Transportudvalget Folketinget

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Transportudvalget Folketinget"

Transkript

1 har i brev af 17. december 2013 stillet min forgænger Spørgsmål nr. 222: Ministeren bedes bekræfte, at konklusionerne i ministeriets resume af Vejdirektoratets rapport om Midtjysk Motorvejskorridor, vedrørende en 6-12 pct. aflastning af trafikken på E45 ved Vejle, bygger på den såkaldte korridor B, uden den oplagte forbindelse mellem den midtjyske motorvej og Smidstrup, og dermed uden en direkte forbindelse mod Fyn/Sjælland? Intervallet på de 6-12 pct., som er angivet i rapporten og resumeet om en midtjysk motorvej, dækker over aflastningen ved Vejlefjordbroen for alle de tre undersøgte linjeføringskorridorer, A, B og C. Der indgår ikke beregningsresultater vedr. aflastning af E45 fra etapeløsninger eller tilvalg i rapporten. Der vil fra en midtjysk motorvej i korridor B være en direkte forbindelse mod Fyn og Sjælland via den netop anlagte motorvejsstrækning mellem Vejle og Ølholm (rute 18). Denne vil komme til at udgøre en opkobling nord om Vejle over Vejlefjordbroen, mens der med Smidstrupløsningen vil skabes en supplerende forbindelse syd om Vejle.

2 har i brev af 17. december 2013 stillet min forgænger Spørgsmål nr. 223: Ministeren bedes bekræfte, at såfremt en forbindelse mellem en midtjysk motorvej, korridor B, og Smidstrup (og dermed forbindelse mod Fyn/Sjælland), som Vejdirektoratet nævner som et muligt tilvalg, inkluderes i korridor B, så vil aflastningen af E45 ved Vejle stige fra de i resumeet nævnte 6-12 pct. til pct. af den forventede trafik i 2030 på Vejlefjordbroen, og at trafikken på en midtjysk motorvej i korridor B i øvrigt vil stige på de svagest trafikerede strækninger fra til ? Jeg har på baggrund af spørgsmålet bedt Vejdirektoratet om at fremsende de specifikke trafiktal for tilvalgsløsningen med den supplerende opkobling syd for Vejle (korridor B+). Vedr. aflastning af E45 Som det fremgår af tabel 1 nedenfor, er det korrekt, at korridor B+ i forhold til korridor B vil forøge aflastningen ved Vejle til omkring 20 pct., svarende til omkring køretøjer. Samtidig viser tabellen dog tydeligt, at det kun er ved Vejle, at tilvalget har en effekt på E45. Nord for Vejle N er der således ingen forskel mellem korridor B og B+ når det gælder aflastning af E45. Og syd for Vejle S er der kun meget begrænsede ændringer. Tabel 1. Trafikændring på E45 ved anlæg af midtjysk motorvej, korridor B og B+ (pct. af hverdagsdøgntrafikken) Delstrækning på E45 TSA 33 Haverslev MVK Midtjysk MV TSA 35 Hobro V TSA 34 Hobro N TSA 39 Randers N TSA 38 Purhus Korridor B Korridor B+ Meraflastning ved B+ (pct.point)

3 TSA 44 Hadsten TSA 43 Sønder Borup TSA 47 Tilst MVK Århus Nord TSA 49 Århus S MVK Århus Vest TSA 51 Skanderborg N MVK Århus Syd TSA 54 Ejer Bavnehøj TSA 53 Skanderborg S TSA 57 Horsens S TSA 56 Horsens V TSA 59 Hornstrup TSA 58 Hedensted TSA 60 Vejle N MVK Vejle N TSA 61 Vejle S TSA 60 Vejle N MVK Kolding MVK Skærup TSA 62 Kolding Ø MVK Kolding TSA 65 Kolding S MVK Kolding Vest TSA 66 Christiansfeld TSA 65 Kolding S TSA 67 Haderslev N MVK Midtjysk MV Side 2/ Vejdirektoratet anslår, at en supplerende opkobling syd for Vejle vil koste 3,1 mia. kr. Den netop offentliggjorte rapport om udbygning af E45 viser, at en udbygning af Vejlefjordbroen, når det måtte blive relevant, kan gennemføres for 1,1-1,7 mia. kr. Vedr. trafikken i korridor B+ For så vidt angår trafikken på selve den midtjyske motorvej, er det jf. tabel 2 korrekt, at der især mellem Billundvej (rute 28) og motorvejen ved Silkeborg (rute 15) vil komme mere trafik i korridor B+ med tilvalget end i korridor B alene. Dette hænger blandt andet sammen med ændrede rutevalg for trafikken fra Vest- og Midtjylland mod Lillebælt. Vejdirektoratet oplyser dog, at en stor del af den øgede trafik i korridor B+ vil være overflyttet fra den nyanlagte motorvej mellem Vejle og Herning (rute 18/13). Til illustration heraf Vejdirektoratet har beregnet, at der på rute 18/13- motorvejen på strækningen mellem Ølholm og E45 ved Vejle vil køre færre køretøjer pr. hverdagsdøgn, hvis der etableres en motorvej i korridor B+ i forhold til korridor B.

4 Tabel 2. Trafik på midtjysk motorvej (antal køretøjer pr. hverdagsdøgn) Delstrækning på midtjysk motorvej Østjysk MV (E45) Løgstørvej (29) Løgstørvej (29) Skivevej (579) Skivevej (579) Aalborgvej (13) Aalborgvej (13) Viborgvej (16) Viborgvej (16) Aarhusvej (26) Aarhusvej (26) Ulvedalsvej (186) Ulvedalsvej (186) Silkeborg MV (15) Silkeborg MV (15) Brandevej (185) Brandevej (185) Vestvejen (18) Vestvejen (18) Vejlevej (442) Vejlevej (442) Billundvej (28) Billundvej (28) Ribevej (417) Ribevej (417) - Esbjerg MV(E20) Esbjerg MV(E20) Koldingvej (25) Koldingvej (25) Østjysk MV (E45) Billundvej (28) - Ribevej (417) (tilvalg) Ribevej (417) - Østjysk MV (E45) (tilvalg) Korridor B Korridor B+ Mertrafik Side ved 3/3 B

5 har i brev af 17. december 2013 stillet min forgænger følgende spørgsmål (TRU alm. del), som jeg hermed skal besvare. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Kristian Pihl Lorentzen (V). Spørgsmål nr. 224: Ministeren bedes bekræfte, at den udskydelse på ca. 10 år af udbygningsbehovet på E45 primært vedrører de strækninger på E45, hvor der allerede nu er konstateret kritisk trængsel, dvs. Aarhus-Skanderborg og omkring Kolding, og som derfor under alle omstændigheder bør udbygges indenfor en kortere årrække samt ved Vejlefjord, hvor der igen vil opstå kritisk trængsel fra omkring 2030? Kan ministeren samtidig bekræfte, at med den nævnte forbindelse mellem en midtjysk motorvej (korridor B) og Smidstrup, vil en udbygning omkring Vejle fjord kunne udskydes noget mere end 10 år, og at det derfor alene vil være Aarhus-Skanderborg samt omkring Kolding, hvor en udbygning, med en korridor B midtjysk motorvej, inkl. forbindelse til Smidstrup, under alle omstændigheder vil være påkrævet indenfor få år? Kan ministeren endelig bekræfte, at med en korridor B midtjysk motorvej, inkl. forbindelse til Smidstrup, vil en yderligere udbygning af E45 fra 6 til 8 spor, startende ved Vejle fjord, kunne udskydes i mange år, og formentlig helt undgås? Vejdirektoratets konklusion om aflastningen af E45 fra en evt. ny midtjysk motorvej i den strategiske analyse af en midtjysk motorvejskorridor tog udgangspunkt i en simpel beregning af, hvor mange års trafikvækst på E45, den trafikale aflastning svarer til. Transportministeriet har bl.a. på baggrund af de stillede spørgsmål bedt Vejdirektoratet om at se nærmere på resultaterne vedrørende sammenhængen mellem en midtjysk motorvej og E45. Resultaterne fremgår af den netop offentliggjorte strategiske analyse af en udbygning af E45-korridoren (rapportens kapitel 5). Vejdirektoratets gennemgang har tydeliggjort, at det i høj grad vil afhænge af den fremtidige trafikudvikling, hvor længe udbygning af de forskellige dele af E45 kan udskydes efter en evt. etablering af en midtjysk motorvej.

6 For at håndtere usikkerheden om de trafikale prognoser, er der i både rapporten om en midtjysk motorvej og i rapporten om E45 arbejdet med to scenarier for trafikudviklingen frem mod 2030 med hhv. høj og lav vækst. Lavvækstscenariet ligger umiddelbart tættest på basisfremskrivningerne med landstrafikmodellen frem mod 2030, mens højvækstscenariet ligger tættere på den historiske udvikling. Side 2/3 Vejdirektoratet vurderer i den forbindelse, at en midtjysk motorvej på grund af projektets omfang først kan være færdigetableret omkring år 2030, og at man dermed først på dette tidspunkt kan indhøste det fulde potentiale for aflastning af E45. Usikkerheden omkring trafikudviklingen efter 2030 er i sagens natur endnu større, end i den periode prognoserne umiddelbart dækker. Det fremgår af rapporten om E45, at der uanset den fremtidige trafikvækst vil være en række delstrækninger på E45, hvor der vil opstå kritiske trængselsproblemer inden 2030, hvor en evt. fuldt udbygget midtjysk motorvej antages at kunne åbne. Det gælder bl.a. strækningen mellem Århus og Skanderborg. Problemerne vil i sagens natur opstå tidligere og være mere omfattende ved høj vækst end ved lav. Ved lav vækst vil der herudover efter åbningen af den midtjyske motorvej opstå kritisk trængsel på E45 efter en relativt set kortere årrække ved korridor A og C og en længere årrække ved Korridor B. Ved høj vækst vil en motorvej i korridor A og C stort set ikke kunne løse nogen trængselsproblemer, mens der med en korridor B igen vil opstå kritiske trængselsproblemer i 10-års perioden frem til Dette kan belyses ved et konkret eksempel. Mellem motorvejskryds Aarhus Nord og tilslutningsanlæg 44 Hadsten opstår der kritisk trængsel i 2022 ved høj vækst. Hvis man forestillede sig, at man åbnede en midtjysk motorvej (korridor B) dette år, ville der først opstå trængsel igen på strækningen i Men da en midtjysk motorvej først er forudsat at kunne åbne i 2030, vil der gå otte år fra 2022 til 2030, hvor der vil være kritisk trængsel på strækningen, som forværres i løbet af de otte år på grund af trafikvæksten. En supplerende opkobling af korridor B til E45 syd for Vejle kan bidrage til at udskyde tidshorisonten for en udbygning omkring Vejle. Dette bør dog sammenholdes med, at den supplerende opkobling, jf. svaret på spørgsmål 223, er dyrere end løsninger ved Vejle på selve E45. På de øvrige dele af E45 vil en supplerende opkobling af korridor B til E45 syd for Vejle ikke bidrage til at udskyde trængselsproblemerne. Kun ved Kolding ses en ret begrænset effekt. Vejdirektoratet konkluderer, at det under alle omstændigheder må forventes, at der både frem mod åbningen af en evt. midtjysk motorvej og i perioden derefter

7 vil opstå trængselsproblemer på E45, som kun kan løses ved en udbygning af E45. Side 3/3 Udgiften på mia. kr. til den nye motorvej i korridor B inkl. et evt. tilvalg vil dermed komme oven i de tiltag, man måtte beslutte at gennemføre på E45 for at begrænse trængslen både før og efter etableringen af den midtjyske motorvej.

8 har i brev af 17. december 2013 stillet min forgænger Spørgsmål nr. 225: Kan ministeren bekræfte, at en samfundsøkonomisk forrentning af en midtjysk motorvej (korridor B, inkl. forbindelse til Smidstrup) vil have en samfundsøkonomisk forrentning, der forventes at blive væsentlig større end den samfundsøkonomiske forrentning af timemodellen jf. Togfonden DK samt den nye bane København-Ringsted? Der er ikke i rapporten om en midtjysk motorvej anført samfundsøkonomi for de forskellige varianter og tilvalg. På baggrund af spørgsmålet har jeg dog bedt Vejdirektoratet gennemføre en beregning for B+. Beregningen viser, at den interne rente for et samlet anlægsoverslag inkl. den supplerende opkobling på 23 mia. kr. vil være 5,7-6,7 pct. Det er en smule lavere end den interne rente for korridor B uden tilvalg (5,9-7,0 pct.). Projekterne i Togfonden DK har en forrentning på ca. 5-7 pct.. Den nye bane København-Ringsted har en intern rente på 6,2 pct. Den samfundsøkonomiske forrentning af en midtjysk motorvej inkl. forbindelse til Smidstrup, projekterne i Togfonden DK og den nye bane København-Ringsted ligger med andre ord på cirka samme niveau.

9 har i brev af 17. december 2013 stillet min forgænger Spørgsmål nr. 226: Kan ministeren bekræfte at en midtjysk motorvej, specielt inkl. en forbindelse til Smidstrup, uanset at det ikke nævnes i ministeriets resume, også vil give en væsentlig bedre betjening af landets næststørste internationale lufthavn i Billund, store provinsbyer som Silkeborg og Viborg samt store dele af Jylland med store koncentrationer af eksporterhverv? Det er en forudsætning bag arbejdet med en midtjysk motorvej, jf. også kommissorierne for de strategiske analyser og delrapporteringen fra 2011, at den i givet fald vil give ny mobilitet i en række relationer i Jylland. Et vigtigt spørgsmål i forhold til den langsigtede strategiske prioritering har i den sammenhæng været om korridoren samtidig kan løse trængselsudfordringen i E45-korridoren, så udbygninger, der ellers ville være nødvendige på E45, kan spares. Dette perspektiv har derfor været tillagt vægt i arbejdet med de seneste rapporter om midtjysk motorvej og E45 og i det omtalte resumé. Vejdirektoratet peger på, at en midtjysk motorvej vil forbedre vejbetjeningen af Billund Lufthavn (især korridor A) samt Silkeborg (især korridor C) og Viborg, specielt for trafik fra E45 syd for Kolding eller nord for Randers. Med en forbindelse syd om Vejle til E45 vil adgangen til Billund Lufthavn også blive forbedret, men forbindelsen vil som nævnt også forøge anlægsomkostningerne. Hvis hovedformålet er at forbedre forbindelsen til Billund, kan det overvejes, om ikke dette kan ske med mindre omfattende og resursekrævende infrastrukturprojekter.

10 har i brev af 17. december 2013 stillet min forgænger Spørgsmål nr. 227: Kan ministeren bekræfte at der vil være flere daglige rejsende, der vil anvende en ny midtjysk motorvej (korridor B), inkl. forbindelse til Smidstrup, på den mindst trafikerede strækning, end der dagligt vil anvende de nye banestrækninger over Vejlefjord eller Horsens-Aarhus? Trafikken på en midtjysk motorvej i Korridor B+ er, jf. svaret på spørgsmål 223, opgjort i køretøjer pr. hverdagsdøgn. I forbindelse med Togfonden DK er passagertallene på de enkelte strækninger blevet opgjort i antallet af rejser pr. år. En sammenligning af de to projekter i forhold til antal dagligt rejsende kræver således en række forudsætninger og mellemregninger. Det fremgår af Vejdirektoratets beregninger, at der på den mindst trafikerede strækning af en midtjysk motorvej i Korridor B+ vil køre køretøjer pr. hverdagsdøgn (jf. svaret på spørgsmål 223). Heraf udgør lastbiler ca. 18 procent og person- og varebiler ca. 82 procent. Forudsættes den gennemsnitlige belægningsgrad på 1,47 personer pr. personbil svarer det til, at der vil være i alt ca personbilsrejsende og ca lastbilchauffører pr. hverdagsdøgn på denne strækning. På den nye banestrækning mellem Hovedgård og Aarhus vil der være 6,6 mio. rejsende om året. Det svarer til rejsende pr. årsdøgn. Via Vejlefjordsbroen forudsættes 5,1 mio. rejser svarende til pr. årsdøgn. På de konkrete banestrækninger vurderes antallet af rejsende på hhv. årsdøgn og hverdagsdøgn at være omtrent det samme.

11 har i brev af 17. december 2013 stillet min forgænger Spørgsmål nr. 228: Vil ministeren drage omsorg for, at en korridor B løsning, inkl. en forbindelse til Smidstrup, ved den endelige afrapportering af de strategiske analyser af en Midtjysk Motorvej, vil blive behandlet som et fuldt ligeværdigt alternativ - dvs., at der detaljeret regnes trafik på de enkelte afsnit, aflastning på E45 samt samfundsøkonomi? Jeg kan henvise til mine svar på spørgsmål 223, 224 og 225.

Hærvejsmotorvejen: Aktuel planlægning og trafikudvikling J.P. Group, Viborg 5. december 2016

Hærvejsmotorvejen: Aktuel planlægning og trafikudvikling J.P. Group, Viborg 5. december 2016 Hærvejsmotorvejen: Aktuel planlægning og trafikudvikling J.P. Group, Viborg 5. december 2016 Skagen Hvorfor en Hærvejsmotorvej? Hirtshals Frederikshavn Hanstholm Logik og sund fornuft Timing det haster!

Læs mere

Til Hærvejskomiteen. Dokumenttype Rapport. Dato September 2013 HÆRVEJSMOTORVEJEN DOBBELTSYSTEM MED SPAREDE INVESTERINGER

Til Hærvejskomiteen. Dokumenttype Rapport. Dato September 2013 HÆRVEJSMOTORVEJEN DOBBELTSYSTEM MED SPAREDE INVESTERINGER Til Hærvejskomiteen Dokumenttype Rapport Dato September 2013 HÆRVEJSMOTORVEJEN DOBBELTSYSTEM MED SPAREDE INVESTERINGER DOBBELTSYSTEM MED SPAREDE INVESTERINGER Revision 1 Dato 2013-09-18 Udarbejdet af APO

Læs mere

Akut udbygningsbehov på E45 i Østjylland

Akut udbygningsbehov på E45 i Østjylland Akut udbygningsbehov på E45 i Østjylland Mobilitetskommissionen for den østjyske byregion maj 2015 »» Mobilitetskommissionen for den østjyske byregion dokumenterer, at behovet for udbygning af den østjyske

Læs mere

Potentialet for aflastning af E45 for national og international trafik, mhp. at begrænse trængselsproblemerne på E45, herunder ved Vejlefjordbroen.

Potentialet for aflastning af E45 for national og international trafik, mhp. at begrænse trængselsproblemerne på E45, herunder ved Vejlefjordbroen. Udkast DEPARTEMENTET Dato 15. marts 2010 Linjeføringsscreening for en ny midtjysk motorvejskorridor Det fremgår af Aftalen om en grøn transportpolitik af 29. januar 2009, at der skal gennemføres en strategisk

Læs mere

Oversigt over status på infrastrukturprojekter

Oversigt over status på infrastrukturprojekter Oversigt over status på infrastrukturprojekter Region Midtjylland og de 19 kommuner i regionen har i august 2014 opdateret Status på Infrastruktur i Region Midtjylland fra december 2012. Rapporten fra

Læs mere

Trafikale effekter af en ny motorvejskorridor i Ring 5

Trafikale effekter af en ny motorvejskorridor i Ring 5 DEPARTEMENTET Dato 8. april 2010 Trafikale effekter af en ny motorvejskorridor i Ring 5 Det fremgår af Aftalen om en grøn transportpolitik af 29. januar 2009, at der skal gennemføres en strategisk analyse

Læs mere

Etablering af ny midtjysk motorvej

Etablering af ny midtjysk motorvej Notat: Etablering af ny midtjysk motorvej Aftale om En grøn transportpolitik I januar 2009 blev der indgået en aftale mellem regeringen (Venstre og De Konservative), Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti,

Læs mere

UDBYGNING AF DEN ØSTJYSKE MOTORVEJ (E45)

UDBYGNING AF DEN ØSTJYSKE MOTORVEJ (E45) STRATEGISKE ANALYSER UDBYGNING AF DEN ØSTJYSKE MOTORVEJ (E45) Strategisk analyse RAPPORT 459-2014 UDBYGNING AF DEN ØSTJYSKE MOTORVEJ (E45) Strategisk analyse Rapport 459-2014 REDAKTION: Vejdirektoratet

Læs mere

Udbygningsbehov på E45 i Østjylland

Udbygningsbehov på E45 i Østjylland Udbygningsbehov på E45 i Østjylland Mobilitetskommissionen for den østjyske byregion maj 2015 Forord Business Region Aarhus omfatter 11 østjyske kommuner Favrskov, Hedensted, Horsens, Norddjurs, Odder,

Læs mere

Niels Græsbøll Olesen. Trekantområdet Danmark

Niels Græsbøll Olesen. Trekantområdet Danmark Niels Græsbøll Olesen Trekantområdet Danmark Gennemførte analyser - i samarbejde med Hærvejsmotorvejskomiteen Trafikal analyse på baggrund af NIRAS rapport Trafikal opemering af linjeføringer og samfundsøkonomisk

Læs mere

Derfor skal vi bygge Hærvejsmotorvejen en oversigt over facts og analyser

Derfor skal vi bygge Hærvejsmotorvejen en oversigt over facts og analyser Derfor skal vi bygge Hærvejsmotorvejen en oversigt over facts og analyser baggrunden er VIDSTE DU? Transportministeriet peger på, at der på langt sigt er to forskellige strategier for vejkapaciteten i

Læs mere

Derfor skal vi bygge Hærvejsmotorvejen en oversigt over facts og analyser

Derfor skal vi bygge Hærvejsmotorvejen en oversigt over facts og analyser Derfor skal vi bygge Hærvejsmotorvejen en oversigt over facts og analyser GRØN, JA TAK! VIDSTE DU? Transportministeriet peger på, at der på langt sigt er to forskellige strategier for vejkapaciteten i

Læs mere

Akut udbygningsbehov på E45 Østjyske Motorvej

Akut udbygningsbehov på E45 Østjyske Motorvej Akut udbygningsbehov på E45 Østjyske Motorvej Mobilitetskommissionen for den østjyske byregion Det koster min virksomhed 100.000 kr. om måneden, når jeg sidder her i 15 min hver dag. Akut udbygningsbehov

Læs mere

Status for de strategiske analyser - Hvor står vi? Thomas Jørgensen Kontorchef, Transportministeriet

Status for de strategiske analyser - Hvor står vi? Thomas Jørgensen Kontorchef, Transportministeriet Status for de strategiske analyser - Hvor står vi? Thomas Jørgensen Kontorchef, Danmarks overordnede infrastruktur 2012 Side 2 Danmarks overordnede infrastruktur 2020 Korridor B : Øresund-Femern Timemodellens

Læs mere

Kommissorium VVM-undersøgelse af motorvej på strækningen Give- Billund-E20-Haderslev

Kommissorium VVM-undersøgelse af motorvej på strækningen Give- Billund-E20-Haderslev Dato 13. marts 2017 Sagsbehandler Leif Hald Pedersen Mail LHP@vd.dk Telefon 7244 3606 Dokument 17/00417-1 Side 1/5 Kommissorium VVM-undersøgelse af motorvej på strækningen Give- Billund-E20-Haderslev I

Læs mere

Transportudvalget 2013-14 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 8 Offentligt

Transportudvalget 2013-14 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 8 Offentligt Transportudvalget 2013-14 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 8 Offentligt MINISTEREN Transportudvalget Folketinget Dato J. nr. 1. november 2013 2013-3720 Frederiksholms Kanal 27 F 1220 K Telefon 41

Læs mere

FORUDSÆTNINGER STATUS LIGE NU

FORUDSÆTNINGER STATUS LIGE NU Trafikudvalget 2009-10 TRU alm. del Bilag 313 Offentligt STRATEGISKE VALG FOR UDVIKLING AF VEJNETTET I JYLLAND Vejdirektør Per Jacobsen FORUDSÆTNINGER STATUS LIGE NU Vigtigt at understrege: at vi er på

Læs mere

KATTEGAT- FORBINDELSEN

KATTEGAT- FORBINDELSEN TRAFIKAL VURDERING AF KATTEGAT- FORBINDELSEN SAMMENFATNING OKTOBER 2012 2 TRAFIKAL VURDERING AF KATTEGATFORBINDELSEN FORORD Mange spørgsmål skal afklares, før Folketinget kan tage endelig stilling til

Læs mere

Oplæg Vesthimmerland den 15. maj 2017

Oplæg Vesthimmerland den 15. maj 2017 Oplæg Vesthimmerland den 15. maj 2017 Motorvejsmafia uden mafiametoder Meget åbent og transparent arbejde Stærkt fokus på saglige og seriøse input Høj troværdighed i analyser og argumenter Politiske og

Læs mere

Strategisk analyse af en fast Kattegatforbindelse Baggrundsnotat om forudsætninger for vejtrafikken

Strategisk analyse af en fast Kattegatforbindelse Baggrundsnotat om forudsætninger for vejtrafikken Strategisk analyse af en fast Kattegatforbindelse Baggrundsnotat om forudsætninger for vejtrafikken Indholdsfortegnelse 1 Baggrund... 3 2 Formål... 3 3 Forudsætninger for vejinfrastrukturen... 3 3.1 Overordnet

Læs mere

Evaluering af Motorring 4 og Frederikssundmotorvejen. 23. marts 2018 Dokument 17/

Evaluering af Motorring 4 og Frederikssundmotorvejen. 23. marts 2018 Dokument 17/ Evaluering af Motorring 4 og Frederikssundmotorvejen 23. marts 2018 Dokument 17/13603-8 Evaluering af Motorring 4 og Frederikssundmotorvejen INDHOLD Baggrund for evalueringen... 2 Opsummering af evalueringens

Læs mere

Midtjysk motorvej. Strategisk analyse - genberegninger med Landstrafikmodellen. Rapport STRATEGISKE ANALYSER

Midtjysk motorvej. Strategisk analyse - genberegninger med Landstrafikmodellen. Rapport STRATEGISKE ANALYSER Midtjysk motorvej Strategisk analyse - genberegninger med Landstrafikmodellen Rapport 555-2016 STRATEGISKE ANALYSER Midtjysk motorvejskorridor Strategisk analyse - genberegninger med Landstrafikmodellen

Læs mere

Status for analyser af forbindelserne mellem Østog Vestdanmark. Thomas Jørgensen, Transportministeriet

Status for analyser af forbindelserne mellem Østog Vestdanmark. Thomas Jørgensen, Transportministeriet Status for analyser af forbindelserne mellem Østog Vestdanmark Thomas Jørgensen, Trafikken mellem Øst- og Vestdanmark Fordobling af trafikken mellem Jylland/Fyn og Sjælland siden 1990 Storebæltsforbindelsen,

Læs mere

Supplerende analyser af ny Midtjysk Motorvej

Supplerende analyser af ny Midtjysk Motorvej Trekantområdet Danmark Supplerende analyser af ny Midtjysk Motorvej Teknisk notat COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 wwwcowidk Trekantområdet Danmark Supplerende

Læs mere

Kommissorium VVM-undersøgelse for udbygning af E45 mellem Aarhus N og Randers N

Kommissorium VVM-undersøgelse for udbygning af E45 mellem Aarhus N og Randers N Dato 7. marts 2018 Sagsbehandler Elisabeth Krog Mail elk@vd.dk Telefon Dokument 18/04066-1 Side 1/5 Kommissorium VVM-undersøgelse for udbygning af E45 mellem Aarhus N og Randers N Som led i finansloven

Læs mere

BILAG 5-1. Vedtagelse af DN s holdning til: Ny midtjysk motorvej. Sagens kerne. Historik

BILAG 5-1. Vedtagelse af DN s holdning til: Ny midtjysk motorvej. Sagens kerne. Historik BILAG 5-1 Dato: 27. august 2014 Til: Hovedbestyrelsen på mødet 5. september 2014 Sagsbehandler: Ann Berit Frostholm, 31 19 32 28, abf@dn.dk Vedtagelse af DN s holdning til: Ny midtjysk motorvej Sekretariatet

Læs mere

KATTEGAT-FORBINDELSEN DEN STRATEGISKE ANALYSE HVAD NU HVIS? V. DIVISIONSDIREKTØR, TRANSPORT JENS EGDAL

KATTEGAT-FORBINDELSEN DEN STRATEGISKE ANALYSE HVAD NU HVIS? V. DIVISIONSDIREKTØR, TRANSPORT JENS EGDAL KATTEGAT-FORBINDELSEN DEN STRATEGISKE ANALYSE HVAD NU HVIS? V. DIVISIONSDIREKTØR, TRANSPORT JENS EGDAL BAGGRUND OG INDHOLD Kattegat-komitéen spørger: Transport- og Bygningsministeriets strategiske analyse

Læs mere

Kommissorium for strategisk analyse af udbygningsmulighederne

Kommissorium for strategisk analyse af udbygningsmulighederne Transportministeriet Kommissorium for strategisk analyse af udbygningsmulighederne i Østjylland 30. april 2009 I Aftale om en grøn transportpolitik af 29. januar 2009 mellem regeringen, Socialdemokraterne,

Læs mere

BUSINESS REGION AARHUS MOBILITETS KOMMISSION. Niels Højberg Formand for Mobilitetskommissionen Stadsdirektør i Aarhus Kommune

BUSINESS REGION AARHUS MOBILITETS KOMMISSION. Niels Højberg Formand for Mobilitetskommissionen Stadsdirektør i Aarhus Kommune BUSINESS REGION AARHUS MOBILITETS KOMMISSION Niels Højberg Formand for Mobilitetskommissionen Stadsdirektør i Aarhus Kommune BUSINESS REGION AARHUS DANMARKS VÆKSTCENTER NUMMER 2 ET POLITISK INTERESSEFÆLLESSKAB:

Læs mere

8. december 2008. Bæredygtig transport - bedre infrastruktur

8. december 2008. Bæredygtig transport - bedre infrastruktur 8. december 2008 Bæredygtig transport - bedre infrastruktur Det vil regeringen Mindre CO 2 Grønnere biltrafik Mere kollektiv transport og cyklisme En bedre jernbane Bedre veje Nye grønne teknologier Styrket

Læs mere

Udbygning af E45 Østjyske Motorvej. Aarhus S - Aarhus N. Indkaldelse af idéer og forslag til VVM-undersøgelsen. Informationspjece - september 2018

Udbygning af E45 Østjyske Motorvej. Aarhus S - Aarhus N. Indkaldelse af idéer og forslag til VVM-undersøgelsen. Informationspjece - september 2018 Udbygning af E45 Østjyske Motorvej Aarhus S - Aarhus N Indkaldelse af idéer og forslag til VVM-undersøgelsen Informationspjece - september 2018 VVM-undersøgelse af udbygning af E45 Østjyske Motorvej fra

Læs mere

Rapport Forbindelser mellem Vest- og Østdanmark. 1. Introduktion

Rapport Forbindelser mellem Vest- og Østdanmark. 1. Introduktion DEPARTEMENTET Rapport Forbindelser mellem Vest- og Østdanmark 1. Introduktion Det fremgår af Aftalen om en grøn transportpolitik af 29. januar 2009, at der skal gennemføres en strategisk analyse af den

Læs mere

Fælles indspil til statslige investeringer i trafikal infrastruktur

Fælles indspil til statslige investeringer i trafikal infrastruktur Fælles indspil til statslige investeringer i trafikal infrastruktur udarbejdet af Region Midtjylland og de 19 kommuner i den midtjyske region i 2013 og opdateret i januar 2019 Indledning Region Midtjylland

Læs mere

Aarhus N - Randers N. Udbygning af E45 Østjyske Motorvej. Borgermøder. Indkaldelse af idéer og forslag til VVM-undersøgelsen

Aarhus N - Randers N. Udbygning af E45 Østjyske Motorvej. Borgermøder. Indkaldelse af idéer og forslag til VVM-undersøgelsen Udbygning af E45 Østjyske Motorvej Aarhus N - Randers N Indkaldelse af idéer og forslag til VVM-undersøgelsen Borgermøder Onsdag den 20. juni 2018 Randers Torsdag den 21. juni 2018 Hadsten Se tid og sted

Læs mere

Togfonden DK. Ved kontorchef Lasse Winterberg

Togfonden DK. Ved kontorchef Lasse Winterberg Togfonden DK Ved kontorchef Lasse Winterberg 28,5 mia. kr. til historisk modernisering af jernbanen Regeringen indgik d. 14. januar en aftale med Dansk Folkeparti og Enhedslisten om Togfonden DK. Togfonden

Læs mere

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 234 Offentligt

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 234 Offentligt Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2016-17 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 234 Offentligt MINISTEREN Transport-, Bygnings- og Boligudvalget Folketinget Dato J. nr. 3. februar 2017 2016-6274

Læs mere

Analyse. Investeringsplan 2030 en god investering? 13. marts Af Jens Hauch, Sebastian Hørlück og Philip Henriks

Analyse. Investeringsplan 2030 en god investering? 13. marts Af Jens Hauch, Sebastian Hørlück og Philip Henriks Analyse 13. marts 2019 Investeringsplan 2030 en god investering? Af Jens Hauch, Sebastian Hørlück og Philip Henriks D. 13. marts 2019 fremlagde regeringen og Dansk Folkeparti Aftale for et sammenhængende

Læs mere

EFFEKT AF DE VARIABLE TAVLER PÅ MOTORRING 3 KONSOLIDERINGSANALYSE

EFFEKT AF DE VARIABLE TAVLER PÅ MOTORRING 3 KONSOLIDERINGSANALYSE Til Vejdirektoratet Dato December 2015 EFFEKT AF DE VARIABLE TAVLER PÅ MOTORRING 3 KONSOLIDERINGSANALYSE EFFEKT AF DE VARIABLE TAVLER PÅ MOTORRING 3 KONSOLIDERINGSANALYSE Revision 1 Dato 2015-12-04 Udarbejdet

Læs mere

DERFOR HAR VI BYGGET MIDTJYSKE MOTORVEJ & E45 VED VEJLE

DERFOR HAR VI BYGGET MIDTJYSKE MOTORVEJ & E45 VED VEJLE 1 MIDTJYSKE MOTORVEJ & E45 VED VEJLE DERFOR HAR VI BYGGET Motorvejsstrækningen mellem Riis og Vejle er en del af Midtjyske Motorvej mellem Herning og Vejle, mens motorvejsstrækningen mellem Hornstrup og

Læs mere

NOTAT. Projekt om rejsetidsvariabilitet

NOTAT. Projekt om rejsetidsvariabilitet NOTAT Dato J. nr. 15. oktober 2015 2015-1850 Projekt om rejsetidsvariabilitet Den stigende mængde trafik på vejene giver mere udbredt trængsel, som medfører dels en stigning i de gennemsnitlige rejsetider,

Læs mere

På figur 2 og figur 3 er de anvendte linjeføringer for de to alternative vejføringer vist.

På figur 2 og figur 3 er de anvendte linjeføringer for de to alternative vejføringer vist. NOTAT Projekt Omfartsvej omkring Løjt Kirkeby Kunde Aabenraa Kommune Notat nr. 1 Dato 2015-01-20 Til Fra Anne Bjorholm Stig Grønning Søbjærg 1. Indledning Dette notat omhandler en screening af de samfundsøkonomiske

Læs mere

NOTAT. Argumenter for standsningsted for timemodel-hurtigtog i Trekantområdet og for en midtjysk/hærvejs motorvej DATO: 17.07.2009

NOTAT. Argumenter for standsningsted for timemodel-hurtigtog i Trekantområdet og for en midtjysk/hærvejs motorvej DATO: 17.07.2009 NOTAT DATO: 17.07.2009 Argumenter for standsningsted for timemodel-hurtigtog i Trekantområdet og for en midtjysk/hærvejs motorvej Som led i den trafikaftale der den 29. januar 2009 blev indgået mellem

Læs mere

Ny motorvej Give-Billund- E20-Haderslev

Ny motorvej Give-Billund- E20-Haderslev Ny motorvej Give-Billund- E20-Haderslev Indkaldelse af forslag og idéer til VVM-undersøgelse Juni 2017 Ny motorvej på strækning fra Give til Haderslev Med aftale mellem regeringen (V, LA og K), S, DF,

Læs mere

1 Metode og modelgrundlag 1. 3 Prognoseforudsætninger 6. 4 Trafikberegninger 2025 og 2035 8. 5 Trafikarbejde og trafikantbesparelser 17

1 Metode og modelgrundlag 1. 3 Prognoseforudsætninger 6. 4 Trafikberegninger 2025 og 2035 8. 5 Trafikarbejde og trafikantbesparelser 17 VEJDIREKTORATET TRAFIKBEREGNINGER FORUNDERSØGELSE AF RUTE 22 SLAGELSE-NÆSTVED ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk TEKNISK HOVEDRAPPORT

Læs mere

Strategiske analyser som en del af en langsigtet infrastrukturpolitik. Aalborg trafikdage 25. august 2009

Strategiske analyser som en del af en langsigtet infrastrukturpolitik. Aalborg trafikdage 25. august 2009 Strategiske analyser som en del af en langsigtet infrastrukturpolitik Aalborg trafikdage 25. august 2009 Transportaftalen, januar 2009 - Principper for en grøn transportpolitik Transportens CO2-udledning

Læs mere

Abstrakt. Landstrafikmodellen og valideringsprocessen. Trafikberegninger

Abstrakt. Landstrafikmodellen og valideringsprocessen. Trafikberegninger Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Den grænseoverskridende. i Jyllandskorridoren. Strategisk analyse Rapport nr

Den grænseoverskridende. i Jyllandskorridoren. Strategisk analyse Rapport nr Den grænseoverskridende trafik i Jyllandskorridoren Strategisk analyse Rapport nr 587-2018 Den grænseoverskridende trafik i Jyllandskorridoren Strategisk analyse Rapport nr 587-2018 Dat0: April 2018 Oplag:

Læs mere

Scenarier for trafikvæksten: Landstrafikmodellens bud på betydningen af trends

Scenarier for trafikvæksten: Landstrafikmodellens bud på betydningen af trends Scenarier for trafikvæksten: Landstrafikmodellens bud på betydningen af trends På vej mod en fossilfri transportsektor Workshop, 22. november 213 Camilla Riff Brems cab@transport.dtu.dk Overordnede trends

Læs mere

Timemodellen Vision for en dansk højhastighedsstrategi

Timemodellen Vision for en dansk højhastighedsstrategi Timemodellen Vision for en dansk højhastighedsstrategi DSB plan 2000 (fra 1988) Side 2 Baneplanudvalget 1996 Side 3 Udvikling i togrejsetiden Timer.min København - Århus København Aalborg Køreplan 1929

Læs mere

Indspil til de strategiske analyser og trafikforhandlinger 2013

Indspil til de strategiske analyser og trafikforhandlinger 2013 Indspil til de strategiske analyser og trafikforhandlinger 2013 Region Midtjylland og de 19 kommuner i den midtjyske region januar 2013 KKR MIDTJYLLAND Forslag til prioriteringer af statslige investeringer

Læs mere

MOTORVEJ E45 / E20 - UDBYGNING VVM-UNDERSØGELSE Borgermøde

MOTORVEJ E45 / E20 - UDBYGNING VVM-UNDERSØGELSE Borgermøde MOTORVEJ E45 / E20 - UDBYGNING VVM-UNDERSØGELSE Borgermøde Afdelingsleder BIRGITTE HENRIKSEN PROGRAM Kl. 19.00 Velkomst og Introduktion Afdelingsleder Birgitte Henriksen, Vejdirektoratet VVM-redegørelse

Læs mere

De Strategiske Analyser hvad bliver kravene til Danmarks fremtidige infrastruktur? Kontorchef Thomas Jørgensen, Transportministeriet

De Strategiske Analyser hvad bliver kravene til Danmarks fremtidige infrastruktur? Kontorchef Thomas Jørgensen, Transportministeriet De Strategiske Analyser hvad bliver kravene til Danmarks fremtidige infrastruktur? Kontorchef Thomas Jørgensen, De strategiske analyser formål og status - Hvad sagde kommissorierne? - Aktuel status for

Læs mere

Vedr. Omfartsvej ved Løjt Kirkeby

Vedr. Omfartsvej ved Løjt Kirkeby Vedr. Omfartsvej ved Løjt Kirkeby Indhold Resume Referat fra byrådsmøde inkl. sagsfremstilling. Bilag til byrådsmøde s. 1 s. 2 s. 7 Resume: Løjt Kirkeby får ikke en omfartsvej Borgere på Løjt Land har

Læs mere

Indspil til de strategiske analyser og trafikforhandlinger 2013

Indspil til de strategiske analyser og trafikforhandlinger 2013 Indspil til de strategiske analyser og trafikforhandlinger 2013 Region Midtjylland og de 19 kommuner i den midtjyske region januar 2013 KKR MIDTJYLLAND Forslag til prioriteringer af statslige investeringer

Læs mere

Jyllandskorridoren - med et internationalt perspektiv Hirtshals, 6. september 2018

Jyllandskorridoren - med et internationalt perspektiv Hirtshals, 6. september 2018 Jyllandskorridoren - med et internationalt perspektiv Hirtshals, 6. september 2018 ITD Brancheorganisation for den danske vejgodstransport ITD PADBORG FDE Center Padborg Lyren 1 6330 Padborg ITD KØBENHAVN

Læs mere

Vejdirektoratet. De nordjyske vejakser 23. April 2018 Ivar Sande

Vejdirektoratet. De nordjyske vejakser 23. April 2018 Ivar Sande Vejdirektoratet De nordjyske vejakser 23. April 2018 Ivar Sande Statsvejnettet 1/1-2017 Udgør 3.803 km* 1.205 km er motorveje Det svarer til ca. 5% af det samlede offentlige vejnet i Danmark (74.558 km)

Læs mere

Linjeføringen af Timeplanen i Østjylland (2 linjer) Togfondens forslag (fig 17)

Linjeføringen af Timeplanen i Østjylland (2 linjer) Togfondens forslag (fig 17) Linjeføringen af Timeplanen i Østjylland (2 linjer) Togfondens forslag (fig 17) Ny jernbanestrækning Hørning - Lyngby Togtiden vil blive væsentlig forbedret Sparet tid i forhold til Aarhus H: (23-7)min.

Læs mere

MIDTJYSK MOTORVEJSKORRIDOR

MIDTJYSK MOTORVEJSKORRIDOR STRATEGISKE ANALYSER MIDTJYSK MOTORVEJSKORRIDOR STRATEGISK ANALYSE R A PPO RT 4 5 6-2013 >>> Mulige linjeføringskorridorer MIDTJYSK MOTORVEJSKORRIDOR STRATEGISK ANALYSE >>> Mulige linjeføringskorridorer

Læs mere

Udvidelse af den fynske motorvej. Borgmesterforum Fyn

Udvidelse af den fynske motorvej. Borgmesterforum Fyn 1 Udvidelse af den fynske motorvej E20 er hele Danmarks hovedfærdselsåre E20 er en nøglestrækning i den danske infrastruktur. 90% af personbiltrafikken og stort set al lastbiltrafik passere over Fyn. De

Læs mere

Vejdirektoratet Trafikberegninger Nordhavnstunnel Trafikale konsekvensberegninger

Vejdirektoratet Trafikberegninger Nordhavnstunnel Trafikale konsekvensberegninger Vejdirektoratet Trafikberegninger stunnel Trafikale konsekvensberegninger... 1 Indledning Dette notat beskriver og dokumenterer resultaterne af de gennemførte trafikmodelberegninger for en række scenarier

Læs mere

1. Indledning. 2. Linjeføring

1. Indledning. 2. Linjeføring NOTAT Projekt Analyse af Vestvejen i Sønderjylland Kunde Tønder Kommune Notat nr. 1 Dato 2015-09-07 Til Fra Svend Erik Møller, Tønder Kommune Jens Egdal, Jørn Therkelsen og Stig Grønning Søbjærg 1. Indledning

Læs mere

Model til fremkommelighedsprognose på veje

Model til fremkommelighedsprognose på veje Model til fremkommelighedsprognose på veje Henning Sørensen, Vejdirektoratet 1. Baggrund Ved trafikinvesteringer og i andre tilfælde hvor fremtidige forhold ønskes kortlagt, gennemføres en trafikprognose

Læs mere

INFRASTRUKTUR I NORDSJÆLLAND

INFRASTRUKTUR I NORDSJÆLLAND FREDERIKSSUND, HALSNÆS, GRIBSKOV, HILLERØD, FREDENSBORG OG HELSINGØR KOMMUNER INFRASTRUKTUR I NORDSJÆLLAND ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW

Læs mere

Regionsanalyse: Østjydernes trafikale trængsler

Regionsanalyse: Østjydernes trafikale trængsler January 27, 2011 Vækstkampagnen Danmark som udviklingsland DI har lanceret vækstkampagnen Danmark som udviklingsland. Det overordnede formål med kampagnen er skabe synlighed om Danmarks vækstudfordring.

Læs mere

Fast forbindelse mellem Fyn og Als: Finansiering. Kasper Hove Pedersen, Region Syddanmark. Kristian Pedersen og Mattias Enggaard, COWI A039838

Fast forbindelse mellem Fyn og Als: Finansiering. Kasper Hove Pedersen, Region Syddanmark. Kristian Pedersen og Mattias Enggaard, COWI A039838 MEMO TITEL DATO 26. maj 2016 TIL KOPI FRA PROJEKTNR Fast forbindelse mellem Fyn og Als: Finansiering Kasper Hove Pedersen, Region Syddanmark Kristian Pedersen og Mattias Enggaard, COWI A039838 ADRESSE

Læs mere

UDBUD STRATEGISK ANALYSE VEDR. EN VESTLIG RINGKORRIDOR I HOVEDSTADSOMRÅDET OVERORDNET SKITSEPROJEKTERING

UDBUD STRATEGISK ANALYSE VEDR. EN VESTLIG RINGKORRIDOR I HOVEDSTADSOMRÅDET OVERORDNET SKITSEPROJEKTERING DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON Maj 2012 Hans-Carl Nielsen hcn@vd.dk 7244 3652 UDBUD STRATEGISK ANALYSE VEDR. EN VESTLIG RINGKORRIDOR I HOVEDSTADSOMRÅDET OVERORDNET SKITSEPROJEKTERING OPGAVEBESKRIVELSE

Læs mere

Bilag 7: Støjbelastning

Bilag 7: Støjbelastning Vejdirektoratet Side 1 Forsøg med modulvogntog Førsituationsrapport Førsituationsrapport 1 INDLEDNING Sideløbende med det igangværende forsøg med modulvogntog undersøges de støjmæssige konsekvenser. For

Læs mere

4046 Odense V - Gribsvad. Udbygning af Den Fynske Motorvej E20 mellem Odense Vest og Middelfart. Anmeldelse af Støjskærm ved Andebøller

4046 Odense V - Gribsvad. Udbygning af Den Fynske Motorvej E20 mellem Odense Vest og Middelfart. Anmeldelse af Støjskærm ved Andebøller 4046 Odense V - Gribsvad. Udbygning af Den Fynske Motorvej E20 mellem Odense Vest og Middelfart. Anmeldelse af Støjskærm ved Andebøller Dato 9. maj 2018 Sagsbehandler Kasper Anias Møller Mail kaam@vd.dk

Læs mere

Fælles midtjysk indspil til Infrastrukturkommissionen

Fælles midtjysk indspil til Infrastrukturkommissionen Fælles midtjysk indspil til Infrastrukturkommissionen Pressemøde den 1. juni 2007 Borgmester Anders G. Christensen, Favrskov Kommune Formand for Kommunekontaktrådet 5 anbefalinger til infrastrukturkommissionen

Læs mere

Den Sjællandske Tværforbindelse

Den Sjællandske Tværforbindelse CVR 48233511 Udgivelsesdato : 8. juni 2015 Vores reference : 22.2758.02 Udarbejdet : Sara Elisabeth Svantesson; Martin Elmegaard Mortensen Kontrolleret : Brian Gardner Mogensen Side 1 INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

TIMEMODELLEN STANDSNINGSSTED I TREKANTOMRÅDET

TIMEMODELLEN STANDSNINGSSTED I TREKANTOMRÅDET Transportudvalget 2013-14 TRU Alm.del Bilag 32 Offentligt 15. marts 2013 TIMEMODELLEN STANDSNINGSSTED I TREKANTOMRÅDET Argumenter for at Trekantområdet skal betjenes af timemodellens hurtige tog og for

Læs mere

Strategiske valg for ringforbindelserne omkring hovedstaden. Transportens dag, 2. maj 2011 Statuskonference for de strategiske analyser

Strategiske valg for ringforbindelserne omkring hovedstaden. Transportens dag, 2. maj 2011 Statuskonference for de strategiske analyser Strategiske valg for ringforbindelserne omkring hovedstaden Transportens dag, 2. maj 2011 Statuskonference for de strategiske analyser Vækst i vejtrafikken i hovedstadsområdet 1990-2008 Stigende pendling

Læs mere

AARHUS REGIONALE LUFTHAVN

AARHUS REGIONALE LUFTHAVN Aarhus og Østjylland har brug for en ny regional lufthavn REGIONALE LUFTHAVN En regional lufthavn tæt på Aarhus og centralt i Østjylland vil gavne hele Midtjylland markant. Forslaget indeholder to placeringer.

Læs mere

Trafikal analyse af en fast forbindelse mellem Fyn og Als med Landstrafikmodellen

Trafikal analyse af en fast forbindelse mellem Fyn og Als med Landstrafikmodellen MAJ 2016 REGION SYDDANMARK Trafikal analyse af en fast forbindelse mellem Fyn og Als med Landstrafikmodellen SAMMENFATNING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45

Læs mere

Statslig trafikplan

Statslig trafikplan Statslig trafikplan 2017-2032 Banebranchen 19. maj 2017 Indhold i trafikplan 2017-2032 - Opdatering af sidste plan - Formål: fælles vidensramme - Beskriver forventet udvikling 2017-2032: - Gennemgang af

Læs mere

Timemodellen og Togfonden

Timemodellen og Togfonden Timemodellen og Togfonden Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt Oplæg hos IDA Rail, 12.11.14, Jan Albrecht, Trafikstyrelsen, Center for Kollektiv Trafik Mål og visioner i den grønne transportpolitik

Læs mere

Infrastrukturstrategi - positionspapir pr. 20. maj 2016

Infrastrukturstrategi - positionspapir pr. 20. maj 2016 Infrastrukturstrategi - positionspapir pr. 20.maj 2016 20. maj 2016 Indledning Trekantområdet er begunstiget af en central placering, hvor landets vigtigste overordnede vej- og baneforbindelser mødes.

Læs mere

Indstilling. Trafikplan for den statslige jernbane. Høring. 1. Resume. Aarhus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø. Den 29.

Indstilling. Trafikplan for den statslige jernbane. Høring. 1. Resume. Aarhus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø. Den 29. Indstilling Aarhus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 29. november 2012 Borgmesterens Afdeling Teknik og Miljø Aarhus Kommune 1. Resume Trafikstyrelsen har fremsendt: Trafikplan for den statslige

Læs mere

Forslag til prioritering af infrastruktur i hovedstadsregionen i samarbejde med KKR Hovedstaden

Forslag til prioritering af infrastruktur i hovedstadsregionen i samarbejde med KKR Hovedstaden Center for Regional Udvikling Forslag til prioritering af infrastruktur i hovedstadsregionen i samarbejde med KKR Hovedstaden Møde i miljø- og trafikudvalget 1. november 2016 En stærk international infrastruktur

Læs mere

Miljø- og klimaperspektivet i Infrastrukturkommissionens arbejde

Miljø- og klimaperspektivet i Infrastrukturkommissionens arbejde Miljø- og klimaperspektivet i s arbejde seminarium den 7 december i Helsingborg www.infrastrukturkommissionen.dk sammensætning og ramme Nedsat på baggrund af beslutning i den danske regering i august 2006

Læs mere

ERHVERVSANALYSE AF MIDTJYSK MOTORVEJ. Trafikdage 27. august 2018

ERHVERVSANALYSE AF MIDTJYSK MOTORVEJ. Trafikdage 27. august 2018 ERHVERVSANALYSE AF MIDTJYSK MOTORVEJ Trafikdage 27. august 2018 VVM- og forundersøgelse af ny midtjysk motorvej Baggrund Tidligere undersøgelser viser, at en midtjysk motorvej vil være samfundsøkonomisk

Læs mere

Togfonden DK højhastighed og elektrificering på den danske jernbane. September

Togfonden DK højhastighed og elektrificering på den danske jernbane. September Til: Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Høring af Trafikplan for den statslige jernbane 2017-2032 Den statslige banebetjening er vigtig for borgerne i Region Sjælland. Regionen har derfor stor fokus på

Læs mere

NOTAT DOK 32(A) Alternative muligheder for Timemodellen ved Vejle Fjord for strækningen Aarhus-København

NOTAT DOK 32(A) Alternative muligheder for Timemodellen ved Vejle Fjord for strækningen Aarhus-København NOTAT DOK 32(A) Dato J. nr. Alternative muligheder for Timemodellen ved Vejle Fjord for strækningen Aarhus-København Ingeniør- og rådgivningsfirmaet Atkins har for en række Østjyske kommuner og Region

Læs mere

UNDERSØGELSE AF NY MIDTJYSK MOTORVEJ FRA GIVE, VEST OG ØST OM BILLUND TIL HADERSLEV NORD

UNDERSØGELSE AF NY MIDTJYSK MOTORVEJ FRA GIVE, VEST OG ØST OM BILLUND TIL HADERSLEV NORD Til Billund Kommune Dato 12. Juli 2017 UNDERSØGELSE AF NY MIDTJYSK MOTORVEJ FRA GIVE, VEST OG ØST OM BILLUND TIL HADERSLEV NORD UNDERSØGELSE AF NY MIDTJYSK MOTORVEJ FRA GIVE, VEST OG ØST OM BILLUND TIL

Læs mere

Storstrømsbroen. Vejtrafikale vurderinger VVM-redegørelse. Teknisk beskrivelse - 2014

Storstrømsbroen. Vejtrafikale vurderinger VVM-redegørelse. Teknisk beskrivelse - 2014 Storstrømsbroen Vejtrafikale vurderinger VVM-redegørelse Teknisk beskrivelse - 2014 SEPTEMBER 2014 VEJDIREKTORATET STORSTRØMSBROEN, VVM - UNDERSØGELSE VEJTRAFIKALE VURDERINGER, 2014 ADRESSE COWI A/S Parallelvej

Læs mere

AlsFynBroen. - binder Syddanmark sammen

AlsFynBroen. - binder Syddanmark sammen AlsFynBroen - binder Syddanmark sammen -1- AlsFynBroen i tal Afstand: 11 km kyst-til-kyst Trafik: Op til 17.100 biler i døgnet ved broafgift på 60 kr. Sparet rejsetid: 30 minutter mellem Odense og Hamburg

Læs mere

Den Sjællandske Tværforbindelse

Den Sjællandske Tværforbindelse Transportudvalget 2014-15 TRU Alm.del Bilag 206 Offentligt Den Sjællandske Tværforbindelse CVR 48233511 Udgivelsesdato : 9. marts 2015 Vores reference : 22.2758.02 Udarbejdet : Sara Elisabeth Svantesson;

Læs mere

NOTAT. 1. Hovedkonklusioner

NOTAT. 1. Hovedkonklusioner NOTAT Projekt Sammenhæng mellem trængsel og hændelser på E20 over Fyn Kunde Byregion Fyn og Region Syddanmark Notat nr. 02 Dato 24. august 2017 Til Thomas Thume Nielsen, Byregion Fyn Erik Ørskov, Region

Læs mere

Trafikken bliver værre og værre

Trafikken bliver værre og værre Af Annette Christensen, Seniorchefkonsulent Anch@di.dk NOVEMBER 2017 Trafikken bliver værre og værre Over halvdelen af virksomhederne oplever, at trafikken er blevet værre de seneste fem år. Det gælder

Læs mere

Omfanget af den almene boligsektor i kommunerne

Omfanget af den almene boligsektor i kommunerne TEMASTATISTIK 2015:3 Omfanget af den almene boligsektor i kommunerne Brøndby og den københavnske vestegn har den relativt største almene boligsektor set i forhold til kommunernes samlede boligmasse, viser

Læs mere

Indstilling. Høring om statens trafikplan for jernbanen, Resume. 2. Beslutningspunkter. 3. Baggrund. 4.

Indstilling. Høring om statens trafikplan for jernbanen, Resume. 2. Beslutningspunkter. 3. Baggrund. 4. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 23. juli 2008 Århus Kommune Trafik og Veje Teknik og Miljø 1. Resume Trafikstyrelsen har sendt Trafikplan for jernbanen 2008-2018 til høring

Læs mere

Diskussionspapir 17. november 2014

Diskussionspapir 17. november 2014 Diskussionspapir 17. november 2014 Tema 6: Infrastruktur Forberedt for Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter til konferencen Industrien til debat. Virksomheder er afhængige af hurtig og billig transport

Læs mere

HOVEDSTADENS LETBANE PÅ RING 3

HOVEDSTADENS LETBANE PÅ RING 3 HOVEDSTADENS LETBANE PÅ RING Ændrede forudsætninger for projektets samfundsøkonomiske beregning LOOP CITY Forfattere: Martin Hvidt Thelle, Søren Brenøe og Dan Thor Larsen 15. januar 2018 LOOP CITY har

Læs mere

BYREGIONER I DANMARK. Jyllandskorridoren. TEMA: Business Region Aarhus Pendlingsanalyse -- // --

BYREGIONER I DANMARK. Jyllandskorridoren. TEMA: Business Region Aarhus Pendlingsanalyse -- // -- BYREGIONER I DANMARK Jyllandskorridoren TEMA: Business Region Aarhus Pendlingsanalyse -- // -- INDHOLD Et blik på helheden Sammenhæng og afhængighed... 3 Overblik... 4 Den eksterne pendling... 7 Perspektiv

Læs mere

TRAFIKPLAN FOR VEJENE OMKRING LOKALPLAN 88 og 89, KASSØ INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1

TRAFIKPLAN FOR VEJENE OMKRING LOKALPLAN 88 og 89, KASSØ INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1 AABENRAA KOMMUNE TRAFIKPLAN FOR VEJENE OMKRING LOKALPLAN 88 og 89, KASSØ ADRESSE COWI A/S Havneparken 1 7100 Vejle TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT INDHOLD 1 Indledning 1 2 Vejnettet

Læs mere

Landstrafikmodellens anvendelse

Landstrafikmodellens anvendelse Landstrafikmodellens anvendelse Landstrafikmodellen set fra Jylland Onsdag d. 30. maj 2012 Fra Landstrafikmodel til beslutningsgrundlag Lands- trafikmodel Basis- fremskrivning Scenario- fremskrivning 2

Læs mere

TRAFIKALE UDFORDRING PÅ FYN BEHOV FOR NYE LØSNINGER

TRAFIKALE UDFORDRING PÅ FYN BEHOV FOR NYE LØSNINGER NOTAT 19. december 2018 TRAFIKALE UDFORDRING PÅ FYN BEHOV FOR NYE LØSNINGER Trafikken mellem Øst- og Vestdanmark er central for det danske samfund. I dag udgør den fynske motorvej den primære forbindelse,

Læs mere

INFORMATION PROJEKTERNE OMKRING VEJLE

INFORMATION PROJEKTERNE OMKRING VEJLE JANUAR 2013 INFORMATION PROJEKTERNE OMKRING VEJLE Thomas Helsteds Vej 11 Postboks 529 8660 Skanderborg Telefon 7244 2200 vd@vd.dk vejdirektoratet.dk UDVIDELSE SKÆRUP-VEJLE SKÆRUP-VEJLE UDBYGGES TIL 6 SPOR

Læs mere

Trafikdata til grundlag for støjberegninger 2014 og 2030

Trafikdata til grundlag for støjberegninger 2014 og 2030 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41780333 Fax 7262 6790 rjas@tbst.dk www.tbst.dk Notat Trafikdata til grundlag for støjberegninger 2014 og 2030 Trafik- og Byggestyrelsen udarbejder jernbanedata,

Læs mere

Vejdirektoratet. 8 maj 2017

Vejdirektoratet. 8 maj 2017 Vejdirektoratet 8 maj 2017 Vejdirektoratet Har ansvaret for statsvejnettet, som består af: Er en del af: Vores opgaver består primært af: Motorveje Motortrafikveje Hovedlandeveje Broer Planlægning Vi undersøger

Læs mere