Hårdt og blødt vand. (Bilag til præsentation af sodavandsmaskine)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hårdt og blødt vand. (Bilag til præsentation af sodavandsmaskine)"

Transkript

1 Hårdt og blødt vand (Bilag til præsentation af sodavandsmaskine) Hårdt vand kommer fra dybe brønde, altså grundvand, fra søer og floder. Der er i vand ikke kun vandmolekyler, men en række mineraler, især calcium (kalk), magnesium, mangan, vanadium, lithium og krom. Blødt vand indeholder større mængder af metallerne cadmium, bly, kobber og zink, da blødt vand lettere kan opløse disse stoffer fra fx vandrør. Der er derimod meget mindre kalk og magnesium i blødt vand. Calcium - kalken - i vandet modvirker skader fra bly og cadmium, der fremmer åreforkalkning, men nogen undersøgelser tyder på, at det særlig er magnesium i vandet, der beskytter mod sygdomme i blodkarrene i bla. hjertet og hjernen. Man mener også, at hårdt vand kan modvirke kræftsygdomme, da der er færre af disse lidelser i områder med hårdt vand, måske fordi hårdt vand ikke er så tilbøjeligt til at opløse skadelige metaller fra vandrørene. Hårdt vand modvirker også klart dannelse af nyresten. Undersøgelser i blandt andet Japan og Grækenland har vist, at et lavt indhold af calcium og magnesium i vand øger risikoen for sten i urinvejene, altså blødt vand. Så vi skal være glade for, at langt de fleste i Danmark har vand af en god vandkvalitet i hanerne, oftest af den mineralrige, hårde slags. Dette er uddrag fra en hjemmeside på hvor der ingen steder gøres krav på copyright, eller andre forbud mod at mangfoldiggøre hjemmesidens indhold.

2 (Bilag 1.1) Omfyldning af CO2 fra en sodavandsmaskine til en urinpose. Det er med de fleste normale sodavandsmaskine en simpel sag, at fylde en urinpose med CO2. Undtagelse er sodavandsmaskiner som har en dør der skal lukkes før man kan starte påfyldningen, og på sodavandsmaskiner som ikke har et glat rør ligesom vist på billederne. På billedet vises hvordan man holder slangen op mod sodavandsmaskinens røråbning, mens man betjener sodavandsmaskinen, som om man ville fremstille en dansk vand. På det ene billede er noget af slangen klippet af, og urinposen er sat direkte på. Det er også muligt at benytte en gummiprop som en slags muffe. (Pas på ikke at få posen til at eksplodere)

3 (Bilag 1.2) Omfyldning af CO2 fra en sodavandsmaskine til en almindelig plastikpose. Med de fleste normale sodavandsmaskiner kan man selv fylde en plastikpose med CO2. Undtagelse er de maskiner som har en dør der skal lukkes før påfyldningen kan begyndes. På billedet vises hvordan man holder en plastikpose op over det rør som gassen strømmer ud gennem. Med den anden hånd, benyttes sodavandsmaskinen, præcis som når man ville lave en dansk vand. Det kan godt kræve lidt træning, og hvis man vil undgå huller i plastikposen, kan det tilrådes at holde posen omkring en gummiprop.

4 Brugsanvisning til sneproducer. (Bilag 2.1) Advarsel! Denne sneproducer er udelukkende fremstillet til skolebrug. Skal opbevares utilgængelig for eleverne. Sneproduceren må kun anvendes i overensstemmelse med denne brugsanvisning. Åbningen på siden må aldrig lukkes helt til! Sneproduceren kan også anvendes som ildslukker, men kun i overensstemmelse med denne brugsanvisning. Formål og anvendelse: Sneproduceren er kun beregnet til fremstilling af kulsyresne fra 300g Cylindre til sodavandsmaskiner, og til simple brandslukningsøvelser. Vejledning til montering af sneproduceren: Før påmonteringen starter, drejes skruen 2-3 cm tilbage. Sneproduceren skrues nu helt ned over cylinderen, indtil den ikke kan skrues længere. (Er skruen ikke på forhånd skruet langt nok tilbage, kan der under påmonteringen pludselig strømme CO2 ud af cylinderen). Efter påmontering skrues skruen igen ned til berøring med ventilen. Sneproduceren er nu klar til fremstilling af kulsyresne. Fremstilling af kulsyresne: Det mest sikre er at bruge arbejdshandsker for at undgå forfrysninger! En bomuldsstrømpe sættes ned over cylinderen, så sneproduceren forsvinder helt ind i strømpen. Gennem strømpen findes skruen øverst på sneproduceren. Cylinderen drejes nu på hovedet, mens man drejer skruen og åbner for cylinderens ventil. Strømpen holdes tæt omkring cylinderen mens der strømmer CO2 ud af cylinderen. I løbet af kort tid har man nu fremstillet en pæn mængde kulsyresne inde i strømpen. Vejledning i brug af sneproducer til brandslukning. Her skal der anvendes beskyttelsesbriller og arbejdshandsker for at undgå ulykker! Når der ikke anvendes en strømpe og cylinderen åbnes ved hjælp af sneproduceren mens den vender på hovedet, så har man en ildslukker. Den kolde strøm af kulsyresne holdes hen mod flammerne. Det er vigtig at den udstrømmende CO2 aldrig har retning mod personer! Cylinder og sneproducer skal altid transporteres adskilt. I skolegården, og må en cylinder med påmonteret sneproducer aldrig have mulighed for at falde mere end 1,5 meter. Firmaet Sprudel Service påtager sig intet ansvar for uansvarlig håndtering af cylinder med påmonteret sneproducer. Vejledning omkring udluftning: Det er op til den ansvarlige lærer at sørge for tilstrækkelig udluftning. Som vejledning gælder at en Cylinder indeholder ca. 150 liter CO 2, og at der til enhver tid ikke må være mere end 5% kuldioxid i luften i et klasseværelse. En høj koncentration af kuldioxid virker trættende, og giver hovedpine. En meget høj koncentration af kuldioxid fører til besvimelse og lammelse af åndedrættet. Kuldioxid har en højere massefylde end alm. luft, og lægger sig nede ved gulvet. En optimal udluftning fås ved at åbne et vindue og en dør.

5 Forsøg med bagepulver (Bilag 2.2) Materialer: 3 Reagensglas 1 Teske 3 Luftballons (pust ballonerne en gang op før forsøget, så de senere lettere pustes op igen) Bagepulver Kold vand, varm vand, citronsaft Fyld 1 teske bagepulver i hver af de3 reagensglas. Vigtigt: Så snart man har fyldt væske i reagensglasset med bagepulver, skal luftballonen straks sættes ned over reagensglasset. Forsøg 1 Forsøg 2 Forsøg 3 1 teeske bagepulver og ca. 20 ml kold vand. 1 teeske bagepulver og ca. 20 ml varmt vand. 1 teeske bagepulver og ca. 20 ml citronsaft Iagttag hvad der sker! Skriv ned hvad der sker i hver af de 3 forskellige forsøg! (Ballon, bagepulver...)

6 Hvordan virker bagepulver! Brugsanvisning for bagepulver: Læs den nedenstående tekst grundig igennem, og understreg det du mener der er vigtig i teksten. Backpulver: Bagepulver er et kemisk produkt som skal få dejen til at hæve. Det består af Natriumhydrogencarbonat og andre kemiske substanser. Så snart bagepulver kommer i berøring med en væske begynder det at virke. Der dannes kuldioxid (CO2). Ved brug af en kold væske kommer denne reaktion langsom. Varme får processen til at gå hurtigere. kold vand langsom gasdannelse varmt vand hurtig gasdannelse CO2-gassen (CO2) får dejen til at udvide sig, så det der bages ikke bliver så hård. Bagepulver skal opbevares tørt, og ikke i nærheden af stærke krydderier. Bagepulveret skal blandes med melet før det tilsættes dejen, så det bagefter hæver lige meget overalt. Bagepulver skal anvendes efter følgende regler: Indsæt ordene de rigtige steder: tørt, straks, bageform, jævnt fordelt, varm, begrænset Dej med bagepulver i skal bearbejdes, ellers går virkningen af bagepulveret tabt. Før der tilsættes væske skal man have en parat, og ovnen skal være. Bagepulver og mel skal først blandes godt sammen, og bagefter være i dejen, så dejen hæver lige meget overalt. Citronsaft eller Orangesaft må kun anvendes i omfang. Bagepulver skal opbevares.

7 Påvis CO2 med kalkvand (Bilag 3.1) Det skal du bruge: Marmorstykker (CaCO3) Saltsyre (HCl), 2 Mol Mættet kalkvand (Ca(OH)2) Gummislange Glasrør Baggrund for forsøget 2 stk. reagensglas Forbrænding er en nødvendighed for verdens overlevelse. Forbrænding foregår mange steder f.eks. i dyrs kroppe, i et lejrbål, på fjernvarmeværker, i et oliefyr, i et halmfyr, på elværker osv. Ved forbrænding af kulstofholdige stoffer dannes CO2. Du har valgt at undersøge, hvordan man påviser CO2. Du bør vide noget om kemiske reaktioner i saltsyre. Du kan også vælge at bruge CO2- indikator og CO2 på flaske til at påvise CO2 med, i stedet for at bruge dette forsøg. Fremgangsmåde Tag et reagensglas og fyld det 1/3 med mættet kalkvand Tag et andet reagensglas og put 2-3 stykker marmor ned i det Hæld op til 1/3 saltsyre i reagensglasset med marmoren og iagttag reaktionen Sæt en prop med glasrør og slange i reagensglasset med saltsyre og marmor Hvilket stof bobler op gennem slangen? Stik enden af slangen ned i kalkvandet på det første reagensglas og lad det boble 5-7 minutter Iagttag hvad der er sket i glasset med kalkvandet Undersøg selv og lav forsøg Kan CO2 påvises på andre måder end med kalkvand? Udvikles CO2 når et stearinlys brænder? Udvikler mad CO2, når det brændes? Er der andre ting der udvikler CO2, når det brændes? Udvikler biler, som kører på solenergi (solceller), CO2? Hvilken forskel ville det gøre, hvis vi kunne lave el med brændselsceller, som arbejder på brint?

8 (Bilag 4.1) Biomasse består af organiske materialer, dvs. at de indeholder kulstof ligesom fossile brændsler. Ved forbrænding afgiver de varme og danner CO 2. Biomasse til forbrænding kan være træ eller planter. Hvis man kun dyrker det for at bruge det som brændsel, kaldes det "energiafgrøder". Biomasse kan også være andet organisk materiale som f.eks. slammet fra et spildevandsrensningsanlæg (slammet kaldes "aktivt slam", fordi det består af levende mikroorganismer). Dette slam lader man forrådne, og under denne forrådnelse dannes en gas, der kan brænde. Energiafgrøder Før kul, koks og olie blev almindeligt at anvende til opvarmning i danske hjem, brugte man især træ fra de danske skove samt kasseret tømmer. Træ blev også brugt til bygningstømmer og fremfor alt til skibsbyggeri. Derfor var presset på skovene så stort at, kun 5% af Danmark var dækket af skov i Siden lykkedes det at genplante landet med træer, men skal træerne bruges som energiråstof i stor stil, må man ikke fælde mere end det, der vokser til. En del af de træer, der fældes og indsamles i danske skove, bruges til opvarmning i privatboliger, men det er kun i få hjem at brændeovnen er den vigtigste varmekilde. Hovedparten af træet bruges til bygninger, møbler mv. Efter brug ender det meste på et forbrændingsanlæg, som laver fjernvarme. Halm fra markerne afbrændes på halmkraftværker, der laver fjernvarme og el. Brænde og træaffald indgår også i energiforsyningen. Nogle steder dyrker man raps for at anvende olien i frøene som brændstof i bilmotorer. Alligevel dækker alt dette kun 3-4 % af Danmarks samlede energiforbrug. Træbrændselsfyring En af de ældste former for opvarmning sker ved afbrænding af træ. Dette har mest været i en form som f.eks. grene eller ophuggede stammer. Nu hvor træindustrien over hele verdenen er vokset enormt, og der derfor dannes enorme mængder af savsmuld, er der behov for at finde metoder til at udnytte dette affaldsprodukt. Det gøres ved at tørre og presse savsmulden til små piller træpiller. Derudover bruges træflis fra f.eks. afbarkningen af træer. Der er konstrueret særlige fyr der vha. en transportsnegl kan hente træpillerne ind efter behov. Derudover kan de forbrænde røggassen, hvilket gør røgen meget ren, og gør forbrændingen meget effektiv, da den røg der normalt stiger op fra brændeovne indeholder brændbare gasser. Fyret kan direkte erstatte et oliefyr, og fyringsprisen er meget lavere nogle gange op til 60% lavere!! Forrådnelsesprocessen Forrådningsprocessen er en kompliceret proces. Meget forenklet kan den skrives således: Organiske syrer + bakterier CH 4 + CO 2 + slamrest Denne proces giver en ønsket gas nemlig CH 4 som er sumpgas (prutter) også kaldet metan. Metan kan brændes og giver en forholdsvis ren forbrændingsrøg. Når metan afbrændes sammen med ilt fra luften, dannes CO 2 og vand: CH 4 + 2O 2 CO 2 + 2H 2 O Miljøgevinst Hvis biomasse anvendes som brændsel, vil det give et udslip af CO 2 ligesom fossile brændsler. Hvis vi kun afbrænder træ og halm svarende til det, der gror i skove og på marker, vil disse planter i deres vækst optage ligeså meget CO 2, som de afgiver ved afbrændingen. Dvs. der vil være balance mellem optagelse til vækst og afgivelse ved forbrænding. En forudsætning for anvendelse af biomasse over længere tid er, at vi ikke fjerner mere end det, der svarer til tilvæksten i mark og skov. Problemet er derfor, om der er biomasse nok til rådighed til, at en væsentlig del af energiforsyningen kan baseres på biomasse. En australsk forsker mener, at der er biomasse nok i verden til at dække 40% af verdens energiforbrug! I Danmark er der stor tilvækst i brug af træpillefyr, da prisen på opvarmning med olie er blevet meget høj. Det er i dag muligt at købe træpiller og træpillefyr hos nogle olieselskaber. Nogle steder lader man piletræer vokse i jord, som vandes med spildevand. Dette vand indeholder en del næringsstoffer, som vi enten bruger ressourcer på at fjerne i kommunale spildevandsrensningsanlæg eller bare leder urenset ud i vandløb. I stedet kan piletræerne bruge det som næring til deres vækst. Herved slår man to fluer med et smæk: Man slipper af med det urene vand og får i stedet biomasse, som kan bruges til opvarmning.

9 Drivhuseffekt (Bilag 5.1) Når der tales om drivhuseffekt, er der i virkeligheden tale om den menneskeskabte forstærkede drivhuseffekt som får jordens gennemsnitstemperatur til at stige mere end det, der allerede har fundet sted i århundreder. Der findes en naturlig drivhuseffekt som ikke er skabt af mennesker, og som i århundreder har hævet jordens gennemsnitstemperatur med formodentlig omkring ved 33 grader. Den menneskeskabte drivhuseffekt formodes, i de kommende år, at bevirke en gennemsnitlig temperaturstigning på 2-4 grader celcius. Dette synes ikke til at være ret meget, men kan få store følger på grund af, at isen ved polerne smelter og Verdenshavene stiger. Golfstrømmen kan eventuel også gå hen og ændre sit forløb, således at det giver store klimaforandringer. Her ses et billed som forklarer hvordan drivhuseffekt fungerer. 2. En del af solstrålerne bliver reflekteret fra bakken og atmosfæren. Drivhuseffekt 4. Varmestrålingen optages af drivhusgasserne, som så sender noget af varmen tillbage til jordoverfladen. Dette skaber drivhuseffekt. 1. Atmosfæren slipper kortbølgede solstråler igennem, som opvarmer jorden. 3.Jorden udsender langbølget varmestråling. 5. Menneskeskabte drivhusgasser, som CO2 fra fabrikker, forstærker drivhuseffekten.

10 Ordliste til Undervisningsforløb CO2: (Bilag ) Absorbering af energi Adiabatisk ekspansion Ændring af bølgelængde Atomer Biomasse Blødgøring af vand Bundfald CO2 balance i naturen De 3 tilstandsformer Drivhuseffekt Elektromagnetisk stråling Energi Energiform E-stoffer Faseændring Forandring af energiform Forbrænding Fossil brændstof Fotosyntese Gastryk/damptryk Global opvarmning Gnidningsmodstand Kalkvand Katalysator Kemisk formel Kemisk reaktion Kuldioxid Kulsyre Ligevægt Lys og varme Massefylde Metan Molekyle bevægelser Molekyle model Molekyler Naturgas Opdrift Opløsning i væsker Organisk kemi Overfladespænding Overtryksventil Princip for luftpudevogn Reaktionsligning Reflekton af lys og varme Reversibel proces Sikkerhedsventil Smelte/størkn snekrystaller Sublimering Temperatur og tryk Termodynamik Trykbeholdere og sikkerhed Tyngdekraft Tåge Væskedynamik Varmestråling Viskositet

11 Forklaringer af ord og begreber til undervisningsforløbet CO2: Absorbering af energi: Oplagring af energi. F.eks. når en solen skinner på vandet, bliver vandet varm fordi det optager energi fra solens stråler. Adiabatisk ekspansion: Når en sammenpresset gas pludselig får lov at udvidde sig meget, opstår kulde. Det sker når man laver kulsyresne. Ændring af bølgelængde: Når et stof opvarmes optager det energi. Denne energi optages ofte i form af elektromagnetiske bølger med en bestemt bølgelængde. Den optagne energi afleveres ofte igen som elektromagnetisk stråling med en anden bølgelængde. F.eks. UV-lys fra solen, som har en kort bølgelængde opvarmer jorden om dagen. Om natten afleverer jorden denne energi som varmeenergi med en lang bølgelængde. Atomer: I naturen er alt opbygget af atomer, på samme måde som ord er opbygget af bogstaver. Lige som forskellige ord skrives med forskellige bogstaver, så er forskellige stoffer opbygget af forskellige slags atomer. CO2 er opbygget af 1 C atom og 2 O atomer. C står for kulstof og O står for Oxygen. Biomasse: Mens fossil brændsel er den brændsel som findes i jorden, og som naturen har dannet for mange år siden, er biomasse den brændsel som naturen helt aktuel har dannet indenfor de sidste få år. Blødgøring af vand: Det er især når vand indeholder meget kalk, at man taler om hårdt vand. Blødgøring af vand sker hovedsagelig ved at fjerne kalken fra vandet. Bundfald: Nogle kemiske reaktioner giver et fast stof. Hvis dette nye reaktionsprodukt lægger sig på bunden ligesom når kalkvand og CO2 reagerer med hinanden, så taler man om at der er dannet et bundfald. CO2 balance i naturen: Hvis naturen skal blive ved at være i balance, skal der være ligevægt mellem den CO2 som fremstilles og den CO2 som igen fjernes ved fotosyntesen. For igen at skabe balance i naturen, laves der i øjeblikket forsøg med at pumpe CO2 ned i undergrunden, hvor den så skal blive.

12 De 3 tilstandsformer: Et stof kan findes enten som fast stof, væske eller som gas. Et stof skal ændre temperatur for at ændre tilstandsform. Når is smelter, går vand fra at være på fast form og til at være en væske. Når vand koger, går vand fra at være på væskeform og til at blive en gas. Forandringen mellem to tilstandsformer, kaldes også en faseændring. Drivhuseffekt: Under drivhuseffekt forstår man den varme som kommer fra solen og ikke igen forsvinder ud i verdensrummet. Der findes en naturlig drivhuseffekt som har eksisteret i tusinder af år. Det som bekymrer mennesker i dag, er den menneskeskabte drivhuseffekt, som giver en yderligere temperaturstigning på 2-4 grader, end den som den naturlige drivhuseffekt giver. Elektromagnetisk stråling: Al slags lys, både synlig og usynlig lys er elektromagnetisk stråling. Den radioaktive gammastråling og varmestråling er også elektromagnetisk stråling, bare med forskellig bølgelængde/frekvens. Denne stråling bevæger sig med lysets hastighed, km i sekundet. Man kan også forstille sig denne stråling som små vægtløse energipakker som også kaldes fotoner. Energi: Når noget er istand til at udføre et stykke arbejde, så siger vi at det indeholder energi. Energiform: Energi kan være oplagret på mange forskellige måder. Energiformen er den måde hvorpå energien er oplagret. I kul og olie er energien oplagret som kemisk energi. I atomkraftværker udnytter man atomkernens energi. I et vandkraftværk benyttes vandets energi når det falder ned. En vindmølle udnytter vindens energi. E-stoffer: Alle tilsætningsstoffer i levnedsmiddelindustrien har man givet et E-nummer. Kuldioxid har fået nummer E-290. Faseændring: Når et stof ændrer sin tilstandsform mellem gas, væske eller fast form, så er det en faseændring. Forandring af energiform: Energi kan ikke bare forsvinde og blive til ingenting, der sker altid det at det ændrer form. Sættes der f.eks. ild til noget, så ændres den kemiske energi i stoffet til varmeenergi. Forbrænding: For at udnytte den kemiske energi i et stof, skal der bruges oxygen fra atmosfæren. Denne proces hvor der frisættes kemisk energi ved hjælp af Oxygen kaldes for en forbrænding. I f.eks. en forbrændingsmotor i en bil udnyttes den energi som findes i benzin. Når temperaturen er høj nok op, så reagerer Benin og oxygen med hinanden. Benzinen laves

13 sammen med oxygen om til vand og kuldioxid ( H2O og CO2). En forbrænding er det modsatte af fotosyntese. Fossil brændstof: Brændsel lige som olie, kul og gas som er blevet dannet for mange år siden, kaldes for fossil brændstof. Fotosyntese: Det er den proces som planterne udfører, når kuldioxid og vand ved hjælp af solens energi igen laves om til sukker/stivelse og oxygen. Det er det modsatte af en forbrænding. Gastryk/damptryk: Trykket fra en sammenpresset gas afhænger af gassens temperatur. Jo højere temperatur jo højere tryk. Når der advares mod at lade en kulsyrecylinder ligge i solen, er det for at undgå en unødvendig høj tryk inde i cylinderen. Global opvarmning: Efterhånden som vi mennesker med CO2, metan gas og andre drivhusgasser har forbedret atmosfærens evne til at holde på den energi jorden hele tiden får fra solen, så vil jordens gennemsnitstemperatur stige og jorden vil opvarmes mere og mere. Gnidningsmodstand: Det er på grund af gnidningsmodstand at alle ting som er sat i bevægelse på et eller andet tidspunkt stopper med, at bevæge sig. Et cykelhjul som drejer frit i luften, holder f.eks. af sig selv op med at dreje rundt, på grund af den gnidningsmodstand som er i hjulets ophæng. Kalkvand: Den kalkvand som der skal bruges til at eftervise CO2, laves med en læsket kalk som opløses i vand og bagefter filtreres. Den kalkvand vi skal benytte har formlen: Ca(OH)2 Katalysator: Med en katalysator får man sat gang i en eller flere processer, som så forløber hurtigere end ellers ville have gjort. Kemisk formel: Alle stoffer er opbygget af forskellige byggematerialer som kaldes grundstoffer. De forskellige grundstoffer og deres forkortelser findes i noget man kalder et periodisk system. F.eks. har oxygen forkortelsen O kulstof har forkortelsen C. Kuldioxid består af 1 C og 2 O, og den kemiske formel er CO2. Kemisk reaktion: En kemisk reaktion er når 2 stoffer reagerer med hinanden og der dannes nye stoffer. Kuldioxid: CO2 er den kemiske formel for stoffet kuldioxid. Kuldioxid er ved stuetemperatur en gas som består af molekyler. En CO2 molekyle er opbygget af 1 C atom og 2 O atomer.

14 Kulsyre: Når CO2-gas og vand reagerer med hinanden får vi en svag syre som har den kemiske formel H2CO3 og som kaldes kulsyre. Ligevægt: Et andet ord for balance. Benyttes ofte om en tilstand hvor der ikke mere sker nogen forandring hverken kemisk eller fysisk. Lys og varme: Lys og varme er elektromagnetisk stråling. Se Elektromagnetisk stråling. Massefylde: Hvis man vil sammenligne forskellige stoffers relative vægt, dvs. deres vægt i forhold til størrelse, så undersøges hvor meget 1 cm3 af stoffet vejer. Massefylde er vægten målt i gram for 1cm3 af stoffet, eller den vægt i kilogram som 1 dm3 har, eller den vægt i tons som 1 m3 som et stof har. F.eks. vand vejer ca. 1 gram/cm3, og skal vi have rosinerne til at flyde, så skal rosiner + CO2 bobler have en gennemsnitlig massefylde mindre end 1 gram/cm3. Metan: Metan er den gas med den kemiske formel CH4. Der findes mange forskellige navne for CH4. Naturgas, sumpgas, grubegas og mange andre. Molekylebevægelser: Gasser og væsker er normalt opbygget af molekyler, som hele tiden er i bevægelse. Først ved det absolutte nulpunkt ved -273,15 C holder molekylerne helt op med at bevæge sig. Det er molekylebevægelser fra CO2 molekyler, som gør at der opstår tryk i en fyldt CO2- cylinder. Jo højere temperaturen er jo kraftigere bliver molekylebevægelserne, og jo højere bliver ligeledes trykket i en beholder. Molekylemodel: Når 1 kulstofatom og 2 iltatomer går sammen og danner CO2, så har vi et molekyle. Forskellige molekyler kan vises med små plastikkugler forbundet med plastikstænger. Når forskellig farvede plastikkugler sammensættes efter et bestemt mønster og forestiller forskellige molekyler som f.eks. CO2, H2O eller O2, så kaldes disse for molekylemodeller. Molekyler: Molekyler opstår når atomer forbinder sig til små samlede enheder som f.eks. CO2. Et molekyle kan på mange måder sammenlignes med ord. Et ord er sammensat af bogstaver, på samme måde som et molekyle er sammensat af atomer. Det er sammensætningen af atomerne som bestemmer hvilket stof vi har. Naturgas: Naturgas er det samme som Metan CH4. Se også Metan.

15 Opdrift: Opdrift er den kraft som får noget til at flyde. Er Tyngdekraften større end opdriften vil det som er i en væske synke ned til bunden. Når en isbjerg svømmer i vandet, er det fordi is har en mindre massefylde end vand. Alle legemer i en væske er påvirket af en opdrift. Det med den mindste massefylde vil flyde ovenpå, da tyndekraften virker stærkest på det med den største massefylde. Opløsning i væsker: Når salt opløses i vand, får vi en saltvandsopløsning. Lige som der er grænser for hvor meget salt der kan opløses i vand, kan der kun opløses ca 2 gram CO2 i 1 liter vand. En mættet opløsning er når der er opløst den maximale mængde i en væske. Mætningspunktet afhænger af temperaturen. F.eks. tåge dannes når en varm luft fyldt med vanddamp afkøles, og vandmolekylerne går sammen til små vanddråber. Den afkølede luft er blevet overmættet med hensyn til vandmolekyler. Organisk kemi: Kulstof indgår som byggesten i al organisk liv på jorden. Organisk kemi er med få undtagelser al den kemi hvor kulstof indgår. Når fossil brændstof hører til under den organiske kemi, er det fordi den er opbygget af kulstof. Overfladespænding: Når der nogle gange kan fyldes så meget vand i et glas, at overfladen af vandet står højere end glasset selv, så er det på grund af overfladespænding. Overtryksventil: En overtryksventil er lavet så den åbner ved et bestemt tryk. Mange overtryksventiler er lavet for at forhindre uønskede eksplotioner og ulykker, og kaldes så i reglen for sikkerhedsventiler. En CO2-cylinder kan tåle et tryk på 200 bar, og har en sikkerhedsventil som åber lang tid før trykket kommer op på 200 bar. Når sikkerhedsventilen i en CO2- cylinder åber, strømmer gasse langsom og kontrolleret ud af et lille hul i ventilen. Kølersystemet på en bil har normalt en overtryksventil indbygget i låget på den beholder hvor kølervæsken påfyldes. Når bilen kører og bliver varm stiger trykket i kølesystemet, og overtryksventilen sørger for at der ikke opstår overtryk. Princip for luftpudevogn: En luftpudevogn bevæger sig nærmest gnidninsfrit i forhold til undergrunden, fordi den hele tiden holdes svævende ved hjælp af udstrømmende luft fra luftdyser under vognen. Reaktionsligning: En reaktionsligning er når to stoffers reaktion med hinanden vises således, at man både kan se hvad der var før og efter reaktionen. En reaktionsligning vises for det meste med kemiske symboler. Reflektion af lys og varme: Når noget rammes af lys og varme, og det ikke absorberes men tilbagekastes igen, så taler man om en reflektion. Når lys rammer en vandoverflade, vil noget af lyset reflekteres mens en anden del vil gå ned gennem vandet.

16 Reversibel proces: Når et kemisk reaktionsprodukt igen har mulighed for at gå tilbage i sin oprindelige tilstand, er det en reversibel proces. CO2 kan både reagere med vand og danne kulsyre, og kulsyren kan igen gå tilbage og blive til CO2-gas og vand. Sikkerhedsventil: Se overtryksventil. Smelte/størkne: Når et fast stof går på flydende form eller omvendt, er der henholdsvis tale om at smelte eller om at størkne. Snekrystaller: I et snekrystall har molekylerne ordnet sig i et helt bestemt mønster. Der findes mange forskellige slags krystaller, men fælles for alle krystaller er at det er et fast stof. Sublimering: Når et stof går direkte fra fast form og over i gasform, uden først at blive en væske, så smelter stoffet ikke men sublimerer stoffet. Temperatur og tryk: Der er gennerel altid en sammenhæng mellem tryk og temperatur. Jo højere temperatur jo højere bliver også trykket. Termodynamik: er læren om hvordan temperaturer, tryk og lignende har indflydelse på forskellige legemer, væsker, gasser, osv. Trykbeholdere og sikkerhed: Håndtering af enhver form for trykbeholdere skal altid ske med omtanke. Selvom en CO2-cylinder til sodavandsmaskiner hører til blandt de mest sikre trykbeholdere, er der stadig mulighed for ulykker og skader. Især brugen af sneproduceren giver mulighed for ulykker. Sodavandspatronen tømmes under omstændigheder så hurtig, at der opstår fare for forfrysninger. Brugsanvisningen skal følges. Tyngdekraft: Ethvert legeme tiltrækker andre legemer. Når man springer ud og falder ned, er det fordi jorden trækker i alt som har en masse (vægt). Den kraft jorden trækker med kaldes for jordens tyngdekraft. Tyngdekraften på jorden er ca. 10 Newton/kg. Da månen er mindre trækker den også med en mindre tyngdekraft. Væskedynamik: er læren om hvordan væsker, har indflydelse på forskellige legemer, gasser, osv.

17 Varmestråling: Varme betegnes ofte som varmebølger eller som varmestråling, afhængig af hvilken slags varme det er. Varmen fra en brændeovn betegnes ofte som varmestråling, idet den føles mere intensiv, end varmen fra en radiator. Fra en brændeovn udsendes meget mere varme med kortere elektromagnetisk bølgelængde end fra en radiator. Den stråling som jorden absorberer fra solen, udsendes igen som varme med forskellig bølgelængde. Viskositet: Er et udtryk for hvor tykflydende en væske er.

Ordliste til Undervisningsforløb CO2:

Ordliste til Undervisningsforløb CO2: Ordliste til Undervisningsforløb CO2: (Bilag ) Absorbering af energi Adiabatisk ekspansion Ændring af bølgelængde Atomer Biomasse Blødgøring af vand Bundfald CO2 balance i naturen De 3 tilstandsformer

Læs mere

CO 2. Baggrund for opgaven: Aktuel emne p.g.a. af at CO2 forårsager Global opvarmning.

CO 2. Baggrund for opgaven: Aktuel emne p.g.a. af at CO2 forårsager Global opvarmning. CO 2 O C O Baggrund for opgaven: Aktuel emne p.g.a. af at CO2 forårsager Global opvarmning. Målgruppe: 3-6 klasse Fag: Natur og Teknik, Biologi og Geografi. Overordnet Mål: Almen kendskab til emnet CO2.

Læs mere

Opgave til kurset Vi er alle sproglærere 2009. Målet er at give elever i 4-6 klasse en forståelse af hvad CO2 er.

Opgave til kurset Vi er alle sproglærere 2009. Målet er at give elever i 4-6 klasse en forståelse af hvad CO2 er. Opgave til kurset Vi er alle sproglærere 2009 Emne: CO 2 O C O Målet er at give elever i 4-6 klasse en forståelse af hvad CO2 er. Der skal skabes forforståelse for svære faglige begreber omkring den meget

Læs mere

Biogas. Biogasforsøg. Page 1/12

Biogas. Biogasforsøg. Page 1/12 Biogas by Page 1/12 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Hvad er biogas?... 3 Biogas er en form for vedvarende energi... 3 Forsøg med biogas:... 7 Materialer... 8 Forsøget trin for trin... 10 Spørgsmål:...

Læs mere

Forord Dette skal du bruge til aktiviteten (findes i aktivitetskassen) Forberedelse Dagens forløb Indledning (læreroplæg) (ca. 15 30 min.

Forord Dette skal du bruge til aktiviteten (findes i aktivitetskassen) Forberedelse Dagens forløb Indledning (læreroplæg) (ca. 15 30 min. CO 2 og kulstoffets kredsløb i naturen Lærervejledning Forord Kulstof er en af de væsentligste bestanddele i alt liv, og alle levende væsener indeholder kulstof. Det findes i en masse forskellige sammenhænge

Læs mere

Drivhuseffekten er det fænomen der søger for at jorden har en højere middeltemperatur, end afstanden til solen berettiger til.

Drivhuseffekten er det fænomen der søger for at jorden har en højere middeltemperatur, end afstanden til solen berettiger til. 1 Modul 5 Vejr og klima Drivhuseffekten gør at der er liv på jorden Drivhuseffekten er det fænomen der søger for at jorden har en højere middeltemperatur, end afstanden til solen berettiger til. Planeten

Læs mere

Opgave 2a.01 Cellers opbygning. Spørgsmålene her kan besvares ved at læse teksten Cellen livets byggesten

Opgave 2a.01 Cellers opbygning. Spørgsmålene her kan besvares ved at læse teksten Cellen livets byggesten Opgave 2a.01 Cellers opbygning Spørgsmålene her kan besvares ved at læse teksten Cellen livets byggesten Vakuole - Lager-rum med energi Grønkorn Cellekerne (DNA) Cellemembran Cellevæg Mitokondrier 1. Hvad

Læs mere

Drivhuseffekten er det fænomen, der sørger for at jorden har en højere middeltemperatur, end afstanden til solen berettiger til.

Drivhuseffekten er det fænomen, der sørger for at jorden har en højere middeltemperatur, end afstanden til solen berettiger til. 1 Modul 5 Vejr og klima Drivhuseffekten gør at der er liv på jorden Drivhuseffekten er det fænomen, der sørger for at jorden har en højere middeltemperatur, end afstanden til solen berettiger til. Planeten

Læs mere

Der er noget i luften Ny Prisma Fysik og kemi 9 - kapitel 6 Skole: Navn: Klasse:

Der er noget i luften Ny Prisma Fysik og kemi 9 - kapitel 6 Skole: Navn: Klasse: Der er noget i luften Ny Prisma Fysik og kemi 9 - kapitel 6 Skole: Navn: Klasse: Opgave 1 Gasserne nitrogen, oxygen og kuldioxid er de gasser i Jordens atmosfære, der er vigtigst for livet. Angiv hvilke

Læs mere

Fremtidens energi Undervisningsmodul 4. Goddag til fremtiden

Fremtidens energi Undervisningsmodul 4. Goddag til fremtiden Fremtidens energi Undervisningsmodul 4 Goddag til fremtiden Drivhuseffekten Fremtidens energi i Gentofte Kommune og Danmark Vi lever i et samfund, hvor kloge hoveder har udviklet alverdens ting, som gør

Læs mere

7 QNL /LJHY JW VDPPHQVDWWHYDULDEOH +27I\VLN

7 QNL /LJHY JW VDPPHQVDWWHYDULDEOH +27I\VLN 1 At være en flyder, en synker eller en svæver... Når en genstand bliver liggende på bunden af en beholder med væske er det en... Når en genstand bliver liggende i overfladen af en væske med noget af sig

Læs mere

FAKTAARK Ordforklaring. Biomasse hvad er det?

FAKTAARK Ordforklaring. Biomasse hvad er det? FAKTAARK Ordforklaring Biomasse hvad er det? Affaldsforbrænding På et forbrændingsanlæg afbrændes det affald, som du smider ud. Varmen herfra opvarmer fjernvarmevand, der pumpes ud til husene via kilometerlange

Læs mere

Nr. 4-2007 Drivhusgasser - og deres betydning for klimaet Fag: Fysik A/B/C Udarbejdet af: Ole Ahlgren, Rønde Gymnasium, september 2009

Nr. 4-2007 Drivhusgasser - og deres betydning for klimaet Fag: Fysik A/B/C Udarbejdet af: Ole Ahlgren, Rønde Gymnasium, september 2009 Nr. 4-2007 Drivhusgasser - og deres betydning for klimaet Fag: Fysik A/B/C Udarbejdet af: Ole Ahlgren, Rønde Gymnasium, september 2009 Spørgsmål til artiklen 1. Forklar, hvad der menes med begrebet albedo.

Læs mere

DE FIRE ELEMENTER GOD TIL NATURFAG. Elevark. Et undervisningsforløb til natur/teknik 6. KLASSETRIN. Lær om grundstofferne. hydrogen, kulstof og jern

DE FIRE ELEMENTER GOD TIL NATURFAG. Elevark. Et undervisningsforløb til natur/teknik 6. KLASSETRIN. Lær om grundstofferne. hydrogen, kulstof og jern GOD TIL NATURFAG Elevark DE FIRE ELEMENTER Et undervisningsforløb til natur/teknik 6. KLASSETRIN Lær om grundstofferne oxygen, hydrogen, kulstof og jern Udviklet af Morten Margolinsky 2012 Redaktion: Erland

Læs mere

Gentofte og fjernvarmen

Gentofte og fjernvarmen Gentofte KOMMUNE og fjernvarmen Undervisningsmodul 3 Fra skraldespand til radiator Varmen kommer fra vores affald Nede under jorden i Gentofte Kommune ligger der en masse rør. I de rør løber der varmt

Læs mere

Egnen virksomhed - Carbon Capture

Egnen virksomhed - Carbon Capture Egnen virksomhed - Carbon Capture Emil Hansen Jonas Fardrup Hennecke Mathias Brodersen Simon Paw Dam Bodholt Indholdsfortegnelse: Forside Side 1 Indholdsfortegnelse: Side 2 Forord Side 3 Indledning Side

Læs mere

I dag skal vi. Have det sjovt, og tale om det vi lærte sidst, på en anden måde. CO2/fotosyntese, klima vind og vejr. Hvad lærte vi sidst?

I dag skal vi. Have det sjovt, og tale om det vi lærte sidst, på en anden måde. CO2/fotosyntese, klima vind og vejr. Hvad lærte vi sidst? I dag skal vi Have det sjovt, og tale om det vi lærte sidst, på en anden måde. Hvad lærte vi sidst? CO2/fotosyntese, klima vind og vejr. Har i lært noget om, hvad træer kan, hvad mennesker kan og ikke

Læs mere

Formål: At undersøge nogle egenskaber ved CO 2 (carbondioxid). 6 CO 2 + 6 H 2 O C 6 H 12 O 6 + 6 O 2

Formål: At undersøge nogle egenskaber ved CO 2 (carbondioxid). 6 CO 2 + 6 H 2 O C 6 H 12 O 6 + 6 O 2 ØVELSE 2.1 SMÅ FORSØG MED CO 2 At undersøge nogle egenskaber ved CO 2 (carbondioxid). Indledning: CO 2 er en vigtig gas. CO 2 (carbondioxid) er det molekyle, der er grundlaget for opbygningen af alle organiske

Læs mere

gul energi Forskerne gemmer sol til natten ved hjælp af katten.

gul energi Forskerne gemmer sol til natten ved hjælp af katten. Fra sort til gul energi Forskerne gemmer sol til natten ved hjælp af katten. Fremtidens energiforsyning byder på store udfordringer. Fossile brændstoffer forurener, mens vedvarende energi er svær at gemme

Læs mere

FREMTIDENS ENERGI Lærervejledning til modul 4. Goddag til fremtiden

FREMTIDENS ENERGI Lærervejledning til modul 4. Goddag til fremtiden FREMTIDENS ENERGI Lærervejledning til modul 4 Goddag til fremtiden Indledning Undervisningsmodul 4 fremtidsperspektiverer og viser fremtidens energiproduktion. I fremtiden er drømmen hos både politikere

Læs mere

VARME- KILDER Undervisningsmodul 1. Hvordan får vi varme i Gentofte Kommune?

VARME- KILDER Undervisningsmodul 1. Hvordan får vi varme i Gentofte Kommune? VARME- KILDER Undervisningsmodul 1 Hvordan får vi varme i Gentofte Kommune? Hvordan bliver din bolig varmet op? Når vi tænder for radiatorerne, er vi vant til, at der bliver dej lig varmt. Det er især

Læs mere

Øvelser 10. KlasseCenter Vesthimmerland

Øvelser 10. KlasseCenter Vesthimmerland Indholdsfortegnelse Sådan kan du påvise ilt (O 2 )... 2 Sådan kan du påvise CO 2... 3 Sådan kan du påvise SO 2... 4 Sådan kan røg renses for SO 2... 5 Sammenligning af indåndings- og udåndingsluft....

Læs mere

Velkommen til Nykøbing Sjællands varmeværk

Velkommen til Nykøbing Sjællands varmeværk Velkommen til Nykøbing Sjællands varmeværk På de næste sider kan du læse fakta om fjernvarme, solvarmeprojektet og varmeværket i almindelighed. Grdl. 1964 Fjernvarme i Danmark 1,6 mill. ejendomme i Danmark

Læs mere

Fyldt med energi Ny Prisma Fysik og kemi 8. Skole: Navn: Klasse:

Fyldt med energi Ny Prisma Fysik og kemi 8. Skole: Navn: Klasse: Fyldt med energi Ny Prisma Fysik og kemi 8 Skole: Navn: Klasse: Opgave 1 Grønne planter bruger vand og kuldioxid til at producere oxygen og opbygge organiske stoffer ved fotosyntese. Sæt kryds ved det

Læs mere

Er dit reaktionsskema afstemt? Dvs. undersøg for hvert grundstof, om der er lige mange atomer af grundstoffet før reaktionen som efter reaktionen.

Er dit reaktionsskema afstemt? Dvs. undersøg for hvert grundstof, om der er lige mange atomer af grundstoffet før reaktionen som efter reaktionen. 7.12 Bagning med hjortetaksalt I skal undersøge, hvilke egenskaber bagepulveret hjortetaksalt har. Hjortetaksalt bruges i bagværk som kiks, klejner, brunkager m.m. Saltet giver en sprødhed i bagværket.

Læs mere

Grundbegreber om naturens økologi

Grundbegreber om naturens økologi Grundbegreber om naturens økologi Om videnskab og erfaringer Hold en sten i hånden og giv slip på den stenen falder til jorden. Det er et eksperiment, vi alle kan gentage som led i en naturvidenskabelig

Læs mere

Energiopgave til uge 44

Energiopgave til uge 44 Energiopgave til uge 44 Sonja Prühs Opgave 1) Beskriv en energistrøm med de forskellige energiformer energistrømmen går igennem fra solen til jorden og tilbage til universet. Energistrømmen I vælger skal

Læs mere

Hvad er drivhusgasser

Hvad er drivhusgasser Hvad er drivhusgasser Vanddamp: Den primære drivhusgas er vanddamp (H 2 O), som står for omkring to tredjedele af den naturlige drivhuseffekt. I atmosfæren opfanger vandmolekylerne den varme, som jorden

Læs mere

NATURFAG Fysik/kemi Folkeskolens afsluttende prøver Terminsprøve 2009/10

NATURFAG Fysik/kemi Folkeskolens afsluttende prøver Terminsprøve 2009/10 NATURFAG Fysik/kemi Folkeskolens afsluttende prøver Terminsprøve 2009/10 Elevens navn: CPR-nr.: Skole: Klasse: Tilsynsførendes navn: 1 Tilstandsformer Tilstandsformer Opgave 1.1 Alle stoffer har 3 tilstandsformer.

Læs mere

Vandafstrømning på vejen

Vandafstrømning på vejen Øvelse V Version 1.5 Vandafstrømning på vejen Formål: At bremse vandet der hvor det rammer. Samt at styre hastigheden af vandet, og undersøge hvilke muligheder der er for at forsinke vandet, så mindst

Læs mere

Fysiologi Louise Andersen 1.3, RTG 29/10 2007

Fysiologi Louise Andersen 1.3, RTG 29/10 2007 Fysiologi Louise Andersen 1.3, RTG 29/10 2007 Indholdsfortegnelse Introduktion Metode... 3 Teori Steptesten... 4 Hvorfor stiger pulsen?... 4 Hvordan optager vi ilten?... 4 Respiration... 4 Hvad er et enzym?...

Læs mere

Kapitel 2: Fra miljøsynder til eftertragtet råstof

Kapitel 2: Fra miljøsynder til eftertragtet råstof Kapitel 2: Fra miljøsynder til eftertragtet råstof Eksperiment 2.1: Hvor meget CO 2 kan en cola frigive? 22 Eksperiment 2.2: Forbrændingsprodukter 25 Eksperiment 2.3: Vand uden brus 28 Eksperiment 2.4:

Læs mere

Forløbet Stoffernes opbygning behandler stofs faseovergange, tilstandsformer, kogepunkt og smeltepunkt.

Forløbet Stoffernes opbygning behandler stofs faseovergange, tilstandsformer, kogepunkt og smeltepunkt. Stoffernes opbygning Niveau: 7. klasse Varighed: 5 lektioner Præsentation: Forløbet Stoffernes opbygning behandler stofs faseovergange, tilstandsformer, kogepunkt og smeltepunkt. Det er vigtigt overfor

Læs mere

Miljøministeriet Skov- og Naturstyrelsen. Dansk Skovforening

Miljøministeriet Skov- og Naturstyrelsen. Dansk Skovforening Miljøministeriet Skov- og Naturstyrelsen Dansk Skovforening 1 Hvad er klima? Vejret, ved du altid, hvordan er. Bare se ud ad vinduet. Klimaet er, hvordan vejret opfører sig over længere tid, f.eks. over

Læs mere

PRODUKTERS SKJULTE RESSOURCEFORBRUG AKTIVITET 1 FORLØB NR. 2. Hvad indeholder en økologisk rygsæk?

PRODUKTERS SKJULTE RESSOURCEFORBRUG AKTIVITET 1 FORLØB NR. 2. Hvad indeholder en økologisk rygsæk? PRODUKTERS SKJULTE RESSOURCEFORBRUG FORLØB NR. 2 Når folk køber en mobiltelefon eller en tomat, er det kun selve produktet, de bærer med hjem. En mobiltelefon vejer ca. 150 gram, og en tomat vejer cirka

Læs mere

Fælles mål 1 : Tværfaglighed:

Fælles mål 1 : Tværfaglighed: Vands hårdhed Introduktion / Baggrund: Kalk og kridt i Danmarks undergrund har i årtusinder haft vekslende betydning for samfundsøkonomien. I stenalderen var flinten i kridtet et vigtigt råstof til fremstilling

Læs mere

Relativ massefylde. H3bli0102 Aalborg tekniske skole. Relativ massefylde H3bli0102 1

Relativ massefylde. H3bli0102 Aalborg tekniske skole. Relativ massefylde H3bli0102 1 Relativ massefylde H3bli0102 Aalborg tekniske skole Relativ massefylde H3bli0102 1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... Side 1 Formål... Side 2 Forsøget... Side 2- side 4 Konklusion... Side 4- side

Læs mere

Forsøg til "Tropiske Havgræsser "

Forsøg til Tropiske Havgræsser Forsøg til "Tropiske Havgræsser " Kære Lærer Her er en række forsøg, du kan bruge i undervisningen til at understøtte de emner, I gennemgår i hæftet "Tropiske Havgræsser". Alle forsøgsvejledningerne indledes

Læs mere

Gasser. Præsentation: Niveau: 8. klasse. Varighed: 4 lektioner

Gasser. Præsentation: Niveau: 8. klasse. Varighed: 4 lektioner Gasser Niveau: 8. klasse Varighed: 4 lektioner Præsentation: Forløbet Gasser er placeret i fysik-kemifokus.dk 8. klasse, men det er muligt at arbejde med forløbet både i 7. og 8. klasse. Temaet består

Læs mere

Introduktion. Arbejdsspørgsmål til film

Introduktion. Arbejdsspørgsmål til film OPGAVEHÆFTE Introduktion Dette opgavehæfte indeholder en række forslag til refleksionsøvelser og aktiviteter, der giver eleverne mulighed for at forholde sig til nogle af de temaer filmen berører. Hæftet

Læs mere

Et lident skrift til forståelse og oplysning om jernets molekylære LOGIK og skjønhed. Mads Jylov

Et lident skrift til forståelse og oplysning om jernets molekylære LOGIK og skjønhed. Mads Jylov Et lident skrift til forståelse og oplysning om jernets molekylære LOGIK og skjønhed Mads Jylov Et lident skrift til forståelse og oplysning om jernets molekylære logik og skjønhed Copyright 2007 Mads

Læs mere

Natur og Teknik QUIZ.

Natur og Teknik QUIZ. Natur og Teknik QUIZ. Hvorfor er saltvand tungere end almindeligt vand? Saltvand er tungere end vand, da saltvand har større massefylde end vand. I vand er der jo kun vand. I saltvand er der både salt

Læs mere

Forord. Undervisere kan bruge arket ved først at kontakte pierre@naae.dk og få et skriftligt tilsagn.

Forord. Undervisere kan bruge arket ved først at kontakte pierre@naae.dk og få et skriftligt tilsagn. Forord Dette hjælpeark til mol og molberegninger er lavet af til brug på Nørre Åby Efterskole. Man er som studerende/elev meget velkommen til at hente og bruge arket. Undervisere kan bruge arket ved først

Læs mere

Solens energi kan tæmmes af nanoteknologi Side 34-37 i hæftet

Solens energi kan tæmmes af nanoteknologi Side 34-37 i hæftet SMÅ FORSØG Solens energi kan tæmmes af nanoteknologi Side 34-37 i hæftet Strøm og lys En lysdiode lyser med energien fra et batteri. Det let at få en almindelig rød lysdiode til at lyse med et 4,5 Volts

Læs mere

Teori 10. KlasseCenter Vesthimmerland

Teori 10. KlasseCenter Vesthimmerland TEORETISKE MÅL FOR EMNET: Kendskab til organiske forbindelser Kende alkoholen ethanol samt enkelte andre simple alkoholer Vide, hvad der kendetegner en alkohol Vide, hvordan alkoholprocenter beregnes;

Læs mere

Kompost: Porøsitet Kompost: Vandholdende evne Kompost: Indhold af organisk stof Kompost: Bufferkapacitet

Kompost: Porøsitet Kompost: Vandholdende evne Kompost: Indhold af organisk stof Kompost: Bufferkapacitet Kompost: Porøsitet Kompost: Vandholdende evne Kompost: Indhold af organisk stof Kompost: Bufferkapacitet af Page 1/20 Indholdsfortegnelse Hvilken indflydelse har kompost på jordens egenskaber?... 3 Indledning:...

Læs mere

FUGT I LUFT. .. 7JULI 1980 ex.. q. t3'/9'j>g,p

FUGT I LUFT. .. 7JULI 1980 ex.. q. t3'/9'j>g,p - FUGf 1 FUGT I LUFT UDK 628.83 1.71 STATENS BYGGEFORSKNINGSINSTITUT København 1973 I kommission hos Teknisk Forlag Fugt i luft riere, og om under hvilke omstændighe- Både almindelig luft og de fleste

Læs mere

Spotkurser for lærere. Evaluering og test i fysik Bilag UNIVERSITY COLLEGE

Spotkurser for lærere. Evaluering og test i fysik Bilag UNIVERSITY COLLEGE Spotkurser for lærere Evaluering og test i fysik Bilag UNIVERSITY COLLEGE Bilag til Evaluering og test i fysik/ kemi Bilag 1 1 2 Bilag 2 3 Bilag 3 Bilag 4 Arbejdskort 3 Fordampning 1. En tallerken eller

Læs mere

9. Er jorden i Arktis en tikkende bombe af drivhusgasser?

9. Er jorden i Arktis en tikkende bombe af drivhusgasser? 9. Er jorden i Arktis en tikkende bombe af drivhusgasser? Af Peter Bondo Christensen og Lone Als Egebo I det højarktiske Nordøstgrønland ligger forsøgsstationen Zackenberg. Her undersøger danske forskere,

Læs mere

Biologisk rensning Fjern opløst organisk stof fra vand

Biologisk rensning Fjern opløst organisk stof fra vand Øvelse E Biologisk rensning Fjern opløst organisk stof fra vand Formål: På renseanlægget renses spildevandet mekanisk, biologisk og kemisk. I den biologiske rensning på renseanlægget benyttes mikroorganismer

Læs mere

Molekyler fra olie A1.1

Molekyler fra olie A1.1 Molekyler fra olie A1.1 Til opgave 2 o molekylebyggesæt ryl\ {\\ o\y"*t"?s I skal bruge de sorte kugler (C-atomer), som har fire huller, og de hvide kugler (H-atomer), som har 6t hul. w Husk, når du bygger

Læs mere

Fysik/Kemi 7. klasse årsplan og information

Fysik/Kemi 7. klasse årsplan og information Fysik/Kemi 7. klasse årsplan og information Indhold FÆLLES MÅL... 2 DEN DAGLIGE UNDERVISNING... 2 BOGENS OPBYGNING... 3 LEKTIER... 3 EVALUERING... 3 EMNER OG MÅL I FYSIK/KEMI I 7. KLASSE:... 4 OPSTARTSUGE

Læs mere

AFFALD SOM EN RESSOURCE Undervisningsmodul 2. Affald hvad kan jeg bruge det til?

AFFALD SOM EN RESSOURCE Undervisningsmodul 2. Affald hvad kan jeg bruge det til? AFFALD SOM EN RESSOURCE Undervisningsmodul 2 Affald hvad kan jeg bruge det til? Hvad er affald? I Danmark smider vi ting i skralde spanden, når vi ikke kan bruge dem længere. Det, vi smider ud, kaldes

Læs mere

Dette forudsætter, at alt stof i forvejen er opvarmet til smeltepunktet eller kogepunkt.

Dette forudsætter, at alt stof i forvejen er opvarmet til smeltepunktet eller kogepunkt. Projekt: Energi og nyttevirkning Temperaturskala Gennem næsten 400 år har man fastlagt temperaturskalaen ud fra isens smeltepunkt (=vands frysepunkt) og vands kogepunkt. De tre kendte, gamle temperaturskalaer

Læs mere

3HCl + Al AlCl3 + 3H

3HCl + Al AlCl3 + 3H For at du kan løse denne opgave, og få helt styr på det med reaktionsligninger, er du nødt til at lave forløbet om Ion-bindinger først. Hvis du er færdig med det forløb, så kan du bare fortsætte. Har du

Læs mere

Om brændværdi i affald

Om brændværdi i affald Skatteudvalget L 126 - Svar på Spørgsmål 4 Offentligt Notat J..nr. 2008-231-0017 28. april 2009 Om brændværdi i affald affald danmark har i en henvendelse til Skatteudvalget den 17 marts 2009 blandt andet

Læs mere

Opstillings- og betjeningsvejledning / Installation and Operating Instructions. Morsø 1540

Opstillings- og betjeningsvejledning / Installation and Operating Instructions. Morsø 1540 Opstillings- og betjeningsvejledning / Installation and Operating Instructions Morsø 1540 MORSØ JERNSTØBERI A/S. DK-7900 NYKØBING MORS E-Mail: stoves@morsoe.com Website: www.morsoe.com 1 2 Til lykke med

Læs mere

Madkemi-forsøg. Mad, kemi og biologi Torsdag d. 2. og tirsdag d. 7 oktober A.I. Holmsvej 97

Madkemi-forsøg. Mad, kemi og biologi Torsdag d. 2. og tirsdag d. 7 oktober A.I. Holmsvej 97 Madkemi-forsøg Mad, kemi og biologi Torsdag d. 2. og tirsdag d. 7 oktober A.I. Holmsvej 97 Blodsukker Bakteriedyrkning Simpel forbrændingskonstatering Forbrænding hos mennesket Vand og kuldioxid Proteiner

Læs mere

Jordens salte Ny Prisma Fysik og kemi 9 - kapitel 2 Skole: Navn: Klasse:

Jordens salte Ny Prisma Fysik og kemi 9 - kapitel 2 Skole: Navn: Klasse: Jordens salte Ny Prisma Fysik og kemi 9 kapitel 2 Skole: Navn: Klasse: Opgave 1 I planternes blade foregår fotosyntesen, hvor planter forbruger vand og kuldioxid for bl.a. at danne oxygen. 6 H 2 O C 6

Læs mere

Opgave 1.1 1 KemiForlaget

Opgave 1.1 1 KemiForlaget Opgave 1.1 Byg et monosaccharid Kulhydrat-molekylerne består af tre forskellige atomer : arbon, (sorte); ydrogen, (hvide), og Oxygen,O (røde). 1. Lav en ring af 5 -atomer og et O-atom. 2. Byg en gruppe

Læs mere

Miljøeffekter af energiproduktion

Miljøeffekter af energiproduktion Miljøeffekter af energiproduktion god ide at bruge de kemiske reaktionsligninger under Forbrænding og forsuring. Forud for laboratoriearbejdet er det en stor fordel hvis eleverne allerede ved hvordan el

Læs mere

Atomets bestanddele. Indledning. Atomer. Atomets bestanddele

Atomets bestanddele. Indledning. Atomer. Atomets bestanddele Atomets bestanddele Indledning Mennesket har i tusinder af år interesseret sig for, hvordan forskellige stoffer er sammensat I oldtiden mente man, at alle stoffer kunne deles i blot fire elementer eller

Læs mere

Grønne afgifter. Indholdsforbtegnelse:

Grønne afgifter. Indholdsforbtegnelse: Grønne afgifter Indholdsforbtegnelse: Grønne afgifter... 2 Struktur... 2 Refusion af afgifter... 3 Måling af elvarme... 4 Overskudsvarme... 4 Afgiftsbelægning af genbrugsvarme... 4 Regler for afgiftsbelægning...

Læs mere

3. Det globale kulstofkredsløb

3. Det globale kulstofkredsløb 3. Det globale kulstofkredsløb Af Peter Bondo Christensen og Lone Als Egebo I kulstofkredsløbet bliver kulstof (C) udvekslet mellem atmosfæren, landjorden og oceanerne. Det sker når kemiske forbindelser

Læs mere

Fra miljøsynder til eftertragtet råstof

Fra miljøsynder til eftertragtet råstof Fra miljøsynder til eftertragtet råstof Kapitlet præsenterer eleverne for CO 2 set fra flere vinkler: Som en vigtig kemisk forbindelse både i naturen og industrien og som en livsnødvendig, men også problematisk

Læs mere

Polære og ikke polære væsker

Polære og ikke polære væsker Viborg Private Realskole 10. årgang Polære og ikke polære væsker Side -1- En model af et vandmolekyle SIDE 2 1021 At forstå et vandmolekyles opbygning Blyant/kuglepen Molekylesæt Teori Vi ser på en tegning

Læs mere

Forløbet består af 7 fagtekster, 12 opgaver, tip en 12 er, 5 praktiske aktiviteter, flere kemi-sudokuer og en mindre skriftlig elevopgave.

Forløbet består af 7 fagtekster, 12 opgaver, tip en 12 er, 5 praktiske aktiviteter, flere kemi-sudokuer og en mindre skriftlig elevopgave. Atomer og molekyler Niveau: 7. klasse Varighed: 7 lektioner Præsentation: I forløbet Atomer og molekyler arbejdes der med helt grundlæggende kemiske begreber omkring stofopbygning, derfor bør temaet placeres

Læs mere

De tre tilstandsformer

De tre tilstandsformer digital Tema De tre tilstandsformer Noter til læreren: Forsøg til slowmotionfilm og elev-fremlæggelser - samt lidt teori 2013 Introduktion Xciters Digital er et undervisningsforløb, hvor elever laver forsøg,

Læs mere

Undervisningsplan for fysik/kemi, 9.A 2015/16

Undervisningsplan for fysik/kemi, 9.A 2015/16 Undervisningsplan for fysik/kemi, 9.A 2015/16 Formålet med undervisningen er, at eleverne tilegner sig viden om vigtige fysiske og kemiske forhold i naturen og teknikken med vægt på forståelse af grundlæggende

Læs mere

opgaveskyen.dk Vandets kredsløb Navn: Klasse:

opgaveskyen.dk Vandets kredsløb Navn: Klasse: Vandets kredsløb Navn: Klasse: Mål for forløbet Målet for dette forløb er, at du: ü Kender til vandets nødvendighed for livet på Jorden ü Har kendskab til vandets opbygning som molekyle. ü Kender til vandets

Læs mere

Drivhuseffekten. Hvordan styres Jordens klima?

Drivhuseffekten. Hvordan styres Jordens klima? Drivhuseffekten Hvordan styres Jordens klima? Jordens atmosfære og lyset Drivhusgasser Et molekyle skal indeholde mindst 3 atomer for at være en drivhusgas. Eksempler: CO2 (Kuldioxid.) H2O (Vanddamp.)

Læs mere

AFKØLING Forsøgskompendium

AFKØLING Forsøgskompendium AFKØLING Forsøgskompendium IBSE-forløb 2012 1 KULDEBLANDING Formålet med forsøget er at undersøge, hvorfor sneen smelter, når vi strøer salt. Og derefter at finde frysepunktet for forskellige væsker. Hvad

Læs mere

Er der flere farver i sort?

Er der flere farver i sort? Er der flere farver i sort? Hvad er kromatografi? Kromatografi benyttes inden for mange forskellige felter og forskningsområder og er en anvendelig og meget benyttet analytisk teknik. Kromatografi bruges

Læs mere

Brugsanvisning. Flishugger, 13 HK benzin Varenr.: 90 35 973. Sdr. Ringvej 1 I 6600 Vejen I Tlf. 70 21 26 26 I Fax 70 21 26 30 I www.p-lindberg.

Brugsanvisning. Flishugger, 13 HK benzin Varenr.: 90 35 973. Sdr. Ringvej 1 I 6600 Vejen I Tlf. 70 21 26 26 I Fax 70 21 26 30 I www.p-lindberg. Brugsanvisning Flishugger, 13 HK benzin Varenr.: 90 35 973 Sdr. Ringvej 1 I 6600 Vejen I Tlf. 70 21 26 26 I Fax 70 21 26 30 I www.p-lindberg.dk Tillykke med dit produkt fra P. Lindberg! Inden installering

Læs mere

4. Kulstofkredsløbet (CO 2

4. Kulstofkredsløbet (CO 2 4. Kulstofkredsløbet (CO 2 82 1. Fakta om kulstofkredsløb 2. Kulstof på jorden 3. Kulstofstrømmene 4. Tidsfaktoren i kulstofstrømmene 5. Forvitring og vulkanisme 6. Temperaturvariationer og klimaforandringer

Læs mere

Krop og energi - Opgaver og lidt noter 1! /! 14 Krop og Energi

Krop og energi - Opgaver og lidt noter 1! /! 14 Krop og Energi Krop og energi - Opgaver og lidt noter 1 / 14 Krop og Energi Et undervisningsforløb i samarbejde mellem fysik og biologi. Dette dokument viser fysikdelen. En tilhørende LoggerPro fil viser målinger og

Læs mere

Fysik/kemi. Fagets overordnede rammer. Formål. Fagplan

Fysik/kemi. Fagets overordnede rammer. Formål. Fagplan Fysik/kemi Fagplan Fagets overordnede rammer Der undervises i fysik/kemi på 6.- 9. klassetrin. Undervisningen i fysik/kemi skal bygge på de naturvidenskabelige grundelementer som eleverne har tilegnet

Læs mere

Klodens temperatur og drivhuseffekten.

Klodens temperatur og drivhuseffekten. Klodens temperatur og drivhuseffekten (vers. 1.0, 17-0-09) Klodens temperatur og drivhuseffekten. Grundlæggende bestemmes jordens temperatur af en energibalance mellem 1) stråling fra solen, der absorberes

Læs mere

Information til forældre. Modermælkserstatning. Om flaskeernæring til spædbørn

Information til forældre. Modermælkserstatning. Om flaskeernæring til spædbørn Information til forældre Modermælkserstatning Om flaskeernæring til spædbørn Kvalitet Døgnet Rundt Gynækologisk/obstetrisk afdeling At give mad på flaske Hvorfor flaske? At skulle give sit barn modermælkserstatning

Læs mere

Elspare-stafetten undervisningsbog 2013 Energistyrelsen

Elspare-stafetten undervisningsbog 2013 Energistyrelsen 2 Elspare-stafetten undervisningsbog 2013 Energistyrelsen Udgiver: Redaktør: Fagkonsulenter: Illustrationer: Produktion: Tryk og reproduktion: Energistyrelsen, opdatering af 2010-udgave fra Center for

Læs mere

2. Drivhusgasser og drivhuseffekt

2. Drivhusgasser og drivhuseffekt 2. Drivhusgasser og drivhuseffekt Af Peter Bondo Christensen og Lone Als Egebo Drivhuseffekt Når Solens kortbølgede stråler går gennem atmosfæren, rammer de Jorden og varmer dens overflade op. Så bliver

Læs mere

KEMI FOR DE YNGSTE GOD TIL NATURFAG. Elevark. Et undervisningsforløb til natur/teknik 1. - 3. KLASSETRIN. De allerførste oplevelser med naturfag

KEMI FOR DE YNGSTE GOD TIL NATURFAG. Elevark. Et undervisningsforløb til natur/teknik 1. - 3. KLASSETRIN. De allerførste oplevelser med naturfag GOD TIL NATURFAG Elevark KEMI FOR DE YNGSTE Et undervisningsforløb til natur/teknik 1. - 3. KLASSETRIN De allerførste oplevelser med naturfag Udviklet af Christian Petresch & Erland Andersen Redaktion:

Læs mere

Indledning Formål... s. 3. Apperaturer... s. 3. Fremgangsmåde... s. 3. Forberedelse før observationer... s. 4. Nyttig viden om fotosyntesen... s.

Indledning Formål... s. 3. Apperaturer... s. 3. Fremgangsmåde... s. 3. Forberedelse før observationer... s. 4. Nyttig viden om fotosyntesen... s. 1 Indhold Indledning Formål... s. 3 Apperaturer... s. 3 Fremgangsmåde... s. 3 Forberedelse før observationer... s. 4 Nyttig viden om fotosyntesen... s. 4-5 Observationer... s. 6 Konklusion... s. 7 2 Indledning

Læs mere

Folkeskolens afgangsprøve Maj 2006 Fysik / kemi - Facitliste

Folkeskolens afgangsprøve Maj 2006 Fysik / kemi - Facitliste Folkeskolens afgangsprøve Maj 2006 1/26 Fk4 Opgave 1 / 20 (Opgaven tæller 5 %) I sin kemibog ser Per denne tegning, som er en model. Hvad forestiller tegningen? Der er 6 svarmuligheder. Sæt 1 kryds Et

Læs mere

Reaktionshastighed og ligevægt

Reaktionshastighed og ligevægt Reaktionshastighed og ligevægt Reaktionshastighed Kemiske reaktioners hastigheder er meget forskellige - nogle er så hurtige, at de næsten er umulige at måle, mens andre helt åbenlyst tager tid. Blander

Læs mere

ZappBug Room. Brugermanual. VIGTIGT: Læs manualen før brug

ZappBug Room. Brugermanual. VIGTIGT: Læs manualen før brug ZappBug Room Brugermanual VIGTIGT: Læs manualen før brug Tanaco Danmark A/S Glentevej 11 6705 Esbjerg Ø tlf.: +45 75144800 tanaco@tanaco.dk www.tanaco.dk1 Vigtig sikkerhedsinformation Alle sikkerhedsforskrifter

Læs mere

Hold 3 2013/2014. Årsplan for biologi, geografi, fysik og kemi. v/ faglærer Hanne Vilhelmsen.

Hold 3 2013/2014. Årsplan for biologi, geografi, fysik og kemi. v/ faglærer Hanne Vilhelmsen. Fysik og kemi. Formålet med undervisningen i fysik/kemi er, at eleverne tilegner sig viden om vigtige fysiske og kemiske forhold i naturen og teknikken med vægt på forståelse af grundlæggende fysiske og

Læs mere

Redegør for opbygningen af uorganiske molekyler. Kom bl.a. ind på:

Redegør for opbygningen af uorganiske molekyler. Kom bl.a. ind på: 1. Molekyler Redegør for opbygningen af uorganiske molekyler. Kom bl.a. ind på: Elektronparbinding (= kovalent binding) Oktetreglen/ædelgasreglen Polaritet Hydrofile og hydrofobe grupper Navngivning af

Læs mere

Gode råd om børns udendørsleg

Gode råd om børns udendørsleg Gode råd om børns udendørsleg Leg på på lettere forurenet jord Hjørring Kommune Miljø- & Naturkontoret Gode råd om børns udendørsleg på lettere forurenet jord Hvorfor denne pjece? Den 1. januar 2008 er

Læs mere

Brugsvejledning for 7827.10 dialyseslange

Brugsvejledning for 7827.10 dialyseslange Brugsvejledning for 7827.10 dialyseslange 14.06.07 Aa 7827.10 1. Præsentation Dialyseslangen er 10 m lang og skal klippes i passende stykker og blødgøres med vand for at udføre forsøgene med osmose og

Læs mere

Sejlerkursus/Basisteori 2010-2011 SEJLER meteorologi 1.lektion. Torsdag, den 18.11.2009

Sejlerkursus/Basisteori 2010-2011 SEJLER meteorologi 1.lektion. Torsdag, den 18.11.2009 Sejlerkursus/Basisteori 2010-2011 SEJLER meteorologi 1.lektion Torsdag, den 18.11.2009 1 SEJLER meteorologi definition Meteorologi er studiet af atmosfæren som fokuserer på vejrprocesser og vejrudsigter.

Læs mere

Hvis I har en I-Phone bør I installerer en af disse apps:

Hvis I har en I-Phone bør I installerer en af disse apps: Opgaver til brug ved ekskursion til Karlstrup Kalkgrav Huskeliste til læreren: Kompasser, GPS, målebånd, murehammere, sikkerhedsbriller, plastbægerglas og plastbokse, måleglas, saltsyre, tændstikker, fugeskeer,

Læs mere

PLADS TIL GAS. Gas mere grøn end træ

PLADS TIL GAS. Gas mere grøn end træ PLADS TIL GAS Gas mere grøn end træ Er der plads til gas? Fremtidens energiforsyning er baseret på vedvarende energi. Men både el og varme, når vinden vi bruge gas til at producere vejen til den grønne

Læs mere

,OWýRJýFDUERQGLR[LG ,QWURGXNWLRQ 3ODQWHI\VLRORJL. Et plantefrø er bl.a. opbygget af de tre organiske stofgrupper: kulhydrater, lipider og proteiner.

,OWýRJýFDUERQGLR[LG ,QWURGXNWLRQ 3ODQWHI\VLRORJL. Et plantefrø er bl.a. opbygget af de tre organiske stofgrupper: kulhydrater, lipider og proteiner. 3ODQWHI\VLRORJL,QWURGXNWLRQ,OWýRJýFDUERQGLR[LG Et plantefrø er bl.a. opbygget af de tre organiske stofgrupper: kulhydrater, lipider og proteiner. Disse tre forbindelser kan samles under det overordnede

Læs mere

Generelle sikkerhedsforanstaltninger Dansk

Generelle sikkerhedsforanstaltninger Dansk Dansk 1 1 Generelle sikkerhedsforanstaltninger 1.1 Om dokumentationen Den oprindelige dokumentation er skrevet på engelsk. Alle andre sprog er oversættelser. De forholdsregler, der er beskrevet i dette

Læs mere

Hvordan kan du forklare hvad. NANOTEKNOLOGI er?

Hvordan kan du forklare hvad. NANOTEKNOLOGI er? Hvordan kan du forklare hvad NANOTEKNOLOGI er? Du ved godt, at alting er lavet af atomer, ikke? En sten, en blyant, et videospil, et tv, en hund og du selv består af atomer. Atomer danner molekyler eller

Læs mere

Læringsmål i fysik - 9. Klasse

Læringsmål i fysik - 9. Klasse Læringsmål i fysik - 9. Klasse Salte, syrer og baser Jeg ved salt er et stof der er opbygget af ioner. Jeg ved at Ioner i salt sidder i et fast mønster, et iongitter Jeg kan vise og forklare at salt, der

Læs mere

Elforbrug og energirigtige skoler

Elforbrug og energirigtige skoler Elforbrug og energirigtige skoler Elevark - Biologi Et undervisningsforløb udviklet til 7.-9. klassetrin B1. Udånder mennesker CO2? Forbrænding er nødvendig for verdens overlevelse. Forbrænding foregår

Læs mere

LÆS OG GEM DISSE ANVISNINGER

LÆS OG GEM DISSE ANVISNINGER Instruktioner til brug og vedligeholdelse af SousVide Supreme -vakuumforsegler LÆS OG GEM DISSE ANVISNINGER For yderligere oplysninger bedes du besøge vores hjemmeside på SousVideSupreme.com Dette apparat

Læs mere

Nedenstående spørgsmål er med forbehold for censors godkendelse Spørgsmål 1 Molekyler Eksempler fra hverdagen

Nedenstående spørgsmål er med forbehold for censors godkendelse Spørgsmål 1 Molekyler Eksempler fra hverdagen Nedenstående spørgsmål er med forbehold for censors godkendelse Spørgsmål 1 Molekyler Eksempler fra hverdagen Der ønskes en gennemgang af udvalgte molekylers opbygning, samt deres betydning i hverdagen.

Læs mere