhed til søs, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Jeugdtour van Assen 1996

Jeugdtour van Assen 1996 Jeugdtour van Assen 1996 Af: Tonni Johannsen (SCK-Nyt 4/1996). Det er lørdag den 20. juli, taskerne og cyklen er pakket i bilen. Kl. 17.30 startede min far bilen. Jeg skulle til Kolding og derefter med

Læs mere

Bekendtgørelse om forbud mod sejlads, ankring og fiskeri mv. i visse områder i danske farvande

Bekendtgørelse om forbud mod sejlads, ankring og fiskeri mv. i visse områder i danske farvande Bekendtgørelse om forbud mod sejlads, ankring og fiskeri mv. i visse områder i danske farvande Søfartsstyrelsens bekendtgørelse nr. 135 af 4. marts 2005 med bekendtgørelse om ændring nr. 480 af 1. juni

Læs mere

Nyhedsbrev Fritidsklubben BFC Marts 2011

Nyhedsbrev Fritidsklubben BFC Marts 2011 Nyhedsbrev Fritidsklubben BFC Marts 2011 Historier set & hørt fra Østrig Klubben tager som tradition på skitur til Østrig og i år ingen undtagelse. Og som de andre år oplever vi en masse skæg og ballade

Læs mere

Fiskeoplevelser. Året rundt i Vestjylland. Struer Kystfisker Forening - www.skf1990.dk

Fiskeoplevelser. Året rundt i Vestjylland. Struer Kystfisker Forening - www.skf1990.dk Fiskeoplevelser Året rundt i Vestjylland Struer Kystfisker Forening - www.skf1990.dk SILD Sildefiskeriet starter i fjordmundingerne ca. midt i april og holder på til ca. midt i maj-juni hvor hornfiskene

Læs mere

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus.

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus. Side 1 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus Side 2 Personer: Nicolaus Side 3 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus 1 Nicolaus 4 2 Naboen 6 3 Tre poser guld 8 4 Mere guld 10 5 Gaden er tom 12 6

Læs mere

Ud i naturen med misbrugere

Ud i naturen med misbrugere Ud i naturen med misbrugere Af Birgitte Juul Hansen, gadesygeplejerske Udsatte borgere er en gruppe, som kan være svære at motivere til at ændre livsstil. Om naturen kan bruges til at finde lyst og glæde

Læs mere

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Følgende er en transskription af filmen,, som er produceret af DIIS, 2013. I filmen fortæller Tove Udsholt om sine oplevelser som gemt barn under Besættelsen. Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Mit navn

Læs mere

Juni-Juli 2008 Ry Skovmus

Juni-Juli 2008 Ry Skovmus Juni-Juli 2008 Ry Skovmus Hallo Skovmus, så er det forår, kan I mærke at det kribler og krabler. Snart kan man bade uden at få lungebetændelse. Komme ud i teltene, og tænde bål, og side og hygge medens

Læs mere

Et fritidsliv med sejlads 8 af Hans "Kringle" Nielsen, Toldbodgade Nyborg

Et fritidsliv med sejlads 8 af Hans Kringle Nielsen, Toldbodgade Nyborg Et fritidsliv med sejlads 8 af Hans "Kringle" Nielsen, Toldbodgade Nyborg I sidste halvdel af 1960erne opstod et stærkt ønske hos børnene om også at komme med ud at sejle, især hos de to ældste på 5 og

Læs mere

Trolling Master Bornholm 2016 - regler for konkurrencen

Trolling Master Bornholm 2016 - regler for konkurrencen Trolling Master Bornholm 2016 - regler for konkurrencen Sted: Tejn Havn Alle både skal under konkurrencen afgå fra og komme tilbage til Tejn Havn af hensyn til muligheden for at håndhæve kontrollen af

Læs mere

Invitation. - kun for kvinder. En saltvandsindsprøjtning til dit arbejdsliv. Woman 2012. Tirsdag d. 30. august 2012

Invitation. - kun for kvinder. En saltvandsindsprøjtning til dit arbejdsliv. Woman 2012. Tirsdag d. 30. august 2012 Invitation Woman 2012 Tirsdag d. 30. august 2012 - kun for kvinder En saltvandsindsprøjtning til dit arbejdsliv Vil du styrke dine evner inden for kommunikation, ledelse og samarbejde? Ønsker du at tilføre

Læs mere

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Morgengry kommer fra skypaladset i himlen. Men hun vil hellere tage på eventyr med sine to venner nede på jorden. Aben Kókoro kan godt lide

Læs mere

Ruinkursus i Pula Kroatien d.1-4. Oktober 2009

Ruinkursus i Pula Kroatien d.1-4. Oktober 2009 Ruinkursus i Pula Kroatien d.1-4. Oktober 2009 Efter at være kommen hjem igen og tænkt turen og kurset igennem, vil jeg skrive lidt om turen. Vi kørte derned sent tirsdag aften og var så i Pula ved 17

Læs mere

PIGEN GRÆDER KL. 12 I NAT

PIGEN GRÆDER KL. 12 I NAT PIGEN GRÆDER KL. 12 I NAT Et manuskript af 7.3, Helsinge Realskole 5. gennemskrivning, februar 2010 1 SC 1.ext. kvarterspladsen forår dag. THOMAS(13)kommer gående med armen rundt om foran vandrehjemmet.

Læs mere

for prangende og påfaldende. Den der lever skjult lever godt.

for prangende og påfaldende. Den der lever skjult lever godt. På en blæsende, iskold og klar dag beslutter vi at tage til Voderup lyset er flot. I dag kan der skydes gode billeder. Vinden er i nordvest og går susende langs øen. Vandet bliver drevet modvilligt frem.

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 6. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 6 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 6. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 6 Emne: Eventyr side 1 Kursusmappe Uge 6 Emne: Eventyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 6 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge6_Eventyr.indd 1 06/07/10 11.24 Uge 6 l Eventyr Hipp og Hopp står i læ under træet. Det

Læs mere

TRÆSKIBS SAMMENSLUTNINGEN PINSESTÆVNE 2015. Kursen er sat!

TRÆSKIBS SAMMENSLUTNINGEN PINSESTÆVNE 2015. Kursen er sat! TRÆSKIBS SAMMENSLUTNINGEN PINSESTÆVNE 2015 Kursen er sat! LEMVIG 23.-25. MAJ 2015 TEMA: FISK & FISKERI - FØR OG NU Fisk og fiskeri har altid fyldt meget i Lemvig og derfor har vi valgt dette tema for Pinsestævne

Læs mere

LEGE OG AKTIVITETER I NATUREN

LEGE OG AKTIVITETER I NATUREN LEGE OG AKTIVITETER I NATUREN Rid og løb To ryttere og én hest/pony udgør et hold. Hesten er udstyret med grime under trensen. En afmærket strækning er inddelt i 4, 6 eller 8 nogenlunde lige lange etaper.

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Blå Flag program 2012. Ud i det blå i Sønderborg Kommune

Blå Flag program 2012. Ud i det blå i Sønderborg Kommune Blå Flag program 2012 Ud i det blå i Sønderborg Kommune Juni Juli August Sø 1 Strandkunst On 1 Fjordsafari AKTIVITETSKALENDER Ma 2 Aktiv Sommer To 2 Fjordsafari Ti 3 Aktiv Sommer/Fjordsafari Fr 3 Skibsbygger

Læs mere

Danmarks største FAI trekant - på VSK s 75 års jubilæumsdag!

Danmarks største FAI trekant - på VSK s 75 års jubilæumsdag! Danmarks største FAI trekant - på VSK s 75 års jubilæumsdag! Hvordan kan det blive mere perfekt? Her kommer historien - for dem der har lidt tid. Jeg har i mange år forsøgt at slå rekorden for den største

Læs mere

Bestemmelsesnøgle til danske padder og krybdyr

Bestemmelsesnøgle til danske padder og krybdyr Bestemmelsesnøgle til danske padder og krybdyr Hans Viborg Kristensen, Naturhistorisk Museum april 2016 Der findes 15 paddearter og 5 krybdyrarter, der er almindeligt forekommende i Danmark. Denne nøgle

Læs mere

NEAFC inspektion 2006 28. maj 15. juni.

NEAFC inspektion 2006 28. maj 15. juni. NEAFC inspektion 2006 28. maj 15. juni. Så er tiden kommet til Vestkystens årlige inspektions togt til NEAFC RA i Norskehavet. Turen er i år planlagt til at inkludere et besøg hos de norske fiskeri-inspektører

Læs mere

PROLOG. Gare Saint-Charles, Marseilles hovedbanegård: Toget kører ikke længere

PROLOG. Gare Saint-Charles, Marseilles hovedbanegård: Toget kører ikke længere PROLOG Gare Saint-Charles, Marseilles hovedbanegård: Toget kører ikke længere Øverst på Saint-Charles-banegårdens høje trappe stod Guitou, som hans mor stadig kaldte ham, og kiggede ud over Marseille.»Storbyen«,

Læs mere

Vi var nogle stykker der benyttede sig af det gode sommer vejr til at deltage i Dronningens besøg på Årø Med Dannebrog for anker i Årøsund, og

Vi var nogle stykker der benyttede sig af det gode sommer vejr til at deltage i Dronningens besøg på Årø Med Dannebrog for anker i Årøsund, og foto: frost Ideen med at skrive lidt om Lillebælts Nordlige del er at fortælle om de oplevelser og muligheder der er her, og så er det også mit farvand her har jeg sejlet i 60 år men der er stadig noget

Læs mere

Jeg har hørt, at I har lært alt om venner, og jeg ved, at I alle er meget hjælpsomme.

Jeg har hørt, at I har lært alt om venner, og jeg ved, at I alle er meget hjælpsomme. Besked nr. 1. Kære drenge og piger. Jeg har hørt, at I har lært alt om venner, og jeg ved, at I alle er meget hjælpsomme. Det er derfor jeg sender denne besked til jer, og jeg tror I kan hjælpe mig. Jeg

Læs mere

Vandet udfordrer Slipshavn og MHV i Hundested

Vandet udfordrer Slipshavn og MHV i Hundested 1 af 7 21-08-2014 14:42 HJEMMEVÆRNET Marinehjemmeværnet HJK > Marinehjemmeværnet > Nyheder > Vandet presser slipshavn og flere fartøjer Vandet udfordrer Slipshavn og MHV i Hundested Af Ninna Falck, 06

Læs mere

Jeg synes, at eftermiddagen går langsomt. Jeg er så spændt på at det bliver aften og vi skal i biografen. Jeg går op på mit værelse og prøver, om jeg

Jeg synes, at eftermiddagen går langsomt. Jeg er så spændt på at det bliver aften og vi skal i biografen. Jeg går op på mit værelse og prøver, om jeg Jeg synes, at eftermiddagen går langsomt. Jeg er så spændt på at det bliver aften og vi skal i biografen. Jeg går op på mit værelse og prøver, om jeg kan finde Robin Hood-bladet. Mor siger, at jeg roder,

Læs mere

H E L E E Nr. 5 juni ti 2015

H E L E E Nr. 5 juni ti 2015 HELE E Nr. 5 juni ti 2015 HELENENYT Nr. 5 (juni årgang 26) Bostedet Helenes Minde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Ansvarshavende: Maj Greifenstein Tlf: 29347195 Eller 39105651 mgr@ok-fonden.dk Layout

Læs mere

============================================================================

============================================================================ Challenger Cab Skrevet af Cigaretteman - 2008/12/07 18:05 Hej Mopar freaks er ny her i forumet og ville lige hilse på med en lille tråd om mit renoverings projekt. Jeg købte bilen for 10 år siden og kørte

Læs mere

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Vi får løbende mange nye børn og mange nye forældre i Andedammen. Derfor har vi i BjørneBanden valgt at lave et lille introduktionsbrev, for at give et indblik i hvad der foregår i hverdagen. Når man starter

Læs mere

Sproggrupperne Bastebjerg 60 2690 Karslunde Telefon 46 15 15 21. Velkommen til Sproggrupperne

Sproggrupperne Bastebjerg 60 2690 Karslunde Telefon 46 15 15 21. Velkommen til Sproggrupperne Sproggrupperne Bastebjerg 60 2690 Karslunde Telefon 46 15 15 21 Velkommen til Sproggrupperne Velkommen Egne notater Kære Vi glæder os til at hilse på dig. Der er plads til dig i sproggruppe: Fra den /

Læs mere

Jazz og fadøl blandt andet

Jazz og fadøl blandt andet Side 1 Jazz og fadøl blandt andet En rotur til Tunø og Samsø, 2008. (Se KORT sidst i dokumentet). Af Lars Hector Koudal Århus Havkajak Klub en tidlig solrig morgen. I det bedst tænkelige sommervejr lagde

Læs mere

Nu er det 9. sæson med den familie- og begyndervenlige mandagsdyst. I 2014 var vi 9 både med, og der deltog vel typisk 4-7 både hver mandag.

Nu er det 9. sæson med den familie- og begyndervenlige mandagsdyst. I 2014 var vi 9 både med, og der deltog vel typisk 4-7 både hver mandag. Kapsejlads for sjov Kapsejlads for sjov 2015 BALLAD KAPSEJLADS FOR SJOV er i gang igen! Man kan stadig nå at tilslutte sig. Nu er det 9. sæson med den familie- og begyndervenlige mandagsdyst. I 2014 var

Læs mere

Spændende Måger - Klintholm Havn i november

Spændende Måger - Klintholm Havn i november Tekst og fotos: Per Schiermacker-Hansen Spændende Måger - Klintholm Havn i november Sydlige, milde vinde de sidste dage af oktober og første halvdel af november bragte en del sjove måger til Klintholm

Læs mere

Opgaver til:»tak for turen!«

Opgaver til:»tak for turen!« Opgaver til:»tak for turen!«1. Hvad kan du se på bogens forside? 2. Hvad kan du læse på bogens bagside? 3. Hvad tror du bogen handler om? En invitation 1. Hvad hedder Lindas veninde? 2. Hvorfor ringer

Læs mere

Nicole Boyle Rødtnes. Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Nicole Boyle Rødtnes. Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Nicole Boyle Rødtnes Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Vi var ti år, da zombie-virussen brød ud. Det hele startede, da et krydstogtskib sank. Flere hundrede druknede. Alle troede, det var et uheld.

Læs mere

Efterårets forældremøder

Efterårets forældremøder 5. årgang nr. 2 Oktober 2013/14 4. årgang har arbejdet med Bent Hallers bog Kaskelotternes Sang Side 2: Nyt fra ledelsen 3: Efterårsbadning i D-klassen 4 & 5: Kaskelotternes Sang 6: 4. årg. ved Vetserhavet

Læs mere

Aftenstemning ved Faaborg Fjord d. 10. juni

Aftenstemning ved Faaborg Fjord d. 10. juni ÅREBLADET Medlemsblad for Faaborg Roklub Nr. 6 Juni 2015 34. årgang Aftenstemning ved Faaborg Fjord d. 10. juni Formandens hjørne Skt Hans Ronetværk Kommende arrangementer Aktivitetskalender Faaborg Roklub,

Læs mere

ÅREBLADET. Læs inde i bladet... Formandens hjørne Kanindåbsfest Fællestur til Helnæs Aktivitetskalender

ÅREBLADET. Læs inde i bladet... Formandens hjørne Kanindåbsfest Fællestur til Helnæs Aktivitetskalender ÅREBLADET Medlemsblad for Faaborg Roklub Nr. 7 juli 2014 33. årgang Bjørnø Læs inde i bladet... Formandens hjørne Kanindåbsfest Fællestur til Helnæs Aktivitetskalender Faaborg Roklub, tlf. 62 61 07 71,

Læs mere

Fokus på naturen i Norddjurs

Fokus på naturen i Norddjurs Fokus på naturen i Norddjurs Månedens tur i 2014 Alle de beskrevne ture er ganske gratis at deltage i. Februar Vi fletter med pil Mandag d. 10. Februar fredag d. 14 februar 10.00 15.00 Naturværkstedet

Læs mere

LEKTIE. Det store, store træ. Parat til at undervise. Guds kærlighed hjælper os med at komme til at ligne Jesus mere, når vi vokser i ham.

LEKTIE. Det store, store træ. Parat til at undervise. Guds kærlighed hjælper os med at komme til at ligne Jesus mere, når vi vokser i ham. LEKTIE År B 2. kvartal Lektie 9 Det store, store træ Ugens tekst og referencer: Matt 13,31-32. Christ s Object Lessons, side 76-79. Huskevers: Voks i Jesu nåde (2 Pet 3,18) Hovedformålet er, at børnene

Læs mere

Lokalt nyt fra Roskildeafdelingen, redigeret af: John Ø. Jensen

Lokalt nyt fra Roskildeafdelingen, redigeret af: John Ø. Jensen Lokalt nyt fra Roskildeafdelingen, redigeret af: John Ø. Jensen Læs i dette lokalnyt bl.a. om: Cykelture 2013, 2. halvår Cykeltursberetninger Landsmøde i Roskilde Generalforsamlingen 2013, formandsberetning

Læs mere

På uglejagt i Sønderjylland

På uglejagt i Sønderjylland På uglejagt i Sønderjylland Den store hornugle har kronede dage i Jylland. På 25 år er bestanden vokset fra nul til omkring 50 ynglende par og tilsyneladende bliver der bare flere og flere. MiljøDanmark

Læs mere

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien For nogen tid siden efterlyste jeg i et forum et nyt ord for håndflash, da det nok ikke er det mest logiske

Læs mere

14 Hvor skal vi hen? LØSNINGER & UDSKRIFTER. 2 Sæt tryk og streg de bogstaver ud, du ikke kan høre. Julia: Har du været i Skagen?

14 Hvor skal vi hen? LØSNINGER & UDSKRIFTER. 2 Sæt tryk og streg de bogstaver ud, du ikke kan høre. Julia: Har du været i Skagen? 14 Hvor skal vi hen? 2 Sæt tryk og streg de bogstaver ud, du ikke kan høre Julia: Har du været i Skagen? Luis: Hvor ligger det henne? Julia: Oppe i Nordjylland. Luis: Har du været der? Julia: Næ, men jeg

Læs mere

Månedsinformation. Skole og SFO

Månedsinformation. Skole og SFO Månedsinformation Skole og SFO Februar 2014 Siden sidst Foråret og fremtiden banker på. Vi har alle nok bemærket, at det er blevet lysere om morgen og eftermiddagen, og vejret her i februar giver os i

Læs mere

Årets første Gråkragetur gik til området omkring Randers Fjord og dens udmunding i Kattegat.

Årets første Gråkragetur gik til området omkring Randers Fjord og dens udmunding i Kattegat. 19. januar 2016 - Gråkragetur til Hollandsbjerg Holme, Voer og Udbyhøj Syd. Årets første Gråkragetur gik til området omkring Randers Fjord og dens udmunding i Kattegat. Vi samledes ved Aldi i Allingåbro

Læs mere

Tilff Bastogne Tilff 14 /15 2005

Tilff Bastogne Tilff 14 /15 2005 Tilff Bastogne Tilff 14 /15 2005 34th. udgave. Vores klubtur blev arrangeret af Sune Boelskifte i år og hans forslag lød på Tilff Bastogne Tilff. Et løb som bliver afholdt i Belgien og som har været kørt

Læs mere

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25 7 Vi er i en skov Her bor mange dyr Og her bor Trampe Trold 14 Hver dag går Trampe Trold en tur Han går gennem skoven 25 Jorden ryster, når han går Så bliver dyrene bange Musen løber ned 37 i sit hul Ræven

Læs mere

Marias sommerferieeventyr 2006

Marias sommerferieeventyr 2006 Marias sommerferieeventyr 2006 Vi har i lang tid glædet os til at det blev sommerferie og så endelig skete det, faktisk så var vi så heldig at Mormor kom og legede med os hele fredagen mens mor og far

Læs mere

Fysisk Aktivitet. Cirkeltræningsprogrammer og Stationskort til Motivationsgrupperne

Fysisk Aktivitet. Cirkeltræningsprogrammer og Stationskort til Motivationsgrupperne Fysisk Aktivitet Cirkeltræningsprogrammer og Stationskort til Motivationsgrupperne Indholdsfortegnelse CIRKELTRÆNINGSPROGRAMMER... 1 INSTRUKTØRKORT HELE KROPPEN... 3 INSTRUKTØRKORT PAR... 4 INSTRUKTØRKORT

Læs mere

Man kan da godt svømme rundt om Hou Røn

Man kan da godt svømme rundt om Hou Røn Man kan da godt svømme rundt om Hou Røn Tre havsvømmere brugte en søndag formiddag på at svømme en tur rundt om Hou Røn. Sådan en tur på ca. 6 km er ikke for noget at regne. De gør det for sjov og for

Læs mere

LÆS OM: Pst.. På den sidste side kan I se hvordan vejret kan blive og læse sjove udsagn fra hverdagen

LÆS OM: Pst.. På den sidste side kan I se hvordan vejret kan blive og læse sjove udsagn fra hverdagen LÆS OM: I vores første udgave af avisen fortæller børn, hvad en avis er. Børn fortæller om hvordan det er at være i dagplejen, Børnehaven Lystruplund, Børnehaven Hasselhøj, Minihøj, Hurlumhejhuset og Møllehuset

Læs mere

I armene på russerne. Tidligt om morgenen den 7. april 1944 blev jeg vækket af geværskud.

I armene på russerne. Tidligt om morgenen den 7. april 1944 blev jeg vækket af geværskud. I armene på russerne Tidligt om morgenen den 7. april 1944 blev jeg vækket af geværskud. Havde det bare været kanonskud, ville det nærmest have virket beroligende, for så havde russerne stadig været et

Læs mere

Fælles info. Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 8+9 2013

Fælles info. Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 8+9 2013 Fælles info Fastelavn. Vi holdt fastelavn mandag efter vinterferien. Vi flyttede det hertil fordi vi havde Danmarks Indsamling i uge 6, men til næste år flytter vi det tilbage, så det ligger tættere på

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Invitation. - kun for kvinder. En WOW-oplevelse. Woman 2013. Torsdag d. 29. august 2013. - og en saltvandsindsprøjtning til dit arbejdsliv

Invitation. - kun for kvinder. En WOW-oplevelse. Woman 2013. Torsdag d. 29. august 2013. - og en saltvandsindsprøjtning til dit arbejdsliv Invitation Woman 2013 Torsdag d. 29. august 2013 - kun for kvinder En WOW-oplevelse - og en saltvandsindsprøjtning til dit arbejdsliv Energi, glæde, inspiration, power! Det er følelser, du ret sikkert

Læs mere

Ny vin på gammelt træskib på historisk sejlads lægger til

Ny vin på gammelt træskib på historisk sejlads lægger til Ny vin på gammelt træskib på historisk sejlads lægger til SKIBET er en såkaldt galease, det vil sige det har to master, hvor den agterste er kortere end stormasten. Var det omvendt, ville SKIBET være en

Læs mere

Sådan bygges en International One Metre

Sådan bygges en International One Metre Sådan bygges en International One Metre En artikel af Robert Bruun Mariager Oprindelig var jeg Seawindsejler Seawind er et færdigfabrikat fra Modelfirmaet Kyosho. I denne klasse er alle bådene fuldstændig

Læs mere

Side 1. Kæmpen i hulen. historien om Odysseus og Kyklopen.

Side 1. Kæmpen i hulen. historien om Odysseus og Kyklopen. Side 1 Kæmpen i hulen historien om Odysseus og Kyklopen Side 2 Personer: Odysseus Kyklopen Side 3 Kæmpen i hulen historien om Odysseus og Kyklopen 1 Øen 4 2 Hulen 6 3 Kæmpen 8 4 Et uhyre 10 5 Gæster 12

Læs mere

Grundejerforeningen JEGUM FERIELAND

Grundejerforeningen JEGUM FERIELAND Grundejerforeningen JEGUM FERIELAND V/ Formand Carsten Christensen Birkealle 7, 6710 Esbjerg V. Grundejerforeningen Jegum Ferieland. Bestyrelsens beretning 2013 Allerførst velkommen til den årlige generalforsamling

Læs mere

Jeg nedlagde ham med et spark i KLASSEKAMPEN.

Jeg nedlagde ham med et spark i KLASSEKAMPEN. De tre muskelterer Det begyndte med, at solen stod op som en stor blodappelsin. Jeg stod midt på prærien med en rygende seksløber i hver hånd. Jeg havde allerede gennemhullet et bundt indajanere på krigsstien

Læs mere

Sæsonens første træningsdag

Sæsonens første træningsdag Sæsonens første træningsdag Vækkeuret ringede kl.6.00 her til morgen. Jeg var spændt men også lidt nervøs for hvordan dagen i dag kom til at forløbe. Mest nervøs var jeg nok fordi jeg selv skulle gå på

Læs mere

MISTERHULT SKÆRGÅRD, Sveriges østkyst 2006.

MISTERHULT SKÆRGÅRD, Sveriges østkyst 2006. MISTERHULT SKÆRGÅRD, Sveriges østkyst 2006. Da det endelig nåede så vidt, at vi kunne sætte vores nye toer i vandet, var sommeren næsten gået med alt muligt andet end netop det livet er til for: at daske

Læs mere

Mandag d. 1. oktober.

Mandag d. 1. oktober. Mandag d. 1. oktober. Dette var dagen, vi havde set frem til meget længe. Kl. 9.30 var vi mere end klar til at tage af sted på vores lejrskole til Friedrichstadt i Tyskland. Med to busser pakket med kufferter

Læs mere

Knopsvane. Knopsvane han i imponerepositur

Knopsvane. Knopsvane han i imponerepositur Knopsvane Knopsvane han i imponerepositur Videnskabeligt navn (Cygnus olor) Udbredelse: Knopsvanen er udbredt fra Irland i vest, gennem Vest og Mellemeuropa (indtil Alperne) til det vestlige Rusland, og

Læs mere

ÅREBLADET. Læs inde i bladet... Formandens hjørne Nye redningsveste Åbent Hus/aktiviteter Kanindåb Aktivitetskalender

ÅREBLADET. Læs inde i bladet... Formandens hjørne Nye redningsveste Åbent Hus/aktiviteter Kanindåb Aktivitetskalender ÅREBLADET Medlemsblad for Faaborg Roklub Nr. 5 Juli 2015 34. årgang Læs inde i bladet... Formandens hjørne Nye redningsveste Åbent Hus/aktiviteter Kanindåb Aktivitetskalender Faaborg Roklub, tlf. 62 61

Læs mere

Uanmeldt tilsyn. Udfyldes af konsulenten

Uanmeldt tilsyn. Udfyldes af konsulenten Uanmeldt tilsyn Udfyldes af konsulenten Institution Marthagården Status (selvejende/kommunal/privat) Selvejende Adresse Peter Bangs Vej 12 Leder Ingrid Fuglseth Jensen Normerede pladser 0-3 år Normeret

Læs mere

Pinsetræf 2012. Så ventede vi alle spændt - som vi plejer - på vejrudsigten til Pinse-Najad-stævnet.

Pinsetræf 2012. Så ventede vi alle spændt - som vi plejer - på vejrudsigten til Pinse-Najad-stævnet. Pinsetræf 2012 Så ventede vi alle spændt - som vi plejer - på vejrudsigten til Pinse-Najad-stævnet. 31 både var tilmeldt + 5 både fra Göteborg s Najad klub. Og sandelig om ikke vejrudsigten var så god

Læs mere

Julemandens arv. Kapitel 14

Julemandens arv. Kapitel 14 Kapitel 14 Bogen var en form for dagbog der strakte sig meget langt bagud i historien. Den var håndskrevet, og det var tydeligt at det var Julemanden der havde skrevet om sine mange oplevelser. Han undrede

Læs mere

Udspring. - Inspiration til udspringsaktiviteter (svømmeskolen, tweens og teens)

Udspring. - Inspiration til udspringsaktiviteter (svømmeskolen, tweens og teens) Udspring - Inspiration til udspringsaktiviteter (svømmeskolen, tweens og teens) - Sikkerhed: Det første, man starter med at gøre, når man skal lave udspring med en gruppe, er at definere nogle færdselsregler,

Læs mere