Vi håber, at I vil sende brevet videre til de af kommunens medarbejdere, der vil være interesseret i information om de enkelte kampagner.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vi håber, at I vil sende brevet videre til de af kommunens medarbejdere, der vil være interesseret i information om de enkelte kampagner."

Transkript

1 Til Sundhedschefen J.nr /4 Orientering om kampagner fra I januar sendte et brev med en kort oversigt over de sundhedskampagner, der er planlagt i Dette brev følger op på oversigten og beskriver indholdet i de forskellige kampagner, så kommunen har mulighed for at tænke dem ind i de øvrige sundheds- og forebyggelsesopgaver. Kampagnerne, der bliver beskrevet, har følgende emner: Overvægt hos børn Mænds sundhed/men s Health Week Rusmiddelforebyggelse på festivaler og spillesteder Sikker sex Alkohol (uge 40) Influenzavaccination Fysisk aktivitet (Get Moving) Rygestop (efter australsk koncept) Islands Brygge København S Tlf Fax E-post info@sst.dk Dir. tlf E-post cff@sst.dk Kampagnerne sætter fokus på de respektive emner via bl.a. tv-spots og annoncer. Desuden er der i flere af kampagnerne inkluderet en mulighed for, at kommunerne kan støtte op om indsatsen med lokale aktiviteter. Det står beskrevet, hvad aktiviteterne kan bestå i under de enkelte aktiviteter. Vi håber, at I vil sende brevet videre til de af kommunens medarbejdere, der vil være interesseret i information om de enkelte kampagner. Med venlig hilsen Else Smith Centerchef i

2 Kampagne om overvægt hos førskolebørn Side 2 Baggrund En lettere barndom er titlen på s informationsindsats. Den henvender sig til forældre med børn i 4-6-års alderen, som er overvægtige eller i risiko for at udvikle overvægt. I uge 26 lige op til sommerferien vil der i TV, radio og annoncer blive sat fokus på emnet. Udover en massemediedel vil landets børnehaver få tilsendt en gratis forældrefolder, der bl.a. giver konkrete bud på, hvordan man kan få en sommerferie med sjov leg og sund mad. Indsatsens formål Formålet med indsatsen er at give forældre information om, at deres overvægtige barn kan mistrives socialt, da overvægtige børn oftere er udsat for mobning og social isolation end ikke overvægtige børn. Samtidig vil gerne give forældre viden og ideer til, hvordan man kan forebygge overvægt gennem en aktiv og sund livsstil i familien. Overvægt hos børn Op mod hvert femte barn i Danmark er overvægtigt, og overvægten har såvel fysiske som psykiske konsekvenser for disse børn. Overvægtige børn angiver selv, at det største problem ved deres overvægt er, at de er ekstra udsatte for drilleri og mobning. 70 procent af dem, der er overvægtige som unge, vil også være det som voksne. Det er bl.a. derfor, at gennemfører informationsindsatsen "En lettere barndom". Tidspunkt: Uge 26 Målgruppe: Forældre med børn i 4-6-års alderen, som er overvægtige eller i risiko for at udvikle overvægt. Kampagnens elementer I kampagneugen sættes der fokus på problemet og på, hvad man som forældre kan gøre, via tv-spot, radiospot og onlineannoncer i en række landsdækkende medier. På hjemmesiden kan man bl.a. beregne sit barns BMI, få information om konsekvenser ved overvægt og få forslag til, hvad man kan gøre, hvis man har et barn, der er overvægtigt eller i risiko for at blive det. Man kan også få ideer til sund mad og sjov leg. Hjemmesiden opfordrer desuden til, at man undersøger kommunens tilbud. Børnehaver kan få besøg af DGI Målet med DGI s tilbud er at give børnehaver idéer til at gøre hverdagen aktiv og børnene lyst, mod og vilje til at bevæge sig mere. Med DGI kommer børnehaven igennem et forløb, der bl.a. indeholder en temaaften, en bevægelsesuge for børnene og en opfølgning. Læs mere på hjemmesiden

3 Børnehaver kan få besøg af Fødevarestyrelsens Alt om kost rejsehold Rejseholdet rådgiver daginstitutioner om kostpolitikker, madordninger og bevægelsespolitikker. Kommunens daginstitutioner kan gratis bestille rejseholdet. Rejseholdet kan kontaktes på Rejseholdets hotline eller ved at gå ind på under rejsehold. Efter besøg af rejseholdet, er det muligt at bestille en pakke med rekvisitter, hvor giver et tilskud. Side 3 Derudover kan kommunerne bestille BørneBoxen. Det er en aktivitetskasse til brug i børnehaver, så børnehavebørn gennem lege lærer at spise sundt og bevæge sig sammen. BørneBoxen består af forskellige kasser med hver sit tema og indeholder forslag til aktiviteter, sunde opskrifter, sjove lege og særlige rekvisitter. Børneboxen kan bestilles på: orside.htm s materialer Forældrefolder Primo uge 26 modtager landets børnehaver en forældrefolder, der bl.a. indeholder fakta om overvægt og forslag til ugeplaner med sund mad og sjov leg, som man kan prøve i sommerferien. Plakat Sammen med forældrefolderen udsendes plakater til børnehaverne. Inspirationshæfte Spis, leg og ha det godt, der er målrettet forældrene indeholder ideer til sund mad og sjove lege i familien. Hæftet Spis, leg og ha det godt kan rekvireres på Hvad kan kommunen gøre? Kommunen kan forud for uge 26 opfordre kommunens børnehaver til at sætte plakater op og uddele forældrefolderen samt opfordre dem til at rekvirere DGI eller Alt om kost-rejseholdet. Kommunens daginstitutioner kan vedtage en politik, der indbefatter sund kost og fysisk aktivitet. Kommunens sundhedspolitik kan beskrive, hvordan kommunen kan hjælpe borgerne og gøre det let at opnå gode kost- og aktivitetsvaner. Kommunen kan synliggøre sine tilbud vedrørende sund kost og motion. Kommunerne kan i uge 26 og perioden efter få flere henvendelser fra borgere vedrørende overvægtsrelaterede problemer som følge af den øgede fokus på området. håber, at vi med denne indsats kan være med til at sætte dette vigtige emne på dagsorden i kommunen. Kontaktperson: Projektleder Stine Flod Storgaard Mail: sfo@sst.dk Tlf.:

4 Kampagnen: Men s Health Week Baggrund For 7. år i træk sætter og en lang række aktører atter fokus danske mænds sundhed. Men s Health Week afholdes i Danmark i ugen juni, Desuden afholdes kampagnen samtidig i en række lande med temaet Mænd og Kræft. Side 4 Hvorfor sætte fokus på mænds sundhed og hvorfor temaet kræft? Mænds forventede levetid verden over og også i Danmark er unødvendig lav, og mange mænd dør unge af årsager, som kunne forebygges. Mænd har større forekomst af stort set alle kræftsygdomme Mænd har en overdødelighed af de fleste kræftsygdomme Forekomsten af bl.a. testikel- og prostatakræft er kraftigt stigende, samtidig med at sundhedsvæsnet er langt bagud med hensyn til forebyggelse, tidlig opsporing og effektiv behandling Mænd er ikke gode til at benytte læge og reagere på deres symptomer Tidspunkt: Uge 25 Målgruppe: Mænd Kampagneaktiviteter i Men s Health Week I hele kampagneugen er der aktiviteter i hele landet, der alle retter fokus mod mænds sundhed. De står beskrevet på hjemmesiden Her er angivet et par eksempler: Skuespil: Der udvikles et skuespil v. skuespiller Tim Torndyb om problemstillinger vedrørende mænd og kræft, som kan virke som katalysator for og oplæg til dialog og refleksion. Tim har tidligere lavet stykket Man O Man. Mød manden på bilvasken: Mænd er kendt for at passe godt på deres bil. Mislyde bliver undersøgt, og der bliver reageret, når advarselslamper blinker i instrumentpanelet. Tænk hvis mænd reagerede lige så prompte på kroppens advarselssignaler. Der laves information til mænd i samarbejde med de store benzinselskaber for at lære mænd om deres egne 'advarselslamper', og hvad de betyder. Bygningsarbejdere og læbekræft: Der laves en kampagne imod læbekræft rettet til bygningsarbejdere, for at informere dem om hvad de kan gøre for at forebygge sygdommen. Sund mad, mænd kan li nu med fuldkorn: Der gennemføres en kantineaktion hvor Arbejdspladsgruppen under Fuldkornspartnerskabet udvikler mandeopskrifter. Flere kantiner i private og offentlige virksomheder og organisationer deltager.

5 Prostatakræft: Patientforeningen PROPA vil i Men s Health Week arbejde med aktiviteter og oplysning, artikler til fagblade og patienter, der står frem med deres historie samt deltage i lokale aktiviteter. Gør-det-selv manual om mænd og kræft: Den succesrige engelske guide Men and Cancer. Haynes Owners Workshop Manual. A practical step-by-step guide er blevet oversat til dansk og uddeles i løbet af ugen. Side 5 Lokal rådgivning for mænd om kræft: Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivere gennemfører aktiviteter lokalt i ugen. Foreningen Proof of Life vil motionere imod hudkræft: Folk med tilknytning til Proof of Life-projektet vil løbe, cykle og sejle i kajak Danmark rundt for at skabe opmærksomhed på hudkræft som følge af solbadning. Vægtrådgivning til mænd: Der gennemføres et kursus i vægtrådgivning til mænd i forlængelse af de forebyggende sundhedsundersøgelser på arbejdspladser. Hjemmesiden For yderligere informationer og deltagelse i aktiviteterne under Men s Health Week henvises til hjemmesiden Link til åbningsmødet i Århus: en/view_col2_sundhedsraadet_.emne?_page= Hvad kan kommunen gøre? Kommunen kan støtte op om kampagnen ved at gøre opmærksom på kampagnen og de aktiviteter, der foregår i området. Til det formål er der udviklet et kampagnelogo og et elektronisk banner, der linker direkte til kampagnehjemmesiden. Bannerne er vedhæftet dette brev og kan frit anvendes på kommunens hjemmeside Kontaktperson: Projektleder Stine Flod Storgaard Mail: sfo@sst.dk Tlf.:

6 Rusmiddelforebyggende kampagner - et samarbejde med brancheorganisationerne Festivaldanmark og spillesteder.dk Side 6 Baggrund: Det er ofte i festmiljøerne, at unge eksperimenterer med narkotika, og kommer galt af sted med alkohol. Derfor arbejder sammen med de 2 brancheorganisationer Festivaldanmark (sommerens flerdages musikfestivaler) og spillesteder.dk (spillesteder for rytmisk musik) om at lave rusmiddelforebyggende holdningskampagner til unge. Musikarrangørerne står som afsendere på kampagnerne, og sætter dermed deres autoritet bag budskaberne. Kampagner om narkotika: - Festivaldanmark Against Drugs - Music Against Drugs spillesteder.dk. Begge kampagner skal støtte det unge publikum i at undgå at flirte med euforiserende stoffer. Det eksperimenterende forbrug af narkotika blandt unge har siden 2000 ligget på et stabilt, men relativt højt niveau. Det er især hash og stimulerende stoffer som amfetamin, kokain samt ecstasy, der anvendes, og særligt når unge går i byen. Tanken bag kampagnerne er at få unge til at tænke sig om en ekstra gang og undlade stofeksperimenter, ved at musikarrangørerne viser, at de er imod narkotika. Kampagne om alkohol: Mindre druk mere fest hedder Unge- &- alkoholkampagnen. Den sigter på at nedbringe alkoholforbruget i teenagegruppen (de unge under 18) ved at informere om og stramme op på aldersgrænser for salg og udskænkning af alkohol. Tidspunkt Kampagnerne Festivaldanmark Against Drugs og Mindre druk mere fest starter på Jelling Musikfestival og slutter på Tønder Festival I alt deltager 14 festivaler over hele landet. Se kampagnerne på Kampagnen Music Against Drugs spillesteder.dk kører i perioden Målgruppe Narkotika: Alkohol: Unge i alderen år Barpersonale på festivaler, forældre til unge på festival, unge under 18 år

7 Budskaber i narkotikakampagner Festivaldanmark Against Drugs : Festivaldanmark er imod stoffer. At tage stoffer er farligt, asocialt og ulovligt. Stoffer giver en utilregnelig adfærd, der kan ødelægge festivaloplevelsen, både for en selv og for andre deltagere. Se mere på under /Against Drugs Side 7 Music Against Drugs spillesteder.dk : Det er musikken, der giver oplevelsen + samme budskaber som i kampagnen Festivaldanmark Against Drugs (se ovenfor). Budskaber i Unge- & Alkohol-kampagnen Mindre druk mere fest : Grunde til at unge ikke skal drikke, råd om at begrænse alkoholforbruget, råd til forældre om at snakke med deres børn om alkohol. Se mere på under unge & alkohol Kampagneelementer: En hel række medier, der kører på festivalpladser, hhv. spillesteder og deres hjemmesider. Herunder programtekst, hjemmesidetekst, spot, stoffaktabrochure, forældrebrochure, plakater, facebookgruppe for forældre etc. Hvad kan kommunen gøre? Det vil give en synergieffekt, hvis kommunerne/ssp vil støtte op om og sprede kampagnernes budskaber til unge og især - deres forældre. Kontaktperson: Specialkonsulent Anne-Marie Sindballe Mail: ams@sst.dk tlf

8 Kampagne om sikker sex Kun med kondom Baggrund I Danmark er der en høj forekomst af sexsygdomme blandt unge under 25 år: Det anslås, at cirka personer årligt smittes med klamydia, hvoraf langt hovedparten er unge i alderen år. Ligeledes er forekomsten af HPV, som er det virus, der kan forårsage kondylomer og livmoderhalskræft, meget høj blandt unge under 25 år (omkring 30%), Herpes genitalis vurderes at ligge på et lignende højt niveau. Side 8 har i en årrække haft fokus på klamydia, og stort set alle unge kender i dag klamydia og de mulige konsekvenser af en ubehandlet infektion. Alligevel er der en del unge, der ikke beskytter sig. Ordentlig beskyttelse er helt essentiel både for at forebygge klamydia, og for at forebygge en række udbredte, men knap så kendte, sexsygdomme som fx kønsvorter/kondylomer og herpes. Forekomsten af sexsygdomme og adfærdsundersøgelser viser, at en del unge ikke beskytter sig, og heller ikke føler sig i risiko for at blive smittet med en sexsygdom. Derfor skal indsatsen påvirke unges risikoopfattelse og formidle budskabet om, at kondom er det eneste middel, der beskytter mod sexsygdomme. Det kan forhåbentlig betyde færre smittede og færre komplikationer. Tidspunkt Kampagnen gennemføres i ugerne Det vil sige fra den september. Målgruppe Den primære målgruppe for kampagnen er unge i alderen år, da det er i disse aldersgrupper, at forekomsten af en række sexsygdomme kulminerer. Den sekundære målgruppe er alle unge i alderen år, da langt de fleste tilfælde af de udbredte sexsygdomme findes i denne aldersgruppe. Budskaber Kampagnens budskab er, at alle der har ubeskyttet sex i disse aldersgrupper, er i risiko for at få en sexsygdom ( Uden kondom er I ikke alene i sengen ). Handlingsanvisningen er, at unge skal bruge kondom.

9 Kampagneelementer Den centrale kampagne indeholder følgende elementer: Tv-spots Annoncer i blade Flush-ads (reklamer på toiletter på diskoteker, cafeer mm) Radioomtale/reklame (100 FM) Hjemmeside Facebook profil og applikationer med tests SMS-konkurrence Skrabelodskonkurrence Side 9 Hvad kan kommunen gøre? Kommunerne er tiltænkt en aktiv rolle i kampagnen, fx ved at sikre at der uddeles information om kampagnen, afholdes temaundervisning på ungdomsuddannelser eller lign. Kommunen tilmelder sig til kampagnen på Efter tilmeldingen vil kommunen/kontaktpersonen modtage et idékatalog, som kan bruges i tilrettelæggelsen af kommunale kampagne-aktiviteter. Ud over idékataloget vil kommunen også modtage en materialekasse med: Kondomer Løbesedler Undervisningsmaterialer til ungdomsuddannelserne (Sund sex 17+) Pjecer om sexsygdomme Skrabelodder Slikkepinde m. kampagne logo på indpakning Plakater T-shirts Kommunen kan efter modtagelsen af materialekassen bestille yderligere materialer, fx kondom, hvis der skulle være behov herfor. Kontaktperson i Projektleder Niels Sandø Mail: nsa@sst.dk Tlf.: Foreningen Sex og Samfund står for den praktiske støtte til kommunerne, herunder udsendelse af materialekasser, modtagelse af ekstra-bestillinger mv. Kontaktperson hos Sex og Samfund Joachim Maxen, Mail: jm@sexogsamfund.dk Tlf:

10 Kampagnen om alkohol i uge 40 målrettet unge Baggrund s alkoholkampagne uge 40 er i 2009 rettet til unge årige. Kampagnen skal bidrage til, at unge reducerer deres alkoholforbrug og drikker mindre. I den forbindelse er det væsentligt, at unge bliver opmærksomme på det positive ved ikke at drikke sig beruset og får kendskab til anbefalingen om max. 5. genstande ved én lejlighed. Side 10 Formål Kampagnen har følgende formål: Primære formål: At få unge til at drikke sjældnere og mindre, når de drikker. At sætte fokus på det positive ved ikke at drikke sig beruset. At udbrede anbefalingen om max. 5 genstande ved en enkelt lejlighed. Sekundære formål: At sætte fokus på gruppepres som en af årsagerne til at unge drikker At udbrede kendskabet til flertalsmisforståelser At informere om de kortsigtede konsekvenser af de unges drikkemønster (ulykker, forgiftninger, uønsket sex, slagsmål mv. etc.) At udbrede viden om, at danske unges alkoholkultur er afvigende i forhold til andre landes. Målgruppe Målgruppen er unge i alderen år. Yderligere information om unge og alkohol: Planlagte kampagneelementer Landsdækkende massemediekampagne: Tv-spot Annoncer i udvalgte medier: F.eks. Online, SMS, print, outdoor, radio, biograf mv. Kampagneplakat til brug for uddannelsesinstitutioner og kommuner Kampagnesite: Evt. øvrige elementer Øvrige kampagneelementer Som en del af kampagnen er det planen at tilbyde en række uddannelsesinstitutioner information om problematikken samt en række materialer, der kan understøtte arbejdet med alkoholpolitik på uddannelsen. Der udsendes desuden information og støttemateriale til landets kommuner om udarbejdelse af bevillingsplaner.

11 har planlagt følgende initiativer: At udsende en pakke til kommunerne. Pakken består af: - Brev til kommunerne med info om Uge 40 - Plakat - Publikationen udarbejdelse af bevillingsplaner - Informationsfolder med: o Fakta om unges alkoholforbrug o Info om kommunikation til unge o Fakta om skader o Anbefalinger Side 11 At udsende en pakke til gymnasier. Pakken består af: - Brev til ledelsen med opfordring til alkoholpolitik - Plakater - 3 hæfter (til unge, forældre og lærere) Rusmiddelpolitik på gymnasiet. At udsende en pakke til en række andre ungdomsuddannelser. Pakken består af: - Brev til ledelsen med opfordring til alkoholpolitik - Plakater - Informationsfolder: o Fakta om unges alkoholforbrug o Fakta om skader o Forslag til alkoholpolitik o Anbefalinger At udsende en pakke til videregående uddannelser. Pakken består af: - Brev til ledelsen med opfordring til alkoholpolitik - Plakater - Informationsfolder: o Fakta om unges alkoholforbrug o Fakta om skader o Forslag til alkoholpolitik o Anbefalinger Kontaktperson: Projektleder Stine Flod Storgaard Mail: sfo@sst.dk Tlf.:

12 Kampagne for at øge influenzavaccinationen Baggrund Formålet med kampagnen er at få øget vaccinationsdækningen for personer, der er i særlig risiko for alvorlig influenzasygdom. Influenzaepidemier medfører både stor sygelighed og ledsages også af en betydelig stigning i antallet af hospitalsindlæggelser og af dødsfald. Side 12 De alvorlige sygdomsforløb rammer især ældre mennesker samt personer med visse kroniske lidelser uanset alder, og anbefaler derfor at de vaccineres. Siden 2002 har der været tilbud om gratis influenzavaccination af ældre over 65 år, og med Finanslov 2007 er tilbuddet blevet udvidet til også at omfatte personer med kroniske sygdomme under 65 år samt førtidspensionister. Tidspunkt: Uge Primær målgruppe: Ældre over 65 år, kronisk syge samt førtidspensionister Budskab: Influenzavaccination redder liv og beskytter mod alvorlig sygdom. Planlagte kampagneelementer: Kommuner: Der bliver udarbejdet en række materialer, der kan bruges til at gøre opmærksom på influenzavaccination, bl.a. forslag til pressemeddelelser, bannere, mm. Desuden bliver der udsendt information om, hvordan kommuner kan organisere influenzavaccination samt reglerne herfor samt information om betalingen. Praktiserende læger: Plakater og postkort til venteværelset Generel information: Annoncer i dagspressen, samt information via patientforeninger og ældreforeninger. Hvad kan kommunen gøre? Den gratis vaccination er en frivillig ordning, hvor både praktiserende læger, private vaccinationsfirmaer og kommuner kan deltage. Mange kommuner er gået aktivt ind i ordningen og organiserer særlige vaccinationsaktiviteter, lokal annoncering og udsendelse af breve til borgerne. Der vil blive sendt inspirationsmateriale ud til alle kommuner i august måned om, hvordan man kan organisere vaccinationen. Kontaktperson Projektleder Lotte Bælum Mail: lb@sst.dk Tlf

13 Kampagne om fysisk aktivitet Get moving Baggrund: Undersøgelser af børn og unges livsstil og sundhed viser, at børn og unges fysiske aktivitet daler i takt med at de bliver ældre. Kurven knækker for de 12-årige, da der er dokumentation for et markant fald i aktivitetsniveau for denne aldersgruppe. Side 13 har indgået samarbejdsaftaler med organisationerne: Aktiv rundt i Danmark, Danske gymnastik- og idrætsforeninger (DGI), Danmarks Idrætsforbund (DIF), Skov- og Naturstyrelsen og Hjerteforeningen. Formålet er at støtte børn i at være fysisk aktive. Organisationerne vil tilbyde forskellige tiltag i og omkring kampagneugen Tidspunkt: Uge 41 Målgruppe: Skolebørn i klasse (11-15-årige) Budskab: at udbrede kendskabet til anbefalingerne om fysisk aktivitet blandt børn og unge samt bidrage til at gøre flere børn og unge fysisk aktive. Kampagneelementer: Der er lavet følgende kampagneelementer. tv-spot annoncer, inspirationskatalog plakater forælderfoldere aktiviteter for elever konkurrence for elever og skoleklasser bannerreklamer Senest 1. juli åbner der desuden en ny kampagnehjemmeside på adressen: Skoler, der har tilmeldt sig eller tilmelder sig kampagnen, får tilsendt kampagnematerialer fra medio juni måned. Kampagnepakken sendes gratis til skolerne til og med 1. september. Derefter koster det et gebyr for ekspedition og porto. Hvad kan kommunen gøre? Kommunerne er tiltænkt en aktiv rolle i forbindelse med kampagnen og kan bl.a. gøre en indsats for at få kommunens skoler til at deltage i kampagnen. Kommunen må også gerne støtte op med aktiviteter om fysisk aktivitet i kampagneugen. Kommuner, der ønsker at melde sig kampagnen, kan gøre det på Efter tilmeldingen vil kommunen modtage kampagnematerialer automatisk.

14 Kampagnepakken sendes gratis til kommunerne til og med 1. september. Efter den 1. september kan materialet bestilles hos s publikationer på , hvor det vil koste et gebyr for ekspedition og porto. Kontaktperson: Projektleder Tue Kristensen Mail: tuk@sst.dk Tlf.: Side 14

15 Kampagne om rygestop: Hver eneste cigaret skader dig (forannoncering) Tidspunkt Afvikles sandsynligvis over 2 x 3 uger (ugerne 41, 42, 43 samt 45, 46, 47) Side 15 Budskab Skal gøre opmærksom på rygnings helbredsskadelige virkninger og opfordre, motivere og hjælpe rygere til at holde op med at ryge Målgruppe Primær målgruppe. Sekundær målgruppe: Rygere i alderen år. Alle rygere og rygeres pårørende år. Hvad kan kommunen gøre? Der udsendes mere uddybende information om kampagnen på et senere tidspunkt. Kampagnen planlægges, så den støtter den indsats, mange kommuner allerede har planlagt om rygestop. Kontaktperson Projektleder Jørgen Falk Mail: jf@sst.dk Tlf

Sundhedspolitik 2006-2010

Sundhedspolitik 2006-2010 Sundhedspolitik 2006-2010 Vedtaget xxx2007 1 Sundhedspolitik for Assens Kommune Pr. 1. januar 2007 har kommunen fået nye opgaver på sundhedsområdet. Kommunen får blandt andet hovedansvaret i forhold til

Læs mere

Sundhedsstyrelsens kampagner og hvordan kan kommunerne bruge kampagnerne? Stine Flod Storgaard Chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen Møde d. 1.3.

Sundhedsstyrelsens kampagner og hvordan kan kommunerne bruge kampagnerne? Stine Flod Storgaard Chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen Møde d. 1.3. Sundhedsstyrelsens kampagner og hvordan kan kommunerne bruge kampagnerne? Stine Flod Storgaard Chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen Møde d. 1.3. 2018 Det skal I høre om Hvilke kampagner om alkohol og tobak

Læs mere

Sundhedsprofil 2013. Resultater for Glostrup Kommune

Sundhedsprofil 2013. Resultater for Glostrup Kommune Sundhedsprofil 2013. Resultater for Glostrup Kommune Indledning Sundhedsprofil for Region og Kommuner 2013 er den tredje sundhedsprofil udgivet af Forskningscenteret for Forebyggelse og Sundhed, Region

Læs mere

2012-2018. Sammen om sundhed

2012-2018. Sammen om sundhed 2012-2018 Sammen om sundhed forord Sammen løfter vi sundheden I Assens Kommune vil vi sætte spot på sundheden og arbejde målrettet for udvikling, fremgang og livskvalitet for alle. Vi vil løfte sundheden.

Læs mere

Notat. De 8 trin ifm. deltagelse i kampagnen 06.06.05 CLO

Notat. De 8 trin ifm. deltagelse i kampagnen 06.06.05 CLO Notat 06.06.05 CLO De 8 trin ifm. deltagelse i kampagnen Den fællesoffentlige bestyrelse for digital forvaltning har taget initiativ til en fælles markedsføringskampagne for digitale offentlige selvbetjeningsløsninger.

Læs mere

Lektion 02 - Mig og mine vaner DIALOGKORT. Hvor synes du, at grænsen går for, hvornår en vane er sund eller usund?

Lektion 02 - Mig og mine vaner DIALOGKORT. Hvor synes du, at grænsen går for, hvornår en vane er sund eller usund? Lektion 02 - Mig og mine vaner DIALOGKORT 01 Hvor synes du, at grænsen går for, hvornår en vane er sund eller usund? Lektion 02 Mig og mine vaner fakta Sund kost er vigtig for vores velbefindende og generelle

Læs mere

Guide til sygdomsforebyggelse på sygehus og i almen praksis. Fakta om Stoffer

Guide til sygdomsforebyggelse på sygehus og i almen praksis. Fakta om Stoffer Guide til sygdomsforebyggelse på sygehus og i almen praksis Fakta om Stoffer Indhold Hvad er stoffer? Hvad betyder brug af stoffer for helbredet? Cannabis Hvordan er brugen af stoffer i Danmark? Hvilke

Læs mere

Velkomstguide og Medarbejdervejledning for:

Velkomstguide og Medarbejdervejledning for: Velkomstguide og Medarbejdervejledning for: Din kontaktperson er: som kan træffes på telefon: 2015 Velkommen til Center for Job og Oplevelse. Vi glæder os meget til, at du skal starte på Centeret. Center

Læs mere

INVITATION BLIV SAMARBEJDSPARTNER OG FÅ ALLE FORDELENE!

INVITATION BLIV SAMARBEJDSPARTNER OG FÅ ALLE FORDELENE! INVITATION BLIV SAMARBEJDSPARTNER OG FÅ ALLE FORDELENE! Flere cyklister i din kommune giver sundere borgere og en renere by med mindre trængsel og mere liv. Vi cykler til arbejde 1.- 31. MAJ 2012 Vi cykler

Læs mere

RYGNING, ALKOHOL, STOFFER OG SEX. Få hjælp til at sætte unges livsstil på skemaet bestil et besøg i din klasse

RYGNING, ALKOHOL, STOFFER OG SEX. Få hjælp til at sætte unges livsstil på skemaet bestil et besøg i din klasse RYGNING, ALKOHOL, STOFFER OG SEX Få hjælp til at sætte unges livsstil på skemaet bestil et besøg i din klasse Hæftet er udgivet af Folkesundhed København Tekst: Andrea Collén Redaktion: Henrik Borggren

Læs mere

Formålet med Vi cykler til arbejde er helt enkelt at øge folkesundheden ved at få flere til at bruge cyklen til og fra arbejde.

Formålet med Vi cykler til arbejde er helt enkelt at øge folkesundheden ved at få flere til at bruge cyklen til og fra arbejde. Idékatalog Brug Vi cykler til arbejde til at få liv på din arbejdsplads. Formålet med Vi cykler til arbejde er helt enkelt at øge folkesundheden ved at få flere til at bruge cyklen til og fra arbejde.

Læs mere

Socialrådgiverfaggruppen af alkoholbehandlere

Socialrådgiverfaggruppen af alkoholbehandlere Socialrådgiverfaggruppen af alkoholbehandlere Øheee hvem sagde du? Allan Jonas Projektleder Alkohol & Samfund Ansvar for borgerrettet rådgivning: hope.dk/alkohol (voksne) hope.dk/ung (børn/unge) Alkolinjen

Læs mere

Mødesagsfremstilling

Mødesagsfremstilling Mødesagsfremstilling Social- og Sundhedsforvaltningen Social- og Sundhedsudvalget ÅBEN DAGSORDEN Mødedato: 12-04-2011 Dato: 04-04-2011 Sag nr.: 34 Sagsbehandler: Marianne Hallberg Eshetu Kompetence: Fagudvalg

Læs mere

Årsrapport 2006 for Hvidovre Ungdomsskoles Sundhedsprojekter

Årsrapport 2006 for Hvidovre Ungdomsskoles Sundhedsprojekter Årsrapport 2006 for Hvidovre Ungdomsskoles Sundhedsprojekter K Kost R Røg A Alkohol M Motion S Sex & regnskab 2006 Udarbejdet af Lise Zaar Ungdomsskolen Marts 2007 Navn: Mad på den fede måde. Vi er blevet

Læs mere

Morsø Kommunes Sundhedspolitik

Morsø Kommunes Sundhedspolitik Morsø Kommunes Sundhedspolitik Vedtaget i kommunalbestyrelsen 28. januar 2008 2008 Morsø Kommunes sundhedspolitik vedtaget i kommunalbestyrelsen 28. januar Indhold Forord side 1 Sundheden i Morsø Kommune

Læs mere

Nyhedsbrev. Sundhedstilbud. Syddjurs kvitter smøgerne. 3/2015 Oktober. Her kan du læse om de sundhedstilbud, Sundhedshuset kan tilbyde dig i kommunen.

Nyhedsbrev. Sundhedstilbud. Syddjurs kvitter smøgerne. 3/2015 Oktober. Her kan du læse om de sundhedstilbud, Sundhedshuset kan tilbyde dig i kommunen. Sundhedstilbud Syddjurs kvitter smøgerne Her kan du læse om de sundhedstilbud, Sundhedshuset kan tilbyde dig i kommunen. Vi tilbyder hjælp til dig, når du gerne vil gøre noget ved din vægt, eller når du

Læs mere

Dansk Live Against Drugs og Mindre druk Mere fest

Dansk Live Against Drugs og Mindre druk Mere fest FEBRuar 2015 Dansk Live Against Drugs og Mindre druk Mere fest Evaluering af indsatserne 2014 Evaluering af indsatserne i 2014 på Bork Havn og Wonderfestiwall Sundhedsstyrelsen, 2015. Publikationen kan

Læs mere

ALKOHOL? suna nalunngiliuk? Hvad ved du om. aalakoornartortalik pillugu ALKOHOLPJECE FORÆLDRE

ALKOHOL? suna nalunngiliuk? Hvad ved du om. aalakoornartortalik pillugu ALKOHOLPJECE FORÆLDRE Departementet for Sundhed og Infrastruktur 204, Desværre har 24 % af grønlandske unge allerede drukket alkohol første gang inden deres 4 års fødselsdag. Dette på trods af at alt salg og udskænkning af

Læs mere

gladsaxe.dk Sundhedsprofil så sunde er borgerne i Gladsaxe

gladsaxe.dk Sundhedsprofil så sunde er borgerne i Gladsaxe gladsaxe.dk Sundhedsprofil så sunde er borgerne i Gladsaxe 2008 Sundhedsprofil så sunde er borgerne i Gladsaxe O:\CSFIA1\M E T T E\Sager i gang\sundhedsprofil 2008\Sundhedsprofil 2008 indhold til tryk2.doc

Læs mere

Hjælp til rygestop - En kampagneguide guide for kommunerne 3. kampagneperiode

Hjælp til rygestop - En kampagneguide guide for kommunerne 3. kampagneperiode Hjælp til rygestop - En kampagneguide guide for kommunerne 3. kampagneperiode I ugerne 35 og 36 2016 gennemfører Sundhedsstyrelsen 3. kampagneperiode af Hjælp til rygestop kampagnen. Hjælp til rygestop

Læs mere

OK-håndbogen. Inspiration og overblik til dig, der er tillidsrepræsentant eller ansat i en fagforening eller LO-sektion

OK-håndbogen. Inspiration og overblik til dig, der er tillidsrepræsentant eller ansat i en fagforening eller LO-sektion OK-håndbogen Inspiration og overblik til dig, der er tillidsrepræsentant eller ansat i en fagforening eller LO-sektion OK-indsatsen Oplysning om overenskomster 2011-2015 Det er os med overenskomster og

Læs mere

Mænds Sundhed. Mie Møller Nielsen

Mænds Sundhed. Mie Møller Nielsen Mænds Sundhed Mie Møller Nielsen Oplæg Hvem er Forum for Mænds Sundhed Hvad kan kommunerne bruge os til? Viden om hvilke indsatser der virker, ikke virker? Mænds Mødesteder Mænds Sundhed Hvem er vi? Forum

Læs mere

Beskrivelse af indsatsens første fire måneder

Beskrivelse af indsatsens første fire måneder 1 Status på gadeplansmedarbejder-funktionen, Helsingør Kommune oktober 2014 Indhold Beskrivelse af indsatsens første fire måneder... 1 Målsætningen med gadeplansfunktionen... 2 Gadeplansmedarbejderens

Læs mere

Skoleprofil Næstved Gymnasium og HF Ungdomsprofilen 2014 - sundhed, adfærd og trivsel blandt elever på ungdomsuddannelser i Danmark

Skoleprofil Næstved Gymnasium og HF Ungdomsprofilen 2014 - sundhed, adfærd og trivsel blandt elever på ungdomsuddannelser i Danmark Næstved Gymnasium og HF Ungdomsprofilen 2014 - sundhed, adfærd og trivsel blandt elever på ungdomsuddannelser i Danmark Skoleprofilen er udarbejdet af: Pernille Bendtsen Stine S. Mikkelsen Kia K. Egan

Læs mere

A&N i Danmark Status til Nordisk Rusmiddel Seminar, Reykjavik, Anne-Marie Sindballe, Center for Forebyggelse

A&N i Danmark Status til Nordisk Rusmiddel Seminar, Reykjavik, Anne-Marie Sindballe, Center for Forebyggelse A&N i Danmark 2010 Status til Nordisk Rusmiddel Seminar, Reykjavik, 25-27.8.2010 Anne-Marie Sindballe, Center for Forebyggelse Situationen er HØJT niveau i alkohol-konsumption, men faldende tendens knap

Læs mere

Dit Liv Din Sundhed - forskningsprojekt i samarbejde med Aarhus Universitet. Projektets titel: Dit Liv Din Sundhed

Dit Liv Din Sundhed - forskningsprojekt i samarbejde med Aarhus Universitet. Projektets titel: Dit Liv Din Sundhed Dit Liv Din Sundhed - forskningsprojekt i samarbejde med Aarhus Universitet. Projektets titel: Dit Liv Din Sundhed Sundhedsudvikling og Folkesundhed Aarhus (FSAa) har i samarbejde med Institut for Folkesundhed

Læs mere

TENNISSPORTENS DAG ARRANGØRMANUAL Denne korte manual giver et overblik over, hvad I som klub kan gøre for at optimere jeres Tennissportens

TENNISSPORTENS DAG ARRANGØRMANUAL Denne korte manual giver et overblik over, hvad I som klub kan gøre for at optimere jeres Tennissportens TENNISSPORTENS DAG ARRANGØRMANUAL Denne korte manual giver et overblik over, hvad I som klub kan gøre for at optimere jeres Tennissportens Dag-arrangement. Manualen er delt op tre i afsnit om henholdsvis

Læs mere

Velkommen på Julemærkehjem

Velkommen på Julemærkehjem Velkommen på Julemærkehjem Hvad er et Julemærkehjem? Et Julemærkehjem er et tilbud til børn, der i løbet af et 10-ugers ophold får hjælp til at få styrket selvværdet, en sundere livsstil og muligheden

Læs mere

UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025

UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025 UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025 Nyd livet, københavner Et godt helbred er et godt udgangspunkt for, at vi kan trives fysisk, psykisk og socialt. Der findes mange bud på, hvad det

Læs mere

INDSPIL NR. 40. August 2014. jesper.therkildsen@kalundborg.dk - tlf.24 94 38 09. Nu åbner den 4. Kløversti i Kalundborg

INDSPIL NR. 40. August 2014. jesper.therkildsen@kalundborg.dk - tlf.24 94 38 09. Nu åbner den 4. Kløversti i Kalundborg NYT FRA IDRÆTS- OG FRITIDSKONSULENT JESPER THERKILDSEN jesper.therkildsen@kalundborg.dk - tlf.24 94 38 09 Nu åbner den 4. Kløversti i Kalundborg Kom og vær med til at indvie den nye Kløversti i Kalundborg.

Læs mere

STRATEGI 2014-2018 VARDE KOMMUNE STRATEGI SUND MAD OG DRIKKE I HVERDAGEN DET SUNDE VALG

STRATEGI 2014-2018 VARDE KOMMUNE STRATEGI SUND MAD OG DRIKKE I HVERDAGEN DET SUNDE VALG STRATEGI 2014-2018 VARDE KOMMUNE STRATEGI SUND MAD OG DRIKKE I HVERDAGEN DET SUNDE VALG Strategien for sund mad og drikke er en strategi under Sundhedspolitikken 2014-2018. Byrådet har i sundhedspolitikken

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK 2013-2016

SUNDHEDSPOLITIK 2013-2016 SUNDHEDSPOLITIK 2013-2016 - et fælles anliggende for hele Helsingør Kommune Side 1 Indhold 1. Indledning. Side 3 2. Formål og sammenhæng til visionen Side 3 3. Gennemgående principper for fokusområderne.

Læs mere

Gratis FOreBYGGelsestilBUD. - til skoler og KLUBBer. sparrin. events. Oplæg. Under visning

Gratis FOreBYGGelsestilBUD. - til skoler og KLUBBer. sparrin. events. Oplæg. Under visning Gratis FOreBYGGelsestilBUD - til skoler og KLUBBer g sparrin events Under visning Oplæg ! Kære lærere og pædagoger I sidder her med SSP Frederiksberg og Forebyggelsesområdets fælles tilbudspjece over den

Læs mere

Rusmiddelforebyggende kampagner 2012

Rusmiddelforebyggende kampagner 2012 Rusmiddelforebyggende kampagner 2012 Festivaler og spillesteder Music Against Drugs Unge & Alkohol Live arrangørerne kan få de unge i tale Sikker og god festivaloplevelse for alle også de unge Stoffer

Læs mere

Sammenligningsniveau 1: Landsplan - Klassetrin ( Alle ) - Antal besvarelser: 30603

Sammenligningsniveau 1: Landsplan - Klassetrin ( Alle ) - Antal besvarelser: 30603 RAPPORT Rapport for Ungeprofilundersøgelsen inkl. SSP-del SKOLEÅR 2015/2016 OMRÅDE Ungeprofilundersøgelsen MÅLGRUPPE Udskoling (7. - 9. klasse) UNDERSØGELSE Ungeprofilundersøgelsen 2015 - Fredericia GRUNDLAG

Læs mere

Respekt alkoholkampagne 2015

Respekt alkoholkampagne 2015 Respekt alkoholkampagne 2015 Problemet 140.000 danskere er afhængige af alkohol og 585.000 har et skadeligt højt alkoholforbrug. Kun 15.000 borgere kommer i alkoholbehandling, og der går typisk 12 år fra

Læs mere

KRAM - Kost, Rygning, Alkohol og Motion

KRAM - Kost, Rygning, Alkohol og Motion Til patienter og pårørende KRAM - Kost, Rygning, Alkohol og Motion Vælg farve Sundhedsstyrelsens anbefalinger Psykiatrisk afdeling Odense - Universitetsfunktion KRAM på Psykiatrisk Afdeling Odense På Psykiatrisk

Læs mere

Brug lægen SEX OG SUNDHED 4

Brug lægen SEX OG SUNDHED 4 SEX OG SUNDHED 4 Brug lægen Når du er fyldt 16 år, kan du tale med lægen, uden at dine forældre behøver at få det at vide, og når du er fyldt 18 år, har lægen tavshedspligt. Hvis der er noget, du gerne

Læs mere

SUNDHEDSSTYRELSEN, KAMPAGNETRACKING 201 1 SPØRGESKEMA: UGE 40 (ALKOHOL)

SUNDHEDSSTYRELSEN, KAMPAGNETRACKING 201 1 SPØRGESKEMA: UGE 40 (ALKOHOL) JARMERS PLADS VESTER VOLDGADE NR. 2, 2. SAL 1552 KØBENHAVN V ADVICE@ADVICEAS.DK WWW.ADVICEAS.DK T: 3342 2100 F: 3342 2199 CVR-NR: 20 21 22 09 ADVICE A/S LEDELSES- OG KOMMUNIKATIONSRÅDGIVNING SUNDHEDSSTYRELSEN,

Læs mere

Sund mad. giver hulahop. i kroppen

Sund mad. giver hulahop. i kroppen Sund mad giver hulahop i kroppen AF Karen Eriksen ernæringsfaglig medarbejder i Fødevarestyrelsen. indledning Mad er meget mere end indholdet af fedt, kulhydrater og vitaminer. Det er selvfølgeligt vigtigt,

Læs mere

DAGSORDEN. Jens Peter Jellesen (V) (Formand) Helle Thomsen (A) (Næstformand) Pia Bjerregaard (A) Hans Jørgen Hitz (L) Hans Erik Husum (V)

DAGSORDEN. Jens Peter Jellesen (V) (Formand) Helle Thomsen (A) (Næstformand) Pia Bjerregaard (A) Hans Jørgen Hitz (L) Hans Erik Husum (V) Sundhedsudvalget DAGSORDEN Møde nr. : 01/2008 Sted : Administrationsbygningen Allingåbro. Mødelokale kultur- og udvikling Dato : 15. januar 2008 Start kl. : 14.00 Slut kl. :? Sundhedsudvalget Jens Peter

Læs mere

SUND PÅ TVÆRS IDÉKATALOG TIL SUNDHEDSFREMMENDE TILBUD TIL SKOLERNE

SUND PÅ TVÆRS IDÉKATALOG TIL SUNDHEDSFREMMENDE TILBUD TIL SKOLERNE IDÉKATALOG TIL SUNDHEDSFREMMENDE TILBUD TIL SKOLERNE 2013 2 INDHOLD Egen sundhed Sexualisterne Seksuel sundhed Mad og drikke Motion Uddannelse af legepatruljer Leg og fysisk aktivitet Tobak og rygning

Læs mere

FORENINGSGUIDEN Center for Socialt Ansvar

FORENINGSGUIDEN Center for Socialt Ansvar EESTYRELSESARB FORENINGSGUIDEN Center for Socialt Ansvar B1 FUNDRAISING JDE ØKONOMI EESTYRELSESARB EESTYRELSESARB EESTYRELSESARB EESTYRELSESARB EESTYRELSESARB INTRODUKTION til Foreningsguiden Denne guide

Læs mere

MATERIALER MÅLRETTET ETNISKE MINORITETER I DANMARK

MATERIALER MÅLRETTET ETNISKE MINORITETER I DANMARK MATERIALER MÅLRETTET ETNISKE MINORITETER I DANMARK MATERIALER Det danske sundhedsvæsen Pjecen er udarbejdet på følgende sprog: bosnisk-kroatisk-serbisk/dansk somalisk/dansk tyrkisk/dansk urdu/dansk arabisk/dansk

Læs mere

SUNDHEDSSTYRELSEN, KAMPAGNETRACKING 2011SPØRGESKEMA: BRUG KONDOM

SUNDHEDSSTYRELSEN, KAMPAGNETRACKING 2011SPØRGESKEMA: BRUG KONDOM JARMERS PLADS VESTER VOLDGADE NR. 2, 2. SAL 1552 KØBENHAVN V ADVICE@ADVICEAS.DK WWW.ADVICEAS.DK T: 3342 2100 F: 3342 2199 CVR-NR: 20 21 22 09 ADVICE A/S LEDELSES- OG KOMMUNIKATIONSRÅDGIVNING SUNDHEDSSTYRELSEN,

Læs mere

Sundhedstilstanden blandt FOAs medlemmer 2010

Sundhedstilstanden blandt FOAs medlemmer 2010 FOA Kampagne og Analyse 18. juni 2012 Sundhedstilstanden blandt FOAs medlemmer 2010 Statens Institut For Folkesundhed (SIF) har udarbejdet en omfattende rapport om FOAmedlemmernes sundhed. Den bygger på

Læs mere

Forebyggelse af livmoderhalskræft ved vaccination og screening

Forebyggelse af livmoderhalskræft ved vaccination og screening Generel information Forebyggelse af livmoderhalskræft ved vaccination og screening Information om HPV og livmoderhalskræft udarbejdet af: Professor, overlæge, dr. med. Susanne Krüger Kjær, Rigshospitalet/

Læs mere

Årsrapport 2008/09 for Hvidovre Ungdomsskoles Sundhedsprojekter

Årsrapport 2008/09 for Hvidovre Ungdomsskoles Sundhedsprojekter 1 Årsrapport 2008/09 for Hvidovre Ungdomsskoles Sundhedsprojekter K Kost R Røg A Alkohol M Motion & regnskab 2008 Udarbejdet af Lise Zaar Ungdomsskolen Juni 2009 Navn: Mad er hot. Vi er blevet opmærksomme

Læs mere

Undersøgelse af unge, sex og holdninger

Undersøgelse af unge, sex og holdninger Undersøgelse af unge, sex og holdninger Data indsamlet af Advice a/s i august måned 2012. Der er 1.030 respondenter i alderen 18 25 år der har deltaget i undersøgelsen. Angivelsen af Total tager udgangspunkt

Læs mere

Lektion 03 Samfundet og mine vaner DEBATKORT. I New Zealand er det lovpligtigt at benytte cykelhjelm. Skal det også være det i Danmark?

Lektion 03 Samfundet og mine vaner DEBATKORT. I New Zealand er det lovpligtigt at benytte cykelhjelm. Skal det også være det i Danmark? DEBATKORT 01 I New Zealand er det lovpligtigt at benytte cykelhjelm. Skal det også være det i Danmark? inspiration Fakta-indspark til debatten Allerede i 1903 blev tanken om sikkerhedsseler til biler fremført,

Læs mere

10. september 2009 TAK!

10. september 2009 TAK! TORSDAGS-NYT 10. september 2009 25.000,- kr Mange penge i en tom kasse!! Skolen har netop holdt 32 års fødselsdag! Mandag var vi alle samlet i hallen, hvor der blev sunget og talt. Dejlige sange, hvor

Læs mere

Temamøde om børn og fysisk aktivitet. Mandag den 1. september Projektleder, Peter Aagaard. Disposition

Temamøde om børn og fysisk aktivitet. Mandag den 1. september Projektleder, Peter Aagaard. Disposition Temamøde om børn og fysisk aktivitet Mandag den 1. september 28 Projektleder, Peter Aagaard Disposition Get Moving pattebarn 28 Anbefalingerne for fysisk aktivitet Baggrund for kampagnen tal og triste

Læs mere

Music Against Drugs/Roskilde Against Drugs: holdningsmarkerende kampagne mod stoffer målrettet publikum i alderen år

Music Against Drugs/Roskilde Against Drugs: holdningsmarkerende kampagne mod stoffer målrettet publikum i alderen år Kravspecifikation vedr. rusmiddelforebyggende festmiljøkampagne 2017 1. Samlet løsning af opgaven ønsker at gennemføre en rusmiddelforebyggende festmiljøkampagne på musikfestivaler og spillesteder i 2017.

Læs mere

Danmarksstafetten. Quickguide for. Danmarks. www.dfif.dk Idræt & Motion Åbne aktiviteter Danmarksstafetten. Revideret den 24-01-08

Danmarksstafetten. Quickguide for. Danmarks. www.dfif.dk Idræt & Motion Åbne aktiviteter Danmarksstafetten. Revideret den 24-01-08 stafetten Quickguide for Danmarks www.dfif.dk Idræt & Motion Åbne aktiviteter Danmarksstafetten Revideret den 24-01-08 Hvad er Danmarksstafetten? Danmarksstafetten er en Åben aktivitet, arrangeret af foreninger

Læs mere

RAPPORT Fuld rapport SKOLEÅR 2015/2016. OMRÅDE Grundskole. MÅLGRUPPE Udskoling. UNDERSØGELSE 7. og 9.-10. klasse

RAPPORT Fuld rapport SKOLEÅR 2015/2016. OMRÅDE Grundskole. MÅLGRUPPE Udskoling. UNDERSØGELSE 7. og 9.-10. klasse RAPPORT Fuld rapport SKOLEÅR 2015/2016 OMRÅDE Grundskole MÅLGRUPPE Udskoling UNDERSØGELSE 7. og 9.-10. klasse GRUNDLAG Henriette Hørlucks Skole - Klassetrin ( Alle ) RESPONDENT Børn/unge ANTAL BESVARELSER

Læs mere

1996 2003 2003 15-19 år. toiletter/toiletsæder. Offentlige

1996 2003 2003 15-19 år. toiletter/toiletsæder. Offentlige Sundhedsstyrelsens kommentarer til Undersøgelse af befolkningens holdning, viden og adfærd i forhold til seksualitet, sexsygdomme og hiv 1 Baggrund for undersøgelsen 1 2 Hiv/aids 2 3 Klamydia 4 4 Præventionsvalg

Læs mere

UNGES BRUG AF RUSMIDLER PÅ VORDINGBORG KOMMUNES UNGDOMSUDDANNELSER. Center for Rusmidler 2016

UNGES BRUG AF RUSMIDLER PÅ VORDINGBORG KOMMUNES UNGDOMSUDDANNELSER. Center for Rusmidler 2016 UNGES BRUG AF RUSMIDLER PÅ VORDINGBORG KOMMUNES UNGDOMSUDDANNELSER Center for Rusmidler 2016 1 INDHOLDSFORTEGNELSE UNGES BRUG AF RUSMIDLER I VORDINGBORG... 3 RUSMIDDELSITUATIONEN I DANMARK... 4 UNDERSØGELSEN

Læs mere

HPV-VACCINATION en del af børnevaccinationsprogrammet

HPV-VACCINATION en del af børnevaccinationsprogrammet HPV-VACCINATION en del af børnevaccinationsprogrammet i Danmark 2014 Børnevaccinationsprogrammet i Danmark tillæg 2014 Sundhedsstyrelsen, 2014 Trykt ISBN 978-87-7104-067-8 Elektronisk ISBN 978-87-7104-066-1

Læs mere

Kampagne Kommunikation/it Eksamens opgave. 30-04-2010 Roskilde Tekniske Gymnasium Mette Møller Jensen

Kampagne Kommunikation/it Eksamens opgave. 30-04-2010 Roskilde Tekniske Gymnasium Mette Møller Jensen Kampagne Kommunikation/it Eksamens opgave 30-04-2010 Roskilde Tekniske Gymnasium Mette Møller Jensen Indhold Indledning... 3 Budskab... 3 Målgruppe... 4 Medie... 4 Kommunikationsmodel... 5 Produkt... 6

Læs mere

Nyhedsbrev Nr. 1 januar 2016

Nyhedsbrev Nr. 1 januar 2016 Tilbud i Sundhedshuset Vægttabstilbud Vi tilbyder vejledning, når du gerne vil: - gøre noget ved din vægt - stoppe med at ryge - i gang med motion - spise sundere - eller ønsker en samtale om hvordan du

Læs mere

UDBUDSMATERIALE FOR GET MOVING KAMPAGNEN 2012 - MEDIEINDRYKNING. 21. december 2011 j.nr. /1-2010-18/1

UDBUDSMATERIALE FOR GET MOVING KAMPAGNEN 2012 - MEDIEINDRYKNING. 21. december 2011 j.nr. /1-2010-18/1 UDBUDSMATERIALE FOR GET MOVING KAMPAGNEN 2012 - MEDIEINDRYKNING 1. Generelle oplysninger... 2 1.1 Udbudsform... 2 1.2 Kontrakt... 2 1.3 Tidsplan... 2 2. Kravspecifikation... 3 2.1 Tilbuddet skal indeholde...

Læs mere

Håndbog for kontaktsygeplejersker

Håndbog for kontaktsygeplejersker 1 Håndbog for kontaktsygeplejersker Velkommen til håndbogen for kontaktsygeplejersker. I denne håndbog kan du finde oplysninger, der er relevante for dig som kontaktsygeplejerske i Hjerteforeningen. I

Læs mere

Uddrag af Sundhedsprofil 2010 for Herlev Kommune

Uddrag af Sundhedsprofil 2010 for Herlev Kommune Uddrag af Sundhedsprofil 10 for Kommune Titel: Copyright: Forfattere: Udgiver: Uddrag af sundhedsprofil 10 for Kommune 11 Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed Alle rettigheder forbeholdes Lene

Læs mere

HPV Nyhedsbrev #4. Vaccination af drenge fra 1. juli Nyhedsbrev #4 MARTS Kære alle,

HPV Nyhedsbrev #4. Vaccination af drenge fra 1. juli Nyhedsbrev #4 MARTS Kære alle, HPV Nyhedsbrev #4 Kære alle, Mens vi venter på foråret, har vi skrevet Nyhedsbrev #4 fra indsatsen Stop HPV stop livmoderhalskræft. Der er sket meget siden sidst. Først og fremmest er det blevet besluttet,

Læs mere

RAPPORT Rapport for Ungeprofilundersøgelsen SKOLEÅR 2015/2016. OMRÅDE Ungeprofilundersøgelsen. MÅLGRUPPE Udskoling (7. - 9.

RAPPORT Rapport for Ungeprofilundersøgelsen SKOLEÅR 2015/2016. OMRÅDE Ungeprofilundersøgelsen. MÅLGRUPPE Udskoling (7. - 9. RAPPORT Rapport for Ungeprofilundersøgelsen SKOLEÅR 2015/2016 OMRÅDE Ungeprofilundersøgelsen MÅLGRUPPE Udskoling (7. - 9. klasse) UNDERSØGELSE Ungeprofilundersøgelse GRUNDLAG Glostrup - Klassetrin (7,8,9)

Læs mere

FOA-medlemmernes sundhed. Rygning, overvægt og psykisk og fysisk anstrengende arbejde sammenlignet med andre grupper på arbejdsmarkedet

FOA-medlemmernes sundhed. Rygning, overvægt og psykisk og fysisk anstrengende arbejde sammenlignet med andre grupper på arbejdsmarkedet F O A f a g o g a r b e j d e Rygning, overvægt og psykisk og fysisk anstrengende arbejde sammenlignet med andre grupper på arbejdsmarkedet FOA-medlemmernes sundhed FOA Fag og Arbejde 1 Politisk ansvarlig:

Læs mere

F Ø D E V A R E S T Y R E L S E N

F Ø D E V A R E S T Y R E L S E N 1/11 F Ø D E V A R E S T Y R E L S E N 6 om dagen spis mere frugt og grønt Logomanual Oktober 2011, revideret august 2012, revideret juni 2013 2/11 Indholdsfortegnelse 1 Retningslinier for organisationers

Læs mere

FORENINGSGUIDE. Bydelsmødrenes Landsorganisation. Juli 2012

FORENINGSGUIDE. Bydelsmødrenes Landsorganisation. Juli 2012 EESTYRELSESARB FORENINGSGUIDE Bydelsmødrenes Landsorganisation B FUNDRAISING JDE ØKONOMI Juli 0 INDHOLD Introduktion til Foreningsguiden Hvad er? 6 Læg en -plan 7 Hvem skal kende Bydelsmødrene? 8 Deltag

Læs mere

SUNDHED SAMMEN LØFTER VI SUNDHEDEN. i Assens Kommune FORORD

SUNDHED SAMMEN LØFTER VI SUNDHEDEN. i Assens Kommune FORORD Sammen om sundhed FORORD SAMMEN LØFTER VI SUNDHEDEN I Assens Kommune vil vi sætte spot på sundheden og arbejde målrettet for udvikling, fremgang og livskvalitet for alle. Vi vil løfte sundheden. Derfor

Læs mere

Inspirationsfolder for Sengeløse Skole: Sund mad

Inspirationsfolder for Sengeløse Skole: Sund mad Baggrund for inspirations folder: Inspirationsfolder for Sengeløse Skole: Sund mad I 2008 udarbejdede Høje Taastrup Kommune en kost politik og i opfølgning af denne udarbejdede Sengeløse Skole sin egen

Læs mere

Livsstilsundersøgelse. 7. 10. klasse samt ungdomsuddannelserne. Frederikshavn Kommune 2011

Livsstilsundersøgelse. 7. 10. klasse samt ungdomsuddannelserne. Frederikshavn Kommune 2011 Livsstilsundersøgelse 7. 10. klasse samt ungdomsuddannelserne Frederikshavn Kommune 2011 Indholdsfortegnelse: side Forord ------------------------------------------------------------------- 3 Undersøgelsens

Læs mere

Dagplejere søges! Rekrutteringskampagne 2008. Testkampagne i Horsens, Skanderborg, Svendborg og Holbæk Og flere andre er også gået i gang

Dagplejere søges! Rekrutteringskampagne 2008. Testkampagne i Horsens, Skanderborg, Svendborg og Holbæk Og flere andre er også gået i gang Dagplejere søges! Rekrutteringskampagne 2008 Testkampagne i Horsens, Skanderborg, Svendborg og Holbæk Og flere andre er også gået i gang Vi mangler dagplejere her og nu - lad os lave en kampagne KØR! Vi

Læs mere

Uddrag af Sundhedsprofil 2010 for Allerød Kommune

Uddrag af Sundhedsprofil 2010 for Allerød Kommune Uddrag af Sundhedsprofil 20 for Kommune Titel: Copyright: Forfattere: Udgiver: Uddrag af sundhedsprofil 20 for Kommune 2011 Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed Alle rettigheder forbeholdes Lene

Læs mere

SOS - Samtale Om Sorg og det der følger med.

SOS - Samtale Om Sorg og det der følger med. SOS - Samtale Om Sorg og det der følger med. Du kan ikke forhindre sorgens fugle i at flyve over dit hoved, men du kan forhindre dem i at bygge rede i dit hår. Kinesisk ordsprog OmSorg et tilbud om sorg/samtalegrupper

Læs mere

788 elever ud af 844 har deltaget i undersøgelsen på 9. klassetrin. Dette giver en svarprocent på 94 %.

788 elever ud af 844 har deltaget i undersøgelsen på 9. klassetrin. Dette giver en svarprocent på 94 %. Indledning Næstved Kommunes SSP-samarbejde har i ugerne 44 og 45 2014 gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt alle 9. og 10. klasseelever i kommunen. Undersøgelsen er tidligere gennemført i 1999 og

Læs mere

Sorø Kommune fremsender hermed ansøgning bilagt projektbeskrivelse til puljen vedr. forløbsprogrammer.

Sorø Kommune fremsender hermed ansøgning bilagt projektbeskrivelse til puljen vedr. forløbsprogrammer. Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Kontoret for Regional Sundhed Att. Lone Vicki Petersen Sorø Kommune Fagcenter Sundhed Rådhusvej 8 4180 Sorø T 5787 6000 F 5787 7100 soroekom@soroe.dk www.soroe.dk

Læs mere

SK B H LE O LEV L SER FAKTA OM TEENAGERE OG ALKOHOL

SK B H LE O LEV L SER FAKTA OM TEENAGERE OG ALKOHOL SK B H LE O LEV L SER FAKTA OM TEENAGERE OG ALKOHOL EN STOR OPLEVELSE VENTER FORUDE Det er en stor oplevelse for din teenager at tage på festival. Det er musik og fest i flere dage sammen med de bedste

Læs mere

Stofpolitik Vedtaget i Byrådet d. xx.xx.2016

Stofpolitik Vedtaget i Byrådet d. xx.xx.2016 Stofpolitik Vedtaget i Byrådet d. xx.xx.2016 INDLEDNING Faxe Kommunes stofpolitik skal sikre, at visioner, værdier og mål for indsatsen bliver udmøntet i alle kommunens afdelinger og i alle kommunens institutioner.

Læs mere

Hvis du har mulighed for at bestemme det, hvornår må dit barn så begynde at drikke alkohol? A 13 år B 14 år C 15 år D 16 år E 17 år F 18 år +

Hvis du har mulighed for at bestemme det, hvornår må dit barn så begynde at drikke alkohol? A 13 år B 14 år C 15 år D 16 år E 17 år F 18 år + ALKOHOLDNING Hvis du har mulighed for at bestemme det, hvornår må dit barn så begynde at drikke alkohol? A 13 år B 14 år C 15 år D 16 år E 17 år F 18 år + Må dit barn drikke alkohol? A Ja B Nej Målsætning:

Læs mere

Læseplan for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab

Læseplan for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Læseplan for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Indhold Indledning 3 1. trinforløb for børnehaveklasse til 3. klassetrin 4 Sundhed og trivsel 4 Køn, krop og seksualitet 6 2. trinforløb

Læs mere

Sammen om velfærd. Vi har brug for dig

Sammen om velfærd. Vi har brug for dig Sammen om velfærd Vi har brug for dig Vi lever i en ny virkelighed, hvor det kommunale husholdningsbudget er presset. Det kræver, at vi sammen skaber en ny velfærd. Det kalder vi Ny virkelighed Ny velfærd.

Læs mere

Spørgsmål og svar til forsøgsprogrammet om modersmålsbaseret undervisning

Spørgsmål og svar til forsøgsprogrammet om modersmålsbaseret undervisning Spørgsmål og svar til forsøgsprogrammet om modersmålsbaseret undervisning Generelle spørgsmål og svar Kan skolen selv bestemme, hvilken klasse der skal modtage indsatsen? Nej. Det er i forsøgsprogrammet

Læs mere

Notat vedr. Kommunallægernes sundhedsprofil for udskolingsårgangen 2007-08

Notat vedr. Kommunallægernes sundhedsprofil for udskolingsårgangen 2007-08 I forbindelse med udskolingsundersøgelserne af kommunens 9.klasser, skoleåret 2007-08, gennemførte kommunallægerne en registrering af data, dels fra spørgeskema, dels med data fra selve helbredsundersøgelsen.

Læs mere

Uge 40 2009. Kvantitativ præ og postmåling & kvalitativ undersøgelse af Sundhedsstyrelsens kampagne

Uge 40 2009. Kvantitativ præ og postmåling & kvalitativ undersøgelse af Sundhedsstyrelsens kampagne Uge 40 2009 Kvantitativ præ og postmåling & kvalitativ undersøgelse af Sundhedsstyrelsens kampagne Opbygning af rapporten 1. Hovedkonklusioner: Vigtigste kampagneresultater med tværgående pointer fra kvantitative

Læs mere

1. BAGGRUNDEN FOR UNDERSØGELSEN...

1. BAGGRUNDEN FOR UNDERSØGELSEN... Social- og Sundhedsforvaltningen og Skole- og Kulturforvaltningen, efterår 2008 Indholdsfortegnelse 1. BAGGRUNDEN FOR UNDERSØGELSEN... 3 1.1 DATAGRUNDLAGET... 3 1.2 RAPPORTENS STRUKTUR... 4 2. OPSAMLING

Læs mere

BILAG 6: HANDLEPLAN FOR UNGEOMRÅDET

BILAG 6: HANDLEPLAN FOR UNGEOMRÅDET Handleplan for unge Baggrund og motivering Unge mellem 15-25 år er en vigtig målgruppe, fordi de står på tærsklen til at påbegynde uddannelse, starte i job og etablere en selvstændig tilværelse. Samtidig

Læs mere

Få inspiration til indsatser på ungdomsuddannelserne i din kommune. Netværksgruppen Unge og seksuel sundhed indsatser, metoder og formidling

Få inspiration til indsatser på ungdomsuddannelserne i din kommune. Netværksgruppen Unge og seksuel sundhed indsatser, metoder og formidling Få inspiration til indsatser på ungdomsuddannelserne i din kommune Netværksgruppen Unge og seksuel sundhed indsatser, metoder og formidling Program for workshop Velkomst og introduktion v/ Morten Emmerik

Læs mere

Kom med på holdet, MAND! Mænds Sundhed og Fællesskaber

Kom med på holdet, MAND! Mænds Sundhed og Fællesskaber Kom med på holdet, MAND! Mænds Sundhed og Fællesskaber 2016 Hvorfor en sundhedsuge med fokus på mænds sundhed og fællesskaber? Fordi Gode fællesskaber skaber sunde mænd Fællesskab giver mænd mental styrke

Læs mere

Lektion 01 - Mig og mine vaner DIALOGKORT. Hvor synes du, at grænsen går for, hvornår en vane er sund eller usund?

Lektion 01 - Mig og mine vaner DIALOGKORT. Hvor synes du, at grænsen går for, hvornår en vane er sund eller usund? Lektion 01 - Mig og mine vaner DIALOGKORT 01 Hvor synes du, at grænsen går for, hvornår en vane er sund eller usund? Lektion 01 Mig og mine vaner fakta Hænderne er den mest almindelige smittevej for almindelige

Læs mere

Delpolitik om Sundhed for ansatte i Gentofte Kommune

Delpolitik om Sundhed for ansatte i Gentofte Kommune Delpolitik om Sundhed for ansatte i Gentofte Kommune 1. Indledning 2. Formål med politikken 3. Mål med politikken Denne delpolitik omhandler sundhed for alle ansatte i kommunen. Sundhed defineres som selvvurderet

Læs mere

Sundhedspolitisk handleplan. - Fra vision til handling 2012-2015

Sundhedspolitisk handleplan. - Fra vision til handling 2012-2015 Sundhedspolitisk handleplan - Fra vision til handling 2012-2015 INDHOLDSFORTEGNELSE SUNDHEDSPOLITIKKENS VISION 3 FRA VISION TIL VIRKELIGHED 3 VELFÆRD PÅ NYE MÅDER 3 DE POLITISKE MÅL OG FOKUS I 2012-2015

Læs mere

Uddrag af Sundhedsprofil 2010 for Halsnæs Kommune

Uddrag af Sundhedsprofil 2010 for Halsnæs Kommune Uddrag af Sundhedsprofil 2010 for Kommune Titel: Copyright: Forfattere: Udgiver: Uddrag af sundhedsprofil 2010 for Kommune 2011 Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed Alle rettigheder forbeholdes

Læs mere

Sundhedspolitik 2015-2018

Sundhedspolitik 2015-2018 Sundhedspolitik 2015-2018 Borgmesterens forord 2 Frederiksberg Kommunes Sundhedspolitik 2015-2018 Vision Borgerne på Frederiksberg skal have et længere liv med flere gode leveår Vi har borgeren i centrum

Læs mere

VARDE KOMMUNE Sundheds- og Rehabiliteringsteamet Social og Sundhedsafdelingen SKOLESUNDHEDSPROFILEN

VARDE KOMMUNE Sundheds- og Rehabiliteringsteamet Social og Sundhedsafdelingen SKOLESUNDHEDSPROFILEN SKOLESUNDHEDSPROFILEN PRÆSENTATION Børn, Forebyggelse og Trivsel Louise Thastrup Børn og Læring: Søren Meinert Skousen Mette Matthisson Sundhed og Rehabilitering: Mai Bjørn Sønderby Sara Møller Olesen

Læs mere

TÆNK FOR 2 FØR DU SENDER DIN TEENAGER PÅ FESTIVAL

TÆNK FOR 2 FØR DU SENDER DIN TEENAGER PÅ FESTIVAL TÆNK FOR 2 FØR DU SENDER DIN TEENAGER PÅ FESTIVAL MINDRE DRUK. MERE FEST En stor oplevelse venter forude Det er en stor oplevelse for din teenager at tage på festival. Det er musik og fest i flere dage

Læs mere

MOOLA - sundhed for krop & sjæl. Velkommen til MOOLA. Information og inspiration til en sund krop, et balanceret sind og en smuk sjæl

MOOLA - sundhed for krop & sjæl. Velkommen til MOOLA. Information og inspiration til en sund krop, et balanceret sind og en smuk sjæl MOOLA - sundhed for krop & sjæl Velkommen til MOOLA Information og inspiration til en sund krop, et balanceret sind og en smuk sjæl sundhed for krop & sjæl Information og inspiration til en sund krop,

Læs mere

18. Effektiv Medlemskommunikation

18. Effektiv Medlemskommunikation 18. Effektiv Medlemskommunikation Det ser let ud, når det virker kommunikationen. Men når det ikke gør, kan det være svært at spotte, hvor det går galt. Men forskellen på, om man når og engagerer målgruppen,

Læs mere

HLIF Gymnastik. Info-folder til trænere, hjælpetrænere og holdledere

HLIF Gymnastik. Info-folder til trænere, hjælpetrænere og holdledere HLIF Gymnastik Info-folder til trænere, hjælpetrænere og holdledere Velkommen til HLIF Denne brochure er tænkt som et nyttigt arbejdsredskab for alle de personer, der hvert år lægger en kæmpe frivillig

Læs mere