CVR nr. Danske Bank Telefon Web. MgO-plader. Udarbejdet af:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "CVR nr. Danske Bank 3409-11472427. Telefon E-mail Web. info@bunchbyg.dk. MgO-plader. Udarbejdet af: 2015-09-16"

Transkript

1 Staktoften 22D DK Vedbæk Telefon Web CVR nr. Danske Bank (+45) MgO-plader Undersøgelse af problemer medd fugt og korrosion Udarbejdet af: Civilingeniør Tommy Bunch-Nielsen Bygningskonstruktørr Per Bo Larsen og Civilingeniør Peter Svane

2 Side 2 1. Indledning I slutningen af november 2014 begyndte vi at undersøge fugtproblemerr i forbindelse medd lette facader med vindspærre af magnesiumoxid-plader, såkaldte MgO-plader. Efter de første undersøgelser stod det i begyndelsen af marts 2015 klart, at der var et alvorligt problem med MgO-pladerne, idet der i flere f tilfælde var dråber af klar væske på ydersiden af pladerne. 4. marts 2015 blev den første advarsel om problemet publiceret som en artikel i BYG-TEK og der blev lagt en advarsel a påå Byggeskadefondens hjemmeside denn 6. marts Fra 11. marts 2015 har Bunch Bygningsfysik været rådgiver for Byggeskadefonden omkring problemer med MgO-plader og har forestået en egistrering af problemerne på alle de byggerier under fonden, hvor der er anvendt MgO-plader. 2. Konklusionn Det må konkluderes, at MgO-plader er uegnet til anvendelsee som vindspærre under danske klimaforhold d. I de fleste f tilfælde må det anbefales att udskifte pladerne med nye vindspærre-plader uden MgO-pladernes hygroskopiske egenskaber. I nogle byggerier kan udskiftning af MgO-pladerne udskydess til senere, hvis facaderne holdes under observation med årlig inspektion og vurdering af fugt- og korrosionsforhold. Der er nu i Byg-ERFA-blad Som sammenfattende konklusion kan anføres at MgO-plader: fra maj 2015 (se ref. 7) advaret mod MgO- plader. Er uegnede til anvendelse som vindspærre i det danske klima Indeholder saltet MgCl2, der er vandsugende. Afgiver vandd efter ca. 7 døgn ved 90 % RF, hvilket optræder store del af vinterhalvåret i DK. Med tiden mister deres sammenhængskraft, fordi deres bindemiddel dekompone rer ved høje relative fugtigheder. Medfører korrosion på tilstødende, ikke rustfri metaldele, når pladerne afgiver saltholdigt vand. Medfører at tilstødendee trædele bliver mere fugtsugendee end normalt træ, når de opsuger saltholdigt vand. Kan medføre skimmelvækst, fordi deres ph-værdi ofte er lavere end de anførte ca. 10 i produktbladene, hvilket ellers ville have forhindret skimmelvæk kst. Der er desuden et relativt højtt indhold af træfibre i pladerne. Yderligere vil ph-værdien med tidenn falde på grund af optagelse aff CO 2 fra luften.

3 Side 3 3. Hvad er MgO-plader MgO-plader er stort set alle produceret i Kina og solgt underr en række forskellige handelsnavne på det danske marked, som det fremgår af nedenstående skema: 4. Anvendelsesområder Produkt Leverandør Undersøgt Powe S er Board M Power Board International LtD Flere sager undersøgt a Hong Kong Mega m apan og Nordisk Pladeindustri, NPI Flere sager undersøgt NPI m MgO Board Magro e ock n Sto Ecoboard s Windc æ core Board Scandic Rock OÜ Sto Danmark ApS Honeycore AB Ikke undersøgt Undersøgtt Ikke undersøgt Skanb t board M Skandan Trä AB Ikke undersøgt n Prom i at Mastershield Promat Undersøgtt Ivarit n Mastershieldd Wekla g e n Ivarsson Wekla AB Undersøgtt Undersøgtt kan variere en del, men pladerne består i hovedtrækkene aff et bindemiddel og forskellige fyldstoffer. Bindemidlett er såkaldtt Sorel- cement, som dannes ved en kemisk reaktion mellem magnesiumoxid (MgO) og en opløsning af Magnesium klorid i vand. Fyldstofferne er forskellige mineraler samt savsmuld/tr æfibre. Pladernes uheldige fugtegenskaber knytter sig til,, at der er frit magnesiumkloridd (MgCl 2 ) i pladerne ogg det er vandsugende. Derudoverr er Sorel-cement ustabilt ved relativ fugtighed over 933 %. Saltindholdet i pladerne gør, at de suger vand fra luften, når den relativee fugtighed i den omgivende luft når et vist v niveau. I princippet suger magnesiumklorid vand alleredee ved 33 % RF, men i praksis begynder pladerne først for alvor at optage vand fra luften ved et noget højere fugtniveau. MgO-plader er hovedsagelig anvendt som s vindspærre i lette facader i både nybyggeri og ved renovering. Der er typisk brugt plader i 8 mm tykkelse, som netop opfylder brandkravene til vindspærre i lette facader i etagebyggeri. Der er i nogle typer byggerier anvendt 12 mm MgO-plader, idet pladernes styrkeegenskaber er udnyttet til at stabilisere bygninger ellerr boxmoduler. Pladerne er i dee fleste tilfælde anvendt som vindspærre bag et ventileret hulrum, som vistt på nedenstående figur fra SBI-anvisning 224.

4 Side 4 Figurr 1: Typisk opbygning af let l facade med vindspærre. Figurr fra SBI-anvisning 224. Der findes f også MgO-plader, der er anvendt somm facadeplader/regnskærm og regnskærmen kan også bestå af MgO-plader med puds på, idet MgO-pladerne er anvendt somm pudsbæreplade. Det ventilerede hulrum er typisk mm og bevirker, at pladerne er i direkte kontakt med udeluften og derfor kan optage fugt fra denne. Der er også anvendt MgO-pladen typisk er mm, kommer MgO-pladen til at ligge et som underlag for mineraluld med puds. Da mineralulden stykke inde i konstruktionenn og uden ventilation. v Derfor optager pladen ikke så meget fugt i denne anvendelse.

5 Side 5 Figur 2a: Mineraluld med puds uden på vindspærre. Figur fra TRÆ 68, se ref. 3. Figur 2b: MgO-plader anvendt som vindspærre bag pudsbæreplade. Fra TRÆ 68, se ref Kemisk sammensætning Det antages, at bindemidlet i MgO-plader er Sorel-cement, selv om det ikke specifikt anføres i de forskellige datablade for MgO-plader. Sorel-cement må ikke forveksles med almindelig Portland-cement, som

6 Side 6 har helt andre egenskaber. Sorel-cement blev opfundet i 1867 og har været anvendt til en række formål siden f.eks. billardkugler og magnesitgulve. Det har været kendt i mange år, at Sorel-cement ikke er fugtbestandigt (Se f.eks. Betonbogen fra 1985). Det anføres i litteraturen at Sorel-cement ikke er fugtbestandig ved høje fugtigheder og allerede i 1947 anføress at 93 % RFF er en kritisk grænse. I litteraturen angives forskellige kemiske sammensætninger, idet den kemiske reaktionn mellem magnesiumo oxid og magnesiumklorid kan forløbe på forskellige måder afhængig af de omgivende betingelser. Forholdet mellemm magnesium og klor skulle s ud fraa de kemiske formler være mellem 1,44 og 2. Disse forhold stemmer ikke helt med de d forhold, der findes ved analyse af pladen ved røntgenflourescens, idet masseforholdm det her ofte bestemmes til mellem 2,5 ogg 3. Analysen afslører imidlertidd ikke om der forekommer overskud af frit MgCl 2, som ikke indgår i den kemiske reaktion, r men i stedet findes som frit salt i pladerne. Pladerne bestårr som nævnt af bindemiddel og mineralske fyldstoffer samt træfibre. Eksempel på sammensætning ses på figur 3: ppm Mg Si S Cl K Ca L1a L2a L3a L4a L5a B a B 002a Ti Mn Fe Zn Figur 3. Typiske kemiske sammensætninger af MgO-plader. Plade L4A er dog en plade baseret på almindelig Portland-cem ent, som hverken indeholder klor eller magnesium. Det har dog ikkee været entydigt ud fra databladene for de forskellige MgO-plader, at der har været tale om Sorel-cement som bindemiddel.

7 Side 7 Tyndslib af MgO-pladerne viser, at derr er væsentlige mængder af træfibre i pladerne, som derfor ikke kan betragtes som helt uorganiske. 6. Vandabsorption fra luften Der er udført en række forsøg, hvor MgO-pladerne er anbragt i et fugtskab med 933 % RF. Pladerne absorberede fugt fra luften i betydelige mængder og blev ved med at opsuge fugt i en måned eller mere. Vandoptagelsenn efter ca. 1 måned varr over 50 % som det fremgår af figur 4. L1 L2 L3 L4 L5 B a B 002a % vand 80,0 70,0 60,0 50,0 40,0 30,0 20,0 10,0 0,0 Figurr 4: Vandoptagelse fra luften ved en relativ r fugtighed på 93 % RF. L4 er et produkt baseret på Portland-cement, som kun opsuger ca. 10 %, mens MgO- pladerne suger opp 50 % fugt. Et væsentligt forhold, som også kunnee konstateres ved de indledende forsøg var, at der opstod vanddråber på p pladernes overfladee efter 7 til 14 dage ved 93 % RF og de fugtmængder, der er vist på figur 4 omfatter også denne mængde fugt. Dette er senere blevet benævnt,, at pladernee græder. Det vand, der afgives fra pladernes overside indeholder salt i form af MgCl 2 og dette er senere blevet benævnt, at pladerne græder salte tårer. Vi har senere konstateret, at fænoment også er kendt i Kina som crying boards og der kan købes anti-crying boards. Der er ved at blive udført flere fugtforsøg på DTUU og disse forsøg bekræfter til fulde de indledende forsøg. Foreløbige resultater er vist i det følgende.

8 Side 8 Figur 5: Vægtforøgelsee ved 35 % RF. Der opnås nogenlunde ligevægt efter 30 dage. Det er interessant, at pladerne suger fugt f alleredee ved 35 % RF, men dettee skal formodentlig forklares ved at a MgCl 2 har en ligevægtsfugt på ca. 33 % RF.

9 Side 9 Figur 6: Vægtforøgel se ved 80% RF. Der opnås ligevægt efter ca 60 dage og pladernee er ikke begyndt at græde. Figur 7: Vægtforøgelsee ved 95 % RF. Når kurven stabiliserer sig ved 150 % skyldess dette, at der er opståett kraftig skimmelsvampevækst, som tilsyneladende forbruger vandet. Pladerne begynder at græde efter ca. 7 døgn. Ud fra ovenstående forsøg samt igangværende målinger, err der nedenfor, i figurr 8, angivet en foreløbigg ligevægtskurve for MgO-pladers fugtoptagelse fra luften ved forskelligee relative luftfugtigheder.

10 Side 10 Figur 8: En foreløbig ligevægtskurve fra DTU. Forsøgene viser, at pladerne begynder at græde ved 85 % RF. Fugtkammeret er velventileret og det viser v sig vedd de forskellige forsøg, at pladerne begynder at græde hurtigere jo bedre luftcirkulationen er omkring pladerne. Det er tidskrævende at få etableret en fuld opfugtnings- og udtørringskurve,, idet pladerne er længe om at komme i ligevægt. Dette skyldes saltindholdet i pladerne og diffusionsmodstanden i pladerne. Det ser ud til, udd fra forsøgene på DTU, at MgO-pladernes bindemiddel dekomponerer ved 95 % RF og materialet mister sin sammenhængskraft. Dettee er i overensstemmelse med litteraturen, somm siger at Sorel-cemen nt ikke er stabilt ved høje fugtigheder. 7. Opsugning i træ Når MgO-plader rne er i direkte kontakt med træ overføres saltene fra MgO-pladen til træmaterialet, således at dette indeholder MgCl 2 i væsentlige mængder, som gør at træet bliver mere vandsugende end normalt.

11 Side 11 Figur 9: Opsugning af saltholdigt vand fra MgO-plader r til trædele i facade. Træets opfugtningskurve kommer således til at ligge væsentlig højere. Indtrængningen i granstolper udtaget fra f vægge er vist nedenfor. Indtrængningg af magnesiumchlorid i gran Indtrængningsdybde, mm Figur 10. Indtrængningsdybde af MgCl 2 i gran g efter ca.. 1 år. Magnesiumkloriden trænger i første omgang kun få mm ind i træet, men kan trænge t op til 10 mm ind ved længere tids påvirkning af f.eks. f en

12 Side 12 fodrem. Figur 11: Opfugtning af fodrem med MgCl2-holdigt vand Figur 12: Opfugtning og misfarvning af pudsbærepladee på forskalling som opsuger MgCl 2. Fugtindholdet i træ med indhold af MgCl 2 kan ikkee måles med traditionelle indstiksmålere, idet de måler modstanden i træet og denne ændres væsentligt af saltindholdet. Der måles typisk væsentligt højere værdier

13 Side 13 end det faktiske fugtindhold, som derfor må bestemmes ved tørre/veje- træ. metoden. Kapacitive fugtmålere fungerer heller ikke pålideligt på saltholdigt 8. Diffusionsmodstand Kravene til en vindspærre er normalt en e Z-værdi mindre end eller lig 3 GPa s m 2 /kg, således at små mængder fugt, der trænger ud i facaden ved diffusion indefra, kan transporteres igennem pladen til det ventilerede hulrum mellem facadepladee og vindspærre. Vi har ikke foretaget kontrolmålinger af MgO-pladers diffusionsmodstand, men den opgives i leverandørernes datablade forr både tør og fugtig tilstand. Diffusionsmodstanden i tør tilstand måles mellemm 0 % RF og 50 % RF, mens den i våd tilstand måles mellem 50 % RF ogg 100 % RF. I praksis anvendes dog 93 % RF i stedet for 100 % RF for at undgå kondens ved målingen. Diffusionsmodstanden kaldes også Z-værdien ogg måles i GPa s m 2 /kg. Z-værdien for MgO-plader opgives typisk i tør tilstand til 1,5 til t 2,2 GPa s m 2 /kg. Z-værdien for MgO-plader opgives typisk i fugtig tilstand til 0,5 til 1,0 GPa s m 2 /kg. De opgivne værdier er dog lidt tvivlsomme, idet pladerne jo samtidig opsuger fugt. Der vil derfor bliver udført kontrolforsø g på DTU ved et afgangsprojekt i efteråret Korrosion Den væske, som samles i MgO-plader rne og som trænger ud på overfladen, når de græder, er vand med m et stort t indhold MgCl 2. Dennee væske er stærktt korrosiv og medfører korrosion på fastgørelsesmidler og metalbeslag i berøring med pladerne. Det har vist sig på udtagne prøver af forzinkede f beslag med en zinkbelægning på ca. 20 µm, at zinklaget forsvinder i løbet af 1 til 2 år, hvis beslagene sidder i berøring med MgO-pladerM r, eller det saltholdige vand løber ned over beslagene. Søm og skruer, som er forzinket korroderer også,, så beskyttelsen med zink forsvinder f i løbet af 1 til 2 år. Syrefast rustfrit stål (A4) anvendt til søm, skruer og klammer er

14 Side 14 tilsyneladende upåvirket af MgO-pladernes salte. I nogle tilfælde er regnskærmen fastgjort med el-forzinkede tyndpladebeslag. Disse beslag er i berøring med MgO-pladen og er derfor udsat for et bådee fugtigt og saltholdigt miljø. Der er typisk talee om 1,0 mm tyndplade med 20 µ µm zinklag. Der kan regnes på levetiden ud fra DS/EN ISO , idett korrosionskategorien må vurderes at svare s til C5,, idet der både er fugtig svarende til udeklima og salt til stede. Desuden vil MgO-pladerne i perioder afgive a saltholdigt vand. Korrosionshastighed på zink kan sættes til ca. 8 µ µm pr. år og korrosionshastighed på stål til 200 µm pr. år. Der må regnes med korrosion fra begge sider. Zinkbelægning vil således være forsvundet efter ca. 20 / 8 = 2 ½ år. Vi har konstateret, at en zinkbelægning på 20 µmm er forsvundet på 1 ½ - 2 år. Det rå r stål, der så er tilbage når zinkenn er væk, vil korrodere bort på: 0,0 / 2 / 0, = 2,5 år. Efter ca. 5 år vil stålet være væk efter denne overslagsberegning og i praksis kan det gå hurtigere. 10. ph-værdi og skimmelvækst Det er i nogle data-blade for MgO-plader anført, at de har en høj ph-værdi på ca. 10. Normalt vil en ph-værdi på 10 være enn god beskyttelse mod skimmelvækst. Målinger på MgO-plader har dog vist, at de ofte har en lavere ph-værdi på 7-8, således at de ikke beskytter mod skimmel. Desuden vil ph-værdien Det er konstateret, at der kan gro skimmel på selve MgO-pladen og dette skyldes bl.a. dett forholdsviss høje indhold af træfibre i pladerne. falde over tid, når pladerne optagerr CO 2 fra luften.

15 Side 15 Figur 13. Billedet viser tyndslib, hvor træfibre ses som stribede legemer. Figur 14. Mikroskopi af MgO-plade, hvor de d forskelligee bestanddele kan ses. 11. Dokumentation og mærkning Normalt skal byggematerialer CE-mærkes og derr skal foreligge en ydeevnedeklaration i henhold til Byggevareforordningen. Dettee gælder dog kun, hvis der findes en europæisk produktstandard (EN- standard) for den pågældende produkttype. En anden mulighed i henhold til byggevareforordningen er, at der

16 Side 16 udstedes en europæisk teknisk vurdering. Dette sker på basis af en ETAG Europæisk tekniskk guideline for f produkttypen. Hvis der hverkenn findes en EN-produktstand ellerr en ETAG for f den pågældende produkttype, kan produkter af dennee type markedsføres uden CE-mærkning eller ydeevnedeklaration. Der findes f en produktstandard for fibercement-plader EN men denne omhandler kun plader med bindemiddel aff Portland-cement i henhold til EN Denne produktstandard kann altså ikke anvendes på MgO-plader, hvor bindemidlet er Sorel-cement. Der findes f en europæisk teknisk guideline ETAG018 del 4, som omhandler plader til brandbeskyttelse. Denne ETAG indeholder også visse krav til fugtegenskaberne, men dog d næppe tilstrækkeligt til at afsløre de uheldige egenskaber ved MgO-plader M med saltindhold. ETAG 018 dell 4 er anvendt til godkendelse af MgO-pladerr i bl.a. Belgien. I Danmark er der af ETA Danmark udstedt en MK-godkendelse på et af de MgO-produkter, der har været solgt i Danmark. Se ref. 10. MK-godkendelsen omhandler kun brand, men nævner at brandgodkendelsen gælder for både indvendig ogg udvendig anvendelse. Der er dog ingenn dokumentation af de fugtmæssige forhold. 12. Samlet vurdering af funktion og skaderisiko På grundlag af de foretagnee undersøgelser i laboratorier og i marken af byggerier, hvor der er anvendt MgO-plader som vindspærre,, må det konkluderes, at pladen er uegnet til formålet eftersom pladens bindemiddel, Sorel-cement, er ustabilt ved høj relativ fugtighed, samt på grund af pladenss saltindhold og de deraf følgendee fugtsugende egenskaber. Saltindholdet i pladerne medfører ogsåå en væsentlig korrosionsrisiko, idet pladerne afgiverr vand, som indeholderr magnesiumklorid. Problemerne er mindre udtalt for 12 mm plader, men på sigt vil de have samme problem som 8 mmm pladerne. Når MgO-plader rne afgiver vand optages dette i dee tilstødende trædele, som herved selvv bliver mere fugtsugende end normalt træ. Dette gælder både afstandslister til facadebeklædning og bagvedliggende træskelet. MgO-pladerne tørrer delvis ud om sommeren, når den relative fugtighed i udeluften falder.. I nogle byggerier opnås et fugtforløb henover året, som ikke medfører synlige skader på kort sigt. s Der er dog fortsat en korrosionsrisiko for fastgørelsesmidler.

17 Side 17 MgO-plader kann medføre korrosionssk kader på bagvedliggende stålskelet af forzinket tyndplade, og dette vil på sigt s medføree at skruerne som fastholder beklædningen kan miste deres bæreevne. Der er også konstateret opfugtning af trævinduer i facader med vindspærre af MgO-plader og konsekvensen af dette er ved at blive undersøgt. MgO-pladernes brandbeskyttelse vil aftage med tiden, når de nedbrydes af fugt. Der er ingen kendt risiko for at væske fra MgO-plader kan medføre helbredsgener, idet MgCl 2 er et almindeligt salt, som ikke skader mere end køkkensalt. 13. Udbedring Den eneste sikre udbedringsmetode for facader med vindspærre af MgO- indebærer en demontering og genmontering af facadebeklædningen. Hvis pladerne sidder på et træskelet, der d har opsuget salte fra f pladerne, må trædelene behandles inden genopsætning af f en ny vindspærre. Det vurderes ikke med den nuværende viden, at der er behov for udskiftning af træet, når der kommer en ny vindspærreplade op uden saltindhold. Det plader er med den nuværende viden udskiftning u af MgO-pladerne, hvilket vil dog være nødvendigt at imprægnere trædelene mod skimmelsvamp og blåsplint, samt på andenn vis at sikre - eksempelvis med et skillelag - mod fugtoptagelse. Det har været nævnt at problemerne med m MgO-plader skyldes manglende ventilation af hulrummet bag beklædningen. Dett forholder sig imidlertid omvendt. Øget ventilation vil fremme fugtoptagelsen i pladerne. Der er igangsat forsøg med imprægnering af MgO-pladerne for at se, om det kan reducere fugtoptagelsen så meget, m at udskiftning under visse forhold kan undgås. Dettee er dog problematisk, idet pladerne skal bevare deres diffusionsåbenhed og der kan derfor ikke lukkes for lufttilførslen. En imprægnering kan dog måske i nogle tilfælde sinke fugtopsugningen så meget at pladerne kan opnå en acceptabel ligevægt. Korrosionsrisikoen er et væsentligt problem ved MgO-plader, og hvis der er anvendt forzinkede søm, skruer og beslag, skal disse facader prioriteres højt i renoveringssammenhæng, idet der kan være risiko for at facadebeklædningen falder ned. Hvis MgO-pladerne sidder på stålskelet, skal skelettet i nogle tilfælde udskiftes helt eller delvis.

18 Side Litteratur 1. Betonbogen,2. udgave Cementfabrikkernes tekniske Oplysningsk kontor. 2. BYG-ERFA- -blad (21) Vindspærrer i facader Afdækning i byggeperioden. 3. TRÆ 68: Facadeelementer. Træinformation december Byggevarefo orordningenn nr.305/2011 af 9. marts ETAG 018-del 4. December Fire protective products. 6. EN 12467:2012. Fiber cement Flatt sheets. Production specification and test methods. Part 4 Fire protective board, slab and mat products and kits. 7. BYG-ERFA- -blad (21) Fugtsugende vindspærreplader. 8. SBI-anvisnin ng udg. maj 2013.Fugt i bygninger. 9. Bygningsreg glement MK-Godkend delse MK 6.31/1785 udstedt Vedbæk, den Tommy Bunch-Nielsen og Per Bo Larsen BUNCH BYGningsfysik ApS Peter Svane Overfladeteknikk ApS

Magnesiumoxid-plader

Magnesiumoxid-plader Magnesiumoxid-plader Vindtæt afdækning i lette facader Tommy Bunch-Nielsen, Typiske konstruktionsopbygninger 1 ppm 28-09-2015 MgO pladers sammensætning Magnesiumoxid og magnesiumklorid danner bindemiddel

Læs mere

Magnesiumoxid-plader

Magnesiumoxid-plader Magnesiumoxid-plader Vindspærre i lette facader Tommy Bunch-Nielsen, Bunch Bygningsfysik ApS 1 Tommy Bunch-Nielsen Civilingeniør fra 1974 - DTU Adjungeret professor på Statens Byggeforskningsinstitut,

Læs mere

Fugtsugende vindspærreplader! Mg 4 Cl 2 (OH) 6 (H 2 O) 8 + fyldmateriale sorelcement

Fugtsugende vindspærreplader! Mg 4 Cl 2 (OH) 6 (H 2 O) 8 + fyldmateriale sorelcement Fugtsugende vindspærreplader! Mg 4 Cl 2 (OH) 6 (H 2 O) 8 + fyldmateriale sorelcement Eksempler på en vindspærres egenskaber Vindtæt Diffusionsåben Kan have skivevirkning stabiliserende system Ikke kapillarsugende

Læs mere

MgO-plader egenskaber og dokumentation

MgO-plader egenskaber og dokumentation MgO-plader egenskaber og dokumentation Tommy Bunch-Nielsen Bunch Bygningsfysik 1 Hvad er MgO-plader Vindspærre plader- 8 eller 12 mm Bindemiddel Magnesiumoxyclorid også kaldet Sorel Cement Overskud af

Læs mere

Magnesiumoxid-plader

Magnesiumoxid-plader Magnesiumoxid-plader Vindspærre i lette facader Tommy Bunch-Nielsen, Bunch Bygningsfysik ApS 1 Tommy Bunch-Nielsen Civilingeniør fra 1974 - DTU Adjungeret professor på Statens Byggeforskningsinstitut,

Læs mere

Artikel om vindtætte plader af magnesiumklorid og magnesiumoxid. Vindtætte plader suger vand så det driver

Artikel om vindtætte plader af magnesiumklorid og magnesiumoxid. Vindtætte plader suger vand så det driver Artikel om vindtætte plader af magnesiumklorid og magnesiumoxid Vindtætte plader suger vand så det driver I det fugtige efterår 2014 har det vist sig, at nogle vindtætte byggeplader baseret på magnesiumoxid

Læs mere

Fugtsugende vindspærreplader! Mg 4 Cl 2 (OH) 6 (H 2 O) 8 + fyldmateriale sorelcement

Fugtsugende vindspærreplader! Mg 4 Cl 2 (OH) 6 (H 2 O) 8 + fyldmateriale sorelcement Fugtsugende vindspærreplader! Mg 4 Cl 2 (OH) 6 (H 2 O) 8 + fyldmateriale sorelcement Eksempler på en vindspærres egenskaber Vindtæt Diffusionsåben Kan have skivevirkning stabiliserende system Ikke kapillarsugende

Læs mere

Erfaringsformidling MgO-VINDSPÆRREPLADER Byggetekniske undersøgelser og initiativer

Erfaringsformidling MgO-VINDSPÆRREPLADER Byggetekniske undersøgelser og initiativer Problemerne med fugtsugende MgO-vindspærreplader er det mest omfattende og alvorlige skadekompleks i Byggeskadefondens historie. Denne artikel opsummerer, hvilke intiativer Byggeskadefonden har taget for

Læs mere

CEMBRIT WINDSTOPPER. Cembrit Windstopper. Vindspærreplader til nybyg og renovering

CEMBRIT WINDSTOPPER. Cembrit Windstopper. Vindspærreplader til nybyg og renovering Cembrit Windstopper Vindspærreplader til nybyg og renovering Bag Facaden Moderne byggerier ser ens ud udefra. Stærke, sunde og fejlfri. Flotte facader og smukke beklædninger. Men bag facaden er der stor

Læs mere

Orienteringsmøde, jan om MgO-vindspærreplader ( crying boards )

Orienteringsmøde, jan om MgO-vindspærreplader ( crying boards ) Orienteringsmøde, jan. 2016 om MgO-vindspærreplader ( crying boards ) 12. februar 2015: Skadeanmeldelse af renovering af Alboa afd. 026, Kjærslund, 8260 Viby J, 381 boliger. 20. februar primo marts 2015:

Læs mere

K E N D E L S E. Voldgiftssag nr. C (advokat Asger Larsen) mod. (advokat Klaus Kastrup-Larsen) (advokat Torben Steffensen)

K E N D E L S E. Voldgiftssag nr. C (advokat Asger Larsen) mod. (advokat Klaus Kastrup-Larsen) (advokat Torben Steffensen) K E N D E L S E i Voldgiftssag nr. C-13693 BH (advokat Asger Larsen) mod TR (advokat Klaus Kastrup-Larsen) og HE (advokat Torben Steffensen) Afsagt København, den 21. juni 2017 1. Sagens anlæg og forberedelse

Læs mere

Facadeelement 10 "Uventileret" hulrum bag vandret panel

Facadeelement 10 Uventileret hulrum bag vandret panel Notat Fugt i træfacader II Facadeelement "Uventileret" hulrum bag vandret panel Tabel 1. Beskrivelse af element udefra og ind. Facadebeklædning Type Vandret panel 22 mm Vanddampdiffusionsmodstand GPa s

Læs mere

Hvad er det for skader / problemer vi ser Udskiftning af MgO pladerne

Hvad er det for skader / problemer vi ser Udskiftning af MgO pladerne IDA SYN OG SKØN MgO-pladers tekniske og juridiske konsekvenser Bunch Bygningsfysik ApS Per Bo Larsen 28. november 2018 Hvad er det for skader / problemer vi ser Udskiftning af MgO pladerne 1 Udpluk af

Læs mere

Passiv brandsikring. Vejledning. April 2015

Passiv brandsikring. Vejledning. April 2015 Passiv brandsikring Vejledning. Reparation, inspektion og vedligehold af brandmalede stålkonstruktioner. Undersøgelse af ukendt malingstype på stålkonstruktion der skal brandmales. April 2015 SikkerhedsBranchen,

Læs mere

Hydropanel. when performance matters. Laboratorier sygehuse Svømmehaller Baderum Storkøkkener Hoteller og restauranter Modulbyggerier.

Hydropanel. when performance matters. Laboratorier sygehuse Svømmehaller Baderum Storkøkkener Hoteller og restauranter Modulbyggerier. Nov 2015 3.123 DK Hydropanel when performance matters Laboratorier sygehuse Svømmehaller Baderum Storkøkkener Hoteller og restauranter Modulbyggerier Hydropanel Hydropanel indoor og vådrum Hydropanel er

Læs mere

Spørgsmål og svar om håndtering af udenlandsk udbytteskat marts 2016

Spørgsmål og svar om håndtering af udenlandsk udbytteskat marts 2016 Indhold AFTALENS FORMÅL... 2 Hvilken service omfatter aftalen?... 2 Hvad betyder skattereduktion, kildereduktion og tilbagesøgning?... 2 AFTALENS INDHOLD OG OPBYGNING... 3 Hvilke depoter er omfattet af

Læs mere

EFTERISOLERING HVORNÅR OPSTÅR DER TYPISK FUGTSKADER VED EFTERISOLERING?.

EFTERISOLERING HVORNÅR OPSTÅR DER TYPISK FUGTSKADER VED EFTERISOLERING?. EFTERISOLERING HVORNÅR OPSTÅR DER TYPISK FUGTSKADER VED EFTERISOLERING?. V. EVA MØLLER, STATENS BYGGEFORSKNINGSINSTITUT EFTERISOLERING HVORNÅR OPSTÅR DER TYPISK FUGTSKADER VED EFTERISOLERING AF LOFTER?

Læs mere

HVAD GØR DET FRIE MARKED FOR BYGGEVARER GODT FOR? STEFAN CHRISTOFFER GOTTLIEB, STATENS BYGGEFORSKNINGSINSTITUT

HVAD GØR DET FRIE MARKED FOR BYGGEVARER GODT FOR? STEFAN CHRISTOFFER GOTTLIEB, STATENS BYGGEFORSKNINGSINSTITUT HVAD GØR DET FRIE MARKED FOR BYGGEVARER GODT FOR? STEFAN CHRISTOFFER GOTTLIEB, STATENS BYGGEFORSKNINGSINSTITUT Det frie / indre marked Det frie marked eksisterer ikke. Det eneste, der eksisterer, er vores

Læs mere

BMT-Notat Sag nr.: N JMB

BMT-Notat Sag nr.: N JMB BMT-Notat Sag nr.: N6298-001 JMB Hejnsvig, hal og børnehave Bakkevej 9, Hejnsvig 7190 Billund Side 1 af 15 Hejnsvig, hal og børnehave Baggrund Bygge- og Miljøteknik er rekvireret af projektleder Mona Frederiksen,

Læs mere

PAROC Stenuld et stensikkert valg

PAROC Stenuld et stensikkert valg PAROC Stenuld et stensikkert valg Hvorfor sige nej til tryghed, når det nu ikke koster ekstra? Én ting er stensikker I dag er der vist ikke mange, der tvivler på, at den vigtigste årsag til den truende

Læs mere

ANALYSE. Selskabernes brug af revisorerklæringer på årsregnskabet. April 2016. Side 1 af 7. www.fsr.dk

ANALYSE. Selskabernes brug af revisorerklæringer på årsregnskabet. April 2016. Side 1 af 7. www.fsr.dk Selskabernes brug af revisorerklæringer på årsregnskabet ANALYSE April 2016 www.fsr.dk Side 1 af 7 FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for godkendte revisorer i Danmark. Foreningen varetager

Læs mere

Eter-Color. et naturligt og stærkt valg. Gennemfarvet fibercement. Stærk kvalitet naturlige, spændende farver. Minimal vedligeholdelse

Eter-Color. et naturligt og stærkt valg. Gennemfarvet fibercement. Stærk kvalitet naturlige, spændende farver. Minimal vedligeholdelse August 2012 2.122 DK Eter-Color et naturligt og stærkt valg Gennemfarvet fibercement Stærk kvalitet naturlige, spændende farver Minimal vedligeholdelse Til alle slags facader Eter-Color er en vejrbestandig

Læs mere

NEXTWORK er for virksomheder primært i Nordjylland, der ønsker at dele viden og erfaringer, inspirere og udvikle hinanden og egen virksomhed.

NEXTWORK er for virksomheder primært i Nordjylland, der ønsker at dele viden og erfaringer, inspirere og udvikle hinanden og egen virksomhed. Erfagruppe Koncept NEXTWORK er et billigt, lokalt netværk for dig som ønsker at udvikle dig selv fagligt og personligt og gøre dig i stand til at omsætte viden og erfaringer til handlinger i dit daglige

Læs mere

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0708 Offentligt

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0708 Offentligt Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0708 Offentligt KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 12.12.2006 KOM(2006) 811 endelig 2004/0248 (COD) MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET

Læs mere

Kører du altid 110? Af Seniorkonsulent Uwe Hansen, Metro Therm 17.02.2016. Hvor svært kan det være at vælge varmtvandsbeholder til en-familieboligen?

Kører du altid 110? Af Seniorkonsulent Uwe Hansen, Metro Therm 17.02.2016. Hvor svært kan det være at vælge varmtvandsbeholder til en-familieboligen? Kører du altid 110? Af Seniorkonsulent Uwe Hansen, Metro Therm 17.02.2016 Hvor svært kan det være at vælge varmtvandsbeholder til en-familieboligen? Kravene til en varmtvandsbeholder har ændret sig gennem

Læs mere

Udfyldelsen af eespd som ansøger eller tilbudsgiver

Udfyldelsen af eespd som ansøger eller tilbudsgiver SIDE 17 DET ELEKTRONISKE ESPD Kapitel 2 Udfyldelsen af eespd som ansøger eller tilbudsgiver 2.1 Start Xml-filen virker udelukkende sammen eespd et og kan kun åbnes herfra ved hjælp af funktionerne heri,

Læs mere

Gennemfarvet facadeplade fra Power-Board

Gennemfarvet facadeplade fra Power-Board Gennemfarvet facadeplade fra Power-Board Projektering og anvendelse Indhold Power Board - C plader Power Board - C montering Detaljer 5 Facader byggeeksempler 6 Power Board -C Plank 7 Power Board - C Plank

Læs mere

reduktion oxidation Reduktion optagelse af elektroner Oxidation afgivelse af elektroner

reduktion oxidation Reduktion optagelse af elektroner Oxidation afgivelse af elektroner 8. Redoxreaktioner reduktion oxidation Reduktion optagelse af elektroner Oxidation afgivelse af elektroner (Hel eller delvis) Der er grundlæggende 4 væsentlige kemiske reaktioner: 1. Udfældning af tungtopløselige

Læs mere

Supplerende bestemmelser for. Certificering af indbrudshæmmende produkter til skalsikring af bygninger

Supplerende bestemmelser for. Certificering af indbrudshæmmende produkter til skalsikring af bygninger Supplerende bestemmelser for Certificering af indbrudshæmmende produkter til skalsikring af bygninger Grundlag under Dancert for certificering af indbrudshæmmende produkter beregnet til indbygning som

Læs mere

Læsevejledning til resultater på regionsplan

Læsevejledning til resultater på regionsplan Læsevejledning til resultater på regionsplan Indhold 1. Overblik... 2 2. Sammenligninger... 2 3. Hvad viser figuren?... 3 4. Hvad viser tabellerne?... 5 5. Eksempler på typiske spørgsmål til tabellerne...

Læs mere

Nu siger man at levetid på t8 rør er 1 år og på t5 rør ca 5 år. hvorfra kommer de tal, er det phillips der har opgivet de tal eller hvor er de fra.

Nu siger man at levetid på t8 rør er 1 år og på t5 rør ca 5 år. hvorfra kommer de tal, er det phillips der har opgivet de tal eller hvor er de fra. Levetid på lysstofrør Indsendt af Per Rasmussen - 13. Aug 2011 12:04 Nu siger man at levetid på t8 rør er 1 år og på t5 rør ca 5 år. hvorfra kommer de tal, er det phillips der har opgivet de tal eller

Læs mere

Magnesiumoxid-plader. Vindtæt afdækning i lette facader Tommy Bunch-Nielsen, Bunch Bygningsfysik ApS

Magnesiumoxid-plader. Vindtæt afdækning i lette facader Tommy Bunch-Nielsen, Bunch Bygningsfysik ApS Magnesiumoxid-plader Vindtæt afdækning i lette facader Tommy Bunch-Nielsen, Bunch Bygningsfysik ApS Typisk facadeopbygning Produktnavne på vindspærrer af MgO-plader Power Board stadig på markedet Megapan

Læs mere

De fire Grundelementer og Verdensrummet

De fire Grundelementer og Verdensrummet De fire Grundelementer og Verdensrummet Indledning Denne teori går fra Universets fundament som nogle enkelte små frø til det mangfoldige Univers vi kender og beskriver også hvordan det tomme rum og derefter

Læs mere

K E N D E L S E. Voldgiftssag nr. C BH2. (advokat Liv Helth Lauersen) mod. (Advokat Timm Braun) Afsagt i København den 7.

K E N D E L S E. Voldgiftssag nr. C BH2. (advokat Liv Helth Lauersen) mod. (Advokat Timm Braun) Afsagt i København den 7. K E N D E L S E i Voldgiftssag nr. C-14199 BH2 (advokat Liv Helth Lauersen) mod TE (Advokat Timm Braun) Afsagt i København den 7. maj 2019 1. Sagens anlæg og forberedelse Advokat Liv Helth Lauersen har

Læs mere

Privatansatte mænd bliver desuden noget hurtigere chef end kvinderne og forholdsvis flere ender i en chefstilling.

Privatansatte mænd bliver desuden noget hurtigere chef end kvinderne og forholdsvis flere ender i en chefstilling. Sammenligning af privatansatte kvinder og mænds løn Privatansatte kvindelige djøfere i stillinger uden ledelsesansvar har en løn der udgør ca. 96 procent af den løn deres mandlige kolleger får. I sammenligningen

Læs mere

2013-7. Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler. 10. april 2013

2013-7. Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler. 10. april 2013 2013-7 Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler Ombudsmanden rejste af egen drift en sag om arbejdsskademyndighedernes vejledning om mulighederne for

Læs mere

Udvendig efterisolering af letbetonvægge

Udvendig efterisolering af letbetonvægge Energiløsning etageejendomme Udvendig efterisolering af letbetonvægge UDGIVET DECEMBER 2013 - REVIDERET DECEMBER 2015 I halvtredserne, tresserne og halvfjerdserne blev en del mindre etageejendomme opført

Læs mere

Appendiks 2 Beregneren - progression i de nationale læsetest - Vejledning til brug af beregner af læseudvikling

Appendiks 2 Beregneren - progression i de nationale læsetest - Vejledning til brug af beregner af læseudvikling Appendiks 2: Analyse af en elevs testforløb i 4. og 6. klasse I de nationale test baseres resultaterne på et ret begrænset antal opgaver (normalt 15-25 items pr. profilområde 1 ). Hensynet ved design af

Læs mere

Bygningsdel Dato : 2012-05-20 Arbejdsbeskrivelse Let facadebeklædning, HardiePlank un Rev.dato : Bygningsbeskrivelse Side : 1/1

Bygningsdel Dato : 2012-05-20 Arbejdsbeskrivelse Let facadebeklædning, HardiePlank un Rev.dato : Bygningsbeskrivelse Side : 1/1 Bygningsbeskrivelse Side : 1/1 Udarbejdet: Kontrolleret: Godkendt: Let facadebeklædning, HardiePlank un Ansvarsfraskrivelse Denne bygningsdelsbeskrivelse er udarbejdet i Byggecentrums beskrivelsesprogram

Læs mere

EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE

EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE Briefing Vi er to specialestuderende fra Institut for Statskundskab, og først vil vi gerne sige tusind tak fordi du har taget dig tid til at deltage i interviewet! Indledningsvis

Læs mere

Piger er bedst til at bryde den sociale arv

Piger er bedst til at bryde den sociale arv Piger er bedst til at bryde den sociale arv Piger er bedre end drenge til at bryde den sociale arv. Mens næsten hver fjerde pige fra ufaglærte hjem får en videregående uddannelse, så er det kun omkring

Læs mere

Statsgaranteret udskrivningsgrundlag

Statsgaranteret udskrivningsgrundlag Statsgaranteret udskrivningsgrundlag giver sikkerhed under krisen Nyt kapitel Resumé For 2013 har alle kommuner for første gang valgt at budgettere med det statsgaranterede udskrivningsgrundlag. Siden

Læs mere

Spørgsmål: Må der - i forlængelse af ovenstående spørgsmål - være én projektleder pr. skole?

Spørgsmål: Må der - i forlængelse af ovenstående spørgsmål - være én projektleder pr. skole? Ofte stillede spørgsmål Organisering Spørgsmål: Det fremgår af udmeldingen, at brobygningsforløbet skal være fysisk placeret på en erhvervsskole, men kan brobygningsforløbet godt være placeret på forskellige

Læs mere

Øjebliksbillede 4. kvartal 2015

Øjebliksbillede 4. kvartal 2015 Øjebliksbillede 4. kvartal 2015 DB Øjebliksbillede for 4. kvartal 2015 Introduktion Omsætningen i landets byggecentre var i 4. kvartal en anelse over niveauet i samme periode sidste år, og dermed fortsætter

Læs mere

_ B-135-04.2016 L O F T - I N S P I R AT I O N

_ B-135-04.2016 L O F T - I N S P I R AT I O N B-135-04.2016 L O F T - I N S P I R AT I O N Promoting sustainable forest management- For more info - "www.pefc.org" Forestia Inspiration Hvad enten du bygger nyt eller renoverer, kan du opfylde drømmen

Læs mere

Center for Bygninger, Konstruktion

Center for Bygninger, Konstruktion Københavns Kommune N O T A T VEDR.: DATO: 20. oktober 2005 REV.: 8. februar 2016 FRA: Konstruktion INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Formål... 3 2 Generelt... 3 3 Åbning mellem 2 stolper (for eks. flytning af dørhul)...

Læs mere

Vejledning til ledelsestilsyn

Vejledning til ledelsestilsyn Vejledning til ledelsestilsyn Ledelsestilsynet er et væsentligt element i den lokale opfølgning og kan, hvis det tilrettelægges med fokus derpå, være et redskab til at sikre og udvikle kvaliteten i sagsbehandlingen.

Læs mere

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik 1 Indhold Socialpolitikken og Socialudvalgets MVV... 3 Politikkens fokusområder...

Læs mere

LUP læsevejledning til regionsrapporter

LUP læsevejledning til regionsrapporter Indhold 1. Overblik... 2 2. Sammenligninger... 2 3. Hvad viser figuren?... 3 4. Hvad viser tabellerne?... 5 5. Eksempler på typiske spørgsmål til tabellerne... 6 Øvrigt materiale Baggrund og metode for

Læs mere

http://vot.teknologisk.dk/12992?print=yes&cms.logging=true

http://vot.teknologisk.dk/12992?print=yes&cms.logging=true Page 1 of 5 Viden om træ Konstruktiv træbeskyttelse - Viden om Træ 1/2004 Forside For at holde træ tørt og beskyttet over for vejrliget skal man følge en række hovedregler. Den vigtigste hovedregel er

Læs mere

Polystyren til tagpaptage

Polystyren til tagpaptage Polystyren til tagpaptage Vejledning 6 Tagpapbranchens Oplysningsråd DECEMBER 2007 9 Vejledning 6 Indledning Problemer med lange leveringstider på mineraluld tagisolering fører til stigende anvendelse

Læs mere

Basal statistik for sundhedsvidenskabelige forskere, forår 2015 Udleveret 3. marts, afleveres senest ved øvelserne i uge 13 (24.-25.

Basal statistik for sundhedsvidenskabelige forskere, forår 2015 Udleveret 3. marts, afleveres senest ved øvelserne i uge 13 (24.-25. Hjemmeopgave Basal statistik for sundhedsvidenskabelige forskere, forår 2015 Udleveret 3. marts, afleveres senest ved øvelserne i uge 13 (24.-25. marts) En stikprøve bestående af 65 mænd og 65 kvinder

Læs mere

Funktionalligninger - løsningsstrategier og opgaver

Funktionalligninger - løsningsstrategier og opgaver Funktionalligninger - løsningsstrategier og opgaver Altså er f (f (1)) = 1. På den måde fortsætter vi med at samle oplysninger om f og kombinerer dem også med tidligere oplysninger. Hvis vi indsætter =

Læs mere

Håndtering af bunkning

Håndtering af bunkning Håndtering af bunkning Maj 2010 Indhold 1 Formål 3 2 Hvorfor nye retningslinjer for håndtering af bunkning 4 3 Håndtering af bunkning 5 3.1 Hvad er princippet i de nye retningslinjer for håndtering bunkning

Læs mere

Til: Miljø-, Teknik- og Erhvervsudvalget Kopi til: Byrådet Fra: Center for Drift og Teknik

Til: Miljø-, Teknik- og Erhvervsudvalget Kopi til: Byrådet Fra: Center for Drift og Teknik Til: Miljø-, Teknik- og Erhvervsudvalget Kopi til: Byrådet Fra: Center for Drift og Teknik 25. oktober 2013 Sags id: 190-2011-9871 Dok. nr.: 190-2013-138807 Center for Drift og Teknik Stiager 2 3500 Værløse

Læs mere

Hastighed af fotosyntesen

Hastighed af fotosyntesen Fotosynteseforsøg biologi NV august 2011 KØ Hastighed af fotosyntesen Læs om fotosyntese i biologibogen.dk s. 21-22 og i vedhæftede PDF i Lectio fra biologi til tiden. Formål: At undersøge sammenhængen

Læs mere

årsrapport 2010: eksperimentel behandling

årsrapport 2010: eksperimentel behandling årsrapport 2010: eksperimentel behandling 2011 Årsrapport 2010: Eksperimentel behandling Sundhedsstyrelsen Islands Brygge 67 2300 København S URL: http://www.sst.dk Emneord: Eksperimentel behandling; Kræftbehandling;

Læs mere

Tilstandsligningen for ideale gasser

Tilstandsligningen for ideale gasser ilstandsligningen for ideale gasser /8 ilstandsligningen for ideale gasser Indhold. Udledning af tilstandsligningen.... Konsekvenser af tilstandsligningen...4 3. Eksempler og opgaver...5 4. Daltons lov...6

Læs mere

Samrådsspørgsmål N. Svar:

Samrådsspørgsmål N. Svar: Skatteudvalget 2012-13 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 309 Offentligt Samrådsspørgsmål N Ministrene bedes redegøre specifikt for, hvilke EU-retlige problemstillinger, der er forbundet med at lade

Læs mere

Da det ikke har været muligt at behandle sagen politisk, tages der forbehold for evt. efterfølgende bemærkninger efter politisk behandling.

Da det ikke har været muligt at behandle sagen politisk, tages der forbehold for evt. efterfølgende bemærkninger efter politisk behandling. Justitsministeriet Udlændingeafdelingen Holbergsgade 6 1057 København K KL s bemærkninger til udkast til lovforslag om ændring af udlændingeloven og lov om ægteskabs indgåelse og opløsning (ny balance

Læs mere

Ministeren bedes redegøre for, om ministeren

Ministeren bedes redegøre for, om ministeren Trafikudvalget 2010-11 L 173 Bilag 11 Offentligt Samrådstale til et kommende lukket samråd om forslag til lov om ændring af lov om taxikørsel m.v. (Tilladelser til offentlig servicetrafik og krav til beklædning

Læs mere

L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke.

L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke. Bilag 4 Transskription af Per Interviewere: Louise og Katariina L: Louise K: Katariina L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke. L: Vi vil gerne høre lidt

Læs mere

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. BX-BZ stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg ved samråd den 21.

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. BX-BZ stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg ved samråd den 21. Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10 MPU alm. del Bilag 500 Offentligt Plan og Virksomhedsområdet J.nr. AAR-200-00015 Ref. Lupry Den 21. april 2010 Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. BX-BZ

Læs mere

Team Succes Vestre Engvej 10, 1. Sal, Vejle 7100 E-mail: info@team-succe.dk Tlf. Nr.: 75 73 22 99

Team Succes Vestre Engvej 10, 1. Sal, Vejle 7100 E-mail: info@team-succe.dk Tlf. Nr.: 75 73 22 99 Team Succes Vestre Engvej, 1. Sal, Vejle E-mail: info@team-succe.dk Tlf. Nr.: 5 3 99 Udarbejdet af foreningen Team Succes daglige ledelse Statusrapport for årgang /11 Denne statusrapport er udarbejdet

Læs mere

Årsrapport 2013: SECOND OPINION ORDNINGEN OG EKSPERIMENTEL KRÆFT- BEHANDLING

Årsrapport 2013: SECOND OPINION ORDNINGEN OG EKSPERIMENTEL KRÆFT- BEHANDLING Årsrapport 2013: SECOND OPINION ORDNINGEN OG EKSPERIMENTEL KRÆFT- BEHANDLING 2014 Årsrapport 2013: Second opinion ordningen og eksperimentel kræftbehandling Sundhedsstyrelsen Axel Heides Gade 1 2300 København

Læs mere

Skatteministeriet har 21. november 2011 fremsendt ovennævnte lovforslag med anmodning om bemærkninger inden den 24. november 2011 kl. 16.

Skatteministeriet har 21. november 2011 fremsendt ovennævnte lovforslag med anmodning om bemærkninger inden den 24. november 2011 kl. 16. Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K E-mail: js@skat.dk 24. november 2011 mbl (X:\Faglig\HORSVAR\2011\H139-11.doc) L31 Forslag til Lov om ændring af ligningsloven og forskellige

Læs mere

Lederjobbet Lederne April 2016

Lederjobbet Lederne April 2016 Lederjobbet Lederne April 16 Indledning Undersøgelsen belyser blandt andet lederens indflydelse på arbejdsvilkår og arbejdsopgaver, hvordan dagligdagen i lederjobbet ser ud samt rammerne og beføjelserne

Læs mere

Lavere kontanthjælpssatser er en dårlig løsning på et meget lille problem

Lavere kontanthjælpssatser er en dårlig løsning på et meget lille problem Fakta om økonomi 18. maj 215 Lavere kontanthjælpssatser er en dårlig løsning på et meget lille problem Beregningerne nedenfor viser, at reduktion i kontanthjælpssatsen kun i begrænset omfang øger incitamentet

Læs mere

Et godt liv- med diabetes

Et godt liv- med diabetes Et godt livmed diabetes Sukkersyge hos hund Diabetes mellitus eller sukkersyge er en almindelig stofskiftelidelse hos hunde, som skyldes en relativ eller fuldstændig mangel på insulin. Kroppen har brug

Læs mere

7992DK WG 80 Skydepartier til vinterhaven Faste partier til vinterhaven se side 16

7992DK WG 80 Skydepartier til vinterhaven Faste partier til vinterhaven se side 16 7992DK WG 80 Skydepartier til vinterhaven Faste partier til vinterhaven se side 16 Willab Garden 2015-11 VIGTIGT! Læs hele monteringsanvisningen, inden du påbegynder monteringen! Hvis anvisningerne ikke

Læs mere

Biodiesel. Forsøg: Biodiesel. Page 1/11

Biodiesel. Forsøg: Biodiesel. Page 1/11 Biodiesel af Page 1/11 Indholdsfortegnelse Hvordan man laver biodiesel af vegetabilsk olie... 3 Hvorfor ikke bare hælde planteolie i dieselmotoren?... 3 Grundlæggende biodiesel kemi... 3 Fremstillling

Læs mere

Undersøgelse af befæstelsesmidler i Svendborg Badeland. Svendborg Idrætscenter (Svømmeland) Ryttervej50 DK-5700 Svendborg

Undersøgelse af befæstelsesmidler i Svendborg Badeland. Svendborg Idrætscenter (Svømmeland) Ryttervej50 DK-5700 Svendborg Rapport Undersøgelse af befæstelsesmidler i Svendborg Badeland foretaget for: Svendborg Idrætscenter (Svømmeland) Ryttervej50 DK-5700 Svendborg Att.: Jan Damgaard CHV/BBJ 2007.12.21 Materialeprøvning Kongsvang

Læs mere

Bilag 2 Boliger der returneres eller ikke benyttes af den boligsociale anvisning, herunder deleboliger

Bilag 2 Boliger der returneres eller ikke benyttes af den boligsociale anvisning, herunder deleboliger KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for Politik NOTAT Bilag 2 Boliger der returneres eller ikke benyttes af den boligsociale anvisning, herunder deleboliger Der er en mulighed for at boliger,

Læs mere

Variabel- sammenhænge

Variabel- sammenhænge Variabel- sammenhænge Udgave 2 2009 Karsten Juul Dette hæfte kan bruges som start på undervisningen i variabelsammenhænge for stx og hf. Hæftet er en introduktion til at kunne behandle to sammenhængende

Læs mere

Webers svindfri betoner

Webers svindfri betoner Webers svindfri betoner Standardbeton - til boliger, industri og landbrug Svindfri betoner til alle formål Weber er en af Europas største mørtelproducenter. Med et bredt sortiment af svindfri betoner kan

Læs mere

Erfaringsformidling MgO-vindspærreplader på stålskelet PILOTPROJEKTER FOR UDBEDRINGSLØSNINGER

Erfaringsformidling MgO-vindspærreplader på stålskelet PILOTPROJEKTER FOR UDBEDRINGSLØSNINGER Erfaringsformidling MgO-vindspærreplader på stålskelet PILOTPROJEKTER FOR UDBEDRINGSLØSNINGER Byggeskadefonden har i 2016 gennemført to pilotprojekter på en bebyggelse for at vurdere, om det er tilstrækkeligt

Læs mere

Svage udsigter for byggeriet i 2013 og 2014

Svage udsigter for byggeriet i 2013 og 2014 Svage udsigter for byggeriet i 213 og 214 Investeringerne i bygninger og anlæg er både for husholdningerne og for virksomhederne på et meget lavt niveau i øjeblikket. Påbegyndelsen af nyt byggeri faldt

Læs mere

Talepapir til klima- og energiministerens besvarelse af samrådsspørgsmål Q i Det Energipolitiske Udvalg. Den 15. april 2010

Talepapir til klima- og energiministerens besvarelse af samrådsspørgsmål Q i Det Energipolitiske Udvalg. Den 15. april 2010 Det Energipolitiske Udvalg 2009-10 EPU alm. del Bilag 241 Offentligt Talepapir til klima- og energiministerens besvarelse af samrådsspørgsmål Q i Det Energipolitiske Udvalg Den 15. april 2010 Spørgsmål

Læs mere

Intervalfastsættelse. Nedenstående figur viser hvad der sker i den sidste fase inden fejl opstår.

Intervalfastsættelse. Nedenstående figur viser hvad der sker i den sidste fase inden fejl opstår. Intervalfastsættelse Udfra STTF og MTTF Der er ofte en lille eller slet ingen sammenhæng mellem hvor lang tid et anlæg har kørt og hvornår en fejl indtræder. Selvom mange fejl ikke er aldersbestemt, giver

Læs mere

Norges Eiendomsakademi Byggeskadefonden v/ Kasper Boel Nielsen - Teknisk sagsansvarlig

Norges Eiendomsakademi Byggeskadefonden v/ Kasper Boel Nielsen - Teknisk sagsansvarlig Byggeskadefonden v/ Kasper Boel Nielsen - Teknisk sagsansvarlig Byggeskadefonden? Byggeskadeforsikring Formidler af god byggeskik Eksempler på skadesager Omfattet af Byggeskadefonden er: Nye offentlige

Læs mere

Gode rum. Moelven Bolig akustik 2016. Paneler til loft

Gode rum. Moelven Bolig akustik 2016. Paneler til loft Gode rum Moelven Bolig akustik 2016 Paneler til loft Indledning Moelven Bolig akustik 2016 PANELER TIL LOFT: Designs Opbygning Montagevejledning Vedligeholdelse Teknisk Info Kerto Eg Hvid Akustikpaneler

Læs mere

Manipulation af visuelle konsekvenszoner i VVM redegørelsen Nationalt testcenter for vindmøller ved Østerild

Manipulation af visuelle konsekvenszoner i VVM redegørelsen Nationalt testcenter for vindmøller ved Østerild Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10 L 206 Bilag 14 Offentligt Manipulation af visuelle konsekvenszoner i VVM redegørelsen Nationalt testcenter for vindmøller ved Østerild Birk Nielsen manipulerer i

Læs mere

Regeringens skattereform og boligmarkedet

Regeringens skattereform og boligmarkedet 29. maj 2012 Regeringens skattereform og boligmarkedet Vi har set nærmere på regeringens forslag til skattereform i forhold til boligmarkedet. Konklusionerne er som følger: Redaktion Christian Hilligsøe

Læs mere

Høring af ændring af bekendtgørelse om ledelse, styring og administration af danske UCITS

Høring af ændring af bekendtgørelse om ledelse, styring og administration af danske UCITS Finanstilsynet Århusgade 2100 København Ø Att. Martin Schultz København, den 28. maj 2014 Høring af ændring af bekendtgørelse om ledelse, styring og administration af danske UCITS Finanstilsynet har ved

Læs mere

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål K og L stillet af Folketingets Miljøudvalg efter ønske fra Jan E. Jørgensen (V)

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål K og L stillet af Folketingets Miljøudvalg efter ønske fra Jan E. Jørgensen (V) Miljøudvalget 2012-13 MIU Alm.del Bilag 133 Offentligt J.nr. 001-08288 Den 10. januar 2013 Miljøministerens besvarelse af spørgsmål K og L stillet af Folketingets Miljøudvalg efter ønske fra Jan E. Jørgensen

Læs mere

Hvordan ligger verdenshjørnerne i forhold til den måde, du ønsker huset placeret?

Hvordan ligger verdenshjørnerne i forhold til den måde, du ønsker huset placeret? 20 Vi bygger hus Trin 3: Find grunden Trin 3: Find grunden I dette kapitel ser vi nærmere på overvejelserne omkring køb af selve grunden til byggeriet. Her skal du blandt andet sikre dig, at drømmehuset

Læs mere

BLEERS ABSORPTIONSEVNE: UDFØR UNDERSØGELSEN

BLEERS ABSORPTIONSEVNE: UDFØR UNDERSØGELSEN ELEVVEJLEDNING BLEERS ABSORPTIONSEVNE: UDFØR UNDERSØGELSEN I klassen har I talt om, hvordan man kan sammenligne, hvor meget vand forskellige bleer kan absorbere. I skal nu undersøge, om denne hypotese

Læs mere

Trivsel og fravær i folkeskolen

Trivsel og fravær i folkeskolen Trivsel og fravær i folkeskolen Sammenfatning De årlige trivselsmålinger i folkeskolen måler elevernes trivsel på fire forskellige områder: faglig trivsel, social trivsel, støtte og inspiration og ro og

Læs mere

Vands bevægelse i kanaler

Vands bevægelse i kanaler Vands bevægelse i kanaler Væskemængde pr tid Væskemængden pr tid Q i et lukket rør er defineret som det volumen ΔV, der passerer et givet sted i røret i løbet af tidsrummet Δt. Dvs at V Q (1) t Hvis rørets

Læs mere

Eternit PLAN. Facadeplader i fibercement. www.cembrit.dk

Eternit PLAN. Facadeplader i fibercement. www.cembrit.dk Eternit PLAN Facadeplader i fibercement www.cembrit.dk Eternit PLAN er en stærk og smuk facadebeklædning, som kræver minimal vedligeholdelse. Eternit PLAN er velegnet til komplette facadeløsninger, men

Læs mere

StoSilco MP Omsorgsfuldt byggeri.

StoSilco MP Omsorgsfuldt byggeri. Silikonhartspuds til facader StoSilco MP Omsorgsfuldt byggeri. StoSilco MP Den pålidelige puds til store krav StoSilco MP Egnet til alle typer af puds-, tegl- og betonfacader Høj vanddamp- og CO 2 - gennemtrængelighed

Læs mere

Bilag 1 Referat af alle brugerundersøgelser fra 2014

Bilag 1 Referat af alle brugerundersøgelser fra 2014 KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Center for Kvalitet og Sammenhæng NOTAT Bilag 1 Referat af alle brugerundersøgelser fra 2014 Bilag 1 til indstilling om brugerundersøgelser 2014. Sundheds-

Læs mere

Hypotese test. Repetition fra sidst Hypoteser Test af middelværdi Test af andel Test af varians Type 1 og type 2 fejl Signifikansniveau

Hypotese test. Repetition fra sidst Hypoteser Test af middelværdi Test af andel Test af varians Type 1 og type 2 fejl Signifikansniveau ypotese test Repetition fra sidst ypoteser Test af middelværdi Test af andel Test af varians Type 1 og type fejl Signifikansniveau Konfidens intervaller Et konfidens interval er et interval, der estimerer

Læs mere

Forslag til løsning af Opgaver til ligningsløsning (side172)

Forslag til løsning af Opgaver til ligningsløsning (side172) Forslag til løsning af Opgaver til ligningsløsning (side17) Opgave 1 Hvis sønnens alder er x år, så er faderens alder x år. Der går x år, før sønnen når op på x år. Om x år har faderen en alder på: x x

Læs mere

SKABT AF IMERCO TIL HVERDAGEN ULTIMATE SLOWJUICER BRUGSANVISNING

SKABT AF IMERCO TIL HVERDAGEN ULTIMATE SLOWJUICER BRUGSANVISNING SKABT AF IMERCO TIL HVERDAGEN ULTIMATE SLOWJUICER Vigtige sikkerhedsforanstaltninger.... 02 Advarsel.... 03 Apparatets dele.... 05 Sådan samles juiceren.... 07 Tips vedr. betjening... 09 Tips vedr. ingredienser...

Læs mere

Praktipladsmangel giver frafald og forlænger studier

Praktipladsmangel giver frafald og forlænger studier Praktipladsmangel giver frafald og forlænger studier De nyeste tal fra undervisningsministeriet viser, at næsten 1. elever på landets erhvervsskoler lige nu står uden praktikplads. Problemet med de manglende

Læs mere

Folkeskolelever fra Frederiksberg

Folkeskolelever fra Frederiksberg Folkeskolelever fra Frederiksberg Analyse af 9. klasses eleverne 2008-2010 INDHOLD Indledning... 2 Status for uddannelse 1. oktober 2012... 3 Fuldført ungdomsuddannelse... 6 Igangværende ungdomsuddannelse...

Læs mere

TILTRÆDELSESFORELÆSNING

TILTRÆDELSESFORELÆSNING TILTRÆDELSESFORELÆSNING STORE ISOLERINGSTYKKELSERS BETYDNING FOR KLIMASKÆRMENS BYGNINSFYSISKE FUNKTION TOMMY BUNCH-NIELSEN 12. DECEMBER 2013 Statik mit oprindelige fag Og stadig vigtigt for forståelsen

Læs mere

Udvendig efterisolering af massive murede vægge

Udvendig efterisolering af massive murede vægge Udvendig efterisolering af massive murede vægge Energiløsning etageejendomme UDGIVET NOVEMBER 2013 - REVIDERET DECEMBER 2015 Mange ældre etageejendomme er opført med massive ydervægge med ringe varmeisolering.

Læs mere

Orienteringsmøder 2015

Orienteringsmøder 2015 Orienteringsmøder 2015 MgO-vindspærreplader DUKO dampspærresystemer Krav om nøgletal ophævet Forslag om ændring af byggelov - Skadesager bliver meget dyrere v/ole Bønnelycke Udvendig efterisolering Klimaskærmen

Læs mere