E O N O R A RI STI NA OPERA I 4 BILLEDER

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "E O N O R A RI STI NA OPERA I 4 BILLEDER"

Transkript

1 E O N O R A RI STI NA OPERA I 4 BILLEDER

2

3 niiiiimmmiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii, OPERA I 4 BILLEDER i I Tiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

4 Digitized by the Internet Archive in

5 MII : I i I i I I I t I I I i I I 1 I! t I > t«t I I I I I I I I I I I I I I I I i I I I I I I I I I t I I I 1 i I i I I I I i I I I I I I I I I I t I I I C I i I > 1 I I I tllll II II I lllllllllil.il, I.1 = a = i I I r 2 S 2 OPERA I 4 BILLEDER AF AAGE BARFOED I MUSIK AF SIEGFRIED SALOMON } i E. JESPERSENS FORLAG KØ BENHAVN 'lllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllilllllllllllllllllllllllllllmiiiiiiiiiiiiiiimiiiiiiii IIIIIIIIIIlT

6 De i Citationstegn anførte Vers er af Leonora Christina selv. r spsci

7 7 Blaataam 18. Maj Personerne: Leonora Christina Ole Taarngemmer Jonatha Peder Jensen Tødsløf II Riddersalen paa Frederiksborg Slot, 7. Oktober Personerne: Leonora Christina Korfits Ulfeldt En Dverg Riddere med deres Hustruer og Jomfruer Musikanter III Værelse i Brugge i Korfits Ulfeldts og Leonora Christinas Bolig, 13. Maj Personerne: Leonora Christina Korfits Ulfeldt Frants Henriksen Et Sendebud

8 IV / Blaataarn, 19. Maj Personerne: Leonora Christina Ole Taarngemmer Jonatha Peder Jensen Tødsløf Frøken Anna Catharina Lindenov

9 I. S FÆNGSEL I BLAATAARN. (Venstre Mur runder i en Bue op mod Baggrunden. I selve Rundingen aaben Dør, gennem hvilken man ser ind i et lille Soveværelse. Her inde ses Kvinden Jonathas Seng. I venstre Mur, nærmest Prosceniet, lige hvor Rundingen begynder, et dybt Indhug i Væggen med et højtsiddende Gittervindue. Her ud for et Bord med Tæppe og en Lænestol. Paa Væggen i Vinduesnichen hænger et Krucifiks. I Baggrundsvæggen tilhøjre for Rundingen Dør ud til det ydre Rum, hvorfra Udgang til selve Taarntrappen. I højre Hjørne Leonora Christinas Seng. Mod højre Mur en Ovn og et Træskab. Ude paa Gulvet mod højre Bord med et Par Træstole og en Skammel. Det er den 18. Maj 1685 ved Solnedgang Ved Bordet til højre, hvorpaa brænder to Vokslys i Stager, sidder Leonora Christina og spiser. Ole Taarngemmer og Jonatha sidder lidt for sig selv fra LEONORA Bordet.) CHRISTINA. I spiser intet, Ole! I hænger med Ho'det! Har Græmmelsen givet Forgift Jer i Blodet? OLE TAARNGEMMER. Hvi skulde jeg græmmes, min gode Herr Frøken, Skulde I end komme ud!. Dér for raader Gud! JONATHA. Man siger, at Kongen skal rejse i Morgen! Men end er der intet Bud!

10 Dér for. raader Gud! (Ole Taarngemmer og Jonatha tager for sig af Stegen. Ole glemmer ikke sit Krus, men skænker flittigt af en stor Kande.) LEONORA CHRISTINA. Tag Skanken, Ole! I elsker Sul! JONATHA Jeg tror, at Ole er sur i Maven! Han har Taarer i Skægget! OLE TAARNGEMMER. Hold du din Kæft! Lad mig spise i Ro!. Der er mere end nok til Jer begge to! Tag Resterne med Jer, baade Kødet og Vinen! Jeg skøtter om intet mer! (Hun rejser sig og gaar ned over Gulvet.) Endnu et Drik I OLE TAARNGEMMER Krus? det selv! (griber Kanden.). (Gaar over mod Vinduet og sætter sig i Stolen. Et Øjeblik ser hun fjernt bort mod Verden der ude i Solnedgangens røde Lys. Saa sætter hun sig hvilende tilrette med Albuen mod Bordet og støtter Panden mod sin Haand. Ole Taarngemmer og Jonatha er rykket tættere sammen. De snakker mere dæmpet nu, de er overladt til sig selv.) Giv mig et Stykke! JONATHA (peger paa Stegen.) OLE TAARNGEMMER (river Fadet til sig.) Min Kone skal ha' det!

11 JONATHA. Men mæt vil jeg være! Lad mig saa OLE TAARNGEMMER. skære! (Hugger et Stykke ned paa hendes Brik:) Dér! (Skænker i Kruset.) Og drik dig saa Bælgen fuld! JONATHA. (bøjer sig tiskende hen mod ham, mens hun skotter hen mod Leonora Christina.) Hold Tand for Tunge! Nu hviler hun sig! OLE TAARNGEMMER. (hemmelighedsfuldt.) Jeg hørte en Snak blandt gemene Folk, De havde trængt sig helt op ad Broen At Frøken Leonora i Aften skulde ucl! De troede, hun alt var gangen af Taarnet Og var nede i Byen! JONATHA. Ak, Ole, dér ryger Min aarlige Løn og mit faste Ophold! OLE TAARNGEMMER. Du tænker kun paa dig selv! Det er Kvindfolks Skik! Men maaske jeg ej bliver Taarngemmer mere! Hvis hun kommer ud, bli'r her meget magert. Da bli'r der ej Sul mer fra Kongens Køkken Kun Øllebrødssuppe til de skidne Tyve Og andre Mordere, som fylder Taarnet!. (løfter Tal sagte, Folk, naar I Hovedet.) lyster At sladre bag min Ryg! (Ole og Jonatha farer sammen.)

12 10 Men giv Jer kun tilfreds, I to! I, Ole, bli'r Taarngemmer, som nu I er, Og Jonatha JONATHA. (rejser sig ilfærdigt.) Ak, Frøken Leonora, døm mig ej saa! Vel sandt, at Ole er svært bedrøvet, Men det er ikke jeg! Jeg under af Hjertet Jer Frihed af Fængsel! Det siges for vist, At Kongen rejser til Kolding i Morgen. Men skriver han ikke under, Da kommer I ikke ud! Dog Gud unde Jer Haab!, Jeg Haabet haver haft Fra Fængsels første Dag. I Tro til Gud jeg vented Hans Dom i denne Sag!»Fra Himlen er mit Kors, Gud tungest Ende bærer, Min Engel leder mig, den rette Vej mig lærer Til Ære-Kronens Sted, til det forjætte Land, a Hvor Sorrig slettes ud af Livets Kildevand!«fc**^ (Ole og Jonatha har ærbødigt hørt efter. Nu giver Ole Tegn til Jonatha, at de skal lade Leonora Christina i Fred og tage ud af Bordet.) Nu tager vi OLE TAARNGEMMER. ud! JONATHA. Og gør i Stand til Natten! (Ole aabner Døren til det ydre Rum. Han og Jonatha bærer Sagerne fra Bordet her ud. Derpaa aabner Ole den yderste Dør til Taarntrappen, hvorefter han og Jonatha gaar bort med Tingene. Medens Ole og Jonatha er optaget af deres, kommer Peder Jensen Tødsløf ind til Leonora Christina i det indre Fængsel.) /A/ts^.

13 Saa silde, il Tødsløf! (højligt forbavset.) TØDSLØF (er stærkt grebet, men tvinger sig til at synes rolig.) Jeg vilde sige Eder Godnat! (har rejst sig og ser opmærksomt paa ham.) I sytten Aar har I tjent her i Taarnet, Men aldrig før i Aften I kom paa denne Tid! TØDSLØF. I to og tyve Aar har som Fange i Taarnet I ventet i Taalmod paa denne Aften! (griber ham i Armen.) Tødsløf hvad er det for Tiding, I Min Mund er TØDSLØF (bøjer sig for hende.) tavs!. Men Jere Øjne taler! I var min Trøst i mit Fængsel, Mit Hjerte siger Jer Tak! Ensom Fange sad jeg, Mit Navn med Skændsel slagen, Lukket var mig Livets Dør, Mørknet var mig Dagen! Men da kom I! I blev min Ven, I bragte Brev og Bud igen Fra Børn og fjerne Venner! Jeg fattig er men beder Gud, Han Lønnen Eder sender! bringer?

14 : 12 TØDSLØF (griber hendes Kjole og kysser den.) (vender sig roligt og lægger sin Haand paa hans Skulder.) I skal ikke kysse min Kjoles Søm! De kongelige Dage Vender aldrig tilbage! Al Højhed bortsvandt som en Drøm! Et Menneske er jeg, i Sorrig opfødt! Min Mand har de slaget, Mine Børn har de jaget! Nær Hælvten af Livet i Trængsel forødt! Og dog jeg lever ak, Gud, som du vil! Jeg tømmer den Kalk, som du maaler til! TØDSLØF. I Livets bedske Kalk Han blander Naadens Vin! LEONORA CHRISTIN4. Tødsløf svar mig TØDSLØF. Jeg tør ikke tale kun række Jer min Haand Og sige Jer god rolig Nat! (trykker bevæget hans Haand.) Aldrig gav en Haand en ædlere Gave! (Dybt grebet ved den Vished om Frigivelse, som Tødsløfs Besøg har givet hende, sætter hun sig igen i sin Stol og folder sine Hænder)»Min Tunge skal med Stemme Forkynde Sjælens Agt, Som ej i Dag vil glemme At prise Guds Almagt Og takke Skab'ren blid, Som sine Vogtre sendte, Mit Leje de omspændte, Mig vogtede med Flid!

15 13 Med Sorrig jeg mig lagde, Af Graad var salt min Mund, Jeg til mig selver sagde: Du ser ej Morgenstund! Men Herrens Godheds Kraft Befalte Søvnen søde Min tørre Hjerne bløde Og kvæge med sin Saft! Jeg arme Støv og Aske Endnu et beder dig: Mig ikke at forraske, Henrykke pludselig, Men lade mig min Aand Med fuld Fornuft og stille, Med godt Taal og god Ville ^ Befale i din Haand!«Xt^^r^e- føfct^^dzt*^ (Tødsløf har staaet med bøjet Hoved. Efter en Stund vender han sig mod hende.) TØDSLØF. Skulde jeg end aldrig se Jer mere, Da takker jeg Eder, Frøken Leonora, For alt, hvad I mig gav!. I har intet at takke mig for, Tødsløf! TØDSLØF. Jo meget! Thi den Styrke og det Mod, Der lod Jer en saadan Skæbne bære, Gav mig en Lære, som jeg aldrig før kunde tro: At i et skrøbeligt Menneskekar Kan selve Guds Almagt bo!. Tvivlet har jeg og haft onde Stunder! Dog fuldbyrdede Gud i mig Sin Krafts og sin Frelses Under!

16 14 Der er tre Hjørnestene At bygge paa Om Hus skal staa, Vil Trængsler sig forene Og styrte alt i Gruset ned: Troen og Haabet og Kærlighed! Der er tre Støttepiller Som Gud os gav, Naar Jordens Grav Vor Sjæl fra Verden skiller, Og frelser os, hvad end vi led: Troen og Haabet og Kærlighed! Saa Tak da Gud for Gaven! Er Troens Magt Til Haabet lagt, Da aabner sig Paradishaven, Hvor Herren skænker os evig Fred, Naar Hjertet er lutret i Kærlighed! (Tødsløf har ved sin Indtræden lukket Døren til det ydre Rum. Nu høres Jonatha komme ind gennem den yderste Dør. Straks efter kommer hun ind i det indre Fængsel.) TØDSLØF (bukker for Leonora Christina.) I ser mig i Morgen! (Han gaar hurtigt ud.) JONATHA (gnavent.) Han skal altid gaa og snuse!. Det kommer Jer intet ved! (Man hører ude fra Ole Taarngemmer laase begge Laasene i Døren og derefter laase de to Laase i den yderste Dør.)

17 15 JONATHA (har ladet sig falde ned paa sin Seng.) Det var den Dag! Og nu er det Nat!. Ja gaa I kun til Ro! Godnat! (Jonatha affører sig sin Kjole og humper op i Sengen. Efter at have rum steret lidt, falder hun i Søvn.) (Nu er Solen omtrent gaaet ned. Rummet oplyses kun af de to Vokslys paa Midterbordet. Leonora Christina rejser sig, tager Lysene fra Bordet og sætter dem paa det lille Bord under Vinduet. Derpaa fremtager hun fra en Skuffe nogle store haandskrevne Pergamentsark og sætter sig i Stolen.) (blader i Pergamentsarkene, men lader dem saa hvile i sit Skød, mens hun sagte nynner frem for sig:) Saa Tak da Gud for Gaven! Er Troens Magt Til Haabet lagt, Da aabner sig Paradishaven, Hvor Herren skænker os evig Fred, Naar Hjertet er lutret i Kærlighed! (Hun bøjer Hovedet idet hun stille falder i Søvn.) (Tæppe.)

18 II. RIDDERSALEN PAA FREDERIKSBORG SLOT. Man ser paa skraa ind i Salen saaledes, at man ser den ene Sides Vinduer og gennem disse Udsigten over Landskabet. Venstre Hjørne nede ved Prosceniet dannes af Salens første Vinduesniche. Det er den 7. Oktober Den første Sne dækker Marker og Træer. I Salen er samlet den danske Adel, Riddere med Hustruer og Jomfruer, som af Kong Christian IV er indbudt til et Møde paa Frederiksborg for Dagen efter, den 8., at ledsage Leonora Christina til København, hvor hendes og Korfits Ulfeldts Bryllup skal staa, Gæsterne er ankommet om Morgenen, men nu hen paa Eftermiddagen fordriver de høje Herskaber Tiden med en Dans i Riddersalen. Enkelte staar i Smaagrupper og samtaler. En Dverg kommer løbende ind fra højre.) DVERGEN. Ej, ej Pauker og Giger allerede mens Sol er oppe! Det er kun Begyndelsen alt sammen kun Begyndel sen! Vi ender med alle at staa paa Hovedet eller at tabe Hovedet alt sammen til Ære for Frøken Leonora Christina og Hr. Korfits, som i Morgen skal i Brudeseng! Ha, ha! Kom saa, I smaa Spillemænd! (Nogle Musikanter med Horn og Fløjter kommer ind fra højre. De marcherer op gennem Salen. Ridderne med deres Damer slutter sig til dem, og der danses en Menuet. Naar Dansen er forbi, gaar Musikken ud af Salen, fulgt af Gæsterne. Mens Herskaberne forlader Salen, kommer Leonora Christina og Korfits Ul-

19 17 feldt ned mod Forgrunden hen mod Vinduesnichen. Den purunge Leonora Christina hærer en tung og kostbar Dragt, rigt besat med Juveler. Korfits Ulfeldt er straalende klædt. Sin smukke og mandige Skikkelse fører han med en Selvsikkerhed og Elegance, der harmonerer godt med det fornemme Ansigts lidt kølige, halvt nedladende Smil.) KORFITS ULFELDT. Nu lades vi et Øjeblik i Ro! Her føles saa varmt! (hen mod Vinduet.) KORFTTS ULFELDT. Solen sender os gyldne Ønsker! LEONORA CHRISTINA (ser smilende paa ham. Vender sig og aabner Vinduet.) Ret snart maa min høje Fader komme! KORFTTS ULFELDT (bøjer sig hen mod hende og hvisker inderligt: Leonora Christina! (uden at se paa ham mans Blodet farver hendes Kinder.) I Morgen er I min Herre for Gud og Mennesker Hvad I altid var i mit Hjerte! Ja i KORFITS ULFELDT. Morgen er I Fru Korfits Ulfeldt! (mellem smilende Undseelse og vaagen Selvfølelse.) Ej andet ej mere? KORFITS ULFELDT. Ej mere! Vel sandt, I er en Konges Datter, Og jeg kun Adelsmand! Men for min Skyld I afslog en Hertugs Haancl! Leonora Christina. 2

20 18. I taler om verdslige Ting, min Korfits! Gav Morgen Dag mig andet ej End Eders Navn og Titel da KORFITS Leonora Christina! ULFELDT (i tilbagetrængt Lidenskab.). Ja, tal kun! Jeg hører saa gerne Jer Stemme! KORFITS ULFELDT. Over dansken Skov flyver Ørnen graa, Krummer sin Klo efter Bytte! Kender ej Bjerge, som løfter, Ej bundløse Kløfter, Ej farlig Flugt Over snefyldt Slugt Dog grænseløst er dens Riger! Den kender en Himmel, som blaaner, En Vind, der laaner Fra Havets Bryst Sin vilde Lyst Og mod Himlens Stjerner den stiger!. Over dansken Mark flyver Lærken graa, Synger om Kærligheds Lykke! Saa lavt den bygger sin Rede For Magen der nede, For Ungerne smaa Mellem svajende Straa Dog grænseløst er dens Riger! Den kender en Himmel, som blaaner, En Vind, der laaner

21 19 Fra Jordens Bryst, En Blomsterhøst Og mod Himlens Stjerner den stiger! KORFITS ULFELDT. Paa Ørnevis vil jeg Vingerne sprede, Paa Ørnevis vil jeg bygge min Rede Højt over Smaafugles Kor!. Paa Lærkevis vil jeg Vingerne sprede, Paa Lærkevis vil jeg bygge min Rede, Hvor trofast Kærlighed bor! KORFITS ULFELDT. I rører mit Hjerte I mildner mit Sind! I lukker mig ind, Hvor Uvejrs nagende Storme stilner, Og Freden mildner De jagende Tanker! Leonora Christina! Jeg bygger min Rede, Som I vil! Og til min sidste Stund Jeg værner trofast alt, hvad I mig gav!. Hvad er vel Kvindetanker Imod Jer store Kløgt! Hvad er vel stille Elv Mod Stormflods stærke Strømme! Men hvad jeg er, og hvad jeg bliver, Hvad Gud mig gav af Svaghed og af Kraft, Alt lægger jeg i Eders Haand Og gemmer intet for mig selv. Som Floden evigt strømmer Mod Havets store Favn. Eder Saa giver jeg mig selv til I Kærligheds og Troskabs Navn! 2*

22 20 (Leonora Christina tager et lille Guldkors frem, som hun bærer i en Snor om sin Hals. Hun ser paa det og vejer det i sin Haand. Korfits Ulfeldt op dager det og bøjer sig hen mod hende.) KORFITS Hvad holder I dér? ULFELDT.. Det lille Guldkors, I mig skænked, Den Gang Fru Karen Sehested mig straffed Med tvende Ris hun brugte Skaftet med, Saa ej jeg kunde gaa i fire Uger! KORFITS ULFELDT (ler hjerteligt.) Paa Skanderborg for to Aar siden! I ler deraf! LEONORA CHRISTINA. KORFITS ULFELDT. Nej, nej, min Leonora! Kun glædes jeg ved Tanken. At syndig Gerning bærer Straffen i sig selv! Sidst ved Jer Broders kongelige Bryllup Jeg udvirket fik Fru Sehesteds Afsked! (løfter Korset i sin hule Haand.) I gav mig dette til Trøst! KORFITS ULFELDT Vej det ej saa! Jeg vil ej se det!. Hvad mener I, min Korfits? KORFITS ULFELDT (river Korset ud af hendes Haand.) Det er onde Varsler! Et oprejst Kors Er Troens hellige Tegn, Men at veje et liggende Kors er at veje

23 21 Korsets Byrder de kommende Trængsler, Som Skæbnen bag Forhænget gemmer! Bort med slige I har mig bedrøvet! (Kaster Korset ud ad Vinduet.) Varsler og Tegn!. KORFITS ULFELDT. Det var kun liden Gave! Se her tag Haanden, som den gav, Her banker Hjerteblodet!. I taler sandt! Hvad er vel ydre Tegn! Kun Hjertets Tro kan til Frelse være! Kun Sjælens Kraft kan alle Byrder bære! KORFITS ULFELDT. Min Brud! Min ophøjede Gemalinde! Os Lykken tilsmiler! Os Glæden fylder! (Lægger Armen om hendes Skulder og viser ud over Landskabet.) Nu glimter med Bimkrystaller Naturens Brudeslør! Sneen sin Bryllupskaabe Breder for Kirkedør! Og I Demanterne i er den, som skal fæste Haar, I Bryllupskaaben skal bære, Naar I for Alteret staar! Lad end alle Roser blegne, Demanter vorde Støv, Jert Navn, af Kærlighed baaret, Skal straale med Evighedsløv!

24 22 (Nede fra Slotsgaarden høres Hornsignaler. Udenfor Riddersalen høres en Stemme raabe:) Kongen kommer! (Flere Stemmer blander sig ind med i Raabet: Kongen kommer! og samtidigt begynder de kongelige Gæster at komme ind i Riddersalen.) KORFITS ULFELDT (byder Leonora Christina sin Arm.) Min Leonora Christina! (De gaar bort gennem Riddersalen.) (Tæppe.)

25 III. VÆRELSE I KORFITS ULFELDTS OG LEONORA CHRISTINAS BOLIG PAA MEULENMEERSCH I BRUGGE. Værelset er stort og rummeligt og vel udstyret. I begge Ydermure til højre og venstre Vinduer. I Baggrundsvæggen stor, aaben Kamin. Paa begge Sider af Kaminen, helt henne mod Siderne, Døre. Den til venstre til en Korridor, den til højre, til Leonora Christinas Soveværelse. Denne Dør staar aaben. Til venstre en Kanapé. Paa Gulvet et stort Bord. I Kaminen brænder store Vedstykker. Det er den 13. Maj Rorfits Ulfeldt, der gaar ved Stok, er stærkt svækket af legemlig Sygdom. Han staar ved Kaminen og varmer sine Hænder. Leonora Christina sidder ved Bordet og skriver Adressen paa et Brev. Paa Bordet ligger flere Dokumenter. Lys er tændt i Stager paa Kaminhylden og paa Bordet.). Her er Brevet til vor Søn! KORFITS ULFELDT. Med Tak for blodig Hævn!. Det er ej nødvendigt at sige det i Ord! Vor Christian ved, at dobbelt højt Vi elsker ham, fordi han dræbte Vor Bøddel fra Hammershus!

26 KORFITS 24 ULFELDT (i et eksalteret Udbrud. General Fuchs er død! Vor Christian stak ham ned Paa Torvet her i Briigge! (hendes Ansigt faar et haardt Udtryk. Giver sig roligt til at forsegle Brevet.) KORFITS ULFELDT (giver fuldstændigt efter for sin øjeblikkelige Stemning.) Den Djævel kom en Dag Ind i mit mørke Fængsel, Husker du, han gik, som om han sparkede med hvert et Skridt Saa stod han ved mit Bord. Jeg løfted mine Hænder op og raabte: General Fuchs! Vogt Jer for mine Børn! Gennem dem vil Hævnen Jer ramme! (som Den, der med tydelig Klarhed ser et Billede for sit indre Blik. Med rolige og store Bevægelser illustrerer hun sine egne Ord ved at tage en Naal ud af sit Haar og holde den frem for sig.) Den Dag, han skilte os i tvende Rum, Han stod i Døren og grinte ondt Ad min ensomme Jammer. Da rev jeg en Naal af mit Haar Og satte den for hans Bryst: Hr. Fuchs! Jeg har ej Vaaben nødig! Jeg kunde kvæle Jer med mine bare Hænder! KORFITS ULFELDT (forgiftet af sit eget Had.) Aa, havde jeg Sønner som en hel Armée, Jeg skulde dem kaste over Danmarks Grænser, At myrde og nedslaa

27 25. (standser ham brat med en Haandbevægelse.) Nej, nej, min Korflts I er for ofte ubesindig! Gud skænke Hævn over alle vore Fjender! Gud give Taalmod, saa Venner vi finder! Fædrenejord! Med Roser du signed Mig Barndoms Aar! og Torn Med Tidsel Du stinged mig Saar! Fædrenejord! Fædreneland! Med fyrstelig Krone Du pryded min Pande! Med Fjender om Hus Du jog mig af Lande! Fædreneland! Danmark, mit Land! Du, som mig sænked I Hadets Nat! Du, som mig skænked Kærligheds Skat! Danmark, mit Land! (Korfits Ulfeldt har sat sig paa Kanapéen, halvt liggende, hans Udtryk er trættet og halvt fravær ende.) KORFITS ULFELDT. Hvilke mærkelige Tanker, Leonora Christina! (Leonora Christina ser opmærksomt paa ham. Griber en lille Klokke fra Bordet, gaar hen til den venstre Dør og ringer ud i Korridoren. Straks efter kommer Tjeneren Frants Henriksen ind.). Bring min Herre et Tæppe! Og læg Brænde paa Ilden! (Frants Henriksen kommer ind med et Tæppe, som han breder over Ulfeldt. Derpaa hen til Kaminen.)

28 26 (har taget Brevet fra Bordet.) Afsend dette Brev endnu i Dag! (Læser over paa Udskriften.) Greve Christian Ulfeldt hos Kardinal Francesco Barberini i Rom! Ad den Vej vil Brevet ham naa! (Frants Henriksen tager Brevet og gaar ud.) (gaar hen til Kanapéen, bøjer sig over Ulfeldt og pusler ved Tæppet.) I fryser, min Korfits og dog er det Foraar! Og varmt her er herinde! Hvil Jer! KORFITS ULFELDT (irritabelt.) Hvad Hvile er her at tænke paa! Nej, Handling, Leonora, Handling! Eller er jeg da afmægtig! Et udskudt Spillekort Kasseret Skuespiller I Livets Gøglerfarce?. Min Herre og Ven! I taaler ej Med slige Tanker at hidse Jert Sind! KORFITS ULFELDT Det er de andre jo, Som ej la'r mig i Fred! Her sidder jeg med store Tanker, Ja, store Tanker fødes i min Hjerne Ja, fødes for at dø! Thi alting dør for mig endog min Tanke! (I en uventet lystig Tone, som om han fortalte en Vittighed:) Ved I, Leonora, at ofte det er, Som skød et Bræt sig ind imellem mine Tanker og mig selv, Og saa husker jeg ej mer, hvad jeg vil sige!

29 27 (ser med et bedrøvet Blik paa ham og sukker.) KORFITS ULFELDT. (i et pludseligt Udbrud.) Leonora Christina skaf Penge!. Hvad vil I, jeg skal gøre? KORFITS ULFELDT. Rejs til Kongen af England! Den Slyngel skylder mig tretten Tusind Og fem Tusind selv I ham gav I Demanter, som I strøg af Jeres Fingre! I sidste halve Aar har jeg bedet Jer derom!. Var nogen Tid jeg Jer imod, Naar Lejligheden gav mig Jer at tjene? KORFITS ULFELDT. Ak, min Leonora!. Men her jeg raader fra! Kong Karl har ej den Vane At huske gamle Venner! Saa ussel og pjaltet han var som Prins, Saa ussel og pjaltet er Manden nu, Som bærer Englands Krone! Min Korfits den Rejseplan huer mig ikke! KORFITS ULFELDT. Ak ja og selv er jeg for svag! (Rejser sig med et Sæt:) Men Aanden kunde vel De syge Lemmer mestre! (Leonora Christina gaar roligt hen imod ham øjensynligt for at tale med ham da der i det samme høres heftige Stemmer ude i Korridoren til venstre.

30 28 Det synes, som om nogen vil tiltvinge sig Adgang til Værelset, men hindres deri med Magt af Ulfeldts Tjenere. Leonora Christina og Ulfeldt ser tavse paa hinanden beherskede af den Angst, der fylder deres Tilværelse. Døren bliver revet op, og Frants Henriksen tumler ind tilligemed en fremmed Mand, et Sendebud.) FRANTS HENRIKSEN (vil begynde at forklare.) Naadige Herskab dette Sendebud (Leonora Christina og Ulfeldt har vekslet hastige Blikke.) (myndigt.) Lad ham tale, Frants og gaa I kun! (Frants Henriksen gaar ud og lukker Døren efter sig.) Hr. SENDEBUDET. Greve Madame! Hvem er I? KORFITS ULFELDT. SENDEBUDET. En ukendt Mand Men sendt af En, som Eder kender! Hvor kommer I KORFITS fra? ULFELDT. SENDEBUDET. Sidst fra Hamborg! S?a kommer I KORFITS (lettet.) ULFELDT fra Doktor Sperling!. I sagde»sidst«! Men hvorfra først? SENDEBUDET (ser sig sky omkring.)

31 LEONORA 29 Her kan ingen høre os! CHRISTINA. SENDEBUDET. Fra Danmark, fra København Fra Rigens Admiral, Henrik Bjelke! KORFITS ULFELDT (overvældet synker ned paa Kanapéen.) Store Gud hvad er der sket? SENDEBUDET. (gaar hen og rækker Ulfeldt et Brev, som han har taget op af en Inderlomme.) Rigens Admiral bad mig give Eder dette! (Ulfeldt tager tavs Brevet.) SENDEBUDET (bukker for Ulfeldt og Leonora Christina ) Hr. Greve Madame! (Gaar hurtigt ud til venstre.) (Et Øjeblik ser Leonora Christina og Ulfeldt paa hinanden og paa Brevet. Saa gaar Leonora Christina hen og tager Brevet ud af Ulfeldts Haand. Langsomt gaar hun tilbage til Bordet. Hendes Ansigt er blevet haardt og lukket som hos Den, der har samlet al sin Styrke for at modtage Skæbnens Tilskikkelser. Hun aabner Brevet, folder det ud og lader sit Blik glide ned over det. Hvad hun end havde ventet, saa havde hun dog ikke ventet dette og Brevet falder ud af hendes Haand ned paa Bordpladen, mens hun selv uvilkaarligt griber om Stolens høje Ryg for at holde sig oppe. Ulfeldt har siddet spændt afventende paa Kanapéen. Nu rejser han sig pludseligt, gaar hen til Bordet og tager Brevet. Men Leonora Christina er hurtig blevet Herre over sig selv. Hun fatter med sin ene Haand om Ulfeldts Arm og tager Brevet ud af hans Haand. Med en Gestus, der er baade bydende og nænsom, skyder hun Ulfeldt bort.). Jeg vil læse det! (Ulfeldt, der altid bøjer sig for sin Hustrus myndige Handlekraft, sætter sig atter paa Kanapéen for at høre hende læse Brevet.) (læsende hvisker de enkelte Ord i dødelig Stilhed.)

32 30 Dødsdom Ære, Liv og Gods Formue konfiskeres hans Haand afhugges som en Meeneders hans Hoved Stage vore Børn forvises (Overvældet lader hun Armene synke, mens hun selv glider ned i Stolen og skjuler Ansigtet i sine Hænder:) Oh, naadige Frelser! (Medens Leonora Christina sidder saaledes, rejser Ulfeldt sig tager Brevet. Paralytiske Trækninger farer over hans Ansigt, mens han læser.) KORFITS ULFELDT (kaster med ét Brevet paa Bordet.) Den Dom er ej afsagt endnu! Admiralen har villet os hjælpe Ved denne Advarsel at give Om hvad Danmark bereder imod os! (løfter Hovedet.) Nej Dommen er ej afsagt endnu! KORFITS ULFELDT. Først efter retslig Proces (Men han standser ved at se paa Leonora Christinas Ansigt. Hendes Læber bevæger sig ordløst beder hun i yderste Nød,) KORFITS ULFELDT (griber atter Brevet i begge Hænder, ryster og knuger det som en rasende.) Kurfyrsten af Brandenburg har mig forraadt! Har prisgivet alt, hvad von Spaen jeg betroede Hemmelige Traade, Hemmeligt snoede! Hadfyldte Tanker, Som i Hævnsyge groede! (har under disse Ord rejst sig. Hun har nu det fulde Herredømme over sig

33 ? 31 selv. Og roligt lægger hun sin Haand paa Ulfeldts Skulder som for at kalde ham til Besindelse.) Min Korfits KORFITS ULFELDT. (kaster Brevet fra sig ude af sig selv.) I ved jo dog, hvorom jeg taler!. Min Herre og Ven, jeg kender ej KORFITS (afbryder ULFELDT hende.) Ha, ha I kender ej!!! I, som Frihed afslog Af Karl Gustavs Haand, For med mig at dele Malmøs Fangebur! I, som Livet voved Paa Flugt fra Hammershus I kender ej ak, hør det Gud I kender ej Jer Husbonds Tanker!. Jere Tanker vel men dette Projekt Se her et KORFITS ULFELDT (i en desperat Indskydelse.) Skakspil med Konger og Kroner! (Han griber hastigt nogle Bøger og stiller dem op paa den ene Ende af Bordet: som fingerede Brikker paa et Skakbræt.) Her staar Jer Broder, som jeg hader af Hjertet, Med samt hans bemalede Dronning! Her Sveriges Rigsraad med Drosten Per Brahe! Og her en tredje Brik: Kurfyrsten af Brandenburg! Ham har j e g stillet op, M i n Løber han er,

34 32 Som skal løbe Jer Broder til Døde! (Febersyg og ophidset løber alt i eet for hans Øjne:) Hvor er hvidt, og hvor er sort? For mig er der Blod paa alle Felter! (Pludselig styrter han hen og griber sin Stok.) Se, nu gaar Spillet! Den Løber her Spænder Ben for Svenskernes Rigsraad, Og saa kan Jer Broder ej mer' komme frem, Thi nu er det Felt her besat! Og saa saa vælter jeg Kongen! (Han støder med sin Stok efter den Bog, der fingerer Frederik III, men Stokken forfejler sit Maal og falder paa Gulvet, Ulfeldt griber sig jamrende til Hals og Bryst:) Ah jeg tabte min Kaarde! 'Slappet og brudt vakler han over Gulvet hen til Kanapéen, hvor han falder sammen.) (har med Sorg og Angst fulgt denne Scene. Med Opbydelse af al sin Selvbeherskelse gaar hun roligt hen til ham. Med en værdig og inderlig Ømhed lægger hun sig paa Knæ foran ham.) Min Herre og Ven! Fat Haab paany! Tit Aft'nens mørke Skyer Svandt hen ved Morgengry! Min Korfits, se, jeg knæler her, 1 Og ydmygt jeg min Tak frembær For hver en Time, hver en Dag, Vi aanded under samme Tag! Ej Bøddelhaand, ej Dødens Brod Min arme Sjæl skal skræmme, Thi gennem Modgangs Bruse-Hav Jeg hører jo Jer Stemme, Som kærligt kalder mig ved Navn! I Livets Ve og Lyst, Min Korfits, her ved dette Bryst, Her er mig Livets Havn!

35 33 Om alt jeg ved, eller intet, Det vejer ej i Dommens Skaal! Min Husbonds Kærlighed Var hele Livets Maal! Ej noget synes tungt For ægte Kærlighed! Trofasthed er den Dyd, Man ej tør blues ved! Min Korfits, hør mig og fat Mod: Om end vi med vort eget Blod Vor Dom skal underskrive, Saa Tak til Gud for hver en Stund, Han lod os sammen blive! KORFITS ULFELDT. (slaar sine Arme om hende.) Leonora Christina uden Jer kan jeg ikke leve! (En kort Stund sidder de saaledes. Saa rejser Leonora Christina sig.) (i ubøjelig Viljestyrke.) Min Korfits nu er Timen! Jeg rejse vil i denne Stund Til England, til Kong Karl! (Ulfeldt har hurtigt rejst sig. Nyt Haab synes at strømme gennem ham og give ham et Skær af hans fordums Kraft.) KORFITS ULFELDT. Dertil har I Mod?. Ja nu kan intet mig standse! Kong Karl skal give tilbage Leonora Christina. 8

36 34 Den Hjælp han fik af os. Da flygter vi til fjerne Land, Hvor intet ondt os rammer! KORFITS ULFELDT. Men han er en Slyngel! (Rejsens Farlighed, Adskillelsens Smerte, den nagende Angst for Udfaldet, alt dette synes et Øjeblik at overvælde Leonora Christina. Saa presser hun de foldede Hænder imod sit Bryst.). Oh, store Gud, min Sjæl rejs op At møde mine Fjenders Trop! Du Vejen for mig jævne! I Farestorm og Livsens Nød, Du Herre, som med Synden brød, Giv du mig Kraft og Evne! (Hurtigt gaar hun hen til Døren til venstre og kalder ud:) Frants, Charles, Sofie (Derpaa griber hun en Stage fra Bordet og gaar ind i Soveværelset. Frants Henriksen og en anden Tjener kommer fra venstre og gaar ind i Soveværelset. Her inde bliver en anden Dør til Korridoren aabnet, Pigen Sofie og et Par andre fornemmes at komme ind i Soveværelset ad denne Vej. Leonora Christina staar lidt indenfor Døren med Stagen højt i sin Haand og uddeler Ordrer om at pakke det nødvendigste Rejsetøj i et Par Kufferter. Alt er med et Slag Uro og feberagtig Hast. Leonora Christinas Stemme høres af og til ind mellem Støjen fra Tjenernes Kommen og Gaaen, Skabe, der aabnes, Kufferter, der pakkes og bæres ud. Imens gaar Ulfeldt hen til et Vægskab og fremtager et Bind med forskellige Haandskrifter i. Hans Udtryk er næsten lykkeligt smilende. Henne ved Bordet aabner han Bindet og tager et beskrevet Ark frem. Hans Miner og Ord lyser af nye Forhaabninger.) KORFITS ULFELDT. Her er den Spaadom, Alkymisten mig gav: Jeg skal ej slaas af Bøddelhaand, Ej dø i Fangehule:

37 35 Jeg finde skal en jordisk Grav Som Himlens frie Fugle! (Leonora Christina kommer ind i Værelset, iført sin Rejsedragt. Langsomt gaar hun hen over Gulvet hen til Ulfeldt og rækker ham begge sine Hænder.). Saa lev da vel, min Herre og Ven! Gud føre os atter tilsammen "igen! Nu er det sidste Terningkast Om Liv og Død I bitrest Nød! Gud naadelig skærme os begge! Lev vel, min Herre og Ven! (En Stund staar de tavse bøjede ind til hinanden. Saa kommer Frants Henriksen frem i Døren til venstre.) FRANTS HENRIKSEN. Min naadige Frøken Vognen venter! (Tavse gaar Leonora Christina og Korfits Ulfeldt hen mod Døren. Her vender Leonora Christina sig en sidste Gang og gaar saa ud og lukker selv Døren efter sig som for at forhindre endnu en pinlig Afsked i Tjenerskabets Paasyn. Ulfeldt gaar hen mod Bordet. Lidt efter kommer Frants Henriksen frem i Døren til venstre.) FRANTS HENRIKSEN. Farvel, Hr. Greve! KORFITS ULFELDT. (vender sig som ramt af et Slag.) Vil du mig forlade? Du har mig fulgt fra mit Fædreland I min Udlændigheds Farer! FRANTS HENRIKSEN. Nej, nej, Hr. Greve, dér fejler I! 8*

38 36 Vor højsalige Konges Datter, Frøken Leonora har jeg fulgt ej Eder! Thi I har intet Fædreland, Og Jer vil ingen Dansker tjene! (Ulfeldt griber hastigt sin Stok og slynger den efter Tjeneren, som hurtigt springer ud ad Døren og smækker den i efter sig. Korfits Ulfeldt Bynker sammen i en Stol forvirret, lamslaaet og hjælpeløs.) (Tæppe.)

39 IV. S FÆNGSEL I BLAATAARN. (Det er den 19. Maj 1685, tidligt om Morgenen. Bolens Straaler begynder at lyse ind gennem det tilgitrede Vindue. Leonora Christina sidder ved det lille Bord under Vinduet. Hun har siddet her hele Natten, halvt sovende, halvt drømmende, medens Billeder fra For tiden er draget forbi Erindringens Blik. Sollyset vækker hende og kalder hende tilbage til Virkeligheden. Henne i sin Seng ligger Jonatha og sover. Men nu i Morgentimen er Søvnen bleven urolig. Hun giver sig og vender sig haardt under Tæppet.) JONATHA (fægtende i Søvne.) Du Satans Knægt! Vil du la' Pengene ligge!. Jonatha, vaagn nu! I drømmer jo! JONATHA (endnu ikke vaagen.) Tvi dig! (Men pludselig farer hun op i Sengen, vaagen og forstaaende:) Ak, naadige Frøken Nu Dagen. begynder!

40 38 (Jonatha kravler ud af Sengen under idelig Smaaklynken og Sukken. Hun strækker sig, rager sit Tøj til sig fra Stolen og begynder at klæde sig paa.) JONATHA. En Moder er en ulykkelig Skabning!. Dér tager I fejl, kære Jonatha! Moderlod er Velsignelsens Kaar, Naar man dem deler med sine Børn, Men fjernt fra dem ulyksalig Skæbne! I er ej Moder, som ret I bør! Kærlighed er ej Taalmod blot Og Mildheds rene Glæde, Kærlighed er og Strenghed haard Om Hjertet end derved maa græde! Nej, nej, min Jonatha, tak I Gud! I har dog Jert Barn og kan følge ham I Glæde og bitrest Pine Men jeg sidder her min Favn er tom! Hvor i Verden mon stedes nu mine! JONATHA (som imidlertid har faaet Kjolen paa, tænder nu et Lys paa Bordet.) Ak, Frøken Leonora I kender mit Sind! Ja, galho'det er jeg, og ofte jeg lod Min Hidsighed bindegalt ta' mig! Men jeg har angret, jeg har gjort Bod Og bedet til Gud, at I tilgav mig Og ej vil slaa Haanden af mig!. Jeg dømmer ej efter Miner og Ord, Men efter hvad Hjertet vejer, Og dér jeg kender Jer

41 39 JONATHA (lægger sig paa Knæ og kryber helt hen til hende grædende.) Ak, Naadige Frøken! Om Frihed I faar og kommer af Taarnet, Da mindes i Godhed Jer Jonatha Og hendes vanartige Barn! (klapper hende paa Skulderen.) Jeg vil Jer huske og skal sende Hjælp Baade til Jer og til Knægten det Skarn! (En Nøgle høres i den yderste Dør, Laasene knirker. Lidt efter kommer Ole Taarngemmer frem i den inderste Dør. Jonatha har rejst sig.) OLE TAARNGEMMER (bliver staaende i Døren og nikker sagtmodigt hen til Leonora Christina.) Kongen er borte! Han rejste Klokken fire! Og fra Slottet er ej kommet mindste Bud Til Eder!. Jeg ved dog, mit Haab skal ikke beskæmmes! (Ser smilende paa ham). I Ole, forberger kun slet Eders Sorg. Men jeg fortænker Jer intet derved! I haver og Aarsag, thi sukke I maa Ved vintom Kande og kødtom Skaal. Thi kommer jeg ud, da vil der falde Et fedt Stykke Flæsk af Eders Kaal! (I det samme kommer Peder Jensen Tødsløf hurtigt ind gennem Forstuen og ind i Taarn værelset.) TØDSLØF (bøjer sig dybt for Leonora Christina.) Stor Kantsier Grev Ahlefeldt sender mig

42 40 Med kongelig Ordre til Eder, Frøken Leonora: Vor allernaacligste Arveherre, Vor Konge, Christian den Femte, Haver bevilget og forundt, At Frøken Leonora af det blaa Taarn udkommer!. Jeg takker kongelig Majestæt, Vor allernaadigste Arveherre! TØDSLØF (i dyb Bevægelse.) Saa er I da nu fri, Frøken Leonora! LEONORA CHRISTINA (efter en Stund da hun er bleven Herre over sin egen Grebethed.)»Som det var, Gud, din Haand, mig ind i Fængsel førte, Saa var det og din Haand, som Kongens Hjerte rørte! Jeg bøjer Hjertens Knæ og gammel svage Lemmer For Herrens Aasyn ned og aldrig det forglemmer, At Gud mig rakte Haand i Fængsels haarde Nød Og holdte Sindet karsk imod utallig Stød! Jeg prise skal dit Navn saa længe med Forstand, Som Munden Hjertens Tak med Lyd udføre kan!«tødsløf. Nu staar Døren Eder aaben!. Gaar først til Søster Datter, Til Frøken Lindenov, Og hører, hvad hun siger, Om ej hans Excellence, Vor høje Gyldenløve, Har bragt et Bud til hende. Jeg ved, han har det lovet, Før han drog bort med Kongen!

43 41 Og Nøglerne TØDSLØF (overrasket og usikker.) (peger myndigt mod Døren.) I lukker Fængslets Døre i! Thi endnu er jeg ikke fri, Saa længe jeg er her. Jeg Tid har til at vente Thi jeg vil ud med Manér! (Tødsløf bukker dybt for Leonora Christina og gaar hurtigt ud sammen med Ole Taarngemmer, der lukker Døren i Laas efter sig.). Nu, i Jesu Navn, i Dag gaar jeg ud! (Til Jonatha) Sank Eders Tøj tilsammen Og lukker det i Laas, Saa vil og jeg Og lader det siden flytte! JONATHA. Min naadige Frøken var det mit, Jeg lod det ligge alt det Skidt Det er dog til ingen Nytte! (Leonora Christina har imidlertid henne fra sin Seng i Halvmørket taget en Art Papæske, som hun nu sætter paa det store Bord.). Mit Gemmeskrin af Spillekort syede, Med Rammepinde, som Christian mig flyede! (Hun aabner det og fremtager forskellige Ting, som hun ser paa mellem Smil og Taarer.) Min Vævekam af Birkekviste

44 42 JONATHA (eftergør i overgiven Lystighed Leonoras Bevægelser, naar hun vævede.) Dér narred I Fogden, som ikke vidste, At Snoren I fæsted om Ovnens Krog, Og en anden I bandt om Jer Mave!. Mine Knipleposer Som I JONATHA (brister i Latter.) maatte grave Sandet til mellem Gulvets Stene!. Og Hæklepinde JONATHA. Af Knappenaale! (Hun gaar hen til det lille Bord og tager Blækhuset.). (har fremtaget to smaa Lerting.) Af ølvaadt Ler jeg formed disse JONATHA Skaale (sætter Blækhuset paa det store Bord.) Det Tinhorn her med muldnet Blæk, Det skal vel saa heller ej kastes væk! (Jonatha giver sig til at rode under Sengen.) (staar tankefuld med Blækhuset i sin Haand.) Det Blæk er dannet af Taarers Flod Og af mit eget Hjerteblod! Dermed jeg skrev for Trøst at finde For mine Børn mit Jammers-Minde!

45 43 JONATHA (har rejst sig lyttende.) Nu kommer der nogen derude! (Trappedøren aabnes. Man hører Trin i Forstuen. Saa aabnes den inderste Dør af Tødsløf. Bag ham ses en ung Kvinde, pragtfuldt klædt.) TØDSLØF (i Døren.) Frøken Lindenov er kommet Og venter Besked af Eders Naade! (Frøken Anna Catharina Lindenov træder ind i Fængslet. Hendes Ungdom og Skønhed og hendes rige Dragt fylder med ét Fængslet med en Duft af Sommer og Sol.) Min Hjerte Moster! Søster Datter! FRØKEN LINDENOV (nejer til Gulvet.) (breder Armene ud.) (De omfavner hinanden.). Anna Catharina hvad har du mig at sige? FRØKEN LINDENOV (nejer atter.) Hr. Ulrik Frederik Gyldenløve Sender mig til Eders Naade: Mig er forundt den Ære At følge Eders Naade af Taarnet ud! Neden for Slotspladsen venter Kareten, Som føre skal Eders Naade Over Højbro til mit Hus!. Skal dér jeg bo?

46 44 FRØKEN LINDENOV. Nej, nej, min Hjerte Moster! I residere skal paa egen Gaard, Hvor Husholdning og Tjenerskab Med alt til Rede staar! (ser forventningsfuldt smilende paa hende.) FRØKEN LINDENOV (straalende af Lykke over de sommerlige, fredfyldte Billeder, hun opruller.) I Maribo Kloster paa Lollands 0, Hvor Kirken sig spejler i Maribo Sø, Hvor Brombærhegn og Vedbend slynger Sin Ranke om Ruinens Dynger, Hvor Brødrehaven mod Syd sig strækker, Mens imod Nord et Blomsterflor Den hele Søsterhave dækker Dér ligger skjult bag Blades Gem Som Genbo til Birgittes Kirke En fredsæl Vaaning mellem lyse Birke! Det er Jert Fremtidshjem! Det er det Nye-Kloster, Som Kongen skænker Jer Til Bolig Hjerte Moster!. Jeg takker af min fulde Sjæl Vor naadige Arveherre, Kongen! (Klokkerne fira Slotskirken, fra Holmens- og Nikolaj Kirke begynder nu at ringe. Højtidsfuldt genlyder Malmtonerne ind i Taarnet.) FRØKEN LINDENOV. Hør, min Hjerte Moster, Nu ringer de til Froprædiken! (Alle lytter et Øjeblik til Klokkeklangen. Ole Taarngemmer staar ude i det yderste Rum, Tødsløf lige indenfor Døren, Jonatha henne til højre, Frøken

47 ^ 45 Lindenov til venstre, og Leonora Christina midt ude paa Gulvet.) (Leonora Christina folder sine Hænder. Hendes Blik glider en sidste Gang hen over Fængslets Vægge, til hun intet mere synes at se, men at skue fjernt bort gennem Sten og Mur mod Uendeligheden.) (Ole Taarngemmer tager uvilkaarligt sin Hue af, Tødsløf bøjer Hovedet som i Andagt, Jonatha lægger sig paa Knæ, og Frøken Lindenov bøjer sig langsomt i en dyb Nejning helt ned til Gulvet.) Se,. min Frelser, her jeg staar! Dine Veje ej jeg kender! Men jeg ved, ihvor det gaar: Den, som tror dit Frelserord, For ham sig Sorg til Glæde vender! (Leonora Christina breder Armene ud, halvt som et Farvel, halvt som en Paakaldelse vender sig roligt og gaar hen mod Døren. Frøken Lindanov rejser sig og følger hende.) (Tæppe.) ^^-a-^ <-. s.st-*^/z. vu^~*a y «? * *- - ^' 7+ +~ ^'..r*. &^t~*l~ ~

48 . ^/&~y~? <c: fø,.^,sh^^^<øb^<? /fc~t~&zsi*~ \/^s>t*t> -^tsc..*, is /?XsZ<^! y &* s<7 & <f*ui*-z^- 4tø>6Æ < ^ * ~L~ <^%- - / «, /^-e-^l-

49

50

Tiende Søndag efter Trinitatis

Tiende Søndag efter Trinitatis En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Den værkbrudne. En prædiken af. Kaj Munk

Den værkbrudne. En prædiken af. Kaj Munk En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Høstprædiken - Prædiken til 14. S.e. Trinitatis

Høstprædiken - Prædiken til 14. S.e. Trinitatis Høstprædiken - Prædiken til 14. S.e. Trinitatis En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse

Læs mere

Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28).

Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28). Mandag d. 2. marts 2015 Salme DDS nr. 373: Herre, jeg vil gerne tjene Jesus siger: Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28). Kære Jesus Kristus,

Læs mere

Prædiken over Den fortabte Søn

Prædiken over Den fortabte Søn En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Norden i Smeltediglen

Norden i Smeltediglen Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28).

Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28). Tirsdag d. 1. marts 2016 Salme DDS nr. 373: Herre, jeg vil gerne tjene Jesus siger: Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28). Kære Jesus

Læs mere

3. S. i Fasten En prædiken af. Kaj Munk

3. S. i Fasten En prædiken af. Kaj Munk En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Allehelgensdag. En prædiken af. Kaj Munk

Allehelgensdag. En prædiken af. Kaj Munk En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Prædiken til 5. S.e. Paaske

Prædiken til 5. S.e. Paaske En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Prædiken til Paaskedag

Prædiken til Paaskedag En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Konfirmandord. Fra det Gamle Testamente. Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7)

Konfirmandord. Fra det Gamle Testamente. Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7) Konfirmandord Fra det Gamle Testamente Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7) Vær modig og stærk! Nær ikke rædsel, og lad dig ikke skræmme, for Herren din

Læs mere

Røvergården. Evald Tang Kristensen

Røvergården. Evald Tang Kristensen Røvergården Evald Tang Kristensen Der var engang en pige, der ville giftes, men hun ville lige godt kun have en mand med rødt hår og rødt skæg. Omsider kom der også sådan en frier, og hun sagde ja. Han

Læs mere

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde.

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde. Side 1 En farlig leg historien om tristan og isolde Side 2 Personer: Tristan Isolde Isolde Kong Mark Side 3 En farlig leg historien om Tristan og isolde 1 En kamp på liv og død 4 2 Isolde den skønne 6

Læs mere

15. Søndag efter Trinitatis 2013, Hurup og Gettrup Mattæus 6, 24 34

15. Søndag efter Trinitatis 2013, Hurup og Gettrup Mattæus 6, 24 34 15. Søndag efter Trinitatis 2013, Hurup og Gettrup Mattæus 6, 24 34 Herre, lær mig at søge dit rige og din retfærdighed og giv mig så alt andet i tilgift. AMEN Ja, den er god med dig, Jesus! Sådan fristes

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Den, der kommer til mig, vil jeg aldrig vise bort 5 Mos. 30, 19-20 Joh. 6, 37

Den, der kommer til mig, vil jeg aldrig vise bort 5 Mos. 30, 19-20 Joh. 6, 37 Så længe jorden står, skal såtid og høsttid, kulde og varme, sommer og vinter, dag og nat ikke ophøre. 1 Mos. 8, 22 Joh. 6, 35 Jeg er livets brød. Den, som kommer til mig, skal ikke sulte, og den, der

Læs mere

Roller: Fortæller, Helgi, Bellisande, Bellisandes mors/fars stemme. Ingen må se os på denne måde. Det vil ødelægge dit ry.

Roller: Fortæller, Helgi, Bellisande, Bellisandes mors/fars stemme. Ingen må se os på denne måde. Det vil ødelægge dit ry. Kopiside 7 Break 6 Kærligheden eller pligten? Scene 1 - Anslag Roller: Fortæller, Helgi, Bellisande, Bellisandes mors/fars stemme Helgi og Bellisande mødes i hemmelighed ved søen, og Helgi opdager, at

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

Alle Helgen B Matt 5,13-16 Salmer: Alle Helgen er en svær dag. Det er en stærk dag. Alle Helgen er en hård dag.

Alle Helgen B Matt 5,13-16 Salmer: Alle Helgen er en svær dag. Det er en stærk dag. Alle Helgen er en hård dag. Alle Helgen 2016. B Matt 5,13-16 Salmer: 754-571-552 321-551-574 Alle Helgen er en svær dag. Det er en stærk dag. Alle Helgen er en hård dag. Ja, Alle Helgen opleves forskelligt. Det er en stor mærkedag,

Læs mere

For Grundtvigskirken. Et stykke journalistik af. Kaj Munk

For Grundtvigskirken. Et stykke journalistik af. Kaj Munk Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

Prædiken Frederiksborg Slotskirke Ida Secher 19. juni 2011 kl. 10 Trinitatis søndag Joh. 3,1-15 Salmer:

Prædiken Frederiksborg Slotskirke Ida Secher 19. juni 2011 kl. 10 Trinitatis søndag Joh. 3,1-15 Salmer: Prædiken Frederiksborg Slotskirke Ida Secher 19. juni 2011 kl. 10 Trinitatis søndag Joh. 3,1-15 Salmer: 15 292 448 403 352-353 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes: Der var et menneske,

Læs mere

Prædiken til 3. S.e. Paaske

Prædiken til 3. S.e. Paaske En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Mindegudstjenesten i Askov

Mindegudstjenesten i Askov Kolding Folkeblad - Mandag den 23. December 1918 Mindegudstjenesten i Askov. ------- Det Møde, hvormed Askov Højskole plejer at indlede Juleferien, fik i Aar en dybt alvorlig og bevæget Karakter. Det blev

Læs mere

en mægtigste Mand i det Præstegjæld, hvorom her

en mægtigste Mand i det Præstegjæld, hvorom her Faderen en mægtigste Mand i det Præstegjæld, hvorom her D skal fortælles, hed Thord Øveraas. Han stod en Dag i Præstens Kontor, høi og alvorlig; «jeg har faaet en Søn», sagde han, «og vil have ham over

Læs mere

Bryllup med dåb i Otterup Kirke

Bryllup med dåb i Otterup Kirke Præludium hvorunder bruden føres ind i kirken. Bruden går til venstre. Bruden sætter sig nærmest alteret, brudgommen sidder overfor. Såfremt brudeparrets mødre sidder med oppe ved alteret, sidder de nærmest

Læs mere

Vores relation til verden omkring os

Vores relation til verden omkring os Vores relation til verden omkring os I er jordens salt. Men hvis saltet mister sin kraft, hvad skal det så saltes med? Det duer ikke til andet end at smides ud og trampes ned af mennesker. I er verdens

Læs mere

1. Og Gud så alt, hvad han havde gjort, og se, det var såre godt. 1.Mos. 1,31. 2. Herre. Jeg slipper dig ikke, før Du velsigner mig. 1.Mos.

1. Og Gud så alt, hvad han havde gjort, og se, det var såre godt. 1.Mos. 1,31. 2. Herre. Jeg slipper dig ikke, før Du velsigner mig. 1.Mos. 1. Og Gud så alt, hvad han havde gjort, og se, det var såre godt. 1.Mos. 1,31 2. Herre. Jeg slipper dig ikke, før Du velsigner mig. 1.Mos. 32,27 3. Herren din Gud går selv med dig, han lader dig ikke i

Læs mere

Hvem heler Gud? lidelsens udfordring. v. Frank Risbjerg Kristensen

Hvem heler Gud? lidelsens udfordring. v. Frank Risbjerg Kristensen Hvem heler Gud? lidelsens udfordring v. Frank Risbjerg Kristensen Gud er min hyrde, jeg er tryg I fredstider Når tilliden til Gud vælter Gud er min hyrde, jeg er tryg; Han sørger for mig nat og dag Han

Læs mere

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi.

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi. Side 1 Den rige søn historien om frans af assisi Side 2 Personer: Frans Frans far Side 3 Den rige søn historien om frans af assisi 1 Æggene 4 2 Frans driller 6 3 Om natten 8 4 Penge 10 5 En tigger 12 6

Læs mere

2. Søndag i Fasten. En prædiken af. Kaj Munk

2. Søndag i Fasten. En prædiken af. Kaj Munk En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015 FAR- VEL! Roskilde den 3. marts, 2015 Kære dig. Når du læser dette, så forestiller jeg mig, at du enten har været eller er tæt på en døende eller på anden måde har tanker om, at livet ikke varer evigt.

Læs mere

JESUS 2.0 GUDSTJENESTE SABBAT

JESUS 2.0 GUDSTJENESTE SABBAT JESUS 2.0 GUDSTJENESTE SABBAT V37 JERUSALEM, JERUSALEM! DU, SOM SLÅR PROFETERNE IHJEL OG STENER DEM, DER ER SENDT TIL DIG. HVOR OFTE VILLE JEG IKKE SAMLE DINE BØRN, SOM EN HØNE SAMLER SINE KYLLINGER UNDER

Læs mere

Dåbsritual. Ritualer dåb naver barnevelsignelse vielse - begravelse. tror du på Jesus Kristus som din Herre og frelser? Dåbskandidaten svarer Ja

Dåbsritual. Ritualer dåb naver barnevelsignelse vielse - begravelse. tror du på Jesus Kristus som din Herre og frelser? Dåbskandidaten svarer Ja Dåbsritual tror du på Jesus Kristus som din Herre og frelser? Dåbskandidaten svarer Ja På din egen bekendelse, om din tro på Jesus, døber vi dig til Kristus i Faderens, Sønnens og Helligåndens navn Nadverritual

Læs mere

Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk

Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk Mel.: Barn Jesus 1 Den første julenat på jord, da kongesønnen fødtes. En stjerne klar på himlen stor

Læs mere

Mester Gert Westphaler Henrik Pernille Leonard Leonora Gilbert

Mester Gert Westphaler Henrik Pernille Leonard Leonora Gilbert Mester Westphaler Leonard Udgivet af Dansk Dukketeaterforening 2004 Scenen forestiller en gade på Holbergs tid. Når tæppet går op, står på scenen. kommer ind. Godmorgen, lille pige. Jeg så, du kom ud fra

Læs mere

Stille bøn. I modet til at kunne sige fra. Stille bøn. I kærlighed og omsorg

Stille bøn. I modet til at kunne sige fra. Stille bøn. I kærlighed og omsorg Tidebøn Du kan bede disse tidebønner alene eller sammen med andre. Er I flere sammen, anbefaler vi, at I beder bønnerne vekselvist. Hvor det ikke er direkte angivet, er princippet, at lederen læser de

Læs mere

HENRIK - I kan slet ikke gøre noget, uden at holde jer inde, indtil videre.

HENRIK - I kan slet ikke gøre noget, uden at holde jer inde, indtil videre. (Henrik - Leander, Octavius, begge drukne, især Octavius). HENRIK - Herre! LEANDER - Hvad vil du? HENRIK - Jeg, og I... LEANDER - Hvad Jeg og I? Hvad skal det sige? HENRIK - Nu er det altså sket. LEANDER

Læs mere

Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet. Søndag. Mel: Flemming H. Meng 2013. Mel: Flemming H. Meng 2004

Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet. Søndag. Mel: Flemming H. Meng 2013. Mel: Flemming H. Meng 2004 Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet Søndag 1 O skabelsens morgen, det helt nye liv nu vælder med kraft i os ind. Det styrker og nærer, beriger vor tro og virker helt ind i vort sind. 2

Læs mere

Prædiken til Juledag. En prædiken af. Kaj Munk

Prædiken til Juledag. En prædiken af. Kaj Munk En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

LAURITS CHRISTIAN APPELS

LAURITS CHRISTIAN APPELS VED BOGHANDLER, CAND. PHIL. LAURITS CHRISTIAN APPELS JORDEFÆRD DEN 19DE SEPTEMBER 1 8 9 3. AF J. C. HOLCK, SOGNEPRÆST TIL VOR FRELSERS KIRKE. TBYKT SOM MANUSKRIPT. Trykt hos J. D. Qvist & Komp. (A. Larsen).

Læs mere

ÆNDREDE PLANER KAPITEL 2

ÆNDREDE PLANER KAPITEL 2 KAPITEL 2 ÆNDREDE PLANER Åh nej, mor. Mirja lægger hovedet på skrå. Ikke i dag. Kan det ikke bare blive i morgen? Søde Mirja. Mor sukker og tørrer sig over panden. Heller ikke det får de dybe rynker til

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 2. søndag i Advent 2015 06-12-2015 side 1. Prædiken til 2.søndag i advent 2015. Tekst. Mattæus 25,1-13.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 2. søndag i Advent 2015 06-12-2015 side 1. Prædiken til 2.søndag i advent 2015. Tekst. Mattæus 25,1-13. 06-12-2015 side 1 Prædiken til 2.søndag i advent 2015. Tekst. Mattæus 25,1-13. Der er mange oplevelser i livet, og jo ældre man bliver, jo mere har man været med til. Også som præst har jeg fået lov til

Læs mere

Prædiken til 5. S.e. Paaske

Prædiken til 5. S.e. Paaske En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Fru Inger til Østeraad. 1. versjon, TarkUiB NT280r (rollehefte, Jens Bjelke)

Fru Inger til Østeraad. 1. versjon, TarkUiB NT280r (rollehefte, Jens Bjelke) Fru Inger til Østeraad 1854 Henrik Ibsens skrifter Diplomatarisk tekstarkiv Kollasjonering og koding Ingrid Falkenberg, Bjørg Harvey, Stine Brenna Taugbøl 1 Jens Bjelke, svensk Befalingsmand i «Fru Inger

Læs mere

VE O FABRIKANT S. CHR. BRANDT" JORDEFÆRD DEN 2. JANUAR 1906 I ST. KNUDS KIRKE

VE O FABRIKANT S. CHR. BRANDT JORDEFÆRD DEN 2. JANUAR 1906 I ST. KNUDS KIRKE VE O FABRIKANT S. CHR. BRANDT" JORDEFÆRD DEN 2. JANUAR 1906 I ST. KNUDS KIRKE MILO SKE BOGTRYKKERI - ODENSE S taar paa Vejene og ser til og spørger om de gamle Stier, hvor den gode Vej mon være, og vandrer

Læs mere

Herre, Jesus Kristus, Guds Søn, forbarm dig over mig synder. AMEN

Herre, Jesus Kristus, Guds Søn, forbarm dig over mig synder. AMEN 20. søndag efter Trinitatis 2015, Hurup og Gettrup Mattæus 22, 1-14 Herre, Jesus Kristus, Guds Søn, forbarm dig over mig synder. AMEN Sommeren er forbi. Der er slut med varme og milde vinde. Efteråret

Læs mere

Stop nu dette vanvid. Denne verden vi lever i, kunne være så åben og fri Vi ku' leve sammen i fred, uden uenighed

Stop nu dette vanvid. Denne verden vi lever i, kunne være så åben og fri Vi ku' leve sammen i fred, uden uenighed Stop nu dette vanvid Denne verden vi lever i, kunne være så åben og fri Vi ku' leve sammen i fred, uden uenighed Livet i frihed skal bevares, ikke bukke under for tyranni der er kun os, der er kun os,

Læs mere

Isa i medvind og modvind

Isa i medvind og modvind Richart Andersson. Isa i med- og modvind. Digtsamling 2013. Alle rettigheder tilhører forfatteren. Forside: Karina Andersen. Korrektur: Anja Adjoh. Isa i medvind og modvind 1 Isa er et synonym, men det

Læs mere

Eva Egeskjold Iliana og Belin

Eva Egeskjold Iliana og Belin Eva Egeskjold Iliana og Belin Illustreret af Iona Brinch Andersen & Vig Brødre af Blodet 5 Iliana og Belin Eva Egeskjold og Forlaget Andersen & Vig 1. udgave, 1. oplag 2016 Brødre af Blodet 5 Illustration

Læs mere

Bruger Side Prædiken til 6.s.e.påske Prædiken til 6.s.e.påske 2016 Tekst: Johs. 17,

Bruger Side Prædiken til 6.s.e.påske Prædiken til 6.s.e.påske 2016 Tekst: Johs. 17, Bruger Side 1 08-05-2016 Tekst: Johs. 17, 20-26. Dette er en usædvanlig og helt speciel tekst, som vi lige har hørt. Et medhør ind i Guds eget lønkammer. Gud Fader og Gud søn taler sammen. Vi kalder kap

Læs mere

Salmer til. Salmesang & Klokkeklang. Skole-kirkesamarbejdet Horsens

Salmer til. Salmesang & Klokkeklang. Skole-kirkesamarbejdet Horsens Salmer til Salmesang & Klokkeklang Skole-kirkesamarbejdet Horsens www.skshorsens.dk U bi Caritas 1 En salme fra før reformationen. Ordene er på sproget latin, som var kirkens sprog. Salmerne blev sunget

Læs mere

Kristendom og Krig: Kaj Munks Svar

Kristendom og Krig: Kaj Munks Svar Kristendom og Krig: Kaj Munks Svar Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse

Læs mere

2. Pinsedag. 13. juni Vestervig (Ashøje) Provstigudstjeneste.

2. Pinsedag. 13. juni Vestervig (Ashøje) Provstigudstjeneste. 2. Pinsedag. 13. juni 2011. Vestervig (Ashøje). 10.30. Provstigudstjeneste. Johs. 3,16-21: Thi således elskede Gud verden. Det er 2. pinsedag på Ashøje og i Jerusalem. Apostelen Peter er gået uden for

Læs mere

Hilsenen kan udelades, eller præsten kan sige: Vor Herres Jesu Kristi nåde og Guds kærlighed og Helligåndens fællesskab være med jer alle!

Hilsenen kan udelades, eller præsten kan sige: Vor Herres Jesu Kristi nåde og Guds kærlighed og Helligåndens fællesskab være med jer alle! Vielse (bryllup) Autoriseret ved kgl. resolution af 12. juni 1992 Kirkelig vielse foretages af en præst i en kirke i nærværelse af mindst to vidner. Forud for vielsen kan der kimes eller ringes efter stedets

Læs mere

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr Brorlil og søsterlil Fra Grimms Eventyr Brorlil tog søsterlil i hånden og sagde:»siden mor er død, har vi ikke en lykkelig time mere. Vores stedmor slår os hver dag og sparker til os, når vi kommer hen

Læs mere

Prædiken til Kristi Himmelfartsdag

Prædiken til Kristi Himmelfartsdag En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Ebbe Skammelsøn. Ebbe han tjener i konningens gård både for guld og fæ; Peder hans broder lader bygge et skib, han rejser op sejletræ.

Ebbe Skammelsøn. Ebbe han tjener i konningens gård både for guld og fæ; Peder hans broder lader bygge et skib, han rejser op sejletræ. Ebbe Skammelsøn Skammel bor i Ty, både rig og *øvert *kåd; så høviske haver han sønner fem, de to *for s ilde ad. Fordi træder Ebbe Skammelsøn så mangen sti vild. Ebbe han tjener i konningens gård både

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Alle Helgens søndag side 1. Prædiken til Alle Helgens søndag Tekst. Matt.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Alle Helgens søndag side 1. Prædiken til Alle Helgens søndag Tekst. Matt. 07-11-2017 side 1 Prædiken til Alle Helgens søndag 2017. Tekst. Matt. 5,1-12 Salige er de som stifter fred, de skal kaldes Guds børn. Hvem og hvad er det som stifter fred? Min onkel som bar samme fornavn

Læs mere

Tro og bekendelse Bibeltime af: Finn Wellejus

Tro og bekendelse Bibeltime af: Finn Wellejus Tro og bekendelse Bibeltime af: Finn Wellejus Rom.10.10: Thi med hjertet tror man til retfærdighed, og med munden bekender man til frelse. Rom.10.4: Thi Kristus er lovens ophør, så retfærdighed gives enhver,

Læs mere

Prædiken til 8. S.e.T. I

Prædiken til 8. S.e.T. I En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

2. påskedag 28. marts 2016

2. påskedag 28. marts 2016 Kl. 9.00 Burkal Kirke Tema: Møde med den opstandne Salmer: 229, 236; 241, 234 Evangelium: Joh. 20,1-18 "Sorg er til glæde vendt, klagen endt!" Disse linjer fra en julesalme kan passende stå som overskrift

Læs mere

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Morgengry kommer fra skypaladset i himlen. Men hun vil hellere tage på eventyr med sine to venner nede på jorden. Aben Kókoro kan godt lide

Læs mere

25. søndag efter trinitatis II I sommer blev Jægersborg kirke malet. Vi lukkede kirken og lod håndværkerene forvandle rummet, så det nu igen er

25. søndag efter trinitatis II I sommer blev Jægersborg kirke malet. Vi lukkede kirken og lod håndværkerene forvandle rummet, så det nu igen er 25. søndag efter trinitatis II I sommer blev Jægersborg kirke malet. Vi lukkede kirken og lod håndværkerene forvandle rummet, så det nu igen er strålende hvidt. Alt der kunne tages ned blev båret ud af

Læs mere

Prædiken til 12. søndag efter trinitatis, Mark 7,31.37 1. tekstrække.

Prædiken til 12. søndag efter trinitatis, Mark 7,31.37 1. tekstrække. 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 18. august 2013 kl. 10.00 Lilian Høegh Tyrsted Prædiken til 12. søndag efter trinitatis, Mark 7,31.37 1. tekstrække. Salmer. DDS 749 I østen stiger solen op DDS 448 Fyldt af

Læs mere

Man kan kun se rigtigt, med hjertet!

Man kan kun se rigtigt, med hjertet! Man kan kun se rigtigt, med hjertet! Mark 2,1-12 Salmer: 3-31-423-667-439/412-587 Kollekt: Johansen, s. 155 Som vintergrene i afmagt rækker mod dagens rum, ber vi om glæde og lys fra Guds evangelium I

Læs mere

Tyven. Annika Ta dig nu sammen, vi har jo snart fri. Bo kigger på armen for at se hvad klokken er, han glemmer igen at han ikke har noget ur.

Tyven. Annika Ta dig nu sammen, vi har jo snart fri. Bo kigger på armen for at se hvad klokken er, han glemmer igen at han ikke har noget ur. Tyven SC 1. INT. KLASSEN VINTER MORGEN. Klassen sidder og laver gruppearbejde i klasseværelset. De har religion. sidder og arbejder sammen med. De sidder og arbejder med lignelsen om det mistede får. Man

Læs mere

3. Søndag i Advent. En prædiken af. Kaj Munk

3. Søndag i Advent. En prædiken af. Kaj Munk En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

1.Mos.1.v.1. Gud sagde:»der skal være lys!«og der blev lys.

1.Mos.1.v.1. Gud sagde:»der skal være lys!«og der blev lys. 1.Mos.1.v.1 Gud sagde:»der skal være lys!«og der blev lys. Gud så, at lyset var godt, og Gud skilte lyset fra mørket. Gud kaldte lyset dag, og mørket kaldte han nat. Så blev det aften, og det blev morgen,

Læs mere

Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11

Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11 Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11 Lad os alle rejse os og høre biblens tale om Guds omsorg

Læs mere

Løsenordet ophævede forbandelsen og gav håbet liv, og livet blev fyldt af kærlighed. Kraften lå i løsenordet, men uden den

Løsenordet ophævede forbandelsen og gav håbet liv, og livet blev fyldt af kærlighed. Kraften lå i løsenordet, men uden den Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 5. november 2017 Kirkedag: Allehelgensdag/A Tekst: Es 60,18-22; Åb 7,1-17; Matt 5,1-12 Salmer: SK & LL: 402 * 568 * 571 * 566 * 784 I 1800-tallet skrev

Læs mere

12. søndag efter Trinitatis

12. søndag efter Trinitatis 12. søndag efter Trinitatis Salmevalg 743: Nu rinder solen op af østerlide 417: Herre Jesus, vi er her 414: Den Mægtige finder vi ikke 160: Jeg tror det, min genløser 418: Herre Jesus, kom at røre Dette

Læs mere

Allehelgens dag,

Allehelgens dag, Allehelgens dag, 3.11.2013. Domkirken: 732 Dybt hælder året, 571 Den store hvide (prædiken, navneoplæsning, motet), 549 Vi takker dig, 754 Se nu stiger. Nadver: 573 Helgen her Gråbrødre: 732, 571, 549,

Læs mere

Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru.

Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru. Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru. Hver uge plejede han at køre ud i sit rige for at se til, at alt gik,

Læs mere

Nu har jeg det! jublede Harm. Tyrfing! Det dødbringende sværd! Jeg har det her i min højre hånd! De tre blodsøstre kom jagende gennem luften på deres

Nu har jeg det! jublede Harm. Tyrfing! Det dødbringende sværd! Jeg har det her i min højre hånd! De tre blodsøstre kom jagende gennem luften på deres Nu har jeg det! jublede Harm. Tyrfing! Det dødbringende sværd! Jeg har det her i min højre hånd! De tre blodsøstre kom jagende gennem luften på deres magre krikker. Harm var i spidsen. Hun holdt Tyrfing

Læs mere

"Hør I, stolten Adelus, Ebbe Skammelsøn. hvorlænge vil I mig bie, imedens jeg rider op på land. Skammel han boede nør i Ty;

Hør I, stolten Adelus, Ebbe Skammelsøn. hvorlænge vil I mig bie, imedens jeg rider op på land. Skammel han boede nør i Ty; Ebbe Skammelsøn 1. Skammel han boede nør i Ty; han var både rig og god; så høviske haver han sønner fem, de to går verden imod. Fordi træder Ebbe Skammelsøn så mangen sti vilde. 2. De tre, de ere for lang

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 I samtale med Gud om sit liv. Sådan kan man beskrive det tema som teksterne til Bods og bededag handler om. Kong David

Læs mere

1. Ta mig tilbage. Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen

1. Ta mig tilbage. Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen Steffan Lykke 1. Ta mig tilbage Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen Her er masser af plads I mit lille ydmyg palads men Her er koldt og trist uden dig Men hvor er du

Læs mere

BOY. Olivia Karoline Fløe Lyng & Lucas Helth Postma. 9. marts

BOY. Olivia Karoline Fløe Lyng & Lucas Helth Postma. 9. marts BOY Af Olivia Karoline Fløe Lyng & Lucas Helth Postma 9. marts SCENE 1, INT. TØJBUTIK, DAG Emilie står og kigger på hættetrøjer i en herreafdeling i en tøjbutik. Hun udvælger tre specifikke, men pludselig

Læs mere

En lille tur. Helle Helle, 2000 (5,4 ns)

En lille tur. Helle Helle, 2000 (5,4 ns) En lille tur Helle Helle, 2000 (5,4 ns) Det er sommer, og min mor har lavet en aftale med mig. Vi skal mødes på banegården i min frokostpause, hun 5 ankommer med en rutebil lidt over tolv og skal først

Læs mere

Siri og han har tidligere denne aften hørt en stor koncert i Stockholm af Buxtehudes korværk "Membra Jesu Nostri" dvs. Vor Jesu lemmer 1.

Siri og han har tidligere denne aften hørt en stor koncert i Stockholm af Buxtehudes korværk Membra Jesu Nostri dvs. Vor Jesu lemmer 1. Sjørring og Skjoldborg kirker 31. dec. 2017 Reflexion - over menneskets trængsler og ophøjelse (insp. af Robert Åsbackas roman" Orgelbyggaren") "Fødder, knæ, hænder, side, bryst, hjerte og ansigt. Han

Læs mere

Det er det kristne opstandelseshåb, at der i døden er opstandelse og liv i evigheden hos Gud i Himlen.

Det er det kristne opstandelseshåb, at der i døden er opstandelse og liv i evigheden hos Gud i Himlen. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirker den 3. november 2013 Kirkedag: Allehelgensdag/A Tekst: Matt 5,1-12 Salmer: SK & LL: 402 * 566 * 571 * 787 * 569 Langt de fleste af os, vil der en dag blive

Læs mere

(1) Den signede dag med fryd vi ser af havet til os opkomme; den lyse på himlen mer og mer, os alle til lyst og fromme! Det kendes på os som lysets bø

(1) Den signede dag med fryd vi ser af havet til os opkomme; den lyse på himlen mer og mer, os alle til lyst og fromme! Det kendes på os som lysets bø Gudstjeneste (1) Den signede dag med fryd vi ser af havet til os opkomme; den lyse på himlen mer og mer, os alle til lyst og fromme! Det kendes på os som lysets børn, at natten hun er nu omme! (2) Den

Læs mere

3. søndag i advent II. Sct. Pauls kirke 15. december 2013 kl. 10.00. Salmer: 77/82/76/78//86/439/89/353 Uddelingssalme: se ovenfor: 89

3. søndag i advent II. Sct. Pauls kirke 15. december 2013 kl. 10.00. Salmer: 77/82/76/78//86/439/89/353 Uddelingssalme: se ovenfor: 89 1 3. søndag i advent II. Sct. Pauls kirke 15. december 2013 kl. 10.00. Salmer: 77/82/76/78//86/439/89/353 Uddelingssalme: se ovenfor: 89 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn. Amen.

Læs mere

Augustmorgen. Et stykke journalistik af. Kaj Munk

Augustmorgen. Et stykke journalistik af. Kaj Munk Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

Frygt er ikke i kærligheden, men den fuldkomne kærlighed driver frygten ud. Så bliver da tro, håb og kærlighed, men størst af dem er kærligheden

Frygt er ikke i kærligheden, men den fuldkomne kærlighed driver frygten ud. Så bliver da tro, håb og kærlighed, men størst af dem er kærligheden Øjet er legemets lys. Er dit øje klart, er hele dit legeme lyst; men er dit øje mat, er hele dit legeme mørkt. Hvis nu lyset i dig er mørke - hvilket mørke! Matthæus 6,22 - fra Jesu bjergprædiken Hvorfor

Læs mere

Prædiken til 3. S. i Fasten

Prædiken til 3. S. i Fasten En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Lad os rejse os og høre fra apostlens Paulus brev til romerne:

Lad os rejse os og høre fra apostlens Paulus brev til romerne: Reformationsgudstjeneste Konfirmanderne medvirker Salmer: 487, 337, 289 / 336, 29 Rom. 3. 21-26 Rødding, 13. marts 2016 Lad os rejse os og høre fra apostlens Paulus brev til romerne: Men nu har Gud vist,

Læs mere

ELLIOT. Et manuskript af. 8.B, Henriette Hørlücks skole

ELLIOT. Et manuskript af. 8.B, Henriette Hørlücks skole ELLIOT Et manuskript af 8.B, Henriette Hørlücks skole 5. Gennemskrivning, april 2008 1 SC 1. EXT. SKOLEGÅRDEN DAG LEA(15) har kun sort tøj på, og mørk make-up. Hun sidder alene i skolegården og kigger

Læs mere

Andejagten. Et stykke journalistik af. Kaj Munk

Andejagten. Et stykke journalistik af. Kaj Munk Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

NUMMER 111. Et manuskript af. 8.c, Maribo Borgerskole

NUMMER 111. Et manuskript af. 8.c, Maribo Borgerskole NUMMER 111 Et manuskript af 8.c, Maribo Borgerskole 5. Gennemskrivning maj 2009 1 SC 1. EXT. VED HUS OG PARKERINGSPLADS (BOLGIBLOK OG P-PLADS) SOMMER DAG Man ser Victor (SUNE) sidde og sove op af en stor,

Læs mere

Mariæ Bebudelsesdag d.10.4.11. Luk.1,26-38.

Mariæ Bebudelsesdag d.10.4.11. Luk.1,26-38. Mariæ Bebudelsesdag d.10.4.11. Luk.1,26-38. 1 Der er ni måneder til juleaften. Derfor hører vi i dag om Marias bebudelse. Hvad der skulle ske hende overgik langt hendes forstand, men hun nægtede alligevel

Læs mere

Syvende Søndag efter Trinitatis

Syvende Søndag efter Trinitatis En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Læsning. Prædikeren kap 3.

Læsning. Prædikeren kap 3. 02-01-2015 side 1 Prædiken til midnatsgudstjeneste 2014. Christianshede Læsning. Prædikeren kap 3. Alting har en tid, for alt, hvad der sker under himlen, er der et tidspunkt. En tid til at fødes, en tid

Læs mere

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Morgengry kommer fra skypaladset i himlen. Men hun vil hellere tage på eventyr med sine to venner nede på jorden. Aben Kókoro kan godt lide

Læs mere

Kristi Himmelfarts-dag 2016 Ølgod kirke

Kristi Himmelfarts-dag 2016 Ølgod kirke Når man siger farvel til nogen, man holder af, som man ikke skal se i lang tid, er det sjældent nok bare at sige farvel eller hej. Der må noget mere til. En eller anden form for berøring, et kys, et håndtryk,

Læs mere

menneskets identitet: skabt i Guds billede helt umiddelbart: en særlig værdighed

menneskets identitet: skabt i Guds billede helt umiddelbart: en særlig værdighed Du gode Gud, jeg takker dig for livet, fordi jeg lever og er til i dag. Jeg rækker hånden ud mod livets gave og mod den kærlighed, der ligger bag. Du giver hele verden liv og ånde og holder gang i alle

Læs mere

Søndag efter Nytaar. En prædiken af. Kaj Munk

Søndag efter Nytaar. En prædiken af. Kaj Munk En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

1. FLÆNGER I LUFTEN Kure/K. Bengtsen/A. Bengtsen/Brandt/Samuelsen Tekst af Peter Kure

1. FLÆNGER I LUFTEN Kure/K. Bengtsen/A. Bengtsen/Brandt/Samuelsen Tekst af Peter Kure 1. FLÆNGER I LUFTEN Kure/K. Bengtsen/A. Bengtsen/Brandt/Samuelsen DER ER INGEN ANDRE DER SER DET INGEN ANDRE DER FORSTÅR AT DER ER FLÆNGER I LUFTEN VIRKELIGHEDENS ÅBNE SÅR OG FØR DIN ELSKEDE SER DET KAN

Læs mere

Denne bog har lix 20.

Denne bog har lix 20. Denne bog har lix 20. Glæd dig til de næste DE SKJULTE DÆMONER-bøger: Bog 1: Den nye dobbeltgænger Bog 2: Dødens krystaller (er udkommet) flere bind under forberedelse NICOLE BOYLE RØDTNES Illustreret

Læs mere