Reparation af glasfiberkajakker

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Reparation af glasfiberkajakker"

Transkript

1 Reparation af glasfiberkajakker Denne beskrivelse er fremstillet som en opsummering af et kursus i reparation af glasfiberkajakker af Leif Romsø i Kerteminde Kajakklub Oktober Glasfiberkajakker er mere skrøbelige end plastkajakker, men til gengæld er de lettere at arbejde med, og de kan repareres både pænt og stærkt. Dette er en beskrivelse med billeder af hvordan det kan gøres. Baggrund om glasfiberkonstruktionen Glasfibermaterialet i en kajak består af to dele: dels selve glasfibervævet, som ligger inderst, og som limes sammen til en stærk af en lim af polyester. Det er glasfibervævet, der giver konstruktionen sin styrke, og som giver den sin store robusthed. Glasfiberen er dog stadig et porøst materiale, og kan trække vand hvis det udsættes for vand i længere tid. Derfor lægges der på ydersiden af glasfiberen et lag af gelcoat, som dels er indfarvet med den rigtige farve, dels er helt vandtæt, og dels giver en helt glat og fin overflade som løber let gennem vandet. Materialer til reparationen Glasfibervæv. Findes i mange forskellige kvaliteter og grovheder. En mellem type er fin til kajak, men sørg også for at have noget der er meget tyndt, i tilfælde af at du får brug for at reparere omkring skarpe kanter. Polyester. Købes f.ex. ved Bådkommisæren eller Kerteminde Yachtværft - Strandvangen Hærder til polyester og gelcoat Glasfibervoks. Gelcoat. Gelcoat er en polyester med farve, der er lidt tykkere i det end den polyester man bruger til at fylde glasfiberen med, og som bliver helt tør når den hærder (polyesteren har en smule klæbrighed i sig, så den binder godt når man lægger flere lag glasfiber ovenpå hinanden). Gelcoat en er det yderste lag, og er derfor indfarvet med den farve som slutresultatet skal have. Acetone. Opløsningsmiddel til polyester. Bruges til at rengøre værktøj, fjerne klatter, og til at rengøre fingre med (men det er et organisk opløsningsmiddel, så brug det så sparsomt som overhovedet muligt) brug gerne håndcreme til at beskytte hænderne. Værktøjer der er gode at have ved hånden. Vinkelsliber Sandpapir i forskellige grovheder Glasfiberrulle. Til at rulle luftbobler ud når glasfibermåtten lægges på. Specialværktøj købes på yachtværft. Piberensere. Til at male meget små steder, eller til at påføre lim på vanskelige steder.

2 Pensel eller meget lille malerrulle. (kan købes hos farvehandleren) Japanspartel. Til udspartling af små revner. Vandslibe papir. Dette er en type meget fint sandpapir, som skal have vand ved brug. Køb både type mellemfint og meget fint. Varmepistol. Hvis du har travlt men pas på, ikke for tæt på! Gummihandsker Arbejdsforhold Sørg for at arbejde i rigtig god udluftning helst udendørs. Hverken acetone eller polyester er rare materialer at have med at gøre, hverken på huden eller at indånde. Når der er kommet 2% hærder i polyesteren (og gelcoaten) skal der arbejdes med det samme, inden det hærder. Pas på: polyester med hærder især hvis der er for meget hærder i kan selvantænde. Der skal være mindst grader varmt, ellers risikerer man at polyesteren ikke hærder ordentligt, og den ender med at være permanent klæbrig. det må ikke være fugtigt i vejret, ellers kan polyesteren heller ikke hærde ordenligt. Worst case glasfiber reparation proces Denne beskrivelse er en gennemgang af et worst case hul, og indeholder alle de processer der kan være involveret. Det er ikke altid nødvendigt at bruge alle disse se efterfølgende afsnit som skadestyper, og forslag til hvordan de kan klares hver for sig. 1. Afdækning. Sæt gaffatape på hele vejen rundt om skaden på ydersiden af kajakken. Så tæt på selve skaden som du kan komme. 2. Slib skaden ned. Slib skaden ned, og sørg for at fjerne ødelagt (delamineret) glasfiber helt. Det er let at se hvor det er, da den ødelagte glasfiber er næsten helt hvid og mere porøs i det end den uskadede glasfiber. Brug vinkelsliber på store skader, eller sandpapir til mindre skader. Sørg for at der bliver en blød jævn glidende overgang fra uskadet materiale, og ned mod det mest skadede (dybeste) sted. Slib, så overfladen er jævn, men lidt ru og let at binde på. Sørg også for at området der skal repareres er HELT tørt.

3 Figur 1. Her er skaden slebet delvist ned, men der er stadig en smal stribe af delamineret fiber i bunden. 3. Opbyg en bund til genopbygning. Hvis skaden er så stor at der er hul i glasfiberen, så skal der lægges en bund, der kan bygges op over. Lav f.ex. en bund ved at lime et stykke halvt fleksibelt halvt stift materiale på indersiden af kajakken med tokomponent lim eller araldit det skal være stift nok til at bygge på og fleksibelt nok til at følge kajakkens runding. F.ex. plast fra en opklippet opvaskemiddelflaske. Det behøver ikke at være 100% tæt, det skal bare godt nok til at holde glasfiberen på plads. Figur 2. Skaden er slebet helt ned, og der er limet en bund ind, på indersiden af kajakken, så der er et godt grundlag til at lægge den nye fiber på.

4 4. Forbered ny glasfiber. Klip glasfiber stykker til, f.ex. en 3-4 lag. Det mindste stykke inderst, større stykker ovenpå. Stykkerne må gerne være flossede i kanten, det giver en mere glidende overgang (flossethed dog ikke afgørende). Bland polyester med hærder normal mængde 2% hærder. Efter hærderen er kommet i har du måske minutter til at arbejde, inden polyesteren begynder at blive lidt tykkere i det lidt mere gele, eller vandmandsagtig i det, og så kan den ikke bruges mere. 5. Læg ny glasfiber på. Først - vend kajakken så skaden vender opad, så polyesteren ikke løber når du smører den på, eller laver hængekanter i den ende der vender nedad. Dernæst, væd bunden af skaden med polyester. Læg derefter første lag glasfiber på (det mindste af de udklippede stykker), og gennemvæd ovenpå med polyester. Brug pensel eller en meget lille malerrulle. Rul godt efter med den lille glasfiberrulle, så evt. luftbobler kommer ud. 6. Flere lag glasfiber. Læg nu flere lag glasfiber på (gradvist større stykker) indtil skaden er helt dækket, og du har fået en tilstrækkelig tykkelse. Dvs. ca op i niveau med kajakkens yderside eller lidt tykkere Der må gerne være lidt at slibe i, men dog heller ikke mere end højst nødvendigt. Til en kajak skal du måske bruge 2-4 lag ialt. De(t) yderste lag af glasfiber må gerne gå helt op på og hen over den gaffatape der sidder rundt om skaden, og det må også gerne være flosset det forsvinder når vi sliber. Det vigtigste er, at det materiale der sidder under kajakkens overflade skal være helt fyldt med væv og polyester. Figur 3. Her er vi i gang med at lægge glasfiber lag på. Dette er sidste eller næstsidste lag, bemærk at det er helt fint at fiberen er flosset i kanten, og går ud over kanten. Det slibes væk senere.

5 Igen husk at sørge for, at der ikke er luftlommer i polyesteren - rul med den lille glasfiberrulle. Advarsel - det er måske ikke et stort problem med netop kajakker, men pas alligevel på ikke at have alt for mange lag af våd glasfiber ovenpå hinanden. Polyesteren med hærder i udvikler varme, og hvis det bliver for tykt kan det ikke køle af og der kan komme en brun plet når polyesteren brænder. 7. Hærdefase. Lad polyesteren hærde. Brug evt. varmeblæser hvis du har travlt, eller lad den helst bare sidde natten over. Polyesteren kan godt være en lille-bitte smule klæbrig stadig når du går videre det er ok det er konstueret til ikke at blive helt tørt, så det er let at få ekstra lag af glasfiber til at binde. (Men altså meget lidt klæbrig). Advarsel: Hvis du bruger varmeblæser skal du være meget varsom med varmen. Ved for meget varme kan du skade den omkringliggende glasfiber. 8. Nedslibning af glasfiberlag. Slib nu materialet ned (vinkelsliber og sandpapir), så det kommer en smule under niveau med kajakkens yderside, måske omkring ½ millimeter der skal være plads til gelcoat laget. I denne slibeproces ryger alle de løse ender af glasfiber der måtte stikke ud fra tidligere hurtigt af, og du slutter med et ret glat, fint og hårdt materiale der dækker det skadede område helt. Brug gaffatapen til at holde styr på at du ikke får slebet for langt ned i det omkringliggende materiale. Når det sølvfarvede af gaffatapen er væk skal du til at passe på. Figur 4. Fiberen er hærdet helt op, og der er slebet ned, så den nye overflade bliver fin og glat og er en lille smule under niveau med den rigtige kajakoverflade.

6 Figur 5. Her er slebet helt fint, og renset af med acetone, så vi er helt klar til at lægge gelcoat på. 9. Påfør gelcoat. Sæt malertape på tæt omkring hullet, og dæk skaden helt med den farvede gelcoat, som jo er det yderste lag af reparationen. Påfør f.ex. med fin pensel eller piberenser afhængig af skadestørrelsen. Den skal lægges på i et lag, så det kommer op mindst på niveau med kajakkens yderside, og en lille smule over. Det skyldes dels, at gelcoat en kan svinde en smule når den hærder, og vi har brug for lidt materiale at slibe på så vi kan få overfladen helt glat og perfekt. Fjern tapen med det samme, og lad gelcoat en sidde til den er hærdet.

7 Figur 6. Gelcoat laget er lagt på tapen er der for at vi ikke kommer længere ud over kanten end højst nødvendigt, men fjern med det samme så kanten kan flyde lidt ud, og blive mindre skarp. 10. Slibning af gelcoat. Sæt gaffatape på meget tæt omkring området, og slib nu gelcoat en til først med meget fint sandpapir og vandslibepapir igen, brug gaffatapen til atholde styr på hvor langt du kommer ned. Når den er næsten helt på plads, fjern gaffatapen og slib det sidste med fint vandslibepapir. 11. Slutbehandling. Hos Materialisten køber du lidt fint pimpstenspulver, det blandes med alm. Glasfibervoks, som købes hos Bådkommissæren 1:1 poler så det reparerede areal til det bliver blankt til slut bruges den alm. glasfibervoks Forskellige skadestyper og forslag til løsningsmetoder. 1. Enkelt ridse i gelcoat en En ridse som denne er rent kosmetisk, og der er ikke brug for glasfibervæv. Først, læg gaffatape på begge sider af ridsen så der ikke kommer mere gelcoat på end højst nødvendigt. Slib forsigtigt med et lille stykke sammenfoldet sandpapir. Kom lidt gelcoat på med f.ex. en piberenser, og fjern gaffatapen igen så løber gelcoaten lidt ud og giver en mindre skarp kant. Når gelcoat en er hærdet - læg tape på igen (så der ikke slibes ud over mere overflade en højst nødvendigt). Slib ned i niveau med fint sandpapir og derefter vandslibepapir og poler-voks 2. Større revne i overfladen af gelcoat. Dette kunne f.ex. være fra en kajak der har skrabet hårdt mod en sten. Dvs. en revne der er måske 5 mm. bred, og op til et par mm dyb. Denne type er stadig kosmetisk, da den ikke er gået ned i glasvævlaget, og kan behandles med gelcoat. Behandles som under punkt En samling af mindre ridser Denne type skade kunne f.eks. komme ved at kajakken har ligget og gnubbet let mod nogle sten i en let brænding. Brug japanspartel til at spartle et ganske tyndt lag gelcoat ud over revnerne (brug gaffatape til at afgrænse området med.) Lad hærde, og slib efter med vådslibepapir, slutbehandling med voks. 4. Smal men dyb revne i kajak, som kan ses på indersiden. F.ex. mærker fra kajak der er blevet løftet med alt for meget vand i, og som derfor har været bugget let sammen på midten. Dvs. en revne på adskillige centimeter lang, men omkring 5 mm bred. Denne type er svær at bygge op på den generelle metode fordi revnen er smal (med mindre man med vilje fjerner en lidt større område af ikke-skadet materiale også men det er heller ikke rart). Lav i stedet en kosmetisk behandling på yderside med gelcoat, og lav en

8 glasfiberforstærkning på indersiden i stedet. Det vil selvfølgelig kunne ses som en let forhøjning på indersiden, men det giver den stærkeste løsning med den mindste påvirkning af ydersiden af kajakken. 5. Større skade der gennemhuller eller deformerer glasfiberen. F.ex. en kajak i høj bølgegang der slår direkte ned i en skap sten, en kajak der er tabt fra taget af en bil på en kant eller lign. Brug hele worstcase processen som beskrevet ovenfor. 6. Skader på utilgængelige steder Skader på utilgængelige steder f.ex. ude i spidsen på en turkajak, som gennemhuller glasfiberen kræver som beskrevet en bund at lægge glasfiberen på. Det kan være svært at lægge når man ikke kan arbejde fra indersiden. En metode at gøre det på er, at først at lægge 2-komponent lim langs kanten på indersiden af skaden med en piberenser (piberensere er gode, ford de kan bukkes efter behag, og holder på en god mængde lim.) Derefter klippes en bund af fleksibel plast der er lidt større end hullet, og du folder et stykke gaffatape og klæber det på som et håndtag på oversiden. Fold nu plaststykket og kom det ind i hullet, og træk det så godt op i limen på indersiden vha. gaffatape håndtaget. Fortsæt derefter behandlingen som beskrevet i worstcase processen. Du får næppe bunden ud igen, men da det jo er et utilgængelig sted, sidder den jo formentlig et sted du aldrig ser. 7. Cockpitkarm gået fra kajakken. Denne type skade kommer når der har været for stor belastning på cockpitkanten f.ex. ved en tung roer der laver soloredning i en turkajak. Træk karmen og kajak fra hinanden så revnen forværres og hold den ude med en lille pind eller lignende. Nu kan vi komme til at fylde op med ny binder. Først, rengør brudfladen med acetone. Dernæst, fyld op med gelcoat (eller epoxylim), fjern så pinden, og klem sammen igen bagefter. Hvis du kan, så klem karm og båd sammen med en skruetvinge eller hvad der nu er muligt og vent til det hærder. Man kan godt forstærke cockpitkanten yderligere, ved f.ex. at lægge et ekstra lag glasfiber på, på ydersiden, men det kan være svært at lave rigtigt pænt, da det ofte vil ligge i en revne og kan være svært at komme til at efterbehandle. Maling i en kontrastfarve kan være en mulighed her. Diverse Tips Dæk dig til når du sliber. Når man sliber i glasfiber især med vinkelsliber, så sørg for at tape din ærmeåbning til med malertape eller lignende. Husk at når du sliber er støvet bittesmå glassplinter, og hvis der kommer nok af det op under ærmerne kan det ende med at være ret ubehageligt. Skarpe kanter. En almindelig glasfibervæv kan kun foldes om kanter der runder ca. som en finger. Det kan være et problem f.ex. hvis man skal rundt om en skarp cockpitkarm. Derfor - hvis man skal folde glasfibervæv om skarpe kanter kræver det at man bruger et meget tyndt glasfibervæv som det

9 inderste lag. Man kan godt efterfølgende lægge flere lag udenpå med en tykkere fiber det er kun det inderste lag der er kritisk.

Beklædning af skelettet efter G-SOF metoden Del 2. SOFbyg skin2

Beklædning af skelettet efter G-SOF metoden Del 2. SOFbyg skin2 Beklædning af skelettet efter G-SOF metoden Del 2. SOFbyg skin2 Hvis dokumentet SOFbyg skin1 er fulgt, har vi nu en kajak beklædt med stof og imprægneret med epoxy, slebet og klar til forstærkningen med

Læs mere

Beklædning af skelettet efter G-SOF metoden Del 1. SOFbyg skin1

Beklædning af skelettet efter G-SOF metoden Del 1. SOFbyg skin1 Beklædning af skelettet efter G-SOF metoden Del 1. SOFbyg skin1 Når skellettet er klar til beklædning, dvs. skelettet er høvlet så der ikke er nogle skarpe kanterskelettet er lakeret med fortyndet lak

Læs mere

DSB Kolonnehus Svenstrup J.

DSB Kolonnehus Svenstrup J. DSB Kolonnehus Svenstrup J. Byggevejledning Læs venligst hele byggevejledningen inden du starter med at samle huset. Inden malerarbejdet startes er der lige noget der skal limes, lim de fire stykker med

Læs mere

Hvad er en Klimaspand?

Hvad er en Klimaspand? Hvad er en Klimaspand? En klimaspand er et primitivt komfur, der hjælper med at udnytte brændet bedre. På et normalt bål slipper meget af varmen ud til siden og det kan på den måde vare længe før man f.eks.

Læs mere

Rengørings- og vedligeholdelsesvejledning

Rengørings- og vedligeholdelsesvejledning Rengørings- og vedligeholdelsesvejledning www.biga.dk Rengøringsog vedligeholdelsesvejledning Indvendig rengøring af skabskorpus og hylder. Rengøres bedst med husholdningens sædvanlige vandopløselige rengøringsmidler

Læs mere

Isiteek er et gør-det-selv produkt primært rettet mod skibsmarkedet, og er hovedsageligt udviklet til at lave mindre paneler.

Isiteek er et gør-det-selv produkt primært rettet mod skibsmarkedet, og er hovedsageligt udviklet til at lave mindre paneler. Isiteek er et gør-det-selv produkt primært rettet mod skibsmarkedet, og er hovedsageligt udviklet til at lave mindre paneler. Du skal bruge følgende værktøjer: En arbejdsbænk med en lige kant Nogle vægte

Læs mere

Guide til malerarbejde Af Erik Jensen - Juli 2012

Guide til malerarbejde Af Erik Jensen - Juli 2012 Guide til malerarbejde Af Erik Jensen - Juli 2012 Jeg er efterhånden blevet spurgt en del gange om tips til malerarbejde, så nu tog jeg mig sammen og lavede denne billedguide af en tanklakering. Det kunne

Læs mere

1. Teak 2. Højtryks kompaktlaminat 3. Vejrbestandig flet 4. Vinteropbevaring af havemøbler

1. Teak 2. Højtryks kompaktlaminat 3. Vejrbestandig flet 4. Vinteropbevaring af havemøbler Vedligeholdelse 1. Teak 2. Højtryks kompaktlaminat 3. Vejrbestandig flet 4. Vinteropbevaring af havemøbler 2 Teak Teaktræ er særligt velegnet til udendørs brug, fordi det har et naturligt indhold af olie

Læs mere

KREATIVT LYSVÆRKSTED

KREATIVT LYSVÆRKSTED KREATIVT LYSVÆRKSTED Leg med voks gennem form, farve og forskellige materialer, fra et enkelt dyppelys til et større kunstværk. Der er ikke bare 2-3 forskellige teknikker eller muligheder for at fremstille

Læs mere

2. Fagklasse / Dekorative teknikker

2. Fagklasse / Dekorative teknikker Udvendig kabine 1. Kabinen afrenses indtil cementfiberpladen, på begge sider. 2. Væggene klargøres 3. Opsæt konsulenttapet på væggene, både udvendigt og indvendigt, samt på udvendig side af dørpladen.

Læs mere

Reparationskursus. I guld- og sølvsmedeteknikker

Reparationskursus. I guld- og sølvsmedeteknikker Reparationskursus I guld- og sølvsmedeteknikker 1 Kursus i mindre reparationer om trækning af perler med og uden knuder, montering af dupper og låse. Loddeprocesser ved mindre reparationsopgaver som f.eks.

Læs mere

Byggevejledning. Læs venligst hele byggevejledningen inden du starter med at samle huset.

Byggevejledning. Læs venligst hele byggevejledningen inden du starter med at samle huset. Parcelhusvej 1 og 3 Byggevejledning Læs venligst hele byggevejledningen inden du starter med at samle huset. Huset du ser i vejledningen er Parcelhusvej 1, men fremgangsmåden er den samme til Parcelhusvej

Læs mere

CMT650. Fræseskabelon til bordsamling BRUGERMANUAL

CMT650. Fræseskabelon til bordsamling BRUGERMANUAL CMT650 Fræseskabelon til bordsamling BRUGERMANUAL Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse....side 2 Hvad indeholder sættet.....side 3 Hvad skal man ellers bruge......side 4 Generelle sikkerheds forskrifter

Læs mere

Polyester. Dansk Forening for Rosport Materielkursus 2 Uddannelsesudvalget. Polyesterens egenskaber. Opbevaring. Hvad består en glasfiberbåd af

Polyester. Dansk Forening for Rosport Materielkursus 2 Uddannelsesudvalget. Polyesterens egenskaber. Opbevaring. Hvad består en glasfiberbåd af 10 Polyester Hvad består en glasfiberbåd af Polyesterens egenskaber Opbevaring Der bruges som regel polyester til at holde sammen på glasset. Dette produkt er en kunstharpiks, fremstillet af spildprodukter

Læs mere

SÅDAN MALER DU VÆGGE OG LOFTER

SÅDAN MALER DU VÆGGE OG LOFTER Når du skal male vægge og lofteer starter du altid med lofteet. Inden har du dog afdækket gulv og lister (og evt. møbler i rummet). Afdækning før malerarbejdet - skridt for skridt Næsten alle indendørs

Læs mere

Brugervejledning. Til podofix neglebøjle

Brugervejledning. Til podofix neglebøjle Brugervejledning Til podofix neglebøjle 2 INDHOLD Indledning 4 Podofix aktiv bøjlen 5 Sådan undgås problemer ved brug 6 Påsætning af podofix aktiv bøjlen 7 Forarbejde 7 Pålimning af bøjle 8 Aktivering

Læs mere

DSB Kolonnehus Svenstrup J.

DSB Kolonnehus Svenstrup J. DSB Kolonnehus Svenstrup J. Byggevejledning Læs venligst hele byggevejledningen inden du starter med at samle huset. Start med at lime de fire stykker med murstensmønster samt de to stykker med hul der

Læs mere

Hængelamper Copyright "dukkehussiden 2010 kun til privat brug

Hængelamper Copyright dukkehussiden 2010 kun til privat brug Hængelamper Copyright "dukkehussiden 2010 kun til privat brug Pic. 01 Pic. 01 Som I ser på formen af lamperne, er de runde, ovale, paddehat formet. OBS. De bedste steder, hvor man kan finde ting, man kan

Læs mere

VELKOMMEN TIL PEARL. Pearl er en ny måde at fjerne uønsket hår på. Det er en anderledes metode end de traditionelle, du allerede kender.

VELKOMMEN TIL PEARL. Pearl er en ny måde at fjerne uønsket hår på. Det er en anderledes metode end de traditionelle, du allerede kender. 1 VELKOMMEN TIL PEARL DK Pearl er en ny måde at fjerne uønsket hår på. Det er en anderledes metode end de traditionelle, du allerede kender. Indtil du har vænnet dig til at bruge produktet, kan det i starten

Læs mere

Elegant konsol til tv, dvd & o.l.

Elegant konsol til tv, dvd & o.l. Elegant konsol til tv, dvd & o.l. Flot skueplads Elegant konsol til tv, dvd & o.l. Enkel, flad, praktisk: Dette konsol har det ikke bare i sig, men også på sig! Den perfekte scene til dit tv. 1 Indledning

Læs mere

Onaniselen - noget, der minder om en 'byggevejledning'... Overblik, forsiden af bæltet

Onaniselen - noget, der minder om en 'byggevejledning'... Overblik, forsiden af bæltet Onaniselen - noget, der minder om en 'byggevejledning'... Well, onaniselen er bygget, på et tidspunkt, hvor jeg ikke spekulerede på, at der var nogen, der kunne finde på, at spørge efter en byggevejledning.

Læs mere

PLEJE & VEDLIGEHOLDELSE LÅGER. TRÅDVARER. GETACORE. MASSIV TRÆ. LAMINAT

PLEJE & VEDLIGEHOLDELSE LÅGER. TRÅDVARER. GETACORE. MASSIV TRÆ. LAMINAT PLEJE & VEDLIGEHOLDELSE LÅGER. TRÅDVARER. GETACORE. MASSIV TRÆ. LAMINAT LÅGER Malede og finérede Almindelig rengøring foretages med en ren klud eller vaskeskind og lunkent vand. Til mere dybdegående rengøring

Læs mere

Har du Diabetes så pas på dine fødder

Har du Diabetes så pas på dine fødder DIABETES & FØDDER Har du Diabetes så pas på dine fødder Diabetes mellitus er en kronisk sygdom. Der er mange følgesygdomme i forbindelse med diabetes, bl.a. bindevævsforandringer, neuropati (nedsat følesans)

Læs mere

Aktiviteter 0.-2. klasse

Aktiviteter 0.-2. klasse Sorter affald Engangshandsker En pose affald 3 kasser til sortering af affald, fx papkasser Lim Et stort stykke plastik eller en voksdug Tag 3 stykker papir. Skriv genbrug på det ene stykke papir, forbrænding

Læs mere

Frihåndsquiltning på maskine Du kan lære det!

Frihåndsquiltning på maskine Du kan lære det! Frihåndsquiltning på maskine Du kan lære det! 10 trin til dig fra BaliQuilt, som hjælper dig på vej til at quilte på maskine. BONUS: Tre øvelser til at komme i gang på. Trin nr. 1 tilbehør Der er tilbehør

Læs mere

Reparation og vedligeholdelse af glasfiberemner med Meripol produkter.

Reparation og vedligeholdelse af glasfiberemner med Meripol produkter. Reparation og vedligeholdelse af glasfiberemner med Meripol produkter. Indhold: 1. Almindeligvedligeholdelse Rengøring-Voksning-Polering 2. Fjernelse af misfarvning 3. Reparationer af Skrammer-Ridser-Splinter.

Læs mere

MONTERING AF DINE QUICKSTEP-FLISER

MONTERING AF DINE QUICKSTEP-FLISER MONTERING AF DINE QUICKSTEP-FLISER 1) GENERELT QUICKSTEP UNICLIC er et revolutionerende system til lægning af laminatgulve uden brug af lim. Det praktiske not-/ferdesign betyder, at fliserne klikkes sammen.

Læs mere

Brugsanvisning til REAL serien RE-CIC/RE-CIC-TR

Brugsanvisning til REAL serien RE-CIC/RE-CIC-TR Brugsanvisning til REAL serien RE-CIC/RE-CIC-TR I denne brugsanvisning kan høreapparat, renseudstyr og lignende se anderledes ud end det, du har. Ret til ændringer forbeholdes. Høreapparater, tilbehør

Læs mere

ISERIT A/S. Normalistandsættelse og vedligeholdelse af boligen. vægge - lofter - gulve

ISERIT A/S. Normalistandsættelse og vedligeholdelse af boligen. vægge - lofter - gulve ISERIT A/S Normalistandsættelse og vedligeholdelse af boligen vægge - lofter - gulve 1 Vejledning til vedligeholdelse Normalistandsættelse af boligen Der er placeret mange forskellige materialer, installationer

Læs mere

Vedligeholdelsesvejledning

Vedligeholdelsesvejledning Drift & Vedligehold. Kviste Kompaniet Vesterbæk. Vedligeholdelsesvejledning (I denne vejledning vil Kviste Kompagniet Vesterbæk være benævnt KKV) Tyndpladebeklædninger Hvis kvisten er beklædt med zink/kobber/aluminium

Læs mere

Makkerredning eller T- redning

Makkerredning eller T- redning Makkerredning eller T- redning En af grundpillerne for sikkerheden er at kunne udføre en overbevisende makkerredning på omkring et minut. Nogle lærer bedst ved at prøve i praksis, og andre vil have gavn

Læs mere

Instruktioner for Kænguru Slyngen

Instruktioner for Kænguru Slyngen Instruktioner for Kænguru Slyngen På ryggen Ammestilling Den fleksible allround slynge med mange muligheder Nem at tage af og på nemt at skifte stilling! Der er ikke noget dejligere end at bære sit barn!

Læs mere

hurtige juleideer ı dekoration

hurtige juleideer ı dekoration hobby ı dekoration 10 hurtige juleideer Står du og mangler en hurtig venindegave? En dekoration til første søndag i advent? Eller har du glemt at købe kalenderlys? Læn dig tilbage, og lad dig inspirere

Læs mere

Betjenings- og vedligeholdelsesvejledning for Bendof DC-16M 881265920

Betjenings- og vedligeholdelsesvejledning for Bendof DC-16M 881265920 BENDOF DC-16M 1 El-hydraulisk betonjerns- klipper og bukker Advarsel Kom godt igang Klipning Vedligehold Stempel og returventil Trykstempel 2 ADVARSEL: Klippes kortere armeringsjern end 10 cm, kan det

Læs mere

PEM1076DK 2011-03 DANSK

PEM1076DK 2011-03 DANSK INSTALLATIONSVEJLEDNING PEM1076DK 2011-03 VARMEKRYMPET ENDEAFSLUTNING TIL 3-LEDERKABLER INDENDØRS ENDEAFSLUTNING UDENDØRS ENDEAFSLUTNING DANSK 2/12 PEM1076DK 2011-03 GENEREL INFORMATION - Kontroller at

Læs mere

NR. 22. Kroner og broer. Hvad er kroner og broer? Hvordan får du lavet en krone/bro? Hvor længe holder kroner og broer?

NR. 22. Kroner og broer. Hvad er kroner og broer? Hvordan får du lavet en krone/bro? Hvor længe holder kroner og broer? NR. 22 Kroner og broer Hvad er kroner og broer? Hvordan får du lavet en krone/bro? Hvor længe holder kroner og broer? Kroner og broer Hvad er en krone? Hvis du har en defekt tand, som det ikke længere

Læs mere

Vi bygger en 1:24 Hardbody

Vi bygger en 1:24 Hardbody Vi bygger en 1:24 Hardbody Tekst: Keld Høfler Fotos: Keld Høfler Jeg vil i denne artikelserie følge op på Carsten Grønnemann s glimrende serie om bygning af en 1:24 S16D Production bil. Men denne gang

Læs mere

Skitur med Klubben Søborg på Hovfjället i vinterferien

Skitur med Klubben Søborg på Hovfjället i vinterferien Skitur med Klubben Søborg på Hovfjället i vinterferien Velkommen på skitur: Skitur med klubben er efterhånden en tradition, der ikke er til at komme uden om. I år er det femte gang vi har arrangeret tur

Læs mere

VEJLEDNING TIL PRINTUDLÆG

VEJLEDNING TIL PRINTUDLÆG VEJLEDNING TIL PRINTUDLÆG Eksempler på print: Printplader er beregnet til at fastholde komponenter og skabe permanente forbindelser mellem dem. En printplade består af en plade af glasfiber, belagt med

Læs mere

Fjernelse af rynker og ar med fraktioneret CO2 laser Non-ablativ (også kaldet fraktioneret laser dermabrasio eller fraktioneret skinresurfacing)

Fjernelse af rynker og ar med fraktioneret CO2 laser Non-ablativ (også kaldet fraktioneret laser dermabrasio eller fraktioneret skinresurfacing) Fjernelse af rynker og ar med fraktioneret CO2 laser Non-ablativ (også kaldet fraktioneret laser dermabrasio eller fraktioneret skinresurfacing) Før Hvad er fraktioneret CO2- laserbehandling? Ved en fraktioneret

Læs mere

Lang levetid til din altan. Vedligeholdelsesguide

Lang levetid til din altan. Vedligeholdelsesguide Lang levetid til din altan Vedligeholdelsesguide Tillykke med din nye altan Har du ikke haft altan før, kan du roligt se frem til de mange glæder, som en altan giver. Har du fået udskiftet din eksisterende

Læs mere

Reparation af Fiat Punto med defekt toppakning

Reparation af Fiat Punto med defekt toppakning Reparation af Fiat Punto med defekt toppakning Benyttede Haynes ISBN: 1 85960 561 3 som udgangspunkt. Symptomer: Efter påfyldning af kølervæske samt udluftning af kølersystemet (2 steder), så kørte den

Læs mere

BANO HÅNDVASK MATERIALEDATABLAD

BANO HÅNDVASK MATERIALEDATABLAD BANO HÅNDVASK MATERIALEDATABLAD DESIGNED FOR CARE www.banodk.dk 5200/R håndvask, højre, gråt støttehåndtag 5200/R-Bhåndvask, højre, støttehåndtag i sort metallic 5200/L håndvask, venstre, gråt støttehåndtag

Læs mere

fejemaskine til gulve og tæpper, som hjælper dig med at gøre rent hurtigere og nemmere, end det er muligt med andre ledningsfrie fejemaskiner.

fejemaskine til gulve og tæpper, som hjælper dig med at gøre rent hurtigere og nemmere, end det er muligt med andre ledningsfrie fejemaskiner. Brugervejledning Tillykke med din nye - den ledningsfri fejemaskine til gulve og tæpper, som hjælper dig med at gøre rent hurtigere og nemmere, end det er muligt med andre ledningsfrie fejemaskiner. Hemmeligheden:

Læs mere

NEM reol. af køkkenskabe

NEM reol. af køkkenskabe NEM reol af køkkenskabe Reolen her er en praktisk kombination af skabe og åbne hylder. en er nem at bygge det eneste, du behøver at lave, er en ramme med fem ben under. Resten består af færdige køkkenskabe,

Læs mere

Installationsvejledning I denne vejledning er der angivet varenumre i parentes efter omtalte monteringsdele, så du kan finde dem i vores prisliste.

Installationsvejledning I denne vejledning er der angivet varenumre i parentes efter omtalte monteringsdele, så du kan finde dem i vores prisliste. Installationsvejledning I denne vejledning er der angivet varenumre i parentes efter omtalte monteringsdele, så du kan finde dem i vores prisliste. 1 Indhold 1 Sikkerhedsregler ved brug af centralstøvsugeren...............

Læs mere

Lægningsanvisning. Boligvinyl. 5. Marts 2013

Lægningsanvisning. Boligvinyl. 5. Marts 2013 Lægningsanvisning Boligvinyl 5. Marts 2013 Læs dette først! 1. Boligvinylen kan monteres på spartlet betonunderlag, spånplade- og krydsfiner gulvplader, eksisterende trægulve eller træfiberplader (masonitplader).

Læs mere

Udspring. - Inspiration til udspringsaktiviteter (svømmeskolen, tweens og teens)

Udspring. - Inspiration til udspringsaktiviteter (svømmeskolen, tweens og teens) Udspring - Inspiration til udspringsaktiviteter (svømmeskolen, tweens og teens) - Sikkerhed: Det første, man starter med at gøre, når man skal lave udspring med en gruppe, er at definere nogle færdselsregler,

Læs mere

Materialer: Sådan bygges kikkerten! (lærer vejledning) Side 1 af 9. Til én klasse skal du bruge:

Materialer: Sådan bygges kikkerten! (lærer vejledning) Side 1 af 9. Til én klasse skal du bruge: Side 1 af 9 Materialer: Til én klasse skal du bruge: til hver elev: fire slags paprør, nr. 1-4 en linse et okular (sørg for at hver gruppe nogle forskellige okularer) en saks to runde stykker sort karton

Læs mere

Ragnhild Bach Ølgaard: heksenshus@hotmail.com

Ragnhild Bach Ølgaard: heksenshus@hotmail.com Ragnhild Bach Ølgaard: heksenshus@hotmail.com 1 Copyright: Eventyrligvis Spillepladen ligger her: www.eventyrligvis.dk Man kan gå ind på min facebook side og der printe eller downloade spillepladen via

Læs mere

Materialer: Du skal bruge sølvkarton, farvet karton, saks, lim.

Materialer: Du skal bruge sølvkarton, farvet karton, saks, lim. Indbydelseskort Send indbydelsekort ud, der er formet som et skjold. Du kan jo lave dem forskellige, så det bliver din gæsts våbenskjold. Det samme mønster skal så gå igen på det store skjold, spændet

Læs mere

Reparation af småskader på både.

Reparation af småskader på både. Reparation af småskader på både. Det kan ofte hænde at man får småskader på sin båd, isætning og optagning ved slæbesteder, uheld ved anløb til bådebroer og den slags. Vi ærgrer os over det alle sammen,

Læs mere

9 Specifikationer. 9/1 Specifikationer. 9/2 Spændmomenter. 9/3 Specialværktøj. 9/4 Reparation af karrosseriskader Reparation af karrosseriskader 9/4 1

9 Specifikationer. 9/1 Specifikationer. 9/2 Spændmomenter. 9/3 Specialværktøj. 9/4 Reparation af karrosseriskader Reparation af karrosseriskader 9/4 1 9 Specifikationer 9/1 Specifikationer 9/2 Spændmomenter 9/3 Specialværktøj 9/4 9/4 1 Side 1 af 5 Denne vejledning giver retningslinier for reparation af karrosseriskader på køretøjets overog underdel.

Læs mere

Grundforløb - obligatorisk del Serigrafi i K5

Grundforløb - obligatorisk del Serigrafi i K5 Checkliste: Brug nedenstående checkliste for at gøre tingene i den rigtige rækkefølge. 1) Check rammen/væv. 2) Affedt vævet og tør rammen. 3) Rakl op og tør rammen (vandret, trykside nedad). 4) Belys.

Læs mere

Fremstilling af æske til briller / brilleetui

Fremstilling af æske til briller / brilleetui Fremstilling af æske til briller / brilleetui Jeg har en svaghed for æsker, emballage o.lign. det kombineret med gør det selv-gen er nok årsagen til, at jeg gennem tiden har lavet mange.kasser til mit

Læs mere

Cerafit Fusion pander, sæt med 7 dele

Cerafit Fusion pander, sæt med 7 dele Cerafit Fusion pander, sæt med 7 dele Kære Tvins-kunde Du har lige købt et højkvalitetsprodukt - Cerafit Fusion fra Emerald Green Edition. Aluminium og keramisk materiale er kombineret i en avanceret fabrikationsproces,

Læs mere

Gigant havetrampolin. Trampolincenter.dk. Brugsvejledning. - En del af PE-Redskaber A/S

Gigant havetrampolin. Trampolincenter.dk. Brugsvejledning. - En del af PE-Redskaber A/S Gigant havetrampolin Brugsvejledning Trampolincenter.dk - En del af PE-Redskaber A/S Vigtig information før brug af trampolinen ADVARSEL: VED BRUG AF DENNE TRAMPOLIN ER DER, VED LANDING PÅ RYG, NAKKE

Læs mere

LÆS OG GEM DISSE ANVISNINGER

LÆS OG GEM DISSE ANVISNINGER Instruktioner til brug og vedligeholdelse af SousVide Supreme -vakuumforsegler LÆS OG GEM DISSE ANVISNINGER For yderligere oplysninger bedes du besøge vores hjemmeside på SousVideSupreme.com Dette apparat

Læs mere

Patientinformation. om øjenproteser af glas

Patientinformation. om øjenproteser af glas Dansk SIDEN 1860 F. AD. MÜLLER SÖHNE Specialist i øjenproteser Patientinformation om øjenproteser af glas Kære patient At det er nødvendigt at få bortopereret et øje kan være en rystende oplevelse og svært

Læs mere

Opskrift på en blokmink (Rationel metode) af Sofie Odgaard Chr. sep.2001

Opskrift på en blokmink (Rationel metode) af Sofie Odgaard Chr. sep.2001 side 1 Opskrift på en blokmink (Rationel metode) af Sofie Odgaard Chr. sep.2001 -Dette er en vejledning til, hvordan man laver en minkkåbe der ikke er rykket, altså en blokkåbe. På mit 4. skoleophold har

Læs mere

MiniHuset.dk Torpsgade 25, Smidstrup, 7000 Fredericia www.minihuset.dk - info@minihuset.dk. Udvendig Dekorering

MiniHuset.dk Torpsgade 25, Smidstrup, 7000 Fredericia www.minihuset.dk - info@minihuset.dk. Udvendig Dekorering Udvendig Dekorering Det udvendige udseende er på mange måder den vigtigste del af dit dukkehus, da det er den del, der bliver vist det meste af tiden. Den stil du vælger til dit hus vil ofte diktere det

Læs mere

Højseng til børneværelset

Højseng til børneværelset Højseng til børneværelset Klassisk drøm for børn Højseng til børneværelset Ridderborg eller eventyrslot børns drøe bliver til virkelighed med den fantasifulde højseng. 1 Indledning Sådan en højseng er

Læs mere

Pinnacle Studio Titler

Pinnacle Studio Titler Pinnacle Studio Titler En enkel titel Du kan starte med at oprette en titel, så skal du blot klikke på "T"-ikonet i venstre side af medie vinduet og dine indsatte medieklip vil blive erstattet af et udvalg

Læs mere

Hvorfor virker koblingen ikke på min FS1? Spørgsmålet er stillet et utal af gange og der findes mange svar herpå. Jeg vil i denne guide gennemgå

Hvorfor virker koblingen ikke på min FS1? Spørgsmålet er stillet et utal af gange og der findes mange svar herpå. Jeg vil i denne guide gennemgå Hvorfor virker koblingen ikke på min FS1? Spørgsmålet er stillet et utal af gange og der findes mange svar herpå. Jeg vil i denne guide gennemgå samtlige de komponenter der enten er en del af koblingen

Læs mere

Sy en falkehætte. Kuglepen til optegning. En god kniv til at skære i læder (hobbykniv) En krumsyl. Hygpiper og en hammer - eller en hultang

Sy en falkehætte. Kuglepen til optegning. En god kniv til at skære i læder (hobbykniv) En krumsyl. Hygpiper og en hammer - eller en hultang Sy en falkehætte Falkonerer over hele kloden bruger hætter til en del af deres rovfugle. Her i Norden har falkonerer også brugt hætter siden middelalderen. Hætten gør at fuglen ikke kan se noget. Det får

Læs mere

Mini-overflødighedshorn

Mini-overflødighedshorn Mini-overflødighedshorn 10 pers. (9 ringe) Ingredienser Kransekagemasse 150 g flormelis 30 g past. æggehvider 500 g ren, rå marcipan Sprøjteglasur 75 g sigtet flormelis ca. 30 g past. æggehvider Pynt 200

Læs mere

Inspirationshæfte. Herlige og sjove tips til dig og dit kreative barn. Colorona er en del af

Inspirationshæfte. Herlige og sjove tips til dig og dit kreative barn. Colorona er en del af Inspirationshæfte Herlige og sjove tips til dig og dit kreative barn Colorona er en del af FESTLIGE RAM R SJOV MED PAP M L PÅ S SMYKKER FARVERIGE HÅNDAFTRYK FINURLIGE FIGURER FANTASTISK KUNST ANSIGTSMALING

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 19. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1. Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 19. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1. Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12. Kursusmappe Uge 19 Emne: Nørd Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1 HIPPY HippHopp Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12.10 Uge 19 l Nørd Det har sneet igen, og alle de H er, der var

Læs mere

Fremstilling af mikrofluidfilter til filtrering af guld-nanopartikler

Fremstilling af mikrofluidfilter til filtrering af guld-nanopartikler Fremstilling af mikrofluidfilter til filtrering af guld-nanopartikler Formål I dette eksperiment skal du fremstille et såkaldt mikrofluidfilter og vise, at filtret kan bruges til at frafiltrere partikler

Læs mere

Bano vaske / monteringsbeslag / afløbsrør / højdejusteringsmodul

Bano vaske / monteringsbeslag / afløbsrør / højdejusteringsmodul Bano vaske / monteringsbeslag / afløbsrør / højdejusteringsmodul Rev: 08.oktober.2015 BANO DANMARK A/S Møllehaven 8 4040 Jyllinge - Danmark 1-5 Bano vaske 5200/R (højre) og 5200/L (venstre) Standardvask

Læs mere

Sådan kæmmer du lus ud af håret

Sådan kæmmer du lus ud af håret Sådan kæmmer du lus ud af håret Denne vejledning fortæller om, hvordan du kan kæmme lus ud af håret, hvad du har brug for, og hvad der er vigtigst at vide, for at det kan lykkes. Man kan kæmme lus af to

Læs mere

Reparation af træ Emballage

Reparation af træ Emballage Reparation af træ Emballage 1 2 3 Knastfyld Den bedste løsning til træreparation. Knastfyld er fleksibelt, stærkt og holdbart på samme tid. Knastfyld er meget nem at bruge, og resultatet er flot, om det

Læs mere

Bukkemaskine. Fremstilling af en bukkemaskine. Forord

Bukkemaskine. Fremstilling af en bukkemaskine. Forord Forord Fremstilling af en bukkemaskine Den foreliggende bukkemaskine kan fremstilles af en dygtig smed hvor som helst i verden. Udgangspunktet for konstruktionen af bukkemaskinen er, at der bliver anvendt

Læs mere

En n klassiker. i topkvalitet. Her er den så. Den magelige, TRÆ I HAVEN TRÆ I HAVEN

En n klassiker. i topkvalitet. Her er den så. Den magelige, TRÆ I HAVEN TRÆ I HAVEN E En n klassiker i topkvalitet En let duven i en traditionel hængesofa af jern burde give ro i sjælen, men den forstyrres ofte af»slinger i valsen«og metalliske mislyde. Her får du imidlertid anvisningerne

Læs mere

Hvis du leder efter et billigt haveskur,

Hvis du leder efter et billigt haveskur, Den overdækkede hyggekrog giver skuret en ekstra dimension. Med plads til alle havens redskaber og en hyggekrog oven i købet overgår dette solide haveskur langt de skure, du kan købe dig til. Den solide

Læs mere

AKB KBH HÅNDBOGEN VEDLIGEHOLDELSE 2 SÅDAN ISTANDSÆTTER DU DINE VÆGGE 2 VEDLIGEHOLDELSE AF GULVE 3

AKB KBH HÅNDBOGEN VEDLIGEHOLDELSE 2 SÅDAN ISTANDSÆTTER DU DINE VÆGGE 2 VEDLIGEHOLDELSE AF GULVE 3 AKB KBH HÅNDBOGEN VEDLIGEHOLDELSE 2 SÅDAN ISTANDSÆTTER DU DINE VÆGGE 2 VEDLIGEHOLDELSE AF GULVE 3 ISTANDSÆTTELSE AF LOFTER 4 6 RÅD TIL AT UNDGÅ FUGT 6 DU KAN SPARE 7 4 RÅD TIL AT SPARE PÅ VANDET 7 6 RÅD

Læs mere

Alle tiders tumleplads

Alle tiders tumleplads lle tiders tumleplads 10 Gør Det Selv 10/2001 Det -formede legehus har alt, hvad der skal til, når børnene leger. Det er spændende og en lille smule farligt alligevel er det en solid og billig konstruktion.

Læs mere

Märklin digital. Montage af kørelys i Heljan ADNs. Claus Hansen for www.digitaltog.dk www.digital-train.com

Märklin digital. Montage af kørelys i Heljan ADNs. Claus Hansen for www.digitaltog.dk www.digital-train.com Märklin digital Montage af kørelys i Heljan ADNs Claus Hansen for www.digitaltog.dk www.digital-train.com Montage af kørelys i Heljan DSB ADNs (2) Montering af kørelys i Heljan ADNs styrevogn via dekoder

Læs mere

Æg bør tilberedes, så det er en kulinarisk fornøjelse at spise retter med æg!

Æg bør tilberedes, så det er en kulinarisk fornøjelse at spise retter med æg! Æggets dag 2015 Optimal tilberedning af æg Udarbejdet på baggrund af æggets kemi af Harold McGee, gennemtestede tilberedningsmetoder fra America s Test Kitchen og testet i et forbrugerkøkken af Grethe

Læs mere

Renovering af agterkahyt på Speedy.

Renovering af agterkahyt på Speedy. Renovering af agterkahyt på Speedy. Efter at forkahytten sidste år blev renoveret er turen nu kommet til agterkahytten, da denne også i høj grad trængte til en kærlig hånd. Jeg startede på projektet lige

Læs mere

Værdi kr 25,- LADY. Minerals. Kalkmaling. God smag fortjener det bedste

Værdi kr 25,- LADY. Minerals. Kalkmaling. God smag fortjener det bedste Værdi kr 25,- LADY Minerals Kalkmaling God smag fortjener det bedste NYHED HENTET IND FRA NATUREN FOR AT SKABE RUM MED SMUKKE, KALKEDE VÆGGE OG ET UNIKT FARVEUDTRYK FORSIDE VÆG: LADY 1623 MARRAKESH DENNE

Læs mere

14 (35 CM) BORD TRÆKULSGRIL

14 (35 CM) BORD TRÆKULSGRIL MONTERINSVEJLEDNIN 14 (35 CM) BORD TRÆKULSRIL RILLEN BESTÅR AF FØLENDE DELE Inden bordgrillen samles, kontrolleres det iht. nedenstående liste, at alle dele medfølger. Brug et par minutter til at blive

Læs mere

Brugsanvisning. Flishugger, 13 HK benzin Varenr.: 90 35 973. Sdr. Ringvej 1 I 6600 Vejen I Tlf. 70 21 26 26 I Fax 70 21 26 30 I www.p-lindberg.

Brugsanvisning. Flishugger, 13 HK benzin Varenr.: 90 35 973. Sdr. Ringvej 1 I 6600 Vejen I Tlf. 70 21 26 26 I Fax 70 21 26 30 I www.p-lindberg. Brugsanvisning Flishugger, 13 HK benzin Varenr.: 90 35 973 Sdr. Ringvej 1 I 6600 Vejen I Tlf. 70 21 26 26 I Fax 70 21 26 30 I www.p-lindberg.dk Tillykke med dit produkt fra P. Lindberg! Inden installering

Læs mere

Gasgrill - Model Midi Brugermanual

Gasgrill - Model Midi Brugermanual 1. udgave: 12. marts 2010 2010 Gasgrill - Model Midi Brugermanual Vigtigt: Læs disse instruktioner nøje for at få kendskab til gasgrillen inden brug. Gem denne manual til fremtidig brug. 1 Stykliste Tjek

Læs mere

Tak fordi du valgt Apex sliberen, her er nogle yderligere tips:

Tak fordi du valgt Apex sliberen, her er nogle yderligere tips: Mob: 60 244 540 Tak fordi du valgt Apex sliberen, her er nogle yderligere tips: For at gøre slibningen simpel indtil du har lært din nye sliber helt at kende. Køkkenknive slibes ved 18 grader (Grøn plet

Læs mere

PEM1091DK 2011-02 DANSK VARMEKRYMPET SAMLEMUFFE TIL ENLEDERKABLER HJ11.12 OG HJ11.24 INSTALLATIONSVEJLEDNING

PEM1091DK 2011-02 DANSK VARMEKRYMPET SAMLEMUFFE TIL ENLEDERKABLER HJ11.12 OG HJ11.24 INSTALLATIONSVEJLEDNING INSTALLATIONSVEJLEDNING PEM1091DK 2011-02 VARMEKRYMPET SAMLEMUFFE TIL ENLEDERKABLER DANSK 2/8 PEM1091DK 2011-02 GENEREL INFORMATION - Kontroller at sættet kan anvendes til den pågældende kabeltype - Kontroller

Læs mere

Juni 2009 2.132 DK ivarplank. Få mere fritid. stærk fibercementplanke med minimal vedligeholdelse...

Juni 2009 2.132 DK ivarplank. Få mere fritid. stærk fibercementplanke med minimal vedligeholdelse... Juni 2009 2.132 DK ivarplank Få mere fritid stærk fibercementplanke med minimal vedligeholdelse... ivarplank fibercement med mini Med ikilauta ivarplank er er det det slut med at bruge kostbar fritid og

Læs mere

Laminering af karosserier

Laminering af karosserier 1 Laminering af karosserier Indledning og credits: Af Pål Hanson Enhver forfatter skal jo takke, og jeg er selvoptaget nok til at det vil jeg også gøre! Tak til Tamar Nelwan for uvurderlig hjælp med at

Læs mere

Ortopædkirurgisk Afdeling. Kikkertoperation af knæled

Ortopædkirurgisk Afdeling. Kikkertoperation af knæled Ortopædkirurgisk Afdeling Kikkertoperation af knæled Du skal have foretaget en kikkertoperation (artroskopi) i dit knæled. Denne pjece fortæller dig lidt om, hvad en kikkertoperation er, hvordan det foregår,

Læs mere

Sejlmagerlinien Sprayhood og Bådkalecher. Syning af sprayhood

Sejlmagerlinien Sprayhood og Bådkalecher. Syning af sprayhood Syning af sprayhood Side 1 Indhold: 1. Valg af fremstillings metode 1. 2. 3. 4. Sprayhood fremstilles efter eksisterende model Sprayhood fremstilles efter gammel sprayhood Sprayhood fremstilles efter måltagning

Læs mere

40 Gør Det Selv 3/2001

40 Gør Det Selv 3/2001 40 Gør Det Selv 3/2001 Gyngehest til skrappe drenge og piger Dette superflotte 2-spand vil helt sikkert blive modtaget med stor begejstring. Da hestene fremstilles af limtræ, er de meget solide og kan

Læs mere

Påklædning Bluse og Trøje i Kørestol

Påklædning Bluse og Trøje i Kørestol Påklædning Bluse og Trøje i Kørestol På- og afklædning af overkrop indeholder mange momenter, der påvirkes af personens ressourcer, både hvad angår det mentale, muskelstyrke, balance i den siddende stilling

Læs mere

Cykel vedligeholdelse

Cykel vedligeholdelse Cykel vedligeholdelse Introduktion Du sidder nu med en guide til, hvordan du kan passe og pleje din cykel, så den ikke tager skade af det hårde danske vejr. Guiden her er hurtigt læst, og vil helt sikkert

Læs mere

Behandling af forfangenhed Skrevet af dyrlæge Nanna Luthersson, Hestedoktoren

Behandling af forfangenhed Skrevet af dyrlæge Nanna Luthersson, Hestedoktoren Behandling af forfangenhed Skrevet af dyrlæge Nanna Luthersson, Hestedoktoren Behandling af forfangenhed er et meget omdiskuteret område. Hesteejere oplever ofte forskellige meldinger, afhængig af hvem

Læs mere

Gelcoat brugsanvisning

Gelcoat brugsanvisning Gelcoat brugsanvisning 1/22 Inden start Modtagelse af ny leverance Check the order acknowledgement or shipping advice. Mængde Det stemmer fint!! Emballage Produkt nr. type, farve, sprøjte/hånd Batch nr.

Læs mere

Værktøj & tilbehør. Værktøj & tilbehør. Partivarer indenfor malerværktøj. Pensler, ruller, spartler og knive.

Værktøj & tilbehør. Værktøj & tilbehør. Partivarer indenfor malerværktøj. Pensler, ruller, spartler og knive. Værktøj & tilbehør Værktøj & tilbehør Partivarer indenfor malerværktøj. Pensler, ruller, spartler og knive. Intet fast sortiment, men du kan altid gøre en god handel, når det drejer sig om partivarer.

Læs mere

Monteringsvejledning

Monteringsvejledning Monteringsvejledning Vahle A/S - Fabriksvej 5 - DK-8544 Mørke Tlf. +45 86 37 24 77 Fax +45 86 37 24 78 www.jetrae.dk - jetrae@vahle.dk INDHOLD Montering af dør side 2 Montering af sideparti side 6 Montering

Læs mere

Vejledning i dragtsyningsteknikker SÆRK

Vejledning i dragtsyningsteknikker SÆRK 1 Syvejledning: Anette K vist Nielsen - Redigering: Dragtgruppen Ideoplæg: H anne Dyhr og K am m a G udm and - H øyer 2 SY-VEJLEDNING TIL SÆRK De gamle særke var alle håndsyede i hvidt hørlærred. En del

Læs mere

Tørring. Materialelære. Friluftstørring og lagring. stabling:

Tørring. Materialelære. Friluftstørring og lagring. stabling: Tørring Friluftstørring og lagring Stabling Stabling af træ har overordentlig stor betydning for opnåelse af en god og ensartet ovntørring. Ved stablingen bør det tilstræbes at opbygge træstablen på en

Læs mere

Vi skal lave en sparegris, men inden vi går i gang, skal vi lige snakke om et par billeder

Vi skal lave en sparegris, men inden vi går i gang, skal vi lige snakke om et par billeder Vi skal lave en sparegris, men inden vi går i gang, skal vi lige snakke om et par billeder 2 3 1. Hvad kommer du til at tænke på, når du ser bygningerne? 2. Er det bygninger, som du har lyst til at komme

Læs mere