Arbejdsprogram om forebyggelse Opfølgning på Socialudvalgets drøftelse

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Arbejdsprogram om forebyggelse Opfølgning på Socialudvalgets drøftelse"

Transkript

1 Arbejdsprogram om forebyggelse Opfølgning på Socialudvalgets drøftelse Børn, Unge og familier Flere rådgivere i en Sverigesmodellen tidlig fase Målet med modellen er at sikre en hurtigere indsats og en bedre opfølgning. Modellen har tidligere været afprøvet i Skovvejen det såkaldte Engskovsprojekt, hvor rådgiverne dels lagde en del af deres arbejdstid decentralt, dels havde et lavere sagstal. Projektet løb kun et lille års tid, hvorfor det ikke var muligt at sige noget entydigt om resultatet. I forlængelse af praksiseftersynet i Børneindsatsen, vil der være mulighed for at investere i rådgiveres mulighed for at følge familien tidligere og tættere end hidtil. Dette vil generelt kræve et væsentligt lavere sagstal end i dag, så der frigives tid til familierne. Mange kommuner har i disse år lavet lignende investeringer, som også omfatter et anderledes samarbejde med leverandører (kortere anbringelser, mere familiearbejde etc.) En forudsætning for at lave den tidligere indsats og den tætte opfølgning er at rådgiverne ikke har mere end ca. 25 sager. D.d. har hver rådgiver i almenområdet sager. Økonomi Såfremt Børneindsatsens rådgivere skal have et sagstal på 25, vil det betyde en investering på ca. 13 årsværk. Områderne med asyl og ydelsessager (bl.a. tabt arbejdsfortjeneste) er ikke medtaget i dette regnskab, og rådgiverne i disse områder vil fortsat ligge med et sagstal på mellem 80 og 100. Ligeledes er rådgiverne i Ungeindsatsens Ungeenhed ikke medregnet. 6,5 mio kroner Kommentarer: Omkostningerne i Sverigesmodellen er betydelige og der er tale om investeringer som alene kan forventes at give effekt på en lang bane. Børneindsatsen/Læring og Trivsel har derfor også udarbejdet en alternativ

2 model, som mere specifikt har fokus på, hvordan indsatsen i en helt tidlig fase af forløbet styrkes. Denne beskrives nedenfor under BUF- modellen. Systematisk opkvalificering af prof. voksne aktører i hverdagen Kompetenceudviklings center Gode fællesskaber er forudsætningen for inklusion. Gode fællesskaber sikrer, at alle børn ikke bare er en del af fællesskaberne, men også udvikler sig og trives i fællesskaberne. Gode fællesskaber kræver kompetente voksne, som har viden både om de alment fremmende faktorer (fx relationer og klasseledelse), men også viden om specifikke udfordrende specialområder (fx ADHD og Autisme). For at viden etableres og fastholdes på tværs af dagtilbud og skoler foreslås det, at der etableres systematisk og vedvarende tilbud om opkvalificering af medarbejdere på almenområdet. Tilbuddet kunne etableres i samarbejde mellem Børneindsatsen og dagtilbud/skoler. Økonomi 1,5 2,0 medarbejder. Det skal være medarbejdere med stor viden om og indsigt i både almen- og specialområdet. Det skal være medarbejdere med en pædagogisk-psykologisk baggrund Økonomien skal dække lønninger samt omkostninger ifm. Uddannelse, supervision, befordring m.m. 1,0-1,3 mio kroner Udvidelse af viften af tilbud/muligheder for en fleksibel indsats Hurtige og fleksible tilbud Familiekursuscenteret er i dag en direkte hurtig vej til hjælp inden for en række specifikke områder. En udvidelse af dette ville gavne familier og børns mulighed for hjælp med specifikke udfordringer, og ville med en lille indsats forhindre, at udfordringen vokser. Det kunne fx være områder som sorg, livet med et handicappet barn og børn/ungenetværk (mobning). Familiekursuscenteret er i dag tilknyttet familiehuset, hvilket giver mulighed for at anvende den meget store og brede viden der er i dette hus. Der samarbejdes tillige med andre kompetente medarbejdere i BI og kunne også være medarbejdere fra andre grene af Holbæk Kommune (skoler/dagtilbud/misbrugscenter etc.) Økonomi 1,0 medarbejder med viden om børnegrupper og specifikke temaer, som i dag ikke er dækket ind. 0,6 mio kr.

3 Mulighed for tidligt at iværksætte de indsatser, der er brug for Samarbejdet i sager hvor børn og unge har psykiatriske lidelser - BUF 2-3 flere ansatte Beskrives ikke selvstændigt, da det er dækket af øvrige beskrivelser. Styrkelse og sammenlægning af Fælles Indgang og BUF (Børne- og Unge Forum som ramme om samarbejdet med den regionale børne- og ungepsykiatri) Hvis det nuværende BUFsamarbejde kombineres med en styrkelse af rådgivning i en tidlig fase (jf. første punkt), vil det være muligt at sætte tidligere ind over for børn med psykiske vanskeligheder, og rådgive familier og samarbejdspartnere bedre end i dag. Fælles indgang i Børneindsatsen fungerer i dag som tidlig rådgivning af familier (og samarbejdspartnere), men har i dag begrænset mulighed for at hjælpe direkte. En udvidelse af og en sammenlægning med BUF ville muliggøre, at børn og unge med psykiske vanskeligheder ville få væsentlig hurtigere hjælp, og ville samtidig muliggøre et fortsat positivt samarbejde med psykiatrien omkring børn, hvor udredning er nødvendig. En udvidelse af Fælles indgang ville samtidigt åbne op for muligheden for et tættere samarbejde mellem dagtilbud, skoler og myndighedsafdelingen i Børneindsatsen, således at familier får hurtig og koordineret hjælp. Økonomi I dag er Fælles Indgang i Børneindsatsen normeret med 2 socialrådgivere og BUF med 0,5 psykolog. Det foreslås at udvide dette med 2,4 mio. kr. 2 socialrådgivere, der i langt højere grad ville kunne tilbyde udgående funktioner 2 psykologer, der ville kunne tilbyde hurtige familieindsatser inden problemerne bliver så store at det kræver afgørelser efter Serviceloven. Der skulle samarbejdes tæt med PPR og almenområdet.

4 Voksenhandicap - Tidligere indsats for borgere med psykiske udfordringer Indsats omkring 3 Temaer overordnet - Akutindsats - Større fleksibilitet - Tværsektorielt samarbejde 1. Flere kommunale ressourcer- ansatte -, som kan hjælpe i en u- visiteret fase Målgruppe: Borgere fra 18 år med debuterende psykiske udfordringer og/eller akutte psykiske kriser - herunder angst, stress og depression. Dvs. borgere, som kan komme fra gaden og modtage hjælp i en periode uden at skulle visiteres til støtten. Indsats: I dag tilbyder Socialpsykiatrien i Holbæk Kommune følgende tidlige forebyggende uvisiterede indsatser til borgere fra 18 år (servicelovens 82 b-d) - Akuttelefon i tidsrummet kl , som årligt modtager henvendelser. - I dag gennemføres om året ca. 150 Individuelle forløb (tidsbegrænsede på op til 6 måneder) med omsorg og støtte, herunder individuel optræning og hjælp til udvikling af færdigheder. En styrket og udvidet indsats betyder dels, at nogle af disse forløb bliver mere intensive, nogle bliver gruppeforløb. Dels at der kan tages flere borgere ind, forventeligt forløb i alt. Økonomi: Model 1: Styrke den individuelle akutindsats i tidsrummet på hverdage fra med to årsværk så indsatsen i alt løftes af 4.9 stilling (I dag løftes indsatsen af 2,9 årsværk). Model 2: Styrke både individuelle forløb og gruppeforløb i tidsrummet på hverdage mellem med samlet set tre årsværk, så indsatsen i alt løftes af i alt 5.9 årsværk. Model 1: 1.0 mio. kr. Model 2: 1.5 mio. kr. Mål: Forebygge at de psykiske udfordringer eller de sociale problemer forværres og/eller forbedre borgerens aktuelle livssituation, funktionsniveau. Desuden forebygge gentagne indlæggelser på sygehus, reducere medicinoptrapning, og generelt give borgeren et bedre fundament for at kunne leve et liv med psykiske udfordringer og dermed undgå at borgere får behov for mere omfattende socialfaglige indsatser. Erfaringsmæssigt hjælper Socialpsykiatriens akutindsatser, så % borgerne bliver hjulpet så godt, at de ikke får behov for en visiteret social ydelse. 2. Udvide akut telefontid med nat Målgruppe: Alle borgere over 18 år med akutte psykiske udfordringer/kriser. Borgere som i de sene aftenog nattetimer har behov for kontakt grundet deres psykiske udfordringer med særlig fokus på ensomhed, angst, uro, tanker og manglende mestringsstrategier for at kunne håndtere den aktuelle livssituation.

5 Indsats: Akuttelefonen udvides med natbemanding, så den også er åben i tidsrummet fra kl alle ugens dage. Bemandingen af akuttelefonen i nattetimerne kan ske ved at koble ordningen til nattevagten på et af Holbæk Kommunes socialpsykiatriske døgntilbud. Økonomi: Udgiften til akuttelefonen skal derfor dække betalingen for de opgaver, nattevagten så ikke længere vil kunne håndtere, herunder diverse tryghedsskabende og praktiske opgaver, rengøring mv. på døgntilbuddet. Udgiften svarer til et årsværk. 0.5 mio. kr. 3. Hjælp og støtte til borgerne og deres pårørende i samarbejde med frivillige Mål: Sikre den enkelte borger mulighed for at kunne håndtere sin livssituation med psykiske udfordringer som for mange kan være en ekstra stor udfordring i aften- og nattetimerne. Sikre de nødvendige hjælp og støtte via akuttelefonen som blandt andet kan reducere øget medicinindtag, indlæggelse på sygehus og sikre nye mestringsstrategier for at reducere symptomer. A) Indsatser på aktivitets- og væresteder Målgruppe: Frivillige og pårørende i tilknytning til aktivitets- og væresteder for borgere med psykisk sygdom. Indsats. I dag er i alt 20 frivillige tilknyttet de kommunale tilbud for borgere med psykiske udfordringer. Gruppen af frivillige består helt overvejende af borgere med egne erfaringer med at leve med psykisk sårbarhed. De frivillige bidrager til, at det er muligt at udvide de tilbud, kommunen har mulighed for at skabe, særlige på to områder: - Aktivitets og væresteder hvor de frivillige er tovholdere for netværksaktiviteter og arrangementer, følgeskab til tilbud, praktiske opgaver mv. - Idrætsforeningen, hvor de frivillige bidrager som instruktører, motionsvenner, chauffører, følgeskab mv. Særligt på to områder ses behov for at dette arbejde styrkes og udbygges: 1) Opkvalificering af de frivillige som instruktører og tovholdere for grupper/aktiviteter. Økonomi: Instruktøruddannelser varierer i pris. Eks. koster DBU fodboldtræner kursus ca kr. og DGI CrossGym instruktør kursus kr. pr. mand. 2) Peer- uddannelse af frivillige, Dvs. uddannelse af personer der selv har personlige erfaringer med psykisk sygdom, så de kan bruge deres erfaringer til at støtte andre (bruger-til-bruger). 1) kr. 2) kr.

6 Økonomi: Prisen på peer-uddannelser varierer, men København har et kursus der koster kr. pr. deltager for et grundforløb og overbygning. Mål: Forebyggelsesmæssigt bidrager indsatserne til at bryde isolation og ensomhed for borgere med psykiske lidelser samt styrke deres fysiske og mentale helbred. Desuden kommer de frivillige gennem deres bidrag til at understøtte deres egne recoveryprocesser, og få en øget livskvalitet gennem fællesskaber og ved at få oplevelsen af også at kunne bidrage og have en betydning for andre. Erfaringerne med peer-støtte viser, at borgere, der modtager, peer oplever et forbedret socialt netværk, større forbundenhed, mindre stigmatisering og større åbenhed i forhold til psykiske vanskeligheder. Også de borgere der yder peer-støtte oplever en tilsvarende af-stigmatisering i forhold til deres psykiske vanskeligheder samt et generelt løft i kompetencer - særligt i forhold til arbejdsmarkedet ( Kilde: Socialstyrelsen). Endvidere viser studier, at peer-støtte er et vigtigt bidrag til en recovery orienteret tilgang i en organisation, blandt andet i forhold til et ændret syn på borgeren og et godt arbejdsmiljø. B) Indsatser ift. udvalgte boligområder (100 billige boliger, skæve boliger og Housing First) Målgruppe: Frivillige som arbejder med unge og hjemløse med psykiske udfordringer og et evt. misbrug i udvalgte boligområder. Indsats: I forbindelse med etablering af de 100 billige boliger, Housing First og de 6 skæve boliger kan der etableres initiativer i samarbejde mellem de fag-professionelle og de frivillige organisationer i kommunen. Fokus kan være at understøtte sociale fællesskaber og aktiviteter i tilknytning til boligområderne, herunder uddannelse af peers (bruger til bruger). Økonomi (3): Et beløb på kr. om året kunne afsættes til, at en frivillig organisation som fx Kirkens Korshær opdyrker og koordinerer frivillig indsats, herunder sikrer uddannelse af peers samt forestå aktiviteter mv. i tilknytning til målgruppen. 3) kr. Mål: Samme som beskrevet ovenfor under frivillighed på aktivitets- og væresteder. 4. Fleksible løsninger for borgeren - Housing First og andre typer af A) Housing First

7 opgangsfællesskaber (anlæg?) Målgruppe: Hjemløse borgere over 18 år, der typisk har massiv psykosociale problemer og misbrug herunder borgere der midlertidigt opholder sig på 110 forsorgshjem/herberg. (Housing First er ikke til borgere med behov for botilbud med permanent aften- /natdækning). Indsats: Housing First består i, at hjemløse borgere fra starten flytter i en selvstændig bolig, samtidig med at der gives en individuel og helhedsorienteret social bostøtte til borgeren med udgangspunkt til borgerens behov. Støtten er forudsætning for, at borgeren kan bo i boligen og består af social og praktisk bostøtte i hverdagen samt at sikre sammenhæng mellem forskellige indsatser, fx behandlingstilbud, aktivitetstilbud, kontakt til andre off. myndigheder mv. Der etableres 6 Housing First pladser i kommende nybyggeri på L.C. Worsøes vej, hvor Holbæk Kommune har anvisningsretten til boligerne. Boligerne kan indledningsvis udlejes på en midlertidig huslejekontrakt fra 0-9 måneder. Ift. udsatte unge kan man ifølge lovgivningen desuden benytte ungdomsboliger, selv om de ikke er under uddannelse. På landsplan ses en bekymrende stigning i antallet af unge hjemløse. Økonomi: Gennemsnitsprisen for Housing First pr. måned vurderes at være kr. pr borger, når der regnes med gennemsnitlig 6,4 timers ugentlig støtte á 400 kr. pr. borger (helårspris kr.). Ved 6 pladser bliver de årlige driftsudgifter kr. Denne gennemsnitlige pris/timetal dækker over meget store forskelle fra borger til borger, hvilket giver en vis usikkerhed i beregninger af udgiftsbehov. Der er ikke taget højde for yderligere udgifter forbundet med tomgangsleje samt eventuelle besparelser på pladser på forsorgshjem ( 110 helårsplads koster netto kr. pr. år) kr. Mål: At forebygge at borgeren bliver hjemløs igen. Forskning viser, at langt de fleste hjemløse kan komme ud af hjemløsheden, hvis de både får en boligløsning og intensiv social støtte tilpasset deres behov også selv om der ofte ligger svære psykosociale problemer bag hjemløsheden. B) Etablering af nye opgangsbofællesskaber Målgruppe: Borgere fra 18 år med debuterende psykiske udfordringer herunder stress, angst og depression. Der er tale om borgere, som ikke i dag er omfattet af visitationskriterierne for indskrivning i kommunale opgangsbofællesskaber, hvor man kun er i målgruppen ved svære eller fuldstændige problemer. Etablering af bofællesskaber til borgere med lettere psykiske problemer vil derfor forudsætte en beslutning om at udvide det nuværende serviceniveau til også at omfatte borgere med lettere psykiske udfordringer.

8 Indsats: Etablering af Opgangsbofællesskab med 6-8 pladser til borgere som har brug for hjælp og støtte til at mestre de psykiske og sociale udfordringer. Etablering af opgangsbofællesskaber kan etableres med og uden personalefaciliteter men med etablering af fælles faciliteter for beboerne til at styrke sociale fællesskaber aktiviteter spiseklubber mm. Model 1: Etablering af 6-8 pladser opført som almene 2-værelses boliger med tilhørende fællesarealer (men uden personalefaciliteter). Økonomi model 1: Anlæg: Kommunal medfinansiering på 10 % af den samlede anlægsudgift Drift: Fag-professionel støtte i tilbuddet svarende til i alt 25 timer støtte om ugen (ansigt-til-ansigtstid). Støtten gives ad hoc til beboerne både individuelt eller via de sociale fællesskaber på hverdage mellem (fuldtidsstilling). Udgifterne her omfatter kun tilbud til 6-8 pladser. Men hvis serviceniveauet generelt udvides, vil det omfatte betydelig flere borgere, og de samlede udgifter bliver betydeligt højere. Model 2: Etablering af 6-8 pladser opført som almene 2-værelses boliger med tilhørende fællesarealer og servicearealer (personalefaciliteter) Økonomi model 2: Anlæg: Kommunal medfinansiering på 10% af anlægsudgiften til boligerne og fællesarealer. Desuden 100 % kommunal finansiering af servicearealer til personalefaciliteter, svarende til ca. 2. mio. kr. (anslået 80 m2 servicearealer med m2 pris på kr.) Drift: Fag-professionel støtte i tilbuddet alle ugens dage i alt 8 timer a 7 dage. Udgifterne her omfatter kun tilbud til 6-8 pladser. Men hvis serviceniveauet generelt udvides, vil det omfatte betydelig flere borgere, og de samlede udgifter bliver betydeligt højere. Model 1: Anlæg: 10 % af anlæg Drift: 0.6 mio. Model 2: Anlæg: 10 % af anlæg mio. Drift: 1.5 mio. 5. Bedre systematisk samarbejde mellem psykiatri, kommune og Mål: Borgeren skal opleve at have en tryg base med bolig, støtte og sociale fællesskaber. Det kan sikre den enkelte i at kunne leve med og håndtere sine psykiske udfordringer samt opnå mulighed for forbedret livskvalitet og stabilisering, herunder bedre muligheder for at opnå eller vedligeholde tilknytning til job og uddannelse. Målgruppe: Borgere i alderen år som er visiteret til indsatser efter Servicelovens 85 i døgntilbud, opgangsbofællesskaber og individuel støtte i egen boliger, og som samtidig er i behandling via Regionens behandlings- eller distriktspsykiatri eller via Almen praksis

9 almenpraksis omkring de enkelte sager Indsats: For de cirka 350 visiterede borgere som modtager kommunal støtte efter servicelovens 85 - skal indsatserne styrkes med fokus på: Sundhedsfaglige indsatser herunder mulighed for medicinadministration og medicinordination i samspil med de sociale opgaver Forebygge indlæggelser og sikre gode koordinerende forløb ved udskrivninger fra sygehus Sikre bedre samspil mellem kommune, sygehus og almen praksis i de enkelte borgerforløb herunder særlig fokus på den medicinske behandling og opfølgning Det foreslås derfor, at Socialpsykiatrien får tilført et årsværk i form af en psykiatrisk/socialpsykiatrisk sygeplejerske, som har nødvendig faglig viden og kompetencer til at understøtte de foreslåede indsatser. Den foreslåede indsats kan med fordel spille sammen med nye initiativer under Projekt RoSa, som er et samarbejdsprojekt mellem Psykiatrien i Region Sjælland og 6 kommuner, herunder 2 døgntilbud Holbæk kommune (Hybenvang og Ungekollegiet). Økonomi: Et årsværk. 0.5 mio. 6. Øget sundhedsfaglig ekspertise - Opsøgende sundhedsteam Formål: At sikre borgere i målgruppen mere stabile og sammenhængende forløb, herunder at forebygge indlæggelser og genindlæggelser. Målgruppen: borgere fra 18 år, som er svært udfordret af en meget dårlig sundhedstilstand, typisk pga. dårlig levevis, overforbrug af rusmidler, livstilssygdomme og manglende medicinsk behandling. Borgerne har typisk ikke været til lægen i lang tid. De er psykisk sårbare, lever ofte isoleret og er svært ensomme. Der er tale om borgere, som kan være svære at samarbejde med, da de igennem deres liv har oplevet mange svigt og følt sig misforstået. Dette fører ofte til at en meget aparte adfærd. Ca. halvdelen af borgerne modtager kontanthjælp og ca. halvdelen modtager førtidspension. Indsats: Forebyggende opsøgende sundhedsindsats ved specialsygeplejerske. Sygeplejersker er opsøgende på bekymrings henvendelser fra samarbejdspartnere, både kommunale, forsorgshjem, praktiserende læger, politi, regionen og private. Ofte er det kommunale samarbejdspartner som ikke kan få fat på borgeren i forbindelse med møder i sygedagpenge, jobcenter osv. Og er svært bekymret for borgeren. Sygeplejersken tager kontakt til borger, ved at rette henvendelse på borgerens adr. ofte kræver det mange besøg før at borgeren tager imod indsatsen.

10 Ud over dette er sygeplejerskerne opsøgende hvor det er nødvendigt, den lokale station, parker, havnen, beværtninger, de skæve boliger, ved andre samarbejdspartnere såsom kirken korshær, Indhold i indsatsen: når der er skabt kontakt og tillid, laver sygeplejersken en sundhedsfaglig vurdering af borgeren. Vurderingen resulterer i en somatisk stabiliseringsplan, varighed fra fire - 12 uger. Sygeplejersken følger borgeren til egen læge, er ofte borgerens talerør. Følger til blodprøver, til sagsbehandler, opstarter rusmiddelbehandling i samarbejde med rusmiddelcenteret. Følger op på medicinsk behandling fra egen læge. Indsatsen forankres på Rusmiddelcentret, da der ofte er brug denne ekspertise. Sygeplejerskerne har nem adgang til sparring med relevante samarbejdspartnere. Økonomi: To årsværk. Det vil svare til at ca. 100 borgere om året kan modtage forløb igennem indsatsen. Indsatsen har hidtil været finansieret af AKBI, men denne finansiering ophører ultimo mio. kr. Mål: Skal sikre færre svært fysisk syge borgere, skal sikre at borgerne får den nødvendige hjælp til forbedring af sundhedstilstand, så de igen kan deltage i egen afklaring og bidrage til samfundet. Sikre en så høj grad af livskvalitet for den enkelte borgere som muligt. Ved de somatiske stabiliseringsplaner, sikres at borger kan møde og deltage i egen afklaring i jobcenter, sygedagpenge osv. Indsatsen er ofte en del af de koordinerende indsatsplaner for udsatte borgere. Indsatsen er meget ofte sparring på svære borgersager og er med til at kvalificere den samlet indsats.

Forebyggende initiativer - Børneområdet (Læring og Trivsel)

Forebyggende initiativer - Børneområdet (Læring og Trivsel) Input til Kommunalbestyrelsens arbejdsprogram 2020, d. 14.3.2019 - Forebyggelse på Børneområdet (Læring og Trivsel) og det specialiserede voksenområde (Aktiv hele livet) Forebyggende initiativer - Børneområdet

Læs mere

Forslag til organisering af funktionen som Social Vicevært i forbindelse med etablering af 6 skæve boliger Målgruppe til de skæve boliger er borgere

Forslag til organisering af funktionen som Social Vicevært i forbindelse med etablering af 6 skæve boliger Målgruppe til de skæve boliger er borgere Forslag til organisering af funktionen som Social Vicevært i forbindelse med etablering af 6 skæve boliger Målgruppe til de skæve boliger er borgere fra 18 år, som generelt har svært ved at indpasse sig

Læs mere

Psykiatri- og Rusmiddelplan for Skive Kommune

Psykiatri- og Rusmiddelplan for Skive Kommune Psykiatri- og Rusmiddelplan for Skive Kommune 2018-2021 Forord Sundheds- og Forebyggelsesudvalget har det politiske ansvar for psykiatri- og rusmiddelområdet, der organisatorisk er en del af Sundhedsafdelingen.

Læs mere

Psykiatri- og Rusmiddelplan. - for Skive Kommune Sundhedsafdelingen i Skive Kommune

Psykiatri- og Rusmiddelplan. - for Skive Kommune Sundhedsafdelingen i Skive Kommune Psykiatri- og Rusmiddelplan - for Skive Kommune 2018-2021 www.skive.dk Forord Sundheds- og Forebyggelsesudvalget har det politiske ansvar for psykiatriog rusmiddelområdet, der organisatorisk er en del

Læs mere

STRATEGI. Social & Psykiatri i Vejle Kommune nye skridt - hele livet

STRATEGI. Social & Psykiatri i Vejle Kommune nye skridt - hele livet STRATEGI Social & Psykiatri i Vejle Kommune 2015-2017 nye skridt - hele livet NYE SKRIDT HELE LIVET vejen til ny velfærd i Social & Psykiatri I Vejle Kommune gentænker vi i disse år vores velfærd og innoverer

Læs mere

STRATEGI. Social & Psykiatri i Vejle Kommune nye skridt - hele livet

STRATEGI. Social & Psykiatri i Vejle Kommune nye skridt - hele livet STRATEGI Social & Psykiatri i Vejle Kommune 2019-2021 nye skridt - hele livet NYE SKRIDT HELE LIVET vejen til ny velfærd i Social & Psykiatri I Vejle Kommune gentænker vi i disse år vores velfærd og innoverer

Læs mere

Strategi Voksne indenfor psykiatriområdet

Strategi Voksne indenfor psykiatriområdet Strategi Voksne indenfor psykiatriområdet Strategi under Handicappolitikken 1 Indledning Strategi for voksne indenfor psykiatriområdet er Varde Kommunes sigtelinje for det sociale arbejde med borgere indenfor

Læs mere

1.Egen bolig/støtte i egen bolig

1.Egen bolig/støtte i egen bolig .Egen bolig/støtte i egen bolig Hvad vil vi? Hvad gør vi? Sikre borgere med særlige behov hjælp til at få og fastholde en bolig. Sikre en koordinerende og helhedsorienteret indsats for borgeren. Sørge

Læs mere

Kvalitetsstandard for støttekontaktpersonsordningen. psykiatriområdet jf. Servicelovens 99

Kvalitetsstandard for støttekontaktpersonsordningen. psykiatriområdet jf. Servicelovens 99 Kvalitetsstandard for støttekontaktpersonsordningen (SKP) på psykiatriområdet jf. Servicelovens 99 Udarbejdet af: Dato: Sagsid.: Fælles November13 Sundhed og Handicap Version nr.: 4 Kvalitetsstandard for

Læs mere

Forslag til ændringer til SA på baggrund af høringssvar

Forslag til ændringer til SA på baggrund af høringssvar 19.03.2019 Forslag til ændringer til SA på baggrund af høringssvar S. 5 afsnit 1 Visioner PÅ BORGERENS PRÆMISSER Vi arbejder ud fra en værdi om, at vi sætter borgeren først. Det betyder, at vi inddrager

Læs mere

Hvad er mental sundhed?

Hvad er mental sundhed? Mental Sundhed Hvad er mental sundhed? Sundhedsstyrelse lægger sig i forlængelse af WHO s definition af mental sundhed som: en tilstand af trivsel hvor individet kan udfolde sine evner, kan håndtere dagligdagens

Læs mere

Kommunernes rolle i udviklingen af det nære sundhedsvæsen på psykiatriområdet. Målsætninger

Kommunernes rolle i udviklingen af det nære sundhedsvæsen på psykiatriområdet. Målsætninger Kommunernes rolle i udviklingen af det nære sundhedsvæsen på psykiatriområdet Kommunerne spiller en væsentlig rolle i forhold til borgere med psykiske lidelser. Derfor har det fælleskommunale sundhedssekretariat

Læs mere

Forslag til Gladsaxe Kommunes Rusmiddelpolitik

Forslag til Gladsaxe Kommunes Rusmiddelpolitik Forslag til Gladsaxe Kommunes Rusmiddelpolitik 2012-2015 J. nr. 16.20.00P22 1 Forord ved Borgmesteren Her kommer tekst fra borgmesteren J. nr. 16.20.00P22 2 Indhold 1. Rusmiddelpolitik for Gladsaxe Kommune...

Læs mere

Notat. SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Socialforvaltningen Aarhus Kommune. Besvarelse af 10-dages forespørgsel vedrørende indlagte hjemløse

Notat. SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Socialforvaltningen Aarhus Kommune. Besvarelse af 10-dages forespørgsel vedrørende indlagte hjemløse Notat Side 1 af 6 Til Til Kopi til Jette Jensen, Enhedslisten Orientering Aarhus Byråd Besvarelse af 10-dages forespørgsel vedrørende indlagte hjemløse Byrådsmedlem Jette Jensen, Enhedslisten har fremsendt

Læs mere

Sammenhængende behandling for borgere med en psykisk lidelse og et samtidigt rusmiddelproblem

Sammenhængende behandling for borgere med en psykisk lidelse og et samtidigt rusmiddelproblem Sammenhængende behandling for borgere med en psykisk lidelse og et samtidigt rusmiddelproblem En vejledning for medarbejdere på Lindegårdshusene: Hvem gør hvad hvornår? Sammenhængende behandling for borgere

Læs mere

BALLERUP KOMMUNES PSYKIATRIPOLITIK. Januar 2019

BALLERUP KOMMUNES PSYKIATRIPOLITIK. Januar 2019 BALLERUP KOMMUNES PSYKIATRIPOLITIK Januar 2019 1 INDLEDNING I 2018 besluttede kommunalbestyrelsen i Ballerup Kommune, at etablere et psykiatriråd. Psykiatrirådet fungerer som dialogforum mellem politikere,

Læs mere

PLADS til alle POLITIK FOR SOCIALT UDSATTE BORGERE

PLADS til alle POLITIK FOR SOCIALT UDSATTE BORGERE PLADS til alle POLITIK FOR SOCIALT UDSATTE BORGERE /2 Vi vil samarbejdet med de socialt udsatte Den første politik for socialt udsatte borgere udkom i 2009. Den politik var og er vi stadig stolte over.

Læs mere

NOTAT. Målgruppen er unge mellem 18 og 25 år med psykosociale udfordringer, som behøver støtte og hjælp til at klare opgaverne i hverdagen.

NOTAT. Målgruppen er unge mellem 18 og 25 år med psykosociale udfordringer, som behøver støtte og hjælp til at klare opgaverne i hverdagen. SOLRØD KOMMUNE JOB- OG SOCIALCENTERET NOTAT Emne: Til: Etablering af boliger på Lindevej i Havdrup Byrådet Dato: 2. maj 2014 Sagsbeh.: Vinnie Lundsgaard / Maibritt Kuszon Sagsnr.: 1. Resume: På baggrund

Læs mere

Fra Sundheds-, Ældre- og Handicap Til Handicaprådet

Fra Sundheds-, Ældre- og Handicap Til Handicaprådet Høringsmateriale budget 2020-2023 Fra Sundheds-, Ældre- og Handicap Til Handicaprådet Kapitel 4.6 Øget tilgang til substitutionsbehandling og vikar for lægekonsulent Overordnet type: DRIFT Budgettype:

Læs mere

Projektbeskrivelse Psykiatricenter Brohøj

Projektbeskrivelse Psykiatricenter Brohøj Projektbeskrivelse Psykiatricenter Brohøj UDKAST version 13.09.2018 Baggrund I forbindelse med budgetaftalen for 2018 blev der afsat en normering til en psykiatri-sygeplejerske til etablering af et psykiatricenter

Læs mere

Gladsaxe Kommunes Rusmiddelpolitik

Gladsaxe Kommunes Rusmiddelpolitik Gladsaxe Kommunes Rusmiddelpolitik 2012-2015 J. nr. 16.20.00P22 1 Forord Alkohol- og stofmisbrug har store menneskelige omkostninger for den enkelte borger med et misbrug og for dennes pårørende. Et alkohol-

Læs mere

Kvalitetsstandard socialpædagogisk støtte, (servicelovens 85) Socialafdelingen

Kvalitetsstandard socialpædagogisk støtte, (servicelovens 85) Socialafdelingen Kvalitetsstandard socialpædagogisk støtte, (servicelovens 85) Socialafdelingen Side 1 Generelle forhold... 3 Kvalitetsstandarder... 3 Sagsbehandling... 3 Visitation og bevilling... 3 Handleplan... 3 Samarbejdsplan...

Læs mere

Forsorgshjem og herberger i Danmark Undersøgelse blandt ledere ved forsorgshjem og herberger

Forsorgshjem og herberger i Danmark Undersøgelse blandt ledere ved forsorgshjem og herberger Forsorgshjem og herberger i Danmark Undersøgelse blandt ledere ved forsorgshjem og herberger August 2017 RAPPORT Forsorgshjem og herberger i Danmark Undersøgelse blandt ledere ved forsorgshjem og herberger

Læs mere

Tværfaglighed & koordineret indsats

Tværfaglighed & koordineret indsats Åben Dialog Åben Dialog er en tilgang til samspillet mellem medarbejdere og borgere og baseres på Empowerment. Tilgangen handler om at arbejde samskabende, relationelt og inkluderende med aktiv inddragelse

Læs mere

Plan for det psykosociale område

Plan for det psykosociale område Plan 2020 - for det psykosociale område J. nr. 00.01.00P22 1 Forord Borgmesteren skriver et forord, når den korte version af Plan 2020 er vedtaget. J. nr. 00.01.00P22 2 Begreber vi anvender Gladsaxe Kommune

Læs mere

Implementering af Projekt Overgangsbolig for unge hjemløse

Implementering af Projekt Overgangsbolig for unge hjemløse Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 1. maj 2018 Sagsid 18/10896 Implementering af Projekt Overgangsbolig for unge hjemløse På baggrund af evalueringen af Projekt Overgangsbolig for unge hjemløse er udarbejdet

Læs mere

Forord. Kære veteran.

Forord. Kære veteran. Veteranstrategi 2 Indhold Forord... 3 Målgruppe og baggrund for strategien... 4 Tilbud til veteraner i Greve Kommune... 5 Job eller uddannelse... 5 Familien... 6 Bolig... 6 Akuttilbud... 7 Hjælpemidler

Læs mere

Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser Politiske pejlemærker 2019

Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser Politiske pejlemærker 2019 Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser Politiske pejlemærker 2019 Med visionen som drivkraft Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser har den politiske vision, at Slagelse Kommunes indsatser på

Læs mere

NOTATARK HVIDOVRE KOMMUNE

NOTATARK HVIDOVRE KOMMUNE NOTATARK HVIDOVRE KOMMUNE Børne- og Velfærdsforvaltningen Staben for Børne- og Velfærdsforvaltningen Bilag 3: beskrivelse af nuværende tilbud Kommunalbestyrelsen har besluttet at samle tilbuddene til de

Læs mere

Strategi for Handicap & Psykiatri. Lemvig Kommune

Strategi for Handicap & Psykiatri. Lemvig Kommune Strategi for Handicap & Psykiatri Lemvig Kommune 2019-2022 Om vision, politik og strategi i Lemvig Kommune Denne strategi tager udgangspunkt i Lemvig Kommunes vision: Vi er stolte af vore forpligtende

Læs mere

En styrket udredningskapacitet inkl. en styrket myndighedsindsats

En styrket udredningskapacitet inkl. en styrket myndighedsindsats En styrket udredningskapacitet inkl. en styrket myndighedsindsats En styrkelse af myndighedsområdet dækker over såvel en styrket udredningskapacitet som en styrket myndighedsindsats. Indsatserne er beskrevet

Læs mere

Belysning af beslutningsforslag på sundheds- og ældreområdet

Belysning af beslutningsforslag på sundheds- og ældreområdet Belysning af beslutningsforslag på sundheds- og ældreområdet 5. september 2016 Ældre med handicap Budgetmodel for ældre med handicap (DF) Antallet af ældre med handicap fordobles fra 2015 til 2020. I 2020

Læs mere

Kvalitetsstandard for støttekontaktpersonsordningen. psykiatriområdet jf. Servicelovens 99

Kvalitetsstandard for støttekontaktpersonsordningen. psykiatriområdet jf. Servicelovens 99 Kvalitetsstandard for støttekontaktpersonsordningen (SKP) på psykiatriområdet jf. Servicelovens 99 Udarbejdet af: Mikael Kunst Dato: Januar 2017 Sagsid.: Sundhed og Omsorg Version nr.: 6 Grøn skrift =

Læs mere

RAMME OG RETNING Strategi for borgere med handicap samt borgere med sociale udfordringer

RAMME OG RETNING Strategi for borgere med handicap samt borgere med sociale udfordringer RAMME OG RETNING 2016-2020 Strategi for borgere med handicap samt borgere med sociale udfordringer Ramme og retning Strategi for borgere med handicap samt borgere med sociale udfordringer 2016-2020 Hvidovre

Læs mere

Temaplan for psykisk sundhed

Temaplan for psykisk sundhed Temaplan for psykisk sundhed Den overordnede vision er, at Vejen Kommune vil være en attraktiv erhvervs- og bosætningskommune, der skaber rammer og muligheder for trivsel, kvalitet og vækst. Derfor laver

Læs mere

Psykiatri- og misbrugspolitik

Psykiatri- og misbrugspolitik Psykiatri- og misbrugspolitik l Godkendt af Byrådet den XX 1 Forord Hans Nissen (A) Formand, Social- og Sundhedsudvalget 2 Indledning Det er Fredensborg Kommunes ambition at borgere med psykosociale handicap

Læs mere

Kvalitetsstandard for opsøgende socialt arbejde.

Kvalitetsstandard for opsøgende socialt arbejde. Kvalitetsstandard for opsøgende socialt arbejde. Lovgrundlag: Ydelser inden for opsøgende socialt 99 i Lov om Social Service (LSS). Ved opsøgende socialt arbejde forstås ydelser i relation til: Opsøgende

Læs mere

Alle høringssvar skal være skriftlige og sendes til udviklingskonsulent Vibeke Bruun-Toft på mail

Alle høringssvar skal være skriftlige og sendes til udviklingskonsulent Vibeke Bruun-Toft på mail HØRINGSUDGAVE Der er høringsfrist den 11. september 2016 Alle høringssvar skal være skriftlige og sendes til udviklingskonsulent Vibeke Bruun-Toft på mail Vibeke.Bruun-Toft@egekom.dk 1 Forord Det er Egedal

Læs mere

Et indspark: Sindslidendes tilknytning til arbejdsmarkedet mennesker med sindslidelser - depression, angst, med mere.

Et indspark: Sindslidendes tilknytning til arbejdsmarkedet mennesker med sindslidelser - depression, angst, med mere. Michael Petterson Arbejdsmarkedschef/Vejle kommune Et indspark: Sindslidendes tilknytning til arbejdsmarkedet mennesker med sindslidelser - depression, angst, med mere. Kommer omkring. Ø Hvordan er billedet

Læs mere

SAMARBEJDE mellem botilbud. og psykiatri

SAMARBEJDE mellem botilbud. og psykiatri SAMARBEJDE mellem botilbud og psykiatri Vi er overbevist om, at vores samarbejde betyder, at vi hver især står stærkere. SAMMEN STÅR VI STÆRKERE Sammenhæng mellem psykiatrisk behandling og den pædagogiske

Læs mere

Nye veje i de socialpsykiatriske tilbud

Nye veje i de socialpsykiatriske tilbud Nye veje i de socialpsykiatriske tilbud Når vi lykkes, hvad kræver det af samarbejdspartnere, medarbejdere, sagsbehandlere, ledelse og ikke mindst af borgerne? Henrik Suhr, Centerleder, Center for Socialpsykiatri

Læs mere

Bilag 3: Bevillinger der udløber med udgangen af 2018 uden genfinansieringsbehov

Bilag 3: Bevillinger der udløber med udgangen af 2018 uden genfinansieringsbehov KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen NOTAT Bilag 3: Bevillinger der udløber med udgangen af 2018 uden genfinansieringsbehov Bevillingsudløb uden genfinansieringsbehov 2018 behov 2019 behov CTI-projektet

Læs mere

Helhedsorienteret familie indsats 3-12 år (23) år

Helhedsorienteret familie indsats 3-12 år (23) år Helhedsorienteret familie indsats 3-12 år 13 18 (23) år Lovgrundlag: Servicelovens 52,3,9, jfr. 52a, stk. 1 punkt 2 og 3. Rammer for projektet: Formål: Familier med børn i alderen 3 12 år - forankret i

Læs mere

Forord. Indsættes senere

Forord. Indsættes senere Veteranstrategi 2 Indhold Forord... 3 Målgruppe og baggrund for strategien... 4 Tilbud til veteraner i Greve Kommune... 5 Job eller uddannelse... 5 Familien... 6 Bolig... 6 Akuttilbud... 7 Hjælpemidler

Læs mere

Oversigt over igangværende og planlagte indsatser på det specialiserede socialområde

Oversigt over igangværende og planlagte indsatser på det specialiserede socialområde Oversigt over igangværende og planlagte indsatser på det specialiserede socialområde December 2018 Indhold 1. Oversigt over anbefalinger og afledte foreslåede fremtidige indsatser fra 17, stk. 4-udvalget

Læs mere

Anbefalinger til ny forebyggelsesstrategi

Anbefalinger til ny forebyggelsesstrategi Anbefalinger til ny forebyggelsesstrategi 12. juni 2018 Børne- og Uddannelsesudvalget 12. juni 2018 Beskæftigelses- og Integrationsudvalget 13. Juni 2018 Velfærds- og Sundhedsudvalget Fra 2014 til i dag

Læs mere

Ydelsespakkerne skal ses som supplement til de godkendte kvalitetsstandarder for de tilsvarende i Serviceloven.

Ydelsespakkerne skal ses som supplement til de godkendte kvalitetsstandarder for de tilsvarende i Serviceloven. Ydelseskatalog Det specialiserede socialområde for voksne 1. januar 2015 Indledning Dette katalog beskriver de ydelsespakker og indsatser, som Handicap og Psykiatri i Haderslev Kommune tilbyder borgere

Læs mere

Socialpsykiatrien Assens Kommune

Socialpsykiatrien Assens Kommune Socialpsykiatrien Assens Kommune Om Socialpsykiatrien Hvad er socialpsykiatri? Hvilke kommunale opgaver? Hvem er målgruppen? Hvor kommer de fra? Hvordan gør vi? Hvorfor? Rehabilitering, vækst og udvikling

Læs mere

Socialudvalgets arbejdsgrundlag

Socialudvalgets arbejdsgrundlag Socialudvalgets arbejdsgrundlag 2018-2021 Indhold Forord Indledning Politikker og strategier Overordnede mål Konkrete initiativer Forord Socialudvalget har fastlagt et arbejdsgrundlag for 2018 til 2021

Læs mere

Psykiatri- og misbrugspolitik

Psykiatri- og misbrugspolitik Psykiatri- og misbrugspolitik l Godkendt af Byrådet den 25. februar 2013 1 Forord I et debatmøde i efteråret 2012 med deltagelse af borgere, medarbejdere, foreninger, organisationer, samarbejdspartnere

Læs mere

Metode- og implementeringsskabelon: Udredning og Plan

Metode- og implementeringsskabelon: Udredning og Plan Metode- og implementeringsskabelon: Udredning og Plan Housing First som grundpræmis i arbejdet med Hjemløsestrategien og metoden Udredning og Plan Metoden Udredning og Plan afprøves i en række kommuner,

Læs mere

EN HELHEDSORIENTERET PLAN TIL FREMTIDENS PSYKIATRI

EN HELHEDSORIENTERET PLAN TIL FREMTIDENS PSYKIATRI Fremtidens Psykiatri en helhedsorienteret plan EN HELHEDSORIENTERET PLAN TIL FREMTIDENS PSYKIATRI Psykisk trivsel er vigtigt for den enkelte og de pårørende, men også for sammenhængskraften i samfundet.

Læs mere

Aftaler for Socialpsykiatrien. Psykiatri- og Handicapområdet

Aftaler for Socialpsykiatrien. Psykiatri- og Handicapområdet Aftaler 2019-2020 for Socialpsykiatrien Psykiatri- og Handicapområdet 2 2019-2020 Dialogbaserede aftaler Psykiatri- og Handicapområdet i Ikast-Brande Kommune er ligesom de andre fagområder en del af det

Læs mere

TRE I ÉN BOLIG, BESKÆFTIGELSE OG BEHANDLING TAKSTER 2015 1. UDGAVE, FEBRUAR 2015

TRE I ÉN BOLIG, BESKÆFTIGELSE OG BEHANDLING TAKSTER 2015 1. UDGAVE, FEBRUAR 2015 TRE I ÉN BOLIG, BESKÆFTIGELSE OG BEHANDLING TAKSTER 2015 1. UDGAVE, FEBRUAR 2015 Granhøjen er internationalt ISO 9001: 2008-certificeret Granhøjen er internationalt ISO-certificeret. Certificeringen er

Læs mere

Styrket indsats på det sociale område i finanslovsaftalen

Styrket indsats på det sociale område i finanslovsaftalen Styrket indsats på det sociale område i finanslovsaftalen Tiltag Beskrivelse Relevans Bedre boligforhold og rimelig husleje for unge Udvidelse af ommærkningsordning: boligorganisationer og kommuner kan

Læs mere

Hvem kan modtage ydelsen?

Hvem kan modtage ydelsen? 85 Social pædagogisk støtte. Lovgrundlag 85 i Lov om Social Service. Tilbud om hjælp, omsorg eller støtte samt optræning og hjælp til udvikling af færdigheder til personer i eget hjem, der har behov herfor

Læs mere

ØSTRE GASVÆRK DØGNBEHANDLING AMBULANT BEHANDLING BESKÆFTIGELSES/UDDANNELSES AFKLARING DAGBEHANDLING

ØSTRE GASVÆRK DØGNBEHANDLING AMBULANT BEHANDLING BESKÆFTIGELSES/UDDANNELSES AFKLARING DAGBEHANDLING ØSTRE GASVÆRK DØGNBEHANDLING AMBULANT BEHANDLING BESKÆFTIGELSES/UDDANNELSES AFKLARING DAGBEHANDLING Om Østre Gasværk Østre Gasværk er en selvstændig selvejende institution (Alment velgørende Fond), med

Læs mere

Kvalitetsstandard for opsøgende socialt arbejde.

Kvalitetsstandard for opsøgende socialt arbejde. Kvalitetsstandard for opsøgende socialt arbejde. Lovgrundlag: Ydelser inden for opsøgende 99 i Lov om Social Service (LSS). Ved opsøgende socialt arbejde forstås ydelser i relation til: Opsøgende og afklarende

Læs mere

Flest mulige børn og unge skal have deres trivsel og udvikling sikret i den nære og almene indsats.

Flest mulige børn og unge skal have deres trivsel og udvikling sikret i den nære og almene indsats. Sagsnr. 00.00.00-A00-5-16 Cpr. Nr. Dato 8-5-2016 Navn Sagsbehandler Thomas Carlsen Forslag til Distriktsprojekt i 2017-2019 Næstved Kommune gennemfører i 2017-2019 et projekt i et skoledistrikt med fokus

Læs mere

En helhedsplan på handicap- og socialpsykiatriområdet

En helhedsplan på handicap- og socialpsykiatriområdet En helhedsplan på handicap- og socialpsykiatriområdet Afdækningens resultater på socialpsykiatriområdet Nuværende boliger (kapacitet) Boligernes bygningsmæssige stand Målgrupper Medarbejdersammensætning

Læs mere

gladsaxe.dk Plan 2020 for det psykosociale område

gladsaxe.dk Plan 2020 for det psykosociale område gladsaxe.dk Plan 2020 for det psykosociale område Med Plan 2020 lægger Gladsaxe Kommune op til en nyorientering af indsatsen overfor borgere med psykosociale handicap. Plan 2020 præsenterer en række visioner

Læs mere

Sagsnr Bilag 2: Business case. Dokumentnr Sagsbehandler Maja Helvig Haxthausen

Sagsnr Bilag 2: Business case. Dokumentnr Sagsbehandler Maja Helvig Haxthausen KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for Politik NOTAT 19-05-2017 Bilag 2: Business case Satspuljeansøgning fra Socialforvaltningen i Københavns Kommune til puljen Mod en tidlig forebyggende og

Læs mere

Introduktion til kvalitetsstandarder

Introduktion til kvalitetsstandarder Center for Særlig Social Indsats Helsingør Kommunes kvalitetsstandarder på det specialiserede socialområde for voksne Introduktion til kvalitetsstandarder Godkendt af Socialudvalget 2. december 2014 Introduktion

Læs mere

Behandlingscenter. Et tilbud til stofmisbrugere. Social- og sundhedsservice - Specialområdet

Behandlingscenter. Et tilbud til stofmisbrugere. Social- og sundhedsservice - Specialområdet Køge Rådgivnings- og Behandlingscenter Et tilbud til stofmisbrugere Social- og sundhedsservice - Specialområdet Hvem er vi og hvad kan vi tilbyde KRB: Rådgivning og ambulant behandling på Egøjevej 34 2

Læs mere

STRATEGI FOR DEN INKLUDERENDE BY OG HOUSING FIRST

STRATEGI FOR DEN INKLUDERENDE BY OG HOUSING FIRST STRATEGI FOR DEN INKLUDERENDE BY OG HOUSING FIRST PLADS TIL ALLE BESKÆFTIGELSES OG SOCIALUDVALGET 1 FORORD Som Beskæftigelses og Socialudvalg arbejder vi for, at alle udsatte i Odense skal have et godt

Læs mere

Temaplan for psykisk sundhed

Temaplan for psykisk sundhed Temaplan for psykisk sundhed 2016-2024 Vejen Kommune Rådhuspassagen 3 6600 Vejen E-mail: post@vejen.dk www.vejen.dk Foto: Colourbox Udarbejdelse: Social & Ældre Lay out og tryk: Vejen Kommune Udgivet:

Læs mere

Temaplan for psykisk sundhed

Temaplan for psykisk sundhed Temaplan for psykisk sundhed 2016-2024 Vision Temaplaner Drifts- og udviklingsplaner Den overordnede vision er, at Vejen Kommune vil være en attraktiv erhvervsog bosætningskommune, der skaber rammer og

Læs mere

Ny strategi på udsatteområdet

Ny strategi på udsatteområdet Rammer for Ny strategi på udsatteområdet Indledning I forbindelse med Social- og Sundhedsudvalgets vedtagelsen af besparelser på Handicap og Psykiatriområdet d. 5. marts 2014 blev forvaltningen bemyndiget

Læs mere

Koordinerende indsatsplaner for mennesker med psykiske lidelser og samtidigt misbrug

Koordinerende indsatsplaner for mennesker med psykiske lidelser og samtidigt misbrug Koordinerende indsatsplaner for mennesker med psykiske lidelser og samtidigt misbrug - National Alkoholkonference 2017 Sara Lindhardt, Socialstyrelsen - Baggrund En delt opgave svært at navigere Alkoholafhængigheds-

Læs mere

NOTAT. Orientering om status på Integreret Psykiatri i Næstved

NOTAT. Orientering om status på Integreret Psykiatri i Næstved NOTAT Orientering om status på Integreret Psykiatri i Næstved Baggrund Regionsrådet har afsat 2 mio. kr. i 2014 og 2015 til opstart af et pilotprojekt om integreret psykiatri, som skal muliggøre en mere

Læs mere

Kvalitetsstandarden for kvindekrisecentre efter Lov om Social Service 109

Kvalitetsstandarden for kvindekrisecentre efter Lov om Social Service 109 Kvalitetsstandarden for kvindekrisecentre efter Lov om Social Service 109 Introduktion Greve Kommune bevilger ophold i krisecentre efter Lov om Social Service 109. Kvalitetsstandarden for krisecentre beskriver

Læs mere

Styrket sammenhæng i borgerforløb. Demokrati og medborgerskab. Mere for mindre. Strategisk kompetenceudvikling. sundhed

Styrket sammenhæng i borgerforløb. Demokrati og medborgerskab. Mere for mindre. Strategisk kompetenceudvikling. sundhed Styrket sammenhæng i borgerforløb Demokrati og medborgerskab Mere for mindre Frivillighed Mental sundhed Strategisk kompetenceudvikling Åben dialog Recovery Indsats i lokale miljøer Opkvalificering til

Læs mere

Ydelseskatalog for Socialpædagogisk støtte på Trollesbro og i eget hjem Lov om Social Service 85

Ydelseskatalog for Socialpædagogisk støtte på Trollesbro og i eget hjem Lov om Social Service 85 Center for Udvikling og Støtte (CUS) Slangerupsgade 60 3400 Hillerød Ydelseskatalog for Socialpædagogisk støtte på Trollesbro og i eget hjem Lov om Social Service 85 Udarbejdet september 2015 1 Ydelseskatalog

Læs mere

Housing First. - en del af Hjemløsestrategien

Housing First. - en del af Hjemløsestrategien Housing First - en del af Hjemløsestrategien Den nationale hjemløsestrategi Satspulje på 500 millioner kr. for perioden 2009-2012 8 kommuner særligt udvalgt (400 millioner) Københavns Kommune (210 millioner)

Læs mere

Modeller for kommunal organisering ift. samarbejdsaftalen om oligofrenipsykiatri til inspiration

Modeller for kommunal organisering ift. samarbejdsaftalen om oligofrenipsykiatri til inspiration Modeller for kommunal organisering ift. samarbejdsaftalen om oligofrenipsykiatri til inspiration I samarbejdsaftalen om oligofrenipsykiatri er anført: I alle kommuner skal medarbejdere, der arbejder med

Læs mere

Tag udgangspunkt i patientens drømme, ønsker og behov

Tag udgangspunkt i patientens drømme, ønsker og behov Opsamling på workshoppen den 30. januar 2018 vedr. Det gode borgerforløb På baggrund af den afholdte workshop den 30. januar 2018 vedrørende Det gode borgerforløb i overgangen mellem social- og behandlingspsykiatrien,

Læs mere

Center for Socialpsykiatri og Neuropædagogik.

Center for Socialpsykiatri og Neuropædagogik. Center for Socialpsykiatri og Neuropædagogik. Socialpsykiatriske fagspeciale. Næstved Kommune Indholdsfortegnelse Lovgrundlag:... 3 Generel beskrivelse af tilbudstypen Socialpsykiatriske fagspeciale....

Læs mere

Psykiatri- og misbrugspolitik

Psykiatri- og misbrugspolitik Psykiatri- og misbrugspolitik l Godkendt af Byrådet den 25. april 2016 1 Forord Psykiatri- og misbrugspolitikken tager afsæt i fire politiske standpunkter, som hver især tilkendegiver de politiske holdninger

Læs mere

Ydelseskatalog Ungetilbuddet, revideret februar Journalnummer: G

Ydelseskatalog Ungetilbuddet, revideret februar Journalnummer: G Ydelseskatalog Ungetilbuddet, revideret februar 2016 Indledning Målgruppen for Ungetilbuddet er unge i aldersgruppen 15-17 år (op til 23 år ved efterværn) med behov for en socialfaglig eller pædagogisk

Læs mere

Bilag 7: Supplerende aftale mellem Aalborg Kommune og Region Nordjylland vedr. kommunale tilbud og henvendelsesmuligheder

Bilag 7: Supplerende aftale mellem Aalborg Kommune og Region Nordjylland vedr. kommunale tilbud og henvendelsesmuligheder Bilag 7: Supplerende aftale mellem Aalborg Kommune og Region Nordjylland vedr. kommunale tilbud og henvendelsesmuligheder Beskrivelse af det/de kommunale tilbud til voksne med sindslidelse. ÆH Handicapafdelingen

Læs mere

TRE I ÉN BOLIG, BESKÆFTIGELSE OG BEHANDLING TAKSTER UDGAVE, JANUAR 2017

TRE I ÉN BOLIG, BESKÆFTIGELSE OG BEHANDLING TAKSTER UDGAVE, JANUAR 2017 TRE I ÉN BOLIG, BESKÆFTIGELSE OG BEHANDLING TAKSTER 2017 1. UDGAVE, JANUAR 2017 Granhøjen er internationalt ISO 9001: 2008-certificeret Certificeringen er sket for at imødekomme tilsynsreformens krav om

Læs mere

Beredskabsforslag. Budget 2016-19

Beredskabsforslag. Budget 2016-19 Harmonisering af sygepleje Ændringer i driftsbudgettet 1.200 1.700 1.700 1.700 I Skive Kommune har man som en af landets eneste kommuner haft en privat leverandør af sygepleje siden 2003. Ordningen har

Læs mere

KKR-mål for sundhed KKR. Kommunernes fælles rolle på det somatiske og psykiatriske sundhedsområde i hovedstadsregionen HOVEDSTADEN

KKR-mål for sundhed KKR. Kommunernes fælles rolle på det somatiske og psykiatriske sundhedsområde i hovedstadsregionen HOVEDSTADEN KKR-mål for sundhed Kommunernes fælles rolle på det somatiske og psykiatriske sundhedsområde i hovedstadsregionen - 2016 KKR HOVEDSTADEN Indledning I KKR-Hovedstaden har vi en fælles ambition. Vi vil sammen

Læs mere

Netværksdannelse for forældre til psykisk syge børn og unge

Netværksdannelse for forældre til psykisk syge børn og unge Netværksdannelse for forældre til psykisk syge børn og unge rådgivning, hjælp og støtte for familier til børn og unge med psykiske vanskeligheder Et 4-årigt projekt i Landforeningen BEDRE PSYKIATRI i perioden

Læs mere

Mentor forløb for job/uddannelses- og aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere. Indsatserne er koncentreret om:

Mentor forløb for job/uddannelses- og aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere. Indsatserne er koncentreret om: Somentor tilbyder kommuner rehabiliteringsforløb. Vi leverer en socialpædagogisk faglig indsats omkring det enkelte menneske, uanset om det udspringer fra jobcenteret eller socialforvaltningen. Mentor

Læs mere

Høje-Taastrup Kommune 14-12-2011. Høje-Taastrup Kommunes kvalitetsstandard for social behandling for stofmisbrug ( 101 Lov om Social Service)

Høje-Taastrup Kommune 14-12-2011. Høje-Taastrup Kommunes kvalitetsstandard for social behandling for stofmisbrug ( 101 Lov om Social Service) NOTAT Høje-Taastrup Kommune 14-12-2011 Høje-Taastrup Kommunes kvalitetsstandard for social behandling for stofmisbrug ( 101 Lov om Social Service) Talkode for ydelsen og ydelsens navn Lovgrundlag for ydelsen

Læs mere

Prioriteringsrum i kr.

Prioriteringsrum i kr. Prioriteringsrum i 1.000 kr. 2019 2020 2021 2022 Social-, Sundheds- og Psykiatriudvalget 700 500 500 500 Omlægning af indsatsen i Pædagogisk Psykiatrisk Vejledningscenter PPV 500 500 500 500 Konsulentbistand

Læs mere

Integreret psykiatri, Trieste projekt... 2 Unge og unge voksne i alkoholramte familier... 4 Sundhedscentret & Jobcentret vedr. genoptræning...

Integreret psykiatri, Trieste projekt... 2 Unge og unge voksne i alkoholramte familier... 4 Sundhedscentret & Jobcentret vedr. genoptræning... Udvidelsesforslag for Sundheds- og Psykiatriudvalget. Sundheds og psykiatriudvalget har ikke prioriteret reduktionsforslagene på tværs af deres to politikområder, men derimod prioriteret imellem reduktionsforslagene

Læs mere

Kvalitetsstandard for opsøgende socialt

Kvalitetsstandard for opsøgende socialt Social- og Sundhedscenteret Kvalitetsstandard for opsøgende socialt arbejde Når du læser kvalitetsstandarden, skal du være opmærksom på, at den består af to dele. Den første del er information til dig

Læs mere

Formålet med indsatsen

Formålet med indsatsen Kvalitetsstandard Overskrift Modtagere Botilbud i almene boliger til borgere med betydelig og varig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne Handicap, psykiatri og socialt udsatte Lov om almene boliger

Læs mere

Ydelsesbeskrivelse Botilbuddet Koktvedparken 4. marts 2015

Ydelsesbeskrivelse Botilbuddet Koktvedparken 4. marts 2015 Ydelsesbeskrivelse Botilbuddet Koktvedparken Leverandør Frederikshavn Kommune Botilbuddet Koktvedparken Koktvedparken 3-11 9900 Frederikshavn Leder: Gitte Hviid Christiansen Faglig funktionsleder: Jens

Læs mere

Kvalitetsstandard Botilbud 110

Kvalitetsstandard Botilbud 110 Kvalitetsstandard Botilbud 110 Ydelsens lovgrundlag Lov om Social Service 110: Kommunalbestyrelsen skal tilbyde midlertidigt ophold i boformer til personer med særlige sociale problemer, som ikke har eller

Læs mere

NORDFYNS KOMMUNE DEMENSPOLITIK 2013-2016

NORDFYNS KOMMUNE DEMENSPOLITIK 2013-2016 NORDFYNS KOMMUNE DEMENSPOLITIK 2013-2016 Forord Antallet af mennesker med en demenssygdom i Danmark vil stige kraftigt i de kommende år. Næsten 200.000 danskere vil om 30 år lide af en demenssygdom, og

Læs mere

Social- og Sundhedscenteret. Kvalitetsstandard for opsøgende socialt

Social- og Sundhedscenteret. Kvalitetsstandard for opsøgende socialt Social- og Sundhedscenteret Kvalitetsstandard for opsøgende socialt arbejde 2 Kvalitetsstandard for opsøgende socialt arbejde Formålet med opsøgende socialt arbejde Formålet med opsøgende socialt arbejde

Læs mere

TAKSTER 2019 BOLIG, BESKÆFTIGELSE OG BEHANDLING - I ÉT KOORDINERET TILBUD

TAKSTER 2019 BOLIG, BESKÆFTIGELSE OG BEHANDLING - I ÉT KOORDINERET TILBUD TAKSTER 2019 BOLIG, BESKÆFTIGELSE OG BEHANDLING - I ÉT KOORDINERET TILBUD GRANHØJEN ER INTERNATIONALT ISO 9001:2015-CERTIFICERET Certificeringen er sket for at imødekomme tilsynsreformens krav om en øget

Læs mere

Præsentation af Rådgivningshuset et forebyggende tilbud

Præsentation af Rådgivningshuset et forebyggende tilbud Præsentation af Rådgivningshuset et forebyggende tilbud NOTAT 17. november 2018 Journal nr. 27.03.00-A00-1-18 Sagsbehandler SKRAS Navn på tilbud Formål Rådgivningshuset Formålet med Rådgivningshuset er

Læs mere

Kvalitetsstandard for støtte-kontaktpersonsordningen. jf. Servicelovens 99

Kvalitetsstandard for støtte-kontaktpersonsordningen. jf. Servicelovens 99 Kvalitetsstandard for støtte-kontaktpersonsordningen (SKP) på psykiatriområdet jf. Servicelovens 99 Udarbejdet af: Fælles Dato: December 2015 Sagsid.: Sundhed og Handicap Version nr.: 5 Revideret: Januar

Læs mere

Psykiatri og misbrug KKRs Faglige Symposium , Ringsted Kongrescenter

Psykiatri og misbrug KKRs Faglige Symposium , Ringsted Kongrescenter Psykiatri og misbrug KKRs Faglige Symposium 21.08.2019, Ringsted Kongrescenter Jesper Pedersen ledende overlæge, phd Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling Dorthe Juul Lorenz vicedirektør Psykiatrien, Region

Læs mere

Fokusområder for hjemløseindsatsen

Fokusområder for hjemløseindsatsen NOTAT Kontakt: Martin Fjording 17-08-2017 Fokusområder for hjemløseindsatsen Antallet af hjemløse er steget markant de seneste år, med 23 % flere hjemløse i 2015 end i 2009. Særligt antallet af hjemløse

Læs mere

P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T

P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T FINANSLOVSAFTALEN 2014 I Finanslovsaftalen for 2014 er der afsat 1 mia. kr. til et varigt løft til ældreområdet. Tønder Kommunes andel af det samlede

Læs mere