Mødedato: 23. februar 2016 Mødetid: 12:00 Mødested: Sundhedscenter Lindehøj - Cafeen - mødelokale 1. Indholdsfortegnelse:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Mødedato: 23. februar 2016 Mødetid: 12:00 Mødested: Sundhedscenter Lindehøj - Cafeen - mødelokale 1. Indholdsfortegnelse:"

Transkript

1 Referat Ældrerådet Mødedato: 23. februar 2016 Mødetid: 12:00 Mødested: Sundhedscenter Lindehøj - Cafeen - mødelokale 1 Indholdsfortegnelse: 1 Godkendelse af dagsorden - Kl. 13:00-13: Afrapportering Ældrepuljen Kl. 13:05-13: Mad- og Måltidsindsats frem til Kl.13:20-13: LUKKET PUNKT - Høring - Udbud på diabeteshjælpemidler Kl. 13:40-14: Høring- Årsrapport for kommunalt tilsyn med plejeboliger Kl. 14:00-14: Strategi for et godt og aktivt ældreliv - Kl. 14:10-14: Nye rehabiliteringsforløb inden KOL, Diabetes og Hjerte/kar - Kl.14:30-14: Gensidig orientering - Kl. 14:45-15: Ældrerådets næste møde - Kl.15:00-15: Eventuelt - Kl.15:05-15: Godkendelse / Underskrift af referatet - Kl.15:25-15:30 19

2 Side 2/20 1. Godkendelse af dagsorden - Kl. 13:00-13: P Administrationen indstiller at Ældrerådet godkender dagsordenen Beslutning Dagsordenen blev godkendt.

3 Side 3/20 2. Afrapportering Ældrepuljen Kl. 13:05-13: Ø Sagsfremstilling I 2015 modtog Horsens Kommune 14,22 mio. kr. fra puljen til løft af ældreområdet/ældrepuljen. Vedlagte afrapporteringsnotat fremsendes til Ældre- og Sundhedsministeriet i henhold til krav i ministeriets bevillingstilsagn. Af nedenstående oversigt ses hvilke indsatser i 2015, der er videreført, og hvilke indsatser, der er afsluttet. De initiativer, der videreføres, har fokus på de svageste ældre. Styrket rehabiliterings- og genoptræningsindsats - Tidlig opsøgende indsats for ældre i risikogrupper - Afsluttet - Styrket rehabiliteringsindsats i forhold til borgere i midlertidige tilbud og i plejeboliger - Afsluttet - Transport til træning/vedligeholdelsestræning samt kørsel til akutstuer - Afsluttet - Rehabiliterende hjemmepleje Afsluttet Bedre praktisk hjælp og personlig pleje - Ældre og mad Afsluttet Bedre forhold for de svageste ældre - Demens og erhvervet hjerneskade - borger i eget hjem og deres pårørende - Videreføres - Sikre et aktivt liv med ældre i plejeboliger - sammen lever vi livet - Videreføres - Fremme fællesskaber i plejeboliger - Afsluttes - Fokus på ældre udviklingshæmmede handicappede gennem fokus på kompetenceudvikling og ledsagelse - Afsluttes - Kulturelle oplevelser for modtagere af hjemmepleje - Videreføres Andre initiativer - Ældre og IT: IT-vejledning og undervisning i eget hjem af IT-hjemmevejleder - Afsluttes - Implementering, investering og afprøvning af velfærdsteknologiske løsninger - Afsluttes Orienteringen foreligges Udvalget for Velfærd og Sundhed den 24. februar. Tage Carlsen, driftschef Sundhed og Omsorg deltager under dette punkt Administrationen indstiller at Ældrerådet tager orienteringen til efterretning.

4 Beslutning Side 4/20 Orienteringen tages til efterretning. Transport til træning/vedligeholdelsestræning og kørsel til akutstuer samt rehabiliterende hjemmepleje videreføres indenfor budgettet. Bilag Afrapportering Puljen til løft af ældreområdet/ældrepuljen 2015

5 3. Mad- og Måltidsindsats frem til Kl.13:20-13:40 Side 5/ P Sagsfremstilling Resumé Der fremlægges "Mad- og Måltidsstrategien frem til 2019" til ældre borgere med behov for støtte. Strategien understøtter mindsettet om egenmestring og sundhedsfremme. Duften af maden prikker til appetitten. Et veldækket bord skaber hygge. Mennesker, der mødes omkring et godt måltid, kan få fællesskabet til at blomstre. Det gode måltid har betydning for livskvaliteten. Det gode måltid har betydning for sundheden. Det gode måltid har betydning for mestring. Det gode måltid giver anledning til fællesskab. Strategien indeholder 6 hovedspor: Det rette tilbud til den rette borger, Madens kvalitet, Det gode måltid, Cafètilbud, som understøtter aktivitetscentrene og frivillig indsats, Madservice og Økonomi. Velfærds- og Sundhedsudvalget tiltrådte indstillingen på deres møde den 27. januar Fremlægges for Ældrerådet inden endelig behandling i Byrådet. Sagsfremstilling Målgrupperne for mad- og måltidsindsatsen er: Borgerne på plejecentrene, daghjem, døgnrehabilitering og midlertidige døgnpladser. Hjemmeboende borgere, som modtager mad fra Madservice. Borgere som benytter caféerne i tilknytning til aktivitetscentrene. Strategien er formuleret i forhold til følgende hovedspor: 1. Det rette tilbud til den rette borger ernæring og sund aldring Frem mod 2019 vil Horsens Kommune arbejde for: At indsatsen i forhold til småtspisende borgere forstærkes. At inddragelse af borgerne i fastlæggelse af energiniveau, mål og planlægningen af det forventede vægttab udbygges. At der er øget fokus på tygge/synke-besvær (dysfagi) hos ældre borgere, da dysfagi besværliggør indtagelse af mad og drikke og derved begrænser næringsindtaget. At der arbejdes på at udvide de nødvendige faglige kompetencer ved ansættelse af diætist og sundhedskoordinator til at supplere den kostfaglige viden i Sundhed og Omsorg. 2. Madens kvalitet Frem mod 2019 vil Horsens Kommune arbejde for: At målet om anvendelse af 60 % økologiske råvarer i madproduktionen opnås. Der er igennem hele processen fokus på råvarernes friskhed og kvalitet. Menuerne er sæson relateret. Der anvendes sæsonrelaterede råvarer.

6 At maden er veltillavet, velsmagende og serveres indbydende. At der tilbydes et sortiment der tilgodeser de ældres forskellige behov. Side 6/20 3. Det gode måltid Frem mod 2019 vil Horsens Kommune arbejde for: At ordningen med måltidsværter er fuldt implementeret i samtlige beboerafdelinger. 4. Cafétilbud, som understøtter aktivitetscentrene og frivillig indsat Frem mod 2019 vil Horsens Kommune arbejde for: At der fortsat sikres cafétilbud som understøttelse af de åbne aktivitetscentre. At der etableres et kostudvalg ved plejecenter/aktivitetscenter. At samarbejdet med centerråd og frivillige hjælpere i aktivitetscentrene udbygges. 5. Madservice Frem mod 2019 vil Horsens Kommune arbejde for: At borgerne fortsat sikres madservice som en fritvalgsordning mellem flere leverandører. 6. Økonomi Frem mod 2019 vil Horsens Kommune arbejde for: At det kommunale tilskud til plejehjemsbeboere minimeres. At Mad- og Måltidsindsatsen i Sundhed og Omsorg fortsat skal være konkurrencedygtigt såvel på kvalitet som på prisen. Horsens Kommunes mindset med fokus på egenmestring og sundhedsfremme er udgangspunktet for Sundhed og Omsorgs Mad- og måltidsstrategi. Strategien tager afsæt i Horsens Kommunes værdigrundlag samt Velfærds- og Sundhedsudvalgets visioner og politiske målsætning. Anbefalingerne fra Ældrekommissionens publikation om "Livskvalitet og selvbestemmelse på plejehjem" er indarbejdet i Mad- og Måltidsstrategien: For at skærpe appetitten skal der dufte af mad forud for måltidet. Beboerne skal inddrages i menuplanlægningen og deltage i madlavningen. Maden på plejehjem bør følge årstiderne, have smag samt være af ernæringsrigtig og god kvalitet. Medarbejderne skal spise med, så de kan inspirere beboerne til at spise mere og bidrage til at skabe en hyggelig stemning. Mad- og måltidsstrategien har primært til formål at lytte til borgernes ønsker og drømme og støtte borgerne i de funktioner, de har behov for hjælp til. Måltidet skal ikke blot være et middel til sikring af ernæringen, men også være et redskab til aktivering og indgang til sociale oplevelser. Mad- og Måltidsindsatsen i Sundhed og Omsorg beskrives nærmere i "Redegørelse for Mad- og Måltidsindsatsen i Sundhed og Omsorg". Tage Carlsen, driftschef Sundhed og Omsorg deltager i mødet under dette punkt.

7 Side 7/20 Administrationen indstiller at Ældrerådet beslutter om de vil afgive høringssvar. Beslutning Ældrerådet kan tilslutte sig Mad- og Måltidsstrategi - Ældre borgere med særlige behov Vedrørende Strategisk indsatsområde, punkt 9, hvor der står følgende: at det kommunale tilskud til plejehjemsbeboere minimeres. Tage Carlsen redegør for, hvad der menes med minimering. Der er lovmæssigt loft på beboernes udgifter til madordning. Det betyder, at Horsens Kommune dækker differencen mellem hvad brugeren betaler, og hvad madproduktionen reelt koster. Det er denne udgift kommunen ønsker at minimere. Det afføder ikke øget udgifter til beboeren. Bilag Redegørelse for Mad- og Måltidsindsatsen til ældre med særlige behov Mad- og Måltidsstrategi til ældre borgere med særlige behov

8 4. LUKKET PUNKT - Høring - Udbud på diabeteshjælpemidler Kl. 13:40-14:00 Side 8/20

9 Side 9/20 5. Høring- Årsrapport for kommunalt tilsyn med plejeboliger Kl. 14:00-14: K Sagsfremstilling Horsens Kommune har pligt til at føre tilsyn med de sociale og sundhedsmæssige forhold på plejecentrene og i de alternative plejeboliger. I praksis varetages denne tilsynsopgave af en ekstern konsulent. I 2015 er der foretaget 20 uanmeldte tilsynsbesøg. Hovedkonklusionen for tilsynsbesøgene på plejecentrene er, at Tilsynet generelt oplevede, at beboerne fik den service, de har behov for i forhold til personlig pleje og praktisk hjælp. Beboerne gav udtryk for, at de oplevede at få den hjælp og støtte, der var aftalt. Generelt er der rent og pænt på plejecentrene.tilsynet oplevede, at der på plejecentre arbejdes bevidst med at styrke beboernes mestringsevne. Det sker ved konsekvent, aktiverende træning og pleje. Der var god overensstemmelse mellem det, som beboerne og personalet orienterede om og det, der var aftalt. I 2015 indgår aflastningspladerne på plejecentrene, som en del af tilsynet. Medlemmer af Ældrerådet og politiker fra Velfærds- og Sundhedsudvalget har deltaget i tilsynene på plejecentrene i Ved tilsynene er der givet anbefalinger til til kvalitetssikring og udvikling. 3 plejecentre fik bemærkninger Sammenlignet med 2014 er der ingen ændring i antal plejecentre, der modtager bemærkninger. På de 3 plejecentre (Plejeboliger 1. sal på Ceres, Gefionshave og Gedvedhus), hvor der er givet bemærkninger, blev der udarbejdet handleplaner, der er afleveret til Tilsynet. Der har ikke været behov for opfølgende tilsynsbesøg. Magtanvendelse Antallet af indberetninger om magtanvendelse har ligget stabilt siden I 2010 var der 17 indberetninger. I 2015 er der modtaget 13 indberetninger. Det er generelt Tilsynets oplevelse, at der er stort fokus på de forebyggende tiltag, der hindrer magtanvendelse. Det viser de relativt få indberetninger om magtanvendelse. v/ Inger Buhl Foged, chefkonsulent Velfærd og Sundhed Administrationen indstiller at Ældrerådet afgiver høringssvar Beslutning Ældrerådet har afgivet følgende høringssvar:

10 Side 10/20 Ældrerådet har på sit formøde 2. februar 2016 gennemgået og drøftet årsberetningen og konkluderede, at den gav et retvisende billede af forløbet. Ældrerådet fremhæver med tilfredshed, at der er iværksat en forøgelse af ressourcerne på aktivitetsområdet. Ældrerådet ser frem til fortsat at deltage i kommende uanmeldte tilsyn. Bilag Årsberetning Høringssvar - Det kommunale tilsyn med plejeboliger 2015

11 6. Strategi for et godt og aktivt ældreliv - Kl. 14:10-14:30 Side 11/ P Administrationen indstiller at Ældrerådet tager orienteringen til efterretning Beslutning Orienteringen tages til efterretning. På det kommende formøde vil Ældrerådet drøfte Værdighedspolitikken med afsæt i de udleverede plancher. Sagsfremstilling Velfærds- og Sundhedsudvalget har i udvalgsplan opstillet mål for udvalgsperioden, herunder at det skal udarbejdes strategi for borgere i eget hjem og borgere bosiddende i plejebolig. Efterfølgende er det besluttet at udarbejde startegi for et godt og aktivt ældreliv gældende for begge områder. Datagrundlaget for strategien er samlet i redegørelsen, der bygger på data fra politikker og planer udarbejdet af Horsens Kommune, litteratur, fokusgruppeinterviews af ledere og medarbejdere fra kommunale og private leverandører og workshop arrangeret for en mindre gruppe af ældre fra Horsens Kommune. Strategien er er ikke målrettet en bestemt gruppe ældre, men en strategi der favner bredt. Ældre med psykiatriske lidelser, psykisk udviklingshæmmede og socialt udsatte er også omfattet. Strategien er med andre ord møntet på alle ældre uanset etnisk baggrund, religion og social, fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse. I forbindelse med finanslovforhandlingerne 2015 blev det besluttet, at fremsætte lovforslag vedrørende kommunernes pligt til at udarbejde en værdighedspolitik. Værdighedspolitikken vil være en integreret det af strategien. Der er udarbejdet 9 strategiske indsatser frem mod Værdighedspolitik 2. Forebyggelse og sundhedsfremme 3. Sundhedsfremme og mestring 4. Helhed og sammenhæng 5. Kvalitets - forventningsafstemning og effekt. 6. Kommunikation og information 7. Velfærdsteknologi og digitale løsninger 8. Frivillige og fællesskaber 9. Særligt opmærksomhedspunkt

12 Side 12/20 Bilag v/ Inger Buhl Foged, chefkonsulent Velfærd og Sundhed Oplæg til Ældrerådsmøde den 23. februar 2016 (Kopi)

13 Side 13/20 7. Nye rehabiliteringsforløb inden KOL, Diabetes og Hjerte/kar - Kl.14:30-14: P Sagsfremstilling Nye rehabiliteringsforløb inden for Hjerte/kar, KOL og Diabetes Der er i Region Midtjylland udsendt nye retningslinier i forhold til rehabilitering inden for hhv. KOL, Diabetes og Hjerte/karsygdomme, hvilket ændrer på det kommunale tilbud. Umiddelbart er alle tre forløbsbeskrivelser udsendt til beslutning samtidig, men som følge af manglende muligheder for konsekvensberegning i forhold til den kommunale indsats inden for hhv KOL og Diabetes, er det foreløbig kun hjerterehabilitering der er godkendt, og forventes implementeret i de midtjyske kommuner pr. 1. august Hjerte/kar rehabilitering Det nye er, at kommunerne overtager hjertepatienterne tidligere i forløbet end hidtil. Forud for træningsstart kommer borgeren til kontrol på hospitalet, hvor der tages lægefaglig stilling til, hvorvidt borgeren er fuldt stabiliseret og klar til at starte fysisk træning i den del, der kaldes fase 2. Fase 2 har hidtil foregået i hospitalsregi. Den fysiske træning kan for de PCI-behandlede påbegyndes ca. 2 uger efter udskrivelse, mens hjerteopererede af hensyn til helingsprocessen først kan påbegynde fysisk træning 4-6 uger efter operation. Borgere, som er fuldt stabiliserede, uden symptomer og har normal funktion af venstre ventrikel, kan efter den indledende samtale henvises til og påbegynde fysisk træning i kommunalt regi umiddelbart efter. Derfor planlægges løbende optag. Borgere i risikogruppe der altid får en specialiseret genoptrænings- plan og modtager fase 2 træning i hospitalsregi. Fase to rehabiliteringen, som Horsens Kommune skal overtage, skal indeholde det samme, som Hospitalsenheden Horsens tilbyder på nuværende tidspunkt. Der vil komme cirka 170 ekstra borgere igennem rehabiliteringsforløb i Horsens Kommune. Kommunernes overtagelse af den ikke medicinske behandlingsdel af fase 2 hjerterehabiliteringen fra sygehuset vil få stor betydning for Horsens Kommunes mulighed for at mindske ulighed i sundhed og der skal derfor være mulighed for at differentiere indsatserne. Forløbsprogrammet lægger også vægt på, at det både er borgeren og den nærmeste pårørende, der skal have viden om livet med en hjertesygdom, og således skal også de pårørende inddrages i forløbet.

14 Side 14/20 Det behov, der er for kompetenceløft af fysioterapeuter og sygeplejerske vil blive løftet over sommeren, idet der er krav om særlige kompetencer i forløbsprogrammet i forhold til førstehjælp og evne til at vurdere borgernes kardiologiske tilstand under træningen. Der er en høj grad af sammenhæng mellem hjertekarsygdomme og diabetes 2 og der vil derfor arbejdes med at skabe synergier og netværk ved at samtænke diabetes og hjerte/kar forløb for de borgere der har begge sygdomme og på den måde give et mere præcist tilbud til de borgere, der henvises. Der vil som nævnt tidligere også i 2016 etableres forløb til borgere med forstadier til hjertekarsygdomme. Da kriterierne for forstadier til hjertekarsygdomme stort set er identiske med forstadier til diabetes type 2, vil der derfor blive etableret hold for disse to målgrupper sammen. KOL og Diabetes type 2. Det første udkast vedr. forløbsprogram til borgere med KOL i høring i efteråret 2015 foreslår, at kommunerne overtager en større del af rehabiliteringen fra sygehuset. Der har ligeledes været et første udkast til forløbsprogram for borgere med diabetes 2 til høring i efteråret Horsens Kommune har afgivet høringssvar på begge udkast.. Begge udkast ligger til fortsat forhandling, idet den kommunale finansiering er uafklaret. v/ Inger Buhl Foged, chefkonsulent Velfærd og Sundhed Administrationen indstiller at Ældrerådet tager orienteringen til efterretning. Beslutning Orienteringen tages til efterretning. Bilag Forløbsprogram for hjertesygdom

15 8. Gensidig orientering - Kl. 14:45-15:00 Side 15/ P Beslutning Forslag til lov om ændring af sundhedsloven Ældrerådet i Horsens vender sig, i lighed med andre ældreråd, mod en mulig afskaffelse af det nuværende embedslægetilsyn på vore plejehjem. Ældrerådet i Horsens tilslutter sig høringssvaret fra Ældrerådet i Aarhus Kommune. Kommunale tilsyn Der er udsendt en oversigt over besøgene. Ved afbud eller medlemmernes bytning af dage mm. gives besked til Henning Jensen og Kirsten Schmidt. Tilsynets fokusområder i 2016: Borgernes medinddragelse og indflydelse på eget liv Implementering af rehabiliteringsforløb efter Servicelovens 83a De frivilliges rolle i forhold til aktiviteter på plejecentrene Ældrerådets opmærksomhedspunkter ved deltagelse i tilsyn 2016: Ernæring - anretning af maden, servering af maden, hjælp i forbindelse med måltidet, omgivelserne, borddækning de frivilliges rolle Aktivering og aktiviteter - er aktivitetstilbuddene tilpasset beboernes ønsker og behov? De frivillige - Samtale med de frivillige. Hvordan oplever de frivillige deres rolle? Hvordan er samarbejdet med beboerne/pårørende/personalet? På mødet i Velfærds- og Sundhedsudvalget den 24. februar 2016 er det besluttet, at udvalgsmedlemmerne kun deltager ved tilsyn hvert 2. år. Udvalgsmedlemmerne deltager ikke i 2016 men i tilsyn I 2016 skal der foretages tilsyn på Vital Horsens - Døgnrehabilitering og daghjemmet Præsthøjgården. Ældrerådet deltager ved alle tilsyn, også på alternative plejeboliger, Vesterled. Studiebesøg i Aalborg Besøg på Fremtidens Plejehjem i Aalborg sammen med Velfærds- og Sundhedsudvalget er planlagt til at kunne finde sted onsdag den 11. maj 2016.

16 Side 16/20 Efter Ældrerådets møde 23. februar: Vedrørende udmeldte dato den 11. maj for besøg i Aalborg kan der komme ændringer. Ældrerådet orienteres om indhold og dato, når sagen er behandlet i Velfærds- og Sundhedsudvalget.

17 Side 17/20 9. Ældrerådets næste møde - Kl.15:00-15: P Sagsfremstilling Næste formøde afholdes tirsdag den 1. marts 2016 i mødelokale 2 Næste ordinære møde afholdes tirsdag den 15. marts 2016 i mødelokale 3 Beslutning Godkendt

18 Side 18/ Eventuelt - Kl.15:05-15: P Beslutning Under eventuelt blev følgende emner drøftet: Ældrerådet ønsker at besøge den nye Siddeklinik og Hjælpemiddelrådgivning i Handicap og Ældrerådgivningen på Rådhuset. Det planlægges til at finde sted på næste møde i Ældrerådet den 15. marts 2016.

19 Side 19/ Godkendelse / Underskrift af referatet - Kl.15:25-15: P Sagsfremstilling Godkendelse og underskrift af referat Beslutning Referatet blev godkendt og underskrevet af de tilstedeværende. Bilag Underskriftsblad - februar 2016

20 Side 20/20

Velfærd og Sundhed Sundhed og Omsorg. Mad- og Måltidsstrategi Ældre borgere med særlige behov

Velfærd og Sundhed Sundhed og Omsorg. Mad- og Måltidsstrategi Ældre borgere med særlige behov Velfærd og Sundhed Sundhed og Omsorg Mad- og Måltidsstrategi Ældre borgere med særlige behov 20. januar 2016 Indhold 1. Indledning...2 2. Organisatorisk forankring...3 3. Strategiske hovedspor...4 4. Det

Læs mere

Mødedato: 15. marts 2016 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset. Indholdsfortegnelse:

Mødedato: 15. marts 2016 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset. Indholdsfortegnelse: Referat Ældrerådet Mødedato: 15. marts 2016 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset Indholdsfortegnelse: 1 Etablering af Siddeklinik og Hjælpemiddelrådgivning - Kl. 13:00-13:45 2 2 Godkendelse

Læs mere

Mødedato: 19. juni 2018 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset. Indholdsfortegnelse:

Mødedato: 19. juni 2018 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset. Indholdsfortegnelse: Dagsorden Ældrerådet Mødedato: 19. juni 2018 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset Indholdsfortegnelse: 1 Ældrerådets sammensætning fra 19. juni 2018 2 2 Udkast - Værdighedspolitik 2018-2021

Læs mere

Mødedato: 21. august 2018 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset. Indholdsfortegnelse:

Mødedato: 21. august 2018 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset. Indholdsfortegnelse: Referat Ældrerådet Mødedato: 21. august 2018 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset Indholdsfortegnelse: 1 Alder Bedst - kl. 13:00-14:00 2 2 Tilskud til ombygning og indretning af plejecentre

Læs mere

1 Godkendelse af dagsorden 2

1 Godkendelse af dagsorden 2 Referat Ældrerådet Mødedato: 20. oktober 2015 Mødetid: 13:30 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset Indholdsfortegnelse: 1 Godkendelse af dagsorden 2 2 Høring - Kvalitetsstandarder - Genoptræning, vedligeholdelsestræning

Læs mere

Mødedato: 21. august 2018 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset. Indholdsfortegnelse:

Mødedato: 21. august 2018 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset. Indholdsfortegnelse: Dagsorden Ældrerådet Mødedato: 21. august 2018 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset Indholdsfortegnelse: 1 Alder Bedst - kl. 13:00-14:00 2 2 Tilskud til ombygning og indretning af plejecentre

Læs mere

Mødedato: 17. april 2018 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset. Indholdsfortegnelse:

Mødedato: 17. april 2018 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset. Indholdsfortegnelse: Referat Ældrerådet Mødedato: 17. april 2018 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset Indholdsfortegnelse: 1 Orientering - Ældre med særlige behov - Kl. 13:15-13:45 2 2 Orientering om procedure ved

Læs mere

Mødedato: 17. marts 2015 Mødetid: 13:00 Mødested: 1.211. Indholdsfortegnelse:

Mødedato: 17. marts 2015 Mødetid: 13:00 Mødested: 1.211. Indholdsfortegnelse: Referat Ældrerådet Mødedato: 17. marts 2015 Mødetid: 13:00 Mødested: 1.211 Indholdsfortegnelse: 1 Godkendelse af dagsorden 2 2 Information om strukturændringer på madområdet 3 3 Midtvejsstatus - projekt

Læs mere

Mødedato: 16. januar 2018 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset. Indholdsfortegnelse:

Mødedato: 16. januar 2018 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset. Indholdsfortegnelse: Referat Ældrerådet Mødedato: 16. januar 2018 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset Indholdsfortegnelse: 1 Vedtægter for Ældrerådet 2018-21 2 2 Forretningsgang for Ældrerådet 2018-21 4 3 Budget

Læs mere

Mødedato: 22. maj 2018 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset. Indholdsfortegnelse:

Mødedato: 22. maj 2018 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset. Indholdsfortegnelse: Referat Ældrerådet Mødedato: 22. maj 2018 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset Indholdsfortegnelse: 1 Hvordan har du det - 2017 - Kl. 13:10 2 2 Plejehjemslæger 3 3 Høring - Revidering af retningslinjer

Læs mere

1 Udmøntning af Ældrepuljen Brugertilfredshedsundersøgelse på ældreområdet 4 3 Orientering om forventet lovænding vedr. hjemmepleje ( 83a) 5

1 Udmøntning af Ældrepuljen Brugertilfredshedsundersøgelse på ældreområdet 4 3 Orientering om forventet lovænding vedr. hjemmepleje ( 83a) 5 Referat Ældrerådet Mødedato: 16. september 2014 Mødetid: 13:00 Mødested: Ikke angivet Indholdsfortegnelse: 1 Udmøntning af Ældrepuljen 2015 2 2 Brugertilfredshedsundersøgelse på ældreområdet 4 3 Orientering

Læs mere

Mødedato: 20. januar 2015 Mødetid: 13:00 Mødested: Indholdsfortegnelse:

Mødedato: 20. januar 2015 Mødetid: 13:00 Mødested: Indholdsfortegnelse: Referat Ældrerådet Mødedato: 20. januar 2015 Mødetid: 13:00 Mødested: 1.211 Indholdsfortegnelse: 1 Godkendelse af dagsorden 2 2 Godkendelse/underskrift af referat 3 3 Høring - af Midttrafiks køreplaner

Læs mere

Udkast Velfærds- og Sundhedsudvalget

Udkast Velfærds- og Sundhedsudvalget Udkast Værdighedspolitik 2018-2021 Velfærds- og Sundhedsudvalget 4 Velfærds- og Sundhed Velfærds- og Sundhedsstaben Sagsbehandler: IBF/LL Sagsnr. 27.00.00-P22-2-17 Dato:09-05-2018 Indhold side Indledning..

Læs mere

Meget mere end mad. Mad- og måltidspolitik for ældre i Aalborg Kommune 2015-2020

Meget mere end mad. Mad- og måltidspolitik for ældre i Aalborg Kommune 2015-2020 Meget mere end mad Mad- og måltidspolitik for ældre i Aalborg Kommune 2015-2020 Forord I Ældre- og Handicapforvaltningen vil vi fremme borgernes mulighed for at leve en selvstændig tilværelse - sammen

Læs mere

Udvalget for Sundhed og Socialservice

Udvalget for Sundhed og Socialservice REFERAT Udvalget for Sundhed og Socialservice Møde nr.: 3. Mødedato: Mødevarighed: 15.30-17.30 Fraværende: Mødested: Mødelokale 1 Indholdsfortegnelse: Åben dagsorden 1 SS Venteliste, specialiserede botilbud

Læs mere

1 Godkendelse af dagsorden - Kl. 13:00 2

1 Godkendelse af dagsorden - Kl. 13:00 2 Referat Ældrerådet Mødedato: 21. juni 2016 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset Indholdsfortegnelse: 1 Godkendelse af dagsorden - Kl. 13:00 2 2 Orientering om "Effektiviseringsdagsordenen i

Læs mere

Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i Kommune: Ringsted Kommune. Tilskud:

Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i Kommune: Ringsted Kommune. Tilskud: Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2016 Kommune: Ringsted Kommune Tilskud: 5.460.000,- Link til værdighedspolitik: https://ringsted.dk/kommunen/politikker-planer/politikker#780

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019.

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019. Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Tilskud en værdig ældrepleje 2019: Tilskud bedre bemanding i ældreplejen

Læs mere

Velfærdsudvalget. Dagsorden til møde Torsdag den 16. januar 2014 kl i F 6

Velfærdsudvalget. Dagsorden til møde Torsdag den 16. januar 2014 kl i F 6 Velfærdsudvalget Dagsorden til møde Torsdag den 16. januar 2014 kl. 08.30 i F 6 MØDEDELTAGERE Kasper Andersen (O) Emilie Tang (V) Jens Ross Andersen (V) Kim Rockhill (A) Morten Skovgaard (V) Susanne Bettina

Læs mere

Værdighedspolitik. Faxe Kommune

Værdighedspolitik. Faxe Kommune Værdighedspolitik Faxe Kommune 1 Forord Jeg er meget glad for, at Byrådet kan præsentere Faxe Kommunes værdighedspolitik. Politikken fastlægger den overordnede ramme for arbejdet i ældreplejen og skal

Læs mere

Forslag Praksisbesøg for Velfærds- og Sundhedsudvalget. Områderne Sundhed og Omsorg, Handicap, psykiatri og socialt udsatte

Forslag Praksisbesøg for Velfærds- og Sundhedsudvalget. Områderne Sundhed og Omsorg, Handicap, psykiatri og socialt udsatte Forslag Praksisbesøg for Velfærds- og Sundhedsudvalget Områderne Sundhed og Omsorg, Handicap, psykiatri og socialt udsatte 1 Velfærd og Sundhed Velfærds- og Sundhedsstaben Sagsbehandler: Inger Buhl Foged

Læs mere

Ansøgte midler til løft af ældreområdet

Ansøgte midler til løft af ældreområdet Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Ansøgningsskemaet skal udfyldes elektronisk via puljeportalen, https://tilskudsportal.sm.dk. For yderligere information om brug af puljeportalen

Læs mere

Mødedato: 16. maj 2017 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 7, Rådhuset. Indholdsfortegnelse:

Mødedato: 16. maj 2017 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 7, Rådhuset. Indholdsfortegnelse: Referat Ældrerådet Mødedato: 16. maj 2017 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 7, Rådhuset Indholdsfortegnelse: 1 Orientering om implementering af klippekort - Kl. 13:15-13:30 2 2 Orientering om plejehjemslæger

Læs mere

Værdighedspolitik i Syddjurs Kommune

Værdighedspolitik i Syddjurs Kommune Værdighedspolitik i Syddjurs Kommune Godkendt af byrådet d. 27. april 2016 Forord Byrådet i Syddjurs Kommune har d. 27. april 2016 godkendt Værdighedspolitik 2016-2020. Politikken beskriver, hvordan kommunens

Læs mere

Mødedato: 20. februar 2018 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset. Indholdsfortegnelse:

Mødedato: 20. februar 2018 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset. Indholdsfortegnelse: Dagsorden Ældrerådet Mødedato: 20. februar 2018 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset Indholdsfortegnelse: 1 Orientering - årskort til 65+ borgere - Kl. 13:00-13:15 2 2 Orientering - Status på

Læs mere

Dagsorden Ældrerådet

Dagsorden Ældrerådet Dagsorden Ældrerådet Mødedato: 19. februar 2019 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset Indholdsfortegnelse: 1 Orientering om åbningstid i caféer Sundhed og Omsorg - Kl. 13:00-13:15 2 2 Orientering

Læs mere

Værdighedspolitik for Vallensbæk Kommune 2016

Værdighedspolitik for Vallensbæk Kommune 2016 Værdighedspolitik for Vallensbæk Kommune 2016 1 Vallensbæk Kommunes værdighedspolitik beskriver de overordnede værdier for de kommunale indsatser og prioriteringer for seniorer og ældre med behov for kommunal

Læs mere

APPETIT PÅ LIVET UDKAST MARTS 2012

APPETIT PÅ LIVET UDKAST MARTS 2012 APPETIT PÅ LIVET UDKAST MARTS 2012 MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK FOR ÆLDRE I KØBENHAVNS KOMMUNE 2012-2016 1 INDHOLD Forord...3 APPETIT PÅ LIVET...4 Madkvalitet...5 Det gode måltid...6 Det rette tilbud til den

Læs mere

Værdighedspolitik

Værdighedspolitik Værdighedspolitik 2018-22 Forord Jeg glæder mig over, at Byrådet kan præsentere Faxe Kommunes værdighedspolitik 2018-2022. Værdighedspolitikken fastlægger den overordnede ramme i arbejdet med ældre og

Læs mere

Værdighedspolitik Visionen i politik for seniorliv

Værdighedspolitik Visionen i politik for seniorliv Værdighedspolitik 2016 Visionen i politik for seniorliv Et aktivt, værdigt, meningsfyldt og trygt seniorliv. Et værdigt liv er altså et af de fem pejlemærker i Varde Kommunes politik for seniorliv. Ny

Læs mere

Værdighedspolitik FORORD

Værdighedspolitik FORORD VÆRDIGHEDSPOLITIK Værdighedspolitik FORORD Hvad er et godt og værdigt ældreliv, og hvordan støtter borgere, foreningsliv, medarbejdere og politikere op om et sundt og aktivt ældreliv? I Esbjerg Kommune

Læs mere

VÆRDIGHEDSPOLITIK for ældreplejen

VÆRDIGHEDSPOLITIK for ældreplejen VÆRDIGHEDSPOLITIK for ældreplejen 2019-2022 Pårørende En værdig død Livskvalitet VÆRDIGHED Mad og ernæring Kvalitet, tværfaglighed og sammenhæng i plejen Selvbestemmelse Sagsnr. 00.15.00-A00.74-18 September

Læs mere

Strategi for Aktivitetsområdet. Sundhed og Omsorg

Strategi for Aktivitetsområdet. Sundhed og Omsorg Velfærd og Sundhed Sundhed og Omsorg Sagsnr.29.09.00-A00-3-5 Sagsbehandlere: TC/MSJ Dato: 3. maj 206 Strategi for Aktivitetsområdet Sundhed og Omsorg 206-2020 Indledning Horsens Kommune har en stor og

Læs mere

Værdighedspolitik En værdig ældrepleje

Værdighedspolitik En værdig ældrepleje Værdighedspolitik 2018 En værdig ældrepleje Livskvalitet og selvbestemmelse Kvalitet, tværfaglighed og sammenhæng Mad og ernæring En værdig død Pårørende Ny værdighedspolitik Værdighedspolitik Kommunerne

Læs mere

Tabel 1. Budget for 2017 fordelt på områder Kr. Samlet beløb Livskvalitet Selvbestemmelse Kvalitet, tværfaglighed og

Tabel 1. Budget for 2017 fordelt på områder Kr. Samlet beløb Livskvalitet Selvbestemmelse Kvalitet, tværfaglighed og Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2017 Kommune: Mariagerfjord Kommune Tilskud: 8.328.000 Link: http://www.mariagerfjord.dk/politik/planer-politikkerog-strategier

Læs mere

Forord. Søren Rasmussen. Seniorudvalgsformand

Forord. Søren Rasmussen. Seniorudvalgsformand Forord Sund mad har et stort potentiale i forhold til at sikre sund aldring og dermed evnen til at klare daglige gøremål. I modsætning til andre aldersgrupper er det især underernæring og vægttab, som

Læs mere

Horsens Kommunes værdighedspolitik

Horsens Kommunes værdighedspolitik Velfærd og Sundhed Velfærds- og Sundhedsstaben Sagsbehandler: Inger Buhl Foged Sagsnr. 27.00.00-P22-2-15 Dato: 19.5.2016 Horsens Kommunes værdighedspolitik 1 HORSENS KOMMUNES VÆRDIGHEDSPOLITIK VELFÆRD

Læs mere

En værdig ældrepleje. Værdighedspolitik, Hørsholm Kommune

En værdig ældrepleje. Værdighedspolitik, Hørsholm Kommune En værdig ældrepleje Værdighedspolitik, Hørsholm Kommune Indhold 1. Baggrund... 1 2. Udarbejdelse af værdighedspolitik... 1 3. Værdig ældrepleje i Hørsholm Kommune... 1 4. Flere varme hænder i ældreplejen

Læs mere

Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2018

Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2018 Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2018 Foreløbig redegørelse tilpasses til ansøgningsskema for 2018, når dette foreligger. Kommune: Frederikssund Kommune

Læs mere

I Varde Kommunes værdighedspolitik indgår herudover følgende områder: 8) Værdighed også for demensramte 9) Oplevelser i naturen.

I Varde Kommunes værdighedspolitik indgår herudover følgende områder: 8) Værdighed også for demensramte 9) Oplevelser i naturen. Dato 02.aug.2018 Dok.nr. 116912/18 Sagsnr. 18-4735 Ref. chzo Værdighedspolitik Kommunerne skal i hver byrådsperiode udarbejde en værdighedspolitik for den kommunale ældrepleje. Politikken vedtages i byrådet.

Læs mere

1 Dialogmøde med Kultur og Civilsamfundsudvalget - kl. 14:00-14: Orientering - Udspil til indhold i Sundhedsaftalen - kl.

1 Dialogmøde med Kultur og Civilsamfundsudvalget - kl. 14:00-14: Orientering - Udspil til indhold i Sundhedsaftalen - kl. Dagsorden Handicapråd Mødedato: 20. september 2018 Mødetid: 14:00 Mødested: Mødelokale 4, Rådhuset Indholdsfortegnelse: 1 Dialogmøde med Kultur og Civilsamfundsudvalget - kl. 14:00-14:45 2 2 Orientering

Læs mere

NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE

NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE Bilag 1 Forslag til ansøgninger fra puljen til løft af ældreområdet Forslag 1 Etablering af tværfagligt akutteam NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE Børne- og Velfærdsforvaltningen Sundheds- og Bestillerafdelingen

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Sorø Kommune Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 5.700.000 kr. Tilskud

Læs mere

Dagsorden Ældrerådet

Dagsorden Ældrerådet Dagsorden Ældrerådet Mødedato: 20. november 2018 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 2, Rådhuset Indholdsfortegnelse: 1 Tilsyn med kommunens hjemmeplejeleverandører og leverancen af hjemmepleje - Kl. 13:00-13:15

Læs mere

Det gode liv for ældre. Sønderborg Kommunes værdighedspolitik for ældreområdet

Det gode liv for ældre. Sønderborg Kommunes værdighedspolitik for ældreområdet Det gode liv for ældre Sønderborg Kommunes værdighedspolitik for ældreområdet 2 Forord At formulere en ny politik er en vigtig opgave, som hver gang kræver stor omhu og omtanke. Det er også tilfældet med

Læs mere

Mødedato: 26. januar 2017 Mødetid: 15:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset. Indholdsfortegnelse:

Mødedato: 26. januar 2017 Mødetid: 15:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset. Indholdsfortegnelse: Dagsorden Handicapråd Mødedato: 26. januar 2017 Mødetid: 15:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset Indholdsfortegnelse: 1 Revidering af Horsens Kommunes Handicappolitik - kl. 15:00-16:00 2 2 Høring - Sammenhængende

Læs mere

Sundhed og Omsorg. Plejecenter Glesborg. Uanmeldt og anmeldt kommunalt tilsyn

Sundhed og Omsorg. Plejecenter Glesborg. Uanmeldt og anmeldt kommunalt tilsyn Sundhed og Omsorg Plejecenter Glesborg Uanmeldt og anmeldt kommunalt tilsyn 2015 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Kvalitetsvurdering... 2 3. Datakilder... 2 4. Samlet vurdering... 3 5. Anbefalinger...

Læs mere

Åben tillægsdagsorden Ældrerådet SÆH-sekretariatet

Åben tillægsdagsorden Ældrerådet SÆH-sekretariatet Åben tillægsdagsorden Ældrerådet SÆH-sekretariatet 4. marts 2019 Side 1. Mødedato: 4. marts 2019 Mødet påbegyndt: kl. 08:00 Mødet afsluttet: kl. 10:30 Mødested: R-428 Fraværende: Lene Smidstrup og Mogens

Læs mere

Værdighedspolitikken Udkast

Værdighedspolitikken Udkast Udkast Værdighedspolitikken // 2016 Forord Ringkøbing-Skjern Kommunes værdighedspolitik beskriver kommunens overordnede værdier og prioriteringer på ældreområdet, herunder blandt andet personlig hjælp,

Læs mere

Tabel 1. Budget for 2016 fordelt på områder Kr. Samlet beløb Livskvalitet Selvbestemmelse Kvalitet, tværfaglighed og

Tabel 1. Budget for 2016 fordelt på områder Kr. Samlet beløb Livskvalitet Selvbestemmelse Kvalitet, tværfaglighed og Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2016 Kommune: Sønderborg Kommune Tilskud: 16.308.000 kr. i 2016 Link til værdighedspolitik: http://sonderborgkommune.dk/vaerdighedspolitik

Læs mere

Værdighedspolitik for Norddjurs Kommune

Værdighedspolitik for Norddjurs Kommune Værdighedspolitik for Norddjurs Kommune Værdighedspolitik for ældrepleje I Norddjurs Kommune anses et værdigt ældreliv, som et liv med størst mulig selvstændighed, selvbestemmelse og livskvalitet. Den

Læs mere

1 Godkendelse af dagsorden 2. 2 Orientering om befordringsordning - Kl. 13:00 3. 3 Status på flextur ordningen ved Midttrafik - Kl.

1 Godkendelse af dagsorden 2. 2 Orientering om befordringsordning - Kl. 13:00 3. 3 Status på flextur ordningen ved Midttrafik - Kl. Referat Ældrerådet Mødedato: 18. august 2015 Mødetid: 13:00 Mødested: 1.211 Indholdsfortegnelse: 1 Godkendelse af dagsorden 2 2 Orientering om befordringsordning - Kl. 13:00 3 3 Status på flextur ordningen

Læs mere

Værdighedspolitik for Norddjurs Kommune

Værdighedspolitik for Norddjurs Kommune Værdighedspolitik for Norddjurs Kommune Værdighedspolitik for ældrepleje I Norddjurs Kommune anses et værdigt ældreliv, som et liv med størst mulig selvstændighed, selvbestemmelse og livskvalitet. Den

Læs mere

ET VÆRDIGT ÆLDRELIV VÆRDIGHEDSPOLITIK 2016

ET VÆRDIGT ÆLDRELIV VÆRDIGHEDSPOLITIK 2016 ET VÆRDIGT ÆLDRELIV VÆRDIGHEDSPOLITIK 2016 ET VÆRDIGT ÆLDRELIV Foto: Thomas Vilhelm Layout: KKdesign Københavns Kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Center for Omsorg/Kommunikationsog Presseafdelingen

Læs mere

Dato Tid Sted NB. Fraværende Stedfortræder Medlemmer

Dato Tid Sted NB. Fraværende Stedfortræder Medlemmer Referat Ældrerådet Ordinært møde Dato 29. januar 2014 Tid 09:00 Sted Frederikshavn Rådhus, mødelokale 0.28 NB. Fraværende Poul-Erik Andersen Stedfortræder Medlemmer Hanne Andersen Oda Kajgaard Ole Kanstrup

Læs mere

Mødedato: 17. februar 2015 Mødetid: 13:30 Mødested: Indholdsfortegnelse:

Mødedato: 17. februar 2015 Mødetid: 13:30 Mødested: Indholdsfortegnelse: Referat Ældrerådet Mødedato: 17. februar 2015 Mødetid: 13:30 Mødested: 1.211 Indholdsfortegnelse: 1 Godkendelse af dagsorden 2 2 Godkendelse/Underskrift af referat 3 3 Orientering vedr. Røg- og brandsikkerhedsforholdende

Læs mere

Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i Kommune: Frederikssund Kommune. Tilskud:

Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i Kommune: Frederikssund Kommune. Tilskud: Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2017 Kommune: Frederikssund Kommune Tilskud: 8.880.000 Link til værdighedspolitik: http://www.frederikssund.dk/media/0de01847-1109-46f7-9348-

Læs mere

Puljemidler til løft på ældreområdet 2015 Vejen Kommune

Puljemidler til løft på ældreområdet 2015 Vejen Kommune Puljemidler til løft på ældreområdet 2015 Vejen Kommune Forslag til indsatser anvendelse af puljemidler til løft på ældreområdet 8.198.000 kr. Indsatser Ansøgt 2014 Forventet forbrug 2014 Ressourcebehov

Læs mere

Værdighedspolitik for Furesø Kommunes Ældrepleje

Værdighedspolitik for Furesø Kommunes Ældrepleje april 2016 Værdighedspolitik for Furesø Kommunes Ældrepleje 1. Forord Værdighedspolitikken skal sikre bevarelse af værdighed i ældreplejen, og er den politisk besluttede ramme om alle indsatser og indgår

Læs mere

Værdighedspolitik i Syddjurs Kommune

Værdighedspolitik i Syddjurs Kommune Værdighedspolitik i Syddjurs Kommune Godkendt af byrådet d. 30. maj 2018 Forord Byrådet i Syddjurs Kommune har d. 30. maj 208 godkendt Syddjurs Kommunes værdighedspolitik 2016-2020. Værdighed er en forudsætning

Læs mere

FOTO UDSKIFTES VÆRDIG HEDS POLITIK

FOTO UDSKIFTES VÆRDIG HEDS POLITIK FOTO UDSKIFTES VÆRDIG HEDS POLITIK HØRINGSUDKAST VÆRDIGHEDSPOLITIK // 3 ET VÆRDIGT ÆLDRELIV I KØBENHAVN I 2016 skal kommunalbestyrelsen i hver kommune vedtage en værdighedspolitik, der som minimum skal

Læs mere

Værdighedspolitik. Sundhed og Rehabilitering

Værdighedspolitik. Sundhed og Rehabilitering Værdighedspolitik 2016 Sundhed og Rehabilitering 1 Forord I de kommende år bliver vi flere ældre. Mange er mere sunde og raske og lever længere end tidligere. I Kerteminde Kommune er der mange tilbud og

Læs mere

Værdighedspolitik. Halsnæs Kommune. Forord

Værdighedspolitik. Halsnæs Kommune. Forord Værdighedspolitik Halsnæs Kommune Forord I Halsnæs Kommune skal det være muligt at leve et værdigt liv, hele livet, også når man bliver ældre og måske får brug for hjælp. Med denne værdighedspolitik sætter

Læs mere

Værdighedspolitik. Proces FORORD

Værdighedspolitik. Proces FORORD VÆRDIGHEDSPOLITIK 2 Værdighedspolitik FORORD Alle kommuner skal i 2016 vedtage en værdighedspolitik, som beskriver, hvordan kommunens ældrepleje i arbejdet med den enkelte ældre understøtter områderne:

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE. [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK

ALLERØD KOMMUNE. [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE 2016-2019 Indhold INDHOLD... 2 FORORD... 3 INDLEDNING... 3 VÆRDIGRUNDLAG... 4 VISION... 4 INDSATSOMRÅDER... 5 1. LIVSKVALITET... 5 2. SELVBESTEMMELSE...

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE. [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK

ALLERØD KOMMUNE. [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE 2016-2019 Indhold FORORD... 3 INDLEDNING... 4 VÆRDIGRUNDLAG... 5 VISION... 5 INDSATSOMRÅDER... 7 1. LIVSKVALITET... 7 2. SELVBESTEMMELSE...

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Sønderborg Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 16.932.000 kr. Tilskud bedre

Læs mere

Udvalgsplan for Velfærds- og Sundhedsudvalget

Udvalgsplan for Velfærds- og Sundhedsudvalget Udvalgsplan 2014-2017 for Velfærds- og Sundhedsudvalget VELFÆRD OG SUNDHED Forord Velfærds- og Sundhedsudvalget ønsker, at børn, unge og voksne i Horsens Kommune skal leve gode og aktive liv. Horsens Kommune

Læs mere

Denne politik omhandler særligt de af Haderslev Kommunes ældre borgere, som er afhængige af kommunens hjælp for at opretholde et værdigt ældreliv.

Denne politik omhandler særligt de af Haderslev Kommunes ældre borgere, som er afhængige af kommunens hjælp for at opretholde et værdigt ældreliv. Værdighedspolitik FORORD I 2016 skrev vi den første værdighedspolitik i Haderslev Kommune. Siden da har værdighed været i fokus gennem livshistorie, rehabilitering og samarbejde med frivillige. Et værdigt

Læs mere

1 Høring - Sundhedspolitik kl. 14:00-14:15 2

1 Høring - Sundhedspolitik kl. 14:00-14:15 2 Dagsorden Handicapråd Mødedo: 4 december 2014 Mødetid: 14:00 Mødested: Mødelokale 4 Indholdsfortegnelse: 1 Høring - Sundhedspolitik 2015-2018 - kl 14:00-14:15 2 2 3 4 5 Høring - Retningslinjer for udførelse

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Roskilde Kommune Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 15.396.000 kr. Tilskud

Læs mere

Notat om værdighedspuljen til budgetforhandlinger 2017

Notat om værdighedspuljen til budgetforhandlinger 2017 SOCIAL OG SUNDHED Dato: 16. september 2016 Sagsid: 27.00.00-Ø00-1-16 Notat om værdighedspuljen til budgetforhandlinger 2017 Grundlag for ydelse af tilskud til gennemførslen af en mere værdig ældrepleje

Læs mere

Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i Kommune: Assens Kommune. Tilskud 2018:

Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i Kommune: Assens Kommune. Tilskud 2018: Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2018 Kommune: Assens Kommune Tilskud 2018: Tabel 1. Budget for 2018 fordelt på områder Kr. Samlet beløb Livskvalitet 2.116.00

Læs mere

Generelle oplysninger

Generelle oplysninger Social-, Børne- og Integrationsministeriet Ansøgningsskemaet skal udfyldes elektronisk via puljeportalen, https://tilskudsportal.sm.dk. For yderligere information om brug af puljeportalen se under vejledninger

Læs mere

Møde 10. maj 2016 kl. 13:00 i Mødelokale 6

Møde 10. maj 2016 kl. 13:00 i Mødelokale 6 Ældrerådet Referat Møde 10. maj 2016 kl. 13:00 i Mødelokale 6 Afbud: Algot Øhlenschlæger Pkt. Tekst Side 15 Godkendelse af referat fra møde den 5. april 2016 1 16 Orientering omkring Asp plejecenter samt

Læs mere

Dagsorden Ældrerådet

Dagsorden Ældrerådet Dagsorden Ældrerådet Mødedato: 19. marts 2019 Mødetid: 13:30 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset Indholdsfortegnelse: 1 Orientering om Ældrerådets hjælp til pressemeddelelser - kl. 13:30-13:40 2 2 Orientering

Læs mere

Godkendelse af Kvalitetsstandarden for 2017 for rehabiliteringsforløb, hjemmehjælp og hjælp til beboere på plejehjem

Godkendelse af Kvalitetsstandarden for 2017 for rehabiliteringsforløb, hjemmehjælp og hjælp til beboere på plejehjem Punkt 4. Godkendelse af Kvalitetsstandarden for 2017 for rehabiliteringsforløb, hjemmehjælp og hjælp til beboere på plejehjem 2016-015414 Ældre- og Handicapforvaltningen indstiller til at forslaget til

Læs mere

Dato: 7. april 2016. Værdighedspolitik for Politik for værdig ældrepleje i Ballerup Kommune

Dato: 7. april 2016. Værdighedspolitik for Politik for værdig ældrepleje i Ballerup Kommune BALLERUP KOMMUNE Dato: 7. april 2016 Værdighedspolitik for Politik for værdig ældrepleje i Ballerup Kommune (kolofon:) Værdighedspolitik for ældrepleje i Ballerup Kommune er udgivet af Ballerup Kommune

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Hvidovre Kommune Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 8.880.000 kr. Tilskud

Læs mere

VÆRDIGHEDSPOLITIK I HOLBÆK KOMMUNE

VÆRDIGHEDSPOLITIK I HOLBÆK KOMMUNE VÆRDIGHEDSPOLITIK I HOLBÆK KOMMUNE DATO FOR ÆNDRING Værdighedspolitik i Holbæk Kommune Med værdighedspolitikken udstikker vi en retning for, hvordan vi sammen skaber muligheder for, at alle oplever et

Læs mere

Værdighedspolitik. Sundhed, Handicap og Rehabilitering

Værdighedspolitik. Sundhed, Handicap og Rehabilitering Værdighedspolitik 2018 Sundhed, Handicap og Rehabilitering 1 Forord I de kommende år bliver vi flere ældre. Mange er mere sunde og raske og lever længere end tidligere. I Kerteminde Kommune er der mange

Læs mere

Udvalgsplan Velfærds- og Sundhedsudvalget. Web udgave VELFÆRD OG SUNDHED

Udvalgsplan Velfærds- og Sundhedsudvalget. Web udgave VELFÆRD OG SUNDHED Udvalgsplan 2014-2017 Velfærds- og Sundhedsudvalget VELFÆRD OG SUNDHED Forord Velfærds- og Sundhedsudvalget ønsker, at børn, unge og voksne i Horsens Kommune skal leve gode og aktive liv. Horsens Kommune

Læs mere

ET VÆRDIGT SENIORLIV I ALBERTSLUND

ET VÆRDIGT SENIORLIV I ALBERTSLUND ET VÆRDIGT SENIORLIV I ALBERTSLUND Albertslund Kommunes værdighedspolitik sundhed-plejeogomsorg@albertslund.dk Indledning Albertslund Kommunes vision er, at borgerne skal leve godt og længe også i den

Læs mere

Strategi for Hjemmesygeplejen

Strategi for Hjemmesygeplejen Velfærd og Sundhed Sundhed og Omsorg Sagsnr.29.18.00-P05-1-14 Sagsbehandlere: TC/ MSJ Dato: 3. maj 2016 Strategi for Hjemmesygeplejen Sundhed og Omsorg 2016-2020 1 Indledning Sygeplejeområdet i Horsens

Læs mere

VÆRDIGHEDSPOLITIK Godkendt af Kommunalbestyrelsen den 16. juni 2016

VÆRDIGHEDSPOLITIK Godkendt af Kommunalbestyrelsen den 16. juni 2016 VÆRDIGHEDSPOLITIK Godkendt af Kommunalbestyrelsen den 16. juni 2016 Forord Værdighed er blevet et nøglebegreb i den politiske debat om prioritering af ressourcer til ældreområdet. På finansloven 2016 er

Læs mere

ÆRØ KOMMUNE ÆRØ KOMMUNES VÆRDIGHEDSPOLITIK

ÆRØ KOMMUNE ÆRØ KOMMUNES VÆRDIGHEDSPOLITIK 2016-2 0 2 0 ÆRØ KOMMUNE ÆRØ KOMMUNES VÆRDIGHEDSPOLITIK Indhold Forord... 2 Indledning... 3 Formål... 3 Hvilke ydelser vedrører politikken?... 3 Politiske mål for værdighedspolitikken... 4 Livskvalitet...

Læs mere

Notat. Fælles besvarelse til indsendte høringssvar vedr. Værdighedspolitikken Vedrørende Værdighedspolitik

Notat. Fælles besvarelse til indsendte høringssvar vedr. Værdighedspolitikken Vedrørende Værdighedspolitik Dato: 02.11.2018 Center for Sundhed og Omsorg Sekretariat horsholm.dk Fælles besvarelse til indsendte høringssvar vedr. Værdighedspolitikken 2018 Baggrund Hørsholm Kommune har opdateret kommunens værdighedspolitik,

Læs mere

Årshjul Velfærds- og Sundhedsudvalget

Årshjul Velfærds- og Sundhedsudvalget Årshjul 2018 Velfærds- og Sundhedsudvalget KOLOFON Årshjul 2018, Velfærds- og Sundhedsudvalget Velfærd og Sundhed Velfærds- og Sundhedsstaben 4. januar 2018 Kontaktperson: Direktør, Velfærd og Sundhed:

Læs mere

Åben tillægsdagsorden Ældrerådet SÆH-sekretariatet

Åben tillægsdagsorden Ældrerådet SÆH-sekretariatet Åben tillægsdagsorden Ældrerådet SÆH-sekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 09:30 Mødet afsluttet: kl. Mødested: R-122 Fraværende: 27.36.00-K09-2-17 1. Årsrapport - tilsyn med hjemmeplejen

Læs mere

1. Formålet med denne lov er

1. Formålet med denne lov er Ældrerådets høringssvar med administrationens bemærkninger: Nr. Høringssvar Forvaltningens bemærkninger 1 Ældrerådet anbefaler, med henvisning til nedenstående, at en vedtagelse af de foreliggende kvalitets

Læs mere

Åben referat Ældrerådet

Åben referat Ældrerådet Åben referat Ældrerådet Side 1. SÆH-sekretariatet Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 09:30 Mødet afsluttet: kl. 11:30 Mødested: R-122 Fraværende: Bemærkninger Følgende sager behandles: Pkt. Tekst Side 1 Godkendelse

Læs mere

Politik for en værdig ældrepleje i Lolland Kommune 2018

Politik for en værdig ældrepleje i Lolland Kommune 2018 Politik for en værdig ældrepleje i 2018 Værdighed mangfoldigheden af det levede liv Forventningerne til et værdigt seniorliv er ligeså mangfoldige, som til det liv, borgeren har levet. Uanset hvilken vej

Læs mere

Politik for tilsyn. Uanmeldte tilsyn. Center for Sundhed og Omsorg

Politik for tilsyn. Uanmeldte tilsyn. Center for Sundhed og Omsorg Politik for tilsyn Uanmeldte tilsyn Center for Sundhed og Omsorg Baggrund og indledning Center for Sundhed og Omsorg i ønsker at udarbejde en ny politik for tilsyn på centrets områder. Behovet for det

Læs mere

Åben referat Ældrerådet SÆH-sekretariatet

Åben referat Ældrerådet SÆH-sekretariatet Hjørring Kommune Åben referat Ældrerådet SÆH-sekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 09:30 Mødet afsluttet: kl. 11:45 Mødested: R-122 Fraværende: Bemærkninger Følgende sager behandles: Pkt.

Læs mere

Kostpolitik for ældre og handicappede i Greve Kommune Vedtaget af Socialudvalget den 22. maj 2003

Kostpolitik for ældre og handicappede i Greve Kommune Vedtaget af Socialudvalget den 22. maj 2003 Kostpolitik for ældre og handicappede i Greve Kommune Vedtaget af Socialudvalget den 22. maj 2003 Valgmuligheder Borgerne skal tilbydes så høj grad af valgmulighed som muligt. Formålet er, at den enkelte

Læs mere

ÆLDREPOLITIK en værdig ældrepleje

ÆLDREPOLITIK en værdig ældrepleje ÆLDREPOLITIK en værdig ældrepleje Forord til ældrepolitikken en værdig ældrepleje Vision: Et godt og aktivt liv Ældrepolitikken blev vedtaget 1. gang i september 2013, og blev til i et godt samarbejde

Læs mere

Bilag 2 Supplerende redegørelse 2017 Revideret april 2017

Bilag 2 Supplerende redegørelse 2017 Revideret april 2017 Bilag 2 Supplerende redegørelse 2017 Revideret april 2017 Fokusområderne for s værdighedspolitik er: Livskvalitet, Selvbestemmelse, Kvalitet, tværfaglighed og sammenhæng i plejen, Mad og ernæring samt

Læs mere

Udvalg for sociale forhold, sundhed og et godt seniorliv

Udvalg for sociale forhold, sundhed og et godt seniorliv Beslutning: Masterplan for En god og tryg ældrepleje Sagsnr. i ESDH: 18/15117 Beslutningskompetence: Beslutningstema: Udvalg for sociale forhold, sundhed og et godt seniorliv I det politiske arbejdsprogram

Læs mere

DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder. Forebyggende tiltag Sundhed

DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder. Forebyggende tiltag Sundhed DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder Bestyrelsen i DANSKE ÆLDRERÅD har drøftet en række ældrepolitiske områder og er enige om følgende holdninger og opfordringer. Områderne er

Læs mere

Generelle oplysninger

Generelle oplysninger Social-, Børne- og Integrationsministeriet Ansøgningsskemaet skal udfyldes elektronisk via puljeportalen, https://tilskudsportal.sm.dk. For yderligere information om brug af puljeportalen se under vejledninger

Læs mere