Praktisk opgave Opgave nr. 1

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Praktisk opgave Opgave nr. 1"

Transkript

1 Opgave nr. 1 Bevidstløshed Skab sikkerhed/stabilt sideleje Den tilskadekomne er bevidstløs med normal vejrtrækning under hele øvelsen. Han reagerer derfor ikke, når der tales og ruskes eller senere. Figuranten skal lægge sig som vist på tegningen. Du er alene til stede. Fjerne boremaskine/afbryde strømmen Stigen sikres/flyttes. Spørg, hvad førstehjælperen vil gøre med boremaskinen. (Sikre sig, at boremaskinen ikke udgør en fare, evt. ved at afbryde for strømmen). Giv: 1. Tal og rusk 2. Skab frie luftveje 3. Udfør Se-Føl-Lyt 4. Læg personen i stabilt sideleje 5. Kontroller, at der stadig er normal vejrtrækning. 1. Oplys, at der ikke er nogen reaktion Oplys, at den tilskadekomne har normal vejrtrækning Oplys, at den tilskadekomne stadig har normal vejrtrækning. Alarmer: Hvad der er sket Hvor det er sket Hvor mange tilskadekomne Hvorfra der ringes. Spørg om førstehjælperen evt. vil gå fra den tilskadekomne for at alarmere. (Svaret er: ja, men først efter, at den tilskadekomne er lagt i stabilt sideleje). Modtag vejledning fra AMK vagtcentralen: Fortæl, at der er et brud på det ene skinneben, spørg, hvad førstehjælperen vil gøre ved det. (Ingenting bevar benet i den aktuelle stilling, tildækning er ikke mulig p.gr.a. benklæderne.) Vejled om jævnligt at kontrollere vejrtrækning.

2 Opgave nr. 2 Bevidstløshed Skab sikkerhed/stabilt sideleje Den tilskadekomne er bevidstløs med normal vejrtrækning under hele øvelsen. Han reagerer derfor ikke, når der tales og ruskes, under nødflytningen, eller senere i øvelsen. Figuranten skal lægge sig som vist på tegningen. Føreren af bilen bliver siddende på forsædet, så førstehjælperen er alene. Skaf et overblik over uheldssted og skader Stop evt. trafik Evt. brug af bil til afspærring Nødflyt cyklisten. Spørg, hvad førstehjælperen vil gøre for at sikre sig selv og cyklisten inden nødflytningen. (Sikre sig, at biler ikke påkører den tilskadekomne og cyklisten. Er der trafik, så stop den, inden nødflytning. Spørg, hvordan man bør placere den bil, der evt. bruges til afspærring. 1. Tal og rusk 2. Skab frie luftveje 3. Udfør Se-Føl-Lyt 4. Læg personen i stabilt sideleje 5. Kontroller, at der stadig er normal vejrtrækning. 1. Oplys, at der ikke er nogen reaktion Oplys, at den tilskadekomne har normal vejrtrækning Oplys, at den tilskadekomne stadig har normal vejrtrækning. Hvad der er sket Hvor mange, der er kommet til skade. Fortæl førstehjælperen, at han ikke har en mobiltelefon. Spørg, hvad han vil gøre (finde en anden med mobiltelefon, evt. føreren af bilen). Spørg: Må du evt. tage den tilskadekomnes mobiltelefon : (Svaret er: ja ). Modtag vejledning fra AMK vagtcentralen: Kontroller for yderligere skader Afvent ambulancens ankomst. Oplys, at personen fortsat har normal vejrtrækning. Vejled om at kontrollere bevidsthedstilstanden med korte mellemrum Vejled/tal med førstehjælperen om fordelen ved at udsætte vejviser, der kan vise ambulancepersonalet vej til den tilskadekomne.

3 Opgave nr. 3 Bevidstløshed Basal genoplivning Den tilskadekomne er bevidstløs uden normal vejrtrækning under hele øvelsen. Han reagerer derfor ikke, når der tales og ruskes eller senere i øvelsen. Førstehjælpen gives på den tilskadekomne, indtil der skal gives hjertemassage, så skiftes til genoplivningsdukke. Figuranten skal lægge sig som vist på tegningen. Førstehjælperen ser personen falde omkuld i supermarkedet, tilsyneladende uden grund. Der er tilskuere, men ingen andre gør noget. Basal genoplivning trin for trin: Skaffe overblik, og sikre sig, at der ikke er faremomenter på stedet. Oplys, at stedet er sikret. 1. Tal og rusk 2. Skabe frie luftveje 3. Se-føl-lyt. 1. Oplys, at der ikke er nogen reaktion Oplys, at der ikke er normal vejrtrækning. Oplys, at der er en tilskuer til stede. Tilskueren sendes for at alarmere, han vejledes om, at han skal fortælle: Hvem han er At der er tale om et hjertestop, fordi den tilskadekomne er bevidstløs og ikke har normal vejrtrækning. Spørg, hvem der slutter samtalen (alarmoperatøren), og hvorfor (for ikke at standse samtalen, før alarmoperatøren har fået alle nødvendige oplysninger). Spørg hvorfor det er vigtigt at sige, at der er tale om hjertestop (for at sikre, at den rigtige nøgleoplysning bliver nævnt hurtigt, så der ikke spildes tid). Basal genoplivning (fortsat): 4. Skift til fantom, og giv 30 brystkompressioner. 5. Giv 2 indblæsninger. Kontroller at førstehjælperen gør det rigtige. Spørg hvor længe der skal gives hjerte-lunge-redning (til der kommer normal vejrtrækning eller til ambulancepersonalet overtager) Du skal sikre dig, at førstehjælperen fortsætter HLR i mindst 2 minutter (kontroller, 2 minutter svarer til ca 5 x 30:2).

4 Opgave nr. 4 Blodprop i hjertet Basal genoplivning Den tilskadekomne er ved bevidsthed. Han reagerer normalt, men er præget af sine smerter. Han har desuden åndenød, og er bleg og koldsvedende. Ca. 2 minutter efter øvelsens start meddeler gruppelederen, at personen bliver bevidstløs, men han har fortsat vejrtrækning. Figuranten skal stille sig som vist på tegningen. Du er på familiebesøg. Der er ca. 10 personer til stede, Pludselig rejser en person sig, vakler, og støtter sig mod væggen. Kun førstehjælperen gør noget. Oplys, stedet er sikret. 1. Spørg til personens tilstand 2. Spørg personen, om han har kendte herteproblemer og evt. har hjertemedicin. 1. Oplys, at personen er bleg, koldsvedende, har ondt i brystet og lænden, og smerter der stråler ud i venstre arm, samt har åndenød. 2. Personen har ikke kendte hjerteproblemer eller medicin. Alarmer: Hvad der er sket (blodprop i hjertet) Hvor mange, der er kommet til skade. Spil alarmoperatør. Lad førstehjælperen ringe til dig og foretage alarmering til dig. Du skal sikre dig, at førstehjælperen oplyser om symptomerne på blodprop i hjertet. Modtag vejledning fra AMK vagtcentral. Observer den syge, få ham til at forholde sig i ro Giv psykisk førstehjælp. Basal genoplivning 3. Når personen bliver bevidstløs, læg ham på gulvet på ryggen 4. Tal og rusk 5. Se, føl og lyt 6. Læg personen i stabilt sideleje 7. Kontroller vejrtrækning igen. Spørg, hvorfor en hjertesyg skal forholde sig i ro? (Jo mindre aktivitet, jo mindre belastes hjertet). Oplys efter 2 minutter, at den syge besvimer Oplys, at den syge ikke reagerer Der skal ikke alarmeres, idet det allerede er gjort 5. Oplys, at der er normal vejrtrækning Oplys, at der stadig er normal vejrtrækning.

5 Opgave nr. 5 Drukneulykke Basal genoplivning Når den tilskadekomne er trukket op af vandet, er han bevidstløs uden normal vejrtrækning. Efter nogen tid meddeler gruppelederen, at der er kommet normal vejrtrækning. Førstehjælpen gives på den tilskadekomne, indtil der skal gives hjertemassage, så skiftes til genoplivningsdukke. Når den tilskadekomne begynder at trække vejret, skiftes igen til personen. Figuranten skal lægge sig på maven på gulvet. Førstehjælperen er alene, og ser en person ligge i swimmingpoolen som på tegningen. Trække personen op ad vandet. Oplys, at førstehjælperen har trykket den druknede op af vandet, og at han nu ligger på maven ved bassinkanten. Basal genoplivning: 1. Læg personen om på ryggen 2. Tal og rusk 3. Skab frie luftveje 4. Udfør Se-Føl-Lyt Oplys, at der ikke er nogen reaktion Oplys, at den tilskadekomne ikke har normal vejrtrækning. Hvad der er sket. Spørg, om førstehjælperen om nødvendigt vil forlade den tilskadekomne for at alarmere (Svaret er ja). Spørg, hvem slutter samtalen (alarmoperatøren), og hvorfor (for ikke at standse samtalen, før alarmoperatøren har fået alle nødvendige oplysninger). Basal genoplivning (fortsat) 5. Skift til fantom, og giv 30 brystkompressioner. 6. Giv 2 indblæsninger. 7. Når den tilskadekomne får normal vejrtrækning, lægges han i stabilt sideleje (skift til figruant) Du skal sikre dig, at førstehjælperen fortsætter HLR i mindst 2 minutter (kontroller, 2 minutter svarer til ca 5 x 30:2). Oplys så, at personen får normal vejrtrækning. 7. Spørg, om og evt. hvornår vejrtrækning igen kontrolleres? (Umiddelbart efter at den druknede er lagt i stabilt sideleje, og derefter ca. hvert andet minut). Modtag vejledning fra AMK vagtcentralen Tildæk for at beskytte mod vejrliget. Afvent ambulancens ankomst. Vis ambulancepersonalet vejen til den druknede. Vejled jf. teksten til venstre. Oplys, at det er meget varmt, og at solen skiknner direkte på den druknede. (dækkes for at beskytte mod varme). Spørg, om førstehjælperen vil forlade den druknede for at hente ambulancepersonalet. (ja, hvis det er nødvendigt/hvis ambulancepersonallet ikke kan se/høre dig).

6 Opgave nr. 6 Pulsåreblødning / Trykforbinding Den tilskadekomne er ved bevidsthed, og gør, hvad førstejælperen beder ham om. Den tilskadekomne oplyser ved først givne lejlighed, at der er en førstehjælpstaske med forbindinger i båden. Manden står op i båden som vist på tegningen. Førstehjælperen er alene med den tilskadekomne, og har en mobiltelefon i lommen. Personen flyttes ind på fast grund. Spørg, hvordan personen bringes i land. (Tal med tilskadekomne, lad ham selv gå i land). Hjælperen lægger sin tommelfinger i såret, og trykker Den tilskadekomne lægges ned Det blødende sted løftet så højt som muligt Den tilskadekomne overtager trykket i såret, mens der hentes en forbinding Der anlægges trykforbinding. Det skal sikres, at der lægges en trykforbinding, og at førstehjælperen forholder sig som forventet. Spørg, hvor stram forbindingen skal være (Så stram som muligt, men uden at blodomløbet helt afsnøres.) Hvad der er sket Hvor mange, der er kommet til skade Evt. adgangsvej for ambulance. Hør på, at førstehjælperen forklarer, hvad han vil sige. Spørg, hvis der mangler noget. Spørg hvordan førstehjælperen forholder sig til angivelse af uheldsstedet. (Det er nødvendigt, at alarmcentralen kender vejnavn eller andet, som kan fastlægge uheldsstedets geografiske placering). Modtag vejledning fra AMK vagtcentralen Kontroller, at trykforbindingen fortsat er passende stram Er der andre skader? Tale beroligende (psykisk førstehjælp) Udsæt efter behov vejviser, som kan vise ambulanceredderne, hvor den skal hen Afvent ambulancens ankomst. Vejled jf. teksten til venstre. Spørg, hvilke yderligere skader, der kigges efter (shock, varmepåvirkning (solen) eller kulde (vejrliget), evt. andet).

7 Opgave nr. 7 Alvorlig blokering af luftvejene Førstehjælperen og den tilskadekomne sidder sammen ved et bord og spiser. Pludselig rejser den tilskadekomne sig, tager sig til halsen, og har tydeligvis besvær med at få vejret. Den tilskadekomne skal spille rollen som om han ikke kan få vejret, og efter nogen tid (når gruppelederen siger det) skal han besvime og falde om. OBS: Hjerte-lunge-redning foretages ikke i praksis. Det skal blot oplyses, hvad der foretages. Figuranten skal stå sig som vist på tegningen. Du er alene til stede. Sikre, at der ikke er forhold på stedet, som kan skade nogen yderligere. Oplys, at stedet er sikret. 1. Giv 5 slag i ryggen med håndroden 2. Kontroller efter hvert slag, om det har hjulpet 3. Giv 5 bugkompressioner 4. Fortsæt med skiftevis 5 slag og 5 bugkompressioner 5. Når personen bliver bevidstløs alarmer. Oplys, at personen ikke trækker vejret Oplys, at slagene ikke hjælper VIGTIGT: Gruppelederen skal sikre, at bugkompressionerne kun markeres. 3. Oplys, at bugkompressionerne ikke hjælper 4. Oplys, at der stadig ikke er reaktion, og efter 2 minuttere, at personen falder om og besvimer. Hvad der er sket Hvor mange, der er kommet til skade Evt. vejvisning for ambulancepersonale. Spørg, hvad førstehjælperen vil sige under punktet: Hvad der er sket (Det skal klart fremgå, at der er tale om en bevidstløs med alvorlig blokering af luftvejene). Modtag vejledning fra AMK vagtcentralen Der gives hjerte-lunge-redning Når der kommer vejrtrækning, læg personen i stabilt sideleje Kontroller vejrtrækning Afvent ambulance, kontroller jævnligt vejrtrækning. Vejled jf. teksten til venstre. Hjerte-lunge-redning udføres ikke i praksis. Oplys at der efter første serie brystkompressioner og indblæsninger kommer normal vejrtrækning.

8 Opgave nr. 8 Brud på nakke-/halshvirvler Figuranten er ved bevidsthed, og besvarer villigt spørgsmål fra førstehjælperen, ligesom han gør, hvad han får besked på. Figuranten fortæller, at han var ved at male træværk i ca. 2,5 m. højde, da han mistede balancen, og faldt ned fra stigen. Hans hoved ramte jorden som noget af det første, og nu har han hovedpine, og han kan ikke mærke sine ben. Figuranten skal lægge sig som vist på tegningen. Du er alene til stede. Sikre, at stigen står, så den ikke vælter (evt. fjerne den). Skabe sig et overblik. Støt den tilskadekomnes hoved Læg ham ned (på ryggen), og støt fortsat hovedet Hold den tilskadekomne i ro (mindst mulig bevægelse). Oplys førstehjælperen om, at uheldsstedet er sikret, idet stigen ikke kan vælte. Fortæl førstehjælperen, at den tilskadekomne klager over smerter i hovedet og nakken, samt at der er følelsesløshed i benene. Få førstehjælperen til at støtte hovedet i nogle minutter, så det mærkes, hvor svært, det er. Tal om aflastnings-stillinger, så hovedet kan støttes, indtil ambulancen kommer. Se note nederst på siden. Tal om at vende den tilskadekomne om på ryggen: Det er en form for nødflytning, som er nødvendig for at kunne støtte hovedet i neutralstilling. 1. Råb om hjælp 2. Fortæl naboen, hvad der er sket, og få ham til at alarmere. Oplys, at førstehjælperen ikke har en mobiltelefon med sig. 1. Oplys, at en nabo hører råbet om hjælp, og kommer til stedet. Modtag vejledning fra AMK vagtcentralen Fortsæt førstehjælp (hold den tilskadekomne i ro) Giv psykisk førstehjælp Når naboen kommer tilbage, få ham evt. til at tildække den tilskadekomne for at beskytte mod varme eller kulde. Oplys til førstehjælperen, at naboen har en mobiltelefon med. Vejled jf. teksten til venstre.. Note: Om aflastningsstillinger. Førstehjælperen kan lægge sig på jorden med albuerne i jorden. Den støtte, albuerne dermed får, kan hjælpe til, at førstehjælperen kan fastholde hovedet i støttet stilling i længere tid. En anden aflastningsmulighed er at lægge jakker m.v. under hovedet som hel eller delvis erstatning for støtte med hænderne.

9 Opgave nr. 9 Ild i person Figuranten skal virke forskrækket, råbe op, og bevæge sig rundt. Han er ikke særlig samarbedsvillig, og lægger sig f.eks. ikke ned, bare fordi det bliver sagt til ham. Når han får et tæppe om sig, accepterer han imidlertid at blive lagt ned uden modstand, og er derefter samarbejdsvillig. Han klager efterfølgende over smerter i det forbrændte område. Figuranten skal stå sig som vist på tegningen. Førstehjælperen er alene til stede. Sluk ilden i personen. Tal med førstehjælperen Tag fat i tæppe el.lign., så førstehjælperens hænder beskyttes. Læg den forbrændte person ned. Klap til ilden er gået ud. Skyl det forbrændte sted med koldt vand Shockforebyggelse efter behov. Oplys, at der er tale om en større forbrænding. Tal med førstehjælperen Vandets temperatur (koldt vand hurtigst muligt, derefter behageligt køligt vand) Hvad gør man, hvis der ikke er koldt vand? Alarmer: Hvad der er sket Hvor mange, der er kommet til skade Evt. vejvisning for ambulance. Spørg, hvornår der er behov for læge. (læge ved bl.a. 2. grads forbrænding, der er større end en håndflade, ved. 3. grads forbrændinger, ved cirkulære forbrændinger og ved forbrændinger over led eller i ansigtet). Modtag vejledning fra AMK vagtcentralen Fortsæt skylning med køligt vand Berolig den forbrændte. Vejled jf. teksten til venstre. Spørg, hvordan det er med tøj og denne forbrænding, som er på brystet. (Tøj må fjernes, hvis det sidder i vejen. Ofte er det en fordel, at der er tøj til at holde på vandet - en slags kolde omslag).

10 Opgave nr. 10 Elektrisk stød Figuranten skal virke forskrækket, råbe op, og bevæge sig rundt. Han er ikke særlig samarbedsvillig, og lægger sig f.eks. ikke ned, bare fordi det bliver sagt til ham. Når han får et tæppe om sig, accepterer han imidlertid at blive lagt ned uden modstand, og er derefter samarbejdsvillig. Han klager efterfølgende over smerter i den ene hånd, som er forbrændt. Figuranten skal lægge sig som vist på tegningen. Du er alene til stede. Det sikres, at der ikke er strøm til hækklipperen. Spørg, hvordan man afbryder for strømmen i denne situation. (Tag fat i ledningen, og træk ledningen ud af stikkontakten. Træk evt. hækkeklipperen væk fra den tilskadekomne). Livreddende førstehjælp: 1. Tal og rusk 2. Skab frie luftveje 3. Udfør Se-Føl-Lyt 4. Læg personen i sabilt sideleje 5. Kontroller, at der stadig er normal vejrtrækning. 1. Oplys, at der ikke er nogen reaktion Oplys, at den tilskadekomne har normal vejrtrækning Oplys, at den tilskadekomne stadig har normal vejrtrækning. Hvad der er sket (blodprop i hjertet) Hvor mange, der er kommet til skade. Oplys, at førstehjælperen har en mobiltelefon med sig. Modtag vejledning fra AMK vagtcentralen Vejled jf. teksten til venstre. 1. Kontroller med mellemrum vejrtrækning 1. Fortæl, at den tilskadekomne nu er kommet til bevidsthed, og siger at han har det godt. 2. Giv psykisk førstehjælp, når han kommer til bevidsthed Send tilskadekomne med ambulancen til 3. Spørg, hvorfor den tilskadekomne skal på skadestuen kontrol på skadestuen. selv om han er ved bevidsthed. (For at kontrollere, om der er sket skade på organer eller væv).

11 Opgave nr. 11 Hjernerystelse Til figuranten: Du er faldet ned fra et bord, og har slået hovedet mod et andet bord. Du er ved bevidsthed, men skal virke uklar. Fortæl, at du skulle skifte en pære, og derfor stillede dig op på et bord. Du husker ikke, hvad der sket, men pludselig fandt du dig selv på gulvet. Du klager over hovedsmerter, dobbeltsyn, kvalme og svimmelhed. Figuranten skal lægge sig som vist på tegningen. Førstehjælperen er alene til stede. Skaffe sig et overblik (skadeårsag) Konstatere, at ulykken er standset. Tal om skadeårsag (elektrisk stød eller slag mod hovedet). Oplys, at den tilskadekomne ikke har fået elektrisk stød. Oplys, at tilskadekomne har et blødende sår i panden, men er ved bevidsthed. Psykisk førstehjælp Undersøg risiko/mulighed for hovedskade Stands evt. bløding. Hvad der er sket Hvor mange, der er kommet til skade. Oplys, at førstehjælperen har en mobiltelefon med sig. Førstehjælperen bør have udspurgt den tilskadekomne, inden han alarmerer, og bør derfor vide, at der er tale om hjernerystelse, måske også kraniebrud (Der skal altså tilkaldes ambulance). Modtag vejledning fra AMK vagtcentralen 1. Anbring den tilskadekomne (halv)siddende 2. Skærm mod kraftigt lys 3. Giv psykisk førstehjælp. Vejled jf. teksten til venstre. Tal med førstehjælperen om symptomerne på hjernerystelse: Hovedpine Svimmelhed Dobbeltsyn Kvalme Opkastninger Hukommelsestab Evt. bevidstløshed.

12 Opgave nr. 12 Næseblod Figuranten skal virke lidt hjælpeløs og forskrækket. Hun ved ikke, hvordan hun får stoppet næseblødningen, og fortæller, at det er mange år siden, at hun sidst har haft næseblod. Hun fortæller, at hun har været forkølet en tid, og at næsen begyndte at bløde kraftigt, da hun pudsede den. Hun tager om næsen med tommelog pegefinger, medmindre hun konkret bliver vejledt om at bruge pege- og langfinger. Figuranten skal stille sig som vist på tegningen. Du er alene til stede. Overblik over situationen. Meddel at stedet er sikret. Lad kvinden sætte sig på en stol ved bordet med hovedet let foroverbøjet. Klem om næsen med 2 fingre Læg evt, isklumper eller kolde omslag over næseroden Vend 10 minutter, kontroller, om næsen stadig bløder Hvis næsen stadig bløder, klem om næsen i 10 minutter mere Hvis næsen stadig bløder, bring kvinden til læge/skadestue. Tal om, hvorvidt der skal anvendes læge/lægevagt eller skadestue, hvis blødningen ikke stopper (det er ligegyldigt afhænger i praksis af tidspunkt på dagen). Tal evt. om andre metoder (Andre metoder tilrådes ikke, og der bør advares mod at komme vat, gaze el. lign i næsen). Førstehjælperen skal oplyse, at der ikke er behov for lægebistand, hvis det lykkes at standse blødningen. Diskuter med førstehjælperen, om der skal tilkaldes ambulance (normalt ikke, en person med næseblod må selv henvende sig på skadestuen eller hos lægen). Modtag vejledning fra AMK vagtcentralen Vejled evt. om førstehjælpen, hvis førstehjælperen vælger at ringe Som anført under Giv førstehjælp. Meddel at blødningen standser efter 2 x 10 minutter.

13 Opgave nr. 13 Knoglebrud på skinneben, bevidstløshed, sideleje Figuranten skal sidde på jorden, og holde benet, så hælen ikke rammer jorden. Hver gang hælen rammer jorden, eller når brudstedets stilling ændres, skal han klage over smerter. Han har i øvrigt siddet længe, og er øm alle vegne. Han beder om hjælp til at lægge sig ned. På forespørgsel oplyser han, at han ikke har andre skader. Figuranten skal sætte sig som vist på tegningen. Du er alene til stede. Overblik over ulykken. Førstehjælperen skal oplyse, at der ikke er behov for livreddende førstehjælp. Oplys, at personen selv er kommet ud af bilen, og at uheldsstedet er sikret. Oplys, at der er tale om et åbent skinnebensbrud. Spørg om der er behov for livreddende førstehjælp, hvis førstehjælperen ikke selv siger det. Hvad der er sket. Modtag vejledning fra AMK vagtcentralen Støt brudstedet i findestillingen Læg den tilskadekomne ned Tildæk forsigtigt det blødende sår Giv psykisk førstehjælp Kontroller for yderligere skader. Gruppeleder skal sikre, at førstehjælperen alarmerer. Oplys at førstehjælperen har en mobiltelefon med sig. Vejled om førstehjælp jf. teksten til venstre. Fortæl, at benklæderne er revet i stykker, så der er adgang til såret/brudstedet. Når førstehjælperen er færdig: Oplys at den tilskadekomne ikke reagerer mere (er blevet bevidstløs). Vejledning fortsat (når personen bliver bevidstløs): 1. Tal og rusk. 2. Skab frie luftveje. 3. Udfør Se-Føl-Lyt 4. Læg personen i stabilt sideleje 5. Kontroller, at der stadig er normal vejrtrækning. 6. Forebyg evt. mod shock. Kontroller vejrtrækning med mellemrum. Afvent ambulance. Vejled jf. teksten til venstre. 1. Oplys, at der ikke er nogen reaktion Oplys, at den tilskadekomne har normal vejrtrækning Oplys, at den tilskadekomne stadig har normal vejrtrækning. Diskuter påvirkningen på bruddet, når den tilskadekomne læges i sideleje. (Der prioriteres. Bevidstløshed er farligere end bruddet. Så den tilskadekomne skal altid i sideleje, når han er bevidstløs. Benet med knoglebruddet lægges øverst eller nederst afhængig af, hvordan det påvirkes mindst ved vendingen.)

14 Opgave nr. 14 Muskelskade (svarende til trælår) Anlæggelse af støtteforbinding Figuranten skal sidde og holde om armen, og klager over smerter i underarmen der, hvor den er en smule rød. Hun fortæller, at hun er faldet ned af trappen, og i faldet slog armen mod det nederste trappetrin. Hun har ikke andre skader. Figuranten skal sætte sig som vist på tegningen. Førstehjælperen er alene til stede. Overblik over ulykken Oplys, at Uheldsstedet er sikret. Oplys at den tilskadekomne har slået sin arm. Det gør meget ondt. Der ses lidt rød-/blåfarvning af huden, men der er ikke formforandring. Armen støttes Der lægges evt. et koldt omslag (våd klud el.lign). Spørg om der er behov for førstehjælp inden der alarmeres, hvis førstehjælperen ikke selv siger det. Hvad der er sket Hvor mange, der er kommet til skade. Diskuter med førstehjælperen, om der skal tilkaldes hjælp til tilskadekomne. (Det skal der for førstehjælperen kan ikke vurdere, om der er knoglebrud). Modtag vejledning fra AMK vagtcentralen Vejled jf. teksten til venstre, som svarer til AMK vagtcentralens vejledning. Oplys også, at der ikke sendes Start en dialog med den tilskadekomne, og ambulance oprethold den under hele øvelsen. Lad den tilskadekomne fortsætte med at Kontroller anlæggelse af forbinding. støtte armen Hjælp den tilskadekomne til en behagelig Kontroller at det trekantede tørklæde er anlagt, så der ikke placering (f.eks. en stol) er knude i nakken, så armen er vandret eller en smule Anlæg støtteforbinding over, og at den tilskadekomne kan se sin hånd. Anlæg trekantet tørklæde som støtte for armen.

15 Opgave nr. 15 Forstuvning Brug af R-I-C-E princippet Fortæl at du var ved at falde ned af trappen, og greb fat i gelænderet. Derved vred/belastede du din ene albue, som nu er hævet lidt og gør ondt mest når du bevæger den. Du har ikke andre skader. Du skal være samarbejdsvillig, men bede om at få lagt en søtteforbinding på albuen, for du har hørt, at det hjælper på smerten. Figuranten skal stille sig som vist på tegningen. Du er alene til stede. Overblik over situationen. Oplys, at stedet er sikret. Anvend RICE princippet: Hold leddet i ro Køl med koldt omslag eller ispose Anlæg stram støtteforbinding Den tilskadekomne lejres med det forstuvede sted højt. Spørg om der en skade, der berettiger til tilkald af ambulance (det er ikke tilfældet). Kontroller forbindingen. Den skal kunne tåle en vis bevægelse, 2/3 af turen over tidligere tur, ingen folder, ikke for stram. Spørg førstehjælperen, hvor længe, forbinding med ispose bibeholdes ved sportsskader (2 x 20 minutter). Diskuter med førstehjælperen, om RICE princippet bruges i fuldt omfang i ikke sportssammenhæng, og præciser, at en forbinding ikke må være for stram, hvis den skal ligge længe, samt at den skal aftages om natten. Førstehjælperen skal oplyse, at der ikke er behov for ambulance, når der kun er tale om en forstuvning. I stedet kan vælges kontakt til akutfunktion eller lægevagt. Diskuter med førstehjælperen, om det kan konstateres, at det er en forstuvning og ikke et brud. (Det er næsten altid svært). Oplys, at førstehjælperen i denne situation kan gå ud fra, at der er tale om en forstuvning, og at det kan vælges at kontakte akutfunktionen for kontrol. Tal om akutfunktionens og lægevagtens telefonnummer i den pågældende region.

16 Opgave nr. 16 Snitsår Sårrensning Som figurant skal du fortælle, at du er faldet, og har skåret dig i benet på noget skarpt metal. Du skal være samarbejdsvillig, og gøre hvad der bliver forlangt. Men du klager over smerte, når såret berøres. Figuranten skal blotte sit ene skinneben, alternativt en underarm. Førstehjælperen er alene til stede. Overblik over situationen. Oplys, at uheldsstedet er sikkert, og at den tilskadekomne har et sår, der er 1,2 cm langt og ca. 4 mm dybt. Det bløder moderat, og der er tydelig tilsmudsning af huden omkring såret. Udpeg det sted på benet (alternativt underarmen), hvor såret er jf. tegningen, og lad førstehjælperen starte. Såret vaskes med vand og sæbe. Der sættes plaster på Spørg om der er behov for tilkald af ambulance (Det er ikke tilfældet). Kontroller at såret renses ved brug af vand og sæbe, og at der børstes (renses) på langs af såret. Førstehjælperen skal oplyse, at der ikke er behov for lægebistand, når: Såret er under 1,5 cm. langt Såret er under 0,5 cm. dybt Såret ikke bløder meget eller gaber meget Såret ikke er over et led eller i ansigtet ved øjnene. Hvis ikke førstehjælperen af sig selv giver de oplysninger, der er anført til venstre, så spørg ham om kriterierne for lægehjælp ved snitsår. I denne sag er der ikke umiddelbart behov for lægehjælp.

17 Opgave nr. 17 Pludseligt opståede smerter i bughule Du har kraftige smerter i maven, og holder dig på maven, bevæg dig rastløs rundt, og klag sammenbidt. Hvis førstehjælperen spørger, fortæller du, at du for en halv times tid siden pludseligt fik kraftige smerter, centreret omkring området fra navlen til brystbenet. Der er en tendens til, at smerterne kommer i ture, og du synes, smerten var lidt højere placeret for 20 minutter siden. Du skal spille livløs, når gruppelederen siger, at du besvimer. Figuranten skal lægge sig som vist på tegningen. Førstehjælperen er alene til stede. 1. Tal med den syge 2. Få oplyst hans symptomer, så du har et grundlag for at tilkalde hjælp. 3. Læg ham i aflastende rygleje. 4. Tal med den syge. Tjek, at figuranten reagerer som om han har stærke smerter, og at han fortæller om sine symptomer. Tjek at førstehjælperen gør som forventet. Hvor den syge er Hvad syptomerne er Besvar spørgsmål fra alarmcentralen. Fortæl, at AMK vagtcentralen har oplyst, at der bliver tale om sygetransport, altså ambulance uden udrykning. Tal om, at AMK vagtcentralen spørger ind til symptomerne og vejleder om førstehjælp m.v. Modtag vejledning fra AMK vagtcentralen Ved bevidstløshed: 1. Tal og rusk. 2. Udfør Se-Føl-Lyt 3. Læg personen i stabilt sideleje 4. Kontroller, at der stadig er normal vejrtrækning. 5. Forebyg evt. mod shock. Oplys, at personen nu bliver slap og ukontaktbar, samt at førstehjælperen fortsat har telefonisk kontakt til AMK vagtcentralen. 1. Oplys, at der ikke er nogen reaktion 2. Oplys, at den tilskadekomne har normal vejrtrækning Oplys, at den tilskadekomne stadig har normal vejrtrækning. Kontroller at førstehjælpen bliver givet som nævnt til venstre.

18 Opgave nr. 18 Epileptisk anfald Du skal foregive, at du får et epileptisk anfald. Du står i nærheden af førstehjælperen. Pludselig skal du blive stiv i kroppen, holde op med at trække vejret (så længe, du kan), så lader du dig falde om på gulvet, og bevæger arme og ben rytmisk som i krampe. Vær ikke for voldsom, ingen skal jo komme til skade. Når førstehjælperen har ydet førstehjælp ved at lægge noget under dit hoved og tage om dine arme for at afværge skade, skal du slappe af, og virke bevidstløs. Figuranten skal lægge sig som vist på tegningen, og simulere, at han er i krampe. Førstehjælperen er alene til stede. Beskyt den syges hoved. Lad anfaldet tage den tid det tager. Når anfaldet er overstået, så hjælp evt. personen hen på et mere komfortabelt sted (aflåst sideleje). Lad personen hvile sig eller sove et stykke tid efter anfaldet, hvis han har behov for det. Put aldrig noget i personens mund under anfaldet. Oplys, at førstehjælperen ser en person falde om og ligge på gulvet i krampe. Den syge er kendt af førstehjælperen som epileptiker. Tjek at førstehjælperen gør som forventet. Diskuter førstehjælpen med førstehjælperen, herunder at krampen ikke kan brydes, og at der ikke stikkes noget mellem tænderne på den syge. Oplys, at krampeanfaldet ophører efter ca. 40 sekunder, og at den syge nu er slap og ukontaktbar. Førstehjælperen skal oplyse, at der ikke er behov for lægebistand, fordi er er tale om en kendt epileptiker. Såfremt førstehjælperen ikke oplyser det, som er anført til venstre, så spørg ham ud om, hvornår der skal tilkaldes ambulance. Efter længere tids bevidstløshed bør førstehjælperen tilkalde hjælp. Oplys: Hvem du er Hvor den syge er Hvad der er sket (symptomer) Besvar spørgsmål fra alarmcentralen. Oplys, at der nu er gået 8 minutter, og den syge er stadig ukontaktbar/bevidstløs. (det bør få førstehjælperen til at tilkalde hjælp) Tjek at der tilkaldes hjælp. Modtag vejledning fra AMK vagtcentralen Anfaldet har medført fysiske skader. Anfaldet varer mere end 5 minutter Der kommer et nyt anfald kort efter det første. Spil rollen som AMK vagtcentral. Spørg ind til, om et af kriterierne til venstre er opfyldt (er ikke tilfældet). Oplys derefter, at den syge begynder at reagere (er ikke længere bevidstløs), hvorfor der ikke er brug for ambulance.

19 Opgave nr. 19 Sukkersyge Brug følgende oplysninger, hvis førstehjælperen indleder en dialog med dig. Du har sukkersyge, og der har i den sidste tid været problemer med reguleringen af din medicin. I dag er du til familiesammenkomst, og du har taget din insulin. Det gik bare ikke, som du havde ventet, idet familien havde planlagt nogle fornøjelige selskabslege inden spisetid, så du har været meget aktiv fysisk i en tid. Du føler dig pludselig skidt tilpas, er sulten, og dit hjerte slår hurtigt og kraftigt. Du begynder at ryste, og føler at du er ved at miste bevidstheden. Figuranten skal sætte sig på en stol som på tegningen. Førstehjælperen er den eneste blandt de tilstedeværende, der kan førstehjælp. Tal med den syge og benyt den syges viden om sin egen sygdom. Giv den syge sukker at spise eller drikke, f.eks. druesukker eller sød sodavand Overvåg den syge og reaktionen ved sukkerindtag Tilkald hjælp, hvis han ikke får det klart bedre efter at have indtaget sukker. Oplys, at den syge er bleg, ryster lidt og sveder. Den syge virker omtåget, men kan give klare svar på spørgsmål. Spørg førstehjælperen, hvad den syge sandsynligvis fejler (sukkersyge/insulintilfælde). Tal om, hvorvidt førstehjælperen på grundlag af den syges oplysninger kan tro på, at der ikke er livsfare. (Ved kendt tilfælde af sukkersyge kan det antages, at der ikke er livsfare, såfremt den syge reagerer positivt på sukkerindtagelse). Tilkald ambulance/1-1-2), fordi personen ikke reagerer på sukkerindtagelse. Oplys: Hvem du er Hvor den syge er Hvad der er sket Besvar spørgsmål fra alarmcentralen. Oplys, at den syge efter godt 5 minutter ikke har reageret på indtagelse af sukker. Tjek at der ved alarmeringen gives de oplysninger, der er anført til venstre. Oplys efter tilkald af hjælp, at den syge efter yderligere nogle minutter får det tydeligt bedre, og af AMK vagtcentralen derfor afviser at sende en ambulance. w Tal om at den syge kender sin sygdom, og normalt er selvhjulpen eller kan vejlede om, hvad der skal gøres.

20 Opgave nr. 20 Slagtilfælde: Du har fået et slagtilfælde. Du er ved bevidsthed, men du føler dig utrolig svag, og kan næsten ikke bevæge dig. Du skal sidde og hænge op ad reolen, og kun bevæge dig ganske lidt. Når/Hvis førstehjælperen beder dig lukke øjnene og holde dine arme ud foran dig, skal du holde den ene arm væsentlig lavere end den anden, og langsomt lade den synke yderligere. Mens førstehjælperen er hos dig, skal din tilstand blive værre. Det kan du vise ved at bevæge dig lidt og svare sløret på førstehjælperen spørgsmål til at begynde med, mens du kort efter bliver tiltagende ubevægelig, og ikke svarer på spørgsmål, men blot bevæger munden, som om du prøver at tale. Figuranten skal lægge sig som vist på tegningen. Førstehjælperen er en nabo, som tilfældigt kommer til. Gruppelederen er den syges ægtefælle. Førstehjælpen består indledningsvis i at få mistanke om apopleksi, og prøve at få det bekræftet: 1. Bed den syge vise sine tænder, og se efter skævhed i ansigtet. 2. Bed den syge lukke øjnene og holde begge arme strakt ud foran sig. Observer, og armene bevæger sig ens. 3. Tale: Bed den syge sige: Ingen roser uden torne. Observer om den syge udtaler sætningen korrekt. Den syge skal anbringes i siddende stilling og holdes i ro. Tjek at førstehjælperen får mistanke om apopleksi. 1. Oplys, at der måske kan anes en smule skævhed i ansigtet, men det er ikke markant. 2. Du skal sikre dig, at den syges ene arm hænger lavere end den anden, og at en langsom synker yderligere. 3. Du skal sikre dig, at den syge ikke udtaler sætningen korrekt. Spørg hvornår der tilkaldes hjælp ved mistanke om apopleksi (når en af de tre undersøgelser tyder på apopleksi). Hvem er du Hvad der er sket (mistanke om apopleksi) Hvor er den syge Besvar spørgsmål fra alarmcentralen. Tjek, at tilkald hjælp foregår korrekt. Modtag vejledning fra AMK vagtcentralen Når førstehjælperen har afgivet sine oplysninger, så oplys, at den syge nu er blevet bevidstløs. 1. Tal og rusk. 2. Skab frie luftveje. 3. Udfør Se-Føl-Lyt. 4. Læg personen i stabilt sideleje. 5. Kontroller, at der stadig er normal vejrtrækning. 1. Oplys, at der ikke er nogen reaktion Oplys, at den tilskadekomne har normal vejrtrækning Oplys, at den tilskadekomne stadig har normal vejrtrækning.

21 Opgave nr. 21 Færdselsuheld/kraniebrud Du skal spille bevidstløs. Prøv at være så afslappet som muligt, også når du bliver flyttet. Figuranten skal sætter sig på en stol, svarende til bilsædet. Førstehjælperen er alene til førstehjælpen. En tilskuer tilbyder at standse færdsel, men kan/vil ikke yde førstehjælp. Advarselstrekant Afspærre/trafikregulere Nødflytte den bevidstløse ud af bilen. Oplys, at ulykkesstedet er sikret, når der er udsat advarselstrekant, og tilskueren har standset færdsel. Oplys, at den tilskadekomne er bevidstløs, har en skade oven i hovedet og bløder en smule fra næsen (kraniebrud). Oplys, at der skal foretages nødflytning, fordi førstehjælperen ikke med sikkerhed kan konstatere, at den tilskadekomne trækker vejret normalt. 1. Tal og rusk. 2. Skab frie luftveje 3. Udfør Se-Føl-Lyt 4. Læg personen i stabilt sideleje 5. Kontroller, at der stadig er normal vejrtrækning 6. Forebyg evt. mod shock. 1. Oplys, at der ikke er nogen reaktion Oplys, at den tilskadekomne har normal vejrtrækning Oplys, at den tilskadekomne stadig har normal vejrtrækning. Tjek, at førstehjælpen bliver udført som nævnt til venstre. Hvad der er sket Hvor det er sket Hvorfra der ringes Besvar spørgsmål fra alarmcentralen. Spørg, hvad blødningen fra næsen kan være tegn på (kraniebrud). Spørg, om det havde været nødvendigt at alarmere, hvis personen var ved bevidsthed (Der alarmeres, fordi der tilsyneladende er tale om kraniebrud). Modtag vejledning fra AMK vagtcentralen Vejled jf. teksten til venstre. Undersøg den tilskadekomne for yderligere Kontroller, at førstehjælperen undersøger den tilskadekomne for yderligere skader. Oplys på rette tidspunkt, at der ikke skader Kontroller bevidsthedstilstanden med korte findes yderligere skader. mellemrum Afvent ambulancens ankomst.

22 Brystkasselæsion, færdselsuheld Hvis du får mulighed for det, skal du fortælle, at du ikke kan forstå, at din airbag ikke gik af, så du blev kastet fremad og bøjede rattet. Bliver du spurgt, oplyser du, at du ikke brugte sikkerhedssele. Klag over smerter i brystet, og over at du har smagen af blod i munden. Oplys, at du er svimmel, har lidt åndenød, og er sikker på, at der er sket noget med dit bryst. Hvis du bliver lagt på venstre side, skal du ralle. Det hører op, hvis du bliver lagt på højre side. Praktisk opgave Opgave nr. 22, Figuranten skal sætter sig på jorden som vist på tegningen. Førstehjælperen er alene til stede. Overblik over situationen (uheldet er netop sket) Advarselstrekant Afspærre/trafikregulere. Oplys, at ulykkesstedet er sikret, når der er udsat advarselstrekant, idet der er ringe trafik på stedet. Oplys, at den tilskadekomne har aftryk efter rattet i huden på brystkassens højre side. Lad figuranten fortælle om skaden. Anbring den tilskadekomne i stabilt sideleje på den syge (højre) side. Kontroller at den tilskadekomne lægges på højre side. Hvis den tilskadekomne lægges på venstre side, skal du oplyse, at der kommer et rallende åndedræt. Hvad der er sket. Spørg førstehjælperen, hvilken skade, han skal beskrive overfor alarmcentralen (Synlig skade på brystet med smerte og evt. blødning fra munden). Desuden skade på bilen for at indikere højhastighedsulykke. Modtag vejledning fra AMK vagtcentralen Undersøg den tilskadekomne for yderligere skader Kontroller bevidsthedstilstanden med korte mellemrum Tal med den tilskadekomne (psykisk førstehjælp) Når det konstateres, at tilskadekomne udvikler shocksymptomer, beskyttes han mod vejrliget ved at lægge tæppe over ham. Kontroller, at førstehjælperen undersøger den tilskadekomne for yderligere skader. Oplys, at der ikke findes yderligere skader, men at den tilskadekomne begynder at hoste lidt blod op. Oplys, at personen bliver påfaldende bleg, koldsvedende og uklar (ikke bevidstløs). Shockforebyggelse er her: 1) læg ham ned - er sket 2) Stands blødning - ikke muligt her 3) Støtte beskadigede områder er sket ved lejring på den syge side 4) Beskyt mod klimaet 5) Berolig den tilskadekomne.

23 Opgave nr. 23 Højenergiulykke, færdselsuheld Hvis du får mulighed for det, så forklar førstehjælperen, at du kørte med ca. 100 km/t, da du opdagede at det var glat, og du kørte direkte ind i et stort vejtræ. Airbaggen gik af, og du er rystet. Du føler dig underlig tilpas, forskrækket og hjælpeløs. Det gør egentlig ikke ondt nogen steder. Efter nogen tid oplyser du, at du bliver svimmel. Du er tørstig og beder om noget at drikke, og du vil sidde ned, evt. ligge. Når gruppelederen siger til, lader du som om du besvimer. Figuranten er steget ud af sin bil, og sidder på vejen ved siden af den. Førstehjælperen er alene. Overblik over situationen (uheldet er netop sket) Advarselstrekant Afspærre/trafikregulere. Oplys, at ulykkesstedet er sikret, når der er udsat advarselstrekant, idet der er ringe trafik på stedet. Oplys, at den tilskadekomne tilsyneladende er uskadt. Han kan selv fortælle om uheldet, men virker rystet og sløv. Der er ikke behov for livreddende førstehjælp. Oplys, at der var tale om et voldsomt uheld, og at den tilskadekomne tilsyneladende har været heldig ved at overleve. Alarmer: Hvad der er sket. Diskuter med førstehjælperen, om der skal alarmeres i denne situation. (Ja, fordi den tilskadekomne har været involveret i et højenergiuheld). Modtag vejledning fra AMK vagtcentralen Undersøg den tilskadekomne for yderligere skader Giv psykisk førstehjælp Kontroller, at førstehjælperen undersøger den tilskadekomne for yderligere skader. Oplys, at der ikke findes yderligere skader. Oplys, at personen bliver påfaldende bleg, koldsvedende og uklar. Lad figuranten klage over tørst. 1. Forebyg mod shock. I denne situation: Læg den tilskadekomne ned Sikre frie luftveje Beskyt mod klimaet (varme/ kulde) Berolig den tilskadekomne 2. Kontroller, at den tilskadekomne stadig er ved bevidsthed og har normal vejrtrækning. Ved bevidstløshed: Basal genoplivning: 1. Tjek bevidsthed 2. Skab frie luftveje 3. Se, føl og lyt 4. Stabilt sideleje 1. Kontroller, at alt udføres. Oplys, at der ikke er så mange smerter, at aflastende rygleje er aktuelt. 2. Oplys, at der er bevidsthed og normal vejrtrækning. Oplys nu, at figuranten er blevet bevidstløs Kontroller at punkterne gennemgås 1. Oplys at personen er bevidstløs Oplys at der er normal vejrtrækning 4. Kontroller at figuranten lægges i stabilt sideleje.

24 Opgave nr. 24 Psykisk førstehjælp, færdselsuheld Du skal virke sløv og vanskelig at tale med. Når du bliver spurgt, skal du dreje hovedet væk, og svare med lav stemme, primært med ja, Nej og ved ikke Bliver du spurgt om uheldet, skal du lavmælt og modvilligt sige, at du kørte på, at du ikke har ondt, og at det var din skyld. Udtal på et tidspunkt: Jeg var ved at dø, hvad siger mor (evt. far eller et navn) og lignende. Figuranten skal sætter sig på gulvet/jorden som vist på tegningen. Førstehjælperen er alene til stede. Overblik over situationen (uheldet er netop sket) Advarselstrekant Afspærre/trafikregulere. Oplys, at ulykkesstedet er sikret, når der er udsat advarselstrekant, idet der er ringe trafik på stedet. Oplys, at den tilskadekomne er 18 år og tilsyneladende uskadt. Du skal sikre dig, at førstehjælperen taler med figuranten, og prøver at danne sig et indtryk af skaden. Tal med personen Psykisk førstehjælp. Tjek at førstehjælperen får oplysninger fra den tilskadekomne, som gør det klart, at den tilskadekomne er stærkt påvirket psykisk (choktilstand). Fortæl eventuelt (hvis der alarmeres): Hvad der er sket. Spørg førstehjælperen, om/hvorfor der skal alarmeres (Den tilskadekomne er stærkt påvirket (selv om der ikke er synlig skade), så der bør tilkaldes professionel hjælp. I øvrigt kan fysisk skade/højenergiulykke ikke udelukkes). Modtag vejledning fra AMK vagtcentralen Undersøg den tilskadekomne for skader Vær i øjenhøjde (ned på knæ) Tal med den tilskadekomne Spørg ind til skaden/skadeårsagen Fjern den tilskadekomne fra stedet (så den skadede bil ikke kan ses) Forklar, at der er alarmeret, og hvad du gør, til ambulancen kommer. Tjek at førstehjælperen yder en korrekt psykisk førstehjælp. De anførte punkter til venstre (vejledning fra AMK vagtcentralen) er eksempler. Det vigtigste er, at førstehjælperen ægte og overbevisende viser omsorg for den tilskadekomne.

25 Opgave nr. 25 Bevidstløshed med stabilt sideleje Færdselsuheld med knallert Som figurant skal du spille bevidstløs. Du må derfor ikke reagere, når der tales til dig og ruskes i dig, eller i øvrigt under resten af øvelsesforløbet. Figuranten skal lægge sig ved siden af knallerten som vist på tegningen. Førstehjælperen er alene til stede, eller øvelsen kan laves, så der er 2 førstehjælpere. Overblik over situationen Advarselstrekant Afspærre/trafikregulere (flytte knallert). Oplys, at førstehjælperen så knallerten vælte, og så knallertføreren slog hovedet mod autoværnet. Der er dårlige oversigtsforhold (lille smal vej med mange sving). Knallertføreren ligger dog så langt inde til siden på vejen, at der ikke er behov for nødflytning. Oplys, at der er hudafskrabning/skade på den ene overarm. 1. Tal og rusk 2. Skab frie luftveje 3. Se-føl-lyt 4. Hjelm aftages 5. Se-føl-lyt 6. Læg i stabilt sideleje 7. Kontroller, at der fortsat er vejrtrækning. 1. Oplys, at der ikke er reaktion Der kan ikke med sikkerhed konstateres vejrtrækning 4. Kontroller at aftagning af hjelm sker hensynsfuldt 5. Oplys, at der er normal vejrtrækning 6. Kontroller sidelejet 7. Oplys, agt er fortsat er normal vejrtrækning. Diskuter, hvornår hjelmen aftages (kun, hvis det er absolut nødvendigt. I denne situation kun fordi der ikke kan konstateres vejrtrækning). Hvad der er sket. Spil alarmoperatør. Lad førstehjælperen ringe til dig, og lad ham anmelde ulykken til dig. Modtag vejledning fra AMK vagtcentralen Undersøg den tilskadekomne for evt. andre skader. Kontroller med mellemrum vejrtrækningen Tildæk efter behov Afvent ambulancens ankomst. Vejled jf. teksten til venstre. Diskuter, hvordan man beskytter med henholdsvis varme og kulde, herunder at det er vigtigt, at der lægges tæppe under den tilskadekomne, hvis han ligger på et koldt underlag. Diskuter knallertkørerens påklædning (En T-shirt er ikke velegnet påklædning til en knallertkører).

26 Opgave nr. 28 Færdselsuheld Bevidstløs med skade på nakke/hals Du skal spille bevidstløs, men trækker vejret normalt. Anbring dig i den blå bil på forsædet bag rattet, tag sele på, og slap af, sådan at dit hoved falder forover. Når gruppelederen siger det, vågner du langsomt op. Du skal vise modvilje mod, at nogen rører dit hoved, men accepterer det modvilligt. Klag over smerter i hoved og nakke. Figuranten sidder på førersædet i den blå bil. Der er mange andre førstehjælpere til stede, Førstehjælperen i denne opgave kan derfor koncentrere sig om den ene tilskadekomne uden at tænke på de andre. Overblik over situationen (uheldet er netop sket) fordeling af opgaver. Tænd havariblink Advarselstrekant Afspærre/trafikregulere. Oplys: Der er mange andre førstehjælpere, så gruppens førstehjælper kan koncentrere sig om den ene person. Der er ikke fare ved at lade den tilskadekomne blive i bilen (brand el. lign). Nakkestøtten er indstillet meget lavt. 1. Tal og rusk 2. Skab frie luftveje 3. Se-føl-lyt 4. Fastholde hoved i neutralstilling. 1. Oplys, at der ikke er reaktion Der er tydelig normal vejrtrækning 4. Udføres lettest ved at hjælperen sætter sig ind på bagsædet bag den tilskadekomne. Hvad der er sket. Førstehjælperen skal sikre sig, at der er en, der alarmerer, og at denne person ved, at der her er tale om en bevidstløs med normal vejrtrækning. Modtag vejledning fra AMK vagtcentralen Undersøg den tilskadekomne Psykisk førstehjælp (forklar førstehjælpen) Fasthold fortsat hovedet i neutralstilling Forsøg at få den tilskadekomne til at sidde stille og afvente ambulance. Oplys, at den tilskadekomne er ved at komme til bevidsthed, og snart er helt klar i hovedet. Der er stadig telefonisk kontakt til AMK vagtcentralen. Vejled jf. teksten til venstre

27 Opgave nr. 27 Færdselsuheld Indre blødning med shock. Du er ved bevidsthed. Klag over almen utilpashed, svimmelhed og bed om noget at drikke. Gør, hvad du bliver bedt om, men når du står ud af bilen, skal du klage over smerter i maven. Når gruppelederen siger det, skal du lade som om du besvimer. Figuranten skal sidde på højre forsæde i den blå bil. Der er mange andre førstehjælpere, førstehjælperen i denne opgave kan koncentrere sig om den ene tilskadekomne uden at tænke på de andre. Overblik over situationen (uheldet er netop sket) fordeling af opgaver. Tænd havariblink Advarselstrekant Afspærre/trafikregulere Nødflytning (på grund af shockrisiko). Oplys: Der er mange andre førstehjælpere, så gruppens førstehjælper kan koncentrere sig om den ene person. Der er ikke fare ved at lade den tilskadekomne blive i bilen (f.eks. brandfare). Den tilskadekomne er bleg og koldsvedende. Vedr. nødflytning. Den tilskadekomne bør opfordres til selv at stige ud af bilen og lægge sig. Shockforebyggelse 1. Læg personen ned 2. Stands blødning (ikke muligt her) 3. Lindre smerter 4. Beskyt mod varme/kulde 5. Psykisk førstehjælp. Kontroller at alle punkter udføres, vejled evt. om punkter, der glemmes. Hvad der er sket. Førstehjælperen skal sikre sig, at der er en, der alarmerer, og at denne person ved, at der her er tale om en person med shocksymptomer. Modtag vejledning fra AMK vagtcentralen Psykisk førstehjælp (forklar førstehjælpen). Ved bevidstløshed: 1. Tal og rusk 2. Skab frie luftveje 3. Se-føl-lyt 4. Stabilt sideleje 5. Kontroller fortsat vejrtrækning. Tal om, hvordan der gives psykisk førstehjælp Oplys, at den tilskadekomne nu bliver bevidstløs, og at der stadig er telefonisk kontakt til AMK vagtcentralen. 1. Oplys, at der ikke er reaktion Oplys, at der er normal vejrtrækning 4. Kontroller at den tilskadekomne er lagt i korrekt sideleje

28 Opgave nr. 28 Færdselsuheld Pulsåreblødning på højre underarm. Du er ved bevidsthed, men holder armen (med pulsåreblødning) udenfor bilen for ikke at tilsnavse bilen. Klag over smerter, vær ængstelig, og protester, hvis din arm bliver anbragt sådan, at blodet ville falde inde i bilen. Gør i øvrigt, som du bliver bedt om. Figuranten skal sidde på højre forsæde i den grå bil. Der er mange andre hjælpere til stede. Førstehjælperen i denne opgave kan koncentrere sig om den ene tilskadekomne uden at tænke på de andre. Overblik over situationen (uheldet er netop sket) fordeling af opgaver. Tænd havariblink Advarselstrekant Afspærre/trafikregulere Nødflytte den tilskadekomne ud af bilen med henblik på blodstandsning. Oplys: Der er mange andre førstehjælpere, så gruppens førstehjælper kan koncentrere sig om den ene person. Tal evt. om nødflytning. I denne situation bør der shockforebygges, hvilket ikke kan ske, mens den tilskadekomne sidder i bilen. Vær opmærksom på, om den tilskadekomne (der er ved bevidsthed) selv får lov til at flytte sig. Tryk en tommelfinger i såret for at standse blødningen Shockforebyg ved at lægge den tilskadekomne ned Anlæg trykforbinding. Der anvendes trekantet tørklæde til trykforbindingen (forbinding skal anlægges). Kontroller trykforbindingen (knuden skal lavet rigtigt, og den skal trykke direkte ind i såret). Hvad der er sket. Førstehjælperen skal sikre sig, at der er en, der alarmerer, og at denne person ved, at der her er tale om en person med pulsåreblødning. Modtag vejledning fra AMK vagtcentralen Undersøg den tilskadekomne Psykisk førstehjælp (forklar førstehjælpen) Få den tilskadekomne til at blive liggende, evt. med armen hævet Beskyt den tilskadekomne mod varme/kulde. Vejled jf. teksten til venstre. Oplys, at den tilskadekomne fortsat er ved bevidsthed, men virker lidt uklar og bleg (men ikke koldsvedende). Diskuter, om den tilskadekomne er ved at gå i shock (kan ikke siges med sikkerhed i denne situation, men på grund af blødningen bør der shockforebygges).

Praktisk opgave Opgave nr. 1

Praktisk opgave Opgave nr. 1 Opgave nr. 1 Bevidstløshed Stands ulykken/stabilt sideleje Den tilskadekomne er bevidstløs med normal vejrtrækning under hele øvelsen. Han reagerer derfor ikke, når der tales og ruskes eller senere. Figuranten

Læs mere

En trafikulykke (øvelse)

En trafikulykke (øvelse) En trafikulykke (øvelse) Naja står på ski i vejkanten, da hun pludselig ser en hund komme løbende. Hun trækker lidt ud på vejen for ikke at køre ind i hunden. Arqalo og Bendo kommer kørende på snescooter.

Læs mere

Færdselsrelateret førstehjælp Modul a 4 timer Instruktørvejledning

Færdselsrelateret førstehjælp Modul a 4 timer Instruktørvejledning Instruktøren: Skal selv udarbejde sin egen lektionsplan med en detaljeret planlægning af de enkelte emner, der bør være så aktiverende for kursisten som muligt, der skal lægges vægt på praktiske opgaver

Læs mere

Livreddende førstehjælp Modul a 3 timer Instruktørvejledning

Livreddende førstehjælp Modul a 3 timer Instruktørvejledning Instruktøren: Skal selv udarbejde sin egen lektionsplan med en detaljeret planlægning af de enkelte emner, der bør være så aktiverende for kursisten som muligt, der skal lægges vægt på praktiske opgaver

Læs mere

Tommy Sørensen www.lillearden.dk/firstaid/ Elevøvelser

Tommy Sørensen www.lillearden.dk/firstaid/ Elevøvelser Elevøvelser Læringsforløb Eleverne opdeles i hold af tre (fire) personer. En er skadet En er førstehjælper En er vejleder Når en opgave er løst, så skiftes roller, således alle er førstehjælper etc. Opgavesættet

Læs mere

Skab sikkerhed/stabilt sideleje

Skab sikkerhed/stabilt sideleje Opgave nr. Skab sikkerhed/stabilt sideleje Instrukser: Gruppeleder: Du skal give nedenstående instruks til figuranten, og du skal sikre dig, at figuranten lægger sig som vist på tegningen. Orienter førstehjælperen

Læs mere

af 5 10-12-2005 10:37

af 5 10-12-2005 10:37 Førstehjælp At-meddelelse nr. 4.04.19 Oktober 1995 Erstatter: December 1991 Baggrund Bekendtgørelse om byggepladsers og lignende arbejdssteders indretning. Bekendtgørelse om faste arbejdssteders indretning.

Læs mere

Situationsøvelse 1. Instruktion til gruppelederen: Bed den tilskadekomne om at lægge sig som vist på tegningen og lad førstehjælperen gå i gang. Vend!

Situationsøvelse 1. Instruktion til gruppelederen: Bed den tilskadekomne om at lægge sig som vist på tegningen og lad førstehjælperen gå i gang. Vend! Situationsøvelse 1. Du og en ven er ved at hænge en lampe op i stuen. Pludselig falder din ven om og ligger på gulvet med den elektriske ledning i hånden. Instruktion til gruppelederen: Bed den tilskadekomne

Læs mere

FØRSTEHJÆLP SKRIFTLIG PRØVE B

FØRSTEHJÆLP SKRIFTLIG PRØVE B Tid til rådighed: Reference: 20 minutter. Førstehjælpsbog anbefalet af Dansk Førstehjælpsråd Besvarelsen skal ske selvstændigt. Hvert spørgsmål indeholder en kort beskrivelse af en problemstilling, samt

Læs mere

FØRSTEHJÆLP. Kursuskatalog 2016

FØRSTEHJÆLP. Kursuskatalog 2016 FØRSTEHJÆLP Kursuskatalog 2016 INDHOLD BASISUDDANNELSER Førstehjælp ved hjertestop 4 timer Kurset henvender sig til alle der har et ønske om at kunne bistå i tilfælde af et hjertestop. TILVALG TIL BASISUDDANNELSER

Læs mere

Førstehjælp. Indledning:

Førstehjælp. Indledning: Førstehjælp Indledning: I det følgende vil vi primært beskæftige os, med emnerne førstehjælp i forbindelse med elektrisk stød og/eller forbrænding, da det er de væsentligst forekomne skader i forbindelse

Læs mere

1. Sikkerhed. 2. Vurder. 3. Tilkald hjælp. 4. Førstehjælp. Konsulent112

1. Sikkerhed. 2. Vurder. 3. Tilkald hjælp. 4. Førstehjælp. Konsulent112 1. Sikkerhed 2. Vurder 3. Tilkald hjælp 4. Førstehjælp Sikkerhed for dig selv og andre Sluk motor, havariblink, advarselstrekant, vest, træk i sikkerhed, el, giftige stoffer, temperatur, skarpe genstande.

Læs mere

F Ø R S T E H J Æ L P S - K U R S E R 2013

F Ø R S T E H J Æ L P S - K U R S E R 2013 HOVEDSTADSREGIONENS UDDANNELSESFORUM Vester Voldgade 100, 1. 1552 København V Tlf. 7940 4900 www.dgi.dk/huf Maj 2013 F Ø R S T E H J Æ L P S - K U R S E R 2013 GENEREL INFORMATION OM KURSERNE Hovedstadsregionens

Læs mere

FØRSTEHJÆLP SKRIFTLIG PRØVE A

FØRSTEHJÆLP SKRIFTLIG PRØVE A Tid til rådighed: 20 minutter. Reference: Førstehjælpsbog anbefalet af Dansk Førstehjælpsråd Besvarelsen skal ske selvstændigt. Hvert spørgsmål indeholder en kort beskrivelse af en problemstilling, samt

Læs mere

Automatisk ekstern defibrillator. Elevøvelser. Tommy Sørensen

Automatisk ekstern defibrillator. Elevøvelser. Tommy Sørensen Automatisk ekstern defibrillator Elevøvelser Læringsforløb Eleverne opdeles i hold af tre (fire) personer. En er skadet En er førstehjælper En er vejleder Når en opgave er løst, så skiftes roller, således

Læs mere

Grundkursus i førstehjælp

Grundkursus i førstehjælp Bestemmelser for funktionsbestemte uddannelser i redningsberedskabet 5. del, afsnit 6, side 1 Grundkursus i førstehjælp Formål Formålet med uddannelsen er, at deltagerne tilegner sig teoretisk forståelse

Læs mere

Torben Blankholm NÅR ULYKKEN ER SKET. Førstehjælp for børn 7-9 år

Torben Blankholm NÅR ULYKKEN ER SKET. Førstehjælp for børn 7-9 år Torben Blankholm NÅR ULYKKEN ER SKET Elevhæfte Førstehjælp for børn 7-9 år Hvad sker der? Du kender det: Det er sjovt at lege med dine venner. Der er gang i den. Du har det dejligt, og så sker det lige

Læs mere

Bevidstløse. Hjertestop voksne og børn. Slag mod hovedet. Forbrændinger. Forgiftninger. Feberkramper. Falsk strubehoste. Meningitis.

Bevidstløse. Hjertestop voksne og børn. Slag mod hovedet. Forbrændinger. Forgiftninger. Feberkramper. Falsk strubehoste. Meningitis. Bevidstløse Hjertestop voksne og børn Slag mod hovedet Forbrændinger Forgiftninger Feberkramper Falsk strubehoste Meningitis 1. Sikkerhed 2. Vurder 3. Tilkald hjælp 4. Førstehjælp Bevidsthed Luftvej /

Læs mere

Sådan skal du træne, når du har et brud på skulderen

Sådan skal du træne, når du har et brud på skulderen Sådan skal du træne, når du har et brud på skulderen Du har brækket overarmen, og bruddet er fundet egnet til konservativ behandling. Derfor er det ikke nødvendigt at foretage en operation. Bruddet vil

Læs mere

Terapiafdelingen. Skulderalloplastik. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk

Terapiafdelingen. Skulderalloplastik. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk Terapiafdelingen Skulderalloplastik Patientinformation www.koldingsygehus.dk Information: Du har fået et nyt skulderled og nu starter et genoptræningsforløb, der vil vare i cirka 3 mdr. Inden udskrivelsen

Læs mere

SITUATIONSØVELSE 1. Figurantinstruks: Du ligger bevidstløs på vejen med halstørklædet stramt om halsen. Handlingsskema for observatør: Instruks:

SITUATIONSØVELSE 1. Figurantinstruks: Du ligger bevidstløs på vejen med halstørklædet stramt om halsen. Handlingsskema for observatør: Instruks: Situationsøvelser SITUATIONSØVELSE 1 På en trafikeret vej får cyklisten foran dig halstørklædet ind i baghjulet. Han vælter og ligger på vejen, tilsyneladende livløs. Du ligger bevidstløs på vejen med

Læs mere

Øvelser til kvinder med smerter i underlivet

Øvelser til kvinder med smerter i underlivet Underlivssmerter opleves af et stort antal kvinder. Der kan være flere årsager, men ofte vil musklerne være involverede. Muskelspændinger kan opstå i såvel underlivet som i nakke- og skulderregionen. De

Læs mere

Babyførstehjælp. Stands ulykken Livreddende førstehjælp Alarmering, ring Almindelig førstehjælp

Babyførstehjælp. Stands ulykken Livreddende førstehjælp Alarmering, ring Almindelig førstehjælp Babyførstehjælp Stands ulykken Livreddende førstehjælp Alarmering, ring 1-1-2 Almindelig førstehjælp Forebyg ulykker med børn Børn på pusleborde Forebyg inden ulykken sker. Lad aldrig baby ligge på et

Læs mere

Sådan træner du skulderen, når du har fået en skulderprotese

Sådan træner du skulderen, når du har fået en skulderprotese Sådan træner du skulderen, når du har fået en skulderprotese Du er blevet opereret i skulderen og har fået en skulderprotese. Årsagen kan være gener efter et kompliceret brud, slidgigt eller andet, der

Læs mere

FØRSTEHJÆLP SKRIFTLIG PRØVE 1

FØRSTEHJÆLP SKRIFTLIG PRØVE 1 Tid til rådighed: Reference: 20 minutter. Førstehjælpsbog godkendt af Dansk Førstehjælpsråd Besvarelsen skal ske selvstændigt. Hvert spørgsmål indeholder en kort beskrivelse af en problemstilling, samt

Læs mere

Øvelse 2. Lig på ryggen med armene ned langs siden. Gør nakken lang, pres skuldrene ned i madrassen i ca. 10 sek.

Øvelse 2. Lig på ryggen med armene ned langs siden. Gør nakken lang, pres skuldrene ned i madrassen i ca. 10 sek. Øvelseskatalog A. Øvelse 1 Lig på ryggen. Læg rask sides hånd lige under kravebenet på opererede side. Hvil i stillingen i nogle minutter. Gentag på samme måde med hånden på arret samt under arret. A Øvelse

Læs mere

En mand på hotellet har fået et fremmedlegeme i halsen, han kan ikke tale.

En mand på hotellet har fået et fremmedlegeme i halsen, han kan ikke tale. En mand på hotellet har fået et fremmedlegeme i halsen, han kan ikke tale. A: Fjerner fremmedlegemet med to fingre, ringer 112 og starter Hjerte-Lunge-Redning. B: Giver 5 hårde slag mod ryggen og giver

Læs mere

Øvelsesprogram til skulderopererede - Frossen skulder - Periartrosis humeroscapularis

Øvelsesprogram til skulderopererede - Frossen skulder - Periartrosis humeroscapularis Patientinformation Øvelsesprogram til skulderopererede - Frossen skulder - Periartrosis humeroscapularis www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 Denne pjece indeholder øvelsesprogram til dig, der har fået

Læs mere

Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge

Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge Du har et brud på kravetbenet, og du har derfor fået en armslynge på til at aflaste bruddet. I begyndelsen skal du bruge armslyngen

Læs mere

Allroundkursus i førstehjælp august 2010

Allroundkursus i førstehjælp august 2010 Allroundkursus i førstehjælp august 2010 Haldum-Hinnerupskolen Førstehjælp instruktørfirma EBrejnegaard www.brejnegaard.com EBrejnegaard, CVR: 32215351 Hammelvej 25, 8370 Hadsten, Tlf: 29 46 83 90 info@brejnegaard.com

Læs mere

KURSUS I FØRSTEHJÆLP

KURSUS I FØRSTEHJÆLP SØREN BRANDT KURSUS I FØRSTEHJÆLP FØRSTEHJÆLP FOR BØRN DE KÆRE BØRN 2010 n HUMLEMARKEN 10, ST. MF. 3060 ESPERGÆRDE TLF. 20 76 41 90 E MAIL: SOREN@FORSTEHJAELP.EU KURSUS I FØRSTEHJÆLP 2 FØRSTEHJÆLP FOR

Læs mere

Sådan træner du skulderen efter operation af skulderbrud sat sammen med skinne

Sådan træner du skulderen efter operation af skulderbrud sat sammen med skinne Sådan træner du skulderen efter operation af skulderbrud sat sammen med skinne Du er blevet opereret i skulderen, hvor dit knoglebrud er blevet opereret med en aluminiumsskinne, en såkaldt Philosskinne.

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Mavebøjning i kæde. Mavebøjning i makkerpar FYSIK TRÆNING FYSIK TRÆNING

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Mavebøjning i kæde. Mavebøjning i makkerpar FYSIK TRÆNING FYSIK TRÆNING Nr.10256 Alder: 8-90 år - Tid: 5 min. Nr.10255 Alder: 8-90 år - Tid: 5 min. Mavebøjning i kæde Materiale Bold Mavebøjning i makkerpar At styrke de lige mavemuskler Deltagerne sætter sig skråt for hinanden.

Læs mere

Øvelsesprogram til skulderopererede - Ustabilt kravebens led - Weaver Dunn

Øvelsesprogram til skulderopererede - Ustabilt kravebens led - Weaver Dunn Patientinformation Øvelsesprogram til skulderopererede - Ustabilt kravebens led - Weaver Dunn www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 Denne pjece indeholder øvelsesprogram til dig, der har fået foretaget

Læs mere

Løsningsforslag : Øvelser til gentræning af sygdomsbehandling om bord

Løsningsforslag : Øvelser til gentræning af sygdomsbehandling om bord Løsningsforslag : Øvelser til gentræning af sygdomsbehandling om bord Marts 2015 Svar på øvelse 1. Forbrænding Forhold på skadestedet: Skab kort overblik på scenen og kontakt patienten. Nødflyt til nærmeste

Læs mere

Sådan træner du, når du har fået fjernet lymfeknuder

Sådan træner du, når du har fået fjernet lymfeknuder Sådan træner du, når du har fået fjernet lymfeknuder i armhulen Du har fået fjernet lymfeknuder i din armhule. Formålet med denne pjece er at give dig anvisninger til, hvordan du træner efter operationen.

Læs mere

Spørgeskema for patienter der lider af svimmelhed.

Spørgeskema for patienter der lider af svimmelhed. Spørgeskema for patienter der lider af svimmelhed. Spørgsmålene besvares med kryds i ud for valgte svar mulighed og ved uddybende tekst på linierne. 1. Navn: 2. Cpr-nr. 3. Dato for besvarelse af spørgeskemaet:

Læs mere

Første del: Basis for stressstyring TÆM DIN STRESS

Første del: Basis for stressstyring TÆM DIN STRESS Første del: Basis for stressstyring TÆM DIN STRESS Uddrag 1. Lidt om stress 1.1 Hvad er stress egentlig? Stress skyldes hormoner, som gør, at din krop og dit sind kommer ud af balance Stress er ingen sygdom,

Læs mere

Livreddende førstehjælp. Uddannelsesplan

Livreddende førstehjælp. Uddannelsesplan Uddannelsesplan Side 1 af 7 Uddannelsesplan Formål Formålet er at bibringe deltageren den viden, de færdigheder og de holdninger der sætter dem i stand til at kunne yde livreddende førstehjælp ved ulykker.

Læs mere

Førstehjælp ved sygdomme Uddannelsesplan

Førstehjælp ved sygdomme Uddannelsesplan Uddannelsesplan Side 1 af 8 Uddannelsesplan Formål Formålet er at bibringe deltageren den viden, de færdigheder og de holdninger der sætter dem i stand til at kunne yde almindelig førstehjælp ved alvorlige

Læs mere

Genoptræning af skulderen - Rotatorcuff-øvelser

Genoptræning af skulderen - Rotatorcuff-øvelser Terapiafdelingen Genoptræning af skulderen - Rotatorcuff-øvelser Patientvejledning www.koldingsygehus.dk Du skal træne musklerne omkring skulderbladet. De muskler du skal træne er delt op i to kategorier

Læs mere

Sådan træner du armen efter pladsgørende operation i skulderleddet

Sådan træner du armen efter pladsgørende operation i skulderleddet Sådan træner du armen efter pladsgørende operation i skulderleddet Du har fået en pladsgørende operation i skulderleddet. Nu skal du begynde at træne armen, så du holder armens bevægelighed og styrke ved

Læs mere

Øvelsesprogram til skulderopererede - Slidgigt mellem kravebensled og skulderblad - Indeklemningssmerter i skulder (Impingement)

Øvelsesprogram til skulderopererede - Slidgigt mellem kravebensled og skulderblad - Indeklemningssmerter i skulder (Impingement) Patientinformation Øvelsesprogram til skulderopererede - Slidgigt mellem kravebensled og skulderblad - Indeklemningssmerter i skulder (Impingement) (med åben operationsteknik) www.friklinikkenregionsyddanmark.dk

Læs mere

Luk øjnene. Mærk kroppen punkt for punkt

Luk øjnene. Mærk kroppen punkt for punkt 66 Luk øjnene Mærk kroppen punkt for punkt 67 Øvelse 1 Giv din bevidsthed til kroppen Du skal nu i gang med at føre din bevidsthed hen til forskellige områder af din krop og sanse din krop. Når du kan

Læs mere

Øvelsesprogram til skulderopererede - Slidgigt mellem kraveben og skulderblad - Indeklemningssmerter i skulder (Impingement)

Øvelsesprogram til skulderopererede - Slidgigt mellem kraveben og skulderblad - Indeklemningssmerter i skulder (Impingement) Patientinformation Øvelsesprogram til skulderopererede - Slidgigt mellem kraveben og skulderblad - Indeklemningssmerter i skulder (Impingement) www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 Denne pjece indeholder

Læs mere

Genoptræning efter graviditiet

Genoptræning efter graviditiet Terapiafdelingen Genoptræning efter graviditiet Patientinformation www.koldingsygehus.dk 2 INDHOLD Bækkenbunden side 4 Venepumpeøvelserne side 6 Træning af bækkenbunden side 8 Knibeøvelser side 10 Hvilestilling

Læs mere

Færdselsrelateret førstehjælp Uddannelsesplan

Færdselsrelateret førstehjælp Uddannelsesplan Uddannelsesplan Side 1 af 7 Uddannelsesplan Formål Formålet er at bibringe deltageren den viden, de færdigheder og de holdninger der sætter dem i stand til at kunne yde livreddende førstehjælp ved trafik-

Læs mere

Fagplan for. Førstehjælp

Fagplan for. Førstehjælp Titel lang: Førstehjælp Titel kort: FØHJ Fagplan for Førstehjælp A. Mål: Ved uddannelsens afslutning skal soldaten kunne standse en ulykke, give livreddende førstehjælp, alarmere telefonisk, give almindelig

Læs mere

TIL PÅRØRENDE om hjernedød og organdonation

TIL PÅRØRENDE om hjernedød og organdonation TIL PÅRØRENDE om hjernedød og organdonation TIL PÅRØRENDE VÆRD AT VIDE At miste en nærtstående er en af de sværeste oplevelser, vi kan komme ud for i livet. Midt i meningsløsheden kan det være vanskeligt

Læs mere

Sådan træner du i hverdagen, efter du er blevet opereret i mavesækken

Sådan træner du i hverdagen, efter du er blevet opereret i mavesækken Sådan træner du i hverdagen, efter du er blevet opereret i mavesækken Du er blevet opereret i mavesækken gennem et snit i din mave og brystkasse. Operationen er foregået tæt på dit mellemgulv, og det betyder,

Læs mere

Redning af menneskeliv og afværgelse af større materielle og kulturelle tab

Redning af menneskeliv og afværgelse af større materielle og kulturelle tab Redning af menneskeliv og afværgelse af større materielle og kulturelle tab Indholdsfortegnelse 1. Indhold 2. Udbetaling af erstatningsydelserne 3. Baggrund 4. Tilskadekomst ved redningsforsøg i forbindelse

Læs mere

Vejrtrækning pust nyt liv og livskraft ind i din krop

Vejrtrækning pust nyt liv og livskraft ind i din krop Vejrtrækning pust nyt liv og livskraft ind i din krop Der er et ordsprog, der lyder: Åndedræt er liv, og det kan ikke siges bedre. Du trækker vejret for at leve, og din livskvalitet bliver påvirket af,

Læs mere

Disse områder beskrives :

Disse områder beskrives : Disse retningslinjer er lavet for at sikre, at I ved, hvordan I skal forholde jer, når et barn har brug for hjælp i forhold til sygdom eller tilskadekomst. Hvis et barn kommer til skade eller bliver syg

Læs mere

Navn: Dato: Egen læge: Hvilke(t) problemområde(r) ønsker du hjælp til at få klarhed over og forbedre?

Navn: Dato: Egen læge: Hvilke(t) problemområde(r) ønsker du hjælp til at få klarhed over og forbedre? Spørgeskema til individuel kostvejledning, hvor du bedes besvare spørgsmålene så godt du kan. Giv dig god tid og tilføj gerne yderligere forhold, du synes kan være relevante. På den sidste side skal du

Læs mere

Information og træningsprogram. Smerter i ryggen. Fysioterapien

Information og træningsprogram. Smerter i ryggen. Fysioterapien Information og træningsprogram Smerter i ryggen Fysioterapien Indholdsfortegnelse Hvilestillinger og løfteteknik side 2 Fra liggende til siddende stilling side 3 Siddestillinger side 4 Øvelser for ryggens

Læs mere

Fysisk Aktivitet. Cirkeltræningsprogrammer og Stationskort til Motivationsgrupperne

Fysisk Aktivitet. Cirkeltræningsprogrammer og Stationskort til Motivationsgrupperne Fysisk Aktivitet Cirkeltræningsprogrammer og Stationskort til Motivationsgrupperne Indholdsfortegnelse CIRKELTRÆNINGSPROGRAMMER... 1 INSTRUKTØRKORT HELE KROPPEN... 3 INSTRUKTØRKORT PAR... 4 INSTRUKTØRKORT

Læs mere

Vedligeholdelse i førstehjælp Uddannelsesplan

Vedligeholdelse i førstehjælp Uddannelsesplan Uddannelsesplan Side 1 af 7 Uddannelsesplan Formål Formålet er at genopfriske og ajourføre den viden, de færdigheder og de holdninger hos deltagerne, der sætter dem i stand til fortsat at kunne yde Hjerte-Lunge-Redning

Læs mere

1. udgave. 1. oplag. 2010. Foto: NN. Produktion: Datagraf. Bestillingsnr.: 1179

1. udgave. 1. oplag. 2010. Foto: NN. Produktion: Datagraf. Bestillingsnr.: 1179 1. udgave. 1. oplag. 2010. Foto: NN. Produktion: Datagraf. Bestillingsnr.: 1179 BRYSTSMERTER (ANGINA PECTORIS) OG BLODPROP I HJERTET Kend symptomerne og reagér hurtigt HVAD ER ANGINA PECTORIS? Angina pectoris

Læs mere

Førstehjælp ved tilskadekomst. Uddannelsesplan

Førstehjælp ved tilskadekomst. Uddannelsesplan på manuelt niveau Håndtering af tilskadekomne og førstehjælp Side 1 Uddannelsesplan Side 1 af 8, maj 2009 på manuelt niveau Håndtering af tilskadekomne og førstehjælp Side 2 Uddannelsesplan Formål Formålet

Læs mere

Patientinformation Øvelsesprogram til skulderopererede. Ustabilt skulderled. - Bankart. www.friklinikkenregionsyddanmark.dk

Patientinformation Øvelsesprogram til skulderopererede. Ustabilt skulderled. - Bankart. www.friklinikkenregionsyddanmark.dk Patientinformation Øvelsesprogram til skulderopererede Ustabilt skulderled - Bankart www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 Denne pjece indeholder øvelsesprogram til dig, der har fået foretaget en operation

Læs mere

Rutinering i livreddende førstehjælp C Uddannelsesplan

Rutinering i livreddende førstehjælp C Uddannelsesplan Uddannelsesplan Side 1 af 6 Uddannelsesplan Formål Formålet er at bibringe deltageren den viden, de færdigheder og de holdninger der sætter dem i stand til at kunne yde livreddende førstehjælp ved ulykker,

Læs mere

Forslag til hvilestillinger Lig på ryggen med en pude under knæene. Løfteteknik Når du løfter, skal du huske at:

Forslag til hvilestillinger Lig på ryggen med en pude under knæene. Løfteteknik Når du løfter, skal du huske at: Smerter i ryggen Forslag til hvilestillinger Lig på ryggen med en pude under knæene. Lig på siden med en pude mellem benene. Puden vil få dig til at slappe bedre af. Løfteteknik Når du løfter, skal du

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 23. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 23. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1 Uge 23 Emne: Min krop Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge23_minkrop.indd 1 06/07/10 11.41 Uge 23 l Min krop Hipp har det bedre og nyser ikke

Læs mere

FØRSTEHJÆLP. Hvad vi kan gøre her og nu, når uheldet er ude. Rødding Dyrehospital, Fagdyrlæge Gunnar Gram

FØRSTEHJÆLP. Hvad vi kan gøre her og nu, når uheldet er ude. Rødding Dyrehospital, Fagdyrlæge Gunnar Gram Hvad vi kan gøre her og nu, når uheldet er ude. Shock Kredsløbssvigt, dvs. ikke nok blod og dermed ilt ud i kroppens væv herunder hjernen. Hvis reaktionen ikke stoppes, skades nyrer, lever, hjerte og lunger,

Læs mere

TRÆNING MED X-CARE BOLD

TRÆNING MED X-CARE BOLD TRÆNING MED BOLD TRÆNING MED BOLD Retningslinier for øvelserne. Sørg for at starte alle øvelser i den rigtige udgangsstilling. Hvis dette ikke er muligt, bør du vente med øvelsen. Start alle øvelserne

Læs mere

Min far omfavner mig. Vi klarede den, Bobby, vi klarede den. Jeg vrister mig fri af hans tag, og vi bevæger os langsomt ind mod den amerikanske bred.

Min far omfavner mig. Vi klarede den, Bobby, vi klarede den. Jeg vrister mig fri af hans tag, og vi bevæger os langsomt ind mod den amerikanske bred. Rio Grande Jeg sidder ved siden af min far. Vi har kørt på ladet af en lastbil hele dagen, og der stinker af sved, bræk og pis under den tykke presenning. Jeg stikker forsigtigt min hånd ud mellem ladet

Læs mere

Eksamenslektioner - førstehjælpsinstruktør Emne: 1

Eksamenslektioner - førstehjælpsinstruktør Emne: 1 Hjerte-lunge-redning til voksne (fra modulet Hjerte-Lunge-Redning, lektion 1) Emne: 1 Lektionen gennemføres som teoriundervisning og dels som demonstration/indledende indøvning. Mundtlig feedback igennem

Læs mere

Læseplan for emnet færdselslære

Læseplan for emnet færdselslære Læseplan for emnet færdselslære Indledning Færdselslære er et obligatorisk emne i Folkeskolen fra børnehaveklasse til 9.klasse. Undervisningen er opdelt i tre trinforløb: 1 3. kl., 4-6. kl. og7-9. kl.

Læs mere

Operation for bunden rygmarv (Tethered Cord)

Operation for bunden rygmarv (Tethered Cord) (Tethered Cord) Om rygmarven Nerverne i kroppen kan sammenlignes med ledninger, hvori der sendes informationer mellem kroppen og hjernen. Nervernes hovedledning (rygmarven) strækker sig fra hjernen gennem

Læs mere

Øvelsesprogram til skulderopererede - Ustabilt skulderled - SLAP operation

Øvelsesprogram til skulderopererede - Ustabilt skulderled - SLAP operation Patientinformation Øvelsesprogram til skulderopererede - Ustabilt skulderled - SLAP operation www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 Denne pjece indeholder øvelsesprogram til dig, der har fået foretaget

Læs mere

[Område] RISIKO FOR FALD - OG HVAD SÅ? For dig, der har været faldet og er over 65 år. For dig, der har været faldet og er over 65 år

[Område] RISIKO FOR FALD - OG HVAD SÅ? For dig, der har været faldet og er over 65 år. For dig, der har været faldet og er over 65 år [Område] RISIKO FOR FALD - OG HVAD SÅ? For dig, der har været faldet og er over 65 år For dig, der har været faldet og er over 65 år FAKTA OM FALD HVERT ÅR: falder 300.000 mennesker over 65 år i Danmark

Læs mere

Opgave til den gruppe, der spiller AMK vagtcentral- hjertestop

Opgave til den gruppe, der spiller AMK vagtcentral- hjertestop 1-1-2 opgave Opgave nr. 1a Opgave til den gruppe, der spiller AMK vagtcentral- hjertestop Sæt telefonen på medhør, og modtag anmeldelsen. Sørg for, at kun én person taler i telefonen, og at der er ro omkring

Læs mere

Guide til farer i sommerlandet Med denne guide er du altid forberedt på de mest almindelige farer, du kan støde på udendørs.

Guide til farer i sommerlandet Med denne guide er du altid forberedt på de mest almindelige farer, du kan støde på udendørs. Guide til farer i sommerlandet Med denne guide er du altid forberedt på de mest almindelige farer, du kan støde på udendørs. Forfatter: Thomas Egesborg Pedersen, førstehjælpsfaglig konsulent fra Dansk

Læs mere

INFORMATION & ØVELSER EFTER BRYSTOPERATION FYSIOTERAPIEN FREDERIKSBERG SUNDHEDSCENTER. Fysioterapien Frederiksberg Sundhedscenter

INFORMATION & ØVELSER EFTER BRYSTOPERATION FYSIOTERAPIEN FREDERIKSBERG SUNDHEDSCENTER. Fysioterapien Frederiksberg Sundhedscenter INFORMATION & ØVELSER EFTER BRYSTOPERATION Fysioterapien Frederiksberg Sundhedscenter Stockflethsvej 4, 2000 Frederiksberg Telefon: 38 21 54 75 FYSIOTERAPIEN FREDERIKSBERG SUNDHEDSCENTER Udarbejdet af

Læs mere

Få dit livs fladeste, flotteste og stærkeste mave

Få dit livs fladeste, flotteste og stærkeste mave 24 JULE PLANKER Få dit livs fladeste, flotteste og stærkeste mave Plejer din mave også at få en ekstra delle eller to i december? Bare rolig, i år kommer I FORM dig til hjælp. Redningen hedder PLANKEN

Læs mere

Hjerte-Lunge-Redning. Uddannelsesplan. Side 1 af 6

Hjerte-Lunge-Redning. Uddannelsesplan. Side 1 af 6 Uddannelsesplan Side 1 af 6 Uddannelsesplan Formål Formålet er at bibringe deltageren den viden, de færdigheder og de holdninger der sætter dem i stand til at kunne foretage genoplivning af en livløs person

Læs mere

Øvelsesprogram til skulderopererede - Overrevet styresene i skulder - Rotator cuff ruptur

Øvelsesprogram til skulderopererede - Overrevet styresene i skulder - Rotator cuff ruptur Patientinformation Øvelsesprogram til skulderopererede - Overrevet styresene i skulder - Rotator cuff ruptur www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 Denne pjece indeholder øvelsesprogram til dig, der har

Læs mere

Notater om førstehjælp Til dagplejen, institutioner og skoler

Notater om førstehjælp Til dagplejen, institutioner og skoler Førstehjælp_Gent_kom_12s 30/01/02 11:16 Side 1 1. Stands blødningen ved at løfte det sårede sted højt. 2. Rens såret med vand og sæbe. 1. Vask såret med sæbe og vand, fjern grus og småsten. 2. Undgå helst

Læs mere

For hendes fødder. af Emma Elisabeth Nielsen

For hendes fødder. af Emma Elisabeth Nielsen For hendes fødder af Emma Elisabeth Nielsen Hun hedder Mia. Hun smækker med døren. Det er, som om verden er sky. Sådan er det altid. Det er, som om græsset bøjer sig for hende, når hun tramper gennem haven

Læs mere

Stafet eller bare lille leg. Gå med lukkede øjne og sådan man sætter foden ned umiddelbart foran den anden. (Hæl rører anden fods tå).

Stafet eller bare lille leg. Gå med lukkede øjne og sådan man sætter foden ned umiddelbart foran den anden. (Hæl rører anden fods tå). Motorik - aktiviteter Her er forskellige udfordrende og sjove øvelser/aktiviteter, som også kan bruges til at krydre andre aktitviteter med. f.eks. gøre dem sjovere eller sværere. De er gode og kan bruges

Læs mere

MORDET. EMIL (22) Hva gutter, skal vi ikke lige snuppe en øl oppe hos mig? Asger kigger grinende på Emil og svarer ham med et blink i øjet.

MORDET. EMIL (22) Hva gutter, skal vi ikke lige snuppe en øl oppe hos mig? Asger kigger grinende på Emil og svarer ham med et blink i øjet. EXT. VED DØR PÅ GADE. NAT MORDET Tre unge mænd ude foran en trappeopgang til en lejlighed i et mørkt København efter en bytur. Berusede folk og andre skøre skæbner råber og griner på gaden. Den ene af

Læs mere

lær at give førstehjælp og gør en forskel et ULF projekt støttet af TrygFonden

lær at give førstehjælp og gør en forskel et ULF projekt støttet af TrygFonden lær at give førstehjælp og gør en forskel et ULF projekt støttet af TrygFonden KOLOFON UDGIVER: ULF - Udviklingshæmmedes Landsforbund 2016 ULF PROJEKTLEDELSE: Joan Riis TEKST: Joan Riis FOTO: Rikke Hass

Læs mere

Behandling af bruskskade i knæ med mikrofraktur - patellofemoralleddet

Behandling af bruskskade i knæ med mikrofraktur - patellofemoralleddet Behandling af bruskskade i knæ med mikrofraktur - patellofemoralleddet Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Idrætsklinikken Før operationen Du må ikke være syg eller have sår, udslæt,

Læs mere

BORGERENS FORBEREDELSE TIL SUNDHEDSTJEK spørgeskema

BORGERENS FORBEREDELSE TIL SUNDHEDSTJEK spørgeskema BORGERENS FORBEREDELSE TIL SUNDHEDSTJEK spørgeskema Som forberedelse til sundhedstjekket hos din læge skal du besvare en række spørgsmål, som handler om din sundhed og dit helbred, og hvordan du i det

Læs mere

Terapiafdelingen. Patienter med KOL. Patientvejledning

Terapiafdelingen. Patienter med KOL. Patientvejledning Terapiafdelingen Patienter med KOL Patientvejledning Hvad er KOL? KOL betyder Kronisk Obstruktiv Lungesygdom. Symptomerne er åndenød, hoste, øget slimproduktion og nedsat aktivitetsniveau. Når man har

Læs mere

Operation i spiserøret (oesophagus)

Operation i spiserøret (oesophagus) Du skal have foretaget en operation i dit spiserør eller din mavemund. I denne pjece kan du og dine pårørende finde information om det at skulle opereres, og om det forløb du skal igennem. Når du har læst

Læs mere

Til pårørende. De sidste døgn... Vælg billede. Vælg farve. 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen

Til pårørende. De sidste døgn... Vælg billede. Vælg farve. 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen Til pårørende De sidste døgn... Vælg billede Vælg farve 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen Når døden nærmer sig En hjælp til at kunne være til stede I denne pjece vil vi gerne fortælle jer pårørende om,

Læs mere

BENSVING UNDGÅ SKADER TRÆNINGSØVELSER. Formål: Smidighed i ryg og hofte

BENSVING UNDGÅ SKADER TRÆNINGSØVELSER. Formål: Smidighed i ryg og hofte BENSVING Formål: Smidighed i ryg og hofte Lig på ryggen med armene ud til siden, benene bøjede og skulderne i mod gulvet Kør roligt knæene ud til siden til de rører jorden og tilbage igen Hold fødderne

Læs mere

Patientinformation. Skulderøvelser. Træningsprogram

Patientinformation. Skulderøvelser. Træningsprogram Patientinformation Skulderøvelser Træningsprogram Kvalitet Døgnet Rundt Terapiafdelingen Skulderøvelser UDLEVERET TIL: UDLEVERET AF: Tlf.nr.: 88 83 42 31 Formålet med øvelserne er: At øge bevægeligheden

Læs mere

BALANCE. Træningsprogram. Svimmel genfind balancen. Udarbejdet i samarbejde mellem Rigshospitalet og Dansk Acusticusneurinom Forening

BALANCE. Træningsprogram. Svimmel genfind balancen. Udarbejdet i samarbejde mellem Rigshospitalet og Dansk Acusticusneurinom Forening BALANCE Træningsprogram Svimmel genfind balancen Udarbejdet i samarbejde mellem Rigshospitalet og Dansk Acusticusneurinom Forening Udarbejdet af Fotos Layout Trykt og udgivet af Der er ydet støtte til

Læs mere

Førstehjælp. Basisuddannelse

Førstehjælp. Basisuddannelse Kursuskatalog 2016 Førstehjælp Basisuddannelse Uddannelsesplan for Førstehjælp ved hjertestop Varighed: 4 timer (240 minutter) Velkomst og præsentation Præsentation af uddannelsens rammer, undervisningsform

Læs mere

Sådan træner du, når du har forreste knæsmerter

Sådan træner du, når du har forreste knæsmerter Sådan træner du, når du har forreste knæsmerter Dette er et selvtræningsprogram beregnet til træning med henblik på at mindske dine smerter foran på knæet og under knæskallen. Desuden har øvelserne en

Læs mere

Bristet akillessene med operation (Øvelsesprogram)

Bristet akillessene med operation (Øvelsesprogram) Bristet akillessene med operation (Øvelsesprogram) DE FØRSTE 3 UGER Når din akillessene er syet sammen i lokalbedøvelse, får du en støvle (Rom Walker) på foden, så din fod sidder i spidsfods stilling.

Læs mere

Tilmelding sker via www.efteruddannelse.dk for AMU-uddannelserne. For de øvrige kurser sker tilmeldingen via skolens hjemmeside www.sosufyn.

Tilmelding sker via www.efteruddannelse.dk for AMU-uddannelserne. For de øvrige kurser sker tilmeldingen via skolens hjemmeside www.sosufyn. Social- og Sundhedsskolen Fyn Efter- og videreuddannelse Vestre Stationsvej 8-10 5000 Odense C Telefon 63 10 27 00 E-mail kursus@sosufyn.dk www.sosufyn.dk Frste hjælp Uddannelser i førstehjælp Vi vil med

Læs mere

JONAS (10) sidder ved sit skrivebord og tegner monstre og uhyrer. Regitze (16) kommer ind på værelset og river tegningen væk.

JONAS (10) sidder ved sit skrivebord og tegner monstre og uhyrer. Regitze (16) kommer ind på værelset og river tegningen væk. 1. INT. VÆRELSE. DAG. (10) sidder ved sit skrivebord og tegner monstre og uhyrer. Regitze (16) kommer ind på værelset og river tegningen væk. Hey! Regitze kigger afventende på ham med korslagte arme. (Vred)

Læs mere

Visitation af det syge barn i praksis Fredag d. 11. Maj 2012. Visitation af Syge børn i praksis v børnelæge Annette Bache

Visitation af det syge barn i praksis Fredag d. 11. Maj 2012. Visitation af Syge børn i praksis v børnelæge Annette Bache Visitation af det syge barn i praksis Fredag d. 11. Maj 2012 Rapport: Danske børn sundhed og sygelighed år 2005 (SUSY 2005) 7000 børn interview forældre (maj 2005-febr 2006) Vigtigste konklusioner: Hver

Læs mere

INDRE KRAFT. Personlig udvikling med karate, qigong og meditation

INDRE KRAFT. Personlig udvikling med karate, qigong og meditation INDRE KRAFT Personlig udvikling med karate, qigong og meditation Introduktion og ansvarsfraskrivelse Denne lille folder er et supplement til kurserne fra Indre Kraft og er ment som et huskeredskab og hverken

Læs mere

Qi-Gong. (ikke presse) ind under kroppen, som vist til

Qi-Gong. (ikke presse) ind under kroppen, som vist til Qi-Gong Du skal - som det første du sætter på plads hver gang du starter træningen - sørge for at stå med vægten ligelig fordelt på foden, nøjagtig som i de indrammede områder vist på tegningen her til

Læs mere

En anden slags brød. Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede.

En anden slags brød. Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede. En anden slags brød Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede. En lille fåremavet sky hænger højt oppe over søen. Hænger helt stille, som om den er kommet i tvivl om, hvor den egentlig er på vej hen.

Læs mere

Spis proteiner til alle måltider; æg, fisk, kylling, kalkun, svinekød, oksekød osv.

Spis proteiner til alle måltider; æg, fisk, kylling, kalkun, svinekød, oksekød osv. Flad mave how to get there. Uge 1 Spis proteiner til alle måltider; æg, fisk, kylling, kalkun, svinekød, oksekød osv. Mænd: 150-225 gram kød eller fisk - eller 2-3 store æg pr. hovedmåltid, 100-125 gram

Læs mere