- Håndbog for sejlerforældre. Velkommen til ungdomsafdelingen i Sejlklubben SNEKKEN Vordingborg. Sejlklubben SNEKKEN Vordingborg forkortes her med SSV

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "- Håndbog for sejlerforældre. Velkommen til ungdomsafdelingen i Sejlklubben SNEKKEN Vordingborg. Sejlklubben SNEKKEN Vordingborg forkortes her med SSV"

Transkript

1 Sejlklubben - Håndbog for sejlerforældre Velkommen til ungdomsafdelingen i Sejlklubben Sejlklubben forkortes her med SSV Med dette hæfte vil vi informere om arbejdet i klubben, og derigennem prøve at give svar på nogle af de mange spørgsmål, der naturligt melder sig i den første tid i klubben. SSV ønsker dig rigtig god fornøjelse med din nye sport! Nederst på side findes et link til en printvenlig PDF fil. Det er vores erfaring, at de første gange på havnen som nye sejlerforældre godt kan være forvirrende. Derfor har vi lavet denne håndbog for at hjælpe jer forældre og jeres børn bedst muligt i gang i SSV. Målet er at gøre turen på havnen til en god og spændende oplevelse for både børn og forældre. På de næste sider vil vi forsøge at besvare de mest basale spørgsmål som hvem der gør hvad, hvad man skal og må osv. Desuden er der oversigter over jollens vigtigste betegnelser, disses funktion samt en liste over de vigtigste begreber på vandet. Håndbogen skal naturligvis ikke erstatte den personlige kontakt på havnen til trænere og ledere, men blot gøre den til tider lidt hektiske aktivitet mere overskuelig for nye forældre. Derfor kære forældre, vær opsøgende og spørg når der er noget I er i tvivl om, så vil vi bestræbe os på at hjælpe jer og jeres barn rigtig godt i gang som sejler og sejlerforældre. Opstart i SSV Vi udleverer denne håndbog, som I opfordres til at gennemlæse sammen med den nye sejler, således forældre og sejler har en indledende fælles forståelse af hvad det vil sige at sejle i SSV. Når sejleren ønsker at stifte bekendtskab med jollesejlads, møder man blot op eller kontakter formanden. Her vil træneren og ungdomsudvalgets medlemmer introducere den nye sejler og forældrene til sejlsport. Vi har redningsveste I kan låne. Joller uddeles således at hver sejler så vidt muligt har den samme jolle og udstyr hver gang. Hvis der er mange sejlere, kan det være nødvendigt at hver jolle deles af 2 sejlere. Ved opstart indmeldes alle sejlere for at havde det juridiske på plads og samtidig bekræfte at du kan svømme mindst 200m. Efter at have deltaget i den ugentlige træning i en måned, er det tid til at betale kontingent.

2 Hvad koster det! Det er meget billigt at sejle optimist i Sejlklubben. Et medlemsskab koster 450,- kr. om året. Dette medlemsskab omfatter træning, lån af jolle og gratis svømning et par lørdage i vinterhalvåret. Det er en forudsætning for at blive medlem af klubben, at man tager del i arbejdet for at få det hele til at fungerer optimalt. Man kan ikke bare melde sit barn ind og forvente, at sejlklubben herefter klarer alt med træning, jollepasning, klargøring, stævnesupport mv. Alt arbejde i klubben kører på frivillig basis og derfor er det et krav til alle forældre, at man på den ene eller anden måde yder noget for ens barn. Jo mere vi alle hjælper til, jo mere kan vi tilbyde vores børn af gode oplevelser. Hvornår sejler vi? Der bliver sejlet 2 gange om ugen, mandag og torsdag fra kl til Mandag Fra kl. 17:00 Til kl. 19:00 Torsdag Fra kl. 17:00 Til kl. 19:00 Sejlersæsonen starter i foråret med teoriundervisning i marts og april måned. Der er ikke træning i skolernes ferie. Der sejles fra maj til september (dog ikke i skolernes sommerferie) Der bliver sejlet 2 gange om ugen, mandag og torsdag fra kl til

3 Nødvendigt udstyr for at komme i gang Sejlklubben SSV stiller joller til rådighed, du behøver således blot at møde op i passende tøj. Regntøj og gummistøvler er en god start. Husk en pose med skiftetøj, og husk at det ofte er meget koldt på vandet. Senere i håndbogen finder du lidt mere information om påklædning. Ungdomsudvalgets sammensætning. Ungdomsudvalget - som er et udvalg under SSV - varetager ungdomsarbejdet i SSV. Ungdomsudvalget består af følgende: Formand for ungdomsudvalget Dorthe Roesdahl Larsen Smedetoften Tlf roesdahllarsen@webspeed.dk Jørgen Andreasen, Økonomi Allan Larsen, webansvarlig Kommunikation information Den daglige direkte personlige kontakt er den vigtigste, derfor vær opsøgende og spørg, giv udtryk for dine holdninger og ønsker. Den formelle og fælles information til sejlere og forældre, eksempelvis invitationer til stævner foregår via mails. Mailinglisten står Dorthe for : roesdahllarsen@webspeed.dk Du kan også finde SSV Ungdom på facebook På klubbens hjemmeside findes information om ungdomsafdelingen samt klubbens øvrige udvalg og aktiviteter. Se blandt andet de seneste nyheder på forsiden.

4 Regler i Sejlklubben De følgende regler er formuleret for primært at varetage sejlernes sikkerhed, sekundært for at passe på udstyret. Af hensyn til sejlerens sikkerhed skal trænerens anvisninger altid følges. Sejlerne skal ALTID bære redningsvest når man er på broerne eller i jollen (flydetest vesten mindst én gang om året) Alle sejlere skal kunne svømme mindst 200m (det er ok med redningsvest på). Sejleren skal blive ved flokken holde sig tæt til de andre. Ved kæntring skal man altid blive ved jollen! Svøm aldrig væk fra jollen kald evt. på din træner. Sejlere som vil sejle vintersejlads eller begynde tidligt på sæsonen (inden april/maj) skal have tørdragt og forsvarligt tøj på, dvs. handsker, huer, surfstøvler med enten plastposer eller gummifødder. Sejlere må kun tage på vandet uden følgebåd, hvis de er godkendt hertil af træner eller en leder og kun hvis der minimum går 3 enmandsjoller eller 2 tomandsjoller på vandet sammen. Sejlerne skal selvfølgelig også have forældrenes tilladelse til at sejle uden ledsagelse af træner. For trænere og bådfører, gælder det at når sejlere skal hjælpes op i jolle eller følgebåd skal motoren være standset! Frigear tæller ikke! Du skal behandle udstyret som det er dit eget det betyder pas rigtig godt på det. Jollerne må ikke ridses i bunden, det betyder at bådene aldrig må trækkes op på rampe eller i det hele taget trækkes på noget underlag, jollerne må enten: sejle, flyve eller stå stille. Jollen skal flydetestes én gang om året. Det er vigtigt at pointere, at vi som trænere kun kan varetage sejlernes sikkerhed, hvis sejlerne og forældrene har forståelse for, at, på vandet er det ubetinget træneren som bestemmer. Diskussioner mellem sejler, forældre og træner forekommer derfor ikke på vandet (det kan vi efterfølgende klare når vi kommer på land).

5 SSV forældrepolitik Det er målet, at nye forældre umiddelbart føler sig velkomne i klubben. Det er ligeledes målet at forældrene motiveres til aktivt at tage del i ungdomsarbejdet. Arbejdet i ungdomsafdelingen er frivilligt arbejde, og for at træningsaftenerne kan blive en positiv oplevelse for børnene må forældrene påregne at deltage aktivt med klargøring af joller, søsætning etc. Det er en forudsætning for at sejle i SSV ungdomsafdeling, at man som forældre er villig til at yde sin del af arbejdet for at få det hele til at løbe rundt. Det betyder, at man ikke bare kan melde sit barn ind og aflevere det til træning og herefter forvente, at klubben forestår jollepasning, klargøring, oprydning, stævnesupport mv. Forældrene vil derfor blive introduceret til disse opgaver. Ved hver træningsaften er der behov for at hjælpe sejlerne med at rigge jollerne til, sætte jollerne i vandet, holde brovagt, hjælpe sejlerne på land igen efter endt sejlads, skylle udstyret og bære alt på plads, holde orden på pladsen, hente benzin til følgebåde, løbende vedligeholdelsesopgaver mm. Det er ungdomsudvalgets målsætning, at alle forældre introduceres grundigt i rollen som sejlerforældre, og på den måde kan medvirke til udviklingen i ungdomsarbejdet i SSV. Denne håndbog er et af midlerne i denne introduktion. Forældrene opfordres til i videst muligt omfang at tage med deres sejlerbørn, når de deltager i stævner og andre arrangementer. For at bevare og styrke sammenholdet i forældregruppen afholdes forskellige sociale arrangementer, eksempelvis det årlige klubmesterskab, Skåningebro-tur, Svømmehallen, julearrangement og Fastelavn etc.

6 Forældreopgaver Der er mange ting, der skal klares inden børnene kan komme på vandet og sejle. Derfor er det vigtigt at børnene bliver støttet og hjulpet af deres forældre, ledere og trænere på havnen. Her er en kort gennemgang af hvilke ting, forældre kan hjælpe til med på havnen: Jollen vendes om ved to personer, en i hver ende af jollen løfter båden og vender den rundt. Derefter hentes rig i masteskuret og sættes ned gennem toften i mastefoden. Sprydet sættes, så der ikke er folder i sejlet, når der hales ind i skødet (bed evt. en træner eller anden erfaren sejler om hjælp). Bomnedhalet sættes så det er nogenlunde stramt, men dog så det er lidt løst når man tager bommen ned mod hjørnet på essingen i jollens agter (bed evt. en træner eller anden erfaren sejler om hjælp). Dernæst hentes ror og sværd i masteskuret og ligges ned i jollen (det kan sejlerne selv gøre) Det sikres at øse og evt. padle er bundet godt fast i jollen Så er jollen tilrigget og klar til at komme i vandet! Husk at tage redningsvest på Jollen løftes over på en jolletrailer og trækkes ned til slæbestedet. Jollen holdes (i mast eller essing) mens sejleren sætter sig ned i båden, sætter skødet i hanefod og får ror og sværd på. Det er vigtigt at jollen ikke banker mod broen, da glasfiberen tager skade ved slag. Når jollen ligger i vandet bindes mastesikringen op over bomnedhals-klampen på masten (råbåndsknob). Mastesikringen sikrer, at masten ikke ryger op af mastefoden under kæntring og ødelægger tofte. (bed evt. en træner eller anden erfaren sejler om hjælp) Når sejleren er klar, skubbes jollen forsigtigt væk fra bro/slæbested. Medens sejlerne er på vandet, er der brovagt. Brovagtens opgave er at hjælpe sejlere som kommer tidligere ind. Vagten går på skift mellem forældrene. Når sejlerne kommer ind igen, tages imod jollen, mastesikringen bindes op, skødet tages af, ror og sværd ligges i jollen under den agterste pude, og jollen slæbes op på jollevognen, og køres op på pladsen, hvor den skylles og lægges på plads. Hvis jollen har været kæntret, skal sejl og rig skylles, masten skylles indvendig ved sprydsystemet. Øvrigt udstyr skylles og hænges på plads. Det er desuden forældrenes pligt at sørge for at børnene er forsvarligt klædt på, dvs. iført redningsvest og ordentligt tøj. Det er helt fint at C-sejlere kommer i regntøj og gummistøvler.

7 Sejlerbørn Som en støttende forældre til sejlerbørn giver du dit barn en masse gode og spændende oplevelser. Du får en masse gode stunder sammen med dine børn og bliver en del af deres fritid i de år, hvor det ellers normalt bliver svært som forældre at følge med i børnenes interesser og fritid. Sejlerbørn lærer mange ting, bl.a.: Selvstændighed man lærer selv at træffe afgørende beslutninger. Selvtillid succesen ved selv at få båden til at sejle og senere til kapsejladser selv få succesen eller nedturen hvis valget om at sejle ud på en bestemt fløj var forkert. Samarbejde med de andre børn. Specielt til holdsejlads, hvor 3-5 børn sammen skal hjælpe hinanden til at blive bedre placeret end et andet hold. Desuden lærer børnene hurtigt at hjælpe hinanden på havnen, idet der er mange ting, som man skal være 2 personer til. Kende sine grænser og selv sætter grænser. Respekt for naturen og andre mennesker lærer at respektere andre sejlere, konkurrenter, trænere og ledere samt respektere vandet og vinden for den kraft, som naturen har. Disciplin Hvis man vil være god til at sejle, så er det kun timer på vandet som gælder. Hvis man vil være god, må man derfor træne meget det er kun sejlerne som kan træffe det valg og de skal selv have disciplinen til at vedligeholde det. Som tommelfingerregel tager det cirka børnene 1 år inden de har styr på jollen og cirka 2 år inden sejleren for alvor kan kontrollere jollen 100 %. Det er altså en langsommelig læreproces, hvor vandet ofte kan virke voldsomt på den nye sejler, derfor er vigtigt at du støtter dit barn meget aktivt i processen.

8 Afvikling af træning Den enkelte træner vil kunne rykke lidt på mødetider for at få logistikken til at gå op! Der er ikke træning i skolernes ferie. Der sejles fra maj til september (dog ikke i skolernes sommerferie) Der bliver sejlet 2 gange om ugen, mandag og torsdag fra kl til Før sejlads Senest Trænere og hjælpere møder - den aftenansvarlige sørger for at der låses op til klubben og benzinskur - hjælpere på ledsagebåde klargør bådene med benzintanke, bøjer, tovværk osv. - havnevagt hjælper på jollepladsen Aftenens trænere afholder skippermøde med deres hold Sejler er omklædt og tilrigget og klar til at gå på vandet straks efter skippermødet sluttes Sejlerne er på vandet! C-sejlerne har ofte lidt teori inden sejlads, og de vil derfor ofte være de sidste der sejler ud. Efter sejlads Skippermøde efter at sidste sejler på holdet er i havn (skal afholdes hurtigst muligt) Efter skippermøde hjælper sejlerne hinanden med afrigning og oprydning på jollepladsen. Hjælpere på ledsagebåde sørger for at benzintanke, bøjer, tovværk mv. kommer tilbage i skuret. Gummibåden tages op og køres i skuret, som låses. Havnevagt tilser at jollepladsen er ryddelig. Den aftenansvarlige kontrollerer at klubhus er pænt og ryddeligt, at der ikke ligger grej på jollepladsen, at benzintanke er tilbage i benzinskuret, låser benzinskur. De træningsaftener hvor der skal pakkes til stævner, må dette ikke forsinke skippermødet. Ingen er færdige før skippermødet er afsluttet, og alle har rigget af og ryddet op. Der sejles 2 gange om ugen i perioderne maj til juli og august til september. Der er badefaciliteter i klubhuset for de af sejlerne som ønsker at benytte disse. Toiletterne findes ligeledes i klubhuset.

9 Optimistjollen Optimistjollen er ofte den jolle, man starter med at sejle i, når man som barn skal lære at sejle. Optimistjollen kan sejles af både piger og drenge mellem 8 og 15 år.

10

11 Sådan passer jeg min klubjolle. Når du låner en klubjolle, er det vigtigt at du passer godt på den. Klubjollerne skal holde i mange år, og den der skal låne den efter dig, vil også gerne sejle i en pæn og god jolle. Derfor er der her en kort gennemgang af hvordan du passer din klubjolle. Før hver sejlads: Når du rigger jollen til, skal du se efter om alle dele på joller er i orden, og i det hele taget være opmærksom på om der er skader. Hvis der er noget galt med jollen fortæller du det til en af trænerne eller en af ungdomslederne. Pust luft i opdriftsmidlerne, så de er helt fyldte. Pas på ikke at puste for meget luft i, da de derved nemt ødelægges. Husk at mastesikringssnoren først må bindes, og skødet gøres fast lige inden du sejler ud. Efter hver sejlads: Når du kommer ind, skal du huske at løsne mastesikringen, og skødet. Når jollen er kommet på land, skyller du sejlet, mast, ror og sværd. Jollen skylles indvendigt og udvendigt. Er der kommet snavs på jollen, som du ikke kan fjernes med vand alene, vaskes jollen med sæbevand. Husk også at se jollen efter, så småskader og manglende dele kan ordnes inden næste træningsaften. Hvis jollen har været væltet er det vigtigt, at masten skylles grundigt indvendigt ved sprydsystemet, da der ellers sker kraftig korrosion, og masten brækker. I løbet af sæsonen: Hvis der sker skader på jollen: Hvis der sker skader på jollen eller dens udstyr, skal du straks give besked til en af trænerne eller den materielansvarlige. Husk på at det ikke kan undgår at der kommer skader på materiellet, også selv om man passer godt på det. Hvis skaden ikke er sket ved skødesløshed eller med vilje, er der ingen der vil bebrejde dig for det.

12 Begreber på vandet Alm. Trekantsbane En almindelig Trekantsbane er en bane med en startlinje, et topmærke, et slagmærke og et bundmærke. Banen kan variere ved at startlinjen ligger som en del af bundmærket. Sejle kryds En båd skal have vind i sejlet for at sejle fremad, hvorfor en båd ikke kan sejle direkte mod vinden. Derfor krydser man op mod vinden på bidevind-kurs, dvs. cirka 45 grader til vinden. Der sejles kryds fra startlinje til topmærke og fra bundmærke til mållinje eller topmærke (afhængig af hvor mange opkryds, sejlerne skal have. Slør Der sejles slør eller halvvind, når bådene sejler fra topmærke til slagmærke og igen fra slagmærke til bundmærke. Vinden kommer agten for tværs og skødet er derfor slækket, så bommen er cirka 45 grader ud fra båden. Læns Der sejles læns eller platlæns, når bådene sejler direkte fra topmærke til bundmærke (forekommer kun ved 2 opkryds). Vinden kommer agten ind og sejlet er derfor slækket til bommen står cirka 90 grader ud fra båden. Amerikanerlæns er når sejleren på lænseren krænger båden til luv (=samme side som sejleren sidder i) og dermed opnår mindre skrogareal i vandet og dermed mindst mulig vandmodstand. Det er som regel kun A-sejlere som behersker denne teknik.

13 Kæntre En båd kæntrer, når bunden på båden vender i vejret og masten ryger ned i vandet. En kæntret båd flyder pga. opdriftsmidlerne og vil aldrig synke. Båden vendes om igen af sejleren, som kravler op på bunden af båden og tager fat i sværdet, stiller sig helt ud på kanten af båden (evt. med fødderne i essingen/kanten af jollen) og læner kroppen væk fra båden. Dermed får sejlerens vægt båden til langsomt at rejse sig op igen, hvorefter sejleren kan kravle op i båden igen. Styrbord og bagbord Højre og venstre kaldes i søsportssprog for henholdsvis styrbord og bagbord. styrbord halse kaldes den kurs, hvor vinden kommer ind fra højre/styrbord side i sejlet, medens bagbord halse er den kurs, hvor vinden kommer ind fra venstre/bagbord side i sejlet. Styrbord-bagbord-reglen Den vigtigste vigeregel indenfor søsport kaldes styrbor-bagbord reglen. Det betyder at alle både på styrbord halse har retten til vejen, medens både på bagbord halse skal vige, dvs. gå af vejen, for både på bagbord halse. Desuden er der følgende andre regler: motor viger for sejl og lyst viger for brød. luv og læ Luv betegner den side i båden hvor vinden kommer ind i sejlet, medens læ er den modsatte side, hvor sejlet er, dvs. hvor der er læ.

14 Sejlertøj Børnene skal altid have et sæt tørt skiftetøj og et håndklæde med til sejlads. Derudover skal de have deres sejlerbeklædning: vest (helst en svømmevest, den er ikke så klodset og giver mere bevægelsesfrihed.) I starten evt. bare regntøj og gummistøvler, hue og varmt tøj under regntøjet. På længere sigt vil det være relevant at anskaffe: tørdragt (forår og efterår) våddragt (sommer) sejlerhandsker neoprensko eller støvler svedtransporterende undertøj evt. nedtællingsur Før du investerer i sejlertøj, spørg en af de andre forældre til råds, måske har de brugt udstyr liggende du kan overtage eller købe billigt.

15 Plan for den kommende sæson Vi starter op igen i april med A, B og C optimister samt Feva, Tera og 29 er Som udgangspunkt sejler C-Sejlerne i en gruppe for sig selv. A & B-Sejlerne i en gruppe for sig selv. Tera, Feva og 29 erne i en gruppe for sig selv Træningen tager udgangspunkt i Dansk Sejlunions diplomer samt kapsejlads. Det gælder for samtlige hold at der er skippermøde på land både før og efter sejladsen.

16 Sejladsområde Under normale vejrforhold sejlads der i de viste områder på billedet. C-sejlerne vil til en start typisk sejle halvvind fra ungdomsafdelingens jollebro over imod Oringen (frem og tilbage) Leg og kæntringsøvelser indgår også efter vejrforholdene. A/B-sejlerne vil ofte sejle kapsejlads eller lave øvelser der har relation til kapsejlads De store joller vil ligeledes sejle kapsejlads på en bane der bliver lagt ud eller lave øvelser der har relation til kapsejlads (Fx øve startprocedure)

17 Trænerne Træneransvarlig er Dorthe Roesdahl Larsen Dorthe er formand for ungdomsudvalget. Dorthe og Niels træner C-Sejlerne Allan og Lars træner A & B-Sejlerne (Allan og Lars er forældre i klubben og arbejder frivilligt) Henrik træner Feva, Tera og 29 er Derudover er der en række hjælpetrænere: Sine, Johan, Heide Trænerpolitik i ungdomsafdeling. Ungdomsafdelingens trænerstab består af såvel voksne (forældre med sejladserfaring) og ungtrænere (erfarne jollesejlere). Alle trænere opfordres til at gennemgå Dansk Sejlunions trænerkurser og udgifter hertil betales af klubben. Trænerne søges løbende udviklet ved opfølgningskurser og ved at deltage som assistenter for mere erfarne trænere. Ungdomsudvalget koordinerer træningsopgaverne i samarbejde med trænergruppen. De enkelte trænere laver programmer for deres træning herunder målsætning for de enkelte sejlere i deres gruppe. For jollesejlere trænes der så vidt det er muligt på 3 niveauer, begyndere (C-sejlere), mellemgruppen ( B-sejlere og A- sejlere) den store gruppe (Feva, Tera og 29 er) I det omfang det er muligt trænes hver gruppe af samme træner sæsonen igennem, således at kontinuiteten i undervisningen bliver bedst mulig. Det er målet kontinuerligt at være i stand til at betale 2 ungtrænere for indsatsen. Det er vores overbevisning, at det er nødvendigt med lønnede ungtrænere for at sikre kontinuitet, kvalitet og rekruttering, hvilket igen er forudsætningen for en fortsat positiv udvikling af ungdomsarbejdet.

18 Nyttige link Dansk Sejlunion: Dansk Sejlunion undervisningsmateriale OCD - Optimist Sailing Team Denmark Bådmagasinet DMI- vejret Farvandsvæsenet Fevajollernes side Producenter og forhandlere Winner Århus Seashop

19 Optimist A/B/C Optimistjollen er ofte den jolle, man starter med at sejle i, når man som barn skal lære at sejle. Optimistjollen kan sejles af både piger og drenge mellem 8 og 15 år. Nye Optimist sejlere starter som C sejlere C-sejlerne er et hold, hvor sammenhold, hygge og læring af de grundlæggende teknikker og regler er i fokus. Holdet består af helt nye sejlere, da C-sejlerne er for begyndere, hvorfor niveauet også er tilpasset efter dette. Vi tilbyder et særligt introduktionsforløb for nye C-sejlere hvert forår. Men man kan også sagtens starte om efteråret eller midt på sæsonen. Sæsonen for dette hold løber fra slut april/start maj til efterårsferien, hvor træningen foregår hver mandag og torsdag fra kl (omklædt og tilrigget) til ca , alt efter vind og vejr. Desuden er der i løbet af sæsonen mulighed for at deltage i diverse små kapsejladser, stævner og hytteture med andre sejlere på samme niveau. Træneren for dette hold er Dorthe som er formand for ungdomsafdelingen, og hun ved alt om hvordan, det er at lære at sejle som ny. Dorthe er utroligt sød ved de nye sejlere, og er god til at lytte til børnene og forklare tingene på en let forståelig måde. Til dagligt arbejder Dorthe med børn som pædagog.

20 Optimist B sejlere B-sejlerne er typisk de sejlere, der er i gang på 2. eller 3. år. På dette hold handler det om at lære nogle flere ting om at sejle. Vi går lidt mere op i hvad man kan gøre med jollen for at den sejler bedre og hurtigere. Man lærer lidt flere regler og får tips og tricks til at komme videre med sin sejlads. Ud over træning mandag og torsdage aftaler B- sejlerne nogle gange om året at tage til nogle udenbys stævner/kapsejladser eller lejre. Optimist A sejlere A-sejlerne er de mest erfarne og dygtigste Optimist-sejlere i klubben. De har typisk sejlet jolle i 3 år eller mere. De deltager gerne i kapsejladser rundt omkring i Danmark og evt. på udlandsture for at prøve kræfter med det, som konkurrence momentet kan give af udfordringer. Feva, Tera og 29 er Når man af den ene eller anden grund vokser fra optimistjollen, er der mulighed for at rykke op i en større jolletype. Landsdækkende definitioner for A-, B- og C-optimister Følgende er gældende for åbne stævner overalt i Danmark, hvor der sejles i gruppeinddeling for A-, B- og C- optimister. 1. Formål At bevare-optimistsejlerens interesse for sejlsporten ved at give ham / hende konkurrencemuligheder i forhold til kunnen og viden. 2. Definitioner. C-sejlere: En ny optimistsejler er C-sejler indtil sejleren mener sig kvalificeret til at blive B-sejler Eller Indtil C-sejleren jf. følgende rykker op som B-sejler. Oprykning fra C- til B-sejler: En C-sejler bliver straks B-sejler, når han/hun har placeret sig i den bedste tredjedel af stævnets (1) deltagere tre gange. Dvs. hvis der er 30 C-sejlere og sejleren bliver i top 10 i C-feltet, får vedkommende en pind.

21 Efter tre pinde rykker-sejleren op som B-sejler. Sejleren kan også oprykke fra C- til B-sejler, hvis sejleren mener sig kvalificeret til at blive B-sejler. Efter deltagelse i første stævne som B-sejler, skal man fortsætte som B-sejler. B-sejlere: En B-sejler er en optimistsejler, som ikke længere er C-sejler, og som ikke tidligere har været A-sejler. Oprykning fra B- til A-sejler: En sejler bliver straks A-sejler, når han/hun som B-sejler har placeret sig i den bedste tredjedel af stævnets (1) deltagere tre gange. Dvs. hvis der er 30 B-sejlere og sejleren bliver i top 10 i B-feltet, får vedkommende en pind. Efter tre pinde rykker-sejleren op som A-sejler. Sejleren kan også oprykke fra B- til A-sejler, hvis sejleren mener sig kvalificeret til at blive A-sejler. Efter deltagelse i første stævne som A-sejler, skal man fortsætte som A-sejler. A-sejlere: En A-sejler er en optimistsejler, som ikke længere er B-sejler. 3. Deltagelse. A-sejlere kan deltage i alle kapsejladser for A-sejlere. B-sejlere kan deltage i alle kapsejladser for B-sejlere. C-sejlere kan deltage i alle arrangementer for C-sejlere. Dette omfatter også sølvfelter, hvor reglen om bedste tredjedel også gælder. Et sølvfelt betragtes som et samlet felt for B og C sejlere, og en C sejler der stiller op der rykkes derfor ikke automatisk op som B sejler. 4. Præmier. For C og B sejlere skal der som minimum være præmie til alle sejlere i bedste tredjedel. Præmien er det synlige bevis på at sejleren har opnået en pind. For A sejlere skal det tilstræbes, at der er præmie til hver 3. startende. (1) Ved stævnets deltagere forstås antallet af sejlere, som figurerer på resultatlisten fra stævnet. Vedtaget og underskrevet af alle 13 kredsformænd på DS`s ungdomsseminar i Brøndby d. 17/

Håndbog til ungdomssejleren og sejlerforældre

Håndbog til ungdomssejleren og sejlerforældre Håndbog til ungdomssejleren og sejlerforældre Velkommen til Ungdomsafdelingen i Nyborg Sejlforening Nyborg Sejlforening ønsker dig rigtig god fornøjelse med din nye sport Side 1 af 16 Kære forældre Nyborg

Læs mere

Horsens Sejlklub Velkommen til nye sejlere 2015. Hjælp til hvad udstyret hedder på jollen samt gode råd og fif

Horsens Sejlklub Velkommen til nye sejlere 2015. Hjælp til hvad udstyret hedder på jollen samt gode råd og fif Horsens Sejlklub Velkommen til nye sejlere 2015 Hjælp til hvad udstyret hedder på jollen samt gode råd og fif Hvad hedder udstyret på optimistjollen Længde: Bredde: Skrogvægt: 230 cm 113 cm 35 kg Sejlareal:

Læs mere

Korsør Sejlklubs Juniorafdeling

Korsør Sejlklubs Juniorafdeling Korsør Sejlklubs Juniorafdeling Information til nye sejlere og forældre i Korsør Sejlklubs Juniorafdeling Som ny sejler og forældre til en ny sejler i Korsør Sejlklubs juniorafdeling, er der mange ting

Læs mere

Nyborg Sejlforenings håndbog til sejlerforældre

Nyborg Sejlforenings håndbog til sejlerforældre Nyborg Sejlforenings håndbog til sejlerforældre Velkommen til Optimistafdelingen i Nyborg Sejlforening! Nyborg Sejlforening ønsker dig rigtig god fornøjelse med din nye sport Junior- og Optimistudvalget

Læs mere

FSK s håndbog for sejlerforældre

FSK s håndbog for sejlerforældre FSK s håndbog for sejlerforældre Velkommen til ungdomsafdelingen i Faaborg Sejlklub! Med dette hæfte vil vi informere om arbejdet i klubben, og derigennem prøve at give svar på nogle af de mange spørgsmål,

Læs mere

Skælskør Amatør-Sejlklub

Skælskør Amatør-Sejlklub Information til nye sejlere og forældre i Skælskør Amatør-Sejlklubs juniorafdeling (SAS) Som ny sejler og forældre til en ny sejler i Skælskør Amatør-Sejlklubs juniorafdeling, er der mange ting der er

Læs mere

Kære forældre og sejlere

Kære forældre og sejlere Kære forældre og sejlere Her i Horsens Sejlklub er det vores mål at skabe positive oplevelser for sejlerne og deres forældre. Det er vores erfaring, at de første gange på havnen som nye sejlerforældre

Læs mere

Velkommen i Skanderborg Junior Sejlklub

Velkommen i Skanderborg Junior Sejlklub Velkommen i Skanderborg Junior Sejlklub Information til sejlere og forældre Velkommen i Skanderborg Junior Sejlklub. Skanderborg Junior Sejlklub (SJS) er en klub for unge sejlere. Vi har plads til sejlere

Læs mere

Velkommen til Sejlklubben SNEKKEN s Ungdomsafdeling

Velkommen til Sejlklubben SNEKKEN s Ungdomsafdeling Velkommen til Sejlklubben SNEKKEN s Ungdomsafdeling I har vist interesse for, at jeres barn skal begynde til sejlads. Med dette skriv bliver I klogere på, hvad vi tilbyder vores juniorer, den praktiske

Læs mere

Velkomstinformation til nye forældre i Køge Sejlklub Jolleafdeling

Velkomstinformation til nye forældre i Køge Sejlklub Jolleafdeling Velkomstinformation til nye forældre i Køge Sejlklub Jolleafdeling Velkommen til jolleafdelingen i Køge Sejlklub Køge Sejlklub forkortes med KJS Med dette hæfte vil vi informere om arbejdet i klubben,

Læs mere

KDY Rungsted September 2014 SEJE PIGER SEJLER OPTIMISTJOLLE I KDY UNGDOMSCENTER RUNGSTED

KDY Rungsted September 2014 SEJE PIGER SEJLER OPTIMISTJOLLE I KDY UNGDOMSCENTER RUNGSTED KDY Rungsted September 2014 SEJE PIGER SEJLER OPTIMISTJOLLE I KDY UNGDOMSCENTER RUNGSTED DER SKAL SKE NOGET NU! Det er en kedelig kendsgerning at for få piger sejler i Danmark. Mindre end 25% af Optimist

Læs mere

Nivå Sejlcenters Sejlerskole Kom og lær at sejle hos Nivå Sejlcenter

Nivå Sejlcenters Sejlerskole Kom og lær at sejle hos Nivå Sejlcenter Nivå Sejlcenters Sejlerskole Kom og lær at sejle hos Nivå Sejlcenter Sejlads er en sjov, udfordrende og afstressende aktivitet, som du kan dele med familien og dyrke på dine rejser. Vi tilbyder praktisk

Læs mere

Til alle sejlere og forældre i ungdomsafdelingen

Til alle sejlere og forældre i ungdomsafdelingen Til alle sejlere og forældre i ungdomsafdelingen Her kommer årets forårsbrev med informationer om den sommer sæson som meget snart tager sin begyndelse. Forårs brevet er i år lidt mere opdelt end normalt.

Læs mere

Sommer Sejler Camp 2014 i Frederikssund / Marbæk Juniorsejlcenter.

Sommer Sejler Camp 2014 i Frederikssund / Marbæk Juniorsejlcenter. Sommer Sejler Camp 2014 i Frederikssund / Marbæk Juniorsejlcenter. I uge 31: søn 27. juli fre 1. august 2014 Så er det igen tid for tilmelding til årets super Sommer sejler camp i uge 31 fra søndag eftermiddag

Læs mere

Nu er det 9. sæson med den familie- og begyndervenlige mandagsdyst. I 2014 var vi 9 både med, og der deltog vel typisk 4-7 både hver mandag.

Nu er det 9. sæson med den familie- og begyndervenlige mandagsdyst. I 2014 var vi 9 både med, og der deltog vel typisk 4-7 både hver mandag. Kapsejlads for sjov Kapsejlads for sjov 2015 BALLAD KAPSEJLADS FOR SJOV er i gang igen! Man kan stadig nå at tilslutte sig. Nu er det 9. sæson med den familie- og begyndervenlige mandagsdyst. I 2014 var

Læs mere

Marselisborg Sejlklubs

Marselisborg Sejlklubs Marselisborg Sejlklubs Ungdomsafdeling Information til nye sejlere og forældre Velkommen som sejlerforældre Velkommen i Marselisborg Sejlklubs (MS) Ungdomsafdeling. I skal vide at sejlads er en tidskrævende

Læs mere

Klubbens forventninger til sejlerforældre. Aktiviteter i MS Ungdom. Aktiviteter i sommersæsonen:

Klubbens forventninger til sejlerforældre. Aktiviteter i MS Ungdom. Aktiviteter i sommersæsonen: Klubbens forventninger til sejlerforældre Alle aktiviteter i klubben drives af frivillige forældre og aktiviteterne afhænger af forældrenes indsats. Klubbens minimum forventninger til jer som forældre,

Læs mere

Et år senere, den 22. november 2012 forbereder jeg mig på mit bud på stillingen som generalsekretær

Et år senere, den 22. november 2012 forbereder jeg mig på mit bud på stillingen som generalsekretær Jeg har i to år taget tilløb til dette oplæg. For to år siden, den 19. november 2011 stod jeg lige her til Dansk Sejlunions klubkonference. Jeg var som generalsekretær i Det Danske Spejderkorps inviteret

Læs mere

KAPSEJLADSREGLERNE 2013-2016 TEST DIN VIDEN OM

KAPSEJLADSREGLERNE 2013-2016 TEST DIN VIDEN OM Blå har været på banesiden af startlinjen ved startsignalet og er på vej tilbage for at starte korrekt. Gul er endnu ikke startet. Der er berøring mellem bådene, dog uden skade eller personskade. Der er

Læs mere

Lidt om vinteren og foråret i Juniorsejlcentret 2009

Lidt om vinteren og foråret i Juniorsejlcentret 2009 Lidt om vinteren og foråret i Juniorsejlcentret 2009 Frederikssund / Marbæk Juniorsejlcenter vågner nu op igen og jollerne er pakket ud igen på Jollepladsen ved Frederikssund Lystbådehavn før påsken. Nu

Læs mere

Kompasset december 2015

Kompasset december 2015 Kompasset december 2015 Nytårskur: Der er i Sejlklubben tradition for, at vi mødes nytårsaftensdag kl. 11.00 til lidt lækkert vådt og tørt til ganen, hvor vi så har mulighed for at ønske hinanden godt

Læs mere

Holbæk Juniorsejlklub Information til nye sejlere og forældre.

Holbæk Juniorsejlklub Information til nye sejlere og forældre. Information til nye sejlere og forældre. Velkommen Velkommen som sejler og forældre i. Vi gælder os til at, I bliver en del af vores klub. Der er en del nye ting at forholde sig til, når man starter i

Læs mere

Vuggestuen Heimdalsvej

Vuggestuen Heimdalsvej Velkommen til Vuggestuen Heimdalsvej Heimdalsvej 5 8230 Åbyhøj Tlf: 87 13 81 51 Kære. og forældre. Vi glæder os til, at du skal starte her hos os i vuggestuen Du skal gå på.. stue. De voksne på din stue

Læs mere

Sæl diplom. At han/hun kan: At han/hun ved: At han/hun tør: har vist

Sæl diplom. At han/hun kan: At han/hun ved: At han/hun tør: har vist Sæl diplom Tømme båden for vand. Svømme m med redningsvest Få båden til at ligge stille i vindøjet og få den til at sejle igen. Lave råbåndsknob og ottetalsknob. Nævne navnene på holdkammeraterne og træneren.

Læs mere

Kære forældre til kommende skovbørn

Kære forældre til kommende skovbørn Privat Skovbørnehaven Mariehønen Skovbrynet 44 2800 Lyngby Telefon 30965035 E-mail: Bestyrelsen: kontakt@mariehoenenprivat.dk Leder: mariehoenen@mariehoenenprivat.dk NORMERING: Vi er 5 voksne og 27 børn.

Læs mere

Velkommen Holstebro Cykle Club af 1960

Velkommen Holstebro Cykle Club af 1960 Velkommen Holstebro Cykle Club af 1960 Vi har samlet nogle af de spørgsmål som du måtte stå med hvis du overvejer at begynde i en Cykel Club. Der er sikkert mange andre ting du kunne ønske svar på, og

Læs mere

Samspillet GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN DEL DINE FIDUSER

Samspillet GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN DEL DINE FIDUSER DEL DINE FIDUSER GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN Samspillet 9 ud af 10 forældre mener, at debat om børnenes trivsel og problemer i klassen er det vigtigste indhold på et forældremøde.

Læs mere

Kære spillere og forældre til Øvede (niveau 3) Træningstider

Kære spillere og forældre til Øvede (niveau 3) Træningstider Holte, den 19. juli 2013 I dette nummer 1 Træningstider 2 Fysisk træning 2 Orienteringsmøde for forældre 3 Priser 3 Holdturnering 4 Individuelle turneringer 4 Forældre og spilleres rolle i klubben Kære

Læs mere

VEDBÆK SEJLKLUB MANUAL H-BÅD LÆS DETTE FØR DU SEJLER!! Spørgsmål? Forslag til forbedringer? Kontakt Bådsmændene: Henning 26112290 eller Mads 26244067

VEDBÆK SEJLKLUB MANUAL H-BÅD LÆS DETTE FØR DU SEJLER!! Spørgsmål? Forslag til forbedringer? Kontakt Bådsmændene: Henning 26112290 eller Mads 26244067 VEDBÆK SEJLKLUB MANUAL H-BÅD LÆS DETTE FØR DU SEJLER!! Spørgsmål? Forslag til forbedringer? Kontakt Bådsmændene: Henning 26112290 eller Mads 26244067 Velkommen ombord! Du står nu på en af klubbens skønne

Læs mere

Handlinger/aktiviteter

Handlinger/aktiviteter Handlinger/aktiviteter Følgende er en række korte beskrivelser af handlinger og aktiviteter Dansk Sejlunion gør i forbindelse med talentarbejdet i Dansk Sejlunion. Handlinger og aktiviteter er meget rettet

Læs mere

Velkommen til. Sct. Michaels Børnehave

Velkommen til. Sct. Michaels Børnehave Velkommen til Sct. Michaels Børnehave Sct. Michaels Børnehave Sct. Michaels Gade 10 6000 Kolding Tlf. 75529438 email: post@sct-michaels-bornehave.dk Hvem er vi Sct. Michaels Børnehave er en privat daginstitution,

Læs mere

Start 2 er de hurtige både, startflag romer II (sort på hvid bund) hejses før startprocedure.

Start 2 er de hurtige både, startflag romer II (sort på hvid bund) hejses før startprocedure. SSS Mandags kapsejlads regler Gældende fra mandag 2. maj 2016 Fast overdommer Vi har fået fast afløser til dommerbåden StorSpræl, og han vil hver mandag gå ud før start med dommerbåden og blive ude og

Læs mere

Nyhedsbrev April. Sjov og fart. Dus Mellervang. Dus Mellervang Frøstrupvej 4 9220 Aalborg Øst www.mellervangskolen.dk - 1 -

Nyhedsbrev April. Sjov og fart. Dus Mellervang. Dus Mellervang Frøstrupvej 4 9220 Aalborg Øst www.mellervangskolen.dk - 1 - Sjov og fart Dus Mellervang Frøstrupvej 4 9220 Aalborg Øst www.mellervangskolen.dk Nyhedsbrev April BEMÆRK DUS-avisen kan også ses på Mellervangskolens hjemmeside under DUS, hvor alle månedens billeder

Læs mere

ZOOM8 EM 2016 PALAMOS FÆLLES TURMANUAEL

ZOOM8 EM 2016 PALAMOS FÆLLES TURMANUAEL KÆRE ZOOM8-SEJLER Vi er meget glade for, at du har valgt at tage til Zoom8 EM i 2016 i SPANIEN. Denne turmanual indeholder information om fællesturen til EM, som afholdes i perioden fra d.19/3-26/3 2016.

Læs mere

Velkommen til Sct. Michaels Børnehave

Velkommen til Sct. Michaels Børnehave Velkommen til Sct. Michaels Børnehave Sct. Michaels Børnehave Sct. Michaels Gade 10 6000 Kolding Tlf. 75529438 email: post@sct-michaels-bornehave.dk 12 kan der være oplæg fra enten personalet eller andre,

Læs mere

Håndbog for U11 Drenge Forår 2011

Håndbog for U11 Drenge Forår 2011 Håndbog for U11 Drenge Forår 2011 Målsætningen for U11 Drenge er, at alle drengene bliver tilgodeset på det niveau og med de behov de har - fokus på eliten såvel som på bredden. Derudover skal der arbejdes

Læs mere

Pilates B Nyhedsbrev Juli 2014

Pilates B Nyhedsbrev Juli 2014 God sommer! B Nyhedsbrev Juli 2014 B ønsker jer en rigtig god sommer og vi håber at I alle må nyde de varme dag og lyse nætter! Det har som altid været en fornøjelse at træne med jer og vi ser frem til

Læs mere

MIDDELFART SEJLKLUB. Information til nye sejlere og forældre i Middelfart Sejlklubs Ungdoms- og Jolleafdeling. Side 1

MIDDELFART SEJLKLUB. Information til nye sejlere og forældre i Middelfart Sejlklubs Ungdoms- og Jolleafdeling. Side 1 MIDDELFART SEJLKLUB Information til nye sejlere og forældre i Middelfart Sejlklubs Ungdoms- og Jolleafdeling Middelfart Sejlklub Østre Hougvej 5500 Middelfart www.middelfartsejlklub.dk Side 1 Velkommen!

Læs mere

Instruktion i kommandoerne.

Instruktion i kommandoerne. Instruktion i kommandoerne. Velkommen til Risskov Roklub. Roklubben er fra 1935 og har altid ligget på Bellevue Strand. Vi er medlem af Dansk Forening for Rosport (DFfR) under D.I.F. Vores daglige rofarvand

Læs mere

BØRNEHÅNDBOLD STÆVNER

BØRNEHÅNDBOLD STÆVNER HÅNDBOLD REGION ØST BØRNEHÅNDBOLD STÆVNER Håndbog 2011-2012 til: Børnetrænere Børneledere Forældre Andre interesserede INDHOLDSFORTEGNELSE - HÅNDBOG BØRNEHÅNDBOLDSTÆVNER Side 2 Side 3 Side 4-7 Side 7-9

Læs mere

Skitur med Klubben Søborg på Hovfjället i vinterferien

Skitur med Klubben Søborg på Hovfjället i vinterferien Skitur med Klubben Søborg på Hovfjället i vinterferien Velkommen på skitur: Skitur med klubben er efterhånden en tradition, der ikke er til at komme uden om. I år er det femte gang vi har arrangeret tur

Læs mere

Velkomstinformation til nye forældre i Vedbæk Sejlklub Jolleafdeling

Velkomstinformation til nye forældre i Vedbæk Sejlklub Jolleafdeling Velkomstinformation til nye forældre i Vedbæk Sejlklub Jolleafdeling Velkommen til jolleafdelingen i Vedbæk Sejlklub Vedbæk Sejlklub forkortes med VS Med dette hæfte vil vi informere om arbejdet i klubben,

Læs mere

Baggrunds materiale omkring:

Baggrunds materiale omkring: Baggrunds materiale omkring: Bagrund Rev A Side 1 Hockey og godt miljø er en del af i OIK Vi ønsker at OIK skal være et rart sted at komme, med en ordentlig omgangstone både spillerne imellem, men i høj

Læs mere

Et fritidsliv med sejlads 8 af Hans "Kringle" Nielsen, Toldbodgade Nyborg

Et fritidsliv med sejlads 8 af Hans Kringle Nielsen, Toldbodgade Nyborg Et fritidsliv med sejlads 8 af Hans "Kringle" Nielsen, Toldbodgade Nyborg I sidste halvdel af 1960erne opstod et stærkt ønske hos børnene om også at komme med ud at sejle, især hos de to ældste på 5 og

Læs mere

Interessetilkendegivelse for en plads i Junioreliten 2014

Interessetilkendegivelse for en plads i Junioreliten 2014 Interessetilkendegivelse for en plads i Junioreliten 2014 Til: Kopi til: TC-Løbere TC-trænere Personlige trænere Forældre. Junioreliten er DOF s brutto-juniorlandshold. Det er et træningstilbud til de

Læs mere

Reglement for Rørvig Sejlklub (RØS). I dette reglement gives bestemmelser for

Reglement for Rørvig Sejlklub (RØS). I dette reglement gives bestemmelser for Marts 2015 Reglement for Rørvig Sejlklub (RØS). Dette reglement gælder for alle aktiviteter i Rørvig Sejlklub. Visse af bestemmelserne gælder efter deres indhold dog kun for juniormedlemmer af Rørvig Sejlklub,

Læs mere

Middagsstunden på legepladsen i Kløverløkken 2014

Middagsstunden på legepladsen i Kløverløkken 2014 Middagsstunden på legepladsen i Kløverløkken 2014 I Kløverløkken indgår pædagogiske aktiviteter som en del af det pædagogiske arbejde. I 2012/2013 har vi i børnehavegrupperne haft fokus på børnenes sociale

Læs mere

VSK s håndbog for sejlerforældre

VSK s håndbog for sejlerforældre VSK s håndbog for sejlerforældre Velkommen til ungdomsafdelingen i Vallensbæk Sejlklub! Med dette hæfte vil vi informere om arbejdet i klubben og derigennem prøve at give svar på nogle af de mange spørgsmål,

Læs mere

TIGER NYHEDSBREV MAJ 2014

TIGER NYHEDSBREV MAJ 2014 Kære alle nye, gamle og kommende Tiger Forældre Først vil vi sige tusind tak for en fantastisk familiefest med alle jer nye Tigerfamilier. Det var en stor fornøjelse at møde så mange af jer. Vi kan hver

Læs mere

SBK Ungdom. Informationer til nye sejler, surfere og forældre i Ungdomsafdelingen i Skærbæk Bådeklub

SBK Ungdom. Informationer til nye sejler, surfere og forældre i Ungdomsafdelingen i Skærbæk Bådeklub SBK Ungdom Informationer til nye sejler, surfere og forældre i Ungdomsafdelingen i Skærbæk Bådeklub 1 Kære ny forældre Denne folder giver en kort indsigt til sejler, surfere og forældre, der ønsker at

Læs mere

viden giver sejlglæde //

viden giver sejlglæde // øyvind bordal // magne klann Sejlerbogen viden giver sejlglæde // Sektion 3 Jollesejlads Sejlerbogen Sejlerbogen//Viden giver sejlglæde Blue Ocean Media FORFATTERE Øyvind Bordal, Magne Klann FOTO Forsidefoto:

Læs mere

Frivillighed kulturkløfter og kompetent træning. Historier fra vandkants-danmark, og erfaringer baseret på (Torben s) trekantede træningsfilosofi.

Frivillighed kulturkløfter og kompetent træning. Historier fra vandkants-danmark, og erfaringer baseret på (Torben s) trekantede træningsfilosofi. Frivillighed kulturkløfter og kompetent træning. Historier fra vandkants-danmark, og erfaringer baseret på (Torben s) trekantede træningsfilosofi. Børn skal bare se at komme ud på vandet og give den gas,

Læs mere

Nyheder for håndboldafdelingens Spillere, trænere og ledere

Nyheder for håndboldafdelingens Spillere, trænere og ledere 2015 Nyheder for håndboldafdelingens Spillere, trænere og ledere Lykke Burmølle Andersen Håndboldafdelingen Bjerregrav Boldklub 08-09-2015 Indhold Forord... 1 God jul & Godt Nytår... 2 Fotografering i

Læs mere

Referat af bestyrelsesmøde i Bramsnæs Sejlklub Mandag d. 7/9-2015

Referat af bestyrelsesmøde i Bramsnæs Sejlklub Mandag d. 7/9-2015 Referat af bestyrelsesmøde i Bramsnæs Sejlklub Mandag d. 7/9-2015 Deltagere: Kim, Rene, Lars, Maybritt, Mikkel. Afbud fra Alex Referent: Maybritt Dagsorden: Godkendelse af referat fra sidste møde (i må

Læs mere

Bestyrelsesmøde torsdag den 16.9. 2015 kl 19 i Klubhuset.

Bestyrelsesmøde torsdag den 16.9. 2015 kl 19 i Klubhuset. Bestyrelsesmøde torsdag den 16.9. 2015 kl 19 i Klubhuset. Bestyrelsen : Bente Meunier Thomas Schmidt Claus Svenningsen Flemming Laursen Niels Martin Larsen Flemming Larsen Per Kolberg Rikke Helstrup 2.suppleant

Læs mere

BAC forældreinfo. for nye og gamle atletikforældre. November 2015 Ungdomsudvalget

BAC forældreinfo. for nye og gamle atletikforældre. November 2015 Ungdomsudvalget BAC forældreinfo for nye og gamle atletikforældre November 2015 Ungdomsudvalget Indhold: 1. Introduktion 2. Lidt om BAC Ungdom 3. Tøj og sko 4. Klubtøj 5. Årets gang sommer, vinter atletikmærker og diplomfest

Læs mere

Lær at sejle i Nivå Bådelaugs Optimist- og Ungdomsafdeling

Lær at sejle i Nivå Bådelaugs Optimist- og Ungdomsafdeling Lær at sejle i Nivå Bådelaugs Optimist- og Ungdomsafdeling Sejlads er en fantastisk sport fuld af vind og vejr, udfordringer og godt kammeratskab. Hos os i Nivå Bådelaug kan børn komme i gang med at sejle

Læs mere

Ungdom. spot på sporten // november 2011. Ministævne i Skjern Bank Arena lørdag den 29/10. Hovedsponsor:

Ungdom. spot på sporten // november 2011. Ministævne i Skjern Bank Arena lørdag den 29/10. Hovedsponsor: Ministævne i Skjern Bank Arena lørdag den 29/10 spot på sporten // november 2011 Hovedsponsor: MANGE AKTIVITETER PÅ OG UDENFOR BANEN... Traditionen tro sker der rigtig meget i Skjern Håndbold - både når

Læs mere

Elevhåndbog. Sejlerskolen Sejlklubben Snekken

Elevhåndbog. Sejlerskolen Sejlklubben Snekken Elevhåndbog Sejlerskolen Sejlklubben Snekken 1 Velkommen til Sejlerskolen - Sejlklubben Snekken Hvis du har lyst til at lære at sejle, så tilbyder Snekken Sejlerskole undervisning i praktisk sejlads. Sejlerskolens

Læs mere

Med Jesus i båden -2

Med Jesus i båden -2 Med Jesus i båden -2 Jesus redder Mål: At opmuntre børnene. Vi fortæller dem, at Jesus kender den situation, de befinder sig i. Vi fortæller dem, at Jesus hører dem og hjælper dem, når de kalder på ham.

Læs mere

Med Jesus i båden -3

Med Jesus i båden -3 Med Jesus i båden -3 Jesus udfordrer Mål: Forklar børnene, at Jesus udfordrer dem, der vil leve med ham, så de kan lære at stole på ham. På denne måde kan Jesus gøre det umulige igennem os. Tekst: Matt.

Læs mere

Vision. Med ønske om en god sæson. Børne- og Ungdomsudvalget i Løgstør HK

Vision. Med ønske om en god sæson. Børne- og Ungdomsudvalget i Løgstør HK Trænermappen r Г Vision Ungdomsudvalget vil gerne med denne trænermappe prøve at gøre dagligdagen nemmere for alle Jer trænere, der gør et fantastisk stykke arbejde med klubbens ungdomsspillere. Vi håber

Læs mere

Løbetræning for begyndere 1

Løbetræning for begyndere 1 Løbetræning for begyndere 1 Lige nu sidder du med en PDF-fil der forhåbentlig vil gavne dig og din løbetræning. Du sidder nemlig med en guide til løbetræning for begyndere. Introduktion Denne PDF-fil vil

Læs mere

Kjellerup Skole Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen. Resultat. Spørgeskemaundersøgelse

Kjellerup Skole Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen. Resultat. Spørgeskemaundersøgelse Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen Resultat Spørgeskemaundersøgelse -Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen -en undersøgelse blandt elever på. 1.-10. klassetrin 1 Min

Læs mere

Kære spillere og forældre til Øvede (niveau 3) Træningstider

Kære spillere og forældre til Øvede (niveau 3) Træningstider Holte, den 3. august 2014 I dette nummer 1 Træningstider 2 Fysisk træning 2 OBS Vigtige tilladelser 3 Kontingent 3 Holdturnering 4 Individuelle turneringer 4 Forældre og spilleres rolle i klubben 5 Ungdomsudvalget

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 19. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1. Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 19. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1. Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12. Kursusmappe Uge 19 Emne: Nørd Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1 HIPPY HippHopp Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12.10 Uge 19 l Nørd Det har sneet igen, og alle de H er, der var

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Vallensbæk Sejlklub Sejlerskolen. Drejebog

Vallensbæk Sejlklub Sejlerskolen. Drejebog Vallensbæk Sejlklub Sejlerskolen Drejebog Denne drejebog beskriver vision og målsætning samt organisationen for Vallensbæk Sejlklubs Sejlerskole. Desuden beskrives ansvarsområder for tilknyttede personer,

Læs mere

SFO Bladet. SFO Buddinge ~ Maj 2012 ~ side 1

SFO Bladet. SFO Buddinge ~ Maj 2012 ~ side 1 SFO Bladet SFO Buddinge ~ Maj 2012 ~ side 1 Kære børn og forældre i SFO Buddinge Så er vi i gang med sidste SFO måned for 3. klasserne, inden de skal starte i klubben 1. juni. 2. klasserne får lov at komme

Læs mere

Vinterunderholdning 2

Vinterunderholdning 2 Vinterunderholdning 2 Sune Thorsteinsson Dec 2011 Repetetion af Sidste gang Lidt mere om Sejlet og finnen Sammensætning Hvordan sejler man i forhold til vinden? Vi skal kigge på følgende begreber: Vindretning

Læs mere

Fælles info. Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 8+9 2013

Fælles info. Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 8+9 2013 Fælles info Fastelavn. Vi holdt fastelavn mandag efter vinterferien. Vi flyttede det hertil fordi vi havde Danmarks Indsamling i uge 6, men til næste år flytter vi det tilbage, så det ligger tættere på

Læs mere

Fredagsbrev uge 24. Endnu en dejlig uge er gået, og vi nærmer os med hastige skridt den sidste uge før børnenes sommerferie.

Fredagsbrev uge 24. Endnu en dejlig uge er gået, og vi nærmer os med hastige skridt den sidste uge før børnenes sommerferie. Fredagsbrev uge 24 Kære forældre Endnu en dejlig uge er gået, og vi nærmer os med hastige skridt den sidste uge før børnenes sommerferie. Onsdag havde vi besøg af børn, som starter på Udefriskolen efter

Læs mere

Velkommen i Odense Roklubs ungdomsafdeling. www.odense-roklub.dk

Velkommen i Odense Roklubs ungdomsafdeling. www.odense-roklub.dk Velkommen i Odense Roklubs ungdomsafdeling www.odense-roklub.dk Velkommen i Odense Roklub Vi er rigtig glade for, at du vil være medlem af Odense Roklub. Vi håber, at du vil synes at Odense Roklub er et

Læs mere

SKL s store stævne Søndag den 15. januar holder SKL det årlige store pistol stævne. Kom og deltag eller hjælp, læs side 5 og 7.

SKL s store stævne Søndag den 15. januar holder SKL det årlige store pistol stævne. Kom og deltag eller hjælp, læs side 5 og 7. Nr. 1 januar kvartal 2006 Medlemsblad for Skyttelauget Kongens Lyngby Masser af klasser Årets skoleskydning for 5. klasser blev en stor succes med 183 deltagende hold fra SKL læs side 6. SKL s store stævne

Læs mere

Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010

Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010 1 Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010 Identitet Hvem er vi? Hvad vil vi gerne kendes på? 2 Vores overordnede pædagogiske opgave er fritidspædagogisk Endvidere er omsorg, sociale relationer

Læs mere

Formand Lene Ravn Magnolievangen 118 3450 Allerød

Formand Lene Ravn Magnolievangen 118 3450 Allerød Formand Lene Ravn Magnolievangen 118 3450 Allerød Indledning: Velkommen til årets generalforsamling, og det er mig en glæde at kunne fortælle om de ting, der er sket i 2013 Dagmar har i 2013 besluttet

Læs mere

Gjellerup Svømmeklub Sommer Svømning 2009

Gjellerup Svømmeklub Sommer Svømning 2009 Gjellerup Svømmeklub Sommer Svømning 2009 www.gjellerupsvommeklub.dk Sæsonkalender Indskrivning på Hammerum Friluftsbad 5. Maj (tirsdag) kl 17:30 18:30 Første svømmeaften tirsdage 12. maj Første svømmeaften

Læs mere

Nyhedsbrev august 2012

Nyhedsbrev august 2012 Nyhedsbrev august 2012 Kære medlemmer Hermed endnu et lille nyhedsbrev fra kreds 38. Selv om der har været aktivitet på træningspladsen i hele sommerferien, er træningen nu for alvor i gang. Holdtræningen

Læs mere

Velkommen til fritidsklubben Krudtuglen

Velkommen til fritidsklubben Krudtuglen Velkommen til fritidsklubben Krudtuglen Fritidsklubben Krudtuglen Indholdsfortegnelse Velkommen til Krudtuglen...Side 3 Ny i klubben...side 3 Ny forældre i klubben Side 3 Indslusnings uge.side 4 Info tavlen..side

Læs mere

Sommerlejr og klubmesterskab 2013

Sommerlejr og klubmesterskab 2013 Sommerlejr og klubmesterskab 2013 Lørdag d. 14. september mødtes 15 ungdomssejlere samt trænere i sejlklubben med tunge tasker og store madpakker, klar til den årlige sommerlejr der i år var kombineret

Læs mere

SFO Bladet. SFO Buddinge ~ Oktober 2012 ~ side 1

SFO Bladet. SFO Buddinge ~ Oktober 2012 ~ side 1 SFO Bladet SFO Buddinge ~ Oktober 2012 ~ side 1 Kære børn og forældre i SFO Buddinge Rigtig glædelig efterår det er nu, man skal gennemgå børnenes garderober, og sikre sig, at regntøjet og gummistøvlerne

Læs mere

Red Hill Special School

Red Hill Special School Red Hill Special School 72 Waterworks Road Red Hill QLD 4059 Email: admin@redhillspecs.eq.edu.au Område: Børn og unge med nedsat funktionsevne 1. Rejsebrev fra Brisbane, Australien Så er der allerede gået

Læs mere

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN Samtaleguiden 36 Samtaleguiden er lavet primært til unge, der ryger hash. Som vejleder, mentor m.fl. kan du bruge Samtaleguiden som et fælles udgangspunkt i samtalen med den unge. Du kan dog også blot

Læs mere

Kære medlemmer. På de nederste sider vil I kunne finde tider samt hold for den næste sæson.

Kære medlemmer. På de nederste sider vil I kunne finde tider samt hold for den næste sæson. Kære medlemmer Vi har valgt at rykke tilmeldingen til sæsonen 2014/2015 frem fra 1. august 2014 til 2. juni 2014. Samtidig kommer der også en del ændringer i holdene. På de nederste sider vil I kunne finde

Læs mere

10. september 2009 TAK!

10. september 2009 TAK! TORSDAGS-NYT 10. september 2009 25.000,- kr Mange penge i en tom kasse!! Skolen har netop holdt 32 års fødselsdag! Mandag var vi alle samlet i hallen, hvor der blev sunget og talt. Dejlige sange, hvor

Læs mere

Om denne folder. Hvad vil Hovedstadens Svømmeklub?

Om denne folder. Hvad vil Hovedstadens Svømmeklub? Om denne folder Denne folder giver dig som forældre og svømmer en introduktion til konkurrencesvømning i Hovedstadens Svømmeklub. Målgruppen for folderen er forældre og svømmere på konkurrenceafdelingens

Læs mere

Sejlklubben Sundet. Ordensreglement og Information. for. Landpladsen

Sejlklubben Sundet. Ordensreglement og Information. for. Landpladsen Sejlklubben Sundet Ordensreglement og Information for Landpladsen Version 1.1 1. juli 2008 Indhold 1. Indledning.... 4 2. Generelt... 4 Vedligeholdelse af din båd.... 4 2.1. Slibning og skrabning.... 4

Læs mere

Dansk Kano og Kajak Forbund Lege og øvelser for børn og barnlige sjæle

Dansk Kano og Kajak Forbund Lege og øvelser for børn og barnlige sjæle Dansk Kano og Kajak Forbund Lege og øvelser for børn og barnlige sjæle Dansk Kano og Kajak Forbund 2003 Eftertryk tilladt med tydelig kildeangivelse Forord I dette hæfte finder du forskellige forslag til

Læs mere

At skabe bevægelse gennem at ud-folde og ud-vide den andens perspektiv.

At skabe bevægelse gennem at ud-folde og ud-vide den andens perspektiv. At skabe bevægelse gennem at ud-folde og ud-vide den andens perspektiv. Prøv ikke at hjælpe! Skub ikke! Foreslå ingen løsninger! Vær nysgerrig på denne forunderlige historie! Vær gerne langsom! Hør hvad

Læs mere

Kursusmuligheder i 2016

Kursusmuligheder i 2016 Kursusmuligheder i 2016 Hvis du vil lære at ro kajak, så har vi mange kursusmuligheder i Kerteminde Kajakklub. Først og fremmest vil vi invitere dig til at deltage i et Åbent Hus-arrangement, som vi har

Læs mere

Sejlerskolen Korsør Sejlklub Håndbog 2015

Sejlerskolen Korsør Sejlklub Håndbog 2015 Sejlerskolen Korsør Sejlklub Håndbog 2015 A. REGLER... 2 A1. FORMÅL... 2 A2. ORGANISATION... 2 A3. ØKONOMI... 2 A4. SKOLELEDEREN... 2 A5. INSTRUKTØRER... 3 A6. BÅDSMÆND... 3 A7 SEJLERSKOLEMØDER... 4 A8.

Læs mere

Velkommen til Humlebæk Badminton Klub

Velkommen til Humlebæk Badminton Klub Velkommen til Humlebæk Badminton Klub Information til nye og øvede ungdomsspillere Kort information om sæsonen 2014-2015 Sæsonen 2014-2015 starter med første træningsdag den 1. september. Vi har til denne

Læs mere

BYDER VELKOMMEN TIL. Du skal have din mor og/eller far med, eller have en aftale med nogle andre forældre om, at de passer på dig.

BYDER VELKOMMEN TIL. Du skal have din mor og/eller far med, eller have en aftale med nogle andre forældre om, at de passer på dig. ÅRHUSKLUBBERNE OG DANSK SEJLUNION BYDER VELKOMMEN TIL TUNØ SEJLERLEJR D. 2. 7. AUG. VIL DU GÅ GLIP AF 6 SJOVE DAGE PÅ VANDET? NEJ VEL! Alle optimister og juniorsejlere fra sejlklubberne i Århus, Egå, Kaløvig,

Læs mere

Sådan bygges en International One Metre

Sådan bygges en International One Metre Sådan bygges en International One Metre En artikel af Robert Bruun Mariager Oprindelig var jeg Seawindsejler Seawind er et færdigfabrikat fra Modelfirmaet Kyosho. I denne klasse er alle bådene fuldstændig

Læs mere

HLIF Gymnastik. Info-folder til trænere, hjælpetrænere og holdledere

HLIF Gymnastik. Info-folder til trænere, hjælpetrænere og holdledere HLIF Gymnastik Info-folder til trænere, hjælpetrænere og holdledere Velkommen til HLIF Denne brochure er tænkt som et nyttigt arbejdsredskab for alle de personer, der hvert år lægger en kæmpe frivillig

Læs mere

www.mellervangskolen.dk Dus Mellervang Børnerådsmøde i Pyramiden

www.mellervangskolen.dk Dus Mellervang Børnerådsmøde i Pyramiden Børnerådsmøde i Pyramiden www.mellervangskolen.dk Nyhedsbrev Marts BEMÆRK DUS-avisen kan kun ses på Mellervangskolens hjemmeside under DUS, hvor alle månedens billeder ligeledes kan ses Læs om Stamtræer

Læs mere

Gode råd og krav for både i Ry Marina. Havnens Emma Gad

Gode råd og krav for både i Ry Marina. Havnens Emma Gad Gode råd og krav for både i Ry Marina Havnens Emma Gad Fortøjning til bro og pæle I Danmark blæser det en hel del. Det gør det også i Ry Marina. Derfor er det nødvendigt at vi fortøjer korrekt, naturligvis

Læs mere

PRAKTISKE VINK VELKOMMEN I ADAMSMINDE. For at lette hverdagen i Adamsminde for alle parter, har vi samlet en række praktiske oplysninger.

PRAKTISKE VINK VELKOMMEN I ADAMSMINDE. For at lette hverdagen i Adamsminde for alle parter, har vi samlet en række praktiske oplysninger. PRAKTISKE VINK VELKOMMEN I ADAMSMINDE For at lette hverdagen i Adamsminde for alle parter, har vi samlet en række praktiske oplysninger. Vi forventer at I læser denne folder igennem ved Jeres barns opstart

Læs mere

Smørhullet. Skolevej 5, Frørup Tlf. 6333 7094. Velkommen til Smørhullet:

Smørhullet. Skolevej 5, Frørup Tlf. 6333 7094. Velkommen til Smørhullet: Smørhullet Skolevej 5, Frørup Tlf. 6333 7094 Velkommen til Smørhullet: Denne folder er tænkt som en introduktion til nye forældre og andre interesserede, dels for at give nogle vigtige oplysninger, men

Læs mere

KOMMANDOER. 15.1 Formål. 15.2 Indledning. At give viden om hvilke kommandoer der anvendes i forskellige rosituationer.

KOMMANDOER. 15.1 Formål. 15.2 Indledning. At give viden om hvilke kommandoer der anvendes i forskellige rosituationer. 15.1 Formål KOMMANDOER At give viden om hvilke kommandoer der anvendes i forskellige rosituationer. 15.2 Indledning En god styrmand skal kunne give sit mandskab korrekte, præcise og klare kommandoer i

Læs mere