BEKENDTGØRELSERNE OM VEJAFMÆRKNING - BEM. TIL HØRINGSSVAR

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "BEKENDTGØRELSERNE OM VEJAFMÆRKNING - BEM. TIL HØRINGSSVAR"

Transkript

1 DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 23. august 2012 BLN BEKENDTGØRELSERNE OM VEJAFMÆRKNING - BEM. TIL HØRINGSSVAR Vejtavlers lystekniske egenskaber Det bemærkes at, krav til Vejtavlers lystekniske egenskaber som anført i bilag 1 er mere vidtgående end EN De danske krav til lystekniske egenskaber er udviklet forud for standarder på området. De danske krav er vurderet via lysteknisk ekspertise. Der foreligger en standard, hvor sameksistensperioden udløber den 31. december Derfor tilføjes i bilag 1: Vejtavler og vejtavlefolier, som er CE mærkede som retroreflekterende af klasse RA1 eller RA2 i henhold til DS/EN : 2008 accepteres som materialetyper henholdsvis 3 eller 4 uden yderligere test. Mikroprismatiske vejtavlefolier som er CE mærkede i henhold til en ETA, der viser overensstemmelse med specifikationerne for materialetyper 3, 4 eller 5 på baggrund af test, som er i overensstemmelse med de nedenfor angive målemetoder, accepteres uden yderligere test. Sikkerhedsforanstaltninger i jernbaneoverkørsler Bestemmelserne vedrørende jernbaneoverkørsler. Banedanmark overtager pr 1. januar 2012 infrastrukturforvalteransvaret for de sikrede overkørsler på privatbanernes net, og Trafikstyrelsen bliver resortmyndighed på jernbanekørselsområdet. Dette medfører, at bekendtgørelserne tilpasses, sådan at der bliver overensstemmelse med trafikstyrelsens bekendtgørelse for området. Afmærkningens betydning fastholdes i Bek om vejafmærkning, mens bestemmelser om anvendelse fjernes fra Bek om anvendelse af vejafmærkning. ne er drøftet på særskilt møde med trafikstyrelsen den 3. oktober I Bek om Anvendelse af vejafmærkning justeres: - 20 stk 1 nr 3 om sporoverkørsler fjernes - Ny 24 stk. 7 : Z 72,2 Rød blinksignal ved jernbaneoverkørsler. Baggrundspladen skal være trekantet med sidelængde på 110 cm. Pladens forside er mørkeblå og ureflekterende (materialetype 2). Pladens yderste kant består af et 3 cm bredt rødt og et 6 cm hvidt reflekterende bånd. Begge bånd udføres i materialetype stk 2- stk 7 fjernes - Ændring: 59 stk. 2. Ved jernbaneoverkørsler uden sikkerhedsforanstaltninger, jf. Trafikstyrelsens Bekendtgørelse om sikkerhedsforanstaltninger i jernbaneoverkørsler, som for- Niels Juels Gade København K vd@vd.dk EAN Postboks 9018 Telefon vejdirektoratet.dk SE

2 2 af 9 valtes af Banedanmark, og er åbne for almindelig færdsel, skal tavlen opsættes med undertavlen UA 99,2 Spor det præciseres, at reglerne fastsættes af Trafikstyrelsen Tavlerne H 49 og M 54, nationalpark Der foreslås mere talende/sigende symbol, således at trafikanten alene ud fra symbolet bedre kan tolke symbolet. Symbolet er fastlagt - uden for vejdirektoratets regi - som led i en samlet nationalpark identitet. Vejdirektoratet forholder sig i denne sammenhæng udelukkende til vejvisning, og symbolet er i denne sammenhæng grundlaget for vejvisningen. Det skønnes, at kendskabet til symbolet vil øges i takt med øget brug. Visningsbibliotek for variable tavler - flere sprog Forslag om at teksten på variable tavler tillige kan ske på et fremmed sprog fx tysk eller svensk, det foreslås, at godkendte visninger kan vises alternerende. Dette forslag er umiddelbart i strid med 10, hvor der anføres: Tekst og symboler ikke må være alternerende. Vejvisning i DK foretages som udgangspunkt på dansk med brug af officielle stavemåder. Dette udelukker dog ikke anvendelse af udenlandsk sprog i konkrete tilfælde; men dette kræver dispensation i forhold til afmærkningsbekendtgørelserne. Visningsbibliotek for variable tavler - flere trafikale hændelser Det henstilles, at mulighederne for at medtage information om flere føreforhold så som glat føre, kraftig vind eller tåge. Der anføres en række kilder ligesom det foreslås, at foreliggende eksempler evalueres. Glat føre vurderes det hensigtsmæssig at informere om, såfremt dette kan registres med tilstrækkelig sikkerhed. Denne information indgår ligeledes i anbefalingerne i tilknytning til Wienerkonventionen. Muligheden tages dog ikke med i bekendtgørelsen, da detektering vurderes for usikker. Der henvises til konkret stillingtagen ifbm evt. dispensationsansøgning. Kraftig vind vurderes hensigtsmæssig at informere om. Denne information indgår ligeledes i anbefalingerne i tilknytning til Wienerkonventionen Tåge vurderes ikke at kunne registreres og varsles med tilstrækkelig præcision og sikkerhed. Denne mulighed indarbejdes ikke.

3 3 af 9 Visningsbibliotek for variable tavler - anden information Det anføres, at I praksis anvendes flere forskellige budskaber på variable tavler end de budskaber, der er indeholdt i visningsbiblioteket. Eksempelvis anvendes variable tavler til forsøg med kampagner og til prisoplysning ved broer. Der opfordres til, at der skabes overensstemmelse med skiltepraksis og visningsbibliotek. Som udgangspunkt søges det at undgå unødvendige distraktorer. Anvendelse af variable tavler er forbeholdt til trafikalt begrundede forhold, og variable tavler anvendes normalt ikke til kampagneformål. Det er dog muligt, såfremt der opnås dispensation, at anvende variable tavler til andre formål eksempelvis konkrete forsøg med kampagne. Vedrørende forsøg med kampagner på variable tavler, er der pt givet dispensation til at gennemføre et begrænset forsøg. Der bliver foretaget en evaluering af forsøget mhp at forbedre grundlaget for beslutning om denne brug af variable tavler. Prisoplysninger ved broer og evt. kommende betalingsring vurderes at kunne begrundes trafikalt. Dette forslag videresendes til vurdering i relevant vejregelgruppe. Præcise Link Flere steder i bekendtgørelserne henvises med anførelse af link til vejreglerne med anførelse af Formuleringen bør gøres mere uafhængig af evt. kommende ændringer af hjemmesiden. Henvisningen ændres til: Ved søgning på Vejdirektoratets hjemmeside Bek om vejafmærkning Konkrete forslag: 2 formulering ændres ikke, men den deles op i stk1 og stk2 mhp bedre forståelse. 9 formulering ændres ikke, det vurderes ikke nødvendigt at tilføje henvisning til. 14 formulering ændres ikke, formuleringen er i overensstemmelse med Wienerkonventionen. 16 formulering ændres ikke, det vurderes ikke nødvendigt at tilføje tavler. 47 formulering ændres ikke, der er enighed om, at kun O45 kan ophænges over kørebanen; men det medfører ikke ændring. 50 formulering ændres ikke, der er enighed om, at når gul afmærkning benyttes sammen med hvid afmærkning, da skal den samlede afmærkning fremstå entydigt; men det medfører ikke ændring. 58 stk 2 formulering ændres ikke, men ændringsforslag vedrørende vejarbejde samles og tages med i sammenhæng med i en senere samlet opdatering af bekendtgørelsen om afmærkning af vejarbejde.

4 4 af 9 Midlertidige tavler Der ønskes tilføjet E 34 til listen over midlertidige tavler. Det vurderes hensigtsmæssigt kun at anvende E 34 på blå bund, den tilføjes ikke som midlertidig tavle. Formulering om midlertidige tavler justeres, sådan at der skal skelnes imellem midlertidige færdselstavler og midlertidige tavler ved vejarbejder. I Bek om vejafmærkning tilføjes der til 23 under punktet Vedrørende E 15-16: Ved vejarbejde kan tavlerne udføres med sorte pile på gul baggrund. Afmærkning for cyklister Der er ønske om tydeliggørelse af afmærkning ifht. cyklister, ønske om retningslinjer for cykelgader, retningslinjer for lys i kørebanen og for spærreflader på cykelsti. Anvendelsesmulighederne af afmærkningen for cykler er beskrevet i anvendelsesbekendtgørelsen. Vedrørende cykelgade afklares mulighederne med Justitsministeriet. Der udføres pt. flere forsøg med lys i kørebanen (rettet mod cykeltrafikken), evaluering af disse forsøg afventes. Spærreflader på cykelstier tilføjes. I Bek om vejafmærkning tilføjes spærreflade i 52. Vejarbejde Der foreslås en række ændringer vedr vejarbejde Ændringsforslag vedrørende vejarbejde samles og tages med i en senere samlet opdatering af bekendtgørelsen om afmærkning af vejarbejde. Afmærkning af cykelruter Der foreslås konkrete ændringer vedrørende E21-22 og F21,2 F21,4 samt L45 og E18-E24. Anbefalinger vedrørende anvendelse af E21-22 og F21 henvises til vejledning i vejreglerne. Betegnelsen stiruter ændres til ruter og for tavlen for F21,3 vises eksempel, hvor der også er inkluderet højrepil. Betegnelsen for F21,4 stidiagramtavle ændres ikke, idet der også kan indgå andre færdselsarter end cyklister.

5 5 af 9 Ændring af L45 og E18-E24 findes ikke hensigtsmæssig. Variable advarselstavler og variable forbudstavler Det bemærkes, at flere ny færdselstavler er medtaget som variable tavler. A22 Børn fastholdes fordi muligheden er efterspurgt, der suppleres med krav om at den variable tavle dubleres med fast tavle A22. I bek om anvendelse af Vejafmærkning 39 tilføjes stk 3: Det er tilladt at anvende A22 som variabel færdselstavle som supplement til permanent A22. Vedr mulighed for varsling af glat vej med A31 glat vej henvises til bemærkninger på side 5 under punktet Visningsbibliotek for variable tavler flere trafikale hændelser. Varsling af vejarbejde med A39, sidevind A95, samt overhaling forbudt C51 og ophør af overhaling forbudt C53 fastholdes som mulige variabel tavler. Udseende af variable tavler Fsa udseendet af variable tavler er dette beskrevet i tekst, der henvises i øvrigt til tavleoversigt som udarbejdes supplerende og lægges på vejregelportalen. E 92 teksttavle Teksttavler kan angives med maks. 3 linjer. Overskriften præciseres i Bek om vejafmærkning 23 under E 92 ændres overskriften til Variabel teksttavle, og det tilføjes Tavlen kan have 3 tekstlinjer. I 27 konsekvensrettes ved at slette teksten Endvidere kan E 92 teksttavler være variable. Dansk Vejtavleskrift Skrifttypen kan være vanskelig at anvende på lysende variable tavler. For undtagelser henvises til 5 i Bek om vejafmærkning. Bek om anvendelse af vejafmærkning Konkrete forslag: 9 stk 1 ændres som foreslået til Variable vejtavler må kun anvendes, hvis den aktuelle information ikke kan formidles ved anvendelse af faste tavler. 9 stk 3 ændres til Hvis en variabel, lysende tavle er i hvilestilling, skal tavlens visning være sort. 10 stk 1 heri ændret 2. sætning til Der må ikke være bevægelige elementer vist på tavlen:

6 6 af 9 10 stk 2 ændres til stk 3 og i bilag 2 erstattes tabel 1 af tabel 8-3 Maksimale luminanser i cd/m 2 fra vejregelhæftet om variable vejtavler. 10 stk 3 ændres til stk 4 10 nyt stk 2 tilføjes Anvendelse af lysende variable tavler må ikke ske på en sådan måde, at anvendelse af andre tavler vanskeliggøres 11 stk 2 Krav om at tavlens visninger de seneste 12 måneder skal kunne dokumenteres fastholdes. 14 Der foretages ikke ændringer af vejledende tekst eller anvisninger i det tilhørende bilag 15 ændres til Lysende variable teksttavler skal udformes med hvid tekst på sort baggrund. 17 ændres ikke vedr A 31 Glat vej henvises til bemærkninger under høringssvar nr def. Nr 3 Sporoverkørsler slettes. To forskellige hastigheder i samme snit Der rejses tvivl om 95 i BEK om anvendelse af vejafmærkning. Vedrørende 95 skal Færdselsloven tolkes nærmere af Justitsministeriet. 95 tages ud af bekendtgørelsen. Cyklistsignal Der foreslås mulighed for at anvende almindelige 3-lys (hovedsignal) med masker for cyklister. Det vurderes, at risikoen for misforståelser ved den foreslåede løsning er større end ved nuværende mulighed. Dette skyldes både, at signalerne har samme størrelse som øvrige hovedsignaler og placeringen sammen med de øvrige signaler. Den foreslåede ændring tages ikke med, og sætning ændres til Den over cyklistsignal krævede tavle skal være 8x13 cm. Hajtænder vigelinje Der påpeges uoverensstemmelser mellem færdselslovens og bekendtgørelsernes terminologi samt rejser tvivl vedrørende Q 47 og D15 Hajtænder er en uautoriseret betegnelse, som bør rettes i færdselsloven. Justitsministeriet er gjort opmærksom på dette. Betegnelsen små knallerter ændres til lille knallert Q 47 den punkterede kantlinje, der foretages ikke ændringer. D15, reglerne for passage fastholdes. Dette stemmer overens med passage af N41 og N42. Udseende af variable tavler

7 7 af 9 Fsa udseendet af variable tavler er dette beskrevet i tekst, der henvises i øvrigt til oversigt over tavlevarianter, som udarbejdes supplerende og lægges på vejregelportalen. Vedrørende variable tavlers gyldighed i forhold til faste tavler, så er det i 5 i afmærknings BEK anført, at variable færdselstavler har samme gyldighed som faste færdselstavler. Tavlestørrelse Det foreslås, at tavlestørrelserne i hæfte 8 bekendtgøres. Det vurderes ikke hensigtsmæssigt, at bekendtgøre disse tavlestørrelser på nuværende tidspunkt. Forslaget kan evt. fremlægges og sendes i høring på et senere tidspunkt. For tavlestørrelser generelt henvises til anvendelsesbekendtgørelsens 7 samt vejledningen og anbefalinger i vejreglerne. Størrelsen af visse tavler til specifikke formål er dog fastlagt i andre bekendtgørelser eksempelvis bekendtgørelse om afmærkning af vejarbejde. Midlertidige tavler Det foreslås, at der vises eksempel på midlertidig færdselstavle og vejviser Fsa. udseendet af midlertidige tavler er beskrevet i tekst, der henvises i øvrigt til oversigt over tavlevarianter, som udarbejdes supplerende og lægges på vejregelportalen. Der er vist midlertidige færdselstavler i bilag 4 til bekendtgørelse om anvendelse af vejafmærkning. Det er dog hensigtsmæssigt at vise et eksempel på midlertidig vejvisning svarende til F14 i gældende bekendtgørelse om vejafmærkning. Endvidere præciseres i 19 hvilke midlertidige tavler, der kan anvendes til vejarbejde og E 53,4 tilføjes i bilag 4. Færdselstavler indsat i vejvisere og oplysningstavler Det ønskes understreget, at disse færdselstavler gælder. Bemærkning: Forbudstavler, der er indsat på vejvisningstavler anvendes til forvarsling og supplering af faste forbudstavler. Der ændres ikke. Symboltest og C55 Det foreslås, at resultaterne fra symboltest inddrages. Tydeliggørelse af C55 efterspørges. Relevante resultater af symboltests vurderes allerede at være taget med. C55 er tydeliggjort i Bek om vejafmærkning i 17 under C55. I første sætning er ordenen for en vejstrækning erstattet af på den aktuelle vej.

8 8 af 9 N 42 N45 Der foreslås tilføjelser. Vognbanedelere tilføjes som N 44,3 N 42 indarbejdes i bek om afmærkning af vejarbejder N44,1 og N44, 2, der tilføjes teksten Cylinderen kan være rød eller orange og der foretages konsekvensrettelse i bek om afm af vejarbejder Parkering i overliggeren i T-kryds Ændringen af parkeringsmulighederne problematiseres Justitsministeriet har tidligere afklaret dette forhold, og der er ikke grundlag for ændringer Bekendtgørelse om afmærkning af vejarbejder Det fastholdes at forslaget udarbejdes som ny bekendtgørelse. Test af trafikantforståelse Der foretages generelt test af nye tavler, hvor der er rejst tvivl om forståelse. Nye tavler Tavlerne A71, A97, UA99, UE33,4, UE 80 er efterspurgt og anvendes. Disse indgår i vist omfang allerede i vejreglerne, derfor fastholdes disse tavler i bekendtgørelsen. Antal servicemål på G14-G15 Anvendelsen og begrænsning i antallet af servicemål på orienteringstavlerne findes det mest hensigtsmæssigt at fastholde som anbefalinger i vejreglerne. Busholdeplads for fjerntrafik Der er ønske om at bevare tavle E 31,1 Busholdeplads for fjerntrafik Der vurderes, at det generelle behov for tavlen er lavt og svindende. Der henvises til overgangsbestemmelsen, hvoraf det fremgår, at tavlen kan anvendes frem til Metro Der er ønske om at få indarbejdet et piktogram for transportformen metro

9 Ønske om vejvisning til metrostationer har tidligere været behandlet i Vejregelrådet. Der blev da vejledt om, hvordan behovet for vejvisning til metrostationer kan opfyldes indenfor gældende vejregler. Der blev bl. a, foreslået, at anvende ordet Metro, der er internationalt og derfor enkelt at forstå for alle. Der foretages ikke ændringer på nuværende tidspunkt; men problemstillingen henvises til behandling i et vejregelarbejde om vejvisning på tværs af forskellige færdselsarter eller transportformer. SIDE 9 af 9

Neden for opsummeres de foreslåede ændringer i forhold til den gældende Afmærkningsbekendtgørelse nr. 784 af 6. juli 2006.

Neden for opsummeres de foreslåede ændringer i forhold til den gældende Afmærkningsbekendtgørelse nr. 784 af 6. juli 2006. DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 28. juli 2011 BLN/VS bln@vd.dk 7244 3187 ÆNDRINGER I BEKENDTGØRELSE OM VEJAFMÆRKNING Neden for opsummeres de foreslåede ændringer i forhold til den gældende Afmærkningsbekendtgørelse

Læs mere

Bekendtgørelse om vejafmærkning. Bekendtgørelse om udseende og betydning af tavletyper

Bekendtgørelse om vejafmærkning. Bekendtgørelse om udseende og betydning af tavletyper Bekendtgørelse om vejafmærkning Vejafmærkning Bekendtgørelse om udseende og betydning af tavletyper Se retsinformation.dk Bekendtgørelse om vejafmærkning nr. 1193 og Anvendelsesbekendtgørelse af 1/10 2016

Læs mere

Vejafmærkning. Nye bekendtgørelser. Vejforum december 2011

Vejafmærkning. Nye bekendtgørelser. Vejforum december 2011 Vejafmærkning Nye bekendtgørelser Vejforum december 2011 Status Intern arbejdsgruppe Henrik Ludvigsen, Erik Randrup, Pia Brix, Ulrik Winther Blindum, Vibeke Schiøler Sørensen, Morten Lorentzen og Bent

Læs mere

Ny vejregel om variable tavler

Ny vejregel om variable tavler Memo IT på vej Titel Vejforum 2010 Ny vejregel om variable tavler Dato 15 november 2010 Til Dorrit J Gundstrup COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 wwwcowidk

Læs mere

HÅNDBOG FÆRDSELSTAVLER, UNDERTAVLER ANLÆG OG PLANLÆGNING JULI 2013

HÅNDBOG FÆRDSELSTAVLER, UNDERTAVLER ANLÆG OG PLANLÆGNING JULI 2013 HÅNDBOG FÆRDSELSTAVLER, ANLÆG OG PLANLÆGNING JULI 2013 FORORD Denne håndbog omhandler undertavler og indgår i nedenstående serie af håndbøger om afmærkning med færdselstavler. Generelt om færdselstavler

Læs mere

Nye vejregler om vejafmærkning

Nye vejregler om vejafmærkning NORTEK møde i Oslo 2010 Midlertidig vejafmærkning Vejvisning for særlige køretøjer (F) Servicevejvisning til nationalparker (F) Revision af bekendtgørelse om vejafmærkning Revision af bekendtgørelse om

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om vejafmærkning

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om vejafmærkning Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om vejafmærkning 1. I bekendtgørelse nr. 802 af 4. juli 2012 foretages følgende ændringer: 1. I indledningen ændres lovbekendtgørelse nr. 1047 af 24. oktober

Læs mere

Nye færdselstavler kørebaneafmærkning servicetavler. Variable færdselstavler. Undertavle til lyssignaler

Nye færdselstavler kørebaneafmærkning servicetavler. Variable færdselstavler. Undertavle til lyssignaler Nye færdselstavler kørebaneafmærkning servicetavler Perioden 2012 2016 Ændringerne afspejler, hvordan trafikken og gadebilledet ændrer sig i takt med udviklingen. Vejafmærkning Variable færdselstavler

Læs mere

Advarselstavler A 11 Farligt vejkryds A 11 Farligt vejkryds A 16 Rundkørsel A 17 Fodgængerfelt

Advarselstavler A 11 Farligt vejkryds A 11 Farligt vejkryds A 16 Rundkørsel A 17 Fodgængerfelt Advarselstavler A 11 Farligt vejkryds... 7-36 A 11 Farligt vejkryds... 7-54 A 16 Rundkørsel... 7-51 A 17 Fodgængerfelt... 7-9 A 17 Fodgængerfelt... 7-19 A 17 Fodgængerfelt med undertavle Gågade... 7-32

Læs mere

FÆRDSELSREGULERING VEJVISNING HÆFTE 5. VEJVISNING FOR SÆRLIGE KØRETØJER HØRINGSBOG. Juni Vejregelrådet

FÆRDSELSREGULERING VEJVISNING HÆFTE 5. VEJVISNING FOR SÆRLIGE KØRETØJER HØRINGSBOG. Juni Vejregelrådet HØRINGSBOG FÆRDSELSREGULERING VEJVISNING HÆFTE 5. VEJVISNING FOR SÆRLIGE KØRETØJER HØRINGSBOG Juni 2010 Vejregelrådet Indhold 1 GENNEMFØRELSE AF HØRINGEN... 3 1.1 Høringsbrev... 4 1.2 Liste over parter

Læs mere

4. Bekendtgørelse og anvendelsesbekendtgørelse

4. Bekendtgørelse og anvendelsesbekendtgørelse NORTEK om vejafmærkning, vegtavler Nordisk møde i Danmark den 24.-25. marts 2015 v/ Pia Brix 4. Bekendtgørelse og anvendelsesbekendtgørelse Aktuelt om status for bekendtgørelser om vejafmærkning Arbejder

Læs mere

Cykelvenlig infrastruktur. Nye muligheder for afmærkning og brug af vejregler på cykelområdet

Cykelvenlig infrastruktur. Nye muligheder for afmærkning og brug af vejregler på cykelområdet Cykelvenlig infrastruktur Nye muligheder for afmærkning og brug af vejregler på cykelområdet Cykelvenlig infrastruktur Vejdirektoratet Dato: Maj 2017 Oplag: 200 Tryk: Vejdirektoratet Copyright: Vejdirektoratet,

Læs mere

HÅNDBOG OM STIKRYDS OG HÅNDBOG OM KRYDSNINGER MELLEM STIER OG VEJE

HÅNDBOG OM STIKRYDS OG HÅNDBOG OM KRYDSNINGER MELLEM STIER OG VEJE HØRINGSBOG BYERNES TRAFIKAREALER HÅNDBOG OM STIKRYDS OG HÅNDBOG OM KRYDSNINGER MELLEM STIER OG VEJE April 2016 HØRINGSBOG Indhold 1 GENNEMFØRELSE AF HØRINGEN... 3 1.1 Høringsbrev... 4 1.2 Høringsparter...

Læs mere

Udvalgte færdselstavler

Udvalgte færdselstavler Udvalgte færdselstavler 59 6 Udvalgte færdselstavler Advarselstavler Advarselstavler er trekantede med rød kant. Spidsen vender opad. Tavlerne bruges til at advare trafikanterne om farer, som man ikke

Læs mere

NORTEK DK OM VEJAFMÆRKNING MØDE I OSLO 17. 18. APRIL 2013

NORTEK DK OM VEJAFMÆRKNING MØDE I OSLO 17. 18. APRIL 2013 NORTEK DK OM VEJAFMÆRKNING MØDE I OSLO 17. 18. APRIL 2013 OM VEJDIREKTORATET Film om Vejdirektoratet Link: http://www.vejdirektoratet.dk/da/trafik/webtv/sider/default.aspx Aktuelt om nye bekendtgørelser

Læs mere

BYERNES TRAFIKAREALER

BYERNES TRAFIKAREALER HØRINGSBOG TIL FORELÆGGELSE FOR VEJREGELRÅDET TRAFIKAREALER, BY BYERNES TRAFIKAREALER Hæfte 9. Anlæg for parkering og standsning mv. HØRING September 2009 Vejregelrådet 2 VRA-2232-v1k_Høringsbog_BT_hæfte

Læs mere

HÅNDBOG AFMÆRKNING PÅ KØREBANEN, TEKST OG SYMBOLER ANLÆG OG PLANLÆGNING MAJ 2013

HÅNDBOG AFMÆRKNING PÅ KØREBANEN, TEKST OG SYMBOLER ANLÆG OG PLANLÆGNING MAJ 2013 HÅNDBOG AFMÆRKNING PÅ KØREBANEN, ANLÆG OG PLANLÆGNING MAJ 2013 FORORD Denne vejregel omhandler afmærkning med tekst og symboler og indgår i nedenstående serie af håndbøger om afmærkning på kørebanen. Generelt

Læs mere

Bekendtgørelse og anvendelsesbekendtgørelse

Bekendtgørelse og anvendelsesbekendtgørelse DK om vejafmærkning til Nortek i Stockholm 19. 20. maj 2014 v/ Pia Brix Aktuelt om status for bekendtgørelser om vejafmærkning Arbejder på ændringsbekendtgørelser om vejafmærkning pt. (oplæg er nye bekendtgørelser

Læs mere

FORSØG MED HØJRE- SVING FOR RØDT FOR CYKLISTER

FORSØG MED HØJRE- SVING FOR RØDT FOR CYKLISTER FORSØG MED HØJRE- SVING FOR RØDT FOR CYKLISTER HØJRESVING FOR RØDT - HVORFOR? Transportministeriet arbejder med at formulere en ny national cykelstrategi. Visionen er, at hele Danmark skal op på cyklen.

Læs mere

Vejregler om vejafmærkning

Vejregler om vejafmærkning Nyheder Kommende ændringer Kim Schwartzlose Afdelingsleder, Moe & Brødsgaard Fagsekretær for vejregelgruppen om vejafmærkning side 1 Præsentation Baggrund Hvad er der sket i 2010? Hvad er planen i 2011?

Læs mere

3/24/2017. Færdselstavler. Oplysningstavler. Ophængt pilafmærkning. E 92 Teksttavle

3/24/2017. Færdselstavler. Oplysningstavler. Ophængt pilafmærkning. E 92 Teksttavle Færdselstavler Oplysningstavler Ophængt pilafmærkning E 92 Teksttavle Præcisering af tilladte tavletyper som variable tavler står i bilag 1 Vognbaner ved kryds E 16 Vognbaneforløb/-skift A 43 bruges ikke

Læs mere

HÅNDBOG TAVLEOVERSIGT ANLÆG OG PLANLÆGNING FEBRUAR 2013

HÅNDBOG TAVLEOVERSIGT ANLÆG OG PLANLÆGNING FEBRUAR 2013 HÅNDBOG TAVLEOVERSIGT ANLÆG OG PLANLÆGNING FEBRUAR 201 FORORD Denne håndbog omhandler færdselsregulering af offentlige veje og private fællesveje ved afmærkning med færdselstavler. Vejreglen er en del

Læs mere

VEJREGLER FÆRDSELSREGULERING FÆRDSELSTAVLER. Hæfte 8. Tavleoversigt. Juli 2006. Vejregelrådet

VEJREGLER FÆRDSELSREGULERING FÆRDSELSTAVLER. Hæfte 8. Tavleoversigt. Juli 2006. Vejregelrådet VEJREGLER FÆRDSELSREGULERING FÆRDSELSTAVLER Hæfte 8. oversigt Juli 2006 Vejregelrådet FORORD Tilblivelse Nærværende vejregel er en revision af Vejregler for afmærkning med færdselstavler, september 1992.

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om vejafmærkning

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om vejafmærkning BEK nr 313 af 21/03/2019 (Gældende) Udskriftsdato: 9. august 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., Vejdirektoratet, j.nr. 18/15242

Læs mere

ANVENDELSE AF AFMÆRKNINGSMATERIEL. Afmærkningsmateriel. Afmærkningsmateriel

ANVENDELSE AF AFMÆRKNINGSMATERIEL. Afmærkningsmateriel. Afmærkningsmateriel 15-02-2017 ANVENDELSE AF AFMÆRKNINGSMATERIEL 41-43 Højdekrav 1,0 meter til underkant Højst 2 tavler samt nødvendige undertavler pr. stander Afstanden mellem tavlesnit som i skemaerne på side 42 og 43 42-43

Læs mere

Lovtidende A. 2012 Udgivet den 19. juli 2012. Bekendtgørelse om anvendelse af vejafmærkning. 4. juli 2012. Nr. 801.

Lovtidende A. 2012 Udgivet den 19. juli 2012. Bekendtgørelse om anvendelse af vejafmærkning. 4. juli 2012. Nr. 801. Lovtidende A 2012 Udgivet den 19. juli 2012 4. juli 2012. Nr. 801. Bekendtgørelse om anvendelse af vejafmærkning I medfør af 95, stk. 3, i færdselsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1047 af 24. oktober 2011,

Læs mere

Den fulde tekst. Bekendtgørelse om vejafmærkning

Den fulde tekst. Bekendtgørelse om vejafmærkning DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 28. juli 2011 10/01937 Bent Lund Nielsen bln@vd.dk 7244 3129 Den fulde tekst Bekendtgørelse om vejafmærkning I medfør af 87, stk. 3, 90, stk. 2, 95, stk. 1, og

Læs mere

Brush-up på paratviden om afmærkning af vejarbejder. Bestemmelser. Tavleoversigten. Trin I repetition - juni 2016

Brush-up på paratviden om afmærkning af vejarbejder. Bestemmelser. Tavleoversigten. Trin I repetition - juni 2016 24-11-2016 Brush-up på paratviden om afmærkning af vejarbejder Trin I repetition - juni 2016 Bestemmelser Tavleoversigten 1 24-11-2016 Fritrumsprofil Tavlehøjde over kørebanens belægningsoverflade Fritrumsprofil

Læs mere

ANVENDELSE AF AFMÆRKNINGSUDSTYR. Afmærkningsmateriel. Afmærkningsmateriel

ANVENDELSE AF AFMÆRKNINGSUDSTYR. Afmærkningsmateriel. Afmærkningsmateriel ANVENDELSE AF AFMÆRKNINGSUDSTYR 41-43 Højdekrav 1,0 meter til underkant Højst 2 tavler samt nødvendige undertavler pr. stander Afstanden mellem tavlesnit som i skemaerne på side 42 og 43 42-43 Mindste

Læs mere

Standsning og parkering. Planlæg parkeringen. Parkeringsvejvisning 23/03/2017

Standsning og parkering. Planlæg parkeringen. Parkeringsvejvisning 23/03/2017 Standsning og parkering Planlæg parkeringen Lav en parkeringsplan i samarbejde med politi, m. fl. Tænk i P- zoner Begræns parkering på højhastighedsveje Vejled ved indfart til byen Parkeringsvejvisning

Læs mere

HØRINGSBOG KOLLEKTIV TRAFIK KOLLEKTIV TRAFIK PÅ VEJE. Oktober 2012 HØRINGSBOG

HØRINGSBOG KOLLEKTIV TRAFIK KOLLEKTIV TRAFIK PÅ VEJE. Oktober 2012 HØRINGSBOG HØRINGSBOG KOLLEKTIV TRAFIK KOLLEKTIV TRAFIK PÅ VEJE Oktober 2012 HØRINGSBOG Indhold 1 GENNEMFØRELSE AF HØRINGEN... 3 1.1 Høringsbrev... 4 1.2 Liste over parter i høringen... 7 2 RESULTATER AF HØRINGEN...

Læs mere

Trafiknetværk Nordsjælland Vej-Skole-Politiseminar Torsdag i Hillerød Vejtekniske krav til skolepatruljesteder samt følgeordninger

Trafiknetværk Nordsjælland Vej-Skole-Politiseminar Torsdag i Hillerød Vejtekniske krav til skolepatruljesteder samt følgeordninger Trafiknetværk Nordsjælland Vej-Skole-Politiseminar Torsdag 19-01-2017 i Hillerød Vejtekniske krav til skolepatruljesteder samt følgeordninger Svend Erik Petersen, fhv. konsulent Rigspolitiet Nationalt,

Læs mere

Lovtidende A. 2012 Udgivet den 19. juli 2012. Bekendtgørelse om vejafmærkning. 4. juli 2012. Nr. 802.

Lovtidende A. 2012 Udgivet den 19. juli 2012. Bekendtgørelse om vejafmærkning. 4. juli 2012. Nr. 802. Lovtidende A 2012 Udgivet den 19. juli 2012 4. juli 2012. Nr. 802. Bekendtgørelse om vejafmærkning I medfør af 87, stk. 3, 90, stk. 2, 95, stk. 1, og 3, og 118, stk. 7, i færdselsloven, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Skilte i det åbne land

Skilte i det åbne land Skilte i det åbne land Vejledning om regler for skilte i det åbne land Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Pas på landskabet... 3 Efter Naturbeskyttelsesloven... 4 Hvordan må skiltet se ud, og hvor må

Læs mere

Symboltest april Sammenfatning af resultater af trafikantforståelse af udvalgte symboler og færdselstavler

Symboltest april Sammenfatning af resultater af trafikantforståelse af udvalgte symboler og færdselstavler Symboltest april 2011 Sammenfatning af resultater af trafikantforståelse af udvalgte symboler og færdselstavler Afmærkninger til standsning af vildfarne Spøgelsesbilister Den østrigske hånd : 91 % af respondenterne

Læs mere

HÆFTE 6, VARIABLE VEJTAVLER

HÆFTE 6, VARIABLE VEJTAVLER HØRINGSBOG TIL FORELÆGGELSE FOR VEJREGELRÅDET FÆRDSELSREGULERING HÆFTE 6, VARIABLE VEJTAVLER HØRINGSBOG Til behandling i Vejregelrådet Oktober 2009 Vejregelrådet Indhold 1 GENNEMFØRELSE AF HØRINGEN...3

Læs mere

Tavler og lys. Læsetid for tavler. Aldring af øjnene. Tilbagelagt afstand under læsning af N antal informationer. Flere ældre i trafikken

Tavler og lys. Læsetid for tavler. Aldring af øjnene. Tilbagelagt afstand under læsning af N antal informationer. Flere ældre i trafikken Tavler og lys December 2017 Læsetid for tavler s. 49 Tilbagelagt afstand under læsning af N antal informationer Trafikantens hastighed Vp 1 information 2 informationer 3 informationer 4 informationer 40

Læs mere

I afsnit 2 omtales tavleforsidetyper, hvor typerne 3, 4 og 5 er for retroreflekterende tavleforsider.

I afsnit 2 omtales tavleforsidetyper, hvor typerne 3, 4 og 5 er for retroreflekterende tavleforsider. Retroreflekterende vejtavler i Danmark Kai Sørensen, DELTA, 28. september 2010 Forord Dette notat er udarbejdet på foranledning af NMF. 1. Indledning I det følgende refereres der til pren 12899-6, som

Læs mere

Bekendtgørelse om vejafmærkning

Bekendtgørelse om vejafmærkning BEK nr 802 af 04/07/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 27. oktober 2015 Ministerium: Transportministeriet Journalnummer: Transportmin., Vejdirektoratet, j.nr. 10/01937 Senere ændringer til forskriften BEK

Læs mere

VLER A ADVARSELSTAVLER - A FÆRDSELST SKILTE OG STANDERE

VLER A ADVARSELSTAVLER - A FÆRDSELST SKILTE OG STANDERE A B C D E o F G H I J-K ADVARSELSTAVLER - A SKILTE OG STANDERE I systemafspærring har vi valgt at ville levere det bedste produkt til vores kunder. Derfor har vi investeret i top professionelt udstyr til

Læs mere

HÅNDBOG FÆRDSELSTAVLER, PÅBUDSTAVLER ANLÆG OG PLANLÆGNING

HÅNDBOG FÆRDSELSTAVLER, PÅBUDSTAVLER ANLÆG OG PLANLÆGNING HÅNDBOG FÆRDSELSTAVLER, JULI 2013 FORORD Denne håndbog omhandler påbudstavler og indgår i nedenstående serie af håndbøger om afmærkning med færdselstavler. Generelt om færdselstavler Advarselstavler Vigepligtstavler

Læs mere

Høringsudgave af 16. november 2017

Høringsudgave af 16. november 2017 Høringsudgave af 16. november 2017 Bekendtgørelse om anvendelse af vejafmærkning I medfør af 95, stk. 3, og 122 c, stk. 2, i færdselsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 38 af 5. januar 2017, 129, stk. 1,

Læs mere

Vejledning om regler for skilte i Varde Kommune

Vejledning om regler for skilte i Varde Kommune Vejledning om regler for skilte i Varde Kommune INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning... 3 Pas på landskabet... 3 Flowdiagram...3 Bestemmelser efter naturbeskyttelsesloven... 4 Hvordan må skiltet se ud, og hvor

Læs mere

HÅNDBOG OM FODGÆNGEROMRÅDER

HÅNDBOG OM FODGÆNGEROMRÅDER HØRINGSBOG BYERNES TRAFIKAREALER HÅNDBOG OM FODGÆNGEROMRÅDER OKTOBER 2016 HØRINGSBOG Indhold 1 GENNEMFØRELSE AF HØRINGEN... 3 1.1 Høringsbrev... 4 1.2 Høringsparter... 6 2 RESULTATER AF HØRINGEN... 7 Høringssvar

Læs mere

ANLÆG OG PLANLÆGNING VEJVISNING SERVICEVEJVISNING PÅ ALMINDELIGE VEJE. Juni 2018 HØRINGSBOG

ANLÆG OG PLANLÆGNING VEJVISNING SERVICEVEJVISNING PÅ ALMINDELIGE VEJE. Juni 2018 HØRINGSBOG ANLÆG OG PLANLÆGNING VEJVISNING SERVICEVEJVISNING PÅ ALMINDELIGE VEJE Juni 208 HØRINGSBOG Indhold GENNEMFØRELSE AF HØRINGEN... 3. Høringsbrev... 4.2 Høringsliste... 6 2 RESULTATER AF HØRINGEN... 7 Høringssvar.

Læs mere

Bekendtgørelse om anvendelse af vejafmærkning

Bekendtgørelse om anvendelse af vejafmærkning BEK nr 1194 af 21/09/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 19. december 2016 Ministerium: Transport- og Bygningsministeriet Journalnummer: Transport- og Bygningsmin., Vejdirektoratet, j.nr. 16/07940 Senere ændringer

Læs mere

Udkast til Bekendtgørelse om ændring af vejafmærkningsbekendtgørelserne

Udkast til Bekendtgørelse om ændring af vejafmærkningsbekendtgørelserne Dato 1. november 2018 Sagsbehandler Pia Brix Mail pbx@vd.dk Telefon +45 7244 3486 Dokument 18/15242-18 Side 1/14 Udkast til Bekendtgørelse om ændring af vejafmærkningsbekendtgørelserne I bekendtgørelse

Læs mere

HÅNDBOG AFMÆRKNING PÅ KØREBANEN, TVÆRAFMÆRKNING ANLÆG OG PLANLÆGNING NOVEMBER 2012

HÅNDBOG AFMÆRKNING PÅ KØREBANEN, TVÆRAFMÆRKNING ANLÆG OG PLANLÆGNING NOVEMBER 2012 HÅNDBOG AFMÆRKNING PÅ KØREBANEN, TVÆRAFMÆRKNING ANLÆG OG PLANLÆGNING NOVEMBER 2012 FORORD Denne vejregel omhandler tværafmærkning og indgår i nedenstående serie af håndbøger om afmærkning på kørebanen.

Læs mere

HÅNDBOG OM ANLÆG FOR PARKERING OG STANDSNING I BYER

HÅNDBOG OM ANLÆG FOR PARKERING OG STANDSNING I BYER HØRINGSBOG BYERNES TRAFIKAREALER HÅNDBOG OM ANLÆG FOR PARKERING OG STANDSNING I BYER Oktober 2018 HØRINGSBOG Indhold 1 GENNEMFØRELSE AF HØRINGEN... 3 1.1 Høringsbrev... 4 1.2 Høringsparter... 7 2 RESULTATER

Læs mere

Trafikanters forståelse af færdselstavler og vejafmærkning

Trafikanters forståelse af færdselstavler og vejafmærkning Trafikanters forståelse af færdselstavler og vejafmærkning Test 2014 Lene Herrstedt Belinda la Cour Lund 30. januar 2015 Scion-DTU Diplomvej 376 2800 Kgs. Lyngby www.trafitec.dk Trafikanters forståelse

Læs mere

Medlemsforslag om parkeringsafmærkning (2011-77965). Indstilling og beslutning. Teknik- og Miljøudvalget pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen,

Medlemsforslag om parkeringsafmærkning (2011-77965). Indstilling og beslutning. Teknik- og Miljøudvalget pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen, KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Parkering NOTAT 26-08-2011 Notat om gul kantstensmarkering 1. Opdrag Medlemsforslag om parkeringsafmærkning (2011-77965). Indstilling og beslutning.

Læs mere

Trafikanters forståelse og brug af færdselstavler

Trafikanters forståelse og brug af færdselstavler Trafikanters forståelse og brug af færdselstavler og symboler Test 2016 Lene Herrstedt Belinda la Cour Lund 28. December 2016 Scion-DTU Diplomvej 376 2800 Kgs. Lyngby www.trafitec.dk Titel: Trafikanters

Læs mere

Servicevejvisning. Formål. Definitioner

Servicevejvisning. Formål. Definitioner Servicevejvisning Vejafmærkning Formål 342. Servicevejvisning har til formål at vejvise til ikke-geografiske mål, som fx seværdigheder, overnatningssteder, virksomheder og lignende. Bekendtgørelse nr.

Læs mere

Tegninger for afmærkning af vejarbejder i åbent land

Tegninger for afmærkning af vejarbejder i åbent land GÆLDENDE Tegninger for afmærkning af vejarbejder i åbent land af 1. september 2017 (Vejdirektoratet) OVERSIGT OVER TEGNINGER GRUPPE 1: VEJARBEJDE I YDERRABAT Se originaldokumentet her L0101 L0102 L0103

Læs mere

Supplerende tavletest

Supplerende tavletest Supplerende tavletest Færdselstavler og grønne linjer Trafikantforståelse Lene Herrstedt Belinda la Cour Lund 8. marts 2017 Scion-DTU Diplomvej 376 2800 Kgs. Lyngby www.trafitec.dk Indhold 1. Indledning...

Læs mere

Vejvisningens grundlov. Vejvisningens grundlov. Trafikanternes behov for information

Vejvisningens grundlov. Vejvisningens grundlov. Trafikanternes behov for information Vejvisningens grundlov Vejafmærkning Vejvisningens grundlov Trafikanternes behov for information (max 4 informationer) Kontinuitet Ensartethed Entydighed Trafiksikkerhed Miljø Troværdighed Vejdesign Trafikanternes

Læs mere

FÆRDSELSAREALER FOR ALLE HÅNDBOG I TILGÆNGELIGHED

FÆRDSELSAREALER FOR ALLE HÅNDBOG I TILGÆNGELIGHED HØRINGSBOG FÆRDSELSAREALER FOR ALLE HÅNDBOG I TILGÆNGELIGHED Februar 2013 HØRINGSBOG Endelig udgave Indhold 1 GENNEMFØRELSE AF HØRINGEN... 3 1.1 Høringsbrev... 4 1.2 Liste over parter i høringen... 6 2

Læs mere

Bekendtgørelse om anvendelse af vejafmærkning

Bekendtgørelse om anvendelse af vejafmærkning BEK nr 801 af 04/07/2012 (Historisk) Udskriftsdato: 28. december 2017 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transportmin., Vejdirektoratet, j.nr. 10/01937 Senere ændringer

Læs mere

Bekendtgørelse om vejafmærkning

Bekendtgørelse om vejafmærkning Bekendtgørelse nr. 784 af 6. juli 2006 Bekendtgørelse om vejafmærkning I medfør af 87, stk. 3, 90, stk. 2, 95, stk. 1, og 3, og 118, stk. 8, og 10, i færdselsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1079 af 14.

Læs mere

VEJVISNING FOR MENNESKER MED BEVÆGEHANDICAP

VEJVISNING FOR MENNESKER MED BEVÆGEHANDICAP HÅNDBOG VEJVISNING FOR MENNESKER MED BEVÆGEHANDICAP DECEMBER 2016 FORORD Denne håndbog omhandler Vejvisning for mennesker med bevægehandicap, og indgår i nedenstående serie af håndbøger om Vejvisning.

Læs mere

C11_1 C11_2 C12. Højresving forbudt

C11_1 C11_2 C12. Højresving forbudt C11_1 Højresving forbudt Forbuddet gælder kun i det kryds eller ved den indkørsel, hvor tavlen er opsat, medmindre andet er angivet med undertavle. C11_2 Ventresving forbudt Forbuddet gælder kun i det

Læs mere

HÅNDBOG AFMÆRKNING PÅ KØREBANEN, STANDSNING OG PARKERING ANLÆG OG PLANLÆGNING DECEMBER 2012

HÅNDBOG AFMÆRKNING PÅ KØREBANEN, STANDSNING OG PARKERING ANLÆG OG PLANLÆGNING DECEMBER 2012 HÅNDBOG AFMÆRKNING PÅ KØREBANEN, STANDSNING OG PARKERING DECEMBER 2012 FORORD Denne vejregel omhandler afmærkning vedr. standsning og parkering og indgår i nedenstående serie af håndbøger om afmærkning

Læs mere

Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse

Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse Dato 1. november 2016 Side 1/5 Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse om parkeringsskiver Høringen Et udkast til bekendtgørelse om parkeringsskiver har i perioden fra den 26. juli til 23. august

Læs mere

E - Oplysningstavler

E - Oplysningstavler E 11.1 indenfor byzone 1)) udenfor byzone Reflekstype Opstillingshøjde (materialetype) til underkant af tavle 2)) 4) 5) I E 11.4 I E 11.5 I E 11.6 I E 11.7 I E 11.8 I E 11.9 I E 15 Vognbaner ved kryds

Læs mere

HÅNDBOG GENERELT OM AFMÆRKNING PÅ KØREBANEN ANLÆG OG PLANLÆGNING DECEMBER 2012

HÅNDBOG GENERELT OM AFMÆRKNING PÅ KØREBANEN ANLÆG OG PLANLÆGNING DECEMBER 2012 HÅNDBOG GENERELT OM AFMÆRKNING PÅ KØREBANEN DECEMBER 2012 FORORD Denne vejregel omhandler generelle forhold vedrørende afmærkning på kørebanen og indgår i nedenstående serie af håndbøger. Generelt om afmærkning

Læs mere

HÅNDBOG TEGNINGER FOR AFMÆRKNING AF VEJARBEJDER I ÅBENT LAND ANLÆG OG DRIFT OKTOBER 2013

HÅNDBOG TEGNINGER FOR AFMÆRKNING AF VEJARBEJDER I ÅBENT LAND ANLÆG OG DRIFT OKTOBER 2013 HÅNDBOG TEGNINGER FOR AFMÆRKNING AF VEJARBEJDER I ÅBENT LAND ANLÆG OG DRIFT OKTOBER 2013 ANLÆG OG DRIFT TEGNINGER FOR AFMÆRKNING AF VEJARBEJDER I ÅBENT LAND ANLÆG OG DRIFT TEGNINGER FOR AFMÆRKNING AF VEJARBEJDER

Læs mere

HÅNDBOG VEJVISNING FOR SÆRLIGE KØRETØJER ANLÆG OG PLANLÆGNING APRIL 2013

HÅNDBOG VEJVISNING FOR SÆRLIGE KØRETØJER ANLÆG OG PLANLÆGNING APRIL 2013 HÅNDBOG APRIL 2013 FORORD Denne vejregel om vejvisning for særlige køretøjer indgår i nedenstående serie af håndbøger om vejvisning: Generelt om vejvisning på almindelige veje Tavletyper for vejvisning

Læs mere

Farlig vejkryds, hvor den krydsende trafik har ubetinget vigepligt

Farlig vejkryds, hvor den krydsende trafik har ubetinget vigepligt A11 Farlig vejkryds, hvor den krydsende trafik har ubetinget vigepligt Hvor den krydsende trafik har ubetinget vigepligt. Tavlen opstilles hvor vejens forløb har betydning for nedsættelse af hastigheden.

Læs mere

Vejledning om sikkerhedsforanstaltninger i jernbaneoverkørsler, der er åbne for almindelig færdsel

Vejledning om sikkerhedsforanstaltninger i jernbaneoverkørsler, der er åbne for almindelig færdsel om sikkerhedsforanstaltninger i Overkørselsbekendtgørelsen (Bekendtgørelse nr. 115 af 31. januar 2014) 7. marts 2014, 1. udgave 2 om Trafikstyrelsens overkørselsbekendtgørelse 1 regulerer de vejvendte

Læs mere

ELEMENTBESKRIVELSER LVD DRI - KANTPÆLE BILAG Benedikte Piil

ELEMENTBESKRIVELSER LVD DRI - KANTPÆLE BILAG Benedikte Piil DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 10. 03..2012 Benedikte Piil bep@vd.dk 4042 72 51 ELEMENTBESKRIVELSER LVD DRI - KANTPÆLE BILAG 7.9 Niels Juels Gade 13 1022 København K vd@vd.dk EAN 5798000893450

Læs mere

HØRINGSBOG FÆRDSELSREGULERING VEJSIGNALER. Trafikledelsessystemer Hæfte 5 HØRINGSBOG

HØRINGSBOG FÆRDSELSREGULERING VEJSIGNALER. Trafikledelsessystemer Hæfte 5 HØRINGSBOG HØRINGSBOG FÆRDSELSREGULERING VEJSIGNALER Trafikledelsessystemer Hæfte 5 HØRINGSBOG 17. apr. 2012 0 Indhold 1 GENNEMFØRELSE AF HØRINGEN... 3 1.1 Høringsbrev... 4 1.2 Liste over parter i høringen... 7 2

Læs mere

RUNDKØRSEL VED ESTRUPVEJ/TAURUSVEJ

RUNDKØRSEL VED ESTRUPVEJ/TAURUSVEJ RUNDKØRSEL VED ESTRUPVEJ/TAURUSVEJ Appendiks B skilte for vejgren N, S, Ø og V Indholdsfortegnelse B.1 VEJGREN N... 1 B.1.1 Midterøen... 1 B.1.2 Tilfarten... 1 B.1.3 Frafarten... 4 B.2 VEJGREN S... 5

Læs mere

E 42 Motorvej Angiver en vejstrækning, hvor de særlige regler gælder om kørsel på mo- torvej samt til- og frakørselsvej til motorvej.

E 42 Motorvej Angiver en vejstrækning, hvor de særlige regler gælder om kørsel på mo- torvej samt til- og frakørselsvej til motorvej. E 42 Motorvej Angiver en vejstrækning, hvor de særlige regler gælder om kørsel på mo- torvej samt til- og frakørselsvej til motorvej. E 43 Motortrafikvej Angiver en vejstrækning, hvor de særlige regler

Læs mere

EKSEMPELSAMLING HASTIGHEDSAFMÆRKNING ANLÆG OG PLANLÆGNING

EKSEMPELSAMLING HASTIGHEDSAFMÆRKNING ANLÆG OG PLANLÆGNING EKSEMPELSAMLING ANLÆG OG PLANLÆGNING FEBRUAR 2016 FORORD Denne eksempelsamling omhandler hastighedsafmærkning og er udarbejdet som et supplement til håndbøgerne om Forbudstavler og Oplysningstavler. I

Læs mere

Oversigt over forseelser Dato: 01-02-2015 Side 1 af 6

Oversigt over forseelser Dato: 01-02-2015 Side 1 af 6 Side 1 af 6 01a 01 STANDSNING FORBUDT 01a. Ved skiltning og ubrudt kantlinje. 510 kr. 0 min. Køretøjet er henstillet, hvor der er et ubetinget standsningsforbud. Dette er markeret enten med den forbudstavle,

Læs mere

A11 A16 A17 A18. Farlig vejkryds, hvor den krydsende trafik har ubetinget vigepligt

A11 A16 A17 A18. Farlig vejkryds, hvor den krydsende trafik har ubetinget vigepligt A11 Farlig vejkryds, hvor den krydsende trafik har ubetinget vigepligt Hvor den krydsende trafik har ubetinget vigepligt. Tavlen opstilles hvor vejens forløb har betydning for nedsættelse af hastigheden.

Læs mere

Til en vej hører kørebane, rabatter, grøfter, vigepladser, rastepladser og afmærkning i form af striber og færdselstavler.

Til en vej hører kørebane, rabatter, grøfter, vigepladser, rastepladser og afmærkning i form af striber og færdselstavler. Retningslinjer for skilte m.m. Det som er beskrevet herunder, er et sammendrag af bestemmelserne i Lov om offentlige veje, Færdselsloven, Naturbeskyttelsesloven og Vejreglerne. Assens Kommune og Fyns Politi

Læs mere

Valgplakater på vejarealer. Vejledning for opsætning af valgplakater 1. udgave, november 2015

Valgplakater på vejarealer. Vejledning for opsætning af valgplakater 1. udgave, november 2015 Valgplakater på vejarealer Vejledning for opsætning af valgplakater 1. udgave, november 2015 Vejlovens grundlag om valgplakater Reglerne om ophængning af valgplakater på offentlige veje findes i vejlovens

Læs mere

Trafikantforståelse af symboler, færdselstavler og afmærkning

Trafikantforståelse af symboler, færdselstavler og afmærkning Trafikantforståelse af symboler, færdselstavler og afmærkning Test 2008 DEL II Lene Herrstedt Puk Andersson 10. marts 2009 Scion-DTU Diplomvej 376 2800 Lyngby www.trafitec.dk 2 Indhold 1. Indledning...5

Læs mere

HÅNDBOG AFMÆRKNING PÅ KØREBANEN, DIMENSIONER ANLÆG OG PLANLÆGNING MAJ 2013

HÅNDBOG AFMÆRKNING PÅ KØREBANEN, DIMENSIONER ANLÆG OG PLANLÆGNING MAJ 2013 HÅNDBOG AFMÆRKNING PÅ KØREBANEN, DIMENSIONER ANLÆG OG PLANLÆGNING MAJ 2013 FORORD Denne vejregel omhandler generelle forhold vedrørende afmærkning på kørebanen og indgår i nedenstående serie af håndbøger.

Læs mere

Notat. Bondegårdscamping for autocampere 9. september 2011. : Autocamperrådet. : Jane Maindal 1 INDLEDNING

Notat. Bondegårdscamping for autocampere 9. september 2011. : Autocamperrådet. : Jane Maindal 1 INDLEDNING Notat Madevej 13 6200 Aabenraa Danmark T +45 7362 8880 F +45 7362 8881 www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 Bondegårdscamping for autocampere 9. september 2011 Projekt: 25.9980.01 Til Fra : Autocamperrådet

Læs mere

HÅNDBOG BRUG AF VARIABLE VEJTAVLER OG VOGNBANESIGNALER ANLÆG OG PLANLÆGNING SEPTEMBER 2017 HØRINGSUDGAVE

HÅNDBOG BRUG AF VARIABLE VEJTAVLER OG VOGNBANESIGNALER ANLÆG OG PLANLÆGNING SEPTEMBER 2017 HØRINGSUDGAVE HÅNDBOG BRUG AF VARIABLE VEJTAVLER OG VOGNBANESIGNALER ANLÆG OG PLANLÆGNING SEPTEMBER 2017 HØRINGSUDGAVE FORORD Denne håndbog omhandler brug af variable vejtavler og vognbanesignaler. Håndbogen er en del

Læs mere

2 HÅNDBØGER - AFMÆRKNING AF VEJARBEJDER MM. - OVERSIGT OVER ARBEJDSPROCESSER OG BESKYTTELSESNIVEAUER

2 HÅNDBØGER - AFMÆRKNING AF VEJARBEJDER MM. - OVERSIGT OVER ARBEJDSPROCESSER OG BESKYTTELSESNIVEAUER Høringsbog AFMÆRKNING AF VEJARBEJDE 2 HÅNDBØGER AFMÆRKNING AF VEJARBEJDER MM. OVERSIGT OVER ARBEJDSPROCESSER OG BESKYTTELSESNIVEAUER Oktober 2016 HØRINGSBOG Indhold 1 GENNEMFØRELSE AF HØRINGEN... 4 1.1

Læs mere

NORTEK. Møde 20. 21. november 2007 i Vejdirektoratet, København. NORTEK møde den 20. 21. november 2007, København

NORTEK. Møde 20. 21. november 2007 i Vejdirektoratet, København. NORTEK møde den 20. 21. november 2007, København NORTEK Møde 20. 21. november 2007 i Vejdirektoratet, København. Dagsorden 1. Mødet åbnes, praktiske oplysninger 2. Godkendelse af dagsorden - Drøftelse/godkendelse af arbejdsgruppens kommissorium 3. Godkendelse

Læs mere

Danske vejregler for trafikledelsessystemer

Danske vejregler for trafikledelsessystemer Danske vejregler for trafikledelsessystemer Charlotte Vithen, Afdelingsleder i Kompetencecenter for Trafikledelse, Vejdirektoratet. Dorrit Gundstrup, Afdelingsleder i Trafik- og planafdelingen, Vejcenter

Læs mere

Oversigt over parkeringsforseelser

Oversigt over parkeringsforseelser 01a 01 STANDSNING FORBUDT 01a. Ved skiltning og ubrudt kantlinje. 510 kr. 0 min. Køretøjet er henstillet, hvor der er et ubetinget standsningsforbud. Dette er markeret enten med den forbudstavle, der betyder

Læs mere

ELEMENTBESKRIVELSER LVD DRI - KANTPÆLE BILAG Benedikte Piil

ELEMENTBESKRIVELSER LVD DRI - KANTPÆLE BILAG Benedikte Piil DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 08. 05.2012 Benedikte Piil bep@vd.dk 4042 72 51 ELEMENTBESKRIVELSER LVD DRI - KANTPÆLE BILAG 7.9 Niels Juels Gade 13 1022 København K vd@vd.dk EAN 5798000893450

Læs mere

Redegørelse om behovet for en mere cyklistvenlig færdselslov inden for Justitsministeriets område

Redegørelse om behovet for en mere cyklistvenlig færdselslov inden for Justitsministeriets område Trafikudvalget 2009-10 TRU alm. del Bilag 457 Offentligt Folketinget Trafikudvalget Christiansborg 1240 København K Civil- og Politiafdelingen Dato: 8. september 2010 Kontor: Færdsels- og våbenkontoret

Læs mere

HÅNDBOG MIDLERTIDIG VEJAFMÆRKNING ANLÆG OG PLANLÆGNING MAJ 2013

HÅNDBOG MIDLERTIDIG VEJAFMÆRKNING ANLÆG OG PLANLÆGNING MAJ 2013 HÅNDBOG ANLÆG OG PLANLÆGNING MAJ 2013 FORORD Denne vejregel om tavletyper for midlertidig vejafmærkning på almindelige veje indgår i nedenstående serie af håndbøger om færdselstavler: Generelt om færdselstavler

Læs mere

Trafiknetværk Nordsjælland Vej-Skole-Politiseminar Torsdag i Hillerød Cyklistregler

Trafiknetværk Nordsjælland Vej-Skole-Politiseminar Torsdag i Hillerød Cyklistregler Trafiknetværk Nordsjælland Vej-Skole-Politiseminar Torsdag 19-01-2017 i Hillerød Cyklistregler Svend Erik Petersen, fhv. konsulent Rigspolitiet Nationalt, Færdselscenter Lov- og regelgrundlag: Færdselsloven,

Læs mere

Punkter der kan skrives afgifter for

Punkter der kan skrives afgifter for Punkter der kan skrives afgifter for Reglerne om standsning og parkering findes i færdselsloven (fremover "FÆL"), vejafmærkningsbekendtgørelsen (fremover "vejbkg."), bekendtgørelse om parkeringsskiver

Læs mere

PLANLÆGNING AF VEJE OG STIER I ÅBENT LAND OG EKSEMPELSAMLING

PLANLÆGNING AF VEJE OG STIER I ÅBENT LAND OG EKSEMPELSAMLING HØRINGSBOG HÅNDBOG PLANLÆGNING AF VEJE OG STIER I ÅBENT LAND OG EKSEMPELSAMLING Oktober 2012 HØRINGSBOG Indhold 1 GENNEMFØRELSE AF HØRINGEN... 3 1.1 Høringsbrev... 4 1.2 Liste over parter i høringen...

Læs mere

Håndbog om supercykelstier

Håndbog om supercykelstier Håndbog om supercykelstier Henrik Grell, COWIs projektleder 1 Introduktion 2 Introduktion Baggrund og formål Supercykelstier har medvind lige nu => Vigtigt at smede mens jernet er varmt Men hvad er supercykelstier?

Læs mere

Cykel-, ride- og vandreruter. Stivejvisningens grundprincipper. Vejvisningsbehov. Vejafmærkning. Kontinuitet. Ensartethed.

Cykel-, ride- og vandreruter. Stivejvisningens grundprincipper. Vejvisningsbehov. Vejafmærkning. Kontinuitet. Ensartethed. Cykel-, ride- og vandreruter Vejafmærkning Stivejvisningens grundprincipper Kontinuitet Ensartethed Entydighed Læsbarhed Trafiksikkerhed Vejvisningsbehov Trafikalt begrundede Trafiksikkerhed Tryghed Orientering

Læs mere

Valgplakater på vejarealer

Valgplakater på vejarealer Valgplakater på vejarealer Vejledning om opsætning af valgplakater September 2017 Valgplakater på vejarealer Vejledning for opsætning af valgplakater Dato: September 2017 Tryk: Vejdirektoratet Copyright:

Læs mere